Sreda, 07.09.2011.

00:11

Uzalud "trud" SAD, Srbija neće GMO

Zakon kojim se zabranjuju proizvodnja i promet genetski modifikovanih organizama (GMO) u komercijalne svrhe u Srbiji <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=09&amp;dd=06&amp;nav_id=539951" class="text-link" target= "_blank">neće biti uskoro menjan</a>.

Izvor: Beta

Uzalud "trud" SAD, Srbija neæe GMO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Smart

pre 11 godina

Ono sto bi bilo interesantno svima koji posade po neki struk neke kulture radi sopstvenih potreba jeste americki zakon S510 koji modernizuje bezbednost hrane. Toliko a modernizuje da neceet smeti u svom vrtu da sadite ni papriku ni paradajz a promet proizvoda ce biti kaznjavan kao da valjate drogu. Kao i regulativa vezana za skupljanje kisnice u nekim americkim drzavama. Zabranjeno je skupljanje kisnice sa sopstvenog krova. Illuminati i globalizacija nisu samo naucna fantastika. I kod nas kupuju izvore kao i po Juznoj Americi. Potrazite ko je T. Boone Pickens, Jr. za Monsanta vec znate. Bushova familija kupila najveci izvor vode u Juznoj Americi. Radice juzni amerikanci za casu vode a ne za paltu. A mi ? Mi smo nebitni jer ni jedan nas ekolog nije glasa pustio kad je ekspoatacija uljnih skriljaca u pitanju za razliku od prosvecenih Bugara koji su istu zabranili.

Orvel

pre 12 godina

Pitanje: zasto bogataši jedu ORGANSKU hranu a ostalima toplo preporucuju GMO?

Takodje molim ove koji su za GMO da daju odgovore na postavljena pitanja (PRVO SEBI NEKA ODGOVORE), iz ovog
DOKUMETARNOG FILMA, u kome su izneseni DOKAZI šta je GMO .

Novinarka Marie Monique Robin , Nakon tri godine rada i putovanja na 4 kontinenta sklopila je ovaj dokumentarni film koji detaljno objasnjava sta je GMO.
Odvojite vreme da saznate cinjenice.
Dokumentarac emitovan na francusko-njemackoj televiziji ARTE
ima prevod
http://www.youtube.com/watch?v=Pdjq5irdzLk IMA PRVOD

David S.

pre 12 godina

Dovoljno je da imate carinika ili inspektora koji će GMO seme da proknjiži kao "obično" seme,i eto nama GMO hrane i u Srbiji. Inspektor dobije par stotina evra po poslu, ili plaćeno letovanje, zimovanje itd., uvoznik dobije jeftinije seme, i svi zadovoljni! Ovo nije pretpostavka, ovako se u Srbiji odavno radi. Samo, problem je što kod nas ne postoji naknadna kontrola, pa da neko ode na oranice naših najvećih proizvođača, uzme uzorke semena i provere šta je stvarno tamo zasađeno. A dotle, Bog će znati sta sve ne konzumiramo.

Dejan (Australija)

pre 12 godina

@VVolfy, 7. septembar 2011 14:04 - u potpunosti saosecam. Nema nista gore nego pokusavati nesto objasniti onima koji "sve znaju". Niti onima koji su se o ovome "obrazovali sa interneta", kako par komentatora sugerise. Pa, izvinite, ima nas koji smo se stvarno obrazovali, ne pomocu Googlea. Trebalo bi da se napravi neka razlika. Kada mi je nudjeno mesto profesora B.U. odbio sam izmedju ostalog zato sto je u pitanju nacija koja je istovremeno najpametnija i najzaostalija u Evropi. Kako rece svojevremeno Teofil Pancic, Srbija je tu gde je zbog prepotencije i javasluka. Ovde mozemo na sceni da vidimo ovo prvo - ogromnu prepotenciju, podrazumevanje da se razumeju stvari o kojima se blagog pojma nema, o kojima se nesto na brzinu procitalo sa interneta (pri cemu je original obicno na engleskom, a poznavanje jezika je blago receno sumnjivo). Svuda postoje oni koji na antinaucnim osnovama sire paniku od genetskog inzinjeringa, medjutim u srecnijim drustvima oni su na marginama, gde im je i mesto. A ako vec volite da se "obrazujete sa interneta", onda izvolite, procitajte nesto napisano od strane osobe koja - za promenu - zna o cemu govori: http://theconversation.edu.au/top-five-myths-about-genetic-modification-2664 (Top 5 mitova o genetski modifikovanoj hrani, iz pera naucnika koji radi u vodecoj australijskog istrazivackoj organizaciji, CSIRO). Mada, batalite internet, i ako vas ovo stvarno zanima - knjige u sake.

NIkola

pre 12 godina

Ako i zanemarimo svo zlo i štetnost gmo proizvoda, ostaje da Srbija ima višak hrane koju izvozi. Zar se onda treba okretati nečemu tako rizičnom kao što je gmo umesto kvalitetnijom i naravno skupljom robom koja donosi i veću zaradu. Već postoji interes za našom sojom i kukuruzom baš iz razloga što nisu gmo, pitanje je da li će tako biti ako se Srbija kontaminira tim go..nima.

Aleksandar

pre 12 godina

@Zoran

Ej, aj majke ti, imaj nekoga u kuci koji se bavi poljoprivredom i putuje po svetu na konferencije istih, pa se tada javi. Da, nista ne nice od druge hrane/semena kada se zaseje seme GM hrane, a ujedno se desava da pocinje da nice korov vrlo cudnih karakteristika. Hellooooo, biljka i seme truli u zemlji, kao sto nama otpada koza. Malo biologije iz osnovne skole. Djubrivo?

Zambezi

pre 12 godina

hahaha,zamislite biser,mo dopustimo GMO,a onda preko uvoznickog lobija izopstimo u potpunosti domadje rodne sadasnje kulture,naravno ne hiper,ali obnovljive.
Sutra opet zatezanja odnosa,oni nama sankcije,a mi nemamo ni za hleb.
Mada za ovu vladu bi to bilo vise od pogotka da kazu kako se proizvodnja za 1/3 uvecala na manje kvadratnih metara,posto hektari postaju u poloprivredi gotovo sininim

Akord

pre 12 godina

@Зоран, 7. septembar 2011 17:43
Nije zanimljivo,ali je polu istina,do duse toga ima i kod nas sa semenima pik zemun(nemam pojma da li vise radi,ali verujem da ga je demokratija iskorenila),no rusija cuva nasih 30 semena svake sorte medju 700 000 na primer kukuruza,ali i drugih zitarica i nije samo nasih,vec hibride celog sveta.Zato se navodi da "rusija nikad gladna ostati nece"
Smena useva,zito,pa kukuruz,pa repa, e ko posadi repu mora stalno da je sadi,jer se zemlja isposti do te granice da posle nje jedino moze detelina pa tek onda psenica ili u duboko oranje da se baca djubrivo,sto je neisplativo.
U vreme sfrj je postojao kod kupnih proizvodjaca strategija,pa i u nekim navodima davao i nalog.
Nije da neradja,ali su prinosi katastrofalni.
Kod genetski modifikovane hrane,odnosno useva postoji licenca o sorti,nista novo za celu planetu,ali kod nas je to poprilicno zaboravljeno,jer smo uvek imali nase,pa se o tome nije pricalo i nije se razmisljalo.
Cim se poteze ovo pitanje uvoza,jasno je da neko zeli doslovce celu privredu na kolenima,samo jos b92 kad bi nam otrkrio tajnu i policiji saopstio ko je plasirao ideju za ovaj clanak,znacemo ko vodi racuna o mesu,mleku,vocu,lekovima....celopnim opstim derivatima savremenog coveka,odnosno ko je uvoznicki lobi i lanac njihov za sve,odnosno srbiju i njene gradjane

ilxx

pre 12 godina

@Megi, **** selekcija prirodnih vrsta koja se sprovodi poslednjih stotinak godina je normalna pojava poboljsavanja odredjenih osobina ukrstanjem razlicitih primeraka iste vrste Šljiva sa Šljivom grasak sa graskom itd itd .....
A GM ili genetski modifikovana vrsta je nastala ubacivanjem genoma druge vrste u genom vrste domacina konkretno za soju ubacen je gen bakterije u genetsku strukturu soje kada se to radi u labaratoriji dobijamo biljku soje koja izgleda kao obicna soja, kada u toku vegetacije polen GM soje dodje u dodir sa ne-GM sojom genom se ne ubaci na strogo odredjeno mesto u lancima dnk pa dobijamo nakaradne i nerodne biljke soje, kukuruza, etc etc ....Nastranu to i da GM nema apsolutno nikakav stetan uticaj na prirodu i coveka, netreba je dozvoliti zbog patentnog prava pazi mozgove oni traze copyrajt na semenje ESENCIJU ZIVOTA pa neka hvala;

*********

svako dobro zelim

Zeleni Srbije

pre 12 godina

Velika je laž da je to uslov za ulazak u EU!!! Postoje zemlje Evropske unije koje ne dozvoljavaju uzgoj GMO organizama.
Ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi jedna mala i prirodnim resursima ograničena zemlja, poput Srbije, proizvodila GMO proizvode i hranu. Trebalo bi biti protiv i svoju poljoprivredu usmeriti ka proizvodnji ekološke i organske hrane, a iskoristiti stare autohtone biljne i životinjske vrste.

Zeleni Srbije

pre 12 godina

Peticija se potpisuje online na http://zelenisrbije.org/2011/07/drugi-post/ a stvarno potpisivanje je preslo 35.000 potpisa PROTIV GMO U SRBIJI. Uskoro se ova inicijativa predaje u Skupstinu Republike Srbije, prikljucite se, nije jos uvek kasno!!!

BBB

pre 12 godina

"U EU dozvoljena je upotreba niza GMO, i to kao životnih namirnica, sredstva za hranjenje životinja i kao seme, poput krompira, soje, kukuruza i paradajza." Dakle, kao i obicno, dzaba se trsimo!

Bački agronom

pre 12 godina

Hoće!!
Gajili smo! Gajimo i ove godine!! I gajićemo sve više!!?? Od 2014. godine, legalno!??
Kad bi samo, Vi sa asfalta, znali kakav hleb jedete???

andrija

pre 12 godina

Ovih dana je u Nemackoj, na veliku radost nemackih pcelara, zabranjena prodaja meda sa genetski manipulisanim polenom. Znaci dok se ljudi u Nemackoj postepeno bore za zabranu GM proizvoda mi treba da popustimo.

Ne znam koliko je vas gledalo dokumentarni film "We feed the world", ali iz njega postaje veoma jasno kakve posledice uvodjene GM semena donosi na primeru Rumunije. Seljaci postaju zavisni od semena koje moraju svake godine da kupe, a povrce postaje bezukusno i naduvano. Mali gladuju, veliki se bogate a potrosacima opada kvalitet zivota.

Srbija treba da se koncentrishe na rastuce trziste organske hrane, ali ko ce to objasniti nashim seljacima na poljima i seljacinama u politici. Moji roditelji su svojevremeno (90ih) 8 godina imali jedinu certificiranu(DEMETER) farmu na prostoru ex YU na kojoj se proizvodila strogo kontrolisana organska hrana. Nju su kupovale izmedju ostalog ambasade evropskih drzava u Beogradu. Danas posle svih nesreca u Srbiji takve hrane na nasem trzistu vise nema. Povrce i voce je najcesce jako prskano.

ajde ziveli! :)

Зоран

pre 12 godina

Monsato je kompanija koja se pre bavila proizvodnjom hemiskog oruzja.Njihovo seme je poznato po tome da kada se jednom poseje, ni jedno drugo seme ne moze da uspeva u toj zemlji
(speedy, 7. septembar 2011 15:49)

Интересантно. Вероватно то семе ПРЕОБРАТИ земљиште у нешто што само њему одговара. Ееееехххх....

Зоран

pre 12 godina

Ко сме да тврди да ово што сада једемо није модификовано на неки начин од неке старе цивилизације? Па нисмо ми најпаметнији били кроз историју.

Amos

pre 12 godina

Uf, nemojte samo da se pouzdate u FAO, oni ce vam mnogo pomoci da se odbranite od GMO.
Ne - genetskim 'skrpljenim' organizmima.
Je l znate da su americki proizvodjaci GMO soje u ovom veku uputili desetine hiljada tuzbi za povredu PATENTA svim proizvodjacima u cijem su ataru nasli bar jednu biljku izraslu iz njihovog semena. Ne pitaju da l ga je doneo vetar, da l je ispao iz neceg kamiona, da l je ima 1 u 10000. Oni lepo pokrenu tuzbu, zaprete ogromnim kaznama, pa vam onda samo preostaje da se nagodite s njima i ubuduce uvek kupujete i sadite SAMO njihovo seme. A kad kupujes njihovo seme, kad se vec uhvatis u kolo, onda moras kupovati i njihov HERBICID (da, ista firma ga pravi), napravljen tako da ne ubija samo njihovu soju, jer bez njega nece biti isplativi prinosi.
Divan nacin za ropstvo. Sledeci korak je kanapce, kao sto su iskusile hiljade svezih GMO ratara u Indiji.

moskva

pre 12 godina

Ja sam sebi kupio par hektara zemlje koja je sada u bescenje , pa kad donesu zakone o genetski modifikovanoj hrani i njenoj proizvodnji , nek je sami jedu a ja ću sebi uzgajati svoju hranu . Ljudi kupujte zemlju i sadite bašte / nije to baš tako teško/ jer ne samo da smo bombardovani već ćemo biti i genetski modifikovani zatrovani i konačno istrebljeni!

Obrazovanje

pre 12 godina

Gomila komentara je da nece da jedu otrov tj. GM hranu. Da li vi znate koliko se puta pesticidima i ostalim otrovima prska domace voce kod velikih proizvodjaca? Od cveta do zrele jabuke u Grockoj se prska oko 30 puta, jer jednostavno bez hemijskog tretmana, jabuke ne mogu da rode. I sa ostalim vocem, povrecem i agrokulturama je isto, pa sada jedite "zdravu" hranu. Raspitajte se malo. GM hrana je prilagodjavanje neke zivotinjske ili biljne vrste na nove klimatske, proizvodne i zivotne uslove u prirodi i drustvu. Zapadni svet pored biznis odluka pokusava da redukuje upotrebu hemijskih tretmana hrane da bi sprecili nove bolesti zivotinjskih i biljnih vrsta koje napadaju paraziti i ostale bolesti koje je sve teze tretirati bez vecih doza otrova, zato se u genetskim laboratorijama razvijaju nove otpornije vrste koje sa minimumom tretmana mogu da daju veci prinos i zdraviju hranu. Sve sto se danas kupuje i jede je vec genetski promenjeno od osnovnih vrasta.

pera kojot genije

pre 12 godina

@Babin_zub: kakve veze ima BSE (kravlje ludilo) sa GMO, i gde si video bušu, keve ti, osim na crno-beloj fotografiji

B-29

pre 12 godina

E stvarno ste ljudi carevi, jedan je cipovan u rusiji, drugi kaze da se prasici koji jedu GMO seksaju sa 3 meseca starosti, pa vitamin B-17 (bolje bi bilo da je B-52, jaci je, ko razume shvatice).

Slatko se smejem, hvala Vam majstori :)

Andrej

pre 12 godina

everovatno je koliko ljudi koji ništa ne znaju o nekim stvarima pametuju. Ja bih razumeo da nemaju priliku da o tome nešto nauče. Na sreću onih koji hoće da spoznaju svet u kome živimo, na internetu ima sasvim dovoljno neoborivih naučnih dokaza da ovim svetom vlada mafija u čijioj su vlasti najveće multinacionalne kompanije i da u njima sede nezamislivo veliki zlikovci, koji su bukvalno na sve spremni da bi ostvarili što veći profit. Naravno, za takvo ponašanje imaju ogromnu podršku svojih "vlada". Ovo vlada stavljam pod navodnike, jer su stvarni vladari sveta velike multinacionalne kompanije, pre svega američke. Što se našeg Zakona o zaštiti potrošača tiče u njem doslovce piše jedna rečenica o GMO, stav 4, član 10, koji glasi: "Proizvod koji je rezultat genetskog inžinjeringa ili u svom sastavu ima genetski modifikovane komponente, obavezno mora imati oznaku takvog porekla". Kao što vidite o zabrani proizvodnje i upotrebe GMO hrane nema ni reči. Onima koji žive u neznanju i mraku, a žele da izađu iz tog mraka preporučujem da pažljivo pogledaju, na YouTube, sledeće filmove: 1. Intervjue Nikole Aleksića, koji ne lupa gluposti kao što oni koji o ovoj temi ništa ne znaju, tvrde u svojim komentarima. 2. Codex Alimentarijus, američki film (ali i razne druge priloge o istoj temi). Po ovom "Zakonu o hrani“ predviđeno je smanjenje broja ljudi na Zemlji za 3 000 000 000, da dobro ste čuli 3 000 000 000. Pri tome će multinacionalne kompanije zaraditi ogroman novac. Prvo će učiniti sve da vas nahrane hranom od koje će te se sigurno razboleti i tako zaraditi ogroman novac, a onda će vas lečiti skupim lekovima, od kojih će te naravno umreti, pa će tako još jednom na vašaj nesreći zaraditi. 3. Hrana d.o.d. -(istina o prehrambenoj industriji) 4. Svijet bez raka - Priča o vitaminu B17 (film dr. Edvarda Grifina) 5. Divna istina 6. Na rubu znanosti -Genetski modifikovana hrana 7. Lijek za rak -Ulje od konoplje liječi sve 8. Na rubu Znanosti - Priča o konoplji 9. Kevin Terudeau - Prirodni lekovi za koje "oni" ne žele da znate. Ovu knjigu možete i skinuti (ja sam to uradio i pročitao je). Naravno, kao i većina ovih filmova je na hrvatskom, jer za razliku odo ovih naših „patriota“ oni o ovim stvarima otvoreno govore čak i na televiziji kao np. u emisiji „Na rubu znanosti“ Čak su jednu emisiju posvetili rušenju „bliznakinja“ 11. septembra, gde nedvosmisleno pokazuju da su to uradili sami amerikanci. I ovu emisiju možete naći na YouTube, zove se „Istina o 11. rujnu“. Ovim člankom pokušavam da doprem do mozga pre svega onih koji slepo veruju svemu što dolazi iz Amerike. Nemam ja ništa protiv američkog naroda, naprotiv oni su najviše izloženi zlu koje se već sprovodi i koje preti da ovlada celim svetom. Ako Amerika uspe da nametne GMO, a vidim da ovi naši zaradi vlasti pristaju na sve njihove uslove, teško nama. Postajemo zauvek njihova kolonija i njihovi zamorčići. Odgledao sam više puta gore navedene filmove (emisije), kao i mnoge druge i pročitao mnogo članaka o ovim temama i nemam nikakve sumnje da nam zlikovci koji vladaju svetom spremaju veliko zlo. Za njih će naravno uvek biti dovoljno mesta na zemljinoj kugli gde će za sebe proizvoditi super zdravu prirodnu hranu. To im neće biti nikakav problem jer su toliko bogati i biće da će imati sve što požele. Ovo nisu teorije zavere, ovo je surova realnost. Uostalom kroz celu ljudsku istoriju su se vodili ratovi. Savremeni će se voditi «sofisticirano», upotrebom genetskog inžinjeringa, mikroorganizama i zabranom svega što je prirodno. Ja se ipak nadam da će internet, ta nezamislivo velika biblioteka ipak učiniti da ljudi na vreme prepoznaju zlikovce i da ih u tome spreče. (Miki, 07. septembar 2011 14:30) +13 / -2Hoce li neko da mi objasni sta fali hrani koju

Slavko

pre 12 godina

Da se razumemo: Opasnost od GMO je u domenu ekologije, ekonomije, politike... Stetnost po zdravlje ljudi nije pokazana, odn. bar nije veca od ne-GMO hrane. Na protiv, mnogo je veca steta po zdravlje ljudi ova hrana koju sad jedemo u Srbiji u najvecem procentu - prskano voce, povrce, kljukana stoka i zivina kojekakvim preparatima, bajato meso i dr. Nisam za to da se dozvoli upotreba GMO u Srbiji, ali mislim da je previse prasine podignuto oko toga da niko ne obraca paznju na stvarnu opasnost od hrane koju vec jedemo!

Babin_zub

pre 12 godina

Nije vam dosta sto nam uvaljujete sve zivo,sad bi i lude krave da nam uvalite?Hvala vam veliko gospodo anglo-saksonci,ali po vasim telima i mentalnom sklopu mozemo videti efekte GMO,tako da ih slobodno zadrzite za sebe,a mi cemo nasu decu i dalje hraniti "sirotinjskim" kacamakom,poparom i cicvarom.Meni je nasa buša draza i zdravija od bilo koje vase genetski napucane krave.

Petar Srdanovic

pre 12 godina

@biljana pavkov
Na osnovu cega temeljite tvrdnju da nam je zemlja (jos uvek) nezagadjena?
1. Znamo da se poljoprivrednici ne pridrzavaju propisanih kolicina pesticida i herbicida vec stavljaju vise(znam iz prve ruke)
2. Fabrike koje su radile ili rade ne ispunjavaju ekoloske standarde (pa se Topionica u Boru zali kako imaju gubitak jer su prekinuli proizvodnju zbog nedostatka vetra koji bi razvejao gasove)
3. Tokom NATo bombardovanja zasuti smo municijom sa osiromasenim uranijumom.
4. Divlje deponije su na svakom koraku, rekama se ne moze ploviti od plasticnih flasa (pretrazite internet za slike)

Nazalost, daleko smo mi od ciste zemlje.

Milos

pre 12 godina

Treba ispitati tržište jer se ispostavilo da odredjene firme koje proizvode i prodaju mesne preradjevine imaju oznaku GMO na sebi!? neću nikoga da prozivam ali manje više se zna ko to prodaje kod nas..

Aleksandar

pre 12 godina

Sto imam utisak da oni koji podrzavaju GMO nisu pravi strucnjaci, nego cuveni srpski biznismeni, koji bi jos koju lovu u dzep...

speedy

pre 12 godina

Monsato je kompanija koja se pre bavila proizvodnjom hemiskog oruzja.Njihovo seme je poznato po tome da kada se jednom poseje, ni jedno drugo seme ne moze da uspeva u toj zemlji

Jeronimo

pre 12 godina

Neću ulaziti u priču oko toga da li je GM hrana štetna ili nije. Mene interesuje naš ekonomski interes da je gajimo kad i pored više od 50% neobrađenih površina našu hranu nema ko da kupi niti prerađivačka industrija pravi nešto od nje. Poenta je da imamo više hrane za bacanje? Hajde da već jednom počnemo da se ponašamo domaćinski i trošimo novac samo na neophodne stvari! Zašto mi pored sve bede da finansiramo obesne i nikad site korporacije?

Lev

pre 12 godina

Meni je najveci (i dovoljan) problem kod GMO je sto biljka ne daje seme koje ostavlja potomstvo, kao i to da posle njih na tom polju tesko da nesto drugo moze da raste. Protiv prirode. Protiv evolucije. Nije samoodrzivo. Dovoljan razlog protiv. Tacka.

VVolfy

pre 12 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem koliko neznanje vlada medju nama... Srednji vek i inkvizicija, to mi pada na pamet dok ovo citam. Nemate vi pojma sta je GMO...

Izvinite, glupa sam

pre 12 godina

Hoce li neko da mi objasni sta fali hrani koju jedemo sve vreme, a vekovima unazad?! Molim vas, ocigledno da sam priglupa pa ne shvatam, ali reci cu vam da zato odlicno vidim, progresivno su generacije mladih sve gore i gore, te mislim da je sve sto je nekad bilo bolje od ovog sada (ako smem jos uvek da mislim, kako je krenulo, mozda nam i tu postave uslove)
Boze, kao da do sad nismo ziveli, i sad treba neko da nam kaze sta treba da jedemo?!?!?!?! Sramota me koliko apsurdno zvuci sama ideja!
I jos nesto... drugarica mi ode u USA da radi, posle par meseci vrati se kao tenk sa +20kg, ovde oslabi, tamo opet +20kg i tako u krug, a zamislite nije nesto alava na hranu... Ona kaze tamo su svi tenkovi, jede isto sto i ovde, tamo je sve ogromno i lepo na oko, nema ukusa i ... da, ubija koliko goji... Eto ja poverovah iz prve ruke, al dobro sad... Ako Ameri kazu trava nije zelena, nije... Sta ces, lepo ce oni nas nauciti sve ispocetka.
Mozda se zapravo hoda na rukama?! Mislite o tome!

Marko

pre 12 godina

za one koji vole MOnsato
evo nekoliko linkova o opasnosti od GM hrane


GM food toxins found in the blood of 93% of unborn babies
Read more: http://www.dailymail...l#ixzz1XFkvZA5p


NEW EVIDENCE OF HARM FROM GM FOOD TRIGGERS CALL FOR IMMEDIATE BAN
http://www.gmfreecym...newevidence.htm

http://www.seedsofde...Foods/index.cfm
US Consumers Have Been Given a False Sense of Security
About the Safety of Our Food Supply


Genetically Engineered Organisms (GMOs):
The Greatest Threat Ever to Humans and Animals
http://www.relfe.com/GMOs.html



Monsanto's Roundup Residues in GM Food Cause Cell Damage
http://www.organicco...ticle_16348.cfm

Miki

pre 12 godina

Neverovatno je koliko ljudi koji ništa ne znaju o nekim stvarima pametuju. Ja bih razumeo da nemaju priliku da o tome nešto nauče. Na sreću onih koji hoće da spoznaju svet u kome živimo, na internetu ima sasvim dovoljno neoborivih naučnih dokaza da ovim svetom vlada mafija u čijioj su vlasti najveće multinacionalne kompanije i da u njima sede nezamislivo veliki zlikovci, koji su bukvalno na sve spremni da bi ostvarili što veći profit. Naravno, za takvo ponašanje imaju ogromnu podršku svojih "vlada". Ovo vlada stavljam pod navodnike, jer su stvarni vladari sveta velike multinacionalne kompanije, pre svega američke.
Što se našeg Zakona o zaštiti potrošača tiče u njem doslovce piše jedna rečenica o GMO, stav 4, član 10, koji glasi: "Proizvod koji je rezultat genetskog inžinjeringa ili u svom sastavu ima genetski modifikovane komponente, obavezno mora imati oznaku takvog porekla". Kao što vidite o zabrani proizvodnje i upotrebe GMO hrane nema ni reči.
Onima koji žive u neznanju i mraku, a žele da izađu iz tog mraka preporučujem da pažljivo pogledaju, na YouTube, sledeće filmove:

1. Intervjue Nikole Aleksića, koji ne lupa gluposti kao što oni koji o ovoj temi ništa ne znaju, tvrde u svojim komentarima.
2. Codex Alimentarijus, američki film (ali i razne druge priloge o istoj temi). Po ovom "Zakonu o hrani“ predviđeno je smanjenje broja ljudi na Zemlji za 3 000 000 000, da dobro ste čuli 3 000 000 000. Pri tome će multinacionalne kompanije zaraditi ogroman novac. Prvo će učiniti sve da vas nahrane hranom od koje će te se sigurno razboleti i tako zaraditi ogroman novac, a onda će vas lečiti skupim lekovima, od kojih će te naravno umreti, pa će tako još jednom na vašaj nesreći zaraditi.
3. Hrana d.o.d. - (istina o prehrambenoj industriji)
4. Svijet bez raka - Priča o vitaminu B17 (film dr. Edvarda Grifina)
5. Divna istina
6. Na rubu znanosti - Genetski modifikovana hrana
7. Lijek za rak - Ulje od konoplje liječi sve
8. Na rubu Znanosti - Priča o konoplji
9. Kevin Terudeau - Prirodni lekovi za koje "oni" ne žele da znate. Ovu knjigu možete i skinuti (ja sam to uradio i pročitao je). Naravno, kao i većina ovih filmova je na hrvatskom, jer za razliku odo ovih naših „patriota“ oni o ovim stvarima otvoreno govore čak i na televiziji kao
np. u emisiji „Na rubu znanosti“ Čak su jednu emisiju posvetili rušenju „bliznakinja“ 11. septembra, gde nedvosmisleno pokazuju da su to uradili sami amerikanci. I ovu emisiju možete naći na YouTube, zove se „Istina o 11. rujnu“. Ovim člankom pokušavam da doprem do mozga pre svega onih koji slepo veruju svemu što dolazi iz Amerike. Nemam ja ništa protiv američkog naroda, naprotiv oni su najviše izloženi zlu koje se već sprovodi i koje preti da ovlada celim svetom.
Ako Amerika uspe da nametne GMO, a vidim da ovi naši zaradi vlasti pristaju na sve njihove uslove, teško nama. Postajemo zauvek njihova kolonija i njihovi zamorčići. Odgledao sam više puta gore navedene filmove (emisije), kao i mnoge druge i pročitao mnogo članaka o ovim temama i nemam nikakve sumnje da nam zlikovci koji vladaju svetom spremaju veliko zlo. Za njih će naravno uvek biti dovoljno mesta na zemljinoj kugli gde će za sebe proizvoditi super zdravu prirodnu hranu. To im neće biti nikakav problem jer su toliko bogati i biće da će imati sve što požele. Ovo nisu teorije zavere, ovo je surova realnost. Uostalom kroz celu ljudsku istoriju su se vodili ratovi. Savremeni će se voditi «sofisticirano», upotrebom genetskog inžinjeringa, mikroorganizama i zabranom svega što je prirodno. Ja se ipak nadam da će internet, ta nezamislivo velika biblioteka ipak učiniti da ljudi na vreme prepoznaju zlikovce i da ih u tome spreče.

biljana pavkov

pre 12 godina

Nadam se iskreno da ni po koju cenu necemo usvojiti Zakon o dozvoli gajenja ili uvoza GMO proizvoda jer mi nemamo potrebe za takvom vrstom hrane.Imamo srecu da nam je zemlja jos uvek ne zagadjena a obradivih povrsina ima sasvim dovoljno.Dovoljno za stanovnistvo Srbije kao i za izvoz.Zasto bi se onda trovali? Vladajuce strukture u Srbiji se nadma da imaju bar malo savesti po tom pitanju..

ns-agronom

pre 12 godina

universe
ocito ste fobicni pa vam je takav i komentar. Eksperiment nad ljudskom populacijom pa ne smemo da se damo, mi Srbi, dakle prevazilazi svaku fantastiku!
U potpunosti se slazem sa Mikom Vranjancem...

Radovan

pre 12 godina

Sjedinjene Američke Države traže da Srbija prihvati GM hranu kao uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, koja je opet uslov za ulazak u Evropsku uniju

Prvo ovo nije tacno. Prestanite da objavljujete lazi. Ne postoji uslov vezan za GMO i ulazak u EU. Sve jedno ovo samo pokazuje da nikako ne treba da udjemo u EU ili da slusamo po bilo kom pitanju Ameriku jer ce nam se deca pretvoriti u slonove ko u Americi.

GM hrana nema nikakvu potporu niti ima ikakve pozitivne strane sem sto puni dzepove ove kompanije Monsanto i domaceg privrednika lopova Miroslava Kostica koji je zastupnik ove firme.

Sto se tice zakona on mora da se postuje tako da predlazem svima licno ili udruzeno da tuze drzavu za ne vrsenje zakona i selektivno vrsenje zakona posto je javna tajna da ovaj covek mimo zakona valja genetski izmenjenu soju i da je vec unistio pola vojvodjanskih njiva. Takodje treab tuziti i doticnog gospodina za unistavanje autohtonih vrsta biljaka sto u zakoniku postoji kao clan kao i za ugrozavanje zdravlja i dovodjenja u opasnost trovanjem veceg broja ljudi. Takodje predlazem da se zabrani GMO hrana koja je u opticaju i izvrsi provera mesara Matijevic koji siromasnima prodaju parizer za 30 din koji se pravi od genetski izmenjene soje.

Treba ispitati i sve namirnice a narocito sve kekse i slatkise jer se u njima uvek mogu naci tragovi soje pa ako se utvrdi da je genetski izmenjena zatvoriti sve fabrike koje stoje iza tih proizvoda i drakonski ih kazniti. Sta vi mislite zbog cega se u svim namirnicama na poledjini kada citate sastav pojavljuje moguci tragovi soje?

Da ne bude zabune. GMO hrana menja strukturu celija onih koji se hrane njima kako ljudi tako i zivotinja a ako se ljudi hrane tim zivotinjama to se prenosi. Nije prosao potreban broj godina da se vide nuspojave ovakve ishrane ali jedno je sigurno. Ne bi me iznenadilo da se pocnu uskoro radjati genetski izmenjena deca sa 2 glave i sl. stvarima.

Odgovor NS agronomu. ako si toliko pametan reci zasto nijedan sportista u Srbiji koji koristi proteine za dobijanje misicne mase ne koristi vise proteine na bazi soje vec samo na bazi surutke? Na svim domacim forumima to je vec milion puta napisano.

Ljudi jednostavno nikako da shvate da se ne mogu igrati boga i biti iznad prirode i evolucije jer onda sledi kazna.

Ovo sto se kod nas radi je necuveno. Svedoci smo porasta bolesti raka od koje umiru i mladi ljudi, svaka druga zena ima poremecaj stitne zlezde i sl.

Za ovo neko debelo treba da odgovara jer truje naciju i unistava nase domace sorte. Sada je jako tesko naci pravi paradajz ukusni vec u Delta maxiju mozete kupiti takozvani plastikaner bez ukusa. Slicno je sa zeleonm salatom i sotalim povrcem i vocem. Hrana je ocajna a placamo je astronomski sve zbog necijeg ubrzanog bogacenja.

Treba biti pametan u ovoj sitaciji. smeniti sa vlasti sve one koji stete nasoj zemlji, prirodi i ljudima i sacuvati prirodnu hranu. Za koju godinu ta hrana ce vredeti zlata i necemo moci da postignemo da je proizvedemo dovoljno za Evropsko i svetsko trziste kolika ce biti potraznja. O ceni koju bi domaci seljaci mogli da postignu za takvu hranu necu ni da pricam.

Braco seljaci batalite poljoprivredne apoteke i GM seme i sadite nase domace sorte. Izdrzite nekiu godinu i trud ce vam se isplatiti visestruko. Ne dozvolite da vas lazu vec razisljajte svojom glavom.

Trebalo bi neko da uzima uzorke i testira ih i ako su poljane zarazene samo doci i spaliti sve. To je jedino resenje da se ljudi odvrate od gajenja takve posasti.

I za kraj posto neki pricaju da je glupost da je GMO opasan. Setite se bolesti kojom su bili zarazeni u Nemackoj i od koje je umrlo nekoliko desetina ljudi? Prva prica je bila da je od Spanskih krastavaca. Druga prica je bila da je to sve poteklo sa farme prirodne hrane na severu Nemacke. Ali istina na kraju je drugacija. Bakterije koje su se modifikovale i za koje nije bilo leka ni antibiotika su se modifikovale jer su njihovi domacini zivotinje jele genetski modifikovanu hranu pa samim tim su se i one modifikovale.
Znaci u prevodu. Ako zelite nove bolesti i epidemije za koje nema leka koristite genetski modifikovanu hranu. Provereno ce im ici na ruku. Jednim udarcem 2 muve. Kontrola hrane i istrebeljenje stanovnistva po vec oprobanom receptu sa novim zarazama. time resavaju glavni cilj NWO politike. Smanjenje populacije siromasnih zarad jos boljeg zivota bogatih.

Mika Vranjanac

pre 12 godina

@Boyan et all.

Evo vam clanak iz Vanity Fair-a o najvecem proizvodjacu GM hrane u SAD, Monsanto-u (http://www.vanityfair.com/politics/features/2008/05/monsanto200805).

Romulijana

pre 12 godina

Ne treba se ljutiti na Ameriku. Oni rade rutinu, vec vidjeno. A mi? Mi naivno jedemo proizvode Matijevica i Zlatiborca, a to je sve samo ne organik. Matijevic seje gmo soju i kukuruz na potezu od Zr do sela Margita, prema Vrscu.. Ko jos normalan jede adidas slaninu, sa 90% mesa? Sta je onda sunka? Sta sad, treba jos da mi zabrane da koljem svoju svinju kod kuce? Ne vidim poentu nase gluposti. Jasno NE svemu tudjem i zivimo u svojoj zemlji onako kako valja!

Mika Vranjanac

pre 12 godina

@Boyan

Bojane, pogledaj Food Inc., pa ce ti bit malo jasnije. GM food nije otrovna, i verovatno nema dokaza da je stetnija od obicne hrane, ali je seme otpornije, tako da obicne vrste lakse izumiro (primer kukuruza u Iova-i, mislim).
Jos jedan problem je da ima par velikih proizvodjaca semena (pogotovu kukuruza i soje), i da ti moras to seme da kupujes kod njih.

Cak, i ako se seme samo prenese kod seljaka (tvoj komsija ima GM seme, i ono kao otpornije predje i kod tebe), onda mogu da te tuze.

Dakle, stvar nije toliko u GM hrani, koliko u monopolizaciji i kontroli trzista koje navedene firme (Monsanto je verovatno najveca) ostvaruju.

M.

sale_bcn

pre 12 godina

@Jezoir
Prijatelju ne vidim da si ti i nekolicina ostalih koji misle da je ovo "Zlo" dobro da udje u Srbiju uopste proucio o cemu se ovde radi.Ja nisam protivnik svega sto je Genetski Modifikovano i mi imamo takvu vrstu hrane vec sada u Srbiji ali ovde se radi o Spletu zakona koji ti kroz "Lepe" reci o GM hrani i njenom uzgoju na mala vrata unose pregrst losih i zlokobnih zakona tako da bi postali zavisni od onih koji nam to djubre prodaju.E sad ja kao i vecina nas Samo zelimo da imamo izbor sta i kako cemo da jedemo a ti Brate moj i danas mozes slobodno da kupujes takvu vrstu hrane ako zelis dok koliko vidim nama Zelis da uskratis da sutra moramo da jedemo samo ono sto se tebi TJ. Njima "Svidja"....NE!!!

Otišla je pamet, osta samo kamen

pre 12 godina

Bilo, je to jednom;
Na brdovitom Balkanu;
U jednoj zemlji seljaka;
Gde vole kupus i baklavu.

Povikaše uglas ti jadni seljaci;
da nece to nezdravo, rogato voće;
što im evropa na tanjir nameće;
da oni vole samo prase;
što se na ražnju okreće.

Mrzi me dalje da se sprdam sa vama... doviđenja

Cipovan

pre 12 godina

Ja nazalost imam cip na desnoj saci....usadjen mi je na nelegalan nacin u Moskvi u privatnoj skoli kad sam imao 8 godina,bez mog i pristanka mojih roditelja.Pred njihovim sudom je moj otac pokrenuo tuzbu kao i mnogi roditlji tada,ali taj proces traje vec 14 godina,i ne vidi mu se kraj.Ne znam kako da odstranim to sranje iz moje ruke....ako ima strucnjaka molio bih za pomoc.Mesto gde je usadjen cip je slabo prepoznatljivo ali se ipak vidi kad se zagleda....ni jedna klinika u Srbiji nije htela hirurski da odstrani to...

6. Oktobar (dan koji se jos nije desio)

pre 12 godina

dokaz da su Srbi najgori ljudi na svetu, prodali bi svoj narod za ulazak u EU... USA bar zna sta radi, redom sredjuje sirotinju... proputovao sam skoro celu, divna je, sve je super ali ne bih nikad sebe ponizio zarad tog dobra... pogotovo ne bih trovao svoj ili neki drugi narod zarad istog cilja !!! sramota - nek im deca jedu to djubre

ni sad ni za 10 godina, ni za 110 godina !!! NIKAD

alexa

pre 12 godina

U Srbiju se uvoze GMO komponente za proizvodnju stočne hrane, a na području Srbije se uzgajaju GMO kulture za proizvodnju komponenti za stočnu hranu. Granica dozvoljene ozračenosti mineralnih đubriva i komponenti za izradu istih, koje uvozimo, je pomerena na više. Na poljima Srbije koriste se hemijski preparati koji su zabranjeni u EU. To zna ministarstvo, a zna to i svaki poljoprivredni inspektor. Neke od ovih akcija pokrivene su uredbama, a neke se stidljivo pojave kao usputna novinska vest, pa tišina. Srbija je duboko u mračnom Orvelovskom glibu, sa novim Zakonom ili bez njega.

Universe

pre 12 godina

@ns-agronom Znate li da ni naučnici još uvek neznaju efekte GMO hrane, pa neznanje pokazujete vi! Ovako ispada da mi treba da budemo zamorčići u GMO eksperimentu, nus efekata ima (guglajte)! Nikako ne smemo da pristanemo na ovo, neka izvedu eksperiment negde drugde, nadam se ne na opet nekim ljudima. Da bi efekti GMO bili vidljivi, moraju da prođu decenije...

TBM

pre 12 godina

Kako lupeta ovaj Aleksic, covek ne barata ni jednom istinitom ni pravom informacijom. Podpredsednik Biden je bio u Beogradu 20 Maja 2009., a Zakon o GMO je usvojen 29. Maja 2009. godine, tako da nikako nije Biden mogao da pricao o tome...posto niko nije znao (ni ljudi u Vladi niti u Min Polj) sta ce da usvoje u tom cuvenom GMO Zakonu....ne znam kako su se samo setili sada da u pricu ubace Bidena...smesni su...

:o)

pre 12 godina

Pitao bih Džozefa Bajdena da li njegova deca i on jedu GMO?
Sve u svemu, pogledajte film „Food Inc” da vidite šta se radi u Americi s hranom.

Dejan (Australija)

pre 12 godina

Neverovatno je kako se siri bauk od genetski modifikovane hrane, kao da je u pitanju neka Frankestajn hrana. U velikoj vecini slucajeva se radi o genima na otpornost na (biljne) bolesti ubacenim u poljoprivredne kulture a sa poreklom u srodnim divljim vrstama biljaka. Nije u pitanju uvo od praseta koje viri iz paradajza, ili kako vec to neki zamisljaju. Na stranu sve to, odluka o tome da li ce se GM hrana prodavati u Srbiji ili ne treba da bude odluka naroda koji tamo zivi, a ne EU, ili nekakvog Bajdena. Medjutim, ne treba ni siriti bezrazloznu paniku, uglavnom generisanu od strane onih kojima je ideologija mnogo jaca strana od potkovanosti u prirodnim naukama.

g4

pre 12 godina

Niz zemalja EU ne dopusta GM hranu a clanice su STO kao i pomenute EU. Da li su uslovi za clanstvo za sve isti i da li ih treba uopste prihvatati?

Bane

pre 12 godina

Da ste zivi i zdravi u Vojvodini se vec 10 godina proizvodi GMO, to mozete pitati svakog seljaka ovde u donjem sremu. Moze o tome nesto da nam kaze i gospodja Dulic-Markovic, bivsa ministarka. Kao i obicno sve ide mimo zakona. A zakon cemo nekako progurati kroz skupstinu

Jovica

pre 12 godina

Ako neko hoce da sazna malo vise o GM hrani i kako se u SAD-u strogo kontrolise proizvodnja ove hrane preporucujem film "Food Inc.". Film je na engleskom i mislim da moze da se skine negde sa neta. Iz filma cete moci da saznate kako pilici dostizu dvostruko vecu tezinu za manje od 50 dana iako im u normalim uslovima treba 90 dana da dostignu normalu tezinu kada bi ziveli na otvorenom. To je 4 put veca produktivnost. Ako se takvi pilici ne zakolju na vreme umiru sami od sebe jer im unutrasnji organi nisu sposobni da odrzavaju nakljukano telo u zivotu. Ovo je samo da vas malo zainteresujem za film ali ima jos puno toga da se nauci iz filma. Zivim u Americi i sva sreca je sto imam izbor i mogucnost da priustim sebi da kupujem organsku hranu i proizvode iz Evrope. Takodje preporucujem web sajt notmilk dot com. GA hrana NIKAD sa mene i moju porodicu. Srbijo pamet u glavu.

Dragan

pre 12 godina

Ako će pomenuta GM hrana smanjiti upotrebu pesticida i herbicida... onda neka je dozvole proizvodnju te modifikovane hrane!

Ja sam od raznih aditiva, emulgatora, pesticida i herbicida dobio alergije koje mi prave cirkus u životu... pa tako recimo ne mogu da jedem kukuruz... niti bilo koji proizvod koji ima u sebi kukuruza... a kukuruzni sirup je sastavni deo prehrambene industrije :)

Uvedite taj zakon godinu dana pre ulaska u EU... i zadovoljite naše partnere na zapadu... A kada budemo punopravan član, izmenite zakon u našu korist!

важан је садржај

pre 12 godina

Сада је очигледно свима шта желе. Јако тешко ћемо се одбранити, јер за шаку власти на многе ствари су до сада пристали, пристаће и на ово. Једино се можемо одбранити ако економски ојачамо. Зато нека свако пре свега ради свој посао како треба и најбоље што може, није важно чиме се бави. Мало још фали па да скроз нестанемо, а ГМО је много крупан корак према томе.

Danijel

pre 12 godina

Još jedan od razloga zašto nikada ne treba da uđemo u EU! Naši vlastodršci se nadaju lepim provizijicama koje bi mogli da maznu od fondova EU,a narod ko šiša, zato nas i guraju ka EU,a ne da bi nama bilo bolje.Samo treba malo da porazmisle da jednog trenutka neće biti naroda koji će da ih izabere sledeći put na bilo koju funkciju!

shonex

pre 12 godina

...aha, znaci Nemacka, Austrija, Bugarska, Grcka, Poljska itd mogu da zabrane proizvodnju/uvoz GMO hrane I da budu u STO, a mi ne mozemo??????? KO TO KAZE?!?!? BAJDEN? KO JE BAJDEN DA TAKO NESTO IZJAVI???

djole

pre 12 godina

@sm

I država je apstraktna tvorevina...i ne slažem se s tobom da je ulazak u EU nestanak Srbije. Pre će biti suprotno. Kao što je CG pobegla od nas, tako će i Sandžak i jug Srbije i Vojvodina ako nastavimo da vodimo politiku izolovanja od sveta u kojem živimo.

gost

pre 12 godina

Svi smo mi protiv GMO sem onih koji odlučuju o tome. A oni su davno dozvolili uvoz proizvoda koje je hranjeno GMO ili gotovih proizvoda koji sadrže u određenom procentu GMO. Tako da nažalost istina je još groznija od one koju nam naša vlada servira i od one istine u koju mi želimo da verujemo.
Najveća mesara u Srbiji nam javno na plakatu u svakoj njegovoj radnji poručuje šta jedemo i zašto su njegovi proizvodi jeftini. Zamislite kako onda domaći proizvođač može da parira njegovim cenama. A većinu nas ne interesuje šta jedemo nego koliko to košta. Zapitajte se sledeći put kada uzmete koka kolu zero od čega je napravljen taj zaslađivač, svaku žvaku koju stavite u usta zapitajte se o njenom sastavu. Mleko u prahu, meso iz uvoza, zar verujete da je jeftino zato što nas stranci vole pa nam daju jeftinije proizvode nego što kod nas košta proizvodnja u Srbiji i pored nekoliko puta većih plata tih radnika koji to proizvode u inostranstvu. Vlada je dozvolila uvoz gotovih proizvoda i uništila time domaću proizvodnju, dovela je do granice neisplativosti. Naše sirovine su skupe zato moramo uvoziti GMO đubre u gotovim proizvodima.
Vlada treba ili da zabrani potpuno uvoz gotovih proizvoda koje sadrže GMO i hermetički nas izoluje ili da dozvoli proizvodnju kao svuda u svetu a izbor svakoga od nas da bude oćemo jesti to đubre ili plaćati skuplje organsku hranu od onih za koje verujemo da je proizvode ovde u Srbiji.
Ovakvo polovično rešenje je upropastilo srpsku proizvodnju, jer mi jedemo GMO đubre svakog dana iako ne proizvodimo GMO sirovine.

iwojima

pre 12 godina

@glasač @sale_bcn
Pa protest je već bio ... http://www.youtube.com/watch?v=dflQOt5MrgY&feature=channel_video_title
... samo vas nije bilo - skupila se kritična masa od nekoliko stotina građana :(

Asker

pre 12 godina

Ukoliko država odluči da zakonom odobri bilo kakav vid GMO u Srbiji, nadam se da će im to biti jedna od poslednih odluka!!!
Približava se novi 5. oktobar u svakom smislu!

che

pre 12 godina

Tako je bre! Kad smo slozni,, mogu da ga duv.ju!!! Iskreno, laknulo mi je kad sam video one brojne komentare protiv GMO, mislio sam da smo vec postali zaslepljeni i da sve bas briga za bilo sta... MOramo da se slozimo SVI!!!
Politicari treba da nas se plase.. Ali moramo da budemo aktivniji, da izlazimo na ulice - jer ovako kako je sad, mogu da rade sta pozele. Naravno ne treba da se lomi grad ili sl, nego mirno sa dostojanstvom u VELIKOM broju. Vlast je uzasna, a opozicija nista drugacija - to je problem.. REVOLUCIJA!

Srđan, veterinar

pre 12 godina

Srbija je zabranila uvoz GMO deklarisane hrane, ali zato se uvozi na hiljade tona svinjskog i pilećeg mesa sumnjivog porekla. To meso je pred istekom roka trajanja u zemljama odakle potiče, a caka je u tome što su kod nas rokovi tarajanja duži (npr.EU 3 meseca, kod nas 6 meseci). Ako da se gleda datum proizvodnje, onda se sve uklapa. Uvoze se svinjske kožice (koje nadoknađuju animalni protein. Npr. u čajnoj kobasici se koriste, a zabranjene su u toj vrsti proizvoda). Uvozi si smrznuta plećka koja se koristi u salamama "Šunka u crevu", a da ne pominjem Brazilski batak koji zamenjuje "Pileća PRSA u crevu", a znamo da većina GMO soje se gaji i proizvodi u Brazilu i Argentini. Pilići u svom dnevnom obroku imaju do 40% sojine sačme ili nekog drugog proizvoda od soje. Ostaje pitanje od čega je nastao taj pileći batak i bilo koje drugo meso koje se uvozi.
Zabranjujemo uvoz GMO soje zato što je glavni proizvođač sojine sačme kod nas Victoria group, a dozvoljavamo uvoz mesa i ŽIVE STOKE (sramota za stočarstvo) što odgovara jakom uvoznom lobiju (mesna industrija i veliki trgovinski lanci).
U Srbiji se ništa slučajno ne dešava.

Hogar

pre 12 godina

Jel to "naručena ispravka" od juče kada je napisano da je Bajden prilikom posete poručio domaćinima da je vrlo nezadovoljan srpskim Zakonom o zabrani genetski modifikovanih organizama, na šta je od domaćina odmah dobio odgovor da će taj Zakon biti promenjen.Ali to me podseća da ubuduće dobro razmislim kada zaokružim broj na listiću jer za vreme ove vlasti takođe je "greškom" u zemlju ušla modifikovana soja....znači ako nemože milom onda "slučajno"....

vegan

pre 12 godina

U Srbiji su vec odavno prisutne GMO biljke, u velikom procentu. Bolje doneti zakon, pa legalno kontrolisati i oznacavati te proizvode kao u EU, umesto haosa u kojemu se nalazimo i koji ce tek nastati zato sto smo neozbiljni i nije nas briga sta ce biti sutra.

Srbija, zemlja licemera!

pre 12 godina

Ovde se izgleda vodi opasna hajka protiv ulaska Srbije u EU. Ne kapiram toliku pljuvacinu, kada mi sa sve tom "zdravom hranom" koju prskaju kojekakvim pesticidima za koje niko nije cuo, imamo medju najkracim zivotnim vekovima u Evropi i medju najvecim procentom stanovnistva obolelog od srcanih bolesti i kancera. Mozda bi ovo nase stanovnistvo prvo moglo da smanji malo pusenje i alkohol, pre nego sto pocen ozbiljno da se bavi pitanjem svog zdravlja! Bitno da imamo najveci broj pusaca u Evropi, ali jako brinemo o GM hrani. Uostaliom, na pijaci sam video Cherry paradajz, pa se pitam, da li je i to "prirodan" paradajz. Evo odgovora: http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_tomato

Nenad M.

pre 12 godina

Neće menjati zakon o GMA, što znači da će i dalje UVOZITI (dozvoljeno zakonom) meso životinja koje su preko hranjena sa GMA (daleko jeftinija hrana) i UNIŠTAVATI proizvodnju domaćeg stočnog fonda (nemoguće parirati cenom uvezenog GMA mesa). Sjajno, za 10 godina nas neće ni biti..

A onda ova vest koja zvuči kao da neko brine o zdravlju ljudi i o interesu države ?!
Manipulacija..

Ovich

pre 12 godina

xaxa

Kao necemo GMO danas nego sutra.

To treba staviti u ustav, da je GMO zabranjen u Srbiji. Sto se tice proizvodnje za izvoz sto se mene tice nema problema. Ako hoce da jedu ta govna samo neka izvole. Dosta nas truju mozemo i mi njih. :)

Sto se vise uvodi GMO po svetu to vise organska hrana dobija na glasu. Tako da nevidim sta mozemo da izgubimo. Nek Srbija izvozi barem "luksuznu" hranu i nek se s'njom hrani!!

Srbiji je potrebna "direct democracy" kao u Svajcarskoj. Da ljudi glasalju za svaki zakon koji vlada objavi.

Zar nebi bilo bolje?
Pitajte ljude dal zele GMO, dal zele da priznaju kosovo, dal zele EU.. i na kraju nema ko da se zali. A kamoli tamo neki Bajden, TAKO JE NAROD IZABRAO i dovidjenja g. Bajden.

U isto vreme pitam se koliko bi nas narod mudro glasao posto nismo bas najbolji u tome.

the stenac

pre 12 godina

Sa tim sto nas gura u proizvidnju Modifikovane hrane Amerika nam pomaze.Radim u Svajcarskoj i bavim se veleprodajom hrane i mogu vam reci da mi prodaja ove hrane ide dobro i po statistici imam 31% porast u odnosu na proslu godinu.vrlo je skupa i procenti provizije su veliki .Glavni kupci su mi vegetarijanski restorani koji u svom meniju imaju dosta ove hrane..kada sam ih obilazio i razgovarao sa njima video sam da su prepuni gostiju i da nema otrovanih..drzave poput nemacke i poljske,francuske nisu odobrile proizvodnju te hrane ale su veliki uvoznici bas te hrane..Ja licno vidim tu veliku sansu za Srbiju ali nama je potrebno vreme da neke limite u raznisljanju prebrodimo a dotad ce neko drugi razviti tehnologiju i preteci nas i opet mi gluperde na kraju kolone...eto toliko od jos jednog Srbina nepatriote

Sojuz

pre 12 godina

Naši seljaci već uveliko gaje GM soju. Soja se koristi u stočnoj hrani. Braćo i sestre, već to jedete. Koliko sam čitao EU se protivi GMO samo zato što američka firma Monsanto ima 5 godina prednosti ispred evropskih. BASF je nedavno tražio od EU da odobri njegov GM kukuruz. Znači, džaba smo krečili. Ako ne budemo jeli GM hranu, ješćemo hranu punu pesticida. Ako ne budemo koristili ni jedno ni drugo hrana će nam biti preskupa, seljaci će propasti, prerađivačka industrija... I mi ćemo opet to jesti samo siromašni, glupi i jadni. Osim da se ovde svi zakunemo da će vascelo srpstvo jesti samo organsku hranu, pa šta košta da košta :)

Darko

pre 12 godina

Mislim da panična reakcija države prilikom donošenja sadašnjeg zakona o zabrani (koji se, usput budi rečeno, masovno krši) pokazuje ne samo neznanje o modernoj nauci, koje je prisutno kako u ovoj tako i u mnogim drugim oblastima, nego i potpuno pogrešnu svet u ulozi koju država treba da igra. Nije posao države da zabranjuje ovo i dozvoljava ono! Njen posao treba da bude osiguranje jednakih uslova za sve učesnike tržišne utakmice, a onda će potrošači u proizvođači za sebe da odluče. Ako neko voli da pravi i jede genetski modifikovanu hranu – molim lepo. Zašto država treba to da mu zabranjuje? Da li on time šteti nekom drugom?

Treba jednostavno da postoje propisi (koji će se, za razliku od tolikih drugih, sprovoditi) kojima se reguliše označavanje i promet takve hrane, pa ko želi da je kupuje i jede široko mu polje. Izbor treba da bude njegov/njen a ne nekog priučenog birokrate iz ministarstva xyz.

lan

pre 12 godina

A sta su Pionirova semena kukuruza? Da to nisu semena nekog semenara iz Subotice ili su usla u Srbiju sa istom namenom kao sto nam je ubacena kukuruzna zlatica da se uniste semena Zemun polja? Za semenima ide i hemija tako da mi odavno jedemo sve i svasta samo sto ce se to sad i ozvaniciti.

Boban

pre 12 godina

Meni stvarno nije jasna ova tvrdnja da SAD traze od nas da dozvolimo uzgajanje GMO ako hocemo da nas prime u STO a sto je uslov za prijem u EU u kojoj je uzgoj GMO zabranjen???!!!

Megi

pre 12 godina

Najveća prepreka je to što se ljudi uplaše onog dela "genetski modifikovana". Ljudska vrsta već dva milenijuma genetski modifikuje svoju hranu! Vi kada ukrstite dve vrste šljive,krompira, paradajza, vi ste ukrstili dve vrste! To je kao da ste parili konja s magarcem! I voila - imate domaće spravljenu genetski modifikovanu hranu koju ste vi napravili, i koju jedete, a nemate pojma da je "zapadna".

Druga stvar, kada se hrana modifikuje u laboratoriji, što je mnogo kontrolisanija sredina, vi dobijate proizvod koji je u svakom smislu te reči savršen. Ne može bilo šta da izađe na tržište. Svaki proizvod prolazi kroz mali milion testova i provera, pre nego što se pusti u prodaju. Tako da su šanse da završite u školi doktora Xaviera jer ste pojeli GM paradajz mizerno male.

Pred ovakvim dilemama se vidi koliko su Srbi tvrdoglavi - uporno miniraju nešto o čemu nemaju nikakve informacije, a razlog zbog čega su protiv, e to ne znaju ni sami. Da su Rusi predložili GMO, prihvatili bismo oberučke.

rosa u podne

pre 12 godina

Moram da priznam da mi su mi i prica i komentari nejasni. Ja tu vidim dve teme:

1. Kako neko moze uopste da uslovljava nas pristup medjunarodnim organizacijama necim kao sto je zakon o genetski modifikovanim organizmima. Ne zato sto su genetski organizmi losi, vec zato sto ne vidim moralno niti bilo kakvo razumno opravdanje (osim finansijskog interesa zemlje koja mozda ima monopol na tehnologiju) za takvo uslovaljavanje.

2. Na drugu stranu, ne vidim sta je lose u genetski modifikovanim organizmima. Organizmi se genetski modifikuju (planskim ukrstanjem) vec par stotina godina: grozdje, zitarice, kucici, macici, goveda, svinje...
Sada smo u stanju da zeljenu osobinu dobijemo direktnije, brze i verujem kontrolisanije. Genetskom modifikacijom organizama se mogu proizvesti (verujem i da se proizvode) i lekovi. Ukoliko se ti proizvodi testiraju na isti nacin kao i farmaceutski proizvodi, ne vidim u cemu je problem. Otkud sad te price da je ta hrana otrov?

Vojislav, Bgd

pre 12 godina

Bio sam žestok zagovornik EU, imao sam iluzije o zajednici naroda, kulturi, ekonomskom prosperitetu. Od danas, postajem najžešći mogući protivnik ulaska naše Srbije u bilo kakvu državnu ili pseudodržavnu tvorevinu. Ideja Jugoslavije je bila plemenita i obuhvatala je pod jednim krovom čitav srpski narod i ostale južne Slovene, pa nas je debelo koštala. Ko zna kakvu bismo cenu platili ulaskom u EU. Ne smemo dozvoliti da naša deca jedu đubre i da nikada ne osete miris i ukus pravog voća, povrća i mesa... da i sami postanu klonovi. Kulturni genocid i bela kuga su nas pošteno načeli, samo nam još fali da jedemo otrov. Čuvajmo našu Otadžbinu, drugu nemamo.

RS

pre 12 godina

Čekaj malo, u članku pobrojaše zemlje članice EU koje takođe imaju zabranu za GMO i to im nije smetnja za članstvo u EU i STO. Ali zato Srbiji jeste?! Kao što neko reče, dok se jednom ne povuče linija i zauzme čvrst stav, nastaviće sa ucjenama u nedogled. Ima jedna stvar koja mene kao pojedinca jako brine. Naime, negdje prošle godine pročitao sam vijest da je američka vlada dala velika novčana sredstva kompaniji Veolia (najveći snabdjevač pitkom vodom u SAD, čini mi se) koja će kompanija upotrijebiti za privatizaciju izvora pitke vode u istočnoj Evropi. A ako novac dolazi od vlade, to znači da će biti upotrijebljen za podmićivanje lokalnih vlastodržaca po tim zemljama. To je za mene najstrašnija vijest koju sam pročitao/čuo a prošla je potpuno nezapaženo u domaćoj javnosti i nisam više naletio na to u, da se tako izrazim, redovnim vijestima. Probajte zamisliti život kad voda više ne bude javno dobro već privatno vlasništvo (nebitno čije).

Idi begaj

pre 12 godina

Mislim da treba da pocnemo da postavljamo uslove EU,ne zezam se....
Posto u EU da bi usli treba da prihvatimo GMO hranu i po meni je to vec 100% dovoljan razlog da nikad ne prihvatimo takvu EU.
Dakle,posto na takav nacin necemo uci u EU i sa tim se treba pomiriti,onda im treba postavljati uslove iz razloga sto vise nista ne mozemo izgubiti....da ne pricam o uslovu Kosova i ko zna jos kojim uslovima o kojim nas nasi politicari ne obavestavaju smatrajuci da je nevazno ili sta vec...
Sramota sta bolesni Matrix igraci traze od Srbije i njenog naroda...eeee GMO obavezna???????

Aleksandar

pre 12 godina

Ajde sto je ta hrana dobijena od takvih semena, ne kvalitetna,i da je sporna za organizam,jer evoluciju silujemo,kao sto to rade sa biljakma! ali unisticemo sve autoktove vrste semena i biljaka! i bicemo zavisni od kupovie tih modifikovanih semena,koje kopanije u SAD proizvode cisto zbog zarade ne i zbog kvaliteta! ako ovo nije izazov za nas ja ne znam sta je! Ovo nikako nesme da prodje,unistice nam seljaka,a on je vec unisten ,jos samo da bude zavistan od nekog semena! mi imamo izvanredno seme,i trziste je otvoreno za tudje,dok je god to seme uredu i ispravno moze,ali ako se sa njim petljalo...!? ne zelim modifikovanu hranu na pijaci,ne zelim da moja kupovina semena bude uslovljena nekom kopanijom koja moze da te zatre,jer kad kupis seme,moras i odredjenu vrstu djubriva i pesticidam,sve je drugacije,i za tren oka samo to i postoji nista drugo! I sta bi sa onom organskom proizvodnjom,koja je navodno sansa za srpskog seljaka i srbiju!?!? nedam bre da mi zagadjuju zemlju tim vestackiom tvoreviom od semena! neka kazu, americki nezavisni seljaci kako polako nesatju bas zbog tog semena,i uslova koje im te kopanije daju,jer kad jednom udje to u tlo,tesko se se ikorenjava,i uvek negde nikne ta modifikovana zrna,i odam te kopanije smatraju da je to njihv patent i tako zarobljavaju seljaka,da ih nebi tuzili zbog kardje intelektualne svojine,jer nisu dobili ili kupili seme za sadnju! tako prolaze americki farmeri, nezavisni,a onda im zbog ostete uzmu zemlju. ne zelim njiova pravila u mojo zemlji,a pogotovo to seme!

dzoni

pre 12 godina

od amerikanaca srbija nema nikakve ekonomske koristi (izvoz je u rangu statisticke greske) , jedinu korist imaju politicari koju su na platnom spisku te zemlje.

Franjo

pre 12 godina

Da li je GMO buducnost ili propast videce se tek po praunucima. Sadili mi to ili ne svakako ga koristimo posto ne koristimo domace. Koji carinik je kvalifikovan, kada vidi kamion paradajza, da moze da zna da li je GMO ili prirodno selektovan?

Ivana

pre 12 godina

Za Kosovo su name rekli da je uslov a o GM hrani cute!? Pa ovo je mnogo gore od Kosova. Kosovo cemo preziveti a ovo bi nas ubilo, garant. Ma ne treba nam EU!

Imre

pre 12 godina

"Među zemljama koje zabranjuju sve ili pojedine GM proizvode su Poljska, Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Francuska, Nemačka i Mađarska."

Ako je taj zakon uslov za STO, a ono opet uslov za EU, kako je moguće da su gore pomenute zemlje ujedno i članice EU?????
Nisam protiv GM, jer ono ima i svoje dobre strane, ali jesam protiv uslovljavanja.

mile

pre 12 godina

Umalo da zaboravim: Pre neki dan sam na youtube-u primetio ovaj uznemirujuci snimak:

http://www.youtube.com/watch?v=2WwjyY3F1a4

u kome izvesni gosn. Nikola Aleksic iz Novosadskog Ekoloskog Pokreta tvrdi da se vec neko vreme teritorija Srbije zasipa eksperimentalnim otrovima iz stranih neobelezenih aviona.

Ja zaista ne znam da li je ovo tacno ili je izmisljotina. Ali su optuzbe toliko ozbiljne i zastrasujuce, da zahtevaju istragu. Pogotovo sto optuzuje nasu vladu za saradnju.

Da li je moguce da se ovo istrazi? Da li B92 moze da pomogne u tome, s obzirom da se bavi istrazivackim novinarstvom. Ovakve opuzbe postoje vec nekoliko godina. Ja pretpostavljam da imamo dovoljno strucnjaka iz potrebnih oblasti i da ovo moze da se proveri.

Ako ovo sto ovaj covek prica nije istina, onda ja pretpostavljam da postoji odredjeni zakon koji bi takve klevete sankcionisao. A ukoliko se ispostavi da je istina... prosto ne znam sta da kazem.

Marin

pre 12 godina

Dokle ćete ovom noćnom čuvaru Nikoli Aleksiću da dajete medijski prostor? Čovek lupa ko Maksim po diviziji. Tripuje neobeležene avione koji nam sipaju otrov iz vazduha, poziva Vojsku da ih obara..jednog dana će ga neki ludak poslušati, oboriti putnički avion i ubiti 200 ljudi.

Bole@

pre 12 godina

Postovani!
************? Da bi usli u EU , uslov je da smo clan STO-e, da bi usli u STO, moramo da prihvatimo GMO, a ta ista GMO hrana je Z A B R A N J E N A u EU kojoj "tezimo"... Znaci kao macka koja juri svoj sopstveni rep.... zaludeli nas totalno.
U zdravlje :(((

lan

pre 12 godina

Necemo genetizovanu hranu u Srbiji? A bas me interesuje gde da svrstamo Pionirova semena kukuruza koja kojekakvi distibuteri prodaju sirom Srbije? Da ga mozda nije proizvela neka semenara u Subotici? NIJE.- To je proizvod istih onih koi su nam ubacili i kukuruznu zlaticu i to sa samo jednim ciljem unistiti domacu proizvodnju hrane i semena. Sta mislite zasto je Danska zabranila uvoz cajeva proizvedenih od Pionirovih semena?

Ivana

pre 12 godina

Kakva neopevana glupost izrecena, to oko prijema u STO, plus EU, nema veze s vezom, pa u vecini zemlja unutar EU, GM je strogo zabranjen.
Skupljaju se politicki poeni pred izbore....

G4

pre 12 godina

Čitao sam juče komentare i pogledao Food Inc. Treba se suprotstaviti svim sredstvima protiv GMO. Firme koje proizvode GMO i hranu u stvari kontrolišu vlast u Americi. Takvom hranom truju narod, a, posle ga leče skupim lekovima. Samo 4 firme kontroliše 80% proizvodnje hrane. Cena GMO kukuruza je zbog subvencija njihove države nenormalno jeftin. Time ubijaju agrar država koje ne mogu po toj ceni da proizvedu kukuruz (Meksiko npr).
Ljudi ovo je DOSIJE X uživo. Samo nema Moldera i Skali da nas spase. Moramo to sami.

Zaphod

pre 12 godina

E, sad mi je lakše... Samo kad ih potkrepe određenim brojem ništica, odmah će nas ministri ubeđivati kako je to zdravo i neophodno, kroz Žikine šarenice i ostale poljoprivredne emisije...

Boyan

pre 12 godina

Da li neko od protivnika GMO namirnica moze da mi navede smisleni razlog(osim blesavih hriscansko-etickih) tolikog straha od GMO. Po cemu je to "zivi otrov za coveka"?
Ta hrana nije stetnija od hrane koju sada gradjani Srbije jedu. Gazirani sokovi i brza hrana puna aditiva su mnogo stetniji od toga, a to je dozvoljeno proizvoditi i prodavati. a da i ne govorim o drugim stetnim navikama.
Vrhunac hipokrizije je kada se pusaci zalazu za zabranu GMO proizvoda...

DDD

pre 12 godina

Zalim što ću ovo reći, ali sve će nas sahraniti ta priča oko ulaska u Evropsku Uniju!

Da bi usli u EU, morate ući u STO, a da bi ušli u STO morate jesti genetsko smeće koje ćemo mi da vam prodajemo, i naravno, morate se odreći vaših seljaka!

U startu sam stvarno bio veliki pobornik ulaska, ali zadnjih godina su mi političari toliko zagadili tu priču, i nema ni jedan jedini dan a da se ne spomene ulazak u EU, i sada se za sve živo vade na EU.
I na žalost, ako se povede priča oko referenduma za ulazak u EU, ja ću da budem protiv!

sale_bcn gadja u metu, bravo brate

pre 12 godina

@sale_bcn

bravo majstore, ovo je bilo klasicno istrazivanje trzista, zato i postoje ocene i komentari itd. Kad god kazu izvor blizak-ili-anonimni izvor kaze, to je istrazivanje trzista i cekanje reakcije.
da gospoda su vrlo pazljivo cekala komentare, i danas su stavili ono sto zelite da vidite, sa akcentom da se cela stvar odlaze!?!?!? vasi komentari su izazvali ovakvu reakciju, a najgore je kad se cuti jer se to tumaci kao DA, ZAPAMTITE TO!

Ne, nema odlaganja, jer obicni brate SRBINE, koji mislis da u EU teku med i mleko(Grcka-Spanija-Italija itd) reci mi ali iskreno i pred sobom a da gledas svoje dete u oci dok ovo kazes naglas u svom umu, DA LI treba da prekines svoju lozu zarad obecanog vavilona evropske unije, da li treba da nestanemo ali ne putem oruzija, nego putem genocida, a ti sve to da prihvatis jer si ocajan?

Odgovor se nalazi u ocima vase dece pa razmislite, sve je bolje nego da ubijamo svoju decu, pa nismo valjda toliko jadni i bedni!!!!!!!!

Treba da znaju da narod samo ceka pravi povod za izlazak na ulice, a ovo je bas ono sto treba! ovaj put nece biti puc organizovan od preko, nego ce narod spontano da kaze NE! najveci problem je jer narod nerazume koliko je mocan. Oni se naroda najvise plase!

Reakcija na ovakvu glupost ce biti ista kao kad zgazis zvecarku na ledja!
Brza-efikasna-smrtonosna!

Zapamtite, ovaj otrov NE SAD, NE ZA 8 GODINA, NE NIKADA!!!

NASA DECA PRE BILO CEGA!

mada je veliko pitanje da li ce ova mreza objaviti ovaj komentar!
a ja iskreno mislim da nece!

Nescha

pre 12 godina

Najpre u tesktu kazete:
...Sjedinjene Američke Države traže da Srbija prihvati GM hranu kao uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, koja je opet uslov za ulazak u Evropsku uniju.

a zatim opet:
...Među zemljama koje zabranjuju sve ili pojedine GM proizvode su Poljska, Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Francuska, Nemačka i Mađarska.

Pa ako je GM hrana uslov za ulazak u Evropsku uniju, kako su onda navedene države uopšte članice Evropske unije??? Ili je i to opet uslov samo za Srbiju..

ns-agronom

pre 12 godina

Genetski modifikovana soja ili neka druga biljna vrsta nije otrov, to su guluposti sto ljudi ovde pisu a sve iz neznanja. A neka mi neko pokaze nekoga ko se otrovao od GM hrane i koje su posledice konzumiranja iste.
A istina je suprotna od toga, jer upravo trovaci u vidu proizvodjaca raznih pesticida nam truju okolinu i u njihovom interesu je da se plasiraju ovakve lazi. A GM soju npr.ne treba tretirati kojekakvim pesticidima, ona je i stvorena da bude otporna na bolesti i da pojeftini proizvodnju. A kukamo kako seljaci nemaju novca za investicije i poboljsanje proizvodnje. Zapitajte se zasto i u cijem je to interesu!

Sladja EU

pre 12 godina

Uopste nije tacno da je uslov za ulazak u EU prihvatanje GMO. Uostalom, u mnogim clanicama EU GMO su zabranjeni, osim u svrhu istrazivanja.
Pre nego sto prenesete neku vest proverite da li je ista tacna jer vi, kao i ostale novine u Srbiji, samo prepisujete jedni od drugih.
Sto se tice upotrebe GMO u EU informacije se nalaze na sajtu EU:
http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/gmo_authorisation_en.print.htm

ivann

pre 12 godina

E bas bih voleo da vidim da li ste spremni na promenu zakona povodom GMO, a onda jedva cekam da vidim na sta je narod spreman!
Bice svasta, unapred se radujem.....

Sima

pre 12 godina

Na ove price o GMO treba non stop motriti. Ja mislim da su nasi politicari spremni da dozvole GMO i na mala vrata, daleko od ociju javnosti samo da strpaju neki mito u svoj dzep.

Pozdrav za savesne novinare koji pisu o ovom zlu i informisu nas o ovakvim neljudskim potezima nasih politicara.

RF

pre 12 godina

polako stize MONSANTO :) al' ja mislim da je vec stiglo preko uvezenog mesa iz Brazila! Svi veliki "farmovi" su u vlasnistvu Monsanta u Juznoj Americi! Sve je pod kontrolom Family Trust-ova (Rotsch...; Rocke...; Oppenh...; Warthb... itd.)

Srbin sa dna kace

pre 12 godina

Ostareh, pamet ne nabrah... kaže stara izreka. Sa ovim iskustvom od poslednjih 10 godina, ne znam da li bi dve decenije života utrošio da derem obuću i grlo na trgovima i ulicama.
Podela je sada definitivno jasna: u svetu postoje bogati i siromašni i ovi drugi treba da se drže u večitom siromaštvu da bi ovi prvi ostali bogati i moćni. Poslednja vrednost koja je ostala da se brani to su naši životi i zdravlje kojima treba da zavladaju multinacionalne kompanije, pogotovo one farmaceutske - uvalite im đubre da jedu, pa ćemo posle da ih "lečimo" našim lekovima - citostaticima i ostalim otrovima, vakcinama protiv "novog gripa". Naći će se uvek neki Tomice Milosavljevići, ne brinite, sve dok ovde građani ne postanu ekološki i kulturološki svesni.
Strašno, užasno, nigde časti, nigde poštenja, nigde odgovornosti, sve države su manje više teroristi prema svojim građanima. Kad će 2012?

jezoir

pre 12 godina

Masa naprzena da kuka protiv "GMO" nema cak ni blagu pretstavu sta je to, samo se plasi dugackih reci u nazivu. Proucite malo, razmislite svojom glavom, pa cete mozda promeniti misljenje.

Naravno, briga one koji imaju para da furaju samo "organsko" (ili to mozda treba da zovemo HPB, hrana-podloznija-bolestima, ili HMPU, hrana-manje-predvidivog-ukusa), ali da je sve samo tako na svetu velika vecina bi crkla od gladi.

Dok ima zaista losih stvari na svetu, u korporativnom poslovanju i sire, ljudi se bune protiv GMO. Da su malo voljniji da istrazuju, videli bi da je to po smislu u rangu bunta protiv DHMO ... http://www.dhmo.org/facts.html

sm

pre 12 godina

I ovo kao treba da nas uteši? Neće zakon usvojiti sutra već prekosutra. Užas. Na šta su ljudi sve spremni zarad ulaska u neku apstraktnu tvorevinu EU i međunarodne organizacije. Nikad nisam očekivao da ću ovo reći, ali nadam se da će na izborima pobediti neka struja koja će zaustaviti ovaj proces ka EU, ne zato što se slažem sa nacionalističkom politikom takve stranke već zbog toga što je put ka EU i put ka nestanku Srbije kao takve. Te zakone koje nam poturaju iz EU usvajamo na slepo, niko to ne čita, važno je da je iz EU, mora da je dobro. Kad jednog dana to dođe "na naplatu" jadna nam majka.

mile

pre 12 godina

Juce sam citao prethodni clanak na istu temu. Da li je normalno da americki podpredsednik zahteva od nas da pocnemo da uvozimo gentski modifikovanu hranu (ili tesko nama...)?

Pa ima li vece morbidnosti? Zna se kuda sve to vodi. Vodi tome da ce za nekoliko godina potpuno kontrolisati PREHRAMBENU i FARMACEUTSKU i ZDRAVSTVENU industriju. I onda ce naravno moci da nas kljukaju i vakcinisu cime god zele, kao stoku. Ekonomiju i politiku vec kontrolisu. Upravo gledamo namestenu predstavu.

Pre nekoliko godina mi je sve ovo izgledalo kao teorija zavere i prica za razne paranoicne tipove, ali vise nije tako.

Cip na ruci nam sleduje, tu nema dileme. Ali prvo moraju da nas nateraju da sami pozelimo taj cip. Jer ga na silu nece staviti.

Evo ako nekoga zanima, mozete da pogledate kako to izgleda (ima reklama na pocetku):

http://www.bing.com/videos/watch/video/wearable-circuits-may-change-medicine-tech/614dleq?from=

glasač

pre 12 godina

Idealan povod da se organizuju MASOVNI protesti ispred skupštine ako im ikada padne na pamet da donesu neki takav BEZUMAN zakon da bi velike kompanije još malo okoristile u ovoj nesrećnoj zemlji.

Marko

pre 12 godina

poslednja recenica pokazuje da svako treba sam da odlucuje sta ce raditi sa svojom drzavom, ali kod nas to uvek pretstavljaju kao da nemaju drugu opciju, smesno i jadno, uvek ima druga opcija, zauzmite stav i videcete kako ce i oni popustiti, oni se ovako bahato ponasaju prema Srbiji upravo zato sto im vi sve dopustate i klecite ispred njih svaki put!

Blazo

pre 12 godina

Posvetit paznju tzv.organskoj hrani. Vama bolja no sto je imate sada i ne treba, jer je kvalitetnija nego GMO, kojom nas hrane u Severnoj Americi.

sale_bcn

pre 12 godina

Mora da su ovi nasi "Lavovi" iz vlade citali juce sve one nase NEGATIVNE Komentare u vezi CodexAlimentariusa i kad su videli da smo Spremni da izadjemo na ulice i da ih rusimo ako i samo pomisle da usvoje Takvo ZLO brze bolje danas nam javljaju kako su vec odbili,tj. odlozili....Bravo Braco&Sestre Srbi ponosan sam kako smo slozno juce reagovali i svi zajedno ispljuvali Codex i GM....Mozemo mi Zajedno MNOOGO jos toga Da uradimo...samo polako, politicari su Misevi A mi Rodjaci kad smo udruzeni mozemo i Brda da pomerimo!!!!POZZZ!!!POBEDA!!!

sale_bcn

pre 12 godina

Mora da su ovi nasi "Lavovi" iz vlade citali juce sve one nase NEGATIVNE Komentare u vezi CodexAlimentariusa i kad su videli da smo Spremni da izadjemo na ulice i da ih rusimo ako i samo pomisle da usvoje Takvo ZLO brze bolje danas nam javljaju kako su vec odbili,tj. odlozili....Bravo Braco&Sestre Srbi ponosan sam kako smo slozno juce reagovali i svi zajedno ispljuvali Codex i GM....Mozemo mi Zajedno MNOOGO jos toga Da uradimo...samo polako, politicari su Misevi A mi Rodjaci kad smo udruzeni mozemo i Brda da pomerimo!!!!POZZZ!!!POBEDA!!!

glasač

pre 12 godina

Idealan povod da se organizuju MASOVNI protesti ispred skupštine ako im ikada padne na pamet da donesu neki takav BEZUMAN zakon da bi velike kompanije još malo okoristile u ovoj nesrećnoj zemlji.

sm

pre 12 godina

I ovo kao treba da nas uteši? Neće zakon usvojiti sutra već prekosutra. Užas. Na šta su ljudi sve spremni zarad ulaska u neku apstraktnu tvorevinu EU i međunarodne organizacije. Nikad nisam očekivao da ću ovo reći, ali nadam se da će na izborima pobediti neka struja koja će zaustaviti ovaj proces ka EU, ne zato što se slažem sa nacionalističkom politikom takve stranke već zbog toga što je put ka EU i put ka nestanku Srbije kao takve. Te zakone koje nam poturaju iz EU usvajamo na slepo, niko to ne čita, važno je da je iz EU, mora da je dobro. Kad jednog dana to dođe "na naplatu" jadna nam majka.

mile

pre 12 godina

Juce sam citao prethodni clanak na istu temu. Da li je normalno da americki podpredsednik zahteva od nas da pocnemo da uvozimo gentski modifikovanu hranu (ili tesko nama...)?

Pa ima li vece morbidnosti? Zna se kuda sve to vodi. Vodi tome da ce za nekoliko godina potpuno kontrolisati PREHRAMBENU i FARMACEUTSKU i ZDRAVSTVENU industriju. I onda ce naravno moci da nas kljukaju i vakcinisu cime god zele, kao stoku. Ekonomiju i politiku vec kontrolisu. Upravo gledamo namestenu predstavu.

Pre nekoliko godina mi je sve ovo izgledalo kao teorija zavere i prica za razne paranoicne tipove, ali vise nije tako.

Cip na ruci nam sleduje, tu nema dileme. Ali prvo moraju da nas nateraju da sami pozelimo taj cip. Jer ga na silu nece staviti.

Evo ako nekoga zanima, mozete da pogledate kako to izgleda (ima reklama na pocetku):

http://www.bing.com/videos/watch/video/wearable-circuits-may-change-medicine-tech/614dleq?from=

Blazo

pre 12 godina

Posvetit paznju tzv.organskoj hrani. Vama bolja no sto je imate sada i ne treba, jer je kvalitetnija nego GMO, kojom nas hrane u Severnoj Americi.

Marko

pre 12 godina

poslednja recenica pokazuje da svako treba sam da odlucuje sta ce raditi sa svojom drzavom, ali kod nas to uvek pretstavljaju kao da nemaju drugu opciju, smesno i jadno, uvek ima druga opcija, zauzmite stav i videcete kako ce i oni popustiti, oni se ovako bahato ponasaju prema Srbiji upravo zato sto im vi sve dopustate i klecite ispred njih svaki put!

Nescha

pre 12 godina

Najpre u tesktu kazete:
...Sjedinjene Američke Države traže da Srbija prihvati GM hranu kao uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, koja je opet uslov za ulazak u Evropsku uniju.

a zatim opet:
...Među zemljama koje zabranjuju sve ili pojedine GM proizvode su Poljska, Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Francuska, Nemačka i Mađarska.

Pa ako je GM hrana uslov za ulazak u Evropsku uniju, kako su onda navedene države uopšte članice Evropske unije??? Ili je i to opet uslov samo za Srbiju..

speedy

pre 12 godina

Monsato je kompanija koja se pre bavila proizvodnjom hemiskog oruzja.Njihovo seme je poznato po tome da kada se jednom poseje, ni jedno drugo seme ne moze da uspeva u toj zemlji

G4

pre 12 godina

Čitao sam juče komentare i pogledao Food Inc. Treba se suprotstaviti svim sredstvima protiv GMO. Firme koje proizvode GMO i hranu u stvari kontrolišu vlast u Americi. Takvom hranom truju narod, a, posle ga leče skupim lekovima. Samo 4 firme kontroliše 80% proizvodnje hrane. Cena GMO kukuruza je zbog subvencija njihove države nenormalno jeftin. Time ubijaju agrar država koje ne mogu po toj ceni da proizvedu kukuruz (Meksiko npr).
Ljudi ovo je DOSIJE X uživo. Samo nema Moldera i Skali da nas spase. Moramo to sami.

Radovan

pre 12 godina

Sjedinjene Američke Države traže da Srbija prihvati GM hranu kao uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, koja je opet uslov za ulazak u Evropsku uniju

Prvo ovo nije tacno. Prestanite da objavljujete lazi. Ne postoji uslov vezan za GMO i ulazak u EU. Sve jedno ovo samo pokazuje da nikako ne treba da udjemo u EU ili da slusamo po bilo kom pitanju Ameriku jer ce nam se deca pretvoriti u slonove ko u Americi.

GM hrana nema nikakvu potporu niti ima ikakve pozitivne strane sem sto puni dzepove ove kompanije Monsanto i domaceg privrednika lopova Miroslava Kostica koji je zastupnik ove firme.

Sto se tice zakona on mora da se postuje tako da predlazem svima licno ili udruzeno da tuze drzavu za ne vrsenje zakona i selektivno vrsenje zakona posto je javna tajna da ovaj covek mimo zakona valja genetski izmenjenu soju i da je vec unistio pola vojvodjanskih njiva. Takodje treab tuziti i doticnog gospodina za unistavanje autohtonih vrsta biljaka sto u zakoniku postoji kao clan kao i za ugrozavanje zdravlja i dovodjenja u opasnost trovanjem veceg broja ljudi. Takodje predlazem da se zabrani GMO hrana koja je u opticaju i izvrsi provera mesara Matijevic koji siromasnima prodaju parizer za 30 din koji se pravi od genetski izmenjene soje.

Treba ispitati i sve namirnice a narocito sve kekse i slatkise jer se u njima uvek mogu naci tragovi soje pa ako se utvrdi da je genetski izmenjena zatvoriti sve fabrike koje stoje iza tih proizvoda i drakonski ih kazniti. Sta vi mislite zbog cega se u svim namirnicama na poledjini kada citate sastav pojavljuje moguci tragovi soje?

Da ne bude zabune. GMO hrana menja strukturu celija onih koji se hrane njima kako ljudi tako i zivotinja a ako se ljudi hrane tim zivotinjama to se prenosi. Nije prosao potreban broj godina da se vide nuspojave ovakve ishrane ali jedno je sigurno. Ne bi me iznenadilo da se pocnu uskoro radjati genetski izmenjena deca sa 2 glave i sl. stvarima.

Odgovor NS agronomu. ako si toliko pametan reci zasto nijedan sportista u Srbiji koji koristi proteine za dobijanje misicne mase ne koristi vise proteine na bazi soje vec samo na bazi surutke? Na svim domacim forumima to je vec milion puta napisano.

Ljudi jednostavno nikako da shvate da se ne mogu igrati boga i biti iznad prirode i evolucije jer onda sledi kazna.

Ovo sto se kod nas radi je necuveno. Svedoci smo porasta bolesti raka od koje umiru i mladi ljudi, svaka druga zena ima poremecaj stitne zlezde i sl.

Za ovo neko debelo treba da odgovara jer truje naciju i unistava nase domace sorte. Sada je jako tesko naci pravi paradajz ukusni vec u Delta maxiju mozete kupiti takozvani plastikaner bez ukusa. Slicno je sa zeleonm salatom i sotalim povrcem i vocem. Hrana je ocajna a placamo je astronomski sve zbog necijeg ubrzanog bogacenja.

Treba biti pametan u ovoj sitaciji. smeniti sa vlasti sve one koji stete nasoj zemlji, prirodi i ljudima i sacuvati prirodnu hranu. Za koju godinu ta hrana ce vredeti zlata i necemo moci da postignemo da je proizvedemo dovoljno za Evropsko i svetsko trziste kolika ce biti potraznja. O ceni koju bi domaci seljaci mogli da postignu za takvu hranu necu ni da pricam.

Braco seljaci batalite poljoprivredne apoteke i GM seme i sadite nase domace sorte. Izdrzite nekiu godinu i trud ce vam se isplatiti visestruko. Ne dozvolite da vas lazu vec razisljajte svojom glavom.

Trebalo bi neko da uzima uzorke i testira ih i ako su poljane zarazene samo doci i spaliti sve. To je jedino resenje da se ljudi odvrate od gajenja takve posasti.

I za kraj posto neki pricaju da je glupost da je GMO opasan. Setite se bolesti kojom su bili zarazeni u Nemackoj i od koje je umrlo nekoliko desetina ljudi? Prva prica je bila da je od Spanskih krastavaca. Druga prica je bila da je to sve poteklo sa farme prirodne hrane na severu Nemacke. Ali istina na kraju je drugacija. Bakterije koje su se modifikovale i za koje nije bilo leka ni antibiotika su se modifikovale jer su njihovi domacini zivotinje jele genetski modifikovanu hranu pa samim tim su se i one modifikovale.
Znaci u prevodu. Ako zelite nove bolesti i epidemije za koje nema leka koristite genetski modifikovanu hranu. Provereno ce im ici na ruku. Jednim udarcem 2 muve. Kontrola hrane i istrebeljenje stanovnistva po vec oprobanom receptu sa novim zarazama. time resavaju glavni cilj NWO politike. Smanjenje populacije siromasnih zarad jos boljeg zivota bogatih.

Babin_zub

pre 12 godina

Nije vam dosta sto nam uvaljujete sve zivo,sad bi i lude krave da nam uvalite?Hvala vam veliko gospodo anglo-saksonci,ali po vasim telima i mentalnom sklopu mozemo videti efekte GMO,tako da ih slobodno zadrzite za sebe,a mi cemo nasu decu i dalje hraniti "sirotinjskim" kacamakom,poparom i cicvarom.Meni je nasa buša draza i zdravija od bilo koje vase genetski napucane krave.

Lev

pre 12 godina

Meni je najveci (i dovoljan) problem kod GMO je sto biljka ne daje seme koje ostavlja potomstvo, kao i to da posle njih na tom polju tesko da nesto drugo moze da raste. Protiv prirode. Protiv evolucije. Nije samoodrzivo. Dovoljan razlog protiv. Tacka.

gost

pre 12 godina

Svi smo mi protiv GMO sem onih koji odlučuju o tome. A oni su davno dozvolili uvoz proizvoda koje je hranjeno GMO ili gotovih proizvoda koji sadrže u određenom procentu GMO. Tako da nažalost istina je još groznija od one koju nam naša vlada servira i od one istine u koju mi želimo da verujemo.
Najveća mesara u Srbiji nam javno na plakatu u svakoj njegovoj radnji poručuje šta jedemo i zašto su njegovi proizvodi jeftini. Zamislite kako onda domaći proizvođač može da parira njegovim cenama. A većinu nas ne interesuje šta jedemo nego koliko to košta. Zapitajte se sledeći put kada uzmete koka kolu zero od čega je napravljen taj zaslađivač, svaku žvaku koju stavite u usta zapitajte se o njenom sastavu. Mleko u prahu, meso iz uvoza, zar verujete da je jeftino zato što nas stranci vole pa nam daju jeftinije proizvode nego što kod nas košta proizvodnja u Srbiji i pored nekoliko puta većih plata tih radnika koji to proizvode u inostranstvu. Vlada je dozvolila uvoz gotovih proizvoda i uništila time domaću proizvodnju, dovela je do granice neisplativosti. Naše sirovine su skupe zato moramo uvoziti GMO đubre u gotovim proizvodima.
Vlada treba ili da zabrani potpuno uvoz gotovih proizvoda koje sadrže GMO i hermetički nas izoluje ili da dozvoli proizvodnju kao svuda u svetu a izbor svakoga od nas da bude oćemo jesti to đubre ili plaćati skuplje organsku hranu od onih za koje verujemo da je proizvode ovde u Srbiji.
Ovakvo polovično rešenje je upropastilo srpsku proizvodnju, jer mi jedemo GMO đubre svakog dana iako ne proizvodimo GMO sirovine.

Miki

pre 12 godina

Neverovatno je koliko ljudi koji ništa ne znaju o nekim stvarima pametuju. Ja bih razumeo da nemaju priliku da o tome nešto nauče. Na sreću onih koji hoće da spoznaju svet u kome živimo, na internetu ima sasvim dovoljno neoborivih naučnih dokaza da ovim svetom vlada mafija u čijioj su vlasti najveće multinacionalne kompanije i da u njima sede nezamislivo veliki zlikovci, koji su bukvalno na sve spremni da bi ostvarili što veći profit. Naravno, za takvo ponašanje imaju ogromnu podršku svojih "vlada". Ovo vlada stavljam pod navodnike, jer su stvarni vladari sveta velike multinacionalne kompanije, pre svega američke.
Što se našeg Zakona o zaštiti potrošača tiče u njem doslovce piše jedna rečenica o GMO, stav 4, član 10, koji glasi: "Proizvod koji je rezultat genetskog inžinjeringa ili u svom sastavu ima genetski modifikovane komponente, obavezno mora imati oznaku takvog porekla". Kao što vidite o zabrani proizvodnje i upotrebe GMO hrane nema ni reči.
Onima koji žive u neznanju i mraku, a žele da izađu iz tog mraka preporučujem da pažljivo pogledaju, na YouTube, sledeće filmove:

1. Intervjue Nikole Aleksića, koji ne lupa gluposti kao što oni koji o ovoj temi ništa ne znaju, tvrde u svojim komentarima.
2. Codex Alimentarijus, američki film (ali i razne druge priloge o istoj temi). Po ovom "Zakonu o hrani“ predviđeno je smanjenje broja ljudi na Zemlji za 3 000 000 000, da dobro ste čuli 3 000 000 000. Pri tome će multinacionalne kompanije zaraditi ogroman novac. Prvo će učiniti sve da vas nahrane hranom od koje će te se sigurno razboleti i tako zaraditi ogroman novac, a onda će vas lečiti skupim lekovima, od kojih će te naravno umreti, pa će tako još jednom na vašaj nesreći zaraditi.
3. Hrana d.o.d. - (istina o prehrambenoj industriji)
4. Svijet bez raka - Priča o vitaminu B17 (film dr. Edvarda Grifina)
5. Divna istina
6. Na rubu znanosti - Genetski modifikovana hrana
7. Lijek za rak - Ulje od konoplje liječi sve
8. Na rubu Znanosti - Priča o konoplji
9. Kevin Terudeau - Prirodni lekovi za koje "oni" ne žele da znate. Ovu knjigu možete i skinuti (ja sam to uradio i pročitao je). Naravno, kao i većina ovih filmova je na hrvatskom, jer za razliku odo ovih naših „patriota“ oni o ovim stvarima otvoreno govore čak i na televiziji kao
np. u emisiji „Na rubu znanosti“ Čak su jednu emisiju posvetili rušenju „bliznakinja“ 11. septembra, gde nedvosmisleno pokazuju da su to uradili sami amerikanci. I ovu emisiju možete naći na YouTube, zove se „Istina o 11. rujnu“. Ovim člankom pokušavam da doprem do mozga pre svega onih koji slepo veruju svemu što dolazi iz Amerike. Nemam ja ništa protiv američkog naroda, naprotiv oni su najviše izloženi zlu koje se već sprovodi i koje preti da ovlada celim svetom.
Ako Amerika uspe da nametne GMO, a vidim da ovi naši zaradi vlasti pristaju na sve njihove uslove, teško nama. Postajemo zauvek njihova kolonija i njihovi zamorčići. Odgledao sam više puta gore navedene filmove (emisije), kao i mnoge druge i pročitao mnogo članaka o ovim temama i nemam nikakve sumnje da nam zlikovci koji vladaju svetom spremaju veliko zlo. Za njih će naravno uvek biti dovoljno mesta na zemljinoj kugli gde će za sebe proizvoditi super zdravu prirodnu hranu. To im neće biti nikakav problem jer su toliko bogati i biće da će imati sve što požele. Ovo nisu teorije zavere, ovo je surova realnost. Uostalom kroz celu ljudsku istoriju su se vodili ratovi. Savremeni će se voditi «sofisticirano», upotrebom genetskog inžinjeringa, mikroorganizama i zabranom svega što je prirodno. Ja se ipak nadam da će internet, ta nezamislivo velika biblioteka ipak učiniti da ljudi na vreme prepoznaju zlikovce i da ih u tome spreče.

DDD

pre 12 godina

Zalim što ću ovo reći, ali sve će nas sahraniti ta priča oko ulaska u Evropsku Uniju!

Da bi usli u EU, morate ući u STO, a da bi ušli u STO morate jesti genetsko smeće koje ćemo mi da vam prodajemo, i naravno, morate se odreći vaših seljaka!

U startu sam stvarno bio veliki pobornik ulaska, ali zadnjih godina su mi političari toliko zagadili tu priču, i nema ni jedan jedini dan a da se ne spomene ulazak u EU, i sada se za sve živo vade na EU.
I na žalost, ako se povede priča oko referenduma za ulazak u EU, ja ću da budem protiv!

Izvinite, glupa sam

pre 12 godina

Hoce li neko da mi objasni sta fali hrani koju jedemo sve vreme, a vekovima unazad?! Molim vas, ocigledno da sam priglupa pa ne shvatam, ali reci cu vam da zato odlicno vidim, progresivno su generacije mladih sve gore i gore, te mislim da je sve sto je nekad bilo bolje od ovog sada (ako smem jos uvek da mislim, kako je krenulo, mozda nam i tu postave uslove)
Boze, kao da do sad nismo ziveli, i sad treba neko da nam kaze sta treba da jedemo?!?!?!?! Sramota me koliko apsurdno zvuci sama ideja!
I jos nesto... drugarica mi ode u USA da radi, posle par meseci vrati se kao tenk sa +20kg, ovde oslabi, tamo opet +20kg i tako u krug, a zamislite nije nesto alava na hranu... Ona kaze tamo su svi tenkovi, jede isto sto i ovde, tamo je sve ogromno i lepo na oko, nema ukusa i ... da, ubija koliko goji... Eto ja poverovah iz prve ruke, al dobro sad... Ako Ameri kazu trava nije zelena, nije... Sta ces, lepo ce oni nas nauciti sve ispocetka.
Mozda se zapravo hoda na rukama?! Mislite o tome!

sale_bcn gadja u metu, bravo brate

pre 12 godina

@sale_bcn

bravo majstore, ovo je bilo klasicno istrazivanje trzista, zato i postoje ocene i komentari itd. Kad god kazu izvor blizak-ili-anonimni izvor kaze, to je istrazivanje trzista i cekanje reakcije.
da gospoda su vrlo pazljivo cekala komentare, i danas su stavili ono sto zelite da vidite, sa akcentom da se cela stvar odlaze!?!?!? vasi komentari su izazvali ovakvu reakciju, a najgore je kad se cuti jer se to tumaci kao DA, ZAPAMTITE TO!

Ne, nema odlaganja, jer obicni brate SRBINE, koji mislis da u EU teku med i mleko(Grcka-Spanija-Italija itd) reci mi ali iskreno i pred sobom a da gledas svoje dete u oci dok ovo kazes naglas u svom umu, DA LI treba da prekines svoju lozu zarad obecanog vavilona evropske unije, da li treba da nestanemo ali ne putem oruzija, nego putem genocida, a ti sve to da prihvatis jer si ocajan?

Odgovor se nalazi u ocima vase dece pa razmislite, sve je bolje nego da ubijamo svoju decu, pa nismo valjda toliko jadni i bedni!!!!!!!!

Treba da znaju da narod samo ceka pravi povod za izlazak na ulice, a ovo je bas ono sto treba! ovaj put nece biti puc organizovan od preko, nego ce narod spontano da kaze NE! najveci problem je jer narod nerazume koliko je mocan. Oni se naroda najvise plase!

Reakcija na ovakvu glupost ce biti ista kao kad zgazis zvecarku na ledja!
Brza-efikasna-smrtonosna!

Zapamtite, ovaj otrov NE SAD, NE ZA 8 GODINA, NE NIKADA!!!

NASA DECA PRE BILO CEGA!

mada je veliko pitanje da li ce ova mreza objaviti ovaj komentar!
a ja iskreno mislim da nece!

Srbin sa dna kace

pre 12 godina

Ostareh, pamet ne nabrah... kaže stara izreka. Sa ovim iskustvom od poslednjih 10 godina, ne znam da li bi dve decenije života utrošio da derem obuću i grlo na trgovima i ulicama.
Podela je sada definitivno jasna: u svetu postoje bogati i siromašni i ovi drugi treba da se drže u večitom siromaštvu da bi ovi prvi ostali bogati i moćni. Poslednja vrednost koja je ostala da se brani to su naši životi i zdravlje kojima treba da zavladaju multinacionalne kompanije, pogotovo one farmaceutske - uvalite im đubre da jedu, pa ćemo posle da ih "lečimo" našim lekovima - citostaticima i ostalim otrovima, vakcinama protiv "novog gripa". Naći će se uvek neki Tomice Milosavljevići, ne brinite, sve dok ovde građani ne postanu ekološki i kulturološki svesni.
Strašno, užasno, nigde časti, nigde poštenja, nigde odgovornosti, sve države su manje više teroristi prema svojim građanima. Kad će 2012?

RF

pre 12 godina

polako stize MONSANTO :) al' ja mislim da je vec stiglo preko uvezenog mesa iz Brazila! Svi veliki "farmovi" su u vlasnistvu Monsanta u Juznoj Americi! Sve je pod kontrolom Family Trust-ova (Rotsch...; Rocke...; Oppenh...; Warthb... itd.)

ivann

pre 12 godina

E bas bih voleo da vidim da li ste spremni na promenu zakona povodom GMO, a onda jedva cekam da vidim na sta je narod spreman!
Bice svasta, unapred se radujem.....

Petar Srdanovic

pre 12 godina

@biljana pavkov
Na osnovu cega temeljite tvrdnju da nam je zemlja (jos uvek) nezagadjena?
1. Znamo da se poljoprivrednici ne pridrzavaju propisanih kolicina pesticida i herbicida vec stavljaju vise(znam iz prve ruke)
2. Fabrike koje su radile ili rade ne ispunjavaju ekoloske standarde (pa se Topionica u Boru zali kako imaju gubitak jer su prekinuli proizvodnju zbog nedostatka vetra koji bi razvejao gasove)
3. Tokom NATo bombardovanja zasuti smo municijom sa osiromasenim uranijumom.
4. Divlje deponije su na svakom koraku, rekama se ne moze ploviti od plasticnih flasa (pretrazite internet za slike)

Nazalost, daleko smo mi od ciste zemlje.

Srđan, veterinar

pre 12 godina

Srbija je zabranila uvoz GMO deklarisane hrane, ali zato se uvozi na hiljade tona svinjskog i pilećeg mesa sumnjivog porekla. To meso je pred istekom roka trajanja u zemljama odakle potiče, a caka je u tome što su kod nas rokovi tarajanja duži (npr.EU 3 meseca, kod nas 6 meseci). Ako da se gleda datum proizvodnje, onda se sve uklapa. Uvoze se svinjske kožice (koje nadoknađuju animalni protein. Npr. u čajnoj kobasici se koriste, a zabranjene su u toj vrsti proizvoda). Uvozi si smrznuta plećka koja se koristi u salamama "Šunka u crevu", a da ne pominjem Brazilski batak koji zamenjuje "Pileća PRSA u crevu", a znamo da većina GMO soje se gaji i proizvodi u Brazilu i Argentini. Pilići u svom dnevnom obroku imaju do 40% sojine sačme ili nekog drugog proizvoda od soje. Ostaje pitanje od čega je nastao taj pileći batak i bilo koje drugo meso koje se uvozi.
Zabranjujemo uvoz GMO soje zato što je glavni proizvođač sojine sačme kod nas Victoria group, a dozvoljavamo uvoz mesa i ŽIVE STOKE (sramota za stočarstvo) što odgovara jakom uvoznom lobiju (mesna industrija i veliki trgovinski lanci).
U Srbiji se ništa slučajno ne dešava.

Idi begaj

pre 12 godina

Mislim da treba da pocnemo da postavljamo uslove EU,ne zezam se....
Posto u EU da bi usli treba da prihvatimo GMO hranu i po meni je to vec 100% dovoljan razlog da nikad ne prihvatimo takvu EU.
Dakle,posto na takav nacin necemo uci u EU i sa tim se treba pomiriti,onda im treba postavljati uslove iz razloga sto vise nista ne mozemo izgubiti....da ne pricam o uslovu Kosova i ko zna jos kojim uslovima o kojim nas nasi politicari ne obavestavaju smatrajuci da je nevazno ili sta vec...
Sramota sta bolesni Matrix igraci traze od Srbije i njenog naroda...eeee GMO obavezna???????

Sima

pre 12 godina

Na ove price o GMO treba non stop motriti. Ja mislim da su nasi politicari spremni da dozvole GMO i na mala vrata, daleko od ociju javnosti samo da strpaju neki mito u svoj dzep.

Pozdrav za savesne novinare koji pisu o ovom zlu i informisu nas o ovakvim neljudskim potezima nasih politicara.

dzoni

pre 12 godina

od amerikanaca srbija nema nikakve ekonomske koristi (izvoz je u rangu statisticke greske) , jedinu korist imaju politicari koju su na platnom spisku te zemlje.

Sojuz

pre 12 godina

Naši seljaci već uveliko gaje GM soju. Soja se koristi u stočnoj hrani. Braćo i sestre, već to jedete. Koliko sam čitao EU se protivi GMO samo zato što američka firma Monsanto ima 5 godina prednosti ispred evropskih. BASF je nedavno tražio od EU da odobri njegov GM kukuruz. Znači, džaba smo krečili. Ako ne budemo jeli GM hranu, ješćemo hranu punu pesticida. Ako ne budemo koristili ni jedno ni drugo hrana će nam biti preskupa, seljaci će propasti, prerađivačka industrija... I mi ćemo opet to jesti samo siromašni, glupi i jadni. Osim da se ovde svi zakunemo da će vascelo srpstvo jesti samo organsku hranu, pa šta košta da košta :)

Sladja EU

pre 12 godina

Uopste nije tacno da je uslov za ulazak u EU prihvatanje GMO. Uostalom, u mnogim clanicama EU GMO su zabranjeni, osim u svrhu istrazivanja.
Pre nego sto prenesete neku vest proverite da li je ista tacna jer vi, kao i ostale novine u Srbiji, samo prepisujete jedni od drugih.
Sto se tice upotrebe GMO u EU informacije se nalaze na sajtu EU:
http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/gmo_authorisation_en.print.htm

lan

pre 12 godina

Necemo genetizovanu hranu u Srbiji? A bas me interesuje gde da svrstamo Pionirova semena kukuruza koja kojekakvi distibuteri prodaju sirom Srbije? Da ga mozda nije proizvela neka semenara u Subotici? NIJE.- To je proizvod istih onih koi su nam ubacili i kukuruznu zlaticu i to sa samo jednim ciljem unistiti domacu proizvodnju hrane i semena. Sta mislite zasto je Danska zabranila uvoz cajeva proizvedenih od Pionirovih semena?

RS

pre 12 godina

Čekaj malo, u članku pobrojaše zemlje članice EU koje takođe imaju zabranu za GMO i to im nije smetnja za članstvo u EU i STO. Ali zato Srbiji jeste?! Kao što neko reče, dok se jednom ne povuče linija i zauzme čvrst stav, nastaviće sa ucjenama u nedogled. Ima jedna stvar koja mene kao pojedinca jako brine. Naime, negdje prošle godine pročitao sam vijest da je američka vlada dala velika novčana sredstva kompaniji Veolia (najveći snabdjevač pitkom vodom u SAD, čini mi se) koja će kompanija upotrijebiti za privatizaciju izvora pitke vode u istočnoj Evropi. A ako novac dolazi od vlade, to znači da će biti upotrijebljen za podmićivanje lokalnih vlastodržaca po tim zemljama. To je za mene najstrašnija vijest koju sam pročitao/čuo a prošla je potpuno nezapaženo u domaćoj javnosti i nisam više naletio na to u, da se tako izrazim, redovnim vijestima. Probajte zamisliti život kad voda više ne bude javno dobro već privatno vlasništvo (nebitno čije).

Vojislav, Bgd

pre 12 godina

Bio sam žestok zagovornik EU, imao sam iluzije o zajednici naroda, kulturi, ekonomskom prosperitetu. Od danas, postajem najžešći mogući protivnik ulaska naše Srbije u bilo kakvu državnu ili pseudodržavnu tvorevinu. Ideja Jugoslavije je bila plemenita i obuhvatala je pod jednim krovom čitav srpski narod i ostale južne Slovene, pa nas je debelo koštala. Ko zna kakvu bismo cenu platili ulaskom u EU. Ne smemo dozvoliti da naša deca jedu đubre i da nikada ne osete miris i ukus pravog voća, povrća i mesa... da i sami postanu klonovi. Kulturni genocid i bela kuga su nas pošteno načeli, samo nam još fali da jedemo otrov. Čuvajmo našu Otadžbinu, drugu nemamo.

Jeronimo

pre 12 godina

Neću ulaziti u priču oko toga da li je GM hrana štetna ili nije. Mene interesuje naš ekonomski interes da je gajimo kad i pored više od 50% neobrađenih površina našu hranu nema ko da kupi niti prerađivačka industrija pravi nešto od nje. Poenta je da imamo više hrane za bacanje? Hajde da već jednom počnemo da se ponašamo domaćinski i trošimo novac samo na neophodne stvari! Zašto mi pored sve bede da finansiramo obesne i nikad site korporacije?

Bole@

pre 12 godina

Postovani!
************? Da bi usli u EU , uslov je da smo clan STO-e, da bi usli u STO, moramo da prihvatimo GMO, a ta ista GMO hrana je Z A B R A N J E N A u EU kojoj "tezimo"... Znaci kao macka koja juri svoj sopstveni rep.... zaludeli nas totalno.
U zdravlje :(((

mile

pre 12 godina

Umalo da zaboravim: Pre neki dan sam na youtube-u primetio ovaj uznemirujuci snimak:

http://www.youtube.com/watch?v=2WwjyY3F1a4

u kome izvesni gosn. Nikola Aleksic iz Novosadskog Ekoloskog Pokreta tvrdi da se vec neko vreme teritorija Srbije zasipa eksperimentalnim otrovima iz stranih neobelezenih aviona.

Ja zaista ne znam da li je ovo tacno ili je izmisljotina. Ali su optuzbe toliko ozbiljne i zastrasujuce, da zahtevaju istragu. Pogotovo sto optuzuje nasu vladu za saradnju.

Da li je moguce da se ovo istrazi? Da li B92 moze da pomogne u tome, s obzirom da se bavi istrazivackim novinarstvom. Ovakve opuzbe postoje vec nekoliko godina. Ja pretpostavljam da imamo dovoljno strucnjaka iz potrebnih oblasti i da ovo moze da se proveri.

Ako ovo sto ovaj covek prica nije istina, onda ja pretpostavljam da postoji odredjeni zakon koji bi takve klevete sankcionisao. A ukoliko se ispostavi da je istina... prosto ne znam sta da kazem.

Zeleni Srbije

pre 12 godina

Velika je laž da je to uslov za ulazak u EU!!! Postoje zemlje Evropske unije koje ne dozvoljavaju uzgoj GMO organizama.
Ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi jedna mala i prirodnim resursima ograničena zemlja, poput Srbije, proizvodila GMO proizvode i hranu. Trebalo bi biti protiv i svoju poljoprivredu usmeriti ka proizvodnji ekološke i organske hrane, a iskoristiti stare autohtone biljne i životinjske vrste.

:o)

pre 12 godina

Pitao bih Džozefa Bajdena da li njegova deca i on jedu GMO?
Sve u svemu, pogledajte film „Food Inc” da vidite šta se radi u Americi s hranom.

6. Oktobar (dan koji se jos nije desio)

pre 12 godina

dokaz da su Srbi najgori ljudi na svetu, prodali bi svoj narod za ulazak u EU... USA bar zna sta radi, redom sredjuje sirotinju... proputovao sam skoro celu, divna je, sve je super ali ne bih nikad sebe ponizio zarad tog dobra... pogotovo ne bih trovao svoj ili neki drugi narod zarad istog cilja !!! sramota - nek im deca jedu to djubre

ni sad ni za 10 godina, ni za 110 godina !!! NIKAD

Aleksandar

pre 12 godina

Ajde sto je ta hrana dobijena od takvih semena, ne kvalitetna,i da je sporna za organizam,jer evoluciju silujemo,kao sto to rade sa biljakma! ali unisticemo sve autoktove vrste semena i biljaka! i bicemo zavisni od kupovie tih modifikovanih semena,koje kopanije u SAD proizvode cisto zbog zarade ne i zbog kvaliteta! ako ovo nije izazov za nas ja ne znam sta je! Ovo nikako nesme da prodje,unistice nam seljaka,a on je vec unisten ,jos samo da bude zavistan od nekog semena! mi imamo izvanredno seme,i trziste je otvoreno za tudje,dok je god to seme uredu i ispravno moze,ali ako se sa njim petljalo...!? ne zelim modifikovanu hranu na pijaci,ne zelim da moja kupovina semena bude uslovljena nekom kopanijom koja moze da te zatre,jer kad kupis seme,moras i odredjenu vrstu djubriva i pesticidam,sve je drugacije,i za tren oka samo to i postoji nista drugo! I sta bi sa onom organskom proizvodnjom,koja je navodno sansa za srpskog seljaka i srbiju!?!? nedam bre da mi zagadjuju zemlju tim vestackiom tvoreviom od semena! neka kazu, americki nezavisni seljaci kako polako nesatju bas zbog tog semena,i uslova koje im te kopanije daju,jer kad jednom udje to u tlo,tesko se se ikorenjava,i uvek negde nikne ta modifikovana zrna,i odam te kopanije smatraju da je to njihv patent i tako zarobljavaju seljaka,da ih nebi tuzili zbog kardje intelektualne svojine,jer nisu dobili ili kupili seme za sadnju! tako prolaze americki farmeri, nezavisni,a onda im zbog ostete uzmu zemlju. ne zelim njiova pravila u mojo zemlji,a pogotovo to seme!

sale_bcn

pre 12 godina

@Jezoir
Prijatelju ne vidim da si ti i nekolicina ostalih koji misle da je ovo "Zlo" dobro da udje u Srbiju uopste proucio o cemu se ovde radi.Ja nisam protivnik svega sto je Genetski Modifikovano i mi imamo takvu vrstu hrane vec sada u Srbiji ali ovde se radi o Spletu zakona koji ti kroz "Lepe" reci o GM hrani i njenom uzgoju na mala vrata unose pregrst losih i zlokobnih zakona tako da bi postali zavisni od onih koji nam to djubre prodaju.E sad ja kao i vecina nas Samo zelimo da imamo izbor sta i kako cemo da jedemo a ti Brate moj i danas mozes slobodno da kupujes takvu vrstu hrane ako zelis dok koliko vidim nama Zelis da uskratis da sutra moramo da jedemo samo ono sto se tebi TJ. Njima "Svidja"....NE!!!

Mika Vranjanac

pre 12 godina

@Boyan

Bojane, pogledaj Food Inc., pa ce ti bit malo jasnije. GM food nije otrovna, i verovatno nema dokaza da je stetnija od obicne hrane, ali je seme otpornije, tako da obicne vrste lakse izumiro (primer kukuruza u Iova-i, mislim).
Jos jedan problem je da ima par velikih proizvodjaca semena (pogotovu kukuruza i soje), i da ti moras to seme da kupujes kod njih.

Cak, i ako se seme samo prenese kod seljaka (tvoj komsija ima GM seme, i ono kao otpornije predje i kod tebe), onda mogu da te tuze.

Dakle, stvar nije toliko u GM hrani, koliko u monopolizaciji i kontroli trzista koje navedene firme (Monsanto je verovatno najveca) ostvaruju.

M.

Boyan

pre 12 godina

Da li neko od protivnika GMO namirnica moze da mi navede smisleni razlog(osim blesavih hriscansko-etickih) tolikog straha od GMO. Po cemu je to "zivi otrov za coveka"?
Ta hrana nije stetnija od hrane koju sada gradjani Srbije jedu. Gazirani sokovi i brza hrana puna aditiva su mnogo stetniji od toga, a to je dozvoljeno proizvoditi i prodavati. a da i ne govorim o drugim stetnim navikama.
Vrhunac hipokrizije je kada se pusaci zalazu za zabranu GMO proizvoda...

Ivana

pre 12 godina

Za Kosovo su name rekli da je uslov a o GM hrani cute!? Pa ovo je mnogo gore od Kosova. Kosovo cemo preziveti a ovo bi nas ubilo, garant. Ma ne treba nam EU!

Jovica

pre 12 godina

Ako neko hoce da sazna malo vise o GM hrani i kako se u SAD-u strogo kontrolise proizvodnja ove hrane preporucujem film "Food Inc.". Film je na engleskom i mislim da moze da se skine negde sa neta. Iz filma cete moci da saznate kako pilici dostizu dvostruko vecu tezinu za manje od 50 dana iako im u normalim uslovima treba 90 dana da dostignu normalu tezinu kada bi ziveli na otvorenom. To je 4 put veca produktivnost. Ako se takvi pilici ne zakolju na vreme umiru sami od sebe jer im unutrasnji organi nisu sposobni da odrzavaju nakljukano telo u zivotu. Ovo je samo da vas malo zainteresujem za film ali ima jos puno toga da se nauci iz filma. Zivim u Americi i sva sreca je sto imam izbor i mogucnost da priustim sebi da kupujem organsku hranu i proizvode iz Evrope. Takodje preporucujem web sajt notmilk dot com. GA hrana NIKAD sa mene i moju porodicu. Srbijo pamet u glavu.

alexa

pre 12 godina

U Srbiju se uvoze GMO komponente za proizvodnju stočne hrane, a na području Srbije se uzgajaju GMO kulture za proizvodnju komponenti za stočnu hranu. Granica dozvoljene ozračenosti mineralnih đubriva i komponenti za izradu istih, koje uvozimo, je pomerena na više. Na poljima Srbije koriste se hemijski preparati koji su zabranjeni u EU. To zna ministarstvo, a zna to i svaki poljoprivredni inspektor. Neke od ovih akcija pokrivene su uredbama, a neke se stidljivo pojave kao usputna novinska vest, pa tišina. Srbija je duboko u mračnom Orvelovskom glibu, sa novim Zakonom ili bez njega.

Romulijana

pre 12 godina

Ne treba se ljutiti na Ameriku. Oni rade rutinu, vec vidjeno. A mi? Mi naivno jedemo proizvode Matijevica i Zlatiborca, a to je sve samo ne organik. Matijevic seje gmo soju i kukuruz na potezu od Zr do sela Margita, prema Vrscu.. Ko jos normalan jede adidas slaninu, sa 90% mesa? Sta je onda sunka? Sta sad, treba jos da mi zabrane da koljem svoju svinju kod kuce? Ne vidim poentu nase gluposti. Jasno NE svemu tudjem i zivimo u svojoj zemlji onako kako valja!

biljana pavkov

pre 12 godina

Nadam se iskreno da ni po koju cenu necemo usvojiti Zakon o dozvoli gajenja ili uvoza GMO proizvoda jer mi nemamo potrebe za takvom vrstom hrane.Imamo srecu da nam je zemlja jos uvek ne zagadjena a obradivih povrsina ima sasvim dovoljno.Dovoljno za stanovnistvo Srbije kao i za izvoz.Zasto bi se onda trovali? Vladajuce strukture u Srbiji se nadma da imaju bar malo savesti po tom pitanju..

Andrej

pre 12 godina

everovatno je koliko ljudi koji ništa ne znaju o nekim stvarima pametuju. Ja bih razumeo da nemaju priliku da o tome nešto nauče. Na sreću onih koji hoće da spoznaju svet u kome živimo, na internetu ima sasvim dovoljno neoborivih naučnih dokaza da ovim svetom vlada mafija u čijioj su vlasti najveće multinacionalne kompanije i da u njima sede nezamislivo veliki zlikovci, koji su bukvalno na sve spremni da bi ostvarili što veći profit. Naravno, za takvo ponašanje imaju ogromnu podršku svojih "vlada". Ovo vlada stavljam pod navodnike, jer su stvarni vladari sveta velike multinacionalne kompanije, pre svega američke. Što se našeg Zakona o zaštiti potrošača tiče u njem doslovce piše jedna rečenica o GMO, stav 4, član 10, koji glasi: "Proizvod koji je rezultat genetskog inžinjeringa ili u svom sastavu ima genetski modifikovane komponente, obavezno mora imati oznaku takvog porekla". Kao što vidite o zabrani proizvodnje i upotrebe GMO hrane nema ni reči. Onima koji žive u neznanju i mraku, a žele da izađu iz tog mraka preporučujem da pažljivo pogledaju, na YouTube, sledeće filmove: 1. Intervjue Nikole Aleksića, koji ne lupa gluposti kao što oni koji o ovoj temi ništa ne znaju, tvrde u svojim komentarima. 2. Codex Alimentarijus, američki film (ali i razne druge priloge o istoj temi). Po ovom "Zakonu o hrani“ predviđeno je smanjenje broja ljudi na Zemlji za 3 000 000 000, da dobro ste čuli 3 000 000 000. Pri tome će multinacionalne kompanije zaraditi ogroman novac. Prvo će učiniti sve da vas nahrane hranom od koje će te se sigurno razboleti i tako zaraditi ogroman novac, a onda će vas lečiti skupim lekovima, od kojih će te naravno umreti, pa će tako još jednom na vašaj nesreći zaraditi. 3. Hrana d.o.d. -(istina o prehrambenoj industriji) 4. Svijet bez raka - Priča o vitaminu B17 (film dr. Edvarda Grifina) 5. Divna istina 6. Na rubu znanosti -Genetski modifikovana hrana 7. Lijek za rak -Ulje od konoplje liječi sve 8. Na rubu Znanosti - Priča o konoplji 9. Kevin Terudeau - Prirodni lekovi za koje "oni" ne žele da znate. Ovu knjigu možete i skinuti (ja sam to uradio i pročitao je). Naravno, kao i većina ovih filmova je na hrvatskom, jer za razliku odo ovih naših „patriota“ oni o ovim stvarima otvoreno govore čak i na televiziji kao np. u emisiji „Na rubu znanosti“ Čak su jednu emisiju posvetili rušenju „bliznakinja“ 11. septembra, gde nedvosmisleno pokazuju da su to uradili sami amerikanci. I ovu emisiju možete naći na YouTube, zove se „Istina o 11. rujnu“. Ovim člankom pokušavam da doprem do mozga pre svega onih koji slepo veruju svemu što dolazi iz Amerike. Nemam ja ništa protiv američkog naroda, naprotiv oni su najviše izloženi zlu koje se već sprovodi i koje preti da ovlada celim svetom. Ako Amerika uspe da nametne GMO, a vidim da ovi naši zaradi vlasti pristaju na sve njihove uslove, teško nama. Postajemo zauvek njihova kolonija i njihovi zamorčići. Odgledao sam više puta gore navedene filmove (emisije), kao i mnoge druge i pročitao mnogo članaka o ovim temama i nemam nikakve sumnje da nam zlikovci koji vladaju svetom spremaju veliko zlo. Za njih će naravno uvek biti dovoljno mesta na zemljinoj kugli gde će za sebe proizvoditi super zdravu prirodnu hranu. To im neće biti nikakav problem jer su toliko bogati i biće da će imati sve što požele. Ovo nisu teorije zavere, ovo je surova realnost. Uostalom kroz celu ljudsku istoriju su se vodili ratovi. Savremeni će se voditi «sofisticirano», upotrebom genetskog inžinjeringa, mikroorganizama i zabranom svega što je prirodno. Ja se ipak nadam da će internet, ta nezamislivo velika biblioteka ipak učiniti da ljudi na vreme prepoznaju zlikovce i da ih u tome spreče. (Miki, 07. septembar 2011 14:30) +13 / -2Hoce li neko da mi objasni sta fali hrani koju

shonex

pre 12 godina

...aha, znaci Nemacka, Austrija, Bugarska, Grcka, Poljska itd mogu da zabrane proizvodnju/uvoz GMO hrane I da budu u STO, a mi ne mozemo??????? KO TO KAZE?!?!? BAJDEN? KO JE BAJDEN DA TAKO NESTO IZJAVI???

Marin

pre 12 godina

Dokle ćete ovom noćnom čuvaru Nikoli Aleksiću da dajete medijski prostor? Čovek lupa ko Maksim po diviziji. Tripuje neobeležene avione koji nam sipaju otrov iz vazduha, poziva Vojsku da ih obara..jednog dana će ga neki ludak poslušati, oboriti putnički avion i ubiti 200 ljudi.

Megi

pre 12 godina

Najveća prepreka je to što se ljudi uplaše onog dela "genetski modifikovana". Ljudska vrsta već dva milenijuma genetski modifikuje svoju hranu! Vi kada ukrstite dve vrste šljive,krompira, paradajza, vi ste ukrstili dve vrste! To je kao da ste parili konja s magarcem! I voila - imate domaće spravljenu genetski modifikovanu hranu koju ste vi napravili, i koju jedete, a nemate pojma da je "zapadna".

Druga stvar, kada se hrana modifikuje u laboratoriji, što je mnogo kontrolisanija sredina, vi dobijate proizvod koji je u svakom smislu te reči savršen. Ne može bilo šta da izađe na tržište. Svaki proizvod prolazi kroz mali milion testova i provera, pre nego što se pusti u prodaju. Tako da su šanse da završite u školi doktora Xaviera jer ste pojeli GM paradajz mizerno male.

Pred ovakvim dilemama se vidi koliko su Srbi tvrdoglavi - uporno miniraju nešto o čemu nemaju nikakve informacije, a razlog zbog čega su protiv, e to ne znaju ni sami. Da su Rusi predložili GMO, prihvatili bismo oberučke.

Bane

pre 12 godina

Da ste zivi i zdravi u Vojvodini se vec 10 godina proizvodi GMO, to mozete pitati svakog seljaka ovde u donjem sremu. Moze o tome nesto da nam kaze i gospodja Dulic-Markovic, bivsa ministarka. Kao i obicno sve ide mimo zakona. A zakon cemo nekako progurati kroz skupstinu

Slavko

pre 12 godina

Da se razumemo: Opasnost od GMO je u domenu ekologije, ekonomije, politike... Stetnost po zdravlje ljudi nije pokazana, odn. bar nije veca od ne-GMO hrane. Na protiv, mnogo je veca steta po zdravlje ljudi ova hrana koju sad jedemo u Srbiji u najvecem procentu - prskano voce, povrce, kljukana stoka i zivina kojekakvim preparatima, bajato meso i dr. Nisam za to da se dozvoli upotreba GMO u Srbiji, ali mislim da je previse prasine podignuto oko toga da niko ne obraca paznju na stvarnu opasnost od hrane koju vec jedemo!

Zeleni Srbije

pre 12 godina

Peticija se potpisuje online na http://zelenisrbije.org/2011/07/drugi-post/ a stvarno potpisivanje je preslo 35.000 potpisa PROTIV GMO U SRBIJI. Uskoro se ova inicijativa predaje u Skupstinu Republike Srbije, prikljucite se, nije jos uvek kasno!!!

Ivana

pre 12 godina

Kakva neopevana glupost izrecena, to oko prijema u STO, plus EU, nema veze s vezom, pa u vecini zemlja unutar EU, GM je strogo zabranjen.
Skupljaju se politicki poeni pred izbore....

Nenad M.

pre 12 godina

Neće menjati zakon o GMA, što znači da će i dalje UVOZITI (dozvoljeno zakonom) meso životinja koje su preko hranjena sa GMA (daleko jeftinija hrana) i UNIŠTAVATI proizvodnju domaćeg stočnog fonda (nemoguće parirati cenom uvezenog GMA mesa). Sjajno, za 10 godina nas neće ni biti..

A onda ova vest koja zvuči kao da neko brine o zdravlju ljudi i o interesu države ?!
Manipulacija..

Boban

pre 12 godina

Meni stvarno nije jasna ova tvrdnja da SAD traze od nas da dozvolimo uzgajanje GMO ako hocemo da nas prime u STO a sto je uslov za prijem u EU u kojoj je uzgoj GMO zabranjen???!!!

jezoir

pre 12 godina

Masa naprzena da kuka protiv "GMO" nema cak ni blagu pretstavu sta je to, samo se plasi dugackih reci u nazivu. Proucite malo, razmislite svojom glavom, pa cete mozda promeniti misljenje.

Naravno, briga one koji imaju para da furaju samo "organsko" (ili to mozda treba da zovemo HPB, hrana-podloznija-bolestima, ili HMPU, hrana-manje-predvidivog-ukusa), ali da je sve samo tako na svetu velika vecina bi crkla od gladi.

Dok ima zaista losih stvari na svetu, u korporativnom poslovanju i sire, ljudi se bune protiv GMO. Da su malo voljniji da istrazuju, videli bi da je to po smislu u rangu bunta protiv DHMO ... http://www.dhmo.org/facts.html

ns-agronom

pre 12 godina

Genetski modifikovana soja ili neka druga biljna vrsta nije otrov, to su guluposti sto ljudi ovde pisu a sve iz neznanja. A neka mi neko pokaze nekoga ko se otrovao od GM hrane i koje su posledice konzumiranja iste.
A istina je suprotna od toga, jer upravo trovaci u vidu proizvodjaca raznih pesticida nam truju okolinu i u njihovom interesu je da se plasiraju ovakve lazi. A GM soju npr.ne treba tretirati kojekakvim pesticidima, ona je i stvorena da bude otporna na bolesti i da pojeftini proizvodnju. A kukamo kako seljaci nemaju novca za investicije i poboljsanje proizvodnje. Zapitajte se zasto i u cijem je to interesu!

g4

pre 12 godina

Niz zemalja EU ne dopusta GM hranu a clanice su STO kao i pomenute EU. Da li su uslovi za clanstvo za sve isti i da li ih treba uopste prihvatati?

VVolfy

pre 12 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem koliko neznanje vlada medju nama... Srednji vek i inkvizicija, to mi pada na pamet dok ovo citam. Nemate vi pojma sta je GMO...

Aleksandar

pre 12 godina

Sto imam utisak da oni koji podrzavaju GMO nisu pravi strucnjaci, nego cuveni srpski biznismeni, koji bi jos koju lovu u dzep...

moskva

pre 12 godina

Ja sam sebi kupio par hektara zemlje koja je sada u bescenje , pa kad donesu zakone o genetski modifikovanoj hrani i njenoj proizvodnji , nek je sami jedu a ja ću sebi uzgajati svoju hranu . Ljudi kupujte zemlju i sadite bašte / nije to baš tako teško/ jer ne samo da smo bombardovani već ćemo biti i genetski modifikovani zatrovani i konačno istrebljeni!

andrija

pre 12 godina

Ovih dana je u Nemackoj, na veliku radost nemackih pcelara, zabranjena prodaja meda sa genetski manipulisanim polenom. Znaci dok se ljudi u Nemackoj postepeno bore za zabranu GM proizvoda mi treba da popustimo.

Ne znam koliko je vas gledalo dokumentarni film "We feed the world", ali iz njega postaje veoma jasno kakve posledice uvodjene GM semena donosi na primeru Rumunije. Seljaci postaju zavisni od semena koje moraju svake godine da kupe, a povrce postaje bezukusno i naduvano. Mali gladuju, veliki se bogate a potrosacima opada kvalitet zivota.

Srbija treba da se koncentrishe na rastuce trziste organske hrane, ali ko ce to objasniti nashim seljacima na poljima i seljacinama u politici. Moji roditelji su svojevremeno (90ih) 8 godina imali jedinu certificiranu(DEMETER) farmu na prostoru ex YU na kojoj se proizvodila strogo kontrolisana organska hrana. Nju su kupovale izmedju ostalog ambasade evropskih drzava u Beogradu. Danas posle svih nesreca u Srbiji takve hrane na nasem trzistu vise nema. Povrce i voce je najcesce jako prskano.

ajde ziveli! :)

Franjo

pre 12 godina

Da li je GMO buducnost ili propast videce se tek po praunucima. Sadili mi to ili ne svakako ga koristimo posto ne koristimo domace. Koji carinik je kvalifikovan, kada vidi kamion paradajza, da moze da zna da li je GMO ili prirodno selektovan?

lan

pre 12 godina

A sta su Pionirova semena kukuruza? Da to nisu semena nekog semenara iz Subotice ili su usla u Srbiju sa istom namenom kao sto nam je ubacena kukuruzna zlatica da se uniste semena Zemun polja? Za semenima ide i hemija tako da mi odavno jedemo sve i svasta samo sto ce se to sad i ozvaniciti.

Universe

pre 12 godina

@ns-agronom Znate li da ni naučnici još uvek neznaju efekte GMO hrane, pa neznanje pokazujete vi! Ovako ispada da mi treba da budemo zamorčići u GMO eksperimentu, nus efekata ima (guglajte)! Nikako ne smemo da pristanemo na ovo, neka izvedu eksperiment negde drugde, nadam se ne na opet nekim ljudima. Da bi efekti GMO bili vidljivi, moraju da prođu decenije...

Dejan (Australija)

pre 12 godina

Neverovatno je kako se siri bauk od genetski modifikovane hrane, kao da je u pitanju neka Frankestajn hrana. U velikoj vecini slucajeva se radi o genima na otpornost na (biljne) bolesti ubacenim u poljoprivredne kulture a sa poreklom u srodnim divljim vrstama biljaka. Nije u pitanju uvo od praseta koje viri iz paradajza, ili kako vec to neki zamisljaju. Na stranu sve to, odluka o tome da li ce se GM hrana prodavati u Srbiji ili ne treba da bude odluka naroda koji tamo zivi, a ne EU, ili nekakvog Bajdena. Medjutim, ne treba ni siriti bezrazloznu paniku, uglavnom generisanu od strane onih kojima je ideologija mnogo jaca strana od potkovanosti u prirodnim naukama.

Marko

pre 12 godina

za one koji vole MOnsato
evo nekoliko linkova o opasnosti od GM hrane


GM food toxins found in the blood of 93% of unborn babies
Read more: http://www.dailymail...l#ixzz1XFkvZA5p


NEW EVIDENCE OF HARM FROM GM FOOD TRIGGERS CALL FOR IMMEDIATE BAN
http://www.gmfreecym...newevidence.htm

http://www.seedsofde...Foods/index.cfm
US Consumers Have Been Given a False Sense of Security
About the Safety of Our Food Supply


Genetically Engineered Organisms (GMOs):
The Greatest Threat Ever to Humans and Animals
http://www.relfe.com/GMOs.html



Monsanto's Roundup Residues in GM Food Cause Cell Damage
http://www.organicco...ticle_16348.cfm

Amos

pre 12 godina

Uf, nemojte samo da se pouzdate u FAO, oni ce vam mnogo pomoci da se odbranite od GMO.
Ne - genetskim 'skrpljenim' organizmima.
Je l znate da su americki proizvodjaci GMO soje u ovom veku uputili desetine hiljada tuzbi za povredu PATENTA svim proizvodjacima u cijem su ataru nasli bar jednu biljku izraslu iz njihovog semena. Ne pitaju da l ga je doneo vetar, da l je ispao iz neceg kamiona, da l je ima 1 u 10000. Oni lepo pokrenu tuzbu, zaprete ogromnim kaznama, pa vam onda samo preostaje da se nagodite s njima i ubuduce uvek kupujete i sadite SAMO njihovo seme. A kad kupujes njihovo seme, kad se vec uhvatis u kolo, onda moras kupovati i njihov HERBICID (da, ista firma ga pravi), napravljen tako da ne ubija samo njihovu soju, jer bez njega nece biti isplativi prinosi.
Divan nacin za ropstvo. Sledeci korak je kanapce, kao sto su iskusile hiljade svezih GMO ratara u Indiji.

the stenac

pre 12 godina

Sa tim sto nas gura u proizvidnju Modifikovane hrane Amerika nam pomaze.Radim u Svajcarskoj i bavim se veleprodajom hrane i mogu vam reci da mi prodaja ove hrane ide dobro i po statistici imam 31% porast u odnosu na proslu godinu.vrlo je skupa i procenti provizije su veliki .Glavni kupci su mi vegetarijanski restorani koji u svom meniju imaju dosta ove hrane..kada sam ih obilazio i razgovarao sa njima video sam da su prepuni gostiju i da nema otrovanih..drzave poput nemacke i poljske,francuske nisu odobrile proizvodnju te hrane ale su veliki uvoznici bas te hrane..Ja licno vidim tu veliku sansu za Srbiju ali nama je potrebno vreme da neke limite u raznisljanju prebrodimo a dotad ce neko drugi razviti tehnologiju i preteci nas i opet mi gluperde na kraju kolone...eto toliko od jos jednog Srbina nepatriote

Asker

pre 12 godina

Ukoliko država odluči da zakonom odobri bilo kakav vid GMO u Srbiji, nadam se da će im to biti jedna od poslednih odluka!!!
Približava se novi 5. oktobar u svakom smislu!

Danijel

pre 12 godina

Još jedan od razloga zašto nikada ne treba da uđemo u EU! Naši vlastodršci se nadaju lepim provizijicama koje bi mogli da maznu od fondova EU,a narod ko šiša, zato nas i guraju ka EU,a ne da bi nama bilo bolje.Samo treba malo da porazmisle da jednog trenutka neće biti naroda koji će da ih izabere sledeći put na bilo koju funkciju!

Bački agronom

pre 12 godina

Hoće!!
Gajili smo! Gajimo i ove godine!! I gajićemo sve više!!?? Od 2014. godine, legalno!??
Kad bi samo, Vi sa asfalta, znali kakav hleb jedete???

Zaphod

pre 12 godina

E, sad mi je lakše... Samo kad ih potkrepe određenim brojem ništica, odmah će nas ministri ubeđivati kako je to zdravo i neophodno, kroz Žikine šarenice i ostale poljoprivredne emisije...

che

pre 12 godina

Tako je bre! Kad smo slozni,, mogu da ga duv.ju!!! Iskreno, laknulo mi je kad sam video one brojne komentare protiv GMO, mislio sam da smo vec postali zaslepljeni i da sve bas briga za bilo sta... MOramo da se slozimo SVI!!!
Politicari treba da nas se plase.. Ali moramo da budemo aktivniji, da izlazimo na ulice - jer ovako kako je sad, mogu da rade sta pozele. Naravno ne treba da se lomi grad ili sl, nego mirno sa dostojanstvom u VELIKOM broju. Vlast je uzasna, a opozicija nista drugacija - to je problem.. REVOLUCIJA!

Hogar

pre 12 godina

Jel to "naručena ispravka" od juče kada je napisano da je Bajden prilikom posete poručio domaćinima da je vrlo nezadovoljan srpskim Zakonom o zabrani genetski modifikovanih organizama, na šta je od domaćina odmah dobio odgovor da će taj Zakon biti promenjen.Ali to me podseća da ubuduće dobro razmislim kada zaokružim broj na listiću jer za vreme ove vlasti takođe je "greškom" u zemlju ušla modifikovana soja....znači ako nemože milom onda "slučajno"....

rosa u podne

pre 12 godina

Moram da priznam da mi su mi i prica i komentari nejasni. Ja tu vidim dve teme:

1. Kako neko moze uopste da uslovljava nas pristup medjunarodnim organizacijama necim kao sto je zakon o genetski modifikovanim organizmima. Ne zato sto su genetski organizmi losi, vec zato sto ne vidim moralno niti bilo kakvo razumno opravdanje (osim finansijskog interesa zemlje koja mozda ima monopol na tehnologiju) za takvo uslovaljavanje.

2. Na drugu stranu, ne vidim sta je lose u genetski modifikovanim organizmima. Organizmi se genetski modifikuju (planskim ukrstanjem) vec par stotina godina: grozdje, zitarice, kucici, macici, goveda, svinje...
Sada smo u stanju da zeljenu osobinu dobijemo direktnije, brze i verujem kontrolisanije. Genetskom modifikacijom organizama se mogu proizvesti (verujem i da se proizvode) i lekovi. Ukoliko se ti proizvodi testiraju na isti nacin kao i farmaceutski proizvodi, ne vidim u cemu je problem. Otkud sad te price da je ta hrana otrov?

Ovich

pre 12 godina

xaxa

Kao necemo GMO danas nego sutra.

To treba staviti u ustav, da je GMO zabranjen u Srbiji. Sto se tice proizvodnje za izvoz sto se mene tice nema problema. Ako hoce da jedu ta govna samo neka izvole. Dosta nas truju mozemo i mi njih. :)

Sto se vise uvodi GMO po svetu to vise organska hrana dobija na glasu. Tako da nevidim sta mozemo da izgubimo. Nek Srbija izvozi barem "luksuznu" hranu i nek se s'njom hrani!!

Srbiji je potrebna "direct democracy" kao u Svajcarskoj. Da ljudi glasalju za svaki zakon koji vlada objavi.

Zar nebi bilo bolje?
Pitajte ljude dal zele GMO, dal zele da priznaju kosovo, dal zele EU.. i na kraju nema ko da se zali. A kamoli tamo neki Bajden, TAKO JE NAROD IZABRAO i dovidjenja g. Bajden.

U isto vreme pitam se koliko bi nas narod mudro glasao posto nismo bas najbolji u tome.

TBM

pre 12 godina

Kako lupeta ovaj Aleksic, covek ne barata ni jednom istinitom ni pravom informacijom. Podpredsednik Biden je bio u Beogradu 20 Maja 2009., a Zakon o GMO je usvojen 29. Maja 2009. godine, tako da nikako nije Biden mogao da pricao o tome...posto niko nije znao (ni ljudi u Vladi niti u Min Polj) sta ce da usvoje u tom cuvenom GMO Zakonu....ne znam kako su se samo setili sada da u pricu ubace Bidena...smesni su...

NIkola

pre 12 godina

Ako i zanemarimo svo zlo i štetnost gmo proizvoda, ostaje da Srbija ima višak hrane koju izvozi. Zar se onda treba okretati nečemu tako rizičnom kao što je gmo umesto kvalitetnijom i naravno skupljom robom koja donosi i veću zaradu. Već postoji interes za našom sojom i kukuruzom baš iz razloga što nisu gmo, pitanje je da li će tako biti ako se Srbija kontaminira tim go..nima.

B-29

pre 12 godina

E stvarno ste ljudi carevi, jedan je cipovan u rusiji, drugi kaze da se prasici koji jedu GMO seksaju sa 3 meseca starosti, pa vitamin B-17 (bolje bi bilo da je B-52, jaci je, ko razume shvatice).

Slatko se smejem, hvala Vam majstori :)

Зоран

pre 12 godina

Ко сме да тврди да ово што сада једемо није модификовано на неки начин од неке старе цивилизације? Па нисмо ми најпаметнији били кроз историју.

Akord

pre 12 godina

@Зоран, 7. septembar 2011 17:43
Nije zanimljivo,ali je polu istina,do duse toga ima i kod nas sa semenima pik zemun(nemam pojma da li vise radi,ali verujem da ga je demokratija iskorenila),no rusija cuva nasih 30 semena svake sorte medju 700 000 na primer kukuruza,ali i drugih zitarica i nije samo nasih,vec hibride celog sveta.Zato se navodi da "rusija nikad gladna ostati nece"
Smena useva,zito,pa kukuruz,pa repa, e ko posadi repu mora stalno da je sadi,jer se zemlja isposti do te granice da posle nje jedino moze detelina pa tek onda psenica ili u duboko oranje da se baca djubrivo,sto je neisplativo.
U vreme sfrj je postojao kod kupnih proizvodjaca strategija,pa i u nekim navodima davao i nalog.
Nije da neradja,ali su prinosi katastrofalni.
Kod genetski modifikovane hrane,odnosno useva postoji licenca o sorti,nista novo za celu planetu,ali kod nas je to poprilicno zaboravljeno,jer smo uvek imali nase,pa se o tome nije pricalo i nije se razmisljalo.
Cim se poteze ovo pitanje uvoza,jasno je da neko zeli doslovce celu privredu na kolenima,samo jos b92 kad bi nam otrkrio tajnu i policiji saopstio ko je plasirao ideju za ovaj clanak,znacemo ko vodi racuna o mesu,mleku,vocu,lekovima....celopnim opstim derivatima savremenog coveka,odnosno ko je uvoznicki lobi i lanac njihov za sve,odnosno srbiju i njene gradjane

Orvel

pre 12 godina

Pitanje: zasto bogataši jedu ORGANSKU hranu a ostalima toplo preporucuju GMO?

Takodje molim ove koji su za GMO da daju odgovore na postavljena pitanja (PRVO SEBI NEKA ODGOVORE), iz ovog
DOKUMETARNOG FILMA, u kome su izneseni DOKAZI šta je GMO .

Novinarka Marie Monique Robin , Nakon tri godine rada i putovanja na 4 kontinenta sklopila je ovaj dokumentarni film koji detaljno objasnjava sta je GMO.
Odvojite vreme da saznate cinjenice.
Dokumentarac emitovan na francusko-njemackoj televiziji ARTE
ima prevod
http://www.youtube.com/watch?v=Pdjq5irdzLk IMA PRVOD

vegan

pre 12 godina

U Srbiji su vec odavno prisutne GMO biljke, u velikom procentu. Bolje doneti zakon, pa legalno kontrolisati i oznacavati te proizvode kao u EU, umesto haosa u kojemu se nalazimo i koji ce tek nastati zato sto smo neozbiljni i nije nas briga sta ce biti sutra.

Otišla je pamet, osta samo kamen

pre 12 godina

Bilo, je to jednom;
Na brdovitom Balkanu;
U jednoj zemlji seljaka;
Gde vole kupus i baklavu.

Povikaše uglas ti jadni seljaci;
da nece to nezdravo, rogato voće;
što im evropa na tanjir nameće;
da oni vole samo prase;
što se na ražnju okreće.

Mrzi me dalje da se sprdam sa vama... doviđenja

Cipovan

pre 12 godina

Ja nazalost imam cip na desnoj saci....usadjen mi je na nelegalan nacin u Moskvi u privatnoj skoli kad sam imao 8 godina,bez mog i pristanka mojih roditelja.Pred njihovim sudom je moj otac pokrenuo tuzbu kao i mnogi roditlji tada,ali taj proces traje vec 14 godina,i ne vidi mu se kraj.Ne znam kako da odstranim to sranje iz moje ruke....ako ima strucnjaka molio bih za pomoc.Mesto gde je usadjen cip je slabo prepoznatljivo ali se ipak vidi kad se zagleda....ni jedna klinika u Srbiji nije htela hirurski da odstrani to...

Зоран

pre 12 godina

Monsato je kompanija koja se pre bavila proizvodnjom hemiskog oruzja.Njihovo seme je poznato po tome da kada se jednom poseje, ni jedno drugo seme ne moze da uspeva u toj zemlji
(speedy, 7. septembar 2011 15:49)

Интересантно. Вероватно то семе ПРЕОБРАТИ земљиште у нешто што само њему одговара. Ееееехххх....

ilxx

pre 12 godina

@Megi, **** selekcija prirodnih vrsta koja se sprovodi poslednjih stotinak godina je normalna pojava poboljsavanja odredjenih osobina ukrstanjem razlicitih primeraka iste vrste Šljiva sa Šljivom grasak sa graskom itd itd .....
A GM ili genetski modifikovana vrsta je nastala ubacivanjem genoma druge vrste u genom vrste domacina konkretno za soju ubacen je gen bakterije u genetsku strukturu soje kada se to radi u labaratoriji dobijamo biljku soje koja izgleda kao obicna soja, kada u toku vegetacije polen GM soje dodje u dodir sa ne-GM sojom genom se ne ubaci na strogo odredjeno mesto u lancima dnk pa dobijamo nakaradne i nerodne biljke soje, kukuruza, etc etc ....Nastranu to i da GM nema apsolutno nikakav stetan uticaj na prirodu i coveka, netreba je dozvoliti zbog patentnog prava pazi mozgove oni traze copyrajt na semenje ESENCIJU ZIVOTA pa neka hvala;

*********

svako dobro zelim

важан је садржај

pre 12 godina

Сада је очигледно свима шта желе. Јако тешко ћемо се одбранити, јер за шаку власти на многе ствари су до сада пристали, пристаће и на ово. Једино се можемо одбранити ако економски ојачамо. Зато нека свако пре свега ради свој посао како треба и најбоље што може, није важно чиме се бави. Мало још фали па да скроз нестанемо, а ГМО је много крупан корак према томе.

Dragan

pre 12 godina

Ako će pomenuta GM hrana smanjiti upotrebu pesticida i herbicida... onda neka je dozvole proizvodnju te modifikovane hrane!

Ja sam od raznih aditiva, emulgatora, pesticida i herbicida dobio alergije koje mi prave cirkus u životu... pa tako recimo ne mogu da jedem kukuruz... niti bilo koji proizvod koji ima u sebi kukuruza... a kukuruzni sirup je sastavni deo prehrambene industrije :)

Uvedite taj zakon godinu dana pre ulaska u EU... i zadovoljite naše partnere na zapadu... A kada budemo punopravan član, izmenite zakon u našu korist!

Mika Vranjanac

pre 12 godina

@Boyan et all.

Evo vam clanak iz Vanity Fair-a o najvecem proizvodjacu GM hrane u SAD, Monsanto-u (http://www.vanityfair.com/politics/features/2008/05/monsanto200805).

Milos

pre 12 godina

Treba ispitati tržište jer se ispostavilo da odredjene firme koje proizvode i prodaju mesne preradjevine imaju oznaku GMO na sebi!? neću nikoga da prozivam ali manje više se zna ko to prodaje kod nas..

Obrazovanje

pre 12 godina

Gomila komentara je da nece da jedu otrov tj. GM hranu. Da li vi znate koliko se puta pesticidima i ostalim otrovima prska domace voce kod velikih proizvodjaca? Od cveta do zrele jabuke u Grockoj se prska oko 30 puta, jer jednostavno bez hemijskog tretmana, jabuke ne mogu da rode. I sa ostalim vocem, povrecem i agrokulturama je isto, pa sada jedite "zdravu" hranu. Raspitajte se malo. GM hrana je prilagodjavanje neke zivotinjske ili biljne vrste na nove klimatske, proizvodne i zivotne uslove u prirodi i drustvu. Zapadni svet pored biznis odluka pokusava da redukuje upotrebu hemijskih tretmana hrane da bi sprecili nove bolesti zivotinjskih i biljnih vrsta koje napadaju paraziti i ostale bolesti koje je sve teze tretirati bez vecih doza otrova, zato se u genetskim laboratorijama razvijaju nove otpornije vrste koje sa minimumom tretmana mogu da daju veci prinos i zdraviju hranu. Sve sto se danas kupuje i jede je vec genetski promenjeno od osnovnih vrasta.

Zambezi

pre 12 godina

hahaha,zamislite biser,mo dopustimo GMO,a onda preko uvoznickog lobija izopstimo u potpunosti domadje rodne sadasnje kulture,naravno ne hiper,ali obnovljive.
Sutra opet zatezanja odnosa,oni nama sankcije,a mi nemamo ni za hleb.
Mada za ovu vladu bi to bilo vise od pogotka da kazu kako se proizvodnja za 1/3 uvecala na manje kvadratnih metara,posto hektari postaju u poloprivredi gotovo sininim

David S.

pre 12 godina

Dovoljno je da imate carinika ili inspektora koji će GMO seme da proknjiži kao "obično" seme,i eto nama GMO hrane i u Srbiji. Inspektor dobije par stotina evra po poslu, ili plaćeno letovanje, zimovanje itd., uvoznik dobije jeftinije seme, i svi zadovoljni! Ovo nije pretpostavka, ovako se u Srbiji odavno radi. Samo, problem je što kod nas ne postoji naknadna kontrola, pa da neko ode na oranice naših najvećih proizvođača, uzme uzorke semena i provere šta je stvarno tamo zasađeno. A dotle, Bog će znati sta sve ne konzumiramo.

Srbija, zemlja licemera!

pre 12 godina

Ovde se izgleda vodi opasna hajka protiv ulaska Srbije u EU. Ne kapiram toliku pljuvacinu, kada mi sa sve tom "zdravom hranom" koju prskaju kojekakvim pesticidima za koje niko nije cuo, imamo medju najkracim zivotnim vekovima u Evropi i medju najvecim procentom stanovnistva obolelog od srcanih bolesti i kancera. Mozda bi ovo nase stanovnistvo prvo moglo da smanji malo pusenje i alkohol, pre nego sto pocen ozbiljno da se bavi pitanjem svog zdravlja! Bitno da imamo najveci broj pusaca u Evropi, ali jako brinemo o GM hrani. Uostaliom, na pijaci sam video Cherry paradajz, pa se pitam, da li je i to "prirodan" paradajz. Evo odgovora: http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_tomato

Darko

pre 12 godina

Mislim da panična reakcija države prilikom donošenja sadašnjeg zakona o zabrani (koji se, usput budi rečeno, masovno krši) pokazuje ne samo neznanje o modernoj nauci, koje je prisutno kako u ovoj tako i u mnogim drugim oblastima, nego i potpuno pogrešnu svet u ulozi koju država treba da igra. Nije posao države da zabranjuje ovo i dozvoljava ono! Njen posao treba da bude osiguranje jednakih uslova za sve učesnike tržišne utakmice, a onda će potrošači u proizvođači za sebe da odluče. Ako neko voli da pravi i jede genetski modifikovanu hranu – molim lepo. Zašto država treba to da mu zabranjuje? Da li on time šteti nekom drugom?

Treba jednostavno da postoje propisi (koji će se, za razliku od tolikih drugih, sprovoditi) kojima se reguliše označavanje i promet takve hrane, pa ko želi da je kupuje i jede široko mu polje. Izbor treba da bude njegov/njen a ne nekog priučenog birokrate iz ministarstva xyz.

Imre

pre 12 godina

"Među zemljama koje zabranjuju sve ili pojedine GM proizvode su Poljska, Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Francuska, Nemačka i Mađarska."

Ako je taj zakon uslov za STO, a ono opet uslov za EU, kako je moguće da su gore pomenute zemlje ujedno i članice EU?????
Nisam protiv GM, jer ono ima i svoje dobre strane, ali jesam protiv uslovljavanja.

iwojima

pre 12 godina

@glasač @sale_bcn
Pa protest je već bio ... http://www.youtube.com/watch?v=dflQOt5MrgY&feature=channel_video_title
... samo vas nije bilo - skupila se kritična masa od nekoliko stotina građana :(

ns-agronom

pre 12 godina

universe
ocito ste fobicni pa vam je takav i komentar. Eksperiment nad ljudskom populacijom pa ne smemo da se damo, mi Srbi, dakle prevazilazi svaku fantastiku!
U potpunosti se slazem sa Mikom Vranjancem...

BBB

pre 12 godina

"U EU dozvoljena je upotreba niza GMO, i to kao životnih namirnica, sredstva za hranjenje životinja i kao seme, poput krompira, soje, kukuruza i paradajza." Dakle, kao i obicno, dzaba se trsimo!

djole

pre 12 godina

@sm

I država je apstraktna tvorevina...i ne slažem se s tobom da je ulazak u EU nestanak Srbije. Pre će biti suprotno. Kao što je CG pobegla od nas, tako će i Sandžak i jug Srbije i Vojvodina ako nastavimo da vodimo politiku izolovanja od sveta u kojem živimo.

pera kojot genije

pre 12 godina

@Babin_zub: kakve veze ima BSE (kravlje ludilo) sa GMO, i gde si video bušu, keve ti, osim na crno-beloj fotografiji

Aleksandar

pre 12 godina

@Zoran

Ej, aj majke ti, imaj nekoga u kuci koji se bavi poljoprivredom i putuje po svetu na konferencije istih, pa se tada javi. Da, nista ne nice od druge hrane/semena kada se zaseje seme GM hrane, a ujedno se desava da pocinje da nice korov vrlo cudnih karakteristika. Hellooooo, biljka i seme truli u zemlji, kao sto nama otpada koza. Malo biologije iz osnovne skole. Djubrivo?

Dejan (Australija)

pre 12 godina

@VVolfy, 7. septembar 2011 14:04 - u potpunosti saosecam. Nema nista gore nego pokusavati nesto objasniti onima koji "sve znaju". Niti onima koji su se o ovome "obrazovali sa interneta", kako par komentatora sugerise. Pa, izvinite, ima nas koji smo se stvarno obrazovali, ne pomocu Googlea. Trebalo bi da se napravi neka razlika. Kada mi je nudjeno mesto profesora B.U. odbio sam izmedju ostalog zato sto je u pitanju nacija koja je istovremeno najpametnija i najzaostalija u Evropi. Kako rece svojevremeno Teofil Pancic, Srbija je tu gde je zbog prepotencije i javasluka. Ovde mozemo na sceni da vidimo ovo prvo - ogromnu prepotenciju, podrazumevanje da se razumeju stvari o kojima se blagog pojma nema, o kojima se nesto na brzinu procitalo sa interneta (pri cemu je original obicno na engleskom, a poznavanje jezika je blago receno sumnjivo). Svuda postoje oni koji na antinaucnim osnovama sire paniku od genetskog inzinjeringa, medjutim u srecnijim drustvima oni su na marginama, gde im je i mesto. A ako vec volite da se "obrazujete sa interneta", onda izvolite, procitajte nesto napisano od strane osobe koja - za promenu - zna o cemu govori: http://theconversation.edu.au/top-five-myths-about-genetic-modification-2664 (Top 5 mitova o genetski modifikovanoj hrani, iz pera naucnika koji radi u vodecoj australijskog istrazivackoj organizaciji, CSIRO). Mada, batalite internet, i ako vas ovo stvarno zanima - knjige u sake.

Smart

pre 11 godina

Ono sto bi bilo interesantno svima koji posade po neki struk neke kulture radi sopstvenih potreba jeste americki zakon S510 koji modernizuje bezbednost hrane. Toliko a modernizuje da neceet smeti u svom vrtu da sadite ni papriku ni paradajz a promet proizvoda ce biti kaznjavan kao da valjate drogu. Kao i regulativa vezana za skupljanje kisnice u nekim americkim drzavama. Zabranjeno je skupljanje kisnice sa sopstvenog krova. Illuminati i globalizacija nisu samo naucna fantastika. I kod nas kupuju izvore kao i po Juznoj Americi. Potrazite ko je T. Boone Pickens, Jr. za Monsanta vec znate. Bushova familija kupila najveci izvor vode u Juznoj Americi. Radice juzni amerikanci za casu vode a ne za paltu. A mi ? Mi smo nebitni jer ni jedan nas ekolog nije glasa pustio kad je ekspoatacija uljnih skriljaca u pitanju za razliku od prosvecenih Bugara koji su istu zabranili.

jezoir

pre 12 godina

Masa naprzena da kuka protiv "GMO" nema cak ni blagu pretstavu sta je to, samo se plasi dugackih reci u nazivu. Proucite malo, razmislite svojom glavom, pa cete mozda promeniti misljenje.

Naravno, briga one koji imaju para da furaju samo "organsko" (ili to mozda treba da zovemo HPB, hrana-podloznija-bolestima, ili HMPU, hrana-manje-predvidivog-ukusa), ali da je sve samo tako na svetu velika vecina bi crkla od gladi.

Dok ima zaista losih stvari na svetu, u korporativnom poslovanju i sire, ljudi se bune protiv GMO. Da su malo voljniji da istrazuju, videli bi da je to po smislu u rangu bunta protiv DHMO ... http://www.dhmo.org/facts.html

VVolfy

pre 12 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem koliko neznanje vlada medju nama... Srednji vek i inkvizicija, to mi pada na pamet dok ovo citam. Nemate vi pojma sta je GMO...

sm

pre 12 godina

I ovo kao treba da nas uteši? Neće zakon usvojiti sutra već prekosutra. Užas. Na šta su ljudi sve spremni zarad ulaska u neku apstraktnu tvorevinu EU i međunarodne organizacije. Nikad nisam očekivao da ću ovo reći, ali nadam se da će na izborima pobediti neka struja koja će zaustaviti ovaj proces ka EU, ne zato što se slažem sa nacionalističkom politikom takve stranke već zbog toga što je put ka EU i put ka nestanku Srbije kao takve. Te zakone koje nam poturaju iz EU usvajamo na slepo, niko to ne čita, važno je da je iz EU, mora da je dobro. Kad jednog dana to dođe "na naplatu" jadna nam majka.

Boyan

pre 12 godina

Da li neko od protivnika GMO namirnica moze da mi navede smisleni razlog(osim blesavih hriscansko-etickih) tolikog straha od GMO. Po cemu je to "zivi otrov za coveka"?
Ta hrana nije stetnija od hrane koju sada gradjani Srbije jedu. Gazirani sokovi i brza hrana puna aditiva su mnogo stetniji od toga, a to je dozvoljeno proizvoditi i prodavati. a da i ne govorim o drugim stetnim navikama.
Vrhunac hipokrizije je kada se pusaci zalazu za zabranu GMO proizvoda...

sale_bcn

pre 12 godina

Mora da su ovi nasi "Lavovi" iz vlade citali juce sve one nase NEGATIVNE Komentare u vezi CodexAlimentariusa i kad su videli da smo Spremni da izadjemo na ulice i da ih rusimo ako i samo pomisle da usvoje Takvo ZLO brze bolje danas nam javljaju kako su vec odbili,tj. odlozili....Bravo Braco&Sestre Srbi ponosan sam kako smo slozno juce reagovali i svi zajedno ispljuvali Codex i GM....Mozemo mi Zajedno MNOOGO jos toga Da uradimo...samo polako, politicari su Misevi A mi Rodjaci kad smo udruzeni mozemo i Brda da pomerimo!!!!POZZZ!!!POBEDA!!!

Slavko

pre 12 godina

Da se razumemo: Opasnost od GMO je u domenu ekologije, ekonomije, politike... Stetnost po zdravlje ljudi nije pokazana, odn. bar nije veca od ne-GMO hrane. Na protiv, mnogo je veca steta po zdravlje ljudi ova hrana koju sad jedemo u Srbiji u najvecem procentu - prskano voce, povrce, kljukana stoka i zivina kojekakvim preparatima, bajato meso i dr. Nisam za to da se dozvoli upotreba GMO u Srbiji, ali mislim da je previse prasine podignuto oko toga da niko ne obraca paznju na stvarnu opasnost od hrane koju vec jedemo!

glasač

pre 12 godina

Idealan povod da se organizuju MASOVNI protesti ispred skupštine ako im ikada padne na pamet da donesu neki takav BEZUMAN zakon da bi velike kompanije još malo okoristile u ovoj nesrećnoj zemlji.

ns-agronom

pre 12 godina

Genetski modifikovana soja ili neka druga biljna vrsta nije otrov, to su guluposti sto ljudi ovde pisu a sve iz neznanja. A neka mi neko pokaze nekoga ko se otrovao od GM hrane i koje su posledice konzumiranja iste.
A istina je suprotna od toga, jer upravo trovaci u vidu proizvodjaca raznih pesticida nam truju okolinu i u njihovom interesu je da se plasiraju ovakve lazi. A GM soju npr.ne treba tretirati kojekakvim pesticidima, ona je i stvorena da bude otporna na bolesti i da pojeftini proizvodnju. A kukamo kako seljaci nemaju novca za investicije i poboljsanje proizvodnje. Zapitajte se zasto i u cijem je to interesu!

Marin

pre 12 godina

Dokle ćete ovom noćnom čuvaru Nikoli Aleksiću da dajete medijski prostor? Čovek lupa ko Maksim po diviziji. Tripuje neobeležene avione koji nam sipaju otrov iz vazduha, poziva Vojsku da ih obara..jednog dana će ga neki ludak poslušati, oboriti putnički avion i ubiti 200 ljudi.

Megi

pre 12 godina

Najveća prepreka je to što se ljudi uplaše onog dela "genetski modifikovana". Ljudska vrsta već dva milenijuma genetski modifikuje svoju hranu! Vi kada ukrstite dve vrste šljive,krompira, paradajza, vi ste ukrstili dve vrste! To je kao da ste parili konja s magarcem! I voila - imate domaće spravljenu genetski modifikovanu hranu koju ste vi napravili, i koju jedete, a nemate pojma da je "zapadna".

Druga stvar, kada se hrana modifikuje u laboratoriji, što je mnogo kontrolisanija sredina, vi dobijate proizvod koji je u svakom smislu te reči savršen. Ne može bilo šta da izađe na tržište. Svaki proizvod prolazi kroz mali milion testova i provera, pre nego što se pusti u prodaju. Tako da su šanse da završite u školi doktora Xaviera jer ste pojeli GM paradajz mizerno male.

Pred ovakvim dilemama se vidi koliko su Srbi tvrdoglavi - uporno miniraju nešto o čemu nemaju nikakve informacije, a razlog zbog čega su protiv, e to ne znaju ni sami. Da su Rusi predložili GMO, prihvatili bismo oberučke.

Dejan (Australija)

pre 12 godina

Neverovatno je kako se siri bauk od genetski modifikovane hrane, kao da je u pitanju neka Frankestajn hrana. U velikoj vecini slucajeva se radi o genima na otpornost na (biljne) bolesti ubacenim u poljoprivredne kulture a sa poreklom u srodnim divljim vrstama biljaka. Nije u pitanju uvo od praseta koje viri iz paradajza, ili kako vec to neki zamisljaju. Na stranu sve to, odluka o tome da li ce se GM hrana prodavati u Srbiji ili ne treba da bude odluka naroda koji tamo zivi, a ne EU, ili nekakvog Bajdena. Medjutim, ne treba ni siriti bezrazloznu paniku, uglavnom generisanu od strane onih kojima je ideologija mnogo jaca strana od potkovanosti u prirodnim naukama.

mile

pre 12 godina

Juce sam citao prethodni clanak na istu temu. Da li je normalno da americki podpredsednik zahteva od nas da pocnemo da uvozimo gentski modifikovanu hranu (ili tesko nama...)?

Pa ima li vece morbidnosti? Zna se kuda sve to vodi. Vodi tome da ce za nekoliko godina potpuno kontrolisati PREHRAMBENU i FARMACEUTSKU i ZDRAVSTVENU industriju. I onda ce naravno moci da nas kljukaju i vakcinisu cime god zele, kao stoku. Ekonomiju i politiku vec kontrolisu. Upravo gledamo namestenu predstavu.

Pre nekoliko godina mi je sve ovo izgledalo kao teorija zavere i prica za razne paranoicne tipove, ali vise nije tako.

Cip na ruci nam sleduje, tu nema dileme. Ali prvo moraju da nas nateraju da sami pozelimo taj cip. Jer ga na silu nece staviti.

Evo ako nekoga zanima, mozete da pogledate kako to izgleda (ima reklama na pocetku):

http://www.bing.com/videos/watch/video/wearable-circuits-may-change-medicine-tech/614dleq?from=

Dragan

pre 12 godina

Ako će pomenuta GM hrana smanjiti upotrebu pesticida i herbicida... onda neka je dozvole proizvodnju te modifikovane hrane!

Ja sam od raznih aditiva, emulgatora, pesticida i herbicida dobio alergije koje mi prave cirkus u životu... pa tako recimo ne mogu da jedem kukuruz... niti bilo koji proizvod koji ima u sebi kukuruza... a kukuruzni sirup je sastavni deo prehrambene industrije :)

Uvedite taj zakon godinu dana pre ulaska u EU... i zadovoljite naše partnere na zapadu... A kada budemo punopravan član, izmenite zakon u našu korist!

djole

pre 12 godina

@sm

I država je apstraktna tvorevina...i ne slažem se s tobom da je ulazak u EU nestanak Srbije. Pre će biti suprotno. Kao što je CG pobegla od nas, tako će i Sandžak i jug Srbije i Vojvodina ako nastavimo da vodimo politiku izolovanja od sveta u kojem živimo.

TBM

pre 12 godina

Kako lupeta ovaj Aleksic, covek ne barata ni jednom istinitom ni pravom informacijom. Podpredsednik Biden je bio u Beogradu 20 Maja 2009., a Zakon o GMO je usvojen 29. Maja 2009. godine, tako da nikako nije Biden mogao da pricao o tome...posto niko nije znao (ni ljudi u Vladi niti u Min Polj) sta ce da usvoje u tom cuvenom GMO Zakonu....ne znam kako su se samo setili sada da u pricu ubace Bidena...smesni su...

Marko

pre 12 godina

poslednja recenica pokazuje da svako treba sam da odlucuje sta ce raditi sa svojom drzavom, ali kod nas to uvek pretstavljaju kao da nemaju drugu opciju, smesno i jadno, uvek ima druga opcija, zauzmite stav i videcete kako ce i oni popustiti, oni se ovako bahato ponasaju prema Srbiji upravo zato sto im vi sve dopustate i klecite ispred njih svaki put!

Otišla je pamet, osta samo kamen

pre 12 godina

Bilo, je to jednom;
Na brdovitom Balkanu;
U jednoj zemlji seljaka;
Gde vole kupus i baklavu.

Povikaše uglas ti jadni seljaci;
da nece to nezdravo, rogato voće;
što im evropa na tanjir nameće;
da oni vole samo prase;
što se na ražnju okreće.

Mrzi me dalje da se sprdam sa vama... doviđenja

the stenac

pre 12 godina

Sa tim sto nas gura u proizvidnju Modifikovane hrane Amerika nam pomaze.Radim u Svajcarskoj i bavim se veleprodajom hrane i mogu vam reci da mi prodaja ove hrane ide dobro i po statistici imam 31% porast u odnosu na proslu godinu.vrlo je skupa i procenti provizije su veliki .Glavni kupci su mi vegetarijanski restorani koji u svom meniju imaju dosta ove hrane..kada sam ih obilazio i razgovarao sa njima video sam da su prepuni gostiju i da nema otrovanih..drzave poput nemacke i poljske,francuske nisu odobrile proizvodnju te hrane ale su veliki uvoznici bas te hrane..Ja licno vidim tu veliku sansu za Srbiju ali nama je potrebno vreme da neke limite u raznisljanju prebrodimo a dotad ce neko drugi razviti tehnologiju i preteci nas i opet mi gluperde na kraju kolone...eto toliko od jos jednog Srbina nepatriote

Blazo

pre 12 godina

Posvetit paznju tzv.organskoj hrani. Vama bolja no sto je imate sada i ne treba, jer je kvalitetnija nego GMO, kojom nas hrane u Severnoj Americi.

Obrazovanje

pre 12 godina

Gomila komentara je da nece da jedu otrov tj. GM hranu. Da li vi znate koliko se puta pesticidima i ostalim otrovima prska domace voce kod velikih proizvodjaca? Od cveta do zrele jabuke u Grockoj se prska oko 30 puta, jer jednostavno bez hemijskog tretmana, jabuke ne mogu da rode. I sa ostalim vocem, povrecem i agrokulturama je isto, pa sada jedite "zdravu" hranu. Raspitajte se malo. GM hrana je prilagodjavanje neke zivotinjske ili biljne vrste na nove klimatske, proizvodne i zivotne uslove u prirodi i drustvu. Zapadni svet pored biznis odluka pokusava da redukuje upotrebu hemijskih tretmana hrane da bi sprecili nove bolesti zivotinjskih i biljnih vrsta koje napadaju paraziti i ostale bolesti koje je sve teze tretirati bez vecih doza otrova, zato se u genetskim laboratorijama razvijaju nove otpornije vrste koje sa minimumom tretmana mogu da daju veci prinos i zdraviju hranu. Sve sto se danas kupuje i jede je vec genetski promenjeno od osnovnih vrasta.

Radovan

pre 12 godina

Sjedinjene Američke Države traže da Srbija prihvati GM hranu kao uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, koja je opet uslov za ulazak u Evropsku uniju

Prvo ovo nije tacno. Prestanite da objavljujete lazi. Ne postoji uslov vezan za GMO i ulazak u EU. Sve jedno ovo samo pokazuje da nikako ne treba da udjemo u EU ili da slusamo po bilo kom pitanju Ameriku jer ce nam se deca pretvoriti u slonove ko u Americi.

GM hrana nema nikakvu potporu niti ima ikakve pozitivne strane sem sto puni dzepove ove kompanije Monsanto i domaceg privrednika lopova Miroslava Kostica koji je zastupnik ove firme.

Sto se tice zakona on mora da se postuje tako da predlazem svima licno ili udruzeno da tuze drzavu za ne vrsenje zakona i selektivno vrsenje zakona posto je javna tajna da ovaj covek mimo zakona valja genetski izmenjenu soju i da je vec unistio pola vojvodjanskih njiva. Takodje treab tuziti i doticnog gospodina za unistavanje autohtonih vrsta biljaka sto u zakoniku postoji kao clan kao i za ugrozavanje zdravlja i dovodjenja u opasnost trovanjem veceg broja ljudi. Takodje predlazem da se zabrani GMO hrana koja je u opticaju i izvrsi provera mesara Matijevic koji siromasnima prodaju parizer za 30 din koji se pravi od genetski izmenjene soje.

Treba ispitati i sve namirnice a narocito sve kekse i slatkise jer se u njima uvek mogu naci tragovi soje pa ako se utvrdi da je genetski izmenjena zatvoriti sve fabrike koje stoje iza tih proizvoda i drakonski ih kazniti. Sta vi mislite zbog cega se u svim namirnicama na poledjini kada citate sastav pojavljuje moguci tragovi soje?

Da ne bude zabune. GMO hrana menja strukturu celija onih koji se hrane njima kako ljudi tako i zivotinja a ako se ljudi hrane tim zivotinjama to se prenosi. Nije prosao potreban broj godina da se vide nuspojave ovakve ishrane ali jedno je sigurno. Ne bi me iznenadilo da se pocnu uskoro radjati genetski izmenjena deca sa 2 glave i sl. stvarima.

Odgovor NS agronomu. ako si toliko pametan reci zasto nijedan sportista u Srbiji koji koristi proteine za dobijanje misicne mase ne koristi vise proteine na bazi soje vec samo na bazi surutke? Na svim domacim forumima to je vec milion puta napisano.

Ljudi jednostavno nikako da shvate da se ne mogu igrati boga i biti iznad prirode i evolucije jer onda sledi kazna.

Ovo sto se kod nas radi je necuveno. Svedoci smo porasta bolesti raka od koje umiru i mladi ljudi, svaka druga zena ima poremecaj stitne zlezde i sl.

Za ovo neko debelo treba da odgovara jer truje naciju i unistava nase domace sorte. Sada je jako tesko naci pravi paradajz ukusni vec u Delta maxiju mozete kupiti takozvani plastikaner bez ukusa. Slicno je sa zeleonm salatom i sotalim povrcem i vocem. Hrana je ocajna a placamo je astronomski sve zbog necijeg ubrzanog bogacenja.

Treba biti pametan u ovoj sitaciji. smeniti sa vlasti sve one koji stete nasoj zemlji, prirodi i ljudima i sacuvati prirodnu hranu. Za koju godinu ta hrana ce vredeti zlata i necemo moci da postignemo da je proizvedemo dovoljno za Evropsko i svetsko trziste kolika ce biti potraznja. O ceni koju bi domaci seljaci mogli da postignu za takvu hranu necu ni da pricam.

Braco seljaci batalite poljoprivredne apoteke i GM seme i sadite nase domace sorte. Izdrzite nekiu godinu i trud ce vam se isplatiti visestruko. Ne dozvolite da vas lazu vec razisljajte svojom glavom.

Trebalo bi neko da uzima uzorke i testira ih i ako su poljane zarazene samo doci i spaliti sve. To je jedino resenje da se ljudi odvrate od gajenja takve posasti.

I za kraj posto neki pricaju da je glupost da je GMO opasan. Setite se bolesti kojom su bili zarazeni u Nemackoj i od koje je umrlo nekoliko desetina ljudi? Prva prica je bila da je od Spanskih krastavaca. Druga prica je bila da je to sve poteklo sa farme prirodne hrane na severu Nemacke. Ali istina na kraju je drugacija. Bakterije koje su se modifikovale i za koje nije bilo leka ni antibiotika su se modifikovale jer su njihovi domacini zivotinje jele genetski modifikovanu hranu pa samim tim su se i one modifikovale.
Znaci u prevodu. Ako zelite nove bolesti i epidemije za koje nema leka koristite genetski modifikovanu hranu. Provereno ce im ici na ruku. Jednim udarcem 2 muve. Kontrola hrane i istrebeljenje stanovnistva po vec oprobanom receptu sa novim zarazama. time resavaju glavni cilj NWO politike. Smanjenje populacije siromasnih zarad jos boljeg zivota bogatih.

Зоран

pre 12 godina

Monsato je kompanija koja se pre bavila proizvodnjom hemiskog oruzja.Njihovo seme je poznato po tome da kada se jednom poseje, ni jedno drugo seme ne moze da uspeva u toj zemlji
(speedy, 7. septembar 2011 15:49)

Интересантно. Вероватно то семе ПРЕОБРАТИ земљиште у нешто што само њему одговара. Ееееехххх....

Зоран

pre 12 godina

Ко сме да тврди да ово што сада једемо није модификовано на неки начин од неке старе цивилизације? Па нисмо ми најпаметнији били кроз историју.

mile

pre 12 godina

Umalo da zaboravim: Pre neki dan sam na youtube-u primetio ovaj uznemirujuci snimak:

http://www.youtube.com/watch?v=2WwjyY3F1a4

u kome izvesni gosn. Nikola Aleksic iz Novosadskog Ekoloskog Pokreta tvrdi da se vec neko vreme teritorija Srbije zasipa eksperimentalnim otrovima iz stranih neobelezenih aviona.

Ja zaista ne znam da li je ovo tacno ili je izmisljotina. Ali su optuzbe toliko ozbiljne i zastrasujuce, da zahtevaju istragu. Pogotovo sto optuzuje nasu vladu za saradnju.

Da li je moguce da se ovo istrazi? Da li B92 moze da pomogne u tome, s obzirom da se bavi istrazivackim novinarstvom. Ovakve opuzbe postoje vec nekoliko godina. Ja pretpostavljam da imamo dovoljno strucnjaka iz potrebnih oblasti i da ovo moze da se proveri.

Ako ovo sto ovaj covek prica nije istina, onda ja pretpostavljam da postoji odredjeni zakon koji bi takve klevete sankcionisao. A ukoliko se ispostavi da je istina... prosto ne znam sta da kazem.

rosa u podne

pre 12 godina

Moram da priznam da mi su mi i prica i komentari nejasni. Ja tu vidim dve teme:

1. Kako neko moze uopste da uslovljava nas pristup medjunarodnim organizacijama necim kao sto je zakon o genetski modifikovanim organizmima. Ne zato sto su genetski organizmi losi, vec zato sto ne vidim moralno niti bilo kakvo razumno opravdanje (osim finansijskog interesa zemlje koja mozda ima monopol na tehnologiju) za takvo uslovaljavanje.

2. Na drugu stranu, ne vidim sta je lose u genetski modifikovanim organizmima. Organizmi se genetski modifikuju (planskim ukrstanjem) vec par stotina godina: grozdje, zitarice, kucici, macici, goveda, svinje...
Sada smo u stanju da zeljenu osobinu dobijemo direktnije, brze i verujem kontrolisanije. Genetskom modifikacijom organizama se mogu proizvesti (verujem i da se proizvode) i lekovi. Ukoliko se ti proizvodi testiraju na isti nacin kao i farmaceutski proizvodi, ne vidim u cemu je problem. Otkud sad te price da je ta hrana otrov?

Miki

pre 12 godina

Neverovatno je koliko ljudi koji ništa ne znaju o nekim stvarima pametuju. Ja bih razumeo da nemaju priliku da o tome nešto nauče. Na sreću onih koji hoće da spoznaju svet u kome živimo, na internetu ima sasvim dovoljno neoborivih naučnih dokaza da ovim svetom vlada mafija u čijioj su vlasti najveće multinacionalne kompanije i da u njima sede nezamislivo veliki zlikovci, koji su bukvalno na sve spremni da bi ostvarili što veći profit. Naravno, za takvo ponašanje imaju ogromnu podršku svojih "vlada". Ovo vlada stavljam pod navodnike, jer su stvarni vladari sveta velike multinacionalne kompanije, pre svega američke.
Što se našeg Zakona o zaštiti potrošača tiče u njem doslovce piše jedna rečenica o GMO, stav 4, član 10, koji glasi: "Proizvod koji je rezultat genetskog inžinjeringa ili u svom sastavu ima genetski modifikovane komponente, obavezno mora imati oznaku takvog porekla". Kao što vidite o zabrani proizvodnje i upotrebe GMO hrane nema ni reči.
Onima koji žive u neznanju i mraku, a žele da izađu iz tog mraka preporučujem da pažljivo pogledaju, na YouTube, sledeće filmove:

1. Intervjue Nikole Aleksića, koji ne lupa gluposti kao što oni koji o ovoj temi ništa ne znaju, tvrde u svojim komentarima.
2. Codex Alimentarijus, američki film (ali i razne druge priloge o istoj temi). Po ovom "Zakonu o hrani“ predviđeno je smanjenje broja ljudi na Zemlji za 3 000 000 000, da dobro ste čuli 3 000 000 000. Pri tome će multinacionalne kompanije zaraditi ogroman novac. Prvo će učiniti sve da vas nahrane hranom od koje će te se sigurno razboleti i tako zaraditi ogroman novac, a onda će vas lečiti skupim lekovima, od kojih će te naravno umreti, pa će tako još jednom na vašaj nesreći zaraditi.
3. Hrana d.o.d. - (istina o prehrambenoj industriji)
4. Svijet bez raka - Priča o vitaminu B17 (film dr. Edvarda Grifina)
5. Divna istina
6. Na rubu znanosti - Genetski modifikovana hrana
7. Lijek za rak - Ulje od konoplje liječi sve
8. Na rubu Znanosti - Priča o konoplji
9. Kevin Terudeau - Prirodni lekovi za koje "oni" ne žele da znate. Ovu knjigu možete i skinuti (ja sam to uradio i pročitao je). Naravno, kao i većina ovih filmova je na hrvatskom, jer za razliku odo ovih naših „patriota“ oni o ovim stvarima otvoreno govore čak i na televiziji kao
np. u emisiji „Na rubu znanosti“ Čak su jednu emisiju posvetili rušenju „bliznakinja“ 11. septembra, gde nedvosmisleno pokazuju da su to uradili sami amerikanci. I ovu emisiju možete naći na YouTube, zove se „Istina o 11. rujnu“. Ovim člankom pokušavam da doprem do mozga pre svega onih koji slepo veruju svemu što dolazi iz Amerike. Nemam ja ništa protiv američkog naroda, naprotiv oni su najviše izloženi zlu koje se već sprovodi i koje preti da ovlada celim svetom.
Ako Amerika uspe da nametne GMO, a vidim da ovi naši zaradi vlasti pristaju na sve njihove uslove, teško nama. Postajemo zauvek njihova kolonija i njihovi zamorčići. Odgledao sam više puta gore navedene filmove (emisije), kao i mnoge druge i pročitao mnogo članaka o ovim temama i nemam nikakve sumnje da nam zlikovci koji vladaju svetom spremaju veliko zlo. Za njih će naravno uvek biti dovoljno mesta na zemljinoj kugli gde će za sebe proizvoditi super zdravu prirodnu hranu. To im neće biti nikakav problem jer su toliko bogati i biće da će imati sve što požele. Ovo nisu teorije zavere, ovo je surova realnost. Uostalom kroz celu ljudsku istoriju su se vodili ratovi. Savremeni će se voditi «sofisticirano», upotrebom genetskog inžinjeringa, mikroorganizama i zabranom svega što je prirodno. Ja se ipak nadam da će internet, ta nezamislivo velika biblioteka ipak učiniti da ljudi na vreme prepoznaju zlikovce i da ih u tome spreče.

Imre

pre 12 godina

"Među zemljama koje zabranjuju sve ili pojedine GM proizvode su Poljska, Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Francuska, Nemačka i Mađarska."

Ako je taj zakon uslov za STO, a ono opet uslov za EU, kako je moguće da su gore pomenute zemlje ujedno i članice EU?????
Nisam protiv GM, jer ono ima i svoje dobre strane, ali jesam protiv uslovljavanja.

speedy

pre 12 godina

Monsato je kompanija koja se pre bavila proizvodnjom hemiskog oruzja.Njihovo seme je poznato po tome da kada se jednom poseje, ni jedno drugo seme ne moze da uspeva u toj zemlji

B-29

pre 12 godina

E stvarno ste ljudi carevi, jedan je cipovan u rusiji, drugi kaze da se prasici koji jedu GMO seksaju sa 3 meseca starosti, pa vitamin B-17 (bolje bi bilo da je B-52, jaci je, ko razume shvatice).

Slatko se smejem, hvala Vam majstori :)

ns-agronom

pre 12 godina

universe
ocito ste fobicni pa vam je takav i komentar. Eksperiment nad ljudskom populacijom pa ne smemo da se damo, mi Srbi, dakle prevazilazi svaku fantastiku!
U potpunosti se slazem sa Mikom Vranjancem...

Babin_zub

pre 12 godina

Nije vam dosta sto nam uvaljujete sve zivo,sad bi i lude krave da nam uvalite?Hvala vam veliko gospodo anglo-saksonci,ali po vasim telima i mentalnom sklopu mozemo videti efekte GMO,tako da ih slobodno zadrzite za sebe,a mi cemo nasu decu i dalje hraniti "sirotinjskim" kacamakom,poparom i cicvarom.Meni je nasa buša draza i zdravija od bilo koje vase genetski napucane krave.

Bački agronom

pre 12 godina

Hoće!!
Gajili smo! Gajimo i ove godine!! I gajićemo sve više!!?? Od 2014. godine, legalno!??
Kad bi samo, Vi sa asfalta, znali kakav hleb jedete???

Dejan (Australija)

pre 12 godina

@VVolfy, 7. septembar 2011 14:04 - u potpunosti saosecam. Nema nista gore nego pokusavati nesto objasniti onima koji "sve znaju". Niti onima koji su se o ovome "obrazovali sa interneta", kako par komentatora sugerise. Pa, izvinite, ima nas koji smo se stvarno obrazovali, ne pomocu Googlea. Trebalo bi da se napravi neka razlika. Kada mi je nudjeno mesto profesora B.U. odbio sam izmedju ostalog zato sto je u pitanju nacija koja je istovremeno najpametnija i najzaostalija u Evropi. Kako rece svojevremeno Teofil Pancic, Srbija je tu gde je zbog prepotencije i javasluka. Ovde mozemo na sceni da vidimo ovo prvo - ogromnu prepotenciju, podrazumevanje da se razumeju stvari o kojima se blagog pojma nema, o kojima se nesto na brzinu procitalo sa interneta (pri cemu je original obicno na engleskom, a poznavanje jezika je blago receno sumnjivo). Svuda postoje oni koji na antinaucnim osnovama sire paniku od genetskog inzinjeringa, medjutim u srecnijim drustvima oni su na marginama, gde im je i mesto. A ako vec volite da se "obrazujete sa interneta", onda izvolite, procitajte nesto napisano od strane osobe koja - za promenu - zna o cemu govori: http://theconversation.edu.au/top-five-myths-about-genetic-modification-2664 (Top 5 mitova o genetski modifikovanoj hrani, iz pera naucnika koji radi u vodecoj australijskog istrazivackoj organizaciji, CSIRO). Mada, batalite internet, i ako vas ovo stvarno zanima - knjige u sake.

Sojuz

pre 12 godina

Naši seljaci već uveliko gaje GM soju. Soja se koristi u stočnoj hrani. Braćo i sestre, već to jedete. Koliko sam čitao EU se protivi GMO samo zato što američka firma Monsanto ima 5 godina prednosti ispred evropskih. BASF je nedavno tražio od EU da odobri njegov GM kukuruz. Znači, džaba smo krečili. Ako ne budemo jeli GM hranu, ješćemo hranu punu pesticida. Ako ne budemo koristili ni jedno ni drugo hrana će nam biti preskupa, seljaci će propasti, prerađivačka industrija... I mi ćemo opet to jesti samo siromašni, glupi i jadni. Osim da se ovde svi zakunemo da će vascelo srpstvo jesti samo organsku hranu, pa šta košta da košta :)

Darko

pre 12 godina

Mislim da panična reakcija države prilikom donošenja sadašnjeg zakona o zabrani (koji se, usput budi rečeno, masovno krši) pokazuje ne samo neznanje o modernoj nauci, koje je prisutno kako u ovoj tako i u mnogim drugim oblastima, nego i potpuno pogrešnu svet u ulozi koju država treba da igra. Nije posao države da zabranjuje ovo i dozvoljava ono! Njen posao treba da bude osiguranje jednakih uslova za sve učesnike tržišne utakmice, a onda će potrošači u proizvođači za sebe da odluče. Ako neko voli da pravi i jede genetski modifikovanu hranu – molim lepo. Zašto država treba to da mu zabranjuje? Da li on time šteti nekom drugom?

Treba jednostavno da postoje propisi (koji će se, za razliku od tolikih drugih, sprovoditi) kojima se reguliše označavanje i promet takve hrane, pa ko želi da je kupuje i jede široko mu polje. Izbor treba da bude njegov/njen a ne nekog priučenog birokrate iz ministarstva xyz.

BBB

pre 12 godina

"U EU dozvoljena je upotreba niza GMO, i to kao životnih namirnica, sredstva za hranjenje životinja i kao seme, poput krompira, soje, kukuruza i paradajza." Dakle, kao i obicno, dzaba se trsimo!

Petar Srdanovic

pre 12 godina

@biljana pavkov
Na osnovu cega temeljite tvrdnju da nam je zemlja (jos uvek) nezagadjena?
1. Znamo da se poljoprivrednici ne pridrzavaju propisanih kolicina pesticida i herbicida vec stavljaju vise(znam iz prve ruke)
2. Fabrike koje su radile ili rade ne ispunjavaju ekoloske standarde (pa se Topionica u Boru zali kako imaju gubitak jer su prekinuli proizvodnju zbog nedostatka vetra koji bi razvejao gasove)
3. Tokom NATo bombardovanja zasuti smo municijom sa osiromasenim uranijumom.
4. Divlje deponije su na svakom koraku, rekama se ne moze ploviti od plasticnih flasa (pretrazite internet za slike)

Nazalost, daleko smo mi od ciste zemlje.

Srbin sa dna kace

pre 12 godina

Ostareh, pamet ne nabrah... kaže stara izreka. Sa ovim iskustvom od poslednjih 10 godina, ne znam da li bi dve decenije života utrošio da derem obuću i grlo na trgovima i ulicama.
Podela je sada definitivno jasna: u svetu postoje bogati i siromašni i ovi drugi treba da se drže u večitom siromaštvu da bi ovi prvi ostali bogati i moćni. Poslednja vrednost koja je ostala da se brani to su naši životi i zdravlje kojima treba da zavladaju multinacionalne kompanije, pogotovo one farmaceutske - uvalite im đubre da jedu, pa ćemo posle da ih "lečimo" našim lekovima - citostaticima i ostalim otrovima, vakcinama protiv "novog gripa". Naći će se uvek neki Tomice Milosavljevići, ne brinite, sve dok ovde građani ne postanu ekološki i kulturološki svesni.
Strašno, užasno, nigde časti, nigde poštenja, nigde odgovornosti, sve države su manje više teroristi prema svojim građanima. Kad će 2012?

sale_bcn gadja u metu, bravo brate

pre 12 godina

@sale_bcn

bravo majstore, ovo je bilo klasicno istrazivanje trzista, zato i postoje ocene i komentari itd. Kad god kazu izvor blizak-ili-anonimni izvor kaze, to je istrazivanje trzista i cekanje reakcije.
da gospoda su vrlo pazljivo cekala komentare, i danas su stavili ono sto zelite da vidite, sa akcentom da se cela stvar odlaze!?!?!? vasi komentari su izazvali ovakvu reakciju, a najgore je kad se cuti jer se to tumaci kao DA, ZAPAMTITE TO!

Ne, nema odlaganja, jer obicni brate SRBINE, koji mislis da u EU teku med i mleko(Grcka-Spanija-Italija itd) reci mi ali iskreno i pred sobom a da gledas svoje dete u oci dok ovo kazes naglas u svom umu, DA LI treba da prekines svoju lozu zarad obecanog vavilona evropske unije, da li treba da nestanemo ali ne putem oruzija, nego putem genocida, a ti sve to da prihvatis jer si ocajan?

Odgovor se nalazi u ocima vase dece pa razmislite, sve je bolje nego da ubijamo svoju decu, pa nismo valjda toliko jadni i bedni!!!!!!!!

Treba da znaju da narod samo ceka pravi povod za izlazak na ulice, a ovo je bas ono sto treba! ovaj put nece biti puc organizovan od preko, nego ce narod spontano da kaze NE! najveci problem je jer narod nerazume koliko je mocan. Oni se naroda najvise plase!

Reakcija na ovakvu glupost ce biti ista kao kad zgazis zvecarku na ledja!
Brza-efikasna-smrtonosna!

Zapamtite, ovaj otrov NE SAD, NE ZA 8 GODINA, NE NIKADA!!!

NASA DECA PRE BILO CEGA!

mada je veliko pitanje da li ce ova mreza objaviti ovaj komentar!
a ja iskreno mislim da nece!

Ivana

pre 12 godina

Kakva neopevana glupost izrecena, to oko prijema u STO, plus EU, nema veze s vezom, pa u vecini zemlja unutar EU, GM je strogo zabranjen.
Skupljaju se politicki poeni pred izbore....

G4

pre 12 godina

Čitao sam juče komentare i pogledao Food Inc. Treba se suprotstaviti svim sredstvima protiv GMO. Firme koje proizvode GMO i hranu u stvari kontrolišu vlast u Americi. Takvom hranom truju narod, a, posle ga leče skupim lekovima. Samo 4 firme kontroliše 80% proizvodnje hrane. Cena GMO kukuruza je zbog subvencija njihove države nenormalno jeftin. Time ubijaju agrar država koje ne mogu po toj ceni da proizvedu kukuruz (Meksiko npr).
Ljudi ovo je DOSIJE X uživo. Samo nema Moldera i Skali da nas spase. Moramo to sami.

Srbija, zemlja licemera!

pre 12 godina

Ovde se izgleda vodi opasna hajka protiv ulaska Srbije u EU. Ne kapiram toliku pljuvacinu, kada mi sa sve tom "zdravom hranom" koju prskaju kojekakvim pesticidima za koje niko nije cuo, imamo medju najkracim zivotnim vekovima u Evropi i medju najvecim procentom stanovnistva obolelog od srcanih bolesti i kancera. Mozda bi ovo nase stanovnistvo prvo moglo da smanji malo pusenje i alkohol, pre nego sto pocen ozbiljno da se bavi pitanjem svog zdravlja! Bitno da imamo najveci broj pusaca u Evropi, ali jako brinemo o GM hrani. Uostaliom, na pijaci sam video Cherry paradajz, pa se pitam, da li je i to "prirodan" paradajz. Evo odgovora: http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_tomato

Bane

pre 12 godina

Da ste zivi i zdravi u Vojvodini se vec 10 godina proizvodi GMO, to mozete pitati svakog seljaka ovde u donjem sremu. Moze o tome nesto da nam kaze i gospodja Dulic-Markovic, bivsa ministarka. Kao i obicno sve ide mimo zakona. A zakon cemo nekako progurati kroz skupstinu

Cipovan

pre 12 godina

Ja nazalost imam cip na desnoj saci....usadjen mi je na nelegalan nacin u Moskvi u privatnoj skoli kad sam imao 8 godina,bez mog i pristanka mojih roditelja.Pred njihovim sudom je moj otac pokrenuo tuzbu kao i mnogi roditlji tada,ali taj proces traje vec 14 godina,i ne vidi mu se kraj.Ne znam kako da odstranim to sranje iz moje ruke....ako ima strucnjaka molio bih za pomoc.Mesto gde je usadjen cip je slabo prepoznatljivo ali se ipak vidi kad se zagleda....ni jedna klinika u Srbiji nije htela hirurski da odstrani to...

Mika Vranjanac

pre 12 godina

@Boyan

Bojane, pogledaj Food Inc., pa ce ti bit malo jasnije. GM food nije otrovna, i verovatno nema dokaza da je stetnija od obicne hrane, ali je seme otpornije, tako da obicne vrste lakse izumiro (primer kukuruza u Iova-i, mislim).
Jos jedan problem je da ima par velikih proizvodjaca semena (pogotovu kukuruza i soje), i da ti moras to seme da kupujes kod njih.

Cak, i ako se seme samo prenese kod seljaka (tvoj komsija ima GM seme, i ono kao otpornije predje i kod tebe), onda mogu da te tuze.

Dakle, stvar nije toliko u GM hrani, koliko u monopolizaciji i kontroli trzista koje navedene firme (Monsanto je verovatno najveca) ostvaruju.

M.

pera kojot genije

pre 12 godina

@Babin_zub: kakve veze ima BSE (kravlje ludilo) sa GMO, i gde si video bušu, keve ti, osim na crno-beloj fotografiji

RF

pre 12 godina

polako stize MONSANTO :) al' ja mislim da je vec stiglo preko uvezenog mesa iz Brazila! Svi veliki "farmovi" su u vlasnistvu Monsanta u Juznoj Americi! Sve je pod kontrolom Family Trust-ova (Rotsch...; Rocke...; Oppenh...; Warthb... itd.)

Zaphod

pre 12 godina

E, sad mi je lakše... Samo kad ih potkrepe određenim brojem ništica, odmah će nas ministri ubeđivati kako je to zdravo i neophodno, kroz Žikine šarenice i ostale poljoprivredne emisije...

Sima

pre 12 godina

Na ove price o GMO treba non stop motriti. Ja mislim da su nasi politicari spremni da dozvole GMO i na mala vrata, daleko od ociju javnosti samo da strpaju neki mito u svoj dzep.

Pozdrav za savesne novinare koji pisu o ovom zlu i informisu nas o ovakvim neljudskim potezima nasih politicara.

DDD

pre 12 godina

Zalim što ću ovo reći, ali sve će nas sahraniti ta priča oko ulaska u Evropsku Uniju!

Da bi usli u EU, morate ući u STO, a da bi ušli u STO morate jesti genetsko smeće koje ćemo mi da vam prodajemo, i naravno, morate se odreći vaših seljaka!

U startu sam stvarno bio veliki pobornik ulaska, ali zadnjih godina su mi političari toliko zagadili tu priču, i nema ni jedan jedini dan a da se ne spomene ulazak u EU, i sada se za sve živo vade na EU.
I na žalost, ako se povede priča oko referenduma za ulazak u EU, ja ću da budem protiv!

Franjo

pre 12 godina

Da li je GMO buducnost ili propast videce se tek po praunucima. Sadili mi to ili ne svakako ga koristimo posto ne koristimo domace. Koji carinik je kvalifikovan, kada vidi kamion paradajza, da moze da zna da li je GMO ili prirodno selektovan?

Aleksandar

pre 12 godina

Ajde sto je ta hrana dobijena od takvih semena, ne kvalitetna,i da je sporna za organizam,jer evoluciju silujemo,kao sto to rade sa biljakma! ali unisticemo sve autoktove vrste semena i biljaka! i bicemo zavisni od kupovie tih modifikovanih semena,koje kopanije u SAD proizvode cisto zbog zarade ne i zbog kvaliteta! ako ovo nije izazov za nas ja ne znam sta je! Ovo nikako nesme da prodje,unistice nam seljaka,a on je vec unisten ,jos samo da bude zavistan od nekog semena! mi imamo izvanredno seme,i trziste je otvoreno za tudje,dok je god to seme uredu i ispravno moze,ali ako se sa njim petljalo...!? ne zelim modifikovanu hranu na pijaci,ne zelim da moja kupovina semena bude uslovljena nekom kopanijom koja moze da te zatre,jer kad kupis seme,moras i odredjenu vrstu djubriva i pesticidam,sve je drugacije,i za tren oka samo to i postoji nista drugo! I sta bi sa onom organskom proizvodnjom,koja je navodno sansa za srpskog seljaka i srbiju!?!? nedam bre da mi zagadjuju zemlju tim vestackiom tvoreviom od semena! neka kazu, americki nezavisni seljaci kako polako nesatju bas zbog tog semena,i uslova koje im te kopanije daju,jer kad jednom udje to u tlo,tesko se se ikorenjava,i uvek negde nikne ta modifikovana zrna,i odam te kopanije smatraju da je to njihv patent i tako zarobljavaju seljaka,da ih nebi tuzili zbog kardje intelektualne svojine,jer nisu dobili ili kupili seme za sadnju! tako prolaze americki farmeri, nezavisni,a onda im zbog ostete uzmu zemlju. ne zelim njiova pravila u mojo zemlji,a pogotovo to seme!

Hogar

pre 12 godina

Jel to "naručena ispravka" od juče kada je napisano da je Bajden prilikom posete poručio domaćinima da je vrlo nezadovoljan srpskim Zakonom o zabrani genetski modifikovanih organizama, na šta je od domaćina odmah dobio odgovor da će taj Zakon biti promenjen.Ali to me podseća da ubuduće dobro razmislim kada zaokružim broj na listiću jer za vreme ove vlasti takođe je "greškom" u zemlju ušla modifikovana soja....znači ako nemože milom onda "slučajno"....

vegan

pre 12 godina

U Srbiji su vec odavno prisutne GMO biljke, u velikom procentu. Bolje doneti zakon, pa legalno kontrolisati i oznacavati te proizvode kao u EU, umesto haosa u kojemu se nalazimo i koji ce tek nastati zato sto smo neozbiljni i nije nas briga sta ce biti sutra.

Ovich

pre 12 godina

xaxa

Kao necemo GMO danas nego sutra.

To treba staviti u ustav, da je GMO zabranjen u Srbiji. Sto se tice proizvodnje za izvoz sto se mene tice nema problema. Ako hoce da jedu ta govna samo neka izvole. Dosta nas truju mozemo i mi njih. :)

Sto se vise uvodi GMO po svetu to vise organska hrana dobija na glasu. Tako da nevidim sta mozemo da izgubimo. Nek Srbija izvozi barem "luksuznu" hranu i nek se s'njom hrani!!

Srbiji je potrebna "direct democracy" kao u Svajcarskoj. Da ljudi glasalju za svaki zakon koji vlada objavi.

Zar nebi bilo bolje?
Pitajte ljude dal zele GMO, dal zele da priznaju kosovo, dal zele EU.. i na kraju nema ko da se zali. A kamoli tamo neki Bajden, TAKO JE NAROD IZABRAO i dovidjenja g. Bajden.

U isto vreme pitam se koliko bi nas narod mudro glasao posto nismo bas najbolji u tome.

che

pre 12 godina

Tako je bre! Kad smo slozni,, mogu da ga duv.ju!!! Iskreno, laknulo mi je kad sam video one brojne komentare protiv GMO, mislio sam da smo vec postali zaslepljeni i da sve bas briga za bilo sta... MOramo da se slozimo SVI!!!
Politicari treba da nas se plase.. Ali moramo da budemo aktivniji, da izlazimo na ulice - jer ovako kako je sad, mogu da rade sta pozele. Naravno ne treba da se lomi grad ili sl, nego mirno sa dostojanstvom u VELIKOM broju. Vlast je uzasna, a opozicija nista drugacija - to je problem.. REVOLUCIJA!

lan

pre 12 godina

A sta su Pionirova semena kukuruza? Da to nisu semena nekog semenara iz Subotice ili su usla u Srbiju sa istom namenom kao sto nam je ubacena kukuruzna zlatica da se uniste semena Zemun polja? Za semenima ide i hemija tako da mi odavno jedemo sve i svasta samo sto ce se to sad i ozvaniciti.

Danijel

pre 12 godina

Još jedan od razloga zašto nikada ne treba da uđemo u EU! Naši vlastodršci se nadaju lepim provizijicama koje bi mogli da maznu od fondova EU,a narod ko šiša, zato nas i guraju ka EU,a ne da bi nama bilo bolje.Samo treba malo da porazmisle da jednog trenutka neće biti naroda koji će da ih izabere sledeći put na bilo koju funkciju!

Universe

pre 12 godina

@ns-agronom Znate li da ni naučnici još uvek neznaju efekte GMO hrane, pa neznanje pokazujete vi! Ovako ispada da mi treba da budemo zamorčići u GMO eksperimentu, nus efekata ima (guglajte)! Nikako ne smemo da pristanemo na ovo, neka izvedu eksperiment negde drugde, nadam se ne na opet nekim ljudima. Da bi efekti GMO bili vidljivi, moraju da prođu decenije...

Jeronimo

pre 12 godina

Neću ulaziti u priču oko toga da li je GM hrana štetna ili nije. Mene interesuje naš ekonomski interes da je gajimo kad i pored više od 50% neobrađenih površina našu hranu nema ko da kupi niti prerađivačka industrija pravi nešto od nje. Poenta je da imamo više hrane za bacanje? Hajde da već jednom počnemo da se ponašamo domaćinski i trošimo novac samo na neophodne stvari! Zašto mi pored sve bede da finansiramo obesne i nikad site korporacije?

Andrej

pre 12 godina

everovatno je koliko ljudi koji ništa ne znaju o nekim stvarima pametuju. Ja bih razumeo da nemaju priliku da o tome nešto nauče. Na sreću onih koji hoće da spoznaju svet u kome živimo, na internetu ima sasvim dovoljno neoborivih naučnih dokaza da ovim svetom vlada mafija u čijioj su vlasti najveće multinacionalne kompanije i da u njima sede nezamislivo veliki zlikovci, koji su bukvalno na sve spremni da bi ostvarili što veći profit. Naravno, za takvo ponašanje imaju ogromnu podršku svojih "vlada". Ovo vlada stavljam pod navodnike, jer su stvarni vladari sveta velike multinacionalne kompanije, pre svega američke. Što se našeg Zakona o zaštiti potrošača tiče u njem doslovce piše jedna rečenica o GMO, stav 4, član 10, koji glasi: "Proizvod koji je rezultat genetskog inžinjeringa ili u svom sastavu ima genetski modifikovane komponente, obavezno mora imati oznaku takvog porekla". Kao što vidite o zabrani proizvodnje i upotrebe GMO hrane nema ni reči. Onima koji žive u neznanju i mraku, a žele da izađu iz tog mraka preporučujem da pažljivo pogledaju, na YouTube, sledeće filmove: 1. Intervjue Nikole Aleksića, koji ne lupa gluposti kao što oni koji o ovoj temi ništa ne znaju, tvrde u svojim komentarima. 2. Codex Alimentarijus, američki film (ali i razne druge priloge o istoj temi). Po ovom "Zakonu o hrani“ predviđeno je smanjenje broja ljudi na Zemlji za 3 000 000 000, da dobro ste čuli 3 000 000 000. Pri tome će multinacionalne kompanije zaraditi ogroman novac. Prvo će učiniti sve da vas nahrane hranom od koje će te se sigurno razboleti i tako zaraditi ogroman novac, a onda će vas lečiti skupim lekovima, od kojih će te naravno umreti, pa će tako još jednom na vašaj nesreći zaraditi. 3. Hrana d.o.d. -(istina o prehrambenoj industriji) 4. Svijet bez raka - Priča o vitaminu B17 (film dr. Edvarda Grifina) 5. Divna istina 6. Na rubu znanosti -Genetski modifikovana hrana 7. Lijek za rak -Ulje od konoplje liječi sve 8. Na rubu Znanosti - Priča o konoplji 9. Kevin Terudeau - Prirodni lekovi za koje "oni" ne žele da znate. Ovu knjigu možete i skinuti (ja sam to uradio i pročitao je). Naravno, kao i većina ovih filmova je na hrvatskom, jer za razliku odo ovih naših „patriota“ oni o ovim stvarima otvoreno govore čak i na televiziji kao np. u emisiji „Na rubu znanosti“ Čak su jednu emisiju posvetili rušenju „bliznakinja“ 11. septembra, gde nedvosmisleno pokazuju da su to uradili sami amerikanci. I ovu emisiju možete naći na YouTube, zove se „Istina o 11. rujnu“. Ovim člankom pokušavam da doprem do mozga pre svega onih koji slepo veruju svemu što dolazi iz Amerike. Nemam ja ništa protiv američkog naroda, naprotiv oni su najviše izloženi zlu koje se već sprovodi i koje preti da ovlada celim svetom. Ako Amerika uspe da nametne GMO, a vidim da ovi naši zaradi vlasti pristaju na sve njihove uslove, teško nama. Postajemo zauvek njihova kolonija i njihovi zamorčići. Odgledao sam više puta gore navedene filmove (emisije), kao i mnoge druge i pročitao mnogo članaka o ovim temama i nemam nikakve sumnje da nam zlikovci koji vladaju svetom spremaju veliko zlo. Za njih će naravno uvek biti dovoljno mesta na zemljinoj kugli gde će za sebe proizvoditi super zdravu prirodnu hranu. To im neće biti nikakav problem jer su toliko bogati i biće da će imati sve što požele. Ovo nisu teorije zavere, ovo je surova realnost. Uostalom kroz celu ljudsku istoriju su se vodili ratovi. Savremeni će se voditi «sofisticirano», upotrebom genetskog inžinjeringa, mikroorganizama i zabranom svega što je prirodno. Ja se ipak nadam da će internet, ta nezamislivo velika biblioteka ipak učiniti da ljudi na vreme prepoznaju zlikovce i da ih u tome spreče. (Miki, 07. septembar 2011 14:30) +13 / -2Hoce li neko da mi objasni sta fali hrani koju

Zeleni Srbije

pre 12 godina

Velika je laž da je to uslov za ulazak u EU!!! Postoje zemlje Evropske unije koje ne dozvoljavaju uzgoj GMO organizama.
Ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi jedna mala i prirodnim resursima ograničena zemlja, poput Srbije, proizvodila GMO proizvode i hranu. Trebalo bi biti protiv i svoju poljoprivredu usmeriti ka proizvodnji ekološke i organske hrane, a iskoristiti stare autohtone biljne i životinjske vrste.

Nescha

pre 12 godina

Najpre u tesktu kazete:
...Sjedinjene Američke Države traže da Srbija prihvati GM hranu kao uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, koja je opet uslov za ulazak u Evropsku uniju.

a zatim opet:
...Među zemljama koje zabranjuju sve ili pojedine GM proizvode su Poljska, Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Francuska, Nemačka i Mađarska.

Pa ako je GM hrana uslov za ulazak u Evropsku uniju, kako su onda navedene države uopšte članice Evropske unije??? Ili je i to opet uslov samo za Srbiju..

Bole@

pre 12 godina

Postovani!
************? Da bi usli u EU , uslov je da smo clan STO-e, da bi usli u STO, moramo da prihvatimo GMO, a ta ista GMO hrana je Z A B R A N J E N A u EU kojoj "tezimo"... Znaci kao macka koja juri svoj sopstveni rep.... zaludeli nas totalno.
U zdravlje :(((

dzoni

pre 12 godina

od amerikanaca srbija nema nikakve ekonomske koristi (izvoz je u rangu statisticke greske) , jedinu korist imaju politicari koju su na platnom spisku te zemlje.

gost

pre 12 godina

Svi smo mi protiv GMO sem onih koji odlučuju o tome. A oni su davno dozvolili uvoz proizvoda koje je hranjeno GMO ili gotovih proizvoda koji sadrže u određenom procentu GMO. Tako da nažalost istina je još groznija od one koju nam naša vlada servira i od one istine u koju mi želimo da verujemo.
Najveća mesara u Srbiji nam javno na plakatu u svakoj njegovoj radnji poručuje šta jedemo i zašto su njegovi proizvodi jeftini. Zamislite kako onda domaći proizvođač može da parira njegovim cenama. A većinu nas ne interesuje šta jedemo nego koliko to košta. Zapitajte se sledeći put kada uzmete koka kolu zero od čega je napravljen taj zaslađivač, svaku žvaku koju stavite u usta zapitajte se o njenom sastavu. Mleko u prahu, meso iz uvoza, zar verujete da je jeftino zato što nas stranci vole pa nam daju jeftinije proizvode nego što kod nas košta proizvodnja u Srbiji i pored nekoliko puta većih plata tih radnika koji to proizvode u inostranstvu. Vlada je dozvolila uvoz gotovih proizvoda i uništila time domaću proizvodnju, dovela je do granice neisplativosti. Naše sirovine su skupe zato moramo uvoziti GMO đubre u gotovim proizvodima.
Vlada treba ili da zabrani potpuno uvoz gotovih proizvoda koje sadrže GMO i hermetički nas izoluje ili da dozvoli proizvodnju kao svuda u svetu a izbor svakoga od nas da bude oćemo jesti to đubre ili plaćati skuplje organsku hranu od onih za koje verujemo da je proizvode ovde u Srbiji.
Ovakvo polovično rešenje je upropastilo srpsku proizvodnju, jer mi jedemo GMO đubre svakog dana iako ne proizvodimo GMO sirovine.

shonex

pre 12 godina

...aha, znaci Nemacka, Austrija, Bugarska, Grcka, Poljska itd mogu da zabrane proizvodnju/uvoz GMO hrane I da budu u STO, a mi ne mozemo??????? KO TO KAZE?!?!? BAJDEN? KO JE BAJDEN DA TAKO NESTO IZJAVI???

:o)

pre 12 godina

Pitao bih Džozefa Bajdena da li njegova deca i on jedu GMO?
Sve u svemu, pogledajte film „Food Inc” da vidite šta se radi u Americi s hranom.

Jovica

pre 12 godina

Ako neko hoce da sazna malo vise o GM hrani i kako se u SAD-u strogo kontrolise proizvodnja ove hrane preporucujem film "Food Inc.". Film je na engleskom i mislim da moze da se skine negde sa neta. Iz filma cete moci da saznate kako pilici dostizu dvostruko vecu tezinu za manje od 50 dana iako im u normalim uslovima treba 90 dana da dostignu normalu tezinu kada bi ziveli na otvorenom. To je 4 put veca produktivnost. Ako se takvi pilici ne zakolju na vreme umiru sami od sebe jer im unutrasnji organi nisu sposobni da odrzavaju nakljukano telo u zivotu. Ovo je samo da vas malo zainteresujem za film ali ima jos puno toga da se nauci iz filma. Zivim u Americi i sva sreca je sto imam izbor i mogucnost da priustim sebi da kupujem organsku hranu i proizvode iz Evrope. Takodje preporucujem web sajt notmilk dot com. GA hrana NIKAD sa mene i moju porodicu. Srbijo pamet u glavu.

6. Oktobar (dan koji se jos nije desio)

pre 12 godina

dokaz da su Srbi najgori ljudi na svetu, prodali bi svoj narod za ulazak u EU... USA bar zna sta radi, redom sredjuje sirotinju... proputovao sam skoro celu, divna je, sve je super ali ne bih nikad sebe ponizio zarad tog dobra... pogotovo ne bih trovao svoj ili neki drugi narod zarad istog cilja !!! sramota - nek im deca jedu to djubre

ni sad ni za 10 godina, ni za 110 godina !!! NIKAD

Romulijana

pre 12 godina

Ne treba se ljutiti na Ameriku. Oni rade rutinu, vec vidjeno. A mi? Mi naivno jedemo proizvode Matijevica i Zlatiborca, a to je sve samo ne organik. Matijevic seje gmo soju i kukuruz na potezu od Zr do sela Margita, prema Vrscu.. Ko jos normalan jede adidas slaninu, sa 90% mesa? Sta je onda sunka? Sta sad, treba jos da mi zabrane da koljem svoju svinju kod kuce? Ne vidim poentu nase gluposti. Jasno NE svemu tudjem i zivimo u svojoj zemlji onako kako valja!

biljana pavkov

pre 12 godina

Nadam se iskreno da ni po koju cenu necemo usvojiti Zakon o dozvoli gajenja ili uvoza GMO proizvoda jer mi nemamo potrebe za takvom vrstom hrane.Imamo srecu da nam je zemlja jos uvek ne zagadjena a obradivih povrsina ima sasvim dovoljno.Dovoljno za stanovnistvo Srbije kao i za izvoz.Zasto bi se onda trovali? Vladajuce strukture u Srbiji se nadma da imaju bar malo savesti po tom pitanju..

Izvinite, glupa sam

pre 12 godina

Hoce li neko da mi objasni sta fali hrani koju jedemo sve vreme, a vekovima unazad?! Molim vas, ocigledno da sam priglupa pa ne shvatam, ali reci cu vam da zato odlicno vidim, progresivno su generacije mladih sve gore i gore, te mislim da je sve sto je nekad bilo bolje od ovog sada (ako smem jos uvek da mislim, kako je krenulo, mozda nam i tu postave uslove)
Boze, kao da do sad nismo ziveli, i sad treba neko da nam kaze sta treba da jedemo?!?!?!?! Sramota me koliko apsurdno zvuci sama ideja!
I jos nesto... drugarica mi ode u USA da radi, posle par meseci vrati se kao tenk sa +20kg, ovde oslabi, tamo opet +20kg i tako u krug, a zamislite nije nesto alava na hranu... Ona kaze tamo su svi tenkovi, jede isto sto i ovde, tamo je sve ogromno i lepo na oko, nema ukusa i ... da, ubija koliko goji... Eto ja poverovah iz prve ruke, al dobro sad... Ako Ameri kazu trava nije zelena, nije... Sta ces, lepo ce oni nas nauciti sve ispocetka.
Mozda se zapravo hoda na rukama?! Mislite o tome!

Lev

pre 12 godina

Meni je najveci (i dovoljan) problem kod GMO je sto biljka ne daje seme koje ostavlja potomstvo, kao i to da posle njih na tom polju tesko da nesto drugo moze da raste. Protiv prirode. Protiv evolucije. Nije samoodrzivo. Dovoljan razlog protiv. Tacka.

moskva

pre 12 godina

Ja sam sebi kupio par hektara zemlje koja je sada u bescenje , pa kad donesu zakone o genetski modifikovanoj hrani i njenoj proizvodnji , nek je sami jedu a ja ću sebi uzgajati svoju hranu . Ljudi kupujte zemlju i sadite bašte / nije to baš tako teško/ jer ne samo da smo bombardovani već ćemo biti i genetski modifikovani zatrovani i konačno istrebljeni!

Sladja EU

pre 12 godina

Uopste nije tacno da je uslov za ulazak u EU prihvatanje GMO. Uostalom, u mnogim clanicama EU GMO su zabranjeni, osim u svrhu istrazivanja.
Pre nego sto prenesete neku vest proverite da li je ista tacna jer vi, kao i ostale novine u Srbiji, samo prepisujete jedni od drugih.
Sto se tice upotrebe GMO u EU informacije se nalaze na sajtu EU:
http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/gmo_authorisation_en.print.htm

ivann

pre 12 godina

E bas bih voleo da vidim da li ste spremni na promenu zakona povodom GMO, a onda jedva cekam da vidim na sta je narod spreman!
Bice svasta, unapred se radujem.....

lan

pre 12 godina

Necemo genetizovanu hranu u Srbiji? A bas me interesuje gde da svrstamo Pionirova semena kukuruza koja kojekakvi distibuteri prodaju sirom Srbije? Da ga mozda nije proizvela neka semenara u Subotici? NIJE.- To je proizvod istih onih koi su nam ubacili i kukuruznu zlaticu i to sa samo jednim ciljem unistiti domacu proizvodnju hrane i semena. Sta mislite zasto je Danska zabranila uvoz cajeva proizvedenih od Pionirovih semena?

Idi begaj

pre 12 godina

Mislim da treba da pocnemo da postavljamo uslove EU,ne zezam se....
Posto u EU da bi usli treba da prihvatimo GMO hranu i po meni je to vec 100% dovoljan razlog da nikad ne prihvatimo takvu EU.
Dakle,posto na takav nacin necemo uci u EU i sa tim se treba pomiriti,onda im treba postavljati uslove iz razloga sto vise nista ne mozemo izgubiti....da ne pricam o uslovu Kosova i ko zna jos kojim uslovima o kojim nas nasi politicari ne obavestavaju smatrajuci da je nevazno ili sta vec...
Sramota sta bolesni Matrix igraci traze od Srbije i njenog naroda...eeee GMO obavezna???????

Ivana

pre 12 godina

Za Kosovo su name rekli da je uslov a o GM hrani cute!? Pa ovo je mnogo gore od Kosova. Kosovo cemo preziveti a ovo bi nas ubilo, garant. Ma ne treba nam EU!

Nenad M.

pre 12 godina

Neće menjati zakon o GMA, što znači da će i dalje UVOZITI (dozvoljeno zakonom) meso životinja koje su preko hranjena sa GMA (daleko jeftinija hrana) i UNIŠTAVATI proizvodnju domaćeg stočnog fonda (nemoguće parirati cenom uvezenog GMA mesa). Sjajno, za 10 godina nas neće ni biti..

A onda ova vest koja zvuči kao da neko brine o zdravlju ljudi i o interesu države ?!
Manipulacija..

Vojislav, Bgd

pre 12 godina

Bio sam žestok zagovornik EU, imao sam iluzije o zajednici naroda, kulturi, ekonomskom prosperitetu. Od danas, postajem najžešći mogući protivnik ulaska naše Srbije u bilo kakvu državnu ili pseudodržavnu tvorevinu. Ideja Jugoslavije je bila plemenita i obuhvatala je pod jednim krovom čitav srpski narod i ostale južne Slovene, pa nas je debelo koštala. Ko zna kakvu bismo cenu platili ulaskom u EU. Ne smemo dozvoliti da naša deca jedu đubre i da nikada ne osete miris i ukus pravog voća, povrća i mesa... da i sami postanu klonovi. Kulturni genocid i bela kuga su nas pošteno načeli, samo nam još fali da jedemo otrov. Čuvajmo našu Otadžbinu, drugu nemamo.

Asker

pre 12 godina

Ukoliko država odluči da zakonom odobri bilo kakav vid GMO u Srbiji, nadam se da će im to biti jedna od poslednih odluka!!!
Približava se novi 5. oktobar u svakom smislu!

iwojima

pre 12 godina

@glasač @sale_bcn
Pa protest je već bio ... http://www.youtube.com/watch?v=dflQOt5MrgY&feature=channel_video_title
... samo vas nije bilo - skupila se kritična masa od nekoliko stotina građana :(

sale_bcn

pre 12 godina

@Jezoir
Prijatelju ne vidim da si ti i nekolicina ostalih koji misle da je ovo "Zlo" dobro da udje u Srbiju uopste proucio o cemu se ovde radi.Ja nisam protivnik svega sto je Genetski Modifikovano i mi imamo takvu vrstu hrane vec sada u Srbiji ali ovde se radi o Spletu zakona koji ti kroz "Lepe" reci o GM hrani i njenom uzgoju na mala vrata unose pregrst losih i zlokobnih zakona tako da bi postali zavisni od onih koji nam to djubre prodaju.E sad ja kao i vecina nas Samo zelimo da imamo izbor sta i kako cemo da jedemo a ti Brate moj i danas mozes slobodno da kupujes takvu vrstu hrane ako zelis dok koliko vidim nama Zelis da uskratis da sutra moramo da jedemo samo ono sto se tebi TJ. Njima "Svidja"....NE!!!

Mika Vranjanac

pre 12 godina

@Boyan et all.

Evo vam clanak iz Vanity Fair-a o najvecem proizvodjacu GM hrane u SAD, Monsanto-u (http://www.vanityfair.com/politics/features/2008/05/monsanto200805).

Marko

pre 12 godina

za one koji vole MOnsato
evo nekoliko linkova o opasnosti od GM hrane


GM food toxins found in the blood of 93% of unborn babies
Read more: http://www.dailymail...l#ixzz1XFkvZA5p


NEW EVIDENCE OF HARM FROM GM FOOD TRIGGERS CALL FOR IMMEDIATE BAN
http://www.gmfreecym...newevidence.htm

http://www.seedsofde...Foods/index.cfm
US Consumers Have Been Given a False Sense of Security
About the Safety of Our Food Supply


Genetically Engineered Organisms (GMOs):
The Greatest Threat Ever to Humans and Animals
http://www.relfe.com/GMOs.html



Monsanto's Roundup Residues in GM Food Cause Cell Damage
http://www.organicco...ticle_16348.cfm

Zeleni Srbije

pre 12 godina

Peticija se potpisuje online na http://zelenisrbije.org/2011/07/drugi-post/ a stvarno potpisivanje je preslo 35.000 potpisa PROTIV GMO U SRBIJI. Uskoro se ova inicijativa predaje u Skupstinu Republike Srbije, prikljucite se, nije jos uvek kasno!!!

Akord

pre 12 godina

@Зоран, 7. septembar 2011 17:43
Nije zanimljivo,ali je polu istina,do duse toga ima i kod nas sa semenima pik zemun(nemam pojma da li vise radi,ali verujem da ga je demokratija iskorenila),no rusija cuva nasih 30 semena svake sorte medju 700 000 na primer kukuruza,ali i drugih zitarica i nije samo nasih,vec hibride celog sveta.Zato se navodi da "rusija nikad gladna ostati nece"
Smena useva,zito,pa kukuruz,pa repa, e ko posadi repu mora stalno da je sadi,jer se zemlja isposti do te granice da posle nje jedino moze detelina pa tek onda psenica ili u duboko oranje da se baca djubrivo,sto je neisplativo.
U vreme sfrj je postojao kod kupnih proizvodjaca strategija,pa i u nekim navodima davao i nalog.
Nije da neradja,ali su prinosi katastrofalni.
Kod genetski modifikovane hrane,odnosno useva postoji licenca o sorti,nista novo za celu planetu,ali kod nas je to poprilicno zaboravljeno,jer smo uvek imali nase,pa se o tome nije pricalo i nije se razmisljalo.
Cim se poteze ovo pitanje uvoza,jasno je da neko zeli doslovce celu privredu na kolenima,samo jos b92 kad bi nam otrkrio tajnu i policiji saopstio ko je plasirao ideju za ovaj clanak,znacemo ko vodi racuna o mesu,mleku,vocu,lekovima....celopnim opstim derivatima savremenog coveka,odnosno ko je uvoznicki lobi i lanac njihov za sve,odnosno srbiju i njene gradjane

RS

pre 12 godina

Čekaj malo, u članku pobrojaše zemlje članice EU koje takođe imaju zabranu za GMO i to im nije smetnja za članstvo u EU i STO. Ali zato Srbiji jeste?! Kao što neko reče, dok se jednom ne povuče linija i zauzme čvrst stav, nastaviće sa ucjenama u nedogled. Ima jedna stvar koja mene kao pojedinca jako brine. Naime, negdje prošle godine pročitao sam vijest da je američka vlada dala velika novčana sredstva kompaniji Veolia (najveći snabdjevač pitkom vodom u SAD, čini mi se) koja će kompanija upotrijebiti za privatizaciju izvora pitke vode u istočnoj Evropi. A ako novac dolazi od vlade, to znači da će biti upotrijebljen za podmićivanje lokalnih vlastodržaca po tim zemljama. To je za mene najstrašnija vijest koju sam pročitao/čuo a prošla je potpuno nezapaženo u domaćoj javnosti i nisam više naletio na to u, da se tako izrazim, redovnim vijestima. Probajte zamisliti život kad voda više ne bude javno dobro već privatno vlasništvo (nebitno čije).

Srđan, veterinar

pre 12 godina

Srbija je zabranila uvoz GMO deklarisane hrane, ali zato se uvozi na hiljade tona svinjskog i pilećeg mesa sumnjivog porekla. To meso je pred istekom roka trajanja u zemljama odakle potiče, a caka je u tome što su kod nas rokovi tarajanja duži (npr.EU 3 meseca, kod nas 6 meseci). Ako da se gleda datum proizvodnje, onda se sve uklapa. Uvoze se svinjske kožice (koje nadoknađuju animalni protein. Npr. u čajnoj kobasici se koriste, a zabranjene su u toj vrsti proizvoda). Uvozi si smrznuta plećka koja se koristi u salamama "Šunka u crevu", a da ne pominjem Brazilski batak koji zamenjuje "Pileća PRSA u crevu", a znamo da većina GMO soje se gaji i proizvodi u Brazilu i Argentini. Pilići u svom dnevnom obroku imaju do 40% sojine sačme ili nekog drugog proizvoda od soje. Ostaje pitanje od čega je nastao taj pileći batak i bilo koje drugo meso koje se uvozi.
Zabranjujemo uvoz GMO soje zato što je glavni proizvođač sojine sačme kod nas Victoria group, a dozvoljavamo uvoz mesa i ŽIVE STOKE (sramota za stočarstvo) što odgovara jakom uvoznom lobiju (mesna industrija i veliki trgovinski lanci).
U Srbiji se ništa slučajno ne dešava.

важан је садржај

pre 12 godina

Сада је очигледно свима шта желе. Јако тешко ћемо се одбранити, јер за шаку власти на многе ствари су до сада пристали, пристаће и на ово. Једино се можемо одбранити ако економски ојачамо. Зато нека свако пре свега ради свој посао како треба и најбоље што може, није важно чиме се бави. Мало још фали па да скроз нестанемо, а ГМО је много крупан корак према томе.

g4

pre 12 godina

Niz zemalja EU ne dopusta GM hranu a clanice su STO kao i pomenute EU. Da li su uslovi za clanstvo za sve isti i da li ih treba uopste prihvatati?

alexa

pre 12 godina

U Srbiju se uvoze GMO komponente za proizvodnju stočne hrane, a na području Srbije se uzgajaju GMO kulture za proizvodnju komponenti za stočnu hranu. Granica dozvoljene ozračenosti mineralnih đubriva i komponenti za izradu istih, koje uvozimo, je pomerena na više. Na poljima Srbije koriste se hemijski preparati koji su zabranjeni u EU. To zna ministarstvo, a zna to i svaki poljoprivredni inspektor. Neke od ovih akcija pokrivene su uredbama, a neke se stidljivo pojave kao usputna novinska vest, pa tišina. Srbija je duboko u mračnom Orvelovskom glibu, sa novim Zakonom ili bez njega.

andrija

pre 12 godina

Ovih dana je u Nemackoj, na veliku radost nemackih pcelara, zabranjena prodaja meda sa genetski manipulisanim polenom. Znaci dok se ljudi u Nemackoj postepeno bore za zabranu GM proizvoda mi treba da popustimo.

Ne znam koliko je vas gledalo dokumentarni film "We feed the world", ali iz njega postaje veoma jasno kakve posledice uvodjene GM semena donosi na primeru Rumunije. Seljaci postaju zavisni od semena koje moraju svake godine da kupe, a povrce postaje bezukusno i naduvano. Mali gladuju, veliki se bogate a potrosacima opada kvalitet zivota.

Srbija treba da se koncentrishe na rastuce trziste organske hrane, ali ko ce to objasniti nashim seljacima na poljima i seljacinama u politici. Moji roditelji su svojevremeno (90ih) 8 godina imali jedinu certificiranu(DEMETER) farmu na prostoru ex YU na kojoj se proizvodila strogo kontrolisana organska hrana. Nju su kupovale izmedju ostalog ambasade evropskih drzava u Beogradu. Danas posle svih nesreca u Srbiji takve hrane na nasem trzistu vise nema. Povrce i voce je najcesce jako prskano.

ajde ziveli! :)

Zambezi

pre 12 godina

hahaha,zamislite biser,mo dopustimo GMO,a onda preko uvoznickog lobija izopstimo u potpunosti domadje rodne sadasnje kulture,naravno ne hiper,ali obnovljive.
Sutra opet zatezanja odnosa,oni nama sankcije,a mi nemamo ni za hleb.
Mada za ovu vladu bi to bilo vise od pogotka da kazu kako se proizvodnja za 1/3 uvecala na manje kvadratnih metara,posto hektari postaju u poloprivredi gotovo sininim

Aleksandar

pre 12 godina

@Zoran

Ej, aj majke ti, imaj nekoga u kuci koji se bavi poljoprivredom i putuje po svetu na konferencije istih, pa se tada javi. Da, nista ne nice od druge hrane/semena kada se zaseje seme GM hrane, a ujedno se desava da pocinje da nice korov vrlo cudnih karakteristika. Hellooooo, biljka i seme truli u zemlji, kao sto nama otpada koza. Malo biologije iz osnovne skole. Djubrivo?

NIkola

pre 12 godina

Ako i zanemarimo svo zlo i štetnost gmo proizvoda, ostaje da Srbija ima višak hrane koju izvozi. Zar se onda treba okretati nečemu tako rizičnom kao što je gmo umesto kvalitetnijom i naravno skupljom robom koja donosi i veću zaradu. Već postoji interes za našom sojom i kukuruzom baš iz razloga što nisu gmo, pitanje je da li će tako biti ako se Srbija kontaminira tim go..nima.

Boban

pre 12 godina

Meni stvarno nije jasna ova tvrdnja da SAD traze od nas da dozvolimo uzgajanje GMO ako hocemo da nas prime u STO a sto je uslov za prijem u EU u kojoj je uzgoj GMO zabranjen???!!!

Milos

pre 12 godina

Treba ispitati tržište jer se ispostavilo da odredjene firme koje proizvode i prodaju mesne preradjevine imaju oznaku GMO na sebi!? neću nikoga da prozivam ali manje više se zna ko to prodaje kod nas..

Aleksandar

pre 12 godina

Sto imam utisak da oni koji podrzavaju GMO nisu pravi strucnjaci, nego cuveni srpski biznismeni, koji bi jos koju lovu u dzep...

Amos

pre 12 godina

Uf, nemojte samo da se pouzdate u FAO, oni ce vam mnogo pomoci da se odbranite od GMO.
Ne - genetskim 'skrpljenim' organizmima.
Je l znate da su americki proizvodjaci GMO soje u ovom veku uputili desetine hiljada tuzbi za povredu PATENTA svim proizvodjacima u cijem su ataru nasli bar jednu biljku izraslu iz njihovog semena. Ne pitaju da l ga je doneo vetar, da l je ispao iz neceg kamiona, da l je ima 1 u 10000. Oni lepo pokrenu tuzbu, zaprete ogromnim kaznama, pa vam onda samo preostaje da se nagodite s njima i ubuduce uvek kupujete i sadite SAMO njihovo seme. A kad kupujes njihovo seme, kad se vec uhvatis u kolo, onda moras kupovati i njihov HERBICID (da, ista firma ga pravi), napravljen tako da ne ubija samo njihovu soju, jer bez njega nece biti isplativi prinosi.
Divan nacin za ropstvo. Sledeci korak je kanapce, kao sto su iskusile hiljade svezih GMO ratara u Indiji.

ilxx

pre 12 godina

@Megi, **** selekcija prirodnih vrsta koja se sprovodi poslednjih stotinak godina je normalna pojava poboljsavanja odredjenih osobina ukrstanjem razlicitih primeraka iste vrste Šljiva sa Šljivom grasak sa graskom itd itd .....
A GM ili genetski modifikovana vrsta je nastala ubacivanjem genoma druge vrste u genom vrste domacina konkretno za soju ubacen je gen bakterije u genetsku strukturu soje kada se to radi u labaratoriji dobijamo biljku soje koja izgleda kao obicna soja, kada u toku vegetacije polen GM soje dodje u dodir sa ne-GM sojom genom se ne ubaci na strogo odredjeno mesto u lancima dnk pa dobijamo nakaradne i nerodne biljke soje, kukuruza, etc etc ....Nastranu to i da GM nema apsolutno nikakav stetan uticaj na prirodu i coveka, netreba je dozvoliti zbog patentnog prava pazi mozgove oni traze copyrajt na semenje ESENCIJU ZIVOTA pa neka hvala;

*********

svako dobro zelim

David S.

pre 12 godina

Dovoljno je da imate carinika ili inspektora koji će GMO seme da proknjiži kao "obično" seme,i eto nama GMO hrane i u Srbiji. Inspektor dobije par stotina evra po poslu, ili plaćeno letovanje, zimovanje itd., uvoznik dobije jeftinije seme, i svi zadovoljni! Ovo nije pretpostavka, ovako se u Srbiji odavno radi. Samo, problem je što kod nas ne postoji naknadna kontrola, pa da neko ode na oranice naših najvećih proizvođača, uzme uzorke semena i provere šta je stvarno tamo zasađeno. A dotle, Bog će znati sta sve ne konzumiramo.

Orvel

pre 12 godina

Pitanje: zasto bogataši jedu ORGANSKU hranu a ostalima toplo preporucuju GMO?

Takodje molim ove koji su za GMO da daju odgovore na postavljena pitanja (PRVO SEBI NEKA ODGOVORE), iz ovog
DOKUMETARNOG FILMA, u kome su izneseni DOKAZI šta je GMO .

Novinarka Marie Monique Robin , Nakon tri godine rada i putovanja na 4 kontinenta sklopila je ovaj dokumentarni film koji detaljno objasnjava sta je GMO.
Odvojite vreme da saznate cinjenice.
Dokumentarac emitovan na francusko-njemackoj televiziji ARTE
ima prevod
http://www.youtube.com/watch?v=Pdjq5irdzLk IMA PRVOD

Smart

pre 11 godina

Ono sto bi bilo interesantno svima koji posade po neki struk neke kulture radi sopstvenih potreba jeste americki zakon S510 koji modernizuje bezbednost hrane. Toliko a modernizuje da neceet smeti u svom vrtu da sadite ni papriku ni paradajz a promet proizvoda ce biti kaznjavan kao da valjate drogu. Kao i regulativa vezana za skupljanje kisnice u nekim americkim drzavama. Zabranjeno je skupljanje kisnice sa sopstvenog krova. Illuminati i globalizacija nisu samo naucna fantastika. I kod nas kupuju izvore kao i po Juznoj Americi. Potrazite ko je T. Boone Pickens, Jr. za Monsanta vec znate. Bushova familija kupila najveci izvor vode u Juznoj Americi. Radice juzni amerikanci za casu vode a ne za paltu. A mi ? Mi smo nebitni jer ni jedan nas ekolog nije glasa pustio kad je ekspoatacija uljnih skriljaca u pitanju za razliku od prosvecenih Bugara koji su istu zabranili.