Utorak, 08.06.2010.

00:06

Sad bi Telekom mogao da tuži RATEL?

Iako nema komentara na <a href="http://www.ratel.rs/upload/documents/Odluke/Odluka%20o%20odredjivanju%20uslova%20i%20cena%20za%20usluge%20interkonekcije%20javnih%20fiksnih%20tk%20mreza.pdf" class="text-link" target= "_blank">cenu po kojoj će Telenor koristiti infrastrukturu Telekoma</a> pretpostavlja se da je povoljna po norvešku kompaniju, a nepovoljna po srpsku.

Izvor: Beta

Sad bi Telekom mogao da tuži RATEL? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

mirna

pre 13 godina

jedva čekam novog operatera u telefoniji i ostalim vezama, posle toga sa apetitom ću otkačiti TELEKOM. Ne zbog para no zbog bahatog ponašanja.

misternobg

pre 13 godina

Odluka Ratela je vrh! Pisana je po pricipu "ko razume shvatice" te petlje te cvorovi te rasclanjena lokalna petlja i bdp, pa neke uporedne tabele gde ispada da su kod nas sve cene nize nego u regionu, ko se u tome snadje svaka mu cast!

Jovan

pre 13 godina

za Čudomira:

To ti je Srbija: sto puta ponovljena laž postaje istina.
U Telekomu postoji ceo sektor koji se bavi sprečavanjem zloupotreba, pa samim tim i sprečavanjem zloupotreba i zaposlenih.
Više od 7 godina zaposleni memaju mogućnost pozivanja kodova 00 i 9xx .Oni koji imaju moraju da pravdaju pozive na kraju meseca.
To što si ti napisao za VoIP i pomenuo Skype po samo pokazuje tvoje nepoznavanje materije.
Skype nikada niko nije branio i neće..pošto ta vrsta saobraćaja ne ugrožava nijednog operatera.A što se tiče VoIPa pretpostavljam da si mislio na terminaciju poziva koristeći intertnet.
Pa naravno da se brani Telekom od toga, od toga se brani i Telenor i VIP ..i svi operateri.
Da bi mogao time da se baviš moraš da imaš dozvolu od RATELA i da potpišeš ugovor o interkonekciji.Ako nemaš oba ti si ilegalan pa normalno da će da te gase!

Inače pročitaj ovo da znaš šta je istina
http://www.balkanmagazin.net/kolumna/nauka/posledice_prodaje_telekomunikacione_infrastrukture.xhtml

Dragan

pre 13 godina

Dragi citaoci, zastupnici razlicitih misljenja,

unuk sam coveka koji je zajedno sa jos 11 mestana jednog sela u okolini Kraljeva,investirao u podizanje seoske poste i telefonskog prikljucka, sve uz kopanje kanala, podizanje bandera i sprovodjenje kablova. Tako da smo mi bili privilegovani jos daleke 1970. da imamo telefon, i to ne bilo kakav, vec bez dvojnika, što nije slučaj sa mnogim stanovnicima našeg glavnog grada i prigradskih naselja. Kasnije smo naravno dobili dvojnika, na čemu smo Telekomu beskrajno zahvalni, jer ga imamo i dan danas. O broju sličnih priča ne želim ni da mislim, jer me brojka plaši.
A pogledajte samo šta nam Ratel poručuje u Odluci o odredjivanju uslova i cena za usluge interkonekcije javnih fiksnih tk mreza:
„...Telekom Srbija“ a.d. je javni telekomunikacioni operator kome je Agencija, u postupku zamene, u prvoj polovini 2007. Godine izdala licencu za izgradnju, posedovanje i eksploataciju javne fiksne telekomunikacione mreže i pružanje usluga javne fiksne telekomunikacione mreže...“
Kako to da mi ne znamo na koji period mu je data licenca, pod kojim uslovima, koliko za to plaćaju?! A pošto i kao laik, znam šta znači posedovanje, ja ovo tumačim kao da je država Telekomu poklonila nesto pre oko 3 godine, a sad bi malo to da prodaje, pa ne zna kako. Koga su pitali? Gde su ti svi oni koji su gradili i finansirali gradnju infrastrukture poput mog dede? Poput svih nas koji plaćamo i više nego što iskoristimo usluge polovičnog kvaliteta.
Mislim da je izdvajanje infrastrukture iz Telekoma u odvojeno, državno preduzeće, jedino pravično rešenje, jer će se tako obezbediti priliv u budžet dugoročno(svi će plaćati zakup), a i kratkoročno, tako što će država prodati 40% udela u Telekomu. Uostalom, mislim da se jedino tako može obezbediti dalji razvoj infrastrukture koja će svima onima koji žele da se bave telekomunikacijama omogućiti da budu konkurentni, ne samo sa cenama, već i kvalitetom, brzinama i sličnim stvarima, a nama korisnicima, koji nismo direktori Telekoma, IP televiziju i brzi internet.
Toliko sam besan zbog komentara koje čitam na sajtu B92, da mi dodje da predložim referendum za ovo pitanje, ali će opet „rodoljubi“ glasati da se Telekom ne proda. I onda nas neuki porede sa Rumunijom,a Googlovanjem se mogu dobiti informacije dijametralno suprotne onome što „bucka“ govori. Rumuni, svaka čast za telekomunikacije!
Ali, kao što ja potroših silno vreme na kucanje ovog komentar, tako ćemo i dalje svi da lajemo, a na kraju se ništa ne desi, jer je očito glas naroda u ovoj zemlji utihnuo. NAŽALOST!

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

:)

Smesno je kako ovi neki novinari nemaju sluha gde je udarna vest!

Ovim "fintama" sa Telekomom i Telenorom se pokusava samo podici niska cena koju je ponudio jedan zainteresovani kupac za paket Telekoma. Ko je nekada proucavao neke tehnike pregovaranja, zna o cemu pricam! Prva faza privatizacije je tenderski deo, a Nemci se nisu "otvorili" koliko bi Vlada htela, pa se pokusava "na silu" izvuci kes i podici cena! Eto, to rade preko Telenora, sto bi i ja radio da sam na njihovom mestu. Zasto li je samo Merkelova ljuta? :) Pa, zavukose Srbi ruku dublje u dzep nego sto je ocekivala...

"Ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas..."

Hogar

pre 13 godina

Kada su pre par meseci bili ozbiljni problemi sa Telekomovim linkom ka inostranstvu, Telekom je sekao saobracaj podprovajderima (Beotel, Sezam) i dodelio prioritete svojim korisnicima.

Telekom se na svaki moguci nacin ponasa bahato i unazadjuje internet i bilo kakav vid komunikacija u ovoj drzavi.

Korisnici cupkaju u mestu sa postojecim uslugama dok se oni hvale profitom.

Aleksandar

pre 13 godina

**** De mi tehnicki objasni kako je moguce meriti ADSL protok u satima? Koji DSLAM uopste ima to kao opciju a da je napravljen u proteklih 15 godina? Je l' oni koji nece da potrose to 'vreme' cupaju ruter iz zida kad internet ne korsite?
Eh, i posle mene deru da daju takvima platu...

sale

pre 13 godina

a jel u tu telekomovu infrastrukturu spada i instalacija koju sam JA LICNO platio 8000 maraka da bi se obezbedili tehnicki uslovi (cekao na to 6 godina po uplati) da mi se uvede telefon??

Aleksandar

pre 13 godina

Telekom nema svoju infrastrukturu. To je nasa infrastruktura. Veoma je logicno. Ako hocete da uvedete telefon, vi placate kablove i svu ostalu opremu njima. I to je vase. Nema drugo. Tako da telekom ne moze ista da uradi.

Matrix

pre 13 godina

Ma treba bre svi internet provajderi sada da dignu frku kako ih Telekom reketira sa cenama ,naplaćuje im netržišne cene,jer najveću štetu imamo mi korisnici,zato nam 1 megabit košta 15 evra ,zato ostali provajderi čekaju da Telekom podigne brzine ,pa tek oni podižu brizne,a Telekom dve godine nije podizao brzine ,nema prave konkurencije,a Telekom zloupotrebljava to što ima infrastrukturu pa radi šta hoće.kada će se više osnovati preduzeće koje će samo da raspolaže infrastrukturom i koji će da iznajmljuje infrastrukturu svim provajderima,naravno po tržišnim uslovima,tada bi video koliko bi Telekom vredeo na tržištu,a na bi me čudilo da se Telekom žali ,samo da bi Telenor odložio početak rada u fiksnoj telefoniji ,a Telekom da što duže uzima harač.

Čudoljub

pre 13 godina

@Jovan:

Informacije mi je prišapnula ptičica. :)

Čak i da to što sam napisao nije u potpunosti tačno, zbog čega se izvinjavam, ne vidim da ste negirali bilo šta od mojih navoda, osim što ste ustali u odbranu svoje firme.

Gde bi nam bio kraj kada bi Vaša firma tako promptno reagovala na pritužbe korisnika, zloupotrebe većeg broja radnika Telekoma koji su se u centralama prikopčavali na tuđe telefonske brojeve i zvali brojeve u inostranstvu i razne hotlajn servise, osiono prebacivanje pretplatnika na dvojničku liniju "zbog nedostatka kapaciteta", a da ga i ne obavestite o tome, bezobzirno sečenje uploada na MTS-ovom mobilnom Internetu, gluposti o tome da nije dozvoljena terminacija VoIP poziva čak ni za privatna lica, te da svi koji koriste Skajp čine prekršaj...

Nemojte me samo vući za jezik, spisak bezobrazluka je predugačak za ovaj sajt.

kiza

pre 13 godina

Cinjenice:
1. Telekom vlasnik infrastrukture.
2. Vlasnik 80% Telekoma drzava Srbija
3. 80% Profita ide u budzet koji koristimo svi
4. Pa kome treba da ide profit, mozda Telenoru?
Ajde da glasamo da li da nasa infrastruktura bude iznajmnjena za smesne pare da bi Telenor imao profit. Ja prvi glasam protiv. Profit Telenora meni nista ne znaci. Telekom stiteci svoj interes stiti i nas interes. Pri tom 20% vlasnistva Telekoma imaju Grci, nesto ne vidim da se oni bune, takodje ne vidim da se zale na poslovanje i da traze privatizaciju?! Da nije to malo cudno?

kartmen

pre 13 godina

Kako može Telekom da bude oštećen cenom korišćenja infrastrukture kada je svako kome je uveden telefon sam platio punu cenu uvođenja infrastrukture? Telekom je celokupnu infrastrukturu dobio besplatno, o trošku korisnika, i svaka cena korišćenja veća od nule za Telekom je profit. Umesto što se dopušta Telekomu da kuka, treba mu oduzeti infrastrukturu i dati je u vlasništvo telefonskim pretplatnicima, zato što su je oni i platili.

Jovan

pre 13 godina

Šta ti je demokratija, svako može da kaže svoje mišljenje, makar to bila i najobičnija glupost.
Ovo se odnosi na čudomira:
Čudomire, ne znam odakle ti te poluinformacije da svaki zaposleni dobija besplatan iptv i adsl.
Realnost je totalno drugačija:
nema besplatnih iptv priključaka osim za zaposlene koji se neposredno bave problematikom iptv-a, što se mora navesti u zahtevu za dodelu takvog priključka.Pored njih pravo na iptv imaju direktori.Sve zajedno ima do 300 takvih priključaka u telekomu.
Što se tiče adsl-a zaposleni imaju pravo na 80 besplatnih sati u toku meseca(koliko je procenjeno da je dovoljno za završavanje posla od kuće na mesečnom nivou).U koliko prekorači ovaj besplatni broj sati plaća cenu u zavisnosti od paketa koji je tražio.
To je istina a ne ono što si ti napisao da svaki radnik , oko 10000 ima iptv i adsl besplatno

Nix

pre 13 godina

Telenor je dobio licencu, ali je onemogućen da je koristi zbog monopolskog položaja Telekoma. Telekom jeste deoničarsko društvo, u većinskom vlasništvu države, ali ima pravo da ostvaruje profit.

Gde je greška u svemu ovome?

Pa, u normalnim zemljama se prvo sprovede raščlanjenje na pravi monopolski deo - instalacije na nivou stambenih zgrada, do centrala i na ne-monopolski deo - pružanje telekomunikacionih usluga.

Monopolski deo se stavi u javno komunalno preduzeće koje svima (pa i Telekomu) nudi korišćenje žica pod istim uslovima. Nemonopolski deo ide na tržišnu utakmicu i sve lepo radi.

To su uradile sve zemlje zapada, jedino je kod nas to obavijeno "koprenom filozofije".

mc

pre 13 godina

Imaju legitimitet ali nemaju legalitet!!! Sta to znaci...Mogu da donose odluke ali nije moralno da ih donose...Pa oni nisu moralno politicka institucija vec RATEL i MOGU da donose doluke dok se ne imenuje nov UO...
Nego, nekom odgovara da se to odlozi i da dodje do tuzbe...

Čudoljub

pre 13 godina

Ovo nemušto saopštenje našeg učmalog, lenjog i pregojenog "državnog" operatora treba čitati između redova. Ključne reči su "zakonska", "konačna i izvršna" odluka.

Znači da naš omiljeni dinosaurus osporava zakonitost ove odluke, kao i da će se žaliti, pa da će proći još sto godina dok sud ne donese "konačnu i izvršnu" presudu.

Ne samo što su bezobrazni i užireni monopolisti, nego nam se još i smeju u lice. Pola "njihove" infrastrukture je oteto - dobar deo Srbije je morao da sam kopa kanale i plaća kablove do svojih kuća, pa da posle zaključi ugovor po kome tako izgrađena infrastruktura prelazi u vlasništvo Telekoma.

Treba li da napomenem da svaki radnik Telekoma dobija besplatan IPTV i ADSL priključak? Preko čijih leđa, pitam se?

Prekidajte više ovu lakrdiju i prisilite monopoliste na tržišno ponašanje!

kartmen

pre 13 godina

Kako može Telekom da bude oštećen cenom korišćenja infrastrukture kada je svako kome je uveden telefon sam platio punu cenu uvođenja infrastrukture? Telekom je celokupnu infrastrukturu dobio besplatno, o trošku korisnika, i svaka cena korišćenja veća od nule za Telekom je profit. Umesto što se dopušta Telekomu da kuka, treba mu oduzeti infrastrukturu i dati je u vlasništvo telefonskim pretplatnicima, zato što su je oni i platili.

Čudoljub

pre 13 godina

Ovo nemušto saopštenje našeg učmalog, lenjog i pregojenog "državnog" operatora treba čitati između redova. Ključne reči su "zakonska", "konačna i izvršna" odluka.

Znači da naš omiljeni dinosaurus osporava zakonitost ove odluke, kao i da će se žaliti, pa da će proći još sto godina dok sud ne donese "konačnu i izvršnu" presudu.

Ne samo što su bezobrazni i užireni monopolisti, nego nam se još i smeju u lice. Pola "njihove" infrastrukture je oteto - dobar deo Srbije je morao da sam kopa kanale i plaća kablove do svojih kuća, pa da posle zaključi ugovor po kome tako izgrađena infrastruktura prelazi u vlasništvo Telekoma.

Treba li da napomenem da svaki radnik Telekoma dobija besplatan IPTV i ADSL priključak? Preko čijih leđa, pitam se?

Prekidajte više ovu lakrdiju i prisilite monopoliste na tržišno ponašanje!

Nix

pre 13 godina

Telenor je dobio licencu, ali je onemogućen da je koristi zbog monopolskog položaja Telekoma. Telekom jeste deoničarsko društvo, u većinskom vlasništvu države, ali ima pravo da ostvaruje profit.

Gde je greška u svemu ovome?

Pa, u normalnim zemljama se prvo sprovede raščlanjenje na pravi monopolski deo - instalacije na nivou stambenih zgrada, do centrala i na ne-monopolski deo - pružanje telekomunikacionih usluga.

Monopolski deo se stavi u javno komunalno preduzeće koje svima (pa i Telekomu) nudi korišćenje žica pod istim uslovima. Nemonopolski deo ide na tržišnu utakmicu i sve lepo radi.

To su uradile sve zemlje zapada, jedino je kod nas to obavijeno "koprenom filozofije".

Čudoljub

pre 13 godina

@Jovan:

Informacije mi je prišapnula ptičica. :)

Čak i da to što sam napisao nije u potpunosti tačno, zbog čega se izvinjavam, ne vidim da ste negirali bilo šta od mojih navoda, osim što ste ustali u odbranu svoje firme.

Gde bi nam bio kraj kada bi Vaša firma tako promptno reagovala na pritužbe korisnika, zloupotrebe većeg broja radnika Telekoma koji su se u centralama prikopčavali na tuđe telefonske brojeve i zvali brojeve u inostranstvu i razne hotlajn servise, osiono prebacivanje pretplatnika na dvojničku liniju "zbog nedostatka kapaciteta", a da ga i ne obavestite o tome, bezobzirno sečenje uploada na MTS-ovom mobilnom Internetu, gluposti o tome da nije dozvoljena terminacija VoIP poziva čak ni za privatna lica, te da svi koji koriste Skajp čine prekršaj...

Nemojte me samo vući za jezik, spisak bezobrazluka je predugačak za ovaj sajt.

mc

pre 13 godina

Imaju legitimitet ali nemaju legalitet!!! Sta to znaci...Mogu da donose odluke ali nije moralno da ih donose...Pa oni nisu moralno politicka institucija vec RATEL i MOGU da donose doluke dok se ne imenuje nov UO...
Nego, nekom odgovara da se to odlozi i da dodje do tuzbe...

Aleksandar

pre 13 godina

Telekom nema svoju infrastrukturu. To je nasa infrastruktura. Veoma je logicno. Ako hocete da uvedete telefon, vi placate kablove i svu ostalu opremu njima. I to je vase. Nema drugo. Tako da telekom ne moze ista da uradi.

sale

pre 13 godina

a jel u tu telekomovu infrastrukturu spada i instalacija koju sam JA LICNO platio 8000 maraka da bi se obezbedili tehnicki uslovi (cekao na to 6 godina po uplati) da mi se uvede telefon??

Matrix

pre 13 godina

Ma treba bre svi internet provajderi sada da dignu frku kako ih Telekom reketira sa cenama ,naplaćuje im netržišne cene,jer najveću štetu imamo mi korisnici,zato nam 1 megabit košta 15 evra ,zato ostali provajderi čekaju da Telekom podigne brzine ,pa tek oni podižu brizne,a Telekom dve godine nije podizao brzine ,nema prave konkurencije,a Telekom zloupotrebljava to što ima infrastrukturu pa radi šta hoće.kada će se više osnovati preduzeće koje će samo da raspolaže infrastrukturom i koji će da iznajmljuje infrastrukturu svim provajderima,naravno po tržišnim uslovima,tada bi video koliko bi Telekom vredeo na tržištu,a na bi me čudilo da se Telekom žali ,samo da bi Telenor odložio početak rada u fiksnoj telefoniji ,a Telekom da što duže uzima harač.

Dragan

pre 13 godina

Dragi citaoci, zastupnici razlicitih misljenja,

unuk sam coveka koji je zajedno sa jos 11 mestana jednog sela u okolini Kraljeva,investirao u podizanje seoske poste i telefonskog prikljucka, sve uz kopanje kanala, podizanje bandera i sprovodjenje kablova. Tako da smo mi bili privilegovani jos daleke 1970. da imamo telefon, i to ne bilo kakav, vec bez dvojnika, što nije slučaj sa mnogim stanovnicima našeg glavnog grada i prigradskih naselja. Kasnije smo naravno dobili dvojnika, na čemu smo Telekomu beskrajno zahvalni, jer ga imamo i dan danas. O broju sličnih priča ne želim ni da mislim, jer me brojka plaši.
A pogledajte samo šta nam Ratel poručuje u Odluci o odredjivanju uslova i cena za usluge interkonekcije javnih fiksnih tk mreza:
„...Telekom Srbija“ a.d. je javni telekomunikacioni operator kome je Agencija, u postupku zamene, u prvoj polovini 2007. Godine izdala licencu za izgradnju, posedovanje i eksploataciju javne fiksne telekomunikacione mreže i pružanje usluga javne fiksne telekomunikacione mreže...“
Kako to da mi ne znamo na koji period mu je data licenca, pod kojim uslovima, koliko za to plaćaju?! A pošto i kao laik, znam šta znači posedovanje, ja ovo tumačim kao da je država Telekomu poklonila nesto pre oko 3 godine, a sad bi malo to da prodaje, pa ne zna kako. Koga su pitali? Gde su ti svi oni koji su gradili i finansirali gradnju infrastrukture poput mog dede? Poput svih nas koji plaćamo i više nego što iskoristimo usluge polovičnog kvaliteta.
Mislim da je izdvajanje infrastrukture iz Telekoma u odvojeno, državno preduzeće, jedino pravično rešenje, jer će se tako obezbediti priliv u budžet dugoročno(svi će plaćati zakup), a i kratkoročno, tako što će država prodati 40% udela u Telekomu. Uostalom, mislim da se jedino tako može obezbediti dalji razvoj infrastrukture koja će svima onima koji žele da se bave telekomunikacijama omogućiti da budu konkurentni, ne samo sa cenama, već i kvalitetom, brzinama i sličnim stvarima, a nama korisnicima, koji nismo direktori Telekoma, IP televiziju i brzi internet.
Toliko sam besan zbog komentara koje čitam na sajtu B92, da mi dodje da predložim referendum za ovo pitanje, ali će opet „rodoljubi“ glasati da se Telekom ne proda. I onda nas neuki porede sa Rumunijom,a Googlovanjem se mogu dobiti informacije dijametralno suprotne onome što „bucka“ govori. Rumuni, svaka čast za telekomunikacije!
Ali, kao što ja potroših silno vreme na kucanje ovog komentar, tako ćemo i dalje svi da lajemo, a na kraju se ništa ne desi, jer je očito glas naroda u ovoj zemlji utihnuo. NAŽALOST!

Aleksandar

pre 13 godina

**** De mi tehnicki objasni kako je moguce meriti ADSL protok u satima? Koji DSLAM uopste ima to kao opciju a da je napravljen u proteklih 15 godina? Je l' oni koji nece da potrose to 'vreme' cupaju ruter iz zida kad internet ne korsite?
Eh, i posle mene deru da daju takvima platu...

Hogar

pre 13 godina

Kada su pre par meseci bili ozbiljni problemi sa Telekomovim linkom ka inostranstvu, Telekom je sekao saobracaj podprovajderima (Beotel, Sezam) i dodelio prioritete svojim korisnicima.

Telekom se na svaki moguci nacin ponasa bahato i unazadjuje internet i bilo kakav vid komunikacija u ovoj drzavi.

Korisnici cupkaju u mestu sa postojecim uslugama dok se oni hvale profitom.

kiza

pre 13 godina

Cinjenice:
1. Telekom vlasnik infrastrukture.
2. Vlasnik 80% Telekoma drzava Srbija
3. 80% Profita ide u budzet koji koristimo svi
4. Pa kome treba da ide profit, mozda Telenoru?
Ajde da glasamo da li da nasa infrastruktura bude iznajmnjena za smesne pare da bi Telenor imao profit. Ja prvi glasam protiv. Profit Telenora meni nista ne znaci. Telekom stiteci svoj interes stiti i nas interes. Pri tom 20% vlasnistva Telekoma imaju Grci, nesto ne vidim da se oni bune, takodje ne vidim da se zale na poslovanje i da traze privatizaciju?! Da nije to malo cudno?

Jovan

pre 13 godina

Šta ti je demokratija, svako može da kaže svoje mišljenje, makar to bila i najobičnija glupost.
Ovo se odnosi na čudomira:
Čudomire, ne znam odakle ti te poluinformacije da svaki zaposleni dobija besplatan iptv i adsl.
Realnost je totalno drugačija:
nema besplatnih iptv priključaka osim za zaposlene koji se neposredno bave problematikom iptv-a, što se mora navesti u zahtevu za dodelu takvog priključka.Pored njih pravo na iptv imaju direktori.Sve zajedno ima do 300 takvih priključaka u telekomu.
Što se tiče adsl-a zaposleni imaju pravo na 80 besplatnih sati u toku meseca(koliko je procenjeno da je dovoljno za završavanje posla od kuće na mesečnom nivou).U koliko prekorači ovaj besplatni broj sati plaća cenu u zavisnosti od paketa koji je tražio.
To je istina a ne ono što si ti napisao da svaki radnik , oko 10000 ima iptv i adsl besplatno

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

:)

Smesno je kako ovi neki novinari nemaju sluha gde je udarna vest!

Ovim "fintama" sa Telekomom i Telenorom se pokusava samo podici niska cena koju je ponudio jedan zainteresovani kupac za paket Telekoma. Ko je nekada proucavao neke tehnike pregovaranja, zna o cemu pricam! Prva faza privatizacije je tenderski deo, a Nemci se nisu "otvorili" koliko bi Vlada htela, pa se pokusava "na silu" izvuci kes i podici cena! Eto, to rade preko Telenora, sto bi i ja radio da sam na njihovom mestu. Zasto li je samo Merkelova ljuta? :) Pa, zavukose Srbi ruku dublje u dzep nego sto je ocekivala...

"Ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas..."

misternobg

pre 13 godina

Odluka Ratela je vrh! Pisana je po pricipu "ko razume shvatice" te petlje te cvorovi te rasclanjena lokalna petlja i bdp, pa neke uporedne tabele gde ispada da su kod nas sve cene nize nego u regionu, ko se u tome snadje svaka mu cast!

Jovan

pre 13 godina

za Čudomira:

To ti je Srbija: sto puta ponovljena laž postaje istina.
U Telekomu postoji ceo sektor koji se bavi sprečavanjem zloupotreba, pa samim tim i sprečavanjem zloupotreba i zaposlenih.
Više od 7 godina zaposleni memaju mogućnost pozivanja kodova 00 i 9xx .Oni koji imaju moraju da pravdaju pozive na kraju meseca.
To što si ti napisao za VoIP i pomenuo Skype po samo pokazuje tvoje nepoznavanje materije.
Skype nikada niko nije branio i neće..pošto ta vrsta saobraćaja ne ugrožava nijednog operatera.A što se tiče VoIPa pretpostavljam da si mislio na terminaciju poziva koristeći intertnet.
Pa naravno da se brani Telekom od toga, od toga se brani i Telenor i VIP ..i svi operateri.
Da bi mogao time da se baviš moraš da imaš dozvolu od RATELA i da potpišeš ugovor o interkonekciji.Ako nemaš oba ti si ilegalan pa normalno da će da te gase!

Inače pročitaj ovo da znaš šta je istina
http://www.balkanmagazin.net/kolumna/nauka/posledice_prodaje_telekomunikacione_infrastrukture.xhtml

mirna

pre 13 godina

jedva čekam novog operatera u telefoniji i ostalim vezama, posle toga sa apetitom ću otkačiti TELEKOM. Ne zbog para no zbog bahatog ponašanja.

Jovan

pre 13 godina

Šta ti je demokratija, svako može da kaže svoje mišljenje, makar to bila i najobičnija glupost.
Ovo se odnosi na čudomira:
Čudomire, ne znam odakle ti te poluinformacije da svaki zaposleni dobija besplatan iptv i adsl.
Realnost je totalno drugačija:
nema besplatnih iptv priključaka osim za zaposlene koji se neposredno bave problematikom iptv-a, što se mora navesti u zahtevu za dodelu takvog priključka.Pored njih pravo na iptv imaju direktori.Sve zajedno ima do 300 takvih priključaka u telekomu.
Što se tiče adsl-a zaposleni imaju pravo na 80 besplatnih sati u toku meseca(koliko je procenjeno da je dovoljno za završavanje posla od kuće na mesečnom nivou).U koliko prekorači ovaj besplatni broj sati plaća cenu u zavisnosti od paketa koji je tražio.
To je istina a ne ono što si ti napisao da svaki radnik , oko 10000 ima iptv i adsl besplatno

Čudoljub

pre 13 godina

Ovo nemušto saopštenje našeg učmalog, lenjog i pregojenog "državnog" operatora treba čitati između redova. Ključne reči su "zakonska", "konačna i izvršna" odluka.

Znači da naš omiljeni dinosaurus osporava zakonitost ove odluke, kao i da će se žaliti, pa da će proći još sto godina dok sud ne donese "konačnu i izvršnu" presudu.

Ne samo što su bezobrazni i užireni monopolisti, nego nam se još i smeju u lice. Pola "njihove" infrastrukture je oteto - dobar deo Srbije je morao da sam kopa kanale i plaća kablove do svojih kuća, pa da posle zaključi ugovor po kome tako izgrađena infrastruktura prelazi u vlasništvo Telekoma.

Treba li da napomenem da svaki radnik Telekoma dobija besplatan IPTV i ADSL priključak? Preko čijih leđa, pitam se?

Prekidajte više ovu lakrdiju i prisilite monopoliste na tržišno ponašanje!

kiza

pre 13 godina

Cinjenice:
1. Telekom vlasnik infrastrukture.
2. Vlasnik 80% Telekoma drzava Srbija
3. 80% Profita ide u budzet koji koristimo svi
4. Pa kome treba da ide profit, mozda Telenoru?
Ajde da glasamo da li da nasa infrastruktura bude iznajmnjena za smesne pare da bi Telenor imao profit. Ja prvi glasam protiv. Profit Telenora meni nista ne znaci. Telekom stiteci svoj interes stiti i nas interes. Pri tom 20% vlasnistva Telekoma imaju Grci, nesto ne vidim da se oni bune, takodje ne vidim da se zale na poslovanje i da traze privatizaciju?! Da nije to malo cudno?

kartmen

pre 13 godina

Kako može Telekom da bude oštećen cenom korišćenja infrastrukture kada je svako kome je uveden telefon sam platio punu cenu uvođenja infrastrukture? Telekom je celokupnu infrastrukturu dobio besplatno, o trošku korisnika, i svaka cena korišćenja veća od nule za Telekom je profit. Umesto što se dopušta Telekomu da kuka, treba mu oduzeti infrastrukturu i dati je u vlasništvo telefonskim pretplatnicima, zato što su je oni i platili.

Matrix

pre 13 godina

Ma treba bre svi internet provajderi sada da dignu frku kako ih Telekom reketira sa cenama ,naplaćuje im netržišne cene,jer najveću štetu imamo mi korisnici,zato nam 1 megabit košta 15 evra ,zato ostali provajderi čekaju da Telekom podigne brzine ,pa tek oni podižu brizne,a Telekom dve godine nije podizao brzine ,nema prave konkurencije,a Telekom zloupotrebljava to što ima infrastrukturu pa radi šta hoće.kada će se više osnovati preduzeće koje će samo da raspolaže infrastrukturom i koji će da iznajmljuje infrastrukturu svim provajderima,naravno po tržišnim uslovima,tada bi video koliko bi Telekom vredeo na tržištu,a na bi me čudilo da se Telekom žali ,samo da bi Telenor odložio početak rada u fiksnoj telefoniji ,a Telekom da što duže uzima harač.

Čudoljub

pre 13 godina

@Jovan:

Informacije mi je prišapnula ptičica. :)

Čak i da to što sam napisao nije u potpunosti tačno, zbog čega se izvinjavam, ne vidim da ste negirali bilo šta od mojih navoda, osim što ste ustali u odbranu svoje firme.

Gde bi nam bio kraj kada bi Vaša firma tako promptno reagovala na pritužbe korisnika, zloupotrebe većeg broja radnika Telekoma koji su se u centralama prikopčavali na tuđe telefonske brojeve i zvali brojeve u inostranstvu i razne hotlajn servise, osiono prebacivanje pretplatnika na dvojničku liniju "zbog nedostatka kapaciteta", a da ga i ne obavestite o tome, bezobzirno sečenje uploada na MTS-ovom mobilnom Internetu, gluposti o tome da nije dozvoljena terminacija VoIP poziva čak ni za privatna lica, te da svi koji koriste Skajp čine prekršaj...

Nemojte me samo vući za jezik, spisak bezobrazluka je predugačak za ovaj sajt.

Aleksandar

pre 13 godina

**** De mi tehnicki objasni kako je moguce meriti ADSL protok u satima? Koji DSLAM uopste ima to kao opciju a da je napravljen u proteklih 15 godina? Je l' oni koji nece da potrose to 'vreme' cupaju ruter iz zida kad internet ne korsite?
Eh, i posle mene deru da daju takvima platu...

Dragan

pre 13 godina

Dragi citaoci, zastupnici razlicitih misljenja,

unuk sam coveka koji je zajedno sa jos 11 mestana jednog sela u okolini Kraljeva,investirao u podizanje seoske poste i telefonskog prikljucka, sve uz kopanje kanala, podizanje bandera i sprovodjenje kablova. Tako da smo mi bili privilegovani jos daleke 1970. da imamo telefon, i to ne bilo kakav, vec bez dvojnika, što nije slučaj sa mnogim stanovnicima našeg glavnog grada i prigradskih naselja. Kasnije smo naravno dobili dvojnika, na čemu smo Telekomu beskrajno zahvalni, jer ga imamo i dan danas. O broju sličnih priča ne želim ni da mislim, jer me brojka plaši.
A pogledajte samo šta nam Ratel poručuje u Odluci o odredjivanju uslova i cena za usluge interkonekcije javnih fiksnih tk mreza:
„...Telekom Srbija“ a.d. je javni telekomunikacioni operator kome je Agencija, u postupku zamene, u prvoj polovini 2007. Godine izdala licencu za izgradnju, posedovanje i eksploataciju javne fiksne telekomunikacione mreže i pružanje usluga javne fiksne telekomunikacione mreže...“
Kako to da mi ne znamo na koji period mu je data licenca, pod kojim uslovima, koliko za to plaćaju?! A pošto i kao laik, znam šta znači posedovanje, ja ovo tumačim kao da je država Telekomu poklonila nesto pre oko 3 godine, a sad bi malo to da prodaje, pa ne zna kako. Koga su pitali? Gde su ti svi oni koji su gradili i finansirali gradnju infrastrukture poput mog dede? Poput svih nas koji plaćamo i više nego što iskoristimo usluge polovičnog kvaliteta.
Mislim da je izdvajanje infrastrukture iz Telekoma u odvojeno, državno preduzeće, jedino pravično rešenje, jer će se tako obezbediti priliv u budžet dugoročno(svi će plaćati zakup), a i kratkoročno, tako što će država prodati 40% udela u Telekomu. Uostalom, mislim da se jedino tako može obezbediti dalji razvoj infrastrukture koja će svima onima koji žele da se bave telekomunikacijama omogućiti da budu konkurentni, ne samo sa cenama, već i kvalitetom, brzinama i sličnim stvarima, a nama korisnicima, koji nismo direktori Telekoma, IP televiziju i brzi internet.
Toliko sam besan zbog komentara koje čitam na sajtu B92, da mi dodje da predložim referendum za ovo pitanje, ali će opet „rodoljubi“ glasati da se Telekom ne proda. I onda nas neuki porede sa Rumunijom,a Googlovanjem se mogu dobiti informacije dijametralno suprotne onome što „bucka“ govori. Rumuni, svaka čast za telekomunikacije!
Ali, kao što ja potroših silno vreme na kucanje ovog komentar, tako ćemo i dalje svi da lajemo, a na kraju se ništa ne desi, jer je očito glas naroda u ovoj zemlji utihnuo. NAŽALOST!

Hogar

pre 13 godina

Kada su pre par meseci bili ozbiljni problemi sa Telekomovim linkom ka inostranstvu, Telekom je sekao saobracaj podprovajderima (Beotel, Sezam) i dodelio prioritete svojim korisnicima.

Telekom se na svaki moguci nacin ponasa bahato i unazadjuje internet i bilo kakav vid komunikacija u ovoj drzavi.

Korisnici cupkaju u mestu sa postojecim uslugama dok se oni hvale profitom.

mirna

pre 13 godina

jedva čekam novog operatera u telefoniji i ostalim vezama, posle toga sa apetitom ću otkačiti TELEKOM. Ne zbog para no zbog bahatog ponašanja.

Nix

pre 13 godina

Telenor je dobio licencu, ali je onemogućen da je koristi zbog monopolskog položaja Telekoma. Telekom jeste deoničarsko društvo, u većinskom vlasništvu države, ali ima pravo da ostvaruje profit.

Gde je greška u svemu ovome?

Pa, u normalnim zemljama se prvo sprovede raščlanjenje na pravi monopolski deo - instalacije na nivou stambenih zgrada, do centrala i na ne-monopolski deo - pružanje telekomunikacionih usluga.

Monopolski deo se stavi u javno komunalno preduzeće koje svima (pa i Telekomu) nudi korišćenje žica pod istim uslovima. Nemonopolski deo ide na tržišnu utakmicu i sve lepo radi.

To su uradile sve zemlje zapada, jedino je kod nas to obavijeno "koprenom filozofije".

Aleksandar

pre 13 godina

Telekom nema svoju infrastrukturu. To je nasa infrastruktura. Veoma je logicno. Ako hocete da uvedete telefon, vi placate kablove i svu ostalu opremu njima. I to je vase. Nema drugo. Tako da telekom ne moze ista da uradi.

sale

pre 13 godina

a jel u tu telekomovu infrastrukturu spada i instalacija koju sam JA LICNO platio 8000 maraka da bi se obezbedili tehnicki uslovi (cekao na to 6 godina po uplati) da mi se uvede telefon??

mc

pre 13 godina

Imaju legitimitet ali nemaju legalitet!!! Sta to znaci...Mogu da donose odluke ali nije moralno da ih donose...Pa oni nisu moralno politicka institucija vec RATEL i MOGU da donose doluke dok se ne imenuje nov UO...
Nego, nekom odgovara da se to odlozi i da dodje do tuzbe...

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

:)

Smesno je kako ovi neki novinari nemaju sluha gde je udarna vest!

Ovim "fintama" sa Telekomom i Telenorom se pokusava samo podici niska cena koju je ponudio jedan zainteresovani kupac za paket Telekoma. Ko je nekada proucavao neke tehnike pregovaranja, zna o cemu pricam! Prva faza privatizacije je tenderski deo, a Nemci se nisu "otvorili" koliko bi Vlada htela, pa se pokusava "na silu" izvuci kes i podici cena! Eto, to rade preko Telenora, sto bi i ja radio da sam na njihovom mestu. Zasto li je samo Merkelova ljuta? :) Pa, zavukose Srbi ruku dublje u dzep nego sto je ocekivala...

"Ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas..."

misternobg

pre 13 godina

Odluka Ratela je vrh! Pisana je po pricipu "ko razume shvatice" te petlje te cvorovi te rasclanjena lokalna petlja i bdp, pa neke uporedne tabele gde ispada da su kod nas sve cene nize nego u regionu, ko se u tome snadje svaka mu cast!

Jovan

pre 13 godina

za Čudomira:

To ti je Srbija: sto puta ponovljena laž postaje istina.
U Telekomu postoji ceo sektor koji se bavi sprečavanjem zloupotreba, pa samim tim i sprečavanjem zloupotreba i zaposlenih.
Više od 7 godina zaposleni memaju mogućnost pozivanja kodova 00 i 9xx .Oni koji imaju moraju da pravdaju pozive na kraju meseca.
To što si ti napisao za VoIP i pomenuo Skype po samo pokazuje tvoje nepoznavanje materije.
Skype nikada niko nije branio i neće..pošto ta vrsta saobraćaja ne ugrožava nijednog operatera.A što se tiče VoIPa pretpostavljam da si mislio na terminaciju poziva koristeći intertnet.
Pa naravno da se brani Telekom od toga, od toga se brani i Telenor i VIP ..i svi operateri.
Da bi mogao time da se baviš moraš da imaš dozvolu od RATELA i da potpišeš ugovor o interkonekciji.Ako nemaš oba ti si ilegalan pa normalno da će da te gase!

Inače pročitaj ovo da znaš šta je istina
http://www.balkanmagazin.net/kolumna/nauka/posledice_prodaje_telekomunikacione_infrastrukture.xhtml