Petak, 06.08.2010.

14:55

Srbi nepristojno bogatiji od Hrvata

"Nepristojno bogati" junaci privatizacije čine novi društveni sloj u zemljama u tranziciji, a posebno se izdvajaju hrvatski i srpski novopečeni bogataši.

Izvor: Tanjug

Srbi nepristojno bogatiji od Hrvata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 13 godina

Zar nije malo cudno da se procena bogatstva srpskih bogatasa , zasniva na pisanju `Slobodne Dalmacije` a hrvatskih uglednog britanskog`Forbos`-a. Mislim da clanaku ozbiljno nedostaje objektivnost bolje ga je necitati nego citati,obicna spekulacija

bane

pre 13 godina

(Spectator, 7. avgust 2010 09:11)

U tekstu se ne navodi metodologija ni izvor ali verujem da je ista i za hrvatske i srpske tajkune, u protivnom uporedjenje nema nikakvog smisla. Ne znam šta podrazumevaš pod „privatnom imovinom“ možda neposlovnu imovinu koja služi za ličnu potrošnju tajkuna: jahte, vile, stanove itd. što nije angažovano u poslovnim procesima. Toj neposlovnoj imovini trebalo bi dodati tvz. čistu imovinu koja se dobija kada se od ukupne imovine preduzeća odbiju dugovi. Zbir te dve imovine daju sliku njegovog bogatstva. A da li se firma kotira na berzi, koliko ima kredita, beleži li dobit/gubitke sa ovim nema nikakve veze.
Odnos poslovne/neposlovne imovine zavisi od mentaliteta. Zapadni narodi su skloniji da više investiraju u „business“ a manje u ličnu potrošnju. Tako je Sam Walton osnivač Wall Marta stvorio najveći kapital u USA a čitavog života se vozio u nekakvoj trokolici. Istočnoevropski narodi, Rusi, Arapi skloni su da hipertrofiraju neposlovnu imovinu, grade najduže jahte, najveće zamkove itd. iako im poslovi nisu tako sigurni kao zapadnim kolegama. Srpski tajkuni, koliko primećujem, spadaju u ovu drugu grupu, vole da se hvale imovinom čak i kad im poslovi ne idu dobro.

kokanovic

pre 13 godina

Divan je komentar "amaterski uradjen tekst", pa to je dirljivo da coveka brine sminka a ne sustina. Ocigledno je da su se lepo snasli i da mozemo da im prebrojavamo novce, velike smo ih obaveze oslobodili, sad je i mali Djokica naucio sta su milijarde, a odakle, to mu ni tata ne zna!

Samo pljacka

pre 13 godina

"Milan Jankovic se bavio prodajom kucnog posudja u Austriji radeci za firmu AMC"

Secam se da su osamdesetih moji roditelji, preko nekog predstavnika iz inostranstva, na jednoj kucnoj prezentaciji u Bg. kupili AMC komplet, ali su dobili samo pola kompleta. A platili su naravno pun iznos unapred. Ne kazem da M. J. ima veze sa tim ali mi je to sada malo jasnije.

Spectator

pre 13 godina

@ bane, naravno da i hrvatski businessmeni imaju hotelske lance. Recimo Goran Strok ima ALH (Adriatic-Luxury-Hotels), samo u Dubrovniku ima tri hotela sa 5 zvjezdica (Palace,Bellevue, Excelsior) i jos nekoliko hotela sa 4 zvjezdice u Dubrovniku i Rijeci. Sto se Leke tice, on ima Sheraton, Westin (oba s 5 zvjezdica), kao i "four ponts" sa 4 zvjezdice, svi u Zagrebu. Problem je kod ove metode mjerenja bogastva, da se hrvatskim tycoonima racuna samo privatna imovina. Recimo gosp. Drk ima supermodernu Vindiju, koju je digao iz pepela, a koja danas ima nejmodernije svoje pogone i u Srbiji, pa necete valjda misliti, da Vindija vrijedi samo 35 mio. €, ako pravi promet od 400 mio. € samo u Hrvatskoj? Ili gosp. Todoric, cije kompanije su vecinom izlistane na burzi a po mogima vrijede i vise od 4 mil. €, sve to se u ovoj listi ne obradjuje, kao ni to koliko te kompanije imaju kredita odnosno "cash-flow-a".
Zato, sve ovo treba uzeti s rezervom, osim gosp. Zeptera, koji ima transparentan i uspjesan business, nadam se da ce kupiti brodogradiliste u Kraljevici, svaka cast u svakom pogledu.

Zoki

pre 13 godina

Razlika između Gatesa ili Brina (Google) sa jedne strane - a Miškovića ili Beka sa druge je u tome da su prvi unovčili neku svoju ideju. Filip Cepter spada u onu prvu grupu. Iza Gatesa je ostao PC na svakom radnom stolu, iza Ceptera šerpe i lonci koji se u mojoj kući koriste već više od dvadeset godina... Šta čovečanstvu ostaje nakon Miškovića, Beka i kompanije?

Drugo, mislim da je bogatstvo svih tih srpskih biznismena precenjeno. Činjenica da je 5 miliona evra bilo dovoljno da se blokira Delta Star govori puno o vrednosti tih "velikih" srpskih kompanija.

mateja

pre 13 godina

e sad lepo sabers te milijarde kod ovih nasih srpskih milijardera i vidis koliko je od naroda oteto na razne nacine i zavrsilo u rukama pojedinaca za vreme Milosevica umesto da se celo drustvo razvijalo na bazi slobodne konkurenicje a ne monopolo i lepo vidis, izmedju ostalog, zasto je Hrvatska ispred nas

Pozarevac

pre 13 godina

@Vladimir
Slazem se sa tobom, Cepter je jedini pravi biznismen na nasim prostorima. On nije tzv. novopeceni bogatas iz "tranzicije" kao npr. Karici, Miskovic, Beko, Kole, Drakula...koji su svi redom stekli bogatstvo kriminalnim radnjama u sprezi sa politicarima sto je sramna pljacka sopstvenog naroda.
Jedina mala ispravka je da je Cepter ipak svoj pocetni kapital stekao u Srbiji. Milan Jankovic se bavio prodajom kucnog posudja u Austriji radeci za firmu AMC. Setio se dasa i na suptilan nacin krenuo svojim putem tako sto je od AMC sistema "pozajmio" ideju, modifikovao serpe i lonce, stavio novi poklopac i pod imenom Zepter napravio imperiju. Svaka mu cast, ispao je majstor nad majstorima. Znam...nekad smo zajedno radili za AMC u Austriji pocetkom osamdesetih.

bane

pre 13 godina

Pa ovaj Tedeski nema kapitala, sa čime li je platio Droga Kolinsku? A skoro je izjavio da su hrvatska preduzeća jača od srpskih, smeh..
Meni je najzanimljivije što je njihov najbogatiji hotelijer Leko koji ima svega 56 mil. € kapitala, pa to je smo jedan osrednji hotel..Prošle godine je naprimer u Turskoj Ričar Gir otvorio hotel koji je koštao 1mlrd$ (milijardu). Nijedan hrvatski businessman nije uspeo da stvori lanac hotela kakvih ima kolko hoćete po Mediteranskim zemljama, vrlo zanimljivo.
Što se tiče srpskih milionera, ne zna se zašto je proteran B. Karić osim da se nešto zamerio Dinkiću. Meni je žao BK televizije koja je jedina imala kakav takav programski nivo i gde se nije psovalo u mikrofon kao na Pinku koji se ubacio u prazan prostor.

kun taj

pre 13 godina

Podaci su za nase mafijase dati pausalno... ko zna koliko je tu kredita i nerasciscenih racuna... Prilicno amaterski uradjen tekst...

Vladimir

pre 13 godina

Stavljanje Zeptera u isti kos sa ovim domacim muljatorima je potpuno iluzorno. Zepter se nije obogatio u Srbiji nego po celom svetu, postenim radom, bez ikakvih tranzicionih manevara. Radio sam odgovoran posao u toj kompaniji na visokom polozaju i znam cinjenice. DAkle Zepter je biznismen svetskog kalibra, a ovi navedeni su muljatori, bivsi direktori geneksa progresa itd, pa em sto su poslovne kontakte tih kompanija pokupili i tako unistili svoje maticne kompanije, nego su ucestvovali u raznim sumnjivim radnjama.
Ovo sve istine radi.

zex

pre 13 godina

@ivan jesi li ti ozbiljan???
poredis bill gatesa sa miskovicem????????????
na zapadu niko nije stvorio milijarde za par godina to moze samo kriminalom i u Srbiji!
Da bi se brzo obogatio kao bill gates moras biti inovativan i stavriti novo trziste a on je to i uradio

Afrika zdaj !

pre 13 godina

Svi nabrojani su trgovci. Ako mi deca dodju za zeljom da studiraju medicinu ili elektrotehniku lupicu im sljagu.
Ima da dobiju kladionicu ili teazgu na buvljaku, po zalji, za pocetak.

dejan

pre 13 godina

Zaista smesna vest. Deluje kao da se Srbi hvale koliko su pokradeni! Ispostavice se, mnogo vise nego Hrvati, ciji lopovi ipak imaju nesto obzira...

ivan

pre 13 godina

realno, ovo je jako pogresna lista. Todoric ima vecu firmu nego Miskovic(Miskovicu se u bogatstvo racuna vrednost firme, a Todoricu samo licno bogatstvo), Tedeski je kupio Droga Kolinsku za 350 mil Eur (ako neko kaze da je ovo iz kredita, koliko li samo kredita imaju Miskovic, Drakulic i ostali srpski tajkuni?).

Medjutim moramo da budemo svesni da smo prosli tzv prvobitnu akumulaciju kapitala i da se stvorio red bogatasa, bas kao sto je to slucaj u svim drzavama sveta. Naravno da su se obogatili u relativno kratkom periodu (mada 20 godina predstavlja u danasnje vreme izuzetno dugacak period i na zapadu se u tom periodu javio novi sloj bogatasa -recimo Bil Gates).
Mi smo nase predratne bogatase osiromasili na taj nacim sto smo im oteli imovinu (slicne se ideje javljaju i sad), i na taj nacin unazadili zemlju(neki to hoce ponovo), jer bez bogatih pojedinaca nema ni napretka u drustvu...

Tipolir

pre 13 godina

čestitam komšije, vaši robovlasnici su bogatiji nego naši :))
(hrvatina, 6. avgust 2010 15:33)
_________________________

Zato su im podanici siromašniji, a to bi trebala biti
važnija vijest!

sux

pre 13 godina

Za ostale ne znam ali Drakula sigurno nije težak milijardu evra nego mnogo manje.A to da je trgovac metalima to je isto poluistina jer on je imao u vlasništvu fabrike i rudnike metala, a najveći mu je biznis trenutno nevezan za metale.Vrlo proizvoljan članak.

Tipolir

pre 13 godina

čestitam komšije, vaši robovlasnici su bogatiji nego naši :))
(hrvatina, 6. avgust 2010 15:33)
_________________________

Zato su im podanici siromašniji, a to bi trebala biti
važnija vijest!

dejan

pre 13 godina

Zaista smesna vest. Deluje kao da se Srbi hvale koliko su pokradeni! Ispostavice se, mnogo vise nego Hrvati, ciji lopovi ipak imaju nesto obzira...

zex

pre 13 godina

@ivan jesi li ti ozbiljan???
poredis bill gatesa sa miskovicem????????????
na zapadu niko nije stvorio milijarde za par godina to moze samo kriminalom i u Srbiji!
Da bi se brzo obogatio kao bill gates moras biti inovativan i stavriti novo trziste a on je to i uradio

Vladimir

pre 13 godina

Stavljanje Zeptera u isti kos sa ovim domacim muljatorima je potpuno iluzorno. Zepter se nije obogatio u Srbiji nego po celom svetu, postenim radom, bez ikakvih tranzicionih manevara. Radio sam odgovoran posao u toj kompaniji na visokom polozaju i znam cinjenice. DAkle Zepter je biznismen svetskog kalibra, a ovi navedeni su muljatori, bivsi direktori geneksa progresa itd, pa em sto su poslovne kontakte tih kompanija pokupili i tako unistili svoje maticne kompanije, nego su ucestvovali u raznim sumnjivim radnjama.
Ovo sve istine radi.

Afrika zdaj !

pre 13 godina

Svi nabrojani su trgovci. Ako mi deca dodju za zeljom da studiraju medicinu ili elektrotehniku lupicu im sljagu.
Ima da dobiju kladionicu ili teazgu na buvljaku, po zalji, za pocetak.

Pozarevac

pre 13 godina

@Vladimir
Slazem se sa tobom, Cepter je jedini pravi biznismen na nasim prostorima. On nije tzv. novopeceni bogatas iz "tranzicije" kao npr. Karici, Miskovic, Beko, Kole, Drakula...koji su svi redom stekli bogatstvo kriminalnim radnjama u sprezi sa politicarima sto je sramna pljacka sopstvenog naroda.
Jedina mala ispravka je da je Cepter ipak svoj pocetni kapital stekao u Srbiji. Milan Jankovic se bavio prodajom kucnog posudja u Austriji radeci za firmu AMC. Setio se dasa i na suptilan nacin krenuo svojim putem tako sto je od AMC sistema "pozajmio" ideju, modifikovao serpe i lonce, stavio novi poklopac i pod imenom Zepter napravio imperiju. Svaka mu cast, ispao je majstor nad majstorima. Znam...nekad smo zajedno radili za AMC u Austriji pocetkom osamdesetih.

kun taj

pre 13 godina

Podaci su za nase mafijase dati pausalno... ko zna koliko je tu kredita i nerasciscenih racuna... Prilicno amaterski uradjen tekst...

mateja

pre 13 godina

e sad lepo sabers te milijarde kod ovih nasih srpskih milijardera i vidis koliko je od naroda oteto na razne nacine i zavrsilo u rukama pojedinaca za vreme Milosevica umesto da se celo drustvo razvijalo na bazi slobodne konkurenicje a ne monopolo i lepo vidis, izmedju ostalog, zasto je Hrvatska ispred nas

sux

pre 13 godina

Za ostale ne znam ali Drakula sigurno nije težak milijardu evra nego mnogo manje.A to da je trgovac metalima to je isto poluistina jer on je imao u vlasništvu fabrike i rudnike metala, a najveći mu je biznis trenutno nevezan za metale.Vrlo proizvoljan članak.

bane

pre 13 godina

Pa ovaj Tedeski nema kapitala, sa čime li je platio Droga Kolinsku? A skoro je izjavio da su hrvatska preduzeća jača od srpskih, smeh..
Meni je najzanimljivije što je njihov najbogatiji hotelijer Leko koji ima svega 56 mil. € kapitala, pa to je smo jedan osrednji hotel..Prošle godine je naprimer u Turskoj Ričar Gir otvorio hotel koji je koštao 1mlrd$ (milijardu). Nijedan hrvatski businessman nije uspeo da stvori lanac hotela kakvih ima kolko hoćete po Mediteranskim zemljama, vrlo zanimljivo.
Što se tiče srpskih milionera, ne zna se zašto je proteran B. Karić osim da se nešto zamerio Dinkiću. Meni je žao BK televizije koja je jedina imala kakav takav programski nivo i gde se nije psovalo u mikrofon kao na Pinku koji se ubacio u prazan prostor.

ivan

pre 13 godina

realno, ovo je jako pogresna lista. Todoric ima vecu firmu nego Miskovic(Miskovicu se u bogatstvo racuna vrednost firme, a Todoricu samo licno bogatstvo), Tedeski je kupio Droga Kolinsku za 350 mil Eur (ako neko kaze da je ovo iz kredita, koliko li samo kredita imaju Miskovic, Drakulic i ostali srpski tajkuni?).

Medjutim moramo da budemo svesni da smo prosli tzv prvobitnu akumulaciju kapitala i da se stvorio red bogatasa, bas kao sto je to slucaj u svim drzavama sveta. Naravno da su se obogatili u relativno kratkom periodu (mada 20 godina predstavlja u danasnje vreme izuzetno dugacak period i na zapadu se u tom periodu javio novi sloj bogatasa -recimo Bil Gates).
Mi smo nase predratne bogatase osiromasili na taj nacim sto smo im oteli imovinu (slicne se ideje javljaju i sad), i na taj nacin unazadili zemlju(neki to hoce ponovo), jer bez bogatih pojedinaca nema ni napretka u drustvu...

Zoki

pre 13 godina

Razlika između Gatesa ili Brina (Google) sa jedne strane - a Miškovića ili Beka sa druge je u tome da su prvi unovčili neku svoju ideju. Filip Cepter spada u onu prvu grupu. Iza Gatesa je ostao PC na svakom radnom stolu, iza Ceptera šerpe i lonci koji se u mojoj kući koriste već više od dvadeset godina... Šta čovečanstvu ostaje nakon Miškovića, Beka i kompanije?

Drugo, mislim da je bogatstvo svih tih srpskih biznismena precenjeno. Činjenica da je 5 miliona evra bilo dovoljno da se blokira Delta Star govori puno o vrednosti tih "velikih" srpskih kompanija.

bane

pre 13 godina

(Spectator, 7. avgust 2010 09:11)

U tekstu se ne navodi metodologija ni izvor ali verujem da je ista i za hrvatske i srpske tajkune, u protivnom uporedjenje nema nikakvog smisla. Ne znam šta podrazumevaš pod „privatnom imovinom“ možda neposlovnu imovinu koja služi za ličnu potrošnju tajkuna: jahte, vile, stanove itd. što nije angažovano u poslovnim procesima. Toj neposlovnoj imovini trebalo bi dodati tvz. čistu imovinu koja se dobija kada se od ukupne imovine preduzeća odbiju dugovi. Zbir te dve imovine daju sliku njegovog bogatstva. A da li se firma kotira na berzi, koliko ima kredita, beleži li dobit/gubitke sa ovim nema nikakve veze.
Odnos poslovne/neposlovne imovine zavisi od mentaliteta. Zapadni narodi su skloniji da više investiraju u „business“ a manje u ličnu potrošnju. Tako je Sam Walton osnivač Wall Marta stvorio najveći kapital u USA a čitavog života se vozio u nekakvoj trokolici. Istočnoevropski narodi, Rusi, Arapi skloni su da hipertrofiraju neposlovnu imovinu, grade najduže jahte, najveće zamkove itd. iako im poslovi nisu tako sigurni kao zapadnim kolegama. Srpski tajkuni, koliko primećujem, spadaju u ovu drugu grupu, vole da se hvale imovinom čak i kad im poslovi ne idu dobro.

Spectator

pre 13 godina

@ bane, naravno da i hrvatski businessmeni imaju hotelske lance. Recimo Goran Strok ima ALH (Adriatic-Luxury-Hotels), samo u Dubrovniku ima tri hotela sa 5 zvjezdica (Palace,Bellevue, Excelsior) i jos nekoliko hotela sa 4 zvjezdice u Dubrovniku i Rijeci. Sto se Leke tice, on ima Sheraton, Westin (oba s 5 zvjezdica), kao i "four ponts" sa 4 zvjezdice, svi u Zagrebu. Problem je kod ove metode mjerenja bogastva, da se hrvatskim tycoonima racuna samo privatna imovina. Recimo gosp. Drk ima supermodernu Vindiju, koju je digao iz pepela, a koja danas ima nejmodernije svoje pogone i u Srbiji, pa necete valjda misliti, da Vindija vrijedi samo 35 mio. €, ako pravi promet od 400 mio. € samo u Hrvatskoj? Ili gosp. Todoric, cije kompanije su vecinom izlistane na burzi a po mogima vrijede i vise od 4 mil. €, sve to se u ovoj listi ne obradjuje, kao ni to koliko te kompanije imaju kredita odnosno "cash-flow-a".
Zato, sve ovo treba uzeti s rezervom, osim gosp. Zeptera, koji ima transparentan i uspjesan business, nadam se da ce kupiti brodogradiliste u Kraljevici, svaka cast u svakom pogledu.

Samo pljacka

pre 13 godina

"Milan Jankovic se bavio prodajom kucnog posudja u Austriji radeci za firmu AMC"

Secam se da su osamdesetih moji roditelji, preko nekog predstavnika iz inostranstva, na jednoj kucnoj prezentaciji u Bg. kupili AMC komplet, ali su dobili samo pola kompleta. A platili su naravno pun iznos unapred. Ne kazem da M. J. ima veze sa tim ali mi je to sada malo jasnije.

kokanovic

pre 13 godina

Divan je komentar "amaterski uradjen tekst", pa to je dirljivo da coveka brine sminka a ne sustina. Ocigledno je da su se lepo snasli i da mozemo da im prebrojavamo novce, velike smo ih obaveze oslobodili, sad je i mali Djokica naucio sta su milijarde, a odakle, to mu ni tata ne zna!

Vlada

pre 13 godina

Zar nije malo cudno da se procena bogatstva srpskih bogatasa , zasniva na pisanju `Slobodne Dalmacije` a hrvatskih uglednog britanskog`Forbos`-a. Mislim da clanaku ozbiljno nedostaje objektivnost bolje ga je necitati nego citati,obicna spekulacija

ivan

pre 13 godina

realno, ovo je jako pogresna lista. Todoric ima vecu firmu nego Miskovic(Miskovicu se u bogatstvo racuna vrednost firme, a Todoricu samo licno bogatstvo), Tedeski je kupio Droga Kolinsku za 350 mil Eur (ako neko kaze da je ovo iz kredita, koliko li samo kredita imaju Miskovic, Drakulic i ostali srpski tajkuni?).

Medjutim moramo da budemo svesni da smo prosli tzv prvobitnu akumulaciju kapitala i da se stvorio red bogatasa, bas kao sto je to slucaj u svim drzavama sveta. Naravno da su se obogatili u relativno kratkom periodu (mada 20 godina predstavlja u danasnje vreme izuzetno dugacak period i na zapadu se u tom periodu javio novi sloj bogatasa -recimo Bil Gates).
Mi smo nase predratne bogatase osiromasili na taj nacim sto smo im oteli imovinu (slicne se ideje javljaju i sad), i na taj nacin unazadili zemlju(neki to hoce ponovo), jer bez bogatih pojedinaca nema ni napretka u drustvu...

sux

pre 13 godina

Za ostale ne znam ali Drakula sigurno nije težak milijardu evra nego mnogo manje.A to da je trgovac metalima to je isto poluistina jer on je imao u vlasništvu fabrike i rudnike metala, a najveći mu je biznis trenutno nevezan za metale.Vrlo proizvoljan članak.

Tipolir

pre 13 godina

čestitam komšije, vaši robovlasnici su bogatiji nego naši :))
(hrvatina, 6. avgust 2010 15:33)
_________________________

Zato su im podanici siromašniji, a to bi trebala biti
važnija vijest!

bane

pre 13 godina

Pa ovaj Tedeski nema kapitala, sa čime li je platio Droga Kolinsku? A skoro je izjavio da su hrvatska preduzeća jača od srpskih, smeh..
Meni je najzanimljivije što je njihov najbogatiji hotelijer Leko koji ima svega 56 mil. € kapitala, pa to je smo jedan osrednji hotel..Prošle godine je naprimer u Turskoj Ričar Gir otvorio hotel koji je koštao 1mlrd$ (milijardu). Nijedan hrvatski businessman nije uspeo da stvori lanac hotela kakvih ima kolko hoćete po Mediteranskim zemljama, vrlo zanimljivo.
Što se tiče srpskih milionera, ne zna se zašto je proteran B. Karić osim da se nešto zamerio Dinkiću. Meni je žao BK televizije koja je jedina imala kakav takav programski nivo i gde se nije psovalo u mikrofon kao na Pinku koji se ubacio u prazan prostor.

zex

pre 13 godina

@ivan jesi li ti ozbiljan???
poredis bill gatesa sa miskovicem????????????
na zapadu niko nije stvorio milijarde za par godina to moze samo kriminalom i u Srbiji!
Da bi se brzo obogatio kao bill gates moras biti inovativan i stavriti novo trziste a on je to i uradio

Afrika zdaj !

pre 13 godina

Svi nabrojani su trgovci. Ako mi deca dodju za zeljom da studiraju medicinu ili elektrotehniku lupicu im sljagu.
Ima da dobiju kladionicu ili teazgu na buvljaku, po zalji, za pocetak.

Vladimir

pre 13 godina

Stavljanje Zeptera u isti kos sa ovim domacim muljatorima je potpuno iluzorno. Zepter se nije obogatio u Srbiji nego po celom svetu, postenim radom, bez ikakvih tranzicionih manevara. Radio sam odgovoran posao u toj kompaniji na visokom polozaju i znam cinjenice. DAkle Zepter je biznismen svetskog kalibra, a ovi navedeni su muljatori, bivsi direktori geneksa progresa itd, pa em sto su poslovne kontakte tih kompanija pokupili i tako unistili svoje maticne kompanije, nego su ucestvovali u raznim sumnjivim radnjama.
Ovo sve istine radi.

mateja

pre 13 godina

e sad lepo sabers te milijarde kod ovih nasih srpskih milijardera i vidis koliko je od naroda oteto na razne nacine i zavrsilo u rukama pojedinaca za vreme Milosevica umesto da se celo drustvo razvijalo na bazi slobodne konkurenicje a ne monopolo i lepo vidis, izmedju ostalog, zasto je Hrvatska ispred nas

dejan

pre 13 godina

Zaista smesna vest. Deluje kao da se Srbi hvale koliko su pokradeni! Ispostavice se, mnogo vise nego Hrvati, ciji lopovi ipak imaju nesto obzira...

kun taj

pre 13 godina

Podaci su za nase mafijase dati pausalno... ko zna koliko je tu kredita i nerasciscenih racuna... Prilicno amaterski uradjen tekst...

Pozarevac

pre 13 godina

@Vladimir
Slazem se sa tobom, Cepter je jedini pravi biznismen na nasim prostorima. On nije tzv. novopeceni bogatas iz "tranzicije" kao npr. Karici, Miskovic, Beko, Kole, Drakula...koji su svi redom stekli bogatstvo kriminalnim radnjama u sprezi sa politicarima sto je sramna pljacka sopstvenog naroda.
Jedina mala ispravka je da je Cepter ipak svoj pocetni kapital stekao u Srbiji. Milan Jankovic se bavio prodajom kucnog posudja u Austriji radeci za firmu AMC. Setio se dasa i na suptilan nacin krenuo svojim putem tako sto je od AMC sistema "pozajmio" ideju, modifikovao serpe i lonce, stavio novi poklopac i pod imenom Zepter napravio imperiju. Svaka mu cast, ispao je majstor nad majstorima. Znam...nekad smo zajedno radili za AMC u Austriji pocetkom osamdesetih.

Zoki

pre 13 godina

Razlika između Gatesa ili Brina (Google) sa jedne strane - a Miškovića ili Beka sa druge je u tome da su prvi unovčili neku svoju ideju. Filip Cepter spada u onu prvu grupu. Iza Gatesa je ostao PC na svakom radnom stolu, iza Ceptera šerpe i lonci koji se u mojoj kući koriste već više od dvadeset godina... Šta čovečanstvu ostaje nakon Miškovića, Beka i kompanije?

Drugo, mislim da je bogatstvo svih tih srpskih biznismena precenjeno. Činjenica da je 5 miliona evra bilo dovoljno da se blokira Delta Star govori puno o vrednosti tih "velikih" srpskih kompanija.

Spectator

pre 13 godina

@ bane, naravno da i hrvatski businessmeni imaju hotelske lance. Recimo Goran Strok ima ALH (Adriatic-Luxury-Hotels), samo u Dubrovniku ima tri hotela sa 5 zvjezdica (Palace,Bellevue, Excelsior) i jos nekoliko hotela sa 4 zvjezdice u Dubrovniku i Rijeci. Sto se Leke tice, on ima Sheraton, Westin (oba s 5 zvjezdica), kao i "four ponts" sa 4 zvjezdice, svi u Zagrebu. Problem je kod ove metode mjerenja bogastva, da se hrvatskim tycoonima racuna samo privatna imovina. Recimo gosp. Drk ima supermodernu Vindiju, koju je digao iz pepela, a koja danas ima nejmodernije svoje pogone i u Srbiji, pa necete valjda misliti, da Vindija vrijedi samo 35 mio. €, ako pravi promet od 400 mio. € samo u Hrvatskoj? Ili gosp. Todoric, cije kompanije su vecinom izlistane na burzi a po mogima vrijede i vise od 4 mil. €, sve to se u ovoj listi ne obradjuje, kao ni to koliko te kompanije imaju kredita odnosno "cash-flow-a".
Zato, sve ovo treba uzeti s rezervom, osim gosp. Zeptera, koji ima transparentan i uspjesan business, nadam se da ce kupiti brodogradiliste u Kraljevici, svaka cast u svakom pogledu.

Samo pljacka

pre 13 godina

"Milan Jankovic se bavio prodajom kucnog posudja u Austriji radeci za firmu AMC"

Secam se da su osamdesetih moji roditelji, preko nekog predstavnika iz inostranstva, na jednoj kucnoj prezentaciji u Bg. kupili AMC komplet, ali su dobili samo pola kompleta. A platili su naravno pun iznos unapred. Ne kazem da M. J. ima veze sa tim ali mi je to sada malo jasnije.

kokanovic

pre 13 godina

Divan je komentar "amaterski uradjen tekst", pa to je dirljivo da coveka brine sminka a ne sustina. Ocigledno je da su se lepo snasli i da mozemo da im prebrojavamo novce, velike smo ih obaveze oslobodili, sad je i mali Djokica naucio sta su milijarde, a odakle, to mu ni tata ne zna!

bane

pre 13 godina

(Spectator, 7. avgust 2010 09:11)

U tekstu se ne navodi metodologija ni izvor ali verujem da je ista i za hrvatske i srpske tajkune, u protivnom uporedjenje nema nikakvog smisla. Ne znam šta podrazumevaš pod „privatnom imovinom“ možda neposlovnu imovinu koja služi za ličnu potrošnju tajkuna: jahte, vile, stanove itd. što nije angažovano u poslovnim procesima. Toj neposlovnoj imovini trebalo bi dodati tvz. čistu imovinu koja se dobija kada se od ukupne imovine preduzeća odbiju dugovi. Zbir te dve imovine daju sliku njegovog bogatstva. A da li se firma kotira na berzi, koliko ima kredita, beleži li dobit/gubitke sa ovim nema nikakve veze.
Odnos poslovne/neposlovne imovine zavisi od mentaliteta. Zapadni narodi su skloniji da više investiraju u „business“ a manje u ličnu potrošnju. Tako je Sam Walton osnivač Wall Marta stvorio najveći kapital u USA a čitavog života se vozio u nekakvoj trokolici. Istočnoevropski narodi, Rusi, Arapi skloni su da hipertrofiraju neposlovnu imovinu, grade najduže jahte, najveće zamkove itd. iako im poslovi nisu tako sigurni kao zapadnim kolegama. Srpski tajkuni, koliko primećujem, spadaju u ovu drugu grupu, vole da se hvale imovinom čak i kad im poslovi ne idu dobro.

Vlada

pre 13 godina

Zar nije malo cudno da se procena bogatstva srpskih bogatasa , zasniva na pisanju `Slobodne Dalmacije` a hrvatskih uglednog britanskog`Forbos`-a. Mislim da clanaku ozbiljno nedostaje objektivnost bolje ga je necitati nego citati,obicna spekulacija