Sreda, 07.09.2011.

00:02

Pejpal "sigurno" dolazi u Srbiju

Najpoznatiji posrednik za internet plaćanje na svetu Pejpal ipak će doći u Srbiju, navode u Upravi za digitalnu agendu.

Izvor: Press

Pejpal "sigurno" dolazi u Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 12 godina

Ej bre nemoj da se palite bezveze...i da dodje PAYPAL u Srbiju ima da si odu posle par meseci i da im vise ne padne na pamet da se vrate u nasu zemlju... pa bre zamisli da nashi shabani izotvaraju naloge na eBay i pocnu da prodaju "imaginarne stvari"... vec vidim ponude za "original" parfeme, "original" garderobu i ostale stvari... i ne znam zasto ali imam osecaj da ce vecina da iznaprima uplate za svakojake nepostojece stvari koje nude na eBay i da jednostavno otvaraju nove naloge itd itd a prethodno pokupe kintu od lakomih stranaca...ej bre ljudi pa gori smo od Nigerije,Obale Slonovace ili Somalije... bolje da PayPal i ne dolazi da se ne shiri bruka o nama po svetu...
(Djoka iz Londona, 7. septembar 2011 01:55)

Govori u svoje ime nemoj u ime svih nas, ja paypal koristim vec 4 godine iz Srbije i preko njega mi mesecno lezu preko 600+eura, poslom kojim se bavim i paypalom ja imam solid zivot, a sto se tice ebay-a pa baci pogled malo na ostale proizvode i zemlje, sta je sa vijetnamom, Indija..itd pogledaj sta se prodaje.. paypal ima svoj sistem kako lako da eliminise sve sto mu tamo smeta a kada bude dosao 24 Septembra i u Srbiju e tada bih voleo da vidim nekog ko ce pokusati da prevari na bilo koji nacin paypal ili ebay, glupost... Jer na bilo koji nacin manipulacija tamo donosi samo prijavu, zakon koji vazi na paypalu, od 24.9 vazi i u Srbiji... Da smo najgori, pa i nismo... :)

My name is Bond, James Dean

pre 12 godina

Problem sa dolaskom/nedolaskom PayPal-a nije u tome da se ne može kupovati ništa u inostranstvu, jer to nije tačno, nego u tome DA SE NE MOŽE NORMALNO PRIMATI NOVAC iz inostranstva.

Imam karticu kod Intese sa kojom mogu da platim/kupim šta god hoću u inostranstvu. Ako sam toliki mazohista, platiću još 200 % našoj carini za to što sam kupio i dobiću ga.

Nije to problem.

Ako prodam svoje usluge strancima kao pojedinac, dakle ne kao firma, naše banke tražiće mi fakture ili bilo kakve dokaze o poreklu para za iznose veće od 50 evra.

TO JE PROBLEM.

Naša država ima zakon koji se tiče tzv. "pranja para" zbog koga ja ne mogu legalno da dobijem novac na svoj račun ako odradim posao za nekoga ko nije iz Srbije.

Suština: država Srbija me sprečava da LEGALNO zaradim i UNESEM novac u Srbiju. Istovremeno, ni malo me ne sprečava da kupim šta god hoću u inostranstvu, tj. dozvoljava mi da IZNOSIM novac iz zemlje.

Ako neko nije razumeo: TO JE PROBLEM.

Umesto da me država motiviše da što više novca unesem iz inostranstva, pa ako pređem zakonski limit od oko 2 miliona dinara prihoda godišnje da joj platim i dodatni porez, ona me sprečava da zaradim a ako i uspem da se uklopim u sve besmislene propise, većinu para će uzeti banka a ne država.

Idealna situacija bi bila da mi naručilac posla plati preko PayPal-a, ja taj novac prebacim na račun u srpskoj banci i od toga živim. Ako pređem limit, plaćam porez i to je u redu. Usput, uplatim sebi za penziju pa država ima i od toga koristi.

Realna situacija je da bi trebalo da imam račune u inostranstvu (koji su zakonom zabranjeni) da bih dobio novac. Porez i provizije uzimaju strana država i banke a Srbija od toga ima 0 % koristi.

Ovi koji su napravili takve zakone su ili za lobotomiju ili im je ista već urađena. Da država donese zakone koji su protiv nje same - to može samo u Srbiji.

abc

pre 12 godina

Ljudi, mozemo da kukamo po po forumima po ceo dan ali nista se promeniti nece. Moramo da nadjemo nacin da ozbiljno, ali ozbiljno, pritisnemo ovu bagru na vlasti. Treba nam neka akcija sirih razmera, skupljanje potpisa, lobiranje (kod NVO, stranih ambasada, necastivog ako ne moze drugacije) sve u svemu vlast treba pritisnuti i to tako da boli. Sto se tice internet poslovanja ova kvazi drzava sistematski sprovodi atparhejd nad sopstvenim narodom (a i ne samo sto se tice internet poslovanja). Potrebno je ukinuti placanje carine i PDVa na postarinu, podici limit za vrednost robe koja se ne carini, uvesti jednostavna carinska pravila a ne da neko tumaci zakon kako mu se svidja i kako ga podmitite.
Ova drzava je gora nego MATRIX i svi smo robovi jedne velike iluzije koja se zove 5. Oktobar!

Nenad

pre 12 godina

Imamo mi krš toga da rešimo, kako bi smo pod normalnim uslovima mogli online da kupujemo i prodajemo dobra. Paypal je tek delić priče. Evo, na ličnom primeru. Kupujem kendo opremu online. Oprema tog tipa se ne proizvodi, ne uvozi u i ne prodaja u Srbiji. Nema je nigde. Prisiljeni smo da je kupujemo iz inostranstva. Skoro sam kupovao opremu u vrednosti od, otprilike, 100E. Transport sam platio nekih 30E. Po stizanju na aerodrom u Beogradu, domaći predstavnici kurirske službe (tačnije njihova špedicija) kojoj sam već platio transport (onih 30E), naplatili su mi dodatnih 70E uslugu carinjenja (ja, kao fizičko lice, nemam pravo da carinim robu koju sam kupio...moram da platim 70E da to neko pravno lice - špedicija, uradi umesto mene). Carinska služba mi je naplatila carinu u iznosu od oko 40E. Dakle, sportska oprema koju sam prodavcu platio 100E me, sa isporukom na kućnu adresu, košta otprilike 240E - 100 Evra za opremu i još 140 Evra ostalima. Obrni, okreni...ne pada mi na pamet više ovo da radim. U Budimpešti se može naći sportska oprema za kendo. Ja za 140E, koliko platim preko cene opreme, itekako mogu da stignem do Budimpešte i vratim se. Usput ću taman malo obići i grad. Tako da, poštovani sugrađani, Paypal rešava problem bezbednijeg plaćanja, rešava problem kupovine kod online prodavaca koji insistiraju na ovom servisu, ali vam neće rešiti problem dranja kože kad god nešto, kao građanin Srbije, kupite iz inostranstva.

Apache

pre 12 godina

@Čovek iz 23. veka

Sve što ste naveli je tačno. Srbija spada u grupu najmizernijih država koje nemaju Pay Pal. Ali kao što neko reče, u jeku pljuvanja na Ameriku (koja je orkestrirana od strane fašističke desnice)zaista je mizerno zbog toga se uzbuđivati. Ovaj narod je zaista neverovatno nedosledan.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@Milos

Nisi ti to dobro razumeo, PayPal postoji na tim malim ostrvo-državicama, PayPal ne postoji u:

Avganistanu, Kubi, Iranu, Iraku, Libiji, Severnoj Koreji i Srbiji (znači 7 "država" a ne 5) ;)

Inače interesantno je da je PayPal prisutan recimo i u Somaliji, Ruandi...

Pitam se ponekad šta se ono desilo 5. oktobra? ... izgleda ništa bitno.

ExNS

pre 12 godina

Koji ste vi licemeri. Paypall je americka kompanija i place porez u US, a vi vec nedeljama "pljujete" na sve sto je vezano sa US.
Nije ni cudo da vam ide kao sto vam ide kada ste takvi. Odlucite se vec jednom, hocete li ili necete kao normalan svet.

PayPal

pre 12 godina

Kada naš voljeni guverner bude promenuo svoju odluku kojom se zabranjuju računi u inostranstvu, tek onda možemo da se nadamo da će PayPal doći kod nas.
Do tada nije moguće.

Evo likna gde može da se pročita ova famozna odluka:
http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/dev/ds_rezidenti_devize_ino.pdf

naky

pre 12 godina

Ponizavajuce je koliko je vlast u ovoj zemlji bezobrazna. Ne mislim da ce PP skoro doci u ovu nedodjiju. Postoji alternativa, malo komplikovanija, ali ne placate porez smradljivoj drzavi. U Bosni, Hrvatskoj, Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj PP radi normalno. Otvorite racun u drzavi koja vam je najbliza i tako radite. Jednom mesecno predjete granicu i uzmete svoju kinticu :) Ja moram da se raspitam za penziono osiguranje za nerezidentna lica u Austriji. Ne znam da li je moguce da ja uplacujem tzv. privatnu penziju u drugoj drzavi. Necu da im dam ni u penzioni fond! :P Od mene krasti nece !!!

William Wilson

pre 12 godina

*****.
uostalom trebaju nasi silni trgovci-preprodavci da se 'ugrade' milion puta da bi ziveli od neceg, nece valjda da oru njive?

Boban

pre 12 godina

A da li vi znate da recimo Somalija može da ima PayPal.
Znači, somalijski pirati otmu brod, i kažu ovako:
"Truli kapitalisti. Oteli smo vam brod sa ljudstvom! Ako ga želite nazad uplatite sumu od 500,000 američkih dolara na naš PayPal nalog: somaliapirates@hotmail.com"
E pa se vi onda češite u kakvoj rupi od države mi živimo.
A druga stvar, PayPal priča o tome da će ući i u Srbiju, ali za prvo vreme samo jednosmerno. To znači, ti natočiš na PayPal sumu, i trošiš. Ali niko neće tebi moći da natoči kintu za usluge (tipa freelanceri i ostali koji na ovaj ili onaj način zarađuju online).
A šta mi pričamo uopšte o internetu... Prijateljici Google poslao ček za AdSense i još ga nije unovčila (a ček je inače bio za Jun mesec).
Jednom rečju - sramota!

BlockOut

pre 12 godina

Vazno je da su usvojili vecinu evropskih zakona, koji se ticu toga da mi placamo za ovo ono, dadzbine za ovo ono, porezi, naknade ... itd. A kad je red da oni pomognu vecini nas, koji sbog pisljivog paypalla godisnje gube najmanje 5-10musterija jer nemaju drugi nacin da plate nama ovde (pogotovu iz USA) onda mi mozemo samo da kukamo. A zasto bi usvojili, kako bi posle zaradjivali posle ovi monopolisti u srbiji, koji prodaju robu skuplje nego sto kosta u samoj evropi, a o brzini nase carine/poste i naplacivanju carine na neke proizvode od 50-200$ od same cene porucene robe da ne govorim.

ps. Porez nisam platio 2godine, niti cu, kad mogu bogatasi da koriste rupe u zakonu, i da muljaju mogu i ja ;)
Pa da vidimo ko je bezobrazniji, vi ili ja!! Bagro lopovska! Ni dinar vam vise ne dajem za bilo sta!

Milan

pre 12 godina

PayPal je odvratan ali mnogi ne nude drugi nacin placanja. Seca li se neko da se pre jedno godinu-dve Srbija nasla na 104. mestu u svetu na listi finansijskih sloboda? Pa to verovatno ima veze sa tim sto ne mozete da koristite PayPal, sto ne mozete da saljete pare u inostranstvo, sto ne mozete da prebacujete pare sa racuna na racun preko interneta i tako dalje. Ruka drzave je u svacijem dzepu.

Gradjanin

pre 12 godina

Vazno je da oni u skupstini primaju plate, a zakone da olaksaju internet trgovinu ne moraju da menjaju. Kad budu sad sisli sa vlasti, nek idu u penziju, jer se nece vise vracati.

Vasko

pre 12 godina

Ups ja nisam znao da je zabranjeno da imamo racuna u inostranstvu. Ja ih imam 4 u stranim bankama. A da, ne pada mi napamet da ih otvaram u Srbiji :)

ogorceni kladionicar

pre 12 godina

I u prosloj diskusiji na ovu temu sam napiso koliko sam razocaran kao profesionalni kladionicar u ovu zemlju da uveliko planiram da se iselim iz nje pa makar i u Makedoniju ali ni dinara necu da ostavim ovim lokalnim lopovima tipa Mozzart isl...Mogu da vidim neke stvari koje mozda vi ne a to je da na nekim kladionicama(betclic,bet24...)na kojima sam kreirao naloge pre godinu dana,danas vise to ne mogu da ucinim jer ne primaju korisnike iz Srbije.Nikako mi to ne ide u glavu,sve smo dalje od svih na svakom polju sem sporta,jad i beda.Uvreda je kad neko ne zeli tvoj novac,pomalo kao diskiminacija kad znas da onaj iz Bosne moze a ti ne...kako god bilo meni paypal ne treba nesto previse,koristim manibukers i netteler ali me nervira da smo takvi dripci nesposobni da nista ne umemo...a sutra kad kazu da nemogu prasici da se kolju ko dosad ili da se pece rakija cela Srbija ima da skoci...a za ovo...nemam reci

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Hahahahaha...

Ove stvari je Srbija morala da odradi još za vreme Slobine diktature a eto 10+ godina kasnije i još ni ovakve dečije igre nisu u stanju da odrade... a tamo maštaju o ulasku u EU. Sramota. Kakva bre Evropska Unija, ovo je ispod nivoa Afričkih režima.

Ako ovo nisu u stanju da promene, usvajanje zakonskih propisa, regulativa stvaranje potrebnih institucija i reforma postojećih koja su potrebna za ulazak u EU ne da je san snova nego halucinacija najvišeg stepena.

Sva sreća što mene ovo ne dotiče imam i PayPal i živim u EU... jedino mi je žao zbog rodbine i prijatelja koji i dalje moraju da žive sa ograničenjima koje im nameće nesposobna vlast u Srbiji.

Ljutko

pre 12 godina

Hoću da naručim bateriju za helikopter na daljinsko upravljanje. Nađem firmu u Austriji koja ih prodaje za 15 evra po komadu i upišem adresu za isporuku "Srbija" kad ono poštarina 20 evra! Promenim adresu na Mađarsku, a poštarina svega 6 evra. Drugo, sa Mađarskom važi i plaćanje VISA karticom i čekovima i PayPalom, a za Srbiju samo wire transfer koji košta još 20 evra kod domaće banke. I naravno kada to stigne na carinu onda me još i oderu ko majmuna. Pa sad vi pričajte da li smo zaostali za svetom i Evropom? Naravno da jesmo i to mnogostruko! Tužni smo..

Dejan

pre 12 godina

Opet ista poznata prica. Monopolisti preko politicara i stranaka koje su potkupili ne dozvoljavaju razvoj male privrede i izlaz iz ovako lose situacije za narod.

Osim toga treab ukinuti zaista smesan i nepravedan zakon jer kada budem krenuo ozbiljno da radim tuzicu za to drzavu Vrhovnom sudu i sigurno dobiti. Da li neko normalan misli da smo svi veverice pa da nam naplacujete carinu i PDV na troskove slanja? Sve cemo to dobro naplatiti i kada bude pocela da se rusi kula od karata objasnicu i svim ostalima koji su ikada nesto narucivali i uvozili iz inostranstva kako da tuzi drzavu. Pa samo zbog toga cete da bankrotirate.

A posto se pravite pametni ja sam nasao resenje i otvaram firmuj u inostranstvu gde paypal funkcionise a drzava ce da dobije jednu veliku 0 od poreza i svega ostalog sto budem privredjivao prodajuci u nasoj i drugim zemljama preko interneta. A da stvar bude jos bolja kada ovo krene dacu besplatan savet i upustvo svima koji budu hteli na slican nacin da naplate od drzave ono sto im drzava vec godinama krade.

Sto se tice monopolista njima su vec odbrojani dani. Kada bude uletela roba po realnim cenama na nase trziste videcete kako ce Delta i ostali lopovi da bankrotiraju jer im niko vise nece kupovati ruglo od patika za 150 EURa koje inace kod Kineza kostaju 30tak Evra.

Aristotel

pre 12 godina

Zbog PayPala sam u poslednje 3 godine izgubio bar 20 musterija, a sto je moglo da mi omoguci da angaziram bar jos 10 stalnih saradnika (mozda i radnika sa platom). Zato nemam ni firmu, a ni drzava ne dobija pare preko poreza i doprinosa od mene.
Ovakvim majmunisanjem gubimo svi.
Zakoni o carini i o deviznom poslovanju su nam gori nego pocetkom '80-tih kad je bilo krivicno delo imati devize u dzepu.

Nece da moze

pre 12 godina

Za sve ove koji pisu da PayPal moze da se koristi tako sto prijavis adresu u Srbiji, ali izaberes neku okolnu drzavu - NE MOZE! Nekad je moglo, a evo bar 9 meseci (mozda i vise) ne moze. PayPal na osnovu prvih 6 cifara broja kartice prepoznaje da je kartica iz Srbije i ne dozvoljava registracije te kartice. Ko ne veruje, neka proba.

Evo i linka gde unosenjem prvih 6 cifara broja kartice dobijate podatke o poreklu kartice:

http://www.binbase.com/search.html


Dok ne izadjemo na ulice da protestvujemo zbog ove PayPal sramote, niko nece ozbiljno shvatiti ovo nase kukanje po forumima, sajtovima... Kad mogu malinari, gradjevinari, oruzari, taksisti i mnogi drugi, mogu i programeri...

realista

pre 12 godina

Ljudi zaboravite na PayPal i snalazite se okolo jer se u Srbiji ništa ne dešava "uskoro" sem ako nisu u pitanju velike pare koje treba da završe u džepovima naših političara.
PayPal kaže da su kamen spoticanja neki naši propisi a sa druge strane naša vlast tj. S.Marković kaže da "ne postoje nikakva zakonska ograničenja..." ovo je tipična igra vlasti kod nas po sistemu, "ko su oni za nas, treba da nas mole da im dozvolimo da dođu, da nam donesu darove i privode redovno žrtve"...
A sa druge strane ono što je "Djoka iz Londona" rekao je potpuno realna situacija, ovde su ljudi jednostavno takvi, malo je poštenih i moralnih do te mere da čak i kad vidi šansu da nešto ukrade ili dođe do neke koristi na tuđu štetu, tu šansu ne iskoristi već upozori da se to ispravi, većina bi ovde zgrabila što više može i još prenela vest dalje da što više njih zna... Ako ne verujete isprobajte, ostavite nešto lepo, ne mora čak ni da bude skupo, ispred vaše kuće, ispred vrata stana pa da vidimo dal će neko da vam zakuca sa rečima "zaboravili ste ovo napolju" ili će "mamac" nestati bez traga i glasa...
A onda tu je i sledeći put razvoja situacije: zamislite dođe PayPal i sve bude super u startu ali onda krenu žalbe naših "proizvođača" opala prodaje, isti proizvod kao naš kupljen preko interneta košta 5puta manje, bla-bla i ubace buvu političarima "zašto mi ne bi povećali sve moguće takse i tako povećali cene inostranih proizvoda taman da budu skuplji od domaćih???" možda deluje smešno ali to je nivo na kojem se ovde razmišlja, nažalost...

Iskreno, ja da sam neko ko vodi PayPal, zaobilazio bi Srbiju dugo-dugo... a svima koji bi kupovali preko neta na pošten način predlažem da se snađu, kao i ja, ima ljudi ih okolnih zemalja koji mogu i hoće da pomognu čak i bez zarade, kupe za vas bilo šta, malo je duži proces a treba ipak i tim ljudima nešto dati za uslugu ali opet je mnooogo povoljnije.

i na kraju primer:

http://www.ebay.com/itm/Dental-Lab-MARATHON-Handpiece-STRAIGHT-CONTRA-ANGLE-/120712220626?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1b024fd2

isti ovaj proizvod kod domaćeg zastupnika košta 32.000 din ??? Ko je tu lud a ko zbunjen!!!

Milisav

pre 12 godina

Aman bre... svaka 3 meseca u narednih 6 godina se objavi ovakav tekst. Samo sad nije rekla Maticka nego neko drugi.

Nije sija nego vrat :)

Dejan

pre 12 godina

Evo ovako, zasto je potreban Pay Pal, prvo, ima ljudi i ovde koji rade elektronsko poslovanje, oni koji ovo rade znace o cemu pisem, neka se samo sete naplate novca putem EPASSPORTE-a i cuvenog njihovog bankrotstva, a onda se pojavio ALERT PAY i opet ista stvar, a da biste dobili teskom mukom stecen novac (devizni) ili morate da te iste devize pretvorite u dinare, po ko zna kojem kursu ili ako imate srece da dobijete novac na devizni racun e tu nastaju muke, tj provizije za sve i svasta i kao sto rece vec neko, trecina te zarade odu nekom ni ne znas kome a od tvojih teskom mukom stecenim parama ni traga. Moj slucaj, sa ALert pay-a prosledim novac mojoj banci, ne zelim da ih reklamiram, oni mi odbiju prvo 12 a onda i 18 $ kad su te iste pare "legle" na moj racun, tako da sam ostao "tanak" za CITAVIH 30 $ da ni sam ne znam zasto. E toliko o tome zasto je PAY PAL potreba, ogroman broj elektronske naplate se vrsi preko njih i to je cinjenica, ma koliko to nekom zvucalo smesno i glupo.

miks

pre 12 godina

PayPal zivi od stare slave a mi ga ko neke ovce velicamo, danas PayPal vazi za firmu koja ima grozan korisnicki servis i mnogobrojne prevare dovoljno je pogledati forume pa cak i neke sajtove gde ih direktn pljuju zbog cestih prevara. Onda je meni logicno pitanje dal oni trebaju nama ili mi njima?
Iako su grozni bitno je da dodju jer ce povuci i ostale servise da dodju kod nas a to je najbitnije. Inace paypal ne preporucujem nikome ko zeli da se bavi online biznisom jer kad dodje do problema tesko vama.

Ivan

pre 12 godina

Odgovor na pitanje kome ne odgovara je jako prost. Banka Intesa u Srbiji ima monopol na online plaćanje i oni blokiraju celu priču.
Ja već dugo kupujem stvari preko neta u Srbiji i nisam imao problema, ali problem je kada nekom trebam da implementiram njihov sistem. Traže bolesne uslove da bi ste dobili njihov sistem i jednostavno je nemoguće ispuniti ih.
Na kraju krajeva, postoji još puno drugih sistema za primanje i slanje novca iz inostranstva, pa pitam zašto niko nije njih spomenuo?

MiIos

pre 12 godina

Meni kada je prijatelj rekao da Paypal nema u svega 5 drzava na planeti (!?), ja nisam mogao da verujem. Znam sta znaci 5 najzaostalijih drzava, to su ono, ostrvo sa 950 stanovnika bez struje, vode, vlasti, koje ratuje poslednjih 300 godina sa drugim ostrvo-drzavom sa 550 stanovnika sa 90% nepismenosti. I da Srbija bude medju tih pet???
Mislio sam, mora da je greska.

I onda odem na www.paypal.com/worldwide/ i vidim spisak ostrva... i trazim Srbija... Srbija... Sr... Sr... kad ono, stvarno nema.
Ladno smo bez preterivanja jedna od najzaostalijih zemalja na planeti.

Dea

pre 12 godina

@(svi (ni)su isti Možeš li da navedeš koji ti je taj distributer i na koji način to funkcioniše. Ako si voljan, stvarno mi je potrebna ta informacija.

Lala

pre 12 godina

"Precizan datum kada će se to desiti ne može da se odredi jer bi kamen spoticanja mogli da budu naši propisi, koji ne stimulišu internet poslovanje...."... Pa naravno da propisi ne stimulisu internet kupovinu jer u tom slucaju ne mogu da se "ugrade" tajkuni.Jednom prilikom sam se zaprepastio kada sam na spisku zamalja ugledao Etiopiju,Somaliju i kojekakve zemlje, a od Srbije ni traga ni glasa.STRASNO ovi iz vlasti nas tretiraju kao obicnu .....!!!!

billy

pre 12 godina

Ma i kad dodje [tog jednog lepog dana] necemo mi imati mnogo vajde od njega - u pocetku - i to ko zna koliko dugo - moci ce samo da se kupuju stvari online a ne da se prodaju sto bi nam mnogo vise znacilo! Toliko mladih kreaativnih ljudi u ovom gradu i u ovoj zemlji koji nemaju posla i snalaze se na razne nacine a realno bi mogli da zaradjuju ozbiljan kes online kad bi imali uslove... Ne znam samo dokle cemo cekati da se ovi slepci iz vlasti osveste i shvate da je buducnost poslovanja online a n e offline i da bi trebalo konacno da promene svoje rigidne zakone koji skode svima!

gost

pre 12 godina

Sigurno će pasti sneg, kiša, posle kiše sigurno će i sunce zasijati, sigurna je i smrt, ali pejpal nije siguran. NBS i da donese tu odluku da građani Srbije mogu da otvore račun u inostranoj banci čeka nas skupština Srbije. Tu se svaka dalja priča o mogućnosti sigurnog dolaska pejpala u Srbiju završava. Tu više nema sigurnosti dolaska nečega i prelazimo u sferu beskonačnosti. Tu su samo sigurne njihove plate, njihovi letnji odmori i menza za koju su spremni da se bore do poslednjeg poslanika :)

Srdjan, N. Sad

pre 12 godina

Većina skupštinskih poslanika verovatno nema pojma šta je paypal. S druge strane, naša Vlada ne ume ili neće da prati svetske ekonomske aktivnosti i ne prepoznaje mogućnosti koje elektronsko poslovanje nudi ama baš svima, bez obzitra gde su.

bandere cekaju

pre 12 godina

Ljudi, a obratite paznju na ovo "U ministarstvima su dosta propisa unapredili i pripremili značajne olakšice, a prvi rezultati mogu se očekivati već sredinom septembra. To će otvoriti prostor da se normalno trguje preko interneta, da se poveća obim ljudi koji prodaju i kupuju elektronskim putem, te sigurno i da servis kakav je Pejpal dođe u Srbiju", navodi Jevrosimović. Mislim da nam se ne pise dobro i kada stigne Pejpal. Ne treba zaboraviti da je lopovska banda na vlasti

mali radojica

pre 12 godina

Sve vam je lepo u komentaru obajsnio@niko. Dakle, dokle god u ovoj banana drzavi vedri i oblaci monopol dotle se nece ni Paypal ni drugi oblici elektronskog placanja pustiti da prigvire na ove prostore. To je vrlo jednostavno, i nemojte misliti da ce ova gomila drzavnih cinovnika, politicara i kojekakvih parlamnentaraca dopustiti da narodu bude bolje a njima da se smanje prinadleznosti. Mi smo ti koji zivimo i radimo da bi njima bilo lepo i da bi oni sebi trpali pare u dzep. Niste valjda mislili da cete poceti da prolazite jeftinije pri kupovini ili nedaj Boze da kupujete sta vam je lepse bolje i pristupacnije. Srbija je ovo brale ima da se radi i zivi kako ti strucnjaci kazu.

dr Giška

pre 12 godina

Ej ljudi poslujem preko pejpal već 2-3 godine iz Republike Srpske. Ekstra je... Želim braćo da ga što prije uvedete pa da se još više zbližimo ;-) Pozdrav sa Pala

Vladimir

pre 12 godina

Ako je samo do placanja robe i usluga to je moguce i sada. Skoro sam registrovao Google Checkout nalog i na gomili mesta mogu da placam. Ono sto je problem je sto dosta tih firmi ne isporucuje robu u Srbiju. Da li ce PayPal pomoci tome? Nisam siguran.
S druge strane PP omogucava i da primite uplate i cini mi se da je problem u tome. Na koji nacin moze neko (npr freelancer) da bude u obavezi da ove prihode prijavljuje i placa porez na iste? Ako ne postoji ta mogucnost onda je realan scenario (ako PP dodje) da neka firma plate isplacuje preko PP. Uz sve troskove koji tu postoje opet bi to trebalo da bude povoljnije nego sto je sada. Manji deo ce biti placan kao i do sada (recimo iznos prosecne plate + porezi i doprinosi na to).
Da li neko kvalifikovaniji moze o tome da kaze neku rec.

Zainteresovan

pre 12 godina

Uz duzno postovanje - meni ova prica ne pije vodu. Malo su mi uslovi 'presiroko' definisani.

Kao da neko ko je lokalno zaduzen da se pobrine da stvar radi pokusava da progura jos ponesto, iz licnih interesa, uz opravdanje da je sve to zbog Paypal-a.

Slicnan mehanizam kao sto nam guraju sve i svasta, sasvim ocigledne nebuloze i lopovluke, kao deo uslova za EU. A kad spomenete takve stvari nekom ko u toj EU zivi - krsti se i cudi...

Kako bi bilo da neko stvarno obrazlozi sta je tacno problem? Niko ne moze da me ubedi da 'određene olakšice, kao što su carinske i administrativne, kako bi sistem jednostavnije funkcionisao' neko kao Paypal sme i da pomisli da postavi kao uslov nekoj drzavi.

Kladio bih se da je u stvari u pitanju par banalnosti i cista lenjost i nezainteresovanost nadleznih.

Boki

pre 12 godina

Ovi iz ************** ostadose kratki za vremensku odrednicu u svojoj izjavi.
Inace i ja mogu da budem, recimo, savrsen meteraolog recenicom "bice sigurno lep dan".

Flash

pre 12 godina

Joj krvi bih se napio ovim politicarima koje nije blam da izadju svake godine i trube istu pricu! A po zakonu ne smem da imam racun u inostranstvu a u ovoj srbiji mi odbijaju uplate jer polu pismenim sluzbenicima iz banke je sumnjiv taj 'google' kao uplatilac. E, ma, iznervirao sam se..

Jadomir

pre 12 godina

Pa ono jes' sto bih placao 6 $ Old Navy pantalone u Americi kad mogu ovde da ih kupim za 9.000 din!!!
Radim na Net-u vec dve godine, imam virtuelne racune na vise mesta i nekoliko fizickih off-shore racuna u zemljama tipa Saint Kitsis and Nevis - jeste, to je drzava, ima 250 km2 teritorije i 50.000 stanovnika, ali moze da se prima i salje novac sa PayPal-a.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

citajte aktivisti, lepo sam kucao i dobijao minuse cemu sluze clanci o nenormalnim zaradama preko neta, oni koji nemaju para da kupe radno mesto ostace i bez ove vrste prihoda:
"U ministarstvima su dosta propisa unapredili i pripremili značajne olakšice, a prvi rezultati mogu se očekivati već sredinom septembra. To će otvoriti prostor da se normalno trguje preko interneta, da se poveća obim ljudi koji prodaju i kupuju elektronskim putem, te sigurno i da servis kakav je Pejpal dođe u Srbiju"

i to jos izjavljuje vesa komtrejd. sta ima on da izjavljuje u ime ministarstva? zar je on ministar?

MB

pre 12 godina

Generalno nemam nista protiv PayPal-a da dodje. Ali mislim da je to jako los servis. I nije istina da ne moze nista da se placa i kupuje iz Srbije. Postoje nacini i drugi payment procesori.

DPolitika

pre 12 godina

Dok nasa drzava sredi svoju administraciju da olaksa svojim gradjanima zivot i omoguci servis kao sto je paypal vecina gradjana koji znaju kako da ga koriste oticice u neku normalnu zemlju gde nisu na vlasti osobe koje nevole svoje gradjane vec samo vole da im komplikuju zivot i kroz razne namete pokupe pare....

dejan

pre 12 godina

na ebay nije moguce otvarati bas mnogo laznih nalogq jel da bi se otvorio nalog morate ostaviti broj kreditne kartice, tacnu adresu, telefon itd. Neko rece problem postarina. Postarina za dosta stvari cak za Srbiju je besplatna ili se krece oko 10 dolara za slanje iz USA za paket do 2 kile, sto je oko 700 din. Problem Srbije, paypala i ebay-a uopste su iskljucivo nasi carinski propisi. sve preko 20eu se debelo carini, pa onda plus porez. To je stari dobar dinkicev zakon koji stiti nase monopoliste i uvoznike a nama namece da robu trece klase placamo i za 50% skuplje nego sto naprimer to sve isto placaju u USA ili EU. Tako i da stigne paypal bice dobar samo da bi kupili neku jeftinu stvar o 20 eu, premda mislim da ce se nasi evropejci setiti i na to da uvedu neku taksu, porez i slicno.

dejan

pre 12 godina

na ebay nije moguce otvarati bas mnogo laznih nalogq jel da bi se otvorio nalog morate ostaviti broj kreditne kartice, tacnu adresu, telefon itd. Neko rece problem postarina. Postarina za dosta stvari cak za Srbiju je besplatna ili se krece oko 10 dolara za slanje iz USA za paket do 2 kile, sto je oko 700 din. Problem Srbije, paypala i ebay-a uopste su iskljucivo nasi carinski propisi. sve preko 20eu se debelo carini, pa onda plus porez. To je stari dobar dinkicev zakon koji stiti nase monopoliste i uvoznike a nama namece da robu trece klase placamo i za 50% skuplje nego sto naprimer to sve isto placaju u USA ili EU. Tako i da stigne paypal bice dobar samo da bi kupili neku jeftinu stvar o 20 eu, premda mislim da ce se nasi evropejci setiti i na to da uvedu neku taksu, porez i slicno.

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Ceo taj proces me kosta trecinu zarade, tako da svakog meseca bacim preko 600 evra u bunar.
--------------------------------------------
Ostavi email pa da ti pomognemo bar da redukujemo tih 600 € nepotrebnih troskova.
Pa ima nas masa u inostranstvu koja ima paypal

Dzoni

pre 12 godina

Poslednjih par meseci radim malo kao freelancer i pare dobijam preko Moneybookersa. Problem je sto me za tih 500 evra mesecno sto mi stize u banci gledaju kao nekog kriminalca - posle prve uplate su me zvali da potpisem formular gde od mene traze da napisem po kom osnovu primam i slicno. Kad sam u polu-sali rekao sta ako necu to da napisem, odmah mi pripretili Deviznim inspektoratom NBS i da mi pare nece dati... Pa pobogu donosim pare u zemlju, nisam na drzavnoj grbaci... Pored toga me plase sa nekih drugih strana da sam napravio devizni prekrsaj (to se valjda smatra nerezidetnim racunom, mislim na nalog na Moneybookersu), pa poreskom jer bih to trebao prijaviti kao licni prihod i sl. Sve to stoji, valjda, ali znam gomilu ljudi koji tako rade..ajd malo da se to uprosti i olaksa, veliki je potencijal da gomila mladih umesto da ide da sljaka napolje od kuce pokrene on line biznis i lepo zivi i plus unosi pare u zemlju, valjda to nesto znaci. Ja te pare i ovako sve odmah potrosim, drzava uzme na kraju svoj deo kroz PDV.
Dakle ajd malo da se rascisti procedura i da se ne osecam neprijatno kad idem u banku da podignem pare. Kad dodje PayPal, i prodam nesto polovno preko njega.. i sta onda? Da idem u poresku da prijavim prihod... da platim porez...?

Nikola

pre 12 godina

Ne radi se o kupovini samo,80% stvari mozes da kupis i bez paypala.Paypal je najbolji za biznis preko neta,tj da nesto prodajes strancima.

GOVORIT MOSKVA

pre 12 godina

Hoće,hoće,čim dodje u Srpsku Maticu-RUSIJU.Kada se tamo instalira,onda je na redu Srbija.Zna se ko je glavni na ovim prostorima.

Milos

pre 12 godina

PayPal bez primanja novca je bezveze.
To ce biti tek kada udjemo u EU. Od bivsih republika samo Slovenci mogu da primaju novac, a da salju mogu i iz HR i iz BiH.
Al dzaba to, kada lopovi u posti na carini kradu sve, i ono sto vredi 1-3 dolara. Meni su 3 puta od 3 naruzbimeprosledili prazan koverat, a tu se bilo nesto kao baterija za mobili, maska, futrola, tako nesto...

Zmaj

pre 12 godina

Tako! Odmah nam recite koji propisi konkretno treba da se izmene. Sad bar znamo da do 2015 nece biti izmenjeni imajuci u vidu rad nase skupstine. Da se odmah okrenemo nekim drugim mogucnostima posto znamo da ovi nec eu Srbiju jos 4-5 godina...

Komedija

pre 12 godina

Koji genije je napisao "Da bi Pejpal došao u Srbiju neophodne su izmene u sledećim oblastima..." ..... pa to nema veze sa životom...hahhahahahhahaha....izvinite, ali .... hahahhahaahahah... molim Vas, pažljivije birajte šta pišete....hhahahahahahaha.....možda ne bi trebalo da se smejem neznanju?

aleksandarns

pre 12 godina

Ako neko želi da kupi nešto preko Ebaya ili da izvrši plaćanje preko paypala neka pogleda ovaj link: http://ebaykupime.webs.com

lemmy

pre 12 godina

Ha,ha,ha pa koliko godina vec ovi nasi pricaju o tome i nista.Ljudi nemojte se paliti jer od toga nazalost nema nista.Nasa carina i ostali propisi su prilagodjeni uvoznickom trgovackom lobiju na celu sa cika Miskovicem i njemu par likova slicnih (cijih prezimena trenutno nemogu da se setim) i kao takvi se nece menjati i prilagodjavati normalnom svetu.Dokle god nas oni deru sa cenama jer smo zatvoreno trziste za njihovu konkureciju i ostvaruju extra profite iz kojih jednim delom finansiraju opoziciju i stranke na vlasti mi cemo biti crni Kongo u Evropi.Tako da od internet kupovine,paypala pa i od normalnih trgovinskih lanaca nema nista,barem ne u skorijoj buducnosti.A ovaj clanak je u fazonu kao i desetine pre njega ili izjave gospodje Jasne Matic - samo sto nije (sto znaci nikad).

pejnkiler

pre 12 godina

Drugari, PayPal je već u Srbiji, a i nije. Postoji fora koja vam omogućava da ga koristite. Uključite malo vijuge kod kreiranja naloga! Ja ga koristim već dve godine bez problema! I banka kod koje imam devizni račun zna za to! Mala stvar je u pitanju kod selektovanja u padajućim prozorima. Hint: niste iz Srbije!!! Nego iz... pa već pogađate odakle :) Sve to se tiče izavanja kartica koje funkcionišu u nivou regiona a ne države :) Pozdrav i uživajte.

mihajlo

pre 12 godina

"U prevodu, nekome u Srbiji se ne dopada da ljudi lakse, i bolje kupuju MNOGO JEFTINIJE stvari u inostranstvu, nego bi da ih deru ovde."
DOKAZ JE PRVA POMOĆ ZA AUTOMOBILE!
KUPUJTE DOMAĆE JER JE SKUPLJE, A I LOŠIJE!

radoja

pre 12 godina

uzmete debitnu karticu rajfajzen banke i mozete kupovati sa njom na e beju-pej pal je potreban za druge stvari-kome ne odgovara da se uvede to je pitanje-gradjanima odgovara, a sad...

Pal

pre 12 godina

Kakva ekipa... Torbica, Digitalna Agenda, Komtrejd... i svi se zalazu da PayPal dodje kod nas, verovatno da bi preko njihovih firmi isla lokalna integracija sistema za placanje...

mg011

pre 12 godina

E, 'ajde više sa tim PayPal-om! Ova vest je zamena za onu o 'preregistraciji sa Crne gore' koju smo godinama slušali. Vredja inteligenciju... IGNORE !

wlado

pre 12 godina

a ma ljudi, nije paypal samo za placanje preko interneta, vecina ljudi koji cekaju na paypal(i ja) cekamo zbog uplata za nase usluge, da li je to programer koji radi za francusku firmu, web dizajner koji radi za FOX, kladionicar koji je zaradio brdo para na bwin, broker koji ima para na forexu...ne bitno !


bez paypala ne moze da se funkcionise poslovno sa svetom, pa ja sam pre mesec dana hteo da posaljem neke pare u brokersku firmu za ameriku, a u raiffeisen banci su mi trazili predracun da bi drzava srbija videla sta ja to kupujem tamo?

a ja ne kupujem nista, nego sam slao pare na svoj racun....i naravno da nisam uspeo na taj nacin....sramota...

svi (ni)su isti

pre 12 godina

OSNOVNI PROBLEM JE STO LJUDI KOJI RADE NESTO NAPOLJU NE MOGU TO DA NAPLATE. Da li ce nas narod jednog dana zaista na ebay prodavati maglu, ne mogu da kazem. Ali poznati su mi slucajevi raznih delatnosti, programeri i slicno, koji zaista prodaju svoju "robu" tamo i muku muce da dobiju svoj novac.

Narocito su mi simpaticni ovi koji nemaju pojma o KUPOVINI, pa pljuju na nas koji "imamo previse para" i bas ih zabole stikla za PayPal. Pa, dragi prijatelji moram da vas razocaram - za minimalnu nadoknadu (ni 10 dolara po posiljci) posrednik iz SAD kupuje za mene sta hocu, odakle hocu, i ja mu placam jednim od postojecih nacina placanja, legalan a nije PayPal, i iskreno i mene zabole stikla za njega, osim zbog ljudi koje sam spomenuo na pocetku.

Ispada, da su neki ljudi ovde veoma sretni jer se upravo vredni i uspesni ljudi muce da PRODADU svoje proizvode, mi "sa viskom para" uvek nadjemo nacina da taj visak spljiskamo kupovanjem, po svom ukusu i zafrknemo domace prodavce. Jeste da se drzava "ugradjuje" sto vise moze, ali cak i tako mnoge stvari u svetu su i bolje zahvaljujuci tome, dugorocno i jeftinije, iako su placene vise novca. Ovde ima robe koju ja ni dzabe ne bih uzeo, jer je za moje potrebe i zdravstveno stanje neupotrebljiva, recimo presoljena hrana ili nesto slicno.

I NIJE SAMO PAYPAL - KAD JE NEDAVNO TREBALO DA OTVORIM DEVIZNI RACUN ZA PRIJEM INOPENZIJE, bio sam zabezeknut na sta sam sve naisao - te neki namenski racuni, po specijalnom sporazumu sa ne znam kim, te izdavanje SUDSKI OVALSCENOG ovlascenja ovlascenom licu za svako pojedinacno podizanje novca, uzas zivi! Ovde je takav mrak da je cudo da smo uopste zivi! Jeste, majke mi - kod mene u kraju pale svetlo po podne oko 17:00 casova ali ga zato ujutru gase jos dok je mrkli mrak, dakle i doslovno smo u mraku. Ljudi krenu na posao a ono - crno, ne vidis nista - cuvaju da osvetljavaju sunce oko 17:00 h.

glasač

pre 12 godina

Komično. Svake godine slušati isto. Agencija/uprava za digitalno šta ? Da li u ovoj zemlji ima ikoga ko se tako nečime konkretno bavi i ko bi bio sagovornik na tu temu? Naravno mislim od državnih institucija. "da planiraju da u narednom periodu uspostave svoje usluge i kod nas. Tačan datum znaju samo oni". Naredni period je pretpostavljam od sada pa do beskonačno. I, nemam komentara, ne bavimo se time je konkretniji odgovor.

Marko

pre 12 godina

koja smo mi beda, u rangu najnerazvijenijih zemalja, pa ovaj pej pel ima bukvalno 95% zemalja, a mi usred Evrope ko ***, ajde bre vise sredite ovo, veoma bitna stvar!

Web Developer

pre 12 godina

Nadajmo se da ce uskoro srediti te zakone vezane za internet poslovanje.

Pre godinu dana sam poceo da prebacujem sume preko 2000 evra mesecno i zbog nasih zakona sam imao dosta problema, nisam mogao da primim novac direktno na moj racun u banci od inostrane kompanije, trazili su mi tonu papira i svakavih gluposti koje nisam imao jer radim kao "freelancer" pa uglavnom nema nikakvih ugovora.

Svi klijenti su bili voljni da plate preko PayPal-a ali kao sto je slucaj i danas Srbi ne mogu da koriste PayPal.

Na kraju sam nasao nekog stranca na ciji PayPal racun su moji klijenti prebacivali novac a onda on meni prebacivao na moj Moneybookers racun odakle sam ja prebacivao na moj devizni racun u Srbiji.

Tako je i dan danas.

Ceo taj proces me kosta trecinu zarade, tako da svakog meseca bacim preko 600 evra u bunar.

Mada se malo i plasim tog zakona, nemaju ovi nasi politicari pojma o internet poslovanju, **** nesto necu moci da radim, na kraju cu morati da "dobijam novac od ujke iz Amerike" :)

ADSL mafija kozu dere

pre 12 godina

Zasto tolika briga oko toga!? Ovde je internet trgovina nerazvijena, na nivou na kom je u svetu bila pre 15 godina, ne moze nista da se kupi internetom! Jos uvek je kes zakon - odes pogledas na licu mesta i kupis (mislim na neku robnu trgovinu - ne placanje usluga nekih, kockanje itd), a koliko ce ljudi ovde porucivati npr neke proizvode iz inostranstva i placati postarinu mozda i vise od cene same robe nisam bas siguran - to niko ne radi sem onih koji imaju para za bacanje - za njih me bas nesto svrbi da li ce im stici paypal! Tako da bolje da dodje telekomunikacioni ili kablovski operater da prvo dobiju svi internet (koji zele naravno), a onda da se unapredi trgovina internteom!

pametan

pre 12 godina

Pa naravno da ce doci, samo se ne zna kada...to i jeste problem.. Zna se i da ce neki meteorit da udari u zemlju 100% samo se ne zna kad tacno.....Iskreno ne znam koja je svrha clanka, jel ovo treba da bude clanak informativnog karaktera ?

Djoka iz Londona

pre 12 godina

Ej bre nemoj da se palite bezveze...i da dodje PAYPAL u Srbiju ima da si odu posle par meseci i da im vise ne padne na pamet da se vrate u nasu zemlju... pa bre zamisli da nashi shabani izotvaraju naloge na eBay i pocnu da prodaju "imaginarne stvari"... vec vidim ponude za "original" parfeme, "original" garderobu i ostale stvari... i ne znam zasto ali imam osecaj da ce vecina da iznaprima uplate za svakojake nepostojece stvari koje nude na eBay i da jednostavno otvaraju nove naloge itd itd a prethodno pokupe kintu od lakomih stranaca...ej bre ljudi pa gori smo od Nigerije,Obale Slonovace ili Somalije... bolje da PayPal i ne dolazi da se ne shiri bruka o nama po svetu...

glasač

pre 12 godina

Komično. Svake godine slušati isto. Agencija/uprava za digitalno šta ? Da li u ovoj zemlji ima ikoga ko se tako nečime konkretno bavi i ko bi bio sagovornik na tu temu? Naravno mislim od državnih institucija. "da planiraju da u narednom periodu uspostave svoje usluge i kod nas. Tačan datum znaju samo oni". Naredni period je pretpostavljam od sada pa do beskonačno. I, nemam komentara, ne bavimo se time je konkretniji odgovor.

pametan

pre 12 godina

Pa naravno da ce doci, samo se ne zna kada...to i jeste problem.. Zna se i da ce neki meteorit da udari u zemlju 100% samo se ne zna kad tacno.....Iskreno ne znam koja je svrha clanka, jel ovo treba da bude clanak informativnog karaktera ?

Marko

pre 12 godina

koja smo mi beda, u rangu najnerazvijenijih zemalja, pa ovaj pej pel ima bukvalno 95% zemalja, a mi usred Evrope ko ***, ajde bre vise sredite ovo, veoma bitna stvar!

Web Developer

pre 12 godina

Nadajmo se da ce uskoro srediti te zakone vezane za internet poslovanje.

Pre godinu dana sam poceo da prebacujem sume preko 2000 evra mesecno i zbog nasih zakona sam imao dosta problema, nisam mogao da primim novac direktno na moj racun u banci od inostrane kompanije, trazili su mi tonu papira i svakavih gluposti koje nisam imao jer radim kao "freelancer" pa uglavnom nema nikakvih ugovora.

Svi klijenti su bili voljni da plate preko PayPal-a ali kao sto je slucaj i danas Srbi ne mogu da koriste PayPal.

Na kraju sam nasao nekog stranca na ciji PayPal racun su moji klijenti prebacivali novac a onda on meni prebacivao na moj Moneybookers racun odakle sam ja prebacivao na moj devizni racun u Srbiji.

Tako je i dan danas.

Ceo taj proces me kosta trecinu zarade, tako da svakog meseca bacim preko 600 evra u bunar.

Mada se malo i plasim tog zakona, nemaju ovi nasi politicari pojma o internet poslovanju, **** nesto necu moci da radim, na kraju cu morati da "dobijam novac od ujke iz Amerike" :)

Djoka iz Londona

pre 12 godina

Ej bre nemoj da se palite bezveze...i da dodje PAYPAL u Srbiju ima da si odu posle par meseci i da im vise ne padne na pamet da se vrate u nasu zemlju... pa bre zamisli da nashi shabani izotvaraju naloge na eBay i pocnu da prodaju "imaginarne stvari"... vec vidim ponude za "original" parfeme, "original" garderobu i ostale stvari... i ne znam zasto ali imam osecaj da ce vecina da iznaprima uplate za svakojake nepostojece stvari koje nude na eBay i da jednostavno otvaraju nove naloge itd itd a prethodno pokupe kintu od lakomih stranaca...ej bre ljudi pa gori smo od Nigerije,Obale Slonovace ili Somalije... bolje da PayPal i ne dolazi da se ne shiri bruka o nama po svetu...

Ljutko

pre 12 godina

Hoću da naručim bateriju za helikopter na daljinsko upravljanje. Nađem firmu u Austriji koja ih prodaje za 15 evra po komadu i upišem adresu za isporuku "Srbija" kad ono poštarina 20 evra! Promenim adresu na Mađarsku, a poštarina svega 6 evra. Drugo, sa Mađarskom važi i plaćanje VISA karticom i čekovima i PayPalom, a za Srbiju samo wire transfer koji košta još 20 evra kod domaće banke. I naravno kada to stigne na carinu onda me još i oderu ko majmuna. Pa sad vi pričajte da li smo zaostali za svetom i Evropom? Naravno da jesmo i to mnogostruko! Tužni smo..

mihajlo

pre 12 godina

"U prevodu, nekome u Srbiji se ne dopada da ljudi lakse, i bolje kupuju MNOGO JEFTINIJE stvari u inostranstvu, nego bi da ih deru ovde."
DOKAZ JE PRVA POMOĆ ZA AUTOMOBILE!
KUPUJTE DOMAĆE JER JE SKUPLJE, A I LOŠIJE!

Aristotel

pre 12 godina

Zbog PayPala sam u poslednje 3 godine izgubio bar 20 musterija, a sto je moglo da mi omoguci da angaziram bar jos 10 stalnih saradnika (mozda i radnika sa platom). Zato nemam ni firmu, a ni drzava ne dobija pare preko poreza i doprinosa od mene.
Ovakvim majmunisanjem gubimo svi.
Zakoni o carini i o deviznom poslovanju su nam gori nego pocetkom '80-tih kad je bilo krivicno delo imati devize u dzepu.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

OSNOVNI PROBLEM JE STO LJUDI KOJI RADE NESTO NAPOLJU NE MOGU TO DA NAPLATE. Da li ce nas narod jednog dana zaista na ebay prodavati maglu, ne mogu da kazem. Ali poznati su mi slucajevi raznih delatnosti, programeri i slicno, koji zaista prodaju svoju "robu" tamo i muku muce da dobiju svoj novac.

Narocito su mi simpaticni ovi koji nemaju pojma o KUPOVINI, pa pljuju na nas koji "imamo previse para" i bas ih zabole stikla za PayPal. Pa, dragi prijatelji moram da vas razocaram - za minimalnu nadoknadu (ni 10 dolara po posiljci) posrednik iz SAD kupuje za mene sta hocu, odakle hocu, i ja mu placam jednim od postojecih nacina placanja, legalan a nije PayPal, i iskreno i mene zabole stikla za njega, osim zbog ljudi koje sam spomenuo na pocetku.

Ispada, da su neki ljudi ovde veoma sretni jer se upravo vredni i uspesni ljudi muce da PRODADU svoje proizvode, mi "sa viskom para" uvek nadjemo nacina da taj visak spljiskamo kupovanjem, po svom ukusu i zafrknemo domace prodavce. Jeste da se drzava "ugradjuje" sto vise moze, ali cak i tako mnoge stvari u svetu su i bolje zahvaljujuci tome, dugorocno i jeftinije, iako su placene vise novca. Ovde ima robe koju ja ni dzabe ne bih uzeo, jer je za moje potrebe i zdravstveno stanje neupotrebljiva, recimo presoljena hrana ili nesto slicno.

I NIJE SAMO PAYPAL - KAD JE NEDAVNO TREBALO DA OTVORIM DEVIZNI RACUN ZA PRIJEM INOPENZIJE, bio sam zabezeknut na sta sam sve naisao - te neki namenski racuni, po specijalnom sporazumu sa ne znam kim, te izdavanje SUDSKI OVALSCENOG ovlascenja ovlascenom licu za svako pojedinacno podizanje novca, uzas zivi! Ovde je takav mrak da je cudo da smo uopste zivi! Jeste, majke mi - kod mene u kraju pale svetlo po podne oko 17:00 casova ali ga zato ujutru gase jos dok je mrkli mrak, dakle i doslovno smo u mraku. Ljudi krenu na posao a ono - crno, ne vidis nista - cuvaju da osvetljavaju sunce oko 17:00 h.

Dzoni

pre 12 godina

Poslednjih par meseci radim malo kao freelancer i pare dobijam preko Moneybookersa. Problem je sto me za tih 500 evra mesecno sto mi stize u banci gledaju kao nekog kriminalca - posle prve uplate su me zvali da potpisem formular gde od mene traze da napisem po kom osnovu primam i slicno. Kad sam u polu-sali rekao sta ako necu to da napisem, odmah mi pripretili Deviznim inspektoratom NBS i da mi pare nece dati... Pa pobogu donosim pare u zemlju, nisam na drzavnoj grbaci... Pored toga me plase sa nekih drugih strana da sam napravio devizni prekrsaj (to se valjda smatra nerezidetnim racunom, mislim na nalog na Moneybookersu), pa poreskom jer bih to trebao prijaviti kao licni prihod i sl. Sve to stoji, valjda, ali znam gomilu ljudi koji tako rade..ajd malo da se to uprosti i olaksa, veliki je potencijal da gomila mladih umesto da ide da sljaka napolje od kuce pokrene on line biznis i lepo zivi i plus unosi pare u zemlju, valjda to nesto znaci. Ja te pare i ovako sve odmah potrosim, drzava uzme na kraju svoj deo kroz PDV.
Dakle ajd malo da se rascisti procedura i da se ne osecam neprijatno kad idem u banku da podignem pare. Kad dodje PayPal, i prodam nesto polovno preko njega.. i sta onda? Da idem u poresku da prijavim prihod... da platim porez...?

wlado

pre 12 godina

a ma ljudi, nije paypal samo za placanje preko interneta, vecina ljudi koji cekaju na paypal(i ja) cekamo zbog uplata za nase usluge, da li je to programer koji radi za francusku firmu, web dizajner koji radi za FOX, kladionicar koji je zaradio brdo para na bwin, broker koji ima para na forexu...ne bitno !


bez paypala ne moze da se funkcionise poslovno sa svetom, pa ja sam pre mesec dana hteo da posaljem neke pare u brokersku firmu za ameriku, a u raiffeisen banci su mi trazili predracun da bi drzava srbija videla sta ja to kupujem tamo?

a ja ne kupujem nista, nego sam slao pare na svoj racun....i naravno da nisam uspeo na taj nacin....sramota...

Milan

pre 12 godina

PayPal je odvratan ali mnogi ne nude drugi nacin placanja. Seca li se neko da se pre jedno godinu-dve Srbija nasla na 104. mestu u svetu na listi finansijskih sloboda? Pa to verovatno ima veze sa tim sto ne mozete da koristite PayPal, sto ne mozete da saljete pare u inostranstvo, sto ne mozete da prebacujete pare sa racuna na racun preko interneta i tako dalje. Ruka drzave je u svacijem dzepu.

MiIos

pre 12 godina

Meni kada je prijatelj rekao da Paypal nema u svega 5 drzava na planeti (!?), ja nisam mogao da verujem. Znam sta znaci 5 najzaostalijih drzava, to su ono, ostrvo sa 950 stanovnika bez struje, vode, vlasti, koje ratuje poslednjih 300 godina sa drugim ostrvo-drzavom sa 550 stanovnika sa 90% nepismenosti. I da Srbija bude medju tih pet???
Mislio sam, mora da je greska.

I onda odem na www.paypal.com/worldwide/ i vidim spisak ostrva... i trazim Srbija... Srbija... Sr... Sr... kad ono, stvarno nema.
Ladno smo bez preterivanja jedna od najzaostalijih zemalja na planeti.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Hahahahaha...

Ove stvari je Srbija morala da odradi još za vreme Slobine diktature a eto 10+ godina kasnije i još ni ovakve dečije igre nisu u stanju da odrade... a tamo maštaju o ulasku u EU. Sramota. Kakva bre Evropska Unija, ovo je ispod nivoa Afričkih režima.

Ako ovo nisu u stanju da promene, usvajanje zakonskih propisa, regulativa stvaranje potrebnih institucija i reforma postojećih koja su potrebna za ulazak u EU ne da je san snova nego halucinacija najvišeg stepena.

Sva sreća što mene ovo ne dotiče imam i PayPal i živim u EU... jedino mi je žao zbog rodbine i prijatelja koji i dalje moraju da žive sa ograničenjima koje im nameće nesposobna vlast u Srbiji.

Nece da moze

pre 12 godina

Za sve ove koji pisu da PayPal moze da se koristi tako sto prijavis adresu u Srbiji, ali izaberes neku okolnu drzavu - NE MOZE! Nekad je moglo, a evo bar 9 meseci (mozda i vise) ne moze. PayPal na osnovu prvih 6 cifara broja kartice prepoznaje da je kartica iz Srbije i ne dozvoljava registracije te kartice. Ko ne veruje, neka proba.

Evo i linka gde unosenjem prvih 6 cifara broja kartice dobijate podatke o poreklu kartice:

http://www.binbase.com/search.html


Dok ne izadjemo na ulice da protestvujemo zbog ove PayPal sramote, niko nece ozbiljno shvatiti ovo nase kukanje po forumima, sajtovima... Kad mogu malinari, gradjevinari, oruzari, taksisti i mnogi drugi, mogu i programeri...

ogorceni kladionicar

pre 12 godina

I u prosloj diskusiji na ovu temu sam napiso koliko sam razocaran kao profesionalni kladionicar u ovu zemlju da uveliko planiram da se iselim iz nje pa makar i u Makedoniju ali ni dinara necu da ostavim ovim lokalnim lopovima tipa Mozzart isl...Mogu da vidim neke stvari koje mozda vi ne a to je da na nekim kladionicama(betclic,bet24...)na kojima sam kreirao naloge pre godinu dana,danas vise to ne mogu da ucinim jer ne primaju korisnike iz Srbije.Nikako mi to ne ide u glavu,sve smo dalje od svih na svakom polju sem sporta,jad i beda.Uvreda je kad neko ne zeli tvoj novac,pomalo kao diskiminacija kad znas da onaj iz Bosne moze a ti ne...kako god bilo meni paypal ne treba nesto previse,koristim manibukers i netteler ali me nervira da smo takvi dripci nesposobni da nista ne umemo...a sutra kad kazu da nemogu prasici da se kolju ko dosad ili da se pece rakija cela Srbija ima da skoci...a za ovo...nemam reci

Vasko

pre 12 godina

Ups ja nisam znao da je zabranjeno da imamo racuna u inostranstvu. Ja ih imam 4 u stranim bankama. A da, ne pada mi napamet da ih otvaram u Srbiji :)

Jadomir

pre 12 godina

Pa ono jes' sto bih placao 6 $ Old Navy pantalone u Americi kad mogu ovde da ih kupim za 9.000 din!!!
Radim na Net-u vec dve godine, imam virtuelne racune na vise mesta i nekoliko fizickih off-shore racuna u zemljama tipa Saint Kitsis and Nevis - jeste, to je drzava, ima 250 km2 teritorije i 50.000 stanovnika, ali moze da se prima i salje novac sa PayPal-a.

Dejan

pre 12 godina

Opet ista poznata prica. Monopolisti preko politicara i stranaka koje su potkupili ne dozvoljavaju razvoj male privrede i izlaz iz ovako lose situacije za narod.

Osim toga treab ukinuti zaista smesan i nepravedan zakon jer kada budem krenuo ozbiljno da radim tuzicu za to drzavu Vrhovnom sudu i sigurno dobiti. Da li neko normalan misli da smo svi veverice pa da nam naplacujete carinu i PDV na troskove slanja? Sve cemo to dobro naplatiti i kada bude pocela da se rusi kula od karata objasnicu i svim ostalima koji su ikada nesto narucivali i uvozili iz inostranstva kako da tuzi drzavu. Pa samo zbog toga cete da bankrotirate.

A posto se pravite pametni ja sam nasao resenje i otvaram firmuj u inostranstvu gde paypal funkcionise a drzava ce da dobije jednu veliku 0 od poreza i svega ostalog sto budem privredjivao prodajuci u nasoj i drugim zemljama preko interneta. A da stvar bude jos bolja kada ovo krene dacu besplatan savet i upustvo svima koji budu hteli na slican nacin da naplate od drzave ono sto im drzava vec godinama krade.

Sto se tice monopolista njima su vec odbrojani dani. Kada bude uletela roba po realnim cenama na nase trziste videcete kako ce Delta i ostali lopovi da bankrotiraju jer im niko vise nece kupovati ruglo od patika za 150 EURa koje inace kod Kineza kostaju 30tak Evra.

lemmy

pre 12 godina

Ha,ha,ha pa koliko godina vec ovi nasi pricaju o tome i nista.Ljudi nemojte se paliti jer od toga nazalost nema nista.Nasa carina i ostali propisi su prilagodjeni uvoznickom trgovackom lobiju na celu sa cika Miskovicem i njemu par likova slicnih (cijih prezimena trenutno nemogu da se setim) i kao takvi se nece menjati i prilagodjavati normalnom svetu.Dokle god nas oni deru sa cenama jer smo zatvoreno trziste za njihovu konkureciju i ostvaruju extra profite iz kojih jednim delom finansiraju opoziciju i stranke na vlasti mi cemo biti crni Kongo u Evropi.Tako da od internet kupovine,paypala pa i od normalnih trgovinskih lanaca nema nista,barem ne u skorijoj buducnosti.A ovaj clanak je u fazonu kao i desetine pre njega ili izjave gospodje Jasne Matic - samo sto nije (sto znaci nikad).

dejan

pre 12 godina

na ebay nije moguce otvarati bas mnogo laznih nalogq jel da bi se otvorio nalog morate ostaviti broj kreditne kartice, tacnu adresu, telefon itd. Neko rece problem postarina. Postarina za dosta stvari cak za Srbiju je besplatna ili se krece oko 10 dolara za slanje iz USA za paket do 2 kile, sto je oko 700 din. Problem Srbije, paypala i ebay-a uopste su iskljucivo nasi carinski propisi. sve preko 20eu se debelo carini, pa onda plus porez. To je stari dobar dinkicev zakon koji stiti nase monopoliste i uvoznike a nama namece da robu trece klase placamo i za 50% skuplje nego sto naprimer to sve isto placaju u USA ili EU. Tako i da stigne paypal bice dobar samo da bi kupili neku jeftinu stvar o 20 eu, premda mislim da ce se nasi evropejci setiti i na to da uvedu neku taksu, porez i slicno.

dr Giška

pre 12 godina

Ej ljudi poslujem preko pejpal već 2-3 godine iz Republike Srpske. Ekstra je... Želim braćo da ga što prije uvedete pa da se još više zbližimo ;-) Pozdrav sa Pala

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

citajte aktivisti, lepo sam kucao i dobijao minuse cemu sluze clanci o nenormalnim zaradama preko neta, oni koji nemaju para da kupe radno mesto ostace i bez ove vrste prihoda:
"U ministarstvima su dosta propisa unapredili i pripremili značajne olakšice, a prvi rezultati mogu se očekivati već sredinom septembra. To će otvoriti prostor da se normalno trguje preko interneta, da se poveća obim ljudi koji prodaju i kupuju elektronskim putem, te sigurno i da servis kakav je Pejpal dođe u Srbiju"

i to jos izjavljuje vesa komtrejd. sta ima on da izjavljuje u ime ministarstva? zar je on ministar?

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@Milos

Nisi ti to dobro razumeo, PayPal postoji na tim malim ostrvo-državicama, PayPal ne postoji u:

Avganistanu, Kubi, Iranu, Iraku, Libiji, Severnoj Koreji i Srbiji (znači 7 "država" a ne 5) ;)

Inače interesantno je da je PayPal prisutan recimo i u Somaliji, Ruandi...

Pitam se ponekad šta se ono desilo 5. oktobra? ... izgleda ništa bitno.

realista

pre 12 godina

Ljudi zaboravite na PayPal i snalazite se okolo jer se u Srbiji ništa ne dešava "uskoro" sem ako nisu u pitanju velike pare koje treba da završe u džepovima naših političara.
PayPal kaže da su kamen spoticanja neki naši propisi a sa druge strane naša vlast tj. S.Marković kaže da "ne postoje nikakva zakonska ograničenja..." ovo je tipična igra vlasti kod nas po sistemu, "ko su oni za nas, treba da nas mole da im dozvolimo da dođu, da nam donesu darove i privode redovno žrtve"...
A sa druge strane ono što je "Djoka iz Londona" rekao je potpuno realna situacija, ovde su ljudi jednostavno takvi, malo je poštenih i moralnih do te mere da čak i kad vidi šansu da nešto ukrade ili dođe do neke koristi na tuđu štetu, tu šansu ne iskoristi već upozori da se to ispravi, većina bi ovde zgrabila što više može i još prenela vest dalje da što više njih zna... Ako ne verujete isprobajte, ostavite nešto lepo, ne mora čak ni da bude skupo, ispred vaše kuće, ispred vrata stana pa da vidimo dal će neko da vam zakuca sa rečima "zaboravili ste ovo napolju" ili će "mamac" nestati bez traga i glasa...
A onda tu je i sledeći put razvoja situacije: zamislite dođe PayPal i sve bude super u startu ali onda krenu žalbe naših "proizvođača" opala prodaje, isti proizvod kao naš kupljen preko interneta košta 5puta manje, bla-bla i ubace buvu političarima "zašto mi ne bi povećali sve moguće takse i tako povećali cene inostranih proizvoda taman da budu skuplji od domaćih???" možda deluje smešno ali to je nivo na kojem se ovde razmišlja, nažalost...

Iskreno, ja da sam neko ko vodi PayPal, zaobilazio bi Srbiju dugo-dugo... a svima koji bi kupovali preko neta na pošten način predlažem da se snađu, kao i ja, ima ljudi ih okolnih zemalja koji mogu i hoće da pomognu čak i bez zarade, kupe za vas bilo šta, malo je duži proces a treba ipak i tim ljudima nešto dati za uslugu ali opet je mnooogo povoljnije.

i na kraju primer:

http://www.ebay.com/itm/Dental-Lab-MARATHON-Handpiece-STRAIGHT-CONTRA-ANGLE-/120712220626?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1b024fd2

isti ovaj proizvod kod domaćeg zastupnika košta 32.000 din ??? Ko je tu lud a ko zbunjen!!!

Flash

pre 12 godina

Joj krvi bih se napio ovim politicarima koje nije blam da izadju svake godine i trube istu pricu! A po zakonu ne smem da imam racun u inostranstvu a u ovoj srbiji mi odbijaju uplate jer polu pismenim sluzbenicima iz banke je sumnjiv taj 'google' kao uplatilac. E, ma, iznervirao sam se..

gost

pre 12 godina

Sigurno će pasti sneg, kiša, posle kiše sigurno će i sunce zasijati, sigurna je i smrt, ali pejpal nije siguran. NBS i da donese tu odluku da građani Srbije mogu da otvore račun u inostranoj banci čeka nas skupština Srbije. Tu se svaka dalja priča o mogućnosti sigurnog dolaska pejpala u Srbiju završava. Tu više nema sigurnosti dolaska nečega i prelazimo u sferu beskonačnosti. Tu su samo sigurne njihove plate, njihovi letnji odmori i menza za koju su spremni da se bore do poslednjeg poslanika :)

Pal

pre 12 godina

Kakva ekipa... Torbica, Digitalna Agenda, Komtrejd... i svi se zalazu da PayPal dodje kod nas, verovatno da bi preko njihovih firmi isla lokalna integracija sistema za placanje...

Gradjanin

pre 12 godina

Vazno je da oni u skupstini primaju plate, a zakone da olaksaju internet trgovinu ne moraju da menjaju. Kad budu sad sisli sa vlasti, nek idu u penziju, jer se nece vise vracati.

Nikola

pre 12 godina

Ne radi se o kupovini samo,80% stvari mozes da kupis i bez paypala.Paypal je najbolji za biznis preko neta,tj da nesto prodajes strancima.

dejan

pre 12 godina

na ebay nije moguce otvarati bas mnogo laznih nalogq jel da bi se otvorio nalog morate ostaviti broj kreditne kartice, tacnu adresu, telefon itd. Neko rece problem postarina. Postarina za dosta stvari cak za Srbiju je besplatna ili se krece oko 10 dolara za slanje iz USA za paket do 2 kile, sto je oko 700 din. Problem Srbije, paypala i ebay-a uopste su iskljucivo nasi carinski propisi. sve preko 20eu se debelo carini, pa onda plus porez. To je stari dobar dinkicev zakon koji stiti nase monopoliste i uvoznike a nama namece da robu trece klase placamo i za 50% skuplje nego sto naprimer to sve isto placaju u USA ili EU. Tako i da stigne paypal bice dobar samo da bi kupili neku jeftinu stvar o 20 eu, premda mislim da ce se nasi evropejci setiti i na to da uvedu neku taksu, porez i slicno.

ADSL mafija kozu dere

pre 12 godina

Zasto tolika briga oko toga!? Ovde je internet trgovina nerazvijena, na nivou na kom je u svetu bila pre 15 godina, ne moze nista da se kupi internetom! Jos uvek je kes zakon - odes pogledas na licu mesta i kupis (mislim na neku robnu trgovinu - ne placanje usluga nekih, kockanje itd), a koliko ce ljudi ovde porucivati npr neke proizvode iz inostranstva i placati postarinu mozda i vise od cene same robe nisam bas siguran - to niko ne radi sem onih koji imaju para za bacanje - za njih me bas nesto svrbi da li ce im stici paypal! Tako da bolje da dodje telekomunikacioni ili kablovski operater da prvo dobiju svi internet (koji zele naravno), a onda da se unapredi trgovina internteom!

pejnkiler

pre 12 godina

Drugari, PayPal je već u Srbiji, a i nije. Postoji fora koja vam omogućava da ga koristite. Uključite malo vijuge kod kreiranja naloga! Ja ga koristim već dve godine bez problema! I banka kod koje imam devizni račun zna za to! Mala stvar je u pitanju kod selektovanja u padajućim prozorima. Hint: niste iz Srbije!!! Nego iz... pa već pogađate odakle :) Sve to se tiče izavanja kartica koje funkcionišu u nivou regiona a ne države :) Pozdrav i uživajte.

Srdjan, N. Sad

pre 12 godina

Većina skupštinskih poslanika verovatno nema pojma šta je paypal. S druge strane, naša Vlada ne ume ili neće da prati svetske ekonomske aktivnosti i ne prepoznaje mogućnosti koje elektronsko poslovanje nudi ama baš svima, bez obzitra gde su.

Lala

pre 12 godina

"Precizan datum kada će se to desiti ne može da se odredi jer bi kamen spoticanja mogli da budu naši propisi, koji ne stimulišu internet poslovanje...."... Pa naravno da propisi ne stimulisu internet kupovinu jer u tom slucaju ne mogu da se "ugrade" tajkuni.Jednom prilikom sam se zaprepastio kada sam na spisku zamalja ugledao Etiopiju,Somaliju i kojekakve zemlje, a od Srbije ni traga ni glasa.STRASNO ovi iz vlasti nas tretiraju kao obicnu .....!!!!

mali radojica

pre 12 godina

Sve vam je lepo u komentaru obajsnio@niko. Dakle, dokle god u ovoj banana drzavi vedri i oblaci monopol dotle se nece ni Paypal ni drugi oblici elektronskog placanja pustiti da prigvire na ove prostore. To je vrlo jednostavno, i nemojte misliti da ce ova gomila drzavnih cinovnika, politicara i kojekakvih parlamnentaraca dopustiti da narodu bude bolje a njima da se smanje prinadleznosti. Mi smo ti koji zivimo i radimo da bi njima bilo lepo i da bi oni sebi trpali pare u dzep. Niste valjda mislili da cete poceti da prolazite jeftinije pri kupovini ili nedaj Boze da kupujete sta vam je lepse bolje i pristupacnije. Srbija je ovo brale ima da se radi i zivi kako ti strucnjaci kazu.

radoja

pre 12 godina

uzmete debitnu karticu rajfajzen banke i mozete kupovati sa njom na e beju-pej pal je potreban za druge stvari-kome ne odgovara da se uvede to je pitanje-gradjanima odgovara, a sad...

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Ceo taj proces me kosta trecinu zarade, tako da svakog meseca bacim preko 600 evra u bunar.
--------------------------------------------
Ostavi email pa da ti pomognemo bar da redukujemo tih 600 € nepotrebnih troskova.
Pa ima nas masa u inostranstvu koja ima paypal

Komedija

pre 12 godina

Koji genije je napisao "Da bi Pejpal došao u Srbiju neophodne su izmene u sledećim oblastima..." ..... pa to nema veze sa životom...hahhahahahhahaha....izvinite, ali .... hahahhahaahahah... molim Vas, pažljivije birajte šta pišete....hhahahahahahaha.....možda ne bi trebalo da se smejem neznanju?

Ivan

pre 12 godina

Odgovor na pitanje kome ne odgovara je jako prost. Banka Intesa u Srbiji ima monopol na online plaćanje i oni blokiraju celu priču.
Ja već dugo kupujem stvari preko neta u Srbiji i nisam imao problema, ali problem je kada nekom trebam da implementiram njihov sistem. Traže bolesne uslove da bi ste dobili njihov sistem i jednostavno je nemoguće ispuniti ih.
Na kraju krajeva, postoji još puno drugih sistema za primanje i slanje novca iz inostranstva, pa pitam zašto niko nije njih spomenuo?

Milos

pre 12 godina

PayPal bez primanja novca je bezveze.
To ce biti tek kada udjemo u EU. Od bivsih republika samo Slovenci mogu da primaju novac, a da salju mogu i iz HR i iz BiH.
Al dzaba to, kada lopovi u posti na carini kradu sve, i ono sto vredi 1-3 dolara. Meni su 3 puta od 3 naruzbimeprosledili prazan koverat, a tu se bilo nesto kao baterija za mobili, maska, futrola, tako nesto...

BlockOut

pre 12 godina

Vazno je da su usvojili vecinu evropskih zakona, koji se ticu toga da mi placamo za ovo ono, dadzbine za ovo ono, porezi, naknade ... itd. A kad je red da oni pomognu vecini nas, koji sbog pisljivog paypalla godisnje gube najmanje 5-10musterija jer nemaju drugi nacin da plate nama ovde (pogotovu iz USA) onda mi mozemo samo da kukamo. A zasto bi usvojili, kako bi posle zaradjivali posle ovi monopolisti u srbiji, koji prodaju robu skuplje nego sto kosta u samoj evropi, a o brzini nase carine/poste i naplacivanju carine na neke proizvode od 50-200$ od same cene porucene robe da ne govorim.

ps. Porez nisam platio 2godine, niti cu, kad mogu bogatasi da koriste rupe u zakonu, i da muljaju mogu i ja ;)
Pa da vidimo ko je bezobrazniji, vi ili ja!! Bagro lopovska! Ni dinar vam vise ne dajem za bilo sta!

ExNS

pre 12 godina

Koji ste vi licemeri. Paypall je americka kompanija i place porez u US, a vi vec nedeljama "pljujete" na sve sto je vezano sa US.
Nije ni cudo da vam ide kao sto vam ide kada ste takvi. Odlucite se vec jednom, hocete li ili necete kao normalan svet.

Zmaj

pre 12 godina

Tako! Odmah nam recite koji propisi konkretno treba da se izmene. Sad bar znamo da do 2015 nece biti izmenjeni imajuci u vidu rad nase skupstine. Da se odmah okrenemo nekim drugim mogucnostima posto znamo da ovi nec eu Srbiju jos 4-5 godina...

Dejan

pre 12 godina

Evo ovako, zasto je potreban Pay Pal, prvo, ima ljudi i ovde koji rade elektronsko poslovanje, oni koji ovo rade znace o cemu pisem, neka se samo sete naplate novca putem EPASSPORTE-a i cuvenog njihovog bankrotstva, a onda se pojavio ALERT PAY i opet ista stvar, a da biste dobili teskom mukom stecen novac (devizni) ili morate da te iste devize pretvorite u dinare, po ko zna kojem kursu ili ako imate srece da dobijete novac na devizni racun e tu nastaju muke, tj provizije za sve i svasta i kao sto rece vec neko, trecina te zarade odu nekom ni ne znas kome a od tvojih teskom mukom stecenim parama ni traga. Moj slucaj, sa ALert pay-a prosledim novac mojoj banci, ne zelim da ih reklamiram, oni mi odbiju prvo 12 a onda i 18 $ kad su te iste pare "legle" na moj racun, tako da sam ostao "tanak" za CITAVIH 30 $ da ni sam ne znam zasto. E toliko o tome zasto je PAY PAL potreba, ogroman broj elektronske naplate se vrsi preko njih i to je cinjenica, ma koliko to nekom zvucalo smesno i glupo.

mg011

pre 12 godina

E, 'ajde više sa tim PayPal-om! Ova vest je zamena za onu o 'preregistraciji sa Crne gore' koju smo godinama slušali. Vredja inteligenciju... IGNORE !

Zainteresovan

pre 12 godina

Uz duzno postovanje - meni ova prica ne pije vodu. Malo su mi uslovi 'presiroko' definisani.

Kao da neko ko je lokalno zaduzen da se pobrine da stvar radi pokusava da progura jos ponesto, iz licnih interesa, uz opravdanje da je sve to zbog Paypal-a.

Slicnan mehanizam kao sto nam guraju sve i svasta, sasvim ocigledne nebuloze i lopovluke, kao deo uslova za EU. A kad spomenete takve stvari nekom ko u toj EU zivi - krsti se i cudi...

Kako bi bilo da neko stvarno obrazlozi sta je tacno problem? Niko ne moze da me ubedi da 'određene olakšice, kao što su carinske i administrativne, kako bi sistem jednostavnije funkcionisao' neko kao Paypal sme i da pomisli da postavi kao uslov nekoj drzavi.

Kladio bih se da je u stvari u pitanju par banalnosti i cista lenjost i nezainteresovanost nadleznih.

Milisav

pre 12 godina

Aman bre... svaka 3 meseca u narednih 6 godina se objavi ovakav tekst. Samo sad nije rekla Maticka nego neko drugi.

Nije sija nego vrat :)

GOVORIT MOSKVA

pre 12 godina

Hoće,hoće,čim dodje u Srpsku Maticu-RUSIJU.Kada se tamo instalira,onda je na redu Srbija.Zna se ko je glavni na ovim prostorima.

naky

pre 12 godina

Ponizavajuce je koliko je vlast u ovoj zemlji bezobrazna. Ne mislim da ce PP skoro doci u ovu nedodjiju. Postoji alternativa, malo komplikovanija, ali ne placate porez smradljivoj drzavi. U Bosni, Hrvatskoj, Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj PP radi normalno. Otvorite racun u drzavi koja vam je najbliza i tako radite. Jednom mesecno predjete granicu i uzmete svoju kinticu :) Ja moram da se raspitam za penziono osiguranje za nerezidentna lica u Austriji. Ne znam da li je moguce da ja uplacujem tzv. privatnu penziju u drugoj drzavi. Necu da im dam ni u penzioni fond! :P Od mene krasti nece !!!

DPolitika

pre 12 godina

Dok nasa drzava sredi svoju administraciju da olaksa svojim gradjanima zivot i omoguci servis kao sto je paypal vecina gradjana koji znaju kako da ga koriste oticice u neku normalnu zemlju gde nisu na vlasti osobe koje nevole svoje gradjane vec samo vole da im komplikuju zivot i kroz razne namete pokupe pare....

bandere cekaju

pre 12 godina

Ljudi, a obratite paznju na ovo "U ministarstvima su dosta propisa unapredili i pripremili značajne olakšice, a prvi rezultati mogu se očekivati već sredinom septembra. To će otvoriti prostor da se normalno trguje preko interneta, da se poveća obim ljudi koji prodaju i kupuju elektronskim putem, te sigurno i da servis kakav je Pejpal dođe u Srbiju", navodi Jevrosimović. Mislim da nam se ne pise dobro i kada stigne Pejpal. Ne treba zaboraviti da je lopovska banda na vlasti

abc

pre 12 godina

Ljudi, mozemo da kukamo po po forumima po ceo dan ali nista se promeniti nece. Moramo da nadjemo nacin da ozbiljno, ali ozbiljno, pritisnemo ovu bagru na vlasti. Treba nam neka akcija sirih razmera, skupljanje potpisa, lobiranje (kod NVO, stranih ambasada, necastivog ako ne moze drugacije) sve u svemu vlast treba pritisnuti i to tako da boli. Sto se tice internet poslovanja ova kvazi drzava sistematski sprovodi atparhejd nad sopstvenim narodom (a i ne samo sto se tice internet poslovanja). Potrebno je ukinuti placanje carine i PDVa na postarinu, podici limit za vrednost robe koja se ne carini, uvesti jednostavna carinska pravila a ne da neko tumaci zakon kako mu se svidja i kako ga podmitite.
Ova drzava je gora nego MATRIX i svi smo robovi jedne velike iluzije koja se zove 5. Oktobar!

My name is Bond, James Dean

pre 12 godina

Problem sa dolaskom/nedolaskom PayPal-a nije u tome da se ne može kupovati ništa u inostranstvu, jer to nije tačno, nego u tome DA SE NE MOŽE NORMALNO PRIMATI NOVAC iz inostranstva.

Imam karticu kod Intese sa kojom mogu da platim/kupim šta god hoću u inostranstvu. Ako sam toliki mazohista, platiću još 200 % našoj carini za to što sam kupio i dobiću ga.

Nije to problem.

Ako prodam svoje usluge strancima kao pojedinac, dakle ne kao firma, naše banke tražiće mi fakture ili bilo kakve dokaze o poreklu para za iznose veće od 50 evra.

TO JE PROBLEM.

Naša država ima zakon koji se tiče tzv. "pranja para" zbog koga ja ne mogu legalno da dobijem novac na svoj račun ako odradim posao za nekoga ko nije iz Srbije.

Suština: država Srbija me sprečava da LEGALNO zaradim i UNESEM novac u Srbiju. Istovremeno, ni malo me ne sprečava da kupim šta god hoću u inostranstvu, tj. dozvoljava mi da IZNOSIM novac iz zemlje.

Ako neko nije razumeo: TO JE PROBLEM.

Umesto da me država motiviše da što više novca unesem iz inostranstva, pa ako pređem zakonski limit od oko 2 miliona dinara prihoda godišnje da joj platim i dodatni porez, ona me sprečava da zaradim a ako i uspem da se uklopim u sve besmislene propise, većinu para će uzeti banka a ne država.

Idealna situacija bi bila da mi naručilac posla plati preko PayPal-a, ja taj novac prebacim na račun u srpskoj banci i od toga živim. Ako pređem limit, plaćam porez i to je u redu. Usput, uplatim sebi za penziju pa država ima i od toga koristi.

Realna situacija je da bi trebalo da imam račune u inostranstvu (koji su zakonom zabranjeni) da bih dobio novac. Porez i provizije uzimaju strana država i banke a Srbija od toga ima 0 % koristi.

Ovi koji su napravili takve zakone su ili za lobotomiju ili im je ista već urađena. Da država donese zakone koji su protiv nje same - to može samo u Srbiji.

Boban

pre 12 godina

A da li vi znate da recimo Somalija može da ima PayPal.
Znači, somalijski pirati otmu brod, i kažu ovako:
"Truli kapitalisti. Oteli smo vam brod sa ljudstvom! Ako ga želite nazad uplatite sumu od 500,000 američkih dolara na naš PayPal nalog: somaliapirates@hotmail.com"
E pa se vi onda češite u kakvoj rupi od države mi živimo.
A druga stvar, PayPal priča o tome da će ući i u Srbiju, ali za prvo vreme samo jednosmerno. To znači, ti natočiš na PayPal sumu, i trošiš. Ali niko neće tebi moći da natoči kintu za usluge (tipa freelanceri i ostali koji na ovaj ili onaj način zarađuju online).
A šta mi pričamo uopšte o internetu... Prijateljici Google poslao ček za AdSense i još ga nije unovčila (a ček je inače bio za Jun mesec).
Jednom rečju - sramota!

William Wilson

pre 12 godina

*****.
uostalom trebaju nasi silni trgovci-preprodavci da se 'ugrade' milion puta da bi ziveli od neceg, nece valjda da oru njive?

billy

pre 12 godina

Ma i kad dodje [tog jednog lepog dana] necemo mi imati mnogo vajde od njega - u pocetku - i to ko zna koliko dugo - moci ce samo da se kupuju stvari online a ne da se prodaju sto bi nam mnogo vise znacilo! Toliko mladih kreaativnih ljudi u ovom gradu i u ovoj zemlji koji nemaju posla i snalaze se na razne nacine a realno bi mogli da zaradjuju ozbiljan kes online kad bi imali uslove... Ne znam samo dokle cemo cekati da se ovi slepci iz vlasti osveste i shvate da je buducnost poslovanja online a n e offline i da bi trebalo konacno da promene svoje rigidne zakone koji skode svima!

PayPal

pre 12 godina

Kada naš voljeni guverner bude promenuo svoju odluku kojom se zabranjuju računi u inostranstvu, tek onda možemo da se nadamo da će PayPal doći kod nas.
Do tada nije moguće.

Evo likna gde može da se pročita ova famozna odluka:
http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/dev/ds_rezidenti_devize_ino.pdf

Nenad

pre 12 godina

Imamo mi krš toga da rešimo, kako bi smo pod normalnim uslovima mogli online da kupujemo i prodajemo dobra. Paypal je tek delić priče. Evo, na ličnom primeru. Kupujem kendo opremu online. Oprema tog tipa se ne proizvodi, ne uvozi u i ne prodaja u Srbiji. Nema je nigde. Prisiljeni smo da je kupujemo iz inostranstva. Skoro sam kupovao opremu u vrednosti od, otprilike, 100E. Transport sam platio nekih 30E. Po stizanju na aerodrom u Beogradu, domaći predstavnici kurirske službe (tačnije njihova špedicija) kojoj sam već platio transport (onih 30E), naplatili su mi dodatnih 70E uslugu carinjenja (ja, kao fizičko lice, nemam pravo da carinim robu koju sam kupio...moram da platim 70E da to neko pravno lice - špedicija, uradi umesto mene). Carinska služba mi je naplatila carinu u iznosu od oko 40E. Dakle, sportska oprema koju sam prodavcu platio 100E me, sa isporukom na kućnu adresu, košta otprilike 240E - 100 Evra za opremu i još 140 Evra ostalima. Obrni, okreni...ne pada mi na pamet više ovo da radim. U Budimpešti se može naći sportska oprema za kendo. Ja za 140E, koliko platim preko cene opreme, itekako mogu da stignem do Budimpešte i vratim se. Usput ću taman malo obići i grad. Tako da, poštovani sugrađani, Paypal rešava problem bezbednijeg plaćanja, rešava problem kupovine kod online prodavaca koji insistiraju na ovom servisu, ali vam neće rešiti problem dranja kože kad god nešto, kao građanin Srbije, kupite iz inostranstva.

Vladimir

pre 12 godina

Ako je samo do placanja robe i usluga to je moguce i sada. Skoro sam registrovao Google Checkout nalog i na gomili mesta mogu da placam. Ono sto je problem je sto dosta tih firmi ne isporucuje robu u Srbiju. Da li ce PayPal pomoci tome? Nisam siguran.
S druge strane PP omogucava i da primite uplate i cini mi se da je problem u tome. Na koji nacin moze neko (npr freelancer) da bude u obavezi da ove prihode prijavljuje i placa porez na iste? Ako ne postoji ta mogucnost onda je realan scenario (ako PP dodje) da neka firma plate isplacuje preko PP. Uz sve troskove koji tu postoje opet bi to trebalo da bude povoljnije nego sto je sada. Manji deo ce biti placan kao i do sada (recimo iznos prosecne plate + porezi i doprinosi na to).
Da li neko kvalifikovaniji moze o tome da kaze neku rec.

miks

pre 12 godina

PayPal zivi od stare slave a mi ga ko neke ovce velicamo, danas PayPal vazi za firmu koja ima grozan korisnicki servis i mnogobrojne prevare dovoljno je pogledati forume pa cak i neke sajtove gde ih direktn pljuju zbog cestih prevara. Onda je meni logicno pitanje dal oni trebaju nama ili mi njima?
Iako su grozni bitno je da dodju jer ce povuci i ostale servise da dodju kod nas a to je najbitnije. Inace paypal ne preporucujem nikome ko zeli da se bavi online biznisom jer kad dodje do problema tesko vama.

Apache

pre 12 godina

@Čovek iz 23. veka

Sve što ste naveli je tačno. Srbija spada u grupu najmizernijih država koje nemaju Pay Pal. Ali kao što neko reče, u jeku pljuvanja na Ameriku (koja je orkestrirana od strane fašističke desnice)zaista je mizerno zbog toga se uzbuđivati. Ovaj narod je zaista neverovatno nedosledan.

aleksandarns

pre 12 godina

Ako neko želi da kupi nešto preko Ebaya ili da izvrši plaćanje preko paypala neka pogleda ovaj link: http://ebaykupime.webs.com

MB

pre 12 godina

Generalno nemam nista protiv PayPal-a da dodje. Ali mislim da je to jako los servis. I nije istina da ne moze nista da se placa i kupuje iz Srbije. Postoje nacini i drugi payment procesori.

Boki

pre 12 godina

Ovi iz ************** ostadose kratki za vremensku odrednicu u svojoj izjavi.
Inace i ja mogu da budem, recimo, savrsen meteraolog recenicom "bice sigurno lep dan".

Dea

pre 12 godina

@(svi (ni)su isti Možeš li da navedeš koji ti je taj distributer i na koji način to funkcioniše. Ako si voljan, stvarno mi je potrebna ta informacija.

Dragan

pre 12 godina

Ej bre nemoj da se palite bezveze...i da dodje PAYPAL u Srbiju ima da si odu posle par meseci i da im vise ne padne na pamet da se vrate u nasu zemlju... pa bre zamisli da nashi shabani izotvaraju naloge na eBay i pocnu da prodaju "imaginarne stvari"... vec vidim ponude za "original" parfeme, "original" garderobu i ostale stvari... i ne znam zasto ali imam osecaj da ce vecina da iznaprima uplate za svakojake nepostojece stvari koje nude na eBay i da jednostavno otvaraju nove naloge itd itd a prethodno pokupe kintu od lakomih stranaca...ej bre ljudi pa gori smo od Nigerije,Obale Slonovace ili Somalije... bolje da PayPal i ne dolazi da se ne shiri bruka o nama po svetu...
(Djoka iz Londona, 7. septembar 2011 01:55)

Govori u svoje ime nemoj u ime svih nas, ja paypal koristim vec 4 godine iz Srbije i preko njega mi mesecno lezu preko 600+eura, poslom kojim se bavim i paypalom ja imam solid zivot, a sto se tice ebay-a pa baci pogled malo na ostale proizvode i zemlje, sta je sa vijetnamom, Indija..itd pogledaj sta se prodaje.. paypal ima svoj sistem kako lako da eliminise sve sto mu tamo smeta a kada bude dosao 24 Septembra i u Srbiju e tada bih voleo da vidim nekog ko ce pokusati da prevari na bilo koji nacin paypal ili ebay, glupost... Jer na bilo koji nacin manipulacija tamo donosi samo prijavu, zakon koji vazi na paypalu, od 24.9 vazi i u Srbiji... Da smo najgori, pa i nismo... :)

ADSL mafija kozu dere

pre 12 godina

Zasto tolika briga oko toga!? Ovde je internet trgovina nerazvijena, na nivou na kom je u svetu bila pre 15 godina, ne moze nista da se kupi internetom! Jos uvek je kes zakon - odes pogledas na licu mesta i kupis (mislim na neku robnu trgovinu - ne placanje usluga nekih, kockanje itd), a koliko ce ljudi ovde porucivati npr neke proizvode iz inostranstva i placati postarinu mozda i vise od cene same robe nisam bas siguran - to niko ne radi sem onih koji imaju para za bacanje - za njih me bas nesto svrbi da li ce im stici paypal! Tako da bolje da dodje telekomunikacioni ili kablovski operater da prvo dobiju svi internet (koji zele naravno), a onda da se unapredi trgovina internteom!

Djoka iz Londona

pre 12 godina

Ej bre nemoj da se palite bezveze...i da dodje PAYPAL u Srbiju ima da si odu posle par meseci i da im vise ne padne na pamet da se vrate u nasu zemlju... pa bre zamisli da nashi shabani izotvaraju naloge na eBay i pocnu da prodaju "imaginarne stvari"... vec vidim ponude za "original" parfeme, "original" garderobu i ostale stvari... i ne znam zasto ali imam osecaj da ce vecina da iznaprima uplate za svakojake nepostojece stvari koje nude na eBay i da jednostavno otvaraju nove naloge itd itd a prethodno pokupe kintu od lakomih stranaca...ej bre ljudi pa gori smo od Nigerije,Obale Slonovace ili Somalije... bolje da PayPal i ne dolazi da se ne shiri bruka o nama po svetu...

miks

pre 12 godina

PayPal zivi od stare slave a mi ga ko neke ovce velicamo, danas PayPal vazi za firmu koja ima grozan korisnicki servis i mnogobrojne prevare dovoljno je pogledati forume pa cak i neke sajtove gde ih direktn pljuju zbog cestih prevara. Onda je meni logicno pitanje dal oni trebaju nama ili mi njima?
Iako su grozni bitno je da dodju jer ce povuci i ostale servise da dodju kod nas a to je najbitnije. Inace paypal ne preporucujem nikome ko zeli da se bavi online biznisom jer kad dodje do problema tesko vama.

aleksandarns

pre 12 godina

Ako neko želi da kupi nešto preko Ebaya ili da izvrši plaćanje preko paypala neka pogleda ovaj link: http://ebaykupime.webs.com

Marko

pre 12 godina

koja smo mi beda, u rangu najnerazvijenijih zemalja, pa ovaj pej pel ima bukvalno 95% zemalja, a mi usred Evrope ko ***, ajde bre vise sredite ovo, veoma bitna stvar!

pejnkiler

pre 12 godina

Drugari, PayPal je već u Srbiji, a i nije. Postoji fora koja vam omogućava da ga koristite. Uključite malo vijuge kod kreiranja naloga! Ja ga koristim već dve godine bez problema! I banka kod koje imam devizni račun zna za to! Mala stvar je u pitanju kod selektovanja u padajućim prozorima. Hint: niste iz Srbije!!! Nego iz... pa već pogađate odakle :) Sve to se tiče izavanja kartica koje funkcionišu u nivou regiona a ne države :) Pozdrav i uživajte.

MB

pre 12 godina

Generalno nemam nista protiv PayPal-a da dodje. Ali mislim da je to jako los servis. I nije istina da ne moze nista da se placa i kupuje iz Srbije. Postoje nacini i drugi payment procesori.

mg011

pre 12 godina

E, 'ajde više sa tim PayPal-om! Ova vest je zamena za onu o 'preregistraciji sa Crne gore' koju smo godinama slušali. Vredja inteligenciju... IGNORE !

radoja

pre 12 godina

uzmete debitnu karticu rajfajzen banke i mozete kupovati sa njom na e beju-pej pal je potreban za druge stvari-kome ne odgovara da se uvede to je pitanje-gradjanima odgovara, a sad...

Web Developer

pre 12 godina

Nadajmo se da ce uskoro srediti te zakone vezane za internet poslovanje.

Pre godinu dana sam poceo da prebacujem sume preko 2000 evra mesecno i zbog nasih zakona sam imao dosta problema, nisam mogao da primim novac direktno na moj racun u banci od inostrane kompanije, trazili su mi tonu papira i svakavih gluposti koje nisam imao jer radim kao "freelancer" pa uglavnom nema nikakvih ugovora.

Svi klijenti su bili voljni da plate preko PayPal-a ali kao sto je slucaj i danas Srbi ne mogu da koriste PayPal.

Na kraju sam nasao nekog stranca na ciji PayPal racun su moji klijenti prebacivali novac a onda on meni prebacivao na moj Moneybookers racun odakle sam ja prebacivao na moj devizni racun u Srbiji.

Tako je i dan danas.

Ceo taj proces me kosta trecinu zarade, tako da svakog meseca bacim preko 600 evra u bunar.

Mada se malo i plasim tog zakona, nemaju ovi nasi politicari pojma o internet poslovanju, **** nesto necu moci da radim, na kraju cu morati da "dobijam novac od ujke iz Amerike" :)

Komedija

pre 12 godina

Koji genije je napisao "Da bi Pejpal došao u Srbiju neophodne su izmene u sledećim oblastima..." ..... pa to nema veze sa životom...hahhahahahhahaha....izvinite, ali .... hahahhahaahahah... molim Vas, pažljivije birajte šta pišete....hhahahahahahaha.....možda ne bi trebalo da se smejem neznanju?

GOVORIT MOSKVA

pre 12 godina

Hoće,hoće,čim dodje u Srpsku Maticu-RUSIJU.Kada se tamo instalira,onda je na redu Srbija.Zna se ko je glavni na ovim prostorima.

Milan

pre 12 godina

PayPal je odvratan ali mnogi ne nude drugi nacin placanja. Seca li se neko da se pre jedno godinu-dve Srbija nasla na 104. mestu u svetu na listi finansijskih sloboda? Pa to verovatno ima veze sa tim sto ne mozete da koristite PayPal, sto ne mozete da saljete pare u inostranstvo, sto ne mozete da prebacujete pare sa racuna na racun preko interneta i tako dalje. Ruka drzave je u svacijem dzepu.

ExNS

pre 12 godina

Koji ste vi licemeri. Paypall je americka kompanija i place porez u US, a vi vec nedeljama "pljujete" na sve sto je vezano sa US.
Nije ni cudo da vam ide kao sto vam ide kada ste takvi. Odlucite se vec jednom, hocete li ili necete kao normalan svet.

ogorceni kladionicar

pre 12 godina

I u prosloj diskusiji na ovu temu sam napiso koliko sam razocaran kao profesionalni kladionicar u ovu zemlju da uveliko planiram da se iselim iz nje pa makar i u Makedoniju ali ni dinara necu da ostavim ovim lokalnim lopovima tipa Mozzart isl...Mogu da vidim neke stvari koje mozda vi ne a to je da na nekim kladionicama(betclic,bet24...)na kojima sam kreirao naloge pre godinu dana,danas vise to ne mogu da ucinim jer ne primaju korisnike iz Srbije.Nikako mi to ne ide u glavu,sve smo dalje od svih na svakom polju sem sporta,jad i beda.Uvreda je kad neko ne zeli tvoj novac,pomalo kao diskiminacija kad znas da onaj iz Bosne moze a ti ne...kako god bilo meni paypal ne treba nesto previse,koristim manibukers i netteler ali me nervira da smo takvi dripci nesposobni da nista ne umemo...a sutra kad kazu da nemogu prasici da se kolju ko dosad ili da se pece rakija cela Srbija ima da skoci...a za ovo...nemam reci

Milos

pre 12 godina

PayPal bez primanja novca je bezveze.
To ce biti tek kada udjemo u EU. Od bivsih republika samo Slovenci mogu da primaju novac, a da salju mogu i iz HR i iz BiH.
Al dzaba to, kada lopovi u posti na carini kradu sve, i ono sto vredi 1-3 dolara. Meni su 3 puta od 3 naruzbimeprosledili prazan koverat, a tu se bilo nesto kao baterija za mobili, maska, futrola, tako nesto...

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Hahahahaha...

Ove stvari je Srbija morala da odradi još za vreme Slobine diktature a eto 10+ godina kasnije i još ni ovakve dečije igre nisu u stanju da odrade... a tamo maštaju o ulasku u EU. Sramota. Kakva bre Evropska Unija, ovo je ispod nivoa Afričkih režima.

Ako ovo nisu u stanju da promene, usvajanje zakonskih propisa, regulativa stvaranje potrebnih institucija i reforma postojećih koja su potrebna za ulazak u EU ne da je san snova nego halucinacija najvišeg stepena.

Sva sreća što mene ovo ne dotiče imam i PayPal i živim u EU... jedino mi je žao zbog rodbine i prijatelja koji i dalje moraju da žive sa ograničenjima koje im nameće nesposobna vlast u Srbiji.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

OSNOVNI PROBLEM JE STO LJUDI KOJI RADE NESTO NAPOLJU NE MOGU TO DA NAPLATE. Da li ce nas narod jednog dana zaista na ebay prodavati maglu, ne mogu da kazem. Ali poznati su mi slucajevi raznih delatnosti, programeri i slicno, koji zaista prodaju svoju "robu" tamo i muku muce da dobiju svoj novac.

Narocito su mi simpaticni ovi koji nemaju pojma o KUPOVINI, pa pljuju na nas koji "imamo previse para" i bas ih zabole stikla za PayPal. Pa, dragi prijatelji moram da vas razocaram - za minimalnu nadoknadu (ni 10 dolara po posiljci) posrednik iz SAD kupuje za mene sta hocu, odakle hocu, i ja mu placam jednim od postojecih nacina placanja, legalan a nije PayPal, i iskreno i mene zabole stikla za njega, osim zbog ljudi koje sam spomenuo na pocetku.

Ispada, da su neki ljudi ovde veoma sretni jer se upravo vredni i uspesni ljudi muce da PRODADU svoje proizvode, mi "sa viskom para" uvek nadjemo nacina da taj visak spljiskamo kupovanjem, po svom ukusu i zafrknemo domace prodavce. Jeste da se drzava "ugradjuje" sto vise moze, ali cak i tako mnoge stvari u svetu su i bolje zahvaljujuci tome, dugorocno i jeftinije, iako su placene vise novca. Ovde ima robe koju ja ni dzabe ne bih uzeo, jer je za moje potrebe i zdravstveno stanje neupotrebljiva, recimo presoljena hrana ili nesto slicno.

I NIJE SAMO PAYPAL - KAD JE NEDAVNO TREBALO DA OTVORIM DEVIZNI RACUN ZA PRIJEM INOPENZIJE, bio sam zabezeknut na sta sam sve naisao - te neki namenski racuni, po specijalnom sporazumu sa ne znam kim, te izdavanje SUDSKI OVALSCENOG ovlascenja ovlascenom licu za svako pojedinacno podizanje novca, uzas zivi! Ovde je takav mrak da je cudo da smo uopste zivi! Jeste, majke mi - kod mene u kraju pale svetlo po podne oko 17:00 casova ali ga zato ujutru gase jos dok je mrkli mrak, dakle i doslovno smo u mraku. Ljudi krenu na posao a ono - crno, ne vidis nista - cuvaju da osvetljavaju sunce oko 17:00 h.

Zainteresovan

pre 12 godina

Uz duzno postovanje - meni ova prica ne pije vodu. Malo su mi uslovi 'presiroko' definisani.

Kao da neko ko je lokalno zaduzen da se pobrine da stvar radi pokusava da progura jos ponesto, iz licnih interesa, uz opravdanje da je sve to zbog Paypal-a.

Slicnan mehanizam kao sto nam guraju sve i svasta, sasvim ocigledne nebuloze i lopovluke, kao deo uslova za EU. A kad spomenete takve stvari nekom ko u toj EU zivi - krsti se i cudi...

Kako bi bilo da neko stvarno obrazlozi sta je tacno problem? Niko ne moze da me ubedi da 'određene olakšice, kao što su carinske i administrativne, kako bi sistem jednostavnije funkcionisao' neko kao Paypal sme i da pomisli da postavi kao uslov nekoj drzavi.

Kladio bih se da je u stvari u pitanju par banalnosti i cista lenjost i nezainteresovanost nadleznih.

dr Giška

pre 12 godina

Ej ljudi poslujem preko pejpal već 2-3 godine iz Republike Srpske. Ekstra je... Želim braćo da ga što prije uvedete pa da se još više zbližimo ;-) Pozdrav sa Pala

Nece da moze

pre 12 godina

Za sve ove koji pisu da PayPal moze da se koristi tako sto prijavis adresu u Srbiji, ali izaberes neku okolnu drzavu - NE MOZE! Nekad je moglo, a evo bar 9 meseci (mozda i vise) ne moze. PayPal na osnovu prvih 6 cifara broja kartice prepoznaje da je kartica iz Srbije i ne dozvoljava registracije te kartice. Ko ne veruje, neka proba.

Evo i linka gde unosenjem prvih 6 cifara broja kartice dobijate podatke o poreklu kartice:

http://www.binbase.com/search.html


Dok ne izadjemo na ulice da protestvujemo zbog ove PayPal sramote, niko nece ozbiljno shvatiti ovo nase kukanje po forumima, sajtovima... Kad mogu malinari, gradjevinari, oruzari, taksisti i mnogi drugi, mogu i programeri...

Apache

pre 12 godina

@Čovek iz 23. veka

Sve što ste naveli je tačno. Srbija spada u grupu najmizernijih država koje nemaju Pay Pal. Ali kao što neko reče, u jeku pljuvanja na Ameriku (koja je orkestrirana od strane fašističke desnice)zaista je mizerno zbog toga se uzbuđivati. Ovaj narod je zaista neverovatno nedosledan.

glasač

pre 12 godina

Komično. Svake godine slušati isto. Agencija/uprava za digitalno šta ? Da li u ovoj zemlji ima ikoga ko se tako nečime konkretno bavi i ko bi bio sagovornik na tu temu? Naravno mislim od državnih institucija. "da planiraju da u narednom periodu uspostave svoje usluge i kod nas. Tačan datum znaju samo oni". Naredni period je pretpostavljam od sada pa do beskonačno. I, nemam komentara, ne bavimo se time je konkretniji odgovor.

mihajlo

pre 12 godina

"U prevodu, nekome u Srbiji se ne dopada da ljudi lakse, i bolje kupuju MNOGO JEFTINIJE stvari u inostranstvu, nego bi da ih deru ovde."
DOKAZ JE PRVA POMOĆ ZA AUTOMOBILE!
KUPUJTE DOMAĆE JER JE SKUPLJE, A I LOŠIJE!

Pal

pre 12 godina

Kakva ekipa... Torbica, Digitalna Agenda, Komtrejd... i svi se zalazu da PayPal dodje kod nas, verovatno da bi preko njihovih firmi isla lokalna integracija sistema za placanje...

Nikola

pre 12 godina

Ne radi se o kupovini samo,80% stvari mozes da kupis i bez paypala.Paypal je najbolji za biznis preko neta,tj da nesto prodajes strancima.

Dzoni

pre 12 godina

Poslednjih par meseci radim malo kao freelancer i pare dobijam preko Moneybookersa. Problem je sto me za tih 500 evra mesecno sto mi stize u banci gledaju kao nekog kriminalca - posle prve uplate su me zvali da potpisem formular gde od mene traze da napisem po kom osnovu primam i slicno. Kad sam u polu-sali rekao sta ako necu to da napisem, odmah mi pripretili Deviznim inspektoratom NBS i da mi pare nece dati... Pa pobogu donosim pare u zemlju, nisam na drzavnoj grbaci... Pored toga me plase sa nekih drugih strana da sam napravio devizni prekrsaj (to se valjda smatra nerezidetnim racunom, mislim na nalog na Moneybookersu), pa poreskom jer bih to trebao prijaviti kao licni prihod i sl. Sve to stoji, valjda, ali znam gomilu ljudi koji tako rade..ajd malo da se to uprosti i olaksa, veliki je potencijal da gomila mladih umesto da ide da sljaka napolje od kuce pokrene on line biznis i lepo zivi i plus unosi pare u zemlju, valjda to nesto znaci. Ja te pare i ovako sve odmah potrosim, drzava uzme na kraju svoj deo kroz PDV.
Dakle ajd malo da se rascisti procedura i da se ne osecam neprijatno kad idem u banku da podignem pare. Kad dodje PayPal, i prodam nesto polovno preko njega.. i sta onda? Da idem u poresku da prijavim prihod... da platim porez...?

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Ceo taj proces me kosta trecinu zarade, tako da svakog meseca bacim preko 600 evra u bunar.
--------------------------------------------
Ostavi email pa da ti pomognemo bar da redukujemo tih 600 € nepotrebnih troskova.
Pa ima nas masa u inostranstvu koja ima paypal

dejan

pre 12 godina

na ebay nije moguce otvarati bas mnogo laznih nalogq jel da bi se otvorio nalog morate ostaviti broj kreditne kartice, tacnu adresu, telefon itd. Neko rece problem postarina. Postarina za dosta stvari cak za Srbiju je besplatna ili se krece oko 10 dolara za slanje iz USA za paket do 2 kile, sto je oko 700 din. Problem Srbije, paypala i ebay-a uopste su iskljucivo nasi carinski propisi. sve preko 20eu se debelo carini, pa onda plus porez. To je stari dobar dinkicev zakon koji stiti nase monopoliste i uvoznike a nama namece da robu trece klase placamo i za 50% skuplje nego sto naprimer to sve isto placaju u USA ili EU. Tako i da stigne paypal bice dobar samo da bi kupili neku jeftinu stvar o 20 eu, premda mislim da ce se nasi evropejci setiti i na to da uvedu neku taksu, porez i slicno.

Vladimir

pre 12 godina

Ako je samo do placanja robe i usluga to je moguce i sada. Skoro sam registrovao Google Checkout nalog i na gomili mesta mogu da placam. Ono sto je problem je sto dosta tih firmi ne isporucuje robu u Srbiju. Da li ce PayPal pomoci tome? Nisam siguran.
S druge strane PP omogucava i da primite uplate i cini mi se da je problem u tome. Na koji nacin moze neko (npr freelancer) da bude u obavezi da ove prihode prijavljuje i placa porez na iste? Ako ne postoji ta mogucnost onda je realan scenario (ako PP dodje) da neka firma plate isplacuje preko PP. Uz sve troskove koji tu postoje opet bi to trebalo da bude povoljnije nego sto je sada. Manji deo ce biti placan kao i do sada (recimo iznos prosecne plate + porezi i doprinosi na to).
Da li neko kvalifikovaniji moze o tome da kaze neku rec.

MiIos

pre 12 godina

Meni kada je prijatelj rekao da Paypal nema u svega 5 drzava na planeti (!?), ja nisam mogao da verujem. Znam sta znaci 5 najzaostalijih drzava, to su ono, ostrvo sa 950 stanovnika bez struje, vode, vlasti, koje ratuje poslednjih 300 godina sa drugim ostrvo-drzavom sa 550 stanovnika sa 90% nepismenosti. I da Srbija bude medju tih pet???
Mislio sam, mora da je greska.

I onda odem na www.paypal.com/worldwide/ i vidim spisak ostrva... i trazim Srbija... Srbija... Sr... Sr... kad ono, stvarno nema.
Ladno smo bez preterivanja jedna od najzaostalijih zemalja na planeti.

Milisav

pre 12 godina

Aman bre... svaka 3 meseca u narednih 6 godina se objavi ovakav tekst. Samo sad nije rekla Maticka nego neko drugi.

Nije sija nego vrat :)

Aristotel

pre 12 godina

Zbog PayPala sam u poslednje 3 godine izgubio bar 20 musterija, a sto je moglo da mi omoguci da angaziram bar jos 10 stalnih saradnika (mozda i radnika sa platom). Zato nemam ni firmu, a ni drzava ne dobija pare preko poreza i doprinosa od mene.
Ovakvim majmunisanjem gubimo svi.
Zakoni o carini i o deviznom poslovanju su nam gori nego pocetkom '80-tih kad je bilo krivicno delo imati devize u dzepu.

Ljutko

pre 12 godina

Hoću da naručim bateriju za helikopter na daljinsko upravljanje. Nađem firmu u Austriji koja ih prodaje za 15 evra po komadu i upišem adresu za isporuku "Srbija" kad ono poštarina 20 evra! Promenim adresu na Mađarsku, a poštarina svega 6 evra. Drugo, sa Mađarskom važi i plaćanje VISA karticom i čekovima i PayPalom, a za Srbiju samo wire transfer koji košta još 20 evra kod domaće banke. I naravno kada to stigne na carinu onda me još i oderu ko majmuna. Pa sad vi pričajte da li smo zaostali za svetom i Evropom? Naravno da jesmo i to mnogostruko! Tužni smo..

Dejan

pre 12 godina

Opet ista poznata prica. Monopolisti preko politicara i stranaka koje su potkupili ne dozvoljavaju razvoj male privrede i izlaz iz ovako lose situacije za narod.

Osim toga treab ukinuti zaista smesan i nepravedan zakon jer kada budem krenuo ozbiljno da radim tuzicu za to drzavu Vrhovnom sudu i sigurno dobiti. Da li neko normalan misli da smo svi veverice pa da nam naplacujete carinu i PDV na troskove slanja? Sve cemo to dobro naplatiti i kada bude pocela da se rusi kula od karata objasnicu i svim ostalima koji su ikada nesto narucivali i uvozili iz inostranstva kako da tuzi drzavu. Pa samo zbog toga cete da bankrotirate.

A posto se pravite pametni ja sam nasao resenje i otvaram firmuj u inostranstvu gde paypal funkcionise a drzava ce da dobije jednu veliku 0 od poreza i svega ostalog sto budem privredjivao prodajuci u nasoj i drugim zemljama preko interneta. A da stvar bude jos bolja kada ovo krene dacu besplatan savet i upustvo svima koji budu hteli na slican nacin da naplate od drzave ono sto im drzava vec godinama krade.

Sto se tice monopolista njima su vec odbrojani dani. Kada bude uletela roba po realnim cenama na nase trziste videcete kako ce Delta i ostali lopovi da bankrotiraju jer im niko vise nece kupovati ruglo od patika za 150 EURa koje inace kod Kineza kostaju 30tak Evra.

Vasko

pre 12 godina

Ups ja nisam znao da je zabranjeno da imamo racuna u inostranstvu. Ja ih imam 4 u stranim bankama. A da, ne pada mi napamet da ih otvaram u Srbiji :)

Gradjanin

pre 12 godina

Vazno je da oni u skupstini primaju plate, a zakone da olaksaju internet trgovinu ne moraju da menjaju. Kad budu sad sisli sa vlasti, nek idu u penziju, jer se nece vise vracati.

BlockOut

pre 12 godina

Vazno je da su usvojili vecinu evropskih zakona, koji se ticu toga da mi placamo za ovo ono, dadzbine za ovo ono, porezi, naknade ... itd. A kad je red da oni pomognu vecini nas, koji sbog pisljivog paypalla godisnje gube najmanje 5-10musterija jer nemaju drugi nacin da plate nama ovde (pogotovu iz USA) onda mi mozemo samo da kukamo. A zasto bi usvojili, kako bi posle zaradjivali posle ovi monopolisti u srbiji, koji prodaju robu skuplje nego sto kosta u samoj evropi, a o brzini nase carine/poste i naplacivanju carine na neke proizvode od 50-200$ od same cene porucene robe da ne govorim.

ps. Porez nisam platio 2godine, niti cu, kad mogu bogatasi da koriste rupe u zakonu, i da muljaju mogu i ja ;)
Pa da vidimo ko je bezobrazniji, vi ili ja!! Bagro lopovska! Ni dinar vam vise ne dajem za bilo sta!

naky

pre 12 godina

Ponizavajuce je koliko je vlast u ovoj zemlji bezobrazna. Ne mislim da ce PP skoro doci u ovu nedodjiju. Postoji alternativa, malo komplikovanija, ali ne placate porez smradljivoj drzavi. U Bosni, Hrvatskoj, Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj PP radi normalno. Otvorite racun u drzavi koja vam je najbliza i tako radite. Jednom mesecno predjete granicu i uzmete svoju kinticu :) Ja moram da se raspitam za penziono osiguranje za nerezidentna lica u Austriji. Ne znam da li je moguce da ja uplacujem tzv. privatnu penziju u drugoj drzavi. Necu da im dam ni u penzioni fond! :P Od mene krasti nece !!!

pametan

pre 12 godina

Pa naravno da ce doci, samo se ne zna kada...to i jeste problem.. Zna se i da ce neki meteorit da udari u zemlju 100% samo se ne zna kad tacno.....Iskreno ne znam koja je svrha clanka, jel ovo treba da bude clanak informativnog karaktera ?

wlado

pre 12 godina

a ma ljudi, nije paypal samo za placanje preko interneta, vecina ljudi koji cekaju na paypal(i ja) cekamo zbog uplata za nase usluge, da li je to programer koji radi za francusku firmu, web dizajner koji radi za FOX, kladionicar koji je zaradio brdo para na bwin, broker koji ima para na forexu...ne bitno !


bez paypala ne moze da se funkcionise poslovno sa svetom, pa ja sam pre mesec dana hteo da posaljem neke pare u brokersku firmu za ameriku, a u raiffeisen banci su mi trazili predracun da bi drzava srbija videla sta ja to kupujem tamo?

a ja ne kupujem nista, nego sam slao pare na svoj racun....i naravno da nisam uspeo na taj nacin....sramota...

Zmaj

pre 12 godina

Tako! Odmah nam recite koji propisi konkretno treba da se izmene. Sad bar znamo da do 2015 nece biti izmenjeni imajuci u vidu rad nase skupstine. Da se odmah okrenemo nekim drugim mogucnostima posto znamo da ovi nec eu Srbiju jos 4-5 godina...

lemmy

pre 12 godina

Ha,ha,ha pa koliko godina vec ovi nasi pricaju o tome i nista.Ljudi nemojte se paliti jer od toga nazalost nema nista.Nasa carina i ostali propisi su prilagodjeni uvoznickom trgovackom lobiju na celu sa cika Miskovicem i njemu par likova slicnih (cijih prezimena trenutno nemogu da se setim) i kao takvi se nece menjati i prilagodjavati normalnom svetu.Dokle god nas oni deru sa cenama jer smo zatvoreno trziste za njihovu konkureciju i ostvaruju extra profite iz kojih jednim delom finansiraju opoziciju i stranke na vlasti mi cemo biti crni Kongo u Evropi.Tako da od internet kupovine,paypala pa i od normalnih trgovinskih lanaca nema nista,barem ne u skorijoj buducnosti.A ovaj clanak je u fazonu kao i desetine pre njega ili izjave gospodje Jasne Matic - samo sto nije (sto znaci nikad).

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

citajte aktivisti, lepo sam kucao i dobijao minuse cemu sluze clanci o nenormalnim zaradama preko neta, oni koji nemaju para da kupe radno mesto ostace i bez ove vrste prihoda:
"U ministarstvima su dosta propisa unapredili i pripremili značajne olakšice, a prvi rezultati mogu se očekivati već sredinom septembra. To će otvoriti prostor da se normalno trguje preko interneta, da se poveća obim ljudi koji prodaju i kupuju elektronskim putem, te sigurno i da servis kakav je Pejpal dođe u Srbiju"

i to jos izjavljuje vesa komtrejd. sta ima on da izjavljuje u ime ministarstva? zar je on ministar?

Flash

pre 12 godina

Joj krvi bih se napio ovim politicarima koje nije blam da izadju svake godine i trube istu pricu! A po zakonu ne smem da imam racun u inostranstvu a u ovoj srbiji mi odbijaju uplate jer polu pismenim sluzbenicima iz banke je sumnjiv taj 'google' kao uplatilac. E, ma, iznervirao sam se..

Jadomir

pre 12 godina

Pa ono jes' sto bih placao 6 $ Old Navy pantalone u Americi kad mogu ovde da ih kupim za 9.000 din!!!
Radim na Net-u vec dve godine, imam virtuelne racune na vise mesta i nekoliko fizickih off-shore racuna u zemljama tipa Saint Kitsis and Nevis - jeste, to je drzava, ima 250 km2 teritorije i 50.000 stanovnika, ali moze da se prima i salje novac sa PayPal-a.

DPolitika

pre 12 godina

Dok nasa drzava sredi svoju administraciju da olaksa svojim gradjanima zivot i omoguci servis kao sto je paypal vecina gradjana koji znaju kako da ga koriste oticice u neku normalnu zemlju gde nisu na vlasti osobe koje nevole svoje gradjane vec samo vole da im komplikuju zivot i kroz razne namete pokupe pare....

dejan

pre 12 godina

na ebay nije moguce otvarati bas mnogo laznih nalogq jel da bi se otvorio nalog morate ostaviti broj kreditne kartice, tacnu adresu, telefon itd. Neko rece problem postarina. Postarina za dosta stvari cak za Srbiju je besplatna ili se krece oko 10 dolara za slanje iz USA za paket do 2 kile, sto je oko 700 din. Problem Srbije, paypala i ebay-a uopste su iskljucivo nasi carinski propisi. sve preko 20eu se debelo carini, pa onda plus porez. To je stari dobar dinkicev zakon koji stiti nase monopoliste i uvoznike a nama namece da robu trece klase placamo i za 50% skuplje nego sto naprimer to sve isto placaju u USA ili EU. Tako i da stigne paypal bice dobar samo da bi kupili neku jeftinu stvar o 20 eu, premda mislim da ce se nasi evropejci setiti i na to da uvedu neku taksu, porez i slicno.

Boki

pre 12 godina

Ovi iz ************** ostadose kratki za vremensku odrednicu u svojoj izjavi.
Inace i ja mogu da budem, recimo, savrsen meteraolog recenicom "bice sigurno lep dan".

bandere cekaju

pre 12 godina

Ljudi, a obratite paznju na ovo "U ministarstvima su dosta propisa unapredili i pripremili značajne olakšice, a prvi rezultati mogu se očekivati već sredinom septembra. To će otvoriti prostor da se normalno trguje preko interneta, da se poveća obim ljudi koji prodaju i kupuju elektronskim putem, te sigurno i da servis kakav je Pejpal dođe u Srbiju", navodi Jevrosimović. Mislim da nam se ne pise dobro i kada stigne Pejpal. Ne treba zaboraviti da je lopovska banda na vlasti

Srdjan, N. Sad

pre 12 godina

Većina skupštinskih poslanika verovatno nema pojma šta je paypal. S druge strane, naša Vlada ne ume ili neće da prati svetske ekonomske aktivnosti i ne prepoznaje mogućnosti koje elektronsko poslovanje nudi ama baš svima, bez obzitra gde su.

Lala

pre 12 godina

"Precizan datum kada će se to desiti ne može da se odredi jer bi kamen spoticanja mogli da budu naši propisi, koji ne stimulišu internet poslovanje...."... Pa naravno da propisi ne stimulisu internet kupovinu jer u tom slucaju ne mogu da se "ugrade" tajkuni.Jednom prilikom sam se zaprepastio kada sam na spisku zamalja ugledao Etiopiju,Somaliju i kojekakve zemlje, a od Srbije ni traga ni glasa.STRASNO ovi iz vlasti nas tretiraju kao obicnu .....!!!!

gost

pre 12 godina

Sigurno će pasti sneg, kiša, posle kiše sigurno će i sunce zasijati, sigurna je i smrt, ali pejpal nije siguran. NBS i da donese tu odluku da građani Srbije mogu da otvore račun u inostranoj banci čeka nas skupština Srbije. Tu se svaka dalja priča o mogućnosti sigurnog dolaska pejpala u Srbiju završava. Tu više nema sigurnosti dolaska nečega i prelazimo u sferu beskonačnosti. Tu su samo sigurne njihove plate, njihovi letnji odmori i menza za koju su spremni da se bore do poslednjeg poslanika :)

mali radojica

pre 12 godina

Sve vam je lepo u komentaru obajsnio@niko. Dakle, dokle god u ovoj banana drzavi vedri i oblaci monopol dotle se nece ni Paypal ni drugi oblici elektronskog placanja pustiti da prigvire na ove prostore. To je vrlo jednostavno, i nemojte misliti da ce ova gomila drzavnih cinovnika, politicara i kojekakvih parlamnentaraca dopustiti da narodu bude bolje a njima da se smanje prinadleznosti. Mi smo ti koji zivimo i radimo da bi njima bilo lepo i da bi oni sebi trpali pare u dzep. Niste valjda mislili da cete poceti da prolazite jeftinije pri kupovini ili nedaj Boze da kupujete sta vam je lepse bolje i pristupacnije. Srbija je ovo brale ima da se radi i zivi kako ti strucnjaci kazu.

billy

pre 12 godina

Ma i kad dodje [tog jednog lepog dana] necemo mi imati mnogo vajde od njega - u pocetku - i to ko zna koliko dugo - moci ce samo da se kupuju stvari online a ne da se prodaju sto bi nam mnogo vise znacilo! Toliko mladih kreaativnih ljudi u ovom gradu i u ovoj zemlji koji nemaju posla i snalaze se na razne nacine a realno bi mogli da zaradjuju ozbiljan kes online kad bi imali uslove... Ne znam samo dokle cemo cekati da se ovi slepci iz vlasti osveste i shvate da je buducnost poslovanja online a n e offline i da bi trebalo konacno da promene svoje rigidne zakone koji skode svima!

realista

pre 12 godina

Ljudi zaboravite na PayPal i snalazite se okolo jer se u Srbiji ništa ne dešava "uskoro" sem ako nisu u pitanju velike pare koje treba da završe u džepovima naših političara.
PayPal kaže da su kamen spoticanja neki naši propisi a sa druge strane naša vlast tj. S.Marković kaže da "ne postoje nikakva zakonska ograničenja..." ovo je tipična igra vlasti kod nas po sistemu, "ko su oni za nas, treba da nas mole da im dozvolimo da dođu, da nam donesu darove i privode redovno žrtve"...
A sa druge strane ono što je "Djoka iz Londona" rekao je potpuno realna situacija, ovde su ljudi jednostavno takvi, malo je poštenih i moralnih do te mere da čak i kad vidi šansu da nešto ukrade ili dođe do neke koristi na tuđu štetu, tu šansu ne iskoristi već upozori da se to ispravi, većina bi ovde zgrabila što više može i još prenela vest dalje da što više njih zna... Ako ne verujete isprobajte, ostavite nešto lepo, ne mora čak ni da bude skupo, ispred vaše kuće, ispred vrata stana pa da vidimo dal će neko da vam zakuca sa rečima "zaboravili ste ovo napolju" ili će "mamac" nestati bez traga i glasa...
A onda tu je i sledeći put razvoja situacije: zamislite dođe PayPal i sve bude super u startu ali onda krenu žalbe naših "proizvođača" opala prodaje, isti proizvod kao naš kupljen preko interneta košta 5puta manje, bla-bla i ubace buvu političarima "zašto mi ne bi povećali sve moguće takse i tako povećali cene inostranih proizvoda taman da budu skuplji od domaćih???" možda deluje smešno ali to je nivo na kojem se ovde razmišlja, nažalost...

Iskreno, ja da sam neko ko vodi PayPal, zaobilazio bi Srbiju dugo-dugo... a svima koji bi kupovali preko neta na pošten način predlažem da se snađu, kao i ja, ima ljudi ih okolnih zemalja koji mogu i hoće da pomognu čak i bez zarade, kupe za vas bilo šta, malo je duži proces a treba ipak i tim ljudima nešto dati za uslugu ali opet je mnooogo povoljnije.

i na kraju primer:

http://www.ebay.com/itm/Dental-Lab-MARATHON-Handpiece-STRAIGHT-CONTRA-ANGLE-/120712220626?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1b024fd2

isti ovaj proizvod kod domaćeg zastupnika košta 32.000 din ??? Ko je tu lud a ko zbunjen!!!

Ivan

pre 12 godina

Odgovor na pitanje kome ne odgovara je jako prost. Banka Intesa u Srbiji ima monopol na online plaćanje i oni blokiraju celu priču.
Ja već dugo kupujem stvari preko neta u Srbiji i nisam imao problema, ali problem je kada nekom trebam da implementiram njihov sistem. Traže bolesne uslove da bi ste dobili njihov sistem i jednostavno je nemoguće ispuniti ih.
Na kraju krajeva, postoji još puno drugih sistema za primanje i slanje novca iz inostranstva, pa pitam zašto niko nije njih spomenuo?

Dejan

pre 12 godina

Evo ovako, zasto je potreban Pay Pal, prvo, ima ljudi i ovde koji rade elektronsko poslovanje, oni koji ovo rade znace o cemu pisem, neka se samo sete naplate novca putem EPASSPORTE-a i cuvenog njihovog bankrotstva, a onda se pojavio ALERT PAY i opet ista stvar, a da biste dobili teskom mukom stecen novac (devizni) ili morate da te iste devize pretvorite u dinare, po ko zna kojem kursu ili ako imate srece da dobijete novac na devizni racun e tu nastaju muke, tj provizije za sve i svasta i kao sto rece vec neko, trecina te zarade odu nekom ni ne znas kome a od tvojih teskom mukom stecenim parama ni traga. Moj slucaj, sa ALert pay-a prosledim novac mojoj banci, ne zelim da ih reklamiram, oni mi odbiju prvo 12 a onda i 18 $ kad su te iste pare "legle" na moj racun, tako da sam ostao "tanak" za CITAVIH 30 $ da ni sam ne znam zasto. E toliko o tome zasto je PAY PAL potreba, ogroman broj elektronske naplate se vrsi preko njih i to je cinjenica, ma koliko to nekom zvucalo smesno i glupo.

Dea

pre 12 godina

@(svi (ni)su isti Možeš li da navedeš koji ti je taj distributer i na koji način to funkcioniše. Ako si voljan, stvarno mi je potrebna ta informacija.

Boban

pre 12 godina

A da li vi znate da recimo Somalija može da ima PayPal.
Znači, somalijski pirati otmu brod, i kažu ovako:
"Truli kapitalisti. Oteli smo vam brod sa ljudstvom! Ako ga želite nazad uplatite sumu od 500,000 američkih dolara na naš PayPal nalog: somaliapirates@hotmail.com"
E pa se vi onda češite u kakvoj rupi od države mi živimo.
A druga stvar, PayPal priča o tome da će ući i u Srbiju, ali za prvo vreme samo jednosmerno. To znači, ti natočiš na PayPal sumu, i trošiš. Ali niko neće tebi moći da natoči kintu za usluge (tipa freelanceri i ostali koji na ovaj ili onaj način zarađuju online).
A šta mi pričamo uopšte o internetu... Prijateljici Google poslao ček za AdSense i još ga nije unovčila (a ček je inače bio za Jun mesec).
Jednom rečju - sramota!

William Wilson

pre 12 godina

*****.
uostalom trebaju nasi silni trgovci-preprodavci da se 'ugrade' milion puta da bi ziveli od neceg, nece valjda da oru njive?

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@Milos

Nisi ti to dobro razumeo, PayPal postoji na tim malim ostrvo-državicama, PayPal ne postoji u:

Avganistanu, Kubi, Iranu, Iraku, Libiji, Severnoj Koreji i Srbiji (znači 7 "država" a ne 5) ;)

Inače interesantno je da je PayPal prisutan recimo i u Somaliji, Ruandi...

Pitam se ponekad šta se ono desilo 5. oktobra? ... izgleda ništa bitno.

PayPal

pre 12 godina

Kada naš voljeni guverner bude promenuo svoju odluku kojom se zabranjuju računi u inostranstvu, tek onda možemo da se nadamo da će PayPal doći kod nas.
Do tada nije moguće.

Evo likna gde može da se pročita ova famozna odluka:
http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/dev/ds_rezidenti_devize_ino.pdf

Nenad

pre 12 godina

Imamo mi krš toga da rešimo, kako bi smo pod normalnim uslovima mogli online da kupujemo i prodajemo dobra. Paypal je tek delić priče. Evo, na ličnom primeru. Kupujem kendo opremu online. Oprema tog tipa se ne proizvodi, ne uvozi u i ne prodaja u Srbiji. Nema je nigde. Prisiljeni smo da je kupujemo iz inostranstva. Skoro sam kupovao opremu u vrednosti od, otprilike, 100E. Transport sam platio nekih 30E. Po stizanju na aerodrom u Beogradu, domaći predstavnici kurirske službe (tačnije njihova špedicija) kojoj sam već platio transport (onih 30E), naplatili su mi dodatnih 70E uslugu carinjenja (ja, kao fizičko lice, nemam pravo da carinim robu koju sam kupio...moram da platim 70E da to neko pravno lice - špedicija, uradi umesto mene). Carinska služba mi je naplatila carinu u iznosu od oko 40E. Dakle, sportska oprema koju sam prodavcu platio 100E me, sa isporukom na kućnu adresu, košta otprilike 240E - 100 Evra za opremu i još 140 Evra ostalima. Obrni, okreni...ne pada mi na pamet više ovo da radim. U Budimpešti se može naći sportska oprema za kendo. Ja za 140E, koliko platim preko cene opreme, itekako mogu da stignem do Budimpešte i vratim se. Usput ću taman malo obići i grad. Tako da, poštovani sugrađani, Paypal rešava problem bezbednijeg plaćanja, rešava problem kupovine kod online prodavaca koji insistiraju na ovom servisu, ali vam neće rešiti problem dranja kože kad god nešto, kao građanin Srbije, kupite iz inostranstva.

abc

pre 12 godina

Ljudi, mozemo da kukamo po po forumima po ceo dan ali nista se promeniti nece. Moramo da nadjemo nacin da ozbiljno, ali ozbiljno, pritisnemo ovu bagru na vlasti. Treba nam neka akcija sirih razmera, skupljanje potpisa, lobiranje (kod NVO, stranih ambasada, necastivog ako ne moze drugacije) sve u svemu vlast treba pritisnuti i to tako da boli. Sto se tice internet poslovanja ova kvazi drzava sistematski sprovodi atparhejd nad sopstvenim narodom (a i ne samo sto se tice internet poslovanja). Potrebno je ukinuti placanje carine i PDVa na postarinu, podici limit za vrednost robe koja se ne carini, uvesti jednostavna carinska pravila a ne da neko tumaci zakon kako mu se svidja i kako ga podmitite.
Ova drzava je gora nego MATRIX i svi smo robovi jedne velike iluzije koja se zove 5. Oktobar!

My name is Bond, James Dean

pre 12 godina

Problem sa dolaskom/nedolaskom PayPal-a nije u tome da se ne može kupovati ništa u inostranstvu, jer to nije tačno, nego u tome DA SE NE MOŽE NORMALNO PRIMATI NOVAC iz inostranstva.

Imam karticu kod Intese sa kojom mogu da platim/kupim šta god hoću u inostranstvu. Ako sam toliki mazohista, platiću još 200 % našoj carini za to što sam kupio i dobiću ga.

Nije to problem.

Ako prodam svoje usluge strancima kao pojedinac, dakle ne kao firma, naše banke tražiće mi fakture ili bilo kakve dokaze o poreklu para za iznose veće od 50 evra.

TO JE PROBLEM.

Naša država ima zakon koji se tiče tzv. "pranja para" zbog koga ja ne mogu legalno da dobijem novac na svoj račun ako odradim posao za nekoga ko nije iz Srbije.

Suština: država Srbija me sprečava da LEGALNO zaradim i UNESEM novac u Srbiju. Istovremeno, ni malo me ne sprečava da kupim šta god hoću u inostranstvu, tj. dozvoljava mi da IZNOSIM novac iz zemlje.

Ako neko nije razumeo: TO JE PROBLEM.

Umesto da me država motiviše da što više novca unesem iz inostranstva, pa ako pređem zakonski limit od oko 2 miliona dinara prihoda godišnje da joj platim i dodatni porez, ona me sprečava da zaradim a ako i uspem da se uklopim u sve besmislene propise, većinu para će uzeti banka a ne država.

Idealna situacija bi bila da mi naručilac posla plati preko PayPal-a, ja taj novac prebacim na račun u srpskoj banci i od toga živim. Ako pređem limit, plaćam porez i to je u redu. Usput, uplatim sebi za penziju pa država ima i od toga koristi.

Realna situacija je da bi trebalo da imam račune u inostranstvu (koji su zakonom zabranjeni) da bih dobio novac. Porez i provizije uzimaju strana država i banke a Srbija od toga ima 0 % koristi.

Ovi koji su napravili takve zakone su ili za lobotomiju ili im je ista već urađena. Da država donese zakone koji su protiv nje same - to može samo u Srbiji.

Dragan

pre 12 godina

Ej bre nemoj da se palite bezveze...i da dodje PAYPAL u Srbiju ima da si odu posle par meseci i da im vise ne padne na pamet da se vrate u nasu zemlju... pa bre zamisli da nashi shabani izotvaraju naloge na eBay i pocnu da prodaju "imaginarne stvari"... vec vidim ponude za "original" parfeme, "original" garderobu i ostale stvari... i ne znam zasto ali imam osecaj da ce vecina da iznaprima uplate za svakojake nepostojece stvari koje nude na eBay i da jednostavno otvaraju nove naloge itd itd a prethodno pokupe kintu od lakomih stranaca...ej bre ljudi pa gori smo od Nigerije,Obale Slonovace ili Somalije... bolje da PayPal i ne dolazi da se ne shiri bruka o nama po svetu...
(Djoka iz Londona, 7. septembar 2011 01:55)

Govori u svoje ime nemoj u ime svih nas, ja paypal koristim vec 4 godine iz Srbije i preko njega mi mesecno lezu preko 600+eura, poslom kojim se bavim i paypalom ja imam solid zivot, a sto se tice ebay-a pa baci pogled malo na ostale proizvode i zemlje, sta je sa vijetnamom, Indija..itd pogledaj sta se prodaje.. paypal ima svoj sistem kako lako da eliminise sve sto mu tamo smeta a kada bude dosao 24 Septembra i u Srbiju e tada bih voleo da vidim nekog ko ce pokusati da prevari na bilo koji nacin paypal ili ebay, glupost... Jer na bilo koji nacin manipulacija tamo donosi samo prijavu, zakon koji vazi na paypalu, od 24.9 vazi i u Srbiji... Da smo najgori, pa i nismo... :)