Sreda, 25.02.2009.

10:35

Cveta šverc iz Mađarske

Cena mesa je za 40 odsto niža u Mađarskoj nego u Srbiji, a nekih roba i upola, pa sve više raste šverc i prodaja na crno prehrambene i druge robe iz te zemlje.

Izvor: Tanjug

Cveta šverc iz Maðarske IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

jegmadar

pre 15 godina

Treba neke stvari i pak razjasniti.

Madjarska poljoprivreda, koja je nekada hranio pola evrope je u istoj situaciji kao Srpski seljaci.

Drzava sve manje subvencionise poljoprivredu.

Primer: pre 2 nedelje u TESCO hipermarketu kilogram kackavaja kostao oko 2.5 evra.
Taj kackavaj nije madjarski, nego nemacki.

Najeftiniji madjarski kackavaj (trapista) je oko 4 evra.

To je samo jedan primer, ali ima ih mnogo.

Ja koliko mogu jer spadam u neku srednju klasu ipak kupujem domace stvari. Cesto pazarim u madjarskoj, ali gledam da uzmem stvari za koje znam poreklo, obicno madjarski proizvodjaca

U Srbiji isto uzimam pretezno srpske proizvode. Umesto milka cokolade uzimam Pionirove ili Soko stark, nikada nebi kupio Jogurt ili Mleko od stranih proizvodjaca.

Sve povrce sacekam kada pocinju prodavati iz Srpskih izvora, Zimi ne treba kupovati vestacki paradajz iz uvoza nego treba sacekati kada pocnu prodavati nasi seljaci.
Dotle imamo kupus, cvekle i mnogo toga.

Naravni banane, limun i pomarandzu ne mozemo imati nase, ali sve ostalo da.

I naravno drzva treba da razjuri mafiju koja irealno drzi visoke cene nekih poljoprivredni proizvoda.

Ali to ce biti tesko jer vlada nebi obstao da nema tih mafijasa, a i Tadic isto vise voli predsednicku stolicu nego ih razjuri.

Necu imenovati te mafijase jer ih si znaju, ali treba znadi da dok vlada bude tako mesavita kao sada zbog opstanka, dobro se nama nece nazalost pistai ....

dragovic

pre 15 godina

Pa neko u udje u mesnice velikih trgovackih kuca,,za male da negovorim,cas izuzecima,,bar u Novom Sadu,,pa sve je svezije nego na buvljaku u subotici,a o monopolu i cenama da negovorim,smesno.To moze samo u ovoj demokratskoj drzavi Srbiji,,hqhahahah

Novica

pre 15 godina

U tekstu ste dali jedan pravi komentar Srbija ide potpuno naopako od celog Sveta a to je ono sto nekome??? odgovara, normalno sada treba kaznit svercere jel oni su krivi meso nije proslo veterinarsku kontrolu, kad se radi o metal mora da ima potvrdu o nuklearne kontaminacije i normalno to treba debelo da se plati i da se neko MOLI!! da napise.Sto se tice stocnog fonda to ce Vlada da nesto da resi? najlepse da zatvori granice i da niko ne izadje iz Srbije. Tako niko nece da kupuje jeftino meso, niti da vidi sta se u svetu desava. Mozda je u Evropi taj problem sto oni imaju veliko odlivanje mozgov pa je ostala jeftina radna snaga a mi imamo zbog nemogucnosti slobodnog putovanja svoje mozgove kod kuce a jos smo imali pliv s Kosova,Bosne i Hrvatske a tako smo izbili na prvom mestu rang liste u Svetu?

Nenad

pre 15 godina

Pa jel lepo rekao nas ministar Milosavljevic da ce hrana pojeftini? Doduse nije rekao u Srbiji al necemo da trazimo dlaku u jajetu...

Jovan

pre 15 godina

Autor ovog teksta iz Tanjuga pokazuje elementarno neznanje iz geografije jer Subotica od Segedina nikako ne može biti udaljena samo 10km već je u pitanju više od 30km. Što se tiče šverca mesa njega će biti sve dok ima onih koji će to da kupe a ja lično nikada neću kupiti meso sa tezgi. Kada vidim da se to prodaje na pijaci zapitam se u ispravnost i kvalitet takvih proizvoda. Na primer kakvim proteinima je hranjena i da li je ikad videla svetlost dana ćurka čiji se ogroman batak smeši sa tezge nekog švercera? @Nikola - U celoj Evropi i šire kada se radi o oporezivanju prometa roba i usluga primenjuje se sistem poreza na dodatu vrednost - PDV-a. Odnosno skraćenice na engleskom VAT, na mađarskom AFA itd su ustvari njihove skraćenice za "porez na dodatu vrednost", pa slobodno kada o porezima u tim zemljama govorimo možemo upotrebiti našu skraćenicu - PDV.

uk

pre 15 godina

Kakve su ovo dezinformacije...meso u Engleskoj smrdi na krematorijum!?! Docim kod nas ima pravu prirodnu aromu zivotinja hranjenih na pravom sumadijskom zemljistu i pojenih zdravim sumadijskim vodama zatrovanim kancerogenim materijama koje su izlivene iz buradi koje je srpskom seljaku-domacinu dopremio menadzer za ekologiju (ej!) lokalne farbare boja!!!

Bojan Budimpesta

pre 15 godina

Pazite se tog "mesa" jer je Madjarska poznata po skandalima vezanim za mesnu industriju i nemojte da vas prevare etikete koje takodje nisu garancija.Oprezno!

tanja

pre 15 godina

Ali, niko ne spominje odakle je to meso?!?!?!
Meso koje se prodaje u Evropskoj uniji (konktertno Nemackoj, Engleksoj) je daleko losijeg kvaliteta nego meso koje se kupuje kod nas. U njega se ubrizgava voda da mu se poveca masa, a zivotinje se tove nekim mesavinama koje mesu daju tako neprijatan miris, da moj brat koji zivi na mesu nije mogao da okusi nista od mesa u nemackoj i vratio se kuci gladan.
Mama kad je bila u gostima kod mene u Engleskoj nije mogla da pridje delu supermarketa sa mesom, jer smrdi na krematorijum(prvo me je kod kuce pitala da li imamo krematorijum negde u komsiluku jer napolju smrdi na to- a ustvari je neko pravio rostilj)

Razmislite sta kupujete.

ja sam srecom vegetarijanac!

Vladan R

pre 15 godina

Ako u Tempu uporedite cene naseg kulena i madjarskog kulena ustanovite da je madjarski znatno skuplji iako mu je cena u Madjarskim prodavnicama znatno jeftinija a jos je jeftinija kad se odbije njihov pdv kako god se zvao. Takodje imam srecu da se jedan nasuprot drugog nalaze tri prodajna objekta Maksi, mesara Matijevic i diskont pica. Cena pecenice u Matijevicu tj kod proizodjaca je 800 dinara a u Maksiju 1200, limenka koka kole je u maksiju 48 a u diskontu 41 dinar. Takodje cesto sam u Crnoj Gori i tamo u maksiju cena slovenackih virsli odrdjenog proizvodjaca su 0.8 eura a kod nas su od pre neki dan skoro 130 dakle 1.4 eura i to takodje u maksiju. I onda dodju gospoda iz delte i uz pomoc ministra trgovine i nekih kvazi ekonomista-sacuvaj me boze takvih strucnjaka i gde samo zavrsise skole, da nas uveravaju da jadni trgovci ne mogu da prezive u Srbiji jer su im marze male zamislite tek poneka je preko 50 % , da smo najjeftiniji a da je i za takve nedovoljno jeftine cene glavna krivica u onim izvornim proizvodjacima hrane inace bi bile dzabe. Imaju li ti strucnjaci trunke morala.

Pera

pre 15 godina

Kad se gleda iz ugla politicara,poslanika, direktora javnih preduzeca, kao i nazovi analiticara sa unapred spremljenim govorom koji imaju plate od 100.000 pa navise i jos polovinu stvari i neplacaju Beograd i jeste najeftiniji grad. Ako budes pogledao iz ugla prosecnog coveka koji ima platu izmedju 20000 i 30000 on je ubedljivo najskuplji u regionu. I da se ne lazemo kod nas je sve skuplje i u odnosu na Evropu i odnosu na Ameriku:
- nekretnine dva do tri puta
- hrana duplo
- garderoba duplo
- polovni automobili dva do tri puta
- fiksna telefonija rang cena priblizno isti usluga nula
Plate od tri do deset puta nize.Neka kvazi strucnjaci razmisle malo o tome.

gradjanin

pre 15 godina

Treba neko i da pogleda rok trajanja i kvalitet tih proizvoda koji je verovatno isti kao proizvodi Matijevica a to je ;Prepuno vode.PDV se vraca i kada robu iznosite iz Srbije.Decenijama jedni te isti ljudi SVERCUJU ROBU i drze Tezge na zelenim pijacama a CARINICI i INSPEKTORI trljaju ruke.
P.S.Malo treba procesljati imovinsko stanje Inspektora pocev od toga gde letuju(preko koga)koja kola voze,namestaj i ostalo.
zadovoljno trljaju ruke

The Gaffer

pre 15 godina

Jedno po jedno...
1. Cinjenica je da se radi o prometu izmedju dve drzave.
2. Isti je regulisan setom zakona (Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju, Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o PDV-u, Carinski zakon i Zakon o carinskoj tarifi)
3. U ovom slucaju promet je regulisan i Zakonom o veterini i gomilom pravilnika o kontroli kvaliteta prehrambenih, poljoprivrednih i zivotinjskog porekla namirnica, bla, bla, bla.
4. Sprovodjenje svega ovoga se odvija kroz Upravu Carina (Ministarstvo finansija), Upravu Veterine/Zastite bilja (Ministarstvo poljoprivrede) i Sanitarnu inspekciju (Ministarstvo zdravlja).
5. Pravilnim radom sluzbi iz tacke 4. drzava ubire: carinu, posebne dazbine na PP proizvode, porez i administrativne takse za koje sta.
6. Pravilnim radom sluzbi iz tacke 4. privatne laboratorije u Srbiji ubiru jako lepe sume novca na ime izvrsenih analiza po zahtevu inspekcijskih sluzbi. Nema puno veze sa temom ali ove parazite sam morao da spomenem ;)

Zakljucak bi bio, ukoliko drzava ne prepoznaje svoj interes da ovakve pojave spreci postujuci spostveni zakonski okvir, onda narod i treba da se snalazi kako ume. Ne treba zavideti Suboticanima, dolazice oni u Vatin ili Gradinu da menjaju vaj kremove i kulene za gorivo pa ce cela Srbija ziveti u jednom neverending barter aranzmanu.

Slepac

pre 15 godina

Vecina komentatora nije svesna opasnosti koja dolazi iza ovog sverca. Zaklali bi vola za kilo mesa. U ovom slucaju vo je drzava. Verujem da vecina njih prima platu od drzave na ovaj ili onaj nacin. Ono sto danas ustede na svercovanom mesu, sutra ce vecini njih biti odbijeno od plate(ne sumnjam da postoje i oni koji nece osetiti promenu).
A ovi sto placu nad marzama u srbiji i pozivaju na otvaranje trzista. Otvaranje trzista je i dovelo do toga. Veca riba je jela manju dok nije ostalo samo nekoliko najvecih koje se sada lepo dogovaraju i upravljaju trzistem kako se dogovore. Ako drzava krene da se mesa u politiku cena, to je povratak na Komunizam, a ne slobodno trziste. Ako hocete da ih naterate da snize cene. Kupujte na pijacu, bar ono sto mozete(voce, povrce, sir, mleko, jaja, zivinu). Tako cete pomoci seljaku da poveca proizvodnju i ponudu, a Misku i kompaniji cete smanjiti promet i mozda ih naterati da razmisljaju o cenama. Ali u malo da zaboravim, nije taj sir sa pijaca kao onaj iz tempa ili merkatora. Merkator je Merkator.

Dalje otvaranje trzista ce dovesti do preplavljivanja jeftinom stranom robom. Koja ce unistiti proizvodnju(u kojoj su zaposleni nasi radnici, vecina njih radi u Srbiji a ne u Nemackoj). Verujem da ce tada mnogi biti srecni. Imace more jeftine robe, mozda i jeftinije nego u EU. Jedino sto mnogi tada nece imati cime da kupe ni tu jeftinu robu.

urke

pre 15 godina

Dokle vise, meso ma buvljacima.
Da li smo mi normalni.Ko garantuje kvalitet, veterinarsku ispravnost, rok trajanja.Gde je tu carina, gde su porezi.Pa naravno da je jeftinije.Naravno da su jeftiniji suhomesnati proizvodi kojima je skoro istekao rok trajanja.
Sto nisam carinik...........

Pera

pre 15 godina

Ziveo kapitalizam i slobodna trgovina! A ovi komunisticko-monopolisticki mesari nek upotrebe mozak pa takodje smanje cene, umesto da se zale kako ih potrosaci vise ne posecuju.

vis

pre 15 godina

Dodjose u Sbiji"vrhunski" ekonomisti sa velikim titulama, koje se obavezno na ekranu titluju a u novinama pisu,na vlast,ali vladavine ekonomskih zakonitost ni na vidiku.Kako samo popljuvase dolar,iako se sada za sto dolara moze u suprmarketima moze kupiti mnogo vise robe.Smanjio se promet zbog porasta nezaposlenost,ali su cene pale.Takovi filmovi se kod nas nece videti,pa taman sve propalo.Moja penzija je u evrima i provozati se do Madjarske s pasosom za kojeg ne treba viza,ne bi bilo lose.

n3uromancer

pre 15 godina

Nije tačno, lažu šverceri! Prodaju robu ispod cene i na svoju štetu samo da bi naudili ekonomskoj studiji koju je naručila Vlada Srbije, a prema kojoj smo najjeftinija zemlja u okruženju! Sram da vas bude, šverceri jedni!

Bojan

pre 15 godina

Zivim u Austriji, i da, meso je ovdje jeftinije, ali to meso koje ovdje tako jeftino prodaju tesko se moze naci kod nas. Ako zelite da poredite cijene mesa, onda poredite cijene mesa koje ulazi u istu klasu kvaliteta i projekla. U tom slucaju nase meso je jeftinije.

Stvar je u tome sto na nasem trzistu nije lako naci na tako lose, nezdravo i nekvalitetno meso koje se ovdje normalno nudi u prodavnicama tipa Hofer i sl. Dalje, kada se priblizi kraj roku trajanja mesu se znacajno spuste cijene i mozda u tom grmu lezi zec - sverceri kupuju meso pri isteku ili isteklog roka trajanja, prepakuju i onda prodaju kod nas. Licno sam bio prisutan kada su jednom prilikom carinici uhvatili vozace autobusa kako svercuju 150 kg mesa u prostoru za prtljag, pa vi vidite da li vam se isplati to kupovati.

Momir

pre 15 godina

Ovo bi trebalo najstožije kažnjavati. Prvo, ti "šverceri" ugrožavaju one koji redovno plaćaju državi porez, sanitarne preglede itd. Drugo, oni nanose štetu i budžetu izbegavanjem plaćanja carine. Treće, što je najgore, ugrožavaju zdravlje ljudi. Kako se meso i mesne prerađevine mogu prodavati po tezgama? Gde je tu sanitarna inspekcija? Gde je fitopatološki pregled itd.

Nisu oni krivi, kriva je država što im to dozvoljava, a kriva je i zbog marži koje su enormno velike pa omogućava ovoj sivoj strani privrede da cveta. Najlakše je švercovati, ali onda daj da svi švercujemo, a porez i ostalo neka se zaboravi.

Još nešto: neko je napisao da se na mađarskoj granici vraća porez od 10%, pa neko da i do 15%. Sve to ne zavisi od mađarske carine već od prodavca koji vam izdaje račun sa kojim idete do granice. Neki prodavci u Mađarskoj čak vraćaju svih 20% PDV-a. Pa izračunajte kako su lepe zarade na tome, a sve na očigled naše carine.

Mare Tulip

pre 15 godina

Pa sto ne svercuju iz Beograda nego iz Segedina? Svasta, pa Beograd je najjeftiniji grad u regionu valjda... Tako rekose cenjeni ekonomisti, jos koliko "onomad"....

ekonomista

pre 15 godina

Trebalo bi ono društvo ekonomista koje je objavilo da je Srbija najjeftinija zemlja u regionu da stoji na granici i svima pokazuje rezultate svog istraživanja, i tako odvraća ljude od šverca. I odmah bi krenuo šverc ali u obrnutom smeru. Mađari bi se snabdevali kod nas i preprodavali u Segedinu. Da li ti ekonomisti znaju šta je obraz? Ili i dalje veruju u svoje naručeno istraživanje.

Milos

pre 15 godina

Prvo, ne znam zasto se toliko insistira na toj reci 'sverc'. Ako su Subotica i Segedin na 30 kilometara (a ne 10, koliko pise), svako moze da sedne u kola ili autobus i potpuno legalno, bez carine, uveze robu u vrednosti do 100 evra. To nije nikakav sverc.

Drugo, suludo je teretiti madjarske mesare ili prodavnice da ne postuju veterinarske ili slicne standarde. Evropski propisi su toliko strogi da je svakome ko ih iole poznaje potpuno jasno da je to nemoguce. Tacno je da se izbegava sanitarna ili veterinarska kontrola na nasoj granici, ali to bi stvarno bio 'overkill' i jedini smisao tih mera bio bi da poskupi cenu uvezene robe i apsolutno nista drugo.

Miki

pre 15 godina

Stvarno mi nije jasno zasto naduvavate ovakve stvari, uvek je izmedju razlicitih drzava bilo i razlicitih cena pojedinih proizvoda. Da li je rec onomad o Svajcarcima koji su se snabdevali u Nemackoj gde su cene nominalno bile iste ili nize, a Svajcarski franak jaci od marke, ili recimo od skora sto Irci masovno nalecu u Severnu Irsku jer je funta drasticno oslabila u odnosu na evro koji se koristi u republici. Cak dovitljivi trgovci pristaju i na razmenu evro-funta od 1:1, pa nigde nisam cuo da neko zbog toga krivi vladu, monopol ili sta vec. Pa cak su i Kanadjani kada im je dolar ojacao masovno nagrnuli u SAD u kupovinu svega, od odece i obuce, alkohola, do automobila.

Beograd je definitivno jeftiniji u proseku nego Zagreb, Rijeka ili Ljubljana, posto iste redovno posecujem, samo sto ce uvek biti pojedinih proizvoda koji se vise isplate tamo. Pa jel narod onomad u milionima hrlio u Trst, Minhen ili Solun zbog nizeg standarda zivota u Italiji i Nemackoj, ili mozda sto se uvek pronalazilo nesto sto je jeftinije?

Prosecne su plate u Madjarskoj uporedive sa nasima, a pride EU subvencionise proizvodnju hrane nemilice, ja licno nemam nista protiv da poreski obveznici iz EU-a dotiraju kroz svoje poreze jeftinije kobasice na mom stolu. Ako ista, smeta mi sto nasa drzava kroz niske poreze na pice i cigarete gubi potencijalne prihode i promovise poroke.

Tibor

pre 15 godina

Ima puno istina u tekstu ali vise stvari nisu tacne
1) Subotica od Segedina ima 50 km
2) Cene u Madjarskoj bila i do sad ista, verovatno do sad niko nije pratio jer i kod nas nije bilo jako skupo
3) Na granici (na Madjarskoj) vracaju 15 % a ne 10 (porez u Madjarskoj se zove AFA)
4) Potrosnja u Madjarskoj nije pala, po statistici isto se trosi kao prosle godine
5) Na buvjaku u Subotici vise stvari cak i jeftinije nego sto je u Madjarskoj, jer prodavci na granici dobiju nazad porez (AFA) i retko ko placa carinu na nasoj strani
Ipak hteo bi da cestitam piscu. Sad stvarno vredi otici u Segedin

Nikola

pre 15 godina

Ne odbija im se PDV nego VAT, tj za kupovinu dobara u EU koje se iznose van EU, na granici se dobija povracaj placenog VAT-a u odredjenom procentu, konkretno u tekstu se pominje iznos od 10%. I to vazi ne samo za hranu nego za bilo koju robu, dakle kad odete u EU u radnju i kupite npr. garderobu, prilikom izlaska iz EU (npr na aerodromu) date racune i dobijete povracaj VAT-a (Value added tax, ekvivalent naseg PDV-a), koji odmah i unovcite...

Mogu samo da dodam BLAGO SUBOTICANIMA kad imaju takvu mogucnost da kupuju duplo jeftinije hranu. Pa u Srbiji je najveci izdatak svakog domacinstva upravo za hranu, to je opste poznata stvar. Zato? Zato sto smo ubijeni u pojam pa trpimo sve.

Pogledajte danasnju vest iz Sarajeva - e tako se efikasno resavaju problemi kad vlast ne radi u korist gradjana...

pilule za lilule

pre 15 godina

Jesam gledao pre nedelju dve dana na TVu da je kod nas najjeftinije u regionu a i sire?! I mada ne zivim blizu granice siguran sam da ustvari Madjari idu da kupuju kod nas a vi izvrcete. Treba da im uvedemo vize, i da im naplacujemo da ne bi nasi izmuceni i izmrcvareni, vecito u minusu trgovci bili upropasceni. Ministre Milosavljevicu molim te zastiti nas od najezde kupoholicarskih Huna sa severa i zastiti nasu domacu nikad jacu ekonomiju!!! Pa mi smo HIT u svetu!

pi

pre 15 godina

Kakvi su to strucnjaci??? Kriza je pa su zato cene pale... Nije nego. Kako se strucnjaci nisu setili da nekolicina koja drzi celu zemlju nece da smanji svoje marze pa je cena zato visoka. Treba otici napolje i videti svet, otvoriti trziste. Ovako si skoro ko u zatvoru, jedes sta ti se servira i nemas pojma sta je napolje...

Darko

pre 15 godina

Pa da li su vam sada jasne prednosti EU??!?!?!? Da li su vam sada jasne prednosti otvorenog tržišta, slobodne konkurencije... Mislili ste da sve normalne nacije žele u EU bez razloga? Ovo je konkretan primer kako bi nam bilo bolje da smo sada ravnopravna članica...

Mladja

pre 15 godina

Nezadovoljni su samo vlasnici "normalnih" mesara sa kojima smo ovih dana razgovarali - zato što im je, zbog konkurencije "buvljaka", pao promet.

Eto i vi kao i Delta ovo je samo blaga naznaka sta radi konkurencija. Svuda cene padaju, samo kod nas se nasli pametni pa dizu. Uf bre kada ce vise trziste da nam se otvori?

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Znaci evo nama ponovo Devedesetih. I to u reziji onih koji su se na sva usta zaklinjali da se nikada vise necemo tamo vratiti.

Taj sverc je vrzino kolo.
Na prvi pogled, gradjanima se isplati da kupuju to jeftino meso. Ali nije bas tako. To ce izazvati pad prometa u domacim mesarama, koji moze da vodi ka zatvaranju i odpustanju radnika. Drzava ce ubirati manje prihoda i imace manje novca za primanja onih koji su na njenim jaslama. Najgora steta ce biti dodatno unistavanje stocnog fonda u Srbiji(da li ga je moguce jos unistiti).
A cela situacija je nastala zbog toga sto ni jedna vlada nikada nije imala zelju da omoguci da srpsko selo proizvodi jeftinu hranu.
Sada smo upali u vrzino kolo. Necemo se skoro izvuci.

buduci svercer

pre 15 godina

Sa ovakvim cenama i trgovinskim monopolom u Srbiji potpuno podrzavam postojanje sverca. Zasto bi neko davao 2-3 puta vise novca?! Znam ljude koji hranu kolima dovoze iz Slovenije i sa svm troskovima putovanja racun je znacajno manji nego da su svoje vikende provodili u Maxiju.

buduci svercer

pre 15 godina

Sa ovakvim cenama i trgovinskim monopolom u Srbiji potpuno podrzavam postojanje sverca. Zasto bi neko davao 2-3 puta vise novca?! Znam ljude koji hranu kolima dovoze iz Slovenije i sa svm troskovima putovanja racun je znacajno manji nego da su svoje vikende provodili u Maxiju.

Tibor

pre 15 godina

Ima puno istina u tekstu ali vise stvari nisu tacne
1) Subotica od Segedina ima 50 km
2) Cene u Madjarskoj bila i do sad ista, verovatno do sad niko nije pratio jer i kod nas nije bilo jako skupo
3) Na granici (na Madjarskoj) vracaju 15 % a ne 10 (porez u Madjarskoj se zove AFA)
4) Potrosnja u Madjarskoj nije pala, po statistici isto se trosi kao prosle godine
5) Na buvjaku u Subotici vise stvari cak i jeftinije nego sto je u Madjarskoj, jer prodavci na granici dobiju nazad porez (AFA) i retko ko placa carinu na nasoj strani
Ipak hteo bi da cestitam piscu. Sad stvarno vredi otici u Segedin

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Znaci evo nama ponovo Devedesetih. I to u reziji onih koji su se na sva usta zaklinjali da se nikada vise necemo tamo vratiti.

Taj sverc je vrzino kolo.
Na prvi pogled, gradjanima se isplati da kupuju to jeftino meso. Ali nije bas tako. To ce izazvati pad prometa u domacim mesarama, koji moze da vodi ka zatvaranju i odpustanju radnika. Drzava ce ubirati manje prihoda i imace manje novca za primanja onih koji su na njenim jaslama. Najgora steta ce biti dodatno unistavanje stocnog fonda u Srbiji(da li ga je moguce jos unistiti).
A cela situacija je nastala zbog toga sto ni jedna vlada nikada nije imala zelju da omoguci da srpsko selo proizvodi jeftinu hranu.
Sada smo upali u vrzino kolo. Necemo se skoro izvuci.

Mladja

pre 15 godina

Nezadovoljni su samo vlasnici "normalnih" mesara sa kojima smo ovih dana razgovarali - zato što im je, zbog konkurencije "buvljaka", pao promet.

Eto i vi kao i Delta ovo je samo blaga naznaka sta radi konkurencija. Svuda cene padaju, samo kod nas se nasli pametni pa dizu. Uf bre kada ce vise trziste da nam se otvori?

Darko

pre 15 godina

Pa da li su vam sada jasne prednosti EU??!?!?!? Da li su vam sada jasne prednosti otvorenog tržišta, slobodne konkurencije... Mislili ste da sve normalne nacije žele u EU bez razloga? Ovo je konkretan primer kako bi nam bilo bolje da smo sada ravnopravna članica...

Pera

pre 15 godina

Kad se gleda iz ugla politicara,poslanika, direktora javnih preduzeca, kao i nazovi analiticara sa unapred spremljenim govorom koji imaju plate od 100.000 pa navise i jos polovinu stvari i neplacaju Beograd i jeste najeftiniji grad. Ako budes pogledao iz ugla prosecnog coveka koji ima platu izmedju 20000 i 30000 on je ubedljivo najskuplji u regionu. I da se ne lazemo kod nas je sve skuplje i u odnosu na Evropu i odnosu na Ameriku:
- nekretnine dva do tri puta
- hrana duplo
- garderoba duplo
- polovni automobili dva do tri puta
- fiksna telefonija rang cena priblizno isti usluga nula
Plate od tri do deset puta nize.Neka kvazi strucnjaci razmisle malo o tome.

pilule za lilule

pre 15 godina

Jesam gledao pre nedelju dve dana na TVu da je kod nas najjeftinije u regionu a i sire?! I mada ne zivim blizu granice siguran sam da ustvari Madjari idu da kupuju kod nas a vi izvrcete. Treba da im uvedemo vize, i da im naplacujemo da ne bi nasi izmuceni i izmrcvareni, vecito u minusu trgovci bili upropasceni. Ministre Milosavljevicu molim te zastiti nas od najezde kupoholicarskih Huna sa severa i zastiti nasu domacu nikad jacu ekonomiju!!! Pa mi smo HIT u svetu!

n3uromancer

pre 15 godina

Nije tačno, lažu šverceri! Prodaju robu ispod cene i na svoju štetu samo da bi naudili ekonomskoj studiji koju je naručila Vlada Srbije, a prema kojoj smo najjeftinija zemlja u okruženju! Sram da vas bude, šverceri jedni!

pi

pre 15 godina

Kakvi su to strucnjaci??? Kriza je pa su zato cene pale... Nije nego. Kako se strucnjaci nisu setili da nekolicina koja drzi celu zemlju nece da smanji svoje marze pa je cena zato visoka. Treba otici napolje i videti svet, otvoriti trziste. Ovako si skoro ko u zatvoru, jedes sta ti se servira i nemas pojma sta je napolje...

Mare Tulip

pre 15 godina

Pa sto ne svercuju iz Beograda nego iz Segedina? Svasta, pa Beograd je najjeftiniji grad u regionu valjda... Tako rekose cenjeni ekonomisti, jos koliko "onomad"....

Milos

pre 15 godina

Prvo, ne znam zasto se toliko insistira na toj reci 'sverc'. Ako su Subotica i Segedin na 30 kilometara (a ne 10, koliko pise), svako moze da sedne u kola ili autobus i potpuno legalno, bez carine, uveze robu u vrednosti do 100 evra. To nije nikakav sverc.

Drugo, suludo je teretiti madjarske mesare ili prodavnice da ne postuju veterinarske ili slicne standarde. Evropski propisi su toliko strogi da je svakome ko ih iole poznaje potpuno jasno da je to nemoguce. Tacno je da se izbegava sanitarna ili veterinarska kontrola na nasoj granici, ali to bi stvarno bio 'overkill' i jedini smisao tih mera bio bi da poskupi cenu uvezene robe i apsolutno nista drugo.

Nikola

pre 15 godina

Ne odbija im se PDV nego VAT, tj za kupovinu dobara u EU koje se iznose van EU, na granici se dobija povracaj placenog VAT-a u odredjenom procentu, konkretno u tekstu se pominje iznos od 10%. I to vazi ne samo za hranu nego za bilo koju robu, dakle kad odete u EU u radnju i kupite npr. garderobu, prilikom izlaska iz EU (npr na aerodromu) date racune i dobijete povracaj VAT-a (Value added tax, ekvivalent naseg PDV-a), koji odmah i unovcite...

Mogu samo da dodam BLAGO SUBOTICANIMA kad imaju takvu mogucnost da kupuju duplo jeftinije hranu. Pa u Srbiji je najveci izdatak svakog domacinstva upravo za hranu, to je opste poznata stvar. Zato? Zato sto smo ubijeni u pojam pa trpimo sve.

Pogledajte danasnju vest iz Sarajeva - e tako se efikasno resavaju problemi kad vlast ne radi u korist gradjana...

Bojan

pre 15 godina

Zivim u Austriji, i da, meso je ovdje jeftinije, ali to meso koje ovdje tako jeftino prodaju tesko se moze naci kod nas. Ako zelite da poredite cijene mesa, onda poredite cijene mesa koje ulazi u istu klasu kvaliteta i projekla. U tom slucaju nase meso je jeftinije.

Stvar je u tome sto na nasem trzistu nije lako naci na tako lose, nezdravo i nekvalitetno meso koje se ovdje normalno nudi u prodavnicama tipa Hofer i sl. Dalje, kada se priblizi kraj roku trajanja mesu se znacajno spuste cijene i mozda u tom grmu lezi zec - sverceri kupuju meso pri isteku ili isteklog roka trajanja, prepakuju i onda prodaju kod nas. Licno sam bio prisutan kada su jednom prilikom carinici uhvatili vozace autobusa kako svercuju 150 kg mesa u prostoru za prtljag, pa vi vidite da li vam se isplati to kupovati.

Vladan R

pre 15 godina

Ako u Tempu uporedite cene naseg kulena i madjarskog kulena ustanovite da je madjarski znatno skuplji iako mu je cena u Madjarskim prodavnicama znatno jeftinija a jos je jeftinija kad se odbije njihov pdv kako god se zvao. Takodje imam srecu da se jedan nasuprot drugog nalaze tri prodajna objekta Maksi, mesara Matijevic i diskont pica. Cena pecenice u Matijevicu tj kod proizodjaca je 800 dinara a u Maksiju 1200, limenka koka kole je u maksiju 48 a u diskontu 41 dinar. Takodje cesto sam u Crnoj Gori i tamo u maksiju cena slovenackih virsli odrdjenog proizvodjaca su 0.8 eura a kod nas su od pre neki dan skoro 130 dakle 1.4 eura i to takodje u maksiju. I onda dodju gospoda iz delte i uz pomoc ministra trgovine i nekih kvazi ekonomista-sacuvaj me boze takvih strucnjaka i gde samo zavrsise skole, da nas uveravaju da jadni trgovci ne mogu da prezive u Srbiji jer su im marze male zamislite tek poneka je preko 50 % , da smo najjeftiniji a da je i za takve nedovoljno jeftine cene glavna krivica u onim izvornim proizvodjacima hrane inace bi bile dzabe. Imaju li ti strucnjaci trunke morala.

Miki

pre 15 godina

Stvarno mi nije jasno zasto naduvavate ovakve stvari, uvek je izmedju razlicitih drzava bilo i razlicitih cena pojedinih proizvoda. Da li je rec onomad o Svajcarcima koji su se snabdevali u Nemackoj gde su cene nominalno bile iste ili nize, a Svajcarski franak jaci od marke, ili recimo od skora sto Irci masovno nalecu u Severnu Irsku jer je funta drasticno oslabila u odnosu na evro koji se koristi u republici. Cak dovitljivi trgovci pristaju i na razmenu evro-funta od 1:1, pa nigde nisam cuo da neko zbog toga krivi vladu, monopol ili sta vec. Pa cak su i Kanadjani kada im je dolar ojacao masovno nagrnuli u SAD u kupovinu svega, od odece i obuce, alkohola, do automobila.

Beograd je definitivno jeftiniji u proseku nego Zagreb, Rijeka ili Ljubljana, posto iste redovno posecujem, samo sto ce uvek biti pojedinih proizvoda koji se vise isplate tamo. Pa jel narod onomad u milionima hrlio u Trst, Minhen ili Solun zbog nizeg standarda zivota u Italiji i Nemackoj, ili mozda sto se uvek pronalazilo nesto sto je jeftinije?

Prosecne su plate u Madjarskoj uporedive sa nasima, a pride EU subvencionise proizvodnju hrane nemilice, ja licno nemam nista protiv da poreski obveznici iz EU-a dotiraju kroz svoje poreze jeftinije kobasice na mom stolu. Ako ista, smeta mi sto nasa drzava kroz niske poreze na pice i cigarete gubi potencijalne prihode i promovise poroke.

ekonomista

pre 15 godina

Trebalo bi ono društvo ekonomista koje je objavilo da je Srbija najjeftinija zemlja u regionu da stoji na granici i svima pokazuje rezultate svog istraživanja, i tako odvraća ljude od šverca. I odmah bi krenuo šverc ali u obrnutom smeru. Mađari bi se snabdevali kod nas i preprodavali u Segedinu. Da li ti ekonomisti znaju šta je obraz? Ili i dalje veruju u svoje naručeno istraživanje.

Momir

pre 15 godina

Ovo bi trebalo najstožije kažnjavati. Prvo, ti "šverceri" ugrožavaju one koji redovno plaćaju državi porez, sanitarne preglede itd. Drugo, oni nanose štetu i budžetu izbegavanjem plaćanja carine. Treće, što je najgore, ugrožavaju zdravlje ljudi. Kako se meso i mesne prerađevine mogu prodavati po tezgama? Gde je tu sanitarna inspekcija? Gde je fitopatološki pregled itd.

Nisu oni krivi, kriva je država što im to dozvoljava, a kriva je i zbog marži koje su enormno velike pa omogućava ovoj sivoj strani privrede da cveta. Najlakše je švercovati, ali onda daj da svi švercujemo, a porez i ostalo neka se zaboravi.

Još nešto: neko je napisao da se na mađarskoj granici vraća porez od 10%, pa neko da i do 15%. Sve to ne zavisi od mađarske carine već od prodavca koji vam izdaje račun sa kojim idete do granice. Neki prodavci u Mađarskoj čak vraćaju svih 20% PDV-a. Pa izračunajte kako su lepe zarade na tome, a sve na očigled naše carine.

tanja

pre 15 godina

Ali, niko ne spominje odakle je to meso?!?!?!
Meso koje se prodaje u Evropskoj uniji (konktertno Nemackoj, Engleksoj) je daleko losijeg kvaliteta nego meso koje se kupuje kod nas. U njega se ubrizgava voda da mu se poveca masa, a zivotinje se tove nekim mesavinama koje mesu daju tako neprijatan miris, da moj brat koji zivi na mesu nije mogao da okusi nista od mesa u nemackoj i vratio se kuci gladan.
Mama kad je bila u gostima kod mene u Engleskoj nije mogla da pridje delu supermarketa sa mesom, jer smrdi na krematorijum(prvo me je kod kuce pitala da li imamo krematorijum negde u komsiluku jer napolju smrdi na to- a ustvari je neko pravio rostilj)

Razmislite sta kupujete.

ja sam srecom vegetarijanac!

Pera

pre 15 godina

Ziveo kapitalizam i slobodna trgovina! A ovi komunisticko-monopolisticki mesari nek upotrebe mozak pa takodje smanje cene, umesto da se zale kako ih potrosaci vise ne posecuju.

Bojan Budimpesta

pre 15 godina

Pazite se tog "mesa" jer je Madjarska poznata po skandalima vezanim za mesnu industriju i nemojte da vas prevare etikete koje takodje nisu garancija.Oprezno!

Slepac

pre 15 godina

Vecina komentatora nije svesna opasnosti koja dolazi iza ovog sverca. Zaklali bi vola za kilo mesa. U ovom slucaju vo je drzava. Verujem da vecina njih prima platu od drzave na ovaj ili onaj nacin. Ono sto danas ustede na svercovanom mesu, sutra ce vecini njih biti odbijeno od plate(ne sumnjam da postoje i oni koji nece osetiti promenu).
A ovi sto placu nad marzama u srbiji i pozivaju na otvaranje trzista. Otvaranje trzista je i dovelo do toga. Veca riba je jela manju dok nije ostalo samo nekoliko najvecih koje se sada lepo dogovaraju i upravljaju trzistem kako se dogovore. Ako drzava krene da se mesa u politiku cena, to je povratak na Komunizam, a ne slobodno trziste. Ako hocete da ih naterate da snize cene. Kupujte na pijacu, bar ono sto mozete(voce, povrce, sir, mleko, jaja, zivinu). Tako cete pomoci seljaku da poveca proizvodnju i ponudu, a Misku i kompaniji cete smanjiti promet i mozda ih naterati da razmisljaju o cenama. Ali u malo da zaboravim, nije taj sir sa pijaca kao onaj iz tempa ili merkatora. Merkator je Merkator.

Dalje otvaranje trzista ce dovesti do preplavljivanja jeftinom stranom robom. Koja ce unistiti proizvodnju(u kojoj su zaposleni nasi radnici, vecina njih radi u Srbiji a ne u Nemackoj). Verujem da ce tada mnogi biti srecni. Imace more jeftine robe, mozda i jeftinije nego u EU. Jedino sto mnogi tada nece imati cime da kupe ni tu jeftinu robu.

gradjanin

pre 15 godina

Treba neko i da pogleda rok trajanja i kvalitet tih proizvoda koji je verovatno isti kao proizvodi Matijevica a to je ;Prepuno vode.PDV se vraca i kada robu iznosite iz Srbije.Decenijama jedni te isti ljudi SVERCUJU ROBU i drze Tezge na zelenim pijacama a CARINICI i INSPEKTORI trljaju ruke.
P.S.Malo treba procesljati imovinsko stanje Inspektora pocev od toga gde letuju(preko koga)koja kola voze,namestaj i ostalo.
zadovoljno trljaju ruke

urke

pre 15 godina

Dokle vise, meso ma buvljacima.
Da li smo mi normalni.Ko garantuje kvalitet, veterinarsku ispravnost, rok trajanja.Gde je tu carina, gde su porezi.Pa naravno da je jeftinije.Naravno da su jeftiniji suhomesnati proizvodi kojima je skoro istekao rok trajanja.
Sto nisam carinik...........

The Gaffer

pre 15 godina

Jedno po jedno...
1. Cinjenica je da se radi o prometu izmedju dve drzave.
2. Isti je regulisan setom zakona (Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju, Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o PDV-u, Carinski zakon i Zakon o carinskoj tarifi)
3. U ovom slucaju promet je regulisan i Zakonom o veterini i gomilom pravilnika o kontroli kvaliteta prehrambenih, poljoprivrednih i zivotinjskog porekla namirnica, bla, bla, bla.
4. Sprovodjenje svega ovoga se odvija kroz Upravu Carina (Ministarstvo finansija), Upravu Veterine/Zastite bilja (Ministarstvo poljoprivrede) i Sanitarnu inspekciju (Ministarstvo zdravlja).
5. Pravilnim radom sluzbi iz tacke 4. drzava ubire: carinu, posebne dazbine na PP proizvode, porez i administrativne takse za koje sta.
6. Pravilnim radom sluzbi iz tacke 4. privatne laboratorije u Srbiji ubiru jako lepe sume novca na ime izvrsenih analiza po zahtevu inspekcijskih sluzbi. Nema puno veze sa temom ali ove parazite sam morao da spomenem ;)

Zakljucak bi bio, ukoliko drzava ne prepoznaje svoj interes da ovakve pojave spreci postujuci spostveni zakonski okvir, onda narod i treba da se snalazi kako ume. Ne treba zavideti Suboticanima, dolazice oni u Vatin ili Gradinu da menjaju vaj kremove i kulene za gorivo pa ce cela Srbija ziveti u jednom neverending barter aranzmanu.

vis

pre 15 godina

Dodjose u Sbiji"vrhunski" ekonomisti sa velikim titulama, koje se obavezno na ekranu titluju a u novinama pisu,na vlast,ali vladavine ekonomskih zakonitost ni na vidiku.Kako samo popljuvase dolar,iako se sada za sto dolara moze u suprmarketima moze kupiti mnogo vise robe.Smanjio se promet zbog porasta nezaposlenost,ali su cene pale.Takovi filmovi se kod nas nece videti,pa taman sve propalo.Moja penzija je u evrima i provozati se do Madjarske s pasosom za kojeg ne treba viza,ne bi bilo lose.

jegmadar

pre 15 godina

Treba neke stvari i pak razjasniti.

Madjarska poljoprivreda, koja je nekada hranio pola evrope je u istoj situaciji kao Srpski seljaci.

Drzava sve manje subvencionise poljoprivredu.

Primer: pre 2 nedelje u TESCO hipermarketu kilogram kackavaja kostao oko 2.5 evra.
Taj kackavaj nije madjarski, nego nemacki.

Najeftiniji madjarski kackavaj (trapista) je oko 4 evra.

To je samo jedan primer, ali ima ih mnogo.

Ja koliko mogu jer spadam u neku srednju klasu ipak kupujem domace stvari. Cesto pazarim u madjarskoj, ali gledam da uzmem stvari za koje znam poreklo, obicno madjarski proizvodjaca

U Srbiji isto uzimam pretezno srpske proizvode. Umesto milka cokolade uzimam Pionirove ili Soko stark, nikada nebi kupio Jogurt ili Mleko od stranih proizvodjaca.

Sve povrce sacekam kada pocinju prodavati iz Srpskih izvora, Zimi ne treba kupovati vestacki paradajz iz uvoza nego treba sacekati kada pocnu prodavati nasi seljaci.
Dotle imamo kupus, cvekle i mnogo toga.

Naravni banane, limun i pomarandzu ne mozemo imati nase, ali sve ostalo da.

I naravno drzva treba da razjuri mafiju koja irealno drzi visoke cene nekih poljoprivredni proizvoda.

Ali to ce biti tesko jer vlada nebi obstao da nema tih mafijasa, a i Tadic isto vise voli predsednicku stolicu nego ih razjuri.

Necu imenovati te mafijase jer ih si znaju, ali treba znadi da dok vlada bude tako mesavita kao sada zbog opstanka, dobro se nama nece nazalost pistai ....

uk

pre 15 godina

Kakve su ovo dezinformacije...meso u Engleskoj smrdi na krematorijum!?! Docim kod nas ima pravu prirodnu aromu zivotinja hranjenih na pravom sumadijskom zemljistu i pojenih zdravim sumadijskim vodama zatrovanim kancerogenim materijama koje su izlivene iz buradi koje je srpskom seljaku-domacinu dopremio menadzer za ekologiju (ej!) lokalne farbare boja!!!

Nenad

pre 15 godina

Pa jel lepo rekao nas ministar Milosavljevic da ce hrana pojeftini? Doduse nije rekao u Srbiji al necemo da trazimo dlaku u jajetu...

Jovan

pre 15 godina

Autor ovog teksta iz Tanjuga pokazuje elementarno neznanje iz geografije jer Subotica od Segedina nikako ne može biti udaljena samo 10km već je u pitanju više od 30km. Što se tiče šverca mesa njega će biti sve dok ima onih koji će to da kupe a ja lično nikada neću kupiti meso sa tezgi. Kada vidim da se to prodaje na pijaci zapitam se u ispravnost i kvalitet takvih proizvoda. Na primer kakvim proteinima je hranjena i da li je ikad videla svetlost dana ćurka čiji se ogroman batak smeši sa tezge nekog švercera? @Nikola - U celoj Evropi i šire kada se radi o oporezivanju prometa roba i usluga primenjuje se sistem poreza na dodatu vrednost - PDV-a. Odnosno skraćenice na engleskom VAT, na mađarskom AFA itd su ustvari njihove skraćenice za "porez na dodatu vrednost", pa slobodno kada o porezima u tim zemljama govorimo možemo upotrebiti našu skraćenicu - PDV.

Novica

pre 15 godina

U tekstu ste dali jedan pravi komentar Srbija ide potpuno naopako od celog Sveta a to je ono sto nekome??? odgovara, normalno sada treba kaznit svercere jel oni su krivi meso nije proslo veterinarsku kontrolu, kad se radi o metal mora da ima potvrdu o nuklearne kontaminacije i normalno to treba debelo da se plati i da se neko MOLI!! da napise.Sto se tice stocnog fonda to ce Vlada da nesto da resi? najlepse da zatvori granice i da niko ne izadje iz Srbije. Tako niko nece da kupuje jeftino meso, niti da vidi sta se u svetu desava. Mozda je u Evropi taj problem sto oni imaju veliko odlivanje mozgov pa je ostala jeftina radna snaga a mi imamo zbog nemogucnosti slobodnog putovanja svoje mozgove kod kuce a jos smo imali pliv s Kosova,Bosne i Hrvatske a tako smo izbili na prvom mestu rang liste u Svetu?

dragovic

pre 15 godina

Pa neko u udje u mesnice velikih trgovackih kuca,,za male da negovorim,cas izuzecima,,bar u Novom Sadu,,pa sve je svezije nego na buvljaku u subotici,a o monopolu i cenama da negovorim,smesno.To moze samo u ovoj demokratskoj drzavi Srbiji,,hqhahahah

Miki

pre 15 godina

Stvarno mi nije jasno zasto naduvavate ovakve stvari, uvek je izmedju razlicitih drzava bilo i razlicitih cena pojedinih proizvoda. Da li je rec onomad o Svajcarcima koji su se snabdevali u Nemackoj gde su cene nominalno bile iste ili nize, a Svajcarski franak jaci od marke, ili recimo od skora sto Irci masovno nalecu u Severnu Irsku jer je funta drasticno oslabila u odnosu na evro koji se koristi u republici. Cak dovitljivi trgovci pristaju i na razmenu evro-funta od 1:1, pa nigde nisam cuo da neko zbog toga krivi vladu, monopol ili sta vec. Pa cak su i Kanadjani kada im je dolar ojacao masovno nagrnuli u SAD u kupovinu svega, od odece i obuce, alkohola, do automobila.

Beograd je definitivno jeftiniji u proseku nego Zagreb, Rijeka ili Ljubljana, posto iste redovno posecujem, samo sto ce uvek biti pojedinih proizvoda koji se vise isplate tamo. Pa jel narod onomad u milionima hrlio u Trst, Minhen ili Solun zbog nizeg standarda zivota u Italiji i Nemackoj, ili mozda sto se uvek pronalazilo nesto sto je jeftinije?

Prosecne su plate u Madjarskoj uporedive sa nasima, a pride EU subvencionise proizvodnju hrane nemilice, ja licno nemam nista protiv da poreski obveznici iz EU-a dotiraju kroz svoje poreze jeftinije kobasice na mom stolu. Ako ista, smeta mi sto nasa drzava kroz niske poreze na pice i cigarete gubi potencijalne prihode i promovise poroke.

Momir

pre 15 godina

Ovo bi trebalo najstožije kažnjavati. Prvo, ti "šverceri" ugrožavaju one koji redovno plaćaju državi porez, sanitarne preglede itd. Drugo, oni nanose štetu i budžetu izbegavanjem plaćanja carine. Treće, što je najgore, ugrožavaju zdravlje ljudi. Kako se meso i mesne prerađevine mogu prodavati po tezgama? Gde je tu sanitarna inspekcija? Gde je fitopatološki pregled itd.

Nisu oni krivi, kriva je država što im to dozvoljava, a kriva je i zbog marži koje su enormno velike pa omogućava ovoj sivoj strani privrede da cveta. Najlakše je švercovati, ali onda daj da svi švercujemo, a porez i ostalo neka se zaboravi.

Još nešto: neko je napisao da se na mađarskoj granici vraća porez od 10%, pa neko da i do 15%. Sve to ne zavisi od mađarske carine već od prodavca koji vam izdaje račun sa kojim idete do granice. Neki prodavci u Mađarskoj čak vraćaju svih 20% PDV-a. Pa izračunajte kako su lepe zarade na tome, a sve na očigled naše carine.

Bojan Budimpesta

pre 15 godina

Pazite se tog "mesa" jer je Madjarska poznata po skandalima vezanim za mesnu industriju i nemojte da vas prevare etikete koje takodje nisu garancija.Oprezno!

Bojan

pre 15 godina

Zivim u Austriji, i da, meso je ovdje jeftinije, ali to meso koje ovdje tako jeftino prodaju tesko se moze naci kod nas. Ako zelite da poredite cijene mesa, onda poredite cijene mesa koje ulazi u istu klasu kvaliteta i projekla. U tom slucaju nase meso je jeftinije.

Stvar je u tome sto na nasem trzistu nije lako naci na tako lose, nezdravo i nekvalitetno meso koje se ovdje normalno nudi u prodavnicama tipa Hofer i sl. Dalje, kada se priblizi kraj roku trajanja mesu se znacajno spuste cijene i mozda u tom grmu lezi zec - sverceri kupuju meso pri isteku ili isteklog roka trajanja, prepakuju i onda prodaju kod nas. Licno sam bio prisutan kada su jednom prilikom carinici uhvatili vozace autobusa kako svercuju 150 kg mesa u prostoru za prtljag, pa vi vidite da li vam se isplati to kupovati.

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Znaci evo nama ponovo Devedesetih. I to u reziji onih koji su se na sva usta zaklinjali da se nikada vise necemo tamo vratiti.

Taj sverc je vrzino kolo.
Na prvi pogled, gradjanima se isplati da kupuju to jeftino meso. Ali nije bas tako. To ce izazvati pad prometa u domacim mesarama, koji moze da vodi ka zatvaranju i odpustanju radnika. Drzava ce ubirati manje prihoda i imace manje novca za primanja onih koji su na njenim jaslama. Najgora steta ce biti dodatno unistavanje stocnog fonda u Srbiji(da li ga je moguce jos unistiti).
A cela situacija je nastala zbog toga sto ni jedna vlada nikada nije imala zelju da omoguci da srpsko selo proizvodi jeftinu hranu.
Sada smo upali u vrzino kolo. Necemo se skoro izvuci.

tanja

pre 15 godina

Ali, niko ne spominje odakle je to meso?!?!?!
Meso koje se prodaje u Evropskoj uniji (konktertno Nemackoj, Engleksoj) je daleko losijeg kvaliteta nego meso koje se kupuje kod nas. U njega se ubrizgava voda da mu se poveca masa, a zivotinje se tove nekim mesavinama koje mesu daju tako neprijatan miris, da moj brat koji zivi na mesu nije mogao da okusi nista od mesa u nemackoj i vratio se kuci gladan.
Mama kad je bila u gostima kod mene u Engleskoj nije mogla da pridje delu supermarketa sa mesom, jer smrdi na krematorijum(prvo me je kod kuce pitala da li imamo krematorijum negde u komsiluku jer napolju smrdi na to- a ustvari je neko pravio rostilj)

Razmislite sta kupujete.

ja sam srecom vegetarijanac!

Nikola

pre 15 godina

Ne odbija im se PDV nego VAT, tj za kupovinu dobara u EU koje se iznose van EU, na granici se dobija povracaj placenog VAT-a u odredjenom procentu, konkretno u tekstu se pominje iznos od 10%. I to vazi ne samo za hranu nego za bilo koju robu, dakle kad odete u EU u radnju i kupite npr. garderobu, prilikom izlaska iz EU (npr na aerodromu) date racune i dobijete povracaj VAT-a (Value added tax, ekvivalent naseg PDV-a), koji odmah i unovcite...

Mogu samo da dodam BLAGO SUBOTICANIMA kad imaju takvu mogucnost da kupuju duplo jeftinije hranu. Pa u Srbiji je najveci izdatak svakog domacinstva upravo za hranu, to je opste poznata stvar. Zato? Zato sto smo ubijeni u pojam pa trpimo sve.

Pogledajte danasnju vest iz Sarajeva - e tako se efikasno resavaju problemi kad vlast ne radi u korist gradjana...

Darko

pre 15 godina

Pa da li su vam sada jasne prednosti EU??!?!?!? Da li su vam sada jasne prednosti otvorenog tržišta, slobodne konkurencije... Mislili ste da sve normalne nacije žele u EU bez razloga? Ovo je konkretan primer kako bi nam bilo bolje da smo sada ravnopravna članica...

Slepac

pre 15 godina

Vecina komentatora nije svesna opasnosti koja dolazi iza ovog sverca. Zaklali bi vola za kilo mesa. U ovom slucaju vo je drzava. Verujem da vecina njih prima platu od drzave na ovaj ili onaj nacin. Ono sto danas ustede na svercovanom mesu, sutra ce vecini njih biti odbijeno od plate(ne sumnjam da postoje i oni koji nece osetiti promenu).
A ovi sto placu nad marzama u srbiji i pozivaju na otvaranje trzista. Otvaranje trzista je i dovelo do toga. Veca riba je jela manju dok nije ostalo samo nekoliko najvecih koje se sada lepo dogovaraju i upravljaju trzistem kako se dogovore. Ako drzava krene da se mesa u politiku cena, to je povratak na Komunizam, a ne slobodno trziste. Ako hocete da ih naterate da snize cene. Kupujte na pijacu, bar ono sto mozete(voce, povrce, sir, mleko, jaja, zivinu). Tako cete pomoci seljaku da poveca proizvodnju i ponudu, a Misku i kompaniji cete smanjiti promet i mozda ih naterati da razmisljaju o cenama. Ali u malo da zaboravim, nije taj sir sa pijaca kao onaj iz tempa ili merkatora. Merkator je Merkator.

Dalje otvaranje trzista ce dovesti do preplavljivanja jeftinom stranom robom. Koja ce unistiti proizvodnju(u kojoj su zaposleni nasi radnici, vecina njih radi u Srbiji a ne u Nemackoj). Verujem da ce tada mnogi biti srecni. Imace more jeftine robe, mozda i jeftinije nego u EU. Jedino sto mnogi tada nece imati cime da kupe ni tu jeftinu robu.

buduci svercer

pre 15 godina

Sa ovakvim cenama i trgovinskim monopolom u Srbiji potpuno podrzavam postojanje sverca. Zasto bi neko davao 2-3 puta vise novca?! Znam ljude koji hranu kolima dovoze iz Slovenije i sa svm troskovima putovanja racun je znacajno manji nego da su svoje vikende provodili u Maxiju.

urke

pre 15 godina

Dokle vise, meso ma buvljacima.
Da li smo mi normalni.Ko garantuje kvalitet, veterinarsku ispravnost, rok trajanja.Gde je tu carina, gde su porezi.Pa naravno da je jeftinije.Naravno da su jeftiniji suhomesnati proizvodi kojima je skoro istekao rok trajanja.
Sto nisam carinik...........

pilule za lilule

pre 15 godina

Jesam gledao pre nedelju dve dana na TVu da je kod nas najjeftinije u regionu a i sire?! I mada ne zivim blizu granice siguran sam da ustvari Madjari idu da kupuju kod nas a vi izvrcete. Treba da im uvedemo vize, i da im naplacujemo da ne bi nasi izmuceni i izmrcvareni, vecito u minusu trgovci bili upropasceni. Ministre Milosavljevicu molim te zastiti nas od najezde kupoholicarskih Huna sa severa i zastiti nasu domacu nikad jacu ekonomiju!!! Pa mi smo HIT u svetu!

Tibor

pre 15 godina

Ima puno istina u tekstu ali vise stvari nisu tacne
1) Subotica od Segedina ima 50 km
2) Cene u Madjarskoj bila i do sad ista, verovatno do sad niko nije pratio jer i kod nas nije bilo jako skupo
3) Na granici (na Madjarskoj) vracaju 15 % a ne 10 (porez u Madjarskoj se zove AFA)
4) Potrosnja u Madjarskoj nije pala, po statistici isto se trosi kao prosle godine
5) Na buvjaku u Subotici vise stvari cak i jeftinije nego sto je u Madjarskoj, jer prodavci na granici dobiju nazad porez (AFA) i retko ko placa carinu na nasoj strani
Ipak hteo bi da cestitam piscu. Sad stvarno vredi otici u Segedin

gradjanin

pre 15 godina

Treba neko i da pogleda rok trajanja i kvalitet tih proizvoda koji je verovatno isti kao proizvodi Matijevica a to je ;Prepuno vode.PDV se vraca i kada robu iznosite iz Srbije.Decenijama jedni te isti ljudi SVERCUJU ROBU i drze Tezge na zelenim pijacama a CARINICI i INSPEKTORI trljaju ruke.
P.S.Malo treba procesljati imovinsko stanje Inspektora pocev od toga gde letuju(preko koga)koja kola voze,namestaj i ostalo.
zadovoljno trljaju ruke

Pera

pre 15 godina

Ziveo kapitalizam i slobodna trgovina! A ovi komunisticko-monopolisticki mesari nek upotrebe mozak pa takodje smanje cene, umesto da se zale kako ih potrosaci vise ne posecuju.

vis

pre 15 godina

Dodjose u Sbiji"vrhunski" ekonomisti sa velikim titulama, koje se obavezno na ekranu titluju a u novinama pisu,na vlast,ali vladavine ekonomskih zakonitost ni na vidiku.Kako samo popljuvase dolar,iako se sada za sto dolara moze u suprmarketima moze kupiti mnogo vise robe.Smanjio se promet zbog porasta nezaposlenost,ali su cene pale.Takovi filmovi se kod nas nece videti,pa taman sve propalo.Moja penzija je u evrima i provozati se do Madjarske s pasosom za kojeg ne treba viza,ne bi bilo lose.

Mladja

pre 15 godina

Nezadovoljni su samo vlasnici "normalnih" mesara sa kojima smo ovih dana razgovarali - zato što im je, zbog konkurencije "buvljaka", pao promet.

Eto i vi kao i Delta ovo je samo blaga naznaka sta radi konkurencija. Svuda cene padaju, samo kod nas se nasli pametni pa dizu. Uf bre kada ce vise trziste da nam se otvori?

pi

pre 15 godina

Kakvi su to strucnjaci??? Kriza je pa su zato cene pale... Nije nego. Kako se strucnjaci nisu setili da nekolicina koja drzi celu zemlju nece da smanji svoje marze pa je cena zato visoka. Treba otici napolje i videti svet, otvoriti trziste. Ovako si skoro ko u zatvoru, jedes sta ti se servira i nemas pojma sta je napolje...

ekonomista

pre 15 godina

Trebalo bi ono društvo ekonomista koje je objavilo da je Srbija najjeftinija zemlja u regionu da stoji na granici i svima pokazuje rezultate svog istraživanja, i tako odvraća ljude od šverca. I odmah bi krenuo šverc ali u obrnutom smeru. Mađari bi se snabdevali kod nas i preprodavali u Segedinu. Da li ti ekonomisti znaju šta je obraz? Ili i dalje veruju u svoje naručeno istraživanje.

Mare Tulip

pre 15 godina

Pa sto ne svercuju iz Beograda nego iz Segedina? Svasta, pa Beograd je najjeftiniji grad u regionu valjda... Tako rekose cenjeni ekonomisti, jos koliko "onomad"....

n3uromancer

pre 15 godina

Nije tačno, lažu šverceri! Prodaju robu ispod cene i na svoju štetu samo da bi naudili ekonomskoj studiji koju je naručila Vlada Srbije, a prema kojoj smo najjeftinija zemlja u okruženju! Sram da vas bude, šverceri jedni!

Vladan R

pre 15 godina

Ako u Tempu uporedite cene naseg kulena i madjarskog kulena ustanovite da je madjarski znatno skuplji iako mu je cena u Madjarskim prodavnicama znatno jeftinija a jos je jeftinija kad se odbije njihov pdv kako god se zvao. Takodje imam srecu da se jedan nasuprot drugog nalaze tri prodajna objekta Maksi, mesara Matijevic i diskont pica. Cena pecenice u Matijevicu tj kod proizodjaca je 800 dinara a u Maksiju 1200, limenka koka kole je u maksiju 48 a u diskontu 41 dinar. Takodje cesto sam u Crnoj Gori i tamo u maksiju cena slovenackih virsli odrdjenog proizvodjaca su 0.8 eura a kod nas su od pre neki dan skoro 130 dakle 1.4 eura i to takodje u maksiju. I onda dodju gospoda iz delte i uz pomoc ministra trgovine i nekih kvazi ekonomista-sacuvaj me boze takvih strucnjaka i gde samo zavrsise skole, da nas uveravaju da jadni trgovci ne mogu da prezive u Srbiji jer su im marze male zamislite tek poneka je preko 50 % , da smo najjeftiniji a da je i za takve nedovoljno jeftine cene glavna krivica u onim izvornim proizvodjacima hrane inace bi bile dzabe. Imaju li ti strucnjaci trunke morala.

Milos

pre 15 godina

Prvo, ne znam zasto se toliko insistira na toj reci 'sverc'. Ako su Subotica i Segedin na 30 kilometara (a ne 10, koliko pise), svako moze da sedne u kola ili autobus i potpuno legalno, bez carine, uveze robu u vrednosti do 100 evra. To nije nikakav sverc.

Drugo, suludo je teretiti madjarske mesare ili prodavnice da ne postuju veterinarske ili slicne standarde. Evropski propisi su toliko strogi da je svakome ko ih iole poznaje potpuno jasno da je to nemoguce. Tacno je da se izbegava sanitarna ili veterinarska kontrola na nasoj granici, ali to bi stvarno bio 'overkill' i jedini smisao tih mera bio bi da poskupi cenu uvezene robe i apsolutno nista drugo.

The Gaffer

pre 15 godina

Jedno po jedno...
1. Cinjenica je da se radi o prometu izmedju dve drzave.
2. Isti je regulisan setom zakona (Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju, Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o PDV-u, Carinski zakon i Zakon o carinskoj tarifi)
3. U ovom slucaju promet je regulisan i Zakonom o veterini i gomilom pravilnika o kontroli kvaliteta prehrambenih, poljoprivrednih i zivotinjskog porekla namirnica, bla, bla, bla.
4. Sprovodjenje svega ovoga se odvija kroz Upravu Carina (Ministarstvo finansija), Upravu Veterine/Zastite bilja (Ministarstvo poljoprivrede) i Sanitarnu inspekciju (Ministarstvo zdravlja).
5. Pravilnim radom sluzbi iz tacke 4. drzava ubire: carinu, posebne dazbine na PP proizvode, porez i administrativne takse za koje sta.
6. Pravilnim radom sluzbi iz tacke 4. privatne laboratorije u Srbiji ubiru jako lepe sume novca na ime izvrsenih analiza po zahtevu inspekcijskih sluzbi. Nema puno veze sa temom ali ove parazite sam morao da spomenem ;)

Zakljucak bi bio, ukoliko drzava ne prepoznaje svoj interes da ovakve pojave spreci postujuci spostveni zakonski okvir, onda narod i treba da se snalazi kako ume. Ne treba zavideti Suboticanima, dolazice oni u Vatin ili Gradinu da menjaju vaj kremove i kulene za gorivo pa ce cela Srbija ziveti u jednom neverending barter aranzmanu.

Pera

pre 15 godina

Kad se gleda iz ugla politicara,poslanika, direktora javnih preduzeca, kao i nazovi analiticara sa unapred spremljenim govorom koji imaju plate od 100.000 pa navise i jos polovinu stvari i neplacaju Beograd i jeste najeftiniji grad. Ako budes pogledao iz ugla prosecnog coveka koji ima platu izmedju 20000 i 30000 on je ubedljivo najskuplji u regionu. I da se ne lazemo kod nas je sve skuplje i u odnosu na Evropu i odnosu na Ameriku:
- nekretnine dva do tri puta
- hrana duplo
- garderoba duplo
- polovni automobili dva do tri puta
- fiksna telefonija rang cena priblizno isti usluga nula
Plate od tri do deset puta nize.Neka kvazi strucnjaci razmisle malo o tome.

Jovan

pre 15 godina

Autor ovog teksta iz Tanjuga pokazuje elementarno neznanje iz geografije jer Subotica od Segedina nikako ne može biti udaljena samo 10km već je u pitanju više od 30km. Što se tiče šverca mesa njega će biti sve dok ima onih koji će to da kupe a ja lično nikada neću kupiti meso sa tezgi. Kada vidim da se to prodaje na pijaci zapitam se u ispravnost i kvalitet takvih proizvoda. Na primer kakvim proteinima je hranjena i da li je ikad videla svetlost dana ćurka čiji se ogroman batak smeši sa tezge nekog švercera? @Nikola - U celoj Evropi i šire kada se radi o oporezivanju prometa roba i usluga primenjuje se sistem poreza na dodatu vrednost - PDV-a. Odnosno skraćenice na engleskom VAT, na mađarskom AFA itd su ustvari njihove skraćenice za "porez na dodatu vrednost", pa slobodno kada o porezima u tim zemljama govorimo možemo upotrebiti našu skraćenicu - PDV.

jegmadar

pre 15 godina

Treba neke stvari i pak razjasniti.

Madjarska poljoprivreda, koja je nekada hranio pola evrope je u istoj situaciji kao Srpski seljaci.

Drzava sve manje subvencionise poljoprivredu.

Primer: pre 2 nedelje u TESCO hipermarketu kilogram kackavaja kostao oko 2.5 evra.
Taj kackavaj nije madjarski, nego nemacki.

Najeftiniji madjarski kackavaj (trapista) je oko 4 evra.

To je samo jedan primer, ali ima ih mnogo.

Ja koliko mogu jer spadam u neku srednju klasu ipak kupujem domace stvari. Cesto pazarim u madjarskoj, ali gledam da uzmem stvari za koje znam poreklo, obicno madjarski proizvodjaca

U Srbiji isto uzimam pretezno srpske proizvode. Umesto milka cokolade uzimam Pionirove ili Soko stark, nikada nebi kupio Jogurt ili Mleko od stranih proizvodjaca.

Sve povrce sacekam kada pocinju prodavati iz Srpskih izvora, Zimi ne treba kupovati vestacki paradajz iz uvoza nego treba sacekati kada pocnu prodavati nasi seljaci.
Dotle imamo kupus, cvekle i mnogo toga.

Naravni banane, limun i pomarandzu ne mozemo imati nase, ali sve ostalo da.

I naravno drzva treba da razjuri mafiju koja irealno drzi visoke cene nekih poljoprivredni proizvoda.

Ali to ce biti tesko jer vlada nebi obstao da nema tih mafijasa, a i Tadic isto vise voli predsednicku stolicu nego ih razjuri.

Necu imenovati te mafijase jer ih si znaju, ali treba znadi da dok vlada bude tako mesavita kao sada zbog opstanka, dobro se nama nece nazalost pistai ....

uk

pre 15 godina

Kakve su ovo dezinformacije...meso u Engleskoj smrdi na krematorijum!?! Docim kod nas ima pravu prirodnu aromu zivotinja hranjenih na pravom sumadijskom zemljistu i pojenih zdravim sumadijskim vodama zatrovanim kancerogenim materijama koje su izlivene iz buradi koje je srpskom seljaku-domacinu dopremio menadzer za ekologiju (ej!) lokalne farbare boja!!!

Nenad

pre 15 godina

Pa jel lepo rekao nas ministar Milosavljevic da ce hrana pojeftini? Doduse nije rekao u Srbiji al necemo da trazimo dlaku u jajetu...

Novica

pre 15 godina

U tekstu ste dali jedan pravi komentar Srbija ide potpuno naopako od celog Sveta a to je ono sto nekome??? odgovara, normalno sada treba kaznit svercere jel oni su krivi meso nije proslo veterinarsku kontrolu, kad se radi o metal mora da ima potvrdu o nuklearne kontaminacije i normalno to treba debelo da se plati i da se neko MOLI!! da napise.Sto se tice stocnog fonda to ce Vlada da nesto da resi? najlepse da zatvori granice i da niko ne izadje iz Srbije. Tako niko nece da kupuje jeftino meso, niti da vidi sta se u svetu desava. Mozda je u Evropi taj problem sto oni imaju veliko odlivanje mozgov pa je ostala jeftina radna snaga a mi imamo zbog nemogucnosti slobodnog putovanja svoje mozgove kod kuce a jos smo imali pliv s Kosova,Bosne i Hrvatske a tako smo izbili na prvom mestu rang liste u Svetu?

dragovic

pre 15 godina

Pa neko u udje u mesnice velikih trgovackih kuca,,za male da negovorim,cas izuzecima,,bar u Novom Sadu,,pa sve je svezije nego na buvljaku u subotici,a o monopolu i cenama da negovorim,smesno.To moze samo u ovoj demokratskoj drzavi Srbiji,,hqhahahah