Subota, 21.08.2010.

10:50

Srpski kapital nepoželjan u HR?

Hrvatski kapital na srpskom tržištu dobrodošao, ali da to nije slučaj u obrnutom smeru, kaže direktor centra za marketing Privredne komore Srbije Ivan Jakšić.

Izvor: Tanjug

Srpski kapital nepoželjan u HR? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Zg

pre 13 godina

@veterinar

To bi bilo onda po onoj imaš 100 godina a pričaš gluposti.

Od tvojih nebuloza i Srbi koji su samo jednom bili u Hr mogu se samo nasmijati.

Da znaš u čijem je vlasništvu Tifon, dobrim dijelom i INA, ili pak da si samo otvorio oči i pogledao na istoj autocesti OMV, Petrol nebi pisao ovakve nebuloze.
Isto tako da znaš išta o tome gdje i pod kojim uvjetima se grade benzinske pumpe (na kojem razmaku) nebi pričao da na postojećoj autocesti (Zg-Bg) je drugima to zabranjeno. Stvar je propisa, a ne nečije volje (želje).
Što se tiće tvoje mogućnosti da biraš između više proizvođača predlažem ti da usporediš kvalitetu i cijenu koštanja goriva na OMV pumpi (u Srb i Hr) pa se onda slobodno javi i donesi zaključke.

Nije Hr sramota, da za razliku od nekih ostalih industrija, ona Hr prehrambena nije propala već se solidno nosi ne s regionalnim nego svjetskim igračima (Nestle, Coca-Cola..) i prodaje svoju robu.
Nisi bio niti u jednom većem trgovačkom lancu u Hr, već u manjim dučanćićima i to što se po Hr otocima prodaje Hr roba a ne ona iz Gane nije odraz Hr zatucanosti i zatvorenosti (zanimljivo da to primjećuje netko čija država nije član WTO-a) već mogućnosti nabavke robe, cijene koštanja iste robe i prodaje iste.
Vjeruj mi da je trgovački lobi u Hr itekako jak i da se uvozilo sve i svašta i tek se zadnjih godina malo svemu stalo na kraj (na bofl robu mislim).
To što u ex istočnoj europi ima više svjetskih brandova u običnim (manjim prodavaonicama) znaći samo jedno-svjetski brand je kupio domaći i sad pod istim imenom proizvode i prodaju u zemlji. Takvih slučaja u Hr također ima (pivovarska industrija npr) ali su daleko rijeđi nego u zemljama tipa Mađarska.

Pojednostavljeno u zemljama u kojima postoje isključivo takvi brandovi znaći da je domaća industrija kupljena od strane većeg. Ukoliko zemlja želi imati jeftinu radnu snagu (bilo da rade kao radnici u prehrambenoj, auto, prerađivačkoj... industriji) onda je rezultat postignut. Osobno nisam za model Mađarske i sl zemalja već više za Slo model...

Btw u Hr dućanima ima robe kolko hoćeš iz Srb i vaša je sreća da vas je Todorić, Tedesci.. kupio. Zašto? U njegovim dućanima u Hr prodaje se roba proizvedena u Srbiji (dakle jeftinija radna snaga nego u Hr).
Koji dio ti ovdje nije jasan?

zlaya

pre 13 godina

Ovako, Hrvatska se donekle odlucila za model kontrolisanog drzavnog protekcionizma (za sta istina ima neke osnove u njihovom slucaju jer nisu bili u takvoj dubiozi kao Srbija posle 1999.), Srbija opet ide drugim putem i odlucila je da "pusti sve" unutra. Logicno je da ako je postojao raspoloziv novac u Hrvatskoj...on krene putem "poznatog" trzista na kome se moze ipak lakse dovijati i raditi. Sada, ko je u "opasnijoj" situaciji ovde, moze biti tema razgovora jer ipak je ovako ulozen hrvatski novac kod nas, hrvatski investitori ga ne mogu tek tako uzeti i odneti, cak i ako se hrvatske firme odluce na povlacenje u ovom trenutku a bogami i u narednih 5 godina, one ce biti samo na gubitku. Mislim da je primarna ideja hrvatskih ulagaca bila da iskoriste sopstveni bolji rejting kod stranih kreditora, urede preuzete kompanije koje su kupili u Srbiji i naknadno ih prodaju stranim investitorima i tako ostvare solidan profit. Pri cemu niko tada, kada je pocelo hrvatsko investiranje u Srbiji nije slutio dolazak krize u ovom obimu....prema tome, nisam siguran kome je sada bolje, hrvatskim tajkunima koji su ulagali u Srbiju ili srpskim tajkunima koji to nisu uradili u Hrvatskoj. Cini mi se da su i jedni i drugi "shvorc" stoga mozemo uskoro ocekivati neka ozbiljnija "preuzimanja" i u Hrvatskoj i u Srbiji od malo ozbiljnijih igraca nego sto su to Srbi i Hrvati (a bice bolje i nama i njima ako se to desi.....bar ja tako mislim)....e da...pozdrav i Hrvatskim i Srpskim "ekonomskim nacionalistima" jadno je gledati i citati cime se oni bave.....a iskreni pozdrav svim ljudima dobre volje i svesti da smo svi u govnima jer su svojevremeno neki "ekonomski nacionalisti" shvatili da je rat najbrzi nacin za zadovoljenje njihovih profitnih apetita i pri tome sproveli parcelizaciju trzista od 25 miliona ljudi na par siromasnih bednih zaduzenih drzavica.

veterinar

pre 13 godina

@ lukan, ako je vama logicno da od Bajakova do Zagreba budu samo INA pumpe,i to zovete otvorenom,trzisnom privredom,onda ok.Od Bajakova do Nisa(otprilike ista razdaljina) imas NIS,OMV,EKO,AVIA,MOL,ELP,Lukoil....Pa kao u svakom demokratskom drustvu biras sta ti se svidja.Ono sto je bila moja poenta(opet ponavljam dobronamerna) je da ja nisam mogao da biram na mom putu u Hrvatskoj.Prva pumpa ( a da nije INA) je posle skoro 500km.Voleo bih i da vise "komentatora"iz Hrvatske poseti bar jednom Srbiju,bolje bi se razumeli...PS.Proveo sam vise vremena u Hr.,nego sto mnogi ovde imaju godina..

marko

pre 13 godina

@Antone,
Ti ako znas da nabrojis ovog sekunda dve firme iz Hrvatske koje su u Srbiji imale svoje predstavnistvo i gde se ono nalazilo, ja bih ti odmah poklonio tu nihovu imovinu u Srbiji. Ni manje vise nego 99% firmi iz SFRJ su Bile iz Slo i Hrv? Pa tebe je bas mrznja skroz ophrvala. Vidi se da si neki klinac rodjen 90-tih. Opusti se i uradi nesto, batali se te mrznje, i pogledaj oko sebe, pa ces pogledati ponovo za 10 godina, videces koliko ce ostati od Hrvatske.

Febo Srbine!

pre 13 godina

Hvala vam za vesti iz hrvatske,jer na njima stalno ostavljaju dubokoumne komentare nasa braca Febo,Tipolir,Mario,Anton i ostali i time pokazuju da ipak ne mogu bez matice njihovih predaka! :)

arh

pre 13 godina

Kompleks prvog MC ok, vi imate MC, mi imamo more, a da ništa niste uložili u HR, jednostavno nije točno,doduše, ruševine, minska polja,... sami po sebi malo vrijede, za razvoj arheološkog,vojno-dobrovoljačkog turizma, možda i nisu loše..bila bi i to bogata turistička ponuda, ali jednog dana ko zna, do tada i more privuče po kojeg turistu više od MC

susjed

pre 13 godina

Dragi Srbi, vi još živite u nekim dalekim vremenima! Zaboravite to, uspjeh ovisi samo o vama i nikome drugom,zaboravite na komunistička vremena kad je država sve djelila. Danas da bi preživjeli, treba RADIT! To je suština svega!

Anton

pre 13 godina

Bane, kazes da je besmislan i nerazumjem akt sto je HRVATSKA priznala KOSOVA. Pa ako ste ZABORAVILI vi ste priznali JAVNO SAO KRAJINU i RSK.

A zasto bi mislio da srpski kapital je vrijedan ili veliko? znamo da je hrvatski kapital VAZNJI nego srpski kapital i mi zovemo hrvatski kapetal velika RIBA jel je u bvisoj SFRJ HRVATSKA i SLOVENIJA FINANSIRALA CIJELU JUGOSLAVIJU, I skoro 99.9 % firme U SFRJ Je bilo ili slovensko ili hrvatsko. I to do dan danas je tako. Zmsmo fs istina boli.

SVE SE VRACE SVE SE PLACA! PAMPTITE OVO AKO NISTA DRUGO.

Anton

pre 13 godina

Spikey a puno vas iz SRB pricatekate govoris 90tih pa vi ste poceli, sta ste misli da kad vi pocete to je sve OK. A koliko ovcara ste napravili, koliko pro cetnicke skupe pravite, pa sama vasa vlada negira srebrenicu, onda govorite o drugima jelda? sprska posla

prvo su bile amebe...

pre 13 godina

Iz Hr sam i cesto otvaram ovaj sajt jer je vrlo objektivan,prostacki komentari odstranjeni...
Obratio bih se svojim sunarodnjacima da se klone ovog sajta ako ne podnose Srbe,jer ispada da sam i sam kompleksas kad sam na B92!Da pojednostavnim,ako imam trenutno vise love i kupim dobar auto,to nije da pokazem susjedu koji sam ja gazda!Tad ce mi "neko"izbusit gume i ogrebat moje"zlato".Zato,molim vas,nemojte bit "seljacine" i sramotit me i u inozmstvu!Ja koga nevolim,necu da ga gledam a kamoli slusam!Ili je to po onoj - ko se tuce,taj se voli!!!

Tipolir

pre 13 godina

.......U tom gradu /Gračac/ postoji samo jedan veliki supermarket - "kerum" i tu nisam pronasao niti jedan jedini proizvod iz Srbije!Znaci nisam mogao kupiti npr."plazmu" i ostale najpoznatije srpske brendove,a sigurno nisam jedini koji bi to kupovao u tom mestu. Procenite sami o cemu se tu radi!......

@ (perfidno, 21. avgust 2010 18:56)
________________________________

Na ovu temu /poslije ovog zadnjeg perfidnog komentara/ neču više komentirati, nema smisla.
Nije mi jasno, što to Srbi žele? Kaže da u trgovini Gračaca nema ni jedan proizvod iz Srbije, i ?????
I što sad? U čemu je problem?

Prvo, smatram da je netko nešto već ponudio, no nije imalo prođu, pa je proizvode povukao!!

Drugo, možda nisu ni ponudili, već čekaju da Hrvati sami dođu u Srbiju po proizvode??

Treće i najbitnije, nisam primjetio ni jedan proizvod iz Gane u dućanima Zagreba.
Želim time reči, da je Srbija Hrvatskoj isto toliko koliko su i sve ostale države svijeta, čak i manje, jer ste nas napali i napravili nam štetu.
Prema tome, dajte jedan jedini SUVISLI razlog, zbog kojeg bi Hrvati trebali kupovati srpsko. Jasno, dobro pazite, jer uloženo u Srbiju od strane Tedeschi-a, Todorić-a
i ostalih, nije Ulaganje Hrvatske, već bogatih pojedinaca Hrvata.

Uz dužno poštovanje, isprika na ne namjernim pogreškama i nadam se objavi mog komentara. hvala

pavel

pre 13 godina

Ne razumijem o čemu vi uopće ovdje pričate...

Pa Srbija još niti članica WTO-a!!!

Rejting zemlje itekako je bitan, no na vašu žalost Srbija je među zadnjim zemljama u Europi po tom pitanju.

No vama te liste ionako nisu bitne, jel tako. E pa dok vam god ne budu bitne teško da ćete izići iz okvira vlastite zemlje.

buga

pre 13 godina

Veterinar je napisao kako bi želio da bude u Hrvatskoj međutim na njegovu žalost a na našu sreću nije tako. Preporuka ,kako vi srbi kažete "Idi bre leči se!"

kompleksaš iz HR

pre 13 godina

"kompleks Beograda i prvog McDonaldsa"... hahaha! Pa ne mogu nego se smijati ovakvim bilmezima. Šuti čovječe, sramotiš pametne ljude u BG i Srbiji. "Prvog McDonaldsa"... hahaha! Koji lik!

Spikey

pre 13 godina

Puno komentara iz Cro, sa dosta zanosa gledaju na svoju drzavu koju ovde zaista niko i ne spominje a kamoli '91 i dragovoljce, gde vecina jos uvek zivi. Zaista lepo misle o sebi i to je dobra osobina ali, realnost je malo drugacija. Imali ste 10 godina vise od nas da nesto napravite, pevali ste "danke Deutchland" ali i dalje je vidljiv kompleks Beograda i prvog McDonaldsa, trebace jos par generacija da se to prevazidje. Ne trebate nam, ni vasa kerumizirana obala, ni vasi proizvodi a to sto ima par firmica iz Hrvatske, koga to briga. Pokazali ste se na koncertu u Cavoglavi, shvatili smo sve ali i dalje ostaje - koga to interesuje ovde Cro i vas Ivo Sinavatra, Mamici, skrivanje 7 (sedam) godina u Zg dve zveri koje su nam streljale premijera?

bane

pre 13 godina

(Dah HR)

Drugi puta kad ideš u shopping pogledaj na pakovanju ono što piše sitnim slovima proizvedeno u... Iznenadićeš se kada vidiš koliko toga se proizvodi u Istočnoj Evropi. I još dalje, u Aziji i na Dalekom Istoku. Naravno da to nisu istočnoevropski brendovi nego svetski koji su se proširili na istok. Odavno je prevazidjena terminologija „istok“ i „zapad“ koji vi Hrvati vidim da koristite vrlo rado. Šta je danas istok a šta zapad, kad postoje velike globalne i medjunarodne firme u kojim je direktor Indijac, vlasnici su Kinez i Amerikanac a napada napr. rusko tržište? Vama iz HR kao da ove stvari nisu baš najjasnije pa se koristite starim stereotipima.

(... No bitno je napomenuti da je za mogući izvoz srpske robe u ostale zemlje stvar općeg ekonomskog i pravnog stanja....)

Ne izvozi zemlja nego preduzeće. Isto tako je nebitan kreditni rejting države, bitan je rejting firme. Ajde opet da pomenem US Steel. Oni rade u Srbiji koja jeste u lošem opštem i pravnom stanju, pa šta. Jednostavno posluju po svojim internim standardima a ne po standardima zemlje u kojoj se nalaze.

Nego da se vratim na temu a to je srpski kapital u Hrvatskoj. Tamo se ne bojkotuju samo srpski proizvodi, (odavde niko i ne želi da izvozi robu tamo) nego čak se ometa i bilo kakvo prisustvo kapitala u bilo kom obliku. Naprimer, kupovina deonica neke hrvatske firme, vrednosnih papira, zajedničkih ulaganja itd. To je još gore od bojkota roba i usluga. Time Hrvatska šalje snažnu poruku svim ostalim potencijalnim investitorima da je zemlja za izbegavanje.

Verovatno je i to jedan od razloga što je Hrvatsku zaobilaze velike svetske firme.

Lukan

pre 13 godina

@ veterinar

Na stranicama hrvatskih autocesta se mogu provjeriti tvoji navodi. Od Zagreba do Splita postoji četiri Inine pumpe, dvije OMV-ove, dvije Tifonove i jedna od Crobenza. Od Lipovca do Zagreba postoje samo Inine kaj je i logično kad je izgrađena u vrijeme bivše Juge.

Tipolir

pre 13 godina

Srpski kapital nepoželjan u HR?
________________

Opet i ponovo nebulozni naslovi.
Tko je gdje nepoželjan, odlučuju faktori na koje često ne možemo utjecati.
Postavio sam već pitanje na koje nitko nije odgovorio, pa ponavljam:
"Gdje piše, da srpski kapital mora biti poželjan u RH? Gdje piše da Hrvatska MORA prihvatiti taj srpski kapital? Gdje piše da uopće moramo poslovati sa Srbijom?
To što je hrvatski kapital ušao u Srbiju, vaš je problem, vi ste ga pustili, i ne znači da se mora automatski poštovati nekakav reciprocitet.
Uostalom, nije to hrvatski kapital, več kapital pojedinih Hrvata!

Dah HR

pre 13 godina

@ veterinar i @ bane


Bilo koja istočnoeuropska zemlja nema što plasirati na zapadnom tržištu, osima automobilske industrije koja je,opet, zapadnoeuropska.

Međutim, Hrvatska (i Slovenija) su toga svjesne i nastoje se boriti za tržišta istočno od nas i u ostatku Srednje Europe, što je razumljivo.

Rugate se Afganistanu? Javite mi kada Srpska gospodarska komora potvori svoje predstavništvo tamo.

Mi im imamo barem što ponuditi za obnovu zemlje (elektrane, građevinu itd..), međutim, vi ste ionako "lideri" pa vam je Bliski istok nepotreban.

Isto tako, u Hrvatskoj su prisutni veliki i poznati domaći i europski trgovački lanci i u njima se prodaje sve i svašta i nema razlike između ponude u Hrvatskoj i ponude u Austriji, u sadržajnom smislu.

A to mislim čak i za benzinske pumpe. Naime, u Hrvatskoj nema "tek pokoja" Tifonova pumpa, već ih ima stotine. Prije su bili hrvatski vlasnici, a sada su mađari. Tu su i Petrolove, OMV-ove i ogroman broj ostalih privatnih.

Stalno govorite o nekakvom bojkotu robe u HR? Pa ja sam osobno vidio dosta srpskih proizvoda u našim dućanima, povremeno kupim nešto tu i tamo, međutim, riječ je uglavnom o prehrani, dok metalskih ili drugih prizvoda nema.

Vidio sam i emajlirano posuđe, čak od toga imam i nešto doma, međutim, uglavnom kupujem hrvatsko ili zapadnoeuropsko.

Isto tako, mnogo hrvatskih malih i različitih proizvođača izvozi u Austriju, Italiju i na ostala zapadna tržišta, jer smo njima geografski bliski i susjedi smo, tako da je sve stvar kako se koji proizvođač SAMOSTALNO izbori za svoje mejsto.

A što se tiče ponude vode i ostalih prehramebnih proizvoda u Hrvatskoj--kada budete 9idući puta u HR onda svartite u bilo koji lanac poput Konzuma, Interspara, Kauflanda, Bille, Mercatora, Lidla itd..pa ćete lijepo vidjeti da robe ima iz čitave Europe i šire. Kod vas takvih lanaca iz Njemačke ili Austrije još nema, pa da se sami uvjerite kako rade.

No bitno je napomenuti da je za mogući izvoz srpske robe u ostale zemlje stvar općeg ekonomskog i pravnog stanja.

Srbija ima puno lošiji kreditni rejting od Slovenije i Hrvatske, pa to isto utječe, a vas čak niti nema na listama kada se rade neka istraživanja.

FeboZg

pre 13 godina

Ahh..opet ova tema...i srpska armada je bila nepoželjna u Hrvatskoj pa smo izdržali...istrpite i vi malo..stalno kukate na ovu temu..učite od nas...zasucite rukave i primite se posla..pa će biti i nekih rezultata..pozdrav

bane

pre 13 godina

@veterinar
Dobro si primetio da je Hrvatska zadržala strukturu preduzeća još iz bivše SFRJ. I dalje tamo caruju INA, Podravka, itd. Ovo važi i za Sloveniju. To je vrlo interesantna tema za malo detaljniju raspravu, drugom prilikom..Hrvatska ne može sa bućkurišima tipa Vegeta ili onim njihovim Ožujskim pivom, najvećom brljom, da se pojavi na srpskom tržištu..Zato oni ovde kupuju već postojeća preduzeća, ne menjajući ništa. E sad, mnogi misle kao i ti, pa šta, svaki kapital je dobrodošao..Medjutim, preduzeća postoje da bi dugoročno donosila profit vlasnicima, zarade zaposlenima i poreze državi. Nije u pitanju samo jednokratna korist od inicijalnog ulaganja kupca, tj cene koju je on platio. Mora se gledati dugoročni efekat u čitavom životnom ciklusu firme koje se prodaje. Često se te dve veličine sukobljavaju. Imamo puno primera da je država prodala firmu za relativno dobru cenu a nakon godinu dana novi vlasnik je doveo do bankrota i zaposlene oterao na biro. Tu je veća dara nego mera. I obrnuto, da je nekad bolje mudro dati firmu za malo nižu cenu ako ide u prave ruke. Sećam se primera prodaje Smederevske železare US Steelu, koliko je bilo povika u javnosti da se moglo uzeti više, pa se neka Austrijska firma čak i žalila jer je htela da plati više..A posle toga US Steel je od te propale Smederevske železare napravio najvećeg srpskog izvoznika! To sa Austrijancima ili nedajbože sa nekim domaćim tajkunom ne bi bilo moguće ni u snu. Analogno tome, ulagači iz regiona JI Evrope osim pukog kapitala za isplatu cene ne mogu da obezbede bogznašta našim firmama. Oni su jako daleko od svetskog tržišta po svemu, tako da će te firme da životare kao da su ostale u srpskim rukama. No za hrvatski kapital postoje još i dodatni problemi koji usložnjavaju prihvatanje njihovog kapitala u Srbiji. Prvo je prošlost - tamo je izvršeno zna se šta nad srpskim stanovništvom. Drugo, Hrvati postavljaju ogromne barijere za srpski kapital, mislim na ne-zakonske barijere. I treće, Hrvatska je priznala Kosovo i svedočila protiv Srbije pred MSP. Taj čin je potpuno besmislen i nerazuman i što vreme više protiče sve će se više okretati protiv samih Hrvata. Hrvatska od tog Kosova nema ni cvonjka niti će moći ni izdaleka tamo da izvadi ekonomsku štetu koja će nastati po hrvatske interese u Srbiji.
Zbog ova tri razloga mislim da Srbija ne treba da se veseli hrvatskom kapitalu i treba da primeni medjunarodni princip reciprociteta.


@Swann

Postoji ogromna razlika u nastupu srpskog kapitala u Hrvatskoj i tim zemljama koje si pomenuo. Nikome u Austriji, Nemačkoj ili Grčkoj ne pada na pamet da ometa srpski kapital kao što to čini tvoja zemlja. To što u tim zemljama nema puno srpskog kapitala je posledica tamošnje tržišne stukture a ne ometanja vlasti.
Tvoja priča o velikim i malim ribama je apsurdna. Ne znam na osnovu čega hrvatska preduzeća smatraš „velikim ribama“, bolje se malo informiši. A ako se vaše firme spremaju za pohod na istok u Kirgiziju i Afganistan ja im želim srećan put.

mario

pre 13 godina

Prije svega jedno pitanje hoče li privrednik iz Srbije isplačivati duplo veče plače radnicima u Hrvatskoj več što su u Srbiji.

@"Mario-ne *********! Hrvatska vlad ai zakonin su izrazito diskriminatorni prema srpskom kapitalu
(Zmaj, 21. avgust 2010 13:02) "
Da pratiš onda bi znao da takav zakon ni ne postoji i da je RH skoro sve zakone usuglasila sa onim Evropskim jer kao kandidat za ulazak u EU to mora napraviti,ali daleko ste od toga,pa neznate.

@Zane Griff Klasična zamjena teze je tvoja izjava da se apsolutno ništa ne prodaje u RH što je porijeklom iz Srbije jer ja sam jučer recimo kupio napolitanke proizvedene u Srbiji.
U kapitalizmu i otvorenom tržižnom natjecanju nema reciprociteta.
Pogledajte kolika je gdje prosječna plača,kolik je čij BDP itd.

Neznam samo zašto tolika jagma za Hrvatskim tržištem koje je malo,ali dolazi puno stranih turista oko 10 mil. vjerojatno i više,pa je to razlog da se prodaje njima,ali njima želimo ipak prije svega prodati svoju robu i proizvode.

veterinar

pre 13 godina

U Hrvatskoj sam bio pre dva meseca,i zadrzao se 10 dana poslovno.Od granice sa Srbijom do ulaska u Split,sem INA pumpi,nema drugih,(doduse ima neka Tyfon,ili tako nekako),u radnjama na Bracu,sem hrvatskih,drugih flasiranih voda nema, a kava samo Frank.Za Zagreb ne znam,nisam bio,ali je to utisak(mozda pogresan) koji sam ja kao stranac imao u Hrvatskoj.U svakom slucaju izvinjavam se komsijama ako sam ih necim uvredio,bilo je iz neznanja.

rema

pre 13 godina

Dok mi proterujemo neke nase biznismene,a neke ostavljamo da kradu ovaj narod kao na primer Miskovic,Hrvatska vlada pomaze njihobe biznismene da kupe celokupnu prehrambenu industriju u Srbiji.

I ja sam zbrisao

pre 13 godina

@Uspeo sam
Ja sam imao gotovo identican problem i pored obe komore ja sam obisao i bio za zaposljavanje posto je bilo reci da Norveska vlada finansira sa 1% kamate na godisnjem nivou, medjutim nisam bio dovoljno na birou da bi preuzeo kredit.
Cilj mi je bilo 9 radnika + ja na plati od 300 evra za pocetak svima dok ne otplatimo kredit, a onda o dogovoru sa zaposlenima nakon otplate u pvoj fgodini bi razgovarao o povecanju plata i novim ulaganjima i razvoju.Obisao sam i banke, nista,takodje sam video vrata koja se cak ni sama nisu otvorila, nego ja. Bolje ja nego da me jos i hapse.Moja cifra je bila 30 000 svajcaraca. a trebalo mi je po projektu jos 20 000.
Ali eto, nasao sam kompanjola u hrvatskoj,iskreno malo su teski ali poslovanje i dogovaranje ide extra.
Osnovni zajam smo isplatili, ostala je jos jedna rata na platama od 900 evra,sto je za ovdasnje uslove bas dobra.
Vladi nasoj da porucim da prestane zezanciju i da se uozbilji.
da ljude koji zele da zrtvuju sopstveni novac , nemora da znaci prevara u najavi,ali vlada je sama kriva sopstvennim strukovnim menadzerima koji su bili gluvi za sitnu privredu, ali bucni i velike ruke za partijske drugove i svima koji imaju nameru da podmicuju.
Radnicima sam mojim rekao da su nam plate svima iste, manipulacija i kradja nema, da firmicu shvate kao svoju i da svima ima da bude bolje.
Tako da kapital u hrvackoj srpski je moguc,nismo svi lopovi i dileri.
Prodas stan i gledas gde ces da se skucis, a ostatak novca koji pretekne da pokusas da ulozis.
Nasa vlada ne prodaje sopstvenu kucu, vec naroda (mojih dragih ljudi-komsija)

Dah HR

pre 13 godina

" Jakšić je rekao i da su i Srbija i Hrvatska lideri u regionu i imaju dobar trend saradnje u politici, pravosuđu, policiji i u privredi i da zajednički nastupaju na trećim tržištima."

Srbija nije nikakav lider, može biti samo lider Albaniji, Bosni ili CG, međutim, niti te zemlje u Sbiji ne vide nikakv uzor u bilo čemu.

Srbija i Hrvatska su sve više različite, a to su bile od pamtivjeka i tako će i ostati.

perfidno

pre 13 godina

Skoro sam bio u Hrvatskoj u Gracacu.To je jedan manji gradic u Lici koji je do "Oluje" bio nastanjen oko 95% srpskim stanovnistvom,a onda je Hrvatska naselila planski mnogo Hrvata iz Bosne tako da je trenutno oko 50% Hrvata i 50% Srba(gruba procena).U tom gradu postoji samo jedan veliki supermarket - "kerum" i tu nisam pronasao niti jedan jedini proizvod iz Srbije!Znaci nisam mogao kupiti npr."plazmu" i ostale najpoznatije srpske brendove,a sigurno nisam jedini koji bi to kupovao u tom mestu. Procenite sami o cemu se tu radi!
Nakon toga sam stigao u Beograd i u "maxiju" konstatovao da ima neverovatno mnogo hrvatskih proizvoda.Iz revolta sam svaki od njih detaljno kontrolisao jer nisam hteo da ih kupujem,ali mogu vam reci da je veoma tesko zato sto su pokupovali fabrike po Srbiji i tu pise samo npr. Subotica-Srbija,a kupac nema nacin da sazna da je ta fabrika u hrvatskom vlasnistvu.
Ja bih licno pozdravio odluku da se u Srbiji otvori lanac supermarketa u kojima bi bili samo srpski proizvodi i oni koji ne bojkotuju nase proizvode,a to definitivno nisu Hrvatska i Slovenija!

p.s. posebna prica je kako oni tamo preko katolicke crkve daju sve i svasta katolickoj deci dok pravoslavna deca ne dobijaju nista.

Klokan

pre 13 godina

@veterinar, lijepo te molim da dodes u HR, da shavtis kakvu si glupost napisao.

Mnogi ovdje pisu o nekom reciprocitetu. A kako bi to konkretno izgledalo? Pa to su gluposti. Danas zivimo u vremenu globalizacije i kapital putuje preko granica bez problema i trazi svoj interes (mislim da to nije bas najbolje za sve nas ali takvo je vrijeme. Nazalost za radnu snagu postoje jos te granice). Sigurno u Srbiji ima investitora iz Italije, Austrije, Njemacke. Ajde recite mi koliko je to srpska privreda investirala u te zemlje kad smo vec kod tog famoznog reciprociteta? Zar vam nesto brane da investirate?

Anton

pre 13 godina

Zmajcic i marko a nemoj ti trubiti. Nemate pojima sto se dogada u hrvatskoj i kakva je situacija, i kakvi su zakoni Samo znate sta vam medija govori. NIsta se proda od srpske proizvode? Ste culi od smokija ???

A ako vasi tajkuni ne ulaze dovolnje pare potrebno, normalno da necete kupit u hrvatskoj. Ovo nije karitas ili za dobro susjedstvo da vam darujemo nekretnine ili kompanije

Vladimir

pre 13 godina

Nista novo. Npr, Chipsy je jos davno hteo fabriku u Hr da podigne al im je bukvalno zabranjeno. Istu takvu fabriku su podigli u Banja Luci bez ikakvih problema... Reciprocitet, re-ci-pro-ci-tet, kljucna rec za srpsku vladu u ovakvim momentima...

Swann

pre 13 godina

Bez namjere da relativiziran otpor koji postoji kod nekih ljudi u HR prema svemu što dolazi iz SR, ajmo malo argumentirano razmišljati:

Zašto se Srbija ne buni što su Austrija ili Grčka ili Italija pokupovale puuuno više srpskih firmi, nego što su Srbi imali akvizicija u tim zemljama. Eto, Deutsche Telekom vam kupuje vodeću telekomunikacijsku tvrtku, pa dajte lijepo požalite se Angeli Merkel i zatražite reciprocitet...pa da vi onda kupite Audi ili Volkswagen...jer "treba postojati reciprocitet".

Kad tako postavimo stvari, onda vidimo da su ovakve primjedbe uglavnom apsurdne, jer oduvijek vrijedi pravilo da velika riba jede malu i nikada obrnuto. Hrvati nemaju što kupovati po Austriji, pa čak ni u Sloveniji, kao što ni Srbi nemaju puno mogućnosti u Hrvatskoj, koja je ekonomski barem dvostruko u prednosti pred SR. To je princip...iako sigurno da ima i srpskih firmi koje bi mogle konkurirati na hr-tržištu...i to će se prije-kasnije dogoditi.

Srpski ekonomisti to još nisu shvatili, za razliku od hrvatskih koji se na veliko okreću istoku, rade na tržištima Afganistana, Kirgistana itd...i naravno Balkana, jer naš proizvod na zapadnim tržištima nitko ni ne traži ni ne treba!!

ivan

pre 13 godina

Miskovic i ostali domaci privrednici znaju da posluju samo kada treba opljackati drzavnu kasu.Pa boze Miskovic je sa maksijem i u Banjaluci propao al je zato super zaradio kad je remontovao MIG 29 ke od srpske vojske.I takvi kao hoce da rade negde,kako da ne.A sa druge strane Boba i Brena koji su kapital poprilicno posteno stekli napravili super fensi hotel na hrvatskom jadranu ,super posluju i nista im nefali!!
Al ovo vest je super za zamajavanje ovaca,gladni smo bedni smo al sovinizma nam nikad dosta.
***************************************************************************

mali marinko

pre 13 godina

zbilja ste dosadni više. Ajde B92 napravite listu opstrukcija hrvatske strane pa da vidimo koliko su srbi nudili i za koliko je na kraju prodano.

susjed

pre 13 godina

@veterinar
E ti me baš nasmija! :-) Nema OMV-a, nema Lukoila, jel? I nije MOL kupio INU, ni oni drugi Tifonove pumpe? Nema Heinekenove tvornice, Tuborgove, Kaltenbergove, Zlatorogove, nema u prodaji Stella Artois i još oko 30 drugih piva u Hrvatskoj? Ti ako nisi bio u inozemstvu od 1991., ne znači da nisi mogao pitati one koji jesu....

neo

pre 13 godina

Svi kukaju Hrvatska, a sta je sa Slovenijom? S njima kao ima reciprociteta?! Ako bismo isli tom logikom ona isto pitanje mozemo postaviti i za Nemacku, Italiju itd. Bio sam u Makedoniji i na policama su 70% proizvodi iz Srbije i Hrvatske, a u Srbiji mozda ima 3 proizvoda iz Makedonije!

a joooooj!

pre 13 godina

Srbija je izgubljena u vremenu i prostoru, zaostala 20 godina za normalnim svijetom. To se najbolje vidi po nebuloznom komentaru @veterinara. Ne mogu vjerovati da čovjek koji koristi kompjutor i zna pisati može izjavljivati ovakve budalaštine. A ako želiš samo biti zloban pa barem to napravi inteligentnije.

Pozdrav

pre 13 godina

Podravka supe, tortilja cips, Cedevita pa i Multivita, Kiki Bombone, Kras cokolade, Jana voda a od skoro Grand kafa, Cokoladne banice, Smoki...
Eto sta treba da bojkotujete.
Dakle manje price, vise dela i shvatice da ako ih ovi nasi pustaju da udju ovde, narod nece.

a joooooj!

pre 13 godina

Srbija je izgubljena u vremenu i prostoru, zaostala 20 godina za normalnim svijetom. To se najbolje vidi po nebuloznom komentaru @veterinara. Ne mogu vjerovati da čovjek koji koristi kompjutor i zna pisati može izjavljivati ovakve budalaštine. A ako želiš samo biti zloban pa barem to napravi inteligentnije.

zdravka

pre 13 godina

Ne znam samo šta se ložite na ove priče. To se sada namerno potencira kada je Todorić ozbiljno zainteresovan za Carnex a nekom našem tajkunu se ne sviđa, jer bi on hteo da kupi a nema da plati. Lakše mu je da plaća novinarske članke koji će konstantno da lože narod. Svi znamo da je prvo Karić želeo Carnex, pa Mišković a onda ih je pretekao Midland (platio više) a zatim preuzeo Ashmore.
Svaki kapital je dobar ako nije prljav i ako investitor ulaže u firmu a zaposleni bivaju zadovoljni.
Setimo se Vitala: Nije nam bio dobar Bunge (najveća svetska uljara - SAD) nego smo izabrali Peconija, pri čemu je DRŽAVA odigrala najveću ulogu u teranju Amerikanaca. Zahvaljujući tome Vital propada..
U ekonomiji nema mesta patriotizmu, ili znaš ili ne..

e svašta!

pre 13 godina

"NA-pumpe (jedine u Hrvatskoj), prljave i zastarele, kad stigne OMV,Shell,Luk oil... Hrvati nemaju mogucnost izbora za mnoge stvari,za razliku od nas u Srbiji, sto kasnije moze da im se obije o glavu (dzep). Nema stranog piva, vode, benzina, kafa samo Frank, slatkisi samo domaci,o d suhomesnatih sam video samo austrijski Sorger i nista vise strano."

@veterinar - po tvojem komentaru zaključujem da si zadnji put bio u HR u vrijeme SFRJ, temo negdje sredinom 80-tih. Ili pod hitno moraš kod okuliste. Treću mogućnost ne spominjem jer sam fino odgojen.

veterinar

pre 13 godina

Ne razumem sta je problem? Pa svaka investicija je dobrodosla,pa i hrvatska.Oni ulazu svoje pare ,zaposljavaju nase gradjane,placaju porez nasoj drzavi...To sto je tihi bojkot srpskih investitora i roba u Hrvatskoj,to je vise na njihovu stetu,kapital ide tamo gde mu je dobro.Daj Boze da je jos hrvatskih investitora u Srbiji,i svih ostalih,ko sa tim ima problem,onda je on u problemu.Nema i jare i pare...Hrvatska je na korak od EU,pozdravljam,ali to je ,pre svega,politicka odluka zapada,a ne toliko ispunjavanje standarda od strane Hrvatske,nesto poput Bugrske(dobri i poslusni).Cuvanje trzista bi moglo da im se obije o glavu kad budu morali da ga potpuno otvore,pa svetski brendovi pivske industrije udju,Ozujsko i Karlovacko moci ce da se prodaju za male pare ili da stave katanac.Isto vazi za INA-pumpe(jedine u Hrvatskoj),prljave i zastarele,kad stigne OMV,Shell,Luk oil...Hrvati nemaju mogucnost izbora za mnoge stvari,za razliku od nas u Srbiji,sto kasnije moze da im se obije o glavu(dzep).Nema stranog piva,vode,benzina,kafa samo Frank,slatkisi samo domaci,od suhomesnatih sam video samo austrijski Sorger i nista vise strano.Ne bih se menjao.

Justicija

pre 13 godina

Da se srpske firme mogu nosit sa europskom konkurencijom i plaćama oni bi već davno investirali u Hrvatskoj.

Nemaju niti dovoljno kredibiliteta niti im Srbija može pružit pomoć kroz raznorazne europske fondove koje Hrvastka već davno koristi, tako da je ovo samo priča za malu djecu i zavaravanje vlastitog naroda.

A njemu baš i ne treba puno kad je Hrvatska u pitanju.

izbavitelj

pre 13 godina

Bože dragi, ovo već stvarno postaje sapunica! Ovi vaši svaki dan trube kako Hrvati ne žele srpski kapital! Zamolite te vaše privrednike, kapitaliste i tajkune da otvoreno navedu u čemu je problem, a ne samo da jadikuju u javnosti. Konkretno, imenom i prezimenom, neka se izjasne koju kompaniju su htjeli kupiti, gdje su htjeli uložiti svoj kapital, na koje natječaje su se javili pa nisu prošli "jer su iz Srbije", što žele kupiti, kakvi su im planovi i ciljevi, na kojim burzama su njihove kompanije izlistane da se zna prava vrijednost, gdje javnost može provjeriti tko su vlasnici kompanija koje žele ulagati u HR, porijeklo kapitala, gdje se može pročitati portfolio tih kompanija. Itd. itd. Ajmo otvoreno i profesionalno pa da vidimo gdje je stvarno problem.

Srbin iz EU

pre 13 godina

Halo bre, Srbijo gde ides. Pa oni pokupovase sve i svasta a nas kapital nepozeljan. Stavite vec jednom tu rampu dok ne bude kasno, postacemo zavisni od bivsih. I ne samo to, ako oni udju pre nas u EU, a to je sigurno, tesko nama. Zato, Vlado Srbije, reaguj dok nije kasno, moze ali samo reciprocno.

Zane Griff

pre 13 godina

@Mario
Klasicna zamena teza. Prvo apsolutno nista sto je iz Srbije se ne prodaje u Hrvatskoj. U kontra smeru ima dosta primera.
Sto se tice trznih centara pa i ovde ih ima dosta, ali niko nije uspeo u Hrvatskoj da dobije ni dozvolu za gradnju.
Miskovic je pokusavao da kupi neke firme ali mu nije dozvoljeno.
Ali zato je hrvat otovrio veleprodaju ovde u Srbiji i kada se blizi recimo roj za meso da se baci on ga zamrzne i posalje u Srbiju. Toliko o fer poslovanju!

Sa druge strane i mi sami smo krivi sto dozvoljavamo da se iz Hrvatske uvozi sve i svasta! Uvozimo i piletinu iz Slovenije koja je skuplja nego nasa - a sta je sa nasim proizvodjacima piletine?
Da li bi mi mogli da napravimo dogovor na nacionalnom nivou da se kupuju domaci proizvodi jer time stitimo domacu radnu snagu i sopstveni standard?
Ipak, to je nemoguce jer su politicari toliko podelili narod da nisu mogli da se sloze ni oko rezolucije za Kosovo.
Makijaveli je pisao u 16 veku da ako sastavite 8 ucenih ljudi da rese jednu stvar oni ce se posvadjati i svako ce imati sopstvenu teoriju umesto da zajednicki pronadju resenje!

Klokan

pre 13 godina

Ovakvi clanci postali su vec standardni u srpskim medijima. Gotovo svaki dan mozes nesto pocitat o ovoj temi i to je u mojim ocima vec manipuliranje javnosti. Stvara se neka hajka na Hrvatsku da se skrene pozornost od zapravo stvarnogproblema, a to je, da su velika srpska poduzeca i njihovi tajkuni u teskim financijskim problemima i uopce nemaju snagu investirat u inozemstvo. Pogledajte samo kako je Miskovic zavrsio u Ljubljani. U kojoj zemlji u regiji je Srbija investirala svoj kaiptal? Nema je nigdje, tako ni u HR. Svaki dan citam kako je vasim tajkunima sve losije, place najnize, produktivnost niska itd. i onda se neki cude sto srpski kapital ne igra vecu ulogo u regiji. Zaostajete ca. 10 godina za hrvatskim i 15 godina za slovenskim gospodarstvom. A u Srbiji se stalno vrte neke price o lideru u regiji. Niste lider u politickom smslu (niste u NATO, u procesu europskih integracija ste zaostali) a jos manje u ekonomskom. Da me ne shvatite krivo. Mislim da Srbija ima velike potencijale u ekonomiji i zaista moze postati, ne lider (jer zemlje u okruzenju nikad nebi prihvatili Srbiju kao lidera) ali moze postat snazna lokomotiva u ekonomskom smislu ali nazalost i Srbiji se previse prica i premalo radi.

Nikola

pre 13 godina

Bezbeze se ova ista tema vrti vec deseti put. Drzava treba da stane na rep hrvatskim investitorima, ne zato sto su iz hrvatske, i ne zbog njih samih, nego da bi hrvatskoj drzavi poslala poruku.

@Mario, naravno da je interesovanje za kupovinu u hrvatskoj manje kad gradonacelnici pa i vise instance izjavljuju kako srpski kapital nije dobrodosao. Kupac bi posle nedelju dana ostao bez sve imovine, da i ne pominjem musterije. Sta ocekivati od naroda kad vasa drzava vodi takvu politiku. Ako ni za sta drugo, barem sam za reciprocitet. Mislim da je tako fer.

Hm

pre 13 godina

Dosadni ste - kao mala deca. Ako je nepozeljan u HR, ulazite u Rumuniju, Bugarsku, BiH i izvozite u HR. Ionako je radna snaga jeftinija nego u HR.

mario

pre 13 godina

A što bi vi to kupili ustvari u što bi ulagali turizam,poljoprivredu,industriju,brodogradnju itd.
Pa ne može neko kupiti nešt ako nudi manje od drugih na lijepe oči ne ide.
Prodaju se brodogradilišta nije se niko iz Srbije prijavio na natječaj.
Ako mislite otvarati šoping centre Hrvatska ih je prepuna ne rade ni ti kako treba.
Prodavao se Vupik niko iz Srbije nije poslao ponudu samo se špekuliralo da je i Delta zainteresirana.

Uspeo sam

pre 13 godina

Direktor centra za marketing Privredne komore Srbije Ivan Jakšić forsira privrednike poput miskovica i udruzenje novokomponovanih privrednika koji su uz extremne malverzacije sa politickim partijama i pojedincima dosli do kapitala.
Da neko njihovom seljaku ili malom privredniku duguje novac 6 meseci i vise, i da ga dovede u stecaj, to nece da dopusti ni nemacka, ni austrija, ni danska, ni norveska.....
I jedno pitanje, od kad menadzer moze da bude direktor
privredne komore, a ne privrednik?
Od jaksiceve silne zelje da napravi kapitalizam, naravno u saradnji sa vladom, sve su uprskali.
Ja sam bio u privrednoj komori srbije sa 5000 evra u dzepu, sa makro i mikro planom na DVD-u za pokretanje malog biznisa gde bi im 5 ljudi skinuo sa grbace, a trazio sam nekakav zajam od 25000 evra,da oni budu vlasnici dok u prvoj godini ne isplatim,pa su mi rekli CAO, takodje identican slucaj je bio i sa privrednom komorom grada Beograda.
Pokazali su mi vrata, nepogledavsi nista na to DVD-u ,ni makro ni mikro plan.
Tako da vas ni ja nebi pustio u hrvatsku.
Ja sam svojih 5 000 nasao ulagaca kao suvlasnik u 1. godinini, i sad kupim kajmak. Ja i 4 radnika imamo svi po 700 evra platu, a licno cu se zalagati koliko je u mojoj moci, dokle god se vi ne promenite i vasi mozgovi da srpka privreda na prvom mestu, a ne miskoviceva, beka, peconija,da vidite kad vam pokazem vrata onako bratski.
Da budes direktor menadzer, a kad te neko pita sta si postigao, da jednostavno nemas cime da se pohvalis, jer si politicki strucan, a u privredi i menadzmentu NULA.
I nemoj da trujes moj narod, bili pismeni i nepismeni, jer zaista nisi osim po partijskoj funkciji merodavan, ali u nicemu

Uspeo sam

pre 13 godina

Direktor centra za marketing Privredne komore Srbije Ivan Jakšić forsira privrednike poput miskovica i udruzenje novokomponovanih privrednika koji su uz extremne malverzacije sa politickim partijama i pojedincima dosli do kapitala.
Da neko njihovom seljaku ili malom privredniku duguje novac 6 meseci i vise, i da ga dovede u stecaj, to nece da dopusti ni nemacka, ni austrija, ni danska, ni norveska.....
I jedno pitanje, od kad menadzer moze da bude direktor
privredne komore, a ne privrednik?
Od jaksiceve silne zelje da napravi kapitalizam, naravno u saradnji sa vladom, sve su uprskali.
Ja sam bio u privrednoj komori srbije sa 5000 evra u dzepu, sa makro i mikro planom na DVD-u za pokretanje malog biznisa gde bi im 5 ljudi skinuo sa grbace, a trazio sam nekakav zajam od 25000 evra,da oni budu vlasnici dok u prvoj godini ne isplatim,pa su mi rekli CAO, takodje identican slucaj je bio i sa privrednom komorom grada Beograda.
Pokazali su mi vrata, nepogledavsi nista na to DVD-u ,ni makro ni mikro plan.
Tako da vas ni ja nebi pustio u hrvatsku.
Ja sam svojih 5 000 nasao ulagaca kao suvlasnik u 1. godinini, i sad kupim kajmak. Ja i 4 radnika imamo svi po 700 evra platu, a licno cu se zalagati koliko je u mojoj moci, dokle god se vi ne promenite i vasi mozgovi da srpka privreda na prvom mestu, a ne miskoviceva, beka, peconija,da vidite kad vam pokazem vrata onako bratski.
Da budes direktor menadzer, a kad te neko pita sta si postigao, da jednostavno nemas cime da se pohvalis, jer si politicki strucan, a u privredi i menadzmentu NULA.
I nemoj da trujes moj narod, bili pismeni i nepismeni, jer zaista nisi osim po partijskoj funkciji merodavan, ali u nicemu

izbavitelj

pre 13 godina

Bože dragi, ovo već stvarno postaje sapunica! Ovi vaši svaki dan trube kako Hrvati ne žele srpski kapital! Zamolite te vaše privrednike, kapitaliste i tajkune da otvoreno navedu u čemu je problem, a ne samo da jadikuju u javnosti. Konkretno, imenom i prezimenom, neka se izjasne koju kompaniju su htjeli kupiti, gdje su htjeli uložiti svoj kapital, na koje natječaje su se javili pa nisu prošli "jer su iz Srbije", što žele kupiti, kakvi su im planovi i ciljevi, na kojim burzama su njihove kompanije izlistane da se zna prava vrijednost, gdje javnost može provjeriti tko su vlasnici kompanija koje žele ulagati u HR, porijeklo kapitala, gdje se može pročitati portfolio tih kompanija. Itd. itd. Ajmo otvoreno i profesionalno pa da vidimo gdje je stvarno problem.

Justicija

pre 13 godina

Da se srpske firme mogu nosit sa europskom konkurencijom i plaćama oni bi već davno investirali u Hrvatskoj.

Nemaju niti dovoljno kredibiliteta niti im Srbija može pružit pomoć kroz raznorazne europske fondove koje Hrvastka već davno koristi, tako da je ovo samo priča za malu djecu i zavaravanje vlastitog naroda.

A njemu baš i ne treba puno kad je Hrvatska u pitanju.

Klokan

pre 13 godina

Ovakvi clanci postali su vec standardni u srpskim medijima. Gotovo svaki dan mozes nesto pocitat o ovoj temi i to je u mojim ocima vec manipuliranje javnosti. Stvara se neka hajka na Hrvatsku da se skrene pozornost od zapravo stvarnogproblema, a to je, da su velika srpska poduzeca i njihovi tajkuni u teskim financijskim problemima i uopce nemaju snagu investirat u inozemstvo. Pogledajte samo kako je Miskovic zavrsio u Ljubljani. U kojoj zemlji u regiji je Srbija investirala svoj kaiptal? Nema je nigdje, tako ni u HR. Svaki dan citam kako je vasim tajkunima sve losije, place najnize, produktivnost niska itd. i onda se neki cude sto srpski kapital ne igra vecu ulogo u regiji. Zaostajete ca. 10 godina za hrvatskim i 15 godina za slovenskim gospodarstvom. A u Srbiji se stalno vrte neke price o lideru u regiji. Niste lider u politickom smslu (niste u NATO, u procesu europskih integracija ste zaostali) a jos manje u ekonomskom. Da me ne shvatite krivo. Mislim da Srbija ima velike potencijale u ekonomiji i zaista moze postati, ne lider (jer zemlje u okruzenju nikad nebi prihvatili Srbiju kao lidera) ali moze postat snazna lokomotiva u ekonomskom smislu ali nazalost i Srbiji se previse prica i premalo radi.

Hm

pre 13 godina

Dosadni ste - kao mala deca. Ako je nepozeljan u HR, ulazite u Rumuniju, Bugarsku, BiH i izvozite u HR. Ionako je radna snaga jeftinija nego u HR.

neo

pre 13 godina

Svi kukaju Hrvatska, a sta je sa Slovenijom? S njima kao ima reciprociteta?! Ako bismo isli tom logikom ona isto pitanje mozemo postaviti i za Nemacku, Italiju itd. Bio sam u Makedoniji i na policama su 70% proizvodi iz Srbije i Hrvatske, a u Srbiji mozda ima 3 proizvoda iz Makedonije!

mario

pre 13 godina

A što bi vi to kupili ustvari u što bi ulagali turizam,poljoprivredu,industriju,brodogradnju itd.
Pa ne može neko kupiti nešt ako nudi manje od drugih na lijepe oči ne ide.
Prodaju se brodogradilišta nije se niko iz Srbije prijavio na natječaj.
Ako mislite otvarati šoping centre Hrvatska ih je prepuna ne rade ni ti kako treba.
Prodavao se Vupik niko iz Srbije nije poslao ponudu samo se špekuliralo da je i Delta zainteresirana.

zdravka

pre 13 godina

Ne znam samo šta se ložite na ove priče. To se sada namerno potencira kada je Todorić ozbiljno zainteresovan za Carnex a nekom našem tajkunu se ne sviđa, jer bi on hteo da kupi a nema da plati. Lakše mu je da plaća novinarske članke koji će konstantno da lože narod. Svi znamo da je prvo Karić želeo Carnex, pa Mišković a onda ih je pretekao Midland (platio više) a zatim preuzeo Ashmore.
Svaki kapital je dobar ako nije prljav i ako investitor ulaže u firmu a zaposleni bivaju zadovoljni.
Setimo se Vitala: Nije nam bio dobar Bunge (najveća svetska uljara - SAD) nego smo izabrali Peconija, pri čemu je DRŽAVA odigrala najveću ulogu u teranju Amerikanaca. Zahvaljujući tome Vital propada..
U ekonomiji nema mesta patriotizmu, ili znaš ili ne..

e svašta!

pre 13 godina

"NA-pumpe (jedine u Hrvatskoj), prljave i zastarele, kad stigne OMV,Shell,Luk oil... Hrvati nemaju mogucnost izbora za mnoge stvari,za razliku od nas u Srbiji, sto kasnije moze da im se obije o glavu (dzep). Nema stranog piva, vode, benzina, kafa samo Frank, slatkisi samo domaci,o d suhomesnatih sam video samo austrijski Sorger i nista vise strano."

@veterinar - po tvojem komentaru zaključujem da si zadnji put bio u HR u vrijeme SFRJ, temo negdje sredinom 80-tih. Ili pod hitno moraš kod okuliste. Treću mogućnost ne spominjem jer sam fino odgojen.

veterinar

pre 13 godina

Ne razumem sta je problem? Pa svaka investicija je dobrodosla,pa i hrvatska.Oni ulazu svoje pare ,zaposljavaju nase gradjane,placaju porez nasoj drzavi...To sto je tihi bojkot srpskih investitora i roba u Hrvatskoj,to je vise na njihovu stetu,kapital ide tamo gde mu je dobro.Daj Boze da je jos hrvatskih investitora u Srbiji,i svih ostalih,ko sa tim ima problem,onda je on u problemu.Nema i jare i pare...Hrvatska je na korak od EU,pozdravljam,ali to je ,pre svega,politicka odluka zapada,a ne toliko ispunjavanje standarda od strane Hrvatske,nesto poput Bugrske(dobri i poslusni).Cuvanje trzista bi moglo da im se obije o glavu kad budu morali da ga potpuno otvore,pa svetski brendovi pivske industrije udju,Ozujsko i Karlovacko moci ce da se prodaju za male pare ili da stave katanac.Isto vazi za INA-pumpe(jedine u Hrvatskoj),prljave i zastarele,kad stigne OMV,Shell,Luk oil...Hrvati nemaju mogucnost izbora za mnoge stvari,za razliku od nas u Srbiji,sto kasnije moze da im se obije o glavu(dzep).Nema stranog piva,vode,benzina,kafa samo Frank,slatkisi samo domaci,od suhomesnatih sam video samo austrijski Sorger i nista vise strano.Ne bih se menjao.

Swann

pre 13 godina

Bez namjere da relativiziran otpor koji postoji kod nekih ljudi u HR prema svemu što dolazi iz SR, ajmo malo argumentirano razmišljati:

Zašto se Srbija ne buni što su Austrija ili Grčka ili Italija pokupovale puuuno više srpskih firmi, nego što su Srbi imali akvizicija u tim zemljama. Eto, Deutsche Telekom vam kupuje vodeću telekomunikacijsku tvrtku, pa dajte lijepo požalite se Angeli Merkel i zatražite reciprocitet...pa da vi onda kupite Audi ili Volkswagen...jer "treba postojati reciprocitet".

Kad tako postavimo stvari, onda vidimo da su ovakve primjedbe uglavnom apsurdne, jer oduvijek vrijedi pravilo da velika riba jede malu i nikada obrnuto. Hrvati nemaju što kupovati po Austriji, pa čak ni u Sloveniji, kao što ni Srbi nemaju puno mogućnosti u Hrvatskoj, koja je ekonomski barem dvostruko u prednosti pred SR. To je princip...iako sigurno da ima i srpskih firmi koje bi mogle konkurirati na hr-tržištu...i to će se prije-kasnije dogoditi.

Srpski ekonomisti to još nisu shvatili, za razliku od hrvatskih koji se na veliko okreću istoku, rade na tržištima Afganistana, Kirgistana itd...i naravno Balkana, jer naš proizvod na zapadnim tržištima nitko ni ne traži ni ne treba!!

susjed

pre 13 godina

@veterinar
E ti me baš nasmija! :-) Nema OMV-a, nema Lukoila, jel? I nije MOL kupio INU, ni oni drugi Tifonove pumpe? Nema Heinekenove tvornice, Tuborgove, Kaltenbergove, Zlatorogove, nema u prodaji Stella Artois i još oko 30 drugih piva u Hrvatskoj? Ti ako nisi bio u inozemstvu od 1991., ne znači da nisi mogao pitati one koji jesu....

Srbin iz EU

pre 13 godina

Halo bre, Srbijo gde ides. Pa oni pokupovase sve i svasta a nas kapital nepozeljan. Stavite vec jednom tu rampu dok ne bude kasno, postacemo zavisni od bivsih. I ne samo to, ako oni udju pre nas u EU, a to je sigurno, tesko nama. Zato, Vlado Srbije, reaguj dok nije kasno, moze ali samo reciprocno.

a joooooj!

pre 13 godina

Srbija je izgubljena u vremenu i prostoru, zaostala 20 godina za normalnim svijetom. To se najbolje vidi po nebuloznom komentaru @veterinara. Ne mogu vjerovati da čovjek koji koristi kompjutor i zna pisati može izjavljivati ovakve budalaštine. A ako želiš samo biti zloban pa barem to napravi inteligentnije.

Dah HR

pre 13 godina

" Jakšić je rekao i da su i Srbija i Hrvatska lideri u regionu i imaju dobar trend saradnje u politici, pravosuđu, policiji i u privredi i da zajednički nastupaju na trećim tržištima."

Srbija nije nikakav lider, može biti samo lider Albaniji, Bosni ili CG, međutim, niti te zemlje u Sbiji ne vide nikakv uzor u bilo čemu.

Srbija i Hrvatska su sve više različite, a to su bile od pamtivjeka i tako će i ostati.

ivan

pre 13 godina

Miskovic i ostali domaci privrednici znaju da posluju samo kada treba opljackati drzavnu kasu.Pa boze Miskovic je sa maksijem i u Banjaluci propao al je zato super zaradio kad je remontovao MIG 29 ke od srpske vojske.I takvi kao hoce da rade negde,kako da ne.A sa druge strane Boba i Brena koji su kapital poprilicno posteno stekli napravili super fensi hotel na hrvatskom jadranu ,super posluju i nista im nefali!!
Al ovo vest je super za zamajavanje ovaca,gladni smo bedni smo al sovinizma nam nikad dosta.
***************************************************************************

Zane Griff

pre 13 godina

@Mario
Klasicna zamena teza. Prvo apsolutno nista sto je iz Srbije se ne prodaje u Hrvatskoj. U kontra smeru ima dosta primera.
Sto se tice trznih centara pa i ovde ih ima dosta, ali niko nije uspeo u Hrvatskoj da dobije ni dozvolu za gradnju.
Miskovic je pokusavao da kupi neke firme ali mu nije dozvoljeno.
Ali zato je hrvat otovrio veleprodaju ovde u Srbiji i kada se blizi recimo roj za meso da se baci on ga zamrzne i posalje u Srbiju. Toliko o fer poslovanju!

Sa druge strane i mi sami smo krivi sto dozvoljavamo da se iz Hrvatske uvozi sve i svasta! Uvozimo i piletinu iz Slovenije koja je skuplja nego nasa - a sta je sa nasim proizvodjacima piletine?
Da li bi mi mogli da napravimo dogovor na nacionalnom nivou da se kupuju domaci proizvodi jer time stitimo domacu radnu snagu i sopstveni standard?
Ipak, to je nemoguce jer su politicari toliko podelili narod da nisu mogli da se sloze ni oko rezolucije za Kosovo.
Makijaveli je pisao u 16 veku da ako sastavite 8 ucenih ljudi da rese jednu stvar oni ce se posvadjati i svako ce imati sopstvenu teoriju umesto da zajednicki pronadju resenje!

Nikola

pre 13 godina

Bezbeze se ova ista tema vrti vec deseti put. Drzava treba da stane na rep hrvatskim investitorima, ne zato sto su iz hrvatske, i ne zbog njih samih, nego da bi hrvatskoj drzavi poslala poruku.

@Mario, naravno da je interesovanje za kupovinu u hrvatskoj manje kad gradonacelnici pa i vise instance izjavljuju kako srpski kapital nije dobrodosao. Kupac bi posle nedelju dana ostao bez sve imovine, da i ne pominjem musterije. Sta ocekivati od naroda kad vasa drzava vodi takvu politiku. Ako ni za sta drugo, barem sam za reciprocitet. Mislim da je tako fer.

FeboZg

pre 13 godina

Ahh..opet ova tema...i srpska armada je bila nepoželjna u Hrvatskoj pa smo izdržali...istrpite i vi malo..stalno kukate na ovu temu..učite od nas...zasucite rukave i primite se posla..pa će biti i nekih rezultata..pozdrav

Dah HR

pre 13 godina

@ veterinar i @ bane


Bilo koja istočnoeuropska zemlja nema što plasirati na zapadnom tržištu, osima automobilske industrije koja je,opet, zapadnoeuropska.

Međutim, Hrvatska (i Slovenija) su toga svjesne i nastoje se boriti za tržišta istočno od nas i u ostatku Srednje Europe, što je razumljivo.

Rugate se Afganistanu? Javite mi kada Srpska gospodarska komora potvori svoje predstavništvo tamo.

Mi im imamo barem što ponuditi za obnovu zemlje (elektrane, građevinu itd..), međutim, vi ste ionako "lideri" pa vam je Bliski istok nepotreban.

Isto tako, u Hrvatskoj su prisutni veliki i poznati domaći i europski trgovački lanci i u njima se prodaje sve i svašta i nema razlike između ponude u Hrvatskoj i ponude u Austriji, u sadržajnom smislu.

A to mislim čak i za benzinske pumpe. Naime, u Hrvatskoj nema "tek pokoja" Tifonova pumpa, već ih ima stotine. Prije su bili hrvatski vlasnici, a sada su mađari. Tu su i Petrolove, OMV-ove i ogroman broj ostalih privatnih.

Stalno govorite o nekakvom bojkotu robe u HR? Pa ja sam osobno vidio dosta srpskih proizvoda u našim dućanima, povremeno kupim nešto tu i tamo, međutim, riječ je uglavnom o prehrani, dok metalskih ili drugih prizvoda nema.

Vidio sam i emajlirano posuđe, čak od toga imam i nešto doma, međutim, uglavnom kupujem hrvatsko ili zapadnoeuropsko.

Isto tako, mnogo hrvatskih malih i različitih proizvođača izvozi u Austriju, Italiju i na ostala zapadna tržišta, jer smo njima geografski bliski i susjedi smo, tako da je sve stvar kako se koji proizvođač SAMOSTALNO izbori za svoje mejsto.

A što se tiče ponude vode i ostalih prehramebnih proizvoda u Hrvatskoj--kada budete 9idući puta u HR onda svartite u bilo koji lanac poput Konzuma, Interspara, Kauflanda, Bille, Mercatora, Lidla itd..pa ćete lijepo vidjeti da robe ima iz čitave Europe i šire. Kod vas takvih lanaca iz Njemačke ili Austrije još nema, pa da se sami uvjerite kako rade.

No bitno je napomenuti da je za mogući izvoz srpske robe u ostale zemlje stvar općeg ekonomskog i pravnog stanja.

Srbija ima puno lošiji kreditni rejting od Slovenije i Hrvatske, pa to isto utječe, a vas čak niti nema na listama kada se rade neka istraživanja.

veterinar

pre 13 godina

U Hrvatskoj sam bio pre dva meseca,i zadrzao se 10 dana poslovno.Od granice sa Srbijom do ulaska u Split,sem INA pumpi,nema drugih,(doduse ima neka Tyfon,ili tako nekako),u radnjama na Bracu,sem hrvatskih,drugih flasiranih voda nema, a kava samo Frank.Za Zagreb ne znam,nisam bio,ali je to utisak(mozda pogresan) koji sam ja kao stranac imao u Hrvatskoj.U svakom slucaju izvinjavam se komsijama ako sam ih necim uvredio,bilo je iz neznanja.

a joooooj!

pre 13 godina

Srbija je izgubljena u vremenu i prostoru, zaostala 20 godina za normalnim svijetom. To se najbolje vidi po nebuloznom komentaru @veterinara. Ne mogu vjerovati da čovjek koji koristi kompjutor i zna pisati može izjavljivati ovakve budalaštine. A ako želiš samo biti zloban pa barem to napravi inteligentnije.

Klokan

pre 13 godina

@veterinar, lijepo te molim da dodes u HR, da shavtis kakvu si glupost napisao.

Mnogi ovdje pisu o nekom reciprocitetu. A kako bi to konkretno izgledalo? Pa to su gluposti. Danas zivimo u vremenu globalizacije i kapital putuje preko granica bez problema i trazi svoj interes (mislim da to nije bas najbolje za sve nas ali takvo je vrijeme. Nazalost za radnu snagu postoje jos te granice). Sigurno u Srbiji ima investitora iz Italije, Austrije, Njemacke. Ajde recite mi koliko je to srpska privreda investirala u te zemlje kad smo vec kod tog famoznog reciprociteta? Zar vam nesto brane da investirate?

mali marinko

pre 13 godina

zbilja ste dosadni više. Ajde B92 napravite listu opstrukcija hrvatske strane pa da vidimo koliko su srbi nudili i za koliko je na kraju prodano.

perfidno

pre 13 godina

Skoro sam bio u Hrvatskoj u Gracacu.To je jedan manji gradic u Lici koji je do "Oluje" bio nastanjen oko 95% srpskim stanovnistvom,a onda je Hrvatska naselila planski mnogo Hrvata iz Bosne tako da je trenutno oko 50% Hrvata i 50% Srba(gruba procena).U tom gradu postoji samo jedan veliki supermarket - "kerum" i tu nisam pronasao niti jedan jedini proizvod iz Srbije!Znaci nisam mogao kupiti npr."plazmu" i ostale najpoznatije srpske brendove,a sigurno nisam jedini koji bi to kupovao u tom mestu. Procenite sami o cemu se tu radi!
Nakon toga sam stigao u Beograd i u "maxiju" konstatovao da ima neverovatno mnogo hrvatskih proizvoda.Iz revolta sam svaki od njih detaljno kontrolisao jer nisam hteo da ih kupujem,ali mogu vam reci da je veoma tesko zato sto su pokupovali fabrike po Srbiji i tu pise samo npr. Subotica-Srbija,a kupac nema nacin da sazna da je ta fabrika u hrvatskom vlasnistvu.
Ja bih licno pozdravio odluku da se u Srbiji otvori lanac supermarketa u kojima bi bili samo srpski proizvodi i oni koji ne bojkotuju nase proizvode,a to definitivno nisu Hrvatska i Slovenija!

p.s. posebna prica je kako oni tamo preko katolicke crkve daju sve i svasta katolickoj deci dok pravoslavna deca ne dobijaju nista.

Spikey

pre 13 godina

Puno komentara iz Cro, sa dosta zanosa gledaju na svoju drzavu koju ovde zaista niko i ne spominje a kamoli '91 i dragovoljce, gde vecina jos uvek zivi. Zaista lepo misle o sebi i to je dobra osobina ali, realnost je malo drugacija. Imali ste 10 godina vise od nas da nesto napravite, pevali ste "danke Deutchland" ali i dalje je vidljiv kompleks Beograda i prvog McDonaldsa, trebace jos par generacija da se to prevazidje. Ne trebate nam, ni vasa kerumizirana obala, ni vasi proizvodi a to sto ima par firmica iz Hrvatske, koga to briga. Pokazali ste se na koncertu u Cavoglavi, shvatili smo sve ali i dalje ostaje - koga to interesuje ovde Cro i vas Ivo Sinavatra, Mamici, skrivanje 7 (sedam) godina u Zg dve zveri koje su nam streljale premijera?

rema

pre 13 godina

Dok mi proterujemo neke nase biznismene,a neke ostavljamo da kradu ovaj narod kao na primer Miskovic,Hrvatska vlada pomaze njihobe biznismene da kupe celokupnu prehrambenu industriju u Srbiji.

Lukan

pre 13 godina

@ veterinar

Na stranicama hrvatskih autocesta se mogu provjeriti tvoji navodi. Od Zagreba do Splita postoji četiri Inine pumpe, dvije OMV-ove, dvije Tifonove i jedna od Crobenza. Od Lipovca do Zagreba postoje samo Inine kaj je i logično kad je izgrađena u vrijeme bivše Juge.

Tipolir

pre 13 godina

Srpski kapital nepoželjan u HR?
________________

Opet i ponovo nebulozni naslovi.
Tko je gdje nepoželjan, odlučuju faktori na koje često ne možemo utjecati.
Postavio sam već pitanje na koje nitko nije odgovorio, pa ponavljam:
"Gdje piše, da srpski kapital mora biti poželjan u RH? Gdje piše da Hrvatska MORA prihvatiti taj srpski kapital? Gdje piše da uopće moramo poslovati sa Srbijom?
To što je hrvatski kapital ušao u Srbiju, vaš je problem, vi ste ga pustili, i ne znači da se mora automatski poštovati nekakav reciprocitet.
Uostalom, nije to hrvatski kapital, več kapital pojedinih Hrvata!

Vladimir

pre 13 godina

Nista novo. Npr, Chipsy je jos davno hteo fabriku u Hr da podigne al im je bukvalno zabranjeno. Istu takvu fabriku su podigli u Banja Luci bez ikakvih problema... Reciprocitet, re-ci-pro-ci-tet, kljucna rec za srpsku vladu u ovakvim momentima...

mario

pre 13 godina

Prije svega jedno pitanje hoče li privrednik iz Srbije isplačivati duplo veče plače radnicima u Hrvatskoj več što su u Srbiji.

@"Mario-ne *********! Hrvatska vlad ai zakonin su izrazito diskriminatorni prema srpskom kapitalu
(Zmaj, 21. avgust 2010 13:02) "
Da pratiš onda bi znao da takav zakon ni ne postoji i da je RH skoro sve zakone usuglasila sa onim Evropskim jer kao kandidat za ulazak u EU to mora napraviti,ali daleko ste od toga,pa neznate.

@Zane Griff Klasična zamjena teze je tvoja izjava da se apsolutno ništa ne prodaje u RH što je porijeklom iz Srbije jer ja sam jučer recimo kupio napolitanke proizvedene u Srbiji.
U kapitalizmu i otvorenom tržižnom natjecanju nema reciprociteta.
Pogledajte kolika je gdje prosječna plača,kolik je čij BDP itd.

Neznam samo zašto tolika jagma za Hrvatskim tržištem koje je malo,ali dolazi puno stranih turista oko 10 mil. vjerojatno i više,pa je to razlog da se prodaje njima,ali njima želimo ipak prije svega prodati svoju robu i proizvode.

bane

pre 13 godina

(Dah HR)

Drugi puta kad ideš u shopping pogledaj na pakovanju ono što piše sitnim slovima proizvedeno u... Iznenadićeš se kada vidiš koliko toga se proizvodi u Istočnoj Evropi. I još dalje, u Aziji i na Dalekom Istoku. Naravno da to nisu istočnoevropski brendovi nego svetski koji su se proširili na istok. Odavno je prevazidjena terminologija „istok“ i „zapad“ koji vi Hrvati vidim da koristite vrlo rado. Šta je danas istok a šta zapad, kad postoje velike globalne i medjunarodne firme u kojim je direktor Indijac, vlasnici su Kinez i Amerikanac a napada napr. rusko tržište? Vama iz HR kao da ove stvari nisu baš najjasnije pa se koristite starim stereotipima.

(... No bitno je napomenuti da je za mogući izvoz srpske robe u ostale zemlje stvar općeg ekonomskog i pravnog stanja....)

Ne izvozi zemlja nego preduzeće. Isto tako je nebitan kreditni rejting države, bitan je rejting firme. Ajde opet da pomenem US Steel. Oni rade u Srbiji koja jeste u lošem opštem i pravnom stanju, pa šta. Jednostavno posluju po svojim internim standardima a ne po standardima zemlje u kojoj se nalaze.

Nego da se vratim na temu a to je srpski kapital u Hrvatskoj. Tamo se ne bojkotuju samo srpski proizvodi, (odavde niko i ne želi da izvozi robu tamo) nego čak se ometa i bilo kakvo prisustvo kapitala u bilo kom obliku. Naprimer, kupovina deonica neke hrvatske firme, vrednosnih papira, zajedničkih ulaganja itd. To je još gore od bojkota roba i usluga. Time Hrvatska šalje snažnu poruku svim ostalim potencijalnim investitorima da je zemlja za izbegavanje.

Verovatno je i to jedan od razloga što je Hrvatsku zaobilaze velike svetske firme.

Anton

pre 13 godina

Zmajcic i marko a nemoj ti trubiti. Nemate pojima sto se dogada u hrvatskoj i kakva je situacija, i kakvi su zakoni Samo znate sta vam medija govori. NIsta se proda od srpske proizvode? Ste culi od smokija ???

A ako vasi tajkuni ne ulaze dovolnje pare potrebno, normalno da necete kupit u hrvatskoj. Ovo nije karitas ili za dobro susjedstvo da vam darujemo nekretnine ili kompanije

bane

pre 13 godina

@veterinar
Dobro si primetio da je Hrvatska zadržala strukturu preduzeća još iz bivše SFRJ. I dalje tamo caruju INA, Podravka, itd. Ovo važi i za Sloveniju. To je vrlo interesantna tema za malo detaljniju raspravu, drugom prilikom..Hrvatska ne može sa bućkurišima tipa Vegeta ili onim njihovim Ožujskim pivom, najvećom brljom, da se pojavi na srpskom tržištu..Zato oni ovde kupuju već postojeća preduzeća, ne menjajući ništa. E sad, mnogi misle kao i ti, pa šta, svaki kapital je dobrodošao..Medjutim, preduzeća postoje da bi dugoročno donosila profit vlasnicima, zarade zaposlenima i poreze državi. Nije u pitanju samo jednokratna korist od inicijalnog ulaganja kupca, tj cene koju je on platio. Mora se gledati dugoročni efekat u čitavom životnom ciklusu firme koje se prodaje. Često se te dve veličine sukobljavaju. Imamo puno primera da je država prodala firmu za relativno dobru cenu a nakon godinu dana novi vlasnik je doveo do bankrota i zaposlene oterao na biro. Tu je veća dara nego mera. I obrnuto, da je nekad bolje mudro dati firmu za malo nižu cenu ako ide u prave ruke. Sećam se primera prodaje Smederevske železare US Steelu, koliko je bilo povika u javnosti da se moglo uzeti više, pa se neka Austrijska firma čak i žalila jer je htela da plati više..A posle toga US Steel je od te propale Smederevske železare napravio najvećeg srpskog izvoznika! To sa Austrijancima ili nedajbože sa nekim domaćim tajkunom ne bi bilo moguće ni u snu. Analogno tome, ulagači iz regiona JI Evrope osim pukog kapitala za isplatu cene ne mogu da obezbede bogznašta našim firmama. Oni su jako daleko od svetskog tržišta po svemu, tako da će te firme da životare kao da su ostale u srpskim rukama. No za hrvatski kapital postoje još i dodatni problemi koji usložnjavaju prihvatanje njihovog kapitala u Srbiji. Prvo je prošlost - tamo je izvršeno zna se šta nad srpskim stanovništvom. Drugo, Hrvati postavljaju ogromne barijere za srpski kapital, mislim na ne-zakonske barijere. I treće, Hrvatska je priznala Kosovo i svedočila protiv Srbije pred MSP. Taj čin je potpuno besmislen i nerazuman i što vreme više protiče sve će se više okretati protiv samih Hrvata. Hrvatska od tog Kosova nema ni cvonjka niti će moći ni izdaleka tamo da izvadi ekonomsku štetu koja će nastati po hrvatske interese u Srbiji.
Zbog ova tri razloga mislim da Srbija ne treba da se veseli hrvatskom kapitalu i treba da primeni medjunarodni princip reciprociteta.


@Swann

Postoji ogromna razlika u nastupu srpskog kapitala u Hrvatskoj i tim zemljama koje si pomenuo. Nikome u Austriji, Nemačkoj ili Grčkoj ne pada na pamet da ometa srpski kapital kao što to čini tvoja zemlja. To što u tim zemljama nema puno srpskog kapitala je posledica tamošnje tržišne stukture a ne ometanja vlasti.
Tvoja priča o velikim i malim ribama je apsurdna. Ne znam na osnovu čega hrvatska preduzeća smatraš „velikim ribama“, bolje se malo informiši. A ako se vaše firme spremaju za pohod na istok u Kirgiziju i Afganistan ja im želim srećan put.

Pozdrav

pre 13 godina

Podravka supe, tortilja cips, Cedevita pa i Multivita, Kiki Bombone, Kras cokolade, Jana voda a od skoro Grand kafa, Cokoladne banice, Smoki...
Eto sta treba da bojkotujete.
Dakle manje price, vise dela i shvatice da ako ih ovi nasi pustaju da udju ovde, narod nece.

buga

pre 13 godina

Veterinar je napisao kako bi želio da bude u Hrvatskoj međutim na njegovu žalost a na našu sreću nije tako. Preporuka ,kako vi srbi kažete "Idi bre leči se!"

kompleksaš iz HR

pre 13 godina

"kompleks Beograda i prvog McDonaldsa"... hahaha! Pa ne mogu nego se smijati ovakvim bilmezima. Šuti čovječe, sramotiš pametne ljude u BG i Srbiji. "Prvog McDonaldsa"... hahaha! Koji lik!

Tipolir

pre 13 godina

.......U tom gradu /Gračac/ postoji samo jedan veliki supermarket - "kerum" i tu nisam pronasao niti jedan jedini proizvod iz Srbije!Znaci nisam mogao kupiti npr."plazmu" i ostale najpoznatije srpske brendove,a sigurno nisam jedini koji bi to kupovao u tom mestu. Procenite sami o cemu se tu radi!......

@ (perfidno, 21. avgust 2010 18:56)
________________________________

Na ovu temu /poslije ovog zadnjeg perfidnog komentara/ neču više komentirati, nema smisla.
Nije mi jasno, što to Srbi žele? Kaže da u trgovini Gračaca nema ni jedan proizvod iz Srbije, i ?????
I što sad? U čemu je problem?

Prvo, smatram da je netko nešto već ponudio, no nije imalo prođu, pa je proizvode povukao!!

Drugo, možda nisu ni ponudili, već čekaju da Hrvati sami dođu u Srbiju po proizvode??

Treće i najbitnije, nisam primjetio ni jedan proizvod iz Gane u dućanima Zagreba.
Želim time reči, da je Srbija Hrvatskoj isto toliko koliko su i sve ostale države svijeta, čak i manje, jer ste nas napali i napravili nam štetu.
Prema tome, dajte jedan jedini SUVISLI razlog, zbog kojeg bi Hrvati trebali kupovati srpsko. Jasno, dobro pazite, jer uloženo u Srbiju od strane Tedeschi-a, Todorić-a
i ostalih, nije Ulaganje Hrvatske, već bogatih pojedinaca Hrvata.

Uz dužno poštovanje, isprika na ne namjernim pogreškama i nadam se objavi mog komentara. hvala

I ja sam zbrisao

pre 13 godina

@Uspeo sam
Ja sam imao gotovo identican problem i pored obe komore ja sam obisao i bio za zaposljavanje posto je bilo reci da Norveska vlada finansira sa 1% kamate na godisnjem nivou, medjutim nisam bio dovoljno na birou da bi preuzeo kredit.
Cilj mi je bilo 9 radnika + ja na plati od 300 evra za pocetak svima dok ne otplatimo kredit, a onda o dogovoru sa zaposlenima nakon otplate u pvoj fgodini bi razgovarao o povecanju plata i novim ulaganjima i razvoju.Obisao sam i banke, nista,takodje sam video vrata koja se cak ni sama nisu otvorila, nego ja. Bolje ja nego da me jos i hapse.Moja cifra je bila 30 000 svajcaraca. a trebalo mi je po projektu jos 20 000.
Ali eto, nasao sam kompanjola u hrvatskoj,iskreno malo su teski ali poslovanje i dogovaranje ide extra.
Osnovni zajam smo isplatili, ostala je jos jedna rata na platama od 900 evra,sto je za ovdasnje uslove bas dobra.
Vladi nasoj da porucim da prestane zezanciju i da se uozbilji.
da ljude koji zele da zrtvuju sopstveni novac , nemora da znaci prevara u najavi,ali vlada je sama kriva sopstvennim strukovnim menadzerima koji su bili gluvi za sitnu privredu, ali bucni i velike ruke za partijske drugove i svima koji imaju nameru da podmicuju.
Radnicima sam mojim rekao da su nam plate svima iste, manipulacija i kradja nema, da firmicu shvate kao svoju i da svima ima da bude bolje.
Tako da kapital u hrvackoj srpski je moguc,nismo svi lopovi i dileri.
Prodas stan i gledas gde ces da se skucis, a ostatak novca koji pretekne da pokusas da ulozis.
Nasa vlada ne prodaje sopstvenu kucu, vec naroda (mojih dragih ljudi-komsija)

pavel

pre 13 godina

Ne razumijem o čemu vi uopće ovdje pričate...

Pa Srbija još niti članica WTO-a!!!

Rejting zemlje itekako je bitan, no na vašu žalost Srbija je među zadnjim zemljama u Europi po tom pitanju.

No vama te liste ionako nisu bitne, jel tako. E pa dok vam god ne budu bitne teško da ćete izići iz okvira vlastite zemlje.

susjed

pre 13 godina

Dragi Srbi, vi još živite u nekim dalekim vremenima! Zaboravite to, uspjeh ovisi samo o vama i nikome drugom,zaboravite na komunistička vremena kad je država sve djelila. Danas da bi preživjeli, treba RADIT! To je suština svega!

arh

pre 13 godina

Kompleks prvog MC ok, vi imate MC, mi imamo more, a da ništa niste uložili u HR, jednostavno nije točno,doduše, ruševine, minska polja,... sami po sebi malo vrijede, za razvoj arheološkog,vojno-dobrovoljačkog turizma, možda i nisu loše..bila bi i to bogata turistička ponuda, ali jednog dana ko zna, do tada i more privuče po kojeg turistu više od MC

prvo su bile amebe...

pre 13 godina

Iz Hr sam i cesto otvaram ovaj sajt jer je vrlo objektivan,prostacki komentari odstranjeni...
Obratio bih se svojim sunarodnjacima da se klone ovog sajta ako ne podnose Srbe,jer ispada da sam i sam kompleksas kad sam na B92!Da pojednostavnim,ako imam trenutno vise love i kupim dobar auto,to nije da pokazem susjedu koji sam ja gazda!Tad ce mi "neko"izbusit gume i ogrebat moje"zlato".Zato,molim vas,nemojte bit "seljacine" i sramotit me i u inozmstvu!Ja koga nevolim,necu da ga gledam a kamoli slusam!Ili je to po onoj - ko se tuce,taj se voli!!!

Anton

pre 13 godina

Spikey a puno vas iz SRB pricatekate govoris 90tih pa vi ste poceli, sta ste misli da kad vi pocete to je sve OK. A koliko ovcara ste napravili, koliko pro cetnicke skupe pravite, pa sama vasa vlada negira srebrenicu, onda govorite o drugima jelda? sprska posla

Anton

pre 13 godina

Bane, kazes da je besmislan i nerazumjem akt sto je HRVATSKA priznala KOSOVA. Pa ako ste ZABORAVILI vi ste priznali JAVNO SAO KRAJINU i RSK.

A zasto bi mislio da srpski kapital je vrijedan ili veliko? znamo da je hrvatski kapital VAZNJI nego srpski kapital i mi zovemo hrvatski kapetal velika RIBA jel je u bvisoj SFRJ HRVATSKA i SLOVENIJA FINANSIRALA CIJELU JUGOSLAVIJU, I skoro 99.9 % firme U SFRJ Je bilo ili slovensko ili hrvatsko. I to do dan danas je tako. Zmsmo fs istina boli.

SVE SE VRACE SVE SE PLACA! PAMPTITE OVO AKO NISTA DRUGO.

Febo Srbine!

pre 13 godina

Hvala vam za vesti iz hrvatske,jer na njima stalno ostavljaju dubokoumne komentare nasa braca Febo,Tipolir,Mario,Anton i ostali i time pokazuju da ipak ne mogu bez matice njihovih predaka! :)

marko

pre 13 godina

@Antone,
Ti ako znas da nabrojis ovog sekunda dve firme iz Hrvatske koje su u Srbiji imale svoje predstavnistvo i gde se ono nalazilo, ja bih ti odmah poklonio tu nihovu imovinu u Srbiji. Ni manje vise nego 99% firmi iz SFRJ su Bile iz Slo i Hrv? Pa tebe je bas mrznja skroz ophrvala. Vidi se da si neki klinac rodjen 90-tih. Opusti se i uradi nesto, batali se te mrznje, i pogledaj oko sebe, pa ces pogledati ponovo za 10 godina, videces koliko ce ostati od Hrvatske.

veterinar

pre 13 godina

@ lukan, ako je vama logicno da od Bajakova do Zagreba budu samo INA pumpe,i to zovete otvorenom,trzisnom privredom,onda ok.Od Bajakova do Nisa(otprilike ista razdaljina) imas NIS,OMV,EKO,AVIA,MOL,ELP,Lukoil....Pa kao u svakom demokratskom drustvu biras sta ti se svidja.Ono sto je bila moja poenta(opet ponavljam dobronamerna) je da ja nisam mogao da biram na mom putu u Hrvatskoj.Prva pumpa ( a da nije INA) je posle skoro 500km.Voleo bih i da vise "komentatora"iz Hrvatske poseti bar jednom Srbiju,bolje bi se razumeli...PS.Proveo sam vise vremena u Hr.,nego sto mnogi ovde imaju godina..

zlaya

pre 13 godina

Ovako, Hrvatska se donekle odlucila za model kontrolisanog drzavnog protekcionizma (za sta istina ima neke osnove u njihovom slucaju jer nisu bili u takvoj dubiozi kao Srbija posle 1999.), Srbija opet ide drugim putem i odlucila je da "pusti sve" unutra. Logicno je da ako je postojao raspoloziv novac u Hrvatskoj...on krene putem "poznatog" trzista na kome se moze ipak lakse dovijati i raditi. Sada, ko je u "opasnijoj" situaciji ovde, moze biti tema razgovora jer ipak je ovako ulozen hrvatski novac kod nas, hrvatski investitori ga ne mogu tek tako uzeti i odneti, cak i ako se hrvatske firme odluce na povlacenje u ovom trenutku a bogami i u narednih 5 godina, one ce biti samo na gubitku. Mislim da je primarna ideja hrvatskih ulagaca bila da iskoriste sopstveni bolji rejting kod stranih kreditora, urede preuzete kompanije koje su kupili u Srbiji i naknadno ih prodaju stranim investitorima i tako ostvare solidan profit. Pri cemu niko tada, kada je pocelo hrvatsko investiranje u Srbiji nije slutio dolazak krize u ovom obimu....prema tome, nisam siguran kome je sada bolje, hrvatskim tajkunima koji su ulagali u Srbiju ili srpskim tajkunima koji to nisu uradili u Hrvatskoj. Cini mi se da su i jedni i drugi "shvorc" stoga mozemo uskoro ocekivati neka ozbiljnija "preuzimanja" i u Hrvatskoj i u Srbiji od malo ozbiljnijih igraca nego sto su to Srbi i Hrvati (a bice bolje i nama i njima ako se to desi.....bar ja tako mislim)....e da...pozdrav i Hrvatskim i Srpskim "ekonomskim nacionalistima" jadno je gledati i citati cime se oni bave.....a iskreni pozdrav svim ljudima dobre volje i svesti da smo svi u govnima jer su svojevremeno neki "ekonomski nacionalisti" shvatili da je rat najbrzi nacin za zadovoljenje njihovih profitnih apetita i pri tome sproveli parcelizaciju trzista od 25 miliona ljudi na par siromasnih bednih zaduzenih drzavica.

Zg

pre 13 godina

@veterinar

To bi bilo onda po onoj imaš 100 godina a pričaš gluposti.

Od tvojih nebuloza i Srbi koji su samo jednom bili u Hr mogu se samo nasmijati.

Da znaš u čijem je vlasništvu Tifon, dobrim dijelom i INA, ili pak da si samo otvorio oči i pogledao na istoj autocesti OMV, Petrol nebi pisao ovakve nebuloze.
Isto tako da znaš išta o tome gdje i pod kojim uvjetima se grade benzinske pumpe (na kojem razmaku) nebi pričao da na postojećoj autocesti (Zg-Bg) je drugima to zabranjeno. Stvar je propisa, a ne nečije volje (želje).
Što se tiće tvoje mogućnosti da biraš između više proizvođača predlažem ti da usporediš kvalitetu i cijenu koštanja goriva na OMV pumpi (u Srb i Hr) pa se onda slobodno javi i donesi zaključke.

Nije Hr sramota, da za razliku od nekih ostalih industrija, ona Hr prehrambena nije propala već se solidno nosi ne s regionalnim nego svjetskim igračima (Nestle, Coca-Cola..) i prodaje svoju robu.
Nisi bio niti u jednom većem trgovačkom lancu u Hr, već u manjim dučanćićima i to što se po Hr otocima prodaje Hr roba a ne ona iz Gane nije odraz Hr zatucanosti i zatvorenosti (zanimljivo da to primjećuje netko čija država nije član WTO-a) već mogućnosti nabavke robe, cijene koštanja iste robe i prodaje iste.
Vjeruj mi da je trgovački lobi u Hr itekako jak i da se uvozilo sve i svašta i tek se zadnjih godina malo svemu stalo na kraj (na bofl robu mislim).
To što u ex istočnoj europi ima više svjetskih brandova u običnim (manjim prodavaonicama) znaći samo jedno-svjetski brand je kupio domaći i sad pod istim imenom proizvode i prodaju u zemlji. Takvih slučaja u Hr također ima (pivovarska industrija npr) ali su daleko rijeđi nego u zemljama tipa Mađarska.

Pojednostavljeno u zemljama u kojima postoje isključivo takvi brandovi znaći da je domaća industrija kupljena od strane većeg. Ukoliko zemlja želi imati jeftinu radnu snagu (bilo da rade kao radnici u prehrambenoj, auto, prerađivačkoj... industriji) onda je rezultat postignut. Osobno nisam za model Mađarske i sl zemalja već više za Slo model...

Btw u Hr dućanima ima robe kolko hoćeš iz Srb i vaša je sreća da vas je Todorić, Tedesci.. kupio. Zašto? U njegovim dućanima u Hr prodaje se roba proizvedena u Srbiji (dakle jeftinija radna snaga nego u Hr).
Koji dio ti ovdje nije jasan?

veterinar

pre 13 godina

Ne razumem sta je problem? Pa svaka investicija je dobrodosla,pa i hrvatska.Oni ulazu svoje pare ,zaposljavaju nase gradjane,placaju porez nasoj drzavi...To sto je tihi bojkot srpskih investitora i roba u Hrvatskoj,to je vise na njihovu stetu,kapital ide tamo gde mu je dobro.Daj Boze da je jos hrvatskih investitora u Srbiji,i svih ostalih,ko sa tim ima problem,onda je on u problemu.Nema i jare i pare...Hrvatska je na korak od EU,pozdravljam,ali to je ,pre svega,politicka odluka zapada,a ne toliko ispunjavanje standarda od strane Hrvatske,nesto poput Bugrske(dobri i poslusni).Cuvanje trzista bi moglo da im se obije o glavu kad budu morali da ga potpuno otvore,pa svetski brendovi pivske industrije udju,Ozujsko i Karlovacko moci ce da se prodaju za male pare ili da stave katanac.Isto vazi za INA-pumpe(jedine u Hrvatskoj),prljave i zastarele,kad stigne OMV,Shell,Luk oil...Hrvati nemaju mogucnost izbora za mnoge stvari,za razliku od nas u Srbiji,sto kasnije moze da im se obije o glavu(dzep).Nema stranog piva,vode,benzina,kafa samo Frank,slatkisi samo domaci,od suhomesnatih sam video samo austrijski Sorger i nista vise strano.Ne bih se menjao.

Srbin iz EU

pre 13 godina

Halo bre, Srbijo gde ides. Pa oni pokupovase sve i svasta a nas kapital nepozeljan. Stavite vec jednom tu rampu dok ne bude kasno, postacemo zavisni od bivsih. I ne samo to, ako oni udju pre nas u EU, a to je sigurno, tesko nama. Zato, Vlado Srbije, reaguj dok nije kasno, moze ali samo reciprocno.

Justicija

pre 13 godina

Da se srpske firme mogu nosit sa europskom konkurencijom i plaćama oni bi već davno investirali u Hrvatskoj.

Nemaju niti dovoljno kredibiliteta niti im Srbija može pružit pomoć kroz raznorazne europske fondove koje Hrvastka već davno koristi, tako da je ovo samo priča za malu djecu i zavaravanje vlastitog naroda.

A njemu baš i ne treba puno kad je Hrvatska u pitanju.

Spikey

pre 13 godina

Puno komentara iz Cro, sa dosta zanosa gledaju na svoju drzavu koju ovde zaista niko i ne spominje a kamoli '91 i dragovoljce, gde vecina jos uvek zivi. Zaista lepo misle o sebi i to je dobra osobina ali, realnost je malo drugacija. Imali ste 10 godina vise od nas da nesto napravite, pevali ste "danke Deutchland" ali i dalje je vidljiv kompleks Beograda i prvog McDonaldsa, trebace jos par generacija da se to prevazidje. Ne trebate nam, ni vasa kerumizirana obala, ni vasi proizvodi a to sto ima par firmica iz Hrvatske, koga to briga. Pokazali ste se na koncertu u Cavoglavi, shvatili smo sve ali i dalje ostaje - koga to interesuje ovde Cro i vas Ivo Sinavatra, Mamici, skrivanje 7 (sedam) godina u Zg dve zveri koje su nam streljale premijera?

mario

pre 13 godina

A što bi vi to kupili ustvari u što bi ulagali turizam,poljoprivredu,industriju,brodogradnju itd.
Pa ne može neko kupiti nešt ako nudi manje od drugih na lijepe oči ne ide.
Prodaju se brodogradilišta nije se niko iz Srbije prijavio na natječaj.
Ako mislite otvarati šoping centre Hrvatska ih je prepuna ne rade ni ti kako treba.
Prodavao se Vupik niko iz Srbije nije poslao ponudu samo se špekuliralo da je i Delta zainteresirana.

Pozdrav

pre 13 godina

Podravka supe, tortilja cips, Cedevita pa i Multivita, Kiki Bombone, Kras cokolade, Jana voda a od skoro Grand kafa, Cokoladne banice, Smoki...
Eto sta treba da bojkotujete.
Dakle manje price, vise dela i shvatice da ako ih ovi nasi pustaju da udju ovde, narod nece.

perfidno

pre 13 godina

Skoro sam bio u Hrvatskoj u Gracacu.To je jedan manji gradic u Lici koji je do "Oluje" bio nastanjen oko 95% srpskim stanovnistvom,a onda je Hrvatska naselila planski mnogo Hrvata iz Bosne tako da je trenutno oko 50% Hrvata i 50% Srba(gruba procena).U tom gradu postoji samo jedan veliki supermarket - "kerum" i tu nisam pronasao niti jedan jedini proizvod iz Srbije!Znaci nisam mogao kupiti npr."plazmu" i ostale najpoznatije srpske brendove,a sigurno nisam jedini koji bi to kupovao u tom mestu. Procenite sami o cemu se tu radi!
Nakon toga sam stigao u Beograd i u "maxiju" konstatovao da ima neverovatno mnogo hrvatskih proizvoda.Iz revolta sam svaki od njih detaljno kontrolisao jer nisam hteo da ih kupujem,ali mogu vam reci da je veoma tesko zato sto su pokupovali fabrike po Srbiji i tu pise samo npr. Subotica-Srbija,a kupac nema nacin da sazna da je ta fabrika u hrvatskom vlasnistvu.
Ja bih licno pozdravio odluku da se u Srbiji otvori lanac supermarketa u kojima bi bili samo srpski proizvodi i oni koji ne bojkotuju nase proizvode,a to definitivno nisu Hrvatska i Slovenija!

p.s. posebna prica je kako oni tamo preko katolicke crkve daju sve i svasta katolickoj deci dok pravoslavna deca ne dobijaju nista.

Zane Griff

pre 13 godina

@Mario
Klasicna zamena teza. Prvo apsolutno nista sto je iz Srbije se ne prodaje u Hrvatskoj. U kontra smeru ima dosta primera.
Sto se tice trznih centara pa i ovde ih ima dosta, ali niko nije uspeo u Hrvatskoj da dobije ni dozvolu za gradnju.
Miskovic je pokusavao da kupi neke firme ali mu nije dozvoljeno.
Ali zato je hrvat otovrio veleprodaju ovde u Srbiji i kada se blizi recimo roj za meso da se baci on ga zamrzne i posalje u Srbiju. Toliko o fer poslovanju!

Sa druge strane i mi sami smo krivi sto dozvoljavamo da se iz Hrvatske uvozi sve i svasta! Uvozimo i piletinu iz Slovenije koja je skuplja nego nasa - a sta je sa nasim proizvodjacima piletine?
Da li bi mi mogli da napravimo dogovor na nacionalnom nivou da se kupuju domaci proizvodi jer time stitimo domacu radnu snagu i sopstveni standard?
Ipak, to je nemoguce jer su politicari toliko podelili narod da nisu mogli da se sloze ni oko rezolucije za Kosovo.
Makijaveli je pisao u 16 veku da ako sastavite 8 ucenih ljudi da rese jednu stvar oni ce se posvadjati i svako ce imati sopstvenu teoriju umesto da zajednicki pronadju resenje!

izbavitelj

pre 13 godina

Bože dragi, ovo već stvarno postaje sapunica! Ovi vaši svaki dan trube kako Hrvati ne žele srpski kapital! Zamolite te vaše privrednike, kapitaliste i tajkune da otvoreno navedu u čemu je problem, a ne samo da jadikuju u javnosti. Konkretno, imenom i prezimenom, neka se izjasne koju kompaniju su htjeli kupiti, gdje su htjeli uložiti svoj kapital, na koje natječaje su se javili pa nisu prošli "jer su iz Srbije", što žele kupiti, kakvi su im planovi i ciljevi, na kojim burzama su njihove kompanije izlistane da se zna prava vrijednost, gdje javnost može provjeriti tko su vlasnici kompanija koje žele ulagati u HR, porijeklo kapitala, gdje se može pročitati portfolio tih kompanija. Itd. itd. Ajmo otvoreno i profesionalno pa da vidimo gdje je stvarno problem.

Nikola

pre 13 godina

Bezbeze se ova ista tema vrti vec deseti put. Drzava treba da stane na rep hrvatskim investitorima, ne zato sto su iz hrvatske, i ne zbog njih samih, nego da bi hrvatskoj drzavi poslala poruku.

@Mario, naravno da je interesovanje za kupovinu u hrvatskoj manje kad gradonacelnici pa i vise instance izjavljuju kako srpski kapital nije dobrodosao. Kupac bi posle nedelju dana ostao bez sve imovine, da i ne pominjem musterije. Sta ocekivati od naroda kad vasa drzava vodi takvu politiku. Ako ni za sta drugo, barem sam za reciprocitet. Mislim da je tako fer.

bane

pre 13 godina

@veterinar
Dobro si primetio da je Hrvatska zadržala strukturu preduzeća još iz bivše SFRJ. I dalje tamo caruju INA, Podravka, itd. Ovo važi i za Sloveniju. To je vrlo interesantna tema za malo detaljniju raspravu, drugom prilikom..Hrvatska ne može sa bućkurišima tipa Vegeta ili onim njihovim Ožujskim pivom, najvećom brljom, da se pojavi na srpskom tržištu..Zato oni ovde kupuju već postojeća preduzeća, ne menjajući ništa. E sad, mnogi misle kao i ti, pa šta, svaki kapital je dobrodošao..Medjutim, preduzeća postoje da bi dugoročno donosila profit vlasnicima, zarade zaposlenima i poreze državi. Nije u pitanju samo jednokratna korist od inicijalnog ulaganja kupca, tj cene koju je on platio. Mora se gledati dugoročni efekat u čitavom životnom ciklusu firme koje se prodaje. Često se te dve veličine sukobljavaju. Imamo puno primera da je država prodala firmu za relativno dobru cenu a nakon godinu dana novi vlasnik je doveo do bankrota i zaposlene oterao na biro. Tu je veća dara nego mera. I obrnuto, da je nekad bolje mudro dati firmu za malo nižu cenu ako ide u prave ruke. Sećam se primera prodaje Smederevske železare US Steelu, koliko je bilo povika u javnosti da se moglo uzeti više, pa se neka Austrijska firma čak i žalila jer je htela da plati više..A posle toga US Steel je od te propale Smederevske železare napravio najvećeg srpskog izvoznika! To sa Austrijancima ili nedajbože sa nekim domaćim tajkunom ne bi bilo moguće ni u snu. Analogno tome, ulagači iz regiona JI Evrope osim pukog kapitala za isplatu cene ne mogu da obezbede bogznašta našim firmama. Oni su jako daleko od svetskog tržišta po svemu, tako da će te firme da životare kao da su ostale u srpskim rukama. No za hrvatski kapital postoje još i dodatni problemi koji usložnjavaju prihvatanje njihovog kapitala u Srbiji. Prvo je prošlost - tamo je izvršeno zna se šta nad srpskim stanovništvom. Drugo, Hrvati postavljaju ogromne barijere za srpski kapital, mislim na ne-zakonske barijere. I treće, Hrvatska je priznala Kosovo i svedočila protiv Srbije pred MSP. Taj čin je potpuno besmislen i nerazuman i što vreme više protiče sve će se više okretati protiv samih Hrvata. Hrvatska od tog Kosova nema ni cvonjka niti će moći ni izdaleka tamo da izvadi ekonomsku štetu koja će nastati po hrvatske interese u Srbiji.
Zbog ova tri razloga mislim da Srbija ne treba da se veseli hrvatskom kapitalu i treba da primeni medjunarodni princip reciprociteta.


@Swann

Postoji ogromna razlika u nastupu srpskog kapitala u Hrvatskoj i tim zemljama koje si pomenuo. Nikome u Austriji, Nemačkoj ili Grčkoj ne pada na pamet da ometa srpski kapital kao što to čini tvoja zemlja. To što u tim zemljama nema puno srpskog kapitala je posledica tamošnje tržišne stukture a ne ometanja vlasti.
Tvoja priča o velikim i malim ribama je apsurdna. Ne znam na osnovu čega hrvatska preduzeća smatraš „velikim ribama“, bolje se malo informiši. A ako se vaše firme spremaju za pohod na istok u Kirgiziju i Afganistan ja im želim srećan put.

bane

pre 13 godina

(Dah HR)

Drugi puta kad ideš u shopping pogledaj na pakovanju ono što piše sitnim slovima proizvedeno u... Iznenadićeš se kada vidiš koliko toga se proizvodi u Istočnoj Evropi. I još dalje, u Aziji i na Dalekom Istoku. Naravno da to nisu istočnoevropski brendovi nego svetski koji su se proširili na istok. Odavno je prevazidjena terminologija „istok“ i „zapad“ koji vi Hrvati vidim da koristite vrlo rado. Šta je danas istok a šta zapad, kad postoje velike globalne i medjunarodne firme u kojim je direktor Indijac, vlasnici su Kinez i Amerikanac a napada napr. rusko tržište? Vama iz HR kao da ove stvari nisu baš najjasnije pa se koristite starim stereotipima.

(... No bitno je napomenuti da je za mogući izvoz srpske robe u ostale zemlje stvar općeg ekonomskog i pravnog stanja....)

Ne izvozi zemlja nego preduzeće. Isto tako je nebitan kreditni rejting države, bitan je rejting firme. Ajde opet da pomenem US Steel. Oni rade u Srbiji koja jeste u lošem opštem i pravnom stanju, pa šta. Jednostavno posluju po svojim internim standardima a ne po standardima zemlje u kojoj se nalaze.

Nego da se vratim na temu a to je srpski kapital u Hrvatskoj. Tamo se ne bojkotuju samo srpski proizvodi, (odavde niko i ne želi da izvozi robu tamo) nego čak se ometa i bilo kakvo prisustvo kapitala u bilo kom obliku. Naprimer, kupovina deonica neke hrvatske firme, vrednosnih papira, zajedničkih ulaganja itd. To je još gore od bojkota roba i usluga. Time Hrvatska šalje snažnu poruku svim ostalim potencijalnim investitorima da je zemlja za izbegavanje.

Verovatno je i to jedan od razloga što je Hrvatsku zaobilaze velike svetske firme.

FeboZg

pre 13 godina

Ahh..opet ova tema...i srpska armada je bila nepoželjna u Hrvatskoj pa smo izdržali...istrpite i vi malo..stalno kukate na ovu temu..učite od nas...zasucite rukave i primite se posla..pa će biti i nekih rezultata..pozdrav

Klokan

pre 13 godina

Ovakvi clanci postali su vec standardni u srpskim medijima. Gotovo svaki dan mozes nesto pocitat o ovoj temi i to je u mojim ocima vec manipuliranje javnosti. Stvara se neka hajka na Hrvatsku da se skrene pozornost od zapravo stvarnogproblema, a to je, da su velika srpska poduzeca i njihovi tajkuni u teskim financijskim problemima i uopce nemaju snagu investirat u inozemstvo. Pogledajte samo kako je Miskovic zavrsio u Ljubljani. U kojoj zemlji u regiji je Srbija investirala svoj kaiptal? Nema je nigdje, tako ni u HR. Svaki dan citam kako je vasim tajkunima sve losije, place najnize, produktivnost niska itd. i onda se neki cude sto srpski kapital ne igra vecu ulogo u regiji. Zaostajete ca. 10 godina za hrvatskim i 15 godina za slovenskim gospodarstvom. A u Srbiji se stalno vrte neke price o lideru u regiji. Niste lider u politickom smslu (niste u NATO, u procesu europskih integracija ste zaostali) a jos manje u ekonomskom. Da me ne shvatite krivo. Mislim da Srbija ima velike potencijale u ekonomiji i zaista moze postati, ne lider (jer zemlje u okruzenju nikad nebi prihvatili Srbiju kao lidera) ali moze postat snazna lokomotiva u ekonomskom smislu ali nazalost i Srbiji se previse prica i premalo radi.

Vladimir

pre 13 godina

Nista novo. Npr, Chipsy je jos davno hteo fabriku u Hr da podigne al im je bukvalno zabranjeno. Istu takvu fabriku su podigli u Banja Luci bez ikakvih problema... Reciprocitet, re-ci-pro-ci-tet, kljucna rec za srpsku vladu u ovakvim momentima...

Dah HR

pre 13 godina

" Jakšić je rekao i da su i Srbija i Hrvatska lideri u regionu i imaju dobar trend saradnje u politici, pravosuđu, policiji i u privredi i da zajednički nastupaju na trećim tržištima."

Srbija nije nikakav lider, može biti samo lider Albaniji, Bosni ili CG, međutim, niti te zemlje u Sbiji ne vide nikakv uzor u bilo čemu.

Srbija i Hrvatska su sve više različite, a to su bile od pamtivjeka i tako će i ostati.

Dah HR

pre 13 godina

@ veterinar i @ bane


Bilo koja istočnoeuropska zemlja nema što plasirati na zapadnom tržištu, osima automobilske industrije koja je,opet, zapadnoeuropska.

Međutim, Hrvatska (i Slovenija) su toga svjesne i nastoje se boriti za tržišta istočno od nas i u ostatku Srednje Europe, što je razumljivo.

Rugate se Afganistanu? Javite mi kada Srpska gospodarska komora potvori svoje predstavništvo tamo.

Mi im imamo barem što ponuditi za obnovu zemlje (elektrane, građevinu itd..), međutim, vi ste ionako "lideri" pa vam je Bliski istok nepotreban.

Isto tako, u Hrvatskoj su prisutni veliki i poznati domaći i europski trgovački lanci i u njima se prodaje sve i svašta i nema razlike između ponude u Hrvatskoj i ponude u Austriji, u sadržajnom smislu.

A to mislim čak i za benzinske pumpe. Naime, u Hrvatskoj nema "tek pokoja" Tifonova pumpa, već ih ima stotine. Prije su bili hrvatski vlasnici, a sada su mađari. Tu su i Petrolove, OMV-ove i ogroman broj ostalih privatnih.

Stalno govorite o nekakvom bojkotu robe u HR? Pa ja sam osobno vidio dosta srpskih proizvoda u našim dućanima, povremeno kupim nešto tu i tamo, međutim, riječ je uglavnom o prehrani, dok metalskih ili drugih prizvoda nema.

Vidio sam i emajlirano posuđe, čak od toga imam i nešto doma, međutim, uglavnom kupujem hrvatsko ili zapadnoeuropsko.

Isto tako, mnogo hrvatskih malih i različitih proizvođača izvozi u Austriju, Italiju i na ostala zapadna tržišta, jer smo njima geografski bliski i susjedi smo, tako da je sve stvar kako se koji proizvođač SAMOSTALNO izbori za svoje mejsto.

A što se tiče ponude vode i ostalih prehramebnih proizvoda u Hrvatskoj--kada budete 9idući puta u HR onda svartite u bilo koji lanac poput Konzuma, Interspara, Kauflanda, Bille, Mercatora, Lidla itd..pa ćete lijepo vidjeti da robe ima iz čitave Europe i šire. Kod vas takvih lanaca iz Njemačke ili Austrije još nema, pa da se sami uvjerite kako rade.

No bitno je napomenuti da je za mogući izvoz srpske robe u ostale zemlje stvar općeg ekonomskog i pravnog stanja.

Srbija ima puno lošiji kreditni rejting od Slovenije i Hrvatske, pa to isto utječe, a vas čak niti nema na listama kada se rade neka istraživanja.

a joooooj!

pre 13 godina

Srbija je izgubljena u vremenu i prostoru, zaostala 20 godina za normalnim svijetom. To se najbolje vidi po nebuloznom komentaru @veterinara. Ne mogu vjerovati da čovjek koji koristi kompjutor i zna pisati može izjavljivati ovakve budalaštine. A ako želiš samo biti zloban pa barem to napravi inteligentnije.

e svašta!

pre 13 godina

"NA-pumpe (jedine u Hrvatskoj), prljave i zastarele, kad stigne OMV,Shell,Luk oil... Hrvati nemaju mogucnost izbora za mnoge stvari,za razliku od nas u Srbiji, sto kasnije moze da im se obije o glavu (dzep). Nema stranog piva, vode, benzina, kafa samo Frank, slatkisi samo domaci,o d suhomesnatih sam video samo austrijski Sorger i nista vise strano."

@veterinar - po tvojem komentaru zaključujem da si zadnji put bio u HR u vrijeme SFRJ, temo negdje sredinom 80-tih. Ili pod hitno moraš kod okuliste. Treću mogućnost ne spominjem jer sam fino odgojen.

Uspeo sam

pre 13 godina

Direktor centra za marketing Privredne komore Srbije Ivan Jakšić forsira privrednike poput miskovica i udruzenje novokomponovanih privrednika koji su uz extremne malverzacije sa politickim partijama i pojedincima dosli do kapitala.
Da neko njihovom seljaku ili malom privredniku duguje novac 6 meseci i vise, i da ga dovede u stecaj, to nece da dopusti ni nemacka, ni austrija, ni danska, ni norveska.....
I jedno pitanje, od kad menadzer moze da bude direktor
privredne komore, a ne privrednik?
Od jaksiceve silne zelje da napravi kapitalizam, naravno u saradnji sa vladom, sve su uprskali.
Ja sam bio u privrednoj komori srbije sa 5000 evra u dzepu, sa makro i mikro planom na DVD-u za pokretanje malog biznisa gde bi im 5 ljudi skinuo sa grbace, a trazio sam nekakav zajam od 25000 evra,da oni budu vlasnici dok u prvoj godini ne isplatim,pa su mi rekli CAO, takodje identican slucaj je bio i sa privrednom komorom grada Beograda.
Pokazali su mi vrata, nepogledavsi nista na to DVD-u ,ni makro ni mikro plan.
Tako da vas ni ja nebi pustio u hrvatsku.
Ja sam svojih 5 000 nasao ulagaca kao suvlasnik u 1. godinini, i sad kupim kajmak. Ja i 4 radnika imamo svi po 700 evra platu, a licno cu se zalagati koliko je u mojoj moci, dokle god se vi ne promenite i vasi mozgovi da srpka privreda na prvom mestu, a ne miskoviceva, beka, peconija,da vidite kad vam pokazem vrata onako bratski.
Da budes direktor menadzer, a kad te neko pita sta si postigao, da jednostavno nemas cime da se pohvalis, jer si politicki strucan, a u privredi i menadzmentu NULA.
I nemoj da trujes moj narod, bili pismeni i nepismeni, jer zaista nisi osim po partijskoj funkciji merodavan, ali u nicemu

a joooooj!

pre 13 godina

Srbija je izgubljena u vremenu i prostoru, zaostala 20 godina za normalnim svijetom. To se najbolje vidi po nebuloznom komentaru @veterinara. Ne mogu vjerovati da čovjek koji koristi kompjutor i zna pisati može izjavljivati ovakve budalaštine. A ako želiš samo biti zloban pa barem to napravi inteligentnije.

Tipolir

pre 13 godina

Srpski kapital nepoželjan u HR?
________________

Opet i ponovo nebulozni naslovi.
Tko je gdje nepoželjan, odlučuju faktori na koje često ne možemo utjecati.
Postavio sam već pitanje na koje nitko nije odgovorio, pa ponavljam:
"Gdje piše, da srpski kapital mora biti poželjan u RH? Gdje piše da Hrvatska MORA prihvatiti taj srpski kapital? Gdje piše da uopće moramo poslovati sa Srbijom?
To što je hrvatski kapital ušao u Srbiju, vaš je problem, vi ste ga pustili, i ne znači da se mora automatski poštovati nekakav reciprocitet.
Uostalom, nije to hrvatski kapital, več kapital pojedinih Hrvata!

Hm

pre 13 godina

Dosadni ste - kao mala deca. Ako je nepozeljan u HR, ulazite u Rumuniju, Bugarsku, BiH i izvozite u HR. Ionako je radna snaga jeftinija nego u HR.

mario

pre 13 godina

Prije svega jedno pitanje hoče li privrednik iz Srbije isplačivati duplo veče plače radnicima u Hrvatskoj več što su u Srbiji.

@"Mario-ne *********! Hrvatska vlad ai zakonin su izrazito diskriminatorni prema srpskom kapitalu
(Zmaj, 21. avgust 2010 13:02) "
Da pratiš onda bi znao da takav zakon ni ne postoji i da je RH skoro sve zakone usuglasila sa onim Evropskim jer kao kandidat za ulazak u EU to mora napraviti,ali daleko ste od toga,pa neznate.

@Zane Griff Klasična zamjena teze je tvoja izjava da se apsolutno ništa ne prodaje u RH što je porijeklom iz Srbije jer ja sam jučer recimo kupio napolitanke proizvedene u Srbiji.
U kapitalizmu i otvorenom tržižnom natjecanju nema reciprociteta.
Pogledajte kolika je gdje prosječna plača,kolik je čij BDP itd.

Neznam samo zašto tolika jagma za Hrvatskim tržištem koje je malo,ali dolazi puno stranih turista oko 10 mil. vjerojatno i više,pa je to razlog da se prodaje njima,ali njima želimo ipak prije svega prodati svoju robu i proizvode.

neo

pre 13 godina

Svi kukaju Hrvatska, a sta je sa Slovenijom? S njima kao ima reciprociteta?! Ako bismo isli tom logikom ona isto pitanje mozemo postaviti i za Nemacku, Italiju itd. Bio sam u Makedoniji i na policama su 70% proizvodi iz Srbije i Hrvatske, a u Srbiji mozda ima 3 proizvoda iz Makedonije!

ivan

pre 13 godina

Miskovic i ostali domaci privrednici znaju da posluju samo kada treba opljackati drzavnu kasu.Pa boze Miskovic je sa maksijem i u Banjaluci propao al je zato super zaradio kad je remontovao MIG 29 ke od srpske vojske.I takvi kao hoce da rade negde,kako da ne.A sa druge strane Boba i Brena koji su kapital poprilicno posteno stekli napravili super fensi hotel na hrvatskom jadranu ,super posluju i nista im nefali!!
Al ovo vest je super za zamajavanje ovaca,gladni smo bedni smo al sovinizma nam nikad dosta.
***************************************************************************

rema

pre 13 godina

Dok mi proterujemo neke nase biznismene,a neke ostavljamo da kradu ovaj narod kao na primer Miskovic,Hrvatska vlada pomaze njihobe biznismene da kupe celokupnu prehrambenu industriju u Srbiji.

veterinar

pre 13 godina

U Hrvatskoj sam bio pre dva meseca,i zadrzao se 10 dana poslovno.Od granice sa Srbijom do ulaska u Split,sem INA pumpi,nema drugih,(doduse ima neka Tyfon,ili tako nekako),u radnjama na Bracu,sem hrvatskih,drugih flasiranih voda nema, a kava samo Frank.Za Zagreb ne znam,nisam bio,ali je to utisak(mozda pogresan) koji sam ja kao stranac imao u Hrvatskoj.U svakom slucaju izvinjavam se komsijama ako sam ih necim uvredio,bilo je iz neznanja.

marko

pre 13 godina

@Antone,
Ti ako znas da nabrojis ovog sekunda dve firme iz Hrvatske koje su u Srbiji imale svoje predstavnistvo i gde se ono nalazilo, ja bih ti odmah poklonio tu nihovu imovinu u Srbiji. Ni manje vise nego 99% firmi iz SFRJ su Bile iz Slo i Hrv? Pa tebe je bas mrznja skroz ophrvala. Vidi se da si neki klinac rodjen 90-tih. Opusti se i uradi nesto, batali se te mrznje, i pogledaj oko sebe, pa ces pogledati ponovo za 10 godina, videces koliko ce ostati od Hrvatske.

Anton

pre 13 godina

Zmajcic i marko a nemoj ti trubiti. Nemate pojima sto se dogada u hrvatskoj i kakva je situacija, i kakvi su zakoni Samo znate sta vam medija govori. NIsta se proda od srpske proizvode? Ste culi od smokija ???

A ako vasi tajkuni ne ulaze dovolnje pare potrebno, normalno da necete kupit u hrvatskoj. Ovo nije karitas ili za dobro susjedstvo da vam darujemo nekretnine ili kompanije

Klokan

pre 13 godina

@veterinar, lijepo te molim da dodes u HR, da shavtis kakvu si glupost napisao.

Mnogi ovdje pisu o nekom reciprocitetu. A kako bi to konkretno izgledalo? Pa to su gluposti. Danas zivimo u vremenu globalizacije i kapital putuje preko granica bez problema i trazi svoj interes (mislim da to nije bas najbolje za sve nas ali takvo je vrijeme. Nazalost za radnu snagu postoje jos te granice). Sigurno u Srbiji ima investitora iz Italije, Austrije, Njemacke. Ajde recite mi koliko je to srpska privreda investirala u te zemlje kad smo vec kod tog famoznog reciprociteta? Zar vam nesto brane da investirate?

susjed

pre 13 godina

@veterinar
E ti me baš nasmija! :-) Nema OMV-a, nema Lukoila, jel? I nije MOL kupio INU, ni oni drugi Tifonove pumpe? Nema Heinekenove tvornice, Tuborgove, Kaltenbergove, Zlatorogove, nema u prodaji Stella Artois i još oko 30 drugih piva u Hrvatskoj? Ti ako nisi bio u inozemstvu od 1991., ne znači da nisi mogao pitati one koji jesu....

Swann

pre 13 godina

Bez namjere da relativiziran otpor koji postoji kod nekih ljudi u HR prema svemu što dolazi iz SR, ajmo malo argumentirano razmišljati:

Zašto se Srbija ne buni što su Austrija ili Grčka ili Italija pokupovale puuuno više srpskih firmi, nego što su Srbi imali akvizicija u tim zemljama. Eto, Deutsche Telekom vam kupuje vodeću telekomunikacijsku tvrtku, pa dajte lijepo požalite se Angeli Merkel i zatražite reciprocitet...pa da vi onda kupite Audi ili Volkswagen...jer "treba postojati reciprocitet".

Kad tako postavimo stvari, onda vidimo da su ovakve primjedbe uglavnom apsurdne, jer oduvijek vrijedi pravilo da velika riba jede malu i nikada obrnuto. Hrvati nemaju što kupovati po Austriji, pa čak ni u Sloveniji, kao što ni Srbi nemaju puno mogućnosti u Hrvatskoj, koja je ekonomski barem dvostruko u prednosti pred SR. To je princip...iako sigurno da ima i srpskih firmi koje bi mogle konkurirati na hr-tržištu...i to će se prije-kasnije dogoditi.

Srpski ekonomisti to još nisu shvatili, za razliku od hrvatskih koji se na veliko okreću istoku, rade na tržištima Afganistana, Kirgistana itd...i naravno Balkana, jer naš proizvod na zapadnim tržištima nitko ni ne traži ni ne treba!!

I ja sam zbrisao

pre 13 godina

@Uspeo sam
Ja sam imao gotovo identican problem i pored obe komore ja sam obisao i bio za zaposljavanje posto je bilo reci da Norveska vlada finansira sa 1% kamate na godisnjem nivou, medjutim nisam bio dovoljno na birou da bi preuzeo kredit.
Cilj mi je bilo 9 radnika + ja na plati od 300 evra za pocetak svima dok ne otplatimo kredit, a onda o dogovoru sa zaposlenima nakon otplate u pvoj fgodini bi razgovarao o povecanju plata i novim ulaganjima i razvoju.Obisao sam i banke, nista,takodje sam video vrata koja se cak ni sama nisu otvorila, nego ja. Bolje ja nego da me jos i hapse.Moja cifra je bila 30 000 svajcaraca. a trebalo mi je po projektu jos 20 000.
Ali eto, nasao sam kompanjola u hrvatskoj,iskreno malo su teski ali poslovanje i dogovaranje ide extra.
Osnovni zajam smo isplatili, ostala je jos jedna rata na platama od 900 evra,sto je za ovdasnje uslove bas dobra.
Vladi nasoj da porucim da prestane zezanciju i da se uozbilji.
da ljude koji zele da zrtvuju sopstveni novac , nemora da znaci prevara u najavi,ali vlada je sama kriva sopstvennim strukovnim menadzerima koji su bili gluvi za sitnu privredu, ali bucni i velike ruke za partijske drugove i svima koji imaju nameru da podmicuju.
Radnicima sam mojim rekao da su nam plate svima iste, manipulacija i kradja nema, da firmicu shvate kao svoju i da svima ima da bude bolje.
Tako da kapital u hrvackoj srpski je moguc,nismo svi lopovi i dileri.
Prodas stan i gledas gde ces da se skucis, a ostatak novca koji pretekne da pokusas da ulozis.
Nasa vlada ne prodaje sopstvenu kucu, vec naroda (mojih dragih ljudi-komsija)

prvo su bile amebe...

pre 13 godina

Iz Hr sam i cesto otvaram ovaj sajt jer je vrlo objektivan,prostacki komentari odstranjeni...
Obratio bih se svojim sunarodnjacima da se klone ovog sajta ako ne podnose Srbe,jer ispada da sam i sam kompleksas kad sam na B92!Da pojednostavnim,ako imam trenutno vise love i kupim dobar auto,to nije da pokazem susjedu koji sam ja gazda!Tad ce mi "neko"izbusit gume i ogrebat moje"zlato".Zato,molim vas,nemojte bit "seljacine" i sramotit me i u inozmstvu!Ja koga nevolim,necu da ga gledam a kamoli slusam!Ili je to po onoj - ko se tuce,taj se voli!!!

Anton

pre 13 godina

Spikey a puno vas iz SRB pricatekate govoris 90tih pa vi ste poceli, sta ste misli da kad vi pocete to je sve OK. A koliko ovcara ste napravili, koliko pro cetnicke skupe pravite, pa sama vasa vlada negira srebrenicu, onda govorite o drugima jelda? sprska posla

Anton

pre 13 godina

Bane, kazes da je besmislan i nerazumjem akt sto je HRVATSKA priznala KOSOVA. Pa ako ste ZABORAVILI vi ste priznali JAVNO SAO KRAJINU i RSK.

A zasto bi mislio da srpski kapital je vrijedan ili veliko? znamo da je hrvatski kapital VAZNJI nego srpski kapital i mi zovemo hrvatski kapetal velika RIBA jel je u bvisoj SFRJ HRVATSKA i SLOVENIJA FINANSIRALA CIJELU JUGOSLAVIJU, I skoro 99.9 % firme U SFRJ Je bilo ili slovensko ili hrvatsko. I to do dan danas je tako. Zmsmo fs istina boli.

SVE SE VRACE SVE SE PLACA! PAMPTITE OVO AKO NISTA DRUGO.

Febo Srbine!

pre 13 godina

Hvala vam za vesti iz hrvatske,jer na njima stalno ostavljaju dubokoumne komentare nasa braca Febo,Tipolir,Mario,Anton i ostali i time pokazuju da ipak ne mogu bez matice njihovih predaka! :)

zdravka

pre 13 godina

Ne znam samo šta se ložite na ove priče. To se sada namerno potencira kada je Todorić ozbiljno zainteresovan za Carnex a nekom našem tajkunu se ne sviđa, jer bi on hteo da kupi a nema da plati. Lakše mu je da plaća novinarske članke koji će konstantno da lože narod. Svi znamo da je prvo Karić želeo Carnex, pa Mišković a onda ih je pretekao Midland (platio više) a zatim preuzeo Ashmore.
Svaki kapital je dobar ako nije prljav i ako investitor ulaže u firmu a zaposleni bivaju zadovoljni.
Setimo se Vitala: Nije nam bio dobar Bunge (najveća svetska uljara - SAD) nego smo izabrali Peconija, pri čemu je DRŽAVA odigrala najveću ulogu u teranju Amerikanaca. Zahvaljujući tome Vital propada..
U ekonomiji nema mesta patriotizmu, ili znaš ili ne..

mali marinko

pre 13 godina

zbilja ste dosadni više. Ajde B92 napravite listu opstrukcija hrvatske strane pa da vidimo koliko su srbi nudili i za koliko je na kraju prodano.

Lukan

pre 13 godina

@ veterinar

Na stranicama hrvatskih autocesta se mogu provjeriti tvoji navodi. Od Zagreba do Splita postoji četiri Inine pumpe, dvije OMV-ove, dvije Tifonove i jedna od Crobenza. Od Lipovca do Zagreba postoje samo Inine kaj je i logično kad je izgrađena u vrijeme bivše Juge.

buga

pre 13 godina

Veterinar je napisao kako bi želio da bude u Hrvatskoj međutim na njegovu žalost a na našu sreću nije tako. Preporuka ,kako vi srbi kažete "Idi bre leči se!"

kompleksaš iz HR

pre 13 godina

"kompleks Beograda i prvog McDonaldsa"... hahaha! Pa ne mogu nego se smijati ovakvim bilmezima. Šuti čovječe, sramotiš pametne ljude u BG i Srbiji. "Prvog McDonaldsa"... hahaha! Koji lik!

pavel

pre 13 godina

Ne razumijem o čemu vi uopće ovdje pričate...

Pa Srbija još niti članica WTO-a!!!

Rejting zemlje itekako je bitan, no na vašu žalost Srbija je među zadnjim zemljama u Europi po tom pitanju.

No vama te liste ionako nisu bitne, jel tako. E pa dok vam god ne budu bitne teško da ćete izići iz okvira vlastite zemlje.

Tipolir

pre 13 godina

.......U tom gradu /Gračac/ postoji samo jedan veliki supermarket - "kerum" i tu nisam pronasao niti jedan jedini proizvod iz Srbije!Znaci nisam mogao kupiti npr."plazmu" i ostale najpoznatije srpske brendove,a sigurno nisam jedini koji bi to kupovao u tom mestu. Procenite sami o cemu se tu radi!......

@ (perfidno, 21. avgust 2010 18:56)
________________________________

Na ovu temu /poslije ovog zadnjeg perfidnog komentara/ neču više komentirati, nema smisla.
Nije mi jasno, što to Srbi žele? Kaže da u trgovini Gračaca nema ni jedan proizvod iz Srbije, i ?????
I što sad? U čemu je problem?

Prvo, smatram da je netko nešto već ponudio, no nije imalo prođu, pa je proizvode povukao!!

Drugo, možda nisu ni ponudili, već čekaju da Hrvati sami dođu u Srbiju po proizvode??

Treće i najbitnije, nisam primjetio ni jedan proizvod iz Gane u dućanima Zagreba.
Želim time reči, da je Srbija Hrvatskoj isto toliko koliko su i sve ostale države svijeta, čak i manje, jer ste nas napali i napravili nam štetu.
Prema tome, dajte jedan jedini SUVISLI razlog, zbog kojeg bi Hrvati trebali kupovati srpsko. Jasno, dobro pazite, jer uloženo u Srbiju od strane Tedeschi-a, Todorić-a
i ostalih, nije Ulaganje Hrvatske, već bogatih pojedinaca Hrvata.

Uz dužno poštovanje, isprika na ne namjernim pogreškama i nadam se objavi mog komentara. hvala

susjed

pre 13 godina

Dragi Srbi, vi još živite u nekim dalekim vremenima! Zaboravite to, uspjeh ovisi samo o vama i nikome drugom,zaboravite na komunistička vremena kad je država sve djelila. Danas da bi preživjeli, treba RADIT! To je suština svega!

arh

pre 13 godina

Kompleks prvog MC ok, vi imate MC, mi imamo more, a da ništa niste uložili u HR, jednostavno nije točno,doduše, ruševine, minska polja,... sami po sebi malo vrijede, za razvoj arheološkog,vojno-dobrovoljačkog turizma, možda i nisu loše..bila bi i to bogata turistička ponuda, ali jednog dana ko zna, do tada i more privuče po kojeg turistu više od MC

veterinar

pre 13 godina

@ lukan, ako je vama logicno da od Bajakova do Zagreba budu samo INA pumpe,i to zovete otvorenom,trzisnom privredom,onda ok.Od Bajakova do Nisa(otprilike ista razdaljina) imas NIS,OMV,EKO,AVIA,MOL,ELP,Lukoil....Pa kao u svakom demokratskom drustvu biras sta ti se svidja.Ono sto je bila moja poenta(opet ponavljam dobronamerna) je da ja nisam mogao da biram na mom putu u Hrvatskoj.Prva pumpa ( a da nije INA) je posle skoro 500km.Voleo bih i da vise "komentatora"iz Hrvatske poseti bar jednom Srbiju,bolje bi se razumeli...PS.Proveo sam vise vremena u Hr.,nego sto mnogi ovde imaju godina..

zlaya

pre 13 godina

Ovako, Hrvatska se donekle odlucila za model kontrolisanog drzavnog protekcionizma (za sta istina ima neke osnove u njihovom slucaju jer nisu bili u takvoj dubiozi kao Srbija posle 1999.), Srbija opet ide drugim putem i odlucila je da "pusti sve" unutra. Logicno je da ako je postojao raspoloziv novac u Hrvatskoj...on krene putem "poznatog" trzista na kome se moze ipak lakse dovijati i raditi. Sada, ko je u "opasnijoj" situaciji ovde, moze biti tema razgovora jer ipak je ovako ulozen hrvatski novac kod nas, hrvatski investitori ga ne mogu tek tako uzeti i odneti, cak i ako se hrvatske firme odluce na povlacenje u ovom trenutku a bogami i u narednih 5 godina, one ce biti samo na gubitku. Mislim da je primarna ideja hrvatskih ulagaca bila da iskoriste sopstveni bolji rejting kod stranih kreditora, urede preuzete kompanije koje su kupili u Srbiji i naknadno ih prodaju stranim investitorima i tako ostvare solidan profit. Pri cemu niko tada, kada je pocelo hrvatsko investiranje u Srbiji nije slutio dolazak krize u ovom obimu....prema tome, nisam siguran kome je sada bolje, hrvatskim tajkunima koji su ulagali u Srbiju ili srpskim tajkunima koji to nisu uradili u Hrvatskoj. Cini mi se da su i jedni i drugi "shvorc" stoga mozemo uskoro ocekivati neka ozbiljnija "preuzimanja" i u Hrvatskoj i u Srbiji od malo ozbiljnijih igraca nego sto su to Srbi i Hrvati (a bice bolje i nama i njima ako se to desi.....bar ja tako mislim)....e da...pozdrav i Hrvatskim i Srpskim "ekonomskim nacionalistima" jadno je gledati i citati cime se oni bave.....a iskreni pozdrav svim ljudima dobre volje i svesti da smo svi u govnima jer su svojevremeno neki "ekonomski nacionalisti" shvatili da je rat najbrzi nacin za zadovoljenje njihovih profitnih apetita i pri tome sproveli parcelizaciju trzista od 25 miliona ljudi na par siromasnih bednih zaduzenih drzavica.

Zg

pre 13 godina

@veterinar

To bi bilo onda po onoj imaš 100 godina a pričaš gluposti.

Od tvojih nebuloza i Srbi koji su samo jednom bili u Hr mogu se samo nasmijati.

Da znaš u čijem je vlasništvu Tifon, dobrim dijelom i INA, ili pak da si samo otvorio oči i pogledao na istoj autocesti OMV, Petrol nebi pisao ovakve nebuloze.
Isto tako da znaš išta o tome gdje i pod kojim uvjetima se grade benzinske pumpe (na kojem razmaku) nebi pričao da na postojećoj autocesti (Zg-Bg) je drugima to zabranjeno. Stvar je propisa, a ne nečije volje (želje).
Što se tiće tvoje mogućnosti da biraš između više proizvođača predlažem ti da usporediš kvalitetu i cijenu koštanja goriva na OMV pumpi (u Srb i Hr) pa se onda slobodno javi i donesi zaključke.

Nije Hr sramota, da za razliku od nekih ostalih industrija, ona Hr prehrambena nije propala već se solidno nosi ne s regionalnim nego svjetskim igračima (Nestle, Coca-Cola..) i prodaje svoju robu.
Nisi bio niti u jednom većem trgovačkom lancu u Hr, već u manjim dučanćićima i to što se po Hr otocima prodaje Hr roba a ne ona iz Gane nije odraz Hr zatucanosti i zatvorenosti (zanimljivo da to primjećuje netko čija država nije član WTO-a) već mogućnosti nabavke robe, cijene koštanja iste robe i prodaje iste.
Vjeruj mi da je trgovački lobi u Hr itekako jak i da se uvozilo sve i svašta i tek se zadnjih godina malo svemu stalo na kraj (na bofl robu mislim).
To što u ex istočnoj europi ima više svjetskih brandova u običnim (manjim prodavaonicama) znaći samo jedno-svjetski brand je kupio domaći i sad pod istim imenom proizvode i prodaju u zemlji. Takvih slučaja u Hr također ima (pivovarska industrija npr) ali su daleko rijeđi nego u zemljama tipa Mađarska.

Pojednostavljeno u zemljama u kojima postoje isključivo takvi brandovi znaći da je domaća industrija kupljena od strane većeg. Ukoliko zemlja želi imati jeftinu radnu snagu (bilo da rade kao radnici u prehrambenoj, auto, prerađivačkoj... industriji) onda je rezultat postignut. Osobno nisam za model Mađarske i sl zemalja već više za Slo model...

Btw u Hr dućanima ima robe kolko hoćeš iz Srb i vaša je sreća da vas je Todorić, Tedesci.. kupio. Zašto? U njegovim dućanima u Hr prodaje se roba proizvedena u Srbiji (dakle jeftinija radna snaga nego u Hr).
Koji dio ti ovdje nije jasan?