Subota, 06.08.2011.

00:01

Nafta jeftinija ali benzin se drži

Cena nafte tipa "ural" na svetskim berzama pala je na blizu 85 dolara za barel, ali se u Srbiji ne očekuju sniženja maloprodajnih cena goriva.

Izvor: Danas

Nafta jeftinija ali benzin se drži IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Brana

pre 12 godina

Nije mi jasno, zasto se svi ostrve na NIS kad se prica o ceni benzina? Ne formiraju NIS, Gasprom ili Rusija cenu benzina u Srbiji, nego njena Vlada. Sto se tice zabrane uvoza D2 i BMB95, cudi me da je ova drzava donela tako mudar zakon. Potpuno je normalno da se stiti domaci proizvodjac (ne zaboravimo da je NIS velikim delom srpska firma), i da cemo sami preradjivati iste u Pancevu cim se zavrsi modernizacija. Zasto bismo u medjuvremenu pustali konkurenciju? Ovo je sjajna odluka na duze staze.

Petar

pre 12 godina

Izgleda da su svi zaboravili da pomenu da mi u Srbiji jedini sami proizvodimo gorivo evropskog kvaliteta i da je najmanje sto ova drzava moze da ucini, da zastiti domaceg proizvodjaca.

Aleksandar

pre 12 godina

"Cene ta dva goriva služe kao reper za kretanje ostalih cena naftnih derivata koji se prodaju u Srbiji."

Po cemu to, molicu lepo? Ok, od cene ta dva goriva zavisi cena D2 i obicnog BMB 95 zato sto drzava iz meni apsolutno neobjasnjivih i neshvatljivih razloga dozvoljava NIS-u monopol na ta dva, ali kako od toga moze da zavisi cena uvoznog BMB 95 Premium, BMB 98, Euro Diesel i slicnih goriva? Kakve veze ima NIS sa time? Koliko znam, racunica za iste je:

(uvozna cena + akciza) * PDV + (uvozna cena * marza + distribucija) * PDV = cena na pumpi

Po strani to sto je akciza ocito samo drugi naziv za porez da se ne bi reklo da drzava oporezuje nesto sto je vec oporezovano, ja u racunici nigde ne vidim NIS.

Ako cena, recimo, Euro Diesel-a zavisi od NIS-ovih cena to moze znaciti samo jedno od dve stvari:
1) `pumpadzije` se totalno glupavo vade i pravdaju bez utemeljenja u praksi, sto znaci da smatraju svoje musterije idiotima.
2) Cene se dogovaraju izmedju pumpadzija, i izmedju njih i samog NIS-a, a onda je rec o dogovornoj ekonomiji, odnosno kartelizaciji za koju je zaprecena nimalo smesna kazna.

Dakle, sta je od ta dva?

majdan

pre 12 godina

Hteli ste da naša "braća" Rusi gazduju jednim od najvažnijih resursa, pa ste ga prodali za Kosovo, evo sad plaćajmo svaki dan tu cenu!
Ko će kome nego svoj svome!
Veliki poz za našu braću Severne Irce (možda njima utrapimo Telekom)

Goran

pre 12 godina

Neka benzin kosta 100 evra litar a vi cete se i dalje samo buniti ali ga kupovati. Zasto ne bojkotujete jedno dve tri nedelje pa cete videti kako ce cena pasti. Tako se bori protiv naduvanih cena a ne praznim pricama.

e moji srbi

pre 12 godina

pre nego sto krenete da komentarisete nesto na ovu temu prvo razgledajte google malo novine vesti itd pa onda pricajte...nemate vi sta za ruse da kazete oni nam daju najpovoljniju cenu goriva na balkanu a to sto nasa divna vlada stavlja akcize 70% to nije ruski problem nego nase vlasti

Orhan

pre 12 godina

Cene bezolovnog benzina (BMB 95):
France 1.65
Germany 1.61
Italy 1.56
Switzerland 1.40
Austrija 1.39
Spain 1.36
Luxembourg 1.34
Srbija 1.31 (za čak 9 euro centi niže nego u Švajcarskoj!)
Cene evropske, a plate afričke!

slobodan

pre 12 godina

Pa kada smo stoka i trpimo ove lopove sto nas pljackaju. Realna cena litre bezolovnog (sa porezom) je 50 dinara, a sve ostalo je akciza. Moramo ih hitno srusiti i surovo kazniti za sve sto su ucinili protiv gradjana Srbije!

ja

pre 12 godina

(Bole, 6. avgust 2011 13:55)

Samo se delimicno slazem s tobom... Naime, sta je sa austrijskim OMV-om, madjarskim MOL-om, slovenackim PETROL-om, grckim EKO, ... kakve veze imanju njihove cene euro BMB-a i euro dizela sa NIS-om, kada ih sami dovoze (uvoze)iz svojih izvora i prodaju nam po paprenoj ceni (vecoj nego u svojim maticnim drzavama i vecoj nego u svim drzavama u okruzenju gde imaju svoje pumpe). Sto oni prvi ne smanje svoje cene, pa ce i NIS odmah smanjiti cene kako bi mogao da uopste proda svoje djubre nekome... Ali ne ovde su svi navikli da pljackaju ovaj napaceni narod, pocevsi od drzave pa na dole...

LILA

pre 12 godina

NIJE TACNO DA CENA ZAVISI OD NAMETA DRŽAVE. NIS, KAO MALI DEO GASPROMNEFTA- CERKE FIRME GASPROM, ISKLJUCIVO VLASNIŠTVO RUSKE FEDERACIJE, A NAFTA URAL, NE BAŠ NAJBOLJEG KVALITETA KUPUJE SE OD NJIH. AKO JE NJIHOVO RUKOVODSTVO TAKO "PAMETNO", SADA SE KUPUJE NA BERZI NAFTA ZA SLEDECE POLUGODIŠTE, A SA TZV.TERMINSKIM POSLOVIMA PREUZIMA U ZIMSKIM MESECIMA. AKO NEKO DOBRO PRATI, A JA TO ZNAM, ZADNJIH DVADESET GODINA CENA SIROVE NAFTE PADA U PERIODU SEPTEMBAR- DECEMBAR, I TAD TREBA DA SE KUPUJE.
GOSPODIN ATANACKOVIC JE U PRAVU KAD KAŽE DA SU TO ŠPEKULATIVNI POSLOVI, ALI NIŠTA NOVO, JER SU SVI BERZANSKI POSLOVI "ŠPEKULATIVNI", I ZAVISE OD DOBRE PROCENE PRE SVEGA POLITICKE KLIME ALI I RODA ODREĐENIH NAMIRNICA, HAVARIJA U SVETU ITD.
JEDNO JE SIGURNO DA KADA NAFTA POJEFTINI NA SVETSKOM TRŽIŠTU ZA 15% KAO SADA ONDA JE LOGICNO DA I DERIVATI POJEFTINE ZA TAJ IZNOS. DRŽAVA IMA FIKSNE AKCIZE, I ONE SU UVEK TOLIKE BEZ OBZIRA NA CENE DERIVATA, ALI SE MENJAJU POREZI I ONI BI SAD BILI NEŠTO MANJI.
ONO ŠTO JE NAJBITNIJE A TO JE TRANSPARENTNOST U RADU, DA SE ZNA KOJA JE KOLICINA SIROVE NAFTE KUPLJENA PO KOJOJ CENI, KADA I DA LI DIREKTNO OD RUSA ILI NE.
DRUGO, NEUPUCENI TREBA DA ZNAJU DA JE CENA PRERADE S.NAFTE KOD NAS SKORO 40-50USD, A DA JE U MEDITERANSKIM LUKAMA TA CENA 30% NIŽA I SA BOLJIM RANDMANOM.
TAKO UMESTO PRICE O CENI AKCIJA 2020, RUKOVODSTVO GASPROMNEFTA, TREBA JAVNOSTI DA DA GORE NAVEDENE INFORMACIJE.

PPeca@SER

pre 12 godina

Bio sam prosle nedelje u Bijeljini... Super sam se proveo i nauzivao ceo dan, ima sta da se vidi, moze posle lepo da se ruca... a u povratku natocio rezervoar do vrha. Em sam gorivo platio mnogo jeftinije nego ovde (1.15EUR/lit), em sam osetio unutrasnje zadovoljstvo sto od te "transakcije" ovom nasem olosu nece otici ni dinar (evro, konvertibilna marka, rotkva strugana)... u dzep.
Zao mi je samo sto sam morao da im dam i onih 400 i nesto dinara za putarinu. Em nam kad registrujemo kola otimaju pare za odrzavanje puteva, i to bezdusno, em sam za tih 200km autoputa tamo-vamo platio vise nego sto u nekoj "tudjoj" Rumuniji platim za 7 dana voznje (3EUR) koliko hocu i gde hocu, bez dodatnog haraca. A Rumuniji nista nisam dao pre toga za odrzavanje puteva.
Kradite, zidajte mostove do Marsa, pa ih asvaltirajte, pa posle dizite asvalt da postavite odvode za vodu, pa opet asvaltirajte... pa se naknadno setite da niste stavili osvetljenje pre svecanog otvaranja mosta...
Necete jos dugo. A ovi sledeci - neka citaju. Mozda i nauce. Bitno je da uvek ima - sledeci.

petar

pre 12 godina

Kod rusa samo poskupljenje im treba denjgi-para.Rusi ne znaju sta je trziste,oni samo monopoliju razumeju.Biche nafta na berzi 20$ a kod NIS poskupi gorivo.Treba odgovaraju ko poklonio NIS.

rader

pre 12 godina

Nebitno. Kod nas ne vaze pravila trzista jer smo Srbija. Na cenu goriva uticu abnormalne akcize a ne cena nafte na svetskom trzistu, koje se sete samo kada ista treba da poskupi.

Bole

pre 12 godina

Trazili ste ruske prijatelje da imaju sve u Srbiji i dobili ste monopol gde god se okrenete. Gas ce poskupeti (Rusi), benzin skup (Rusi)... EDB hoce Rusi da kupe... Telekom su hteli Rusi da kupe... Samo im dajte fore... Razmisljajte o tome ko je kome prijatelj a ko koga krade...

Nenad

pre 12 godina

Prodao sam kola. Trebaju mi vise nego ista ali se ne usudjujem da ih kupim jer benzin u nasoj divnoj drzavi niti ce pojeftiniti i cak da pojeftini vec sledece nedelje ili meseca ce otici bezmalo za 10 dinara gorepo dobrom starom obicaju. Jos nesto sada idu izbori pa ce mozda i da pojeftini jer to je stari trik SPS da mami ljude pred izbore sa nekim olaksicama a DS je to odlicno naucio od njih, samo su usli u njihove cipele i jos bolje ih razgazili.
Od kada nemam kola tesko mi je al sam ustedeo za jedan mesec 500 eura. Hvala im sto misle na mene!

Cholak

pre 12 godina

Zaista strasno!U Sloveniji nafta 1.20 ,kod Hrvata 1.25 i garantujem da sa ovim snizenjem ide jos dole.
Zar mi to imamo veci standard od doticnih ili gresim?
Sa nasim standardom akcize na gorivo ne bi trebalo ni da postoje.

MIĆKO

pre 12 godina

Kako pesma kaže : “Daleko je Amerika”. Tako razmišljaju i naši naftaši (čitaj država) o uticaju krize u Americi na svetsko naftno tržište i na eventualno i očekivano sniženje cena goriva u Srbiji. Zato, budimo srećni što za sada nema poskupljenja, a o pojeftinjenju možemo samo da maštamo. Uz sve to, idu i izbori, a treba još popuniti sve rupe u budžetu, partijskim kasama i privatnim džepovima.

Bojan

pre 12 godina

Strasno. Kad nafta pojeftini na svetskom trzistu kod nas se nista ne desava, ali kad opet poskupi (to jest kad se cena vrati na staro) kod nas ce podici cene. Kako im odgovara tako rade

pravo pitanje koju naftu naši prerađuju?

pre 12 godina

CItat " Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. naglašava da cene sirove nafte na svetskim berzama isključivo zavise od špekulacija. "

Kako je ovaj lik uopšte dobio dozvolu da se bavi prometom derivata? Da li je on svestan da je cena nafte pala više puta u zadnjem periodu, a oni su podizali cene, zbog kursnih razlika. E ako će mo o špekulacijama e onda su to najveće malverzacije, a ne špekulacije.
Inače ja mislim da je taj *************** pre nekoliko meseci imao onaj biser kada je padao evro u odnosu na dinar a dolar u odnosu na evro i dinar, pa je objašnjavo poskupljenje goriva.

mad max

pre 12 godina

Gospodo trgovci. Ko vama brani da smanjite cenu evro premijuma da kosta isto ili da bude jeftiniji od NIS-ovog buckurisa? Istog momenta bi i oni smanjili cenu. Nisam nikakav ekonomista ali valjda bi tako trebalo da funkcionise trziste. Evro premijum uvozite i ne vidim kakve to veze ima sa NIS-om?!! Siguran sam da tu ima dosta prostora za smanjenje cena.

svetolik trpkovic pufta

pre 12 godina

Obozavam ovako "strucna" objasnjenja ovde intervjuisanog "eksperta" koji kaze doslovce "tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu".
Zanimljivo je da uvek kada nafta pojeftini u svetu kao papagaji ponavljaju ovo "opravdanje", kao toboz su je kupili po visim cenama i ne mogu sad da je prodaju po nizim. Ali zato kada nafta poskupi na svetskom trzistu odmah dizu cene iako su je (po istom principu) kupili ranije po nizoj ceni jer eto zaboga, cenu diktira svetsko trziste.
Prema tome, lopovi jedni recite lepo hocemo da vam deremo kozu s ledja jer nam se moze i jer nam to omogucava ova vlast a ne da izjavljujete ovakve i slicne gluposti na nivou predskolskog uzrasta.

posmatrac

pre 12 godina

Ne zna covek da li da se smeje ili place... Kada na svetskom trzistu poskupi nafta u Srbiji odmah osvanu vise cene. A kada nafta pojeftini sa 100 na 85 dolara po barelu u periodu od dve nedelje, kod nas ni u najavi nema pojeftinjenja. Onda se se sete da nam kazu "Tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu koju prerađuje u pančevačkoj rafineriji, a od toga i zavisi kolike će biti veleprodajne cene naftnih derivata koji se proizvode u zemlji, a one su presudne na formiranje cena benzina u maloprodaji "

Milan

pre 12 godina

A zašto je zabranjen uvoz ta dva derivata? Imalo je smisla dok je NIS bio državna firma, sada samo štite strance. Bolje da vrate stari metod određivanja cena, ovako samo trošim gorivo idući od pumpe do pumpe da vidim gde je gorivo jevtinije.

Duki

pre 12 godina

U Srbiji zakoni logike ne važe. Uostalom, treba bar po nečemu da budemo u vrhu – imamo najskuplji benzin! Naša vlada baš brine o našem zdravlju. Uskoro ćemo svi pešačiti!

android

pre 12 godina

pa naravno da je skup kad su nabili tolike akcize,jer treba placati plate ovim neradnicima i gubitasima drzavnim sluzbenicima ,javnim i drzavnim preduzecima, sram ih bilo.mravlji sverc je poceo, ljudi u pogranicnim mestima idu da sipaju gorivo kod komsija

Sloboda-BG

pre 12 godina

Tan posla da snize cenu benzina, ovako im je lepo, Rusi i Vlada Srbije uživaju u isisavanju skromnog budžeta gradjana Srbije.

aca_bg

pre 12 godina

Ne zaboravite da je dolar na godisnjem nivou pao 12% prema dinaru (izvor, NBS) sto je drugi faktor koji utice na cenu benzina na pumpama. Neke stvari se nikada nece promeniti. U ovoj zemlji ce se automobil, mobilni telefon i cokolada uvek smatrati luksuzom. Nijedna jedina pljacka drzavne imovine nije sankcionisana, pravimo mostove cija se cena meri milijardama dolara (po sistemu, sto je sirotinja u selu veca, svadba koju pravi je besnija), javna preduzeca su predmet besomucne grabezi a to sve placaju "prebogati" vozaci automobila cija je prosecna starost 15 godina... Sada cekamo poskupljenje gasa za 20% u reziji "biznismena godine" Bajatovica.

Nesa

pre 12 godina

Koji smo mi retardi,umesto da na tri dana u znak protesta gorivo ne tocimao i zaustavimo automobile u znak protesta i opomenu vladi,mi im punimo budzet da ne pocrkaju od gladi

Boris

pre 12 godina

"Tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu koju prerađuje u pančevačkoj rafineriji, a od toga i zavisi kolike će biti veleprodajne cene naftnih derivata koji se proizvode u zemlji, a one su presudne na formiranje cena benzina u maloprodaji ", naglašava Atanacković.

Siguran sam da vazi isto pravilo kada cena nafte raste, zar ne?

Marko Lazovic - Djurdjevic

pre 12 godina

Od svega ovoga je bitno bas to da smo privatizovali NIS za smesne pare a da i dalje imamo monopolisticku firmu u Srbiji zbog koje cene nece dole. To plus akcize i uskoro cemo vise placati za dizel nego zlato.

Cika Raka

pre 12 godina

Jedan od razloga visoke cene benzina u Srbiji je svakako i Bajatoviceva astronomska plata.Da bi gradjani Srbije napunili dzepove Bajatovicu i kompaniji cena benzina bi trebala da bude 689,00 din za litar!!!

Boro Cutura

pre 12 godina

Ne pamtim kada je u Srbiji nesto pojeftinilo poslednji put.Za takav podatak moram da sedim pred racunarom tri sata i googlam li googlam...

LudZbunjenNormalan

pre 12 godina

Stop pojeftinjenju benzina.Hocu i dalje da placam najskuplji benzin na kugli zemaljskoj!!!Da bar i Srbija bude u necemu prva,osim u korupciji i kriminalu!!!

Zoran

pre 12 godina

Znaci svi trgovci cekaju cene od NIS-a? Ja sam mislio da svako uvozi tj kupuje od koga hoce. Sto se onda ceka cena koju odredi NIS? Da slucajno ne bi bio mnogo jeftiniji ili sta?

Lukic

pre 12 godina

Sa pojeftinjenjem nafte na svetskoj berzi kod nas i da poskupi ne bi me zacudilo kakvu vlast imamo,gleda da na sve moguce nacine otme od gradjana sto vise moze.

Radojica

pre 12 godina

EKO pumpa u Mihaila Pupina i Jurija Gagarina, od pre sat vremena sva goriva poskupela za 1.50-2.50 dinara. Plin je prekjuce bio 60.9, juce 62.9, od malopre 64.4. BMB95 sa 132.8 na 135.3

Od danas se zvanicno snabdevam iz alternativnih izvora, posto su lopovi u Srbiji povlascena kategorija stanovnistva, a zakoni se ionako menjaju svaka 3 dana i ni Dacic vise ne zna koji je kada vazio i dokle...

Milos Mali

pre 12 godina

U Srbiji su cene naftnih derivata vece nego u Svajcarskoj! Mi ili imamo bolji standard od Svajcaraca ili su oni nasli silna nalazista nafte.Trece ne postoji!!!

Dux

pre 12 godina

Unistise nas sa benzinom!!! Na kraju ce opet poceti sverc goriva kao 90-ih!!! kupovacemo benzin na flase, jer ovo vise ne moze da se izdrzi!!! Pogledajte samo koliko je cena benzina skocila za godinu dana!!! Danas se najvise isplati voziti trotinet!!!

LudZbunjenNormalan

pre 12 godina

Stop pojeftinjenju benzina.Hocu i dalje da placam najskuplji benzin na kugli zemaljskoj!!!Da bar i Srbija bude u necemu prva,osim u korupciji i kriminalu!!!

Cika Raka

pre 12 godina

Jedan od razloga visoke cene benzina u Srbiji je svakako i Bajatoviceva astronomska plata.Da bi gradjani Srbije napunili dzepove Bajatovicu i kompaniji cena benzina bi trebala da bude 689,00 din za litar!!!

Radojica

pre 12 godina

EKO pumpa u Mihaila Pupina i Jurija Gagarina, od pre sat vremena sva goriva poskupela za 1.50-2.50 dinara. Plin je prekjuce bio 60.9, juce 62.9, od malopre 64.4. BMB95 sa 132.8 na 135.3

Od danas se zvanicno snabdevam iz alternativnih izvora, posto su lopovi u Srbiji povlascena kategorija stanovnistva, a zakoni se ionako menjaju svaka 3 dana i ni Dacic vise ne zna koji je kada vazio i dokle...

Boro Cutura

pre 12 godina

Ne pamtim kada je u Srbiji nesto pojeftinilo poslednji put.Za takav podatak moram da sedim pred racunarom tri sata i googlam li googlam...

Milos Mali

pre 12 godina

U Srbiji su cene naftnih derivata vece nego u Svajcarskoj! Mi ili imamo bolji standard od Svajcaraca ili su oni nasli silna nalazista nafte.Trece ne postoji!!!

Lukic

pre 12 godina

Sa pojeftinjenjem nafte na svetskoj berzi kod nas i da poskupi ne bi me zacudilo kakvu vlast imamo,gleda da na sve moguce nacine otme od gradjana sto vise moze.

Dux

pre 12 godina

Unistise nas sa benzinom!!! Na kraju ce opet poceti sverc goriva kao 90-ih!!! kupovacemo benzin na flase, jer ovo vise ne moze da se izdrzi!!! Pogledajte samo koliko je cena benzina skocila za godinu dana!!! Danas se najvise isplati voziti trotinet!!!

Zoran

pre 12 godina

Znaci svi trgovci cekaju cene od NIS-a? Ja sam mislio da svako uvozi tj kupuje od koga hoce. Sto se onda ceka cena koju odredi NIS? Da slucajno ne bi bio mnogo jeftiniji ili sta?

Marko Lazovic - Djurdjevic

pre 12 godina

Od svega ovoga je bitno bas to da smo privatizovali NIS za smesne pare a da i dalje imamo monopolisticku firmu u Srbiji zbog koje cene nece dole. To plus akcize i uskoro cemo vise placati za dizel nego zlato.

svetolik trpkovic pufta

pre 12 godina

Obozavam ovako "strucna" objasnjenja ovde intervjuisanog "eksperta" koji kaze doslovce "tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu".
Zanimljivo je da uvek kada nafta pojeftini u svetu kao papagaji ponavljaju ovo "opravdanje", kao toboz su je kupili po visim cenama i ne mogu sad da je prodaju po nizim. Ali zato kada nafta poskupi na svetskom trzistu odmah dizu cene iako su je (po istom principu) kupili ranije po nizoj ceni jer eto zaboga, cenu diktira svetsko trziste.
Prema tome, lopovi jedni recite lepo hocemo da vam deremo kozu s ledja jer nam se moze i jer nam to omogucava ova vlast a ne da izjavljujete ovakve i slicne gluposti na nivou predskolskog uzrasta.

PPeca@SER

pre 12 godina

Bio sam prosle nedelje u Bijeljini... Super sam se proveo i nauzivao ceo dan, ima sta da se vidi, moze posle lepo da se ruca... a u povratku natocio rezervoar do vrha. Em sam gorivo platio mnogo jeftinije nego ovde (1.15EUR/lit), em sam osetio unutrasnje zadovoljstvo sto od te "transakcije" ovom nasem olosu nece otici ni dinar (evro, konvertibilna marka, rotkva strugana)... u dzep.
Zao mi je samo sto sam morao da im dam i onih 400 i nesto dinara za putarinu. Em nam kad registrujemo kola otimaju pare za odrzavanje puteva, i to bezdusno, em sam za tih 200km autoputa tamo-vamo platio vise nego sto u nekoj "tudjoj" Rumuniji platim za 7 dana voznje (3EUR) koliko hocu i gde hocu, bez dodatnog haraca. A Rumuniji nista nisam dao pre toga za odrzavanje puteva.
Kradite, zidajte mostove do Marsa, pa ih asvaltirajte, pa posle dizite asvalt da postavite odvode za vodu, pa opet asvaltirajte... pa se naknadno setite da niste stavili osvetljenje pre svecanog otvaranja mosta...
Necete jos dugo. A ovi sledeci - neka citaju. Mozda i nauce. Bitno je da uvek ima - sledeci.

rader

pre 12 godina

Nebitno. Kod nas ne vaze pravila trzista jer smo Srbija. Na cenu goriva uticu abnormalne akcize a ne cena nafte na svetskom trzistu, koje se sete samo kada ista treba da poskupi.

Nenad

pre 12 godina

Prodao sam kola. Trebaju mi vise nego ista ali se ne usudjujem da ih kupim jer benzin u nasoj divnoj drzavi niti ce pojeftiniti i cak da pojeftini vec sledece nedelje ili meseca ce otici bezmalo za 10 dinara gorepo dobrom starom obicaju. Jos nesto sada idu izbori pa ce mozda i da pojeftini jer to je stari trik SPS da mami ljude pred izbore sa nekim olaksicama a DS je to odlicno naucio od njih, samo su usli u njihove cipele i jos bolje ih razgazili.
Od kada nemam kola tesko mi je al sam ustedeo za jedan mesec 500 eura. Hvala im sto misle na mene!

Cholak

pre 12 godina

Zaista strasno!U Sloveniji nafta 1.20 ,kod Hrvata 1.25 i garantujem da sa ovim snizenjem ide jos dole.
Zar mi to imamo veci standard od doticnih ili gresim?
Sa nasim standardom akcize na gorivo ne bi trebalo ni da postoje.

mad max

pre 12 godina

Gospodo trgovci. Ko vama brani da smanjite cenu evro premijuma da kosta isto ili da bude jeftiniji od NIS-ovog buckurisa? Istog momenta bi i oni smanjili cenu. Nisam nikakav ekonomista ali valjda bi tako trebalo da funkcionise trziste. Evro premijum uvozite i ne vidim kakve to veze ima sa NIS-om?!! Siguran sam da tu ima dosta prostora za smanjenje cena.

Bojan

pre 12 godina

Strasno. Kad nafta pojeftini na svetskom trzistu kod nas se nista ne desava, ali kad opet poskupi (to jest kad se cena vrati na staro) kod nas ce podici cene. Kako im odgovara tako rade

pravo pitanje koju naftu naši prerađuju?

pre 12 godina

CItat " Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. naglašava da cene sirove nafte na svetskim berzama isključivo zavise od špekulacija. "

Kako je ovaj lik uopšte dobio dozvolu da se bavi prometom derivata? Da li je on svestan da je cena nafte pala više puta u zadnjem periodu, a oni su podizali cene, zbog kursnih razlika. E ako će mo o špekulacijama e onda su to najveće malverzacije, a ne špekulacije.
Inače ja mislim da je taj *************** pre nekoliko meseci imao onaj biser kada je padao evro u odnosu na dinar a dolar u odnosu na evro i dinar, pa je objašnjavo poskupljenje goriva.

android

pre 12 godina

pa naravno da je skup kad su nabili tolike akcize,jer treba placati plate ovim neradnicima i gubitasima drzavnim sluzbenicima ,javnim i drzavnim preduzecima, sram ih bilo.mravlji sverc je poceo, ljudi u pogranicnim mestima idu da sipaju gorivo kod komsija

Bole

pre 12 godina

Trazili ste ruske prijatelje da imaju sve u Srbiji i dobili ste monopol gde god se okrenete. Gas ce poskupeti (Rusi), benzin skup (Rusi)... EDB hoce Rusi da kupe... Telekom su hteli Rusi da kupe... Samo im dajte fore... Razmisljajte o tome ko je kome prijatelj a ko koga krade...

Nesa

pre 12 godina

Koji smo mi retardi,umesto da na tri dana u znak protesta gorivo ne tocimao i zaustavimo automobile u znak protesta i opomenu vladi,mi im punimo budzet da ne pocrkaju od gladi

MIĆKO

pre 12 godina

Kako pesma kaže : “Daleko je Amerika”. Tako razmišljaju i naši naftaši (čitaj država) o uticaju krize u Americi na svetsko naftno tržište i na eventualno i očekivano sniženje cena goriva u Srbiji. Zato, budimo srećni što za sada nema poskupljenja, a o pojeftinjenju možemo samo da maštamo. Uz sve to, idu i izbori, a treba još popuniti sve rupe u budžetu, partijskim kasama i privatnim džepovima.

aca_bg

pre 12 godina

Ne zaboravite da je dolar na godisnjem nivou pao 12% prema dinaru (izvor, NBS) sto je drugi faktor koji utice na cenu benzina na pumpama. Neke stvari se nikada nece promeniti. U ovoj zemlji ce se automobil, mobilni telefon i cokolada uvek smatrati luksuzom. Nijedna jedina pljacka drzavne imovine nije sankcionisana, pravimo mostove cija se cena meri milijardama dolara (po sistemu, sto je sirotinja u selu veca, svadba koju pravi je besnija), javna preduzeca su predmet besomucne grabezi a to sve placaju "prebogati" vozaci automobila cija je prosecna starost 15 godina... Sada cekamo poskupljenje gasa za 20% u reziji "biznismena godine" Bajatovica.

posmatrac

pre 12 godina

Ne zna covek da li da se smeje ili place... Kada na svetskom trzistu poskupi nafta u Srbiji odmah osvanu vise cene. A kada nafta pojeftini sa 100 na 85 dolara po barelu u periodu od dve nedelje, kod nas ni u najavi nema pojeftinjenja. Onda se se sete da nam kazu "Tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu koju prerađuje u pančevačkoj rafineriji, a od toga i zavisi kolike će biti veleprodajne cene naftnih derivata koji se proizvode u zemlji, a one su presudne na formiranje cena benzina u maloprodaji "

petar

pre 12 godina

Kod rusa samo poskupljenje im treba denjgi-para.Rusi ne znaju sta je trziste,oni samo monopoliju razumeju.Biche nafta na berzi 20$ a kod NIS poskupi gorivo.Treba odgovaraju ko poklonio NIS.

Boris

pre 12 godina

"Tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu koju prerađuje u pančevačkoj rafineriji, a od toga i zavisi kolike će biti veleprodajne cene naftnih derivata koji se proizvode u zemlji, a one su presudne na formiranje cena benzina u maloprodaji ", naglašava Atanacković.

Siguran sam da vazi isto pravilo kada cena nafte raste, zar ne?

Duki

pre 12 godina

U Srbiji zakoni logike ne važe. Uostalom, treba bar po nečemu da budemo u vrhu – imamo najskuplji benzin! Naša vlada baš brine o našem zdravlju. Uskoro ćemo svi pešačiti!

Orhan

pre 12 godina

Cene bezolovnog benzina (BMB 95):
France 1.65
Germany 1.61
Italy 1.56
Switzerland 1.40
Austrija 1.39
Spain 1.36
Luxembourg 1.34
Srbija 1.31 (za čak 9 euro centi niže nego u Švajcarskoj!)
Cene evropske, a plate afričke!

ja

pre 12 godina

(Bole, 6. avgust 2011 13:55)

Samo se delimicno slazem s tobom... Naime, sta je sa austrijskim OMV-om, madjarskim MOL-om, slovenackim PETROL-om, grckim EKO, ... kakve veze imanju njihove cene euro BMB-a i euro dizela sa NIS-om, kada ih sami dovoze (uvoze)iz svojih izvora i prodaju nam po paprenoj ceni (vecoj nego u svojim maticnim drzavama i vecoj nego u svim drzavama u okruzenju gde imaju svoje pumpe). Sto oni prvi ne smanje svoje cene, pa ce i NIS odmah smanjiti cene kako bi mogao da uopste proda svoje djubre nekome... Ali ne ovde su svi navikli da pljackaju ovaj napaceni narod, pocevsi od drzave pa na dole...

Milan

pre 12 godina

A zašto je zabranjen uvoz ta dva derivata? Imalo je smisla dok je NIS bio državna firma, sada samo štite strance. Bolje da vrate stari metod određivanja cena, ovako samo trošim gorivo idući od pumpe do pumpe da vidim gde je gorivo jevtinije.

slobodan

pre 12 godina

Pa kada smo stoka i trpimo ove lopove sto nas pljackaju. Realna cena litre bezolovnog (sa porezom) je 50 dinara, a sve ostalo je akciza. Moramo ih hitno srusiti i surovo kazniti za sve sto su ucinili protiv gradjana Srbije!

LILA

pre 12 godina

NIJE TACNO DA CENA ZAVISI OD NAMETA DRŽAVE. NIS, KAO MALI DEO GASPROMNEFTA- CERKE FIRME GASPROM, ISKLJUCIVO VLASNIŠTVO RUSKE FEDERACIJE, A NAFTA URAL, NE BAŠ NAJBOLJEG KVALITETA KUPUJE SE OD NJIH. AKO JE NJIHOVO RUKOVODSTVO TAKO "PAMETNO", SADA SE KUPUJE NA BERZI NAFTA ZA SLEDECE POLUGODIŠTE, A SA TZV.TERMINSKIM POSLOVIMA PREUZIMA U ZIMSKIM MESECIMA. AKO NEKO DOBRO PRATI, A JA TO ZNAM, ZADNJIH DVADESET GODINA CENA SIROVE NAFTE PADA U PERIODU SEPTEMBAR- DECEMBAR, I TAD TREBA DA SE KUPUJE.
GOSPODIN ATANACKOVIC JE U PRAVU KAD KAŽE DA SU TO ŠPEKULATIVNI POSLOVI, ALI NIŠTA NOVO, JER SU SVI BERZANSKI POSLOVI "ŠPEKULATIVNI", I ZAVISE OD DOBRE PROCENE PRE SVEGA POLITICKE KLIME ALI I RODA ODREĐENIH NAMIRNICA, HAVARIJA U SVETU ITD.
JEDNO JE SIGURNO DA KADA NAFTA POJEFTINI NA SVETSKOM TRŽIŠTU ZA 15% KAO SADA ONDA JE LOGICNO DA I DERIVATI POJEFTINE ZA TAJ IZNOS. DRŽAVA IMA FIKSNE AKCIZE, I ONE SU UVEK TOLIKE BEZ OBZIRA NA CENE DERIVATA, ALI SE MENJAJU POREZI I ONI BI SAD BILI NEŠTO MANJI.
ONO ŠTO JE NAJBITNIJE A TO JE TRANSPARENTNOST U RADU, DA SE ZNA KOJA JE KOLICINA SIROVE NAFTE KUPLJENA PO KOJOJ CENI, KADA I DA LI DIREKTNO OD RUSA ILI NE.
DRUGO, NEUPUCENI TREBA DA ZNAJU DA JE CENA PRERADE S.NAFTE KOD NAS SKORO 40-50USD, A DA JE U MEDITERANSKIM LUKAMA TA CENA 30% NIŽA I SA BOLJIM RANDMANOM.
TAKO UMESTO PRICE O CENI AKCIJA 2020, RUKOVODSTVO GASPROMNEFTA, TREBA JAVNOSTI DA DA GORE NAVEDENE INFORMACIJE.

Sloboda-BG

pre 12 godina

Tan posla da snize cenu benzina, ovako im je lepo, Rusi i Vlada Srbije uživaju u isisavanju skromnog budžeta gradjana Srbije.

e moji srbi

pre 12 godina

pre nego sto krenete da komentarisete nesto na ovu temu prvo razgledajte google malo novine vesti itd pa onda pricajte...nemate vi sta za ruse da kazete oni nam daju najpovoljniju cenu goriva na balkanu a to sto nasa divna vlada stavlja akcize 70% to nije ruski problem nego nase vlasti

Goran

pre 12 godina

Neka benzin kosta 100 evra litar a vi cete se i dalje samo buniti ali ga kupovati. Zasto ne bojkotujete jedno dve tri nedelje pa cete videti kako ce cena pasti. Tako se bori protiv naduvanih cena a ne praznim pricama.

majdan

pre 12 godina

Hteli ste da naša "braća" Rusi gazduju jednim od najvažnijih resursa, pa ste ga prodali za Kosovo, evo sad plaćajmo svaki dan tu cenu!
Ko će kome nego svoj svome!
Veliki poz za našu braću Severne Irce (možda njima utrapimo Telekom)

Aleksandar

pre 12 godina

"Cene ta dva goriva služe kao reper za kretanje ostalih cena naftnih derivata koji se prodaju u Srbiji."

Po cemu to, molicu lepo? Ok, od cene ta dva goriva zavisi cena D2 i obicnog BMB 95 zato sto drzava iz meni apsolutno neobjasnjivih i neshvatljivih razloga dozvoljava NIS-u monopol na ta dva, ali kako od toga moze da zavisi cena uvoznog BMB 95 Premium, BMB 98, Euro Diesel i slicnih goriva? Kakve veze ima NIS sa time? Koliko znam, racunica za iste je:

(uvozna cena + akciza) * PDV + (uvozna cena * marza + distribucija) * PDV = cena na pumpi

Po strani to sto je akciza ocito samo drugi naziv za porez da se ne bi reklo da drzava oporezuje nesto sto je vec oporezovano, ja u racunici nigde ne vidim NIS.

Ako cena, recimo, Euro Diesel-a zavisi od NIS-ovih cena to moze znaciti samo jedno od dve stvari:
1) `pumpadzije` se totalno glupavo vade i pravdaju bez utemeljenja u praksi, sto znaci da smatraju svoje musterije idiotima.
2) Cene se dogovaraju izmedju pumpadzija, i izmedju njih i samog NIS-a, a onda je rec o dogovornoj ekonomiji, odnosno kartelizaciji za koju je zaprecena nimalo smesna kazna.

Dakle, sta je od ta dva?

Brana

pre 12 godina

Nije mi jasno, zasto se svi ostrve na NIS kad se prica o ceni benzina? Ne formiraju NIS, Gasprom ili Rusija cenu benzina u Srbiji, nego njena Vlada. Sto se tice zabrane uvoza D2 i BMB95, cudi me da je ova drzava donela tako mudar zakon. Potpuno je normalno da se stiti domaci proizvodjac (ne zaboravimo da je NIS velikim delom srpska firma), i da cemo sami preradjivati iste u Pancevu cim se zavrsi modernizacija. Zasto bismo u medjuvremenu pustali konkurenciju? Ovo je sjajna odluka na duze staze.

Petar

pre 12 godina

Izgleda da su svi zaboravili da pomenu da mi u Srbiji jedini sami proizvodimo gorivo evropskog kvaliteta i da je najmanje sto ova drzava moze da ucini, da zastiti domaceg proizvodjaca.

e moji srbi

pre 12 godina

pre nego sto krenete da komentarisete nesto na ovu temu prvo razgledajte google malo novine vesti itd pa onda pricajte...nemate vi sta za ruse da kazete oni nam daju najpovoljniju cenu goriva na balkanu a to sto nasa divna vlada stavlja akcize 70% to nije ruski problem nego nase vlasti

slobodan

pre 12 godina

Pa kada smo stoka i trpimo ove lopove sto nas pljackaju. Realna cena litre bezolovnog (sa porezom) je 50 dinara, a sve ostalo je akciza. Moramo ih hitno srusiti i surovo kazniti za sve sto su ucinili protiv gradjana Srbije!

Nenad

pre 12 godina

Prodao sam kola. Trebaju mi vise nego ista ali se ne usudjujem da ih kupim jer benzin u nasoj divnoj drzavi niti ce pojeftiniti i cak da pojeftini vec sledece nedelje ili meseca ce otici bezmalo za 10 dinara gorepo dobrom starom obicaju. Jos nesto sada idu izbori pa ce mozda i da pojeftini jer to je stari trik SPS da mami ljude pred izbore sa nekim olaksicama a DS je to odlicno naucio od njih, samo su usli u njihove cipele i jos bolje ih razgazili.
Od kada nemam kola tesko mi je al sam ustedeo za jedan mesec 500 eura. Hvala im sto misle na mene!

petar

pre 12 godina

Kod rusa samo poskupljenje im treba denjgi-para.Rusi ne znaju sta je trziste,oni samo monopoliju razumeju.Biche nafta na berzi 20$ a kod NIS poskupi gorivo.Treba odgovaraju ko poklonio NIS.

Bole

pre 12 godina

Trazili ste ruske prijatelje da imaju sve u Srbiji i dobili ste monopol gde god se okrenete. Gas ce poskupeti (Rusi), benzin skup (Rusi)... EDB hoce Rusi da kupe... Telekom su hteli Rusi da kupe... Samo im dajte fore... Razmisljajte o tome ko je kome prijatelj a ko koga krade...

Marko Lazovic - Djurdjevic

pre 12 godina

Od svega ovoga je bitno bas to da smo privatizovali NIS za smesne pare a da i dalje imamo monopolisticku firmu u Srbiji zbog koje cene nece dole. To plus akcize i uskoro cemo vise placati za dizel nego zlato.

rader

pre 12 godina

Nebitno. Kod nas ne vaze pravila trzista jer smo Srbija. Na cenu goriva uticu abnormalne akcize a ne cena nafte na svetskom trzistu, koje se sete samo kada ista treba da poskupi.

Zoran

pre 12 godina

Znaci svi trgovci cekaju cene od NIS-a? Ja sam mislio da svako uvozi tj kupuje od koga hoce. Sto se onda ceka cena koju odredi NIS? Da slucajno ne bi bio mnogo jeftiniji ili sta?

android

pre 12 godina

pa naravno da je skup kad su nabili tolike akcize,jer treba placati plate ovim neradnicima i gubitasima drzavnim sluzbenicima ,javnim i drzavnim preduzecima, sram ih bilo.mravlji sverc je poceo, ljudi u pogranicnim mestima idu da sipaju gorivo kod komsija

Cholak

pre 12 godina

Zaista strasno!U Sloveniji nafta 1.20 ,kod Hrvata 1.25 i garantujem da sa ovim snizenjem ide jos dole.
Zar mi to imamo veci standard od doticnih ili gresim?
Sa nasim standardom akcize na gorivo ne bi trebalo ni da postoje.

Milos Mali

pre 12 godina

U Srbiji su cene naftnih derivata vece nego u Svajcarskoj! Mi ili imamo bolji standard od Svajcaraca ili su oni nasli silna nalazista nafte.Trece ne postoji!!!

LudZbunjenNormalan

pre 12 godina

Stop pojeftinjenju benzina.Hocu i dalje da placam najskuplji benzin na kugli zemaljskoj!!!Da bar i Srbija bude u necemu prva,osim u korupciji i kriminalu!!!

Milan

pre 12 godina

A zašto je zabranjen uvoz ta dva derivata? Imalo je smisla dok je NIS bio državna firma, sada samo štite strance. Bolje da vrate stari metod određivanja cena, ovako samo trošim gorivo idući od pumpe do pumpe da vidim gde je gorivo jevtinije.

Duki

pre 12 godina

U Srbiji zakoni logike ne važe. Uostalom, treba bar po nečemu da budemo u vrhu – imamo najskuplji benzin! Naša vlada baš brine o našem zdravlju. Uskoro ćemo svi pešačiti!

MIĆKO

pre 12 godina

Kako pesma kaže : “Daleko je Amerika”. Tako razmišljaju i naši naftaši (čitaj država) o uticaju krize u Americi na svetsko naftno tržište i na eventualno i očekivano sniženje cena goriva u Srbiji. Zato, budimo srećni što za sada nema poskupljenja, a o pojeftinjenju možemo samo da maštamo. Uz sve to, idu i izbori, a treba još popuniti sve rupe u budžetu, partijskim kasama i privatnim džepovima.

LILA

pre 12 godina

NIJE TACNO DA CENA ZAVISI OD NAMETA DRŽAVE. NIS, KAO MALI DEO GASPROMNEFTA- CERKE FIRME GASPROM, ISKLJUCIVO VLASNIŠTVO RUSKE FEDERACIJE, A NAFTA URAL, NE BAŠ NAJBOLJEG KVALITETA KUPUJE SE OD NJIH. AKO JE NJIHOVO RUKOVODSTVO TAKO "PAMETNO", SADA SE KUPUJE NA BERZI NAFTA ZA SLEDECE POLUGODIŠTE, A SA TZV.TERMINSKIM POSLOVIMA PREUZIMA U ZIMSKIM MESECIMA. AKO NEKO DOBRO PRATI, A JA TO ZNAM, ZADNJIH DVADESET GODINA CENA SIROVE NAFTE PADA U PERIODU SEPTEMBAR- DECEMBAR, I TAD TREBA DA SE KUPUJE.
GOSPODIN ATANACKOVIC JE U PRAVU KAD KAŽE DA SU TO ŠPEKULATIVNI POSLOVI, ALI NIŠTA NOVO, JER SU SVI BERZANSKI POSLOVI "ŠPEKULATIVNI", I ZAVISE OD DOBRE PROCENE PRE SVEGA POLITICKE KLIME ALI I RODA ODREĐENIH NAMIRNICA, HAVARIJA U SVETU ITD.
JEDNO JE SIGURNO DA KADA NAFTA POJEFTINI NA SVETSKOM TRŽIŠTU ZA 15% KAO SADA ONDA JE LOGICNO DA I DERIVATI POJEFTINE ZA TAJ IZNOS. DRŽAVA IMA FIKSNE AKCIZE, I ONE SU UVEK TOLIKE BEZ OBZIRA NA CENE DERIVATA, ALI SE MENJAJU POREZI I ONI BI SAD BILI NEŠTO MANJI.
ONO ŠTO JE NAJBITNIJE A TO JE TRANSPARENTNOST U RADU, DA SE ZNA KOJA JE KOLICINA SIROVE NAFTE KUPLJENA PO KOJOJ CENI, KADA I DA LI DIREKTNO OD RUSA ILI NE.
DRUGO, NEUPUCENI TREBA DA ZNAJU DA JE CENA PRERADE S.NAFTE KOD NAS SKORO 40-50USD, A DA JE U MEDITERANSKIM LUKAMA TA CENA 30% NIŽA I SA BOLJIM RANDMANOM.
TAKO UMESTO PRICE O CENI AKCIJA 2020, RUKOVODSTVO GASPROMNEFTA, TREBA JAVNOSTI DA DA GORE NAVEDENE INFORMACIJE.

Petar

pre 12 godina

Izgleda da su svi zaboravili da pomenu da mi u Srbiji jedini sami proizvodimo gorivo evropskog kvaliteta i da je najmanje sto ova drzava moze da ucini, da zastiti domaceg proizvodjaca.

Brana

pre 12 godina

Nije mi jasno, zasto se svi ostrve na NIS kad se prica o ceni benzina? Ne formiraju NIS, Gasprom ili Rusija cenu benzina u Srbiji, nego njena Vlada. Sto se tice zabrane uvoza D2 i BMB95, cudi me da je ova drzava donela tako mudar zakon. Potpuno je normalno da se stiti domaci proizvodjac (ne zaboravimo da je NIS velikim delom srpska firma), i da cemo sami preradjivati iste u Pancevu cim se zavrsi modernizacija. Zasto bismo u medjuvremenu pustali konkurenciju? Ovo je sjajna odluka na duze staze.

Lukic

pre 12 godina

Sa pojeftinjenjem nafte na svetskoj berzi kod nas i da poskupi ne bi me zacudilo kakvu vlast imamo,gleda da na sve moguce nacine otme od gradjana sto vise moze.

Dux

pre 12 godina

Unistise nas sa benzinom!!! Na kraju ce opet poceti sverc goriva kao 90-ih!!! kupovacemo benzin na flase, jer ovo vise ne moze da se izdrzi!!! Pogledajte samo koliko je cena benzina skocila za godinu dana!!! Danas se najvise isplati voziti trotinet!!!

Radojica

pre 12 godina

EKO pumpa u Mihaila Pupina i Jurija Gagarina, od pre sat vremena sva goriva poskupela za 1.50-2.50 dinara. Plin je prekjuce bio 60.9, juce 62.9, od malopre 64.4. BMB95 sa 132.8 na 135.3

Od danas se zvanicno snabdevam iz alternativnih izvora, posto su lopovi u Srbiji povlascena kategorija stanovnistva, a zakoni se ionako menjaju svaka 3 dana i ni Dacic vise ne zna koji je kada vazio i dokle...

Nesa

pre 12 godina

Koji smo mi retardi,umesto da na tri dana u znak protesta gorivo ne tocimao i zaustavimo automobile u znak protesta i opomenu vladi,mi im punimo budzet da ne pocrkaju od gladi

Boris

pre 12 godina

"Tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu koju prerađuje u pančevačkoj rafineriji, a od toga i zavisi kolike će biti veleprodajne cene naftnih derivata koji se proizvode u zemlji, a one su presudne na formiranje cena benzina u maloprodaji ", naglašava Atanacković.

Siguran sam da vazi isto pravilo kada cena nafte raste, zar ne?

Sloboda-BG

pre 12 godina

Tan posla da snize cenu benzina, ovako im je lepo, Rusi i Vlada Srbije uživaju u isisavanju skromnog budžeta gradjana Srbije.

svetolik trpkovic pufta

pre 12 godina

Obozavam ovako "strucna" objasnjenja ovde intervjuisanog "eksperta" koji kaze doslovce "tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu".
Zanimljivo je da uvek kada nafta pojeftini u svetu kao papagaji ponavljaju ovo "opravdanje", kao toboz su je kupili po visim cenama i ne mogu sad da je prodaju po nizim. Ali zato kada nafta poskupi na svetskom trzistu odmah dizu cene iako su je (po istom principu) kupili ranije po nizoj ceni jer eto zaboga, cenu diktira svetsko trziste.
Prema tome, lopovi jedni recite lepo hocemo da vam deremo kozu s ledja jer nam se moze i jer nam to omogucava ova vlast a ne da izjavljujete ovakve i slicne gluposti na nivou predskolskog uzrasta.

Bojan

pre 12 godina

Strasno. Kad nafta pojeftini na svetskom trzistu kod nas se nista ne desava, ali kad opet poskupi (to jest kad se cena vrati na staro) kod nas ce podici cene. Kako im odgovara tako rade

PPeca@SER

pre 12 godina

Bio sam prosle nedelje u Bijeljini... Super sam se proveo i nauzivao ceo dan, ima sta da se vidi, moze posle lepo da se ruca... a u povratku natocio rezervoar do vrha. Em sam gorivo platio mnogo jeftinije nego ovde (1.15EUR/lit), em sam osetio unutrasnje zadovoljstvo sto od te "transakcije" ovom nasem olosu nece otici ni dinar (evro, konvertibilna marka, rotkva strugana)... u dzep.
Zao mi je samo sto sam morao da im dam i onih 400 i nesto dinara za putarinu. Em nam kad registrujemo kola otimaju pare za odrzavanje puteva, i to bezdusno, em sam za tih 200km autoputa tamo-vamo platio vise nego sto u nekoj "tudjoj" Rumuniji platim za 7 dana voznje (3EUR) koliko hocu i gde hocu, bez dodatnog haraca. A Rumuniji nista nisam dao pre toga za odrzavanje puteva.
Kradite, zidajte mostove do Marsa, pa ih asvaltirajte, pa posle dizite asvalt da postavite odvode za vodu, pa opet asvaltirajte... pa se naknadno setite da niste stavili osvetljenje pre svecanog otvaranja mosta...
Necete jos dugo. A ovi sledeci - neka citaju. Mozda i nauce. Bitno je da uvek ima - sledeci.

ja

pre 12 godina

(Bole, 6. avgust 2011 13:55)

Samo se delimicno slazem s tobom... Naime, sta je sa austrijskim OMV-om, madjarskim MOL-om, slovenackim PETROL-om, grckim EKO, ... kakve veze imanju njihove cene euro BMB-a i euro dizela sa NIS-om, kada ih sami dovoze (uvoze)iz svojih izvora i prodaju nam po paprenoj ceni (vecoj nego u svojim maticnim drzavama i vecoj nego u svim drzavama u okruzenju gde imaju svoje pumpe). Sto oni prvi ne smanje svoje cene, pa ce i NIS odmah smanjiti cene kako bi mogao da uopste proda svoje djubre nekome... Ali ne ovde su svi navikli da pljackaju ovaj napaceni narod, pocevsi od drzave pa na dole...

Orhan

pre 12 godina

Cene bezolovnog benzina (BMB 95):
France 1.65
Germany 1.61
Italy 1.56
Switzerland 1.40
Austrija 1.39
Spain 1.36
Luxembourg 1.34
Srbija 1.31 (za čak 9 euro centi niže nego u Švajcarskoj!)
Cene evropske, a plate afričke!

Goran

pre 12 godina

Neka benzin kosta 100 evra litar a vi cete se i dalje samo buniti ali ga kupovati. Zasto ne bojkotujete jedno dve tri nedelje pa cete videti kako ce cena pasti. Tako se bori protiv naduvanih cena a ne praznim pricama.

majdan

pre 12 godina

Hteli ste da naša "braća" Rusi gazduju jednim od najvažnijih resursa, pa ste ga prodali za Kosovo, evo sad plaćajmo svaki dan tu cenu!
Ko će kome nego svoj svome!
Veliki poz za našu braću Severne Irce (možda njima utrapimo Telekom)

Aleksandar

pre 12 godina

"Cene ta dva goriva služe kao reper za kretanje ostalih cena naftnih derivata koji se prodaju u Srbiji."

Po cemu to, molicu lepo? Ok, od cene ta dva goriva zavisi cena D2 i obicnog BMB 95 zato sto drzava iz meni apsolutno neobjasnjivih i neshvatljivih razloga dozvoljava NIS-u monopol na ta dva, ali kako od toga moze da zavisi cena uvoznog BMB 95 Premium, BMB 98, Euro Diesel i slicnih goriva? Kakve veze ima NIS sa time? Koliko znam, racunica za iste je:

(uvozna cena + akciza) * PDV + (uvozna cena * marza + distribucija) * PDV = cena na pumpi

Po strani to sto je akciza ocito samo drugi naziv za porez da se ne bi reklo da drzava oporezuje nesto sto je vec oporezovano, ja u racunici nigde ne vidim NIS.

Ako cena, recimo, Euro Diesel-a zavisi od NIS-ovih cena to moze znaciti samo jedno od dve stvari:
1) `pumpadzije` se totalno glupavo vade i pravdaju bez utemeljenja u praksi, sto znaci da smatraju svoje musterije idiotima.
2) Cene se dogovaraju izmedju pumpadzija, i izmedju njih i samog NIS-a, a onda je rec o dogovornoj ekonomiji, odnosno kartelizaciji za koju je zaprecena nimalo smesna kazna.

Dakle, sta je od ta dva?

Boro Cutura

pre 12 godina

Ne pamtim kada je u Srbiji nesto pojeftinilo poslednji put.Za takav podatak moram da sedim pred racunarom tri sata i googlam li googlam...

Cika Raka

pre 12 godina

Jedan od razloga visoke cene benzina u Srbiji je svakako i Bajatoviceva astronomska plata.Da bi gradjani Srbije napunili dzepove Bajatovicu i kompaniji cena benzina bi trebala da bude 689,00 din za litar!!!

aca_bg

pre 12 godina

Ne zaboravite da je dolar na godisnjem nivou pao 12% prema dinaru (izvor, NBS) sto je drugi faktor koji utice na cenu benzina na pumpama. Neke stvari se nikada nece promeniti. U ovoj zemlji ce se automobil, mobilni telefon i cokolada uvek smatrati luksuzom. Nijedna jedina pljacka drzavne imovine nije sankcionisana, pravimo mostove cija se cena meri milijardama dolara (po sistemu, sto je sirotinja u selu veca, svadba koju pravi je besnija), javna preduzeca su predmet besomucne grabezi a to sve placaju "prebogati" vozaci automobila cija je prosecna starost 15 godina... Sada cekamo poskupljenje gasa za 20% u reziji "biznismena godine" Bajatovica.

posmatrac

pre 12 godina

Ne zna covek da li da se smeje ili place... Kada na svetskom trzistu poskupi nafta u Srbiji odmah osvanu vise cene. A kada nafta pojeftini sa 100 na 85 dolara po barelu u periodu od dve nedelje, kod nas ni u najavi nema pojeftinjenja. Onda se se sete da nam kazu "Tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu koju prerađuje u pančevačkoj rafineriji, a od toga i zavisi kolike će biti veleprodajne cene naftnih derivata koji se proizvode u zemlji, a one su presudne na formiranje cena benzina u maloprodaji "

pravo pitanje koju naftu naši prerađuju?

pre 12 godina

CItat " Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. naglašava da cene sirove nafte na svetskim berzama isključivo zavise od špekulacija. "

Kako je ovaj lik uopšte dobio dozvolu da se bavi prometom derivata? Da li je on svestan da je cena nafte pala više puta u zadnjem periodu, a oni su podizali cene, zbog kursnih razlika. E ako će mo o špekulacijama e onda su to najveće malverzacije, a ne špekulacije.
Inače ja mislim da je taj *************** pre nekoliko meseci imao onaj biser kada je padao evro u odnosu na dinar a dolar u odnosu na evro i dinar, pa je objašnjavo poskupljenje goriva.

mad max

pre 12 godina

Gospodo trgovci. Ko vama brani da smanjite cenu evro premijuma da kosta isto ili da bude jeftiniji od NIS-ovog buckurisa? Istog momenta bi i oni smanjili cenu. Nisam nikakav ekonomista ali valjda bi tako trebalo da funkcionise trziste. Evro premijum uvozite i ne vidim kakve to veze ima sa NIS-om?!! Siguran sam da tu ima dosta prostora za smanjenje cena.