Subota, 30.07.2011.

19:33

Blokada košta milion evra dnevno

Srpske vlasti pokušavaju da u saradnji sa privrednicima pronađu način da roba iz Srbije, i pored blokade, stigne na Kosovo, kaže Nebojša Ćirić.

Izvor: Beta

Blokada košta milion evra dnevno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Rade

pre 12 godina

Mozda kosta vas koji valjate od alabanaca .....
Mene nista ne kosta a ni decu Srbije. Bice zdravija i cistija.

Naravno da treba da bude blokada sve dok se Srbima na Kosovu ne pruze ista prava koja imaju i albanci i Srbi u Srbiji.

LILA

pre 12 godina

Ne stoje stvari baš tako kao što bi mnogi voleli da ih vide. Naravno da Kosovo ne ce uvoziti našu robu iz Bratske Crne Gore ili Hrvatske, ali ce preraspodela roba na tržištu CEFTE biti takva da ce mo mi svoju robu i dalje izvoziti u istom obimu. Pa sigurno da nece Kosovo uvoziti hranu iz SAD ili Nemacke, koliko god da ih vole.
Suština je da se sprece mafijaški poslovi na granicama sa obe strane.
A još važnije od toga je da Srbija ni pod kakvim uslovima ne izvozi struju Kosovu, jer njima samo to i treba odavde kao Makedoniji, Crnoj Gori...
Svi koji su želeli nezavisnost neka se sada snađu i plate više da bi dobili energente. To im recite gospodine Ciricu, ako smete i želite!

singapurcanin

pre 12 godina

@xhoni, 31. jul 2011 01:09
Dobro,znamo da proizvodi Hrvatska, to si u pravu,al me zivo zanima sta to crna gora proizvodi?
Majonez,Maleko,mlece proizvode,meso?
I sta jos?
Ima jedan problem CG sto 70% uvoza je NN porekla,dakle svercovanog sa kosova,odnosno albanije.
To meso je i preplavilo jug srbije,pa kad vidite pilece batake velicine ko u curke ili noja, znajte da je ta roba poreklom Juzno Americka i da nije stigla da se proda,zamrznutoj unistena vlakna i isekao rok upotrebe.
Kozica dovoljno govori o kakvom je proizvodu rec.
Zaso isti proizvod-e ne transportuju brodom do Slovenije,pa do Austrije na primer ili Nemacke?

hodza

pre 12 godina

pa kosovo ima vlast,a taj vlast su izabrali narod kosova,sta ima tu UNMIKO_KOSOVO,sramota bre dokle bre ovo,tu nema sta da ima vise kfor ,sfor ,ili por,ili euleks,ili ne znam sta vise,sami ste srbi trazili blokadu pa sada izdrzite,zasto je berisa otvorio granicu i za dva sta stizu do luke kosovari,zato sto nije potrebno vise nista iz srbije,pa CEFTA,sta god vama nije dobro ,svi su drugi krivi

lyoness

pre 12 godina

A koliko kosta Bosnu vasa blokada koja traje 50 Godina ? Pa dosta je vise toga da Srbija sve redom blokira i neda nikome da se razvija !!

Dosta je vise !
(Izet, 30. jul 2011 23:47)

Sram vas bilo . Da se ovakav komentar pojavi ovde i da ima ovoliko preporuka ?! Ko li vas placa i da li imate imalo obraza.Fuj ,gadite mi se.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Nije to nista!

Nasa vlada nas kosta 4.5 miliona dnevno (toliko se zaduzuje godisnje)!

Kosovo je Srbija (bez obzira na CENU)!

uku

pre 12 godina

Sta da kazem !?... Ja vas garantujem da ako srbi sa severa prihvate RKS oni ce da zive bolje nego sa srbijom 100% Oni mogu da imaju jedan dobar procenat sa carine na granicnom prelaze 1-31. Hej bre blizu je Pr ne go Bg , oni ce retko da dollaze da vas vide vas zivot kako tece itako dalje,......, hajde bre priznajte vise , hocemo u BRAZIL 2014 milos krasiq moze da igra sa nama i plus gjokoviq ako hoqe moze da igrac pod nasom zastavom.

Albanac (Medjunarodni Trgovac)

pre 12 godina

G. Ciric pominja srpski izvoz (export) u Kosovo a pritom dodaje da Srbija ne priznaje drzavnost Kosova, tj. carinske pecate Republike Kosovo, uvozne procedure Republike Kosovo, itd. Izvoz (export) uvek podrazumeva MEDJUNARODNU trgovinu koja direktno implicira MEDJUNARODNE granice. Za razliku od uvoza (import) za koji su carinske i druge procedure uniformne (jednake) u zavisu na uvoznu zemlju, izvoz (export) je uvek drugaciji i treba da se zavisno primenjava zakonima uvozne zemlje. G. Ciric jednostavno tvrdi da Srbija hoce da IZVOZI robu ali odbija da se primeni uvoznim zakonima Kosova (tj. da plati carinske i taksene dadzbine) a pritom dodaje da ce se zaliti CEFTA-i za krsenje MEDJUNARODNOG trgovackog sporazuma. G. Ciric mora da razume da ni CEFTA, ni NAFTA, ni AFTA niti bilo koji MEDJUNARODNI sporazum slobodne trgovine nece dozvoljavati nepravedne odluke sa bilo koje strane i da se srz ovih sporazuma bazira na RECIPROCITET. U ovom slucaju, ministar ekonomije bi trebao da se distancira sa dnevne politike i da se bavi trgovinom umesto davanja politickih izjava zarad licnog medijskog plasmana. G-dinu Ciricu porucujem da ovu slozenu situaciju odmah de-politizuje i nadje pravedne nacine za deblokiranje trgovine jer je ona veca od politike, vere, jezika, itd. - ona je MEDJUNARODNA.

jovan

pre 12 godina

Koje pitanje pecata u kojoj senci? Alo druze ciric? Pa kako to nikada i nikako ne umete da progovorite istinu? Zasto je veciti govor vas takozvanih srpskih politicara govor foliranja i precutkivanja. Kako to preskacete neposredan povod citavog skandala jednostrano nepriznavanje srpske strane da akceptira pecate kosovske carine? Zaboravili ste da hladnjace kad-tad umeju da isplivaju na povrsinu?! Muka mi je bre od vas vise!

Ivana

pre 12 godina

Vlast je nesposobna da pregovara sa evropskim i svetskim zvaničnicima. Vlast nam je uništila privredu, proizvodnju, ekonomiju. SPS nas je uništavao dvadeset godina teritorijlano, a DS je prihvatio njihovu politiku. Ovaj gospodin ministar misli da će uspeti da probije barikade KFOR-a, da snabdevaju Kosovu hranom. Nama su pod hitno potrebni izbori nova politička strategije, kao i nove političke ideje. Raspišite izbore pod hitno.

xhoni

pre 12 godina

e bas mi je zao sto ce albanci da umiru od gladi jer nema srpske robe jer samo serbija ima naj robu u svijetu a njima naravno ne treba kosovska roba i kazu sticice roba preko bratske hrvatske ili crne gore pod jedan vi ne volite ni hrvate pa ni crnogorce pa ni oni vas kako cete svercovati tu robu neznam a i da vam uspe mislite da mi neznamo sta crna gora proizvodi sta hrvatska i sta srbia sve lepo pise zemlja porekla a nijedna zemlja nije spremna da ruzikuje da proaje tudju robu sta ako krene nesto naopako bilokakva neispravnost u proizvodu ko odgovara za to crna gora hrvatska ili ? srbija ne jer nije srpska roba naivni st svi koji tako mislite da to tako ide citam vase komentare i smijem se lel ste stvarno smesni a pogotovo takozvani patrioti koji vicu kosovo je srbija a ni neznaju gde mu dodje kosovo jel van svoga sele nisu bili to je drzava ne maze se u hleb .

Bogi

pre 12 godina

"Te iste proizvode Kosovo ce da kupuje preko bratske Crne Gore, ili Hrvatske, tako da ce Srbija imati isti izvoz kao i do sada, samo ce to Kosovo da placa više. "

Ocigledno je da nemate dovoljno informacija. Kosovske vlasti nisu blokirali samo Srpski pecat nego svu robu koja je proizvedena ili koja ima poreklo iz Srbije.

To u sustini znaci da uopste nije bitno da li ce Srpska roba pokusati da prodje preko Crne Gore, Hrvatske, Makedonije ili Tunguzije jer ce ona ponovo biti blokirana na granici Kosova zato sto joj je POREKLO iz Srbije.

shiptar sa kosova

pre 12 godina

Zahvaljujem redakciji koja je donekle priblizila citaocu istinu o zadnjim dogagjanjima u regionu,jer u ostalim partiskim novinama vesti tipa"nemojte im vise slati robu,ko su oni da nam uvedu embargo,kosovo je srbija...i tako te povrsne gluposti kojih ne manjka.Jedno je sigurno kosovska vlada brani interes svog naroda ,sa velikim zakasnjenjem ali bolje ikad..ko gubi u svemu ovom ??ja mislim srpska privreda ali ce vreme pokazati ko je u pravu...i jos jedno je sigurno da nas na kosovu niko ne moze naterati na silu da kupujemo srpsku robu makar ona se dopremala raznim mahinacijama uz podrsku albanskih trgovaca...vreme ce pokazati cija majka crnu vunu prede..i sta jos treba da zabrlja Jeremic da bi ga neko pametan mako sa vlasti ???

Simon

pre 12 godina

Zašto bi se KFOR ponašao kao da su sve zemlje priznale Kosovo? Mislim ako Crna Gora ili Slovenija ili Hrvatska ili Poljska jesu, Srbija ili Grčka nisu i čemu onda to sprovođenje embarga Srbiji od KFOR-a? Zato što je to rešio parlament u Prištini? Pa čekajte malo, kakve veze sa tim ima Kina, Indija, Brazil ili Srbija?

Izet

pre 12 godina

A koliko kosta Bosnu vasa blokada koja traje 50 Godina ? Pa dosta je vise toga da Srbija sve redom blokira i neda nikome da se razvija !!

Dosta je vise !

Džoni

pre 12 godina

Šta, zar neće više biti izvoza naoružanja albanskim ekstremistima na Kosovu? Treba se obratiti MEĐUNARODNOM sudu zbog kršenja MEĐUDRŽAVNIH pravila i propisa CEFTE. Pa ove izjave su već dovoljno PRIZNANJE nezavisnosti Kosova. Izdajice srpskog naroda, prestanite sa cinizmom i prekinite svaki dijalog sa šiptarskim separatistima. Bolje da iskorenite korupciju na svim nivoima vlasti i pokrenete ekonomiju nego što kukate za 350 mil. eur PROMETA robe.

ROMAN

pre 12 godina

Gospodo,Kosovo je nekada bilo Srbija ali nazalost vise to nije i nemojte nam izmisljati toplu vodu. Suverenitet nad teritorijom znaci upravljanje i kontrolisanje teritorije,barem tako kaze medjunarodno pravo!!!Posto mi neispunjavamo ni jedan uslov od toga znaci nema teritorije.Veoma prosto za razumne.A to sto mi mazohisticki sebe mucimo evo vec drugu deceniju kojekakvim tezama a pri tom gubimo ogromna sredstva,treba stvarno dobro da se zapitamo dali smo pri sebi?Ukoliko ovako nastave za Srbiju nema napretka,povecanja zaposlenosti,prosperiteta,EU da ne govorim a pojedinci neka i dalje nose majice sa kojekakvim natpisima i politicari neka skupljaju imaginarne poene na toj besmislici. Meni je odavno sve jasno!

Lemi

pre 12 godina

E, bre, Ciro ... pa kod vas sve uvek okruglo kada radite te procene steta, iz godine u godinu ... i nekako uvek tu negde zapne bas na milionce.
Ocekivah da su se barem ministri oducili od te sacometrijske analize.

Imam expertski osecaj za filing

pre 12 godina

Kako ovaj covek lupa, ako mi kosovo ne priznajemo,onda nije izvoz,vec domaca roba koja ostaje u okviru granica?!?!
Ciricu,sta si tacno time hteo da kazes?
Molim novinare B92 da nam objasni do detalja.Gradjani Srbije ispadaju ovce, kako Vojvodina izvozi zito za Beograd,a Nis Tigar gume Novom Sadu,a Bor aluminijum u Suboticu ....
Jel vi osecate da je Ciric nesto hteo kao expert da saopsti?

milojica

pre 12 godina

mislim da je bilo sta suvisno pricati o tome, a zna se ako je tako, da je Srbija osudjena na jos jedno veliko zaduzivanje u MMF-u ili da se uzajmi od nekih drugih svetskih banaka za resavanje tog problema koji su sami sebi napravili

NOname

pre 12 godina

E kada bi ova vlast shvatila da nema pojma,sve do sada su upropastili...
Jadan narod samo ispasta tu njihovu nekordinisanost i glupe poteze..

Zoran Maksimovic

pre 12 godina

A sto se ti gospodine Ciricu ne spustis do Pristine, pa sa Tacijem poijes kaficu i zamolis ga da odblokira ovaj embargo koji je uveo na robu iz Srbije?? Gadi mi se od takvih politicara, kad bi mogli prodavali bi ste robu i Al Kaidi samo da napunite dzepove........

Lazarevac

pre 12 godina

Kukati sada koliko gubimo zbog enbarga koji su oni uveli nevodi nicemu. Kao prvo vladajuca garnitura kojoj i Vi pripadate ste za ovu situaciju krivi, jer ste propustili priliku zastite naroda na Kosovu i Metohiji. Moramo gledati kako pomoci tim ljudima koji su ostali dole da zive i koji su sacuvali svoju cast i cast cele Srbije. Ljudi ostaju bez hrane , lekova i svega elementarnog za zivot. A vi lagodno u Beogradu kukate.

smokvica

pre 12 godina

Kao po starom dobrom obicaju sve same price.... a dela nigde nema. Sklonite se sa vlasti jer niste sposobni da vodite racuna oi svom narodu.

Zoran M.

pre 12 godina

Nažalost, već viđeno. Kao kada je Srbija 1991. zabranila uvoz slovenačke robe neposredno pred rat, pa je Slovenija uzvratila istom merom.
Sada Srbija, zarad održavanja virtuelnog suvereniteta na Kosovu, radi u korist svoje ekonomske štete, to jest njenih građana, to jest nas, iz čijih džepova će se odlivati tih milion evra dnevno. Sve da bi neko i dalje mogao da se busa u grudi kvazi-patriotske i viče Ko-so-vo je srce Srbije i slične gluposti. I da par krimosa-tajkuna s ove i one strane Jarinja strpa milione u džep od šverc-komerca. Pametni ljudi uče na tuđim greškama, većina ostalih na svojim a idioti ih stalno ponavljaju. Priština je, zamislite, u pravu.

moca

pre 12 godina

pa vi ste doveli drzavu do blokade, ali ne zameriti coveku kojeg ste vi poslali da pregovara, jel se on nasao u neobranom grozdju, bruka za vas sto vi neznate da pregovarate, mislim znate ali u njihovu korist, a nama ce se iz drzavnog budzeta otkidati milionce dnevno zbog necijih hirova!!!

LILA

pre 12 godina

Ja zaista ne znam šta Srbija želi. O kakvim stotinama miliona evra ovaj gospodin govori. Prvo, mi ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu.
A jako nam je stalo da je snabdevamo sa našim proizvodima.
Te iste proizvode Kosovo ce da kupuje preko bratske Crne Gore, ili Hrvatske, tako da ce Srbija imati isti izvoz kao i do sada, samo ce to Kosovo da placa više.
Ipak mi se cini da tu nešto drugo postoji, a to kao i sve u životu treba nazvati pravim imenom.
Mafijaško poslovanje, pod okriljem tzv." snabdevanje naših Srba na Kosovu". I malo upuceni znaju za sve malverzacije koje se tamo dešavaju,i to zajedno Srba i Albanaca. Samo mi u Srbiji to debelo placamo!

Zoran M.

pre 12 godina

Zabrinuli se izgleda nasi politicari sto roba iz Srbije ne moze na Kosovo jer kako ce im nasi izvoznici-tajkuni dati pare za izbore.

cinik

pre 12 godina

CITIRAM:Srbija ima pravo na međunarodnu arbitražu tokom koje može i da zatraži isplatu štete nastale zabranom uvoza.
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

E, sada pogledajte ko nam vodi državu. Ćirić pripravnik ministar, Dačić pripravnik ministar unutrašnjih dela (MUD-a) i podpredsednik Vlade, Jeremić pripravnik ministar spoljnih poslova,Dulić pripravnik ministar,....a bio je Čeda Jovanović pripravnik, pripravnik u FONDU upravlja sa 2 MLRD EUR, a gledajte ko ovih 10 godina upravlja glavnim tokovima a nema decu. Dušan Mihajlović ministar MUD-a(ako vraćamo sve stare nazive da vratimo i unutrašnjih DELA a ne poslova), Vuk Drašković ministar MID-a, Mlađan Dinkić bio i guverner i ministar, a glavno delo ubica srpskih banaka, Vuk Jeremić ministar MID-a,....
Ovakvi su spremni na sve jer im je geslo use, nase i podase.

Dini

pre 12 godina

Sda za sve je kasno,dal ce resavate dialogom ili ne nama Albancima vise ne zanima nit nismo zainteresovani vise za vasu robu,sada 100% Albanski narod ce bojkotira vasu robu i vase proizvodnje,imamo druge alternative i kvalitetne i jefine,dok vi nama ne priznajete nasu drzavu mi vasu robu i vasu drzavu ne prianajemo,djabe vi ce prodajete trgovcima ami cemo bojkotirati a oni neka drze po lagerima (ako smeju da drze ili vise da kupi).....!!!A vi drzite paramilirane i ekstremne ljudi i blokirajte puteve i vrsite opstrukcije...e nece vise da vas ide ovako ili opametite se ili snama nikakav komsiluk.

Zoran M.

pre 12 godina

Nažalost, već viđeno. Kao kada je Srbija 1991. zabranila uvoz slovenačke robe neposredno pred rat, pa je Slovenija uzvratila istom merom.
Sada Srbija, zarad održavanja virtuelnog suvereniteta na Kosovu, radi u korist svoje ekonomske štete, to jest njenih građana, to jest nas, iz čijih džepova će se odlivati tih milion evra dnevno. Sve da bi neko i dalje mogao da se busa u grudi kvazi-patriotske i viče Ko-so-vo je srce Srbije i slične gluposti. I da par krimosa-tajkuna s ove i one strane Jarinja strpa milione u džep od šverc-komerca. Pametni ljudi uče na tuđim greškama, većina ostalih na svojim a idioti ih stalno ponavljaju. Priština je, zamislite, u pravu.

ROMAN

pre 12 godina

Gospodo,Kosovo je nekada bilo Srbija ali nazalost vise to nije i nemojte nam izmisljati toplu vodu. Suverenitet nad teritorijom znaci upravljanje i kontrolisanje teritorije,barem tako kaze medjunarodno pravo!!!Posto mi neispunjavamo ni jedan uslov od toga znaci nema teritorije.Veoma prosto za razumne.A to sto mi mazohisticki sebe mucimo evo vec drugu deceniju kojekakvim tezama a pri tom gubimo ogromna sredstva,treba stvarno dobro da se zapitamo dali smo pri sebi?Ukoliko ovako nastave za Srbiju nema napretka,povecanja zaposlenosti,prosperiteta,EU da ne govorim a pojedinci neka i dalje nose majice sa kojekakvim natpisima i politicari neka skupljaju imaginarne poene na toj besmislici. Meni je odavno sve jasno!

cinik

pre 12 godina

CITIRAM:Srbija ima pravo na međunarodnu arbitražu tokom koje može i da zatraži isplatu štete nastale zabranom uvoza.
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

Dini

pre 12 godina

Sda za sve je kasno,dal ce resavate dialogom ili ne nama Albancima vise ne zanima nit nismo zainteresovani vise za vasu robu,sada 100% Albanski narod ce bojkotira vasu robu i vase proizvodnje,imamo druge alternative i kvalitetne i jefine,dok vi nama ne priznajete nasu drzavu mi vasu robu i vasu drzavu ne prianajemo,djabe vi ce prodajete trgovcima ami cemo bojkotirati a oni neka drze po lagerima (ako smeju da drze ili vise da kupi).....!!!A vi drzite paramilirane i ekstremne ljudi i blokirajte puteve i vrsite opstrukcije...e nece vise da vas ide ovako ili opametite se ili snama nikakav komsiluk.

shiptar sa kosova

pre 12 godina

Zahvaljujem redakciji koja je donekle priblizila citaocu istinu o zadnjim dogagjanjima u regionu,jer u ostalim partiskim novinama vesti tipa"nemojte im vise slati robu,ko su oni da nam uvedu embargo,kosovo je srbija...i tako te povrsne gluposti kojih ne manjka.Jedno je sigurno kosovska vlada brani interes svog naroda ,sa velikim zakasnjenjem ali bolje ikad..ko gubi u svemu ovom ??ja mislim srpska privreda ali ce vreme pokazati ko je u pravu...i jos jedno je sigurno da nas na kosovu niko ne moze naterati na silu da kupujemo srpsku robu makar ona se dopremala raznim mahinacijama uz podrsku albanskih trgovaca...vreme ce pokazati cija majka crnu vunu prede..i sta jos treba da zabrlja Jeremic da bi ga neko pametan mako sa vlasti ???

Izet

pre 12 godina

A koliko kosta Bosnu vasa blokada koja traje 50 Godina ? Pa dosta je vise toga da Srbija sve redom blokira i neda nikome da se razvija !!

Dosta je vise !

Zoran M.

pre 12 godina

Zabrinuli se izgleda nasi politicari sto roba iz Srbije ne moze na Kosovo jer kako ce im nasi izvoznici-tajkuni dati pare za izbore.

Zoran Maksimovic

pre 12 godina

A sto se ti gospodine Ciricu ne spustis do Pristine, pa sa Tacijem poijes kaficu i zamolis ga da odblokira ovaj embargo koji je uveo na robu iz Srbije?? Gadi mi se od takvih politicara, kad bi mogli prodavali bi ste robu i Al Kaidi samo da napunite dzepove........

LILA

pre 12 godina

Ja zaista ne znam šta Srbija želi. O kakvim stotinama miliona evra ovaj gospodin govori. Prvo, mi ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu.
A jako nam je stalo da je snabdevamo sa našim proizvodima.
Te iste proizvode Kosovo ce da kupuje preko bratske Crne Gore, ili Hrvatske, tako da ce Srbija imati isti izvoz kao i do sada, samo ce to Kosovo da placa više.
Ipak mi se cini da tu nešto drugo postoji, a to kao i sve u životu treba nazvati pravim imenom.
Mafijaško poslovanje, pod okriljem tzv." snabdevanje naših Srba na Kosovu". I malo upuceni znaju za sve malverzacije koje se tamo dešavaju,i to zajedno Srba i Albanaca. Samo mi u Srbiji to debelo placamo!

milojica

pre 12 godina

mislim da je bilo sta suvisno pricati o tome, a zna se ako je tako, da je Srbija osudjena na jos jedno veliko zaduzivanje u MMF-u ili da se uzajmi od nekih drugih svetskih banaka za resavanje tog problema koji su sami sebi napravili

NOname

pre 12 godina

E kada bi ova vlast shvatila da nema pojma,sve do sada su upropastili...
Jadan narod samo ispasta tu njihovu nekordinisanost i glupe poteze..

moca

pre 12 godina

pa vi ste doveli drzavu do blokade, ali ne zameriti coveku kojeg ste vi poslali da pregovara, jel se on nasao u neobranom grozdju, bruka za vas sto vi neznate da pregovarate, mislim znate ali u njihovu korist, a nama ce se iz drzavnog budzeta otkidati milionce dnevno zbog necijih hirova!!!

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

E, sada pogledajte ko nam vodi državu. Ćirić pripravnik ministar, Dačić pripravnik ministar unutrašnjih dela (MUD-a) i podpredsednik Vlade, Jeremić pripravnik ministar spoljnih poslova,Dulić pripravnik ministar,....a bio je Čeda Jovanović pripravnik, pripravnik u FONDU upravlja sa 2 MLRD EUR, a gledajte ko ovih 10 godina upravlja glavnim tokovima a nema decu. Dušan Mihajlović ministar MUD-a(ako vraćamo sve stare nazive da vratimo i unutrašnjih DELA a ne poslova), Vuk Drašković ministar MID-a, Mlađan Dinkić bio i guverner i ministar, a glavno delo ubica srpskih banaka, Vuk Jeremić ministar MID-a,....
Ovakvi su spremni na sve jer im je geslo use, nase i podase.

smokvica

pre 12 godina

Kao po starom dobrom obicaju sve same price.... a dela nigde nema. Sklonite se sa vlasti jer niste sposobni da vodite racuna oi svom narodu.

Imam expertski osecaj za filing

pre 12 godina

Kako ovaj covek lupa, ako mi kosovo ne priznajemo,onda nije izvoz,vec domaca roba koja ostaje u okviru granica?!?!
Ciricu,sta si tacno time hteo da kazes?
Molim novinare B92 da nam objasni do detalja.Gradjani Srbije ispadaju ovce, kako Vojvodina izvozi zito za Beograd,a Nis Tigar gume Novom Sadu,a Bor aluminijum u Suboticu ....
Jel vi osecate da je Ciric nesto hteo kao expert da saopsti?

Bogi

pre 12 godina

"Te iste proizvode Kosovo ce da kupuje preko bratske Crne Gore, ili Hrvatske, tako da ce Srbija imati isti izvoz kao i do sada, samo ce to Kosovo da placa više. "

Ocigledno je da nemate dovoljno informacija. Kosovske vlasti nisu blokirali samo Srpski pecat nego svu robu koja je proizvedena ili koja ima poreklo iz Srbije.

To u sustini znaci da uopste nije bitno da li ce Srpska roba pokusati da prodje preko Crne Gore, Hrvatske, Makedonije ili Tunguzije jer ce ona ponovo biti blokirana na granici Kosova zato sto joj je POREKLO iz Srbije.

xhoni

pre 12 godina

e bas mi je zao sto ce albanci da umiru od gladi jer nema srpske robe jer samo serbija ima naj robu u svijetu a njima naravno ne treba kosovska roba i kazu sticice roba preko bratske hrvatske ili crne gore pod jedan vi ne volite ni hrvate pa ni crnogorce pa ni oni vas kako cete svercovati tu robu neznam a i da vam uspe mislite da mi neznamo sta crna gora proizvodi sta hrvatska i sta srbia sve lepo pise zemlja porekla a nijedna zemlja nije spremna da ruzikuje da proaje tudju robu sta ako krene nesto naopako bilokakva neispravnost u proizvodu ko odgovara za to crna gora hrvatska ili ? srbija ne jer nije srpska roba naivni st svi koji tako mislite da to tako ide citam vase komentare i smijem se lel ste stvarno smesni a pogotovo takozvani patrioti koji vicu kosovo je srbija a ni neznaju gde mu dodje kosovo jel van svoga sele nisu bili to je drzava ne maze se u hleb .

Ivana

pre 12 godina

Vlast je nesposobna da pregovara sa evropskim i svetskim zvaničnicima. Vlast nam je uništila privredu, proizvodnju, ekonomiju. SPS nas je uništavao dvadeset godina teritorijlano, a DS je prihvatio njihovu politiku. Ovaj gospodin ministar misli da će uspeti da probije barikade KFOR-a, da snabdevaju Kosovu hranom. Nama su pod hitno potrebni izbori nova politička strategije, kao i nove političke ideje. Raspišite izbore pod hitno.

Lemi

pre 12 godina

E, bre, Ciro ... pa kod vas sve uvek okruglo kada radite te procene steta, iz godine u godinu ... i nekako uvek tu negde zapne bas na milionce.
Ocekivah da su se barem ministri oducili od te sacometrijske analize.

Lazarevac

pre 12 godina

Kukati sada koliko gubimo zbog enbarga koji su oni uveli nevodi nicemu. Kao prvo vladajuca garnitura kojoj i Vi pripadate ste za ovu situaciju krivi, jer ste propustili priliku zastite naroda na Kosovu i Metohiji. Moramo gledati kako pomoci tim ljudima koji su ostali dole da zive i koji su sacuvali svoju cast i cast cele Srbije. Ljudi ostaju bez hrane , lekova i svega elementarnog za zivot. A vi lagodno u Beogradu kukate.

Džoni

pre 12 godina

Šta, zar neće više biti izvoza naoružanja albanskim ekstremistima na Kosovu? Treba se obratiti MEĐUNARODNOM sudu zbog kršenja MEĐUDRŽAVNIH pravila i propisa CEFTE. Pa ove izjave su već dovoljno PRIZNANJE nezavisnosti Kosova. Izdajice srpskog naroda, prestanite sa cinizmom i prekinite svaki dijalog sa šiptarskim separatistima. Bolje da iskorenite korupciju na svim nivoima vlasti i pokrenete ekonomiju nego što kukate za 350 mil. eur PROMETA robe.

Simon

pre 12 godina

Zašto bi se KFOR ponašao kao da su sve zemlje priznale Kosovo? Mislim ako Crna Gora ili Slovenija ili Hrvatska ili Poljska jesu, Srbija ili Grčka nisu i čemu onda to sprovođenje embarga Srbiji od KFOR-a? Zato što je to rešio parlament u Prištini? Pa čekajte malo, kakve veze sa tim ima Kina, Indija, Brazil ili Srbija?

jovan

pre 12 godina

Koje pitanje pecata u kojoj senci? Alo druze ciric? Pa kako to nikada i nikako ne umete da progovorite istinu? Zasto je veciti govor vas takozvanih srpskih politicara govor foliranja i precutkivanja. Kako to preskacete neposredan povod citavog skandala jednostrano nepriznavanje srpske strane da akceptira pecate kosovske carine? Zaboravili ste da hladnjace kad-tad umeju da isplivaju na povrsinu?! Muka mi je bre od vas vise!

uku

pre 12 godina

Sta da kazem !?... Ja vas garantujem da ako srbi sa severa prihvate RKS oni ce da zive bolje nego sa srbijom 100% Oni mogu da imaju jedan dobar procenat sa carine na granicnom prelaze 1-31. Hej bre blizu je Pr ne go Bg , oni ce retko da dollaze da vas vide vas zivot kako tece itako dalje,......, hajde bre priznajte vise , hocemo u BRAZIL 2014 milos krasiq moze da igra sa nama i plus gjokoviq ako hoqe moze da igrac pod nasom zastavom.

Albanac (Medjunarodni Trgovac)

pre 12 godina

G. Ciric pominja srpski izvoz (export) u Kosovo a pritom dodaje da Srbija ne priznaje drzavnost Kosova, tj. carinske pecate Republike Kosovo, uvozne procedure Republike Kosovo, itd. Izvoz (export) uvek podrazumeva MEDJUNARODNU trgovinu koja direktno implicira MEDJUNARODNE granice. Za razliku od uvoza (import) za koji su carinske i druge procedure uniformne (jednake) u zavisu na uvoznu zemlju, izvoz (export) je uvek drugaciji i treba da se zavisno primenjava zakonima uvozne zemlje. G. Ciric jednostavno tvrdi da Srbija hoce da IZVOZI robu ali odbija da se primeni uvoznim zakonima Kosova (tj. da plati carinske i taksene dadzbine) a pritom dodaje da ce se zaliti CEFTA-i za krsenje MEDJUNARODNOG trgovackog sporazuma. G. Ciric mora da razume da ni CEFTA, ni NAFTA, ni AFTA niti bilo koji MEDJUNARODNI sporazum slobodne trgovine nece dozvoljavati nepravedne odluke sa bilo koje strane i da se srz ovih sporazuma bazira na RECIPROCITET. U ovom slucaju, ministar ekonomije bi trebao da se distancira sa dnevne politike i da se bavi trgovinom umesto davanja politickih izjava zarad licnog medijskog plasmana. G-dinu Ciricu porucujem da ovu slozenu situaciju odmah de-politizuje i nadje pravedne nacine za deblokiranje trgovine jer je ona veca od politike, vere, jezika, itd. - ona je MEDJUNARODNA.

hodza

pre 12 godina

pa kosovo ima vlast,a taj vlast su izabrali narod kosova,sta ima tu UNMIKO_KOSOVO,sramota bre dokle bre ovo,tu nema sta da ima vise kfor ,sfor ,ili por,ili euleks,ili ne znam sta vise,sami ste srbi trazili blokadu pa sada izdrzite,zasto je berisa otvorio granicu i za dva sta stizu do luke kosovari,zato sto nije potrebno vise nista iz srbije,pa CEFTA,sta god vama nije dobro ,svi su drugi krivi

lyoness

pre 12 godina

A koliko kosta Bosnu vasa blokada koja traje 50 Godina ? Pa dosta je vise toga da Srbija sve redom blokira i neda nikome da se razvija !!

Dosta je vise !
(Izet, 30. jul 2011 23:47)

Sram vas bilo . Da se ovakav komentar pojavi ovde i da ima ovoliko preporuka ?! Ko li vas placa i da li imate imalo obraza.Fuj ,gadite mi se.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Nije to nista!

Nasa vlada nas kosta 4.5 miliona dnevno (toliko se zaduzuje godisnje)!

Kosovo je Srbija (bez obzira na CENU)!

singapurcanin

pre 12 godina

@xhoni, 31. jul 2011 01:09
Dobro,znamo da proizvodi Hrvatska, to si u pravu,al me zivo zanima sta to crna gora proizvodi?
Majonez,Maleko,mlece proizvode,meso?
I sta jos?
Ima jedan problem CG sto 70% uvoza je NN porekla,dakle svercovanog sa kosova,odnosno albanije.
To meso je i preplavilo jug srbije,pa kad vidite pilece batake velicine ko u curke ili noja, znajte da je ta roba poreklom Juzno Americka i da nije stigla da se proda,zamrznutoj unistena vlakna i isekao rok upotrebe.
Kozica dovoljno govori o kakvom je proizvodu rec.
Zaso isti proizvod-e ne transportuju brodom do Slovenije,pa do Austrije na primer ili Nemacke?

LILA

pre 12 godina

Ne stoje stvari baš tako kao što bi mnogi voleli da ih vide. Naravno da Kosovo ne ce uvoziti našu robu iz Bratske Crne Gore ili Hrvatske, ali ce preraspodela roba na tržištu CEFTE biti takva da ce mo mi svoju robu i dalje izvoziti u istom obimu. Pa sigurno da nece Kosovo uvoziti hranu iz SAD ili Nemacke, koliko god da ih vole.
Suština je da se sprece mafijaški poslovi na granicama sa obe strane.
A još važnije od toga je da Srbija ni pod kakvim uslovima ne izvozi struju Kosovu, jer njima samo to i treba odavde kao Makedoniji, Crnoj Gori...
Svi koji su želeli nezavisnost neka se sada snađu i plate više da bi dobili energente. To im recite gospodine Ciricu, ako smete i želite!

Rade

pre 12 godina

Mozda kosta vas koji valjate od alabanaca .....
Mene nista ne kosta a ni decu Srbije. Bice zdravija i cistija.

Naravno da treba da bude blokada sve dok se Srbima na Kosovu ne pruze ista prava koja imaju i albanci i Srbi u Srbiji.

Džoni

pre 12 godina

Šta, zar neće više biti izvoza naoružanja albanskim ekstremistima na Kosovu? Treba se obratiti MEĐUNARODNOM sudu zbog kršenja MEĐUDRŽAVNIH pravila i propisa CEFTE. Pa ove izjave su već dovoljno PRIZNANJE nezavisnosti Kosova. Izdajice srpskog naroda, prestanite sa cinizmom i prekinite svaki dijalog sa šiptarskim separatistima. Bolje da iskorenite korupciju na svim nivoima vlasti i pokrenete ekonomiju nego što kukate za 350 mil. eur PROMETA robe.

Simon

pre 12 godina

Zašto bi se KFOR ponašao kao da su sve zemlje priznale Kosovo? Mislim ako Crna Gora ili Slovenija ili Hrvatska ili Poljska jesu, Srbija ili Grčka nisu i čemu onda to sprovođenje embarga Srbiji od KFOR-a? Zato što je to rešio parlament u Prištini? Pa čekajte malo, kakve veze sa tim ima Kina, Indija, Brazil ili Srbija?

Lazarevac

pre 12 godina

Kukati sada koliko gubimo zbog enbarga koji su oni uveli nevodi nicemu. Kao prvo vladajuca garnitura kojoj i Vi pripadate ste za ovu situaciju krivi, jer ste propustili priliku zastite naroda na Kosovu i Metohiji. Moramo gledati kako pomoci tim ljudima koji su ostali dole da zive i koji su sacuvali svoju cast i cast cele Srbije. Ljudi ostaju bez hrane , lekova i svega elementarnog za zivot. A vi lagodno u Beogradu kukate.

Izet

pre 12 godina

A koliko kosta Bosnu vasa blokada koja traje 50 Godina ? Pa dosta je vise toga da Srbija sve redom blokira i neda nikome da se razvija !!

Dosta je vise !

Dini

pre 12 godina

Sda za sve je kasno,dal ce resavate dialogom ili ne nama Albancima vise ne zanima nit nismo zainteresovani vise za vasu robu,sada 100% Albanski narod ce bojkotira vasu robu i vase proizvodnje,imamo druge alternative i kvalitetne i jefine,dok vi nama ne priznajete nasu drzavu mi vasu robu i vasu drzavu ne prianajemo,djabe vi ce prodajete trgovcima ami cemo bojkotirati a oni neka drze po lagerima (ako smeju da drze ili vise da kupi).....!!!A vi drzite paramilirane i ekstremne ljudi i blokirajte puteve i vrsite opstrukcije...e nece vise da vas ide ovako ili opametite se ili snama nikakav komsiluk.

Zoran M.

pre 12 godina

Nažalost, već viđeno. Kao kada je Srbija 1991. zabranila uvoz slovenačke robe neposredno pred rat, pa je Slovenija uzvratila istom merom.
Sada Srbija, zarad održavanja virtuelnog suvereniteta na Kosovu, radi u korist svoje ekonomske štete, to jest njenih građana, to jest nas, iz čijih džepova će se odlivati tih milion evra dnevno. Sve da bi neko i dalje mogao da se busa u grudi kvazi-patriotske i viče Ko-so-vo je srce Srbije i slične gluposti. I da par krimosa-tajkuna s ove i one strane Jarinja strpa milione u džep od šverc-komerca. Pametni ljudi uče na tuđim greškama, većina ostalih na svojim a idioti ih stalno ponavljaju. Priština je, zamislite, u pravu.

Zoran Maksimovic

pre 12 godina

A sto se ti gospodine Ciricu ne spustis do Pristine, pa sa Tacijem poijes kaficu i zamolis ga da odblokira ovaj embargo koji je uveo na robu iz Srbije?? Gadi mi se od takvih politicara, kad bi mogli prodavali bi ste robu i Al Kaidi samo da napunite dzepove........

cinik

pre 12 godina

CITIRAM:Srbija ima pravo na međunarodnu arbitražu tokom koje može i da zatraži isplatu štete nastale zabranom uvoza.
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

ROMAN

pre 12 godina

Gospodo,Kosovo je nekada bilo Srbija ali nazalost vise to nije i nemojte nam izmisljati toplu vodu. Suverenitet nad teritorijom znaci upravljanje i kontrolisanje teritorije,barem tako kaze medjunarodno pravo!!!Posto mi neispunjavamo ni jedan uslov od toga znaci nema teritorije.Veoma prosto za razumne.A to sto mi mazohisticki sebe mucimo evo vec drugu deceniju kojekakvim tezama a pri tom gubimo ogromna sredstva,treba stvarno dobro da se zapitamo dali smo pri sebi?Ukoliko ovako nastave za Srbiju nema napretka,povecanja zaposlenosti,prosperiteta,EU da ne govorim a pojedinci neka i dalje nose majice sa kojekakvim natpisima i politicari neka skupljaju imaginarne poene na toj besmislici. Meni je odavno sve jasno!

shiptar sa kosova

pre 12 godina

Zahvaljujem redakciji koja je donekle priblizila citaocu istinu o zadnjim dogagjanjima u regionu,jer u ostalim partiskim novinama vesti tipa"nemojte im vise slati robu,ko su oni da nam uvedu embargo,kosovo je srbija...i tako te povrsne gluposti kojih ne manjka.Jedno je sigurno kosovska vlada brani interes svog naroda ,sa velikim zakasnjenjem ali bolje ikad..ko gubi u svemu ovom ??ja mislim srpska privreda ali ce vreme pokazati ko je u pravu...i jos jedno je sigurno da nas na kosovu niko ne moze naterati na silu da kupujemo srpsku robu makar ona se dopremala raznim mahinacijama uz podrsku albanskih trgovaca...vreme ce pokazati cija majka crnu vunu prede..i sta jos treba da zabrlja Jeremic da bi ga neko pametan mako sa vlasti ???

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Nije to nista!

Nasa vlada nas kosta 4.5 miliona dnevno (toliko se zaduzuje godisnje)!

Kosovo je Srbija (bez obzira na CENU)!

xhoni

pre 12 godina

e bas mi je zao sto ce albanci da umiru od gladi jer nema srpske robe jer samo serbija ima naj robu u svijetu a njima naravno ne treba kosovska roba i kazu sticice roba preko bratske hrvatske ili crne gore pod jedan vi ne volite ni hrvate pa ni crnogorce pa ni oni vas kako cete svercovati tu robu neznam a i da vam uspe mislite da mi neznamo sta crna gora proizvodi sta hrvatska i sta srbia sve lepo pise zemlja porekla a nijedna zemlja nije spremna da ruzikuje da proaje tudju robu sta ako krene nesto naopako bilokakva neispravnost u proizvodu ko odgovara za to crna gora hrvatska ili ? srbija ne jer nije srpska roba naivni st svi koji tako mislite da to tako ide citam vase komentare i smijem se lel ste stvarno smesni a pogotovo takozvani patrioti koji vicu kosovo je srbija a ni neznaju gde mu dodje kosovo jel van svoga sele nisu bili to je drzava ne maze se u hleb .

LILA

pre 12 godina

Ja zaista ne znam šta Srbija želi. O kakvim stotinama miliona evra ovaj gospodin govori. Prvo, mi ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu.
A jako nam je stalo da je snabdevamo sa našim proizvodima.
Te iste proizvode Kosovo ce da kupuje preko bratske Crne Gore, ili Hrvatske, tako da ce Srbija imati isti izvoz kao i do sada, samo ce to Kosovo da placa više.
Ipak mi se cini da tu nešto drugo postoji, a to kao i sve u životu treba nazvati pravim imenom.
Mafijaško poslovanje, pod okriljem tzv." snabdevanje naših Srba na Kosovu". I malo upuceni znaju za sve malverzacije koje se tamo dešavaju,i to zajedno Srba i Albanaca. Samo mi u Srbiji to debelo placamo!

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

E, sada pogledajte ko nam vodi državu. Ćirić pripravnik ministar, Dačić pripravnik ministar unutrašnjih dela (MUD-a) i podpredsednik Vlade, Jeremić pripravnik ministar spoljnih poslova,Dulić pripravnik ministar,....a bio je Čeda Jovanović pripravnik, pripravnik u FONDU upravlja sa 2 MLRD EUR, a gledajte ko ovih 10 godina upravlja glavnim tokovima a nema decu. Dušan Mihajlović ministar MUD-a(ako vraćamo sve stare nazive da vratimo i unutrašnjih DELA a ne poslova), Vuk Drašković ministar MID-a, Mlađan Dinkić bio i guverner i ministar, a glavno delo ubica srpskih banaka, Vuk Jeremić ministar MID-a,....
Ovakvi su spremni na sve jer im je geslo use, nase i podase.

smokvica

pre 12 godina

Kao po starom dobrom obicaju sve same price.... a dela nigde nema. Sklonite se sa vlasti jer niste sposobni da vodite racuna oi svom narodu.

Bogi

pre 12 godina

"Te iste proizvode Kosovo ce da kupuje preko bratske Crne Gore, ili Hrvatske, tako da ce Srbija imati isti izvoz kao i do sada, samo ce to Kosovo da placa više. "

Ocigledno je da nemate dovoljno informacija. Kosovske vlasti nisu blokirali samo Srpski pecat nego svu robu koja je proizvedena ili koja ima poreklo iz Srbije.

To u sustini znaci da uopste nije bitno da li ce Srpska roba pokusati da prodje preko Crne Gore, Hrvatske, Makedonije ili Tunguzije jer ce ona ponovo biti blokirana na granici Kosova zato sto joj je POREKLO iz Srbije.

Zoran M.

pre 12 godina

Zabrinuli se izgleda nasi politicari sto roba iz Srbije ne moze na Kosovo jer kako ce im nasi izvoznici-tajkuni dati pare za izbore.

milojica

pre 12 godina

mislim da je bilo sta suvisno pricati o tome, a zna se ako je tako, da je Srbija osudjena na jos jedno veliko zaduzivanje u MMF-u ili da se uzajmi od nekih drugih svetskih banaka za resavanje tog problema koji su sami sebi napravili

lyoness

pre 12 godina

A koliko kosta Bosnu vasa blokada koja traje 50 Godina ? Pa dosta je vise toga da Srbija sve redom blokira i neda nikome da se razvija !!

Dosta je vise !
(Izet, 30. jul 2011 23:47)

Sram vas bilo . Da se ovakav komentar pojavi ovde i da ima ovoliko preporuka ?! Ko li vas placa i da li imate imalo obraza.Fuj ,gadite mi se.

moca

pre 12 godina

pa vi ste doveli drzavu do blokade, ali ne zameriti coveku kojeg ste vi poslali da pregovara, jel se on nasao u neobranom grozdju, bruka za vas sto vi neznate da pregovarate, mislim znate ali u njihovu korist, a nama ce se iz drzavnog budzeta otkidati milionce dnevno zbog necijih hirova!!!

Imam expertski osecaj za filing

pre 12 godina

Kako ovaj covek lupa, ako mi kosovo ne priznajemo,onda nije izvoz,vec domaca roba koja ostaje u okviru granica?!?!
Ciricu,sta si tacno time hteo da kazes?
Molim novinare B92 da nam objasni do detalja.Gradjani Srbije ispadaju ovce, kako Vojvodina izvozi zito za Beograd,a Nis Tigar gume Novom Sadu,a Bor aluminijum u Suboticu ....
Jel vi osecate da je Ciric nesto hteo kao expert da saopsti?

Ivana

pre 12 godina

Vlast je nesposobna da pregovara sa evropskim i svetskim zvaničnicima. Vlast nam je uništila privredu, proizvodnju, ekonomiju. SPS nas je uništavao dvadeset godina teritorijlano, a DS je prihvatio njihovu politiku. Ovaj gospodin ministar misli da će uspeti da probije barikade KFOR-a, da snabdevaju Kosovu hranom. Nama su pod hitno potrebni izbori nova politička strategije, kao i nove političke ideje. Raspišite izbore pod hitno.

NOname

pre 12 godina

E kada bi ova vlast shvatila da nema pojma,sve do sada su upropastili...
Jadan narod samo ispasta tu njihovu nekordinisanost i glupe poteze..

jovan

pre 12 godina

Koje pitanje pecata u kojoj senci? Alo druze ciric? Pa kako to nikada i nikako ne umete da progovorite istinu? Zasto je veciti govor vas takozvanih srpskih politicara govor foliranja i precutkivanja. Kako to preskacete neposredan povod citavog skandala jednostrano nepriznavanje srpske strane da akceptira pecate kosovske carine? Zaboravili ste da hladnjace kad-tad umeju da isplivaju na povrsinu?! Muka mi je bre od vas vise!

Rade

pre 12 godina

Mozda kosta vas koji valjate od alabanaca .....
Mene nista ne kosta a ni decu Srbije. Bice zdravija i cistija.

Naravno da treba da bude blokada sve dok se Srbima na Kosovu ne pruze ista prava koja imaju i albanci i Srbi u Srbiji.

uku

pre 12 godina

Sta da kazem !?... Ja vas garantujem da ako srbi sa severa prihvate RKS oni ce da zive bolje nego sa srbijom 100% Oni mogu da imaju jedan dobar procenat sa carine na granicnom prelaze 1-31. Hej bre blizu je Pr ne go Bg , oni ce retko da dollaze da vas vide vas zivot kako tece itako dalje,......, hajde bre priznajte vise , hocemo u BRAZIL 2014 milos krasiq moze da igra sa nama i plus gjokoviq ako hoqe moze da igrac pod nasom zastavom.

Albanac (Medjunarodni Trgovac)

pre 12 godina

G. Ciric pominja srpski izvoz (export) u Kosovo a pritom dodaje da Srbija ne priznaje drzavnost Kosova, tj. carinske pecate Republike Kosovo, uvozne procedure Republike Kosovo, itd. Izvoz (export) uvek podrazumeva MEDJUNARODNU trgovinu koja direktno implicira MEDJUNARODNE granice. Za razliku od uvoza (import) za koji su carinske i druge procedure uniformne (jednake) u zavisu na uvoznu zemlju, izvoz (export) je uvek drugaciji i treba da se zavisno primenjava zakonima uvozne zemlje. G. Ciric jednostavno tvrdi da Srbija hoce da IZVOZI robu ali odbija da se primeni uvoznim zakonima Kosova (tj. da plati carinske i taksene dadzbine) a pritom dodaje da ce se zaliti CEFTA-i za krsenje MEDJUNARODNOG trgovackog sporazuma. G. Ciric mora da razume da ni CEFTA, ni NAFTA, ni AFTA niti bilo koji MEDJUNARODNI sporazum slobodne trgovine nece dozvoljavati nepravedne odluke sa bilo koje strane i da se srz ovih sporazuma bazira na RECIPROCITET. U ovom slucaju, ministar ekonomije bi trebao da se distancira sa dnevne politike i da se bavi trgovinom umesto davanja politickih izjava zarad licnog medijskog plasmana. G-dinu Ciricu porucujem da ovu slozenu situaciju odmah de-politizuje i nadje pravedne nacine za deblokiranje trgovine jer je ona veca od politike, vere, jezika, itd. - ona je MEDJUNARODNA.

hodza

pre 12 godina

pa kosovo ima vlast,a taj vlast su izabrali narod kosova,sta ima tu UNMIKO_KOSOVO,sramota bre dokle bre ovo,tu nema sta da ima vise kfor ,sfor ,ili por,ili euleks,ili ne znam sta vise,sami ste srbi trazili blokadu pa sada izdrzite,zasto je berisa otvorio granicu i za dva sta stizu do luke kosovari,zato sto nije potrebno vise nista iz srbije,pa CEFTA,sta god vama nije dobro ,svi su drugi krivi

singapurcanin

pre 12 godina

@xhoni, 31. jul 2011 01:09
Dobro,znamo da proizvodi Hrvatska, to si u pravu,al me zivo zanima sta to crna gora proizvodi?
Majonez,Maleko,mlece proizvode,meso?
I sta jos?
Ima jedan problem CG sto 70% uvoza je NN porekla,dakle svercovanog sa kosova,odnosno albanije.
To meso je i preplavilo jug srbije,pa kad vidite pilece batake velicine ko u curke ili noja, znajte da je ta roba poreklom Juzno Americka i da nije stigla da se proda,zamrznutoj unistena vlakna i isekao rok upotrebe.
Kozica dovoljno govori o kakvom je proizvodu rec.
Zaso isti proizvod-e ne transportuju brodom do Slovenije,pa do Austrije na primer ili Nemacke?

LILA

pre 12 godina

Ne stoje stvari baš tako kao što bi mnogi voleli da ih vide. Naravno da Kosovo ne ce uvoziti našu robu iz Bratske Crne Gore ili Hrvatske, ali ce preraspodela roba na tržištu CEFTE biti takva da ce mo mi svoju robu i dalje izvoziti u istom obimu. Pa sigurno da nece Kosovo uvoziti hranu iz SAD ili Nemacke, koliko god da ih vole.
Suština je da se sprece mafijaški poslovi na granicama sa obe strane.
A još važnije od toga je da Srbija ni pod kakvim uslovima ne izvozi struju Kosovu, jer njima samo to i treba odavde kao Makedoniji, Crnoj Gori...
Svi koji su želeli nezavisnost neka se sada snađu i plate više da bi dobili energente. To im recite gospodine Ciricu, ako smete i želite!

Lemi

pre 12 godina

E, bre, Ciro ... pa kod vas sve uvek okruglo kada radite te procene steta, iz godine u godinu ... i nekako uvek tu negde zapne bas na milionce.
Ocekivah da su se barem ministri oducili od te sacometrijske analize.