Utorak, 22.03.2011.

17:56

Prosvetari: Pokazaćemo svoju snagu

Štrajkom nastavnika 34 školske godine već izgubljene ocenjuju direktori škola. Umesto u učionicama, prosvetni radnici će se u petak naći na ulicama Beograda.

Izvor: B92

Prosvetari: Pokazaæemo svoju snagu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

pero

pre 13 godina

izgubljeni direktori imaju naduvane cifre kao premijer kad od manjeg dobijaju 1.600 puta nesto vece!. Sacuvaj me boze te matematike...gubitak je samo 1/4 neceg, a tri cetvtine jos uvek postoje,...ako postoje.

aniram

pre 13 godina

@S.
Posto mislim da se ovaj komentar odnosi i na mene, jer sam spomenula ekskurzije, da odgovorim.
Ok, eto objasnjenja za ekskurzije (iako meni nije bas najjasniji stav da roditelj zeli da uskrati svom detetu ono sto njegovo dete zeli, a druga deca imaju, i iako je prica o dejstvu roditelja na cenu ekskurzije bajka) a sta cemo sa ostalim?
Da se razumemo, ministar prosvete jeste katastrofalan po pitanju celokupnog vodjenja ministarstva... ali to ne opravdava prosvetare ni njihov bezobrazluk, sebicluk... nazovite to kako god hocete!
Npr, ja sam prva generacija bolonjaca na mom fakultetu, a B od te bolonje (toliko hvaljene) videla nisam, sva bolonja se svela na jurnjavu za bodovima i lupanju po dzepu (iako sam ja budzetski student, pa nisu ni mogli mnogo da mi izvuku)!
Sto se dakle tice kucanja sa radnog mesta, i roditeljstva: kao sto vidis nisam roditelj, vec sam pisala na osnovi svojih iskustava sa profesorima, nastavnicima, uciteljima! Trenutno i radim i studiram. Cisto informativno, student sam u tkz. produzenom statusu (ono sto je nekad bio apsolvent) na pravnom fakultetu, i srela sam za vreme svog skolovanja dosta profesora da mogu da napisem kakva je vecina (bilo je svega 1 ili 2 izuzetka). Medjutim, to sto sam pola dana sa knjigom ili na faxu, a drugu polovinu dana na poslu, ne znaci da ne nadjem vremena da procitam vesti uvece kada dodjem kuci i ostavim komentar na nesto sto me nervira vec mesecima, niti si ti pozvan/a da prozivas ljude da kucaju sa radnih mesta i sl.

srecno

pre 13 godina

podrzavam ove ljude potpuno,jedni od retkih koji traze svoja prava,kad bi svi izasli na ulice odmah bi dobili ono sto trazimo...nego smo trpni

obrad

pre 13 godina

za sve je kriv nesposoban ministar i vlada koja nece nista da ispuni sto obeca...mi ih doveli na vlast a oni nas unistili koja strahota

S.

pre 13 godina

Dokle više o tim ekskurzijama. Ekskurzija se izvodi ako dovoljan broj roditelja (a ne prosvetnih radnika) da saglasnost na izvođenje ekskurzije. Ako roditelji već daju saglasnost, čemu kukanje sada?! Ekskurzija nije obavezna. Koliko roditelja koji to stalno pominju je pokazalo volju da budu u Savetu roditelja koji donosi odluku o visini dnevnica?! Roditelji mogu da budu uključeni u rad škole ali je verovatno lakše sedeti ovde i kucati komentare nego odlaziti na sednice Saveta roditelja ili Školskog odbora. I baš me zanima koliko komentara je kucano sa radnog mesta za vreme radnog vremena pošto se svi osim prosvetnih radnika izgleda satiru od posla.

bole.lozac

pre 13 godina

...dobro bi bilo i da ostanete na ulici, zaduzite metle i jednom u zivotu nesto stvarno uradite. toliko teorije nije zdravo, rad na ulici bi vam otvorio nove horizonte !!!

Tadicu

pre 13 godina

Druze predsednice kako mozes da gledas ovu muku. Kako ti nije zao ovog gladnog Baroda.Molim te spakuj kofere i odlazi. Ovo stanje je psihicki ne izdrzivo .Pobeci ce ti svi mladi iz zemlje covece i to mi koji smo te bager revolucijom doveli na vlast

Joe

pre 13 godina

Neradnici... Hoce da sede kuci i da primaju platu, nije nego.
Pa nisu se slucajno zaposlili u prosveti vec su svi koristili jake veze. Birali posao gde se malo radi a plata je dobra. Sve ostalo je prazna prica (priprema za cas, kontrolni zadaci bla bla...)

PANONSKI MORNAR

pre 13 godina

@nikolic, 22. mart 2011 18:21
jesi fetisista ili fasista?
Nisu tebi krivi prosvetni radnici,vec ministar koji je poscetkom ove skolske godene(septembar 2010) ignorisao ,i onih 2% u martu sto im je obecao nije u stanju da isplati.Ako profesor ima 20000 dinara platu,sa skracenjem od 15 minuta umanjuje se za 1/3 ,pa je nemoguce da im isplate plate od 11000.
Ocigledno da ministar i ko je sabirao nevlada osnovnom matematikom u ministarstvu.
Ja sam kao roditelj 4-ro dece spreman da podrzim profesore i da istraju u svojim zajtevima, pa taman da u junu i julu moraju da idu u skolu.
Niti su deca kriva,niti profesori, niti sindikati, vec ministarstvo prosvete,gde Obradovica zanima jedino partija i raspodela megatrenda u ministarskim foteljama.
Neznam koliko si obavesten-a,ovaj klipan je uveo reformu prvog razreda.Reformu koju je za prvi razrd potpisao da se udzbenik i radna sveska spoje u jedno,ali je sledece godine izdao nalog da djaci drugog razreda svoje knjige ustupe sledecoj generaciji prvog razreda.Katastrofa je nastala kad su deca ostala bez radne sveske,jer ih je prethodna generacija ispisala.
Do novembra je bio zatecen.Covek koji nema pojma o obrazovanju,u zakonu pise da su studenti koji su na budzetu uz ispunjavanje obaveza zapisana zakonom, isti je rekao da magistratura i doktorati nemogu biti budzetski,pod obrazlozenjem da drzava nema para.I ako je zakon republicki i u njegovom resoru iskljucivo,on je mrtav hladan resavanje problema ponudio lokalnoj samouprav.Nevidjeno do sada, ali toliko se on brine za decu i buducnost,svoju da, ali ne i nasu!!!!
Bez ikave strategije u trebovanju zanimanja i njihovom favorizovanju,vec mega trenda ,tgovackih putnika(prevaranata)-menagera-stecajnih upravnika i sl.
Zasto profesor sa 30 godina radnog staza,nebi mogao da proda svoj stan kao dinkic ili toma i da kupe bolji?
Dete gradivo koje ti propusti iskoristi vreme i skini ga sa igrica i uzmi radi sa njim na obrazovanju,kad kazes da je to lak i jednostavan posao.
U kvizu "nisam pametniji od djaka petaka" bi osvojio-la jedva 500 dinara, jer je mahanicki uceno, bez razumevanja.Razumem sto ces kod ombucmana,tu ti jedino moze dobrota u crnoj gori pomoci.
Znaci problem je nacin na koji su im smanjene plate,umesto za 1/3,drzava je skinula polovinu.To nije greska vec idjotizam i cinizam i to ministra koji ispred svog imena i prezimena nosi titulu DOC.DR.
Gde je popkupio titulu, nikom nije jasno i ko je bio u komisiji, ali da su ga pokupili sa mega trend univerziteta, to svi znaju.
Kako je poceo da sabotira drzavni univerzitet,zbog svog privatnog, po istom receptu radi i sa skolama,osnovnim, srednjim.

aniram

pre 13 godina

Sto lupaju prosvetari minuse, au! Samo hrabro, lupajte ih i dalje, pokazite svoju snagu... treba da vas je sramota sve od reda, dobro se zna kakvi su profesori, nastavnici i ucitelji po nasim skolama, koliko im je stalo do dece, a koliko do sopstvenog ******, znamo svi kakve se stvari rade i koliko se radi... svi smo vasu skolu prosli, nema potrebe da lazete, mazete, pokazujete svoju snagu! Znamo koliko cas stvarno traje, znamo da vam je grafoskop omiljena sprava, znamo da ne "prenosite znanje" nego diktirate (jer je grafoskop u kvaru), znamo da dajete privatne casove, znamo da imate svoje "miljenike" (para vrti gde...), znamo da su nase kontrolne po "kljucu" pregledale vase cerke, znamo da se ocene dobijaju na lepe oci, znamo da na ekskurzije vodite svoje rodjake o trosku ucenika, znamo da vi birate agencije za ekskurzije i utvrdjujete cenu, znamo da isto to radite i za maturske veceri, znamo da mnogo vas ne zna da predaje (ako to vec cini) bez knjige u rukama, znamo da ne ispunjavate plan i program, znamo da pravdate casove "maminoj i tatinoj" decici, znamo da imate dogovore i uzimate procenat od izdavackih kuca cije knjige uvaljujete po visokim cenama, znamo da pustate djake ranije kuci, jer je "komsinica stavila kafu", znamo da deca pisu "referate" da vi ne bi morali da predajete, znamo sve, zato nemojte da nas lazete i pretstavljate nam se kao najposteniji, najpametniji i najpozrtvovaniji! Ne zanimaju vas deca, ni to sto ce morati da odradjuju vas nerad subotom... Ako ne znate, naucite - ne zasluzujete ni to sto vam je dato... zato "Sedi(te), 1"!

teacher

pre 13 godina

@Zoran
1. напошље
2. тероија
Ti neces jos dugo sa takvim pravopisom.
Ispravljajuci tudje greske covek moze posteno da zivi i uziva u tome...

NSrdjan

pre 13 godina

Samo napred prosvetari.
Pokrali su i rasprodali drzavu, pa ste im sada vi krivi sto kvarite omladinu. A moral svakog dana sve nizi. Idoli mladima su kriminalci, pevaljke i ostali sljam.

Velma

pre 13 godina

Gade mi se komentari ovih roditelja koji svu krivicu za svoje promasene zivote prebacuju na prosvetne radnike. Neka se zamisle ko je kriv za razorenu prosvetu i razoreno drustvo. Svi treba da se bune, a to sto ovaj narod ima podanicki mentalitet, to je druga prica. Cim su vam ministar i premijer objasnili da su prosvetari krivi, odmah ste to oberucke prihvatili. Nije vam bilo ugrozeno pravo na skolovanje kada je prosle godine ministar proglasio epidemiju i zatvorio skole, a svi znamo da epidemije nije ni bilo. Cudo jedno, odmah nakon toga, ministar prosvete je kupio stan od pola miliona evra. Odakle mu? Nikoga nije briga, to je valjda njegova licna stvar. A to sto vecina gradjana Srbije nema para da se prehrani, to nije stvar ministara i vlade. Da jeste, valjda bi nesto nekada krenulo na bolje, a ne samo da tonemo dublje i dublje. Videcete, tonucemo mi jos. Kukate na skole a ne znate da je ministar doneo zakon po kojem ucenik koji ne dolazi u skolu ne moze da bude iz nje izbacen, tacno da se nikad nije pojavio u njoj, da su disciplinske mere ukinute i sl. Ministarstvo je vratilo SVAKOG ucenika koji je izbacen iz skole, ukoliko su se roditelji na ovu odluku zalili. Nebitno sto su to bili nekada nasilnici, ucenici koji fizicki napaduju profesore i druge ucenike, unistavaju skolsku imovinu, ucenici sa vise od 100 neopravdanih i sl. Za ovo se obratite ministru, koji uz svoju stranku vec 20 godina terorise ovu zemlju i izgleda da mu nije dosta.

Branislava

pre 13 godina

Molim vas da posetite sledeci sajt, mislim da objasnjava mnogo stvari: http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/31065-Konana-istina-Ignore.html

Jovana

pre 13 godina

"Prosvetari: Pokazaćemo svoju snagu"

Opet stavljate naslov koji iritira ljude, prosevetni radnici se nikada nisu silili, niti bili agresivni da bi sada "pokazivali svoju snagu".

Nije bilo fer ni pre dva meseca kada ste obajavili da je štrajk završen, što je očigledno neistina.
Razumem ja da više nema kvalitetnog medija i da svi služite režimu (jednako loše kao u najcrnje vreme Miloševića) ali je očigledno da istina kad tad izađe na videlo.
Zar i vama novinarima nije lakše da pišete istinu, nego da smišljeno i namerno prvocirajte ovaj jadan narod?!

Zoran

pre 13 godina

Ma resenje problema je veoma jednostavno. Samo nas premijer treba da se ugleda na kolegu sa juga, i da uprkos protivljenju MMF-a i dela medjunarodne zajednice poveca plate radnicima i to ne za 5 ili 10 nego za 50%. Ali za tako nesto treba imati svoje Ja.

Prosvetar

pre 13 godina

Zorane, a sto tebe tako u Americi zulja srpska prosveta, ima te u svim komentarima i aktivno napadas prosvetare. Ajmo iskreno, koliko si placen za to? Ocigledno je da nista drugo ne radis. Ako ti je lepo tamo gde si, a ti cuti i uzivaj, a ako ti nije lepo ucini nesto povodom toga, ali, molim te prestani da prosipas taj otrov!

stanislav dimitrijevic

pre 13 godina

Rezim vestacki usmerava revolt sa jedne grupe gradjana na drugu kako bi izbegao da taj revolt bude usmeren upravo na njega!
Medijskim manipulacijama su napravljene sledece suprotstavljene strane:

budzetlije vs. zaposleni kod privatnika

zaposleni vs. nezaposleni

profesori vs. roditelji (iako postoje oni koji spadaju u obe grupe)

radnici vs. sindikati

sindikati vs. politicka opozicija

mladi vs. stari (rezimske stranke su organizovale i pobunu djaka protiv rada subotom iako je rezim upravo pustio buvu o takvoj vrsti nadoknade)

sindikati jedne struke vs. sindikati druge struke

apaticni gradjani vs. drustveno angazovani gradjani

siromasni vs. manje siromasni

patriote jedne vrste vs. patriote druge vrste

Ako rezim u tome uspe, onda to nije njegov uspeh, nego neuspeh naroda da iskaze revolt. Onda vise nemate prava da kukate ni na sta, a stalno kukate.

Prosvetni radnici za razliku od kukavica, protestuju i nakon smanjenja plate znajuci da rizikuju i svoje zaposlenje i svoja primanja, a sto je najzesce, u toku tog svog strajka rade za razliku od svih ostalih koji u toku strajka ne rade.

MIKI

pre 13 godina

vi sto pricaste svasta za prosvetu bolje vam je da cutite nemate veze sa mozgom! A ti gradjevinac da si ucio daleko bi doguro a ne na krovu znas onu reklamu nije sve jedno e pogledaj je malo a prosvetnim radnicima zelim da porucim sledece UCENICI SU SA VAMA! SAMO NAPRED i da nagovestim da ce i djaci biti na protestu vidimo se VI STE PONOS ZEMLJE!

Privatnik

pre 13 godina

Prosvetari, prosao sam vasu skolu, znam koliko ste lenji i neorganizovani. Znam da kad zvoni vi jos divanite u zbornici, znam da uzimate ogroman kes na ekskurzije, znam da se cesto ne pojavljujete na poslu, znam kako se gomila dece preko veze provlaci dok im drzite privatne casove...znam, tako sam voleo vasu lenjost kad sam bio klinac, a tako vas prezirem sada kada kao fakultetski obrazovan gradjanin koji radi vise od 8 sati dnevno kod privatnika za iste pare kao vi, pri cemu mi posao visi o koncu. Sram vas bilo! Oboricete mozda ovu vlas, doci ce neki populista da vas zalije dinarima da cutite, al znajte da ste sebicni i da u pravom svetu, van ove zemlje komunista i lenjivaca, ne bi bili niko i nista.

al

pre 13 godina

Napred prosvetari,ne popustajte.Kada ova vlada nije spremna da pritvori osudi tajkune i kriminalce i vrati drustvu oteto nema sa njima sta da se pregovara.Vlada treba da odgovara za svoju kapitulaciju pred kriminalom i spregu sa sisavcima ovoga drustva.Sta ima tu da se pregovara i ocekuje od onih koji su svoje pokazali kao na dlanu.Treba li im dati jos vremena i mandata da nas dokusure i isisavaju i nasu decu.Mislim da nema potrebe gubiti vreme i unistavati svoje zdravlje zbog nekih nesposobnih korumpiranih politicara i sudstva koji ne rade svoj posao vec to obavljaju po partijskim naredjenjima.Dosta je bilo kradje,slatkorecivih obecanja,kriminala i korupcije,ima li sta gorega za drustvo?A ko je trebao to da suzbija i sta je uradio,nista,naprotiv jos gore.Rade sa narodom sta hoce a nisu svesni da oni trebaju da rade u interesu naroda jer od njih uzivaju.Prica je zavrsena,ako se neko jos dvoumi i nada boljem sa ovima za toga bogami nema spasa.Sve vlade koje su bile na vlasti do sada trebaju biti preispitane o poreklu imovine i moraju da odgovaraju za stanje u koje su naterali drustvo svojom pohlepnoscu i kriminalom.Ako je neophodno treba i zakoni da se menjaju kojim ce se omoguciti preispitivanje i kaznjavanje ucesnika.Ne treba se zaustavljati vec ici do kraja zbog neophodnih promena za bolji i pravedniji zivot.Ovakav ponizavajuci zivot ne treba trpeti jer se zna ko su uzroci tome,nije prirodna katastrofa,vec mafija.

Зоран

pre 13 godina

Какву снагу да покажете? Па све што изађе добро ишколовано из Србије, обично оде напошље. Србији то и не треба много. Већини који раде у Србији је потребно елементарно знање, а то могу да науче и сами. Програмери узму компјутер, па доуче. Ви им асполутно ништа практично не помажете, а тероија им пуно и не треба. Сад ионако функције, рачунске радње раде машине, нико се не бакће са тим. Ја бих вам рекао да одете да једете тај државни хлеб, јер нећете још дуго.

Jovana

pre 13 godina

""Mi smo uvek otvoreni za razgovor, jer je interes dece da pohadjaju nastavu i imaju kvalitetno obrazovanje", kazao je pomoćnik ministra."

Reče tip posle dvomesčnog protesta! A gde ste bili do sada, zašto ste dozvolili da dođe do ove tačke, zašto ste za dva meseca SAMO VREĐALI SVOJE KOLEGE PROSVETNE RADNIKE, TO JE KAO DA PLJUJETE SAMI NA SEBE!
Zašto ste nas ponižavali, JEDINO MINISTARSTVO koje je svoim radnicima smanjilo plate, OSTALA MINISTARSTVA SE BORE ZA SVOJE RADNIKE!
NEMA GORIH OD VAS!

nikolic

pre 13 godina

Jedino resenje je da se roditelji udruze i da se zale Ombudsmanu, jer nasoj deci je ugrozeno osnovno pravo, pravo na obrazovanje, zagarantovano ustavom. Pa nisu valjdA mislili da ce da dobiju punu platu. Niko im ne osporava pravo na protest, ali perverzija je ovo sto rade sa nasom decom. I gadi mi se kadq pocnu da pricaju da se bore upravo za decu....strajk bi prestao onog momenta kadaq bi se povecale njihove plate, makar nista drugo od njihovih zahteva ne bi ostvarili. Neka se bore ako misle da drzava ima para, ali na drugi nacin.

Jovana

pre 13 godina

""Mi smo uvek otvoreni za razgovor, jer je interes dece da pohadjaju nastavu i imaju kvalitetno obrazovanje", kazao je pomoćnik ministra."

Reče tip posle dvomesčnog protesta! A gde ste bili do sada, zašto ste dozvolili da dođe do ove tačke, zašto ste za dva meseca SAMO VREĐALI SVOJE KOLEGE PROSVETNE RADNIKE, TO JE KAO DA PLJUJETE SAMI NA SEBE!
Zašto ste nas ponižavali, JEDINO MINISTARSTVO koje je svoim radnicima smanjilo plate, OSTALA MINISTARSTVA SE BORE ZA SVOJE RADNIKE!
NEMA GORIH OD VAS!

al

pre 13 godina

Napred prosvetari,ne popustajte.Kada ova vlada nije spremna da pritvori osudi tajkune i kriminalce i vrati drustvu oteto nema sa njima sta da se pregovara.Vlada treba da odgovara za svoju kapitulaciju pred kriminalom i spregu sa sisavcima ovoga drustva.Sta ima tu da se pregovara i ocekuje od onih koji su svoje pokazali kao na dlanu.Treba li im dati jos vremena i mandata da nas dokusure i isisavaju i nasu decu.Mislim da nema potrebe gubiti vreme i unistavati svoje zdravlje zbog nekih nesposobnih korumpiranih politicara i sudstva koji ne rade svoj posao vec to obavljaju po partijskim naredjenjima.Dosta je bilo kradje,slatkorecivih obecanja,kriminala i korupcije,ima li sta gorega za drustvo?A ko je trebao to da suzbija i sta je uradio,nista,naprotiv jos gore.Rade sa narodom sta hoce a nisu svesni da oni trebaju da rade u interesu naroda jer od njih uzivaju.Prica je zavrsena,ako se neko jos dvoumi i nada boljem sa ovima za toga bogami nema spasa.Sve vlade koje su bile na vlasti do sada trebaju biti preispitane o poreklu imovine i moraju da odgovaraju za stanje u koje su naterali drustvo svojom pohlepnoscu i kriminalom.Ako je neophodno treba i zakoni da se menjaju kojim ce se omoguciti preispitivanje i kaznjavanje ucesnika.Ne treba se zaustavljati vec ici do kraja zbog neophodnih promena za bolji i pravedniji zivot.Ovakav ponizavajuci zivot ne treba trpeti jer se zna ko su uzroci tome,nije prirodna katastrofa,vec mafija.

nikolic

pre 13 godina

Jedino resenje je da se roditelji udruze i da se zale Ombudsmanu, jer nasoj deci je ugrozeno osnovno pravo, pravo na obrazovanje, zagarantovano ustavom. Pa nisu valjdA mislili da ce da dobiju punu platu. Niko im ne osporava pravo na protest, ali perverzija je ovo sto rade sa nasom decom. I gadi mi se kadq pocnu da pricaju da se bore upravo za decu....strajk bi prestao onog momenta kadaq bi se povecale njihove plate, makar nista drugo od njihovih zahteva ne bi ostvarili. Neka se bore ako misle da drzava ima para, ali na drugi nacin.

Privatnik

pre 13 godina

Prosvetari, prosao sam vasu skolu, znam koliko ste lenji i neorganizovani. Znam da kad zvoni vi jos divanite u zbornici, znam da uzimate ogroman kes na ekskurzije, znam da se cesto ne pojavljujete na poslu, znam kako se gomila dece preko veze provlaci dok im drzite privatne casove...znam, tako sam voleo vasu lenjost kad sam bio klinac, a tako vas prezirem sada kada kao fakultetski obrazovan gradjanin koji radi vise od 8 sati dnevno kod privatnika za iste pare kao vi, pri cemu mi posao visi o koncu. Sram vas bilo! Oboricete mozda ovu vlas, doci ce neki populista da vas zalije dinarima da cutite, al znajte da ste sebicni i da u pravom svetu, van ove zemlje komunista i lenjivaca, ne bi bili niko i nista.

Зоран

pre 13 godina

Какву снагу да покажете? Па све што изађе добро ишколовано из Србије, обично оде напошље. Србији то и не треба много. Већини који раде у Србији је потребно елементарно знање, а то могу да науче и сами. Програмери узму компјутер, па доуче. Ви им асполутно ништа практично не помажете, а тероија им пуно и не треба. Сад ионако функције, рачунске радње раде машине, нико се не бакће са тим. Ја бих вам рекао да одете да једете тај државни хлеб, јер нећете још дуго.

PANONSKI MORNAR

pre 13 godina

@nikolic, 22. mart 2011 18:21
jesi fetisista ili fasista?
Nisu tebi krivi prosvetni radnici,vec ministar koji je poscetkom ove skolske godene(septembar 2010) ignorisao ,i onih 2% u martu sto im je obecao nije u stanju da isplati.Ako profesor ima 20000 dinara platu,sa skracenjem od 15 minuta umanjuje se za 1/3 ,pa je nemoguce da im isplate plate od 11000.
Ocigledno da ministar i ko je sabirao nevlada osnovnom matematikom u ministarstvu.
Ja sam kao roditelj 4-ro dece spreman da podrzim profesore i da istraju u svojim zajtevima, pa taman da u junu i julu moraju da idu u skolu.
Niti su deca kriva,niti profesori, niti sindikati, vec ministarstvo prosvete,gde Obradovica zanima jedino partija i raspodela megatrenda u ministarskim foteljama.
Neznam koliko si obavesten-a,ovaj klipan je uveo reformu prvog razreda.Reformu koju je za prvi razrd potpisao da se udzbenik i radna sveska spoje u jedno,ali je sledece godine izdao nalog da djaci drugog razreda svoje knjige ustupe sledecoj generaciji prvog razreda.Katastrofa je nastala kad su deca ostala bez radne sveske,jer ih je prethodna generacija ispisala.
Do novembra je bio zatecen.Covek koji nema pojma o obrazovanju,u zakonu pise da su studenti koji su na budzetu uz ispunjavanje obaveza zapisana zakonom, isti je rekao da magistratura i doktorati nemogu biti budzetski,pod obrazlozenjem da drzava nema para.I ako je zakon republicki i u njegovom resoru iskljucivo,on je mrtav hladan resavanje problema ponudio lokalnoj samouprav.Nevidjeno do sada, ali toliko se on brine za decu i buducnost,svoju da, ali ne i nasu!!!!
Bez ikave strategije u trebovanju zanimanja i njihovom favorizovanju,vec mega trenda ,tgovackih putnika(prevaranata)-menagera-stecajnih upravnika i sl.
Zasto profesor sa 30 godina radnog staza,nebi mogao da proda svoj stan kao dinkic ili toma i da kupe bolji?
Dete gradivo koje ti propusti iskoristi vreme i skini ga sa igrica i uzmi radi sa njim na obrazovanju,kad kazes da je to lak i jednostavan posao.
U kvizu "nisam pametniji od djaka petaka" bi osvojio-la jedva 500 dinara, jer je mahanicki uceno, bez razumevanja.Razumem sto ces kod ombucmana,tu ti jedino moze dobrota u crnoj gori pomoci.
Znaci problem je nacin na koji su im smanjene plate,umesto za 1/3,drzava je skinula polovinu.To nije greska vec idjotizam i cinizam i to ministra koji ispred svog imena i prezimena nosi titulu DOC.DR.
Gde je popkupio titulu, nikom nije jasno i ko je bio u komisiji, ali da su ga pokupili sa mega trend univerziteta, to svi znaju.
Kako je poceo da sabotira drzavni univerzitet,zbog svog privatnog, po istom receptu radi i sa skolama,osnovnim, srednjim.

Velma

pre 13 godina

Gade mi se komentari ovih roditelja koji svu krivicu za svoje promasene zivote prebacuju na prosvetne radnike. Neka se zamisle ko je kriv za razorenu prosvetu i razoreno drustvo. Svi treba da se bune, a to sto ovaj narod ima podanicki mentalitet, to je druga prica. Cim su vam ministar i premijer objasnili da su prosvetari krivi, odmah ste to oberucke prihvatili. Nije vam bilo ugrozeno pravo na skolovanje kada je prosle godine ministar proglasio epidemiju i zatvorio skole, a svi znamo da epidemije nije ni bilo. Cudo jedno, odmah nakon toga, ministar prosvete je kupio stan od pola miliona evra. Odakle mu? Nikoga nije briga, to je valjda njegova licna stvar. A to sto vecina gradjana Srbije nema para da se prehrani, to nije stvar ministara i vlade. Da jeste, valjda bi nesto nekada krenulo na bolje, a ne samo da tonemo dublje i dublje. Videcete, tonucemo mi jos. Kukate na skole a ne znate da je ministar doneo zakon po kojem ucenik koji ne dolazi u skolu ne moze da bude iz nje izbacen, tacno da se nikad nije pojavio u njoj, da su disciplinske mere ukinute i sl. Ministarstvo je vratilo SVAKOG ucenika koji je izbacen iz skole, ukoliko su se roditelji na ovu odluku zalili. Nebitno sto su to bili nekada nasilnici, ucenici koji fizicki napaduju profesore i druge ucenike, unistavaju skolsku imovinu, ucenici sa vise od 100 neopravdanih i sl. Za ovo se obratite ministru, koji uz svoju stranku vec 20 godina terorise ovu zemlju i izgleda da mu nije dosta.

obrad

pre 13 godina

za sve je kriv nesposoban ministar i vlada koja nece nista da ispuni sto obeca...mi ih doveli na vlast a oni nas unistili koja strahota

Prosvetar

pre 13 godina

Zorane, a sto tebe tako u Americi zulja srpska prosveta, ima te u svim komentarima i aktivno napadas prosvetare. Ajmo iskreno, koliko si placen za to? Ocigledno je da nista drugo ne radis. Ako ti je lepo tamo gde si, a ti cuti i uzivaj, a ako ti nije lepo ucini nesto povodom toga, ali, molim te prestani da prosipas taj otrov!

Tadicu

pre 13 godina

Druze predsednice kako mozes da gledas ovu muku. Kako ti nije zao ovog gladnog Baroda.Molim te spakuj kofere i odlazi. Ovo stanje je psihicki ne izdrzivo .Pobeci ce ti svi mladi iz zemlje covece i to mi koji smo te bager revolucijom doveli na vlast

stanislav dimitrijevic

pre 13 godina

Rezim vestacki usmerava revolt sa jedne grupe gradjana na drugu kako bi izbegao da taj revolt bude usmeren upravo na njega!
Medijskim manipulacijama su napravljene sledece suprotstavljene strane:

budzetlije vs. zaposleni kod privatnika

zaposleni vs. nezaposleni

profesori vs. roditelji (iako postoje oni koji spadaju u obe grupe)

radnici vs. sindikati

sindikati vs. politicka opozicija

mladi vs. stari (rezimske stranke su organizovale i pobunu djaka protiv rada subotom iako je rezim upravo pustio buvu o takvoj vrsti nadoknade)

sindikati jedne struke vs. sindikati druge struke

apaticni gradjani vs. drustveno angazovani gradjani

siromasni vs. manje siromasni

patriote jedne vrste vs. patriote druge vrste

Ako rezim u tome uspe, onda to nije njegov uspeh, nego neuspeh naroda da iskaze revolt. Onda vise nemate prava da kukate ni na sta, a stalno kukate.

Prosvetni radnici za razliku od kukavica, protestuju i nakon smanjenja plate znajuci da rizikuju i svoje zaposlenje i svoja primanja, a sto je najzesce, u toku tog svog strajka rade za razliku od svih ostalih koji u toku strajka ne rade.

Jovana

pre 13 godina

"Prosvetari: Pokazaćemo svoju snagu"

Opet stavljate naslov koji iritira ljude, prosevetni radnici se nikada nisu silili, niti bili agresivni da bi sada "pokazivali svoju snagu".

Nije bilo fer ni pre dva meseca kada ste obajavili da je štrajk završen, što je očigledno neistina.
Razumem ja da više nema kvalitetnog medija i da svi služite režimu (jednako loše kao u najcrnje vreme Miloševića) ali je očigledno da istina kad tad izađe na videlo.
Zar i vama novinarima nije lakše da pišete istinu, nego da smišljeno i namerno prvocirajte ovaj jadan narod?!

MIKI

pre 13 godina

vi sto pricaste svasta za prosvetu bolje vam je da cutite nemate veze sa mozgom! A ti gradjevinac da si ucio daleko bi doguro a ne na krovu znas onu reklamu nije sve jedno e pogledaj je malo a prosvetnim radnicima zelim da porucim sledece UCENICI SU SA VAMA! SAMO NAPRED i da nagovestim da ce i djaci biti na protestu vidimo se VI STE PONOS ZEMLJE!

S.

pre 13 godina

Dokle više o tim ekskurzijama. Ekskurzija se izvodi ako dovoljan broj roditelja (a ne prosvetnih radnika) da saglasnost na izvođenje ekskurzije. Ako roditelji već daju saglasnost, čemu kukanje sada?! Ekskurzija nije obavezna. Koliko roditelja koji to stalno pominju je pokazalo volju da budu u Savetu roditelja koji donosi odluku o visini dnevnica?! Roditelji mogu da budu uključeni u rad škole ali je verovatno lakše sedeti ovde i kucati komentare nego odlaziti na sednice Saveta roditelja ili Školskog odbora. I baš me zanima koliko komentara je kucano sa radnog mesta za vreme radnog vremena pošto se svi osim prosvetnih radnika izgleda satiru od posla.

NSrdjan

pre 13 godina

Samo napred prosvetari.
Pokrali su i rasprodali drzavu, pa ste im sada vi krivi sto kvarite omladinu. A moral svakog dana sve nizi. Idoli mladima su kriminalci, pevaljke i ostali sljam.

srecno

pre 13 godina

podrzavam ove ljude potpuno,jedni od retkih koji traze svoja prava,kad bi svi izasli na ulice odmah bi dobili ono sto trazimo...nego smo trpni

teacher

pre 13 godina

@Zoran
1. напошље
2. тероија
Ti neces jos dugo sa takvim pravopisom.
Ispravljajuci tudje greske covek moze posteno da zivi i uziva u tome...

aniram

pre 13 godina

Sto lupaju prosvetari minuse, au! Samo hrabro, lupajte ih i dalje, pokazite svoju snagu... treba da vas je sramota sve od reda, dobro se zna kakvi su profesori, nastavnici i ucitelji po nasim skolama, koliko im je stalo do dece, a koliko do sopstvenog ******, znamo svi kakve se stvari rade i koliko se radi... svi smo vasu skolu prosli, nema potrebe da lazete, mazete, pokazujete svoju snagu! Znamo koliko cas stvarno traje, znamo da vam je grafoskop omiljena sprava, znamo da ne "prenosite znanje" nego diktirate (jer je grafoskop u kvaru), znamo da dajete privatne casove, znamo da imate svoje "miljenike" (para vrti gde...), znamo da su nase kontrolne po "kljucu" pregledale vase cerke, znamo da se ocene dobijaju na lepe oci, znamo da na ekskurzije vodite svoje rodjake o trosku ucenika, znamo da vi birate agencije za ekskurzije i utvrdjujete cenu, znamo da isto to radite i za maturske veceri, znamo da mnogo vas ne zna da predaje (ako to vec cini) bez knjige u rukama, znamo da ne ispunjavate plan i program, znamo da pravdate casove "maminoj i tatinoj" decici, znamo da imate dogovore i uzimate procenat od izdavackih kuca cije knjige uvaljujete po visokim cenama, znamo da pustate djake ranije kuci, jer je "komsinica stavila kafu", znamo da deca pisu "referate" da vi ne bi morali da predajete, znamo sve, zato nemojte da nas lazete i pretstavljate nam se kao najposteniji, najpametniji i najpozrtvovaniji! Ne zanimaju vas deca, ni to sto ce morati da odradjuju vas nerad subotom... Ako ne znate, naucite - ne zasluzujete ni to sto vam je dato... zato "Sedi(te), 1"!

Branislava

pre 13 godina

Molim vas da posetite sledeci sajt, mislim da objasnjava mnogo stvari: http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/31065-Konana-istina-Ignore.html

bole.lozac

pre 13 godina

...dobro bi bilo i da ostanete na ulici, zaduzite metle i jednom u zivotu nesto stvarno uradite. toliko teorije nije zdravo, rad na ulici bi vam otvorio nove horizonte !!!

Joe

pre 13 godina

Neradnici... Hoce da sede kuci i da primaju platu, nije nego.
Pa nisu se slucajno zaposlili u prosveti vec su svi koristili jake veze. Birali posao gde se malo radi a plata je dobra. Sve ostalo je prazna prica (priprema za cas, kontrolni zadaci bla bla...)

Zoran

pre 13 godina

Ma resenje problema je veoma jednostavno. Samo nas premijer treba da se ugleda na kolegu sa juga, i da uprkos protivljenju MMF-a i dela medjunarodne zajednice poveca plate radnicima i to ne za 5 ili 10 nego za 50%. Ali za tako nesto treba imati svoje Ja.

aniram

pre 13 godina

@S.
Posto mislim da se ovaj komentar odnosi i na mene, jer sam spomenula ekskurzije, da odgovorim.
Ok, eto objasnjenja za ekskurzije (iako meni nije bas najjasniji stav da roditelj zeli da uskrati svom detetu ono sto njegovo dete zeli, a druga deca imaju, i iako je prica o dejstvu roditelja na cenu ekskurzije bajka) a sta cemo sa ostalim?
Da se razumemo, ministar prosvete jeste katastrofalan po pitanju celokupnog vodjenja ministarstva... ali to ne opravdava prosvetare ni njihov bezobrazluk, sebicluk... nazovite to kako god hocete!
Npr, ja sam prva generacija bolonjaca na mom fakultetu, a B od te bolonje (toliko hvaljene) videla nisam, sva bolonja se svela na jurnjavu za bodovima i lupanju po dzepu (iako sam ja budzetski student, pa nisu ni mogli mnogo da mi izvuku)!
Sto se dakle tice kucanja sa radnog mesta, i roditeljstva: kao sto vidis nisam roditelj, vec sam pisala na osnovi svojih iskustava sa profesorima, nastavnicima, uciteljima! Trenutno i radim i studiram. Cisto informativno, student sam u tkz. produzenom statusu (ono sto je nekad bio apsolvent) na pravnom fakultetu, i srela sam za vreme svog skolovanja dosta profesora da mogu da napisem kakva je vecina (bilo je svega 1 ili 2 izuzetka). Medjutim, to sto sam pola dana sa knjigom ili na faxu, a drugu polovinu dana na poslu, ne znaci da ne nadjem vremena da procitam vesti uvece kada dodjem kuci i ostavim komentar na nesto sto me nervira vec mesecima, niti si ti pozvan/a da prozivas ljude da kucaju sa radnih mesta i sl.

pero

pre 13 godina

izgubljeni direktori imaju naduvane cifre kao premijer kad od manjeg dobijaju 1.600 puta nesto vece!. Sacuvaj me boze te matematike...gubitak je samo 1/4 neceg, a tri cetvtine jos uvek postoje,...ako postoje.

Privatnik

pre 13 godina

Prosvetari, prosao sam vasu skolu, znam koliko ste lenji i neorganizovani. Znam da kad zvoni vi jos divanite u zbornici, znam da uzimate ogroman kes na ekskurzije, znam da se cesto ne pojavljujete na poslu, znam kako se gomila dece preko veze provlaci dok im drzite privatne casove...znam, tako sam voleo vasu lenjost kad sam bio klinac, a tako vas prezirem sada kada kao fakultetski obrazovan gradjanin koji radi vise od 8 sati dnevno kod privatnika za iste pare kao vi, pri cemu mi posao visi o koncu. Sram vas bilo! Oboricete mozda ovu vlas, doci ce neki populista da vas zalije dinarima da cutite, al znajte da ste sebicni i da u pravom svetu, van ove zemlje komunista i lenjivaca, ne bi bili niko i nista.

nikolic

pre 13 godina

Jedino resenje je da se roditelji udruze i da se zale Ombudsmanu, jer nasoj deci je ugrozeno osnovno pravo, pravo na obrazovanje, zagarantovano ustavom. Pa nisu valjdA mislili da ce da dobiju punu platu. Niko im ne osporava pravo na protest, ali perverzija je ovo sto rade sa nasom decom. I gadi mi se kadq pocnu da pricaju da se bore upravo za decu....strajk bi prestao onog momenta kadaq bi se povecale njihove plate, makar nista drugo od njihovih zahteva ne bi ostvarili. Neka se bore ako misle da drzava ima para, ali na drugi nacin.

Зоран

pre 13 godina

Какву снагу да покажете? Па све што изађе добро ишколовано из Србије, обично оде напошље. Србији то и не треба много. Већини који раде у Србији је потребно елементарно знање, а то могу да науче и сами. Програмери узму компјутер, па доуче. Ви им асполутно ништа практично не помажете, а тероија им пуно и не треба. Сад ионако функције, рачунске радње раде машине, нико се не бакће са тим. Ја бих вам рекао да одете да једете тај државни хлеб, јер нећете још дуго.

Jovana

pre 13 godina

""Mi smo uvek otvoreni za razgovor, jer je interes dece da pohadjaju nastavu i imaju kvalitetno obrazovanje", kazao je pomoćnik ministra."

Reče tip posle dvomesčnog protesta! A gde ste bili do sada, zašto ste dozvolili da dođe do ove tačke, zašto ste za dva meseca SAMO VREĐALI SVOJE KOLEGE PROSVETNE RADNIKE, TO JE KAO DA PLJUJETE SAMI NA SEBE!
Zašto ste nas ponižavali, JEDINO MINISTARSTVO koje je svoim radnicima smanjilo plate, OSTALA MINISTARSTVA SE BORE ZA SVOJE RADNIKE!
NEMA GORIH OD VAS!

aniram

pre 13 godina

Sto lupaju prosvetari minuse, au! Samo hrabro, lupajte ih i dalje, pokazite svoju snagu... treba da vas je sramota sve od reda, dobro se zna kakvi su profesori, nastavnici i ucitelji po nasim skolama, koliko im je stalo do dece, a koliko do sopstvenog ******, znamo svi kakve se stvari rade i koliko se radi... svi smo vasu skolu prosli, nema potrebe da lazete, mazete, pokazujete svoju snagu! Znamo koliko cas stvarno traje, znamo da vam je grafoskop omiljena sprava, znamo da ne "prenosite znanje" nego diktirate (jer je grafoskop u kvaru), znamo da dajete privatne casove, znamo da imate svoje "miljenike" (para vrti gde...), znamo da su nase kontrolne po "kljucu" pregledale vase cerke, znamo da se ocene dobijaju na lepe oci, znamo da na ekskurzije vodite svoje rodjake o trosku ucenika, znamo da vi birate agencije za ekskurzije i utvrdjujete cenu, znamo da isto to radite i za maturske veceri, znamo da mnogo vas ne zna da predaje (ako to vec cini) bez knjige u rukama, znamo da ne ispunjavate plan i program, znamo da pravdate casove "maminoj i tatinoj" decici, znamo da imate dogovore i uzimate procenat od izdavackih kuca cije knjige uvaljujete po visokim cenama, znamo da pustate djake ranije kuci, jer je "komsinica stavila kafu", znamo da deca pisu "referate" da vi ne bi morali da predajete, znamo sve, zato nemojte da nas lazete i pretstavljate nam se kao najposteniji, najpametniji i najpozrtvovaniji! Ne zanimaju vas deca, ni to sto ce morati da odradjuju vas nerad subotom... Ako ne znate, naucite - ne zasluzujete ni to sto vam je dato... zato "Sedi(te), 1"!

Joe

pre 13 godina

Neradnici... Hoce da sede kuci i da primaju platu, nije nego.
Pa nisu se slucajno zaposlili u prosveti vec su svi koristili jake veze. Birali posao gde se malo radi a plata je dobra. Sve ostalo je prazna prica (priprema za cas, kontrolni zadaci bla bla...)

al

pre 13 godina

Napred prosvetari,ne popustajte.Kada ova vlada nije spremna da pritvori osudi tajkune i kriminalce i vrati drustvu oteto nema sa njima sta da se pregovara.Vlada treba da odgovara za svoju kapitulaciju pred kriminalom i spregu sa sisavcima ovoga drustva.Sta ima tu da se pregovara i ocekuje od onih koji su svoje pokazali kao na dlanu.Treba li im dati jos vremena i mandata da nas dokusure i isisavaju i nasu decu.Mislim da nema potrebe gubiti vreme i unistavati svoje zdravlje zbog nekih nesposobnih korumpiranih politicara i sudstva koji ne rade svoj posao vec to obavljaju po partijskim naredjenjima.Dosta je bilo kradje,slatkorecivih obecanja,kriminala i korupcije,ima li sta gorega za drustvo?A ko je trebao to da suzbija i sta je uradio,nista,naprotiv jos gore.Rade sa narodom sta hoce a nisu svesni da oni trebaju da rade u interesu naroda jer od njih uzivaju.Prica je zavrsena,ako se neko jos dvoumi i nada boljem sa ovima za toga bogami nema spasa.Sve vlade koje su bile na vlasti do sada trebaju biti preispitane o poreklu imovine i moraju da odgovaraju za stanje u koje su naterali drustvo svojom pohlepnoscu i kriminalom.Ako je neophodno treba i zakoni da se menjaju kojim ce se omoguciti preispitivanje i kaznjavanje ucesnika.Ne treba se zaustavljati vec ici do kraja zbog neophodnih promena za bolji i pravedniji zivot.Ovakav ponizavajuci zivot ne treba trpeti jer se zna ko su uzroci tome,nije prirodna katastrofa,vec mafija.

bole.lozac

pre 13 godina

...dobro bi bilo i da ostanete na ulici, zaduzite metle i jednom u zivotu nesto stvarno uradite. toliko teorije nije zdravo, rad na ulici bi vam otvorio nove horizonte !!!

aniram

pre 13 godina

@S.
Posto mislim da se ovaj komentar odnosi i na mene, jer sam spomenula ekskurzije, da odgovorim.
Ok, eto objasnjenja za ekskurzije (iako meni nije bas najjasniji stav da roditelj zeli da uskrati svom detetu ono sto njegovo dete zeli, a druga deca imaju, i iako je prica o dejstvu roditelja na cenu ekskurzije bajka) a sta cemo sa ostalim?
Da se razumemo, ministar prosvete jeste katastrofalan po pitanju celokupnog vodjenja ministarstva... ali to ne opravdava prosvetare ni njihov bezobrazluk, sebicluk... nazovite to kako god hocete!
Npr, ja sam prva generacija bolonjaca na mom fakultetu, a B od te bolonje (toliko hvaljene) videla nisam, sva bolonja se svela na jurnjavu za bodovima i lupanju po dzepu (iako sam ja budzetski student, pa nisu ni mogli mnogo da mi izvuku)!
Sto se dakle tice kucanja sa radnog mesta, i roditeljstva: kao sto vidis nisam roditelj, vec sam pisala na osnovi svojih iskustava sa profesorima, nastavnicima, uciteljima! Trenutno i radim i studiram. Cisto informativno, student sam u tkz. produzenom statusu (ono sto je nekad bio apsolvent) na pravnom fakultetu, i srela sam za vreme svog skolovanja dosta profesora da mogu da napisem kakva je vecina (bilo je svega 1 ili 2 izuzetka). Medjutim, to sto sam pola dana sa knjigom ili na faxu, a drugu polovinu dana na poslu, ne znaci da ne nadjem vremena da procitam vesti uvece kada dodjem kuci i ostavim komentar na nesto sto me nervira vec mesecima, niti si ti pozvan/a da prozivas ljude da kucaju sa radnih mesta i sl.

MIKI

pre 13 godina

vi sto pricaste svasta za prosvetu bolje vam je da cutite nemate veze sa mozgom! A ti gradjevinac da si ucio daleko bi doguro a ne na krovu znas onu reklamu nije sve jedno e pogledaj je malo a prosvetnim radnicima zelim da porucim sledece UCENICI SU SA VAMA! SAMO NAPRED i da nagovestim da ce i djaci biti na protestu vidimo se VI STE PONOS ZEMLJE!

teacher

pre 13 godina

@Zoran
1. напошље
2. тероија
Ti neces jos dugo sa takvim pravopisom.
Ispravljajuci tudje greske covek moze posteno da zivi i uziva u tome...

NSrdjan

pre 13 godina

Samo napred prosvetari.
Pokrali su i rasprodali drzavu, pa ste im sada vi krivi sto kvarite omladinu. A moral svakog dana sve nizi. Idoli mladima su kriminalci, pevaljke i ostali sljam.

Prosvetar

pre 13 godina

Zorane, a sto tebe tako u Americi zulja srpska prosveta, ima te u svim komentarima i aktivno napadas prosvetare. Ajmo iskreno, koliko si placen za to? Ocigledno je da nista drugo ne radis. Ako ti je lepo tamo gde si, a ti cuti i uzivaj, a ako ti nije lepo ucini nesto povodom toga, ali, molim te prestani da prosipas taj otrov!

Velma

pre 13 godina

Gade mi se komentari ovih roditelja koji svu krivicu za svoje promasene zivote prebacuju na prosvetne radnike. Neka se zamisle ko je kriv za razorenu prosvetu i razoreno drustvo. Svi treba da se bune, a to sto ovaj narod ima podanicki mentalitet, to je druga prica. Cim su vam ministar i premijer objasnili da su prosvetari krivi, odmah ste to oberucke prihvatili. Nije vam bilo ugrozeno pravo na skolovanje kada je prosle godine ministar proglasio epidemiju i zatvorio skole, a svi znamo da epidemije nije ni bilo. Cudo jedno, odmah nakon toga, ministar prosvete je kupio stan od pola miliona evra. Odakle mu? Nikoga nije briga, to je valjda njegova licna stvar. A to sto vecina gradjana Srbije nema para da se prehrani, to nije stvar ministara i vlade. Da jeste, valjda bi nesto nekada krenulo na bolje, a ne samo da tonemo dublje i dublje. Videcete, tonucemo mi jos. Kukate na skole a ne znate da je ministar doneo zakon po kojem ucenik koji ne dolazi u skolu ne moze da bude iz nje izbacen, tacno da se nikad nije pojavio u njoj, da su disciplinske mere ukinute i sl. Ministarstvo je vratilo SVAKOG ucenika koji je izbacen iz skole, ukoliko su se roditelji na ovu odluku zalili. Nebitno sto su to bili nekada nasilnici, ucenici koji fizicki napaduju profesore i druge ucenike, unistavaju skolsku imovinu, ucenici sa vise od 100 neopravdanih i sl. Za ovo se obratite ministru, koji uz svoju stranku vec 20 godina terorise ovu zemlju i izgleda da mu nije dosta.

Zoran

pre 13 godina

Ma resenje problema je veoma jednostavno. Samo nas premijer treba da se ugleda na kolegu sa juga, i da uprkos protivljenju MMF-a i dela medjunarodne zajednice poveca plate radnicima i to ne za 5 ili 10 nego za 50%. Ali za tako nesto treba imati svoje Ja.

stanislav dimitrijevic

pre 13 godina

Rezim vestacki usmerava revolt sa jedne grupe gradjana na drugu kako bi izbegao da taj revolt bude usmeren upravo na njega!
Medijskim manipulacijama su napravljene sledece suprotstavljene strane:

budzetlije vs. zaposleni kod privatnika

zaposleni vs. nezaposleni

profesori vs. roditelji (iako postoje oni koji spadaju u obe grupe)

radnici vs. sindikati

sindikati vs. politicka opozicija

mladi vs. stari (rezimske stranke su organizovale i pobunu djaka protiv rada subotom iako je rezim upravo pustio buvu o takvoj vrsti nadoknade)

sindikati jedne struke vs. sindikati druge struke

apaticni gradjani vs. drustveno angazovani gradjani

siromasni vs. manje siromasni

patriote jedne vrste vs. patriote druge vrste

Ako rezim u tome uspe, onda to nije njegov uspeh, nego neuspeh naroda da iskaze revolt. Onda vise nemate prava da kukate ni na sta, a stalno kukate.

Prosvetni radnici za razliku od kukavica, protestuju i nakon smanjenja plate znajuci da rizikuju i svoje zaposlenje i svoja primanja, a sto je najzesce, u toku tog svog strajka rade za razliku od svih ostalih koji u toku strajka ne rade.

Jovana

pre 13 godina

"Prosvetari: Pokazaćemo svoju snagu"

Opet stavljate naslov koji iritira ljude, prosevetni radnici se nikada nisu silili, niti bili agresivni da bi sada "pokazivali svoju snagu".

Nije bilo fer ni pre dva meseca kada ste obajavili da je štrajk završen, što je očigledno neistina.
Razumem ja da više nema kvalitetnog medija i da svi služite režimu (jednako loše kao u najcrnje vreme Miloševića) ali je očigledno da istina kad tad izađe na videlo.
Zar i vama novinarima nije lakše da pišete istinu, nego da smišljeno i namerno prvocirajte ovaj jadan narod?!

PANONSKI MORNAR

pre 13 godina

@nikolic, 22. mart 2011 18:21
jesi fetisista ili fasista?
Nisu tebi krivi prosvetni radnici,vec ministar koji je poscetkom ove skolske godene(septembar 2010) ignorisao ,i onih 2% u martu sto im je obecao nije u stanju da isplati.Ako profesor ima 20000 dinara platu,sa skracenjem od 15 minuta umanjuje se za 1/3 ,pa je nemoguce da im isplate plate od 11000.
Ocigledno da ministar i ko je sabirao nevlada osnovnom matematikom u ministarstvu.
Ja sam kao roditelj 4-ro dece spreman da podrzim profesore i da istraju u svojim zajtevima, pa taman da u junu i julu moraju da idu u skolu.
Niti su deca kriva,niti profesori, niti sindikati, vec ministarstvo prosvete,gde Obradovica zanima jedino partija i raspodela megatrenda u ministarskim foteljama.
Neznam koliko si obavesten-a,ovaj klipan je uveo reformu prvog razreda.Reformu koju je za prvi razrd potpisao da se udzbenik i radna sveska spoje u jedno,ali je sledece godine izdao nalog da djaci drugog razreda svoje knjige ustupe sledecoj generaciji prvog razreda.Katastrofa je nastala kad su deca ostala bez radne sveske,jer ih je prethodna generacija ispisala.
Do novembra je bio zatecen.Covek koji nema pojma o obrazovanju,u zakonu pise da su studenti koji su na budzetu uz ispunjavanje obaveza zapisana zakonom, isti je rekao da magistratura i doktorati nemogu biti budzetski,pod obrazlozenjem da drzava nema para.I ako je zakon republicki i u njegovom resoru iskljucivo,on je mrtav hladan resavanje problema ponudio lokalnoj samouprav.Nevidjeno do sada, ali toliko se on brine za decu i buducnost,svoju da, ali ne i nasu!!!!
Bez ikave strategije u trebovanju zanimanja i njihovom favorizovanju,vec mega trenda ,tgovackih putnika(prevaranata)-menagera-stecajnih upravnika i sl.
Zasto profesor sa 30 godina radnog staza,nebi mogao da proda svoj stan kao dinkic ili toma i da kupe bolji?
Dete gradivo koje ti propusti iskoristi vreme i skini ga sa igrica i uzmi radi sa njim na obrazovanju,kad kazes da je to lak i jednostavan posao.
U kvizu "nisam pametniji od djaka petaka" bi osvojio-la jedva 500 dinara, jer je mahanicki uceno, bez razumevanja.Razumem sto ces kod ombucmana,tu ti jedino moze dobrota u crnoj gori pomoci.
Znaci problem je nacin na koji su im smanjene plate,umesto za 1/3,drzava je skinula polovinu.To nije greska vec idjotizam i cinizam i to ministra koji ispred svog imena i prezimena nosi titulu DOC.DR.
Gde je popkupio titulu, nikom nije jasno i ko je bio u komisiji, ali da su ga pokupili sa mega trend univerziteta, to svi znaju.
Kako je poceo da sabotira drzavni univerzitet,zbog svog privatnog, po istom receptu radi i sa skolama,osnovnim, srednjim.

Branislava

pre 13 godina

Molim vas da posetite sledeci sajt, mislim da objasnjava mnogo stvari: http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/31065-Konana-istina-Ignore.html

Tadicu

pre 13 godina

Druze predsednice kako mozes da gledas ovu muku. Kako ti nije zao ovog gladnog Baroda.Molim te spakuj kofere i odlazi. Ovo stanje je psihicki ne izdrzivo .Pobeci ce ti svi mladi iz zemlje covece i to mi koji smo te bager revolucijom doveli na vlast

S.

pre 13 godina

Dokle više o tim ekskurzijama. Ekskurzija se izvodi ako dovoljan broj roditelja (a ne prosvetnih radnika) da saglasnost na izvođenje ekskurzije. Ako roditelji već daju saglasnost, čemu kukanje sada?! Ekskurzija nije obavezna. Koliko roditelja koji to stalno pominju je pokazalo volju da budu u Savetu roditelja koji donosi odluku o visini dnevnica?! Roditelji mogu da budu uključeni u rad škole ali je verovatno lakše sedeti ovde i kucati komentare nego odlaziti na sednice Saveta roditelja ili Školskog odbora. I baš me zanima koliko komentara je kucano sa radnog mesta za vreme radnog vremena pošto se svi osim prosvetnih radnika izgleda satiru od posla.

srecno

pre 13 godina

podrzavam ove ljude potpuno,jedni od retkih koji traze svoja prava,kad bi svi izasli na ulice odmah bi dobili ono sto trazimo...nego smo trpni

obrad

pre 13 godina

za sve je kriv nesposoban ministar i vlada koja nece nista da ispuni sto obeca...mi ih doveli na vlast a oni nas unistili koja strahota

pero

pre 13 godina

izgubljeni direktori imaju naduvane cifre kao premijer kad od manjeg dobijaju 1.600 puta nesto vece!. Sacuvaj me boze te matematike...gubitak je samo 1/4 neceg, a tri cetvtine jos uvek postoje,...ako postoje.