Četvrtak, 24.06.2010.

00:38

Gradnja autoputa ka CG od 7. jula

Gradnja prve deonice autoputa Beograd - južni Jadran će početi 7. jula, u Nepričavi kod Lajkovca, a radove bi trebalo da svečano otvori predsednik Boris Tadić.

Izvor: Novosti

Gradnja autoputa ka CG od 7. jula IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Mrako

pre 13 godina

Možda su upravu svi koji komentarišu da nije potreban taj auto put. Samo jedno pitanje: Jeste li skoro išli automobilom do Užica?

Brka

pre 13 godina

Narode ne palite se. Pa za 20 godina radova obilaznice oko BG nije završena ni četvrtina. Ako tim tempom budu radili i ovaj put izračunao sam da će im trebati oko 520 godina! He,he,he...

drinskozlatiborski korpus

pre 13 godina

Prvo.
Zelim vec jednom da rashictim sa onima koji su protiv gradnje ovog autoputa. Dakle mi ne gradimo autoput kroz Crnu goru mi gradimo autoput kroz Srbiju nashu drzavu. Gradjani Zapadne srbije su obespravljeni jer Vojvodina ima autoput, jug ima autoput, Bg ima autoput ali Zapadna Srbija nema autoput. U Zapadnoj Srbiji zivi preko 2 miliona gradjana, Zapadna Srbija a posebno uzichki kraj daje velike pare u vidu poreza za nashu drzavu. Podsetticu vas da je ovaj kraj ostvaruje spoljnotrgovinski suficit i da ima puno jakih izvoznika: Valjaonica bakra, Valjaonica aluminijuma, maline,ariljski textil, gorenje Valjevo, nameska industrija Uzice i Valjevo, ABC visoke peci itd. Ovim privrednicima je potreban autoput kako bi smanjili cenu transposrta svoje robe i tako uticali na povecanje proizvodnje. Dva i po miliona gradjana ove zemlje imaju pravo da putuju autoputem kao shto danas chine gradjani Nisha, KG-a, SU-e,NS-a... Ipak i ovi grdjani placaju poreze ali se za razliku od vas ne bune kada pare od tih poreza idu za razvoj nekog drugog dela nashe drzave.
Drugo.
Srbiji su potrebni autoputevi ka svim komshijskim drzavama Od Madjarske do Crne Gore. Naravno koridor 10 je prioritet i to niko ne dovodi u pitanje, ali shta ima ,loshe u tome da mi napravimo put do MNG granice. Time se povezujemo i sa 200 000 Srba koji zive u MNG. Naravno, potrebno je reci da mi sa bratskom Crnom Goru (ma kakvo je raspolozenje javnosti prema njima i ne uzimajuci u obzir stavove pojedinih njihovih funkcionera) treba da imamo najbolje moguce odnose. Ne zaboravite da svakog leta bar milion nashih gradjana ode tamo na more( ove podatke mozeye proveriti) kao i da velik broj nashih gradjana tamo ima rodbinu.
Trece
Sam nachin na koji drava pristupa ovom projektu je svaku osudu.Sama chinjenica da se seche vrpca i da se dize tolika buka zbog otvaranja radova za 12 km autoputa pokazuje kako drzava nema viziju i kompletnu sliku kako da zavrshi put vec pristupa ovom problemu stihijski, aljkavo i neorganizovano. Ako budemo sekli vrpcu zbog 16 km, onda treba da napravimo jednomesechno slavlje sa trubachima i pechenjem za sve gradjane Srbije kada zavrshimo put.

Dakle da sumiram autoput ka CG-DA, na ovaj nachin na koji najavljujete- NE

Milos

pre 13 godina

Zivim u Crnoj Gori i cesto putujem u BG i NS i obozavam (kao i vecina ljudi) da svratim na Zlatibor da popijem kafu i da se odmorim. Inace, put od Tivta do Beograda i dalje preko Indjije do Novog Sada mi je fenomenalan, prelijepa priroda, zanimljiv put i svaki put otkrijem nesto novo (bilo u Srbiji ili Crnoj Gori). Auto-put sam po sebi ne bi imao neki znacajan doprinos bilo cemu, vise stete nego koristi i pitanje je za koliko stotina godina bi se isplatila ta investicija. Ne znam sto ti vase "glavari" rade, ali znam samo da unistavaju nesto dobro, nesto sto ima dusu i tradiciju...

Nikola

pre 13 godina

Kako se asfaltira, strah me da izadjem iz kuce da u njihovoj brzini ne zavrsim pod asfaltom. Kako se radi, ja pocinjem da se brinem za zelene povrsine.....

Mirko

pre 13 godina

Sad ce 6.018 stanovnika Ub-a moci auto-putem da ide do Lajkovca. To je nesto! A to sto desetine hiljada slepera i automobila mesecno ide obicnom magistralom od Dimitrovgrada do Nisa, i od Preseva do Leskovca, nikom nista!

zacvo

pre 13 godina

Zasto nam uporno smeta sto je to put za Crnu Goru. Pa to je sporedna stvar, taj put ce povezati pola Srbije (Beograd, Valjevo, G.Milanovac, Cacak, Pozega, Uzice, Zlatibor, Ceo Sanzak) i to je ono sto je bitno. Ibarska magistrala je najoptereceniji puni pravac i zakrcena je saobracajem. Taj Autoput bi zamnenio ibarsku i znatno povezao veci deo srbije, mozda vise nego koridor 10, koji je bitniji za tranzitni saobracaj, ali za domaci ne.
Ljudi, nemojte da Vas mrznja zaslepljuje pa da ne vidite ono sto je bitno.

A joj

pre 13 godina

Ako predsednik otvara 12.5 km puta, onda to govori o predsedniku i njegovoj drzavi.

Molim vas idite na Google Earth i pgledajte mape puteva po Evropi, kao paukova mreza...

Da li je moguce da ne mozemo ni koridor 10 da zavrsimo. Da li to neko radi namerno ili smo mi zaista nesposobni?

miki maus

pre 13 godina

ovaj samo krece da zida puteve da nad komunistickih praznika. nesto je zavrsavao preosle godine 29.nov, ove godine je zavrsavao nesto 25.maja... samo fali jos 4.jul i 1.maj kao udarnicki dan.

Igorigo

pre 13 godina

Nego, da budem malo i ozbiljan. TO je lep kraj, samo vreme da posluži i siguran sam da će fotke lepo da ispadnu. Taman da Gospon Kluni upotpuni svoj manekenski foto book. On je mudar čovek, pa misli na svoju budućnost: kad ne bude predsednik više, mora da bude spreman za manekensku karijeru.
Jaooooooooooooooooj, Srbijo među šljivama...

Igorigo

pre 13 godina

"Imovinsko-pravni odnosi već su regulisani na kilometar trase budućeg autoputa Beograd - južni Jadran, u Nepričavi, gde će radovi i početi."
Jel to znači da će se graditi 1km auto puta?! Woooow, svaka čast... NEgo, hoće li se i putarina naplaćivati kad deonica bude otvorena za koju godinu?!

zoki

pre 13 godina

Kao sto sam vec i pre komentarisao na svaku vest gde se spominje Mrkonjic , Evropa je odredila koridore koji se isplate a ovaj koridor 11 kako ga oni zovu to nije niti ce ikada biti ,. http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors . DOKLE VISE da trose pare za nesto sto nije rentabilno i isplativo .Samo da podsetim , Luka bar , autoput za Crnu goru , pruga Bgd-Bar
(zoki, 19. jun 2010 10:23)

nebojša

pre 13 godina

Želim da pohvalim početak radova, ali ništa nam neće značiti tih 12,5 km. Očekujem od države maksimalnu aružrnost i predanost ovom poslu, pa da ovaj put (bar do Čačka) dobijemo za par godina

mm

pre 13 godina

Onoga momenta kada naš cenjeni Predsednik započne izgradnju ovog sramotnog projeta zvanično ću prestati da plaćem svaki porez pošto ja tu sramotu neću da finansiram!

zeleni

pre 13 godina

Samo transparentno.
Radove izvesti po "našim" standardima, tako da se popravke puta izvode na svakih 6 meseci.
Obavezno sa "udarnim" rupama, crnim tačkama, navikli smo.

Zare

pre 13 godina

Sta se postiže sa deonicom puta od 12.5km, ništa. Da bi put imao efekat potrebno je napraviti deonicu od barem 100km, povezati nekoliko većih mesta. Ali ovim načinom rada će se za 100 km puta deset puta otpočinjati radovi i deset puta otvarati put, a to je lepa reklama za narod.

Goksi

pre 13 godina

Hahaha je li ime mesta simbolično izabrano, da se zaboravi do naredne kampanje na ovaj put. Nema ništa konkretno od toga. Opet Mrka baca pare. Ni eksproprijaciju nisu uradili a kreću da grade autoput, pazi molim te 12km (od oko 250 ukupno)

Milan Nis

pre 13 godina

Grcamo u dugovima,a ovi se razbacuju kao pijani milijarderi!
To nije auto-put,to je slepo crevo!
100 puta jeftinije bi bilo,ako vec zele bezbednost,pokriti kamerama celu deonicu IBARSKE magistrale i kaznjavati prestupnike zestoko!

Ivica

pre 13 godina

Počeo sam i ja pripreme za let na Mars. Ove godine ću obaviti prvi let od 1m visine, da li bi predsednik hteo da prisustvuje?

Prvih 12KM!?!?!? Pa ako na svakih desetak km budu ovo radili, moći će stotinjak puta da otvaraju radove, taman da se svi izređaju, sa sve poslanicima...

Kragujevac

pre 13 godina

Za koga BRE................MrKonjic pravi sebi dzadu da moze da stigne na svoju cuku u Mneeee a da mu ne otpadaju silent blokovi sa skupstinskog Audija.
A Srbija placa i placa................nema nego vile u sake i pojuriti bandu.

dejan

pre 13 godina

Smeshno je sto ce to biti verovatno i jedina deonica koja ce spajati nista sa nicim! 1km autoputa u sred poljoprivrednog zemljista.

Slazem se da taj put mora da se napravi, ali taj put je neisplativ, a Srbija ima priritetnije pravce.

Nisam dobro razumela?

pre 13 godina

Da rezimiramo:
1. Gradnja autoputa ka moru (CG) pocinje u sred letnje sezone?
2. Pricamo o 12.6km (dvanaestzarezsestkilometara)puta?!?
3. Predsednik ce da presece vrpcu za tih 12.6km puta?
Pri tom nigde ne pise koliko ce trajati izgradnja tih 12.6 km puta...
P.S. Da, Ministarstvo infrastrukture jos nije odredilo izvodjaca radova... Kad ga odrede, izvodjac ce imati 9 dana da se prpremi za otpocinjanje radova.
Bravo!

gagi

pre 13 godina

SRAMOTA! Drzava je kod Preseva otkupljivala ar zemlje po 1800eur.Veoma brzo ce vlasnici zemljista novac dobijen od otimacine iste potrositi na putarinu novoizgradjenog auto-puta.A,kolika je cena zemljista bila oko Surcina?

dragan

pre 13 godina

Penzioner član KP,SPS i JUL-a (sve zajedno) gradi važne saobraćajnice po Srbiji.Još nisu završeni sledeći magistralni putevi:
-Magistralni put prema Grčkoj
-Magistralni put prema
Bugarskoj
-Magistralni put prema
Mađarskoj
-Obilaznica na magistralnom
putu oko Beograda
Pošto ovo nije završeno otvaramo novi magistralni put prema Crnoj Gori.Imam pitanje ko je ovaj čovek, ko ga plaća i za čije interese on radi?

jolanda

pre 13 godina

"Prva deonica autoputa, čija je gradnja najavljena, dugačka je 12,6 kilometara..." Pa jel ste vi bre normalni?! Pa vi ste potpuno izgubili kompas! Zar treba svecano da otvarate 12,6 km auto-puta. Drzava nije u stanju da napravi put kroz Vojvodinu, pa ovaj ima da gradimo 150 godina.

Igor

pre 13 godina

POZIVAM NOVINARE da se organizuju i odu na lokaciju kod Preseva koji ovaj Mrkonjic vodi kao zavrsenu, da snime i prikazu narodu STA JE ZA MRKONJICA ZAVRSEN AUTOPUT, da narod vidi kakva je tamo katastrofa ... Gore nego sto je bilo....

Gazela kriticna, obilaznica ko Beograda ne postoji ...prodajemo Telekom, koridor 10 slabo napreduje ....

Sve stagnira zbog jedne ideje, da se gradi AUTO PUT CRNOGORCIMA .....

Dzoni

pre 13 godina

Drzava koja ima minus svaki mesec od 150 miliona eura nije obezbedila nista.To ce da vracaju oni sledeci a videcemo da li ce od tih kredita stvarno biti nesto i izgradjeno i na sta ce to da lici.

Шумадинац

pre 13 godina

Првобитно је најављен почетак радова за Видовдан, сад се помера на 7. јули,......слика ће се са машинама, загрнути 100 метара земље, пресећи врпцу НАПРИЧАЋЕ нам свашта у Непричави, па ће јагњећа бригада да иде на заслужену озбу, заслужили су! ......Селдеће радове отварају на пролеће 10 км од Бољковаца ка Такову, па од....

zoki

pre 13 godina

Kao sto sam vec i pre komentarisao na svaku vest gde se spominje Mrkonjic , NE POSTOJI KORIDOR 11 , to je onaj famozni autoput koji hoce da prave prema Crnoj gori . http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors. DOKLE VISE da trose pare za nesto sto nije rentabilno i isplativo .

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

Super, ovo je divna vest, ali samo tajkunima koji su vec kupili deo luke Bar.
Za par kilometara obilaznice oko Beograda nema para, ali to nam nije ni potrebno, to je samo par kilometara i ne moze mnogo para da se mazne.

sale

pre 13 godina

Lepo predizborno zamazivanje ociju.Svuda sve pocinje da se radi i gradi, cisti i sanira!
Jos kad cujem da Tadic svecano to otvara, onda mi je jos jasnije.Nove masine koje se koriste za slikanje, one stare su oprane i ofarbane za tu situaciju.Jesu li predsedniku vec pronasli koju ce odecu da nosi u toj prilici!?Hoce li biti u odelu i kravati ili ce biti obucen kao radnik sa slemom na glavi!?
Svuda silni zapoceti projekti, albumi napunjeni slikama, a puteva i infrastrukture nigde osim na projektantskom papiru.
A da ne zaboravim, za to je verovatno opet kriv rezim Slobodana Milosevica i Vojislava Kostunice, jer da su oni dozvoljavali Tadicu da otvara pocetke gradnje, ova zemlja bi dozivela novu industrijsko-ekonomsko-infrastrukturnu revoluciju

glen

pre 13 godina

Ovo ne treba zvati "put prema CG", već put ka Sandžaku ili prema granici sa CG. Naime, težište se stavlja na Crnu Goru, a put je najbitniji zbog povezivanja same Srbije - i zapadnog Pomoravlja, Zlatiborskog okruga i Sandžaka. Druga je stvar što se otvara još jedno gradilište za "neznamšta". Opet se pričaju priče i licitira sa rokovima, a ne zna se ni trasa, nisu urađeni projekti, a kamoli veoma bitna i potencijalno mukotrpna i dugotrajna eksproprijacija i parcelizacija.

milos

pre 13 godina

Genijalno!
Deonica od 12,6 km od oko 500 km koliko treba do Bara. Uz malo srece bice zavrsen za 40 godina. Samo jedno pitanje da li je neko proverio koliko ce vozila ici tim putem, kao se to nam isplati da gradimo taj put a austijskoj Alpini ne i na kraju zar nebi bilo pametnije da zavrsimo bar jedan koridor pa da onda gradimo druge?

22-ogodišnjak

pre 13 godina

Bude li Tadić došao i 'otvorio radove', obećavam sebi da nikad više neće dobiti moj glas.
Auuu koja smo mi sprdnja od države.

Zvonko

pre 13 godina

I dalje Mrkonjic i Tadic ne odustaju od ulaganja naseg novca u CrnuGoru ...

MI ne zelimo da ulazemo nas novac u auto put do Bara u CrnojGori ...

Potpisite peticiju i pridruzite se : www.usrbiji.com/peticija.aspx

Andrej

pre 13 godina

Sve spremno za pocetak samo zemljiste nisu kupili?Pa ce kao u Kragujevcu blokirati radove i traziti 4000 evra po kilometru sto ce pocetak radova oteci u nedogled. A predsednik otvara radove. Znaju li oni da ovo iritira ljude?

Citalac

pre 13 godina

Koridor 10 je ne samo najvezniji vec i najprofitabilniji putni pravac. 12.5 kilometara puta ka CG ne menja nista ( pogotovu ako u CG ) ne rade nista na njihovim deonicama. Zasto jednom ne zavrsimo Koridor 10, obilaznicu oko BGD., granicne prelaze koji su prvi pokazatelji "izgleda" zemlje. Mislim da je to mnogo vaznije

peca

pre 13 godina

Ako su eksperti umesali prste u ovo, put ce zavrsiti na vreme nekome u djep, samo kome? ima ih bar 100 kandidata, ajde kladionice!

dragan

pre 13 godina

"Imovinsko-pravni odnosi već su regulisani na kilometar trase budućeg autoputa Beograd - južni Jadran, u Nepričavi, gde će radovi i početi"

Dovoljan je samo jedan kilometar, za slikanje i nevnik, vishe nije potrebno.

biće bolje

pre 13 godina

hahahaha

Predsednik otvara novu deonicu koju će resorni ministar završiti pre roka buaaa...eksproprijacija tek treba da se uradi, a izvođače 28.juna određuje resorno ministarstvo te se sa radovima kreće 7.jula...A šta je sa institucijom zvanom "tender"?
Je'l neko skladišti njihove telefonske razgovore ?
Kako Mrku i njegove pomoćnike nije sramota da stanu pred novinare i lansiraju vest kako za par dana kreću radovi mada je odrađena eksproprijacija za čitav kilometar, a uzgred izgleda da će i na osnovu "simpatija" ka nekoj putarskoj firmi odrediti izvođača.
Mrka je čovek u godinama prema kojima moramo imati razumevanje, ali ne shvatam kako Tadića nije sramota da otvara izgradnju čitavog kilometra puta!!!

Vozac

pre 13 godina

Bitno je da BG obilaznica stoji i da je i dalje kolaps u gradu. Ali nema veze, bitno je izgraditi malo autoputa pred izbore, cisto radi slikanja.

Dr Petrović

pre 13 godina

Mi nećemo auto put ka CG, mi hoćemo da se završi koridor 10, mi hoćemo da se napravi Dunavska flota da se aktivira bezbedan i jeftin rečni saobraćaj, mi hoćemo da naša roba ide u luke Crnog Mora, ne želimo da naši novci budu rasipani, to su NAŠI a ne političarski novci.

Hvala na pažnji,
neka sebi CG plati svoj put od svojih novaca-

Aleksandar

pre 13 godina

Nemojte pocinjati sa gradnjom i trositi pare uzalud svi koji budu hteli na more odlazice u Grcku, Tursku i ostale zemlje.Crna Gora kao ni Hrvatska, NEZANIMAJU nas ni najmanje.Nece se isplatiti gradnja, bice DZABA STE GRADILI.Auto putem ce ici polotroni, ulizice i svi oni kojima ste dali pasose Srbije, a idalje sebe smatraju Crnogorcima.

građevinar

pre 13 godina

Država, odnosno grad Beograd je dužan građevinarima 570 mil.Eur. Zbog tog duga mnoga preduzeća nisu likvidna i teško isplaćuju plate. Ima ovde puno takvih naslova. Mesto što počinjete novi posao bez pokrića vratite dugove!! Sram vas bilo.

dragan

pre 13 godina

Penzioner član KP,SPS i JUL-a (sve zajedno) gradi važne saobraćajnice po Srbiji.Još nisu završeni sledeći magistralni putevi:
-Magistralni put prema Grčkoj
-Magistralni put prema
Bugarskoj
-Magistralni put prema
Mađarskoj
-Obilaznica na magistralnom
putu oko Beograda
Pošto ovo nije završeno otvaramo novi magistralni put prema Crnoj Gori.Imam pitanje ko je ovaj čovek, ko ga plaća i za čije interese on radi?

Citalac

pre 13 godina

Koridor 10 je ne samo najvezniji vec i najprofitabilniji putni pravac. 12.5 kilometara puta ka CG ne menja nista ( pogotovu ako u CG ) ne rade nista na njihovim deonicama. Zasto jednom ne zavrsimo Koridor 10, obilaznicu oko BGD., granicne prelaze koji su prvi pokazatelji "izgleda" zemlje. Mislim da je to mnogo vaznije

Nisam dobro razumela?

pre 13 godina

Da rezimiramo:
1. Gradnja autoputa ka moru (CG) pocinje u sred letnje sezone?
2. Pricamo o 12.6km (dvanaestzarezsestkilometara)puta?!?
3. Predsednik ce da presece vrpcu za tih 12.6km puta?
Pri tom nigde ne pise koliko ce trajati izgradnja tih 12.6 km puta...
P.S. Da, Ministarstvo infrastrukture jos nije odredilo izvodjaca radova... Kad ga odrede, izvodjac ce imati 9 dana da se prpremi za otpocinjanje radova.
Bravo!

Mirko

pre 13 godina

Sad ce 6.018 stanovnika Ub-a moci auto-putem da ide do Lajkovca. To je nesto! A to sto desetine hiljada slepera i automobila mesecno ide obicnom magistralom od Dimitrovgrada do Nisa, i od Preseva do Leskovca, nikom nista!

22-ogodišnjak

pre 13 godina

Bude li Tadić došao i 'otvorio radove', obećavam sebi da nikad više neće dobiti moj glas.
Auuu koja smo mi sprdnja od države.

Igor

pre 13 godina

POZIVAM NOVINARE da se organizuju i odu na lokaciju kod Preseva koji ovaj Mrkonjic vodi kao zavrsenu, da snime i prikazu narodu STA JE ZA MRKONJICA ZAVRSEN AUTOPUT, da narod vidi kakva je tamo katastrofa ... Gore nego sto je bilo....

Gazela kriticna, obilaznica ko Beograda ne postoji ...prodajemo Telekom, koridor 10 slabo napreduje ....

Sve stagnira zbog jedne ideje, da se gradi AUTO PUT CRNOGORCIMA .....

A joj

pre 13 godina

Ako predsednik otvara 12.5 km puta, onda to govori o predsedniku i njegovoj drzavi.

Molim vas idite na Google Earth i pgledajte mape puteva po Evropi, kao paukova mreza...

Da li je moguce da ne mozemo ni koridor 10 da zavrsimo. Da li to neko radi namerno ili smo mi zaista nesposobni?

Dr Petrović

pre 13 godina

Mi nećemo auto put ka CG, mi hoćemo da se završi koridor 10, mi hoćemo da se napravi Dunavska flota da se aktivira bezbedan i jeftin rečni saobraćaj, mi hoćemo da naša roba ide u luke Crnog Mora, ne želimo da naši novci budu rasipani, to su NAŠI a ne političarski novci.

Hvala na pažnji,
neka sebi CG plati svoj put od svojih novaca-

Ivica

pre 13 godina

Počeo sam i ja pripreme za let na Mars. Ove godine ću obaviti prvi let od 1m visine, da li bi predsednik hteo da prisustvuje?

Prvih 12KM!?!?!? Pa ako na svakih desetak km budu ovo radili, moći će stotinjak puta da otvaraju radove, taman da se svi izređaju, sa sve poslanicima...

glen

pre 13 godina

Ovo ne treba zvati "put prema CG", već put ka Sandžaku ili prema granici sa CG. Naime, težište se stavlja na Crnu Goru, a put je najbitniji zbog povezivanja same Srbije - i zapadnog Pomoravlja, Zlatiborskog okruga i Sandžaka. Druga je stvar što se otvara još jedno gradilište za "neznamšta". Opet se pričaju priče i licitira sa rokovima, a ne zna se ni trasa, nisu urađeni projekti, a kamoli veoma bitna i potencijalno mukotrpna i dugotrajna eksproprijacija i parcelizacija.

milos

pre 13 godina

Genijalno!
Deonica od 12,6 km od oko 500 km koliko treba do Bara. Uz malo srece bice zavrsen za 40 godina. Samo jedno pitanje da li je neko proverio koliko ce vozila ici tim putem, kao se to nam isplati da gradimo taj put a austijskoj Alpini ne i na kraju zar nebi bilo pametnije da zavrsimo bar jedan koridor pa da onda gradimo druge?

Milan Nis

pre 13 godina

Grcamo u dugovima,a ovi se razbacuju kao pijani milijarderi!
To nije auto-put,to je slepo crevo!
100 puta jeftinije bi bilo,ako vec zele bezbednost,pokriti kamerama celu deonicu IBARSKE magistrale i kaznjavati prestupnike zestoko!

Kragujevac

pre 13 godina

Za koga BRE................MrKonjic pravi sebi dzadu da moze da stigne na svoju cuku u Mneeee a da mu ne otpadaju silent blokovi sa skupstinskog Audija.
A Srbija placa i placa................nema nego vile u sake i pojuriti bandu.

Vozac

pre 13 godina

Bitno je da BG obilaznica stoji i da je i dalje kolaps u gradu. Ali nema veze, bitno je izgraditi malo autoputa pred izbore, cisto radi slikanja.

jolanda

pre 13 godina

"Prva deonica autoputa, čija je gradnja najavljena, dugačka je 12,6 kilometara..." Pa jel ste vi bre normalni?! Pa vi ste potpuno izgubili kompas! Zar treba svecano da otvarate 12,6 km auto-puta. Drzava nije u stanju da napravi put kroz Vojvodinu, pa ovaj ima da gradimo 150 godina.

zacvo

pre 13 godina

Zasto nam uporno smeta sto je to put za Crnu Goru. Pa to je sporedna stvar, taj put ce povezati pola Srbije (Beograd, Valjevo, G.Milanovac, Cacak, Pozega, Uzice, Zlatibor, Ceo Sanzak) i to je ono sto je bitno. Ibarska magistrala je najoptereceniji puni pravac i zakrcena je saobracajem. Taj Autoput bi zamnenio ibarsku i znatno povezao veci deo srbije, mozda vise nego koridor 10, koji je bitniji za tranzitni saobracaj, ali za domaci ne.
Ljudi, nemojte da Vas mrznja zaslepljuje pa da ne vidite ono sto je bitno.

mm

pre 13 godina

Onoga momenta kada naš cenjeni Predsednik započne izgradnju ovog sramotnog projeta zvanično ću prestati da plaćem svaki porez pošto ja tu sramotu neću da finansiram!

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

Super, ovo je divna vest, ali samo tajkunima koji su vec kupili deo luke Bar.
Za par kilometara obilaznice oko Beograda nema para, ali to nam nije ni potrebno, to je samo par kilometara i ne moze mnogo para da se mazne.

dejan

pre 13 godina

Smeshno je sto ce to biti verovatno i jedina deonica koja ce spajati nista sa nicim! 1km autoputa u sred poljoprivrednog zemljista.

Slazem se da taj put mora da se napravi, ali taj put je neisplativ, a Srbija ima priritetnije pravce.

Zvonko

pre 13 godina

I dalje Mrkonjic i Tadic ne odustaju od ulaganja naseg novca u CrnuGoru ...

MI ne zelimo da ulazemo nas novac u auto put do Bara u CrnojGori ...

Potpisite peticiju i pridruzite se : www.usrbiji.com/peticija.aspx

Andrej

pre 13 godina

Sve spremno za pocetak samo zemljiste nisu kupili?Pa ce kao u Kragujevcu blokirati radove i traziti 4000 evra po kilometru sto ce pocetak radova oteci u nedogled. A predsednik otvara radove. Znaju li oni da ovo iritira ljude?

sale

pre 13 godina

Lepo predizborno zamazivanje ociju.Svuda sve pocinje da se radi i gradi, cisti i sanira!
Jos kad cujem da Tadic svecano to otvara, onda mi je jos jasnije.Nove masine koje se koriste za slikanje, one stare su oprane i ofarbane za tu situaciju.Jesu li predsedniku vec pronasli koju ce odecu da nosi u toj prilici!?Hoce li biti u odelu i kravati ili ce biti obucen kao radnik sa slemom na glavi!?
Svuda silni zapoceti projekti, albumi napunjeni slikama, a puteva i infrastrukture nigde osim na projektantskom papiru.
A da ne zaboravim, za to je verovatno opet kriv rezim Slobodana Milosevica i Vojislava Kostunice, jer da su oni dozvoljavali Tadicu da otvara pocetke gradnje, ova zemlja bi dozivela novu industrijsko-ekonomsko-infrastrukturnu revoluciju

Aleksandar

pre 13 godina

Nemojte pocinjati sa gradnjom i trositi pare uzalud svi koji budu hteli na more odlazice u Grcku, Tursku i ostale zemlje.Crna Gora kao ni Hrvatska, NEZANIMAJU nas ni najmanje.Nece se isplatiti gradnja, bice DZABA STE GRADILI.Auto putem ce ici polotroni, ulizice i svi oni kojima ste dali pasose Srbije, a idalje sebe smatraju Crnogorcima.

dragan

pre 13 godina

"Imovinsko-pravni odnosi već su regulisani na kilometar trase budućeg autoputa Beograd - južni Jadran, u Nepričavi, gde će radovi i početi"

Dovoljan je samo jedan kilometar, za slikanje i nevnik, vishe nije potrebno.

gagi

pre 13 godina

SRAMOTA! Drzava je kod Preseva otkupljivala ar zemlje po 1800eur.Veoma brzo ce vlasnici zemljista novac dobijen od otimacine iste potrositi na putarinu novoizgradjenog auto-puta.A,kolika je cena zemljista bila oko Surcina?

Zare

pre 13 godina

Sta se postiže sa deonicom puta od 12.5km, ništa. Da bi put imao efekat potrebno je napraviti deonicu od barem 100km, povezati nekoliko većih mesta. Ali ovim načinom rada će se za 100 km puta deset puta otpočinjati radovi i deset puta otvarati put, a to je lepa reklama za narod.

miki maus

pre 13 godina

ovaj samo krece da zida puteve da nad komunistickih praznika. nesto je zavrsavao preosle godine 29.nov, ove godine je zavrsavao nesto 25.maja... samo fali jos 4.jul i 1.maj kao udarnicki dan.

Dzoni

pre 13 godina

Drzava koja ima minus svaki mesec od 150 miliona eura nije obezbedila nista.To ce da vracaju oni sledeci a videcemo da li ce od tih kredita stvarno biti nesto i izgradjeno i na sta ce to da lici.

zeleni

pre 13 godina

Samo transparentno.
Radove izvesti po "našim" standardima, tako da se popravke puta izvode na svakih 6 meseci.
Obavezno sa "udarnim" rupama, crnim tačkama, navikli smo.

Nikola

pre 13 godina

Kako se asfaltira, strah me da izadjem iz kuce da u njihovoj brzini ne zavrsim pod asfaltom. Kako se radi, ja pocinjem da se brinem za zelene povrsine.....

Igorigo

pre 13 godina

"Imovinsko-pravni odnosi već su regulisani na kilometar trase budućeg autoputa Beograd - južni Jadran, u Nepričavi, gde će radovi i početi."
Jel to znači da će se graditi 1km auto puta?! Woooow, svaka čast... NEgo, hoće li se i putarina naplaćivati kad deonica bude otvorena za koju godinu?!

zoki

pre 13 godina

Kao sto sam vec i pre komentarisao na svaku vest gde se spominje Mrkonjic , NE POSTOJI KORIDOR 11 , to je onaj famozni autoput koji hoce da prave prema Crnoj gori . http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors. DOKLE VISE da trose pare za nesto sto nije rentabilno i isplativo .

Шумадинац

pre 13 godina

Првобитно је најављен почетак радова за Видовдан, сад се помера на 7. јули,......слика ће се са машинама, загрнути 100 метара земље, пресећи врпцу НАПРИЧАЋЕ нам свашта у Непричави, па ће јагњећа бригада да иде на заслужену озбу, заслужили су! ......Селдеће радове отварају на пролеће 10 км од Бољковаца ка Такову, па од....

zoki

pre 13 godina

Kao sto sam vec i pre komentarisao na svaku vest gde se spominje Mrkonjic , Evropa je odredila koridore koji se isplate a ovaj koridor 11 kako ga oni zovu to nije niti ce ikada biti ,. http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors . DOKLE VISE da trose pare za nesto sto nije rentabilno i isplativo .Samo da podsetim , Luka bar , autoput za Crnu goru , pruga Bgd-Bar
(zoki, 19. jun 2010 10:23)

Goksi

pre 13 godina

Hahaha je li ime mesta simbolično izabrano, da se zaboravi do naredne kampanje na ovaj put. Nema ništa konkretno od toga. Opet Mrka baca pare. Ni eksproprijaciju nisu uradili a kreću da grade autoput, pazi molim te 12km (od oko 250 ukupno)

Igorigo

pre 13 godina

Nego, da budem malo i ozbiljan. TO je lep kraj, samo vreme da posluži i siguran sam da će fotke lepo da ispadnu. Taman da Gospon Kluni upotpuni svoj manekenski foto book. On je mudar čovek, pa misli na svoju budućnost: kad ne bude predsednik više, mora da bude spreman za manekensku karijeru.
Jaooooooooooooooooj, Srbijo među šljivama...

građevinar

pre 13 godina

Država, odnosno grad Beograd je dužan građevinarima 570 mil.Eur. Zbog tog duga mnoga preduzeća nisu likvidna i teško isplaćuju plate. Ima ovde puno takvih naslova. Mesto što počinjete novi posao bez pokrića vratite dugove!! Sram vas bilo.

biće bolje

pre 13 godina

hahahaha

Predsednik otvara novu deonicu koju će resorni ministar završiti pre roka buaaa...eksproprijacija tek treba da se uradi, a izvođače 28.juna određuje resorno ministarstvo te se sa radovima kreće 7.jula...A šta je sa institucijom zvanom "tender"?
Je'l neko skladišti njihove telefonske razgovore ?
Kako Mrku i njegove pomoćnike nije sramota da stanu pred novinare i lansiraju vest kako za par dana kreću radovi mada je odrađena eksproprijacija za čitav kilometar, a uzgred izgleda da će i na osnovu "simpatija" ka nekoj putarskoj firmi odrediti izvođača.
Mrka je čovek u godinama prema kojima moramo imati razumevanje, ali ne shvatam kako Tadića nije sramota da otvara izgradnju čitavog kilometra puta!!!

nebojša

pre 13 godina

Želim da pohvalim početak radova, ali ništa nam neće značiti tih 12,5 km. Očekujem od države maksimalnu aružrnost i predanost ovom poslu, pa da ovaj put (bar do Čačka) dobijemo za par godina

drinskozlatiborski korpus

pre 13 godina

Prvo.
Zelim vec jednom da rashictim sa onima koji su protiv gradnje ovog autoputa. Dakle mi ne gradimo autoput kroz Crnu goru mi gradimo autoput kroz Srbiju nashu drzavu. Gradjani Zapadne srbije su obespravljeni jer Vojvodina ima autoput, jug ima autoput, Bg ima autoput ali Zapadna Srbija nema autoput. U Zapadnoj Srbiji zivi preko 2 miliona gradjana, Zapadna Srbija a posebno uzichki kraj daje velike pare u vidu poreza za nashu drzavu. Podsetticu vas da je ovaj kraj ostvaruje spoljnotrgovinski suficit i da ima puno jakih izvoznika: Valjaonica bakra, Valjaonica aluminijuma, maline,ariljski textil, gorenje Valjevo, nameska industrija Uzice i Valjevo, ABC visoke peci itd. Ovim privrednicima je potreban autoput kako bi smanjili cenu transposrta svoje robe i tako uticali na povecanje proizvodnje. Dva i po miliona gradjana ove zemlje imaju pravo da putuju autoputem kao shto danas chine gradjani Nisha, KG-a, SU-e,NS-a... Ipak i ovi grdjani placaju poreze ali se za razliku od vas ne bune kada pare od tih poreza idu za razvoj nekog drugog dela nashe drzave.
Drugo.
Srbiji su potrebni autoputevi ka svim komshijskim drzavama Od Madjarske do Crne Gore. Naravno koridor 10 je prioritet i to niko ne dovodi u pitanje, ali shta ima ,loshe u tome da mi napravimo put do MNG granice. Time se povezujemo i sa 200 000 Srba koji zive u MNG. Naravno, potrebno je reci da mi sa bratskom Crnom Goru (ma kakvo je raspolozenje javnosti prema njima i ne uzimajuci u obzir stavove pojedinih njihovih funkcionera) treba da imamo najbolje moguce odnose. Ne zaboravite da svakog leta bar milion nashih gradjana ode tamo na more( ove podatke mozeye proveriti) kao i da velik broj nashih gradjana tamo ima rodbinu.
Trece
Sam nachin na koji drava pristupa ovom projektu je svaku osudu.Sama chinjenica da se seche vrpca i da se dize tolika buka zbog otvaranja radova za 12 km autoputa pokazuje kako drzava nema viziju i kompletnu sliku kako da zavrshi put vec pristupa ovom problemu stihijski, aljkavo i neorganizovano. Ako budemo sekli vrpcu zbog 16 km, onda treba da napravimo jednomesechno slavlje sa trubachima i pechenjem za sve gradjane Srbije kada zavrshimo put.

Dakle da sumiram autoput ka CG-DA, na ovaj nachin na koji najavljujete- NE

peca

pre 13 godina

Ako su eksperti umesali prste u ovo, put ce zavrsiti na vreme nekome u djep, samo kome? ima ih bar 100 kandidata, ajde kladionice!

Brka

pre 13 godina

Narode ne palite se. Pa za 20 godina radova obilaznice oko BG nije završena ni četvrtina. Ako tim tempom budu radili i ovaj put izračunao sam da će im trebati oko 520 godina! He,he,he...

Milos

pre 13 godina

Zivim u Crnoj Gori i cesto putujem u BG i NS i obozavam (kao i vecina ljudi) da svratim na Zlatibor da popijem kafu i da se odmorim. Inace, put od Tivta do Beograda i dalje preko Indjije do Novog Sada mi je fenomenalan, prelijepa priroda, zanimljiv put i svaki put otkrijem nesto novo (bilo u Srbiji ili Crnoj Gori). Auto-put sam po sebi ne bi imao neki znacajan doprinos bilo cemu, vise stete nego koristi i pitanje je za koliko stotina godina bi se isplatila ta investicija. Ne znam sto ti vase "glavari" rade, ali znam samo da unistavaju nesto dobro, nesto sto ima dusu i tradiciju...

Mrako

pre 13 godina

Možda su upravu svi koji komentarišu da nije potreban taj auto put. Samo jedno pitanje: Jeste li skoro išli automobilom do Užica?

Aleksandar

pre 13 godina

Nemojte pocinjati sa gradnjom i trositi pare uzalud svi koji budu hteli na more odlazice u Grcku, Tursku i ostale zemlje.Crna Gora kao ni Hrvatska, NEZANIMAJU nas ni najmanje.Nece se isplatiti gradnja, bice DZABA STE GRADILI.Auto putem ce ici polotroni, ulizice i svi oni kojima ste dali pasose Srbije, a idalje sebe smatraju Crnogorcima.

Milan Nis

pre 13 godina

Grcamo u dugovima,a ovi se razbacuju kao pijani milijarderi!
To nije auto-put,to je slepo crevo!
100 puta jeftinije bi bilo,ako vec zele bezbednost,pokriti kamerama celu deonicu IBARSKE magistrale i kaznjavati prestupnike zestoko!

Dr Petrović

pre 13 godina

Mi nećemo auto put ka CG, mi hoćemo da se završi koridor 10, mi hoćemo da se napravi Dunavska flota da se aktivira bezbedan i jeftin rečni saobraćaj, mi hoćemo da naša roba ide u luke Crnog Mora, ne želimo da naši novci budu rasipani, to su NAŠI a ne političarski novci.

Hvala na pažnji,
neka sebi CG plati svoj put od svojih novaca-

zacvo

pre 13 godina

Zasto nam uporno smeta sto je to put za Crnu Goru. Pa to je sporedna stvar, taj put ce povezati pola Srbije (Beograd, Valjevo, G.Milanovac, Cacak, Pozega, Uzice, Zlatibor, Ceo Sanzak) i to je ono sto je bitno. Ibarska magistrala je najoptereceniji puni pravac i zakrcena je saobracajem. Taj Autoput bi zamnenio ibarsku i znatno povezao veci deo srbije, mozda vise nego koridor 10, koji je bitniji za tranzitni saobracaj, ali za domaci ne.
Ljudi, nemojte da Vas mrznja zaslepljuje pa da ne vidite ono sto je bitno.

mm

pre 13 godina

Onoga momenta kada naš cenjeni Predsednik započne izgradnju ovog sramotnog projeta zvanično ću prestati da plaćem svaki porez pošto ja tu sramotu neću da finansiram!

Zvonko

pre 13 godina

I dalje Mrkonjic i Tadic ne odustaju od ulaganja naseg novca u CrnuGoru ...

MI ne zelimo da ulazemo nas novac u auto put do Bara u CrnojGori ...

Potpisite peticiju i pridruzite se : www.usrbiji.com/peticija.aspx

Kragujevac

pre 13 godina

Za koga BRE................MrKonjic pravi sebi dzadu da moze da stigne na svoju cuku u Mneeee a da mu ne otpadaju silent blokovi sa skupstinskog Audija.
A Srbija placa i placa................nema nego vile u sake i pojuriti bandu.

Igor

pre 13 godina

POZIVAM NOVINARE da se organizuju i odu na lokaciju kod Preseva koji ovaj Mrkonjic vodi kao zavrsenu, da snime i prikazu narodu STA JE ZA MRKONJICA ZAVRSEN AUTOPUT, da narod vidi kakva je tamo katastrofa ... Gore nego sto je bilo....

Gazela kriticna, obilaznica ko Beograda ne postoji ...prodajemo Telekom, koridor 10 slabo napreduje ....

Sve stagnira zbog jedne ideje, da se gradi AUTO PUT CRNOGORCIMA .....

nebojša

pre 13 godina

Želim da pohvalim početak radova, ali ništa nam neće značiti tih 12,5 km. Očekujem od države maksimalnu aružrnost i predanost ovom poslu, pa da ovaj put (bar do Čačka) dobijemo za par godina

Nisam dobro razumela?

pre 13 godina

Da rezimiramo:
1. Gradnja autoputa ka moru (CG) pocinje u sred letnje sezone?
2. Pricamo o 12.6km (dvanaestzarezsestkilometara)puta?!?
3. Predsednik ce da presece vrpcu za tih 12.6km puta?
Pri tom nigde ne pise koliko ce trajati izgradnja tih 12.6 km puta...
P.S. Da, Ministarstvo infrastrukture jos nije odredilo izvodjaca radova... Kad ga odrede, izvodjac ce imati 9 dana da se prpremi za otpocinjanje radova.
Bravo!

dragan

pre 13 godina

Penzioner član KP,SPS i JUL-a (sve zajedno) gradi važne saobraćajnice po Srbiji.Još nisu završeni sledeći magistralni putevi:
-Magistralni put prema Grčkoj
-Magistralni put prema
Bugarskoj
-Magistralni put prema
Mađarskoj
-Obilaznica na magistralnom
putu oko Beograda
Pošto ovo nije završeno otvaramo novi magistralni put prema Crnoj Gori.Imam pitanje ko je ovaj čovek, ko ga plaća i za čije interese on radi?

dejan

pre 13 godina

Smeshno je sto ce to biti verovatno i jedina deonica koja ce spajati nista sa nicim! 1km autoputa u sred poljoprivrednog zemljista.

Slazem se da taj put mora da se napravi, ali taj put je neisplativ, a Srbija ima priritetnije pravce.

zoki

pre 13 godina

Kao sto sam vec i pre komentarisao na svaku vest gde se spominje Mrkonjic , Evropa je odredila koridore koji se isplate a ovaj koridor 11 kako ga oni zovu to nije niti ce ikada biti ,. http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors . DOKLE VISE da trose pare za nesto sto nije rentabilno i isplativo .Samo da podsetim , Luka bar , autoput za Crnu goru , pruga Bgd-Bar
(zoki, 19. jun 2010 10:23)

zoki

pre 13 godina

Kao sto sam vec i pre komentarisao na svaku vest gde se spominje Mrkonjic , NE POSTOJI KORIDOR 11 , to je onaj famozni autoput koji hoce da prave prema Crnoj gori . http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors. DOKLE VISE da trose pare za nesto sto nije rentabilno i isplativo .

Igorigo

pre 13 godina

Nego, da budem malo i ozbiljan. TO je lep kraj, samo vreme da posluži i siguran sam da će fotke lepo da ispadnu. Taman da Gospon Kluni upotpuni svoj manekenski foto book. On je mudar čovek, pa misli na svoju budućnost: kad ne bude predsednik više, mora da bude spreman za manekensku karijeru.
Jaooooooooooooooooj, Srbijo među šljivama...

peca

pre 13 godina

Ako su eksperti umesali prste u ovo, put ce zavrsiti na vreme nekome u djep, samo kome? ima ih bar 100 kandidata, ajde kladionice!

Citalac

pre 13 godina

Koridor 10 je ne samo najvezniji vec i najprofitabilniji putni pravac. 12.5 kilometara puta ka CG ne menja nista ( pogotovu ako u CG ) ne rade nista na njihovim deonicama. Zasto jednom ne zavrsimo Koridor 10, obilaznicu oko BGD., granicne prelaze koji su prvi pokazatelji "izgleda" zemlje. Mislim da je to mnogo vaznije

gagi

pre 13 godina

SRAMOTA! Drzava je kod Preseva otkupljivala ar zemlje po 1800eur.Veoma brzo ce vlasnici zemljista novac dobijen od otimacine iste potrositi na putarinu novoizgradjenog auto-puta.A,kolika je cena zemljista bila oko Surcina?

Mirko

pre 13 godina

Sad ce 6.018 stanovnika Ub-a moci auto-putem da ide do Lajkovca. To je nesto! A to sto desetine hiljada slepera i automobila mesecno ide obicnom magistralom od Dimitrovgrada do Nisa, i od Preseva do Leskovca, nikom nista!

milos

pre 13 godina

Genijalno!
Deonica od 12,6 km od oko 500 km koliko treba do Bara. Uz malo srece bice zavrsen za 40 godina. Samo jedno pitanje da li je neko proverio koliko ce vozila ici tim putem, kao se to nam isplati da gradimo taj put a austijskoj Alpini ne i na kraju zar nebi bilo pametnije da zavrsimo bar jedan koridor pa da onda gradimo druge?

22-ogodišnjak

pre 13 godina

Bude li Tadić došao i 'otvorio radove', obećavam sebi da nikad više neće dobiti moj glas.
Auuu koja smo mi sprdnja od države.

drinskozlatiborski korpus

pre 13 godina

Prvo.
Zelim vec jednom da rashictim sa onima koji su protiv gradnje ovog autoputa. Dakle mi ne gradimo autoput kroz Crnu goru mi gradimo autoput kroz Srbiju nashu drzavu. Gradjani Zapadne srbije su obespravljeni jer Vojvodina ima autoput, jug ima autoput, Bg ima autoput ali Zapadna Srbija nema autoput. U Zapadnoj Srbiji zivi preko 2 miliona gradjana, Zapadna Srbija a posebno uzichki kraj daje velike pare u vidu poreza za nashu drzavu. Podsetticu vas da je ovaj kraj ostvaruje spoljnotrgovinski suficit i da ima puno jakih izvoznika: Valjaonica bakra, Valjaonica aluminijuma, maline,ariljski textil, gorenje Valjevo, nameska industrija Uzice i Valjevo, ABC visoke peci itd. Ovim privrednicima je potreban autoput kako bi smanjili cenu transposrta svoje robe i tako uticali na povecanje proizvodnje. Dva i po miliona gradjana ove zemlje imaju pravo da putuju autoputem kao shto danas chine gradjani Nisha, KG-a, SU-e,NS-a... Ipak i ovi grdjani placaju poreze ali se za razliku od vas ne bune kada pare od tih poreza idu za razvoj nekog drugog dela nashe drzave.
Drugo.
Srbiji su potrebni autoputevi ka svim komshijskim drzavama Od Madjarske do Crne Gore. Naravno koridor 10 je prioritet i to niko ne dovodi u pitanje, ali shta ima ,loshe u tome da mi napravimo put do MNG granice. Time se povezujemo i sa 200 000 Srba koji zive u MNG. Naravno, potrebno je reci da mi sa bratskom Crnom Goru (ma kakvo je raspolozenje javnosti prema njima i ne uzimajuci u obzir stavove pojedinih njihovih funkcionera) treba da imamo najbolje moguce odnose. Ne zaboravite da svakog leta bar milion nashih gradjana ode tamo na more( ove podatke mozeye proveriti) kao i da velik broj nashih gradjana tamo ima rodbinu.
Trece
Sam nachin na koji drava pristupa ovom projektu je svaku osudu.Sama chinjenica da se seche vrpca i da se dize tolika buka zbog otvaranja radova za 12 km autoputa pokazuje kako drzava nema viziju i kompletnu sliku kako da zavrshi put vec pristupa ovom problemu stihijski, aljkavo i neorganizovano. Ako budemo sekli vrpcu zbog 16 km, onda treba da napravimo jednomesechno slavlje sa trubachima i pechenjem za sve gradjane Srbije kada zavrshimo put.

Dakle da sumiram autoput ka CG-DA, na ovaj nachin na koji najavljujete- NE

Vozac

pre 13 godina

Bitno je da BG obilaznica stoji i da je i dalje kolaps u gradu. Ali nema veze, bitno je izgraditi malo autoputa pred izbore, cisto radi slikanja.

dragan

pre 13 godina

"Imovinsko-pravni odnosi već su regulisani na kilometar trase budućeg autoputa Beograd - južni Jadran, u Nepričavi, gde će radovi i početi"

Dovoljan je samo jedan kilometar, za slikanje i nevnik, vishe nije potrebno.

jolanda

pre 13 godina

"Prva deonica autoputa, čija je gradnja najavljena, dugačka je 12,6 kilometara..." Pa jel ste vi bre normalni?! Pa vi ste potpuno izgubili kompas! Zar treba svecano da otvarate 12,6 km auto-puta. Drzava nije u stanju da napravi put kroz Vojvodinu, pa ovaj ima da gradimo 150 godina.

Ivica

pre 13 godina

Počeo sam i ja pripreme za let na Mars. Ove godine ću obaviti prvi let od 1m visine, da li bi predsednik hteo da prisustvuje?

Prvih 12KM!?!?!? Pa ako na svakih desetak km budu ovo radili, moći će stotinjak puta da otvaraju radove, taman da se svi izređaju, sa sve poslanicima...

Goksi

pre 13 godina

Hahaha je li ime mesta simbolično izabrano, da se zaboravi do naredne kampanje na ovaj put. Nema ništa konkretno od toga. Opet Mrka baca pare. Ni eksproprijaciju nisu uradili a kreću da grade autoput, pazi molim te 12km (od oko 250 ukupno)

Zare

pre 13 godina

Sta se postiže sa deonicom puta od 12.5km, ništa. Da bi put imao efekat potrebno je napraviti deonicu od barem 100km, povezati nekoliko većih mesta. Ali ovim načinom rada će se za 100 km puta deset puta otpočinjati radovi i deset puta otvarati put, a to je lepa reklama za narod.

Igorigo

pre 13 godina

"Imovinsko-pravni odnosi već su regulisani na kilometar trase budućeg autoputa Beograd - južni Jadran, u Nepričavi, gde će radovi i početi."
Jel to znači da će se graditi 1km auto puta?! Woooow, svaka čast... NEgo, hoće li se i putarina naplaćivati kad deonica bude otvorena za koju godinu?!

zeleni

pre 13 godina

Samo transparentno.
Radove izvesti po "našim" standardima, tako da se popravke puta izvode na svakih 6 meseci.
Obavezno sa "udarnim" rupama, crnim tačkama, navikli smo.

miki maus

pre 13 godina

ovaj samo krece da zida puteve da nad komunistickih praznika. nesto je zavrsavao preosle godine 29.nov, ove godine je zavrsavao nesto 25.maja... samo fali jos 4.jul i 1.maj kao udarnicki dan.

Шумадинац

pre 13 godina

Првобитно је најављен почетак радова за Видовдан, сад се помера на 7. јули,......слика ће се са машинама, загрнути 100 метара земље, пресећи врпцу НАПРИЧАЋЕ нам свашта у Непричави, па ће јагњећа бригада да иде на заслужену озбу, заслужили су! ......Селдеће радове отварају на пролеће 10 км од Бољковаца ка Такову, па од....

Andrej

pre 13 godina

Sve spremno za pocetak samo zemljiste nisu kupili?Pa ce kao u Kragujevcu blokirati radove i traziti 4000 evra po kilometru sto ce pocetak radova oteci u nedogled. A predsednik otvara radove. Znaju li oni da ovo iritira ljude?

Milos

pre 13 godina

Zivim u Crnoj Gori i cesto putujem u BG i NS i obozavam (kao i vecina ljudi) da svratim na Zlatibor da popijem kafu i da se odmorim. Inace, put od Tivta do Beograda i dalje preko Indjije do Novog Sada mi je fenomenalan, prelijepa priroda, zanimljiv put i svaki put otkrijem nesto novo (bilo u Srbiji ili Crnoj Gori). Auto-put sam po sebi ne bi imao neki znacajan doprinos bilo cemu, vise stete nego koristi i pitanje je za koliko stotina godina bi se isplatila ta investicija. Ne znam sto ti vase "glavari" rade, ali znam samo da unistavaju nesto dobro, nesto sto ima dusu i tradiciju...

građevinar

pre 13 godina

Država, odnosno grad Beograd je dužan građevinarima 570 mil.Eur. Zbog tog duga mnoga preduzeća nisu likvidna i teško isplaćuju plate. Ima ovde puno takvih naslova. Mesto što počinjete novi posao bez pokrića vratite dugove!! Sram vas bilo.

biće bolje

pre 13 godina

hahahaha

Predsednik otvara novu deonicu koju će resorni ministar završiti pre roka buaaa...eksproprijacija tek treba da se uradi, a izvođače 28.juna određuje resorno ministarstvo te se sa radovima kreće 7.jula...A šta je sa institucijom zvanom "tender"?
Je'l neko skladišti njihove telefonske razgovore ?
Kako Mrku i njegove pomoćnike nije sramota da stanu pred novinare i lansiraju vest kako za par dana kreću radovi mada je odrađena eksproprijacija za čitav kilometar, a uzgred izgleda da će i na osnovu "simpatija" ka nekoj putarskoj firmi odrediti izvođača.
Mrka je čovek u godinama prema kojima moramo imati razumevanje, ali ne shvatam kako Tadića nije sramota da otvara izgradnju čitavog kilometra puta!!!

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

Super, ovo je divna vest, ali samo tajkunima koji su vec kupili deo luke Bar.
Za par kilometara obilaznice oko Beograda nema para, ali to nam nije ni potrebno, to je samo par kilometara i ne moze mnogo para da se mazne.

glen

pre 13 godina

Ovo ne treba zvati "put prema CG", već put ka Sandžaku ili prema granici sa CG. Naime, težište se stavlja na Crnu Goru, a put je najbitniji zbog povezivanja same Srbije - i zapadnog Pomoravlja, Zlatiborskog okruga i Sandžaka. Druga je stvar što se otvara još jedno gradilište za "neznamšta". Opet se pričaju priče i licitira sa rokovima, a ne zna se ni trasa, nisu urađeni projekti, a kamoli veoma bitna i potencijalno mukotrpna i dugotrajna eksproprijacija i parcelizacija.

sale

pre 13 godina

Lepo predizborno zamazivanje ociju.Svuda sve pocinje da se radi i gradi, cisti i sanira!
Jos kad cujem da Tadic svecano to otvara, onda mi je jos jasnije.Nove masine koje se koriste za slikanje, one stare su oprane i ofarbane za tu situaciju.Jesu li predsedniku vec pronasli koju ce odecu da nosi u toj prilici!?Hoce li biti u odelu i kravati ili ce biti obucen kao radnik sa slemom na glavi!?
Svuda silni zapoceti projekti, albumi napunjeni slikama, a puteva i infrastrukture nigde osim na projektantskom papiru.
A da ne zaboravim, za to je verovatno opet kriv rezim Slobodana Milosevica i Vojislava Kostunice, jer da su oni dozvoljavali Tadicu da otvara pocetke gradnje, ova zemlja bi dozivela novu industrijsko-ekonomsko-infrastrukturnu revoluciju

Nikola

pre 13 godina

Kako se asfaltira, strah me da izadjem iz kuce da u njihovoj brzini ne zavrsim pod asfaltom. Kako se radi, ja pocinjem da se brinem za zelene povrsine.....

Dzoni

pre 13 godina

Drzava koja ima minus svaki mesec od 150 miliona eura nije obezbedila nista.To ce da vracaju oni sledeci a videcemo da li ce od tih kredita stvarno biti nesto i izgradjeno i na sta ce to da lici.

Mrako

pre 13 godina

Možda su upravu svi koji komentarišu da nije potreban taj auto put. Samo jedno pitanje: Jeste li skoro išli automobilom do Užica?

A joj

pre 13 godina

Ako predsednik otvara 12.5 km puta, onda to govori o predsedniku i njegovoj drzavi.

Molim vas idite na Google Earth i pgledajte mape puteva po Evropi, kao paukova mreza...

Da li je moguce da ne mozemo ni koridor 10 da zavrsimo. Da li to neko radi namerno ili smo mi zaista nesposobni?

Brka

pre 13 godina

Narode ne palite se. Pa za 20 godina radova obilaznice oko BG nije završena ni četvrtina. Ako tim tempom budu radili i ovaj put izračunao sam da će im trebati oko 520 godina! He,he,he...