Ponedeljak, 28.02.2011.

15:16

Prosvetari ljuti, tuže Obradovića?

Štrajkački odbori tri sindikata prosvete, koji štrajkuju mesec dana, upozorili su da će, ako im budu umanjene zarade, organizovati potpunu obustavu rada.

Izvor: Beta

Prosvetari ljuti, tuže Obradoviæa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Saska

pre 13 godina

Licno neman nista protiv podizanja plata u globalu, jer smo apsolutno svi svesni konstantnog rasta cena...ALI, dragi prosvetari zapitajte se koliko vasih mladih kolega ceka na biroima, i raduje se svakoj zameni ko ozeblom suncu, neki od nas bi radili i za 50% vase plate...

BokiPirot

pre 13 godina

Ne vadi se opravdanje kod lekara iz luksuza vec iz potrebe.Deca treba da idu spremna u skolu to je normalno ali isto tako ne treba ih demoralisati i kaznjavati za ono na sta nisu u mogucnosti da uticu.Na tome bi nastavnici morali dosta vise da porade umesto sto se ponasaju kao da rade na beskonacnoj traci.

sanja

pre 13 godina

posto su isplanirali da miniraju ovu skolsku godinu, treba im umanjiti plate za celu godinu. imali su raspuste za strajkove. ne izivljavajte se i ne ucenjujte vise decu!

Jelena

pre 13 godina

"Evo vam jos jedan primer pedagoskog ophodjenja nastavnika prema deci.A ujedno pokazuje i zainteresovanost nastavnika za uspeh ucenika."

Mi i nismo zainteresovani za njihov uspeh, već za njihovo znanje!

"Krenula je uskolu 21.februara a vec 24.nastavnik matematike im je zadao pisanu vezbu i normalno nije mogla da ga uradi kako valja."

Sledeći put, zamolite doktorku da joj da opravdanje za još dva radna dana, pa nek se pripremi za obaveze u školi, pre nego što se vrati u istu.

"dete sto je bilo bolesno je krivo i kaznjeno je dvojkom."

Ocenu će popraviti, čim nauči!

"Kad sam ja isao u skolu..."

I ja sam išla u školu i nije bilo baš tako...

"Nisam rekao da je pisana vezba bila normalnog obima a cas kraci za 15 minuta."

A Vi ste završili matematički fakultet, pa umete da ocenite obim vežbe?

"Ne stitim svoje dete"

Upravo to radite, a to Vam i jeste posao, samo što to radite na potpuno pogrešan način!

"Ovih dana cu da posetim doticnog nastavnika pa da vidim kako ce da mi objasni zasto dete koje je imalo peticu odjednom ima dvojku."

Bolje nemojte! Ako ćete da nastupite kao u ovom komentaru, pustite svoje dete da popravi ocenu samo! Ne pravite joj problem, ona je očigledno sposobnija da reši taj problem od Vas! I još jedna stvar... taj nastavnik matematike je bar jednako kao i Vi zabrinut što mu je đak koji inače ima peticu dobio dvojku! Samo se ne petljajte, sve će biti u redu!

BokiPirot

pre 13 godina

Evo vam jos jedan primer pedagoskog ophodjenja nastavnika prema deci.A ujedno pokazuje i zainteresovanost nastavnika za uspeh ucenika.Naime,moja cerka je ucenica petog razreda.Skolu nije mogla da pohadja dve nedelje zato sto je bila bolesna,imala je upalu pluca sa visokom temperaturom.Krenula je uskolu 21.februara a vec 24.nastavnik matematike im je zadao pisanu vezbu i normalno nije mogla da ga uradi kako valja.Objektivno dete nije moglo da uci jer joj je bilo lose.Rekao sam joj da kaze nastavniku da nije spremna i zasto je to tako.On je precutao normalno jer on je neko a dete sto je bilo bolesno je krivo i kaznjeno je dvojkom.Kad sam ja isao u skolu nastavnici su ovakve probleme resavali tako sto su opravdano otsutnu decu kasnije ispitivali ali su sa njima radili malo vise kako bi nadoknadili koliko toliko izgubljeno gradivo.Zanimljivo je kako su oni imali vremena a u odeljenjima je bilo vise od 30 djaka.Nisam rekao da je pisana vezba bila normalnog obima a cas kraci za 15 minuta.
Ne stitim svoje dete,stavljam se u zastitu sve dece koja su na ovaj ili slican nacin ostecena od strane onih koji sebe nazivaju pedagozima.Nastavnici i ostali prosvetari sad ce me dislajkovati ali posto znam da vrana vrani oci ne vadi to me mnogo nesekira.Ovih dana cu da posetim doticnog nastavnika pa da vidim kako ce da mi objasni zasto dete koje je imalo peticu odjednom ima dvojku.
Imam jedan predlog.Umesto povecanja plata,pare koje bi se za to eventualno odvojile bolje bi bilo da se uloze u nabavci opreme za video nadzor svake ucionice za vreme casa i da preko neta roditelji uzivo imaju priliku da vide kako izgleda nastava.

Goran 1

pre 13 godina

Ministar je,vidi se,stari kadar,Slobin kadar,ovo me podseca na 90.godine ! Potpun je apsurd da neko strajkuje zbog malih plata a onda mu ministar kaze,e sad cemo da vam smanjimo plate jer radite 30 min,a oni rade toliko jer je to dozvoljen strajk,a sam strajk je inace sredstvo koje je legalno za poboljsanje materijalnog polozaja,zar ne ?!
Ovaj je ministar sve odveo u nadrealnu situaciju jer se ovo nije dogadjalo nikome,ni policiji koja je strajkovala sa potpunom obustavom rada niti bilo kome drugom,policija je cak vrlo brzo izdejstvovala zakljucenje PKU kojimm ce imati u proseku 35% vece plate i imace cenu rada kao vojska,prema tome,totalno je nejasno u kom svetu zivi ministar !?
Inace,niko nema nista protiv da policajac recimo u Bgd-u ima 50.000 din.ali je neralno i da policajac u Beloj Palanci ima isto toliko,mozda gresim, ali je razlika u obimu i slozenosti posla.
Nema veze,posto je ova Vlada na izmaku pljackaske karijere veka,ostaje im da se za vece plate bore sa nekom drugom vladom,a umedjuvremenu mi vidimo da u EPS/u je prosek plata 50.000 din.a gradjani treba da placaju skuplju struju za 35%,i to je ministru normalno,normalno je da su plate zamrznute a da poskupljuje sve ?!
Ministar Skundric/takodje Slobin stari kadar kaze,mi imamo 2x jeftiniju struju nego prosek u EU,ali ne kaze da mi isto tako imamo 7x manje plate nego prosek u EU ?!
Dakle,ne znaju da rade svoj posao i samo brinu za svoje dzepove i dzepove svojih ljudi,ne znaju kakvo je stanje u narodu i ne znaju da ljudi vise nemaju od cega da placaju ta silna poskupljenja !
Zato podrzavam sve strajkove i naravno,ova Vlada je najgora ikada,gori su cak i od Kostunice ili Slobe i zato moraju da padnu i da odu u debelu opoziciju, a poneki bogami i da poloze racune... !
Jedno je sasvim sigurno,u Srbiji jedino Tadic ne zna da je ova Vlada gotova !

profesor

pre 13 godina

@Van Helsing

"a bilo je i onih kod kojih niko nije smeo da pisne, kod nekih iz strana od fizičke kazne"

- Ovo nije dozvoljeno

"kod nekih iz straha od ispitivanja i loše ocene"

- Ovo nije pedagoski

"a kod nekih zato što je nastavnik umeo đake da zainteresuje za ono što predaje"

- Ovo nije moguce.Odgovorno tvrdim da ne postoji vise od 2% profesora na svetu koji su toliko vesti da drze paznju odeljenju od 30 ucenika.
Uvek imate bar 2 ucenika koje je nemoguce zainteresovati. I to su oni koje u sustini ne zanima skola, koje su od roditelja tako vaspitani jer i njihovi roditelji ne postuju te profesore, pa kako ce onda tek njihova deca.
Ja nikad nemam problem sa celim odeljenjem i nisam na ivici nervnog sloma, vec uvek 25-oro dece ima problem sa dvojicom-trojicom ucenika, a i ja sa njima.

Dositej

pre 13 godina

Evo nekoliko dobrih predloga za Ministra:

1. da se nastavnicima koji su na bilo koji način štrajkovali ne isplati plata za februar, mart i april

2. svi časovi moraju da se odrade - školska godina se produžava, ukidaju se raspusti i uvodi se još jedna smena

3. da se svaki peti nastavnik koji je štrajkovao obesi ispred škole za primer ostalima

4. da se zamrzne imovina nastavnika dok ne odrade časove koje su propustili

5. da se uvede radna obaveza za nastavnike od 3 sata dnevno - na koridoru 10 po mogućstvu

pa da konačno pokažeš ko je gazda - i da celom svetu bude jasno koliko je Srbija pravna i demokratska država...

*Rade*

pre 13 godina

Da ostavimo po strani kolike su palte i ko radi a ko ne radi. Pitanje je da li je država svima majka ili je nekima maćeha a nekima majka. To je neverovatno da se ne razume. Ako je učinila ustupak miliciji kako to da ne uradi i prosvetarima. Glupo je ovde izražavati sebičnost i zato što neko nema posla osuđuje prosvetare. Probudimo se i razumimo da vlada nije dobra, da je ogrezla u korupciji i da se ne odnosi prema svim svojim građanima podjednako.
Stvaraju atmosferu u kojoj građani počinju međusobnu svađu i netrpeljivos i na taj način izbegavaju odgovornost.

Nikola

pre 13 godina

"1. Profesor sam francuskog jezika i nemam posao ,rado bih radila za te njihove MALE plate.
(Jelena, 28. februar 2011 21:08)"
Ako ikako imaš alternativu i nemoj.
Ne postoji potcenjenija, društveno-prezrenija i devalviranija profesija.
O tome šta sve može da te dočeka u učionici, a da ne možeš ništa, neću ni da pričam. Bolje drži časove 5 e/h i uplaćuj sama penziono.

Aцa

pre 13 godina

Какав коментар да оставим,како да закукам.
Шта је човек спреман да уради за паре,у овом случају за већу плату.

Да пређе преко тога што је наш образовни систем најгори у окружењу,а и шире.Пример,наша одељења се деле ако има преко 34 ученика,док у Европи максимално 20 ученика је у одељењу.Само упоредите период када је учитељ био ауторитет мало после 2.светског рата и данас када се деца угледају на "фармере","дворане",...Кога да научиш.

Да пређе преко снимака који су препуни насиља,а настали су у школским клупама.

Да пређе преко затварања школа и радних места.

Да пређе преко бироа пуних младих колега,који су спремни да раде.

И много још тога може се исписати,а поставља се питање да ли вреди и има решења.
Ако би се тај њихов захтев од 25% преформулисао у то да нема повећања плата,а да на свака четри просветна радника буде примљен нови,истовремено би се смањио број деце у одељењу,што би проузроковало бољи рад са децом,велики број младих би се запослио...

Али ко пита нас младе,ми смо небитна ставка у овом друштву,на пензионерима Србија остаје.

samo-vas-posmatram

pre 13 godina

Ako su profesori intelektualna elita ove zemlje, onda nam vise niko ne moze pomoci...toliko ste jadni i neorganizovani da bi vam svima trebalo smanjiti plate...nije ni cudo sto vas niko ne postuje i ne uvazava vase zvanje, kada vas pravi magarcima jedan, da ne kazem sta, Obradovic...ma treba da vas je sramota...
O clanovima "onog" vladinog sindikata necu da potrosim ni jednu rec, ne vrede ni toliko...

misko

pre 13 godina

Pa da obustavice rad 9.marta posto proslave 8.mart i pokupe poklone od ucenika.Sramotno je to sto oni rade, ali sta da se radi moze im se pa to ti je.ma narode kome se nesvidja moze ladno da ode iz skole ima toliko mladih ne zaposlenih da Vlada ne treba da popusta a oni neka strajkuju gde hoce,Kad ostanu bez posla videce kako je to ..sit gladnog ne pita.Imaju redovna primanja svakog meseca, pa markicu za prevoz...sta hoce zasticeni su ko krave u Indiji.Neka vide kako je roditeljima djaka koje oni uce..da li oni znaju koliko njih nije doruckovalo a doslo je u skolu jer nema tri obroka dnevno.Sramota.

Зоран

pre 13 godina

(profesor, 28. februar 2011 21:04), када је толико тешко са децом и, како рекосте, ни 50% већа плата вам не би била довољна обзиром на посао, предлажем да одетете код приватника.

Ludolf

pre 13 godina

'Žare care, nedaj pare', poručuju osnovci škole u kojoj časovi evo mesec dana traju po 30 minuta.
Ministar prosvete očigledno uspešnno sprovodi reformu u obrazovanju. Dotični misli da je 45-to minutni čas prevaziđen i da učenike treba rasteretiti nepotrebnih znanja i uzaludnog gubljenja vremena u školi.
Molimo premijera da ovog ministra ne ometa u radu dok ne završi sa rformom školstva. Očekujemo skraćenje školske godine bar za jednu dvanaestinu godine.

Van Helsing

pre 13 godina

@profesor
I mi što ne radimo u prosveti smo bili đaci. Vrlo dobro se sećam da je bilo nastavnika kod kojih je bila ludnica u učionici i koji su bili na ivici nervnog sloma, a bilo je i onih kod kojih niko nije smeo da pisne, kod nekih iz strana od fizičke kazne, kod nekih iz straha od ispitivanja i loše ocene, a kod nekih zato što je nastavnik umeo đake da zainteresuje za ono što predaje. Biti nastavnik ne znači samo imati potrebno znanje (koje ruku na srce i ne trba da bude naročito obimno za taj uzrast) već i da bude pedagog i da napravi od te dece dobre i vredne ljude.

Srba Filipovic

pre 13 godina

Naravno da su ljuti jer za te pare nemaju ni za najosnovnije potrebe, a kamoli da od njih skoluju decu ili nesto slicno. Zasto Obradovicu nije plata kao ljudima u prosveti pa da vidimo njega da li ce da bude srecan!

milan

pre 13 godina

A sta je sa troskovima i teskocama koje roditelji imaju i sta je sa vasim uveravanjem da se o novcu u opste ne radi, ko ovde siri neistinu i ko ovde ne mari za svoj zadatak u ovom drustvu. Vi hocete da budete vaspitni organ od kojeg treba nasa deca i unuci da imaju respekt, zaboravite i menjajte profesiju za to sto ste do pre mesec dana jos radili niste dovoljno odgovorni.

Van Helsing

pre 13 godina

Prvi treba promeniti zakon o radu da radnici mogu momentalno da se otpuste bez objašnjenja i otpremnine (ovo bi smanjilo nezaposlenost jer bi poslodavci lakše zapošljavali radnike i manje bi ih radilo na crno), pa zatim pootpuštati ove "prosvetare" što neće da rade i zaposliti one koji nisu imali vezu a imaju kvalifikacije.

Slobodan

pre 13 godina

Što se ljutite!? Idite pa čuvajte ovce, koze, kopajte. Deca su sve gluplja. Što ne primate platu po učinku. Niste vi tu postavljeni doživotno. Ima ko hoće da radi! Dokle god ima nezaposlenih na birou, ne podržavam vas!

Vladan Božović

pre 13 godina

Evo, upravo sam na RTS-u video potpisivanje kolektivnog ugovora između sindiksta policije i vlade na čelu sa Dačićem. Ljube se i grle, puni hvale jedni za druge, prezadovoljni potpisanim protokolom i ispravljanjem nekakve navodne nepravde prema policajcima.
E, kako mi le bilo milo oko srca, a u oku, po koja suza od sreće. PROFESOR.

Srdjan

pre 13 godina

Ministar se nije zabrinuo koliko deca izostaju iz skole nakon donosenja pravilnika za ocenjivanje vladanja (sa 35 neopravdanih i vise laksih povreda ucenik dobija ocenu iz vladanja 4, a ako nema lakse povrede, onda moze imati i stotinak neopravdanih i primerno vladanje????!!!) tako da nasi ucenici imaju u prvom polugodistu u proseku po 11 dana odsustva iz skole! I to nije problem, a problem je kada gube trecinu casa?! Ovo je samo jedan primer sta se radi kod nas u prosveti, da ne pricam da planiraju da ukinu predmet racunarstvo i informatika u gimnazijama (od druge godine) i smanje fond casova nekim predmetima koji predstavljaju osnovu obrazovanja. Ocigledan je zakljucak da ovoj drzavi obrazovanje nije potrebno sto se vidi i iz odnosa prema prosveti. Milsim da nama nema spasa :-(

mladi profesor

pre 13 godina

Poštovani građani, novinari i roditelji

ne ljutim se, niti pretim kako novinari pišu, ogorčen sam. Vama želim ono što vam ministar Obradović sprema: ukidanje državnih škola nakon čega će biti neophodno izdvojiti oko 10 000 evra po godini školovanja deteta(ili 20 000 ako imate dva deteta) nakon čega će ih Obradović sačekati na MEGATRENDU po ceni od samo par hiljada evra godišnje a od znanja im ponuditi samo ono što i sam zna - JEDNO VELIKO NIŠTA. Nakon toga, jasno vam je, vaša deca nemaju perspektivu, mogu samo da rade kod Kineza za 8 000 din mesečno.

Sačuvajte ovaj komentar i pročitajte ga za 10 godina. Ne, nisam prorok - samo sam obrazovan i zbog toga sam profesor.

Hvala.

profesor

pre 13 godina

Radim u prosveti i ogorcen sam.
Zato sto je vrlo tesko da se radi. Ne mogu da ostvarim ono sto sam isplanirao zato sto je nemoguce da se zavede red u ucionici. Uvek postoje po dva-tri nedisciplinovana ucenika koji ometaju nastavu i koje je nemoguce zainteresovati za gradivo.
Pricao sam sa kolegama i svi su ogorceni zbog toga. Ne mozes tim djacima nista, ne smes da ih izbacis sa casa, ne postoji kazna koja moze da ih uplasi, a znaju da nece ponoviti jer je politika takva da nema ponavljanja.A nema ponavljanja zato sto obicno direktori tako zele, jer ce deca preci u drugu skolu, a u situaciji kad imamo belu kugu svako dete je dragoceno.

Ja hocu da radim, ali mi je to vrlo otezano. Svakog dana dolazim kuci sa glavoboljom, narocito u one dane kad imam 5 ili 6 casova.
Jednom sam na licni rizik izbacio dva ucenika sa casa i bilo je milina raditi sa ostalom decom, a to je sve sto zelim, i tada bi mi i ova plata bila sasvim dovoljna, a u ovakvim uslovima ni 50 posto veca plata me nece zadovoljiti kada sa posla dolazim nezadovoljan, nervozan.Naravno, posle me je direktor kritikovao zato sto sam izbacio sa casa ucenike.

Vi gospodo sto ne radite u prosveti i sto citate samo naslove pa izvodite zakljucke, verujte da nije sve u novcu i nisu moje kolege nezadovoljne samo zbog plate. Kod mene je to zadnja stavka.
Ja zahtevam da mi se omoguci da radim i da imam mehanizme da sebe zastitim, a mene neka kontrolise ko hoce, nemam cega da se plasim.

profa

pre 13 godina

Kako su mi samo jadni komentari ,te profesori ono ,te profesori ovo...A toj vecini ne smetaju kradje u kolubari,i ostale malverzacije itd... nego to je ono "srpsko" da komsiji crkne krava .

strongEST

pre 13 godina

Molim Vas B92, bar Vi izbegnite pogrdni izraz prosvetari i time doprinesite objektivnosti u ovom medijskom sumraku u Srbiji. Da li je stanovnik, građanin Srbije zaposlen ili ne izgubio dostojanstvo i prešao na povratak u samodbranu za opstanak to će pokazati vreme... Minimum odgovornosti sigurno će biti od koristi.

aleksandar

pre 13 godina

A šta ćemo sa školskom godinom u školama u Smederevskoj Palanci? Da li je i ona regularna? Naime, ovde je sasvim normalno (to godinama traje),da časovi traju po 30 minuta (nekada i kraće-po potrebi).Škole nemaju grejanje, te deca pored lošeg obrazovanja obavezno zarade i neku bolest prouzrokovanu "adekvatnim" uslovima rada. Da li g-din Ministar i u ovakvim slučajevima planira da vrednuje efekte rada ili da kazni odgovorne.

Gordana

pre 13 godina

Slazem se da prosvetni kadar treba da strajkuje,plate su im zaista male,kao i vecini zaposlenih u ovoj zemlji.Samo se nadam da ce kada i ako se njihovi zahtevi ispune konacno poceti da rade svoj posao kako treba (cast izuzecima).Mnogi roditelji sa istim ili manjim platama placaju ptivatne casove svojoj deci.Nemojte mi reci da su sva deca koja imaju privatne casove lenja i nezainteresovana,jer to nije tacno.Mnogi (ne svi) ofrlje ispredaju ili ne ispredaju gradivo dok deca vrlo cesto ometaju casove.Znaci greska je u nastavnicima,profesorima ali i u roditeljima koji na pogresan nacin vaspitaju svoju decu.Rezultat svega su polu pismene generacije.Srbijo,jos teze ti se pise,ako te svi iole obrazovani napuste!

Zuki

pre 13 godina

Moje misljenje kao mladog i perspektivnog nastavnika...Ministar mora podneti ostavku, tu nema dileme...Za njim moraju otici i predsednici sindikata, koji su ocajno organizovali strajk - jer nista nismo postigli...Stanje u skolama je UZASNO i to se vuce godinama i ko zna jos koliko ce potrajati...JEDAN SINDIKAT NA NIVOU CELE SRBIJE i tek se onda mozemo nadati necemu...Ovako da se vrtimo u krug i svako svakoga tuzi i jedni drugima prete...I da obavezno da napomenem, svaka cast mojim kolegama i mozda ce me neki pljuvati, ali U SKOLAMA U SRBIJI RADI DOSTA NESTRUCNIH NASTAVNIKA I TO POSEBNO STARA GARDA, IAKO SAM DOZIVEO DA MI COVEK KOJI JE POCEO POSLE MENE DA RADI KAZE : " PRIMETIO SAM DA SE MNOGO NERVIRAS, PA NEMOJ, NEMAS POTREBE"...A JA GINEM OD ZELJE NESTO DA NAUCIM DECU , I TO DECU KOJU TEK DANAS NISTA NE INTERESUJE OSIM PINK TV-a I EKREMA I NJEMU SLICNIH...MNOGO TOGA U NASOJ DRZAVI NE STIMA, U NASIM DRZAVNIM FIRMAMA I U PRIVATNIM FIRMAMA...OSTAJE DA CEKAMO I DA SE NADAMO..ALI OVAKVE PRETNJE NAZOVIMO MINISTRA KOJI NE ZNA DA SKLOPI DVE RECENICE...PA SLOBU SMO SKINULI SA VRATA I TEBE CEMO...NIKADA TO NIJE BIO PROBLEM...

Makao

pre 13 godina

Odlicna vest. Znaci mogu da radim 6 sati i da dobijem platu kao da sam radio 8 sati ako zavrsim sav posao. Posle neka neko kaze da Srbija nije obecana zemlja...

tuga

pre 13 godina

ama bre navikli ste da ne radite nista vecina vas...deca nista ne znaju a vi hocete vece plate u sred ove krize..." mene zanima samo plata dal ce oni da nauce nesto bas me briga " _izjava poznanika profesora matematike u jednoj srednjoj skoli.

SAPV

pre 13 godina

1981. godine za jednog nastavnika ili profesora prosečno padalo 29,3 učenika.

Molim Vas objavite koliko je današnji prosek. ??????????????????

dejan

pre 13 godina

Zar 10 posljednjih godina tokom kojih je lik prosfetnog radnika unisten i srozan na nivo da je lopov za njega gospodin nije dovoljno? Kog jos treba da izglasamo da sedne u fotelju pa da nas i on "utucuje" do samog kraja. Ponekad me je sramota da kazem sta radim. Da li se je nesto promenilo na bolje od 2000. Nije nista cak je gore i bice jos bednije. Jadna li je drzava koja ima para za satelit a nama za decu. Njima je lako kazu mi vrsimo inflatorni udar. Pa gospodo smanjite sebi bonuse u upravnim odborima banaka pa dajte raji. I ja bi hteo stan od 50 kvadrata, netreba mi vise. Od svog postenog rada nemam da sastavim kraj skrajem. Ima i medju nama onih koji ne zasluzuju da rade ali je njih u manjini za razliku od onih na vlasti.

maja

pre 13 godina

ŠTO SI GLUPLJI - TO SI I POTREBNIJI OVOJ ZEMLJI!!!
Bežimo odavde dok još ima vremena a srpsku decu neka nam uče farme, štale, dvorci i turbo-folk pevačice.

Aleksandar

pre 13 godina

Ili me otpustite, ili mi dajte platu! Mozda je u ovoj zemlji praksa da se radi bez plate (bar tako izgleda iz kometara zaposlenih kod privatnika) ali meni se takva ideja ne svidja.
PS
Juce sam vodio decu na takmicenje. Nedelja. Eto, i mi, neradnici, ubodemo po neku. Doduse, sa takvom decom nije problem raditi ni nedeljom :)

jacafaca

pre 13 godina

Dok nekoga od njih ne otpuste rijesiti problem prosvetara,koji su umislili da su Bogom dani i iznad svih drugih gradjana koji mnogo teze zive (a ima ih isto tako fakultetski obrazovanih),nece. Treba da se izvjestan procenat nih otpusti pa da vidite kako ce sa radoscu raditi i za manje para a ne za 40-45000 din. Da strepe kao i ostalo gradjanstvo za posao nebi tako bahati bili preko ledja djece! Kako nisu prestali ici na ekskurzije?? A pun biro mladih ljudi koji jedva cekaju da dobiju radno mjesto! Da su samo oni diskriminisani i da samo oni imaju lose plate svaka cast!-ali ovako..imaju bolje i uslove rada i plate od vecine ljudi u Srbiji i opet im nesto fali?! OTKAZ PO KRATKOM POSTUPKU!

шумадинац

pre 13 godina

Ko губи има права да се љути, дура...
И није ти бре ово не љути се човече, домине; није ти ово бре ни нека игра! ово је бре једна игранка: играле се делије, на све стране земље Сбије.....

Zabrinuti roditelj

pre 13 godina

Ok, prosvetari su u pravu: male su plate i nedovoljno su nagrađeni za svoj rad. Ali, da li se pitaju kakvo je to društvo koje u nihovo ime pregovara sa vlastima, ako za mesec dana štrajka nisu postigli baš ništa? Ili ne znaju da pregovaraju ili su im zahtevi isuviše nerealni... A tumaranje po magli nije baš najbolji metod da se postignu neki ciljevi. Dragi moji preosvetari, pazite se da od vas ne naprave guske koje se, neznano kud kreću po gustoj magli.

pendrek (čika Mikica je izmišljeni lik)

pre 13 godina

Neće moći prosvetari i doktori moji dragi. Pa valjda i čika Mikica pandur treba od nečega da dobije platu.

Pa on nije završio fakultet. Ne. On je završio trogodišnju stručnu školu (ponavljao drugi razred iste), a potom otišao u Sremsku Kamenicu i uspešno završio šestomesčni kurs za gospodina policajca MORA i zaslužuje 50% posto veću platu od svih budžetskih korisnika.

Pa čika Mikice, izvoli, za tebe ima 50% veća plata.

sale

pre 13 godina

A sta cemo sa decom kojoj kontrolni i pismeni zadaci traju 15 minuta krace za isti obim pitanja kao da je puno vreme casa? Ko ce decu da zastiti? Ko ce da plati deci privatne casove da nauce ono sta treba da odgovaraju 33% brze? Koje sindikalno kontrolno telo vrsi monitoring nad svim skolama u Srbiji da ne dodje do ovakvih nepravdi? Uopste kojim se kriterijumima sada rukovode kada ocenjuju, pa nisu sva deca prirodno obradena da brzo resavaju ono sta znaju? Pa to je diskriminacija !
I sve te silne nevladine organizacije koje se bave zastitama prava ugrozenih, gde su sada, ostavile su decu na cedilu! Bela kuga ce da se pretvori u edukacionu kugu. Da li je i jedna nevladina organizacija ispitivala javno mnjenje koliko roditelji moraju mesecno da izdvoje novca ako hoce da im deca imaju dobre ocene? Opsta sramota za celu Srbiju! Evo poziv za INSAJDER: predjite sa indeks afere na djacki dnevnik afere!

sinisa

pre 13 godina

Ovoj vlasti uspelo je sto nije ni Slobi, podelio je narod koji radi kod privatnika i prosvetare i inace ljude koje rade u javnom sektoru. Nikad nije bilo toliko mrznje izmedju ljudi kao sad. Bruka, umesto da su radnici ujedinjeni u zajednicki sindikat, sve je nesto rascepkano, nema sloge, tuga jedna.

sinisa

pre 13 godina

Ovoj vlasti uspelo je sto nije ni Slobi, podelio je narod koji radi kod privatnika i prosvetare i inace ljude koje rade u javnom sektoru. Nikad nije bilo toliko mrznje izmedju ljudi kao sad. Bruka, umesto da su radnici ujedinjeni u zajednicki sindikat, sve je nesto rascepkano, nema sloge, tuga jedna.

maja

pre 13 godina

ŠTO SI GLUPLJI - TO SI I POTREBNIJI OVOJ ZEMLJI!!!
Bežimo odavde dok još ima vremena a srpsku decu neka nam uče farme, štale, dvorci i turbo-folk pevačice.

Aleksandar

pre 13 godina

Ili me otpustite, ili mi dajte platu! Mozda je u ovoj zemlji praksa da se radi bez plate (bar tako izgleda iz kometara zaposlenih kod privatnika) ali meni se takva ideja ne svidja.
PS
Juce sam vodio decu na takmicenje. Nedelja. Eto, i mi, neradnici, ubodemo po neku. Doduse, sa takvom decom nije problem raditi ni nedeljom :)

pendrek (čika Mikica je izmišljeni lik)

pre 13 godina

Neće moći prosvetari i doktori moji dragi. Pa valjda i čika Mikica pandur treba od nečega da dobije platu.

Pa on nije završio fakultet. Ne. On je završio trogodišnju stručnu školu (ponavljao drugi razred iste), a potom otišao u Sremsku Kamenicu i uspešno završio šestomesčni kurs za gospodina policajca MORA i zaslužuje 50% posto veću platu od svih budžetskih korisnika.

Pa čika Mikice, izvoli, za tebe ima 50% veća plata.

Zuki

pre 13 godina

Moje misljenje kao mladog i perspektivnog nastavnika...Ministar mora podneti ostavku, tu nema dileme...Za njim moraju otici i predsednici sindikata, koji su ocajno organizovali strajk - jer nista nismo postigli...Stanje u skolama je UZASNO i to se vuce godinama i ko zna jos koliko ce potrajati...JEDAN SINDIKAT NA NIVOU CELE SRBIJE i tek se onda mozemo nadati necemu...Ovako da se vrtimo u krug i svako svakoga tuzi i jedni drugima prete...I da obavezno da napomenem, svaka cast mojim kolegama i mozda ce me neki pljuvati, ali U SKOLAMA U SRBIJI RADI DOSTA NESTRUCNIH NASTAVNIKA I TO POSEBNO STARA GARDA, IAKO SAM DOZIVEO DA MI COVEK KOJI JE POCEO POSLE MENE DA RADI KAZE : " PRIMETIO SAM DA SE MNOGO NERVIRAS, PA NEMOJ, NEMAS POTREBE"...A JA GINEM OD ZELJE NESTO DA NAUCIM DECU , I TO DECU KOJU TEK DANAS NISTA NE INTERESUJE OSIM PINK TV-a I EKREMA I NJEMU SLICNIH...MNOGO TOGA U NASOJ DRZAVI NE STIMA, U NASIM DRZAVNIM FIRMAMA I U PRIVATNIM FIRMAMA...OSTAJE DA CEKAMO I DA SE NADAMO..ALI OVAKVE PRETNJE NAZOVIMO MINISTRA KOJI NE ZNA DA SKLOPI DVE RECENICE...PA SLOBU SMO SKINULI SA VRATA I TEBE CEMO...NIKADA TO NIJE BIO PROBLEM...

profesor

pre 13 godina

Radim u prosveti i ogorcen sam.
Zato sto je vrlo tesko da se radi. Ne mogu da ostvarim ono sto sam isplanirao zato sto je nemoguce da se zavede red u ucionici. Uvek postoje po dva-tri nedisciplinovana ucenika koji ometaju nastavu i koje je nemoguce zainteresovati za gradivo.
Pricao sam sa kolegama i svi su ogorceni zbog toga. Ne mozes tim djacima nista, ne smes da ih izbacis sa casa, ne postoji kazna koja moze da ih uplasi, a znaju da nece ponoviti jer je politika takva da nema ponavljanja.A nema ponavljanja zato sto obicno direktori tako zele, jer ce deca preci u drugu skolu, a u situaciji kad imamo belu kugu svako dete je dragoceno.

Ja hocu da radim, ali mi je to vrlo otezano. Svakog dana dolazim kuci sa glavoboljom, narocito u one dane kad imam 5 ili 6 casova.
Jednom sam na licni rizik izbacio dva ucenika sa casa i bilo je milina raditi sa ostalom decom, a to je sve sto zelim, i tada bi mi i ova plata bila sasvim dovoljna, a u ovakvim uslovima ni 50 posto veca plata me nece zadovoljiti kada sa posla dolazim nezadovoljan, nervozan.Naravno, posle me je direktor kritikovao zato sto sam izbacio sa casa ucenike.

Vi gospodo sto ne radite u prosveti i sto citate samo naslove pa izvodite zakljucke, verujte da nije sve u novcu i nisu moje kolege nezadovoljne samo zbog plate. Kod mene je to zadnja stavka.
Ja zahtevam da mi se omoguci da radim i da imam mehanizme da sebe zastitim, a mene neka kontrolise ko hoce, nemam cega da se plasim.

aleksandar

pre 13 godina

A šta ćemo sa školskom godinom u školama u Smederevskoj Palanci? Da li je i ona regularna? Naime, ovde je sasvim normalno (to godinama traje),da časovi traju po 30 minuta (nekada i kraće-po potrebi).Škole nemaju grejanje, te deca pored lošeg obrazovanja obavezno zarade i neku bolest prouzrokovanu "adekvatnim" uslovima rada. Da li g-din Ministar i u ovakvim slučajevima planira da vrednuje efekte rada ili da kazni odgovorne.

sale

pre 13 godina

A sta cemo sa decom kojoj kontrolni i pismeni zadaci traju 15 minuta krace za isti obim pitanja kao da je puno vreme casa? Ko ce decu da zastiti? Ko ce da plati deci privatne casove da nauce ono sta treba da odgovaraju 33% brze? Koje sindikalno kontrolno telo vrsi monitoring nad svim skolama u Srbiji da ne dodje do ovakvih nepravdi? Uopste kojim se kriterijumima sada rukovode kada ocenjuju, pa nisu sva deca prirodno obradena da brzo resavaju ono sta znaju? Pa to je diskriminacija !
I sve te silne nevladine organizacije koje se bave zastitama prava ugrozenih, gde su sada, ostavile su decu na cedilu! Bela kuga ce da se pretvori u edukacionu kugu. Da li je i jedna nevladina organizacija ispitivala javno mnjenje koliko roditelji moraju mesecno da izdvoje novca ako hoce da im deca imaju dobre ocene? Opsta sramota za celu Srbiju! Evo poziv za INSAJDER: predjite sa indeks afere na djacki dnevnik afere!

Zabrinuti roditelj

pre 13 godina

Ok, prosvetari su u pravu: male su plate i nedovoljno su nagrađeni za svoj rad. Ali, da li se pitaju kakvo je to društvo koje u nihovo ime pregovara sa vlastima, ako za mesec dana štrajka nisu postigli baš ništa? Ili ne znaju da pregovaraju ili su im zahtevi isuviše nerealni... A tumaranje po magli nije baš najbolji metod da se postignu neki ciljevi. Dragi moji preosvetari, pazite se da od vas ne naprave guske koje se, neznano kud kreću po gustoj magli.

dejan

pre 13 godina

Zar 10 posljednjih godina tokom kojih je lik prosfetnog radnika unisten i srozan na nivo da je lopov za njega gospodin nije dovoljno? Kog jos treba da izglasamo da sedne u fotelju pa da nas i on "utucuje" do samog kraja. Ponekad me je sramota da kazem sta radim. Da li se je nesto promenilo na bolje od 2000. Nije nista cak je gore i bice jos bednije. Jadna li je drzava koja ima para za satelit a nama za decu. Njima je lako kazu mi vrsimo inflatorni udar. Pa gospodo smanjite sebi bonuse u upravnim odborima banaka pa dajte raji. I ja bi hteo stan od 50 kvadrata, netreba mi vise. Od svog postenog rada nemam da sastavim kraj skrajem. Ima i medju nama onih koji ne zasluzuju da rade ali je njih u manjini za razliku od onih na vlasti.

jacafaca

pre 13 godina

Dok nekoga od njih ne otpuste rijesiti problem prosvetara,koji su umislili da su Bogom dani i iznad svih drugih gradjana koji mnogo teze zive (a ima ih isto tako fakultetski obrazovanih),nece. Treba da se izvjestan procenat nih otpusti pa da vidite kako ce sa radoscu raditi i za manje para a ne za 40-45000 din. Da strepe kao i ostalo gradjanstvo za posao nebi tako bahati bili preko ledja djece! Kako nisu prestali ici na ekskurzije?? A pun biro mladih ljudi koji jedva cekaju da dobiju radno mjesto! Da su samo oni diskriminisani i da samo oni imaju lose plate svaka cast!-ali ovako..imaju bolje i uslove rada i plate od vecine ljudi u Srbiji i opet im nesto fali?! OTKAZ PO KRATKOM POSTUPKU!

Gordana

pre 13 godina

Slazem se da prosvetni kadar treba da strajkuje,plate su im zaista male,kao i vecini zaposlenih u ovoj zemlji.Samo se nadam da ce kada i ako se njihovi zahtevi ispune konacno poceti da rade svoj posao kako treba (cast izuzecima).Mnogi roditelji sa istim ili manjim platama placaju ptivatne casove svojoj deci.Nemojte mi reci da su sva deca koja imaju privatne casove lenja i nezainteresovana,jer to nije tacno.Mnogi (ne svi) ofrlje ispredaju ili ne ispredaju gradivo dok deca vrlo cesto ometaju casove.Znaci greska je u nastavnicima,profesorima ali i u roditeljima koji na pogresan nacin vaspitaju svoju decu.Rezultat svega su polu pismene generacije.Srbijo,jos teze ti se pise,ako te svi iole obrazovani napuste!

Vladan Božović

pre 13 godina

Evo, upravo sam na RTS-u video potpisivanje kolektivnog ugovora između sindiksta policije i vlade na čelu sa Dačićem. Ljube se i grle, puni hvale jedni za druge, prezadovoljni potpisanim protokolom i ispravljanjem nekakve navodne nepravde prema policajcima.
E, kako mi le bilo milo oko srca, a u oku, po koja suza od sreće. PROFESOR.

profa

pre 13 godina

Kako su mi samo jadni komentari ,te profesori ono ,te profesori ovo...A toj vecini ne smetaju kradje u kolubari,i ostale malverzacije itd... nego to je ono "srpsko" da komsiji crkne krava .

SAPV

pre 13 godina

1981. godine za jednog nastavnika ili profesora prosečno padalo 29,3 učenika.

Molim Vas objavite koliko je današnji prosek. ??????????????????

strongEST

pre 13 godina

Molim Vas B92, bar Vi izbegnite pogrdni izraz prosvetari i time doprinesite objektivnosti u ovom medijskom sumraku u Srbiji. Da li je stanovnik, građanin Srbije zaposlen ili ne izgubio dostojanstvo i prešao na povratak u samodbranu za opstanak to će pokazati vreme... Minimum odgovornosti sigurno će biti od koristi.

tuga

pre 13 godina

ama bre navikli ste da ne radite nista vecina vas...deca nista ne znaju a vi hocete vece plate u sred ove krize..." mene zanima samo plata dal ce oni da nauce nesto bas me briga " _izjava poznanika profesora matematike u jednoj srednjoj skoli.

mladi profesor

pre 13 godina

Poštovani građani, novinari i roditelji

ne ljutim se, niti pretim kako novinari pišu, ogorčen sam. Vama želim ono što vam ministar Obradović sprema: ukidanje državnih škola nakon čega će biti neophodno izdvojiti oko 10 000 evra po godini školovanja deteta(ili 20 000 ako imate dva deteta) nakon čega će ih Obradović sačekati na MEGATRENDU po ceni od samo par hiljada evra godišnje a od znanja im ponuditi samo ono što i sam zna - JEDNO VELIKO NIŠTA. Nakon toga, jasno vam je, vaša deca nemaju perspektivu, mogu samo da rade kod Kineza za 8 000 din mesečno.

Sačuvajte ovaj komentar i pročitajte ga za 10 godina. Ne, nisam prorok - samo sam obrazovan i zbog toga sam profesor.

Hvala.

Srdjan

pre 13 godina

Ministar se nije zabrinuo koliko deca izostaju iz skole nakon donosenja pravilnika za ocenjivanje vladanja (sa 35 neopravdanih i vise laksih povreda ucenik dobija ocenu iz vladanja 4, a ako nema lakse povrede, onda moze imati i stotinak neopravdanih i primerno vladanje????!!!) tako da nasi ucenici imaju u prvom polugodistu u proseku po 11 dana odsustva iz skole! I to nije problem, a problem je kada gube trecinu casa?! Ovo je samo jedan primer sta se radi kod nas u prosveti, da ne pricam da planiraju da ukinu predmet racunarstvo i informatika u gimnazijama (od druge godine) i smanje fond casova nekim predmetima koji predstavljaju osnovu obrazovanja. Ocigledan je zakljucak da ovoj drzavi obrazovanje nije potrebno sto se vidi i iz odnosa prema prosveti. Milsim da nama nema spasa :-(

Ludolf

pre 13 godina

'Žare care, nedaj pare', poručuju osnovci škole u kojoj časovi evo mesec dana traju po 30 minuta.
Ministar prosvete očigledno uspešnno sprovodi reformu u obrazovanju. Dotični misli da je 45-to minutni čas prevaziđen i da učenike treba rasteretiti nepotrebnih znanja i uzaludnog gubljenja vremena u školi.
Molimo premijera da ovog ministra ne ometa u radu dok ne završi sa rformom školstva. Očekujemo skraćenje školske godine bar za jednu dvanaestinu godine.

samo-vas-posmatram

pre 13 godina

Ako su profesori intelektualna elita ove zemlje, onda nam vise niko ne moze pomoci...toliko ste jadni i neorganizovani da bi vam svima trebalo smanjiti plate...nije ni cudo sto vas niko ne postuje i ne uvazava vase zvanje, kada vas pravi magarcima jedan, da ne kazem sta, Obradovic...ma treba da vas je sramota...
O clanovima "onog" vladinog sindikata necu da potrosim ni jednu rec, ne vrede ni toliko...

profesor

pre 13 godina

@Van Helsing

"a bilo je i onih kod kojih niko nije smeo da pisne, kod nekih iz strana od fizičke kazne"

- Ovo nije dozvoljeno

"kod nekih iz straha od ispitivanja i loše ocene"

- Ovo nije pedagoski

"a kod nekih zato što je nastavnik umeo đake da zainteresuje za ono što predaje"

- Ovo nije moguce.Odgovorno tvrdim da ne postoji vise od 2% profesora na svetu koji su toliko vesti da drze paznju odeljenju od 30 ucenika.
Uvek imate bar 2 ucenika koje je nemoguce zainteresovati. I to su oni koje u sustini ne zanima skola, koje su od roditelja tako vaspitani jer i njihovi roditelji ne postuju te profesore, pa kako ce onda tek njihova deca.
Ja nikad nemam problem sa celim odeljenjem i nisam na ivici nervnog sloma, vec uvek 25-oro dece ima problem sa dvojicom-trojicom ucenika, a i ja sa njima.

Makao

pre 13 godina

Odlicna vest. Znaci mogu da radim 6 sati i da dobijem platu kao da sam radio 8 sati ako zavrsim sav posao. Posle neka neko kaze da Srbija nije obecana zemlja...

Srba Filipovic

pre 13 godina

Naravno da su ljuti jer za te pare nemaju ni za najosnovnije potrebe, a kamoli da od njih skoluju decu ili nesto slicno. Zasto Obradovicu nije plata kao ljudima u prosveti pa da vidimo njega da li ce da bude srecan!

Goran 1

pre 13 godina

Ministar je,vidi se,stari kadar,Slobin kadar,ovo me podseca na 90.godine ! Potpun je apsurd da neko strajkuje zbog malih plata a onda mu ministar kaze,e sad cemo da vam smanjimo plate jer radite 30 min,a oni rade toliko jer je to dozvoljen strajk,a sam strajk je inace sredstvo koje je legalno za poboljsanje materijalnog polozaja,zar ne ?!
Ovaj je ministar sve odveo u nadrealnu situaciju jer se ovo nije dogadjalo nikome,ni policiji koja je strajkovala sa potpunom obustavom rada niti bilo kome drugom,policija je cak vrlo brzo izdejstvovala zakljucenje PKU kojimm ce imati u proseku 35% vece plate i imace cenu rada kao vojska,prema tome,totalno je nejasno u kom svetu zivi ministar !?
Inace,niko nema nista protiv da policajac recimo u Bgd-u ima 50.000 din.ali je neralno i da policajac u Beloj Palanci ima isto toliko,mozda gresim, ali je razlika u obimu i slozenosti posla.
Nema veze,posto je ova Vlada na izmaku pljackaske karijere veka,ostaje im da se za vece plate bore sa nekom drugom vladom,a umedjuvremenu mi vidimo da u EPS/u je prosek plata 50.000 din.a gradjani treba da placaju skuplju struju za 35%,i to je ministru normalno,normalno je da su plate zamrznute a da poskupljuje sve ?!
Ministar Skundric/takodje Slobin stari kadar kaze,mi imamo 2x jeftiniju struju nego prosek u EU,ali ne kaze da mi isto tako imamo 7x manje plate nego prosek u EU ?!
Dakle,ne znaju da rade svoj posao i samo brinu za svoje dzepove i dzepove svojih ljudi,ne znaju kakvo je stanje u narodu i ne znaju da ljudi vise nemaju od cega da placaju ta silna poskupljenja !
Zato podrzavam sve strajkove i naravno,ova Vlada je najgora ikada,gori su cak i od Kostunice ili Slobe i zato moraju da padnu i da odu u debelu opoziciju, a poneki bogami i da poloze racune... !
Jedno je sasvim sigurno,u Srbiji jedino Tadic ne zna da je ova Vlada gotova !

Slobodan

pre 13 godina

Što se ljutite!? Idite pa čuvajte ovce, koze, kopajte. Deca su sve gluplja. Što ne primate platu po učinku. Niste vi tu postavljeni doživotno. Ima ko hoće da radi! Dokle god ima nezaposlenih na birou, ne podržavam vas!

Nikola

pre 13 godina

"1. Profesor sam francuskog jezika i nemam posao ,rado bih radila za te njihove MALE plate.
(Jelena, 28. februar 2011 21:08)"
Ako ikako imaš alternativu i nemoj.
Ne postoji potcenjenija, društveno-prezrenija i devalviranija profesija.
O tome šta sve može da te dočeka u učionici, a da ne možeš ništa, neću ni da pričam. Bolje drži časove 5 e/h i uplaćuj sama penziono.

*Rade*

pre 13 godina

Da ostavimo po strani kolike su palte i ko radi a ko ne radi. Pitanje je da li je država svima majka ili je nekima maćeha a nekima majka. To je neverovatno da se ne razume. Ako je učinila ustupak miliciji kako to da ne uradi i prosvetarima. Glupo je ovde izražavati sebičnost i zato što neko nema posla osuđuje prosvetare. Probudimo se i razumimo da vlada nije dobra, da je ogrezla u korupciji i da se ne odnosi prema svim svojim građanima podjednako.
Stvaraju atmosferu u kojoj građani počinju međusobnu svađu i netrpeljivos i na taj način izbegavaju odgovornost.

Dositej

pre 13 godina

Evo nekoliko dobrih predloga za Ministra:

1. da se nastavnicima koji su na bilo koji način štrajkovali ne isplati plata za februar, mart i april

2. svi časovi moraju da se odrade - školska godina se produžava, ukidaju se raspusti i uvodi se još jedna smena

3. da se svaki peti nastavnik koji je štrajkovao obesi ispred škole za primer ostalima

4. da se zamrzne imovina nastavnika dok ne odrade časove koje su propustili

5. da se uvede radna obaveza za nastavnike od 3 sata dnevno - na koridoru 10 po mogućstvu

pa da konačno pokažeš ko je gazda - i da celom svetu bude jasno koliko je Srbija pravna i demokratska država...

BokiPirot

pre 13 godina

Evo vam jos jedan primer pedagoskog ophodjenja nastavnika prema deci.A ujedno pokazuje i zainteresovanost nastavnika za uspeh ucenika.Naime,moja cerka je ucenica petog razreda.Skolu nije mogla da pohadja dve nedelje zato sto je bila bolesna,imala je upalu pluca sa visokom temperaturom.Krenula je uskolu 21.februara a vec 24.nastavnik matematike im je zadao pisanu vezbu i normalno nije mogla da ga uradi kako valja.Objektivno dete nije moglo da uci jer joj je bilo lose.Rekao sam joj da kaze nastavniku da nije spremna i zasto je to tako.On je precutao normalno jer on je neko a dete sto je bilo bolesno je krivo i kaznjeno je dvojkom.Kad sam ja isao u skolu nastavnici su ovakve probleme resavali tako sto su opravdano otsutnu decu kasnije ispitivali ali su sa njima radili malo vise kako bi nadoknadili koliko toliko izgubljeno gradivo.Zanimljivo je kako su oni imali vremena a u odeljenjima je bilo vise od 30 djaka.Nisam rekao da je pisana vezba bila normalnog obima a cas kraci za 15 minuta.
Ne stitim svoje dete,stavljam se u zastitu sve dece koja su na ovaj ili slican nacin ostecena od strane onih koji sebe nazivaju pedagozima.Nastavnici i ostali prosvetari sad ce me dislajkovati ali posto znam da vrana vrani oci ne vadi to me mnogo nesekira.Ovih dana cu da posetim doticnog nastavnika pa da vidim kako ce da mi objasni zasto dete koje je imalo peticu odjednom ima dvojku.
Imam jedan predlog.Umesto povecanja plata,pare koje bi se za to eventualno odvojile bolje bi bilo da se uloze u nabavci opreme za video nadzor svake ucionice za vreme casa i da preko neta roditelji uzivo imaju priliku da vide kako izgleda nastava.

Van Helsing

pre 13 godina

Prvi treba promeniti zakon o radu da radnici mogu momentalno da se otpuste bez objašnjenja i otpremnine (ovo bi smanjilo nezaposlenost jer bi poslodavci lakše zapošljavali radnike i manje bi ih radilo na crno), pa zatim pootpuštati ove "prosvetare" što neće da rade i zaposliti one koji nisu imali vezu a imaju kvalifikacije.

Зоран

pre 13 godina

(profesor, 28. februar 2011 21:04), када је толико тешко са децом и, како рекосте, ни 50% већа плата вам не би била довољна обзиром на посао, предлажем да одетете код приватника.

шумадинац

pre 13 godina

Ko губи има права да се љути, дура...
И није ти бре ово не љути се човече, домине; није ти ово бре ни нека игра! ово је бре једна игранка: играле се делије, на све стране земље Сбије.....

Aцa

pre 13 godina

Какав коментар да оставим,како да закукам.
Шта је човек спреман да уради за паре,у овом случају за већу плату.

Да пређе преко тога што је наш образовни систем најгори у окружењу,а и шире.Пример,наша одељења се деле ако има преко 34 ученика,док у Европи максимално 20 ученика је у одељењу.Само упоредите период када је учитељ био ауторитет мало после 2.светског рата и данас када се деца угледају на "фармере","дворане",...Кога да научиш.

Да пређе преко снимака који су препуни насиља,а настали су у школским клупама.

Да пређе преко затварања школа и радних места.

Да пређе преко бироа пуних младих колега,који су спремни да раде.

И много још тога може се исписати,а поставља се питање да ли вреди и има решења.
Ако би се тај њихов захтев од 25% преформулисао у то да нема повећања плата,а да на свака четри просветна радника буде примљен нови,истовремено би се смањио број деце у одељењу,што би проузроковало бољи рад са децом,велики број младих би се запослио...

Али ко пита нас младе,ми смо небитна ставка у овом друштву,на пензионерима Србија остаје.

Saska

pre 13 godina

Licno neman nista protiv podizanja plata u globalu, jer smo apsolutno svi svesni konstantnog rasta cena...ALI, dragi prosvetari zapitajte se koliko vasih mladih kolega ceka na biroima, i raduje se svakoj zameni ko ozeblom suncu, neki od nas bi radili i za 50% vase plate...

milan

pre 13 godina

A sta je sa troskovima i teskocama koje roditelji imaju i sta je sa vasim uveravanjem da se o novcu u opste ne radi, ko ovde siri neistinu i ko ovde ne mari za svoj zadatak u ovom drustvu. Vi hocete da budete vaspitni organ od kojeg treba nasa deca i unuci da imaju respekt, zaboravite i menjajte profesiju za to sto ste do pre mesec dana jos radili niste dovoljno odgovorni.

Van Helsing

pre 13 godina

@profesor
I mi što ne radimo u prosveti smo bili đaci. Vrlo dobro se sećam da je bilo nastavnika kod kojih je bila ludnica u učionici i koji su bili na ivici nervnog sloma, a bilo je i onih kod kojih niko nije smeo da pisne, kod nekih iz strana od fizičke kazne, kod nekih iz straha od ispitivanja i loše ocene, a kod nekih zato što je nastavnik umeo đake da zainteresuje za ono što predaje. Biti nastavnik ne znači samo imati potrebno znanje (koje ruku na srce i ne trba da bude naročito obimno za taj uzrast) već i da bude pedagog i da napravi od te dece dobre i vredne ljude.

misko

pre 13 godina

Pa da obustavice rad 9.marta posto proslave 8.mart i pokupe poklone od ucenika.Sramotno je to sto oni rade, ali sta da se radi moze im se pa to ti je.ma narode kome se nesvidja moze ladno da ode iz skole ima toliko mladih ne zaposlenih da Vlada ne treba da popusta a oni neka strajkuju gde hoce,Kad ostanu bez posla videce kako je to ..sit gladnog ne pita.Imaju redovna primanja svakog meseca, pa markicu za prevoz...sta hoce zasticeni su ko krave u Indiji.Neka vide kako je roditeljima djaka koje oni uce..da li oni znaju koliko njih nije doruckovalo a doslo je u skolu jer nema tri obroka dnevno.Sramota.

sanja

pre 13 godina

posto su isplanirali da miniraju ovu skolsku godinu, treba im umanjiti plate za celu godinu. imali su raspuste za strajkove. ne izivljavajte se i ne ucenjujte vise decu!

BokiPirot

pre 13 godina

Ne vadi se opravdanje kod lekara iz luksuza vec iz potrebe.Deca treba da idu spremna u skolu to je normalno ali isto tako ne treba ih demoralisati i kaznjavati za ono na sta nisu u mogucnosti da uticu.Na tome bi nastavnici morali dosta vise da porade umesto sto se ponasaju kao da rade na beskonacnoj traci.

Jelena

pre 13 godina

"Evo vam jos jedan primer pedagoskog ophodjenja nastavnika prema deci.A ujedno pokazuje i zainteresovanost nastavnika za uspeh ucenika."

Mi i nismo zainteresovani za njihov uspeh, već za njihovo znanje!

"Krenula je uskolu 21.februara a vec 24.nastavnik matematike im je zadao pisanu vezbu i normalno nije mogla da ga uradi kako valja."

Sledeći put, zamolite doktorku da joj da opravdanje za još dva radna dana, pa nek se pripremi za obaveze u školi, pre nego što se vrati u istu.

"dete sto je bilo bolesno je krivo i kaznjeno je dvojkom."

Ocenu će popraviti, čim nauči!

"Kad sam ja isao u skolu..."

I ja sam išla u školu i nije bilo baš tako...

"Nisam rekao da je pisana vezba bila normalnog obima a cas kraci za 15 minuta."

A Vi ste završili matematički fakultet, pa umete da ocenite obim vežbe?

"Ne stitim svoje dete"

Upravo to radite, a to Vam i jeste posao, samo što to radite na potpuno pogrešan način!

"Ovih dana cu da posetim doticnog nastavnika pa da vidim kako ce da mi objasni zasto dete koje je imalo peticu odjednom ima dvojku."

Bolje nemojte! Ako ćete da nastupite kao u ovom komentaru, pustite svoje dete da popravi ocenu samo! Ne pravite joj problem, ona je očigledno sposobnija da reši taj problem od Vas! I još jedna stvar... taj nastavnik matematike je bar jednako kao i Vi zabrinut što mu je đak koji inače ima peticu dobio dvojku! Samo se ne petljajte, sve će biti u redu!

jacafaca

pre 13 godina

Dok nekoga od njih ne otpuste rijesiti problem prosvetara,koji su umislili da su Bogom dani i iznad svih drugih gradjana koji mnogo teze zive (a ima ih isto tako fakultetski obrazovanih),nece. Treba da se izvjestan procenat nih otpusti pa da vidite kako ce sa radoscu raditi i za manje para a ne za 40-45000 din. Da strepe kao i ostalo gradjanstvo za posao nebi tako bahati bili preko ledja djece! Kako nisu prestali ici na ekskurzije?? A pun biro mladih ljudi koji jedva cekaju da dobiju radno mjesto! Da su samo oni diskriminisani i da samo oni imaju lose plate svaka cast!-ali ovako..imaju bolje i uslove rada i plate od vecine ljudi u Srbiji i opet im nesto fali?! OTKAZ PO KRATKOM POSTUPKU!

sale

pre 13 godina

A sta cemo sa decom kojoj kontrolni i pismeni zadaci traju 15 minuta krace za isti obim pitanja kao da je puno vreme casa? Ko ce decu da zastiti? Ko ce da plati deci privatne casove da nauce ono sta treba da odgovaraju 33% brze? Koje sindikalno kontrolno telo vrsi monitoring nad svim skolama u Srbiji da ne dodje do ovakvih nepravdi? Uopste kojim se kriterijumima sada rukovode kada ocenjuju, pa nisu sva deca prirodno obradena da brzo resavaju ono sta znaju? Pa to je diskriminacija !
I sve te silne nevladine organizacije koje se bave zastitama prava ugrozenih, gde su sada, ostavile su decu na cedilu! Bela kuga ce da se pretvori u edukacionu kugu. Da li je i jedna nevladina organizacija ispitivala javno mnjenje koliko roditelji moraju mesecno da izdvoje novca ako hoce da im deca imaju dobre ocene? Opsta sramota za celu Srbiju! Evo poziv za INSAJDER: predjite sa indeks afere na djacki dnevnik afere!

tuga

pre 13 godina

ama bre navikli ste da ne radite nista vecina vas...deca nista ne znaju a vi hocete vece plate u sred ove krize..." mene zanima samo plata dal ce oni da nauce nesto bas me briga " _izjava poznanika profesora matematike u jednoj srednjoj skoli.

Makao

pre 13 godina

Odlicna vest. Znaci mogu da radim 6 sati i da dobijem platu kao da sam radio 8 sati ako zavrsim sav posao. Posle neka neko kaze da Srbija nije obecana zemlja...

шумадинац

pre 13 godina

Ko губи има права да се љути, дура...
И није ти бре ово не љути се човече, домине; није ти ово бре ни нека игра! ово је бре једна игранка: играле се делије, на све стране земље Сбије.....

Zabrinuti roditelj

pre 13 godina

Ok, prosvetari su u pravu: male su plate i nedovoljno su nagrađeni za svoj rad. Ali, da li se pitaju kakvo je to društvo koje u nihovo ime pregovara sa vlastima, ako za mesec dana štrajka nisu postigli baš ništa? Ili ne znaju da pregovaraju ili su im zahtevi isuviše nerealni... A tumaranje po magli nije baš najbolji metod da se postignu neki ciljevi. Dragi moji preosvetari, pazite se da od vas ne naprave guske koje se, neznano kud kreću po gustoj magli.

misko

pre 13 godina

Pa da obustavice rad 9.marta posto proslave 8.mart i pokupe poklone od ucenika.Sramotno je to sto oni rade, ali sta da se radi moze im se pa to ti je.ma narode kome se nesvidja moze ladno da ode iz skole ima toliko mladih ne zaposlenih da Vlada ne treba da popusta a oni neka strajkuju gde hoce,Kad ostanu bez posla videce kako je to ..sit gladnog ne pita.Imaju redovna primanja svakog meseca, pa markicu za prevoz...sta hoce zasticeni su ko krave u Indiji.Neka vide kako je roditeljima djaka koje oni uce..da li oni znaju koliko njih nije doruckovalo a doslo je u skolu jer nema tri obroka dnevno.Sramota.

SAPV

pre 13 godina

1981. godine za jednog nastavnika ili profesora prosečno padalo 29,3 učenika.

Molim Vas objavite koliko je današnji prosek. ??????????????????

Aleksandar

pre 13 godina

Ili me otpustite, ili mi dajte platu! Mozda je u ovoj zemlji praksa da se radi bez plate (bar tako izgleda iz kometara zaposlenih kod privatnika) ali meni se takva ideja ne svidja.
PS
Juce sam vodio decu na takmicenje. Nedelja. Eto, i mi, neradnici, ubodemo po neku. Doduse, sa takvom decom nije problem raditi ni nedeljom :)

Slobodan

pre 13 godina

Što se ljutite!? Idite pa čuvajte ovce, koze, kopajte. Deca su sve gluplja. Što ne primate platu po učinku. Niste vi tu postavljeni doživotno. Ima ko hoće da radi! Dokle god ima nezaposlenih na birou, ne podržavam vas!

pendrek (čika Mikica je izmišljeni lik)

pre 13 godina

Neće moći prosvetari i doktori moji dragi. Pa valjda i čika Mikica pandur treba od nečega da dobije platu.

Pa on nije završio fakultet. Ne. On je završio trogodišnju stručnu školu (ponavljao drugi razred iste), a potom otišao u Sremsku Kamenicu i uspešno završio šestomesčni kurs za gospodina policajca MORA i zaslužuje 50% posto veću platu od svih budžetskih korisnika.

Pa čika Mikice, izvoli, za tebe ima 50% veća plata.

Gordana

pre 13 godina

Slazem se da prosvetni kadar treba da strajkuje,plate su im zaista male,kao i vecini zaposlenih u ovoj zemlji.Samo se nadam da ce kada i ako se njihovi zahtevi ispune konacno poceti da rade svoj posao kako treba (cast izuzecima).Mnogi roditelji sa istim ili manjim platama placaju ptivatne casove svojoj deci.Nemojte mi reci da su sva deca koja imaju privatne casove lenja i nezainteresovana,jer to nije tacno.Mnogi (ne svi) ofrlje ispredaju ili ne ispredaju gradivo dok deca vrlo cesto ometaju casove.Znaci greska je u nastavnicima,profesorima ali i u roditeljima koji na pogresan nacin vaspitaju svoju decu.Rezultat svega su polu pismene generacije.Srbijo,jos teze ti se pise,ako te svi iole obrazovani napuste!

Dositej

pre 13 godina

Evo nekoliko dobrih predloga za Ministra:

1. da se nastavnicima koji su na bilo koji način štrajkovali ne isplati plata za februar, mart i april

2. svi časovi moraju da se odrade - školska godina se produžava, ukidaju se raspusti i uvodi se još jedna smena

3. da se svaki peti nastavnik koji je štrajkovao obesi ispred škole za primer ostalima

4. da se zamrzne imovina nastavnika dok ne odrade časove koje su propustili

5. da se uvede radna obaveza za nastavnike od 3 sata dnevno - na koridoru 10 po mogućstvu

pa da konačno pokažeš ko je gazda - i da celom svetu bude jasno koliko je Srbija pravna i demokratska država...

BokiPirot

pre 13 godina

Evo vam jos jedan primer pedagoskog ophodjenja nastavnika prema deci.A ujedno pokazuje i zainteresovanost nastavnika za uspeh ucenika.Naime,moja cerka je ucenica petog razreda.Skolu nije mogla da pohadja dve nedelje zato sto je bila bolesna,imala je upalu pluca sa visokom temperaturom.Krenula je uskolu 21.februara a vec 24.nastavnik matematike im je zadao pisanu vezbu i normalno nije mogla da ga uradi kako valja.Objektivno dete nije moglo da uci jer joj je bilo lose.Rekao sam joj da kaze nastavniku da nije spremna i zasto je to tako.On je precutao normalno jer on je neko a dete sto je bilo bolesno je krivo i kaznjeno je dvojkom.Kad sam ja isao u skolu nastavnici su ovakve probleme resavali tako sto su opravdano otsutnu decu kasnije ispitivali ali su sa njima radili malo vise kako bi nadoknadili koliko toliko izgubljeno gradivo.Zanimljivo je kako su oni imali vremena a u odeljenjima je bilo vise od 30 djaka.Nisam rekao da je pisana vezba bila normalnog obima a cas kraci za 15 minuta.
Ne stitim svoje dete,stavljam se u zastitu sve dece koja su na ovaj ili slican nacin ostecena od strane onih koji sebe nazivaju pedagozima.Nastavnici i ostali prosvetari sad ce me dislajkovati ali posto znam da vrana vrani oci ne vadi to me mnogo nesekira.Ovih dana cu da posetim doticnog nastavnika pa da vidim kako ce da mi objasni zasto dete koje je imalo peticu odjednom ima dvojku.
Imam jedan predlog.Umesto povecanja plata,pare koje bi se za to eventualno odvojile bolje bi bilo da se uloze u nabavci opreme za video nadzor svake ucionice za vreme casa i da preko neta roditelji uzivo imaju priliku da vide kako izgleda nastava.

dejan

pre 13 godina

Zar 10 posljednjih godina tokom kojih je lik prosfetnog radnika unisten i srozan na nivo da je lopov za njega gospodin nije dovoljno? Kog jos treba da izglasamo da sedne u fotelju pa da nas i on "utucuje" do samog kraja. Ponekad me je sramota da kazem sta radim. Da li se je nesto promenilo na bolje od 2000. Nije nista cak je gore i bice jos bednije. Jadna li je drzava koja ima para za satelit a nama za decu. Njima je lako kazu mi vrsimo inflatorni udar. Pa gospodo smanjite sebi bonuse u upravnim odborima banaka pa dajte raji. I ja bi hteo stan od 50 kvadrata, netreba mi vise. Od svog postenog rada nemam da sastavim kraj skrajem. Ima i medju nama onih koji ne zasluzuju da rade ali je njih u manjini za razliku od onih na vlasti.

Van Helsing

pre 13 godina

Prvi treba promeniti zakon o radu da radnici mogu momentalno da se otpuste bez objašnjenja i otpremnine (ovo bi smanjilo nezaposlenost jer bi poslodavci lakše zapošljavali radnike i manje bi ih radilo na crno), pa zatim pootpuštati ove "prosvetare" što neće da rade i zaposliti one koji nisu imali vezu a imaju kvalifikacije.

Aцa

pre 13 godina

Какав коментар да оставим,како да закукам.
Шта је човек спреман да уради за паре,у овом случају за већу плату.

Да пређе преко тога што је наш образовни систем најгори у окружењу,а и шире.Пример,наша одељења се деле ако има преко 34 ученика,док у Европи максимално 20 ученика је у одељењу.Само упоредите период када је учитељ био ауторитет мало после 2.светског рата и данас када се деца угледају на "фармере","дворане",...Кога да научиш.

Да пређе преко снимака који су препуни насиља,а настали су у школским клупама.

Да пређе преко затварања школа и радних места.

Да пређе преко бироа пуних младих колега,који су спремни да раде.

И много још тога може се исписати,а поставља се питање да ли вреди и има решења.
Ако би се тај њихов захтев од 25% преформулисао у то да нема повећања плата,а да на свака четри просветна радника буде примљен нови,истовремено би се смањио број деце у одељењу,што би проузроковало бољи рад са децом,велики број младих би се запослио...

Али ко пита нас младе,ми смо небитна ставка у овом друштву,на пензионерима Србија остаје.

Зоран

pre 13 godina

(profesor, 28. februar 2011 21:04), када је толико тешко са децом и, како рекосте, ни 50% већа плата вам не би била довољна обзиром на посао, предлажем да одетете код приватника.

milan

pre 13 godina

A sta je sa troskovima i teskocama koje roditelji imaju i sta je sa vasim uveravanjem da se o novcu u opste ne radi, ko ovde siri neistinu i ko ovde ne mari za svoj zadatak u ovom drustvu. Vi hocete da budete vaspitni organ od kojeg treba nasa deca i unuci da imaju respekt, zaboravite i menjajte profesiju za to sto ste do pre mesec dana jos radili niste dovoljno odgovorni.

mladi profesor

pre 13 godina

Poštovani građani, novinari i roditelji

ne ljutim se, niti pretim kako novinari pišu, ogorčen sam. Vama želim ono što vam ministar Obradović sprema: ukidanje državnih škola nakon čega će biti neophodno izdvojiti oko 10 000 evra po godini školovanja deteta(ili 20 000 ako imate dva deteta) nakon čega će ih Obradović sačekati na MEGATRENDU po ceni od samo par hiljada evra godišnje a od znanja im ponuditi samo ono što i sam zna - JEDNO VELIKO NIŠTA. Nakon toga, jasno vam je, vaša deca nemaju perspektivu, mogu samo da rade kod Kineza za 8 000 din mesečno.

Sačuvajte ovaj komentar i pročitajte ga za 10 godina. Ne, nisam prorok - samo sam obrazovan i zbog toga sam profesor.

Hvala.

profa

pre 13 godina

Kako su mi samo jadni komentari ,te profesori ono ,te profesori ovo...A toj vecini ne smetaju kradje u kolubari,i ostale malverzacije itd... nego to je ono "srpsko" da komsiji crkne krava .

samo-vas-posmatram

pre 13 godina

Ako su profesori intelektualna elita ove zemlje, onda nam vise niko ne moze pomoci...toliko ste jadni i neorganizovani da bi vam svima trebalo smanjiti plate...nije ni cudo sto vas niko ne postuje i ne uvazava vase zvanje, kada vas pravi magarcima jedan, da ne kazem sta, Obradovic...ma treba da vas je sramota...
O clanovima "onog" vladinog sindikata necu da potrosim ni jednu rec, ne vrede ni toliko...

maja

pre 13 godina

ŠTO SI GLUPLJI - TO SI I POTREBNIJI OVOJ ZEMLJI!!!
Bežimo odavde dok još ima vremena a srpsku decu neka nam uče farme, štale, dvorci i turbo-folk pevačice.

Zuki

pre 13 godina

Moje misljenje kao mladog i perspektivnog nastavnika...Ministar mora podneti ostavku, tu nema dileme...Za njim moraju otici i predsednici sindikata, koji su ocajno organizovali strajk - jer nista nismo postigli...Stanje u skolama je UZASNO i to se vuce godinama i ko zna jos koliko ce potrajati...JEDAN SINDIKAT NA NIVOU CELE SRBIJE i tek se onda mozemo nadati necemu...Ovako da se vrtimo u krug i svako svakoga tuzi i jedni drugima prete...I da obavezno da napomenem, svaka cast mojim kolegama i mozda ce me neki pljuvati, ali U SKOLAMA U SRBIJI RADI DOSTA NESTRUCNIH NASTAVNIKA I TO POSEBNO STARA GARDA, IAKO SAM DOZIVEO DA MI COVEK KOJI JE POCEO POSLE MENE DA RADI KAZE : " PRIMETIO SAM DA SE MNOGO NERVIRAS, PA NEMOJ, NEMAS POTREBE"...A JA GINEM OD ZELJE NESTO DA NAUCIM DECU , I TO DECU KOJU TEK DANAS NISTA NE INTERESUJE OSIM PINK TV-a I EKREMA I NJEMU SLICNIH...MNOGO TOGA U NASOJ DRZAVI NE STIMA, U NASIM DRZAVNIM FIRMAMA I U PRIVATNIM FIRMAMA...OSTAJE DA CEKAMO I DA SE NADAMO..ALI OVAKVE PRETNJE NAZOVIMO MINISTRA KOJI NE ZNA DA SKLOPI DVE RECENICE...PA SLOBU SMO SKINULI SA VRATA I TEBE CEMO...NIKADA TO NIJE BIO PROBLEM...

Van Helsing

pre 13 godina

@profesor
I mi što ne radimo u prosveti smo bili đaci. Vrlo dobro se sećam da je bilo nastavnika kod kojih je bila ludnica u učionici i koji su bili na ivici nervnog sloma, a bilo je i onih kod kojih niko nije smeo da pisne, kod nekih iz strana od fizičke kazne, kod nekih iz straha od ispitivanja i loše ocene, a kod nekih zato što je nastavnik umeo đake da zainteresuje za ono što predaje. Biti nastavnik ne znači samo imati potrebno znanje (koje ruku na srce i ne trba da bude naročito obimno za taj uzrast) već i da bude pedagog i da napravi od te dece dobre i vredne ljude.

profesor

pre 13 godina

Radim u prosveti i ogorcen sam.
Zato sto je vrlo tesko da se radi. Ne mogu da ostvarim ono sto sam isplanirao zato sto je nemoguce da se zavede red u ucionici. Uvek postoje po dva-tri nedisciplinovana ucenika koji ometaju nastavu i koje je nemoguce zainteresovati za gradivo.
Pricao sam sa kolegama i svi su ogorceni zbog toga. Ne mozes tim djacima nista, ne smes da ih izbacis sa casa, ne postoji kazna koja moze da ih uplasi, a znaju da nece ponoviti jer je politika takva da nema ponavljanja.A nema ponavljanja zato sto obicno direktori tako zele, jer ce deca preci u drugu skolu, a u situaciji kad imamo belu kugu svako dete je dragoceno.

Ja hocu da radim, ali mi je to vrlo otezano. Svakog dana dolazim kuci sa glavoboljom, narocito u one dane kad imam 5 ili 6 casova.
Jednom sam na licni rizik izbacio dva ucenika sa casa i bilo je milina raditi sa ostalom decom, a to je sve sto zelim, i tada bi mi i ova plata bila sasvim dovoljna, a u ovakvim uslovima ni 50 posto veca plata me nece zadovoljiti kada sa posla dolazim nezadovoljan, nervozan.Naravno, posle me je direktor kritikovao zato sto sam izbacio sa casa ucenike.

Vi gospodo sto ne radite u prosveti i sto citate samo naslove pa izvodite zakljucke, verujte da nije sve u novcu i nisu moje kolege nezadovoljne samo zbog plate. Kod mene je to zadnja stavka.
Ja zahtevam da mi se omoguci da radim i da imam mehanizme da sebe zastitim, a mene neka kontrolise ko hoce, nemam cega da se plasim.

Nikola

pre 13 godina

"1. Profesor sam francuskog jezika i nemam posao ,rado bih radila za te njihove MALE plate.
(Jelena, 28. februar 2011 21:08)"
Ako ikako imaš alternativu i nemoj.
Ne postoji potcenjenija, društveno-prezrenija i devalviranija profesija.
O tome šta sve može da te dočeka u učionici, a da ne možeš ništa, neću ni da pričam. Bolje drži časove 5 e/h i uplaćuj sama penziono.

Goran 1

pre 13 godina

Ministar je,vidi se,stari kadar,Slobin kadar,ovo me podseca na 90.godine ! Potpun je apsurd da neko strajkuje zbog malih plata a onda mu ministar kaze,e sad cemo da vam smanjimo plate jer radite 30 min,a oni rade toliko jer je to dozvoljen strajk,a sam strajk je inace sredstvo koje je legalno za poboljsanje materijalnog polozaja,zar ne ?!
Ovaj je ministar sve odveo u nadrealnu situaciju jer se ovo nije dogadjalo nikome,ni policiji koja je strajkovala sa potpunom obustavom rada niti bilo kome drugom,policija je cak vrlo brzo izdejstvovala zakljucenje PKU kojimm ce imati u proseku 35% vece plate i imace cenu rada kao vojska,prema tome,totalno je nejasno u kom svetu zivi ministar !?
Inace,niko nema nista protiv da policajac recimo u Bgd-u ima 50.000 din.ali je neralno i da policajac u Beloj Palanci ima isto toliko,mozda gresim, ali je razlika u obimu i slozenosti posla.
Nema veze,posto je ova Vlada na izmaku pljackaske karijere veka,ostaje im da se za vece plate bore sa nekom drugom vladom,a umedjuvremenu mi vidimo da u EPS/u je prosek plata 50.000 din.a gradjani treba da placaju skuplju struju za 35%,i to je ministru normalno,normalno je da su plate zamrznute a da poskupljuje sve ?!
Ministar Skundric/takodje Slobin stari kadar kaze,mi imamo 2x jeftiniju struju nego prosek u EU,ali ne kaze da mi isto tako imamo 7x manje plate nego prosek u EU ?!
Dakle,ne znaju da rade svoj posao i samo brinu za svoje dzepove i dzepove svojih ljudi,ne znaju kakvo je stanje u narodu i ne znaju da ljudi vise nemaju od cega da placaju ta silna poskupljenja !
Zato podrzavam sve strajkove i naravno,ova Vlada je najgora ikada,gori su cak i od Kostunice ili Slobe i zato moraju da padnu i da odu u debelu opoziciju, a poneki bogami i da poloze racune... !
Jedno je sasvim sigurno,u Srbiji jedino Tadic ne zna da je ova Vlada gotova !

sanja

pre 13 godina

posto su isplanirali da miniraju ovu skolsku godinu, treba im umanjiti plate za celu godinu. imali su raspuste za strajkove. ne izivljavajte se i ne ucenjujte vise decu!

sinisa

pre 13 godina

Ovoj vlasti uspelo je sto nije ni Slobi, podelio je narod koji radi kod privatnika i prosvetare i inace ljude koje rade u javnom sektoru. Nikad nije bilo toliko mrznje izmedju ljudi kao sad. Bruka, umesto da su radnici ujedinjeni u zajednicki sindikat, sve je nesto rascepkano, nema sloge, tuga jedna.

Ludolf

pre 13 godina

'Žare care, nedaj pare', poručuju osnovci škole u kojoj časovi evo mesec dana traju po 30 minuta.
Ministar prosvete očigledno uspešnno sprovodi reformu u obrazovanju. Dotični misli da je 45-to minutni čas prevaziđen i da učenike treba rasteretiti nepotrebnih znanja i uzaludnog gubljenja vremena u školi.
Molimo premijera da ovog ministra ne ometa u radu dok ne završi sa rformom školstva. Očekujemo skraćenje školske godine bar za jednu dvanaestinu godine.

*Rade*

pre 13 godina

Da ostavimo po strani kolike su palte i ko radi a ko ne radi. Pitanje je da li je država svima majka ili je nekima maćeha a nekima majka. To je neverovatno da se ne razume. Ako je učinila ustupak miliciji kako to da ne uradi i prosvetarima. Glupo je ovde izražavati sebičnost i zato što neko nema posla osuđuje prosvetare. Probudimo se i razumimo da vlada nije dobra, da je ogrezla u korupciji i da se ne odnosi prema svim svojim građanima podjednako.
Stvaraju atmosferu u kojoj građani počinju međusobnu svađu i netrpeljivos i na taj način izbegavaju odgovornost.

strongEST

pre 13 godina

Molim Vas B92, bar Vi izbegnite pogrdni izraz prosvetari i time doprinesite objektivnosti u ovom medijskom sumraku u Srbiji. Da li je stanovnik, građanin Srbije zaposlen ili ne izgubio dostojanstvo i prešao na povratak u samodbranu za opstanak to će pokazati vreme... Minimum odgovornosti sigurno će biti od koristi.

Srba Filipovic

pre 13 godina

Naravno da su ljuti jer za te pare nemaju ni za najosnovnije potrebe, a kamoli da od njih skoluju decu ili nesto slicno. Zasto Obradovicu nije plata kao ljudima u prosveti pa da vidimo njega da li ce da bude srecan!

profesor

pre 13 godina

@Van Helsing

"a bilo je i onih kod kojih niko nije smeo da pisne, kod nekih iz strana od fizičke kazne"

- Ovo nije dozvoljeno

"kod nekih iz straha od ispitivanja i loše ocene"

- Ovo nije pedagoski

"a kod nekih zato što je nastavnik umeo đake da zainteresuje za ono što predaje"

- Ovo nije moguce.Odgovorno tvrdim da ne postoji vise od 2% profesora na svetu koji su toliko vesti da drze paznju odeljenju od 30 ucenika.
Uvek imate bar 2 ucenika koje je nemoguce zainteresovati. I to su oni koje u sustini ne zanima skola, koje su od roditelja tako vaspitani jer i njihovi roditelji ne postuju te profesore, pa kako ce onda tek njihova deca.
Ja nikad nemam problem sa celim odeljenjem i nisam na ivici nervnog sloma, vec uvek 25-oro dece ima problem sa dvojicom-trojicom ucenika, a i ja sa njima.

Jelena

pre 13 godina

"Evo vam jos jedan primer pedagoskog ophodjenja nastavnika prema deci.A ujedno pokazuje i zainteresovanost nastavnika za uspeh ucenika."

Mi i nismo zainteresovani za njihov uspeh, već za njihovo znanje!

"Krenula je uskolu 21.februara a vec 24.nastavnik matematike im je zadao pisanu vezbu i normalno nije mogla da ga uradi kako valja."

Sledeći put, zamolite doktorku da joj da opravdanje za još dva radna dana, pa nek se pripremi za obaveze u školi, pre nego što se vrati u istu.

"dete sto je bilo bolesno je krivo i kaznjeno je dvojkom."

Ocenu će popraviti, čim nauči!

"Kad sam ja isao u skolu..."

I ja sam išla u školu i nije bilo baš tako...

"Nisam rekao da je pisana vezba bila normalnog obima a cas kraci za 15 minuta."

A Vi ste završili matematički fakultet, pa umete da ocenite obim vežbe?

"Ne stitim svoje dete"

Upravo to radite, a to Vam i jeste posao, samo što to radite na potpuno pogrešan način!

"Ovih dana cu da posetim doticnog nastavnika pa da vidim kako ce da mi objasni zasto dete koje je imalo peticu odjednom ima dvojku."

Bolje nemojte! Ako ćete da nastupite kao u ovom komentaru, pustite svoje dete da popravi ocenu samo! Ne pravite joj problem, ona je očigledno sposobnija da reši taj problem od Vas! I još jedna stvar... taj nastavnik matematike je bar jednako kao i Vi zabrinut što mu je đak koji inače ima peticu dobio dvojku! Samo se ne petljajte, sve će biti u redu!

Vladan Božović

pre 13 godina

Evo, upravo sam na RTS-u video potpisivanje kolektivnog ugovora između sindiksta policije i vlade na čelu sa Dačićem. Ljube se i grle, puni hvale jedni za druge, prezadovoljni potpisanim protokolom i ispravljanjem nekakve navodne nepravde prema policajcima.
E, kako mi le bilo milo oko srca, a u oku, po koja suza od sreće. PROFESOR.

aleksandar

pre 13 godina

A šta ćemo sa školskom godinom u školama u Smederevskoj Palanci? Da li je i ona regularna? Naime, ovde je sasvim normalno (to godinama traje),da časovi traju po 30 minuta (nekada i kraće-po potrebi).Škole nemaju grejanje, te deca pored lošeg obrazovanja obavezno zarade i neku bolest prouzrokovanu "adekvatnim" uslovima rada. Da li g-din Ministar i u ovakvim slučajevima planira da vrednuje efekte rada ili da kazni odgovorne.

Srdjan

pre 13 godina

Ministar se nije zabrinuo koliko deca izostaju iz skole nakon donosenja pravilnika za ocenjivanje vladanja (sa 35 neopravdanih i vise laksih povreda ucenik dobija ocenu iz vladanja 4, a ako nema lakse povrede, onda moze imati i stotinak neopravdanih i primerno vladanje????!!!) tako da nasi ucenici imaju u prvom polugodistu u proseku po 11 dana odsustva iz skole! I to nije problem, a problem je kada gube trecinu casa?! Ovo je samo jedan primer sta se radi kod nas u prosveti, da ne pricam da planiraju da ukinu predmet racunarstvo i informatika u gimnazijama (od druge godine) i smanje fond casova nekim predmetima koji predstavljaju osnovu obrazovanja. Ocigledan je zakljucak da ovoj drzavi obrazovanje nije potrebno sto se vidi i iz odnosa prema prosveti. Milsim da nama nema spasa :-(

BokiPirot

pre 13 godina

Ne vadi se opravdanje kod lekara iz luksuza vec iz potrebe.Deca treba da idu spremna u skolu to je normalno ali isto tako ne treba ih demoralisati i kaznjavati za ono na sta nisu u mogucnosti da uticu.Na tome bi nastavnici morali dosta vise da porade umesto sto se ponasaju kao da rade na beskonacnoj traci.

Saska

pre 13 godina

Licno neman nista protiv podizanja plata u globalu, jer smo apsolutno svi svesni konstantnog rasta cena...ALI, dragi prosvetari zapitajte se koliko vasih mladih kolega ceka na biroima, i raduje se svakoj zameni ko ozeblom suncu, neki od nas bi radili i za 50% vase plate...