Petak, 11.02.2011.

00:03

Ministarstva traže stari grb Srbije

Ministarstva pravde, odbrane i policije podnose inicijativu za vraćanje ranijih simbola i promenu Uredbe koja se odnosi na <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=02&amp;dd=10&amp;nav_id=491742" class="text-link" target= "_blank">izmenu grba, odnosno simbola Srbije</a>.

Izvor: Novosti

Ministarstva traže stari grb Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

srpske deobe, ponovo

pre 13 godina

@(Vladimir, 11. februar 2011 09:29)
Eee, moj Vladimire ...
To i jeste sustina, borbe za stari grb, jer novi stvara podele. Srecom, zanemarljiv je broj takvih, koji ce se uopste secati ove bruke sa novim grbom, ako se uskoro vrati stari!
U suprotnom, neka nam je Bog u pomoci.
Ponovo ce, kao i pre 70 godina, Srbi na (bar) dve strane, pod razlicite grbove i zastave, prolivati obostrano, jedni drugima krv, a zatim, umesto da tu bratoubilacku sramotu zaboreve, uz najblazi izgovor, da se dogodio nesporazum, svih tih narednih 70 godina ostati ukopani na pozicijama, kao da cekaju mig, pa da nastave ... Sramota!

Nema i ne moze biti paralene upotrebe oba grba! Svaka zemlja ima samo jedan grb, ili - ili!
Presecite ovo, sto pre, molim vas.

Deep throat.

pre 13 godina

Iza "Sumandica" kao da se se krije licno Grujic, profesor Engleskog jezika i zaljubljenik, ali samo zaljubljenik u heraldiku. Da li je arhitekta, dizajner, istoricar...ne! Profesor Engleskoj jezika. Toliko o struci. Uporedite stare postove, dok je Grujic jos komentarisao ovo pljacku naroda!!!

PAZNJA!!!

pre 13 godina

U ogromnoj su zabludi, oni koji odlucuju o promeni grba, da to sada moze - tek tako!
Kada je Srbija, kao drzava koja ima istoriju, kao takva izbacena iz udzbenika 1945. godine, tada su orlovi zamenjeni nametnutom petokrakom, i kada su nam grb bili zito, hrast, zupcanik i NOVI, "stilizivani" stit, sa cetiri ocila, ali bez krsta, narod je jedva docekao dan, te 2004. godine, kada su orlovi ponovo postali Grb Srbije. Slucajno, ili ne, greskom, ili namerom, tada je ispravno za grb uzet, jedino moguci grb Srbije, iz 1882. godine. Svi su ga prihvatili, on je zaziveo i cinilo se, da se u buduckosti sve moze promeniti, cak i samo ime drzave, u recimo "SEREBIJA", jer se lakse speluje i deli na slogove, a i stilski je lepse za oko videti isti broj suglasnika i samoglasnika, pri stampi i izgovoru, ali da se grb Srbije, nikada vise nece menjati, jer je, bas i zbog toga, sto smo 60 godina bili bez njega, sada postao svetinja!
Ne dirate nam GRB!

Ne ineresuje me, ko je inicijator promene, sta je razlog, da li je u ovom, svakako prljavom poslu, neko uzeo velike pare, da li ce promena kostati poreske obveznike, ili ne, koliko je novi bolji i .. sta vec, najkrace receno - ne igrajte se sa GRBOM Srbije .

Kursula

pre 13 godina

Ako koza laze rog ne laze:
http://www.royalfamily.org/index_yu.html
Posle ovoga sve ce vam biti jasno.
Narodu papagaji, prestolonasledniku orlovi!!!

Analiticar

pre 13 godina

@Sumadinac
Onaj ko bude insistirao na ovom papagajskom grbu gubi izbore i to je svima jasno. Mozes da uradis svakojake gluposti u ovoj zemlji, ali nikada, ponavljam nikada joj ne menjaj Ime i Prezime. Ime joj je Srbija, a Prezime grb Stojana Novakovica iz 1882. Videcete koliko narod kaznjava ovakve na prvi pogled "sitnice". Naravno vlast ima popravni, ako izdzi do sledeceg proleca, ali isto ceka i SNS ako po mogucem dolasku na vlast ostavi novo resenje. Nije da nipodastavam ostale stranke, ali to nam je realnost u brojkama.
To je cinjenica.

Vlada

pre 13 godina

NE ŽELIMO PAPAGAJE! VRATITE NAM ORLIĆE! Volim ja papagaje, nije to, imam ih kući - baš su slatki, ali za Ekvador ili Honduras, a NE za nas i naš grb! Papagaj ipak nije toliko često viđena ptica u Srbiji ...

Steva

pre 13 godina

Dragi svi,

radi se o tome da je neko sa zapada primetio da je naš stari orao "nekako agresivan". I onda je gospodi na vlasti naloženo da nekako reše.

E, sad, mogli su da na grb stave kokošku ili pile ili šta već.

A za šta su se odlučili?

Pa za orla koji je jako brzo leteo i onda sa obe glave, iz sve snage tresnuo u zid, toliko jako da su mu se spljoštili kljunovi.

Svi pominjete da liče na papagaje. Ne liče na papagaje, nego bukvalno na orla koga je neko pesnicom zviznuo u kljun i nabio mu ga u grlo.

Pogledajte ponovo i videćete o čemu pričam

Novi grb je bruka i sramota, isto kao što je sasvim van pameti da zastava Srbije ima a sebi grb.

Evo, čikam bilo kog stanovnika Srbije da nacrta srpsku zastavu?!?

Od ljudi koji nas vode, bolje se ne može ni očekivati.

Ja bi sve političare prvo poslao na test inteligencije i opšteg obrazovanja pa tek onda da uopšte smeju ad registruju političku partiju.

Ko nas predstvalja u stranim zemljama, misliće da smo zemlja ludaka!

Шумадинац

pre 13 godina

Поколебао сам се мало. Па сугерисао уредништву сајта Б92, да интервјуишу ауторе (стручњаке), НОВОГ Грба и разјасне детаље и тај фамозни "кљун" кога критикују критичари! Рачунам да струка каже своје,па шта СТРУКА каже, неки линкови(са овог сајта) сугеришу да је ово "НОВО" решење добро, али нека струка каже, а не политичари!!!

Међутим, кад сам видео да су на мој ранији коментар лупили ДУПЛО више минуса, на мој предлог да се огласе аутори, стручњаци, да разјасне детаље, симболику итд. , ПОСТАЈЕ ми јасно да је можда "нови" грб боље решење и да опструкцију неко намерно врши , јер не желе ни објашњење!Можда политички пулени, можда и комшије!
Читам у Службеном гласнику, да је НОВИ Грб Србије , једногласно усвојен!!!!!!

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Ponavljam, nemam pojma kako izgleda ni stari ni novi grb i bas me briga, sem u meri u kojoj ova trula drzava planira da mi zavuce ruku u dzep. Al... sta cemo sa onima koji su vec smislili kako da potrose novac koji su planirali da zarade (citaj: da ga se nakradu zahvaljujuci vezama i vezicama) na "preradi" svega i svacega sto na sebi ima "stari" grb??? Nego, nesto se mislim, da nije iznenadna "svest" o nepotrebnim troskovima nastupila zbog prpe izazvane desavanjima u "nama bliskim" arapskim zemljama sa kojima, ako nista drugo imamo slican mentalitet - dok smo fini, dobri smo k'o 'lebac, al' kad dovatimo serpe, pardon stiropor, svasta je moguce...

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

ej nemate pojima novi grb graficki lici na nesto a ono kao sto je bio a i nasa zastava je malo sramotna kada se pojavi pored modernih obelezja drugih drzava.
(Srbin, 11. februar 2011 14:13)

Predpostavljam da TI koristis taj "moderni" pravopis... :D :D :D

један увређени папагај

pre 13 godina

Све ове што се буне против нас папагаја тужити Орки за дискриминацију. И ми папагаји имамо душу.

Dorcolac

pre 13 godina

@Srbin Zanimljiva teorija, pa da vidimo na primerima:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg
http://www.avirtualdominica.com/flag.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coa_S%C3%A3o_Tom%C3%A9_%26_Pr%C3%ADncipe.PNG
U pravu si, nasi papagaji su ipak lepsi!!!
A da vidimo sta je sa zaista lepim grbovima:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:US-GreatSeal-Obverse.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_Montenegro.svg
Ipak je nas stari orao iz 1882 najlepsi!!!

Srbin

pre 13 godina

ej nemate pojima novi grb graficki lici na nesto a ono kao sto je bio a i nasa zastava je malo sramotna kada se pojavi pored modernih obelezja drugih drzava.

Del

pre 13 godina

Meni nije jasno kako i Grujic i Acovic mogu mirno da spavaju, a da ih ne grize savest zbog podele i razdora koji su uneli u srpski narod. Treba imati obraze kao djon, pa zaradjivati na narodnoj nesreci i neslozi.
Vratite stari grb, onaj koji su nam ostavili preci. Lep je onakav, kakav je. nemojte da sadjate narod zbog materijalne koristi. To je jedini moralno ispravan cin.

Tragedija.?

pre 13 godina

Nista mi nije jasno. A po gotovo to da ne znam koji grb se koristi, koji je vazeci a koji ce se primenjivati ili koji se trazi da to bude zvanican. A u ostalom imamo vremena tek je 2011. godina. Imamo jos vremena - tek smo stukli 10 godina od jednog veka a ispred nas je onih dobrih 90 godina pa nacicemo tog grba. Lagano ljudi. Sta se bre sekirate.?! Vreme konstantno tece - bez brige.

Шумадинац

pre 13 godina

Нека Б92 ,интервјуише Ауторе, хералдичаре који су направили овај НОВИ грб, колико видим највеће спорење је око изгледа "кљуна" Орла( некоме се не свиђа , колико видим), да се разјасне неке појединости и ако су у складу са српском традицијом , неби требало да буде спора.Онда је Грб, ОК!
Ако је нешто нејасно или необјашњиво, треба одустати. Па касније направити нормалан грб. Видети и наше раније грбове и грбове других држава!

Овако више не иде јављају се само политичари, они о свему одлучују, да чујемо и глас Аутора, и других правих стручњака!

један увређени папагај

pre 13 godina

Слушајући вас све из мога металног кавеза, закључио сам да је мени у кавезу лепше него вама Србима ван њега.
Нек вам цвркућу орлови.

Bane

pre 13 godina

@Vladimir
Da li ste ci svesni koliko ce ova glupost da kosta drzavu? Preko 40 miliona evra (pribliznije oko 47).
To sto je neko nekome rekao da smo priomenili srpski grb u Papagaje i da vise nismo Srbija nego Srpska Dominikanska Republika i nije neki problem.
Ja znam kako bi se osecao kada bi neko nasilno promenio naziv radija "B92" u "Radio Kic & Turbo Folk 2010"-tuzno. Ali znam da to nikada nece da se desi, jer je B92 institucija kao i stari grba. Trajace hiljadama godina, svima u inat!!!

Симеон

pre 13 godina

Наслов:" Ministarstva pravde, odbrane i policije podnose inicijativu za vraćanje ranijih simbola", каже секретар Хомен, а припомаже гђа. Триван.

Све је речено са овим насловом, социјалисти траже стари грб који су Уредбом увели у употребу!

Бар да чујемо реч уважених стручњака,ми чујемо да стално о крупним стварима одлучују политичарћи и секретарчићи!

"Нови" Грб је јаснији, орао светао бео, леп. Свака династија је мењала обележја, од Немањића до данас.
Живела Социјалистичка интернационала и НОВОСТИ, који здружено нападају и нови Грб!
Обреновићи ставе један грб, Карађорђевићи други,трећи ставе трећи, Дос стави свој, а струку и народ ,нико ,не пита!
Једино што је народно је тробојка ,црвени штит и оцила!

Bokiki

pre 13 godina

Ajd´da se ne svadjamo. Meni su patkice slatke. Sto i njih ne probamo?

Ministarstva bi mogla imati svoje obelezje. Ja predlazem lesinare.

A obzirom da smo nebeski narod mislim da bi mogli i uvaliti neki svemirski brod negde.

Hvala na razumevanju!

Дејан Јечменица

pre 13 godina

Поштовани,

Уколико не желите сами да поштујете своја правила код објављивања коментара, онда их укините.
Чему служи ова ставка правилника:
"Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Ljubazno vas molimo da u svrhe nastavka diskusije sa komentatorima koristite Forum B92 ili direktno kontaktirate autore sa kojima želite da polemisete."

А онда се појави нешто овако:
@dejan: Uzeo si vrh starih glava i nakalemio ih na Grujicev rad, i potpisao kao svoj. Nije te sramota? I te sto su glasali za tebe?
(auslender, 11. februar 2011 11:11)

Шта мислите како би било да ја сада дотичном одговорим и тако даље… Наравно да ми не пада на памет тиме да се бавим. Тиме треба да се бавите Ви. Ја у својим комнтарима дајем свој допринос теми, коме се свиђа може да препоручи, а коме не, може да не препоручи. И лепо се види како читаоци оцењују оно што пишем.

У том смислу оштро протествујем и тражим да се поштују већ постојећа правила. Такве и сличне постове не треба објављивати, а ако којим случајем прођу, преба их одмах брисати. Само на тај начин може се очувати дигнитет ове својеврсне јавне расправе.

Примитивизам, нестручност, нетолеранција, прозивања и некултура ништа добро нам неће донети.

С поштовањем,

Дејан Јечменица

Pavle

pre 13 godina

Bio jednom jedan grb koji je ujedinio dinastije Obrenovic i Kardjoredjevic, pod kojim su ginuli Srbi u oba Balkanska rata i od Cera do Kumanova. Bio jednom jedan grb koji je ujedinio sve Srbe.
A onda preko noci se pojavi "crvena buroazija" i "turbo folk" heraldicari koji prave grbove za one sto i u WC ne idu peske i zauvek izbrisase nase ime i prezime.
Evo vam sto neko dole napisa i Srbije, pa i njoj zadenite heraldicki ispravno turbo folk ime. Recimo Baja Srbic ili Indiora Srbic. Silovanje istorije!!! Ovo nisu ni komunisti radili!!!

palamuda

pre 13 godina

Стварно, ако су Данска и Норвешка и Британија и Холандија краљевине, шта нас спречава да будемо краљевина и зашто упорно одбијамо нешто што нам може само користити?

nbp

pre 13 godina

Jedino što je trebalo promeniti je rub grba na zastavi, tj. isti jasno definisati kao beli rub oko štitskog dela grba da bi se isti jasnije video. Neke izrađene zastave to imaju, a neke nemaju. A kako to treba da izgleda, pogledajte slovačku zastavu - http://www.slovensko.com/about/flag. Sve druge izmene, priče o autentičnoj srpskoj heraldičkoj tradiciji su smešne. Gde je bila javna rasprava, ko je i kako ovlastio dvojicu (koji mogu biti najbolji, ali možda i karikaturisti) da definišu nove simbole. Cirkus...

Vitez

pre 13 godina

Ауслендер, у потпунос и у праву!! Кад су Новости напале г. Бараћ, сад нападају НОВИ ГРБ, то је сигуран знак да је НОВИ ГРБ СРБИЈЕ , добар и да га треба увести!

Стари грб су увели преко уредбе, на брзину и није исти као тај из 1882, и наша исоторија је старија од те година, у треба уважити све периоде.
Сад се јавио Хомен, Јелена Триван, Дачић, ШуНатовац, још ће да их подржи Европска Социјалистичка интернационала.
Аови из опозиције што су заједно са овма уна власти декадама на власти, час у Скупштини, час у влади, на функцијама, управним одбирима, ко су они да говоре у име СТРУИЧЊАКА, хералдичара.

Погледајте грбове и орлове код Амбелма Европских држава, овај нови гбер са белим јаснијим орлом је међу најлепшим!

Земља у којој владају медиокритети, којима је струка и наука нешто страно!

maliDraskovic

pre 13 godina

iskreno da kazem da je onaj iz 2004. mnogo bolji i treba da se vrati a evo mog odgovora na "najznacajnije promene":

ocila su dobila karakteristični oblik ćiriličnog S;
pera na orlu su jasnija sa manje detalja;
jezik orla je sada u duhu srpske heraldike;
zlatne rese na paviljonu su predstavljene pocepane;
kruna iznad štita ranije je bila presečena na pola, što je simbolički loše za suverenitet države.

ocila nisu dobila oblik slova S, vise mi lice na E nego na S;
pera ne mogu biti jasnija ako ima manje detalja, to je nelogicno, vise detalja=vise realnosti;
jezici gotovo da su isti, nema razlike samo na novom grbu orao ima prevelik jezik dok je na starom normalne velicine;
ko uopste gleda rese;
kruna na starom stitu je imala luk koji kada se skloni stit i primakne glavama orla savrseno pristaje, kod novog to nije slucaj.

Дејан Ј[ечменица]

pre 13 godina

Пре неколико дана сам у свом коментару скренуо пажњу да је несхватљиво да се грб Републике Србије не јавља на личним документима грађана (лична карта, пасош, возачка дозвола, саобраћајна дозвола...) у свом пуном облику, већ у виду тзв. малог грба. Поставља се онда оправдано питање чему служи велики грб Републике Србије? Да ли можда само да би се нашао на табли испред улазних врата зграде Владе, и на сдандартама председника и председника скупштине и на неколико владиних печата? Због чега су грађани ускраћени да на својим документима виде потпуно знамење своје земље? То је оштар рез са нашом традиционалном праксом, треба погледати само личне документе издаване пре Другог светског рата, и свуда се среће грб у пуном облику.
Позивам овом приликом надлежне да озбиљно размотре ово питање приликом будуће промене Уредбе о грбу и његовој употреби.

zar ne?

pre 13 godina

Hm, da vidimo. Dve istorijske velicine poput Stojana Novakovica i Ernsta Krala vs. dva priucena diletanta i osvedocena muljatora u tandemu Acovic-Grujic. Dilema.

Teo

pre 13 godina

Auuuu... kakva hajka... pa ovo već prevazilazi i Kurir... Da oni vode ovakvu kampanju, ne bi me čudilo, ali Novosti... strašno... čudi me samo što B92 to prenosi... Bio sam ravnodušan i bilo mi je svejedno koji će grb biti, ali sada sam ISKLJUČIVO samo za NOVI... ovakvim tekstovima, samo delite narod... mada znajući srpski narod, kada se po nečemu konstantno udara i pljuje, on to zavoli... ;)

Ponovnim vraćanjem starih simbola, vratili bi se 100 koraka unazad i pitanje je šta bi ta neozbiljnost donela... Nadam se da ima onih razumnih u Vladi koji nisu populisti kao neki ovde navedeni ministri i da nisu toliko neozbiljni...

Ako su ćutali kada je uredba donošena, neka sada ĆUTE ZAUVEK!!!

auslender

pre 13 godina

Da li je ikom palo na pamet da napravi intervju sa profesorom Grujicem? Da cujemo i drugu stranu. Ali ne ovi iz "Vecernjih novosti", u njihovom tekstu su ga klasicno poklopili. Ako je posten covek reci ce sta ima.

@dejan: Uzeo si vrh starih glava i nakalemio ih na Grujicev rad, i potpisao kao svoj. Nije te sramota? I te sto su glasali za tebe?

Iz 50 i neke

pre 13 godina

Istorija Srbije ne pocinje 2010, kao sto ni obelezja koje egzistiraju toliko dugo se ne mogu prekrajati i naruziti. Ukinite spornu odredbu, vratite stari grb i ustedite narodu milone evra.
Ovo nove "papagaje" sam prvi put video kada se otvorila ova tema, jer nisam mogao da poverujem da ce neko da se drzne i da uradi ovako nesto.

Nikola

pre 13 godina

I list Novosti i građani su neupućeni ili se prave! Nema novi stari grb, već je postojeći grb modifikovan, standardizovan, urađen na tradicionalniji način, tačno definisan!!! Postepeno će se uvoditi i tu nema ni rasipanja para niti bilo čega. Pa više je para u ovoj državi u sivim tokovima nego u legalnim, dosta je utaje poreza itd. Tu tražiti pare i uštede. Gledam ove komentare što se kunu da su im obeležja svetinja itd. Pa baš zbog toga što su im svetinja treba da podrže ova znamenja!!! Stvarno zamarate normalne ljude sa ovim temema.

ако њима ништа не фали шта нама фали?

pre 13 godina

Ја тражим Краљевину Србију. Краљевине су Шведска, Норвешка, Данска, Британија, Холандија ...

Gile

pre 13 godina

Nije ovo izbor za miss mokra majca 2011.
Nije stvar u tome sta je lepse, vec sta nam je kulturni nasledje. Pagaji svakako nisu i treba ih ukinuti i vratiti stari grb iz 2004, koji je ujedinio narod.
Sta ako se neko seti pa kaze lepse mi je da se Srbija od sutra zove Stanislava, samo jer lepse zvuci i zato sto je za njega neki nadobudni burzuj uradio knjigu standarda. U ovoj zemlji ima puuuuno heraldicara a jos vise nas istoricara koji se gnusamo ovog fasizma!!!

adje

pre 13 godina

kakav grb srbije treba da bude,da odgovara svim narodima koji zive u srbiji,kakav grb treba jos da bude,da malo dete od 5 godina zna da nacrta, taj grb ni odrasla osoba nemoze da ga nacrta(toliko je tesko i komplikovano),jedino originalna masina to moze da uradi.taj grb i himna i nemanjici nemogu pomoci da narod bolje zivi,da ima vise zaposlenih(narocito omladina),da plate budu kao u evropi itd,nego daj da mi kao gradjani promenimo politicare.

Zakon definise

pre 13 godina

Молим вас,
како се овај чланак повезује и са "грбом" постављеним на таблицамаа путем медија смо добили следеће објашњење "проблем са грбом је у оцилима су под утицајем немачке хералдике а не словенске како би и требало" шта год то значило, то знају стручни људи. Оно што мени смета као лаику али човеку од знања и закона је што то и НИЈЕ ГРБ СРБИЈЕ ВЕЋ ДЕО ГРБА. Ако говоримо о употреби грба и уколико желимо да ставимо грб Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, Службени гласник 36/09 у Члани 12. јасно каже:

Члан 12.
Мали грб јесте црвени штит на којем је, између два златна крина у подножју, двоглави сребрни орао, златно оружан и истих таквих језика и ногу, са црвеним штитом на грудима на којем је сребрни крст између четири иста таква оцила бридовима окренутих ка вертикалној греди крста. Штит је крунисан златном круном.

Оно што ми имамо је само штити. Е сад, ако постоји неки правилник којим је другачије дефинисано онда поставњам питање од када је правилник виши правби акт од Закона.

Vladimir

pre 13 godina

STRAŠNO kakav populizam... pa znate li ljudi koliko je samo vremena bilo potrebno da se obaveste sve svetske baze zastava... ogroman posao koji je upravo zavrsen... Ukoliko bi država ne daj Bože vratila stara obelezja, nastao bi totalni haos u tom domenu... Meni je lično nova verzija grba bar jedno 1000 puta bolja i za mene će ovaj novi i bez obzira na sve i dalje ostati JEDINIO PRAVI grb Srbije... Nadam se da ostali ministri nisu tako NEOZBILJNI kao pomenuti, koji su čisti populisti... Pozivam B92, da stane na stranu nas KOJI smo za to da u se ne ruši sve što se se konačno odradi po nekim pravilima, jer iako se ova uredba povuče, grb će morati OPET kad-tad da se standardizuje, a nastaće i opšti haos u tom domenu... Prljava akcija novosti sigurno ima neku pozadinu, ali otkriće se valjda jednom i to u nekom insajderu...

NOVI grb, bez obzira na sve, će i dalje biti jedini grb Srbije za mene... a nisam jedini sigurno...

Dole populizam!!!

Razocaran

pre 13 godina

Toliko me je razocarala cela ova prica oko grba da sam jednostavno doneo odluku da glasam za onu politicku opciju na izborima koja mi garantuje povratak starog grba iz 1882 tj. 2004 umesto ovog grozomornog papagajskog resenja koji vise pristaje tajkunima sa dedinja nego jednoj drzavi sa takvom tradicijom. Moje politicko ubedjenje cu staviti na stranu, progutati knedlu i glasati za onog ko izbrise jednom za svagda ovu sramotu.
Ovo je najveca uvreda koju je srpski narod doziveo u svojoj istoriji!!!
Sta je sledece? Mozda promena naziva drzave Srbija u nesto novokomponovano, kicerajski doterano, da se bolje vidi sa daljine, "hipertrofirano".
Dosta mi je vise prekrajanja istorije!!!
Ne zelim papagaje kao grb drzave i tacka!!!

srbin

pre 13 godina

OPET SU CRNOGORCI BOLJI OD NAS SRBA NJIHOVE NOVE TABLICE SU LEPSE I KRUPNIJA SLOVA IMAJU NEMAJU PRESEK NA BROJU MI UVEK NESTO EKSPERIMENTISEMO.

Uca

pre 13 godina

@auslender
Drago dete, pa ne moze bas sve da ti se vidi sto pise u novinama. Ukoliko ti se svidi onda to nisu novine vec ****i casopis. Nesto je plemenito, a nesto je pogresno. Ja sam malo pogledao tvoje komentare, od juce i nesto nisam stekao sliku da si ti bas toliki branitelj tradicije i protivnik Staljinistickih metoda.
Cika Uca je za promenu ovih papagajki koje narod ne zeli, jer su nam to preci ostavili na staranje, brigu i cuvanje, a takodje Uca izuzetno ceni i postuje Vesnu Barac, koju je za razliku od tebe podrzavao uvek i na svakom mestu, kao jednu hrabru zenu.
Verujem da je i sama verica protiv ovog trosenja miliona evra na falcifikovanje istorije i da je ona takodje protiv staljinistickih metoda kic umetnika.
U zdravlje, drago dete i upamti postoje neke stvari starije i od mene i od tebe, koje zive i koje moraju da se cuvaju. Inace bi nas Vetrovi oduvali, sto rece Djole Balasevic.

Logo

pre 13 godina

Novi grb treba ukiniuti, jer je krajnje uvredljiv i predstavlja kontinuitet onog sto su komunisti radili kada su dosli na vlast!!!
Vretite grb iz 1882, tj 2004, jer traje vise od jednog veka i oko njega je postojala nacionalna sloga. Ovaj papagaj je doneo samo razdor, rado profitiranja malog broja ljudi.
Neko se osvrnuo na pricu oko Verice barac i Novosti. Molim vas da razlikujemo te dve stvari. Ako se Vecernje Novosti zalazu za promenu sramnog papagajskog grba meni je to sasvim ok, jer to je isto kao kada vam neko preko noci u potaji promeni ime i prezime, a da vas pri tome nista nije pitao. Sto se tice verice barac, ne podrzavam, pisnje vcernjih Novosti jer smatram da nije korektno. OVo je namerna podmetacina pojedinaca i ne moramo se uvek sloziti sa necim sto pisu neke novine. Moj glas je za promenu novog papagajskog grba i moj glas je za Vericu Barac. Eto samo da se zna!!!

obdaniste

pre 13 godina

1.to je ustavna promena, a ona se definise referendumom.
2.Grb i himnu treba vratiti kad je srbija bila naj mocnija ekonomski ,a gradjani imali i posla i platu kao osnovno zagarantovano ljudsko pravo.
Ovde kod nas stalno neko potura ideologiju svojih dedova umesto racionalno da razmislja.
3.ovde u forumu je neki dejan j uradio naj bolju modifikaciju, gde orao lici na orla, a ne na papagaja.
i srbija ne na ovim prostorima, ali kao narod postoje i pre vasih nemanjica, pa ne pisemo danas glagoljicom, a ni kirilicom

auslender

pre 13 godina

Posle pljuvacine Novosti po Verici Barac,ne verujem im nista - ako oni kazu da treba da se vrati stari grb, znaci treba JOS noviji od ovog! Kakvo podanicko spinovanje!

David

pre 13 godina

Ovo je vec prekipelo. prvi put u nasoj istoriji radi se specifican izvornik za drzavne simbole kako bi se simboli bolj graficki izrazavali i kako bi bili blizi nasoj radicji i kako bi se dovela u red jednom za svagda upotreba drzavnih simbola. Jedna ozbiljna drzava ne moze na ovakav nacin da se ponasa prema onome sto je obelezava, ovo bi trebalo da bude svetinja. Ovi novi potezi su opsti populizam kao da ne moze da se nadje neko prelazno resenje, kao recimo da se uspostavi neki prelazni period kad vec obe verzije ostaju u skaldu sa zakonskim opisom. Stara verzija nije estetski odgovarajuca i ne treba je forsirati. Mi smo verovatno poslednja drzava posle makedonije koja nema definisane simbole na nacin na koji jednoj drzavi to dolikuje. Ako postoje problemi oko implementacije nek neko podnese ostavku jer medju vama ne postoji koordinacija a ne raditi stvari ovako apa trapa.

vidakis

pre 13 godina

Prvo USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA pa onda diskusija o grbu i trenutno važećoj falsifikovanoj himni KRALJEVINE SRBIJE!

G.Acoviću ,čast da ste tamo gde jeste obavezuje vas da zastupate ideju USTAVNE PARLAMENTARNE MONARHIJE a ne da se zabavljate sa činovnicima republičke Vlade!

Дејан Ј.

pre 13 godina

Стварно ми није јасно шта је требало цењеном господину да се упушта у веома озбиљне корекције грба. Ако су постојали проблеми са умањењем и презасићеношћу бојом на вратном делу орла, што мислим да стоји (пробајте да умањујете фотографију и лепо ће се приметити), то је требало отклонити, али да се мењају кљунови и огњила, мислим да није смео да се у то упушта. Нека решења која је понудио стварно су за похвалу, али ово што сам навео, с правом је наишло на оштру критику јавности.
Сам господин хералдичар је на свом сајту дао леп преглед историјског развоја српског грба, и ако ме очи добро служе нигде се не може наћи кљун који је он унео у нови модел грба. Ту је и оригинални Кралов цртеж и најстарија фотографија са потписима чланова министарског савета 1882. Линк: http://bit.ly/h8U6pe
Треба пажљиво погледати овај линк, па онда слати коментаре, јер је протеклих дана било веома много паушалних и нестручних замерки и опсервација.

Ево колико друкчије изгледа грб, после само 20-ак минута интервенција које сам чинио. Разлика је више него очита. Сами просудите.
Линк: http://imageupload.org/?di=112973850033

Решење које је донето 2010, сада је већ сасвим јасно, није више одрживо, како из стручних и историјско-традиционалних, тако и из економских, а у крајњој линији и политичких разлога.

Dejan

pre 13 godina

U jedno sam siguran, grb iz 1882 nija ni nalik ovome kao sto je danas, mozda je slican, ali isti nema sanse, to dokazuje i sama tehnika koja je bila prisutna tada, i koja je sada. Elem, zar nije lakse da u nekom prelaznomm periodu postoje dva izbornika, tj. da stari grb vazi, a da se oni koji su sada stampaju ili oblikuju, rade po novom izvorniku?

Орао

pre 13 godina

Нови Грб Србије је много лепши,једноставнији, и није историја Србије почела од 1880 године(уз сво поштовање), већ од Немањића.Треба уважити све периоде Српске Државе до данашњег дана. Свака династија је мењала грбове, а овај досадашњи"стари" је накинђурен", неубедљив, мало германизован.
Нови Грб Србије је јаснији, Орао је бељи убедљивији, једноставнији, а Круна већа величанственија, српскија!

Али код нас се струка хералдичари не поштују, стурчњаци су само параван за министре који су обдарени за све и свашта!!!
Министри, политичари су Богови, њихова је задња, поготову ови из Социјалистичке Интернационале(Дачић, Шунатовац,Хомен,Триван,...), па и други и тај Алгрудић ,Тодоровић све пролазни полчитичари који су се задржали випше деценија у парламенту.Све сами вечити политичари, вечити посланици, вечеирти министри и функционери, жаре и пале! Како они на комитету пресуде , то ти је, мало модернизовано,али у суштини је тако!

Бар да чујемо мишљење стручњака, хералдичара!Јок, комитет је пресудио.
Лепши је Нови грб Србије , од овог старог!

Proka

pre 13 godina

Slazem se sa konstatacijom iz prvog komentara da grb iz 1882. nije isti kao ovaj danas jer je na grbu iz 1882. dvoglavi orao a ne papagaj. Grb iz 2004. je pak isti onom iz 1882.

Дејан Ј.

pre 13 godina

Стварно ми није јасно шта је требало цењеном господину да се упушта у веома озбиљне корекције грба. Ако су постојали проблеми са умањењем и презасићеношћу бојом на вратном делу орла, што мислим да стоји (пробајте да умањујете фотографију и лепо ће се приметити), то је требало отклонити, али да се мењају кљунови и огњила, мислим да није смео да се у то упушта. Нека решења која је понудио стварно су за похвалу, али ово што сам навео, с правом је наишло на оштру критику јавности.
Сам господин хералдичар је на свом сајту дао леп преглед историјског развоја српског грба, и ако ме очи добро служе нигде се не може наћи кљун који је он унео у нови модел грба. Ту је и оригинални Кралов цртеж и најстарија фотографија са потписима чланова министарског савета 1882. Линк: http://bit.ly/h8U6pe
Треба пажљиво погледати овај линк, па онда слати коментаре, јер је протеклих дана било веома много паушалних и нестручних замерки и опсервација.

Ево колико друкчије изгледа грб, после само 20-ак минута интервенција које сам чинио. Разлика је више него очита. Сами просудите.
Линк: http://imageupload.org/?di=112973850033

Решење које је донето 2010, сада је већ сасвим јасно, није више одрживо, како из стручних и историјско-традиционалних, тако и из економских, а у крајњој линији и политичких разлога.

Proka

pre 13 godina

Slazem se sa konstatacijom iz prvog komentara da grb iz 1882. nije isti kao ovaj danas jer je na grbu iz 1882. dvoglavi orao a ne papagaj. Grb iz 2004. je pak isti onom iz 1882.

obdaniste

pre 13 godina

1.to je ustavna promena, a ona se definise referendumom.
2.Grb i himnu treba vratiti kad je srbija bila naj mocnija ekonomski ,a gradjani imali i posla i platu kao osnovno zagarantovano ljudsko pravo.
Ovde kod nas stalno neko potura ideologiju svojih dedova umesto racionalno da razmislja.
3.ovde u forumu je neki dejan j uradio naj bolju modifikaciju, gde orao lici na orla, a ne na papagaja.
i srbija ne na ovim prostorima, ali kao narod postoje i pre vasih nemanjica, pa ne pisemo danas glagoljicom, a ni kirilicom

zar ne?

pre 13 godina

Hm, da vidimo. Dve istorijske velicine poput Stojana Novakovica i Ernsta Krala vs. dva priucena diletanta i osvedocena muljatora u tandemu Acovic-Grujic. Dilema.

Дејан Ј[ечменица]

pre 13 godina

Пре неколико дана сам у свом коментару скренуо пажњу да је несхватљиво да се грб Републике Србије не јавља на личним документима грађана (лична карта, пасош, возачка дозвола, саобраћајна дозвола...) у свом пуном облику, већ у виду тзв. малог грба. Поставља се онда оправдано питање чему служи велики грб Републике Србије? Да ли можда само да би се нашао на табли испред улазних врата зграде Владе, и на сдандартама председника и председника скупштине и на неколико владиних печата? Због чега су грађани ускраћени да на својим документима виде потпуно знамење своје земље? То је оштар рез са нашом традиционалном праксом, треба погледати само личне документе издаване пре Другог светског рата, и свуда се среће грб у пуном облику.
Позивам овом приликом надлежне да озбиљно размотре ово питање приликом будуће промене Уредбе о грбу и његовој употреби.

Razocaran

pre 13 godina

Toliko me je razocarala cela ova prica oko grba da sam jednostavno doneo odluku da glasam za onu politicku opciju na izborima koja mi garantuje povratak starog grba iz 1882 tj. 2004 umesto ovog grozomornog papagajskog resenja koji vise pristaje tajkunima sa dedinja nego jednoj drzavi sa takvom tradicijom. Moje politicko ubedjenje cu staviti na stranu, progutati knedlu i glasati za onog ko izbrise jednom za svagda ovu sramotu.
Ovo je najveca uvreda koju je srpski narod doziveo u svojoj istoriji!!!
Sta je sledece? Mozda promena naziva drzave Srbija u nesto novokomponovano, kicerajski doterano, da se bolje vidi sa daljine, "hipertrofirano".
Dosta mi je vise prekrajanja istorije!!!
Ne zelim papagaje kao grb drzave i tacka!!!

Iz 50 i neke

pre 13 godina

Istorija Srbije ne pocinje 2010, kao sto ni obelezja koje egzistiraju toliko dugo se ne mogu prekrajati i naruziti. Ukinite spornu odredbu, vratite stari grb i ustedite narodu milone evra.
Ovo nove "papagaje" sam prvi put video kada se otvorila ova tema, jer nisam mogao da poverujem da ce neko da se drzne i da uradi ovako nesto.

Dejan

pre 13 godina

U jedno sam siguran, grb iz 1882 nija ni nalik ovome kao sto je danas, mozda je slican, ali isti nema sanse, to dokazuje i sama tehnika koja je bila prisutna tada, i koja je sada. Elem, zar nije lakse da u nekom prelaznomm periodu postoje dva izbornika, tj. da stari grb vazi, a da se oni koji su sada stampaju ili oblikuju, rade po novom izvorniku?

maliDraskovic

pre 13 godina

iskreno da kazem da je onaj iz 2004. mnogo bolji i treba da se vrati a evo mog odgovora na "najznacajnije promene":

ocila su dobila karakteristični oblik ćiriličnog S;
pera na orlu su jasnija sa manje detalja;
jezik orla je sada u duhu srpske heraldike;
zlatne rese na paviljonu su predstavljene pocepane;
kruna iznad štita ranije je bila presečena na pola, što je simbolički loše za suverenitet države.

ocila nisu dobila oblik slova S, vise mi lice na E nego na S;
pera ne mogu biti jasnija ako ima manje detalja, to je nelogicno, vise detalja=vise realnosti;
jezici gotovo da su isti, nema razlike samo na novom grbu orao ima prevelik jezik dok je na starom normalne velicine;
ko uopste gleda rese;
kruna na starom stitu je imala luk koji kada se skloni stit i primakne glavama orla savrseno pristaje, kod novog to nije slucaj.

Logo

pre 13 godina

Novi grb treba ukiniuti, jer je krajnje uvredljiv i predstavlja kontinuitet onog sto su komunisti radili kada su dosli na vlast!!!
Vretite grb iz 1882, tj 2004, jer traje vise od jednog veka i oko njega je postojala nacionalna sloga. Ovaj papagaj je doneo samo razdor, rado profitiranja malog broja ljudi.
Neko se osvrnuo na pricu oko Verice barac i Novosti. Molim vas da razlikujemo te dve stvari. Ako se Vecernje Novosti zalazu za promenu sramnog papagajskog grba meni je to sasvim ok, jer to je isto kao kada vam neko preko noci u potaji promeni ime i prezime, a da vas pri tome nista nije pitao. Sto se tice verice barac, ne podrzavam, pisnje vcernjih Novosti jer smatram da nije korektno. OVo je namerna podmetacina pojedinaca i ne moramo se uvek sloziti sa necim sto pisu neke novine. Moj glas je za promenu novog papagajskog grba i moj glas je za Vericu Barac. Eto samo da se zna!!!

Bane

pre 13 godina

@Vladimir
Da li ste ci svesni koliko ce ova glupost da kosta drzavu? Preko 40 miliona evra (pribliznije oko 47).
To sto je neko nekome rekao da smo priomenili srpski grb u Papagaje i da vise nismo Srbija nego Srpska Dominikanska Republika i nije neki problem.
Ja znam kako bi se osecao kada bi neko nasilno promenio naziv radija "B92" u "Radio Kic & Turbo Folk 2010"-tuzno. Ali znam da to nikada nece da se desi, jer je B92 institucija kao i stari grba. Trajace hiljadama godina, svima u inat!!!

auslender

pre 13 godina

Posle pljuvacine Novosti po Verici Barac,ne verujem im nista - ako oni kazu da treba da se vrati stari grb, znaci treba JOS noviji od ovog! Kakvo podanicko spinovanje!

Pavle

pre 13 godina

Bio jednom jedan grb koji je ujedinio dinastije Obrenovic i Kardjoredjevic, pod kojim su ginuli Srbi u oba Balkanska rata i od Cera do Kumanova. Bio jednom jedan grb koji je ujedinio sve Srbe.
A onda preko noci se pojavi "crvena buroazija" i "turbo folk" heraldicari koji prave grbove za one sto i u WC ne idu peske i zauvek izbrisase nase ime i prezime.
Evo vam sto neko dole napisa i Srbije, pa i njoj zadenite heraldicki ispravno turbo folk ime. Recimo Baja Srbic ili Indiora Srbic. Silovanje istorije!!! Ovo nisu ni komunisti radili!!!

Gile

pre 13 godina

Nije ovo izbor za miss mokra majca 2011.
Nije stvar u tome sta je lepse, vec sta nam je kulturni nasledje. Pagaji svakako nisu i treba ih ukinuti i vratiti stari grb iz 2004, koji je ujedinio narod.
Sta ako se neko seti pa kaze lepse mi je da se Srbija od sutra zove Stanislava, samo jer lepse zvuci i zato sto je za njega neki nadobudni burzuj uradio knjigu standarda. U ovoj zemlji ima puuuuno heraldicara a jos vise nas istoricara koji se gnusamo ovog fasizma!!!

srbin

pre 13 godina

OPET SU CRNOGORCI BOLJI OD NAS SRBA NJIHOVE NOVE TABLICE SU LEPSE I KRUPNIJA SLOVA IMAJU NEMAJU PRESEK NA BROJU MI UVEK NESTO EKSPERIMENTISEMO.

Bokiki

pre 13 godina

Ajd´da se ne svadjamo. Meni su patkice slatke. Sto i njih ne probamo?

Ministarstva bi mogla imati svoje obelezje. Ja predlazem lesinare.

A obzirom da smo nebeski narod mislim da bi mogli i uvaliti neki svemirski brod negde.

Hvala na razumevanju!

Орао

pre 13 godina

Нови Грб Србије је много лепши,једноставнији, и није историја Србије почела од 1880 године(уз сво поштовање), већ од Немањића.Треба уважити све периоде Српске Државе до данашњег дана. Свака династија је мењала грбове, а овај досадашњи"стари" је накинђурен", неубедљив, мало германизован.
Нови Грб Србије је јаснији, Орао је бељи убедљивији, једноставнији, а Круна већа величанственија, српскија!

Али код нас се струка хералдичари не поштују, стурчњаци су само параван за министре који су обдарени за све и свашта!!!
Министри, политичари су Богови, њихова је задња, поготову ови из Социјалистичке Интернационале(Дачић, Шунатовац,Хомен,Триван,...), па и други и тај Алгрудић ,Тодоровић све пролазни полчитичари који су се задржали випше деценија у парламенту.Све сами вечити политичари, вечити посланици, вечеирти министри и функционери, жаре и пале! Како они на комитету пресуде , то ти је, мало модернизовано,али у суштини је тако!

Бар да чујемо мишљење стручњака, хералдичара!Јок, комитет је пресудио.
Лепши је Нови грб Србије , од овог старог!

Uca

pre 13 godina

@auslender
Drago dete, pa ne moze bas sve da ti se vidi sto pise u novinama. Ukoliko ti se svidi onda to nisu novine vec ****i casopis. Nesto je plemenito, a nesto je pogresno. Ja sam malo pogledao tvoje komentare, od juce i nesto nisam stekao sliku da si ti bas toliki branitelj tradicije i protivnik Staljinistickih metoda.
Cika Uca je za promenu ovih papagajki koje narod ne zeli, jer su nam to preci ostavili na staranje, brigu i cuvanje, a takodje Uca izuzetno ceni i postuje Vesnu Barac, koju je za razliku od tebe podrzavao uvek i na svakom mestu, kao jednu hrabru zenu.
Verujem da je i sama verica protiv ovog trosenja miliona evra na falcifikovanje istorije i da je ona takodje protiv staljinistickih metoda kic umetnika.
U zdravlje, drago dete i upamti postoje neke stvari starije i od mene i od tebe, koje zive i koje moraju da se cuvaju. Inace bi nas Vetrovi oduvali, sto rece Djole Balasevic.

nbp

pre 13 godina

Jedino što je trebalo promeniti je rub grba na zastavi, tj. isti jasno definisati kao beli rub oko štitskog dela grba da bi se isti jasnije video. Neke izrađene zastave to imaju, a neke nemaju. A kako to treba da izgleda, pogledajte slovačku zastavu - http://www.slovensko.com/about/flag. Sve druge izmene, priče o autentičnoj srpskoj heraldičkoj tradiciji su smešne. Gde je bila javna rasprava, ko je i kako ovlastio dvojicu (koji mogu biti najbolji, ali možda i karikaturisti) da definišu nove simbole. Cirkus...

један увређени папагај

pre 13 godina

Слушајући вас све из мога металног кавеза, закључио сам да је мени у кавезу лепше него вама Србима ван њега.
Нек вам цвркућу орлови.

Del

pre 13 godina

Meni nije jasno kako i Grujic i Acovic mogu mirno da spavaju, a da ih ne grize savest zbog podele i razdora koji su uneli u srpski narod. Treba imati obraze kao djon, pa zaradjivati na narodnoj nesreci i neslozi.
Vratite stari grb, onaj koji su nam ostavili preci. Lep je onakav, kakav je. nemojte da sadjate narod zbog materijalne koristi. To je jedini moralno ispravan cin.

vidakis

pre 13 godina

Prvo USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA pa onda diskusija o grbu i trenutno važećoj falsifikovanoj himni KRALJEVINE SRBIJE!

G.Acoviću ,čast da ste tamo gde jeste obavezuje vas da zastupate ideju USTAVNE PARLAMENTARNE MONARHIJE a ne da se zabavljate sa činovnicima republičke Vlade!

Kursula

pre 13 godina

Ako koza laze rog ne laze:
http://www.royalfamily.org/index_yu.html
Posle ovoga sve ce vam biti jasno.
Narodu papagaji, prestolonasledniku orlovi!!!

PAZNJA!!!

pre 13 godina

U ogromnoj su zabludi, oni koji odlucuju o promeni grba, da to sada moze - tek tako!
Kada je Srbija, kao drzava koja ima istoriju, kao takva izbacena iz udzbenika 1945. godine, tada su orlovi zamenjeni nametnutom petokrakom, i kada su nam grb bili zito, hrast, zupcanik i NOVI, "stilizivani" stit, sa cetiri ocila, ali bez krsta, narod je jedva docekao dan, te 2004. godine, kada su orlovi ponovo postali Grb Srbije. Slucajno, ili ne, greskom, ili namerom, tada je ispravno za grb uzet, jedino moguci grb Srbije, iz 1882. godine. Svi su ga prihvatili, on je zaziveo i cinilo se, da se u buduckosti sve moze promeniti, cak i samo ime drzave, u recimo "SEREBIJA", jer se lakse speluje i deli na slogove, a i stilski je lepse za oko videti isti broj suglasnika i samoglasnika, pri stampi i izgovoru, ali da se grb Srbije, nikada vise nece menjati, jer je, bas i zbog toga, sto smo 60 godina bili bez njega, sada postao svetinja!
Ne dirate nam GRB!

Ne ineresuje me, ko je inicijator promene, sta je razlog, da li je u ovom, svakako prljavom poslu, neko uzeo velike pare, da li ce promena kostati poreske obveznike, ili ne, koliko je novi bolji i .. sta vec, najkrace receno - ne igrajte se sa GRBOM Srbije .

palamuda

pre 13 godina

Стварно, ако су Данска и Норвешка и Британија и Холандија краљевине, шта нас спречава да будемо краљевина и зашто упорно одбијамо нешто што нам може само користити?

Nikola

pre 13 godina

I list Novosti i građani su neupućeni ili se prave! Nema novi stari grb, već je postojeći grb modifikovan, standardizovan, urađen na tradicionalniji način, tačno definisan!!! Postepeno će se uvoditi i tu nema ni rasipanja para niti bilo čega. Pa više je para u ovoj državi u sivim tokovima nego u legalnim, dosta je utaje poreza itd. Tu tražiti pare i uštede. Gledam ove komentare što se kunu da su im obeležja svetinja itd. Pa baš zbog toga što su im svetinja treba da podrže ova znamenja!!! Stvarno zamarate normalne ljude sa ovim temema.

David

pre 13 godina

Ovo je vec prekipelo. prvi put u nasoj istoriji radi se specifican izvornik za drzavne simbole kako bi se simboli bolj graficki izrazavali i kako bi bili blizi nasoj radicji i kako bi se dovela u red jednom za svagda upotreba drzavnih simbola. Jedna ozbiljna drzava ne moze na ovakav nacin da se ponasa prema onome sto je obelezava, ovo bi trebalo da bude svetinja. Ovi novi potezi su opsti populizam kao da ne moze da se nadje neko prelazno resenje, kao recimo da se uspostavi neki prelazni period kad vec obe verzije ostaju u skaldu sa zakonskim opisom. Stara verzija nije estetski odgovarajuca i ne treba je forsirati. Mi smo verovatno poslednja drzava posle makedonije koja nema definisane simbole na nacin na koji jednoj drzavi to dolikuje. Ako postoje problemi oko implementacije nek neko podnese ostavku jer medju vama ne postoji koordinacija a ne raditi stvari ovako apa trapa.

ако њима ништа не фали шта нама фали?

pre 13 godina

Ја тражим Краљевину Србију. Краљевине су Шведска, Норвешка, Данска, Британија, Холандија ...

Vlada

pre 13 godina

NE ŽELIMO PAPAGAJE! VRATITE NAM ORLIĆE! Volim ja papagaje, nije to, imam ih kući - baš su slatki, ali za Ekvador ili Honduras, a NE za nas i naš grb! Papagaj ipak nije toliko često viđena ptica u Srbiji ...

Analiticar

pre 13 godina

@Sumadinac
Onaj ko bude insistirao na ovom papagajskom grbu gubi izbore i to je svima jasno. Mozes da uradis svakojake gluposti u ovoj zemlji, ali nikada, ponavljam nikada joj ne menjaj Ime i Prezime. Ime joj je Srbija, a Prezime grb Stojana Novakovica iz 1882. Videcete koliko narod kaznjava ovakve na prvi pogled "sitnice". Naravno vlast ima popravni, ako izdzi do sledeceg proleca, ali isto ceka i SNS ako po mogucem dolasku na vlast ostavi novo resenje. Nije da nipodastavam ostale stranke, ali to nam je realnost u brojkama.
To je cinjenica.

Шумадинац

pre 13 godina

Нека Б92 ,интервјуише Ауторе, хералдичаре који су направили овај НОВИ грб, колико видим највеће спорење је око изгледа "кљуна" Орла( некоме се не свиђа , колико видим), да се разјасне неке појединости и ако су у складу са српском традицијом , неби требало да буде спора.Онда је Грб, ОК!
Ако је нешто нејасно или необјашњиво, треба одустати. Па касније направити нормалан грб. Видети и наше раније грбове и грбове других држава!

Овако више не иде јављају се само политичари, они о свему одлучују, да чујемо и глас Аутора, и других правих стручњака!

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Ponavljam, nemam pojma kako izgleda ni stari ni novi grb i bas me briga, sem u meri u kojoj ova trula drzava planira da mi zavuce ruku u dzep. Al... sta cemo sa onima koji su vec smislili kako da potrose novac koji su planirali da zarade (citaj: da ga se nakradu zahvaljujuci vezama i vezicama) na "preradi" svega i svacega sto na sebi ima "stari" grb??? Nego, nesto se mislim, da nije iznenadna "svest" o nepotrebnim troskovima nastupila zbog prpe izazvane desavanjima u "nama bliskim" arapskim zemljama sa kojima, ako nista drugo imamo slican mentalitet - dok smo fini, dobri smo k'o 'lebac, al' kad dovatimo serpe, pardon stiropor, svasta je moguce...

Vitez

pre 13 godina

Ауслендер, у потпунос и у праву!! Кад су Новости напале г. Бараћ, сад нападају НОВИ ГРБ, то је сигуран знак да је НОВИ ГРБ СРБИЈЕ , добар и да га треба увести!

Стари грб су увели преко уредбе, на брзину и није исти као тај из 1882, и наша исоторија је старија од те година, у треба уважити све периоде.
Сад се јавио Хомен, Јелена Триван, Дачић, ШуНатовац, још ће да их подржи Европска Социјалистичка интернационала.
Аови из опозиције што су заједно са овма уна власти декадама на власти, час у Скупштини, час у влади, на функцијама, управним одбирима, ко су они да говоре у име СТРУИЧЊАКА, хералдичара.

Погледајте грбове и орлове код Амбелма Европских држава, овај нови гбер са белим јаснијим орлом је међу најлепшим!

Земља у којој владају медиокритети, којима је струка и наука нешто страно!

Teo

pre 13 godina

Auuuu... kakva hajka... pa ovo već prevazilazi i Kurir... Da oni vode ovakvu kampanju, ne bi me čudilo, ali Novosti... strašno... čudi me samo što B92 to prenosi... Bio sam ravnodušan i bilo mi je svejedno koji će grb biti, ali sada sam ISKLJUČIVO samo za NOVI... ovakvim tekstovima, samo delite narod... mada znajući srpski narod, kada se po nečemu konstantno udara i pljuje, on to zavoli... ;)

Ponovnim vraćanjem starih simbola, vratili bi se 100 koraka unazad i pitanje je šta bi ta neozbiljnost donela... Nadam se da ima onih razumnih u Vladi koji nisu populisti kao neki ovde navedeni ministri i da nisu toliko neozbiljni...

Ako su ćutali kada je uredba donošena, neka sada ĆUTE ZAUVEK!!!

Симеон

pre 13 godina

Наслов:" Ministarstva pravde, odbrane i policije podnose inicijativu za vraćanje ranijih simbola", каже секретар Хомен, а припомаже гђа. Триван.

Све је речено са овим насловом, социјалисти траже стари грб који су Уредбом увели у употребу!

Бар да чујемо реч уважених стручњака,ми чујемо да стално о крупним стварима одлучују политичарћи и секретарчићи!

"Нови" Грб је јаснији, орао светао бео, леп. Свака династија је мењала обележја, од Немањића до данас.
Живела Социјалистичка интернационала и НОВОСТИ, који здружено нападају и нови Грб!
Обреновићи ставе један грб, Карађорђевићи други,трећи ставе трећи, Дос стави свој, а струку и народ ,нико ,не пита!
Једино што је народно је тробојка ,црвени штит и оцила!

Dorcolac

pre 13 godina

@Srbin Zanimljiva teorija, pa da vidimo na primerima:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg
http://www.avirtualdominica.com/flag.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coa_S%C3%A3o_Tom%C3%A9_%26_Pr%C3%ADncipe.PNG
U pravu si, nasi papagaji su ipak lepsi!!!
A da vidimo sta je sa zaista lepim grbovima:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:US-GreatSeal-Obverse.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_Montenegro.svg
Ipak je nas stari orao iz 1882 najlepsi!!!

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

ej nemate pojima novi grb graficki lici na nesto a ono kao sto je bio a i nasa zastava je malo sramotna kada se pojavi pored modernih obelezja drugih drzava.
(Srbin, 11. februar 2011 14:13)

Predpostavljam da TI koristis taj "moderni" pravopis... :D :D :D

Vladimir

pre 13 godina

STRAŠNO kakav populizam... pa znate li ljudi koliko je samo vremena bilo potrebno da se obaveste sve svetske baze zastava... ogroman posao koji je upravo zavrsen... Ukoliko bi država ne daj Bože vratila stara obelezja, nastao bi totalni haos u tom domenu... Meni je lično nova verzija grba bar jedno 1000 puta bolja i za mene će ovaj novi i bez obzira na sve i dalje ostati JEDINIO PRAVI grb Srbije... Nadam se da ostali ministri nisu tako NEOZBILJNI kao pomenuti, koji su čisti populisti... Pozivam B92, da stane na stranu nas KOJI smo za to da u se ne ruši sve što se se konačno odradi po nekim pravilima, jer iako se ova uredba povuče, grb će morati OPET kad-tad da se standardizuje, a nastaće i opšti haos u tom domenu... Prljava akcija novosti sigurno ima neku pozadinu, ali otkriće se valjda jednom i to u nekom insajderu...

NOVI grb, bez obzira na sve, će i dalje biti jedini grb Srbije za mene... a nisam jedini sigurno...

Dole populizam!!!

auslender

pre 13 godina

Da li je ikom palo na pamet da napravi intervju sa profesorom Grujicem? Da cujemo i drugu stranu. Ali ne ovi iz "Vecernjih novosti", u njihovom tekstu su ga klasicno poklopili. Ako je posten covek reci ce sta ima.

@dejan: Uzeo si vrh starih glava i nakalemio ih na Grujicev rad, i potpisao kao svoj. Nije te sramota? I te sto su glasali za tebe?

Steva

pre 13 godina

Dragi svi,

radi se o tome da je neko sa zapada primetio da je naš stari orao "nekako agresivan". I onda je gospodi na vlasti naloženo da nekako reše.

E, sad, mogli su da na grb stave kokošku ili pile ili šta već.

A za šta su se odlučili?

Pa za orla koji je jako brzo leteo i onda sa obe glave, iz sve snage tresnuo u zid, toliko jako da su mu se spljoštili kljunovi.

Svi pominjete da liče na papagaje. Ne liče na papagaje, nego bukvalno na orla koga je neko pesnicom zviznuo u kljun i nabio mu ga u grlo.

Pogledajte ponovo i videćete o čemu pričam

Novi grb je bruka i sramota, isto kao što je sasvim van pameti da zastava Srbije ima a sebi grb.

Evo, čikam bilo kog stanovnika Srbije da nacrta srpsku zastavu?!?

Od ljudi koji nas vode, bolje se ne može ni očekivati.

Ja bi sve političare prvo poslao na test inteligencije i opšteg obrazovanja pa tek onda da uopšte smeju ad registruju političku partiju.

Ko nas predstvalja u stranim zemljama, misliće da smo zemlja ludaka!

Tragedija.?

pre 13 godina

Nista mi nije jasno. A po gotovo to da ne znam koji grb se koristi, koji je vazeci a koji ce se primenjivati ili koji se trazi da to bude zvanican. A u ostalom imamo vremena tek je 2011. godina. Imamo jos vremena - tek smo stukli 10 godina od jednog veka a ispred nas je onih dobrih 90 godina pa nacicemo tog grba. Lagano ljudi. Sta se bre sekirate.?! Vreme konstantno tece - bez brige.

Шумадинац

pre 13 godina

Поколебао сам се мало. Па сугерисао уредништву сајта Б92, да интервјуишу ауторе (стручњаке), НОВОГ Грба и разјасне детаље и тај фамозни "кљун" кога критикују критичари! Рачунам да струка каже своје,па шта СТРУКА каже, неки линкови(са овог сајта) сугеришу да је ово "НОВО" решење добро, али нека струка каже, а не политичари!!!

Међутим, кад сам видео да су на мој ранији коментар лупили ДУПЛО више минуса, на мој предлог да се огласе аутори, стручњаци, да разјасне детаље, симболику итд. , ПОСТАЈЕ ми јасно да је можда "нови" грб боље решење и да опструкцију неко намерно врши , јер не желе ни објашњење!Можда политички пулени, можда и комшије!
Читам у Службеном гласнику, да је НОВИ Грб Србије , једногласно усвојен!!!!!!

Zakon definise

pre 13 godina

Молим вас,
како се овај чланак повезује и са "грбом" постављеним на таблицамаа путем медија смо добили следеће објашњење "проблем са грбом је у оцилима су под утицајем немачке хералдике а не словенске како би и требало" шта год то значило, то знају стручни људи. Оно што мени смета као лаику али човеку од знања и закона је што то и НИЈЕ ГРБ СРБИЈЕ ВЕЋ ДЕО ГРБА. Ако говоримо о употреби грба и уколико желимо да ставимо грб Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, Службени гласник 36/09 у Члани 12. јасно каже:

Члан 12.
Мали грб јесте црвени штит на којем је, између два златна крина у подножју, двоглави сребрни орао, златно оружан и истих таквих језика и ногу, са црвеним штитом на грудима на којем је сребрни крст између четири иста таква оцила бридовима окренутих ка вертикалној греди крста. Штит је крунисан златном круном.

Оно што ми имамо је само штити. Е сад, ако постоји неки правилник којим је другачије дефинисано онда поставњам питање од када је правилник виши правби акт од Закона.

један увређени папагај

pre 13 godina

Све ове што се буне против нас папагаја тужити Орки за дискриминацију. И ми папагаји имамо душу.

Дејан Јечменица

pre 13 godina

Поштовани,

Уколико не желите сами да поштујете своја правила код објављивања коментара, онда их укините.
Чему служи ова ставка правилника:
"Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Ljubazno vas molimo da u svrhe nastavka diskusije sa komentatorima koristite Forum B92 ili direktno kontaktirate autore sa kojima želite da polemisete."

А онда се појави нешто овако:
@dejan: Uzeo si vrh starih glava i nakalemio ih na Grujicev rad, i potpisao kao svoj. Nije te sramota? I te sto su glasali za tebe?
(auslender, 11. februar 2011 11:11)

Шта мислите како би било да ја сада дотичном одговорим и тако даље… Наравно да ми не пада на памет тиме да се бавим. Тиме треба да се бавите Ви. Ја у својим комнтарима дајем свој допринос теми, коме се свиђа може да препоручи, а коме не, може да не препоручи. И лепо се види како читаоци оцењују оно што пишем.

У том смислу оштро протествујем и тражим да се поштују већ постојећа правила. Такве и сличне постове не треба објављивати, а ако којим случајем прођу, преба их одмах брисати. Само на тај начин може се очувати дигнитет ове својеврсне јавне расправе.

Примитивизам, нестручност, нетолеранција, прозивања и некултура ништа добро нам неће донети.

С поштовањем,

Дејан Јечменица

adje

pre 13 godina

kakav grb srbije treba da bude,da odgovara svim narodima koji zive u srbiji,kakav grb treba jos da bude,da malo dete od 5 godina zna da nacrta, taj grb ni odrasla osoba nemoze da ga nacrta(toliko je tesko i komplikovano),jedino originalna masina to moze da uradi.taj grb i himna i nemanjici nemogu pomoci da narod bolje zivi,da ima vise zaposlenih(narocito omladina),da plate budu kao u evropi itd,nego daj da mi kao gradjani promenimo politicare.

Srbin

pre 13 godina

ej nemate pojima novi grb graficki lici na nesto a ono kao sto je bio a i nasa zastava je malo sramotna kada se pojavi pored modernih obelezja drugih drzava.

srpske deobe, ponovo

pre 13 godina

@(Vladimir, 11. februar 2011 09:29)
Eee, moj Vladimire ...
To i jeste sustina, borbe za stari grb, jer novi stvara podele. Srecom, zanemarljiv je broj takvih, koji ce se uopste secati ove bruke sa novim grbom, ako se uskoro vrati stari!
U suprotnom, neka nam je Bog u pomoci.
Ponovo ce, kao i pre 70 godina, Srbi na (bar) dve strane, pod razlicite grbove i zastave, prolivati obostrano, jedni drugima krv, a zatim, umesto da tu bratoubilacku sramotu zaboreve, uz najblazi izgovor, da se dogodio nesporazum, svih tih narednih 70 godina ostati ukopani na pozicijama, kao da cekaju mig, pa da nastave ... Sramota!

Nema i ne moze biti paralene upotrebe oba grba! Svaka zemlja ima samo jedan grb, ili - ili!
Presecite ovo, sto pre, molim vas.

Deep throat.

pre 13 godina

Iza "Sumandica" kao da se se krije licno Grujic, profesor Engleskog jezika i zaljubljenik, ali samo zaljubljenik u heraldiku. Da li je arhitekta, dizajner, istoricar...ne! Profesor Engleskoj jezika. Toliko o struci. Uporedite stare postove, dok je Grujic jos komentarisao ovo pljacku naroda!!!

Орао

pre 13 godina

Нови Грб Србије је много лепши,једноставнији, и није историја Србије почела од 1880 године(уз сво поштовање), већ од Немањића.Треба уважити све периоде Српске Државе до данашњег дана. Свака династија је мењала грбове, а овај досадашњи"стари" је накинђурен", неубедљив, мало германизован.
Нови Грб Србије је јаснији, Орао је бељи убедљивији, једноставнији, а Круна већа величанственија, српскија!

Али код нас се струка хералдичари не поштују, стурчњаци су само параван за министре који су обдарени за све и свашта!!!
Министри, политичари су Богови, њихова је задња, поготову ови из Социјалистичке Интернационале(Дачић, Шунатовац,Хомен,Триван,...), па и други и тај Алгрудић ,Тодоровић све пролазни полчитичари који су се задржали випше деценија у парламенту.Све сами вечити политичари, вечити посланици, вечеирти министри и функционери, жаре и пале! Како они на комитету пресуде , то ти је, мало модернизовано,али у суштини је тако!

Бар да чујемо мишљење стручњака, хералдичара!Јок, комитет је пресудио.
Лепши је Нови грб Србије , од овог старог!

Dejan

pre 13 godina

U jedno sam siguran, grb iz 1882 nija ni nalik ovome kao sto je danas, mozda je slican, ali isti nema sanse, to dokazuje i sama tehnika koja je bila prisutna tada, i koja je sada. Elem, zar nije lakse da u nekom prelaznomm periodu postoje dva izbornika, tj. da stari grb vazi, a da se oni koji su sada stampaju ili oblikuju, rade po novom izvorniku?

vidakis

pre 13 godina

Prvo USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA pa onda diskusija o grbu i trenutno važećoj falsifikovanoj himni KRALJEVINE SRBIJE!

G.Acoviću ,čast da ste tamo gde jeste obavezuje vas da zastupate ideju USTAVNE PARLAMENTARNE MONARHIJE a ne da se zabavljate sa činovnicima republičke Vlade!

David

pre 13 godina

Ovo je vec prekipelo. prvi put u nasoj istoriji radi se specifican izvornik za drzavne simbole kako bi se simboli bolj graficki izrazavali i kako bi bili blizi nasoj radicji i kako bi se dovela u red jednom za svagda upotreba drzavnih simbola. Jedna ozbiljna drzava ne moze na ovakav nacin da se ponasa prema onome sto je obelezava, ovo bi trebalo da bude svetinja. Ovi novi potezi su opsti populizam kao da ne moze da se nadje neko prelazno resenje, kao recimo da se uspostavi neki prelazni period kad vec obe verzije ostaju u skaldu sa zakonskim opisom. Stara verzija nije estetski odgovarajuca i ne treba je forsirati. Mi smo verovatno poslednja drzava posle makedonije koja nema definisane simbole na nacin na koji jednoj drzavi to dolikuje. Ako postoje problemi oko implementacije nek neko podnese ostavku jer medju vama ne postoji koordinacija a ne raditi stvari ovako apa trapa.

auslender

pre 13 godina

Posle pljuvacine Novosti po Verici Barac,ne verujem im nista - ako oni kazu da treba da se vrati stari grb, znaci treba JOS noviji od ovog! Kakvo podanicko spinovanje!

Vladimir

pre 13 godina

STRAŠNO kakav populizam... pa znate li ljudi koliko je samo vremena bilo potrebno da se obaveste sve svetske baze zastava... ogroman posao koji je upravo zavrsen... Ukoliko bi država ne daj Bože vratila stara obelezja, nastao bi totalni haos u tom domenu... Meni je lično nova verzija grba bar jedno 1000 puta bolja i za mene će ovaj novi i bez obzira na sve i dalje ostati JEDINIO PRAVI grb Srbije... Nadam se da ostali ministri nisu tako NEOZBILJNI kao pomenuti, koji su čisti populisti... Pozivam B92, da stane na stranu nas KOJI smo za to da u se ne ruši sve što se se konačno odradi po nekim pravilima, jer iako se ova uredba povuče, grb će morati OPET kad-tad da se standardizuje, a nastaće i opšti haos u tom domenu... Prljava akcija novosti sigurno ima neku pozadinu, ali otkriće se valjda jednom i to u nekom insajderu...

NOVI grb, bez obzira na sve, će i dalje biti jedini grb Srbije za mene... a nisam jedini sigurno...

Dole populizam!!!

auslender

pre 13 godina

Da li je ikom palo na pamet da napravi intervju sa profesorom Grujicem? Da cujemo i drugu stranu. Ali ne ovi iz "Vecernjih novosti", u njihovom tekstu su ga klasicno poklopili. Ako je posten covek reci ce sta ima.

@dejan: Uzeo si vrh starih glava i nakalemio ih na Grujicev rad, i potpisao kao svoj. Nije te sramota? I te sto su glasali za tebe?

Симеон

pre 13 godina

Наслов:" Ministarstva pravde, odbrane i policije podnose inicijativu za vraćanje ranijih simbola", каже секретар Хомен, а припомаже гђа. Триван.

Све је речено са овим насловом, социјалисти траже стари грб који су Уредбом увели у употребу!

Бар да чујемо реч уважених стручњака,ми чујемо да стално о крупним стварима одлучују политичарћи и секретарчићи!

"Нови" Грб је јаснији, орао светао бео, леп. Свака династија је мењала обележја, од Немањића до данас.
Живела Социјалистичка интернационала и НОВОСТИ, који здружено нападају и нови Грб!
Обреновићи ставе један грб, Карађорђевићи други,трећи ставе трећи, Дос стави свој, а струку и народ ,нико ,не пита!
Једино што је народно је тробојка ,црвени штит и оцила!

Vitez

pre 13 godina

Ауслендер, у потпунос и у праву!! Кад су Новости напале г. Бараћ, сад нападају НОВИ ГРБ, то је сигуран знак да је НОВИ ГРБ СРБИЈЕ , добар и да га треба увести!

Стари грб су увели преко уредбе, на брзину и није исти као тај из 1882, и наша исоторија је старија од те година, у треба уважити све периоде.
Сад се јавио Хомен, Јелена Триван, Дачић, ШуНатовац, још ће да их подржи Европска Социјалистичка интернационала.
Аови из опозиције што су заједно са овма уна власти декадама на власти, час у Скупштини, час у влади, на функцијама, управним одбирима, ко су они да говоре у име СТРУИЧЊАКА, хералдичара.

Погледајте грбове и орлове код Амбелма Европских држава, овај нови гбер са белим јаснијим орлом је међу најлепшим!

Земља у којој владају медиокритети, којима је струка и наука нешто страно!

Nikola

pre 13 godina

I list Novosti i građani su neupućeni ili se prave! Nema novi stari grb, već je postojeći grb modifikovan, standardizovan, urađen na tradicionalniji način, tačno definisan!!! Postepeno će se uvoditi i tu nema ni rasipanja para niti bilo čega. Pa više je para u ovoj državi u sivim tokovima nego u legalnim, dosta je utaje poreza itd. Tu tražiti pare i uštede. Gledam ove komentare što se kunu da su im obeležja svetinja itd. Pa baš zbog toga što su im svetinja treba da podrže ova znamenja!!! Stvarno zamarate normalne ljude sa ovim temema.

Teo

pre 13 godina

Auuuu... kakva hajka... pa ovo već prevazilazi i Kurir... Da oni vode ovakvu kampanju, ne bi me čudilo, ali Novosti... strašno... čudi me samo što B92 to prenosi... Bio sam ravnodušan i bilo mi je svejedno koji će grb biti, ali sada sam ISKLJUČIVO samo za NOVI... ovakvim tekstovima, samo delite narod... mada znajući srpski narod, kada se po nečemu konstantno udara i pljuje, on to zavoli... ;)

Ponovnim vraćanjem starih simbola, vratili bi se 100 koraka unazad i pitanje je šta bi ta neozbiljnost donela... Nadam se da ima onih razumnih u Vladi koji nisu populisti kao neki ovde navedeni ministri i da nisu toliko neozbiljni...

Ako su ćutali kada je uredba donošena, neka sada ĆUTE ZAUVEK!!!

palamuda

pre 13 godina

Стварно, ако су Данска и Норвешка и Британија и Холандија краљевине, шта нас спречава да будемо краљевина и зашто упорно одбијамо нешто што нам може само користити?

Шумадинац

pre 13 godina

Нека Б92 ,интервјуише Ауторе, хералдичаре који су направили овај НОВИ грб, колико видим највеће спорење је око изгледа "кљуна" Орла( некоме се не свиђа , колико видим), да се разјасне неке појединости и ако су у складу са српском традицијом , неби требало да буде спора.Онда је Грб, ОК!
Ако је нешто нејасно или необјашњиво, треба одустати. Па касније направити нормалан грб. Видети и наше раније грбове и грбове других држава!

Овако више не иде јављају се само политичари, они о свему одлучују, да чујемо и глас Аутора, и других правих стручњака!

adje

pre 13 godina

kakav grb srbije treba da bude,da odgovara svim narodima koji zive u srbiji,kakav grb treba jos da bude,da malo dete od 5 godina zna da nacrta, taj grb ni odrasla osoba nemoze da ga nacrta(toliko je tesko i komplikovano),jedino originalna masina to moze da uradi.taj grb i himna i nemanjici nemogu pomoci da narod bolje zivi,da ima vise zaposlenih(narocito omladina),da plate budu kao u evropi itd,nego daj da mi kao gradjani promenimo politicare.

Srbin

pre 13 godina

ej nemate pojima novi grb graficki lici na nesto a ono kao sto je bio a i nasa zastava je malo sramotna kada se pojavi pored modernih obelezja drugih drzava.

obdaniste

pre 13 godina

1.to je ustavna promena, a ona se definise referendumom.
2.Grb i himnu treba vratiti kad je srbija bila naj mocnija ekonomski ,a gradjani imali i posla i platu kao osnovno zagarantovano ljudsko pravo.
Ovde kod nas stalno neko potura ideologiju svojih dedova umesto racionalno da razmislja.
3.ovde u forumu je neki dejan j uradio naj bolju modifikaciju, gde orao lici na orla, a ne na papagaja.
i srbija ne na ovim prostorima, ali kao narod postoje i pre vasih nemanjica, pa ne pisemo danas glagoljicom, a ni kirilicom

Шумадинац

pre 13 godina

Поколебао сам се мало. Па сугерисао уредништву сајта Б92, да интервјуишу ауторе (стручњаке), НОВОГ Грба и разјасне детаље и тај фамозни "кљун" кога критикују критичари! Рачунам да струка каже своје,па шта СТРУКА каже, неки линкови(са овог сајта) сугеришу да је ово "НОВО" решење добро, али нека струка каже, а не политичари!!!

Међутим, кад сам видео да су на мој ранији коментар лупили ДУПЛО више минуса, на мој предлог да се огласе аутори, стручњаци, да разјасне детаље, симболику итд. , ПОСТАЈЕ ми јасно да је можда "нови" грб боље решење и да опструкцију неко намерно врши , јер не желе ни објашњење!Можда политички пулени, можда и комшије!
Читам у Службеном гласнику, да је НОВИ Грб Србије , једногласно усвојен!!!!!!

ако њима ништа не фали шта нама фали?

pre 13 godina

Ја тражим Краљевину Србију. Краљевине су Шведска, Норвешка, Данска, Британија, Холандија ...

Дејан Ј.

pre 13 godina

Стварно ми није јасно шта је требало цењеном господину да се упушта у веома озбиљне корекције грба. Ако су постојали проблеми са умањењем и презасићеношћу бојом на вратном делу орла, што мислим да стоји (пробајте да умањујете фотографију и лепо ће се приметити), то је требало отклонити, али да се мењају кљунови и огњила, мислим да није смео да се у то упушта. Нека решења која је понудио стварно су за похвалу, али ово што сам навео, с правом је наишло на оштру критику јавности.
Сам господин хералдичар је на свом сајту дао леп преглед историјског развоја српског грба, и ако ме очи добро служе нигде се не може наћи кљун који је он унео у нови модел грба. Ту је и оригинални Кралов цртеж и најстарија фотографија са потписима чланова министарског савета 1882. Линк: http://bit.ly/h8U6pe
Треба пажљиво погледати овај линк, па онда слати коментаре, јер је протеклих дана било веома много паушалних и нестручних замерки и опсервација.

Ево колико друкчије изгледа грб, после само 20-ак минута интервенција које сам чинио. Разлика је више него очита. Сами просудите.
Линк: http://imageupload.org/?di=112973850033

Решење које је донето 2010, сада је већ сасвим јасно, није више одрживо, како из стручних и историјско-традиционалних, тако и из економских, а у крајњој линији и политичких разлога.

Proka

pre 13 godina

Slazem se sa konstatacijom iz prvog komentara da grb iz 1882. nije isti kao ovaj danas jer je na grbu iz 1882. dvoglavi orao a ne papagaj. Grb iz 2004. je pak isti onom iz 1882.

Logo

pre 13 godina

Novi grb treba ukiniuti, jer je krajnje uvredljiv i predstavlja kontinuitet onog sto su komunisti radili kada su dosli na vlast!!!
Vretite grb iz 1882, tj 2004, jer traje vise od jednog veka i oko njega je postojala nacionalna sloga. Ovaj papagaj je doneo samo razdor, rado profitiranja malog broja ljudi.
Neko se osvrnuo na pricu oko Verice barac i Novosti. Molim vas da razlikujemo te dve stvari. Ako se Vecernje Novosti zalazu za promenu sramnog papagajskog grba meni je to sasvim ok, jer to je isto kao kada vam neko preko noci u potaji promeni ime i prezime, a da vas pri tome nista nije pitao. Sto se tice verice barac, ne podrzavam, pisnje vcernjih Novosti jer smatram da nije korektno. OVo je namerna podmetacina pojedinaca i ne moramo se uvek sloziti sa necim sto pisu neke novine. Moj glas je za promenu novog papagajskog grba i moj glas je za Vericu Barac. Eto samo da se zna!!!

Razocaran

pre 13 godina

Toliko me je razocarala cela ova prica oko grba da sam jednostavno doneo odluku da glasam za onu politicku opciju na izborima koja mi garantuje povratak starog grba iz 1882 tj. 2004 umesto ovog grozomornog papagajskog resenja koji vise pristaje tajkunima sa dedinja nego jednoj drzavi sa takvom tradicijom. Moje politicko ubedjenje cu staviti na stranu, progutati knedlu i glasati za onog ko izbrise jednom za svagda ovu sramotu.
Ovo je najveca uvreda koju je srpski narod doziveo u svojoj istoriji!!!
Sta je sledece? Mozda promena naziva drzave Srbija u nesto novokomponovano, kicerajski doterano, da se bolje vidi sa daljine, "hipertrofirano".
Dosta mi je vise prekrajanja istorije!!!
Ne zelim papagaje kao grb drzave i tacka!!!

maliDraskovic

pre 13 godina

iskreno da kazem da je onaj iz 2004. mnogo bolji i treba da se vrati a evo mog odgovora na "najznacajnije promene":

ocila su dobila karakteristični oblik ćiriličnog S;
pera na orlu su jasnija sa manje detalja;
jezik orla je sada u duhu srpske heraldike;
zlatne rese na paviljonu su predstavljene pocepane;
kruna iznad štita ranije je bila presečena na pola, što je simbolički loše za suverenitet države.

ocila nisu dobila oblik slova S, vise mi lice na E nego na S;
pera ne mogu biti jasnija ako ima manje detalja, to je nelogicno, vise detalja=vise realnosti;
jezici gotovo da su isti, nema razlike samo na novom grbu orao ima prevelik jezik dok je na starom normalne velicine;
ko uopste gleda rese;
kruna na starom stitu je imala luk koji kada se skloni stit i primakne glavama orla savrseno pristaje, kod novog to nije slucaj.

Tragedija.?

pre 13 godina

Nista mi nije jasno. A po gotovo to da ne znam koji grb se koristi, koji je vazeci a koji ce se primenjivati ili koji se trazi da to bude zvanican. A u ostalom imamo vremena tek je 2011. godina. Imamo jos vremena - tek smo stukli 10 godina od jednog veka a ispred nas je onih dobrih 90 godina pa nacicemo tog grba. Lagano ljudi. Sta se bre sekirate.?! Vreme konstantno tece - bez brige.

zar ne?

pre 13 godina

Hm, da vidimo. Dve istorijske velicine poput Stojana Novakovica i Ernsta Krala vs. dva priucena diletanta i osvedocena muljatora u tandemu Acovic-Grujic. Dilema.

srbin

pre 13 godina

OPET SU CRNOGORCI BOLJI OD NAS SRBA NJIHOVE NOVE TABLICE SU LEPSE I KRUPNIJA SLOVA IMAJU NEMAJU PRESEK NA BROJU MI UVEK NESTO EKSPERIMENTISEMO.

Pavle

pre 13 godina

Bio jednom jedan grb koji je ujedinio dinastije Obrenovic i Kardjoredjevic, pod kojim su ginuli Srbi u oba Balkanska rata i od Cera do Kumanova. Bio jednom jedan grb koji je ujedinio sve Srbe.
A onda preko noci se pojavi "crvena buroazija" i "turbo folk" heraldicari koji prave grbove za one sto i u WC ne idu peske i zauvek izbrisase nase ime i prezime.
Evo vam sto neko dole napisa i Srbije, pa i njoj zadenite heraldicki ispravno turbo folk ime. Recimo Baja Srbic ili Indiora Srbic. Silovanje istorije!!! Ovo nisu ni komunisti radili!!!

Bokiki

pre 13 godina

Ajd´da se ne svadjamo. Meni su patkice slatke. Sto i njih ne probamo?

Ministarstva bi mogla imati svoje obelezje. Ja predlazem lesinare.

A obzirom da smo nebeski narod mislim da bi mogli i uvaliti neki svemirski brod negde.

Hvala na razumevanju!

Gile

pre 13 godina

Nije ovo izbor za miss mokra majca 2011.
Nije stvar u tome sta je lepse, vec sta nam je kulturni nasledje. Pagaji svakako nisu i treba ih ukinuti i vratiti stari grb iz 2004, koji je ujedinio narod.
Sta ako se neko seti pa kaze lepse mi je da se Srbija od sutra zove Stanislava, samo jer lepse zvuci i zato sto je za njega neki nadobudni burzuj uradio knjigu standarda. U ovoj zemlji ima puuuuno heraldicara a jos vise nas istoricara koji se gnusamo ovog fasizma!!!

Bane

pre 13 godina

@Vladimir
Da li ste ci svesni koliko ce ova glupost da kosta drzavu? Preko 40 miliona evra (pribliznije oko 47).
To sto je neko nekome rekao da smo priomenili srpski grb u Papagaje i da vise nismo Srbija nego Srpska Dominikanska Republika i nije neki problem.
Ja znam kako bi se osecao kada bi neko nasilno promenio naziv radija "B92" u "Radio Kic & Turbo Folk 2010"-tuzno. Ali znam da to nikada nece da se desi, jer je B92 institucija kao i stari grba. Trajace hiljadama godina, svima u inat!!!

један увређени папагај

pre 13 godina

Слушајући вас све из мога металног кавеза, закључио сам да је мени у кавезу лепше него вама Србима ван њега.
Нек вам цвркућу орлови.

Uca

pre 13 godina

@auslender
Drago dete, pa ne moze bas sve da ti se vidi sto pise u novinama. Ukoliko ti se svidi onda to nisu novine vec ****i casopis. Nesto je plemenito, a nesto je pogresno. Ja sam malo pogledao tvoje komentare, od juce i nesto nisam stekao sliku da si ti bas toliki branitelj tradicije i protivnik Staljinistickih metoda.
Cika Uca je za promenu ovih papagajki koje narod ne zeli, jer su nam to preci ostavili na staranje, brigu i cuvanje, a takodje Uca izuzetno ceni i postuje Vesnu Barac, koju je za razliku od tebe podrzavao uvek i na svakom mestu, kao jednu hrabru zenu.
Verujem da je i sama verica protiv ovog trosenja miliona evra na falcifikovanje istorije i da je ona takodje protiv staljinistickih metoda kic umetnika.
U zdravlje, drago dete i upamti postoje neke stvari starije i od mene i od tebe, koje zive i koje moraju da se cuvaju. Inace bi nas Vetrovi oduvali, sto rece Djole Balasevic.

Iz 50 i neke

pre 13 godina

Istorija Srbije ne pocinje 2010, kao sto ni obelezja koje egzistiraju toliko dugo se ne mogu prekrajati i naruziti. Ukinite spornu odredbu, vratite stari grb i ustedite narodu milone evra.
Ovo nove "papagaje" sam prvi put video kada se otvorila ova tema, jer nisam mogao da poverujem da ce neko da se drzne i da uradi ovako nesto.

Дејан Ј[ечменица]

pre 13 godina

Пре неколико дана сам у свом коментару скренуо пажњу да је несхватљиво да се грб Републике Србије не јавља на личним документима грађана (лична карта, пасош, возачка дозвола, саобраћајна дозвола...) у свом пуном облику, већ у виду тзв. малог грба. Поставља се онда оправдано питање чему служи велики грб Републике Србије? Да ли можда само да би се нашао на табли испред улазних врата зграде Владе, и на сдандартама председника и председника скупштине и на неколико владиних печата? Због чега су грађани ускраћени да на својим документима виде потпуно знамење своје земље? То је оштар рез са нашом традиционалном праксом, треба погледати само личне документе издаване пре Другог светског рата, и свуда се среће грб у пуном облику.
Позивам овом приликом надлежне да озбиљно размотре ово питање приликом будуће промене Уредбе о грбу и његовој употреби.

Дејан Јечменица

pre 13 godina

Поштовани,

Уколико не желите сами да поштујете своја правила код објављивања коментара, онда их укините.
Чему служи ова ставка правилника:
"Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Ljubazno vas molimo da u svrhe nastavka diskusije sa komentatorima koristite Forum B92 ili direktno kontaktirate autore sa kojima želite da polemisete."

А онда се појави нешто овако:
@dejan: Uzeo si vrh starih glava i nakalemio ih na Grujicev rad, i potpisao kao svoj. Nije te sramota? I te sto su glasali za tebe?
(auslender, 11. februar 2011 11:11)

Шта мислите како би било да ја сада дотичном одговорим и тако даље… Наравно да ми не пада на памет тиме да се бавим. Тиме треба да се бавите Ви. Ја у својим комнтарима дајем свој допринос теми, коме се свиђа може да препоручи, а коме не, може да не препоручи. И лепо се види како читаоци оцењују оно што пишем.

У том смислу оштро протествујем и тражим да се поштују већ постојећа правила. Такве и сличне постове не треба објављивати, а ако којим случајем прођу, преба их одмах брисати. Само на тај начин може се очувати дигнитет ове својеврсне јавне расправе.

Примитивизам, нестручност, нетолеранција, прозивања и некултура ништа добро нам неће донети.

С поштовањем,

Дејан Јечменица

nbp

pre 13 godina

Jedino što je trebalo promeniti je rub grba na zastavi, tj. isti jasno definisati kao beli rub oko štitskog dela grba da bi se isti jasnije video. Neke izrađene zastave to imaju, a neke nemaju. A kako to treba da izgleda, pogledajte slovačku zastavu - http://www.slovensko.com/about/flag. Sve druge izmene, priče o autentičnoj srpskoj heraldičkoj tradiciji su smešne. Gde je bila javna rasprava, ko je i kako ovlastio dvojicu (koji mogu biti najbolji, ali možda i karikaturisti) da definišu nove simbole. Cirkus...

Del

pre 13 godina

Meni nije jasno kako i Grujic i Acovic mogu mirno da spavaju, a da ih ne grize savest zbog podele i razdora koji su uneli u srpski narod. Treba imati obraze kao djon, pa zaradjivati na narodnoj nesreci i neslozi.
Vratite stari grb, onaj koji su nam ostavili preci. Lep je onakav, kakav je. nemojte da sadjate narod zbog materijalne koristi. To je jedini moralno ispravan cin.

Analiticar

pre 13 godina

@Sumadinac
Onaj ko bude insistirao na ovom papagajskom grbu gubi izbore i to je svima jasno. Mozes da uradis svakojake gluposti u ovoj zemlji, ali nikada, ponavljam nikada joj ne menjaj Ime i Prezime. Ime joj je Srbija, a Prezime grb Stojana Novakovica iz 1882. Videcete koliko narod kaznjava ovakve na prvi pogled "sitnice". Naravno vlast ima popravni, ako izdzi do sledeceg proleca, ali isto ceka i SNS ako po mogucem dolasku na vlast ostavi novo resenje. Nije da nipodastavam ostale stranke, ali to nam je realnost u brojkama.
To je cinjenica.

један увређени папагај

pre 13 godina

Све ове што се буне против нас папагаја тужити Орки за дискриминацију. И ми папагаји имамо душу.

Steva

pre 13 godina

Dragi svi,

radi se o tome da je neko sa zapada primetio da je naš stari orao "nekako agresivan". I onda je gospodi na vlasti naloženo da nekako reše.

E, sad, mogli su da na grb stave kokošku ili pile ili šta već.

A za šta su se odlučili?

Pa za orla koji je jako brzo leteo i onda sa obe glave, iz sve snage tresnuo u zid, toliko jako da su mu se spljoštili kljunovi.

Svi pominjete da liče na papagaje. Ne liče na papagaje, nego bukvalno na orla koga je neko pesnicom zviznuo u kljun i nabio mu ga u grlo.

Pogledajte ponovo i videćete o čemu pričam

Novi grb je bruka i sramota, isto kao što je sasvim van pameti da zastava Srbije ima a sebi grb.

Evo, čikam bilo kog stanovnika Srbije da nacrta srpsku zastavu?!?

Od ljudi koji nas vode, bolje se ne može ni očekivati.

Ja bi sve političare prvo poslao na test inteligencije i opšteg obrazovanja pa tek onda da uopšte smeju ad registruju političku partiju.

Ko nas predstvalja u stranim zemljama, misliće da smo zemlja ludaka!

Vlada

pre 13 godina

NE ŽELIMO PAPAGAJE! VRATITE NAM ORLIĆE! Volim ja papagaje, nije to, imam ih kući - baš su slatki, ali za Ekvador ili Honduras, a NE za nas i naš grb! Papagaj ipak nije toliko često viđena ptica u Srbiji ...

Dorcolac

pre 13 godina

@Srbin Zanimljiva teorija, pa da vidimo na primerima:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg
http://www.avirtualdominica.com/flag.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coa_S%C3%A3o_Tom%C3%A9_%26_Pr%C3%ADncipe.PNG
U pravu si, nasi papagaji su ipak lepsi!!!
A da vidimo sta je sa zaista lepim grbovima:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:US-GreatSeal-Obverse.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_Montenegro.svg
Ipak je nas stari orao iz 1882 najlepsi!!!

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

ej nemate pojima novi grb graficki lici na nesto a ono kao sto je bio a i nasa zastava je malo sramotna kada se pojavi pored modernih obelezja drugih drzava.
(Srbin, 11. februar 2011 14:13)

Predpostavljam da TI koristis taj "moderni" pravopis... :D :D :D

Kursula

pre 13 godina

Ako koza laze rog ne laze:
http://www.royalfamily.org/index_yu.html
Posle ovoga sve ce vam biti jasno.
Narodu papagaji, prestolonasledniku orlovi!!!

PAZNJA!!!

pre 13 godina

U ogromnoj su zabludi, oni koji odlucuju o promeni grba, da to sada moze - tek tako!
Kada je Srbija, kao drzava koja ima istoriju, kao takva izbacena iz udzbenika 1945. godine, tada su orlovi zamenjeni nametnutom petokrakom, i kada su nam grb bili zito, hrast, zupcanik i NOVI, "stilizivani" stit, sa cetiri ocila, ali bez krsta, narod je jedva docekao dan, te 2004. godine, kada su orlovi ponovo postali Grb Srbije. Slucajno, ili ne, greskom, ili namerom, tada je ispravno za grb uzet, jedino moguci grb Srbije, iz 1882. godine. Svi su ga prihvatili, on je zaziveo i cinilo se, da se u buduckosti sve moze promeniti, cak i samo ime drzave, u recimo "SEREBIJA", jer se lakse speluje i deli na slogove, a i stilski je lepse za oko videti isti broj suglasnika i samoglasnika, pri stampi i izgovoru, ali da se grb Srbije, nikada vise nece menjati, jer je, bas i zbog toga, sto smo 60 godina bili bez njega, sada postao svetinja!
Ne dirate nam GRB!

Ne ineresuje me, ko je inicijator promene, sta je razlog, da li je u ovom, svakako prljavom poslu, neko uzeo velike pare, da li ce promena kostati poreske obveznike, ili ne, koliko je novi bolji i .. sta vec, najkrace receno - ne igrajte se sa GRBOM Srbije .

Zakon definise

pre 13 godina

Молим вас,
како се овај чланак повезује и са "грбом" постављеним на таблицамаа путем медија смо добили следеће објашњење "проблем са грбом је у оцилима су под утицајем немачке хералдике а не словенске како би и требало" шта год то значило, то знају стручни људи. Оно што мени смета као лаику али човеку од знања и закона је што то и НИЈЕ ГРБ СРБИЈЕ ВЕЋ ДЕО ГРБА. Ако говоримо о употреби грба и уколико желимо да ставимо грб Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, Службени гласник 36/09 у Члани 12. јасно каже:

Члан 12.
Мали грб јесте црвени штит на којем је, између два златна крина у подножју, двоглави сребрни орао, златно оружан и истих таквих језика и ногу, са црвеним штитом на грудима на којем је сребрни крст између четири иста таква оцила бридовима окренутих ка вертикалној греди крста. Штит је крунисан златном круном.

Оно што ми имамо је само штити. Е сад, ако постоји неки правилник којим је другачије дефинисано онда поставњам питање од када је правилник виши правби акт од Закона.

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Ponavljam, nemam pojma kako izgleda ni stari ni novi grb i bas me briga, sem u meri u kojoj ova trula drzava planira da mi zavuce ruku u dzep. Al... sta cemo sa onima koji su vec smislili kako da potrose novac koji su planirali da zarade (citaj: da ga se nakradu zahvaljujuci vezama i vezicama) na "preradi" svega i svacega sto na sebi ima "stari" grb??? Nego, nesto se mislim, da nije iznenadna "svest" o nepotrebnim troskovima nastupila zbog prpe izazvane desavanjima u "nama bliskim" arapskim zemljama sa kojima, ako nista drugo imamo slican mentalitet - dok smo fini, dobri smo k'o 'lebac, al' kad dovatimo serpe, pardon stiropor, svasta je moguce...

Deep throat.

pre 13 godina

Iza "Sumandica" kao da se se krije licno Grujic, profesor Engleskog jezika i zaljubljenik, ali samo zaljubljenik u heraldiku. Da li je arhitekta, dizajner, istoricar...ne! Profesor Engleskoj jezika. Toliko o struci. Uporedite stare postove, dok je Grujic jos komentarisao ovo pljacku naroda!!!

srpske deobe, ponovo

pre 13 godina

@(Vladimir, 11. februar 2011 09:29)
Eee, moj Vladimire ...
To i jeste sustina, borbe za stari grb, jer novi stvara podele. Srecom, zanemarljiv je broj takvih, koji ce se uopste secati ove bruke sa novim grbom, ako se uskoro vrati stari!
U suprotnom, neka nam je Bog u pomoci.
Ponovo ce, kao i pre 70 godina, Srbi na (bar) dve strane, pod razlicite grbove i zastave, prolivati obostrano, jedni drugima krv, a zatim, umesto da tu bratoubilacku sramotu zaboreve, uz najblazi izgovor, da se dogodio nesporazum, svih tih narednih 70 godina ostati ukopani na pozicijama, kao da cekaju mig, pa da nastave ... Sramota!

Nema i ne moze biti paralene upotrebe oba grba! Svaka zemlja ima samo jedan grb, ili - ili!
Presecite ovo, sto pre, molim vas.