Ponedeljak, 28.03.2011.

00:05

Obradović: Veće plate, samo odakle

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da se svi u Vladi se slažu da prosvetarima treba povećati plate, ali država nema dovoljno novca da im te zahteve ispuni.

Izvor: B92

Obradoviæ: Veæe plate, samo odakle IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

zoran

pre 13 godina

kako te bre ministre nije sramota da dajes takve izjave,nema se para da se narodu povecaju plate,pa kako ima para da se tebi obezbeedi ogromna plata i ne samo tebi nego svim politicarima,za to ima para,a da li si se zapitao od cega ce narod da zivi,i da li ima on para,briga tebe za to,znas samo da kazes da drzava nema para,a to je laz,para ima,ali politicari nenormalno kradu,i zato narod vise ne moze ni da prezivljava a ne da zivi.sto se ne zapita od cega ce narod da placa dazbine,ako je tako onda narod treba da se ugleda na tebe i da kaze da nema para da plati nista sto i jeste tako,onda necemo nista da placamo.

Mala Sirena

pre 13 godina

Vlast bi trebala ako vec nema novca da izdvaja mesecno od svojih plata za nastavnike koji nam cuvaju i obrazuju decu! Zar ce zbog ovog rezima i deca da nam ispastaju?

milutinac

pre 13 godina

Strasno je sta nam je ova vlast uradila! Sve ovo sto su pokrali ce se osecati decenijama unapred. Zar treba da Srpska deca ostanu neobrazovana zahvaljujuci vladi????

mira j kumodraz 2

pre 13 godina

Pa na primer smanjite broj poslanika kao sto je predlozila Srpska napredna stranka i eto novca u budzetu. Bilo bi lepo da bar krenemo od neceg. Ipak nam ti ljudi obrazuju decu.

TIKI

pre 13 godina

MINISTRE MISLIM A ĆETE VI SA SVOJIMA DA PALITE IZ SRBIJE KADA VAS NAROD POJURI.
MINISTRE KO VAM JE MASKOTA VAŠE ŠKOLE KOJA ESTRADNA ZVEZDA.
MINISTRE TU SI DA VODIŠ I BRANIŠ ŠKOLSTVO A NE DRŽAVNU KASU.
MINISTRE MOJ KOLIKA JE VAŠA PLATA 230.000DINARA ZNA NAROD SVE.
OTKUDA PARE ZA TOLIKE PLATE

Kvalitet

pre 13 godina

@Krsto: Zar mislite da nas ministar poseduje kvalitete da radi na nekom drzavnom fakultetu? Pogledajte njegovu bibliografiju. Sve ce Vam biti jasno.

Nenad, Vranje

pre 13 godina

Dosta više slušamo ministra kako nema pare. Pa nije to jedini razlog zašto prosvetni radnici štrajkuju. Do sada ni jednom radniku koji je otišao u penziju nije dao otpremninu, ni jednom radniku nije dao jubilarne nagrade. Nije prihvatio ni jednu tačku u kolektivnom ugovoru koja se tiče izmene koeficijenata, jubilarnih nagrada, inkluzije. O zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sa sindikatima je razgovarao samo 15 minuta. Čuli smo ga sinoć da o svojoj plati na univerzitetu nije hteo ni da šušne, a gde je tu plata koju dobija kao ministar prosvete, a kamo li pare koje dobija od izdavačkih kuća i raznih upravnih odbora javnih preduzeća.Videli ste ga sinoć kad su spomenute pare za finansiranje stranaka kako se ponašao kao da od njega nenko nešto uzima. Velika sramota.

Млади Професор

pre 13 godina

Као млад професор могу да кажем да у овој земљи влада један хаос и јавашлук који дефинитивно одговара онима који су на власти. Јер да им не одговара неко би почео да сређује ствари. Куд год да кренете немате нашта здраво да станете и да се ослоните. Ако верујете синдикатима ви схватите да "Србија која има" и која је добро ухлебљена објашњава како живи "Србија која има за основне потребе". Ако верујете влади схватате да за неке има а да за неке нема или да за неке има много а за неке ништа. Ја сам свестан да људи раде за много мање новца. И мој отац ради за 15.000 непријављен. Са професорском платом од 33.000 динара (VI степен), ја могу да платим обавезе и да имам за храну, и да ми остане нешто мало. Не знам какве ви примере имате и видите у животу. Не знам на ког професора мислите кад кажете да он зарађује много или мало ради, јер примера је свакаких. Ја имам колегу који има плату од 40.000 троје деце и жену која не ради. Ја бих волео да чујем колика је то плата и да се једном сложимо колико би то требало да има особа за нормалан живот. За живот достојан човека. Колику плату треба да има човек да би створио породицу. Да ли је луксуз отићи у позориште, биоском, да ли је луксуз извести децу и жену у ресторан. Шта ми проглашавамо за богатство - могућност да платиш рачуне и да имаш за храну и да молиш бога да ти се нешто не поквари у кући.
Ствари су врло просте сви хоћемо већу зараду и послодавац треба да нађе паре али не тако што ће да продаје имовину, тако што ће да позајмљује паре и да се задужује - већ тако што ће средити стање у привреди. Тако што ће избалансирати трошкове, направити реформу, средити и уредити ствари у привреди, образовању, правосуђу...
Тако што ће направити законе и правила која успостављају ред и чине систем стабилнијим а не законе који праве још већу пометњу и хаос. Међутим, ми имамо људе на главним позицијама који су од друштва, народа и државе научили само да узимају а веома мало да дају...

Nena

pre 13 godina

(sd, 28. mart 2011 13:14)
Konacno da se slozim sa nekim ko kritikuje prosvetare. Tacno je ja sam nastavnik, glasala sam i na taj nacin ucestvovala u kreiranju ove vlasti ali zato imam pravo istu da kritikujem jer nisam zadovoljna. A kada su u pitanju ekskurzije ja sam da se iste ukinu kao i dosta mojih kolega jer su potpuno besmislene. Ali dobro se pitate, ko zakljucuje i potpisuje te ugovore sa agencijama. Nastavnik sigurno ne. I ko sve ima vise koristi od ekskurzija? Pa , zasto ih Ministarstvo ne ukine? A kad su te dnevnice u pitanju, koje su svima trn u oku, pitam da li bi iko vodio 30 pubertetlija bilo gde a da je odgovoran za njih , bez ikakve nadoknade? Kada sam na roditeljskom sastanku u sali ponudila svoje dnevnice nekom od roditelja da vodi decu na ekskurziju umesto mene, jedan od njih rece:"Hvala lepo! Тaj dan se taman dobro odmorim. "
Koliko znam svi za sluzbena putovanja dobijaju dnevnice, a sednu u sluzbeni auto pa na put....

martam

pre 13 godina

Odakle? Odande odakle nameravaju da još doture para strankama iz budžeta! Eto odakle...Kako ih samo nije sramota da budu toliko bahati... (nisam iz prosvete...)

deni

pre 13 godina

Muka mi je od onih koji stalno pričaju koliko plaćaju privatne časove.Ja sam prosvetni radnik i držim privatne časove samo zato što ne mogu da preživim od plate(čitaj:nemam čime da prehranim decu u pubertetu)...na garderobu i obuću smo odavno zaboravili...Moja deca ne idu na privatne časove,a imaju sve petice i služe za primer.Prema tome,naučite decu da rade nešto i kod kuće,a ne da "vise" na facebook-u.

Зоран

pre 13 godina

Моји родитељи били просветари, сада су пензији. Сећам се да су причали да су увек имали ниже плате од људи у привреди са истом школом. То је био СОЦИЈАЛИЗАМ. Сад, у српском "капитализму" просветари имају више плате од привреде и буне се. То може само у Србији.

Jelen

pre 13 godina

Pa ako drzava nema para, gde su pare? Jesu li sve pare otisle na most (citaj dzepove), ili se nesto cudno desava, da li ste racunali na telekom? Objasnite nam zasto para nema samo u Srbiji i zasto je kod nas gorivo i jos mnogo taksi najskuplje u Evropi i svetu?

Ana

pre 13 godina

Kako odakle pare ??? Pa za početak bi mogli političari sebi da smanje plate, pa bi se od toga mogle povećati plate onima koji žive na ivici egzistencije!!! Nepravda u državi, pa to ti je....

A mi nezaposleni, ne znam šta ćemo ?!!!!!!!

Savetnik

pre 13 godina

Drago mi je da se gospodinu ministru Obradoviću povratio sluh. Drago mi je da do njega počinju da dopiru informacije i da počinje da ih obrađuje. Kako vidim sada ne može da smisli gde da nađe pare. Evo nekoliko predloga:

1. Prestanite da pljačkate države na svim nivoima, a prvo na najvišim.
2. Prestanite da postavljate nesposobne ministre, po političkoj liniji.
3. Prestanite da nas smarate sa slučajevima kao što su Đajić, Ceca i sl. Fokusirajte se tamo gde zaista treba, tamo gde ima para, naših para, u vašim džepovima.
4. Prestanite da šaljete vašu decu na školovanja po belom svetu, o našem trošku.

1. Počnite da radite svoj posao, ako umete. Ako ne umete, sklonite se.
2. Počnite da snosite odgovornost za rezultate svoga rada.
3. Počnite da poštujete zakone koje donosite.

Kao što vidite, nije komplikovano. Pogotovo nije komplikovano za vas gospodine, profesora, ministre Obradoviću. Vi ste se pokazali kao potpuno nesposoban političar i nema razloga da se sekirate. Pošto već imate drugi posao, na uglednom Univerzitetu Pali, sklanjajte nam se sa očiju i učite decu kako ne treba da rade, jer u tome imate dosta iskustva.

andrej

pre 13 godina

a kako je bila ona vest od juce-prekjuce da politicke stranke(paraziti)traze duplo vise para iz budjeta nego do sada,i da je srbija medju samim vrhovima u finansiranju stranaka iz budjeta?!pitanje sta ce strankama toliko novca?jel od stranaka dolazi hleb,zdravstvo,prosveta,energetika?ja licno koliko vidim od stranaka dolaze samo **** lezilebovici kojima nije bitan narod ni drzava vec samo licno bogacenje.
podrska strajku i do zadnjeg za revoluciju da se ocisti srbija od lopova!

krsto

pre 13 godina

Slusao sam sinoc ministra u emisiji kod Olje Beckovic i nikako da ga shvatim zasto prodaje svoj obraz,ugled, tezgareci tamo gde ne bi smeo da bude i gde mu kao minstru mesto nije .Jer jedan mistar a dve ,tri plate,prodaja ugleda,sukob interesa....Napravili su drzavu za i spram sebe,a a svi ostali palite.
Dokle bre bando da nas jasete?Nece da moze jos dugo ovako....
Krsto

sd

pre 13 godina

Gospodo prosvetari glasali ste za ovu vlast i sad morate da trpite.Da li placate porez na privatne casove? Da li su sindikalcima umanjena primanja iz sindikata posto je clanstvo primilo manje zarade? Kolike su Vam dnevnice za ekskurzije i rekreativne nastave? Ko potpisuje ugovore sa turistickim agencijama ?Deca ispastaju a roditelji ce morati sve to da plate.

sd

pre 13 godina

Gospodo prosvetari glasali ste za ovu vlast i sad morate da trpite.Da li placate porez na privatne casove? Da li su sindikalcima umanjena primanja iz sindikata posto je clanstvo primilo manje zarade? Kolike su Vam dnevnice za ekskurzije i rekreativne nastave? Ko potpisuje ugovore sa turistickim agencijama ?Deca ispastaju a roditelji ce morati sve to da plate.

mik

pre 13 godina

"Doveden je u pitanje samo kvalitet nastave i znanja koje đaci dobijaju, ali ne i održavanje školske godine"
...znaci bitno da se odrzi skolska godina, a ja mislila da je najvaznije da djaci nesto nauce.

ciccone2205

pre 13 godina

Posto Ministar placa prema ucinku i prosvetarima skida sa plate, mogla bi se i njemu plata odrediti po ucinku i uopste ne isplatiti, jer kanda, ne radi mnog, odnosno NISTA!

GlasOfRazum

pre 13 godina

Podignite te plate vise, deca nam stradaju ovim gubitcima casova i promenom radnih navika. Znate li koliko ce im trebati da se uhodaju kada casovi bud krenuli normalno? misli li neko na to? mislite li na to ministre ili mislite samo na platu koju primate na megatrendu. trebaju li nasa deca da pale odavde?

sanchi

pre 13 godina

Gledala sam sinoc emisiju i slazem se sa komentarima da Obradovic treba da da ostavku! Covek je nesposoban za ministra! Imam 24 godine i po zanimanju sam dipl.filolog-master...Radim kod privatnika za platu od 18000 i kinje me nenormalno, ponizavaju i sl. Ali sta cu, posla i struci nema, a svuda sam konkurisala!Bila sam cak stipendista i Fonda za mlade talente, ali eto to je Srbija! Tako da se ne slazem sa jednim komentarom da kao pripravnike ne treba dovoditi jer treba mnogo vremena dok se ne formiraju kao nastavnici! Samo da pitam, a kada cemo se formirati kada nam ne daju sansu? Jos jedna stvar - i treba da strajkuju svi u drzavi! Ovo se vise ne moze izdrzati! Treba uzeti sve do poslednjeg dinara! Zasto ne stede na automobilima,npr. - znate li kakvi i u kojem brojem broju je parkirano ispred Palate Srbije!!!! Srbija gladuje, a oni se luksuziraju! Sramota! Uzas!

pipi

pre 13 godina

Sit gladnom ne veruje...tako je i ovde prica...Prosvetni radnici su iskolovali ovu drzavu.Dragi ministre,i vi ste bili djak u skolskoj klupi,pa na osnovu onoga sto ste,u istoj,naucili danas zaradjujete tolike pare!Ni jedna drzava u kojoj stubovi drustva-zdravstvo,prosveta,pravosudje,nisu placeni kako treba,nije opstala i funkcionisala kako treba...Dok drzava gleda sebe sve ide preko ledja naroda...

Alex

pre 13 godina

Postovani prosvetni radnici, ja sam 50 godišnjak (diplomirani inženjer elektronike), moj sin ide u VIII razred (pred maturom je), moja majka je bila profesor u osnovnoj školi.
Obrazovanje, koje smo mi imali pre 40 godina, počevši od osnovne, srednje škole, pa do fakulteta se ne može porediti po kvalitetu sa ovim sadašnjim. Hoću da kažem da je onda bilo drastično bolje. Plata, koju je imala moja majka je bila vrlo skromna, oko 75% plate u privredi.
Da iznesem još neke činjenice, prvu sam već izneo.
Knjige koje koristi moj sin, većinom izdate od Zavoda za udžbenike (monopolski položaj - po direktivi direktora) su nerazumljive i neprilagođene uzrastu, vidi se pisane na brzinu, da neko odradi tezgu i slično.
Pitanje:
Da li vaš štrajk podrazumeva i poboljšanje kvaliteta knjiga, da li se bunite zbog toga što vam ne dozvoljavaju bolji izbor boljih knjiga?
Ja sina spremam matematiku i fiziku (knjiga katastrofa), moj brat hemiju (brat je farmaceut), majka biologiju, uzimamo privatne časove iz srpskog i stranih jezika.
Kvalitet nastave je užasan i pored toga što u odelenjima ima oko 20 tak đaka (u moje vreme i preko 30, u gimnaziji i 40).
U moje vreme su profesori fizike, hemije, biologije izvodili oglede. Moj sin ih do sada nije imao nijedan, sem jednog iz hemije. Hocete da kazete da nemate instrumente? U ovom mom konkretnom primeru, nije tacno, bio sam u kabinetu fizike, pun je instrumenata, na kojima "leži" prašina. Predavanja profesora se svode najčešće na power point prezentacije sa racunara, koje naravno učenici ne dobijaju.
Ok, hajde da razumem da ni deca nisu kako što su nekad bila, da se onda više poštovao profesor, ali dragi profesori, vi kao intelektualna elita, morali bi da prvo pocistite u svom dvoristu.
A iskreno, posto poznajem situaciju u privredi, tu para nema, slede nova otpustanja, vase povecanje plate, podrazumava samo nova zaduzivanja, Telekom nije prodat i verovatno nece, tako da povecanje vasih plata, povlaci povecanje plata i u zdravstvu, i u ostalim javnim preduzećima, tako da imamo apokalipsu u najavi.
Ili cemo morati da pokrenemo pravu stvar, pa da svi izadjemo da bi pokrenuli prave i korenite promene?
Da se razumemo i da budem potpuno jasan, dragi prosvetni radnici, za obrazovanje moga deteta imate malo zasluga, zasluga je pre svega moje porodice i nasih mogucnosti da mu platimo privatno profesore (jedan dvocas=10 eura). Bez obzira na to smatram znacajnom vasu ulogu u obrazovanju ostale dece i sjajnih učitelja. I naravno zbog svoje majke.
Ne znam pravila strajka, ali hajde, da se zapitate nije li malo preterano, da zbog vas učenici moraju da nadoknadjuju nastavu vikendom, da se dovodi u pitanje matura, prijemni i slicno. Vas komentar moze biti da deca ionako nista ne uce, pa da nema veze.
Ali zasto ne biste strajkovali popodne, vikendom, kada se zavrsi skolska godina? Iz prostog razloga sto onda gubite ucenjivacki polozaj.
Čudite se, kako Ministar ima pravo da umanjuje platu?
Pa jel su odrađeni casovi, jeste li gledali filmove o sindikatima, sindikat je u obavezi da vam isplati razliku, sindikat snosi rizik pokretanja štrajka i gleda u svoj fond koliko moze da traje strajk. Ovi sindikati su smejurija, kako dozvoljavate da vas takvi ljudi vode?

DIKAN

pre 13 godina

Sunovrat svega je poceo sa SPS, pa ubrzano nastavljen 5. oktobra 2000. sa DS-om, a od pre 3 godine smo dostigli kulminaciju , tj. pakao sa njihovom koalicijom!

marija djakovic

pre 13 godina

Tokom sinocna emisije "Utisak nedelje",koju je maestralno vodila Olja Beckovic,sa iskrenim zaljenjem smo svi mogli da vidimo da nesretni ljudi koji rade bilo koji posao u ovoj zemlji nemaju nikakvu zatitu.Predstavnici sindikata su krajnje neubedljivo pokusali da nas uvere,kako,osim poprilicnog novca koji primaju,obozavaju svoje clanove i iskreno im je zao sto su im plate jos manje,i zrtvuju se zanjih!Ne znam kako ih nje sramota!Rugaju se i nama roditeljima,i djacima,a najvise svojim clanovima.A tek ministra ne zanima ama bas nista.Nadam se da ce ponovo da se prehranjuje istovarom kamiona!
E,a mene interesuje moje dete.Fakultetski obrazovana,kao i suprug,mnogo bolje mu objasanjavam gradivo nego neki profesori.Ujutru revnosno ide u skolu,nema ni jedan izostanak i NECE ICI SUBOTOM,PRAZNIKOM,MOJE DETE JE SVOJE OBAVEZE UREDNO ISPUNJAVALO!
Kome sve ovo ide u prilog?

prosvetni RADNIK

pre 13 godina

Gospodju Olju Bećković za ministra prosvete. Ukoliko to ne, onda bi je trebalo pozvati kao medijatora na pregovore sindikata i ministarstva i ne odustajati od pitanja i zahteve i jednim i drugim dok se konačno ne dogovore i počnu rešeavati suštinske probleme u prosveti.
A problemi nisu SAMO U PLATAMA. Problemi su:
- odnos poštovanog ministra prema prosvetnim radnicima,
- nemanje sluha za to da se ja lično osećam neprijatno kad molim roditelje za bele papire za štampanje,
- što štampam kod kuće nastavne listiće,
- što kupujem osnovna sredstva za rad, krede ili flomastere za belu tablu,
- što kod kuće koristim telefonski internet da bih se spremila za čas ( zaista mi je izdatak 1500 din. za brži net)
- što moja deca ( školska) nemaju salu za fizičko,
- što idem na seminare vikendima, a predavači iz ministratsva dobijaju dnevnice po 100 evra
- što opet prosvetne radnike tretiraju kao eksperimentalne zečeve i uvode inkluziji, a nisu šire društvo pripremili za taj proces, niti imaju novca za to
- što se pretvaram u administrativnog radnika, a sve se manje bavim decom
- što su naše kompetencije umanjene
- što smo zaboravili na vaspitnu ulogu škole
- što nisu razdovijili žito od kukolja po školama
- što ljudi rade prekovremeno i nisu plaćeni za to
- što ne nagrađujete i motivišete one koji zaista rade
- što su megatrendovskom matematikom umanjili ljudima plate bez ikakve računice- smanjili su celu platu, a ne samo neodržanih 15 min. od časa
.......
A sindikati:
- što su loše vodili štrajk
- što su svojom borbom u okviru samih sindikata, razjedinili prosvetne radnike
- što ne znamo gde nam je novac od članarina i što ljudima koji su sad ostali bez plate niste makar isplatili jednokratnu pomoć ( bar da ste to dali pomoćnom osoblju koji je na minimalcu)
- što sindikalni poverenici postaju političari, a zaboravljaju suštinu sindikalne borbe...

Miki

pre 13 godina

U potpunosti se slažem sa komentarom, Odakle? Iz koferčeta? Dodao bi još platu guvernera 5000 евра i nenormalne plate i privilegije koje imaju svi zaposleni u Narodnoj banci Srbije. Imao sam priliku da slušam jednu ženu koja se hvali kakve sve privilegije ima njena kćerka koja tu radi, pa to je užas. Evo još jednog primera. Sinoć mi se hvali jedan moj poznanik da mu je žena napunila 35 godina staža i da ide u penziju. Zaposlena je u Poštanskoj štedionici. Ne znam koje radno mesto ima, ali znam da ima srednju stručnu spremu. Verovali ili ne za odlazak u REDOVNU penziju dobiće otpremninu od 11 plata, što iznosi, opet verovali ili ne, on reče oko 8000 evra. Koliko li je samo ovakvih privelegovanih u ovoj državi? U toj istoj štedionici,ako hoću da pogledam koliki mi je odobren iznos pozajmice moram da platim, jer to je o gle čuda, od skoro, "posebna usluga". O ostalim primerima pljačke ne bi ovom prilikom. Za rad ove Štedionic (čitaj pljačkaonice) nadležna je ta ista Narodna banka i ova nesposobna i pokvarena Vlada. Zašto se niko ne bavi sa njima. Pošto se vi gospodo sa B92 bavite istraživačkim novinarstvom, predlažem vam da jedan Insajder posvetite privilegijama u ovim i sličnim ustanovama. Bio bi to, siguran sam, veoma zanimljiv Insajder. Ukratko novca u ovoj državi ima mnogo više nego što nam se čini. Problem je što je taj novac nepravedno raspoređen, jer ovu državu vode lopovi, kriminalci i nesposobnjakovići. Partiotizam doživljavaju po principu "država to sam ja, i može mi se" i svi se oni "udenu" na po nekoliko mesta i tako sakupe po par ili ko zna koliko hiljada evra svakog meseca. Nije novokomponovani demokrata Žarko Obradović nikakav izuzetak.

Serdjo

pre 13 godina

A odakle logika da se svi troškovi Javnih Preduzeća uskladjuju sa nekakvim rastom od 13 procenata za prošlu godinu? Zanimljivo je da se u Srbiji samo troškovi i obaveze uskladjuju, a prihodi zamrznuti. Perverzno podizanje cena i kada euro raste i kada euro pada, samo govori o bahatoj i podloj prirodi većine privrednika kojima nikada nije dosta. Još kada se doda lopovluk ministara i ostatka vlasti, koja se svuda ugradjuje masnim procentima, naravno da ne može ništa da ostane. Cene osnovnih životnih namirnica treba kontrolisati, uz ekonomsku računicu i isplativost, koja ne bi pokrivala enormne milionske zarade pojedinaca. Ne mora se piti viski i jesti kavijar, ali cene mleka, mesa, hleba i još svega nekoliko životnih namirnica moraju biti ujednačene i ekonomski neopterećene perverznim i bahatim bogaćenjem. Zbog čega čoko-moko i svaki sladoled, sličice i dečiji albumi, imaju istu cenu u Tempu, Rodiću i na svakom kiosku, a cene mleka variraju i po 30 procenata. Dosta bre...

goga

pre 13 godina

Zakon, zakon, ministre, treba menjati! U njemu su vec roditelji protiv nasatvnika, djaci raspusteni i samovoljni, direktori osioni i diktatori, a nastavnicima je PREDVIDJENA uloga poltrona. A sto se tice uloge ministarstva, ona je da zaposljava partijske ljude, prevashodno ,,demokrate,, I DA IM TU OBEZBEDI FOTELJE DO PENZIJE.

DIKAN

pre 13 godina

Sunovrat svega je poceo sa SPS, pa ubrzano nastavljen 5. oktobra 2000. sa DS-om, a od pre 3 godine smo dostigli kulminaciju , tj. pakao sa njihovom koalicijom!

Branko

pre 13 godina

Pitanje je na mestu ali ono netreba da se postavi narodu već vlastima. Pre deset godina kada su "demikrate" (lopovi, lažovi, varalice i psihopate) dolazile na vlast narodu su obećavali kule i gradove. Sada nakon desetogodišnje pljačke i uništavanja svega čega su se dočepali postavljaju pitanje narodu "odakle para?". Srbija je sada zaduženija od bivše SFRJ a zadužile su je "demokrate" kako bi finansirale svoje nesposobne rođake i prijatelje. Sada je teško dobiti nove zajmove a stari nema od čega da se vrate jer dobijen novac za razvoj je proćerdan i opljačkan. O kavom rasipanju (pljčki) je reč najbolje se vidi na potrebnim parama za rekonstrukciju Gazele. Prvo je trebalo oko 33 miliona Evra da bi ta cena skočila na 57 miliona Evra. Tako da Obradović ako nezna gde su pare neka pita Đilasa prvo za Gazelu a posle i za most kod Ade. I tu je nešto nakaradno kad se tvrdi da nisu uračunate prilazne saobraćajnice pa meni zvuči kao kad bih kupio kaput i na kasi da doznam da u cenu nisu uračunati rukavi i da za njih mora da doplatim.

Ivan Sudec

pre 13 godina

Posle «Utiska nedelje» vidimo ko nam «izvodi» narod na ulice. E narode, narode, njima je malo i 1500 evra a nama «stiropor» i još sa podsmehom kažu kako će sa stiroporom da izvode kojekakve «kerefeke». Neka to rade sebi i svojoj deci a nama i našoj deci treba normalan život. Zato im narode kaži NE!

Alex

pre 13 godina

ima para kad bi limitirali ministarske plate u skladu sa situacijom, kada bi drzava naplatila sve poreze, kada bi Obradovic i njegove kolege radile samo jedan posao, kada bi svi lopovi, kriminalci i ratni profiteri bili procesuirani i oduzeta im sva imovina, kada ne bi kupovali avione, automobile i ko zna sta jos za ovu ne sposobnu vladu i bednog predsednika, kada bi politicke partije ne bi bile finansirane iz budzeta, kada ne bi dozvolili aferu satelit, miladina kovacevica, dulica, kolubaru, galeniku, zeleznice srbije, kosovo ....itd. spisak je kilometarski. Cela ne sposobna vlada do podnese ostavku zajedno sa premijerom i predsednikom.

tabasco pit

pre 13 godina

uf, uf, uf,...
koliko samo nepoznavanna materije i u medijima i u ministarstvu i kod strajkaca i na ovom sajtu u komentarima...

Predlozi koje svi spominju kao mogucnost punjenja budzeta (Miladin, Kolubara, Bobicka, avioni, kamioni,...) dakle bas svi predlozi zajedno nisu dovolji za JEDNU mesecnu platu radnika u prosveti (dakle ni za 10% povecanja).Znaci, sve sto se navodi, radnici u prosveti potrose za manje od mesec dana.

Jedino sto moze da napuni budzet jeste privreda, a da bi to uradila, mora da se oslobodi preskupe drzave, sto znaci otpustanje i smanjenje plate drzavnim sluzbenicima. Dakle, smanjenje, a ne povecanje, ako neko zeli da ova drzava uopste ima perspektivu...

i za kraj, da ne budem pogresno shvacen - naravno da trebamo da sprecimo dalje Miladine, Kolubare, korupcije, gluposti na koje se trose pare, ali ko kaze da sve to treba da ide prosvetarima? Ko kaze da za taj iznos ne treba smanjiti namete privredi?

Ako nam ovakvi uce decu, ako im ovakvi pripremaju nastavne programe, ako i ovakvi komentarisu i prate u medijima, nije ni cudo da se ovakvi komentari postavljaju na najcitanijem i najboljem sajtu u drzavi. Dakle, nama fali obrazovanje, znanje i red velicina u svakom smislu...

Danijela

pre 13 godina

Ko je gledao sinoc Utisak nedelje mogao je da zakljuci da je ovajk strajk osudjen na propast. Predsednici dva sindikata se prema dragom ministru ponasaju vrlo snishodljivo. Njih trojca se medjusobno podrzavaju, ulizuju jedan drugom. A izjave ministra su sramota za coveka sa titulom univerzitetskog profesora. Olja ih je razbila!
Strajk je sigurno ostavio rupe u znanju dece, a kostao je prosvetne radnike i mentalno i finansijski.
Kao magistar psihologije primila sam polovinu plate za februar 14 000 din. Sta reci vise, osim da cu da palim odavde!

Marija

pre 13 godina

"i zahtevati ili da se nastava normalizuje i ukinu prijemni ispiti ili da ministar dr Žarko Obradović podnese ostavku."

Racunajte i na moju podršku!!!

da sam roditelj

pre 13 godina

Da sam roditelj školskog deteta, iskreno, ne bi mi najveći problem bio taj što su skraćeni časovi već:

- to što mi dete sedi u klupi po 5 - 7 školskih časova i tako uništava svoja leđa iako bi isto, a možda i veće znanje steklo sa najviše 5 školskih časova dnevno - znači PROGRAM NASTAVE je loš - ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

- to što mi dete ne može da ima bar 2 od 3 glavna obroka kući, tako da je osuđeno na nezdravu, brzu hranu (pekare, ćevabdžinice, razni burgeri i donaldsi... - raspored časova nije dobro osmišljen (preveliki broj časova, premali broj učionica...) - ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

- to što se moje dete od najmlađih dana uči da se uspesi postižu ne radom već uz vezu i potplaćivanje - nastavnici su prisiljeni da deci daju visoke ocene na pritisak roditelja i/ili direktora škole -
ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

Mislim da je ovo već dovoljno, da roditelji izađu na ulice i zahtevaju od ministra prosvete ozbiljne promene u kvalitetu nastavnog programa, rasporeda i broja školskih časova, načina ocenjivanja... ili da da ostavku jer je NESPOSOBAN da njihovoj deci pruži nastavu koja pruža znanje a ne narušava zdravlje.

бт

pre 13 godina

Обрадовићу, како год се окренете враћате се на просту ствар - ова држава није толико богата да можете немилице да је поткрадате а да остане и за грађане. Чим престанете са својим злоупотребама, са намештањем беспотребних послова за фирме својих партијских другова по систему "ти мени - ја теби", са исплаћивањем 24-часовног ангажовања за машине које раде само 16 сати, са преплаћивањем куповине половних вагона, са непотребним штампањем нових и нових издања уџбеника сваке године, са запошљавањем ваших сестричина и зетова којекуда по јавним предузећима... видећете како ће се одједном појавити паре и за професоре и за рударе и за лекаре и за субвениције пољопривреди и за све остало. Само већ једном престаните са злоупотребама господине Обрадовићу.

ljubisa

pre 13 godina

Definitivno ministar treba da podnese ostavku!Zasto?Zato sto svojim postupcima sve vise urusava proces obrazovanja.Zato sto kao ministar i profesor ima toliko velika primanja i ne moze deliti sudbinu prosvetnih radnika koji jedva prezivljavaju.Zato sto od 90 tih godina pa naovamo participira u vlasti a od tih godina pocinje maksimalno srozavanje skolstva.I jos hiljadu razloga da ministar ode.Svi koji smatraju da im se svidja i da sam u pravu neka to i potvrde.

MISA BAZA

pre 13 godina

Ministar ili nesto drugo?
Bili smo u tezim vremenima i nalazili resenja. Ovaj ministar trazi da mu narod da resenje i pare!Zar je to ministar, nadjite coveka koji ce naci resenje za probleme a ne filozofa!

javni servis

pre 13 godina

"Po njenim rečima, roditelji su ostavljeni na „cedilu” u svim školama u kojima je bila obustava nastave jer nisu imali alternativna rešenja za čuvanje dece, niti njihovi poslodavci odobravaju odsustvovanje s posla da bi čuvali decu koja ne idu u školu zbog štrajka."

škola je odavno postala babysitting service.

za pocetak, evo odakle

pre 13 godina

Odakle? Za pocetak smanjite plate agencijama koje vam pune partijske budzete a za uzvrat im dozvoljavaju da isplacuju kriminalno i bezobrazno velike plate (primer RATEL - prosek oko 150.000), isplacuju 13. platu, trose na izmisljena sluzebena putovanja... Zamislite, zaposlite se kao PRIPRAVNIK u RATEL-u i odmah imate platu kao 4 PROFESORA ili 2 LEKARA SPECIJALISTE ili 1 MINISTAR. Ponavljam, kao pripravnik! A kada prodje pripravnicki, onda taj sitni i bedni cinovnicki posao bude bolje placen od posla PREDSEDNIKA REPUBLIKE!!!

James Bond

pre 13 godina

Gledao sam sinoć emisiju i moram priznati da me je Olja Bečković razočarala sa svojim nastupom, pitanjima, uprošćavanjem, banalizacijom, površnošću pitanja, a onda olakim prelaskom preko odgovora na drugo pitanje. Nije mi jasna država. Treba joj više hrabrosti u odlukama i nastupu njenih predstavnika. Situacija je kranje jasna i prosta. Država je poslodavac, kao i privatnik, i ona za taj i taj posao nudi toliku platu. Kome se sviđa, odgovara, nema šta drugo, on prihvata, kome se ne sviđa on traži nešto drugo, bolje plaćeno (kod privatnika, u inostranstvu, pokreće sopstven biznis...). Ko je završio geografiju i ne odgovara mu plata koju mu nudi država, on odlazi kod drugog poslodavca (privatnika), u neku turističku agenciju na primer, traži posao tamo, ako mu se i to ne sviđa, on traži dalje, na kraju pokreće sopstveni biznis (u struci ili ne)..i tako redom. Istoričar koji neće da radi u prosveti on traži posao u nekom Muzeju, Istorijskom arhivu, nekom mediju, ili radi nešto privatno..i tako redom. Ljudi, para nema i neće ih ni biti onoliko koliko svakom od nas treba i koliko se mi nadamo.

Rajko

pre 13 godina

Činjenica je da je Žarko Obradović prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da ima platu 200.000 dinara na Megatrendu, kao vanredni profesor, ali nije prijavio koliki mu je funkcionalni dodatak u Vladi Srbije?
Druga činjenica je kakav je to pravni marifetluk koji omogućava da Ministrar volontira na svom poslu, a biva plaćen na poslu koji de jure i de facto ne obavlja, a to je vanredni profesor na Megatrendu?
Treća je kakav to tretman u kontroli i nadzoru nad zakonitošću rad pripada Megatrendu, a kakav ostalim univerzitetima ako je tamo Ministar stalno zaposlen i ostvaruje lična primanja?
I konačno kakav je ovo provizorijum od države kad se sve tako relativizuje kao što se kod nas radi?

Lik

pre 13 godina

E stvarno mi idete na živce svi vi što kritikujete nastavnike...možda vama treba krajnja radikalizacija protesta pa da sve škole stanu...šta ćete onda?
Zaposliti nastavnike sa biroa...veću nebolozu nisam čuo...mislite da oni mogu da uče vašu decu kada ni sami ne znaju gde se nalaze...znate li koliko vremena treba da se oformi kvalitetni nastavnik a uz pomoć iskusnijih kolega...
A vi sto radite kod privatnika...pa što se i vi ne organizujete u sindikat na nivou zemlje nego ćutite, trpite i čekate da neko drugi umesto vas reši vaše probleme...e pa to se neće desiti.
Živite u teškoj zabludi, od izbora do izbora...dok se sami ne organizujete živećete u teškoj bedi godinama...ovome kraja nema, morate shvatiti da SVI moramo ustati ako hoćemo bolje.

M. Н. Лазар

pre 13 godina

Синоћ сам дјелимично гледао/слушао Утисак недеље.
Министар је Шојић.

eto odakle

pre 13 godina

Odakle? Iz koferčeta!

Od porodice Milošević, Miškovića, Beka, Kostića, Karića, Cece pa redom od svih ratnih profitera i kriminalaca oduzeti imovinu. Od onih koji su podmazani od strane Rusije da poklone NIS za tepsiju ribe, od vladika i mitropolita koji voze preskupe automobile, a ne plaćaju porez niti privređuju.

Evo još primera, da ne mislite da smo zaboravili.

30.000.000 € za vladin avion - 85.000 prosvetarskih plata!

3.000.000 € za pomoć SPC - 8.500 plata!

1.000.000 $ za Miladina - 2.000 plata!

620.000 € za Tadićev Mercedes i još dva po 30.000 za pratnju - 1.900 plata!

40.000 € za portrete u skupštini - 110 plata!

84.000 € godišnje za stan u Parizu - 240 plata!

25.000 € za Dulićev sajt - 70 plata!

4.000 € jedna Mesarovićkina plata - 11 prosvetarskih plata!

Novca dakle ima.

Spisak je poduži. Samo ovo gore pomenuto je 100.000 prosvetarskih plata!

Dajte novac ili idite sa vlasti.

Marija

pre 13 godina

"i zahtevati ili da se nastava normalizuje i ukinu prijemni ispiti ili da ministar dr Žarko Obradović podnese ostavku."

Racunajte i na moju podršku!!!

Nereligiozan

pre 13 godina

"...ali država nema dovoljno novca da im te zahteve ispuni."

MA NEMOJ??? A imate dovoljno novca za izgradnje onih džinovskih krstova na ulazu u gradove, za izgradnje sve mnogobrojnijih crkava, koje niču na svakom ćošku, ko pečurke posle kiše... Pa samo za crkvu je, prošle godine, iz budžeta (dakle od svih nas, poreskih obveznika) izdvojeno 6 i po miliona evra! A za prosvetu nema novca? Pa šta smo mi, pravoslavna džamahirija?

Зоран

pre 13 godina

Па нормално, само државnе службе штрајкују по Европи, Енглеској, Немачкој, Србији, Балкану, ГРЧКОЈ. Приватници не штрајкују, нити радници њихови. Али, овде у САД не штрајкују ни у државној служби. Овде је премија добити државну службу, мада ја не видим неки посебан разлог. Први је да раде као коњи. Кад одем у УСПС (њихову пошту), то се лети. Кад одем да дајем отиске прстију за зелену карту, онај кљуца радника: Само си 6 урадио са сат времена? Мало. Овај се презнојава, гута кнедле,... Какво црно државно, па овде је државно још мало горе него код приватника. Никад не би рекао да је државно. А у Србији је државна служба статусни симбол. То је доказ памети, знања, поштења, али и "СПОСОБНОСТИ". Нећете ви још дуго тамо, ако не промените вреднопсти.

Milan

pre 13 godina

U potpunosti podrzavam novonastalo udruzenje roditelja.Mora jednom da se stane na put svemu ovome, jer pre svega prosvetari odbijaju da shvate da sve ovo sto rade ide na stetu dece, i godinama preko njihovih ledja ostvaruju svoja potrazivanja, ta nebriga i nezainteresovanost dovoljno govori o kakvim se ljudima radi.Nemojte sad samo o tome kako je profesorski posao tezak, ima i mnogo tezih, samo ljudi iz vise razloga nisu u stanju da ostvare svoje zahteve...Bas bih voleo da neko od njih zaglavi kod nekog privatnika, mogli i tada da strajkuju samo sa otkazom u ruci...

Marko

pre 13 godina

Ministre, štrajkačima ponudite onoliko koliko je realno moguće, bilo to 2, 3, 5 ili 10 procenata, a ako odbiju - najurite ih iz škola!

Dosta je bilo iživljavanja nad decom!

Зоран

pre 13 godina

Па нормално, само државnе службе штрајкују по Европи, Енглеској, Немачкој, Србији, Балкану, ГРЧКОЈ. Приватници не штрајкују, нити радници њихови. Али, овде у САД не штрајкују ни у државној служби. Овде је премија добити државну службу, мада ја не видим неки посебан разлог. Први је да раде као коњи. Кад одем у УСПС (њихову пошту), то се лети. Кад одем да дајем отиске прстију за зелену карту, онај кљуца радника: Само си 6 урадио са сат времена? Мало. Овај се презнојава, гута кнедле,... Какво црно државно, па овде је државно још мало горе него код приватника. Никад не би рекао да је државно. А у Србији је државна служба статусни симбол. То је доказ памети, знања, поштења, али и "СПОСОБНОСТИ". Нећете ви још дуго тамо, ако не промените вреднопсти.

Daniela

pre 13 godina

Odakle? Evo par predloga:
- Da ne plaćate Zorici Bobić 4500 evra mesečno stan u Parizu
- Da vratite što je pokradeno u Kolubari
- Da ne povećavate izdvajanje za stranke iz budžeta nego da smanjite
- Da ne dajete za portretisanje hiljade evra
- Da ne daje Dulić za sajt hiljade evra
- Da ne gubite na tenderima (čitaj: trpanju u privatne džepove) milijardu evra godišnje
- Da Miladin vrati milion dolara
- Da ne štitite monopoliste (čitaj: Miškovića, Beka...) i time nam izbijate iz džepova gomile novca
- Da ukinete milion Vladinih agencija u kojima niko ništa ne radi a dobija platu
- Da kaznite direktore javnih preduzeća koji posluju sa ogromnim gubitkom, a ne da ih nagrađujete ogromnim platama i bonusima

Da nabrajam još?

Nisu prosvetari toliko nezahvalni i bezobrazni da traže neko ogromno povećanje plate a da u državi STVARNO para nema. Ne. Njima je (a verujem i mnogim drugima) samo muka od vašeg ponavlajanja kako para nema, a sa druge strane kod vas troši koliko ko hoće, nema nikakve štednje. Vašoj alavosti i pohlepi kraja nema! E pa ne može više! Trebalo bi svi da podrže prosvetu!

Nikola

pre 13 godina

Ja sam 24. marta 1999. zaustavljen u 8. razredu jer je počelo bombardovanje. Tada je cela moja generacija oslobođena prijemnih ispita kako za srednju školu tako i za fakultete.

Kakva su to sad neka nova vremena gde se zbog par nedelja štrajka traži oslobađanje od prijemnog pa su deca ugrožena? Jesu ona ugrožena, ali najviše zbog ovakvih koji ih "brane" i koriste ih za neke jeftine poene (sa obe strane).

Još nešto... Para u budžetu (na silu) za besplatne udžbenike ima (nema). Pa Pericin tata koji vozi Audi ima iste besplatne knjige kao i Jovicin tata koji živi na ivici siromaštva.

Toliko o gosn. ministru, Slobinom sledbeniku. A vi koji ga podržavate, slobodno nekad prošetajte do Slobinog groba u Požarevcu i odajte mu poštu.

Saboter

pre 13 godina

Ako Ministar Obradovic ne zna odakle, uvek moze da pita one koji znaju sa parama, a dobri su drugari: Bracu Kertesa, Vucelu, HadziAntica, Dragana Simpo Tomica, Goricu Gajevic... Niko osim Brace nije procesuiran za devedesete, te se da zakljuciti da su radili posteno i zaradili, sad je vreme da podele znanje (ne samo na megatrendu).
Ako to ne upali, Lilic uvek moze da trazi pozajmicu od Gadafija.
Ako ni to ne upali, kolega Dacic moze da proveri da nema neko dokono koferce.
E ako ni to ne upali, onda mora kod Miskovica, on je rekao da hoce da ulaze u poljoprivredu, a tu spada i stocarstvo, a posto smo mi svi ovce kad smo dozvolili da ovaj stvor bude ministar 11 godina posle 5. oktobra onda to ulaganje u stocarstvo mozda podrazumeva i nas ovcice.

Ako ni to ne upali, ma **** te Obradovicu, nije ti ni o fotelju ni o stan od cetvrt miliona evra (koalicija je ipak bitnija od nekih dronjavih prosvetara).

Daniela

pre 13 godina

Odakle? Evo par predloga:
- Da ne plaćate Zorici Bobić 4500 evra mesečno stan u Parizu
- Da vratite što je pokradeno u Kolubari
- Da ne povećavate izdvajanje za stranke iz budžeta nego da smanjite
- Da ne dajete za portretisanje hiljade evra
- Da ne daje Dulić za sajt hiljade evra
- Da ne gubite na tenderima (čitaj: trpanju u privatne džepove) milijardu evra godišnje
- Da Miladin vrati milion dolara
- Da ne štitite monopoliste (čitaj: Miškovića, Beka...) i time nam izbijate iz džepova gomile novca
- Da ukinete milion Vladinih agencija u kojima niko ništa ne radi a dobija platu
- Da kaznite direktore javnih preduzeća koji posluju sa ogromnim gubitkom, a ne da ih nagrađujete ogromnim platama i bonusima

Da nabrajam još?

Nisu prosvetari toliko nezahvalni i bezobrazni da traže neko ogromno povećanje plate a da u državi STVARNO para nema. Ne. Njima je (a verujem i mnogim drugima) samo muka od vašeg ponavlajanja kako para nema, a sa druge strane kod vas troši koliko ko hoće, nema nikakve štednje. Vašoj alavosti i pohlepi kraja nema! E pa ne može više! Trebalo bi svi da podrže prosvetu!

eto odakle

pre 13 godina

Odakle? Iz koferčeta!

Od porodice Milošević, Miškovića, Beka, Kostića, Karića, Cece pa redom od svih ratnih profitera i kriminalaca oduzeti imovinu. Od onih koji su podmazani od strane Rusije da poklone NIS za tepsiju ribe, od vladika i mitropolita koji voze preskupe automobile, a ne plaćaju porez niti privređuju.

Evo još primera, da ne mislite da smo zaboravili.

30.000.000 € za vladin avion - 85.000 prosvetarskih plata!

3.000.000 € za pomoć SPC - 8.500 plata!

1.000.000 $ za Miladina - 2.000 plata!

620.000 € za Tadićev Mercedes i još dva po 30.000 za pratnju - 1.900 plata!

40.000 € za portrete u skupštini - 110 plata!

84.000 € godišnje za stan u Parizu - 240 plata!

25.000 € za Dulićev sajt - 70 plata!

4.000 € jedna Mesarovićkina plata - 11 prosvetarskih plata!

Novca dakle ima.

Spisak je poduži. Samo ovo gore pomenuto je 100.000 prosvetarskih plata!

Dajte novac ili idite sa vlasti.

Nikola

pre 13 godina

Ja sam 24. marta 1999. zaustavljen u 8. razredu jer je počelo bombardovanje. Tada je cela moja generacija oslobođena prijemnih ispita kako za srednju školu tako i za fakultete.

Kakva su to sad neka nova vremena gde se zbog par nedelja štrajka traži oslobađanje od prijemnog pa su deca ugrožena? Jesu ona ugrožena, ali najviše zbog ovakvih koji ih "brane" i koriste ih za neke jeftine poene (sa obe strane).

Još nešto... Para u budžetu (na silu) za besplatne udžbenike ima (nema). Pa Pericin tata koji vozi Audi ima iste besplatne knjige kao i Jovicin tata koji živi na ivici siromaštva.

Toliko o gosn. ministru, Slobinom sledbeniku. A vi koji ga podržavate, slobodno nekad prošetajte do Slobinog groba u Požarevcu i odajte mu poštu.

Nereligiozan

pre 13 godina

"...ali država nema dovoljno novca da im te zahteve ispuni."

MA NEMOJ??? A imate dovoljno novca za izgradnje onih džinovskih krstova na ulazu u gradove, za izgradnje sve mnogobrojnijih crkava, koje niču na svakom ćošku, ko pečurke posle kiše... Pa samo za crkvu je, prošle godine, iz budžeta (dakle od svih nas, poreskih obveznika) izdvojeno 6 i po miliona evra! A za prosvetu nema novca? Pa šta smo mi, pravoslavna džamahirija?

M. Н. Лазар

pre 13 godina

Синоћ сам дјелимично гледао/слушао Утисак недеље.
Министар је Шојић.

Saboter

pre 13 godina

Ako Ministar Obradovic ne zna odakle, uvek moze da pita one koji znaju sa parama, a dobri su drugari: Bracu Kertesa, Vucelu, HadziAntica, Dragana Simpo Tomica, Goricu Gajevic... Niko osim Brace nije procesuiran za devedesete, te se da zakljuciti da su radili posteno i zaradili, sad je vreme da podele znanje (ne samo na megatrendu).
Ako to ne upali, Lilic uvek moze da trazi pozajmicu od Gadafija.
Ako ni to ne upali, kolega Dacic moze da proveri da nema neko dokono koferce.
E ako ni to ne upali, onda mora kod Miskovica, on je rekao da hoce da ulaze u poljoprivredu, a tu spada i stocarstvo, a posto smo mi svi ovce kad smo dozvolili da ovaj stvor bude ministar 11 godina posle 5. oktobra onda to ulaganje u stocarstvo mozda podrazumeva i nas ovcice.

Ako ni to ne upali, ma **** te Obradovicu, nije ti ni o fotelju ni o stan od cetvrt miliona evra (koalicija je ipak bitnija od nekih dronjavih prosvetara).

Rajko

pre 13 godina

Činjenica je da je Žarko Obradović prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da ima platu 200.000 dinara na Megatrendu, kao vanredni profesor, ali nije prijavio koliki mu je funkcionalni dodatak u Vladi Srbije?
Druga činjenica je kakav je to pravni marifetluk koji omogućava da Ministrar volontira na svom poslu, a biva plaćen na poslu koji de jure i de facto ne obavlja, a to je vanredni profesor na Megatrendu?
Treća je kakav to tretman u kontroli i nadzoru nad zakonitošću rad pripada Megatrendu, a kakav ostalim univerzitetima ako je tamo Ministar stalno zaposlen i ostvaruje lična primanja?
I konačno kakav je ovo provizorijum od države kad se sve tako relativizuje kao što se kod nas radi?

Marija

pre 13 godina

"i zahtevati ili da se nastava normalizuje i ukinu prijemni ispiti ili da ministar dr Žarko Obradović podnese ostavku."

Racunajte i na moju podršku!!!

Lik

pre 13 godina

E stvarno mi idete na živce svi vi što kritikujete nastavnike...možda vama treba krajnja radikalizacija protesta pa da sve škole stanu...šta ćete onda?
Zaposliti nastavnike sa biroa...veću nebolozu nisam čuo...mislite da oni mogu da uče vašu decu kada ni sami ne znaju gde se nalaze...znate li koliko vremena treba da se oformi kvalitetni nastavnik a uz pomoć iskusnijih kolega...
A vi sto radite kod privatnika...pa što se i vi ne organizujete u sindikat na nivou zemlje nego ćutite, trpite i čekate da neko drugi umesto vas reši vaše probleme...e pa to se neće desiti.
Živite u teškoj zabludi, od izbora do izbora...dok se sami ne organizujete živećete u teškoj bedi godinama...ovome kraja nema, morate shvatiti da SVI moramo ustati ako hoćemo bolje.

MISA BAZA

pre 13 godina

Ministar ili nesto drugo?
Bili smo u tezim vremenima i nalazili resenja. Ovaj ministar trazi da mu narod da resenje i pare!Zar je to ministar, nadjite coveka koji ce naci resenje za probleme a ne filozofa!

prosvetni RADNIK

pre 13 godina

Gospodju Olju Bećković za ministra prosvete. Ukoliko to ne, onda bi je trebalo pozvati kao medijatora na pregovore sindikata i ministarstva i ne odustajati od pitanja i zahteve i jednim i drugim dok se konačno ne dogovore i počnu rešeavati suštinske probleme u prosveti.
A problemi nisu SAMO U PLATAMA. Problemi su:
- odnos poštovanog ministra prema prosvetnim radnicima,
- nemanje sluha za to da se ja lično osećam neprijatno kad molim roditelje za bele papire za štampanje,
- što štampam kod kuće nastavne listiće,
- što kupujem osnovna sredstva za rad, krede ili flomastere za belu tablu,
- što kod kuće koristim telefonski internet da bih se spremila za čas ( zaista mi je izdatak 1500 din. za brži net)
- što moja deca ( školska) nemaju salu za fizičko,
- što idem na seminare vikendima, a predavači iz ministratsva dobijaju dnevnice po 100 evra
- što opet prosvetne radnike tretiraju kao eksperimentalne zečeve i uvode inkluziji, a nisu šire društvo pripremili za taj proces, niti imaju novca za to
- što se pretvaram u administrativnog radnika, a sve se manje bavim decom
- što su naše kompetencije umanjene
- što smo zaboravili na vaspitnu ulogu škole
- što nisu razdovijili žito od kukolja po školama
- što ljudi rade prekovremeno i nisu plaćeni za to
- što ne nagrađujete i motivišete one koji zaista rade
- što su megatrendovskom matematikom umanjili ljudima plate bez ikakve računice- smanjili su celu platu, a ne samo neodržanih 15 min. od časa
.......
A sindikati:
- što su loše vodili štrajk
- što su svojom borbom u okviru samih sindikata, razjedinili prosvetne radnike
- što ne znamo gde nam je novac od članarina i što ljudima koji su sad ostali bez plate niste makar isplatili jednokratnu pomoć ( bar da ste to dali pomoćnom osoblju koji je na minimalcu)
- što sindikalni poverenici postaju političari, a zaboravljaju suštinu sindikalne borbe...

sanchi

pre 13 godina

Gledala sam sinoc emisiju i slazem se sa komentarima da Obradovic treba da da ostavku! Covek je nesposoban za ministra! Imam 24 godine i po zanimanju sam dipl.filolog-master...Radim kod privatnika za platu od 18000 i kinje me nenormalno, ponizavaju i sl. Ali sta cu, posla i struci nema, a svuda sam konkurisala!Bila sam cak stipendista i Fonda za mlade talente, ali eto to je Srbija! Tako da se ne slazem sa jednim komentarom da kao pripravnike ne treba dovoditi jer treba mnogo vremena dok se ne formiraju kao nastavnici! Samo da pitam, a kada cemo se formirati kada nam ne daju sansu? Jos jedna stvar - i treba da strajkuju svi u drzavi! Ovo se vise ne moze izdrzati! Treba uzeti sve do poslednjeg dinara! Zasto ne stede na automobilima,npr. - znate li kakvi i u kojem brojem broju je parkirano ispred Palate Srbije!!!! Srbija gladuje, a oni se luksuziraju! Sramota! Uzas!

Зоран

pre 13 godina

Па нормално, само државnе службе штрајкују по Европи, Енглеској, Немачкој, Србији, Балкану, ГРЧКОЈ. Приватници не штрајкују, нити радници њихови. Али, овде у САД не штрајкују ни у државној служби. Овде је премија добити државну службу, мада ја не видим неки посебан разлог. Први је да раде као коњи. Кад одем у УСПС (њихову пошту), то се лети. Кад одем да дајем отиске прстију за зелену карту, онај кљуца радника: Само си 6 урадио са сат времена? Мало. Овај се презнојава, гута кнедле,... Какво црно државно, па овде је државно још мало горе него код приватника. Никад не би рекао да је државно. А у Србији је државна служба статусни симбол. То је доказ памети, знања, поштења, али и "СПОСОБНОСТИ". Нећете ви још дуго тамо, ако не промените вреднопсти.

Miki

pre 13 godina

U potpunosti se slažem sa komentarom, Odakle? Iz koferčeta? Dodao bi još platu guvernera 5000 евра i nenormalne plate i privilegije koje imaju svi zaposleni u Narodnoj banci Srbije. Imao sam priliku da slušam jednu ženu koja se hvali kakve sve privilegije ima njena kćerka koja tu radi, pa to je užas. Evo još jednog primera. Sinoć mi se hvali jedan moj poznanik da mu je žena napunila 35 godina staža i da ide u penziju. Zaposlena je u Poštanskoj štedionici. Ne znam koje radno mesto ima, ali znam da ima srednju stručnu spremu. Verovali ili ne za odlazak u REDOVNU penziju dobiće otpremninu od 11 plata, što iznosi, opet verovali ili ne, on reče oko 8000 evra. Koliko li je samo ovakvih privelegovanih u ovoj državi? U toj istoj štedionici,ako hoću da pogledam koliki mi je odobren iznos pozajmice moram da platim, jer to je o gle čuda, od skoro, "posebna usluga". O ostalim primerima pljačke ne bi ovom prilikom. Za rad ove Štedionic (čitaj pljačkaonice) nadležna je ta ista Narodna banka i ova nesposobna i pokvarena Vlada. Zašto se niko ne bavi sa njima. Pošto se vi gospodo sa B92 bavite istraživačkim novinarstvom, predlažem vam da jedan Insajder posvetite privilegijama u ovim i sličnim ustanovama. Bio bi to, siguran sam, veoma zanimljiv Insajder. Ukratko novca u ovoj državi ima mnogo više nego što nam se čini. Problem je što je taj novac nepravedno raspoređen, jer ovu državu vode lopovi, kriminalci i nesposobnjakovići. Partiotizam doživljavaju po principu "država to sam ja, i može mi se" i svi se oni "udenu" na po nekoliko mesta i tako sakupe po par ili ko zna koliko hiljada evra svakog meseca. Nije novokomponovani demokrata Žarko Obradović nikakav izuzetak.

ljubisa

pre 13 godina

Definitivno ministar treba da podnese ostavku!Zasto?Zato sto svojim postupcima sve vise urusava proces obrazovanja.Zato sto kao ministar i profesor ima toliko velika primanja i ne moze deliti sudbinu prosvetnih radnika koji jedva prezivljavaju.Zato sto od 90 tih godina pa naovamo participira u vlasti a od tih godina pocinje maksimalno srozavanje skolstva.I jos hiljadu razloga da ministar ode.Svi koji smatraju da im se svidja i da sam u pravu neka to i potvrde.

DIKAN

pre 13 godina

Sunovrat svega je poceo sa SPS, pa ubrzano nastavljen 5. oktobra 2000. sa DS-om, a od pre 3 godine smo dostigli kulminaciju , tj. pakao sa njihovom koalicijom!

Зоран

pre 13 godina

Па нормално, само државnе службе штрајкују по Европи, Енглеској, Немачкој, Србији, Балкану, ГРЧКОЈ. Приватници не штрајкују, нити радници њихови. Али, овде у САД не штрајкују ни у државној служби. Овде је премија добити државну службу, мада ја не видим неки посебан разлог. Први је да раде као коњи. Кад одем у УСПС (њихову пошту), то се лети. Кад одем да дајем отиске прстију за зелену карту, онај кљуца радника: Само си 6 урадио са сат времена? Мало. Овај се презнојава, гута кнедле,... Какво црно државно, па овде је државно још мало горе него код приватника. Никад не би рекао да је државно. А у Србији је државна служба статусни симбол. То је доказ памети, знања, поштења, али и "СПОСОБНОСТИ". Нећете ви још дуго тамо, ако не промените вреднопсти.

pipi

pre 13 godina

Sit gladnom ne veruje...tako je i ovde prica...Prosvetni radnici su iskolovali ovu drzavu.Dragi ministre,i vi ste bili djak u skolskoj klupi,pa na osnovu onoga sto ste,u istoj,naucili danas zaradjujete tolike pare!Ni jedna drzava u kojoj stubovi drustva-zdravstvo,prosveta,pravosudje,nisu placeni kako treba,nije opstala i funkcionisala kako treba...Dok drzava gleda sebe sve ide preko ledja naroda...

goga

pre 13 godina

Zakon, zakon, ministre, treba menjati! U njemu su vec roditelji protiv nasatvnika, djaci raspusteni i samovoljni, direktori osioni i diktatori, a nastavnicima je PREDVIDJENA uloga poltrona. A sto se tice uloge ministarstva, ona je da zaposljava partijske ljude, prevashodno ,,demokrate,, I DA IM TU OBEZBEDI FOTELJE DO PENZIJE.

Branko

pre 13 godina

Pitanje je na mestu ali ono netreba da se postavi narodu već vlastima. Pre deset godina kada su "demikrate" (lopovi, lažovi, varalice i psihopate) dolazile na vlast narodu su obećavali kule i gradove. Sada nakon desetogodišnje pljačke i uništavanja svega čega su se dočepali postavljaju pitanje narodu "odakle para?". Srbija je sada zaduženija od bivše SFRJ a zadužile su je "demokrate" kako bi finansirale svoje nesposobne rođake i prijatelje. Sada je teško dobiti nove zajmove a stari nema od čega da se vrate jer dobijen novac za razvoj je proćerdan i opljačkan. O kavom rasipanju (pljčki) je reč najbolje se vidi na potrebnim parama za rekonstrukciju Gazele. Prvo je trebalo oko 33 miliona Evra da bi ta cena skočila na 57 miliona Evra. Tako da Obradović ako nezna gde su pare neka pita Đilasa prvo za Gazelu a posle i za most kod Ade. I tu je nešto nakaradno kad se tvrdi da nisu uračunate prilazne saobraćajnice pa meni zvuči kao kad bih kupio kaput i na kasi da doznam da u cenu nisu uračunati rukavi i da za njih mora da doplatim.

Danijela

pre 13 godina

Ko je gledao sinoc Utisak nedelje mogao je da zakljuci da je ovajk strajk osudjen na propast. Predsednici dva sindikata se prema dragom ministru ponasaju vrlo snishodljivo. Njih trojca se medjusobno podrzavaju, ulizuju jedan drugom. A izjave ministra su sramota za coveka sa titulom univerzitetskog profesora. Olja ih je razbila!
Strajk je sigurno ostavio rupe u znanju dece, a kostao je prosvetne radnike i mentalno i finansijski.
Kao magistar psihologije primila sam polovinu plate za februar 14 000 din. Sta reci vise, osim da cu da palim odavde!

Milan

pre 13 godina

U potpunosti podrzavam novonastalo udruzenje roditelja.Mora jednom da se stane na put svemu ovome, jer pre svega prosvetari odbijaju da shvate da sve ovo sto rade ide na stetu dece, i godinama preko njihovih ledja ostvaruju svoja potrazivanja, ta nebriga i nezainteresovanost dovoljno govori o kakvim se ljudima radi.Nemojte sad samo o tome kako je profesorski posao tezak, ima i mnogo tezih, samo ljudi iz vise razloga nisu u stanju da ostvare svoje zahteve...Bas bih voleo da neko od njih zaglavi kod nekog privatnika, mogli i tada da strajkuju samo sa otkazom u ruci...

Alex

pre 13 godina

Postovani prosvetni radnici, ja sam 50 godišnjak (diplomirani inženjer elektronike), moj sin ide u VIII razred (pred maturom je), moja majka je bila profesor u osnovnoj školi.
Obrazovanje, koje smo mi imali pre 40 godina, počevši od osnovne, srednje škole, pa do fakulteta se ne može porediti po kvalitetu sa ovim sadašnjim. Hoću da kažem da je onda bilo drastično bolje. Plata, koju je imala moja majka je bila vrlo skromna, oko 75% plate u privredi.
Da iznesem još neke činjenice, prvu sam već izneo.
Knjige koje koristi moj sin, većinom izdate od Zavoda za udžbenike (monopolski položaj - po direktivi direktora) su nerazumljive i neprilagođene uzrastu, vidi se pisane na brzinu, da neko odradi tezgu i slično.
Pitanje:
Da li vaš štrajk podrazumeva i poboljšanje kvaliteta knjiga, da li se bunite zbog toga što vam ne dozvoljavaju bolji izbor boljih knjiga?
Ja sina spremam matematiku i fiziku (knjiga katastrofa), moj brat hemiju (brat je farmaceut), majka biologiju, uzimamo privatne časove iz srpskog i stranih jezika.
Kvalitet nastave je užasan i pored toga što u odelenjima ima oko 20 tak đaka (u moje vreme i preko 30, u gimnaziji i 40).
U moje vreme su profesori fizike, hemije, biologije izvodili oglede. Moj sin ih do sada nije imao nijedan, sem jednog iz hemije. Hocete da kazete da nemate instrumente? U ovom mom konkretnom primeru, nije tacno, bio sam u kabinetu fizike, pun je instrumenata, na kojima "leži" prašina. Predavanja profesora se svode najčešće na power point prezentacije sa racunara, koje naravno učenici ne dobijaju.
Ok, hajde da razumem da ni deca nisu kako što su nekad bila, da se onda više poštovao profesor, ali dragi profesori, vi kao intelektualna elita, morali bi da prvo pocistite u svom dvoristu.
A iskreno, posto poznajem situaciju u privredi, tu para nema, slede nova otpustanja, vase povecanje plate, podrazumava samo nova zaduzivanja, Telekom nije prodat i verovatno nece, tako da povecanje vasih plata, povlaci povecanje plata i u zdravstvu, i u ostalim javnim preduzećima, tako da imamo apokalipsu u najavi.
Ili cemo morati da pokrenemo pravu stvar, pa da svi izadjemo da bi pokrenuli prave i korenite promene?
Da se razumemo i da budem potpuno jasan, dragi prosvetni radnici, za obrazovanje moga deteta imate malo zasluga, zasluga je pre svega moje porodice i nasih mogucnosti da mu platimo privatno profesore (jedan dvocas=10 eura). Bez obzira na to smatram znacajnom vasu ulogu u obrazovanju ostale dece i sjajnih učitelja. I naravno zbog svoje majke.
Ne znam pravila strajka, ali hajde, da se zapitate nije li malo preterano, da zbog vas učenici moraju da nadoknadjuju nastavu vikendom, da se dovodi u pitanje matura, prijemni i slicno. Vas komentar moze biti da deca ionako nista ne uce, pa da nema veze.
Ali zasto ne biste strajkovali popodne, vikendom, kada se zavrsi skolska godina? Iz prostog razloga sto onda gubite ucenjivacki polozaj.
Čudite se, kako Ministar ima pravo da umanjuje platu?
Pa jel su odrađeni casovi, jeste li gledali filmove o sindikatima, sindikat je u obavezi da vam isplati razliku, sindikat snosi rizik pokretanja štrajka i gleda u svoj fond koliko moze da traje strajk. Ovi sindikati su smejurija, kako dozvoljavate da vas takvi ljudi vode?

James Bond

pre 13 godina

Gledao sam sinoć emisiju i moram priznati da me je Olja Bečković razočarala sa svojim nastupom, pitanjima, uprošćavanjem, banalizacijom, površnošću pitanja, a onda olakim prelaskom preko odgovora na drugo pitanje. Nije mi jasna država. Treba joj više hrabrosti u odlukama i nastupu njenih predstavnika. Situacija je kranje jasna i prosta. Država je poslodavac, kao i privatnik, i ona za taj i taj posao nudi toliku platu. Kome se sviđa, odgovara, nema šta drugo, on prihvata, kome se ne sviđa on traži nešto drugo, bolje plaćeno (kod privatnika, u inostranstvu, pokreće sopstven biznis...). Ko je završio geografiju i ne odgovara mu plata koju mu nudi država, on odlazi kod drugog poslodavca (privatnika), u neku turističku agenciju na primer, traži posao tamo, ako mu se i to ne sviđa, on traži dalje, na kraju pokreće sopstveni biznis (u struci ili ne)..i tako redom. Istoričar koji neće da radi u prosveti on traži posao u nekom Muzeju, Istorijskom arhivu, nekom mediju, ili radi nešto privatno..i tako redom. Ljudi, para nema i neće ih ni biti onoliko koliko svakom od nas treba i koliko se mi nadamo.

бт

pre 13 godina

Обрадовићу, како год се окренете враћате се на просту ствар - ова држава није толико богата да можете немилице да је поткрадате а да остане и за грађане. Чим престанете са својим злоупотребама, са намештањем беспотребних послова за фирме својих партијских другова по систему "ти мени - ја теби", са исплаћивањем 24-часовног ангажовања за машине које раде само 16 сати, са преплаћивањем куповине половних вагона, са непотребним штампањем нових и нових издања уџбеника сваке године, са запошљавањем ваших сестричина и зетова којекуда по јавним предузећима... видећете како ће се одједном појавити паре и за професоре и за рударе и за лекаре и за субвениције пољопривреди и за све остало. Само већ једном престаните са злоупотребама господине Обрадовићу.

Marko

pre 13 godina

Ministre, štrajkačima ponudite onoliko koliko je realno moguće, bilo to 2, 3, 5 ili 10 procenata, a ako odbiju - najurite ih iz škola!

Dosta je bilo iživljavanja nad decom!

da sam roditelj

pre 13 godina

Da sam roditelj školskog deteta, iskreno, ne bi mi najveći problem bio taj što su skraćeni časovi već:

- to što mi dete sedi u klupi po 5 - 7 školskih časova i tako uništava svoja leđa iako bi isto, a možda i veće znanje steklo sa najviše 5 školskih časova dnevno - znači PROGRAM NASTAVE je loš - ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

- to što mi dete ne može da ima bar 2 od 3 glavna obroka kući, tako da je osuđeno na nezdravu, brzu hranu (pekare, ćevabdžinice, razni burgeri i donaldsi... - raspored časova nije dobro osmišljen (preveliki broj časova, premali broj učionica...) - ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

- to što se moje dete od najmlađih dana uči da se uspesi postižu ne radom već uz vezu i potplaćivanje - nastavnici su prisiljeni da deci daju visoke ocene na pritisak roditelja i/ili direktora škole -
ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

Mislim da je ovo već dovoljno, da roditelji izađu na ulice i zahtevaju od ministra prosvete ozbiljne promene u kvalitetu nastavnog programa, rasporeda i broja školskih časova, načina ocenjivanja... ili da da ostavku jer je NESPOSOBAN da njihovoj deci pruži nastavu koja pruža znanje a ne narušava zdravlje.

marija djakovic

pre 13 godina

Tokom sinocna emisije "Utisak nedelje",koju je maestralno vodila Olja Beckovic,sa iskrenim zaljenjem smo svi mogli da vidimo da nesretni ljudi koji rade bilo koji posao u ovoj zemlji nemaju nikakvu zatitu.Predstavnici sindikata su krajnje neubedljivo pokusali da nas uvere,kako,osim poprilicnog novca koji primaju,obozavaju svoje clanove i iskreno im je zao sto su im plate jos manje,i zrtvuju se zanjih!Ne znam kako ih nje sramota!Rugaju se i nama roditeljima,i djacima,a najvise svojim clanovima.A tek ministra ne zanima ama bas nista.Nadam se da ce ponovo da se prehranjuje istovarom kamiona!
E,a mene interesuje moje dete.Fakultetski obrazovana,kao i suprug,mnogo bolje mu objasanjavam gradivo nego neki profesori.Ujutru revnosno ide u skolu,nema ni jedan izostanak i NECE ICI SUBOTOM,PRAZNIKOM,MOJE DETE JE SVOJE OBAVEZE UREDNO ISPUNJAVALO!
Kome sve ovo ide u prilog?

javni servis

pre 13 godina

"Po njenim rečima, roditelji su ostavljeni na „cedilu” u svim školama u kojima je bila obustava nastave jer nisu imali alternativna rešenja za čuvanje dece, niti njihovi poslodavci odobravaju odsustvovanje s posla da bi čuvali decu koja ne idu u školu zbog štrajka."

škola je odavno postala babysitting service.

DIKAN

pre 13 godina

Sunovrat svega je poceo sa SPS, pa ubrzano nastavljen 5. oktobra 2000. sa DS-om, a od pre 3 godine smo dostigli kulminaciju , tj. pakao sa njihovom koalicijom!

Alex

pre 13 godina

ima para kad bi limitirali ministarske plate u skladu sa situacijom, kada bi drzava naplatila sve poreze, kada bi Obradovic i njegove kolege radile samo jedan posao, kada bi svi lopovi, kriminalci i ratni profiteri bili procesuirani i oduzeta im sva imovina, kada ne bi kupovali avione, automobile i ko zna sta jos za ovu ne sposobnu vladu i bednog predsednika, kada bi politicke partije ne bi bile finansirane iz budzeta, kada ne bi dozvolili aferu satelit, miladina kovacevica, dulica, kolubaru, galeniku, zeleznice srbije, kosovo ....itd. spisak je kilometarski. Cela ne sposobna vlada do podnese ostavku zajedno sa premijerom i predsednikom.

Marija

pre 13 godina

"i zahtevati ili da se nastava normalizuje i ukinu prijemni ispiti ili da ministar dr Žarko Obradović podnese ostavku."

Racunajte i na moju podršku!!!

deni

pre 13 godina

Muka mi je od onih koji stalno pričaju koliko plaćaju privatne časove.Ja sam prosvetni radnik i držim privatne časove samo zato što ne mogu da preživim od plate(čitaj:nemam čime da prehranim decu u pubertetu)...na garderobu i obuću smo odavno zaboravili...Moja deca ne idu na privatne časove,a imaju sve petice i služe za primer.Prema tome,naučite decu da rade nešto i kod kuće,a ne da "vise" na facebook-u.

Ivan Sudec

pre 13 godina

Posle «Utiska nedelje» vidimo ko nam «izvodi» narod na ulice. E narode, narode, njima je malo i 1500 evra a nama «stiropor» i još sa podsmehom kažu kako će sa stiroporom da izvode kojekakve «kerefeke». Neka to rade sebi i svojoj deci a nama i našoj deci treba normalan život. Zato im narode kaži NE!

ciccone2205

pre 13 godina

Posto Ministar placa prema ucinku i prosvetarima skida sa plate, mogla bi se i njemu plata odrediti po ucinku i uopste ne isplatiti, jer kanda, ne radi mnog, odnosno NISTA!

krsto

pre 13 godina

Slusao sam sinoc ministra u emisiji kod Olje Beckovic i nikako da ga shvatim zasto prodaje svoj obraz,ugled, tezgareci tamo gde ne bi smeo da bude i gde mu kao minstru mesto nije .Jer jedan mistar a dve ,tri plate,prodaja ugleda,sukob interesa....Napravili su drzavu za i spram sebe,a a svi ostali palite.
Dokle bre bando da nas jasete?Nece da moze jos dugo ovako....
Krsto

Savetnik

pre 13 godina

Drago mi je da se gospodinu ministru Obradoviću povratio sluh. Drago mi je da do njega počinju da dopiru informacije i da počinje da ih obrađuje. Kako vidim sada ne može da smisli gde da nađe pare. Evo nekoliko predloga:

1. Prestanite da pljačkate države na svim nivoima, a prvo na najvišim.
2. Prestanite da postavljate nesposobne ministre, po političkoj liniji.
3. Prestanite da nas smarate sa slučajevima kao što su Đajić, Ceca i sl. Fokusirajte se tamo gde zaista treba, tamo gde ima para, naših para, u vašim džepovima.
4. Prestanite da šaljete vašu decu na školovanja po belom svetu, o našem trošku.

1. Počnite da radite svoj posao, ako umete. Ako ne umete, sklonite se.
2. Počnite da snosite odgovornost za rezultate svoga rada.
3. Počnite da poštujete zakone koje donosite.

Kao što vidite, nije komplikovano. Pogotovo nije komplikovano za vas gospodine, profesora, ministre Obradoviću. Vi ste se pokazali kao potpuno nesposoban političar i nema razloga da se sekirate. Pošto već imate drugi posao, na uglednom Univerzitetu Pali, sklanjajte nam se sa očiju i učite decu kako ne treba da rade, jer u tome imate dosta iskustva.

za pocetak, evo odakle

pre 13 godina

Odakle? Za pocetak smanjite plate agencijama koje vam pune partijske budzete a za uzvrat im dozvoljavaju da isplacuju kriminalno i bezobrazno velike plate (primer RATEL - prosek oko 150.000), isplacuju 13. platu, trose na izmisljena sluzebena putovanja... Zamislite, zaposlite se kao PRIPRAVNIK u RATEL-u i odmah imate platu kao 4 PROFESORA ili 2 LEKARA SPECIJALISTE ili 1 MINISTAR. Ponavljam, kao pripravnik! A kada prodje pripravnicki, onda taj sitni i bedni cinovnicki posao bude bolje placen od posla PREDSEDNIKA REPUBLIKE!!!

Ana

pre 13 godina

Kako odakle pare ??? Pa za početak bi mogli političari sebi da smanje plate, pa bi se od toga mogle povećati plate onima koji žive na ivici egzistencije!!! Nepravda u državi, pa to ti je....

A mi nezaposleni, ne znam šta ćemo ?!!!!!!!

martam

pre 13 godina

Odakle? Odande odakle nameravaju da još doture para strankama iz budžeta! Eto odakle...Kako ih samo nije sramota da budu toliko bahati... (nisam iz prosvete...)

tabasco pit

pre 13 godina

uf, uf, uf,...
koliko samo nepoznavanna materije i u medijima i u ministarstvu i kod strajkaca i na ovom sajtu u komentarima...

Predlozi koje svi spominju kao mogucnost punjenja budzeta (Miladin, Kolubara, Bobicka, avioni, kamioni,...) dakle bas svi predlozi zajedno nisu dovolji za JEDNU mesecnu platu radnika u prosveti (dakle ni za 10% povecanja).Znaci, sve sto se navodi, radnici u prosveti potrose za manje od mesec dana.

Jedino sto moze da napuni budzet jeste privreda, a da bi to uradila, mora da se oslobodi preskupe drzave, sto znaci otpustanje i smanjenje plate drzavnim sluzbenicima. Dakle, smanjenje, a ne povecanje, ako neko zeli da ova drzava uopste ima perspektivu...

i za kraj, da ne budem pogresno shvacen - naravno da trebamo da sprecimo dalje Miladine, Kolubare, korupcije, gluposti na koje se trose pare, ali ko kaze da sve to treba da ide prosvetarima? Ko kaze da za taj iznos ne treba smanjiti namete privredi?

Ako nam ovakvi uce decu, ako im ovakvi pripremaju nastavne programe, ako i ovakvi komentarisu i prate u medijima, nije ni cudo da se ovakvi komentari postavljaju na najcitanijem i najboljem sajtu u drzavi. Dakle, nama fali obrazovanje, znanje i red velicina u svakom smislu...

mik

pre 13 godina

"Doveden je u pitanje samo kvalitet nastave i znanja koje đaci dobijaju, ali ne i održavanje školske godine"
...znaci bitno da se odrzi skolska godina, a ja mislila da je najvaznije da djaci nesto nauce.

Serdjo

pre 13 godina

A odakle logika da se svi troškovi Javnih Preduzeća uskladjuju sa nekakvim rastom od 13 procenata za prošlu godinu? Zanimljivo je da se u Srbiji samo troškovi i obaveze uskladjuju, a prihodi zamrznuti. Perverzno podizanje cena i kada euro raste i kada euro pada, samo govori o bahatoj i podloj prirodi većine privrednika kojima nikada nije dosta. Još kada se doda lopovluk ministara i ostatka vlasti, koja se svuda ugradjuje masnim procentima, naravno da ne može ništa da ostane. Cene osnovnih životnih namirnica treba kontrolisati, uz ekonomsku računicu i isplativost, koja ne bi pokrivala enormne milionske zarade pojedinaca. Ne mora se piti viski i jesti kavijar, ali cene mleka, mesa, hleba i još svega nekoliko životnih namirnica moraju biti ujednačene i ekonomski neopterećene perverznim i bahatim bogaćenjem. Zbog čega čoko-moko i svaki sladoled, sličice i dečiji albumi, imaju istu cenu u Tempu, Rodiću i na svakom kiosku, a cene mleka variraju i po 30 procenata. Dosta bre...

Jelen

pre 13 godina

Pa ako drzava nema para, gde su pare? Jesu li sve pare otisle na most (citaj dzepove), ili se nesto cudno desava, da li ste racunali na telekom? Objasnite nam zasto para nema samo u Srbiji i zasto je kod nas gorivo i jos mnogo taksi najskuplje u Evropi i svetu?

andrej

pre 13 godina

a kako je bila ona vest od juce-prekjuce da politicke stranke(paraziti)traze duplo vise para iz budjeta nego do sada,i da je srbija medju samim vrhovima u finansiranju stranaka iz budjeta?!pitanje sta ce strankama toliko novca?jel od stranaka dolazi hleb,zdravstvo,prosveta,energetika?ja licno koliko vidim od stranaka dolaze samo **** lezilebovici kojima nije bitan narod ni drzava vec samo licno bogacenje.
podrska strajku i do zadnjeg za revoluciju da se ocisti srbija od lopova!

Зоран

pre 13 godina

Моји родитељи били просветари, сада су пензији. Сећам се да су причали да су увек имали ниже плате од људи у привреди са истом школом. То је био СОЦИЈАЛИЗАМ. Сад, у српском "капитализму" просветари имају више плате од привреде и буне се. То може само у Србији.

Млади Професор

pre 13 godina

Као млад професор могу да кажем да у овој земљи влада један хаос и јавашлук који дефинитивно одговара онима који су на власти. Јер да им не одговара неко би почео да сређује ствари. Куд год да кренете немате нашта здраво да станете и да се ослоните. Ако верујете синдикатима ви схватите да "Србија која има" и која је добро ухлебљена објашњава како живи "Србија која има за основне потребе". Ако верујете влади схватате да за неке има а да за неке нема или да за неке има много а за неке ништа. Ја сам свестан да људи раде за много мање новца. И мој отац ради за 15.000 непријављен. Са професорском платом од 33.000 динара (VI степен), ја могу да платим обавезе и да имам за храну, и да ми остане нешто мало. Не знам какве ви примере имате и видите у животу. Не знам на ког професора мислите кад кажете да он зарађује много или мало ради, јер примера је свакаких. Ја имам колегу који има плату од 40.000 троје деце и жену која не ради. Ја бих волео да чујем колика је то плата и да се једном сложимо колико би то требало да има особа за нормалан живот. За живот достојан човека. Колику плату треба да има човек да би створио породицу. Да ли је луксуз отићи у позориште, биоском, да ли је луксуз извести децу и жену у ресторан. Шта ми проглашавамо за богатство - могућност да платиш рачуне и да имаш за храну и да молиш бога да ти се нешто не поквари у кући.
Ствари су врло просте сви хоћемо већу зараду и послодавац треба да нађе паре али не тако што ће да продаје имовину, тако што ће да позајмљује паре и да се задужује - већ тако што ће средити стање у привреди. Тако што ће избалансирати трошкове, направити реформу, средити и уредити ствари у привреди, образовању, правосуђу...
Тако што ће направити законе и правила која успостављају ред и чине систем стабилнијим а не законе који праве још већу пометњу и хаос. Међутим, ми имамо људе на главним позицијама који су од друштва, народа и државе научили само да узимају а веома мало да дају...

GlasOfRazum

pre 13 godina

Podignite te plate vise, deca nam stradaju ovim gubitcima casova i promenom radnih navika. Znate li koliko ce im trebati da se uhodaju kada casovi bud krenuli normalno? misli li neko na to? mislite li na to ministre ili mislite samo na platu koju primate na megatrendu. trebaju li nasa deca da pale odavde?

sd

pre 13 godina

Gospodo prosvetari glasali ste za ovu vlast i sad morate da trpite.Da li placate porez na privatne casove? Da li su sindikalcima umanjena primanja iz sindikata posto je clanstvo primilo manje zarade? Kolike su Vam dnevnice za ekskurzije i rekreativne nastave? Ko potpisuje ugovore sa turistickim agencijama ?Deca ispastaju a roditelji ce morati sve to da plate.

Kvalitet

pre 13 godina

@Krsto: Zar mislite da nas ministar poseduje kvalitete da radi na nekom drzavnom fakultetu? Pogledajte njegovu bibliografiju. Sve ce Vam biti jasno.

sd

pre 13 godina

Gospodo prosvetari glasali ste za ovu vlast i sad morate da trpite.Da li placate porez na privatne casove? Da li su sindikalcima umanjena primanja iz sindikata posto je clanstvo primilo manje zarade? Kolike su Vam dnevnice za ekskurzije i rekreativne nastave? Ko potpisuje ugovore sa turistickim agencijama ?Deca ispastaju a roditelji ce morati sve to da plate.

Nenad, Vranje

pre 13 godina

Dosta više slušamo ministra kako nema pare. Pa nije to jedini razlog zašto prosvetni radnici štrajkuju. Do sada ni jednom radniku koji je otišao u penziju nije dao otpremninu, ni jednom radniku nije dao jubilarne nagrade. Nije prihvatio ni jednu tačku u kolektivnom ugovoru koja se tiče izmene koeficijenata, jubilarnih nagrada, inkluzije. O zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sa sindikatima je razgovarao samo 15 minuta. Čuli smo ga sinoć da o svojoj plati na univerzitetu nije hteo ni da šušne, a gde je tu plata koju dobija kao ministar prosvete, a kamo li pare koje dobija od izdavačkih kuća i raznih upravnih odbora javnih preduzeća.Videli ste ga sinoć kad su spomenute pare za finansiranje stranaka kako se ponašao kao da od njega nenko nešto uzima. Velika sramota.

Nena

pre 13 godina

(sd, 28. mart 2011 13:14)
Konacno da se slozim sa nekim ko kritikuje prosvetare. Tacno je ja sam nastavnik, glasala sam i na taj nacin ucestvovala u kreiranju ove vlasti ali zato imam pravo istu da kritikujem jer nisam zadovoljna. A kada su u pitanju ekskurzije ja sam da se iste ukinu kao i dosta mojih kolega jer su potpuno besmislene. Ali dobro se pitate, ko zakljucuje i potpisuje te ugovore sa agencijama. Nastavnik sigurno ne. I ko sve ima vise koristi od ekskurzija? Pa , zasto ih Ministarstvo ne ukine? A kad su te dnevnice u pitanju, koje su svima trn u oku, pitam da li bi iko vodio 30 pubertetlija bilo gde a da je odgovoran za njih , bez ikakve nadoknade? Kada sam na roditeljskom sastanku u sali ponudila svoje dnevnice nekom od roditelja da vodi decu na ekskurziju umesto mene, jedan od njih rece:"Hvala lepo! Тaj dan se taman dobro odmorim. "
Koliko znam svi za sluzbena putovanja dobijaju dnevnice, a sednu u sluzbeni auto pa na put....

mira j kumodraz 2

pre 13 godina

Pa na primer smanjite broj poslanika kao sto je predlozila Srpska napredna stranka i eto novca u budzetu. Bilo bi lepo da bar krenemo od neceg. Ipak nam ti ljudi obrazuju decu.

Mala Sirena

pre 13 godina

Vlast bi trebala ako vec nema novca da izdvaja mesecno od svojih plata za nastavnike koji nam cuvaju i obrazuju decu! Zar ce zbog ovog rezima i deca da nam ispastaju?

milutinac

pre 13 godina

Strasno je sta nam je ova vlast uradila! Sve ovo sto su pokrali ce se osecati decenijama unapred. Zar treba da Srpska deca ostanu neobrazovana zahvaljujuci vladi????

TIKI

pre 13 godina

MINISTRE MISLIM A ĆETE VI SA SVOJIMA DA PALITE IZ SRBIJE KADA VAS NAROD POJURI.
MINISTRE KO VAM JE MASKOTA VAŠE ŠKOLE KOJA ESTRADNA ZVEZDA.
MINISTRE TU SI DA VODIŠ I BRANIŠ ŠKOLSTVO A NE DRŽAVNU KASU.
MINISTRE MOJ KOLIKA JE VAŠA PLATA 230.000DINARA ZNA NAROD SVE.
OTKUDA PARE ZA TOLIKE PLATE

zoran

pre 13 godina

kako te bre ministre nije sramota da dajes takve izjave,nema se para da se narodu povecaju plate,pa kako ima para da se tebi obezbeedi ogromna plata i ne samo tebi nego svim politicarima,za to ima para,a da li si se zapitao od cega ce narod da zivi,i da li ima on para,briga tebe za to,znas samo da kazes da drzava nema para,a to je laz,para ima,ali politicari nenormalno kradu,i zato narod vise ne moze ni da prezivljava a ne da zivi.sto se ne zapita od cega ce narod da placa dazbine,ako je tako onda narod treba da se ugleda na tebe i da kaze da nema para da plati nista sto i jeste tako,onda necemo nista da placamo.

Marko

pre 13 godina

Ministre, štrajkačima ponudite onoliko koliko je realno moguće, bilo to 2, 3, 5 ili 10 procenata, a ako odbiju - najurite ih iz škola!

Dosta je bilo iživljavanja nad decom!

Milan

pre 13 godina

U potpunosti podrzavam novonastalo udruzenje roditelja.Mora jednom da se stane na put svemu ovome, jer pre svega prosvetari odbijaju da shvate da sve ovo sto rade ide na stetu dece, i godinama preko njihovih ledja ostvaruju svoja potrazivanja, ta nebriga i nezainteresovanost dovoljno govori o kakvim se ljudima radi.Nemojte sad samo o tome kako je profesorski posao tezak, ima i mnogo tezih, samo ljudi iz vise razloga nisu u stanju da ostvare svoje zahteve...Bas bih voleo da neko od njih zaglavi kod nekog privatnika, mogli i tada da strajkuju samo sa otkazom u ruci...

Зоран

pre 13 godina

Па нормално, само државnе службе штрајкују по Европи, Енглеској, Немачкој, Србији, Балкану, ГРЧКОЈ. Приватници не штрајкују, нити радници њихови. Али, овде у САД не штрајкују ни у државној служби. Овде је премија добити државну службу, мада ја не видим неки посебан разлог. Први је да раде као коњи. Кад одем у УСПС (њихову пошту), то се лети. Кад одем да дајем отиске прстију за зелену карту, онај кљуца радника: Само си 6 урадио са сат времена? Мало. Овај се презнојава, гута кнедле,... Какво црно државно, па овде је државно још мало горе него код приватника. Никад не би рекао да је државно. А у Србији је државна служба статусни симбол. То је доказ памети, знања, поштења, али и "СПОСОБНОСТИ". Нећете ви још дуго тамо, ако не промените вреднопсти.

Зоран

pre 13 godina

Па нормално, само државnе службе штрајкују по Европи, Енглеској, Немачкој, Србији, Балкану, ГРЧКОЈ. Приватници не штрајкују, нити радници њихови. Али, овде у САД не штрајкују ни у државној служби. Овде је премија добити државну службу, мада ја не видим неки посебан разлог. Први је да раде као коњи. Кад одем у УСПС (њихову пошту), то се лети. Кад одем да дајем отиске прстију за зелену карту, онај кљуца радника: Само си 6 урадио са сат времена? Мало. Овај се презнојава, гута кнедле,... Какво црно државно, па овде је државно још мало горе него код приватника. Никад не би рекао да је државно. А у Србији је државна служба статусни симбол. То је доказ памети, знања, поштења, али и "СПОСОБНОСТИ". Нећете ви још дуго тамо, ако не промените вреднопсти.

James Bond

pre 13 godina

Gledao sam sinoć emisiju i moram priznati da me je Olja Bečković razočarala sa svojim nastupom, pitanjima, uprošćavanjem, banalizacijom, površnošću pitanja, a onda olakim prelaskom preko odgovora na drugo pitanje. Nije mi jasna država. Treba joj više hrabrosti u odlukama i nastupu njenih predstavnika. Situacija je kranje jasna i prosta. Država je poslodavac, kao i privatnik, i ona za taj i taj posao nudi toliku platu. Kome se sviđa, odgovara, nema šta drugo, on prihvata, kome se ne sviđa on traži nešto drugo, bolje plaćeno (kod privatnika, u inostranstvu, pokreće sopstven biznis...). Ko je završio geografiju i ne odgovara mu plata koju mu nudi država, on odlazi kod drugog poslodavca (privatnika), u neku turističku agenciju na primer, traži posao tamo, ako mu se i to ne sviđa, on traži dalje, na kraju pokreće sopstveni biznis (u struci ili ne)..i tako redom. Istoričar koji neće da radi u prosveti on traži posao u nekom Muzeju, Istorijskom arhivu, nekom mediju, ili radi nešto privatno..i tako redom. Ljudi, para nema i neće ih ni biti onoliko koliko svakom od nas treba i koliko se mi nadamo.

Зоран

pre 13 godina

Моји родитељи били просветари, сада су пензији. Сећам се да су причали да су увек имали ниже плате од људи у привреди са истом школом. То је био СОЦИЈАЛИЗАМ. Сад, у српском "капитализму" просветари имају више плате од привреде и буне се. То може само у Србији.

sd

pre 13 godina

Gospodo prosvetari glasali ste za ovu vlast i sad morate da trpite.Da li placate porez na privatne casove? Da li su sindikalcima umanjena primanja iz sindikata posto je clanstvo primilo manje zarade? Kolike su Vam dnevnice za ekskurzije i rekreativne nastave? Ko potpisuje ugovore sa turistickim agencijama ?Deca ispastaju a roditelji ce morati sve to da plate.

sd

pre 13 godina

Gospodo prosvetari glasali ste za ovu vlast i sad morate da trpite.Da li placate porez na privatne casove? Da li su sindikalcima umanjena primanja iz sindikata posto je clanstvo primilo manje zarade? Kolike su Vam dnevnice za ekskurzije i rekreativne nastave? Ko potpisuje ugovore sa turistickim agencijama ?Deca ispastaju a roditelji ce morati sve to da plate.

Nereligiozan

pre 13 godina

"...ali država nema dovoljno novca da im te zahteve ispuni."

MA NEMOJ??? A imate dovoljno novca za izgradnje onih džinovskih krstova na ulazu u gradove, za izgradnje sve mnogobrojnijih crkava, koje niču na svakom ćošku, ko pečurke posle kiše... Pa samo za crkvu je, prošle godine, iz budžeta (dakle od svih nas, poreskih obveznika) izdvojeno 6 i po miliona evra! A za prosvetu nema novca? Pa šta smo mi, pravoslavna džamahirija?

Lik

pre 13 godina

E stvarno mi idete na živce svi vi što kritikujete nastavnike...možda vama treba krajnja radikalizacija protesta pa da sve škole stanu...šta ćete onda?
Zaposliti nastavnike sa biroa...veću nebolozu nisam čuo...mislite da oni mogu da uče vašu decu kada ni sami ne znaju gde se nalaze...znate li koliko vremena treba da se oformi kvalitetni nastavnik a uz pomoć iskusnijih kolega...
A vi sto radite kod privatnika...pa što se i vi ne organizujete u sindikat na nivou zemlje nego ćutite, trpite i čekate da neko drugi umesto vas reši vaše probleme...e pa to se neće desiti.
Živite u teškoj zabludi, od izbora do izbora...dok se sami ne organizujete živećete u teškoj bedi godinama...ovome kraja nema, morate shvatiti da SVI moramo ustati ako hoćemo bolje.

eto odakle

pre 13 godina

Odakle? Iz koferčeta!

Od porodice Milošević, Miškovića, Beka, Kostića, Karića, Cece pa redom od svih ratnih profitera i kriminalaca oduzeti imovinu. Od onih koji su podmazani od strane Rusije da poklone NIS za tepsiju ribe, od vladika i mitropolita koji voze preskupe automobile, a ne plaćaju porez niti privređuju.

Evo još primera, da ne mislite da smo zaboravili.

30.000.000 € za vladin avion - 85.000 prosvetarskih plata!

3.000.000 € za pomoć SPC - 8.500 plata!

1.000.000 $ za Miladina - 2.000 plata!

620.000 € za Tadićev Mercedes i još dva po 30.000 za pratnju - 1.900 plata!

40.000 € za portrete u skupštini - 110 plata!

84.000 € godišnje za stan u Parizu - 240 plata!

25.000 € za Dulićev sajt - 70 plata!

4.000 € jedna Mesarovićkina plata - 11 prosvetarskih plata!

Novca dakle ima.

Spisak je poduži. Samo ovo gore pomenuto je 100.000 prosvetarskih plata!

Dajte novac ili idite sa vlasti.

Alex

pre 13 godina

Postovani prosvetni radnici, ja sam 50 godišnjak (diplomirani inženjer elektronike), moj sin ide u VIII razred (pred maturom je), moja majka je bila profesor u osnovnoj školi.
Obrazovanje, koje smo mi imali pre 40 godina, počevši od osnovne, srednje škole, pa do fakulteta se ne može porediti po kvalitetu sa ovim sadašnjim. Hoću da kažem da je onda bilo drastično bolje. Plata, koju je imala moja majka je bila vrlo skromna, oko 75% plate u privredi.
Da iznesem još neke činjenice, prvu sam već izneo.
Knjige koje koristi moj sin, većinom izdate od Zavoda za udžbenike (monopolski položaj - po direktivi direktora) su nerazumljive i neprilagođene uzrastu, vidi se pisane na brzinu, da neko odradi tezgu i slično.
Pitanje:
Da li vaš štrajk podrazumeva i poboljšanje kvaliteta knjiga, da li se bunite zbog toga što vam ne dozvoljavaju bolji izbor boljih knjiga?
Ja sina spremam matematiku i fiziku (knjiga katastrofa), moj brat hemiju (brat je farmaceut), majka biologiju, uzimamo privatne časove iz srpskog i stranih jezika.
Kvalitet nastave je užasan i pored toga što u odelenjima ima oko 20 tak đaka (u moje vreme i preko 30, u gimnaziji i 40).
U moje vreme su profesori fizike, hemije, biologije izvodili oglede. Moj sin ih do sada nije imao nijedan, sem jednog iz hemije. Hocete da kazete da nemate instrumente? U ovom mom konkretnom primeru, nije tacno, bio sam u kabinetu fizike, pun je instrumenata, na kojima "leži" prašina. Predavanja profesora se svode najčešće na power point prezentacije sa racunara, koje naravno učenici ne dobijaju.
Ok, hajde da razumem da ni deca nisu kako što su nekad bila, da se onda više poštovao profesor, ali dragi profesori, vi kao intelektualna elita, morali bi da prvo pocistite u svom dvoristu.
A iskreno, posto poznajem situaciju u privredi, tu para nema, slede nova otpustanja, vase povecanje plate, podrazumava samo nova zaduzivanja, Telekom nije prodat i verovatno nece, tako da povecanje vasih plata, povlaci povecanje plata i u zdravstvu, i u ostalim javnim preduzećima, tako da imamo apokalipsu u najavi.
Ili cemo morati da pokrenemo pravu stvar, pa da svi izadjemo da bi pokrenuli prave i korenite promene?
Da se razumemo i da budem potpuno jasan, dragi prosvetni radnici, za obrazovanje moga deteta imate malo zasluga, zasluga je pre svega moje porodice i nasih mogucnosti da mu platimo privatno profesore (jedan dvocas=10 eura). Bez obzira na to smatram znacajnom vasu ulogu u obrazovanju ostale dece i sjajnih učitelja. I naravno zbog svoje majke.
Ne znam pravila strajka, ali hajde, da se zapitate nije li malo preterano, da zbog vas učenici moraju da nadoknadjuju nastavu vikendom, da se dovodi u pitanje matura, prijemni i slicno. Vas komentar moze biti da deca ionako nista ne uce, pa da nema veze.
Ali zasto ne biste strajkovali popodne, vikendom, kada se zavrsi skolska godina? Iz prostog razloga sto onda gubite ucenjivacki polozaj.
Čudite se, kako Ministar ima pravo da umanjuje platu?
Pa jel su odrađeni casovi, jeste li gledali filmove o sindikatima, sindikat je u obavezi da vam isplati razliku, sindikat snosi rizik pokretanja štrajka i gleda u svoj fond koliko moze da traje strajk. Ovi sindikati su smejurija, kako dozvoljavate da vas takvi ljudi vode?

Daniela

pre 13 godina

Odakle? Evo par predloga:
- Da ne plaćate Zorici Bobić 4500 evra mesečno stan u Parizu
- Da vratite što je pokradeno u Kolubari
- Da ne povećavate izdvajanje za stranke iz budžeta nego da smanjite
- Da ne dajete za portretisanje hiljade evra
- Da ne daje Dulić za sajt hiljade evra
- Da ne gubite na tenderima (čitaj: trpanju u privatne džepove) milijardu evra godišnje
- Da Miladin vrati milion dolara
- Da ne štitite monopoliste (čitaj: Miškovića, Beka...) i time nam izbijate iz džepova gomile novca
- Da ukinete milion Vladinih agencija u kojima niko ništa ne radi a dobija platu
- Da kaznite direktore javnih preduzeća koji posluju sa ogromnim gubitkom, a ne da ih nagrađujete ogromnim platama i bonusima

Da nabrajam još?

Nisu prosvetari toliko nezahvalni i bezobrazni da traže neko ogromno povećanje plate a da u državi STVARNO para nema. Ne. Njima je (a verujem i mnogim drugima) samo muka od vašeg ponavlajanja kako para nema, a sa druge strane kod vas troši koliko ko hoće, nema nikakve štednje. Vašoj alavosti i pohlepi kraja nema! E pa ne može više! Trebalo bi svi da podrže prosvetu!

Nikola

pre 13 godina

Ja sam 24. marta 1999. zaustavljen u 8. razredu jer je počelo bombardovanje. Tada je cela moja generacija oslobođena prijemnih ispita kako za srednju školu tako i za fakultete.

Kakva su to sad neka nova vremena gde se zbog par nedelja štrajka traži oslobađanje od prijemnog pa su deca ugrožena? Jesu ona ugrožena, ali najviše zbog ovakvih koji ih "brane" i koriste ih za neke jeftine poene (sa obe strane).

Još nešto... Para u budžetu (na silu) za besplatne udžbenike ima (nema). Pa Pericin tata koji vozi Audi ima iste besplatne knjige kao i Jovicin tata koji živi na ivici siromaštva.

Toliko o gosn. ministru, Slobinom sledbeniku. A vi koji ga podržavate, slobodno nekad prošetajte do Slobinog groba u Požarevcu i odajte mu poštu.

Ivan Sudec

pre 13 godina

Posle «Utiska nedelje» vidimo ko nam «izvodi» narod na ulice. E narode, narode, njima je malo i 1500 evra a nama «stiropor» i još sa podsmehom kažu kako će sa stiroporom da izvode kojekakve «kerefeke». Neka to rade sebi i svojoj deci a nama i našoj deci treba normalan život. Zato im narode kaži NE!

MISA BAZA

pre 13 godina

Ministar ili nesto drugo?
Bili smo u tezim vremenima i nalazili resenja. Ovaj ministar trazi da mu narod da resenje i pare!Zar je to ministar, nadjite coveka koji ce naci resenje za probleme a ne filozofa!

deni

pre 13 godina

Muka mi je od onih koji stalno pričaju koliko plaćaju privatne časove.Ja sam prosvetni radnik i držim privatne časove samo zato što ne mogu da preživim od plate(čitaj:nemam čime da prehranim decu u pubertetu)...na garderobu i obuću smo odavno zaboravili...Moja deca ne idu na privatne časove,a imaju sve petice i služe za primer.Prema tome,naučite decu da rade nešto i kod kuće,a ne da "vise" na facebook-u.

Danijela

pre 13 godina

Ko je gledao sinoc Utisak nedelje mogao je da zakljuci da je ovajk strajk osudjen na propast. Predsednici dva sindikata se prema dragom ministru ponasaju vrlo snishodljivo. Njih trojca se medjusobno podrzavaju, ulizuju jedan drugom. A izjave ministra su sramota za coveka sa titulom univerzitetskog profesora. Olja ih je razbila!
Strajk je sigurno ostavio rupe u znanju dece, a kostao je prosvetne radnike i mentalno i finansijski.
Kao magistar psihologije primila sam polovinu plate za februar 14 000 din. Sta reci vise, osim da cu da palim odavde!

Marija

pre 13 godina

"i zahtevati ili da se nastava normalizuje i ukinu prijemni ispiti ili da ministar dr Žarko Obradović podnese ostavku."

Racunajte i na moju podršku!!!

tabasco pit

pre 13 godina

uf, uf, uf,...
koliko samo nepoznavanna materije i u medijima i u ministarstvu i kod strajkaca i na ovom sajtu u komentarima...

Predlozi koje svi spominju kao mogucnost punjenja budzeta (Miladin, Kolubara, Bobicka, avioni, kamioni,...) dakle bas svi predlozi zajedno nisu dovolji za JEDNU mesecnu platu radnika u prosveti (dakle ni za 10% povecanja).Znaci, sve sto se navodi, radnici u prosveti potrose za manje od mesec dana.

Jedino sto moze da napuni budzet jeste privreda, a da bi to uradila, mora da se oslobodi preskupe drzave, sto znaci otpustanje i smanjenje plate drzavnim sluzbenicima. Dakle, smanjenje, a ne povecanje, ako neko zeli da ova drzava uopste ima perspektivu...

i za kraj, da ne budem pogresno shvacen - naravno da trebamo da sprecimo dalje Miladine, Kolubare, korupcije, gluposti na koje se trose pare, ali ko kaze da sve to treba da ide prosvetarima? Ko kaze da za taj iznos ne treba smanjiti namete privredi?

Ako nam ovakvi uce decu, ako im ovakvi pripremaju nastavne programe, ako i ovakvi komentarisu i prate u medijima, nije ni cudo da se ovakvi komentari postavljaju na najcitanijem i najboljem sajtu u drzavi. Dakle, nama fali obrazovanje, znanje i red velicina u svakom smislu...

pipi

pre 13 godina

Sit gladnom ne veruje...tako je i ovde prica...Prosvetni radnici su iskolovali ovu drzavu.Dragi ministre,i vi ste bili djak u skolskoj klupi,pa na osnovu onoga sto ste,u istoj,naucili danas zaradjujete tolike pare!Ni jedna drzava u kojoj stubovi drustva-zdravstvo,prosveta,pravosudje,nisu placeni kako treba,nije opstala i funkcionisala kako treba...Dok drzava gleda sebe sve ide preko ledja naroda...

prosvetni RADNIK

pre 13 godina

Gospodju Olju Bećković za ministra prosvete. Ukoliko to ne, onda bi je trebalo pozvati kao medijatora na pregovore sindikata i ministarstva i ne odustajati od pitanja i zahteve i jednim i drugim dok se konačno ne dogovore i počnu rešeavati suštinske probleme u prosveti.
A problemi nisu SAMO U PLATAMA. Problemi su:
- odnos poštovanog ministra prema prosvetnim radnicima,
- nemanje sluha za to da se ja lično osećam neprijatno kad molim roditelje za bele papire za štampanje,
- što štampam kod kuće nastavne listiće,
- što kupujem osnovna sredstva za rad, krede ili flomastere za belu tablu,
- što kod kuće koristim telefonski internet da bih se spremila za čas ( zaista mi je izdatak 1500 din. za brži net)
- što moja deca ( školska) nemaju salu za fizičko,
- što idem na seminare vikendima, a predavači iz ministratsva dobijaju dnevnice po 100 evra
- što opet prosvetne radnike tretiraju kao eksperimentalne zečeve i uvode inkluziji, a nisu šire društvo pripremili za taj proces, niti imaju novca za to
- što se pretvaram u administrativnog radnika, a sve se manje bavim decom
- što su naše kompetencije umanjene
- što smo zaboravili na vaspitnu ulogu škole
- što nisu razdovijili žito od kukolja po školama
- što ljudi rade prekovremeno i nisu plaćeni za to
- što ne nagrađujete i motivišete one koji zaista rade
- što su megatrendovskom matematikom umanjili ljudima plate bez ikakve računice- smanjili su celu platu, a ne samo neodržanih 15 min. od časa
.......
A sindikati:
- što su loše vodili štrajk
- što su svojom borbom u okviru samih sindikata, razjedinili prosvetne radnike
- što ne znamo gde nam je novac od članarina i što ljudima koji su sad ostali bez plate niste makar isplatili jednokratnu pomoć ( bar da ste to dali pomoćnom osoblju koji je na minimalcu)
- što sindikalni poverenici postaju političari, a zaboravljaju suštinu sindikalne borbe...

Miki

pre 13 godina

U potpunosti se slažem sa komentarom, Odakle? Iz koferčeta? Dodao bi još platu guvernera 5000 евра i nenormalne plate i privilegije koje imaju svi zaposleni u Narodnoj banci Srbije. Imao sam priliku da slušam jednu ženu koja se hvali kakve sve privilegije ima njena kćerka koja tu radi, pa to je užas. Evo još jednog primera. Sinoć mi se hvali jedan moj poznanik da mu je žena napunila 35 godina staža i da ide u penziju. Zaposlena je u Poštanskoj štedionici. Ne znam koje radno mesto ima, ali znam da ima srednju stručnu spremu. Verovali ili ne za odlazak u REDOVNU penziju dobiće otpremninu od 11 plata, što iznosi, opet verovali ili ne, on reče oko 8000 evra. Koliko li je samo ovakvih privelegovanih u ovoj državi? U toj istoj štedionici,ako hoću da pogledam koliki mi je odobren iznos pozajmice moram da platim, jer to je o gle čuda, od skoro, "posebna usluga". O ostalim primerima pljačke ne bi ovom prilikom. Za rad ove Štedionic (čitaj pljačkaonice) nadležna je ta ista Narodna banka i ova nesposobna i pokvarena Vlada. Zašto se niko ne bavi sa njima. Pošto se vi gospodo sa B92 bavite istraživačkim novinarstvom, predlažem vam da jedan Insajder posvetite privilegijama u ovim i sličnim ustanovama. Bio bi to, siguran sam, veoma zanimljiv Insajder. Ukratko novca u ovoj državi ima mnogo više nego što nam se čini. Problem je što je taj novac nepravedno raspoređen, jer ovu državu vode lopovi, kriminalci i nesposobnjakovići. Partiotizam doživljavaju po principu "država to sam ja, i može mi se" i svi se oni "udenu" na po nekoliko mesta i tako sakupe po par ili ko zna koliko hiljada evra svakog meseca. Nije novokomponovani demokrata Žarko Obradović nikakav izuzetak.

sanchi

pre 13 godina

Gledala sam sinoc emisiju i slazem se sa komentarima da Obradovic treba da da ostavku! Covek je nesposoban za ministra! Imam 24 godine i po zanimanju sam dipl.filolog-master...Radim kod privatnika za platu od 18000 i kinje me nenormalno, ponizavaju i sl. Ali sta cu, posla i struci nema, a svuda sam konkurisala!Bila sam cak stipendista i Fonda za mlade talente, ali eto to je Srbija! Tako da se ne slazem sa jednim komentarom da kao pripravnike ne treba dovoditi jer treba mnogo vremena dok se ne formiraju kao nastavnici! Samo da pitam, a kada cemo se formirati kada nam ne daju sansu? Jos jedna stvar - i treba da strajkuju svi u drzavi! Ovo se vise ne moze izdrzati! Treba uzeti sve do poslednjeg dinara! Zasto ne stede na automobilima,npr. - znate li kakvi i u kojem brojem broju je parkirano ispred Palate Srbije!!!! Srbija gladuje, a oni se luksuziraju! Sramota! Uzas!

ljubisa

pre 13 godina

Definitivno ministar treba da podnese ostavku!Zasto?Zato sto svojim postupcima sve vise urusava proces obrazovanja.Zato sto kao ministar i profesor ima toliko velika primanja i ne moze deliti sudbinu prosvetnih radnika koji jedva prezivljavaju.Zato sto od 90 tih godina pa naovamo participira u vlasti a od tih godina pocinje maksimalno srozavanje skolstva.I jos hiljadu razloga da ministar ode.Svi koji smatraju da im se svidja i da sam u pravu neka to i potvrde.

бт

pre 13 godina

Обрадовићу, како год се окренете враћате се на просту ствар - ова држава није толико богата да можете немилице да је поткрадате а да остане и за грађане. Чим престанете са својим злоупотребама, са намештањем беспотребних послова за фирме својих партијских другова по систему "ти мени - ја теби", са исплаћивањем 24-часовног ангажовања за машине које раде само 16 сати, са преплаћивањем куповине половних вагона, са непотребним штампањем нових и нових издања уџбеника сваке године, са запошљавањем ваших сестричина и зетова којекуда по јавним предузећима... видећете како ће се одједном појавити паре и за професоре и за рударе и за лекаре и за субвениције пољопривреди и за све остало. Само већ једном престаните са злоупотребама господине Обрадовићу.

javni servis

pre 13 godina

"Po njenim rečima, roditelji su ostavljeni na „cedilu” u svim školama u kojima je bila obustava nastave jer nisu imali alternativna rešenja za čuvanje dece, niti njihovi poslodavci odobravaju odsustvovanje s posla da bi čuvali decu koja ne idu u školu zbog štrajka."

škola je odavno postala babysitting service.

Marija

pre 13 godina

"i zahtevati ili da se nastava normalizuje i ukinu prijemni ispiti ili da ministar dr Žarko Obradović podnese ostavku."

Racunajte i na moju podršku!!!

M. Н. Лазар

pre 13 godina

Синоћ сам дјелимично гледао/слушао Утисак недеље.
Министар је Шојић.

Alex

pre 13 godina

ima para kad bi limitirali ministarske plate u skladu sa situacijom, kada bi drzava naplatila sve poreze, kada bi Obradovic i njegove kolege radile samo jedan posao, kada bi svi lopovi, kriminalci i ratni profiteri bili procesuirani i oduzeta im sva imovina, kada ne bi kupovali avione, automobile i ko zna sta jos za ovu ne sposobnu vladu i bednog predsednika, kada bi politicke partije ne bi bile finansirane iz budzeta, kada ne bi dozvolili aferu satelit, miladina kovacevica, dulica, kolubaru, galeniku, zeleznice srbije, kosovo ....itd. spisak je kilometarski. Cela ne sposobna vlada do podnese ostavku zajedno sa premijerom i predsednikom.

marija djakovic

pre 13 godina

Tokom sinocna emisije "Utisak nedelje",koju je maestralno vodila Olja Beckovic,sa iskrenim zaljenjem smo svi mogli da vidimo da nesretni ljudi koji rade bilo koji posao u ovoj zemlji nemaju nikakvu zatitu.Predstavnici sindikata su krajnje neubedljivo pokusali da nas uvere,kako,osim poprilicnog novca koji primaju,obozavaju svoje clanove i iskreno im je zao sto su im plate jos manje,i zrtvuju se zanjih!Ne znam kako ih nje sramota!Rugaju se i nama roditeljima,i djacima,a najvise svojim clanovima.A tek ministra ne zanima ama bas nista.Nadam se da ce ponovo da se prehranjuje istovarom kamiona!
E,a mene interesuje moje dete.Fakultetski obrazovana,kao i suprug,mnogo bolje mu objasanjavam gradivo nego neki profesori.Ujutru revnosno ide u skolu,nema ni jedan izostanak i NECE ICI SUBOTOM,PRAZNIKOM,MOJE DETE JE SVOJE OBAVEZE UREDNO ISPUNJAVALO!
Kome sve ovo ide u prilog?

DIKAN

pre 13 godina

Sunovrat svega je poceo sa SPS, pa ubrzano nastavljen 5. oktobra 2000. sa DS-om, a od pre 3 godine smo dostigli kulminaciju , tj. pakao sa njihovom koalicijom!

DIKAN

pre 13 godina

Sunovrat svega je poceo sa SPS, pa ubrzano nastavljen 5. oktobra 2000. sa DS-om, a od pre 3 godine smo dostigli kulminaciju , tj. pakao sa njihovom koalicijom!

mik

pre 13 godina

"Doveden je u pitanje samo kvalitet nastave i znanja koje đaci dobijaju, ali ne i održavanje školske godine"
...znaci bitno da se odrzi skolska godina, a ja mislila da je najvaznije da djaci nesto nauce.

Ana

pre 13 godina

Kako odakle pare ??? Pa za početak bi mogli političari sebi da smanje plate, pa bi se od toga mogle povećati plate onima koji žive na ivici egzistencije!!! Nepravda u državi, pa to ti je....

A mi nezaposleni, ne znam šta ćemo ?!!!!!!!

da sam roditelj

pre 13 godina

Da sam roditelj školskog deteta, iskreno, ne bi mi najveći problem bio taj što su skraćeni časovi već:

- to što mi dete sedi u klupi po 5 - 7 školskih časova i tako uništava svoja leđa iako bi isto, a možda i veće znanje steklo sa najviše 5 školskih časova dnevno - znači PROGRAM NASTAVE je loš - ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

- to što mi dete ne može da ima bar 2 od 3 glavna obroka kući, tako da je osuđeno na nezdravu, brzu hranu (pekare, ćevabdžinice, razni burgeri i donaldsi... - raspored časova nije dobro osmišljen (preveliki broj časova, premali broj učionica...) - ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

- to što se moje dete od najmlađih dana uči da se uspesi postižu ne radom već uz vezu i potplaćivanje - nastavnici su prisiljeni da deci daju visoke ocene na pritisak roditelja i/ili direktora škole -
ministarstvo nije dobro odradilo svoj posao

Mislim da je ovo već dovoljno, da roditelji izađu na ulice i zahtevaju od ministra prosvete ozbiljne promene u kvalitetu nastavnog programa, rasporeda i broja školskih časova, načina ocenjivanja... ili da da ostavku jer je NESPOSOBAN da njihovoj deci pruži nastavu koja pruža znanje a ne narušava zdravlje.

goga

pre 13 godina

Zakon, zakon, ministre, treba menjati! U njemu su vec roditelji protiv nasatvnika, djaci raspusteni i samovoljni, direktori osioni i diktatori, a nastavnicima je PREDVIDJENA uloga poltrona. A sto se tice uloge ministarstva, ona je da zaposljava partijske ljude, prevashodno ,,demokrate,, I DA IM TU OBEZBEDI FOTELJE DO PENZIJE.

Branko

pre 13 godina

Pitanje je na mestu ali ono netreba da se postavi narodu već vlastima. Pre deset godina kada su "demikrate" (lopovi, lažovi, varalice i psihopate) dolazile na vlast narodu su obećavali kule i gradove. Sada nakon desetogodišnje pljačke i uništavanja svega čega su se dočepali postavljaju pitanje narodu "odakle para?". Srbija je sada zaduženija od bivše SFRJ a zadužile su je "demokrate" kako bi finansirale svoje nesposobne rođake i prijatelje. Sada je teško dobiti nove zajmove a stari nema od čega da se vrate jer dobijen novac za razvoj je proćerdan i opljačkan. O kavom rasipanju (pljčki) je reč najbolje se vidi na potrebnim parama za rekonstrukciju Gazele. Prvo je trebalo oko 33 miliona Evra da bi ta cena skočila na 57 miliona Evra. Tako da Obradović ako nezna gde su pare neka pita Đilasa prvo za Gazelu a posle i za most kod Ade. I tu je nešto nakaradno kad se tvrdi da nisu uračunate prilazne saobraćajnice pa meni zvuči kao kad bih kupio kaput i na kasi da doznam da u cenu nisu uračunati rukavi i da za njih mora da doplatim.

GlasOfRazum

pre 13 godina

Podignite te plate vise, deca nam stradaju ovim gubitcima casova i promenom radnih navika. Znate li koliko ce im trebati da se uhodaju kada casovi bud krenuli normalno? misli li neko na to? mislite li na to ministre ili mislite samo na platu koju primate na megatrendu. trebaju li nasa deca da pale odavde?

andrej

pre 13 godina

a kako je bila ona vest od juce-prekjuce da politicke stranke(paraziti)traze duplo vise para iz budjeta nego do sada,i da je srbija medju samim vrhovima u finansiranju stranaka iz budjeta?!pitanje sta ce strankama toliko novca?jel od stranaka dolazi hleb,zdravstvo,prosveta,energetika?ja licno koliko vidim od stranaka dolaze samo **** lezilebovici kojima nije bitan narod ni drzava vec samo licno bogacenje.
podrska strajku i do zadnjeg za revoluciju da se ocisti srbija od lopova!

Jelen

pre 13 godina

Pa ako drzava nema para, gde su pare? Jesu li sve pare otisle na most (citaj dzepove), ili se nesto cudno desava, da li ste racunali na telekom? Objasnite nam zasto para nema samo u Srbiji i zasto je kod nas gorivo i jos mnogo taksi najskuplje u Evropi i svetu?

Rajko

pre 13 godina

Činjenica je da je Žarko Obradović prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da ima platu 200.000 dinara na Megatrendu, kao vanredni profesor, ali nije prijavio koliki mu je funkcionalni dodatak u Vladi Srbije?
Druga činjenica je kakav je to pravni marifetluk koji omogućava da Ministrar volontira na svom poslu, a biva plaćen na poslu koji de jure i de facto ne obavlja, a to je vanredni profesor na Megatrendu?
Treća je kakav to tretman u kontroli i nadzoru nad zakonitošću rad pripada Megatrendu, a kakav ostalim univerzitetima ako je tamo Ministar stalno zaposlen i ostvaruje lična primanja?
I konačno kakav je ovo provizorijum od države kad se sve tako relativizuje kao što se kod nas radi?

za pocetak, evo odakle

pre 13 godina

Odakle? Za pocetak smanjite plate agencijama koje vam pune partijske budzete a za uzvrat im dozvoljavaju da isplacuju kriminalno i bezobrazno velike plate (primer RATEL - prosek oko 150.000), isplacuju 13. platu, trose na izmisljena sluzebena putovanja... Zamislite, zaposlite se kao PRIPRAVNIK u RATEL-u i odmah imate platu kao 4 PROFESORA ili 2 LEKARA SPECIJALISTE ili 1 MINISTAR. Ponavljam, kao pripravnik! A kada prodje pripravnicki, onda taj sitni i bedni cinovnicki posao bude bolje placen od posla PREDSEDNIKA REPUBLIKE!!!

ciccone2205

pre 13 godina

Posto Ministar placa prema ucinku i prosvetarima skida sa plate, mogla bi se i njemu plata odrediti po ucinku i uopste ne isplatiti, jer kanda, ne radi mnog, odnosno NISTA!

martam

pre 13 godina

Odakle? Odande odakle nameravaju da još doture para strankama iz budžeta! Eto odakle...Kako ih samo nije sramota da budu toliko bahati... (nisam iz prosvete...)

Млади Професор

pre 13 godina

Као млад професор могу да кажем да у овој земљи влада један хаос и јавашлук који дефинитивно одговара онима који су на власти. Јер да им не одговара неко би почео да сређује ствари. Куд год да кренете немате нашта здраво да станете и да се ослоните. Ако верујете синдикатима ви схватите да "Србија која има" и која је добро ухлебљена објашњава како живи "Србија која има за основне потребе". Ако верујете влади схватате да за неке има а да за неке нема или да за неке има много а за неке ништа. Ја сам свестан да људи раде за много мање новца. И мој отац ради за 15.000 непријављен. Са професорском платом од 33.000 динара (VI степен), ја могу да платим обавезе и да имам за храну, и да ми остане нешто мало. Не знам какве ви примере имате и видите у животу. Не знам на ког професора мислите кад кажете да он зарађује много или мало ради, јер примера је свакаких. Ја имам колегу који има плату од 40.000 троје деце и жену која не ради. Ја бих волео да чујем колика је то плата и да се једном сложимо колико би то требало да има особа за нормалан живот. За живот достојан човека. Колику плату треба да има човек да би створио породицу. Да ли је луксуз отићи у позориште, биоском, да ли је луксуз извести децу и жену у ресторан. Шта ми проглашавамо за богатство - могућност да платиш рачуне и да имаш за храну и да молиш бога да ти се нешто не поквари у кући.
Ствари су врло просте сви хоћемо већу зараду и послодавац треба да нађе паре али не тако што ће да продаје имовину, тако што ће да позајмљује паре и да се задужује - већ тако што ће средити стање у привреди. Тако што ће избалансирати трошкове, направити реформу, средити и уредити ствари у привреди, образовању, правосуђу...
Тако што ће направити законе и правила која успостављају ред и чине систем стабилнијим а не законе који праве још већу пометњу и хаос. Међутим, ми имамо људе на главним позицијама који су од друштва, народа и државе научили само да узимају а веома мало да дају...

Nenad, Vranje

pre 13 godina

Dosta više slušamo ministra kako nema pare. Pa nije to jedini razlog zašto prosvetni radnici štrajkuju. Do sada ni jednom radniku koji je otišao u penziju nije dao otpremninu, ni jednom radniku nije dao jubilarne nagrade. Nije prihvatio ni jednu tačku u kolektivnom ugovoru koja se tiče izmene koeficijenata, jubilarnih nagrada, inkluzije. O zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sa sindikatima je razgovarao samo 15 minuta. Čuli smo ga sinoć da o svojoj plati na univerzitetu nije hteo ni da šušne, a gde je tu plata koju dobija kao ministar prosvete, a kamo li pare koje dobija od izdavačkih kuća i raznih upravnih odbora javnih preduzeća.Videli ste ga sinoć kad su spomenute pare za finansiranje stranaka kako se ponašao kao da od njega nenko nešto uzima. Velika sramota.

Nena

pre 13 godina

(sd, 28. mart 2011 13:14)
Konacno da se slozim sa nekim ko kritikuje prosvetare. Tacno je ja sam nastavnik, glasala sam i na taj nacin ucestvovala u kreiranju ove vlasti ali zato imam pravo istu da kritikujem jer nisam zadovoljna. A kada su u pitanju ekskurzije ja sam da se iste ukinu kao i dosta mojih kolega jer su potpuno besmislene. Ali dobro se pitate, ko zakljucuje i potpisuje te ugovore sa agencijama. Nastavnik sigurno ne. I ko sve ima vise koristi od ekskurzija? Pa , zasto ih Ministarstvo ne ukine? A kad su te dnevnice u pitanju, koje su svima trn u oku, pitam da li bi iko vodio 30 pubertetlija bilo gde a da je odgovoran za njih , bez ikakve nadoknade? Kada sam na roditeljskom sastanku u sali ponudila svoje dnevnice nekom od roditelja da vodi decu na ekskurziju umesto mene, jedan od njih rece:"Hvala lepo! Тaj dan se taman dobro odmorim. "
Koliko znam svi za sluzbena putovanja dobijaju dnevnice, a sednu u sluzbeni auto pa na put....

Saboter

pre 13 godina

Ako Ministar Obradovic ne zna odakle, uvek moze da pita one koji znaju sa parama, a dobri su drugari: Bracu Kertesa, Vucelu, HadziAntica, Dragana Simpo Tomica, Goricu Gajevic... Niko osim Brace nije procesuiran za devedesete, te se da zakljuciti da su radili posteno i zaradili, sad je vreme da podele znanje (ne samo na megatrendu).
Ako to ne upali, Lilic uvek moze da trazi pozajmicu od Gadafija.
Ako ni to ne upali, kolega Dacic moze da proveri da nema neko dokono koferce.
E ako ni to ne upali, onda mora kod Miskovica, on je rekao da hoce da ulaze u poljoprivredu, a tu spada i stocarstvo, a posto smo mi svi ovce kad smo dozvolili da ovaj stvor bude ministar 11 godina posle 5. oktobra onda to ulaganje u stocarstvo mozda podrazumeva i nas ovcice.

Ako ni to ne upali, ma **** te Obradovicu, nije ti ni o fotelju ni o stan od cetvrt miliona evra (koalicija je ipak bitnija od nekih dronjavih prosvetara).

Serdjo

pre 13 godina

A odakle logika da se svi troškovi Javnih Preduzeća uskladjuju sa nekakvim rastom od 13 procenata za prošlu godinu? Zanimljivo je da se u Srbiji samo troškovi i obaveze uskladjuju, a prihodi zamrznuti. Perverzno podizanje cena i kada euro raste i kada euro pada, samo govori o bahatoj i podloj prirodi većine privrednika kojima nikada nije dosta. Još kada se doda lopovluk ministara i ostatka vlasti, koja se svuda ugradjuje masnim procentima, naravno da ne može ništa da ostane. Cene osnovnih životnih namirnica treba kontrolisati, uz ekonomsku računicu i isplativost, koja ne bi pokrivala enormne milionske zarade pojedinaca. Ne mora se piti viski i jesti kavijar, ali cene mleka, mesa, hleba i još svega nekoliko životnih namirnica moraju biti ujednačene i ekonomski neopterećene perverznim i bahatim bogaćenjem. Zbog čega čoko-moko i svaki sladoled, sličice i dečiji albumi, imaju istu cenu u Tempu, Rodiću i na svakom kiosku, a cene mleka variraju i po 30 procenata. Dosta bre...

Savetnik

pre 13 godina

Drago mi je da se gospodinu ministru Obradoviću povratio sluh. Drago mi je da do njega počinju da dopiru informacije i da počinje da ih obrađuje. Kako vidim sada ne može da smisli gde da nađe pare. Evo nekoliko predloga:

1. Prestanite da pljačkate države na svim nivoima, a prvo na najvišim.
2. Prestanite da postavljate nesposobne ministre, po političkoj liniji.
3. Prestanite da nas smarate sa slučajevima kao što su Đajić, Ceca i sl. Fokusirajte se tamo gde zaista treba, tamo gde ima para, naših para, u vašim džepovima.
4. Prestanite da šaljete vašu decu na školovanja po belom svetu, o našem trošku.

1. Počnite da radite svoj posao, ako umete. Ako ne umete, sklonite se.
2. Počnite da snosite odgovornost za rezultate svoga rada.
3. Počnite da poštujete zakone koje donosite.

Kao što vidite, nije komplikovano. Pogotovo nije komplikovano za vas gospodine, profesora, ministre Obradoviću. Vi ste se pokazali kao potpuno nesposoban političar i nema razloga da se sekirate. Pošto već imate drugi posao, na uglednom Univerzitetu Pali, sklanjajte nam se sa očiju i učite decu kako ne treba da rade, jer u tome imate dosta iskustva.

krsto

pre 13 godina

Slusao sam sinoc ministra u emisiji kod Olje Beckovic i nikako da ga shvatim zasto prodaje svoj obraz,ugled, tezgareci tamo gde ne bi smeo da bude i gde mu kao minstru mesto nije .Jer jedan mistar a dve ,tri plate,prodaja ugleda,sukob interesa....Napravili su drzavu za i spram sebe,a a svi ostali palite.
Dokle bre bando da nas jasete?Nece da moze jos dugo ovako....
Krsto

Kvalitet

pre 13 godina

@Krsto: Zar mislite da nas ministar poseduje kvalitete da radi na nekom drzavnom fakultetu? Pogledajte njegovu bibliografiju. Sve ce Vam biti jasno.

TIKI

pre 13 godina

MINISTRE MISLIM A ĆETE VI SA SVOJIMA DA PALITE IZ SRBIJE KADA VAS NAROD POJURI.
MINISTRE KO VAM JE MASKOTA VAŠE ŠKOLE KOJA ESTRADNA ZVEZDA.
MINISTRE TU SI DA VODIŠ I BRANIŠ ŠKOLSTVO A NE DRŽAVNU KASU.
MINISTRE MOJ KOLIKA JE VAŠA PLATA 230.000DINARA ZNA NAROD SVE.
OTKUDA PARE ZA TOLIKE PLATE

mira j kumodraz 2

pre 13 godina

Pa na primer smanjite broj poslanika kao sto je predlozila Srpska napredna stranka i eto novca u budzetu. Bilo bi lepo da bar krenemo od neceg. Ipak nam ti ljudi obrazuju decu.

Mala Sirena

pre 13 godina

Vlast bi trebala ako vec nema novca da izdvaja mesecno od svojih plata za nastavnike koji nam cuvaju i obrazuju decu! Zar ce zbog ovog rezima i deca da nam ispastaju?

milutinac

pre 13 godina

Strasno je sta nam je ova vlast uradila! Sve ovo sto su pokrali ce se osecati decenijama unapred. Zar treba da Srpska deca ostanu neobrazovana zahvaljujuci vladi????

zoran

pre 13 godina

kako te bre ministre nije sramota da dajes takve izjave,nema se para da se narodu povecaju plate,pa kako ima para da se tebi obezbeedi ogromna plata i ne samo tebi nego svim politicarima,za to ima para,a da li si se zapitao od cega ce narod da zivi,i da li ima on para,briga tebe za to,znas samo da kazes da drzava nema para,a to je laz,para ima,ali politicari nenormalno kradu,i zato narod vise ne moze ni da prezivljava a ne da zivi.sto se ne zapita od cega ce narod da placa dazbine,ako je tako onda narod treba da se ugleda na tebe i da kaze da nema para da plati nista sto i jeste tako,onda necemo nista da placamo.