Ponedeljak, 11.01.2010.

09:56

Dinar sutra jači 10 para prema evru

Kurs dinara sutra će prekinuti petodnevnu tendenciju pada vrednosti i ojačaće za 10 para ili 0,1 odsto, pa će zvanični srednji kurs biti 97,3274 dinara za evro.

Izvor: B92

Dinar sutra jaèi 10 para prema evru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

ls

pre 14 godina

10 para !?
Nemojte, molim vas.
Pa, previse je, zaista.
Mnogo ste nam magle ponudili, ne mozemo to da kupimo, cak ni sa ovako povoljnim i danas jos povoljnijim kursom.
Da li ce u ovoj zemlji u dogledno vreme biti necega drugog osim prodaje magle?
Izgleda da nece.
Mozemo da biramo: ili da udjemo u to kolo u magli ili da bezimo.
Magla!
Deset godina prodaje magle.
Magla na akciji.
Pa ko sta ulovi u magli.

pavle

pre 14 godina

@Ivan

Nisu kamate visoke u Srbiji zbog kursa... Kamate su visoke zbog toga sto kapitala ima jako malo, domaca akumulacija nije dovoljna da pokrije domace potrebe za kapitalom, referentna stopa ja visoka pa se dinari skupo pozajmljuju od NBS, i mozda najvzanije premija na rizik je u Srbiji od 3% pa navise. Jos kada se ukalkulise inflacija nominalne kamatne stope su nenormalno visoke. Ali to nije rezultat kursa.

Tacno je da depresijacija kursa menja profitabilnost projekata zbog nominacije kamata u evrima. Ali valutni rizik se mora ukalkulisati u projekte. Promene kursa su vece u razvijenim privredama (pogledajte sta se desilo sa Funtom, Evrom i Dolarom medjusobno) pa opet kamatne stope su stabilne i nize nego ikad.

Petar

pre 14 godina

Ne znam kada ce Vlada Srbije smoci snagu da gradjanima Srbije kaze istinu o odnosu dinara i evra. Istina je da je vrednost dinara precenjena i da tu istinu Vlada nece moci da jos dugo sakriva od gradjana. Neozbiljno je od vlasti a pogubno za gradjane to sto ih vlast obmanjuje o vrednosti dinara. Na bazi laznih iluzija koje je vlast davala gradjanima oni su se zaduzivali kod banaka u evrima, jer ih je vlast ubedjivala da je drzava ekonomski stabilna, da je odnos dinara i evra stabilan i da su devizne rezerve garant te stabilnosti.
Sami pogledajmo sta je istina kada to vlast, iz njima poznatih razloga, nece da nam to saopsti.
1.Danas su devizne rezerve oko 10 milijardi evra. One su pravljene na osnovu zaduzenja kod MMF. U devizne rezerve je uslo i 3 mlrd evra na bazi devizne stednje gradjana. Prema tome, u tom svetlu treba posmatrati kvalitet 10 mlrd deviznih rezervi.
2.Spoljni dug Srbije je 31 mlrd. dolara. Vlast obmanjuje gradjane da drzava nije mnogo zaduzena tako sto kaze da je javni dug Srbije 10,5 mlrd dolara, a da je ostatak od 20,5 mlrd spoljnog duga dug privatnih preduzeca za koji drzava nema nikakvu odgovornost i obavezu. To je netacno, a vlast tu neistinu plasira iz njima poznatih razloga. Da je tacno da drzava nema nista sa privatnim dugom zasto bi ona , krajem 2008god. u Becu, dala svoju garanciju za taj dug. Amerika, vodeca ekonomska sila, je morala da resava dugove privatnih kompanija sto je ona sasvim jasno i saopstila svojim poreskim obveznicima.
3.Unutrasnji dug u Srbiji je oko 15 mlrd evra.
4.Srbija svake godine napravi deficit u razmeni sa svetom od 9,5 mlrd evra do 4,9 mlrd evra.
Cak i laicima treba da bude jasno da je realna vrednost domace valute slika onoga sto se stvorilo u Srbiji i onoga sto se potrosilo u Srbiji. Drzava je u velikim problemima zato sto svi u njoj mnogo vise trose od onoga sto je stvoreno. Zato se taj nesklad izmadju stvaranja i trosenja pokriva novim zaduzivanjima i to sve vecim i vecim iz meseca u mesec, pa zato cak nije ni vazno koji dug brze raste, privatni ili javni.
Nerealnim kursom dinara, odnosno vestackim odrzavanjem stabilnog dinara, vlast pokusava da sakrije istinu. Mi obicni smrtnici znamo da se ne mozemo leciti ni od jedne bolesti ako nemamo hrabrosti da cujemo istinitu dijagnozu svoje bolesti. Bez hrabrosti da nadjemo dobrog lekara koji ce nam saopstiti pravu dijagnozu bolesti, nemamo nikakvu sansu da se lecimo i izlecimo.
Zasto vlast nije spremna da nam saopsti pravu dijagnozu ekonomskog stanja drzave nije tesko dokuciti. Kada posteno sagledamo ko se sve enormno obogatio, a kome ostaje da vraca sve dugove, bice nam jasno zasto vlast nece i ne sme da nam saopsti pravu dijagnozu srpske ekonomije, pa prema tome i istinu o kursu dinara.

dejan

pre 14 godina

Ok bilo bi lakse da se skine jedna nula jer ovo postaje zamorno za racunanje koliko sta u kojoj valuti Ali da bi skinuli jednu nulu nije bas tako jednostavno Samo promena novcanica ovu zemlju bi kostala na desetine miliona evra Stampanje novca danas nije jeftin posao Prosecna cena kvalitetnijeg papirnog novca moze iznositi od par centi do deset centi Kovani novac je cak za neke apoene zna da bude skuplji od vrednosti koju nosi pa onda dolazimo u situaciju i da skidanje nule kosta puno Sve u svemu kad se oduzme i sabere mi smo P u Chabar ! A euro nece stati na magicnih sto dinara u ovoj godini i to je svima jasno! Dok god se drzava ne odrekne dela akciza i ostalih nameta dinar ce padati i padati Prvo drzava da se malo smiri pa ce i kurs!

Ivan

pre 14 godina

Nije tacno da nam treba dozvola EU da uvedemo valutu EUR. Nasa centralna banka naravno da ne bi mogla da sampa EUR, ali niko ne moze da zabrani da se EUR korisi kao paralelna valuta a da nominalno imamo i dinar koji bi bio izvucen iz prometa (i crnogorci su imali Perper).

Ovi sto pozivaju na to da se invesira - da li oni znaju koliko kostaju krediti u Srbiji i to bas zbog kursa dinara? Kada ce neko da isplati investiciju ako ga ona kosta godisnje 30%(kada se ukljuci i devizna klauzula)?
Kako da se sa proizvodima koji su napravljeni na tako finansiranoj masini konkurise na drugim trzistima?

Stabilnost je osnov svega, a bez nje nema ni restruktuiranja privrede...

Štampalisupare

pre 14 godina

Znači procenti su veom varljivi. 1% nije mnogo na 60 ali na 95 jeste !!! Imate efekat multiplikatora iako navodno zadržavate rast kursa u ti mrelativnim odnosima. O psihološkoj granici 100 - okrugla cifra, da i ne govorimo.

A ovo sa denominacijom je super ideja - pozdravio vas Radoman Božović. Situacija je neodrživa ne zato što je dinar "star" (zamisli te molim vas, na snazi je onaj iz 1994 !!!) nego što je država Srbije neodrživa sa nesposobnom vladom.

Zbunjeni

pre 14 godina

Guverner nas je prethodnih godina ubeđivao da je bolje štedeti u dinarima nego u evrima. Izvodio je i nekakvu računicu. Malo sam zbunjen, može li da mi ponovi tu računicu. Meni ili digitron ne valja ili su mu crkle baterije

n

pre 14 godina

I jos jednom. Za eventualno uvodjenje evra mora da se dobije dozvola izdavaoca, tj. EU. Evro ne moze da se uvede po zelji i bez konsultacija sa EU. U suprotnom, pucacemo sebi u nogu (opet). Druga je stvar da uvodjenje evra nece promeniti sliku nase nase privrede koja je nekonkurentna i uvozno orijentisana. Manja javna potrosnja i ulaganje u privredu i infrastrukturu uz slab dinar bi pomogli nasoj privredi.

povratak logike

pre 14 godina

evo ja sam kriv i za to i za ubistvo premijera i za sve ratove, kradje, namestanja zemljista, privatizaciju, skrivanje mladica...

Bata

pre 14 godina

Nije jasno zasto skinuti samo jednu nulu, kako se vec predlaze, kada evro bude vredeo 100 dinara. Skinimo obe nule, pa ce 1 dinar vredeti 1 evro. Denominacijom se necemo obogatiti, ali ce nam preracunavanje kursa biti lakse. Pitanje je koliko dana ce dugo trajati paritet 1:1. Dinar upravo vredi onoliko koliki mu je trenutni kurs, ni manje ni vise, a moramo priznati da je to za nasu zemlju najbolja moguca monetarna politika. Kurs se brani samo uravnotezenim bilansima; budzeta, platnog bilansa zemlje, privrednim rastom, rastom izvoza vecim od rasta uvoza. Kad bi imali bolje privredne rezultate od zemalja EU, ne bi bilo cudo da dinar bude i jaci od evra, ali avaj, od '45-te to nismo uspevali, permanenttno smo krizi, nekih godina vise, drugih manje, ali su nam skoro svi bilanasi bili uvek u deficitima, koje smo pokrivali zaduzivanjem. Dokle ce nam se tako voditi ekonomska politika, to nam ni ova, a ni sledeca Vlada nece reci. Sta cekaju, da cela Srbija dobije premiju na nekoj svetskoj lutriji, koja ce jednom za svagda izleciti nase bolesti - deficiti, gde god pogledas. Napravite dugorcne planove za 10 - 20 godina kud ce ova zemlja, a ne samo godisnje planove i ...

nb

pre 14 godina

Najbolje bi bilo da NBS prestane da trosi devizne rezerve za kontrolu kursa, vec, da samo intervenise u slucaju velikih dnevnih promena,> 1%. Istina je da dalji pad dinara smanjuje kupovnu moc stanovnistva, ali isto tako je istina da su plate previsoke (ma koliko to bilo bolno) kada se pogleda u kakvom je stanju privreda.

Zmaj

pre 14 godina

@djole

Mnogo si bistar. Mislis da se to samo tako radi-saseces nulu i gotovo? Da su svi ekonomisti kao ti ove drzave ne bi ni bilo...

Goran

pre 14 godina

Štampali su pare i srušili dinar!
Da bi pokrila budžetski deficit za 2009, Vlada Srbije za samo nekoliko dana u opticaj je pustila čak 47 milijardi dinara, čime je drastično oborila njegovu vrednost. Viceguverner NB B. Marković je rekao da je primarna emisija novca od 29. do 31. decembra povećana za 47 milijardi dinara, jer je "država prodala oko 480 miliona evra da bi pokrila deficit budžeta i izvršila neophodna plaćanja budzetskim korisnicima" od kojih 90% ne radi nista, osim sto prima platu.

Država se do sada trudila da dinar ima veću vrednost da bi dug manje koštao, jer se i država i stanovništvo zadužuju u evrima. Ali, zaboravili su na sve ostalo, da izvoz treba da bude privlačan, a srpska roba konkurentna u inostranstvu. Od 2001. godine do juna 2008. godine zbirna realna inflacija je bila oko 300 odsto, dok je kurs porastao svega oko 30 odsto. Kada inflacija brže raste od deviznog kursa, to znači da je domaća valuta precenjena i da ona na duži rok ne može veštačkim merama da se brani. Usled velikog i špekulativnog ulaska deviza u Srbiju, godinama je bila veća ponuda deviza, nego što je bila tražnja za devizama, pa se tako, na izuzetno plitkom finansijskom tržištu, stvarao privid "jakog dinara". NBS je u drugoj polovini 2008 bacila preko 1,5 milijardi evra na odbranu dinara, 2009. godine na odbranu dinara je bacila 651,9 miliona evra, a za prvih nedelju dana 2010. - 37 miliona evra. Za otvaranje jednog radnog mesta potrebno 5000 evra. Za godinu i po dana Jelasic je mogao da, finansirajuci privredu i izvoz, otvori 400.000 novih radnih mesta.
Jelasicu, crveni karton!

U 2009. spoljni dug Srbije dostigao je 30,67 milijardi dolara. Ukupan dug javnog sektora 10,24 milijarde krajem juna 2009, dug privatnih preduzeća 20,43 milijardi dolara. Očigledno je da je osnova tranzicije bila prekomerno zaduživanje, uz "kazino privatizaciju" koja je pogodovala stvaranju monopolsko-kartelskih grupa. Eksperti obmanjuju javnost da država nije mnogo zadužena. To što raste privatni dug, to je problem tih koji se zadužuju. Država, navodno, nema ništa sa tim zaduživanjem. Tako su mislili i političari u SAD, dok nije došlo do finansijskog kraha. Onda su ubrzali štampanje dolara bez pokrića i počeli da delimicno pokrivaju privatne gubitke kompanija. I Jelasic pokusava da stampa novac, ali ipak, izmedju dolara i dinara postoje velike razlike, a rezultate imate prilike da gledate svakog dana!

Đole

pre 14 godina

Govorio sam i pre i rećiću opet.
Sačekati da dostigne 100 dinara za 1 €. Saseći jednu nulu, izbaciti nove novčanice i fiksirati kurs na 10din za 1€.
Rumuni i Bugari su to uradili, što ne bi mogli i mi?
Mi praktično još uvek imamo na snazi dinar iz 1994 godine, samo što je posle 2000. promenjen dizajn novčanica.
Dakle uvesti NOVI DINAR ili preći na evro, trećeg rešenja nema, ovakvo stanje nije održivo.

Goran

pre 14 godina

Štampali su pare i srušili dinar!
Da bi pokrila budžetski deficit za 2009, Vlada Srbije za samo nekoliko dana u opticaj je pustila čak 47 milijardi dinara, čime je drastično oborila njegovu vrednost. Viceguverner NB B. Marković je rekao da je primarna emisija novca od 29. do 31. decembra povećana za 47 milijardi dinara, jer je "država prodala oko 480 miliona evra da bi pokrila deficit budžeta i izvršila neophodna plaćanja budzetskim korisnicima" od kojih 90% ne radi nista, osim sto prima platu.

Država se do sada trudila da dinar ima veću vrednost da bi dug manje koštao, jer se i država i stanovništvo zadužuju u evrima. Ali, zaboravili su na sve ostalo, da izvoz treba da bude privlačan, a srpska roba konkurentna u inostranstvu. Od 2001. godine do juna 2008. godine zbirna realna inflacija je bila oko 300 odsto, dok je kurs porastao svega oko 30 odsto. Kada inflacija brže raste od deviznog kursa, to znači da je domaća valuta precenjena i da ona na duži rok ne može veštačkim merama da se brani. Usled velikog i špekulativnog ulaska deviza u Srbiju, godinama je bila veća ponuda deviza, nego što je bila tražnja za devizama, pa se tako, na izuzetno plitkom finansijskom tržištu, stvarao privid "jakog dinara". NBS je u drugoj polovini 2008 bacila preko 1,5 milijardi evra na odbranu dinara, 2009. godine na odbranu dinara je bacila 651,9 miliona evra, a za prvih nedelju dana 2010. - 37 miliona evra. Za otvaranje jednog radnog mesta potrebno 5000 evra. Za godinu i po dana Jelasic je mogao da, finansirajuci privredu i izvoz, otvori 400.000 novih radnih mesta.
Jelasicu, crveni karton!

U 2009. spoljni dug Srbije dostigao je 30,67 milijardi dolara. Ukupan dug javnog sektora 10,24 milijarde krajem juna 2009, dug privatnih preduzeća 20,43 milijardi dolara. Očigledno je da je osnova tranzicije bila prekomerno zaduživanje, uz "kazino privatizaciju" koja je pogodovala stvaranju monopolsko-kartelskih grupa. Eksperti obmanjuju javnost da država nije mnogo zadužena. To što raste privatni dug, to je problem tih koji se zadužuju. Država, navodno, nema ništa sa tim zaduživanjem. Tako su mislili i političari u SAD, dok nije došlo do finansijskog kraha. Onda su ubrzali štampanje dolara bez pokrića i počeli da delimicno pokrivaju privatne gubitke kompanija. I Jelasic pokusava da stampa novac, ali ipak, izmedju dolara i dinara postoje velike razlike, a rezultate imate prilike da gledate svakog dana!

Đole

pre 14 godina

Govorio sam i pre i rećiću opet.
Sačekati da dostigne 100 dinara za 1 €. Saseći jednu nulu, izbaciti nove novčanice i fiksirati kurs na 10din za 1€.
Rumuni i Bugari su to uradili, što ne bi mogli i mi?
Mi praktično još uvek imamo na snazi dinar iz 1994 godine, samo što je posle 2000. promenjen dizajn novčanica.
Dakle uvesti NOVI DINAR ili preći na evro, trećeg rešenja nema, ovakvo stanje nije održivo.

Zbunjeni

pre 14 godina

Guverner nas je prethodnih godina ubeđivao da je bolje štedeti u dinarima nego u evrima. Izvodio je i nekakvu računicu. Malo sam zbunjen, može li da mi ponovi tu računicu. Meni ili digitron ne valja ili su mu crkle baterije

Zmaj

pre 14 godina

@djole

Mnogo si bistar. Mislis da se to samo tako radi-saseces nulu i gotovo? Da su svi ekonomisti kao ti ove drzave ne bi ni bilo...

Štampalisupare

pre 14 godina

Znači procenti su veom varljivi. 1% nije mnogo na 60 ali na 95 jeste !!! Imate efekat multiplikatora iako navodno zadržavate rast kursa u ti mrelativnim odnosima. O psihološkoj granici 100 - okrugla cifra, da i ne govorimo.

A ovo sa denominacijom je super ideja - pozdravio vas Radoman Božović. Situacija je neodrživa ne zato što je dinar "star" (zamisli te molim vas, na snazi je onaj iz 1994 !!!) nego što je država Srbije neodrživa sa nesposobnom vladom.

Petar

pre 14 godina

Ne znam kada ce Vlada Srbije smoci snagu da gradjanima Srbije kaze istinu o odnosu dinara i evra. Istina je da je vrednost dinara precenjena i da tu istinu Vlada nece moci da jos dugo sakriva od gradjana. Neozbiljno je od vlasti a pogubno za gradjane to sto ih vlast obmanjuje o vrednosti dinara. Na bazi laznih iluzija koje je vlast davala gradjanima oni su se zaduzivali kod banaka u evrima, jer ih je vlast ubedjivala da je drzava ekonomski stabilna, da je odnos dinara i evra stabilan i da su devizne rezerve garant te stabilnosti.
Sami pogledajmo sta je istina kada to vlast, iz njima poznatih razloga, nece da nam to saopsti.
1.Danas su devizne rezerve oko 10 milijardi evra. One su pravljene na osnovu zaduzenja kod MMF. U devizne rezerve je uslo i 3 mlrd evra na bazi devizne stednje gradjana. Prema tome, u tom svetlu treba posmatrati kvalitet 10 mlrd deviznih rezervi.
2.Spoljni dug Srbije je 31 mlrd. dolara. Vlast obmanjuje gradjane da drzava nije mnogo zaduzena tako sto kaze da je javni dug Srbije 10,5 mlrd dolara, a da je ostatak od 20,5 mlrd spoljnog duga dug privatnih preduzeca za koji drzava nema nikakvu odgovornost i obavezu. To je netacno, a vlast tu neistinu plasira iz njima poznatih razloga. Da je tacno da drzava nema nista sa privatnim dugom zasto bi ona , krajem 2008god. u Becu, dala svoju garanciju za taj dug. Amerika, vodeca ekonomska sila, je morala da resava dugove privatnih kompanija sto je ona sasvim jasno i saopstila svojim poreskim obveznicima.
3.Unutrasnji dug u Srbiji je oko 15 mlrd evra.
4.Srbija svake godine napravi deficit u razmeni sa svetom od 9,5 mlrd evra do 4,9 mlrd evra.
Cak i laicima treba da bude jasno da je realna vrednost domace valute slika onoga sto se stvorilo u Srbiji i onoga sto se potrosilo u Srbiji. Drzava je u velikim problemima zato sto svi u njoj mnogo vise trose od onoga sto je stvoreno. Zato se taj nesklad izmadju stvaranja i trosenja pokriva novim zaduzivanjima i to sve vecim i vecim iz meseca u mesec, pa zato cak nije ni vazno koji dug brze raste, privatni ili javni.
Nerealnim kursom dinara, odnosno vestackim odrzavanjem stabilnog dinara, vlast pokusava da sakrije istinu. Mi obicni smrtnici znamo da se ne mozemo leciti ni od jedne bolesti ako nemamo hrabrosti da cujemo istinitu dijagnozu svoje bolesti. Bez hrabrosti da nadjemo dobrog lekara koji ce nam saopstiti pravu dijagnozu bolesti, nemamo nikakvu sansu da se lecimo i izlecimo.
Zasto vlast nije spremna da nam saopsti pravu dijagnozu ekonomskog stanja drzave nije tesko dokuciti. Kada posteno sagledamo ko se sve enormno obogatio, a kome ostaje da vraca sve dugove, bice nam jasno zasto vlast nece i ne sme da nam saopsti pravu dijagnozu srpske ekonomije, pa prema tome i istinu o kursu dinara.

nb

pre 14 godina

Najbolje bi bilo da NBS prestane da trosi devizne rezerve za kontrolu kursa, vec, da samo intervenise u slucaju velikih dnevnih promena,> 1%. Istina je da dalji pad dinara smanjuje kupovnu moc stanovnistva, ali isto tako je istina da su plate previsoke (ma koliko to bilo bolno) kada se pogleda u kakvom je stanju privreda.

Bata

pre 14 godina

Nije jasno zasto skinuti samo jednu nulu, kako se vec predlaze, kada evro bude vredeo 100 dinara. Skinimo obe nule, pa ce 1 dinar vredeti 1 evro. Denominacijom se necemo obogatiti, ali ce nam preracunavanje kursa biti lakse. Pitanje je koliko dana ce dugo trajati paritet 1:1. Dinar upravo vredi onoliko koliki mu je trenutni kurs, ni manje ni vise, a moramo priznati da je to za nasu zemlju najbolja moguca monetarna politika. Kurs se brani samo uravnotezenim bilansima; budzeta, platnog bilansa zemlje, privrednim rastom, rastom izvoza vecim od rasta uvoza. Kad bi imali bolje privredne rezultate od zemalja EU, ne bi bilo cudo da dinar bude i jaci od evra, ali avaj, od '45-te to nismo uspevali, permanenttno smo krizi, nekih godina vise, drugih manje, ali su nam skoro svi bilanasi bili uvek u deficitima, koje smo pokrivali zaduzivanjem. Dokle ce nam se tako voditi ekonomska politika, to nam ni ova, a ni sledeca Vlada nece reci. Sta cekaju, da cela Srbija dobije premiju na nekoj svetskoj lutriji, koja ce jednom za svagda izleciti nase bolesti - deficiti, gde god pogledas. Napravite dugorcne planove za 10 - 20 godina kud ce ova zemlja, a ne samo godisnje planove i ...

dejan

pre 14 godina

Ok bilo bi lakse da se skine jedna nula jer ovo postaje zamorno za racunanje koliko sta u kojoj valuti Ali da bi skinuli jednu nulu nije bas tako jednostavno Samo promena novcanica ovu zemlju bi kostala na desetine miliona evra Stampanje novca danas nije jeftin posao Prosecna cena kvalitetnijeg papirnog novca moze iznositi od par centi do deset centi Kovani novac je cak za neke apoene zna da bude skuplji od vrednosti koju nosi pa onda dolazimo u situaciju i da skidanje nule kosta puno Sve u svemu kad se oduzme i sabere mi smo P u Chabar ! A euro nece stati na magicnih sto dinara u ovoj godini i to je svima jasno! Dok god se drzava ne odrekne dela akciza i ostalih nameta dinar ce padati i padati Prvo drzava da se malo smiri pa ce i kurs!

povratak logike

pre 14 godina

evo ja sam kriv i za to i za ubistvo premijera i za sve ratove, kradje, namestanja zemljista, privatizaciju, skrivanje mladica...

Ivan

pre 14 godina

Nije tacno da nam treba dozvola EU da uvedemo valutu EUR. Nasa centralna banka naravno da ne bi mogla da sampa EUR, ali niko ne moze da zabrani da se EUR korisi kao paralelna valuta a da nominalno imamo i dinar koji bi bio izvucen iz prometa (i crnogorci su imali Perper).

Ovi sto pozivaju na to da se invesira - da li oni znaju koliko kostaju krediti u Srbiji i to bas zbog kursa dinara? Kada ce neko da isplati investiciju ako ga ona kosta godisnje 30%(kada se ukljuci i devizna klauzula)?
Kako da se sa proizvodima koji su napravljeni na tako finansiranoj masini konkurise na drugim trzistima?

Stabilnost je osnov svega, a bez nje nema ni restruktuiranja privrede...

n

pre 14 godina

I jos jednom. Za eventualno uvodjenje evra mora da se dobije dozvola izdavaoca, tj. EU. Evro ne moze da se uvede po zelji i bez konsultacija sa EU. U suprotnom, pucacemo sebi u nogu (opet). Druga je stvar da uvodjenje evra nece promeniti sliku nase nase privrede koja je nekonkurentna i uvozno orijentisana. Manja javna potrosnja i ulaganje u privredu i infrastrukturu uz slab dinar bi pomogli nasoj privredi.

pavle

pre 14 godina

@Ivan

Nisu kamate visoke u Srbiji zbog kursa... Kamate su visoke zbog toga sto kapitala ima jako malo, domaca akumulacija nije dovoljna da pokrije domace potrebe za kapitalom, referentna stopa ja visoka pa se dinari skupo pozajmljuju od NBS, i mozda najvzanije premija na rizik je u Srbiji od 3% pa navise. Jos kada se ukalkulise inflacija nominalne kamatne stope su nenormalno visoke. Ali to nije rezultat kursa.

Tacno je da depresijacija kursa menja profitabilnost projekata zbog nominacije kamata u evrima. Ali valutni rizik se mora ukalkulisati u projekte. Promene kursa su vece u razvijenim privredama (pogledajte sta se desilo sa Funtom, Evrom i Dolarom medjusobno) pa opet kamatne stope su stabilne i nize nego ikad.

ls

pre 14 godina

10 para !?
Nemojte, molim vas.
Pa, previse je, zaista.
Mnogo ste nam magle ponudili, ne mozemo to da kupimo, cak ni sa ovako povoljnim i danas jos povoljnijim kursom.
Da li ce u ovoj zemlji u dogledno vreme biti necega drugog osim prodaje magle?
Izgleda da nece.
Mozemo da biramo: ili da udjemo u to kolo u magli ili da bezimo.
Magla!
Deset godina prodaje magle.
Magla na akciji.
Pa ko sta ulovi u magli.

Đole

pre 14 godina

Govorio sam i pre i rećiću opet.
Sačekati da dostigne 100 dinara za 1 €. Saseći jednu nulu, izbaciti nove novčanice i fiksirati kurs na 10din za 1€.
Rumuni i Bugari su to uradili, što ne bi mogli i mi?
Mi praktično još uvek imamo na snazi dinar iz 1994 godine, samo što je posle 2000. promenjen dizajn novčanica.
Dakle uvesti NOVI DINAR ili preći na evro, trećeg rešenja nema, ovakvo stanje nije održivo.

n

pre 14 godina

I jos jednom. Za eventualno uvodjenje evra mora da se dobije dozvola izdavaoca, tj. EU. Evro ne moze da se uvede po zelji i bez konsultacija sa EU. U suprotnom, pucacemo sebi u nogu (opet). Druga je stvar da uvodjenje evra nece promeniti sliku nase nase privrede koja je nekonkurentna i uvozno orijentisana. Manja javna potrosnja i ulaganje u privredu i infrastrukturu uz slab dinar bi pomogli nasoj privredi.

Zmaj

pre 14 godina

@djole

Mnogo si bistar. Mislis da se to samo tako radi-saseces nulu i gotovo? Da su svi ekonomisti kao ti ove drzave ne bi ni bilo...

nb

pre 14 godina

Najbolje bi bilo da NBS prestane da trosi devizne rezerve za kontrolu kursa, vec, da samo intervenise u slucaju velikih dnevnih promena,> 1%. Istina je da dalji pad dinara smanjuje kupovnu moc stanovnistva, ali isto tako je istina da su plate previsoke (ma koliko to bilo bolno) kada se pogleda u kakvom je stanju privreda.

povratak logike

pre 14 godina

evo ja sam kriv i za to i za ubistvo premijera i za sve ratove, kradje, namestanja zemljista, privatizaciju, skrivanje mladica...

Bata

pre 14 godina

Nije jasno zasto skinuti samo jednu nulu, kako se vec predlaze, kada evro bude vredeo 100 dinara. Skinimo obe nule, pa ce 1 dinar vredeti 1 evro. Denominacijom se necemo obogatiti, ali ce nam preracunavanje kursa biti lakse. Pitanje je koliko dana ce dugo trajati paritet 1:1. Dinar upravo vredi onoliko koliki mu je trenutni kurs, ni manje ni vise, a moramo priznati da je to za nasu zemlju najbolja moguca monetarna politika. Kurs se brani samo uravnotezenim bilansima; budzeta, platnog bilansa zemlje, privrednim rastom, rastom izvoza vecim od rasta uvoza. Kad bi imali bolje privredne rezultate od zemalja EU, ne bi bilo cudo da dinar bude i jaci od evra, ali avaj, od '45-te to nismo uspevali, permanenttno smo krizi, nekih godina vise, drugih manje, ali su nam skoro svi bilanasi bili uvek u deficitima, koje smo pokrivali zaduzivanjem. Dokle ce nam se tako voditi ekonomska politika, to nam ni ova, a ni sledeca Vlada nece reci. Sta cekaju, da cela Srbija dobije premiju na nekoj svetskoj lutriji, koja ce jednom za svagda izleciti nase bolesti - deficiti, gde god pogledas. Napravite dugorcne planove za 10 - 20 godina kud ce ova zemlja, a ne samo godisnje planove i ...

Ivan

pre 14 godina

Nije tacno da nam treba dozvola EU da uvedemo valutu EUR. Nasa centralna banka naravno da ne bi mogla da sampa EUR, ali niko ne moze da zabrani da se EUR korisi kao paralelna valuta a da nominalno imamo i dinar koji bi bio izvucen iz prometa (i crnogorci su imali Perper).

Ovi sto pozivaju na to da se invesira - da li oni znaju koliko kostaju krediti u Srbiji i to bas zbog kursa dinara? Kada ce neko da isplati investiciju ako ga ona kosta godisnje 30%(kada se ukljuci i devizna klauzula)?
Kako da se sa proizvodima koji su napravljeni na tako finansiranoj masini konkurise na drugim trzistima?

Stabilnost je osnov svega, a bez nje nema ni restruktuiranja privrede...

dejan

pre 14 godina

Ok bilo bi lakse da se skine jedna nula jer ovo postaje zamorno za racunanje koliko sta u kojoj valuti Ali da bi skinuli jednu nulu nije bas tako jednostavno Samo promena novcanica ovu zemlju bi kostala na desetine miliona evra Stampanje novca danas nije jeftin posao Prosecna cena kvalitetnijeg papirnog novca moze iznositi od par centi do deset centi Kovani novac je cak za neke apoene zna da bude skuplji od vrednosti koju nosi pa onda dolazimo u situaciju i da skidanje nule kosta puno Sve u svemu kad se oduzme i sabere mi smo P u Chabar ! A euro nece stati na magicnih sto dinara u ovoj godini i to je svima jasno! Dok god se drzava ne odrekne dela akciza i ostalih nameta dinar ce padati i padati Prvo drzava da se malo smiri pa ce i kurs!

pavle

pre 14 godina

@Ivan

Nisu kamate visoke u Srbiji zbog kursa... Kamate su visoke zbog toga sto kapitala ima jako malo, domaca akumulacija nije dovoljna da pokrije domace potrebe za kapitalom, referentna stopa ja visoka pa se dinari skupo pozajmljuju od NBS, i mozda najvzanije premija na rizik je u Srbiji od 3% pa navise. Jos kada se ukalkulise inflacija nominalne kamatne stope su nenormalno visoke. Ali to nije rezultat kursa.

Tacno je da depresijacija kursa menja profitabilnost projekata zbog nominacije kamata u evrima. Ali valutni rizik se mora ukalkulisati u projekte. Promene kursa su vece u razvijenim privredama (pogledajte sta se desilo sa Funtom, Evrom i Dolarom medjusobno) pa opet kamatne stope su stabilne i nize nego ikad.

Petar

pre 14 godina

Ne znam kada ce Vlada Srbije smoci snagu da gradjanima Srbije kaze istinu o odnosu dinara i evra. Istina je da je vrednost dinara precenjena i da tu istinu Vlada nece moci da jos dugo sakriva od gradjana. Neozbiljno je od vlasti a pogubno za gradjane to sto ih vlast obmanjuje o vrednosti dinara. Na bazi laznih iluzija koje je vlast davala gradjanima oni su se zaduzivali kod banaka u evrima, jer ih je vlast ubedjivala da je drzava ekonomski stabilna, da je odnos dinara i evra stabilan i da su devizne rezerve garant te stabilnosti.
Sami pogledajmo sta je istina kada to vlast, iz njima poznatih razloga, nece da nam to saopsti.
1.Danas su devizne rezerve oko 10 milijardi evra. One su pravljene na osnovu zaduzenja kod MMF. U devizne rezerve je uslo i 3 mlrd evra na bazi devizne stednje gradjana. Prema tome, u tom svetlu treba posmatrati kvalitet 10 mlrd deviznih rezervi.
2.Spoljni dug Srbije je 31 mlrd. dolara. Vlast obmanjuje gradjane da drzava nije mnogo zaduzena tako sto kaze da je javni dug Srbije 10,5 mlrd dolara, a da je ostatak od 20,5 mlrd spoljnog duga dug privatnih preduzeca za koji drzava nema nikakvu odgovornost i obavezu. To je netacno, a vlast tu neistinu plasira iz njima poznatih razloga. Da je tacno da drzava nema nista sa privatnim dugom zasto bi ona , krajem 2008god. u Becu, dala svoju garanciju za taj dug. Amerika, vodeca ekonomska sila, je morala da resava dugove privatnih kompanija sto je ona sasvim jasno i saopstila svojim poreskim obveznicima.
3.Unutrasnji dug u Srbiji je oko 15 mlrd evra.
4.Srbija svake godine napravi deficit u razmeni sa svetom od 9,5 mlrd evra do 4,9 mlrd evra.
Cak i laicima treba da bude jasno da je realna vrednost domace valute slika onoga sto se stvorilo u Srbiji i onoga sto se potrosilo u Srbiji. Drzava je u velikim problemima zato sto svi u njoj mnogo vise trose od onoga sto je stvoreno. Zato se taj nesklad izmadju stvaranja i trosenja pokriva novim zaduzivanjima i to sve vecim i vecim iz meseca u mesec, pa zato cak nije ni vazno koji dug brze raste, privatni ili javni.
Nerealnim kursom dinara, odnosno vestackim odrzavanjem stabilnog dinara, vlast pokusava da sakrije istinu. Mi obicni smrtnici znamo da se ne mozemo leciti ni od jedne bolesti ako nemamo hrabrosti da cujemo istinitu dijagnozu svoje bolesti. Bez hrabrosti da nadjemo dobrog lekara koji ce nam saopstiti pravu dijagnozu bolesti, nemamo nikakvu sansu da se lecimo i izlecimo.
Zasto vlast nije spremna da nam saopsti pravu dijagnozu ekonomskog stanja drzave nije tesko dokuciti. Kada posteno sagledamo ko se sve enormno obogatio, a kome ostaje da vraca sve dugove, bice nam jasno zasto vlast nece i ne sme da nam saopsti pravu dijagnozu srpske ekonomije, pa prema tome i istinu o kursu dinara.

ls

pre 14 godina

10 para !?
Nemojte, molim vas.
Pa, previse je, zaista.
Mnogo ste nam magle ponudili, ne mozemo to da kupimo, cak ni sa ovako povoljnim i danas jos povoljnijim kursom.
Da li ce u ovoj zemlji u dogledno vreme biti necega drugog osim prodaje magle?
Izgleda da nece.
Mozemo da biramo: ili da udjemo u to kolo u magli ili da bezimo.
Magla!
Deset godina prodaje magle.
Magla na akciji.
Pa ko sta ulovi u magli.

Goran

pre 14 godina

Štampali su pare i srušili dinar!
Da bi pokrila budžetski deficit za 2009, Vlada Srbije za samo nekoliko dana u opticaj je pustila čak 47 milijardi dinara, čime je drastično oborila njegovu vrednost. Viceguverner NB B. Marković je rekao da je primarna emisija novca od 29. do 31. decembra povećana za 47 milijardi dinara, jer je "država prodala oko 480 miliona evra da bi pokrila deficit budžeta i izvršila neophodna plaćanja budzetskim korisnicima" od kojih 90% ne radi nista, osim sto prima platu.

Država se do sada trudila da dinar ima veću vrednost da bi dug manje koštao, jer se i država i stanovništvo zadužuju u evrima. Ali, zaboravili su na sve ostalo, da izvoz treba da bude privlačan, a srpska roba konkurentna u inostranstvu. Od 2001. godine do juna 2008. godine zbirna realna inflacija je bila oko 300 odsto, dok je kurs porastao svega oko 30 odsto. Kada inflacija brže raste od deviznog kursa, to znači da je domaća valuta precenjena i da ona na duži rok ne može veštačkim merama da se brani. Usled velikog i špekulativnog ulaska deviza u Srbiju, godinama je bila veća ponuda deviza, nego što je bila tražnja za devizama, pa se tako, na izuzetno plitkom finansijskom tržištu, stvarao privid "jakog dinara". NBS je u drugoj polovini 2008 bacila preko 1,5 milijardi evra na odbranu dinara, 2009. godine na odbranu dinara je bacila 651,9 miliona evra, a za prvih nedelju dana 2010. - 37 miliona evra. Za otvaranje jednog radnog mesta potrebno 5000 evra. Za godinu i po dana Jelasic je mogao da, finansirajuci privredu i izvoz, otvori 400.000 novih radnih mesta.
Jelasicu, crveni karton!

U 2009. spoljni dug Srbije dostigao je 30,67 milijardi dolara. Ukupan dug javnog sektora 10,24 milijarde krajem juna 2009, dug privatnih preduzeća 20,43 milijardi dolara. Očigledno je da je osnova tranzicije bila prekomerno zaduživanje, uz "kazino privatizaciju" koja je pogodovala stvaranju monopolsko-kartelskih grupa. Eksperti obmanjuju javnost da država nije mnogo zadužena. To što raste privatni dug, to je problem tih koji se zadužuju. Država, navodno, nema ništa sa tim zaduživanjem. Tako su mislili i političari u SAD, dok nije došlo do finansijskog kraha. Onda su ubrzali štampanje dolara bez pokrića i počeli da delimicno pokrivaju privatne gubitke kompanija. I Jelasic pokusava da stampa novac, ali ipak, izmedju dolara i dinara postoje velike razlike, a rezultate imate prilike da gledate svakog dana!

Štampalisupare

pre 14 godina

Znači procenti su veom varljivi. 1% nije mnogo na 60 ali na 95 jeste !!! Imate efekat multiplikatora iako navodno zadržavate rast kursa u ti mrelativnim odnosima. O psihološkoj granici 100 - okrugla cifra, da i ne govorimo.

A ovo sa denominacijom je super ideja - pozdravio vas Radoman Božović. Situacija je neodrživa ne zato što je dinar "star" (zamisli te molim vas, na snazi je onaj iz 1994 !!!) nego što je država Srbije neodrživa sa nesposobnom vladom.

Zbunjeni

pre 14 godina

Guverner nas je prethodnih godina ubeđivao da je bolje štedeti u dinarima nego u evrima. Izvodio je i nekakvu računicu. Malo sam zbunjen, može li da mi ponovi tu računicu. Meni ili digitron ne valja ili su mu crkle baterije