Utorak, 05.01.2010.

14:43

Treba li Srbiji gradnja Koridora 11

Srbija će u 2010. početi izgradnju autoputa Beograd- Južni Jadran, na takozvanom Koridoru 11, najavljuje ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

Izvor: B92

Treba li Srbiji gradnja Koridora 11 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Nije vazno

pre 14 godina

E Srbijo Majko?!Zalim te svim srcem iako sam Muslimanske veroispovesti iz Sandzaka,ti si moja domovina i nezelim drugu i nezelim ni drugu vlast zelim da prestane jadikovanje tvog naroda,zelim da prestane mrznja izmedju naroda,zelim da budes jaka snazna i bogata Drzava svih tvojih gradjana,da se ponosimo tobom.Zato doprinesimo svako na svoj nacin da Srbija ponovo stane na svoje noge GRADIMO ZAJEDNO.Pa i taj koridor 11,nemora biti kroz Sandzak,neka bude bilo gde samo neka konacno BUDE!

kosta

pre 14 godina

da li može neko da mi proveri ministrovu računicu da je obezbeđeno 1,1 milijardu evra kad kažu da je za jedan kilometar autoputa potrebno oko jedan milion evra. Z a te pare mogu da se izgradu hiljadu kilometara autoputa, a u zemlji Srbiji već godinama autoput se gradi na kašičicu. Koga prave ludim i ko krade tolike pare.

Slobodan

pre 14 godina

Putevi su značajan faktor u razvoju svake privrede i zemlje, ali kao i za svaki drugi investicioni poduhvat odluka mora bit doneta na osnovu ozbiljne tehno-ekonomske analize. Laik sam, ali mislim da je i laiku jasno da u vreme poskupljenja goriva primarno razvijati ona sredstva i one pravce koji garantuju dugoročnije ispunjavanje ekonomskih ciljeva, a to je železnički i vodni transport. Što se tiče pravaca, urgentno je razvijati one na kojima se gube životi, a novcu i da ne govorimo. Dakle, popravka i ubrzanje železničkih puteva je vašnije nego slikanje na auto putu ma kako se zove - koridor 10, 11 ... Ibarska magistrala takođe bez obzira da li će Crna Gora graditi svoj deo, sama ili uz pomoć Italije, Albanije i drugih.

Mile

pre 14 godina

I Madjari bi mogli da pitaju zasto oni da povezuju Srbiju sa Evropom - od Budimpeste do Subotice jedva po koji auto do prodje, dok je na pravcu prema Beču živahan saobraćaj.

Ove priče su, međutim, iluzorne, jer ni sami sebi ne možemo da završimo bednih 70 km autoputo do Novog Sada, kroz ravnicu.

PRN

pre 14 godina

Jeftinije vam je da gradite autoput od Nisa do Merdara. Republika Kosovo vec ove godine pocinje da gradi autoput od granice sa Albanijom do granice sa Srbijom. Narednih 4 godina pocinje izgradnja zeleznice od luke Drac do Prizrena, a od Prizrena do Merdara ona vec postoji i njoj treba modernizacija. U tom slucaju Srbija imace pristup luci Drac i najvecoj kontejnerskoj lucu u Mediteranu koja se gradi u Valoni.

Ilija

pre 14 godina

E Srbijo, srbijo. . . Pa ti jos verujes SPS-u. . . Zar si tako lako zaboravila sta ti je on lagao tokom 90-tih? C c c c. . . Ako se do 2020 izgradi koridor 10 budi srecna, a o tzv koridoru 11 i ne razmisljaj jer sve to sto citas sve je to politicki marketing SPS-a koji sada koristi to sto je u vladi na najbolji moguci nacin kao predizbornu kampanju. Ubedili su te da je Dacic omogucio da se ukinu vize, a njega je to samo igrom slucaja zadesilo, da on bude u fotelji kad se to desi, a kladim se da ni prstom nije mrdno. Ne ukidaju se vize preko noci. Tako da pazi se Srbijo da opet ne nasednes na lazi SPS-a kao pre 20 godina, jer sve to sto mrka i ostali pricaju sve su to prazne price. Nema od toga nista, leba se neces najesti vec ces kao i uvek ostati gladna i praznog stomaka. . . A za sve to ce ti biti svi sem tebe krivi. . .

Anto

pre 14 godina

Komsije ovi komentari su isti ka za clanak o kupovini luke Bar ???
Evo par elementarnih stvari.
S`obzirom da neki imaju vodu u usi moracu velikima slovima.
1 SRBIJA NE GRADI PUT KROZ CRNU GORU NITI GA FINANSIRA
2 SRBIJA NECE NI GRADIT NI FINANSIRAT EVENTUALNU REKONSTRUKCIJU ZELJEZNICE KROZ CRNU GORU
3 SRBIJA CE ZAKUPIT DIO LUKE BAR SAMO AKO JOJ TO BUDE ODGOVARALO TJ NJENOJ PRIVREDI
I 4 KOME SE NE DOLAZI U CRNU GORU NIKAD GA NE DOSA
SRECAN BOZIC!!!

zvrk

pre 14 godina

Samo da mi je znati odakle mu podatak da "Šezdeset hiljada italijanskih preduzeća radi u Rumuniji"
Nije li taj broj preduzeca malo prevelik?

Vujadin

pre 14 godina

Da treba uloziti pare u zeleznicu to je 100% tacno.
Medjutim taj "koridor 11" mozda ne bi direktno bio isplativ, ali indirektno bi doneo veoma veliku korist i prakticno bi se isplatio ne za 7 nego za 4 godine!
Ko prica suprotno nema pojma o ekonomiji. Putna infrastruktura je jedan od preduslova privrednog razvoja. Pa dovolno je pogledati kad je Engleska postala svetska sila br 1 - kad je John McAdam smislio i organizovao izgradnju makadamskih puteva po kraljevstvu.

Vlada

pre 14 godina

obzirom da redovno putujem autom od Nemacke do Srbije mislim da sam kompetentan da napisem da je trka za koridor 10 vec izgubljena. Od Budimpeste se i kamionski i auto saobracaj rapidno smanjuje, a od odvajanja za Arad kod Segedina fakticki vise nema kamiona koji ulaze u Srbiju. Tih desetak kilometara deluju kao avetinjski put. Da nema turaka mogli bi vec sad da zatvorimo auto put.

sikson

pre 14 godina

Moze sam put to Cacka, a zatim od Kraljeva do Novog Pazara radi integrisanja Sandzaka. Ostalo je suprotno ingteresima Srbije. Umjesto auto-puta uraditi put kojim ce se od Priboja direktno stizati do Uzica i Pljevalja, spojiti Sjenicu i Bijelo Polje, napraviti dobru magistralu preko Ivanjice do tog famoznog crnogorskog auto-puta i puna saka - podstakli bi razvoj zapostavljenih krajeva, probili neka slijepa crijeva, integrisali Sandzak, a CG neka radi kako god hoce.

Dr Jackyll

pre 14 godina

Ma dajte, gradite bilo sta U SRBIJI, ovoj nasoj maloj, jadnoj i bednoj, a NE DAJTE PARE ZA TUDJE LUKE koje nam ne trebaju. Imamo preca posla!

baki igor

pre 14 godina

Ako se neko pita dali ce se VOJVODINA odvojiti, odgovor vam se sam daje kad vidite ovakve projekte.
Mislim da ce koridor 11 graditi Srbija bez Vojvodine.

dragaN

pre 14 godina

@Nespavac a i svi vi(preko 200) koji ste glasali za ovaj komentar "Opet ce gradjani Srbije raditi za druge. Dokle bre...?"
Kog ti to ubrajas u gradjane Srbije,a koje u druge? Ko je tebi dao za pravo da kazes da ti radis za one iz Novog Pazara, Raske, Ivanjice, Uzica, Cacka...? Ili mozda njih ne smatras gradjanima Srbije? Kroz ovakve komentare se vidi odmah ko je ko. Da si nekad seo u kola pa otiso na odmor na Uvac, Taru, Perucac, Zlatibor, Kamenu Goru...znao bi sta je Ibarska magistrala, ali tesko je sa ljudima koji nisu videli dalje od svog dvorista.

Илија Дракулић

pre 14 godina

Врло кратка анализа расположивих података на интернету доводи до закључка да се релевантне европске институције не баве ничим што би било познато као Коридор 11 (Corridor 11). Свих десет коридора су документовани почетком 1999. (SIC!). Оно што г. Министар покушава да представи као К11 звучи као интересантна идеја, али мислим да није коректно да се без икаквог додатног објашњења или релевантног документа истовремено имплицира да је реч о нечему што је равноправно са свих десет документованих пројеката од континенталног значаја.

Kulas

pre 14 godina

Ovde se mešaju dve stvari. Završetak koridora 10 i perspektive za budućnost koridor 11. Koridor 10 neće biti završen do 2015 godine prema dinamici radova. Put od Levosoja do granice sa Makedonijom je tobože završen, a prođite pa ćete videti, da se stara traka revitalizuje i da neće biti završen još godinu dana. Nova traka koja je sagrađena je nekvalitetno urađena i puna je neravnina. Važno je da je otvorena i da su se političari slikali, a biće još jedno dva-tri otvaranja , kada se završe nadvožnjaci i ka se revitalizuje stara traka. Proces eksproprijacije za deonicu od Levosoja do Neradovcanije ni počeo, a kamo li od Neradovca do Vladičinog Hana.Od Vladičinoh Hana do Grabovnice nije urađen još ni projekt i ne zna se trasa. Tako da sva ova licitiranja sa novim putevima i koridorima je jedna kampanja za obezbeđivanje narednih poslova za projektantske kuće koje sada rade punim kapacitetom, a sutra će možda ostati bez posla (npr. CIP). Srbija je siromašna i prezadužena zemlja, tako da dalje zaduživanje za nerentabilne puteve je neopravdano, pa treba temeljno, realno i sa ekonomskog stanivišta sagledati opravdanost izgradnje novih koridora. Očevidno je da se sigurno isplati koridor 10. Autoput ka Crnoj Gori treba ekonomski sagledati, zato što je Crna Gora počela izgradnju put Bar - Boljari,pošto je videla da ekonomski ne može da opstane bez veze sa Srbijom odustala je od raznih Jadranskih magistrala ka Dubrovniku ili Skadru i počela put ka Srbiji. Možda to i nije odluka Crne Gore već Italije videćemo.
Potrebno je mnogo rada i pažnje , a malo politike.

Milorad

pre 14 godina

Naravno da treba,ne spajase Crna Gora, nego Srbija.Ko je putovao samo do Slovenije može da vidi da su sva veća mesta povezana.Nikom normalnom ne pada na pamet da priča kako Slovenci spajaju Hrvate sa drugim državama.Posebna je tragedija da prugom Beograd - Bar se putuje 35 km/sat.Ludilo ide do tle da se na granici sa Bijeli poljem menjaju lokomotive.Ovo je jedinstven primer u svetu,pa se 450km prelazi za minimum 10 h.

Mirko

pre 14 godina

Auto-put preko PESTERI je najisplativija investicija jer ce pomoci razvoj tog izuzetno strateski znacajnog dela Srbije, treba malo dalje gledati !

CRNOGORAC

pre 14 godina

A analiticar koji svako malo se oglasi protiv ovog autoputa prica bajke o otplacivanju za 7-8 godina. Slusajte Mila i Milutina i ne brigajte :)

Sinisa

pre 14 godina

Sasvim je u redu komentar. Srbija hoce a gradi autoput za 500 000 Cnogoraca, da trosi narodne pare bez ikakvog smisla. Jos planira da autoput ide po enaseljenim mestima Srbije. Postavlja s epitanje sta imaju u glavi politicari koji donose takovazne odluke u ime naseg naroda. Mi smo svi placali 9 godina doprinos za Cnu Goru bez da nasje neko poitao. Ovaj autoput vtreba gradti al tako da poveze Srbiju i Reuybliku Spsku a ne Srbiju i siptarskog vazala Crnu Goru

Predrag Vujovic

pre 14 godina

Draga braco srbijanci... Jednom je vrijeme da vam neko kaze istinu.

Prvo, ja mogu da procam za sebe i za sve one Crnogorce srpskog porijekla a njih je vecina u Crnoj Gori.
Crna Gora nikada nije bila protiv Srbije niti ce biti. TO sto su u skoro neke odluke donijete to mozemo propisati manjinskoj Crnoj Gori koja jos uvijek ne moze da zaboravi nepravde koje je Srbija nacinjela crnogorcima u ne tako davnoj proslosti.
Prije svega - oduzimanje crnogorske drzavnosti nakon prvog svjetskog rata. To vam Crnogorci tesko mogu zaboraviti... Prisjetite se samo Hrvatima i Slovencima ste dali drzavu a Crnogorcima koji su je krvavo zaradili boreci se protiv turskijeh osvajaca 500 godina, njima je kralj Aleksandar Karadjordjevic oduzeo drzavu 1918 (Samo mi nemojte reci da je Podgoricka skupstina bila slobodno izrazavanje narodne volje). To je glavni uzrocnik zbog cega danas postoji jedna ekstremna crnogorska manjina koja ne voli nista sto je srpsko. Ogromna vecina Crnogoraca jos uvijek zna svoje srpsko porijeklo i naravno da ce uvijek podrzavati Srbiju.
Bojim se samo da cete ovakvim komentarima i ponasanjem uciniti da i ova vecina pocne polako da mijenja misljenje.
Sada cete vjerovatno u top da me stavite ali vam govorim istinu braco srbijanci.
Crna Gora je eto dokazala da moze bez donacija Srbije takodje.
Vasi komentari puni mrznje prema svemu sto je crnogorsko mogu samo doprinijeti produbljivanju podijeljenosti ali to vama nije izgleda bitno.
Na kraju krajeva pogledajte se sami, pogledajte svoje politicare vise od polovine ima crnogrosko porijeklo, cak sta vise siguran sam da i vise od polovine autora ovih komentara ovdje imaju makar malo crnogorske krvi.

No eto dzaba je pricati vjerovatno cete nastaviti sa govorom mrznje i dalje.

Neka vam je sa srecom braco srbijanci! I jos nesto sve najbolje od srca vam zelim, ali Najiskrenije!!! i ne bojte se vi Crne Gore i toga da ce vam ona i Crnogorci napraviti uciniti nazao!!!

Luka Bar

pre 14 godina

Srbija ima akcije u Luci Bar, a ranije se pricalo da namjerava da postane jedan od vecinskih vlasnika te iste a posto nema izlaz na more potreban joj je taj autoput prema CG

VlaD

pre 14 godina

Treba! Kao i svaki drugi "autobahn", treba i ovaj, ali prvo zavrsiti ostalo, zapoceto, a ne prekopati zemlju pa cekati ulaganja... A sto se tice luke Bar, zaboravite! Samo se jos nasi tripuju o saradnji sa "bratskim" narodima! Ulozite u luku Solun, koja je mnogo isplativija i videce se rezultati mnogo ranije! A i lobiji ce biti mnogo jaci i eto nas ranije u EU! Osim ako nasi nisu u fazonu da odugovlace jos desetak godina, posto im iz nekog razloga odgovara!? A i ko zna kakav "dil" imaju za uvoz "duvana", pa im treba Bar!?

Sremac

pre 14 godina

Definitivno nam treba autoput do Požege, sa krakom prema Republici Srpskoj, a drugim ka koridoru 10 (do Kruševca).
Ako u međuvremenu Crnogorci stignu od Bara do granice sa Srbijom proceniće se da li je potrebno graditi autoput do Požege ili je dovoljno imati poluautoput, što je ipak mnogo jeftinije.

Crnogorac

pre 14 godina

Citajuci ovako ksenofobicne komentare, razmisljam da mozda 90tih u Srbiji izbori nisu nikad pokradeni. Da je neko na vlasti razocarao samo zato sto je izgubio ratove, pa je zato pao. Ne mogu da verujem da bi na demokratskim izborima opet mogao neko takav da dodje na vlast.
Osvestite se ljudi!!! Ne treba CG nikakav autoput do Beograda, Brisel je i tako blizi preko Hrvatske. Taj put je potreba SRBA u SRBIJI prvenstveno, a onda i u RS i CG.

tihi

pre 14 godina

Naravno da je potreban koridor 11. Pa kako mislite da stotine hiljada Đetića ode kući na vikend kad su već glasali za nezavisnost i izvadili nove pasoše.
Da mogu u svojim brzim autima odjuriti svojoj đedovini koju su prodali do zadnjeg metra šiptarima, ovaj mislim rusima. Svi ti Beograđani i Novosađani moraju redovno i što češće da posećuju svoje korjene da ne zaborave svoj jezik, pogotovo ona 2-3 nova slova.

Ložim se :)
Nek se oni spoje koridorom 13
Od Tirane, preko bratske im Prištine pa preko Dubrovnika itd.

Svaka čast Crnogorcima, najčestitijim srbima od svih, al sami su svoju sudbinu odabrali i pravoj braći leđa okrenuli!

Georg

pre 14 godina

Ne treba nam taj put. Ko vise razmislja o Crnoj Gori? Crna Gora... Sta ono bese?

Mozemo mi beza njih a i oni bez nas. Tako je trebalo odavno da bude.
Kad cemo se jednom mi okrenuti sebi i svojim problemima. Pokrpite puteve oko Beograda i Nisa !!!
Razvijajte Jug Srbije !!!

sumadinac

pre 14 godina

Ulaganje u Luku Bar je bacanje para jer u luka zbog malog gaza ne mogu pristajati veliki prekookeanski brodovi. Zavrsetkom autoputa na koridoru 10, Srbija dobija blizu Solunsku luku sa dobrom infrastrukturom.
Slazem se sa svim ostalim komentarima da je nepotrebno bacanje para na gradnju autoputa do Crne Gore.
Srbiji je neophodna modernizacija zeleznice i sto hitniji zavsetak ali i odrzavanje koridora 10.

Ilija

pre 14 godina

Dragi moji,
nadam se da niste svesni da Srbija nije Beogradski pašaluk, a to se može potvrditi samo ako građanima Srbije se omogući da mogu putovati kao sav normalni svet. Brzo, nbezbedno iz lepih mesta Srbije ka Beogradu i nazad, a ne samo u jednom smeru.
SRbijo, trebaju ti putevi, zbog tvojih građana, trebaju ti telefoni optički kablovi.
Negeldaj ko radi, več kako i kontrološi ga.
Srbijo digni se pogledaj u budućnost.

Sava Drugi

pre 14 godina

Ibarska magistrala je nas prioritet nad prioritetima.

Svana normlana zemlja prvo gradi put kroz sredinu pa onda radi ostale pravce.

Koridor 10 nikako ne moze biti nas prioritet.

Ako za nekoga kazete da je expert, onda morate navesti sta je to on do sada uradio i kako je postao expert.

Pedja (Nis)

pre 14 godina

Naravno da jos uvek ne treba koridor 11. Zavrsite prvo ovaj koridor 10, koji nikako da zavrsite, kao i auto-put Nis-Pirot-Dimitrovgrad, koji "radite" vec poslednjih 30 godina! E, kad sve to zavrsite (valjda u nekoj doglednoj buducnosti nasih unuka), onda razmisljajte i o koridoru 11, 12, 25, 55, 150, "levis 501,502..."! A tada ce me bas i boleti uvo za koridore.

021IS

pre 14 godina

"Stanite malo i razmislite", Egnatia Odos o kom pricas je zavrsen 2009 god i nema nikakve veze sa tim o cemu ti pricas.Kada vec govorimo o tom autoputu, kada bi ovi nasi vajni putari videli kakvo tehnolosko cudo su Grci napravili (skoro 1/4 autoputa od 700km su mostovi i tuneli), verujem da bi od sramote svi do jednog promenili profesiju.
Naravno da je svaki novi autoput pozeljan jer on neminovno doprinosi ekonomskom razvoju zemlje ali da je medju prioritetima nepostojeci "koridor 11", to tesko da bi neko mogao da me ubedi.

Srbin iz EU

pre 14 godina

DAJTE LJUDI,STA SVE IZMISLJATE. NISTE U STANJU DA ZAVRSITE AUTOPUT BEOGRAD-SUBOTICA VEC 30 GODINA PO RAVNOM TERENU, A PRICATE O AUTOPUTU ZA BAR,DA, ALI SAMO DO GRANICE. PA NECETE VALJDA DA PRAVITE I DO BARA. A ZNATE LI SAMO KOLIKO NJIH INTERESUJE SRBIJA. NEZNATE KAO I GOSP. MRKONJIC. U SRBIJI IMA TOLIKO LOSIH PUTEVA, TO TREBA PRVO POPRAVITI I NOVE NAPRAVITI PA VIDETI STA DALJE, ALI NI SLUCAJNO DO BARA U KOGA JE I PREVISE ULOZENO. A ZNATE LI SAMO KAKO CE NAM SE TO VRATITI, SETITE SE SAMO NE TAKO DAVNE PROSLOSTI. MOLIM VLADU SRBIJE DA OSTRO REAGUJE NA OVAKVE PROJEKTE OD KOJIH NEMAMO KORISTI. OBIDJITE SRBIJU PA CETE VIDETI GDE TREBA NOVAC ULOZITI, PUTEVI, KANALIZACIJA, VODOVOD ITD.PRVO U SVOJOJ KUCI, PA ONDA KOD KOMSIJE. POSLUSAJTE SAMO JEDNOM GLAS NARODA.

martin

pre 14 godina

@(Stanite malo i razmislite, 5. januar 2010 20:25)

taj put je zavrsen 2008 godine...

@(Miodrag Bogdanovic, 5. januar 2010 20:51)

naftni peak se desio sredinom osamdesetih....



!!! put prema crnoj gori srbiji treba kao lanjski sneg... onaj sto je iznenadio putare u sred januara....

nebojsa

pre 14 godina

20 mil. je 0.05% naseg BDP. srbija to realno ne oseti. ove godine je bacila / univerzijada/ kroz prozor 100 mil. da je /bar/ poslednjih 25 god. ulagano godisnje po toliko, 3 mil. srba bi imalo 200km kvalitetne veze sa svetom. ali, mahmudu busatliji je to mnogo, i posto je on pretplacen da objasnjava svet i zivot na b92, onda nista...

mustang

pre 14 godina

Poštovanje g. Mahmute, ali mi u SLO nećemo nikad isplatit autoputeve, a ne za 7-8 godina, kako kažete. Ali smo svejedno bili za izgradnju i bez njih bi bilo putovanje isto ko što je i sada od BG na J Srbije.

Dexterijus

pre 14 godina

Svaka drzava u okviru same sebe treba da ima autoputeve i da spoji svoje "krajeve" .
Srbiji treba autoput, do CG granice,tj Vrsac-Pa-BG-CA-UZ-Nova Varos-Prijepolje-CG.
Ali tako treba nam i autoput od Pala uz Zapadnu Moravu-Krusevac-Pojate-Zajecar - BUG
Jednostavno bez njih nema brzog protoka ljudi(turista) i robe a i razvoja unutrasnjosti, kako privrede tako i turistickih centara.
Zamislite da imate autoput do Brusa(Kopaonik),i npr manji aerodrom kod Krusevca, koliko bi to znacilo Kopaoniku.
Mislim da bi trenalo razmisljati i o autoputu ka Kosovu(ma ko kod se mi mrzeli ili voleli sa Siptarima),makar do Mitrovice.

altos

pre 14 godina

Pa Srbija se prostire od Cacka do Beograda i samo tu Srbi zive pa sta ima onda da pravimo auto-put,bolje ba napravimo metro od Cacka do Beograda pa svi Srbi budu dobro povezani!!!

darko

pre 14 godina

Da nije zalostno bilo bi smesno...1.maj 2012. ma dajte ljudi pa on ni sam sebi ne veruje a kamoli neko drzgi da poveruje u ovakve bajke...

Branko

pre 14 godina

Svaka investicija, pa i ona u autoput ima svoje direktne i indirektne efekte. Direktni obuhvataju prihode od putarine, od iznajmljivanja zemljista za motele, lokale, restorane, opticki kabal, itd. Indirektni efekti koji nisu nista manje bitni kao parametri za procenu isplativosti izgradnje su uticaj na buduce investitore i privredni rast u regionima kroz koje prolazi autoput, brzi i samim tim jeftiniji transport robe do trzista i putnika do odredista ali i veca bezbednost u saobracaju. Primera radi, FIAT je kao uslov investiranja u Kragujevac trazio izgradjen autoput od Kragujevca do Batocine. Za potencijalnog privatnog ili stranog investitora eksterni efekti su apsolutno nezanimljivi sto je i razumljivo. On od tih eksternih efekata nema nista. Medjutim drzavu kao investitora mora da zanima bezbednost gradjana cijim se parama taj put i gradi, privredni rast, regionalni razvoj, zivotni standard, itd. Prema tome, ja sam za ovaj autoput. Neosporno on mora da postoji do Cacka. Jedino u cemu se ne slazem sa drzavom to je njegova dalja trasa. Ja sam za pravac prema Kraljevu, Novom Pazaru umesto prema Crnoj Gori. Na taj nacin bio bi u funkciji veceg broja gradjana Srbije.

Dlm!

pre 14 godina

Svaki autoput treba...ali prvo zavrsiti Koridor 10 osposobiti zeljeznicki i rjecni saobracaj,a onda spajati gradove u srbiji autoputevima...a to prema crnoj gori moze ali za 150 godina...dosta su Srbi radili za bivse bratske republike...sad mi nemozemo da zavrsimo ni jedan autoput a oni???

Miodrag Bogdanovic

pre 14 godina

U svetu se sve manje i manje prodaje automobila, razlog je jednostavan, ali niko o tome nema pojma. A razlog je: proizvodnja nafte u svetu je dostigla vrhunac, tj. peak, i od 2008 pa nadalje, ce sve biti manje i manje nafte, sto znaci sve skuplja i skuplja, a zedj se nesmanjuje, tj. Kina i Indija trose sve vise. To znaci nafta ce biti sve skuplja i skuplja, pa samim tim i gorivo, pa gradjani Srbije mogu da ocekuju da litar goriva bude 150, pa 180, pa onda 200...itd. i to uskoro. Plate i prihodi ce ostati isti, nezaposlenost se da raste, pa ce samim tim automobil i prevoz automobilom biti sve skuplji i na kraju nedostupan, tj. dostupan sam za retke, bogate, koji ce pritom biti na oku nezadovoljne vecine. To znaci da trake koje vec postoje i njihova sirina su vise nego dovoljne, pogotovu za vreme koje dolazi, vreme skupe energije i vreme nedostatka. Naravno sada ce da se jave oni koji veruju u alternativne izvore, tj. etanol, vodonik, baterije.., to je samo san, i alternativna goriva nikada nece moci da zamene naftu i gas ni blizu. Znaci, da su politicari u Srbiji pametni i racionalni, kao sto nisu, onda bi samo bilo dovoljno da se postojeci putevi poprave, malo prosire, poboljsa signalizacija i sigurnost, uvede bolja kontrola i ogranicenje brzine, i eto mnogo ekonomicnijeg resenja i u skladu sa onim sto dolazi, voleli mi to ili ne. I onda sve pare na zeleznicu, brza nego sto je danas, i to paralelno linije za teretni transport i putnicki transport. Onda se polako povezuju gradovi u Srbiji. To je buducnost i pravi odgovor na ono sto dolazi.

Stanite malo i razmislite

pre 14 godina

TREBA. Jer ukoliko se ne bi izgradio, sav promet iz Istocne Evrope (Rumunija, Ukrajina, Rusija...) prema Italiji i Jadranskom moru ce zaobici Srbiju (to je najkraca veza istoka Evrope sa Jadranom i Italijom). Uostalom, zato Grci zure da zavrse auto put Ignatiju (od Soluna do Igumenice), bas da bi se zaobisla Srbija. Planiranje putne infrastrukture se ne radi od danas do sutra, i ovo je pravi potez vlade Srbije (bez obzira ko je vodi, demokrate, socijalisti ili neki drugi). Kamo lepe srece da je ovakvih pametnih odluka vise (za razliku od brda komentara koji nemaju veze sa planiranjem i geo-politickim i privrednim realnostima).

vujke

pre 14 godina

Svaki dinar koji tamo , a ne daj boze ode ,smatram pljackom mog novcanika,banane i cigarete mogu da idu i preko soluna sto se mene tice ,a meningitis i crevne bolesti nek ostanu tamo dje im je i mesto

Kapetan Sol

pre 14 godina

Treba li Srbiji bolji put od Ibarske magistrale, put koji bi spajao Beograd sa jugo-zapadnom Srbijom? Da,naravno! To je jasno svakom koje bar jednom prošao ovom, po lošem kolovozu i nepodnošljivoj frekvenciji poznatom putu.
Treba li nam ozbiljniji ministar od Mrkonjića? Da.
Potrebno nam je više od burazerskog dogovora Mrkonje i Velje za gradnju tzv."koridora 11". Nažalost, ni kolege iz struke, koje ovde komentarišu članak, ne pokazuju preveliku "stručnost". Inaćenja tipa "nećemo da CG gradimo auto-put" svakako ne pripadaju arsenalu argumenata koje koriste experti.
Mi koji nismo iz struke voleli bi da znamo odgovore na jednostavna pitanja, poput ovih:
-da li je trasa puta od Beograda preko LJiga, G.MIlanovca i Čačka do Požege (tzv. auto-put Horgoš-Požega) ekonomski i građevinski najopravdaniji?
-postoji li ozbiljna analiza alternativne trase ovog auto-puta koja bi išla preko Obrenovca, Valjeva i dalje ka Požegi?
-hoće li put od Požege pravcem preko Užica ili pak na Ivanjicu i Sandžak?
-hoće li se od Požege, kako tvrde užički političari uz saglasnost dobijenu lično od velikog Mrkonje, uskoro graditi auto-put za BiH ili ti Republiku Srpsku?

anti Mrkonjic

pre 14 godina

Nravno da je suvisno izlaziti na more ovim putem i Koridor 11 je samo jos jedan nacin da se pare stave u dzep par ministara. Nisu u stanju da zavrse mizernih 100 kilometra na koridoru 10 i razvlace radove godinama, o komjim to novim projektima oni mazu oci narodu. Sramota, pa piramide bi kao u Egiptu napravili do sada da su radili kako treba.

Milan

pre 14 godina

Kako da nebi trebao Koridor 11 ako nista drugo dati ga stranim kompanijama da ga grade i naplacuju putarinu za izvestan period, ako mi nemamo dovoljno sredstava. Povezanost sa Jadranom preko Koridora 10 bi dovodilo i dosta turista za Srbiju sto nebi trebalo zanemariti.

alex

pre 14 godina

ma kakv koridor 11 sta ce to srbiji ne treba joj ni koridor 10 ni zeleznica, ni aerodromi cemu sve to nije mi jasno,zasto teziti 21 veku kad je srbija jos uvek u srednjejm veku,a sudeci po komentarima zeli i da ostane u srednjem veku,Neko treba da javi braci srbima da su turci otisli, da nismo u ratu sa turcima da je solunski front probijen da postoji evropska unija,da je industrijska revolucija zavrsena i da postoje avioni vozovi i automobili.Braci srbima sve najbilje u 2010g, i zelim daim neko kaze u kom vremenu zive

Skretnicar

pre 14 godina

Dosta price da su Italijani i Rumuni zainteresovani za auto put od Bara do Temisvara.
Grci su zavrsili auto putm od Igumenice ( za neupucene velika luka na Jonskom moru ) do Soluna odnosno u produzetku do Turske ustvari Bugarske.
Most preko Dunava izmedju Rumunije i Bugarske uskoro ce biti gotov, sve te zemlje su u EU putuje se bez carina i zadrzavanja.
Dok mi resimo da gradimo ovo je sve vec gotovo.
Sto se tice zapadne srbije: treba napraviti auto put od Kragujevca preko Cacka do Uzica odnosno Visegrada.Jedan krak spustiti prema Novom Pazaru a na suprotnoj strani od Cacka ga spojiti sa Beogradom i tu je gospodo KRAJ.
Gospodo zaboravite kombinacije sa Crnom Gorom neka sami rade sta hoce i kako oni hoce. DALEKO IM LEPA KUCA I SA SRE3COM.
Toliko od mene.

Nenad

pre 14 godina

Mi smo suviše siromašna zemlja da bi vršili tako velika ulaganja kao što su ona potrebna za koridor ll.Kako sada stvari stoje taj putni pravac vanteritorije Srbije nam nije potreban.Posebno kada se ima u vidu da je mali promet roba koji mi obavljamo preko luke Bar koja posebno zahteva velika ulaganja za pristajanje velikih brodova.Zato pamet u glavu i sva raspoloživa sredstva ulažite u koridor lo.A što se tiče luka zakupimo deo luke Solun,Rijeka ili oned u Rumuniji,jer interesa naše privrede je usmeren ka tim lukama,što pokazuju cifre prometa koji se preko njih obavlja.A manimo se jednom sentimetalnosti u usmeravanju investicija.

Voja

pre 14 godina

Ma kakav koridor 11, to ne postoji, odluka o koridorima se donosi na nivou EU. I koridor 10 najpre nije bio u planu, ali je na predlog Jugoslavije dodat.
Verovatno ce savet ministara transporta EU jednog dana doneti odluku i o koridoru 11, mozda 12, 13, ali oni mogu biti u Skandinaviji ili bilo gde, a mozda ce 14 biti kroz Srbiju.
Za sada postoji 10 koridora i tu je tacka, prekinite da se pravite pametni i obmanjujete javnost tako sto glumite neke strucnjake.
To sto "gradite" nazovite kako hocete, ali koridor 11 je izmisljena kategorija u glavama nasih genijalaca.

Goran

pre 14 godina

Za put ka Crnoj Gori kao i za put ka Uzicu dovoljno je prosiriti postojeci dodatnom trakom za preticanje. Koridor 10 treba sto pre zavrsiti ukljucujuci i obilaznicu oko Bg. Treba ukloniti naplatne rampe i uvesti vinjete. Takodje, potrebno je pomoci lokalnim samoupravama u saniranju gradskih i lokalnih ulica. Sto se mene tice to bi bilo i vise nego dovoljno.

Nikola

pre 14 godina

Tzv: Koridor 11 ne POSTOJI, to ime je izmislio lobi koji zeli da nasim parama pravi jednoj drugoj zemlji put u Evropu.


Nasa politika i strategija (a i ogroman novac) trebaju biti oktrnuti prema Evropskoj Uniji a ne u cilju spasavanja propale privrede CrneGore i pravljenje izlaska CrnojGori u evropu o nasem trosku ...

Pogledajte ovaj link (koji strucnoscu (prof.ekonom.fakulteta) obara sve navode crnogorskog lobija) :
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

nebojsa

pre 14 godina

zast se ne bi pravili putevi koji auto koji povezuju gradove po srbiji. takvo ulaganje u infrastrukturu je sigurno pametnije od pravljenja puta za pomoc crnogorskom turizmu

rall

pre 14 godina

Mrkonjiću pod hitno od državnih para kupiti veliku kuću u Crnoj Gori i doživotno mu platiti avionski prevoz do Tivta, za njega i članove šire mu familije. Mnogostruko je jeftinije nego da zbog svog hira slupa ogromne pare uvali nas u još veće dugove.

Ja ne znam šta je ovom čoveku pa je zapeo za Luku Bar i autoput do Crne Gore ko nezdrav. Ni jedno ni drugo ne predstavljaju interes Srbije u bilo kom smislu. Crna Gora je slepo crevo na karti Evrope i nikada neće predstavljati bilo kakvu stratešku tačku ili destinaciju.

Kao što neko ovde pametno primeti ŽELEZNICA nam vapi za modernizacijom. Mogućnosti su ogromne.

Najbanalniji primer, zamislite samo koliko bi bilo interesovanje i koliko bi se smanjile gužve na prilazima Beogradu kada bi se uveo brzi poslovni voz Niš-Beograd-Novi Sad, koji bi išao brzinom od recimo 120-150 km/h i imao polaske na svakih sat vremena ili češće

Pa 10 puta je bolje uložiti te pare u obilaznicu, mostove, metro u sve samo ne u put za CG.

Nenad

pre 14 godina

Ibarskoj magistrali ništa ne fali. Hitno treba završiti koridor 10 i železnički koridor 10, ali ispada da mi solimo pamet tako pametnim glavama kao što su političari, koji prvo udare asfalt do svoje vikendice, dok su još od uticaja, pa posle može i ceo svet da propadne

putnik

pre 14 godina

Ajde da im damo po 10.000E, pa da se ne matletiramo oko kopanja, betoniranja, asvaltiranja itd, onda će iz zahvalnosti ponovo da priznaju ŠATRO državu kosovo, ili će da smisle neki novi faul s'leđa Srbiji.
ALOOOO bre jeste li normalni
kakav bre auto put, tako će lakše da švercuju cigare, drogu, da se bave trafikingom
dokle bre Srbijo?????

david majkic

pre 14 godina

sad kad su ukinute vize mislim da se niko nece od gradjana srbije kupaci u njihovom moru! a koliko znam nasoj zemlji je prioritet izvoz u eu a u tom pravcu nije eu!!! auto put do CACKA i to je to! :-)

VesnaDC

pre 14 godina

zAR NISMO DOVOLJNO ILOZILI U IZGRADNJU CRNE GORE? ZAR NIJE VREME DA NAM ONI BAR SIMBOLICNO NESTO VRATE, NA TAJ NACIN STO CE OD SVOJIH SREDSTAVA IZGRADITI OVAJ KORIDOR 11. ISTOM TRASOM.

Vladimir

pre 14 godina

Ako uzmemo u obzir koliko je ljudi nastradalo na Ibarskoj magistrali - odgovor je DA ! A ako ćemo i taj autoput graditi podjednako "kvalitetno" i brzo kao i Koridor 10 - ONDA NEMOJTE VIŠE NI DA PRIČATE O NJEMU !!! Svakako je potrebno povezati Republiku Srpsku, Užice, Zlatibor, Požegu i Čačak sa Beogradom jer se danas vozimo Ibarskom branik na branik ! Ali pogledajmo na šta danas liči autoput BG-NI: srednja traka je puna zakrpa, kolotraga, neravnina; taman se popravi jedna deonica, otvaraju se krateri na drugoj i tako u nedogled, bez početka i kraja !

zar opet

pre 14 godina

1. Opet ce Srbija da gradi za Crnu Goru,
2. Autoput treba Mrkonjicu jer sta bi radio i gde bi se slikao kada bi sve zavrsio i ne bi bilo gradilista
3. A da li nam treba ili ne, pa valjda je jasno da je to cist gubitak.Bolje zavrsite koridor 10 jer smo za to dobili pare, a kada zavrsimo Solun je na dohvat ruke, tako da nam Bar nije potreban

neko

pre 14 godina

Prvo prestanite da se jedete sto se crna gora odvojila pa sad izinata necete prema crnoj gori a 99% vas ide prema jugu , poenta autoputa je razvitak tih podrucja brzi protok ljudi roba naseljavanje, smanjenje smrtnosti na nasim putevima a strucnjaci odma svuda neka ide samo ne prema crnoj gori cudan narod.
Inace nemojte da se sekirate nema nista od tih puteva dok smo mi zivi ....

bojan_kljajic

pre 14 godina

Naravno da ne treba. Izricito sam protiv. Kao covek iz struke, pitam Mrknjica:
1) zasto bi mi spajali Crnu Goru (tj.njihovo primorije sa morem)? Ako hoce auto putt, nek ga Crna Gora finansira minimum do Cacka.
2) Robni promet je ocajno mali na datoj deonici i gustina naseljenosti je takodje mala. Zasto bi gradili auto put koji nije rentabilan?
3) Bolje je te pare uloziti u koridor 10, pogotovo u zeleznicki saobracaj, jel se 91% robnog saobracaja sa Istoka na Zapad odvija zeleznicom, pa ako ucinimo prugu konkurentnom (dignemo brzine, uradimo infrastrukturu..) eto nama mnogo vece koristi.
Pamet u glavu Mrkonjicu, tzv. inzenjeru.

дуле

pre 14 godina

Што упорно оправдавате овај пројекат због ибарске магистрале? Нико се не противи градњи аутопута до Ужица или Пожеге, и евентуално крака ка Крушевцу, али свака даља градња ка Црној Гори је неоправдана, и представља бацање пара. Повезивање до Луке Бар је непотребно, зато што робу можемо увозити преко Ријеке, која је подједнако удаљена од Бара, а од ње па до Србије већ постоји модеран аутопут, а ту је као алтернатива и Солун, и евентуално Констанца.

Pera

pre 14 godina

Cisto lobiranje i to nam jos ministar Mrkonjic nabija na nos. Kao da nm kaze: izabrali ste me i sad cu da radim sta mi je volja, bas me briga za vase misljenje.

Strasno, pre svega koridor 11 ne postoji! A druga stvar je da nama treba da pokrijemo Srbiju a da nam nije bitan nikakav autoput ka Crnoj Gori jer tamo vise niko i ne ide!!! To je cist lobi Crnogoraca da bi nase turiste ponovo privukli posto su nas oterali ponasanjem politicara i izjavama da im mi citiram ministra turizma "paradajz turisti" nismo potrebni. Italijanima da toliko treba oni bi investirali njega. To je nista vise nego sprdnja sa nama.

Koridor 10, pravi koridor je jedan jedini kroz nasu zemlju i od najvece vaznosti je za nas i njega treba prvo zavrsiti a mozda bi bilo najbolje pre svega toga smeniti Mrkonjica, vise se svima smucio.

Aleksandar

pre 14 godina

Ne postoji koridor 11. NE POSTOJI! Prestanite da se sprdate nazivima i nazovite to na nacin da obican covek razume: autoput do Crne Gore.

Milan

pre 14 godina

Neverovatrno da se u ovoj miks vladi provuce jedan takav sarlatan kakav je Mrkonjic. I jos mu se daju takvi prerogativi da on vodi stratesku politiku zemlje. Mi ne mozemo vec decenijama da zavrsimo jedan strateski put kao sto je koridor 10 a on vec krece u drugi koridor koji je tako marginalnog znacaj i kojim se povezuje tako marginalna drzava prema EU. Ako to prodje , a izgleda da prolazi, obzirom na recenih 20 mil.evra onda znaci da je od ovog naroda i Bog digao ruke!

radmila

pre 14 godina

Gospodine Mrkonjicu zar nam je to potreba neka Crna Gora pravi svoje puteve sada je najvaznije gledati od cega ce te imati koristi a ulagati u tu drzavu nikako

Luka Laban

pre 14 godina

Koridor 11 tzv bi trebalo spojiti zapadnu Srbiju sa centralom.U tome vidim znacaj...a da ima politicke osnove,naravno....Umesto da idemo nekakvim redom,pocinjemo s brda i dola....ne znam dokle tako...!!!

Miki iz Njemacke

pre 14 godina

Novi autoput koji ce ici ka jugozapadnoj Srbiji pospesice privredni razvoj tog regiona i smanjice smrtnost na Ibarskoj magistrali. Pametnom dovoljno inace pokrasce novac za njega ako se ne napravi.

Aleksandar

pre 14 godina

Ne postoji koridor 11. NE POSTOJI! Prestanite da se sprdate nazivima i nazovite to na nacin da obican covek razume: autoput do Crne Gore.

bojan_kljajic

pre 14 godina

Naravno da ne treba. Izricito sam protiv. Kao covek iz struke, pitam Mrknjica:
1) zasto bi mi spajali Crnu Goru (tj.njihovo primorije sa morem)? Ako hoce auto putt, nek ga Crna Gora finansira minimum do Cacka.
2) Robni promet je ocajno mali na datoj deonici i gustina naseljenosti je takodje mala. Zasto bi gradili auto put koji nije rentabilan?
3) Bolje je te pare uloziti u koridor 10, pogotovo u zeleznicki saobracaj, jel se 91% robnog saobracaja sa Istoka na Zapad odvija zeleznicom, pa ako ucinimo prugu konkurentnom (dignemo brzine, uradimo infrastrukturu..) eto nama mnogo vece koristi.
Pamet u glavu Mrkonjicu, tzv. inzenjeru.

дуле

pre 14 godina

Што упорно оправдавате овај пројекат због ибарске магистрале? Нико се не противи градњи аутопута до Ужица или Пожеге, и евентуално крака ка Крушевцу, али свака даља градња ка Црној Гори је неоправдана, и представља бацање пара. Повезивање до Луке Бар је непотребно, зато што робу можемо увозити преко Ријеке, која је подједнако удаљена од Бара, а од ње па до Србије већ постоји модеран аутопут, а ту је као алтернатива и Солун, и евентуално Констанца.

radmila

pre 14 godina

Gospodine Mrkonjicu zar nam je to potreba neka Crna Gora pravi svoje puteve sada je najvaznije gledati od cega ce te imati koristi a ulagati u tu drzavu nikako

Milan

pre 14 godina

Neverovatrno da se u ovoj miks vladi provuce jedan takav sarlatan kakav je Mrkonjic. I jos mu se daju takvi prerogativi da on vodi stratesku politiku zemlje. Mi ne mozemo vec decenijama da zavrsimo jedan strateski put kao sto je koridor 10 a on vec krece u drugi koridor koji je tako marginalnog znacaj i kojim se povezuje tako marginalna drzava prema EU. Ako to prodje , a izgleda da prolazi, obzirom na recenih 20 mil.evra onda znaci da je od ovog naroda i Bog digao ruke!

Skretnicar

pre 14 godina

Dosta price da su Italijani i Rumuni zainteresovani za auto put od Bara do Temisvara.
Grci su zavrsili auto putm od Igumenice ( za neupucene velika luka na Jonskom moru ) do Soluna odnosno u produzetku do Turske ustvari Bugarske.
Most preko Dunava izmedju Rumunije i Bugarske uskoro ce biti gotov, sve te zemlje su u EU putuje se bez carina i zadrzavanja.
Dok mi resimo da gradimo ovo je sve vec gotovo.
Sto se tice zapadne srbije: treba napraviti auto put od Kragujevca preko Cacka do Uzica odnosno Visegrada.Jedan krak spustiti prema Novom Pazaru a na suprotnoj strani od Cacka ga spojiti sa Beogradom i tu je gospodo KRAJ.
Gospodo zaboravite kombinacije sa Crnom Gorom neka sami rade sta hoce i kako oni hoce. DALEKO IM LEPA KUCA I SA SRE3COM.
Toliko od mene.

Miki iz Njemacke

pre 14 godina

Novi autoput koji ce ici ka jugozapadnoj Srbiji pospesice privredni razvoj tog regiona i smanjice smrtnost na Ibarskoj magistrali. Pametnom dovoljno inace pokrasce novac za njega ako se ne napravi.

rall

pre 14 godina

Mrkonjiću pod hitno od državnih para kupiti veliku kuću u Crnoj Gori i doživotno mu platiti avionski prevoz do Tivta, za njega i članove šire mu familije. Mnogostruko je jeftinije nego da zbog svog hira slupa ogromne pare uvali nas u još veće dugove.

Ja ne znam šta je ovom čoveku pa je zapeo za Luku Bar i autoput do Crne Gore ko nezdrav. Ni jedno ni drugo ne predstavljaju interes Srbije u bilo kom smislu. Crna Gora je slepo crevo na karti Evrope i nikada neće predstavljati bilo kakvu stratešku tačku ili destinaciju.

Kao što neko ovde pametno primeti ŽELEZNICA nam vapi za modernizacijom. Mogućnosti su ogromne.

Najbanalniji primer, zamislite samo koliko bi bilo interesovanje i koliko bi se smanjile gužve na prilazima Beogradu kada bi se uveo brzi poslovni voz Niš-Beograd-Novi Sad, koji bi išao brzinom od recimo 120-150 km/h i imao polaske na svakih sat vremena ili češće

Pa 10 puta je bolje uložiti te pare u obilaznicu, mostove, metro u sve samo ne u put za CG.

Luka Laban

pre 14 godina

Koridor 11 tzv bi trebalo spojiti zapadnu Srbiju sa centralom.U tome vidim znacaj...a da ima politicke osnove,naravno....Umesto da idemo nekakvim redom,pocinjemo s brda i dola....ne znam dokle tako...!!!

vujke

pre 14 godina

Svaki dinar koji tamo , a ne daj boze ode ,smatram pljackom mog novcanika,banane i cigarete mogu da idu i preko soluna sto se mene tice ,a meningitis i crevne bolesti nek ostanu tamo dje im je i mesto

tihi

pre 14 godina

Naravno da je potreban koridor 11. Pa kako mislite da stotine hiljada Đetića ode kući na vikend kad su već glasali za nezavisnost i izvadili nove pasoše.
Da mogu u svojim brzim autima odjuriti svojoj đedovini koju su prodali do zadnjeg metra šiptarima, ovaj mislim rusima. Svi ti Beograđani i Novosađani moraju redovno i što češće da posećuju svoje korjene da ne zaborave svoj jezik, pogotovo ona 2-3 nova slova.

Ložim se :)
Nek se oni spoje koridorom 13
Od Tirane, preko bratske im Prištine pa preko Dubrovnika itd.

Svaka čast Crnogorcima, najčestitijim srbima od svih, al sami su svoju sudbinu odabrali i pravoj braći leđa okrenuli!

Dlm!

pre 14 godina

Svaki autoput treba...ali prvo zavrsiti Koridor 10 osposobiti zeljeznicki i rjecni saobracaj,a onda spajati gradove u srbiji autoputevima...a to prema crnoj gori moze ali za 150 godina...dosta su Srbi radili za bivse bratske republike...sad mi nemozemo da zavrsimo ni jedan autoput a oni???

Branko

pre 14 godina

Svaka investicija, pa i ona u autoput ima svoje direktne i indirektne efekte. Direktni obuhvataju prihode od putarine, od iznajmljivanja zemljista za motele, lokale, restorane, opticki kabal, itd. Indirektni efekti koji nisu nista manje bitni kao parametri za procenu isplativosti izgradnje su uticaj na buduce investitore i privredni rast u regionima kroz koje prolazi autoput, brzi i samim tim jeftiniji transport robe do trzista i putnika do odredista ali i veca bezbednost u saobracaju. Primera radi, FIAT je kao uslov investiranja u Kragujevac trazio izgradjen autoput od Kragujevca do Batocine. Za potencijalnog privatnog ili stranog investitora eksterni efekti su apsolutno nezanimljivi sto je i razumljivo. On od tih eksternih efekata nema nista. Medjutim drzavu kao investitora mora da zanima bezbednost gradjana cijim se parama taj put i gradi, privredni rast, regionalni razvoj, zivotni standard, itd. Prema tome, ja sam za ovaj autoput. Neosporno on mora da postoji do Cacka. Jedino u cemu se ne slazem sa drzavom to je njegova dalja trasa. Ja sam za pravac prema Kraljevu, Novom Pazaru umesto prema Crnoj Gori. Na taj nacin bio bi u funkciji veceg broja gradjana Srbije.

Georg

pre 14 godina

Ne treba nam taj put. Ko vise razmislja o Crnoj Gori? Crna Gora... Sta ono bese?

Mozemo mi beza njih a i oni bez nas. Tako je trebalo odavno da bude.
Kad cemo se jednom mi okrenuti sebi i svojim problemima. Pokrpite puteve oko Beograda i Nisa !!!
Razvijajte Jug Srbije !!!

Stanite malo i razmislite

pre 14 godina

TREBA. Jer ukoliko se ne bi izgradio, sav promet iz Istocne Evrope (Rumunija, Ukrajina, Rusija...) prema Italiji i Jadranskom moru ce zaobici Srbiju (to je najkraca veza istoka Evrope sa Jadranom i Italijom). Uostalom, zato Grci zure da zavrse auto put Ignatiju (od Soluna do Igumenice), bas da bi se zaobisla Srbija. Planiranje putne infrastrukture se ne radi od danas do sutra, i ovo je pravi potez vlade Srbije (bez obzira ko je vodi, demokrate, socijalisti ili neki drugi). Kamo lepe srece da je ovakvih pametnih odluka vise (za razliku od brda komentara koji nemaju veze sa planiranjem i geo-politickim i privrednim realnostima).

Sinisa

pre 14 godina

Sasvim je u redu komentar. Srbija hoce a gradi autoput za 500 000 Cnogoraca, da trosi narodne pare bez ikakvog smisla. Jos planira da autoput ide po enaseljenim mestima Srbije. Postavlja s epitanje sta imaju u glavi politicari koji donose takovazne odluke u ime naseg naroda. Mi smo svi placali 9 godina doprinos za Cnu Goru bez da nasje neko poitao. Ovaj autoput vtreba gradti al tako da poveze Srbiju i Reuybliku Spsku a ne Srbiju i siptarskog vazala Crnu Goru

Voja

pre 14 godina

Ma kakav koridor 11, to ne postoji, odluka o koridorima se donosi na nivou EU. I koridor 10 najpre nije bio u planu, ali je na predlog Jugoslavije dodat.
Verovatno ce savet ministara transporta EU jednog dana doneti odluku i o koridoru 11, mozda 12, 13, ali oni mogu biti u Skandinaviji ili bilo gde, a mozda ce 14 biti kroz Srbiju.
Za sada postoji 10 koridora i tu je tacka, prekinite da se pravite pametni i obmanjujete javnost tako sto glumite neke strucnjake.
To sto "gradite" nazovite kako hocete, ali koridor 11 je izmisljena kategorija u glavama nasih genijalaca.

alex

pre 14 godina

ma kakv koridor 11 sta ce to srbiji ne treba joj ni koridor 10 ni zeleznica, ni aerodromi cemu sve to nije mi jasno,zasto teziti 21 veku kad je srbija jos uvek u srednjejm veku,a sudeci po komentarima zeli i da ostane u srednjem veku,Neko treba da javi braci srbima da su turci otisli, da nismo u ratu sa turcima da je solunski front probijen da postoji evropska unija,da je industrijska revolucija zavrsena i da postoje avioni vozovi i automobili.Braci srbima sve najbilje u 2010g, i zelim daim neko kaze u kom vremenu zive

putnik

pre 14 godina

Ajde da im damo po 10.000E, pa da se ne matletiramo oko kopanja, betoniranja, asvaltiranja itd, onda će iz zahvalnosti ponovo da priznaju ŠATRO državu kosovo, ili će da smisle neki novi faul s'leđa Srbiji.
ALOOOO bre jeste li normalni
kakav bre auto put, tako će lakše da švercuju cigare, drogu, da se bave trafikingom
dokle bre Srbijo?????

Vladimir

pre 14 godina

Ako uzmemo u obzir koliko je ljudi nastradalo na Ibarskoj magistrali - odgovor je DA ! A ako ćemo i taj autoput graditi podjednako "kvalitetno" i brzo kao i Koridor 10 - ONDA NEMOJTE VIŠE NI DA PRIČATE O NJEMU !!! Svakako je potrebno povezati Republiku Srpsku, Užice, Zlatibor, Požegu i Čačak sa Beogradom jer se danas vozimo Ibarskom branik na branik ! Ali pogledajmo na šta danas liči autoput BG-NI: srednja traka je puna zakrpa, kolotraga, neravnina; taman se popravi jedna deonica, otvaraju se krateri na drugoj i tako u nedogled, bez početka i kraja !

sumadinac

pre 14 godina

Ulaganje u Luku Bar je bacanje para jer u luka zbog malog gaza ne mogu pristajati veliki prekookeanski brodovi. Zavrsetkom autoputa na koridoru 10, Srbija dobija blizu Solunsku luku sa dobrom infrastrukturom.
Slazem se sa svim ostalim komentarima da je nepotrebno bacanje para na gradnju autoputa do Crne Gore.
Srbiji je neophodna modernizacija zeleznice i sto hitniji zavsetak ali i odrzavanje koridora 10.

VesnaDC

pre 14 godina

zAR NISMO DOVOLJNO ILOZILI U IZGRADNJU CRNE GORE? ZAR NIJE VREME DA NAM ONI BAR SIMBOLICNO NESTO VRATE, NA TAJ NACIN STO CE OD SVOJIH SREDSTAVA IZGRADITI OVAJ KORIDOR 11. ISTOM TRASOM.

Miodrag Bogdanovic

pre 14 godina

U svetu se sve manje i manje prodaje automobila, razlog je jednostavan, ali niko o tome nema pojma. A razlog je: proizvodnja nafte u svetu je dostigla vrhunac, tj. peak, i od 2008 pa nadalje, ce sve biti manje i manje nafte, sto znaci sve skuplja i skuplja, a zedj se nesmanjuje, tj. Kina i Indija trose sve vise. To znaci nafta ce biti sve skuplja i skuplja, pa samim tim i gorivo, pa gradjani Srbije mogu da ocekuju da litar goriva bude 150, pa 180, pa onda 200...itd. i to uskoro. Plate i prihodi ce ostati isti, nezaposlenost se da raste, pa ce samim tim automobil i prevoz automobilom biti sve skuplji i na kraju nedostupan, tj. dostupan sam za retke, bogate, koji ce pritom biti na oku nezadovoljne vecine. To znaci da trake koje vec postoje i njihova sirina su vise nego dovoljne, pogotovu za vreme koje dolazi, vreme skupe energije i vreme nedostatka. Naravno sada ce da se jave oni koji veruju u alternativne izvore, tj. etanol, vodonik, baterije.., to je samo san, i alternativna goriva nikada nece moci da zamene naftu i gas ni blizu. Znaci, da su politicari u Srbiji pametni i racionalni, kao sto nisu, onda bi samo bilo dovoljno da se postojeci putevi poprave, malo prosire, poboljsa signalizacija i sigurnost, uvede bolja kontrola i ogranicenje brzine, i eto mnogo ekonomicnijeg resenja i u skladu sa onim sto dolazi, voleli mi to ili ne. I onda sve pare na zeleznicu, brza nego sto je danas, i to paralelno linije za teretni transport i putnicki transport. Onda se polako povezuju gradovi u Srbiji. To je buducnost i pravi odgovor na ono sto dolazi.

david majkic

pre 14 godina

sad kad su ukinute vize mislim da se niko nece od gradjana srbije kupaci u njihovom moru! a koliko znam nasoj zemlji je prioritet izvoz u eu a u tom pravcu nije eu!!! auto put do CACKA i to je to! :-)

nebojsa

pre 14 godina

zast se ne bi pravili putevi koji auto koji povezuju gradove po srbiji. takvo ulaganje u infrastrukturu je sigurno pametnije od pravljenja puta za pomoc crnogorskom turizmu

Nikola

pre 14 godina

Tzv: Koridor 11 ne POSTOJI, to ime je izmislio lobi koji zeli da nasim parama pravi jednoj drugoj zemlji put u Evropu.


Nasa politika i strategija (a i ogroman novac) trebaju biti oktrnuti prema Evropskoj Uniji a ne u cilju spasavanja propale privrede CrneGore i pravljenje izlaska CrnojGori u evropu o nasem trosku ...

Pogledajte ovaj link (koji strucnoscu (prof.ekonom.fakulteta) obara sve navode crnogorskog lobija) :
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

VlaD

pre 14 godina

Treba! Kao i svaki drugi "autobahn", treba i ovaj, ali prvo zavrsiti ostalo, zapoceto, a ne prekopati zemlju pa cekati ulaganja... A sto se tice luke Bar, zaboravite! Samo se jos nasi tripuju o saradnji sa "bratskim" narodima! Ulozite u luku Solun, koja je mnogo isplativija i videce se rezultati mnogo ranije! A i lobiji ce biti mnogo jaci i eto nas ranije u EU! Osim ako nasi nisu u fazonu da odugovlace jos desetak godina, posto im iz nekog razloga odgovara!? A i ko zna kakav "dil" imaju za uvoz "duvana", pa im treba Bar!?

zar opet

pre 14 godina

1. Opet ce Srbija da gradi za Crnu Goru,
2. Autoput treba Mrkonjicu jer sta bi radio i gde bi se slikao kada bi sve zavrsio i ne bi bilo gradilista
3. A da li nam treba ili ne, pa valjda je jasno da je to cist gubitak.Bolje zavrsite koridor 10 jer smo za to dobili pare, a kada zavrsimo Solun je na dohvat ruke, tako da nam Bar nije potreban

Kapetan Sol

pre 14 godina

Treba li Srbiji bolji put od Ibarske magistrale, put koji bi spajao Beograd sa jugo-zapadnom Srbijom? Da,naravno! To je jasno svakom koje bar jednom prošao ovom, po lošem kolovozu i nepodnošljivoj frekvenciji poznatom putu.
Treba li nam ozbiljniji ministar od Mrkonjića? Da.
Potrebno nam je više od burazerskog dogovora Mrkonje i Velje za gradnju tzv."koridora 11". Nažalost, ni kolege iz struke, koje ovde komentarišu članak, ne pokazuju preveliku "stručnost". Inaćenja tipa "nećemo da CG gradimo auto-put" svakako ne pripadaju arsenalu argumenata koje koriste experti.
Mi koji nismo iz struke voleli bi da znamo odgovore na jednostavna pitanja, poput ovih:
-da li je trasa puta od Beograda preko LJiga, G.MIlanovca i Čačka do Požege (tzv. auto-put Horgoš-Požega) ekonomski i građevinski najopravdaniji?
-postoji li ozbiljna analiza alternativne trase ovog auto-puta koja bi išla preko Obrenovca, Valjeva i dalje ka Požegi?
-hoće li put od Požege pravcem preko Užica ili pak na Ivanjicu i Sandžak?
-hoće li se od Požege, kako tvrde užički političari uz saglasnost dobijenu lično od velikog Mrkonje, uskoro graditi auto-put za BiH ili ti Republiku Srpsku?

Sremac

pre 14 godina

Definitivno nam treba autoput do Požege, sa krakom prema Republici Srpskoj, a drugim ka koridoru 10 (do Kruševca).
Ako u međuvremenu Crnogorci stignu od Bara do granice sa Srbijom proceniće se da li je potrebno graditi autoput do Požege ili je dovoljno imati poluautoput, što je ipak mnogo jeftinije.

anti Mrkonjic

pre 14 godina

Nravno da je suvisno izlaziti na more ovim putem i Koridor 11 je samo jos jedan nacin da se pare stave u dzep par ministara. Nisu u stanju da zavrse mizernih 100 kilometra na koridoru 10 i razvlace radove godinama, o komjim to novim projektima oni mazu oci narodu. Sramota, pa piramide bi kao u Egiptu napravili do sada da su radili kako treba.

Goran

pre 14 godina

Za put ka Crnoj Gori kao i za put ka Uzicu dovoljno je prosiriti postojeci dodatnom trakom za preticanje. Koridor 10 treba sto pre zavrsiti ukljucujuci i obilaznicu oko Bg. Treba ukloniti naplatne rampe i uvesti vinjete. Takodje, potrebno je pomoci lokalnim samoupravama u saniranju gradskih i lokalnih ulica. Sto se mene tice to bi bilo i vise nego dovoljno.

Pera

pre 14 godina

Cisto lobiranje i to nam jos ministar Mrkonjic nabija na nos. Kao da nm kaze: izabrali ste me i sad cu da radim sta mi je volja, bas me briga za vase misljenje.

Strasno, pre svega koridor 11 ne postoji! A druga stvar je da nama treba da pokrijemo Srbiju a da nam nije bitan nikakav autoput ka Crnoj Gori jer tamo vise niko i ne ide!!! To je cist lobi Crnogoraca da bi nase turiste ponovo privukli posto su nas oterali ponasanjem politicara i izjavama da im mi citiram ministra turizma "paradajz turisti" nismo potrebni. Italijanima da toliko treba oni bi investirali njega. To je nista vise nego sprdnja sa nama.

Koridor 10, pravi koridor je jedan jedini kroz nasu zemlju i od najvece vaznosti je za nas i njega treba prvo zavrsiti a mozda bi bilo najbolje pre svega toga smeniti Mrkonjica, vise se svima smucio.

Srbin iz EU

pre 14 godina

DAJTE LJUDI,STA SVE IZMISLJATE. NISTE U STANJU DA ZAVRSITE AUTOPUT BEOGRAD-SUBOTICA VEC 30 GODINA PO RAVNOM TERENU, A PRICATE O AUTOPUTU ZA BAR,DA, ALI SAMO DO GRANICE. PA NECETE VALJDA DA PRAVITE I DO BARA. A ZNATE LI SAMO KOLIKO NJIH INTERESUJE SRBIJA. NEZNATE KAO I GOSP. MRKONJIC. U SRBIJI IMA TOLIKO LOSIH PUTEVA, TO TREBA PRVO POPRAVITI I NOVE NAPRAVITI PA VIDETI STA DALJE, ALI NI SLUCAJNO DO BARA U KOGA JE I PREVISE ULOZENO. A ZNATE LI SAMO KAKO CE NAM SE TO VRATITI, SETITE SE SAMO NE TAKO DAVNE PROSLOSTI. MOLIM VLADU SRBIJE DA OSTRO REAGUJE NA OVAKVE PROJEKTE OD KOJIH NEMAMO KORISTI. OBIDJITE SRBIJU PA CETE VIDETI GDE TREBA NOVAC ULOZITI, PUTEVI, KANALIZACIJA, VODOVOD ITD.PRVO U SVOJOJ KUCI, PA ONDA KOD KOMSIJE. POSLUSAJTE SAMO JEDNOM GLAS NARODA.

Nenad

pre 14 godina

Mi smo suviše siromašna zemlja da bi vršili tako velika ulaganja kao što su ona potrebna za koridor ll.Kako sada stvari stoje taj putni pravac vanteritorije Srbije nam nije potreban.Posebno kada se ima u vidu da je mali promet roba koji mi obavljamo preko luke Bar koja posebno zahteva velika ulaganja za pristajanje velikih brodova.Zato pamet u glavu i sva raspoloživa sredstva ulažite u koridor lo.A što se tiče luka zakupimo deo luke Solun,Rijeka ili oned u Rumuniji,jer interesa naše privrede je usmeren ka tim lukama,što pokazuju cifre prometa koji se preko njih obavlja.A manimo se jednom sentimetalnosti u usmeravanju investicija.

dragaN

pre 14 godina

@Nespavac a i svi vi(preko 200) koji ste glasali za ovaj komentar "Opet ce gradjani Srbije raditi za druge. Dokle bre...?"
Kog ti to ubrajas u gradjane Srbije,a koje u druge? Ko je tebi dao za pravo da kazes da ti radis za one iz Novog Pazara, Raske, Ivanjice, Uzica, Cacka...? Ili mozda njih ne smatras gradjanima Srbije? Kroz ovakve komentare se vidi odmah ko je ko. Da si nekad seo u kola pa otiso na odmor na Uvac, Taru, Perucac, Zlatibor, Kamenu Goru...znao bi sta je Ibarska magistrala, ali tesko je sa ljudima koji nisu videli dalje od svog dvorista.

Dexterijus

pre 14 godina

Svaka drzava u okviru same sebe treba da ima autoputeve i da spoji svoje "krajeve" .
Srbiji treba autoput, do CG granice,tj Vrsac-Pa-BG-CA-UZ-Nova Varos-Prijepolje-CG.
Ali tako treba nam i autoput od Pala uz Zapadnu Moravu-Krusevac-Pojate-Zajecar - BUG
Jednostavno bez njih nema brzog protoka ljudi(turista) i robe a i razvoja unutrasnjosti, kako privrede tako i turistickih centara.
Zamislite da imate autoput do Brusa(Kopaonik),i npr manji aerodrom kod Krusevca, koliko bi to znacilo Kopaoniku.
Mislim da bi trenalo razmisljati i o autoputu ka Kosovu(ma ko kod se mi mrzeli ili voleli sa Siptarima),makar do Mitrovice.

Ilija

pre 14 godina

Dragi moji,
nadam se da niste svesni da Srbija nije Beogradski pašaluk, a to se može potvrditi samo ako građanima Srbije se omogući da mogu putovati kao sav normalni svet. Brzo, nbezbedno iz lepih mesta Srbije ka Beogradu i nazad, a ne samo u jednom smeru.
SRbijo, trebaju ti putevi, zbog tvojih građana, trebaju ti telefoni optički kablovi.
Negeldaj ko radi, več kako i kontrološi ga.
Srbijo digni se pogledaj u budućnost.

neko

pre 14 godina

Prvo prestanite da se jedete sto se crna gora odvojila pa sad izinata necete prema crnoj gori a 99% vas ide prema jugu , poenta autoputa je razvitak tih podrucja brzi protok ljudi roba naseljavanje, smanjenje smrtnosti na nasim putevima a strucnjaci odma svuda neka ide samo ne prema crnoj gori cudan narod.
Inace nemojte da se sekirate nema nista od tih puteva dok smo mi zivi ....

Nenad

pre 14 godina

Ibarskoj magistrali ništa ne fali. Hitno treba završiti koridor 10 i železnički koridor 10, ali ispada da mi solimo pamet tako pametnim glavama kao što su političari, koji prvo udare asfalt do svoje vikendice, dok su još od uticaja, pa posle može i ceo svet da propadne

altos

pre 14 godina

Pa Srbija se prostire od Cacka do Beograda i samo tu Srbi zive pa sta ima onda da pravimo auto-put,bolje ba napravimo metro od Cacka do Beograda pa svi Srbi budu dobro povezani!!!

021IS

pre 14 godina

"Stanite malo i razmislite", Egnatia Odos o kom pricas je zavrsen 2009 god i nema nikakve veze sa tim o cemu ti pricas.Kada vec govorimo o tom autoputu, kada bi ovi nasi vajni putari videli kakvo tehnolosko cudo su Grci napravili (skoro 1/4 autoputa od 700km su mostovi i tuneli), verujem da bi od sramote svi do jednog promenili profesiju.
Naravno da je svaki novi autoput pozeljan jer on neminovno doprinosi ekonomskom razvoju zemlje ali da je medju prioritetima nepostojeci "koridor 11", to tesko da bi neko mogao da me ubedi.

Crnogorac

pre 14 godina

Citajuci ovako ksenofobicne komentare, razmisljam da mozda 90tih u Srbiji izbori nisu nikad pokradeni. Da je neko na vlasti razocarao samo zato sto je izgubio ratove, pa je zato pao. Ne mogu da verujem da bi na demokratskim izborima opet mogao neko takav da dodje na vlast.
Osvestite se ljudi!!! Ne treba CG nikakav autoput do Beograda, Brisel je i tako blizi preko Hrvatske. Taj put je potreba SRBA u SRBIJI prvenstveno, a onda i u RS i CG.

Predrag Vujovic

pre 14 godina

Draga braco srbijanci... Jednom je vrijeme da vam neko kaze istinu.

Prvo, ja mogu da procam za sebe i za sve one Crnogorce srpskog porijekla a njih je vecina u Crnoj Gori.
Crna Gora nikada nije bila protiv Srbije niti ce biti. TO sto su u skoro neke odluke donijete to mozemo propisati manjinskoj Crnoj Gori koja jos uvijek ne moze da zaboravi nepravde koje je Srbija nacinjela crnogorcima u ne tako davnoj proslosti.
Prije svega - oduzimanje crnogorske drzavnosti nakon prvog svjetskog rata. To vam Crnogorci tesko mogu zaboraviti... Prisjetite se samo Hrvatima i Slovencima ste dali drzavu a Crnogorcima koji su je krvavo zaradili boreci se protiv turskijeh osvajaca 500 godina, njima je kralj Aleksandar Karadjordjevic oduzeo drzavu 1918 (Samo mi nemojte reci da je Podgoricka skupstina bila slobodno izrazavanje narodne volje). To je glavni uzrocnik zbog cega danas postoji jedna ekstremna crnogorska manjina koja ne voli nista sto je srpsko. Ogromna vecina Crnogoraca jos uvijek zna svoje srpsko porijeklo i naravno da ce uvijek podrzavati Srbiju.
Bojim se samo da cete ovakvim komentarima i ponasanjem uciniti da i ova vecina pocne polako da mijenja misljenje.
Sada cete vjerovatno u top da me stavite ali vam govorim istinu braco srbijanci.
Crna Gora je eto dokazala da moze bez donacija Srbije takodje.
Vasi komentari puni mrznje prema svemu sto je crnogorsko mogu samo doprinijeti produbljivanju podijeljenosti ali to vama nije izgleda bitno.
Na kraju krajeva pogledajte se sami, pogledajte svoje politicare vise od polovine ima crnogrosko porijeklo, cak sta vise siguran sam da i vise od polovine autora ovih komentara ovdje imaju makar malo crnogorske krvi.

No eto dzaba je pricati vjerovatno cete nastaviti sa govorom mrznje i dalje.

Neka vam je sa srecom braco srbijanci! I jos nesto sve najbolje od srca vam zelim, ali Najiskrenije!!! i ne bojte se vi Crne Gore i toga da ce vam ona i Crnogorci napraviti uciniti nazao!!!

Kulas

pre 14 godina

Ovde se mešaju dve stvari. Završetak koridora 10 i perspektive za budućnost koridor 11. Koridor 10 neće biti završen do 2015 godine prema dinamici radova. Put od Levosoja do granice sa Makedonijom je tobože završen, a prođite pa ćete videti, da se stara traka revitalizuje i da neće biti završen još godinu dana. Nova traka koja je sagrađena je nekvalitetno urađena i puna je neravnina. Važno je da je otvorena i da su se političari slikali, a biće još jedno dva-tri otvaranja , kada se završe nadvožnjaci i ka se revitalizuje stara traka. Proces eksproprijacije za deonicu od Levosoja do Neradovcanije ni počeo, a kamo li od Neradovca do Vladičinog Hana.Od Vladičinoh Hana do Grabovnice nije urađen još ni projekt i ne zna se trasa. Tako da sva ova licitiranja sa novim putevima i koridorima je jedna kampanja za obezbeđivanje narednih poslova za projektantske kuće koje sada rade punim kapacitetom, a sutra će možda ostati bez posla (npr. CIP). Srbija je siromašna i prezadužena zemlja, tako da dalje zaduživanje za nerentabilne puteve je neopravdano, pa treba temeljno, realno i sa ekonomskog stanivišta sagledati opravdanost izgradnje novih koridora. Očevidno je da se sigurno isplati koridor 10. Autoput ka Crnoj Gori treba ekonomski sagledati, zato što je Crna Gora počela izgradnju put Bar - Boljari,pošto je videla da ekonomski ne može da opstane bez veze sa Srbijom odustala je od raznih Jadranskih magistrala ka Dubrovniku ili Skadru i počela put ka Srbiji. Možda to i nije odluka Crne Gore već Italije videćemo.
Potrebno je mnogo rada i pažnje , a malo politike.

Pedja (Nis)

pre 14 godina

Naravno da jos uvek ne treba koridor 11. Zavrsite prvo ovaj koridor 10, koji nikako da zavrsite, kao i auto-put Nis-Pirot-Dimitrovgrad, koji "radite" vec poslednjih 30 godina! E, kad sve to zavrsite (valjda u nekoj doglednoj buducnosti nasih unuka), onda razmisljajte i o koridoru 11, 12, 25, 55, 150, "levis 501,502..."! A tada ce me bas i boleti uvo za koridore.

Dr Jackyll

pre 14 godina

Ma dajte, gradite bilo sta U SRBIJI, ovoj nasoj maloj, jadnoj i bednoj, a NE DAJTE PARE ZA TUDJE LUKE koje nam ne trebaju. Imamo preca posla!

martin

pre 14 godina

@(Stanite malo i razmislite, 5. januar 2010 20:25)

taj put je zavrsen 2008 godine...

@(Miodrag Bogdanovic, 5. januar 2010 20:51)

naftni peak se desio sredinom osamdesetih....



!!! put prema crnoj gori srbiji treba kao lanjski sneg... onaj sto je iznenadio putare u sred januara....

Luka Bar

pre 14 godina

Srbija ima akcije u Luci Bar, a ranije se pricalo da namjerava da postane jedan od vecinskih vlasnika te iste a posto nema izlaz na more potreban joj je taj autoput prema CG

Milorad

pre 14 godina

Naravno da treba,ne spajase Crna Gora, nego Srbija.Ko je putovao samo do Slovenije može da vidi da su sva veća mesta povezana.Nikom normalnom ne pada na pamet da priča kako Slovenci spajaju Hrvate sa drugim državama.Posebna je tragedija da prugom Beograd - Bar se putuje 35 km/sat.Ludilo ide do tle da se na granici sa Bijeli poljem menjaju lokomotive.Ovo je jedinstven primer u svetu,pa se 450km prelazi za minimum 10 h.

zvrk

pre 14 godina

Samo da mi je znati odakle mu podatak da "Šezdeset hiljada italijanskih preduzeća radi u Rumuniji"
Nije li taj broj preduzeca malo prevelik?

nebojsa

pre 14 godina

20 mil. je 0.05% naseg BDP. srbija to realno ne oseti. ove godine je bacila / univerzijada/ kroz prozor 100 mil. da je /bar/ poslednjih 25 god. ulagano godisnje po toliko, 3 mil. srba bi imalo 200km kvalitetne veze sa svetom. ali, mahmudu busatliji je to mnogo, i posto je on pretplacen da objasnjava svet i zivot na b92, onda nista...

Mirko

pre 14 godina

Auto-put preko PESTERI je najisplativija investicija jer ce pomoci razvoj tog izuzetno strateski znacajnog dela Srbije, treba malo dalje gledati !

Илија Дракулић

pre 14 godina

Врло кратка анализа расположивих података на интернету доводи до закључка да се релевантне европске институције не баве ничим што би било познато као Коридор 11 (Corridor 11). Свих десет коридора су документовани почетком 1999. (SIC!). Оно што г. Министар покушава да представи као К11 звучи као интересантна идеја, али мислим да није коректно да се без икаквог додатног објашњења или релевантног документа истовремено имплицира да је реч о нечему што је равноправно са свих десет документованих пројеката од континенталног значаја.

baki igor

pre 14 godina

Ako se neko pita dali ce se VOJVODINA odvojiti, odgovor vam se sam daje kad vidite ovakve projekte.
Mislim da ce koridor 11 graditi Srbija bez Vojvodine.

CRNOGORAC

pre 14 godina

A analiticar koji svako malo se oglasi protiv ovog autoputa prica bajke o otplacivanju za 7-8 godina. Slusajte Mila i Milutina i ne brigajte :)

Sava Drugi

pre 14 godina

Ibarska magistrala je nas prioritet nad prioritetima.

Svana normlana zemlja prvo gradi put kroz sredinu pa onda radi ostale pravce.

Koridor 10 nikako ne moze biti nas prioritet.

Ako za nekoga kazete da je expert, onda morate navesti sta je to on do sada uradio i kako je postao expert.

sikson

pre 14 godina

Moze sam put to Cacka, a zatim od Kraljeva do Novog Pazara radi integrisanja Sandzaka. Ostalo je suprotno ingteresima Srbije. Umjesto auto-puta uraditi put kojim ce se od Priboja direktno stizati do Uzica i Pljevalja, spojiti Sjenicu i Bijelo Polje, napraviti dobru magistralu preko Ivanjice do tog famoznog crnogorskog auto-puta i puna saka - podstakli bi razvoj zapostavljenih krajeva, probili neka slijepa crijeva, integrisali Sandzak, a CG neka radi kako god hoce.

darko

pre 14 godina

Da nije zalostno bilo bi smesno...1.maj 2012. ma dajte ljudi pa on ni sam sebi ne veruje a kamoli neko drzgi da poveruje u ovakve bajke...

Vlada

pre 14 godina

obzirom da redovno putujem autom od Nemacke do Srbije mislim da sam kompetentan da napisem da je trka za koridor 10 vec izgubljena. Od Budimpeste se i kamionski i auto saobracaj rapidno smanjuje, a od odvajanja za Arad kod Segedina fakticki vise nema kamiona koji ulaze u Srbiju. Tih desetak kilometara deluju kao avetinjski put. Da nema turaka mogli bi vec sad da zatvorimo auto put.

Milan

pre 14 godina

Kako da nebi trebao Koridor 11 ako nista drugo dati ga stranim kompanijama da ga grade i naplacuju putarinu za izvestan period, ako mi nemamo dovoljno sredstava. Povezanost sa Jadranom preko Koridora 10 bi dovodilo i dosta turista za Srbiju sto nebi trebalo zanemariti.

PRN

pre 14 godina

Jeftinije vam je da gradite autoput od Nisa do Merdara. Republika Kosovo vec ove godine pocinje da gradi autoput od granice sa Albanijom do granice sa Srbijom. Narednih 4 godina pocinje izgradnja zeleznice od luke Drac do Prizrena, a od Prizrena do Merdara ona vec postoji i njoj treba modernizacija. U tom slucaju Srbija imace pristup luci Drac i najvecoj kontejnerskoj lucu u Mediteranu koja se gradi u Valoni.

mustang

pre 14 godina

Poštovanje g. Mahmute, ali mi u SLO nećemo nikad isplatit autoputeve, a ne za 7-8 godina, kako kažete. Ali smo svejedno bili za izgradnju i bez njih bi bilo putovanje isto ko što je i sada od BG na J Srbije.

Nije vazno

pre 14 godina

E Srbijo Majko?!Zalim te svim srcem iako sam Muslimanske veroispovesti iz Sandzaka,ti si moja domovina i nezelim drugu i nezelim ni drugu vlast zelim da prestane jadikovanje tvog naroda,zelim da prestane mrznja izmedju naroda,zelim da budes jaka snazna i bogata Drzava svih tvojih gradjana,da se ponosimo tobom.Zato doprinesimo svako na svoj nacin da Srbija ponovo stane na svoje noge GRADIMO ZAJEDNO.Pa i taj koridor 11,nemora biti kroz Sandzak,neka bude bilo gde samo neka konacno BUDE!

Anto

pre 14 godina

Komsije ovi komentari su isti ka za clanak o kupovini luke Bar ???
Evo par elementarnih stvari.
S`obzirom da neki imaju vodu u usi moracu velikima slovima.
1 SRBIJA NE GRADI PUT KROZ CRNU GORU NITI GA FINANSIRA
2 SRBIJA NECE NI GRADIT NI FINANSIRAT EVENTUALNU REKONSTRUKCIJU ZELJEZNICE KROZ CRNU GORU
3 SRBIJA CE ZAKUPIT DIO LUKE BAR SAMO AKO JOJ TO BUDE ODGOVARALO TJ NJENOJ PRIVREDI
I 4 KOME SE NE DOLAZI U CRNU GORU NIKAD GA NE DOSA
SRECAN BOZIC!!!

Ilija

pre 14 godina

E Srbijo, srbijo. . . Pa ti jos verujes SPS-u. . . Zar si tako lako zaboravila sta ti je on lagao tokom 90-tih? C c c c. . . Ako se do 2020 izgradi koridor 10 budi srecna, a o tzv koridoru 11 i ne razmisljaj jer sve to sto citas sve je to politicki marketing SPS-a koji sada koristi to sto je u vladi na najbolji moguci nacin kao predizbornu kampanju. Ubedili su te da je Dacic omogucio da se ukinu vize, a njega je to samo igrom slucaja zadesilo, da on bude u fotelji kad se to desi, a kladim se da ni prstom nije mrdno. Ne ukidaju se vize preko noci. Tako da pazi se Srbijo da opet ne nasednes na lazi SPS-a kao pre 20 godina, jer sve to sto mrka i ostali pricaju sve su to prazne price. Nema od toga nista, leba se neces najesti vec ces kao i uvek ostati gladna i praznog stomaka. . . A za sve to ce ti biti svi sem tebe krivi. . .

Mile

pre 14 godina

I Madjari bi mogli da pitaju zasto oni da povezuju Srbiju sa Evropom - od Budimpeste do Subotice jedva po koji auto do prodje, dok je na pravcu prema Beču živahan saobraćaj.

Ove priče su, međutim, iluzorne, jer ni sami sebi ne možemo da završimo bednih 70 km autoputo do Novog Sada, kroz ravnicu.

kosta

pre 14 godina

da li može neko da mi proveri ministrovu računicu da je obezbeđeno 1,1 milijardu evra kad kažu da je za jedan kilometar autoputa potrebno oko jedan milion evra. Z a te pare mogu da se izgradu hiljadu kilometara autoputa, a u zemlji Srbiji već godinama autoput se gradi na kašičicu. Koga prave ludim i ko krade tolike pare.

Vujadin

pre 14 godina

Da treba uloziti pare u zeleznicu to je 100% tacno.
Medjutim taj "koridor 11" mozda ne bi direktno bio isplativ, ali indirektno bi doneo veoma veliku korist i prakticno bi se isplatio ne za 7 nego za 4 godine!
Ko prica suprotno nema pojma o ekonomiji. Putna infrastruktura je jedan od preduslova privrednog razvoja. Pa dovolno je pogledati kad je Engleska postala svetska sila br 1 - kad je John McAdam smislio i organizovao izgradnju makadamskih puteva po kraljevstvu.

Slobodan

pre 14 godina

Putevi su značajan faktor u razvoju svake privrede i zemlje, ali kao i za svaki drugi investicioni poduhvat odluka mora bit doneta na osnovu ozbiljne tehno-ekonomske analize. Laik sam, ali mislim da je i laiku jasno da u vreme poskupljenja goriva primarno razvijati ona sredstva i one pravce koji garantuju dugoročnije ispunjavanje ekonomskih ciljeva, a to je železnički i vodni transport. Što se tiče pravaca, urgentno je razvijati one na kojima se gube životi, a novcu i da ne govorimo. Dakle, popravka i ubrzanje železničkih puteva je vašnije nego slikanje na auto putu ma kako se zove - koridor 10, 11 ... Ibarska magistrala takođe bez obzira da li će Crna Gora graditi svoj deo, sama ili uz pomoć Italije, Albanije i drugih.

Predrag Vujovic

pre 14 godina

Draga braco srbijanci... Jednom je vrijeme da vam neko kaze istinu.

Prvo, ja mogu da procam za sebe i za sve one Crnogorce srpskog porijekla a njih je vecina u Crnoj Gori.
Crna Gora nikada nije bila protiv Srbije niti ce biti. TO sto su u skoro neke odluke donijete to mozemo propisati manjinskoj Crnoj Gori koja jos uvijek ne moze da zaboravi nepravde koje je Srbija nacinjela crnogorcima u ne tako davnoj proslosti.
Prije svega - oduzimanje crnogorske drzavnosti nakon prvog svjetskog rata. To vam Crnogorci tesko mogu zaboraviti... Prisjetite se samo Hrvatima i Slovencima ste dali drzavu a Crnogorcima koji su je krvavo zaradili boreci se protiv turskijeh osvajaca 500 godina, njima je kralj Aleksandar Karadjordjevic oduzeo drzavu 1918 (Samo mi nemojte reci da je Podgoricka skupstina bila slobodno izrazavanje narodne volje). To je glavni uzrocnik zbog cega danas postoji jedna ekstremna crnogorska manjina koja ne voli nista sto je srpsko. Ogromna vecina Crnogoraca jos uvijek zna svoje srpsko porijeklo i naravno da ce uvijek podrzavati Srbiju.
Bojim se samo da cete ovakvim komentarima i ponasanjem uciniti da i ova vecina pocne polako da mijenja misljenje.
Sada cete vjerovatno u top da me stavite ali vam govorim istinu braco srbijanci.
Crna Gora je eto dokazala da moze bez donacija Srbije takodje.
Vasi komentari puni mrznje prema svemu sto je crnogorsko mogu samo doprinijeti produbljivanju podijeljenosti ali to vama nije izgleda bitno.
Na kraju krajeva pogledajte se sami, pogledajte svoje politicare vise od polovine ima crnogrosko porijeklo, cak sta vise siguran sam da i vise od polovine autora ovih komentara ovdje imaju makar malo crnogorske krvi.

No eto dzaba je pricati vjerovatno cete nastaviti sa govorom mrznje i dalje.

Neka vam je sa srecom braco srbijanci! I jos nesto sve najbolje od srca vam zelim, ali Najiskrenije!!! i ne bojte se vi Crne Gore i toga da ce vam ona i Crnogorci napraviti uciniti nazao!!!

Crnogorac

pre 14 godina

Citajuci ovako ksenofobicne komentare, razmisljam da mozda 90tih u Srbiji izbori nisu nikad pokradeni. Da je neko na vlasti razocarao samo zato sto je izgubio ratove, pa je zato pao. Ne mogu da verujem da bi na demokratskim izborima opet mogao neko takav da dodje na vlast.
Osvestite se ljudi!!! Ne treba CG nikakav autoput do Beograda, Brisel je i tako blizi preko Hrvatske. Taj put je potreba SRBA u SRBIJI prvenstveno, a onda i u RS i CG.

neko

pre 14 godina

Prvo prestanite da se jedete sto se crna gora odvojila pa sad izinata necete prema crnoj gori a 99% vas ide prema jugu , poenta autoputa je razvitak tih podrucja brzi protok ljudi roba naseljavanje, smanjenje smrtnosti na nasim putevima a strucnjaci odma svuda neka ide samo ne prema crnoj gori cudan narod.
Inace nemojte da se sekirate nema nista od tih puteva dok smo mi zivi ....

Stanite malo i razmislite

pre 14 godina

TREBA. Jer ukoliko se ne bi izgradio, sav promet iz Istocne Evrope (Rumunija, Ukrajina, Rusija...) prema Italiji i Jadranskom moru ce zaobici Srbiju (to je najkraca veza istoka Evrope sa Jadranom i Italijom). Uostalom, zato Grci zure da zavrse auto put Ignatiju (od Soluna do Igumenice), bas da bi se zaobisla Srbija. Planiranje putne infrastrukture se ne radi od danas do sutra, i ovo je pravi potez vlade Srbije (bez obzira ko je vodi, demokrate, socijalisti ili neki drugi). Kamo lepe srece da je ovakvih pametnih odluka vise (za razliku od brda komentara koji nemaju veze sa planiranjem i geo-politickim i privrednim realnostima).

bojan_kljajic

pre 14 godina

Naravno da ne treba. Izricito sam protiv. Kao covek iz struke, pitam Mrknjica:
1) zasto bi mi spajali Crnu Goru (tj.njihovo primorije sa morem)? Ako hoce auto putt, nek ga Crna Gora finansira minimum do Cacka.
2) Robni promet je ocajno mali na datoj deonici i gustina naseljenosti je takodje mala. Zasto bi gradili auto put koji nije rentabilan?
3) Bolje je te pare uloziti u koridor 10, pogotovo u zeleznicki saobracaj, jel se 91% robnog saobracaja sa Istoka na Zapad odvija zeleznicom, pa ako ucinimo prugu konkurentnom (dignemo brzine, uradimo infrastrukturu..) eto nama mnogo vece koristi.
Pamet u glavu Mrkonjicu, tzv. inzenjeru.

Miodrag Bogdanovic

pre 14 godina

U svetu se sve manje i manje prodaje automobila, razlog je jednostavan, ali niko o tome nema pojma. A razlog je: proizvodnja nafte u svetu je dostigla vrhunac, tj. peak, i od 2008 pa nadalje, ce sve biti manje i manje nafte, sto znaci sve skuplja i skuplja, a zedj se nesmanjuje, tj. Kina i Indija trose sve vise. To znaci nafta ce biti sve skuplja i skuplja, pa samim tim i gorivo, pa gradjani Srbije mogu da ocekuju da litar goriva bude 150, pa 180, pa onda 200...itd. i to uskoro. Plate i prihodi ce ostati isti, nezaposlenost se da raste, pa ce samim tim automobil i prevoz automobilom biti sve skuplji i na kraju nedostupan, tj. dostupan sam za retke, bogate, koji ce pritom biti na oku nezadovoljne vecine. To znaci da trake koje vec postoje i njihova sirina su vise nego dovoljne, pogotovu za vreme koje dolazi, vreme skupe energije i vreme nedostatka. Naravno sada ce da se jave oni koji veruju u alternativne izvore, tj. etanol, vodonik, baterije.., to je samo san, i alternativna goriva nikada nece moci da zamene naftu i gas ni blizu. Znaci, da su politicari u Srbiji pametni i racionalni, kao sto nisu, onda bi samo bilo dovoljno da se postojeci putevi poprave, malo prosire, poboljsa signalizacija i sigurnost, uvede bolja kontrola i ogranicenje brzine, i eto mnogo ekonomicnijeg resenja i u skladu sa onim sto dolazi, voleli mi to ili ne. I onda sve pare na zeleznicu, brza nego sto je danas, i to paralelno linije za teretni transport i putnicki transport. Onda se polako povezuju gradovi u Srbiji. To je buducnost i pravi odgovor na ono sto dolazi.

Miki iz Njemacke

pre 14 godina

Novi autoput koji ce ici ka jugozapadnoj Srbiji pospesice privredni razvoj tog regiona i smanjice smrtnost na Ibarskoj magistrali. Pametnom dovoljno inace pokrasce novac za njega ako se ne napravi.

alex

pre 14 godina

ma kakv koridor 11 sta ce to srbiji ne treba joj ni koridor 10 ni zeleznica, ni aerodromi cemu sve to nije mi jasno,zasto teziti 21 veku kad je srbija jos uvek u srednjejm veku,a sudeci po komentarima zeli i da ostane u srednjem veku,Neko treba da javi braci srbima da su turci otisli, da nismo u ratu sa turcima da je solunski front probijen da postoji evropska unija,da je industrijska revolucija zavrsena i da postoje avioni vozovi i automobili.Braci srbima sve najbilje u 2010g, i zelim daim neko kaze u kom vremenu zive

Milan

pre 14 godina

Kako da nebi trebao Koridor 11 ako nista drugo dati ga stranim kompanijama da ga grade i naplacuju putarinu za izvestan period, ako mi nemamo dovoljno sredstava. Povezanost sa Jadranom preko Koridora 10 bi dovodilo i dosta turista za Srbiju sto nebi trebalo zanemariti.

Nenad

pre 14 godina

Ibarskoj magistrali ništa ne fali. Hitno treba završiti koridor 10 i železnički koridor 10, ali ispada da mi solimo pamet tako pametnim glavama kao što su političari, koji prvo udare asfalt do svoje vikendice, dok su još od uticaja, pa posle može i ceo svet da propadne

vujke

pre 14 godina

Svaki dinar koji tamo , a ne daj boze ode ,smatram pljackom mog novcanika,banane i cigarete mogu da idu i preko soluna sto se mene tice ,a meningitis i crevne bolesti nek ostanu tamo dje im je i mesto

дуле

pre 14 godina

Што упорно оправдавате овај пројекат због ибарске магистрале? Нико се не противи градњи аутопута до Ужица или Пожеге, и евентуално крака ка Крушевцу, али свака даља градња ка Црној Гори је неоправдана, и представља бацање пара. Повезивање до Луке Бар је непотребно, зато што робу можемо увозити преко Ријеке, која је подједнако удаљена од Бара, а од ње па до Србије већ постоји модеран аутопут, а ту је као алтернатива и Солун, и евентуално Констанца.

Sava Drugi

pre 14 godina

Ibarska magistrala je nas prioritet nad prioritetima.

Svana normlana zemlja prvo gradi put kroz sredinu pa onda radi ostale pravce.

Koridor 10 nikako ne moze biti nas prioritet.

Ako za nekoga kazete da je expert, onda morate navesti sta je to on do sada uradio i kako je postao expert.

Luka Bar

pre 14 godina

Srbija ima akcije u Luci Bar, a ranije se pricalo da namjerava da postane jedan od vecinskih vlasnika te iste a posto nema izlaz na more potreban joj je taj autoput prema CG

Sinisa

pre 14 godina

Sasvim je u redu komentar. Srbija hoce a gradi autoput za 500 000 Cnogoraca, da trosi narodne pare bez ikakvog smisla. Jos planira da autoput ide po enaseljenim mestima Srbije. Postavlja s epitanje sta imaju u glavi politicari koji donose takovazne odluke u ime naseg naroda. Mi smo svi placali 9 godina doprinos za Cnu Goru bez da nasje neko poitao. Ovaj autoput vtreba gradti al tako da poveze Srbiju i Reuybliku Spsku a ne Srbiju i siptarskog vazala Crnu Goru

Milan

pre 14 godina

Neverovatrno da se u ovoj miks vladi provuce jedan takav sarlatan kakav je Mrkonjic. I jos mu se daju takvi prerogativi da on vodi stratesku politiku zemlje. Mi ne mozemo vec decenijama da zavrsimo jedan strateski put kao sto je koridor 10 a on vec krece u drugi koridor koji je tako marginalnog znacaj i kojim se povezuje tako marginalna drzava prema EU. Ako to prodje , a izgleda da prolazi, obzirom na recenih 20 mil.evra onda znaci da je od ovog naroda i Bog digao ruke!

Mirko

pre 14 godina

Auto-put preko PESTERI je najisplativija investicija jer ce pomoci razvoj tog izuzetno strateski znacajnog dela Srbije, treba malo dalje gledati !

radmila

pre 14 godina

Gospodine Mrkonjicu zar nam je to potreba neka Crna Gora pravi svoje puteve sada je najvaznije gledati od cega ce te imati koristi a ulagati u tu drzavu nikako

VesnaDC

pre 14 godina

zAR NISMO DOVOLJNO ILOZILI U IZGRADNJU CRNE GORE? ZAR NIJE VREME DA NAM ONI BAR SIMBOLICNO NESTO VRATE, NA TAJ NACIN STO CE OD SVOJIH SREDSTAVA IZGRADITI OVAJ KORIDOR 11. ISTOM TRASOM.

zar opet

pre 14 godina

1. Opet ce Srbija da gradi za Crnu Goru,
2. Autoput treba Mrkonjicu jer sta bi radio i gde bi se slikao kada bi sve zavrsio i ne bi bilo gradilista
3. A da li nam treba ili ne, pa valjda je jasno da je to cist gubitak.Bolje zavrsite koridor 10 jer smo za to dobili pare, a kada zavrsimo Solun je na dohvat ruke, tako da nam Bar nije potreban

Luka Laban

pre 14 godina

Koridor 11 tzv bi trebalo spojiti zapadnu Srbiju sa centralom.U tome vidim znacaj...a da ima politicke osnove,naravno....Umesto da idemo nekakvim redom,pocinjemo s brda i dola....ne znam dokle tako...!!!

putnik

pre 14 godina

Ajde da im damo po 10.000E, pa da se ne matletiramo oko kopanja, betoniranja, asvaltiranja itd, onda će iz zahvalnosti ponovo da priznaju ŠATRO državu kosovo, ili će da smisle neki novi faul s'leđa Srbiji.
ALOOOO bre jeste li normalni
kakav bre auto put, tako će lakše da švercuju cigare, drogu, da se bave trafikingom
dokle bre Srbijo?????

rall

pre 14 godina

Mrkonjiću pod hitno od državnih para kupiti veliku kuću u Crnoj Gori i doživotno mu platiti avionski prevoz do Tivta, za njega i članove šire mu familije. Mnogostruko je jeftinije nego da zbog svog hira slupa ogromne pare uvali nas u još veće dugove.

Ja ne znam šta je ovom čoveku pa je zapeo za Luku Bar i autoput do Crne Gore ko nezdrav. Ni jedno ni drugo ne predstavljaju interes Srbije u bilo kom smislu. Crna Gora je slepo crevo na karti Evrope i nikada neće predstavljati bilo kakvu stratešku tačku ili destinaciju.

Kao što neko ovde pametno primeti ŽELEZNICA nam vapi za modernizacijom. Mogućnosti su ogromne.

Najbanalniji primer, zamislite samo koliko bi bilo interesovanje i koliko bi se smanjile gužve na prilazima Beogradu kada bi se uveo brzi poslovni voz Niš-Beograd-Novi Sad, koji bi išao brzinom od recimo 120-150 km/h i imao polaske na svakih sat vremena ili češće

Pa 10 puta je bolje uložiti te pare u obilaznicu, mostove, metro u sve samo ne u put za CG.

Skretnicar

pre 14 godina

Dosta price da su Italijani i Rumuni zainteresovani za auto put od Bara do Temisvara.
Grci su zavrsili auto putm od Igumenice ( za neupucene velika luka na Jonskom moru ) do Soluna odnosno u produzetku do Turske ustvari Bugarske.
Most preko Dunava izmedju Rumunije i Bugarske uskoro ce biti gotov, sve te zemlje su u EU putuje se bez carina i zadrzavanja.
Dok mi resimo da gradimo ovo je sve vec gotovo.
Sto se tice zapadne srbije: treba napraviti auto put od Kragujevca preko Cacka do Uzica odnosno Visegrada.Jedan krak spustiti prema Novom Pazaru a na suprotnoj strani od Cacka ga spojiti sa Beogradom i tu je gospodo KRAJ.
Gospodo zaboravite kombinacije sa Crnom Gorom neka sami rade sta hoce i kako oni hoce. DALEKO IM LEPA KUCA I SA SRE3COM.
Toliko od mene.

david majkic

pre 14 godina

sad kad su ukinute vize mislim da se niko nece od gradjana srbije kupaci u njihovom moru! a koliko znam nasoj zemlji je prioritet izvoz u eu a u tom pravcu nije eu!!! auto put do CACKA i to je to! :-)

Nikola

pre 14 godina

Tzv: Koridor 11 ne POSTOJI, to ime je izmislio lobi koji zeli da nasim parama pravi jednoj drugoj zemlji put u Evropu.


Nasa politika i strategija (a i ogroman novac) trebaju biti oktrnuti prema Evropskoj Uniji a ne u cilju spasavanja propale privrede CrneGore i pravljenje izlaska CrnojGori u evropu o nasem trosku ...

Pogledajte ovaj link (koji strucnoscu (prof.ekonom.fakulteta) obara sve navode crnogorskog lobija) :
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Aleksandar

pre 14 godina

Ne postoji koridor 11. NE POSTOJI! Prestanite da se sprdate nazivima i nazovite to na nacin da obican covek razume: autoput do Crne Gore.

dragaN

pre 14 godina

@Nespavac a i svi vi(preko 200) koji ste glasali za ovaj komentar "Opet ce gradjani Srbije raditi za druge. Dokle bre...?"
Kog ti to ubrajas u gradjane Srbije,a koje u druge? Ko je tebi dao za pravo da kazes da ti radis za one iz Novog Pazara, Raske, Ivanjice, Uzica, Cacka...? Ili mozda njih ne smatras gradjanima Srbije? Kroz ovakve komentare se vidi odmah ko je ko. Da si nekad seo u kola pa otiso na odmor na Uvac, Taru, Perucac, Zlatibor, Kamenu Goru...znao bi sta je Ibarska magistrala, ali tesko je sa ljudima koji nisu videli dalje od svog dvorista.

Milorad

pre 14 godina

Naravno da treba,ne spajase Crna Gora, nego Srbija.Ko je putovao samo do Slovenije može da vidi da su sva veća mesta povezana.Nikom normalnom ne pada na pamet da priča kako Slovenci spajaju Hrvate sa drugim državama.Posebna je tragedija da prugom Beograd - Bar se putuje 35 km/sat.Ludilo ide do tle da se na granici sa Bijeli poljem menjaju lokomotive.Ovo je jedinstven primer u svetu,pa se 450km prelazi za minimum 10 h.

Vujadin

pre 14 godina

Da treba uloziti pare u zeleznicu to je 100% tacno.
Medjutim taj "koridor 11" mozda ne bi direktno bio isplativ, ali indirektno bi doneo veoma veliku korist i prakticno bi se isplatio ne za 7 nego za 4 godine!
Ko prica suprotno nema pojma o ekonomiji. Putna infrastruktura je jedan od preduslova privrednog razvoja. Pa dovolno je pogledati kad je Engleska postala svetska sila br 1 - kad je John McAdam smislio i organizovao izgradnju makadamskih puteva po kraljevstvu.

Goran

pre 14 godina

Za put ka Crnoj Gori kao i za put ka Uzicu dovoljno je prosiriti postojeci dodatnom trakom za preticanje. Koridor 10 treba sto pre zavrsiti ukljucujuci i obilaznicu oko Bg. Treba ukloniti naplatne rampe i uvesti vinjete. Takodje, potrebno je pomoci lokalnim samoupravama u saniranju gradskih i lokalnih ulica. Sto se mene tice to bi bilo i vise nego dovoljno.

Nenad

pre 14 godina

Mi smo suviše siromašna zemlja da bi vršili tako velika ulaganja kao što su ona potrebna za koridor ll.Kako sada stvari stoje taj putni pravac vanteritorije Srbije nam nije potreban.Posebno kada se ima u vidu da je mali promet roba koji mi obavljamo preko luke Bar koja posebno zahteva velika ulaganja za pristajanje velikih brodova.Zato pamet u glavu i sva raspoloživa sredstva ulažite u koridor lo.A što se tiče luka zakupimo deo luke Solun,Rijeka ili oned u Rumuniji,jer interesa naše privrede je usmeren ka tim lukama,što pokazuju cifre prometa koji se preko njih obavlja.A manimo se jednom sentimetalnosti u usmeravanju investicija.

Anto

pre 14 godina

Komsije ovi komentari su isti ka za clanak o kupovini luke Bar ???
Evo par elementarnih stvari.
S`obzirom da neki imaju vodu u usi moracu velikima slovima.
1 SRBIJA NE GRADI PUT KROZ CRNU GORU NITI GA FINANSIRA
2 SRBIJA NECE NI GRADIT NI FINANSIRAT EVENTUALNU REKONSTRUKCIJU ZELJEZNICE KROZ CRNU GORU
3 SRBIJA CE ZAKUPIT DIO LUKE BAR SAMO AKO JOJ TO BUDE ODGOVARALO TJ NJENOJ PRIVREDI
I 4 KOME SE NE DOLAZI U CRNU GORU NIKAD GA NE DOSA
SRECAN BOZIC!!!

Pera

pre 14 godina

Cisto lobiranje i to nam jos ministar Mrkonjic nabija na nos. Kao da nm kaze: izabrali ste me i sad cu da radim sta mi je volja, bas me briga za vase misljenje.

Strasno, pre svega koridor 11 ne postoji! A druga stvar je da nama treba da pokrijemo Srbiju a da nam nije bitan nikakav autoput ka Crnoj Gori jer tamo vise niko i ne ide!!! To je cist lobi Crnogoraca da bi nase turiste ponovo privukli posto su nas oterali ponasanjem politicara i izjavama da im mi citiram ministra turizma "paradajz turisti" nismo potrebni. Italijanima da toliko treba oni bi investirali njega. To je nista vise nego sprdnja sa nama.

Koridor 10, pravi koridor je jedan jedini kroz nasu zemlju i od najvece vaznosti je za nas i njega treba prvo zavrsiti a mozda bi bilo najbolje pre svega toga smeniti Mrkonjica, vise se svima smucio.

Dexterijus

pre 14 godina

Svaka drzava u okviru same sebe treba da ima autoputeve i da spoji svoje "krajeve" .
Srbiji treba autoput, do CG granice,tj Vrsac-Pa-BG-CA-UZ-Nova Varos-Prijepolje-CG.
Ali tako treba nam i autoput od Pala uz Zapadnu Moravu-Krusevac-Pojate-Zajecar - BUG
Jednostavno bez njih nema brzog protoka ljudi(turista) i robe a i razvoja unutrasnjosti, kako privrede tako i turistickih centara.
Zamislite da imate autoput do Brusa(Kopaonik),i npr manji aerodrom kod Krusevca, koliko bi to znacilo Kopaoniku.
Mislim da bi trenalo razmisljati i o autoputu ka Kosovu(ma ko kod se mi mrzeli ili voleli sa Siptarima),makar do Mitrovice.

Sremac

pre 14 godina

Definitivno nam treba autoput do Požege, sa krakom prema Republici Srpskoj, a drugim ka koridoru 10 (do Kruševca).
Ako u međuvremenu Crnogorci stignu od Bara do granice sa Srbijom proceniće se da li je potrebno graditi autoput do Požege ili je dovoljno imati poluautoput, što je ipak mnogo jeftinije.

nebojsa

pre 14 godina

zast se ne bi pravili putevi koji auto koji povezuju gradove po srbiji. takvo ulaganje u infrastrukturu je sigurno pametnije od pravljenja puta za pomoc crnogorskom turizmu

Voja

pre 14 godina

Ma kakav koridor 11, to ne postoji, odluka o koridorima se donosi na nivou EU. I koridor 10 najpre nije bio u planu, ali je na predlog Jugoslavije dodat.
Verovatno ce savet ministara transporta EU jednog dana doneti odluku i o koridoru 11, mozda 12, 13, ali oni mogu biti u Skandinaviji ili bilo gde, a mozda ce 14 biti kroz Srbiju.
Za sada postoji 10 koridora i tu je tacka, prekinite da se pravite pametni i obmanjujete javnost tako sto glumite neke strucnjake.
To sto "gradite" nazovite kako hocete, ali koridor 11 je izmisljena kategorija u glavama nasih genijalaca.

tihi

pre 14 godina

Naravno da je potreban koridor 11. Pa kako mislite da stotine hiljada Đetića ode kući na vikend kad su već glasali za nezavisnost i izvadili nove pasoše.
Da mogu u svojim brzim autima odjuriti svojoj đedovini koju su prodali do zadnjeg metra šiptarima, ovaj mislim rusima. Svi ti Beograđani i Novosađani moraju redovno i što češće da posećuju svoje korjene da ne zaborave svoj jezik, pogotovo ona 2-3 nova slova.

Ložim se :)
Nek se oni spoje koridorom 13
Od Tirane, preko bratske im Prištine pa preko Dubrovnika itd.

Svaka čast Crnogorcima, najčestitijim srbima od svih, al sami su svoju sudbinu odabrali i pravoj braći leđa okrenuli!

CRNOGORAC

pre 14 godina

A analiticar koji svako malo se oglasi protiv ovog autoputa prica bajke o otplacivanju za 7-8 godina. Slusajte Mila i Milutina i ne brigajte :)

Dlm!

pre 14 godina

Svaki autoput treba...ali prvo zavrsiti Koridor 10 osposobiti zeljeznicki i rjecni saobracaj,a onda spajati gradove u srbiji autoputevima...a to prema crnoj gori moze ali za 150 godina...dosta su Srbi radili za bivse bratske republike...sad mi nemozemo da zavrsimo ni jedan autoput a oni???

mustang

pre 14 godina

Poštovanje g. Mahmute, ali mi u SLO nećemo nikad isplatit autoputeve, a ne za 7-8 godina, kako kažete. Ali smo svejedno bili za izgradnju i bez njih bi bilo putovanje isto ko što je i sada od BG na J Srbije.

Georg

pre 14 godina

Ne treba nam taj put. Ko vise razmislja o Crnoj Gori? Crna Gora... Sta ono bese?

Mozemo mi beza njih a i oni bez nas. Tako je trebalo odavno da bude.
Kad cemo se jednom mi okrenuti sebi i svojim problemima. Pokrpite puteve oko Beograda i Nisa !!!
Razvijajte Jug Srbije !!!

anti Mrkonjic

pre 14 godina

Nravno da je suvisno izlaziti na more ovim putem i Koridor 11 je samo jos jedan nacin da se pare stave u dzep par ministara. Nisu u stanju da zavrse mizernih 100 kilometra na koridoru 10 i razvlace radove godinama, o komjim to novim projektima oni mazu oci narodu. Sramota, pa piramide bi kao u Egiptu napravili do sada da su radili kako treba.

Kapetan Sol

pre 14 godina

Treba li Srbiji bolji put od Ibarske magistrale, put koji bi spajao Beograd sa jugo-zapadnom Srbijom? Da,naravno! To je jasno svakom koje bar jednom prošao ovom, po lošem kolovozu i nepodnošljivoj frekvenciji poznatom putu.
Treba li nam ozbiljniji ministar od Mrkonjića? Da.
Potrebno nam je više od burazerskog dogovora Mrkonje i Velje za gradnju tzv."koridora 11". Nažalost, ni kolege iz struke, koje ovde komentarišu članak, ne pokazuju preveliku "stručnost". Inaćenja tipa "nećemo da CG gradimo auto-put" svakako ne pripadaju arsenalu argumenata koje koriste experti.
Mi koji nismo iz struke voleli bi da znamo odgovore na jednostavna pitanja, poput ovih:
-da li je trasa puta od Beograda preko LJiga, G.MIlanovca i Čačka do Požege (tzv. auto-put Horgoš-Požega) ekonomski i građevinski najopravdaniji?
-postoji li ozbiljna analiza alternativne trase ovog auto-puta koja bi išla preko Obrenovca, Valjeva i dalje ka Požegi?
-hoće li put od Požege pravcem preko Užica ili pak na Ivanjicu i Sandžak?
-hoće li se od Požege, kako tvrde užički političari uz saglasnost dobijenu lično od velikog Mrkonje, uskoro graditi auto-put za BiH ili ti Republiku Srpsku?

Branko

pre 14 godina

Svaka investicija, pa i ona u autoput ima svoje direktne i indirektne efekte. Direktni obuhvataju prihode od putarine, od iznajmljivanja zemljista za motele, lokale, restorane, opticki kabal, itd. Indirektni efekti koji nisu nista manje bitni kao parametri za procenu isplativosti izgradnje su uticaj na buduce investitore i privredni rast u regionima kroz koje prolazi autoput, brzi i samim tim jeftiniji transport robe do trzista i putnika do odredista ali i veca bezbednost u saobracaju. Primera radi, FIAT je kao uslov investiranja u Kragujevac trazio izgradjen autoput od Kragujevca do Batocine. Za potencijalnog privatnog ili stranog investitora eksterni efekti su apsolutno nezanimljivi sto je i razumljivo. On od tih eksternih efekata nema nista. Medjutim drzavu kao investitora mora da zanima bezbednost gradjana cijim se parama taj put i gradi, privredni rast, regionalni razvoj, zivotni standard, itd. Prema tome, ja sam za ovaj autoput. Neosporno on mora da postoji do Cacka. Jedino u cemu se ne slazem sa drzavom to je njegova dalja trasa. Ja sam za pravac prema Kraljevu, Novom Pazaru umesto prema Crnoj Gori. Na taj nacin bio bi u funkciji veceg broja gradjana Srbije.

baki igor

pre 14 godina

Ako se neko pita dali ce se VOJVODINA odvojiti, odgovor vam se sam daje kad vidite ovakve projekte.
Mislim da ce koridor 11 graditi Srbija bez Vojvodine.

Srbin iz EU

pre 14 godina

DAJTE LJUDI,STA SVE IZMISLJATE. NISTE U STANJU DA ZAVRSITE AUTOPUT BEOGRAD-SUBOTICA VEC 30 GODINA PO RAVNOM TERENU, A PRICATE O AUTOPUTU ZA BAR,DA, ALI SAMO DO GRANICE. PA NECETE VALJDA DA PRAVITE I DO BARA. A ZNATE LI SAMO KOLIKO NJIH INTERESUJE SRBIJA. NEZNATE KAO I GOSP. MRKONJIC. U SRBIJI IMA TOLIKO LOSIH PUTEVA, TO TREBA PRVO POPRAVITI I NOVE NAPRAVITI PA VIDETI STA DALJE, ALI NI SLUCAJNO DO BARA U KOGA JE I PREVISE ULOZENO. A ZNATE LI SAMO KAKO CE NAM SE TO VRATITI, SETITE SE SAMO NE TAKO DAVNE PROSLOSTI. MOLIM VLADU SRBIJE DA OSTRO REAGUJE NA OVAKVE PROJEKTE OD KOJIH NEMAMO KORISTI. OBIDJITE SRBIJU PA CETE VIDETI GDE TREBA NOVAC ULOZITI, PUTEVI, KANALIZACIJA, VODOVOD ITD.PRVO U SVOJOJ KUCI, PA ONDA KOD KOMSIJE. POSLUSAJTE SAMO JEDNOM GLAS NARODA.

martin

pre 14 godina

@(Stanite malo i razmislite, 5. januar 2010 20:25)

taj put je zavrsen 2008 godine...

@(Miodrag Bogdanovic, 5. januar 2010 20:51)

naftni peak se desio sredinom osamdesetih....



!!! put prema crnoj gori srbiji treba kao lanjski sneg... onaj sto je iznenadio putare u sred januara....

sumadinac

pre 14 godina

Ulaganje u Luku Bar je bacanje para jer u luka zbog malog gaza ne mogu pristajati veliki prekookeanski brodovi. Zavrsetkom autoputa na koridoru 10, Srbija dobija blizu Solunsku luku sa dobrom infrastrukturom.
Slazem se sa svim ostalim komentarima da je nepotrebno bacanje para na gradnju autoputa do Crne Gore.
Srbiji je neophodna modernizacija zeleznice i sto hitniji zavsetak ali i odrzavanje koridora 10.

Vladimir

pre 14 godina

Ako uzmemo u obzir koliko je ljudi nastradalo na Ibarskoj magistrali - odgovor je DA ! A ako ćemo i taj autoput graditi podjednako "kvalitetno" i brzo kao i Koridor 10 - ONDA NEMOJTE VIŠE NI DA PRIČATE O NJEMU !!! Svakako je potrebno povezati Republiku Srpsku, Užice, Zlatibor, Požegu i Čačak sa Beogradom jer se danas vozimo Ibarskom branik na branik ! Ali pogledajmo na šta danas liči autoput BG-NI: srednja traka je puna zakrpa, kolotraga, neravnina; taman se popravi jedna deonica, otvaraju se krateri na drugoj i tako u nedogled, bez početka i kraja !

Kulas

pre 14 godina

Ovde se mešaju dve stvari. Završetak koridora 10 i perspektive za budućnost koridor 11. Koridor 10 neće biti završen do 2015 godine prema dinamici radova. Put od Levosoja do granice sa Makedonijom je tobože završen, a prođite pa ćete videti, da se stara traka revitalizuje i da neće biti završen još godinu dana. Nova traka koja je sagrađena je nekvalitetno urađena i puna je neravnina. Važno je da je otvorena i da su se političari slikali, a biće još jedno dva-tri otvaranja , kada se završe nadvožnjaci i ka se revitalizuje stara traka. Proces eksproprijacije za deonicu od Levosoja do Neradovcanije ni počeo, a kamo li od Neradovca do Vladičinog Hana.Od Vladičinoh Hana do Grabovnice nije urađen još ni projekt i ne zna se trasa. Tako da sva ova licitiranja sa novim putevima i koridorima je jedna kampanja za obezbeđivanje narednih poslova za projektantske kuće koje sada rade punim kapacitetom, a sutra će možda ostati bez posla (npr. CIP). Srbija je siromašna i prezadužena zemlja, tako da dalje zaduživanje za nerentabilne puteve je neopravdano, pa treba temeljno, realno i sa ekonomskog stanivišta sagledati opravdanost izgradnje novih koridora. Očevidno je da se sigurno isplati koridor 10. Autoput ka Crnoj Gori treba ekonomski sagledati, zato što je Crna Gora počela izgradnju put Bar - Boljari,pošto je videla da ekonomski ne može da opstane bez veze sa Srbijom odustala je od raznih Jadranskih magistrala ka Dubrovniku ili Skadru i počela put ka Srbiji. Možda to i nije odluka Crne Gore već Italije videćemo.
Potrebno je mnogo rada i pažnje , a malo politike.

Dr Jackyll

pre 14 godina

Ma dajte, gradite bilo sta U SRBIJI, ovoj nasoj maloj, jadnoj i bednoj, a NE DAJTE PARE ZA TUDJE LUKE koje nam ne trebaju. Imamo preca posla!

Pedja (Nis)

pre 14 godina

Naravno da jos uvek ne treba koridor 11. Zavrsite prvo ovaj koridor 10, koji nikako da zavrsite, kao i auto-put Nis-Pirot-Dimitrovgrad, koji "radite" vec poslednjih 30 godina! E, kad sve to zavrsite (valjda u nekoj doglednoj buducnosti nasih unuka), onda razmisljajte i o koridoru 11, 12, 25, 55, 150, "levis 501,502..."! A tada ce me bas i boleti uvo za koridore.

VlaD

pre 14 godina

Treba! Kao i svaki drugi "autobahn", treba i ovaj, ali prvo zavrsiti ostalo, zapoceto, a ne prekopati zemlju pa cekati ulaganja... A sto se tice luke Bar, zaboravite! Samo se jos nasi tripuju o saradnji sa "bratskim" narodima! Ulozite u luku Solun, koja je mnogo isplativija i videce se rezultati mnogo ranije! A i lobiji ce biti mnogo jaci i eto nas ranije u EU! Osim ako nasi nisu u fazonu da odugovlace jos desetak godina, posto im iz nekog razloga odgovara!? A i ko zna kakav "dil" imaju za uvoz "duvana", pa im treba Bar!?

Vlada

pre 14 godina

obzirom da redovno putujem autom od Nemacke do Srbije mislim da sam kompetentan da napisem da je trka za koridor 10 vec izgubljena. Od Budimpeste se i kamionski i auto saobracaj rapidno smanjuje, a od odvajanja za Arad kod Segedina fakticki vise nema kamiona koji ulaze u Srbiju. Tih desetak kilometara deluju kao avetinjski put. Da nema turaka mogli bi vec sad da zatvorimo auto put.

nebojsa

pre 14 godina

20 mil. je 0.05% naseg BDP. srbija to realno ne oseti. ove godine je bacila / univerzijada/ kroz prozor 100 mil. da je /bar/ poslednjih 25 god. ulagano godisnje po toliko, 3 mil. srba bi imalo 200km kvalitetne veze sa svetom. ali, mahmudu busatliji je to mnogo, i posto je on pretplacen da objasnjava svet i zivot na b92, onda nista...

021IS

pre 14 godina

"Stanite malo i razmislite", Egnatia Odos o kom pricas je zavrsen 2009 god i nema nikakve veze sa tim o cemu ti pricas.Kada vec govorimo o tom autoputu, kada bi ovi nasi vajni putari videli kakvo tehnolosko cudo su Grci napravili (skoro 1/4 autoputa od 700km su mostovi i tuneli), verujem da bi od sramote svi do jednog promenili profesiju.
Naravno da je svaki novi autoput pozeljan jer on neminovno doprinosi ekonomskom razvoju zemlje ali da je medju prioritetima nepostojeci "koridor 11", to tesko da bi neko mogao da me ubedi.

Ilija

pre 14 godina

E Srbijo, srbijo. . . Pa ti jos verujes SPS-u. . . Zar si tako lako zaboravila sta ti je on lagao tokom 90-tih? C c c c. . . Ako se do 2020 izgradi koridor 10 budi srecna, a o tzv koridoru 11 i ne razmisljaj jer sve to sto citas sve je to politicki marketing SPS-a koji sada koristi to sto je u vladi na najbolji moguci nacin kao predizbornu kampanju. Ubedili su te da je Dacic omogucio da se ukinu vize, a njega je to samo igrom slucaja zadesilo, da on bude u fotelji kad se to desi, a kladim se da ni prstom nije mrdno. Ne ukidaju se vize preko noci. Tako da pazi se Srbijo da opet ne nasednes na lazi SPS-a kao pre 20 godina, jer sve to sto mrka i ostali pricaju sve su to prazne price. Nema od toga nista, leba se neces najesti vec ces kao i uvek ostati gladna i praznog stomaka. . . A za sve to ce ti biti svi sem tebe krivi. . .

PRN

pre 14 godina

Jeftinije vam je da gradite autoput od Nisa do Merdara. Republika Kosovo vec ove godine pocinje da gradi autoput od granice sa Albanijom do granice sa Srbijom. Narednih 4 godina pocinje izgradnja zeleznice od luke Drac do Prizrena, a od Prizrena do Merdara ona vec postoji i njoj treba modernizacija. U tom slucaju Srbija imace pristup luci Drac i najvecoj kontejnerskoj lucu u Mediteranu koja se gradi u Valoni.

altos

pre 14 godina

Pa Srbija se prostire od Cacka do Beograda i samo tu Srbi zive pa sta ima onda da pravimo auto-put,bolje ba napravimo metro od Cacka do Beograda pa svi Srbi budu dobro povezani!!!

sikson

pre 14 godina

Moze sam put to Cacka, a zatim od Kraljeva do Novog Pazara radi integrisanja Sandzaka. Ostalo je suprotno ingteresima Srbije. Umjesto auto-puta uraditi put kojim ce se od Priboja direktno stizati do Uzica i Pljevalja, spojiti Sjenicu i Bijelo Polje, napraviti dobru magistralu preko Ivanjice do tog famoznog crnogorskog auto-puta i puna saka - podstakli bi razvoj zapostavljenih krajeva, probili neka slijepa crijeva, integrisali Sandzak, a CG neka radi kako god hoce.

darko

pre 14 godina

Da nije zalostno bilo bi smesno...1.maj 2012. ma dajte ljudi pa on ni sam sebi ne veruje a kamoli neko drzgi da poveruje u ovakve bajke...

Ilija

pre 14 godina

Dragi moji,
nadam se da niste svesni da Srbija nije Beogradski pašaluk, a to se može potvrditi samo ako građanima Srbije se omogući da mogu putovati kao sav normalni svet. Brzo, nbezbedno iz lepih mesta Srbije ka Beogradu i nazad, a ne samo u jednom smeru.
SRbijo, trebaju ti putevi, zbog tvojih građana, trebaju ti telefoni optički kablovi.
Negeldaj ko radi, več kako i kontrološi ga.
Srbijo digni se pogledaj u budućnost.

Илија Дракулић

pre 14 godina

Врло кратка анализа расположивих података на интернету доводи до закључка да се релевантне европске институције не баве ничим што би било познато као Коридор 11 (Corridor 11). Свих десет коридора су документовани почетком 1999. (SIC!). Оно што г. Министар покушава да представи као К11 звучи као интересантна идеја, али мислим да није коректно да се без икаквог додатног објашњења или релевантног документа истовремено имплицира да је реч о нечему што је равноправно са свих десет документованих пројеката од континенталног значаја.

zvrk

pre 14 godina

Samo da mi je znati odakle mu podatak da "Šezdeset hiljada italijanskih preduzeća radi u Rumuniji"
Nije li taj broj preduzeca malo prevelik?

Mile

pre 14 godina

I Madjari bi mogli da pitaju zasto oni da povezuju Srbiju sa Evropom - od Budimpeste do Subotice jedva po koji auto do prodje, dok je na pravcu prema Beču živahan saobraćaj.

Ove priče su, međutim, iluzorne, jer ni sami sebi ne možemo da završimo bednih 70 km autoputo do Novog Sada, kroz ravnicu.

Slobodan

pre 14 godina

Putevi su značajan faktor u razvoju svake privrede i zemlje, ali kao i za svaki drugi investicioni poduhvat odluka mora bit doneta na osnovu ozbiljne tehno-ekonomske analize. Laik sam, ali mislim da je i laiku jasno da u vreme poskupljenja goriva primarno razvijati ona sredstva i one pravce koji garantuju dugoročnije ispunjavanje ekonomskih ciljeva, a to je železnički i vodni transport. Što se tiče pravaca, urgentno je razvijati one na kojima se gube životi, a novcu i da ne govorimo. Dakle, popravka i ubrzanje železničkih puteva je vašnije nego slikanje na auto putu ma kako se zove - koridor 10, 11 ... Ibarska magistrala takođe bez obzira da li će Crna Gora graditi svoj deo, sama ili uz pomoć Italije, Albanije i drugih.

kosta

pre 14 godina

da li može neko da mi proveri ministrovu računicu da je obezbeđeno 1,1 milijardu evra kad kažu da je za jedan kilometar autoputa potrebno oko jedan milion evra. Z a te pare mogu da se izgradu hiljadu kilometara autoputa, a u zemlji Srbiji već godinama autoput se gradi na kašičicu. Koga prave ludim i ko krade tolike pare.

Nije vazno

pre 14 godina

E Srbijo Majko?!Zalim te svim srcem iako sam Muslimanske veroispovesti iz Sandzaka,ti si moja domovina i nezelim drugu i nezelim ni drugu vlast zelim da prestane jadikovanje tvog naroda,zelim da prestane mrznja izmedju naroda,zelim da budes jaka snazna i bogata Drzava svih tvojih gradjana,da se ponosimo tobom.Zato doprinesimo svako na svoj nacin da Srbija ponovo stane na svoje noge GRADIMO ZAJEDNO.Pa i taj koridor 11,nemora biti kroz Sandzak,neka bude bilo gde samo neka konacno BUDE!