Subota, 20.08.2011.

00:05

Gorivo u Srbiji očajnog kvaliteta

Međunarodni centar za kvalitet goriva svrstao Srbiju na začelje liste zbog visoke koncentracije sumpora, koju dozvoljava domaća regulativa.

Izvor: Danas

Gorivo u Srbiji oèajnog kvaliteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

D..e mogu da prebacim iz tacke A u B i nogama. A vozim iz zadovoljstva

pre 12 godina

@fun-da-mental, Vlada

Ha, ha, ha ! Sportski auto na plin, to bese "oksimoron" , jel tako ?

Vasko

pre 12 godina

Cekaj jel ste hteli da branite Kosovo? Pa jedan od nacina da se odbrani Kosovo jeste i najskuplji benzin u regionu. A zasto? Pa skoro milijardu evra se godisnje prospe na bajku o Kosovu. To mora da se skupi od nekle. Znaci hteli ste da budete patriote sada izdrzite plate od 250E i benzin od 1.3 E. Oba ne moze a svaka odluka u zivotu se PLACA. Nema nista dzaba.

Vlastimir

pre 12 godina

Ma to je neka teorija zavere...Opet nas ne vole ovi sa zapada ..Sad će Još ispasti da smo najgori u Evropi...Ma nemoguće...He,he...Skupo su nas koštale 90-te.

fun-da-mental

pre 12 godina

@vlada: Sportski auto star 20 godina sa ugrađenim plinom je prava referenca za merenje potrošnje goriva. Al' kad bi se zezali.

miran

pre 12 godina

"Međunarodni centar za kvalitet goriva svrstao Srbiju na začelje liste zbog visoke koncentracije sumpora, koju dozvoljava domaća regulativa."
Kakve to veze ima kad MI, u Srbiji imamo NAJVISI standard u Evropi za komplet "prve pomoci"! Onaj u Evropi koji je tri puta jevtiniji od domaceg NE zadovoljava domace (SRPSKE) standarde! ****

x

pre 12 godina

a sta u srbiji nije ocajnog kvaliteta,pocevsi od vlasti pa do ovog napacenog naroda koji cuti i trpi,pa nek trpi onda,samo neznam dokle ce.

vaseime

pre 12 godina

Za gorivo je izneta neka analiza, koja je porazavajuce.
Nisam siguran da bi bolje rezultate dala i analiza hleba, mleka i jos ponekih bazicnih zivotnih namirnica...

Zalosno...

Aj, uzdravlje

Vladimir-NS

pre 12 godina

Ja radim u rafineriji,i mogu da vam kazem,i pravi se skoro najlosije gorivo.

U sustini,sirovina je krs,tako da se ne moze dobiti dobro gorivo.

Drzava uzme i vise od pola,kada je cena u pitanju.

Zalosno.

radnik NIS-a

pre 12 godina

Na ovakvo gorivo,
cena ne bi trebala preci 70 din.

Kada izadje iz fabrike,jos tih famoznih 18%,
i to je to.
Kakve bre akcize i ostale gluposti.

Gorivo nam je lose,
i ekoloski,i kalorijski,i oktanski.
Sumnjam da nase gorivo prelazi 90 oktana,nema on veze sa 95.

Kada bi se moglo,uzorak i na proveru u inostranstvo.
Bio bi u pravu.

goran

pre 12 godina

Kakva glupost!Verovati strucnjacima koji Albaniju stavljaju u rang sa najrazvijenijim zemljama Evrope! Ljudi, razmislite malo! Gde je tu logika?

Alfa

pre 12 godina

mene je inspekcija *** kada sam pokusao da prijavim los kvalitet Evro BMB98 goriva na Avia pumpi kod plavog mosta (ECU je vracao paljenje na bezbedniji nivo vise nego sa Evropremijum 95... motor u autu mi je inace optimizovan za 98 oktana gorivo)

Zile

pre 12 godina

Prosto neverovatno koliko bivsi jugosloveni vole ovaj sajt. Sudeci po komentarima odnos je 3:1 u prema Srbima.
Nevalja, nevalja, nevalja.... !!! :-)

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Воѕите Ладе и Москивиче, па ће свако гориво бити добро.
Ко ово критикује, директно лаје на нашу власт и браћу Русе.
Не играјте се - имат ће те посла самном.!!!

Ritter

pre 12 godina

i sa svim tim olovom, benzenom i suporom u tim koncentracijama u vazduhu da li se iko jos pita otkuda toliki procenat kancera u Srbiji, narocito po gradovima.

Vasko

pre 12 godina

Pa to je zbog toga jer su Srbi takav narod. Najobicnije kukavice i strine. Srbina je veoma lako dresirati i hraniti ga ***** i on ce jos da se zahvaljuje. Ako tako i treba i samo napred neka gaze dok svi ne pocrkaju. Ja gorivo, kad sam u Srbiji, vec poodavno kupujem kod prijatelja za 30% manje od regularne cene koje mu stize iz jedne nase susedne zemlje i ne pada mi napamet da ikad vise jedan litar kupim u Srbiji na pumpi. NIKAD. Evo danas natocih u Makedoniji evro dizel za 1.08 E litar. Prosecna plata veca nego kod nas. Dovoljno?

los kvalitet a visoka cena

pre 12 godina

@Simke, 20. avgust 2011 09:26
NISovo gorivo je bilo loseg kvaliteta i skupo i pre nego sto su ga kupili Rusi.
Naravno NISu se moze,je mu je uredbom iz 2001. dat monopol na preradu nafte,sto mi kao kupci placamo visokim cenama i losim kvalitetom.Naravno taj monopol mu je dala vlada koja se hvali navodno liberalnom i trzisnom ekonomijom.Kako da ne.
Pri tome isti taj NIS se hvali kako ima dobit,a odakle mu ta dobit nego zbog previskih cena koje mu vlast odobrava.A onda tu dobit prebiju sa gubicima iz prethodnih godina i ne plate ni dividende ni porez na dobit.
I isticu svoj znacaj za budzet kao oni uplacuju ne znam koliko procenata budzeta,a to su u stvari akcize i pdv koje oni samo naplate od nas kupaca i uplate u budzet.Uplate u budzet nase pare,a onda sebe predstavljaju kao najznacajnijeg doprinosioca budzetu.Nije nego.

hronolog

pre 12 godina

Ova Dragoslava je na platnom spisku NIS-a i to svi na mašinskom znaju, a opet niko ništa ne preduzima. Tuga, i onda ona treba da mi objasni da je gorivo u stvari super kako je bilo i kako, evo, samo što se nije poboljšalo samo da se strpimo i još malo rusima da plaćamo to đubre puno sumpora. Atanackovića ne bih komentarisao...

Pop

pre 12 godina

Minimum kvaliteta, maksimum cene (i bez akcize), crpljenje domaće nafte bez odgovarajuće nadoknade, je poslovna politika Gasproma u Srbiji, koja im je omogućila profit u prošloj godini od 16 mlrd dinara, a javno su obećali da neće ništa ulagati dok ne prođu izbori sledeće godine.
Što li tek sada pišete o tome kada se zna od 2007. da se bezolovni benzin (sa tom količinom sumpora) i D2 ne toče nigde u Evropi sem u Srbiji.

XXX

pre 12 godina

U julu sam krenuo u Crnu goru i na MBG pumpi sam sipao 40 litara plina u Renault 19 1.7 koji ne trosi puno po gradu a kamoli na otvorenom putu.Kada sam dosao do Cacka slucajno primetim da merac plina pokazuje da sam na rezervi.U tom trenutku sam se oladio jer sam isao nocu iako sam imao benzin.Kada sam dosao na Zlatibor i napravio pauzu pogledao sam merac na boci i vidim da sam u crveno usao.Sipam 30 litara na Zlatiboru i krenem dalje.Dosao sam na more i ostalo mi nekih 15 litara(odprilike).Malo sam se vozio po CG i na nekih 10L sipao sam u Sutomoru jos 40L po 75 dinara.Verujte mi dosao sam u BG sa tom kolicinom i jos mi je ostalo plina za par dana.Hocu da kazem da je ili veoma los kvalitet plina na MBG ili su me zesce pokrali.

Jovan

pre 12 godina

Dok u Hrvatskoj INA proizvodi gorivo od prošle godine Euro 5 norme, u Srbiji još nisu ni na Euro 1 normi. U Srbiji su prestali da sada proizvode gorivo sa olovom, koji se u Hrvatskoj ne proizvodi već 10 godina.

Mashinovodja

pre 12 godina

Pa šta ako nam je gorivo najgore? Ali zato je najskuplje u regionu. Ne može se biti najbolji u regionu baš u svemu, zar ne?

Ja vozim auto koji je sada star oko 9,5 godina. Za to vreme morao sam da zamenim jednu sijalicu prednjeg fara, akumulator i auspuha komada 2. Ono prvo dvoje je normalno, ali oovo poslednje nikako. Da ine govorim o tome da originalni zadnji lonac i cev koštaju 120 EUR. Prvi auspuh je pregoreo posle dve godine. Od tada više NIKAD nisam kupio benzin na Jugopetrolovim pumpama. Kad god je prilika, točim kod OMV-a, a ako ne ne mogu, onda kod nekog drugog, ali ni za živu glavu kod Jugopetrola ili Lukoila. Možda je zato drugi auspuh potrajao više od 6 godina. Ovaj treći zasad tek počinje da pušta pomalo uznemirujuće zvuke, ali izgleda da smo još daleko od urlanja "tata, kupi mi nov auspuh!"

Velibor

pre 12 godina

Sasvim opravdano! Mi bismo hteli i visok kvalitet i niske cene! E pa, njet! Dobićemo visoke cene i nizak kvalitet!
Tražili ste - gledajte!

Maja

pre 12 godina

Ne dajte se zavarati ljudi, nas benzin je dobrog kvaliteta. Vozim vec 15 godina, gorivo iskljucivo tocim na nisovim pumpama i nikada nisam imala apsolutno nikakvih problema, niti s druge strane, smanjenu potrosnju kada tocim na nekoj od pumpi u zemljama u regionu.
Kada vidim ovako veliki broj tekstova na slicnu temu, u jako kratkom vremenskom periodu, tipa "gorivo nam je najskuplje i najgore na svetu", a iz iskustva znam da nije tako, mogu samo da zakljucim da se radi o hajci na investitora. Grci i Austrijanci nas vole i daju jeftin i kvalitetan benzin?

Realista

pre 12 godina

Ipak mislim da je sve ovo igranka namenjena da se NIS iskompromituje, pa gospodo nije samo nisovo gorivo na pumpama u drzavi,pitajte privatnike sta uvoze i kako kontrolisu kvalitet,a sve ove izjave gospodina Atanaskovica su neistinite.

s t v

pre 12 godina

Moj auto trošio je 8 do 8.5 l TNG kada sam ga vozio u Bugarskoj.
U Srbiji troši od 12 do 14 l pri istoj vožnji.

Kvalitet je mnogo lošiji, ali to smo znali odavno.

Mađar

pre 12 godina

A kažu da je samo u Mađarskoj skuplje (kvalitet da ne računamo).

E pa draga lažovska gospodo, tamo je porez 25% kod nas je 18%.

Kad se samo setim kako su svi likovali i radovali se Rusima, kao da dolaze spasioci. Oteli Vojvođanim firmu, prodali je za dž, pare u Beograd, a sad kukanje. Pa niste bolje ni zaslužili. I ovo gorivo je odlično kakvo bih ja vama dao.

Naftas u penziji

pre 12 godina

Najlosijeg kvaliteta i jos najskuplje. Zato je drzava i podigla akcize na uvozne derivate a onda i domacu proizvodnju izjednacila sa uvoznim.Cist lopovluk.Rafinerija Nafte Pancevo je najgora rafinerija na svetu. Cak i ruske rafinerije proizvode gorivo blizu evropskog kvaliteta. Ja sam kiupio auto i non stopmi se pali lampicazakvalitet goriva.Niko zivi u ni jednom ovlascenom servisu ne moze da nasteluje dase ta lampica ne pali.U inostranstvu tih problema nema. Procenatsumpora visok, tetrametilolova takodjevisok. U regionu cak i Bosanski brod prave jeftiniji i boljeg kvaliteta detrivate

provincijalac

pre 12 godina

Svako ko je imao prilike da svoj auto ''obraduje'' gorivom sipanom u nekoj od zemalja u okruženju (Bugarska, Crna Gora,...) mogao je da primeti razliku, kako u potrošnji tako i u sagorevanju...

Svrbijanac

pre 12 godina

Slusajte, nije tako lose. Kada je pleme Pancevokuku resilo da gradi rafineriju pre 50 godina uz pomoc onih sto su stigli na letecim galijama, sumpor se nije uzimao u obir. Pri tom plemena preko Dune, juzno, pre svega Beogradimkitu je najveci potrosac (jer se svi voze na bonove od iste ove rafinerije) a nisu hteli da daju ni zuti kamen. Iako, kada su ugovarali, obecali su 500 tona stavljene koze, 100 kila perli (raznobojnih) i grncariju za sva sela preko.

I, sada, uzese to neki sa severa, 5 nedelja odavde, gde ima i snega (ono belo sto pada kad je nenormalno hladno, pa nose sesto i na nogama - neke cipele) i oni to treba da rese. Obecanje je da ce da bude u skladu sa svim ostalim nasim standardima - lidersko.

Odoh da popravim sojenicu. Poz.

Pera, prevaren 5. oktobra 2000.

pre 12 godina

Na mene vise ne racunajte! Ne samo zbog nekvalitetnog i preskupog goriva, vec i ostalih lazi, prevara, otimacina, itd...

vlada

pre 12 godina

Hvala vam što ste sada dali i zvanično opravdanje svakom majstoru u srbiji da kaže "pa znate to je do našeg lošeg goriva" kada ne zna da reši problem.

Volim da vozim, vozim sportski auto star 20 godina i non stop slušam te priče kako nam je gorivo očajno, kako je ortakove tetke šurak pa njegov pastorak koji živi u loznici sipa gorivo u Bosni i kako njegov jugo na bosansko gorivo ide brže od okolnih ferarija na naše domaće gorivo, i muka mi je te rečenice koju majstori koriste kada ne znaju da reše problem umesto lepo da kažu "ne znam brate pitaj nekog drugog"...
Možda ima puno sumpora u našem gorivu, i zato i zbog zdravlja svog motora sipam euro BMB od kada ga uvoze i osim mirnijeg rada na lepru apsolutno nema nikakve razlike izmedju euro BMB i Premijum BMB! Možda jeste gorivo puno sumpora ali molim ljude da prestanu da se lože na priče kako će im auto ići bolje ako sipaju gorivo van srbije...

I da još nešto primetim u prilog tome kako su nam očajna goriva. Sipam u Bosni Plin dosta često (svako leto provedem u bosni bar po mesec dana) i u bosni mi auto uvek troši više plina nego ovde a ide znatno lošije nego na naš plin. Ista situacija sa plinom je i u Grčkoj gde me isto razočarao kvalitet plina, u Hrvatskoj i Italiji je plin tako otp kao i kod nas, istog kvaliteta bar iz aspekta potrošnje i performansi...

DAKLE OVAJ TEKST SE TIČE eKOLOŠKE ČISTOĆE NAŠEG GORIVA A NE KALORIJSKE VREDNOSTI.

Nenad

pre 12 godina

Celih 25 godina kupujem benzin(gorivo) na domaćim pumpama i nikada nisam imao nikakav problem, osim što su me tu i tamo zakinuli za koje kilo.
Ali to nema veze sa kvalitetom goriva, zar ne ?

Dejan

pre 12 godina

Dragi profesore,dobro je sto svi parametri nisu uzeti u obzir jer bi smo bili NA ZADNJEM MESTU!
Znači TADŽIKISTA je gori od nas,super.
Nisam znao da Albanije ima modernije rafinerije od bratsko-rusko-nisovskih.
Glasam za jos skuplje akcize!

Soda-voda

pre 12 godina

Ovo je jos jedan pokazatelj u kakvoj drzavi zivimo, mito i korupcija nas razjedaju iznutra, bas kao i ovo gorivo nase motore! Drzavni organi koji bi trebali da kontrolisu kvalitet goriva i aparate za tocenje zajedno sa Miletom i Perom (pumpadzije) dodatno razblazuju gorivo i kradu od potrosaca! Svi na bicikle!

Objektivan

pre 12 godina

Malo mi je čudno da Švajcarska nije među prvih 10 po kvalitetu goriva. Usput da li ima neka organizacija potrošača ili čega već koja bi kontrolisala EDB tj. kvalitet (amperažu) struje koja nam se isporučuje. Sigurno ste primetili da vam nekad treba recimo 5 minuta da vam provri voda za kafu a nekad 7-8, ili recimo da mašini za pranje veša nekad treba da završi program otkuvavanja 2 i po sata a nekad 3.

Marija

pre 12 godina

O verodostojnosti liste Medjunarodnog centra dovoljno govori podatak da je Albanija na 9. mestu, zato ne verujem da se treba preterano obazirati na ovu rang-listu. To je lepo rekla i ova zena sa Masinskog fakulteta. Izgleda da u albanskom gorivu jedino nema sumpora, pa takve repere ne treba ni uzimati u obzir. Odlican primer za to da politika utice na sve...
Dalje, sto se tice kvaliteta, treba samo reci da Mercedes Benz i Volvo preporucuju NIS-ov evrodizel 5 i daju garanciju za svoje automobile koji trose ovo gorivo. Ne verujem da bi jedan od svetski najpoznatijih proizvodjaca automobila dao ovu preporuku za lose gorivo, zar ne?

igorpl

pre 12 godina

A da li znate kakvog je kvaliteta i koja je na rang listi RUSKA nafta u SVETU? Brat je brata najslađe uvek za..bao to je uvek ovde bilo i uvek će i biti. Poslednji primer su ratovi u bivšoj jugi gde su se klali i ubijali rođaci, braća, komšije, kumovi. Takav smo mi narod i pomirite se sa tim. Nikada ovde dobro neće biti samo iz gore navedenih razloga. Prodali smo nis rusima sada ćutite i budite srećni što imate za to malo goriva ma kakavog da je kvaliteta. A o ruskom gasu neću ni da pričam.
TReba biti dobro retardiran pa izaći na sledeće izbore!
E moj glupi narode!

Aleksandar

pre 12 godina

Citam sta izjavljuju ovi demagozi i ne verujem! Kakav sumpor,kakva modernizacija rafinerije,o cemu oni pricaju!? A isto to djubre od goriva svaki dan poskupljuje! Samo me zanima dokle cemo da cutimo!?

petar

pre 12 godina

A sto ochekivali od rusa.Kod nix ljudi nema bezolovnog benzina,a dizel odgovara EURO 1-2 standartam.Kako mogu poboljsati kvalitet kad neznaju za bolji.Kod nix rade rafinerie od 1949 u gradu Angarsku,a poslednju rafineriju napravili 1989!Ruse interesuje samo pare i mohopol,a bez konkurenciji nema nista.A za kvalitet im boli uvo ko bio u Rusiji zna kako je tamo.Ko poklonio NIS treba odgovaraju.

Nenad

pre 12 godina

Nemoj nas zamajavati...i evropski i nas bezolovni su potpuno isti, jedino je razlika u ceni, drasticno, kao nigde u Evropi...a kalitet isti, auto se potpuno isto ponasa, cak isto i trosi...promenite etiketu i prodajete nam evropski benzin. Najveci pad kvaliteta je upravo kod privatnih benzinskih pumpi.

bedarko

pre 12 godina

EEEEEEE...A ja hocu da kupim neki common rail diesel auto....Ma,vozim ovog punta sto je na slici i daljei boli me uvce!!!!!!!Barem nije kupljen u Kragujevcu...

Dule

pre 12 godina

Ja nevjerujem da vi još nemate Euro 4 norme goriva na pumpi... Pa u Hrvatskoj je Euro 5 već 2god, Euro 4 ni nema nigdje... Strašno! Gdje se može vidjeti cijela lista?

Sajo

pre 12 godina

Prosle nedelje sam se vraio sa odmora iz Beograda,i moj auto koji inace trosi u nemackoj 6,5 litara na nase gorivo mi je trosio oko 8 litara i u povratku sve dok nisam sipao gorivo u Austriji auto mi je osetno losije primao gas i losije ubrzavao...Odmah sam znao da je to lose gorivo koje sam inace sipao na pumpi na zrenjaniskom putu preko puta METRO-a...toliko o kvalitetu nasih benzina...

Zile

pre 12 godina

Cilj ovog i slicnih clanaka je demonizacija Srpskih proizvoda.
Hajde svi u Hrvatsku po gorivo.
Nigde se ne spominje broj oktana koji je najvazniji.

Vladimir B.

pre 12 godina

Krenuo sam na put za Grčku prethodno napunivši rezervoar na Jugopetrolovoj pumpi. Do konačnog odredišta u Grčkoj morao sam da napunim rezervoar još jednom do kraja i jednom do pola. U povratku sam natočio na Shell pumpi pun rezervoar i zatim dosuo pola rezervoara pred Beogradom...

GuC

pre 12 godina

pa to je ona postenjacina od Kostunice poklonio Rusima ne samo ceo NIS vec nasu buducnost i zdravlje. ...sve sto su Rusi hteli - dobilili su. Od toga da samo njihova nafta moze da dolazi,kvalitet koji se ne da tako ni nazvati sa obavezom Srbije da ne menja nista u svojim propisima, opasnih sastojaka, posebne akcize zbohg kojih je nasa draga Vlada probala da prevesla i EU...monopol plus slepa gramzivost obojena u ne damo kosovo i evo vam lakoverni gradjani Srbije!

abc

pre 12 godina

"On navodi da je jedan od uzroka što se u Srbiji prodaje gorivo lošeg kvaliteta i nedostatak adekvatne kontrole, a država još uvek nije spremna ni da izdvoji novac kako bi obezbedila nezavisnu instituciju za taj posao"

A gde ide tih 46 dinara po litru koje drzava uzima? Sta se sa tim finansira? Placamo najskuplje i najmanje kvalitetno gorivo u regionu... Sramota.

Jelena

pre 12 godina

Ja ne znam sta je u pitanju, ali znam sa sa punim rezervoarom sipanim u EU predjem 20% vecu kilometrazu nego sa nasin gorivom. A cene su slicne i u Evropi, cesto je benzin i skuplji. Kvalitet je sasvim druga prica koja onda i evropsku cenu naseg benzina dovodi u pitanje.

mail

pre 12 godina

Nisu propali Slovenci, Hrvati, Bosanci, Crnogorci, Makedonci bez nas (sta vise, mnogo im je bolje nego sa nama), a izgleda i Albancima ce da svane. Kako da dobijem drzavljanstvo Kosova (posto je to deo Srbije, valjda nece biti problema) ???

promaja u glavi

pre 12 godina

e vala, grdnog li naroda, sve vam smeta, skupo i loše gorivo, skupa hrana i komunalije, korupcija pljačka i kriminal, dajte malo optimizma nije sve baš tako crno, evo kad za jedno 5 - 10 god na zapadu masovno pređu na elektomobile nudiće nam benzin skoro džabe, onda i država može još da duplira akciza i opet da gorivo bude nekih 5 centi jeftinije nego sad, malo li je

cena kvalitet

pre 12 godina

Cena je najveci problem !Cena za gorivo najnizeg kvaliteta od koga se cuju ventili je znak da nesto ozbiljno ne valja! Zadnjih meseci sve vise ljudi oko mene se zali da im se cuje motor i sa onim evropskim i sa ovim obicnim bezolovnim!
Skoro sam isao preko i tankovao placao sam 1,32 evra za litar znaci 13,23 evra deset litara ! Kod nas to isto gorivo kosta za deset litara se daje 13.90 evra ali tog stranog goriva sam trosio po gradu 6 litara a ovog domaceg ocaja 10 znaci mene litar u odnosu na Nemca ili najkuplju Grcku kosta mnogo vise po Km predjenog puta i najglupljom racunicom dolazim da je litra ne 1.39 evro centi vec je 1.91 eu centi sto nas svrrtava u svetki vrh tj broj jedan po skupoci goriva! Cisto da se zna

Simke

pre 12 godina

A svojevremeno su digli hajku na Dinkica sto se usprotvio dolasku Rusa na čelo NIS-a. A sada kolektivna tužba protiv vlasti zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava na svež vazduh :)

MrMedox

pre 12 godina

Za sve je bio kriv Milošević. Zanima me koga će ovi političari kriviti sada. U vreme Miloševića bilo je nekoliko ljudi koji su mogli šta zamisle a danas se više ne zna koliko je političara, njihovih žena, ljubavnica, kumova i ostalih na listi veza koji mogu sve. Narod više ne može da zaradi koliko oni mogu da potroše. Pitanje je samo koliko još može da izdrži ovakav život dok se tajkuni bahate. Da vidimo dokle ćemo

Lazar

pre 12 godina

Definitivno gorivo je luksuz za obicnog gradjanina.Kupuje se sve manje,ali onih kupaca sa praznom bocom coca cole od 2 l sve je vise.Kao nosi za kosilicu a u stvari mu je sramota da sipa u auto na pumpi za 250 dinara.Znam to jer radim na pumpi.Ko sipa vise od 2000 taj je vec sumljiv.Mislim da je tim vozacima manje vazno na kom smo mestu po kvalitetu goriva.Kako nam je ostalo takav nam je i kvalitet goriva.Ajd uzdravlje.

Samo Otimaj

pre 12 godina

Samo dva fakta:
1. Olovo je kancerogeno i zbog toga je svugde i izbaceno iz upotrebe (ukljucujuci i kanalizacione cevi). Kod nas je vaznije punjenje partiskih blagajni i dzepova vlastodrzaca a ostali mogu i da crknu - smanjuje se pritisak na penzioni fond.
2. Sumpor je kataliticki otrov, sto ce reci dezaktivira katalizator u izduvnom sistemu. Gospodin profesor bi to trebao da zna (mozda i zna ali se pravi lud). Komentar je isti kao i pod 1.

Mik

pre 12 godina

Tuzna je cela ova prica, jos tuznije da je malo komentara na nju, da smo normalni sve ispod hiljadu komentara bi bilo neprihvtaljivo. Ovako ispada da nikom nije stalo do ove teme. :(
Ja samo mogu da vas posavetujem da ovo odstampate i na dan izbora pre nego sto krenete na glasanje da otvorite fasciklu sa ovom vescu i jos dosta slicnih, a bice ih, i da dobro razmislite za koga cete glasati. Ja odgovor vec znam za sebe. A to je ZA NIKOGA (znam da je gramaticki neispravno, ali "NIKOG" pocinjem da shvatam za subjekt)...kad nas vec svi redom .... ne dajte im bar dozvolu za to!

pera

pre 12 godina

Situacija je zaista poražavajuća. Imam opel insigniu u garantnom roku. Zbog lošeg goriva stalno imam problem sa filterom za čestice goriva. Čak mi je rečeno da je bolje da pokušam vožnju u Srbiji bez tog filtera ali istovremeno da pazim da ne idem u inostranstvo jer će me tamo isključiti iz gradskog saobraćaja ako nemam ispravan taj filter. Šta čovek da radi. Plaćamo najskuplje gorivo a ono nam upropašćava nove automobile. UŽAS.

Pex

pre 12 godina

Dakla, drzava PRIZNAJE da je gorivo uzasno i da kaskamo za svetom 20 godina po procesu proizvodnje - e pa onda gospodo, svedite cene na iznose jednake kvalitetu..pa da placamo to gorivo 5din po litru, realno!!!

R18/84

pre 12 godina

Sta kaze profesor ? Da je za moj auto, koji treba da koristi benzin sa olovom, pomak na bolje da koristi bezolovni ? Kakve veze ima kvalitet benzina i to da li je sa olovom ili bez ? E moj profesore, baci diplomu i na okopavanje kukuruza !

dalibor

pre 12 godina

Glavno da Zeleni hoće da uvedu eko taksu po merenim vrednostima na tehničkom i to je samo jedan u nizu gluposti , što prvo ne srede rafinerije ili ih ne zatvore pa da gorivo uvozimo kao i sve ostalo ,tako im je bilo najlakše da povecaju kazne za vozače i smisle nove fore a da kazne neke zbog neodržavanje cesta zbog neadekvatne signalizacije nema šanse jer su to njihovi. U HR. su novinari auto magazina mesecima trubili o lošem gorivu koje vlasnike teraju u dodatni trošak i doslovno nije bilo dana da neko to nije pomenuo a kod nas raspljavaju o prvoj pomoći. I to u korist onih lopova što traže 2400 din za istu.

mirx

pre 12 godina

Moj auto trosi euro dizel, ovih dana sam malo testirao gorivo sa 2 pumpe i dosao sam do sledeceg: Nisova pumpa potrosnja mi je izasla 8.9 litara/100km po gradu, na istoj relaciji (kuca-poso-kuca) sa OMV pokazuje mi potrosnju 7.5 lit/100km. Vozim Stila JTD koji ima dobar motor i precizan kompjuter. Primetno je jos da je gorivo daleko kvalitetnije na pumpama duz auto-puta nego u gradu. A najbolje gorivo po meni je na MOL-u i EKO pimpama sto se tice euro dizela. Voleo bih da cujem misljenje drugih....

Marko

pre 12 godina

Cim je gorivo pocelo da poskupljuje prodao sam kola i kupio motor, trosi 2,5 na 100km ... pa cak i ovog naseg goriva, a i ako se nesto slucajno pokvari, novi deo je jako jeftiniji za motor nego za kola.. tako da vlast od mene dobija minimalac :)) pozdrav svima

HdiTdiCrdti

pre 12 godina

Za stedljivi motor 2.2 HDI ili isti CDTI placate luksuz i registraciju od 500e a moj 1.4 16v benzinac trosi ovog kvalitetnog goriva oko 12l.Performanse motora su ocajne a prozor ne smem da otvorim od smrada sumpora,kao da je crkla tona jaja u gepeku!O cemu mi ovde pricamo???

acinic

pre 12 godina

Sve je u ovoj zemlji ocajno zbog korupcije! Za gorivo nije mnogo vazno posto po ovoj trenutnoj ceni. Mogu da se voze samo tajkuni i (mali, srednji, veliki)politicka kasta! Obican narod ne! Zivela Demokratija!

Cole

pre 12 godina

Od ove drzave nemozes ni da ocekujes nista. Najlosije gorivo na svetu ,najskuplji i naj losiji gas za grejanje nasvetu ,arusi namtakvi prijatelji da nema dalje.

Cole

pre 12 godina

Od ove drzave nemozes ni da ocekujes nista. Najlosije gorivo na svetu ,najskuplji i naj losiji gas za grejanje nasvetu ,arusi namtakvi prijatelji da nema dalje.

acinic

pre 12 godina

Sve je u ovoj zemlji ocajno zbog korupcije! Za gorivo nije mnogo vazno posto po ovoj trenutnoj ceni. Mogu da se voze samo tajkuni i (mali, srednji, veliki)politicka kasta! Obican narod ne! Zivela Demokratija!

mail

pre 12 godina

Nisu propali Slovenci, Hrvati, Bosanci, Crnogorci, Makedonci bez nas (sta vise, mnogo im je bolje nego sa nama), a izgleda i Albancima ce da svane. Kako da dobijem drzavljanstvo Kosova (posto je to deo Srbije, valjda nece biti problema) ???

Pera, prevaren 5. oktobra 2000.

pre 12 godina

Na mene vise ne racunajte! Ne samo zbog nekvalitetnog i preskupog goriva, vec i ostalih lazi, prevara, otimacina, itd...

Mađar

pre 12 godina

A kažu da je samo u Mađarskoj skuplje (kvalitet da ne računamo).

E pa draga lažovska gospodo, tamo je porez 25% kod nas je 18%.

Kad se samo setim kako su svi likovali i radovali se Rusima, kao da dolaze spasioci. Oteli Vojvođanim firmu, prodali je za dž, pare u Beograd, a sad kukanje. Pa niste bolje ni zaslužili. I ovo gorivo je odlično kakvo bih ja vama dao.

provincijalac

pre 12 godina

Svako ko je imao prilike da svoj auto ''obraduje'' gorivom sipanom u nekoj od zemalja u okruženju (Bugarska, Crna Gora,...) mogao je da primeti razliku, kako u potrošnji tako i u sagorevanju...

Dejan

pre 12 godina

Dragi profesore,dobro je sto svi parametri nisu uzeti u obzir jer bi smo bili NA ZADNJEM MESTU!
Znači TADŽIKISTA je gori od nas,super.
Nisam znao da Albanije ima modernije rafinerije od bratsko-rusko-nisovskih.
Glasam za jos skuplje akcize!

Dule

pre 12 godina

Ja nevjerujem da vi još nemate Euro 4 norme goriva na pumpi... Pa u Hrvatskoj je Euro 5 već 2god, Euro 4 ni nema nigdje... Strašno! Gdje se može vidjeti cijela lista?

cena kvalitet

pre 12 godina

Cena je najveci problem !Cena za gorivo najnizeg kvaliteta od koga se cuju ventili je znak da nesto ozbiljno ne valja! Zadnjih meseci sve vise ljudi oko mene se zali da im se cuje motor i sa onim evropskim i sa ovim obicnim bezolovnim!
Skoro sam isao preko i tankovao placao sam 1,32 evra za litar znaci 13,23 evra deset litara ! Kod nas to isto gorivo kosta za deset litara se daje 13.90 evra ali tog stranog goriva sam trosio po gradu 6 litara a ovog domaceg ocaja 10 znaci mene litar u odnosu na Nemca ili najkuplju Grcku kosta mnogo vise po Km predjenog puta i najglupljom racunicom dolazim da je litra ne 1.39 evro centi vec je 1.91 eu centi sto nas svrrtava u svetki vrh tj broj jedan po skupoci goriva! Cisto da se zna

HdiTdiCrdti

pre 12 godina

Za stedljivi motor 2.2 HDI ili isti CDTI placate luksuz i registraciju od 500e a moj 1.4 16v benzinac trosi ovog kvalitetnog goriva oko 12l.Performanse motora su ocajne a prozor ne smem da otvorim od smrada sumpora,kao da je crkla tona jaja u gepeku!O cemu mi ovde pricamo???

MrMedox

pre 12 godina

Za sve je bio kriv Milošević. Zanima me koga će ovi političari kriviti sada. U vreme Miloševića bilo je nekoliko ljudi koji su mogli šta zamisle a danas se više ne zna koliko je političara, njihovih žena, ljubavnica, kumova i ostalih na listi veza koji mogu sve. Narod više ne može da zaradi koliko oni mogu da potroše. Pitanje je samo koliko još može da izdrži ovakav život dok se tajkuni bahate. Da vidimo dokle ćemo

GuC

pre 12 godina

pa to je ona postenjacina od Kostunice poklonio Rusima ne samo ceo NIS vec nasu buducnost i zdravlje. ...sve sto su Rusi hteli - dobilili su. Od toga da samo njihova nafta moze da dolazi,kvalitet koji se ne da tako ni nazvati sa obavezom Srbije da ne menja nista u svojim propisima, opasnih sastojaka, posebne akcize zbohg kojih je nasa draga Vlada probala da prevesla i EU...monopol plus slepa gramzivost obojena u ne damo kosovo i evo vam lakoverni gradjani Srbije!

Samo Otimaj

pre 12 godina

Samo dva fakta:
1. Olovo je kancerogeno i zbog toga je svugde i izbaceno iz upotrebe (ukljucujuci i kanalizacione cevi). Kod nas je vaznije punjenje partiskih blagajni i dzepova vlastodrzaca a ostali mogu i da crknu - smanjuje se pritisak na penzioni fond.
2. Sumpor je kataliticki otrov, sto ce reci dezaktivira katalizator u izduvnom sistemu. Gospodin profesor bi to trebao da zna (mozda i zna ali se pravi lud). Komentar je isti kao i pod 1.

Jelena

pre 12 godina

Ja ne znam sta je u pitanju, ali znam sa sa punim rezervoarom sipanim u EU predjem 20% vecu kilometrazu nego sa nasin gorivom. A cene su slicne i u Evropi, cesto je benzin i skuplji. Kvalitet je sasvim druga prica koja onda i evropsku cenu naseg benzina dovodi u pitanje.

igorpl

pre 12 godina

A da li znate kakvog je kvaliteta i koja je na rang listi RUSKA nafta u SVETU? Brat je brata najslađe uvek za..bao to je uvek ovde bilo i uvek će i biti. Poslednji primer su ratovi u bivšoj jugi gde su se klali i ubijali rođaci, braća, komšije, kumovi. Takav smo mi narod i pomirite se sa tim. Nikada ovde dobro neće biti samo iz gore navedenih razloga. Prodali smo nis rusima sada ćutite i budite srećni što imate za to malo goriva ma kakavog da je kvaliteta. A o ruskom gasu neću ni da pričam.
TReba biti dobro retardiran pa izaći na sledeće izbore!
E moj glupi narode!

promaja u glavi

pre 12 godina

e vala, grdnog li naroda, sve vam smeta, skupo i loše gorivo, skupa hrana i komunalije, korupcija pljačka i kriminal, dajte malo optimizma nije sve baš tako crno, evo kad za jedno 5 - 10 god na zapadu masovno pređu na elektomobile nudiće nam benzin skoro džabe, onda i država može još da duplira akciza i opet da gorivo bude nekih 5 centi jeftinije nego sad, malo li je

petar

pre 12 godina

A sto ochekivali od rusa.Kod nix ljudi nema bezolovnog benzina,a dizel odgovara EURO 1-2 standartam.Kako mogu poboljsati kvalitet kad neznaju za bolji.Kod nix rade rafinerie od 1949 u gradu Angarsku,a poslednju rafineriju napravili 1989!Ruse interesuje samo pare i mohopol,a bez konkurenciji nema nista.A za kvalitet im boli uvo ko bio u Rusiji zna kako je tamo.Ko poklonio NIS treba odgovaraju.

Sajo

pre 12 godina

Prosle nedelje sam se vraio sa odmora iz Beograda,i moj auto koji inace trosi u nemackoj 6,5 litara na nase gorivo mi je trosio oko 8 litara i u povratku sve dok nisam sipao gorivo u Austriji auto mi je osetno losije primao gas i losije ubrzavao...Odmah sam znao da je to lose gorivo koje sam inace sipao na pumpi na zrenjaniskom putu preko puta METRO-a...toliko o kvalitetu nasih benzina...

Naftas u penziji

pre 12 godina

Najlosijeg kvaliteta i jos najskuplje. Zato je drzava i podigla akcize na uvozne derivate a onda i domacu proizvodnju izjednacila sa uvoznim.Cist lopovluk.Rafinerija Nafte Pancevo je najgora rafinerija na svetu. Cak i ruske rafinerije proizvode gorivo blizu evropskog kvaliteta. Ja sam kiupio auto i non stopmi se pali lampicazakvalitet goriva.Niko zivi u ni jednom ovlascenom servisu ne moze da nasteluje dase ta lampica ne pali.U inostranstvu tih problema nema. Procenatsumpora visok, tetrametilolova takodjevisok. U regionu cak i Bosanski brod prave jeftiniji i boljeg kvaliteta detrivate

Pex

pre 12 godina

Dakla, drzava PRIZNAJE da je gorivo uzasno i da kaskamo za svetom 20 godina po procesu proizvodnje - e pa onda gospodo, svedite cene na iznose jednake kvalitetu..pa da placamo to gorivo 5din po litru, realno!!!

Soda-voda

pre 12 godina

Ovo je jos jedan pokazatelj u kakvoj drzavi zivimo, mito i korupcija nas razjedaju iznutra, bas kao i ovo gorivo nase motore! Drzavni organi koji bi trebali da kontrolisu kvalitet goriva i aparate za tocenje zajedno sa Miletom i Perom (pumpadzije) dodatno razblazuju gorivo i kradu od potrosaca! Svi na bicikle!

Vladimir B.

pre 12 godina

Krenuo sam na put za Grčku prethodno napunivši rezervoar na Jugopetrolovoj pumpi. Do konačnog odredišta u Grčkoj morao sam da napunim rezervoar još jednom do kraja i jednom do pola. U povratku sam natočio na Shell pumpi pun rezervoar i zatim dosuo pola rezervoara pred Beogradom...

pera

pre 12 godina

Situacija je zaista poražavajuća. Imam opel insigniu u garantnom roku. Zbog lošeg goriva stalno imam problem sa filterom za čestice goriva. Čak mi je rečeno da je bolje da pokušam vožnju u Srbiji bez tog filtera ali istovremeno da pazim da ne idem u inostranstvo jer će me tamo isključiti iz gradskog saobraćaja ako nemam ispravan taj filter. Šta čovek da radi. Plaćamo najskuplje gorivo a ono nam upropašćava nove automobile. UŽAS.

Vasko

pre 12 godina

Pa to je zbog toga jer su Srbi takav narod. Najobicnije kukavice i strine. Srbina je veoma lako dresirati i hraniti ga ***** i on ce jos da se zahvaljuje. Ako tako i treba i samo napred neka gaze dok svi ne pocrkaju. Ja gorivo, kad sam u Srbiji, vec poodavno kupujem kod prijatelja za 30% manje od regularne cene koje mu stize iz jedne nase susedne zemlje i ne pada mi napamet da ikad vise jedan litar kupim u Srbiji na pumpi. NIKAD. Evo danas natocih u Makedoniji evro dizel za 1.08 E litar. Prosecna plata veca nego kod nas. Dovoljno?

dalibor

pre 12 godina

Glavno da Zeleni hoće da uvedu eko taksu po merenim vrednostima na tehničkom i to je samo jedan u nizu gluposti , što prvo ne srede rafinerije ili ih ne zatvore pa da gorivo uvozimo kao i sve ostalo ,tako im je bilo najlakše da povecaju kazne za vozače i smisle nove fore a da kazne neke zbog neodržavanje cesta zbog neadekvatne signalizacije nema šanse jer su to njihovi. U HR. su novinari auto magazina mesecima trubili o lošem gorivu koje vlasnike teraju u dodatni trošak i doslovno nije bilo dana da neko to nije pomenuo a kod nas raspljavaju o prvoj pomoći. I to u korist onih lopova što traže 2400 din za istu.

Objektivan

pre 12 godina

Malo mi je čudno da Švajcarska nije među prvih 10 po kvalitetu goriva. Usput da li ima neka organizacija potrošača ili čega već koja bi kontrolisala EDB tj. kvalitet (amperažu) struje koja nam se isporučuje. Sigurno ste primetili da vam nekad treba recimo 5 minuta da vam provri voda za kafu a nekad 7-8, ili recimo da mašini za pranje veša nekad treba da završi program otkuvavanja 2 i po sata a nekad 3.

Jovan

pre 12 godina

Dok u Hrvatskoj INA proizvodi gorivo od prošle godine Euro 5 norme, u Srbiji još nisu ni na Euro 1 normi. U Srbiji su prestali da sada proizvode gorivo sa olovom, koji se u Hrvatskoj ne proizvodi već 10 godina.

mirx

pre 12 godina

Moj auto trosi euro dizel, ovih dana sam malo testirao gorivo sa 2 pumpe i dosao sam do sledeceg: Nisova pumpa potrosnja mi je izasla 8.9 litara/100km po gradu, na istoj relaciji (kuca-poso-kuca) sa OMV pokazuje mi potrosnju 7.5 lit/100km. Vozim Stila JTD koji ima dobar motor i precizan kompjuter. Primetno je jos da je gorivo daleko kvalitetnije na pumpama duz auto-puta nego u gradu. A najbolje gorivo po meni je na MOL-u i EKO pimpama sto se tice euro dizela. Voleo bih da cujem misljenje drugih....

Svrbijanac

pre 12 godina

Slusajte, nije tako lose. Kada je pleme Pancevokuku resilo da gradi rafineriju pre 50 godina uz pomoc onih sto su stigli na letecim galijama, sumpor se nije uzimao u obir. Pri tom plemena preko Dune, juzno, pre svega Beogradimkitu je najveci potrosac (jer se svi voze na bonove od iste ove rafinerije) a nisu hteli da daju ni zuti kamen. Iako, kada su ugovarali, obecali su 500 tona stavljene koze, 100 kila perli (raznobojnih) i grncariju za sva sela preko.

I, sada, uzese to neki sa severa, 5 nedelja odavde, gde ima i snega (ono belo sto pada kad je nenormalno hladno, pa nose sesto i na nogama - neke cipele) i oni to treba da rese. Obecanje je da ce da bude u skladu sa svim ostalim nasim standardima - lidersko.

Odoh da popravim sojenicu. Poz.

Aleksandar

pre 12 godina

Citam sta izjavljuju ovi demagozi i ne verujem! Kakav sumpor,kakva modernizacija rafinerije,o cemu oni pricaju!? A isto to djubre od goriva svaki dan poskupljuje! Samo me zanima dokle cemo da cutimo!?

Mik

pre 12 godina

Tuzna je cela ova prica, jos tuznije da je malo komentara na nju, da smo normalni sve ispod hiljadu komentara bi bilo neprihvtaljivo. Ovako ispada da nikom nije stalo do ove teme. :(
Ja samo mogu da vas posavetujem da ovo odstampate i na dan izbora pre nego sto krenete na glasanje da otvorite fasciklu sa ovom vescu i jos dosta slicnih, a bice ih, i da dobro razmislite za koga cete glasati. Ja odgovor vec znam za sebe. A to je ZA NIKOGA (znam da je gramaticki neispravno, ali "NIKOG" pocinjem da shvatam za subjekt)...kad nas vec svi redom .... ne dajte im bar dozvolu za to!

Lazar

pre 12 godina

Definitivno gorivo je luksuz za obicnog gradjanina.Kupuje se sve manje,ali onih kupaca sa praznom bocom coca cole od 2 l sve je vise.Kao nosi za kosilicu a u stvari mu je sramota da sipa u auto na pumpi za 250 dinara.Znam to jer radim na pumpi.Ko sipa vise od 2000 taj je vec sumljiv.Mislim da je tim vozacima manje vazno na kom smo mestu po kvalitetu goriva.Kako nam je ostalo takav nam je i kvalitet goriva.Ajd uzdravlje.

Marko

pre 12 godina

Cim je gorivo pocelo da poskupljuje prodao sam kola i kupio motor, trosi 2,5 na 100km ... pa cak i ovog naseg goriva, a i ako se nesto slucajno pokvari, novi deo je jako jeftiniji za motor nego za kola.. tako da vlast od mene dobija minimalac :)) pozdrav svima

Simke

pre 12 godina

A svojevremeno su digli hajku na Dinkica sto se usprotvio dolasku Rusa na čelo NIS-a. A sada kolektivna tužba protiv vlasti zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava na svež vazduh :)

s t v

pre 12 godina

Moj auto trošio je 8 do 8.5 l TNG kada sam ga vozio u Bugarskoj.
U Srbiji troši od 12 do 14 l pri istoj vožnji.

Kvalitet je mnogo lošiji, ali to smo znali odavno.

abc

pre 12 godina

"On navodi da je jedan od uzroka što se u Srbiji prodaje gorivo lošeg kvaliteta i nedostatak adekvatne kontrole, a država još uvek nije spremna ni da izdvoji novac kako bi obezbedila nezavisnu instituciju za taj posao"

A gde ide tih 46 dinara po litru koje drzava uzima? Sta se sa tim finansira? Placamo najskuplje i najmanje kvalitetno gorivo u regionu... Sramota.

vlada

pre 12 godina

Hvala vam što ste sada dali i zvanično opravdanje svakom majstoru u srbiji da kaže "pa znate to je do našeg lošeg goriva" kada ne zna da reši problem.

Volim da vozim, vozim sportski auto star 20 godina i non stop slušam te priče kako nam je gorivo očajno, kako je ortakove tetke šurak pa njegov pastorak koji živi u loznici sipa gorivo u Bosni i kako njegov jugo na bosansko gorivo ide brže od okolnih ferarija na naše domaće gorivo, i muka mi je te rečenice koju majstori koriste kada ne znaju da reše problem umesto lepo da kažu "ne znam brate pitaj nekog drugog"...
Možda ima puno sumpora u našem gorivu, i zato i zbog zdravlja svog motora sipam euro BMB od kada ga uvoze i osim mirnijeg rada na lepru apsolutno nema nikakve razlike izmedju euro BMB i Premijum BMB! Možda jeste gorivo puno sumpora ali molim ljude da prestanu da se lože na priče kako će im auto ići bolje ako sipaju gorivo van srbije...

I da još nešto primetim u prilog tome kako su nam očajna goriva. Sipam u Bosni Plin dosta često (svako leto provedem u bosni bar po mesec dana) i u bosni mi auto uvek troši više plina nego ovde a ide znatno lošije nego na naš plin. Ista situacija sa plinom je i u Grčkoj gde me isto razočarao kvalitet plina, u Hrvatskoj i Italiji je plin tako otp kao i kod nas, istog kvaliteta bar iz aspekta potrošnje i performansi...

DAKLE OVAJ TEKST SE TIČE eKOLOŠKE ČISTOĆE NAŠEG GORIVA A NE KALORIJSKE VREDNOSTI.

Velibor

pre 12 godina

Sasvim opravdano! Mi bismo hteli i visok kvalitet i niske cene! E pa, njet! Dobićemo visoke cene i nizak kvalitet!
Tražili ste - gledajte!

Ritter

pre 12 godina

i sa svim tim olovom, benzenom i suporom u tim koncentracijama u vazduhu da li se iko jos pita otkuda toliki procenat kancera u Srbiji, narocito po gradovima.

R18/84

pre 12 godina

Sta kaze profesor ? Da je za moj auto, koji treba da koristi benzin sa olovom, pomak na bolje da koristi bezolovni ? Kakve veze ima kvalitet benzina i to da li je sa olovom ili bez ? E moj profesore, baci diplomu i na okopavanje kukuruza !

hronolog

pre 12 godina

Ova Dragoslava je na platnom spisku NIS-a i to svi na mašinskom znaju, a opet niko ništa ne preduzima. Tuga, i onda ona treba da mi objasni da je gorivo u stvari super kako je bilo i kako, evo, samo što se nije poboljšalo samo da se strpimo i još malo rusima da plaćamo to đubre puno sumpora. Atanackovića ne bih komentarisao...

los kvalitet a visoka cena

pre 12 godina

@Simke, 20. avgust 2011 09:26
NISovo gorivo je bilo loseg kvaliteta i skupo i pre nego sto su ga kupili Rusi.
Naravno NISu se moze,je mu je uredbom iz 2001. dat monopol na preradu nafte,sto mi kao kupci placamo visokim cenama i losim kvalitetom.Naravno taj monopol mu je dala vlada koja se hvali navodno liberalnom i trzisnom ekonomijom.Kako da ne.
Pri tome isti taj NIS se hvali kako ima dobit,a odakle mu ta dobit nego zbog previskih cena koje mu vlast odobrava.A onda tu dobit prebiju sa gubicima iz prethodnih godina i ne plate ni dividende ni porez na dobit.
I isticu svoj znacaj za budzet kao oni uplacuju ne znam koliko procenata budzeta,a to su u stvari akcize i pdv koje oni samo naplate od nas kupaca i uplate u budzet.Uplate u budzet nase pare,a onda sebe predstavljaju kao najznacajnijeg doprinosioca budzetu.Nije nego.

XXX

pre 12 godina

U julu sam krenuo u Crnu goru i na MBG pumpi sam sipao 40 litara plina u Renault 19 1.7 koji ne trosi puno po gradu a kamoli na otvorenom putu.Kada sam dosao do Cacka slucajno primetim da merac plina pokazuje da sam na rezervi.U tom trenutku sam se oladio jer sam isao nocu iako sam imao benzin.Kada sam dosao na Zlatibor i napravio pauzu pogledao sam merac na boci i vidim da sam u crveno usao.Sipam 30 litara na Zlatiboru i krenem dalje.Dosao sam na more i ostalo mi nekih 15 litara(odprilike).Malo sam se vozio po CG i na nekih 10L sipao sam u Sutomoru jos 40L po 75 dinara.Verujte mi dosao sam u BG sa tom kolicinom i jos mi je ostalo plina za par dana.Hocu da kazem da je ili veoma los kvalitet plina na MBG ili su me zesce pokrali.

bedarko

pre 12 godina

EEEEEEE...A ja hocu da kupim neki common rail diesel auto....Ma,vozim ovog punta sto je na slici i daljei boli me uvce!!!!!!!Barem nije kupljen u Kragujevcu...

Zile

pre 12 godina

Cilj ovog i slicnih clanaka je demonizacija Srpskih proizvoda.
Hajde svi u Hrvatsku po gorivo.
Nigde se ne spominje broj oktana koji je najvazniji.

Alfa

pre 12 godina

mene je inspekcija *** kada sam pokusao da prijavim los kvalitet Evro BMB98 goriva na Avia pumpi kod plavog mosta (ECU je vracao paljenje na bezbedniji nivo vise nego sa Evropremijum 95... motor u autu mi je inace optimizovan za 98 oktana gorivo)

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Воѕите Ладе и Москивиче, па ће свако гориво бити добро.
Ко ово критикује, директно лаје на нашу власт и браћу Русе.
Не играјте се - имат ће те посла самном.!!!

Marija

pre 12 godina

O verodostojnosti liste Medjunarodnog centra dovoljno govori podatak da je Albanija na 9. mestu, zato ne verujem da se treba preterano obazirati na ovu rang-listu. To je lepo rekla i ova zena sa Masinskog fakulteta. Izgleda da u albanskom gorivu jedino nema sumpora, pa takve repere ne treba ni uzimati u obzir. Odlican primer za to da politika utice na sve...
Dalje, sto se tice kvaliteta, treba samo reci da Mercedes Benz i Volvo preporucuju NIS-ov evrodizel 5 i daju garanciju za svoje automobile koji trose ovo gorivo. Ne verujem da bi jedan od svetski najpoznatijih proizvodjaca automobila dao ovu preporuku za lose gorivo, zar ne?

Vasko

pre 12 godina

Cekaj jel ste hteli da branite Kosovo? Pa jedan od nacina da se odbrani Kosovo jeste i najskuplji benzin u regionu. A zasto? Pa skoro milijardu evra se godisnje prospe na bajku o Kosovu. To mora da se skupi od nekle. Znaci hteli ste da budete patriote sada izdrzite plate od 250E i benzin od 1.3 E. Oba ne moze a svaka odluka u zivotu se PLACA. Nema nista dzaba.

Nenad

pre 12 godina

Celih 25 godina kupujem benzin(gorivo) na domaćim pumpama i nikada nisam imao nikakav problem, osim što su me tu i tamo zakinuli za koje kilo.
Ali to nema veze sa kvalitetom goriva, zar ne ?

Mashinovodja

pre 12 godina

Pa šta ako nam je gorivo najgore? Ali zato je najskuplje u regionu. Ne može se biti najbolji u regionu baš u svemu, zar ne?

Ja vozim auto koji je sada star oko 9,5 godina. Za to vreme morao sam da zamenim jednu sijalicu prednjeg fara, akumulator i auspuha komada 2. Ono prvo dvoje je normalno, ali oovo poslednje nikako. Da ine govorim o tome da originalni zadnji lonac i cev koštaju 120 EUR. Prvi auspuh je pregoreo posle dve godine. Od tada više NIKAD nisam kupio benzin na Jugopetrolovim pumpama. Kad god je prilika, točim kod OMV-a, a ako ne ne mogu, onda kod nekog drugog, ali ni za živu glavu kod Jugopetrola ili Lukoila. Možda je zato drugi auspuh potrajao više od 6 godina. Ovaj treći zasad tek počinje da pušta pomalo uznemirujuće zvuke, ali izgleda da smo još daleko od urlanja "tata, kupi mi nov auspuh!"

Zile

pre 12 godina

Prosto neverovatno koliko bivsi jugosloveni vole ovaj sajt. Sudeci po komentarima odnos je 3:1 u prema Srbima.
Nevalja, nevalja, nevalja.... !!! :-)

Pop

pre 12 godina

Minimum kvaliteta, maksimum cene (i bez akcize), crpljenje domaće nafte bez odgovarajuće nadoknade, je poslovna politika Gasproma u Srbiji, koja im je omogućila profit u prošloj godini od 16 mlrd dinara, a javno su obećali da neće ništa ulagati dok ne prođu izbori sledeće godine.
Što li tek sada pišete o tome kada se zna od 2007. da se bezolovni benzin (sa tom količinom sumpora) i D2 ne toče nigde u Evropi sem u Srbiji.

Vladimir-NS

pre 12 godina

Ja radim u rafineriji,i mogu da vam kazem,i pravi se skoro najlosije gorivo.

U sustini,sirovina je krs,tako da se ne moze dobiti dobro gorivo.

Drzava uzme i vise od pola,kada je cena u pitanju.

Zalosno.

Realista

pre 12 godina

Ipak mislim da je sve ovo igranka namenjena da se NIS iskompromituje, pa gospodo nije samo nisovo gorivo na pumpama u drzavi,pitajte privatnike sta uvoze i kako kontrolisu kvalitet,a sve ove izjave gospodina Atanaskovica su neistinite.

goran

pre 12 godina

Kakva glupost!Verovati strucnjacima koji Albaniju stavljaju u rang sa najrazvijenijim zemljama Evrope! Ljudi, razmislite malo! Gde je tu logika?

radnik NIS-a

pre 12 godina

Na ovakvo gorivo,
cena ne bi trebala preci 70 din.

Kada izadje iz fabrike,jos tih famoznih 18%,
i to je to.
Kakve bre akcize i ostale gluposti.

Gorivo nam je lose,
i ekoloski,i kalorijski,i oktanski.
Sumnjam da nase gorivo prelazi 90 oktana,nema on veze sa 95.

Kada bi se moglo,uzorak i na proveru u inostranstvo.
Bio bi u pravu.

Vlastimir

pre 12 godina

Ma to je neka teorija zavere...Opet nas ne vole ovi sa zapada ..Sad će Još ispasti da smo najgori u Evropi...Ma nemoguće...He,he...Skupo su nas koštale 90-te.

Nenad

pre 12 godina

Nemoj nas zamajavati...i evropski i nas bezolovni su potpuno isti, jedino je razlika u ceni, drasticno, kao nigde u Evropi...a kalitet isti, auto se potpuno isto ponasa, cak isto i trosi...promenite etiketu i prodajete nam evropski benzin. Najveci pad kvaliteta je upravo kod privatnih benzinskih pumpi.

Maja

pre 12 godina

Ne dajte se zavarati ljudi, nas benzin je dobrog kvaliteta. Vozim vec 15 godina, gorivo iskljucivo tocim na nisovim pumpama i nikada nisam imala apsolutno nikakvih problema, niti s druge strane, smanjenu potrosnju kada tocim na nekoj od pumpi u zemljama u regionu.
Kada vidim ovako veliki broj tekstova na slicnu temu, u jako kratkom vremenskom periodu, tipa "gorivo nam je najskuplje i najgore na svetu", a iz iskustva znam da nije tako, mogu samo da zakljucim da se radi o hajci na investitora. Grci i Austrijanci nas vole i daju jeftin i kvalitetan benzin?

fun-da-mental

pre 12 godina

@vlada: Sportski auto star 20 godina sa ugrađenim plinom je prava referenca za merenje potrošnje goriva. Al' kad bi se zezali.

miran

pre 12 godina

"Međunarodni centar za kvalitet goriva svrstao Srbiju na začelje liste zbog visoke koncentracije sumpora, koju dozvoljava domaća regulativa."
Kakve to veze ima kad MI, u Srbiji imamo NAJVISI standard u Evropi za komplet "prve pomoci"! Onaj u Evropi koji je tri puta jevtiniji od domaceg NE zadovoljava domace (SRPSKE) standarde! ****

x

pre 12 godina

a sta u srbiji nije ocajnog kvaliteta,pocevsi od vlasti pa do ovog napacenog naroda koji cuti i trpi,pa nek trpi onda,samo neznam dokle ce.

vaseime

pre 12 godina

Za gorivo je izneta neka analiza, koja je porazavajuce.
Nisam siguran da bi bolje rezultate dala i analiza hleba, mleka i jos ponekih bazicnih zivotnih namirnica...

Zalosno...

Aj, uzdravlje

D..e mogu da prebacim iz tacke A u B i nogama. A vozim iz zadovoljstva

pre 12 godina

@fun-da-mental, Vlada

Ha, ha, ha ! Sportski auto na plin, to bese "oksimoron" , jel tako ?

vlada

pre 12 godina

Hvala vam što ste sada dali i zvanično opravdanje svakom majstoru u srbiji da kaže "pa znate to je do našeg lošeg goriva" kada ne zna da reši problem.

Volim da vozim, vozim sportski auto star 20 godina i non stop slušam te priče kako nam je gorivo očajno, kako je ortakove tetke šurak pa njegov pastorak koji živi u loznici sipa gorivo u Bosni i kako njegov jugo na bosansko gorivo ide brže od okolnih ferarija na naše domaće gorivo, i muka mi je te rečenice koju majstori koriste kada ne znaju da reše problem umesto lepo da kažu "ne znam brate pitaj nekog drugog"...
Možda ima puno sumpora u našem gorivu, i zato i zbog zdravlja svog motora sipam euro BMB od kada ga uvoze i osim mirnijeg rada na lepru apsolutno nema nikakve razlike izmedju euro BMB i Premijum BMB! Možda jeste gorivo puno sumpora ali molim ljude da prestanu da se lože na priče kako će im auto ići bolje ako sipaju gorivo van srbije...

I da još nešto primetim u prilog tome kako su nam očajna goriva. Sipam u Bosni Plin dosta često (svako leto provedem u bosni bar po mesec dana) i u bosni mi auto uvek troši više plina nego ovde a ide znatno lošije nego na naš plin. Ista situacija sa plinom je i u Grčkoj gde me isto razočarao kvalitet plina, u Hrvatskoj i Italiji je plin tako otp kao i kod nas, istog kvaliteta bar iz aspekta potrošnje i performansi...

DAKLE OVAJ TEKST SE TIČE eKOLOŠKE ČISTOĆE NAŠEG GORIVA A NE KALORIJSKE VREDNOSTI.

Zile

pre 12 godina

Cilj ovog i slicnih clanaka je demonizacija Srpskih proizvoda.
Hajde svi u Hrvatsku po gorivo.
Nigde se ne spominje broj oktana koji je najvazniji.

Marija

pre 12 godina

O verodostojnosti liste Medjunarodnog centra dovoljno govori podatak da je Albanija na 9. mestu, zato ne verujem da se treba preterano obazirati na ovu rang-listu. To je lepo rekla i ova zena sa Masinskog fakulteta. Izgleda da u albanskom gorivu jedino nema sumpora, pa takve repere ne treba ni uzimati u obzir. Odlican primer za to da politika utice na sve...
Dalje, sto se tice kvaliteta, treba samo reci da Mercedes Benz i Volvo preporucuju NIS-ov evrodizel 5 i daju garanciju za svoje automobile koji trose ovo gorivo. Ne verujem da bi jedan od svetski najpoznatijih proizvodjaca automobila dao ovu preporuku za lose gorivo, zar ne?

Nenad

pre 12 godina

Celih 25 godina kupujem benzin(gorivo) na domaćim pumpama i nikada nisam imao nikakav problem, osim što su me tu i tamo zakinuli za koje kilo.
Ali to nema veze sa kvalitetom goriva, zar ne ?

Maja

pre 12 godina

Ne dajte se zavarati ljudi, nas benzin je dobrog kvaliteta. Vozim vec 15 godina, gorivo iskljucivo tocim na nisovim pumpama i nikada nisam imala apsolutno nikakvih problema, niti s druge strane, smanjenu potrosnju kada tocim na nekoj od pumpi u zemljama u regionu.
Kada vidim ovako veliki broj tekstova na slicnu temu, u jako kratkom vremenskom periodu, tipa "gorivo nam je najskuplje i najgore na svetu", a iz iskustva znam da nije tako, mogu samo da zakljucim da se radi o hajci na investitora. Grci i Austrijanci nas vole i daju jeftin i kvalitetan benzin?

goran

pre 12 godina

Kakva glupost!Verovati strucnjacima koji Albaniju stavljaju u rang sa najrazvijenijim zemljama Evrope! Ljudi, razmislite malo! Gde je tu logika?

Nenad

pre 12 godina

Nemoj nas zamajavati...i evropski i nas bezolovni su potpuno isti, jedino je razlika u ceni, drasticno, kao nigde u Evropi...a kalitet isti, auto se potpuno isto ponasa, cak isto i trosi...promenite etiketu i prodajete nam evropski benzin. Najveci pad kvaliteta je upravo kod privatnih benzinskih pumpi.

Mađar

pre 12 godina

A kažu da je samo u Mađarskoj skuplje (kvalitet da ne računamo).

E pa draga lažovska gospodo, tamo je porez 25% kod nas je 18%.

Kad se samo setim kako su svi likovali i radovali se Rusima, kao da dolaze spasioci. Oteli Vojvođanim firmu, prodali je za dž, pare u Beograd, a sad kukanje. Pa niste bolje ni zaslužili. I ovo gorivo je odlično kakvo bih ja vama dao.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Воѕите Ладе и Москивиче, па ће свако гориво бити добро.
Ко ово критикује, директно лаје на нашу власт и браћу Русе.
Не играјте се - имат ће те посла самном.!!!

Realista

pre 12 godina

Ipak mislim da je sve ovo igranka namenjena da se NIS iskompromituje, pa gospodo nije samo nisovo gorivo na pumpama u drzavi,pitajte privatnike sta uvoze i kako kontrolisu kvalitet,a sve ove izjave gospodina Atanaskovica su neistinite.

Dule

pre 12 godina

Ja nevjerujem da vi još nemate Euro 4 norme goriva na pumpi... Pa u Hrvatskoj je Euro 5 već 2god, Euro 4 ni nema nigdje... Strašno! Gdje se može vidjeti cijela lista?

Simke

pre 12 godina

A svojevremeno su digli hajku na Dinkica sto se usprotvio dolasku Rusa na čelo NIS-a. A sada kolektivna tužba protiv vlasti zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava na svež vazduh :)

Cole

pre 12 godina

Od ove drzave nemozes ni da ocekujes nista. Najlosije gorivo na svetu ,najskuplji i naj losiji gas za grejanje nasvetu ,arusi namtakvi prijatelji da nema dalje.

GuC

pre 12 godina

pa to je ona postenjacina od Kostunice poklonio Rusima ne samo ceo NIS vec nasu buducnost i zdravlje. ...sve sto su Rusi hteli - dobilili su. Od toga da samo njihova nafta moze da dolazi,kvalitet koji se ne da tako ni nazvati sa obavezom Srbije da ne menja nista u svojim propisima, opasnih sastojaka, posebne akcize zbohg kojih je nasa draga Vlada probala da prevesla i EU...monopol plus slepa gramzivost obojena u ne damo kosovo i evo vam lakoverni gradjani Srbije!

Zile

pre 12 godina

Prosto neverovatno koliko bivsi jugosloveni vole ovaj sajt. Sudeci po komentarima odnos je 3:1 u prema Srbima.
Nevalja, nevalja, nevalja.... !!! :-)

acinic

pre 12 godina

Sve je u ovoj zemlji ocajno zbog korupcije! Za gorivo nije mnogo vazno posto po ovoj trenutnoj ceni. Mogu da se voze samo tajkuni i (mali, srednji, veliki)politicka kasta! Obican narod ne! Zivela Demokratija!

igorpl

pre 12 godina

A da li znate kakvog je kvaliteta i koja je na rang listi RUSKA nafta u SVETU? Brat je brata najslađe uvek za..bao to je uvek ovde bilo i uvek će i biti. Poslednji primer su ratovi u bivšoj jugi gde su se klali i ubijali rođaci, braća, komšije, kumovi. Takav smo mi narod i pomirite se sa tim. Nikada ovde dobro neće biti samo iz gore navedenih razloga. Prodali smo nis rusima sada ćutite i budite srećni što imate za to malo goriva ma kakavog da je kvaliteta. A o ruskom gasu neću ni da pričam.
TReba biti dobro retardiran pa izaći na sledeće izbore!
E moj glupi narode!

mail

pre 12 godina

Nisu propali Slovenci, Hrvati, Bosanci, Crnogorci, Makedonci bez nas (sta vise, mnogo im je bolje nego sa nama), a izgleda i Albancima ce da svane. Kako da dobijem drzavljanstvo Kosova (posto je to deo Srbije, valjda nece biti problema) ???

petar

pre 12 godina

A sto ochekivali od rusa.Kod nix ljudi nema bezolovnog benzina,a dizel odgovara EURO 1-2 standartam.Kako mogu poboljsati kvalitet kad neznaju za bolji.Kod nix rade rafinerie od 1949 u gradu Angarsku,a poslednju rafineriju napravili 1989!Ruse interesuje samo pare i mohopol,a bez konkurenciji nema nista.A za kvalitet im boli uvo ko bio u Rusiji zna kako je tamo.Ko poklonio NIS treba odgovaraju.

Aleksandar

pre 12 godina

Citam sta izjavljuju ovi demagozi i ne verujem! Kakav sumpor,kakva modernizacija rafinerije,o cemu oni pricaju!? A isto to djubre od goriva svaki dan poskupljuje! Samo me zanima dokle cemo da cutimo!?

provincijalac

pre 12 godina

Svako ko je imao prilike da svoj auto ''obraduje'' gorivom sipanom u nekoj od zemalja u okruženju (Bugarska, Crna Gora,...) mogao je da primeti razliku, kako u potrošnji tako i u sagorevanju...

R18/84

pre 12 godina

Sta kaze profesor ? Da je za moj auto, koji treba da koristi benzin sa olovom, pomak na bolje da koristi bezolovni ? Kakve veze ima kvalitet benzina i to da li je sa olovom ili bez ? E moj profesore, baci diplomu i na okopavanje kukuruza !

promaja u glavi

pre 12 godina

e vala, grdnog li naroda, sve vam smeta, skupo i loše gorivo, skupa hrana i komunalije, korupcija pljačka i kriminal, dajte malo optimizma nije sve baš tako crno, evo kad za jedno 5 - 10 god na zapadu masovno pređu na elektomobile nudiće nam benzin skoro džabe, onda i država može još da duplira akciza i opet da gorivo bude nekih 5 centi jeftinije nego sad, malo li je

Vladimir B.

pre 12 godina

Krenuo sam na put za Grčku prethodno napunivši rezervoar na Jugopetrolovoj pumpi. Do konačnog odredišta u Grčkoj morao sam da napunim rezervoar još jednom do kraja i jednom do pola. U povratku sam natočio na Shell pumpi pun rezervoar i zatim dosuo pola rezervoara pred Beogradom...

Svrbijanac

pre 12 godina

Slusajte, nije tako lose. Kada je pleme Pancevokuku resilo da gradi rafineriju pre 50 godina uz pomoc onih sto su stigli na letecim galijama, sumpor se nije uzimao u obir. Pri tom plemena preko Dune, juzno, pre svega Beogradimkitu je najveci potrosac (jer se svi voze na bonove od iste ove rafinerije) a nisu hteli da daju ni zuti kamen. Iako, kada su ugovarali, obecali su 500 tona stavljene koze, 100 kila perli (raznobojnih) i grncariju za sva sela preko.

I, sada, uzese to neki sa severa, 5 nedelja odavde, gde ima i snega (ono belo sto pada kad je nenormalno hladno, pa nose sesto i na nogama - neke cipele) i oni to treba da rese. Obecanje je da ce da bude u skladu sa svim ostalim nasim standardima - lidersko.

Odoh da popravim sojenicu. Poz.

Jovan

pre 12 godina

Dok u Hrvatskoj INA proizvodi gorivo od prošle godine Euro 5 norme, u Srbiji još nisu ni na Euro 1 normi. U Srbiji su prestali da sada proizvode gorivo sa olovom, koji se u Hrvatskoj ne proizvodi već 10 godina.

hronolog

pre 12 godina

Ova Dragoslava je na platnom spisku NIS-a i to svi na mašinskom znaju, a opet niko ništa ne preduzima. Tuga, i onda ona treba da mi objasni da je gorivo u stvari super kako je bilo i kako, evo, samo što se nije poboljšalo samo da se strpimo i još malo rusima da plaćamo to đubre puno sumpora. Atanackovića ne bih komentarisao...

Sajo

pre 12 godina

Prosle nedelje sam se vraio sa odmora iz Beograda,i moj auto koji inace trosi u nemackoj 6,5 litara na nase gorivo mi je trosio oko 8 litara i u povratku sve dok nisam sipao gorivo u Austriji auto mi je osetno losije primao gas i losije ubrzavao...Odmah sam znao da je to lose gorivo koje sam inace sipao na pumpi na zrenjaniskom putu preko puta METRO-a...toliko o kvalitetu nasih benzina...

Dejan

pre 12 godina

Dragi profesore,dobro je sto svi parametri nisu uzeti u obzir jer bi smo bili NA ZADNJEM MESTU!
Znači TADŽIKISTA je gori od nas,super.
Nisam znao da Albanije ima modernije rafinerije od bratsko-rusko-nisovskih.
Glasam za jos skuplje akcize!

Pop

pre 12 godina

Minimum kvaliteta, maksimum cene (i bez akcize), crpljenje domaće nafte bez odgovarajuće nadoknade, je poslovna politika Gasproma u Srbiji, koja im je omogućila profit u prošloj godini od 16 mlrd dinara, a javno su obećali da neće ništa ulagati dok ne prođu izbori sledeće godine.
Što li tek sada pišete o tome kada se zna od 2007. da se bezolovni benzin (sa tom količinom sumpora) i D2 ne toče nigde u Evropi sem u Srbiji.

Naftas u penziji

pre 12 godina

Najlosijeg kvaliteta i jos najskuplje. Zato je drzava i podigla akcize na uvozne derivate a onda i domacu proizvodnju izjednacila sa uvoznim.Cist lopovluk.Rafinerija Nafte Pancevo je najgora rafinerija na svetu. Cak i ruske rafinerije proizvode gorivo blizu evropskog kvaliteta. Ja sam kiupio auto i non stopmi se pali lampicazakvalitet goriva.Niko zivi u ni jednom ovlascenom servisu ne moze da nasteluje dase ta lampica ne pali.U inostranstvu tih problema nema. Procenatsumpora visok, tetrametilolova takodjevisok. U regionu cak i Bosanski brod prave jeftiniji i boljeg kvaliteta detrivate

Mashinovodja

pre 12 godina

Pa šta ako nam je gorivo najgore? Ali zato je najskuplje u regionu. Ne može se biti najbolji u regionu baš u svemu, zar ne?

Ja vozim auto koji je sada star oko 9,5 godina. Za to vreme morao sam da zamenim jednu sijalicu prednjeg fara, akumulator i auspuha komada 2. Ono prvo dvoje je normalno, ali oovo poslednje nikako. Da ine govorim o tome da originalni zadnji lonac i cev koštaju 120 EUR. Prvi auspuh je pregoreo posle dve godine. Od tada više NIKAD nisam kupio benzin na Jugopetrolovim pumpama. Kad god je prilika, točim kod OMV-a, a ako ne ne mogu, onda kod nekog drugog, ali ni za živu glavu kod Jugopetrola ili Lukoila. Možda je zato drugi auspuh potrajao više od 6 godina. Ovaj treći zasad tek počinje da pušta pomalo uznemirujuće zvuke, ali izgleda da smo još daleko od urlanja "tata, kupi mi nov auspuh!"

mirx

pre 12 godina

Moj auto trosi euro dizel, ovih dana sam malo testirao gorivo sa 2 pumpe i dosao sam do sledeceg: Nisova pumpa potrosnja mi je izasla 8.9 litara/100km po gradu, na istoj relaciji (kuca-poso-kuca) sa OMV pokazuje mi potrosnju 7.5 lit/100km. Vozim Stila JTD koji ima dobar motor i precizan kompjuter. Primetno je jos da je gorivo daleko kvalitetnije na pumpama duz auto-puta nego u gradu. A najbolje gorivo po meni je na MOL-u i EKO pimpama sto se tice euro dizela. Voleo bih da cujem misljenje drugih....

Jelena

pre 12 godina

Ja ne znam sta je u pitanju, ali znam sa sa punim rezervoarom sipanim u EU predjem 20% vecu kilometrazu nego sa nasin gorivom. A cene su slicne i u Evropi, cesto je benzin i skuplji. Kvalitet je sasvim druga prica koja onda i evropsku cenu naseg benzina dovodi u pitanje.

Pera, prevaren 5. oktobra 2000.

pre 12 godina

Na mene vise ne racunajte! Ne samo zbog nekvalitetnog i preskupog goriva, vec i ostalih lazi, prevara, otimacina, itd...

s t v

pre 12 godina

Moj auto trošio je 8 do 8.5 l TNG kada sam ga vozio u Bugarskoj.
U Srbiji troši od 12 do 14 l pri istoj vožnji.

Kvalitet je mnogo lošiji, ali to smo znali odavno.

Velibor

pre 12 godina

Sasvim opravdano! Mi bismo hteli i visok kvalitet i niske cene! E pa, njet! Dobićemo visoke cene i nizak kvalitet!
Tražili ste - gledajte!

Vasko

pre 12 godina

Pa to je zbog toga jer su Srbi takav narod. Najobicnije kukavice i strine. Srbina je veoma lako dresirati i hraniti ga ***** i on ce jos da se zahvaljuje. Ako tako i treba i samo napred neka gaze dok svi ne pocrkaju. Ja gorivo, kad sam u Srbiji, vec poodavno kupujem kod prijatelja za 30% manje od regularne cene koje mu stize iz jedne nase susedne zemlje i ne pada mi napamet da ikad vise jedan litar kupim u Srbiji na pumpi. NIKAD. Evo danas natocih u Makedoniji evro dizel za 1.08 E litar. Prosecna plata veca nego kod nas. Dovoljno?

Vladimir-NS

pre 12 godina

Ja radim u rafineriji,i mogu da vam kazem,i pravi se skoro najlosije gorivo.

U sustini,sirovina je krs,tako da se ne moze dobiti dobro gorivo.

Drzava uzme i vise od pola,kada je cena u pitanju.

Zalosno.

Vlastimir

pre 12 godina

Ma to je neka teorija zavere...Opet nas ne vole ovi sa zapada ..Sad će Još ispasti da smo najgori u Evropi...Ma nemoguće...He,he...Skupo su nas koštale 90-te.

Marko

pre 12 godina

Cim je gorivo pocelo da poskupljuje prodao sam kola i kupio motor, trosi 2,5 na 100km ... pa cak i ovog naseg goriva, a i ako se nesto slucajno pokvari, novi deo je jako jeftiniji za motor nego za kola.. tako da vlast od mene dobija minimalac :)) pozdrav svima

dalibor

pre 12 godina

Glavno da Zeleni hoće da uvedu eko taksu po merenim vrednostima na tehničkom i to je samo jedan u nizu gluposti , što prvo ne srede rafinerije ili ih ne zatvore pa da gorivo uvozimo kao i sve ostalo ,tako im je bilo najlakše da povecaju kazne za vozače i smisle nove fore a da kazne neke zbog neodržavanje cesta zbog neadekvatne signalizacije nema šanse jer su to njihovi. U HR. su novinari auto magazina mesecima trubili o lošem gorivu koje vlasnike teraju u dodatni trošak i doslovno nije bilo dana da neko to nije pomenuo a kod nas raspljavaju o prvoj pomoći. I to u korist onih lopova što traže 2400 din za istu.

pera

pre 12 godina

Situacija je zaista poražavajuća. Imam opel insigniu u garantnom roku. Zbog lošeg goriva stalno imam problem sa filterom za čestice goriva. Čak mi je rečeno da je bolje da pokušam vožnju u Srbiji bez tog filtera ali istovremeno da pazim da ne idem u inostranstvo jer će me tamo isključiti iz gradskog saobraćaja ako nemam ispravan taj filter. Šta čovek da radi. Plaćamo najskuplje gorivo a ono nam upropašćava nove automobile. UŽAS.

cena kvalitet

pre 12 godina

Cena je najveci problem !Cena za gorivo najnizeg kvaliteta od koga se cuju ventili je znak da nesto ozbiljno ne valja! Zadnjih meseci sve vise ljudi oko mene se zali da im se cuje motor i sa onim evropskim i sa ovim obicnim bezolovnim!
Skoro sam isao preko i tankovao placao sam 1,32 evra za litar znaci 13,23 evra deset litara ! Kod nas to isto gorivo kosta za deset litara se daje 13.90 evra ali tog stranog goriva sam trosio po gradu 6 litara a ovog domaceg ocaja 10 znaci mene litar u odnosu na Nemca ili najkuplju Grcku kosta mnogo vise po Km predjenog puta i najglupljom racunicom dolazim da je litra ne 1.39 evro centi vec je 1.91 eu centi sto nas svrrtava u svetki vrh tj broj jedan po skupoci goriva! Cisto da se zna

los kvalitet a visoka cena

pre 12 godina

@Simke, 20. avgust 2011 09:26
NISovo gorivo je bilo loseg kvaliteta i skupo i pre nego sto su ga kupili Rusi.
Naravno NISu se moze,je mu je uredbom iz 2001. dat monopol na preradu nafte,sto mi kao kupci placamo visokim cenama i losim kvalitetom.Naravno taj monopol mu je dala vlada koja se hvali navodno liberalnom i trzisnom ekonomijom.Kako da ne.
Pri tome isti taj NIS se hvali kako ima dobit,a odakle mu ta dobit nego zbog previskih cena koje mu vlast odobrava.A onda tu dobit prebiju sa gubicima iz prethodnih godina i ne plate ni dividende ni porez na dobit.
I isticu svoj znacaj za budzet kao oni uplacuju ne znam koliko procenata budzeta,a to su u stvari akcize i pdv koje oni samo naplate od nas kupaca i uplate u budzet.Uplate u budzet nase pare,a onda sebe predstavljaju kao najznacajnijeg doprinosioca budzetu.Nije nego.

Vasko

pre 12 godina

Cekaj jel ste hteli da branite Kosovo? Pa jedan od nacina da se odbrani Kosovo jeste i najskuplji benzin u regionu. A zasto? Pa skoro milijardu evra se godisnje prospe na bajku o Kosovu. To mora da se skupi od nekle. Znaci hteli ste da budete patriote sada izdrzite plate od 250E i benzin od 1.3 E. Oba ne moze a svaka odluka u zivotu se PLACA. Nema nista dzaba.

HdiTdiCrdti

pre 12 godina

Za stedljivi motor 2.2 HDI ili isti CDTI placate luksuz i registraciju od 500e a moj 1.4 16v benzinac trosi ovog kvalitetnog goriva oko 12l.Performanse motora su ocajne a prozor ne smem da otvorim od smrada sumpora,kao da je crkla tona jaja u gepeku!O cemu mi ovde pricamo???

MrMedox

pre 12 godina

Za sve je bio kriv Milošević. Zanima me koga će ovi političari kriviti sada. U vreme Miloševića bilo je nekoliko ljudi koji su mogli šta zamisle a danas se više ne zna koliko je političara, njihovih žena, ljubavnica, kumova i ostalih na listi veza koji mogu sve. Narod više ne može da zaradi koliko oni mogu da potroše. Pitanje je samo koliko još može da izdrži ovakav život dok se tajkuni bahate. Da vidimo dokle ćemo

Ritter

pre 12 godina

i sa svim tim olovom, benzenom i suporom u tim koncentracijama u vazduhu da li se iko jos pita otkuda toliki procenat kancera u Srbiji, narocito po gradovima.

Objektivan

pre 12 godina

Malo mi je čudno da Švajcarska nije među prvih 10 po kvalitetu goriva. Usput da li ima neka organizacija potrošača ili čega već koja bi kontrolisala EDB tj. kvalitet (amperažu) struje koja nam se isporučuje. Sigurno ste primetili da vam nekad treba recimo 5 minuta da vam provri voda za kafu a nekad 7-8, ili recimo da mašini za pranje veša nekad treba da završi program otkuvavanja 2 i po sata a nekad 3.

XXX

pre 12 godina

U julu sam krenuo u Crnu goru i na MBG pumpi sam sipao 40 litara plina u Renault 19 1.7 koji ne trosi puno po gradu a kamoli na otvorenom putu.Kada sam dosao do Cacka slucajno primetim da merac plina pokazuje da sam na rezervi.U tom trenutku sam se oladio jer sam isao nocu iako sam imao benzin.Kada sam dosao na Zlatibor i napravio pauzu pogledao sam merac na boci i vidim da sam u crveno usao.Sipam 30 litara na Zlatiboru i krenem dalje.Dosao sam na more i ostalo mi nekih 15 litara(odprilike).Malo sam se vozio po CG i na nekih 10L sipao sam u Sutomoru jos 40L po 75 dinara.Verujte mi dosao sam u BG sa tom kolicinom i jos mi je ostalo plina za par dana.Hocu da kazem da je ili veoma los kvalitet plina na MBG ili su me zesce pokrali.

Alfa

pre 12 godina

mene je inspekcija *** kada sam pokusao da prijavim los kvalitet Evro BMB98 goriva na Avia pumpi kod plavog mosta (ECU je vracao paljenje na bezbedniji nivo vise nego sa Evropremijum 95... motor u autu mi je inace optimizovan za 98 oktana gorivo)

vaseime

pre 12 godina

Za gorivo je izneta neka analiza, koja je porazavajuce.
Nisam siguran da bi bolje rezultate dala i analiza hleba, mleka i jos ponekih bazicnih zivotnih namirnica...

Zalosno...

Aj, uzdravlje

Samo Otimaj

pre 12 godina

Samo dva fakta:
1. Olovo je kancerogeno i zbog toga je svugde i izbaceno iz upotrebe (ukljucujuci i kanalizacione cevi). Kod nas je vaznije punjenje partiskih blagajni i dzepova vlastodrzaca a ostali mogu i da crknu - smanjuje se pritisak na penzioni fond.
2. Sumpor je kataliticki otrov, sto ce reci dezaktivira katalizator u izduvnom sistemu. Gospodin profesor bi to trebao da zna (mozda i zna ali se pravi lud). Komentar je isti kao i pod 1.

Pex

pre 12 godina

Dakla, drzava PRIZNAJE da je gorivo uzasno i da kaskamo za svetom 20 godina po procesu proizvodnje - e pa onda gospodo, svedite cene na iznose jednake kvalitetu..pa da placamo to gorivo 5din po litru, realno!!!

Mik

pre 12 godina

Tuzna je cela ova prica, jos tuznije da je malo komentara na nju, da smo normalni sve ispod hiljadu komentara bi bilo neprihvtaljivo. Ovako ispada da nikom nije stalo do ove teme. :(
Ja samo mogu da vas posavetujem da ovo odstampate i na dan izbora pre nego sto krenete na glasanje da otvorite fasciklu sa ovom vescu i jos dosta slicnih, a bice ih, i da dobro razmislite za koga cete glasati. Ja odgovor vec znam za sebe. A to je ZA NIKOGA (znam da je gramaticki neispravno, ali "NIKOG" pocinjem da shvatam za subjekt)...kad nas vec svi redom .... ne dajte im bar dozvolu za to!

Lazar

pre 12 godina

Definitivno gorivo je luksuz za obicnog gradjanina.Kupuje se sve manje,ali onih kupaca sa praznom bocom coca cole od 2 l sve je vise.Kao nosi za kosilicu a u stvari mu je sramota da sipa u auto na pumpi za 250 dinara.Znam to jer radim na pumpi.Ko sipa vise od 2000 taj je vec sumljiv.Mislim da je tim vozacima manje vazno na kom smo mestu po kvalitetu goriva.Kako nam je ostalo takav nam je i kvalitet goriva.Ajd uzdravlje.

bedarko

pre 12 godina

EEEEEEE...A ja hocu da kupim neki common rail diesel auto....Ma,vozim ovog punta sto je na slici i daljei boli me uvce!!!!!!!Barem nije kupljen u Kragujevcu...

abc

pre 12 godina

"On navodi da je jedan od uzroka što se u Srbiji prodaje gorivo lošeg kvaliteta i nedostatak adekvatne kontrole, a država još uvek nije spremna ni da izdvoji novac kako bi obezbedila nezavisnu instituciju za taj posao"

A gde ide tih 46 dinara po litru koje drzava uzima? Sta se sa tim finansira? Placamo najskuplje i najmanje kvalitetno gorivo u regionu... Sramota.

Soda-voda

pre 12 godina

Ovo je jos jedan pokazatelj u kakvoj drzavi zivimo, mito i korupcija nas razjedaju iznutra, bas kao i ovo gorivo nase motore! Drzavni organi koji bi trebali da kontrolisu kvalitet goriva i aparate za tocenje zajedno sa Miletom i Perom (pumpadzije) dodatno razblazuju gorivo i kradu od potrosaca! Svi na bicikle!

radnik NIS-a

pre 12 godina

Na ovakvo gorivo,
cena ne bi trebala preci 70 din.

Kada izadje iz fabrike,jos tih famoznih 18%,
i to je to.
Kakve bre akcize i ostale gluposti.

Gorivo nam je lose,
i ekoloski,i kalorijski,i oktanski.
Sumnjam da nase gorivo prelazi 90 oktana,nema on veze sa 95.

Kada bi se moglo,uzorak i na proveru u inostranstvo.
Bio bi u pravu.

x

pre 12 godina

a sta u srbiji nije ocajnog kvaliteta,pocevsi od vlasti pa do ovog napacenog naroda koji cuti i trpi,pa nek trpi onda,samo neznam dokle ce.

miran

pre 12 godina

"Međunarodni centar za kvalitet goriva svrstao Srbiju na začelje liste zbog visoke koncentracije sumpora, koju dozvoljava domaća regulativa."
Kakve to veze ima kad MI, u Srbiji imamo NAJVISI standard u Evropi za komplet "prve pomoci"! Onaj u Evropi koji je tri puta jevtiniji od domaceg NE zadovoljava domace (SRPSKE) standarde! ****

fun-da-mental

pre 12 godina

@vlada: Sportski auto star 20 godina sa ugrađenim plinom je prava referenca za merenje potrošnje goriva. Al' kad bi se zezali.

D..e mogu da prebacim iz tacke A u B i nogama. A vozim iz zadovoljstva

pre 12 godina

@fun-da-mental, Vlada

Ha, ha, ha ! Sportski auto na plin, to bese "oksimoron" , jel tako ?