Četvrtak, 05.08.2010.

14:01

Sveštenicima penzije iz budžeta?

Patrijarh srpski Irinej i vicepremijer Jovan Krkobabić razgovarali su o mogućnosti da se deo doprinosa za penzije sveštenim licima uplaćuje iz budžeta.

Izvor: Beta

Sveštenicima penzije iz budžeta? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

nina

pre 13 godina

i za ovo postoji korektno i civilizovano resenje, koje vec lepo funkcionise u mnogim zemljama. Lepo da drzava uvede kategoriju "crkvenog poreza" iz koga ce se finansirati izmedju ostalog i to dotiranje svestenickih penzija. Pre toga, svaki porezni obveznik bi morao da se izjasni da li je vernik ili nije. naravno, samo oni koje se izjasne da su vernici, placali bi taj "crkveni" porez. To je koliko ja vidim JEDINI nacin da se ovo resi a da se izbegne bilo kakva svinjarija.

Prvo restitucija!

pre 13 godina

@Smorock: Nije mi poznat takav slucaj. Da li biste mogli da napisete koja pravoslavna eparhija / crkvena opstina Vam je oduzela zemlju, kada i pod kojim uslovima?

Inace, u potpunosti se slazem da Crkva i drzava moraju biti odvojene, sto cesto nije slucaj. U Norveskoj npr. svi poreski obveznici placaju porez tzv. Norveskoj crkvi, osim ukoliko se nisu obavezali da isti iznos uplacuju nekoj drugoj religijskoj zajednici. Ali, takav porez je obavezan za sve - verovali u Boga ili ne.

Crkveni obredi (vencanje, krstenje, opelo), koliko god kostali - licno, vencanje sa taksom, platio sam 7000 din. - ipak nisu obavezni, i placaju se ograniceni broj puta tokom zivota. Vernici uglavnom ne vide problem u tome, a oni koji to rade iz mode... ne vidim zasto se zale :)

Sto se tice restitucije - posto je Crkva "vruca tema", uzecu primer Univerziteta kojem takodje nije vracena imovina. Umesto toga, Univerzitet dobija nekakve surogate od drzave, zbog cega je u podredjenom, zavisnom polozaju koji direktno utice na kvalitet rada i nastave. Zato smatram da je vazno vratiti imovinu, kako bi razne institucije ponovo stale na zdrave noge, a ovakva vrsta pitanja se ne bi vise postavljala i narod se ne bi uzalud uznemiravao.

Samo pljacka

pre 13 godina

A sta kaze nas ustav? Da li su svestenici ljudi sa istim pravime i obavezama kao i drugi stanovnici Srbije ? Ili su malo jednakiji kao i pripadnici vojske i policije ?

samo iskreno

pre 13 godina

U mom gradu Prijepolju svestenici voze auta preko 5000e. Na svakih 100m nalazi se crkva ili dzamija, svakog meseca izgradi se po 10 novih crkvi i dzamija. Samo svestenici rade i imaju para. ipak mislim da bi bolje bilo da se izgradi neka javna kuhinja ili neki dom za bezkucnike od tih para. A ja mogu da se molim i kuci ako hocu.

Smorock

pre 13 godina

@ Prvo restitucija
A onda Crkva da vrati zemlju koju je uzela seljacima i tako dalje.
Samo mojoj familiji je "onomad" Crkva uzela 3 salasha, a nismo jedini.

MUKNAVI

pre 13 godina

Svi oni,birokratija,popovi,kurte i murte vlastodrzci,panduracija, "vonici" i ostali na jaslama drzavnim, brinu o svojoj starosti.Razmestili se na ledjima siromasnih i zobaju,demagogisu i skroz odvojeni od naroda,ne i od njegovog dzepa,uzivaju.Zato im je i smetao Socijalizam,pravi,ne onaj izvitopereni u kojem su poceli upravljati,i o socijalizmu pricati "tehnokrate" direktori,bankarski sluzbenici od Beograda pa do Amerike razmesteni,glavnokomandujuci po svetskim predstavnistvima Jugoslavije,sada srpski i ostalih republika milioneri,nepristojno bogati kako ih vabi Tadotitic(ni luk jeo ,nit ga njusio..aha..) kao kod nas mileusnici,miskovici,onaj iz uzice puteva ..micic..itd..Kada dodju stari dani,jedni odlaze u penziju ohohooo..a drugi,pred kontejnere i narodne kuhinje...Popovi?!Ma daj bre Majke ti,..zar ne znamo onaj vec izadjali vic;daj pope ruku.Cast pojedinima,al ..gde su?Kad se dohvate narodne kase ,nezajazljivi su,predu price narodu ..i grabe ko blesavi.Kada ih narod pukne po nosu,drece da se Narod odvojio od Boga..Nije,Bog nije pop,nego Njegov provajder,pa kad krenu provajderi ,ko ovi ,mnogi,teraj ih brale ..u...hm.. ledja..

Prvo restitucija.

pre 13 godina

Trebalo bi da drzava najpre vrati imovinu Crkvi. Onda ce Crkva moci sama da organizuje veronauku, placa veroucitelje, uplacuje doprinose za penzije, itd. Cini mi se da bi ovakvim potezom drzave, bez prethodnog vracanja imovine, Crkva vise izgubila no dobila dok bi drzava samo (ponovo) uzimala, a davala "na kasicicu". Usput bi se pokupio i neki glas ;)

Pop

pre 13 godina

Није објашњено у чланку :

Свештеници упалћују доприносе за ПИО и социјално, као и порез у неким општинама.
Проблем је што на неким парохијама на селу или где су пасивна подручја, не могу да задовоље основне потребе, па онда уплаћују најнижу основицу, па имају с друге стране мале пензије.
С друге стране држава не може да врати сву имовину Црки, па ће изгледа до до пребијања.
Међусобних дугова....

коментари су одраз живљења у комунизму, ако је супер бити свештеник шаљите хитно децу у богословију или ПБФ, па видте дивоте,кад вам свако пребацује и удели колико хоће и кад хоће.
Преко 20 година сам у овом позиву и ако је неко одлуччио да вс попљује то ће и учинити, без обзира како се владате.
Највише галаме они који најмање дају, а знам за случај да светеник није хтео ништа узети за обред, па су му после псовали мајку, како се награбио, па му више не треба.
И ако их је понизио одбивши њихов новац, нису они баш толика сиротиња.....

Mima

pre 13 godina

pa kad budu placali porez i uplacivali novac za penzijsko i socijalno osiguranje- kao i svaka druga (firma) onda moze- Srbija NIJE Vatikan!!!

Marko

pre 13 godina

Obzirom da je Republika Srbija sekularna država, što je definisano i Ustavom, u slučaju da ovakav predlog prođe, zaštitnik prava građana bi po službenoj dužnosti morao podneti prijavu Ustavnom sudu.

Ovakav predlog ne može i ne sme proći. Ne postoji ni jedan osnov za dodatno čerupanje građana za potrebe jedne verske zajednice, jasno razdvojene od države.

Ukoliko zaštitnik prava građana omane, može se i pojedinačno podneti tužba Ustavnom sudu, a ako treba, može se ići i do Strazbura.

Situacija je čista, crkva nije budžetska kategorija, i ne može se finansirati iz budžeta jedne sekularne države. Osim toga, može se otvoriti i pitanje drugih priznatih verskih zajednica. Ako prođu penzije za SPC, zašto ne bi i za sve ostale priznate verske zajednice na tlu Srbije.

Ovo ne sme proći, nego nek vernici plaćaju porez svojoj crkvi, ako u nju idu, a ne sme se dopustiti sistemsko džeparenje.

Dosta više populističkih poteza na koje padaju primitivci. Dosta više privilegija crkvi u čije poslovanje niko nema uvid.

Dosta više iživljavanja nad naši džepovima i našim životima.

Djuka

pre 13 godina

Vi kao najuticajniji i najobjektivniji medij u Srbiji trebalo bi da napravite jednu anketu ili reportazu u centralnoj Srbiji ( u nekom od mnogo mesta u kojima ima svestenika) i da pitate obicne ljude koliko svestenici "uzimaju" za vencanja, krstenja, sahrane i ostale dace po grobljima. U mom mestu, svestenik jos od 90-tih vozi luxuzne automobilee, njegova deca ce, naravno, postati svestenici, pa cak i neki pripadnici njegove familije! U Srbiji je to odavno preslo u dobar zanat, tj dobro placen zanat. Sa verom u Boga vise nema nikakve veze. Verujem da je ovako i u drugim mestima. Ovo bi SPC verovatno okarakterisala kao napad na nju:) Naravoucenije; ne treba im penzija, bar ne ova drzavna, jer se za zivota naberu mnogo, mnogo ovozemaljskih proizvoda, neka im sluzi na cast.

mik

pre 13 godina

Stvarno ne znam cime su to svestena lica zasluzila da im penzije finansiraju gradjani Srbije. Nisam vernik ali racunam da je svrha crkve rad na ocuvanju duhovnih i ljudskih vrednosti jednog naroda, kao i njegovog zajednistva, a kad pogledam sta se sve desava u drzavi, prevare, nasilje i kad pogledam cime se narod bavi u slobodno vreme ne vidim da crkva uspesno obavlja svoj posao i da njeni delatnici zasluzuju svoje plate i penzije.

Marko

pre 13 godina

Kad svestenstvo bude UPLACIVALO doprinose drzavi za penzijsko i zdravstveno osiguranje kao i svi zaposleni gradjani, mogu da dobiju i oni penzije iz budzeta jer kako da dobiju novac ako ga nisu uplacivali ?!

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

E odavno me neka vest nije iznervirala ko ova. Kome bre da plaćamo penziju? Popovima koji se voze dćipovima od nekoliko desetina hiljada evra, šire se po luksuznim stanovima i kućama, blagosiljaju ratove i genocide, vuku ovu zemlju u propast... Njima da plaćamo penziju! Pa jeste li bre vi iz vlasti NORMALNI!!!

Stari Grk

pre 13 godina

Jona!!!
Ne gledam Farmu, ne slušam pevače sa Granda, čitam mnogo (doduše, kao profesoru književnosti to mi i sleduje), odlično poznajem Bibliju, ali sam, brate, ateista. Mislim da mi to ne smeta da budem vaspitano, kulturno, milosrdno biće. Religija nema veze sa čovečnošću.

šumadinac

pre 13 godina

UŽAS,..
1.U crkvi u Stanovu-Kragujevac na vratima postiji cenovnik,ali nema fiskalnog računa za uslugu
2. Do pre neku godinu u bogoslovijama je sve bilo besplatno,sada se placa pozuamasna školarina i nema mesta od navale đaka(najprofitabilnija profesija)
3. Pogledajte vozni park ispred crkve u Kragujevcu svakog jura,verujte ni jedan auto ispod 15 000 e
4.Novi Kragujevacki vladika je pored vec velelepne palate u najstrozem centru grada napravio sebi palatu od minimum 3-4 miliona evra (da li je umao građ.dozvolu )kao aber ide prica da mu je obijen džip i ukradeno 100 000 e a da to nije smeo da prijavi MUP-U (čudo im ne pade na pamet da za te pare naprave sirotiste ili odmaraliste za siromasnu decu),a KG gradonacelnik iskajava frehe tako sto nasred auto-puta diže krst od 20 metara,
5.Imao sam smrtni slucaj i ni jedan dolazak popa do godinu dana nije bio ispod 5000 din + pune torbe da ponese
6.Svi popvi su napravili lude kuce,deca na skolovanju u inostranstvu,vozni park ludilo
...i eto zasto su ovakvi komentari zastupljeni u ovoj meri,neka legalizuju tokove novca u crkvi,plate porez i doprinose i tek onda da ocekuju penzije bas kao i sav obican svet,da zive od svog rada posteno, ...dotle ce za mene oni biti paraziti (čast onima u manastirima),i od mene i ostale sirotinje otet dinar neka im je proklet

Dejan

pre 13 godina

Moze,
Ali kada svestenik ocita sluzbu za neku priliku i stavi EURE u dzep da izda racun na kome pise da je Crkva dala 18% poreza drzavi i svome narodu.

jimifix

pre 13 godina

Prvo fiskalne kase , PDV,porez i uplacivanje doprinosa u budzet od strane crkve.

Ja sa kao inzenjer za 3 dana zaradim ono sto pop uzme za pola sata bajanja. Nisam siguran da njima bilo sta treba da se daje.

sit gladna ne razume

pre 13 godina

Nebi to ni bio problem da se svestenici ponasaju po duhovnim pravilima,a ne materijalnim!!Crkva,kao ustanova,obrce lovu,a nije duzna kao druge ustanove da placa porez na taj obrt.Nemam nista protiv vere,ali protiv "obrta novca" u duhovnoj sredini,sigurno imam.Mesto da su popovi predvodnici skromnosti i dobrote,oni blagosivaju ratne kriminalce,tajkune kad otvaraju mutna preduzeca,naplacuju radjanje i smrt,vencanja itd...Pa kakve to veze sa verom ima?
Nije narod ljut na veru, nego na one koji im "prodaju"veru!
Muka mi je kad vidim debelog popa,kako mi prica da mora da budem skroman, a on podbuho sta od pica,sta od "ica".Cim pocme da prodikuje o "vrednostima skromnosti" ja dobijem ospice - Ja skromnije nemogu,doso sam do kraja,a mozes li ti popo?

student

pre 13 godina

zaboravih da dodam: verovatno su naši popovi previše gordi i sujetni da bi pristali na takve neke "namete" svojoj pastvi, mislim pa hajd... ne treba njima sirotinja i milostinja, ipak su oni neko i nešto... kako da ne.

student

pre 13 godina

1. u Srbiji postoji suficit sveštenstva nenormalan, jednostavno ne postoji toliko posla za sve te ljude i ne može ekonomija to da izdrži

2. religija je luksuz onih koji je upražnjavaju, zato vas molim da sami sponzorišete to... zato da je ovo društvo "realno" kao i spc, crkva bi se gradila u selu tek kada bi se obavezao minimalan broj vernika da finansijski opslužuje tu crkvu na mesečnom nivou, a ne napravimo crkvu, zaposlimo još jednog školovanog bogoslova ili katihetu (kao i u školu), pritom štancamo ih još svake godine, a ko će to da plaća nema veze svi ćemo, što da ne.

eto, toliko je jednostavno. i toliko je realno...

Jona

pre 13 godina

E moj nesrecni narode. Prepun si gorcine i iskaljujes je na potpuno pogresnom mestu. Dostojanstven zivot nam je odavno oduzet, oduzeto nam je pravo na rad, zaradu i zivot. Oduzeta nam je kultura i sve je ucinjeno da zaboravimo nasu autenticnu istoriju, jezik, knjizevnost, slikarstvo, muziku... Energicno smo ubedjivani da nam istorija pocinje od 1944, da smo pomahnitali, pripiti i neuki narod koji zna samo za rakiju i trubace. Grand parade su udarne vesti i referenca kulturne delatnosti koja doseze od Farme do Evrovizije. religija nam je takodje oduzeta pa kasnije vracena od strane ljudi koji su hteli da je instrumentalizuju i zloupotrebe radi utvrdjivanja sopstvene lose politike. Svestenstvo i ljudi iz crkve su upravo to samo ljudi i ima ih naravno svakakvih. Zbog onih koji su iskreno posveceni misiji koju rade i za koje verujem da su ipak u vecini bilo bi korisno smanjiti nivo gneva prema crkvi i religiji. To je ipak temelj kulture jednog naroda i nemojmo zaboraviti da su prve skole bile formirane bas u crkvama i da su prvi prosvetitelji bila svestena lica. Kultura nam je nasusno potrebna tu i lezi kljuc nasih tragedija. Odsustvo moralnog i kulturnog vaspitanja nas je i dovela tu gde jesmo. Tacno je da ima svestenih lica koja nisu dostojna duznosti koju vrse ali setimo se patrijarha Pavla i ostalih istinskih duhovnika koji bi trebalo da ostave cvrste temelje duhovnog zdravlja nekih novih generacija koje moraju biti dijametralno suprotno formirane od nas ovakvih kakvi smo danas. Inace cemo imati nove generacije odrasle na Farmi i Grandu i sa mafijaskim nevestama kao moralnim uzorima.

Gradjanin

pre 13 godina

Sramota! Kada crkva bude neprofitna i/ili humanitarna organizacija onda pristajem da troše moj novac! Do tada, gospodo uštedite od para koje nam uzimate kako se kojem svidi!

vernik

pre 13 godina

na zalost kod nasih zajapurenih ateista/feminista/komunista uvek kad se progovori o nekom realnom problemu vezanom za crkvu kao sto je ovaj,sve se preokrene u napade na religiju.

aj oladite malo.

Supergenije

pre 13 godina

Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam profesionalni pamtomimicar u gradu, u nedelju sam imao prvu predstavu ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 manjih predstava i mozda jos 6 do kraja godine. Ljudi mi na ulici dnevno daju 20 evra i misle da su vrh, a posle odu na klopu i muziku ....
Za decije rodjendane se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili jednostavno nece da plate....

Za proslave mature se po satu daje 1000 dinara.
Kako leti kad su svi iz grada na moru da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Pamtomimicarskom udruzenju i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Pamtomimicarsko udruzenje stipendira sve osim decu pamtomimimicara, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog pamtomimicara sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava

Smorock

pre 13 godina

@ Pop
Ok, neka je istina i neka stoji sve sto si rekao i nabrojao, ja i dalje ne vidim zasto bi drzava trebala da se brine o tebi i ostalim "zaposlenima" u crkvi, kad kao sto je vec receno crkva ne placa drzavi poreze i doprinose koji me i ostali svi placamo nezavisno od vere.

To za stipendije i ostalo nabrojano je tuzno, i treba da se vi borite za svoja prava u samoj crkvi kao organizaciji jer ste i vi deo naroda zbog koga ta crkva uopste i postoji.

Ne bih da zvucim brutalno pa da kazem "zalite se crkvi" ali to je sustina - pozabavite se boljom unutrasnjom organizacijom, a ne da ostali moraju da vas slepuju.

Mozda ti nemas dovoljno novca za zivot, ali itekako ima tvojih kolega iz drugih regija kojima se prilicno prosipa.

NE

pre 13 godina

Bilo bi mi drago da se ti stari ljudi ne zlopate i da imaju sigurne penzije, ali bas sada kada 30% naseg nepostojeceg budzeta ide za penzije. Odakle? Zaduzivanjem? Dokle? Kada se firme zatvaraju,sve je vise nezaposlenih! Kako ce nasa generacija ici u penziju? I sa koliko godina, 80? Zar nije prioritet dati bar neku crkavicu nezaposlenima i onima koji nece skupiti staza do penzije, makar par hiljada za krisku hleba dnevno! Kakvo licemerje politicara!

partibrejker

pre 13 godina

Pope,
ne znam ko ovde nije realan.

PARA NEMA. Tačka.

JA sam ta od čijih davanja se izdvaja u budžet. Tačka.

I, recimo, zamislite još da nisam pravoslavne vere.
U mom gradu ima 30% stanovnika koji nisu Srbi, a veliko pitanje je i koliko Srba veruje u Boga.

Jel' vam sad jasnije?

Znate li koliko ima pravoslavnih vernika u Adi? U Senti? U Ruskom Krsturu? U Bačkom Petrovcu? U Alibunaru?

Znate li možda - to vam je profesija - koliko Crkva ima javnih kuhinja, sirotišta, škola, igrališta za decu, skloništa za sirote?

To je sve realnost.
Realnost je i da vozite bolja kola od mene, kad smo već kod toga.

Babin_zub

pre 13 godina

"•Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam svestenik na selu, u nedelju sam imao prvo vencanje ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 krstenja i mozda jos 6 do kraja godine. Covek da 20 evra i misli da je to vrh, a posle na klopu i muziku ....
Za opelo se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili je neka tragedija kad pogine mlada osoba, ili jednostavno nece da plate....

Za pomen se daje 1000 dinara.
Kako leti akd nema slava da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Crkvi i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Crkva stipendira sve osim decu svestenika, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog popa sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava
(Pop, 5. avgust 2010 20:42) "

Sto kukas?Pomolis se i eto blagostanja.Jesi li vernik ili nisi?

Kvazimodo Sorabius

pre 13 godina

Srbija je na samom kraju puta u "pravoslavnu džamahiriju"!
Kao srbin (a sve jedno i da sam hrvat, musliman, pa i rus, nemac, šveđanin...) možda bih poverovao u "Sveto pismo" - ako bi mi đakon, pop, vladika ili patrijarh - analogno i sve do pape, pokazali jednu rečenicu gde se pominje moj narod i bilo koji drugi!!! (osim Jevreja i Rimljana - a po periferiji Egipćana)
U početku je bilo tragikomično videti svetog Patrijarha na konvencijama SPS-a, SRS, SPO-a i JUL-a, ali je posle bilo jasno da je crkva (crkve) zajahala narod - i to na početku trećeg mileniuma, kada se u modernom svetu (osim islamskih država) ljudi osvešćuju i okreću leđa ispraznom verovanju da će neki mrtvaci od pre dve hiljade godina "spasiti" čovečanstvo.
Počelo je teranjem prvaka da uče bogoslovske bajke koje imaju veze s životom kao ja sa Andromedom. Nastavilo se Draškovićevom idejom da svako sokače treba imati crkvu - a vapaj pok. Đinđića, koji i mrtav dovršava Hram - u kome su mu se umesto opela cerili i pominjali Sadamovu nesreću, da "budimo narod koji bar jednom i nešto dovršava - a ne samo da započinje" poštuju koliko otirač ispred javne kuće!
Oni koji ne umeju da misle, ili se boje svojeg saznanja o svetu, ostaviti da "veruju" kako se moglo bezgrešno začeti, kako će neki mrtvac napuniti džep parama a da se leži u hladu, neka veruju u "onaj svet" - ali, u OVOM svetu ako misle da ih neko izdržava, pa još i njihove naslednike - je čisti bezobrazluk, bezočnost i za svaki prezir i osudu!
Visim godinama na "Birou" - na kraju životnog veka, a svojevremeno sam u državnu kasu ulivao silne milione dolara, radeći i u ratnim zonama - pa nikako da stignem do penzije, a oni koji leče vodicama, proriču "sjaj na onome svetu" - ništa nisu časniji od "vidovite Zorke"!
Ne lažimo se.

BG

pre 13 godina

Moze ali da se onda uvedu fiskalne kase za sve crkvene usluge i proizvode koje crkva prodaje , i da njihovo poslovanje takodje proverava poreska uprava kao i da se proveravaju humanitarne akcije i donacije kao sto se proveravaju u dobrotvornim drustvima jer smo videle manipulacije sa fondom Katarine Rebrace.

Igor

pre 13 godina

Hajdemo da raspisemo konkurs za buduceg predsednika drzave. Prvi i jedini uslov - da izvrsi reforme (do kraja) u duhu Kemala Ataturka.

Nesha

pre 13 godina

Svaku paru koju mi uzmete od primanja da bih njih budzetirao - ukrascu vam sa oltara, ali stvarno! Te pare ionake nisu namenjene bogu, vec vasim novim automobilima...

Goran

pre 13 godina

Onda bi trebalo davati drzavne penzije i astrolozima, vracarama, belim i crnim magovima i ostalim prodavcima iluzije.
Zagrobni zivot ne postoji, kao ni nojeva barka, Adam i Eva... Kad neko umre, on je mrtav i tacka, sto bi rekli "amin"...

Jovan

pre 13 godina

Sve je to posledica Tadiceve velike koalicije. Njegova ****** zelja za vlascu i slikanjem, prouzrokovala je sve ovo sto nam se danas desava.

neo

pre 13 godina

@Pop Dragi svestenice (ako si uopste ); dodji u Nis, Pantalejsku crkvu i da vidis sta nas pop Mica vozi i gde zivi, pa onda pricaj o tome da jadni nista nemate.

Dragoljub

pre 13 godina

Resenje je prosto: kao sto zanatlija uplacuje sebi penzijsko, neka to rade i svestenici. Ako nisu zadovoljni penzijom, neka uplacuju vise. Ako nemaju prihoda, pa neka predju u isposnike ili neka nadju drugi posao. Srpski budzet je i onako u deficitu, i treba stedeti, a ne placati penzije onima koji imaju prihode na koje i porez ne placaju...

Pop

pre 13 godina

Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam svestenik na selu, u nedelju sam imao prvo vencanje ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 krstenja i mozda jos 6 do kraja godine. Covek da 20 evra i misli da je to vrh, a posle na klopu i muziku ....
Za opelo se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili je neka tragedija kad pogine mlada osoba, ili jednostavno nece da plate....

Za pomen se daje 1000 dinara.
Kako leti akd nema slava da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Crkvi i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Crkva stipendira sve osim decu svestenika, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog popa sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava

Akenaton

pre 13 godina

Ja da sam pop ja bih cak dao drzavi jer bi imao gomilu love i na taj nacin da joj se bar malo zahvalim sto mi je omogucila da izadjem iz njenog poreskog sistema a ne jos i da trazim...

dr

pre 13 godina

Pa ovoj zemlji nema spasa! Vernik sam i volim da odem u crkvu, ali ovi beli magovi u crnim Audijima su najzaslužniji ako ikad okrenem leđa crkvi, Bogu neću nikad!

Tipolir

pre 13 godina

Sveštenicima penzije iz budžeta?
_____________

Je, a nego? Zar vas nisu popovi vodili kroz povijest,
otvarali vam oči i učili vas? Zar vam popovi ne vode
glavnu riječ u vlasti Srbije? Čemu se vi sada čudite?
Crkvi trebate sve datu i pružiti a narodu što ostane,
jer za to ste se borili i izborili. Amen.

Dejan

pre 13 godina

Dosta vise budalastina!
Svi se nesto busaju u grudi kako su pravi vernici, patriote, vole ovu zemlju, postuju obicaje, porodica im je na prvom mestu, bore se da se poveca natalitet itd.
I umesto da se prave skole i obdanista, da se prave stanovi za mlade bracne parove, da se ukine monopol na uvoz decije hrane i opreme, da se ukine PDV na sve to, oni na "svakih 100m" prave crkve.
Za 50-100 godina nece imati ko da se moli u njima!

partibrejker

pre 13 godina

Odlična ideja.
Ja sam za reciprocitet.
Prvo mene oslobodite cenovnika koji mora biti jasno istaknut, fiskalne kase, knjigovodstva, milion i jedne inspekcije, takse za isticanje firme, vazdušarine, poreza na korišćenje građevinskog zemljišta na kojem je zgrada i svega sličnog, tako cu rado platiti popovima penziju da će biti stati pa gledati.

"Mali" je problemčić što živim u sredini gde ima 34 nacionalnosti sa Bog zna koliko veroispovesti, da ne govorim o ateistima i agnosticima, pa nekako sumnjam da će moja genijalna zamisao da upali...:).

Stari Grk

pre 13 godina

Koliko razumem priču, radi se samo o pravoslavnim sveštenicima!!! A gde su i katolički, jevrejski, muslimanski, adventistički i ko će ga sve znati koliko ih ima!!! Pošto su sve te crkve važeće, trebalo bi svi da dobijaju penzije iz budžeta!!! Što bi se drugi odrekli tog prava ako ga već neki dobiju? Pa sad vidite besmislenost predloga.
A, na kraju, šta ćemo sa ateistima??? Vidim da su ovde komentarisali već i ja im se pridružujem. Meni pop ne obavlja, HVALA BOGU, nikakve poslove i ne treba mi njegova prazna priča i masna kesa. Što onda ja da plaćam dažbine za njegovu penziju. Slažem se sa predlogom da, kao u nekim državama na zapadu, vernici plaćaju mesečno crkvi, crkva za te pare da im vrati uslugu, a i da pokriva penzije. Što ste svi već primetili, popovi naplaćuju debelo, a šta država ima od toga? A naš narod je, izvinite, glup - kad pop traži dve hiljade, oni mu daju tri, pa ga posle psuju. Na kraju, možda popovi i nisu krivi, sami smo sebi krivi što smo neobrazovani, neobavešteni i umišljeni, verujući da je samo naša vera - ona prava.

m.

pre 13 godina

ne vidim zasto bih ja izdrzavao svestenike. njihov je izbor takav nacin zivota, a ne moj.

crkva treba da je izdvojena od drzave i drzava treba da izdvaja novac samo za odrzavanje i obnovu crkvenih objekata koji predstavljaju kulturna i istorijska dobra. za ostalo- ni dinar!

Smorock

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa kolegom "cist racun".

Zar ovo nije sekularna drzava?

A ako cemo dati penzije pravoslavnim svestenicima, onda treba i katolickim, i muslimanskim i svim mogucim... A bogami i svim ateistima jer su predstavnici svoje crkve i placaju porez kao i svi drugi vernici.

Sramotno je da se religijkso opredeljenje gradjana ove drzave uzima zdravo za gotovo. Odakle ideja da smo svi pravoslavci? Ili da smo uopste vernici?
... takodje, kad smo vec na temi, da dodam da ne razumem otkud sad na svakom cosku na Novom Beogradu po crkva? Koliko uopste ima pravoslavnih vernika po Novom Beogradu? Na 10-15 000 vernika ide jedan verski objekat (crkva), zanima me odakle podaci o broju vernika na osnovu kog se donose resenja koliko ce se crkava graditi?

Iskreno, cisto sumnjam da imamo samo 15 000 muslimana u gradu. A imamo samo jednu dzamiju. I tako dalje...

preteraste ga

pre 13 godina

krštenje 150 evra
svadba 200-500 evra
pomen 50-100 evra
i da ne nabrajam
moj komšija sveštenik vozi
NOV mercedes od najmanje 50000 evra aja da mu plaćam doprinose. e pa preteraste ga popovi. što ne dodje isus sve bi vas poveo sa sobom...

Goca

pre 13 godina

Pa ovo je suludo, ja kao ateista da izdrzavam te neradnike?? Ionako im je filozofija da treba da se zivi u siromastvu u ovom zivotu, sta sada hoce???

Dusan Silni

pre 13 godina

Moja iskustva iz prošlosti su javni svedok,samo narod treba potsetiti.Pa šta mislite kad god Tadić poželi drmanje crkv enih zvona i molebane oni lju di odrade,sad kroz nešto Tadić mora i da plati.I samo
radi podsećanja,kad god su kroz prošlost popovi likovali u prvim redovima uz političa re narod je to druženje skupo plaćao glavama svojim. Devedesetih je na Palama sedeo popa između Plavšićke i Karadžića nakon toga srbi iz bosne izginuše paseonerediše, sloba je takođe sa popovima krojio sudbinu srbije pa tih devedesetih izginuše nam deca
širom bivše juge,među njima i
veliki broj jedinaca,pa egzodus iz hrvatske,pa kosovo,
iz bosne sačuvaj bože.To preveliko zbližavanje meni samo znači da i nakon te ljub avi politike i vere slede nova stradanja u Srbiji,živi bili pa videli.Narode politič ara i popova se stvarno treba sklanjati,to društvo pod mojom kožom izaziva jezu.

Cist racun

pre 13 godina

Najvise bih voleo da se uvede porez za vernike kau u Austriji i Svajcarskog pa neka se od toga daje crkvi, a ne ovako da se ovakvi potezi pravdaju cinjenicom kako su u Srbiji vecina stanovnika vernici. Hajde da svako ko zeli neka placa ovaj porez, a od ostatka budzeta da se ne zahvata za crkvu. Ako je zaista u srbiji onoliko vernika kao sto se tvrdi, bice lepo i meni i vama.
Ja postujem svaciju religiju, ali necu da je finansiram. Isto pravilo moze da se uvede i za katolicku crkvu i za Islam ako to zele, nemam nista protiv, svakom svoje.

VV

pre 13 godina

Ako imate nekog ko je uplacivao doprinose i porez i na osnovu toga stekao pravo na penziju, naravno da mu je treba isplacivati. Ako nemate, onda naravno da penziju ne treba isplacivati iz budzeta, jer bi to bila cista kradja. *********

Nenad

pre 13 godina

Ovo nije normalno! Mora da je Sinod zasedao i razmatrao mogućnosti kako da još malo ošiša ovaj narod. Pošto je očigledno da narod više para nema, jedina preostala opcija je budžet!

Usvojeno je i podizanje tarife za sečenje kolača za 17% i za krštenja i venčanja za 21%.

Sve u svemu, ova vest se već graniči sa nenormalnim i nemoralnim!

ateist

pre 13 godina

Koliko znam, crkva je zvanicno odvojena od drzave.Religija je privatna stvar.Ne zelim da se pare od mog izdvajanja u Budzet putem raznih poreza i doprinosa trose na ovakve stvari.

SSSS

pre 13 godina

Pa da,
a za krstenje cistih, neoporezovanih i nigde prikazanih 20 EUR, vencanje takodje toliko, svecenje vodice i uoci slave prosek oko 10 EUR puta broj onih koji slave istu slavu u parohiji, a slava sto velikih sto malih ima tokom cele godine...
...
Pa posto im je majka crkva obezbedila pristojan zivot tokom radnog veka, red je da im gradjani koji im taj zivot svojim placanjima za usluge dok su radno aktivni omogucuju doplate i deo za penzioni osiguranje kako bi i tokom penzije ziveli standardom nekoliko stepenica iznad naroda kome su duhovni oci. Sa psiholoske tacke gledista na coveka moze lose da se odrazi da zivi pristojno do 60. godine a onda se suoci sa neimastinom, pa je valjda red da se jos malo uzme od naroda koji jedva prezivljava kako nam duhovne vodje ne bi morale da se suocavaju sa tim psiholoskim sokom u 60. godini, *******

luka

pre 13 godina

crkva ima jako puno imovine. pogledajte im samo vozni park.
da ne govorimo da su uvezivanja drzave i crkve stetna za drustvo, kako god okrenete.

ateist

pre 13 godina

Koliko znam, crkva je zvanicno odvojena od drzave.Religija je privatna stvar.Ne zelim da se pare od mog izdvajanja u Budzet putem raznih poreza i doprinosa trose na ovakve stvari.

preteraste ga

pre 13 godina

krštenje 150 evra
svadba 200-500 evra
pomen 50-100 evra
i da ne nabrajam
moj komšija sveštenik vozi
NOV mercedes od najmanje 50000 evra aja da mu plaćam doprinose. e pa preteraste ga popovi. što ne dodje isus sve bi vas poveo sa sobom...

VV

pre 13 godina

Ako imate nekog ko je uplacivao doprinose i porez i na osnovu toga stekao pravo na penziju, naravno da mu je treba isplacivati. Ako nemate, onda naravno da penziju ne treba isplacivati iz budzeta, jer bi to bila cista kradja. *********

luka

pre 13 godina

crkva ima jako puno imovine. pogledajte im samo vozni park.
da ne govorimo da su uvezivanja drzave i crkve stetna za drustvo, kako god okrenete.

Goca

pre 13 godina

Pa ovo je suludo, ja kao ateista da izdrzavam te neradnike?? Ionako im je filozofija da treba da se zivi u siromastvu u ovom zivotu, sta sada hoce???

Cist racun

pre 13 godina

Najvise bih voleo da se uvede porez za vernike kau u Austriji i Svajcarskog pa neka se od toga daje crkvi, a ne ovako da se ovakvi potezi pravdaju cinjenicom kako su u Srbiji vecina stanovnika vernici. Hajde da svako ko zeli neka placa ovaj porez, a od ostatka budzeta da se ne zahvata za crkvu. Ako je zaista u srbiji onoliko vernika kao sto se tvrdi, bice lepo i meni i vama.
Ja postujem svaciju religiju, ali necu da je finansiram. Isto pravilo moze da se uvede i za katolicku crkvu i za Islam ako to zele, nemam nista protiv, svakom svoje.

Nenad

pre 13 godina

Ovo nije normalno! Mora da je Sinod zasedao i razmatrao mogućnosti kako da još malo ošiša ovaj narod. Pošto je očigledno da narod više para nema, jedina preostala opcija je budžet!

Usvojeno je i podizanje tarife za sečenje kolača za 17% i za krštenja i venčanja za 21%.

Sve u svemu, ova vest se već graniči sa nenormalnim i nemoralnim!

Dejan

pre 13 godina

Dosta vise budalastina!
Svi se nesto busaju u grudi kako su pravi vernici, patriote, vole ovu zemlju, postuju obicaje, porodica im je na prvom mestu, bore se da se poveca natalitet itd.
I umesto da se prave skole i obdanista, da se prave stanovi za mlade bracne parove, da se ukine monopol na uvoz decije hrane i opreme, da se ukine PDV na sve to, oni na "svakih 100m" prave crkve.
Za 50-100 godina nece imati ko da se moli u njima!

SSSS

pre 13 godina

Pa da,
a za krstenje cistih, neoporezovanih i nigde prikazanih 20 EUR, vencanje takodje toliko, svecenje vodice i uoci slave prosek oko 10 EUR puta broj onih koji slave istu slavu u parohiji, a slava sto velikih sto malih ima tokom cele godine...
...
Pa posto im je majka crkva obezbedila pristojan zivot tokom radnog veka, red je da im gradjani koji im taj zivot svojim placanjima za usluge dok su radno aktivni omogucuju doplate i deo za penzioni osiguranje kako bi i tokom penzije ziveli standardom nekoliko stepenica iznad naroda kome su duhovni oci. Sa psiholoske tacke gledista na coveka moze lose da se odrazi da zivi pristojno do 60. godine a onda se suoci sa neimastinom, pa je valjda red da se jos malo uzme od naroda koji jedva prezivljava kako nam duhovne vodje ne bi morale da se suocavaju sa tim psiholoskim sokom u 60. godini, *******

m.

pre 13 godina

ne vidim zasto bih ja izdrzavao svestenike. njihov je izbor takav nacin zivota, a ne moj.

crkva treba da je izdvojena od drzave i drzava treba da izdvaja novac samo za odrzavanje i obnovu crkvenih objekata koji predstavljaju kulturna i istorijska dobra. za ostalo- ni dinar!

dr

pre 13 godina

Pa ovoj zemlji nema spasa! Vernik sam i volim da odem u crkvu, ali ovi beli magovi u crnim Audijima su najzaslužniji ako ikad okrenem leđa crkvi, Bogu neću nikad!

Dragoljub

pre 13 godina

Resenje je prosto: kao sto zanatlija uplacuje sebi penzijsko, neka to rade i svestenici. Ako nisu zadovoljni penzijom, neka uplacuju vise. Ako nemaju prihoda, pa neka predju u isposnike ili neka nadju drugi posao. Srpski budzet je i onako u deficitu, i treba stedeti, a ne placati penzije onima koji imaju prihode na koje i porez ne placaju...

Smorock

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa kolegom "cist racun".

Zar ovo nije sekularna drzava?

A ako cemo dati penzije pravoslavnim svestenicima, onda treba i katolickim, i muslimanskim i svim mogucim... A bogami i svim ateistima jer su predstavnici svoje crkve i placaju porez kao i svi drugi vernici.

Sramotno je da se religijkso opredeljenje gradjana ove drzave uzima zdravo za gotovo. Odakle ideja da smo svi pravoslavci? Ili da smo uopste vernici?
... takodje, kad smo vec na temi, da dodam da ne razumem otkud sad na svakom cosku na Novom Beogradu po crkva? Koliko uopste ima pravoslavnih vernika po Novom Beogradu? Na 10-15 000 vernika ide jedan verski objekat (crkva), zanima me odakle podaci o broju vernika na osnovu kog se donose resenja koliko ce se crkava graditi?

Iskreno, cisto sumnjam da imamo samo 15 000 muslimana u gradu. A imamo samo jednu dzamiju. I tako dalje...

Akenaton

pre 13 godina

Ja da sam pop ja bih cak dao drzavi jer bi imao gomilu love i na taj nacin da joj se bar malo zahvalim sto mi je omogucila da izadjem iz njenog poreskog sistema a ne jos i da trazim...

Stari Grk

pre 13 godina

Koliko razumem priču, radi se samo o pravoslavnim sveštenicima!!! A gde su i katolički, jevrejski, muslimanski, adventistički i ko će ga sve znati koliko ih ima!!! Pošto su sve te crkve važeće, trebalo bi svi da dobijaju penzije iz budžeta!!! Što bi se drugi odrekli tog prava ako ga već neki dobiju? Pa sad vidite besmislenost predloga.
A, na kraju, šta ćemo sa ateistima??? Vidim da su ovde komentarisali već i ja im se pridružujem. Meni pop ne obavlja, HVALA BOGU, nikakve poslove i ne treba mi njegova prazna priča i masna kesa. Što onda ja da plaćam dažbine za njegovu penziju. Slažem se sa predlogom da, kao u nekim državama na zapadu, vernici plaćaju mesečno crkvi, crkva za te pare da im vrati uslugu, a i da pokriva penzije. Što ste svi već primetili, popovi naplaćuju debelo, a šta država ima od toga? A naš narod je, izvinite, glup - kad pop traži dve hiljade, oni mu daju tri, pa ga posle psuju. Na kraju, možda popovi i nisu krivi, sami smo sebi krivi što smo neobrazovani, neobavešteni i umišljeni, verujući da je samo naša vera - ona prava.

partibrejker

pre 13 godina

Odlična ideja.
Ja sam za reciprocitet.
Prvo mene oslobodite cenovnika koji mora biti jasno istaknut, fiskalne kase, knjigovodstva, milion i jedne inspekcije, takse za isticanje firme, vazdušarine, poreza na korišćenje građevinskog zemljišta na kojem je zgrada i svega sličnog, tako cu rado platiti popovima penziju da će biti stati pa gledati.

"Mali" je problemčić što živim u sredini gde ima 34 nacionalnosti sa Bog zna koliko veroispovesti, da ne govorim o ateistima i agnosticima, pa nekako sumnjam da će moja genijalna zamisao da upali...:).

Tipolir

pre 13 godina

Sveštenicima penzije iz budžeta?
_____________

Je, a nego? Zar vas nisu popovi vodili kroz povijest,
otvarali vam oči i učili vas? Zar vam popovi ne vode
glavnu riječ u vlasti Srbije? Čemu se vi sada čudite?
Crkvi trebate sve datu i pružiti a narodu što ostane,
jer za to ste se borili i izborili. Amen.

Kvazimodo Sorabius

pre 13 godina

Srbija je na samom kraju puta u "pravoslavnu džamahiriju"!
Kao srbin (a sve jedno i da sam hrvat, musliman, pa i rus, nemac, šveđanin...) možda bih poverovao u "Sveto pismo" - ako bi mi đakon, pop, vladika ili patrijarh - analogno i sve do pape, pokazali jednu rečenicu gde se pominje moj narod i bilo koji drugi!!! (osim Jevreja i Rimljana - a po periferiji Egipćana)
U početku je bilo tragikomično videti svetog Patrijarha na konvencijama SPS-a, SRS, SPO-a i JUL-a, ali je posle bilo jasno da je crkva (crkve) zajahala narod - i to na početku trećeg mileniuma, kada se u modernom svetu (osim islamskih država) ljudi osvešćuju i okreću leđa ispraznom verovanju da će neki mrtvaci od pre dve hiljade godina "spasiti" čovečanstvo.
Počelo je teranjem prvaka da uče bogoslovske bajke koje imaju veze s životom kao ja sa Andromedom. Nastavilo se Draškovićevom idejom da svako sokače treba imati crkvu - a vapaj pok. Đinđića, koji i mrtav dovršava Hram - u kome su mu se umesto opela cerili i pominjali Sadamovu nesreću, da "budimo narod koji bar jednom i nešto dovršava - a ne samo da započinje" poštuju koliko otirač ispred javne kuće!
Oni koji ne umeju da misle, ili se boje svojeg saznanja o svetu, ostaviti da "veruju" kako se moglo bezgrešno začeti, kako će neki mrtvac napuniti džep parama a da se leži u hladu, neka veruju u "onaj svet" - ali, u OVOM svetu ako misle da ih neko izdržava, pa još i njihove naslednike - je čisti bezobrazluk, bezočnost i za svaki prezir i osudu!
Visim godinama na "Birou" - na kraju životnog veka, a svojevremeno sam u državnu kasu ulivao silne milione dolara, radeći i u ratnim zonama - pa nikako da stignem do penzije, a oni koji leče vodicama, proriču "sjaj na onome svetu" - ništa nisu časniji od "vidovite Zorke"!
Ne lažimo se.

Pop

pre 13 godina

Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam svestenik na selu, u nedelju sam imao prvo vencanje ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 krstenja i mozda jos 6 do kraja godine. Covek da 20 evra i misli da je to vrh, a posle na klopu i muziku ....
Za opelo se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili je neka tragedija kad pogine mlada osoba, ili jednostavno nece da plate....

Za pomen se daje 1000 dinara.
Kako leti akd nema slava da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Crkvi i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Crkva stipendira sve osim decu svestenika, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog popa sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava

neo

pre 13 godina

@Pop Dragi svestenice (ako si uopste ); dodji u Nis, Pantalejsku crkvu i da vidis sta nas pop Mica vozi i gde zivi, pa onda pricaj o tome da jadni nista nemate.

Dusan Silni

pre 13 godina

Moja iskustva iz prošlosti su javni svedok,samo narod treba potsetiti.Pa šta mislite kad god Tadić poželi drmanje crkv enih zvona i molebane oni lju di odrade,sad kroz nešto Tadić mora i da plati.I samo
radi podsećanja,kad god su kroz prošlost popovi likovali u prvim redovima uz političa re narod je to druženje skupo plaćao glavama svojim. Devedesetih je na Palama sedeo popa između Plavšićke i Karadžića nakon toga srbi iz bosne izginuše paseonerediše, sloba je takođe sa popovima krojio sudbinu srbije pa tih devedesetih izginuše nam deca
širom bivše juge,među njima i
veliki broj jedinaca,pa egzodus iz hrvatske,pa kosovo,
iz bosne sačuvaj bože.To preveliko zbližavanje meni samo znači da i nakon te ljub avi politike i vere slede nova stradanja u Srbiji,živi bili pa videli.Narode politič ara i popova se stvarno treba sklanjati,to društvo pod mojom kožom izaziva jezu.

partibrejker

pre 13 godina

Pope,
ne znam ko ovde nije realan.

PARA NEMA. Tačka.

JA sam ta od čijih davanja se izdvaja u budžet. Tačka.

I, recimo, zamislite još da nisam pravoslavne vere.
U mom gradu ima 30% stanovnika koji nisu Srbi, a veliko pitanje je i koliko Srba veruje u Boga.

Jel' vam sad jasnije?

Znate li koliko ima pravoslavnih vernika u Adi? U Senti? U Ruskom Krsturu? U Bačkom Petrovcu? U Alibunaru?

Znate li možda - to vam je profesija - koliko Crkva ima javnih kuhinja, sirotišta, škola, igrališta za decu, skloništa za sirote?

To je sve realnost.
Realnost je i da vozite bolja kola od mene, kad smo već kod toga.

Supergenije

pre 13 godina

Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam profesionalni pamtomimicar u gradu, u nedelju sam imao prvu predstavu ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 manjih predstava i mozda jos 6 do kraja godine. Ljudi mi na ulici dnevno daju 20 evra i misle da su vrh, a posle odu na klopu i muziku ....
Za decije rodjendane se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili jednostavno nece da plate....

Za proslave mature se po satu daje 1000 dinara.
Kako leti kad su svi iz grada na moru da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Pamtomimicarskom udruzenju i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Pamtomimicarsko udruzenje stipendira sve osim decu pamtomimimicara, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog pamtomimicara sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava

Smorock

pre 13 godina

@ Pop
Ok, neka je istina i neka stoji sve sto si rekao i nabrojao, ja i dalje ne vidim zasto bi drzava trebala da se brine o tebi i ostalim "zaposlenima" u crkvi, kad kao sto je vec receno crkva ne placa drzavi poreze i doprinose koji me i ostali svi placamo nezavisno od vere.

To za stipendije i ostalo nabrojano je tuzno, i treba da se vi borite za svoja prava u samoj crkvi kao organizaciji jer ste i vi deo naroda zbog koga ta crkva uopste i postoji.

Ne bih da zvucim brutalno pa da kazem "zalite se crkvi" ali to je sustina - pozabavite se boljom unutrasnjom organizacijom, a ne da ostali moraju da vas slepuju.

Mozda ti nemas dovoljno novca za zivot, ali itekako ima tvojih kolega iz drugih regija kojima se prilicno prosipa.

student

pre 13 godina

1. u Srbiji postoji suficit sveštenstva nenormalan, jednostavno ne postoji toliko posla za sve te ljude i ne može ekonomija to da izdrži

2. religija je luksuz onih koji je upražnjavaju, zato vas molim da sami sponzorišete to... zato da je ovo društvo "realno" kao i spc, crkva bi se gradila u selu tek kada bi se obavezao minimalan broj vernika da finansijski opslužuje tu crkvu na mesečnom nivou, a ne napravimo crkvu, zaposlimo još jednog školovanog bogoslova ili katihetu (kao i u školu), pritom štancamo ih još svake godine, a ko će to da plaća nema veze svi ćemo, što da ne.

eto, toliko je jednostavno. i toliko je realno...

Nesha

pre 13 godina

Svaku paru koju mi uzmete od primanja da bih njih budzetirao - ukrascu vam sa oltara, ali stvarno! Te pare ionake nisu namenjene bogu, vec vasim novim automobilima...

Gradjanin

pre 13 godina

Sramota! Kada crkva bude neprofitna i/ili humanitarna organizacija onda pristajem da troše moj novac! Do tada, gospodo uštedite od para koje nam uzimate kako se kojem svidi!

Igor

pre 13 godina

Hajdemo da raspisemo konkurs za buduceg predsednika drzave. Prvi i jedini uslov - da izvrsi reforme (do kraja) u duhu Kemala Ataturka.

Babin_zub

pre 13 godina

"•Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam svestenik na selu, u nedelju sam imao prvo vencanje ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 krstenja i mozda jos 6 do kraja godine. Covek da 20 evra i misli da je to vrh, a posle na klopu i muziku ....
Za opelo se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili je neka tragedija kad pogine mlada osoba, ili jednostavno nece da plate....

Za pomen se daje 1000 dinara.
Kako leti akd nema slava da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Crkvi i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Crkva stipendira sve osim decu svestenika, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog popa sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava
(Pop, 5. avgust 2010 20:42) "

Sto kukas?Pomolis se i eto blagostanja.Jesi li vernik ili nisi?

BG

pre 13 godina

Moze ali da se onda uvedu fiskalne kase za sve crkvene usluge i proizvode koje crkva prodaje , i da njihovo poslovanje takodje proverava poreska uprava kao i da se proveravaju humanitarne akcije i donacije kao sto se proveravaju u dobrotvornim drustvima jer smo videle manipulacije sa fondom Katarine Rebrace.

Goran

pre 13 godina

Onda bi trebalo davati drzavne penzije i astrolozima, vracarama, belim i crnim magovima i ostalim prodavcima iluzije.
Zagrobni zivot ne postoji, kao ni nojeva barka, Adam i Eva... Kad neko umre, on je mrtav i tacka, sto bi rekli "amin"...

Jona

pre 13 godina

E moj nesrecni narode. Prepun si gorcine i iskaljujes je na potpuno pogresnom mestu. Dostojanstven zivot nam je odavno oduzet, oduzeto nam je pravo na rad, zaradu i zivot. Oduzeta nam je kultura i sve je ucinjeno da zaboravimo nasu autenticnu istoriju, jezik, knjizevnost, slikarstvo, muziku... Energicno smo ubedjivani da nam istorija pocinje od 1944, da smo pomahnitali, pripiti i neuki narod koji zna samo za rakiju i trubace. Grand parade su udarne vesti i referenca kulturne delatnosti koja doseze od Farme do Evrovizije. religija nam je takodje oduzeta pa kasnije vracena od strane ljudi koji su hteli da je instrumentalizuju i zloupotrebe radi utvrdjivanja sopstvene lose politike. Svestenstvo i ljudi iz crkve su upravo to samo ljudi i ima ih naravno svakakvih. Zbog onih koji su iskreno posveceni misiji koju rade i za koje verujem da su ipak u vecini bilo bi korisno smanjiti nivo gneva prema crkvi i religiji. To je ipak temelj kulture jednog naroda i nemojmo zaboraviti da su prve skole bile formirane bas u crkvama i da su prvi prosvetitelji bila svestena lica. Kultura nam je nasusno potrebna tu i lezi kljuc nasih tragedija. Odsustvo moralnog i kulturnog vaspitanja nas je i dovela tu gde jesmo. Tacno je da ima svestenih lica koja nisu dostojna duznosti koju vrse ali setimo se patrijarha Pavla i ostalih istinskih duhovnika koji bi trebalo da ostave cvrste temelje duhovnog zdravlja nekih novih generacija koje moraju biti dijametralno suprotno formirane od nas ovakvih kakvi smo danas. Inace cemo imati nove generacije odrasle na Farmi i Grandu i sa mafijaskim nevestama kao moralnim uzorima.

Djuka

pre 13 godina

Vi kao najuticajniji i najobjektivniji medij u Srbiji trebalo bi da napravite jednu anketu ili reportazu u centralnoj Srbiji ( u nekom od mnogo mesta u kojima ima svestenika) i da pitate obicne ljude koliko svestenici "uzimaju" za vencanja, krstenja, sahrane i ostale dace po grobljima. U mom mestu, svestenik jos od 90-tih vozi luxuzne automobilee, njegova deca ce, naravno, postati svestenici, pa cak i neki pripadnici njegove familije! U Srbiji je to odavno preslo u dobar zanat, tj dobro placen zanat. Sa verom u Boga vise nema nikakve veze. Verujem da je ovako i u drugim mestima. Ovo bi SPC verovatno okarakterisala kao napad na nju:) Naravoucenije; ne treba im penzija, bar ne ova drzavna, jer se za zivota naberu mnogo, mnogo ovozemaljskih proizvoda, neka im sluzi na cast.

Mima

pre 13 godina

pa kad budu placali porez i uplacivali novac za penzijsko i socijalno osiguranje- kao i svaka druga (firma) onda moze- Srbija NIJE Vatikan!!!

Marko

pre 13 godina

Obzirom da je Republika Srbija sekularna država, što je definisano i Ustavom, u slučaju da ovakav predlog prođe, zaštitnik prava građana bi po službenoj dužnosti morao podneti prijavu Ustavnom sudu.

Ovakav predlog ne može i ne sme proći. Ne postoji ni jedan osnov za dodatno čerupanje građana za potrebe jedne verske zajednice, jasno razdvojene od države.

Ukoliko zaštitnik prava građana omane, može se i pojedinačno podneti tužba Ustavnom sudu, a ako treba, može se ići i do Strazbura.

Situacija je čista, crkva nije budžetska kategorija, i ne može se finansirati iz budžeta jedne sekularne države. Osim toga, može se otvoriti i pitanje drugih priznatih verskih zajednica. Ako prođu penzije za SPC, zašto ne bi i za sve ostale priznate verske zajednice na tlu Srbije.

Ovo ne sme proći, nego nek vernici plaćaju porez svojoj crkvi, ako u nju idu, a ne sme se dopustiti sistemsko džeparenje.

Dosta više populističkih poteza na koje padaju primitivci. Dosta više privilegija crkvi u čije poslovanje niko nema uvid.

Dosta više iživljavanja nad naši džepovima i našim životima.

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

E odavno me neka vest nije iznervirala ko ova. Kome bre da plaćamo penziju? Popovima koji se voze dćipovima od nekoliko desetina hiljada evra, šire se po luksuznim stanovima i kućama, blagosiljaju ratove i genocide, vuku ovu zemlju u propast... Njima da plaćamo penziju! Pa jeste li bre vi iz vlasti NORMALNI!!!

NE

pre 13 godina

Bilo bi mi drago da se ti stari ljudi ne zlopate i da imaju sigurne penzije, ali bas sada kada 30% naseg nepostojeceg budzeta ide za penzije. Odakle? Zaduzivanjem? Dokle? Kada se firme zatvaraju,sve je vise nezaposlenih! Kako ce nasa generacija ici u penziju? I sa koliko godina, 80? Zar nije prioritet dati bar neku crkavicu nezaposlenima i onima koji nece skupiti staza do penzije, makar par hiljada za krisku hleba dnevno! Kakvo licemerje politicara!

student

pre 13 godina

zaboravih da dodam: verovatno su naši popovi previše gordi i sujetni da bi pristali na takve neke "namete" svojoj pastvi, mislim pa hajd... ne treba njima sirotinja i milostinja, ipak su oni neko i nešto... kako da ne.

Marko

pre 13 godina

Kad svestenstvo bude UPLACIVALO doprinose drzavi za penzijsko i zdravstveno osiguranje kao i svi zaposleni gradjani, mogu da dobiju i oni penzije iz budzeta jer kako da dobiju novac ako ga nisu uplacivali ?!

Jovan

pre 13 godina

Sve je to posledica Tadiceve velike koalicije. Njegova ****** zelja za vlascu i slikanjem, prouzrokovala je sve ovo sto nam se danas desava.

jimifix

pre 13 godina

Prvo fiskalne kase , PDV,porez i uplacivanje doprinosa u budzet od strane crkve.

Ja sa kao inzenjer za 3 dana zaradim ono sto pop uzme za pola sata bajanja. Nisam siguran da njima bilo sta treba da se daje.

Stari Grk

pre 13 godina

Jona!!!
Ne gledam Farmu, ne slušam pevače sa Granda, čitam mnogo (doduše, kao profesoru književnosti to mi i sleduje), odlično poznajem Bibliju, ali sam, brate, ateista. Mislim da mi to ne smeta da budem vaspitano, kulturno, milosrdno biće. Religija nema veze sa čovečnošću.

vernik

pre 13 godina

na zalost kod nasih zajapurenih ateista/feminista/komunista uvek kad se progovori o nekom realnom problemu vezanom za crkvu kao sto je ovaj,sve se preokrene u napade na religiju.

aj oladite malo.

šumadinac

pre 13 godina

UŽAS,..
1.U crkvi u Stanovu-Kragujevac na vratima postiji cenovnik,ali nema fiskalnog računa za uslugu
2. Do pre neku godinu u bogoslovijama je sve bilo besplatno,sada se placa pozuamasna školarina i nema mesta od navale đaka(najprofitabilnija profesija)
3. Pogledajte vozni park ispred crkve u Kragujevcu svakog jura,verujte ni jedan auto ispod 15 000 e
4.Novi Kragujevacki vladika je pored vec velelepne palate u najstrozem centru grada napravio sebi palatu od minimum 3-4 miliona evra (da li je umao građ.dozvolu )kao aber ide prica da mu je obijen džip i ukradeno 100 000 e a da to nije smeo da prijavi MUP-U (čudo im ne pade na pamet da za te pare naprave sirotiste ili odmaraliste za siromasnu decu),a KG gradonacelnik iskajava frehe tako sto nasred auto-puta diže krst od 20 metara,
5.Imao sam smrtni slucaj i ni jedan dolazak popa do godinu dana nije bio ispod 5000 din + pune torbe da ponese
6.Svi popvi su napravili lude kuce,deca na skolovanju u inostranstvu,vozni park ludilo
...i eto zasto su ovakvi komentari zastupljeni u ovoj meri,neka legalizuju tokove novca u crkvi,plate porez i doprinose i tek onda da ocekuju penzije bas kao i sav obican svet,da zive od svog rada posteno, ...dotle ce za mene oni biti paraziti (čast onima u manastirima),i od mene i ostale sirotinje otet dinar neka im je proklet

mik

pre 13 godina

Stvarno ne znam cime su to svestena lica zasluzila da im penzije finansiraju gradjani Srbije. Nisam vernik ali racunam da je svrha crkve rad na ocuvanju duhovnih i ljudskih vrednosti jednog naroda, kao i njegovog zajednistva, a kad pogledam sta se sve desava u drzavi, prevare, nasilje i kad pogledam cime se narod bavi u slobodno vreme ne vidim da crkva uspesno obavlja svoj posao i da njeni delatnici zasluzuju svoje plate i penzije.

nina

pre 13 godina

i za ovo postoji korektno i civilizovano resenje, koje vec lepo funkcionise u mnogim zemljama. Lepo da drzava uvede kategoriju "crkvenog poreza" iz koga ce se finansirati izmedju ostalog i to dotiranje svestenickih penzija. Pre toga, svaki porezni obveznik bi morao da se izjasni da li je vernik ili nije. naravno, samo oni koje se izjasne da su vernici, placali bi taj "crkveni" porez. To je koliko ja vidim JEDINI nacin da se ovo resi a da se izbegne bilo kakva svinjarija.

sit gladna ne razume

pre 13 godina

Nebi to ni bio problem da se svestenici ponasaju po duhovnim pravilima,a ne materijalnim!!Crkva,kao ustanova,obrce lovu,a nije duzna kao druge ustanove da placa porez na taj obrt.Nemam nista protiv vere,ali protiv "obrta novca" u duhovnoj sredini,sigurno imam.Mesto da su popovi predvodnici skromnosti i dobrote,oni blagosivaju ratne kriminalce,tajkune kad otvaraju mutna preduzeca,naplacuju radjanje i smrt,vencanja itd...Pa kakve to veze sa verom ima?
Nije narod ljut na veru, nego na one koji im "prodaju"veru!
Muka mi je kad vidim debelog popa,kako mi prica da mora da budem skroman, a on podbuho sta od pica,sta od "ica".Cim pocme da prodikuje o "vrednostima skromnosti" ja dobijem ospice - Ja skromnije nemogu,doso sam do kraja,a mozes li ti popo?

Dejan

pre 13 godina

Moze,
Ali kada svestenik ocita sluzbu za neku priliku i stavi EURE u dzep da izda racun na kome pise da je Crkva dala 18% poreza drzavi i svome narodu.

Pop

pre 13 godina

Није објашњено у чланку :

Свештеници упалћују доприносе за ПИО и социјално, као и порез у неким општинама.
Проблем је што на неким парохијама на селу или где су пасивна подручја, не могу да задовоље основне потребе, па онда уплаћују најнижу основицу, па имају с друге стране мале пензије.
С друге стране држава не може да врати сву имовину Црки, па ће изгледа до до пребијања.
Међусобних дугова....

коментари су одраз живљења у комунизму, ако је супер бити свештеник шаљите хитно децу у богословију или ПБФ, па видте дивоте,кад вам свако пребацује и удели колико хоће и кад хоће.
Преко 20 година сам у овом позиву и ако је неко одлуччио да вс попљује то ће и учинити, без обзира како се владате.
Највише галаме они који најмање дају, а знам за случај да светеник није хтео ништа узети за обред, па су му после псовали мајку, како се награбио, па му више не треба.
И ако их је понизио одбивши њихов новац, нису они баш толика сиротиња.....

samo iskreno

pre 13 godina

U mom gradu Prijepolju svestenici voze auta preko 5000e. Na svakih 100m nalazi se crkva ili dzamija, svakog meseca izgradi se po 10 novih crkvi i dzamija. Samo svestenici rade i imaju para. ipak mislim da bi bolje bilo da se izgradi neka javna kuhinja ili neki dom za bezkucnike od tih para. A ja mogu da se molim i kuci ako hocu.

MUKNAVI

pre 13 godina

Svi oni,birokratija,popovi,kurte i murte vlastodrzci,panduracija, "vonici" i ostali na jaslama drzavnim, brinu o svojoj starosti.Razmestili se na ledjima siromasnih i zobaju,demagogisu i skroz odvojeni od naroda,ne i od njegovog dzepa,uzivaju.Zato im je i smetao Socijalizam,pravi,ne onaj izvitopereni u kojem su poceli upravljati,i o socijalizmu pricati "tehnokrate" direktori,bankarski sluzbenici od Beograda pa do Amerike razmesteni,glavnokomandujuci po svetskim predstavnistvima Jugoslavije,sada srpski i ostalih republika milioneri,nepristojno bogati kako ih vabi Tadotitic(ni luk jeo ,nit ga njusio..aha..) kao kod nas mileusnici,miskovici,onaj iz uzice puteva ..micic..itd..Kada dodju stari dani,jedni odlaze u penziju ohohooo..a drugi,pred kontejnere i narodne kuhinje...Popovi?!Ma daj bre Majke ti,..zar ne znamo onaj vec izadjali vic;daj pope ruku.Cast pojedinima,al ..gde su?Kad se dohvate narodne kase ,nezajazljivi su,predu price narodu ..i grabe ko blesavi.Kada ih narod pukne po nosu,drece da se Narod odvojio od Boga..Nije,Bog nije pop,nego Njegov provajder,pa kad krenu provajderi ,ko ovi ,mnogi,teraj ih brale ..u...hm.. ledja..

Prvo restitucija.

pre 13 godina

Trebalo bi da drzava najpre vrati imovinu Crkvi. Onda ce Crkva moci sama da organizuje veronauku, placa veroucitelje, uplacuje doprinose za penzije, itd. Cini mi se da bi ovakvim potezom drzave, bez prethodnog vracanja imovine, Crkva vise izgubila no dobila dok bi drzava samo (ponovo) uzimala, a davala "na kasicicu". Usput bi se pokupio i neki glas ;)

Samo pljacka

pre 13 godina

A sta kaze nas ustav? Da li su svestenici ljudi sa istim pravime i obavezama kao i drugi stanovnici Srbije ? Ili su malo jednakiji kao i pripadnici vojske i policije ?

Smorock

pre 13 godina

@ Prvo restitucija
A onda Crkva da vrati zemlju koju je uzela seljacima i tako dalje.
Samo mojoj familiji je "onomad" Crkva uzela 3 salasha, a nismo jedini.

Prvo restitucija!

pre 13 godina

@Smorock: Nije mi poznat takav slucaj. Da li biste mogli da napisete koja pravoslavna eparhija / crkvena opstina Vam je oduzela zemlju, kada i pod kojim uslovima?

Inace, u potpunosti se slazem da Crkva i drzava moraju biti odvojene, sto cesto nije slucaj. U Norveskoj npr. svi poreski obveznici placaju porez tzv. Norveskoj crkvi, osim ukoliko se nisu obavezali da isti iznos uplacuju nekoj drugoj religijskoj zajednici. Ali, takav porez je obavezan za sve - verovali u Boga ili ne.

Crkveni obredi (vencanje, krstenje, opelo), koliko god kostali - licno, vencanje sa taksom, platio sam 7000 din. - ipak nisu obavezni, i placaju se ograniceni broj puta tokom zivota. Vernici uglavnom ne vide problem u tome, a oni koji to rade iz mode... ne vidim zasto se zale :)

Sto se tice restitucije - posto je Crkva "vruca tema", uzecu primer Univerziteta kojem takodje nije vracena imovina. Umesto toga, Univerzitet dobija nekakve surogate od drzave, zbog cega je u podredjenom, zavisnom polozaju koji direktno utice na kvalitet rada i nastave. Zato smatram da je vazno vratiti imovinu, kako bi razne institucije ponovo stale na zdrave noge, a ovakva vrsta pitanja se ne bi vise postavljala i narod se ne bi uzalud uznemiravao.

Pop

pre 13 godina

Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam svestenik na selu, u nedelju sam imao prvo vencanje ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 krstenja i mozda jos 6 do kraja godine. Covek da 20 evra i misli da je to vrh, a posle na klopu i muziku ....
Za opelo se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili je neka tragedija kad pogine mlada osoba, ili jednostavno nece da plate....

Za pomen se daje 1000 dinara.
Kako leti akd nema slava da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Crkvi i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Crkva stipendira sve osim decu svestenika, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog popa sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava

vernik

pre 13 godina

na zalost kod nasih zajapurenih ateista/feminista/komunista uvek kad se progovori o nekom realnom problemu vezanom za crkvu kao sto je ovaj,sve se preokrene u napade na religiju.

aj oladite malo.

Jona

pre 13 godina

E moj nesrecni narode. Prepun si gorcine i iskaljujes je na potpuno pogresnom mestu. Dostojanstven zivot nam je odavno oduzet, oduzeto nam je pravo na rad, zaradu i zivot. Oduzeta nam je kultura i sve je ucinjeno da zaboravimo nasu autenticnu istoriju, jezik, knjizevnost, slikarstvo, muziku... Energicno smo ubedjivani da nam istorija pocinje od 1944, da smo pomahnitali, pripiti i neuki narod koji zna samo za rakiju i trubace. Grand parade su udarne vesti i referenca kulturne delatnosti koja doseze od Farme do Evrovizije. religija nam je takodje oduzeta pa kasnije vracena od strane ljudi koji su hteli da je instrumentalizuju i zloupotrebe radi utvrdjivanja sopstvene lose politike. Svestenstvo i ljudi iz crkve su upravo to samo ljudi i ima ih naravno svakakvih. Zbog onih koji su iskreno posveceni misiji koju rade i za koje verujem da su ipak u vecini bilo bi korisno smanjiti nivo gneva prema crkvi i religiji. To je ipak temelj kulture jednog naroda i nemojmo zaboraviti da su prve skole bile formirane bas u crkvama i da su prvi prosvetitelji bila svestena lica. Kultura nam je nasusno potrebna tu i lezi kljuc nasih tragedija. Odsustvo moralnog i kulturnog vaspitanja nas je i dovela tu gde jesmo. Tacno je da ima svestenih lica koja nisu dostojna duznosti koju vrse ali setimo se patrijarha Pavla i ostalih istinskih duhovnika koji bi trebalo da ostave cvrste temelje duhovnog zdravlja nekih novih generacija koje moraju biti dijametralno suprotno formirane od nas ovakvih kakvi smo danas. Inace cemo imati nove generacije odrasle na Farmi i Grandu i sa mafijaskim nevestama kao moralnim uzorima.

preteraste ga

pre 13 godina

krštenje 150 evra
svadba 200-500 evra
pomen 50-100 evra
i da ne nabrajam
moj komšija sveštenik vozi
NOV mercedes od najmanje 50000 evra aja da mu plaćam doprinose. e pa preteraste ga popovi. što ne dodje isus sve bi vas poveo sa sobom...

Goca

pre 13 godina

Pa ovo je suludo, ja kao ateista da izdrzavam te neradnike?? Ionako im je filozofija da treba da se zivi u siromastvu u ovom zivotu, sta sada hoce???

Supergenije

pre 13 godina

Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam profesionalni pamtomimicar u gradu, u nedelju sam imao prvu predstavu ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 manjih predstava i mozda jos 6 do kraja godine. Ljudi mi na ulici dnevno daju 20 evra i misle da su vrh, a posle odu na klopu i muziku ....
Za decije rodjendane se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili jednostavno nece da plate....

Za proslave mature se po satu daje 1000 dinara.
Kako leti kad su svi iz grada na moru da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Pamtomimicarskom udruzenju i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Pamtomimicarsko udruzenje stipendira sve osim decu pamtomimimicara, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog pamtomimicara sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava

Tipolir

pre 13 godina

Sveštenicima penzije iz budžeta?
_____________

Je, a nego? Zar vas nisu popovi vodili kroz povijest,
otvarali vam oči i učili vas? Zar vam popovi ne vode
glavnu riječ u vlasti Srbije? Čemu se vi sada čudite?
Crkvi trebate sve datu i pružiti a narodu što ostane,
jer za to ste se borili i izborili. Amen.

dr

pre 13 godina

Pa ovoj zemlji nema spasa! Vernik sam i volim da odem u crkvu, ali ovi beli magovi u crnim Audijima su najzaslužniji ako ikad okrenem leđa crkvi, Bogu neću nikad!

luka

pre 13 godina

crkva ima jako puno imovine. pogledajte im samo vozni park.
da ne govorimo da su uvezivanja drzave i crkve stetna za drustvo, kako god okrenete.

Nenad

pre 13 godina

Ovo nije normalno! Mora da je Sinod zasedao i razmatrao mogućnosti kako da još malo ošiša ovaj narod. Pošto je očigledno da narod više para nema, jedina preostala opcija je budžet!

Usvojeno je i podizanje tarife za sečenje kolača za 17% i za krštenja i venčanja za 21%.

Sve u svemu, ova vest se već graniči sa nenormalnim i nemoralnim!

ateist

pre 13 godina

Koliko znam, crkva je zvanicno odvojena od drzave.Religija je privatna stvar.Ne zelim da se pare od mog izdvajanja u Budzet putem raznih poreza i doprinosa trose na ovakve stvari.

Babin_zub

pre 13 godina

"•Ajd ovo da objavite ako ste realni !
Ja sam svestenik na selu, u nedelju sam imao prvo vencanje ove godine i dobio 5000 dinara, do sada sam imao 9 krstenja i mozda jos 6 do kraja godine. Covek da 20 evra i misli da je to vrh, a posle na klopu i muziku ....
Za opelo se nekad naplati, a nekad ne jer ili su siromasni, ili je neka tragedija kad pogine mlada osoba, ili jednostavno nece da plate....

Za pomen se daje 1000 dinara.
Kako leti akd nema slava da se plati drzavi 19.000 za doprinose i jos toliko Crkvi i ishrani porodica, skoluje troje dece...
Drzava nam ne da deciji dodatak, Crkva stipendira sve osim decu svestenika, ne smemo da se bavimo drugim poslom, a mogu advokati, doktori, policajci, vojna lica....
Vozim kadeta 87 i ne znam nijednog popa sa autom od 50000 evra..
Nikad nisam otisao na odmor, na 40.000 duga za PIO dobio sam 9.000 kamate, a sto sam pretplatio za socijalno nikom
nista.
Kome ja pisem badava
(Pop, 5. avgust 2010 20:42) "

Sto kukas?Pomolis se i eto blagostanja.Jesi li vernik ili nisi?

Dejan

pre 13 godina

Dosta vise budalastina!
Svi se nesto busaju u grudi kako su pravi vernici, patriote, vole ovu zemlju, postuju obicaje, porodica im je na prvom mestu, bore se da se poveca natalitet itd.
I umesto da se prave skole i obdanista, da se prave stanovi za mlade bracne parove, da se ukine monopol na uvoz decije hrane i opreme, da se ukine PDV na sve to, oni na "svakih 100m" prave crkve.
Za 50-100 godina nece imati ko da se moli u njima!

Dusan Silni

pre 13 godina

Moja iskustva iz prošlosti su javni svedok,samo narod treba potsetiti.Pa šta mislite kad god Tadić poželi drmanje crkv enih zvona i molebane oni lju di odrade,sad kroz nešto Tadić mora i da plati.I samo
radi podsećanja,kad god su kroz prošlost popovi likovali u prvim redovima uz političa re narod je to druženje skupo plaćao glavama svojim. Devedesetih je na Palama sedeo popa između Plavšićke i Karadžića nakon toga srbi iz bosne izginuše paseonerediše, sloba je takođe sa popovima krojio sudbinu srbije pa tih devedesetih izginuše nam deca
širom bivše juge,među njima i
veliki broj jedinaca,pa egzodus iz hrvatske,pa kosovo,
iz bosne sačuvaj bože.To preveliko zbližavanje meni samo znači da i nakon te ljub avi politike i vere slede nova stradanja u Srbiji,živi bili pa videli.Narode politič ara i popova se stvarno treba sklanjati,to društvo pod mojom kožom izaziva jezu.

Stari Grk

pre 13 godina

Koliko razumem priču, radi se samo o pravoslavnim sveštenicima!!! A gde su i katolički, jevrejski, muslimanski, adventistički i ko će ga sve znati koliko ih ima!!! Pošto su sve te crkve važeće, trebalo bi svi da dobijaju penzije iz budžeta!!! Što bi se drugi odrekli tog prava ako ga već neki dobiju? Pa sad vidite besmislenost predloga.
A, na kraju, šta ćemo sa ateistima??? Vidim da su ovde komentarisali već i ja im se pridružujem. Meni pop ne obavlja, HVALA BOGU, nikakve poslove i ne treba mi njegova prazna priča i masna kesa. Što onda ja da plaćam dažbine za njegovu penziju. Slažem se sa predlogom da, kao u nekim državama na zapadu, vernici plaćaju mesečno crkvi, crkva za te pare da im vrati uslugu, a i da pokriva penzije. Što ste svi već primetili, popovi naplaćuju debelo, a šta država ima od toga? A naš narod je, izvinite, glup - kad pop traži dve hiljade, oni mu daju tri, pa ga posle psuju. Na kraju, možda popovi i nisu krivi, sami smo sebi krivi što smo neobrazovani, neobavešteni i umišljeni, verujući da je samo naša vera - ona prava.

Prvo restitucija.

pre 13 godina

Trebalo bi da drzava najpre vrati imovinu Crkvi. Onda ce Crkva moci sama da organizuje veronauku, placa veroucitelje, uplacuje doprinose za penzije, itd. Cini mi se da bi ovakvim potezom drzave, bez prethodnog vracanja imovine, Crkva vise izgubila no dobila dok bi drzava samo (ponovo) uzimala, a davala "na kasicicu". Usput bi se pokupio i neki glas ;)

Smorock

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa kolegom "cist racun".

Zar ovo nije sekularna drzava?

A ako cemo dati penzije pravoslavnim svestenicima, onda treba i katolickim, i muslimanskim i svim mogucim... A bogami i svim ateistima jer su predstavnici svoje crkve i placaju porez kao i svi drugi vernici.

Sramotno je da se religijkso opredeljenje gradjana ove drzave uzima zdravo za gotovo. Odakle ideja da smo svi pravoslavci? Ili da smo uopste vernici?
... takodje, kad smo vec na temi, da dodam da ne razumem otkud sad na svakom cosku na Novom Beogradu po crkva? Koliko uopste ima pravoslavnih vernika po Novom Beogradu? Na 10-15 000 vernika ide jedan verski objekat (crkva), zanima me odakle podaci o broju vernika na osnovu kog se donose resenja koliko ce se crkava graditi?

Iskreno, cisto sumnjam da imamo samo 15 000 muslimana u gradu. A imamo samo jednu dzamiju. I tako dalje...

Dragoljub

pre 13 godina

Resenje je prosto: kao sto zanatlija uplacuje sebi penzijsko, neka to rade i svestenici. Ako nisu zadovoljni penzijom, neka uplacuju vise. Ako nemaju prihoda, pa neka predju u isposnike ili neka nadju drugi posao. Srpski budzet je i onako u deficitu, i treba stedeti, a ne placati penzije onima koji imaju prihode na koje i porez ne placaju...

VV

pre 13 godina

Ako imate nekog ko je uplacivao doprinose i porez i na osnovu toga stekao pravo na penziju, naravno da mu je treba isplacivati. Ako nemate, onda naravno da penziju ne treba isplacivati iz budzeta, jer bi to bila cista kradja. *********

m.

pre 13 godina

ne vidim zasto bih ja izdrzavao svestenike. njihov je izbor takav nacin zivota, a ne moj.

crkva treba da je izdvojena od drzave i drzava treba da izdvaja novac samo za odrzavanje i obnovu crkvenih objekata koji predstavljaju kulturna i istorijska dobra. za ostalo- ni dinar!

SSSS

pre 13 godina

Pa da,
a za krstenje cistih, neoporezovanih i nigde prikazanih 20 EUR, vencanje takodje toliko, svecenje vodice i uoci slave prosek oko 10 EUR puta broj onih koji slave istu slavu u parohiji, a slava sto velikih sto malih ima tokom cele godine...
...
Pa posto im je majka crkva obezbedila pristojan zivot tokom radnog veka, red je da im gradjani koji im taj zivot svojim placanjima za usluge dok su radno aktivni omogucuju doplate i deo za penzioni osiguranje kako bi i tokom penzije ziveli standardom nekoliko stepenica iznad naroda kome su duhovni oci. Sa psiholoske tacke gledista na coveka moze lose da se odrazi da zivi pristojno do 60. godine a onda se suoci sa neimastinom, pa je valjda red da se jos malo uzme od naroda koji jedva prezivljava kako nam duhovne vodje ne bi morale da se suocavaju sa tim psiholoskim sokom u 60. godini, *******

partibrejker

pre 13 godina

Odlična ideja.
Ja sam za reciprocitet.
Prvo mene oslobodite cenovnika koji mora biti jasno istaknut, fiskalne kase, knjigovodstva, milion i jedne inspekcije, takse za isticanje firme, vazdušarine, poreza na korišćenje građevinskog zemljišta na kojem je zgrada i svega sličnog, tako cu rado platiti popovima penziju da će biti stati pa gledati.

"Mali" je problemčić što živim u sredini gde ima 34 nacionalnosti sa Bog zna koliko veroispovesti, da ne govorim o ateistima i agnosticima, pa nekako sumnjam da će moja genijalna zamisao da upali...:).

Cist racun

pre 13 godina

Najvise bih voleo da se uvede porez za vernike kau u Austriji i Svajcarskog pa neka se od toga daje crkvi, a ne ovako da se ovakvi potezi pravdaju cinjenicom kako su u Srbiji vecina stanovnika vernici. Hajde da svako ko zeli neka placa ovaj porez, a od ostatka budzeta da se ne zahvata za crkvu. Ako je zaista u srbiji onoliko vernika kao sto se tvrdi, bice lepo i meni i vama.
Ja postujem svaciju religiju, ali necu da je finansiram. Isto pravilo moze da se uvede i za katolicku crkvu i za Islam ako to zele, nemam nista protiv, svakom svoje.

Akenaton

pre 13 godina

Ja da sam pop ja bih cak dao drzavi jer bi imao gomilu love i na taj nacin da joj se bar malo zahvalim sto mi je omogucila da izadjem iz njenog poreskog sistema a ne jos i da trazim...

NE

pre 13 godina

Bilo bi mi drago da se ti stari ljudi ne zlopate i da imaju sigurne penzije, ali bas sada kada 30% naseg nepostojeceg budzeta ide za penzije. Odakle? Zaduzivanjem? Dokle? Kada se firme zatvaraju,sve je vise nezaposlenih! Kako ce nasa generacija ici u penziju? I sa koliko godina, 80? Zar nije prioritet dati bar neku crkavicu nezaposlenima i onima koji nece skupiti staza do penzije, makar par hiljada za krisku hleba dnevno! Kakvo licemerje politicara!

Kvazimodo Sorabius

pre 13 godina

Srbija je na samom kraju puta u "pravoslavnu džamahiriju"!
Kao srbin (a sve jedno i da sam hrvat, musliman, pa i rus, nemac, šveđanin...) možda bih poverovao u "Sveto pismo" - ako bi mi đakon, pop, vladika ili patrijarh - analogno i sve do pape, pokazali jednu rečenicu gde se pominje moj narod i bilo koji drugi!!! (osim Jevreja i Rimljana - a po periferiji Egipćana)
U početku je bilo tragikomično videti svetog Patrijarha na konvencijama SPS-a, SRS, SPO-a i JUL-a, ali je posle bilo jasno da je crkva (crkve) zajahala narod - i to na početku trećeg mileniuma, kada se u modernom svetu (osim islamskih država) ljudi osvešćuju i okreću leđa ispraznom verovanju da će neki mrtvaci od pre dve hiljade godina "spasiti" čovečanstvo.
Počelo je teranjem prvaka da uče bogoslovske bajke koje imaju veze s životom kao ja sa Andromedom. Nastavilo se Draškovićevom idejom da svako sokače treba imati crkvu - a vapaj pok. Đinđića, koji i mrtav dovršava Hram - u kome su mu se umesto opela cerili i pominjali Sadamovu nesreću, da "budimo narod koji bar jednom i nešto dovršava - a ne samo da započinje" poštuju koliko otirač ispred javne kuće!
Oni koji ne umeju da misle, ili se boje svojeg saznanja o svetu, ostaviti da "veruju" kako se moglo bezgrešno začeti, kako će neki mrtvac napuniti džep parama a da se leži u hladu, neka veruju u "onaj svet" - ali, u OVOM svetu ako misle da ih neko izdržava, pa još i njihove naslednike - je čisti bezobrazluk, bezočnost i za svaki prezir i osudu!
Visim godinama na "Birou" - na kraju životnog veka, a svojevremeno sam u državnu kasu ulivao silne milione dolara, radeći i u ratnim zonama - pa nikako da stignem do penzije, a oni koji leče vodicama, proriču "sjaj na onome svetu" - ništa nisu časniji od "vidovite Zorke"!
Ne lažimo se.

Pop

pre 13 godina

Није објашњено у чланку :

Свештеници упалћују доприносе за ПИО и социјално, као и порез у неким општинама.
Проблем је што на неким парохијама на селу или где су пасивна подручја, не могу да задовоље основне потребе, па онда уплаћују најнижу основицу, па имају с друге стране мале пензије.
С друге стране држава не може да врати сву имовину Црки, па ће изгледа до до пребијања.
Међусобних дугова....

коментари су одраз живљења у комунизму, ако је супер бити свештеник шаљите хитно децу у богословију или ПБФ, па видте дивоте,кад вам свако пребацује и удели колико хоће и кад хоће.
Преко 20 година сам у овом позиву и ако је неко одлуччио да вс попљује то ће и учинити, без обзира како се владате.
Највише галаме они који најмање дају, а знам за случај да светеник није хтео ништа узети за обред, па су му после псовали мајку, како се награбио, па му више не треба.
И ако их је понизио одбивши њихов новац, нису они баш толика сиротиња.....

Smorock

pre 13 godina

@ Pop
Ok, neka je istina i neka stoji sve sto si rekao i nabrojao, ja i dalje ne vidim zasto bi drzava trebala da se brine o tebi i ostalim "zaposlenima" u crkvi, kad kao sto je vec receno crkva ne placa drzavi poreze i doprinose koji me i ostali svi placamo nezavisno od vere.

To za stipendije i ostalo nabrojano je tuzno, i treba da se vi borite za svoja prava u samoj crkvi kao organizaciji jer ste i vi deo naroda zbog koga ta crkva uopste i postoji.

Ne bih da zvucim brutalno pa da kazem "zalite se crkvi" ali to je sustina - pozabavite se boljom unutrasnjom organizacijom, a ne da ostali moraju da vas slepuju.

Mozda ti nemas dovoljno novca za zivot, ali itekako ima tvojih kolega iz drugih regija kojima se prilicno prosipa.

Mima

pre 13 godina

pa kad budu placali porez i uplacivali novac za penzijsko i socijalno osiguranje- kao i svaka druga (firma) onda moze- Srbija NIJE Vatikan!!!

Dejan

pre 13 godina

Moze,
Ali kada svestenik ocita sluzbu za neku priliku i stavi EURE u dzep da izda racun na kome pise da je Crkva dala 18% poreza drzavi i svome narodu.

Marko

pre 13 godina

Kad svestenstvo bude UPLACIVALO doprinose drzavi za penzijsko i zdravstveno osiguranje kao i svi zaposleni gradjani, mogu da dobiju i oni penzije iz budzeta jer kako da dobiju novac ako ga nisu uplacivali ?!

MUKNAVI

pre 13 godina

Svi oni,birokratija,popovi,kurte i murte vlastodrzci,panduracija, "vonici" i ostali na jaslama drzavnim, brinu o svojoj starosti.Razmestili se na ledjima siromasnih i zobaju,demagogisu i skroz odvojeni od naroda,ne i od njegovog dzepa,uzivaju.Zato im je i smetao Socijalizam,pravi,ne onaj izvitopereni u kojem su poceli upravljati,i o socijalizmu pricati "tehnokrate" direktori,bankarski sluzbenici od Beograda pa do Amerike razmesteni,glavnokomandujuci po svetskim predstavnistvima Jugoslavije,sada srpski i ostalih republika milioneri,nepristojno bogati kako ih vabi Tadotitic(ni luk jeo ,nit ga njusio..aha..) kao kod nas mileusnici,miskovici,onaj iz uzice puteva ..micic..itd..Kada dodju stari dani,jedni odlaze u penziju ohohooo..a drugi,pred kontejnere i narodne kuhinje...Popovi?!Ma daj bre Majke ti,..zar ne znamo onaj vec izadjali vic;daj pope ruku.Cast pojedinima,al ..gde su?Kad se dohvate narodne kase ,nezajazljivi su,predu price narodu ..i grabe ko blesavi.Kada ih narod pukne po nosu,drece da se Narod odvojio od Boga..Nije,Bog nije pop,nego Njegov provajder,pa kad krenu provajderi ,ko ovi ,mnogi,teraj ih brale ..u...hm.. ledja..

Smorock

pre 13 godina

@ Prvo restitucija
A onda Crkva da vrati zemlju koju je uzela seljacima i tako dalje.
Samo mojoj familiji je "onomad" Crkva uzela 3 salasha, a nismo jedini.

samo iskreno

pre 13 godina

U mom gradu Prijepolju svestenici voze auta preko 5000e. Na svakih 100m nalazi se crkva ili dzamija, svakog meseca izgradi se po 10 novih crkvi i dzamija. Samo svestenici rade i imaju para. ipak mislim da bi bolje bilo da se izgradi neka javna kuhinja ili neki dom za bezkucnike od tih para. A ja mogu da se molim i kuci ako hocu.

Nesha

pre 13 godina

Svaku paru koju mi uzmete od primanja da bih njih budzetirao - ukrascu vam sa oltara, ali stvarno! Te pare ionake nisu namenjene bogu, vec vasim novim automobilima...

partibrejker

pre 13 godina

Pope,
ne znam ko ovde nije realan.

PARA NEMA. Tačka.

JA sam ta od čijih davanja se izdvaja u budžet. Tačka.

I, recimo, zamislite još da nisam pravoslavne vere.
U mom gradu ima 30% stanovnika koji nisu Srbi, a veliko pitanje je i koliko Srba veruje u Boga.

Jel' vam sad jasnije?

Znate li koliko ima pravoslavnih vernika u Adi? U Senti? U Ruskom Krsturu? U Bačkom Petrovcu? U Alibunaru?

Znate li možda - to vam je profesija - koliko Crkva ima javnih kuhinja, sirotišta, škola, igrališta za decu, skloništa za sirote?

To je sve realnost.
Realnost je i da vozite bolja kola od mene, kad smo već kod toga.

Gradjanin

pre 13 godina

Sramota! Kada crkva bude neprofitna i/ili humanitarna organizacija onda pristajem da troše moj novac! Do tada, gospodo uštedite od para koje nam uzimate kako se kojem svidi!

šumadinac

pre 13 godina

UŽAS,..
1.U crkvi u Stanovu-Kragujevac na vratima postiji cenovnik,ali nema fiskalnog računa za uslugu
2. Do pre neku godinu u bogoslovijama je sve bilo besplatno,sada se placa pozuamasna školarina i nema mesta od navale đaka(najprofitabilnija profesija)
3. Pogledajte vozni park ispred crkve u Kragujevcu svakog jura,verujte ni jedan auto ispod 15 000 e
4.Novi Kragujevacki vladika je pored vec velelepne palate u najstrozem centru grada napravio sebi palatu od minimum 3-4 miliona evra (da li je umao građ.dozvolu )kao aber ide prica da mu je obijen džip i ukradeno 100 000 e a da to nije smeo da prijavi MUP-U (čudo im ne pade na pamet da za te pare naprave sirotiste ili odmaraliste za siromasnu decu),a KG gradonacelnik iskajava frehe tako sto nasred auto-puta diže krst od 20 metara,
5.Imao sam smrtni slucaj i ni jedan dolazak popa do godinu dana nije bio ispod 5000 din + pune torbe da ponese
6.Svi popvi su napravili lude kuce,deca na skolovanju u inostranstvu,vozni park ludilo
...i eto zasto su ovakvi komentari zastupljeni u ovoj meri,neka legalizuju tokove novca u crkvi,plate porez i doprinose i tek onda da ocekuju penzije bas kao i sav obican svet,da zive od svog rada posteno, ...dotle ce za mene oni biti paraziti (čast onima u manastirima),i od mene i ostale sirotinje otet dinar neka im je proklet

mik

pre 13 godina

Stvarno ne znam cime su to svestena lica zasluzila da im penzije finansiraju gradjani Srbije. Nisam vernik ali racunam da je svrha crkve rad na ocuvanju duhovnih i ljudskih vrednosti jednog naroda, kao i njegovog zajednistva, a kad pogledam sta se sve desava u drzavi, prevare, nasilje i kad pogledam cime se narod bavi u slobodno vreme ne vidim da crkva uspesno obavlja svoj posao i da njeni delatnici zasluzuju svoje plate i penzije.

Marko

pre 13 godina

Obzirom da je Republika Srbija sekularna država, što je definisano i Ustavom, u slučaju da ovakav predlog prođe, zaštitnik prava građana bi po službenoj dužnosti morao podneti prijavu Ustavnom sudu.

Ovakav predlog ne može i ne sme proći. Ne postoji ni jedan osnov za dodatno čerupanje građana za potrebe jedne verske zajednice, jasno razdvojene od države.

Ukoliko zaštitnik prava građana omane, može se i pojedinačno podneti tužba Ustavnom sudu, a ako treba, može se ići i do Strazbura.

Situacija je čista, crkva nije budžetska kategorija, i ne može se finansirati iz budžeta jedne sekularne države. Osim toga, može se otvoriti i pitanje drugih priznatih verskih zajednica. Ako prođu penzije za SPC, zašto ne bi i za sve ostale priznate verske zajednice na tlu Srbije.

Ovo ne sme proći, nego nek vernici plaćaju porez svojoj crkvi, ako u nju idu, a ne sme se dopustiti sistemsko džeparenje.

Dosta više populističkih poteza na koje padaju primitivci. Dosta više privilegija crkvi u čije poslovanje niko nema uvid.

Dosta više iživljavanja nad naši džepovima i našim životima.

Djuka

pre 13 godina

Vi kao najuticajniji i najobjektivniji medij u Srbiji trebalo bi da napravite jednu anketu ili reportazu u centralnoj Srbiji ( u nekom od mnogo mesta u kojima ima svestenika) i da pitate obicne ljude koliko svestenici "uzimaju" za vencanja, krstenja, sahrane i ostale dace po grobljima. U mom mestu, svestenik jos od 90-tih vozi luxuzne automobilee, njegova deca ce, naravno, postati svestenici, pa cak i neki pripadnici njegove familije! U Srbiji je to odavno preslo u dobar zanat, tj dobro placen zanat. Sa verom u Boga vise nema nikakve veze. Verujem da je ovako i u drugim mestima. Ovo bi SPC verovatno okarakterisala kao napad na nju:) Naravoucenije; ne treba im penzija, bar ne ova drzavna, jer se za zivota naberu mnogo, mnogo ovozemaljskih proizvoda, neka im sluzi na cast.

neo

pre 13 godina

@Pop Dragi svestenice (ako si uopste ); dodji u Nis, Pantalejsku crkvu i da vidis sta nas pop Mica vozi i gde zivi, pa onda pricaj o tome da jadni nista nemate.

Igor

pre 13 godina

Hajdemo da raspisemo konkurs za buduceg predsednika drzave. Prvi i jedini uslov - da izvrsi reforme (do kraja) u duhu Kemala Ataturka.

BG

pre 13 godina

Moze ali da se onda uvedu fiskalne kase za sve crkvene usluge i proizvode koje crkva prodaje , i da njihovo poslovanje takodje proverava poreska uprava kao i da se proveravaju humanitarne akcije i donacije kao sto se proveravaju u dobrotvornim drustvima jer smo videle manipulacije sa fondom Katarine Rebrace.

sit gladna ne razume

pre 13 godina

Nebi to ni bio problem da se svestenici ponasaju po duhovnim pravilima,a ne materijalnim!!Crkva,kao ustanova,obrce lovu,a nije duzna kao druge ustanove da placa porez na taj obrt.Nemam nista protiv vere,ali protiv "obrta novca" u duhovnoj sredini,sigurno imam.Mesto da su popovi predvodnici skromnosti i dobrote,oni blagosivaju ratne kriminalce,tajkune kad otvaraju mutna preduzeca,naplacuju radjanje i smrt,vencanja itd...Pa kakve to veze sa verom ima?
Nije narod ljut na veru, nego na one koji im "prodaju"veru!
Muka mi je kad vidim debelog popa,kako mi prica da mora da budem skroman, a on podbuho sta od pica,sta od "ica".Cim pocme da prodikuje o "vrednostima skromnosti" ja dobijem ospice - Ja skromnije nemogu,doso sam do kraja,a mozes li ti popo?

jimifix

pre 13 godina

Prvo fiskalne kase , PDV,porez i uplacivanje doprinosa u budzet od strane crkve.

Ja sa kao inzenjer za 3 dana zaradim ono sto pop uzme za pola sata bajanja. Nisam siguran da njima bilo sta treba da se daje.

Stari Grk

pre 13 godina

Jona!!!
Ne gledam Farmu, ne slušam pevače sa Granda, čitam mnogo (doduše, kao profesoru književnosti to mi i sleduje), odlično poznajem Bibliju, ali sam, brate, ateista. Mislim da mi to ne smeta da budem vaspitano, kulturno, milosrdno biće. Religija nema veze sa čovečnošću.

Goran

pre 13 godina

Onda bi trebalo davati drzavne penzije i astrolozima, vracarama, belim i crnim magovima i ostalim prodavcima iluzije.
Zagrobni zivot ne postoji, kao ni nojeva barka, Adam i Eva... Kad neko umre, on je mrtav i tacka, sto bi rekli "amin"...

student

pre 13 godina

1. u Srbiji postoji suficit sveštenstva nenormalan, jednostavno ne postoji toliko posla za sve te ljude i ne može ekonomija to da izdrži

2. religija je luksuz onih koji je upražnjavaju, zato vas molim da sami sponzorišete to... zato da je ovo društvo "realno" kao i spc, crkva bi se gradila u selu tek kada bi se obavezao minimalan broj vernika da finansijski opslužuje tu crkvu na mesečnom nivou, a ne napravimo crkvu, zaposlimo još jednog školovanog bogoslova ili katihetu (kao i u školu), pritom štancamo ih još svake godine, a ko će to da plaća nema veze svi ćemo, što da ne.

eto, toliko je jednostavno. i toliko je realno...

student

pre 13 godina

zaboravih da dodam: verovatno su naši popovi previše gordi i sujetni da bi pristali na takve neke "namete" svojoj pastvi, mislim pa hajd... ne treba njima sirotinja i milostinja, ipak su oni neko i nešto... kako da ne.

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

E odavno me neka vest nije iznervirala ko ova. Kome bre da plaćamo penziju? Popovima koji se voze dćipovima od nekoliko desetina hiljada evra, šire se po luksuznim stanovima i kućama, blagosiljaju ratove i genocide, vuku ovu zemlju u propast... Njima da plaćamo penziju! Pa jeste li bre vi iz vlasti NORMALNI!!!

Samo pljacka

pre 13 godina

A sta kaze nas ustav? Da li su svestenici ljudi sa istim pravime i obavezama kao i drugi stanovnici Srbije ? Ili su malo jednakiji kao i pripadnici vojske i policije ?

Jovan

pre 13 godina

Sve je to posledica Tadiceve velike koalicije. Njegova ****** zelja za vlascu i slikanjem, prouzrokovala je sve ovo sto nam se danas desava.

Prvo restitucija!

pre 13 godina

@Smorock: Nije mi poznat takav slucaj. Da li biste mogli da napisete koja pravoslavna eparhija / crkvena opstina Vam je oduzela zemlju, kada i pod kojim uslovima?

Inace, u potpunosti se slazem da Crkva i drzava moraju biti odvojene, sto cesto nije slucaj. U Norveskoj npr. svi poreski obveznici placaju porez tzv. Norveskoj crkvi, osim ukoliko se nisu obavezali da isti iznos uplacuju nekoj drugoj religijskoj zajednici. Ali, takav porez je obavezan za sve - verovali u Boga ili ne.

Crkveni obredi (vencanje, krstenje, opelo), koliko god kostali - licno, vencanje sa taksom, platio sam 7000 din. - ipak nisu obavezni, i placaju se ograniceni broj puta tokom zivota. Vernici uglavnom ne vide problem u tome, a oni koji to rade iz mode... ne vidim zasto se zale :)

Sto se tice restitucije - posto je Crkva "vruca tema", uzecu primer Univerziteta kojem takodje nije vracena imovina. Umesto toga, Univerzitet dobija nekakve surogate od drzave, zbog cega je u podredjenom, zavisnom polozaju koji direktno utice na kvalitet rada i nastave. Zato smatram da je vazno vratiti imovinu, kako bi razne institucije ponovo stale na zdrave noge, a ovakva vrsta pitanja se ne bi vise postavljala i narod se ne bi uzalud uznemiravao.

nina

pre 13 godina

i za ovo postoji korektno i civilizovano resenje, koje vec lepo funkcionise u mnogim zemljama. Lepo da drzava uvede kategoriju "crkvenog poreza" iz koga ce se finansirati izmedju ostalog i to dotiranje svestenickih penzija. Pre toga, svaki porezni obveznik bi morao da se izjasni da li je vernik ili nije. naravno, samo oni koje se izjasne da su vernici, placali bi taj "crkveni" porez. To je koliko ja vidim JEDINI nacin da se ovo resi a da se izbegne bilo kakva svinjarija.