Utorak, 12.01.2010.

12:13

Srbija želi Luku Bar zbog politike?

Vlada Srbije je osnovala preduzeće za kupovinu dela Luke Bar. Stručnjaci ocenjuju da se radi o politici jer, ekonomski, Luka je preskupa i ima višak zaposlenih.

Izvor: Deutsche Welle

Srbija želi Luku Bar zbog politike? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Predrag

pre 14 godina

Dakle, ako odluce zaista ovo da urade, TREBA IZACI NA ULICE I MOTKAMA IM POKAZATI STA MISLIMO O OVOJ ODLUCI!

Nisu normalni ako misle da ce neko mirne dushe da crnogorcima kupuje propalu i neisplativu luku!

....

CRNOGORAC

pre 14 godina

Ae, to kad bi slusali Busatliju i njemu slicne. Ocigledno ovaj projekat nekome zadire duboko u licne interese pa se svakodnevno gura nekoliko istih nazovi analiticara koji pricaju narucenu pricu. Ali Mrki i Tadic znaju sta je istina ;)

Milos iz Bara

pre 14 godina

Dobro,moze li gospodin Busatlija da iznese malo preciznije informacije o luci (plitka,ne mogu da udju veliki brodovi ...itd)Dubina u luci Bar je 14 metara na kont.terminalu a na nekim mjestima cak 18.To je sasvim dovoljno da pristanu brodovi koji nose i po 4000 kontejnera kakvi dolaze u Kopar i Rijeku.Najveci brod koji je ikada uplovio u Bar je imao nosivost 100.000 t!Da li iko od komentatora ovdje ima predstavu kolika je to grdosija ???Danas takvi brodovi ne dolaze,jer se jednostavno ne mogu uposliti,a bilo ih je,naravno prije sankcija koje su pogodile luku Bar i koja ih je "bratski" podijelila sa firmama iz Srbije..Mnogo brodskih linija je prekinuto za vrijeme embarga i otud procvat luka u Kopru i Rijeci.Da li neko zaista misli da je bilo kom brodu jeftinije da zaobidje Bar i ide na sjever Jadrana.Brodovi su spori idu oko 20 milja na sat i treba im cio dan da stignu do recimo Kopra.Dnevni najam broda kosta oko 35.000 $ I koja destinacija je jeftinija?Bar na samom jugu ili Koper na krajnjem sjeveru Jadrana???Sto se tice pruge,nije li dovoljno brzo da ako kompozicija krene iz Bara u 10 sati uvece,sjutradan je u 7 sati u Beogradu ujutro ???
Ovo sto sam naveo su relevantni podaci,volio bih da gospodin Busatlija i ostali "ekonomisti" kazu drugacije.Licno ucestvujem u otpremi kontejnera iz Bara.Luka ovakva kakva je,dnevno otpremi oko 100 kontejnera prema Srbiji ,Makedoniji i Kosovu.

Rijeka

pre 14 godina

Prije rata 70% izvoza Srbije je prolazilo kroz Rijeku. To je tranzit bivše nam države. Danas, kao "land-locked conutry" Srbija bi se pametno trebala osloniti na više luka, a ne samo strateški na jednu. To je mač s 2 oštrice jer različite luke primjenjuju individualne strategije razvoja koje uvelike ovise o poziciji unutar zemlje domaćina, Srbija se nepotrebno izlaže da bez udjela u vlasničkoj strukturi bude interesno izolirana. Ulaganje u Bar je rupa bez dna; nešto slično u Hrvatskoj pokušavaju HDZ-ovci napraviti u luci Gaženica u Zadru, čak su 4-tračnu autocestu doveli 150 metara od mora, no dubina mora pred lukom je samo 18 metara što je nedovoljno za brod-maticu najbrže rastućeg kontejnerskog tipa tereta. Bačen novac. Dodatno, uz luke je potreban veliki manipulativni prostor i znatna ulaganja u npr. minimalno 2 tandem Samsung dizalice od po cca 30 mil $. O vezama sa zaleđem da se i ne govori. Tkogod da se bavi brodarstvom ili špedicijom, zna da je željeznica najjeftniji off-load transport, daleko prihvatljiviji od autocesta. Politika često ide kontra poslovne logike pa se tako gube nemala sredstva i vrijeme na dokazivanje pozicije ili opozicije. Umjesto da sklapa ugovore (međudržavne) sa više luka (uključujući dugročni zakup kapaciteta), Srbija se izgleda odlučila po svaku cijenu "osušiti more". I to vjerojatno zaduživanjem u vrijeme krize. Kao i Hrvatska. Jel netko uči na greškama ?

marko

pre 14 godina

Konstanca, i samo Konstanca. Najbliza, do Beograda vodenim putem, sa Rumunijom imamo dobru saradnju po svim pitanjima pocevsi od politike pa do ekonomije tj nijedno sporno, razvijena recna flota i Konstanca razvijena i najveca luka u ovom delu sveta. Sledeci na listi Solun. Ako bi se poredili Bar i Rijeka, onda cak i Bar ima prednosti, trebalo bi da se ulozi, ali barem put kroz Srbiju i pruga ne bi bile bacene pare, kao u slucaju Rijeke. Ne postoji nijedan valjani i ekonomski razlog da se ide preko Rijeke. Preko Rijeke tj Hrvatske bi imalo smisla, ali samo uz jedan sveobuhvatan drzavni sporazum po mnogim ekonomskim pitanjima, jer sa njima drugacije ne vredi.

Rajko

pre 14 godina

Ne znam zasto su svi komentari tako negativni. Nisam strucan, ali ostavljam mogucnost da ovo na duzi rok i nije los potez. Ako je luka Bar sada malog kapaciteta i plitka, onda je jeftina. Mozda nasi hoce da je kupe, pa da stoji, leba ne jede, do neke buducnosti u kojoj ce na primer Italija da finansira produbljivanje i unapredjenje luke Bar. A pruga Beograd-Bar ce kad-tad morati da se modernizuje. Tako da sada kupljeno parce luke Bar moze da bude dobra investiciuja za malo dalju buducnost. Mozda gresim; samo kazem da se i na taj nacin moze razmisljati.

ridvan

pre 14 godina

iskreno ne znam koji su kapaciteta luke Drac u Albaniji,ni promet godisnji ali osim luke Drac imamo i luku Vljora.Da li kapaciteti obe dve luke su prilagodni makar delimicno za kapaciteta Srbijansku privredu to nemogu znati ali na jedan stvar sam apsolutno siguran;uvek Srbi su dobrodosli u Albaniju,kod nas izgrade se novi putevi i uopste Albanija vec je u izgradnju,autoput od granice Albanije sa Kosovom do Draca predje se sa dva i po sata,uskoro ce biti i novi Kosovski autoput Merdare-Morin,znaci od Beograda kroz Pristine do Draca autoputem maximalno za sest sati.
Bez ulaganja para i bez nista samo dobrovoljem....!!To je dzabe..!!
zbog njen korist,srbijanska privreda mora uzeti na obzir novu marsutu.... !!
Srdacno,svima citalaca b92 !!

miki

pre 14 godina

Kao prvo izbaciti iz vlade i ministarstava sve koji imaju jos neki pasos osim srpskog. Posle toga: R E F E R E N D U M. Dosta je bilo pljacke. Tadicu do danas N I K O M E nisam dao slovo da kaze protiv Tebe. A sada ja Tebi kazem ako ne zaustavis ovo ludilo oko kupovine bezvredne luke JA ti vise ne dam glas. A veruj mi ni 6o% onih koji su do sada glasali za Tebe i tvoj DS. Ako slusas glas naroda dugo ces biti predsednik a ako ne propade i Ti i stranka koju vodis.

Vujke

pre 14 godina

Sledece sta mozemo ocekivati od nasih strucnjaka je verovatno izvoz frizidera na aljasku i bundi u Etiopiju al pre toga da se zaduzimo kod MMFa za posao veka

Dunja

pre 14 godina

Poslušajte novu pesmu Seje Kalača "Kupi mi Crnu Goru ...". Čak je Sejo Kalač pametniji od ovih naših političara, pošto na kraju pese kaže da je nemože kupiti jer je svetska kriza.

Posetilac

pre 14 godina

Treba uvesti referendum, da li narod Srbije zeli da kupi Luku Bar! Ovako vise ne moze, par njih u ime gradjana Srbije i na njihovu veliku stetu a licnu malu korist prave katastrofalne ekonomske poteze koji Srbiju u crno zavijaju! Na kraju cemo biti belo roblje zapada, raditi za 100 Eura i jesti iz kontejnera!

Pingvin

pre 14 godina

Mozda Mrka nece da plati kesom, nego ce da bude neka razmena. Srbiji Bar a CG recimo deo Dedinja ili Vracara (omiljenog kraja Crnogorcima). I eto Srbija izlazi na more a CG dobija deo Beograda. Uostaom Beograd je grad sa najvise Crnogoraca na svetu. Podgorica ima 100-120 000 a mislim da u Beogradu ima bar 500 000. :-))))

MUKNAVI

pre 14 godina

Srbija nije lopovi,politicari i ostali grebatori vec narod koj ,bez obzira sto ga u svojoj gordosti oni vuku za usi i nos,ce znati da im pokaze,ono sto im sada ne pada namet..ili ako im i dodje do pameti,oni odmahnu rukom,i konstatuju;to je nemoguce.Al za svaki slucaj,vuku za sobom,i oko sebe obezbedjenje,dvonoge kulove,da ih "brane" od onih koje su na izborima brbljetanjem i demagogijom za..hm..zavrnuli ,vire iz blindiranih automobila,i na prasak petarde..skacu "do neba"...

Srpska hegmonija

pre 14 godina

Naravno da je politika u pitanju. Jer ako se luka Bar osposobi da prima brodove iz Sueckog kanala, i ako se putevi i pruge osposobe da se preko njih prevozi roba iz Bara za EU i Rusiju ili iz EU i Rusije u ostatak sveta, onda će naravno neki od tih brodova da idu u Bar a ne u Rijeku ili Kopar. U prevodu deo profita ide Srbiji, koji bi ukoliko postojeće stanje ostane do sudnjeg dana (all things remain the same)
odlazio znamo kome. To je zaista jedna velikosrpska hegemonističko kapitalistička, srboćetnićka, politika koja je za svaku osudu.

Travis Bickle

pre 14 godina

Pretpostavljam da je jeftinije i isplativije izgraditi jednu prugu do Rijeke ili Kopra, kao i da je visegodisnji strateski plan nasih ekonomista da pruga Beograd Bar zauvek bude na brzini od 30km a luka Bar zauvek ima manje kapacitete od luke u Rijeci. To kao da nije nasa prugai kao da ulaganje pa makar bila "napuhanih" 2 000 000 000 evra nije ulaganje u nasu infrastrukturu? Siguran sam da je trzisno isplativije narednih 150 godina izvoziti preko luke u Hrvatskoj, Sloveniji ili Rumuniji "iako udaljenije" kao sto ce i brodovima iz Suetskog kanala zauvek biti isplativije da putuju do udaljenije Koparske ili Riejcke luke, jer naravno Barska luka zauvek nece imati kapacite da ih primi jer to se ne uklapa u viziju nasih strucnjaka za koje je trzisna ekonomija statiska kategorija. Zaista genijalna vizija.

devit

pre 14 godina

I nad Bajatovic Rumenkom ima vecih "majstora"?!
On je parama individualnih potrsaca gasa pokupovo kojesta,i napravio enormni gubitak.
Za vreme Joske,ko ima manjak u firmi zna se gde je zavrsio!!!
Ali Rumenko ispade "kismiska"kako bi u Vojvodini rekli,za ove sa Lukom Bar!!!
Pitam se u kakvom stanju je Goli Otok,pa da Kupi Srbija!!
Kad tad ce se ukazati velika potreba za nesto takvo!!!!!!

Srbijanac

pre 14 godina

Ljudi, sto je nama inostranstvo (CrnaGora), to je nekome ko je na vlasti u Srbiji domovina, rodna gruda ...
I taj ce sve uraditi da popije poslednju kap krvi Srbiji da bi pomogao svoju domovinu ...
Ali se slazem da nije problem u njima, nego u nama.
DOKLE CEMO OVO DOZVOLJAVATI...

Nenad P

pre 14 godina

Ziko,

u Srbiji bar 72% ljudi razmislja isto kao ti. Ali kao sto vidis pustili su korenje, nakupili se novaca, angazovali mocne marketinske agencije za hipnotisanje 'javnog mnjenja' i pomocu toga ostvaruju svoj jedini zivotni cilj, da zauzmu neku javnu funkciju jer, inace, u drustvu opake konkurencije ne bi imali drugog nacina da zarade za zivot osim da sednu na ulicu i prose. Elem, kad covek sebi postavi cilj i jos kad tog cilja mora da se izdrzava, onda dobije nadljudske sposobnosti i spreman je na sve. Tako su oni dobri u odrzavanju na vlasti 20 godina , a mi ostali smo radnici u njihovom 'propalom preduzecu' i niko ne sme da bekne jer zna sta ga ceka (Curuvija, Draskovic, Stambolic, Djindjic..) NEMA NADE, PREJAKI SU (citaj: 'UDBA') :)

Sava

pre 14 godina

Pametnije je da probamo sa izvozom prasića u Iran... U tu luku svraćaju samo brodolomci. Ovo je zrelo za motke! Da li neko zna šta je SPS neimar napravio za ovo vreme?

jefta

pre 14 godina

Ko radi u toj firmi "bb cargo"? Mrkonjiću pa ti si počeo prokop, koridor 10 završavaš u maju 2012 (baš kad su izbori),izmišljaš koridor 11!?...Molim te završi obilaznicu oko beograda i od leskovca do bujanovca pošto nema više viza da idemo na more ko ljudi.Niko vam nije dozvolio da kupujete luku bar i da razbacujete naš novac vreme vam je za penziju!

Peki

pre 14 godina

Ja ne mogu da poverujem u ovo ?!!

Kakva Luka Bar (najplica Luka -gliser luka, nema prilaznu infrastrukturu put prugu, porebne su milijarde evra za ti)....
Nije valjda da ce crnogorski lobi u Beogradu i crnogorci u Vladi Srbije navuci Srbiju i gradjane Srbije u ovakav propast.

Da li ce Vojvodina ili bedni jug Srbije da vracaju kredite za razvoj CrneGore ?

Moramo se suprostaviti !!!!

Васа Леовић

pre 14 godina

Dakle ovo nije sam Mrkina priča, on je samo pripremio teren. Sada vidimo da i naša vlada ima viška para odnosno da ima para za bacanje.
I narod će ponovo da izlazi na izbore, i ponovo da daje nekom legitimitet da može trošiti njegove pare kako mu se prohte...
...

Citat:
Miodrag Kostić glavni čovek za kupovinu Luke Bar
17. novembar 2009. | 11:42 | Izvor: Srna
BAR - Italijanska Vlada zainteresovana je za partnerstvo sa srpskim kompanijama radi zajedničkog nastupa na tenderu za kupovinu crnogorske Luke Bar, saopštio je ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić.


On je rekao da su srpskim privrednicima, koje predvodi vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić, ostavljene dve sedmice da se usaglase, a da bi nakon toga trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima, prnose crnogorki elektronski mediji.

Milos

pre 14 godina

Ovo je već kriminalno. Umesto da polako izlazimo iz tranzicije i da se privatizuju preostala preduzeća, naša Vlada se grčevito bori da ostane u socijalizmu i našim parama kupuje neke epotrebne stvari, sada čak i u inostranstvu.

Naravno kada se za par godina vidi da su to bačene pare niko neće odgovarati, niko neće podneti ostavku, ništa se neće desiti... Kao i sa onom žičarom od 2M evra koja je samo jednom radila kad se Dinkić provozao na svečanom otvaranju i nikad više.

Što je najcrnje, ne vidim način da se ova samovolja vlasti na neki način spreči i da ne dajemo pare na gluposti kao što su Luka Bar.

M. N. Lazar

pre 14 godina

Eventulna kupovina ove luke, mi izaziva nekoliko blic misli:
-Radi se apsolutno o srpskom samorazarajucem inatu
-Pitam se, da li bi protagonisti ovakve kupovine cinili isto, da su pitanju NJIHOVE PARE.
-Stvarno me podsjetilo na; E, pa hocemo i ko nam sta moze.(primjer; crkva - limenka Amfilohija Radovica)
- Zamislimo, u slucaju kupovine, kako ce biti radnicima, kojima su poslodavci nakazni srpski kapitalisti?
.......
-sledece moje misli su pravi HOROR, pa cu postedjeti citalastvo komentara

hrvat

pre 14 godina

Srbija treba igrati na najbolju varijantu a to je Luka Rijeka. Hrvatska će uskoro u EU a u budućnosti će i Srbija, prema tome bit će jedno EU tržište, vrijeme ratovanja je prošlo, a infrastruktura u Hrvatskoj je znatno naprednija nego u Crnoj Gori.
E sad...samo je pitanje što je važnije u Srbiji: politika ili profit.

Zika

pre 14 godina

Da li su gradjani Srbije zamorcici nekih groznih cika i teta koji su na vlasti vec devet godina pokusavaju da istrebe svoj narod ili su gradjani Srbije genetski retardirana nacija. Ovo drugo je malo verovatno, posto za sada jos nije dokazano da na ovoj planeti postoji takva podvrsta homosapiensa ili prosto receno-coveka. Elem, skoro da smo najsiromasnija drzava u Evropi(treca odozdole), privreda ne radi, strajkovi svuda, plate i penzije zamrznute, putevi razrovani, preduzeca nekad radila, a sad uglavnom u paucini.....PA DOKLE BRE, IMA LI LI NEKO NOVI, NORMALAN DA KAZE DOSTA, A DA VEC NIJE BIO U NEKOJ VLASTI I NEKOJ FOTELJI UNAZAD DVADESET GODINA??

dO

pre 14 godina

Moj scenario oko luke Bar: pravi se zajednička firma vlade Srbije sa nekoliko tajkuna (mahom crnogorskog porekla). Cilj firme je kupovina luke Bar, pri čemu će vlada Srbije da garantuje izgradnju i osavremenjivanje neophodne infrastrukture do Bara (železnica, auto-put) kako bi luka imala smisla za državu Srbiju. Posle kupovine (procenti se daju svima koji trebaju da ih dobiju), luka tavori još 2-3 godine, izgradnja i osavremenjivanje infrastrukture na potezu Beograd-Bar ide kilavo, sporo ili nikako, tajkuni-suosnivači zajedničke firme se bune, protestvuju, traže kompenzaciju.
Pošto se i u narednih 1-2 godine ništa ne dešava sa državnim delom posla jer se i dalje stanovništvo buni zbog nerentabilnosti izgradnje auto-puta (a železnica je ionako zakopana u dugovima pa nema šanse da dobije kredit od 500-1000mil eur za rekontstrukciju), država je sada već primorana da zbog preuzetih ugovornih obaveza isplati kompenzaciju tajkunskom delu firme, građanstvo se opet buni, pa se umesto isplate smanjuje % učešća države u poslu na mizernih 5-10%.

Nakon toga nastupa ono "zbog čega smo sve i počeli" - naprasno se shvata da je luka neisplativa i neodrživa, radi se prenamena zemljišta (uz odgovarajući procenat "nepotkupljivim" CG političarima) i umesto luke niče luksuzna marina, tajkuni trljaju ruke - za male pare su uz pomoć budžeta Srbije dobili fenomenalan posao.

Sad, pitanje je - hoćemo li uraditi nešto da nas još jednom domaći "bizsmismeni" ne povuku za nos?

Djape

pre 14 godina

Moj jedini komentar na ovakvu vest jeste da Vlada (sacinjena od nekih clanova koji su Crnogorci) zeli da kupi ovo propalo preduzece kako bi ga ili psasli, opet na grbaci srpskih poreznika, ili isisali josh malo novca iz Srbije!

A srpski narod ako je imalo pametan, treba pod hitno da izadje na ulice i pokaze ovoj korumpiranoj vlasti da ne zelimo nista da imamo sa CG zbog njihovog ponashanja u zadnjih nekoliko godina.

Neka idu sada kod Kosovara da im oni kupuju luku Bar! Kada su ih vec ruski oligarsi otkacili!

Narode Srbije OPAMETI SE VEC JEDNOM!

Ako nam vec treba luka, onda pravac Solun! Tako bismo bar zavrshili Koridor 10 i imali dvostruku korist, umesto sto bi investirali u ovo mafijashko slepo crevo!

Iskreno se nadam da ce moderator imati ovlascenje da objavi ovakav komentar, posto ne znam kakav je zvanican stav B92 po ovom pitanju!

Trebinjac

pre 14 godina

Kakvo politicko pitanje,par terazijskih dukljana lobira za Mila Djukanovica i to je to. Nek premijer vlade objasni poreskim obveznicima Srbije,ako je skroz ekonomski neisplativo,zasto bi i jedan dinar bio bacen u luku Bar?Cija je to procena i sta Srbija u nekom najgorem scenariju dobija??

Kakadu

pre 14 godina

Crnogorski lobi koji vlada Srbijom nastavlja da gura pare gradjana Srbije u dzepove crnogorskih drzavljana, kako u Srbiji (privilegije i lobiji u vezi studiranja, lecenja, zaposljavanja u javna i budzetska preduzeca, kupovine nekretnina, ravnopravno biranje na visoke funkcije u drzavi, vladi), tako i u CG (gradice se put prema CG tj. gradice se NJIMA put, davace se pare za skoro nepostojecu luku itd). Gradjani Srbije, dokle cete trpeti.

sasa jokic

pre 14 godina

Nemojte tako ljudi da je Mrka promasio u proracunu! Pa On je napravio proracun za Prokop jos odavno, i vidite da je to jedan vrlo uspesan projekat!

ekonomista

pre 14 godina

Ocigledno je da crnogorski lobi u Beogradu uspesno funkcionise.Senzacionalna je glupost zakupiti luku Bar do koje treba napraviti put i izgraditi prugu. I taman kad se napravi put i popravi pruga, istece zakup.......Nije ljudi problem u Crnogorcima, u nama je.......

ekonomista

pre 14 godina

Ocigledno je da crnogorski lobi u Beogradu uspesno funkcionise.Senzacionalna je glupost zakupiti luku Bar do koje treba napraviti put i izgraditi prugu. I taman kad se napravi put i popravi pruga, istece zakup.......Nije ljudi problem u Crnogorcima, u nama je.......

Djape

pre 14 godina

Moj jedini komentar na ovakvu vest jeste da Vlada (sacinjena od nekih clanova koji su Crnogorci) zeli da kupi ovo propalo preduzece kako bi ga ili psasli, opet na grbaci srpskih poreznika, ili isisali josh malo novca iz Srbije!

A srpski narod ako je imalo pametan, treba pod hitno da izadje na ulice i pokaze ovoj korumpiranoj vlasti da ne zelimo nista da imamo sa CG zbog njihovog ponashanja u zadnjih nekoliko godina.

Neka idu sada kod Kosovara da im oni kupuju luku Bar! Kada su ih vec ruski oligarsi otkacili!

Narode Srbije OPAMETI SE VEC JEDNOM!

Ako nam vec treba luka, onda pravac Solun! Tako bismo bar zavrshili Koridor 10 i imali dvostruku korist, umesto sto bi investirali u ovo mafijashko slepo crevo!

Iskreno se nadam da ce moderator imati ovlascenje da objavi ovakav komentar, posto ne znam kakav je zvanican stav B92 po ovom pitanju!

sasa jokic

pre 14 godina

Nemojte tako ljudi da je Mrka promasio u proracunu! Pa On je napravio proracun za Prokop jos odavno, i vidite da je to jedan vrlo uspesan projekat!

Kakadu

pre 14 godina

Crnogorski lobi koji vlada Srbijom nastavlja da gura pare gradjana Srbije u dzepove crnogorskih drzavljana, kako u Srbiji (privilegije i lobiji u vezi studiranja, lecenja, zaposljavanja u javna i budzetska preduzeca, kupovine nekretnina, ravnopravno biranje na visoke funkcije u drzavi, vladi), tako i u CG (gradice se put prema CG tj. gradice se NJIMA put, davace se pare za skoro nepostojecu luku itd). Gradjani Srbije, dokle cete trpeti.

dO

pre 14 godina

Moj scenario oko luke Bar: pravi se zajednička firma vlade Srbije sa nekoliko tajkuna (mahom crnogorskog porekla). Cilj firme je kupovina luke Bar, pri čemu će vlada Srbije da garantuje izgradnju i osavremenjivanje neophodne infrastrukture do Bara (železnica, auto-put) kako bi luka imala smisla za državu Srbiju. Posle kupovine (procenti se daju svima koji trebaju da ih dobiju), luka tavori još 2-3 godine, izgradnja i osavremenjivanje infrastrukture na potezu Beograd-Bar ide kilavo, sporo ili nikako, tajkuni-suosnivači zajedničke firme se bune, protestvuju, traže kompenzaciju.
Pošto se i u narednih 1-2 godine ništa ne dešava sa državnim delom posla jer se i dalje stanovništvo buni zbog nerentabilnosti izgradnje auto-puta (a železnica je ionako zakopana u dugovima pa nema šanse da dobije kredit od 500-1000mil eur za rekontstrukciju), država je sada već primorana da zbog preuzetih ugovornih obaveza isplati kompenzaciju tajkunskom delu firme, građanstvo se opet buni, pa se umesto isplate smanjuje % učešća države u poslu na mizernih 5-10%.

Nakon toga nastupa ono "zbog čega smo sve i počeli" - naprasno se shvata da je luka neisplativa i neodrživa, radi se prenamena zemljišta (uz odgovarajući procenat "nepotkupljivim" CG političarima) i umesto luke niče luksuzna marina, tajkuni trljaju ruke - za male pare su uz pomoć budžeta Srbije dobili fenomenalan posao.

Sad, pitanje je - hoćemo li uraditi nešto da nas još jednom domaći "bizsmismeni" ne povuku za nos?

hrvat

pre 14 godina

Srbija treba igrati na najbolju varijantu a to je Luka Rijeka. Hrvatska će uskoro u EU a u budućnosti će i Srbija, prema tome bit će jedno EU tržište, vrijeme ratovanja je prošlo, a infrastruktura u Hrvatskoj je znatno naprednija nego u Crnoj Gori.
E sad...samo je pitanje što je važnije u Srbiji: politika ili profit.

Zika

pre 14 godina

Da li su gradjani Srbije zamorcici nekih groznih cika i teta koji su na vlasti vec devet godina pokusavaju da istrebe svoj narod ili su gradjani Srbije genetski retardirana nacija. Ovo drugo je malo verovatno, posto za sada jos nije dokazano da na ovoj planeti postoji takva podvrsta homosapiensa ili prosto receno-coveka. Elem, skoro da smo najsiromasnija drzava u Evropi(treca odozdole), privreda ne radi, strajkovi svuda, plate i penzije zamrznute, putevi razrovani, preduzeca nekad radila, a sad uglavnom u paucini.....PA DOKLE BRE, IMA LI LI NEKO NOVI, NORMALAN DA KAZE DOSTA, A DA VEC NIJE BIO U NEKOJ VLASTI I NEKOJ FOTELJI UNAZAD DVADESET GODINA??

Trebinjac

pre 14 godina

Kakvo politicko pitanje,par terazijskih dukljana lobira za Mila Djukanovica i to je to. Nek premijer vlade objasni poreskim obveznicima Srbije,ako je skroz ekonomski neisplativo,zasto bi i jedan dinar bio bacen u luku Bar?Cija je to procena i sta Srbija u nekom najgorem scenariju dobija??

Peki

pre 14 godina

Ja ne mogu da poverujem u ovo ?!!

Kakva Luka Bar (najplica Luka -gliser luka, nema prilaznu infrastrukturu put prugu, porebne su milijarde evra za ti)....
Nije valjda da ce crnogorski lobi u Beogradu i crnogorci u Vladi Srbije navuci Srbiju i gradjane Srbije u ovakav propast.

Da li ce Vojvodina ili bedni jug Srbije da vracaju kredite za razvoj CrneGore ?

Moramo se suprostaviti !!!!

jefta

pre 14 godina

Ko radi u toj firmi "bb cargo"? Mrkonjiću pa ti si počeo prokop, koridor 10 završavaš u maju 2012 (baš kad su izbori),izmišljaš koridor 11!?...Molim te završi obilaznicu oko beograda i od leskovca do bujanovca pošto nema više viza da idemo na more ko ljudi.Niko vam nije dozvolio da kupujete luku bar i da razbacujete naš novac vreme vam je za penziju!

M. N. Lazar

pre 14 godina

Eventulna kupovina ove luke, mi izaziva nekoliko blic misli:
-Radi se apsolutno o srpskom samorazarajucem inatu
-Pitam se, da li bi protagonisti ovakve kupovine cinili isto, da su pitanju NJIHOVE PARE.
-Stvarno me podsjetilo na; E, pa hocemo i ko nam sta moze.(primjer; crkva - limenka Amfilohija Radovica)
- Zamislimo, u slucaju kupovine, kako ce biti radnicima, kojima su poslodavci nakazni srpski kapitalisti?
.......
-sledece moje misli su pravi HOROR, pa cu postedjeti citalastvo komentara

miki

pre 14 godina

Kao prvo izbaciti iz vlade i ministarstava sve koji imaju jos neki pasos osim srpskog. Posle toga: R E F E R E N D U M. Dosta je bilo pljacke. Tadicu do danas N I K O M E nisam dao slovo da kaze protiv Tebe. A sada ja Tebi kazem ako ne zaustavis ovo ludilo oko kupovine bezvredne luke JA ti vise ne dam glas. A veruj mi ni 6o% onih koji su do sada glasali za Tebe i tvoj DS. Ako slusas glas naroda dugo ces biti predsednik a ako ne propade i Ti i stranka koju vodis.

Srbijanac

pre 14 godina

Ljudi, sto je nama inostranstvo (CrnaGora), to je nekome ko je na vlasti u Srbiji domovina, rodna gruda ...
I taj ce sve uraditi da popije poslednju kap krvi Srbiji da bi pomogao svoju domovinu ...
Ali se slazem da nije problem u njima, nego u nama.
DOKLE CEMO OVO DOZVOLJAVATI...

Pingvin

pre 14 godina

Mozda Mrka nece da plati kesom, nego ce da bude neka razmena. Srbiji Bar a CG recimo deo Dedinja ili Vracara (omiljenog kraja Crnogorcima). I eto Srbija izlazi na more a CG dobija deo Beograda. Uostaom Beograd je grad sa najvise Crnogoraca na svetu. Podgorica ima 100-120 000 a mislim da u Beogradu ima bar 500 000. :-))))

Milos

pre 14 godina

Ovo je već kriminalno. Umesto da polako izlazimo iz tranzicije i da se privatizuju preostala preduzeća, naša Vlada se grčevito bori da ostane u socijalizmu i našim parama kupuje neke epotrebne stvari, sada čak i u inostranstvu.

Naravno kada se za par godina vidi da su to bačene pare niko neće odgovarati, niko neće podneti ostavku, ništa se neće desiti... Kao i sa onom žičarom od 2M evra koja je samo jednom radila kad se Dinkić provozao na svečanom otvaranju i nikad više.

Što je najcrnje, ne vidim način da se ova samovolja vlasti na neki način spreči i da ne dajemo pare na gluposti kao što su Luka Bar.

Sava

pre 14 godina

Pametnije je da probamo sa izvozom prasića u Iran... U tu luku svraćaju samo brodolomci. Ovo je zrelo za motke! Da li neko zna šta je SPS neimar napravio za ovo vreme?

Posetilac

pre 14 godina

Treba uvesti referendum, da li narod Srbije zeli da kupi Luku Bar! Ovako vise ne moze, par njih u ime gradjana Srbije i na njihovu veliku stetu a licnu malu korist prave katastrofalne ekonomske poteze koji Srbiju u crno zavijaju! Na kraju cemo biti belo roblje zapada, raditi za 100 Eura i jesti iz kontejnera!

Nenad P

pre 14 godina

Ziko,

u Srbiji bar 72% ljudi razmislja isto kao ti. Ali kao sto vidis pustili su korenje, nakupili se novaca, angazovali mocne marketinske agencije za hipnotisanje 'javnog mnjenja' i pomocu toga ostvaruju svoj jedini zivotni cilj, da zauzmu neku javnu funkciju jer, inace, u drustvu opake konkurencije ne bi imali drugog nacina da zarade za zivot osim da sednu na ulicu i prose. Elem, kad covek sebi postavi cilj i jos kad tog cilja mora da se izdrzava, onda dobije nadljudske sposobnosti i spreman je na sve. Tako su oni dobri u odrzavanju na vlasti 20 godina , a mi ostali smo radnici u njihovom 'propalom preduzecu' i niko ne sme da bekne jer zna sta ga ceka (Curuvija, Draskovic, Stambolic, Djindjic..) NEMA NADE, PREJAKI SU (citaj: 'UDBA') :)

Васа Леовић

pre 14 godina

Dakle ovo nije sam Mrkina priča, on je samo pripremio teren. Sada vidimo da i naša vlada ima viška para odnosno da ima para za bacanje.
I narod će ponovo da izlazi na izbore, i ponovo da daje nekom legitimitet da može trošiti njegove pare kako mu se prohte...
...

Citat:
Miodrag Kostić glavni čovek za kupovinu Luke Bar
17. novembar 2009. | 11:42 | Izvor: Srna
BAR - Italijanska Vlada zainteresovana je za partnerstvo sa srpskim kompanijama radi zajedničkog nastupa na tenderu za kupovinu crnogorske Luke Bar, saopštio je ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić.


On je rekao da su srpskim privrednicima, koje predvodi vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić, ostavljene dve sedmice da se usaglase, a da bi nakon toga trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima, prnose crnogorki elektronski mediji.

Vujke

pre 14 godina

Sledece sta mozemo ocekivati od nasih strucnjaka je verovatno izvoz frizidera na aljasku i bundi u Etiopiju al pre toga da se zaduzimo kod MMFa za posao veka

devit

pre 14 godina

I nad Bajatovic Rumenkom ima vecih "majstora"?!
On je parama individualnih potrsaca gasa pokupovo kojesta,i napravio enormni gubitak.
Za vreme Joske,ko ima manjak u firmi zna se gde je zavrsio!!!
Ali Rumenko ispade "kismiska"kako bi u Vojvodini rekli,za ove sa Lukom Bar!!!
Pitam se u kakvom stanju je Goli Otok,pa da Kupi Srbija!!
Kad tad ce se ukazati velika potreba za nesto takvo!!!!!!

ridvan

pre 14 godina

iskreno ne znam koji su kapaciteta luke Drac u Albaniji,ni promet godisnji ali osim luke Drac imamo i luku Vljora.Da li kapaciteti obe dve luke su prilagodni makar delimicno za kapaciteta Srbijansku privredu to nemogu znati ali na jedan stvar sam apsolutno siguran;uvek Srbi su dobrodosli u Albaniju,kod nas izgrade se novi putevi i uopste Albanija vec je u izgradnju,autoput od granice Albanije sa Kosovom do Draca predje se sa dva i po sata,uskoro ce biti i novi Kosovski autoput Merdare-Morin,znaci od Beograda kroz Pristine do Draca autoputem maximalno za sest sati.
Bez ulaganja para i bez nista samo dobrovoljem....!!To je dzabe..!!
zbog njen korist,srbijanska privreda mora uzeti na obzir novu marsutu.... !!
Srdacno,svima citalaca b92 !!

Dunja

pre 14 godina

Poslušajte novu pesmu Seje Kalača "Kupi mi Crnu Goru ...". Čak je Sejo Kalač pametniji od ovih naših političara, pošto na kraju pese kaže da je nemože kupiti jer je svetska kriza.

marko

pre 14 godina

Konstanca, i samo Konstanca. Najbliza, do Beograda vodenim putem, sa Rumunijom imamo dobru saradnju po svim pitanjima pocevsi od politike pa do ekonomije tj nijedno sporno, razvijena recna flota i Konstanca razvijena i najveca luka u ovom delu sveta. Sledeci na listi Solun. Ako bi se poredili Bar i Rijeka, onda cak i Bar ima prednosti, trebalo bi da se ulozi, ali barem put kroz Srbiju i pruga ne bi bile bacene pare, kao u slucaju Rijeke. Ne postoji nijedan valjani i ekonomski razlog da se ide preko Rijeke. Preko Rijeke tj Hrvatske bi imalo smisla, ali samo uz jedan sveobuhvatan drzavni sporazum po mnogim ekonomskim pitanjima, jer sa njima drugacije ne vredi.

Srpska hegmonija

pre 14 godina

Naravno da je politika u pitanju. Jer ako se luka Bar osposobi da prima brodove iz Sueckog kanala, i ako se putevi i pruge osposobe da se preko njih prevozi roba iz Bara za EU i Rusiju ili iz EU i Rusije u ostatak sveta, onda će naravno neki od tih brodova da idu u Bar a ne u Rijeku ili Kopar. U prevodu deo profita ide Srbiji, koji bi ukoliko postojeće stanje ostane do sudnjeg dana (all things remain the same)
odlazio znamo kome. To je zaista jedna velikosrpska hegemonističko kapitalistička, srboćetnićka, politika koja je za svaku osudu.

MUKNAVI

pre 14 godina

Srbija nije lopovi,politicari i ostali grebatori vec narod koj ,bez obzira sto ga u svojoj gordosti oni vuku za usi i nos,ce znati da im pokaze,ono sto im sada ne pada namet..ili ako im i dodje do pameti,oni odmahnu rukom,i konstatuju;to je nemoguce.Al za svaki slucaj,vuku za sobom,i oko sebe obezbedjenje,dvonoge kulove,da ih "brane" od onih koje su na izborima brbljetanjem i demagogijom za..hm..zavrnuli ,vire iz blindiranih automobila,i na prasak petarde..skacu "do neba"...

Travis Bickle

pre 14 godina

Pretpostavljam da je jeftinije i isplativije izgraditi jednu prugu do Rijeke ili Kopra, kao i da je visegodisnji strateski plan nasih ekonomista da pruga Beograd Bar zauvek bude na brzini od 30km a luka Bar zauvek ima manje kapacitete od luke u Rijeci. To kao da nije nasa prugai kao da ulaganje pa makar bila "napuhanih" 2 000 000 000 evra nije ulaganje u nasu infrastrukturu? Siguran sam da je trzisno isplativije narednih 150 godina izvoziti preko luke u Hrvatskoj, Sloveniji ili Rumuniji "iako udaljenije" kao sto ce i brodovima iz Suetskog kanala zauvek biti isplativije da putuju do udaljenije Koparske ili Riejcke luke, jer naravno Barska luka zauvek nece imati kapacite da ih primi jer to se ne uklapa u viziju nasih strucnjaka za koje je trzisna ekonomija statiska kategorija. Zaista genijalna vizija.

Milos iz Bara

pre 14 godina

Dobro,moze li gospodin Busatlija da iznese malo preciznije informacije o luci (plitka,ne mogu da udju veliki brodovi ...itd)Dubina u luci Bar je 14 metara na kont.terminalu a na nekim mjestima cak 18.To je sasvim dovoljno da pristanu brodovi koji nose i po 4000 kontejnera kakvi dolaze u Kopar i Rijeku.Najveci brod koji je ikada uplovio u Bar je imao nosivost 100.000 t!Da li iko od komentatora ovdje ima predstavu kolika je to grdosija ???Danas takvi brodovi ne dolaze,jer se jednostavno ne mogu uposliti,a bilo ih je,naravno prije sankcija koje su pogodile luku Bar i koja ih je "bratski" podijelila sa firmama iz Srbije..Mnogo brodskih linija je prekinuto za vrijeme embarga i otud procvat luka u Kopru i Rijeci.Da li neko zaista misli da je bilo kom brodu jeftinije da zaobidje Bar i ide na sjever Jadrana.Brodovi su spori idu oko 20 milja na sat i treba im cio dan da stignu do recimo Kopra.Dnevni najam broda kosta oko 35.000 $ I koja destinacija je jeftinija?Bar na samom jugu ili Koper na krajnjem sjeveru Jadrana???Sto se tice pruge,nije li dovoljno brzo da ako kompozicija krene iz Bara u 10 sati uvece,sjutradan je u 7 sati u Beogradu ujutro ???
Ovo sto sam naveo su relevantni podaci,volio bih da gospodin Busatlija i ostali "ekonomisti" kazu drugacije.Licno ucestvujem u otpremi kontejnera iz Bara.Luka ovakva kakva je,dnevno otpremi oko 100 kontejnera prema Srbiji ,Makedoniji i Kosovu.

Rijeka

pre 14 godina

Prije rata 70% izvoza Srbije je prolazilo kroz Rijeku. To je tranzit bivše nam države. Danas, kao "land-locked conutry" Srbija bi se pametno trebala osloniti na više luka, a ne samo strateški na jednu. To je mač s 2 oštrice jer različite luke primjenjuju individualne strategije razvoja koje uvelike ovise o poziciji unutar zemlje domaćina, Srbija se nepotrebno izlaže da bez udjela u vlasničkoj strukturi bude interesno izolirana. Ulaganje u Bar je rupa bez dna; nešto slično u Hrvatskoj pokušavaju HDZ-ovci napraviti u luci Gaženica u Zadru, čak su 4-tračnu autocestu doveli 150 metara od mora, no dubina mora pred lukom je samo 18 metara što je nedovoljno za brod-maticu najbrže rastućeg kontejnerskog tipa tereta. Bačen novac. Dodatno, uz luke je potreban veliki manipulativni prostor i znatna ulaganja u npr. minimalno 2 tandem Samsung dizalice od po cca 30 mil $. O vezama sa zaleđem da se i ne govori. Tkogod da se bavi brodarstvom ili špedicijom, zna da je željeznica najjeftniji off-load transport, daleko prihvatljiviji od autocesta. Politika često ide kontra poslovne logike pa se tako gube nemala sredstva i vrijeme na dokazivanje pozicije ili opozicije. Umjesto da sklapa ugovore (međudržavne) sa više luka (uključujući dugročni zakup kapaciteta), Srbija se izgleda odlučila po svaku cijenu "osušiti more". I to vjerojatno zaduživanjem u vrijeme krize. Kao i Hrvatska. Jel netko uči na greškama ?

Predrag

pre 14 godina

Dakle, ako odluce zaista ovo da urade, TREBA IZACI NA ULICE I MOTKAMA IM POKAZATI STA MISLIMO O OVOJ ODLUCI!

Nisu normalni ako misle da ce neko mirne dushe da crnogorcima kupuje propalu i neisplativu luku!

....

Rajko

pre 14 godina

Ne znam zasto su svi komentari tako negativni. Nisam strucan, ali ostavljam mogucnost da ovo na duzi rok i nije los potez. Ako je luka Bar sada malog kapaciteta i plitka, onda je jeftina. Mozda nasi hoce da je kupe, pa da stoji, leba ne jede, do neke buducnosti u kojoj ce na primer Italija da finansira produbljivanje i unapredjenje luke Bar. A pruga Beograd-Bar ce kad-tad morati da se modernizuje. Tako da sada kupljeno parce luke Bar moze da bude dobra investiciuja za malo dalju buducnost. Mozda gresim; samo kazem da se i na taj nacin moze razmisljati.

CRNOGORAC

pre 14 godina

Ae, to kad bi slusali Busatliju i njemu slicne. Ocigledno ovaj projekat nekome zadire duboko u licne interese pa se svakodnevno gura nekoliko istih nazovi analiticara koji pricaju narucenu pricu. Ali Mrki i Tadic znaju sta je istina ;)

Srpska hegmonija

pre 14 godina

Naravno da je politika u pitanju. Jer ako se luka Bar osposobi da prima brodove iz Sueckog kanala, i ako se putevi i pruge osposobe da se preko njih prevozi roba iz Bara za EU i Rusiju ili iz EU i Rusije u ostatak sveta, onda će naravno neki od tih brodova da idu u Bar a ne u Rijeku ili Kopar. U prevodu deo profita ide Srbiji, koji bi ukoliko postojeće stanje ostane do sudnjeg dana (all things remain the same)
odlazio znamo kome. To je zaista jedna velikosrpska hegemonističko kapitalistička, srboćetnićka, politika koja je za svaku osudu.

hrvat

pre 14 godina

Srbija treba igrati na najbolju varijantu a to je Luka Rijeka. Hrvatska će uskoro u EU a u budućnosti će i Srbija, prema tome bit će jedno EU tržište, vrijeme ratovanja je prošlo, a infrastruktura u Hrvatskoj je znatno naprednija nego u Crnoj Gori.
E sad...samo je pitanje što je važnije u Srbiji: politika ili profit.

Travis Bickle

pre 14 godina

Pretpostavljam da je jeftinije i isplativije izgraditi jednu prugu do Rijeke ili Kopra, kao i da je visegodisnji strateski plan nasih ekonomista da pruga Beograd Bar zauvek bude na brzini od 30km a luka Bar zauvek ima manje kapacitete od luke u Rijeci. To kao da nije nasa prugai kao da ulaganje pa makar bila "napuhanih" 2 000 000 000 evra nije ulaganje u nasu infrastrukturu? Siguran sam da je trzisno isplativije narednih 150 godina izvoziti preko luke u Hrvatskoj, Sloveniji ili Rumuniji "iako udaljenije" kao sto ce i brodovima iz Suetskog kanala zauvek biti isplativije da putuju do udaljenije Koparske ili Riejcke luke, jer naravno Barska luka zauvek nece imati kapacite da ih primi jer to se ne uklapa u viziju nasih strucnjaka za koje je trzisna ekonomija statiska kategorija. Zaista genijalna vizija.

Djape

pre 14 godina

Moj jedini komentar na ovakvu vest jeste da Vlada (sacinjena od nekih clanova koji su Crnogorci) zeli da kupi ovo propalo preduzece kako bi ga ili psasli, opet na grbaci srpskih poreznika, ili isisali josh malo novca iz Srbije!

A srpski narod ako je imalo pametan, treba pod hitno da izadje na ulice i pokaze ovoj korumpiranoj vlasti da ne zelimo nista da imamo sa CG zbog njihovog ponashanja u zadnjih nekoliko godina.

Neka idu sada kod Kosovara da im oni kupuju luku Bar! Kada su ih vec ruski oligarsi otkacili!

Narode Srbije OPAMETI SE VEC JEDNOM!

Ako nam vec treba luka, onda pravac Solun! Tako bismo bar zavrshili Koridor 10 i imali dvostruku korist, umesto sto bi investirali u ovo mafijashko slepo crevo!

Iskreno se nadam da ce moderator imati ovlascenje da objavi ovakav komentar, posto ne znam kakav je zvanican stav B92 po ovom pitanju!

Milos iz Bara

pre 14 godina

Dobro,moze li gospodin Busatlija da iznese malo preciznije informacije o luci (plitka,ne mogu da udju veliki brodovi ...itd)Dubina u luci Bar je 14 metara na kont.terminalu a na nekim mjestima cak 18.To je sasvim dovoljno da pristanu brodovi koji nose i po 4000 kontejnera kakvi dolaze u Kopar i Rijeku.Najveci brod koji je ikada uplovio u Bar je imao nosivost 100.000 t!Da li iko od komentatora ovdje ima predstavu kolika je to grdosija ???Danas takvi brodovi ne dolaze,jer se jednostavno ne mogu uposliti,a bilo ih je,naravno prije sankcija koje su pogodile luku Bar i koja ih je "bratski" podijelila sa firmama iz Srbije..Mnogo brodskih linija je prekinuto za vrijeme embarga i otud procvat luka u Kopru i Rijeci.Da li neko zaista misli da je bilo kom brodu jeftinije da zaobidje Bar i ide na sjever Jadrana.Brodovi su spori idu oko 20 milja na sat i treba im cio dan da stignu do recimo Kopra.Dnevni najam broda kosta oko 35.000 $ I koja destinacija je jeftinija?Bar na samom jugu ili Koper na krajnjem sjeveru Jadrana???Sto se tice pruge,nije li dovoljno brzo da ako kompozicija krene iz Bara u 10 sati uvece,sjutradan je u 7 sati u Beogradu ujutro ???
Ovo sto sam naveo su relevantni podaci,volio bih da gospodin Busatlija i ostali "ekonomisti" kazu drugacije.Licno ucestvujem u otpremi kontejnera iz Bara.Luka ovakva kakva je,dnevno otpremi oko 100 kontejnera prema Srbiji ,Makedoniji i Kosovu.

M. N. Lazar

pre 14 godina

Eventulna kupovina ove luke, mi izaziva nekoliko blic misli:
-Radi se apsolutno o srpskom samorazarajucem inatu
-Pitam se, da li bi protagonisti ovakve kupovine cinili isto, da su pitanju NJIHOVE PARE.
-Stvarno me podsjetilo na; E, pa hocemo i ko nam sta moze.(primjer; crkva - limenka Amfilohija Radovica)
- Zamislimo, u slucaju kupovine, kako ce biti radnicima, kojima su poslodavci nakazni srpski kapitalisti?
.......
-sledece moje misli su pravi HOROR, pa cu postedjeti citalastvo komentara

ekonomista

pre 14 godina

Ocigledno je da crnogorski lobi u Beogradu uspesno funkcionise.Senzacionalna je glupost zakupiti luku Bar do koje treba napraviti put i izgraditi prugu. I taman kad se napravi put i popravi pruga, istece zakup.......Nije ljudi problem u Crnogorcima, u nama je.......

CRNOGORAC

pre 14 godina

Ae, to kad bi slusali Busatliju i njemu slicne. Ocigledno ovaj projekat nekome zadire duboko u licne interese pa se svakodnevno gura nekoliko istih nazovi analiticara koji pricaju narucenu pricu. Ali Mrki i Tadic znaju sta je istina ;)

marko

pre 14 godina

Konstanca, i samo Konstanca. Najbliza, do Beograda vodenim putem, sa Rumunijom imamo dobru saradnju po svim pitanjima pocevsi od politike pa do ekonomije tj nijedno sporno, razvijena recna flota i Konstanca razvijena i najveca luka u ovom delu sveta. Sledeci na listi Solun. Ako bi se poredili Bar i Rijeka, onda cak i Bar ima prednosti, trebalo bi da se ulozi, ali barem put kroz Srbiju i pruga ne bi bile bacene pare, kao u slucaju Rijeke. Ne postoji nijedan valjani i ekonomski razlog da se ide preko Rijeke. Preko Rijeke tj Hrvatske bi imalo smisla, ali samo uz jedan sveobuhvatan drzavni sporazum po mnogim ekonomskim pitanjima, jer sa njima drugacije ne vredi.

Trebinjac

pre 14 godina

Kakvo politicko pitanje,par terazijskih dukljana lobira za Mila Djukanovica i to je to. Nek premijer vlade objasni poreskim obveznicima Srbije,ako je skroz ekonomski neisplativo,zasto bi i jedan dinar bio bacen u luku Bar?Cija je to procena i sta Srbija u nekom najgorem scenariju dobija??

Zika

pre 14 godina

Da li su gradjani Srbije zamorcici nekih groznih cika i teta koji su na vlasti vec devet godina pokusavaju da istrebe svoj narod ili su gradjani Srbije genetski retardirana nacija. Ovo drugo je malo verovatno, posto za sada jos nije dokazano da na ovoj planeti postoji takva podvrsta homosapiensa ili prosto receno-coveka. Elem, skoro da smo najsiromasnija drzava u Evropi(treca odozdole), privreda ne radi, strajkovi svuda, plate i penzije zamrznute, putevi razrovani, preduzeca nekad radila, a sad uglavnom u paucini.....PA DOKLE BRE, IMA LI LI NEKO NOVI, NORMALAN DA KAZE DOSTA, A DA VEC NIJE BIO U NEKOJ VLASTI I NEKOJ FOTELJI UNAZAD DVADESET GODINA??

Srbijanac

pre 14 godina

Ljudi, sto je nama inostranstvo (CrnaGora), to je nekome ko je na vlasti u Srbiji domovina, rodna gruda ...
I taj ce sve uraditi da popije poslednju kap krvi Srbiji da bi pomogao svoju domovinu ...
Ali se slazem da nije problem u njima, nego u nama.
DOKLE CEMO OVO DOZVOLJAVATI...

Kakadu

pre 14 godina

Crnogorski lobi koji vlada Srbijom nastavlja da gura pare gradjana Srbije u dzepove crnogorskih drzavljana, kako u Srbiji (privilegije i lobiji u vezi studiranja, lecenja, zaposljavanja u javna i budzetska preduzeca, kupovine nekretnina, ravnopravno biranje na visoke funkcije u drzavi, vladi), tako i u CG (gradice se put prema CG tj. gradice se NJIMA put, davace se pare za skoro nepostojecu luku itd). Gradjani Srbije, dokle cete trpeti.

Nenad P

pre 14 godina

Ziko,

u Srbiji bar 72% ljudi razmislja isto kao ti. Ali kao sto vidis pustili su korenje, nakupili se novaca, angazovali mocne marketinske agencije za hipnotisanje 'javnog mnjenja' i pomocu toga ostvaruju svoj jedini zivotni cilj, da zauzmu neku javnu funkciju jer, inace, u drustvu opake konkurencije ne bi imali drugog nacina da zarade za zivot osim da sednu na ulicu i prose. Elem, kad covek sebi postavi cilj i jos kad tog cilja mora da se izdrzava, onda dobije nadljudske sposobnosti i spreman je na sve. Tako su oni dobri u odrzavanju na vlasti 20 godina , a mi ostali smo radnici u njihovom 'propalom preduzecu' i niko ne sme da bekne jer zna sta ga ceka (Curuvija, Draskovic, Stambolic, Djindjic..) NEMA NADE, PREJAKI SU (citaj: 'UDBA') :)

Dunja

pre 14 godina

Poslušajte novu pesmu Seje Kalača "Kupi mi Crnu Goru ...". Čak je Sejo Kalač pametniji od ovih naših političara, pošto na kraju pese kaže da je nemože kupiti jer je svetska kriza.

dO

pre 14 godina

Moj scenario oko luke Bar: pravi se zajednička firma vlade Srbije sa nekoliko tajkuna (mahom crnogorskog porekla). Cilj firme je kupovina luke Bar, pri čemu će vlada Srbije da garantuje izgradnju i osavremenjivanje neophodne infrastrukture do Bara (železnica, auto-put) kako bi luka imala smisla za državu Srbiju. Posle kupovine (procenti se daju svima koji trebaju da ih dobiju), luka tavori još 2-3 godine, izgradnja i osavremenjivanje infrastrukture na potezu Beograd-Bar ide kilavo, sporo ili nikako, tajkuni-suosnivači zajedničke firme se bune, protestvuju, traže kompenzaciju.
Pošto se i u narednih 1-2 godine ništa ne dešava sa državnim delom posla jer se i dalje stanovništvo buni zbog nerentabilnosti izgradnje auto-puta (a železnica je ionako zakopana u dugovima pa nema šanse da dobije kredit od 500-1000mil eur za rekontstrukciju), država je sada već primorana da zbog preuzetih ugovornih obaveza isplati kompenzaciju tajkunskom delu firme, građanstvo se opet buni, pa se umesto isplate smanjuje % učešća države u poslu na mizernih 5-10%.

Nakon toga nastupa ono "zbog čega smo sve i počeli" - naprasno se shvata da je luka neisplativa i neodrživa, radi se prenamena zemljišta (uz odgovarajući procenat "nepotkupljivim" CG političarima) i umesto luke niče luksuzna marina, tajkuni trljaju ruke - za male pare su uz pomoć budžeta Srbije dobili fenomenalan posao.

Sad, pitanje je - hoćemo li uraditi nešto da nas još jednom domaći "bizsmismeni" ne povuku za nos?

Peki

pre 14 godina

Ja ne mogu da poverujem u ovo ?!!

Kakva Luka Bar (najplica Luka -gliser luka, nema prilaznu infrastrukturu put prugu, porebne su milijarde evra za ti)....
Nije valjda da ce crnogorski lobi u Beogradu i crnogorci u Vladi Srbije navuci Srbiju i gradjane Srbije u ovakav propast.

Da li ce Vojvodina ili bedni jug Srbije da vracaju kredite za razvoj CrneGore ?

Moramo se suprostaviti !!!!

Vujke

pre 14 godina

Sledece sta mozemo ocekivati od nasih strucnjaka je verovatno izvoz frizidera na aljasku i bundi u Etiopiju al pre toga da se zaduzimo kod MMFa za posao veka

Rajko

pre 14 godina

Ne znam zasto su svi komentari tako negativni. Nisam strucan, ali ostavljam mogucnost da ovo na duzi rok i nije los potez. Ako je luka Bar sada malog kapaciteta i plitka, onda je jeftina. Mozda nasi hoce da je kupe, pa da stoji, leba ne jede, do neke buducnosti u kojoj ce na primer Italija da finansira produbljivanje i unapredjenje luke Bar. A pruga Beograd-Bar ce kad-tad morati da se modernizuje. Tako da sada kupljeno parce luke Bar moze da bude dobra investiciuja za malo dalju buducnost. Mozda gresim; samo kazem da se i na taj nacin moze razmisljati.

miki

pre 14 godina

Kao prvo izbaciti iz vlade i ministarstava sve koji imaju jos neki pasos osim srpskog. Posle toga: R E F E R E N D U M. Dosta je bilo pljacke. Tadicu do danas N I K O M E nisam dao slovo da kaze protiv Tebe. A sada ja Tebi kazem ako ne zaustavis ovo ludilo oko kupovine bezvredne luke JA ti vise ne dam glas. A veruj mi ni 6o% onih koji su do sada glasali za Tebe i tvoj DS. Ako slusas glas naroda dugo ces biti predsednik a ako ne propade i Ti i stranka koju vodis.

sasa jokic

pre 14 godina

Nemojte tako ljudi da je Mrka promasio u proracunu! Pa On je napravio proracun za Prokop jos odavno, i vidite da je to jedan vrlo uspesan projekat!

Sava

pre 14 godina

Pametnije je da probamo sa izvozom prasića u Iran... U tu luku svraćaju samo brodolomci. Ovo je zrelo za motke! Da li neko zna šta je SPS neimar napravio za ovo vreme?

devit

pre 14 godina

I nad Bajatovic Rumenkom ima vecih "majstora"?!
On je parama individualnih potrsaca gasa pokupovo kojesta,i napravio enormni gubitak.
Za vreme Joske,ko ima manjak u firmi zna se gde je zavrsio!!!
Ali Rumenko ispade "kismiska"kako bi u Vojvodini rekli,za ove sa Lukom Bar!!!
Pitam se u kakvom stanju je Goli Otok,pa da Kupi Srbija!!
Kad tad ce se ukazati velika potreba za nesto takvo!!!!!!

Pingvin

pre 14 godina

Mozda Mrka nece da plati kesom, nego ce da bude neka razmena. Srbiji Bar a CG recimo deo Dedinja ili Vracara (omiljenog kraja Crnogorcima). I eto Srbija izlazi na more a CG dobija deo Beograda. Uostaom Beograd je grad sa najvise Crnogoraca na svetu. Podgorica ima 100-120 000 a mislim da u Beogradu ima bar 500 000. :-))))

MUKNAVI

pre 14 godina

Srbija nije lopovi,politicari i ostali grebatori vec narod koj ,bez obzira sto ga u svojoj gordosti oni vuku za usi i nos,ce znati da im pokaze,ono sto im sada ne pada namet..ili ako im i dodje do pameti,oni odmahnu rukom,i konstatuju;to je nemoguce.Al za svaki slucaj,vuku za sobom,i oko sebe obezbedjenje,dvonoge kulove,da ih "brane" od onih koje su na izborima brbljetanjem i demagogijom za..hm..zavrnuli ,vire iz blindiranih automobila,i na prasak petarde..skacu "do neba"...

Posetilac

pre 14 godina

Treba uvesti referendum, da li narod Srbije zeli da kupi Luku Bar! Ovako vise ne moze, par njih u ime gradjana Srbije i na njihovu veliku stetu a licnu malu korist prave katastrofalne ekonomske poteze koji Srbiju u crno zavijaju! Na kraju cemo biti belo roblje zapada, raditi za 100 Eura i jesti iz kontejnera!

Predrag

pre 14 godina

Dakle, ako odluce zaista ovo da urade, TREBA IZACI NA ULICE I MOTKAMA IM POKAZATI STA MISLIMO O OVOJ ODLUCI!

Nisu normalni ako misle da ce neko mirne dushe da crnogorcima kupuje propalu i neisplativu luku!

....

jefta

pre 14 godina

Ko radi u toj firmi "bb cargo"? Mrkonjiću pa ti si počeo prokop, koridor 10 završavaš u maju 2012 (baš kad su izbori),izmišljaš koridor 11!?...Molim te završi obilaznicu oko beograda i od leskovca do bujanovca pošto nema više viza da idemo na more ko ljudi.Niko vam nije dozvolio da kupujete luku bar i da razbacujete naš novac vreme vam je za penziju!

Milos

pre 14 godina

Ovo je već kriminalno. Umesto da polako izlazimo iz tranzicije i da se privatizuju preostala preduzeća, naša Vlada se grčevito bori da ostane u socijalizmu i našim parama kupuje neke epotrebne stvari, sada čak i u inostranstvu.

Naravno kada se za par godina vidi da su to bačene pare niko neće odgovarati, niko neće podneti ostavku, ništa se neće desiti... Kao i sa onom žičarom od 2M evra koja je samo jednom radila kad se Dinkić provozao na svečanom otvaranju i nikad više.

Što je najcrnje, ne vidim način da se ova samovolja vlasti na neki način spreči i da ne dajemo pare na gluposti kao što su Luka Bar.

Васа Леовић

pre 14 godina

Dakle ovo nije sam Mrkina priča, on je samo pripremio teren. Sada vidimo da i naša vlada ima viška para odnosno da ima para za bacanje.
I narod će ponovo da izlazi na izbore, i ponovo da daje nekom legitimitet da može trošiti njegove pare kako mu se prohte...
...

Citat:
Miodrag Kostić glavni čovek za kupovinu Luke Bar
17. novembar 2009. | 11:42 | Izvor: Srna
BAR - Italijanska Vlada zainteresovana je za partnerstvo sa srpskim kompanijama radi zajedničkog nastupa na tenderu za kupovinu crnogorske Luke Bar, saopštio je ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić.


On je rekao da su srpskim privrednicima, koje predvodi vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić, ostavljene dve sedmice da se usaglase, a da bi nakon toga trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima, prnose crnogorki elektronski mediji.

ridvan

pre 14 godina

iskreno ne znam koji su kapaciteta luke Drac u Albaniji,ni promet godisnji ali osim luke Drac imamo i luku Vljora.Da li kapaciteti obe dve luke su prilagodni makar delimicno za kapaciteta Srbijansku privredu to nemogu znati ali na jedan stvar sam apsolutno siguran;uvek Srbi su dobrodosli u Albaniju,kod nas izgrade se novi putevi i uopste Albanija vec je u izgradnju,autoput od granice Albanije sa Kosovom do Draca predje se sa dva i po sata,uskoro ce biti i novi Kosovski autoput Merdare-Morin,znaci od Beograda kroz Pristine do Draca autoputem maximalno za sest sati.
Bez ulaganja para i bez nista samo dobrovoljem....!!To je dzabe..!!
zbog njen korist,srbijanska privreda mora uzeti na obzir novu marsutu.... !!
Srdacno,svima citalaca b92 !!

Rijeka

pre 14 godina

Prije rata 70% izvoza Srbije je prolazilo kroz Rijeku. To je tranzit bivše nam države. Danas, kao "land-locked conutry" Srbija bi se pametno trebala osloniti na više luka, a ne samo strateški na jednu. To je mač s 2 oštrice jer različite luke primjenjuju individualne strategije razvoja koje uvelike ovise o poziciji unutar zemlje domaćina, Srbija se nepotrebno izlaže da bez udjela u vlasničkoj strukturi bude interesno izolirana. Ulaganje u Bar je rupa bez dna; nešto slično u Hrvatskoj pokušavaju HDZ-ovci napraviti u luci Gaženica u Zadru, čak su 4-tračnu autocestu doveli 150 metara od mora, no dubina mora pred lukom je samo 18 metara što je nedovoljno za brod-maticu najbrže rastućeg kontejnerskog tipa tereta. Bačen novac. Dodatno, uz luke je potreban veliki manipulativni prostor i znatna ulaganja u npr. minimalno 2 tandem Samsung dizalice od po cca 30 mil $. O vezama sa zaleđem da se i ne govori. Tkogod da se bavi brodarstvom ili špedicijom, zna da je željeznica najjeftniji off-load transport, daleko prihvatljiviji od autocesta. Politika često ide kontra poslovne logike pa se tako gube nemala sredstva i vrijeme na dokazivanje pozicije ili opozicije. Umjesto da sklapa ugovore (međudržavne) sa više luka (uključujući dugročni zakup kapaciteta), Srbija se izgleda odlučila po svaku cijenu "osušiti more". I to vjerojatno zaduživanjem u vrijeme krize. Kao i Hrvatska. Jel netko uči na greškama ?