Ponedeljak, 10.12.2018.

15:15

Konačno: Beli dvor ostaje državi, Karađorđevićima obveznice

Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Izvor: Tanjug

Konaèno: Beli dvor ostaje državi, Karaðorðeviæima obveznice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

Predrag

pre 5 godina

Koliko raznih "kraljeva" i "dvorova" imate danas na Dedinju, a ne pitamo se za njih odakle im sve to i kako su do toga došli, već se pitamo za krraljevsku dinastiju koja treba da nam bude na ponos pred nama samima i pred drugima. Ti današnji "kraljevi" potomci su komunista koji su nas oslobađali od buržoazije, a potom oni sami okupirali Dedinje. Dopalo im se... Naravno da njima sada nije u interesu da Karađorđevićima bude vraćena kruna i imanje i da Srbija ponovo postane monarhija. Da se vratimo zdravom sistemu vrednosti. Ne bi se baš osećali komotno.

Siniša Mihajlović

pre 5 godina

Zamislite sad ovu situaciju: uhapse Vulina zbog nemogucnosti dokazivanja porekla novca, i zaplene mu stan. Pocne sudjenje.

- I odakle vam pare za stan, g. Vulin?
- Pozajmila mi tetka iz Kanade.
- Mozete li to da dokazete?
- Da, naravno, izvolite ugovor o pozajmici, overen kod notara.
- A kako ste uneli te pare u drzavu?
- Licno, po 9.900 evra svaki put.
- Dokaz?
- Trenutak... evo izvolite, 29 avionskih karata do Kanade, 29 izvoda tetkinog racuna, selfi sa tetkom iz aerodromskog kafica i recept za palacinke sa javorovim sirupom.
- E jeb... Nista onda, slobodni ste.
- A stan?
- Koji stan?
- Pa ovaj sto ste mi zaplenili...
- Bicete obesteceni.
- Necu obestecenje, hocu stan.
- Stan je, kako da vam kazem... zauzet.
- Dobro onda, izvolite kopiju kupoprodajnog ugovora i broj racuna, imate 15 dana da isplatite sumu iz ugovora.
- U vezi toga... obestecenje je zakonom propisano na maksimalnih 20.000 evra.
- Jeste li vi normalni, kakvih 20.000 za stan od 300.000?!?
- Na dvanaest rata.
- Sta bre?!?
- Godisnjih. Slucaj zakljucen, sledeci.

Igor

pre 5 godina

Nije to njihova porodična kuća, nego rezidencija šefa države. Da li je kralj bio formalno vlasnik te kuće ili ne nije bitno, on ju je stekao zato što je bio kralj, pa iako je svoje pare dao za nju, te pare je skupio od poreza, a ne radeći. Nisu zaslužili ni ovo obeštećenje.

demokratija nema alternativu

pre 5 godina

@PRVA diktatura je sprovedena od strane kralja! ON je prvi i jedini pravi diktator na ovim prostorima! Zvanicno je uveo diktaturu 1924 kada su komunisti dobili izbore i ponistio IZBORE! A zasto su komunisti pobedili i zasto su se pojavli VMRO i ustase? PA samo zboh oholosti prozdrljivosti nezasitosti kralja i njeogove svite koja je zandarmeriju koristila kao svoje pljackase! SHS I Ju je bila rapsad od drzave bez ijednog zdravog elementa i to je jedina istina!(alcale, 10. decembar 2018 21:33)

Aleksandar jeste uveo tzv. šestojanuarsku diktaturu, ali daleko od toga da je on bio diktator, kakvih je tada bilo u Evropi ili poput komunističke, titoističke diktature, kakvu smo imali nakon Drugog svetskog rata. Komunistička partija je pre rata bila zabranjena iz istih razloga iz kojih su bili zabranjeni Vmro i ustaški pokret. To su bili terorističke organizacije o čemu svedoče njihovi brojni teroristički napadi između dva rata. Čak postoje njihovi zajednički dogovori o saradnji na rušenju Kraljevine Jugoslavije i demokratije. U ostalom KPJ je već sredinom 20-ih godina na kongresu partije to jasno iznela. Ne treba se zanosite tim stvarima. A ono što su komunisti uradili neposredno nakon oslobođenja Srbije, kada su za samo 6 meseci(oktobar 1944--mart 1945),po podacima prikupljeni od strane državne komisije, ubili preko 60000 ljudi, a nezvanično se procenjuje da je ta cifra preko 1000000,govori da je Kraljevina Jugoslavija imala adekvatan odnos prema toj partiji i ideologiji. Uništili su celokupnu srpsku inteligenciju stvaranu više od veka. U ostalom između dva rata komunističke partije su identično tretirane u skoro svim evropskim zemljama, sa mnogo većim stepenom demokratije i ljudskih prava, kao i u SAD-u. U svim zemljama gde je vladala ili vlada komunistička partija je na vlast došla nakon revolucija ili građanskih ratova, a često je to išlo zajedno, a ne izborima i voljom naroda. Odmah po osvajanju vlasti ukidaju partije i demokratiju,ubijaju i zatvaraju neistomišljenike, oduzimaju imovinu i uvode totalitarnim sistem. Bez obzira na političku nestabilnost i sve mane, koje je imala kraljevina, ipak je to bila zemlja slobodnih ljudi, a to nismo imali nakon rata. Kralj Aleksandar je bio iskreni Jugosloven, za razliku od Tita,koji je to bio za vreme rata i vrlo brzo posle toga se izjašnjavao kao Hrvat,na zaprepašćenje mnogih srpskih komunista.

db wonder

pre 5 godina

Lopovi, svi koji su pokradeni od komunista su sada opet ponizeni i pokradeni!
Sramota od Drzave! Jer onako kako su prosli Karadjordevi su prosli svi koji su imali svoju imovinu pre komunista!
Fuj Fuj Fuj

Kad se Tikva pravi pametna

pre 5 godina

Ma jeste, Karadjordje imao rudnike u Cehoslovackoj i vile po Srbiji i Jugoslaviji, pa sve to ostavio Petru i Aleksandru. Sta su im oduzeli Obrenovici? Aleksandar Karadjordjevic je vladao Srbijom u vreme najvece moci Obrenovica. A ova sirotinja, Petar, je organizovao masakr citave dinastije Oberenovic, pobio preko 200 ljudi, ukljucujuci bebe u kolevkama, isti onaj kojeg zovete “dobri cika Pera”. Taj krvnik iz francuske Legije Stranaca je silom preuzeo vlast, prouzrokovao smrt miliona Srba, uvukao nas u I svetski rat, pobegao na Krf, zavadio nas sa svim narodima Balkana, narocito onima iz bivse Jugoslavije, a svoju decu naucio da kradu od naroda i da se bogate. Tako je Aleksandar od drzavnog novca kupovao sve i svasta za sebe, pa sada potomci traze “nasledstvo”. E pa ne moze. A Petar II je po uzoru da dedu, pobegao i ukrao svo zlato. I to je cinjenica, istorijska cinjenica koju ne mozete osporiti.
(realno, 10. decembar 2018 19:08)

Jedino je ovde realno da ste se ti i činjenica za sva vremena rastali još pod pionirskom crvenom maramom i titovkom.

zoki

pre 5 godina

I mi tražimo od čijeg je to novca on kupio Sećate se da su Titu poklonili desetina kuća,vila naravno izgrađenih narodnim novcem.Porodica koja je krvlju se domogla prestola treba protetati iz Srbije.I nisu prestolonaslednici jer je tkzv kralj napustio presto i porodicu otišao u SAD i time abdicirao.

J.

pre 5 godina

Kimi, socijalni slučajevi (kako ti kažeš), ne žive na obodu Hyde Parka, gde su naši socijalni slučajevi živeli do preseljenja u Beli dvor. A čovek nije napisao da su izbacivali ljude, nego sanduke iz aviona. Inače, ne zanosite se Strazburom, šta mislite, da Savoja ili Burboni ne bi tražili pijemontske i rimske palate, Kraljevski dvor u Milanu, Monci, Kazerti...

Органски вентилатор

pre 5 godina

Zoran, 10. decembar 2018 16:52)
Ништа отето није, Карађорђевићи су имовину напустили и побегли. А тај последњи што је побегао све је предао ћопавом Загорцу.Ова брука од породице и овај тип што се у републици представља као "ЊКВ" треба да буде протеран што даље.

Nenad

pre 5 godina

Imovina je svetinja. Vracaj ili placaj posteno. Ako Karadjordjevici tuze, i dobiju drzavu, napravice presedan pa ce onda krenuti da je tuze svi kojima je oteto a u restituciji im placeno mrvicama. Prodavacemo i EPS i Telekom da platimo.

ivan78bg

pre 5 godina

Za unuke komunista i ove sto lupaju da je beli dvor finasiran od strane drzavnih para.
Dedinje je nekad bilo vikend naselje a beli dvor je sagradjen privatnim parama Karadjordjevica.POceo gradnju Aleksandar.Naucite istoriju.
A Karadjordjevi su imali apanazu kraljevsku posto pitate odakle mu pare.
PRIVATNO VLASNISTVO JE SVETINJA SRBI!!Dok to ne naucimo nikada drzavu pristojnu necemo napraviti

zivela republika

pre 5 godina

sjajna vest! samo da jos otvore onaj divni park sumu za sve gradjane, bazen da osposobe, kucu u muzej da pretvore, da svi mozemo da uzivamo, vozimo bajs i setamo se sa klincima, ne samo ta "visa" kasta.

alcale

pre 5 godina

@ pekar, lekar, apotekar

Sta lupetas? Komunisticke partije nema 30g. Na vlasti vojvode a vec 30 godina se menjaju imena ulica u kraljeve i sklanjaju imena partizana!Po braci srdic koje su SS-ci streljali na topcideru ime je Nosio VRTIC koji se sada zove Sv PETKE!!! EJ BRE!

Komunisti krali??? Prijatelju pa ako je tako zasto je dug bio 0.5% BDPa a sada 60% BDPa? Gde je nasa industrija? Gde je zdrastvo danas a gde je bilo do 90te? Imas li ti i svi u srbiji malo objektivnosti u pogledu na istoriju?

Karadjordjevici su UPROPASTILI Srbiju! Vaspitan sam kao jugosloven i dalje tu YU vidim kao najlepsu zlemlju na svetu! Ali to 1918 NIJE BILO i nije bilo tako do 45! Do 1914 srbija je i licila na zemlju bilo je NEKE pravde ponekada, posle 1918 je nesatla u lopovloku otimacini i zlpoastavljanu koje je sprovodila kraljeva diktatura!
Jos jedna cinjenica o tvom omiljenom kralju i snovima koje sanjate... PRVA diktatura je sprovedena od strane kralja! ON je prvi i jedini pravi diktator na ovim prostorima! Zvanicno je uveo diktaturu 1924 kada su komunisti dobili izbore i ponistio IZBORE! A zasto su komunisti pobedili i zasto su se pojavli VMRO i ustase? PA samo zboh oholosti prozdrljivosti nezasitosti kralja i njeogove svite koja je zandarmeriju koristila kao svoje pljackase! SHS I Ju je bila rapsad od drzave bez ijednog zdravog elementa i to je jedina istina!

alcale

pre 5 godina

@Čitam kometare. Pa jesmo za ovakvu vladu i predsednika. Ljudi i dalje veruju da je zlato pokrao Petar II ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Martin, 10. decembar 2018 20:30)

Ne brate tito je pokrao nego njegova deca rade a zena mu umrla bez struje da bi se folirali! A naslednici petra rade nocu da ih ne vidimo! Nose gajbice!

marija

pre 5 godina

@Bane,

Austrijska republika stvorena posle izgubljenog Prvog svetskog rata donela je poseban zakon kojim se pripadnicima dinastije Habsburg zabranjuje ulazak i boravak u zemlji dok se pojedinačno službeno ne odreknu svih aspiracija svoje loze i ne zakunu na vernost republici. Oto Habsburg nije mogao da uđe u Austriju. Njegov najstariji sin Karl, rođen 1961. godine, dobio je austrijski pasoš na kome je pisalo: "Važi za sve zemlje osim za Austriju."

"Izričito se odričem svog pripadništva dinastiji Habsburg-Lotringen i izričito se odričem svih zahteva za vladavinom i izjavljujem da sebe vidim kao vernog državljanina Republike."

Tek posle toga je 1966. prvi put ponovo stupio na tle Austrije, što je, doduše, izazvalo protestni štrajk 250.000 radnika.

Kako možeš uopšte uporedjivati Habsburge sa Karadjordjevićima znaš samo ti, Bane!

marija

pre 5 godina

Vučić i njegovi botovi mogli bi se već jednom naučiti redu i primiti k znanju da je Broz bio austrougarski kaplar, neprijateljski vojnik srpske vojske na Ceru i jednom za svagda da prestanu sa sumanutim navijanjem za neprijatelje Srbije, za Broza a protiv naših heroja Karadjordjevića.
Bar na 100godišnjicu, ućutite!

Ubili su starog vojvodu Bojovića ne bi li mu oteli kuću na Dedinju,
a sad otimate i dvor Karadjordjevićima!!!

pekar, lekar, apotekar...

pre 5 godina

Nikako da se otresemo komunisticke propagande sto se vidi po komentarima. Ljudi ovde prozivaju Petra II a covek kad se raspadala drzava imao 17 godina nije se pitao ni za sta, nije znao gde se nalazi... Preveliki trag su ostavile komunjare i danas se prozivaju kraljevske porodice a tito i kompanija otimali sve zivo. Sto se tice Jugoslavije na rts-u bila emisija i svi znacajniji istoricari iz regiona su zakljucili da je u tom trenutku to bila najpovoljnija opcija i da Kralj Petar i Pasic nisu bas mogli da budu vidoviti a sto se tice uvlacenja u rat to je tek glupost nevidjena jer svi znaju da je Austrija zelela taj rat i nije moglo da se izbegne.

kimi

pre 5 godina

Parlamentarna monarhija je manje tradicija Srbije od socijalizma - trajala je od 1882. do 1918. kada je Kraljevina Srbija prestala da postoji, a nastao je monstrum od Kraljevine Jugoslavije koji nas je kao narod preskupo koštao. Socijalizam je u Srbiji trajao duže. Upoznajte se sa istorijskim podacima i ne pišite gluposti.

A to što neko misli da je time što ima "plavu krv" rođenjem stekao i više PRAVA od bilo kog drugog ljudskog bića na ovoj planeti je ili bezobrazluk, ili posebna vrsta F dijagnoze. Na našem slučaju se potvrđuje da, recimo, "plava krv" ne doprinosi sklonosti ka ovladavanju maternjim jezikom...
(Mrgud, 10. decembar 2018 18:20)

Pa Srbija je kraljevina bila jos od Nemanjica.
A sto se tice dijagnoze kako vi kazete pa sve najbogatije zemlje evrope su kraljevine.
To su uglavnom uredjene, liberalne zemlje kao Holandija, Belgija, Norveska, Danska...
Vikali su na ulicama komunisti kako ce Amerika i Engleska biti zemlja prolterska.
Kad ono komunizam pao svuda u svetu ali nazalost samo ne u glavama pojedinih srba.
Eno jos su i Engleska i Amerika kapitalisticke zemlje a deca i unuci srpskih komunista beze u te zemlje.

Samo kazem

pre 5 godina

Ovo je vrhunski bezobrazluk za vrednost imovine! Mom pradedi su oduzeli ogromno imanje, vremenom su mu i promenili namenu i zbog sirenja samog grada i svega tu je podignuto naselje. To imanje pokusavam da dobijem nazad evo vec 20 godina, a pre toga je to pokusavao moj otac. Vrednost je daleko veca od pola miliona evra! Kako god da ga okrenes moraju dati pare. Srecom imam jos jedno drzavljanstvo pa sada kao gradjanin jedne strane zemlje trazim da me zastite pred korupcijom i zavisnim sudstvom. Ambasada mi daje pravnu podrsku i gle cuda nakon njihove intervencije pokrenuo se spor iz fioke nakon 10 godina. Pritom najbolji deo je da ne postoji apsolutno nikakav dokument da su oni to uopste oduzeli jer niko nikada nije zaveo to papirolski. Pradedu i celu porodicu su samo izbacili na ulicu neke fine cike, a to sto je bio deo narodnooslobodilacke borbe im nije znacio ni cvonjka, to sto je hranio, skrivao i pomagao nije pomoglo ni najmanje jer nije bio crveni vec samo obican covek. Ja cu svoj spor dobiti, a ako treba teracu i do Strazbura kada iscrpim sve pravne mogucnosti u Srbiji, a tamo znamo kako je prosla Rumunija jer je ignorisala pravo i zakone.

John

pre 5 godina

Grckom Kralju i njegovoj porodici su ipak vracene neke vile i imanja, dakle nije da im nista nije vraceno.
(kimi, 10. decembar 2018 17:10)

Govorim o tome šta je sud u Strazburu presudio.
A presudio je da mu ne bude ništa vraćeno, već da njemu (i još nekima iz dinastije) budu isplaćene pare. I to daleko manje para nego što su tražili.
A paralela je jasna. Palata Tatoj=Dvorovi na Dedinju. Nije vraćeno prvo, neće ni drugo. Što, naravno, ne znači da im ne može biti vraćen neki drugi posed u Srbiji, npr. u Topoli ili gde su već šta imali.
E, sad, to otvara pitanje restitucije u ex-yu državama, a tu potražuju poprilično. Evo ovde: šta je sve od imovine kralj imao/ostavio: https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1376032

jabreja

pre 5 godina

Zasto vredja posten svet, koji nije nista opljackao, ponajmanje Trepcu, Bor i Majdanpek, koji nije Srbiju u crno zavio i ugasio drzavnost, nije Zemun premestio u Hrvatsku, nije kukavicki pobegao s nevidjenim bogatstvom.
Svi drugi su duzni da dokazuju ne samo vlasnistvo, vec poreklo - samo Karadjordjevici ne - valjda zbog porekla iz Klimenata?
Doci ce neka prava vlast i postaviti prava pitanja, i razvlastiti krvavu porodicu...

realno

pre 5 godina

@kimi
Ma jeste, Karadjordje imao rudnike u Cehoslovackoj i vile po Srbiji i Jugoslaviji, pa sve to ostavio Petru i Aleksandru. Sta su im oduzeli Obrenovici? Aleksandar Karadjordjevic je vladao Srbijom u vreme najvece moci Obrenovica. A ova sirotinja, Petar, je organizovao masakr citave dinastije Oberenovic, pobio preko 200 ljudi, ukljucujuci bebe u kolevkama, isti onaj kojeg zovete “dobri cika Pera”. Taj krvnik iz francuske Legije Stranaca je silom preuzeo vlast, prouzrokovao smrt miliona Srba, uvukao nas u I svetski rat, pobegao na Krf, zavadio nas sa svim narodima Balkana, narocito onima iz bivse Jugoslavije, a svoju decu naucio da kradu od naroda i da se bogate. Tako je Aleksandar od drzavnog novca kupovao sve i svasta za sebe, pa sada potomci traze “nasledstvo”. E pa ne moze. A Petar II je po uzoru da dedu, pobegao i ukrao svo zlato. I to je cinjenica, istorijska cinjenica koju ne mozete osporiti.

Beograd

pre 5 godina

@@@kimi@@@
“Druze”, tu pricu pricaj nekom drugom! Kralj je ODUZIMAO imovinu i to na najsuroviji moguci nacin.
Licno mom dedi dosli su kraljevi “izaslanici”, stavili ugovor na sto, uzvadili pistolje i rekli da bira, glava ili zemlja. I posto je potpisao, dobio je rok da se izgubi sa porodicom sa “kraljeve” zemlje. U ugovoru je pisalo kako za neku za to vreme smesnu sumu prodaje plac kralju. I sto je najbolje, nikada ni dinara nije dobio, ali je morao da potpise priznanicu na cifru iz ugovora.
E tako je kralj oduzimao zemlju, na najpokvareniji i najpodliji nacin. Koliko ih je samo glavu izgubilo jer nisu hteli da daju zemlju tom zlocincu.

kimi

pre 5 godina

Po mom misljenju, u dinastiji Karadjordjevic nema plemenitosti ni malo. Dosli su ubistvom na vlast, zajasili jadni srpski narod, pljackali i kozu drali tokom vladavine. Rasturili zemlju Srbiju, primili tudju stoku u svoju bastu, napravili tu prokletu i za Srbiju tragicnu Jugoslaviju. Unistili sve sto je bilo dobro. Na kraju su pobegli napolje i sa sobom poneli silno bogatstvo. Ocevici u Cetinju kazu da avion sa kojim su bezeli nije mogao da se podigne jer je bio pretovaren zlatom. Gurali su nogama sanduke iz aviona napolje dok se zaletao da bi mogli da se odlepe of piste. I sada su nazad, hoce ponovo da deru kozu napacenom narodu. Zalazem se i da se sramna kruna skine sa zastave! Mi smo za sada republika a kada i ako postanemo kraljevina cemo staviti krunu nazad! Molim lepo - hvala.
(Bane, 10. decembar 2018 17:35)

Hahahaha pa ko jos veruje u ovu crvenu laz da su izbacicali ljude iz aviona ahahaha. Pa kralj Petar Drugi je umro kao izdrzavano lice, Kraljica Marija je u Engleskoj zivela na selu na dobru koje je pripadalo kraljici Elizabeti koja je njena rodjaka i to za sve vreme njenog izbeglistva.
A to ko je dosao posle ubistva na vlast, pa prvi je sa tim krenuo Knez Milos koji je ubio Karadjordja.

Mrgud

pre 5 godina

@ " ...imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije" i svima koji pišu slično...

Parlamentarna monarhija je manje tradicija Srbije od socijalizma - trajala je od 1882. do 1918. kada je Kraljevina Srbija prestala da postoji, a nastao je monstrum od Kraljevine Jugoslavije koji nas je kao narod preskupo koštao. Socijalizam je u Srbiji trajao duže. Upoznajte se sa istorijskim podacima i ne pišite gluposti.

A to što neko misli da je time što ima "plavu krv" rođenjem stekao i više PRAVA od bilo kog drugog ljudskog bića na ovoj planeti je ili bezobrazluk, ili posebna vrsta F dijagnoze. Na našem slučaju se potvrđuje da, recimo, "plava krv" ne doprinosi sklonosti ka ovladavanju maternjim jezikom...

kimi

pre 5 godina

Ha, ha, ha...prava sprdacina. Neg ojedno pitanje: A sto mi imamo krunu na zastavi i grbu Srbije? Znate li sta Kruna predstavlja. To da je Srbija kraljevina (bila)? E moji drugovi. Imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije. I da vratimo pristojno imovinu Karadjordjevicima. Imati monarha cisto kao titulu bez ikakve zakonodavne ili izvrsne vlasti kao neki u Evropi sto drze do tradicije. kako cenimo sebe tako nas i drugi cene. Ovako imamo jednog vladara ali nije Karadjordjevic.
(Zeljko, 10. decembar 2018 17:30)

Pa ovde ljudi vole diktatore kao Vucic.

Nesha

pre 5 godina

Ok, sad kad se Prestolonaslednici pojave na nekom skupu SNS i zavape:
"Šivela Srbija i njeno predsednik Aleksandra Voooćič", da znate da je stvar naknadno dogovorena i ispeglana...

kimi

pre 5 godina

Pa ovi i zadužbine traže da im se vrate. Zadužbine koje su osnovali a ko zna ko je davao pare.
Inače Petar Mrkonjić/Karađorđević je došao na vlast go kao crkveni miš. Ni cvonjka nije imao, jedino njegovo je moglo biti imanje u Topoli. Već njegova deca su bili među najbogatijim ljudima u Evropi, za samo tridesetak godina, u vreme kada je Srbija izgubila milione ljudi, kada je bila skoro uništena.
Nije Srbija njima ništa dužna ali su oni Srbiji dužni i previše.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 17:54)

A pre toga Karadjordje bio bogat i njegova deca ali su im Obrenovici sve oduzeli.
A Karadjordjevici nista iz zemlje odneli nisu, to je teska komunjarska podvala.
Da su imali para u inostranstvu ne bi zavrsili kao socijalni slucajevi.
Svo bogatstvo im je bila nepokretna imovina u Srbiji.

kimi

pre 5 godina

Što se tiče opsesije da samo komunisti oduzimaju (otimaju), mogli biste da se informišete i da je država Grčka bivšem kralju Konstantinu (inače rođaku ovog našeg - mada nije to ništa specijalno, svi su oni po Evropi nekakvi rođaci bliži ili dalji) i njegovoj porodici pooduzimala svašta, uključujući i kraljevski dvor Tatoj.
Spor o naknadi (kol'ko to sve košta) je na kraju stigao do u Srbiji čuvenog suda u Strazburu i čak i oni su presudili da kralj neće dobiti naknadu koliko je tražio (a tražio je tržišnu cenu)
Dakle: Vraćanje u naturi - ne mora; Isplata tržišne cene - ne mora ni to.
Bez obzira koliko se to nekome (ne)sviđa
(John, 10. decembar 2018 16:35)

Grckom Kralju i njegovoj porodici su ipak vracene neke vile i imanja, dakle nije da im nista nije vraceno.

only fools and horses

pre 5 godina

Pa ovi i zadužbine traže da im se vrate. Zadužbine koje su osnovali a ko zna ko je davao pare.
Inače Petar Mrkonjić/Karađorđević je došao na vlast go kao crkveni miš. Ni cvonjka nije imao, jedino njegovo je moglo biti imanje u Topoli. Već njegova deca su bili među najbogatijim ljudima u Evropi, za samo tridesetak godina, u vreme kada je Srbija izgubila milione ljudi, kada je bila skoro uništena.
Nije Srbija njima ništa dužna ali su oni Srbiji dužni i previše.

nemke

pre 5 godina

ovo je sramota. otimanje tudjeg se nastavlja iz generacije u generaciju. mi smo ovim dokazali koliko smo ne zreli naspram razvijenog sveta. brukamo se u 21. veku. da ne pricam o bezobrazluku zvanom limit od 500.000 eura! sramota. pljacka! prestolonaslenik sada treba da ode istancu vise pa da tuzi drzavu u strazburu. i neka pobedi na sudu i neka osramoti drzavu o ocima evrope, reda i zakona. nisam ljubitelj krune ali princip tudje imovine mora da se postuje. kad to prihvatimo kao drustvo tek cemo tad imati preduslov da napredujemo

DrHouse

pre 5 godina

Beli dvor vredi vise od 500.000 i to je nesporno, ali isto tako vise od 500.000 vrede i zgrade po Knez Miajlovoj ulici i mnoge druge nekretnine koje su isto tako oduzete predratnim vlasnicima, ali tu niko nije postavljao pitanje da li je obestecenje nedovoljno. Komentari na ovu vest samo pokazuju koliko je nizak nivo gradjanske svesti u nasem drustvu jer ako ne shvatamo koliko je bitno da se postuje osnovni postulat gradjanske drzave da su svi jednaki pred zakonom a sta onda shvatamo, i kako onda da se nadamo da cemo ikada izgraditi drzavu po evropskim standardima...

kimi

pre 5 godina

Znači "Kralj" Aleksandar II će kao i do sada nastaviti da živi u Belom dvoru. Da ne plaća struju, pravi prijeme, jede, spava itd, a pride će dobiti i pola miliona na ime obeštećenja? Pa to je za njega povoljnije nego da mu daju Beli dvor.
(O.T.A.N., 10. decembar 2018 16:29)

Apsolutna laz, placa se sve.
Drzavi je jeftinije da vrati dvorove pa da se iz toga osim struje, vode itd. placa i POREZ koji bi bio ogroman a drzava tako na dobitku.

Samo bezanija odavde deco

pre 5 godina

Dok drzava placa Karadjordjevicima 500 hiljada eura za nesto sto vredi 20x vise toga za to vreme na samo 200 metara odatle u vili u Uzickoj Tomislav Nikolic i dalje od drzave uziva u "svojoj" vili koju je "platio" od svoje predsednicke plate.Ne sme niko rec da mu kaze.

Koja smo mi korumpirana rupetina od drzave veca nema od nas u celoj Evropi.

Zeljko

pre 5 godina

Ha, ha, ha...prava sprdacina. Neg ojedno pitanje: A sto mi imamo krunu na zastavi i grbu Srbije? Znate li sta Kruna predstavlja. To da je Srbija kraljevina (bila)? E moji drugovi. Imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije. I da vratimo pristojno imovinu Karadjordjevicima. Imati monarha cisto kao titulu bez ikakve zakonodavne ili izvrsne vlasti kao neki u Evropi sto drze do tradicije. kako cenimo sebe tako nas i drugi cene. Ovako imamo jednog vladara ali nije Karadjordjevic.

Zuja

pre 5 godina

Otkud tim Karađorđevićima toliko imovine, te zgrade, te rudnici, te fabrike, te zemljište? Pa za njih je tito bio puki siromah!? Cela država podizala, a onda oni prisvojili. Kao i svaki vladar kod nas do danas.
(Ne dam!, 10. decembar 2018 16:42)

Olukom radnickog saveta.Kakva bre drzava.Da li su stambene zgrade izgradjene pre drugog svetskog rata gradjene od strane drzave.Da li je sadasnju zgradu vlade Srbije gradila drzava

Bane

pre 5 godina

Po mom misljenju, u dinastiji Karadjordjevic nema plemenitosti ni malo. Dosli su ubistvom na vlast, zajasili jadni srpski narod, pljackali i kozu drali tokom vladavine. Rasturili zemlju Srbiju, primili tudju stoku u svoju bastu, napravili tu prokletu i za Srbiju tragicnu Jugoslaviju. Unistili sve sto je bilo dobro. Na kraju su pobegli napolje i sa sobom poneli silno bogatstvo. Ocevici u Cetinju kazu da avion sa kojim su bezeli nije mogao da se podigne jer je bio pretovaren zlatom. Gurali su nogama sanduke iz aviona napolje dok se zaletao da bi mogli da se odlepe of piste. I sada su nazad, hoce ponovo da deru kozu napacenom narodu. Zalazem se i da se sramna kruna skine sa zastave! Mi smo za sada republika a kada i ako postanemo kraljevina cemo staviti krunu nazad! Molim lepo - hvala.

kimi

pre 5 godina

a da gradjani pokrenu parnicu za oduzetu imovinu od kralja,koji je uzeo od njih i napravio sebi!
(sima, 10. decembar 2018 16:50)

Druze, Tito je oduzimao imovinu a ne Kralj.
Inace Dedinje je bilo golo brdo pre izgradnje dvora. Dakle morate posmatrati iz onog vremena kada se gradilo.
Tek posto se izgradio dvor onda krecu ondasnji imucniji ljudi da grade tamo.
U to vreme Beograd je imao stanovnika kao Sabac.

auu

pre 5 godina

@Srbenda
Nemoj da se pravis pametan previse :) Znas li ti kolika je apanaza Karadjordjevica bila? Sa tim svi zajedno ne bi za 1000 godina napravili Beli Dvor. To je napravljeno od drzavnih para. Isto kao i sve ono sto su pravili Nemanjici, kad ih vec spominjes. Samo sto tada niko nije smeo da pita ni Nemanjice ni Karadjordjevice kako smeju da kradu drzavne pare za svoje vile i dvorove.

Pamet

pre 5 godina

Ono sto ocigledno niko od vas komentatora ne konta da drzava ubacuje presedan gde ce svakom od nas moci nesto da se plati 100x manje od trzisne vrednosti samo ako tako neki ljudi koji su na vlasti odluce--sutra kada vam u stan od 20-30-100k eura udje drzava i za isti da 2-3k vi necete imati osnov da to osporite jer je takav zakon...

Da sumiram to da li su Karadjordjevici ukrali ili drzavnim parama ili ne znam ni ja kako na nelegalan nacin napravili dvor time treba da se bave organi policije i tuzilastva..dvor im je nepravedno oduzet i kao takav treba da im bude vracen ili placen po punoj trzisnoj ceni.

nikolaaaassss

pre 5 godina

Vidim da mnogi ovde pominju Tita u losem kontekstu! Koliki god on bio zlocinac ili sta vec,za vreme tog coveka se ziveo zivot,a zadnjih 30godina se prezivljava! Da se razumemo, u Jugoslaviji je postojalo preko milion firmi koje su proizvodile,izvozile i placale radnike i vise nego korektno. I zakon je za sve bio isti. Direktor fabrike je mogao da ima maksimalno 3puta vecu platu nego obican radnik! Ko god da vam prica suprotno,laze vas ili pojma nema sta prica!

istina

pre 5 godina

Restitucija je smišljena da se rasture resursi Srbije, a povraćaj rezidencije koja je gradjena narodnim parama, tojest iz budžeta, je nešto najsmešnije. Dajte smirite se malo, stvarno je neukusno. Gospodja je bila vlasnica neke samoposluge, to joj odgovara. Može da otvori neki Aman i da se bavi svojim poslom. Da nešto rade i da se skinu sa našeg budžeta.

cx

pre 5 godina

Cisto za info, zlato koje je odneto iz Jugoslavije je vraceno u zemlju, tacnije polovina. Drugu polovinu su uzeli Amerikanci kao nadoknadu za gorivo za avione i bombe bacene na Beograd, Nis, Leskovac 1944 godine, po zahtevu Tita i druzine. Te vracene zlatne poluge, sve sa jos pecatom Kraljevine Srbije na njima, uspesno su rezdeljene u skorije vreme sa bivsim bratskim nam drzavama po sporazumu o sukcesiji. Eto, malo istorije koju niste ucili u skoli.

pera zdera

pre 5 godina

30 godina smo cekali da ta porodica barem malo pokaze zelju da bude deo nase/svoje drzave a oni ni jezik nisu mogli da nauce. Na kraju se pokazalo da su tu samo zbog besplatnog stanovanja i imovine koju potrazuju nazad. A vrhunac je sto traze cak i ono sto su poklonili tom narodu.

артиљерац

pre 5 godina

@ auu не,не капирам,Капирам да си ти мали па о томе не знаш ништа.Бели Двор је сазидан од новца породице Карађорђевић.Постоје СВИ папири о томе.Одавно је
то разјаснио Драгољуб Ацовић,архитекта,члан Крунског савета.НИ динара државних
пара нема у Белом Двору.Јел јасно синак?Пусти ме с комунистичким мантрама.
Сувише сам стар за њих,а и слушам их од како сам рођен,1957.Својина је својина
и ТАЧКА,нема нов ред.Као што и дан данас слушам и читам како су Карађорђевићи
изнели и потрошили злато Краљевине Југославије(јесте изнето,али 1939,плански)
а злато враћено у ФНРЈ до 1952.Само Тито,љубичица бела,заборавио то да каже
народу.А од којих су пара прављене титове виле широм СФРЈ(24)?Од титових или
државних?Од којих су пара купљена 3(ТРИ) Мерцедеса 600?Титових?Доста је бре!
Комунисти су били већи лопови од Карађорђевића,и то охо.СВИ данашњи српски
тајкуни су били КОМУНИСТИ.Ама СВИ до једног.

Realisra

pre 5 godina

Znaci drzava daje neki novac kraljevskoj porodici za Beli dvor, oni i dalje nastavljaju da zive tamo, a gradjani poreski obveznici ce i dalje da placaju racune ,odrzavanje i obezbedjenje kompleksa. Skuplje nas to kosta, nego da su vratili dvor

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Ne sumnjam da ce Strazbur nauciti nasu drzavu zakonu i redu. Beli dvor i Oplenac moraju biti vlasnistvo Karadjordjevica jer su takvi i oduzeti.
Drzava moze placati odrzavanje, struju i po ugovoru deo koristiti za drzavne potrebe.
Inace nisam monarhista i alergican kad ih neko predstavlja kao kraljevsku porodicu jer vise to nisu nego sto su bili a i nisu se pokazali osim ako nije uspeh utapanje u pobede i milion i po poginulih u Prvom ratuu.

hadvao

pre 5 godina

Da je srece sve od imovine da im se konfiskuje i vrati im se makar djelimicno za onu veleizdaju koju je njihov predak napravio.Oni ni srpski ne znaju,a hoce ovamo da uzimaju od Srbije od cijih je para i napravljeno sve to.Zamislite Djilasevi unuci sjutra da traze vlasnistvo nad mostom na Adi ,e ovo je ekvivalentno tome

Mikica

pre 5 godina

Predlažem da se aktuelni predsednik što pre useli u Beli dvor... a i da počne da se vozi onom dugačkom mečkom. Sloba je to uradio i... brzo otperjao u političku prošlost.

Gargamel

pre 5 godina

Ne znam zašto al nisam na strani Karađorđevića, razumem situaciju i ako im je oduzeto treba da bude vraćeno, al nekako ih ne volim, deluju mi neiskreni, pitanje je i kako je to sve stečeno, a da nećemo da se vrate na vlast to sigurno nećemo...kad bolje razmislim i ko da dođe na vlast ovde u ovoj zemlji, ovde nema poštenog političara, ovde žita nema, samo kukolj...

Srbenda

pre 5 godina

Ceskoj smo duzni???
(Luka, 10. decembar 2018 13:16

Kako ovde ljudi pisu nebuloze.Jos zive u socijalimu i radnickom samoupravljanju.Kakva bre drzava gradila.Znate ki kako funkcionise monarhija.Beli dvor bio ljuta periferija Beograda.Monarh u svakoj drzavi ima apanazu.Bilo nekada a i sada.Id cega su Nemanjici gradili po Srbiji.Od nameta seljacima. Od cega su gradjene sve rezidencije u Uzickoj.Malo je tu bilo trgovaca

realista

pre 5 godina

Aleksa Pufta

Jedino ako je sud u Strazburu dvolican. Da natera Srbiju da im vrati Beli dvor, a ne i Sloveniju da im vrate Brdo kod Kranja

basketas

pre 5 godina

zasto im dajete te stvari? dobili su i vise nego sto su zasluzili. ljudi bre nemaju za hleb ti likovi se baskare u bogatstvu. dokle vise sa pricom: vraca im se njihovo? nije to njihovo, oni su bili monarsi i drzava im je tada zidala i davala, kao i politicari danas koji koriste vile, kuce, apartmane...ali kada napuste funkciju to nije vise njihovo nego drzavno.

v

pre 5 godina

Doci ce i trenutak kada ce drzava pokrenuti restituciju za imovinu oduzetu u ovom periodu.
Verovatno plac na kojem se nalazi Beli dvor vredi vise od onoga sto se nudi kao nadoknada...

John

pre 5 godina

Tragikomicna odluka. Izgleda da trenutna vlast i dalje veruje u krilaticu:”I posle Tita, Tito.”
(dusan s., 10. decembar 2018 15:49)

Što se tiče opsesije da samo komunisti oduzimaju (otimaju), mogli biste da se informišete i da je država Grčka bivšem kralju Konstantinu (inače rođaku ovog našeg - mada nije to ništa specijalno, svi su oni po Evropi nekakvi rođaci bliži ili dalji) i njegovoj porodici pooduzimala svašta, uključujući i kraljevski dvor Tatoj.
Spor o naknadi (kol'ko to sve košta) je na kraju stigao do u Srbiji čuvenog suda u Strazburu i čak i oni su presudili da kralj neće dobiti naknadu koliko je tražio (a tražio je tržišnu cenu)
Dakle: Vraćanje u naturi - ne mora; Isplata tržišne cene - ne mora ni to.
Bez obzira koliko se to nekome (ne)sviđa

Zoran

pre 5 godina

Mnogo je lako dokazati-dokumentovati od kojih para su Karađorđevići(ogromne su pare u pitanju!):

-Kupili plac(135 Ha)
-Ozidali Beli dvor
-Uredili okolinu
-Uredili enterijer
-Kupili umetnička dela
-Ozidali ostale objekte(ima ih više)

Ukoliko imaju dokaze da je od njihovih para(Karađorđe Petrović, rodonačelnik dinastije, je bio mnogo bogat čovek) vratiće im se 100%. Ili u naturalnom obliku ili po tržišnoj vrednosti U JEDNOM KOMADU(tako je i oduzimane-ne na rate). Jedino što SVE vlasti i mafija ovde može to je da oteže do besvesti ali ne do u beskonačnost.

Ukoliko nemaju dokaze da je od para njihove porodice zašto im nude i tih bednih 500 000 Eura i to na dvanaest godina (Zakon još nije ni donesen)

Inače, Strahinja LAŽE. Nisu svi ljudi jednaki. Popovima Pravoslavne crkve(i oni su ljudi, ili nisu?) i ostalim verskim zajednicama vraćeno je 100%.

Što važi za Karađorđeviće, važi i za SVE ostale čijim precima je otimano!

OTETO - PROKLETO!!!
Agitpropovci komunističke provenijencije. Mislite o ovome. Možda nam i zato ne ide baš najbolje. Pre bih rekao da nam očajno loše ide!

Heroj Pinki

pre 5 godina

Karadjordjevicima treba vratiti svu imovinu za koju mogu da dokazu da su je stekli postenim radom. Ostalo ostaviti drzavi. Toliko je jednostavno.

red wolf

pre 5 godina

Не знам од чијих пара сунје градили али знам да ово потсећа на Титове почетке Југославије.

Srb

pre 5 godina

Prvo Karađorđevići da traže od Slovenaca, Hrvata I ostalih da im vrate I daju šta treba. Srbi su njima dali I previše, 2,5 miliona duša je otišlo na onaj svet zahvaljujući njima ! Ako im nešto treba nek se obrate Jugoslaviji a ne nama Srbima. Nas su se odrekli 1.12. 1918. A što se tiče Belog Dvora, treba ga zajedno sa onom kućom cveća demontirati I svoj bivšoj "braći" poslati po parče !

Ne dam!

pre 5 godina

Otkud tim Karađorđevićima toliko imovine, te zgrade, te rudnici, te fabrike, te zemljište? Pa za njih je tito bio puki siromah!? Cela država podizala, a onda oni prisvojili. Kao i svaki vladar kod nas do danas.

auu

pre 5 godina

@artiljerac
Nije njihovo. To nisu kupili ni napravili od plate, nego od DRZAVNIH para. Kapiras? A onda prisvojili drzavnu imovinu. Za to se ide u zatvor. I za kradju drzavnog zlata. Ali ne moze to kod nas, imamo gomilu zatucanih polupismenih botova koji bez idola ne mogu. Prvo pevali pesme Titu, pa se setili da vole kralja, a onda se dosetili da naaaajvise vole Rusiju i Putina. Treba sacekati da ta bagra izumre, pa onda ozbiljno resavati probleme drzave.

auu

pre 5 godina

@Marija
A kako to moze biti njihovo kada je napravljeno od drzavnih para, a ne od njihovih? Hm? Kakvi su oni naslednici? Nikakvi. Ne treba im davati nikakvu nadoknadu, nego ih upitati odakle im vile po Evropi i Americi? Od kojih para su to kupili? Da nije od onog sto su im preci pokrali ‘41?

antiprotivan

pre 5 godina

Zlocini i pljacke tzv oslobodilaca zakonski i sudski se overavaju i danas od potomaka tih istih oslobodilaca. Samo budala ili slep pokusava da stice nesto posteno u ovoj pljackaskoj zemlji jer ako i stekne nesto pre ili kasnije bice lisen biznisa, imovine ili mozda i porodice i sebe kad se dovoljno (po njima, potomcima) materijalno uzdigne da bi se oni angazovali.

dovla

pre 5 godina

Petar I kada je doveden na presto nije imao NISTA. Od kojih to "privatnih para" je njegov sin mogao do zida Beli Dvor? Da nije nosio gajbice? Ili mu poslala tetka iz Kanade? Sve je to pravljeno od narodnih para.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Znači "Kralj" Aleksandar II će kao i do sada nastaviti da živi u Belom dvoru. Da ne plaća struju, pravi prijeme, jede, spava itd, a pride će dobiti i pola miliona na ime obeštećenja? Pa to je za njega povoljnije nego da mu daju Beli dvor.

DEX

pre 5 godina

Beli dvor je vlasnistvo Karadjordjevica i mora biti vraceno njima. Znam da mnogi mastaju da se usele tamo ali im tamo nije mesto. A kad budu ostvarili pravdu pred sudom u Strazburu, za sta navijam iz sveg srca i kad im se bude placalo obestecenje i sudski troskovi treba to naplatiti od onih koji zagovaraju ideju da Beli dvor nije njihov.

kraja

pre 5 godina

...sta su srpski vojnici dobili od drzave po povratku iz WWI...???
...da li im je monarhija nadoknadila izgubljene domove, stoku, pobijenu familiju...???
...gde je nestalo sve ono sto je austrija uputila u srbiju na ime ratnih reparacija...???
...ko je profuckao i rasprodao svu stokuu dobijenu od austrijanaca...???
...komunisti...???
...i sta kazete, dvorac je "privatna imovina" karadjordjevica...???

Србин

pre 5 godina

Није коначно. Потражиће Карађорђевићи правду у Стразбуру а онада ће ова држава да се чеше тамо где је не сврби. Комунизам је толико утемељен у нашем народу да није ни чудо што пропадамо.

grga

pre 5 godina

A od kojih su para tj kakavim radom su stekli ta bogatstva.

Nego od uzimanje iz drzavne kase na bazi primanja a bez ikakvog oporezivanja.

A onda kao toboze ulagali u rudnike, u vinograde,..., i kao zaduzbine koje su oni bili samo inicijatori ali pare su davali neki drugi, koji su dobijali povlastice da prodaju alkohol, da grade puteve,...

Zato je jadan i bedan narod koji globu davati vise nije mogao a da mala grupica zivi extra a da oni nemaju ni za doktora, ... i jos da ginu u ratu dok gospodska deca odose avionom.

Jeti

pre 5 godina

Siromasni profesionalni vojnik koga su izdrzavale porodice rodjaka (kraljevske porodice) za par godina je postao silno bogat. Unuk mu odneo zlatne rezerve iz drzave....

Da je po pravdi i taj novac je mnogo.

waters

pre 5 godina

To je premalo novca za Beli Dvor. Ostale nepokretnosti,naravno osim zadužbina, treba vratiti u naturi, ionako se ne radi o vrednim nekretninama. Mnogo je važnije da javnost konačno sazna koliko je stvarno bilo bogatstvo kraljevske. Nakon višedecenijske komunističke propagande mnogi će se iznenaditi.

артиљерац

pre 5 godina

За 500 000 евра,на Дедињу,не можете да купите плац од 20 ари.Ово је срамота.
Може неко да воли или не воли Карађорђевиће,али Бели Двор је ЊИХОВО власништво
Не може АВ "држава" да се игра с тиме.То вреди НАЈМАЊЕ 20 милиона евра.Знам за
много мање куће по Дедињу које су продате за 4-5 милиона евра.На 30 ари плаца.

Vucibatina

pre 5 godina

Eh, pa nisu se potrudili ni jezik da nauče.. i sada bi obeštećenje za nešto šta je bilo vlasništvo krune ali ne i kralja.. jer kruna nije njegovo vlasništvo već vlasništvo srpskog naroda i kako je njegov predak izabran od naroda za kralja, tako mu današnja država i narod imaju pravo oduzeti.

bgta

pre 5 godina

Brate .. 500 000 vredi samo neka supa pored starog dvor koja sluzi da se u njoj drzi alat za bastu! Da je pametan da ih tuzi u starzbutu i da ih odere..

ivan78bg

pre 5 godina

Izgubice u Stradzburu.Posebno je retardiran deo u kome je limitirano obescenje na 500.000e po nekretnini a onda isti oni koji su to limitirali odlucuju da li ce nekretnina biti vracena ili isplaceno obescenje.Tako izgleda restitucija kada je vrse unuci onih koji su istu tu imovinu otimali.
A tek sto "ne zna se kako" imovina u drzavnoim vlasnistvu nasla u privatnim rukama pa ne moze da se vrati vlasnicima je tek posebna prica.

Marija

pre 5 godina

Ovi su gori od komunista!
Pa kako mogu dobiti eur 500.000 koji dele svi naslednici kako sam razumela, kada je vrednost nekretnine i placa desetine miliona eur. Ako drzava hoce da zadrzi u svom vlasnistvu, treba da isplati puno trzisnu cenu. Karadjordjevici treba da tuze do medjunarodnog Suda jer Sudski sistem u Srbiji je pravi haos.

Života

pre 5 godina

Je l imaju Karađorđevići neki isečak od plate koji pokazuje da su kroz istoriju išta zaradili, a da nisu hajdučijom ili plačkanjem državne imovine? Sikter više sa tom restitucijom, to je samo još jedna pljačka u nizu.

У тржишној економији, тржишна цена!

pre 5 godina

Која срамота! Карађорђеви потпмци су комплекс на Дедињу саградили приватним парама у приватне сврхе, да би им данас то не само отели него и истрајавали у отимању дајући им 500.000 за некакву ”правду”! Које лицемерје! Треба да нас је као народ све срамота!

Života

pre 5 godina

Je l imaju Karađorđevići neki isečak od plate koji pokazuje da su kroz istoriju išta zaradili, a da nisu hajdučijom ili plačkanjem državne imovine? Sikter više sa tom restitucijom, to je samo još jedna pljačka u nizu.

hadvao

pre 5 godina

Da je srece sve od imovine da im se konfiskuje i vrati im se makar djelimicno za onu veleizdaju koju je njihov predak napravio.Oni ni srpski ne znaju,a hoce ovamo da uzimaju od Srbije od cijih je para i napravljeno sve to.Zamislite Djilasevi unuci sjutra da traze vlasnistvo nad mostom na Adi ,e ovo je ekvivalentno tome

Vucibatina

pre 5 godina

Eh, pa nisu se potrudili ni jezik da nauče.. i sada bi obeštećenje za nešto šta je bilo vlasništvo krune ali ne i kralja.. jer kruna nije njegovo vlasništvo već vlasništvo srpskog naroda i kako je njegov predak izabran od naroda za kralja, tako mu današnja država i narod imaju pravo oduzeti.

bgta

pre 5 godina

Brate .. 500 000 vredi samo neka supa pored starog dvor koja sluzi da se u njoj drzi alat za bastu! Da je pametan da ih tuzi u starzbutu i da ih odere..

kimi

pre 5 godina

a da gradjani pokrenu parnicu za oduzetu imovinu od kralja,koji je uzeo od njih i napravio sebi!
(sima, 10. decembar 2018 16:50)

Druze, Tito je oduzimao imovinu a ne Kralj.
Inace Dedinje je bilo golo brdo pre izgradnje dvora. Dakle morate posmatrati iz onog vremena kada se gradilo.
Tek posto se izgradio dvor onda krecu ondasnji imucniji ljudi da grade tamo.
U to vreme Beograd je imao stanovnika kao Sabac.

auu

pre 5 godina

@artiljerac
Nije njihovo. To nisu kupili ni napravili od plate, nego od DRZAVNIH para. Kapiras? A onda prisvojili drzavnu imovinu. Za to se ide u zatvor. I za kradju drzavnog zlata. Ali ne moze to kod nas, imamo gomilu zatucanih polupismenih botova koji bez idola ne mogu. Prvo pevali pesme Titu, pa se setili da vole kralja, a onda se dosetili da naaaajvise vole Rusiju i Putina. Treba sacekati da ta bagra izumre, pa onda ozbiljno resavati probleme drzave.

У тржишној економији, тржишна цена!

pre 5 godina

Која срамота! Карађорђеви потпмци су комплекс на Дедињу саградили приватним парама у приватне сврхе, да би им данас то не само отели него и истрајавали у отимању дајући им 500.000 за некакву ”правду”! Које лицемерје! Треба да нас је као народ све срамота!

Marija

pre 5 godina

Ovi su gori od komunista!
Pa kako mogu dobiti eur 500.000 koji dele svi naslednici kako sam razumela, kada je vrednost nekretnine i placa desetine miliona eur. Ako drzava hoce da zadrzi u svom vlasnistvu, treba da isplati puno trzisnu cenu. Karadjordjevici treba da tuze do medjunarodnog Suda jer Sudski sistem u Srbiji je pravi haos.

Samo bezanija odavde deco

pre 5 godina

Dok drzava placa Karadjordjevicima 500 hiljada eura za nesto sto vredi 20x vise toga za to vreme na samo 200 metara odatle u vili u Uzickoj Tomislav Nikolic i dalje od drzave uziva u "svojoj" vili koju je "platio" od svoje predsednicke plate.Ne sme niko rec da mu kaze.

Koja smo mi korumpirana rupetina od drzave veca nema od nas u celoj Evropi.

артиљерац

pre 5 godina

За 500 000 евра,на Дедињу,не можете да купите плац од 20 ари.Ово је срамота.
Може неко да воли или не воли Карађорђевиће,али Бели Двор је ЊИХОВО власништво
Не може АВ "држава" да се игра с тиме.То вреди НАЈМАЊЕ 20 милиона евра.Знам за
много мање куће по Дедињу које су продате за 4-5 милиона евра.На 30 ари плаца.

kraja

pre 5 godina

...sta su srpski vojnici dobili od drzave po povratku iz WWI...???
...da li im je monarhija nadoknadila izgubljene domove, stoku, pobijenu familiju...???
...gde je nestalo sve ono sto je austrija uputila u srbiju na ime ratnih reparacija...???
...ko je profuckao i rasprodao svu stokuu dobijenu od austrijanaca...???
...komunisti...???
...i sta kazete, dvorac je "privatna imovina" karadjordjevica...???

артиљерац

pre 5 godina

@ auu не,не капирам,Капирам да си ти мали па о томе не знаш ништа.Бели Двор је сазидан од новца породице Карађорђевић.Постоје СВИ папири о томе.Одавно је
то разјаснио Драгољуб Ацовић,архитекта,члан Крунског савета.НИ динара државних
пара нема у Белом Двору.Јел јасно синак?Пусти ме с комунистичким мантрама.
Сувише сам стар за њих,а и слушам их од како сам рођен,1957.Својина је својина
и ТАЧКА,нема нов ред.Као што и дан данас слушам и читам како су Карађорђевићи
изнели и потрошили злато Краљевине Југославије(јесте изнето,али 1939,плански)
а злато враћено у ФНРЈ до 1952.Само Тито,љубичица бела,заборавио то да каже
народу.А од којих су пара прављене титове виле широм СФРЈ(24)?Од титових или
државних?Од којих су пара купљена 3(ТРИ) Мерцедеса 600?Титових?Доста је бре!
Комунисти су били већи лопови од Карађорђевића,и то охо.СВИ данашњи српски
тајкуни су били КОМУНИСТИ.Ама СВИ до једног.

Beograd

pre 5 godina

@@@kimi@@@
“Druze”, tu pricu pricaj nekom drugom! Kralj je ODUZIMAO imovinu i to na najsuroviji moguci nacin.
Licno mom dedi dosli su kraljevi “izaslanici”, stavili ugovor na sto, uzvadili pistolje i rekli da bira, glava ili zemlja. I posto je potpisao, dobio je rok da se izgubi sa porodicom sa “kraljeve” zemlje. U ugovoru je pisalo kako za neku za to vreme smesnu sumu prodaje plac kralju. I sto je najbolje, nikada ni dinara nije dobio, ali je morao da potpise priznanicu na cifru iz ugovora.
E tako je kralj oduzimao zemlju, na najpokvareniji i najpodliji nacin. Koliko ih je samo glavu izgubilo jer nisu hteli da daju zemlju tom zlocincu.

ivan78bg

pre 5 godina

Izgubice u Stradzburu.Posebno je retardiran deo u kome je limitirano obescenje na 500.000e po nekretnini a onda isti oni koji su to limitirali odlucuju da li ce nekretnina biti vracena ili isplaceno obescenje.Tako izgleda restitucija kada je vrse unuci onih koji su istu tu imovinu otimali.
A tek sto "ne zna se kako" imovina u drzavnoim vlasnistvu nasla u privatnim rukama pa ne moze da se vrati vlasnicima je tek posebna prica.

auu

pre 5 godina

@Marija
A kako to moze biti njihovo kada je napravljeno od drzavnih para, a ne od njihovih? Hm? Kakvi su oni naslednici? Nikakvi. Ne treba im davati nikakvu nadoknadu, nego ih upitati odakle im vile po Evropi i Americi? Od kojih para su to kupili? Da nije od onog sto su im preci pokrali ‘41?

pera zdera

pre 5 godina

30 godina smo cekali da ta porodica barem malo pokaze zelju da bude deo nase/svoje drzave a oni ni jezik nisu mogli da nauce. Na kraju se pokazalo da su tu samo zbog besplatnog stanovanja i imovine koju potrazuju nazad. A vrhunac je sto traze cak i ono sto su poklonili tom narodu.

Igor

pre 5 godina

Nije to njihova porodična kuća, nego rezidencija šefa države. Da li je kralj bio formalno vlasnik te kuće ili ne nije bitno, on ju je stekao zato što je bio kralj, pa iako je svoje pare dao za nju, te pare je skupio od poreza, a ne radeći. Nisu zaslužili ni ovo obeštećenje.

cx

pre 5 godina

Cisto za info, zlato koje je odneto iz Jugoslavije je vraceno u zemlju, tacnije polovina. Drugu polovinu su uzeli Amerikanci kao nadoknadu za gorivo za avione i bombe bacene na Beograd, Nis, Leskovac 1944 godine, po zahtevu Tita i druzine. Te vracene zlatne poluge, sve sa jos pecatom Kraljevine Srbije na njima, uspesno su rezdeljene u skorije vreme sa bivsim bratskim nam drzavama po sporazumu o sukcesiji. Eto, malo istorije koju niste ucili u skoli.

kimi

pre 5 godina

Ha, ha, ha...prava sprdacina. Neg ojedno pitanje: A sto mi imamo krunu na zastavi i grbu Srbije? Znate li sta Kruna predstavlja. To da je Srbija kraljevina (bila)? E moji drugovi. Imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije. I da vratimo pristojno imovinu Karadjordjevicima. Imati monarha cisto kao titulu bez ikakve zakonodavne ili izvrsne vlasti kao neki u Evropi sto drze do tradicije. kako cenimo sebe tako nas i drugi cene. Ovako imamo jednog vladara ali nije Karadjordjevic.
(Zeljko, 10. decembar 2018 17:30)

Pa ovde ljudi vole diktatore kao Vucic.

ivan78bg

pre 5 godina

Za unuke komunista i ove sto lupaju da je beli dvor finasiran od strane drzavnih para.
Dedinje je nekad bilo vikend naselje a beli dvor je sagradjen privatnim parama Karadjordjevica.POceo gradnju Aleksandar.Naucite istoriju.
A Karadjordjevi su imali apanazu kraljevsku posto pitate odakle mu pare.
PRIVATNO VLASNISTVO JE SVETINJA SRBI!!Dok to ne naucimo nikada drzavu pristojnu necemo napraviti

Jeti

pre 5 godina

Siromasni profesionalni vojnik koga su izdrzavale porodice rodjaka (kraljevske porodice) za par godina je postao silno bogat. Unuk mu odneo zlatne rezerve iz drzave....

Da je po pravdi i taj novac je mnogo.

demokratija nema alternativu

pre 5 godina

@PRVA diktatura je sprovedena od strane kralja! ON je prvi i jedini pravi diktator na ovim prostorima! Zvanicno je uveo diktaturu 1924 kada su komunisti dobili izbore i ponistio IZBORE! A zasto su komunisti pobedili i zasto su se pojavli VMRO i ustase? PA samo zboh oholosti prozdrljivosti nezasitosti kralja i njeogove svite koja je zandarmeriju koristila kao svoje pljackase! SHS I Ju je bila rapsad od drzave bez ijednog zdravog elementa i to je jedina istina!(alcale, 10. decembar 2018 21:33)

Aleksandar jeste uveo tzv. šestojanuarsku diktaturu, ali daleko od toga da je on bio diktator, kakvih je tada bilo u Evropi ili poput komunističke, titoističke diktature, kakvu smo imali nakon Drugog svetskog rata. Komunistička partija je pre rata bila zabranjena iz istih razloga iz kojih su bili zabranjeni Vmro i ustaški pokret. To su bili terorističke organizacije o čemu svedoče njihovi brojni teroristički napadi između dva rata. Čak postoje njihovi zajednički dogovori o saradnji na rušenju Kraljevine Jugoslavije i demokratije. U ostalom KPJ je već sredinom 20-ih godina na kongresu partije to jasno iznela. Ne treba se zanosite tim stvarima. A ono što su komunisti uradili neposredno nakon oslobođenja Srbije, kada su za samo 6 meseci(oktobar 1944--mart 1945),po podacima prikupljeni od strane državne komisije, ubili preko 60000 ljudi, a nezvanično se procenjuje da je ta cifra preko 1000000,govori da je Kraljevina Jugoslavija imala adekvatan odnos prema toj partiji i ideologiji. Uništili su celokupnu srpsku inteligenciju stvaranu više od veka. U ostalom između dva rata komunističke partije su identično tretirane u skoro svim evropskim zemljama, sa mnogo većim stepenom demokratije i ljudskih prava, kao i u SAD-u. U svim zemljama gde je vladala ili vlada komunistička partija je na vlast došla nakon revolucija ili građanskih ratova, a često je to išlo zajedno, a ne izborima i voljom naroda. Odmah po osvajanju vlasti ukidaju partije i demokratiju,ubijaju i zatvaraju neistomišljenike, oduzimaju imovinu i uvode totalitarnim sistem. Bez obzira na političku nestabilnost i sve mane, koje je imala kraljevina, ipak je to bila zemlja slobodnih ljudi, a to nismo imali nakon rata. Kralj Aleksandar je bio iskreni Jugosloven, za razliku od Tita,koji je to bio za vreme rata i vrlo brzo posle toga se izjašnjavao kao Hrvat,na zaprepašćenje mnogih srpskih komunista.

zoki

pre 5 godina

I mi tražimo od čijeg je to novca on kupio Sećate se da su Titu poklonili desetina kuća,vila naravno izgrađenih narodnim novcem.Porodica koja je krvlju se domogla prestola treba protetati iz Srbije.I nisu prestolonaslednici jer je tkzv kralj napustio presto i porodicu otišao u SAD i time abdicirao.

Nesha

pre 5 godina

Ok, sad kad se Prestolonaslednici pojave na nekom skupu SNS i zavape:
"Šivela Srbija i njeno predsednik Aleksandra Voooćič", da znate da je stvar naknadno dogovorena i ispeglana...

alcale

pre 5 godina

@Čitam kometare. Pa jesmo za ovakvu vladu i predsednika. Ljudi i dalje veruju da je zlato pokrao Petar II ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Martin, 10. decembar 2018 20:30)

Ne brate tito je pokrao nego njegova deca rade a zena mu umrla bez struje da bi se folirali! A naslednici petra rade nocu da ih ne vidimo! Nose gajbice!

only fools and horses

pre 5 godina

Pa ovi i zadužbine traže da im se vrate. Zadužbine koje su osnovali a ko zna ko je davao pare.
Inače Petar Mrkonjić/Karađorđević je došao na vlast go kao crkveni miš. Ni cvonjka nije imao, jedino njegovo je moglo biti imanje u Topoli. Već njegova deca su bili među najbogatijim ljudima u Evropi, za samo tridesetak godina, u vreme kada je Srbija izgubila milione ljudi, kada je bila skoro uništena.
Nije Srbija njima ništa dužna ali su oni Srbiji dužni i previše.

marija

pre 5 godina

@Bane,

Austrijska republika stvorena posle izgubljenog Prvog svetskog rata donela je poseban zakon kojim se pripadnicima dinastije Habsburg zabranjuje ulazak i boravak u zemlji dok se pojedinačno službeno ne odreknu svih aspiracija svoje loze i ne zakunu na vernost republici. Oto Habsburg nije mogao da uđe u Austriju. Njegov najstariji sin Karl, rođen 1961. godine, dobio je austrijski pasoš na kome je pisalo: "Važi za sve zemlje osim za Austriju."

"Izričito se odričem svog pripadništva dinastiji Habsburg-Lotringen i izričito se odričem svih zahteva za vladavinom i izjavljujem da sebe vidim kao vernog državljanina Republike."

Tek posle toga je 1966. prvi put ponovo stupio na tle Austrije, što je, doduše, izazvalo protestni štrajk 250.000 radnika.

Kako možeš uopšte uporedjivati Habsburge sa Karadjordjevićima znaš samo ti, Bane!

marija

pre 5 godina

Vučić i njegovi botovi mogli bi se već jednom naučiti redu i primiti k znanju da je Broz bio austrougarski kaplar, neprijateljski vojnik srpske vojske na Ceru i jednom za svagda da prestanu sa sumanutim navijanjem za neprijatelje Srbije, za Broza a protiv naših heroja Karadjordjevića.
Bar na 100godišnjicu, ućutite!

Ubili su starog vojvodu Bojovića ne bi li mu oteli kuću na Dedinju,
a sad otimate i dvor Karadjordjevićima!!!

realno

pre 5 godina

@kimi
Ma jeste, Karadjordje imao rudnike u Cehoslovackoj i vile po Srbiji i Jugoslaviji, pa sve to ostavio Petru i Aleksandru. Sta su im oduzeli Obrenovici? Aleksandar Karadjordjevic je vladao Srbijom u vreme najvece moci Obrenovica. A ova sirotinja, Petar, je organizovao masakr citave dinastije Oberenovic, pobio preko 200 ljudi, ukljucujuci bebe u kolevkama, isti onaj kojeg zovete “dobri cika Pera”. Taj krvnik iz francuske Legije Stranaca je silom preuzeo vlast, prouzrokovao smrt miliona Srba, uvukao nas u I svetski rat, pobegao na Krf, zavadio nas sa svim narodima Balkana, narocito onima iz bivse Jugoslavije, a svoju decu naucio da kradu od naroda i da se bogate. Tako je Aleksandar od drzavnog novca kupovao sve i svasta za sebe, pa sada potomci traze “nasledstvo”. E pa ne moze. A Petar II je po uzoru da dedu, pobegao i ukrao svo zlato. I to je cinjenica, istorijska cinjenica koju ne mozete osporiti.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Zoran, 10. decembar 2018 16:52)
Ништа отето није, Карађорђевићи су имовину напустили и побегли. А тај последњи што је побегао све је предао ћопавом Загорцу.Ова брука од породице и овај тип што се у републици представља као "ЊКВ" треба да буде протеран што даље.

db wonder

pre 5 godina

Lopovi, svi koji su pokradeni od komunista su sada opet ponizeni i pokradeni!
Sramota od Drzave! Jer onako kako su prosli Karadjordevi su prosli svi koji su imali svoju imovinu pre komunista!
Fuj Fuj Fuj

Nenad

pre 5 godina

Imovina je svetinja. Vracaj ili placaj posteno. Ako Karadjordjevici tuze, i dobiju drzavu, napravice presedan pa ce onda krenuti da je tuze svi kojima je oteto a u restituciji im placeno mrvicama. Prodavacemo i EPS i Telekom da platimo.

pekar, lekar, apotekar...

pre 5 godina

Nikako da se otresemo komunisticke propagande sto se vidi po komentarima. Ljudi ovde prozivaju Petra II a covek kad se raspadala drzava imao 17 godina nije se pitao ni za sta, nije znao gde se nalazi... Preveliki trag su ostavile komunjare i danas se prozivaju kraljevske porodice a tito i kompanija otimali sve zivo. Sto se tice Jugoslavije na rts-u bila emisija i svi znacajniji istoricari iz regiona su zakljucili da je u tom trenutku to bila najpovoljnija opcija i da Kralj Petar i Pasic nisu bas mogli da budu vidoviti a sto se tice uvlacenja u rat to je tek glupost nevidjena jer svi znaju da je Austrija zelela taj rat i nije moglo da se izbegne.

Samo kazem

pre 5 godina

Ovo je vrhunski bezobrazluk za vrednost imovine! Mom pradedi su oduzeli ogromno imanje, vremenom su mu i promenili namenu i zbog sirenja samog grada i svega tu je podignuto naselje. To imanje pokusavam da dobijem nazad evo vec 20 godina, a pre toga je to pokusavao moj otac. Vrednost je daleko veca od pola miliona evra! Kako god da ga okrenes moraju dati pare. Srecom imam jos jedno drzavljanstvo pa sada kao gradjanin jedne strane zemlje trazim da me zastite pred korupcijom i zavisnim sudstvom. Ambasada mi daje pravnu podrsku i gle cuda nakon njihove intervencije pokrenuo se spor iz fioke nakon 10 godina. Pritom najbolji deo je da ne postoji apsolutno nikakav dokument da su oni to uopste oduzeli jer niko nikada nije zaveo to papirolski. Pradedu i celu porodicu su samo izbacili na ulicu neke fine cike, a to sto je bio deo narodnooslobodilacke borbe im nije znacio ni cvonjka, to sto je hranio, skrivao i pomagao nije pomoglo ni najmanje jer nije bio crveni vec samo obican covek. Ja cu svoj spor dobiti, a ako treba teracu i do Strazbura kada iscrpim sve pravne mogucnosti u Srbiji, a tamo znamo kako je prosla Rumunija jer je ignorisala pravo i zakone.

Ne dam!

pre 5 godina

Otkud tim Karađorđevićima toliko imovine, te zgrade, te rudnici, te fabrike, te zemljište? Pa za njih je tito bio puki siromah!? Cela država podizala, a onda oni prisvojili. Kao i svaki vladar kod nas do danas.

auu

pre 5 godina

@Srbenda
Nemoj da se pravis pametan previse :) Znas li ti kolika je apanaza Karadjordjevica bila? Sa tim svi zajedno ne bi za 1000 godina napravili Beli Dvor. To je napravljeno od drzavnih para. Isto kao i sve ono sto su pravili Nemanjici, kad ih vec spominjes. Samo sto tada niko nije smeo da pita ni Nemanjice ni Karadjordjevice kako smeju da kradu drzavne pare za svoje vile i dvorove.

zivela republika

pre 5 godina

sjajna vest! samo da jos otvore onaj divni park sumu za sve gradjane, bazen da osposobe, kucu u muzej da pretvore, da svi mozemo da uzivamo, vozimo bajs i setamo se sa klincima, ne samo ta "visa" kasta.

alcale

pre 5 godina

@ pekar, lekar, apotekar

Sta lupetas? Komunisticke partije nema 30g. Na vlasti vojvode a vec 30 godina se menjaju imena ulica u kraljeve i sklanjaju imena partizana!Po braci srdic koje su SS-ci streljali na topcideru ime je Nosio VRTIC koji se sada zove Sv PETKE!!! EJ BRE!

Komunisti krali??? Prijatelju pa ako je tako zasto je dug bio 0.5% BDPa a sada 60% BDPa? Gde je nasa industrija? Gde je zdrastvo danas a gde je bilo do 90te? Imas li ti i svi u srbiji malo objektivnosti u pogledu na istoriju?

Karadjordjevici su UPROPASTILI Srbiju! Vaspitan sam kao jugosloven i dalje tu YU vidim kao najlepsu zlemlju na svetu! Ali to 1918 NIJE BILO i nije bilo tako do 45! Do 1914 srbija je i licila na zemlju bilo je NEKE pravde ponekada, posle 1918 je nesatla u lopovloku otimacini i zlpoastavljanu koje je sprovodila kraljeva diktatura!
Jos jedna cinjenica o tvom omiljenom kralju i snovima koje sanjate... PRVA diktatura je sprovedena od strane kralja! ON je prvi i jedini pravi diktator na ovim prostorima! Zvanicno je uveo diktaturu 1924 kada su komunisti dobili izbore i ponistio IZBORE! A zasto su komunisti pobedili i zasto su se pojavli VMRO i ustase? PA samo zboh oholosti prozdrljivosti nezasitosti kralja i njeogove svite koja je zandarmeriju koristila kao svoje pljackase! SHS I Ju je bila rapsad od drzave bez ijednog zdravog elementa i to je jedina istina!

Bane

pre 5 godina

Po mom misljenju, u dinastiji Karadjordjevic nema plemenitosti ni malo. Dosli su ubistvom na vlast, zajasili jadni srpski narod, pljackali i kozu drali tokom vladavine. Rasturili zemlju Srbiju, primili tudju stoku u svoju bastu, napravili tu prokletu i za Srbiju tragicnu Jugoslaviju. Unistili sve sto je bilo dobro. Na kraju su pobegli napolje i sa sobom poneli silno bogatstvo. Ocevici u Cetinju kazu da avion sa kojim su bezeli nije mogao da se podigne jer je bio pretovaren zlatom. Gurali su nogama sanduke iz aviona napolje dok se zaletao da bi mogli da se odlepe of piste. I sada su nazad, hoce ponovo da deru kozu napacenom narodu. Zalazem se i da se sramna kruna skine sa zastave! Mi smo za sada republika a kada i ako postanemo kraljevina cemo staviti krunu nazad! Molim lepo - hvala.

waters

pre 5 godina

To je premalo novca za Beli Dvor. Ostale nepokretnosti,naravno osim zadužbina, treba vratiti u naturi, ionako se ne radi o vrednim nekretninama. Mnogo je važnije da javnost konačno sazna koliko je stvarno bilo bogatstvo kraljevske. Nakon višedecenijske komunističke propagande mnogi će se iznenaditi.

kimi

pre 5 godina

Po mom misljenju, u dinastiji Karadjordjevic nema plemenitosti ni malo. Dosli su ubistvom na vlast, zajasili jadni srpski narod, pljackali i kozu drali tokom vladavine. Rasturili zemlju Srbiju, primili tudju stoku u svoju bastu, napravili tu prokletu i za Srbiju tragicnu Jugoslaviju. Unistili sve sto je bilo dobro. Na kraju su pobegli napolje i sa sobom poneli silno bogatstvo. Ocevici u Cetinju kazu da avion sa kojim su bezeli nije mogao da se podigne jer je bio pretovaren zlatom. Gurali su nogama sanduke iz aviona napolje dok se zaletao da bi mogli da se odlepe of piste. I sada su nazad, hoce ponovo da deru kozu napacenom narodu. Zalazem se i da se sramna kruna skine sa zastave! Mi smo za sada republika a kada i ako postanemo kraljevina cemo staviti krunu nazad! Molim lepo - hvala.
(Bane, 10. decembar 2018 17:35)

Hahahaha pa ko jos veruje u ovu crvenu laz da su izbacicali ljude iz aviona ahahaha. Pa kralj Petar Drugi je umro kao izdrzavano lice, Kraljica Marija je u Engleskoj zivela na selu na dobru koje je pripadalo kraljici Elizabeti koja je njena rodjaka i to za sve vreme njenog izbeglistva.
A to ko je dosao posle ubistva na vlast, pa prvi je sa tim krenuo Knez Milos koji je ubio Karadjordja.

Gargamel

pre 5 godina

Ne znam zašto al nisam na strani Karađorđevića, razumem situaciju i ako im je oduzeto treba da bude vraćeno, al nekako ih ne volim, deluju mi neiskreni, pitanje je i kako je to sve stečeno, a da nećemo da se vrate na vlast to sigurno nećemo...kad bolje razmislim i ko da dođe na vlast ovde u ovoj zemlji, ovde nema poštenog političara, ovde žita nema, samo kukolj...

grga

pre 5 godina

A od kojih su para tj kakavim radom su stekli ta bogatstva.

Nego od uzimanje iz drzavne kase na bazi primanja a bez ikakvog oporezivanja.

A onda kao toboze ulagali u rudnike, u vinograde,..., i kao zaduzbine koje su oni bili samo inicijatori ali pare su davali neki drugi, koji su dobijali povlastice da prodaju alkohol, da grade puteve,...

Zato je jadan i bedan narod koji globu davati vise nije mogao a da mala grupica zivi extra a da oni nemaju ni za doktora, ... i jos da ginu u ratu dok gospodska deca odose avionom.

dovla

pre 5 godina

Petar I kada je doveden na presto nije imao NISTA. Od kojih to "privatnih para" je njegov sin mogao do zida Beli Dvor? Da nije nosio gajbice? Ili mu poslala tetka iz Kanade? Sve je to pravljeno od narodnih para.

Kad se Tikva pravi pametna

pre 5 godina

Ma jeste, Karadjordje imao rudnike u Cehoslovackoj i vile po Srbiji i Jugoslaviji, pa sve to ostavio Petru i Aleksandru. Sta su im oduzeli Obrenovici? Aleksandar Karadjordjevic je vladao Srbijom u vreme najvece moci Obrenovica. A ova sirotinja, Petar, je organizovao masakr citave dinastije Oberenovic, pobio preko 200 ljudi, ukljucujuci bebe u kolevkama, isti onaj kojeg zovete “dobri cika Pera”. Taj krvnik iz francuske Legije Stranaca je silom preuzeo vlast, prouzrokovao smrt miliona Srba, uvukao nas u I svetski rat, pobegao na Krf, zavadio nas sa svim narodima Balkana, narocito onima iz bivse Jugoslavije, a svoju decu naucio da kradu od naroda i da se bogate. Tako je Aleksandar od drzavnog novca kupovao sve i svasta za sebe, pa sada potomci traze “nasledstvo”. E pa ne moze. A Petar II je po uzoru da dedu, pobegao i ukrao svo zlato. I to je cinjenica, istorijska cinjenica koju ne mozete osporiti.
(realno, 10. decembar 2018 19:08)

Jedino je ovde realno da ste se ti i činjenica za sva vremena rastali još pod pionirskom crvenom maramom i titovkom.

Србин

pre 5 godina

Није коначно. Потражиће Карађорђевићи правду у Стразбуру а онада ће ова држава да се чеше тамо где је не сврби. Комунизам је толико утемељен у нашем народу да није ни чудо што пропадамо.

nikolaaaassss

pre 5 godina

Vidim da mnogi ovde pominju Tita u losem kontekstu! Koliki god on bio zlocinac ili sta vec,za vreme tog coveka se ziveo zivot,a zadnjih 30godina se prezivljava! Da se razumemo, u Jugoslaviji je postojalo preko milion firmi koje su proizvodile,izvozile i placale radnike i vise nego korektno. I zakon je za sve bio isti. Direktor fabrike je mogao da ima maksimalno 3puta vecu platu nego obican radnik! Ko god da vam prica suprotno,laze vas ili pojma nema sta prica!

O.T.A.N.

pre 5 godina

Znači "Kralj" Aleksandar II će kao i do sada nastaviti da živi u Belom dvoru. Da ne plaća struju, pravi prijeme, jede, spava itd, a pride će dobiti i pola miliona na ime obeštećenja? Pa to je za njega povoljnije nego da mu daju Beli dvor.

Mrgud

pre 5 godina

@ " ...imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije" i svima koji pišu slično...

Parlamentarna monarhija je manje tradicija Srbije od socijalizma - trajala je od 1882. do 1918. kada je Kraljevina Srbija prestala da postoji, a nastao je monstrum od Kraljevine Jugoslavije koji nas je kao narod preskupo koštao. Socijalizam je u Srbiji trajao duže. Upoznajte se sa istorijskim podacima i ne pišite gluposti.

A to što neko misli da je time što ima "plavu krv" rođenjem stekao i više PRAVA od bilo kog drugog ljudskog bića na ovoj planeti je ili bezobrazluk, ili posebna vrsta F dijagnoze. Na našem slučaju se potvrđuje da, recimo, "plava krv" ne doprinosi sklonosti ka ovladavanju maternjim jezikom...

J.

pre 5 godina

Kimi, socijalni slučajevi (kako ti kažeš), ne žive na obodu Hyde Parka, gde su naši socijalni slučajevi živeli do preseljenja u Beli dvor. A čovek nije napisao da su izbacivali ljude, nego sanduke iz aviona. Inače, ne zanosite se Strazburom, šta mislite, da Savoja ili Burboni ne bi tražili pijemontske i rimske palate, Kraljevski dvor u Milanu, Monci, Kazerti...

basketas

pre 5 godina

zasto im dajete te stvari? dobili su i vise nego sto su zasluzili. ljudi bre nemaju za hleb ti likovi se baskare u bogatstvu. dokle vise sa pricom: vraca im se njihovo? nije to njihovo, oni su bili monarsi i drzava im je tada zidala i davala, kao i politicari danas koji koriste vile, kuce, apartmane...ali kada napuste funkciju to nije vise njihovo nego drzavno.

DrHouse

pre 5 godina

Beli dvor vredi vise od 500.000 i to je nesporno, ali isto tako vise od 500.000 vrede i zgrade po Knez Miajlovoj ulici i mnoge druge nekretnine koje su isto tako oduzete predratnim vlasnicima, ali tu niko nije postavljao pitanje da li je obestecenje nedovoljno. Komentari na ovu vest samo pokazuju koliko je nizak nivo gradjanske svesti u nasem drustvu jer ako ne shvatamo koliko je bitno da se postuje osnovni postulat gradjanske drzave da su svi jednaki pred zakonom a sta onda shvatamo, i kako onda da se nadamo da cemo ikada izgraditi drzavu po evropskim standardima...

kimi

pre 5 godina

Parlamentarna monarhija je manje tradicija Srbije od socijalizma - trajala je od 1882. do 1918. kada je Kraljevina Srbija prestala da postoji, a nastao je monstrum od Kraljevine Jugoslavije koji nas je kao narod preskupo koštao. Socijalizam je u Srbiji trajao duže. Upoznajte se sa istorijskim podacima i ne pišite gluposti.

A to što neko misli da je time što ima "plavu krv" rođenjem stekao i više PRAVA od bilo kog drugog ljudskog bića na ovoj planeti je ili bezobrazluk, ili posebna vrsta F dijagnoze. Na našem slučaju se potvrđuje da, recimo, "plava krv" ne doprinosi sklonosti ka ovladavanju maternjim jezikom...
(Mrgud, 10. decembar 2018 18:20)

Pa Srbija je kraljevina bila jos od Nemanjica.
A sto se tice dijagnoze kako vi kazete pa sve najbogatije zemlje evrope su kraljevine.
To su uglavnom uredjene, liberalne zemlje kao Holandija, Belgija, Norveska, Danska...
Vikali su na ulicama komunisti kako ce Amerika i Engleska biti zemlja prolterska.
Kad ono komunizam pao svuda u svetu ali nazalost samo ne u glavama pojedinih srba.
Eno jos su i Engleska i Amerika kapitalisticke zemlje a deca i unuci srpskih komunista beze u te zemlje.

Heroj Pinki

pre 5 godina

Karadjordjevicima treba vratiti svu imovinu za koju mogu da dokazu da su je stekli postenim radom. Ostalo ostaviti drzavi. Toliko je jednostavno.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Ne sumnjam da ce Strazbur nauciti nasu drzavu zakonu i redu. Beli dvor i Oplenac moraju biti vlasnistvo Karadjordjevica jer su takvi i oduzeti.
Drzava moze placati odrzavanje, struju i po ugovoru deo koristiti za drzavne potrebe.
Inace nisam monarhista i alergican kad ih neko predstavlja kao kraljevsku porodicu jer vise to nisu nego sto su bili a i nisu se pokazali osim ako nije uspeh utapanje u pobede i milion i po poginulih u Prvom ratuu.

jabreja

pre 5 godina

Zasto vredja posten svet, koji nije nista opljackao, ponajmanje Trepcu, Bor i Majdanpek, koji nije Srbiju u crno zavio i ugasio drzavnost, nije Zemun premestio u Hrvatsku, nije kukavicki pobegao s nevidjenim bogatstvom.
Svi drugi su duzni da dokazuju ne samo vlasnistvo, vec poreklo - samo Karadjordjevici ne - valjda zbog porekla iz Klimenata?
Doci ce neka prava vlast i postaviti prava pitanja, i razvlastiti krvavu porodicu...

Srb

pre 5 godina

Prvo Karađorđevići da traže od Slovenaca, Hrvata I ostalih da im vrate I daju šta treba. Srbi su njima dali I previše, 2,5 miliona duša je otišlo na onaj svet zahvaljujući njima ! Ako im nešto treba nek se obrate Jugoslaviji a ne nama Srbima. Nas su se odrekli 1.12. 1918. A što se tiče Belog Dvora, treba ga zajedno sa onom kućom cveća demontirati I svoj bivšoj "braći" poslati po parče !

realista

pre 5 godina

Aleksa Pufta

Jedino ako je sud u Strazburu dvolican. Da natera Srbiju da im vrati Beli dvor, a ne i Sloveniju da im vrate Brdo kod Kranja

John

pre 5 godina

Tragikomicna odluka. Izgleda da trenutna vlast i dalje veruje u krilaticu:”I posle Tita, Tito.”
(dusan s., 10. decembar 2018 15:49)

Što se tiče opsesije da samo komunisti oduzimaju (otimaju), mogli biste da se informišete i da je država Grčka bivšem kralju Konstantinu (inače rođaku ovog našeg - mada nije to ništa specijalno, svi su oni po Evropi nekakvi rođaci bliži ili dalji) i njegovoj porodici pooduzimala svašta, uključujući i kraljevski dvor Tatoj.
Spor o naknadi (kol'ko to sve košta) je na kraju stigao do u Srbiji čuvenog suda u Strazburu i čak i oni su presudili da kralj neće dobiti naknadu koliko je tražio (a tražio je tržišnu cenu)
Dakle: Vraćanje u naturi - ne mora; Isplata tržišne cene - ne mora ni to.
Bez obzira koliko se to nekome (ne)sviđa

Zoran

pre 5 godina

Mnogo je lako dokazati-dokumentovati od kojih para su Karađorđevići(ogromne su pare u pitanju!):

-Kupili plac(135 Ha)
-Ozidali Beli dvor
-Uredili okolinu
-Uredili enterijer
-Kupili umetnička dela
-Ozidali ostale objekte(ima ih više)

Ukoliko imaju dokaze da je od njihovih para(Karađorđe Petrović, rodonačelnik dinastije, je bio mnogo bogat čovek) vratiće im se 100%. Ili u naturalnom obliku ili po tržišnoj vrednosti U JEDNOM KOMADU(tako je i oduzimane-ne na rate). Jedino što SVE vlasti i mafija ovde može to je da oteže do besvesti ali ne do u beskonačnost.

Ukoliko nemaju dokaze da je od para njihove porodice zašto im nude i tih bednih 500 000 Eura i to na dvanaest godina (Zakon još nije ni donesen)

Inače, Strahinja LAŽE. Nisu svi ljudi jednaki. Popovima Pravoslavne crkve(i oni su ljudi, ili nisu?) i ostalim verskim zajednicama vraćeno je 100%.

Što važi za Karađorđeviće, važi i za SVE ostale čijim precima je otimano!

OTETO - PROKLETO!!!
Agitpropovci komunističke provenijencije. Mislite o ovome. Možda nam i zato ne ide baš najbolje. Pre bih rekao da nam očajno loše ide!

Pamet

pre 5 godina

Ono sto ocigledno niko od vas komentatora ne konta da drzava ubacuje presedan gde ce svakom od nas moci nesto da se plati 100x manje od trzisne vrednosti samo ako tako neki ljudi koji su na vlasti odluce--sutra kada vam u stan od 20-30-100k eura udje drzava i za isti da 2-3k vi necete imati osnov da to osporite jer je takav zakon...

Da sumiram to da li su Karadjordjevici ukrali ili drzavnim parama ili ne znam ni ja kako na nelegalan nacin napravili dvor time treba da se bave organi policije i tuzilastva..dvor im je nepravedno oduzet i kao takav treba da im bude vracen ili placen po punoj trzisnoj ceni.

Mikica

pre 5 godina

Predlažem da se aktuelni predsednik što pre useli u Beli dvor... a i da počne da se vozi onom dugačkom mečkom. Sloba je to uradio i... brzo otperjao u političku prošlost.

nemke

pre 5 godina

ovo je sramota. otimanje tudjeg se nastavlja iz generacije u generaciju. mi smo ovim dokazali koliko smo ne zreli naspram razvijenog sveta. brukamo se u 21. veku. da ne pricam o bezobrazluku zvanom limit od 500.000 eura! sramota. pljacka! prestolonaslenik sada treba da ode istancu vise pa da tuzi drzavu u strazburu. i neka pobedi na sudu i neka osramoti drzavu o ocima evrope, reda i zakona. nisam ljubitelj krune ali princip tudje imovine mora da se postuje. kad to prihvatimo kao drustvo tek cemo tad imati preduslov da napredujemo

Zuja

pre 5 godina

Otkud tim Karađorđevićima toliko imovine, te zgrade, te rudnici, te fabrike, te zemljište? Pa za njih je tito bio puki siromah!? Cela država podizala, a onda oni prisvojili. Kao i svaki vladar kod nas do danas.
(Ne dam!, 10. decembar 2018 16:42)

Olukom radnickog saveta.Kakva bre drzava.Da li su stambene zgrade izgradjene pre drugog svetskog rata gradjene od strane drzave.Da li je sadasnju zgradu vlade Srbije gradila drzava

DEX

pre 5 godina

Beli dvor je vlasnistvo Karadjordjevica i mora biti vraceno njima. Znam da mnogi mastaju da se usele tamo ali im tamo nije mesto. A kad budu ostvarili pravdu pred sudom u Strazburu, za sta navijam iz sveg srca i kad im se bude placalo obestecenje i sudski troskovi treba to naplatiti od onih koji zagovaraju ideju da Beli dvor nije njihov.

v

pre 5 godina

Doci ce i trenutak kada ce drzava pokrenuti restituciju za imovinu oduzetu u ovom periodu.
Verovatno plac na kojem se nalazi Beli dvor vredi vise od onoga sto se nudi kao nadoknada...

Zeljko

pre 5 godina

Ha, ha, ha...prava sprdacina. Neg ojedno pitanje: A sto mi imamo krunu na zastavi i grbu Srbije? Znate li sta Kruna predstavlja. To da je Srbija kraljevina (bila)? E moji drugovi. Imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije. I da vratimo pristojno imovinu Karadjordjevicima. Imati monarha cisto kao titulu bez ikakve zakonodavne ili izvrsne vlasti kao neki u Evropi sto drze do tradicije. kako cenimo sebe tako nas i drugi cene. Ovako imamo jednog vladara ali nije Karadjordjevic.

Realisra

pre 5 godina

Znaci drzava daje neki novac kraljevskoj porodici za Beli dvor, oni i dalje nastavljaju da zive tamo, a gradjani poreski obveznici ce i dalje da placaju racune ,odrzavanje i obezbedjenje kompleksa. Skuplje nas to kosta, nego da su vratili dvor

istina

pre 5 godina

Restitucija je smišljena da se rasture resursi Srbije, a povraćaj rezidencije koja je gradjena narodnim parama, tojest iz budžeta, je nešto najsmešnije. Dajte smirite se malo, stvarno je neukusno. Gospodja je bila vlasnica neke samoposluge, to joj odgovara. Može da otvori neki Aman i da se bavi svojim poslom. Da nešto rade i da se skinu sa našeg budžeta.

kimi

pre 5 godina

Znači "Kralj" Aleksandar II će kao i do sada nastaviti da živi u Belom dvoru. Da ne plaća struju, pravi prijeme, jede, spava itd, a pride će dobiti i pola miliona na ime obeštećenja? Pa to je za njega povoljnije nego da mu daju Beli dvor.
(O.T.A.N., 10. decembar 2018 16:29)

Apsolutna laz, placa se sve.
Drzavi je jeftinije da vrati dvorove pa da se iz toga osim struje, vode itd. placa i POREZ koji bi bio ogroman a drzava tako na dobitku.

kimi

pre 5 godina

Pa ovi i zadužbine traže da im se vrate. Zadužbine koje su osnovali a ko zna ko je davao pare.
Inače Petar Mrkonjić/Karađorđević je došao na vlast go kao crkveni miš. Ni cvonjka nije imao, jedino njegovo je moglo biti imanje u Topoli. Već njegova deca su bili među najbogatijim ljudima u Evropi, za samo tridesetak godina, u vreme kada je Srbija izgubila milione ljudi, kada je bila skoro uništena.
Nije Srbija njima ništa dužna ali su oni Srbiji dužni i previše.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 17:54)

A pre toga Karadjordje bio bogat i njegova deca ali su im Obrenovici sve oduzeli.
A Karadjordjevici nista iz zemlje odneli nisu, to je teska komunjarska podvala.
Da su imali para u inostranstvu ne bi zavrsili kao socijalni slucajevi.
Svo bogatstvo im je bila nepokretna imovina u Srbiji.

Srbenda

pre 5 godina

Ceskoj smo duzni???
(Luka, 10. decembar 2018 13:16

Kako ovde ljudi pisu nebuloze.Jos zive u socijalimu i radnickom samoupravljanju.Kakva bre drzava gradila.Znate ki kako funkcionise monarhija.Beli dvor bio ljuta periferija Beograda.Monarh u svakoj drzavi ima apanazu.Bilo nekada a i sada.Id cega su Nemanjici gradili po Srbiji.Od nameta seljacima. Od cega su gradjene sve rezidencije u Uzickoj.Malo je tu bilo trgovaca

kimi

pre 5 godina

Što se tiče opsesije da samo komunisti oduzimaju (otimaju), mogli biste da se informišete i da je država Grčka bivšem kralju Konstantinu (inače rođaku ovog našeg - mada nije to ništa specijalno, svi su oni po Evropi nekakvi rođaci bliži ili dalji) i njegovoj porodici pooduzimala svašta, uključujući i kraljevski dvor Tatoj.
Spor o naknadi (kol'ko to sve košta) je na kraju stigao do u Srbiji čuvenog suda u Strazburu i čak i oni su presudili da kralj neće dobiti naknadu koliko je tražio (a tražio je tržišnu cenu)
Dakle: Vraćanje u naturi - ne mora; Isplata tržišne cene - ne mora ni to.
Bez obzira koliko se to nekome (ne)sviđa
(John, 10. decembar 2018 16:35)

Grckom Kralju i njegovoj porodici su ipak vracene neke vile i imanja, dakle nije da im nista nije vraceno.

antiprotivan

pre 5 godina

Zlocini i pljacke tzv oslobodilaca zakonski i sudski se overavaju i danas od potomaka tih istih oslobodilaca. Samo budala ili slep pokusava da stice nesto posteno u ovoj pljackaskoj zemlji jer ako i stekne nesto pre ili kasnije bice lisen biznisa, imovine ili mozda i porodice i sebe kad se dovoljno (po njima, potomcima) materijalno uzdigne da bi se oni angazovali.

John

pre 5 godina

Grckom Kralju i njegovoj porodici su ipak vracene neke vile i imanja, dakle nije da im nista nije vraceno.
(kimi, 10. decembar 2018 17:10)

Govorim o tome šta je sud u Strazburu presudio.
A presudio je da mu ne bude ništa vraćeno, već da njemu (i još nekima iz dinastije) budu isplaćene pare. I to daleko manje para nego što su tražili.
A paralela je jasna. Palata Tatoj=Dvorovi na Dedinju. Nije vraćeno prvo, neće ni drugo. Što, naravno, ne znači da im ne može biti vraćen neki drugi posed u Srbiji, npr. u Topoli ili gde su već šta imali.
E, sad, to otvara pitanje restitucije u ex-yu državama, a tu potražuju poprilično. Evo ovde: šta je sve od imovine kralj imao/ostavio: https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1376032

red wolf

pre 5 godina

Не знам од чијих пара сунје градили али знам да ово потсећа на Титове почетке Југославије.

Siniša Mihajlović

pre 5 godina

Zamislite sad ovu situaciju: uhapse Vulina zbog nemogucnosti dokazivanja porekla novca, i zaplene mu stan. Pocne sudjenje.

- I odakle vam pare za stan, g. Vulin?
- Pozajmila mi tetka iz Kanade.
- Mozete li to da dokazete?
- Da, naravno, izvolite ugovor o pozajmici, overen kod notara.
- A kako ste uneli te pare u drzavu?
- Licno, po 9.900 evra svaki put.
- Dokaz?
- Trenutak... evo izvolite, 29 avionskih karata do Kanade, 29 izvoda tetkinog racuna, selfi sa tetkom iz aerodromskog kafica i recept za palacinke sa javorovim sirupom.
- E jeb... Nista onda, slobodni ste.
- A stan?
- Koji stan?
- Pa ovaj sto ste mi zaplenili...
- Bicete obesteceni.
- Necu obestecenje, hocu stan.
- Stan je, kako da vam kazem... zauzet.
- Dobro onda, izvolite kopiju kupoprodajnog ugovora i broj racuna, imate 15 dana da isplatite sumu iz ugovora.
- U vezi toga... obestecenje je zakonom propisano na maksimalnih 20.000 evra.
- Jeste li vi normalni, kakvih 20.000 za stan od 300.000?!?
- Na dvanaest rata.
- Sta bre?!?
- Godisnjih. Slucaj zakljucen, sledeci.

Predrag

pre 5 godina

Koliko raznih "kraljeva" i "dvorova" imate danas na Dedinju, a ne pitamo se za njih odakle im sve to i kako su do toga došli, već se pitamo za krraljevsku dinastiju koja treba da nam bude na ponos pred nama samima i pred drugima. Ti današnji "kraljevi" potomci su komunista koji su nas oslobađali od buržoazije, a potom oni sami okupirali Dedinje. Dopalo im se... Naravno da njima sada nije u interesu da Karađorđevićima bude vraćena kruna i imanje i da Srbija ponovo postane monarhija. Da se vratimo zdravom sistemu vrednosti. Ne bi se baš osećali komotno.

Marija

pre 5 godina

Ovi su gori od komunista!
Pa kako mogu dobiti eur 500.000 koji dele svi naslednici kako sam razumela, kada je vrednost nekretnine i placa desetine miliona eur. Ako drzava hoce da zadrzi u svom vlasnistvu, treba da isplati puno trzisnu cenu. Karadjordjevici treba da tuze do medjunarodnog Suda jer Sudski sistem u Srbiji je pravi haos.

auu

pre 5 godina

@artiljerac
Nije njihovo. To nisu kupili ni napravili od plate, nego od DRZAVNIH para. Kapiras? A onda prisvojili drzavnu imovinu. Za to se ide u zatvor. I za kradju drzavnog zlata. Ali ne moze to kod nas, imamo gomilu zatucanih polupismenih botova koji bez idola ne mogu. Prvo pevali pesme Titu, pa se setili da vole kralja, a onda se dosetili da naaaajvise vole Rusiju i Putina. Treba sacekati da ta bagra izumre, pa onda ozbiljno resavati probleme drzave.

У тржишној економији, тржишна цена!

pre 5 godina

Која срамота! Карађорђеви потпмци су комплекс на Дедињу саградили приватним парама у приватне сврхе, да би им данас то не само отели него и истрајавали у отимању дајући им 500.000 за некакву ”правду”! Које лицемерје! Треба да нас је као народ све срамота!

Gargamel

pre 5 godina

Ne znam zašto al nisam na strani Karađorđevića, razumem situaciju i ako im je oduzeto treba da bude vraćeno, al nekako ih ne volim, deluju mi neiskreni, pitanje je i kako je to sve stečeno, a da nećemo da se vrate na vlast to sigurno nećemo...kad bolje razmislim i ko da dođe na vlast ovde u ovoj zemlji, ovde nema poštenog političara, ovde žita nema, samo kukolj...

Samo bezanija odavde deco

pre 5 godina

Dok drzava placa Karadjordjevicima 500 hiljada eura za nesto sto vredi 20x vise toga za to vreme na samo 200 metara odatle u vili u Uzickoj Tomislav Nikolic i dalje od drzave uziva u "svojoj" vili koju je "platio" od svoje predsednicke plate.Ne sme niko rec da mu kaze.

Koja smo mi korumpirana rupetina od drzave veca nema od nas u celoj Evropi.

bgta

pre 5 godina

Brate .. 500 000 vredi samo neka supa pored starog dvor koja sluzi da se u njoj drzi alat za bastu! Da je pametan da ih tuzi u starzbutu i da ih odere..

kimi

pre 5 godina

Ha, ha, ha...prava sprdacina. Neg ojedno pitanje: A sto mi imamo krunu na zastavi i grbu Srbije? Znate li sta Kruna predstavlja. To da je Srbija kraljevina (bila)? E moji drugovi. Imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije. I da vratimo pristojno imovinu Karadjordjevicima. Imati monarha cisto kao titulu bez ikakve zakonodavne ili izvrsne vlasti kao neki u Evropi sto drze do tradicije. kako cenimo sebe tako nas i drugi cene. Ovako imamo jednog vladara ali nije Karadjordjevic.
(Zeljko, 10. decembar 2018 17:30)

Pa ovde ljudi vole diktatore kao Vucic.

Realisra

pre 5 godina

Znaci drzava daje neki novac kraljevskoj porodici za Beli dvor, oni i dalje nastavljaju da zive tamo, a gradjani poreski obveznici ce i dalje da placaju racune ,odrzavanje i obezbedjenje kompleksa. Skuplje nas to kosta, nego da su vratili dvor

antiprotivan

pre 5 godina

Zlocini i pljacke tzv oslobodilaca zakonski i sudski se overavaju i danas od potomaka tih istih oslobodilaca. Samo budala ili slep pokusava da stice nesto posteno u ovoj pljackaskoj zemlji jer ako i stekne nesto pre ili kasnije bice lisen biznisa, imovine ili mozda i porodice i sebe kad se dovoljno (po njima, potomcima) materijalno uzdigne da bi se oni angazovali.

Nesha

pre 5 godina

Ok, sad kad se Prestolonaslednici pojave na nekom skupu SNS i zavape:
"Šivela Srbija i njeno predsednik Aleksandra Voooćič", da znate da je stvar naknadno dogovorena i ispeglana...

артиљерац

pre 5 godina

За 500 000 евра,на Дедињу,не можете да купите плац од 20 ари.Ово је срамота.
Може неко да воли или не воли Карађорђевиће,али Бели Двор је ЊИХОВО власништво
Не може АВ "држава" да се игра с тиме.То вреди НАЈМАЊЕ 20 милиона евра.Знам за
много мање куће по Дедињу које су продате за 4-5 милиона евра.На 30 ари плаца.

basketas

pre 5 godina

zasto im dajete te stvari? dobili su i vise nego sto su zasluzili. ljudi bre nemaju za hleb ti likovi se baskare u bogatstvu. dokle vise sa pricom: vraca im se njihovo? nije to njihovo, oni su bili monarsi i drzava im je tada zidala i davala, kao i politicari danas koji koriste vile, kuce, apartmane...ali kada napuste funkciju to nije vise njihovo nego drzavno.

DrHouse

pre 5 godina

Beli dvor vredi vise od 500.000 i to je nesporno, ali isto tako vise od 500.000 vrede i zgrade po Knez Miajlovoj ulici i mnoge druge nekretnine koje su isto tako oduzete predratnim vlasnicima, ali tu niko nije postavljao pitanje da li je obestecenje nedovoljno. Komentari na ovu vest samo pokazuju koliko je nizak nivo gradjanske svesti u nasem drustvu jer ako ne shvatamo koliko je bitno da se postuje osnovni postulat gradjanske drzave da su svi jednaki pred zakonom a sta onda shvatamo, i kako onda da se nadamo da cemo ikada izgraditi drzavu po evropskim standardima...

John

pre 5 godina

Tragikomicna odluka. Izgleda da trenutna vlast i dalje veruje u krilaticu:”I posle Tita, Tito.”
(dusan s., 10. decembar 2018 15:49)

Što se tiče opsesije da samo komunisti oduzimaju (otimaju), mogli biste da se informišete i da je država Grčka bivšem kralju Konstantinu (inače rođaku ovog našeg - mada nije to ništa specijalno, svi su oni po Evropi nekakvi rođaci bliži ili dalji) i njegovoj porodici pooduzimala svašta, uključujući i kraljevski dvor Tatoj.
Spor o naknadi (kol'ko to sve košta) je na kraju stigao do u Srbiji čuvenog suda u Strazburu i čak i oni su presudili da kralj neće dobiti naknadu koliko je tražio (a tražio je tržišnu cenu)
Dakle: Vraćanje u naturi - ne mora; Isplata tržišne cene - ne mora ni to.
Bez obzira koliko se to nekome (ne)sviđa

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Ne sumnjam da ce Strazbur nauciti nasu drzavu zakonu i redu. Beli dvor i Oplenac moraju biti vlasnistvo Karadjordjevica jer su takvi i oduzeti.
Drzava moze placati odrzavanje, struju i po ugovoru deo koristiti za drzavne potrebe.
Inace nisam monarhista i alergican kad ih neko predstavlja kao kraljevsku porodicu jer vise to nisu nego sto su bili a i nisu se pokazali osim ako nije uspeh utapanje u pobede i milion i po poginulih u Prvom ratuu.

nemke

pre 5 godina

ovo je sramota. otimanje tudjeg se nastavlja iz generacije u generaciju. mi smo ovim dokazali koliko smo ne zreli naspram razvijenog sveta. brukamo se u 21. veku. da ne pricam o bezobrazluku zvanom limit od 500.000 eura! sramota. pljacka! prestolonaslenik sada treba da ode istancu vise pa da tuzi drzavu u strazburu. i neka pobedi na sudu i neka osramoti drzavu o ocima evrope, reda i zakona. nisam ljubitelj krune ali princip tudje imovine mora da se postuje. kad to prihvatimo kao drustvo tek cemo tad imati preduslov da napredujemo

waters

pre 5 godina

To je premalo novca za Beli Dvor. Ostale nepokretnosti,naravno osim zadužbina, treba vratiti u naturi, ionako se ne radi o vrednim nekretninama. Mnogo je važnije da javnost konačno sazna koliko je stvarno bilo bogatstvo kraljevske. Nakon višedecenijske komunističke propagande mnogi će se iznenaditi.

DEX

pre 5 godina

Beli dvor je vlasnistvo Karadjordjevica i mora biti vraceno njima. Znam da mnogi mastaju da se usele tamo ali im tamo nije mesto. A kad budu ostvarili pravdu pred sudom u Strazburu, za sta navijam iz sveg srca i kad im se bude placalo obestecenje i sudski troskovi treba to naplatiti od onih koji zagovaraju ideju da Beli dvor nije njihov.

red wolf

pre 5 godina

Не знам од чијих пара сунје градили али знам да ово потсећа на Титове почетке Југославије.

kimi

pre 5 godina

Znači "Kralj" Aleksandar II će kao i do sada nastaviti da živi u Belom dvoru. Da ne plaća struju, pravi prijeme, jede, spava itd, a pride će dobiti i pola miliona na ime obeštećenja? Pa to je za njega povoljnije nego da mu daju Beli dvor.
(O.T.A.N., 10. decembar 2018 16:29)

Apsolutna laz, placa se sve.
Drzavi je jeftinije da vrati dvorove pa da se iz toga osim struje, vode itd. placa i POREZ koji bi bio ogroman a drzava tako na dobitku.

ivan78bg

pre 5 godina

Izgubice u Stradzburu.Posebno je retardiran deo u kome je limitirano obescenje na 500.000e po nekretnini a onda isti oni koji su to limitirali odlucuju da li ce nekretnina biti vracena ili isplaceno obescenje.Tako izgleda restitucija kada je vrse unuci onih koji su istu tu imovinu otimali.
A tek sto "ne zna se kako" imovina u drzavnoim vlasnistvu nasla u privatnim rukama pa ne moze da se vrati vlasnicima je tek posebna prica.

Bane

pre 5 godina

Po mom misljenju, u dinastiji Karadjordjevic nema plemenitosti ni malo. Dosli su ubistvom na vlast, zajasili jadni srpski narod, pljackali i kozu drali tokom vladavine. Rasturili zemlju Srbiju, primili tudju stoku u svoju bastu, napravili tu prokletu i za Srbiju tragicnu Jugoslaviju. Unistili sve sto je bilo dobro. Na kraju su pobegli napolje i sa sobom poneli silno bogatstvo. Ocevici u Cetinju kazu da avion sa kojim su bezeli nije mogao da se podigne jer je bio pretovaren zlatom. Gurali su nogama sanduke iz aviona napolje dok se zaletao da bi mogli da se odlepe of piste. I sada su nazad, hoce ponovo da deru kozu napacenom narodu. Zalazem se i da se sramna kruna skine sa zastave! Mi smo za sada republika a kada i ako postanemo kraljevina cemo staviti krunu nazad! Molim lepo - hvala.

Pamet

pre 5 godina

Ono sto ocigledno niko od vas komentatora ne konta da drzava ubacuje presedan gde ce svakom od nas moci nesto da se plati 100x manje od trzisne vrednosti samo ako tako neki ljudi koji su na vlasti odluce--sutra kada vam u stan od 20-30-100k eura udje drzava i za isti da 2-3k vi necete imati osnov da to osporite jer je takav zakon...

Da sumiram to da li su Karadjordjevici ukrali ili drzavnim parama ili ne znam ni ja kako na nelegalan nacin napravili dvor time treba da se bave organi policije i tuzilastva..dvor im je nepravedno oduzet i kao takav treba da im bude vracen ili placen po punoj trzisnoj ceni.

dovla

pre 5 godina

Petar I kada je doveden na presto nije imao NISTA. Od kojih to "privatnih para" je njegov sin mogao do zida Beli Dvor? Da nije nosio gajbice? Ili mu poslala tetka iz Kanade? Sve je to pravljeno od narodnih para.

marija

pre 5 godina

Vučić i njegovi botovi mogli bi se već jednom naučiti redu i primiti k znanju da je Broz bio austrougarski kaplar, neprijateljski vojnik srpske vojske na Ceru i jednom za svagda da prestanu sa sumanutim navijanjem za neprijatelje Srbije, za Broza a protiv naših heroja Karadjordjevića.
Bar na 100godišnjicu, ućutite!

Ubili su starog vojvodu Bojovića ne bi li mu oteli kuću na Dedinju,
a sad otimate i dvor Karadjordjevićima!!!

ivan78bg

pre 5 godina

Za unuke komunista i ove sto lupaju da je beli dvor finasiran od strane drzavnih para.
Dedinje je nekad bilo vikend naselje a beli dvor je sagradjen privatnim parama Karadjordjevica.POceo gradnju Aleksandar.Naucite istoriju.
A Karadjordjevi su imali apanazu kraljevsku posto pitate odakle mu pare.
PRIVATNO VLASNISTVO JE SVETINJA SRBI!!Dok to ne naucimo nikada drzavu pristojnu necemo napraviti

Nenad

pre 5 godina

Imovina je svetinja. Vracaj ili placaj posteno. Ako Karadjordjevici tuze, i dobiju drzavu, napravice presedan pa ce onda krenuti da je tuze svi kojima je oteto a u restituciji im placeno mrvicama. Prodavacemo i EPS i Telekom da platimo.

alcale

pre 5 godina

@Čitam kometare. Pa jesmo za ovakvu vladu i predsednika. Ljudi i dalje veruju da je zlato pokrao Petar II ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Martin, 10. decembar 2018 20:30)

Ne brate tito je pokrao nego njegova deca rade a zena mu umrla bez struje da bi se folirali! A naslednici petra rade nocu da ih ne vidimo! Nose gajbice!

Zoran

pre 5 godina

Mnogo je lako dokazati-dokumentovati od kojih para su Karađorđevići(ogromne su pare u pitanju!):

-Kupili plac(135 Ha)
-Ozidali Beli dvor
-Uredili okolinu
-Uredili enterijer
-Kupili umetnička dela
-Ozidali ostale objekte(ima ih više)

Ukoliko imaju dokaze da je od njihovih para(Karađorđe Petrović, rodonačelnik dinastije, je bio mnogo bogat čovek) vratiće im se 100%. Ili u naturalnom obliku ili po tržišnoj vrednosti U JEDNOM KOMADU(tako je i oduzimane-ne na rate). Jedino što SVE vlasti i mafija ovde može to je da oteže do besvesti ali ne do u beskonačnost.

Ukoliko nemaju dokaze da je od para njihove porodice zašto im nude i tih bednih 500 000 Eura i to na dvanaest godina (Zakon još nije ni donesen)

Inače, Strahinja LAŽE. Nisu svi ljudi jednaki. Popovima Pravoslavne crkve(i oni su ljudi, ili nisu?) i ostalim verskim zajednicama vraćeno je 100%.

Što važi za Karađorđeviće, važi i za SVE ostale čijim precima je otimano!

OTETO - PROKLETO!!!
Agitpropovci komunističke provenijencije. Mislite o ovome. Možda nam i zato ne ide baš najbolje. Pre bih rekao da nam očajno loše ide!

auu

pre 5 godina

@Srbenda
Nemoj da se pravis pametan previse :) Znas li ti kolika je apanaza Karadjordjevica bila? Sa tim svi zajedno ne bi za 1000 godina napravili Beli Dvor. To je napravljeno od drzavnih para. Isto kao i sve ono sto su pravili Nemanjici, kad ih vec spominjes. Samo sto tada niko nije smeo da pita ni Nemanjice ni Karadjordjevice kako smeju da kradu drzavne pare za svoje vile i dvorove.

Ne dam!

pre 5 godina

Otkud tim Karađorđevićima toliko imovine, te zgrade, te rudnici, te fabrike, te zemljište? Pa za njih je tito bio puki siromah!? Cela država podizala, a onda oni prisvojili. Kao i svaki vladar kod nas do danas.

Србин

pre 5 godina

Није коначно. Потражиће Карађорђевићи правду у Стразбуру а онада ће ова држава да се чеше тамо где је не сврби. Комунизам је толико утемељен у нашем народу да није ни чудо што пропадамо.

Života

pre 5 godina

Je l imaju Karađorđevići neki isečak od plate koji pokazuje da su kroz istoriju išta zaradili, a da nisu hajdučijom ili plačkanjem državne imovine? Sikter više sa tom restitucijom, to je samo još jedna pljačka u nizu.

Mikica

pre 5 godina

Predlažem da se aktuelni predsednik što pre useli u Beli dvor... a i da počne da se vozi onom dugačkom mečkom. Sloba je to uradio i... brzo otperjao u političku prošlost.

db wonder

pre 5 godina

Lopovi, svi koji su pokradeni od komunista su sada opet ponizeni i pokradeni!
Sramota od Drzave! Jer onako kako su prosli Karadjordevi su prosli svi koji su imali svoju imovinu pre komunista!
Fuj Fuj Fuj

hadvao

pre 5 godina

Da je srece sve od imovine da im se konfiskuje i vrati im se makar djelimicno za onu veleizdaju koju je njihov predak napravio.Oni ni srpski ne znaju,a hoce ovamo da uzimaju od Srbije od cijih je para i napravljeno sve to.Zamislite Djilasevi unuci sjutra da traze vlasnistvo nad mostom na Adi ,e ovo je ekvivalentno tome

Beograd

pre 5 godina

@@@kimi@@@
“Druze”, tu pricu pricaj nekom drugom! Kralj je ODUZIMAO imovinu i to na najsuroviji moguci nacin.
Licno mom dedi dosli su kraljevi “izaslanici”, stavili ugovor na sto, uzvadili pistolje i rekli da bira, glava ili zemlja. I posto je potpisao, dobio je rok da se izgubi sa porodicom sa “kraljeve” zemlje. U ugovoru je pisalo kako za neku za to vreme smesnu sumu prodaje plac kralju. I sto je najbolje, nikada ni dinara nije dobio, ali je morao da potpise priznanicu na cifru iz ugovora.
E tako je kralj oduzimao zemlju, na najpokvareniji i najpodliji nacin. Koliko ih je samo glavu izgubilo jer nisu hteli da daju zemlju tom zlocincu.

cx

pre 5 godina

Cisto za info, zlato koje je odneto iz Jugoslavije je vraceno u zemlju, tacnije polovina. Drugu polovinu su uzeli Amerikanci kao nadoknadu za gorivo za avione i bombe bacene na Beograd, Nis, Leskovac 1944 godine, po zahtevu Tita i druzine. Te vracene zlatne poluge, sve sa jos pecatom Kraljevine Srbije na njima, uspesno su rezdeljene u skorije vreme sa bivsim bratskim nam drzavama po sporazumu o sukcesiji. Eto, malo istorije koju niste ucili u skoli.

Vucibatina

pre 5 godina

Eh, pa nisu se potrudili ni jezik da nauče.. i sada bi obeštećenje za nešto šta je bilo vlasništvo krune ali ne i kralja.. jer kruna nije njegovo vlasništvo već vlasništvo srpskog naroda i kako je njegov predak izabran od naroda za kralja, tako mu današnja država i narod imaju pravo oduzeti.

realno

pre 5 godina

@kimi
Ma jeste, Karadjordje imao rudnike u Cehoslovackoj i vile po Srbiji i Jugoslaviji, pa sve to ostavio Petru i Aleksandru. Sta su im oduzeli Obrenovici? Aleksandar Karadjordjevic je vladao Srbijom u vreme najvece moci Obrenovica. A ova sirotinja, Petar, je organizovao masakr citave dinastije Oberenovic, pobio preko 200 ljudi, ukljucujuci bebe u kolevkama, isti onaj kojeg zovete “dobri cika Pera”. Taj krvnik iz francuske Legije Stranaca je silom preuzeo vlast, prouzrokovao smrt miliona Srba, uvukao nas u I svetski rat, pobegao na Krf, zavadio nas sa svim narodima Balkana, narocito onima iz bivse Jugoslavije, a svoju decu naucio da kradu od naroda i da se bogate. Tako je Aleksandar od drzavnog novca kupovao sve i svasta za sebe, pa sada potomci traze “nasledstvo”. E pa ne moze. A Petar II je po uzoru da dedu, pobegao i ukrao svo zlato. I to je cinjenica, istorijska cinjenica koju ne mozete osporiti.

Samo kazem

pre 5 godina

Ovo je vrhunski bezobrazluk za vrednost imovine! Mom pradedi su oduzeli ogromno imanje, vremenom su mu i promenili namenu i zbog sirenja samog grada i svega tu je podignuto naselje. To imanje pokusavam da dobijem nazad evo vec 20 godina, a pre toga je to pokusavao moj otac. Vrednost je daleko veca od pola miliona evra! Kako god da ga okrenes moraju dati pare. Srecom imam jos jedno drzavljanstvo pa sada kao gradjanin jedne strane zemlje trazim da me zastite pred korupcijom i zavisnim sudstvom. Ambasada mi daje pravnu podrsku i gle cuda nakon njihove intervencije pokrenuo se spor iz fioke nakon 10 godina. Pritom najbolji deo je da ne postoji apsolutno nikakav dokument da su oni to uopste oduzeli jer niko nikada nije zaveo to papirolski. Pradedu i celu porodicu su samo izbacili na ulicu neke fine cike, a to sto je bio deo narodnooslobodilacke borbe im nije znacio ni cvonjka, to sto je hranio, skrivao i pomagao nije pomoglo ni najmanje jer nije bio crveni vec samo obican covek. Ja cu svoj spor dobiti, a ako treba teracu i do Strazbura kada iscrpim sve pravne mogucnosti u Srbiji, a tamo znamo kako je prosla Rumunija jer je ignorisala pravo i zakone.

demokratija nema alternativu

pre 5 godina

@PRVA diktatura je sprovedena od strane kralja! ON je prvi i jedini pravi diktator na ovim prostorima! Zvanicno je uveo diktaturu 1924 kada su komunisti dobili izbore i ponistio IZBORE! A zasto su komunisti pobedili i zasto su se pojavli VMRO i ustase? PA samo zboh oholosti prozdrljivosti nezasitosti kralja i njeogove svite koja je zandarmeriju koristila kao svoje pljackase! SHS I Ju je bila rapsad od drzave bez ijednog zdravog elementa i to je jedina istina!(alcale, 10. decembar 2018 21:33)

Aleksandar jeste uveo tzv. šestojanuarsku diktaturu, ali daleko od toga da je on bio diktator, kakvih je tada bilo u Evropi ili poput komunističke, titoističke diktature, kakvu smo imali nakon Drugog svetskog rata. Komunistička partija je pre rata bila zabranjena iz istih razloga iz kojih su bili zabranjeni Vmro i ustaški pokret. To su bili terorističke organizacije o čemu svedoče njihovi brojni teroristički napadi između dva rata. Čak postoje njihovi zajednički dogovori o saradnji na rušenju Kraljevine Jugoslavije i demokratije. U ostalom KPJ je već sredinom 20-ih godina na kongresu partije to jasno iznela. Ne treba se zanosite tim stvarima. A ono što su komunisti uradili neposredno nakon oslobođenja Srbije, kada su za samo 6 meseci(oktobar 1944--mart 1945),po podacima prikupljeni od strane državne komisije, ubili preko 60000 ljudi, a nezvanično se procenjuje da je ta cifra preko 1000000,govori da je Kraljevina Jugoslavija imala adekvatan odnos prema toj partiji i ideologiji. Uništili su celokupnu srpsku inteligenciju stvaranu više od veka. U ostalom između dva rata komunističke partije su identično tretirane u skoro svim evropskim zemljama, sa mnogo većim stepenom demokratije i ljudskih prava, kao i u SAD-u. U svim zemljama gde je vladala ili vlada komunistička partija je na vlast došla nakon revolucija ili građanskih ratova, a često je to išlo zajedno, a ne izborima i voljom naroda. Odmah po osvajanju vlasti ukidaju partije i demokratiju,ubijaju i zatvaraju neistomišljenike, oduzimaju imovinu i uvode totalitarnim sistem. Bez obzira na političku nestabilnost i sve mane, koje je imala kraljevina, ipak je to bila zemlja slobodnih ljudi, a to nismo imali nakon rata. Kralj Aleksandar je bio iskreni Jugosloven, za razliku od Tita,koji je to bio za vreme rata i vrlo brzo posle toga se izjašnjavao kao Hrvat,na zaprepašćenje mnogih srpskih komunista.

alcale

pre 5 godina

@ pekar, lekar, apotekar

Sta lupetas? Komunisticke partije nema 30g. Na vlasti vojvode a vec 30 godina se menjaju imena ulica u kraljeve i sklanjaju imena partizana!Po braci srdic koje su SS-ci streljali na topcideru ime je Nosio VRTIC koji se sada zove Sv PETKE!!! EJ BRE!

Komunisti krali??? Prijatelju pa ako je tako zasto je dug bio 0.5% BDPa a sada 60% BDPa? Gde je nasa industrija? Gde je zdrastvo danas a gde je bilo do 90te? Imas li ti i svi u srbiji malo objektivnosti u pogledu na istoriju?

Karadjordjevici su UPROPASTILI Srbiju! Vaspitan sam kao jugosloven i dalje tu YU vidim kao najlepsu zlemlju na svetu! Ali to 1918 NIJE BILO i nije bilo tako do 45! Do 1914 srbija je i licila na zemlju bilo je NEKE pravde ponekada, posle 1918 je nesatla u lopovloku otimacini i zlpoastavljanu koje je sprovodila kraljeva diktatura!
Jos jedna cinjenica o tvom omiljenom kralju i snovima koje sanjate... PRVA diktatura je sprovedena od strane kralja! ON je prvi i jedini pravi diktator na ovim prostorima! Zvanicno je uveo diktaturu 1924 kada su komunisti dobili izbore i ponistio IZBORE! A zasto su komunisti pobedili i zasto su se pojavli VMRO i ustase? PA samo zboh oholosti prozdrljivosti nezasitosti kralja i njeogove svite koja je zandarmeriju koristila kao svoje pljackase! SHS I Ju je bila rapsad od drzave bez ijednog zdravog elementa i to je jedina istina!

grga

pre 5 godina

A od kojih su para tj kakavim radom su stekli ta bogatstva.

Nego od uzimanje iz drzavne kase na bazi primanja a bez ikakvog oporezivanja.

A onda kao toboze ulagali u rudnike, u vinograde,..., i kao zaduzbine koje su oni bili samo inicijatori ali pare su davali neki drugi, koji su dobijali povlastice da prodaju alkohol, da grade puteve,...

Zato je jadan i bedan narod koji globu davati vise nije mogao a da mala grupica zivi extra a da oni nemaju ni za doktora, ... i jos da ginu u ratu dok gospodska deca odose avionom.

auu

pre 5 godina

@Marija
A kako to moze biti njihovo kada je napravljeno od drzavnih para, a ne od njihovih? Hm? Kakvi su oni naslednici? Nikakvi. Ne treba im davati nikakvu nadoknadu, nego ih upitati odakle im vile po Evropi i Americi? Od kojih para su to kupili? Da nije od onog sto su im preci pokrali ‘41?

zoki

pre 5 godina

I mi tražimo od čijeg je to novca on kupio Sećate se da su Titu poklonili desetina kuća,vila naravno izgrađenih narodnim novcem.Porodica koja je krvlju se domogla prestola treba protetati iz Srbije.I nisu prestolonaslednici jer je tkzv kralj napustio presto i porodicu otišao u SAD i time abdicirao.

Kad se Tikva pravi pametna

pre 5 godina

Ma jeste, Karadjordje imao rudnike u Cehoslovackoj i vile po Srbiji i Jugoslaviji, pa sve to ostavio Petru i Aleksandru. Sta su im oduzeli Obrenovici? Aleksandar Karadjordjevic je vladao Srbijom u vreme najvece moci Obrenovica. A ova sirotinja, Petar, je organizovao masakr citave dinastije Oberenovic, pobio preko 200 ljudi, ukljucujuci bebe u kolevkama, isti onaj kojeg zovete “dobri cika Pera”. Taj krvnik iz francuske Legije Stranaca je silom preuzeo vlast, prouzrokovao smrt miliona Srba, uvukao nas u I svetski rat, pobegao na Krf, zavadio nas sa svim narodima Balkana, narocito onima iz bivse Jugoslavije, a svoju decu naucio da kradu od naroda i da se bogate. Tako je Aleksandar od drzavnog novca kupovao sve i svasta za sebe, pa sada potomci traze “nasledstvo”. E pa ne moze. A Petar II je po uzoru da dedu, pobegao i ukrao svo zlato. I to je cinjenica, istorijska cinjenica koju ne mozete osporiti.
(realno, 10. decembar 2018 19:08)

Jedino je ovde realno da ste se ti i činjenica za sva vremena rastali još pod pionirskom crvenom maramom i titovkom.

nikolaaaassss

pre 5 godina

Vidim da mnogi ovde pominju Tita u losem kontekstu! Koliki god on bio zlocinac ili sta vec,za vreme tog coveka se ziveo zivot,a zadnjih 30godina se prezivljava! Da se razumemo, u Jugoslaviji je postojalo preko milion firmi koje su proizvodile,izvozile i placale radnike i vise nego korektno. I zakon je za sve bio isti. Direktor fabrike je mogao da ima maksimalno 3puta vecu platu nego obican radnik! Ko god da vam prica suprotno,laze vas ili pojma nema sta prica!

O.T.A.N.

pre 5 godina

Znači "Kralj" Aleksandar II će kao i do sada nastaviti da živi u Belom dvoru. Da ne plaća struju, pravi prijeme, jede, spava itd, a pride će dobiti i pola miliona na ime obeštećenja? Pa to je za njega povoljnije nego da mu daju Beli dvor.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Zoran, 10. decembar 2018 16:52)
Ништа отето није, Карађорђевићи су имовину напустили и побегли. А тај последњи што је побегао све је предао ћопавом Загорцу.Ова брука од породице и овај тип што се у републици представља као "ЊКВ" треба да буде протеран што даље.

артиљерац

pre 5 godina

@ auu не,не капирам,Капирам да си ти мали па о томе не знаш ништа.Бели Двор је сазидан од новца породице Карађорђевић.Постоје СВИ папири о томе.Одавно је
то разјаснио Драгољуб Ацовић,архитекта,члан Крунског савета.НИ динара државних
пара нема у Белом Двору.Јел јасно синак?Пусти ме с комунистичким мантрама.
Сувише сам стар за њих,а и слушам их од како сам рођен,1957.Својина је својина
и ТАЧКА,нема нов ред.Као што и дан данас слушам и читам како су Карађорђевићи
изнели и потрошили злато Краљевине Југославије(јесте изнето,али 1939,плански)
а злато враћено у ФНРЈ до 1952.Само Тито,љубичица бела,заборавио то да каже
народу.А од којих су пара прављене титове виле широм СФРЈ(24)?Од титових или
државних?Од којих су пара купљена 3(ТРИ) Мерцедеса 600?Титових?Доста је бре!
Комунисти су били већи лопови од Карађорђевића,и то охо.СВИ данашњи српски
тајкуни су били КОМУНИСТИ.Ама СВИ до једног.

Jeti

pre 5 godina

Siromasni profesionalni vojnik koga su izdrzavale porodice rodjaka (kraljevske porodice) za par godina je postao silno bogat. Unuk mu odneo zlatne rezerve iz drzave....

Da je po pravdi i taj novac je mnogo.

pekar, lekar, apotekar...

pre 5 godina

Nikako da se otresemo komunisticke propagande sto se vidi po komentarima. Ljudi ovde prozivaju Petra II a covek kad se raspadala drzava imao 17 godina nije se pitao ni za sta, nije znao gde se nalazi... Preveliki trag su ostavile komunjare i danas se prozivaju kraljevske porodice a tito i kompanija otimali sve zivo. Sto se tice Jugoslavije na rts-u bila emisija i svi znacajniji istoricari iz regiona su zakljucili da je u tom trenutku to bila najpovoljnija opcija i da Kralj Petar i Pasic nisu bas mogli da budu vidoviti a sto se tice uvlacenja u rat to je tek glupost nevidjena jer svi znaju da je Austrija zelela taj rat i nije moglo da se izbegne.

kimi

pre 5 godina

Pa ovi i zadužbine traže da im se vrate. Zadužbine koje su osnovali a ko zna ko je davao pare.
Inače Petar Mrkonjić/Karađorđević je došao na vlast go kao crkveni miš. Ni cvonjka nije imao, jedino njegovo je moglo biti imanje u Topoli. Već njegova deca su bili među najbogatijim ljudima u Evropi, za samo tridesetak godina, u vreme kada je Srbija izgubila milione ljudi, kada je bila skoro uništena.
Nije Srbija njima ništa dužna ali su oni Srbiji dužni i previše.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 17:54)

A pre toga Karadjordje bio bogat i njegova deca ali su im Obrenovici sve oduzeli.
A Karadjordjevici nista iz zemlje odneli nisu, to je teska komunjarska podvala.
Da su imali para u inostranstvu ne bi zavrsili kao socijalni slucajevi.
Svo bogatstvo im je bila nepokretna imovina u Srbiji.

jabreja

pre 5 godina

Zasto vredja posten svet, koji nije nista opljackao, ponajmanje Trepcu, Bor i Majdanpek, koji nije Srbiju u crno zavio i ugasio drzavnost, nije Zemun premestio u Hrvatsku, nije kukavicki pobegao s nevidjenim bogatstvom.
Svi drugi su duzni da dokazuju ne samo vlasnistvo, vec poreklo - samo Karadjordjevici ne - valjda zbog porekla iz Klimenata?
Doci ce neka prava vlast i postaviti prava pitanja, i razvlastiti krvavu porodicu...

Zuja

pre 5 godina

Otkud tim Karađorđevićima toliko imovine, te zgrade, te rudnici, te fabrike, te zemljište? Pa za njih je tito bio puki siromah!? Cela država podizala, a onda oni prisvojili. Kao i svaki vladar kod nas do danas.
(Ne dam!, 10. decembar 2018 16:42)

Olukom radnickog saveta.Kakva bre drzava.Da li su stambene zgrade izgradjene pre drugog svetskog rata gradjene od strane drzave.Da li je sadasnju zgradu vlade Srbije gradila drzava

Igor

pre 5 godina

Nije to njihova porodična kuća, nego rezidencija šefa države. Da li je kralj bio formalno vlasnik te kuće ili ne nije bitno, on ju je stekao zato što je bio kralj, pa iako je svoje pare dao za nju, te pare je skupio od poreza, a ne radeći. Nisu zaslužili ni ovo obeštećenje.

kimi

pre 5 godina

a da gradjani pokrenu parnicu za oduzetu imovinu od kralja,koji je uzeo od njih i napravio sebi!
(sima, 10. decembar 2018 16:50)

Druze, Tito je oduzimao imovinu a ne Kralj.
Inace Dedinje je bilo golo brdo pre izgradnje dvora. Dakle morate posmatrati iz onog vremena kada se gradilo.
Tek posto se izgradio dvor onda krecu ondasnji imucniji ljudi da grade tamo.
U to vreme Beograd je imao stanovnika kao Sabac.

Zeljko

pre 5 godina

Ha, ha, ha...prava sprdacina. Neg ojedno pitanje: A sto mi imamo krunu na zastavi i grbu Srbije? Znate li sta Kruna predstavlja. To da je Srbija kraljevina (bila)? E moji drugovi. Imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije. I da vratimo pristojno imovinu Karadjordjevicima. Imati monarha cisto kao titulu bez ikakve zakonodavne ili izvrsne vlasti kao neki u Evropi sto drze do tradicije. kako cenimo sebe tako nas i drugi cene. Ovako imamo jednog vladara ali nije Karadjordjevic.

kimi

pre 5 godina

Po mom misljenju, u dinastiji Karadjordjevic nema plemenitosti ni malo. Dosli su ubistvom na vlast, zajasili jadni srpski narod, pljackali i kozu drali tokom vladavine. Rasturili zemlju Srbiju, primili tudju stoku u svoju bastu, napravili tu prokletu i za Srbiju tragicnu Jugoslaviju. Unistili sve sto je bilo dobro. Na kraju su pobegli napolje i sa sobom poneli silno bogatstvo. Ocevici u Cetinju kazu da avion sa kojim su bezeli nije mogao da se podigne jer je bio pretovaren zlatom. Gurali su nogama sanduke iz aviona napolje dok se zaletao da bi mogli da se odlepe of piste. I sada su nazad, hoce ponovo da deru kozu napacenom narodu. Zalazem se i da se sramna kruna skine sa zastave! Mi smo za sada republika a kada i ako postanemo kraljevina cemo staviti krunu nazad! Molim lepo - hvala.
(Bane, 10. decembar 2018 17:35)

Hahahaha pa ko jos veruje u ovu crvenu laz da su izbacicali ljude iz aviona ahahaha. Pa kralj Petar Drugi je umro kao izdrzavano lice, Kraljica Marija je u Engleskoj zivela na selu na dobru koje je pripadalo kraljici Elizabeti koja je njena rodjaka i to za sve vreme njenog izbeglistva.
A to ko je dosao posle ubistva na vlast, pa prvi je sa tim krenuo Knez Milos koji je ubio Karadjordja.

kimi

pre 5 godina

Parlamentarna monarhija je manje tradicija Srbije od socijalizma - trajala je od 1882. do 1918. kada je Kraljevina Srbija prestala da postoji, a nastao je monstrum od Kraljevine Jugoslavije koji nas je kao narod preskupo koštao. Socijalizam je u Srbiji trajao duže. Upoznajte se sa istorijskim podacima i ne pišite gluposti.

A to što neko misli da je time što ima "plavu krv" rođenjem stekao i više PRAVA od bilo kog drugog ljudskog bića na ovoj planeti je ili bezobrazluk, ili posebna vrsta F dijagnoze. Na našem slučaju se potvrđuje da, recimo, "plava krv" ne doprinosi sklonosti ka ovladavanju maternjim jezikom...
(Mrgud, 10. decembar 2018 18:20)

Pa Srbija je kraljevina bila jos od Nemanjica.
A sto se tice dijagnoze kako vi kazete pa sve najbogatije zemlje evrope su kraljevine.
To su uglavnom uredjene, liberalne zemlje kao Holandija, Belgija, Norveska, Danska...
Vikali su na ulicama komunisti kako ce Amerika i Engleska biti zemlja prolterska.
Kad ono komunizam pao svuda u svetu ali nazalost samo ne u glavama pojedinih srba.
Eno jos su i Engleska i Amerika kapitalisticke zemlje a deca i unuci srpskih komunista beze u te zemlje.

kraja

pre 5 godina

...sta su srpski vojnici dobili od drzave po povratku iz WWI...???
...da li im je monarhija nadoknadila izgubljene domove, stoku, pobijenu familiju...???
...gde je nestalo sve ono sto je austrija uputila u srbiju na ime ratnih reparacija...???
...ko je profuckao i rasprodao svu stokuu dobijenu od austrijanaca...???
...komunisti...???
...i sta kazete, dvorac je "privatna imovina" karadjordjevica...???

Srbenda

pre 5 godina

Ceskoj smo duzni???
(Luka, 10. decembar 2018 13:16

Kako ovde ljudi pisu nebuloze.Jos zive u socijalimu i radnickom samoupravljanju.Kakva bre drzava gradila.Znate ki kako funkcionise monarhija.Beli dvor bio ljuta periferija Beograda.Monarh u svakoj drzavi ima apanazu.Bilo nekada a i sada.Id cega su Nemanjici gradili po Srbiji.Od nameta seljacima. Od cega su gradjene sve rezidencije u Uzickoj.Malo je tu bilo trgovaca

zivela republika

pre 5 godina

sjajna vest! samo da jos otvore onaj divni park sumu za sve gradjane, bazen da osposobe, kucu u muzej da pretvore, da svi mozemo da uzivamo, vozimo bajs i setamo se sa klincima, ne samo ta "visa" kasta.

pera zdera

pre 5 godina

30 godina smo cekali da ta porodica barem malo pokaze zelju da bude deo nase/svoje drzave a oni ni jezik nisu mogli da nauce. Na kraju se pokazalo da su tu samo zbog besplatnog stanovanja i imovine koju potrazuju nazad. A vrhunac je sto traze cak i ono sto su poklonili tom narodu.

Srb

pre 5 godina

Prvo Karađorđevići da traže od Slovenaca, Hrvata I ostalih da im vrate I daju šta treba. Srbi su njima dali I previše, 2,5 miliona duša je otišlo na onaj svet zahvaljujući njima ! Ako im nešto treba nek se obrate Jugoslaviji a ne nama Srbima. Nas su se odrekli 1.12. 1918. A što se tiče Belog Dvora, treba ga zajedno sa onom kućom cveća demontirati I svoj bivšoj "braći" poslati po parče !

only fools and horses

pre 5 godina

Pa ovi i zadužbine traže da im se vrate. Zadužbine koje su osnovali a ko zna ko je davao pare.
Inače Petar Mrkonjić/Karađorđević je došao na vlast go kao crkveni miš. Ni cvonjka nije imao, jedino njegovo je moglo biti imanje u Topoli. Već njegova deca su bili među najbogatijim ljudima u Evropi, za samo tridesetak godina, u vreme kada je Srbija izgubila milione ljudi, kada je bila skoro uništena.
Nije Srbija njima ništa dužna ali su oni Srbiji dužni i previše.

Mrgud

pre 5 godina

@ " ...imali smo sansu da se vratimo na Parlamentarnu monarhiju jer je to tradicija Srbije" i svima koji pišu slično...

Parlamentarna monarhija je manje tradicija Srbije od socijalizma - trajala je od 1882. do 1918. kada je Kraljevina Srbija prestala da postoji, a nastao je monstrum od Kraljevine Jugoslavije koji nas je kao narod preskupo koštao. Socijalizam je u Srbiji trajao duže. Upoznajte se sa istorijskim podacima i ne pišite gluposti.

A to što neko misli da je time što ima "plavu krv" rođenjem stekao i više PRAVA od bilo kog drugog ljudskog bića na ovoj planeti je ili bezobrazluk, ili posebna vrsta F dijagnoze. Na našem slučaju se potvrđuje da, recimo, "plava krv" ne doprinosi sklonosti ka ovladavanju maternjim jezikom...

J.

pre 5 godina

Kimi, socijalni slučajevi (kako ti kažeš), ne žive na obodu Hyde Parka, gde su naši socijalni slučajevi živeli do preseljenja u Beli dvor. A čovek nije napisao da su izbacivali ljude, nego sanduke iz aviona. Inače, ne zanosite se Strazburom, šta mislite, da Savoja ili Burboni ne bi tražili pijemontske i rimske palate, Kraljevski dvor u Milanu, Monci, Kazerti...

v

pre 5 godina

Doci ce i trenutak kada ce drzava pokrenuti restituciju za imovinu oduzetu u ovom periodu.
Verovatno plac na kojem se nalazi Beli dvor vredi vise od onoga sto se nudi kao nadoknada...

istina

pre 5 godina

Restitucija je smišljena da se rasture resursi Srbije, a povraćaj rezidencije koja je gradjena narodnim parama, tojest iz budžeta, je nešto najsmešnije. Dajte smirite se malo, stvarno je neukusno. Gospodja je bila vlasnica neke samoposluge, to joj odgovara. Može da otvori neki Aman i da se bavi svojim poslom. Da nešto rade i da se skinu sa našeg budžeta.

Heroj Pinki

pre 5 godina

Karadjordjevicima treba vratiti svu imovinu za koju mogu da dokazu da su je stekli postenim radom. Ostalo ostaviti drzavi. Toliko je jednostavno.

John

pre 5 godina

Grckom Kralju i njegovoj porodici su ipak vracene neke vile i imanja, dakle nije da im nista nije vraceno.
(kimi, 10. decembar 2018 17:10)

Govorim o tome šta je sud u Strazburu presudio.
A presudio je da mu ne bude ništa vraćeno, već da njemu (i još nekima iz dinastije) budu isplaćene pare. I to daleko manje para nego što su tražili.
A paralela je jasna. Palata Tatoj=Dvorovi na Dedinju. Nije vraćeno prvo, neće ni drugo. Što, naravno, ne znači da im ne može biti vraćen neki drugi posed u Srbiji, npr. u Topoli ili gde su već šta imali.
E, sad, to otvara pitanje restitucije u ex-yu državama, a tu potražuju poprilično. Evo ovde: šta je sve od imovine kralj imao/ostavio: https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1376032

kimi

pre 5 godina

Što se tiče opsesije da samo komunisti oduzimaju (otimaju), mogli biste da se informišete i da je država Grčka bivšem kralju Konstantinu (inače rođaku ovog našeg - mada nije to ništa specijalno, svi su oni po Evropi nekakvi rođaci bliži ili dalji) i njegovoj porodici pooduzimala svašta, uključujući i kraljevski dvor Tatoj.
Spor o naknadi (kol'ko to sve košta) je na kraju stigao do u Srbiji čuvenog suda u Strazburu i čak i oni su presudili da kralj neće dobiti naknadu koliko je tražio (a tražio je tržišnu cenu)
Dakle: Vraćanje u naturi - ne mora; Isplata tržišne cene - ne mora ni to.
Bez obzira koliko se to nekome (ne)sviđa
(John, 10. decembar 2018 16:35)

Grckom Kralju i njegovoj porodici su ipak vracene neke vile i imanja, dakle nije da im nista nije vraceno.

marija

pre 5 godina

@Bane,

Austrijska republika stvorena posle izgubljenog Prvog svetskog rata donela je poseban zakon kojim se pripadnicima dinastije Habsburg zabranjuje ulazak i boravak u zemlji dok se pojedinačno službeno ne odreknu svih aspiracija svoje loze i ne zakunu na vernost republici. Oto Habsburg nije mogao da uđe u Austriju. Njegov najstariji sin Karl, rođen 1961. godine, dobio je austrijski pasoš na kome je pisalo: "Važi za sve zemlje osim za Austriju."

"Izričito se odričem svog pripadništva dinastiji Habsburg-Lotringen i izričito se odričem svih zahteva za vladavinom i izjavljujem da sebe vidim kao vernog državljanina Republike."

Tek posle toga je 1966. prvi put ponovo stupio na tle Austrije, što je, doduše, izazvalo protestni štrajk 250.000 radnika.

Kako možeš uopšte uporedjivati Habsburge sa Karadjordjevićima znaš samo ti, Bane!

realista

pre 5 godina

Aleksa Pufta

Jedino ako je sud u Strazburu dvolican. Da natera Srbiju da im vrati Beli dvor, a ne i Sloveniju da im vrate Brdo kod Kranja

Siniša Mihajlović

pre 5 godina

Zamislite sad ovu situaciju: uhapse Vulina zbog nemogucnosti dokazivanja porekla novca, i zaplene mu stan. Pocne sudjenje.

- I odakle vam pare za stan, g. Vulin?
- Pozajmila mi tetka iz Kanade.
- Mozete li to da dokazete?
- Da, naravno, izvolite ugovor o pozajmici, overen kod notara.
- A kako ste uneli te pare u drzavu?
- Licno, po 9.900 evra svaki put.
- Dokaz?
- Trenutak... evo izvolite, 29 avionskih karata do Kanade, 29 izvoda tetkinog racuna, selfi sa tetkom iz aerodromskog kafica i recept za palacinke sa javorovim sirupom.
- E jeb... Nista onda, slobodni ste.
- A stan?
- Koji stan?
- Pa ovaj sto ste mi zaplenili...
- Bicete obesteceni.
- Necu obestecenje, hocu stan.
- Stan je, kako da vam kazem... zauzet.
- Dobro onda, izvolite kopiju kupoprodajnog ugovora i broj racuna, imate 15 dana da isplatite sumu iz ugovora.
- U vezi toga... obestecenje je zakonom propisano na maksimalnih 20.000 evra.
- Jeste li vi normalni, kakvih 20.000 za stan od 300.000?!?
- Na dvanaest rata.
- Sta bre?!?
- Godisnjih. Slucaj zakljucen, sledeci.

Predrag

pre 5 godina

Koliko raznih "kraljeva" i "dvorova" imate danas na Dedinju, a ne pitamo se za njih odakle im sve to i kako su do toga došli, već se pitamo za krraljevsku dinastiju koja treba da nam bude na ponos pred nama samima i pred drugima. Ti današnji "kraljevi" potomci su komunista koji su nas oslobađali od buržoazije, a potom oni sami okupirali Dedinje. Dopalo im se... Naravno da njima sada nije u interesu da Karađorđevićima bude vraćena kruna i imanje i da Srbija ponovo postane monarhija. Da se vratimo zdravom sistemu vrednosti. Ne bi se baš osećali komotno.