Nedelja, 20.03.2011.

15:30

Specijal: Ko kupuje Telekom Srbije?

Da li je i koliko ponuda stiglo na tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, znaće se posle 14 sati, kada ističe rok za dostavljanje ponuda.

Izvor: B92

Specijal: Ko kupuje Telekom Srbije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Ivan BA

pre 13 godina

Hvala svima na odgovorima.
France Telecom je privatizovan 2004, Nemacka drzava u DT ima oko 30% akcija, jedino Telenor je drzavni i tu sam pogresio.
Problem je sto mi zivimo u Srbiji a ne u Francuskoj, Nemackoj a kamo srece Norveskoj.
Tamo management ne moze da radi sta hoce i kako mu neko naredi, ako to i uradi kada se za to sazna ide se na sud i u zatvor!
Sto se drzave same tice u oba slucaja ostaje na istom sa finansijske strane (mislim na profit i budzet).
To za 700 miliona eura kredita nisam znao tako da bi tu trebalo staviti u ugovor da taj kredit isplacuje kupac ili prodati skuplje telekom. Da li je situacija pogodna za prodaju, o tome se moze voditi diskusija. Ne podrzavam ovu vlast samo da se zna, i zbog toga sam vise za privatizaciju jer telekom im sluzi za razna sponzorstva i sl.

Da sumiram, nije najbolje resenje privatizacija a nije dobro da ostane ovakvo stanje. Posto za drzavu je finansijski situacija ista a iskorenice se nerad i korupcija i sprecice se politicke stranke da vode kampanju za novac telekoma, sajtove i odrzavanje sistema nece skupo i iznad cene da rade poznanici, onda je bolja privatizacija.
Ako se moze postici bolja cena za godinu dana onda ok, neka se saceka.

danke

pre 13 godina

Ne bi se "Srbija" (kako to ovde neki namecu) odrekla profita, vec ce ga se odreci par pojedinaca iz vlade i Telekoma koji taj profit zgrcu za sebe. Obicnoj Srbiji niti iz dzepa niti u dzep. Jedino sto imam nade a to je da bi politicki i drustveno (kroz razvoj profesionalizma) ojacali uz Nemce, pa bi nam na duze staze bilo bolje. Dakle - prodaja, ali samo u slucaju da ga Nemci kupe. Sve ostalo je bez nade.

HALO?!

pre 13 godina

"(Realno, 20. mart 2011 16:01)"

KADA BI NEMCI DOSLI KAO NOVI VLASNICI - NA OVOM PITANJU MOZETE VIDETI KO JE ZA RAD A KO NIJE - ZNACI, NEKI NECE DA RADE ALI PLATU PODICI SVAKOG MESECA, E TO ZELE. ISTA SITUACIJA BI BILA KADA BI NEKO DRUGI BIO KUPAC. REZIME: NISU ZA KUPOVINU, NE BI DA SE MENJAJU OKOLNOSTI, NACINI RADA, DISCIPLINA, DA DAJU ODGOVORE NA NEZGODNA PITANJA (TIPA: ZASTO IMA OVDE MANJKA KADA BI NE BI TREBALO DA BUDE). SVAKO KO LAJICKI POSMATRA MOZE SVE DA ZAKLJUCI. U DRUGIM DRZAVAMA EVROPE-SVETA GDE BI SE PRODAVALA SLICNA ILI IDENTICNA FIRMA ISTE NAMENE DOLAZILI BI GLASOVI: STA CEMO TIME DOBITI, KOJE NOVE SANSE DOBIJAMA, KOJE JOS NE ZAHVACENA TRZISTA MOZEMO OSVOJITI ILI KOJI OPSTE DRUSTVENI EFEKAT BI IZAZVALA PRIVATIZACIJA - STA BISMO MORALI MENJATI, STA BI IZGUBILI ITD. RAD I SAMO RAD TO JE JEDINA SANSA ZA SVAKOG POJEDINCA I SRUSTVA U CELINI. POZDRAV

Gua

pre 13 godina

Svi vi sto tvrdite da ce biti bolje kad se privatizuje, recite mi samo koji bi privatnik ulagao u nesto sto vec ima cist profit i za par godina ce isplatiti samo sebe?

.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(Ivan BA, 20. mart 2011 19:05)

Niko ne kaze da Telekom nikad ne treba privatizovati!

Ali prodavati ga u najgorem mogucem trenutku u vreme krize, (jer vlast treba pare),
po ceni koja je smesna (na kraju ce ga DT kupiti za 800 milona a pre samo 3 godine Telekom je podigao kredit od 700 milona i time povecao svoju vrednost za 700 miliona),
prodavati kompletnu infrastrukturu i monopol,
i sve to raditi kada je jedini problem u firmi los menadzment (tacnije partiski menadzment koji je od pocetka poceo da smanjuje vrednost firme da bi se lakse prodala), samo pogledajte koliko je firma napredovala sa predhodnim menadzmentom koji se prosirio na region.

Omer Simpson

pre 13 godina

Prema onom što se zna ako iko kupi Telekom Srbija to će 99% biti Deutche Telekom.
Ne bi bilo loše prisetiti se istorije celog slučaja Telekom,naime još pre nešto više od godinu dana Blic je objavio vest o iznenadnoj poseti Borisa Tadića Nemačkoj a kao glavni razlog je navedena ponuda Tadića da im proda srpski Telekom.U Demokratskoj stranci su prvo demantovali da je uopšte bilo razgovora o Telekomu,posle par meseci su priznali da je ,,Telekom bio pomenut u razgovorima, ali da se o prodaji ne razmišlja,,da bi nešto kasnije izjavili da se ipak razgovaralo o prodaji a ubrzo zati je i Vlada objavila da će prodaje ipak biti ali se kao ne zna tačno kome jer se raspisuje tender.Eto sad nam ostaje samo da čekamo završetak ovog igrokaza zvanog ,,Prodaja Telekoma,,.

barter

pre 13 godina

Iako nisam za prodaju Telekoma, bojim se da će ako ostane državni, sa menadžmentom koji postavljaju partije i sponzorisanjem svega i svačega za par godina doći u situaciju u kojoj je danas Galenika.

Poznavalac Rusije

pre 13 godina

Rusi ga uzimaju a ne kupuju.Sa njim u paketu ide i EPS,Galenika,Poštanska Štedionica i sve ono što može da isisa pare iz Budžeta Srbije.Kinte da vidite neće te.Uz to će te se žadužiti i za izgradnju dve atomske centrale,dobiti Koštunicu,Nikolića& Ilića,dobiti vojne baze i naravno VIZE.Baš me interesuje šta će ovi protivnici prodaje Telekoma da kažu posle 23.3.2011
P.S.Zvezda i partizan su već otišli.

rebro

pre 13 godina

Jedno pitanje za @Ivan BA. Da li smatras da je Telenor normalna kompanija iz normalne drzave Norveske? Ako je tako, molim te da nams svima odgovoris kako to da je Telenor u drzavnom vlasnistvu i nemaju nameru da ga privatizuju?
Ali zato njihov direktor smatra da je bi za Srbiju bilo veoma dobro da proda Telekom.

Neke kompanije se jednostavno ne prodaju jer donose cist profit iz godine u godinu. Prosle godine je cist profit Telekoma iznosio 200 miliona evra i zasto bi se Srbiaj odrekla toga?

Građanin

pre 13 godina

Pitanja:
01. Koliko će povećati devizni odliv posle prodaje
Telekoma?
02. Za koliko će se smanjiti broj fiksnih priključaka
posle prodaje Telekoma?
03. Koliki je devizni odliv Telekoma trenutno (da li
300M$ godišnje)? Da li to znači da Telekom nije ultra
profitabilna kompanija, nego odlivač deviza zbog
negativnog telefonskog saobraćaja!?
04. Ko će da vraća kredite Telekoma kada se proda?
05. Koliko će telefonske usluge poskupeti!?
06. Gde se vremenski tarifiraju lokalni pozivi u fuksnoj
telefoniji?
07. Koja je zemlja interno podeljena na tarifnih 5 zona u
fiksnoj telefoniji, pogotovo veličine Srbije?
08. U kojoj se zemlji naplaćuje uspostava veze u mobilnoj
telefoniji?
09. Koja zemlja nema flat tarifu za mobilnu telefoniju (u
USA je oko 20$ mesečno)?
10. Koja ozbiljna zemlja je privatizovala Telekom?
11. Posle koliko meseci će se anulirati dobit od prodaje
povećanim odlivom deviza? Videli smo da je u pitanju
NIS-a taj period bio dug oko 9 meseci!
12. Dokle će da se ponašaju kao da je država preduzeće,
a građani korisnici koje treba plačkati?
13. Kada će, već jednom, da odu? Da ih više ne gledamo!

Pošto Putin dolazi da se podsetimo da je u Rusiji kada su pokušali da uvedu tarifiranje lokalnih poziva i da urgiraju za privatizaciju, celokupno rukovodstvo ruskog Telekoma je smenjeno i osuđeno uz konfiskaciju pojedinačne lične imovine - jer radilo protiv interesa i države i naroda!
Ili baš čikaju narod misleći da ne zna ko su, ili, opet, baš su odlepili u svoj svojoj blaziranosti: šta god uradiš – car si! Ma, Car si i kada si go!

rusija

pre 13 godina

pa kad cela jedna mocna americka telekompanija T-Mobile USA vredi 20-tak milijardi evra, ovaj nas politicki ojadjeni telekom paket sa gomilom DS neradnika ne vredi ni paru vise od 1.4 mlrd eur. jos kao treba ja da se bunim protiv prodaje telekoma da bi mogao DSS+SNS da zaposljava svoje ako opet pobedi na izboma? van pameti.

hunted

pre 13 godina

al stvarno... NAJSTVARNIJE... ubedljivo najbolja odluka bi bila staviti ovu bedu od državice na tender! Samo... ko bi kupio to leglo neradnika i muljatora? Verujem, niko normalan. No, možda bi nekome ovaj teren odgovarao zbog klime ili ko zna čega pa da ga poravna i napravi si parking. A narod? Pa ko je pametan taj već odavno nije ovde a ovi bez pameti (većina) će napokon možda naučiti (na teži način) šta znači "koliko radim - toliko zaradim".

sai baba

pre 13 godina

kupuje onaj ko ima pare, a to je dojce telekom, upravo su prodali Tmobile u usa za 27 mlrd eur. Telekom uopste nije jeftin! Pogledajte link:
http://www.engadget.com/2011/03/20/atandt-agrees-to-buy-t-mobile-from-deutsche-telekom/

Peca

pre 13 godina

@PSR
"Na sve mogice nacine, istrajno i dosledno treba braniti ovu stetnu odluku o prodaji Telekoma Srbija."
Tako je! Ja sam ZA, stajem u odbranu odluke da se ova stetna firma proda i kazem: PRODATI JE!!!

Mrcko

pre 13 godina

Telekom nikako ne prodavati. Predsednik Vlade Srbije izjavio je da će u svim javnim preduzećima biti promenjena struktura menadžmenta i da se partije odreknu vodećih funkcija. To je rešenje. Zahvaliti se kompletnom menadžmentu Telekoma, jer su apsolutno svi dovedeni po političko-kumovsko-burazerskom principu (ultra nepotizam); raspisati konkurse, na rukovodeća mesta postaviti kadrove koje je postojeći menadžment ultra mobingom uklonio na stranu ili udaljio iz Telekoma, zaposliti nove sa fakulteta sa referencom. Sadašnje rukovodstvo Telekoma je trebalo da pripremi prodaju Telekoma i to su uradili na pravi način: najveći deo radnika jedva čeka prodaju samo da ih skine sa vrata! Zaključak: profesionalni menadžment bi ovu firmu doveo na pravi put i povećao prihod.

ljubo

pre 13 godina

Oprema telekoma nije zasterala i Vi koji to kazete niste u pravu.I zato STOP prodaji TELEKOMA od strane ove stetocinske vlasti.Zar godisnje strani vlsnik nda iznese iz Srbije cistih 300 miliona evra.

Mirko

pre 13 godina

@Ivan BA: Koje to kompanije su privatizovane? Frans telekom, Dojce telekom, Belgacom? Dokle ce ovako proizvoljno da se manipulise najjednostavnijim cinjenicama. Privatizovali su glupaci, jer za bolje ni nisu. Pozdrav

Sloba

pre 13 godina

Ako Telekom kupe Austrijanci, imacemo dva Vipa, a ako ga kupe Nemci, Crnogorci ce imati dva T-Mobile-a. Sve jedno... khm, nije sve jedno, ovako ne sme da se proda telekom, moralo bi mnogo toga uraditi pre prodaje telekoma, jer oce ovako zavladati privatni monopol.

Cucemo se, ili ipak mozda necemo?

branko medakovic

pre 13 godina

Iz ugla korisnika njegovih usluga iskreno jedva čekam da ga prodaju. Zamerki je mali milion tako da ne bih o tome detaljno jer bi mi trebalo više dana za pisanje svega što me nervira kod dotične firme. Posebna priča su radnici (čast sa izuzecima) koji se ponašaju bahato i kao da su oni Bogom dani za (NE)RAD koji obavljaju a ne shvataju (ili možda i shvataju) da kad dođe novi gazda automatski neće moći da piju po 56 kafa dnevno, neće moći da izlaze iz firme kad god im se prohte, neće ići na razne ekskurzije i odmore o trošku firme, neće moći da zapošljavaju svoju familiju nego će se vrednovati znanje a ne rodbinska veza, neće dolaziti na posao da im prođe vreme već će dobiti zadatak koji ako ne ispune leteće brzinom svetlosti jer na ulici ima mali milion visokoškolovanih ljudi koji jedva čekaju šansu.

kalkulator

pre 13 godina

U ovoj zemlji izgleda ima malo onih koji vladaju matematikom... Trenutno Vlada ima 80% (odnosno 58.5% kad se oduzmu akcije zaposlenih i gradjana) i ~100 miliona € godisnje (odnosno ~70 miliona € - ako je istina da je to profit/dobit, dakle prihodi - rashodi). Kad se proda, Vlada ce imati 49% (odnosno 27.5% kad se oduzmu akcije zaposlenih i gradjana) i ~120 miliona € godisnje (odnosno ~70 miliona €, kad se uzme u obzir novi menadzment, akcije na berzi, dakle 100% veci profit sto je i realno - pogledajte NIS pre i posle). I, kako je onda prodaja losa, kad ostaju na istom (na duge staze) uz trenutnu "injekciju" od nekih 850 miliona €?

Ivan BA

pre 13 godina

Ljudi, ja stvarno ne razumem zasto sa toliko zara necete da se telekom privatizuje?
Pa sve telekom kompanije u normalnim drzavama su u privatnom vlasnistvu ili bar 51% su u privatnom vlasnistvu.
Ja znam da je on profitabilan ali iz njega stranke vuku pare za svoje kampanje. Bio bi on vise profitabilan ali se razbacuje sa njegovim profitom na sve strane.
Profitabilan je zbog svog polozaja ali tehnologija mu je zastarala.
Mi treba samo da gledamo i proveravamo kako i gde ce zavrsiti pare od privatizacije.

PSR

pre 13 godina

Na sve mogice nacine, istrajno i dosledno treba braniti ovu stetnu odluku o prodaji Telekoma Srbija. Najlosika i najnelogicnija odluka. Treba imenovati ljude koji bi bili odgovorni za prodaju i pozvati ih na odgovornost! SPRECITE ekonomsko porobljavanje Srbije. Sprecite prodaju Telekoma, danas sutra EPSa, Galenike... Ima li jos dostojanstvenih i odgovornih ljudi u ovoj zemlji!?

Ivan BA

pre 13 godina

Ljudi, ja stvarno ne razumem zasto sa toliko zara necete da se telekom privatizuje?
Pa sve telekom kompanije u normalnim drzavama su u privatnom vlasnistvu ili bar 51% su u privatnom vlasnistvu.
Ja znam da je on profitabilan ali iz njega stranke vuku pare za svoje kampanje. Bio bi on vise profitabilan ali se razbacuje sa njegovim profitom na sve strane.
Profitabilan je zbog svog polozaja ali tehnologija mu je zastarala.
Mi treba samo da gledamo i proveravamo kako i gde ce zavrsiti pare od privatizacije.

PSR

pre 13 godina

Na sve mogice nacine, istrajno i dosledno treba braniti ovu stetnu odluku o prodaji Telekoma Srbija. Najlosika i najnelogicnija odluka. Treba imenovati ljude koji bi bili odgovorni za prodaju i pozvati ih na odgovornost! SPRECITE ekonomsko porobljavanje Srbije. Sprecite prodaju Telekoma, danas sutra EPSa, Galenike... Ima li jos dostojanstvenih i odgovornih ljudi u ovoj zemlji!?

kalkulator

pre 13 godina

U ovoj zemlji izgleda ima malo onih koji vladaju matematikom... Trenutno Vlada ima 80% (odnosno 58.5% kad se oduzmu akcije zaposlenih i gradjana) i ~100 miliona € godisnje (odnosno ~70 miliona € - ako je istina da je to profit/dobit, dakle prihodi - rashodi). Kad se proda, Vlada ce imati 49% (odnosno 27.5% kad se oduzmu akcije zaposlenih i gradjana) i ~120 miliona € godisnje (odnosno ~70 miliona €, kad se uzme u obzir novi menadzment, akcije na berzi, dakle 100% veci profit sto je i realno - pogledajte NIS pre i posle). I, kako je onda prodaja losa, kad ostaju na istom (na duge staze) uz trenutnu "injekciju" od nekih 850 miliona €?

ljubo

pre 13 godina

Oprema telekoma nije zasterala i Vi koji to kazete niste u pravu.I zato STOP prodaji TELEKOMA od strane ove stetocinske vlasti.Zar godisnje strani vlsnik nda iznese iz Srbije cistih 300 miliona evra.

Mrcko

pre 13 godina

Telekom nikako ne prodavati. Predsednik Vlade Srbije izjavio je da će u svim javnim preduzećima biti promenjena struktura menadžmenta i da se partije odreknu vodećih funkcija. To je rešenje. Zahvaliti se kompletnom menadžmentu Telekoma, jer su apsolutno svi dovedeni po političko-kumovsko-burazerskom principu (ultra nepotizam); raspisati konkurse, na rukovodeća mesta postaviti kadrove koje je postojeći menadžment ultra mobingom uklonio na stranu ili udaljio iz Telekoma, zaposliti nove sa fakulteta sa referencom. Sadašnje rukovodstvo Telekoma je trebalo da pripremi prodaju Telekoma i to su uradili na pravi način: najveći deo radnika jedva čeka prodaju samo da ih skine sa vrata! Zaključak: profesionalni menadžment bi ovu firmu doveo na pravi put i povećao prihod.

hunted

pre 13 godina

al stvarno... NAJSTVARNIJE... ubedljivo najbolja odluka bi bila staviti ovu bedu od državice na tender! Samo... ko bi kupio to leglo neradnika i muljatora? Verujem, niko normalan. No, možda bi nekome ovaj teren odgovarao zbog klime ili ko zna čega pa da ga poravna i napravi si parking. A narod? Pa ko je pametan taj već odavno nije ovde a ovi bez pameti (većina) će napokon možda naučiti (na teži način) šta znači "koliko radim - toliko zaradim".

Sloba

pre 13 godina

Ako Telekom kupe Austrijanci, imacemo dva Vipa, a ako ga kupe Nemci, Crnogorci ce imati dva T-Mobile-a. Sve jedno... khm, nije sve jedno, ovako ne sme da se proda telekom, moralo bi mnogo toga uraditi pre prodaje telekoma, jer oce ovako zavladati privatni monopol.

Cucemo se, ili ipak mozda necemo?

branko medakovic

pre 13 godina

Iz ugla korisnika njegovih usluga iskreno jedva čekam da ga prodaju. Zamerki je mali milion tako da ne bih o tome detaljno jer bi mi trebalo više dana za pisanje svega što me nervira kod dotične firme. Posebna priča su radnici (čast sa izuzecima) koji se ponašaju bahato i kao da su oni Bogom dani za (NE)RAD koji obavljaju a ne shvataju (ili možda i shvataju) da kad dođe novi gazda automatski neće moći da piju po 56 kafa dnevno, neće moći da izlaze iz firme kad god im se prohte, neće ići na razne ekskurzije i odmore o trošku firme, neće moći da zapošljavaju svoju familiju nego će se vrednovati znanje a ne rodbinska veza, neće dolaziti na posao da im prođe vreme već će dobiti zadatak koji ako ne ispune leteće brzinom svetlosti jer na ulici ima mali milion visokoškolovanih ljudi koji jedva čekaju šansu.

Mirko

pre 13 godina

@Ivan BA: Koje to kompanije su privatizovane? Frans telekom, Dojce telekom, Belgacom? Dokle ce ovako proizvoljno da se manipulise najjednostavnijim cinjenicama. Privatizovali su glupaci, jer za bolje ni nisu. Pozdrav

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(Ivan BA, 20. mart 2011 19:05)

Niko ne kaze da Telekom nikad ne treba privatizovati!

Ali prodavati ga u najgorem mogucem trenutku u vreme krize, (jer vlast treba pare),
po ceni koja je smesna (na kraju ce ga DT kupiti za 800 milona a pre samo 3 godine Telekom je podigao kredit od 700 milona i time povecao svoju vrednost za 700 miliona),
prodavati kompletnu infrastrukturu i monopol,
i sve to raditi kada je jedini problem u firmi los menadzment (tacnije partiski menadzment koji je od pocetka poceo da smanjuje vrednost firme da bi se lakse prodala), samo pogledajte koliko je firma napredovala sa predhodnim menadzmentom koji se prosirio na region.

sai baba

pre 13 godina

kupuje onaj ko ima pare, a to je dojce telekom, upravo su prodali Tmobile u usa za 27 mlrd eur. Telekom uopste nije jeftin! Pogledajte link:
http://www.engadget.com/2011/03/20/atandt-agrees-to-buy-t-mobile-from-deutsche-telekom/

Gua

pre 13 godina

Svi vi sto tvrdite da ce biti bolje kad se privatizuje, recite mi samo koji bi privatnik ulagao u nesto sto vec ima cist profit i za par godina ce isplatiti samo sebe?

.

Peca

pre 13 godina

@PSR
"Na sve mogice nacine, istrajno i dosledno treba braniti ovu stetnu odluku o prodaji Telekoma Srbija."
Tako je! Ja sam ZA, stajem u odbranu odluke da se ova stetna firma proda i kazem: PRODATI JE!!!

barter

pre 13 godina

Iako nisam za prodaju Telekoma, bojim se da će ako ostane državni, sa menadžmentom koji postavljaju partije i sponzorisanjem svega i svačega za par godina doći u situaciju u kojoj je danas Galenika.

Omer Simpson

pre 13 godina

Prema onom što se zna ako iko kupi Telekom Srbija to će 99% biti Deutche Telekom.
Ne bi bilo loše prisetiti se istorije celog slučaja Telekom,naime još pre nešto više od godinu dana Blic je objavio vest o iznenadnoj poseti Borisa Tadića Nemačkoj a kao glavni razlog je navedena ponuda Tadića da im proda srpski Telekom.U Demokratskoj stranci su prvo demantovali da je uopšte bilo razgovora o Telekomu,posle par meseci su priznali da je ,,Telekom bio pomenut u razgovorima, ali da se o prodaji ne razmišlja,,da bi nešto kasnije izjavili da se ipak razgovaralo o prodaji a ubrzo zati je i Vlada objavila da će prodaje ipak biti ali se kao ne zna tačno kome jer se raspisuje tender.Eto sad nam ostaje samo da čekamo završetak ovog igrokaza zvanog ,,Prodaja Telekoma,,.

rebro

pre 13 godina

Jedno pitanje za @Ivan BA. Da li smatras da je Telenor normalna kompanija iz normalne drzave Norveske? Ako je tako, molim te da nams svima odgovoris kako to da je Telenor u drzavnom vlasnistvu i nemaju nameru da ga privatizuju?
Ali zato njihov direktor smatra da je bi za Srbiju bilo veoma dobro da proda Telekom.

Neke kompanije se jednostavno ne prodaju jer donose cist profit iz godine u godinu. Prosle godine je cist profit Telekoma iznosio 200 miliona evra i zasto bi se Srbiaj odrekla toga?

rusija

pre 13 godina

pa kad cela jedna mocna americka telekompanija T-Mobile USA vredi 20-tak milijardi evra, ovaj nas politicki ojadjeni telekom paket sa gomilom DS neradnika ne vredi ni paru vise od 1.4 mlrd eur. jos kao treba ja da se bunim protiv prodaje telekoma da bi mogao DSS+SNS da zaposljava svoje ako opet pobedi na izboma? van pameti.

HALO?!

pre 13 godina

"(Realno, 20. mart 2011 16:01)"

KADA BI NEMCI DOSLI KAO NOVI VLASNICI - NA OVOM PITANJU MOZETE VIDETI KO JE ZA RAD A KO NIJE - ZNACI, NEKI NECE DA RADE ALI PLATU PODICI SVAKOG MESECA, E TO ZELE. ISTA SITUACIJA BI BILA KADA BI NEKO DRUGI BIO KUPAC. REZIME: NISU ZA KUPOVINU, NE BI DA SE MENJAJU OKOLNOSTI, NACINI RADA, DISCIPLINA, DA DAJU ODGOVORE NA NEZGODNA PITANJA (TIPA: ZASTO IMA OVDE MANJKA KADA BI NE BI TREBALO DA BUDE). SVAKO KO LAJICKI POSMATRA MOZE SVE DA ZAKLJUCI. U DRUGIM DRZAVAMA EVROPE-SVETA GDE BI SE PRODAVALA SLICNA ILI IDENTICNA FIRMA ISTE NAMENE DOLAZILI BI GLASOVI: STA CEMO TIME DOBITI, KOJE NOVE SANSE DOBIJAMA, KOJE JOS NE ZAHVACENA TRZISTA MOZEMO OSVOJITI ILI KOJI OPSTE DRUSTVENI EFEKAT BI IZAZVALA PRIVATIZACIJA - STA BISMO MORALI MENJATI, STA BI IZGUBILI ITD. RAD I SAMO RAD TO JE JEDINA SANSA ZA SVAKOG POJEDINCA I SRUSTVA U CELINI. POZDRAV

Poznavalac Rusije

pre 13 godina

Rusi ga uzimaju a ne kupuju.Sa njim u paketu ide i EPS,Galenika,Poštanska Štedionica i sve ono što može da isisa pare iz Budžeta Srbije.Kinte da vidite neće te.Uz to će te se žadužiti i za izgradnju dve atomske centrale,dobiti Koštunicu,Nikolića& Ilića,dobiti vojne baze i naravno VIZE.Baš me interesuje šta će ovi protivnici prodaje Telekoma da kažu posle 23.3.2011
P.S.Zvezda i partizan su već otišli.

danke

pre 13 godina

Ne bi se "Srbija" (kako to ovde neki namecu) odrekla profita, vec ce ga se odreci par pojedinaca iz vlade i Telekoma koji taj profit zgrcu za sebe. Obicnoj Srbiji niti iz dzepa niti u dzep. Jedino sto imam nade a to je da bi politicki i drustveno (kroz razvoj profesionalizma) ojacali uz Nemce, pa bi nam na duze staze bilo bolje. Dakle - prodaja, ali samo u slucaju da ga Nemci kupe. Sve ostalo je bez nade.

Građanin

pre 13 godina

Pitanja:
01. Koliko će povećati devizni odliv posle prodaje
Telekoma?
02. Za koliko će se smanjiti broj fiksnih priključaka
posle prodaje Telekoma?
03. Koliki je devizni odliv Telekoma trenutno (da li
300M$ godišnje)? Da li to znači da Telekom nije ultra
profitabilna kompanija, nego odlivač deviza zbog
negativnog telefonskog saobraćaja!?
04. Ko će da vraća kredite Telekoma kada se proda?
05. Koliko će telefonske usluge poskupeti!?
06. Gde se vremenski tarifiraju lokalni pozivi u fuksnoj
telefoniji?
07. Koja je zemlja interno podeljena na tarifnih 5 zona u
fiksnoj telefoniji, pogotovo veličine Srbije?
08. U kojoj se zemlji naplaćuje uspostava veze u mobilnoj
telefoniji?
09. Koja zemlja nema flat tarifu za mobilnu telefoniju (u
USA je oko 20$ mesečno)?
10. Koja ozbiljna zemlja je privatizovala Telekom?
11. Posle koliko meseci će se anulirati dobit od prodaje
povećanim odlivom deviza? Videli smo da je u pitanju
NIS-a taj period bio dug oko 9 meseci!
12. Dokle će da se ponašaju kao da je država preduzeće,
a građani korisnici koje treba plačkati?
13. Kada će, već jednom, da odu? Da ih više ne gledamo!

Pošto Putin dolazi da se podsetimo da je u Rusiji kada su pokušali da uvedu tarifiranje lokalnih poziva i da urgiraju za privatizaciju, celokupno rukovodstvo ruskog Telekoma je smenjeno i osuđeno uz konfiskaciju pojedinačne lične imovine - jer radilo protiv interesa i države i naroda!
Ili baš čikaju narod misleći da ne zna ko su, ili, opet, baš su odlepili u svoj svojoj blaziranosti: šta god uradiš – car si! Ma, Car si i kada si go!

Ivan BA

pre 13 godina

Hvala svima na odgovorima.
France Telecom je privatizovan 2004, Nemacka drzava u DT ima oko 30% akcija, jedino Telenor je drzavni i tu sam pogresio.
Problem je sto mi zivimo u Srbiji a ne u Francuskoj, Nemackoj a kamo srece Norveskoj.
Tamo management ne moze da radi sta hoce i kako mu neko naredi, ako to i uradi kada se za to sazna ide se na sud i u zatvor!
Sto se drzave same tice u oba slucaja ostaje na istom sa finansijske strane (mislim na profit i budzet).
To za 700 miliona eura kredita nisam znao tako da bi tu trebalo staviti u ugovor da taj kredit isplacuje kupac ili prodati skuplje telekom. Da li je situacija pogodna za prodaju, o tome se moze voditi diskusija. Ne podrzavam ovu vlast samo da se zna, i zbog toga sam vise za privatizaciju jer telekom im sluzi za razna sponzorstva i sl.

Da sumiram, nije najbolje resenje privatizacija a nije dobro da ostane ovakvo stanje. Posto za drzavu je finansijski situacija ista a iskorenice se nerad i korupcija i sprecice se politicke stranke da vode kampanju za novac telekoma, sajtove i odrzavanje sistema nece skupo i iznad cene da rade poznanici, onda je bolja privatizacija.
Ako se moze postici bolja cena za godinu dana onda ok, neka se saceka.

Ivan BA

pre 13 godina

Ljudi, ja stvarno ne razumem zasto sa toliko zara necete da se telekom privatizuje?
Pa sve telekom kompanije u normalnim drzavama su u privatnom vlasnistvu ili bar 51% su u privatnom vlasnistvu.
Ja znam da je on profitabilan ali iz njega stranke vuku pare za svoje kampanje. Bio bi on vise profitabilan ali se razbacuje sa njegovim profitom na sve strane.
Profitabilan je zbog svog polozaja ali tehnologija mu je zastarala.
Mi treba samo da gledamo i proveravamo kako i gde ce zavrsiti pare od privatizacije.

PSR

pre 13 godina

Na sve mogice nacine, istrajno i dosledno treba braniti ovu stetnu odluku o prodaji Telekoma Srbija. Najlosika i najnelogicnija odluka. Treba imenovati ljude koji bi bili odgovorni za prodaju i pozvati ih na odgovornost! SPRECITE ekonomsko porobljavanje Srbije. Sprecite prodaju Telekoma, danas sutra EPSa, Galenike... Ima li jos dostojanstvenih i odgovornih ljudi u ovoj zemlji!?

kalkulator

pre 13 godina

U ovoj zemlji izgleda ima malo onih koji vladaju matematikom... Trenutno Vlada ima 80% (odnosno 58.5% kad se oduzmu akcije zaposlenih i gradjana) i ~100 miliona € godisnje (odnosno ~70 miliona € - ako je istina da je to profit/dobit, dakle prihodi - rashodi). Kad se proda, Vlada ce imati 49% (odnosno 27.5% kad se oduzmu akcije zaposlenih i gradjana) i ~120 miliona € godisnje (odnosno ~70 miliona €, kad se uzme u obzir novi menadzment, akcije na berzi, dakle 100% veci profit sto je i realno - pogledajte NIS pre i posle). I, kako je onda prodaja losa, kad ostaju na istom (na duge staze) uz trenutnu "injekciju" od nekih 850 miliona €?

Peca

pre 13 godina

@PSR
"Na sve mogice nacine, istrajno i dosledno treba braniti ovu stetnu odluku o prodaji Telekoma Srbija."
Tako je! Ja sam ZA, stajem u odbranu odluke da se ova stetna firma proda i kazem: PRODATI JE!!!

ljubo

pre 13 godina

Oprema telekoma nije zasterala i Vi koji to kazete niste u pravu.I zato STOP prodaji TELEKOMA od strane ove stetocinske vlasti.Zar godisnje strani vlsnik nda iznese iz Srbije cistih 300 miliona evra.

branko medakovic

pre 13 godina

Iz ugla korisnika njegovih usluga iskreno jedva čekam da ga prodaju. Zamerki je mali milion tako da ne bih o tome detaljno jer bi mi trebalo više dana za pisanje svega što me nervira kod dotične firme. Posebna priča su radnici (čast sa izuzecima) koji se ponašaju bahato i kao da su oni Bogom dani za (NE)RAD koji obavljaju a ne shvataju (ili možda i shvataju) da kad dođe novi gazda automatski neće moći da piju po 56 kafa dnevno, neće moći da izlaze iz firme kad god im se prohte, neće ići na razne ekskurzije i odmore o trošku firme, neće moći da zapošljavaju svoju familiju nego će se vrednovati znanje a ne rodbinska veza, neće dolaziti na posao da im prođe vreme već će dobiti zadatak koji ako ne ispune leteće brzinom svetlosti jer na ulici ima mali milion visokoškolovanih ljudi koji jedva čekaju šansu.

Mrcko

pre 13 godina

Telekom nikako ne prodavati. Predsednik Vlade Srbije izjavio je da će u svim javnim preduzećima biti promenjena struktura menadžmenta i da se partije odreknu vodećih funkcija. To je rešenje. Zahvaliti se kompletnom menadžmentu Telekoma, jer su apsolutno svi dovedeni po političko-kumovsko-burazerskom principu (ultra nepotizam); raspisati konkurse, na rukovodeća mesta postaviti kadrove koje je postojeći menadžment ultra mobingom uklonio na stranu ili udaljio iz Telekoma, zaposliti nove sa fakulteta sa referencom. Sadašnje rukovodstvo Telekoma je trebalo da pripremi prodaju Telekoma i to su uradili na pravi način: najveći deo radnika jedva čeka prodaju samo da ih skine sa vrata! Zaključak: profesionalni menadžment bi ovu firmu doveo na pravi put i povećao prihod.

rusija

pre 13 godina

pa kad cela jedna mocna americka telekompanija T-Mobile USA vredi 20-tak milijardi evra, ovaj nas politicki ojadjeni telekom paket sa gomilom DS neradnika ne vredi ni paru vise od 1.4 mlrd eur. jos kao treba ja da se bunim protiv prodaje telekoma da bi mogao DSS+SNS da zaposljava svoje ako opet pobedi na izboma? van pameti.

HALO?!

pre 13 godina

"(Realno, 20. mart 2011 16:01)"

KADA BI NEMCI DOSLI KAO NOVI VLASNICI - NA OVOM PITANJU MOZETE VIDETI KO JE ZA RAD A KO NIJE - ZNACI, NEKI NECE DA RADE ALI PLATU PODICI SVAKOG MESECA, E TO ZELE. ISTA SITUACIJA BI BILA KADA BI NEKO DRUGI BIO KUPAC. REZIME: NISU ZA KUPOVINU, NE BI DA SE MENJAJU OKOLNOSTI, NACINI RADA, DISCIPLINA, DA DAJU ODGOVORE NA NEZGODNA PITANJA (TIPA: ZASTO IMA OVDE MANJKA KADA BI NE BI TREBALO DA BUDE). SVAKO KO LAJICKI POSMATRA MOZE SVE DA ZAKLJUCI. U DRUGIM DRZAVAMA EVROPE-SVETA GDE BI SE PRODAVALA SLICNA ILI IDENTICNA FIRMA ISTE NAMENE DOLAZILI BI GLASOVI: STA CEMO TIME DOBITI, KOJE NOVE SANSE DOBIJAMA, KOJE JOS NE ZAHVACENA TRZISTA MOZEMO OSVOJITI ILI KOJI OPSTE DRUSTVENI EFEKAT BI IZAZVALA PRIVATIZACIJA - STA BISMO MORALI MENJATI, STA BI IZGUBILI ITD. RAD I SAMO RAD TO JE JEDINA SANSA ZA SVAKOG POJEDINCA I SRUSTVA U CELINI. POZDRAV

Mirko

pre 13 godina

@Ivan BA: Koje to kompanije su privatizovane? Frans telekom, Dojce telekom, Belgacom? Dokle ce ovako proizvoljno da se manipulise najjednostavnijim cinjenicama. Privatizovali su glupaci, jer za bolje ni nisu. Pozdrav

sai baba

pre 13 godina

kupuje onaj ko ima pare, a to je dojce telekom, upravo su prodali Tmobile u usa za 27 mlrd eur. Telekom uopste nije jeftin! Pogledajte link:
http://www.engadget.com/2011/03/20/atandt-agrees-to-buy-t-mobile-from-deutsche-telekom/

Poznavalac Rusije

pre 13 godina

Rusi ga uzimaju a ne kupuju.Sa njim u paketu ide i EPS,Galenika,Poštanska Štedionica i sve ono što može da isisa pare iz Budžeta Srbije.Kinte da vidite neće te.Uz to će te se žadužiti i za izgradnju dve atomske centrale,dobiti Koštunicu,Nikolića& Ilića,dobiti vojne baze i naravno VIZE.Baš me interesuje šta će ovi protivnici prodaje Telekoma da kažu posle 23.3.2011
P.S.Zvezda i partizan su već otišli.

Sloba

pre 13 godina

Ako Telekom kupe Austrijanci, imacemo dva Vipa, a ako ga kupe Nemci, Crnogorci ce imati dva T-Mobile-a. Sve jedno... khm, nije sve jedno, ovako ne sme da se proda telekom, moralo bi mnogo toga uraditi pre prodaje telekoma, jer oce ovako zavladati privatni monopol.

Cucemo se, ili ipak mozda necemo?

Gua

pre 13 godina

Svi vi sto tvrdite da ce biti bolje kad se privatizuje, recite mi samo koji bi privatnik ulagao u nesto sto vec ima cist profit i za par godina ce isplatiti samo sebe?

.

hunted

pre 13 godina

al stvarno... NAJSTVARNIJE... ubedljivo najbolja odluka bi bila staviti ovu bedu od državice na tender! Samo... ko bi kupio to leglo neradnika i muljatora? Verujem, niko normalan. No, možda bi nekome ovaj teren odgovarao zbog klime ili ko zna čega pa da ga poravna i napravi si parking. A narod? Pa ko je pametan taj već odavno nije ovde a ovi bez pameti (većina) će napokon možda naučiti (na teži način) šta znači "koliko radim - toliko zaradim".

Građanin

pre 13 godina

Pitanja:
01. Koliko će povećati devizni odliv posle prodaje
Telekoma?
02. Za koliko će se smanjiti broj fiksnih priključaka
posle prodaje Telekoma?
03. Koliki je devizni odliv Telekoma trenutno (da li
300M$ godišnje)? Da li to znači da Telekom nije ultra
profitabilna kompanija, nego odlivač deviza zbog
negativnog telefonskog saobraćaja!?
04. Ko će da vraća kredite Telekoma kada se proda?
05. Koliko će telefonske usluge poskupeti!?
06. Gde se vremenski tarifiraju lokalni pozivi u fuksnoj
telefoniji?
07. Koja je zemlja interno podeljena na tarifnih 5 zona u
fiksnoj telefoniji, pogotovo veličine Srbije?
08. U kojoj se zemlji naplaćuje uspostava veze u mobilnoj
telefoniji?
09. Koja zemlja nema flat tarifu za mobilnu telefoniju (u
USA je oko 20$ mesečno)?
10. Koja ozbiljna zemlja je privatizovala Telekom?
11. Posle koliko meseci će se anulirati dobit od prodaje
povećanim odlivom deviza? Videli smo da je u pitanju
NIS-a taj period bio dug oko 9 meseci!
12. Dokle će da se ponašaju kao da je država preduzeće,
a građani korisnici koje treba plačkati?
13. Kada će, već jednom, da odu? Da ih više ne gledamo!

Pošto Putin dolazi da se podsetimo da je u Rusiji kada su pokušali da uvedu tarifiranje lokalnih poziva i da urgiraju za privatizaciju, celokupno rukovodstvo ruskog Telekoma je smenjeno i osuđeno uz konfiskaciju pojedinačne lične imovine - jer radilo protiv interesa i države i naroda!
Ili baš čikaju narod misleći da ne zna ko su, ili, opet, baš su odlepili u svoj svojoj blaziranosti: šta god uradiš – car si! Ma, Car si i kada si go!

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(Ivan BA, 20. mart 2011 19:05)

Niko ne kaze da Telekom nikad ne treba privatizovati!

Ali prodavati ga u najgorem mogucem trenutku u vreme krize, (jer vlast treba pare),
po ceni koja je smesna (na kraju ce ga DT kupiti za 800 milona a pre samo 3 godine Telekom je podigao kredit od 700 milona i time povecao svoju vrednost za 700 miliona),
prodavati kompletnu infrastrukturu i monopol,
i sve to raditi kada je jedini problem u firmi los menadzment (tacnije partiski menadzment koji je od pocetka poceo da smanjuje vrednost firme da bi se lakse prodala), samo pogledajte koliko je firma napredovala sa predhodnim menadzmentom koji se prosirio na region.

rebro

pre 13 godina

Jedno pitanje za @Ivan BA. Da li smatras da je Telenor normalna kompanija iz normalne drzave Norveske? Ako je tako, molim te da nams svima odgovoris kako to da je Telenor u drzavnom vlasnistvu i nemaju nameru da ga privatizuju?
Ali zato njihov direktor smatra da je bi za Srbiju bilo veoma dobro da proda Telekom.

Neke kompanije se jednostavno ne prodaju jer donose cist profit iz godine u godinu. Prosle godine je cist profit Telekoma iznosio 200 miliona evra i zasto bi se Srbiaj odrekla toga?

barter

pre 13 godina

Iako nisam za prodaju Telekoma, bojim se da će ako ostane državni, sa menadžmentom koji postavljaju partije i sponzorisanjem svega i svačega za par godina doći u situaciju u kojoj je danas Galenika.

danke

pre 13 godina

Ne bi se "Srbija" (kako to ovde neki namecu) odrekla profita, vec ce ga se odreci par pojedinaca iz vlade i Telekoma koji taj profit zgrcu za sebe. Obicnoj Srbiji niti iz dzepa niti u dzep. Jedino sto imam nade a to je da bi politicki i drustveno (kroz razvoj profesionalizma) ojacali uz Nemce, pa bi nam na duze staze bilo bolje. Dakle - prodaja, ali samo u slucaju da ga Nemci kupe. Sve ostalo je bez nade.

Omer Simpson

pre 13 godina

Prema onom što se zna ako iko kupi Telekom Srbija to će 99% biti Deutche Telekom.
Ne bi bilo loše prisetiti se istorije celog slučaja Telekom,naime još pre nešto više od godinu dana Blic je objavio vest o iznenadnoj poseti Borisa Tadića Nemačkoj a kao glavni razlog je navedena ponuda Tadića da im proda srpski Telekom.U Demokratskoj stranci su prvo demantovali da je uopšte bilo razgovora o Telekomu,posle par meseci su priznali da je ,,Telekom bio pomenut u razgovorima, ali da se o prodaji ne razmišlja,,da bi nešto kasnije izjavili da se ipak razgovaralo o prodaji a ubrzo zati je i Vlada objavila da će prodaje ipak biti ali se kao ne zna tačno kome jer se raspisuje tender.Eto sad nam ostaje samo da čekamo završetak ovog igrokaza zvanog ,,Prodaja Telekoma,,.

Ivan BA

pre 13 godina

Hvala svima na odgovorima.
France Telecom je privatizovan 2004, Nemacka drzava u DT ima oko 30% akcija, jedino Telenor je drzavni i tu sam pogresio.
Problem je sto mi zivimo u Srbiji a ne u Francuskoj, Nemackoj a kamo srece Norveskoj.
Tamo management ne moze da radi sta hoce i kako mu neko naredi, ako to i uradi kada se za to sazna ide se na sud i u zatvor!
Sto se drzave same tice u oba slucaja ostaje na istom sa finansijske strane (mislim na profit i budzet).
To za 700 miliona eura kredita nisam znao tako da bi tu trebalo staviti u ugovor da taj kredit isplacuje kupac ili prodati skuplje telekom. Da li je situacija pogodna za prodaju, o tome se moze voditi diskusija. Ne podrzavam ovu vlast samo da se zna, i zbog toga sam vise za privatizaciju jer telekom im sluzi za razna sponzorstva i sl.

Da sumiram, nije najbolje resenje privatizacija a nije dobro da ostane ovakvo stanje. Posto za drzavu je finansijski situacija ista a iskorenice se nerad i korupcija i sprecice se politicke stranke da vode kampanju za novac telekoma, sajtove i odrzavanje sistema nece skupo i iznad cene da rade poznanici, onda je bolja privatizacija.
Ako se moze postici bolja cena za godinu dana onda ok, neka se saceka.