Četvrtak, 20.03.2008.

09:55

Medvedev: „Južni tok“ ne pre 2013.

Trasa gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju biće poznata tek u drugoj polovini sledeće godine, a njegov završetak se očekuje 2013.

Izvor: FoNet

Medvedev: „Južni tok“ ne pre 2013. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

Maja_V

pre 16 godina

Za Stamencica...
A sta ukoliko gas, zaista, NE BUDE JEFTINIJI, nego u okruzenju? Sta onda?
Ekonomija u kondicionalu je siguran put u propast.

Slobodan Stamenic

pre 16 godina

"Da li je gubljenje ekonomskog suvereniteta ove drzave (a onda i svakog drugog)- "visa sila" ili "vremenska nepogoda", pa se ne moze spreciti? "

Ekonomski suverenitet smo izgubili onog trenutka kada smo postali zavisni od stranih banaka. Trebace nam puno rada, reda, discipline i samoodricanja da bi smo ga povratili. Posao oko gasovoda nije gubljenje ekonomskog suvereniteta, vec jedan od preduslova da ga povratimo. U koliko gas zaista bude jeftiniji nego u ostatku evrope, to bi mogao da bude jak faktor privlacenja stranih investicija u proizvodnju robe za izvoz.

mika

pre 16 godina

Ma to nije nista osim prvi korak aneksiju NIS-a.Uveren sam o tome da nikada rusi nece graditi taj gasovod,to je samo sto oni zele da sto ranije uzeti monopol nafte u Srbiju i u ime cuvanje bratsvog interesa srbskog sovraniteta na Kosovo.Ako to ikada dogodi onda su srbi sluga u svojoj kuci.

Lagano

pre 16 godina

"Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?"

To je zato sto su Rusi shvatili da drzava Srbija nije u stanju (za razliku od Bugarske i Madjarske) da sacuva ni svoju teritoriju, a kamoli ruski gasovod. Zato Rusi sve moraju da drze pod kontrolom samo u Srbiji, inace bi drzava Srbija poklonila ruski gasovod u ime eUropskih integracija.

alex

pre 16 godina

Kakvim se pitanjima mi ovdje zamlacujemo. Anti monopolisticki zakoni su tu da krairaju iluziju da je sve fer I posteno, medjutim pojedine industrjej su prirodni monopoli il oligharije (kao sto je to industrija energenata).
Uostalom ovo je ista stvar kao sa demokratijom. Ima se privid slobodne stampe, imaju se tu raznorazni helinski I ini, odbori, ima to polu-nasilno nametnute samo-kontroke (politicka korektnost I govor mrznje) dakle ima se I neki privid demokratije, ima se I privid slobodnih izbora (Hilari je kazu potrosila preko milijardu dolara na svoju kampanju)…Sve su ovo prividi koji maskitaju cinjenicu da ovo sto se ima nije real thing.

svasta!

pre 16 godina

Ma, da samo ce biti pitanje kako ce drzava regulisati trziste energije. Kao da cemo mi pored Gasproma moci da donosimo propise kakve mi hocemo....a pogotvo propise kakvi su u Velkoj Britaniji i da time ogranicavamo trziste i profit Gasproma. Oni su nama trazili monopol na trzistu derivata, a ne pada im na pamet da nas puste da liberalizujemo trziste gasa...

alex

pre 16 godina

Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?

Ovo je dobro pitanje. Najvjerovatniji odgovor je zato sto Srbija dobija vise nego Bugarska ili Madjarska. Srbija ce dodatno zaraditi na tome sto ce Hub gasa biti kod nas.

Tesla

pre 16 godina

Pa, hajde da se više ne lažemo. Ko u Evropi još ima viškove gasa sem Rusa i u tolikoj količini. Pitanje je samo da li srpske vođe hoće da kupuju taj gas od Britanije, Nemačke, Austrije i sl, odnosno od njihovih firmi koje direktno PREPRODAJU ruski gas, ili cemo taj gas kupovati direktno od Rusa, i placati ga sigurno manje nego kod preprodavaca. (A da ne pitam ko se sve od naših eksperata već virtuelno ugradio u takve aranžmane). A to što svi danas vrište da nafta i gas skaču na toliko i toliko dolara...nije uopšte čudo. Ljudi, dolar je drastično padao vec duže vreme. Potpuno je sunovraćena američka ekonomija. Umirem od straha zbog toga... jer njima hitno treba jedan dobar rat da se spasu. Dakle, računato u evrima, nafta uopšte nije poskupela!!! Ni gas! I ne derite se na Ruse. Oni su samo tek sada skapirali kako da se ponašaju po recepru civilizovane Evrope, Amerike i ostalih neoimperijalista... kojima nije važno što je "u ime demokratije" pobijeno MILION Iračana, samo neka se toči iračka nafta. To i plavuše znaju!
Sem toga, jedna hidro ili termoelektrana, snage 600 do 800 megavata zahteva realno osam do deset godina gradnje do proizvodnje prvog kilovatčasa (sa svim problemima oko eksproprijacije, izmeštanja naselja, odnosno rešavanja problema priobalja i sl).
Dakle, do bilo kog vida energije svakim danom će se sve teže dolaziti i to jeste jedina nepobitna istina! Univerzalna, globalna! Zašto bi inače Amerikanci dozvolili da im hiljade mladića ginu u "širenju demokratije" u Iraku? I zašto uskoro ulaze u Iran? Koliko je to daleko od njihove kuće da bi ugrožavalo bezbednost SAD! Hajte molim vas. No sila Boga ne moli!
Inače,uvo me boli i za Voju i za Ruse, i za Mladju. Ali, pamet mi nalaže da se pomolim Bogu da Rusi ne skrenu sa puta da magistralni gasovod prođe baš kroz moju zemlju, makar im džabe dali NIS koji je inače jedno, zasad, monopolsko trgovinsko preduzeće, kao i mnoga druga. Žive od marže. I ništa više. Inače, ako ne budemo na putu kojim teku poslednje količine energenata u 21. veku i doveka, čeka nas scenario iz filma "Mad Max".
Najzad, ko god to od medija ne obelodani svom narodu, kriv je za zataškavanje istine da će uskoro biti sasvim svejedno imamo li hleba, mleka, sapuna i sl. Biće važno i moći će da preživi SAMO ONAJ KO BUDE RASPOLAGAO ENERGENTIMA!!! Gospodo iz medija, ni vas neće biti. Niti ću moći da vas gledam, niti ću moći da vas čitam. Laici misle da sam lud, ali ko god se bavi energetikom kao ja, zna da sam do bola u pravu!
Zato, daj Bože da kad tad ruski gasovod prođe baš mojim sokakom...

Gradjancica

pre 16 godina

Potpuno se slazem sa komentatorom, koji se potpisao sa Tesla.
S obzirom na tesku situaciju sa energijom u 21. veku, kako objasnjavate uspesan pokusaj Bugarske i Madjarske da ne izgube suverenitet, nad sopstvenom zemljom.
Ludoscu ili hrabroscu tih vlada?
Ili se u nasem slucaju, ipak radi o dobroj, staroj korupciji?

Maja_V

pre 16 godina

Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?
To nisu bile ni Madjarska, ni Bugarska...
Da li je gubljenje ekonomskog suvereniteta ove drzave (a onda i svakog drugog)- "visa sila" ili "vremenska nepogoda", pa se ne moze spreciti?
Da li taj famozni - jedan odsto, sluzi da bi se podmirili nasi politicari?
Srpska vlada treba samo da kopira ono, sto urade vlade susednih zemalja i sacuvace nase nacionalne interese.
Zar je toliko tesko shvatiti osnovnu cinjenicu - NE sme se prodavati vecinski paket nacionalnih kompanija! Nikada i ni jedna vlada!
Pa to pise i u Ustavu ove zemlje! To rade samo pojedine africke drzave, ali ne sve.
To je osnovno, sve ostalo su nijanse...
Ovo je svakako isplativ posao, ali zasto Srbija izigrava Pepeljugu u vlastitoj kuci, NIKAD MI NECE BITI JASNO?
Zna li neko?
Ps. Jos jedna sitnica...Zasto je svako ko postavi ovakvo pitanje automatski - rusomrzac, Dinkicev potrcko Busov lobista, obozavatelj bombardovanja, snajka B.Pacolija?

alex

pre 16 godina

Sada sam uradio brzinsko racunanje – ako rokovi budu ispostovani ovako kako je Medvedev rekao, vrijednost ruske ponude ponude je nekih 4.5 milijardi evra. Ovo naravno uzima u obzir buduce prihode gasovoda I racu koristi diskauntni rizicni faktor od 5%.
Ovaj racun ne uzima u obzir stimulaciju koju ce ekonomija imati u periodu izgradnje gasovoda (a i ovo vrijedi barem nekoliko stotina miliona evra) kao I kreaciju nove servisne industrije (servisiranje i odrzavanje gasovoda).
Sada ce opet biti do u beskraj diskusija da li je trebalo ici na tender ili ne.
Energija nije isto sto i zeljezara i duznost vlade je da osigura dugorocno snabdjevanje energentima. Da li ce gasprom imati monopol u Srbiji zavis u dobroj mjeri kako drzava bude regulisala domace trzste energijom. Dugorocno gledajuci evropski sistem gasovoda bice integrisan u jedan mega sistem. “Supply network” (sama gasovodna mreza) ce biti odvojena stvar od vendora gasa trzistu. Bit ce tu I neka vrsta clearing house gdje ce se perbijati racuni izmedju svih ovih kompanija. Odnosno da pojednostavim potojace market gasaom u istom smislu kao sto postoji market dionica, odnosno jos bolje kao market matala.
Ovo znaci da ce npr. British Gas u buducnosti moci da bude dostavljac gasa srpkome marketu iako ne posjeduje gasovodnu mrezu u Srbiji, zbog anti –monopolistickih regulacija. Znaci da vlasnici gasovoda (vlada Srbije I Gasprom) nece moci da naplacuju kako hoce British Gas-u vec ce ovo biti striktno regulisano.
Ali da ne gnjavim o ovome, prisustvo gasovoda u Srbiji je potpuno razliocita stvar od toga koce prodavati gas I Energiju srpskome trzistu . Ne ide mi u glavu kako mnogi ovdje ne vide kolika je vaznost ovoga gasovoda.

alex

pre 16 godina

Sada sam uradio brzinsko racunanje - ako bude ovako kako je Medvedev rekao, vrijednost ruske ponude ponude je nekih 4.5 milijardi evra. Ovo naravno uzima u obzir buduce prihode gasovoda I racu koristi diskauntni rizicni faktor od 5%.
Ovaj racun ne uzima u obzir stimulaciju koju ce ekonomija imati u periodu izgradnje gasovoda (a i ovo vrijedi barem nekoliko stotina miliona evra) kao I kreaciju nove servisne industrije (servisiranje i odrzavanje gasovoda).
Sada ce opet biti do u beskraj diskusija da li je trebalo ici na tender ili ne.
Energija nije isto sto i zeljezara i duznost vlade je da osigura dugorocno snabdjkevanje energentima. Da li ce gasprom imati monopol u Srbiji zavis u dobroj mjeri kako drzava bude regulisala domace trzste energijom. Dugorocno gledajuci evropski sistem gasovoda bice integrisan u jedan mega system. Supply network (sama gasovodna mreza) ce biti odvojena stvar od vendora gasa trzistu. Bit ce tu I neka vrsta clearing house gdje ce se prbijati racuni izmedju svih ovih kompanija. Odnosno da pojednostavim potojace market gasaom u istom smislu kao sto postoji market dionica.
Ovo znaci da ce npr. British Gas u buducnosti moci da bude dostavljac gasa srpkome marketu iako ne posjeduje gasovodnu mrezu u Srbiji, zbog anti –monopolistickih regulacija. Znaci da vlasnici gasovoda (vlada Srbije I Gasprom) nece moci da naplacuju kako hoce British Gas-u vec ce ovo biti striktno regulisano.
Ali da ne gnjavim o ovome, prisustvo gasovoda u Srbiji je potpuno razliocita stvar od toga koce prodavati gas I Energiju srpskome trzistu . Ne ide mi u glavu kako mnogi ovdje ne vide kolika je vaznost ovoga gasovoda.

Maja_V

pre 16 godina

Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?
To nisu bile ni Madjarska, ni Bugarska...
Da li je gubljenje ekonomskog suvereniteta ove drzave (a onda i svakog drugog)- "visa sila" ili "vremenska nepogoda", pa se ne moze spreciti?
Da li taj famozni - jedan odsto, sluzi da bi se podmirili nasi politicari?
Srpska vlada treba samo da kopira ono, sto urade vlade susednih zemalja i sacuvace nase nacionalne interese.
Zar je toliko tesko shvatiti osnovnu cinjenicu - NE sme se prodavati vecinski paket nacionalnih kompanija! Nikada i ni jedna vlada!
Pa to pise i u Ustavu ove zemlje! To rade samo pojedine africke drzave, ali ne sve.
To je osnovno, sve ostalo su nijanse...
Ovo je svakako isplativ posao, ali zasto Srbija izigrava Pepeljugu u vlastitoj kuci, NIKAD MI NECE BITI JASNO?
Zna li neko?
Ps. Jos jedna sitnica...Zasto je svako ko postavi ovakvo pitanje automatski - rusomrzac, Dinkicev potrcko Busov lobista, obozavatelj bombardovanja, snajka B.Pacolija?

alex

pre 16 godina

Sada sam uradio brzinsko racunanje - ako bude ovako kako je Medvedev rekao, vrijednost ruske ponude ponude je nekih 4.5 milijardi evra. Ovo naravno uzima u obzir buduce prihode gasovoda I racu koristi diskauntni rizicni faktor od 5%.
Ovaj racun ne uzima u obzir stimulaciju koju ce ekonomija imati u periodu izgradnje gasovoda (a i ovo vrijedi barem nekoliko stotina miliona evra) kao I kreaciju nove servisne industrije (servisiranje i odrzavanje gasovoda).
Sada ce opet biti do u beskraj diskusija da li je trebalo ici na tender ili ne.
Energija nije isto sto i zeljezara i duznost vlade je da osigura dugorocno snabdjkevanje energentima. Da li ce gasprom imati monopol u Srbiji zavis u dobroj mjeri kako drzava bude regulisala domace trzste energijom. Dugorocno gledajuci evropski sistem gasovoda bice integrisan u jedan mega system. Supply network (sama gasovodna mreza) ce biti odvojena stvar od vendora gasa trzistu. Bit ce tu I neka vrsta clearing house gdje ce se prbijati racuni izmedju svih ovih kompanija. Odnosno da pojednostavim potojace market gasaom u istom smislu kao sto postoji market dionica.
Ovo znaci da ce npr. British Gas u buducnosti moci da bude dostavljac gasa srpkome marketu iako ne posjeduje gasovodnu mrezu u Srbiji, zbog anti –monopolistickih regulacija. Znaci da vlasnici gasovoda (vlada Srbije I Gasprom) nece moci da naplacuju kako hoce British Gas-u vec ce ovo biti striktno regulisano.
Ali da ne gnjavim o ovome, prisustvo gasovoda u Srbiji je potpuno razliocita stvar od toga koce prodavati gas I Energiju srpskome trzistu . Ne ide mi u glavu kako mnogi ovdje ne vide kolika je vaznost ovoga gasovoda.

Tesla

pre 16 godina

Pa, hajde da se više ne lažemo. Ko u Evropi još ima viškove gasa sem Rusa i u tolikoj količini. Pitanje je samo da li srpske vođe hoće da kupuju taj gas od Britanije, Nemačke, Austrije i sl, odnosno od njihovih firmi koje direktno PREPRODAJU ruski gas, ili cemo taj gas kupovati direktno od Rusa, i placati ga sigurno manje nego kod preprodavaca. (A da ne pitam ko se sve od naših eksperata već virtuelno ugradio u takve aranžmane). A to što svi danas vrište da nafta i gas skaču na toliko i toliko dolara...nije uopšte čudo. Ljudi, dolar je drastično padao vec duže vreme. Potpuno je sunovraćena američka ekonomija. Umirem od straha zbog toga... jer njima hitno treba jedan dobar rat da se spasu. Dakle, računato u evrima, nafta uopšte nije poskupela!!! Ni gas! I ne derite se na Ruse. Oni su samo tek sada skapirali kako da se ponašaju po recepru civilizovane Evrope, Amerike i ostalih neoimperijalista... kojima nije važno što je "u ime demokratije" pobijeno MILION Iračana, samo neka se toči iračka nafta. To i plavuše znaju!
Sem toga, jedna hidro ili termoelektrana, snage 600 do 800 megavata zahteva realno osam do deset godina gradnje do proizvodnje prvog kilovatčasa (sa svim problemima oko eksproprijacije, izmeštanja naselja, odnosno rešavanja problema priobalja i sl).
Dakle, do bilo kog vida energije svakim danom će se sve teže dolaziti i to jeste jedina nepobitna istina! Univerzalna, globalna! Zašto bi inače Amerikanci dozvolili da im hiljade mladića ginu u "širenju demokratije" u Iraku? I zašto uskoro ulaze u Iran? Koliko je to daleko od njihove kuće da bi ugrožavalo bezbednost SAD! Hajte molim vas. No sila Boga ne moli!
Inače,uvo me boli i za Voju i za Ruse, i za Mladju. Ali, pamet mi nalaže da se pomolim Bogu da Rusi ne skrenu sa puta da magistralni gasovod prođe baš kroz moju zemlju, makar im džabe dali NIS koji je inače jedno, zasad, monopolsko trgovinsko preduzeće, kao i mnoga druga. Žive od marže. I ništa više. Inače, ako ne budemo na putu kojim teku poslednje količine energenata u 21. veku i doveka, čeka nas scenario iz filma "Mad Max".
Najzad, ko god to od medija ne obelodani svom narodu, kriv je za zataškavanje istine da će uskoro biti sasvim svejedno imamo li hleba, mleka, sapuna i sl. Biće važno i moći će da preživi SAMO ONAJ KO BUDE RASPOLAGAO ENERGENTIMA!!! Gospodo iz medija, ni vas neće biti. Niti ću moći da vas gledam, niti ću moći da vas čitam. Laici misle da sam lud, ali ko god se bavi energetikom kao ja, zna da sam do bola u pravu!
Zato, daj Bože da kad tad ruski gasovod prođe baš mojim sokakom...

Gradjancica

pre 16 godina

Potpuno se slazem sa komentatorom, koji se potpisao sa Tesla.
S obzirom na tesku situaciju sa energijom u 21. veku, kako objasnjavate uspesan pokusaj Bugarske i Madjarske da ne izgube suverenitet, nad sopstvenom zemljom.
Ludoscu ili hrabroscu tih vlada?
Ili se u nasem slucaju, ipak radi o dobroj, staroj korupciji?

svasta!

pre 16 godina

Ma, da samo ce biti pitanje kako ce drzava regulisati trziste energije. Kao da cemo mi pored Gasproma moci da donosimo propise kakve mi hocemo....a pogotvo propise kakvi su u Velkoj Britaniji i da time ogranicavamo trziste i profit Gasproma. Oni su nama trazili monopol na trzistu derivata, a ne pada im na pamet da nas puste da liberalizujemo trziste gasa...

alex

pre 16 godina

Sada sam uradio brzinsko racunanje – ako rokovi budu ispostovani ovako kako je Medvedev rekao, vrijednost ruske ponude ponude je nekih 4.5 milijardi evra. Ovo naravno uzima u obzir buduce prihode gasovoda I racu koristi diskauntni rizicni faktor od 5%.
Ovaj racun ne uzima u obzir stimulaciju koju ce ekonomija imati u periodu izgradnje gasovoda (a i ovo vrijedi barem nekoliko stotina miliona evra) kao I kreaciju nove servisne industrije (servisiranje i odrzavanje gasovoda).
Sada ce opet biti do u beskraj diskusija da li je trebalo ici na tender ili ne.
Energija nije isto sto i zeljezara i duznost vlade je da osigura dugorocno snabdjevanje energentima. Da li ce gasprom imati monopol u Srbiji zavis u dobroj mjeri kako drzava bude regulisala domace trzste energijom. Dugorocno gledajuci evropski sistem gasovoda bice integrisan u jedan mega sistem. “Supply network” (sama gasovodna mreza) ce biti odvojena stvar od vendora gasa trzistu. Bit ce tu I neka vrsta clearing house gdje ce se perbijati racuni izmedju svih ovih kompanija. Odnosno da pojednostavim potojace market gasaom u istom smislu kao sto postoji market dionica, odnosno jos bolje kao market matala.
Ovo znaci da ce npr. British Gas u buducnosti moci da bude dostavljac gasa srpkome marketu iako ne posjeduje gasovodnu mrezu u Srbiji, zbog anti –monopolistickih regulacija. Znaci da vlasnici gasovoda (vlada Srbije I Gasprom) nece moci da naplacuju kako hoce British Gas-u vec ce ovo biti striktno regulisano.
Ali da ne gnjavim o ovome, prisustvo gasovoda u Srbiji je potpuno razliocita stvar od toga koce prodavati gas I Energiju srpskome trzistu . Ne ide mi u glavu kako mnogi ovdje ne vide kolika je vaznost ovoga gasovoda.

Maja_V

pre 16 godina

Za Stamencica...
A sta ukoliko gas, zaista, NE BUDE JEFTINIJI, nego u okruzenju? Sta onda?
Ekonomija u kondicionalu je siguran put u propast.

alex

pre 16 godina

Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?

Ovo je dobro pitanje. Najvjerovatniji odgovor je zato sto Srbija dobija vise nego Bugarska ili Madjarska. Srbija ce dodatno zaraditi na tome sto ce Hub gasa biti kod nas.

Lagano

pre 16 godina

"Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?"

To je zato sto su Rusi shvatili da drzava Srbija nije u stanju (za razliku od Bugarske i Madjarske) da sacuva ni svoju teritoriju, a kamoli ruski gasovod. Zato Rusi sve moraju da drze pod kontrolom samo u Srbiji, inace bi drzava Srbija poklonila ruski gasovod u ime eUropskih integracija.

alex

pre 16 godina

Kakvim se pitanjima mi ovdje zamlacujemo. Anti monopolisticki zakoni su tu da krairaju iluziju da je sve fer I posteno, medjutim pojedine industrjej su prirodni monopoli il oligharije (kao sto je to industrija energenata).
Uostalom ovo je ista stvar kao sa demokratijom. Ima se privid slobodne stampe, imaju se tu raznorazni helinski I ini, odbori, ima to polu-nasilno nametnute samo-kontroke (politicka korektnost I govor mrznje) dakle ima se I neki privid demokratije, ima se I privid slobodnih izbora (Hilari je kazu potrosila preko milijardu dolara na svoju kampanju)…Sve su ovo prividi koji maskitaju cinjenicu da ovo sto se ima nije real thing.

mika

pre 16 godina

Ma to nije nista osim prvi korak aneksiju NIS-a.Uveren sam o tome da nikada rusi nece graditi taj gasovod,to je samo sto oni zele da sto ranije uzeti monopol nafte u Srbiju i u ime cuvanje bratsvog interesa srbskog sovraniteta na Kosovo.Ako to ikada dogodi onda su srbi sluga u svojoj kuci.

Slobodan Stamenic

pre 16 godina

"Da li je gubljenje ekonomskog suvereniteta ove drzave (a onda i svakog drugog)- "visa sila" ili "vremenska nepogoda", pa se ne moze spreciti? "

Ekonomski suverenitet smo izgubili onog trenutka kada smo postali zavisni od stranih banaka. Trebace nam puno rada, reda, discipline i samoodricanja da bi smo ga povratili. Posao oko gasovoda nije gubljenje ekonomskog suvereniteta, vec jedan od preduslova da ga povratimo. U koliko gas zaista bude jeftiniji nego u ostatku evrope, to bi mogao da bude jak faktor privlacenja stranih investicija u proizvodnju robe za izvoz.

alex

pre 16 godina

Sada sam uradio brzinsko racunanje - ako bude ovako kako je Medvedev rekao, vrijednost ruske ponude ponude je nekih 4.5 milijardi evra. Ovo naravno uzima u obzir buduce prihode gasovoda I racu koristi diskauntni rizicni faktor od 5%.
Ovaj racun ne uzima u obzir stimulaciju koju ce ekonomija imati u periodu izgradnje gasovoda (a i ovo vrijedi barem nekoliko stotina miliona evra) kao I kreaciju nove servisne industrije (servisiranje i odrzavanje gasovoda).
Sada ce opet biti do u beskraj diskusija da li je trebalo ici na tender ili ne.
Energija nije isto sto i zeljezara i duznost vlade je da osigura dugorocno snabdjkevanje energentima. Da li ce gasprom imati monopol u Srbiji zavis u dobroj mjeri kako drzava bude regulisala domace trzste energijom. Dugorocno gledajuci evropski sistem gasovoda bice integrisan u jedan mega system. Supply network (sama gasovodna mreza) ce biti odvojena stvar od vendora gasa trzistu. Bit ce tu I neka vrsta clearing house gdje ce se prbijati racuni izmedju svih ovih kompanija. Odnosno da pojednostavim potojace market gasaom u istom smislu kao sto postoji market dionica.
Ovo znaci da ce npr. British Gas u buducnosti moci da bude dostavljac gasa srpkome marketu iako ne posjeduje gasovodnu mrezu u Srbiji, zbog anti –monopolistickih regulacija. Znaci da vlasnici gasovoda (vlada Srbije I Gasprom) nece moci da naplacuju kako hoce British Gas-u vec ce ovo biti striktno regulisano.
Ali da ne gnjavim o ovome, prisustvo gasovoda u Srbiji je potpuno razliocita stvar od toga koce prodavati gas I Energiju srpskome trzistu . Ne ide mi u glavu kako mnogi ovdje ne vide kolika je vaznost ovoga gasovoda.

Tesla

pre 16 godina

Pa, hajde da se više ne lažemo. Ko u Evropi još ima viškove gasa sem Rusa i u tolikoj količini. Pitanje je samo da li srpske vođe hoće da kupuju taj gas od Britanije, Nemačke, Austrije i sl, odnosno od njihovih firmi koje direktno PREPRODAJU ruski gas, ili cemo taj gas kupovati direktno od Rusa, i placati ga sigurno manje nego kod preprodavaca. (A da ne pitam ko se sve od naših eksperata već virtuelno ugradio u takve aranžmane). A to što svi danas vrište da nafta i gas skaču na toliko i toliko dolara...nije uopšte čudo. Ljudi, dolar je drastično padao vec duže vreme. Potpuno je sunovraćena američka ekonomija. Umirem od straha zbog toga... jer njima hitno treba jedan dobar rat da se spasu. Dakle, računato u evrima, nafta uopšte nije poskupela!!! Ni gas! I ne derite se na Ruse. Oni su samo tek sada skapirali kako da se ponašaju po recepru civilizovane Evrope, Amerike i ostalih neoimperijalista... kojima nije važno što je "u ime demokratije" pobijeno MILION Iračana, samo neka se toči iračka nafta. To i plavuše znaju!
Sem toga, jedna hidro ili termoelektrana, snage 600 do 800 megavata zahteva realno osam do deset godina gradnje do proizvodnje prvog kilovatčasa (sa svim problemima oko eksproprijacije, izmeštanja naselja, odnosno rešavanja problema priobalja i sl).
Dakle, do bilo kog vida energije svakim danom će se sve teže dolaziti i to jeste jedina nepobitna istina! Univerzalna, globalna! Zašto bi inače Amerikanci dozvolili da im hiljade mladića ginu u "širenju demokratije" u Iraku? I zašto uskoro ulaze u Iran? Koliko je to daleko od njihove kuće da bi ugrožavalo bezbednost SAD! Hajte molim vas. No sila Boga ne moli!
Inače,uvo me boli i za Voju i za Ruse, i za Mladju. Ali, pamet mi nalaže da se pomolim Bogu da Rusi ne skrenu sa puta da magistralni gasovod prođe baš kroz moju zemlju, makar im džabe dali NIS koji je inače jedno, zasad, monopolsko trgovinsko preduzeće, kao i mnoga druga. Žive od marže. I ništa više. Inače, ako ne budemo na putu kojim teku poslednje količine energenata u 21. veku i doveka, čeka nas scenario iz filma "Mad Max".
Najzad, ko god to od medija ne obelodani svom narodu, kriv je za zataškavanje istine da će uskoro biti sasvim svejedno imamo li hleba, mleka, sapuna i sl. Biće važno i moći će da preživi SAMO ONAJ KO BUDE RASPOLAGAO ENERGENTIMA!!! Gospodo iz medija, ni vas neće biti. Niti ću moći da vas gledam, niti ću moći da vas čitam. Laici misle da sam lud, ali ko god se bavi energetikom kao ja, zna da sam do bola u pravu!
Zato, daj Bože da kad tad ruski gasovod prođe baš mojim sokakom...

alex

pre 16 godina

Sada sam uradio brzinsko racunanje – ako rokovi budu ispostovani ovako kako je Medvedev rekao, vrijednost ruske ponude ponude je nekih 4.5 milijardi evra. Ovo naravno uzima u obzir buduce prihode gasovoda I racu koristi diskauntni rizicni faktor od 5%.
Ovaj racun ne uzima u obzir stimulaciju koju ce ekonomija imati u periodu izgradnje gasovoda (a i ovo vrijedi barem nekoliko stotina miliona evra) kao I kreaciju nove servisne industrije (servisiranje i odrzavanje gasovoda).
Sada ce opet biti do u beskraj diskusija da li je trebalo ici na tender ili ne.
Energija nije isto sto i zeljezara i duznost vlade je da osigura dugorocno snabdjevanje energentima. Da li ce gasprom imati monopol u Srbiji zavis u dobroj mjeri kako drzava bude regulisala domace trzste energijom. Dugorocno gledajuci evropski sistem gasovoda bice integrisan u jedan mega sistem. “Supply network” (sama gasovodna mreza) ce biti odvojena stvar od vendora gasa trzistu. Bit ce tu I neka vrsta clearing house gdje ce se perbijati racuni izmedju svih ovih kompanija. Odnosno da pojednostavim potojace market gasaom u istom smislu kao sto postoji market dionica, odnosno jos bolje kao market matala.
Ovo znaci da ce npr. British Gas u buducnosti moci da bude dostavljac gasa srpkome marketu iako ne posjeduje gasovodnu mrezu u Srbiji, zbog anti –monopolistickih regulacija. Znaci da vlasnici gasovoda (vlada Srbije I Gasprom) nece moci da naplacuju kako hoce British Gas-u vec ce ovo biti striktno regulisano.
Ali da ne gnjavim o ovome, prisustvo gasovoda u Srbiji je potpuno razliocita stvar od toga koce prodavati gas I Energiju srpskome trzistu . Ne ide mi u glavu kako mnogi ovdje ne vide kolika je vaznost ovoga gasovoda.

alex

pre 16 godina

Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?

Ovo je dobro pitanje. Najvjerovatniji odgovor je zato sto Srbija dobija vise nego Bugarska ili Madjarska. Srbija ce dodatno zaraditi na tome sto ce Hub gasa biti kod nas.

Lagano

pre 16 godina

"Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?"

To je zato sto su Rusi shvatili da drzava Srbija nije u stanju (za razliku od Bugarske i Madjarske) da sacuva ni svoju teritoriju, a kamoli ruski gasovod. Zato Rusi sve moraju da drze pod kontrolom samo u Srbiji, inace bi drzava Srbija poklonila ruski gasovod u ime eUropskih integracija.

Gradjancica

pre 16 godina

Potpuno se slazem sa komentatorom, koji se potpisao sa Tesla.
S obzirom na tesku situaciju sa energijom u 21. veku, kako objasnjavate uspesan pokusaj Bugarske i Madjarske da ne izgube suverenitet, nad sopstvenom zemljom.
Ludoscu ili hrabroscu tih vlada?
Ili se u nasem slucaju, ipak radi o dobroj, staroj korupciji?

alex

pre 16 godina

Kakvim se pitanjima mi ovdje zamlacujemo. Anti monopolisticki zakoni su tu da krairaju iluziju da je sve fer I posteno, medjutim pojedine industrjej su prirodni monopoli il oligharije (kao sto je to industrija energenata).
Uostalom ovo je ista stvar kao sa demokratijom. Ima se privid slobodne stampe, imaju se tu raznorazni helinski I ini, odbori, ima to polu-nasilno nametnute samo-kontroke (politicka korektnost I govor mrznje) dakle ima se I neki privid demokratije, ima se I privid slobodnih izbora (Hilari je kazu potrosila preko milijardu dolara na svoju kampanju)…Sve su ovo prividi koji maskitaju cinjenicu da ovo sto se ima nije real thing.

Slobodan Stamenic

pre 16 godina

"Da li je gubljenje ekonomskog suvereniteta ove drzave (a onda i svakog drugog)- "visa sila" ili "vremenska nepogoda", pa se ne moze spreciti? "

Ekonomski suverenitet smo izgubili onog trenutka kada smo postali zavisni od stranih banaka. Trebace nam puno rada, reda, discipline i samoodricanja da bi smo ga povratili. Posao oko gasovoda nije gubljenje ekonomskog suvereniteta, vec jedan od preduslova da ga povratimo. U koliko gas zaista bude jeftiniji nego u ostatku evrope, to bi mogao da bude jak faktor privlacenja stranih investicija u proizvodnju robe za izvoz.

Maja_V

pre 16 godina

Culi smo mnoge stvari ali niko, da da odgovor, na prosto ekonomsko pitanje: Zasto drzava Srbija, u odnosu na rusku stranu, UVEK MORA BITI MANJINSKI PARTNER?
To nisu bile ni Madjarska, ni Bugarska...
Da li je gubljenje ekonomskog suvereniteta ove drzave (a onda i svakog drugog)- "visa sila" ili "vremenska nepogoda", pa se ne moze spreciti?
Da li taj famozni - jedan odsto, sluzi da bi se podmirili nasi politicari?
Srpska vlada treba samo da kopira ono, sto urade vlade susednih zemalja i sacuvace nase nacionalne interese.
Zar je toliko tesko shvatiti osnovnu cinjenicu - NE sme se prodavati vecinski paket nacionalnih kompanija! Nikada i ni jedna vlada!
Pa to pise i u Ustavu ove zemlje! To rade samo pojedine africke drzave, ali ne sve.
To je osnovno, sve ostalo su nijanse...
Ovo je svakako isplativ posao, ali zasto Srbija izigrava Pepeljugu u vlastitoj kuci, NIKAD MI NECE BITI JASNO?
Zna li neko?
Ps. Jos jedna sitnica...Zasto je svako ko postavi ovakvo pitanje automatski - rusomrzac, Dinkicev potrcko Busov lobista, obozavatelj bombardovanja, snajka B.Pacolija?

svasta!

pre 16 godina

Ma, da samo ce biti pitanje kako ce drzava regulisati trziste energije. Kao da cemo mi pored Gasproma moci da donosimo propise kakve mi hocemo....a pogotvo propise kakvi su u Velkoj Britaniji i da time ogranicavamo trziste i profit Gasproma. Oni su nama trazili monopol na trzistu derivata, a ne pada im na pamet da nas puste da liberalizujemo trziste gasa...

mika

pre 16 godina

Ma to nije nista osim prvi korak aneksiju NIS-a.Uveren sam o tome da nikada rusi nece graditi taj gasovod,to je samo sto oni zele da sto ranije uzeti monopol nafte u Srbiju i u ime cuvanje bratsvog interesa srbskog sovraniteta na Kosovo.Ako to ikada dogodi onda su srbi sluga u svojoj kuci.

Maja_V

pre 16 godina

Za Stamencica...
A sta ukoliko gas, zaista, NE BUDE JEFTINIJI, nego u okruzenju? Sta onda?
Ekonomija u kondicionalu je siguran put u propast.