Subota, 30.07.2011.

00:03

Srbija po izvozu najgora u Evropi

Prošlo je malo više od godinu dana otkako su se naši kreatori ekonomske politike okrenuli novom modelu rasta zasnovanom na izvozu.

Izvor: Politika

Srbija po izvozu najgora u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Ali zato je Srbija prva po tonaži izvoza. Ako se zna da so glavni izvozni artikli Srbije malina i šljiva, rezultati su očekivani. Kada se Srbija otrese skupljačke privrede, karakteristične za prvobitnu zajednicu i vrednost izvoza će biti veća.

Milovan

pre 12 godina

Kad narod treba saznati da sa tom vlasti bićemo u svim oblastima zadnji u Evropi i sa tendencijom da budemo i u svetu, da uveliko izumiremo, da nas varaju, kradu i prodaju..... Gde su izbori ?

dzoni

pre 12 godina

a ja sad citam da smo mi crnogorci posle albanije najgori...oce li neko objaviti neke zvanicne podatke a ne samo plasirati novinarske patke nezavisnih analiticara...

kostass italo

pre 12 godina

Uredu, sad vi meni pametnjakovici cije su se firme eto dokazale (zbog viska pameti koju posedujete) objasnite ovo> ja ne proizvodim u inostranstvu ali sam srbin i nas je na stotine hiljada ovamo,zelimo da jedemo i kupujemo srbsku hranu,a da bi manje kostala hocu da je kupujem u srbiji. ALI!!! NE MOZE... Mogu samo da je kupim u Bec ili u Ljubljanu preko preprodavaca odnosno kosignacija ili stovarista koje gle cuda drze ALBANCI.Bio sam ja i u toj vasoj privrednoj komori malo sam potrosio para na sluzbenike i video da je vrag odneo salu. Nema nista od toga. I nemoze srbija koja je poljoprivredna zemlja 95% da svoj prosek izvoza trazi u taj vas tekstil i pantalone, to je nece izvuci iz mulja.Hrana, hrana je zakon svuda i bice. Ko proizvodi hranu zivece uskoro lepo.I ne uvozite vise hranu da bi se nafatirali na racun tih proizvodjaca nego i njima dozvolite da se dokazu u zemlji,a u inostranstvu su se vec dokazali odavno.

Al se Misko sada smeje....

pre 12 godina

Prvo, zabranio bih svim politicarima da koriste termin Lideri, jer smo mi milenijumima daleko od toga zahvaljujuci njihovoj korumpiranosti i nesposobnosti. Drugo je moja poruka: SLORISE ODLAZI!!!

jerry

pre 12 godina

U Slovackoj ocekuju da ce u ovoj godini ostvariti izvoz od 9 hiljada eura po stanovniku. Pre 20 godina smo bili bolji od Slovacke.
Evo gde nas je nacionalisticko ludilo dovelo.

Gradjanin

pre 12 godina

Pa sta cemo. Nista ne radi, vlast se zanosi nekim malim i srednjim preduzecima, sve sto je valjalo je propalo. Nema tu kukanja..realnost je to...nazalost.

Mi ili oni,nema trece!

pre 12 godina

Ja bih voleo da budemo liferi u izvozu nasih politicara i privrednika.

Da ih sve navatamo,krive osudimo,znaci vecinu,oduzmemo imovinu,i kad odleze svoje kazne,da ih izvezemo!
Ono sto ne mozemo,deportujemo.

Kakav san!

Vlada

pre 12 godina

Osim poljoprivrednih proizvoda,mi skoro da nemamo sta da izvozimo.

A i to ce preuzeti tajkuni,sa registrovanim firmama u inostranstvu.
Ni to necemo moci da gledamo kao izvoz ove drzave.

Ivanka

pre 12 godina

U Srbiji proizvođači ne znaju šta je zdrava konkurencija!
Proizvođači u Srbiji su zaštićeni.
Šteta.
Da ima sve moguće robe, onda bi videli da ne mogu da proizvode bofl kakav prozvode.
Onda bi Vrnjci znali da ne mogu da mi se na njihovu etiketu od male kisele već par meseci lepe prsti!!
Jao koliko samo ima primera... od prehrambenih proizvoda do onih malo ozbiljnijih.

Бугарин

pre 12 godina

@Škomi У Бугарској скоро све буџетске плате су ниже него ови у Србијe јер Бугарска плаћа оно што могу да зараде, а Србија плаћа са иностраним кредитима. Тачно је да бугарска извоз је два пута већи од српског извоза, али такође је истина да бугарски јавни спољни дуг је двоструко мањи него јавни спољни дуг Србије. Узгред, разлика између просјечне плате у Бугарској и у Србији је занемарљив, разлика је око 5 евра.

zrad

pre 12 godina

Pokusajte da kod Odeljenja za strance dobijete dozvolu da poslovni partneri iz Africkih zemalja dodju na pregovore u Srbiju....NE POSTOJI SANSA. Sav trud oko pronalanjenja kupca upropasti balavica u sobi 72 Odeljenja za strance. Nikada ne saznate razlog odbijanja. Poslednji slucaj: odbijen je zahtev kompanije iz Gane da tri predstavnika dodju u Srbiju u posetu jednoj fabrici i potpisu ugovor o izvozu hrane. Za tu kompaniju je garancije dala i ambasada Gane u Beogradu. Dobili smo odbijenicu u roku od 3 minuta. Razlog nepoznat (clan 11. Zakona o strancima). I vi hocete izvoz.

znali smo

pre 12 godina

Pa da, ali Crna Gora, pa i Albanija ubiru plodove od turizma, tako da su opet daleko ispred nas. Ne ublazavajte, zadnji smo po svemu! Ostaje nam jos jedino da se izrugujemo drugima, sto i radimo od pamtiveka. :(

vegan

pre 12 godina

"Njegov recept je „zamena uvoza”." Kako genijalno. Kako se toga nije setio premijer, predsednik ili barem Dinkic? Pa od toga nemaju koristi, vrlo jednostavno.

Oliver-Bergamo

pre 12 godina

Gradjani Srbije uglavnom nece da rade da ne generalizujem i sve stavljam u isti kos.Vodio sam Italijansku firmu u Srbiji, radnika ne mozete naci, uglavnom izgleda kao da svi imaju sta im treba i da im posao nije potreban.Zidari nece da rade za dnevnicu od 50 eura i placene sve ostale troskove, prevoz licni od firme, hrana u restoranu, hotelski smestaj i posao garantovan na 5 meseci.Vodoinstalatere zanima samo da vam zamene cevi za nekoliko sati i da naplate 300 eura za taj rad i to na istemovane zidove, ostalo ih ne zanima ni da se pojave.Radnici u proizvodnji kradu robu, stavljaju je u donji ves, koju prilikom odlaska u toalet prebacuju preko zida prijateljima koji cekaju napolju i odnose dalje.Totalno rasulo u kratkim crtama a vecinu ionako proizvodnja i ne zanima, vec da uzmu tasnu u ruke, okace neku masnu i izigravaju nekog faktora sa 1000 dinara u dzepu.Problem je u mentalitetu ljudi.

amater

pre 12 godina

Sta pricate Gospodine.Pavičiću?Pa drzava je dala i daje ogromne svote "domacim mozgovima",poput SIEPA,ekonomske diplomate,NALED,Ministarstvu trgovine,raznim ministarstvima kao ono Ciricevo i ako ne razumem cime se bave,raznim NVO koje su angazovane privrednim sverama,dobijaju i PKS,PKB itd..,itd...U cemu je bre problem?

Država ne bi trebalo da žali pare

Nikola Pavičić objašnjava da je "recept povezivanje sa uspešnim svetskim firmama koje imaju iskustva u tome, baš kao što je Sintelon svojevremeno uradio sa Tarketom. E, tu država nastupa. Ona mora da ubedi stranog partnera da se na ovom tržištu posao isplati" i dodaje da država ne bi trebalo da žali pare za konsultante koji bi firmama pomogli da se transformišu u efikasnija preduzeća, ali i da ukoliko smatra da je neki projekat dobar – kod banaka položi garancije u ime neke firme

Škomi

pre 12 godina

Smejurija... u prethodnom tekstu su Bugari iza nas po pitanju prosečnih zarada, a u ovom imaju duplo veći izvoz. Sve logičnije od logičnijeg.

gost

pre 12 godina

"...da robu koju uvozimo bar jednim delom zamenimo domaćom proizvodnjom i tako smanjimo jaz u spoljnoj trgovini..."

E, tu rečenicu ovi na vlasti ne mogu da ukapiraju šta znači! Taj jezik ovi uvoznici na vlasti ne razumeju nikako ili se prave nemušti, svejedno efekat je isti, proizvodnja nula i uvoz cveta a uozničke firme čije li su?

sumorni

pre 12 godina

A, ko to treba da napravi robu za izvoz? Koliko je radnika uopšte zapošljeno negde gde je moguće napraviti bilo kakvu robu?

Broj zaposlenih u privredi je u konstantnom opadanju, tako da je čudno da izvoz uopšte beleži rast.

A razlog tome je što ova država ohrabruje i srovodi samo zapošljavanja u javnom sektoru, državnim preduzćima i državnoj administraciji.

Kako nikome ne padne na pamet da se stimuliše proizvodnja umesto igranja pasijansa u radno vreme? I da sve te silne stručnjake za kojima privreda vapi usmeri u proizvodne delatnosti?

Gradjanin

pre 12 godina

Kakva vlada i predsednik, takav nam je i izvoz, ekonomija, standard, putevi, skolstvo, zdravstrvo......Srbija i ne zasluzuje bolje, ako nema sposobnijih ljudi!

marko

pre 12 godina

Da bi se nesto izvezlo, mora da postoji potencijal za to. Pored potencijala potrebna je organizacija i plan. I kad se to ispuni potreban je novac za tu investiciju. Npr Todor, njemu je potreban kvalitetan materijal, kvalitetan i moderan dizajn, za to su mu potrebni modni kreatori. On verovatno sve to zna, ali covek naglasava da u njegovom slucaju da je probelm nelojalna konkurencija, tj tacnije drzava mu pravi problem, jer ne postuje standard kvaliteta i zakon, i tako imamo jeftine i stetne materijale, koji po zakonu ne bi smeli da se prodaju, i imamo ljude koji ne placaju drzavi nista, a rade. Normalno da se u takvim okolnostima ne isplati ulagati u kvalitetan materijal i dizajn. Opet sa druge strane, imamo potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji i zdravoj hrani. I ovih dana mozemo da citamo o divljackom branju prirodne borovnice. To je potencijal kakav malo koja drzava ima, a sta se desava kod nas? Pa desava se to da imamo divlje berace koji unistavaju taj prirodni potencijal, imamo nekakve fantomske otkupljivace, imamo razne organe vlasti koji nemaju ovlascenja. A rezultat imamo da se sve to ipak bere, prodaje ispod cene, neko drugi skida kajmak, drzava nema nista od toga, blamiramo se pred svetom. Sve u svemu cirkus, i nema sta puno da se objasnjava, svakom je jasno kako bi ovu oblast trebalo urediti, sve organizovati, i izvuci tri puta vise para. Pa paradoks je da se gajena borovnica prodaje po ceni od 6 i vise eura, a divlja po ceni od 2,5 eura. Tuga, smeh, plac, ocaj, sramota, uzas.

s.nikolic

pre 12 godina

cudo da niste stavili u naslov i rec LIDER ! inace sta reci na podatak da se i leskovacki ajvar ne izvozi direktno iz srbije vec preko posrednika iz italije ! mi smo jos uvek NESREDJENA ZEMLJA pa nam je i ekonomija takva !!! MENJAJTE SISTEM I TRAZITE NOVI KOJI CE NAS PREPORODITI , PROMENITI ! ILI HAJDE DA SE MI PROMENIMI I NADJEMO NOVI SISTEM KOJI CE DRUSTVO I ZEMLJU UOPSTE PROMENITI NA BOLJE ! ps // desetak godina sam radio na poslovima vezanim sa radom gradjevina i vremenskih prilika ! zimi kad se nije imalo toliko posla KRECILI RADIONICE , FARBALI VRATA , REGALE , PRESORTIRIVALI MATERIJAL , ALAT TAKODJE , jeednostavno uvodili red i sprepremali za veci intezitet posla !!! a kod nas i pored toliko zaposljenih bez posla neofarbani mostovi i ograde na njima , oni zastitnici sa starne takodje korozirali , saobracajne table od pre 50 godina i iskrivljene , putevi sa rupama ( KRATERIMA ), korov gde god se okrenes , zadnji dokaz za to zeleznicka stanica u nisu , i tako 1001 i NAZAD !

sloba_1973

pre 12 godina

Pa,izvoz mora da bude mali da bi uvoz bio veliki.Kako bi inace Miskovic,Hamovic i kompanija uvecavali svoje bogatstvo.Dovoljan dokaz za to je da uvozimo ono cega imamo dosta i shto treba da izvezemo.Samo od voca i povrca mozemo na izvozu da zaradimo.Ali,ne mogu i lopovi u vlasti onda da zarade.Jedino resenje je REVOLUCIJA.Nazalost,nema ko da je povede...SPASIOCE,POJAVI SE....

svetlanast.

pre 12 godina

ima li nesto po cemu srbija nije najgora u evropi?
vazno je da srbija placa ekonomske diplomate i da su vlada i premijer "sredili" srbiju.
ko "sisa" ekonomiste i privrednike?

Zlopamtilo

pre 12 godina

Zašto je bitno da sustignemo susedne zemlje? Valjda je pokazatelj da li vlada radi kako treba pomak koji smo ostvarili u odnosu na period kada nije bilo tih novih mera. Interesantno je da se samo taj podatak ne navodi. Nemam pojma koliki je - možda je ukupna cifra i manja, ali je rupa u ovom izveštaju zbog neobjavljivanja ovog podatka velika. Nisam neki ljubitelj ove vlade i neću roniti suze ako ne dobiju sledeće izbore - samo me iritira parcijalno izveštavanje.

svetlanast.

pre 12 godina

ima li nesto po cemu srbija nije najgora u evropi?
vazno je da srbija placa ekonomske diplomate i da su vlada i premijer "sredili" srbiju.
ko "sisa" ekonomiste i privrednike?

Gradjanin

pre 12 godina

Kakva vlada i predsednik, takav nam je i izvoz, ekonomija, standard, putevi, skolstvo, zdravstrvo......Srbija i ne zasluzuje bolje, ako nema sposobnijih ljudi!

sloba_1973

pre 12 godina

Pa,izvoz mora da bude mali da bi uvoz bio veliki.Kako bi inace Miskovic,Hamovic i kompanija uvecavali svoje bogatstvo.Dovoljan dokaz za to je da uvozimo ono cega imamo dosta i shto treba da izvezemo.Samo od voca i povrca mozemo na izvozu da zaradimo.Ali,ne mogu i lopovi u vlasti onda da zarade.Jedino resenje je REVOLUCIJA.Nazalost,nema ko da je povede...SPASIOCE,POJAVI SE....

sumorni

pre 12 godina

A, ko to treba da napravi robu za izvoz? Koliko je radnika uopšte zapošljeno negde gde je moguće napraviti bilo kakvu robu?

Broj zaposlenih u privredi je u konstantnom opadanju, tako da je čudno da izvoz uopšte beleži rast.

A razlog tome je što ova država ohrabruje i srovodi samo zapošljavanja u javnom sektoru, državnim preduzćima i državnoj administraciji.

Kako nikome ne padne na pamet da se stimuliše proizvodnja umesto igranja pasijansa u radno vreme? I da sve te silne stručnjake za kojima privreda vapi usmeri u proizvodne delatnosti?

s.nikolic

pre 12 godina

cudo da niste stavili u naslov i rec LIDER ! inace sta reci na podatak da se i leskovacki ajvar ne izvozi direktno iz srbije vec preko posrednika iz italije ! mi smo jos uvek NESREDJENA ZEMLJA pa nam je i ekonomija takva !!! MENJAJTE SISTEM I TRAZITE NOVI KOJI CE NAS PREPORODITI , PROMENITI ! ILI HAJDE DA SE MI PROMENIMI I NADJEMO NOVI SISTEM KOJI CE DRUSTVO I ZEMLJU UOPSTE PROMENITI NA BOLJE ! ps // desetak godina sam radio na poslovima vezanim sa radom gradjevina i vremenskih prilika ! zimi kad se nije imalo toliko posla KRECILI RADIONICE , FARBALI VRATA , REGALE , PRESORTIRIVALI MATERIJAL , ALAT TAKODJE , jeednostavno uvodili red i sprepremali za veci intezitet posla !!! a kod nas i pored toliko zaposljenih bez posla neofarbani mostovi i ograde na njima , oni zastitnici sa starne takodje korozirali , saobracajne table od pre 50 godina i iskrivljene , putevi sa rupama ( KRATERIMA ), korov gde god se okrenes , zadnji dokaz za to zeleznicka stanica u nisu , i tako 1001 i NAZAD !

zrad

pre 12 godina

Pokusajte da kod Odeljenja za strance dobijete dozvolu da poslovni partneri iz Africkih zemalja dodju na pregovore u Srbiju....NE POSTOJI SANSA. Sav trud oko pronalanjenja kupca upropasti balavica u sobi 72 Odeljenja za strance. Nikada ne saznate razlog odbijanja. Poslednji slucaj: odbijen je zahtev kompanije iz Gane da tri predstavnika dodju u Srbiju u posetu jednoj fabrici i potpisu ugovor o izvozu hrane. Za tu kompaniju je garancije dala i ambasada Gane u Beogradu. Dobili smo odbijenicu u roku od 3 minuta. Razlog nepoznat (clan 11. Zakona o strancima). I vi hocete izvoz.

znali smo

pre 12 godina

Pa da, ali Crna Gora, pa i Albanija ubiru plodove od turizma, tako da su opet daleko ispred nas. Ne ublazavajte, zadnji smo po svemu! Ostaje nam jos jedino da se izrugujemo drugima, sto i radimo od pamtiveka. :(

marko

pre 12 godina

Da bi se nesto izvezlo, mora da postoji potencijal za to. Pored potencijala potrebna je organizacija i plan. I kad se to ispuni potreban je novac za tu investiciju. Npr Todor, njemu je potreban kvalitetan materijal, kvalitetan i moderan dizajn, za to su mu potrebni modni kreatori. On verovatno sve to zna, ali covek naglasava da u njegovom slucaju da je probelm nelojalna konkurencija, tj tacnije drzava mu pravi problem, jer ne postuje standard kvaliteta i zakon, i tako imamo jeftine i stetne materijale, koji po zakonu ne bi smeli da se prodaju, i imamo ljude koji ne placaju drzavi nista, a rade. Normalno da se u takvim okolnostima ne isplati ulagati u kvalitetan materijal i dizajn. Opet sa druge strane, imamo potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji i zdravoj hrani. I ovih dana mozemo da citamo o divljackom branju prirodne borovnice. To je potencijal kakav malo koja drzava ima, a sta se desava kod nas? Pa desava se to da imamo divlje berace koji unistavaju taj prirodni potencijal, imamo nekakve fantomske otkupljivace, imamo razne organe vlasti koji nemaju ovlascenja. A rezultat imamo da se sve to ipak bere, prodaje ispod cene, neko drugi skida kajmak, drzava nema nista od toga, blamiramo se pred svetom. Sve u svemu cirkus, i nema sta puno da se objasnjava, svakom je jasno kako bi ovu oblast trebalo urediti, sve organizovati, i izvuci tri puta vise para. Pa paradoks je da se gajena borovnica prodaje po ceni od 6 i vise eura, a divlja po ceni od 2,5 eura. Tuga, smeh, plac, ocaj, sramota, uzas.

Oliver-Bergamo

pre 12 godina

Gradjani Srbije uglavnom nece da rade da ne generalizujem i sve stavljam u isti kos.Vodio sam Italijansku firmu u Srbiji, radnika ne mozete naci, uglavnom izgleda kao da svi imaju sta im treba i da im posao nije potreban.Zidari nece da rade za dnevnicu od 50 eura i placene sve ostale troskove, prevoz licni od firme, hrana u restoranu, hotelski smestaj i posao garantovan na 5 meseci.Vodoinstalatere zanima samo da vam zamene cevi za nekoliko sati i da naplate 300 eura za taj rad i to na istemovane zidove, ostalo ih ne zanima ni da se pojave.Radnici u proizvodnji kradu robu, stavljaju je u donji ves, koju prilikom odlaska u toalet prebacuju preko zida prijateljima koji cekaju napolju i odnose dalje.Totalno rasulo u kratkim crtama a vecinu ionako proizvodnja i ne zanima, vec da uzmu tasnu u ruke, okace neku masnu i izigravaju nekog faktora sa 1000 dinara u dzepu.Problem je u mentalitetu ljudi.

Бугарин

pre 12 godina

@Škomi У Бугарској скоро све буџетске плате су ниже него ови у Србијe јер Бугарска плаћа оно што могу да зараде, а Србија плаћа са иностраним кредитима. Тачно је да бугарска извоз је два пута већи од српског извоза, али такође је истина да бугарски јавни спољни дуг је двоструко мањи него јавни спољни дуг Србије. Узгред, разлика између просјечне плате у Бугарској и у Србији је занемарљив, разлика је око 5 евра.

gost

pre 12 godina

"...da robu koju uvozimo bar jednim delom zamenimo domaćom proizvodnjom i tako smanjimo jaz u spoljnoj trgovini..."

E, tu rečenicu ovi na vlasti ne mogu da ukapiraju šta znači! Taj jezik ovi uvoznici na vlasti ne razumeju nikako ili se prave nemušti, svejedno efekat je isti, proizvodnja nula i uvoz cveta a uozničke firme čije li su?

Zlopamtilo

pre 12 godina

Zašto je bitno da sustignemo susedne zemlje? Valjda je pokazatelj da li vlada radi kako treba pomak koji smo ostvarili u odnosu na period kada nije bilo tih novih mera. Interesantno je da se samo taj podatak ne navodi. Nemam pojma koliki je - možda je ukupna cifra i manja, ali je rupa u ovom izveštaju zbog neobjavljivanja ovog podatka velika. Nisam neki ljubitelj ove vlade i neću roniti suze ako ne dobiju sledeće izbore - samo me iritira parcijalno izveštavanje.

vegan

pre 12 godina

"Njegov recept je „zamena uvoza”." Kako genijalno. Kako se toga nije setio premijer, predsednik ili barem Dinkic? Pa od toga nemaju koristi, vrlo jednostavno.

Vlada

pre 12 godina

Osim poljoprivrednih proizvoda,mi skoro da nemamo sta da izvozimo.

A i to ce preuzeti tajkuni,sa registrovanim firmama u inostranstvu.
Ni to necemo moci da gledamo kao izvoz ove drzave.

Mi ili oni,nema trece!

pre 12 godina

Ja bih voleo da budemo liferi u izvozu nasih politicara i privrednika.

Da ih sve navatamo,krive osudimo,znaci vecinu,oduzmemo imovinu,i kad odleze svoje kazne,da ih izvezemo!
Ono sto ne mozemo,deportujemo.

Kakav san!

Gradjanin

pre 12 godina

Pa sta cemo. Nista ne radi, vlast se zanosi nekim malim i srednjim preduzecima, sve sto je valjalo je propalo. Nema tu kukanja..realnost je to...nazalost.

jerry

pre 12 godina

U Slovackoj ocekuju da ce u ovoj godini ostvariti izvoz od 9 hiljada eura po stanovniku. Pre 20 godina smo bili bolji od Slovacke.
Evo gde nas je nacionalisticko ludilo dovelo.

Ivanka

pre 12 godina

U Srbiji proizvođači ne znaju šta je zdrava konkurencija!
Proizvođači u Srbiji su zaštićeni.
Šteta.
Da ima sve moguće robe, onda bi videli da ne mogu da proizvode bofl kakav prozvode.
Onda bi Vrnjci znali da ne mogu da mi se na njihovu etiketu od male kisele već par meseci lepe prsti!!
Jao koliko samo ima primera... od prehrambenih proizvoda do onih malo ozbiljnijih.

amater

pre 12 godina

Sta pricate Gospodine.Pavičiću?Pa drzava je dala i daje ogromne svote "domacim mozgovima",poput SIEPA,ekonomske diplomate,NALED,Ministarstvu trgovine,raznim ministarstvima kao ono Ciricevo i ako ne razumem cime se bave,raznim NVO koje su angazovane privrednim sverama,dobijaju i PKS,PKB itd..,itd...U cemu je bre problem?

Država ne bi trebalo da žali pare

Nikola Pavičić objašnjava da je "recept povezivanje sa uspešnim svetskim firmama koje imaju iskustva u tome, baš kao što je Sintelon svojevremeno uradio sa Tarketom. E, tu država nastupa. Ona mora da ubedi stranog partnera da se na ovom tržištu posao isplati" i dodaje da država ne bi trebalo da žali pare za konsultante koji bi firmama pomogli da se transformišu u efikasnija preduzeća, ali i da ukoliko smatra da je neki projekat dobar – kod banaka položi garancije u ime neke firme

Škomi

pre 12 godina

Smejurija... u prethodnom tekstu su Bugari iza nas po pitanju prosečnih zarada, a u ovom imaju duplo veći izvoz. Sve logičnije od logičnijeg.

dzoni

pre 12 godina

a ja sad citam da smo mi crnogorci posle albanije najgori...oce li neko objaviti neke zvanicne podatke a ne samo plasirati novinarske patke nezavisnih analiticara...

Al se Misko sada smeje....

pre 12 godina

Prvo, zabranio bih svim politicarima da koriste termin Lideri, jer smo mi milenijumima daleko od toga zahvaljujuci njihovoj korumpiranosti i nesposobnosti. Drugo je moja poruka: SLORISE ODLAZI!!!

kostass italo

pre 12 godina

Uredu, sad vi meni pametnjakovici cije su se firme eto dokazale (zbog viska pameti koju posedujete) objasnite ovo> ja ne proizvodim u inostranstvu ali sam srbin i nas je na stotine hiljada ovamo,zelimo da jedemo i kupujemo srbsku hranu,a da bi manje kostala hocu da je kupujem u srbiji. ALI!!! NE MOZE... Mogu samo da je kupim u Bec ili u Ljubljanu preko preprodavaca odnosno kosignacija ili stovarista koje gle cuda drze ALBANCI.Bio sam ja i u toj vasoj privrednoj komori malo sam potrosio para na sluzbenike i video da je vrag odneo salu. Nema nista od toga. I nemoze srbija koja je poljoprivredna zemlja 95% da svoj prosek izvoza trazi u taj vas tekstil i pantalone, to je nece izvuci iz mulja.Hrana, hrana je zakon svuda i bice. Ko proizvodi hranu zivece uskoro lepo.I ne uvozite vise hranu da bi se nafatirali na racun tih proizvodjaca nego i njima dozvolite da se dokazu u zemlji,a u inostranstvu su se vec dokazali odavno.

Milovan

pre 12 godina

Kad narod treba saznati da sa tom vlasti bićemo u svim oblastima zadnji u Evropi i sa tendencijom da budemo i u svetu, da uveliko izumiremo, da nas varaju, kradu i prodaju..... Gde su izbori ?

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Ali zato je Srbija prva po tonaži izvoza. Ako se zna da so glavni izvozni artikli Srbije malina i šljiva, rezultati su očekivani. Kada se Srbija otrese skupljačke privrede, karakteristične za prvobitnu zajednicu i vrednost izvoza će biti veća.

Zlopamtilo

pre 12 godina

Zašto je bitno da sustignemo susedne zemlje? Valjda je pokazatelj da li vlada radi kako treba pomak koji smo ostvarili u odnosu na period kada nije bilo tih novih mera. Interesantno je da se samo taj podatak ne navodi. Nemam pojma koliki je - možda je ukupna cifra i manja, ali je rupa u ovom izveštaju zbog neobjavljivanja ovog podatka velika. Nisam neki ljubitelj ove vlade i neću roniti suze ako ne dobiju sledeće izbore - samo me iritira parcijalno izveštavanje.

Oliver-Bergamo

pre 12 godina

Gradjani Srbije uglavnom nece da rade da ne generalizujem i sve stavljam u isti kos.Vodio sam Italijansku firmu u Srbiji, radnika ne mozete naci, uglavnom izgleda kao da svi imaju sta im treba i da im posao nije potreban.Zidari nece da rade za dnevnicu od 50 eura i placene sve ostale troskove, prevoz licni od firme, hrana u restoranu, hotelski smestaj i posao garantovan na 5 meseci.Vodoinstalatere zanima samo da vam zamene cevi za nekoliko sati i da naplate 300 eura za taj rad i to na istemovane zidove, ostalo ih ne zanima ni da se pojave.Radnici u proizvodnji kradu robu, stavljaju je u donji ves, koju prilikom odlaska u toalet prebacuju preko zida prijateljima koji cekaju napolju i odnose dalje.Totalno rasulo u kratkim crtama a vecinu ionako proizvodnja i ne zanima, vec da uzmu tasnu u ruke, okace neku masnu i izigravaju nekog faktora sa 1000 dinara u dzepu.Problem je u mentalitetu ljudi.

Škomi

pre 12 godina

Smejurija... u prethodnom tekstu su Bugari iza nas po pitanju prosečnih zarada, a u ovom imaju duplo veći izvoz. Sve logičnije od logičnijeg.

Ivanka

pre 12 godina

U Srbiji proizvođači ne znaju šta je zdrava konkurencija!
Proizvođači u Srbiji su zaštićeni.
Šteta.
Da ima sve moguće robe, onda bi videli da ne mogu da proizvode bofl kakav prozvode.
Onda bi Vrnjci znali da ne mogu da mi se na njihovu etiketu od male kisele već par meseci lepe prsti!!
Jao koliko samo ima primera... od prehrambenih proizvoda do onih malo ozbiljnijih.

znali smo

pre 12 godina

Pa da, ali Crna Gora, pa i Albanija ubiru plodove od turizma, tako da su opet daleko ispred nas. Ne ublazavajte, zadnji smo po svemu! Ostaje nam jos jedino da se izrugujemo drugima, sto i radimo od pamtiveka. :(

sloba_1973

pre 12 godina

Pa,izvoz mora da bude mali da bi uvoz bio veliki.Kako bi inace Miskovic,Hamovic i kompanija uvecavali svoje bogatstvo.Dovoljan dokaz za to je da uvozimo ono cega imamo dosta i shto treba da izvezemo.Samo od voca i povrca mozemo na izvozu da zaradimo.Ali,ne mogu i lopovi u vlasti onda da zarade.Jedino resenje je REVOLUCIJA.Nazalost,nema ko da je povede...SPASIOCE,POJAVI SE....

zrad

pre 12 godina

Pokusajte da kod Odeljenja za strance dobijete dozvolu da poslovni partneri iz Africkih zemalja dodju na pregovore u Srbiju....NE POSTOJI SANSA. Sav trud oko pronalanjenja kupca upropasti balavica u sobi 72 Odeljenja za strance. Nikada ne saznate razlog odbijanja. Poslednji slucaj: odbijen je zahtev kompanije iz Gane da tri predstavnika dodju u Srbiju u posetu jednoj fabrici i potpisu ugovor o izvozu hrane. Za tu kompaniju je garancije dala i ambasada Gane u Beogradu. Dobili smo odbijenicu u roku od 3 minuta. Razlog nepoznat (clan 11. Zakona o strancima). I vi hocete izvoz.

jerry

pre 12 godina

U Slovackoj ocekuju da ce u ovoj godini ostvariti izvoz od 9 hiljada eura po stanovniku. Pre 20 godina smo bili bolji od Slovacke.
Evo gde nas je nacionalisticko ludilo dovelo.

svetlanast.

pre 12 godina

ima li nesto po cemu srbija nije najgora u evropi?
vazno je da srbija placa ekonomske diplomate i da su vlada i premijer "sredili" srbiju.
ko "sisa" ekonomiste i privrednike?

amater

pre 12 godina

Sta pricate Gospodine.Pavičiću?Pa drzava je dala i daje ogromne svote "domacim mozgovima",poput SIEPA,ekonomske diplomate,NALED,Ministarstvu trgovine,raznim ministarstvima kao ono Ciricevo i ako ne razumem cime se bave,raznim NVO koje su angazovane privrednim sverama,dobijaju i PKS,PKB itd..,itd...U cemu je bre problem?

Država ne bi trebalo da žali pare

Nikola Pavičić objašnjava da je "recept povezivanje sa uspešnim svetskim firmama koje imaju iskustva u tome, baš kao što je Sintelon svojevremeno uradio sa Tarketom. E, tu država nastupa. Ona mora da ubedi stranog partnera da se na ovom tržištu posao isplati" i dodaje da država ne bi trebalo da žali pare za konsultante koji bi firmama pomogli da se transformišu u efikasnija preduzeća, ali i da ukoliko smatra da je neki projekat dobar – kod banaka položi garancije u ime neke firme

vegan

pre 12 godina

"Njegov recept je „zamena uvoza”." Kako genijalno. Kako se toga nije setio premijer, predsednik ili barem Dinkic? Pa od toga nemaju koristi, vrlo jednostavno.

Al se Misko sada smeje....

pre 12 godina

Prvo, zabranio bih svim politicarima da koriste termin Lideri, jer smo mi milenijumima daleko od toga zahvaljujuci njihovoj korumpiranosti i nesposobnosti. Drugo je moja poruka: SLORISE ODLAZI!!!

Milovan

pre 12 godina

Kad narod treba saznati da sa tom vlasti bićemo u svim oblastima zadnji u Evropi i sa tendencijom da budemo i u svetu, da uveliko izumiremo, da nas varaju, kradu i prodaju..... Gde su izbori ?

s.nikolic

pre 12 godina

cudo da niste stavili u naslov i rec LIDER ! inace sta reci na podatak da se i leskovacki ajvar ne izvozi direktno iz srbije vec preko posrednika iz italije ! mi smo jos uvek NESREDJENA ZEMLJA pa nam je i ekonomija takva !!! MENJAJTE SISTEM I TRAZITE NOVI KOJI CE NAS PREPORODITI , PROMENITI ! ILI HAJDE DA SE MI PROMENIMI I NADJEMO NOVI SISTEM KOJI CE DRUSTVO I ZEMLJU UOPSTE PROMENITI NA BOLJE ! ps // desetak godina sam radio na poslovima vezanim sa radom gradjevina i vremenskih prilika ! zimi kad se nije imalo toliko posla KRECILI RADIONICE , FARBALI VRATA , REGALE , PRESORTIRIVALI MATERIJAL , ALAT TAKODJE , jeednostavno uvodili red i sprepremali za veci intezitet posla !!! a kod nas i pored toliko zaposljenih bez posla neofarbani mostovi i ograde na njima , oni zastitnici sa starne takodje korozirali , saobracajne table od pre 50 godina i iskrivljene , putevi sa rupama ( KRATERIMA ), korov gde god se okrenes , zadnji dokaz za to zeleznicka stanica u nisu , i tako 1001 i NAZAD !

Gradjanin

pre 12 godina

Kakva vlada i predsednik, takav nam je i izvoz, ekonomija, standard, putevi, skolstvo, zdravstrvo......Srbija i ne zasluzuje bolje, ako nema sposobnijih ljudi!

Бугарин

pre 12 godina

@Škomi У Бугарској скоро све буџетске плате су ниже него ови у Србијe јер Бугарска плаћа оно што могу да зараде, а Србија плаћа са иностраним кредитима. Тачно је да бугарска извоз је два пута већи од српског извоза, али такође је истина да бугарски јавни спољни дуг је двоструко мањи него јавни спољни дуг Србије. Узгред, разлика између просјечне плате у Бугарској и у Србији је занемарљив, разлика је око 5 евра.

Gradjanin

pre 12 godina

Pa sta cemo. Nista ne radi, vlast se zanosi nekim malim i srednjim preduzecima, sve sto je valjalo je propalo. Nema tu kukanja..realnost je to...nazalost.

marko

pre 12 godina

Da bi se nesto izvezlo, mora da postoji potencijal za to. Pored potencijala potrebna je organizacija i plan. I kad se to ispuni potreban je novac za tu investiciju. Npr Todor, njemu je potreban kvalitetan materijal, kvalitetan i moderan dizajn, za to su mu potrebni modni kreatori. On verovatno sve to zna, ali covek naglasava da u njegovom slucaju da je probelm nelojalna konkurencija, tj tacnije drzava mu pravi problem, jer ne postuje standard kvaliteta i zakon, i tako imamo jeftine i stetne materijale, koji po zakonu ne bi smeli da se prodaju, i imamo ljude koji ne placaju drzavi nista, a rade. Normalno da se u takvim okolnostima ne isplati ulagati u kvalitetan materijal i dizajn. Opet sa druge strane, imamo potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji i zdravoj hrani. I ovih dana mozemo da citamo o divljackom branju prirodne borovnice. To je potencijal kakav malo koja drzava ima, a sta se desava kod nas? Pa desava se to da imamo divlje berace koji unistavaju taj prirodni potencijal, imamo nekakve fantomske otkupljivace, imamo razne organe vlasti koji nemaju ovlascenja. A rezultat imamo da se sve to ipak bere, prodaje ispod cene, neko drugi skida kajmak, drzava nema nista od toga, blamiramo se pred svetom. Sve u svemu cirkus, i nema sta puno da se objasnjava, svakom je jasno kako bi ovu oblast trebalo urediti, sve organizovati, i izvuci tri puta vise para. Pa paradoks je da se gajena borovnica prodaje po ceni od 6 i vise eura, a divlja po ceni od 2,5 eura. Tuga, smeh, plac, ocaj, sramota, uzas.

sumorni

pre 12 godina

A, ko to treba da napravi robu za izvoz? Koliko je radnika uopšte zapošljeno negde gde je moguće napraviti bilo kakvu robu?

Broj zaposlenih u privredi je u konstantnom opadanju, tako da je čudno da izvoz uopšte beleži rast.

A razlog tome je što ova država ohrabruje i srovodi samo zapošljavanja u javnom sektoru, državnim preduzćima i državnoj administraciji.

Kako nikome ne padne na pamet da se stimuliše proizvodnja umesto igranja pasijansa u radno vreme? I da sve te silne stručnjake za kojima privreda vapi usmeri u proizvodne delatnosti?

gost

pre 12 godina

"...da robu koju uvozimo bar jednim delom zamenimo domaćom proizvodnjom i tako smanjimo jaz u spoljnoj trgovini..."

E, tu rečenicu ovi na vlasti ne mogu da ukapiraju šta znači! Taj jezik ovi uvoznici na vlasti ne razumeju nikako ili se prave nemušti, svejedno efekat je isti, proizvodnja nula i uvoz cveta a uozničke firme čije li su?

Vlada

pre 12 godina

Osim poljoprivrednih proizvoda,mi skoro da nemamo sta da izvozimo.

A i to ce preuzeti tajkuni,sa registrovanim firmama u inostranstvu.
Ni to necemo moci da gledamo kao izvoz ove drzave.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Ali zato je Srbija prva po tonaži izvoza. Ako se zna da so glavni izvozni artikli Srbije malina i šljiva, rezultati su očekivani. Kada se Srbija otrese skupljačke privrede, karakteristične za prvobitnu zajednicu i vrednost izvoza će biti veća.

Mi ili oni,nema trece!

pre 12 godina

Ja bih voleo da budemo liferi u izvozu nasih politicara i privrednika.

Da ih sve navatamo,krive osudimo,znaci vecinu,oduzmemo imovinu,i kad odleze svoje kazne,da ih izvezemo!
Ono sto ne mozemo,deportujemo.

Kakav san!

kostass italo

pre 12 godina

Uredu, sad vi meni pametnjakovici cije su se firme eto dokazale (zbog viska pameti koju posedujete) objasnite ovo> ja ne proizvodim u inostranstvu ali sam srbin i nas je na stotine hiljada ovamo,zelimo da jedemo i kupujemo srbsku hranu,a da bi manje kostala hocu da je kupujem u srbiji. ALI!!! NE MOZE... Mogu samo da je kupim u Bec ili u Ljubljanu preko preprodavaca odnosno kosignacija ili stovarista koje gle cuda drze ALBANCI.Bio sam ja i u toj vasoj privrednoj komori malo sam potrosio para na sluzbenike i video da je vrag odneo salu. Nema nista od toga. I nemoze srbija koja je poljoprivredna zemlja 95% da svoj prosek izvoza trazi u taj vas tekstil i pantalone, to je nece izvuci iz mulja.Hrana, hrana je zakon svuda i bice. Ko proizvodi hranu zivece uskoro lepo.I ne uvozite vise hranu da bi se nafatirali na racun tih proizvodjaca nego i njima dozvolite da se dokazu u zemlji,a u inostranstvu su se vec dokazali odavno.

dzoni

pre 12 godina

a ja sad citam da smo mi crnogorci posle albanije najgori...oce li neko objaviti neke zvanicne podatke a ne samo plasirati novinarske patke nezavisnih analiticara...