Sreda, 17.06.2009.

13:30

Patriote u skupim odelima

Izvor: Danica Popoviæ

Patriote u skupim odelima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

kosta

pre 14 godina

Svi ste se mnogo raspričali, a ja se samo pitam kakva je to domaća kompanija kad nema ni jednu domaću liniju. Zar ne vidite da imamo državicu koja nema ni dva aerodroma.9

hocu u evropu!

pre 14 godina

@ objektivan
ma ne lajem ja; veruj mi - tuzna sam. eto, prosto! osecam jednostavno tugu od nemoci i sto je kod nas tako kako je.

Pedja

pre 14 godina

Odgovor Igoru:
Stepenasta cena ekonomske, pa i biznis klase je sasvim normalna svuda u svetu. Normalno je da putnici u ekonomskoj klasi plate razlicitu cenu u zavisnosti kad su kupili kartu i/ili koliko je ostalo praznih mesta u avionu. Ovako avio kompanije imaju prilicnu zaradu i na rasprodatim letovima mogu da uzmo i do 10x vise para po karti.

Ja cesto letim poslovno svuda po svetu i jako cesto placam za kartu koja normalno iznosi oko $200 6X vise. Nemam izbora, pa i placam te karte.

To sto JAT radi je sasvim normalno i mislim da su mnogo tolerantniji od konkurencije.

Da Vam dam primer, za karte koje se kupuju poslednji minut, JAT je i do 3X jeftiniji od konkurencije. Radio sam u Dizeldorfu skoro i DUS-BEG karta preko Lufthanze je bila €1200, a JAT-ova karta je bila €300, da se kupi na dan leta!

Peca

pre 14 godina

Nisam zaljubljenik JAT-a al stvarno se svasta moze cuti:

@Voja
avioni su veci... pa sta, prijatnije mi je uvek u manjem bez buke 200 dusha, nego vecem
avioni su brzi...ne verujem da je razlika velika, a o uslovima leta i brzini krstarenja najbolje da ti kaze neki pilot kako donosi odluku.
leti na vecoj visini pa je let prijatniji... no comment , visina leta se odredjuje i u zavisnosti od duzine destinacije,...
@Igor
Da, sto je mesto blize kabini to je i skuplje. Bas kao u bioskopu, al razlog nije bolji pogled vec manja buka motora. Slucajno sam leto u prvoj klasi i razlika je ogromna.

JAT TREBA DA ZATVORI SVA SVOJA STRANA PREDSTAVNISTA I DA BUDE EKONOMICNIJI KAKO BI NA NOGE DOCEKAO KONKURENCIJU

Australia

pre 14 godina

Clanak je sasvim tacan, ali bez ikakve svrhe! Cini mi se da autorka ni sama ne veruje da je ista moguce u ovoj zemlji promeniti, vec je, eto samo istresla sta joj je na dusi! Potpuno delim njeno misljenje, mada smatram da clanak nema nikakvu vrednost, jer svi znamo da je to istina, pa nam nista novo nije njime ni otkrila.

Dokle ?

pre 14 godina

Molim nadležne da što pre odobre prisustvo low-cost kompanija u Srbiji. Pa tako vi koji ste patriote možete do mile volje leteti JAT-om a mi koji nismo ćemo koristiti usluge low-cost kompanija.
Molim vas da pogledate ovo i malo razmislite : http://wizzair.com/Default.asp?language=HR

Objektivan

pre 14 godina

@grga i hocu u evrou!
Hm, da, 29.7 (dobrih 40 dana unapred, 22.7 je već 50 Eur), Frankfurt-Hahn (ne onaj glavni) - Osijek, ruta je samo jednom sedmično svake srede. Got the point? Baš i nije neko ravnopravno poređenje s cenama kompanijama koje lete svaki dan između glavnih aerodroma. Normalno da Jat ili bilo koja druga ne-low-cost kompanija nikada neće moći ni približno sličnu cenu ponuditi, jer su u pitanju različiti buisiness modeli po kojima funkcionišu. Usput, Ryanair ili Air Berlin prevoze milione putnika mesečno i imaju flotu od preko 100 aviona i normalno da mogu pokriti specijalne ponude poput 5-6 eura na jednom od četiri dnevna leta do Milana (i to krajem Jula ako bookirate sada, ne računajući takse).

Uglavnom, suština je lajete na krivo stablo, a to nikad nije produktivno. Jeftini letovi su stvarno super i svako ih voli, ali nije Jat kriv što ih nema, jer ih Jat obezbediti ne može. Treba ponuditi priliku drugima da pokažu da li to mogu na srpskom tržištu, ali opet to nije do Jata.

grga1810

pre 14 godina

Frankfurt Han-Osijek 21 euro sa svim taksama i jednom prtljaznom torbom za 29.jul, Ryanair...
I? Shta sad? Da koristim JAT za 9.000 dinara?A Osijek mi svejedno blizi...

milan

pre 14 godina

E,ovaj tekst od vladinih sluzbenika,jedino moze da procita Tomica,kakav je takav je,al bar nesto prokomentarise,samo sumnjam da bi i on i ceo konzilijum njegovih kolega uspeo da IZLECI JAT!

Damir

pre 14 godina

Oni koji navaljuju sa beskritickim patriotizmom,nisu svjesni da je Srbija izgubila bitku.(ne rat,bitku).I da mora da se osloni na ono sto realno ima.
U polupropadnutij drzavi i drzavni sluzbenici treba da osjete teret,primaju manje plate,a ne da taj teret osjeti samo nardo i poreski obveznici.POSTO DRZAVNA PREDUZECA NE NUDE KONKURENCIJU,POVECAVAJU CIJENE IZ LICNOG INTERESA.Tako da je jednom obicnom gradjaninu nakraju isplatnije da koristi usluge strane kompanije,nego domace,JER ON NE DOBIJA PLATU U DOMACOJ KOMPANIJI,NITI USLUGU KVALITETNU OD NJE.
To je prvi znak propadanja drzave.Kada potlaceni sloj drustva dobije vece privilegije od drugih drzava,on se okrece njima-citaj Evropskoj uniji.A nase"plemstvo" bi to da spreci,ali samo iz licne koristi.Da bi to uradili morali bi da ravnomerno podnesu teret svi,medjutim to u ovoj zemlji nije slucaj.Zato ce vlast propadati/cast izuzecima i pojedinim pokretima/ sve dok ga sopstveni narod ne izda ili dodje na njegovo mjesto.

Vladimir

pre 14 godina

Evo jedne interesantne ilustracije JAT-ovog profesionalizma.
U ponedeljak sam se vracao iz Beca JAT-ovim avionom. Necu ulaziti u poredjenja sa drugim kompanijama, vec cu samo pomenuti jedan detalj.
Sat vremena pre poletanja jedna vidno iznervirana gospodja bezuspesno je pokusavala da pronadje radnika na JAT-ovom salteru na aerodromu u Becu kako bi kupila kartu. Dobila je informaciju da je osoba koja prodaje karte negde otisla. Nije tu vec jedno vreme i ne znaju kada ce se vratiti. To je to. Sat vremena pred ukrcavanje salter ne radi.
Kasnije se pojavila u avionu, ne znam kako i zasto. Koga je sve morala da pozove i kontaktira kako bi jednostavno od JAT-a kupila kartu.

hocu u evropu!

pre 14 godina

JAT - mozes ti to!
Koliko mojih sugradjana bi ovakav izlet napravilo...

Kostenloser Online Check In
Abflug:
Berlin (Schönefeld) 08:45
Ankunft:
Mailand (Orio) 10:20
1 x Adult 5,00 EUR

Tarif: 5,00 EUR
Online-Check-In: 0,00 EUR
Steuern / Gebühren: 0,00 EUR
Gesamtpreis: 5,00 EUR

i uvece (20.10) nazad za iste pare.
Nema extra placanja prtljaga, jer se ide na dan.
A i da ima, i da se leti u jednom pravcu karta bi bila 25 evra. Hoce li JAT to ikad ponuditi?

Nikola

pre 14 godina

@istina

Ne radim u Jatu ali se vozim Jatom samo vidim da cene iz Beograda za London Povratne su vece nego sto si napisao.
Cena je 382 Engleske funte sto ako pomnozis sa 1.16 dodje oko 443 Evra.
A British Airways kosta 585 Funti...ovo ispod sam uzeo sa travelocity.co.uk

Samo da potvrdim da je razlika drasticna u odnosu sta se ovde pise.


A onda jedan primer kolika je karta Lufthansom od Londona do Frankfurta (uzeto sa Lufthansinog sajta)256 Evra za pola destinacije do Beograda. Ja ovde ne vidim zasto svi pricate o skupim cenama nacionalnog prevoznika ako izgleda da su svi nacionalni prevoznici relativno isto skupi.

London (LON) to Frankfurt (FRA): Departing: Sun 21 Jun - Returning: Sat 27 Jun
Date Departure Arrival Flight Duration Cabin
Sun 21 Jun 06:25London, Heathrow 08:55Frankfurt LH4743 1h30 Economy Basic (G)
Sat 27 Jun 07:30Frankfurt 08:05London, Heathrow LH4722 1h35 Economy Basic (L)
Total Price
Price
(per person) Taxes, fees and charges
(per person) Passengers

Total

154.00 + 102.87 x 1 Adult = GBP 256.87
Total Price for all passengers 256.87= GBP 256.87


Best priced flights available by airline
Stops JAT AIRWAYS BRITISH AIRWAYS
Direct £382.30 £585.50
Sort by:
1-5

Price per adult incl. £84.80 taxes and fees: £382.30
Outbound Belgrade (BEG) - London Heathrow, Uk (LHR) Select
JAT AIRWAYS logo JAT AIRWAYS
JU0208
Departs: Sun 21 Jun 09 18:10
Arrives: Sun 21 Jun 09 20:15
Economy - Direct flight - Duration 03 hrs 05 mins
Inbound London Heathrow, Uk (LHR) - Belgrade (BEG) Select
JAT AIRWAYS logo JAT AIRWAYS
JU0211
Departs: Tue 30 Jun 09 13:40
Arrives: Tue 30 Jun 09 17:25
Economy - Direct flight - Duration 02 hrs 45 mins

magister

pre 14 godina

apropo komentara.
nije u pitanju naucni casopis da bi se vrsila detaljna analiza. ovo je kolumna za dnevne novine, pitanje principa, prema tome.

tekst je dobar.

Zeljko

pre 14 godina

Prvo cu o cenama.
Jatove karte nisu ni skuplje ni jeftinije ako ih poredite sa drugim avio kompanijama.
Ali,u tim drugim avio kompanijama je usluga neuporedivo bolja,avioni su neuporedivo bolji itd.
Sto se tice Jata tamo uluga ni nepostoji.Usluga takodje nepostoji ni u low cost kompanijama,ali su njihovi avioni takodje neuporedivo bolji,a letovi visestruko jeftiniji.
Tako dolazimo do zakljucka da Jat nudi zapravo manje nego low cost letovi ali ima cene najboljih svetskih avio kompanija.
Ukoliko posmatrate stvari u tom svetlu Jat zaista jeste mnogo skuplji.
I znate sta:Ja sam nedavno morao da stavim fiksnu protezu,kaze zubar mora.I to sam radio na stomatoloskom fakultetu.Kosta 1000 evra.Vanstandardna usluga sto bi rekao nas ministar zdravlja.Ja naravno nemam 1000 evra nego podignem sa kreditne kartice,i sada placam zelenasku kamatu koja pritom jos raste.
A gde ide onda novac od poreza?Ako je sve osim Aspirina vanstandardna usluga.Pa,ode na Jat i ostale krvopije.Tu ne mislim na postene ljude koji rade svoj posao za platu vec na "one",svi znate koji su.Eto,Srbija 2009-te.Ali za mene ne jos dugo posto odlazim na sever Evrope zauvek,kad vec nisam imao srece da se rodim tamo nego ovde.Pozdrav svima.

mmisa

pre 14 godina

Zar vec nisu svu ukapirali. Kad god krene ovakva prica dolazi do cuvenog "GOTOV JE". Samo je pitanje vremena. "Zivi bili pa videli"

shu

pre 14 godina

Što se tiče komentara koji brane Jat, znajte da iz i za Beograd sa Norwegian avio kompanijom mozete po daleko povoljnijoj ceni da letite za skandinavske zemlje, a da pritom ne morate da rezervišete 3 godine unapred, da bi ste dobili cenu napisanu na jatairways sajtu, nesto recimo 30 eur u jednom pravcu! Žalosno je to što ovoj norvežanskoj nacionalnoj kompaniji 3. oktobra ističe dozvola za sletanje na aerodrom Nikola Tesla, koja se ne zna kad ni da li će biti produžena. Nadam se samo da će se neki "Turčin" i tamo naći i recipročno uskratiti pravo na sletanje u Oslu naše nacionalne kompanije. Zaključak, slobodno nebo nad Srbijom, pa će se videti koja će avio kompanija gde da poleti i sleti, neko u Srbiju a neko u propast...

Rasa

pre 14 godina

Nikada nebi leteo s necim sto me podseca na komunizam kamoli druga Tita. Nasa vlada je toliko zaostala sto i dozvoljava toj avijaciji da postoji. Svi se opredelili na svoje Aerotransport da se po zemlji zovu samo nasa drzava zivi u proslost pa se pitajte sto niko ne leti s tom kompanijom sem komunjare. Dace bog pa cemo jednog dana imati novu i pravu Aerotransportnu avijaciju AIR SERBIA...

Psiholog

pre 14 godina

Sta ce nama uopste JAT za ovako malu zemlju. Nemamo ni jedan domaci let. Zasto Danska nema avio kompaniju. Naravno da su karte skupe u odnosu na druge kompanije, Karta na liniji Beograd-Amsterdam preko SWISS sa presedanjem u Cirihu ili Baselu povratna je 80 dolara jeftinija.Putujem cesto i izebegavam JAT. Prvo nikada na vreme, kasnjenja cesta. Karte kod drugih kompanija jeftinije a usluga u avionima bogatija. Nema plasticnog keteringa kao da smo na izlet posli, nema plasticnih casa i nozeve i viljusaka. Covek putuje dostojno coveka. Pa cak i Aeroflot ima bolju uslugu i jefniniju kartu povratnu za skoro 100 dolara. I o cemu mi pricamo. Mi bi hteli sa dva ipo aviona da drzimo ceo evromediteran i evropu a pritom da ne dozvolimo ni jednoj stranoj kompaniji da nam uzima hleb. Doci ce vreme i toove godine kada ce biti potrpisan sporazum Otvoreno nebo i svi ce imati prava da lete iz Beograda i u Beograd a onda ce low cost kompanije imati cenu Beograd -Stutgart za 120 evra povratnu kartu kao sto je iiz Zagreba za Stutgart

sreten

pre 14 godina

JAT je jedno, aerodrom Beograd je drugo. Mozda i nije Jatova karta najskuplja, ali je aerodromska taksa dranje. Zbog aerodromske usluge aviokompanijama koja je paprena (i za JAT!) ne dolaze lowcost operateri. A drzava im ne dozvoljava da lete npr, iz Nisa. Sve je to jako dobro organizovano, a bes javnosti se usmerava na JAT. Direkcija saobracaja i Aerodrom su isto tako monopolisticke muzare partijskih cinovnika.

Deca do 2 godine ne placaju avio kartu, ali platili smo proslog leta 65 eura aerodromsku taksu za bebu! O toj pljacki i monopolu treba govoriti, ne o Jatu. U Minhenu npr. postoji deo sa wireless, pa ima automat za kafu i caj, besplatne novine, pa bar nesto dobijes za tu famoznu aerodromsku taksu. Sta ima na beogradskom aerodromu? Nema ni dovoljno stolica da sedne covek. A i to je strateski, da se sedne u kafanu.

Za sve komentatore, turci su rekli (ambasador i prevoznici) da ce PODICI cene svojih usluga na nivo cena koje ima JAT jer nece da budu uzrok problema.

Objektivan

pre 14 godina

@Djape i ostali, čitam ove komentare i čudom se čudim, relativno često letim pa vas moram upozoriti da je realnost malo drugačija. Hajdemo malo pogledati konkretne brojeve.

Dakle, evo, jesam pogledao sam cene i..? Recimo, Beograd-Štutgart, odlazak 9.7, povratak 14.7, potpuno nasumično odabrana TIPIČNA situacija. Najjeftinije cene u evrima, SVE uključeno: Jat: 151, Germanwings 159, Malev iz Budimpešte 214, Croatia Airlines Zagreb-Minhen (mnogo kraća relacija, nema za Štutgart) 184... hm, pa nešto tu doesn't compute.

Dakle, slažem se, dajte ljudi malo istražite na webu stvarne cene karata, jer očigledno mnogi tu mešaju kruške i jabuke i nisu baš puno leteli. Realno, Jatove cene su uporedive s cenama ostalih nacionalnih i mnogih low-cost kompanija na ekvivalentnim redovnim linijama. Naprosto, redovan let svakog dana sa glavnog na glavni aerodrom po relativno predviivoj i stabilnoj ceni se plaća svuda u svetu, tako će to ostati, a to što je ta cena još preskupa za građane Srbije, to je drugo pitanje.

Inače, savršeno me baš briga za Jat, on će neminovno propasti kao što su i mnogi veći i bolji od njega. Iz Hrvatske sam (usput, Croatia Airlines ima nove, divne, krasne avione - i vrišteće je papreno skupa na svim linijama), Jatom letim na relaciji Beograd-Cirih, jer mi je to, khm khm, daleko jeftinije od nekoliko alternativa i nisam primetio da je put Jatovim Boingom 737-300 manje ugodan od onih u najnovijim Airbus 320 avionima. Ali dobro...

zeljko

pre 14 godina

Novosti četvrtak 18.jun 2009 strana 9
"Promena na čelu Jata
Vlada Srbije imenovaće na današnjoj sednici Srdjana Radovanovića , diplomiranog pravnika , za novog generalnog direktora "Jat ervejza" saznaju novosti...
Srdjan Radovanović rodjen je u Beogradu 1959.godine.Bio je zaposlen u u Sekreterijatu za unutrašnje poslove u Beogradu,a radio je i kao advokat.Radio je u "Grand kafi","Drogi Kolinskoj", bio je član UO "Soko Štark"i predsednik UO "Palanački kiseljak".Poslednjih godinu dana član je stečajne uprave "Robnih kuća Beograd"kao zastupnik Agencije za privatizaciju."

Djoca

pre 14 godina

Ne postoje fanovi JAT-a, postoje zaposleni u JAT-u i svi ostali.

Jedno pitanje za zaposlene u JAT-u...kad su toliko sigurni, bolji od svih ostalih, svi ih mrze i tako to, kako je moguce da nisu sposobni da posluju bez dotacija drzave i bez gubitka...i kako to da niko od korisnika njihovih usluga nema hvale za iste.

Bolje se pripremite na gubitak posla naredne godine, nego da branite neodbranjivo po netu.

Djape

pre 14 godina

Izgleda da su se JATovci uspanicili, pa se organizovali kao radikali da odgovaraju ovde na pitanja :o)

Svako treba da napravi istrazivanje za sebe. Lepo u jednom prozoru otvorite JATov site, a u drugima web prezentacije low-cost kompanija. Nadjite sebi interesantnih nekoliko destinacija i probajte sa bukiranjem karte za istu destinaciju preko JATa i low-cost kompanije. Jos jedna mala napomena, bice Vam veliki problem da nadjete JATov let sa jednog na drugi kraj Evrope. U tom slucaju, probajte da poredite destinacije sa skoro istom duzinom leta.

Onda ce Vam se okice lepo otvoriti i pocecete onako lepo, po srpski, da psujete lopove iz JATa!

db 24

pre 14 godina

@ Miroslav
" Trece, Prilikom kupovine karte putnik ne placa porez vec je Jat taj koji drzavi placa ogroman porez i taj novac ide direktno u budzet ! "
Pa zar taj porez nije uračunat u cenu koju putnik plaća prilikom kupovine karte?
I može li neko da mi objasni za šta se plaća ta čuvena aerodromska taksa? Za korišćenje aerodromskih usluga? Kada sam sa porodicom, onomad kada se renovirala zgrada, putovao na more, let smo čekali u jednom (jedinom tada) kafeu okruženi gips kartonom, a taksu za nas četvero (dva deteta) smo uredno platili u visini kompletnog aranžmana za jednu osobu.

Sima

pre 14 godina

Čudna se rasprava pokrenula.
Ali zašto neko nas ubeđuje da je JAT bolji. I to na njihovu reč.
Pustite nas da biramo a niko nije lud da plaća više za manje.
Neka se JAT tu nađe a neka ti drugi propadaju.
Patriotske fantazije po našem džepu su predugo trajale.

kole

pre 14 godina

Neki od komentara samo potvrđuju ono što leži u korenu mnogih problema u Srbiji... Većina ne razmišlja racionalno nego nacionalno.

Ana

pre 14 godina

otvaram opasno pitanje - zasto bi se Jat zatvarao? pogresna politika je jedno...a cinjenica da nikada niste imali nesrecu ili let manje bezbedan ukoliko letite Jatom...dakle, ako neko kritikuje stav sve srpsko u srpsko, u pravu je, ali ako ide na varijantu ugasite srpsko jer je napravilo los potez, onda je takav isti kao oni koje kritikuje...ja sam letela i avionima stranih kompanija i Jatovim, u polovini stranih niko nije ni znao cestito engleski da progovori, pa ne znamo da li pilot najavljuje nevreme iznad Milana ili kaze da je oblacno, niti zna brojeve, pa ne mzoemo ni da naslutimo koliko je stepeni...naravno, svima je to bilo simpaticno, kako i reaguje normalan i dobronameran covek, ali govoriti takve stvari o gasenju Jata - to nije ni dobronamerno, pa ako hocete ni normalno za ovako malu zemlju kao sto je nasa

ioh

pre 14 godina

jat koci dolazak low cost kompanija na domace trziste, koje bi donele ogromnu korist svima sem jatu, jelte. zasto to radi? zato sto cak i low cost kompanije nude u svakom pogledu bolju uslugu od jata, a za i do deset puta (bukvalno toliko) manje cene. mucno je slusati kada jatovci krenu da objasnjavaju kako to u stvari nije dobro za ljude. na takvo ... zdravog mozga mogu da padnu samo oni koji zdrav mozak i nemaju.

Nedeljko Milic

pre 14 godina

Mozda se moze naci spas u JAT-u ali to bi zahtevalo planiranje na duze staze, duze od prosecnog mandata jednog Ministra. JAT u delovima to jest zasebno odvojene celine ima veliku vrednost i mogucnot za opstanak i zaradu. Kada bi se JAT koncentriso samo na osnovu svog biznisa, prevoz putnika, ono bi moglo kroz restrukturu da se pojavi na trzistu kao 'Low Cost Carrier' i sa potpisom 'Open Skies' mogo bi da dominira Balkanski deo Evrope poput ono sto su Easyjet i Ryanair za Zapadnu evropu. Pitanje je da li ima ljudi u vladi koji mogu da razmisljalju na duze staze sa interesom JAT-a i Srbije na prvom planu ajde da to nazovemo 'patriotizam'.

Bata Djora Sr.

pre 14 godina

Gubitak JAT-a u 2008. iznosio je 25 miliona evra, od toga 20 miliona zbog cene kerozina, a 5 je otislo na rezervne delove. Medjutim, direktor je slavodobitno najavio da ce sa postojecom flotom i cenom goriva kao u Martu ove godine, JAT od 2010. ostvarivati profit. Ovo zvuci jednako jako, kao izjava diretkora Telekoma da ce dvojnici u Beogradu biti ukinuti takodje do 2010. Ali bez obzira na straobalan gubitak, direktor JAT-a je u Februaru primio platu u iznosu od 379.161 dinara, sto bi iznosilo 4069 evra po danasnjem srednjem kursu. Plata direktora iznosi pet prosecnih plata zaposlenih u JAT-u, sto nas prostom racunicom dovodi do proseka od tricavih 75.832 dinara. Da stvari budu malo jasnije, u Nemckoj se smatra bogatim onaj samac koji zaradjuje ili raspolaze prihodima vecim od 3418 evra mesecno. U eri stezanja kaisa na to su se odlucili i u srpskom avioprevozniku, pa ce direktor primati platu koja ce odgovarati iznosu cetiri prosecne plate u JAT-u, sto je nekih 303.328 dinara ili svega 3255 evra, gde bi ga manjak od 163 evra delio od statusa bogatog samca po Nemackim parametrima. I sigurno se pitate kako je moguce da diretktor firme koja zabelezi gubitak od 25 miliona evra ima platu od preko cetiri hiljade evra? Pa u Srbiji je sve moguce.
Posto sam 1990. isao na praksu u JAT, prvog dana nas je sve sacekalo iznenadjenje jer su neki radnici uhvaceni u kradji nekakvog mesa iz keteringa. Posle nekog vremena smo saznali da se sokovi koji se koriste u avionima prodaju po nekim bagatelnim cenama. Secam se da su neki tovarili kombije, da bi mi kasnije majstori rekli da se ti sokovi uredno preprodaju kaficima u gradu. Da ne govorim o nekakvim kancelarijama u hangaru do kojih se dolazilo stepenicama, gde je svaka imala po fotokopir aparat i dve, tri sluzbenice. Za nekih godinu dana, nisam primetio da su radile neki ozbiljniji posao. A jos tada su nam profesori govorili da je JAT truli dinosaurus, mi smo bili klinci, pa nas to i nije puno zanimalo. Danas, kada god se pomene JAT, setim se upravo tih reci mojih profesora.
U jednoj emisiji na TV B92 u kojoj su neki momci iz Svedske radili reportazu o Beogradu koja je trebalo da bude objavljena u nekom njihovom veoma citanom magazinu, pricali su o dobrim i losim stranama ovog grada, kao i veoma zastupljenom vikend turizmu kod njihovih sugradjana. Na pitanje voditelja kako bi ti turisti mogli da se privuku, jedan od njih je odgovorio da je JAT-ova cena karte od Bona do Beograda kao cena karte nekih avio prevoznika za relaciju od Bona do Tajlanda. Sasvim je jasno sta ce turista odabrati za iste pare. Pre neki dan smo mogli da procitamo da se Spanska kraljica vozila za 30 evra do Engleske i nazad.
Mozda Danica nije napisala najsavrseniji clanak, ali njena poenata je jasna : dajte nam mogucnost izbora. Da li cemo da koristimo druge avio kompanije, low-coast komapnije, to je samo nasa stvar. A da li ce JAT da prezivi tu trzisnu utakmicu ili ne, nesto i nisam zainteresovan jer su imali dovoljno vremena da se pripreme za dolazak konkurencije. Ako vidite da se ove godine u JAT-u sprema usteda od 11 miliona evra smanjenjem plata, smanjenjem broja predstavnistava u svetu i preseljenjem predstavnistava na aerodrome na koje avioni JAT-a slecu, onda vam je potpuno jasno da samo krajnja nuzda tera ljude u ovoj firmi na bilo kakvu promenu. Uljuljkivanje u monopol je dalo rezultat, vreme je da se to prekine.
Mozda na ovoj izlozbi dinosaurusa ima jedno mesto i za JAT. Dobro bi se uklopio.

Vladimir

pre 14 godina

Ovaj tekst Danice Popović je pun neistina.
Što se tiče propadanja bilo koje državne firme, imajte na umu da je država ta koja je kriva zbog stanja ovih firmi kao i građani koji su birali vlast u toj državi.
Što se tiče Jata, ako propadne onda nećemo imati svoju nacionalnu aviokompaniju a sav novac od avioprevoza će odlaziti u strane kompanije. Koliko su te kompanije bolje? Lufthansa, British Airways i Air France svi koriste između ostalog i Boeing 737-300 kakav koristi i Jat. Stjuardese su možda mlađe, enterijeri letelica noviji ali to nisu problemi koji ne mogu da se reše investicijama. Naravno, umesto da uložimo novac da pomognemo i restruktuiramo našu nacionalnu aviokompaniju mi hoćemo da je ugasimo kako bismo bili jedina država u Evropi koja nema avioprevoznika? Da dodamo još nezaposlenih? Ja sam mislio da je nezaposlenost problem u ovoj državi. Rešenje nije gašenje nacionalne aviokompanije nego investicije kako bi Jat ponovo bio nešto čime bismo mogli da se ponosimo.

istina

pre 14 godina

Ne znam zasto se vecito vodi rasprava oko toga da li je JAT skuplji ili nije, kad je to jasno kao dan, ma sta neki ovde govorili. Nedavno sam leteo za London na 10 dana, kartu sam kupovao mesec dana unapred. Najjeftinija povratna karta koju sam nasao ovde (ukljucujuci agencije i sam JAT) je kostala oko 470 evra, a karta koju sam kupio preko interneta (travelocity.co.uk) me je izasla oko 230 evra sa svim taksama ! Ko ne zna da racuna, nek puca sebi u nogu... ja necu.

Marklena

pre 14 godina

Ja kad god to mogu putujem Jatom
jer :
1 letovi su jeftiniji ( molim da mi se dokaze suprotno)
2 rezervacije i promene rezervacija su najejedopstavnije na svetu
3 Jat se nijednom u svojoj istoriji nije srusio ( jednom je udaio u planinu u Italiji, drugi put ga je oborila raketa) podatak kojim mnoge druge kompanije ne mogu da se pohvale
4 zato sto jos nisam video u Lufthansi
zaposleu madjarsku stujardesu koja zivi u Budimpesti ili bugarsku ili kubansku
5 jer ne vidim zasto bi visak zarade isao velikim i bogatim zapadnim kompanijama a ne malim i siromasnim

I sada citam ovaj tekst i ne mogu da shvatim kako se neko zalaze za ukidanje nacionalne avio kompanije.

Da li ste nekad bili u zemlji koja nema svoju aviokompaniju ? E pa ako niste predlazem mali izlet u Albaniju. A zatim pokusaj da iz Albanije odletite u Pariz - naprimer preko Milena za vecu cenu karte i duplo duzi let plus dosadno cekanje na Milano Malpensi. Direktni let ne postoji.

A ako gospodja Popovic misli da ce kad ukinemo Jat i zamenimo ga Lufthansom, British Airwaysom ili Air France-om ove kompanije da krenu da lete iz Beograda na sve svetske destinacije svakoga dana onda zaista ne znam sta ce joj doktorat iz ekonomije.

Za kraj, to zalaganje iz kvazi naucnih ekonomskih razloga za gasenje malih kompanija i utapanje u velike kompanije koje su u 99 % slucajeva kompanije velikih zemalja koje su svoje bogatstvo izgradili na kolonijalistickoj proslosti nije nista drugo vec jedno politicko zalaganje za imperijalisticke ideje.

Dakle, ne radi se o izdajnicima,
vec o pokusaju da se ima svoja zemlja koja funkcionise i koja je koliko toliko nezavisna. A ako nekome to deluje sumanuto ili sumnjivo predlazem mali izlet u Kolumbiju, Ekvador, Panamu, Jamaiku, El Salvador, Porto Rico itd
pa mogu da studiraju pozitvne uticaje svetske banke i kapitalizma na zivot lokalnog stanovnistva. Od siromastva do prosperiteta i nazad.

Dakle, ne radi se o nacionalizmu u ovom slucaju ( koji na zalost pocinje da bude izgovor za napad ne samo na nacionaliste vec i na sve one koji to nisu ali su protiv jednog siljanja u kapitalizam) vec o nesto malo marxistickih ideja sto su nam preostale iz obrazovnog sistema SFRJ.

Filip

pre 14 godina

Hm, jesu iznete neke neistine u tekstu ali bojim se da su one vise ULEPSAVANJE stvarnog stanja. Naime, nije JAT tri puta skuplji od ostalih aviokompanija. Zivim u Briselu i nikada let (povratni sa taksama) do bilo kog veceg grada u Evropi nisam platio vise od 60 evra (znaci pet do sedam puta jeftinije nego Jat-ov). Poredjenja radi, ovog proleca sam povratni let do (i od)KUBE platio manje nego Brisel-Bg (Jatov). To da je JAT najjeftinija kompanija koja leti sa Beogradskog aerodroma je posebno licemerna izjava, jer low-cost kompanijama NIJE DOZVOLJENO da slecu na isti. Lako je biti najjeftiniji kad si jedini. Sto se mene tice, u poslednje vreme letim preko Budimpeste, a bice toga sve vise; ljudi ce gravitirati ka Osjeku, Temisvaru i slicnom, pa ce propasti I JAT I AERODROM BEOGRAD. Super je i onaj argument da bi strane kompanije ukinule neisplative letove. Vidim Jat leti i tamo gde mu se ne isplati sve ne bi li zadovoljio nas verne musterije...nije nego. Kompanija koja zivi od pljackanja emigracije i osiromasene srpske srednje klase koja je jedva skupila za odlazak na more pokusava da svoju sistemsku nesposobnost da se nosi sa modernim trzistem uvije u plast patriotizma zarad opstanka stranackih menadzerskih struktura. Gospodo, transformisite se ù low cost kompaniju, na tom ste nivou. To doduse znaci da neki ljudi nece moci imati platu 15.000 evra... Na kraju, Svajcarska je prodala svoju aviokompaniju jer je bila neisplativa. Sada ce naravno svi da umru od gladi, evo samo sto nisu....

goran

pre 14 godina

Bravo!Divno....naročito mi se svidelo Vaše zapažanje o odnosu plata-odelo! To svi znamo, ali političari i dalje sipaju demagogiju. Zato se i dogodio Voždovac.

Marija

pre 14 godina

Poredd niskog aerodroma (gde zivim) i Nikole Tesle u BG, moram u Osjek da bih letela u Egipat! Treba li komentarisati? Ne samo da treba prodati JAT vec sve drzavno u Srbiji. Mi, jednostavno, ne znamo kako se domacinski posluje. Bar kada je o opstem interesu rec. Slavicu kada se proda JAT i sva ta trula preduzeca. Ako je za utehu, odbrojavaju poslednje dane...

Haralampije

pre 14 godina

Ocigledno je da su branioci JATa koji su se ovde javili sve jedna ista osoba, mozda dve maksimalno. Jel' to JAT uposlio neku PR firmu da ih brani?

Damir

pre 14 godina

Kada je u pitanju sigurnost Jatovih aviona, tu nema sumnje da je fortuna na njihovoj strani. U januaru kada sam leteo za Pariz sa njima i pri sletanju mi za malo plasticna kaseta nije pala na glavu. Ali nisu krivi radnici Jata za to, vec kao sto tekst navodi politicari kojima je ta firma jos jedna u nizu krava muzara. Jat jeste skup za ono sto nudi, odnosno cene su im iste ili vece nego npr. Lufthansi, a ko god je imao priliku da uporedi kvalitet letenja, uslugu, higijenu zna jako dobro da Jat zaostaje daleko...

GoranUE

pre 14 godina

Uobicajeno dobar clanak gospodje Popovic koji skoro da definise problem. A problem je, kao i uvek nedostatak konkurencije koji dovodi do skupe i neefikasne usluge. Razumem i prihvatam i preterivanja u clanku o ceni tri puta vecoj ili zastarelosti opreme da bi se jacim recima privukla paznja - na zalost mediji su nam doneli takvo izrazavanje. Podelila je citaoce na one koji ga podrzavaju iz ubedjenja i one koji ga napadaju iz interesa, direktnog ili indirektnog. Treba je citati i kad preteruje jer nema licni interes.

dokle vise

pre 14 godina

Zanimljivo je citati komentare ovih zaposlenih u JAT-u. Ocigledno je da ni nemaju drugog posla nego da komentarisu ovde i ubedjuju nas da je crno u stvari belo i da je zemlja ravna ploca. Kako god, mozete vi da se bunite koliko hocete, vreme vaseg monopola neumitno prolazi.

kesa

pre 14 godina

Imam pitanja za sve one koji toliko podrzavaju JAT.
Zasto ne dozvoljava konkurenciju tj otvoreno nebo???
Zasto ne daju dozvolu low-cost avio kompanijama???
Zasto Srbi ne mogu da lete za London, Pariz, Atinu... po ceni od samo 20 evra kao sto tu mogucnost ima cela Evropa???
Neka taj JAT omoguci konkurenciju, pa da mogu ja da izaberem kod koga cu i kako putovati. E tek onda neka dizu cene koliko god hoce. Pa kad budu izgubili sve putnike - zna se, stecaj.

Djape

pre 14 godina

Molio bih sve one koji trenutno ovde podrzavaju JAT da odu da pogledaju ponude GermanWings-a, EasyJet-a, RyanAir-a i ostalih low-cost kompanija (bookiranje karte dovoljno unapred) i da uporede to sa JATovim cenama.

Dakle sami napravite istrazivanje.

pa cete videti koliko nas sve JAT sisha svojim monopolom!

I dosta mi je ovih dushebriznika koji uvek nadju neko opravdanje za ponashanje JATa.

Ako su cene iste kao sto kazu, onda ce odluka pasti preko: ljubaznog osoblja, udobnosti aviona, dodatnih usluga koje prevoznik pruza, patriotizma i slicno.

problem je u tome sto JAT vrlo dobro zna da nije konkurentan ni kada je ista cena u pitanju (sto je jako retko slucaj).

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Tekst odlican,i sve navedeno je tacno.Samo treba dodati da pljacka JAT-a od strane partija i pojedinaca traje o 1990g.Tesko je sve lopovluke navesti, policija sve to zna,ali nikada nije pokrenula ni jedan postupak.Vlasti su smenjivale,ali niko nije zeleo stvarne reforme JAT-a.To traje nazalost i danas.I zato se ovako grcevito bore da monopol potraje.U suprotnom, napravili bi korenite reforme u kompaniji.Ovo nema veze sa patriotizmom!
Sto se tice aviona,oni ipak imaju svoj vek,bez obzira kako se odrzavaju.Sem toga,u periodu sancija,avioni nisu bili servisirani kako treba,uhvatila ih je korozija.Avioni su leteli par godina uvek puni goriva(i centralni rez.),i tako sletali sto mora da ostavi traga na strukturu letilica.Prica kako su nasi piloti odlicni a drugih kompanija nisu,takodje nije tacna.Svugde ima boljih i losijih,trenutno raspolozenih i one koji nisu.Svi imaju podjednako sanse da naprave nesrecu.Srbija treba da ima nacionalnu kopaniju,ali sposobnu da konkurise i Laudi, low-cost kompaniji koji zeli da leti iz Beograda.

Uros Vasiljevic

pre 14 godina

Није проблем у ЈАТ-у, проблем је у држави. Свима онима који причају о конкуренцији, нека ми одговоре на питање. Колико би наших фирми преживело страну конкуренцију у садашњим условима, ако би се уклониле све баријере? Мало њих, а главни узрок њихове пропасти би била наша држава. Колико код нас кошта гориво? ЈАТ није проблем, ЈАТ је само последица проблема, а главни проблем је држава. ЈАТ има вишак радника, што их не отпусте, чува се социјални мир, као и са хиљадама оних у државној администарцији, а све то кошта. ЈАТ не може да постане бољи док ми имамо овакву државу. Успут највећи део карте коју платимо када летимо из Београда отпада на аеродромске таксе, а то дође као још један вид пореза. А сви они који тврде да летење и нормалним земљама није луксуз нека одговоре да ли Србију сматрају нормалном земљом? А везано за заштиту сопствене привреде, мало проучите историју и видећете да је управо тако Америка постала оно што је сада, индустриска сила, на почетку је штитила своју привреду. Проблем је што ја не видим да ми са оваквом државом можемо да направимо икакву пристоју привреду којој једног дана неће требати заштита.

mamarjan

pre 14 godina

Ima smisla... Kontam da bi bilo jeftinije pustiti firmu da propadne, radnicima platiti doškolavanje ili preškolavanje, to bi bilo jeftinije od održavanja JAT-a i bio bi to napredak za društvo... Jedino još pobrinuti se da neka druga firma, bilo domaća ili strana, ne dobije monopol na ovom polju.

Biljojed

pre 14 godina

Da JAT propadne bi bio cist blagoslov za narod, ali ne bi nikako valjalo za politicare, jer se broj tzv. dustvenih preduzeca u kojima zaposljavaju "kadrove", rodbinu i svalerke, a i cerupaju ih kad im zatreba para rapidno smanjuje, pa je svako takvo dragoceno!

Igor

pre 14 godina

Svi koji ovako zucno brane JAT svojim komentarima, zaboravili bi da isti postoji kada bi u Srbiju dosao Easyjet. Ne bi im vise padalo na pamet da lete JAT-om, dovoljno bi bilo samo da uporede cene. Ali nekome ocigledno ne odgovara da narod iz Srbije leti po nizim cenama. Da,ima German Wings, ali kada bi konkurencija bila jaca, cemu bi svakako doprineo dolazak Easyjeta, cene bi bile drasticno smanjene. Cesto letim ovom britanskom kompanijom i govorim iz iskustva.

vladmer

pre 14 godina

citajte tekst izmedju redova,jat je samo jedan primer za ono sto profesorka zeli da kaze, a to je da su javna preduzeca, kojima upravljaju razni partijski debili, neefikasna i da nas previse kostaju, umesto da ona postoje radi nas ,mi postojimo radi njih
i profesorka ima taj cinican koji je potpuno primeren njoj, a u ostalom sve sto je rekla je 100% tacno

Boban

pre 14 godina

Tacno je da JAT nije 2-3 puta skuplji od drugih prevoznika kada se radio linijama do Beograda i iz Beograda. Ali je tacno i da su linije do i iz Beograda u proseku 2 puta skuplje od drugih evropskih linija na istim distancama. I to zbog JATa. Zato sto osim nemackih, aviokompanije drugih zemalja ne mogu da imaju linije za Beograd i iz njega koje nisu u kooperaciji sa JATom. JAT tu marginalno ucestvuje, ali se ugradjuje toliko da cene budu kakve jesu.

Drugo, to sto turski ambasador kaze da ce cene biti priblizne ne znaci mnogo - njegovo je da laze, a kompanije su tu da ponude cene i uzmu novac. Da nisu jeftinije, ne bi ni nase turisticke agencije otisle u takvu asimetriju, to bi sve trziste izbalansiralo.

I najzad, cinjenica je i da zbog JAA Srbija nema low-cost letove, da zbog JATa ja ne mogu da letim iz Nisa nego moram da se vozim 3 sata do Beograda i jos sat vremena do aerodroma,cinjenica je da su JATovi sluzbenici neorganizovani, nekulturni, da letovi kasne, da se avioni stalno kvare (nemoj da neko navodi ove primere sa avionima koji padaju, a da prvo ne uporedi broj letova koje ima JAt i broj letova drugih kompanija), i najzad, da je JAT kriv zato sto jede novac iz budzeta (izmedju ostalog jer ima i do 7 put avise zaposljenih nego sto svetski standardi propisuju za taj kapacitet), novac poreskih obveznika, umesto da puni drzavnu kasu porezom. Treba da propadne, ako ne moze da opstane, i tacka. Neko gore pominje kako British poziva radnike da rade za manje dnevnice, ali ne vidim kakve to veze ima. Kompanija sa svojim radnicima moze da se dogovara sta i koliko hoce. Ovde pricamo ne o radnicima JATa nego o drzavi srbiji i njenim gradjanima, koje JAt nema pravo da pljacka na sve nacine koje sam ovde naveo.

Dejan

pre 14 godina

Ne mogu dovoljno da iskazem neslaganje ne samo sa ovim tekstom nego i ostalima koje potpisuje ista profesorka. Ovo su cisto propagandni i ideoloski tekstovi sa ciljem velicanja kapitalizma po svaku cenu. I kao svaki ideoloski tekst i ovaj ima oprobanu taktiku. Da bi se progurao odredjeni cilj u prvi plan se stavlja ono sto ce izazvati neraspolozenje a pravi ciljevi ostaju skriveni. Tacno je da su nasi politicari ljudi u neopravdano skupim odelima ali to ne znaci da treba da rasprodamo sve sto ovaj narod ima. Zatim se okrece protiv "tajkuna" zaboravljajuci da su privatizacija i unistavanje preduzeca i banaka i doveli do siromastva sa jedne i prebogatih svemocnih pojedinaca sa druge strane. Zar zaista ima dovoljno ljudi koji su spremni da u ovako nesto poveruju. Koliko izvanrednih fabrika je nestalo u privatizaciji? Koliko se povecala nezaposlenost? Koliko smo zaista postali bogatiji zahvaljujuci privatizaciji? Sa druge strane vazno je i pitanje odgovornosti. Ekonomisti su ljudi koji donose vazne odluke o ogromnim sumama novca a koliko odgovornosti zaista imaju? Biti profesor univerziteta znaci znati da nadjes resenje za firme koje su nekad bile uspesne a u medjuvremenu su posustale. Nije valjda struka ekonomiste samo unistavanje firmi.

Srdjan Lalatovic

pre 14 godina

@ Svi koji kazu da Jat Airways ne dozvoljava Low Cost kompanijama da dodju:

Avio saobracaj izmedju zemalja se regulise bilateralnim sporazumima. Bilateralni sporazumi koje je SR Jugoslavija (Srbija) sklapala sa zemljama iz EU od 2000. godine su liberalni, tako da npr. izmedju Nemacke i Srbije NE POSTOJI OGRANICENJE U BROJU PREVOZILACA, tako da je mogao da se pojavi bilo koji prevozilac, osim Jata, LH i German Wingsa, da obavlja saobracaj.

Pre oko mesec dana je ratifikovan ECAA (Sporazum o otvorenom nebu), koji potpuno liberalizuje vazdusni saobracaj.

A NI JEDAN Low Cost prevozilac se jos nije pojavio.

Jat Airways se svakodnevno bori sa 12 najboljih svetskih avioprevoznika, sa manje ili vise uspeha (jos je tu). Izbacio je Snowflake pre oko 4 godine u cistoj trzisnoj utakmici, a i German Wings je, suocen sa konkurencijom Jat-a, blizu odluke da obustavi saobracaj izmedju Beograda i Stutgarta. Dakle, moze se i protiv Low Cost-a.
Verujte, ljudi, i u nesto nase, za promenu!

Igor

pre 14 godina

Rec dve o JAT-u iz licnog iskustva. JAT kao i sve druge kompanije nudi jeftine karte, na njihovom sajtu imate cenovnik karata i mozete ih rezervistai u napred. Problem je sledeci, vec sam dva puta rezervisao karte za Stokholm po 30 dana unapred preko sajta kada je trebalo da ih podignem receno mi je da ih nema i da su sve karte rasprodate te da moram leteti skupljom klasom i da moram uzeti kartu 150e skuplju. Nemajuci izbora prvi put sam uzeo skuplju kartu, na moje zaprepascenje avion je bio poluprazan. Posto sam uzeo skuplju klasu ocekivao sam da letim bar biznis klasom, medjutim smesten sam u ekonomsku klasu jer sam dobio kartu za istu. Na moju reklamaciju po povratku mi je receno da sam imao kartu u prednjem delu aviona i da su karte u prednjem delu ekonomske klase skuplje nego u zadnjem !? Na moje pitanje kakva je to glupost jer avion ima dve klase biznis i ekonomsku receno mi je da je to kao u bioskopu da su mesta napred skuplja !? Tim recima. Toliko sam pobesneo da sam trazio menadzera ili nekog odgovornog na sta su me uputili u centralu na Bulevaru Umetnosti. Tamo sam morao da napisem zalbu na koju sam odgovor cekao 6 meseci de mi je poruceno da su oni u pravu i da mogu da ih tuzim ako zelim. Drugi put sam takodje rezervisao kartu preko sajta za istu destinaciju samo da proverim da li ce se desiti ista stvar, i desila se receno mi je da tih jeftinih mesta vise nema i ako sam ih rezervisao. Od tada letim redovno Norwegian airlinesom iz Beograda za Stokholm, karte su im za do 100e jeftinije od JATA a u last minute dilovima i duplo, o usluzi i komforu ne treba trositi reci. JAT je dinosaurus koji nije konkurentan i opstaje na silu, ukoliko nemaju ideja kako da ga transformisu ,ukidanje zemaljske sluzbe kao sto to rade svi i prodavanje karata iskljucivo online sto bi u startu pojeftinilo cenu karata i letova, su samo neke od stvari koje su aviokompanije po svetu primenile i koje donose rezultate. Kada se konacno jednoga dana primeni sporazum o slobodnom nebu i kada se dopusti konkurenciji da slobodno leti iz Beograda, JAT nece imati mnogo sanse da opstane po mom misljenju ukoliko se nesto drasticno u poslovanju ne promeni. Mislim da svaka kompanija koja posluje poput JAT-a i treba da propadne, kao i vec pominjani British Airways, mada su Englezi daleko pametniji od nas i koliko vidim, pored transformacije same usluge vec uveliko traze strateske partnere i cak pomisljaju da ga transformisu i cistu Low cost kompaniju sa drzavnom podrskom. Mozda je to i pravi model resenja za sam JAT?

Бојан

pre 14 godina

А зашто онда ЕУ већ годинама малтретира Русе око њиховог пробоја на небо ЕУ? Пошто су они напредни, демократски и сл то сигурно није због патриотизма.. или је сада ин бити еуро-патриота а аут србо-патриота?
Шта остане за једну државу/друштво када остане нпр. без националне, у овом случају националне авио компаније?
Ми у Републици Српској смо били принуђени да продамо све домаће банке, и сада немамо ни једну не само национално него скоро па и домаћу банку.
И који је резултат тога? Странци се повуку и економија оде у пропаст. Тако и овдје.

То није тако проста ствар за израчунати. Сигурно је да у ЈАТу постоји недомаћинског вођења, као и многим другим државним фирмама. То је друга прича за расправљање. А на крају, шта грађани Србије плаћају у тој скупљој цијени карте? Плаћају сигурност, да им се авио летови неће укинути истог момента када не буду исплативи и да ће моћи да имају некакав утицај на одређивање рута за путовање мимо страног власника компаније који све гледа кроз искључиво профит.

AleksandarM

pre 14 godina

Kome smeta ovakav ton profesorke i zasto? Kome smeta istina i zasto? Pitanja su na mestu. Ako smo simplonskim vozovima jurcali ka neoliberalnom kapitalizmu i slobodnoj trzisnoj utakmici, ko i zbog cega cuva najvece gubitase? U krajnjem, zasto su gubitasi i sa dotrajalim i amortizovanim osnovnim sredstvima? Da ta JP nisu i izvori neogranicenih prihoda stranaka na vlasti? Da mozda direktori gubitasa nemaju zato tako velike plate da bi cutali? Ko i zasto tolerise finansijsku nedisciplinu tih JP i tajkunskih firmi koje kao poslodavci ne uplacuju u fondove zbog kojih ce samo za 15 dana 200.000 ljudi ostati bez overenih zdravstvenih knjizica i zdravstvene zastite? Da li je i to mozda zbog toga sto ih na neki nacin reketiraju stranke na vlasti pa im se na drugoj strani sve tolerise? Ko to i zbog cijih interesa unistava drzavu i njen narod?

Diablo

pre 14 godina

Srbi su poznati po nedostatku patriotizma, ovaj text je jos jos jedan dokaz kako je TUDJE NAJBOLJE A DOMACE NAJGORE....JAT nije samo direktor u skupom odelu i skupim kolima nego i radnici te kompanije koji ne rade za tako velike plate.....ne bih se slozio da je JAT skuplji tj bar ne na svim letovima, tako da je najlakse reci AJDE DA GA ZATVORIMO I SVI MARS NA ULICU.....radnici ce na ulicu a direktor u skupom odelu ce samo da promeni firmu.....nije problem samo u vlasti i takvim direktorima....problem je u svima nama koji smo glasali za njih i koji nemamo ni mrvicu patriotizma u sebi....

Ivan

pre 14 godina

Odlican tekst! Da odgovorim "braniocima" ovog dinorosauusa soc privrede :

1. Low cost kompanije ne postoje u Srbiji zato sto JAT to ne da, i izvinite, te karte su i do deset puta jeftinije od normalnih
2. Ja sam licno gledao na RTS/u gde covek iz JAT/a kaze da bi karte Turskih cartera bile jeftinije za "samo" (sic!) oko 100 evra...
3. I inace su JAT/ove karte u proseku skuplje no druge nacionalne kompanije, ako ne racunete ona 2-4 promotivna mesta koje ne mozete da dobijete cak i ako mesec dana ranije pokusate da rezervisete (primeri za razliku u cenama Pariz, Atina, Stokholm...)
4. JAT je nepouzdan. Putijem dva do tri puta mesecno avionom i to uglavnom, na zalost, JAT/om. Kasnjenja se opravdavaju najcesce "cekali smo da letelica stigne iz..." (frapantan primer - Solun)
5.Bas me zanima koliko JAT placa ketering jer onaj osuseni sendvic (uvek to, bez obzira u koje doba dana putujete)sigurno ne kosta puno novca, o picu da i negovorimo (zasto kao al italia jednostavno na kratkim relacijama ne ukine ketering i tako ustedi? da se neko mozda ne ugradjuje u cenu?)
6.Zasto JAT ne objasni zasto nemamo letove za Budimpestu? Zbog low cost kompanija ili besmislenog JATovog potrazivanja dela zarada koje je malev& aerodrom tokom godina sankcija imao?

Alexx

pre 14 godina

@Mile

Navodite Stuttgart kao primer leta gde je Jat Airways skuplji od konkurencije?!

Uzeli ste sjajan primer da pokazete Vasu nameru... Posto vidim da volite da letite low-cost kompanijama - niste pokusali da letite Germanwings-om???

Ili je mozda Germanwings bio SKUPLJI od Jat-a...?

Mile

pre 14 godina

Hvala Bogu na internetu pa svi koji zele mogu i da provere da Jat jeste najskuplji. Vrlo prosto: leteo sam za Stutgart.
Cena povratne karte iz Bg-a je bila u najpovoljnijoj varijanti oko 400E. Povratnu iz Budimpeste sam platio 120E.
Doduse to su cene sa svim taksama, posebno cenu leta, posebno taksi ne znam, ali takse u Stutgartu su iste u oba slucaja. Neka su i beogradske malo skuplje od Budimpeste, opet se dobija velika razlika u ceni samog leta.
Nebo nad Srbijom treba vise da se otvori da i mi mozemo da putujemo kao ljudi, a ako to zahteva i da se JAT promeni (propast ili privatizacija, svejedno), onda tako treba biti.
Kao sto nema smisla da ceo narod bude "talac jednog coveka", nema smisla ni da bude talac jedna firme!!
Mada razumljivo je sto funkcioneri koji sebi vrlo opusteno mogu priustiti let JAT-om ne zele nista da menjaju -- nema guzve!!!!!

Air Jordan 23

pre 14 godina

@(Ledja, 17. jun 2009 14:09)
Evo ja putujem često i mogu da kažem da su Jatove karte uvek skuplje od konkurencije , osim za Moskvu jer na tom letu dele monopol sa Aeroflotom.
Osim toga , šta bi građanima Srbije škodila zdrava konkurencija bar u oblastima koji se odnose na njihov standard preživljavanja.

Jelena

pre 14 godina

Svako ko je negde leteo iz Beograda zna koliko nas kosta Jatov monopol. Aerodromske takse da i ne spominjem. Dosta je bilo i navijam za Tursku da istraje ovog leta!

Drazen

pre 14 godina

Bravo profesorka!

Ne mogu a da ne prokomentarisem jer se kod nas vec dugo dugo uvek ljudi pitaju sta je dobro "za drzavu" a ne za njene stanovnike. Kao da stanovnici nisu drzava nego je to jedna misteriozna otudjena tvorevina kojoj smo svi mi robovi!

Ako na trzistu postoje firme koje ne smeju da propadnu, onda nema trzista.

Voja

pre 14 godina

Nije samo pitanje razlike u ceni bitno u slucaju JAT-a.

Kod njega je mnogo veci problem kvalitet usluge, ako to kod njih uopste postoji. Taj kvaliteta je vrlo diskutabilan i kod redovnog saobracaja, a tek se urusava kad je u pitanju carter saobracaj.
Iz verovatno cisto ekonomskih razloga JAT-om sam uglavnom imao priliku da putujem ili u gluvo doba noci ili u ranim jutarnjim satima. Sa carter letovima je bilo jos gore. Verovatno su na aerodromima gde JAT slece jeftinije usluge kad je manja guzva pa onda i dodje da se na istom uglavnom nadjete negde oko ili dobro iza pola noci.

Pri tom sad dobijete i konkurenciju na istom poslu koja:
a) ima novije avione
b) avioni su veci
c) avioni su brzi
d) lete na vecoj visini pa je let prijatniji
e) polece i slece u normalno vreme.
f) ako je verovati turistickim agencijama jeftiniji su 30% u odnosu na JAT
itd.

Letenje avionom se u vecini zemalja tretira kao potreba, dok se kod nas to jos uvek smatra kao luksuz.
Ja licno putujem avionom jer mi je tako komotnije. I normalno da mi smeta ako moram da letim u gluvo doba noci.
E sad dolazimo do onoga sto je konstanta za sva nasa Javna preduzeca, a to je da nas KORISNIKE USLUGA, ZAPOSLENI u JP tretiraju kao da smo mi tu zbog njih a ne oni zbog nas. I tu je polazna tacka zasto njima (sve do direktora) nije jasno zasto bi Ja mogao da biram skim cu da letim.

I dok god je tako njihova usluga ce biti skuplja od konkurencije (ne bas tri puta ali kad bi obracunali pokrivanje gubitaka u poslovanju mozda bi se i priblizili tom odnosu).
O kvalitetu oni i onako ne razmisljaju.

Samo_vas_gledam

pre 14 godina

auuu, kakva odbrana Jata, prosto se pitam odakle ovoliko poznavalaca da ovako brzo odgovore!
Ali, ajde, kao putnik, 3-4 puta godišnje letim Jatom i realno Jat je po meni NAJGORA avio kompanija u poređenju sa konkurencijom, recimo bilo koja kompanija iz Star Alliance.
Ne kažem da je Jat LOŠA kompanija, ali u odnosu na druge je daleko, i to i-ha-hajjj...
Patriota sam, ali i poreski obveznik, privatnik, pa me savršeno BRIGA za socijalni mir u Jatu već me samo interesuje kvalitet usluge u poređenju sa CENOM usluge.
Inače, tačno je da je Jat skuplji, ali ne baš 2-3 puta, no mislim da je Danica samo htela da malo isprovocira fanove Jata.
Uspela je.

Beogradjanin

pre 14 godina

Cinjenica je da ovo jedan od retkih primera gde je nasa (srpska) pregovaracka pozicija jaka. JAT je javno preduzece, ali mogao bi biti i privatno. To ne bi promenilo cinjenicu da Srbija, kao drzava, ima instrument da DEO dobiti koji Turska i ostale turisticke zemlje ostvaruju od nasih turista, zadrzi u Srbiji. Ako se to Turcima ne svidi, uvek ostaje mogucnost da se turisti iz Srbije voze JATom na druge destinacije. Sasvim je druga prica sto ne dozvoljavamo uspostavljanje REDOVNIH linija za low-cost kompanije iz Beograda. Za cartere je JAT u parvu!

Dzo

pre 14 godina

Doticna gospodja se ocigledno u avijaciju razume kao ja u operaciju na otvorenom srcu, tj ne razume se ni najmanje!
Masa stvari koje je navela su netacne, proizvoljne i napamet iznete. Prvo, Jatove karte nisu dva-tri puta skuplje od drugih kompanija, drugo, u slucaju chartera za Tursku, radi se o turistima, a ne o redovnim putnicima, sto je klasicna zamena teza, trece, sam Turski ambasador u Srbiji je izjavio da bi cene njihovih kompanija bile na nivou jatovih, cetvrto, na avio karte se ne placa porez, tako da strane kompanije ni jedan jedini dinar ne donose u budzet Rep.Srbije dok Jat placa porez za svih, sada vec, 1200 zaposlenih, tako da kada se sve uzme u obzir, tekst supalj kao Svajcarski sir.

Drazen

pre 14 godina

Vidim da puno komentara podnose Jatovci i cenim to.

Nemam zamerke na Jat i kad sam leteo Jatom uvek je sve bilo OK i nisu uvek skuplji od ostalih, nekad jesu nekad nisu.

Ali ne radi se o ceni karte vec o tome da treba dozvoliti trzisnu konkurenciju pa kolika bude cena karte toliko cemo je i placati. Trik je da mozemo da IZABEREMO kog prevoznika cemo koristiti a ne da nam se nesto takvo namece.

Videcemo da li ce odobriti veci broj letova low-cost kompanijama kada se prijave uskoro.To ce biti test da li se Jat stiti ili ne stiti na stetu gradjana.

gradjanka

pre 14 godina

Nema potrebe postavljati pitanje - postoji konstatacija - propali smo mi potpuno.I u moralnom i u ljudskom i u svakom drugom smislu.Propali smo od bezakonja od kvazi patriota od lopovluka,lova u mutnom,od političkih stranka,prodavanja magle i čega sve ne.
Prema tome,živimo u prividu,a pitanje je - šta ostavljamo svojoj deci i u moralnom i u svakom drugom smislu?

Miroslav

pre 14 godina

Zavrsio sam Ekonomski fakultet i ne mogu da verujem sta profesorka govori...Prvo,ne postoji star avion vec plovidben ili neplovidben.
Drugo,cene Jatovih karata su, sto tvrdi i turski ambasador u Beogradu iste kao i kod turskih aviokompanija.
Trece, Prilikom kupovine karte putnik ne placa porez vec je Jat taj koji drzavi placa ogroman porez i taj novac ide direktno u budzet !
Cetvrto, Jatovi avioni imaju sve neophodne sertifikate o bezbednosti, a ovi turski su katastrofa ! Npr. Pilot Atlas jet-a je nedavno promasio aerodrom pri sletanju, a Turkish se rusio vise puta.
Profesorko Popovic, tesko nama sa Vasim neznanjem !

nikola

pre 14 godina

Nije cena avionske karte problem, vec postojanje monopola i pokusaji da se isti zadrzi. Potrosaci zele izbor, a ne da neko drugi odlucuje o ceni i kvalitetu usluga umesto njega. Monopoli, direktno (NIS, Telekom...), ili indirektno postignuti i odrzavani, visokim carinama (Zastava) ili zloupotrebom regulatornih tela, u slucaju JAT-a, zaista su ostaci patriotsko-socijalisticke prakse iz proslog veka. Izjava Sutanovca je sasvim na toj liniji...

tanja

pre 14 godina

Sve je to super, a gde je podrška stručne javnosti kada radnici propalih firmi koje 15 godina ništa ne rade seku sebi prste, gde je stručna javnost da kaže ljudi vi alternativu morate tražiti na drugom mestu, ovo je propalo. Ne, tada svi ćute,a mediji čak i one koji se ne mogu svrstati u normalne glorifikuju i daju im podršku u neralnim zahtevima, tj. u održavanju iluzije da treba da postoje firme koje se odavno dave u gubicima.

Bivsi Jatovac

pre 14 godina

E pa stvarno je divno sto imamo toliki broj ekonomskih strucnjaka koji su toliko hrabri da javno iznesu svoja povrsna vidjenja nego realne analize.Geneza problema je vec duzi niz godina u samoj vladi koja je vlasnik Jat-a.Na zalost to preduzece i dan danas sluzi za ustolicenje partijskog kadra koji bez dovoljno strucnog i nepristastnog rasudjivanja upravlja kompanijom.Nema odluka na bazi ekonomsko-finanisijske logike u sprezi sa specificnoscu delatnosti.Najbolje bi bilo da vlada pusti Jat da se snalazi kako zna i ume sam.Bez uprave koja se i dalje drzi principa politicke ekonomije 1+1=3,a mozda i 4 ako nam vise odgovara.Ali... slatke su pare u avijaciji da bi se tek tako prepustile nekima...a i dobre platice u menadzmentu i u upravnim odborima.Godinama je isti princip "nit te volim nit te drugom dajem".Gospodjo drage drzava je uvek bila teret Jat-u a ne Jat drzavi

dovlab

pre 14 godina

Za pomene ovakvog tipa je potrebno da odredjena kriticna masa nezadovoljnih gradjana digne glas. A ona ce, nadam se, da se ostvari kada prosecan gradjanin shvati da mu za vikend u Becu sa sve smestajem treba 100e ako bi leteo low-cost kompanijama, a da mu trenutno treba minimum 150e zamo za kartu. Drugim recima ako nam vize budu ukinute pocetkom 2010. godine, tesko ce J(ugoslovenski)AT da se odrzi.

Ja

pre 14 godina

Bravo! Pravo u centar!

Dok ja vozim Punta, ministri voze WV i Audi koji koštaju onoliko koliko i moj kredit za stan na 30 godina.

Ali, vratimo se JAT-u. Iskreno, najiskrenije, ja verujem u pilote JAT-a. Verujem da su sposobni i kad god sam leteo JAT-om, osećao sam se bezbedno. Međutim, zašto ne bi neka druga firma kupila JAT i zaposlila te pilote, pa da posluje bez gubitaka? Imati avio kompaniju za jednu državu od oko 8 miliona, od kojih realno 500 hiljada putuje i to najviše jednom godišnje, malo je glupo, zar ne?

Svuda u svetu se firme ukrupnjavaju, pa ja ne vidim zašto se JAT ne bi utopio u neku drugu veliku firmu, Lufthansu na primer, a da Srbiji ostane aerodrom i svi prihodi i takse od njega?

Rasha

pre 14 godina

Британски авиопревозник позвао запослене да раде без накнаде како би тиме помогли опстанак компаније. "Бритиш Ервејз" објавио губитак од 265 милиона евра.

Јел то треба и затворити и Бритиш...? Mолим г-ђу Поповић за коментар

Srdjan

pre 14 godina

Ovaj tekst je pun krajnje proizvoljnih komentara, nepotkrepljenih ikakvim cinjenicama.

Bilo bi lepo da nam autorka odgovori na par pitanja, ali precizno, sa izvorima i dokazima:

1. Kako autorka zna da ce strani prevozioci biti 30% jeftiniji, kada je Turkski ambasador izjavio da ce cena prevoza Turskih carter prevozilaca biti priblizno ista?

2. Gde je autorka nasla da Jat insistira da Jat Airways prevozi domace putnike, kada se radi o carter prevozu i to domacih turista? Sasvim je uobicajena praksa da turiste prevozi njihova maticna kompanija, a to je u pojedinim zemljama ugradjeno i u zakon (Rusija, na primer).

3. Da li autorka moze da dokaze na kojim su to letovima strani prevozioci znacajno jeftiniji od Jat Airwaysa, a da paralelno oba obavljaju saobracaj?

4. Na kraju, po kom su to kriterijumu avioni proglaseni starim, prastarim? Da li je autorka angazovala eksperte iz oblasti vazdusnog saobracaja prilikom procene starosti aviona, ili je procena pausalna?

Zalosno je kakve izjave dopustaju sebi ljudi koji se ovde smatraju ekspertima...

Verica

pre 14 godina

"...ima li rodoljuba, koji žele da doživotno plaćaju kartu dva-tri puta skuplje nego bilo ko na svetu, a da se uz to voze starim, prastarim avionima, sumnjam da bi bilo dobrovoljaca, čak i po cenu toga da Jat propadne..."

Veoma pausalna i proizvoljna tvrdnja, krajnje nedobronamerna. Zar je samo dovoljna prica o "2-3 puta skupljem Jat-u" da bih ja u to poverovala da je istina? Zasto d-dja Popovic ne potkrepi nekim cinjenicama o ceni karte Jat-a sa drugim avioprevoznicima koji lete iz Beograda. A sto se tice aviona - mislim da bi g-dja Popovic trebalo da zna da je SIGURNOST aviona na PRVOM MESTU, a ne starost. Jel to znaci da onda onaj nesrecan Air France-ov avion nije nikad mogao da se srusi, pa bar jedno jos 10-tak godina...

Ja bih zaista volela da neko OBJEKTIVNO uporedi cene avioprevoza svih aviokompanija koje polecu/slecu iz Beograda, i da konacno razbojemo tu famu oko Jatove preskupe cene karata. Ja sam se uverila da to NIJE istina, a isto tako to moze da ucini i svako ko je iole objektivan i STVARNO zeli da sazna pravu istinu.

Mislite o tome...

Alexx

pre 14 godina

1. Pretpostavljam da je g-dja Popovic vise obavestena od, recimo, Ambasadora Turske u Beogradu, koji je izjavio da turski prevoznici NECE biti jeftiniji od Jat-a. Bas bih volela da znam odakle cifra od 30% ?

2. Ako vec g-dja Popovic ima titulu profesora, sto nosi svoju tezinu - stvarno bih volela da je svoju tvrdnju da je Jat skuplji 2-3 puta od ostalih avioprevoznika potkrepila nekim dokazima... Ili su nam i profesori poceli da daju pausalne procene i izjave...?

3. Veoma je interesantan sklop reci "stari, prastari avioni". Ocigledno je g-dja Popovic expert i u tom domenu....samo bih volela da je komentarisala SIGURNOST aviona, a ne starost... Mislim da je ipak to vaznije, zar ne?

4. I po ko zna koji put se ovde mora napisati - na avio karte se NE PLACA porez! Znaci, strani avio prevoznici ne placaju porez! Ali isto tako moram podsetiti da Jat Airways PLACA porez za svojih 1,500 zaposlenih i to (ako se ne varam oko 65-70% na svaki zaradjen dinar) koji odlazi u budzet.

Goran

pre 14 godina

Woooow koliko istine ima u ovome...brutalno...samo da jos neko od ovih na vlasti procita ovaj clanak i zapita se malo...mada sa druge strane treba i platiti ta odela....

Ledja

pre 14 godina

U ovom tekstu je izneto par elementarnih neistina! Prvo, niti su Jatove karte dva-tri puta skuplje od konkurencije, cak su u vecini slucajeva jeftinije, niti je plata radnika u Jatu 1000 eura. Veoma je interesantno kako se objavljuju vesti i tekstovi, a da se prethodno ne proveri njihova sadrzina i istinitost.
Ta fama o jatovoj skupoj karti uvek ide od ljudi koji ili samo lose zele Jatu ili jednostavno ne putuju cesto, pa ni ne znaju kako funkcionise avio biznis. Ako karte kupite dovoljno ranije, budite uvereni da ce i cena biti znatno prihvatljivija. Tako je kod Jata, tako je kod svih drugih kompanija koje lete za Beograd!

Isidora

pre 14 godina

bravo Danice,
kao i uvek pravo u metu i potpuno tacno. Toliko se stvari (rekla bih sve) u ovoj zemlji radi pod velom patriotizma, da je odavno postalo providno, sto bi rekli klinci. A opet iako ocigledno, koliki procenat Srba to shvata, ili bolje pitati koliki promil Srba to shvata. Sa narodom je lako manipulisati, tako lako i onda svaka prica moze da prodje samo kad se u patriotizam upakuje, cak ni masnica ne treba. Zato smo i imali devedesete i zato nazalost imamo i postdevedesete :-(.

Mileva

pre 14 godina

Odlican tekst! Ispraznise nam dzepove monopolisti! Sta znaci konkurencija, evo tek sada nam se pruza mogucnost da telefoniramo u inostransto DESET PUTA JEFTINIJE!

Ministar Јовић

pre 14 godina

Zaista, pitanje Jata je samo dokaz više jedne ustaljene ekonomske politike i političke ekonomije u nakrst.
Dozvoljavam sebi da kažem... i sampupravnog socijalističkog nasleđa, koji nije više stvar ekonomske nauke, već počinje da se čita i prepoznaje kao stvar urođenog gena i mentalnog sklopa.

grdin

pre 14 godina

Pocinju malo da zamaraju ovakvi Danicini tekstovi. Kao strucnjak sto nesumnjivo jeste, mogla bi vise da se pozabavi cinjenicama i ekonomijom kad pise tekstove nego praznom retorikom i naklapanjima. Ovako nije nista bolja od ovih o kojima pise - prazna prica koja se pritom nanovo ponavlja. Jako brzo dosadi...

ralence

pre 14 godina

Dano sjajan tekst ali ima i druga strana teme propadanja. Dnevno se u Srbiji oko 400 firmi stavljaju pod blokadu, sto znaci da do septembra u Srbiji mozemo imati totalnu blokadu realnog sektora. Glavnu blokadu sprovodi drzava , glavni problem je budzet...a kako ce da se stvara budzet ako nema koga da placa porez ili da se nadju svi poverioci sa duznicima i napravi dogovor o reprogramiranju....Ima primera u okruzenju da se to radilo. dakle nema potrebe izmisljati toplu vodu.

Ja

pre 14 godina

Bravo! Pravo u centar!

Dok ja vozim Punta, ministri voze WV i Audi koji koštaju onoliko koliko i moj kredit za stan na 30 godina.

Ali, vratimo se JAT-u. Iskreno, najiskrenije, ja verujem u pilote JAT-a. Verujem da su sposobni i kad god sam leteo JAT-om, osećao sam se bezbedno. Međutim, zašto ne bi neka druga firma kupila JAT i zaposlila te pilote, pa da posluje bez gubitaka? Imati avio kompaniju za jednu državu od oko 8 miliona, od kojih realno 500 hiljada putuje i to najviše jednom godišnje, malo je glupo, zar ne?

Svuda u svetu se firme ukrupnjavaju, pa ja ne vidim zašto se JAT ne bi utopio u neku drugu veliku firmu, Lufthansu na primer, a da Srbiji ostane aerodrom i svi prihodi i takse od njega?

Goran

pre 14 godina

Woooow koliko istine ima u ovome...brutalno...samo da jos neko od ovih na vlasti procita ovaj clanak i zapita se malo...mada sa druge strane treba i platiti ta odela....

Mileva

pre 14 godina

Odlican tekst! Ispraznise nam dzepove monopolisti! Sta znaci konkurencija, evo tek sada nam se pruza mogucnost da telefoniramo u inostransto DESET PUTA JEFTINIJE!

Isidora

pre 14 godina

bravo Danice,
kao i uvek pravo u metu i potpuno tacno. Toliko se stvari (rekla bih sve) u ovoj zemlji radi pod velom patriotizma, da je odavno postalo providno, sto bi rekli klinci. A opet iako ocigledno, koliki procenat Srba to shvata, ili bolje pitati koliki promil Srba to shvata. Sa narodom je lako manipulisati, tako lako i onda svaka prica moze da prodje samo kad se u patriotizam upakuje, cak ni masnica ne treba. Zato smo i imali devedesete i zato nazalost imamo i postdevedesete :-(.

Voja

pre 14 godina

Nije samo pitanje razlike u ceni bitno u slucaju JAT-a.

Kod njega je mnogo veci problem kvalitet usluge, ako to kod njih uopste postoji. Taj kvaliteta je vrlo diskutabilan i kod redovnog saobracaja, a tek se urusava kad je u pitanju carter saobracaj.
Iz verovatno cisto ekonomskih razloga JAT-om sam uglavnom imao priliku da putujem ili u gluvo doba noci ili u ranim jutarnjim satima. Sa carter letovima je bilo jos gore. Verovatno su na aerodromima gde JAT slece jeftinije usluge kad je manja guzva pa onda i dodje da se na istom uglavnom nadjete negde oko ili dobro iza pola noci.

Pri tom sad dobijete i konkurenciju na istom poslu koja:
a) ima novije avione
b) avioni su veci
c) avioni su brzi
d) lete na vecoj visini pa je let prijatniji
e) polece i slece u normalno vreme.
f) ako je verovati turistickim agencijama jeftiniji su 30% u odnosu na JAT
itd.

Letenje avionom se u vecini zemalja tretira kao potreba, dok se kod nas to jos uvek smatra kao luksuz.
Ja licno putujem avionom jer mi je tako komotnije. I normalno da mi smeta ako moram da letim u gluvo doba noci.
E sad dolazimo do onoga sto je konstanta za sva nasa Javna preduzeca, a to je da nas KORISNIKE USLUGA, ZAPOSLENI u JP tretiraju kao da smo mi tu zbog njih a ne oni zbog nas. I tu je polazna tacka zasto njima (sve do direktora) nije jasno zasto bi Ja mogao da biram skim cu da letim.

I dok god je tako njihova usluga ce biti skuplja od konkurencije (ne bas tri puta ali kad bi obracunali pokrivanje gubitaka u poslovanju mozda bi se i priblizili tom odnosu).
O kvalitetu oni i onako ne razmisljaju.

Samo_vas_gledam

pre 14 godina

auuu, kakva odbrana Jata, prosto se pitam odakle ovoliko poznavalaca da ovako brzo odgovore!
Ali, ajde, kao putnik, 3-4 puta godišnje letim Jatom i realno Jat je po meni NAJGORA avio kompanija u poređenju sa konkurencijom, recimo bilo koja kompanija iz Star Alliance.
Ne kažem da je Jat LOŠA kompanija, ali u odnosu na druge je daleko, i to i-ha-hajjj...
Patriota sam, ali i poreski obveznik, privatnik, pa me savršeno BRIGA za socijalni mir u Jatu već me samo interesuje kvalitet usluge u poređenju sa CENOM usluge.
Inače, tačno je da je Jat skuplji, ali ne baš 2-3 puta, no mislim da je Danica samo htela da malo isprovocira fanove Jata.
Uspela je.

Drazen

pre 14 godina

Vidim da puno komentara podnose Jatovci i cenim to.

Nemam zamerke na Jat i kad sam leteo Jatom uvek je sve bilo OK i nisu uvek skuplji od ostalih, nekad jesu nekad nisu.

Ali ne radi se o ceni karte vec o tome da treba dozvoliti trzisnu konkurenciju pa kolika bude cena karte toliko cemo je i placati. Trik je da mozemo da IZABEREMO kog prevoznika cemo koristiti a ne da nam se nesto takvo namece.

Videcemo da li ce odobriti veci broj letova low-cost kompanijama kada se prijave uskoro.To ce biti test da li se Jat stiti ili ne stiti na stetu gradjana.

Rasha

pre 14 godina

Британски авиопревозник позвао запослене да раде без накнаде како би тиме помогли опстанак компаније. "Бритиш Ервејз" објавио губитак од 265 милиона евра.

Јел то треба и затворити и Бритиш...? Mолим г-ђу Поповић за коментар

Mile

pre 14 godina

Hvala Bogu na internetu pa svi koji zele mogu i da provere da Jat jeste najskuplji. Vrlo prosto: leteo sam za Stutgart.
Cena povratne karte iz Bg-a je bila u najpovoljnijoj varijanti oko 400E. Povratnu iz Budimpeste sam platio 120E.
Doduse to su cene sa svim taksama, posebno cenu leta, posebno taksi ne znam, ali takse u Stutgartu su iste u oba slucaja. Neka su i beogradske malo skuplje od Budimpeste, opet se dobija velika razlika u ceni samog leta.
Nebo nad Srbijom treba vise da se otvori da i mi mozemo da putujemo kao ljudi, a ako to zahteva i da se JAT promeni (propast ili privatizacija, svejedno), onda tako treba biti.
Kao sto nema smisla da ceo narod bude "talac jednog coveka", nema smisla ni da bude talac jedna firme!!
Mada razumljivo je sto funkcioneri koji sebi vrlo opusteno mogu priustiti let JAT-om ne zele nista da menjaju -- nema guzve!!!!!

Srdjan

pre 14 godina

Ovaj tekst je pun krajnje proizvoljnih komentara, nepotkrepljenih ikakvim cinjenicama.

Bilo bi lepo da nam autorka odgovori na par pitanja, ali precizno, sa izvorima i dokazima:

1. Kako autorka zna da ce strani prevozioci biti 30% jeftiniji, kada je Turkski ambasador izjavio da ce cena prevoza Turskih carter prevozilaca biti priblizno ista?

2. Gde je autorka nasla da Jat insistira da Jat Airways prevozi domace putnike, kada se radi o carter prevozu i to domacih turista? Sasvim je uobicajena praksa da turiste prevozi njihova maticna kompanija, a to je u pojedinim zemljama ugradjeno i u zakon (Rusija, na primer).

3. Da li autorka moze da dokaze na kojim su to letovima strani prevozioci znacajno jeftiniji od Jat Airwaysa, a da paralelno oba obavljaju saobracaj?

4. Na kraju, po kom su to kriterijumu avioni proglaseni starim, prastarim? Da li je autorka angazovala eksperte iz oblasti vazdusnog saobracaja prilikom procene starosti aviona, ili je procena pausalna?

Zalosno je kakve izjave dopustaju sebi ljudi koji se ovde smatraju ekspertima...

Ministar Јовић

pre 14 godina

Zaista, pitanje Jata je samo dokaz više jedne ustaljene ekonomske politike i političke ekonomije u nakrst.
Dozvoljavam sebi da kažem... i sampupravnog socijalističkog nasleđa, koji nije više stvar ekonomske nauke, već počinje da se čita i prepoznaje kao stvar urođenog gena i mentalnog sklopa.

Ivan

pre 14 godina

Odlican tekst! Da odgovorim "braniocima" ovog dinorosauusa soc privrede :

1. Low cost kompanije ne postoje u Srbiji zato sto JAT to ne da, i izvinite, te karte su i do deset puta jeftinije od normalnih
2. Ja sam licno gledao na RTS/u gde covek iz JAT/a kaze da bi karte Turskih cartera bile jeftinije za "samo" (sic!) oko 100 evra...
3. I inace su JAT/ove karte u proseku skuplje no druge nacionalne kompanije, ako ne racunete ona 2-4 promotivna mesta koje ne mozete da dobijete cak i ako mesec dana ranije pokusate da rezervisete (primeri za razliku u cenama Pariz, Atina, Stokholm...)
4. JAT je nepouzdan. Putijem dva do tri puta mesecno avionom i to uglavnom, na zalost, JAT/om. Kasnjenja se opravdavaju najcesce "cekali smo da letelica stigne iz..." (frapantan primer - Solun)
5.Bas me zanima koliko JAT placa ketering jer onaj osuseni sendvic (uvek to, bez obzira u koje doba dana putujete)sigurno ne kosta puno novca, o picu da i negovorimo (zasto kao al italia jednostavno na kratkim relacijama ne ukine ketering i tako ustedi? da se neko mozda ne ugradjuje u cenu?)
6.Zasto JAT ne objasni zasto nemamo letove za Budimpestu? Zbog low cost kompanija ili besmislenog JATovog potrazivanja dela zarada koje je malev& aerodrom tokom godina sankcija imao?

Ledja

pre 14 godina

U ovom tekstu je izneto par elementarnih neistina! Prvo, niti su Jatove karte dva-tri puta skuplje od konkurencije, cak su u vecini slucajeva jeftinije, niti je plata radnika u Jatu 1000 eura. Veoma je interesantno kako se objavljuju vesti i tekstovi, a da se prethodno ne proveri njihova sadrzina i istinitost.
Ta fama o jatovoj skupoj karti uvek ide od ljudi koji ili samo lose zele Jatu ili jednostavno ne putuju cesto, pa ni ne znaju kako funkcionise avio biznis. Ako karte kupite dovoljno ranije, budite uvereni da ce i cena biti znatno prihvatljivija. Tako je kod Jata, tako je kod svih drugih kompanija koje lete za Beograd!

nikola

pre 14 godina

Nije cena avionske karte problem, vec postojanje monopola i pokusaji da se isti zadrzi. Potrosaci zele izbor, a ne da neko drugi odlucuje o ceni i kvalitetu usluga umesto njega. Monopoli, direktno (NIS, Telekom...), ili indirektno postignuti i odrzavani, visokim carinama (Zastava) ili zloupotrebom regulatornih tela, u slucaju JAT-a, zaista su ostaci patriotsko-socijalisticke prakse iz proslog veka. Izjava Sutanovca je sasvim na toj liniji...

dovlab

pre 14 godina

Za pomene ovakvog tipa je potrebno da odredjena kriticna masa nezadovoljnih gradjana digne glas. A ona ce, nadam se, da se ostvari kada prosecan gradjanin shvati da mu za vikend u Becu sa sve smestajem treba 100e ako bi leteo low-cost kompanijama, a da mu trenutno treba minimum 150e zamo za kartu. Drugim recima ako nam vize budu ukinute pocetkom 2010. godine, tesko ce J(ugoslovenski)AT da se odrzi.

Verica

pre 14 godina

"...ima li rodoljuba, koji žele da doživotno plaćaju kartu dva-tri puta skuplje nego bilo ko na svetu, a da se uz to voze starim, prastarim avionima, sumnjam da bi bilo dobrovoljaca, čak i po cenu toga da Jat propadne..."

Veoma pausalna i proizvoljna tvrdnja, krajnje nedobronamerna. Zar je samo dovoljna prica o "2-3 puta skupljem Jat-u" da bih ja u to poverovala da je istina? Zasto d-dja Popovic ne potkrepi nekim cinjenicama o ceni karte Jat-a sa drugim avioprevoznicima koji lete iz Beograda. A sto se tice aviona - mislim da bi g-dja Popovic trebalo da zna da je SIGURNOST aviona na PRVOM MESTU, a ne starost. Jel to znaci da onda onaj nesrecan Air France-ov avion nije nikad mogao da se srusi, pa bar jedno jos 10-tak godina...

Ja bih zaista volela da neko OBJEKTIVNO uporedi cene avioprevoza svih aviokompanija koje polecu/slecu iz Beograda, i da konacno razbojemo tu famu oko Jatove preskupe cene karata. Ja sam se uverila da to NIJE istina, a isto tako to moze da ucini i svako ko je iole objektivan i STVARNO zeli da sazna pravu istinu.

Mislite o tome...

grdin

pre 14 godina

Pocinju malo da zamaraju ovakvi Danicini tekstovi. Kao strucnjak sto nesumnjivo jeste, mogla bi vise da se pozabavi cinjenicama i ekonomijom kad pise tekstove nego praznom retorikom i naklapanjima. Ovako nije nista bolja od ovih o kojima pise - prazna prica koja se pritom nanovo ponavlja. Jako brzo dosadi...

AleksandarM

pre 14 godina

Kome smeta ovakav ton profesorke i zasto? Kome smeta istina i zasto? Pitanja su na mestu. Ako smo simplonskim vozovima jurcali ka neoliberalnom kapitalizmu i slobodnoj trzisnoj utakmici, ko i zbog cega cuva najvece gubitase? U krajnjem, zasto su gubitasi i sa dotrajalim i amortizovanim osnovnim sredstvima? Da ta JP nisu i izvori neogranicenih prihoda stranaka na vlasti? Da mozda direktori gubitasa nemaju zato tako velike plate da bi cutali? Ko i zasto tolerise finansijsku nedisciplinu tih JP i tajkunskih firmi koje kao poslodavci ne uplacuju u fondove zbog kojih ce samo za 15 dana 200.000 ljudi ostati bez overenih zdravstvenih knjizica i zdravstvene zastite? Da li je i to mozda zbog toga sto ih na neki nacin reketiraju stranke na vlasti pa im se na drugoj strani sve tolerise? Ko to i zbog cijih interesa unistava drzavu i njen narod?

Air Jordan 23

pre 14 godina

@(Ledja, 17. jun 2009 14:09)
Evo ja putujem često i mogu da kažem da su Jatove karte uvek skuplje od konkurencije , osim za Moskvu jer na tom letu dele monopol sa Aeroflotom.
Osim toga , šta bi građanima Srbije škodila zdrava konkurencija bar u oblastima koji se odnose na njihov standard preživljavanja.

Jelena

pre 14 godina

Svako ko je negde leteo iz Beograda zna koliko nas kosta Jatov monopol. Aerodromske takse da i ne spominjem. Dosta je bilo i navijam za Tursku da istraje ovog leta!

Alexx

pre 14 godina

1. Pretpostavljam da je g-dja Popovic vise obavestena od, recimo, Ambasadora Turske u Beogradu, koji je izjavio da turski prevoznici NECE biti jeftiniji od Jat-a. Bas bih volela da znam odakle cifra od 30% ?

2. Ako vec g-dja Popovic ima titulu profesora, sto nosi svoju tezinu - stvarno bih volela da je svoju tvrdnju da je Jat skuplji 2-3 puta od ostalih avioprevoznika potkrepila nekim dokazima... Ili su nam i profesori poceli da daju pausalne procene i izjave...?

3. Veoma je interesantan sklop reci "stari, prastari avioni". Ocigledno je g-dja Popovic expert i u tom domenu....samo bih volela da je komentarisala SIGURNOST aviona, a ne starost... Mislim da je ipak to vaznije, zar ne?

4. I po ko zna koji put se ovde mora napisati - na avio karte se NE PLACA porez! Znaci, strani avio prevoznici ne placaju porez! Ali isto tako moram podsetiti da Jat Airways PLACA porez za svojih 1,500 zaposlenih i to (ako se ne varam oko 65-70% na svaki zaradjen dinar) koji odlazi u budzet.

vladmer

pre 14 godina

citajte tekst izmedju redova,jat je samo jedan primer za ono sto profesorka zeli da kaze, a to je da su javna preduzeca, kojima upravljaju razni partijski debili, neefikasna i da nas previse kostaju, umesto da ona postoje radi nas ,mi postojimo radi njih
i profesorka ima taj cinican koji je potpuno primeren njoj, a u ostalom sve sto je rekla je 100% tacno

Bivsi Jatovac

pre 14 godina

E pa stvarno je divno sto imamo toliki broj ekonomskih strucnjaka koji su toliko hrabri da javno iznesu svoja povrsna vidjenja nego realne analize.Geneza problema je vec duzi niz godina u samoj vladi koja je vlasnik Jat-a.Na zalost to preduzece i dan danas sluzi za ustolicenje partijskog kadra koji bez dovoljno strucnog i nepristastnog rasudjivanja upravlja kompanijom.Nema odluka na bazi ekonomsko-finanisijske logike u sprezi sa specificnoscu delatnosti.Najbolje bi bilo da vlada pusti Jat da se snalazi kako zna i ume sam.Bez uprave koja se i dalje drzi principa politicke ekonomije 1+1=3,a mozda i 4 ako nam vise odgovara.Ali... slatke su pare u avijaciji da bi se tek tako prepustile nekima...a i dobre platice u menadzmentu i u upravnim odborima.Godinama je isti princip "nit te volim nit te drugom dajem".Gospodjo drage drzava je uvek bila teret Jat-u a ne Jat drzavi

Drazen

pre 14 godina

Bravo profesorka!

Ne mogu a da ne prokomentarisem jer se kod nas vec dugo dugo uvek ljudi pitaju sta je dobro "za drzavu" a ne za njene stanovnike. Kao da stanovnici nisu drzava nego je to jedna misteriozna otudjena tvorevina kojoj smo svi mi robovi!

Ako na trzistu postoje firme koje ne smeju da propadnu, onda nema trzista.

ralence

pre 14 godina

Dano sjajan tekst ali ima i druga strana teme propadanja. Dnevno se u Srbiji oko 400 firmi stavljaju pod blokadu, sto znaci da do septembra u Srbiji mozemo imati totalnu blokadu realnog sektora. Glavnu blokadu sprovodi drzava , glavni problem je budzet...a kako ce da se stvara budzet ako nema koga da placa porez ili da se nadju svi poverioci sa duznicima i napravi dogovor o reprogramiranju....Ima primera u okruzenju da se to radilo. dakle nema potrebe izmisljati toplu vodu.

Dzo

pre 14 godina

Doticna gospodja se ocigledno u avijaciju razume kao ja u operaciju na otvorenom srcu, tj ne razume se ni najmanje!
Masa stvari koje je navela su netacne, proizvoljne i napamet iznete. Prvo, Jatove karte nisu dva-tri puta skuplje od drugih kompanija, drugo, u slucaju chartera za Tursku, radi se o turistima, a ne o redovnim putnicima, sto je klasicna zamena teza, trece, sam Turski ambasador u Srbiji je izjavio da bi cene njihovih kompanija bile na nivou jatovih, cetvrto, na avio karte se ne placa porez, tako da strane kompanije ni jedan jedini dinar ne donose u budzet Rep.Srbije dok Jat placa porez za svih, sada vec, 1200 zaposlenih, tako da kada se sve uzme u obzir, tekst supalj kao Svajcarski sir.

Miroslav

pre 14 godina

Zavrsio sam Ekonomski fakultet i ne mogu da verujem sta profesorka govori...Prvo,ne postoji star avion vec plovidben ili neplovidben.
Drugo,cene Jatovih karata su, sto tvrdi i turski ambasador u Beogradu iste kao i kod turskih aviokompanija.
Trece, Prilikom kupovine karte putnik ne placa porez vec je Jat taj koji drzavi placa ogroman porez i taj novac ide direktno u budzet !
Cetvrto, Jatovi avioni imaju sve neophodne sertifikate o bezbednosti, a ovi turski su katastrofa ! Npr. Pilot Atlas jet-a je nedavno promasio aerodrom pri sletanju, a Turkish se rusio vise puta.
Profesorko Popovic, tesko nama sa Vasim neznanjem !

Boban

pre 14 godina

Tacno je da JAT nije 2-3 puta skuplji od drugih prevoznika kada se radio linijama do Beograda i iz Beograda. Ali je tacno i da su linije do i iz Beograda u proseku 2 puta skuplje od drugih evropskih linija na istim distancama. I to zbog JATa. Zato sto osim nemackih, aviokompanije drugih zemalja ne mogu da imaju linije za Beograd i iz njega koje nisu u kooperaciji sa JATom. JAT tu marginalno ucestvuje, ali se ugradjuje toliko da cene budu kakve jesu.

Drugo, to sto turski ambasador kaze da ce cene biti priblizne ne znaci mnogo - njegovo je da laze, a kompanije su tu da ponude cene i uzmu novac. Da nisu jeftinije, ne bi ni nase turisticke agencije otisle u takvu asimetriju, to bi sve trziste izbalansiralo.

I najzad, cinjenica je i da zbog JAA Srbija nema low-cost letove, da zbog JATa ja ne mogu da letim iz Nisa nego moram da se vozim 3 sata do Beograda i jos sat vremena do aerodroma,cinjenica je da su JATovi sluzbenici neorganizovani, nekulturni, da letovi kasne, da se avioni stalno kvare (nemoj da neko navodi ove primere sa avionima koji padaju, a da prvo ne uporedi broj letova koje ima JAt i broj letova drugih kompanija), i najzad, da je JAT kriv zato sto jede novac iz budzeta (izmedju ostalog jer ima i do 7 put avise zaposljenih nego sto svetski standardi propisuju za taj kapacitet), novac poreskih obveznika, umesto da puni drzavnu kasu porezom. Treba da propadne, ako ne moze da opstane, i tacka. Neko gore pominje kako British poziva radnike da rade za manje dnevnice, ali ne vidim kakve to veze ima. Kompanija sa svojim radnicima moze da se dogovara sta i koliko hoce. Ovde pricamo ne o radnicima JATa nego o drzavi srbiji i njenim gradjanima, koje JAt nema pravo da pljacka na sve nacine koje sam ovde naveo.

gradjanka

pre 14 godina

Nema potrebe postavljati pitanje - postoji konstatacija - propali smo mi potpuno.I u moralnom i u ljudskom i u svakom drugom smislu.Propali smo od bezakonja od kvazi patriota od lopovluka,lova u mutnom,od političkih stranka,prodavanja magle i čega sve ne.
Prema tome,živimo u prividu,a pitanje je - šta ostavljamo svojoj deci i u moralnom i u svakom drugom smislu?

kesa

pre 14 godina

Imam pitanja za sve one koji toliko podrzavaju JAT.
Zasto ne dozvoljava konkurenciju tj otvoreno nebo???
Zasto ne daju dozvolu low-cost avio kompanijama???
Zasto Srbi ne mogu da lete za London, Pariz, Atinu... po ceni od samo 20 evra kao sto tu mogucnost ima cela Evropa???
Neka taj JAT omoguci konkurenciju, pa da mogu ja da izaberem kod koga cu i kako putovati. E tek onda neka dizu cene koliko god hoce. Pa kad budu izgubili sve putnike - zna se, stecaj.

Beogradjanin

pre 14 godina

Cinjenica je da ovo jedan od retkih primera gde je nasa (srpska) pregovaracka pozicija jaka. JAT je javno preduzece, ali mogao bi biti i privatno. To ne bi promenilo cinjenicu da Srbija, kao drzava, ima instrument da DEO dobiti koji Turska i ostale turisticke zemlje ostvaruju od nasih turista, zadrzi u Srbiji. Ako se to Turcima ne svidi, uvek ostaje mogucnost da se turisti iz Srbije voze JATom na druge destinacije. Sasvim je druga prica sto ne dozvoljavamo uspostavljanje REDOVNIH linija za low-cost kompanije iz Beograda. Za cartere je JAT u parvu!

Igor

pre 14 godina

Rec dve o JAT-u iz licnog iskustva. JAT kao i sve druge kompanije nudi jeftine karte, na njihovom sajtu imate cenovnik karata i mozete ih rezervistai u napred. Problem je sledeci, vec sam dva puta rezervisao karte za Stokholm po 30 dana unapred preko sajta kada je trebalo da ih podignem receno mi je da ih nema i da su sve karte rasprodate te da moram leteti skupljom klasom i da moram uzeti kartu 150e skuplju. Nemajuci izbora prvi put sam uzeo skuplju kartu, na moje zaprepascenje avion je bio poluprazan. Posto sam uzeo skuplju klasu ocekivao sam da letim bar biznis klasom, medjutim smesten sam u ekonomsku klasu jer sam dobio kartu za istu. Na moju reklamaciju po povratku mi je receno da sam imao kartu u prednjem delu aviona i da su karte u prednjem delu ekonomske klase skuplje nego u zadnjem !? Na moje pitanje kakva je to glupost jer avion ima dve klase biznis i ekonomsku receno mi je da je to kao u bioskopu da su mesta napred skuplja !? Tim recima. Toliko sam pobesneo da sam trazio menadzera ili nekog odgovornog na sta su me uputili u centralu na Bulevaru Umetnosti. Tamo sam morao da napisem zalbu na koju sam odgovor cekao 6 meseci de mi je poruceno da su oni u pravu i da mogu da ih tuzim ako zelim. Drugi put sam takodje rezervisao kartu preko sajta za istu destinaciju samo da proverim da li ce se desiti ista stvar, i desila se receno mi je da tih jeftinih mesta vise nema i ako sam ih rezervisao. Od tada letim redovno Norwegian airlinesom iz Beograda za Stokholm, karte su im za do 100e jeftinije od JATA a u last minute dilovima i duplo, o usluzi i komforu ne treba trositi reci. JAT je dinosaurus koji nije konkurentan i opstaje na silu, ukoliko nemaju ideja kako da ga transformisu ,ukidanje zemaljske sluzbe kao sto to rade svi i prodavanje karata iskljucivo online sto bi u startu pojeftinilo cenu karata i letova, su samo neke od stvari koje su aviokompanije po svetu primenile i koje donose rezultate. Kada se konacno jednoga dana primeni sporazum o slobodnom nebu i kada se dopusti konkurenciji da slobodno leti iz Beograda, JAT nece imati mnogo sanse da opstane po mom misljenju ukoliko se nesto drasticno u poslovanju ne promeni. Mislim da svaka kompanija koja posluje poput JAT-a i treba da propadne, kao i vec pominjani British Airways, mada su Englezi daleko pametniji od nas i koliko vidim, pored transformacije same usluge vec uveliko traze strateske partnere i cak pomisljaju da ga transformisu i cistu Low cost kompaniju sa drzavnom podrskom. Mozda je to i pravi model resenja za sam JAT?

Igor

pre 14 godina

Svi koji ovako zucno brane JAT svojim komentarima, zaboravili bi da isti postoji kada bi u Srbiju dosao Easyjet. Ne bi im vise padalo na pamet da lete JAT-om, dovoljno bi bilo samo da uporede cene. Ali nekome ocigledno ne odgovara da narod iz Srbije leti po nizim cenama. Da,ima German Wings, ali kada bi konkurencija bila jaca, cemu bi svakako doprineo dolazak Easyjeta, cene bi bile drasticno smanjene. Cesto letim ovom britanskom kompanijom i govorim iz iskustva.

Biljojed

pre 14 godina

Da JAT propadne bi bio cist blagoslov za narod, ali ne bi nikako valjalo za politicare, jer se broj tzv. dustvenih preduzeca u kojima zaposljavaju "kadrove", rodbinu i svalerke, a i cerupaju ih kad im zatreba para rapidno smanjuje, pa je svako takvo dragoceno!

dokle vise

pre 14 godina

Zanimljivo je citati komentare ovih zaposlenih u JAT-u. Ocigledno je da ni nemaju drugog posla nego da komentarisu ovde i ubedjuju nas da je crno u stvari belo i da je zemlja ravna ploca. Kako god, mozete vi da se bunite koliko hocete, vreme vaseg monopola neumitno prolazi.

Haralampije

pre 14 godina

Ocigledno je da su branioci JATa koji su se ovde javili sve jedna ista osoba, mozda dve maksimalno. Jel' to JAT uposlio neku PR firmu da ih brani?

Бојан

pre 14 godina

А зашто онда ЕУ већ годинама малтретира Русе око њиховог пробоја на небо ЕУ? Пошто су они напредни, демократски и сл то сигурно није због патриотизма.. или је сада ин бити еуро-патриота а аут србо-патриота?
Шта остане за једну државу/друштво када остане нпр. без националне, у овом случају националне авио компаније?
Ми у Републици Српској смо били принуђени да продамо све домаће банке, и сада немамо ни једну не само национално него скоро па и домаћу банку.
И који је резултат тога? Странци се повуку и економија оде у пропаст. Тако и овдје.

То није тако проста ствар за израчунати. Сигурно је да у ЈАТу постоји недомаћинског вођења, као и многим другим државним фирмама. То је друга прича за расправљање. А на крају, шта грађани Србије плаћају у тој скупљој цијени карте? Плаћају сигурност, да им се авио летови неће укинути истог момента када не буду исплативи и да ће моћи да имају некакав утицај на одређивање рута за путовање мимо страног власника компаније који све гледа кроз искључиво профит.

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Tekst odlican,i sve navedeno je tacno.Samo treba dodati da pljacka JAT-a od strane partija i pojedinaca traje o 1990g.Tesko je sve lopovluke navesti, policija sve to zna,ali nikada nije pokrenula ni jedan postupak.Vlasti su smenjivale,ali niko nije zeleo stvarne reforme JAT-a.To traje nazalost i danas.I zato se ovako grcevito bore da monopol potraje.U suprotnom, napravili bi korenite reforme u kompaniji.Ovo nema veze sa patriotizmom!
Sto se tice aviona,oni ipak imaju svoj vek,bez obzira kako se odrzavaju.Sem toga,u periodu sancija,avioni nisu bili servisirani kako treba,uhvatila ih je korozija.Avioni su leteli par godina uvek puni goriva(i centralni rez.),i tako sletali sto mora da ostavi traga na strukturu letilica.Prica kako su nasi piloti odlicni a drugih kompanija nisu,takodje nije tacna.Svugde ima boljih i losijih,trenutno raspolozenih i one koji nisu.Svi imaju podjednako sanse da naprave nesrecu.Srbija treba da ima nacionalnu kopaniju,ali sposobnu da konkurise i Laudi, low-cost kompaniji koji zeli da leti iz Beograda.

Djape

pre 14 godina

Molio bih sve one koji trenutno ovde podrzavaju JAT da odu da pogledaju ponude GermanWings-a, EasyJet-a, RyanAir-a i ostalih low-cost kompanija (bookiranje karte dovoljno unapred) i da uporede to sa JATovim cenama.

Dakle sami napravite istrazivanje.

pa cete videti koliko nas sve JAT sisha svojim monopolom!

I dosta mi je ovih dushebriznika koji uvek nadju neko opravdanje za ponashanje JATa.

Ako su cene iste kao sto kazu, onda ce odluka pasti preko: ljubaznog osoblja, udobnosti aviona, dodatnih usluga koje prevoznik pruza, patriotizma i slicno.

problem je u tome sto JAT vrlo dobro zna da nije konkurentan ni kada je ista cena u pitanju (sto je jako retko slucaj).

Uros Vasiljevic

pre 14 godina

Није проблем у ЈАТ-у, проблем је у држави. Свима онима који причају о конкуренцији, нека ми одговоре на питање. Колико би наших фирми преживело страну конкуренцију у садашњим условима, ако би се уклониле све баријере? Мало њих, а главни узрок њихове пропасти би била наша држава. Колико код нас кошта гориво? ЈАТ није проблем, ЈАТ је само последица проблема, а главни проблем је држава. ЈАТ има вишак радника, што их не отпусте, чува се социјални мир, као и са хиљадама оних у државној администарцији, а све то кошта. ЈАТ не може да постане бољи док ми имамо овакву државу. Успут највећи део карте коју платимо када летимо из Београда отпада на аеродромске таксе, а то дође као још један вид пореза. А сви они који тврде да летење и нормалним земљама није луксуз нека одговоре да ли Србију сматрају нормалном земљом? А везано за заштиту сопствене привреде, мало проучите историју и видећете да је управо тако Америка постала оно што је сада, индустриска сила, на почетку је штитила своју привреду. Проблем је што ја не видим да ми са оваквом државом можемо да направимо икакву пристоју привреду којој једног дана неће требати заштита.

Bata Djora Sr.

pre 14 godina

Gubitak JAT-a u 2008. iznosio je 25 miliona evra, od toga 20 miliona zbog cene kerozina, a 5 je otislo na rezervne delove. Medjutim, direktor je slavodobitno najavio da ce sa postojecom flotom i cenom goriva kao u Martu ove godine, JAT od 2010. ostvarivati profit. Ovo zvuci jednako jako, kao izjava diretkora Telekoma da ce dvojnici u Beogradu biti ukinuti takodje do 2010. Ali bez obzira na straobalan gubitak, direktor JAT-a je u Februaru primio platu u iznosu od 379.161 dinara, sto bi iznosilo 4069 evra po danasnjem srednjem kursu. Plata direktora iznosi pet prosecnih plata zaposlenih u JAT-u, sto nas prostom racunicom dovodi do proseka od tricavih 75.832 dinara. Da stvari budu malo jasnije, u Nemckoj se smatra bogatim onaj samac koji zaradjuje ili raspolaze prihodima vecim od 3418 evra mesecno. U eri stezanja kaisa na to su se odlucili i u srpskom avioprevozniku, pa ce direktor primati platu koja ce odgovarati iznosu cetiri prosecne plate u JAT-u, sto je nekih 303.328 dinara ili svega 3255 evra, gde bi ga manjak od 163 evra delio od statusa bogatog samca po Nemackim parametrima. I sigurno se pitate kako je moguce da diretktor firme koja zabelezi gubitak od 25 miliona evra ima platu od preko cetiri hiljade evra? Pa u Srbiji je sve moguce.
Posto sam 1990. isao na praksu u JAT, prvog dana nas je sve sacekalo iznenadjenje jer su neki radnici uhvaceni u kradji nekakvog mesa iz keteringa. Posle nekog vremena smo saznali da se sokovi koji se koriste u avionima prodaju po nekim bagatelnim cenama. Secam se da su neki tovarili kombije, da bi mi kasnije majstori rekli da se ti sokovi uredno preprodaju kaficima u gradu. Da ne govorim o nekakvim kancelarijama u hangaru do kojih se dolazilo stepenicama, gde je svaka imala po fotokopir aparat i dve, tri sluzbenice. Za nekih godinu dana, nisam primetio da su radile neki ozbiljniji posao. A jos tada su nam profesori govorili da je JAT truli dinosaurus, mi smo bili klinci, pa nas to i nije puno zanimalo. Danas, kada god se pomene JAT, setim se upravo tih reci mojih profesora.
U jednoj emisiji na TV B92 u kojoj su neki momci iz Svedske radili reportazu o Beogradu koja je trebalo da bude objavljena u nekom njihovom veoma citanom magazinu, pricali su o dobrim i losim stranama ovog grada, kao i veoma zastupljenom vikend turizmu kod njihovih sugradjana. Na pitanje voditelja kako bi ti turisti mogli da se privuku, jedan od njih je odgovorio da je JAT-ova cena karte od Bona do Beograda kao cena karte nekih avio prevoznika za relaciju od Bona do Tajlanda. Sasvim je jasno sta ce turista odabrati za iste pare. Pre neki dan smo mogli da procitamo da se Spanska kraljica vozila za 30 evra do Engleske i nazad.
Mozda Danica nije napisala najsavrseniji clanak, ali njena poenata je jasna : dajte nam mogucnost izbora. Da li cemo da koristimo druge avio kompanije, low-coast komapnije, to je samo nasa stvar. A da li ce JAT da prezivi tu trzisnu utakmicu ili ne, nesto i nisam zainteresovan jer su imali dovoljno vremena da se pripreme za dolazak konkurencije. Ako vidite da se ove godine u JAT-u sprema usteda od 11 miliona evra smanjenjem plata, smanjenjem broja predstavnistava u svetu i preseljenjem predstavnistava na aerodrome na koje avioni JAT-a slecu, onda vam je potpuno jasno da samo krajnja nuzda tera ljude u ovoj firmi na bilo kakvu promenu. Uljuljkivanje u monopol je dalo rezultat, vreme je da se to prekine.
Mozda na ovoj izlozbi dinosaurusa ima jedno mesto i za JAT. Dobro bi se uklopio.

kole

pre 14 godina

Neki od komentara samo potvrđuju ono što leži u korenu mnogih problema u Srbiji... Većina ne razmišlja racionalno nego nacionalno.

Damir

pre 14 godina

Kada je u pitanju sigurnost Jatovih aviona, tu nema sumnje da je fortuna na njihovoj strani. U januaru kada sam leteo za Pariz sa njima i pri sletanju mi za malo plasticna kaseta nije pala na glavu. Ali nisu krivi radnici Jata za to, vec kao sto tekst navodi politicari kojima je ta firma jos jedna u nizu krava muzara. Jat jeste skup za ono sto nudi, odnosno cene su im iste ili vece nego npr. Lufthansi, a ko god je imao priliku da uporedi kvalitet letenja, uslugu, higijenu zna jako dobro da Jat zaostaje daleko...

GoranUE

pre 14 godina

Uobicajeno dobar clanak gospodje Popovic koji skoro da definise problem. A problem je, kao i uvek nedostatak konkurencije koji dovodi do skupe i neefikasne usluge. Razumem i prihvatam i preterivanja u clanku o ceni tri puta vecoj ili zastarelosti opreme da bi se jacim recima privukla paznja - na zalost mediji su nam doneli takvo izrazavanje. Podelila je citaoce na one koji ga podrzavaju iz ubedjenja i one koji ga napadaju iz interesa, direktnog ili indirektnog. Treba je citati i kad preteruje jer nema licni interes.

sreten

pre 14 godina

JAT je jedno, aerodrom Beograd je drugo. Mozda i nije Jatova karta najskuplja, ali je aerodromska taksa dranje. Zbog aerodromske usluge aviokompanijama koja je paprena (i za JAT!) ne dolaze lowcost operateri. A drzava im ne dozvoljava da lete npr, iz Nisa. Sve je to jako dobro organizovano, a bes javnosti se usmerava na JAT. Direkcija saobracaja i Aerodrom su isto tako monopolisticke muzare partijskih cinovnika.

Deca do 2 godine ne placaju avio kartu, ali platili smo proslog leta 65 eura aerodromsku taksu za bebu! O toj pljacki i monopolu treba govoriti, ne o Jatu. U Minhenu npr. postoji deo sa wireless, pa ima automat za kafu i caj, besplatne novine, pa bar nesto dobijes za tu famoznu aerodromsku taksu. Sta ima na beogradskom aerodromu? Nema ni dovoljno stolica da sedne covek. A i to je strateski, da se sedne u kafanu.

Za sve komentatore, turci su rekli (ambasador i prevoznici) da ce PODICI cene svojih usluga na nivo cena koje ima JAT jer nece da budu uzrok problema.

tanja

pre 14 godina

Sve je to super, a gde je podrška stručne javnosti kada radnici propalih firmi koje 15 godina ništa ne rade seku sebi prste, gde je stručna javnost da kaže ljudi vi alternativu morate tražiti na drugom mestu, ovo je propalo. Ne, tada svi ćute,a mediji čak i one koji se ne mogu svrstati u normalne glorifikuju i daju im podršku u neralnim zahtevima, tj. u održavanju iluzije da treba da postoje firme koje se odavno dave u gubicima.

Diablo

pre 14 godina

Srbi su poznati po nedostatku patriotizma, ovaj text je jos jos jedan dokaz kako je TUDJE NAJBOLJE A DOMACE NAJGORE....JAT nije samo direktor u skupom odelu i skupim kolima nego i radnici te kompanije koji ne rade za tako velike plate.....ne bih se slozio da je JAT skuplji tj bar ne na svim letovima, tako da je najlakse reci AJDE DA GA ZATVORIMO I SVI MARS NA ULICU.....radnici ce na ulicu a direktor u skupom odelu ce samo da promeni firmu.....nije problem samo u vlasti i takvim direktorima....problem je u svima nama koji smo glasali za njih i koji nemamo ni mrvicu patriotizma u sebi....

Filip

pre 14 godina

Hm, jesu iznete neke neistine u tekstu ali bojim se da su one vise ULEPSAVANJE stvarnog stanja. Naime, nije JAT tri puta skuplji od ostalih aviokompanija. Zivim u Briselu i nikada let (povratni sa taksama) do bilo kog veceg grada u Evropi nisam platio vise od 60 evra (znaci pet do sedam puta jeftinije nego Jat-ov). Poredjenja radi, ovog proleca sam povratni let do (i od)KUBE platio manje nego Brisel-Bg (Jatov). To da je JAT najjeftinija kompanija koja leti sa Beogradskog aerodroma je posebno licemerna izjava, jer low-cost kompanijama NIJE DOZVOLJENO da slecu na isti. Lako je biti najjeftiniji kad si jedini. Sto se mene tice, u poslednje vreme letim preko Budimpeste, a bice toga sve vise; ljudi ce gravitirati ka Osjeku, Temisvaru i slicnom, pa ce propasti I JAT I AERODROM BEOGRAD. Super je i onaj argument da bi strane kompanije ukinule neisplative letove. Vidim Jat leti i tamo gde mu se ne isplati sve ne bi li zadovoljio nas verne musterije...nije nego. Kompanija koja zivi od pljackanja emigracije i osiromasene srpske srednje klase koja je jedva skupila za odlazak na more pokusava da svoju sistemsku nesposobnost da se nosi sa modernim trzistem uvije u plast patriotizma zarad opstanka stranackih menadzerskih struktura. Gospodo, transformisite se ù low cost kompaniju, na tom ste nivou. To doduse znaci da neki ljudi nece moci imati platu 15.000 evra... Na kraju, Svajcarska je prodala svoju aviokompaniju jer je bila neisplativa. Sada ce naravno svi da umru od gladi, evo samo sto nisu....

Sima

pre 14 godina

Čudna se rasprava pokrenula.
Ali zašto neko nas ubeđuje da je JAT bolji. I to na njihovu reč.
Pustite nas da biramo a niko nije lud da plaća više za manje.
Neka se JAT tu nađe a neka ti drugi propadaju.
Patriotske fantazije po našem džepu su predugo trajale.

Marija

pre 14 godina

Poredd niskog aerodroma (gde zivim) i Nikole Tesle u BG, moram u Osjek da bih letela u Egipat! Treba li komentarisati? Ne samo da treba prodati JAT vec sve drzavno u Srbiji. Mi, jednostavno, ne znamo kako se domacinski posluje. Bar kada je o opstem interesu rec. Slavicu kada se proda JAT i sva ta trula preduzeca. Ako je za utehu, odbrojavaju poslednje dane...

istina

pre 14 godina

Ne znam zasto se vecito vodi rasprava oko toga da li je JAT skuplji ili nije, kad je to jasno kao dan, ma sta neki ovde govorili. Nedavno sam leteo za London na 10 dana, kartu sam kupovao mesec dana unapred. Najjeftinija povratna karta koju sam nasao ovde (ukljucujuci agencije i sam JAT) je kostala oko 470 evra, a karta koju sam kupio preko interneta (travelocity.co.uk) me je izasla oko 230 evra sa svim taksama ! Ko ne zna da racuna, nek puca sebi u nogu... ja necu.

Alexx

pre 14 godina

@Mile

Navodite Stuttgart kao primer leta gde je Jat Airways skuplji od konkurencije?!

Uzeli ste sjajan primer da pokazete Vasu nameru... Posto vidim da volite da letite low-cost kompanijama - niste pokusali da letite Germanwings-om???

Ili je mozda Germanwings bio SKUPLJI od Jat-a...?

Marklena

pre 14 godina

Ja kad god to mogu putujem Jatom
jer :
1 letovi su jeftiniji ( molim da mi se dokaze suprotno)
2 rezervacije i promene rezervacija su najejedopstavnije na svetu
3 Jat se nijednom u svojoj istoriji nije srusio ( jednom je udaio u planinu u Italiji, drugi put ga je oborila raketa) podatak kojim mnoge druge kompanije ne mogu da se pohvale
4 zato sto jos nisam video u Lufthansi
zaposleu madjarsku stujardesu koja zivi u Budimpesti ili bugarsku ili kubansku
5 jer ne vidim zasto bi visak zarade isao velikim i bogatim zapadnim kompanijama a ne malim i siromasnim

I sada citam ovaj tekst i ne mogu da shvatim kako se neko zalaze za ukidanje nacionalne avio kompanije.

Da li ste nekad bili u zemlji koja nema svoju aviokompaniju ? E pa ako niste predlazem mali izlet u Albaniju. A zatim pokusaj da iz Albanije odletite u Pariz - naprimer preko Milena za vecu cenu karte i duplo duzi let plus dosadno cekanje na Milano Malpensi. Direktni let ne postoji.

A ako gospodja Popovic misli da ce kad ukinemo Jat i zamenimo ga Lufthansom, British Airwaysom ili Air France-om ove kompanije da krenu da lete iz Beograda na sve svetske destinacije svakoga dana onda zaista ne znam sta ce joj doktorat iz ekonomije.

Za kraj, to zalaganje iz kvazi naucnih ekonomskih razloga za gasenje malih kompanija i utapanje u velike kompanije koje su u 99 % slucajeva kompanije velikih zemalja koje su svoje bogatstvo izgradili na kolonijalistickoj proslosti nije nista drugo vec jedno politicko zalaganje za imperijalisticke ideje.

Dakle, ne radi se o izdajnicima,
vec o pokusaju da se ima svoja zemlja koja funkcionise i koja je koliko toliko nezavisna. A ako nekome to deluje sumanuto ili sumnjivo predlazem mali izlet u Kolumbiju, Ekvador, Panamu, Jamaiku, El Salvador, Porto Rico itd
pa mogu da studiraju pozitvne uticaje svetske banke i kapitalizma na zivot lokalnog stanovnistva. Od siromastva do prosperiteta i nazad.

Dakle, ne radi se o nacionalizmu u ovom slucaju ( koji na zalost pocinje da bude izgovor za napad ne samo na nacionaliste vec i na sve one koji to nisu ali su protiv jednog siljanja u kapitalizam) vec o nesto malo marxistickih ideja sto su nam preostale iz obrazovnog sistema SFRJ.

ioh

pre 14 godina

jat koci dolazak low cost kompanija na domace trziste, koje bi donele ogromnu korist svima sem jatu, jelte. zasto to radi? zato sto cak i low cost kompanije nude u svakom pogledu bolju uslugu od jata, a za i do deset puta (bukvalno toliko) manje cene. mucno je slusati kada jatovci krenu da objasnjavaju kako to u stvari nije dobro za ljude. na takvo ... zdravog mozga mogu da padnu samo oni koji zdrav mozak i nemaju.

Dejan

pre 14 godina

Ne mogu dovoljno da iskazem neslaganje ne samo sa ovim tekstom nego i ostalima koje potpisuje ista profesorka. Ovo su cisto propagandni i ideoloski tekstovi sa ciljem velicanja kapitalizma po svaku cenu. I kao svaki ideoloski tekst i ovaj ima oprobanu taktiku. Da bi se progurao odredjeni cilj u prvi plan se stavlja ono sto ce izazvati neraspolozenje a pravi ciljevi ostaju skriveni. Tacno je da su nasi politicari ljudi u neopravdano skupim odelima ali to ne znaci da treba da rasprodamo sve sto ovaj narod ima. Zatim se okrece protiv "tajkuna" zaboravljajuci da su privatizacija i unistavanje preduzeca i banaka i doveli do siromastva sa jedne i prebogatih svemocnih pojedinaca sa druge strane. Zar zaista ima dovoljno ljudi koji su spremni da u ovako nesto poveruju. Koliko izvanrednih fabrika je nestalo u privatizaciji? Koliko se povecala nezaposlenost? Koliko smo zaista postali bogatiji zahvaljujuci privatizaciji? Sa druge strane vazno je i pitanje odgovornosti. Ekonomisti su ljudi koji donose vazne odluke o ogromnim sumama novca a koliko odgovornosti zaista imaju? Biti profesor univerziteta znaci znati da nadjes resenje za firme koje su nekad bile uspesne a u medjuvremenu su posustale. Nije valjda struka ekonomiste samo unistavanje firmi.

Psiholog

pre 14 godina

Sta ce nama uopste JAT za ovako malu zemlju. Nemamo ni jedan domaci let. Zasto Danska nema avio kompaniju. Naravno da su karte skupe u odnosu na druge kompanije, Karta na liniji Beograd-Amsterdam preko SWISS sa presedanjem u Cirihu ili Baselu povratna je 80 dolara jeftinija.Putujem cesto i izebegavam JAT. Prvo nikada na vreme, kasnjenja cesta. Karte kod drugih kompanija jeftinije a usluga u avionima bogatija. Nema plasticnog keteringa kao da smo na izlet posli, nema plasticnih casa i nozeve i viljusaka. Covek putuje dostojno coveka. Pa cak i Aeroflot ima bolju uslugu i jefniniju kartu povratnu za skoro 100 dolara. I o cemu mi pricamo. Mi bi hteli sa dva ipo aviona da drzimo ceo evromediteran i evropu a pritom da ne dozvolimo ni jednoj stranoj kompaniji da nam uzima hleb. Doci ce vreme i toove godine kada ce biti potrpisan sporazum Otvoreno nebo i svi ce imati prava da lete iz Beograda i u Beograd a onda ce low cost kompanije imati cenu Beograd -Stutgart za 120 evra povratnu kartu kao sto je iiz Zagreba za Stutgart

db 24

pre 14 godina

@ Miroslav
" Trece, Prilikom kupovine karte putnik ne placa porez vec je Jat taj koji drzavi placa ogroman porez i taj novac ide direktno u budzet ! "
Pa zar taj porez nije uračunat u cenu koju putnik plaća prilikom kupovine karte?
I može li neko da mi objasni za šta se plaća ta čuvena aerodromska taksa? Za korišćenje aerodromskih usluga? Kada sam sa porodicom, onomad kada se renovirala zgrada, putovao na more, let smo čekali u jednom (jedinom tada) kafeu okruženi gips kartonom, a taksu za nas četvero (dva deteta) smo uredno platili u visini kompletnog aranžmana za jednu osobu.

Objektivan

pre 14 godina

@Djape i ostali, čitam ove komentare i čudom se čudim, relativno često letim pa vas moram upozoriti da je realnost malo drugačija. Hajdemo malo pogledati konkretne brojeve.

Dakle, evo, jesam pogledao sam cene i..? Recimo, Beograd-Štutgart, odlazak 9.7, povratak 14.7, potpuno nasumično odabrana TIPIČNA situacija. Najjeftinije cene u evrima, SVE uključeno: Jat: 151, Germanwings 159, Malev iz Budimpešte 214, Croatia Airlines Zagreb-Minhen (mnogo kraća relacija, nema za Štutgart) 184... hm, pa nešto tu doesn't compute.

Dakle, slažem se, dajte ljudi malo istražite na webu stvarne cene karata, jer očigledno mnogi tu mešaju kruške i jabuke i nisu baš puno leteli. Realno, Jatove cene su uporedive s cenama ostalih nacionalnih i mnogih low-cost kompanija na ekvivalentnim redovnim linijama. Naprosto, redovan let svakog dana sa glavnog na glavni aerodrom po relativno predviivoj i stabilnoj ceni se plaća svuda u svetu, tako će to ostati, a to što je ta cena još preskupa za građane Srbije, to je drugo pitanje.

Inače, savršeno me baš briga za Jat, on će neminovno propasti kao što su i mnogi veći i bolji od njega. Iz Hrvatske sam (usput, Croatia Airlines ima nove, divne, krasne avione - i vrišteće je papreno skupa na svim linijama), Jatom letim na relaciji Beograd-Cirih, jer mi je to, khm khm, daleko jeftinije od nekoliko alternativa i nisam primetio da je put Jatovim Boingom 737-300 manje ugodan od onih u najnovijim Airbus 320 avionima. Ali dobro...

grga1810

pre 14 godina

Frankfurt Han-Osijek 21 euro sa svim taksama i jednom prtljaznom torbom za 29.jul, Ryanair...
I? Shta sad? Da koristim JAT za 9.000 dinara?A Osijek mi svejedno blizi...

Vladimir

pre 14 godina

Ovaj tekst Danice Popović je pun neistina.
Što se tiče propadanja bilo koje državne firme, imajte na umu da je država ta koja je kriva zbog stanja ovih firmi kao i građani koji su birali vlast u toj državi.
Što se tiče Jata, ako propadne onda nećemo imati svoju nacionalnu aviokompaniju a sav novac od avioprevoza će odlaziti u strane kompanije. Koliko su te kompanije bolje? Lufthansa, British Airways i Air France svi koriste između ostalog i Boeing 737-300 kakav koristi i Jat. Stjuardese su možda mlađe, enterijeri letelica noviji ali to nisu problemi koji ne mogu da se reše investicijama. Naravno, umesto da uložimo novac da pomognemo i restruktuiramo našu nacionalnu aviokompaniju mi hoćemo da je ugasimo kako bismo bili jedina država u Evropi koja nema avioprevoznika? Da dodamo još nezaposlenih? Ja sam mislio da je nezaposlenost problem u ovoj državi. Rešenje nije gašenje nacionalne aviokompanije nego investicije kako bi Jat ponovo bio nešto čime bismo mogli da se ponosimo.

Djape

pre 14 godina

Izgleda da su se JATovci uspanicili, pa se organizovali kao radikali da odgovaraju ovde na pitanja :o)

Svako treba da napravi istrazivanje za sebe. Lepo u jednom prozoru otvorite JATov site, a u drugima web prezentacije low-cost kompanija. Nadjite sebi interesantnih nekoliko destinacija i probajte sa bukiranjem karte za istu destinaciju preko JATa i low-cost kompanije. Jos jedna mala napomena, bice Vam veliki problem da nadjete JATov let sa jednog na drugi kraj Evrope. U tom slucaju, probajte da poredite destinacije sa skoro istom duzinom leta.

Onda ce Vam se okice lepo otvoriti i pocecete onako lepo, po srpski, da psujete lopove iz JATa!

Djoca

pre 14 godina

Ne postoje fanovi JAT-a, postoje zaposleni u JAT-u i svi ostali.

Jedno pitanje za zaposlene u JAT-u...kad su toliko sigurni, bolji od svih ostalih, svi ih mrze i tako to, kako je moguce da nisu sposobni da posluju bez dotacija drzave i bez gubitka...i kako to da niko od korisnika njihovih usluga nema hvale za iste.

Bolje se pripremite na gubitak posla naredne godine, nego da branite neodbranjivo po netu.

hocu u evropu!

pre 14 godina

JAT - mozes ti to!
Koliko mojih sugradjana bi ovakav izlet napravilo...

Kostenloser Online Check In
Abflug:
Berlin (Schönefeld) 08:45
Ankunft:
Mailand (Orio) 10:20
1 x Adult 5,00 EUR

Tarif: 5,00 EUR
Online-Check-In: 0,00 EUR
Steuern / Gebühren: 0,00 EUR
Gesamtpreis: 5,00 EUR

i uvece (20.10) nazad za iste pare.
Nema extra placanja prtljaga, jer se ide na dan.
A i da ima, i da se leti u jednom pravcu karta bi bila 25 evra. Hoce li JAT to ikad ponuditi?

Nedeljko Milic

pre 14 godina

Mozda se moze naci spas u JAT-u ali to bi zahtevalo planiranje na duze staze, duze od prosecnog mandata jednog Ministra. JAT u delovima to jest zasebno odvojene celine ima veliku vrednost i mogucnot za opstanak i zaradu. Kada bi se JAT koncentriso samo na osnovu svog biznisa, prevoz putnika, ono bi moglo kroz restrukturu da se pojavi na trzistu kao 'Low Cost Carrier' i sa potpisom 'Open Skies' mogo bi da dominira Balkanski deo Evrope poput ono sto su Easyjet i Ryanair za Zapadnu evropu. Pitanje je da li ima ljudi u vladi koji mogu da razmisljalju na duze staze sa interesom JAT-a i Srbije na prvom planu ajde da to nazovemo 'patriotizam'.

Vladimir

pre 14 godina

Evo jedne interesantne ilustracije JAT-ovog profesionalizma.
U ponedeljak sam se vracao iz Beca JAT-ovim avionom. Necu ulaziti u poredjenja sa drugim kompanijama, vec cu samo pomenuti jedan detalj.
Sat vremena pre poletanja jedna vidno iznervirana gospodja bezuspesno je pokusavala da pronadje radnika na JAT-ovom salteru na aerodromu u Becu kako bi kupila kartu. Dobila je informaciju da je osoba koja prodaje karte negde otisla. Nije tu vec jedno vreme i ne znaju kada ce se vratiti. To je to. Sat vremena pred ukrcavanje salter ne radi.
Kasnije se pojavila u avionu, ne znam kako i zasto. Koga je sve morala da pozove i kontaktira kako bi jednostavno od JAT-a kupila kartu.

mamarjan

pre 14 godina

Ima smisla... Kontam da bi bilo jeftinije pustiti firmu da propadne, radnicima platiti doškolavanje ili preškolavanje, to bi bilo jeftinije od održavanja JAT-a i bio bi to napredak za društvo... Jedino još pobrinuti se da neka druga firma, bilo domaća ili strana, ne dobije monopol na ovom polju.

shu

pre 14 godina

Što se tiče komentara koji brane Jat, znajte da iz i za Beograd sa Norwegian avio kompanijom mozete po daleko povoljnijoj ceni da letite za skandinavske zemlje, a da pritom ne morate da rezervišete 3 godine unapred, da bi ste dobili cenu napisanu na jatairways sajtu, nesto recimo 30 eur u jednom pravcu! Žalosno je to što ovoj norvežanskoj nacionalnoj kompaniji 3. oktobra ističe dozvola za sletanje na aerodrom Nikola Tesla, koja se ne zna kad ni da li će biti produžena. Nadam se samo da će se neki "Turčin" i tamo naći i recipročno uskratiti pravo na sletanje u Oslu naše nacionalne kompanije. Zaključak, slobodno nebo nad Srbijom, pa će se videti koja će avio kompanija gde da poleti i sleti, neko u Srbiju a neko u propast...

Damir

pre 14 godina

Oni koji navaljuju sa beskritickim patriotizmom,nisu svjesni da je Srbija izgubila bitku.(ne rat,bitku).I da mora da se osloni na ono sto realno ima.
U polupropadnutij drzavi i drzavni sluzbenici treba da osjete teret,primaju manje plate,a ne da taj teret osjeti samo nardo i poreski obveznici.POSTO DRZAVNA PREDUZECA NE NUDE KONKURENCIJU,POVECAVAJU CIJENE IZ LICNOG INTERESA.Tako da je jednom obicnom gradjaninu nakraju isplatnije da koristi usluge strane kompanije,nego domace,JER ON NE DOBIJA PLATU U DOMACOJ KOMPANIJI,NITI USLUGU KVALITETNU OD NJE.
To je prvi znak propadanja drzave.Kada potlaceni sloj drustva dobije vece privilegije od drugih drzava,on se okrece njima-citaj Evropskoj uniji.A nase"plemstvo" bi to da spreci,ali samo iz licne koristi.Da bi to uradili morali bi da ravnomerno podnesu teret svi,medjutim to u ovoj zemlji nije slucaj.Zato ce vlast propadati/cast izuzecima i pojedinim pokretima/ sve dok ga sopstveni narod ne izda ili dodje na njegovo mjesto.

magister

pre 14 godina

apropo komentara.
nije u pitanju naucni casopis da bi se vrsila detaljna analiza. ovo je kolumna za dnevne novine, pitanje principa, prema tome.

tekst je dobar.

mmisa

pre 14 godina

Zar vec nisu svu ukapirali. Kad god krene ovakva prica dolazi do cuvenog "GOTOV JE". Samo je pitanje vremena. "Zivi bili pa videli"

Zeljko

pre 14 godina

Prvo cu o cenama.
Jatove karte nisu ni skuplje ni jeftinije ako ih poredite sa drugim avio kompanijama.
Ali,u tim drugim avio kompanijama je usluga neuporedivo bolja,avioni su neuporedivo bolji itd.
Sto se tice Jata tamo uluga ni nepostoji.Usluga takodje nepostoji ni u low cost kompanijama,ali su njihovi avioni takodje neuporedivo bolji,a letovi visestruko jeftiniji.
Tako dolazimo do zakljucka da Jat nudi zapravo manje nego low cost letovi ali ima cene najboljih svetskih avio kompanija.
Ukoliko posmatrate stvari u tom svetlu Jat zaista jeste mnogo skuplji.
I znate sta:Ja sam nedavno morao da stavim fiksnu protezu,kaze zubar mora.I to sam radio na stomatoloskom fakultetu.Kosta 1000 evra.Vanstandardna usluga sto bi rekao nas ministar zdravlja.Ja naravno nemam 1000 evra nego podignem sa kreditne kartice,i sada placam zelenasku kamatu koja pritom jos raste.
A gde ide onda novac od poreza?Ako je sve osim Aspirina vanstandardna usluga.Pa,ode na Jat i ostale krvopije.Tu ne mislim na postene ljude koji rade svoj posao za platu vec na "one",svi znate koji su.Eto,Srbija 2009-te.Ali za mene ne jos dugo posto odlazim na sever Evrope zauvek,kad vec nisam imao srece da se rodim tamo nego ovde.Pozdrav svima.

Australia

pre 14 godina

Clanak je sasvim tacan, ali bez ikakve svrhe! Cini mi se da autorka ni sama ne veruje da je ista moguce u ovoj zemlji promeniti, vec je, eto samo istresla sta joj je na dusi! Potpuno delim njeno misljenje, mada smatram da clanak nema nikakvu vrednost, jer svi znamo da je to istina, pa nam nista novo nije njime ni otkrila.

zeljko

pre 14 godina

Novosti četvrtak 18.jun 2009 strana 9
"Promena na čelu Jata
Vlada Srbije imenovaće na današnjoj sednici Srdjana Radovanovića , diplomiranog pravnika , za novog generalnog direktora "Jat ervejza" saznaju novosti...
Srdjan Radovanović rodjen je u Beogradu 1959.godine.Bio je zaposlen u u Sekreterijatu za unutrašnje poslove u Beogradu,a radio je i kao advokat.Radio je u "Grand kafi","Drogi Kolinskoj", bio je član UO "Soko Štark"i predsednik UO "Palanački kiseljak".Poslednjih godinu dana član je stečajne uprave "Robnih kuća Beograd"kao zastupnik Agencije za privatizaciju."

Dokle ?

pre 14 godina

Molim nadležne da što pre odobre prisustvo low-cost kompanija u Srbiji. Pa tako vi koji ste patriote možete do mile volje leteti JAT-om a mi koji nismo ćemo koristiti usluge low-cost kompanija.
Molim vas da pogledate ovo i malo razmislite : http://wizzair.com/Default.asp?language=HR

Ana

pre 14 godina

otvaram opasno pitanje - zasto bi se Jat zatvarao? pogresna politika je jedno...a cinjenica da nikada niste imali nesrecu ili let manje bezbedan ukoliko letite Jatom...dakle, ako neko kritikuje stav sve srpsko u srpsko, u pravu je, ali ako ide na varijantu ugasite srpsko jer je napravilo los potez, onda je takav isti kao oni koje kritikuje...ja sam letela i avionima stranih kompanija i Jatovim, u polovini stranih niko nije ni znao cestito engleski da progovori, pa ne znamo da li pilot najavljuje nevreme iznad Milana ili kaze da je oblacno, niti zna brojeve, pa ne mzoemo ni da naslutimo koliko je stepeni...naravno, svima je to bilo simpaticno, kako i reaguje normalan i dobronameran covek, ali govoriti takve stvari o gasenju Jata - to nije ni dobronamerno, pa ako hocete ni normalno za ovako malu zemlju kao sto je nasa

Rasa

pre 14 godina

Nikada nebi leteo s necim sto me podseca na komunizam kamoli druga Tita. Nasa vlada je toliko zaostala sto i dozvoljava toj avijaciji da postoji. Svi se opredelili na svoje Aerotransport da se po zemlji zovu samo nasa drzava zivi u proslost pa se pitajte sto niko ne leti s tom kompanijom sem komunjare. Dace bog pa cemo jednog dana imati novu i pravu Aerotransportnu avijaciju AIR SERBIA...

Srdjan Lalatovic

pre 14 godina

@ Svi koji kazu da Jat Airways ne dozvoljava Low Cost kompanijama da dodju:

Avio saobracaj izmedju zemalja se regulise bilateralnim sporazumima. Bilateralni sporazumi koje je SR Jugoslavija (Srbija) sklapala sa zemljama iz EU od 2000. godine su liberalni, tako da npr. izmedju Nemacke i Srbije NE POSTOJI OGRANICENJE U BROJU PREVOZILACA, tako da je mogao da se pojavi bilo koji prevozilac, osim Jata, LH i German Wingsa, da obavlja saobracaj.

Pre oko mesec dana je ratifikovan ECAA (Sporazum o otvorenom nebu), koji potpuno liberalizuje vazdusni saobracaj.

A NI JEDAN Low Cost prevozilac se jos nije pojavio.

Jat Airways se svakodnevno bori sa 12 najboljih svetskih avioprevoznika, sa manje ili vise uspeha (jos je tu). Izbacio je Snowflake pre oko 4 godine u cistoj trzisnoj utakmici, a i German Wings je, suocen sa konkurencijom Jat-a, blizu odluke da obustavi saobracaj izmedju Beograda i Stutgarta. Dakle, moze se i protiv Low Cost-a.
Verujte, ljudi, i u nesto nase, za promenu!

goran

pre 14 godina

Bravo!Divno....naročito mi se svidelo Vaše zapažanje o odnosu plata-odelo! To svi znamo, ali političari i dalje sipaju demagogiju. Zato se i dogodio Voždovac.

Nikola

pre 14 godina

@istina

Ne radim u Jatu ali se vozim Jatom samo vidim da cene iz Beograda za London Povratne su vece nego sto si napisao.
Cena je 382 Engleske funte sto ako pomnozis sa 1.16 dodje oko 443 Evra.
A British Airways kosta 585 Funti...ovo ispod sam uzeo sa travelocity.co.uk

Samo da potvrdim da je razlika drasticna u odnosu sta se ovde pise.


A onda jedan primer kolika je karta Lufthansom od Londona do Frankfurta (uzeto sa Lufthansinog sajta)256 Evra za pola destinacije do Beograda. Ja ovde ne vidim zasto svi pricate o skupim cenama nacionalnog prevoznika ako izgleda da su svi nacionalni prevoznici relativno isto skupi.

London (LON) to Frankfurt (FRA): Departing: Sun 21 Jun - Returning: Sat 27 Jun
Date Departure Arrival Flight Duration Cabin
Sun 21 Jun 06:25London, Heathrow 08:55Frankfurt LH4743 1h30 Economy Basic (G)
Sat 27 Jun 07:30Frankfurt 08:05London, Heathrow LH4722 1h35 Economy Basic (L)
Total Price
Price
(per person) Taxes, fees and charges
(per person) Passengers

Total

154.00 + 102.87 x 1 Adult = GBP 256.87
Total Price for all passengers 256.87= GBP 256.87


Best priced flights available by airline
Stops JAT AIRWAYS BRITISH AIRWAYS
Direct £382.30 £585.50
Sort by:
1-5

Price per adult incl. £84.80 taxes and fees: £382.30
Outbound Belgrade (BEG) - London Heathrow, Uk (LHR) Select
JAT AIRWAYS logo JAT AIRWAYS
JU0208
Departs: Sun 21 Jun 09 18:10
Arrives: Sun 21 Jun 09 20:15
Economy - Direct flight - Duration 03 hrs 05 mins
Inbound London Heathrow, Uk (LHR) - Belgrade (BEG) Select
JAT AIRWAYS logo JAT AIRWAYS
JU0211
Departs: Tue 30 Jun 09 13:40
Arrives: Tue 30 Jun 09 17:25
Economy - Direct flight - Duration 02 hrs 45 mins

Objektivan

pre 14 godina

@grga i hocu u evrou!
Hm, da, 29.7 (dobrih 40 dana unapred, 22.7 je već 50 Eur), Frankfurt-Hahn (ne onaj glavni) - Osijek, ruta je samo jednom sedmično svake srede. Got the point? Baš i nije neko ravnopravno poređenje s cenama kompanijama koje lete svaki dan između glavnih aerodroma. Normalno da Jat ili bilo koja druga ne-low-cost kompanija nikada neće moći ni približno sličnu cenu ponuditi, jer su u pitanju različiti buisiness modeli po kojima funkcionišu. Usput, Ryanair ili Air Berlin prevoze milione putnika mesečno i imaju flotu od preko 100 aviona i normalno da mogu pokriti specijalne ponude poput 5-6 eura na jednom od četiri dnevna leta do Milana (i to krajem Jula ako bookirate sada, ne računajući takse).

Uglavnom, suština je lajete na krivo stablo, a to nikad nije produktivno. Jeftini letovi su stvarno super i svako ih voli, ali nije Jat kriv što ih nema, jer ih Jat obezbediti ne može. Treba ponuditi priliku drugima da pokažu da li to mogu na srpskom tržištu, ali opet to nije do Jata.

Peca

pre 14 godina

Nisam zaljubljenik JAT-a al stvarno se svasta moze cuti:

@Voja
avioni su veci... pa sta, prijatnije mi je uvek u manjem bez buke 200 dusha, nego vecem
avioni su brzi...ne verujem da je razlika velika, a o uslovima leta i brzini krstarenja najbolje da ti kaze neki pilot kako donosi odluku.
leti na vecoj visini pa je let prijatniji... no comment , visina leta se odredjuje i u zavisnosti od duzine destinacije,...
@Igor
Da, sto je mesto blize kabini to je i skuplje. Bas kao u bioskopu, al razlog nije bolji pogled vec manja buka motora. Slucajno sam leto u prvoj klasi i razlika je ogromna.

JAT TREBA DA ZATVORI SVA SVOJA STRANA PREDSTAVNISTA I DA BUDE EKONOMICNIJI KAKO BI NA NOGE DOCEKAO KONKURENCIJU

hocu u evropu!

pre 14 godina

@ objektivan
ma ne lajem ja; veruj mi - tuzna sam. eto, prosto! osecam jednostavno tugu od nemoci i sto je kod nas tako kako je.

milan

pre 14 godina

E,ovaj tekst od vladinih sluzbenika,jedino moze da procita Tomica,kakav je takav je,al bar nesto prokomentarise,samo sumnjam da bi i on i ceo konzilijum njegovih kolega uspeo da IZLECI JAT!

Pedja

pre 14 godina

Odgovor Igoru:
Stepenasta cena ekonomske, pa i biznis klase je sasvim normalna svuda u svetu. Normalno je da putnici u ekonomskoj klasi plate razlicitu cenu u zavisnosti kad su kupili kartu i/ili koliko je ostalo praznih mesta u avionu. Ovako avio kompanije imaju prilicnu zaradu i na rasprodatim letovima mogu da uzmo i do 10x vise para po karti.

Ja cesto letim poslovno svuda po svetu i jako cesto placam za kartu koja normalno iznosi oko $200 6X vise. Nemam izbora, pa i placam te karte.

To sto JAT radi je sasvim normalno i mislim da su mnogo tolerantniji od konkurencije.

Da Vam dam primer, za karte koje se kupuju poslednji minut, JAT je i do 3X jeftiniji od konkurencije. Radio sam u Dizeldorfu skoro i DUS-BEG karta preko Lufthanze je bila €1200, a JAT-ova karta je bila €300, da se kupi na dan leta!

kosta

pre 14 godina

Svi ste se mnogo raspričali, a ja se samo pitam kakva je to domaća kompanija kad nema ni jednu domaću liniju. Zar ne vidite da imamo državicu koja nema ni dva aerodroma.9

Ledja

pre 14 godina

U ovom tekstu je izneto par elementarnih neistina! Prvo, niti su Jatove karte dva-tri puta skuplje od konkurencije, cak su u vecini slucajeva jeftinije, niti je plata radnika u Jatu 1000 eura. Veoma je interesantno kako se objavljuju vesti i tekstovi, a da se prethodno ne proveri njihova sadrzina i istinitost.
Ta fama o jatovoj skupoj karti uvek ide od ljudi koji ili samo lose zele Jatu ili jednostavno ne putuju cesto, pa ni ne znaju kako funkcionise avio biznis. Ako karte kupite dovoljno ranije, budite uvereni da ce i cena biti znatno prihvatljivija. Tako je kod Jata, tako je kod svih drugih kompanija koje lete za Beograd!

grdin

pre 14 godina

Pocinju malo da zamaraju ovakvi Danicini tekstovi. Kao strucnjak sto nesumnjivo jeste, mogla bi vise da se pozabavi cinjenicama i ekonomijom kad pise tekstove nego praznom retorikom i naklapanjima. Ovako nije nista bolja od ovih o kojima pise - prazna prica koja se pritom nanovo ponavlja. Jako brzo dosadi...

Verica

pre 14 godina

"...ima li rodoljuba, koji žele da doživotno plaćaju kartu dva-tri puta skuplje nego bilo ko na svetu, a da se uz to voze starim, prastarim avionima, sumnjam da bi bilo dobrovoljaca, čak i po cenu toga da Jat propadne..."

Veoma pausalna i proizvoljna tvrdnja, krajnje nedobronamerna. Zar je samo dovoljna prica o "2-3 puta skupljem Jat-u" da bih ja u to poverovala da je istina? Zasto d-dja Popovic ne potkrepi nekim cinjenicama o ceni karte Jat-a sa drugim avioprevoznicima koji lete iz Beograda. A sto se tice aviona - mislim da bi g-dja Popovic trebalo da zna da je SIGURNOST aviona na PRVOM MESTU, a ne starost. Jel to znaci da onda onaj nesrecan Air France-ov avion nije nikad mogao da se srusi, pa bar jedno jos 10-tak godina...

Ja bih zaista volela da neko OBJEKTIVNO uporedi cene avioprevoza svih aviokompanija koje polecu/slecu iz Beograda, i da konacno razbojemo tu famu oko Jatove preskupe cene karata. Ja sam se uverila da to NIJE istina, a isto tako to moze da ucini i svako ko je iole objektivan i STVARNO zeli da sazna pravu istinu.

Mislite o tome...

Srdjan

pre 14 godina

Ovaj tekst je pun krajnje proizvoljnih komentara, nepotkrepljenih ikakvim cinjenicama.

Bilo bi lepo da nam autorka odgovori na par pitanja, ali precizno, sa izvorima i dokazima:

1. Kako autorka zna da ce strani prevozioci biti 30% jeftiniji, kada je Turkski ambasador izjavio da ce cena prevoza Turskih carter prevozilaca biti priblizno ista?

2. Gde je autorka nasla da Jat insistira da Jat Airways prevozi domace putnike, kada se radi o carter prevozu i to domacih turista? Sasvim je uobicajena praksa da turiste prevozi njihova maticna kompanija, a to je u pojedinim zemljama ugradjeno i u zakon (Rusija, na primer).

3. Da li autorka moze da dokaze na kojim su to letovima strani prevozioci znacajno jeftiniji od Jat Airwaysa, a da paralelno oba obavljaju saobracaj?

4. Na kraju, po kom su to kriterijumu avioni proglaseni starim, prastarim? Da li je autorka angazovala eksperte iz oblasti vazdusnog saobracaja prilikom procene starosti aviona, ili je procena pausalna?

Zalosno je kakve izjave dopustaju sebi ljudi koji se ovde smatraju ekspertima...

Rasha

pre 14 godina

Британски авиопревозник позвао запослене да раде без накнаде како би тиме помогли опстанак компаније. "Бритиш Ервејз" објавио губитак од 265 милиона евра.

Јел то треба и затворити и Бритиш...? Mолим г-ђу Поповић за коментар

Alexx

pre 14 godina

1. Pretpostavljam da je g-dja Popovic vise obavestena od, recimo, Ambasadora Turske u Beogradu, koji je izjavio da turski prevoznici NECE biti jeftiniji od Jat-a. Bas bih volela da znam odakle cifra od 30% ?

2. Ako vec g-dja Popovic ima titulu profesora, sto nosi svoju tezinu - stvarno bih volela da je svoju tvrdnju da je Jat skuplji 2-3 puta od ostalih avioprevoznika potkrepila nekim dokazima... Ili su nam i profesori poceli da daju pausalne procene i izjave...?

3. Veoma je interesantan sklop reci "stari, prastari avioni". Ocigledno je g-dja Popovic expert i u tom domenu....samo bih volela da je komentarisala SIGURNOST aviona, a ne starost... Mislim da je ipak to vaznije, zar ne?

4. I po ko zna koji put se ovde mora napisati - na avio karte se NE PLACA porez! Znaci, strani avio prevoznici ne placaju porez! Ali isto tako moram podsetiti da Jat Airways PLACA porez za svojih 1,500 zaposlenih i to (ako se ne varam oko 65-70% na svaki zaradjen dinar) koji odlazi u budzet.

Dzo

pre 14 godina

Doticna gospodja se ocigledno u avijaciju razume kao ja u operaciju na otvorenom srcu, tj ne razume se ni najmanje!
Masa stvari koje je navela su netacne, proizvoljne i napamet iznete. Prvo, Jatove karte nisu dva-tri puta skuplje od drugih kompanija, drugo, u slucaju chartera za Tursku, radi se o turistima, a ne o redovnim putnicima, sto je klasicna zamena teza, trece, sam Turski ambasador u Srbiji je izjavio da bi cene njihovih kompanija bile na nivou jatovih, cetvrto, na avio karte se ne placa porez, tako da strane kompanije ni jedan jedini dinar ne donose u budzet Rep.Srbije dok Jat placa porez za svih, sada vec, 1200 zaposlenih, tako da kada se sve uzme u obzir, tekst supalj kao Svajcarski sir.

Miroslav

pre 14 godina

Zavrsio sam Ekonomski fakultet i ne mogu da verujem sta profesorka govori...Prvo,ne postoji star avion vec plovidben ili neplovidben.
Drugo,cene Jatovih karata su, sto tvrdi i turski ambasador u Beogradu iste kao i kod turskih aviokompanija.
Trece, Prilikom kupovine karte putnik ne placa porez vec je Jat taj koji drzavi placa ogroman porez i taj novac ide direktno u budzet !
Cetvrto, Jatovi avioni imaju sve neophodne sertifikate o bezbednosti, a ovi turski su katastrofa ! Npr. Pilot Atlas jet-a je nedavno promasio aerodrom pri sletanju, a Turkish se rusio vise puta.
Profesorko Popovic, tesko nama sa Vasim neznanjem !

Diablo

pre 14 godina

Srbi su poznati po nedostatku patriotizma, ovaj text je jos jos jedan dokaz kako je TUDJE NAJBOLJE A DOMACE NAJGORE....JAT nije samo direktor u skupom odelu i skupim kolima nego i radnici te kompanije koji ne rade za tako velike plate.....ne bih se slozio da je JAT skuplji tj bar ne na svim letovima, tako da je najlakse reci AJDE DA GA ZATVORIMO I SVI MARS NA ULICU.....radnici ce na ulicu a direktor u skupom odelu ce samo da promeni firmu.....nije problem samo u vlasti i takvim direktorima....problem je u svima nama koji smo glasali za njih i koji nemamo ni mrvicu patriotizma u sebi....

Alexx

pre 14 godina

@Mile

Navodite Stuttgart kao primer leta gde je Jat Airways skuplji od konkurencije?!

Uzeli ste sjajan primer da pokazete Vasu nameru... Posto vidim da volite da letite low-cost kompanijama - niste pokusali da letite Germanwings-om???

Ili je mozda Germanwings bio SKUPLJI od Jat-a...?

Srdjan Lalatovic

pre 14 godina

@ Svi koji kazu da Jat Airways ne dozvoljava Low Cost kompanijama da dodju:

Avio saobracaj izmedju zemalja se regulise bilateralnim sporazumima. Bilateralni sporazumi koje je SR Jugoslavija (Srbija) sklapala sa zemljama iz EU od 2000. godine su liberalni, tako da npr. izmedju Nemacke i Srbije NE POSTOJI OGRANICENJE U BROJU PREVOZILACA, tako da je mogao da se pojavi bilo koji prevozilac, osim Jata, LH i German Wingsa, da obavlja saobracaj.

Pre oko mesec dana je ratifikovan ECAA (Sporazum o otvorenom nebu), koji potpuno liberalizuje vazdusni saobracaj.

A NI JEDAN Low Cost prevozilac se jos nije pojavio.

Jat Airways se svakodnevno bori sa 12 najboljih svetskih avioprevoznika, sa manje ili vise uspeha (jos je tu). Izbacio je Snowflake pre oko 4 godine u cistoj trzisnoj utakmici, a i German Wings je, suocen sa konkurencijom Jat-a, blizu odluke da obustavi saobracaj izmedju Beograda i Stutgarta. Dakle, moze se i protiv Low Cost-a.
Verujte, ljudi, i u nesto nase, za promenu!

Бојан

pre 14 godina

А зашто онда ЕУ већ годинама малтретира Русе око њиховог пробоја на небо ЕУ? Пошто су они напредни, демократски и сл то сигурно није због патриотизма.. или је сада ин бити еуро-патриота а аут србо-патриота?
Шта остане за једну државу/друштво када остане нпр. без националне, у овом случају националне авио компаније?
Ми у Републици Српској смо били принуђени да продамо све домаће банке, и сада немамо ни једну не само национално него скоро па и домаћу банку.
И који је резултат тога? Странци се повуку и економија оде у пропаст. Тако и овдје.

То није тако проста ствар за израчунати. Сигурно је да у ЈАТу постоји недомаћинског вођења, као и многим другим државним фирмама. То је друга прича за расправљање. А на крају, шта грађани Србије плаћају у тој скупљој цијени карте? Плаћају сигурност, да им се авио летови неће укинути истог момента када не буду исплативи и да ће моћи да имају некакав утицај на одређивање рута за путовање мимо страног власника компаније који све гледа кроз искључиво профит.

Isidora

pre 14 godina

bravo Danice,
kao i uvek pravo u metu i potpuno tacno. Toliko se stvari (rekla bih sve) u ovoj zemlji radi pod velom patriotizma, da je odavno postalo providno, sto bi rekli klinci. A opet iako ocigledno, koliki procenat Srba to shvata, ili bolje pitati koliki promil Srba to shvata. Sa narodom je lako manipulisati, tako lako i onda svaka prica moze da prodje samo kad se u patriotizam upakuje, cak ni masnica ne treba. Zato smo i imali devedesete i zato nazalost imamo i postdevedesete :-(.

Beogradjanin

pre 14 godina

Cinjenica je da ovo jedan od retkih primera gde je nasa (srpska) pregovaracka pozicija jaka. JAT je javno preduzece, ali mogao bi biti i privatno. To ne bi promenilo cinjenicu da Srbija, kao drzava, ima instrument da DEO dobiti koji Turska i ostale turisticke zemlje ostvaruju od nasih turista, zadrzi u Srbiji. Ako se to Turcima ne svidi, uvek ostaje mogucnost da se turisti iz Srbije voze JATom na druge destinacije. Sasvim je druga prica sto ne dozvoljavamo uspostavljanje REDOVNIH linija za low-cost kompanije iz Beograda. Za cartere je JAT u parvu!

Ja

pre 14 godina

Bravo! Pravo u centar!

Dok ja vozim Punta, ministri voze WV i Audi koji koštaju onoliko koliko i moj kredit za stan na 30 godina.

Ali, vratimo se JAT-u. Iskreno, najiskrenije, ja verujem u pilote JAT-a. Verujem da su sposobni i kad god sam leteo JAT-om, osećao sam se bezbedno. Međutim, zašto ne bi neka druga firma kupila JAT i zaposlila te pilote, pa da posluje bez gubitaka? Imati avio kompaniju za jednu državu od oko 8 miliona, od kojih realno 500 hiljada putuje i to najviše jednom godišnje, malo je glupo, zar ne?

Svuda u svetu se firme ukrupnjavaju, pa ja ne vidim zašto se JAT ne bi utopio u neku drugu veliku firmu, Lufthansu na primer, a da Srbiji ostane aerodrom i svi prihodi i takse od njega?

Mileva

pre 14 godina

Odlican tekst! Ispraznise nam dzepove monopolisti! Sta znaci konkurencija, evo tek sada nam se pruza mogucnost da telefoniramo u inostransto DESET PUTA JEFTINIJE!

Voja

pre 14 godina

Nije samo pitanje razlike u ceni bitno u slucaju JAT-a.

Kod njega je mnogo veci problem kvalitet usluge, ako to kod njih uopste postoji. Taj kvaliteta je vrlo diskutabilan i kod redovnog saobracaja, a tek se urusava kad je u pitanju carter saobracaj.
Iz verovatno cisto ekonomskih razloga JAT-om sam uglavnom imao priliku da putujem ili u gluvo doba noci ili u ranim jutarnjim satima. Sa carter letovima je bilo jos gore. Verovatno su na aerodromima gde JAT slece jeftinije usluge kad je manja guzva pa onda i dodje da se na istom uglavnom nadjete negde oko ili dobro iza pola noci.

Pri tom sad dobijete i konkurenciju na istom poslu koja:
a) ima novije avione
b) avioni su veci
c) avioni su brzi
d) lete na vecoj visini pa je let prijatniji
e) polece i slece u normalno vreme.
f) ako je verovati turistickim agencijama jeftiniji su 30% u odnosu na JAT
itd.

Letenje avionom se u vecini zemalja tretira kao potreba, dok se kod nas to jos uvek smatra kao luksuz.
Ja licno putujem avionom jer mi je tako komotnije. I normalno da mi smeta ako moram da letim u gluvo doba noci.
E sad dolazimo do onoga sto je konstanta za sva nasa Javna preduzeca, a to je da nas KORISNIKE USLUGA, ZAPOSLENI u JP tretiraju kao da smo mi tu zbog njih a ne oni zbog nas. I tu je polazna tacka zasto njima (sve do direktora) nije jasno zasto bi Ja mogao da biram skim cu da letim.

I dok god je tako njihova usluga ce biti skuplja od konkurencije (ne bas tri puta ali kad bi obracunali pokrivanje gubitaka u poslovanju mozda bi se i priblizili tom odnosu).
O kvalitetu oni i onako ne razmisljaju.

Dejan

pre 14 godina

Ne mogu dovoljno da iskazem neslaganje ne samo sa ovim tekstom nego i ostalima koje potpisuje ista profesorka. Ovo su cisto propagandni i ideoloski tekstovi sa ciljem velicanja kapitalizma po svaku cenu. I kao svaki ideoloski tekst i ovaj ima oprobanu taktiku. Da bi se progurao odredjeni cilj u prvi plan se stavlja ono sto ce izazvati neraspolozenje a pravi ciljevi ostaju skriveni. Tacno je da su nasi politicari ljudi u neopravdano skupim odelima ali to ne znaci da treba da rasprodamo sve sto ovaj narod ima. Zatim se okrece protiv "tajkuna" zaboravljajuci da su privatizacija i unistavanje preduzeca i banaka i doveli do siromastva sa jedne i prebogatih svemocnih pojedinaca sa druge strane. Zar zaista ima dovoljno ljudi koji su spremni da u ovako nesto poveruju. Koliko izvanrednih fabrika je nestalo u privatizaciji? Koliko se povecala nezaposlenost? Koliko smo zaista postali bogatiji zahvaljujuci privatizaciji? Sa druge strane vazno je i pitanje odgovornosti. Ekonomisti su ljudi koji donose vazne odluke o ogromnim sumama novca a koliko odgovornosti zaista imaju? Biti profesor univerziteta znaci znati da nadjes resenje za firme koje su nekad bile uspesne a u medjuvremenu su posustale. Nije valjda struka ekonomiste samo unistavanje firmi.

Vladimir

pre 14 godina

Ovaj tekst Danice Popović je pun neistina.
Što se tiče propadanja bilo koje državne firme, imajte na umu da je država ta koja je kriva zbog stanja ovih firmi kao i građani koji su birali vlast u toj državi.
Što se tiče Jata, ako propadne onda nećemo imati svoju nacionalnu aviokompaniju a sav novac od avioprevoza će odlaziti u strane kompanije. Koliko su te kompanije bolje? Lufthansa, British Airways i Air France svi koriste između ostalog i Boeing 737-300 kakav koristi i Jat. Stjuardese su možda mlađe, enterijeri letelica noviji ali to nisu problemi koji ne mogu da se reše investicijama. Naravno, umesto da uložimo novac da pomognemo i restruktuiramo našu nacionalnu aviokompaniju mi hoćemo da je ugasimo kako bismo bili jedina država u Evropi koja nema avioprevoznika? Da dodamo još nezaposlenih? Ja sam mislio da je nezaposlenost problem u ovoj državi. Rešenje nije gašenje nacionalne aviokompanije nego investicije kako bi Jat ponovo bio nešto čime bismo mogli da se ponosimo.

Goran

pre 14 godina

Woooow koliko istine ima u ovome...brutalno...samo da jos neko od ovih na vlasti procita ovaj clanak i zapita se malo...mada sa druge strane treba i platiti ta odela....

Samo_vas_gledam

pre 14 godina

auuu, kakva odbrana Jata, prosto se pitam odakle ovoliko poznavalaca da ovako brzo odgovore!
Ali, ajde, kao putnik, 3-4 puta godišnje letim Jatom i realno Jat je po meni NAJGORA avio kompanija u poređenju sa konkurencijom, recimo bilo koja kompanija iz Star Alliance.
Ne kažem da je Jat LOŠA kompanija, ali u odnosu na druge je daleko, i to i-ha-hajjj...
Patriota sam, ali i poreski obveznik, privatnik, pa me savršeno BRIGA za socijalni mir u Jatu već me samo interesuje kvalitet usluge u poređenju sa CENOM usluge.
Inače, tačno je da je Jat skuplji, ali ne baš 2-3 puta, no mislim da je Danica samo htela da malo isprovocira fanove Jata.
Uspela je.

Bivsi Jatovac

pre 14 godina

E pa stvarno je divno sto imamo toliki broj ekonomskih strucnjaka koji su toliko hrabri da javno iznesu svoja povrsna vidjenja nego realne analize.Geneza problema je vec duzi niz godina u samoj vladi koja je vlasnik Jat-a.Na zalost to preduzece i dan danas sluzi za ustolicenje partijskog kadra koji bez dovoljno strucnog i nepristastnog rasudjivanja upravlja kompanijom.Nema odluka na bazi ekonomsko-finanisijske logike u sprezi sa specificnoscu delatnosti.Najbolje bi bilo da vlada pusti Jat da se snalazi kako zna i ume sam.Bez uprave koja se i dalje drzi principa politicke ekonomije 1+1=3,a mozda i 4 ako nam vise odgovara.Ali... slatke su pare u avijaciji da bi se tek tako prepustile nekima...a i dobre platice u menadzmentu i u upravnim odborima.Godinama je isti princip "nit te volim nit te drugom dajem".Gospodjo drage drzava je uvek bila teret Jat-u a ne Jat drzavi

dovlab

pre 14 godina

Za pomene ovakvog tipa je potrebno da odredjena kriticna masa nezadovoljnih gradjana digne glas. A ona ce, nadam se, da se ostvari kada prosecan gradjanin shvati da mu za vikend u Becu sa sve smestajem treba 100e ako bi leteo low-cost kompanijama, a da mu trenutno treba minimum 150e zamo za kartu. Drugim recima ako nam vize budu ukinute pocetkom 2010. godine, tesko ce J(ugoslovenski)AT da se odrzi.

Drazen

pre 14 godina

Bravo profesorka!

Ne mogu a da ne prokomentarisem jer se kod nas vec dugo dugo uvek ljudi pitaju sta je dobro "za drzavu" a ne za njene stanovnike. Kao da stanovnici nisu drzava nego je to jedna misteriozna otudjena tvorevina kojoj smo svi mi robovi!

Ako na trzistu postoje firme koje ne smeju da propadnu, onda nema trzista.

Ministar Јовић

pre 14 godina

Zaista, pitanje Jata je samo dokaz više jedne ustaljene ekonomske politike i političke ekonomije u nakrst.
Dozvoljavam sebi da kažem... i sampupravnog socijalističkog nasleđa, koji nije više stvar ekonomske nauke, već počinje da se čita i prepoznaje kao stvar urođenog gena i mentalnog sklopa.

Objektivan

pre 14 godina

@Djape i ostali, čitam ove komentare i čudom se čudim, relativno često letim pa vas moram upozoriti da je realnost malo drugačija. Hajdemo malo pogledati konkretne brojeve.

Dakle, evo, jesam pogledao sam cene i..? Recimo, Beograd-Štutgart, odlazak 9.7, povratak 14.7, potpuno nasumično odabrana TIPIČNA situacija. Najjeftinije cene u evrima, SVE uključeno: Jat: 151, Germanwings 159, Malev iz Budimpešte 214, Croatia Airlines Zagreb-Minhen (mnogo kraća relacija, nema za Štutgart) 184... hm, pa nešto tu doesn't compute.

Dakle, slažem se, dajte ljudi malo istražite na webu stvarne cene karata, jer očigledno mnogi tu mešaju kruške i jabuke i nisu baš puno leteli. Realno, Jatove cene su uporedive s cenama ostalih nacionalnih i mnogih low-cost kompanija na ekvivalentnim redovnim linijama. Naprosto, redovan let svakog dana sa glavnog na glavni aerodrom po relativno predviivoj i stabilnoj ceni se plaća svuda u svetu, tako će to ostati, a to što je ta cena još preskupa za građane Srbije, to je drugo pitanje.

Inače, savršeno me baš briga za Jat, on će neminovno propasti kao što su i mnogi veći i bolji od njega. Iz Hrvatske sam (usput, Croatia Airlines ima nove, divne, krasne avione - i vrišteće je papreno skupa na svim linijama), Jatom letim na relaciji Beograd-Cirih, jer mi je to, khm khm, daleko jeftinije od nekoliko alternativa i nisam primetio da je put Jatovim Boingom 737-300 manje ugodan od onih u najnovijim Airbus 320 avionima. Ali dobro...

Mile

pre 14 godina

Hvala Bogu na internetu pa svi koji zele mogu i da provere da Jat jeste najskuplji. Vrlo prosto: leteo sam za Stutgart.
Cena povratne karte iz Bg-a je bila u najpovoljnijoj varijanti oko 400E. Povratnu iz Budimpeste sam platio 120E.
Doduse to su cene sa svim taksama, posebno cenu leta, posebno taksi ne znam, ali takse u Stutgartu su iste u oba slucaja. Neka su i beogradske malo skuplje od Budimpeste, opet se dobija velika razlika u ceni samog leta.
Nebo nad Srbijom treba vise da se otvori da i mi mozemo da putujemo kao ljudi, a ako to zahteva i da se JAT promeni (propast ili privatizacija, svejedno), onda tako treba biti.
Kao sto nema smisla da ceo narod bude "talac jednog coveka", nema smisla ni da bude talac jedna firme!!
Mada razumljivo je sto funkcioneri koji sebi vrlo opusteno mogu priustiti let JAT-om ne zele nista da menjaju -- nema guzve!!!!!

Marklena

pre 14 godina

Ja kad god to mogu putujem Jatom
jer :
1 letovi su jeftiniji ( molim da mi se dokaze suprotno)
2 rezervacije i promene rezervacija su najejedopstavnije na svetu
3 Jat se nijednom u svojoj istoriji nije srusio ( jednom je udaio u planinu u Italiji, drugi put ga je oborila raketa) podatak kojim mnoge druge kompanije ne mogu da se pohvale
4 zato sto jos nisam video u Lufthansi
zaposleu madjarsku stujardesu koja zivi u Budimpesti ili bugarsku ili kubansku
5 jer ne vidim zasto bi visak zarade isao velikim i bogatim zapadnim kompanijama a ne malim i siromasnim

I sada citam ovaj tekst i ne mogu da shvatim kako se neko zalaze za ukidanje nacionalne avio kompanije.

Da li ste nekad bili u zemlji koja nema svoju aviokompaniju ? E pa ako niste predlazem mali izlet u Albaniju. A zatim pokusaj da iz Albanije odletite u Pariz - naprimer preko Milena za vecu cenu karte i duplo duzi let plus dosadno cekanje na Milano Malpensi. Direktni let ne postoji.

A ako gospodja Popovic misli da ce kad ukinemo Jat i zamenimo ga Lufthansom, British Airwaysom ili Air France-om ove kompanije da krenu da lete iz Beograda na sve svetske destinacije svakoga dana onda zaista ne znam sta ce joj doktorat iz ekonomije.

Za kraj, to zalaganje iz kvazi naucnih ekonomskih razloga za gasenje malih kompanija i utapanje u velike kompanije koje su u 99 % slucajeva kompanije velikih zemalja koje su svoje bogatstvo izgradili na kolonijalistickoj proslosti nije nista drugo vec jedno politicko zalaganje za imperijalisticke ideje.

Dakle, ne radi se o izdajnicima,
vec o pokusaju da se ima svoja zemlja koja funkcionise i koja je koliko toliko nezavisna. A ako nekome to deluje sumanuto ili sumnjivo predlazem mali izlet u Kolumbiju, Ekvador, Panamu, Jamaiku, El Salvador, Porto Rico itd
pa mogu da studiraju pozitvne uticaje svetske banke i kapitalizma na zivot lokalnog stanovnistva. Od siromastva do prosperiteta i nazad.

Dakle, ne radi se o nacionalizmu u ovom slucaju ( koji na zalost pocinje da bude izgovor za napad ne samo na nacionaliste vec i na sve one koji to nisu ali su protiv jednog siljanja u kapitalizam) vec o nesto malo marxistickih ideja sto su nam preostale iz obrazovnog sistema SFRJ.

Air Jordan 23

pre 14 godina

@(Ledja, 17. jun 2009 14:09)
Evo ja putujem često i mogu da kažem da su Jatove karte uvek skuplje od konkurencije , osim za Moskvu jer na tom letu dele monopol sa Aeroflotom.
Osim toga , šta bi građanima Srbije škodila zdrava konkurencija bar u oblastima koji se odnose na njihov standard preživljavanja.

ralence

pre 14 godina

Dano sjajan tekst ali ima i druga strana teme propadanja. Dnevno se u Srbiji oko 400 firmi stavljaju pod blokadu, sto znaci da do septembra u Srbiji mozemo imati totalnu blokadu realnog sektora. Glavnu blokadu sprovodi drzava , glavni problem je budzet...a kako ce da se stvara budzet ako nema koga da placa porez ili da se nadju svi poverioci sa duznicima i napravi dogovor o reprogramiranju....Ima primera u okruzenju da se to radilo. dakle nema potrebe izmisljati toplu vodu.

AleksandarM

pre 14 godina

Kome smeta ovakav ton profesorke i zasto? Kome smeta istina i zasto? Pitanja su na mestu. Ako smo simplonskim vozovima jurcali ka neoliberalnom kapitalizmu i slobodnoj trzisnoj utakmici, ko i zbog cega cuva najvece gubitase? U krajnjem, zasto su gubitasi i sa dotrajalim i amortizovanim osnovnim sredstvima? Da ta JP nisu i izvori neogranicenih prihoda stranaka na vlasti? Da mozda direktori gubitasa nemaju zato tako velike plate da bi cutali? Ko i zasto tolerise finansijsku nedisciplinu tih JP i tajkunskih firmi koje kao poslodavci ne uplacuju u fondove zbog kojih ce samo za 15 dana 200.000 ljudi ostati bez overenih zdravstvenih knjizica i zdravstvene zastite? Da li je i to mozda zbog toga sto ih na neki nacin reketiraju stranke na vlasti pa im se na drugoj strani sve tolerise? Ko to i zbog cijih interesa unistava drzavu i njen narod?

tanja

pre 14 godina

Sve je to super, a gde je podrška stručne javnosti kada radnici propalih firmi koje 15 godina ništa ne rade seku sebi prste, gde je stručna javnost da kaže ljudi vi alternativu morate tražiti na drugom mestu, ovo je propalo. Ne, tada svi ćute,a mediji čak i one koji se ne mogu svrstati u normalne glorifikuju i daju im podršku u neralnim zahtevima, tj. u održavanju iluzije da treba da postoje firme koje se odavno dave u gubicima.

Ivan

pre 14 godina

Odlican tekst! Da odgovorim "braniocima" ovog dinorosauusa soc privrede :

1. Low cost kompanije ne postoje u Srbiji zato sto JAT to ne da, i izvinite, te karte su i do deset puta jeftinije od normalnih
2. Ja sam licno gledao na RTS/u gde covek iz JAT/a kaze da bi karte Turskih cartera bile jeftinije za "samo" (sic!) oko 100 evra...
3. I inace su JAT/ove karte u proseku skuplje no druge nacionalne kompanije, ako ne racunete ona 2-4 promotivna mesta koje ne mozete da dobijete cak i ako mesec dana ranije pokusate da rezervisete (primeri za razliku u cenama Pariz, Atina, Stokholm...)
4. JAT je nepouzdan. Putijem dva do tri puta mesecno avionom i to uglavnom, na zalost, JAT/om. Kasnjenja se opravdavaju najcesce "cekali smo da letelica stigne iz..." (frapantan primer - Solun)
5.Bas me zanima koliko JAT placa ketering jer onaj osuseni sendvic (uvek to, bez obzira u koje doba dana putujete)sigurno ne kosta puno novca, o picu da i negovorimo (zasto kao al italia jednostavno na kratkim relacijama ne ukine ketering i tako ustedi? da se neko mozda ne ugradjuje u cenu?)
6.Zasto JAT ne objasni zasto nemamo letove za Budimpestu? Zbog low cost kompanija ili besmislenog JATovog potrazivanja dela zarada koje je malev& aerodrom tokom godina sankcija imao?

Jelena

pre 14 godina

Svako ko je negde leteo iz Beograda zna koliko nas kosta Jatov monopol. Aerodromske takse da i ne spominjem. Dosta je bilo i navijam za Tursku da istraje ovog leta!

Ana

pre 14 godina

otvaram opasno pitanje - zasto bi se Jat zatvarao? pogresna politika je jedno...a cinjenica da nikada niste imali nesrecu ili let manje bezbedan ukoliko letite Jatom...dakle, ako neko kritikuje stav sve srpsko u srpsko, u pravu je, ali ako ide na varijantu ugasite srpsko jer je napravilo los potez, onda je takav isti kao oni koje kritikuje...ja sam letela i avionima stranih kompanija i Jatovim, u polovini stranih niko nije ni znao cestito engleski da progovori, pa ne znamo da li pilot najavljuje nevreme iznad Milana ili kaze da je oblacno, niti zna brojeve, pa ne mzoemo ni da naslutimo koliko je stepeni...naravno, svima je to bilo simpaticno, kako i reaguje normalan i dobronameran covek, ali govoriti takve stvari o gasenju Jata - to nije ni dobronamerno, pa ako hocete ni normalno za ovako malu zemlju kao sto je nasa

Haralampije

pre 14 godina

Ocigledno je da su branioci JATa koji su se ovde javili sve jedna ista osoba, mozda dve maksimalno. Jel' to JAT uposlio neku PR firmu da ih brani?

Djape

pre 14 godina

Izgleda da su se JATovci uspanicili, pa se organizovali kao radikali da odgovaraju ovde na pitanja :o)

Svako treba da napravi istrazivanje za sebe. Lepo u jednom prozoru otvorite JATov site, a u drugima web prezentacije low-cost kompanija. Nadjite sebi interesantnih nekoliko destinacija i probajte sa bukiranjem karte za istu destinaciju preko JATa i low-cost kompanije. Jos jedna mala napomena, bice Vam veliki problem da nadjete JATov let sa jednog na drugi kraj Evrope. U tom slucaju, probajte da poredite destinacije sa skoro istom duzinom leta.

Onda ce Vam se okice lepo otvoriti i pocecete onako lepo, po srpski, da psujete lopove iz JATa!

sreten

pre 14 godina

JAT je jedno, aerodrom Beograd je drugo. Mozda i nije Jatova karta najskuplja, ali je aerodromska taksa dranje. Zbog aerodromske usluge aviokompanijama koja je paprena (i za JAT!) ne dolaze lowcost operateri. A drzava im ne dozvoljava da lete npr, iz Nisa. Sve je to jako dobro organizovano, a bes javnosti se usmerava na JAT. Direkcija saobracaja i Aerodrom su isto tako monopolisticke muzare partijskih cinovnika.

Deca do 2 godine ne placaju avio kartu, ali platili smo proslog leta 65 eura aerodromsku taksu za bebu! O toj pljacki i monopolu treba govoriti, ne o Jatu. U Minhenu npr. postoji deo sa wireless, pa ima automat za kafu i caj, besplatne novine, pa bar nesto dobijes za tu famoznu aerodromsku taksu. Sta ima na beogradskom aerodromu? Nema ni dovoljno stolica da sedne covek. A i to je strateski, da se sedne u kafanu.

Za sve komentatore, turci su rekli (ambasador i prevoznici) da ce PODICI cene svojih usluga na nivo cena koje ima JAT jer nece da budu uzrok problema.

Rasa

pre 14 godina

Nikada nebi leteo s necim sto me podseca na komunizam kamoli druga Tita. Nasa vlada je toliko zaostala sto i dozvoljava toj avijaciji da postoji. Svi se opredelili na svoje Aerotransport da se po zemlji zovu samo nasa drzava zivi u proslost pa se pitajte sto niko ne leti s tom kompanijom sem komunjare. Dace bog pa cemo jednog dana imati novu i pravu Aerotransportnu avijaciju AIR SERBIA...

nikola

pre 14 godina

Nije cena avionske karte problem, vec postojanje monopola i pokusaji da se isti zadrzi. Potrosaci zele izbor, a ne da neko drugi odlucuje o ceni i kvalitetu usluga umesto njega. Monopoli, direktno (NIS, Telekom...), ili indirektno postignuti i odrzavani, visokim carinama (Zastava) ili zloupotrebom regulatornih tela, u slucaju JAT-a, zaista su ostaci patriotsko-socijalisticke prakse iz proslog veka. Izjava Sutanovca je sasvim na toj liniji...

Uros Vasiljevic

pre 14 godina

Није проблем у ЈАТ-у, проблем је у држави. Свима онима који причају о конкуренцији, нека ми одговоре на питање. Колико би наших фирми преживело страну конкуренцију у садашњим условима, ако би се уклониле све баријере? Мало њих, а главни узрок њихове пропасти би била наша држава. Колико код нас кошта гориво? ЈАТ није проблем, ЈАТ је само последица проблема, а главни проблем је држава. ЈАТ има вишак радника, што их не отпусте, чува се социјални мир, као и са хиљадама оних у државној администарцији, а све то кошта. ЈАТ не може да постане бољи док ми имамо овакву државу. Успут највећи део карте коју платимо када летимо из Београда отпада на аеродромске таксе, а то дође као још један вид пореза. А сви они који тврде да летење и нормалним земљама није луксуз нека одговоре да ли Србију сматрају нормалном земљом? А везано за заштиту сопствене привреде, мало проучите историју и видећете да је управо тако Америка постала оно што је сада, индустриска сила, на почетку је штитила своју привреду. Проблем је што ја не видим да ми са оваквом државом можемо да направимо икакву пристоју привреду којој једног дана неће требати заштита.

GoranUE

pre 14 godina

Uobicajeno dobar clanak gospodje Popovic koji skoro da definise problem. A problem je, kao i uvek nedostatak konkurencije koji dovodi do skupe i neefikasne usluge. Razumem i prihvatam i preterivanja u clanku o ceni tri puta vecoj ili zastarelosti opreme da bi se jacim recima privukla paznja - na zalost mediji su nam doneli takvo izrazavanje. Podelila je citaoce na one koji ga podrzavaju iz ubedjenja i one koji ga napadaju iz interesa, direktnog ili indirektnog. Treba je citati i kad preteruje jer nema licni interes.

Marija

pre 14 godina

Poredd niskog aerodroma (gde zivim) i Nikole Tesle u BG, moram u Osjek da bih letela u Egipat! Treba li komentarisati? Ne samo da treba prodati JAT vec sve drzavno u Srbiji. Mi, jednostavno, ne znamo kako se domacinski posluje. Bar kada je o opstem interesu rec. Slavicu kada se proda JAT i sva ta trula preduzeca. Ako je za utehu, odbrojavaju poslednje dane...

Sima

pre 14 godina

Čudna se rasprava pokrenula.
Ali zašto neko nas ubeđuje da je JAT bolji. I to na njihovu reč.
Pustite nas da biramo a niko nije lud da plaća više za manje.
Neka se JAT tu nađe a neka ti drugi propadaju.
Patriotske fantazije po našem džepu su predugo trajale.

db 24

pre 14 godina

@ Miroslav
" Trece, Prilikom kupovine karte putnik ne placa porez vec je Jat taj koji drzavi placa ogroman porez i taj novac ide direktno u budzet ! "
Pa zar taj porez nije uračunat u cenu koju putnik plaća prilikom kupovine karte?
I može li neko da mi objasni za šta se plaća ta čuvena aerodromska taksa? Za korišćenje aerodromskih usluga? Kada sam sa porodicom, onomad kada se renovirala zgrada, putovao na more, let smo čekali u jednom (jedinom tada) kafeu okruženi gips kartonom, a taksu za nas četvero (dva deteta) smo uredno platili u visini kompletnog aranžmana za jednu osobu.

zeljko

pre 14 godina

Novosti četvrtak 18.jun 2009 strana 9
"Promena na čelu Jata
Vlada Srbije imenovaće na današnjoj sednici Srdjana Radovanovića , diplomiranog pravnika , za novog generalnog direktora "Jat ervejza" saznaju novosti...
Srdjan Radovanović rodjen je u Beogradu 1959.godine.Bio je zaposlen u u Sekreterijatu za unutrašnje poslove u Beogradu,a radio je i kao advokat.Radio je u "Grand kafi","Drogi Kolinskoj", bio je član UO "Soko Štark"i predsednik UO "Palanački kiseljak".Poslednjih godinu dana član je stečajne uprave "Robnih kuća Beograd"kao zastupnik Agencije za privatizaciju."

Djoca

pre 14 godina

Ne postoje fanovi JAT-a, postoje zaposleni u JAT-u i svi ostali.

Jedno pitanje za zaposlene u JAT-u...kad su toliko sigurni, bolji od svih ostalih, svi ih mrze i tako to, kako je moguce da nisu sposobni da posluju bez dotacija drzave i bez gubitka...i kako to da niko od korisnika njihovih usluga nema hvale za iste.

Bolje se pripremite na gubitak posla naredne godine, nego da branite neodbranjivo po netu.

Psiholog

pre 14 godina

Sta ce nama uopste JAT za ovako malu zemlju. Nemamo ni jedan domaci let. Zasto Danska nema avio kompaniju. Naravno da su karte skupe u odnosu na druge kompanije, Karta na liniji Beograd-Amsterdam preko SWISS sa presedanjem u Cirihu ili Baselu povratna je 80 dolara jeftinija.Putujem cesto i izebegavam JAT. Prvo nikada na vreme, kasnjenja cesta. Karte kod drugih kompanija jeftinije a usluga u avionima bogatija. Nema plasticnog keteringa kao da smo na izlet posli, nema plasticnih casa i nozeve i viljusaka. Covek putuje dostojno coveka. Pa cak i Aeroflot ima bolju uslugu i jefniniju kartu povratnu za skoro 100 dolara. I o cemu mi pricamo. Mi bi hteli sa dva ipo aviona da drzimo ceo evromediteran i evropu a pritom da ne dozvolimo ni jednoj stranoj kompaniji da nam uzima hleb. Doci ce vreme i toove godine kada ce biti potrpisan sporazum Otvoreno nebo i svi ce imati prava da lete iz Beograda i u Beograd a onda ce low cost kompanije imati cenu Beograd -Stutgart za 120 evra povratnu kartu kao sto je iiz Zagreba za Stutgart

Drazen

pre 14 godina

Vidim da puno komentara podnose Jatovci i cenim to.

Nemam zamerke na Jat i kad sam leteo Jatom uvek je sve bilo OK i nisu uvek skuplji od ostalih, nekad jesu nekad nisu.

Ali ne radi se o ceni karte vec o tome da treba dozvoliti trzisnu konkurenciju pa kolika bude cena karte toliko cemo je i placati. Trik je da mozemo da IZABEREMO kog prevoznika cemo koristiti a ne da nam se nesto takvo namece.

Videcemo da li ce odobriti veci broj letova low-cost kompanijama kada se prijave uskoro.To ce biti test da li se Jat stiti ili ne stiti na stetu gradjana.

gradjanka

pre 14 godina

Nema potrebe postavljati pitanje - postoji konstatacija - propali smo mi potpuno.I u moralnom i u ljudskom i u svakom drugom smislu.Propali smo od bezakonja od kvazi patriota od lopovluka,lova u mutnom,od političkih stranka,prodavanja magle i čega sve ne.
Prema tome,živimo u prividu,a pitanje je - šta ostavljamo svojoj deci i u moralnom i u svakom drugom smislu?

Djape

pre 14 godina

Molio bih sve one koji trenutno ovde podrzavaju JAT da odu da pogledaju ponude GermanWings-a, EasyJet-a, RyanAir-a i ostalih low-cost kompanija (bookiranje karte dovoljno unapred) i da uporede to sa JATovim cenama.

Dakle sami napravite istrazivanje.

pa cete videti koliko nas sve JAT sisha svojim monopolom!

I dosta mi je ovih dushebriznika koji uvek nadju neko opravdanje za ponashanje JATa.

Ako su cene iste kao sto kazu, onda ce odluka pasti preko: ljubaznog osoblja, udobnosti aviona, dodatnih usluga koje prevoznik pruza, patriotizma i slicno.

problem je u tome sto JAT vrlo dobro zna da nije konkurentan ni kada je ista cena u pitanju (sto je jako retko slucaj).

shu

pre 14 godina

Što se tiče komentara koji brane Jat, znajte da iz i za Beograd sa Norwegian avio kompanijom mozete po daleko povoljnijoj ceni da letite za skandinavske zemlje, a da pritom ne morate da rezervišete 3 godine unapred, da bi ste dobili cenu napisanu na jatairways sajtu, nesto recimo 30 eur u jednom pravcu! Žalosno je to što ovoj norvežanskoj nacionalnoj kompaniji 3. oktobra ističe dozvola za sletanje na aerodrom Nikola Tesla, koja se ne zna kad ni da li će biti produžena. Nadam se samo da će se neki "Turčin" i tamo naći i recipročno uskratiti pravo na sletanje u Oslu naše nacionalne kompanije. Zaključak, slobodno nebo nad Srbijom, pa će se videti koja će avio kompanija gde da poleti i sleti, neko u Srbiju a neko u propast...

Nikola

pre 14 godina

@istina

Ne radim u Jatu ali se vozim Jatom samo vidim da cene iz Beograda za London Povratne su vece nego sto si napisao.
Cena je 382 Engleske funte sto ako pomnozis sa 1.16 dodje oko 443 Evra.
A British Airways kosta 585 Funti...ovo ispod sam uzeo sa travelocity.co.uk

Samo da potvrdim da je razlika drasticna u odnosu sta se ovde pise.


A onda jedan primer kolika je karta Lufthansom od Londona do Frankfurta (uzeto sa Lufthansinog sajta)256 Evra za pola destinacije do Beograda. Ja ovde ne vidim zasto svi pricate o skupim cenama nacionalnog prevoznika ako izgleda da su svi nacionalni prevoznici relativno isto skupi.

London (LON) to Frankfurt (FRA): Departing: Sun 21 Jun - Returning: Sat 27 Jun
Date Departure Arrival Flight Duration Cabin
Sun 21 Jun 06:25London, Heathrow 08:55Frankfurt LH4743 1h30 Economy Basic (G)
Sat 27 Jun 07:30Frankfurt 08:05London, Heathrow LH4722 1h35 Economy Basic (L)
Total Price
Price
(per person) Taxes, fees and charges
(per person) Passengers

Total

154.00 + 102.87 x 1 Adult = GBP 256.87
Total Price for all passengers 256.87= GBP 256.87


Best priced flights available by airline
Stops JAT AIRWAYS BRITISH AIRWAYS
Direct £382.30 £585.50
Sort by:
1-5

Price per adult incl. £84.80 taxes and fees: £382.30
Outbound Belgrade (BEG) - London Heathrow, Uk (LHR) Select
JAT AIRWAYS logo JAT AIRWAYS
JU0208
Departs: Sun 21 Jun 09 18:10
Arrives: Sun 21 Jun 09 20:15
Economy - Direct flight - Duration 03 hrs 05 mins
Inbound London Heathrow, Uk (LHR) - Belgrade (BEG) Select
JAT AIRWAYS logo JAT AIRWAYS
JU0211
Departs: Tue 30 Jun 09 13:40
Arrives: Tue 30 Jun 09 17:25
Economy - Direct flight - Duration 02 hrs 45 mins

Pedja

pre 14 godina

Odgovor Igoru:
Stepenasta cena ekonomske, pa i biznis klase je sasvim normalna svuda u svetu. Normalno je da putnici u ekonomskoj klasi plate razlicitu cenu u zavisnosti kad su kupili kartu i/ili koliko je ostalo praznih mesta u avionu. Ovako avio kompanije imaju prilicnu zaradu i na rasprodatim letovima mogu da uzmo i do 10x vise para po karti.

Ja cesto letim poslovno svuda po svetu i jako cesto placam za kartu koja normalno iznosi oko $200 6X vise. Nemam izbora, pa i placam te karte.

To sto JAT radi je sasvim normalno i mislim da su mnogo tolerantniji od konkurencije.

Da Vam dam primer, za karte koje se kupuju poslednji minut, JAT je i do 3X jeftiniji od konkurencije. Radio sam u Dizeldorfu skoro i DUS-BEG karta preko Lufthanze je bila €1200, a JAT-ova karta je bila €300, da se kupi na dan leta!

kosta

pre 14 godina

Svi ste se mnogo raspričali, a ja se samo pitam kakva je to domaća kompanija kad nema ni jednu domaću liniju. Zar ne vidite da imamo državicu koja nema ni dva aerodroma.9

Igor

pre 14 godina

Rec dve o JAT-u iz licnog iskustva. JAT kao i sve druge kompanije nudi jeftine karte, na njihovom sajtu imate cenovnik karata i mozete ih rezervistai u napred. Problem je sledeci, vec sam dva puta rezervisao karte za Stokholm po 30 dana unapred preko sajta kada je trebalo da ih podignem receno mi je da ih nema i da su sve karte rasprodate te da moram leteti skupljom klasom i da moram uzeti kartu 150e skuplju. Nemajuci izbora prvi put sam uzeo skuplju kartu, na moje zaprepascenje avion je bio poluprazan. Posto sam uzeo skuplju klasu ocekivao sam da letim bar biznis klasom, medjutim smesten sam u ekonomsku klasu jer sam dobio kartu za istu. Na moju reklamaciju po povratku mi je receno da sam imao kartu u prednjem delu aviona i da su karte u prednjem delu ekonomske klase skuplje nego u zadnjem !? Na moje pitanje kakva je to glupost jer avion ima dve klase biznis i ekonomsku receno mi je da je to kao u bioskopu da su mesta napred skuplja !? Tim recima. Toliko sam pobesneo da sam trazio menadzera ili nekog odgovornog na sta su me uputili u centralu na Bulevaru Umetnosti. Tamo sam morao da napisem zalbu na koju sam odgovor cekao 6 meseci de mi je poruceno da su oni u pravu i da mogu da ih tuzim ako zelim. Drugi put sam takodje rezervisao kartu preko sajta za istu destinaciju samo da proverim da li ce se desiti ista stvar, i desila se receno mi je da tih jeftinih mesta vise nema i ako sam ih rezervisao. Od tada letim redovno Norwegian airlinesom iz Beograda za Stokholm, karte su im za do 100e jeftinije od JATA a u last minute dilovima i duplo, o usluzi i komforu ne treba trositi reci. JAT je dinosaurus koji nije konkurentan i opstaje na silu, ukoliko nemaju ideja kako da ga transformisu ,ukidanje zemaljske sluzbe kao sto to rade svi i prodavanje karata iskljucivo online sto bi u startu pojeftinilo cenu karata i letova, su samo neke od stvari koje su aviokompanije po svetu primenile i koje donose rezultate. Kada se konacno jednoga dana primeni sporazum o slobodnom nebu i kada se dopusti konkurenciji da slobodno leti iz Beograda, JAT nece imati mnogo sanse da opstane po mom misljenju ukoliko se nesto drasticno u poslovanju ne promeni. Mislim da svaka kompanija koja posluje poput JAT-a i treba da propadne, kao i vec pominjani British Airways, mada su Englezi daleko pametniji od nas i koliko vidim, pored transformacije same usluge vec uveliko traze strateske partnere i cak pomisljaju da ga transformisu i cistu Low cost kompaniju sa drzavnom podrskom. Mozda je to i pravi model resenja za sam JAT?

vladmer

pre 14 godina

citajte tekst izmedju redova,jat je samo jedan primer za ono sto profesorka zeli da kaze, a to je da su javna preduzeca, kojima upravljaju razni partijski debili, neefikasna i da nas previse kostaju, umesto da ona postoje radi nas ,mi postojimo radi njih
i profesorka ima taj cinican koji je potpuno primeren njoj, a u ostalom sve sto je rekla je 100% tacno

Boban

pre 14 godina

Tacno je da JAT nije 2-3 puta skuplji od drugih prevoznika kada se radio linijama do Beograda i iz Beograda. Ali je tacno i da su linije do i iz Beograda u proseku 2 puta skuplje od drugih evropskih linija na istim distancama. I to zbog JATa. Zato sto osim nemackih, aviokompanije drugih zemalja ne mogu da imaju linije za Beograd i iz njega koje nisu u kooperaciji sa JATom. JAT tu marginalno ucestvuje, ali se ugradjuje toliko da cene budu kakve jesu.

Drugo, to sto turski ambasador kaze da ce cene biti priblizne ne znaci mnogo - njegovo je da laze, a kompanije su tu da ponude cene i uzmu novac. Da nisu jeftinije, ne bi ni nase turisticke agencije otisle u takvu asimetriju, to bi sve trziste izbalansiralo.

I najzad, cinjenica je i da zbog JAA Srbija nema low-cost letove, da zbog JATa ja ne mogu da letim iz Nisa nego moram da se vozim 3 sata do Beograda i jos sat vremena do aerodroma,cinjenica je da su JATovi sluzbenici neorganizovani, nekulturni, da letovi kasne, da se avioni stalno kvare (nemoj da neko navodi ove primere sa avionima koji padaju, a da prvo ne uporedi broj letova koje ima JAt i broj letova drugih kompanija), i najzad, da je JAT kriv zato sto jede novac iz budzeta (izmedju ostalog jer ima i do 7 put avise zaposljenih nego sto svetski standardi propisuju za taj kapacitet), novac poreskih obveznika, umesto da puni drzavnu kasu porezom. Treba da propadne, ako ne moze da opstane, i tacka. Neko gore pominje kako British poziva radnike da rade za manje dnevnice, ali ne vidim kakve to veze ima. Kompanija sa svojim radnicima moze da se dogovara sta i koliko hoce. Ovde pricamo ne o radnicima JATa nego o drzavi srbiji i njenim gradjanima, koje JAt nema pravo da pljacka na sve nacine koje sam ovde naveo.

mamarjan

pre 14 godina

Ima smisla... Kontam da bi bilo jeftinije pustiti firmu da propadne, radnicima platiti doškolavanje ili preškolavanje, to bi bilo jeftinije od održavanja JAT-a i bio bi to napredak za društvo... Jedino još pobrinuti se da neka druga firma, bilo domaća ili strana, ne dobije monopol na ovom polju.

Igor

pre 14 godina

Svi koji ovako zucno brane JAT svojim komentarima, zaboravili bi da isti postoji kada bi u Srbiju dosao Easyjet. Ne bi im vise padalo na pamet da lete JAT-om, dovoljno bi bilo samo da uporede cene. Ali nekome ocigledno ne odgovara da narod iz Srbije leti po nizim cenama. Da,ima German Wings, ali kada bi konkurencija bila jaca, cemu bi svakako doprineo dolazak Easyjeta, cene bi bile drasticno smanjene. Cesto letim ovom britanskom kompanijom i govorim iz iskustva.

Biljojed

pre 14 godina

Da JAT propadne bi bio cist blagoslov za narod, ali ne bi nikako valjalo za politicare, jer se broj tzv. dustvenih preduzeca u kojima zaposljavaju "kadrove", rodbinu i svalerke, a i cerupaju ih kad im zatreba para rapidno smanjuje, pa je svako takvo dragoceno!

dokle vise

pre 14 godina

Zanimljivo je citati komentare ovih zaposlenih u JAT-u. Ocigledno je da ni nemaju drugog posla nego da komentarisu ovde i ubedjuju nas da je crno u stvari belo i da je zemlja ravna ploca. Kako god, mozete vi da se bunite koliko hocete, vreme vaseg monopola neumitno prolazi.

kesa

pre 14 godina

Imam pitanja za sve one koji toliko podrzavaju JAT.
Zasto ne dozvoljava konkurenciju tj otvoreno nebo???
Zasto ne daju dozvolu low-cost avio kompanijama???
Zasto Srbi ne mogu da lete za London, Pariz, Atinu... po ceni od samo 20 evra kao sto tu mogucnost ima cela Evropa???
Neka taj JAT omoguci konkurenciju, pa da mogu ja da izaberem kod koga cu i kako putovati. E tek onda neka dizu cene koliko god hoce. Pa kad budu izgubili sve putnike - zna se, stecaj.

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Tekst odlican,i sve navedeno je tacno.Samo treba dodati da pljacka JAT-a od strane partija i pojedinaca traje o 1990g.Tesko je sve lopovluke navesti, policija sve to zna,ali nikada nije pokrenula ni jedan postupak.Vlasti su smenjivale,ali niko nije zeleo stvarne reforme JAT-a.To traje nazalost i danas.I zato se ovako grcevito bore da monopol potraje.U suprotnom, napravili bi korenite reforme u kompaniji.Ovo nema veze sa patriotizmom!
Sto se tice aviona,oni ipak imaju svoj vek,bez obzira kako se odrzavaju.Sem toga,u periodu sancija,avioni nisu bili servisirani kako treba,uhvatila ih je korozija.Avioni su leteli par godina uvek puni goriva(i centralni rez.),i tako sletali sto mora da ostavi traga na strukturu letilica.Prica kako su nasi piloti odlicni a drugih kompanija nisu,takodje nije tacna.Svugde ima boljih i losijih,trenutno raspolozenih i one koji nisu.Svi imaju podjednako sanse da naprave nesrecu.Srbija treba da ima nacionalnu kopaniju,ali sposobnu da konkurise i Laudi, low-cost kompaniji koji zeli da leti iz Beograda.

Damir

pre 14 godina

Kada je u pitanju sigurnost Jatovih aviona, tu nema sumnje da je fortuna na njihovoj strani. U januaru kada sam leteo za Pariz sa njima i pri sletanju mi za malo plasticna kaseta nije pala na glavu. Ali nisu krivi radnici Jata za to, vec kao sto tekst navodi politicari kojima je ta firma jos jedna u nizu krava muzara. Jat jeste skup za ono sto nudi, odnosno cene su im iste ili vece nego npr. Lufthansi, a ko god je imao priliku da uporedi kvalitet letenja, uslugu, higijenu zna jako dobro da Jat zaostaje daleko...

Filip

pre 14 godina

Hm, jesu iznete neke neistine u tekstu ali bojim se da su one vise ULEPSAVANJE stvarnog stanja. Naime, nije JAT tri puta skuplji od ostalih aviokompanija. Zivim u Briselu i nikada let (povratni sa taksama) do bilo kog veceg grada u Evropi nisam platio vise od 60 evra (znaci pet do sedam puta jeftinije nego Jat-ov). Poredjenja radi, ovog proleca sam povratni let do (i od)KUBE platio manje nego Brisel-Bg (Jatov). To da je JAT najjeftinija kompanija koja leti sa Beogradskog aerodroma je posebno licemerna izjava, jer low-cost kompanijama NIJE DOZVOLJENO da slecu na isti. Lako je biti najjeftiniji kad si jedini. Sto se mene tice, u poslednje vreme letim preko Budimpeste, a bice toga sve vise; ljudi ce gravitirati ka Osjeku, Temisvaru i slicnom, pa ce propasti I JAT I AERODROM BEOGRAD. Super je i onaj argument da bi strane kompanije ukinule neisplative letove. Vidim Jat leti i tamo gde mu se ne isplati sve ne bi li zadovoljio nas verne musterije...nije nego. Kompanija koja zivi od pljackanja emigracije i osiromasene srpske srednje klase koja je jedva skupila za odlazak na more pokusava da svoju sistemsku nesposobnost da se nosi sa modernim trzistem uvije u plast patriotizma zarad opstanka stranackih menadzerskih struktura. Gospodo, transformisite se ù low cost kompaniju, na tom ste nivou. To doduse znaci da neki ljudi nece moci imati platu 15.000 evra... Na kraju, Svajcarska je prodala svoju aviokompaniju jer je bila neisplativa. Sada ce naravno svi da umru od gladi, evo samo sto nisu....

goran

pre 14 godina

Bravo!Divno....naročito mi se svidelo Vaše zapažanje o odnosu plata-odelo! To svi znamo, ali političari i dalje sipaju demagogiju. Zato se i dogodio Voždovac.

Bata Djora Sr.

pre 14 godina

Gubitak JAT-a u 2008. iznosio je 25 miliona evra, od toga 20 miliona zbog cene kerozina, a 5 je otislo na rezervne delove. Medjutim, direktor je slavodobitno najavio da ce sa postojecom flotom i cenom goriva kao u Martu ove godine, JAT od 2010. ostvarivati profit. Ovo zvuci jednako jako, kao izjava diretkora Telekoma da ce dvojnici u Beogradu biti ukinuti takodje do 2010. Ali bez obzira na straobalan gubitak, direktor JAT-a je u Februaru primio platu u iznosu od 379.161 dinara, sto bi iznosilo 4069 evra po danasnjem srednjem kursu. Plata direktora iznosi pet prosecnih plata zaposlenih u JAT-u, sto nas prostom racunicom dovodi do proseka od tricavih 75.832 dinara. Da stvari budu malo jasnije, u Nemckoj se smatra bogatim onaj samac koji zaradjuje ili raspolaze prihodima vecim od 3418 evra mesecno. U eri stezanja kaisa na to su se odlucili i u srpskom avioprevozniku, pa ce direktor primati platu koja ce odgovarati iznosu cetiri prosecne plate u JAT-u, sto je nekih 303.328 dinara ili svega 3255 evra, gde bi ga manjak od 163 evra delio od statusa bogatog samca po Nemackim parametrima. I sigurno se pitate kako je moguce da diretktor firme koja zabelezi gubitak od 25 miliona evra ima platu od preko cetiri hiljade evra? Pa u Srbiji je sve moguce.
Posto sam 1990. isao na praksu u JAT, prvog dana nas je sve sacekalo iznenadjenje jer su neki radnici uhvaceni u kradji nekakvog mesa iz keteringa. Posle nekog vremena smo saznali da se sokovi koji se koriste u avionima prodaju po nekim bagatelnim cenama. Secam se da su neki tovarili kombije, da bi mi kasnije majstori rekli da se ti sokovi uredno preprodaju kaficima u gradu. Da ne govorim o nekakvim kancelarijama u hangaru do kojih se dolazilo stepenicama, gde je svaka imala po fotokopir aparat i dve, tri sluzbenice. Za nekih godinu dana, nisam primetio da su radile neki ozbiljniji posao. A jos tada su nam profesori govorili da je JAT truli dinosaurus, mi smo bili klinci, pa nas to i nije puno zanimalo. Danas, kada god se pomene JAT, setim se upravo tih reci mojih profesora.
U jednoj emisiji na TV B92 u kojoj su neki momci iz Svedske radili reportazu o Beogradu koja je trebalo da bude objavljena u nekom njihovom veoma citanom magazinu, pricali su o dobrim i losim stranama ovog grada, kao i veoma zastupljenom vikend turizmu kod njihovih sugradjana. Na pitanje voditelja kako bi ti turisti mogli da se privuku, jedan od njih je odgovorio da je JAT-ova cena karte od Bona do Beograda kao cena karte nekih avio prevoznika za relaciju od Bona do Tajlanda. Sasvim je jasno sta ce turista odabrati za iste pare. Pre neki dan smo mogli da procitamo da se Spanska kraljica vozila za 30 evra do Engleske i nazad.
Mozda Danica nije napisala najsavrseniji clanak, ali njena poenata je jasna : dajte nam mogucnost izbora. Da li cemo da koristimo druge avio kompanije, low-coast komapnije, to je samo nasa stvar. A da li ce JAT da prezivi tu trzisnu utakmicu ili ne, nesto i nisam zainteresovan jer su imali dovoljno vremena da se pripreme za dolazak konkurencije. Ako vidite da se ove godine u JAT-u sprema usteda od 11 miliona evra smanjenjem plata, smanjenjem broja predstavnistava u svetu i preseljenjem predstavnistava na aerodrome na koje avioni JAT-a slecu, onda vam je potpuno jasno da samo krajnja nuzda tera ljude u ovoj firmi na bilo kakvu promenu. Uljuljkivanje u monopol je dalo rezultat, vreme je da se to prekine.
Mozda na ovoj izlozbi dinosaurusa ima jedno mesto i za JAT. Dobro bi se uklopio.

istina

pre 14 godina

Ne znam zasto se vecito vodi rasprava oko toga da li je JAT skuplji ili nije, kad je to jasno kao dan, ma sta neki ovde govorili. Nedavno sam leteo za London na 10 dana, kartu sam kupovao mesec dana unapred. Najjeftinija povratna karta koju sam nasao ovde (ukljucujuci agencije i sam JAT) je kostala oko 470 evra, a karta koju sam kupio preko interneta (travelocity.co.uk) me je izasla oko 230 evra sa svim taksama ! Ko ne zna da racuna, nek puca sebi u nogu... ja necu.

ioh

pre 14 godina

jat koci dolazak low cost kompanija na domace trziste, koje bi donele ogromnu korist svima sem jatu, jelte. zasto to radi? zato sto cak i low cost kompanije nude u svakom pogledu bolju uslugu od jata, a za i do deset puta (bukvalno toliko) manje cene. mucno je slusati kada jatovci krenu da objasnjavaju kako to u stvari nije dobro za ljude. na takvo ... zdravog mozga mogu da padnu samo oni koji zdrav mozak i nemaju.

Nedeljko Milic

pre 14 godina

Mozda se moze naci spas u JAT-u ali to bi zahtevalo planiranje na duze staze, duze od prosecnog mandata jednog Ministra. JAT u delovima to jest zasebno odvojene celine ima veliku vrednost i mogucnot za opstanak i zaradu. Kada bi se JAT koncentriso samo na osnovu svog biznisa, prevoz putnika, ono bi moglo kroz restrukturu da se pojavi na trzistu kao 'Low Cost Carrier' i sa potpisom 'Open Skies' mogo bi da dominira Balkanski deo Evrope poput ono sto su Easyjet i Ryanair za Zapadnu evropu. Pitanje je da li ima ljudi u vladi koji mogu da razmisljalju na duze staze sa interesom JAT-a i Srbije na prvom planu ajde da to nazovemo 'patriotizam'.

kole

pre 14 godina

Neki od komentara samo potvrđuju ono što leži u korenu mnogih problema u Srbiji... Većina ne razmišlja racionalno nego nacionalno.

mmisa

pre 14 godina

Zar vec nisu svu ukapirali. Kad god krene ovakva prica dolazi do cuvenog "GOTOV JE". Samo je pitanje vremena. "Zivi bili pa videli"

Zeljko

pre 14 godina

Prvo cu o cenama.
Jatove karte nisu ni skuplje ni jeftinije ako ih poredite sa drugim avio kompanijama.
Ali,u tim drugim avio kompanijama je usluga neuporedivo bolja,avioni su neuporedivo bolji itd.
Sto se tice Jata tamo uluga ni nepostoji.Usluga takodje nepostoji ni u low cost kompanijama,ali su njihovi avioni takodje neuporedivo bolji,a letovi visestruko jeftiniji.
Tako dolazimo do zakljucka da Jat nudi zapravo manje nego low cost letovi ali ima cene najboljih svetskih avio kompanija.
Ukoliko posmatrate stvari u tom svetlu Jat zaista jeste mnogo skuplji.
I znate sta:Ja sam nedavno morao da stavim fiksnu protezu,kaze zubar mora.I to sam radio na stomatoloskom fakultetu.Kosta 1000 evra.Vanstandardna usluga sto bi rekao nas ministar zdravlja.Ja naravno nemam 1000 evra nego podignem sa kreditne kartice,i sada placam zelenasku kamatu koja pritom jos raste.
A gde ide onda novac od poreza?Ako je sve osim Aspirina vanstandardna usluga.Pa,ode na Jat i ostale krvopije.Tu ne mislim na postene ljude koji rade svoj posao za platu vec na "one",svi znate koji su.Eto,Srbija 2009-te.Ali za mene ne jos dugo posto odlazim na sever Evrope zauvek,kad vec nisam imao srece da se rodim tamo nego ovde.Pozdrav svima.

magister

pre 14 godina

apropo komentara.
nije u pitanju naucni casopis da bi se vrsila detaljna analiza. ovo je kolumna za dnevne novine, pitanje principa, prema tome.

tekst je dobar.

Vladimir

pre 14 godina

Evo jedne interesantne ilustracije JAT-ovog profesionalizma.
U ponedeljak sam se vracao iz Beca JAT-ovim avionom. Necu ulaziti u poredjenja sa drugim kompanijama, vec cu samo pomenuti jedan detalj.
Sat vremena pre poletanja jedna vidno iznervirana gospodja bezuspesno je pokusavala da pronadje radnika na JAT-ovom salteru na aerodromu u Becu kako bi kupila kartu. Dobila je informaciju da je osoba koja prodaje karte negde otisla. Nije tu vec jedno vreme i ne znaju kada ce se vratiti. To je to. Sat vremena pred ukrcavanje salter ne radi.
Kasnije se pojavila u avionu, ne znam kako i zasto. Koga je sve morala da pozove i kontaktira kako bi jednostavno od JAT-a kupila kartu.

hocu u evropu!

pre 14 godina

JAT - mozes ti to!
Koliko mojih sugradjana bi ovakav izlet napravilo...

Kostenloser Online Check In
Abflug:
Berlin (Schönefeld) 08:45
Ankunft:
Mailand (Orio) 10:20
1 x Adult 5,00 EUR

Tarif: 5,00 EUR
Online-Check-In: 0,00 EUR
Steuern / Gebühren: 0,00 EUR
Gesamtpreis: 5,00 EUR

i uvece (20.10) nazad za iste pare.
Nema extra placanja prtljaga, jer se ide na dan.
A i da ima, i da se leti u jednom pravcu karta bi bila 25 evra. Hoce li JAT to ikad ponuditi?

Damir

pre 14 godina

Oni koji navaljuju sa beskritickim patriotizmom,nisu svjesni da je Srbija izgubila bitku.(ne rat,bitku).I da mora da se osloni na ono sto realno ima.
U polupropadnutij drzavi i drzavni sluzbenici treba da osjete teret,primaju manje plate,a ne da taj teret osjeti samo nardo i poreski obveznici.POSTO DRZAVNA PREDUZECA NE NUDE KONKURENCIJU,POVECAVAJU CIJENE IZ LICNOG INTERESA.Tako da je jednom obicnom gradjaninu nakraju isplatnije da koristi usluge strane kompanije,nego domace,JER ON NE DOBIJA PLATU U DOMACOJ KOMPANIJI,NITI USLUGU KVALITETNU OD NJE.
To je prvi znak propadanja drzave.Kada potlaceni sloj drustva dobije vece privilegije od drugih drzava,on se okrece njima-citaj Evropskoj uniji.A nase"plemstvo" bi to da spreci,ali samo iz licne koristi.Da bi to uradili morali bi da ravnomerno podnesu teret svi,medjutim to u ovoj zemlji nije slucaj.Zato ce vlast propadati/cast izuzecima i pojedinim pokretima/ sve dok ga sopstveni narod ne izda ili dodje na njegovo mjesto.

grga1810

pre 14 godina

Frankfurt Han-Osijek 21 euro sa svim taksama i jednom prtljaznom torbom za 29.jul, Ryanair...
I? Shta sad? Da koristim JAT za 9.000 dinara?A Osijek mi svejedno blizi...

milan

pre 14 godina

E,ovaj tekst od vladinih sluzbenika,jedino moze da procita Tomica,kakav je takav je,al bar nesto prokomentarise,samo sumnjam da bi i on i ceo konzilijum njegovih kolega uspeo da IZLECI JAT!

Australia

pre 14 godina

Clanak je sasvim tacan, ali bez ikakve svrhe! Cini mi se da autorka ni sama ne veruje da je ista moguce u ovoj zemlji promeniti, vec je, eto samo istresla sta joj je na dusi! Potpuno delim njeno misljenje, mada smatram da clanak nema nikakvu vrednost, jer svi znamo da je to istina, pa nam nista novo nije njime ni otkrila.

Dokle ?

pre 14 godina

Molim nadležne da što pre odobre prisustvo low-cost kompanija u Srbiji. Pa tako vi koji ste patriote možete do mile volje leteti JAT-om a mi koji nismo ćemo koristiti usluge low-cost kompanija.
Molim vas da pogledate ovo i malo razmislite : http://wizzair.com/Default.asp?language=HR

Objektivan

pre 14 godina

@grga i hocu u evrou!
Hm, da, 29.7 (dobrih 40 dana unapred, 22.7 je već 50 Eur), Frankfurt-Hahn (ne onaj glavni) - Osijek, ruta je samo jednom sedmično svake srede. Got the point? Baš i nije neko ravnopravno poređenje s cenama kompanijama koje lete svaki dan između glavnih aerodroma. Normalno da Jat ili bilo koja druga ne-low-cost kompanija nikada neće moći ni približno sličnu cenu ponuditi, jer su u pitanju različiti buisiness modeli po kojima funkcionišu. Usput, Ryanair ili Air Berlin prevoze milione putnika mesečno i imaju flotu od preko 100 aviona i normalno da mogu pokriti specijalne ponude poput 5-6 eura na jednom od četiri dnevna leta do Milana (i to krajem Jula ako bookirate sada, ne računajući takse).

Uglavnom, suština je lajete na krivo stablo, a to nikad nije produktivno. Jeftini letovi su stvarno super i svako ih voli, ali nije Jat kriv što ih nema, jer ih Jat obezbediti ne može. Treba ponuditi priliku drugima da pokažu da li to mogu na srpskom tržištu, ali opet to nije do Jata.

Peca

pre 14 godina

Nisam zaljubljenik JAT-a al stvarno se svasta moze cuti:

@Voja
avioni su veci... pa sta, prijatnije mi je uvek u manjem bez buke 200 dusha, nego vecem
avioni su brzi...ne verujem da je razlika velika, a o uslovima leta i brzini krstarenja najbolje da ti kaze neki pilot kako donosi odluku.
leti na vecoj visini pa je let prijatniji... no comment , visina leta se odredjuje i u zavisnosti od duzine destinacije,...
@Igor
Da, sto je mesto blize kabini to je i skuplje. Bas kao u bioskopu, al razlog nije bolji pogled vec manja buka motora. Slucajno sam leto u prvoj klasi i razlika je ogromna.

JAT TREBA DA ZATVORI SVA SVOJA STRANA PREDSTAVNISTA I DA BUDE EKONOMICNIJI KAKO BI NA NOGE DOCEKAO KONKURENCIJU

hocu u evropu!

pre 14 godina

@ objektivan
ma ne lajem ja; veruj mi - tuzna sam. eto, prosto! osecam jednostavno tugu od nemoci i sto je kod nas tako kako je.