Sreda, 09.09.2009.

17:26

Penzije dotirane iz budžeta sa 40%

Starenje stanovništva i veliki procenat koji se u odnosu na plate izdvaja za penzije prete da uruše računicu Vlade za opstanak sistema finansiranja države.

Izvor: B92

Penzije dotirane iz budžeta sa 40% IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Boris

pre 14 godina

@/////
Nadam se da ste shvatili moju ironiju kad sam govorio o devalvaciji i povećanju starosne granice za odlazak u penziju, jer je ova ista vlast to uradila pre godinu dana. Ili ste već zaboravlili kako je u novembru evro naprasno sa 77 odleteo na 94 dinara za 20 dana. Ima li još naivnih koji ne povezuju devalvaciju sa prethodnim povećanjem penzija za 10%. I onda gledam na TV-u Krkobabića kako na nekom predizbornom skupu na NBG priča:"Bio je MMF, tražili su smanjenje penzija, ali ja sam rekao - NJET!!!". Naravno, lepo je tuđe pare deliti. U normalnim državam bi taj čovek bio na posmatranju a ne na vlasti.

Bojan

pre 14 godina

Ukinuti penzije, naravno da treba, uvesti privatno penziono osiguranje, pa ti idi u penziju sa 15 godina, koga briga, ako si do tada napunio svoj penzioni racun i posle sa njega skidaj koliko ti treba.
"krvavi rad" prethodnih 40 godina, my ass krvav, nista se nije radilo ili se radilo trange frange, zivelo se na kredit, ima izuzetaka, ali takva je vecina, gledalo se samo kako da se nakaci da drzavnu sisu i vuci sto vise, tako da nam je drzava lipsala, a ti isti penzioneri nikako sada da se dozovu pameti, samo kukaju kako im je malo, a kad dodju izbori, pre otvaranja biralista su tamo, da glasaju za krkobabica koji daje prazna obecanja o povecanju penzija, nerealna su i smrtna za nasu ekonomiju. I nakon svega toga ti isti penzioneri se usudjuju kritikovati drzavu koju su sami stvarali, kako je ranije bilo bolje, ne razmisljajuci o tome da je ovo danas samo posledica njihovih postupaka.

Treba da se resimo svih komunistickih gluposti, da spavamo manje, radimo vise i obnovimo ovu nasu drzavu, pa da nasa unucad zive normalno, mislim da je vec i za decu kasno (s obzirom na sve kredite koje smo uzeli). Malo da se ugledamo na Japan i J Koreju

Pozzz

tyu

pre 14 godina

Znaci po vama ukuinuti penzije zar ne?
Zbog koga?
Zbog administracija,zbob tajkuna,zbog politicara?
Penzioneri su svojhe zaradili i jos je sve sto su stvarali prodato. Danasnji prosecan sroski "radnik" radi 4 sata dnevo i na bolovanju je 3 meseca. Zapitajte se koliko se tu novca izgubi. Zasto 400000 ljudi radi na crno? Gde je taj novac?
Nemojte biti nadmeni kao da vasa plata od 30000 dinara izdrzava milion penzionera,i vi cete biti penzioneri. Uostalom ova drzava je penzionere najvise opljackala i najmanje sto moze da uradi je da obezbedi njihove penzije.

maestro

pre 14 godina

Sad smo svi kao pametni... Bićemo i mi jednog dana penzioneri(daj Bože),pa ćemo videti da li će nam biti svejedno kad se ne budemo ništa pitali i kad se drugi budu prepucavali oko toga da li treba da nam smanje ono što smo krvavo odvajali.

n3uromancer

pre 14 godina

@devit

Jesu, penzioneri su krivi što su nam ostavili propalu zemlju i propali sistem. I da se razumemo, ne mislim pri tome na pošteno penzionisane rudare, već na bivše prekobrojne rukovodioce i birokrate, koji su nas u svojim najboljim godinama zadužili, pa se i danas politički udružuju da nam sole pamet kako je bilo bolje za njihovog vakta... Može se vama dizati kosa na glavi na moj predlog da se revidira i oduzme pravo na penziju lažnim invalidima, pa i mnogim bivšim rukovodiocima, administrativnim radnicima... nije ništa manje pošteno od onoga što se proteklih nekoliko godina čini mladima u Srbiji.

aca_bg

pre 14 godina

@devit
Da!! Krivi su, zato što nisu ništa uradili da do toga ne dodje. Krivi su, zato što ih je Sloba korumpirao pričama o Velikoj Srbiji i glupostima o zajmovima za preporod Srbije. Krivi su zato što ih je Tito korumpirao kreditima koje su oni pretočili u letovanja, zimovanja i vikendice. Treba li podsećati koliko je stanova (tim penzionerima) poklonjeno za par desetina do par stotina maraka? Hajde, na primer, da im se povećaju penzije ali da oni lepo odplate stanove koje su dobili po važećim tržišnim cenama. Koliko njih bi to prihvatilo ?
Treba li podsećati koliko su kredita podigli osamdesetih godina sa smešnim kamatama a onda ih vraćali u vreme inflacije 93.godine? Koliko je njih od 1,6 miliona zaista zaradilo penziju radeći četrdeset godina? Pa, legendarni Krkobabić je u penziju otišao sa 57 godina i prima penziju već dvadeset godina. I sa kog položaja je u penziju otišao? Direktor penzionog fonda... Ironija, cinizam, tragedija...

Damir

pre 14 godina

Posto je drzava ispraznila penzioni fond potrebno je da isti i napuni. Potrebno je da drzava proda deo drzavne imovine i sa tim sredstvima obnovi fond, koji bi tada, vodjen od strane specijalizovanih firmi, od sopstvenih prihoda isplaciovao penzije.
Velika vecina penzionera je godinama uplacivala doprinose i sramota je i nepravda sada sve probleme budzeta svaliti na najstarije.
Politicari u Srbiji su uzasni!

mikele

pre 14 godina

Nije problem u penzionerima, njih će biti sve više.Statistički,životi vek se produžava.Na našu žalost,nemamo natalitet,već mortalitet.A država apsolutno nedovoljno radi na popravljanju te situacije.E to je naš najveći problem,lagano odumiremo kao nacija.

////////////

pre 14 godina

Kakva sad devalvacija dinara? Sta pricas Borise? Devalvacijom dinara bi i ovako smanjio realne zarade i povecao nominalne cene! Izlaza nema ako se ne povecava privredna aktivnost!

Mirko

pre 14 godina

@devit

Da, penzioneri jesu (kolektivno) krivi. Listom su glasali za onoga ko je radio devedesetih sve što si pobrojao.
Samo mi nije jasno šta znači da je fond "pokraden", kad je on, pre svega, protočni račun zasnovan na generacijskoj solidarnosti. Investicije tog fonda su zanemarljive, za razliku od privatnih.
Taj sistem su uveli sadašnji penzioneri, a sada je neko drugi kriv što ne funcioniše. Sadašni penzioneru su započeli i trend smanjenja broj dece (jedno do dva umesto tri do četiri, što je neophodno da bi generacijska solidarnost funkcionisala), pa smo im krivi mi koji sada moramo da radimo za njihov fond, a da paralelno stvaramo svoj (štednjom, investicijama u berzu, uplatom u privatne fondove...)

Sami ste krivi, sedite meni na grbači, i još se žalite....

Урош

pre 14 godina

Шта је важније, данашност и будућност или прошлост. Да ли систем треба да се уруши да би се исплатиле пензије. Шта је важније, повраћај ПДВ или пензије (и једно и друго се плаћа из буџета). Ако се не изврши повраћај ПДВ пропадоше и они који раде. Пензионери су прихватили систем какав је данас (запослени плаћају садашње пензионере), из буџета треба само да се плаћа социјална помоћ, а што не може да се живи од просечне пензије, па не може да се живи ни од просечне плате. Ако су пензије мале, нека пензионери продају своју имовину (дошли су црни дани), а ако немају ништа онда социјала. Пензионери су одговорни за превремене одласке у пензије, повећање основице за одлазак у пензију итд., не садашње генерације, јер садашње генерације нису имале ни теориску шансу да на то утићу. Како сејеш тако жањеш. Пензионери су дозволили да буду покрадени и треба да сносе последице тога или да јуре лопове.

milivoje

pre 14 godina

Тај господин из института би требало да зна да човек не може да стари брже ни спорије него годину за гогину.Брже и спорије може да расте број незапослених и ту је проблем.Господа што свакодневно путују по иностранство нека донесу нове послове па ће се и број запослених брже повећати.

Stevo

pre 14 godina

Mogla bi država malo da se pozabavi i sa privatnicima, koji prijavljuju radnike na minimalnu zaradu, i tako izbegavaju uplaćivanje većih doprinosa i poreza!!!

Boris

pre 14 godina

O bože, kad sam gledao prilog na b92 propustio sam podatak da je onaj lik što se žalio na MMF tvorac zakona o penzijama. Izjavio je nešto u fazonu:"I sada mi MORAMO zbog MMF-a da otpustimo još 50000 ljudi". Pa čoveče božji, prvo neće ih biti 50000 nego 10000. Drugo, oni su nam i do sada bili na grbači a nisu ništa radili kao ni penzioneri (dobro, dobar deo penzionera je ranije radio-ali oni su ustvari isplaćivali penzije tadašnjim lažnim prvoborcima i tadašnjim penzionerima). Kako će se sve ovo završiti? Vrlo prosto: najbezbolnije za sve političare je još jedna devalvacija dinara+još jedno povećavanje granice odlaska u penziju.

devit

pre 14 godina

Da li su penzioneri krivi:
Sto se od 1990.g. do 2ooo.g.unistavala proizvodnja i sve sto je radilo u Srbiji je unisteno a radnici otpustani,da bi se firme obezvredile i spremile za prodaju budzasto?!
Da li su penzioneri krivi sto je u istom periodu unisten i pokraden penzioni fond?!
Da li su penzioneri krivi sto od 2000.g.do danas nije pokrenuta proizvodnja,naprotiv i dalje se fabrike propadala i prodavane budzasto?!
Da li su penzioneri krivi sto poslodavci ne prijavljuju realne zarade,pa i uposlene,samim tim priliv sredstava je umanjen...
Da li su penzioneri krivi sto je Srbija,ovako ili onako bila angazovana u sukobima na teritoriji bivse SFRJ,pa kao posledicu ima veliki broj invalida?!
Penzioneri su koliko toliko radili i zaradili svoje penzije...A one su od onih zaradjenih,najmanje prepolovljene,raznim merama;Labusa-Dinkica-Lalovica..iliti G-17!!!
Krunsko pitanje je;
Dali su narodni poslanici,Vlada i uposleni u JP i ostalim drzavnim sluzbama,opravdali i zaradili svoja primanja?!
Po situaciji,i kakvo je stanje i zivotni standard gradjana Srbije tesko da se moze reci!!!

Miki

pre 14 godina

Sve je to odavno poznato. Sve je to moglo da se presece jos 2001 kada su krenule "demokratske reforme", ali se nije htelo. Narodu su pricane bajke da bi se opravdala smena vlasti. Podilazilo se narodu (citaj birackom telu) ali tek slede neminovne bolne reforme.

Vlada

pre 14 godina

Treba preispitati ranije donesene odluke o slanju u prevremene i invalidske penzije jer je tu ranijih godina bila strahovita korupcija! Samo iz mog komsiluka znam dva coveka od po pedesetak godina koji su platili po 2 - 3 hiljade evra i dobili penzije, a sada rade na gradjevini ili negde nesta na crno, a od drzave sigurica penzija svakog meseca.

Neko

pre 14 godina

Nije toliki problem u broju penzionera, koliko je problem u broju radnih mesta, Problem će biti rešen, ili ublažen, sa pokretanjem proizvodnje i povećanjem broja radnih mesta, A za početak predlažem: ukidanje penzija svim "invalidima" koji su kupili penziju, povraćaj ukradenog novca, i u zatvor smestiti sve aktere ovog organizovanog kriminala.I više nije bitno za takve koliko godina imaju.

n3uromancer

pre 14 godina

Mislim da nemamo razlog za brigu o penzionerima, sve će to oni pozlatiti, oni imaju svoje političke predstavnike u našem parlamentu, a ne mladi u Srbiji.

Mislim da nemamo razlog da brinemo o prevelikim izdvajanjima za penzije u odnosu na plate, evo, moj poslodavac za te prekobrojne neradnike izdvaja veoma malo, jer me plaća u gotovini.

I tako... zašto da brinemo o bilo čemu, ima ko misli o tome, ionako ne možemo ništa promeniti.

bojcetic

pre 14 godina

Dakle, penzioner je svojim radom zaradio penziju. Placao je i do 40 godina u penzijski fond. E sad, sto je taj fond potrosen devedesetih u neke druge svrhe to je nesto drugo. Teret ovom drustvu su lazni penzioneri. Svi znamo da se invalidska penzija moze kupiti. Muka mi je da vidim da ljudi koji su radili po 40 godina ne mogu da zive od penzije, a pritom nisu radili u losim firmama, u ceo svoj radni vek su imali dobre plate.

Reality check

pre 14 godina

...sto nas taman vraca na onih nekih 30-ak posto koliko penzije realno i mogu biti ako postoji samo prvi stub penzionog sistema!

Mirko

pre 14 godina

@devit

Da, penzioneri jesu (kolektivno) krivi. Listom su glasali za onoga ko je radio devedesetih sve što si pobrojao.
Samo mi nije jasno šta znači da je fond "pokraden", kad je on, pre svega, protočni račun zasnovan na generacijskoj solidarnosti. Investicije tog fonda su zanemarljive, za razliku od privatnih.
Taj sistem su uveli sadašnji penzioneri, a sada je neko drugi kriv što ne funcioniše. Sadašni penzioneru su započeli i trend smanjenja broj dece (jedno do dva umesto tri do četiri, što je neophodno da bi generacijska solidarnost funkcionisala), pa smo im krivi mi koji sada moramo da radimo za njihov fond, a da paralelno stvaramo svoj (štednjom, investicijama u berzu, uplatom u privatne fondove...)

Sami ste krivi, sedite meni na grbači, i još se žalite....

Vlada

pre 14 godina

Treba preispitati ranije donesene odluke o slanju u prevremene i invalidske penzije jer je tu ranijih godina bila strahovita korupcija! Samo iz mog komsiluka znam dva coveka od po pedesetak godina koji su platili po 2 - 3 hiljade evra i dobili penzije, a sada rade na gradjevini ili negde nesta na crno, a od drzave sigurica penzija svakog meseca.

n3uromancer

pre 14 godina

Mislim da nemamo razlog za brigu o penzionerima, sve će to oni pozlatiti, oni imaju svoje političke predstavnike u našem parlamentu, a ne mladi u Srbiji.

Mislim da nemamo razlog da brinemo o prevelikim izdvajanjima za penzije u odnosu na plate, evo, moj poslodavac za te prekobrojne neradnike izdvaja veoma malo, jer me plaća u gotovini.

I tako... zašto da brinemo o bilo čemu, ima ko misli o tome, ionako ne možemo ništa promeniti.

Stevo

pre 14 godina

Mogla bi država malo da se pozabavi i sa privatnicima, koji prijavljuju radnike na minimalnu zaradu, i tako izbegavaju uplaćivanje većih doprinosa i poreza!!!

Reality check

pre 14 godina

...sto nas taman vraca na onih nekih 30-ak posto koliko penzije realno i mogu biti ako postoji samo prvi stub penzionog sistema!

devit

pre 14 godina

Da li su penzioneri krivi:
Sto se od 1990.g. do 2ooo.g.unistavala proizvodnja i sve sto je radilo u Srbiji je unisteno a radnici otpustani,da bi se firme obezvredile i spremile za prodaju budzasto?!
Da li su penzioneri krivi sto je u istom periodu unisten i pokraden penzioni fond?!
Da li su penzioneri krivi sto od 2000.g.do danas nije pokrenuta proizvodnja,naprotiv i dalje se fabrike propadala i prodavane budzasto?!
Da li su penzioneri krivi sto poslodavci ne prijavljuju realne zarade,pa i uposlene,samim tim priliv sredstava je umanjen...
Da li su penzioneri krivi sto je Srbija,ovako ili onako bila angazovana u sukobima na teritoriji bivse SFRJ,pa kao posledicu ima veliki broj invalida?!
Penzioneri su koliko toliko radili i zaradili svoje penzije...A one su od onih zaradjenih,najmanje prepolovljene,raznim merama;Labusa-Dinkica-Lalovica..iliti G-17!!!
Krunsko pitanje je;
Dali su narodni poslanici,Vlada i uposleni u JP i ostalim drzavnim sluzbama,opravdali i zaradili svoja primanja?!
Po situaciji,i kakvo je stanje i zivotni standard gradjana Srbije tesko da se moze reci!!!

bojcetic

pre 14 godina

Dakle, penzioner je svojim radom zaradio penziju. Placao je i do 40 godina u penzijski fond. E sad, sto je taj fond potrosen devedesetih u neke druge svrhe to je nesto drugo. Teret ovom drustvu su lazni penzioneri. Svi znamo da se invalidska penzija moze kupiti. Muka mi je da vidim da ljudi koji su radili po 40 godina ne mogu da zive od penzije, a pritom nisu radili u losim firmama, u ceo svoj radni vek su imali dobre plate.

Miki

pre 14 godina

Sve je to odavno poznato. Sve je to moglo da se presece jos 2001 kada su krenule "demokratske reforme", ali se nije htelo. Narodu su pricane bajke da bi se opravdala smena vlasti. Podilazilo se narodu (citaj birackom telu) ali tek slede neminovne bolne reforme.

Neko

pre 14 godina

Nije toliki problem u broju penzionera, koliko je problem u broju radnih mesta, Problem će biti rešen, ili ublažen, sa pokretanjem proizvodnje i povećanjem broja radnih mesta, A za početak predlažem: ukidanje penzija svim "invalidima" koji su kupili penziju, povraćaj ukradenog novca, i u zatvor smestiti sve aktere ovog organizovanog kriminala.I više nije bitno za takve koliko godina imaju.

aca_bg

pre 14 godina

@devit
Da!! Krivi su, zato što nisu ništa uradili da do toga ne dodje. Krivi su, zato što ih je Sloba korumpirao pričama o Velikoj Srbiji i glupostima o zajmovima za preporod Srbije. Krivi su zato što ih je Tito korumpirao kreditima koje su oni pretočili u letovanja, zimovanja i vikendice. Treba li podsećati koliko je stanova (tim penzionerima) poklonjeno za par desetina do par stotina maraka? Hajde, na primer, da im se povećaju penzije ali da oni lepo odplate stanove koje su dobili po važećim tržišnim cenama. Koliko njih bi to prihvatilo ?
Treba li podsećati koliko su kredita podigli osamdesetih godina sa smešnim kamatama a onda ih vraćali u vreme inflacije 93.godine? Koliko je njih od 1,6 miliona zaista zaradilo penziju radeći četrdeset godina? Pa, legendarni Krkobabić je u penziju otišao sa 57 godina i prima penziju već dvadeset godina. I sa kog položaja je u penziju otišao? Direktor penzionog fonda... Ironija, cinizam, tragedija...

n3uromancer

pre 14 godina

@devit

Jesu, penzioneri su krivi što su nam ostavili propalu zemlju i propali sistem. I da se razumemo, ne mislim pri tome na pošteno penzionisane rudare, već na bivše prekobrojne rukovodioce i birokrate, koji su nas u svojim najboljim godinama zadužili, pa se i danas politički udružuju da nam sole pamet kako je bilo bolje za njihovog vakta... Može se vama dizati kosa na glavi na moj predlog da se revidira i oduzme pravo na penziju lažnim invalidima, pa i mnogim bivšim rukovodiocima, administrativnim radnicima... nije ništa manje pošteno od onoga što se proteklih nekoliko godina čini mladima u Srbiji.

Boris

pre 14 godina

O bože, kad sam gledao prilog na b92 propustio sam podatak da je onaj lik što se žalio na MMF tvorac zakona o penzijama. Izjavio je nešto u fazonu:"I sada mi MORAMO zbog MMF-a da otpustimo još 50000 ljudi". Pa čoveče božji, prvo neće ih biti 50000 nego 10000. Drugo, oni su nam i do sada bili na grbači a nisu ništa radili kao ni penzioneri (dobro, dobar deo penzionera je ranije radio-ali oni su ustvari isplaćivali penzije tadašnjim lažnim prvoborcima i tadašnjim penzionerima). Kako će se sve ovo završiti? Vrlo prosto: najbezbolnije za sve političare je još jedna devalvacija dinara+još jedno povećavanje granice odlaska u penziju.

mikele

pre 14 godina

Nije problem u penzionerima, njih će biti sve više.Statistički,životi vek se produžava.Na našu žalost,nemamo natalitet,već mortalitet.A država apsolutno nedovoljno radi na popravljanju te situacije.E to je naš najveći problem,lagano odumiremo kao nacija.

Урош

pre 14 godina

Шта је важније, данашност и будућност или прошлост. Да ли систем треба да се уруши да би се исплатиле пензије. Шта је важније, повраћај ПДВ или пензије (и једно и друго се плаћа из буџета). Ако се не изврши повраћај ПДВ пропадоше и они који раде. Пензионери су прихватили систем какав је данас (запослени плаћају садашње пензионере), из буџета треба само да се плаћа социјална помоћ, а што не може да се живи од просечне пензије, па не може да се живи ни од просечне плате. Ако су пензије мале, нека пензионери продају своју имовину (дошли су црни дани), а ако немају ништа онда социјала. Пензионери су одговорни за превремене одласке у пензије, повећање основице за одлазак у пензију итд., не садашње генерације, јер садашње генерације нису имале ни теориску шансу да на то утићу. Како сејеш тако жањеш. Пензионери су дозволили да буду покрадени и треба да сносе последице тога или да јуре лопове.

maestro

pre 14 godina

Sad smo svi kao pametni... Bićemo i mi jednog dana penzioneri(daj Bože),pa ćemo videti da li će nam biti svejedno kad se ne budemo ništa pitali i kad se drugi budu prepucavali oko toga da li treba da nam smanje ono što smo krvavo odvajali.

Bojan

pre 14 godina

Ukinuti penzije, naravno da treba, uvesti privatno penziono osiguranje, pa ti idi u penziju sa 15 godina, koga briga, ako si do tada napunio svoj penzioni racun i posle sa njega skidaj koliko ti treba.
"krvavi rad" prethodnih 40 godina, my ass krvav, nista se nije radilo ili se radilo trange frange, zivelo se na kredit, ima izuzetaka, ali takva je vecina, gledalo se samo kako da se nakaci da drzavnu sisu i vuci sto vise, tako da nam je drzava lipsala, a ti isti penzioneri nikako sada da se dozovu pameti, samo kukaju kako im je malo, a kad dodju izbori, pre otvaranja biralista su tamo, da glasaju za krkobabica koji daje prazna obecanja o povecanju penzija, nerealna su i smrtna za nasu ekonomiju. I nakon svega toga ti isti penzioneri se usudjuju kritikovati drzavu koju su sami stvarali, kako je ranije bilo bolje, ne razmisljajuci o tome da je ovo danas samo posledica njihovih postupaka.

Treba da se resimo svih komunistickih gluposti, da spavamo manje, radimo vise i obnovimo ovu nasu drzavu, pa da nasa unucad zive normalno, mislim da je vec i za decu kasno (s obzirom na sve kredite koje smo uzeli). Malo da se ugledamo na Japan i J Koreju

Pozzz

milivoje

pre 14 godina

Тај господин из института би требало да зна да човек не може да стари брже ни спорије него годину за гогину.Брже и спорије може да расте број незапослених и ту је проблем.Господа што свакодневно путују по иностранство нека донесу нове послове па ће се и број запослених брже повећати.

Damir

pre 14 godina

Posto je drzava ispraznila penzioni fond potrebno je da isti i napuni. Potrebno je da drzava proda deo drzavne imovine i sa tim sredstvima obnovi fond, koji bi tada, vodjen od strane specijalizovanih firmi, od sopstvenih prihoda isplaciovao penzije.
Velika vecina penzionera je godinama uplacivala doprinose i sramota je i nepravda sada sve probleme budzeta svaliti na najstarije.
Politicari u Srbiji su uzasni!

////////////

pre 14 godina

Kakva sad devalvacija dinara? Sta pricas Borise? Devalvacijom dinara bi i ovako smanjio realne zarade i povecao nominalne cene! Izlaza nema ako se ne povecava privredna aktivnost!

tyu

pre 14 godina

Znaci po vama ukuinuti penzije zar ne?
Zbog koga?
Zbog administracija,zbob tajkuna,zbog politicara?
Penzioneri su svojhe zaradili i jos je sve sto su stvarali prodato. Danasnji prosecan sroski "radnik" radi 4 sata dnevo i na bolovanju je 3 meseca. Zapitajte se koliko se tu novca izgubi. Zasto 400000 ljudi radi na crno? Gde je taj novac?
Nemojte biti nadmeni kao da vasa plata od 30000 dinara izdrzava milion penzionera,i vi cete biti penzioneri. Uostalom ova drzava je penzionere najvise opljackala i najmanje sto moze da uradi je da obezbedi njihove penzije.

Boris

pre 14 godina

@/////
Nadam se da ste shvatili moju ironiju kad sam govorio o devalvaciji i povećanju starosne granice za odlazak u penziju, jer je ova ista vlast to uradila pre godinu dana. Ili ste već zaboravlili kako je u novembru evro naprasno sa 77 odleteo na 94 dinara za 20 dana. Ima li još naivnih koji ne povezuju devalvaciju sa prethodnim povećanjem penzija za 10%. I onda gledam na TV-u Krkobabića kako na nekom predizbornom skupu na NBG priča:"Bio je MMF, tražili su smanjenje penzija, ali ja sam rekao - NJET!!!". Naravno, lepo je tuđe pare deliti. U normalnim državam bi taj čovek bio na posmatranju a ne na vlasti.

devit

pre 14 godina

Da li su penzioneri krivi:
Sto se od 1990.g. do 2ooo.g.unistavala proizvodnja i sve sto je radilo u Srbiji je unisteno a radnici otpustani,da bi se firme obezvredile i spremile za prodaju budzasto?!
Da li su penzioneri krivi sto je u istom periodu unisten i pokraden penzioni fond?!
Da li su penzioneri krivi sto od 2000.g.do danas nije pokrenuta proizvodnja,naprotiv i dalje se fabrike propadala i prodavane budzasto?!
Da li su penzioneri krivi sto poslodavci ne prijavljuju realne zarade,pa i uposlene,samim tim priliv sredstava je umanjen...
Da li su penzioneri krivi sto je Srbija,ovako ili onako bila angazovana u sukobima na teritoriji bivse SFRJ,pa kao posledicu ima veliki broj invalida?!
Penzioneri su koliko toliko radili i zaradili svoje penzije...A one su od onih zaradjenih,najmanje prepolovljene,raznim merama;Labusa-Dinkica-Lalovica..iliti G-17!!!
Krunsko pitanje je;
Dali su narodni poslanici,Vlada i uposleni u JP i ostalim drzavnim sluzbama,opravdali i zaradili svoja primanja?!
Po situaciji,i kakvo je stanje i zivotni standard gradjana Srbije tesko da se moze reci!!!

Урош

pre 14 godina

Шта је важније, данашност и будућност или прошлост. Да ли систем треба да се уруши да би се исплатиле пензије. Шта је важније, повраћај ПДВ или пензије (и једно и друго се плаћа из буџета). Ако се не изврши повраћај ПДВ пропадоше и они који раде. Пензионери су прихватили систем какав је данас (запослени плаћају садашње пензионере), из буџета треба само да се плаћа социјална помоћ, а што не може да се живи од просечне пензије, па не може да се живи ни од просечне плате. Ако су пензије мале, нека пензионери продају своју имовину (дошли су црни дани), а ако немају ништа онда социјала. Пензионери су одговорни за превремене одласке у пензије, повећање основице за одлазак у пензију итд., не садашње генерације, јер садашње генерације нису имале ни теориску шансу да на то утићу. Како сејеш тако жањеш. Пензионери су дозволили да буду покрадени и треба да сносе последице тога или да јуре лопове.

bojcetic

pre 14 godina

Dakle, penzioner je svojim radom zaradio penziju. Placao je i do 40 godina u penzijski fond. E sad, sto je taj fond potrosen devedesetih u neke druge svrhe to je nesto drugo. Teret ovom drustvu su lazni penzioneri. Svi znamo da se invalidska penzija moze kupiti. Muka mi je da vidim da ljudi koji su radili po 40 godina ne mogu da zive od penzije, a pritom nisu radili u losim firmama, u ceo svoj radni vek su imali dobre plate.

n3uromancer

pre 14 godina

Mislim da nemamo razlog za brigu o penzionerima, sve će to oni pozlatiti, oni imaju svoje političke predstavnike u našem parlamentu, a ne mladi u Srbiji.

Mislim da nemamo razlog da brinemo o prevelikim izdvajanjima za penzije u odnosu na plate, evo, moj poslodavac za te prekobrojne neradnike izdvaja veoma malo, jer me plaća u gotovini.

I tako... zašto da brinemo o bilo čemu, ima ko misli o tome, ionako ne možemo ništa promeniti.

tyu

pre 14 godina

Znaci po vama ukuinuti penzije zar ne?
Zbog koga?
Zbog administracija,zbob tajkuna,zbog politicara?
Penzioneri su svojhe zaradili i jos je sve sto su stvarali prodato. Danasnji prosecan sroski "radnik" radi 4 sata dnevo i na bolovanju je 3 meseca. Zapitajte se koliko se tu novca izgubi. Zasto 400000 ljudi radi na crno? Gde je taj novac?
Nemojte biti nadmeni kao da vasa plata od 30000 dinara izdrzava milion penzionera,i vi cete biti penzioneri. Uostalom ova drzava je penzionere najvise opljackala i najmanje sto moze da uradi je da obezbedi njihove penzije.

mikele

pre 14 godina

Nije problem u penzionerima, njih će biti sve više.Statistički,životi vek se produžava.Na našu žalost,nemamo natalitet,već mortalitet.A država apsolutno nedovoljno radi na popravljanju te situacije.E to je naš najveći problem,lagano odumiremo kao nacija.

Reality check

pre 14 godina

...sto nas taman vraca na onih nekih 30-ak posto koliko penzije realno i mogu biti ako postoji samo prvi stub penzionog sistema!

Stevo

pre 14 godina

Mogla bi država malo da se pozabavi i sa privatnicima, koji prijavljuju radnike na minimalnu zaradu, i tako izbegavaju uplaćivanje većih doprinosa i poreza!!!

milivoje

pre 14 godina

Тај господин из института би требало да зна да човек не може да стари брже ни спорије него годину за гогину.Брже и спорије може да расте број незапослених и ту је проблем.Господа што свакодневно путују по иностранство нека донесу нове послове па ће се и број запослених брже повећати.

Boris

pre 14 godina

O bože, kad sam gledao prilog na b92 propustio sam podatak da je onaj lik što se žalio na MMF tvorac zakona o penzijama. Izjavio je nešto u fazonu:"I sada mi MORAMO zbog MMF-a da otpustimo još 50000 ljudi". Pa čoveče božji, prvo neće ih biti 50000 nego 10000. Drugo, oni su nam i do sada bili na grbači a nisu ništa radili kao ni penzioneri (dobro, dobar deo penzionera je ranije radio-ali oni su ustvari isplaćivali penzije tadašnjim lažnim prvoborcima i tadašnjim penzionerima). Kako će se sve ovo završiti? Vrlo prosto: najbezbolnije za sve političare je još jedna devalvacija dinara+još jedno povećavanje granice odlaska u penziju.

Mirko

pre 14 godina

@devit

Da, penzioneri jesu (kolektivno) krivi. Listom su glasali za onoga ko je radio devedesetih sve što si pobrojao.
Samo mi nije jasno šta znači da je fond "pokraden", kad je on, pre svega, protočni račun zasnovan na generacijskoj solidarnosti. Investicije tog fonda su zanemarljive, za razliku od privatnih.
Taj sistem su uveli sadašnji penzioneri, a sada je neko drugi kriv što ne funcioniše. Sadašni penzioneru su započeli i trend smanjenja broj dece (jedno do dva umesto tri do četiri, što je neophodno da bi generacijska solidarnost funkcionisala), pa smo im krivi mi koji sada moramo da radimo za njihov fond, a da paralelno stvaramo svoj (štednjom, investicijama u berzu, uplatom u privatne fondove...)

Sami ste krivi, sedite meni na grbači, i još se žalite....

aca_bg

pre 14 godina

@devit
Da!! Krivi su, zato što nisu ništa uradili da do toga ne dodje. Krivi su, zato što ih je Sloba korumpirao pričama o Velikoj Srbiji i glupostima o zajmovima za preporod Srbije. Krivi su zato što ih je Tito korumpirao kreditima koje su oni pretočili u letovanja, zimovanja i vikendice. Treba li podsećati koliko je stanova (tim penzionerima) poklonjeno za par desetina do par stotina maraka? Hajde, na primer, da im se povećaju penzije ali da oni lepo odplate stanove koje su dobili po važećim tržišnim cenama. Koliko njih bi to prihvatilo ?
Treba li podsećati koliko su kredita podigli osamdesetih godina sa smešnim kamatama a onda ih vraćali u vreme inflacije 93.godine? Koliko je njih od 1,6 miliona zaista zaradilo penziju radeći četrdeset godina? Pa, legendarni Krkobabić je u penziju otišao sa 57 godina i prima penziju već dvadeset godina. I sa kog položaja je u penziju otišao? Direktor penzionog fonda... Ironija, cinizam, tragedija...

n3uromancer

pre 14 godina

@devit

Jesu, penzioneri su krivi što su nam ostavili propalu zemlju i propali sistem. I da se razumemo, ne mislim pri tome na pošteno penzionisane rudare, već na bivše prekobrojne rukovodioce i birokrate, koji su nas u svojim najboljim godinama zadužili, pa se i danas politički udružuju da nam sole pamet kako je bilo bolje za njihovog vakta... Može se vama dizati kosa na glavi na moj predlog da se revidira i oduzme pravo na penziju lažnim invalidima, pa i mnogim bivšim rukovodiocima, administrativnim radnicima... nije ništa manje pošteno od onoga što se proteklih nekoliko godina čini mladima u Srbiji.

Neko

pre 14 godina

Nije toliki problem u broju penzionera, koliko je problem u broju radnih mesta, Problem će biti rešen, ili ublažen, sa pokretanjem proizvodnje i povećanjem broja radnih mesta, A za početak predlažem: ukidanje penzija svim "invalidima" koji su kupili penziju, povraćaj ukradenog novca, i u zatvor smestiti sve aktere ovog organizovanog kriminala.I više nije bitno za takve koliko godina imaju.

Vlada

pre 14 godina

Treba preispitati ranije donesene odluke o slanju u prevremene i invalidske penzije jer je tu ranijih godina bila strahovita korupcija! Samo iz mog komsiluka znam dva coveka od po pedesetak godina koji su platili po 2 - 3 hiljade evra i dobili penzije, a sada rade na gradjevini ili negde nesta na crno, a od drzave sigurica penzija svakog meseca.

Miki

pre 14 godina

Sve je to odavno poznato. Sve je to moglo da se presece jos 2001 kada su krenule "demokratske reforme", ali se nije htelo. Narodu su pricane bajke da bi se opravdala smena vlasti. Podilazilo se narodu (citaj birackom telu) ali tek slede neminovne bolne reforme.

////////////

pre 14 godina

Kakva sad devalvacija dinara? Sta pricas Borise? Devalvacijom dinara bi i ovako smanjio realne zarade i povecao nominalne cene! Izlaza nema ako se ne povecava privredna aktivnost!

Damir

pre 14 godina

Posto je drzava ispraznila penzioni fond potrebno je da isti i napuni. Potrebno je da drzava proda deo drzavne imovine i sa tim sredstvima obnovi fond, koji bi tada, vodjen od strane specijalizovanih firmi, od sopstvenih prihoda isplaciovao penzije.
Velika vecina penzionera je godinama uplacivala doprinose i sramota je i nepravda sada sve probleme budzeta svaliti na najstarije.
Politicari u Srbiji su uzasni!

maestro

pre 14 godina

Sad smo svi kao pametni... Bićemo i mi jednog dana penzioneri(daj Bože),pa ćemo videti da li će nam biti svejedno kad se ne budemo ništa pitali i kad se drugi budu prepucavali oko toga da li treba da nam smanje ono što smo krvavo odvajali.

Bojan

pre 14 godina

Ukinuti penzije, naravno da treba, uvesti privatno penziono osiguranje, pa ti idi u penziju sa 15 godina, koga briga, ako si do tada napunio svoj penzioni racun i posle sa njega skidaj koliko ti treba.
"krvavi rad" prethodnih 40 godina, my ass krvav, nista se nije radilo ili se radilo trange frange, zivelo se na kredit, ima izuzetaka, ali takva je vecina, gledalo se samo kako da se nakaci da drzavnu sisu i vuci sto vise, tako da nam je drzava lipsala, a ti isti penzioneri nikako sada da se dozovu pameti, samo kukaju kako im je malo, a kad dodju izbori, pre otvaranja biralista su tamo, da glasaju za krkobabica koji daje prazna obecanja o povecanju penzija, nerealna su i smrtna za nasu ekonomiju. I nakon svega toga ti isti penzioneri se usudjuju kritikovati drzavu koju su sami stvarali, kako je ranije bilo bolje, ne razmisljajuci o tome da je ovo danas samo posledica njihovih postupaka.

Treba da se resimo svih komunistickih gluposti, da spavamo manje, radimo vise i obnovimo ovu nasu drzavu, pa da nasa unucad zive normalno, mislim da je vec i za decu kasno (s obzirom na sve kredite koje smo uzeli). Malo da se ugledamo na Japan i J Koreju

Pozzz

Boris

pre 14 godina

@/////
Nadam se da ste shvatili moju ironiju kad sam govorio o devalvaciji i povećanju starosne granice za odlazak u penziju, jer je ova ista vlast to uradila pre godinu dana. Ili ste već zaboravlili kako je u novembru evro naprasno sa 77 odleteo na 94 dinara za 20 dana. Ima li još naivnih koji ne povezuju devalvaciju sa prethodnim povećanjem penzija za 10%. I onda gledam na TV-u Krkobabića kako na nekom predizbornom skupu na NBG priča:"Bio je MMF, tražili su smanjenje penzija, ali ja sam rekao - NJET!!!". Naravno, lepo je tuđe pare deliti. U normalnim državam bi taj čovek bio na posmatranju a ne na vlasti.