Nedelja, 17.01.2010.

18:56

Isplativa pruga do Bara i Luka Bar

Srbija bi imala velike koristi od ulaganja u prugu Beograd-Bar i barsku luku u Crnoj Gori, kaže predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac.

Izvor: Politika

Isplativa pruga do Bara i Luka Bar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Djape

pre 14 godina

Koliko je gdin Shumarac dobio love na sopstveni konto da daje ovakve izjave?

Ako Srbiji treba luka, neka lepo pregovara sa Grcima oko Soluna (ne zaboravite da je Kraljevina Jugoslavije imala do relativno skoro iznajmljen deo te luke u Solunu) ili ako bas nema gde drugo, onda moze i Rijecka luka (nikkao Zadarska, zbog ponashanja).

Dosta vishe podmetacina crnogoraca u srpskoj vladi!

Dosta lazi i lopovluka! Srbiji CG ne treba, shvatite da je narod vishe nece!

Bane Rovac

pre 14 godina

Danasnja politicka vrhuska Srbije se u potpunosti "odmetnula" od gradjana. Oni odavno ne stite interese gradjana, nego iskljucivo interese tajkuna (Miskovic, Matic, Beko, Kostic...). Uostalom, ne prodje dan a da u medije ne plasiraju neku besmislicu!
Mrkonjicu, zasto ne kazes otvoreno da je luka Bar "isplativa", zato sto ti je Kostic rekao da tako kazes!

Ivan , Bar

pre 14 godina

@V.Nikolic

Djavola si ti druze radio 30 godina na tim poslovima ... Ili si mozda zbog tolikog rada pobrkao loncice .
Isti brodovi koji prevoze kontejnere u luku Kopar, Rijeku i Ploce prevoze kontejnere i u Bar .
Trenutno navedene luke imaju veci pretovar, to je istina .

Sto ce tebi veci gaz od postojeceg? Da si zaista radio na navedenim poslovima znao bi da je trenutni gaz dovoljan za prijem brodova koji su za nase trziste (istocna evropa) i preveliki .
Oces ti 10 000 kontejnera da narucis odjednom za 10 miliona ljudi?
Pa sve da krene Italija da radi preko luke tu se ne mozes nadati brodovima vecim od 500-1000 kontejnera .

Opet ponavljam :
Politiku i buisness ne smijemo mijesati ukoliko mislimo dobro i Srbiji i Crnoj Gori .
Slazem se da je izuzetno patetican potez CG vlasti ovo sto rade i pogledajte malo ankete koje govore da se sa PRIZNANJEM KOSOVA slaze cak oko 20% gradjana Crne Gore .

Само отимајте, мало вам је...

pre 14 godina

1. Српски Телеком НИЈЕ КУПИО Црногорски Телеком!!!
2. Ово је наручен чланак, што је логично јер је објављен у медију који контролише влада.
3. Слажем се да је исплативо и да нам треба излаз на море(јер смо га изгубили погрешном политиком последњих 130 година, али НЕЋЕМО НАШИМ НОВЦЕМ (пореских обвезника) да финансирамо приватне фирме и тајкуне!!!

Bojan

pre 14 godina

Da li su pruga i luka isplative trebalo bi da kazu privrednici koji bi mogli da ih koriste, a ne predstavnici inzenjerske komore.
U pitanju je investicija u stratesku infrastrukturu druge drzave i o tome bi trebalo da razmisljaju politicari.
Politicka investicija iz vremena kostunicine vlade u mobilnu telefoniju pravi gubitke, i da nema letnje sezone kada , opet, gradjani Srbije, iz 064 mreze telefoniraju, vec bi propala.
Telekom bi bio najsrecniji kada bi taj posao mogao nekome da proda.
Svi privredni tokovi danas idu preko druih luka i to je cinjenica.
Zamislite sada to Srbija kupi, a prodaje se Luka. a ne i zeleznicka pruga.
I onda mora da ulozi jis 1.000.000.000. Evra da to profunkcionise.
Odakle?
Medjutim, u vremenu teske krize, politicari koji veze sa ekonomijom nemaju, vole da pricaju o velikim temama, a onda uvek nadju nekog strucnjaka, koji se u to ne razume, da to potvrdi.
I na kraju, da li je uopste u interseu Srbije da ulaze u infrastruktur Crne Gore?
I ko ce da placa troskove odrzavanja?

DeKOb

pre 14 godina

Na pomen cvrsceg povezivanja Rumunije i juga Italije (Bari)via CG, sve izgleda pre kao jacanje mafijaskih, nego ozbiljnih ekonomskih veza.
Prvo zavrsite konacno taj Koridor 10, pa cemo videti posle...

aleksandar

pre 14 godina

Gospodo, prvo povucite demars i vratite ambasadora, pa onda konkurisite za luku. Kao sto bi Vi i sami rekli, ne moze i jare i pare.

Dejan

pre 14 godina

U luku Bar? Koliko gradjana Srbije putuje u inostranstvom brodom, i to preko luke Bar? Jedan ili dvojica na svakih sest ili sedam godina. Koliko nasih kompanija izvozi ili uvozi preko luke Bar? Verovatno ni jedna jer niko nije lud da mu jedan, dva ili svi vagoni ili cisterne nakon 16 ili 19 casova voznje skrenu negde de ce biti na udaru razbojnika ili reketa od tamosnjih carinika i policajaca. Pored Soluna i Kopra, zasto koristiti taj Bar?

dramar

pre 14 godina

Sad znamo zasto smo bacali pare u vreme ministra Sumarca (zakon o izgradnji koji ni on sam nije postovao), za koga lobira "midrodjia" Vujanic (u sve se mesa, sve zna) - obojica profesori BU - RUKA! Sa Mrkom tek pocinje pravo rasipanje, ima se...!?!?

mirko

pre 14 godina

smislili gospoda Crnogorci da im Srbi kao sto su im izgradili 70% Crne Gore opet izgrade prugu za dzabe i napecaju se ko budale. Grcka je mnogo stabilniji partner nego Crna Gora sa Srbijom zato sto su njene banke ovde ulozili onoliko koliko nema novca u pola Crne Gore i zato sto grci nisu i nikad zbog svojih interesa nece priznati Kosovo. Neka Crnogorcima Albanci koje toliko vole izgrade prugu i rekonstruisu luku.

sava

pre 14 godina

Ne bih rekla. Ni dosad nismo neku korist od toga imali ali zbog ovih nasih dusebriznika. Zamislite da u CG krompir kosta 5 din, pa je i sve ostalo mnogo jeftinije nego u Srbiji a pricalo se da ce svi propasti bez nas, a ispade suprotno na stetu srpskog naroda, tj,gradjana Srbije. Nije narod los vec oni koji zemlju vode jer su obecavali najbolje a ispade najgore. Dokle samo?

gasa

pre 14 godina

treba nam izlaz na more, stvarno...ma nemojte molim vas...pa sto niste sprecili otcepljenje jednog naroda na jos jednu drzavu, sramnim referendumom, kako godinama citamo, mafijaskom rukovodstvu, na celu sa Milom Djukanovicem, za koje svi znaju da nije premijer ili nesto slicno vec bio u zatvoru, jer nikome vise ne treba...a da more, pa to je uvek i za-uvek teznja velikih sila, da Srbija nikada nema izlaz na more, i to ce biti njihova stalna preokupacija ...

aco

pre 14 godina

Nas Crnogorski lobi je mnogo jak u srbiju,i crnogorci se nalaze na najvaznijim funkcijama srbije,jos nam samo hvali mjesto patrijaha ali i to cemo zavrsiti za koji dan.I jos samo nesto da vam kazem,srbija je klasicna kolonija Crne Gore samo u modernom vremenu.

A da bacite te parice kroz prozor ?

pre 14 godina

"Srbija bi imala velike koristi od ulaganja u prugu Beograd-Bar i barsku luku u Crnoj Gori, kaže predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac."
Gospodo inženjeri svaka čast na izboru predsednika. Možda bi bilo svrsishodnije da raspustite tu takvu komoru, mene bi posle ovog komentara bilo blam da sam član iste.
Jeste li bili skoro do Bara, da li bi ste gospodine inženjeru uložili svoj novac u onu ruinu sa saznanjem da malte ne srpski privrednici uopšte nekoriste tu luku ?
Ivice, zar u SPS-u nemaš sposobne mlade inženjere, a da Mrka ode u zasluženu penziju ? Predpostavljam da ispunjava sve uslove.

P

pre 14 godina

Dzaba se svi mi protivimo, na kraju ce biti po njihovom, videcete. Samo je pitanje vremena kada ce lopovi i u kucu da udju. Mi smo blesavi jer cutimo i kuckamo po tastaturi umesto da lepo uzmemo kuku i motiku...

Ivan , Bar

pre 14 godina

Iz Bara sam, i slucajno znam, da se luka Bar gradila nakon zestokih predracuna Titovih kadrova o lokaciji .
Ko je ucio pomorski fakultet zna o cemu pricam .Svaka luka ima svoje 'prirodno zaledje' , zato se i gradi . To zaledje je Srbija, Bosna, Madjarska...
Uzela Srbija luku ili ne, opet ce Srbijanske firme imati benefite od eventualne rekonstrukcije i modernizacije luke Bsr i pruge . Hong-Kong, Ciwan, Yantian - Taranto 14 dana.U slucaju dobre organizacije Ciwan, Hong Kong, Yantian - Bar 16 dana , odnosno Kina Beograd 17-18dana ...
Ko ima firmu , razumjece .

Ko mi nadje luku, koja makar teoretski moze ovako brzo povezati najjznacajniji koridor a uz to biti mnogo kraca tura za izvoz u EU nek napise .
Pausalni komentari zbog ovog brukanja aktuelne CG vlasti treba da idu u politicke teme .

Pozdrav iz naseg i Vaseg Bara. :)

V.Nikolic

pre 14 godina

Srbija da ulaze u Luku Bar - NIPOSTO ! Svojevremeno sam preko trdeset godina bio Shipping broker i bavio se organizacijom prevoza masovnih tereta svim morima i rekama tako da znam da je Luka Bar bila, a sigurno i ostala najgora luka na Jadranu. Ako govorimo o nasoj potrebi za prevozom i pretovar masovnih - rasutih tereta onda tu o efikasnosti nema ni govora. Sumarac nezna da se u Baru mogu raditi brodovi tipa 'Panamax' sa 50-60.000 tona tereta jer gaz luke to dozvoljava. Koliko u toj luci treba da traje istovar obzirom na opremljenost je toliko da ni jedan normalan trgovac nebi mogao da plati zadrzavanje broda i do mesec dana samo za istovar. A sta sa tim teretom je pitanje za sebe.Marsrutni vozovi su kod nas oko 800 tona pa vi racunajte kad bi to bilo dopremljeno u Srbiju a po kojo ceni nesmem ni da pomislim kad uzmem u obzir da putovanje traje vise od dva dana u jednom pravcu !. Neka se zainteresovani raspitaju kuda su isli masovni tereti u godinama posle 90 te pa ce lako ustanoviti da je Dunavom islo skoro 99% a ostatak preko Bara. Ima jos ljudi koji se bave organizacijom prekomorskog transporta pa prvo njih pitajte za savet i pa onda ovako nesto nikad nebi predlozili. Kad je kontejnerski transport u pitanju i tu je stvar ista ako ne i gora. Pitajte koliko kontejnerski brodova svraca u Bar a koliko u Rijeku i Kopar pa ce vam sve biti jasno. Srbija ima jedinu ozbiljnu sansu a to je transport Dunavom i jedino se isplati ulagati u opremanje i osavremenjavanje tog putnog pravca.

pijetro

pre 14 godina

Ama, sjašite crnogorski lobisti, prebrojte glasove na ovom forumu i to je dovoljno za domaći. Kakav koridor 11, niko od diskutanata ovde neće doživeti ni završetak izgradnje 10ke. Srbiji treba samo brza pruga do Soluna, eto tako "stručnjaci".

Voja

pre 14 godina

Umesto da se usredsred na jednu temu, kao sto je na pr. Koridor 10, ovime ce se samo bespotrebno trositi pare na razne strane, a nista se nece zavrsiti.
Ali to je slika Srbije, gde god krenete kuce na dva sprata, pod krovom, ali bez fasade.
Tako ce izgledati i koridor 10, i pruga Bg-Bar, pa i ta nesretna luka koju cemo izgleda najverovatnije kupiti.

_simma_

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

Kod ove glupe rečenice sam prestao da čitam članak

Pera Kojot

pre 14 godina

Kao što su mnogi već napisali, naš Telekom je u CG dobio samo licencu za 3. mrežu mobilne telefonije i za Wimax.

Onda je formirao joint venture sa Miškovićevom firmom iz holandije (51:49% za Miškovića), i pustio mrežu u leto 2007. godine. O tome koliko je to "profitabilno" govori činjenica da se Mišković ubrzo nakon toga povukao iz zajedničkog preduzeća, ostavivši Telekomu da ubire sav "profit" koji crnogorski m:tel donosi.

Valjda je čovek veliki rodoljub, pa se odrekao svog dela u korist budžeta Srbije, šta li?

dejan-minhen

pre 14 godina

Srbiji treba izlaz na more??? Nemaju ga ni Svajcarska, ni Austrija a ni Lihtenstajn..
Ali ga zato imaju Tunis, Maroko, Senegal i Alzir.. Pa da vas neko pita bas me zanima koje bi zemlje za zivot izabrali.. one sa morem ili one bez :)

Srbiji trebaju sposobni ministri i ekonomisti a ne izlaz na Jadransko more...

Marko

pre 14 godina

Samo nastavite ovako bezocno da lobirate za interese nama (zasto ne reci) sada neprijateljske drzave, pa cete imati referendum po ovom pitanju u Srbiji. Ja cu licno izaci na ulicu da prikupljam potpise za raspisivanje referenduma o Luci Bar, auto putu ka Crnoj Gori, i ostalim pitanjima koja nemaju NIKAKAV interes za gradjane Srbije.

ucesnik

pre 14 godina

" Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna" -Rece predsednik UO PTT do pre par meseci vlasnika Telekoma Srbije! Toliko o Tadicevim strucnjacima! Vazno je da se ubira dupla plata (PTT I IK) te da se nesto "pozitivno" u javnosti kaze da se dodvori velikom vodji cija je inovacija NEPOSTOJECI koridor 11!

sinbad

pre 14 godina

Koliki ste strucnjak gospodine Sumarac, govori cinjenica da Vi pojma nemate da Telekom Srbija NIJE kupio Telekom CG, nego je to ucinio Dojce Telekom, te da . Telekom Srbija NIJE vlasnik NI JEDNOG PROMILA Telekoma CG. Nije mi jasno odakle Vam tako netacna informacija. davno nisam procitao tekst sa vise neistinitih informacija!

radozano

pre 14 godina

Tacno je da pruga bi trebala da se rekostrujise i protok tranzita zeleznickim putem obavlja efikasnije,ne vezano za bilo koju hipoteticku poslovnu mogucnost.To je jednostavno najbolje za ocuvanje zivotne sredine koristiti zeljeznicki saobracaj,ali i stednje goriva za one kojima ce biti jeftiniji transport zeljeznicom.Umesto da se teski kamionski i putnicki saobracaj obavlja tkz,koridorom 11,ukrcaju na zeljeznicke vagone i putem brzih pruga za par sati u Podgorici ili Baru.Italijanski biznismeni ce putovati avionom do odredjene destibacije,protok robe dovoljan je zelejznickim.A u drugu ruku sva debata izgradnje tkz,koridora 11 i rekonstrukcija zeljeznicke pruge do Bara,je samo prica da se ima o necemu pricati i zabavljati narod u ovoj krizi i da ne misle destruktivno,kao na primer o izborima.

g4

pre 14 godina

Bilo bi dobro kada bismo realizovali ovaj plan, ali kao i u istoriji, tesko da ce nasi evropski "prijatelji" da nam dozvole bilo kakvo poboljsanje naseg polozaja u regionu.

ivana

pre 14 godina

Srpski Telekom nije kupio Telekom CG, pa nisu gradjani Srbije bas toliko glupi?! Kompanija je u vlsnistvu Deutche Telekom-a (T-Mobile), koji je istovremeno vlasnik gotovo svih "Telekoma" u Evropi... A sto se tice ekonomskih, tehnickih i ostalih objasnjenja o isplativosti kupovine Luke Bar-ona su jadna...Ja sam Crnogorka ali bi vjerovatno svaki student Ekonomskog Fakulteta u Beogradu dao bolju analizu ove investicije...I onda se cudite sto se CG odvojila, pa jeste li vi normalni?! Srbijo, ne daj se!!!

Tesko za poverovati

pre 14 godina

Ne slazem se. To je prvenstveno interes crnogoraca i ne vidim zasto bi sada Srbija u luku i prugu ulagala, kada ima stotinu problema i sama.
Ali sta uopste ja i meni slicni mozemo da bi sprecili ovakve avanture?

D.POPOVIC

pre 14 godina

Zasto bas Bar? Zar nije pametnije uloziti pare u luku Sangaj, Roterdam, Singapur, Liverpul ili Trst? To su like sa neuporedivo vecim prometom, profitom, obrazovanijom radnom snagom, na boljem su geografskom polozaju a i funkcionisu u mnogo bezbednijim uslovima.

Владимир Д.

pre 14 godina

О каквом Телекому он прича? Већински власник је њемачка компанија Т-Ком. Ако је мислио на Мтел онда овај "директор" опасно мијења појмове...
Србији би добро дошла лука али не и лука која је вјечни губиташ уз превоз возовима који ће бити ваљани једино да се догоди 3.свј.рат па све крене изнова...

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve sto je isplativo u Srbiji ste odavno sahranili sad sa drzavnim parama unistavajte Crnu Goru,treba, samo gruvajte.
Strucnjaci moji taj koji Vas ubedi da je isplativa gadno Vas laze.

Alex

pre 14 godina

" sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna". Pa gospodine Sumarsac kao inzenjer bi trebali da znate da postoji nesto sto se zove studija opravdanosti pa ako ta studija kaze da je opravdano onda jeste a ne neke pausalne ocene.

Marko (Dorcol)

pre 14 godina

Aha, znaci krenulo je lobiranje za crnogorske interese. E vidite problem je sto vecina ljudi u Srbiji smatra da bi najisplativije i najkorisnije za Srbiju bilo da podigne veliki zid na granici sa Crnom Gorom. Naravno, posao dati izraelskim firmama koje imaju najvece iskustvo u ovoj problematici.

Srx

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore..."

Cenjeni ex ministre kad se to desilo? Ili je srpski telekom kupio i nemacki T Com (koji je kupio crnogorski telekom), a da mi to ne znamo...

Lapsus ili neinformisanost?

dO

pre 14 godina

Veliku korist od luke Bar bi imali samo Miodrag Kostić i drugari koji "zaležu" za to da im država Srbija podari koju kinticu da ostvare svoj san izgradnje marine u Baru. Veze to nema sa privredom, trgovinom niti bilo čim drugim, samo ogromni, nezajažljivi, bezobzirni lični interesi "DOS prvoboraca".

marko

pre 14 godina

smo mala ispravka nije kupljen telekom Crne Gore to je kupio T-com i T-mobile,nego je Telekom Srbije samo dobio novu mrezu ..a luka kao luka ne morate da brinete ako je vi ne kupite neko drugi ce..

m_cg

pre 14 godina

Pa ocigledno je da taj coek ... cim kaze da je Srpski Telekom kupio CG Telekom. CG Telekom je godinama T-Com, Pro-Monte je Telenorov a m:tel je dijelom srpski al on je operater mobilne telefonije, ima licencu za Wi-Max al jako malo korisnika i usluga im je ocajna.

vuk

pre 14 godina

a vidi se kakav ste strucnjak...
kad je to telekom srbije kupio telekom cg???
t-com je kupio telekom cg a telekom srbije je dobio licencu za treceg mobilnog operatora u cg

Dusan Silni

pre 14 godina

Formirali ste preduzece mimo naroda,cijim novcem gospodine.
Tvrdite da je isplativa,ja vama da je ta izjava cista glupost.
Razmislite zasto,pitajte pametnije od sebe,preslisajte se.Nista neobicno,vrsljajte jos malo u ovoj zemlji sa tunjavim,tunjavim narodom!.

milan

pre 14 godina

a put do mog sela je Koridor 101!
kakav bre koridor 11, sta lupetate, to ne postoji ni na jednoj evropskoj mapi puteva, a niti je u planu.
...

momcilo

pre 14 godina

Strateski i ekonomski sigurno opravdano jer u buducnosti ce troskovi transporta roba biti od presudnog znacaja u strukturi ukupnih troskova roba,a vodeni transport je najjeftiniji.Drzava Srbija bi takodje mogla da preuzme vlasnistvo nad INEX-ZLATNA OBALA(komplex od 3,5 hektara i kompletnom infrastrukturom hotela sa oko 800 lezaja) koja u neposrednoj blizini luke a koja je vlasnistvo firme INEX-Intrexport iz Beograda i tenutno se nudi po vrlo niskoj ceni.Mislim da bi luka Bar zajedno sa hotelskim kompleksom koji bi imao visestruku ulogu za smestaj pomoraca i za odrzavanje poslovnih sastanaka.
Mislite malo i za buducnost netreba sve prodavati treba i ulagati.

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve isplativo u ovoj zemlji ste sahranili,samo jos Crnoj Gori da se osvetite kupovinom luke Bar.Osvetite sva cinjenja koja se nama ne svidjaju.Jos samo da pitam cijim parama kupujete tu glupost.

Milko

pre 14 godina

Pruga Beograd-Bar je "promašena investicija" od kada je otvorena.
Luka Bar isto tako.
Ulaganje u to je "zidanje Skadra na Bojani"
Ovakve izjave su samo propaganda vlade Srbije koja hoće da kupi luku svojim sponzorima.

miks

pre 14 godina

"Srbiji bi dobro došlo da ima svoju luku. Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna" - molim te Boze, spasi Srbiju od ovakvih ekonomskih strucnjaka!

Michel

pre 14 godina

Draga Srbijo, ovo je jedna ideja na koj bi ste bankruptirali kao drzava, zbog:
1-komunikacije moraju da se izgrade kompletno nove (elektricna zeleznica - paralelno dve pruge, osiguranje, tuneli, telefoni uz prugu....) 2-autoput (dve trake u oba smera, osiguranje, tuneli) 3- najmanje tri-cetiri ugovora za koristcenje ovih komunikacija sa solidnim firmama (uzeti depozite) ...ovo je samo pocetak...finansiranje za ovaj poduhvat ce biti najmanje ogo Eur 150-200+ (mislite na Evrotunel, i ako Evrotunel ima prednost da ga sve vise i vise upotrebjuju - gde za Bar, vi morate da radite svetski marketing od trenutka kada pocinjete sa gradnjom...)...da, kada se uzme u obzir i Balkanska ("regionalna") politicka i socijalna situacija - ko bi ulozio za ovaj project???N. pr., Milo & Co. bi imali najveci uticaj na vas - jer mogu uvek imisliti "problemcic" - a vi se mislite - sto znaci nema stabilnosti...da se ovo uradilo za doba staroga, tu ne bi bilo problema...a vi, Srbijo, samo bi ste zaduzivali za gluposti u mesto da gradite svoju industriju, poljoprivredu, standard! Moguca najbolja bolja varijatna za transpor robe je mnogo ekonomicnije da imate najvecu Free Trade Zonu na Balkana u luci Beograd, i mozda nesto manju u Novom Sadu, jer Dunav je jos uvek jedna od najvaznijih saobracajnica u Evropi, kao i najekonomicnija...studirajte Karibe, Panamu...mnogo pozdrava

Nikola

pre 14 godina

Pa koliko je jak taj Crnogorski lobi?! Dokle vise sa tom lukom Bar i tzv. koridorom 11. Nismo u stanju da zavrsimo autoput do Subotice, kroz ravnicu, a krecemo u sulude poduhvate kroz crnogorske gudure i .... Ako ova siromasna i ojadjena Srbija krene u tu suludu investiciju Srpski narod i ne zasluzuje da ima drzavu!

Skretnicar

pre 14 godina

Da li cemo kupiti luku Bar ili prekinuti diplomatske odnose. Velika dilema medju nasim politicarima, uopste mi nije jasno ko to nedeljom nema sta da radi pa pise o luci Bar.
Da li mi Srbi moramo stalno da placamo zablude proslosti i razmisljamo da smo ....
Koliko Evropskih drzava nema izlaz na more pa su ekonomski mnogo jaci od nas i ne pate za tim. Mi smo bedni (siromasni) neka tu luku kupe oni koji su ekonomski jaci a mi da koristimo kada nam treba.
Jos jedno pitanje: Sta ce se desit ako Srbija zakupi luku Bar na trideset godina a u medjuvremenu siptari otcepe Ulcinj i okolinu i pripoje Albaniji ili Kosovu.
GOSPODO POLITICAR DA LI STVARNO NEMATE DRUGOGA POSLA NEGO O LUCI BAR PA BAS UVEK NEDELJOM POPODNE ZAR VAM TOLIKO KRVI FALI U GLAVI ( otislo na varenje ) DA PRICATE .....

izgradimo_CG

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

telekomunikacije, luke, saobraćaj...ista stvar! Šarlatani!

Ni tamo ni ovde

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

Srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore? Jedino ako je srpski Telekom vlasnik Deutche Telekoma. Ali eto, moglo bi se ispostaviti da je tako :)))

dragan

pre 14 godina

Neverovatno. Sve sto ne valja u ovoj drzavi je isplativo. Pa dokle cemo da slusamo izjave nesposobnih politicara nazovi preduzetnika?

Petar

pre 14 godina

Molim Vas : Italija ima odlicne putne i zeleznicke veze sa Rumunijom !!!
Ovo je neka poslednja slamka crnogorskog lobija, jer druge nema.
Kupovina Luke Bar i izgradnja puta i pruge kosta desetine milijarde evra i totalno je NEPOTREBNA I NEISPLATIVA za Srbiju (a preko potrebna CrnojGori).

Pogledajte ovaj link i analizu prof.ekon.fakulteta i sve ce Vam biti jasno :

http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Moramo se ostrije i organizovanije suprostaviti ovakvim idejama koje Srbiju vode u propast.

Bojan

pre 14 godina

Prica se da su i Italijani u pregovorima sa nasom stranom po pitanju ulaganja u Kragujevac nezvanicno i `u cetiri oka` trazlili ucesce Srbije na tenderu kao i izgradnju autoputa prema CG.

Helios

pre 14 godina

" Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

- kakva kristalna logika, kakva neoboriva veza činjenica...

Igor

pre 14 godina

A, da mi prvo izgradimo Koridor 10! Rečne luke u Srbiji su prioritet, železnice u Srbiji su prioritet! Šta je sa Prokopom? Šta je sa metroom? Crna Gora nije prioritet.

lanser

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna..." Ako mu je ova analogija najcvrsci argument, ugasili smo!

Pera

pre 14 godina

Pre svega to nije prodaja vec iznajmljivanje na period od 30god i to ne cele luke nego dela! Zatim treba naglasiti da je ta luka prakticno neupotrebljiva bez ulaganja, momentalnih. Pored svega toga treba uloziti i u zeleznicu i u auto put, zasto? Dobijamo li mi sta time osim sto cemo opet obnavljati Crnoj Gori infrastrukturu?

Ocigledno je da neko lobira za to i da biznismeni ne mogu sami odnosno ne zele sami da uloze novac u to pa bi da udju u posao preko pleca drzave odnosno nas naroda a sa druge strane imamo Crnu Goru koja salje ambasadora u Pristinu i slicno.

A pored svega toga kroz Srbiju dobrim delom tece najveca Evropska reka i niko nije pomenuo iskoriscavanje recnog potencijala sto je vise moguce.

MUKNAVI

pre 14 godina

Mnogo vise je negativnih poena,da se sa lukom Bar,racuna kao izlaskom na more.Koridor 10,je prioritet..jer ce ,tranzit preko njega,doneti novac Srbiji.Luka je plitka,mora se pretovarivat teret,a i politicki odnosi ,sa Crnom Gorom opominju da se ..vise ne zezamo,idealisemo ,i naivno nasedamo..Neka ih,i njhove luke..jer zbog mnogo toga,i u proslosti i sada,kod mnogo gradjana u Srbiji izmamljuje konstataciju;daleko im lepa kuca...

Spiros

pre 14 godina

Sramota. Jeste li vi normalni?? Umesto boravisnih dozvola i ukidanja svih preostalih privilegija za crnogorce, nasao se neki jugosloven u Srbiji pa da ublazi efekte odluke zvanicne Podgorice.

Marko (Dorcol)

pre 14 godina

Aha, znaci krenulo je lobiranje za crnogorske interese. E vidite problem je sto vecina ljudi u Srbiji smatra da bi najisplativije i najkorisnije za Srbiju bilo da podigne veliki zid na granici sa Crnom Gorom. Naravno, posao dati izraelskim firmama koje imaju najvece iskustvo u ovoj problematici.

Igor

pre 14 godina

A, da mi prvo izgradimo Koridor 10! Rečne luke u Srbiji su prioritet, železnice u Srbiji su prioritet! Šta je sa Prokopom? Šta je sa metroom? Crna Gora nije prioritet.

sinbad

pre 14 godina

Koliki ste strucnjak gospodine Sumarac, govori cinjenica da Vi pojma nemate da Telekom Srbija NIJE kupio Telekom CG, nego je to ucinio Dojce Telekom, te da . Telekom Srbija NIJE vlasnik NI JEDNOG PROMILA Telekoma CG. Nije mi jasno odakle Vam tako netacna informacija. davno nisam procitao tekst sa vise neistinitih informacija!

milan

pre 14 godina

a put do mog sela je Koridor 101!
kakav bre koridor 11, sta lupetate, to ne postoji ni na jednoj evropskoj mapi puteva, a niti je u planu.
...

Nikola

pre 14 godina

Pa koliko je jak taj Crnogorski lobi?! Dokle vise sa tom lukom Bar i tzv. koridorom 11. Nismo u stanju da zavrsimo autoput do Subotice, kroz ravnicu, a krecemo u sulude poduhvate kroz crnogorske gudure i .... Ako ova siromasna i ojadjena Srbija krene u tu suludu investiciju Srpski narod i ne zasluzuje da ima drzavu!

Skretnicar

pre 14 godina

Da li cemo kupiti luku Bar ili prekinuti diplomatske odnose. Velika dilema medju nasim politicarima, uopste mi nije jasno ko to nedeljom nema sta da radi pa pise o luci Bar.
Da li mi Srbi moramo stalno da placamo zablude proslosti i razmisljamo da smo ....
Koliko Evropskih drzava nema izlaz na more pa su ekonomski mnogo jaci od nas i ne pate za tim. Mi smo bedni (siromasni) neka tu luku kupe oni koji su ekonomski jaci a mi da koristimo kada nam treba.
Jos jedno pitanje: Sta ce se desit ako Srbija zakupi luku Bar na trideset godina a u medjuvremenu siptari otcepe Ulcinj i okolinu i pripoje Albaniji ili Kosovu.
GOSPODO POLITICAR DA LI STVARNO NEMATE DRUGOGA POSLA NEGO O LUCI BAR PA BAS UVEK NEDELJOM POPODNE ZAR VAM TOLIKO KRVI FALI U GLAVI ( otislo na varenje ) DA PRICATE .....

Michel

pre 14 godina

Draga Srbijo, ovo je jedna ideja na koj bi ste bankruptirali kao drzava, zbog:
1-komunikacije moraju da se izgrade kompletno nove (elektricna zeleznica - paralelno dve pruge, osiguranje, tuneli, telefoni uz prugu....) 2-autoput (dve trake u oba smera, osiguranje, tuneli) 3- najmanje tri-cetiri ugovora za koristcenje ovih komunikacija sa solidnim firmama (uzeti depozite) ...ovo je samo pocetak...finansiranje za ovaj poduhvat ce biti najmanje ogo Eur 150-200+ (mislite na Evrotunel, i ako Evrotunel ima prednost da ga sve vise i vise upotrebjuju - gde za Bar, vi morate da radite svetski marketing od trenutka kada pocinjete sa gradnjom...)...da, kada se uzme u obzir i Balkanska ("regionalna") politicka i socijalna situacija - ko bi ulozio za ovaj project???N. pr., Milo & Co. bi imali najveci uticaj na vas - jer mogu uvek imisliti "problemcic" - a vi se mislite - sto znaci nema stabilnosti...da se ovo uradilo za doba staroga, tu ne bi bilo problema...a vi, Srbijo, samo bi ste zaduzivali za gluposti u mesto da gradite svoju industriju, poljoprivredu, standard! Moguca najbolja bolja varijatna za transpor robe je mnogo ekonomicnije da imate najvecu Free Trade Zonu na Balkana u luci Beograd, i mozda nesto manju u Novom Sadu, jer Dunav je jos uvek jedna od najvaznijih saobracajnica u Evropi, kao i najekonomicnija...studirajte Karibe, Panamu...mnogo pozdrava

miks

pre 14 godina

"Srbiji bi dobro došlo da ima svoju luku. Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna" - molim te Boze, spasi Srbiju od ovakvih ekonomskih strucnjaka!

dO

pre 14 godina

Veliku korist od luke Bar bi imali samo Miodrag Kostić i drugari koji "zaležu" za to da im država Srbija podari koju kinticu da ostvare svoj san izgradnje marine u Baru. Veze to nema sa privredom, trgovinom niti bilo čim drugim, samo ogromni, nezajažljivi, bezobzirni lični interesi "DOS prvoboraca".

ivana

pre 14 godina

Srpski Telekom nije kupio Telekom CG, pa nisu gradjani Srbije bas toliko glupi?! Kompanija je u vlsnistvu Deutche Telekom-a (T-Mobile), koji je istovremeno vlasnik gotovo svih "Telekoma" u Evropi... A sto se tice ekonomskih, tehnickih i ostalih objasnjenja o isplativosti kupovine Luke Bar-ona su jadna...Ja sam Crnogorka ali bi vjerovatno svaki student Ekonomskog Fakulteta u Beogradu dao bolju analizu ove investicije...I onda se cudite sto se CG odvojila, pa jeste li vi normalni?! Srbijo, ne daj se!!!

V.Nikolic

pre 14 godina

Srbija da ulaze u Luku Bar - NIPOSTO ! Svojevremeno sam preko trdeset godina bio Shipping broker i bavio se organizacijom prevoza masovnih tereta svim morima i rekama tako da znam da je Luka Bar bila, a sigurno i ostala najgora luka na Jadranu. Ako govorimo o nasoj potrebi za prevozom i pretovar masovnih - rasutih tereta onda tu o efikasnosti nema ni govora. Sumarac nezna da se u Baru mogu raditi brodovi tipa 'Panamax' sa 50-60.000 tona tereta jer gaz luke to dozvoljava. Koliko u toj luci treba da traje istovar obzirom na opremljenost je toliko da ni jedan normalan trgovac nebi mogao da plati zadrzavanje broda i do mesec dana samo za istovar. A sta sa tim teretom je pitanje za sebe.Marsrutni vozovi su kod nas oko 800 tona pa vi racunajte kad bi to bilo dopremljeno u Srbiju a po kojo ceni nesmem ni da pomislim kad uzmem u obzir da putovanje traje vise od dva dana u jednom pravcu !. Neka se zainteresovani raspitaju kuda su isli masovni tereti u godinama posle 90 te pa ce lako ustanoviti da je Dunavom islo skoro 99% a ostatak preko Bara. Ima jos ljudi koji se bave organizacijom prekomorskog transporta pa prvo njih pitajte za savet i pa onda ovako nesto nikad nebi predlozili. Kad je kontejnerski transport u pitanju i tu je stvar ista ako ne i gora. Pitajte koliko kontejnerski brodova svraca u Bar a koliko u Rijeku i Kopar pa ce vam sve biti jasno. Srbija ima jedinu ozbiljnu sansu a to je transport Dunavom i jedino se isplati ulagati u opremanje i osavremenjavanje tog putnog pravca.

Spiros

pre 14 godina

Sramota. Jeste li vi normalni?? Umesto boravisnih dozvola i ukidanja svih preostalih privilegija za crnogorce, nasao se neki jugosloven u Srbiji pa da ublazi efekte odluke zvanicne Podgorice.

Владимир Д.

pre 14 godina

О каквом Телекому он прича? Већински власник је њемачка компанија Т-Ком. Ако је мислио на Мтел онда овај "директор" опасно мијења појмове...
Србији би добро дошла лука али не и лука која је вјечни губиташ уз превоз возовима који ће бити ваљани једино да се догоди 3.свј.рат па све крене изнова...

Petar

pre 14 godina

Molim Vas : Italija ima odlicne putne i zeleznicke veze sa Rumunijom !!!
Ovo je neka poslednja slamka crnogorskog lobija, jer druge nema.
Kupovina Luke Bar i izgradnja puta i pruge kosta desetine milijarde evra i totalno je NEPOTREBNA I NEISPLATIVA za Srbiju (a preko potrebna CrnojGori).

Pogledajte ovaj link i analizu prof.ekon.fakulteta i sve ce Vam biti jasno :

http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Moramo se ostrije i organizovanije suprostaviti ovakvim idejama koje Srbiju vode u propast.

Pera

pre 14 godina

Pre svega to nije prodaja vec iznajmljivanje na period od 30god i to ne cele luke nego dela! Zatim treba naglasiti da je ta luka prakticno neupotrebljiva bez ulaganja, momentalnih. Pored svega toga treba uloziti i u zeleznicu i u auto put, zasto? Dobijamo li mi sta time osim sto cemo opet obnavljati Crnoj Gori infrastrukturu?

Ocigledno je da neko lobira za to i da biznismeni ne mogu sami odnosno ne zele sami da uloze novac u to pa bi da udju u posao preko pleca drzave odnosno nas naroda a sa druge strane imamo Crnu Goru koja salje ambasadora u Pristinu i slicno.

A pored svega toga kroz Srbiju dobrim delom tece najveca Evropska reka i niko nije pomenuo iskoriscavanje recnog potencijala sto je vise moguce.

Helios

pre 14 godina

" Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

- kakva kristalna logika, kakva neoboriva veza činjenica...

Milko

pre 14 godina

Pruga Beograd-Bar je "promašena investicija" od kada je otvorena.
Luka Bar isto tako.
Ulaganje u to je "zidanje Skadra na Bojani"
Ovakve izjave su samo propaganda vlade Srbije koja hoće da kupi luku svojim sponzorima.

MUKNAVI

pre 14 godina

Mnogo vise je negativnih poena,da se sa lukom Bar,racuna kao izlaskom na more.Koridor 10,je prioritet..jer ce ,tranzit preko njega,doneti novac Srbiji.Luka je plitka,mora se pretovarivat teret,a i politicki odnosi ,sa Crnom Gorom opominju da se ..vise ne zezamo,idealisemo ,i naivno nasedamo..Neka ih,i njhove luke..jer zbog mnogo toga,i u proslosti i sada,kod mnogo gradjana u Srbiji izmamljuje konstataciju;daleko im lepa kuca...

Alex

pre 14 godina

" sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna". Pa gospodine Sumarsac kao inzenjer bi trebali da znate da postoji nesto sto se zove studija opravdanosti pa ako ta studija kaze da je opravdano onda jeste a ne neke pausalne ocene.

Tesko za poverovati

pre 14 godina

Ne slazem se. To je prvenstveno interes crnogoraca i ne vidim zasto bi sada Srbija u luku i prugu ulagala, kada ima stotinu problema i sama.
Ali sta uopste ja i meni slicni mozemo da bi sprecili ovakve avanture?

D.POPOVIC

pre 14 godina

Zasto bas Bar? Zar nije pametnije uloziti pare u luku Sangaj, Roterdam, Singapur, Liverpul ili Trst? To su like sa neuporedivo vecim prometom, profitom, obrazovanijom radnom snagom, na boljem su geografskom polozaju a i funkcionisu u mnogo bezbednijim uslovima.

lanser

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna..." Ako mu je ova analogija najcvrsci argument, ugasili smo!

Ni tamo ni ovde

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

Srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore? Jedino ako je srpski Telekom vlasnik Deutche Telekoma. Ali eto, moglo bi se ispostaviti da je tako :)))

izgradimo_CG

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

telekomunikacije, luke, saobraćaj...ista stvar! Šarlatani!

aco

pre 14 godina

Nas Crnogorski lobi je mnogo jak u srbiju,i crnogorci se nalaze na najvaznijim funkcijama srbije,jos nam samo hvali mjesto patrijaha ali i to cemo zavrsiti za koji dan.I jos samo nesto da vam kazem,srbija je klasicna kolonija Crne Gore samo u modernom vremenu.

_simma_

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

Kod ove glupe rečenice sam prestao da čitam članak

dejan-minhen

pre 14 godina

Srbiji treba izlaz na more??? Nemaju ga ni Svajcarska, ni Austrija a ni Lihtenstajn..
Ali ga zato imaju Tunis, Maroko, Senegal i Alzir.. Pa da vas neko pita bas me zanima koje bi zemlje za zivot izabrali.. one sa morem ili one bez :)

Srbiji trebaju sposobni ministri i ekonomisti a ne izlaz na Jadransko more...

Dusan Silni

pre 14 godina

Formirali ste preduzece mimo naroda,cijim novcem gospodine.
Tvrdite da je isplativa,ja vama da je ta izjava cista glupost.
Razmislite zasto,pitajte pametnije od sebe,preslisajte se.Nista neobicno,vrsljajte jos malo u ovoj zemlji sa tunjavim,tunjavim narodom!.

m_cg

pre 14 godina

Pa ocigledno je da taj coek ... cim kaze da je Srpski Telekom kupio CG Telekom. CG Telekom je godinama T-Com, Pro-Monte je Telenorov a m:tel je dijelom srpski al on je operater mobilne telefonije, ima licencu za Wi-Max al jako malo korisnika i usluga im je ocajna.

Srx

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore..."

Cenjeni ex ministre kad se to desilo? Ili je srpski telekom kupio i nemacki T Com (koji je kupio crnogorski telekom), a da mi to ne znamo...

Lapsus ili neinformisanost?

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve sto je isplativo u Srbiji ste odavno sahranili sad sa drzavnim parama unistavajte Crnu Goru,treba, samo gruvajte.
Strucnjaci moji taj koji Vas ubedi da je isplativa gadno Vas laze.

pijetro

pre 14 godina

Ama, sjašite crnogorski lobisti, prebrojte glasove na ovom forumu i to je dovoljno za domaći. Kakav koridor 11, niko od diskutanata ovde neće doživeti ni završetak izgradnje 10ke. Srbiji treba samo brza pruga do Soluna, eto tako "stručnjaci".

Marko

pre 14 godina

Samo nastavite ovako bezocno da lobirate za interese nama (zasto ne reci) sada neprijateljske drzave, pa cete imati referendum po ovom pitanju u Srbiji. Ja cu licno izaci na ulicu da prikupljam potpise za raspisivanje referenduma o Luci Bar, auto putu ka Crnoj Gori, i ostalim pitanjima koja nemaju NIKAKAV interes za gradjane Srbije.

A da bacite te parice kroz prozor ?

pre 14 godina

"Srbija bi imala velike koristi od ulaganja u prugu Beograd-Bar i barsku luku u Crnoj Gori, kaže predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac."
Gospodo inženjeri svaka čast na izboru predsednika. Možda bi bilo svrsishodnije da raspustite tu takvu komoru, mene bi posle ovog komentara bilo blam da sam član iste.
Jeste li bili skoro do Bara, da li bi ste gospodine inženjeru uložili svoj novac u onu ruinu sa saznanjem da malte ne srpski privrednici uopšte nekoriste tu luku ?
Ivice, zar u SPS-u nemaš sposobne mlade inženjere, a da Mrka ode u zasluženu penziju ? Predpostavljam da ispunjava sve uslove.

marko

pre 14 godina

smo mala ispravka nije kupljen telekom Crne Gore to je kupio T-com i T-mobile,nego je Telekom Srbije samo dobio novu mrezu ..a luka kao luka ne morate da brinete ako je vi ne kupite neko drugi ce..

vuk

pre 14 godina

a vidi se kakav ste strucnjak...
kad je to telekom srbije kupio telekom cg???
t-com je kupio telekom cg a telekom srbije je dobio licencu za treceg mobilnog operatora u cg

P

pre 14 godina

Dzaba se svi mi protivimo, na kraju ce biti po njihovom, videcete. Samo je pitanje vremena kada ce lopovi i u kucu da udju. Mi smo blesavi jer cutimo i kuckamo po tastaturi umesto da lepo uzmemo kuku i motiku...

mirko

pre 14 godina

smislili gospoda Crnogorci da im Srbi kao sto su im izgradili 70% Crne Gore opet izgrade prugu za dzabe i napecaju se ko budale. Grcka je mnogo stabilniji partner nego Crna Gora sa Srbijom zato sto su njene banke ovde ulozili onoliko koliko nema novca u pola Crne Gore i zato sto grci nisu i nikad zbog svojih interesa nece priznati Kosovo. Neka Crnogorcima Albanci koje toliko vole izgrade prugu i rekonstruisu luku.

Pera Kojot

pre 14 godina

Kao što su mnogi već napisali, naš Telekom je u CG dobio samo licencu za 3. mrežu mobilne telefonije i za Wimax.

Onda je formirao joint venture sa Miškovićevom firmom iz holandije (51:49% za Miškovića), i pustio mrežu u leto 2007. godine. O tome koliko je to "profitabilno" govori činjenica da se Mišković ubrzo nakon toga povukao iz zajedničkog preduzeća, ostavivši Telekomu da ubire sav "profit" koji crnogorski m:tel donosi.

Valjda je čovek veliki rodoljub, pa se odrekao svog dela u korist budžeta Srbije, šta li?

dragan

pre 14 godina

Neverovatno. Sve sto ne valja u ovoj drzavi je isplativo. Pa dokle cemo da slusamo izjave nesposobnih politicara nazovi preduzetnika?

Ivan , Bar

pre 14 godina

Iz Bara sam, i slucajno znam, da se luka Bar gradila nakon zestokih predracuna Titovih kadrova o lokaciji .
Ko je ucio pomorski fakultet zna o cemu pricam .Svaka luka ima svoje 'prirodno zaledje' , zato se i gradi . To zaledje je Srbija, Bosna, Madjarska...
Uzela Srbija luku ili ne, opet ce Srbijanske firme imati benefite od eventualne rekonstrukcije i modernizacije luke Bsr i pruge . Hong-Kong, Ciwan, Yantian - Taranto 14 dana.U slucaju dobre organizacije Ciwan, Hong Kong, Yantian - Bar 16 dana , odnosno Kina Beograd 17-18dana ...
Ko ima firmu , razumjece .

Ko mi nadje luku, koja makar teoretski moze ovako brzo povezati najjznacajniji koridor a uz to biti mnogo kraca tura za izvoz u EU nek napise .
Pausalni komentari zbog ovog brukanja aktuelne CG vlasti treba da idu u politicke teme .

Pozdrav iz naseg i Vaseg Bara. :)

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve isplativo u ovoj zemlji ste sahranili,samo jos Crnoj Gori da se osvetite kupovinom luke Bar.Osvetite sva cinjenja koja se nama ne svidjaju.Jos samo da pitam cijim parama kupujete tu glupost.

Bojan

pre 14 godina

Prica se da su i Italijani u pregovorima sa nasom stranom po pitanju ulaganja u Kragujevac nezvanicno i `u cetiri oka` trazlili ucesce Srbije na tenderu kao i izgradnju autoputa prema CG.

dramar

pre 14 godina

Sad znamo zasto smo bacali pare u vreme ministra Sumarca (zakon o izgradnji koji ni on sam nije postovao), za koga lobira "midrodjia" Vujanic (u sve se mesa, sve zna) - obojica profesori BU - RUKA! Sa Mrkom tek pocinje pravo rasipanje, ima se...!?!?

Bane Rovac

pre 14 godina

Danasnja politicka vrhuska Srbije se u potpunosti "odmetnula" od gradjana. Oni odavno ne stite interese gradjana, nego iskljucivo interese tajkuna (Miskovic, Matic, Beko, Kostic...). Uostalom, ne prodje dan a da u medije ne plasiraju neku besmislicu!
Mrkonjicu, zasto ne kazes otvoreno da je luka Bar "isplativa", zato sto ti je Kostic rekao da tako kazes!

g4

pre 14 godina

Bilo bi dobro kada bismo realizovali ovaj plan, ali kao i u istoriji, tesko da ce nasi evropski "prijatelji" da nam dozvole bilo kakvo poboljsanje naseg polozaja u regionu.

Djape

pre 14 godina

Koliko je gdin Shumarac dobio love na sopstveni konto da daje ovakve izjave?

Ako Srbiji treba luka, neka lepo pregovara sa Grcima oko Soluna (ne zaboravite da je Kraljevina Jugoslavije imala do relativno skoro iznajmljen deo te luke u Solunu) ili ako bas nema gde drugo, onda moze i Rijecka luka (nikkao Zadarska, zbog ponashanja).

Dosta vishe podmetacina crnogoraca u srpskoj vladi!

Dosta lazi i lopovluka! Srbiji CG ne treba, shvatite da je narod vishe nece!

Voja

pre 14 godina

Umesto da se usredsred na jednu temu, kao sto je na pr. Koridor 10, ovime ce se samo bespotrebno trositi pare na razne strane, a nista se nece zavrsiti.
Ali to je slika Srbije, gde god krenete kuce na dva sprata, pod krovom, ali bez fasade.
Tako ce izgledati i koridor 10, i pruga Bg-Bar, pa i ta nesretna luka koju cemo izgleda najverovatnije kupiti.

gasa

pre 14 godina

treba nam izlaz na more, stvarno...ma nemojte molim vas...pa sto niste sprecili otcepljenje jednog naroda na jos jednu drzavu, sramnim referendumom, kako godinama citamo, mafijaskom rukovodstvu, na celu sa Milom Djukanovicem, za koje svi znaju da nije premijer ili nesto slicno vec bio u zatvoru, jer nikome vise ne treba...a da more, pa to je uvek i za-uvek teznja velikih sila, da Srbija nikada nema izlaz na more, i to ce biti njihova stalna preokupacija ...

radozano

pre 14 godina

Tacno je da pruga bi trebala da se rekostrujise i protok tranzita zeleznickim putem obavlja efikasnije,ne vezano za bilo koju hipoteticku poslovnu mogucnost.To je jednostavno najbolje za ocuvanje zivotne sredine koristiti zeljeznicki saobracaj,ali i stednje goriva za one kojima ce biti jeftiniji transport zeljeznicom.Umesto da se teski kamionski i putnicki saobracaj obavlja tkz,koridorom 11,ukrcaju na zeljeznicke vagone i putem brzih pruga za par sati u Podgorici ili Baru.Italijanski biznismeni ce putovati avionom do odredjene destibacije,protok robe dovoljan je zelejznickim.A u drugu ruku sva debata izgradnje tkz,koridora 11 i rekonstrukcija zeljeznicke pruge do Bara,je samo prica da se ima o necemu pricati i zabavljati narod u ovoj krizi i da ne misle destruktivno,kao na primer o izborima.

ucesnik

pre 14 godina

" Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna" -Rece predsednik UO PTT do pre par meseci vlasnika Telekoma Srbije! Toliko o Tadicevim strucnjacima! Vazno je da se ubira dupla plata (PTT I IK) te da se nesto "pozitivno" u javnosti kaze da se dodvori velikom vodji cija je inovacija NEPOSTOJECI koridor 11!

sava

pre 14 godina

Ne bih rekla. Ni dosad nismo neku korist od toga imali ali zbog ovih nasih dusebriznika. Zamislite da u CG krompir kosta 5 din, pa je i sve ostalo mnogo jeftinije nego u Srbiji a pricalo se da ce svi propasti bez nas, a ispade suprotno na stetu srpskog naroda, tj,gradjana Srbije. Nije narod los vec oni koji zemlju vode jer su obecavali najbolje a ispade najgore. Dokle samo?

Само отимајте, мало вам је...

pre 14 godina

1. Српски Телеком НИЈЕ КУПИО Црногорски Телеком!!!
2. Ово је наручен чланак, што је логично јер је објављен у медију који контролише влада.
3. Слажем се да је исплативо и да нам треба излаз на море(јер смо га изгубили погрешном политиком последњих 130 година, али НЕЋЕМО НАШИМ НОВЦЕМ (пореских обвезника) да финансирамо приватне фирме и тајкуне!!!

Ivan , Bar

pre 14 godina

@V.Nikolic

Djavola si ti druze radio 30 godina na tim poslovima ... Ili si mozda zbog tolikog rada pobrkao loncice .
Isti brodovi koji prevoze kontejnere u luku Kopar, Rijeku i Ploce prevoze kontejnere i u Bar .
Trenutno navedene luke imaju veci pretovar, to je istina .

Sto ce tebi veci gaz od postojeceg? Da si zaista radio na navedenim poslovima znao bi da je trenutni gaz dovoljan za prijem brodova koji su za nase trziste (istocna evropa) i preveliki .
Oces ti 10 000 kontejnera da narucis odjednom za 10 miliona ljudi?
Pa sve da krene Italija da radi preko luke tu se ne mozes nadati brodovima vecim od 500-1000 kontejnera .

Opet ponavljam :
Politiku i buisness ne smijemo mijesati ukoliko mislimo dobro i Srbiji i Crnoj Gori .
Slazem se da je izuzetno patetican potez CG vlasti ovo sto rade i pogledajte malo ankete koje govore da se sa PRIZNANJEM KOSOVA slaze cak oko 20% gradjana Crne Gore .

Dejan

pre 14 godina

U luku Bar? Koliko gradjana Srbije putuje u inostranstvom brodom, i to preko luke Bar? Jedan ili dvojica na svakih sest ili sedam godina. Koliko nasih kompanija izvozi ili uvozi preko luke Bar? Verovatno ni jedna jer niko nije lud da mu jedan, dva ili svi vagoni ili cisterne nakon 16 ili 19 casova voznje skrenu negde de ce biti na udaru razbojnika ili reketa od tamosnjih carinika i policajaca. Pored Soluna i Kopra, zasto koristiti taj Bar?

Bojan

pre 14 godina

Da li su pruga i luka isplative trebalo bi da kazu privrednici koji bi mogli da ih koriste, a ne predstavnici inzenjerske komore.
U pitanju je investicija u stratesku infrastrukturu druge drzave i o tome bi trebalo da razmisljaju politicari.
Politicka investicija iz vremena kostunicine vlade u mobilnu telefoniju pravi gubitke, i da nema letnje sezone kada , opet, gradjani Srbije, iz 064 mreze telefoniraju, vec bi propala.
Telekom bi bio najsrecniji kada bi taj posao mogao nekome da proda.
Svi privredni tokovi danas idu preko druih luka i to je cinjenica.
Zamislite sada to Srbija kupi, a prodaje se Luka. a ne i zeleznicka pruga.
I onda mora da ulozi jis 1.000.000.000. Evra da to profunkcionise.
Odakle?
Medjutim, u vremenu teske krize, politicari koji veze sa ekonomijom nemaju, vole da pricaju o velikim temama, a onda uvek nadju nekog strucnjaka, koji se u to ne razume, da to potvrdi.
I na kraju, da li je uopste u interseu Srbije da ulaze u infrastruktur Crne Gore?
I ko ce da placa troskove odrzavanja?

DeKOb

pre 14 godina

Na pomen cvrsceg povezivanja Rumunije i juga Italije (Bari)via CG, sve izgleda pre kao jacanje mafijaskih, nego ozbiljnih ekonomskih veza.
Prvo zavrsite konacno taj Koridor 10, pa cemo videti posle...

momcilo

pre 14 godina

Strateski i ekonomski sigurno opravdano jer u buducnosti ce troskovi transporta roba biti od presudnog znacaja u strukturi ukupnih troskova roba,a vodeni transport je najjeftiniji.Drzava Srbija bi takodje mogla da preuzme vlasnistvo nad INEX-ZLATNA OBALA(komplex od 3,5 hektara i kompletnom infrastrukturom hotela sa oko 800 lezaja) koja u neposrednoj blizini luke a koja je vlasnistvo firme INEX-Intrexport iz Beograda i tenutno se nudi po vrlo niskoj ceni.Mislim da bi luka Bar zajedno sa hotelskim kompleksom koji bi imao visestruku ulogu za smestaj pomoraca i za odrzavanje poslovnih sastanaka.
Mislite malo i za buducnost netreba sve prodavati treba i ulagati.

aleksandar

pre 14 godina

Gospodo, prvo povucite demars i vratite ambasadora, pa onda konkurisite za luku. Kao sto bi Vi i sami rekli, ne moze i jare i pare.

g4

pre 14 godina

Bilo bi dobro kada bismo realizovali ovaj plan, ali kao i u istoriji, tesko da ce nasi evropski "prijatelji" da nam dozvole bilo kakvo poboljsanje naseg polozaja u regionu.

momcilo

pre 14 godina

Strateski i ekonomski sigurno opravdano jer u buducnosti ce troskovi transporta roba biti od presudnog znacaja u strukturi ukupnih troskova roba,a vodeni transport je najjeftiniji.Drzava Srbija bi takodje mogla da preuzme vlasnistvo nad INEX-ZLATNA OBALA(komplex od 3,5 hektara i kompletnom infrastrukturom hotela sa oko 800 lezaja) koja u neposrednoj blizini luke a koja je vlasnistvo firme INEX-Intrexport iz Beograda i tenutno se nudi po vrlo niskoj ceni.Mislim da bi luka Bar zajedno sa hotelskim kompleksom koji bi imao visestruku ulogu za smestaj pomoraca i za odrzavanje poslovnih sastanaka.
Mislite malo i za buducnost netreba sve prodavati treba i ulagati.

Ivan , Bar

pre 14 godina

Iz Bara sam, i slucajno znam, da se luka Bar gradila nakon zestokih predracuna Titovih kadrova o lokaciji .
Ko je ucio pomorski fakultet zna o cemu pricam .Svaka luka ima svoje 'prirodno zaledje' , zato se i gradi . To zaledje je Srbija, Bosna, Madjarska...
Uzela Srbija luku ili ne, opet ce Srbijanske firme imati benefite od eventualne rekonstrukcije i modernizacije luke Bsr i pruge . Hong-Kong, Ciwan, Yantian - Taranto 14 dana.U slucaju dobre organizacije Ciwan, Hong Kong, Yantian - Bar 16 dana , odnosno Kina Beograd 17-18dana ...
Ko ima firmu , razumjece .

Ko mi nadje luku, koja makar teoretski moze ovako brzo povezati najjznacajniji koridor a uz to biti mnogo kraca tura za izvoz u EU nek napise .
Pausalni komentari zbog ovog brukanja aktuelne CG vlasti treba da idu u politicke teme .

Pozdrav iz naseg i Vaseg Bara. :)

radozano

pre 14 godina

Tacno je da pruga bi trebala da se rekostrujise i protok tranzita zeleznickim putem obavlja efikasnije,ne vezano za bilo koju hipoteticku poslovnu mogucnost.To je jednostavno najbolje za ocuvanje zivotne sredine koristiti zeljeznicki saobracaj,ali i stednje goriva za one kojima ce biti jeftiniji transport zeljeznicom.Umesto da se teski kamionski i putnicki saobracaj obavlja tkz,koridorom 11,ukrcaju na zeljeznicke vagone i putem brzih pruga za par sati u Podgorici ili Baru.Italijanski biznismeni ce putovati avionom do odredjene destibacije,protok robe dovoljan je zelejznickim.A u drugu ruku sva debata izgradnje tkz,koridora 11 i rekonstrukcija zeljeznicke pruge do Bara,je samo prica da se ima o necemu pricati i zabavljati narod u ovoj krizi i da ne misle destruktivno,kao na primer o izborima.

Marko (Dorcol)

pre 14 godina

Aha, znaci krenulo je lobiranje za crnogorske interese. E vidite problem je sto vecina ljudi u Srbiji smatra da bi najisplativije i najkorisnije za Srbiju bilo da podigne veliki zid na granici sa Crnom Gorom. Naravno, posao dati izraelskim firmama koje imaju najvece iskustvo u ovoj problematici.

aco

pre 14 godina

Nas Crnogorski lobi je mnogo jak u srbiju,i crnogorci se nalaze na najvaznijim funkcijama srbije,jos nam samo hvali mjesto patrijaha ali i to cemo zavrsiti za koji dan.I jos samo nesto da vam kazem,srbija je klasicna kolonija Crne Gore samo u modernom vremenu.

Ivan , Bar

pre 14 godina

@V.Nikolic

Djavola si ti druze radio 30 godina na tim poslovima ... Ili si mozda zbog tolikog rada pobrkao loncice .
Isti brodovi koji prevoze kontejnere u luku Kopar, Rijeku i Ploce prevoze kontejnere i u Bar .
Trenutno navedene luke imaju veci pretovar, to je istina .

Sto ce tebi veci gaz od postojeceg? Da si zaista radio na navedenim poslovima znao bi da je trenutni gaz dovoljan za prijem brodova koji su za nase trziste (istocna evropa) i preveliki .
Oces ti 10 000 kontejnera da narucis odjednom za 10 miliona ljudi?
Pa sve da krene Italija da radi preko luke tu se ne mozes nadati brodovima vecim od 500-1000 kontejnera .

Opet ponavljam :
Politiku i buisness ne smijemo mijesati ukoliko mislimo dobro i Srbiji i Crnoj Gori .
Slazem se da je izuzetno patetican potez CG vlasti ovo sto rade i pogledajte malo ankete koje govore da se sa PRIZNANJEM KOSOVA slaze cak oko 20% gradjana Crne Gore .

gasa

pre 14 godina

treba nam izlaz na more, stvarno...ma nemojte molim vas...pa sto niste sprecili otcepljenje jednog naroda na jos jednu drzavu, sramnim referendumom, kako godinama citamo, mafijaskom rukovodstvu, na celu sa Milom Djukanovicem, za koje svi znaju da nije premijer ili nesto slicno vec bio u zatvoru, jer nikome vise ne treba...a da more, pa to je uvek i za-uvek teznja velikih sila, da Srbija nikada nema izlaz na more, i to ce biti njihova stalna preokupacija ...

aleksandar

pre 14 godina

Gospodo, prvo povucite demars i vratite ambasadora, pa onda konkurisite za luku. Kao sto bi Vi i sami rekli, ne moze i jare i pare.

marko

pre 14 godina

smo mala ispravka nije kupljen telekom Crne Gore to je kupio T-com i T-mobile,nego je Telekom Srbije samo dobio novu mrezu ..a luka kao luka ne morate da brinete ako je vi ne kupite neko drugi ce..

A da bacite te parice kroz prozor ?

pre 14 godina

"Srbija bi imala velike koristi od ulaganja u prugu Beograd-Bar i barsku luku u Crnoj Gori, kaže predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac."
Gospodo inženjeri svaka čast na izboru predsednika. Možda bi bilo svrsishodnije da raspustite tu takvu komoru, mene bi posle ovog komentara bilo blam da sam član iste.
Jeste li bili skoro do Bara, da li bi ste gospodine inženjeru uložili svoj novac u onu ruinu sa saznanjem da malte ne srpski privrednici uopšte nekoriste tu luku ?
Ivice, zar u SPS-u nemaš sposobne mlade inženjere, a da Mrka ode u zasluženu penziju ? Predpostavljam da ispunjava sve uslove.

D.POPOVIC

pre 14 godina

Zasto bas Bar? Zar nije pametnije uloziti pare u luku Sangaj, Roterdam, Singapur, Liverpul ili Trst? To su like sa neuporedivo vecim prometom, profitom, obrazovanijom radnom snagom, na boljem su geografskom polozaju a i funkcionisu u mnogo bezbednijim uslovima.

ivana

pre 14 godina

Srpski Telekom nije kupio Telekom CG, pa nisu gradjani Srbije bas toliko glupi?! Kompanija je u vlsnistvu Deutche Telekom-a (T-Mobile), koji je istovremeno vlasnik gotovo svih "Telekoma" u Evropi... A sto se tice ekonomskih, tehnickih i ostalih objasnjenja o isplativosti kupovine Luke Bar-ona su jadna...Ja sam Crnogorka ali bi vjerovatno svaki student Ekonomskog Fakulteta u Beogradu dao bolju analizu ove investicije...I onda se cudite sto se CG odvojila, pa jeste li vi normalni?! Srbijo, ne daj se!!!

mirko

pre 14 godina

smislili gospoda Crnogorci da im Srbi kao sto su im izgradili 70% Crne Gore opet izgrade prugu za dzabe i napecaju se ko budale. Grcka je mnogo stabilniji partner nego Crna Gora sa Srbijom zato sto su njene banke ovde ulozili onoliko koliko nema novca u pola Crne Gore i zato sto grci nisu i nikad zbog svojih interesa nece priznati Kosovo. Neka Crnogorcima Albanci koje toliko vole izgrade prugu i rekonstruisu luku.

Petar

pre 14 godina

Molim Vas : Italija ima odlicne putne i zeleznicke veze sa Rumunijom !!!
Ovo je neka poslednja slamka crnogorskog lobija, jer druge nema.
Kupovina Luke Bar i izgradnja puta i pruge kosta desetine milijarde evra i totalno je NEPOTREBNA I NEISPLATIVA za Srbiju (a preko potrebna CrnojGori).

Pogledajte ovaj link i analizu prof.ekon.fakulteta i sve ce Vam biti jasno :

http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Moramo se ostrije i organizovanije suprostaviti ovakvim idejama koje Srbiju vode u propast.

Milko

pre 14 godina

Pruga Beograd-Bar je "promašena investicija" od kada je otvorena.
Luka Bar isto tako.
Ulaganje u to je "zidanje Skadra na Bojani"
Ovakve izjave su samo propaganda vlade Srbije koja hoće da kupi luku svojim sponzorima.

pijetro

pre 14 godina

Ama, sjašite crnogorski lobisti, prebrojte glasove na ovom forumu i to je dovoljno za domaći. Kakav koridor 11, niko od diskutanata ovde neće doživeti ni završetak izgradnje 10ke. Srbiji treba samo brza pruga do Soluna, eto tako "stručnjaci".

dejan-minhen

pre 14 godina

Srbiji treba izlaz na more??? Nemaju ga ni Svajcarska, ni Austrija a ni Lihtenstajn..
Ali ga zato imaju Tunis, Maroko, Senegal i Alzir.. Pa da vas neko pita bas me zanima koje bi zemlje za zivot izabrali.. one sa morem ili one bez :)

Srbiji trebaju sposobni ministri i ekonomisti a ne izlaz na Jadransko more...

Igor

pre 14 godina

A, da mi prvo izgradimo Koridor 10! Rečne luke u Srbiji su prioritet, železnice u Srbiji su prioritet! Šta je sa Prokopom? Šta je sa metroom? Crna Gora nije prioritet.

Bojan

pre 14 godina

Prica se da su i Italijani u pregovorima sa nasom stranom po pitanju ulaganja u Kragujevac nezvanicno i `u cetiri oka` trazlili ucesce Srbije na tenderu kao i izgradnju autoputa prema CG.

Skretnicar

pre 14 godina

Da li cemo kupiti luku Bar ili prekinuti diplomatske odnose. Velika dilema medju nasim politicarima, uopste mi nije jasno ko to nedeljom nema sta da radi pa pise o luci Bar.
Da li mi Srbi moramo stalno da placamo zablude proslosti i razmisljamo da smo ....
Koliko Evropskih drzava nema izlaz na more pa su ekonomski mnogo jaci od nas i ne pate za tim. Mi smo bedni (siromasni) neka tu luku kupe oni koji su ekonomski jaci a mi da koristimo kada nam treba.
Jos jedno pitanje: Sta ce se desit ako Srbija zakupi luku Bar na trideset godina a u medjuvremenu siptari otcepe Ulcinj i okolinu i pripoje Albaniji ili Kosovu.
GOSPODO POLITICAR DA LI STVARNO NEMATE DRUGOGA POSLA NEGO O LUCI BAR PA BAS UVEK NEDELJOM POPODNE ZAR VAM TOLIKO KRVI FALI U GLAVI ( otislo na varenje ) DA PRICATE .....

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve isplativo u ovoj zemlji ste sahranili,samo jos Crnoj Gori da se osvetite kupovinom luke Bar.Osvetite sva cinjenja koja se nama ne svidjaju.Jos samo da pitam cijim parama kupujete tu glupost.

sinbad

pre 14 godina

Koliki ste strucnjak gospodine Sumarac, govori cinjenica da Vi pojma nemate da Telekom Srbija NIJE kupio Telekom CG, nego je to ucinio Dojce Telekom, te da . Telekom Srbija NIJE vlasnik NI JEDNOG PROMILA Telekoma CG. Nije mi jasno odakle Vam tako netacna informacija. davno nisam procitao tekst sa vise neistinitih informacija!

Pera Kojot

pre 14 godina

Kao što su mnogi već napisali, naš Telekom je u CG dobio samo licencu za 3. mrežu mobilne telefonije i za Wimax.

Onda je formirao joint venture sa Miškovićevom firmom iz holandije (51:49% za Miškovića), i pustio mrežu u leto 2007. godine. O tome koliko je to "profitabilno" govori činjenica da se Mišković ubrzo nakon toga povukao iz zajedničkog preduzeća, ostavivši Telekomu da ubire sav "profit" koji crnogorski m:tel donosi.

Valjda je čovek veliki rodoljub, pa se odrekao svog dela u korist budžeta Srbije, šta li?

P

pre 14 godina

Dzaba se svi mi protivimo, na kraju ce biti po njihovom, videcete. Samo je pitanje vremena kada ce lopovi i u kucu da udju. Mi smo blesavi jer cutimo i kuckamo po tastaturi umesto da lepo uzmemo kuku i motiku...

Helios

pre 14 godina

" Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

- kakva kristalna logika, kakva neoboriva veza činjenica...

Nikola

pre 14 godina

Pa koliko je jak taj Crnogorski lobi?! Dokle vise sa tom lukom Bar i tzv. koridorom 11. Nismo u stanju da zavrsimo autoput do Subotice, kroz ravnicu, a krecemo u sulude poduhvate kroz crnogorske gudure i .... Ako ova siromasna i ojadjena Srbija krene u tu suludu investiciju Srpski narod i ne zasluzuje da ima drzavu!

milan

pre 14 godina

a put do mog sela je Koridor 101!
kakav bre koridor 11, sta lupetate, to ne postoji ni na jednoj evropskoj mapi puteva, a niti je u planu.
...

Tesko za poverovati

pre 14 godina

Ne slazem se. To je prvenstveno interes crnogoraca i ne vidim zasto bi sada Srbija u luku i prugu ulagala, kada ima stotinu problema i sama.
Ali sta uopste ja i meni slicni mozemo da bi sprecili ovakve avanture?

Dusan Silni

pre 14 godina

Sve sto je isplativo u Srbiji ste odavno sahranili sad sa drzavnim parama unistavajte Crnu Goru,treba, samo gruvajte.
Strucnjaci moji taj koji Vas ubedi da je isplativa gadno Vas laze.

dO

pre 14 godina

Veliku korist od luke Bar bi imali samo Miodrag Kostić i drugari koji "zaležu" za to da im država Srbija podari koju kinticu da ostvare svoj san izgradnje marine u Baru. Veze to nema sa privredom, trgovinom niti bilo čim drugim, samo ogromni, nezajažljivi, bezobzirni lični interesi "DOS prvoboraca".

Владимир Д.

pre 14 godina

О каквом Телекому он прича? Већински власник је њемачка компанија Т-Ком. Ако је мислио на Мтел онда овај "директор" опасно мијења појмове...
Србији би добро дошла лука али не и лука која је вјечни губиташ уз превоз возовима који ће бити ваљани једино да се догоди 3.свј.рат па све крене изнова...

ucesnik

pre 14 godina

" Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna" -Rece predsednik UO PTT do pre par meseci vlasnika Telekoma Srbije! Toliko o Tadicevim strucnjacima! Vazno je da se ubira dupla plata (PTT I IK) te da se nesto "pozitivno" u javnosti kaze da se dodvori velikom vodji cija je inovacija NEPOSTOJECI koridor 11!

Marko

pre 14 godina

Samo nastavite ovako bezocno da lobirate za interese nama (zasto ne reci) sada neprijateljske drzave, pa cete imati referendum po ovom pitanju u Srbiji. Ja cu licno izaci na ulicu da prikupljam potpise za raspisivanje referenduma o Luci Bar, auto putu ka Crnoj Gori, i ostalim pitanjima koja nemaju NIKAKAV interes za gradjane Srbije.

Voja

pre 14 godina

Umesto da se usredsred na jednu temu, kao sto je na pr. Koridor 10, ovime ce se samo bespotrebno trositi pare na razne strane, a nista se nece zavrsiti.
Ali to je slika Srbije, gde god krenete kuce na dva sprata, pod krovom, ali bez fasade.
Tako ce izgledati i koridor 10, i pruga Bg-Bar, pa i ta nesretna luka koju cemo izgleda najverovatnije kupiti.

V.Nikolic

pre 14 godina

Srbija da ulaze u Luku Bar - NIPOSTO ! Svojevremeno sam preko trdeset godina bio Shipping broker i bavio se organizacijom prevoza masovnih tereta svim morima i rekama tako da znam da je Luka Bar bila, a sigurno i ostala najgora luka na Jadranu. Ako govorimo o nasoj potrebi za prevozom i pretovar masovnih - rasutih tereta onda tu o efikasnosti nema ni govora. Sumarac nezna da se u Baru mogu raditi brodovi tipa 'Panamax' sa 50-60.000 tona tereta jer gaz luke to dozvoljava. Koliko u toj luci treba da traje istovar obzirom na opremljenost je toliko da ni jedan normalan trgovac nebi mogao da plati zadrzavanje broda i do mesec dana samo za istovar. A sta sa tim teretom je pitanje za sebe.Marsrutni vozovi su kod nas oko 800 tona pa vi racunajte kad bi to bilo dopremljeno u Srbiju a po kojo ceni nesmem ni da pomislim kad uzmem u obzir da putovanje traje vise od dva dana u jednom pravcu !. Neka se zainteresovani raspitaju kuda su isli masovni tereti u godinama posle 90 te pa ce lako ustanoviti da je Dunavom islo skoro 99% a ostatak preko Bara. Ima jos ljudi koji se bave organizacijom prekomorskog transporta pa prvo njih pitajte za savet i pa onda ovako nesto nikad nebi predlozili. Kad je kontejnerski transport u pitanju i tu je stvar ista ako ne i gora. Pitajte koliko kontejnerski brodova svraca u Bar a koliko u Rijeku i Kopar pa ce vam sve biti jasno. Srbija ima jedinu ozbiljnu sansu a to je transport Dunavom i jedino se isplati ulagati u opremanje i osavremenjavanje tog putnog pravca.

Spiros

pre 14 godina

Sramota. Jeste li vi normalni?? Umesto boravisnih dozvola i ukidanja svih preostalih privilegija za crnogorce, nasao se neki jugosloven u Srbiji pa da ublazi efekte odluke zvanicne Podgorice.

dramar

pre 14 godina

Sad znamo zasto smo bacali pare u vreme ministra Sumarca (zakon o izgradnji koji ni on sam nije postovao), za koga lobira "midrodjia" Vujanic (u sve se mesa, sve zna) - obojica profesori BU - RUKA! Sa Mrkom tek pocinje pravo rasipanje, ima se...!?!?

MUKNAVI

pre 14 godina

Mnogo vise je negativnih poena,da se sa lukom Bar,racuna kao izlaskom na more.Koridor 10,je prioritet..jer ce ,tranzit preko njega,doneti novac Srbiji.Luka je plitka,mora se pretovarivat teret,a i politicki odnosi ,sa Crnom Gorom opominju da se ..vise ne zezamo,idealisemo ,i naivno nasedamo..Neka ih,i njhove luke..jer zbog mnogo toga,i u proslosti i sada,kod mnogo gradjana u Srbiji izmamljuje konstataciju;daleko im lepa kuca...

Pera

pre 14 godina

Pre svega to nije prodaja vec iznajmljivanje na period od 30god i to ne cele luke nego dela! Zatim treba naglasiti da je ta luka prakticno neupotrebljiva bez ulaganja, momentalnih. Pored svega toga treba uloziti i u zeleznicu i u auto put, zasto? Dobijamo li mi sta time osim sto cemo opet obnavljati Crnoj Gori infrastrukturu?

Ocigledno je da neko lobira za to i da biznismeni ne mogu sami odnosno ne zele sami da uloze novac u to pa bi da udju u posao preko pleca drzave odnosno nas naroda a sa druge strane imamo Crnu Goru koja salje ambasadora u Pristinu i slicno.

A pored svega toga kroz Srbiju dobrim delom tece najveca Evropska reka i niko nije pomenuo iskoriscavanje recnog potencijala sto je vise moguce.

lanser

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna..." Ako mu je ova analogija najcvrsci argument, ugasili smo!

dragan

pre 14 godina

Neverovatno. Sve sto ne valja u ovoj drzavi je isplativo. Pa dokle cemo da slusamo izjave nesposobnih politicara nazovi preduzetnika?

izgradimo_CG

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

telekomunikacije, luke, saobraćaj...ista stvar! Šarlatani!

Michel

pre 14 godina

Draga Srbijo, ovo je jedna ideja na koj bi ste bankruptirali kao drzava, zbog:
1-komunikacije moraju da se izgrade kompletno nove (elektricna zeleznica - paralelno dve pruge, osiguranje, tuneli, telefoni uz prugu....) 2-autoput (dve trake u oba smera, osiguranje, tuneli) 3- najmanje tri-cetiri ugovora za koristcenje ovih komunikacija sa solidnim firmama (uzeti depozite) ...ovo je samo pocetak...finansiranje za ovaj poduhvat ce biti najmanje ogo Eur 150-200+ (mislite na Evrotunel, i ako Evrotunel ima prednost da ga sve vise i vise upotrebjuju - gde za Bar, vi morate da radite svetski marketing od trenutka kada pocinjete sa gradnjom...)...da, kada se uzme u obzir i Balkanska ("regionalna") politicka i socijalna situacija - ko bi ulozio za ovaj project???N. pr., Milo & Co. bi imali najveci uticaj na vas - jer mogu uvek imisliti "problemcic" - a vi se mislite - sto znaci nema stabilnosti...da se ovo uradilo za doba staroga, tu ne bi bilo problema...a vi, Srbijo, samo bi ste zaduzivali za gluposti u mesto da gradite svoju industriju, poljoprivredu, standard! Moguca najbolja bolja varijatna za transpor robe je mnogo ekonomicnije da imate najvecu Free Trade Zonu na Balkana u luci Beograd, i mozda nesto manju u Novom Sadu, jer Dunav je jos uvek jedna od najvaznijih saobracajnica u Evropi, kao i najekonomicnija...studirajte Karibe, Panamu...mnogo pozdrava

Dusan Silni

pre 14 godina

Formirali ste preduzece mimo naroda,cijim novcem gospodine.
Tvrdite da je isplativa,ja vama da je ta izjava cista glupost.
Razmislite zasto,pitajte pametnije od sebe,preslisajte se.Nista neobicno,vrsljajte jos malo u ovoj zemlji sa tunjavim,tunjavim narodom!.

miks

pre 14 godina

"Srbiji bi dobro došlo da ima svoju luku. Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna" - molim te Boze, spasi Srbiju od ovakvih ekonomskih strucnjaka!

Alex

pre 14 godina

" sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna". Pa gospodine Sumarsac kao inzenjer bi trebali da znate da postoji nesto sto se zove studija opravdanosti pa ako ta studija kaze da je opravdano onda jeste a ne neke pausalne ocene.

m_cg

pre 14 godina

Pa ocigledno je da taj coek ... cim kaze da je Srpski Telekom kupio CG Telekom. CG Telekom je godinama T-Com, Pro-Monte je Telenorov a m:tel je dijelom srpski al on je operater mobilne telefonije, ima licencu za Wi-Max al jako malo korisnika i usluga im je ocajna.

Srx

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore..."

Cenjeni ex ministre kad se to desilo? Ili je srpski telekom kupio i nemacki T Com (koji je kupio crnogorski telekom), a da mi to ne znamo...

Lapsus ili neinformisanost?

vuk

pre 14 godina

a vidi se kakav ste strucnjak...
kad je to telekom srbije kupio telekom cg???
t-com je kupio telekom cg a telekom srbije je dobio licencu za treceg mobilnog operatora u cg

Ni tamo ni ovde

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

Srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore? Jedino ako je srpski Telekom vlasnik Deutche Telekoma. Ali eto, moglo bi se ispostaviti da je tako :)))

_simma_

pre 14 godina

"Kao što je srpski Telekom kupio Telekom Crne Gore, pa se ispostavilo da je to profitabilna firma, sigurno bi i Luka Bar bila profitabilna"

Kod ove glupe rečenice sam prestao da čitam članak

sava

pre 14 godina

Ne bih rekla. Ni dosad nismo neku korist od toga imali ali zbog ovih nasih dusebriznika. Zamislite da u CG krompir kosta 5 din, pa je i sve ostalo mnogo jeftinije nego u Srbiji a pricalo se da ce svi propasti bez nas, a ispade suprotno na stetu srpskog naroda, tj,gradjana Srbije. Nije narod los vec oni koji zemlju vode jer su obecavali najbolje a ispade najgore. Dokle samo?

DeKOb

pre 14 godina

Na pomen cvrsceg povezivanja Rumunije i juga Italije (Bari)via CG, sve izgleda pre kao jacanje mafijaskih, nego ozbiljnih ekonomskih veza.
Prvo zavrsite konacno taj Koridor 10, pa cemo videti posle...

Dejan

pre 14 godina

U luku Bar? Koliko gradjana Srbije putuje u inostranstvom brodom, i to preko luke Bar? Jedan ili dvojica na svakih sest ili sedam godina. Koliko nasih kompanija izvozi ili uvozi preko luke Bar? Verovatno ni jedna jer niko nije lud da mu jedan, dva ili svi vagoni ili cisterne nakon 16 ili 19 casova voznje skrenu negde de ce biti na udaru razbojnika ili reketa od tamosnjih carinika i policajaca. Pored Soluna i Kopra, zasto koristiti taj Bar?

Bojan

pre 14 godina

Da li su pruga i luka isplative trebalo bi da kazu privrednici koji bi mogli da ih koriste, a ne predstavnici inzenjerske komore.
U pitanju je investicija u stratesku infrastrukturu druge drzave i o tome bi trebalo da razmisljaju politicari.
Politicka investicija iz vremena kostunicine vlade u mobilnu telefoniju pravi gubitke, i da nema letnje sezone kada , opet, gradjani Srbije, iz 064 mreze telefoniraju, vec bi propala.
Telekom bi bio najsrecniji kada bi taj posao mogao nekome da proda.
Svi privredni tokovi danas idu preko druih luka i to je cinjenica.
Zamislite sada to Srbija kupi, a prodaje se Luka. a ne i zeleznicka pruga.
I onda mora da ulozi jis 1.000.000.000. Evra da to profunkcionise.
Odakle?
Medjutim, u vremenu teske krize, politicari koji veze sa ekonomijom nemaju, vole da pricaju o velikim temama, a onda uvek nadju nekog strucnjaka, koji se u to ne razume, da to potvrdi.
I na kraju, da li je uopste u interseu Srbije da ulaze u infrastruktur Crne Gore?
I ko ce da placa troskove odrzavanja?

Само отимајте, мало вам је...

pre 14 godina

1. Српски Телеком НИЈЕ КУПИО Црногорски Телеком!!!
2. Ово је наручен чланак, што је логично јер је објављен у медију који контролише влада.
3. Слажем се да је исплативо и да нам треба излаз на море(јер смо га изгубили погрешном политиком последњих 130 година, али НЕЋЕМО НАШИМ НОВЦЕМ (пореских обвезника) да финансирамо приватне фирме и тајкуне!!!

Bane Rovac

pre 14 godina

Danasnja politicka vrhuska Srbije se u potpunosti "odmetnula" od gradjana. Oni odavno ne stite interese gradjana, nego iskljucivo interese tajkuna (Miskovic, Matic, Beko, Kostic...). Uostalom, ne prodje dan a da u medije ne plasiraju neku besmislicu!
Mrkonjicu, zasto ne kazes otvoreno da je luka Bar "isplativa", zato sto ti je Kostic rekao da tako kazes!

Djape

pre 14 godina

Koliko je gdin Shumarac dobio love na sopstveni konto da daje ovakve izjave?

Ako Srbiji treba luka, neka lepo pregovara sa Grcima oko Soluna (ne zaboravite da je Kraljevina Jugoslavije imala do relativno skoro iznajmljen deo te luke u Solunu) ili ako bas nema gde drugo, onda moze i Rijecka luka (nikkao Zadarska, zbog ponashanja).

Dosta vishe podmetacina crnogoraca u srpskoj vladi!

Dosta lazi i lopovluka! Srbiji CG ne treba, shvatite da je narod vishe nece!