Sreda, 26.01.2011.

19:10

OFPS: I muzika je nečije vlasništvo

Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) navodi da predstavnici Unije poslodavaca obmanjuju javnost iznošenjem neistina.

Izvor: Tanjug

OFPS: I muzika je neèije vlasništvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

trpic

pre 13 godina

to je ova ekipa sto otima nam umetnicima od usta, oni i SOKOj, njih bi trebalo zabraniti zakonom i izabrati skroz nove organizacije. nas 42 autora smo se okupili i pravimo nasu organizaciju, pridruzili su nam se i autori iz BiH, Makedonij i Hrvatske koji sep ustaju u Srbiji takodjee nzadovoljno mizerijom koju dobiju od ove dva organizacije... pogledajte ko je samo u UO Sokoj i OFPS i ko dobija ogromne iznose, sve ce vam biti jasno...

alltrack

pre 13 godina

za ovo je odgovoran Zavod i gdja Branka Totic i gdja zorica gulas kod koje sam jednom i bio na sastanku i koja mi je objasnila da eto takvi su neposlusni i Sokoj i OFPS, ali oni slabo tu nesto mogu. ove dve osobe treba da podnesu ostavke na svoja mesta... omogucile su otimanje hiljadama privrednika i prave se kao da ih se ovo ne tice, cveta korupcija a riba se cisti od glave, tako da od njih treba poceti.

Nenad

pre 13 godina

Ovo je cista otimacina para i udar na privredu koja i bez toga ne zna sta ce sa svakojakim nametima i porezima.

U mojoj formi se iskljucivo slusa strana muzika pa mi nije jasno kome placamo autorska prava!?

Mozda je Lady Gaga clan OFPS-a

libek Sabac

pre 13 godina

bio sam jedno u OFPS da ih molim da mi ne blokiraju racun. dosao mi je njihov kontrolor kada nisam bio u radnji i ostavio neki papir i posle 6 meseci tuzba na 41200 din. Nije hteo niko da me primi i blokirali su mi racun, zbog toga nisam mogao da dobijem subvencije od NSZ za dva nova zaposlena. Tako sam poludeo da sam izbacio i zvucnike i plejer iz lokala. Medjutim, posle nisu teli da posalju kontrolora kada sam i poslao dopis da sam izbacio muziku... i nastavili da salju fakturu, to je cist kriminal i otimacina, i sada cekam da mi opet stigne tuzba iako nemam muziku 10 meseci i sve sam im uredno javio.

Uvoznik

pre 13 godina

Sigurno ne znate i ovo: Prilikom uvoza CD i DVD medija, hard diskova, USB fles memorija i memorijskih kartica, placa se fiksna taksa od oko 1e po komadu/pakovanju ovoj kriminalnoj organizaciji. I to se radi tako da pre uplate takse i dostavljanja dokaza o placanju upravi carine, ne mozete ocariniti robu. Dakle, to je pljacka na drzavnom nivou. Obrazlozenje je da se na sve ove artikle moze snimiti muzika i da se mogu koristiti za nelegalno umnozavanje i distribuciju muzike. To sto ste vi kupili CD ili DVD da snimite bekap svojih podataka, nije bitno, po difoltu ste kriminalci koji ce da koriste hard i opticke diskove, memorijske kartice i slicno za pirateriju. Cisto da se zna...

turci, vratite se, please

pre 13 godina

Treba i ja da osnujem ovakvu agenciju. zaposlim babu i ljubavnicu i krenem da sisam Srbe na celavo... sve moze u ovoj banana republici, uskoro ce i na cackanje nosa naplatiti taksu.

billy

pre 13 godina

ovo se zovem kiosk-demokratija i reket demokratija... lopovska posla, ko koga uhvati i ko izvuce pistolj ili neku mocugu i stavi ti pred lice, tako meni izgleda ova prinduna naplata i terorr koji sprovode ovi nikogovici.

stariji se secaju...

pre 13 godina

Nekada je sve to lepo funkcionisalo, bivsa Yuga je bila primer kako su se postovale koshuljice i sve pride... onda su dosli pacovi iz mraka... razni s cudnim prezimenima i bez muzickog ukusa... i pojeli su i samo k od kulture u ovoj zemlji... zato sistem ne fnkcionise, jer ga zloupotrebljavaju, a drzavu bas briga. neko od politicara mozda iam i interes zasto se ova ekipa ne privodi malo i ne kontrolisu im se knjige, kao cestitom svetu... u Srbiji samo cestiti uvek bivaju ovce za sisanje, vecina sljama se izvuce...

z

pre 13 godina

Gospodine kompozitore, kada bi taj OFPS radio nesto korisno i za vas i vasu bransu, ne bi bio relikt socijalizma. Ovako, oni su fantomska firma koja ubire novac a pitanje je koliko dobiju autori a koliko ode u privatne dzepove.

sumadinac

pre 13 godina

u mom gradu kontrolor ofps je kostolomac koji je nekad radio u policiji i tukao decu, srednjoskolce koji su 2000. godine protestvovali protiv rezima Slobodana milosevica... taj isti covek koga ceo grad zna kao sirovinu sklonu neprimerenom ponasanju (mislim da je pre neku godinu bio i u zatvori) obilazi lokale, maltretira konobare i konobarice i tera ih da potpisu popunjene zapisnike. To su fonogramski proizvodjaci na delu.

to se zove vidljivost rada

pre 13 godina

Interesantno je da ne postoji izvestaj o SOKOJu i OFPS na APR a oni su kao udruzenja po Zakonu o udruzenjima obavezni da objave svoje zavrsne finansijske izvestaje, bgroj zaposlenih i ukupne bilanse. Medjutim, toga nema. ono sto vazi za sve u Srbiji za njih ne vazi... jos je samo pitanje ko ovim mufljuzima daje politicki kisobran da sprovode svoju samovolju.

interpretator

pre 13 godina

Muzika je moje vlasnistvo, posebno ona koju sam svirao na mnogim albumima poznatih estradnih umetnika... medjutim, ni dinara vec godinama nisam dobio od organizacije PI, Prava interpretatora, a njihov objasnjenje je da im OFPS vec tri godine unazad nije preneo ni dinara na ime prava interpretatora. znaci ubirali su novac od cele Srbije a nisu ga dali onima u cije ime ubiraju. lopove u zatvor a ovi iz Zavoda za svojinu da odhgovaraju.

galimatijas

pre 13 godina

ovaj ofps je tuzio moju radio-stanicu i druge kolege u zlatiborskom okrugu jer navodno nismo dostavljali kosuljice sa imenom i prezimenom autora, naslovnom numere i producentskom kucom koja je izdala muziku... mejtuim, oni nisu ispunili svoju zakonsku obavezu da prvo objave REPERTOAR u kome bi bio popis autora, numere i producentskih kuca... kako mi da pogodimo koja je producentska kuca izdala koju numeru ako nema popisa, da gledamo u bob, sramota, ovo je nevidjena pljacka i tuze nas za visemilionski iznos a ONI SU PREKRSILI ZAKON, ne mi.

supernova

pre 13 godina

znam jednu od faca iz OFPS slucajno, i mogu reci da se ti ljudi bas nisu naradili u zivotu... imaju citavu grupaciju advokata i lepo se tamo zivi, plate su po 70, 100 000 din, a ovi sto placaju se deru po prinicipu "muse i jarca". Sve moze u Srbiji.

ko su ti ljudi

pre 13 godina

Taj OFPS je kao Kju Kluks Klan... Menij e samo dosla faktura... nikada nikog video u lokalu nisam i onda tuzba od suda... zamislite, kako neko moze da vam naplati nesto a da ga nikad ne vidite i ne cujete... to je zloupotreba najgore vrste, dosta vise kriminala i laznih organizacija.

CheGe

pre 13 godina

Pa ja mislim da posto slusam radio da su oni iz radija vec platili da bi pustali muziku. A na to da slusa radio ima pravo svaki gradjanin, ako gresim ispravite me. Druga stvar ako neko pusta piratske cd-ove.

papire na sunce

pre 13 godina

pozivam javno tuzilastvo i policiju da od gospode iz ove fantomske organizacije traze papire kako su i po kojim kriterijumima deljeni milioni evra proteklih godinama, a najvise Grandu i City na osnovu lazni marketshare prikaza koji ne odgovaraju slici etra. Na taj nacin novac je otisao sund industriji, a ne i ostalim produkcijskim kucama koja izdaje kvalitetniju muziku, a najvise su ostecene strane kompanije, posto 70% muzike koja se emituje u Srbiji i pusta po lokalima je strana muzika. odgovornost i da prikazu bilanse i kako su kome delili novac.

partibrejker

pre 13 godina

Ako se dobro sećam priče mog knjigovođe (molim da me upućeniji isprave) famozna autorska prava se plaćaju i pri kupovini audio-video uređaja (i bilo čega što reprodukuje zvuk), plaćaju ih emiteri (radio i TV stanice), i onda ih ja TREĆI put plaćam ovoj ovde "gospodi".

Za delatnost kojoj ne treba radio, niti ga ima - samo računar koji ima plejer.

Ako zanemarimo za trenutak kuda te pare idu.

Dakle?

wroom1975

pre 13 godina

Jeste necije vlasnistvo, ali kad vi iz OFPS-a i SOKOJ-a meni kao vlasniku lokala, date crno na belo sta se i kome isplacuje i koliko od mojih para, tada ce te biti ispostovani.
SOKOJ i tako i tako, nisam siguran da i oni rade to sto treba da rade, ali OFPS...pa vi ste bre sami sebe izmislili.
Zadnji put kada je vas "agent" posetio mene, i kad je bio priupitan cija prava on zastupa i sta je to fonogram koji ja placam, on me gleda belo kao helikopter da je pao na ulicu. Ono sto je usledilo je bilo "nalevo krug"...
SOKOJ-u treba platiti, ali OFPS...nikada!!! Jer ste fantomska organizacija, za koju niko ziv nezna, niti zna kome vi polazete racune, sta naplacujete, cija prava branite...

nitkov

pre 13 godina

prvo - proizvodaci fonograma prodaju svoje proizvode i to je njihov legitimni izvor prihoda.

drugo - otkad je to 'proizvodac fonograma' isto sto i agencija koja zastupa autorska prava, pa da mu se placa za koriscenje muzike??? ako npr neka diskografska kuca ima ugovor sa muzicarem da dobija neki procenat od njegove zarade [airplay royalties], onda bi agencija koja zastupa autora trebala da dobije lovu i raspodeli je autoru i diskografskoj kuci shodno njihovom ugovoru.

naravno, jos "samo" kad bi sokoj to savesno radio... ali podsecam vas - sokoj NIJE kod nas jedina agencija za to!

kompozitor

pre 13 godina

Dragi sugrađani, pre nego što stavite negativan komentar, razmislite o sledećem: ja sam, na primer, autor muzike. Kako mislite da ja mogu da zaštititm svoja prava i naplatim honorar? Hoću li ići od lokala do lokala i od jedne radio stanice do druge, ili ću za to ovlastiti neku agenciju kao što je SOKOJ (koji, uzgred, nije "relikt socijalizma", već takve organizacije postoje više od sto godina u velikom broju zemalja, vidi http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_BIEM_members). Na žalost, ovde je problem prebačen na sitne vlasnike kafića i frizerskih salona, a pravi problem je u tome što javni servis RTS, koji je najveći korisnik muzike, gotovo dve decenije autorima nije uplaćivao ništa. Još bih želeo da vam skrenem pažnju na to da ne znam ko se od honorara za autorska prava obogatio. Danas je svakome teško da živi od svog rada. Ili možda mislite da kompozitori i autori tekstova žive od vazduha?

Igor

pre 13 godina

Pa lepo je to napravis privatnu organizaciju koja se bavi zastitom zvucnih zpaisa (sta god to bilo) i onda se proglasis nadleznim za ubiranje tanitjema za svu muziku koja se pusta javno. To moze samo u Srbistanu, da si odjednom ti mr X iz OFPS predstavnik svih i kao sto su ljudi naveli Lady Gage i Madone i Rolling Stonesa i sl. Mozes misliti, u stvari kad zaceprkas to je poluilegarna organizacija koju neko stiti, moj prijatelj im je lepo rekao ako imate ugovor sa Warnerom, Sonyjem, Matadorom i sl. tuzite me pa se vidimo na sudu ako imate osnove za to, jos uvek ih ceka a ni traga ni glas od njih.

The real Mef

pre 13 godina

Ne razumem, ako neko u svom lokalu pusti radio, sta on ima da placa drzavi? Pravo na tu pesmu je otkupila radio stanica i ja tu ne vidim problem. Sta sad, doci ce kod mene kuci i naplatiti mi sto slusam 2Pac-a?
Ovo je samo jos jedan bedan i jadan pokusaj da se iskamce pare od postenog sveta!

Marko NS

pre 13 godina

A jel vi polažete pravo na muziku izvođača iz USA ili EU?
Ma nemojte molim vas da me zezate, vi ste samo razbojnici i ništa drugo...

dragan

pre 13 godina

Ofps je registrovano udruženje ili firma koja se bavi uterivanjem para radi zaštite prava. Ali glavni pravni problem je da li oni imaju ugovor kojim su im preneta prava da tako nešt rade, u čije ime, i da li transferiošu novac firmi koja ima svetska prava. Ako nema onda je top krivično delo prevare i stvar je za MUP.

sale

pre 13 godina

jeste necije, ali ne vase!
u mom lokalu se slusa iskljucivo jazz... da li vi novac koji trazite od uplacujete naslednicima luisa armstronga i ele ficdzerald?

Mamor

pre 13 godina

Zakon kaze da taksa mora da se placa za BILO KAKVU MUZIKU koja se cuje u bilo kakvom lokalu.
Cak i za muziku sa kojom oni nemaju nikakve veze, npr. narodna muzika plemena Bantu ili muzika koju sam ja komponovao.


I OFPS mora od necega da zivi, a nista sladje od tudjih para omogucenih glupavim zakonom.

Pali motore

pre 13 godina

Muzika moze da bude necije vlasnistvo ali vase sigurno nije. Ja u lokalu pustam elektonsku muziku i razne chill out kompilacije a ti ljudi nisu dinara od vas videli. Vi ako ikome ista i uplatite to budu neki mainstream izvodjaci koje niko ni ne pusta u lokalima.

NikolaBG

pre 13 godina

Ovaj OFPS je nista drugo nego moderno "uterivanje" reketa.Ko zna cija je to firma koja moze udruzena sa korumpiranim sudstvom da blokira racune firmi i radi sta joj se prohte.Kakva prava izvodjaca kad oni te pare nece nikada videti nego ce zavrsiti u dzepovima mafije...

Mirko

pre 13 godina

Dokle više laži.Sokoj je jedna lopovska organizacija i to svi znaju.Našli sad i oni da deru.Protesti nego šta.Danas je dan bez muzike-sutra protesti na ulicama.

Preduzetnik

pre 13 godina

A vi se ubiste od napora da obznanite pogodnosti popusta za "samoprijavljivanje"... nego kontrolor, pa utuzenje i svrsen cin! More bando mafijasko-grandovska, ja sam vam dolijao a uskoro ce i drugi.

xxxx

pre 13 godina

-juce sam jeo salamu na kojoj je nacrtano jedno od ona tri diznijeva praseta.

da li moze taj zakon o vlasnistvima da se vec jednom primenjuje na svakoga?

Jovan

pre 13 godina

Koja je to glupost s tim popustom? Pa ne prodaje OFPS neku svoju robu pa da daje popust?! Koliko ce onda nadoknade videti oni krajnji korisnici tih poreza, ako OFPS tako galantno nudi popust? Sve me to navodi na pomisao da je to udruzenje gradjana koje se naziva OFPS izmislilo zgodan nacin da zaradi novac na racun drugih.

aleksandar bajc

pre 13 godina

... i arhitektura je necije vlasnistvo, ali niko ne placa za uzivanje u njoj.....ja verujem da Udruzenje Arhitekata Srbije treba da naplacuje naknadu od svakog gradjanina koji moze da vidi

Vlad

pre 13 godina

OFPS je u "pravu". Muzika je necije vlasnistvo, ali nije njihovo. Kada dokazu da uplacaju tantijeme i autorske honorare Ledy Gaga ili Madonimozda bi trebalo da naplacuju svoju taksu. Dotle ...

Krivi Stojko

pre 13 godina

Situacija u zemlji je takva da ne pomaže ni da ti Bečka filharmonija svira u lokalu a kamoli da ti svirucka radio sa interneta. Nema para, nema gostiju, nema prometa, nema zarade, nema čak ni podmirenja troškova i redovno plaćanje računa tako da nema para ni za vas trutove od kojih mi nikakve koristi nemamo a nemaju ni oni čija prava navodno štitite. Indikativno je to da u svakoj sličnoj organizaciji u kojoj se zgrću pare a ništa ne radi u glavnom sede crnogorci. Dokle?

klikno

pre 13 godina

Pa jeste muzika necije vlasnistvo, ALI NIJE VASE! Kada ste poslednji put ispaltili npr. Lejdi Gagi njen deo od toga sto se njena muzika slusa ovde? Vi ste samo jedna ******* koja lovi u mutnom. Ako ja pustim stranu radio stanicu preko kompjutera u mom lokalu sta vi tu ima da trazite? Sva prava su resena izmedju emitera i autora. Emiter je platio da emituje i kvalitetnom muzikom pridobija publiku. Sta tu ima da trazite VI obicni ******?!

z

pre 13 godina

Ali nije vlasnistvo tog udruzenja, relikta iz doba socijalizma. Ukinimo takve institucije i nek se autorima licno isplacuju sve nadoknade. Ne zna se ko pije a ko placa.

Neobavešteni

pre 13 godina

Muzika možda jeste nečije vlasništvo, ali svakako nije vaše. Vi ste samoizabrana grupa beskorisnih ***** koja ne predstavlja nikog, i godinama koristi rupe u zakonima, kako bi lagodno živela bez ikakvog rada. Udarate harač svakom ko pušta bilo kakvu muziku, a isplata honorara autorima i distributerima muzike vam je krajnje strana. Tako i moja baba može da posluje.

JA VISE NE MOGU

pre 13 godina

Jel moze da se napravi peticija za ukidanjem OFPSa i SOKOJa ? Ko su ti ljudi ? Koga zastupaju ?
Kada bi u SVOJOJ kafani svirao SVOJU autorsku muziku, sigurno bi dosli i to da naplate.
A posle da srusimo i ostale neradnicke Agencije.

klikno

pre 13 godina

Pa jeste muzika necije vlasnistvo, ALI NIJE VASE! Kada ste poslednji put ispaltili npr. Lejdi Gagi njen deo od toga sto se njena muzika slusa ovde? Vi ste samo jedna ******* koja lovi u mutnom. Ako ja pustim stranu radio stanicu preko kompjutera u mom lokalu sta vi tu ima da trazite? Sva prava su resena izmedju emitera i autora. Emiter je platio da emituje i kvalitetnom muzikom pridobija publiku. Sta tu ima da trazite VI obicni ******?!

aleksandar bajc

pre 13 godina

... i arhitektura je necije vlasnistvo, ali niko ne placa za uzivanje u njoj.....ja verujem da Udruzenje Arhitekata Srbije treba da naplacuje naknadu od svakog gradjanina koji moze da vidi

JA VISE NE MOGU

pre 13 godina

Jel moze da se napravi peticija za ukidanjem OFPSa i SOKOJa ? Ko su ti ljudi ? Koga zastupaju ?
Kada bi u SVOJOJ kafani svirao SVOJU autorsku muziku, sigurno bi dosli i to da naplate.
A posle da srusimo i ostale neradnicke Agencije.

sale

pre 13 godina

jeste necije, ali ne vase!
u mom lokalu se slusa iskljucivo jazz... da li vi novac koji trazite od uplacujete naslednicima luisa armstronga i ele ficdzerald?

Mamor

pre 13 godina

Zakon kaze da taksa mora da se placa za BILO KAKVU MUZIKU koja se cuje u bilo kakvom lokalu.
Cak i za muziku sa kojom oni nemaju nikakve veze, npr. narodna muzika plemena Bantu ili muzika koju sam ja komponovao.


I OFPS mora od necega da zivi, a nista sladje od tudjih para omogucenih glupavim zakonom.

Vlad

pre 13 godina

OFPS je u "pravu". Muzika je necije vlasnistvo, ali nije njihovo. Kada dokazu da uplacaju tantijeme i autorske honorare Ledy Gaga ili Madonimozda bi trebalo da naplacuju svoju taksu. Dotle ...

Pali motore

pre 13 godina

Muzika moze da bude necije vlasnistvo ali vase sigurno nije. Ja u lokalu pustam elektonsku muziku i razne chill out kompilacije a ti ljudi nisu dinara od vas videli. Vi ako ikome ista i uplatite to budu neki mainstream izvodjaci koje niko ni ne pusta u lokalima.

Krivi Stojko

pre 13 godina

Situacija u zemlji je takva da ne pomaže ni da ti Bečka filharmonija svira u lokalu a kamoli da ti svirucka radio sa interneta. Nema para, nema gostiju, nema prometa, nema zarade, nema čak ni podmirenja troškova i redovno plaćanje računa tako da nema para ni za vas trutove od kojih mi nikakve koristi nemamo a nemaju ni oni čija prava navodno štitite. Indikativno je to da u svakoj sličnoj organizaciji u kojoj se zgrću pare a ništa ne radi u glavnom sede crnogorci. Dokle?

Neobavešteni

pre 13 godina

Muzika možda jeste nečije vlasništvo, ali svakako nije vaše. Vi ste samoizabrana grupa beskorisnih ***** koja ne predstavlja nikog, i godinama koristi rupe u zakonima, kako bi lagodno živela bez ikakvog rada. Udarate harač svakom ko pušta bilo kakvu muziku, a isplata honorara autorima i distributerima muzike vam je krajnje strana. Tako i moja baba može da posluje.

Jovan

pre 13 godina

Koja je to glupost s tim popustom? Pa ne prodaje OFPS neku svoju robu pa da daje popust?! Koliko ce onda nadoknade videti oni krajnji korisnici tih poreza, ako OFPS tako galantno nudi popust? Sve me to navodi na pomisao da je to udruzenje gradjana koje se naziva OFPS izmislilo zgodan nacin da zaradi novac na racun drugih.

z

pre 13 godina

Ali nije vlasnistvo tog udruzenja, relikta iz doba socijalizma. Ukinimo takve institucije i nek se autorima licno isplacuju sve nadoknade. Ne zna se ko pije a ko placa.

NikolaBG

pre 13 godina

Ovaj OFPS je nista drugo nego moderno "uterivanje" reketa.Ko zna cija je to firma koja moze udruzena sa korumpiranim sudstvom da blokira racune firmi i radi sta joj se prohte.Kakva prava izvodjaca kad oni te pare nece nikada videti nego ce zavrsiti u dzepovima mafije...

Mirko

pre 13 godina

Dokle više laži.Sokoj je jedna lopovska organizacija i to svi znaju.Našli sad i oni da deru.Protesti nego šta.Danas je dan bez muzike-sutra protesti na ulicama.

xxxx

pre 13 godina

-juce sam jeo salamu na kojoj je nacrtano jedno od ona tri diznijeva praseta.

da li moze taj zakon o vlasnistvima da se vec jednom primenjuje na svakoga?

Preduzetnik

pre 13 godina

A vi se ubiste od napora da obznanite pogodnosti popusta za "samoprijavljivanje"... nego kontrolor, pa utuzenje i svrsen cin! More bando mafijasko-grandovska, ja sam vam dolijao a uskoro ce i drugi.

Marko NS

pre 13 godina

A jel vi polažete pravo na muziku izvođača iz USA ili EU?
Ma nemojte molim vas da me zezate, vi ste samo razbojnici i ništa drugo...

CheGe

pre 13 godina

Pa ja mislim da posto slusam radio da su oni iz radija vec platili da bi pustali muziku. A na to da slusa radio ima pravo svaki gradjanin, ako gresim ispravite me. Druga stvar ako neko pusta piratske cd-ove.

partibrejker

pre 13 godina

Ako se dobro sećam priče mog knjigovođe (molim da me upućeniji isprave) famozna autorska prava se plaćaju i pri kupovini audio-video uređaja (i bilo čega što reprodukuje zvuk), plaćaju ih emiteri (radio i TV stanice), i onda ih ja TREĆI put plaćam ovoj ovde "gospodi".

Za delatnost kojoj ne treba radio, niti ga ima - samo računar koji ima plejer.

Ako zanemarimo za trenutak kuda te pare idu.

Dakle?

papire na sunce

pre 13 godina

pozivam javno tuzilastvo i policiju da od gospode iz ove fantomske organizacije traze papire kako su i po kojim kriterijumima deljeni milioni evra proteklih godinama, a najvise Grandu i City na osnovu lazni marketshare prikaza koji ne odgovaraju slici etra. Na taj nacin novac je otisao sund industriji, a ne i ostalim produkcijskim kucama koja izdaje kvalitetniju muziku, a najvise su ostecene strane kompanije, posto 70% muzike koja se emituje u Srbiji i pusta po lokalima je strana muzika. odgovornost i da prikazu bilanse i kako su kome delili novac.

The real Mef

pre 13 godina

Ne razumem, ako neko u svom lokalu pusti radio, sta on ima da placa drzavi? Pravo na tu pesmu je otkupila radio stanica i ja tu ne vidim problem. Sta sad, doci ce kod mene kuci i naplatiti mi sto slusam 2Pac-a?
Ovo je samo jos jedan bedan i jadan pokusaj da se iskamce pare od postenog sveta!

ko su ti ljudi

pre 13 godina

Taj OFPS je kao Kju Kluks Klan... Menij e samo dosla faktura... nikada nikog video u lokalu nisam i onda tuzba od suda... zamislite, kako neko moze da vam naplati nesto a da ga nikad ne vidite i ne cujete... to je zloupotreba najgore vrste, dosta vise kriminala i laznih organizacija.

interpretator

pre 13 godina

Muzika je moje vlasnistvo, posebno ona koju sam svirao na mnogim albumima poznatih estradnih umetnika... medjutim, ni dinara vec godinama nisam dobio od organizacije PI, Prava interpretatora, a njihov objasnjenje je da im OFPS vec tri godine unazad nije preneo ni dinara na ime prava interpretatora. znaci ubirali su novac od cele Srbije a nisu ga dali onima u cije ime ubiraju. lopove u zatvor a ovi iz Zavoda za svojinu da odhgovaraju.

dragan

pre 13 godina

Ofps je registrovano udruženje ili firma koja se bavi uterivanjem para radi zaštite prava. Ali glavni pravni problem je da li oni imaju ugovor kojim su im preneta prava da tako nešt rade, u čije ime, i da li transferiošu novac firmi koja ima svetska prava. Ako nema onda je top krivično delo prevare i stvar je za MUP.

nitkov

pre 13 godina

prvo - proizvodaci fonograma prodaju svoje proizvode i to je njihov legitimni izvor prihoda.

drugo - otkad je to 'proizvodac fonograma' isto sto i agencija koja zastupa autorska prava, pa da mu se placa za koriscenje muzike??? ako npr neka diskografska kuca ima ugovor sa muzicarem da dobija neki procenat od njegove zarade [airplay royalties], onda bi agencija koja zastupa autora trebala da dobije lovu i raspodeli je autoru i diskografskoj kuci shodno njihovom ugovoru.

naravno, jos "samo" kad bi sokoj to savesno radio... ali podsecam vas - sokoj NIJE kod nas jedina agencija za to!

Igor

pre 13 godina

Pa lepo je to napravis privatnu organizaciju koja se bavi zastitom zvucnih zpaisa (sta god to bilo) i onda se proglasis nadleznim za ubiranje tanitjema za svu muziku koja se pusta javno. To moze samo u Srbistanu, da si odjednom ti mr X iz OFPS predstavnik svih i kao sto su ljudi naveli Lady Gage i Madone i Rolling Stonesa i sl. Mozes misliti, u stvari kad zaceprkas to je poluilegarna organizacija koju neko stiti, moj prijatelj im je lepo rekao ako imate ugovor sa Warnerom, Sonyjem, Matadorom i sl. tuzite me pa se vidimo na sudu ako imate osnove za to, jos uvek ih ceka a ni traga ni glas od njih.

wroom1975

pre 13 godina

Jeste necije vlasnistvo, ali kad vi iz OFPS-a i SOKOJ-a meni kao vlasniku lokala, date crno na belo sta se i kome isplacuje i koliko od mojih para, tada ce te biti ispostovani.
SOKOJ i tako i tako, nisam siguran da i oni rade to sto treba da rade, ali OFPS...pa vi ste bre sami sebe izmislili.
Zadnji put kada je vas "agent" posetio mene, i kad je bio priupitan cija prava on zastupa i sta je to fonogram koji ja placam, on me gleda belo kao helikopter da je pao na ulicu. Ono sto je usledilo je bilo "nalevo krug"...
SOKOJ-u treba platiti, ali OFPS...nikada!!! Jer ste fantomska organizacija, za koju niko ziv nezna, niti zna kome vi polazete racune, sta naplacujete, cija prava branite...

to se zove vidljivost rada

pre 13 godina

Interesantno je da ne postoji izvestaj o SOKOJu i OFPS na APR a oni su kao udruzenja po Zakonu o udruzenjima obavezni da objave svoje zavrsne finansijske izvestaje, bgroj zaposlenih i ukupne bilanse. Medjutim, toga nema. ono sto vazi za sve u Srbiji za njih ne vazi... jos je samo pitanje ko ovim mufljuzima daje politicki kisobran da sprovode svoju samovolju.

supernova

pre 13 godina

znam jednu od faca iz OFPS slucajno, i mogu reci da se ti ljudi bas nisu naradili u zivotu... imaju citavu grupaciju advokata i lepo se tamo zivi, plate su po 70, 100 000 din, a ovi sto placaju se deru po prinicipu "muse i jarca". Sve moze u Srbiji.

galimatijas

pre 13 godina

ovaj ofps je tuzio moju radio-stanicu i druge kolege u zlatiborskom okrugu jer navodno nismo dostavljali kosuljice sa imenom i prezimenom autora, naslovnom numere i producentskom kucom koja je izdala muziku... mejtuim, oni nisu ispunili svoju zakonsku obavezu da prvo objave REPERTOAR u kome bi bio popis autora, numere i producentskih kuca... kako mi da pogodimo koja je producentska kuca izdala koju numeru ako nema popisa, da gledamo u bob, sramota, ovo je nevidjena pljacka i tuze nas za visemilionski iznos a ONI SU PREKRSILI ZAKON, ne mi.

libek Sabac

pre 13 godina

bio sam jedno u OFPS da ih molim da mi ne blokiraju racun. dosao mi je njihov kontrolor kada nisam bio u radnji i ostavio neki papir i posle 6 meseci tuzba na 41200 din. Nije hteo niko da me primi i blokirali su mi racun, zbog toga nisam mogao da dobijem subvencije od NSZ za dva nova zaposlena. Tako sam poludeo da sam izbacio i zvucnike i plejer iz lokala. Medjutim, posle nisu teli da posalju kontrolora kada sam i poslao dopis da sam izbacio muziku... i nastavili da salju fakturu, to je cist kriminal i otimacina, i sada cekam da mi opet stigne tuzba iako nemam muziku 10 meseci i sve sam im uredno javio.

Uvoznik

pre 13 godina

Sigurno ne znate i ovo: Prilikom uvoza CD i DVD medija, hard diskova, USB fles memorija i memorijskih kartica, placa se fiksna taksa od oko 1e po komadu/pakovanju ovoj kriminalnoj organizaciji. I to se radi tako da pre uplate takse i dostavljanja dokaza o placanju upravi carine, ne mozete ocariniti robu. Dakle, to je pljacka na drzavnom nivou. Obrazlozenje je da se na sve ove artikle moze snimiti muzika i da se mogu koristiti za nelegalno umnozavanje i distribuciju muzike. To sto ste vi kupili CD ili DVD da snimite bekap svojih podataka, nije bitno, po difoltu ste kriminalci koji ce da koriste hard i opticke diskove, memorijske kartice i slicno za pirateriju. Cisto da se zna...

kompozitor

pre 13 godina

Dragi sugrađani, pre nego što stavite negativan komentar, razmislite o sledećem: ja sam, na primer, autor muzike. Kako mislite da ja mogu da zaštititm svoja prava i naplatim honorar? Hoću li ići od lokala do lokala i od jedne radio stanice do druge, ili ću za to ovlastiti neku agenciju kao što je SOKOJ (koji, uzgred, nije "relikt socijalizma", već takve organizacije postoje više od sto godina u velikom broju zemalja, vidi http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_BIEM_members). Na žalost, ovde je problem prebačen na sitne vlasnike kafića i frizerskih salona, a pravi problem je u tome što javni servis RTS, koji je najveći korisnik muzike, gotovo dve decenije autorima nije uplaćivao ništa. Još bih želeo da vam skrenem pažnju na to da ne znam ko se od honorara za autorska prava obogatio. Danas je svakome teško da živi od svog rada. Ili možda mislite da kompozitori i autori tekstova žive od vazduha?

sumadinac

pre 13 godina

u mom gradu kontrolor ofps je kostolomac koji je nekad radio u policiji i tukao decu, srednjoskolce koji su 2000. godine protestvovali protiv rezima Slobodana milosevica... taj isti covek koga ceo grad zna kao sirovinu sklonu neprimerenom ponasanju (mislim da je pre neku godinu bio i u zatvori) obilazi lokale, maltretira konobare i konobarice i tera ih da potpisu popunjene zapisnike. To su fonogramski proizvodjaci na delu.

z

pre 13 godina

Gospodine kompozitore, kada bi taj OFPS radio nesto korisno i za vas i vasu bransu, ne bi bio relikt socijalizma. Ovako, oni su fantomska firma koja ubire novac a pitanje je koliko dobiju autori a koliko ode u privatne dzepove.

stariji se secaju...

pre 13 godina

Nekada je sve to lepo funkcionisalo, bivsa Yuga je bila primer kako su se postovale koshuljice i sve pride... onda su dosli pacovi iz mraka... razni s cudnim prezimenima i bez muzickog ukusa... i pojeli su i samo k od kulture u ovoj zemlji... zato sistem ne fnkcionise, jer ga zloupotrebljavaju, a drzavu bas briga. neko od politicara mozda iam i interes zasto se ova ekipa ne privodi malo i ne kontrolisu im se knjige, kao cestitom svetu... u Srbiji samo cestiti uvek bivaju ovce za sisanje, vecina sljama se izvuce...

billy

pre 13 godina

ovo se zovem kiosk-demokratija i reket demokratija... lopovska posla, ko koga uhvati i ko izvuce pistolj ili neku mocugu i stavi ti pred lice, tako meni izgleda ova prinduna naplata i terorr koji sprovode ovi nikogovici.

turci, vratite se, please

pre 13 godina

Treba i ja da osnujem ovakvu agenciju. zaposlim babu i ljubavnicu i krenem da sisam Srbe na celavo... sve moze u ovoj banana republici, uskoro ce i na cackanje nosa naplatiti taksu.

alltrack

pre 13 godina

za ovo je odgovoran Zavod i gdja Branka Totic i gdja zorica gulas kod koje sam jednom i bio na sastanku i koja mi je objasnila da eto takvi su neposlusni i Sokoj i OFPS, ali oni slabo tu nesto mogu. ove dve osobe treba da podnesu ostavke na svoja mesta... omogucile su otimanje hiljadama privrednika i prave se kao da ih se ovo ne tice, cveta korupcija a riba se cisti od glave, tako da od njih treba poceti.

Nenad

pre 13 godina

Ovo je cista otimacina para i udar na privredu koja i bez toga ne zna sta ce sa svakojakim nametima i porezima.

U mojoj formi se iskljucivo slusa strana muzika pa mi nije jasno kome placamo autorska prava!?

Mozda je Lady Gaga clan OFPS-a

trpic

pre 13 godina

to je ova ekipa sto otima nam umetnicima od usta, oni i SOKOj, njih bi trebalo zabraniti zakonom i izabrati skroz nove organizacije. nas 42 autora smo se okupili i pravimo nasu organizaciju, pridruzili su nam se i autori iz BiH, Makedonij i Hrvatske koji sep ustaju u Srbiji takodjee nzadovoljno mizerijom koju dobiju od ove dva organizacije... pogledajte ko je samo u UO Sokoj i OFPS i ko dobija ogromne iznose, sve ce vam biti jasno...

kompozitor

pre 13 godina

Dragi sugrađani, pre nego što stavite negativan komentar, razmislite o sledećem: ja sam, na primer, autor muzike. Kako mislite da ja mogu da zaštititm svoja prava i naplatim honorar? Hoću li ići od lokala do lokala i od jedne radio stanice do druge, ili ću za to ovlastiti neku agenciju kao što je SOKOJ (koji, uzgred, nije "relikt socijalizma", već takve organizacije postoje više od sto godina u velikom broju zemalja, vidi http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_BIEM_members). Na žalost, ovde je problem prebačen na sitne vlasnike kafića i frizerskih salona, a pravi problem je u tome što javni servis RTS, koji je najveći korisnik muzike, gotovo dve decenije autorima nije uplaćivao ništa. Još bih želeo da vam skrenem pažnju na to da ne znam ko se od honorara za autorska prava obogatio. Danas je svakome teško da živi od svog rada. Ili možda mislite da kompozitori i autori tekstova žive od vazduha?

aleksandar bajc

pre 13 godina

... i arhitektura je necije vlasnistvo, ali niko ne placa za uzivanje u njoj.....ja verujem da Udruzenje Arhitekata Srbije treba da naplacuje naknadu od svakog gradjanina koji moze da vidi

z

pre 13 godina

Ali nije vlasnistvo tog udruzenja, relikta iz doba socijalizma. Ukinimo takve institucije i nek se autorima licno isplacuju sve nadoknade. Ne zna se ko pije a ko placa.

klikno

pre 13 godina

Pa jeste muzika necije vlasnistvo, ALI NIJE VASE! Kada ste poslednji put ispaltili npr. Lejdi Gagi njen deo od toga sto se njena muzika slusa ovde? Vi ste samo jedna ******* koja lovi u mutnom. Ako ja pustim stranu radio stanicu preko kompjutera u mom lokalu sta vi tu ima da trazite? Sva prava su resena izmedju emitera i autora. Emiter je platio da emituje i kvalitetnom muzikom pridobija publiku. Sta tu ima da trazite VI obicni ******?!

Mirko

pre 13 godina

Dokle više laži.Sokoj je jedna lopovska organizacija i to svi znaju.Našli sad i oni da deru.Protesti nego šta.Danas je dan bez muzike-sutra protesti na ulicama.

Neobavešteni

pre 13 godina

Muzika možda jeste nečije vlasništvo, ali svakako nije vaše. Vi ste samoizabrana grupa beskorisnih ***** koja ne predstavlja nikog, i godinama koristi rupe u zakonima, kako bi lagodno živela bez ikakvog rada. Udarate harač svakom ko pušta bilo kakvu muziku, a isplata honorara autorima i distributerima muzike vam je krajnje strana. Tako i moja baba može da posluje.

Preduzetnik

pre 13 godina

A vi se ubiste od napora da obznanite pogodnosti popusta za "samoprijavljivanje"... nego kontrolor, pa utuzenje i svrsen cin! More bando mafijasko-grandovska, ja sam vam dolijao a uskoro ce i drugi.

Uvoznik

pre 13 godina

Sigurno ne znate i ovo: Prilikom uvoza CD i DVD medija, hard diskova, USB fles memorija i memorijskih kartica, placa se fiksna taksa od oko 1e po komadu/pakovanju ovoj kriminalnoj organizaciji. I to se radi tako da pre uplate takse i dostavljanja dokaza o placanju upravi carine, ne mozete ocariniti robu. Dakle, to je pljacka na drzavnom nivou. Obrazlozenje je da se na sve ove artikle moze snimiti muzika i da se mogu koristiti za nelegalno umnozavanje i distribuciju muzike. To sto ste vi kupili CD ili DVD da snimite bekap svojih podataka, nije bitno, po difoltu ste kriminalci koji ce da koriste hard i opticke diskove, memorijske kartice i slicno za pirateriju. Cisto da se zna...

trpic

pre 13 godina

to je ova ekipa sto otima nam umetnicima od usta, oni i SOKOj, njih bi trebalo zabraniti zakonom i izabrati skroz nove organizacije. nas 42 autora smo se okupili i pravimo nasu organizaciju, pridruzili su nam se i autori iz BiH, Makedonij i Hrvatske koji sep ustaju u Srbiji takodjee nzadovoljno mizerijom koju dobiju od ove dva organizacije... pogledajte ko je samo u UO Sokoj i OFPS i ko dobija ogromne iznose, sve ce vam biti jasno...

Mamor

pre 13 godina

Zakon kaze da taksa mora da se placa za BILO KAKVU MUZIKU koja se cuje u bilo kakvom lokalu.
Cak i za muziku sa kojom oni nemaju nikakve veze, npr. narodna muzika plemena Bantu ili muzika koju sam ja komponovao.


I OFPS mora od necega da zivi, a nista sladje od tudjih para omogucenih glupavim zakonom.

JA VISE NE MOGU

pre 13 godina

Jel moze da se napravi peticija za ukidanjem OFPSa i SOKOJa ? Ko su ti ljudi ? Koga zastupaju ?
Kada bi u SVOJOJ kafani svirao SVOJU autorsku muziku, sigurno bi dosli i to da naplate.
A posle da srusimo i ostale neradnicke Agencije.

xxxx

pre 13 godina

-juce sam jeo salamu na kojoj je nacrtano jedno od ona tri diznijeva praseta.

da li moze taj zakon o vlasnistvima da se vec jednom primenjuje na svakoga?

NikolaBG

pre 13 godina

Ovaj OFPS je nista drugo nego moderno "uterivanje" reketa.Ko zna cija je to firma koja moze udruzena sa korumpiranim sudstvom da blokira racune firmi i radi sta joj se prohte.Kakva prava izvodjaca kad oni te pare nece nikada videti nego ce zavrsiti u dzepovima mafije...

sale

pre 13 godina

jeste necije, ali ne vase!
u mom lokalu se slusa iskljucivo jazz... da li vi novac koji trazite od uplacujete naslednicima luisa armstronga i ele ficdzerald?

to se zove vidljivost rada

pre 13 godina

Interesantno je da ne postoji izvestaj o SOKOJu i OFPS na APR a oni su kao udruzenja po Zakonu o udruzenjima obavezni da objave svoje zavrsne finansijske izvestaje, bgroj zaposlenih i ukupne bilanse. Medjutim, toga nema. ono sto vazi za sve u Srbiji za njih ne vazi... jos je samo pitanje ko ovim mufljuzima daje politicki kisobran da sprovode svoju samovolju.

z

pre 13 godina

Gospodine kompozitore, kada bi taj OFPS radio nesto korisno i za vas i vasu bransu, ne bi bio relikt socijalizma. Ovako, oni su fantomska firma koja ubire novac a pitanje je koliko dobiju autori a koliko ode u privatne dzepove.

stariji se secaju...

pre 13 godina

Nekada je sve to lepo funkcionisalo, bivsa Yuga je bila primer kako su se postovale koshuljice i sve pride... onda su dosli pacovi iz mraka... razni s cudnim prezimenima i bez muzickog ukusa... i pojeli su i samo k od kulture u ovoj zemlji... zato sistem ne fnkcionise, jer ga zloupotrebljavaju, a drzavu bas briga. neko od politicara mozda iam i interes zasto se ova ekipa ne privodi malo i ne kontrolisu im se knjige, kao cestitom svetu... u Srbiji samo cestiti uvek bivaju ovce za sisanje, vecina sljama se izvuce...

libek Sabac

pre 13 godina

bio sam jedno u OFPS da ih molim da mi ne blokiraju racun. dosao mi je njihov kontrolor kada nisam bio u radnji i ostavio neki papir i posle 6 meseci tuzba na 41200 din. Nije hteo niko da me primi i blokirali su mi racun, zbog toga nisam mogao da dobijem subvencije od NSZ za dva nova zaposlena. Tako sam poludeo da sam izbacio i zvucnike i plejer iz lokala. Medjutim, posle nisu teli da posalju kontrolora kada sam i poslao dopis da sam izbacio muziku... i nastavili da salju fakturu, to je cist kriminal i otimacina, i sada cekam da mi opet stigne tuzba iako nemam muziku 10 meseci i sve sam im uredno javio.

Nenad

pre 13 godina

Ovo je cista otimacina para i udar na privredu koja i bez toga ne zna sta ce sa svakojakim nametima i porezima.

U mojoj formi se iskljucivo slusa strana muzika pa mi nije jasno kome placamo autorska prava!?

Mozda je Lady Gaga clan OFPS-a

turci, vratite se, please

pre 13 godina

Treba i ja da osnujem ovakvu agenciju. zaposlim babu i ljubavnicu i krenem da sisam Srbe na celavo... sve moze u ovoj banana republici, uskoro ce i na cackanje nosa naplatiti taksu.

alltrack

pre 13 godina

za ovo je odgovoran Zavod i gdja Branka Totic i gdja zorica gulas kod koje sam jednom i bio na sastanku i koja mi je objasnila da eto takvi su neposlusni i Sokoj i OFPS, ali oni slabo tu nesto mogu. ove dve osobe treba da podnesu ostavke na svoja mesta... omogucile su otimanje hiljadama privrednika i prave se kao da ih se ovo ne tice, cveta korupcija a riba se cisti od glave, tako da od njih treba poceti.

Pali motore

pre 13 godina

Muzika moze da bude necije vlasnistvo ali vase sigurno nije. Ja u lokalu pustam elektonsku muziku i razne chill out kompilacije a ti ljudi nisu dinara od vas videli. Vi ako ikome ista i uplatite to budu neki mainstream izvodjaci koje niko ni ne pusta u lokalima.

ko su ti ljudi

pre 13 godina

Taj OFPS je kao Kju Kluks Klan... Menij e samo dosla faktura... nikada nikog video u lokalu nisam i onda tuzba od suda... zamislite, kako neko moze da vam naplati nesto a da ga nikad ne vidite i ne cujete... to je zloupotreba najgore vrste, dosta vise kriminala i laznih organizacija.

interpretator

pre 13 godina

Muzika je moje vlasnistvo, posebno ona koju sam svirao na mnogim albumima poznatih estradnih umetnika... medjutim, ni dinara vec godinama nisam dobio od organizacije PI, Prava interpretatora, a njihov objasnjenje je da im OFPS vec tri godine unazad nije preneo ni dinara na ime prava interpretatora. znaci ubirali su novac od cele Srbije a nisu ga dali onima u cije ime ubiraju. lopove u zatvor a ovi iz Zavoda za svojinu da odhgovaraju.

Vlad

pre 13 godina

OFPS je u "pravu". Muzika je necije vlasnistvo, ali nije njihovo. Kada dokazu da uplacaju tantijeme i autorske honorare Ledy Gaga ili Madonimozda bi trebalo da naplacuju svoju taksu. Dotle ...

Krivi Stojko

pre 13 godina

Situacija u zemlji je takva da ne pomaže ni da ti Bečka filharmonija svira u lokalu a kamoli da ti svirucka radio sa interneta. Nema para, nema gostiju, nema prometa, nema zarade, nema čak ni podmirenja troškova i redovno plaćanje računa tako da nema para ni za vas trutove od kojih mi nikakve koristi nemamo a nemaju ni oni čija prava navodno štitite. Indikativno je to da u svakoj sličnoj organizaciji u kojoj se zgrću pare a ništa ne radi u glavnom sede crnogorci. Dokle?

Jovan

pre 13 godina

Koja je to glupost s tim popustom? Pa ne prodaje OFPS neku svoju robu pa da daje popust?! Koliko ce onda nadoknade videti oni krajnji korisnici tih poreza, ako OFPS tako galantno nudi popust? Sve me to navodi na pomisao da je to udruzenje gradjana koje se naziva OFPS izmislilo zgodan nacin da zaradi novac na racun drugih.

The real Mef

pre 13 godina

Ne razumem, ako neko u svom lokalu pusti radio, sta on ima da placa drzavi? Pravo na tu pesmu je otkupila radio stanica i ja tu ne vidim problem. Sta sad, doci ce kod mene kuci i naplatiti mi sto slusam 2Pac-a?
Ovo je samo jos jedan bedan i jadan pokusaj da se iskamce pare od postenog sveta!

dragan

pre 13 godina

Ofps je registrovano udruženje ili firma koja se bavi uterivanjem para radi zaštite prava. Ali glavni pravni problem je da li oni imaju ugovor kojim su im preneta prava da tako nešt rade, u čije ime, i da li transferiošu novac firmi koja ima svetska prava. Ako nema onda je top krivično delo prevare i stvar je za MUP.

Marko NS

pre 13 godina

A jel vi polažete pravo na muziku izvođača iz USA ili EU?
Ma nemojte molim vas da me zezate, vi ste samo razbojnici i ništa drugo...

Igor

pre 13 godina

Pa lepo je to napravis privatnu organizaciju koja se bavi zastitom zvucnih zpaisa (sta god to bilo) i onda se proglasis nadleznim za ubiranje tanitjema za svu muziku koja se pusta javno. To moze samo u Srbistanu, da si odjednom ti mr X iz OFPS predstavnik svih i kao sto su ljudi naveli Lady Gage i Madone i Rolling Stonesa i sl. Mozes misliti, u stvari kad zaceprkas to je poluilegarna organizacija koju neko stiti, moj prijatelj im je lepo rekao ako imate ugovor sa Warnerom, Sonyjem, Matadorom i sl. tuzite me pa se vidimo na sudu ako imate osnove za to, jos uvek ih ceka a ni traga ni glas od njih.

partibrejker

pre 13 godina

Ako se dobro sećam priče mog knjigovođe (molim da me upućeniji isprave) famozna autorska prava se plaćaju i pri kupovini audio-video uređaja (i bilo čega što reprodukuje zvuk), plaćaju ih emiteri (radio i TV stanice), i onda ih ja TREĆI put plaćam ovoj ovde "gospodi".

Za delatnost kojoj ne treba radio, niti ga ima - samo računar koji ima plejer.

Ako zanemarimo za trenutak kuda te pare idu.

Dakle?

wroom1975

pre 13 godina

Jeste necije vlasnistvo, ali kad vi iz OFPS-a i SOKOJ-a meni kao vlasniku lokala, date crno na belo sta se i kome isplacuje i koliko od mojih para, tada ce te biti ispostovani.
SOKOJ i tako i tako, nisam siguran da i oni rade to sto treba da rade, ali OFPS...pa vi ste bre sami sebe izmislili.
Zadnji put kada je vas "agent" posetio mene, i kad je bio priupitan cija prava on zastupa i sta je to fonogram koji ja placam, on me gleda belo kao helikopter da je pao na ulicu. Ono sto je usledilo je bilo "nalevo krug"...
SOKOJ-u treba platiti, ali OFPS...nikada!!! Jer ste fantomska organizacija, za koju niko ziv nezna, niti zna kome vi polazete racune, sta naplacujete, cija prava branite...

nitkov

pre 13 godina

prvo - proizvodaci fonograma prodaju svoje proizvode i to je njihov legitimni izvor prihoda.

drugo - otkad je to 'proizvodac fonograma' isto sto i agencija koja zastupa autorska prava, pa da mu se placa za koriscenje muzike??? ako npr neka diskografska kuca ima ugovor sa muzicarem da dobija neki procenat od njegove zarade [airplay royalties], onda bi agencija koja zastupa autora trebala da dobije lovu i raspodeli je autoru i diskografskoj kuci shodno njihovom ugovoru.

naravno, jos "samo" kad bi sokoj to savesno radio... ali podsecam vas - sokoj NIJE kod nas jedina agencija za to!

papire na sunce

pre 13 godina

pozivam javno tuzilastvo i policiju da od gospode iz ove fantomske organizacije traze papire kako su i po kojim kriterijumima deljeni milioni evra proteklih godinama, a najvise Grandu i City na osnovu lazni marketshare prikaza koji ne odgovaraju slici etra. Na taj nacin novac je otisao sund industriji, a ne i ostalim produkcijskim kucama koja izdaje kvalitetniju muziku, a najvise su ostecene strane kompanije, posto 70% muzike koja se emituje u Srbiji i pusta po lokalima je strana muzika. odgovornost i da prikazu bilanse i kako su kome delili novac.

CheGe

pre 13 godina

Pa ja mislim da posto slusam radio da su oni iz radija vec platili da bi pustali muziku. A na to da slusa radio ima pravo svaki gradjanin, ako gresim ispravite me. Druga stvar ako neko pusta piratske cd-ove.

supernova

pre 13 godina

znam jednu od faca iz OFPS slucajno, i mogu reci da se ti ljudi bas nisu naradili u zivotu... imaju citavu grupaciju advokata i lepo se tamo zivi, plate su po 70, 100 000 din, a ovi sto placaju se deru po prinicipu "muse i jarca". Sve moze u Srbiji.

galimatijas

pre 13 godina

ovaj ofps je tuzio moju radio-stanicu i druge kolege u zlatiborskom okrugu jer navodno nismo dostavljali kosuljice sa imenom i prezimenom autora, naslovnom numere i producentskom kucom koja je izdala muziku... mejtuim, oni nisu ispunili svoju zakonsku obavezu da prvo objave REPERTOAR u kome bi bio popis autora, numere i producentskih kuca... kako mi da pogodimo koja je producentska kuca izdala koju numeru ako nema popisa, da gledamo u bob, sramota, ovo je nevidjena pljacka i tuze nas za visemilionski iznos a ONI SU PREKRSILI ZAKON, ne mi.

sumadinac

pre 13 godina

u mom gradu kontrolor ofps je kostolomac koji je nekad radio u policiji i tukao decu, srednjoskolce koji su 2000. godine protestvovali protiv rezima Slobodana milosevica... taj isti covek koga ceo grad zna kao sirovinu sklonu neprimerenom ponasanju (mislim da je pre neku godinu bio i u zatvori) obilazi lokale, maltretira konobare i konobarice i tera ih da potpisu popunjene zapisnike. To su fonogramski proizvodjaci na delu.

billy

pre 13 godina

ovo se zovem kiosk-demokratija i reket demokratija... lopovska posla, ko koga uhvati i ko izvuce pistolj ili neku mocugu i stavi ti pred lice, tako meni izgleda ova prinduna naplata i terorr koji sprovode ovi nikogovici.