Nedelja, 10.04.2011.

08:50

Hteli ili ne, Srbi i Hrvati zajedno

Od svih zemalja regiona, kriza je najteže pogodila Hrvatsku, a i slovenačka je zabeležila veći pad od srpske, kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Izvor: Politika

Hteli ili ne, Srbi i Hrvati zajedno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

braca MI

pre 13 godina

kako su mi žestoke ove price. jos malo pa ce srbija poslat coveka na mjesec, nakon cega ce dostici SAD i negdje oko 2020god kada ude u EU prestici i Kinu. Srbija ce postati najjaca svjetska velesila.

...i onda pukne grom i tadic se probudi iz sna

Srbija

pre 13 godina

Davno smo mi odigrali zajedno valcer bratstva i jedinstva. I uvideli da smo sve vreme gazili jedni druge tokom igre. Muzika je zavrsena a i nas valcer.
NIKAD VISE, neka hvala nije niko budala...
Aj' ostajte mi dobro...

Miroslav

pre 13 godina

kad hrvatska ima bolju 3x bolju infrastrukturu, stalni priljev deviza, stabilnu valutu i uskoro ulazak u EU? a i reforme državne administracije i pojednostavljanje procedure za strana ulaganja su također u početku a Srbiji ni na vidiku.
(bubimir13, 10. april 2011 10:04)

To ne stoji. Upravo zbog nerealnog kursa kune i visokih cena Hrvatska je skuplja od mnogih zemalja EU. U Hrvatskoj se odrzava standard na stetu dugorocnog razvoja. Kreditima koji se pumpaju u javnu potrosnju. Sta mislite zbog cega stalno kritikuju Kinu da drzi nizak kurs Juana. Uporedite greenfield investicije u Hrvatskoj i drugim slicnim istocno evropskim zemljama. Cak sta vise kada je Atlantic grupa kupila Drogu Kolinsku u Hrvatskoj se pokrenulo pitanje zasto Hrvatski novac nije ulozen u Hrvatsku npr. u Podravku. Jednostavno Hrvatska je skupa za poslovanje.
Kad govorite o efikasnosti i reformisanoj administraciji recicu vam samo jedno: Koliko Hrvatska ima opstina?

Sto se tice vase konstatacije da stranih ulaganja u Srbiji nema na vidiku samo cu vam reci: Sto je babi milo to joj se i snilo. Iz toga mi proizilazi zakljucak da niste bas upuceni u regionalne ekonomske trendove, no dobro svrha medija je da se i obrazujete.

Ne zaboravite i da kao kandidat Hrvatska ima oko 2 milijarde evra iz fondova Eu a Srbija trenutno oko 90 miliona. Sto se tice infrastrukture Hrvatska je zaduzenija od Srbije tacno dva puta, a ima i 3 miliona stanovnika manje. Tako da je to nesto sto se moze dostici samo kada bi pustili vladu da se zaduzi za 20 milijardi. Takodje u Srbiji za razliku od Hrvatske jos nije zavrsena privatizacija. Takodje srpska ekonomija je veca nego sto su zvanicni podaci bar za 30 procenata. To se kod nas zove siva ekonomija. To su ne prijavljeni radnici, izbegavanje poreza itd. To ce se naravno uterati u legalne tokove, jer ce EU pritisnuti oko toga. To garantujem.

Zanimljivo je da se ljudi u Hrvatskoj najvise zale na stvari koje Hrvati na srpskim internet stranama posebno glorifikuju. Vec duze vreme se pitam za Hrvate koji ovde opisuju Hrvatsku kao da je Norveska ili Svajcarska da li uopste zive u Hrvatskoj. Ljudi, jedan Osjek vam je skuplji od Djenove i Marselja. Tvrdim iz licnog iskustva.

Soulmate

pre 13 godina

Voleli ili ne....oni bez SRBIJE tesko zive !! Samo pogledajte koliko
pevaca dolaze u Srbiju da zarade "hleb" ako je vec jedna Tereza pala na
kolena onda se vidi koliko im je "dobro" !!!
Retko prodje vece da negde u BG (ili nekom drugom gradu) ne gostuje neki pevac iz Hrvatske....Oni dolaze uz osmeh da Srbima uzmu pare, pa pljunu na izlaznim vratima....Srbi ta vrata uglavnom poljube po izlasku !

rogonja

pre 13 godina

Za ove koji se čude zašto su Slovenci najuspješniji...Pa zato što ih nitko nije razumjeo šta pričaju, pa se nisu mogli svađati međusobno kao Hrvati i Srbi. Šalu na stranu, 95 posto/procenata stanovništva u Sloveniji je slovensko, nisu imali unutarnje neriješene nacionalne problematike i mogli su ubirati plodove rada bez miješanja raznih faktora. A svi oni koji misle da je nacionalizam kriv za ratove 90-ih opet griješi...nacionalizam je samo oruđe u rukama političara kada se žele riješiti ekonomski problemi. Srbija je htjela očuvanje Jugoslavije primarno iz ekonomskih razloga jer je živjela na račun bratstva i jedinstva (memorandum SANU-a o zaostajanju srpske privrede za slo i hrv je čist dokaz toj tezi). Sada naravno Hrv i Slo i dalje žele plasirati svoje proizvode u Srbiju jer su dominantnije ekonomije, a svi pa i SRB žele malu ekonomsku JUGU kako bi bolje prošli na stranim tržištima...Postavlja se pitanje čemu svi ratovi 90-ih?ah, da, nismo se voljeli, sad se volimo...
Da ne bude zabune, tlačio me šef Hrvat ili Srbin isto mi je...nacionalist sam samo kad igra reprezentacija kad navijam za svoju zemlju...

magnetizam

pre 13 godina

Slovence i mogu da razumem, oni su uvek gledali svoja posla i bili to što su oduvek bili i najbolje su prošli zato što su znali najbolje da prodju, ali ne mogu da razumem Hrvate i Srbe, .. Inače sam Srpske nacionalnosti, rodjeni Nišlija, živim u ovom nekadašnjem ,,gradu elektronike,, sada propaloj rupi koja propada i širi se sve više i više, čekam neke bolje dane i kao se tešim da ću da ih dočekam, dok mi ne pukne i dok ne pobegnem odavde negde u tri lepe...

Ivan

pre 13 godina

Oseća se strah kod susjeda jer se Srbija polako diže. To im nikako ne odgovara.
Mi to vidimo kao dobru stvar jer ćemo moći malo više naših proizvoda koje u maloj količini za sada proizvodimo i u Srbiji da prodamo. Što bolji standrad to bolje za sve. I da, Srbsko tržište je ukupno veće i ima više para nego Hrvatsko i lakše je prodavati. Po obimu biznisa Srbija je večpre 2007 prestigla Hrvatsku - verujem, da je tako skoro u svim branžama.
Mnogi se hvataju na statistiku i zaboravljaju, da su u tu statistiku uključeni autoputevi i infrastruktura koja je u Hrvatskoj pri kraju a u Srbiji tek počela da se gradi. Kad se počne graditi skočiće i u Srbiji.

Što se tiče kvaliteta prehhrambenih proizvoda neka mi neko pojasni kako se meri to. Ako je to ukus onda je to subjektivno. Izgled ništa ne znači.
Po meni Srbski proizvodi su bolji i od Hrvatskih i od naših Slovenačkih i uvek ih kupujem.

Pozdrav iz Slovenije.

Djordje

pre 13 godina

Kada "Vjesnik" bude objavio vest pod naslovom "Hteli ili ne, Srbi i Hrvati zajedno", to ce biti glavna vest na B92. Ali, to se nece dogoditi jos par decenija. Mislite o tome :)

čovek

pre 13 godina

Ja, kao potpuni amater za ekonomiju, bih zaista voleo da nam se lepo egzaktno pokaže na primeru određene grane privrede, odnosno industrije, gde smo to mi bili bolji i za koliko.
Meni to liči na sindrom Albanija: "ove godine smo u odnosu na prošlu, ostvarili 100 % porast proizvodnje, napravili smo 1 traktor".

Goran

pre 13 godina

Sliku ste iskopirali sa nekog Britanskog sajta jer su sve kovanice na slici Britanske funte. Potrudite se da makar budete originalni kada se radi o ovako jednostavnim fotografijama.

Kako je ostvaren taj Srpski izvoz? Tako sto smo postali kolektivno montazna traka. Kod nas se montiraju proizvodi Gorenja i to se onda racuna kao nas izvoz a u ceni tog proizvoda, Srpski radnik ucestvuje sa 10% a Slovenacki sa 90%. Ista je stvar sa Fijatom a na to treba dodati US Stil koji je najveci Srpski uvoznik. Srbija uvozi rudu gvozdja a izvozi celik. Prihodi od poljoprivrede su porasli zbog skoka cene poljoprivrednih proizvoda.

DcUnited

pre 13 godina

A šta to proizvodi Slovenija a da još nije propalo ili otišlo u inostranstvo? Danas u Sloveniji imamo još samo trgovačke lance i turizam. A što se poređenja sa Hrvatskom i Srbijom tiče ... Da li je stvarno bitno ko od nas je gori ili još gori kad nam oni na vlasti 20 godina kradu a mi živimo iz ruku u usta?

mario

pre 13 godina

"“Njena ekonomija je 40 odsto veća od hrvatske. Pre dve godine izjednačili smo se, a do 2015. obim srpske ekonomije će premašiti hrvatsku za 10 procenata, kažu predviđanja MMF-a”, navodi ovaj ekonomista."
I onda je svizac zamotao čokoladu :))

Miroslav

pre 13 godina

Jao muka mi je. Jedva smo se raskantali sad nas opet gurate u neku saradnju. Zasto ne razgovarate o saradnji sa Rumunijom i Bugarskom? Zato sto ste deca "bratstva-jedinstva". Tu mi tek Kosorka i Pahor nisu jasni. Zasto daju "materijal" nasim "regionalnim liderima". Gledajte gospodo vase drzave i gradjane, ne gubite vreme sa Tadicem koga ni u Srbiji vise niko ne moze ocima da vidi. Kako premijeru Hrvatske ili Slovenije moze da bude interesantno da slusa tadiceve nebuloze?

jure

pre 13 godina

i opet neki srpski "expert" vidi spas srbije u mini jugoslaviji. a srbija najbolja a svaki tjedan nova iluzija o nekim udruzenjima sa "propalom" hvatskom. polako sticem dojam da je srbija zemlja opasnih namjera te da je se treba doista cuvati

zoki

pre 13 godina

Za 40% veci rast nego u Hrvatskoj... U odnosu na sta? Ako je za poredjenje uzeta samo godina (npr. 2000 u odnosu na 2010), mozda! Ako je uzet u obzir realan obim proizvodnje u Srbiji (npr. 200 necega poraslo na 300), a u nekoj susednoj zemlji za isti period porast je sa 300 na 350, onda je nas porast veci za 100, a njihov 'samo za 50'! Varka je u tome sto bez obzira na nas 'veci porast', oni i dalje vise proizvode! Statistika je cudo!

Heh

pre 13 godina

Predvidjanja MMF-a ?!?!
Pa oni to predvidjaju 10 godina kako daju kredite i umesto da smo ih bar malo stigli, mi jos vise zaostajemo. K tome oni niti nisu pod aranzmanom MMF-a.

Miloš

pre 13 godina

Sve je to lepo - njihov pad veći od našeg, naš rast veći od njihovog… A da li možemo da čujemo koje su to startne pozicije u pitanju? Jer jasno je ko je veći luzer ako kažemo da je jedan izgubio 25 nečega, a imao je 100, a drugi je izgubio 1, a imao je 5!

prekodrinski

pre 13 godina

Ne znam stvarno o cemu ovi vasi pricaju, i zasto se lazete. Bio sam u srbiji i to u beogradu i vidio sam da vecina vasih proizvoda nije bas neke kvalitete, a oni koji su dobri ti se prodaju i u hrvatskoj i ja ih ponekad znam kupiti u ducanu. Vasi ducani su mali i izgledaju kao da su 20-30 godina u zaostatku. Vasi proizvodi imaju jednu dobru stvar, jeftini su, a nemojte se lagati o kvaliteti. Znas kako se u hrvatskoj kaze za srbiju? "J.....s zemlju kojoj je hrvatska zapad", i to uopce nije uvreda samo srbiji nego i nama. Ovi balkanski narodi bi gu...e dali samo da budu bolji od susjeda, umijesto da im cilj bude da budu bolji od svih. Glupi nacionalizam nas samo drzi na ekonomskom dnu. Dok ne pocnemo zajedno proizvoditi, reklamirati i izvoziti proizvode nece biti od nas na europskom trzistu. Dok nam je cilj da budemo bolji od hrvata/srba/bosanaca nema nista od nas, kao da ja slavim jer sam brzi od invalida u kolicima...

bigbob

pre 13 godina

Aha, znaci ratovali smo 4 godine da bi samo vodje pokupile kajmak, a sad opet moramo jovo nanovo sto smo mogli i 1991! Ko nema u glavi ima u nogama.

Steve Seattle

pre 13 godina

E moj Zdravkovicu, pa naravno da srpska ekonomija nije ni mogla da padne kada ona prakticno i ne postoji. Vidim koliko se bolje zivi u Srbiji u odnosu na Hrvatsku na osnovu tog parametra.
A sto se tice Slovenaca nista se tu ne sekiram, brzo ce oni preduzeti sve sto je neophodno da bi ponovo dominirali.

Dejan

pre 13 godina

Opet neke nadmene mitomanije...
Aj' vi za pocetak dajte ljudima posla.
A to da je slovenacka/hrvatska privreda zabiljezila veci pad, pa to je i ocekivano kada je daleko vise proizvodila. Isto kao sto se mi hvalimo BDP-om, a u istom tekstu cutimo o inflaciji.

bane

pre 13 godina

dobar naslov,hteli ili ne!zajedno,nadam se nikada vise,ali dobre komsije moramo biti!trebalo bi samo da se potrudimo da konacno i mi izvucemo neku korist od cele situacije,nadam se da smo konacno shvatili da nismo krava muzara,samo pametno,bez emocija,cist interes!

Djuro P.

pre 13 godina

Meni nikad niko nije odredjivao sa kim cu da se druzim ili razgovaram,a ako neko "mora" da kontaktira sa nekim sa kime je njegova drzava ratovala,onda ta osoba nije normalna kao ni onaj koji ga tera.Sad ce mene moji Srpski politicari ili EU uciti kako da pricam sa Hrvatima,a ja Seseljeve i Miloseviceve politicke emocije nisam nikad ni imao.Prijateljstvo je emocija,ili je imas ili nemas manje vise.Da je nas predsednik psiholog to sam znao ali ne da je bas ovoliki psiholog.Bolje bi bilo da se malo vise novca ulozi u kulturu i obrazovanje,umesto sto dozvoljava najgorim politicarima i nasilnickim organizacijama da pobudjuju najnize strasti kod naroda.

Dejan Topic

pre 13 godina

Srba u Hrvatskoj trenutno ima manje nego ikada - gotovo pet puta manje nego što ih je bilo na popisu iz 1931. godine! Samo za vreme ratova tokom devedesetih godina sa prostora Hrvatske istrebljeno je oko 380.000 Srba. Veliki deo njih stradao je u sukobima, a čak oko 250.000 izbeglo je u akciji „Oluja“ u avgustu 2005. godine.
- Cilj tamošnjih vlasti uvek je bilo stvaranje etnički čiste Hrvatske, što se najbolje pokazalo na demonstracijama početkom 20. veka, a kasnije i u Drugom svetskom ratu i ustaškoj ideologiji...
Kako sad traziti u njima prijatelja?
Pa secate se rukometa, kad su skinuli nasu zastavu... i to kazu javno da im je smetala, niko se nije bunio..

Pero

pre 13 godina

"Do 2015-e premašiti za 10 procenata Hrvatsku" , sa skoro 3 miljuna stanovnika više , svaka čast čime ovaj pumpa mišiće. S obzirom na to da imate populaciju veću za skoro 3 miljuna ljudi , trebali bi imati najmanje 40% veći GDP, a ne da ste izjednačeni. Što su smiješni neki ljudi bože. Uostalom ima i Kina veći GDP od Japana , pa najveci procent ljudi tamo zivi od 2 tanjura rize na dan.

SimaV

pre 13 godina

Eto, dragi moji svi. Ono o cemu je Ante Markovic pricao jos ranih devedesetih, tek sada vam ulazi u glavu, a u medjuvremenu ste se tukli, klali i psovali. Mora se ziveti zajedno, jer smo pojedinacno - jedno veliko nista!

ne verujem!

pre 13 godina

dajte ljudi, ko pise vise ovakve studije i dolazi do ovakvih podataka, pa Srbija uvek ispada nekakav lider u regionu po proizvodnji, trgovini, ma svemu. besmisleno i neutemeljeno, nema druge reci za ovakve clanke.

a sto se tice regionalne saradnje, pa naravno da ce morati uvek da saradjuju susedne zemlje, lakoverni su bili svi oni koji su mislili da ce ratovanjem bilo sta dobro doneti bilo kojoj zemlji. i sve ponovo sad ide u krug, a kad udju sve zemlje regiona u eu jos vise i tesnije ce saradjivati...

bubimir13

pre 13 godina

Srpska ekonomija da je jača od hrvatske???? u kojem to svemiru ja se pitam??? I nek mi objasni gospodin ekonomist ne koji će to način se Srpska ekonomija za 10% prestić hrvatsku kad hrvatska ima bolju 3x bolju infrastrukturu, stalni priljev deviza, stabilnu valutu i uskoro ulazak u EU? a i reforme državne administracije i pojednostavljanje procedure za strana ulaganja su također u početku a Srbiji ni na vidiku... Budimo realni zna se koje su zemlje na ovim prostorima ekonomski jače a koje su to samo iskorištavali... POzdrav

bros

pre 13 godina

Srbi u Hrvatskoj ne mogu ni kiosk da kupe a kamoli neko preduzeće ili da otvore neki market,Hrvati su kupili na hiljade preduzeća,reci te mi gde je to reciprocitet,očigledno ne postoji želja jedne strane za saradnju i to je fakat.

Aleksandar

pre 13 godina

Ne pamtim da sam ikada u Srbiji kupio neki hrvatski proizvod, ne zato sto ih mrzim, nemam nista protiv Hrvata i mislim da je buducnost u maksimalnoj saradnji nego zato sto nema potrebe da kupujem nesto njihovo kada sve to i mi proizvodimo, a nekada cak i neuporedivo boljeg kvaliteta. Na primer jezim se kada vidim da neko kupi Podravkin dzem koji je dno dna sto se tice kvaliteta. U Srbiji ima barem 5 velikih proizvodjaca koji prave kvalitetnije proizvode ALI i na 10ine malih lokalnih koji proizvode dzemove i ostale proizvode od voca i provrca vrhunskog kvaliteta, ali u ovoj drzavi koja gusi svoje preduzetnike i proizvodjace nemaju mogucnost da se probiju. Necu da reklamiram jednu od takvih firmi, ali kada su odneli svoje proizvode u Nemacku ovi su bili odusevljeni, a posebno zaprepasceni sazananjem da ovi u Srbiji to plasiraju samo u gradu gde proizvode i okolini i to iskljucivo po malim privatnim prodavnicama, a ne i po velikim lancima, a i sami znate zasto, zato sto veliki lanci ne placaju na vreme ili ne placaju uopste.

Sasa

pre 13 godina

Kad budemo imali pro srpsku ekspertsku vladu tada cemo imati i suficit sa slovenijom i hrvatskom.Do tada nek imaju 1000 eura platu a mi cemo 250.

AmelNP

pre 13 godina

''Tako se BiH sve više integriše sa Srbijom, a Republika Srpska sa Hrvatskom.''


Podsetio bih srpske ekonomiste da je Reublika Srpska i dalje u sastavu Bosne, i da nema potrebe da provocirate ovako tretirajuci ih kao dvije ''drzave''.

Nece biti dobro za biznis.

electric_mojo

pre 13 godina

Sve roze i sa cveticima.
Mislim kakav komentar napisati a da ne bude socna psovka na racun ovakvog "strucnjaka".
Ko narucuje bre ovakve novinske clanke, DB?

HRvoje

pre 13 godina

Kako se loži i pali za ovaj kvazi ne isti tretman ulagača, a dokaza ni za lijek, samo rekla kazala.
Ja bi bio sretan da su tih 500 milijuna eura uloženi u Hrvatsku a ne u Srbiju, to je samo dokaz da su srpski poduzetnici više patriotski nastrojeni nego naše jugoslavenčine koje domaće novce nose u svijet.

Velja

pre 13 godina

Ovi svi komunisti jedan drugog vacare ko vise moze da nesto zgrabi za svoju zemlju.Dobro i to se moze razumeti.Slovenci i Hrvati znaju da u Srbiju stize svake godine svezih najmanje 3 milijarde doznaka od gastarbajtera,pa treba uzeti deo kolaca od ubrizganog kapitala s kojom Srbija raspolaze.Znaci sada hoce bivsa braca iz ex,Jugoslavije da sami "osnuju" svoju zajednicku EU,kroz CEFTU,jer Hrvatska i Slovenija svojim clanstvom ili skorasnjim u EU, nemaju sta da traze u CEFTI,pogotovu Srbija koja je upoznata da ce proci jos dosta godina pre nego pristupi EU.Srbija ce platiti veliku cenu zbog ovog bratimljenja,ne radi bratimljenja kao bratimljenja,jer svima je jasno da ce Slovenci i Hrvati imati vece koristi na duze staze,vec radi gubljenje vremena same Srbije da se Srbija ocisti od korupcije i kriminala.Poznata je prica s imovinom Srpskih gradjana u doticnim zemljama koja nikako da vrate,pogotovu isto imovinu koja je opljackana posle 45",ah jos nije sprovedena sukcesija izmedju svih bivsih zemalja SFRJ.I dokle uvek neka od zemalja namerno opstruise,za to vreme tajkuni komunisti despoti pljackaju sve svoje gradjane svojih zemalja i Sbija se nada da ce ponovo vaskrsnuti neka nova Jugoslavija kojom ce Beograd upravljati kao u komunizmu?To je samo pusta nada Beograda i komunista.

Kiza

pre 13 godina

Prvi clanak na b92 u poslednjih nekoliko godina koji realno opisuje ekonomsku situaciju, bez politizacije tzv. ekonomskih eksperata. Bravo.

bubimir13

pre 13 godina

Srpska ekonomija da je jača od hrvatske???? u kojem to svemiru ja se pitam??? I nek mi objasni gospodin ekonomist ne koji će to način se Srpska ekonomija za 10% prestić hrvatsku kad hrvatska ima bolju 3x bolju infrastrukturu, stalni priljev deviza, stabilnu valutu i uskoro ulazak u EU? a i reforme državne administracije i pojednostavljanje procedure za strana ulaganja su također u početku a Srbiji ni na vidiku... Budimo realni zna se koje su zemlje na ovim prostorima ekonomski jače a koje su to samo iskorištavali... POzdrav

Aleksandar

pre 13 godina

Ne pamtim da sam ikada u Srbiji kupio neki hrvatski proizvod, ne zato sto ih mrzim, nemam nista protiv Hrvata i mislim da je buducnost u maksimalnoj saradnji nego zato sto nema potrebe da kupujem nesto njihovo kada sve to i mi proizvodimo, a nekada cak i neuporedivo boljeg kvaliteta. Na primer jezim se kada vidim da neko kupi Podravkin dzem koji je dno dna sto se tice kvaliteta. U Srbiji ima barem 5 velikih proizvodjaca koji prave kvalitetnije proizvode ALI i na 10ine malih lokalnih koji proizvode dzemove i ostale proizvode od voca i provrca vrhunskog kvaliteta, ali u ovoj drzavi koja gusi svoje preduzetnike i proizvodjace nemaju mogucnost da se probiju. Necu da reklamiram jednu od takvih firmi, ali kada su odneli svoje proizvode u Nemacku ovi su bili odusevljeni, a posebno zaprepasceni sazananjem da ovi u Srbiji to plasiraju samo u gradu gde proizvode i okolini i to iskljucivo po malim privatnim prodavnicama, a ne i po velikim lancima, a i sami znate zasto, zato sto veliki lanci ne placaju na vreme ili ne placaju uopste.

electric_mojo

pre 13 godina

Sve roze i sa cveticima.
Mislim kakav komentar napisati a da ne bude socna psovka na racun ovakvog "strucnjaka".
Ko narucuje bre ovakve novinske clanke, DB?

bros

pre 13 godina

Srbi u Hrvatskoj ne mogu ni kiosk da kupe a kamoli neko preduzeće ili da otvore neki market,Hrvati su kupili na hiljade preduzeća,reci te mi gde je to reciprocitet,očigledno ne postoji želja jedne strane za saradnju i to je fakat.

prekodrinski

pre 13 godina

Ne znam stvarno o cemu ovi vasi pricaju, i zasto se lazete. Bio sam u srbiji i to u beogradu i vidio sam da vecina vasih proizvoda nije bas neke kvalitete, a oni koji su dobri ti se prodaju i u hrvatskoj i ja ih ponekad znam kupiti u ducanu. Vasi ducani su mali i izgledaju kao da su 20-30 godina u zaostatku. Vasi proizvodi imaju jednu dobru stvar, jeftini su, a nemojte se lagati o kvaliteti. Znas kako se u hrvatskoj kaze za srbiju? "J.....s zemlju kojoj je hrvatska zapad", i to uopce nije uvreda samo srbiji nego i nama. Ovi balkanski narodi bi gu...e dali samo da budu bolji od susjeda, umijesto da im cilj bude da budu bolji od svih. Glupi nacionalizam nas samo drzi na ekonomskom dnu. Dok ne pocnemo zajedno proizvoditi, reklamirati i izvoziti proizvode nece biti od nas na europskom trzistu. Dok nam je cilj da budemo bolji od hrvata/srba/bosanaca nema nista od nas, kao da ja slavim jer sam brzi od invalida u kolicima...

Pero

pre 13 godina

"Do 2015-e premašiti za 10 procenata Hrvatsku" , sa skoro 3 miljuna stanovnika više , svaka čast čime ovaj pumpa mišiće. S obzirom na to da imate populaciju veću za skoro 3 miljuna ljudi , trebali bi imati najmanje 40% veći GDP, a ne da ste izjednačeni. Što su smiješni neki ljudi bože. Uostalom ima i Kina veći GDP od Japana , pa najveci procent ljudi tamo zivi od 2 tanjura rize na dan.

Sasa

pre 13 godina

Kad budemo imali pro srpsku ekspertsku vladu tada cemo imati i suficit sa slovenijom i hrvatskom.Do tada nek imaju 1000 eura platu a mi cemo 250.

Dejan Topic

pre 13 godina

Srba u Hrvatskoj trenutno ima manje nego ikada - gotovo pet puta manje nego što ih je bilo na popisu iz 1931. godine! Samo za vreme ratova tokom devedesetih godina sa prostora Hrvatske istrebljeno je oko 380.000 Srba. Veliki deo njih stradao je u sukobima, a čak oko 250.000 izbeglo je u akciji „Oluja“ u avgustu 2005. godine.
- Cilj tamošnjih vlasti uvek je bilo stvaranje etnički čiste Hrvatske, što se najbolje pokazalo na demonstracijama početkom 20. veka, a kasnije i u Drugom svetskom ratu i ustaškoj ideologiji...
Kako sad traziti u njima prijatelja?
Pa secate se rukometa, kad su skinuli nasu zastavu... i to kazu javno da im je smetala, niko se nije bunio..

SimaV

pre 13 godina

Eto, dragi moji svi. Ono o cemu je Ante Markovic pricao jos ranih devedesetih, tek sada vam ulazi u glavu, a u medjuvremenu ste se tukli, klali i psovali. Mora se ziveti zajedno, jer smo pojedinacno - jedno veliko nista!

AmelNP

pre 13 godina

''Tako se BiH sve više integriše sa Srbijom, a Republika Srpska sa Hrvatskom.''


Podsetio bih srpske ekonomiste da je Reublika Srpska i dalje u sastavu Bosne, i da nema potrebe da provocirate ovako tretirajuci ih kao dvije ''drzave''.

Nece biti dobro za biznis.

zoki

pre 13 godina

Za 40% veci rast nego u Hrvatskoj... U odnosu na sta? Ako je za poredjenje uzeta samo godina (npr. 2000 u odnosu na 2010), mozda! Ako je uzet u obzir realan obim proizvodnje u Srbiji (npr. 200 necega poraslo na 300), a u nekoj susednoj zemlji za isti period porast je sa 300 na 350, onda je nas porast veci za 100, a njihov 'samo za 50'! Varka je u tome sto bez obzira na nas 'veci porast', oni i dalje vise proizvode! Statistika je cudo!

čovek

pre 13 godina

Ja, kao potpuni amater za ekonomiju, bih zaista voleo da nam se lepo egzaktno pokaže na primeru određene grane privrede, odnosno industrije, gde smo to mi bili bolji i za koliko.
Meni to liči na sindrom Albanija: "ove godine smo u odnosu na prošlu, ostvarili 100 % porast proizvodnje, napravili smo 1 traktor".

Miloš

pre 13 godina

Sve je to lepo - njihov pad veći od našeg, naš rast veći od njihovog… A da li možemo da čujemo koje su to startne pozicije u pitanju? Jer jasno je ko je veći luzer ako kažemo da je jedan izgubio 25 nečega, a imao je 100, a drugi je izgubio 1, a imao je 5!

mario

pre 13 godina

"“Njena ekonomija je 40 odsto veća od hrvatske. Pre dve godine izjednačili smo se, a do 2015. obim srpske ekonomije će premašiti hrvatsku za 10 procenata, kažu predviđanja MMF-a”, navodi ovaj ekonomista."
I onda je svizac zamotao čokoladu :))

Ivan

pre 13 godina

Oseća se strah kod susjeda jer se Srbija polako diže. To im nikako ne odgovara.
Mi to vidimo kao dobru stvar jer ćemo moći malo više naših proizvoda koje u maloj količini za sada proizvodimo i u Srbiji da prodamo. Što bolji standrad to bolje za sve. I da, Srbsko tržište je ukupno veće i ima više para nego Hrvatsko i lakše je prodavati. Po obimu biznisa Srbija je večpre 2007 prestigla Hrvatsku - verujem, da je tako skoro u svim branžama.
Mnogi se hvataju na statistiku i zaboravljaju, da su u tu statistiku uključeni autoputevi i infrastruktura koja je u Hrvatskoj pri kraju a u Srbiji tek počela da se gradi. Kad se počne graditi skočiće i u Srbiji.

Što se tiče kvaliteta prehhrambenih proizvoda neka mi neko pojasni kako se meri to. Ako je to ukus onda je to subjektivno. Izgled ništa ne znači.
Po meni Srbski proizvodi su bolji i od Hrvatskih i od naših Slovenačkih i uvek ih kupujem.

Pozdrav iz Slovenije.

rogonja

pre 13 godina

Za ove koji se čude zašto su Slovenci najuspješniji...Pa zato što ih nitko nije razumjeo šta pričaju, pa se nisu mogli svađati međusobno kao Hrvati i Srbi. Šalu na stranu, 95 posto/procenata stanovništva u Sloveniji je slovensko, nisu imali unutarnje neriješene nacionalne problematike i mogli su ubirati plodove rada bez miješanja raznih faktora. A svi oni koji misle da je nacionalizam kriv za ratove 90-ih opet griješi...nacionalizam je samo oruđe u rukama političara kada se žele riješiti ekonomski problemi. Srbija je htjela očuvanje Jugoslavije primarno iz ekonomskih razloga jer je živjela na račun bratstva i jedinstva (memorandum SANU-a o zaostajanju srpske privrede za slo i hrv je čist dokaz toj tezi). Sada naravno Hrv i Slo i dalje žele plasirati svoje proizvode u Srbiju jer su dominantnije ekonomije, a svi pa i SRB žele malu ekonomsku JUGU kako bi bolje prošli na stranim tržištima...Postavlja se pitanje čemu svi ratovi 90-ih?ah, da, nismo se voljeli, sad se volimo...
Da ne bude zabune, tlačio me šef Hrvat ili Srbin isto mi je...nacionalist sam samo kad igra reprezentacija kad navijam za svoju zemlju...

bigbob

pre 13 godina

Aha, znaci ratovali smo 4 godine da bi samo vodje pokupile kajmak, a sad opet moramo jovo nanovo sto smo mogli i 1991! Ko nema u glavi ima u nogama.

Djordje

pre 13 godina

Kada "Vjesnik" bude objavio vest pod naslovom "Hteli ili ne, Srbi i Hrvati zajedno", to ce biti glavna vest na B92. Ali, to se nece dogoditi jos par decenija. Mislite o tome :)

Steve Seattle

pre 13 godina

E moj Zdravkovicu, pa naravno da srpska ekonomija nije ni mogla da padne kada ona prakticno i ne postoji. Vidim koliko se bolje zivi u Srbiji u odnosu na Hrvatsku na osnovu tog parametra.
A sto se tice Slovenaca nista se tu ne sekiram, brzo ce oni preduzeti sve sto je neophodno da bi ponovo dominirali.

Dejan

pre 13 godina

Opet neke nadmene mitomanije...
Aj' vi za pocetak dajte ljudima posla.
A to da je slovenacka/hrvatska privreda zabiljezila veci pad, pa to je i ocekivano kada je daleko vise proizvodila. Isto kao sto se mi hvalimo BDP-om, a u istom tekstu cutimo o inflaciji.

Miroslav

pre 13 godina

Jao muka mi je. Jedva smo se raskantali sad nas opet gurate u neku saradnju. Zasto ne razgovarate o saradnji sa Rumunijom i Bugarskom? Zato sto ste deca "bratstva-jedinstva". Tu mi tek Kosorka i Pahor nisu jasni. Zasto daju "materijal" nasim "regionalnim liderima". Gledajte gospodo vase drzave i gradjane, ne gubite vreme sa Tadicem koga ni u Srbiji vise niko ne moze ocima da vidi. Kako premijeru Hrvatske ili Slovenije moze da bude interesantno da slusa tadiceve nebuloze?

jure

pre 13 godina

i opet neki srpski "expert" vidi spas srbije u mini jugoslaviji. a srbija najbolja a svaki tjedan nova iluzija o nekim udruzenjima sa "propalom" hvatskom. polako sticem dojam da je srbija zemlja opasnih namjera te da je se treba doista cuvati

DcUnited

pre 13 godina

A šta to proizvodi Slovenija a da još nije propalo ili otišlo u inostranstvo? Danas u Sloveniji imamo još samo trgovačke lance i turizam. A što se poređenja sa Hrvatskom i Srbijom tiče ... Da li je stvarno bitno ko od nas je gori ili još gori kad nam oni na vlasti 20 godina kradu a mi živimo iz ruku u usta?

HRvoje

pre 13 godina

Kako se loži i pali za ovaj kvazi ne isti tretman ulagača, a dokaza ni za lijek, samo rekla kazala.
Ja bi bio sretan da su tih 500 milijuna eura uloženi u Hrvatsku a ne u Srbiju, to je samo dokaz da su srpski poduzetnici više patriotski nastrojeni nego naše jugoslavenčine koje domaće novce nose u svijet.

Goran

pre 13 godina

Sliku ste iskopirali sa nekog Britanskog sajta jer su sve kovanice na slici Britanske funte. Potrudite se da makar budete originalni kada se radi o ovako jednostavnim fotografijama.

Kako je ostvaren taj Srpski izvoz? Tako sto smo postali kolektivno montazna traka. Kod nas se montiraju proizvodi Gorenja i to se onda racuna kao nas izvoz a u ceni tog proizvoda, Srpski radnik ucestvuje sa 10% a Slovenacki sa 90%. Ista je stvar sa Fijatom a na to treba dodati US Stil koji je najveci Srpski uvoznik. Srbija uvozi rudu gvozdja a izvozi celik. Prihodi od poljoprivrede su porasli zbog skoka cene poljoprivrednih proizvoda.

Heh

pre 13 godina

Predvidjanja MMF-a ?!?!
Pa oni to predvidjaju 10 godina kako daju kredite i umesto da smo ih bar malo stigli, mi jos vise zaostajemo. K tome oni niti nisu pod aranzmanom MMF-a.

Kiza

pre 13 godina

Prvi clanak na b92 u poslednjih nekoliko godina koji realno opisuje ekonomsku situaciju, bez politizacije tzv. ekonomskih eksperata. Bravo.

Velja

pre 13 godina

Ovi svi komunisti jedan drugog vacare ko vise moze da nesto zgrabi za svoju zemlju.Dobro i to se moze razumeti.Slovenci i Hrvati znaju da u Srbiju stize svake godine svezih najmanje 3 milijarde doznaka od gastarbajtera,pa treba uzeti deo kolaca od ubrizganog kapitala s kojom Srbija raspolaze.Znaci sada hoce bivsa braca iz ex,Jugoslavije da sami "osnuju" svoju zajednicku EU,kroz CEFTU,jer Hrvatska i Slovenija svojim clanstvom ili skorasnjim u EU, nemaju sta da traze u CEFTI,pogotovu Srbija koja je upoznata da ce proci jos dosta godina pre nego pristupi EU.Srbija ce platiti veliku cenu zbog ovog bratimljenja,ne radi bratimljenja kao bratimljenja,jer svima je jasno da ce Slovenci i Hrvati imati vece koristi na duze staze,vec radi gubljenje vremena same Srbije da se Srbija ocisti od korupcije i kriminala.Poznata je prica s imovinom Srpskih gradjana u doticnim zemljama koja nikako da vrate,pogotovu isto imovinu koja je opljackana posle 45",ah jos nije sprovedena sukcesija izmedju svih bivsih zemalja SFRJ.I dokle uvek neka od zemalja namerno opstruise,za to vreme tajkuni komunisti despoti pljackaju sve svoje gradjane svojih zemalja i Sbija se nada da ce ponovo vaskrsnuti neka nova Jugoslavija kojom ce Beograd upravljati kao u komunizmu?To je samo pusta nada Beograda i komunista.

magnetizam

pre 13 godina

Slovence i mogu da razumem, oni su uvek gledali svoja posla i bili to što su oduvek bili i najbolje su prošli zato što su znali najbolje da prodju, ali ne mogu da razumem Hrvate i Srbe, .. Inače sam Srpske nacionalnosti, rodjeni Nišlija, živim u ovom nekadašnjem ,,gradu elektronike,, sada propaloj rupi koja propada i širi se sve više i više, čekam neke bolje dane i kao se tešim da ću da ih dočekam, dok mi ne pukne i dok ne pobegnem odavde negde u tri lepe...

ne verujem!

pre 13 godina

dajte ljudi, ko pise vise ovakve studije i dolazi do ovakvih podataka, pa Srbija uvek ispada nekakav lider u regionu po proizvodnji, trgovini, ma svemu. besmisleno i neutemeljeno, nema druge reci za ovakve clanke.

a sto se tice regionalne saradnje, pa naravno da ce morati uvek da saradjuju susedne zemlje, lakoverni su bili svi oni koji su mislili da ce ratovanjem bilo sta dobro doneti bilo kojoj zemlji. i sve ponovo sad ide u krug, a kad udju sve zemlje regiona u eu jos vise i tesnije ce saradjivati...

Soulmate

pre 13 godina

Voleli ili ne....oni bez SRBIJE tesko zive !! Samo pogledajte koliko
pevaca dolaze u Srbiju da zarade "hleb" ako je vec jedna Tereza pala na
kolena onda se vidi koliko im je "dobro" !!!
Retko prodje vece da negde u BG (ili nekom drugom gradu) ne gostuje neki pevac iz Hrvatske....Oni dolaze uz osmeh da Srbima uzmu pare, pa pljunu na izlaznim vratima....Srbi ta vrata uglavnom poljube po izlasku !

Djuro P.

pre 13 godina

Meni nikad niko nije odredjivao sa kim cu da se druzim ili razgovaram,a ako neko "mora" da kontaktira sa nekim sa kime je njegova drzava ratovala,onda ta osoba nije normalna kao ni onaj koji ga tera.Sad ce mene moji Srpski politicari ili EU uciti kako da pricam sa Hrvatima,a ja Seseljeve i Miloseviceve politicke emocije nisam nikad ni imao.Prijateljstvo je emocija,ili je imas ili nemas manje vise.Da je nas predsednik psiholog to sam znao ali ne da je bas ovoliki psiholog.Bolje bi bilo da se malo vise novca ulozi u kulturu i obrazovanje,umesto sto dozvoljava najgorim politicarima i nasilnickim organizacijama da pobudjuju najnize strasti kod naroda.

bane

pre 13 godina

dobar naslov,hteli ili ne!zajedno,nadam se nikada vise,ali dobre komsije moramo biti!trebalo bi samo da se potrudimo da konacno i mi izvucemo neku korist od cele situacije,nadam se da smo konacno shvatili da nismo krava muzara,samo pametno,bez emocija,cist interes!

Srbija

pre 13 godina

Davno smo mi odigrali zajedno valcer bratstva i jedinstva. I uvideli da smo sve vreme gazili jedni druge tokom igre. Muzika je zavrsena a i nas valcer.
NIKAD VISE, neka hvala nije niko budala...
Aj' ostajte mi dobro...

Miroslav

pre 13 godina

kad hrvatska ima bolju 3x bolju infrastrukturu, stalni priljev deviza, stabilnu valutu i uskoro ulazak u EU? a i reforme državne administracije i pojednostavljanje procedure za strana ulaganja su također u početku a Srbiji ni na vidiku.
(bubimir13, 10. april 2011 10:04)

To ne stoji. Upravo zbog nerealnog kursa kune i visokih cena Hrvatska je skuplja od mnogih zemalja EU. U Hrvatskoj se odrzava standard na stetu dugorocnog razvoja. Kreditima koji se pumpaju u javnu potrosnju. Sta mislite zbog cega stalno kritikuju Kinu da drzi nizak kurs Juana. Uporedite greenfield investicije u Hrvatskoj i drugim slicnim istocno evropskim zemljama. Cak sta vise kada je Atlantic grupa kupila Drogu Kolinsku u Hrvatskoj se pokrenulo pitanje zasto Hrvatski novac nije ulozen u Hrvatsku npr. u Podravku. Jednostavno Hrvatska je skupa za poslovanje.
Kad govorite o efikasnosti i reformisanoj administraciji recicu vam samo jedno: Koliko Hrvatska ima opstina?

Sto se tice vase konstatacije da stranih ulaganja u Srbiji nema na vidiku samo cu vam reci: Sto je babi milo to joj se i snilo. Iz toga mi proizilazi zakljucak da niste bas upuceni u regionalne ekonomske trendove, no dobro svrha medija je da se i obrazujete.

Ne zaboravite i da kao kandidat Hrvatska ima oko 2 milijarde evra iz fondova Eu a Srbija trenutno oko 90 miliona. Sto se tice infrastrukture Hrvatska je zaduzenija od Srbije tacno dva puta, a ima i 3 miliona stanovnika manje. Tako da je to nesto sto se moze dostici samo kada bi pustili vladu da se zaduzi za 20 milijardi. Takodje u Srbiji za razliku od Hrvatske jos nije zavrsena privatizacija. Takodje srpska ekonomija je veca nego sto su zvanicni podaci bar za 30 procenata. To se kod nas zove siva ekonomija. To su ne prijavljeni radnici, izbegavanje poreza itd. To ce se naravno uterati u legalne tokove, jer ce EU pritisnuti oko toga. To garantujem.

Zanimljivo je da se ljudi u Hrvatskoj najvise zale na stvari koje Hrvati na srpskim internet stranama posebno glorifikuju. Vec duze vreme se pitam za Hrvate koji ovde opisuju Hrvatsku kao da je Norveska ili Svajcarska da li uopste zive u Hrvatskoj. Ljudi, jedan Osjek vam je skuplji od Djenove i Marselja. Tvrdim iz licnog iskustva.

braca MI

pre 13 godina

kako su mi žestoke ove price. jos malo pa ce srbija poslat coveka na mjesec, nakon cega ce dostici SAD i negdje oko 2020god kada ude u EU prestici i Kinu. Srbija ce postati najjaca svjetska velesila.

...i onda pukne grom i tadic se probudi iz sna

AmelNP

pre 13 godina

''Tako se BiH sve više integriše sa Srbijom, a Republika Srpska sa Hrvatskom.''


Podsetio bih srpske ekonomiste da je Reublika Srpska i dalje u sastavu Bosne, i da nema potrebe da provocirate ovako tretirajuci ih kao dvije ''drzave''.

Nece biti dobro za biznis.

bubimir13

pre 13 godina

Srpska ekonomija da je jača od hrvatske???? u kojem to svemiru ja se pitam??? I nek mi objasni gospodin ekonomist ne koji će to način se Srpska ekonomija za 10% prestić hrvatsku kad hrvatska ima bolju 3x bolju infrastrukturu, stalni priljev deviza, stabilnu valutu i uskoro ulazak u EU? a i reforme državne administracije i pojednostavljanje procedure za strana ulaganja su također u početku a Srbiji ni na vidiku... Budimo realni zna se koje su zemlje na ovim prostorima ekonomski jače a koje su to samo iskorištavali... POzdrav

Dejan Topic

pre 13 godina

Srba u Hrvatskoj trenutno ima manje nego ikada - gotovo pet puta manje nego što ih je bilo na popisu iz 1931. godine! Samo za vreme ratova tokom devedesetih godina sa prostora Hrvatske istrebljeno je oko 380.000 Srba. Veliki deo njih stradao je u sukobima, a čak oko 250.000 izbeglo je u akciji „Oluja“ u avgustu 2005. godine.
- Cilj tamošnjih vlasti uvek je bilo stvaranje etnički čiste Hrvatske, što se najbolje pokazalo na demonstracijama početkom 20. veka, a kasnije i u Drugom svetskom ratu i ustaškoj ideologiji...
Kako sad traziti u njima prijatelja?
Pa secate se rukometa, kad su skinuli nasu zastavu... i to kazu javno da im je smetala, niko se nije bunio..

Ivan

pre 13 godina

Oseća se strah kod susjeda jer se Srbija polako diže. To im nikako ne odgovara.
Mi to vidimo kao dobru stvar jer ćemo moći malo više naših proizvoda koje u maloj količini za sada proizvodimo i u Srbiji da prodamo. Što bolji standrad to bolje za sve. I da, Srbsko tržište je ukupno veće i ima više para nego Hrvatsko i lakše je prodavati. Po obimu biznisa Srbija je večpre 2007 prestigla Hrvatsku - verujem, da je tako skoro u svim branžama.
Mnogi se hvataju na statistiku i zaboravljaju, da su u tu statistiku uključeni autoputevi i infrastruktura koja je u Hrvatskoj pri kraju a u Srbiji tek počela da se gradi. Kad se počne graditi skočiće i u Srbiji.

Što se tiče kvaliteta prehhrambenih proizvoda neka mi neko pojasni kako se meri to. Ako je to ukus onda je to subjektivno. Izgled ništa ne znači.
Po meni Srbski proizvodi su bolji i od Hrvatskih i od naših Slovenačkih i uvek ih kupujem.

Pozdrav iz Slovenije.

Kiza

pre 13 godina

Prvi clanak na b92 u poslednjih nekoliko godina koji realno opisuje ekonomsku situaciju, bez politizacije tzv. ekonomskih eksperata. Bravo.

Aleksandar

pre 13 godina

Ne pamtim da sam ikada u Srbiji kupio neki hrvatski proizvod, ne zato sto ih mrzim, nemam nista protiv Hrvata i mislim da je buducnost u maksimalnoj saradnji nego zato sto nema potrebe da kupujem nesto njihovo kada sve to i mi proizvodimo, a nekada cak i neuporedivo boljeg kvaliteta. Na primer jezim se kada vidim da neko kupi Podravkin dzem koji je dno dna sto se tice kvaliteta. U Srbiji ima barem 5 velikih proizvodjaca koji prave kvalitetnije proizvode ALI i na 10ine malih lokalnih koji proizvode dzemove i ostale proizvode od voca i provrca vrhunskog kvaliteta, ali u ovoj drzavi koja gusi svoje preduzetnike i proizvodjace nemaju mogucnost da se probiju. Necu da reklamiram jednu od takvih firmi, ali kada su odneli svoje proizvode u Nemacku ovi su bili odusevljeni, a posebno zaprepasceni sazananjem da ovi u Srbiji to plasiraju samo u gradu gde proizvode i okolini i to iskljucivo po malim privatnim prodavnicama, a ne i po velikim lancima, a i sami znate zasto, zato sto veliki lanci ne placaju na vreme ili ne placaju uopste.

HRvoje

pre 13 godina

Kako se loži i pali za ovaj kvazi ne isti tretman ulagača, a dokaza ni za lijek, samo rekla kazala.
Ja bi bio sretan da su tih 500 milijuna eura uloženi u Hrvatsku a ne u Srbiju, to je samo dokaz da su srpski poduzetnici više patriotski nastrojeni nego naše jugoslavenčine koje domaće novce nose u svijet.

bros

pre 13 godina

Srbi u Hrvatskoj ne mogu ni kiosk da kupe a kamoli neko preduzeće ili da otvore neki market,Hrvati su kupili na hiljade preduzeća,reci te mi gde je to reciprocitet,očigledno ne postoji želja jedne strane za saradnju i to je fakat.

SimaV

pre 13 godina

Eto, dragi moji svi. Ono o cemu je Ante Markovic pricao jos ranih devedesetih, tek sada vam ulazi u glavu, a u medjuvremenu ste se tukli, klali i psovali. Mora se ziveti zajedno, jer smo pojedinacno - jedno veliko nista!

jure

pre 13 godina

i opet neki srpski "expert" vidi spas srbije u mini jugoslaviji. a srbija najbolja a svaki tjedan nova iluzija o nekim udruzenjima sa "propalom" hvatskom. polako sticem dojam da je srbija zemlja opasnih namjera te da je se treba doista cuvati

prekodrinski

pre 13 godina

Ne znam stvarno o cemu ovi vasi pricaju, i zasto se lazete. Bio sam u srbiji i to u beogradu i vidio sam da vecina vasih proizvoda nije bas neke kvalitete, a oni koji su dobri ti se prodaju i u hrvatskoj i ja ih ponekad znam kupiti u ducanu. Vasi ducani su mali i izgledaju kao da su 20-30 godina u zaostatku. Vasi proizvodi imaju jednu dobru stvar, jeftini su, a nemojte se lagati o kvaliteti. Znas kako se u hrvatskoj kaze za srbiju? "J.....s zemlju kojoj je hrvatska zapad", i to uopce nije uvreda samo srbiji nego i nama. Ovi balkanski narodi bi gu...e dali samo da budu bolji od susjeda, umijesto da im cilj bude da budu bolji od svih. Glupi nacionalizam nas samo drzi na ekonomskom dnu. Dok ne pocnemo zajedno proizvoditi, reklamirati i izvoziti proizvode nece biti od nas na europskom trzistu. Dok nam je cilj da budemo bolji od hrvata/srba/bosanaca nema nista od nas, kao da ja slavim jer sam brzi od invalida u kolicima...

Soulmate

pre 13 godina

Voleli ili ne....oni bez SRBIJE tesko zive !! Samo pogledajte koliko
pevaca dolaze u Srbiju da zarade "hleb" ako je vec jedna Tereza pala na
kolena onda se vidi koliko im je "dobro" !!!
Retko prodje vece da negde u BG (ili nekom drugom gradu) ne gostuje neki pevac iz Hrvatske....Oni dolaze uz osmeh da Srbima uzmu pare, pa pljunu na izlaznim vratima....Srbi ta vrata uglavnom poljube po izlasku !

Pero

pre 13 godina

"Do 2015-e premašiti za 10 procenata Hrvatsku" , sa skoro 3 miljuna stanovnika više , svaka čast čime ovaj pumpa mišiće. S obzirom na to da imate populaciju veću za skoro 3 miljuna ljudi , trebali bi imati najmanje 40% veći GDP, a ne da ste izjednačeni. Što su smiješni neki ljudi bože. Uostalom ima i Kina veći GDP od Japana , pa najveci procent ljudi tamo zivi od 2 tanjura rize na dan.

electric_mojo

pre 13 godina

Sve roze i sa cveticima.
Mislim kakav komentar napisati a da ne bude socna psovka na racun ovakvog "strucnjaka".
Ko narucuje bre ovakve novinske clanke, DB?

Miroslav

pre 13 godina

kad hrvatska ima bolju 3x bolju infrastrukturu, stalni priljev deviza, stabilnu valutu i uskoro ulazak u EU? a i reforme državne administracije i pojednostavljanje procedure za strana ulaganja su također u početku a Srbiji ni na vidiku.
(bubimir13, 10. april 2011 10:04)

To ne stoji. Upravo zbog nerealnog kursa kune i visokih cena Hrvatska je skuplja od mnogih zemalja EU. U Hrvatskoj se odrzava standard na stetu dugorocnog razvoja. Kreditima koji se pumpaju u javnu potrosnju. Sta mislite zbog cega stalno kritikuju Kinu da drzi nizak kurs Juana. Uporedite greenfield investicije u Hrvatskoj i drugim slicnim istocno evropskim zemljama. Cak sta vise kada je Atlantic grupa kupila Drogu Kolinsku u Hrvatskoj se pokrenulo pitanje zasto Hrvatski novac nije ulozen u Hrvatsku npr. u Podravku. Jednostavno Hrvatska je skupa za poslovanje.
Kad govorite o efikasnosti i reformisanoj administraciji recicu vam samo jedno: Koliko Hrvatska ima opstina?

Sto se tice vase konstatacije da stranih ulaganja u Srbiji nema na vidiku samo cu vam reci: Sto je babi milo to joj se i snilo. Iz toga mi proizilazi zakljucak da niste bas upuceni u regionalne ekonomske trendove, no dobro svrha medija je da se i obrazujete.

Ne zaboravite i da kao kandidat Hrvatska ima oko 2 milijarde evra iz fondova Eu a Srbija trenutno oko 90 miliona. Sto se tice infrastrukture Hrvatska je zaduzenija od Srbije tacno dva puta, a ima i 3 miliona stanovnika manje. Tako da je to nesto sto se moze dostici samo kada bi pustili vladu da se zaduzi za 20 milijardi. Takodje u Srbiji za razliku od Hrvatske jos nije zavrsena privatizacija. Takodje srpska ekonomija je veca nego sto su zvanicni podaci bar za 30 procenata. To se kod nas zove siva ekonomija. To su ne prijavljeni radnici, izbegavanje poreza itd. To ce se naravno uterati u legalne tokove, jer ce EU pritisnuti oko toga. To garantujem.

Zanimljivo je da se ljudi u Hrvatskoj najvise zale na stvari koje Hrvati na srpskim internet stranama posebno glorifikuju. Vec duze vreme se pitam za Hrvate koji ovde opisuju Hrvatsku kao da je Norveska ili Svajcarska da li uopste zive u Hrvatskoj. Ljudi, jedan Osjek vam je skuplji od Djenove i Marselja. Tvrdim iz licnog iskustva.

Miroslav

pre 13 godina

Jao muka mi je. Jedva smo se raskantali sad nas opet gurate u neku saradnju. Zasto ne razgovarate o saradnji sa Rumunijom i Bugarskom? Zato sto ste deca "bratstva-jedinstva". Tu mi tek Kosorka i Pahor nisu jasni. Zasto daju "materijal" nasim "regionalnim liderima". Gledajte gospodo vase drzave i gradjane, ne gubite vreme sa Tadicem koga ni u Srbiji vise niko ne moze ocima da vidi. Kako premijeru Hrvatske ili Slovenije moze da bude interesantno da slusa tadiceve nebuloze?

mario

pre 13 godina

"“Njena ekonomija je 40 odsto veća od hrvatske. Pre dve godine izjednačili smo se, a do 2015. obim srpske ekonomije će premašiti hrvatsku za 10 procenata, kažu predviđanja MMF-a”, navodi ovaj ekonomista."
I onda je svizac zamotao čokoladu :))

Velja

pre 13 godina

Ovi svi komunisti jedan drugog vacare ko vise moze da nesto zgrabi za svoju zemlju.Dobro i to se moze razumeti.Slovenci i Hrvati znaju da u Srbiju stize svake godine svezih najmanje 3 milijarde doznaka od gastarbajtera,pa treba uzeti deo kolaca od ubrizganog kapitala s kojom Srbija raspolaze.Znaci sada hoce bivsa braca iz ex,Jugoslavije da sami "osnuju" svoju zajednicku EU,kroz CEFTU,jer Hrvatska i Slovenija svojim clanstvom ili skorasnjim u EU, nemaju sta da traze u CEFTI,pogotovu Srbija koja je upoznata da ce proci jos dosta godina pre nego pristupi EU.Srbija ce platiti veliku cenu zbog ovog bratimljenja,ne radi bratimljenja kao bratimljenja,jer svima je jasno da ce Slovenci i Hrvati imati vece koristi na duze staze,vec radi gubljenje vremena same Srbije da se Srbija ocisti od korupcije i kriminala.Poznata je prica s imovinom Srpskih gradjana u doticnim zemljama koja nikako da vrate,pogotovu isto imovinu koja je opljackana posle 45",ah jos nije sprovedena sukcesija izmedju svih bivsih zemalja SFRJ.I dokle uvek neka od zemalja namerno opstruise,za to vreme tajkuni komunisti despoti pljackaju sve svoje gradjane svojih zemalja i Sbija se nada da ce ponovo vaskrsnuti neka nova Jugoslavija kojom ce Beograd upravljati kao u komunizmu?To je samo pusta nada Beograda i komunista.

Sasa

pre 13 godina

Kad budemo imali pro srpsku ekspertsku vladu tada cemo imati i suficit sa slovenijom i hrvatskom.Do tada nek imaju 1000 eura platu a mi cemo 250.

rogonja

pre 13 godina

Za ove koji se čude zašto su Slovenci najuspješniji...Pa zato što ih nitko nije razumjeo šta pričaju, pa se nisu mogli svađati međusobno kao Hrvati i Srbi. Šalu na stranu, 95 posto/procenata stanovništva u Sloveniji je slovensko, nisu imali unutarnje neriješene nacionalne problematike i mogli su ubirati plodove rada bez miješanja raznih faktora. A svi oni koji misle da je nacionalizam kriv za ratove 90-ih opet griješi...nacionalizam je samo oruđe u rukama političara kada se žele riješiti ekonomski problemi. Srbija je htjela očuvanje Jugoslavije primarno iz ekonomskih razloga jer je živjela na račun bratstva i jedinstva (memorandum SANU-a o zaostajanju srpske privrede za slo i hrv je čist dokaz toj tezi). Sada naravno Hrv i Slo i dalje žele plasirati svoje proizvode u Srbiju jer su dominantnije ekonomije, a svi pa i SRB žele malu ekonomsku JUGU kako bi bolje prošli na stranim tržištima...Postavlja se pitanje čemu svi ratovi 90-ih?ah, da, nismo se voljeli, sad se volimo...
Da ne bude zabune, tlačio me šef Hrvat ili Srbin isto mi je...nacionalist sam samo kad igra reprezentacija kad navijam za svoju zemlju...

DcUnited

pre 13 godina

A šta to proizvodi Slovenija a da još nije propalo ili otišlo u inostranstvo? Danas u Sloveniji imamo još samo trgovačke lance i turizam. A što se poređenja sa Hrvatskom i Srbijom tiče ... Da li je stvarno bitno ko od nas je gori ili još gori kad nam oni na vlasti 20 godina kradu a mi živimo iz ruku u usta?

čovek

pre 13 godina

Ja, kao potpuni amater za ekonomiju, bih zaista voleo da nam se lepo egzaktno pokaže na primeru određene grane privrede, odnosno industrije, gde smo to mi bili bolji i za koliko.
Meni to liči na sindrom Albanija: "ove godine smo u odnosu na prošlu, ostvarili 100 % porast proizvodnje, napravili smo 1 traktor".

ne verujem!

pre 13 godina

dajte ljudi, ko pise vise ovakve studije i dolazi do ovakvih podataka, pa Srbija uvek ispada nekakav lider u regionu po proizvodnji, trgovini, ma svemu. besmisleno i neutemeljeno, nema druge reci za ovakve clanke.

a sto se tice regionalne saradnje, pa naravno da ce morati uvek da saradjuju susedne zemlje, lakoverni su bili svi oni koji su mislili da ce ratovanjem bilo sta dobro doneti bilo kojoj zemlji. i sve ponovo sad ide u krug, a kad udju sve zemlje regiona u eu jos vise i tesnije ce saradjivati...

Steve Seattle

pre 13 godina

E moj Zdravkovicu, pa naravno da srpska ekonomija nije ni mogla da padne kada ona prakticno i ne postoji. Vidim koliko se bolje zivi u Srbiji u odnosu na Hrvatsku na osnovu tog parametra.
A sto se tice Slovenaca nista se tu ne sekiram, brzo ce oni preduzeti sve sto je neophodno da bi ponovo dominirali.

bane

pre 13 godina

dobar naslov,hteli ili ne!zajedno,nadam se nikada vise,ali dobre komsije moramo biti!trebalo bi samo da se potrudimo da konacno i mi izvucemo neku korist od cele situacije,nadam se da smo konacno shvatili da nismo krava muzara,samo pametno,bez emocija,cist interes!

bigbob

pre 13 godina

Aha, znaci ratovali smo 4 godine da bi samo vodje pokupile kajmak, a sad opet moramo jovo nanovo sto smo mogli i 1991! Ko nema u glavi ima u nogama.

Heh

pre 13 godina

Predvidjanja MMF-a ?!?!
Pa oni to predvidjaju 10 godina kako daju kredite i umesto da smo ih bar malo stigli, mi jos vise zaostajemo. K tome oni niti nisu pod aranzmanom MMF-a.

zoki

pre 13 godina

Za 40% veci rast nego u Hrvatskoj... U odnosu na sta? Ako je za poredjenje uzeta samo godina (npr. 2000 u odnosu na 2010), mozda! Ako je uzet u obzir realan obim proizvodnje u Srbiji (npr. 200 necega poraslo na 300), a u nekoj susednoj zemlji za isti period porast je sa 300 na 350, onda je nas porast veci za 100, a njihov 'samo za 50'! Varka je u tome sto bez obzira na nas 'veci porast', oni i dalje vise proizvode! Statistika je cudo!

Djuro P.

pre 13 godina

Meni nikad niko nije odredjivao sa kim cu da se druzim ili razgovaram,a ako neko "mora" da kontaktira sa nekim sa kime je njegova drzava ratovala,onda ta osoba nije normalna kao ni onaj koji ga tera.Sad ce mene moji Srpski politicari ili EU uciti kako da pricam sa Hrvatima,a ja Seseljeve i Miloseviceve politicke emocije nisam nikad ni imao.Prijateljstvo je emocija,ili je imas ili nemas manje vise.Da je nas predsednik psiholog to sam znao ali ne da je bas ovoliki psiholog.Bolje bi bilo da se malo vise novca ulozi u kulturu i obrazovanje,umesto sto dozvoljava najgorim politicarima i nasilnickim organizacijama da pobudjuju najnize strasti kod naroda.

Miloš

pre 13 godina

Sve je to lepo - njihov pad veći od našeg, naš rast veći od njihovog… A da li možemo da čujemo koje su to startne pozicije u pitanju? Jer jasno je ko je veći luzer ako kažemo da je jedan izgubio 25 nečega, a imao je 100, a drugi je izgubio 1, a imao je 5!

Dejan

pre 13 godina

Opet neke nadmene mitomanije...
Aj' vi za pocetak dajte ljudima posla.
A to da je slovenacka/hrvatska privreda zabiljezila veci pad, pa to je i ocekivano kada je daleko vise proizvodila. Isto kao sto se mi hvalimo BDP-om, a u istom tekstu cutimo o inflaciji.

Goran

pre 13 godina

Sliku ste iskopirali sa nekog Britanskog sajta jer su sve kovanice na slici Britanske funte. Potrudite se da makar budete originalni kada se radi o ovako jednostavnim fotografijama.

Kako je ostvaren taj Srpski izvoz? Tako sto smo postali kolektivno montazna traka. Kod nas se montiraju proizvodi Gorenja i to se onda racuna kao nas izvoz a u ceni tog proizvoda, Srpski radnik ucestvuje sa 10% a Slovenacki sa 90%. Ista je stvar sa Fijatom a na to treba dodati US Stil koji je najveci Srpski uvoznik. Srbija uvozi rudu gvozdja a izvozi celik. Prihodi od poljoprivrede su porasli zbog skoka cene poljoprivrednih proizvoda.

magnetizam

pre 13 godina

Slovence i mogu da razumem, oni su uvek gledali svoja posla i bili to što su oduvek bili i najbolje su prošli zato što su znali najbolje da prodju, ali ne mogu da razumem Hrvate i Srbe, .. Inače sam Srpske nacionalnosti, rodjeni Nišlija, živim u ovom nekadašnjem ,,gradu elektronike,, sada propaloj rupi koja propada i širi se sve više i više, čekam neke bolje dane i kao se tešim da ću da ih dočekam, dok mi ne pukne i dok ne pobegnem odavde negde u tri lepe...

Djordje

pre 13 godina

Kada "Vjesnik" bude objavio vest pod naslovom "Hteli ili ne, Srbi i Hrvati zajedno", to ce biti glavna vest na B92. Ali, to se nece dogoditi jos par decenija. Mislite o tome :)

Srbija

pre 13 godina

Davno smo mi odigrali zajedno valcer bratstva i jedinstva. I uvideli da smo sve vreme gazili jedni druge tokom igre. Muzika je zavrsena a i nas valcer.
NIKAD VISE, neka hvala nije niko budala...
Aj' ostajte mi dobro...

braca MI

pre 13 godina

kako su mi žestoke ove price. jos malo pa ce srbija poslat coveka na mjesec, nakon cega ce dostici SAD i negdje oko 2020god kada ude u EU prestici i Kinu. Srbija ce postati najjaca svjetska velesila.

...i onda pukne grom i tadic se probudi iz sna