Subota, 30.07.2011.

00:01

Na embargu Srbiji profitira i CG?

Nakon što je Kosovo uvelo <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&amp;mm=07&amp;dd=29&amp;nav_category=640&amp;nav_id=528626" class="text-link" target= "_blank">embargo na uvoz robe iz Srbije</a>, u Crnoj Gori očekuju da će, bar za kratko, od toga imati korist.

Izvor: Dojèe vele

Na embargu Srbiji profitira i CG? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Anita

pre 12 godina

Jesu i kod njih sad izbori???
Cuj, Crna gora se nalazi na povoljnom geografskom polozaju pa se iz Srbije i Bosne uvozi preko CG? :-D
Evo jos jednog detelja:
"Ta zemlja(cg), koja je priznala Kosovo i uspostavila dosta dobre veze sa čelnicima na Kosovu, konačno počinje da oseća više benefita“,navodi Abazović.
Pa ti odnosi i veze su bile dok su crnogorci ratovali sa Hrvatima,pa sa Bosancima.Ti sverc odnosi nikada nisu ni prekidani.Neka, nama ne smeta,nek Crnogorci budu posrednici,ala ce se kosovari naplacati dok svako uzme svoj deo kolaca.Kako bilo da bilo,meni se svidja ova ideja sa CG i njihovim geografskim polozajem.Da vidis sad kad nagrnu kamioni pa kad turisti ne mogu stici na more,pa ostanu zaglavljeni na kopaoniku ;-)
Dobar stos,ali mi se svidja

Neki se tamo nesto svadjaju

pre 12 godina

@CG me ne zanima, je li ovaj sajt teritorija Srbije? Na pricu sam dosao preko linka sa Vijesti, sajta koji je na crnogorskoj teritoriji. Nije bilo embarga kad sam prelazio sa crnogorskog na srbijanski sajt. Nego pusti mene i Crnu Goru, znam da te to ne zanima. A Slovenci? Zanima li te Slovenija?

Cole Nis

pre 12 godina

@Neki se tamo nesto svadjaju... Komentar kome se nista nema ni dodati ni oduzeti.

Sve ovo je plod visedecenijske pogubne politike Beograda. I uvek je za sve debele promasaje ove zemlje uvek neko drugi kriv. Niko oko nas ne valja i svi su se urotili protiv nas. Mi smo uvek u muci i svi hoce da se ovajde od toga. Kukamo i proklinjemo sve oko sebe a da sebe ne vidimo.

Dodje mi bre vise da izludim od ovih prica. Od velicanja ekstremista. Od slavljenja nasih najvecih poraza i gluposti iz zadnjih 20 godina. Ljudi nikako da se opamete. Bas zato su danas svi koje gledamo sa tim nama svojstvenim prezirom ispred nas. Ali ko ce objasniti to jednom neverovatnom narodu. Nebeskom!

ivann

pre 12 godina

A da Srbija uvede embargo Crnoj Gori?!
ili za pocetak da im prodaje zito po trzisnoj, evropskoj ceni?! Ili mozda da im ne prodaje ako ga Srbija nema dovoljno?!
Nikad ni na more, niti bilo gde u tom krsu i kamenu, nikada vise sa tim lopovima i licemerima. Bljak!

kleo

pre 12 godina

Poceo da se razvija Ekonomija sa Crnogorom, poceli i prvi proizvodi Crnegore na Kosovo na trziste "Made in Monte-Negro".
Hvala i pozdrav Crnogorcima od Kosova.

CG me ne zanima

pre 12 godina

@Neki se tamo nesto svadjaju 1) ako te nije briga šta ćeš na sajtove iz srbije, ja na vašim sajtovima ne idem jer me ne interesuje šta se uopšte piše kod vas
2) kada su se štampale pare u topčideru (1993) za vreme SRJ evro nije postojao, već nemačka marka. i vama je mladjan dinkić predložio da predjete na nemačku marku i to tek onda kada je izbio sukob izmedju miloševića i djukanovića.

Vasa NBG

pre 12 godina

CG moze da profitira jedino kroz preprodaju tih stvari, posebno zita, brasna itd. Dakle, CG moze da profitira, ali jedino na racun stanovnistva na KiM. Srbija tu nista ne gubi.
(Vladimir Arsic, 30. jul 2011 15:53)

Postojanje preprodavaca (posebno na ovaj način gotovo ratnog snadbevanja) drastično podiže cenu robe i tako ona na duže staze postaje nekonkurentna i na kraju završi potisnuta sa tržišta.
Crnogorci u međuvremenu mogu da zarade sasvim solidan novac, ali u konačnom će vrlo brzo za njima doći oni koji imaju svoju robu koju će ponuditi stanovništvu na Kosovu i na taj način Tači je taj koji će postići zapravo ono što i želi i što je njegov glavni cilj - uklanjanje srpskih roba sa tržišta Kosova.
Zato nemojmo da jedni drugima pričamo bajke i međusobno se zavaravamo. Postojanje preprodavaca je samo početak katastrofe po srpsku privredu koja je trgovala i funkcionisala na Kosovu i prometovala godišnje preko 400 miliona evra. Pojava preprodavaca (ili "druge ruke") svakako nije najgore što će iz ove situacije gotovo zakonomerno proizići.

shabi prishtine

pre 12 godina

Kosovo nije uvela embargo Serbiji nego radi isto ono sto serbija radi prema Kosovu vec tri godine.Ne profitira samo Crna Gora nego Makedonija,Hrvatska i mnogo druge zemlje.Izgleda da narod Serbije svatio da je Kosovo drzava a jos ce i politicari u serbiji videti kada oko 5000 zaposlenih u Serbiji ostati bez posla.

Neki se tamo nesto svadjaju

pre 12 godina

Ja ne kapiram kakva je to prica da Crna Gora zaradjuje na muci Srbije? Kakva je to muka u pitanjju?! Srbija uvela embrago Kosovu zbog nekakvih pecata, ovi njima, neki nemiri, barikade, pucnjava, kakve to sve veze sa nama u Crnoj Gori ima? Roba iz Srbije koja ide za Kosovo nece vise ici preko prelaza na Kosovu koji su blokirani nego preko Crne Gore i Makedonije. I sta je sad tu cudno i zasto to zasluzuje vijest, posebno sa naglaskom da Crna Gora zaradjuje na muci Srbije? Pa roba iz Srbije ce se i dalje prodavati, ja ne kapiram ko tu sta gubi osim krajnjeg potrosaca koji ce morati da plati skuplje jer je put prevoza robe duzi. Ono sto ja mislim je da je sljedece... Novinarima nestalo senzacionalistickih prica preko vikenda pa ajde da otvore nesto sa strane da odrzavaju tenziju. Na Kosovu se nista ne desava, dosao Svabo i podviknuo i svi podvili repice i smirili se, pa ajde da proizvedemo neku vijest da odrzimo tenziju. Da paznju prebacimo na Crnu Goru, jer eto Crnogorci podmuklo iz pozadine zaradjuju na srpskoj grbaci. Prvo, morate nas da izbacite iz vasih svadja i problema. Mene licno a i vecinu u Crnoj Gori ne interesuje sta se izmedju Srbije i Kosova desava. To mi je daleko i strano i samo odmahnem rukom kad procitam ovako nesto jer podsjeca na mracna vremena 90-tih, balvan revolucije i ostale recidive 90-tih koji su, sto se nas u Crnoj Gori tice, daleko iza nas. Licno, da meteor padne na Kosovo i Srbiju ne bi me nesto dotaklo. Bih poslao pomoc i uplatio crevnom krstu, ali preko toga vase svadje, barikade, embarga, Njemce, pucnjave, huligane i ostalo, ostavite brate za vas same. Niste interesantni. Dosadna je prica i bajata. I nemojte nas da uvlacite u to i da na nama pravite price sa kojima veze nemamo. Ako vam hvali senzacionalistickih tema za vikend, evo, ajde napisite, na primjer, clanak o slovenackim vojnicima koji vam se sa oruzjem sepure dolje. Eto, ti koje ste nekada nazivali beckim konjusarima sada vas kontrolisu naoruzani i sa borbenim vozilima a vasi civili sjede na zemlji ispred njih. Ajde pisite malo o tom blamu da je neko dozivio da ga Slovenci okupiraju. Eto vam teme za preko vikenda a nas batalite. Ako gdje zradimo ili izgubimo pare to je nasa stvar. Sto se niste bunili, kada ste vec posteni i principijelni, kada je u staroj SRJ Srbija stampala pare u Topcideru kako joj se svidjelo da smo mi morali na EUR da predjemo da bi mogli da ljudima isplatimo penzije i socijale. Niti nas je ko sta pitao kad se stampa niti nam je govorio. To nije bilo podmuklo, je li tako? Nije bila zarada na muci? Ajde sad, u se i u svoje kljuse brate, svoju zaradu, svoje firme, svoju vladu gledajte i pozdravite Slovence kad na njih naidjete na kakvom kontrolnom punktu, slabo ih kod nas nesto ima.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Kakva glupost. Rekli su da ce da profitiraju, a nisu naveli niti jednu stvar na kojoj bi profitirali, osim kroz sverc !
Da se ne lazemo i da se osvestimo, CG kao i KiM uvoze prehrambene proizvode iz Srbije. CG moze da profitira jedino kroz preprodaju tih stvari, posebno zita, brasna itd. Dakle, CG moze da profitira, ali jedino na racun stanovnistva na KiM. Srbija tu nista ne gubi.

karma dhi

pre 12 godina

Izgubili ste 400+ miliiona godisnje. Sada vam vise ni carine nece pomoci.
Uspeli ste da vam Albanski narod uvede embargo, koji je trebao postojati od 1999 godine.

....
Od toga ce profitirati Albania, Crna Gora, Makedonia i ostali.

Neka vam je sa srecom. 400+ miliona vam je skoro kao pomoc koji vam EU is SAD daju da prezivite. Nekako uvek uspevate da dajete sami sebi autogol.

Licno, ne kupujem nista (Made ... in Serbia) od 1991, ali je meni lako jer zivim u inostranstvo. U stvari sada vise niti ocu nijedan ... produkat koji vi imate.

nije nego

pre 12 godina

@seaside. Jadna je ta duhovnost koja se gradi ne na sopstvenoj snazi nego na (prividnoj) slabosti drugih. Crnogorci u se i u svoje kljuse, pa cemo videti dokle ce dogurati, a sto se tice srpskog ekstremizma--ni veci ni manji od mnogih u svetu. Ko prati svetske vesti i razume ovo sto nam se trenutno desava na Kosovu moze samo sa tugom da se osmehne na pridike crnogorske kao i na pokusaj Srba da se u komentarima 'brane' od njih. Kako ono kaze pesma--na muci se poznaju junaci. Crnogorci su se svakako poznali...

Dandy United

pre 12 godina

Naslov treba da stoji "Na embargu Srbiji profitira NAJVIŠE Crna Gora"... I bez ikakvog znaka "?"...
Plus, ovo ne važi samo za "embargo" već Crna Gora profitira na izgubljenosti Srbije već duže od decenije. Što god Srbija da zastupa Crna Gora se od toga odmah preventivno ogradi i tako u očima drugih izgleda kao onaj ko je "mudar", "koji gleda u budućnost" i koji je "shvatio stvar". I to savršeno deluje!
Svi ih primaju rašrenih ruka, svi se dive njihovoj plemenitosti i sva vrata su im otvorena. I sve to zahvaljući distanciranju od Srbije i bez ikakve potrebe da pritom plate bilo kakav račun što su koračali istim putem kao Srbija dok nisu uvideli (ono što nama nikako ne polazi za rukom)da je to put samouništenja, pa su brže-bolje, gotovo preko noći, promenili pravac.
Ali to se zove politika. Evo sada će i na sukobu Srba i Albanaca da ponesu kajmak. Vlast Crne Gore bi danas mogla da podučava druge u regionu politici,tj., šta je ista, čemu služi i kako se to radi.

keka

pre 12 godina

Sa bracom "..." treba jednom za uvek raskrstiti! Oni su medju prvima priznali Kosovo jer su znali da ce sa njima bolje saradjivati (sverc,droga itd). A i na more bre ljudi idite u Grcku, Bugarsku pa cak i u Tursku bolje nego kod ovih derikoza! Sve u Srbiji oni kontrolisu- ! Srbija Srbima!!!

luka

pre 12 godina

CG profitira na nama oduvek. Pa sta to oni imaju da bi mogli da opstanu? Do pre 5 godina turizam im je bio kao u Albaniji. Da im nije Rusa i njihovog kapitala, ne bi imali nista. Sve sto oni imaju, to se nalazi u Srbiji, i oni nas muzu vec decenijama! Ali nema medju Srbljem plemenitih ljudi koji ce da urade nesto za svoje pre nego za strance.Sve sto ima u Srbiji a da vredi , kontrolisu ili su kontrolisali Crnogorci. Hteli su nezavisnost e pa neka se sad svi spakuju i neka idu na budvansku rivijeru pa neka tamo budu direktori i sefovi ( ako uopste i mogu Rusima bilo sta da kazu).

Komshija

pre 12 godina

Koja glupost od vlade Srbije. Za tri-cetiri miliona eura koje je Kosovo izvozilo u Srbiji reskirali su pola miliarde eura koje je Srbija izvozila na Kosovu. I to samo zbog nekih pecata koje ce kad tad da priznaje, ali ce tad biti kasno posto ce u to vreme srpska roba biti zamenjena drugom robom.

Dejan

pre 12 godina

Crnogorska "privreda" i "industrija" će sada da procvetaju ;)))
Razmena dobara... Albanci će polako da Vam budu jedini "gosti" u ekološkoj državi i ekološkom primorju.

D. Stanišić, CG

pre 12 godina

Kakav god profit iz ove situacije izvukla preduzeća i pojedinci u CG (a koji svakako neće biti mali) to može biti zasluga isključivo kratkovide politike Srbije. Ona (Srbija) je sama sebe dovela u ovu situaciju i naravno da će tu priliku svi drugi oko nje iskoristiti. Naravno da najbolju startnu poziciju od svih ima Crna Gora. Otkud sad pa Crna Gora? Pa zato što će se Kosovari još dugo orjentisati na srpske proizvode. Prekidom kontakata između srpskih preduzeća i kosovskih dobavljača, te prekidom direktnog uvoza iz Srbije, pojaviće se preprodavci srpske robe. Uostalom, Crnogorci su i neposredno nakon bombardovanja (gotovo pune 4 godine) bili glavni snadbjevači Kosova srpskim brašnom, ali i drugom robom iz Srbije. Sem Kosova, crnogorski preprodavci su dobar dio (mahom srpskih) roba takođe preprodavali na tržište Albanije. Dakle, ovo neće biti ništa novo.
Takođe, a posebno nakon zatvaranja/izbacivanja iz igre Jarinja i Brnjaka, ko god pogleda na kartu brzo će shvatiti da je za 2/3 Srbije najbliži (novi) put transfera roba upravo preko crnogorskog graničnog prelaza Kula. I nije to nimalo slučajno. Sve ovo je unaprijed pripremljena operacija koju je Vlada Kosova razrađivala i dogovarala najmanje 2 mjeseca unaprijed. Ne treba zaboraviti da je Tači bio u posjeti Crnoj Gori 10 dana prije odluke o zabrani uvoza iz Srbije.
Sigurno je da će dobar dio ovog nenadanog "dara" ponijeti i crnogorski šverceri,no danas je ipak sve to drugačije organizovano nego prije 10-15 godina. Ko god misli da je CG baš toliko pravno i bezbjednosno neuređena zemlja u velikoj je zabludi. Danas ipak najveći dio onog što se prometuje mora proći makar dio zakonski uređenog puta. No, koliki god profit išao mimo zvaničnih kanala ipak se radi o novcu koji se mjeri desetinama miliona eura. Najveći dio tog novca će svakako završiti unutar same Crne Gore i svakako da taj novac može imati samo pozitivan uticaj. Nijedan priliv novca nigdje na Svijetu se ne odražava negativno na jedno društvo.
A zašto je Srbija sebe dovela u ovu poziciju da drugi profitiraju na njenoj muci i njenoj gluposti, i da njen prihod razvlače drugi, pitanje je za srpsku vlast i građane Srbije. Svakako ne ni za Crnogorce, ni za bilo kog drugog...

Djetic

pre 12 godina

Ko su direktori,vlasnici firmi u Srbiji,i ko su politicari u Srbiji,ako ne Crno Gorci,xi,xi,xi!Nasa braca u Srbiji,delice sa nama u CG,uvecani profit od sverca.xi,xi,xi!Mi smo priznali nezavisno Koovo,za koje ceo svet zna da je nezavisno,pa tako imamo lepe imamo konstantno koristi od nase bratije u Srbiji isto kao tokom celih 90" i posle 5 oktobra.xi,xi,xi!Mi svi Crno Gorci smo rodjaci.

Filip

pre 12 godina

Ne razumem koja je to vest: sada ispalo da su srbi mucenici jer je Kosovo uveo konacno embargo (kazem KONACNO jer tako i treba, posto je do sada embargo bio jednostrani sa strane Srbije prema Kosovu, pa zasto ne bi na kraju albanci i uzvratili?). A posto su srbi pokazali da nemaju pojma o ekonomiji, niti o "komparativnoj prednosti" slobodnih medjunarodnih trzista, sada bi kao ceo Balkan trebao da sedi i ne trguje zbog seljacke tvrdoglavosti nebeskog naroda? Mislim, alo narode, probudi se!

NEKO

pre 12 godina

Ako je za nease u vlasti Kosmet Srbija neka onda naplate carinu i PDV svoj robi koja se iz inostranstva upucuje na Kosmet pa onda neka slobodno produzi ka Kosmetu pa cemo onda videti interes da prave blokade ali nema niko petlju da se suprotstavi....

alpinista

pre 12 godina

A šta ste to novo pronašli, pa ono šljakaju zajedno CG + nešto što se zove rpubljik kosova.

To im je i bio cilj, kao prijatelji Srbije, pa poslali su ovog Lukšića relativno skoro da ispipa teren a ove nače b.... ga primile umesto da su ga znate kakvom motkom isterali iz Srbije isterali.

ex-optimista

pre 12 godina

Ovi naši nemaju ni trunka pameti!
Znači dosad,dok "nismo imali granicu" sa kosovom,šverceri i narko dileri su imali direktan put u srbiju,a vi ste toga bili svesni?Jel priznajete,da ste imali udela u svemu tome?I još imate obraza da zahtevate odluku o priključivanju u EU?!Dokle ćemo trpeti još ove praznoglave?!A još je gore,što neki ljudi su i dalje na strani ovih nesposobnih,neobrazovanih ljudi!

Seaside

pre 12 godina

Ma Crna Gora duhovno profitira sa udaljavanjem od srpskog ekstremizma vec neko vrijeme, dovoljno je vidjeti komentare ovdje i prisjetiti se mraka ...
Pozdrav za gradjansku Srbiju s juga

Ljubivije I

pre 12 godina

Nije mi jasno šta još treba da se desi da bi pre svega narod u Srbiji svatio neke stvari. Ovde se kreira takva politika da se mi Srbi pretvaramo u ovce za šišanje.Idemo samo malo u prošlost. Bijeljina i druga mesta se obogatila od raznih embarga i sankcija. Bugari nas razbili sa raznim švercovanjem. Rumuni su posebna priča sa derivatima preko Dunava. U Mađarsku su išli nebrojeni autobusi za kačkavalj, zejtin, konzerve, šećer itd.Crna gora nas uredno snabdevala sa cigaretama.
Pa ljudi dosta više učlanjuj mo se u sve ušta su se zemlje oko nas učlanile, uključujući i NATO, pa da bar igramo ekonomiju i trgovinu po istim pravilima. Dosta mi je državotvornih politika a svi nas pelješe i bolje žive od nas.
Vidim i članak da je istok šansa za nas. Govorite usta da niste pusta. Nema za nas istok-zapad. Mi večno igramo trgovinu sa državama oko nas. Sve ostalo je teorija i političko zavaravanje.

Назовимо ствари правим именом

pre 12 godina

Извините, кад кажете црногорски шверцери, мислите на људе из чланове Владе Црне Горе?

Miličica

pre 12 godina

Samo što od tog profita koji će ostvariti na račun srpske muke narod Crne Gore neće imati nikakve vajde jer znamo u čije ruke ide sav kapital. Opet delimo istu sudbinu jer i njihov državni vrh kao i naš brine samo o sopstvenim interesima.

vladimir_bgd

pre 12 godina

Ne padajte ljudi na price o svercerima, mafiji, huliganima... Oni su sada nebitni i u velikoj su manjini u odnosu na nas narod na Kosovu. A Nemci ko Nemci, ne razocaravaju u svojoj doslednosti.
svi zajedno

Назовимо ствари правим именом

pre 12 godina

Извините, кад кажете црногорски шверцери, мислите на људе из чланове Владе Црне Горе?

Miličica

pre 12 godina

Samo što od tog profita koji će ostvariti na račun srpske muke narod Crne Gore neće imati nikakve vajde jer znamo u čije ruke ide sav kapital. Opet delimo istu sudbinu jer i njihov državni vrh kao i naš brine samo o sopstvenim interesima.

Seaside

pre 12 godina

Ma Crna Gora duhovno profitira sa udaljavanjem od srpskog ekstremizma vec neko vrijeme, dovoljno je vidjeti komentare ovdje i prisjetiti se mraka ...
Pozdrav za gradjansku Srbiju s juga

vladimir_bgd

pre 12 godina

Ne padajte ljudi na price o svercerima, mafiji, huliganima... Oni su sada nebitni i u velikoj su manjini u odnosu na nas narod na Kosovu. A Nemci ko Nemci, ne razocaravaju u svojoj doslednosti.
svi zajedno

ex-optimista

pre 12 godina

Ovi naši nemaju ni trunka pameti!
Znači dosad,dok "nismo imali granicu" sa kosovom,šverceri i narko dileri su imali direktan put u srbiju,a vi ste toga bili svesni?Jel priznajete,da ste imali udela u svemu tome?I još imate obraza da zahtevate odluku o priključivanju u EU?!Dokle ćemo trpeti još ove praznoglave?!A još je gore,što neki ljudi su i dalje na strani ovih nesposobnih,neobrazovanih ljudi!

Ljubivije I

pre 12 godina

Nije mi jasno šta još treba da se desi da bi pre svega narod u Srbiji svatio neke stvari. Ovde se kreira takva politika da se mi Srbi pretvaramo u ovce za šišanje.Idemo samo malo u prošlost. Bijeljina i druga mesta se obogatila od raznih embarga i sankcija. Bugari nas razbili sa raznim švercovanjem. Rumuni su posebna priča sa derivatima preko Dunava. U Mađarsku su išli nebrojeni autobusi za kačkavalj, zejtin, konzerve, šećer itd.Crna gora nas uredno snabdevala sa cigaretama.
Pa ljudi dosta više učlanjuj mo se u sve ušta su se zemlje oko nas učlanile, uključujući i NATO, pa da bar igramo ekonomiju i trgovinu po istim pravilima. Dosta mi je državotvornih politika a svi nas pelješe i bolje žive od nas.
Vidim i članak da je istok šansa za nas. Govorite usta da niste pusta. Nema za nas istok-zapad. Mi večno igramo trgovinu sa državama oko nas. Sve ostalo je teorija i političko zavaravanje.

Djetic

pre 12 godina

Ko su direktori,vlasnici firmi u Srbiji,i ko su politicari u Srbiji,ako ne Crno Gorci,xi,xi,xi!Nasa braca u Srbiji,delice sa nama u CG,uvecani profit od sverca.xi,xi,xi!Mi smo priznali nezavisno Koovo,za koje ceo svet zna da je nezavisno,pa tako imamo lepe imamo konstantno koristi od nase bratije u Srbiji isto kao tokom celih 90" i posle 5 oktobra.xi,xi,xi!Mi svi Crno Gorci smo rodjaci.

karma dhi

pre 12 godina

Izgubili ste 400+ miliiona godisnje. Sada vam vise ni carine nece pomoci.
Uspeli ste da vam Albanski narod uvede embargo, koji je trebao postojati od 1999 godine.

....
Od toga ce profitirati Albania, Crna Gora, Makedonia i ostali.

Neka vam je sa srecom. 400+ miliona vam je skoro kao pomoc koji vam EU is SAD daju da prezivite. Nekako uvek uspevate da dajete sami sebi autogol.

Licno, ne kupujem nista (Made ... in Serbia) od 1991, ali je meni lako jer zivim u inostranstvo. U stvari sada vise niti ocu nijedan ... produkat koji vi imate.

shabi prishtine

pre 12 godina

Kosovo nije uvela embargo Serbiji nego radi isto ono sto serbija radi prema Kosovu vec tri godine.Ne profitira samo Crna Gora nego Makedonija,Hrvatska i mnogo druge zemlje.Izgleda da narod Serbije svatio da je Kosovo drzava a jos ce i politicari u serbiji videti kada oko 5000 zaposlenih u Serbiji ostati bez posla.

Komshija

pre 12 godina

Koja glupost od vlade Srbije. Za tri-cetiri miliona eura koje je Kosovo izvozilo u Srbiji reskirali su pola miliarde eura koje je Srbija izvozila na Kosovu. I to samo zbog nekih pecata koje ce kad tad da priznaje, ali ce tad biti kasno posto ce u to vreme srpska roba biti zamenjena drugom robom.

Neki se tamo nesto svadjaju

pre 12 godina

Ja ne kapiram kakva je to prica da Crna Gora zaradjuje na muci Srbije? Kakva je to muka u pitanjju?! Srbija uvela embrago Kosovu zbog nekakvih pecata, ovi njima, neki nemiri, barikade, pucnjava, kakve to sve veze sa nama u Crnoj Gori ima? Roba iz Srbije koja ide za Kosovo nece vise ici preko prelaza na Kosovu koji su blokirani nego preko Crne Gore i Makedonije. I sta je sad tu cudno i zasto to zasluzuje vijest, posebno sa naglaskom da Crna Gora zaradjuje na muci Srbije? Pa roba iz Srbije ce se i dalje prodavati, ja ne kapiram ko tu sta gubi osim krajnjeg potrosaca koji ce morati da plati skuplje jer je put prevoza robe duzi. Ono sto ja mislim je da je sljedece... Novinarima nestalo senzacionalistickih prica preko vikenda pa ajde da otvore nesto sa strane da odrzavaju tenziju. Na Kosovu se nista ne desava, dosao Svabo i podviknuo i svi podvili repice i smirili se, pa ajde da proizvedemo neku vijest da odrzimo tenziju. Da paznju prebacimo na Crnu Goru, jer eto Crnogorci podmuklo iz pozadine zaradjuju na srpskoj grbaci. Prvo, morate nas da izbacite iz vasih svadja i problema. Mene licno a i vecinu u Crnoj Gori ne interesuje sta se izmedju Srbije i Kosova desava. To mi je daleko i strano i samo odmahnem rukom kad procitam ovako nesto jer podsjeca na mracna vremena 90-tih, balvan revolucije i ostale recidive 90-tih koji su, sto se nas u Crnoj Gori tice, daleko iza nas. Licno, da meteor padne na Kosovo i Srbiju ne bi me nesto dotaklo. Bih poslao pomoc i uplatio crevnom krstu, ali preko toga vase svadje, barikade, embarga, Njemce, pucnjave, huligane i ostalo, ostavite brate za vas same. Niste interesantni. Dosadna je prica i bajata. I nemojte nas da uvlacite u to i da na nama pravite price sa kojima veze nemamo. Ako vam hvali senzacionalistickih tema za vikend, evo, ajde napisite, na primjer, clanak o slovenackim vojnicima koji vam se sa oruzjem sepure dolje. Eto, ti koje ste nekada nazivali beckim konjusarima sada vas kontrolisu naoruzani i sa borbenim vozilima a vasi civili sjede na zemlji ispred njih. Ajde pisite malo o tom blamu da je neko dozivio da ga Slovenci okupiraju. Eto vam teme za preko vikenda a nas batalite. Ako gdje zradimo ili izgubimo pare to je nasa stvar. Sto se niste bunili, kada ste vec posteni i principijelni, kada je u staroj SRJ Srbija stampala pare u Topcideru kako joj se svidjelo da smo mi morali na EUR da predjemo da bi mogli da ljudima isplatimo penzije i socijale. Niti nas je ko sta pitao kad se stampa niti nam je govorio. To nije bilo podmuklo, je li tako? Nije bila zarada na muci? Ajde sad, u se i u svoje kljuse brate, svoju zaradu, svoje firme, svoju vladu gledajte i pozdravite Slovence kad na njih naidjete na kakvom kontrolnom punktu, slabo ih kod nas nesto ima.

keka

pre 12 godina

Sa bracom "..." treba jednom za uvek raskrstiti! Oni su medju prvima priznali Kosovo jer su znali da ce sa njima bolje saradjivati (sverc,droga itd). A i na more bre ljudi idite u Grcku, Bugarsku pa cak i u Tursku bolje nego kod ovih derikoza! Sve u Srbiji oni kontrolisu- ! Srbija Srbima!!!

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Kakva glupost. Rekli su da ce da profitiraju, a nisu naveli niti jednu stvar na kojoj bi profitirali, osim kroz sverc !
Da se ne lazemo i da se osvestimo, CG kao i KiM uvoze prehrambene proizvode iz Srbije. CG moze da profitira jedino kroz preprodaju tih stvari, posebno zita, brasna itd. Dakle, CG moze da profitira, ali jedino na racun stanovnistva na KiM. Srbija tu nista ne gubi.

Filip

pre 12 godina

Ne razumem koja je to vest: sada ispalo da su srbi mucenici jer je Kosovo uveo konacno embargo (kazem KONACNO jer tako i treba, posto je do sada embargo bio jednostrani sa strane Srbije prema Kosovu, pa zasto ne bi na kraju albanci i uzvratili?). A posto su srbi pokazali da nemaju pojma o ekonomiji, niti o "komparativnoj prednosti" slobodnih medjunarodnih trzista, sada bi kao ceo Balkan trebao da sedi i ne trguje zbog seljacke tvrdoglavosti nebeskog naroda? Mislim, alo narode, probudi se!

D. Stanišić, CG

pre 12 godina

Kakav god profit iz ove situacije izvukla preduzeća i pojedinci u CG (a koji svakako neće biti mali) to može biti zasluga isključivo kratkovide politike Srbije. Ona (Srbija) je sama sebe dovela u ovu situaciju i naravno da će tu priliku svi drugi oko nje iskoristiti. Naravno da najbolju startnu poziciju od svih ima Crna Gora. Otkud sad pa Crna Gora? Pa zato što će se Kosovari još dugo orjentisati na srpske proizvode. Prekidom kontakata između srpskih preduzeća i kosovskih dobavljača, te prekidom direktnog uvoza iz Srbije, pojaviće se preprodavci srpske robe. Uostalom, Crnogorci su i neposredno nakon bombardovanja (gotovo pune 4 godine) bili glavni snadbjevači Kosova srpskim brašnom, ali i drugom robom iz Srbije. Sem Kosova, crnogorski preprodavci su dobar dio (mahom srpskih) roba takođe preprodavali na tržište Albanije. Dakle, ovo neće biti ništa novo.
Takođe, a posebno nakon zatvaranja/izbacivanja iz igre Jarinja i Brnjaka, ko god pogleda na kartu brzo će shvatiti da je za 2/3 Srbije najbliži (novi) put transfera roba upravo preko crnogorskog graničnog prelaza Kula. I nije to nimalo slučajno. Sve ovo je unaprijed pripremljena operacija koju je Vlada Kosova razrađivala i dogovarala najmanje 2 mjeseca unaprijed. Ne treba zaboraviti da je Tači bio u posjeti Crnoj Gori 10 dana prije odluke o zabrani uvoza iz Srbije.
Sigurno je da će dobar dio ovog nenadanog "dara" ponijeti i crnogorski šverceri,no danas je ipak sve to drugačije organizovano nego prije 10-15 godina. Ko god misli da je CG baš toliko pravno i bezbjednosno neuređena zemlja u velikoj je zabludi. Danas ipak najveći dio onog što se prometuje mora proći makar dio zakonski uređenog puta. No, koliki god profit išao mimo zvaničnih kanala ipak se radi o novcu koji se mjeri desetinama miliona eura. Najveći dio tog novca će svakako završiti unutar same Crne Gore i svakako da taj novac može imati samo pozitivan uticaj. Nijedan priliv novca nigdje na Svijetu se ne odražava negativno na jedno društvo.
A zašto je Srbija sebe dovela u ovu poziciju da drugi profitiraju na njenoj muci i njenoj gluposti, i da njen prihod razvlače drugi, pitanje je za srpsku vlast i građane Srbije. Svakako ne ni za Crnogorce, ni za bilo kog drugog...

alpinista

pre 12 godina

A šta ste to novo pronašli, pa ono šljakaju zajedno CG + nešto što se zove rpubljik kosova.

To im je i bio cilj, kao prijatelji Srbije, pa poslali su ovog Lukšića relativno skoro da ispipa teren a ove nače b.... ga primile umesto da su ga znate kakvom motkom isterali iz Srbije isterali.

Dandy United

pre 12 godina

Naslov treba da stoji "Na embargu Srbiji profitira NAJVIŠE Crna Gora"... I bez ikakvog znaka "?"...
Plus, ovo ne važi samo za "embargo" već Crna Gora profitira na izgubljenosti Srbije već duže od decenije. Što god Srbija da zastupa Crna Gora se od toga odmah preventivno ogradi i tako u očima drugih izgleda kao onaj ko je "mudar", "koji gleda u budućnost" i koji je "shvatio stvar". I to savršeno deluje!
Svi ih primaju rašrenih ruka, svi se dive njihovoj plemenitosti i sva vrata su im otvorena. I sve to zahvaljući distanciranju od Srbije i bez ikakve potrebe da pritom plate bilo kakav račun što su koračali istim putem kao Srbija dok nisu uvideli (ono što nama nikako ne polazi za rukom)da je to put samouništenja, pa su brže-bolje, gotovo preko noći, promenili pravac.
Ali to se zove politika. Evo sada će i na sukobu Srba i Albanaca da ponesu kajmak. Vlast Crne Gore bi danas mogla da podučava druge u regionu politici,tj., šta je ista, čemu služi i kako se to radi.

Dejan

pre 12 godina

Crnogorska "privreda" i "industrija" će sada da procvetaju ;)))
Razmena dobara... Albanci će polako da Vam budu jedini "gosti" u ekološkoj državi i ekološkom primorju.

luka

pre 12 godina

CG profitira na nama oduvek. Pa sta to oni imaju da bi mogli da opstanu? Do pre 5 godina turizam im je bio kao u Albaniji. Da im nije Rusa i njihovog kapitala, ne bi imali nista. Sve sto oni imaju, to se nalazi u Srbiji, i oni nas muzu vec decenijama! Ali nema medju Srbljem plemenitih ljudi koji ce da urade nesto za svoje pre nego za strance.Sve sto ima u Srbiji a da vredi , kontrolisu ili su kontrolisali Crnogorci. Hteli su nezavisnost e pa neka se sad svi spakuju i neka idu na budvansku rivijeru pa neka tamo budu direktori i sefovi ( ako uopste i mogu Rusima bilo sta da kazu).

nije nego

pre 12 godina

@seaside. Jadna je ta duhovnost koja se gradi ne na sopstvenoj snazi nego na (prividnoj) slabosti drugih. Crnogorci u se i u svoje kljuse, pa cemo videti dokle ce dogurati, a sto se tice srpskog ekstremizma--ni veci ni manji od mnogih u svetu. Ko prati svetske vesti i razume ovo sto nam se trenutno desava na Kosovu moze samo sa tugom da se osmehne na pridike crnogorske kao i na pokusaj Srba da se u komentarima 'brane' od njih. Kako ono kaze pesma--na muci se poznaju junaci. Crnogorci su se svakako poznali...

Cole Nis

pre 12 godina

@Neki se tamo nesto svadjaju... Komentar kome se nista nema ni dodati ni oduzeti.

Sve ovo je plod visedecenijske pogubne politike Beograda. I uvek je za sve debele promasaje ove zemlje uvek neko drugi kriv. Niko oko nas ne valja i svi su se urotili protiv nas. Mi smo uvek u muci i svi hoce da se ovajde od toga. Kukamo i proklinjemo sve oko sebe a da sebe ne vidimo.

Dodje mi bre vise da izludim od ovih prica. Od velicanja ekstremista. Od slavljenja nasih najvecih poraza i gluposti iz zadnjih 20 godina. Ljudi nikako da se opamete. Bas zato su danas svi koje gledamo sa tim nama svojstvenim prezirom ispred nas. Ali ko ce objasniti to jednom neverovatnom narodu. Nebeskom!

kleo

pre 12 godina

Poceo da se razvija Ekonomija sa Crnogorom, poceli i prvi proizvodi Crnegore na Kosovo na trziste "Made in Monte-Negro".
Hvala i pozdrav Crnogorcima od Kosova.

Vasa NBG

pre 12 godina

CG moze da profitira jedino kroz preprodaju tih stvari, posebno zita, brasna itd. Dakle, CG moze da profitira, ali jedino na racun stanovnistva na KiM. Srbija tu nista ne gubi.
(Vladimir Arsic, 30. jul 2011 15:53)

Postojanje preprodavaca (posebno na ovaj način gotovo ratnog snadbevanja) drastično podiže cenu robe i tako ona na duže staze postaje nekonkurentna i na kraju završi potisnuta sa tržišta.
Crnogorci u međuvremenu mogu da zarade sasvim solidan novac, ali u konačnom će vrlo brzo za njima doći oni koji imaju svoju robu koju će ponuditi stanovništvu na Kosovu i na taj način Tači je taj koji će postići zapravo ono što i želi i što je njegov glavni cilj - uklanjanje srpskih roba sa tržišta Kosova.
Zato nemojmo da jedni drugima pričamo bajke i međusobno se zavaravamo. Postojanje preprodavaca je samo početak katastrofe po srpsku privredu koja je trgovala i funkcionisala na Kosovu i prometovala godišnje preko 400 miliona evra. Pojava preprodavaca (ili "druge ruke") svakako nije najgore što će iz ove situacije gotovo zakonomerno proizići.

Neki se tamo nesto svadjaju

pre 12 godina

@CG me ne zanima, je li ovaj sajt teritorija Srbije? Na pricu sam dosao preko linka sa Vijesti, sajta koji je na crnogorskoj teritoriji. Nije bilo embarga kad sam prelazio sa crnogorskog na srbijanski sajt. Nego pusti mene i Crnu Goru, znam da te to ne zanima. A Slovenci? Zanima li te Slovenija?

ivann

pre 12 godina

A da Srbija uvede embargo Crnoj Gori?!
ili za pocetak da im prodaje zito po trzisnoj, evropskoj ceni?! Ili mozda da im ne prodaje ako ga Srbija nema dovoljno?!
Nikad ni na more, niti bilo gde u tom krsu i kamenu, nikada vise sa tim lopovima i licemerima. Bljak!

NEKO

pre 12 godina

Ako je za nease u vlasti Kosmet Srbija neka onda naplate carinu i PDV svoj robi koja se iz inostranstva upucuje na Kosmet pa onda neka slobodno produzi ka Kosmetu pa cemo onda videti interes da prave blokade ali nema niko petlju da se suprotstavi....

Anita

pre 12 godina

Jesu i kod njih sad izbori???
Cuj, Crna gora se nalazi na povoljnom geografskom polozaju pa se iz Srbije i Bosne uvozi preko CG? :-D
Evo jos jednog detelja:
"Ta zemlja(cg), koja je priznala Kosovo i uspostavila dosta dobre veze sa čelnicima na Kosovu, konačno počinje da oseća više benefita“,navodi Abazović.
Pa ti odnosi i veze su bile dok su crnogorci ratovali sa Hrvatima,pa sa Bosancima.Ti sverc odnosi nikada nisu ni prekidani.Neka, nama ne smeta,nek Crnogorci budu posrednici,ala ce se kosovari naplacati dok svako uzme svoj deo kolaca.Kako bilo da bilo,meni se svidja ova ideja sa CG i njihovim geografskim polozajem.Da vidis sad kad nagrnu kamioni pa kad turisti ne mogu stici na more,pa ostanu zaglavljeni na kopaoniku ;-)
Dobar stos,ali mi se svidja

CG me ne zanima

pre 12 godina

@Neki se tamo nesto svadjaju 1) ako te nije briga šta ćeš na sajtove iz srbije, ja na vašim sajtovima ne idem jer me ne interesuje šta se uopšte piše kod vas
2) kada su se štampale pare u topčideru (1993) za vreme SRJ evro nije postojao, već nemačka marka. i vama je mladjan dinkić predložio da predjete na nemačku marku i to tek onda kada je izbio sukob izmedju miloševića i djukanovića.

Назовимо ствари правим именом

pre 12 godina

Извините, кад кажете црногорски шверцери, мислите на људе из чланове Владе Црне Горе?

Miličica

pre 12 godina

Samo što od tog profita koji će ostvariti na račun srpske muke narod Crne Gore neće imati nikakve vajde jer znamo u čije ruke ide sav kapital. Opet delimo istu sudbinu jer i njihov državni vrh kao i naš brine samo o sopstvenim interesima.

vladimir_bgd

pre 12 godina

Ne padajte ljudi na price o svercerima, mafiji, huliganima... Oni su sada nebitni i u velikoj su manjini u odnosu na nas narod na Kosovu. A Nemci ko Nemci, ne razocaravaju u svojoj doslednosti.
svi zajedno

Seaside

pre 12 godina

Ma Crna Gora duhovno profitira sa udaljavanjem od srpskog ekstremizma vec neko vrijeme, dovoljno je vidjeti komentare ovdje i prisjetiti se mraka ...
Pozdrav za gradjansku Srbiju s juga

Djetic

pre 12 godina

Ko su direktori,vlasnici firmi u Srbiji,i ko su politicari u Srbiji,ako ne Crno Gorci,xi,xi,xi!Nasa braca u Srbiji,delice sa nama u CG,uvecani profit od sverca.xi,xi,xi!Mi smo priznali nezavisno Koovo,za koje ceo svet zna da je nezavisno,pa tako imamo lepe imamo konstantno koristi od nase bratije u Srbiji isto kao tokom celih 90" i posle 5 oktobra.xi,xi,xi!Mi svi Crno Gorci smo rodjaci.

shabi prishtine

pre 12 godina

Kosovo nije uvela embargo Serbiji nego radi isto ono sto serbija radi prema Kosovu vec tri godine.Ne profitira samo Crna Gora nego Makedonija,Hrvatska i mnogo druge zemlje.Izgleda da narod Serbije svatio da je Kosovo drzava a jos ce i politicari u serbiji videti kada oko 5000 zaposlenih u Serbiji ostati bez posla.

alpinista

pre 12 godina

A šta ste to novo pronašli, pa ono šljakaju zajedno CG + nešto što se zove rpubljik kosova.

To im je i bio cilj, kao prijatelji Srbije, pa poslali su ovog Lukšića relativno skoro da ispipa teren a ove nače b.... ga primile umesto da su ga znate kakvom motkom isterali iz Srbije isterali.

Dejan

pre 12 godina

Crnogorska "privreda" i "industrija" će sada da procvetaju ;)))
Razmena dobara... Albanci će polako da Vam budu jedini "gosti" u ekološkoj državi i ekološkom primorju.

luka

pre 12 godina

CG profitira na nama oduvek. Pa sta to oni imaju da bi mogli da opstanu? Do pre 5 godina turizam im je bio kao u Albaniji. Da im nije Rusa i njihovog kapitala, ne bi imali nista. Sve sto oni imaju, to se nalazi u Srbiji, i oni nas muzu vec decenijama! Ali nema medju Srbljem plemenitih ljudi koji ce da urade nesto za svoje pre nego za strance.Sve sto ima u Srbiji a da vredi , kontrolisu ili su kontrolisali Crnogorci. Hteli su nezavisnost e pa neka se sad svi spakuju i neka idu na budvansku rivijeru pa neka tamo budu direktori i sefovi ( ako uopste i mogu Rusima bilo sta da kazu).

karma dhi

pre 12 godina

Izgubili ste 400+ miliiona godisnje. Sada vam vise ni carine nece pomoci.
Uspeli ste da vam Albanski narod uvede embargo, koji je trebao postojati od 1999 godine.

....
Od toga ce profitirati Albania, Crna Gora, Makedonia i ostali.

Neka vam je sa srecom. 400+ miliona vam je skoro kao pomoc koji vam EU is SAD daju da prezivite. Nekako uvek uspevate da dajete sami sebi autogol.

Licno, ne kupujem nista (Made ... in Serbia) od 1991, ali je meni lako jer zivim u inostranstvo. U stvari sada vise niti ocu nijedan ... produkat koji vi imate.

keka

pre 12 godina

Sa bracom "..." treba jednom za uvek raskrstiti! Oni su medju prvima priznali Kosovo jer su znali da ce sa njima bolje saradjivati (sverc,droga itd). A i na more bre ljudi idite u Grcku, Bugarsku pa cak i u Tursku bolje nego kod ovih derikoza! Sve u Srbiji oni kontrolisu- ! Srbija Srbima!!!

Neki se tamo nesto svadjaju

pre 12 godina

Ja ne kapiram kakva je to prica da Crna Gora zaradjuje na muci Srbije? Kakva je to muka u pitanjju?! Srbija uvela embrago Kosovu zbog nekakvih pecata, ovi njima, neki nemiri, barikade, pucnjava, kakve to sve veze sa nama u Crnoj Gori ima? Roba iz Srbije koja ide za Kosovo nece vise ici preko prelaza na Kosovu koji su blokirani nego preko Crne Gore i Makedonije. I sta je sad tu cudno i zasto to zasluzuje vijest, posebno sa naglaskom da Crna Gora zaradjuje na muci Srbije? Pa roba iz Srbije ce se i dalje prodavati, ja ne kapiram ko tu sta gubi osim krajnjeg potrosaca koji ce morati da plati skuplje jer je put prevoza robe duzi. Ono sto ja mislim je da je sljedece... Novinarima nestalo senzacionalistickih prica preko vikenda pa ajde da otvore nesto sa strane da odrzavaju tenziju. Na Kosovu se nista ne desava, dosao Svabo i podviknuo i svi podvili repice i smirili se, pa ajde da proizvedemo neku vijest da odrzimo tenziju. Da paznju prebacimo na Crnu Goru, jer eto Crnogorci podmuklo iz pozadine zaradjuju na srpskoj grbaci. Prvo, morate nas da izbacite iz vasih svadja i problema. Mene licno a i vecinu u Crnoj Gori ne interesuje sta se izmedju Srbije i Kosova desava. To mi je daleko i strano i samo odmahnem rukom kad procitam ovako nesto jer podsjeca na mracna vremena 90-tih, balvan revolucije i ostale recidive 90-tih koji su, sto se nas u Crnoj Gori tice, daleko iza nas. Licno, da meteor padne na Kosovo i Srbiju ne bi me nesto dotaklo. Bih poslao pomoc i uplatio crevnom krstu, ali preko toga vase svadje, barikade, embarga, Njemce, pucnjave, huligane i ostalo, ostavite brate za vas same. Niste interesantni. Dosadna je prica i bajata. I nemojte nas da uvlacite u to i da na nama pravite price sa kojima veze nemamo. Ako vam hvali senzacionalistickih tema za vikend, evo, ajde napisite, na primjer, clanak o slovenackim vojnicima koji vam se sa oruzjem sepure dolje. Eto, ti koje ste nekada nazivali beckim konjusarima sada vas kontrolisu naoruzani i sa borbenim vozilima a vasi civili sjede na zemlji ispred njih. Ajde pisite malo o tom blamu da je neko dozivio da ga Slovenci okupiraju. Eto vam teme za preko vikenda a nas batalite. Ako gdje zradimo ili izgubimo pare to je nasa stvar. Sto se niste bunili, kada ste vec posteni i principijelni, kada je u staroj SRJ Srbija stampala pare u Topcideru kako joj se svidjelo da smo mi morali na EUR da predjemo da bi mogli da ljudima isplatimo penzije i socijale. Niti nas je ko sta pitao kad se stampa niti nam je govorio. To nije bilo podmuklo, je li tako? Nije bila zarada na muci? Ajde sad, u se i u svoje kljuse brate, svoju zaradu, svoje firme, svoju vladu gledajte i pozdravite Slovence kad na njih naidjete na kakvom kontrolnom punktu, slabo ih kod nas nesto ima.

nije nego

pre 12 godina

@seaside. Jadna je ta duhovnost koja se gradi ne na sopstvenoj snazi nego na (prividnoj) slabosti drugih. Crnogorci u se i u svoje kljuse, pa cemo videti dokle ce dogurati, a sto se tice srpskog ekstremizma--ni veci ni manji od mnogih u svetu. Ko prati svetske vesti i razume ovo sto nam se trenutno desava na Kosovu moze samo sa tugom da se osmehne na pridike crnogorske kao i na pokusaj Srba da se u komentarima 'brane' od njih. Kako ono kaze pesma--na muci se poznaju junaci. Crnogorci su se svakako poznali...

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Kakva glupost. Rekli su da ce da profitiraju, a nisu naveli niti jednu stvar na kojoj bi profitirali, osim kroz sverc !
Da se ne lazemo i da se osvestimo, CG kao i KiM uvoze prehrambene proizvode iz Srbije. CG moze da profitira jedino kroz preprodaju tih stvari, posebno zita, brasna itd. Dakle, CG moze da profitira, ali jedino na racun stanovnistva na KiM. Srbija tu nista ne gubi.

ivann

pre 12 godina

A da Srbija uvede embargo Crnoj Gori?!
ili za pocetak da im prodaje zito po trzisnoj, evropskoj ceni?! Ili mozda da im ne prodaje ako ga Srbija nema dovoljno?!
Nikad ni na more, niti bilo gde u tom krsu i kamenu, nikada vise sa tim lopovima i licemerima. Bljak!

Ljubivije I

pre 12 godina

Nije mi jasno šta još treba da se desi da bi pre svega narod u Srbiji svatio neke stvari. Ovde se kreira takva politika da se mi Srbi pretvaramo u ovce za šišanje.Idemo samo malo u prošlost. Bijeljina i druga mesta se obogatila od raznih embarga i sankcija. Bugari nas razbili sa raznim švercovanjem. Rumuni su posebna priča sa derivatima preko Dunava. U Mađarsku su išli nebrojeni autobusi za kačkavalj, zejtin, konzerve, šećer itd.Crna gora nas uredno snabdevala sa cigaretama.
Pa ljudi dosta više učlanjuj mo se u sve ušta su se zemlje oko nas učlanile, uključujući i NATO, pa da bar igramo ekonomiju i trgovinu po istim pravilima. Dosta mi je državotvornih politika a svi nas pelješe i bolje žive od nas.
Vidim i članak da je istok šansa za nas. Govorite usta da niste pusta. Nema za nas istok-zapad. Mi večno igramo trgovinu sa državama oko nas. Sve ostalo je teorija i političko zavaravanje.

Filip

pre 12 godina

Ne razumem koja je to vest: sada ispalo da su srbi mucenici jer je Kosovo uveo konacno embargo (kazem KONACNO jer tako i treba, posto je do sada embargo bio jednostrani sa strane Srbije prema Kosovu, pa zasto ne bi na kraju albanci i uzvratili?). A posto su srbi pokazali da nemaju pojma o ekonomiji, niti o "komparativnoj prednosti" slobodnih medjunarodnih trzista, sada bi kao ceo Balkan trebao da sedi i ne trguje zbog seljacke tvrdoglavosti nebeskog naroda? Mislim, alo narode, probudi se!

CG me ne zanima

pre 12 godina

@Neki se tamo nesto svadjaju 1) ako te nije briga šta ćeš na sajtove iz srbije, ja na vašim sajtovima ne idem jer me ne interesuje šta se uopšte piše kod vas
2) kada su se štampale pare u topčideru (1993) za vreme SRJ evro nije postojao, već nemačka marka. i vama je mladjan dinkić predložio da predjete na nemačku marku i to tek onda kada je izbio sukob izmedju miloševića i djukanovića.

D. Stanišić, CG

pre 12 godina

Kakav god profit iz ove situacije izvukla preduzeća i pojedinci u CG (a koji svakako neće biti mali) to može biti zasluga isključivo kratkovide politike Srbije. Ona (Srbija) je sama sebe dovela u ovu situaciju i naravno da će tu priliku svi drugi oko nje iskoristiti. Naravno da najbolju startnu poziciju od svih ima Crna Gora. Otkud sad pa Crna Gora? Pa zato što će se Kosovari još dugo orjentisati na srpske proizvode. Prekidom kontakata između srpskih preduzeća i kosovskih dobavljača, te prekidom direktnog uvoza iz Srbije, pojaviće se preprodavci srpske robe. Uostalom, Crnogorci su i neposredno nakon bombardovanja (gotovo pune 4 godine) bili glavni snadbjevači Kosova srpskim brašnom, ali i drugom robom iz Srbije. Sem Kosova, crnogorski preprodavci su dobar dio (mahom srpskih) roba takođe preprodavali na tržište Albanije. Dakle, ovo neće biti ništa novo.
Takođe, a posebno nakon zatvaranja/izbacivanja iz igre Jarinja i Brnjaka, ko god pogleda na kartu brzo će shvatiti da je za 2/3 Srbije najbliži (novi) put transfera roba upravo preko crnogorskog graničnog prelaza Kula. I nije to nimalo slučajno. Sve ovo je unaprijed pripremljena operacija koju je Vlada Kosova razrađivala i dogovarala najmanje 2 mjeseca unaprijed. Ne treba zaboraviti da je Tači bio u posjeti Crnoj Gori 10 dana prije odluke o zabrani uvoza iz Srbije.
Sigurno je da će dobar dio ovog nenadanog "dara" ponijeti i crnogorski šverceri,no danas je ipak sve to drugačije organizovano nego prije 10-15 godina. Ko god misli da je CG baš toliko pravno i bezbjednosno neuređena zemlja u velikoj je zabludi. Danas ipak najveći dio onog što se prometuje mora proći makar dio zakonski uređenog puta. No, koliki god profit išao mimo zvaničnih kanala ipak se radi o novcu koji se mjeri desetinama miliona eura. Najveći dio tog novca će svakako završiti unutar same Crne Gore i svakako da taj novac može imati samo pozitivan uticaj. Nijedan priliv novca nigdje na Svijetu se ne odražava negativno na jedno društvo.
A zašto je Srbija sebe dovela u ovu poziciju da drugi profitiraju na njenoj muci i njenoj gluposti, i da njen prihod razvlače drugi, pitanje je za srpsku vlast i građane Srbije. Svakako ne ni za Crnogorce, ni za bilo kog drugog...

Komshija

pre 12 godina

Koja glupost od vlade Srbije. Za tri-cetiri miliona eura koje je Kosovo izvozilo u Srbiji reskirali su pola miliarde eura koje je Srbija izvozila na Kosovu. I to samo zbog nekih pecata koje ce kad tad da priznaje, ali ce tad biti kasno posto ce u to vreme srpska roba biti zamenjena drugom robom.

NEKO

pre 12 godina

Ako je za nease u vlasti Kosmet Srbija neka onda naplate carinu i PDV svoj robi koja se iz inostranstva upucuje na Kosmet pa onda neka slobodno produzi ka Kosmetu pa cemo onda videti interes da prave blokade ali nema niko petlju da se suprotstavi....

Dandy United

pre 12 godina

Naslov treba da stoji "Na embargu Srbiji profitira NAJVIŠE Crna Gora"... I bez ikakvog znaka "?"...
Plus, ovo ne važi samo za "embargo" već Crna Gora profitira na izgubljenosti Srbije već duže od decenije. Što god Srbija da zastupa Crna Gora se od toga odmah preventivno ogradi i tako u očima drugih izgleda kao onaj ko je "mudar", "koji gleda u budućnost" i koji je "shvatio stvar". I to savršeno deluje!
Svi ih primaju rašrenih ruka, svi se dive njihovoj plemenitosti i sva vrata su im otvorena. I sve to zahvaljući distanciranju od Srbije i bez ikakve potrebe da pritom plate bilo kakav račun što su koračali istim putem kao Srbija dok nisu uvideli (ono što nama nikako ne polazi za rukom)da je to put samouništenja, pa su brže-bolje, gotovo preko noći, promenili pravac.
Ali to se zove politika. Evo sada će i na sukobu Srba i Albanaca da ponesu kajmak. Vlast Crne Gore bi danas mogla da podučava druge u regionu politici,tj., šta je ista, čemu služi i kako se to radi.

Neki se tamo nesto svadjaju

pre 12 godina

@CG me ne zanima, je li ovaj sajt teritorija Srbije? Na pricu sam dosao preko linka sa Vijesti, sajta koji je na crnogorskoj teritoriji. Nije bilo embarga kad sam prelazio sa crnogorskog na srbijanski sajt. Nego pusti mene i Crnu Goru, znam da te to ne zanima. A Slovenci? Zanima li te Slovenija?

Anita

pre 12 godina

Jesu i kod njih sad izbori???
Cuj, Crna gora se nalazi na povoljnom geografskom polozaju pa se iz Srbije i Bosne uvozi preko CG? :-D
Evo jos jednog detelja:
"Ta zemlja(cg), koja je priznala Kosovo i uspostavila dosta dobre veze sa čelnicima na Kosovu, konačno počinje da oseća više benefita“,navodi Abazović.
Pa ti odnosi i veze su bile dok su crnogorci ratovali sa Hrvatima,pa sa Bosancima.Ti sverc odnosi nikada nisu ni prekidani.Neka, nama ne smeta,nek Crnogorci budu posrednici,ala ce se kosovari naplacati dok svako uzme svoj deo kolaca.Kako bilo da bilo,meni se svidja ova ideja sa CG i njihovim geografskim polozajem.Da vidis sad kad nagrnu kamioni pa kad turisti ne mogu stici na more,pa ostanu zaglavljeni na kopaoniku ;-)
Dobar stos,ali mi se svidja

ex-optimista

pre 12 godina

Ovi naši nemaju ni trunka pameti!
Znači dosad,dok "nismo imali granicu" sa kosovom,šverceri i narko dileri su imali direktan put u srbiju,a vi ste toga bili svesni?Jel priznajete,da ste imali udela u svemu tome?I još imate obraza da zahtevate odluku o priključivanju u EU?!Dokle ćemo trpeti još ove praznoglave?!A još je gore,što neki ljudi su i dalje na strani ovih nesposobnih,neobrazovanih ljudi!

kleo

pre 12 godina

Poceo da se razvija Ekonomija sa Crnogorom, poceli i prvi proizvodi Crnegore na Kosovo na trziste "Made in Monte-Negro".
Hvala i pozdrav Crnogorcima od Kosova.

Cole Nis

pre 12 godina

@Neki se tamo nesto svadjaju... Komentar kome se nista nema ni dodati ni oduzeti.

Sve ovo je plod visedecenijske pogubne politike Beograda. I uvek je za sve debele promasaje ove zemlje uvek neko drugi kriv. Niko oko nas ne valja i svi su se urotili protiv nas. Mi smo uvek u muci i svi hoce da se ovajde od toga. Kukamo i proklinjemo sve oko sebe a da sebe ne vidimo.

Dodje mi bre vise da izludim od ovih prica. Od velicanja ekstremista. Od slavljenja nasih najvecih poraza i gluposti iz zadnjih 20 godina. Ljudi nikako da se opamete. Bas zato su danas svi koje gledamo sa tim nama svojstvenim prezirom ispred nas. Ali ko ce objasniti to jednom neverovatnom narodu. Nebeskom!

Vasa NBG

pre 12 godina

CG moze da profitira jedino kroz preprodaju tih stvari, posebno zita, brasna itd. Dakle, CG moze da profitira, ali jedino na racun stanovnistva na KiM. Srbija tu nista ne gubi.
(Vladimir Arsic, 30. jul 2011 15:53)

Postojanje preprodavaca (posebno na ovaj način gotovo ratnog snadbevanja) drastično podiže cenu robe i tako ona na duže staze postaje nekonkurentna i na kraju završi potisnuta sa tržišta.
Crnogorci u međuvremenu mogu da zarade sasvim solidan novac, ali u konačnom će vrlo brzo za njima doći oni koji imaju svoju robu koju će ponuditi stanovništvu na Kosovu i na taj način Tači je taj koji će postići zapravo ono što i želi i što je njegov glavni cilj - uklanjanje srpskih roba sa tržišta Kosova.
Zato nemojmo da jedni drugima pričamo bajke i međusobno se zavaravamo. Postojanje preprodavaca je samo početak katastrofe po srpsku privredu koja je trgovala i funkcionisala na Kosovu i prometovala godišnje preko 400 miliona evra. Pojava preprodavaca (ili "druge ruke") svakako nije najgore što će iz ove situacije gotovo zakonomerno proizići.