Ponedeljak, 14.12.2009.

13:34

Ulozi građana u Hipo banci bezbedni

Prelazak <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2009&amp;mm=12&amp;dd=14&amp;nav_id=398166" class="text-link" target= "_blank">Hipo Grupe Alpe Adrija u vlasništvo države Austrije</a> omogućiće potrebnu likvidnost i nastavak uspešnog poslovanja te banke na tržištu Srbije.

Izvor: B92

Ulozi graðana u Hipo banci bezbedni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Rokfeler

pre 14 godina

Kako je ovim povodom saopštila Narodna banka Srbije, ta banka "kao i ostale banke prisutne na tržištu Republike Srbije, posluje kao posebno pravno lice, sa sopstvenim kapitalom, koji joj omogućuje da nesmetano izvršava sve svoje obaveze prema poveriocima".
---

Ovo nije ohrabrujuće već zabrinjavajuće, jer kad pukne mehur od sapunice, eto nama stare devizne štednje 2, pa će čukununuci izvlačiti neke uloge do kraja života. Kad su ovde počele sa radom strane banke i štediše pohrlile pune poverenja, mislilu su da su sad zaštićeni ko beli medvedi, a kvaku da se svaka ta banka igra sa sopstvenim kapitalom i da iza nje ne stoji nikakav strani garant većina nije shvatila još uvek.

Jovana

pre 14 godina

Ako NBS kaze da je Hypo banka zadrzava profit u Srbiji ne vidim kako ce ova promena uticati na klijente u Srbiji. Podrska Austrije moze samo pozitivno uticati na poslovanje u Austriji. Inace kod nas banke posluju prema propisima NBS a ne propisma Austrije.

klijent banke

pre 14 godina

Siguran sam da je Hypo banka u Srbiji najsigurnija finansijska institucija. Podrzavljanje ove banke je pozitivan signal za uspesan buduci period, znam samo da banka u Srbiji posluje veoma profitabilno, sto se i vidi na sajtu NBS, dok vecina drugih banaka ce ovu godinu zavrsiti sa gubitkom.Sve najvece kompanije u Srbiji posluju sa ovom bankom, banka je lider u stambenim kreditima, koliko li su samo para zaradili na bloku 67.U pitanju je drzava Austrija, koja je stala iza ove banke, sto nije stala iza drugih banaka, sigurno da drzava ima neki interes u tome, profit sta bi drugo.

miki

pre 14 godina

Pa sta ako drzava garantuje stedne uloge,to ne znaci da ce odmah biti i isplaceni,vec kad se steknu uslovi.I velika SFRJ je garantovla uloge pa se isplacuju vec 30 godina po 100eur a kraj tome se ne vdi!

Max

pre 14 godina

Ogromna većina stranih banaka u Srbiji su zapravo FRANŠIZE što znači oni su dali osnivački ulog prema pravilima tadašnje NBJ, a danas NBS pod kamatu, a banka je zapravo domaća i zahvaljujući visokoj referentnoj stopi može da "udara po ušima" korisnike kredita. Znam recimo da Erste i Intesa to nisu jer su legalno kupile naše banke, Novosadsku, odnosno Deltu. E sad, ne sećam se kako stoje stvari sa Hypo Grupom ... ali to i nije naš problem, jer za naše uloge odgovara država i tu šale nema, bez obzira koliko se kod nas "mulja". Nisam bankar pa ne kapiram šta bi bilo sa kreditima i leasingom (npr. moj auto), ali sistem ne funkcioniše tako da ako pukne neka banka, obavezno propadne i država u kojoj ta banka ima filijalu ili franšizu. Možda u nekom filmu, ali ne i u stvarnosti. Čak i da su glavni bankarski igrači u Srbiji Dinkićevi prijatelji kao što se priča, tim pre je imao razlog da stvori sistem koji ih štiti od ovakvih katastrofa, a samim tim i njihove klijente tj. nas! Dakle, ako niste akcionari ili velike štediše Hypo grupe, bez brige ...

gregor

pre 14 godina

pozdrav austriji! tako to radi drzava koja misli na sve one koji su klijenti austrijske banke sirom evrope. apsolutno sumnjam u to da bi drzava preuzela banku da je bio moguc los scenario. u vremenu krize nijedna ozbiljna drzava to nebi uradila. ovako je asutrija samo dodala vrednost hypo banci i svima koji koriste hypo dala novu garanciju da budu sigurni uz tu banku!

Marija

pre 14 godina

Mislim da stedise u Srbiji nemaju cega da se plase. Ako jedna drzava stane iza banke to moze samo da bude pozitivno, mada smo mi generalno jako nepoverljiv narod i pravimo bespotrebnu paniku. Meni ova vest deluje sasvim ok.

Djura

pre 14 godina

I uprkos svemu tome sto se desilo, Hypo Alpe Adria je 187 puta solventnija od na se "najjace" Komercijalne Banke(ima 187 puta veci osnivacki kapital)!!!

marko

pre 14 godina

Ako su radili kao u Srbiji, a izgleda da jesu, ne cudi da su tu gde jesu. Banka je predata drzavi 100%, a njena vrednost 3 evra. Ovde kod nas su najskuplja banka sa svojim uslugama, njihovi zaposleni na dosta niskom nivou, i samim tim usluga losa, a prepotentan odnos se podrazumeva. No, to je sve i normalno, kad smo dozvolili malim austrijskim bankama da ovde rade sta hoce. Ista praksa je i u ostalim zemljama Istocne Evrope, a to je maksimalna eksploatacija. Tako oni od malih banaka postase znacajni igraci, pa tako neke od tih banaka cak otvorile predstavnistva i u Svajcarskoj. Sta mislite kako? Pa od nenormalnih marzi. Evo jedne kod Hypo, trosak obrade stambenog kredita 1,5%!!!??? Da imamo drzavu, ovo bi odmah bilo zakonski zankcionisano. Da li u Austriji smeju i da pomisle na famoznu stavku, Trosak obrade kredita? Ne, to je stavka za domorodce, za sta nas inace i smatraju. Mozda nam pocnu naplacivati i pogled na njihovu zgradu i razgovor sa njihovim sluzbenicima.

Vlada

pre 14 godina

Dinkic,Jelasic & co. su stvarno neverovatni!Hypo je bio pred bankrotom i austrijska vlada je morala da nacionalizuje tu banku 100% da bi sprecila paniku i domino efekat na ostale banke.Nesto kao sutuacija sa Northern Rock-om u UK.Sta je u svemu tome "pozitivno"?!?Inace austrijske banke imaju oko 200 milijardi evra nenaplativih potrazivanja iz istocne Evrope...uzas

dugi

pre 14 godina

Kakav je to pozitivan spin!!!
Banka je bila pred kolapsom u toku noci - To JE JEDINA ISTINA!!!
Sef Evropske centralne banke, Jean-Claude Trichet, je celu noc (NOC NEDELJA NA PONEDELJAK!!!) ucestvovao u razgovorima sa predstavnicima banaka, austrijske vlade, etc i u ranu zoru su se dogovorili da debelo plate izvlacenje jos jedne banke .....
Da li ce moci da nastampaju dovoljno novca da izvuku sve banke iz problema i kako ce se to sve zavrsiti po obican narod na vama je da procenite!

Pitajte direktora banke samo jedno: Koliko cesto Jean-Claude Trichet organizuje poslovne sastanke u noc nedelja na ponedeljak?

Nikola

pre 14 godina

Svaka cast Austriji. Ozbiljna drzava. Mada je i NBS postupila sjajno. Dali su saopstenje o solventnosti i odlicnoj likvidnosti Hypo banke u Srbiji.

zoki

pre 14 godina

Dokapitalizovana je Hypo Grupa, a ne Hypo Banka u Srbiji koja je jedna od clanica Grupe. Gubici koji su se pojavili ne poticu iz Hypo Srbije koja ce i ove godine poslovati sa dobitkom. To je sve sto stedise i klijente treba da zanima.....

dejan

pre 14 godina

Jos prosle nedelje se znalo za ovo jer je HYpo na medjubankarskom trzistu kupio ogromne kolicine deviza... to je jedan od razloga skakanja evra...

Jelena

pre 14 godina

Hypo banka u Srbiji je i do sada dobro poslovala. Dokapitalizacija banke od strane države Austrije je stvarno dodatno osiguranje - jesu bili na lošem putu, ali sada su sigurni država garantuje za njih. Da li još neka strana banka koja posluje u Srbiji ima državu koja garantuje za nju?

branislav

pre 14 godina

Gospodin Cupic govori neistinu.Koliko Banka potrazuje od Bloka 67.Ili koliko Delta duguje HYPO Banci.O kakvim pozitivnim parametrima prica.

Prle

pre 14 godina

Uozbiljite se ljudi !!!
Poslovanje svake banke u Srbiji je uslovljeno propisima Srbije i pod direktnom je kontrolom NBS. Jedina razlika između ,,stranih'' i domaćih banaka je poreklo osnivačkog kapitala (u čijem su vlasništvu).

Da podsetim :
Država Srbija garantuje za sve uloge građana!!!

Ovo što se dešava u Austriji ni na koji način ne pogađa poslovanje Hypo banke u Srbiji.

Prevareni štediša

pre 14 godina

Oni svoje banke podržavili, jer su bile na ivici propasti, morali i da ih dokapitalizuju, a mi naše državne banke posahranjivali pa smo sada na milost i nemilost mešetarima.

nb

pre 14 godina

Prvo, da razjasnimo jednu stvar.Ovaj baiolout Hypo od strane Austrije se odnosi na austrijske uloge jer uloge Hypo banke u Srbiji garantuje drzava Srbija, a ne Austrija. Da je kojim slucajem Hypo Srbija otisao u stecaj uloge bi pokrila Srbija do iznosa koji je osiguran, a ne Austrija. Druga stvar, je odgovor na prethodni komentar. Ko prati finansijske vesti zna da je Hypo banka bila jedna od najugrozenijih u ovom delu Evrope zbog gomile losih zajmova i losih poteza na trzistu nekretnina.

Smesta

pre 14 godina

@Ivan, deponenti banke u Srbiji nisu zasticeni od strane drzave Austrije! Mogu biti zasticeni ako Austija tako odluci, ali ne mora. Banka u Srbiji garantuje osnivackim kapitalom, a drzava uloge do 50.000 evra i to je to.

malo ovo malo ono

pre 14 godina

"Austrijska vlada je sada ubrizgala kapital u banku i ja verujem da će oni tu banku da prodaju", rekao je Dinkić.

A sta bi se desilo da NIJE ubrizgan kapital? Jel ste svesni da je situacija bila dramaticna i malo je falilo da se desi los scenario!
Narod u srbiji nije imao pojma o tome sta se desava! Strasno!

UK

pre 14 godina

Cim pocne da sipa ovakve hvalospeve o poslovanju zna se da nesto ne stima. Mozes misliti bas Srbija kljucno trziste, jedna od najsiromasnijih drzava u Evropi, mozda zato sto bez sankcija mogu da se ponasaju kao zelenasi, sto i cine.

Ivan

pre 14 godina

Čim je država Austrija preuzela banku, to govori o važnosti sistema iste za njih i njihove klijente i da ne dozvoljavaju bankrot. Tako će sad paradoksalno ona postati "sigurna" banka, jer trebalo bi da bankrotira država Austrija, a to nećemo skoro gledati! Tako su jako zagrizli da je spasu kao da tamo njihovi političari drže pare! Ne sirite stoga paniku među komitentima banke u Srbiji ,oni su sad zaštićeni od države Austrije :)

UK

pre 14 godina

Cim pocne da sipa ovakve hvalospeve o poslovanju zna se da nesto ne stima. Mozes misliti bas Srbija kljucno trziste, jedna od najsiromasnijih drzava u Evropi, mozda zato sto bez sankcija mogu da se ponasaju kao zelenasi, sto i cine.

malo ovo malo ono

pre 14 godina

"Austrijska vlada je sada ubrizgala kapital u banku i ja verujem da će oni tu banku da prodaju", rekao je Dinkić.

A sta bi se desilo da NIJE ubrizgan kapital? Jel ste svesni da je situacija bila dramaticna i malo je falilo da se desi los scenario!
Narod u srbiji nije imao pojma o tome sta se desava! Strasno!

Prevareni štediša

pre 14 godina

Oni svoje banke podržavili, jer su bile na ivici propasti, morali i da ih dokapitalizuju, a mi naše državne banke posahranjivali pa smo sada na milost i nemilost mešetarima.

Ivan

pre 14 godina

Čim je država Austrija preuzela banku, to govori o važnosti sistema iste za njih i njihove klijente i da ne dozvoljavaju bankrot. Tako će sad paradoksalno ona postati "sigurna" banka, jer trebalo bi da bankrotira država Austrija, a to nećemo skoro gledati! Tako su jako zagrizli da je spasu kao da tamo njihovi političari drže pare! Ne sirite stoga paniku među komitentima banke u Srbiji ,oni su sad zaštićeni od države Austrije :)

dugi

pre 14 godina

Kakav je to pozitivan spin!!!
Banka je bila pred kolapsom u toku noci - To JE JEDINA ISTINA!!!
Sef Evropske centralne banke, Jean-Claude Trichet, je celu noc (NOC NEDELJA NA PONEDELJAK!!!) ucestvovao u razgovorima sa predstavnicima banaka, austrijske vlade, etc i u ranu zoru su se dogovorili da debelo plate izvlacenje jos jedne banke .....
Da li ce moci da nastampaju dovoljno novca da izvuku sve banke iz problema i kako ce se to sve zavrsiti po obican narod na vama je da procenite!

Pitajte direktora banke samo jedno: Koliko cesto Jean-Claude Trichet organizuje poslovne sastanke u noc nedelja na ponedeljak?

marko

pre 14 godina

Ako su radili kao u Srbiji, a izgleda da jesu, ne cudi da su tu gde jesu. Banka je predata drzavi 100%, a njena vrednost 3 evra. Ovde kod nas su najskuplja banka sa svojim uslugama, njihovi zaposleni na dosta niskom nivou, i samim tim usluga losa, a prepotentan odnos se podrazumeva. No, to je sve i normalno, kad smo dozvolili malim austrijskim bankama da ovde rade sta hoce. Ista praksa je i u ostalim zemljama Istocne Evrope, a to je maksimalna eksploatacija. Tako oni od malih banaka postase znacajni igraci, pa tako neke od tih banaka cak otvorile predstavnistva i u Svajcarskoj. Sta mislite kako? Pa od nenormalnih marzi. Evo jedne kod Hypo, trosak obrade stambenog kredita 1,5%!!!??? Da imamo drzavu, ovo bi odmah bilo zakonski zankcionisano. Da li u Austriji smeju i da pomisle na famoznu stavku, Trosak obrade kredita? Ne, to je stavka za domorodce, za sta nas inace i smatraju. Mozda nam pocnu naplacivati i pogled na njihovu zgradu i razgovor sa njihovim sluzbenicima.

nb

pre 14 godina

Prvo, da razjasnimo jednu stvar.Ovaj baiolout Hypo od strane Austrije se odnosi na austrijske uloge jer uloge Hypo banke u Srbiji garantuje drzava Srbija, a ne Austrija. Da je kojim slucajem Hypo Srbija otisao u stecaj uloge bi pokrila Srbija do iznosa koji je osiguran, a ne Austrija. Druga stvar, je odgovor na prethodni komentar. Ko prati finansijske vesti zna da je Hypo banka bila jedna od najugrozenijih u ovom delu Evrope zbog gomile losih zajmova i losih poteza na trzistu nekretnina.

Vlada

pre 14 godina

Dinkic,Jelasic & co. su stvarno neverovatni!Hypo je bio pred bankrotom i austrijska vlada je morala da nacionalizuje tu banku 100% da bi sprecila paniku i domino efekat na ostale banke.Nesto kao sutuacija sa Northern Rock-om u UK.Sta je u svemu tome "pozitivno"?!?Inace austrijske banke imaju oko 200 milijardi evra nenaplativih potrazivanja iz istocne Evrope...uzas

zoki

pre 14 godina

Dokapitalizovana je Hypo Grupa, a ne Hypo Banka u Srbiji koja je jedna od clanica Grupe. Gubici koji su se pojavili ne poticu iz Hypo Srbije koja ce i ove godine poslovati sa dobitkom. To je sve sto stedise i klijente treba da zanima.....

branislav

pre 14 godina

Gospodin Cupic govori neistinu.Koliko Banka potrazuje od Bloka 67.Ili koliko Delta duguje HYPO Banci.O kakvim pozitivnim parametrima prica.

Nikola

pre 14 godina

Svaka cast Austriji. Ozbiljna drzava. Mada je i NBS postupila sjajno. Dali su saopstenje o solventnosti i odlicnoj likvidnosti Hypo banke u Srbiji.

dejan

pre 14 godina

Jos prosle nedelje se znalo za ovo jer je HYpo na medjubankarskom trzistu kupio ogromne kolicine deviza... to je jedan od razloga skakanja evra...

Smesta

pre 14 godina

@Ivan, deponenti banke u Srbiji nisu zasticeni od strane drzave Austrije! Mogu biti zasticeni ako Austija tako odluci, ali ne mora. Banka u Srbiji garantuje osnivackim kapitalom, a drzava uloge do 50.000 evra i to je to.

Jelena

pre 14 godina

Hypo banka u Srbiji je i do sada dobro poslovala. Dokapitalizacija banke od strane države Austrije je stvarno dodatno osiguranje - jesu bili na lošem putu, ali sada su sigurni država garantuje za njih. Da li još neka strana banka koja posluje u Srbiji ima državu koja garantuje za nju?

Prle

pre 14 godina

Uozbiljite se ljudi !!!
Poslovanje svake banke u Srbiji je uslovljeno propisima Srbije i pod direktnom je kontrolom NBS. Jedina razlika između ,,stranih'' i domaćih banaka je poreklo osnivačkog kapitala (u čijem su vlasništvu).

Da podsetim :
Država Srbija garantuje za sve uloge građana!!!

Ovo što se dešava u Austriji ni na koji način ne pogađa poslovanje Hypo banke u Srbiji.

gregor

pre 14 godina

pozdrav austriji! tako to radi drzava koja misli na sve one koji su klijenti austrijske banke sirom evrope. apsolutno sumnjam u to da bi drzava preuzela banku da je bio moguc los scenario. u vremenu krize nijedna ozbiljna drzava to nebi uradila. ovako je asutrija samo dodala vrednost hypo banci i svima koji koriste hypo dala novu garanciju da budu sigurni uz tu banku!

Djura

pre 14 godina

I uprkos svemu tome sto se desilo, Hypo Alpe Adria je 187 puta solventnija od na se "najjace" Komercijalne Banke(ima 187 puta veci osnivacki kapital)!!!

klijent banke

pre 14 godina

Siguran sam da je Hypo banka u Srbiji najsigurnija finansijska institucija. Podrzavljanje ove banke je pozitivan signal za uspesan buduci period, znam samo da banka u Srbiji posluje veoma profitabilno, sto se i vidi na sajtu NBS, dok vecina drugih banaka ce ovu godinu zavrsiti sa gubitkom.Sve najvece kompanije u Srbiji posluju sa ovom bankom, banka je lider u stambenim kreditima, koliko li su samo para zaradili na bloku 67.U pitanju je drzava Austrija, koja je stala iza ove banke, sto nije stala iza drugih banaka, sigurno da drzava ima neki interes u tome, profit sta bi drugo.

Marija

pre 14 godina

Mislim da stedise u Srbiji nemaju cega da se plase. Ako jedna drzava stane iza banke to moze samo da bude pozitivno, mada smo mi generalno jako nepoverljiv narod i pravimo bespotrebnu paniku. Meni ova vest deluje sasvim ok.

miki

pre 14 godina

Pa sta ako drzava garantuje stedne uloge,to ne znaci da ce odmah biti i isplaceni,vec kad se steknu uslovi.I velika SFRJ je garantovla uloge pa se isplacuju vec 30 godina po 100eur a kraj tome se ne vdi!

Jovana

pre 14 godina

Ako NBS kaze da je Hypo banka zadrzava profit u Srbiji ne vidim kako ce ova promena uticati na klijente u Srbiji. Podrska Austrije moze samo pozitivno uticati na poslovanje u Austriji. Inace kod nas banke posluju prema propisima NBS a ne propisma Austrije.

Max

pre 14 godina

Ogromna većina stranih banaka u Srbiji su zapravo FRANŠIZE što znači oni su dali osnivački ulog prema pravilima tadašnje NBJ, a danas NBS pod kamatu, a banka je zapravo domaća i zahvaljujući visokoj referentnoj stopi može da "udara po ušima" korisnike kredita. Znam recimo da Erste i Intesa to nisu jer su legalno kupile naše banke, Novosadsku, odnosno Deltu. E sad, ne sećam se kako stoje stvari sa Hypo Grupom ... ali to i nije naš problem, jer za naše uloge odgovara država i tu šale nema, bez obzira koliko se kod nas "mulja". Nisam bankar pa ne kapiram šta bi bilo sa kreditima i leasingom (npr. moj auto), ali sistem ne funkcioniše tako da ako pukne neka banka, obavezno propadne i država u kojoj ta banka ima filijalu ili franšizu. Možda u nekom filmu, ali ne i u stvarnosti. Čak i da su glavni bankarski igrači u Srbiji Dinkićevi prijatelji kao što se priča, tim pre je imao razlog da stvori sistem koji ih štiti od ovakvih katastrofa, a samim tim i njihove klijente tj. nas! Dakle, ako niste akcionari ili velike štediše Hypo grupe, bez brige ...

Rokfeler

pre 14 godina

Kako je ovim povodom saopštila Narodna banka Srbije, ta banka "kao i ostale banke prisutne na tržištu Republike Srbije, posluje kao posebno pravno lice, sa sopstvenim kapitalom, koji joj omogućuje da nesmetano izvršava sve svoje obaveze prema poveriocima".
---

Ovo nije ohrabrujuće već zabrinjavajuće, jer kad pukne mehur od sapunice, eto nama stare devizne štednje 2, pa će čukununuci izvlačiti neke uloge do kraja života. Kad su ovde počele sa radom strane banke i štediše pohrlile pune poverenja, mislilu su da su sad zaštićeni ko beli medvedi, a kvaku da se svaka ta banka igra sa sopstvenim kapitalom i da iza nje ne stoji nikakav strani garant većina nije shvatila još uvek.

Ivan

pre 14 godina

Čim je država Austrija preuzela banku, to govori o važnosti sistema iste za njih i njihove klijente i da ne dozvoljavaju bankrot. Tako će sad paradoksalno ona postati "sigurna" banka, jer trebalo bi da bankrotira država Austrija, a to nećemo skoro gledati! Tako su jako zagrizli da je spasu kao da tamo njihovi političari drže pare! Ne sirite stoga paniku među komitentima banke u Srbiji ,oni su sad zaštićeni od države Austrije :)

UK

pre 14 godina

Cim pocne da sipa ovakve hvalospeve o poslovanju zna se da nesto ne stima. Mozes misliti bas Srbija kljucno trziste, jedna od najsiromasnijih drzava u Evropi, mozda zato sto bez sankcija mogu da se ponasaju kao zelenasi, sto i cine.

malo ovo malo ono

pre 14 godina

"Austrijska vlada je sada ubrizgala kapital u banku i ja verujem da će oni tu banku da prodaju", rekao je Dinkić.

A sta bi se desilo da NIJE ubrizgan kapital? Jel ste svesni da je situacija bila dramaticna i malo je falilo da se desi los scenario!
Narod u srbiji nije imao pojma o tome sta se desava! Strasno!

marko

pre 14 godina

Ako su radili kao u Srbiji, a izgleda da jesu, ne cudi da su tu gde jesu. Banka je predata drzavi 100%, a njena vrednost 3 evra. Ovde kod nas su najskuplja banka sa svojim uslugama, njihovi zaposleni na dosta niskom nivou, i samim tim usluga losa, a prepotentan odnos se podrazumeva. No, to je sve i normalno, kad smo dozvolili malim austrijskim bankama da ovde rade sta hoce. Ista praksa je i u ostalim zemljama Istocne Evrope, a to je maksimalna eksploatacija. Tako oni od malih banaka postase znacajni igraci, pa tako neke od tih banaka cak otvorile predstavnistva i u Svajcarskoj. Sta mislite kako? Pa od nenormalnih marzi. Evo jedne kod Hypo, trosak obrade stambenog kredita 1,5%!!!??? Da imamo drzavu, ovo bi odmah bilo zakonski zankcionisano. Da li u Austriji smeju i da pomisle na famoznu stavku, Trosak obrade kredita? Ne, to je stavka za domorodce, za sta nas inace i smatraju. Mozda nam pocnu naplacivati i pogled na njihovu zgradu i razgovor sa njihovim sluzbenicima.

Djura

pre 14 godina

I uprkos svemu tome sto se desilo, Hypo Alpe Adria je 187 puta solventnija od na se "najjace" Komercijalne Banke(ima 187 puta veci osnivacki kapital)!!!

branislav

pre 14 godina

Gospodin Cupic govori neistinu.Koliko Banka potrazuje od Bloka 67.Ili koliko Delta duguje HYPO Banci.O kakvim pozitivnim parametrima prica.

klijent banke

pre 14 godina

Siguran sam da je Hypo banka u Srbiji najsigurnija finansijska institucija. Podrzavljanje ove banke je pozitivan signal za uspesan buduci period, znam samo da banka u Srbiji posluje veoma profitabilno, sto se i vidi na sajtu NBS, dok vecina drugih banaka ce ovu godinu zavrsiti sa gubitkom.Sve najvece kompanije u Srbiji posluju sa ovom bankom, banka je lider u stambenim kreditima, koliko li su samo para zaradili na bloku 67.U pitanju je drzava Austrija, koja je stala iza ove banke, sto nije stala iza drugih banaka, sigurno da drzava ima neki interes u tome, profit sta bi drugo.

Jelena

pre 14 godina

Hypo banka u Srbiji je i do sada dobro poslovala. Dokapitalizacija banke od strane države Austrije je stvarno dodatno osiguranje - jesu bili na lošem putu, ali sada su sigurni država garantuje za njih. Da li još neka strana banka koja posluje u Srbiji ima državu koja garantuje za nju?

Prevareni štediša

pre 14 godina

Oni svoje banke podržavili, jer su bile na ivici propasti, morali i da ih dokapitalizuju, a mi naše državne banke posahranjivali pa smo sada na milost i nemilost mešetarima.

Prle

pre 14 godina

Uozbiljite se ljudi !!!
Poslovanje svake banke u Srbiji je uslovljeno propisima Srbije i pod direktnom je kontrolom NBS. Jedina razlika između ,,stranih'' i domaćih banaka je poreklo osnivačkog kapitala (u čijem su vlasništvu).

Da podsetim :
Država Srbija garantuje za sve uloge građana!!!

Ovo što se dešava u Austriji ni na koji način ne pogađa poslovanje Hypo banke u Srbiji.

Max

pre 14 godina

Ogromna većina stranih banaka u Srbiji su zapravo FRANŠIZE što znači oni su dali osnivački ulog prema pravilima tadašnje NBJ, a danas NBS pod kamatu, a banka je zapravo domaća i zahvaljujući visokoj referentnoj stopi može da "udara po ušima" korisnike kredita. Znam recimo da Erste i Intesa to nisu jer su legalno kupile naše banke, Novosadsku, odnosno Deltu. E sad, ne sećam se kako stoje stvari sa Hypo Grupom ... ali to i nije naš problem, jer za naše uloge odgovara država i tu šale nema, bez obzira koliko se kod nas "mulja". Nisam bankar pa ne kapiram šta bi bilo sa kreditima i leasingom (npr. moj auto), ali sistem ne funkcioniše tako da ako pukne neka banka, obavezno propadne i država u kojoj ta banka ima filijalu ili franšizu. Možda u nekom filmu, ali ne i u stvarnosti. Čak i da su glavni bankarski igrači u Srbiji Dinkićevi prijatelji kao što se priča, tim pre je imao razlog da stvori sistem koji ih štiti od ovakvih katastrofa, a samim tim i njihove klijente tj. nas! Dakle, ako niste akcionari ili velike štediše Hypo grupe, bez brige ...

zoki

pre 14 godina

Dokapitalizovana je Hypo Grupa, a ne Hypo Banka u Srbiji koja je jedna od clanica Grupe. Gubici koji su se pojavili ne poticu iz Hypo Srbije koja ce i ove godine poslovati sa dobitkom. To je sve sto stedise i klijente treba da zanima.....

Vlada

pre 14 godina

Dinkic,Jelasic & co. su stvarno neverovatni!Hypo je bio pred bankrotom i austrijska vlada je morala da nacionalizuje tu banku 100% da bi sprecila paniku i domino efekat na ostale banke.Nesto kao sutuacija sa Northern Rock-om u UK.Sta je u svemu tome "pozitivno"?!?Inace austrijske banke imaju oko 200 milijardi evra nenaplativih potrazivanja iz istocne Evrope...uzas

Marija

pre 14 godina

Mislim da stedise u Srbiji nemaju cega da se plase. Ako jedna drzava stane iza banke to moze samo da bude pozitivno, mada smo mi generalno jako nepoverljiv narod i pravimo bespotrebnu paniku. Meni ova vest deluje sasvim ok.

dejan

pre 14 godina

Jos prosle nedelje se znalo za ovo jer je HYpo na medjubankarskom trzistu kupio ogromne kolicine deviza... to je jedan od razloga skakanja evra...

Jovana

pre 14 godina

Ako NBS kaze da je Hypo banka zadrzava profit u Srbiji ne vidim kako ce ova promena uticati na klijente u Srbiji. Podrska Austrije moze samo pozitivno uticati na poslovanje u Austriji. Inace kod nas banke posluju prema propisima NBS a ne propisma Austrije.

Smesta

pre 14 godina

@Ivan, deponenti banke u Srbiji nisu zasticeni od strane drzave Austrije! Mogu biti zasticeni ako Austija tako odluci, ali ne mora. Banka u Srbiji garantuje osnivackim kapitalom, a drzava uloge do 50.000 evra i to je to.

Nikola

pre 14 godina

Svaka cast Austriji. Ozbiljna drzava. Mada je i NBS postupila sjajno. Dali su saopstenje o solventnosti i odlicnoj likvidnosti Hypo banke u Srbiji.

dugi

pre 14 godina

Kakav je to pozitivan spin!!!
Banka je bila pred kolapsom u toku noci - To JE JEDINA ISTINA!!!
Sef Evropske centralne banke, Jean-Claude Trichet, je celu noc (NOC NEDELJA NA PONEDELJAK!!!) ucestvovao u razgovorima sa predstavnicima banaka, austrijske vlade, etc i u ranu zoru su se dogovorili da debelo plate izvlacenje jos jedne banke .....
Da li ce moci da nastampaju dovoljno novca da izvuku sve banke iz problema i kako ce se to sve zavrsiti po obican narod na vama je da procenite!

Pitajte direktora banke samo jedno: Koliko cesto Jean-Claude Trichet organizuje poslovne sastanke u noc nedelja na ponedeljak?

nb

pre 14 godina

Prvo, da razjasnimo jednu stvar.Ovaj baiolout Hypo od strane Austrije se odnosi na austrijske uloge jer uloge Hypo banke u Srbiji garantuje drzava Srbija, a ne Austrija. Da je kojim slucajem Hypo Srbija otisao u stecaj uloge bi pokrila Srbija do iznosa koji je osiguran, a ne Austrija. Druga stvar, je odgovor na prethodni komentar. Ko prati finansijske vesti zna da je Hypo banka bila jedna od najugrozenijih u ovom delu Evrope zbog gomile losih zajmova i losih poteza na trzistu nekretnina.

gregor

pre 14 godina

pozdrav austriji! tako to radi drzava koja misli na sve one koji su klijenti austrijske banke sirom evrope. apsolutno sumnjam u to da bi drzava preuzela banku da je bio moguc los scenario. u vremenu krize nijedna ozbiljna drzava to nebi uradila. ovako je asutrija samo dodala vrednost hypo banci i svima koji koriste hypo dala novu garanciju da budu sigurni uz tu banku!

Rokfeler

pre 14 godina

Kako je ovim povodom saopštila Narodna banka Srbije, ta banka "kao i ostale banke prisutne na tržištu Republike Srbije, posluje kao posebno pravno lice, sa sopstvenim kapitalom, koji joj omogućuje da nesmetano izvršava sve svoje obaveze prema poveriocima".
---

Ovo nije ohrabrujuće već zabrinjavajuće, jer kad pukne mehur od sapunice, eto nama stare devizne štednje 2, pa će čukununuci izvlačiti neke uloge do kraja života. Kad su ovde počele sa radom strane banke i štediše pohrlile pune poverenja, mislilu su da su sad zaštićeni ko beli medvedi, a kvaku da se svaka ta banka igra sa sopstvenim kapitalom i da iza nje ne stoji nikakav strani garant većina nije shvatila još uvek.

miki

pre 14 godina

Pa sta ako drzava garantuje stedne uloge,to ne znaci da ce odmah biti i isplaceni,vec kad se steknu uslovi.I velika SFRJ je garantovla uloge pa se isplacuju vec 30 godina po 100eur a kraj tome se ne vdi!