Sreda, 25.02.2009.

14:03

Cene stanova u Beogradu će pasti

Cene stanova u Beogradu biće niže na manje atraktivnim lokacijama, ali je i dalje veliki problem na tržištu nekretnina manjak ponude i skupo zemljište.

Izvor: Beta

Cene stanova u Beogradu æe pasti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 15 godina

postoji jos jedna dimenzija problema vezano za pitanje zasto cene stanova u beogradu ne padaju osim onih tipa: ponuda/potraznja, mala/velika plata, povoljni/nepovoljni krediti.

radi se o tome da je velika vecina stanova na prodaju u apsolutnom vlasnistvu gradjana koji su do njih dosli na nacin koji je svima poznat tokom devedesetih. ukratko, takvi prodavci nisu u zurbi da ih prodaju i uvek ocekuju preveliku zaradu posle prodaje istih. a razlog zasto nisu u zurbi je jer je posedovanje sopstvenog otplacenog stana (porezi, komunalije i slicno) jos uvek jako jeftino. ako se vratimo na gospodina djoleta od ranije, i zamislimo da je u situaciji da ga izdaje za 250e, a da istovremeno mora da ga otplacuje banci po rati od 450e mesecno, i te kako bi se prilagodio trzistu da ne bi morao da vadi 200e svakog meseca iz sopstvenog dzepa.

sale

pre 15 godina

@Djole

Slazem se da kamata na stednju vec p[red kraj ove godine nece biti 7.5% (to sam naveo kao primer jer je trenutno ta kamata), realnije je 4-4.5 posto. Ali i sa tom kamatom mesecno se na 100 000 dobija vise nego sto je kirija za taj stan od 50kv2.

Banke, koje su kod nas, nece propasti iz prostog razloga, jer nisu puno ni investirale. "Srecom" mi smo bili visoko rizicna zemlja za investicije, pa banke (koje rade u srbiji) nisu bez ogromnih i sigurnih garancija odobravale kredite. Ko je pokusao da uzme veci kredit zna o cemu pricam.

Ovo nije vreme S.Milosevica da moze drzava da radi sta hoce, ako se drzava obavezala da nesto garantuje to mora i da ispuni, ako imamo ikakve namere da idemo ka EU. Jedino ako nastupi neka anarhija i vratimo se u neki real-socijalizam (kao Venecuela), onda i nema veze dali imas para ili stan za izdavanje, onda nije nista sigurno!

Svesna

pre 15 godina

Ne zam zasto mi juce nije objavljen komentar , ali STVARNO smo pre pet godina kupili nov stan kod hotela Jugoslavija, znaci vrlo atraktivna lokacija, za 900 e/m2, i tada je zarada ucesnika u izgradnji bila VRLO PRISTOJNA.

Nebojsa

pre 15 godina

Da Beogradu je potrebno 10,000 stanova godisnje (kako se vec pise po novinama) ali broju rasta stanovnistva, to ne znaci da imamo 10,000 kreditno sposobnih, spremnih kupaca koji cekaju na iste da se izgrade, pa da stanove plate po sadasnjim cenama. Sto se tzista Beograda tice, kupci stanova iz doba tranzicije su vec odavno pokupovali stanove za kes a nema ni para iz Rusije, Engleske ili vec Crne Gore. Albanija je mnoge privlacnija za investiranje.

Boban

pre 15 godina

Moje viđenje ove problematike je sledeće: najveći krivac je država. A zašto? U građevinski biznis je ušao prljavi novac tj. pokradeni, od sumnjivih poslova i sl. Retko ko ovde finansira gradnju iz bankarskog kredita. Kako onda nema obavezu da vrati svoju ratu na vreme, može da oduži sa gradnjom, može da čeka dobru cenu na tržištu nekretnina i tako unedogled. Država treba zakonskom procedurom i izgradnjom jeftinih stanova da relaksira tržište. Ovako svi čekaju, a vreme ide. A onima što su ubacili prljavu lovu u gradnju, njima vreme nije toliko bitno, kao onima koji moraju da skupo rentiraju stanove. Oni mogu da čekaju još, i onako su im pare čučale 10ak godina na Kipru. Znači kao i sve kod nas, korupcionaška država i mafija. Kao i u svakom drugom domenu.

Dejan Dubocanin

pre 15 godina

Stvarno ste nasli pouzdan izvor.

Cene stanova u centralnim gradskim opstinama ce samo rasti dok ne dodju na 7-8 hiljada po kvadratu pogotovo na Vracaru.

Svesna

pre 15 godina

Jos uvek niko ne izlazi sa realnim podacima - PRODATO TOLIKO STANOVA PO TOJ CENI. Pre pet godina nov stan kod Juge je bio 900 eura /m2. I da se na tu cenu "vrati" verovatno je "VRLO ISPLATIVO GRADITI STANOVE"

Plejmejker

pre 15 godina

@ nb
Hvala Bogu da se neko setio da objasni potemcijalnim kupcima da nisu vlasnici stana sve dok ne otplate i poslednju ratu. Vlasnik sam ja (banka). Dakle, i oni su podstanari. Ako nekoliko meseci kasniš sa ratom (zapravo kirijom) aktivira se hipoteka, i ostao si i bez stana (gazda te izbaci), a u većini slučajeva i bez para, zbog prirode ugovora I odugovlačenja davaoca kredita koji su maksimalno zaštićeni (da ne objašnjavam sada sve detalje). Ko je koristio leasing, može otprilike da shvati kako to funkcioniše. Slučajno sam se jedno vreme intenzivno bavio tim stvarima kao savetnik, pa da nekako pomognem onima koji su u dilemi jer sam ja nakon dugo razmišljannja taj problem delimično rešio. U suštini dilema ne postoji, kredit se isplati samo ukoliko je konačno plaćeni iznos za trećinu veći od odobrenog kredita.
Dakle
1.Nekretnine (u ovom slučaju stanovi) se uvek kupuju za gotov novac.
2.Trenutno je zaista isplativije stan iznajmiti nego ga kupiti na kredit i tako će biti još najmanje 10 do 15 godina jer Beogradu nedostaje otprilike 90 do 120 hiljada stambenih jedinica (recimo Novi Beograd i Mirijevo zajedno).
3.A i naravno, ako vam padne napamet da otplatite kredit pre ugovora (recimou jednom trenutku vam krene posao,pa zaradite), ima da platite takve penale da ima uši da vas zabole, jer mi računamo da od vas uzimamamo kamatu 25 godina.
A eto ironije radi, jedna od mojih najboljih prijateljica je posle 3 i po godina ostala je bez stana jer nije mogla da ga otplaćuje. Pazite, to je skoro duplo manje od proseka (7-8 godina) u kome se pojavljuju prve teškoće oko otplate. A para će biti sve manje.
I sam sam odustao od kupovine na kredit, iznajmio sam stan, besmisleno je da za kredit od 85000e za 25 godina treba da vratim blizu 150000e i rata bi mi bila za skoro viša 150e od vrlo sličnog stana koji sam iznajmio.
I da, cene će padati srazmerno kako i standard i plate budu padali, tako da će praktično ostati iste.
Dakle vidi pod 1. Ko ima gotovinu SADA jedini će možda kupiti nekretninu za 10 do maksimalno 15 posto jevtinije za 8 do 12 meseci kada cene padnu. I to je to. On će imati neku korist.
Krediti će početi da postaju instrument za rešavanje stambenog pitanja tek kad se desi ono što sam napisao pod brojem 2. To jest kada recimo sa druge strane Dunava, preko puta Dorćola niknu 2 nova naselja sa po 50ak hiljada stanova. Ali, pre toga će morati da se naprave i barem 3 nova mosta.
Znači kao što napisah za 15ak godina možda i više, ako već sada počne da se gradi.
I za kraj, moj (besplatni savet) je da ne ulazite u stambeni kredit sada ako zaista nemate drugog izlaza.

Prijatan dan želim.

Kaca

pre 15 godina

Pratim ove komentare i ocigledno se vidi da je ovde jako mnogo potencijalnih kupaca stanova, koji se tese izmedju sebe da ce cene padati. Ali im situacija nesto ne ide na ruku, tvrdoglavi ovi investitori.

predrag

pre 15 godina

Od trazene do moguce realizovane cene u narednom periodu ce biti razlike. Trazena cena se formira na osnovu slucajeva iz prethodnog perioda, a cena koju ce biti spremni kupci (sada redji) ce biti sigurno manja.Posrednici ce sada morati da uticu na prodavce, dok su u prethodnom periodu vise uticali na kupce.

Dejan

pre 15 godina

Definitivno nece pasti cene stanova! Stali kupci, ali stali i investitori sa daljom gradnjom.To sto su ranije poceli to zavrsavaju i nema vise gradnje. A to moze dovesti samo do toga da ce za izvesno vreme "kad se situacija normalizuje" cena krenuti uzlaznom linijom zakljucice svako ko je realan, i nesto zna o toj oblasti.

Pingvin u Beogradu

pre 15 godina

I nekretnine su roba, kao i svaka druga. Znaci ponuda i potraznja diktira cenu. Sto se mene tice ne zuri mi se. Tipujem na pad, ali to je kao kladionica. Mozda sam u pravu a mozda i ne. Svako sam odlucuje sta ce da uradi i sam snosi posledice. Licno ja mislim ko ima kupca za Vracar po 2500 neka prodaje bez razmisljanja. Bar bi ja tako uradio. Moje licno misljenje je da do ulaska u EU ili bar dobrog priblizavanja tom momentu mozete da zaboravite na ove proslogodisnje cene.
Zato ko hoce da kupuje neka ceka. Para iz inostranstva nema i nece skorije da dodju, a svak neka sam odvagne kada da kupi i po kojoj ceni jer ni pad nece biti bas na 100 evra, jer nije bilo toliko ni kad su tomahavci padali po Beogradu.
Znaci ne ocekujte ni Vracar po 5000 ni po 100 evra za kvadrat. Budite realni.
Ali ovo je samo moje misljenje tako da ko misli drugacije neka i radi po svom!!!

Djole

pre 15 godina

@sale
Kada je recesija centralne banke spustaju kamatnu stopu, sto znaci da i kamate na stednju padaju.
Mozda jos mozes da nadjes negde 7.5% ali ne za dugo. Osim toga ne zna se koja ce banka pre puci,
a da drzava, i jos Srbija, garantuje 50000 - kakav vic. To je vise psiholoski potez nego sto ce imati pare da vrate svima, ili ce da bude kao sa starom deviznom stednjom da isplacuju do 2018-te, pa ti cekaj.

@Zoran Todorovic
Ne bih rekao da sam u manjini. Malo je novih velikih zgrada i stambenih blokova koji zvrje prazni
i koji treba na brzinu da se prodaju da bi se vrartile pare banci. Ovi "investitori" sto grade
uglavnom uzimaju pare unapred od buducih stanara a kad nema ko da kupi unapred onda ni ne zidaju.

@milovan
Ako ce drzava i privreda da puknu onda necu ni da prodajem stan jer sta da radim sa keshom? Da
ulazem u puknutu privredu? Ovako se uvek nadje neko kome cu da ga izdam i uzimam neku kintu mesecno.

Jovan

pre 15 godina

Dobri su ovi sto kazu, pasce cene stanove, pasce cene izdavanja, pasce plate ljudima, sve ce pasti, velika kriza na pomolu, samo ce kamata u banci na orocenu njihovu stednju da i dalje bude 7.5%
E takvi su i poklonili pare dafini i jezdi 93. Pa ako se desi taj crni scenario koji predvidjaju ovde neki koji prizeljkuju pad nekretnina, pa tad banke nece ni postojati, kao takve, a stan ako imas, izdavaces ga makar za 10 kila mesa. Ali ljudi, ne panicite bez potrebe, sve ce se regulisati vec koliko od pocetka sledece godine

Sirijus99

pre 15 godina

sefe, Dr Vladimir Poznanic je redovan prof Ekonomskog fakulteta u Beogradu i vrsan strucnjak...naziv portala jeste smesan, ali to ti ne daje pravo da ga omalovazavas a i da ne znas ko je u pitanju.

milovan

pre 15 godina

@Djole, Djole,

Cene ce da padnu jer ce privreda i drzava da pukne, i to pucanje ce da traje duuugo. A, tebi ako se ne zuri, super, na konju si ;)

T.

pre 15 godina

Najvise volim kada ljudi kazu, "pale su samo cene stanovima onima kojima se zuri da prodaju". Ako sada moras da spustis cenu vise nego pre da bi stan prodao u istom vremenskom roku, ja bih rekao da to znaci da su cene pale.

necudatikazem

pre 15 godina

...
Cene stanova ce pasti tek kada oni koji ih prodaju odluce da ih spuste. Do sad je to bio jedini dobar biznis u Srbiji i "investitori" su se jedva dokopali tih cena. Tu su naravno i oni koji su hteli da se bave "ulaganjima" (sto je u prevodu "hleba bez motike") pa sad ni u ludilu ne bi da stan koji su kupili za 2000 prodaju za 1000 koliko bi mu sada mozda bila realna cena. Radije ce se baviti izdavanjem, a prodavace stanove samo oni koji su na to primorani iz bilo kojeg razloga i to sa gorkom pilulom u ustima, jer saznanje da si napravio glup potez kupovanjem preterano skupog stana radi preprodaje bas i nije neka lepa vest za sopstvenu sujetu, a ni dzep.

Ono sto ce se dogoditi je da ce cene stanova pasti za nijansu, ali se nece prodavati (osim sporadicno), a za izdavanje ce ih biti toliko da matematika jednacine oko ulozenih para i mesecne stanarine nece biti bas bolja od orocavanja istih para u banci. Od gomile kojekakvih sitnih "graditelja" ostace samo oni najveci, gde ce se i oni smanjiti jer nece bas imati prometa.
A razlozi su previse jednostavni:
1. Nije Srbija zemlja u kojoj kvadrat treba da kosta koliko deset bruto prosecnih mesecnih plata. Ona kao zemlja ni sama nista ne nudi da bi ljudi hrlili u nju, jer nema posla i nema para. Nezaposlenost od skoro 20% dovoljno govori da skoro i nece biti bolje. Kupovanje i preprodaja stanova su bili samo jedna velika stihija, kao i u celom svetu, a realno stanje je nesto sasvim drugo, sada se bar dobro vidi.
2. U Srbiji jos dugo, dugo prosecna bruto plata nece biti 3000 evra da bi se odrzala cena od 2000 ili 3000 po kvadratu. Ni onih koji su opljackali, oprali ili zaradili pare u inostranstvu ne moze biti toliko da se stanovi masovno prodaju za tolike pare. Nece vise biti ni akcija o prodaje vrednih fabrika, jer je i to sada eto stalo, tako da ni zloupotrebe polozaja i slicne stvari nece donositi pare.

Sa druge strane, stanovi se znog isplativosti nece vise graditi, bar ne u onom ritnu koji je bio do prosle godine. No, kako ljudima stanovi ipak trebaju, jedini ko bi im mogao obezbediti iste je DRZAVA, masovnom gradnjom i prodajom zemljista samoj sebi (znaci startni troskovi minimalni). Ipak, koristeci saznanja da drzava ne radi ni ono sto treba iako su dobili pare za to, da su ljudi iz gradjevinske mafije u vrhovima ove zemlje, tesko da ce se ista odluciti da pomogne gradjanima na sopstvenu stetu.

Sve u svemu, ceka nas "status quo". Oni koji prodaju nece da se pomire za gubljenjem para,a oni koji kupuju nisu ludi da uzimaju kredite pod novim uslovima i u situaciji kad je opste ekonomsko rasulo tek na vidiku.

A trziste je neumoljivo, priznavao sebi to neko ili ne.

Dejan Petkovic

pre 15 godina

U BG postoji plan da se u narednih 22 godine urede pribalja reka,a samim tim dobiju veliki broj hektara kako za poslovnu tako i stambenu izgradnju.To ce biti hit lokacije!!!
Te cene ce ici u visinu,ali lokacije koje su sada atraktivne ce za njima zaostajati,a mozda i padati.
Resenje bi mozda bilo gradnja Treceg Beograda,ali gde bi i drzava uzela ucesce kao investitor,i gde nebi isla sa 100% zarade,vec bar sa 50%.
Tada bi doslo stvarno do masovne izgradnje koja bi u jednom trenutku nadmasila potraznju!!!!!!

Београђанин

pre 15 godina

Треба подржавати привредни развој градова у унутрашњости Србије због јевтиније градње - што ће допринети и већим становима.

duke

pre 15 godina

stanovi su poskupeli izmedju ostalog zbog:
-ljudi sa kosova koji su imli nesto para -ljudi iz crne gore koji su prodali nesto tamo na primorju pa pokupovali za decu istudente po N.Sadu i Beogradu
-stambeni krediti koji su poceli da se daju na veliko
-ljudi poceli da dobijaju otpremnine iz firmi sto su rasprodate, pa skupili za stan
-ljudi generalno culi da cene rastu pa ko veli, bolje u nekretninu nego u slamarici
-gastarbajteri takodje resili da imaju stan negde u gradu u Srbji, jer je najzad nasa zemlja krenula na evropski put
-mediji uveliko uticali na cenu neprikladnim tekstovima
-velika zarada mafijasa koji su halapljivi i alavi pa ulazu u nekretnine, jer su se svi primili na kupovinu pa resili da i oni grade jer boze moj, cene rastu, a sad ne zele da izgube na njima jer im se ne zuri da ih prodaju
-tipicno za srbiju, kud svi tu i mali mujo
pozdrav

nb

pre 15 godina

Ljudi da rascistimo jednu stvar. Ako treba da se za rentu placa, recimo, 300 evra, a mesecna rata za hipoteku iznosi 350 e i uz to mora da se stavi 10% novca, ne postoji ekonomski opravdan razlog za kupovinu stana.Stan NIJE VAS dok za skroz ne otplatite, znaci 20-30 godina.Zakasnite u tom periodu sa otplatom rata i gubite stan i pare koje ste ulozili.

Petar

pre 15 godina

Obilazim novoizgradjene zgrade u potrazi za stanom i primecujem OGROMAN broj neprodatih stanova u VEC ZAVRSENIM zgradama. Neki su vec 10 ili 20% jeftiniji, a po tome se vidi da je prodala apsolutno stala i da ce se cene morati korigovati za do 30%

sale

pre 15 godina

Ja imam stan koji prodajem za 2000 po kvm. Ako neces da ga kupis po toj ceni ja cu ti ga izdavati za 250 evra dok se privreda ne oporavi posto mi se ne zuri. Elem, ne vidim zasto bi cene padale.
(Djole, 25. februar 2009 15:22)

Ti mozes da ga prodajes i 3000 evra po kvadratu ali to nije realna cena, realna cena je cena po kojoj neko hoce to da kupi i misli da to toliko vredi, cenu nekretnina ne odredjuju prodavci (nije to kupus) vec kupci koji su spremni da plate odredjenu cenu, ako su ljudi spremni da daju 2000-3000 evra po kvadratu to ce i biti cena. Trenutno je slucaj da kupci nisu spremni (vecina vise nije ni u mogucnosti) da tebi plate cenu od 2000 evra. I to se bar nekoliko godina nece promeniti.
Pre 18 meseci taj stan verovatno nije vredeo vise od 1200 po kv2, jedino je u jednom periodu bilo mnogo ljudi koji su kupovali sve i svasta po bilo kojim cenama racunajuci na veliki skok. Bilo pa proslo!

Izdavanje jeste resenje ali samo kratkorocno, vremenom (uskoro) ce i cena izdavanja morati da padnu; veci broj stanova ce da se izdaje jer nece moci da se prodaju, zbog krize ljudi ce gubiti posao ili raditi za manje plate pa nece biti u mogucnosti da placaju visoke kirije ni sebi, ni deci a posebno ljudi iz unutrasnjosti koji salju decu na studije, cene komunalija ce porasti pa ce rezije za stanove biti vece.
Par meseci ako ti stan bude ostao bez stanara, stanar ti unisti stan ili te neko zavrne za racune...

Ja sam kupac imam 100 000 evra da kupim tvoj stan od 50kv2 po ceni od 2000evra.
Pa pametnije mi je da te pare podelim na dva racuna i orocim na godinu dana (50000 evra po racunu garantuje drzava) i uzimam cistih 500 evra mesecno (7.5% godisnja kamata na rentnu stednju).
To je dovoljno da platim stan i komunalije, plus da mi ostane nesto sice, uz to cekam da cene padnu, jer sigurno nece rasti iznad ove cifre!

Zoran Todorovic

pre 15 godina

Djole, drago mi je da mozete sebi da priustite taj luksuz, ali verujte da ste u manjini, sto nikako ne znaci da vas osudjujem. Nisam pristalica "panicne" rasprodaje, ali bih u svakom slucaju razmislio o tome da unovcim objekat koji izdajem ispod cene.

Potencijalni

pre 15 godina

zanimljiva tema, da li plaćati kiriju i bacati te pare u bunar ili uzeti kredit i pustiti da vas neko dere?!
u drugom slučaju bar znam za šta me deru, koliko god to skupo delovalo.
Ovih dana rešavam(nadam se) svoje stambeno pitanje pa sam u materiji, ima nekih naznaka da će biti povoljijih kredita jer je Euribor u padu, ali što se stanova tiče tu je malo nejasna situacija. Svi pričaju o padu cena ali ne prave razliku oko starih stanova i u izgradnji tj. novih, cene starih će sigurno padati ali za nove ne verujem.
batali kiriju!

Djole

pre 15 godina

@DEJAN
Ja imam stan koji prodajem za 2000 po kvm. Ako neces da ga kupis po toj ceni ja cu ti ga izdavati za 250 evra dok se privreda ne oporavi posto mi se ne zuri. Elem, ne vidim zasto bi cene padale.

Sale

pre 15 godina

Odlucite se vec jednom. Prosle nedelje ste objavili da cene nece padati i bukvalno objavili tekst koji je reklama za agencije za nekretnine.

Ove nedelje cene ce kao padati, ali ne na atraktivnim lokacijama. Imam osecaj da je ovaj novi tekst pokusaj da se umire reakcije na vas prosli tekst.

Naravno, ne mislim da cete ovo da objavite, ali ako objavite - bar cuvate cast novinarske profesije koju ste ozbiljno ugrozili proslonedeljnim tekstom.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Prvo treba drzava da donese zakon o Denacionalizaciji,da vrati i plati opljackanu imovinu,a narocito gradjevinsko zemljiste,pa ce strani investitori slobodnije ulagati i kupovati nekretninu,kad se zna koje vlasnik.

Pera

pre 15 godina

"... ocenio je predsednik Nadzornog odbora portala o nekretninama "ProdamSam" Vladimir Poznanić."

Bas ste nasli kalibar da prica o cenama nekretnina.
Mogli ste da pitate i gospodjicu Jagodinku Simonovic, predsednicu upravnog odbora tezge "ProdamParadajz" na Zelenjaku.

DEJAN

pre 15 godina

Svuda je manja ponuda nego potraznja i to nije problem i tako ce biti i dalje ali koliko realno ljudi danas moze da sebi priusti kredit koji ce otplacivati na 20 god.To je najveci problem jer banke vise nece tako lako da daju kredite.I ja bih hteo jedan stan ali nemam para pa da li onda i mene racunate na potecijanog kupca?

Jovan

pre 15 godina

Cene ce padati! To nikakve veze nema sa cenama gradskog zemljista i slicnim troskovima, vec samo sa upadljivim smanjenem traznje, koje donosi ekonomska kriza. Ljudi ce gubiti posao, opadace im plate, tesko ce vracati kredita, a cuvace se da uzmu nove. Ukoliko mogu da iznajmim stan za 250 evra, a isti takav moram da otplacujem po 450 evra 20 godina, ja se odlucujem za najam. Neko ce reci da je to bacanje para, ali placanje preskupih stanova, sa maglovitom idejom da steknete materijalnu dobit upropascujuci svoj zivot na par decenija... to je bacanje i para i zdravlja i zivaca. Normalni ljudi koji normalno zaradjuju, ne mogu da kupe stan ovih dana. Cene ce, dakle pasti, ma sta ko pricao.

sale

pre 15 godina

Ja imam stan koji prodajem za 2000 po kvm. Ako neces da ga kupis po toj ceni ja cu ti ga izdavati za 250 evra dok se privreda ne oporavi posto mi se ne zuri. Elem, ne vidim zasto bi cene padale.
(Djole, 25. februar 2009 15:22)

Ti mozes da ga prodajes i 3000 evra po kvadratu ali to nije realna cena, realna cena je cena po kojoj neko hoce to da kupi i misli da to toliko vredi, cenu nekretnina ne odredjuju prodavci (nije to kupus) vec kupci koji su spremni da plate odredjenu cenu, ako su ljudi spremni da daju 2000-3000 evra po kvadratu to ce i biti cena. Trenutno je slucaj da kupci nisu spremni (vecina vise nije ni u mogucnosti) da tebi plate cenu od 2000 evra. I to se bar nekoliko godina nece promeniti.
Pre 18 meseci taj stan verovatno nije vredeo vise od 1200 po kv2, jedino je u jednom periodu bilo mnogo ljudi koji su kupovali sve i svasta po bilo kojim cenama racunajuci na veliki skok. Bilo pa proslo!

Izdavanje jeste resenje ali samo kratkorocno, vremenom (uskoro) ce i cena izdavanja morati da padnu; veci broj stanova ce da se izdaje jer nece moci da se prodaju, zbog krize ljudi ce gubiti posao ili raditi za manje plate pa nece biti u mogucnosti da placaju visoke kirije ni sebi, ni deci a posebno ljudi iz unutrasnjosti koji salju decu na studije, cene komunalija ce porasti pa ce rezije za stanove biti vece.
Par meseci ako ti stan bude ostao bez stanara, stanar ti unisti stan ili te neko zavrne za racune...

Ja sam kupac imam 100 000 evra da kupim tvoj stan od 50kv2 po ceni od 2000evra.
Pa pametnije mi je da te pare podelim na dva racuna i orocim na godinu dana (50000 evra po racunu garantuje drzava) i uzimam cistih 500 evra mesecno (7.5% godisnja kamata na rentnu stednju).
To je dovoljno da platim stan i komunalije, plus da mi ostane nesto sice, uz to cekam da cene padnu, jer sigurno nece rasti iznad ove cifre!

Jovan

pre 15 godina

Cene ce padati! To nikakve veze nema sa cenama gradskog zemljista i slicnim troskovima, vec samo sa upadljivim smanjenem traznje, koje donosi ekonomska kriza. Ljudi ce gubiti posao, opadace im plate, tesko ce vracati kredita, a cuvace se da uzmu nove. Ukoliko mogu da iznajmim stan za 250 evra, a isti takav moram da otplacujem po 450 evra 20 godina, ja se odlucujem za najam. Neko ce reci da je to bacanje para, ali placanje preskupih stanova, sa maglovitom idejom da steknete materijalnu dobit upropascujuci svoj zivot na par decenija... to je bacanje i para i zdravlja i zivaca. Normalni ljudi koji normalno zaradjuju, ne mogu da kupe stan ovih dana. Cene ce, dakle pasti, ma sta ko pricao.

Pera

pre 15 godina

"... ocenio je predsednik Nadzornog odbora portala o nekretninama "ProdamSam" Vladimir Poznanić."

Bas ste nasli kalibar da prica o cenama nekretnina.
Mogli ste da pitate i gospodjicu Jagodinku Simonovic, predsednicu upravnog odbora tezge "ProdamParadajz" na Zelenjaku.

Sale

pre 15 godina

Odlucite se vec jednom. Prosle nedelje ste objavili da cene nece padati i bukvalno objavili tekst koji je reklama za agencije za nekretnine.

Ove nedelje cene ce kao padati, ali ne na atraktivnim lokacijama. Imam osecaj da je ovaj novi tekst pokusaj da se umire reakcije na vas prosli tekst.

Naravno, ne mislim da cete ovo da objavite, ali ako objavite - bar cuvate cast novinarske profesije koju ste ozbiljno ugrozili proslonedeljnim tekstom.

Petar

pre 15 godina

Obilazim novoizgradjene zgrade u potrazi za stanom i primecujem OGROMAN broj neprodatih stanova u VEC ZAVRSENIM zgradama. Neki su vec 10 ili 20% jeftiniji, a po tome se vidi da je prodala apsolutno stala i da ce se cene morati korigovati za do 30%

necudatikazem

pre 15 godina

...
Cene stanova ce pasti tek kada oni koji ih prodaju odluce da ih spuste. Do sad je to bio jedini dobar biznis u Srbiji i "investitori" su se jedva dokopali tih cena. Tu su naravno i oni koji su hteli da se bave "ulaganjima" (sto je u prevodu "hleba bez motike") pa sad ni u ludilu ne bi da stan koji su kupili za 2000 prodaju za 1000 koliko bi mu sada mozda bila realna cena. Radije ce se baviti izdavanjem, a prodavace stanove samo oni koji su na to primorani iz bilo kojeg razloga i to sa gorkom pilulom u ustima, jer saznanje da si napravio glup potez kupovanjem preterano skupog stana radi preprodaje bas i nije neka lepa vest za sopstvenu sujetu, a ni dzep.

Ono sto ce se dogoditi je da ce cene stanova pasti za nijansu, ali se nece prodavati (osim sporadicno), a za izdavanje ce ih biti toliko da matematika jednacine oko ulozenih para i mesecne stanarine nece biti bas bolja od orocavanja istih para u banci. Od gomile kojekakvih sitnih "graditelja" ostace samo oni najveci, gde ce se i oni smanjiti jer nece bas imati prometa.
A razlozi su previse jednostavni:
1. Nije Srbija zemlja u kojoj kvadrat treba da kosta koliko deset bruto prosecnih mesecnih plata. Ona kao zemlja ni sama nista ne nudi da bi ljudi hrlili u nju, jer nema posla i nema para. Nezaposlenost od skoro 20% dovoljno govori da skoro i nece biti bolje. Kupovanje i preprodaja stanova su bili samo jedna velika stihija, kao i u celom svetu, a realno stanje je nesto sasvim drugo, sada se bar dobro vidi.
2. U Srbiji jos dugo, dugo prosecna bruto plata nece biti 3000 evra da bi se odrzala cena od 2000 ili 3000 po kvadratu. Ni onih koji su opljackali, oprali ili zaradili pare u inostranstvu ne moze biti toliko da se stanovi masovno prodaju za tolike pare. Nece vise biti ni akcija o prodaje vrednih fabrika, jer je i to sada eto stalo, tako da ni zloupotrebe polozaja i slicne stvari nece donositi pare.

Sa druge strane, stanovi se znog isplativosti nece vise graditi, bar ne u onom ritnu koji je bio do prosle godine. No, kako ljudima stanovi ipak trebaju, jedini ko bi im mogao obezbediti iste je DRZAVA, masovnom gradnjom i prodajom zemljista samoj sebi (znaci startni troskovi minimalni). Ipak, koristeci saznanja da drzava ne radi ni ono sto treba iako su dobili pare za to, da su ljudi iz gradjevinske mafije u vrhovima ove zemlje, tesko da ce se ista odluciti da pomogne gradjanima na sopstvenu stetu.

Sve u svemu, ceka nas "status quo". Oni koji prodaju nece da se pomire za gubljenjem para,a oni koji kupuju nisu ludi da uzimaju kredite pod novim uslovima i u situaciji kad je opste ekonomsko rasulo tek na vidiku.

A trziste je neumoljivo, priznavao sebi to neko ili ne.

duke

pre 15 godina

stanovi su poskupeli izmedju ostalog zbog:
-ljudi sa kosova koji su imli nesto para -ljudi iz crne gore koji su prodali nesto tamo na primorju pa pokupovali za decu istudente po N.Sadu i Beogradu
-stambeni krediti koji su poceli da se daju na veliko
-ljudi poceli da dobijaju otpremnine iz firmi sto su rasprodate, pa skupili za stan
-ljudi generalno culi da cene rastu pa ko veli, bolje u nekretninu nego u slamarici
-gastarbajteri takodje resili da imaju stan negde u gradu u Srbji, jer je najzad nasa zemlja krenula na evropski put
-mediji uveliko uticali na cenu neprikladnim tekstovima
-velika zarada mafijasa koji su halapljivi i alavi pa ulazu u nekretnine, jer su se svi primili na kupovinu pa resili da i oni grade jer boze moj, cene rastu, a sad ne zele da izgube na njima jer im se ne zuri da ih prodaju
-tipicno za srbiju, kud svi tu i mali mujo
pozdrav

Pingvin u Beogradu

pre 15 godina

I nekretnine su roba, kao i svaka druga. Znaci ponuda i potraznja diktira cenu. Sto se mene tice ne zuri mi se. Tipujem na pad, ali to je kao kladionica. Mozda sam u pravu a mozda i ne. Svako sam odlucuje sta ce da uradi i sam snosi posledice. Licno ja mislim ko ima kupca za Vracar po 2500 neka prodaje bez razmisljanja. Bar bi ja tako uradio. Moje licno misljenje je da do ulaska u EU ili bar dobrog priblizavanja tom momentu mozete da zaboravite na ove proslogodisnje cene.
Zato ko hoce da kupuje neka ceka. Para iz inostranstva nema i nece skorije da dodju, a svak neka sam odvagne kada da kupi i po kojoj ceni jer ni pad nece biti bas na 100 evra, jer nije bilo toliko ni kad su tomahavci padali po Beogradu.
Znaci ne ocekujte ni Vracar po 5000 ni po 100 evra za kvadrat. Budite realni.
Ali ovo je samo moje misljenje tako da ko misli drugacije neka i radi po svom!!!

DEJAN

pre 15 godina

Svuda je manja ponuda nego potraznja i to nije problem i tako ce biti i dalje ali koliko realno ljudi danas moze da sebi priusti kredit koji ce otplacivati na 20 god.To je najveci problem jer banke vise nece tako lako da daju kredite.I ja bih hteo jedan stan ali nemam para pa da li onda i mene racunate na potecijanog kupca?

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Prvo treba drzava da donese zakon o Denacionalizaciji,da vrati i plati opljackanu imovinu,a narocito gradjevinsko zemljiste,pa ce strani investitori slobodnije ulagati i kupovati nekretninu,kad se zna koje vlasnik.

milovan

pre 15 godina

@Djole, Djole,

Cene ce da padnu jer ce privreda i drzava da pukne, i to pucanje ce da traje duuugo. A, tebi ako se ne zuri, super, na konju si ;)

Jovan

pre 15 godina

Dobri su ovi sto kazu, pasce cene stanove, pasce cene izdavanja, pasce plate ljudima, sve ce pasti, velika kriza na pomolu, samo ce kamata u banci na orocenu njihovu stednju da i dalje bude 7.5%
E takvi su i poklonili pare dafini i jezdi 93. Pa ako se desi taj crni scenario koji predvidjaju ovde neki koji prizeljkuju pad nekretnina, pa tad banke nece ni postojati, kao takve, a stan ako imas, izdavaces ga makar za 10 kila mesa. Ali ljudi, ne panicite bez potrebe, sve ce se regulisati vec koliko od pocetka sledece godine

T.

pre 15 godina

Najvise volim kada ljudi kazu, "pale su samo cene stanovima onima kojima se zuri da prodaju". Ako sada moras da spustis cenu vise nego pre da bi stan prodao u istom vremenskom roku, ja bih rekao da to znaci da su cene pale.

nb

pre 15 godina

Ljudi da rascistimo jednu stvar. Ako treba da se za rentu placa, recimo, 300 evra, a mesecna rata za hipoteku iznosi 350 e i uz to mora da se stavi 10% novca, ne postoji ekonomski opravdan razlog za kupovinu stana.Stan NIJE VAS dok za skroz ne otplatite, znaci 20-30 godina.Zakasnite u tom periodu sa otplatom rata i gubite stan i pare koje ste ulozili.

Sirijus99

pre 15 godina

sefe, Dr Vladimir Poznanic je redovan prof Ekonomskog fakulteta u Beogradu i vrsan strucnjak...naziv portala jeste smesan, ali to ti ne daje pravo da ga omalovazavas a i da ne znas ko je u pitanju.

Djole

pre 15 godina

@DEJAN
Ja imam stan koji prodajem za 2000 po kvm. Ako neces da ga kupis po toj ceni ja cu ti ga izdavati za 250 evra dok se privreda ne oporavi posto mi se ne zuri. Elem, ne vidim zasto bi cene padale.

Zoran Todorovic

pre 15 godina

Djole, drago mi je da mozete sebi da priustite taj luksuz, ali verujte da ste u manjini, sto nikako ne znaci da vas osudjujem. Nisam pristalica "panicne" rasprodaje, ali bih u svakom slucaju razmislio o tome da unovcim objekat koji izdajem ispod cene.

Београђанин

pre 15 godina

Треба подржавати привредни развој градова у унутрашњости Србије због јевтиније градње - што ће допринети и већим становима.

Potencijalni

pre 15 godina

zanimljiva tema, da li plaćati kiriju i bacati te pare u bunar ili uzeti kredit i pustiti da vas neko dere?!
u drugom slučaju bar znam za šta me deru, koliko god to skupo delovalo.
Ovih dana rešavam(nadam se) svoje stambeno pitanje pa sam u materiji, ima nekih naznaka da će biti povoljijih kredita jer je Euribor u padu, ali što se stanova tiče tu je malo nejasna situacija. Svi pričaju o padu cena ali ne prave razliku oko starih stanova i u izgradnji tj. novih, cene starih će sigurno padati ali za nove ne verujem.
batali kiriju!

Plejmejker

pre 15 godina

@ nb
Hvala Bogu da se neko setio da objasni potemcijalnim kupcima da nisu vlasnici stana sve dok ne otplate i poslednju ratu. Vlasnik sam ja (banka). Dakle, i oni su podstanari. Ako nekoliko meseci kasniš sa ratom (zapravo kirijom) aktivira se hipoteka, i ostao si i bez stana (gazda te izbaci), a u većini slučajeva i bez para, zbog prirode ugovora I odugovlačenja davaoca kredita koji su maksimalno zaštićeni (da ne objašnjavam sada sve detalje). Ko je koristio leasing, može otprilike da shvati kako to funkcioniše. Slučajno sam se jedno vreme intenzivno bavio tim stvarima kao savetnik, pa da nekako pomognem onima koji su u dilemi jer sam ja nakon dugo razmišljannja taj problem delimično rešio. U suštini dilema ne postoji, kredit se isplati samo ukoliko je konačno plaćeni iznos za trećinu veći od odobrenog kredita.
Dakle
1.Nekretnine (u ovom slučaju stanovi) se uvek kupuju za gotov novac.
2.Trenutno je zaista isplativije stan iznajmiti nego ga kupiti na kredit i tako će biti još najmanje 10 do 15 godina jer Beogradu nedostaje otprilike 90 do 120 hiljada stambenih jedinica (recimo Novi Beograd i Mirijevo zajedno).
3.A i naravno, ako vam padne napamet da otplatite kredit pre ugovora (recimou jednom trenutku vam krene posao,pa zaradite), ima da platite takve penale da ima uši da vas zabole, jer mi računamo da od vas uzimamamo kamatu 25 godina.
A eto ironije radi, jedna od mojih najboljih prijateljica je posle 3 i po godina ostala je bez stana jer nije mogla da ga otplaćuje. Pazite, to je skoro duplo manje od proseka (7-8 godina) u kome se pojavljuju prve teškoće oko otplate. A para će biti sve manje.
I sam sam odustao od kupovine na kredit, iznajmio sam stan, besmisleno je da za kredit od 85000e za 25 godina treba da vratim blizu 150000e i rata bi mi bila za skoro viša 150e od vrlo sličnog stana koji sam iznajmio.
I da, cene će padati srazmerno kako i standard i plate budu padali, tako da će praktično ostati iste.
Dakle vidi pod 1. Ko ima gotovinu SADA jedini će možda kupiti nekretninu za 10 do maksimalno 15 posto jevtinije za 8 do 12 meseci kada cene padnu. I to je to. On će imati neku korist.
Krediti će početi da postaju instrument za rešavanje stambenog pitanja tek kad se desi ono što sam napisao pod brojem 2. To jest kada recimo sa druge strane Dunava, preko puta Dorćola niknu 2 nova naselja sa po 50ak hiljada stanova. Ali, pre toga će morati da se naprave i barem 3 nova mosta.
Znači kao što napisah za 15ak godina možda i više, ako već sada počne da se gradi.
I za kraj, moj (besplatni savet) je da ne ulazite u stambeni kredit sada ako zaista nemate drugog izlaza.

Prijatan dan želim.

Dejan Petkovic

pre 15 godina

U BG postoji plan da se u narednih 22 godine urede pribalja reka,a samim tim dobiju veliki broj hektara kako za poslovnu tako i stambenu izgradnju.To ce biti hit lokacije!!!
Te cene ce ici u visinu,ali lokacije koje su sada atraktivne ce za njima zaostajati,a mozda i padati.
Resenje bi mozda bilo gradnja Treceg Beograda,ali gde bi i drzava uzela ucesce kao investitor,i gde nebi isla sa 100% zarade,vec bar sa 50%.
Tada bi doslo stvarno do masovne izgradnje koja bi u jednom trenutku nadmasila potraznju!!!!!!

Djole

pre 15 godina

@sale
Kada je recesija centralne banke spustaju kamatnu stopu, sto znaci da i kamate na stednju padaju.
Mozda jos mozes da nadjes negde 7.5% ali ne za dugo. Osim toga ne zna se koja ce banka pre puci,
a da drzava, i jos Srbija, garantuje 50000 - kakav vic. To je vise psiholoski potez nego sto ce imati pare da vrate svima, ili ce da bude kao sa starom deviznom stednjom da isplacuju do 2018-te, pa ti cekaj.

@Zoran Todorovic
Ne bih rekao da sam u manjini. Malo je novih velikih zgrada i stambenih blokova koji zvrje prazni
i koji treba na brzinu da se prodaju da bi se vrartile pare banci. Ovi "investitori" sto grade
uglavnom uzimaju pare unapred od buducih stanara a kad nema ko da kupi unapred onda ni ne zidaju.

@milovan
Ako ce drzava i privreda da puknu onda necu ni da prodajem stan jer sta da radim sa keshom? Da
ulazem u puknutu privredu? Ovako se uvek nadje neko kome cu da ga izdam i uzimam neku kintu mesecno.

Svesna

pre 15 godina

Jos uvek niko ne izlazi sa realnim podacima - PRODATO TOLIKO STANOVA PO TOJ CENI. Pre pet godina nov stan kod Juge je bio 900 eura /m2. I da se na tu cenu "vrati" verovatno je "VRLO ISPLATIVO GRADITI STANOVE"

Svesna

pre 15 godina

Ne zam zasto mi juce nije objavljen komentar , ali STVARNO smo pre pet godina kupili nov stan kod hotela Jugoslavija, znaci vrlo atraktivna lokacija, za 900 e/m2, i tada je zarada ucesnika u izgradnji bila VRLO PRISTOJNA.

Dejan

pre 15 godina

Definitivno nece pasti cene stanova! Stali kupci, ali stali i investitori sa daljom gradnjom.To sto su ranije poceli to zavrsavaju i nema vise gradnje. A to moze dovesti samo do toga da ce za izvesno vreme "kad se situacija normalizuje" cena krenuti uzlaznom linijom zakljucice svako ko je realan, i nesto zna o toj oblasti.

sale

pre 15 godina

@Djole

Slazem se da kamata na stednju vec p[red kraj ove godine nece biti 7.5% (to sam naveo kao primer jer je trenutno ta kamata), realnije je 4-4.5 posto. Ali i sa tom kamatom mesecno se na 100 000 dobija vise nego sto je kirija za taj stan od 50kv2.

Banke, koje su kod nas, nece propasti iz prostog razloga, jer nisu puno ni investirale. "Srecom" mi smo bili visoko rizicna zemlja za investicije, pa banke (koje rade u srbiji) nisu bez ogromnih i sigurnih garancija odobravale kredite. Ko je pokusao da uzme veci kredit zna o cemu pricam.

Ovo nije vreme S.Milosevica da moze drzava da radi sta hoce, ako se drzava obavezala da nesto garantuje to mora i da ispuni, ako imamo ikakve namere da idemo ka EU. Jedino ako nastupi neka anarhija i vratimo se u neki real-socijalizam (kao Venecuela), onda i nema veze dali imas para ili stan za izdavanje, onda nije nista sigurno!

Boban

pre 15 godina

Moje viđenje ove problematike je sledeće: najveći krivac je država. A zašto? U građevinski biznis je ušao prljavi novac tj. pokradeni, od sumnjivih poslova i sl. Retko ko ovde finansira gradnju iz bankarskog kredita. Kako onda nema obavezu da vrati svoju ratu na vreme, može da oduži sa gradnjom, može da čeka dobru cenu na tržištu nekretnina i tako unedogled. Država treba zakonskom procedurom i izgradnjom jeftinih stanova da relaksira tržište. Ovako svi čekaju, a vreme ide. A onima što su ubacili prljavu lovu u gradnju, njima vreme nije toliko bitno, kao onima koji moraju da skupo rentiraju stanove. Oni mogu da čekaju još, i onako su im pare čučale 10ak godina na Kipru. Znači kao i sve kod nas, korupcionaška država i mafija. Kao i u svakom drugom domenu.

Dejan Dubocanin

pre 15 godina

Stvarno ste nasli pouzdan izvor.

Cene stanova u centralnim gradskim opstinama ce samo rasti dok ne dodju na 7-8 hiljada po kvadratu pogotovo na Vracaru.

Nebojsa

pre 15 godina

Da Beogradu je potrebno 10,000 stanova godisnje (kako se vec pise po novinama) ali broju rasta stanovnistva, to ne znaci da imamo 10,000 kreditno sposobnih, spremnih kupaca koji cekaju na iste da se izgrade, pa da stanove plate po sadasnjim cenama. Sto se tzista Beograda tice, kupci stanova iz doba tranzicije su vec odavno pokupovali stanove za kes a nema ni para iz Rusije, Engleske ili vec Crne Gore. Albanija je mnoge privlacnija za investiranje.

Vlada

pre 15 godina

postoji jos jedna dimenzija problema vezano za pitanje zasto cene stanova u beogradu ne padaju osim onih tipa: ponuda/potraznja, mala/velika plata, povoljni/nepovoljni krediti.

radi se o tome da je velika vecina stanova na prodaju u apsolutnom vlasnistvu gradjana koji su do njih dosli na nacin koji je svima poznat tokom devedesetih. ukratko, takvi prodavci nisu u zurbi da ih prodaju i uvek ocekuju preveliku zaradu posle prodaje istih. a razlog zasto nisu u zurbi je jer je posedovanje sopstvenog otplacenog stana (porezi, komunalije i slicno) jos uvek jako jeftino. ako se vratimo na gospodina djoleta od ranije, i zamislimo da je u situaciji da ga izdaje za 250e, a da istovremeno mora da ga otplacuje banci po rati od 450e mesecno, i te kako bi se prilagodio trzistu da ne bi morao da vadi 200e svakog meseca iz sopstvenog dzepa.

predrag

pre 15 godina

Od trazene do moguce realizovane cene u narednom periodu ce biti razlike. Trazena cena se formira na osnovu slucajeva iz prethodnog perioda, a cena koju ce biti spremni kupci (sada redji) ce biti sigurno manja.Posrednici ce sada morati da uticu na prodavce, dok su u prethodnom periodu vise uticali na kupce.

Kaca

pre 15 godina

Pratim ove komentare i ocigledno se vidi da je ovde jako mnogo potencijalnih kupaca stanova, koji se tese izmedju sebe da ce cene padati. Ali im situacija nesto ne ide na ruku, tvrdoglavi ovi investitori.

Djole

pre 15 godina

@DEJAN
Ja imam stan koji prodajem za 2000 po kvm. Ako neces da ga kupis po toj ceni ja cu ti ga izdavati za 250 evra dok se privreda ne oporavi posto mi se ne zuri. Elem, ne vidim zasto bi cene padale.

Dejan

pre 15 godina

Definitivno nece pasti cene stanova! Stali kupci, ali stali i investitori sa daljom gradnjom.To sto su ranije poceli to zavrsavaju i nema vise gradnje. A to moze dovesti samo do toga da ce za izvesno vreme "kad se situacija normalizuje" cena krenuti uzlaznom linijom zakljucice svako ko je realan, i nesto zna o toj oblasti.

Sirijus99

pre 15 godina

sefe, Dr Vladimir Poznanic je redovan prof Ekonomskog fakulteta u Beogradu i vrsan strucnjak...naziv portala jeste smesan, ali to ti ne daje pravo da ga omalovazavas a i da ne znas ko je u pitanju.

Jovan

pre 15 godina

Dobri su ovi sto kazu, pasce cene stanove, pasce cene izdavanja, pasce plate ljudima, sve ce pasti, velika kriza na pomolu, samo ce kamata u banci na orocenu njihovu stednju da i dalje bude 7.5%
E takvi su i poklonili pare dafini i jezdi 93. Pa ako se desi taj crni scenario koji predvidjaju ovde neki koji prizeljkuju pad nekretnina, pa tad banke nece ni postojati, kao takve, a stan ako imas, izdavaces ga makar za 10 kila mesa. Ali ljudi, ne panicite bez potrebe, sve ce se regulisati vec koliko od pocetka sledece godine

Kaca

pre 15 godina

Pratim ove komentare i ocigledno se vidi da je ovde jako mnogo potencijalnih kupaca stanova, koji se tese izmedju sebe da ce cene padati. Ali im situacija nesto ne ide na ruku, tvrdoglavi ovi investitori.

Djole

pre 15 godina

@sale
Kada je recesija centralne banke spustaju kamatnu stopu, sto znaci da i kamate na stednju padaju.
Mozda jos mozes da nadjes negde 7.5% ali ne za dugo. Osim toga ne zna se koja ce banka pre puci,
a da drzava, i jos Srbija, garantuje 50000 - kakav vic. To je vise psiholoski potez nego sto ce imati pare da vrate svima, ili ce da bude kao sa starom deviznom stednjom da isplacuju do 2018-te, pa ti cekaj.

@Zoran Todorovic
Ne bih rekao da sam u manjini. Malo je novih velikih zgrada i stambenih blokova koji zvrje prazni
i koji treba na brzinu da se prodaju da bi se vrartile pare banci. Ovi "investitori" sto grade
uglavnom uzimaju pare unapred od buducih stanara a kad nema ko da kupi unapred onda ni ne zidaju.

@milovan
Ako ce drzava i privreda da puknu onda necu ni da prodajem stan jer sta da radim sa keshom? Da
ulazem u puknutu privredu? Ovako se uvek nadje neko kome cu da ga izdam i uzimam neku kintu mesecno.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Prvo treba drzava da donese zakon o Denacionalizaciji,da vrati i plati opljackanu imovinu,a narocito gradjevinsko zemljiste,pa ce strani investitori slobodnije ulagati i kupovati nekretninu,kad se zna koje vlasnik.

Dejan Dubocanin

pre 15 godina

Stvarno ste nasli pouzdan izvor.

Cene stanova u centralnim gradskim opstinama ce samo rasti dok ne dodju na 7-8 hiljada po kvadratu pogotovo na Vracaru.

nb

pre 15 godina

Ljudi da rascistimo jednu stvar. Ako treba da se za rentu placa, recimo, 300 evra, a mesecna rata za hipoteku iznosi 350 e i uz to mora da se stavi 10% novca, ne postoji ekonomski opravdan razlog za kupovinu stana.Stan NIJE VAS dok za skroz ne otplatite, znaci 20-30 godina.Zakasnite u tom periodu sa otplatom rata i gubite stan i pare koje ste ulozili.

Potencijalni

pre 15 godina

zanimljiva tema, da li plaćati kiriju i bacati te pare u bunar ili uzeti kredit i pustiti da vas neko dere?!
u drugom slučaju bar znam za šta me deru, koliko god to skupo delovalo.
Ovih dana rešavam(nadam se) svoje stambeno pitanje pa sam u materiji, ima nekih naznaka da će biti povoljijih kredita jer je Euribor u padu, ali što se stanova tiče tu je malo nejasna situacija. Svi pričaju o padu cena ali ne prave razliku oko starih stanova i u izgradnji tj. novih, cene starih će sigurno padati ali za nove ne verujem.
batali kiriju!

Pera

pre 15 godina

"... ocenio je predsednik Nadzornog odbora portala o nekretninama "ProdamSam" Vladimir Poznanić."

Bas ste nasli kalibar da prica o cenama nekretnina.
Mogli ste da pitate i gospodjicu Jagodinku Simonovic, predsednicu upravnog odbora tezge "ProdamParadajz" na Zelenjaku.

DEJAN

pre 15 godina

Svuda je manja ponuda nego potraznja i to nije problem i tako ce biti i dalje ali koliko realno ljudi danas moze da sebi priusti kredit koji ce otplacivati na 20 god.To je najveci problem jer banke vise nece tako lako da daju kredite.I ja bih hteo jedan stan ali nemam para pa da li onda i mene racunate na potecijanog kupca?

Jovan

pre 15 godina

Cene ce padati! To nikakve veze nema sa cenama gradskog zemljista i slicnim troskovima, vec samo sa upadljivim smanjenem traznje, koje donosi ekonomska kriza. Ljudi ce gubiti posao, opadace im plate, tesko ce vracati kredita, a cuvace se da uzmu nove. Ukoliko mogu da iznajmim stan za 250 evra, a isti takav moram da otplacujem po 450 evra 20 godina, ja se odlucujem za najam. Neko ce reci da je to bacanje para, ali placanje preskupih stanova, sa maglovitom idejom da steknete materijalnu dobit upropascujuci svoj zivot na par decenija... to je bacanje i para i zdravlja i zivaca. Normalni ljudi koji normalno zaradjuju, ne mogu da kupe stan ovih dana. Cene ce, dakle pasti, ma sta ko pricao.

Sale

pre 15 godina

Odlucite se vec jednom. Prosle nedelje ste objavili da cene nece padati i bukvalno objavili tekst koji je reklama za agencije za nekretnine.

Ove nedelje cene ce kao padati, ali ne na atraktivnim lokacijama. Imam osecaj da je ovaj novi tekst pokusaj da se umire reakcije na vas prosli tekst.

Naravno, ne mislim da cete ovo da objavite, ali ako objavite - bar cuvate cast novinarske profesije koju ste ozbiljno ugrozili proslonedeljnim tekstom.

sale

pre 15 godina

Ja imam stan koji prodajem za 2000 po kvm. Ako neces da ga kupis po toj ceni ja cu ti ga izdavati za 250 evra dok se privreda ne oporavi posto mi se ne zuri. Elem, ne vidim zasto bi cene padale.
(Djole, 25. februar 2009 15:22)

Ti mozes da ga prodajes i 3000 evra po kvadratu ali to nije realna cena, realna cena je cena po kojoj neko hoce to da kupi i misli da to toliko vredi, cenu nekretnina ne odredjuju prodavci (nije to kupus) vec kupci koji su spremni da plate odredjenu cenu, ako su ljudi spremni da daju 2000-3000 evra po kvadratu to ce i biti cena. Trenutno je slucaj da kupci nisu spremni (vecina vise nije ni u mogucnosti) da tebi plate cenu od 2000 evra. I to se bar nekoliko godina nece promeniti.
Pre 18 meseci taj stan verovatno nije vredeo vise od 1200 po kv2, jedino je u jednom periodu bilo mnogo ljudi koji su kupovali sve i svasta po bilo kojim cenama racunajuci na veliki skok. Bilo pa proslo!

Izdavanje jeste resenje ali samo kratkorocno, vremenom (uskoro) ce i cena izdavanja morati da padnu; veci broj stanova ce da se izdaje jer nece moci da se prodaju, zbog krize ljudi ce gubiti posao ili raditi za manje plate pa nece biti u mogucnosti da placaju visoke kirije ni sebi, ni deci a posebno ljudi iz unutrasnjosti koji salju decu na studije, cene komunalija ce porasti pa ce rezije za stanove biti vece.
Par meseci ako ti stan bude ostao bez stanara, stanar ti unisti stan ili te neko zavrne za racune...

Ja sam kupac imam 100 000 evra da kupim tvoj stan od 50kv2 po ceni od 2000evra.
Pa pametnije mi je da te pare podelim na dva racuna i orocim na godinu dana (50000 evra po racunu garantuje drzava) i uzimam cistih 500 evra mesecno (7.5% godisnja kamata na rentnu stednju).
To je dovoljno da platim stan i komunalije, plus da mi ostane nesto sice, uz to cekam da cene padnu, jer sigurno nece rasti iznad ove cifre!

necudatikazem

pre 15 godina

...
Cene stanova ce pasti tek kada oni koji ih prodaju odluce da ih spuste. Do sad je to bio jedini dobar biznis u Srbiji i "investitori" su se jedva dokopali tih cena. Tu su naravno i oni koji su hteli da se bave "ulaganjima" (sto je u prevodu "hleba bez motike") pa sad ni u ludilu ne bi da stan koji su kupili za 2000 prodaju za 1000 koliko bi mu sada mozda bila realna cena. Radije ce se baviti izdavanjem, a prodavace stanove samo oni koji su na to primorani iz bilo kojeg razloga i to sa gorkom pilulom u ustima, jer saznanje da si napravio glup potez kupovanjem preterano skupog stana radi preprodaje bas i nije neka lepa vest za sopstvenu sujetu, a ni dzep.

Ono sto ce se dogoditi je da ce cene stanova pasti za nijansu, ali se nece prodavati (osim sporadicno), a za izdavanje ce ih biti toliko da matematika jednacine oko ulozenih para i mesecne stanarine nece biti bas bolja od orocavanja istih para u banci. Od gomile kojekakvih sitnih "graditelja" ostace samo oni najveci, gde ce se i oni smanjiti jer nece bas imati prometa.
A razlozi su previse jednostavni:
1. Nije Srbija zemlja u kojoj kvadrat treba da kosta koliko deset bruto prosecnih mesecnih plata. Ona kao zemlja ni sama nista ne nudi da bi ljudi hrlili u nju, jer nema posla i nema para. Nezaposlenost od skoro 20% dovoljno govori da skoro i nece biti bolje. Kupovanje i preprodaja stanova su bili samo jedna velika stihija, kao i u celom svetu, a realno stanje je nesto sasvim drugo, sada se bar dobro vidi.
2. U Srbiji jos dugo, dugo prosecna bruto plata nece biti 3000 evra da bi se odrzala cena od 2000 ili 3000 po kvadratu. Ni onih koji su opljackali, oprali ili zaradili pare u inostranstvu ne moze biti toliko da se stanovi masovno prodaju za tolike pare. Nece vise biti ni akcija o prodaje vrednih fabrika, jer je i to sada eto stalo, tako da ni zloupotrebe polozaja i slicne stvari nece donositi pare.

Sa druge strane, stanovi se znog isplativosti nece vise graditi, bar ne u onom ritnu koji je bio do prosle godine. No, kako ljudima stanovi ipak trebaju, jedini ko bi im mogao obezbediti iste je DRZAVA, masovnom gradnjom i prodajom zemljista samoj sebi (znaci startni troskovi minimalni). Ipak, koristeci saznanja da drzava ne radi ni ono sto treba iako su dobili pare za to, da su ljudi iz gradjevinske mafije u vrhovima ove zemlje, tesko da ce se ista odluciti da pomogne gradjanima na sopstvenu stetu.

Sve u svemu, ceka nas "status quo". Oni koji prodaju nece da se pomire za gubljenjem para,a oni koji kupuju nisu ludi da uzimaju kredite pod novim uslovima i u situaciji kad je opste ekonomsko rasulo tek na vidiku.

A trziste je neumoljivo, priznavao sebi to neko ili ne.

Svesna

pre 15 godina

Ne zam zasto mi juce nije objavljen komentar , ali STVARNO smo pre pet godina kupili nov stan kod hotela Jugoslavija, znaci vrlo atraktivna lokacija, za 900 e/m2, i tada je zarada ucesnika u izgradnji bila VRLO PRISTOJNA.

Petar

pre 15 godina

Obilazim novoizgradjene zgrade u potrazi za stanom i primecujem OGROMAN broj neprodatih stanova u VEC ZAVRSENIM zgradama. Neki su vec 10 ili 20% jeftiniji, a po tome se vidi da je prodala apsolutno stala i da ce se cene morati korigovati za do 30%

Dejan Petkovic

pre 15 godina

U BG postoji plan da se u narednih 22 godine urede pribalja reka,a samim tim dobiju veliki broj hektara kako za poslovnu tako i stambenu izgradnju.To ce biti hit lokacije!!!
Te cene ce ici u visinu,ali lokacije koje su sada atraktivne ce za njima zaostajati,a mozda i padati.
Resenje bi mozda bilo gradnja Treceg Beograda,ali gde bi i drzava uzela ucesce kao investitor,i gde nebi isla sa 100% zarade,vec bar sa 50%.
Tada bi doslo stvarno do masovne izgradnje koja bi u jednom trenutku nadmasila potraznju!!!!!!

T.

pre 15 godina

Najvise volim kada ljudi kazu, "pale su samo cene stanovima onima kojima se zuri da prodaju". Ako sada moras da spustis cenu vise nego pre da bi stan prodao u istom vremenskom roku, ja bih rekao da to znaci da su cene pale.

duke

pre 15 godina

stanovi su poskupeli izmedju ostalog zbog:
-ljudi sa kosova koji su imli nesto para -ljudi iz crne gore koji su prodali nesto tamo na primorju pa pokupovali za decu istudente po N.Sadu i Beogradu
-stambeni krediti koji su poceli da se daju na veliko
-ljudi poceli da dobijaju otpremnine iz firmi sto su rasprodate, pa skupili za stan
-ljudi generalno culi da cene rastu pa ko veli, bolje u nekretninu nego u slamarici
-gastarbajteri takodje resili da imaju stan negde u gradu u Srbji, jer je najzad nasa zemlja krenula na evropski put
-mediji uveliko uticali na cenu neprikladnim tekstovima
-velika zarada mafijasa koji su halapljivi i alavi pa ulazu u nekretnine, jer su se svi primili na kupovinu pa resili da i oni grade jer boze moj, cene rastu, a sad ne zele da izgube na njima jer im se ne zuri da ih prodaju
-tipicno za srbiju, kud svi tu i mali mujo
pozdrav

Svesna

pre 15 godina

Jos uvek niko ne izlazi sa realnim podacima - PRODATO TOLIKO STANOVA PO TOJ CENI. Pre pet godina nov stan kod Juge je bio 900 eura /m2. I da se na tu cenu "vrati" verovatno je "VRLO ISPLATIVO GRADITI STANOVE"

Zoran Todorovic

pre 15 godina

Djole, drago mi je da mozete sebi da priustite taj luksuz, ali verujte da ste u manjini, sto nikako ne znaci da vas osudjujem. Nisam pristalica "panicne" rasprodaje, ali bih u svakom slucaju razmislio o tome da unovcim objekat koji izdajem ispod cene.

Београђанин

pre 15 godina

Треба подржавати привредни развој градова у унутрашњости Србије због јевтиније градње - што ће допринети и већим становима.

milovan

pre 15 godina

@Djole, Djole,

Cene ce da padnu jer ce privreda i drzava da pukne, i to pucanje ce da traje duuugo. A, tebi ako se ne zuri, super, na konju si ;)

Plejmejker

pre 15 godina

@ nb
Hvala Bogu da se neko setio da objasni potemcijalnim kupcima da nisu vlasnici stana sve dok ne otplate i poslednju ratu. Vlasnik sam ja (banka). Dakle, i oni su podstanari. Ako nekoliko meseci kasniš sa ratom (zapravo kirijom) aktivira se hipoteka, i ostao si i bez stana (gazda te izbaci), a u većini slučajeva i bez para, zbog prirode ugovora I odugovlačenja davaoca kredita koji su maksimalno zaštićeni (da ne objašnjavam sada sve detalje). Ko je koristio leasing, može otprilike da shvati kako to funkcioniše. Slučajno sam se jedno vreme intenzivno bavio tim stvarima kao savetnik, pa da nekako pomognem onima koji su u dilemi jer sam ja nakon dugo razmišljannja taj problem delimično rešio. U suštini dilema ne postoji, kredit se isplati samo ukoliko je konačno plaćeni iznos za trećinu veći od odobrenog kredita.
Dakle
1.Nekretnine (u ovom slučaju stanovi) se uvek kupuju za gotov novac.
2.Trenutno je zaista isplativije stan iznajmiti nego ga kupiti na kredit i tako će biti još najmanje 10 do 15 godina jer Beogradu nedostaje otprilike 90 do 120 hiljada stambenih jedinica (recimo Novi Beograd i Mirijevo zajedno).
3.A i naravno, ako vam padne napamet da otplatite kredit pre ugovora (recimou jednom trenutku vam krene posao,pa zaradite), ima da platite takve penale da ima uši da vas zabole, jer mi računamo da od vas uzimamamo kamatu 25 godina.
A eto ironije radi, jedna od mojih najboljih prijateljica je posle 3 i po godina ostala je bez stana jer nije mogla da ga otplaćuje. Pazite, to je skoro duplo manje od proseka (7-8 godina) u kome se pojavljuju prve teškoće oko otplate. A para će biti sve manje.
I sam sam odustao od kupovine na kredit, iznajmio sam stan, besmisleno je da za kredit od 85000e za 25 godina treba da vratim blizu 150000e i rata bi mi bila za skoro viša 150e od vrlo sličnog stana koji sam iznajmio.
I da, cene će padati srazmerno kako i standard i plate budu padali, tako da će praktično ostati iste.
Dakle vidi pod 1. Ko ima gotovinu SADA jedini će možda kupiti nekretninu za 10 do maksimalno 15 posto jevtinije za 8 do 12 meseci kada cene padnu. I to je to. On će imati neku korist.
Krediti će početi da postaju instrument za rešavanje stambenog pitanja tek kad se desi ono što sam napisao pod brojem 2. To jest kada recimo sa druge strane Dunava, preko puta Dorćola niknu 2 nova naselja sa po 50ak hiljada stanova. Ali, pre toga će morati da se naprave i barem 3 nova mosta.
Znači kao što napisah za 15ak godina možda i više, ako već sada počne da se gradi.
I za kraj, moj (besplatni savet) je da ne ulazite u stambeni kredit sada ako zaista nemate drugog izlaza.

Prijatan dan želim.

Pingvin u Beogradu

pre 15 godina

I nekretnine su roba, kao i svaka druga. Znaci ponuda i potraznja diktira cenu. Sto se mene tice ne zuri mi se. Tipujem na pad, ali to je kao kladionica. Mozda sam u pravu a mozda i ne. Svako sam odlucuje sta ce da uradi i sam snosi posledice. Licno ja mislim ko ima kupca za Vracar po 2500 neka prodaje bez razmisljanja. Bar bi ja tako uradio. Moje licno misljenje je da do ulaska u EU ili bar dobrog priblizavanja tom momentu mozete da zaboravite na ove proslogodisnje cene.
Zato ko hoce da kupuje neka ceka. Para iz inostranstva nema i nece skorije da dodju, a svak neka sam odvagne kada da kupi i po kojoj ceni jer ni pad nece biti bas na 100 evra, jer nije bilo toliko ni kad su tomahavci padali po Beogradu.
Znaci ne ocekujte ni Vracar po 5000 ni po 100 evra za kvadrat. Budite realni.
Ali ovo je samo moje misljenje tako da ko misli drugacije neka i radi po svom!!!

predrag

pre 15 godina

Od trazene do moguce realizovane cene u narednom periodu ce biti razlike. Trazena cena se formira na osnovu slucajeva iz prethodnog perioda, a cena koju ce biti spremni kupci (sada redji) ce biti sigurno manja.Posrednici ce sada morati da uticu na prodavce, dok su u prethodnom periodu vise uticali na kupce.

Boban

pre 15 godina

Moje viđenje ove problematike je sledeće: najveći krivac je država. A zašto? U građevinski biznis je ušao prljavi novac tj. pokradeni, od sumnjivih poslova i sl. Retko ko ovde finansira gradnju iz bankarskog kredita. Kako onda nema obavezu da vrati svoju ratu na vreme, može da oduži sa gradnjom, može da čeka dobru cenu na tržištu nekretnina i tako unedogled. Država treba zakonskom procedurom i izgradnjom jeftinih stanova da relaksira tržište. Ovako svi čekaju, a vreme ide. A onima što su ubacili prljavu lovu u gradnju, njima vreme nije toliko bitno, kao onima koji moraju da skupo rentiraju stanove. Oni mogu da čekaju još, i onako su im pare čučale 10ak godina na Kipru. Znači kao i sve kod nas, korupcionaška država i mafija. Kao i u svakom drugom domenu.

Nebojsa

pre 15 godina

Da Beogradu je potrebno 10,000 stanova godisnje (kako se vec pise po novinama) ali broju rasta stanovnistva, to ne znaci da imamo 10,000 kreditno sposobnih, spremnih kupaca koji cekaju na iste da se izgrade, pa da stanove plate po sadasnjim cenama. Sto se tzista Beograda tice, kupci stanova iz doba tranzicije su vec odavno pokupovali stanove za kes a nema ni para iz Rusije, Engleske ili vec Crne Gore. Albanija je mnoge privlacnija za investiranje.

sale

pre 15 godina

@Djole

Slazem se da kamata na stednju vec p[red kraj ove godine nece biti 7.5% (to sam naveo kao primer jer je trenutno ta kamata), realnije je 4-4.5 posto. Ali i sa tom kamatom mesecno se na 100 000 dobija vise nego sto je kirija za taj stan od 50kv2.

Banke, koje su kod nas, nece propasti iz prostog razloga, jer nisu puno ni investirale. "Srecom" mi smo bili visoko rizicna zemlja za investicije, pa banke (koje rade u srbiji) nisu bez ogromnih i sigurnih garancija odobravale kredite. Ko je pokusao da uzme veci kredit zna o cemu pricam.

Ovo nije vreme S.Milosevica da moze drzava da radi sta hoce, ako se drzava obavezala da nesto garantuje to mora i da ispuni, ako imamo ikakve namere da idemo ka EU. Jedino ako nastupi neka anarhija i vratimo se u neki real-socijalizam (kao Venecuela), onda i nema veze dali imas para ili stan za izdavanje, onda nije nista sigurno!

Vlada

pre 15 godina

postoji jos jedna dimenzija problema vezano za pitanje zasto cene stanova u beogradu ne padaju osim onih tipa: ponuda/potraznja, mala/velika plata, povoljni/nepovoljni krediti.

radi se o tome da je velika vecina stanova na prodaju u apsolutnom vlasnistvu gradjana koji su do njih dosli na nacin koji je svima poznat tokom devedesetih. ukratko, takvi prodavci nisu u zurbi da ih prodaju i uvek ocekuju preveliku zaradu posle prodaje istih. a razlog zasto nisu u zurbi je jer je posedovanje sopstvenog otplacenog stana (porezi, komunalije i slicno) jos uvek jako jeftino. ako se vratimo na gospodina djoleta od ranije, i zamislimo da je u situaciji da ga izdaje za 250e, a da istovremeno mora da ga otplacuje banci po rati od 450e mesecno, i te kako bi se prilagodio trzistu da ne bi morao da vadi 200e svakog meseca iz sopstvenog dzepa.