Subota, 29.01.2011.

00:14

Stranci "zaposle", država plaća

Tokom prošle godine Vlada Srbije odobrila je dotacije u 64 slučaja, izdvojivši ukupno 50,5 miliona evra za podsticanje zapošljavanja.

Izvor: Danas

Stranci "zaposle", država plaæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Velja

pre 13 godina

Koliko je dece i rodjaka sadasnjih ministara i direktora javnih preduzeca na ovakav nacin dobilo posao? 1.000, 10.000 ili mnogo vise?

aleksandra

pre 13 godina

Bitno da nema para za subvencije u poljoprivredi (sto nam je navodno prioritet) tako da cemo uskoro uvoziti hranu. A za ovo ima. Bravo Mladjo, tebi je i skijaska zicara bila vaznija od medjunarodnog autoputa. Ti si supergenije

iz nemacke

pre 13 godina

To su pametne subvencije. U drugu godinu vec ima plus. Treba hala to zaposljava gradjevinstvo, repromaterial i roba se prevozi to isto zaposljava , tako da mozda vec plus u prvoj godini. Kupuje se biro material , computeri i software. Potrebno struja i grejane. Koristi se telefoni i internet itd. Na Brutto zaradu ide jos 20 odsto u socialnu kasu ( pored radniku i poslodavac extra place ). Za 20 radnika mora da zaposli jednog invalidu ili da plati. + 1000 poreza i ostalih troskova. Naivno je misliti da su 5000 Evro dovolno za jednog radnika jednu godinu , i ako on samo zaradi 200 Evro.
Ako samo trecina ostane duze od 3-4 godine, plus za drzavu i vas je veliki.Idiotski su vecite subvencije, kao sto dajemo jatu ili zastavi duge godine.

bole.lozac

pre 13 godina

koji idiotizam. a sto bi ostajali i kad im isteknu subvencije. pa nemaju rashoda i opet ce naci neke slepce ,ko mi, da im finansira proizvodnju i milina . a vi pasite oko fabrike.

Insajderka

pre 13 godina

A kad bi samo gradjani Srbije znali kako Dinkic preko svojih "eksperata" deli novac iz Fonda za Razvoja i drugih Agencija za finansiranje.. Sad ih sklanja u Nis, Zajecar, Uzice da bi neometano, bez ikakve kontrole javnosti i Vlade mogao da kreditira prijateljske firme iz kojih posle dobija "donacije".. Ali UPBOK im je vec usao u trag.. Fond za Razvoj je ovako "plasirao" MILIONE EURA..

pirgos

pre 13 godina

Tigar tyres u Pirotu, inace vlasnistvo Michelina, je dobio takve subvencije za zaposljavanje 200 radnika. Svi ti radnici su primljeni preko Omladinske zadruge. Nemaju ista prava kao ostali radnici, bolje receno nemaju nikakva prava. Primaju 3 do 4 PUTA manju platu za isti posao, nemaju prava na bolovanja, ishranu, odmor i td. To je istina o zaposljavanju u Pirotu putem ovih subvencija. A vecina od tih radnika ima preko 30 godina !! To znam iz prve ruke jer sam bio jedan od zaposljenih na taj nacin. SRAMOTA !!!

Ivan

pre 13 godina

Evo stize i Beneton, pa ko nebi kad mu platis 2 godine radnu snagu (mislim na bruto platu), a ti posle godinu dana otpustis 50% radnika, pa posle 3-4 godine spakujes kofere i odes...

Jao Dinkicu, dal ce da ti vidimo ledja!

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Hajde malo pogledajte slike uz tekst - cisti pogoni i uredni radnici, a bice da ima i grejanja... E sad, tacno, mozda drzava i placa, a mora da placa, jer niko normalan ne bi dosao ovde da o svom trosku "uhodava" "radnu snagu" koja je odavno zaboravila sta je rad. Ali, u ovom slucaju drzava placa za RAD, a ne isto toliko preko socijalne pomoci, za stajanje u redu u "narodnim kuhinjama"! Priznacete da je to poprilicna razlika, zar ne?

Alex

pre 13 godina

Kada smo imali jaku privredu koja je mogla da se prilagodi i da saradjuje sa zapadnim kompanijama, mi smo tada krenuli u neku nasu nebuloznu pricu sukoba sa celim svetom. Rekli smo im da nam ne trebaju, da ce sankcije biti izazov za nasu privredu i da cemo ako bude trebalo jesti i korenje. Sada im placamo da dodju kod nas da uposle radnike, koji rade za bedne plate. E pa ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku, a da ga to nista ne kosta.

krkix

pre 13 godina

"a investitori će morati da ostanu ovde i posle isteka te subvencije,"
Pa ti dragi Ivane stvarno nemas pojma. Individue poput tebe bi imale opravdanje za svoju "naivnost" da cela istocna Evropa nije prosla tranziciju pre Srbije. Da se samo malo potrudis i procackas po internetu, video bi sta se kod njih desavalo. Ne treba ti ni skola, ni putovanja, samo malo truda.
Ovo je samo jos jedna od egzibicija Dinkica, kojom satiruci zdrav deo privrede porezima, placa proizvodnju lesinarima kojima je Srbija 5. ili 10. zemlja kroz koju provlace svoju nisko-tehnolosku radno-intenzivnu proizvodnju, i iz koje ce otici lakse nego sto su u nju usli.

@Marko

A ti ponovo procitaj clanak. I sta ce ti zlocinci i EU floskule? Ja nisam nikoga od investitora cuo da se na to zali. A struktura subvencija je 20% Mladja, a onda mozeš da dobijes i 10800 po radniku, umesto 3000, ako gradis gde on kaze. Nista nije uredu. Da nema Dinkica i korupcija bi bila i 50% manja, pa bi se otimali za Srbiju i uz duplo manje subvencije, barem ovi lesinari koje on "dovodi".

D(r)inkić & SuperHik

pre 13 godina

A nemaju pare za finansiranje start-up-ova, za subvencije domacim firmama koje zaposljavaju nove radnike, za finansiranje dobrih studenata... U 2011. dati 10000EUR po zaposlenom za manufakturu? Cist idiotizam. Ali, kakav smo narod, takva nam je i vlast.

Blago nama

pre 13 godina

"Ako se uzme da je prosečna bruto plata oko 470 evra, iz toga proizilazi da je primaoce subvencija država častila sa oko godinu dana potpuno besplatne radne snage, a u nekim slučajevima i dve godine" i gle cuda posle te dve godine ce reci da im se ne ispalti da imaju fabriku u Srbiji! Ovo nigde ne postoji. Ok je da im das zemlju za dzabe, ali da im placas za zaposljavanje, e to jos nisam niti cuo niti video??

Saša

pre 13 godina

Gde li samo novinari nađu ovakve stručnjake da komentarišu. Bolje bi vam seljak sa pijace rekao. Postoji samo jedan način da se privuku investicije, a to je da se reši problem korupcije. Ovi investitori će samo pokupiti subvencije i otići. Dakle, pod broj jedan, hapsiti Dinkića, pa se onda može dalje nastaviti put ka investitorima.

Komentator

pre 13 godina

Upravo je ovo cena loseg politickog izbora naroda u prethodnih 20 godina i naravno da mora da se plati...i bolje dati za subvencije investitoru nego placati socijalnu pomoc ovim ljudima...

djape071

pre 13 godina

Na stranu sve negativne ocene i političke konotacije državnog subvencionisanja. Može se reći da našim političarima ne odgovara subvencionisanje domaćih privrednika jer jednostavno - mnogo je sumnjivo ako potenciraju jednog u odnosu na drugog. Tako da masu poslova u državnom sektoru dobijaju strane kompanije, jer je našim političarima mnogo lakše da proviziju uzmu negde vani gde niko to ne vidi. RZZO je najbolji primer. Bahatost je samo posledica toga.

Ali pustimo to na stranu opet, kažem. Hteo bih postaviti pitanje zašto ni jedan ekonomista ne ustane protiv ovakvog načina subvencionisanja. Istina, dobro dođe svaka subvencija ali zar ne bi bilo logićno da država subvencioniše proizvod ili uslugu umesto što subvencioniše radno mesto, hektar zemljišta, kravu ili zasad? Ekonomski gledano: Ko garantuje državi ili društvu da će do finalnog proizvoda ili usluge doći u tom slučaju? Umesto toga šta?

Pa treba subvencionisati proizvod ili uslugu pre svega unutar državne potrošnje, a onda preko posebnih fondova, na primer agrarni fond koji bi preko robnih berzi trgovao strateškim namirnicama? Poenta je da trgovina ide kroz subvenciju a da se od prometa naplati porez. Na primer, država plati naš proizvod stranom investitoru 1% više nego što je njegova tržišna cena, otkupi veliki deo i na taj način privlači investitore, a svakako posle u džep joj se slije PDV? Umesto što su suvencionisali punta za građane i kupovali skupe automobile za državne organe - bolje bi bilo da su smanjili carinu, plaćali punto 5% više od cene u Italiji i otkupili proizvodnju za potrebe državne uprave, umesto što se nameštaju tenderi Veranu, Delti i sl. Fiat bi imao sigurnu prodaju i više bi investirao, ovako su to pare koje se bacaju kroz prozor. Isto važi i za poljoprivredu itd.

Nije to toliko teško kao što izgleda.

POBUNA NEVIDLJIVIH

pre 13 godina

Ova igra sa subvencijama je Dinkiceva izmišljotina koja je nasledila NIP. Novac iz budžeta nazvan subvencijama on deli šakom i kapom da bi pojačao svoju stranku i uniju beskurpuloznih i alavih lokalnih moćnika. Od tih subvencija ima korist samo jedna partija, kojoj i ta gotovo fiktivna radna mesta služe za nove članove partije. Trebate imati zadovoljstvo da živite u mestu kojim vlada Dinkićeva klika. To je tek prava Srbija. Svim Dinkićevim pajtosima želja je da postanu Palma i da dele novac kako god žele, da pri tom budu apsolutni gospodari feuda.

Boki

pre 13 godina

Citiracu Wikipediu a govori se o ek. krizi dvadesetih godina u V. Britaniji:
"Он указује да је само у периоду од 1921. до 1929. године на име помоћи незапосленима исплаћено око 500 милиона фунти. Тај износ новца је био довољан за изградњу око милион кућа, трећине тада постојећих путева у Британији, а истовремено је био већи од вредности свих рудника које је Британија поседовала."

Mislim da je cifra za koju se kod nas ispostavi da je za slican period bacena u vetar, mnogo veca.

KG

pre 13 godina

"investitori će morati da ostanu ovde i posle isteka te subvencije"
Prosto netacno posto su mnogi koji su dobili ranije te subvencije vec zatvorili proizvodnju.Verovatno ekonomista samo prati RTS.
@Komsinica radnice u Juri!
To se zna vec odavno,i moja drugarica je popila samar od jedne korejke,ova bedna robovska drzava i mediji naravno cute ali su zato mogli svaki dan da se hvali u medijima.Drzava robova eto zato smo se borili a i sa tih 180 eura sto zaradis ne mozes ni racune da platis,prakticno radis i maltretiraju te za dzabe,Srbija je postala Vijetnam 2.

Jada

pre 13 godina

Asistent na Ekonomskom fakultetu, sa automatom osvojio Narodnu Banku i od tada NEKAZNJENO UNISTAVA EKONOMIJU SRBIJE. Stotine hiljada ljudi su ostali bez posla, a sada se pravi "dobar" kupuje glasove sa parama iz budzeta, svih gradjana Srbije, dajuci 10000 eura i vise za zaposljavanje 1 radnika. Ukoliko Dinkic ne bude odgovarao za svoje postupke, Srbija ce postati evropska crna rupa.

voja

pre 13 godina

Ovo je još jedan dokaz o vrhunskoj "sposobnosti" naših "eksperata" iz Vlade Srbije...
Vidimo da je većina "stranih" ulaganja finansirano našim parama, što i ne bi bilo toliko loše, samo kad bi te firme uspešno poslovale, a radnici bili solidno plaćeni..
Ali, koga je briga za to.
Cilj je: ukrasti što više para i što duže ostati na vlasti.
VREME JE ZA SMENE I ZA ĆORKU

ITataBiSine

pre 13 godina

Sada ne vidim koja bi budala pokretala investiciju u Srbiji a da ne trazi pomoc drzave. Vise nije bitan poslovni ambijent vec koliko Dinkic da, i koliko se ugradi. Pomoc drzave investitoru garantuje barem godinu dana rada, posle cega moze da odluci da li da nastavi proizvodnju ili spakuje kofere. A sto se tice bojlera, bilo bi jeftinije da nase fabrike dobile te pare da se osavremene i prosire proizvodnju, i zaposle isti broj radnika. Ovako smo verovatno zaposlili i otpustili isti broj radnika.

Realista

pre 13 godina

Racunica je prosta: subvencionises nekog da zaposli cetrdesetogodisnjaka i platis mu platu godinu dana, a on posle radi sledecih 15 i placa poreze od onoga sto zaradi ili mu placas kroz biro za nezaposlene jos 20. Izaberite sami.

Problem je samo sto su sve investicije uglavnom u kapitalno neintenzivnim industrijama koje ce se preseliti u jeftinije krajeve za par godina.

Stvarno tragicna stvar je da je to jedini nacin da se privuku investicije. Kad imas nekvalifikovanu a skupu radnu snagu (spram kineza i indusa sa kojima se takmicis i koji pri tome stvarno rade)koja 20 godina nije cestito radila nema druge nego da platis investicije. Jer kinezi ce sve to da prave za delic novca koji se kod nas placa.

Komsinica radnice u Juri!

pre 13 godina

http://www.rtk.co.rs/pritisci-na-radnike-u-kompaniji-jura.2.13348.0.htm
Dame i gospodo komentatori, postavila sam link kako biste procitali deset puta ublazenu varijantu vesti koja se nigde do sada nije smela spomenuti u medijima. Radnici Jure dobijaju i fizicke torture (samaranja, udaranje po ledjima, cupanje za kosu). Vec smo postali robovi, a pretnje otkazima su kao dobar dan. To je kompanija koja je dobila ogromne subvencije od naseg gospodina Mladjana! Cuce se tek, nadam se, sta se u Juri desava, osim ako neki tuzilac iz stranke G17 ne zaustavi istragu! A evo jos jednog o fizickom maltretiranju radnica i radnika http://www.svetlost.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=644:-118-&catid=3:politika&Itemid=0

Marko

pre 13 godina

U ovim uslovima to je sasvim u redu.
Korupcija, nesigurnost, lose sudstvo, 10-to godisnja jurnjava za ratnim zlocincima i istovremeno natezanje za EU... Sve to kosta i sve to placamo. Ako neko nije znao, sad moze i da zna koliko to kosta.

voja

pre 13 godina

Ovo je još jedan dokaz o vrhunskoj "sposobnosti" naših "eksperata" iz Vlade Srbije...
Vidimo da je većina "stranih" ulaganja finansirano našim parama, što i ne bi bilo toliko loše, samo kad bi te firme uspešno poslovale, a radnici bili solidno plaćeni..
Ali, koga je briga za to.
Cilj je: ukrasti što više para i što duže ostati na vlasti.
VREME JE ZA SMENE I ZA ĆORKU

Komsinica radnice u Juri!

pre 13 godina

http://www.rtk.co.rs/pritisci-na-radnike-u-kompaniji-jura.2.13348.0.htm
Dame i gospodo komentatori, postavila sam link kako biste procitali deset puta ublazenu varijantu vesti koja se nigde do sada nije smela spomenuti u medijima. Radnici Jure dobijaju i fizicke torture (samaranja, udaranje po ledjima, cupanje za kosu). Vec smo postali robovi, a pretnje otkazima su kao dobar dan. To je kompanija koja je dobila ogromne subvencije od naseg gospodina Mladjana! Cuce se tek, nadam se, sta se u Juri desava, osim ako neki tuzilac iz stranke G17 ne zaustavi istragu! A evo jos jednog o fizickom maltretiranju radnica i radnika http://www.svetlost.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=644:-118-&catid=3:politika&Itemid=0

Jada

pre 13 godina

Asistent na Ekonomskom fakultetu, sa automatom osvojio Narodnu Banku i od tada NEKAZNJENO UNISTAVA EKONOMIJU SRBIJE. Stotine hiljada ljudi su ostali bez posla, a sada se pravi "dobar" kupuje glasove sa parama iz budzeta, svih gradjana Srbije, dajuci 10000 eura i vise za zaposljavanje 1 radnika. Ukoliko Dinkic ne bude odgovarao za svoje postupke, Srbija ce postati evropska crna rupa.

Marko

pre 13 godina

U ovim uslovima to je sasvim u redu.
Korupcija, nesigurnost, lose sudstvo, 10-to godisnja jurnjava za ratnim zlocincima i istovremeno natezanje za EU... Sve to kosta i sve to placamo. Ako neko nije znao, sad moze i da zna koliko to kosta.

KG

pre 13 godina

"investitori će morati da ostanu ovde i posle isteka te subvencije"
Prosto netacno posto su mnogi koji su dobili ranije te subvencije vec zatvorili proizvodnju.Verovatno ekonomista samo prati RTS.
@Komsinica radnice u Juri!
To se zna vec odavno,i moja drugarica je popila samar od jedne korejke,ova bedna robovska drzava i mediji naravno cute ali su zato mogli svaki dan da se hvali u medijima.Drzava robova eto zato smo se borili a i sa tih 180 eura sto zaradis ne mozes ni racune da platis,prakticno radis i maltretiraju te za dzabe,Srbija je postala Vijetnam 2.

D(r)inkić & SuperHik

pre 13 godina

A nemaju pare za finansiranje start-up-ova, za subvencije domacim firmama koje zaposljavaju nove radnike, za finansiranje dobrih studenata... U 2011. dati 10000EUR po zaposlenom za manufakturu? Cist idiotizam. Ali, kakav smo narod, takva nam je i vlast.

pirgos

pre 13 godina

Tigar tyres u Pirotu, inace vlasnistvo Michelina, je dobio takve subvencije za zaposljavanje 200 radnika. Svi ti radnici su primljeni preko Omladinske zadruge. Nemaju ista prava kao ostali radnici, bolje receno nemaju nikakva prava. Primaju 3 do 4 PUTA manju platu za isti posao, nemaju prava na bolovanja, ishranu, odmor i td. To je istina o zaposljavanju u Pirotu putem ovih subvencija. A vecina od tih radnika ima preko 30 godina !! To znam iz prve ruke jer sam bio jedan od zaposljenih na taj nacin. SRAMOTA !!!

Blago nama

pre 13 godina

"Ako se uzme da je prosečna bruto plata oko 470 evra, iz toga proizilazi da je primaoce subvencija država častila sa oko godinu dana potpuno besplatne radne snage, a u nekim slučajevima i dve godine" i gle cuda posle te dve godine ce reci da im se ne ispalti da imaju fabriku u Srbiji! Ovo nigde ne postoji. Ok je da im das zemlju za dzabe, ali da im placas za zaposljavanje, e to jos nisam niti cuo niti video??

Saša

pre 13 godina

Gde li samo novinari nađu ovakve stručnjake da komentarišu. Bolje bi vam seljak sa pijace rekao. Postoji samo jedan način da se privuku investicije, a to je da se reši problem korupcije. Ovi investitori će samo pokupiti subvencije i otići. Dakle, pod broj jedan, hapsiti Dinkića, pa se onda može dalje nastaviti put ka investitorima.

ITataBiSine

pre 13 godina

Sada ne vidim koja bi budala pokretala investiciju u Srbiji a da ne trazi pomoc drzave. Vise nije bitan poslovni ambijent vec koliko Dinkic da, i koliko se ugradi. Pomoc drzave investitoru garantuje barem godinu dana rada, posle cega moze da odluci da li da nastavi proizvodnju ili spakuje kofere. A sto se tice bojlera, bilo bi jeftinije da nase fabrike dobile te pare da se osavremene i prosire proizvodnju, i zaposle isti broj radnika. Ovako smo verovatno zaposlili i otpustili isti broj radnika.

Boki

pre 13 godina

Citiracu Wikipediu a govori se o ek. krizi dvadesetih godina u V. Britaniji:
"Он указује да је само у периоду од 1921. до 1929. године на име помоћи незапосленима исплаћено око 500 милиона фунти. Тај износ новца је био довољан за изградњу око милион кућа, трећине тада постојећих путева у Британији, а истовремено је био већи од вредности свих рудника које је Британија поседовала."

Mislim da je cifra za koju se kod nas ispostavi da je za slican period bacena u vetar, mnogo veca.

krkix

pre 13 godina

"a investitori će morati da ostanu ovde i posle isteka te subvencije,"
Pa ti dragi Ivane stvarno nemas pojma. Individue poput tebe bi imale opravdanje za svoju "naivnost" da cela istocna Evropa nije prosla tranziciju pre Srbije. Da se samo malo potrudis i procackas po internetu, video bi sta se kod njih desavalo. Ne treba ti ni skola, ni putovanja, samo malo truda.
Ovo je samo jos jedna od egzibicija Dinkica, kojom satiruci zdrav deo privrede porezima, placa proizvodnju lesinarima kojima je Srbija 5. ili 10. zemlja kroz koju provlace svoju nisko-tehnolosku radno-intenzivnu proizvodnju, i iz koje ce otici lakse nego sto su u nju usli.

@Marko

A ti ponovo procitaj clanak. I sta ce ti zlocinci i EU floskule? Ja nisam nikoga od investitora cuo da se na to zali. A struktura subvencija je 20% Mladja, a onda mozeš da dobijes i 10800 po radniku, umesto 3000, ako gradis gde on kaze. Nista nije uredu. Da nema Dinkica i korupcija bi bila i 50% manja, pa bi se otimali za Srbiju i uz duplo manje subvencije, barem ovi lesinari koje on "dovodi".

Ivan

pre 13 godina

Evo stize i Beneton, pa ko nebi kad mu platis 2 godine radnu snagu (mislim na bruto platu), a ti posle godinu dana otpustis 50% radnika, pa posle 3-4 godine spakujes kofere i odes...

Jao Dinkicu, dal ce da ti vidimo ledja!

Alex

pre 13 godina

Kada smo imali jaku privredu koja je mogla da se prilagodi i da saradjuje sa zapadnim kompanijama, mi smo tada krenuli u neku nasu nebuloznu pricu sukoba sa celim svetom. Rekli smo im da nam ne trebaju, da ce sankcije biti izazov za nasu privredu i da cemo ako bude trebalo jesti i korenje. Sada im placamo da dodju kod nas da uposle radnike, koji rade za bedne plate. E pa ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku, a da ga to nista ne kosta.

POBUNA NEVIDLJIVIH

pre 13 godina

Ova igra sa subvencijama je Dinkiceva izmišljotina koja je nasledila NIP. Novac iz budžeta nazvan subvencijama on deli šakom i kapom da bi pojačao svoju stranku i uniju beskurpuloznih i alavih lokalnih moćnika. Od tih subvencija ima korist samo jedna partija, kojoj i ta gotovo fiktivna radna mesta služe za nove članove partije. Trebate imati zadovoljstvo da živite u mestu kojim vlada Dinkićeva klika. To je tek prava Srbija. Svim Dinkićevim pajtosima želja je da postanu Palma i da dele novac kako god žele, da pri tom budu apsolutni gospodari feuda.

Realista

pre 13 godina

Racunica je prosta: subvencionises nekog da zaposli cetrdesetogodisnjaka i platis mu platu godinu dana, a on posle radi sledecih 15 i placa poreze od onoga sto zaradi ili mu placas kroz biro za nezaposlene jos 20. Izaberite sami.

Problem je samo sto su sve investicije uglavnom u kapitalno neintenzivnim industrijama koje ce se preseliti u jeftinije krajeve za par godina.

Stvarno tragicna stvar je da je to jedini nacin da se privuku investicije. Kad imas nekvalifikovanu a skupu radnu snagu (spram kineza i indusa sa kojima se takmicis i koji pri tome stvarno rade)koja 20 godina nije cestito radila nema druge nego da platis investicije. Jer kinezi ce sve to da prave za delic novca koji se kod nas placa.

djape071

pre 13 godina

Na stranu sve negativne ocene i političke konotacije državnog subvencionisanja. Može se reći da našim političarima ne odgovara subvencionisanje domaćih privrednika jer jednostavno - mnogo je sumnjivo ako potenciraju jednog u odnosu na drugog. Tako da masu poslova u državnom sektoru dobijaju strane kompanije, jer je našim političarima mnogo lakše da proviziju uzmu negde vani gde niko to ne vidi. RZZO je najbolji primer. Bahatost je samo posledica toga.

Ali pustimo to na stranu opet, kažem. Hteo bih postaviti pitanje zašto ni jedan ekonomista ne ustane protiv ovakvog načina subvencionisanja. Istina, dobro dođe svaka subvencija ali zar ne bi bilo logićno da država subvencioniše proizvod ili uslugu umesto što subvencioniše radno mesto, hektar zemljišta, kravu ili zasad? Ekonomski gledano: Ko garantuje državi ili društvu da će do finalnog proizvoda ili usluge doći u tom slučaju? Umesto toga šta?

Pa treba subvencionisati proizvod ili uslugu pre svega unutar državne potrošnje, a onda preko posebnih fondova, na primer agrarni fond koji bi preko robnih berzi trgovao strateškim namirnicama? Poenta je da trgovina ide kroz subvenciju a da se od prometa naplati porez. Na primer, država plati naš proizvod stranom investitoru 1% više nego što je njegova tržišna cena, otkupi veliki deo i na taj način privlači investitore, a svakako posle u džep joj se slije PDV? Umesto što su suvencionisali punta za građane i kupovali skupe automobile za državne organe - bolje bi bilo da su smanjili carinu, plaćali punto 5% više od cene u Italiji i otkupili proizvodnju za potrebe državne uprave, umesto što se nameštaju tenderi Veranu, Delti i sl. Fiat bi imao sigurnu prodaju i više bi investirao, ovako su to pare koje se bacaju kroz prozor. Isto važi i za poljoprivredu itd.

Nije to toliko teško kao što izgleda.

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Hajde malo pogledajte slike uz tekst - cisti pogoni i uredni radnici, a bice da ima i grejanja... E sad, tacno, mozda drzava i placa, a mora da placa, jer niko normalan ne bi dosao ovde da o svom trosku "uhodava" "radnu snagu" koja je odavno zaboravila sta je rad. Ali, u ovom slucaju drzava placa za RAD, a ne isto toliko preko socijalne pomoci, za stajanje u redu u "narodnim kuhinjama"! Priznacete da je to poprilicna razlika, zar ne?

Komentator

pre 13 godina

Upravo je ovo cena loseg politickog izbora naroda u prethodnih 20 godina i naravno da mora da se plati...i bolje dati za subvencije investitoru nego placati socijalnu pomoc ovim ljudima...

Insajderka

pre 13 godina

A kad bi samo gradjani Srbije znali kako Dinkic preko svojih "eksperata" deli novac iz Fonda za Razvoja i drugih Agencija za finansiranje.. Sad ih sklanja u Nis, Zajecar, Uzice da bi neometano, bez ikakve kontrole javnosti i Vlade mogao da kreditira prijateljske firme iz kojih posle dobija "donacije".. Ali UPBOK im je vec usao u trag.. Fond za Razvoj je ovako "plasirao" MILIONE EURA..

aleksandra

pre 13 godina

Bitno da nema para za subvencije u poljoprivredi (sto nam je navodno prioritet) tako da cemo uskoro uvoziti hranu. A za ovo ima. Bravo Mladjo, tebi je i skijaska zicara bila vaznija od medjunarodnog autoputa. Ti si supergenije

bole.lozac

pre 13 godina

koji idiotizam. a sto bi ostajali i kad im isteknu subvencije. pa nemaju rashoda i opet ce naci neke slepce ,ko mi, da im finansira proizvodnju i milina . a vi pasite oko fabrike.

iz nemacke

pre 13 godina

To su pametne subvencije. U drugu godinu vec ima plus. Treba hala to zaposljava gradjevinstvo, repromaterial i roba se prevozi to isto zaposljava , tako da mozda vec plus u prvoj godini. Kupuje se biro material , computeri i software. Potrebno struja i grejane. Koristi se telefoni i internet itd. Na Brutto zaradu ide jos 20 odsto u socialnu kasu ( pored radniku i poslodavac extra place ). Za 20 radnika mora da zaposli jednog invalidu ili da plati. + 1000 poreza i ostalih troskova. Naivno je misliti da su 5000 Evro dovolno za jednog radnika jednu godinu , i ako on samo zaradi 200 Evro.
Ako samo trecina ostane duze od 3-4 godine, plus za drzavu i vas je veliki.Idiotski su vecite subvencije, kao sto dajemo jatu ili zastavi duge godine.

Velja

pre 13 godina

Koliko je dece i rodjaka sadasnjih ministara i direktora javnih preduzeca na ovakav nacin dobilo posao? 1.000, 10.000 ili mnogo vise?

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Hajde malo pogledajte slike uz tekst - cisti pogoni i uredni radnici, a bice da ima i grejanja... E sad, tacno, mozda drzava i placa, a mora da placa, jer niko normalan ne bi dosao ovde da o svom trosku "uhodava" "radnu snagu" koja je odavno zaboravila sta je rad. Ali, u ovom slucaju drzava placa za RAD, a ne isto toliko preko socijalne pomoci, za stajanje u redu u "narodnim kuhinjama"! Priznacete da je to poprilicna razlika, zar ne?

Komentator

pre 13 godina

Upravo je ovo cena loseg politickog izbora naroda u prethodnih 20 godina i naravno da mora da se plati...i bolje dati za subvencije investitoru nego placati socijalnu pomoc ovim ljudima...

Realista

pre 13 godina

Racunica je prosta: subvencionises nekog da zaposli cetrdesetogodisnjaka i platis mu platu godinu dana, a on posle radi sledecih 15 i placa poreze od onoga sto zaradi ili mu placas kroz biro za nezaposlene jos 20. Izaberite sami.

Problem je samo sto su sve investicije uglavnom u kapitalno neintenzivnim industrijama koje ce se preseliti u jeftinije krajeve za par godina.

Stvarno tragicna stvar je da je to jedini nacin da se privuku investicije. Kad imas nekvalifikovanu a skupu radnu snagu (spram kineza i indusa sa kojima se takmicis i koji pri tome stvarno rade)koja 20 godina nije cestito radila nema druge nego da platis investicije. Jer kinezi ce sve to da prave za delic novca koji se kod nas placa.

Marko

pre 13 godina

U ovim uslovima to je sasvim u redu.
Korupcija, nesigurnost, lose sudstvo, 10-to godisnja jurnjava za ratnim zlocincima i istovremeno natezanje za EU... Sve to kosta i sve to placamo. Ako neko nije znao, sad moze i da zna koliko to kosta.

Komsinica radnice u Juri!

pre 13 godina

http://www.rtk.co.rs/pritisci-na-radnike-u-kompaniji-jura.2.13348.0.htm
Dame i gospodo komentatori, postavila sam link kako biste procitali deset puta ublazenu varijantu vesti koja se nigde do sada nije smela spomenuti u medijima. Radnici Jure dobijaju i fizicke torture (samaranja, udaranje po ledjima, cupanje za kosu). Vec smo postali robovi, a pretnje otkazima su kao dobar dan. To je kompanija koja je dobila ogromne subvencije od naseg gospodina Mladjana! Cuce se tek, nadam se, sta se u Juri desava, osim ako neki tuzilac iz stranke G17 ne zaustavi istragu! A evo jos jednog o fizickom maltretiranju radnica i radnika http://www.svetlost.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=644:-118-&catid=3:politika&Itemid=0

Alex

pre 13 godina

Kada smo imali jaku privredu koja je mogla da se prilagodi i da saradjuje sa zapadnim kompanijama, mi smo tada krenuli u neku nasu nebuloznu pricu sukoba sa celim svetom. Rekli smo im da nam ne trebaju, da ce sankcije biti izazov za nasu privredu i da cemo ako bude trebalo jesti i korenje. Sada im placamo da dodju kod nas da uposle radnike, koji rade za bedne plate. E pa ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku, a da ga to nista ne kosta.

Jada

pre 13 godina

Asistent na Ekonomskom fakultetu, sa automatom osvojio Narodnu Banku i od tada NEKAZNJENO UNISTAVA EKONOMIJU SRBIJE. Stotine hiljada ljudi su ostali bez posla, a sada se pravi "dobar" kupuje glasove sa parama iz budzeta, svih gradjana Srbije, dajuci 10000 eura i vise za zaposljavanje 1 radnika. Ukoliko Dinkic ne bude odgovarao za svoje postupke, Srbija ce postati evropska crna rupa.

voja

pre 13 godina

Ovo je još jedan dokaz o vrhunskoj "sposobnosti" naših "eksperata" iz Vlade Srbije...
Vidimo da je većina "stranih" ulaganja finansirano našim parama, što i ne bi bilo toliko loše, samo kad bi te firme uspešno poslovale, a radnici bili solidno plaćeni..
Ali, koga je briga za to.
Cilj je: ukrasti što više para i što duže ostati na vlasti.
VREME JE ZA SMENE I ZA ĆORKU

ITataBiSine

pre 13 godina

Sada ne vidim koja bi budala pokretala investiciju u Srbiji a da ne trazi pomoc drzave. Vise nije bitan poslovni ambijent vec koliko Dinkic da, i koliko se ugradi. Pomoc drzave investitoru garantuje barem godinu dana rada, posle cega moze da odluci da li da nastavi proizvodnju ili spakuje kofere. A sto se tice bojlera, bilo bi jeftinije da nase fabrike dobile te pare da se osavremene i prosire proizvodnju, i zaposle isti broj radnika. Ovako smo verovatno zaposlili i otpustili isti broj radnika.

KG

pre 13 godina

"investitori će morati da ostanu ovde i posle isteka te subvencije"
Prosto netacno posto su mnogi koji su dobili ranije te subvencije vec zatvorili proizvodnju.Verovatno ekonomista samo prati RTS.
@Komsinica radnice u Juri!
To se zna vec odavno,i moja drugarica je popila samar od jedne korejke,ova bedna robovska drzava i mediji naravno cute ali su zato mogli svaki dan da se hvali u medijima.Drzava robova eto zato smo se borili a i sa tih 180 eura sto zaradis ne mozes ni racune da platis,prakticno radis i maltretiraju te za dzabe,Srbija je postala Vijetnam 2.

Ivan

pre 13 godina

Evo stize i Beneton, pa ko nebi kad mu platis 2 godine radnu snagu (mislim na bruto platu), a ti posle godinu dana otpustis 50% radnika, pa posle 3-4 godine spakujes kofere i odes...

Jao Dinkicu, dal ce da ti vidimo ledja!

iz nemacke

pre 13 godina

To su pametne subvencije. U drugu godinu vec ima plus. Treba hala to zaposljava gradjevinstvo, repromaterial i roba se prevozi to isto zaposljava , tako da mozda vec plus u prvoj godini. Kupuje se biro material , computeri i software. Potrebno struja i grejane. Koristi se telefoni i internet itd. Na Brutto zaradu ide jos 20 odsto u socialnu kasu ( pored radniku i poslodavac extra place ). Za 20 radnika mora da zaposli jednog invalidu ili da plati. + 1000 poreza i ostalih troskova. Naivno je misliti da su 5000 Evro dovolno za jednog radnika jednu godinu , i ako on samo zaradi 200 Evro.
Ako samo trecina ostane duze od 3-4 godine, plus za drzavu i vas je veliki.Idiotski su vecite subvencije, kao sto dajemo jatu ili zastavi duge godine.

Boki

pre 13 godina

Citiracu Wikipediu a govori se o ek. krizi dvadesetih godina u V. Britaniji:
"Он указује да је само у периоду од 1921. до 1929. године на име помоћи незапосленима исплаћено око 500 милиона фунти. Тај износ новца је био довољан за изградњу око милион кућа, трећине тада постојећих путева у Британији, а истовремено је био већи од вредности свих рудника које је Британија поседовала."

Mislim da je cifra za koju se kod nas ispostavi da je za slican period bacena u vetar, mnogo veca.

Saša

pre 13 godina

Gde li samo novinari nađu ovakve stručnjake da komentarišu. Bolje bi vam seljak sa pijace rekao. Postoji samo jedan način da se privuku investicije, a to je da se reši problem korupcije. Ovi investitori će samo pokupiti subvencije i otići. Dakle, pod broj jedan, hapsiti Dinkića, pa se onda može dalje nastaviti put ka investitorima.

krkix

pre 13 godina

"a investitori će morati da ostanu ovde i posle isteka te subvencije,"
Pa ti dragi Ivane stvarno nemas pojma. Individue poput tebe bi imale opravdanje za svoju "naivnost" da cela istocna Evropa nije prosla tranziciju pre Srbije. Da se samo malo potrudis i procackas po internetu, video bi sta se kod njih desavalo. Ne treba ti ni skola, ni putovanja, samo malo truda.
Ovo je samo jos jedna od egzibicija Dinkica, kojom satiruci zdrav deo privrede porezima, placa proizvodnju lesinarima kojima je Srbija 5. ili 10. zemlja kroz koju provlace svoju nisko-tehnolosku radno-intenzivnu proizvodnju, i iz koje ce otici lakse nego sto su u nju usli.

@Marko

A ti ponovo procitaj clanak. I sta ce ti zlocinci i EU floskule? Ja nisam nikoga od investitora cuo da se na to zali. A struktura subvencija je 20% Mladja, a onda mozeš da dobijes i 10800 po radniku, umesto 3000, ako gradis gde on kaze. Nista nije uredu. Da nema Dinkica i korupcija bi bila i 50% manja, pa bi se otimali za Srbiju i uz duplo manje subvencije, barem ovi lesinari koje on "dovodi".

D(r)inkić & SuperHik

pre 13 godina

A nemaju pare za finansiranje start-up-ova, za subvencije domacim firmama koje zaposljavaju nove radnike, za finansiranje dobrih studenata... U 2011. dati 10000EUR po zaposlenom za manufakturu? Cist idiotizam. Ali, kakav smo narod, takva nam je i vlast.

POBUNA NEVIDLJIVIH

pre 13 godina

Ova igra sa subvencijama je Dinkiceva izmišljotina koja je nasledila NIP. Novac iz budžeta nazvan subvencijama on deli šakom i kapom da bi pojačao svoju stranku i uniju beskurpuloznih i alavih lokalnih moćnika. Od tih subvencija ima korist samo jedna partija, kojoj i ta gotovo fiktivna radna mesta služe za nove članove partije. Trebate imati zadovoljstvo da živite u mestu kojim vlada Dinkićeva klika. To je tek prava Srbija. Svim Dinkićevim pajtosima želja je da postanu Palma i da dele novac kako god žele, da pri tom budu apsolutni gospodari feuda.

Blago nama

pre 13 godina

"Ako se uzme da je prosečna bruto plata oko 470 evra, iz toga proizilazi da je primaoce subvencija država častila sa oko godinu dana potpuno besplatne radne snage, a u nekim slučajevima i dve godine" i gle cuda posle te dve godine ce reci da im se ne ispalti da imaju fabriku u Srbiji! Ovo nigde ne postoji. Ok je da im das zemlju za dzabe, ali da im placas za zaposljavanje, e to jos nisam niti cuo niti video??

pirgos

pre 13 godina

Tigar tyres u Pirotu, inace vlasnistvo Michelina, je dobio takve subvencije za zaposljavanje 200 radnika. Svi ti radnici su primljeni preko Omladinske zadruge. Nemaju ista prava kao ostali radnici, bolje receno nemaju nikakva prava. Primaju 3 do 4 PUTA manju platu za isti posao, nemaju prava na bolovanja, ishranu, odmor i td. To je istina o zaposljavanju u Pirotu putem ovih subvencija. A vecina od tih radnika ima preko 30 godina !! To znam iz prve ruke jer sam bio jedan od zaposljenih na taj nacin. SRAMOTA !!!

Insajderka

pre 13 godina

A kad bi samo gradjani Srbije znali kako Dinkic preko svojih "eksperata" deli novac iz Fonda za Razvoja i drugih Agencija za finansiranje.. Sad ih sklanja u Nis, Zajecar, Uzice da bi neometano, bez ikakve kontrole javnosti i Vlade mogao da kreditira prijateljske firme iz kojih posle dobija "donacije".. Ali UPBOK im je vec usao u trag.. Fond za Razvoj je ovako "plasirao" MILIONE EURA..

djape071

pre 13 godina

Na stranu sve negativne ocene i političke konotacije državnog subvencionisanja. Može se reći da našim političarima ne odgovara subvencionisanje domaćih privrednika jer jednostavno - mnogo je sumnjivo ako potenciraju jednog u odnosu na drugog. Tako da masu poslova u državnom sektoru dobijaju strane kompanije, jer je našim političarima mnogo lakše da proviziju uzmu negde vani gde niko to ne vidi. RZZO je najbolji primer. Bahatost je samo posledica toga.

Ali pustimo to na stranu opet, kažem. Hteo bih postaviti pitanje zašto ni jedan ekonomista ne ustane protiv ovakvog načina subvencionisanja. Istina, dobro dođe svaka subvencija ali zar ne bi bilo logićno da država subvencioniše proizvod ili uslugu umesto što subvencioniše radno mesto, hektar zemljišta, kravu ili zasad? Ekonomski gledano: Ko garantuje državi ili društvu da će do finalnog proizvoda ili usluge doći u tom slučaju? Umesto toga šta?

Pa treba subvencionisati proizvod ili uslugu pre svega unutar državne potrošnje, a onda preko posebnih fondova, na primer agrarni fond koji bi preko robnih berzi trgovao strateškim namirnicama? Poenta je da trgovina ide kroz subvenciju a da se od prometa naplati porez. Na primer, država plati naš proizvod stranom investitoru 1% više nego što je njegova tržišna cena, otkupi veliki deo i na taj način privlači investitore, a svakako posle u džep joj se slije PDV? Umesto što su suvencionisali punta za građane i kupovali skupe automobile za državne organe - bolje bi bilo da su smanjili carinu, plaćali punto 5% više od cene u Italiji i otkupili proizvodnju za potrebe državne uprave, umesto što se nameštaju tenderi Veranu, Delti i sl. Fiat bi imao sigurnu prodaju i više bi investirao, ovako su to pare koje se bacaju kroz prozor. Isto važi i za poljoprivredu itd.

Nije to toliko teško kao što izgleda.

bole.lozac

pre 13 godina

koji idiotizam. a sto bi ostajali i kad im isteknu subvencije. pa nemaju rashoda i opet ce naci neke slepce ,ko mi, da im finansira proizvodnju i milina . a vi pasite oko fabrike.

aleksandra

pre 13 godina

Bitno da nema para za subvencije u poljoprivredi (sto nam je navodno prioritet) tako da cemo uskoro uvoziti hranu. A za ovo ima. Bravo Mladjo, tebi je i skijaska zicara bila vaznija od medjunarodnog autoputa. Ti si supergenije

Velja

pre 13 godina

Koliko je dece i rodjaka sadasnjih ministara i direktora javnih preduzeca na ovakav nacin dobilo posao? 1.000, 10.000 ili mnogo vise?