Utorak, 19.01.2021.

09:05

Sastanak sa frilenserima bio težak; "Zarađuje 50.000 evra, a smatra da ne treba da plati porez"

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da smo svaku vakcinu platili, ništa nismo dobili kao donaciju.

Izvor: B92, TV Prva

Sastanak sa frilenserima bio težak; "Zaraðuje 50.000 evra, a smatra da ne treba da plati porez" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 3 godine

Jel ova zna sta je 50.000 evra godisnje.To je 4.000 evra mesecno. To moze samo tvoj bata da zaradjuje i mozda poneki frilenser. Ali reci da frilenseri zaradjuju 50.000 evra mesecno je neverovatna drskost.

Douglas Bader

pre 3 godine

Ako nekog ne mrzi, a upućen je, šta joj je značilo ono spominjanje izdavanja stan na dan? To radim, plaćam pausalni porez i pausalnu boravišnu taksu. Ne misli valjda da treba da plaćam i porez na prihod, recimo, kad to ide preko Airbnb?

Sasa

pre 3 godine

Ali online kladjenje da oporeziju? Ako jeden godine profitiram 50.000 eura a sledeceg godine ulizim 15 i ne dobijem nista Jel Imam povracaj poreza? Ko Jos placa porez na kladionice?

Ceca freelancerka

pre 3 godine

(placam porez, sta mi fali, 19. januar 2021 15:04)
Slazem se, ali ti kad platis 50% poreza, ostane ti velika suma, inace bi bio prosjak, jel da? A devojka, koja je imala intervju, koja je zaradila $1000 za godinu dana, treba da plati 80% sa kamatama. Njoj ce ostati $200 za celu tu godinu.
Ako mislis da je uporedivo to sto ti pises i ovih $200 za celu godinu, onda nemam sta da kazem.
A onaj momak za multipleks sklerozom, koji je nosio 2016. sve prilive u PU, i rekli mu da ne plati nista. Pa mu na kraju naplatili onaj porez na ekstraprofit. A sada mu kazu, e znas sta, treba ipak da se plate i doprinosi i to sa kamatom, posto tada nismo MI izracunali. Jel isto tako i u EU?

ko je ovde lud ?

pre 3 godine

do pre nekih 7-8 godina sam imao firmu koja se vodila na mene tj. bio sam vlasnik i koju sam zatvorio.
zbog novog posla sam morao da izvadim digitalni potpis (za neupucene u tom digitalnom poptisu se nalaze svi moguci podaci o vama)
elem tamo mi pise da kad sam zatvorio firmu ostao duzan za ne znam ni sam za koje poreze sve ukupno 750 din na koje mi redovno ide kamata ali i takodje pise da sam donprinose pretplatio za nekih 80.000 din.
i sad u poreskoj mi je receno da ja MOJIH 80.000 din ne mogu da uzmem nazad jer firma vise ne postoji ali i da MORAM da platim tih 750din ako ocu da prestanu da mi obracunavaju kamatu na to.

Majka freelancera

pre 3 godine

A ova devojka sto je zaradjivala po $300 mesecno, pa jedne godine za celu godinu zaradila (za 12 meseci) $1000. Dobila je poziv iz poreske. Bio je prilog o njoj. Eto, ona ne zaradjuje 50.000 eura mesecno, pa joj se trazi 80% da plati sa kamatama...

Bosko Jankovic

pre 3 godine

Radim kao frilenser, 5 godina vec, poceo sa 500 mesecno sad imam 3k mesecno, 36k godisnje, i nemam nameru da platim nista ovoj drzavi. Sam se snasao, sam se izborio ,sam izdrzavam svoju prilicno veliku porodicu, gde 3 odrasla skolovana clana nemaju posao, 5oro dece u skoli.
Treba da platim porez drzavi koja mojim nezaposlenim clanovima porodice ne moze da obezbedi posao, dok jagnjeca brigada tovi svoje preplacene iskorumpirane pozadine .
NE! NE! NE!
Kad svi kontroverzni biznismeni dokazu poreklo imovine, kad se pokaze kako je i zasto WIn WIn u Cacku preko noci oduzet od strane vlasti i 170 ljudi ostalo bez posla, kad se popovi odreknu luksuznih vozila, kad stampa bude slobodna, kad rijaliti ne bude na tv ekranima, kad rijaliti starlete dokazu odakle im rolexi i puhovi, tad mozda platim od trenutka kad je zakon donet pa na dalje.
Zamislite da se malo oporezuju retroaktivno politicari za godine na vlasti, dacici vucici i ostalo, koliko ih gledam na tv imam utisak da su mi familija i prve komsije, pa oni bi nama trebalo milijarde da plate za 30 godina unazad. Ne dam i ne dam samo ja se brinem za svoju porodicu i ako im se ne svidja idem i prodajem kucu i okucnicu palestincima pa nek vide gde gde odose srbi van i zbog cega!!

Goran Loznica

pre 3 godine

"Zarađuje 50.000 evra, a smatra da ne treba da plati porez"


Znači do 50 hiljada se naplaćuje porez a onim preko milion evra ne sme?

Alex

pre 3 godine

Svaki proizvod koji kupimo, placamo10- 20% poreza drzavi, svaki litar goriva 100% poreza drzavi, porez na imovinu, zivotnu okolinu, registraciju. Zasto se ne ugledaju na zapad, kada je imovina u pitanju, placa se samo za dodatu vrednost, a ne iznova za celu imovinu? Zar kada nesto steknes, postajes rob toga? Ako zaradjujes imovonom ok, ali ispada da smo pod kirijom drzave iako si to sve platio zajedno sa pdv-om pri kupovini.

Sale

pre 3 godine

Ja sam freelancer u Hrvatskoj i sve odrađene poslove radim preko registrirane firme. Plaćam za sebe mirovinsko dva stupa i treći dobrovoljni. Zdravstveno isto plaćam a usput plaćam i dopunsko koje ti daje puno benefita a usput košta samo 70 kuna.cca 9 eura. Poslije svega država me oporeziva poslije odbijenih troškova,a mogu prikazati svašta sa otprilike sa 12%. Nije mi jasno što ovi vaši žele.

Ivana

pre 3 godine

Da li je moguce da niko ne spominje radnike na kruzerima? Ima nas koliko i frilenesera. Do kada cemo cekati da se nas status regulise? Hajde drzavo mrdni, procitaj zakone iz okolnih zemalja i ponudi nam isto. Ja cu prva da platim porez i doprinose u iznosima koje oni placaju. Ovo da me karakterisete kao nezaposlenu sa prihodima iz inostrantsva to zaboravite.

mile

pre 3 godine

ne razumijem zasto se mora pregovarati i natezati oko placanja poreza. pogledajte kako je to u Njemackoj regulisano. Ko zeli da se bavi billo kakvim privatlukom mora od pozke ustanove imati dozvolu a time upravo i porezki broj. Time je sve regulisano, ali to funkcionise u pravnoj drzavi.

Милојев

pre 3 godine

Имам фирму, зарађујем по уговору 1200 евра месечно. Паушал плаћам 200 евра. Од тога иде на пензијско и социјално. Осигуран сам ја и моја жена и деца преко тога. Жена је поломила кук па се лечила месецима тешким операцијама. Те операције коштају приватно хиљаде и хиљаде евра. Овако је солидарно здравствено решило проблем са тиме што ја уплаћујем 5000 месечно. Ја сам имао упалу плућа пре 2 године па сам ишао на ургенцију 20 дана лежао у болници. Са 950 евра живимо сасвим солидно у Београду. На кредит за стан иде 250 евра. Отаје 700 за живот. Некад и жена уради хонорарно превод неки али за тако ситне износе не плаћа порезе јер се нигде ни не појављује тај новац. Од тих пара идемо на летовање, имамо викендицу наслеђену и једемо пристојну храну. Ко кука тај не зна да заради нити да сакупи. Отприлике остаје 3000 дневно. Кад се не потроши свих 3000, остане и за следећи дан. То се зове штедња.

Ko to tamo peva

pre 3 godine

U pravu su i jedni i drugi. Porez mora da se plati, ali posto drzava nije imala uredjen sistem obracuna niti naplate ovog novca, ne moze se traziti da se plati isti iznos kao da to jeste slucaj. Od ove godine da se naplacuje ceo iznos poreza po zakonu, a za prethodne godine da se otpise od 50-70 posto duga. Pred izbore samo napomenuti da je otpisani iznos rezultat neefikasnog rada drzave.

Zoki

pre 3 godine

Ako sam dobro razumeo, najveći problem nije porez nego doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje, koji su u Srbiji nesrazmerno visoki. Pri tome se ni jedno ni drugo ne mogu primeniti retroaktivno. Zašto bi neko platio socijalno osiguranje pet godina unazad - a da mu se pri tome to ne upisuje u staž za penziju? Ovo za kladinoničara je veoma interesantno, od kada je kockanje postalo privredna delatnost? Onda bi svaka uplata na kladionicama postala poslovni trošak i smanjivala bi osnovu za porez.

Kao neupućen Mile

pre 3 godine

Vidim ja kako neki ništa ne rade i primaju platu. A žale se kako neki tamo zaradjuju velike pare. Samo mi pričaju da mi je dobro, iako mislim da nije. A kad dignem glas i kažem da ne valja, onda mi kažu da nisam u pravu i da samo ja ustvari ne vajlam i da sam loš. Pa ako mi se ne svidja da idem negde drugde.

Neko iz naroda

pre 3 godine

@Profa: Šta političari rade? Paaaa, uobičajeno ništa, osim što puno pričaju...a rado bi malo i da troškare, ono što drugi zarade.

Kao neupućen Mile

pre 3 godine

Da li će biti naplaćen i porez Marku Kraljeviću za ono oranje drumova, e to je bilo tri tovara blaga, a bogami samo od jednog posla kako kažu više od 50.000€

misko

pre 3 godine

Najbolje da idu na biro ili da budu socijalni slucajevi, nece imati nikakvih problema. Drzava umesto da im da subvencije i niz drugih pogodnosti jer ne zagadjuju vodu,zemlju,vazduh a donose devize od stranog poslodavca, ona ih tera iz zemlje i skida im kozu sa ledja. Dok drugim stranim subjektima, mladim pocetnicima, poljoprivrednicima daje subvencije, nepovratna sredstva, zemljiste, oslobadja od poreza nekoliko godina i slicno. Nisam pametan zasto im ovo reda?

Ostin A

pre 3 godine

50.000eur godišnje ne zarađuje ni 1% frilensera. Ja mesečno dobijam 300eur. To je 3600 godišnje.

To je kao da kažeš Srbi žive super, zarađuju po 2500eur mesečno a žale se. 1% toliko zarađuje.

Jako im je maliciozno predstavljanje podataka.

PRAVDA

pre 3 godine

Možda sam: slepa, spora, pomalo lenja, ponekad teže dostupna ili nedostižna, ali mislim da ipak ne treba od mene odustajati, vredna sam da se za mene bori i izbori, zato istrajte i ne odustajte od mene. Koristim ovu priliku da vam namignem i došapnem ,,Na vašoj sam strani" :))

Aleksandar

pre 3 godine

@“ Brnabićeva je istakla da se od prikupljenog poreza grade bolnice, vrtići, putevi, isplaćuju zarade... ”

I grade spomenici, stadioni, aerodromi u susednim državama...

vp

pre 3 godine

Prvo, tu sumu zaradjuje smesno mali broj frilensera. Vecina radi za 250/300 do 700 dolara.

Drugo, nije samo porez stvar placanja. Ponavlja se jedno te isto, a niko od vas da kaze zasto da placa 25% pio ako mu ne ide staz? Zasto da placa socijalno, ako nema bolovanje ili zena da ima trudnicko?

Evo, moja zena predaje engleski preko interneta. Nekad zaradi 200, nekad 300, malo redje 500 ili vise dolara. I sad, da plati sve to ostane joj pola. A kad ce u penziju? Moze li da zatrudni i da ne brine? Da se razboli i da prima onih 65%?? Vazno je da moze da plati porez (i da puni kasu klubovima, da gradi stadione, placa benzin ministrima..), a nju ko sisa? Zasto o tome ne govorite u javnosti?

placam porez, sta mi fali

pre 3 godine

Po toj logici svaka uplata iz inostranstva (od prijatelja, rođaka, itd) je prihod koji se na isti način oporezuje i plaćaju doprinosi.
(mile, 19. januar 2021 13:10) # Link komentara

Tacno tako. To je sustina porea na licna primanja. Svaki dinar koji primis, bilo od poslodavca kao platu, bilo od klijenta kao frilenser, bilo od tetke iz Nemacke kao poklon, jeste licin prihod i mora da bude oporezovan.

Naravno, ne panici jos, uvek postoje limiti ispod kojeg je poreska stopa 0%. E to ti tetka posalje 50K EUR, onda si svakako probio limit.

Verovao ili ne, jedne godine sam odbio bonus u firmi (bio nesto mizeran) jer zbog tih par stotina eura bi mi totalna godisnja primanja uskocila u visu poresku klasu i umesto standardnih 42% (!!!) bih te goine morao da platim 50% (!!!!???)
Da, EU zemlja u pitanju.

Ajme

pre 3 godine

Ukoliko kapiram kladionicare koji se klade u insostranstvu drzava tretira kao zaposlene koji treba da placaju doprinose.
Ok, sta je sa ovima sto idu u kladionice u Srbiji? Jel se i njima odvaja dobitak za penziono i socijalno?
Frilenseri su kategorija honoraraca. Jedino sto bi imalo smisla je da se pausalno oporezuju, a socialna i penziona davanja nemaju vezu sa mozgom.
Sutra ce traziti socijalno i penziono za coveka koji proda nasledstvo i slicno.

zoran

pre 3 godine

Jedini normalan nacin da se ovo zavrsi je da drzava sedne i napise moderan zakon o nacinu rada preko interneta tako da ucesnici daju svoj fer financijski doprinos drustvu. Proteklo vreme jednostavno otpisati, nema smisla ni financijski ni pravno jer je oblast bila neuredjena, tj zakonski okvir i sluzbe zastarele i neodgovarajuce za ovu oblast. Takodje izjava o urusavanju poreskog sistema ne stoji, ovde je za 30 godina uruseno i tranziciono oteto 1.000.000 puta veca vrednost od tih 5 godina frilenserskog “duga”, otisle su i propale fabrike, zemljista, radna mesta, stanovi pa su drzava i narod opet preziveli.

Nikola

pre 3 godine

Poruka za Imenjaka, nije uopste vazno sto nisi vrsio promet novca preko nasih banaka. Nasa PU ,ako posalje zahtev onome preko koga si vrsio promet sredstava, dobice sve sto je trazeno i ako odluce da te oporezuju to ce i uraditi. Provereno u praksi.

Jagodinac

pre 3 godine

Vrlo jednostavno cela uplata se posalje u srbiju u banku da seomoguci ko hoce da otvori agenciju i placa pausalno do recimo 50000 mesecno plus doprinosi posle 50000 dinara mesecno stavi se 10 posto poreza i svi onisto zaradjuju 10 hiljade evra mesecno plati drzavi 10 posto malo li je drzavo em placaju penziono socijalno em preko neke cifre 10 % ja mislim da bi 90% njih prihvatilo ovako a porez se ne moze traziti retroaktivno ako i dalje traze na sud ili strazbur

samo kažem

pre 3 godine

Moja prethodna firma ima 150 zaposlenih, svake druge nedelje se radi po 6 dana a direktor otvoreno komunicira da, u slučaju dolaska inspekcije, to nikako ne smemo da kažemo. Takodje, svi su prijavljeni na minimalac a ostatak se daje na ruke. Pazite, pričamo o firmi koja ima 20.000e dnevnog prometa i već pomenuti broj radnika. Prvo takvi slučajevi da se reše a ne da država juri frilensere jer je zafalilo para za budžet.

Petar

pre 3 godine

ja prijavim PR..sledeci meec dodje uvecani Infostan. Odjavim PR, Infostan i dalje skuplji. Posle par meseci (uvecanog placanja) napisem im pismo i dostavin resenje APR, ono kazu - ok, vracamo na staru cenu. Ja pitam - a sto ste neosnovano mesecima vise naplacivali (apr im je dao podatak da sam otvorio PR, na kojem osnovu su povecali, ali se prave mrtvi da sam zatvorio), jel moze da vratite..ili da bude akontacija za ubuduce. Infostan kaze - a pa to ne moze, kako mislite unazad..

Vojvođanin

pre 3 godine

Vlast nema pojma kako i šta treba da radi da tim ljudima uzme novac a to jako želi iz više razloga. Jednostavno ne razumeju se u to. Ljudi iz vlasti ni ne znaju da je nešto protivpravno ali sve odluke i zakoni im prolaze jer nema nikog ko bi im rekao da to ne može tako. Oni koji znaju neće ili ne smeju da im kažu.

Republica

pre 3 godine

Taj sto je uneo 600k € treba od Srbije da dobije zahvalnicu jer je sa tog mrskog zapada uspeo svojim mozgom da zaradi toliki novac i da ga donese ovde i zato imate stabilan dinar. Uzgred mislim da je godisnja cifra oko milijarde! Postovana premijerko zasto ne gledate na te ljude kao fabriku koja tu milijardu Eura unese u Srbiju i ovde je potrosi! Da li razumete poentu price!

C i n i k

pre 3 godine

Koliko ja znam a misim da znm, frilenseri uopste ne osporavaju potrebu poreza, ali uz 2 uslova koja su veoma normalna, 1.uslov da nma poreza inazad i 2.ualov da stopa poreza bude kao u Evropi tj.do 14%.
I kako onda da frilenseri budu problem?
Ovom rezimu je svako problem, a ja misim da ljudi imaju uravnotezen stav i da niko koliko znam nikada nista nije imao protiv poreza, i nmojte da mesate stanodavce koji izdaju ne samo stanoce vec i citave zgrade sa frilenserima..

Mladen

pre 3 godine

Na zapadu postoje troškovi poslovanja.

Ja od radim od kuće trošim duplo više struje.

Frilenseri mogu da u poslovne troškove stave kiriju, struju, komunalije...

John

pre 3 godine

"Zarađuje 50.000 evra, a smatra da ne treba da plati porez"

Ne nego smatra da ne treba da plati 25.000€ poreza.

A zanimljivi su ovi dvostruku aršini... Seća se neko onih okrivljenih za internet-prevaru iz Niša ili odakle već, što ih Amerika potražuje, da ih mi izručimo? Država se slaže da je delo koje im se stavlja na teret izvršeno - u Americi. Iako su sedeli ovde.
Frilenseri takođe sede ovde. I rade za, recimo, nekog u Americi. E, sad se država ponaša kao da rade za nekog - u Beogradu.

Leposava

pre 3 godine

Meni je trebalo više od 5 godina da sa prosečne zarade od 200 evra mesečno, i to ne svakog meseca, dostignem neto zaradu svojih kolega u Srbiji, ali u bruto iznosu. Znači, meni na račun legne isto koliko i mom kolegi zaposlenom u Srbiji, ili čak i manje. On ne plaća ništa na taj iznos jer je sve platio poslodavac a ja imam ugovor sa strancem na kome piše da ja treba da platim sve sama.
S obzirom da mi je ugovor na neodređeno i da imam i druge klijente, ja danas mogu da radim kao preduzetnik ali moja zarada je i dalje ispod proseka za moje zanimanje.
Za sve ove godine u Srbiji sam dobila par ponuda za posao. Jedna je bila 300 evra mesečno bruto (firma nije plaćala nikome doprinose) i jedna je bila probni rad, besplatan, u kome sam morala da odradim ceo projekat i pošaljem ga. Nikad se više nisu javili.
Dokle god pričamo o prosečnoj plati od 500 evra, dotle stranci neće želeti da nam daju plate ekvivalentne platama naših kolega, ali u bruto iznosu.
Ovaj posao se nikako ne isplati i ja bih bila zahvalna državi da je pre 5 godina krenula da kontroliše prilive i svima nam stavi do znanja da se u frilensing nikako ne upuštamo. Kako stvari stoje, ako ove godine ne uspem da dupliram prihode, ja nemam izbora nego da odem odavde jer se ovde više ne može preživeti.

Olga

pre 3 godine

Frilenseri nisu koristili zdravstveni fond, fond za zapošljavanje, niti penzioni fond jer nisu zaposleni. Za čega onda da plaćaju retroaktivno sa kamatama? To treba razdvojiti.

Nikola

pre 3 godine

Ja zaradjujem 80.000 evra godisnje ali mi sav novac uplacuju u inostranstvu ne povlacim pare u srpske banke pa Vucic i ne moze da zna za to i nije mi poslat nikakav dopis. Uputite me sta da radim kako da se prijavim Vucicu da jos jednom platim porez. Moj pobro ima bugarski pasos i tamo ima racune a zivi ovde pa kako Vucic da mu naplati porez. Ovo ozbiljno pitam ko zna i molim samo bez glupog odgovora o racunu u stranoj banci imam i strana drzavljanstva a zivim ovde.

Bole

pre 3 godine

Porez treba da se plaća tamo gde je sedište firme. Kraj priče. A država onda može da uradi nešto što rade Amerikanci da su svi njeni državljani obavezni da plate porez i u Americi. Znači da naša država ima dvostruke standarde, jer ne naplaćuje porez našim državljanima na prinudnom radu u inostranstvu. A ovima hoće.

Slobi

pre 3 godine

Imam samo jedno pitanje.Ove nase estradne zvezde dali placaju porez i kako?Moze neko da mi odgovori jer pogledajte pojedini kakvo bogastvo imaju.Hvala
Slobi

Dača

pre 3 godine

Umesto da država kaže ,,šta je bilo, bilo je, od 1.1.2021 porez vam je toliko procenata plus doprinos", ganjaju se za nešto što država nije htela/znala da uradi u prethodnih pet godina!

Krenite od nule, ako ne znate prepišite zakon od drugih i olakšajte ga još-nek se pojave i stranci.

Rad u IT nije lak, traži znanje, mnogo vremena za uspeh, a to država ne ceni.

Presecite i krenite od nule, ili će vam i IT sektor raditi sa Devičanskih ostrva.

zeljko951

pre 3 godine

Ocekujem da ce se Vlada hrabro odvaziti da procita preporuke NVO Naled i poruke uslovno najplacenijih profesija kako bi svima koji zaradjuju bilo jasno kolile poreze i doprinose ,kao i parafiskalne namete(pre svega dodatne doprinose za PIO,zdravstvo placaju) i sta treba sutra da ocekuju od tih "fondova" cija postojanja u buducnosti su vrlo neizvesna.Ovo je prilika da kako ovi "mogu" a ovi "nece" zameni razmisljanje gde ce svi sa 15 god staza i 45 moci da procene svoje nenefite.Vreme proseka i njegova neprikosnovena vrednost uskladiti sa savremenim shvatanjima radnog angazovanja kao i neminovnog koriscenja uplacenog u starosti.

Realno

pre 3 godine

Kada za odredjivanje parametara kako placanje poreza treba da funkcionise uzmu osobu koja zaradjuje 600.000 a 99% zaradi ni 5% i jos da svi plate jednake procente, sta dodati na to.

Batici od 600 hiljada evra ostane 480.000 evra a nekome od 100.000 din mesecno uzmu jos i 20.000. Pa da li je to realno. Pri tome za zarade do 2.000.000 din na godisnjem nivou nije trebalo nista da se placa, ali sada im bas to fali.

aaa

pre 3 godine

Prodajem na eBay-u ploce i stare Panini albume, kupujem i preprodajem. Kako da utvrde koliko sam zaradio kad se neretko desava da ni sam ne znam gde sam nesto i koliko platio i pre ko zna koliko godina i koliki sam profit ostvario? Knjige u tom slucaju da vodim ne mogu, jer ni za sta nisam dobio racun. Ako mi na ukupan prodat iznos uzmu samo 20% poreza, to je vec previse, jer na nekim predmetima ne zaradim ni tih 20%.

Darko

pre 3 godine

Kladioničari, Forex trejderi i trgovci (preprodavci robe i usluga poput kvota, igrica, drangulija...) imaju velike prilive, ali takođe i velike odlive (uloge, nabavka robe itd.) pa u tom smislu nije fer posmatrati samo priliv, jer to nije "profit", nego bruto iznos. E, sad, kako će oni to dalje dokazivati je na njima i poreskoj upravi, ali nije jednostavno.

Goran

pre 3 godine

Frilenser je svako ko radi honorarno neki posao bilo u zemlji ili inostranstvu. Pozivam drzavne organe da ne koriste Engleske reci posebno ako su one interpretirane na nepravilan nacin. Ne mislim da je cela ova ujdurma zbog ljudi koji rade honorarno za poslodavce u Srbiji.

Kvrga

pre 3 godine

2017. sam imao prihod od oko 40 000 evra od rada preko interneta. Plaćao sam reklame preko društvenih mreža i otprilike imao troškove ok 25 000 eur. A sada treba da platim 30 000 porez. Taj posao više ne radim a tu zaradu sam davno potrošio. Napominjem da sam takođe imao volju da platim porez ali niko nije znao kako to ide.

Rob sinji

pre 3 godine

Ima li iko ovde ko ume da objasni po kom osnovu , zakon član paragraf , sam dužan da Srbiji platim porez ako sam dobio na kladionici u Nemačkoj ili na Sejšelima i tamo platio porez za dobitak u igrama na sreću i kako se taj porez zove.
A onda da mi objasni kako se to na dobitak u igrama na sreću plaćaju doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje. Kada je zanimanje kockar prepoznato kao takvo u našem šifrarniku radnih mesta i kako je regulisan odnos izmedju privremeno i trajno zaposlenih.

MakN

pre 3 godine

Frilenseri su u pravu, nisu mogli da plate porez jer iz poreske su im kazali da nema plaćanja a sada to isto plaćanje zahtevaju. Nije pošteno. I zato samo napred do pobede u pregovorima sa Vladom Srbije. Nije moguće da država uzme 80% od zarade iz prethodnih 6 godina. Frilenseri žele da plate porez, ali u normalnoj granici.

Socijalni eksperiment uživo

pre 3 godine

Koliko puta se oporezuje isti novac?
Neka je taj i zaradio 50000EUR, sigurno ih nije zakopao u ćup. Kupio je auto, platio porez na to. Firma koja je prodala auto, iznos umanjen za porez je prihodovala je za taj novac kupila repromaterijal, sirovine i splatila je plate svojim radnicima. Plate su oporezovane i za ono što ostaje radnici kupuju potrepštine, koje su opet oporezovane... Krug se nastavlja bez prestanka, jedne te iste pare se non-stop oporezuju, nešto stvarno treba da se tu menja.

mirko

pre 3 godine

Ja ne znam sta se toliko gubi vreme oko svega ovoga. Uzmite primer neke normalnije zemlje i uskladite zakon, tj prepisite i to je to. Pa bar to danas nije tesko. Ako hocemo da stimulisemo IT onda unesite neke fleksibilnosti i olaksice koje ce privuci strance kod nas i to je to.

Mare

pre 3 godine

Tu ima mnogo kolega nastavnika koji ne zaradjuju ni priblizno kao navedeni primer.
Ja sam pre pet godina otisao na privremeni rad i jos uvek se nisam vratio. Ne dozivljavam sebe kao nekog ko je otisao zauvek. Karta je povratna. Najveca razlika koju sam doziveo je da je lako ziveti napolju. Neke socijalne aktivnosti su ti umanjene ali to uopste ne znaci da je to minus. Drugo - u svakoj zemlji postje problemi ali me ne bole njihovi problemi. Ja sam stranac, pare u dzep, malo u banku, privanu i drzavnu penziju, malo roditeljima i mirna glava. A ne radi se o ne znam kakvim novcima. Vidim da cu dobiti mnogo kolega.

Pero

pre 3 godine

Zasto da plate doprinose kada nemaju pravo ni na zdravstvenu zastitu ni na penziju. Ja placam kao zaposleni iz bruto plate i zao mi je sto toliko preplacujem nesto sto jako malo vredi, ali bar dobijem nesto. Zasto oni da placaju usluge, a ne dobiju nista !?
Porez u redu, to je jasno regulisano koliko god bilo preterano obzirom na rezultate.

Aki

pre 3 godine

Samo neka čovek zarađuje. Šta država ima sa tim? Država je sve učinila, napravila sistem da taj čovek zaradi maks. 300 evra mesečno. To što on zaradi 50000 je uprkos državi, ne zbog nje.

samo kažem

pre 3 godine

Mislim da se ovde mešaju neke stvari i to buni mnogo ljudi.
Prvo, iznosi koji se navode nije zarada već uplate iz inostranstva. Kada neko posluje postoje i troškovi. Zarada je ono što zaposleni dobije kao platu i na to se plaćaju doprinosi i porez koji je 10%. Porez izgleda da nije problem, već zato što je neko protumačio da treba da se plate doprinosi (penzioni i zdravstveni) na celokupnu uplatu.
Druga stvar je što nije nikome jasno, šta će dobiti uplatom za penziono za 5 godina u nazad? Da li će dobiti 5 godina staža? Šta će dobiti sa uplatom za zdravstveno za 5 godina u nazad? Da li obavestili pre 5 godina da svi treba da čuvaju račune privatnih zdravstvenih ustanova kako bi im sada taj novac bio refundiran?
I poslednje pitanje šta se dešava sa ovim ljudima kada je neko bolestan ili zatrudni? Da li ovim uplatama stiče neka prava? Ko im i koliko isplaćuje bolovanja ili porodljsko?

Poreska uprava se pozvala na zakon o terorizmu da bi dobila podatke o uplatama od banaka. Ako su ovi ljudi teroristi, neka završe na sudu za ta zlodela i oduzeti im svu imovinu stečenu na ovaj način ukoliko se presudi da su krivi za to.
Ukoliko nisu teroristi onda mislim da poreska uprava treba da odgovara pred svojim građanima što je zloupotrebila svoja prava i ovlašćenja. Na prvom mestu ljudi u rukovodstvu koji su to dozvolili.

Bozo

pre 3 godine

Dao Bog da zaradjuje 500.000e a da ne plati ni dinara poreza. Sa naglaskom na zaradi !

A poreze uzmite od onih koji vode biznise i zaradjuju milione mesecno.

Neuki narod ne zna da on finansira drzavu. Veliki igraci su obicno oslobodjeni poreza zarad jelte “podsticaja” a tako i biznis funkcionise a mi maleni placamo. Jos galamimo jedni na druge da treba da placamo vise i jos. Kakva logika a ?

P-free

pre 3 godine

Umesto da naprave sistem kako da privuku freelecere iz celog sveta, na primer tako što će staviti male poreze na određene iznose, odnosno da NEMA poreza na male iznose (cca do 2500 eur godišnje) i da omoguće svim nerezedentima da otvaraju račune u bankama za tu namenu, oni su rešili da rebnu sve liniarno.

Zoran

pre 3 godine

Ako se ispostavi da ne treba online kockari da plate, to ce biti jedino zbog toga sto je takav zakon, a debelog osnova za to ima.
DRzava je donela zakon da se na kockanje na automatima,ne placa porez.
A kockanjem preko racunara vi se kockate sa automatom, ne sa zivim covekom.
Pod automatom drzava podrazumeva igre gde se metodom slucajnosti odredjuje dobitna kombinacija.

rale

pre 3 godine

Aman nisu porezi sporni. Hocemo da platimo poreze. Problem su doprinosi koji iznose 36% dok je porez 20%. Zasto da placamo nesto sto nismo dobili?

Drugo zasto poreska nije slala upozorenja i zasto se to nije regulisalo kako treba vec sad da se gleda 5 godina unazad. I to ne 5 jer su zakacili slanjem poziva i 2015 godinu pa se posmatra od 1 januara 2015 sto je 6 godina unazad. Zasto tako, zasto dugo cute, ljudi se drze u neizvesnosti.

Fan a ne fen

pre 3 godine

Ima još jedan način. Da tuže državu kada pokuša retroaktivno da im naplati porez sa grupnom tužbom što će i uraditi. I ako izgube sve sporove ovde a neće dobiće ih na kraju u Strazburu i vratiće im sve duplo.

dub

pre 3 godine

Pa taj novac kao što kažeš ulazi u zemlju, zahvaljujući ineligenciji naših ljudi. To je čist priliv deviza koji se ovde troše, a da pritom država nije prstom mrdnula. I sad hoće od toga više od pola! I to retroaktivno, unazad pet godina!

Vuk

pre 3 godine

Da čuvate sistem ljudi bi imali posla u domaćoj radinosti. 9. Godina na vlasti, pa malo li je. Dogovorite se za minimalnu zaradu do koje se ne plaća porez, taj deo je najugroženiji jer se malo novca prima. 500e neka bude neka granica npr., a ovi preko da se oporezuju na novac koji je prešao 500e. Uz obavezno zdravstveno, a penziono po želji. Oni dođu kao paušalci.

Aaa

pre 3 godine

Zasto drzava ne pocne da kontrolise one silne firme koje placaju radnicima samo minimalac? Nije istina da pola Srbije radi i zivi od minimalca a ovako govorite o nekoj prosecnoj plati od 40-50 ili vise hiljada dinara!?!?!

goran

pre 3 godine

Ako se dokaze da su ljudi imali velike zarade treba da plate ali ima i drugi apsurd da neke firme prikazuju pozetivnu nulu u poslpvanju a direktori primaju i do 5000 evra plate kako je to moguce znaci dobiti ima al se sakriva za to se niko nepita.

Stojan

pre 3 godine

Ja bih voleo samo da mi objasne kako su u red doveli taksiste i advokate. A čekaj, to beše nisu ništa uradili. Srećom pa medju advokatima nema onih koji zaradjuju 50K eura godisnje...

Porez treba da se plati, ali mora da postoji godišnji neoporezivi iznos koji pokriva odredjene troškove života i posla kojim se freelancer bavi (u troškove recimo spada nabavka računara, software-a...), a preko tog iznos uvesti proporcionalno oporezivanje. Ako se sistem dobro i pravedno postavi ljudi će većinom platiti. Naravno, uvek ce biti onih koji neće ili koji "ne moraju"...

Realista

pre 3 godine

Gde bi nam bio kraj kada bi svako od njih zaradjivao 50000 evra, vervoatno zarade sa 1 nulom manje godisnje moda i manje od te cifre, i na to im drzava hoce uzeti dvocifreni porez . Pa toliko ne zarade ni politicki istomisljenici u upravnim odoborima nasih drzavnih komapanija.
Sto drzava nije bila tako revnosna da naplati porez nasim sportistima i pevacima koji su godisnje zaradjivali ne 50000 evra nego neki 500000 a neki i po 5 miliona evra poput nekih tenisera, fudbalera...

Vlada

pre 3 godine

"jao vidi koliko ti imas, ajde daj meni pola". Da je neko prihodovao 50 miliona evra, drzava nije imala set zakona kojim to da oporezuje. Tacka. Nikakav sistem tim ljudima niste izgradili, pa ni poreski. I moze ona da se iscudjava koliko hoce, ako se sutra donese zakon da svako ko nema rozog jednoroga mora retroaktivno da plati 5000 evra za svaku godinu zivota koju ga nije imao, sta to treba da znaci? Otimacina

Pipi

pre 3 godine

"Neverovatno je da taj novac neko unosi u Republiku Srbiju"...

Jel neko uzeo u obzir da taj novac oni mogu da unose i u neku drugu zemlju, sa mnogo manjim porezom, pa ce onda od toga u Srbiju ulaziti, nista!?
Uzgred, koliki porez naplatiste po istom osnovu od mnogih stranih firmi, kojim ste dali i zemljiste, hale, saobracajnice, i subvencije jos pride!?

nikola

pre 3 godine

Sve i da zaista neko zaradi 50000 evra godisnje, a ima jedan ili dva takva na 1000 freelacera, ne treba to isticati kao da je to standard
A to kako ste resili problem sa pausalcima svi znaju, samo ne kazete koliko je ljudi posle toga otislo iz Srbije, ljudi koji su ovde zaradjivali preko 1500e.

nikola

pre 3 godine

Sve i da zaista neko zaradi 50000 evra godisnje, a ima jedan ili dva takva na 1000 freelacera, ne treba to isticati kao da je to standard
A to kako ste resili problem sa pausalcima svi znaju, samo ne kazete koliko je ljudi posle toga otislo iz Srbije, ljudi koji su ovde zaradjivali preko 1500e.

Bozo

pre 3 godine

Dao Bog da zaradjuje 500.000e a da ne plati ni dinara poreza. Sa naglaskom na zaradi !

A poreze uzmite od onih koji vode biznise i zaradjuju milione mesecno.

Neuki narod ne zna da on finansira drzavu. Veliki igraci su obicno oslobodjeni poreza zarad jelte “podsticaja” a tako i biznis funkcionise a mi maleni placamo. Jos galamimo jedni na druge da treba da placamo vise i jos. Kakva logika a ?

Vlada

pre 3 godine

"jao vidi koliko ti imas, ajde daj meni pola". Da je neko prihodovao 50 miliona evra, drzava nije imala set zakona kojim to da oporezuje. Tacka. Nikakav sistem tim ljudima niste izgradili, pa ni poreski. I moze ona da se iscudjava koliko hoce, ako se sutra donese zakon da svako ko nema rozog jednoroga mora retroaktivno da plati 5000 evra za svaku godinu zivota koju ga nije imao, sta to treba da znaci? Otimacina

Aki

pre 3 godine

Samo neka čovek zarađuje. Šta država ima sa tim? Država je sve učinila, napravila sistem da taj čovek zaradi maks. 300 evra mesečno. To što on zaradi 50000 je uprkos državi, ne zbog nje.

Fan a ne fen

pre 3 godine

Ima još jedan način. Da tuže državu kada pokuša retroaktivno da im naplati porez sa grupnom tužbom što će i uraditi. I ako izgube sve sporove ovde a neće dobiće ih na kraju u Strazburu i vratiće im sve duplo.

samo kažem

pre 3 godine

Mislim da se ovde mešaju neke stvari i to buni mnogo ljudi.
Prvo, iznosi koji se navode nije zarada već uplate iz inostranstva. Kada neko posluje postoje i troškovi. Zarada je ono što zaposleni dobije kao platu i na to se plaćaju doprinosi i porez koji je 10%. Porez izgleda da nije problem, već zato što je neko protumačio da treba da se plate doprinosi (penzioni i zdravstveni) na celokupnu uplatu.
Druga stvar je što nije nikome jasno, šta će dobiti uplatom za penziono za 5 godina u nazad? Da li će dobiti 5 godina staža? Šta će dobiti sa uplatom za zdravstveno za 5 godina u nazad? Da li obavestili pre 5 godina da svi treba da čuvaju račune privatnih zdravstvenih ustanova kako bi im sada taj novac bio refundiran?
I poslednje pitanje šta se dešava sa ovim ljudima kada je neko bolestan ili zatrudni? Da li ovim uplatama stiče neka prava? Ko im i koliko isplaćuje bolovanja ili porodljsko?

Poreska uprava se pozvala na zakon o terorizmu da bi dobila podatke o uplatama od banaka. Ako su ovi ljudi teroristi, neka završe na sudu za ta zlodela i oduzeti im svu imovinu stečenu na ovaj način ukoliko se presudi da su krivi za to.
Ukoliko nisu teroristi onda mislim da poreska uprava treba da odgovara pred svojim građanima što je zloupotrebila svoja prava i ovlašćenja. Na prvom mestu ljudi u rukovodstvu koji su to dozvolili.

Pipi

pre 3 godine

"Neverovatno je da taj novac neko unosi u Republiku Srbiju"...

Jel neko uzeo u obzir da taj novac oni mogu da unose i u neku drugu zemlju, sa mnogo manjim porezom, pa ce onda od toga u Srbiju ulaziti, nista!?
Uzgred, koliki porez naplatiste po istom osnovu od mnogih stranih firmi, kojim ste dali i zemljiste, hale, saobracajnice, i subvencije jos pride!?

rale

pre 3 godine

Aman nisu porezi sporni. Hocemo da platimo poreze. Problem su doprinosi koji iznose 36% dok je porez 20%. Zasto da placamo nesto sto nismo dobili?

Drugo zasto poreska nije slala upozorenja i zasto se to nije regulisalo kako treba vec sad da se gleda 5 godina unazad. I to ne 5 jer su zakacili slanjem poziva i 2015 godinu pa se posmatra od 1 januara 2015 sto je 6 godina unazad. Zasto tako, zasto dugo cute, ljudi se drze u neizvesnosti.

Stojan

pre 3 godine

Ja bih voleo samo da mi objasne kako su u red doveli taksiste i advokate. A čekaj, to beše nisu ništa uradili. Srećom pa medju advokatima nema onih koji zaradjuju 50K eura godisnje...

Porez treba da se plati, ali mora da postoji godišnji neoporezivi iznos koji pokriva odredjene troškove života i posla kojim se freelancer bavi (u troškove recimo spada nabavka računara, software-a...), a preko tog iznos uvesti proporcionalno oporezivanje. Ako se sistem dobro i pravedno postavi ljudi će većinom platiti. Naravno, uvek ce biti onih koji neće ili koji "ne moraju"...

Aaa

pre 3 godine

Zasto drzava ne pocne da kontrolise one silne firme koje placaju radnicima samo minimalac? Nije istina da pola Srbije radi i zivi od minimalca a ovako govorite o nekoj prosecnoj plati od 40-50 ili vise hiljada dinara!?!?!

dub

pre 3 godine

Pa taj novac kao što kažeš ulazi u zemlju, zahvaljujući ineligenciji naših ljudi. To je čist priliv deviza koji se ovde troše, a da pritom država nije prstom mrdnula. I sad hoće od toga više od pola! I to retroaktivno, unazad pet godina!

Dača

pre 3 godine

Umesto da država kaže ,,šta je bilo, bilo je, od 1.1.2021 porez vam je toliko procenata plus doprinos", ganjaju se za nešto što država nije htela/znala da uradi u prethodnih pet godina!

Krenite od nule, ako ne znate prepišite zakon od drugih i olakšajte ga još-nek se pojave i stranci.

Rad u IT nije lak, traži znanje, mnogo vremena za uspeh, a to država ne ceni.

Presecite i krenite od nule, ili će vam i IT sektor raditi sa Devičanskih ostrva.

vp

pre 3 godine

Prvo, tu sumu zaradjuje smesno mali broj frilensera. Vecina radi za 250/300 do 700 dolara.

Drugo, nije samo porez stvar placanja. Ponavlja se jedno te isto, a niko od vas da kaze zasto da placa 25% pio ako mu ne ide staz? Zasto da placa socijalno, ako nema bolovanje ili zena da ima trudnicko?

Evo, moja zena predaje engleski preko interneta. Nekad zaradi 200, nekad 300, malo redje 500 ili vise dolara. I sad, da plati sve to ostane joj pola. A kad ce u penziju? Moze li da zatrudni i da ne brine? Da se razboli i da prima onih 65%?? Vazno je da moze da plati porez (i da puni kasu klubovima, da gradi stadione, placa benzin ministrima..), a nju ko sisa? Zasto o tome ne govorite u javnosti?

Realista

pre 3 godine

Gde bi nam bio kraj kada bi svako od njih zaradjivao 50000 evra, vervoatno zarade sa 1 nulom manje godisnje moda i manje od te cifre, i na to im drzava hoce uzeti dvocifreni porez . Pa toliko ne zarade ni politicki istomisljenici u upravnim odoborima nasih drzavnih komapanija.
Sto drzava nije bila tako revnosna da naplati porez nasim sportistima i pevacima koji su godisnje zaradjivali ne 50000 evra nego neki 500000 a neki i po 5 miliona evra poput nekih tenisera, fudbalera...

Kvrga

pre 3 godine

2017. sam imao prihod od oko 40 000 evra od rada preko interneta. Plaćao sam reklame preko društvenih mreža i otprilike imao troškove ok 25 000 eur. A sada treba da platim 30 000 porez. Taj posao više ne radim a tu zaradu sam davno potrošio. Napominjem da sam takođe imao volju da platim porez ali niko nije znao kako to ide.

P-free

pre 3 godine

Umesto da naprave sistem kako da privuku freelecere iz celog sveta, na primer tako što će staviti male poreze na određene iznose, odnosno da NEMA poreza na male iznose (cca do 2500 eur godišnje) i da omoguće svim nerezedentima da otvaraju račune u bankama za tu namenu, oni su rešili da rebnu sve liniarno.

Republica

pre 3 godine

Taj sto je uneo 600k € treba od Srbije da dobije zahvalnicu jer je sa tog mrskog zapada uspeo svojim mozgom da zaradi toliki novac i da ga donese ovde i zato imate stabilan dinar. Uzgred mislim da je godisnja cifra oko milijarde! Postovana premijerko zasto ne gledate na te ljude kao fabriku koja tu milijardu Eura unese u Srbiju i ovde je potrosi! Da li razumete poentu price!

MakN

pre 3 godine

Frilenseri su u pravu, nisu mogli da plate porez jer iz poreske su im kazali da nema plaćanja a sada to isto plaćanje zahtevaju. Nije pošteno. I zato samo napred do pobede u pregovorima sa Vladom Srbije. Nije moguće da država uzme 80% od zarade iz prethodnih 6 godina. Frilenseri žele da plate porez, ali u normalnoj granici.

Slobi

pre 3 godine

Imam samo jedno pitanje.Ove nase estradne zvezde dali placaju porez i kako?Moze neko da mi odgovori jer pogledajte pojedini kakvo bogastvo imaju.Hvala
Slobi

Olga

pre 3 godine

Frilenseri nisu koristili zdravstveni fond, fond za zapošljavanje, niti penzioni fond jer nisu zaposleni. Za čega onda da plaćaju retroaktivno sa kamatama? To treba razdvojiti.

John

pre 3 godine

"Zarađuje 50.000 evra, a smatra da ne treba da plati porez"

Ne nego smatra da ne treba da plati 25.000€ poreza.

A zanimljivi su ovi dvostruku aršini... Seća se neko onih okrivljenih za internet-prevaru iz Niša ili odakle već, što ih Amerika potražuje, da ih mi izručimo? Država se slaže da je delo koje im se stavlja na teret izvršeno - u Americi. Iako su sedeli ovde.
Frilenseri takođe sede ovde. I rade za, recimo, nekog u Americi. E, sad se država ponaša kao da rade za nekog - u Beogradu.

samo kažem

pre 3 godine

Moja prethodna firma ima 150 zaposlenih, svake druge nedelje se radi po 6 dana a direktor otvoreno komunicira da, u slučaju dolaska inspekcije, to nikako ne smemo da kažemo. Takodje, svi su prijavljeni na minimalac a ostatak se daje na ruke. Pazite, pričamo o firmi koja ima 20.000e dnevnog prometa i već pomenuti broj radnika. Prvo takvi slučajevi da se reše a ne da država juri frilensere jer je zafalilo para za budžet.

Rob sinji

pre 3 godine

Ima li iko ovde ko ume da objasni po kom osnovu , zakon član paragraf , sam dužan da Srbiji platim porez ako sam dobio na kladionici u Nemačkoj ili na Sejšelima i tamo platio porez za dobitak u igrama na sreću i kako se taj porez zove.
A onda da mi objasni kako se to na dobitak u igrama na sreću plaćaju doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje. Kada je zanimanje kockar prepoznato kao takvo u našem šifrarniku radnih mesta i kako je regulisan odnos izmedju privremeno i trajno zaposlenih.

Petar

pre 3 godine

ja prijavim PR..sledeci meec dodje uvecani Infostan. Odjavim PR, Infostan i dalje skuplji. Posle par meseci (uvecanog placanja) napisem im pismo i dostavin resenje APR, ono kazu - ok, vracamo na staru cenu. Ja pitam - a sto ste neosnovano mesecima vise naplacivali (apr im je dao podatak da sam otvorio PR, na kojem osnovu su povecali, ali se prave mrtvi da sam zatvorio), jel moze da vratite..ili da bude akontacija za ubuduce. Infostan kaze - a pa to ne moze, kako mislite unazad..

Pero

pre 3 godine

Zasto da plate doprinose kada nemaju pravo ni na zdravstvenu zastitu ni na penziju. Ja placam kao zaposleni iz bruto plate i zao mi je sto toliko preplacujem nesto sto jako malo vredi, ali bar dobijem nesto. Zasto oni da placaju usluge, a ne dobiju nista !?
Porez u redu, to je jasno regulisano koliko god bilo preterano obzirom na rezultate.

Ostin A

pre 3 godine

50.000eur godišnje ne zarađuje ni 1% frilensera. Ja mesečno dobijam 300eur. To je 3600 godišnje.

To je kao da kažeš Srbi žive super, zarađuju po 2500eur mesečno a žale se. 1% toliko zarađuje.

Jako im je maliciozno predstavljanje podataka.

Socijalni eksperiment uživo

pre 3 godine

Koliko puta se oporezuje isti novac?
Neka je taj i zaradio 50000EUR, sigurno ih nije zakopao u ćup. Kupio je auto, platio porez na to. Firma koja je prodala auto, iznos umanjen za porez je prihodovala je za taj novac kupila repromaterijal, sirovine i splatila je plate svojim radnicima. Plate su oporezovane i za ono što ostaje radnici kupuju potrepštine, koje su opet oporezovane... Krug se nastavlja bez prestanka, jedne te iste pare se non-stop oporezuju, nešto stvarno treba da se tu menja.

C i n i k

pre 3 godine

Koliko ja znam a misim da znm, frilenseri uopste ne osporavaju potrebu poreza, ali uz 2 uslova koja su veoma normalna, 1.uslov da nma poreza inazad i 2.ualov da stopa poreza bude kao u Evropi tj.do 14%.
I kako onda da frilenseri budu problem?
Ovom rezimu je svako problem, a ja misim da ljudi imaju uravnotezen stav i da niko koliko znam nikada nista nije imao protiv poreza, i nmojte da mesate stanodavce koji izdaju ne samo stanoce vec i citave zgrade sa frilenserima..

goran

pre 3 godine

Ako se dokaze da su ljudi imali velike zarade treba da plate ali ima i drugi apsurd da neke firme prikazuju pozetivnu nulu u poslpvanju a direktori primaju i do 5000 evra plate kako je to moguce znaci dobiti ima al se sakriva za to se niko nepita.

Leposava

pre 3 godine

Meni je trebalo više od 5 godina da sa prosečne zarade od 200 evra mesečno, i to ne svakog meseca, dostignem neto zaradu svojih kolega u Srbiji, ali u bruto iznosu. Znači, meni na račun legne isto koliko i mom kolegi zaposlenom u Srbiji, ili čak i manje. On ne plaća ništa na taj iznos jer je sve platio poslodavac a ja imam ugovor sa strancem na kome piše da ja treba da platim sve sama.
S obzirom da mi je ugovor na neodređeno i da imam i druge klijente, ja danas mogu da radim kao preduzetnik ali moja zarada je i dalje ispod proseka za moje zanimanje.
Za sve ove godine u Srbiji sam dobila par ponuda za posao. Jedna je bila 300 evra mesečno bruto (firma nije plaćala nikome doprinose) i jedna je bila probni rad, besplatan, u kome sam morala da odradim ceo projekat i pošaljem ga. Nikad se više nisu javili.
Dokle god pričamo o prosečnoj plati od 500 evra, dotle stranci neće želeti da nam daju plate ekvivalentne platama naših kolega, ali u bruto iznosu.
Ovaj posao se nikako ne isplati i ja bih bila zahvalna državi da je pre 5 godina krenula da kontroliše prilive i svima nam stavi do znanja da se u frilensing nikako ne upuštamo. Kako stvari stoje, ako ove godine ne uspem da dupliram prihode, ja nemam izbora nego da odem odavde jer se ovde više ne može preživeti.

Vuk

pre 3 godine

Da čuvate sistem ljudi bi imali posla u domaćoj radinosti. 9. Godina na vlasti, pa malo li je. Dogovorite se za minimalnu zaradu do koje se ne plaća porez, taj deo je najugroženiji jer se malo novca prima. 500e neka bude neka granica npr., a ovi preko da se oporezuju na novac koji je prešao 500e. Uz obavezno zdravstveno, a penziono po želji. Oni dođu kao paušalci.

Aleksandar

pre 3 godine

@“ Brnabićeva je istakla da se od prikupljenog poreza grade bolnice, vrtići, putevi, isplaćuju zarade... ”

I grade spomenici, stadioni, aerodromi u susednim državama...

Mare

pre 3 godine

Tu ima mnogo kolega nastavnika koji ne zaradjuju ni priblizno kao navedeni primer.
Ja sam pre pet godina otisao na privremeni rad i jos uvek se nisam vratio. Ne dozivljavam sebe kao nekog ko je otisao zauvek. Karta je povratna. Najveca razlika koju sam doziveo je da je lako ziveti napolju. Neke socijalne aktivnosti su ti umanjene ali to uopste ne znaci da je to minus. Drugo - u svakoj zemlji postje problemi ali me ne bole njihovi problemi. Ja sam stranac, pare u dzep, malo u banku, privanu i drzavnu penziju, malo roditeljima i mirna glava. A ne radi se o ne znam kakvim novcima. Vidim da cu dobiti mnogo kolega.

mirko

pre 3 godine

Ja ne znam sta se toliko gubi vreme oko svega ovoga. Uzmite primer neke normalnije zemlje i uskladite zakon, tj prepisite i to je to. Pa bar to danas nije tesko. Ako hocemo da stimulisemo IT onda unesite neke fleksibilnosti i olaksice koje ce privuci strance kod nas i to je to.

zoran

pre 3 godine

Jedini normalan nacin da se ovo zavrsi je da drzava sedne i napise moderan zakon o nacinu rada preko interneta tako da ucesnici daju svoj fer financijski doprinos drustvu. Proteklo vreme jednostavno otpisati, nema smisla ni financijski ni pravno jer je oblast bila neuredjena, tj zakonski okvir i sluzbe zastarele i neodgovarajuce za ovu oblast. Takodje izjava o urusavanju poreskog sistema ne stoji, ovde je za 30 godina uruseno i tranziciono oteto 1.000.000 puta veca vrednost od tih 5 godina frilenserskog “duga”, otisle su i propale fabrike, zemljista, radna mesta, stanovi pa su drzava i narod opet preziveli.

Ajme

pre 3 godine

Ukoliko kapiram kladionicare koji se klade u insostranstvu drzava tretira kao zaposlene koji treba da placaju doprinose.
Ok, sta je sa ovima sto idu u kladionice u Srbiji? Jel se i njima odvaja dobitak za penziono i socijalno?
Frilenseri su kategorija honoraraca. Jedino sto bi imalo smisla je da se pausalno oporezuju, a socialna i penziona davanja nemaju vezu sa mozgom.
Sutra ce traziti socijalno i penziono za coveka koji proda nasledstvo i slicno.

aaa

pre 3 godine

Prodajem na eBay-u ploce i stare Panini albume, kupujem i preprodajem. Kako da utvrde koliko sam zaradio kad se neretko desava da ni sam ne znam gde sam nesto i koliko platio i pre ko zna koliko godina i koliki sam profit ostvario? Knjige u tom slucaju da vodim ne mogu, jer ni za sta nisam dobio racun. Ako mi na ukupan prodat iznos uzmu samo 20% poreza, to je vec previse, jer na nekim predmetima ne zaradim ni tih 20%.

Mladen

pre 3 godine

Na zapadu postoje troškovi poslovanja.

Ja od radim od kuće trošim duplo više struje.

Frilenseri mogu da u poslovne troškove stave kiriju, struju, komunalije...

Bosko Jankovic

pre 3 godine

Radim kao frilenser, 5 godina vec, poceo sa 500 mesecno sad imam 3k mesecno, 36k godisnje, i nemam nameru da platim nista ovoj drzavi. Sam se snasao, sam se izborio ,sam izdrzavam svoju prilicno veliku porodicu, gde 3 odrasla skolovana clana nemaju posao, 5oro dece u skoli.
Treba da platim porez drzavi koja mojim nezaposlenim clanovima porodice ne moze da obezbedi posao, dok jagnjeca brigada tovi svoje preplacene iskorumpirane pozadine .
NE! NE! NE!
Kad svi kontroverzni biznismeni dokazu poreklo imovine, kad se pokaze kako je i zasto WIn WIn u Cacku preko noci oduzet od strane vlasti i 170 ljudi ostalo bez posla, kad se popovi odreknu luksuznih vozila, kad stampa bude slobodna, kad rijaliti ne bude na tv ekranima, kad rijaliti starlete dokazu odakle im rolexi i puhovi, tad mozda platim od trenutka kad je zakon donet pa na dalje.
Zamislite da se malo oporezuju retroaktivno politicari za godine na vlasti, dacici vucici i ostalo, koliko ih gledam na tv imam utisak da su mi familija i prve komsije, pa oni bi nama trebalo milijarde da plate za 30 godina unazad. Ne dam i ne dam samo ja se brinem za svoju porodicu i ako im se ne svidja idem i prodajem kucu i okucnicu palestincima pa nek vide gde gde odose srbi van i zbog cega!!

Kao neupućen Mile

pre 3 godine

Da li će biti naplaćen i porez Marku Kraljeviću za ono oranje drumova, e to je bilo tri tovara blaga, a bogami samo od jednog posla kako kažu više od 50.000€

Nikola

pre 3 godine

Ja zaradjujem 80.000 evra godisnje ali mi sav novac uplacuju u inostranstvu ne povlacim pare u srpske banke pa Vucic i ne moze da zna za to i nije mi poslat nikakav dopis. Uputite me sta da radim kako da se prijavim Vucicu da jos jednom platim porez. Moj pobro ima bugarski pasos i tamo ima racune a zivi ovde pa kako Vucic da mu naplati porez. Ovo ozbiljno pitam ko zna i molim samo bez glupog odgovora o racunu u stranoj banci imam i strana drzavljanstva a zivim ovde.

Kao neupućen Mile

pre 3 godine

Vidim ja kako neki ništa ne rade i primaju platu. A žale se kako neki tamo zaradjuju velike pare. Samo mi pričaju da mi je dobro, iako mislim da nije. A kad dignem glas i kažem da ne valja, onda mi kažu da nisam u pravu i da samo ja ustvari ne vajlam i da sam loš. Pa ako mi se ne svidja da idem negde drugde.

Neko iz naroda

pre 3 godine

@Profa: Šta političari rade? Paaaa, uobičajeno ništa, osim što puno pričaju...a rado bi malo i da troškare, ono što drugi zarade.

Darko

pre 3 godine

Kladioničari, Forex trejderi i trgovci (preprodavci robe i usluga poput kvota, igrica, drangulija...) imaju velike prilive, ali takođe i velike odlive (uloge, nabavka robe itd.) pa u tom smislu nije fer posmatrati samo priliv, jer to nije "profit", nego bruto iznos. E, sad, kako će oni to dalje dokazivati je na njima i poreskoj upravi, ali nije jednostavno.

Realno

pre 3 godine

Kada za odredjivanje parametara kako placanje poreza treba da funkcionise uzmu osobu koja zaradjuje 600.000 a 99% zaradi ni 5% i jos da svi plate jednake procente, sta dodati na to.

Batici od 600 hiljada evra ostane 480.000 evra a nekome od 100.000 din mesecno uzmu jos i 20.000. Pa da li je to realno. Pri tome za zarade do 2.000.000 din na godisnjem nivou nije trebalo nista da se placa, ali sada im bas to fali.

Goran Loznica

pre 3 godine

"Zarađuje 50.000 evra, a smatra da ne treba da plati porez"


Znači do 50 hiljada se naplaćuje porez a onim preko milion evra ne sme?

Vojvođanin

pre 3 godine

Vlast nema pojma kako i šta treba da radi da tim ljudima uzme novac a to jako želi iz više razloga. Jednostavno ne razumeju se u to. Ljudi iz vlasti ni ne znaju da je nešto protivpravno ali sve odluke i zakoni im prolaze jer nema nikog ko bi im rekao da to ne može tako. Oni koji znaju neće ili ne smeju da im kažu.

Goran

pre 3 godine

Frilenser je svako ko radi honorarno neki posao bilo u zemlji ili inostranstvu. Pozivam drzavne organe da ne koriste Engleske reci posebno ako su one interpretirane na nepravilan nacin. Ne mislim da je cela ova ujdurma zbog ljudi koji rade honorarno za poslodavce u Srbiji.

Zoran

pre 3 godine

Ako se ispostavi da ne treba online kockari da plate, to ce biti jedino zbog toga sto je takav zakon, a debelog osnova za to ima.
DRzava je donela zakon da se na kockanje na automatima,ne placa porez.
A kockanjem preko racunara vi se kockate sa automatom, ne sa zivim covekom.
Pod automatom drzava podrazumeva igre gde se metodom slucajnosti odredjuje dobitna kombinacija.

ko je ovde lud ?

pre 3 godine

do pre nekih 7-8 godina sam imao firmu koja se vodila na mene tj. bio sam vlasnik i koju sam zatvorio.
zbog novog posla sam morao da izvadim digitalni potpis (za neupucene u tom digitalnom poptisu se nalaze svi moguci podaci o vama)
elem tamo mi pise da kad sam zatvorio firmu ostao duzan za ne znam ni sam za koje poreze sve ukupno 750 din na koje mi redovno ide kamata ali i takodje pise da sam donprinose pretplatio za nekih 80.000 din.
i sad u poreskoj mi je receno da ja MOJIH 80.000 din ne mogu da uzmem nazad jer firma vise ne postoji ali i da MORAM da platim tih 750din ako ocu da prestanu da mi obracunavaju kamatu na to.

misko

pre 3 godine

Najbolje da idu na biro ili da budu socijalni slucajevi, nece imati nikakvih problema. Drzava umesto da im da subvencije i niz drugih pogodnosti jer ne zagadjuju vodu,zemlju,vazduh a donose devize od stranog poslodavca, ona ih tera iz zemlje i skida im kozu sa ledja. Dok drugim stranim subjektima, mladim pocetnicima, poljoprivrednicima daje subvencije, nepovratna sredstva, zemljiste, oslobadja od poreza nekoliko godina i slicno. Nisam pametan zasto im ovo reda?

PRAVDA

pre 3 godine

Možda sam: slepa, spora, pomalo lenja, ponekad teže dostupna ili nedostižna, ali mislim da ipak ne treba od mene odustajati, vredna sam da se za mene bori i izbori, zato istrajte i ne odustajte od mene. Koristim ovu priliku da vam namignem i došapnem ,,Na vašoj sam strani" :))

Bole

pre 3 godine

Porez treba da se plaća tamo gde je sedište firme. Kraj priče. A država onda može da uradi nešto što rade Amerikanci da su svi njeni državljani obavezni da plate porez i u Americi. Znači da naša država ima dvostruke standarde, jer ne naplaćuje porez našim državljanima na prinudnom radu u inostranstvu. A ovima hoće.

Zoki

pre 3 godine

Ako sam dobro razumeo, najveći problem nije porez nego doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje, koji su u Srbiji nesrazmerno visoki. Pri tome se ni jedno ni drugo ne mogu primeniti retroaktivno. Zašto bi neko platio socijalno osiguranje pet godina unazad - a da mu se pri tome to ne upisuje u staž za penziju? Ovo za kladinoničara je veoma interesantno, od kada je kockanje postalo privredna delatnost? Onda bi svaka uplata na kladionicama postala poslovni trošak i smanjivala bi osnovu za porez.

Sale

pre 3 godine

Ja sam freelancer u Hrvatskoj i sve odrađene poslove radim preko registrirane firme. Plaćam za sebe mirovinsko dva stupa i treći dobrovoljni. Zdravstveno isto plaćam a usput plaćam i dopunsko koje ti daje puno benefita a usput košta samo 70 kuna.cca 9 eura. Poslije svega država me oporeziva poslije odbijenih troškova,a mogu prikazati svašta sa otprilike sa 12%. Nije mi jasno što ovi vaši žele.

Alex

pre 3 godine

Svaki proizvod koji kupimo, placamo10- 20% poreza drzavi, svaki litar goriva 100% poreza drzavi, porez na imovinu, zivotnu okolinu, registraciju. Zasto se ne ugledaju na zapad, kada je imovina u pitanju, placa se samo za dodatu vrednost, a ne iznova za celu imovinu? Zar kada nesto steknes, postajes rob toga? Ako zaradjujes imovonom ok, ali ispada da smo pod kirijom drzave iako si to sve platio zajedno sa pdv-om pri kupovini.

Ivana

pre 3 godine

Da li je moguce da niko ne spominje radnike na kruzerima? Ima nas koliko i frilenesera. Do kada cemo cekati da se nas status regulise? Hajde drzavo mrdni, procitaj zakone iz okolnih zemalja i ponudi nam isto. Ja cu prva da platim porez i doprinose u iznosima koje oni placaju. Ovo da me karakterisete kao nezaposlenu sa prihodima iz inostrantsva to zaboravite.

Ceca freelancerka

pre 3 godine

(placam porez, sta mi fali, 19. januar 2021 15:04)
Slazem se, ali ti kad platis 50% poreza, ostane ti velika suma, inace bi bio prosjak, jel da? A devojka, koja je imala intervju, koja je zaradila $1000 za godinu dana, treba da plati 80% sa kamatama. Njoj ce ostati $200 za celu tu godinu.
Ako mislis da je uporedivo to sto ti pises i ovih $200 za celu godinu, onda nemam sta da kazem.
A onaj momak za multipleks sklerozom, koji je nosio 2016. sve prilive u PU, i rekli mu da ne plati nista. Pa mu na kraju naplatili onaj porez na ekstraprofit. A sada mu kazu, e znas sta, treba ipak da se plate i doprinosi i to sa kamatom, posto tada nismo MI izracunali. Jel isto tako i u EU?

Jagodinac

pre 3 godine

Vrlo jednostavno cela uplata se posalje u srbiju u banku da seomoguci ko hoce da otvori agenciju i placa pausalno do recimo 50000 mesecno plus doprinosi posle 50000 dinara mesecno stavi se 10 posto poreza i svi onisto zaradjuju 10 hiljade evra mesecno plati drzavi 10 posto malo li je drzavo em placaju penziono socijalno em preko neke cifre 10 % ja mislim da bi 90% njih prihvatilo ovako a porez se ne moze traziti retroaktivno ako i dalje traze na sud ili strazbur

Majka freelancera

pre 3 godine

A ova devojka sto je zaradjivala po $300 mesecno, pa jedne godine za celu godinu zaradila (za 12 meseci) $1000. Dobila je poziv iz poreske. Bio je prilog o njoj. Eto, ona ne zaradjuje 50.000 eura mesecno, pa joj se trazi 80% da plati sa kamatama...

placam porez, sta mi fali

pre 3 godine

Po toj logici svaka uplata iz inostranstva (od prijatelja, rođaka, itd) je prihod koji se na isti način oporezuje i plaćaju doprinosi.
(mile, 19. januar 2021 13:10) # Link komentara

Tacno tako. To je sustina porea na licna primanja. Svaki dinar koji primis, bilo od poslodavca kao platu, bilo od klijenta kao frilenser, bilo od tetke iz Nemacke kao poklon, jeste licin prihod i mora da bude oporezovan.

Naravno, ne panici jos, uvek postoje limiti ispod kojeg je poreska stopa 0%. E to ti tetka posalje 50K EUR, onda si svakako probio limit.

Verovao ili ne, jedne godine sam odbio bonus u firmi (bio nesto mizeran) jer zbog tih par stotina eura bi mi totalna godisnja primanja uskocila u visu poresku klasu i umesto standardnih 42% (!!!) bih te goine morao da platim 50% (!!!!???)
Da, EU zemlja u pitanju.

Sasa

pre 3 godine

Ali online kladjenje da oporeziju? Ako jeden godine profitiram 50.000 eura a sledeceg godine ulizim 15 i ne dobijem nista Jel Imam povracaj poreza? Ko Jos placa porez na kladionice?

Nikola

pre 3 godine

Poruka za Imenjaka, nije uopste vazno sto nisi vrsio promet novca preko nasih banaka. Nasa PU ,ako posalje zahtev onome preko koga si vrsio promet sredstava, dobice sve sto je trazeno i ako odluce da te oporezuju to ce i uraditi. Provereno u praksi.

zeljko951

pre 3 godine

Ocekujem da ce se Vlada hrabro odvaziti da procita preporuke NVO Naled i poruke uslovno najplacenijih profesija kako bi svima koji zaradjuju bilo jasno kolile poreze i doprinose ,kao i parafiskalne namete(pre svega dodatne doprinose za PIO,zdravstvo placaju) i sta treba sutra da ocekuju od tih "fondova" cija postojanja u buducnosti su vrlo neizvesna.Ovo je prilika da kako ovi "mogu" a ovi "nece" zameni razmisljanje gde ce svi sa 15 god staza i 45 moci da procene svoje nenefite.Vreme proseka i njegova neprikosnovena vrednost uskladiti sa savremenim shvatanjima radnog angazovanja kao i neminovnog koriscenja uplacenog u starosti.

Ko to tamo peva

pre 3 godine

U pravu su i jedni i drugi. Porez mora da se plati, ali posto drzava nije imala uredjen sistem obracuna niti naplate ovog novca, ne moze se traziti da se plati isti iznos kao da to jeste slucaj. Od ove godine da se naplacuje ceo iznos poreza po zakonu, a za prethodne godine da se otpise od 50-70 posto duga. Pred izbore samo napomenuti da je otpisani iznos rezultat neefikasnog rada drzave.

Милојев

pre 3 godine

Имам фирму, зарађујем по уговору 1200 евра месечно. Паушал плаћам 200 евра. Од тога иде на пензијско и социјално. Осигуран сам ја и моја жена и деца преко тога. Жена је поломила кук па се лечила месецима тешким операцијама. Те операције коштају приватно хиљаде и хиљаде евра. Овако је солидарно здравствено решило проблем са тиме што ја уплаћујем 5000 месечно. Ја сам имао упалу плућа пре 2 године па сам ишао на ургенцију 20 дана лежао у болници. Са 950 евра живимо сасвим солидно у Београду. На кредит за стан иде 250 евра. Отаје 700 за живот. Некад и жена уради хонорарно превод неки али за тако ситне износе не плаћа порезе јер се нигде ни не појављује тај новац. Од тих пара идемо на летовање, имамо викендицу наслеђену и једемо пристојну храну. Ко кука тај не зна да заради нити да сакупи. Отприлике остаје 3000 дневно. Кад се не потроши свих 3000, остане и за следећи дан. То се зове штедња.

Douglas Bader

pre 3 godine

Ako nekog ne mrzi, a upućen je, šta joj je značilo ono spominjanje izdavanja stan na dan? To radim, plaćam pausalni porez i pausalnu boravišnu taksu. Ne misli valjda da treba da plaćam i porez na prihod, recimo, kad to ide preko Airbnb?

mile

pre 3 godine

ne razumijem zasto se mora pregovarati i natezati oko placanja poreza. pogledajte kako je to u Njemackoj regulisano. Ko zeli da se bavi billo kakvim privatlukom mora od pozke ustanove imati dozvolu a time upravo i porezki broj. Time je sve regulisano, ali to funkcionise u pravnoj drzavi.

Milos

pre 3 godine

Jel ova zna sta je 50.000 evra godisnje.To je 4.000 evra mesecno. To moze samo tvoj bata da zaradjuje i mozda poneki frilenser. Ali reci da frilenseri zaradjuju 50.000 evra mesecno je neverovatna drskost.

Милојев

pre 3 godine

Имам фирму, зарађујем по уговору 1200 евра месечно. Паушал плаћам 200 евра. Од тога иде на пензијско и социјално. Осигуран сам ја и моја жена и деца преко тога. Жена је поломила кук па се лечила месецима тешким операцијама. Те операције коштају приватно хиљаде и хиљаде евра. Овако је солидарно здравствено решило проблем са тиме што ја уплаћујем 5000 месечно. Ја сам имао упалу плућа пре 2 године па сам ишао на ургенцију 20 дана лежао у болници. Са 950 евра живимо сасвим солидно у Београду. На кредит за стан иде 250 евра. Отаје 700 за живот. Некад и жена уради хонорарно превод неки али за тако ситне износе не плаћа порезе јер се нигде ни не појављује тај новац. Од тих пара идемо на летовање, имамо викендицу наслеђену и једемо пристојну храну. Ко кука тај не зна да заради нити да сакупи. Отприлике остаје 3000 дневно. Кад се не потроши свих 3000, остане и за следећи дан. То се зове штедња.

mile

pre 3 godine

ne razumijem zasto se mora pregovarati i natezati oko placanja poreza. pogledajte kako je to u Njemackoj regulisano. Ko zeli da se bavi billo kakvim privatlukom mora od pozke ustanove imati dozvolu a time upravo i porezki broj. Time je sve regulisano, ali to funkcionise u pravnoj drzavi.

Socijalni eksperiment uživo

pre 3 godine

Koliko puta se oporezuje isti novac?
Neka je taj i zaradio 50000EUR, sigurno ih nije zakopao u ćup. Kupio je auto, platio porez na to. Firma koja je prodala auto, iznos umanjen za porez je prihodovala je za taj novac kupila repromaterijal, sirovine i splatila je plate svojim radnicima. Plate su oporezovane i za ono što ostaje radnici kupuju potrepštine, koje su opet oporezovane... Krug se nastavlja bez prestanka, jedne te iste pare se non-stop oporezuju, nešto stvarno treba da se tu menja.

placam porez, sta mi fali

pre 3 godine

Po toj logici svaka uplata iz inostranstva (od prijatelja, rođaka, itd) je prihod koji se na isti način oporezuje i plaćaju doprinosi.
(mile, 19. januar 2021 13:10) # Link komentara

Tacno tako. To je sustina porea na licna primanja. Svaki dinar koji primis, bilo od poslodavca kao platu, bilo od klijenta kao frilenser, bilo od tetke iz Nemacke kao poklon, jeste licin prihod i mora da bude oporezovan.

Naravno, ne panici jos, uvek postoje limiti ispod kojeg je poreska stopa 0%. E to ti tetka posalje 50K EUR, onda si svakako probio limit.

Verovao ili ne, jedne godine sam odbio bonus u firmi (bio nesto mizeran) jer zbog tih par stotina eura bi mi totalna godisnja primanja uskocila u visu poresku klasu i umesto standardnih 42% (!!!) bih te goine morao da platim 50% (!!!!???)
Da, EU zemlja u pitanju.

Bozo

pre 3 godine

Dao Bog da zaradjuje 500.000e a da ne plati ni dinara poreza. Sa naglaskom na zaradi !

A poreze uzmite od onih koji vode biznise i zaradjuju milione mesecno.

Neuki narod ne zna da on finansira drzavu. Veliki igraci su obicno oslobodjeni poreza zarad jelte “podsticaja” a tako i biznis funkcionise a mi maleni placamo. Jos galamimo jedni na druge da treba da placamo vise i jos. Kakva logika a ?

nikola

pre 3 godine

Sve i da zaista neko zaradi 50000 evra godisnje, a ima jedan ili dva takva na 1000 freelacera, ne treba to isticati kao da je to standard
A to kako ste resili problem sa pausalcima svi znaju, samo ne kazete koliko je ljudi posle toga otislo iz Srbije, ljudi koji su ovde zaradjivali preko 1500e.

Bole

pre 3 godine

Porez treba da se plaća tamo gde je sedište firme. Kraj priče. A država onda može da uradi nešto što rade Amerikanci da su svi njeni državljani obavezni da plate porez i u Americi. Znači da naša država ima dvostruke standarde, jer ne naplaćuje porez našim državljanima na prinudnom radu u inostranstvu. A ovima hoće.

Vlada

pre 3 godine

"jao vidi koliko ti imas, ajde daj meni pola". Da je neko prihodovao 50 miliona evra, drzava nije imala set zakona kojim to da oporezuje. Tacka. Nikakav sistem tim ljudima niste izgradili, pa ni poreski. I moze ona da se iscudjava koliko hoce, ako se sutra donese zakon da svako ko nema rozog jednoroga mora retroaktivno da plati 5000 evra za svaku godinu zivota koju ga nije imao, sta to treba da znaci? Otimacina

Bosko Jankovic

pre 3 godine

Radim kao frilenser, 5 godina vec, poceo sa 500 mesecno sad imam 3k mesecno, 36k godisnje, i nemam nameru da platim nista ovoj drzavi. Sam se snasao, sam se izborio ,sam izdrzavam svoju prilicno veliku porodicu, gde 3 odrasla skolovana clana nemaju posao, 5oro dece u skoli.
Treba da platim porez drzavi koja mojim nezaposlenim clanovima porodice ne moze da obezbedi posao, dok jagnjeca brigada tovi svoje preplacene iskorumpirane pozadine .
NE! NE! NE!
Kad svi kontroverzni biznismeni dokazu poreklo imovine, kad se pokaze kako je i zasto WIn WIn u Cacku preko noci oduzet od strane vlasti i 170 ljudi ostalo bez posla, kad se popovi odreknu luksuznih vozila, kad stampa bude slobodna, kad rijaliti ne bude na tv ekranima, kad rijaliti starlete dokazu odakle im rolexi i puhovi, tad mozda platim od trenutka kad je zakon donet pa na dalje.
Zamislite da se malo oporezuju retroaktivno politicari za godine na vlasti, dacici vucici i ostalo, koliko ih gledam na tv imam utisak da su mi familija i prve komsije, pa oni bi nama trebalo milijarde da plate za 30 godina unazad. Ne dam i ne dam samo ja se brinem za svoju porodicu i ako im se ne svidja idem i prodajem kucu i okucnicu palestincima pa nek vide gde gde odose srbi van i zbog cega!!

Aki

pre 3 godine

Samo neka čovek zarađuje. Šta država ima sa tim? Država je sve učinila, napravila sistem da taj čovek zaradi maks. 300 evra mesečno. To što on zaradi 50000 je uprkos državi, ne zbog nje.

Fan a ne fen

pre 3 godine

Ima još jedan način. Da tuže državu kada pokuša retroaktivno da im naplati porez sa grupnom tužbom što će i uraditi. I ako izgube sve sporove ovde a neće dobiće ih na kraju u Strazburu i vratiće im sve duplo.

Republica

pre 3 godine

Taj sto je uneo 600k € treba od Srbije da dobije zahvalnicu jer je sa tog mrskog zapada uspeo svojim mozgom da zaradi toliki novac i da ga donese ovde i zato imate stabilan dinar. Uzgred mislim da je godisnja cifra oko milijarde! Postovana premijerko zasto ne gledate na te ljude kao fabriku koja tu milijardu Eura unese u Srbiju i ovde je potrosi! Da li razumete poentu price!

Nikola

pre 3 godine

Ja zaradjujem 80.000 evra godisnje ali mi sav novac uplacuju u inostranstvu ne povlacim pare u srpske banke pa Vucic i ne moze da zna za to i nije mi poslat nikakav dopis. Uputite me sta da radim kako da se prijavim Vucicu da jos jednom platim porez. Moj pobro ima bugarski pasos i tamo ima racune a zivi ovde pa kako Vucic da mu naplati porez. Ovo ozbiljno pitam ko zna i molim samo bez glupog odgovora o racunu u stranoj banci imam i strana drzavljanstva a zivim ovde.

Pipi

pre 3 godine

"Neverovatno je da taj novac neko unosi u Republiku Srbiju"...

Jel neko uzeo u obzir da taj novac oni mogu da unose i u neku drugu zemlju, sa mnogo manjim porezom, pa ce onda od toga u Srbiju ulaziti, nista!?
Uzgred, koliki porez naplatiste po istom osnovu od mnogih stranih firmi, kojim ste dali i zemljiste, hale, saobracajnice, i subvencije jos pride!?

Olga

pre 3 godine

Frilenseri nisu koristili zdravstveni fond, fond za zapošljavanje, niti penzioni fond jer nisu zaposleni. Za čega onda da plaćaju retroaktivno sa kamatama? To treba razdvojiti.

Rob sinji

pre 3 godine

Ima li iko ovde ko ume da objasni po kom osnovu , zakon član paragraf , sam dužan da Srbiji platim porez ako sam dobio na kladionici u Nemačkoj ili na Sejšelima i tamo platio porez za dobitak u igrama na sreću i kako se taj porez zove.
A onda da mi objasni kako se to na dobitak u igrama na sreću plaćaju doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje. Kada je zanimanje kockar prepoznato kao takvo u našem šifrarniku radnih mesta i kako je regulisan odnos izmedju privremeno i trajno zaposlenih.

Realno

pre 3 godine

Kada za odredjivanje parametara kako placanje poreza treba da funkcionise uzmu osobu koja zaradjuje 600.000 a 99% zaradi ni 5% i jos da svi plate jednake procente, sta dodati na to.

Batici od 600 hiljada evra ostane 480.000 evra a nekome od 100.000 din mesecno uzmu jos i 20.000. Pa da li je to realno. Pri tome za zarade do 2.000.000 din na godisnjem nivou nije trebalo nista da se placa, ali sada im bas to fali.

Jagodinac

pre 3 godine

Vrlo jednostavno cela uplata se posalje u srbiju u banku da seomoguci ko hoce da otvori agenciju i placa pausalno do recimo 50000 mesecno plus doprinosi posle 50000 dinara mesecno stavi se 10 posto poreza i svi onisto zaradjuju 10 hiljade evra mesecno plati drzavi 10 posto malo li je drzavo em placaju penziono socijalno em preko neke cifre 10 % ja mislim da bi 90% njih prihvatilo ovako a porez se ne moze traziti retroaktivno ako i dalje traze na sud ili strazbur

Dača

pre 3 godine

Umesto da država kaže ,,šta je bilo, bilo je, od 1.1.2021 porez vam je toliko procenata plus doprinos", ganjaju se za nešto što država nije htela/znala da uradi u prethodnih pet godina!

Krenite od nule, ako ne znate prepišite zakon od drugih i olakšajte ga još-nek se pojave i stranci.

Rad u IT nije lak, traži znanje, mnogo vremena za uspeh, a to država ne ceni.

Presecite i krenite od nule, ili će vam i IT sektor raditi sa Devičanskih ostrva.

C i n i k

pre 3 godine

Koliko ja znam a misim da znm, frilenseri uopste ne osporavaju potrebu poreza, ali uz 2 uslova koja su veoma normalna, 1.uslov da nma poreza inazad i 2.ualov da stopa poreza bude kao u Evropi tj.do 14%.
I kako onda da frilenseri budu problem?
Ovom rezimu je svako problem, a ja misim da ljudi imaju uravnotezen stav i da niko koliko znam nikada nista nije imao protiv poreza, i nmojte da mesate stanodavce koji izdaju ne samo stanoce vec i citave zgrade sa frilenserima..

Leposava

pre 3 godine

Meni je trebalo više od 5 godina da sa prosečne zarade od 200 evra mesečno, i to ne svakog meseca, dostignem neto zaradu svojih kolega u Srbiji, ali u bruto iznosu. Znači, meni na račun legne isto koliko i mom kolegi zaposlenom u Srbiji, ili čak i manje. On ne plaća ništa na taj iznos jer je sve platio poslodavac a ja imam ugovor sa strancem na kome piše da ja treba da platim sve sama.
S obzirom da mi je ugovor na neodređeno i da imam i druge klijente, ja danas mogu da radim kao preduzetnik ali moja zarada je i dalje ispod proseka za moje zanimanje.
Za sve ove godine u Srbiji sam dobila par ponuda za posao. Jedna je bila 300 evra mesečno bruto (firma nije plaćala nikome doprinose) i jedna je bila probni rad, besplatan, u kome sam morala da odradim ceo projekat i pošaljem ga. Nikad se više nisu javili.
Dokle god pričamo o prosečnoj plati od 500 evra, dotle stranci neće želeti da nam daju plate ekvivalentne platama naših kolega, ali u bruto iznosu.
Ovaj posao se nikako ne isplati i ja bih bila zahvalna državi da je pre 5 godina krenula da kontroliše prilive i svima nam stavi do znanja da se u frilensing nikako ne upuštamo. Kako stvari stoje, ako ove godine ne uspem da dupliram prihode, ja nemam izbora nego da odem odavde jer se ovde više ne može preživeti.

MakN

pre 3 godine

Frilenseri su u pravu, nisu mogli da plate porez jer iz poreske su im kazali da nema plaćanja a sada to isto plaćanje zahtevaju. Nije pošteno. I zato samo napred do pobede u pregovorima sa Vladom Srbije. Nije moguće da država uzme 80% od zarade iz prethodnih 6 godina. Frilenseri žele da plate porez, ali u normalnoj granici.

Kvrga

pre 3 godine

2017. sam imao prihod od oko 40 000 evra od rada preko interneta. Plaćao sam reklame preko društvenih mreža i otprilike imao troškove ok 25 000 eur. A sada treba da platim 30 000 porez. Taj posao više ne radim a tu zaradu sam davno potrošio. Napominjem da sam takođe imao volju da platim porez ali niko nije znao kako to ide.

goran

pre 3 godine

Ako se dokaze da su ljudi imali velike zarade treba da plate ali ima i drugi apsurd da neke firme prikazuju pozetivnu nulu u poslpvanju a direktori primaju i do 5000 evra plate kako je to moguce znaci dobiti ima al se sakriva za to se niko nepita.

dub

pre 3 godine

Pa taj novac kao što kažeš ulazi u zemlju, zahvaljujući ineligenciji naših ljudi. To je čist priliv deviza koji se ovde troše, a da pritom država nije prstom mrdnula. I sad hoće od toga više od pola! I to retroaktivno, unazad pet godina!

Pero

pre 3 godine

Zasto da plate doprinose kada nemaju pravo ni na zdravstvenu zastitu ni na penziju. Ja placam kao zaposleni iz bruto plate i zao mi je sto toliko preplacujem nesto sto jako malo vredi, ali bar dobijem nesto. Zasto oni da placaju usluge, a ne dobiju nista !?
Porez u redu, to je jasno regulisano koliko god bilo preterano obzirom na rezultate.

John

pre 3 godine

"Zarađuje 50.000 evra, a smatra da ne treba da plati porez"

Ne nego smatra da ne treba da plati 25.000€ poreza.

A zanimljivi su ovi dvostruku aršini... Seća se neko onih okrivljenih za internet-prevaru iz Niša ili odakle već, što ih Amerika potražuje, da ih mi izručimo? Država se slaže da je delo koje im se stavlja na teret izvršeno - u Americi. Iako su sedeli ovde.
Frilenseri takođe sede ovde. I rade za, recimo, nekog u Americi. E, sad se država ponaša kao da rade za nekog - u Beogradu.

Kao neupućen Mile

pre 3 godine

Da li će biti naplaćen i porez Marku Kraljeviću za ono oranje drumova, e to je bilo tri tovara blaga, a bogami samo od jednog posla kako kažu više od 50.000€

Ko to tamo peva

pre 3 godine

U pravu su i jedni i drugi. Porez mora da se plati, ali posto drzava nije imala uredjen sistem obracuna niti naplate ovog novca, ne moze se traziti da se plati isti iznos kao da to jeste slucaj. Od ove godine da se naplacuje ceo iznos poreza po zakonu, a za prethodne godine da se otpise od 50-70 posto duga. Pred izbore samo napomenuti da je otpisani iznos rezultat neefikasnog rada drzave.

rale

pre 3 godine

Aman nisu porezi sporni. Hocemo da platimo poreze. Problem su doprinosi koji iznose 36% dok je porez 20%. Zasto da placamo nesto sto nismo dobili?

Drugo zasto poreska nije slala upozorenja i zasto se to nije regulisalo kako treba vec sad da se gleda 5 godina unazad. I to ne 5 jer su zakacili slanjem poziva i 2015 godinu pa se posmatra od 1 januara 2015 sto je 6 godina unazad. Zasto tako, zasto dugo cute, ljudi se drze u neizvesnosti.

samo kažem

pre 3 godine

Mislim da se ovde mešaju neke stvari i to buni mnogo ljudi.
Prvo, iznosi koji se navode nije zarada već uplate iz inostranstva. Kada neko posluje postoje i troškovi. Zarada je ono što zaposleni dobije kao platu i na to se plaćaju doprinosi i porez koji je 10%. Porez izgleda da nije problem, već zato što je neko protumačio da treba da se plate doprinosi (penzioni i zdravstveni) na celokupnu uplatu.
Druga stvar je što nije nikome jasno, šta će dobiti uplatom za penziono za 5 godina u nazad? Da li će dobiti 5 godina staža? Šta će dobiti sa uplatom za zdravstveno za 5 godina u nazad? Da li obavestili pre 5 godina da svi treba da čuvaju račune privatnih zdravstvenih ustanova kako bi im sada taj novac bio refundiran?
I poslednje pitanje šta se dešava sa ovim ljudima kada je neko bolestan ili zatrudni? Da li ovim uplatama stiče neka prava? Ko im i koliko isplaćuje bolovanja ili porodljsko?

Poreska uprava se pozvala na zakon o terorizmu da bi dobila podatke o uplatama od banaka. Ako su ovi ljudi teroristi, neka završe na sudu za ta zlodela i oduzeti im svu imovinu stečenu na ovaj način ukoliko se presudi da su krivi za to.
Ukoliko nisu teroristi onda mislim da poreska uprava treba da odgovara pred svojim građanima što je zloupotrebila svoja prava i ovlašćenja. Na prvom mestu ljudi u rukovodstvu koji su to dozvolili.

Aleksandar

pre 3 godine

@“ Brnabićeva je istakla da se od prikupljenog poreza grade bolnice, vrtići, putevi, isplaćuju zarade... ”

I grade spomenici, stadioni, aerodromi u susednim državama...

misko

pre 3 godine

Najbolje da idu na biro ili da budu socijalni slucajevi, nece imati nikakvih problema. Drzava umesto da im da subvencije i niz drugih pogodnosti jer ne zagadjuju vodu,zemlju,vazduh a donose devize od stranog poslodavca, ona ih tera iz zemlje i skida im kozu sa ledja. Dok drugim stranim subjektima, mladim pocetnicima, poljoprivrednicima daje subvencije, nepovratna sredstva, zemljiste, oslobadja od poreza nekoliko godina i slicno. Nisam pametan zasto im ovo reda?

Realista

pre 3 godine

Gde bi nam bio kraj kada bi svako od njih zaradjivao 50000 evra, vervoatno zarade sa 1 nulom manje godisnje moda i manje od te cifre, i na to im drzava hoce uzeti dvocifreni porez . Pa toliko ne zarade ni politicki istomisljenici u upravnim odoborima nasih drzavnih komapanija.
Sto drzava nije bila tako revnosna da naplati porez nasim sportistima i pevacima koji su godisnje zaradjivali ne 50000 evra nego neki 500000 a neki i po 5 miliona evra poput nekih tenisera, fudbalera...

zoran

pre 3 godine

Jedini normalan nacin da se ovo zavrsi je da drzava sedne i napise moderan zakon o nacinu rada preko interneta tako da ucesnici daju svoj fer financijski doprinos drustvu. Proteklo vreme jednostavno otpisati, nema smisla ni financijski ni pravno jer je oblast bila neuredjena, tj zakonski okvir i sluzbe zastarele i neodgovarajuce za ovu oblast. Takodje izjava o urusavanju poreskog sistema ne stoji, ovde je za 30 godina uruseno i tranziciono oteto 1.000.000 puta veca vrednost od tih 5 godina frilenserskog “duga”, otisle su i propale fabrike, zemljista, radna mesta, stanovi pa su drzava i narod opet preziveli.

Aaa

pre 3 godine

Zasto drzava ne pocne da kontrolise one silne firme koje placaju radnicima samo minimalac? Nije istina da pola Srbije radi i zivi od minimalca a ovako govorite o nekoj prosecnoj plati od 40-50 ili vise hiljada dinara!?!?!

Sale

pre 3 godine

Ja sam freelancer u Hrvatskoj i sve odrađene poslove radim preko registrirane firme. Plaćam za sebe mirovinsko dva stupa i treći dobrovoljni. Zdravstveno isto plaćam a usput plaćam i dopunsko koje ti daje puno benefita a usput košta samo 70 kuna.cca 9 eura. Poslije svega država me oporeziva poslije odbijenih troškova,a mogu prikazati svašta sa otprilike sa 12%. Nije mi jasno što ovi vaši žele.

Stojan

pre 3 godine

Ja bih voleo samo da mi objasne kako su u red doveli taksiste i advokate. A čekaj, to beše nisu ništa uradili. Srećom pa medju advokatima nema onih koji zaradjuju 50K eura godisnje...

Porez treba da se plati, ali mora da postoji godišnji neoporezivi iznos koji pokriva odredjene troškove života i posla kojim se freelancer bavi (u troškove recimo spada nabavka računara, software-a...), a preko tog iznos uvesti proporcionalno oporezivanje. Ako se sistem dobro i pravedno postavi ljudi će većinom platiti. Naravno, uvek ce biti onih koji neće ili koji "ne moraju"...

samo kažem

pre 3 godine

Moja prethodna firma ima 150 zaposlenih, svake druge nedelje se radi po 6 dana a direktor otvoreno komunicira da, u slučaju dolaska inspekcije, to nikako ne smemo da kažemo. Takodje, svi su prijavljeni na minimalac a ostatak se daje na ruke. Pazite, pričamo o firmi koja ima 20.000e dnevnog prometa i već pomenuti broj radnika. Prvo takvi slučajevi da se reše a ne da država juri frilensere jer je zafalilo para za budžet.

Ajme

pre 3 godine

Ukoliko kapiram kladionicare koji se klade u insostranstvu drzava tretira kao zaposlene koji treba da placaju doprinose.
Ok, sta je sa ovima sto idu u kladionice u Srbiji? Jel se i njima odvaja dobitak za penziono i socijalno?
Frilenseri su kategorija honoraraca. Jedino sto bi imalo smisla je da se pausalno oporezuju, a socialna i penziona davanja nemaju vezu sa mozgom.
Sutra ce traziti socijalno i penziono za coveka koji proda nasledstvo i slicno.

Goran Loznica

pre 3 godine

"Zarađuje 50.000 evra, a smatra da ne treba da plati porez"


Znači do 50 hiljada se naplaćuje porez a onim preko milion evra ne sme?

P-free

pre 3 godine

Umesto da naprave sistem kako da privuku freelecere iz celog sveta, na primer tako što će staviti male poreze na određene iznose, odnosno da NEMA poreza na male iznose (cca do 2500 eur godišnje) i da omoguće svim nerezedentima da otvaraju račune u bankama za tu namenu, oni su rešili da rebnu sve liniarno.

Vuk

pre 3 godine

Da čuvate sistem ljudi bi imali posla u domaćoj radinosti. 9. Godina na vlasti, pa malo li je. Dogovorite se za minimalnu zaradu do koje se ne plaća porez, taj deo je najugroženiji jer se malo novca prima. 500e neka bude neka granica npr., a ovi preko da se oporezuju na novac koji je prešao 500e. Uz obavezno zdravstveno, a penziono po želji. Oni dođu kao paušalci.

aaa

pre 3 godine

Prodajem na eBay-u ploce i stare Panini albume, kupujem i preprodajem. Kako da utvrde koliko sam zaradio kad se neretko desava da ni sam ne znam gde sam nesto i koliko platio i pre ko zna koliko godina i koliki sam profit ostvario? Knjige u tom slucaju da vodim ne mogu, jer ni za sta nisam dobio racun. Ako mi na ukupan prodat iznos uzmu samo 20% poreza, to je vec previse, jer na nekim predmetima ne zaradim ni tih 20%.

Vojvođanin

pre 3 godine

Vlast nema pojma kako i šta treba da radi da tim ljudima uzme novac a to jako želi iz više razloga. Jednostavno ne razumeju se u to. Ljudi iz vlasti ni ne znaju da je nešto protivpravno ali sve odluke i zakoni im prolaze jer nema nikog ko bi im rekao da to ne može tako. Oni koji znaju neće ili ne smeju da im kažu.

Darko

pre 3 godine

Kladioničari, Forex trejderi i trgovci (preprodavci robe i usluga poput kvota, igrica, drangulija...) imaju velike prilive, ali takođe i velike odlive (uloge, nabavka robe itd.) pa u tom smislu nije fer posmatrati samo priliv, jer to nije "profit", nego bruto iznos. E, sad, kako će oni to dalje dokazivati je na njima i poreskoj upravi, ali nije jednostavno.

Mladen

pre 3 godine

Na zapadu postoje troškovi poslovanja.

Ja od radim od kuće trošim duplo više struje.

Frilenseri mogu da u poslovne troškove stave kiriju, struju, komunalije...

PRAVDA

pre 3 godine

Možda sam: slepa, spora, pomalo lenja, ponekad teže dostupna ili nedostižna, ali mislim da ipak ne treba od mene odustajati, vredna sam da se za mene bori i izbori, zato istrajte i ne odustajte od mene. Koristim ovu priliku da vam namignem i došapnem ,,Na vašoj sam strani" :))

Nikola

pre 3 godine

Poruka za Imenjaka, nije uopste vazno sto nisi vrsio promet novca preko nasih banaka. Nasa PU ,ako posalje zahtev onome preko koga si vrsio promet sredstava, dobice sve sto je trazeno i ako odluce da te oporezuju to ce i uraditi. Provereno u praksi.

Goran

pre 3 godine

Frilenser je svako ko radi honorarno neki posao bilo u zemlji ili inostranstvu. Pozivam drzavne organe da ne koriste Engleske reci posebno ako su one interpretirane na nepravilan nacin. Ne mislim da je cela ova ujdurma zbog ljudi koji rade honorarno za poslodavce u Srbiji.

vp

pre 3 godine

Prvo, tu sumu zaradjuje smesno mali broj frilensera. Vecina radi za 250/300 do 700 dolara.

Drugo, nije samo porez stvar placanja. Ponavlja se jedno te isto, a niko od vas da kaze zasto da placa 25% pio ako mu ne ide staz? Zasto da placa socijalno, ako nema bolovanje ili zena da ima trudnicko?

Evo, moja zena predaje engleski preko interneta. Nekad zaradi 200, nekad 300, malo redje 500 ili vise dolara. I sad, da plati sve to ostane joj pola. A kad ce u penziju? Moze li da zatrudni i da ne brine? Da se razboli i da prima onih 65%?? Vazno je da moze da plati porez (i da puni kasu klubovima, da gradi stadione, placa benzin ministrima..), a nju ko sisa? Zasto o tome ne govorite u javnosti?

Ostin A

pre 3 godine

50.000eur godišnje ne zarađuje ni 1% frilensera. Ja mesečno dobijam 300eur. To je 3600 godišnje.

To je kao da kažeš Srbi žive super, zarađuju po 2500eur mesečno a žale se. 1% toliko zarađuje.

Jako im je maliciozno predstavljanje podataka.

Mare

pre 3 godine

Tu ima mnogo kolega nastavnika koji ne zaradjuju ni priblizno kao navedeni primer.
Ja sam pre pet godina otisao na privremeni rad i jos uvek se nisam vratio. Ne dozivljavam sebe kao nekog ko je otisao zauvek. Karta je povratna. Najveca razlika koju sam doziveo je da je lako ziveti napolju. Neke socijalne aktivnosti su ti umanjene ali to uopste ne znaci da je to minus. Drugo - u svakoj zemlji postje problemi ali me ne bole njihovi problemi. Ja sam stranac, pare u dzep, malo u banku, privanu i drzavnu penziju, malo roditeljima i mirna glava. A ne radi se o ne znam kakvim novcima. Vidim da cu dobiti mnogo kolega.

Petar

pre 3 godine

ja prijavim PR..sledeci meec dodje uvecani Infostan. Odjavim PR, Infostan i dalje skuplji. Posle par meseci (uvecanog placanja) napisem im pismo i dostavin resenje APR, ono kazu - ok, vracamo na staru cenu. Ja pitam - a sto ste neosnovano mesecima vise naplacivali (apr im je dao podatak da sam otvorio PR, na kojem osnovu su povecali, ali se prave mrtvi da sam zatvorio), jel moze da vratite..ili da bude akontacija za ubuduce. Infostan kaze - a pa to ne moze, kako mislite unazad..

Zoran

pre 3 godine

Ako se ispostavi da ne treba online kockari da plate, to ce biti jedino zbog toga sto je takav zakon, a debelog osnova za to ima.
DRzava je donela zakon da se na kockanje na automatima,ne placa porez.
A kockanjem preko racunara vi se kockate sa automatom, ne sa zivim covekom.
Pod automatom drzava podrazumeva igre gde se metodom slucajnosti odredjuje dobitna kombinacija.

Slobi

pre 3 godine

Imam samo jedno pitanje.Ove nase estradne zvezde dali placaju porez i kako?Moze neko da mi odgovori jer pogledajte pojedini kakvo bogastvo imaju.Hvala
Slobi

Kao neupućen Mile

pre 3 godine

Vidim ja kako neki ništa ne rade i primaju platu. A žale se kako neki tamo zaradjuju velike pare. Samo mi pričaju da mi je dobro, iako mislim da nije. A kad dignem glas i kažem da ne valja, onda mi kažu da nisam u pravu i da samo ja ustvari ne vajlam i da sam loš. Pa ako mi se ne svidja da idem negde drugde.

Sasa

pre 3 godine

Ali online kladjenje da oporeziju? Ako jeden godine profitiram 50.000 eura a sledeceg godine ulizim 15 i ne dobijem nista Jel Imam povracaj poreza? Ko Jos placa porez na kladionice?

zeljko951

pre 3 godine

Ocekujem da ce se Vlada hrabro odvaziti da procita preporuke NVO Naled i poruke uslovno najplacenijih profesija kako bi svima koji zaradjuju bilo jasno kolile poreze i doprinose ,kao i parafiskalne namete(pre svega dodatne doprinose za PIO,zdravstvo placaju) i sta treba sutra da ocekuju od tih "fondova" cija postojanja u buducnosti su vrlo neizvesna.Ovo je prilika da kako ovi "mogu" a ovi "nece" zameni razmisljanje gde ce svi sa 15 god staza i 45 moci da procene svoje nenefite.Vreme proseka i njegova neprikosnovena vrednost uskladiti sa savremenim shvatanjima radnog angazovanja kao i neminovnog koriscenja uplacenog u starosti.

Neko iz naroda

pre 3 godine

@Profa: Šta političari rade? Paaaa, uobičajeno ništa, osim što puno pričaju...a rado bi malo i da troškare, ono što drugi zarade.

Ivana

pre 3 godine

Da li je moguce da niko ne spominje radnike na kruzerima? Ima nas koliko i frilenesera. Do kada cemo cekati da se nas status regulise? Hajde drzavo mrdni, procitaj zakone iz okolnih zemalja i ponudi nam isto. Ja cu prva da platim porez i doprinose u iznosima koje oni placaju. Ovo da me karakterisete kao nezaposlenu sa prihodima iz inostrantsva to zaboravite.

Alex

pre 3 godine

Svaki proizvod koji kupimo, placamo10- 20% poreza drzavi, svaki litar goriva 100% poreza drzavi, porez na imovinu, zivotnu okolinu, registraciju. Zasto se ne ugledaju na zapad, kada je imovina u pitanju, placa se samo za dodatu vrednost, a ne iznova za celu imovinu? Zar kada nesto steknes, postajes rob toga? Ako zaradjujes imovonom ok, ali ispada da smo pod kirijom drzave iako si to sve platio zajedno sa pdv-om pri kupovini.

Douglas Bader

pre 3 godine

Ako nekog ne mrzi, a upućen je, šta joj je značilo ono spominjanje izdavanja stan na dan? To radim, plaćam pausalni porez i pausalnu boravišnu taksu. Ne misli valjda da treba da plaćam i porez na prihod, recimo, kad to ide preko Airbnb?

Zoki

pre 3 godine

Ako sam dobro razumeo, najveći problem nije porez nego doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje, koji su u Srbiji nesrazmerno visoki. Pri tome se ni jedno ni drugo ne mogu primeniti retroaktivno. Zašto bi neko platio socijalno osiguranje pet godina unazad - a da mu se pri tome to ne upisuje u staž za penziju? Ovo za kladinoničara je veoma interesantno, od kada je kockanje postalo privredna delatnost? Onda bi svaka uplata na kladionicama postala poslovni trošak i smanjivala bi osnovu za porez.

mirko

pre 3 godine

Ja ne znam sta se toliko gubi vreme oko svega ovoga. Uzmite primer neke normalnije zemlje i uskladite zakon, tj prepisite i to je to. Pa bar to danas nije tesko. Ako hocemo da stimulisemo IT onda unesite neke fleksibilnosti i olaksice koje ce privuci strance kod nas i to je to.

ko je ovde lud ?

pre 3 godine

do pre nekih 7-8 godina sam imao firmu koja se vodila na mene tj. bio sam vlasnik i koju sam zatvorio.
zbog novog posla sam morao da izvadim digitalni potpis (za neupucene u tom digitalnom poptisu se nalaze svi moguci podaci o vama)
elem tamo mi pise da kad sam zatvorio firmu ostao duzan za ne znam ni sam za koje poreze sve ukupno 750 din na koje mi redovno ide kamata ali i takodje pise da sam donprinose pretplatio za nekih 80.000 din.
i sad u poreskoj mi je receno da ja MOJIH 80.000 din ne mogu da uzmem nazad jer firma vise ne postoji ali i da MORAM da platim tih 750din ako ocu da prestanu da mi obracunavaju kamatu na to.

Majka freelancera

pre 3 godine

A ova devojka sto je zaradjivala po $300 mesecno, pa jedne godine za celu godinu zaradila (za 12 meseci) $1000. Dobila je poziv iz poreske. Bio je prilog o njoj. Eto, ona ne zaradjuje 50.000 eura mesecno, pa joj se trazi 80% da plati sa kamatama...

Ceca freelancerka

pre 3 godine

(placam porez, sta mi fali, 19. januar 2021 15:04)
Slazem se, ali ti kad platis 50% poreza, ostane ti velika suma, inace bi bio prosjak, jel da? A devojka, koja je imala intervju, koja je zaradila $1000 za godinu dana, treba da plati 80% sa kamatama. Njoj ce ostati $200 za celu tu godinu.
Ako mislis da je uporedivo to sto ti pises i ovih $200 za celu godinu, onda nemam sta da kazem.
A onaj momak za multipleks sklerozom, koji je nosio 2016. sve prilive u PU, i rekli mu da ne plati nista. Pa mu na kraju naplatili onaj porez na ekstraprofit. A sada mu kazu, e znas sta, treba ipak da se plate i doprinosi i to sa kamatom, posto tada nismo MI izracunali. Jel isto tako i u EU?

Milos

pre 3 godine

Jel ova zna sta je 50.000 evra godisnje.To je 4.000 evra mesecno. To moze samo tvoj bata da zaradjuje i mozda poneki frilenser. Ali reci da frilenseri zaradjuju 50.000 evra mesecno je neverovatna drskost.