Nedelja, 22.07.2018.

14:33

Vučić: Drastično u odnosu na Hrvate, Albanija iza nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da danas imamo izuzetno dobro stanje, da naša ekonomija napreduje ozbiljnom brzinom.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Drastièno u odnosu na Hrvate, Albanija iza nas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Anonimus

pre 5 godina

Auuuu... znači moja majka i moja devojka imaju platu ispod proseka. Jedna radi u državnoj upravi a druga za belgijsku kompaniju a ja plaćam mesečni paušal više nego njine plate.

Njofra

pre 5 godina

200€ placa!? E to je tuga i jad. A ja mislio da je kod nas katastrofa u hrvatskoj, pobogu tih 200€ dobih regres za ljetni godisnji, a radim kao cnc operater..

Lu Salome

pre 5 godina

Samo ekonomski snažna država može da odgovara izazovima savremenog doba. Srbija ima ozboljnu tendenciju da parira razvijenim zemljama, za par godina, naše buduće generacije, ne mi, imaće bolji "prostor" za život.

gojko12

pre 5 godina

da je ovaj normalan poredjuje 2002 i 2018 godinu...pa bar kad poredi neka kaze koliko su poskupele namirnice za taj period u Hrvatskoj a koliko u Srbiji
(Mozaik, 22. jul 2018 22:53)

Čovek poredi period od pre skoro 20 godina....dva takva poređenja i prođe vam život..

Ivan

pre 5 godina

az426, 22. jul 2018 22:22)

Ovde su i vise. Dobar majstor uzme i do 1000 evra a po nekad i preko, zavisno od posla. Problem je sto se zarade isplacuju na crno zbog visokih doprinosa dok se na papiru obracunava minimalac.

Roker

pre 5 godina

Prosečna plata u Hrvatskoj 2002 godine nije bila 700 evra nego manje od 500. Manipulacijom podacima pokušavaju se umanjiti vlastiti promašaji.

tz

pre 5 godina

prosecna plata je ILUZIJA,statisticki podatak koji nije realan i obicno bude naduvan,moze se reci da je prosecna plata i 1000evra ili 450e, u oba slucaja radnik koji dirinci 8h u nekoj stranoj firmi nikada ne moze da vidi na racunu taj prosek,NI PRIBLIZNO!!

zato kazem mozes da kazes koju god hoces cifru,ali realnu cifru drzava ti nikada nece reci...na primer taj realni radnicki prosek koji je oko 250-300e,zato se dodaju plate direktora i raznih pratecih drugova,kao sto je recimo Bajatovic koji cepa 20.000evra platu,i koliko takvih ima?

i onda ti drzava kaze CIFRU,prosek...koji nikada neces videti na racunu kada dizes platu,mislim zna se ko moze da vidi taj prosek i oseti,a neki ga vide i X puta veci.....

zato kazem prosek je iluzija za obicnog gradjanina,a realnost za one koji taj prosek dizu i osete u novcaniku!!!

Бата Стојковић

pre 5 godina

Што не упореди 2008 и 2018, и по нивоу зарада и по нивоу зараде? Е, онда би се видело да ми имамо назадну а не напредну власт.

laki78

pre 5 godina

Vidim poredi se sa 2002.godinom.Zasto se ne poredi sa 1999.godinom kad je on bio na vlasti?Da vidimo koliki prosek plate je on ostavio jer se ta 2002.godina nije rodila tek tako.Ubacio je i Albaniju vidim do sad se sa njima nismo poredili jer smo ziveli mnogo bolje od njih.Sta ce biti sledece za koju godinu,jel ce pominjati i porediti nas sa Burkinom Faso i Gvinejom Bisao?

gojko12

pre 5 godina

Više je plaćen konobar u Hrvatskoj nego hirurg u Srbiji.

Ova prosek nam veštački dižu javni sektor i partijski pacovi zato radničke plate ni u snu nisu veće od 250-300 eura.

мики

pre 5 godina

Господине Председниче,моја супруга и ја заједно имамо око 430е у С.Паланци,са четвртим степеном средњег образовања,станарима нам је 12000 дин,вртић за 2 кћери 11500 дин,даље да не причам,знате за остале трошкове тако да не знам о каквој будућности да причам деци... Мислим да ћу уграбити прву шансу да макар ја напустим земљу...макар и у Словачку да склапам ТВ за 500е... Немојте да се кажемо....

Laza

pre 5 godina

Promene se osete, i zivot u Srbiji postaje bolji, i ceka nas bolja buducnost sa jos vecim povecanjem plata i penzija, sto je veoma vazno za srpski narod.

Mozaik

pre 5 godina

da je ovaj normalan poredjuje 2002 i 2018 godinu...pa bar kad poredi neka kaze koliko su poskupele namirnice za taj period u Hrvatskoj a koliko u Srbiji

Bosanac

pre 5 godina

Ovo da je prosječna plata više u Srbiji nego u BiH jednostavno nije istina. Njega demantuju i Zavod za statistiku Srbije i naš zavod za statistiku.
Na zvaničnoj web stranici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije u posljednjim informacijama navedeno je da prosječna neto plaća u Srbiji iznosi 49.117 dinara, odnosno 813,36 KM.

Ako je vjerovati Republičkom zavodu za statistiku Srbije onda je prosječna plaća zaposlene osobe u BiH još uvijek veća za 67,64 KM u odnosu na Srbiju ili za 54 KM ukoliko se kao relevantne informacije uzmu Vučićeve tvrdnje o prosječnoj plaći od 424 eura (826,80 KM). Šta više, u naše prosječne plate nisu uračunate naknade za topli obrok, regresi i sl. dok je u Srbiji to slučaj. Dalje, naše prosječne plate nisu rezultat vještačkog napuhavanja nego realnog stanja na tržištu rada. A i u RS-u su znatno niže nego u Federaciji iako je Dodik neki dan političkom odlukom, odnosno dekretom, pred izbore podigao najnižu platu (U RS-u također u prosjek ulaze i naknade za topli obrok i regres). Ko išta zna o ekonomiji jasno mu je da visinu prosjeka plata ipak određuje velikim dijelom tržište dok država može da odredi samo najnižu cijenu rada i još jednu važniju stvar, a to je da nema nigdje u praksi skokovitog rasta plata nego se radi o procesu koji traje duži period. Ili Vučić ima čarobni štapić.

Ravangrad

pre 5 godina

Zasto nikada negovore o porastu cena.Koliko su cene porasle u poslednje 3-4 g.Radim u trgovini i gledam kako cene rastu iz mrseca u mesec.Postoji statistika,ali neide vlasti u prilog.Veliki broj proizvoda su nam na nivou Nemackih cena,a znamo kolike su plate u Nemackoj.Ajde malo o tome predsednice.

gojko12

pre 5 godina

Auuuuuuuu! Ovo je za " ne komentirati" sto bi rekli Hrvati. Decko, Moldavija pa mi. Znaci, zadnji smo u Evropi pored Moldavije.
(Elektronac Leskovac, 22. jul 2018 16:28)

Ovo nije tačno !!!

Ukrajina je siromašnija i od Moldavije i id nas.
Redosled po siromaštvu,odnos plate troškovi živita je sledeći:
Ukrajina,Moldavija,Srbija.

Dakle treći smo od pozadi.

az426

pre 5 godina

evo ja u HR na bausteli kad preracunam u vase dinare imam malo jace od 75000,kolike su kod vas onda place u dinarima za takve poslove?nije ni kod nas nista bolje,pogotovo u Slavoniji gdje vecina radi za 2700

nišlija_86

pre 5 godina

Smanjuje ti se nezaposlenost, predsedniče, tako što ćemo moja porodica i ja otići iz ove zemlje jer ovde zajedno sa ženom imam ukupnu platu od 424e jer ti radimo na kablovima. Ja da ti radim ovde u tvojim fabrikama neću jer poštujem sebe. Naša beba ovde nema budućnost, a i mesec ne mozemo da preživimo ako nam naši ne pomognu. Toliko o tvom proseku plate. Inače smo oboje visoko obrazovani. Nažalost velika većina ljudi misli ovako a sveo si naciju na neobrazovane i penzionere kojima je svejedno dal ce da imaju 500 dinara vecu ili manju penziju. Pozdrav od profesora...

Sani

pre 5 godina

Za nas je bolje da vise ne napredujemo.Povecanje BDPa,uvek nam donosi nove namete,takse,akcize itd.Ovo vise nije ni smesno,sve se raspada a on prica o uspehu...

Biće za koju godinu

pre 5 godina

Kakve god bajke servirao i koje god brojke izbacivao, ja vidim samo činjenice a one govore da sve što pričaš je šarena laža... Mladi žele svim snagama da pobegnu odavde, stariji su izgubili svaku nadu da odu, psihičko stanje nacije je katastrofalno! Čast pojedinim sendvičarima, estradi, tajkunima, braći i kumovima kojima je dobro u ovom rasulu...

Zeleni zmaj

pre 5 godina

Raspodela slučajne promenjive zvane "plata" je log-normalna, te je daleko realniji pokazatelj opšteg stanja njena geometrijska, a ne aritmetička sredina. Dakle uzmete i pomnožite 'n' plata pa izvadite 'n-ti' koren. Umesto da saberete 'n' plata pa podelite sa 'n'. Ajde da vidim ko sme da objavi geometrijsku sredinu. (za ove što znaju matematiku, kod log-normalne raspodele 'midian' je jednak sa 'geometric mean'.)

Minhauzen Pinokijević

pre 5 godina

Ta plata od 146 evra iz 2002. je zato što ste TI, Šešelj, Milošević i ostali radikali i socijalisti ostavili prah i pepeo za sobom.

Makar polovina Srbije prima manje od 35.000...

kako da ne

pre 5 godina

Lako ne za njega i njegove da racunaju i pricaju. Ne sipaju gorivo, ne cekaju u guzvama, drugi im idu u kupovine...Zasto ne idu na posao vozom kao Svajcarski politicari i to zaposljeni 80% pa jos 20% dopunjuju na drugim poslovima pa tako steknu realnost i zivot sa ljudima. Vi nemate realnosti jer vas voze u limuzinama kada vide guzvu pale rotaciju. Drzava tj narod vam sipa gorivo, placa avione i kamione. Plata pre 10 godina je bila ista! Isto ovakve su bile i kod ‘investitora’ i u drzavnim. Samo sto su troskovi sada veci 6 puta. Znaci lose radis, vreme je da se pakujes sto naravno neces jer ti je lepo. Bolje uskoro da se sklanjas jer kada narod najzad provali( hoce valjda) izleteces gore nego Milosevic. Ta si i liga.

mali budo

pre 5 godina

Predsednice mi smo 91ve bili ispred svih tih zemalja

a onda ste vi usli u politiku.

Vama sve to izgleda kao uspeh ali nama je ta vasa prica mnogo tuzna.

No posto ste Predsednik mi sada to moramo da citamo svaki dan

i zivot nam je uz vas tuznog, jad i beda.

Ali vi ste vama Kralj

Ketty i skockica

pre 5 godina

Otac mi vozi sanitet u hitnoj ima drzavni fakultet radi vec 20 god danonocno plata mu 27000 dinara - ja takodje fakultet zavrsen na birou sam 6 god nikad me niko nije zvao za posao -- o cemu prica ovaj covek I gde on zivi ???

sasa jokic

pre 5 godina

Vucicu, Vucicu......ko ovo proguta, taj ima zeludac kao dzak za krompir. 90% Srbije gladuje, a prosek podizu lopovi iz javnoh preduzeca, koji i ne trose platu jer kradu i sa levom i sa desnom.
Idete po Srbiji otvarate fabrike, dajete “investitorima” iz budzeta (nase pare) za plate od 25 hiljada dinara. Sta ce da rade mesec dana sa 25 hiljada dinara? To je da pokriju struju i komunalije, a gde je hrana? Da ne pricam nesto drugo, da izadju na pice, da se malo druze....to je nemoguca misija. Srbija se rspada po savovima, a vi procate o napretku!? Samo je 1993. bilo gore.

biće bolje

pre 5 godina

2002. je bila pre 16 godina, imaš li ti pojma koliko je prošlo vremena i da mnogi ljudi i dalje rade za skoro iste pare, ta plata od 400 evra je daleko od većine radnika u srbiji i mnogi bi bili srećni kada bi imali toliko. Taj prosek je velika laž ove vlasti i manipulacija.

kolindakitara

pre 5 godina

Ludi milojko bdp srbije za 2018 je 44 milijarde dolara, a broj stanovnika je 6,95 miliona(verovatno i manji). 44000000000:6950000=6.330 dolara po stanovniku. Bdp hrvatske je 57 milijardi dolara broj stanovnika 4,1 milion(verovatno manje). 57000000000:4100000=13.902 dolara po stanovniku.

Atish

pre 5 godina

A da i jos sam zaboravio jednu stvar. Ja kao profesionalni vojnik imam platu 36 000 din! Ja mislim da je to daleko ispod proseka koji nas vladar kaze da je 500 e plata.

Slovenija, EU

pre 5 godina

Ako plate rastu samo drzavnom aparatu i javnom sektoru (kao sto je Vucic i rekao da hoce), to samo znaci da ce bogatiji postati jos bogatiji. A preostatak radnog naroda u realnom sektoru ce morati kroz poreze sve to platiti. Znaci imace jos manje. A onda ce doci do povecanja porezne stope i zdravstvene reforme, gde ce se smanjiti prava gradjana do bezplatnog zdravstva, i mnoge lekove koji se danas dobijaju na recept, moracete placati.

Vec vidjen scenario i kod nas u Sloveniji, a i drugde...

greco

pre 5 godina

Je l' Vučić došao na vlast 2002. ili 2012? Već 2008. prosečna plata je bila preko 400 EUR, a 2012. nekih 10% manje usled svetske krize i (istina) loše politike URS-a i DS-a (rahmetli URS se inače skoro ceo utopio u SNS, tako da je to ista ekipa). Rast bruto nacionalnog dohotka nam je najgori od 2012, država grca u sistemskoj korupciji, razgrađene su sve institucije, a više nego ikada ranije, nestručni se dovode na strukovne pozicije. Od toga ovaj gospodin ne može da pobegne, a priču o "2002. godini" može da proda neobaveštenima ili kratkopamtećima. Bolje poređenje mu je u odnosu na 2008. i 2012, i da nam objasni kako nas je prvi put u istoriji pretekla Crna Gora, kako su nas ubedljivo pretekle (i rastu fantastično) Bugarska i Rumunija. Mi smo država u društvu Albanije, Makedonije i Kosova, a Crna Gora je već liga iznad nas. Ovim tempom ostajemo sami sa Kosovom za 5 godina. Sve drugo je šarena laža. Najgore je što će tako i biti, jer gospodin i da želi, ne može ništa sa onima s kojima se okružio. Može da šminka i presipa i prikazuje "suficite" (za to je zaista dobar Siniša Mali), da maskira evre dolarima (prikazuje dug i BDP u zavisnosti od kursa EUR/USD).

London 94

pre 5 godina

Albanija u odnosu na 2004 neprepoznatljivo napredovala. Dal si bio u Albaniju poslednjih 3/4 godine. A jos ove 2018 srednja I juzna Albanija kao Grcka. Na sjeveru kao kod nas Leskovac , Kursumlia...

Čile

pre 5 godina

Onda se ljudi pitaju zašto mladi radije bivaju konobari na zapadu nego inžinjeri na Balkanu. Ne mogu da vjerujem da se neko može hvaliti napretkom ako mu je prosjecna plata 450 Evra. Meni je 52 godine i relativno sam dobro obrazovan i situiran moja supruga i ja skupa zaradimo platu reda 1800 Evra. Za uslove života u BiH to je relativno mnogo novca. No kad se odbiju troškovi poput dodatnog obrazovanja za djete, registracije auta, grijanja i održavanja stana ta cifra se brzo istopi. No naša primanja su rijedak slučaj je ljudi ovdje živi sa ukupno 500 Evra. Takva situacija je rezultat činjenice da se političari bave nacionalističko populističkom politikom koja in sluzi za bogaćenje. Upravo ljudi koji žive od crkavice od 500 Evra glasaju za Vučiće, Dodike i druge.

IronMan

pre 5 godina

Bugarska je 2008 imala i vise nego duplo manju platu od nas, danas ima vecu platu nego Srbija. Mi 10 godina stagniramo, oni se razvijaju.
(Alex, 22. jul 2018 15:15)

Stagniramo? Mi stagniramo? Shvatam da si to rekao u negativnom kontekstu koji podrzavam ali mi druze imamo BDP 3x (TRI PUTA) manji nego Jugoslavija 1989..... Evro koji je od uvodjenja skocio za 2x (DVA PUTA), gorivo, namirnice, i sve u globalu sto prati kurs evra, a dinarske plate ostale na nivou vremena kad se evro uvodio. E sad, ako cemo duplo nizi standard iz 2002. nazvati stagniranjem 15 godina kasnije, onda da odmah kazem zeni da se rasporedimo u glasanju npr ja za zute ona za ove, i da im se tako oduzimo...

Atish

pre 5 godina

Naravno presveti vodjo,sve je poskupelo samo plate nisu. Jer vi kada navodno "podignete plate" posle par dana podignete i cene i jos izmislite neke nove namete. Pa nisu svi bas toliko glupi. Pa ne odlaze ljudi iz Srbije zato sto je tako bajno kao sto ti kazes zar ne?

lasica

pre 5 godina

Hrvati nikad nisu imali 700€ prosek 2002 godine nego manje od 500€.dok je nas prosek od 140€ tacan sto je bio ogroman skok na milosevicevu vladavinu kad se tele kupovalo u domu kulture a ne na pijaci.ovaj covek u najmanju ruku izbacuje neistine na dnevnom nivou.

Borba

pre 5 godina

Sarajevo -- Prosečna mesečna neto plata u Bosni i Hercegovini u maju 2018. iznosila je 881 KM (450,4 evra) i nominalno je viša za 2,5 posto u odnosu na isti mesec 2017.

Sledeća vest na B92.

Goran

pre 5 godina

Vest na vasem sajtu danas je da je prosecna plata u BIH 450 evra sto znaci da smo cak iza BIH. Znaci, ja ne vidim da je stanje tako dobro ali da je bolje nego pre nekoliko godina jeste, kao sto je svuda bolje i to nije nesto sto je zasluga Vucica nego globalnih ekonomskih uslova koji su vrlo povoljni.

Лиманац

pre 5 godina

Аууу, тотални сукоб са стварношћу. Но, изгледа да он заиста мисли шта прича. Домановић је био мала маца.

Ludi Milojko

pre 5 godina

Hrvatska GDP per capita 15290$, Bugarska 8311$, Srbija 5992$ .. Ala smo ih pretekli!! Hrvatska koja je zapravo raspala zemlja ima skoro 3 puta veći GDP po glavi stanovnika od Srbije.

pametnix

pre 5 godina

Evo sad smo saznali da je od 2002. u ovoj zemlji vladao on, a ne žuti lopovi i da je zasluga za prosečnu platu (koja je inače manja nego kad je došao na vlast) samo njegova. I saznali smo da je prosečna plata u Bugarskoj od 550 evra mana od naših 400. Svakoga dana naučimo nešto novo. Ali ovo ne objavljujte nikako...

Goran

pre 5 godina

Po tome je Hrvatska 50 godina ispred Srbije, pre 10 godina su imali 700 eura ,a Srbija tek ima 450 eura ,onda treba još 20 godina Srbiji da dođe do 700 eura,a Hrvatska će onda imati oko 1500 eura

tamna strana Meseca

pre 5 godina

Ajde bas ako hoces da poredis. Oko 2000-e mi je Infostan bio 1.500 dinara, a sada je 15.000 dinara. Znaci trosak porastao 10 puta, a plata kako ti rece porsla 3 puta. Da bi bio bogatiji, ako mi troskovi porastu 10 puta, onda primanja moraju da mi porastu bar 11 puta. Za tebe je bogatiji covek koji ima platu 1000 evra i kome hleb kosta 10 evra (jer se reket drzave povecao), nego covek koji ima 100 evra i kome hleb kosta 1 cent. Ako uz prihode ne govoris i o troskovima, onda nemas pojma o ekonomiji, ako o smanjenju nezaposlenosti ne govoris i o padu broja stanovnika, onda nemas pojma o vodjenju naroda.

Лиманац

pre 5 godina

Аууу, тотални сукоб са стварношћу. Но, изгледа да он заиста мисли шта прича. Домановић је био мала маца.

sasa jokic

pre 5 godina

Vucicu, Vucicu......ko ovo proguta, taj ima zeludac kao dzak za krompir. 90% Srbije gladuje, a prosek podizu lopovi iz javnoh preduzeca, koji i ne trose platu jer kradu i sa levom i sa desnom.
Idete po Srbiji otvarate fabrike, dajete “investitorima” iz budzeta (nase pare) za plate od 25 hiljada dinara. Sta ce da rade mesec dana sa 25 hiljada dinara? To je da pokriju struju i komunalije, a gde je hrana? Da ne pricam nesto drugo, da izadju na pice, da se malo druze....to je nemoguca misija. Srbija se rspada po savovima, a vi procate o napretku!? Samo je 1993. bilo gore.

Laza

pre 5 godina

Promene se osete, i zivot u Srbiji postaje bolji, i ceka nas bolja buducnost sa jos vecim povecanjem plata i penzija, sto je veoma vazno za srpski narod.

tamna strana Meseca

pre 5 godina

Ajde bas ako hoces da poredis. Oko 2000-e mi je Infostan bio 1.500 dinara, a sada je 15.000 dinara. Znaci trosak porastao 10 puta, a plata kako ti rece porsla 3 puta. Da bi bio bogatiji, ako mi troskovi porastu 10 puta, onda primanja moraju da mi porastu bar 11 puta. Za tebe je bogatiji covek koji ima platu 1000 evra i kome hleb kosta 10 evra (jer se reket drzave povecao), nego covek koji ima 100 evra i kome hleb kosta 1 cent. Ako uz prihode ne govoris i o troskovima, onda nemas pojma o ekonomiji, ako o smanjenju nezaposlenosti ne govoris i o padu broja stanovnika, onda nemas pojma o vodjenju naroda.

greco

pre 5 godina

Je l' Vučić došao na vlast 2002. ili 2012? Već 2008. prosečna plata je bila preko 400 EUR, a 2012. nekih 10% manje usled svetske krize i (istina) loše politike URS-a i DS-a (rahmetli URS se inače skoro ceo utopio u SNS, tako da je to ista ekipa). Rast bruto nacionalnog dohotka nam je najgori od 2012, država grca u sistemskoj korupciji, razgrađene su sve institucije, a više nego ikada ranije, nestručni se dovode na strukovne pozicije. Od toga ovaj gospodin ne može da pobegne, a priču o "2002. godini" može da proda neobaveštenima ili kratkopamtećima. Bolje poređenje mu je u odnosu na 2008. i 2012, i da nam objasni kako nas je prvi put u istoriji pretekla Crna Gora, kako su nas ubedljivo pretekle (i rastu fantastično) Bugarska i Rumunija. Mi smo država u društvu Albanije, Makedonije i Kosova, a Crna Gora je već liga iznad nas. Ovim tempom ostajemo sami sa Kosovom za 5 godina. Sve drugo je šarena laža. Najgore je što će tako i biti, jer gospodin i da želi, ne može ništa sa onima s kojima se okružio. Može da šminka i presipa i prikazuje "suficite" (za to je zaista dobar Siniša Mali), da maskira evre dolarima (prikazuje dug i BDP u zavisnosti od kursa EUR/USD).

Ludi Milojko

pre 5 godina

Hrvatska GDP per capita 15290$, Bugarska 8311$, Srbija 5992$ .. Ala smo ih pretekli!! Hrvatska koja je zapravo raspala zemlja ima skoro 3 puta veći GDP po glavi stanovnika od Srbije.

Ketty i skockica

pre 5 godina

Otac mi vozi sanitet u hitnoj ima drzavni fakultet radi vec 20 god danonocno plata mu 27000 dinara - ja takodje fakultet zavrsen na birou sam 6 god nikad me niko nije zvao za posao -- o cemu prica ovaj covek I gde on zivi ???

Čile

pre 5 godina

Onda se ljudi pitaju zašto mladi radije bivaju konobari na zapadu nego inžinjeri na Balkanu. Ne mogu da vjerujem da se neko može hvaliti napretkom ako mu je prosjecna plata 450 Evra. Meni je 52 godine i relativno sam dobro obrazovan i situiran moja supruga i ja skupa zaradimo platu reda 1800 Evra. Za uslove života u BiH to je relativno mnogo novca. No kad se odbiju troškovi poput dodatnog obrazovanja za djete, registracije auta, grijanja i održavanja stana ta cifra se brzo istopi. No naša primanja su rijedak slučaj je ljudi ovdje živi sa ukupno 500 Evra. Takva situacija je rezultat činjenice da se političari bave nacionalističko populističkom politikom koja in sluzi za bogaćenje. Upravo ljudi koji žive od crkavice od 500 Evra glasaju za Vučiće, Dodike i druge.

lasica

pre 5 godina

Hrvati nikad nisu imali 700€ prosek 2002 godine nego manje od 500€.dok je nas prosek od 140€ tacan sto je bio ogroman skok na milosevicevu vladavinu kad se tele kupovalo u domu kulture a ne na pijaci.ovaj covek u najmanju ruku izbacuje neistine na dnevnom nivou.

kolindakitara

pre 5 godina

Ludi milojko bdp srbije za 2018 je 44 milijarde dolara, a broj stanovnika je 6,95 miliona(verovatno i manji). 44000000000:6950000=6.330 dolara po stanovniku. Bdp hrvatske je 57 milijardi dolara broj stanovnika 4,1 milion(verovatno manje). 57000000000:4100000=13.902 dolara po stanovniku.

pametnix

pre 5 godina

Evo sad smo saznali da je od 2002. u ovoj zemlji vladao on, a ne žuti lopovi i da je zasluga za prosečnu platu (koja je inače manja nego kad je došao na vlast) samo njegova. I saznali smo da je prosečna plata u Bugarskoj od 550 evra mana od naših 400. Svakoga dana naučimo nešto novo. Ali ovo ne objavljujte nikako...

biće bolje

pre 5 godina

2002. je bila pre 16 godina, imaš li ti pojma koliko je prošlo vremena i da mnogi ljudi i dalje rade za skoro iste pare, ta plata od 400 evra je daleko od većine radnika u srbiji i mnogi bi bili srećni kada bi imali toliko. Taj prosek je velika laž ove vlasti i manipulacija.

Goran

pre 5 godina

Po tome je Hrvatska 50 godina ispred Srbije, pre 10 godina su imali 700 eura ,a Srbija tek ima 450 eura ,onda treba još 20 godina Srbiji da dođe do 700 eura,a Hrvatska će onda imati oko 1500 eura

Minhauzen Pinokijević

pre 5 godina

Ta plata od 146 evra iz 2002. je zato što ste TI, Šešelj, Milošević i ostali radikali i socijalisti ostavili prah i pepeo za sobom.

Makar polovina Srbije prima manje od 35.000...

Atish

pre 5 godina

A da i jos sam zaboravio jednu stvar. Ja kao profesionalni vojnik imam platu 36 000 din! Ja mislim da je to daleko ispod proseka koji nas vladar kaze da je 500 e plata.

Atish

pre 5 godina

Naravno presveti vodjo,sve je poskupelo samo plate nisu. Jer vi kada navodno "podignete plate" posle par dana podignete i cene i jos izmislite neke nove namete. Pa nisu svi bas toliko glupi. Pa ne odlaze ljudi iz Srbije zato sto je tako bajno kao sto ti kazes zar ne?

nišlija_86

pre 5 godina

Smanjuje ti se nezaposlenost, predsedniče, tako što ćemo moja porodica i ja otići iz ove zemlje jer ovde zajedno sa ženom imam ukupnu platu od 424e jer ti radimo na kablovima. Ja da ti radim ovde u tvojim fabrikama neću jer poštujem sebe. Naša beba ovde nema budućnost, a i mesec ne mozemo da preživimo ako nam naši ne pomognu. Toliko o tvom proseku plate. Inače smo oboje visoko obrazovani. Nažalost velika većina ljudi misli ovako a sveo si naciju na neobrazovane i penzionere kojima je svejedno dal ce da imaju 500 dinara vecu ili manju penziju. Pozdrav od profesora...

mali budo

pre 5 godina

Predsednice mi smo 91ve bili ispred svih tih zemalja

a onda ste vi usli u politiku.

Vama sve to izgleda kao uspeh ali nama je ta vasa prica mnogo tuzna.

No posto ste Predsednik mi sada to moramo da citamo svaki dan

i zivot nam je uz vas tuznog, jad i beda.

Ali vi ste vama Kralj

Borba

pre 5 godina

Sarajevo -- Prosečna mesečna neto plata u Bosni i Hercegovini u maju 2018. iznosila je 881 KM (450,4 evra) i nominalno je viša za 2,5 posto u odnosu na isti mesec 2017.

Sledeća vest na B92.

kako da ne

pre 5 godina

Lako ne za njega i njegove da racunaju i pricaju. Ne sipaju gorivo, ne cekaju u guzvama, drugi im idu u kupovine...Zasto ne idu na posao vozom kao Svajcarski politicari i to zaposljeni 80% pa jos 20% dopunjuju na drugim poslovima pa tako steknu realnost i zivot sa ljudima. Vi nemate realnosti jer vas voze u limuzinama kada vide guzvu pale rotaciju. Drzava tj narod vam sipa gorivo, placa avione i kamione. Plata pre 10 godina je bila ista! Isto ovakve su bile i kod ‘investitora’ i u drzavnim. Samo sto su troskovi sada veci 6 puta. Znaci lose radis, vreme je da se pakujes sto naravno neces jer ti je lepo. Bolje uskoro da se sklanjas jer kada narod najzad provali( hoce valjda) izleteces gore nego Milosevic. Ta si i liga.

gojko12

pre 5 godina

Više je plaćen konobar u Hrvatskoj nego hirurg u Srbiji.

Ova prosek nam veštački dižu javni sektor i partijski pacovi zato radničke plate ni u snu nisu veće od 250-300 eura.

мики

pre 5 godina

Господине Председниче,моја супруга и ја заједно имамо око 430е у С.Паланци,са четвртим степеном средњег образовања,станарима нам је 12000 дин,вртић за 2 кћери 11500 дин,даље да не причам,знате за остале трошкове тако да не знам о каквој будућности да причам деци... Мислим да ћу уграбити прву шансу да макар ја напустим земљу...макар и у Словачку да склапам ТВ за 500е... Немојте да се кажемо....

Slovenija, EU

pre 5 godina

Ako plate rastu samo drzavnom aparatu i javnom sektoru (kao sto je Vucic i rekao da hoce), to samo znaci da ce bogatiji postati jos bogatiji. A preostatak radnog naroda u realnom sektoru ce morati kroz poreze sve to platiti. Znaci imace jos manje. A onda ce doci do povecanja porezne stope i zdravstvene reforme, gde ce se smanjiti prava gradjana do bezplatnog zdravstva, i mnoge lekove koji se danas dobijaju na recept, moracete placati.

Vec vidjen scenario i kod nas u Sloveniji, a i drugde...

Goran

pre 5 godina

Vest na vasem sajtu danas je da je prosecna plata u BIH 450 evra sto znaci da smo cak iza BIH. Znaci, ja ne vidim da je stanje tako dobro ali da je bolje nego pre nekoliko godina jeste, kao sto je svuda bolje i to nije nesto sto je zasluga Vucica nego globalnih ekonomskih uslova koji su vrlo povoljni.

Biće za koju godinu

pre 5 godina

Kakve god bajke servirao i koje god brojke izbacivao, ja vidim samo činjenice a one govore da sve što pričaš je šarena laža... Mladi žele svim snagama da pobegnu odavde, stariji su izgubili svaku nadu da odu, psihičko stanje nacije je katastrofalno! Čast pojedinim sendvičarima, estradi, tajkunima, braći i kumovima kojima je dobro u ovom rasulu...

London 94

pre 5 godina

Albanija u odnosu na 2004 neprepoznatljivo napredovala. Dal si bio u Albaniju poslednjih 3/4 godine. A jos ove 2018 srednja I juzna Albanija kao Grcka. Na sjeveru kao kod nas Leskovac , Kursumlia...

Бата Стојковић

pre 5 godina

Што не упореди 2008 и 2018, и по нивоу зарада и по нивоу зараде? Е, онда би се видело да ми имамо назадну а не напредну власт.

Ravangrad

pre 5 godina

Zasto nikada negovore o porastu cena.Koliko su cene porasle u poslednje 3-4 g.Radim u trgovini i gledam kako cene rastu iz mrseca u mesec.Postoji statistika,ali neide vlasti u prilog.Veliki broj proizvoda su nam na nivou Nemackih cena,a znamo kolike su plate u Nemackoj.Ajde malo o tome predsednice.

laki78

pre 5 godina

Vidim poredi se sa 2002.godinom.Zasto se ne poredi sa 1999.godinom kad je on bio na vlasti?Da vidimo koliki prosek plate je on ostavio jer se ta 2002.godina nije rodila tek tako.Ubacio je i Albaniju vidim do sad se sa njima nismo poredili jer smo ziveli mnogo bolje od njih.Sta ce biti sledece za koju godinu,jel ce pominjati i porediti nas sa Burkinom Faso i Gvinejom Bisao?

Sani

pre 5 godina

Za nas je bolje da vise ne napredujemo.Povecanje BDPa,uvek nam donosi nove namete,takse,akcize itd.Ovo vise nije ni smesno,sve se raspada a on prica o uspehu...

IronMan

pre 5 godina

Bugarska je 2008 imala i vise nego duplo manju platu od nas, danas ima vecu platu nego Srbija. Mi 10 godina stagniramo, oni se razvijaju.
(Alex, 22. jul 2018 15:15)

Stagniramo? Mi stagniramo? Shvatam da si to rekao u negativnom kontekstu koji podrzavam ali mi druze imamo BDP 3x (TRI PUTA) manji nego Jugoslavija 1989..... Evro koji je od uvodjenja skocio za 2x (DVA PUTA), gorivo, namirnice, i sve u globalu sto prati kurs evra, a dinarske plate ostale na nivou vremena kad se evro uvodio. E sad, ako cemo duplo nizi standard iz 2002. nazvati stagniranjem 15 godina kasnije, onda da odmah kazem zeni da se rasporedimo u glasanju npr ja za zute ona za ove, i da im se tako oduzimo...

Mozaik

pre 5 godina

da je ovaj normalan poredjuje 2002 i 2018 godinu...pa bar kad poredi neka kaze koliko su poskupele namirnice za taj period u Hrvatskoj a koliko u Srbiji

gojko12

pre 5 godina

Auuuuuuuu! Ovo je za " ne komentirati" sto bi rekli Hrvati. Decko, Moldavija pa mi. Znaci, zadnji smo u Evropi pored Moldavije.
(Elektronac Leskovac, 22. jul 2018 16:28)

Ovo nije tačno !!!

Ukrajina je siromašnija i od Moldavije i id nas.
Redosled po siromaštvu,odnos plate troškovi živita je sledeći:
Ukrajina,Moldavija,Srbija.

Dakle treći smo od pozadi.

Bosanac

pre 5 godina

Ovo da je prosječna plata više u Srbiji nego u BiH jednostavno nije istina. Njega demantuju i Zavod za statistiku Srbije i naš zavod za statistiku.
Na zvaničnoj web stranici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije u posljednjim informacijama navedeno je da prosječna neto plaća u Srbiji iznosi 49.117 dinara, odnosno 813,36 KM.

Ako je vjerovati Republičkom zavodu za statistiku Srbije onda je prosječna plaća zaposlene osobe u BiH još uvijek veća za 67,64 KM u odnosu na Srbiju ili za 54 KM ukoliko se kao relevantne informacije uzmu Vučićeve tvrdnje o prosječnoj plaći od 424 eura (826,80 KM). Šta više, u naše prosječne plate nisu uračunate naknade za topli obrok, regresi i sl. dok je u Srbiji to slučaj. Dalje, naše prosječne plate nisu rezultat vještačkog napuhavanja nego realnog stanja na tržištu rada. A i u RS-u su znatno niže nego u Federaciji iako je Dodik neki dan političkom odlukom, odnosno dekretom, pred izbore podigao najnižu platu (U RS-u također u prosjek ulaze i naknade za topli obrok i regres). Ko išta zna o ekonomiji jasno mu je da visinu prosjeka plata ipak određuje velikim dijelom tržište dok država može da odredi samo najnižu cijenu rada i još jednu važniju stvar, a to je da nema nigdje u praksi skokovitog rasta plata nego se radi o procesu koji traje duži period. Ili Vučić ima čarobni štapić.

Lu Salome

pre 5 godina

Samo ekonomski snažna država može da odgovara izazovima savremenog doba. Srbija ima ozboljnu tendenciju da parira razvijenim zemljama, za par godina, naše buduće generacije, ne mi, imaće bolji "prostor" za život.

Zeleni zmaj

pre 5 godina

Raspodela slučajne promenjive zvane "plata" je log-normalna, te je daleko realniji pokazatelj opšteg stanja njena geometrijska, a ne aritmetička sredina. Dakle uzmete i pomnožite 'n' plata pa izvadite 'n-ti' koren. Umesto da saberete 'n' plata pa podelite sa 'n'. Ajde da vidim ko sme da objavi geometrijsku sredinu. (za ove što znaju matematiku, kod log-normalne raspodele 'midian' je jednak sa 'geometric mean'.)

az426

pre 5 godina

evo ja u HR na bausteli kad preracunam u vase dinare imam malo jace od 75000,kolike su kod vas onda place u dinarima za takve poslove?nije ni kod nas nista bolje,pogotovo u Slavoniji gdje vecina radi za 2700

gojko12

pre 5 godina

da je ovaj normalan poredjuje 2002 i 2018 godinu...pa bar kad poredi neka kaze koliko su poskupele namirnice za taj period u Hrvatskoj a koliko u Srbiji
(Mozaik, 22. jul 2018 22:53)

Čovek poredi period od pre skoro 20 godina....dva takva poređenja i prođe vam život..

Njofra

pre 5 godina

200€ placa!? E to je tuga i jad. A ja mislio da je kod nas katastrofa u hrvatskoj, pobogu tih 200€ dobih regres za ljetni godisnji, a radim kao cnc operater..

Roker

pre 5 godina

Prosečna plata u Hrvatskoj 2002 godine nije bila 700 evra nego manje od 500. Manipulacijom podacima pokušavaju se umanjiti vlastiti promašaji.

Anonimus

pre 5 godina

Auuuu... znači moja majka i moja devojka imaju platu ispod proseka. Jedna radi u državnoj upravi a druga za belgijsku kompaniju a ja plaćam mesečni paušal više nego njine plate.

tz

pre 5 godina

prosecna plata je ILUZIJA,statisticki podatak koji nije realan i obicno bude naduvan,moze se reci da je prosecna plata i 1000evra ili 450e, u oba slucaja radnik koji dirinci 8h u nekoj stranoj firmi nikada ne moze da vidi na racunu taj prosek,NI PRIBLIZNO!!

zato kazem mozes da kazes koju god hoces cifru,ali realnu cifru drzava ti nikada nece reci...na primer taj realni radnicki prosek koji je oko 250-300e,zato se dodaju plate direktora i raznih pratecih drugova,kao sto je recimo Bajatovic koji cepa 20.000evra platu,i koliko takvih ima?

i onda ti drzava kaze CIFRU,prosek...koji nikada neces videti na racunu kada dizes platu,mislim zna se ko moze da vidi taj prosek i oseti,a neki ga vide i X puta veci.....

zato kazem prosek je iluzija za obicnog gradjanina,a realnost za one koji taj prosek dizu i osete u novcaniku!!!

Ivan

pre 5 godina

az426, 22. jul 2018 22:22)

Ovde su i vise. Dobar majstor uzme i do 1000 evra a po nekad i preko, zavisno od posla. Problem je sto se zarade isplacuju na crno zbog visokih doprinosa dok se na papiru obracunava minimalac.

Лиманац

pre 5 godina

Аууу, тотални сукоб са стварношћу. Но, изгледа да он заиста мисли шта прича. Домановић је био мала маца.

sasa jokic

pre 5 godina

Vucicu, Vucicu......ko ovo proguta, taj ima zeludac kao dzak za krompir. 90% Srbije gladuje, a prosek podizu lopovi iz javnoh preduzeca, koji i ne trose platu jer kradu i sa levom i sa desnom.
Idete po Srbiji otvarate fabrike, dajete “investitorima” iz budzeta (nase pare) za plate od 25 hiljada dinara. Sta ce da rade mesec dana sa 25 hiljada dinara? To je da pokriju struju i komunalije, a gde je hrana? Da ne pricam nesto drugo, da izadju na pice, da se malo druze....to je nemoguca misija. Srbija se rspada po savovima, a vi procate o napretku!? Samo je 1993. bilo gore.

tamna strana Meseca

pre 5 godina

Ajde bas ako hoces da poredis. Oko 2000-e mi je Infostan bio 1.500 dinara, a sada je 15.000 dinara. Znaci trosak porastao 10 puta, a plata kako ti rece porsla 3 puta. Da bi bio bogatiji, ako mi troskovi porastu 10 puta, onda primanja moraju da mi porastu bar 11 puta. Za tebe je bogatiji covek koji ima platu 1000 evra i kome hleb kosta 10 evra (jer se reket drzave povecao), nego covek koji ima 100 evra i kome hleb kosta 1 cent. Ako uz prihode ne govoris i o troskovima, onda nemas pojma o ekonomiji, ako o smanjenju nezaposlenosti ne govoris i o padu broja stanovnika, onda nemas pojma o vodjenju naroda.

Ludi Milojko

pre 5 godina

Hrvatska GDP per capita 15290$, Bugarska 8311$, Srbija 5992$ .. Ala smo ih pretekli!! Hrvatska koja je zapravo raspala zemlja ima skoro 3 puta veći GDP po glavi stanovnika od Srbije.

lasica

pre 5 godina

Hrvati nikad nisu imali 700€ prosek 2002 godine nego manje od 500€.dok je nas prosek od 140€ tacan sto je bio ogroman skok na milosevicevu vladavinu kad se tele kupovalo u domu kulture a ne na pijaci.ovaj covek u najmanju ruku izbacuje neistine na dnevnom nivou.

Čile

pre 5 godina

Onda se ljudi pitaju zašto mladi radije bivaju konobari na zapadu nego inžinjeri na Balkanu. Ne mogu da vjerujem da se neko može hvaliti napretkom ako mu je prosjecna plata 450 Evra. Meni je 52 godine i relativno sam dobro obrazovan i situiran moja supruga i ja skupa zaradimo platu reda 1800 Evra. Za uslove života u BiH to je relativno mnogo novca. No kad se odbiju troškovi poput dodatnog obrazovanja za djete, registracije auta, grijanja i održavanja stana ta cifra se brzo istopi. No naša primanja su rijedak slučaj je ljudi ovdje živi sa ukupno 500 Evra. Takva situacija je rezultat činjenice da se političari bave nacionalističko populističkom politikom koja in sluzi za bogaćenje. Upravo ljudi koji žive od crkavice od 500 Evra glasaju za Vučiće, Dodike i druge.

Ketty i skockica

pre 5 godina

Otac mi vozi sanitet u hitnoj ima drzavni fakultet radi vec 20 god danonocno plata mu 27000 dinara - ja takodje fakultet zavrsen na birou sam 6 god nikad me niko nije zvao za posao -- o cemu prica ovaj covek I gde on zivi ???

greco

pre 5 godina

Je l' Vučić došao na vlast 2002. ili 2012? Već 2008. prosečna plata je bila preko 400 EUR, a 2012. nekih 10% manje usled svetske krize i (istina) loše politike URS-a i DS-a (rahmetli URS se inače skoro ceo utopio u SNS, tako da je to ista ekipa). Rast bruto nacionalnog dohotka nam je najgori od 2012, država grca u sistemskoj korupciji, razgrađene su sve institucije, a više nego ikada ranije, nestručni se dovode na strukovne pozicije. Od toga ovaj gospodin ne može da pobegne, a priču o "2002. godini" može da proda neobaveštenima ili kratkopamtećima. Bolje poređenje mu je u odnosu na 2008. i 2012, i da nam objasni kako nas je prvi put u istoriji pretekla Crna Gora, kako su nas ubedljivo pretekle (i rastu fantastično) Bugarska i Rumunija. Mi smo država u društvu Albanije, Makedonije i Kosova, a Crna Gora je već liga iznad nas. Ovim tempom ostajemo sami sa Kosovom za 5 godina. Sve drugo je šarena laža. Najgore je što će tako i biti, jer gospodin i da želi, ne može ništa sa onima s kojima se okružio. Može da šminka i presipa i prikazuje "suficite" (za to je zaista dobar Siniša Mali), da maskira evre dolarima (prikazuje dug i BDP u zavisnosti od kursa EUR/USD).

Minhauzen Pinokijević

pre 5 godina

Ta plata od 146 evra iz 2002. je zato što ste TI, Šešelj, Milošević i ostali radikali i socijalisti ostavili prah i pepeo za sobom.

Makar polovina Srbije prima manje od 35.000...

kolindakitara

pre 5 godina

Ludi milojko bdp srbije za 2018 je 44 milijarde dolara, a broj stanovnika je 6,95 miliona(verovatno i manji). 44000000000:6950000=6.330 dolara po stanovniku. Bdp hrvatske je 57 milijardi dolara broj stanovnika 4,1 milion(verovatno manje). 57000000000:4100000=13.902 dolara po stanovniku.

Goran

pre 5 godina

Po tome je Hrvatska 50 godina ispred Srbije, pre 10 godina su imali 700 eura ,a Srbija tek ima 450 eura ,onda treba još 20 godina Srbiji da dođe do 700 eura,a Hrvatska će onda imati oko 1500 eura

Atish

pre 5 godina

A da i jos sam zaboravio jednu stvar. Ja kao profesionalni vojnik imam platu 36 000 din! Ja mislim da je to daleko ispod proseka koji nas vladar kaze da je 500 e plata.

biće bolje

pre 5 godina

2002. je bila pre 16 godina, imaš li ti pojma koliko je prošlo vremena i da mnogi ljudi i dalje rade za skoro iste pare, ta plata od 400 evra je daleko od većine radnika u srbiji i mnogi bi bili srećni kada bi imali toliko. Taj prosek je velika laž ove vlasti i manipulacija.

nišlija_86

pre 5 godina

Smanjuje ti se nezaposlenost, predsedniče, tako što ćemo moja porodica i ja otići iz ove zemlje jer ovde zajedno sa ženom imam ukupnu platu od 424e jer ti radimo na kablovima. Ja da ti radim ovde u tvojim fabrikama neću jer poštujem sebe. Naša beba ovde nema budućnost, a i mesec ne mozemo da preživimo ako nam naši ne pomognu. Toliko o tvom proseku plate. Inače smo oboje visoko obrazovani. Nažalost velika većina ljudi misli ovako a sveo si naciju na neobrazovane i penzionere kojima je svejedno dal ce da imaju 500 dinara vecu ili manju penziju. Pozdrav od profesora...

pametnix

pre 5 godina

Evo sad smo saznali da je od 2002. u ovoj zemlji vladao on, a ne žuti lopovi i da je zasluga za prosečnu platu (koja je inače manja nego kad je došao na vlast) samo njegova. I saznali smo da je prosečna plata u Bugarskoj od 550 evra mana od naših 400. Svakoga dana naučimo nešto novo. Ali ovo ne objavljujte nikako...

Goran

pre 5 godina

Vest na vasem sajtu danas je da je prosecna plata u BIH 450 evra sto znaci da smo cak iza BIH. Znaci, ja ne vidim da je stanje tako dobro ali da je bolje nego pre nekoliko godina jeste, kao sto je svuda bolje i to nije nesto sto je zasluga Vucica nego globalnih ekonomskih uslova koji su vrlo povoljni.

Atish

pre 5 godina

Naravno presveti vodjo,sve je poskupelo samo plate nisu. Jer vi kada navodno "podignete plate" posle par dana podignete i cene i jos izmislite neke nove namete. Pa nisu svi bas toliko glupi. Pa ne odlaze ljudi iz Srbije zato sto je tako bajno kao sto ti kazes zar ne?

Slovenija, EU

pre 5 godina

Ako plate rastu samo drzavnom aparatu i javnom sektoru (kao sto je Vucic i rekao da hoce), to samo znaci da ce bogatiji postati jos bogatiji. A preostatak radnog naroda u realnom sektoru ce morati kroz poreze sve to platiti. Znaci imace jos manje. A onda ce doci do povecanja porezne stope i zdravstvene reforme, gde ce se smanjiti prava gradjana do bezplatnog zdravstva, i mnoge lekove koji se danas dobijaju na recept, moracete placati.

Vec vidjen scenario i kod nas u Sloveniji, a i drugde...

мики

pre 5 godina

Господине Председниче,моја супруга и ја заједно имамо око 430е у С.Паланци,са четвртим степеном средњег образовања,станарима нам је 12000 дин,вртић за 2 кћери 11500 дин,даље да не причам,знате за остале трошкове тако да не знам о каквој будућности да причам деци... Мислим да ћу уграбити прву шансу да макар ја напустим земљу...макар и у Словачку да склапам ТВ за 500е... Немојте да се кажемо....

gojko12

pre 5 godina

Više je plaćen konobar u Hrvatskoj nego hirurg u Srbiji.

Ova prosek nam veštački dižu javni sektor i partijski pacovi zato radničke plate ni u snu nisu veće od 250-300 eura.

mali budo

pre 5 godina

Predsednice mi smo 91ve bili ispred svih tih zemalja

a onda ste vi usli u politiku.

Vama sve to izgleda kao uspeh ali nama je ta vasa prica mnogo tuzna.

No posto ste Predsednik mi sada to moramo da citamo svaki dan

i zivot nam je uz vas tuznog, jad i beda.

Ali vi ste vama Kralj

Sani

pre 5 godina

Za nas je bolje da vise ne napredujemo.Povecanje BDPa,uvek nam donosi nove namete,takse,akcize itd.Ovo vise nije ni smesno,sve se raspada a on prica o uspehu...

Borba

pre 5 godina

Sarajevo -- Prosečna mesečna neto plata u Bosni i Hercegovini u maju 2018. iznosila je 881 KM (450,4 evra) i nominalno je viša za 2,5 posto u odnosu na isti mesec 2017.

Sledeća vest na B92.

kako da ne

pre 5 godina

Lako ne za njega i njegove da racunaju i pricaju. Ne sipaju gorivo, ne cekaju u guzvama, drugi im idu u kupovine...Zasto ne idu na posao vozom kao Svajcarski politicari i to zaposljeni 80% pa jos 20% dopunjuju na drugim poslovima pa tako steknu realnost i zivot sa ljudima. Vi nemate realnosti jer vas voze u limuzinama kada vide guzvu pale rotaciju. Drzava tj narod vam sipa gorivo, placa avione i kamione. Plata pre 10 godina je bila ista! Isto ovakve su bile i kod ‘investitora’ i u drzavnim. Samo sto su troskovi sada veci 6 puta. Znaci lose radis, vreme je da se pakujes sto naravno neces jer ti je lepo. Bolje uskoro da se sklanjas jer kada narod najzad provali( hoce valjda) izleteces gore nego Milosevic. Ta si i liga.

Bosanac

pre 5 godina

Ovo da je prosječna plata više u Srbiji nego u BiH jednostavno nije istina. Njega demantuju i Zavod za statistiku Srbije i naš zavod za statistiku.
Na zvaničnoj web stranici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije u posljednjim informacijama navedeno je da prosječna neto plaća u Srbiji iznosi 49.117 dinara, odnosno 813,36 KM.

Ako je vjerovati Republičkom zavodu za statistiku Srbije onda je prosječna plaća zaposlene osobe u BiH još uvijek veća za 67,64 KM u odnosu na Srbiju ili za 54 KM ukoliko se kao relevantne informacije uzmu Vučićeve tvrdnje o prosječnoj plaći od 424 eura (826,80 KM). Šta više, u naše prosječne plate nisu uračunate naknade za topli obrok, regresi i sl. dok je u Srbiji to slučaj. Dalje, naše prosječne plate nisu rezultat vještačkog napuhavanja nego realnog stanja na tržištu rada. A i u RS-u su znatno niže nego u Federaciji iako je Dodik neki dan političkom odlukom, odnosno dekretom, pred izbore podigao najnižu platu (U RS-u također u prosjek ulaze i naknade za topli obrok i regres). Ko išta zna o ekonomiji jasno mu je da visinu prosjeka plata ipak određuje velikim dijelom tržište dok država može da odredi samo najnižu cijenu rada i još jednu važniju stvar, a to je da nema nigdje u praksi skokovitog rasta plata nego se radi o procesu koji traje duži period. Ili Vučić ima čarobni štapić.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Што не упореди 2008 и 2018, и по нивоу зарада и по нивоу зараде? Е, онда би се видело да ми имамо назадну а не напредну власт.

London 94

pre 5 godina

Albanija u odnosu na 2004 neprepoznatljivo napredovala. Dal si bio u Albaniju poslednjih 3/4 godine. A jos ove 2018 srednja I juzna Albanija kao Grcka. Na sjeveru kao kod nas Leskovac , Kursumlia...

Biće za koju godinu

pre 5 godina

Kakve god bajke servirao i koje god brojke izbacivao, ja vidim samo činjenice a one govore da sve što pričaš je šarena laža... Mladi žele svim snagama da pobegnu odavde, stariji su izgubili svaku nadu da odu, psihičko stanje nacije je katastrofalno! Čast pojedinim sendvičarima, estradi, tajkunima, braći i kumovima kojima je dobro u ovom rasulu...

Ravangrad

pre 5 godina

Zasto nikada negovore o porastu cena.Koliko su cene porasle u poslednje 3-4 g.Radim u trgovini i gledam kako cene rastu iz mrseca u mesec.Postoji statistika,ali neide vlasti u prilog.Veliki broj proizvoda su nam na nivou Nemackih cena,a znamo kolike su plate u Nemackoj.Ajde malo o tome predsednice.

laki78

pre 5 godina

Vidim poredi se sa 2002.godinom.Zasto se ne poredi sa 1999.godinom kad je on bio na vlasti?Da vidimo koliki prosek plate je on ostavio jer se ta 2002.godina nije rodila tek tako.Ubacio je i Albaniju vidim do sad se sa njima nismo poredili jer smo ziveli mnogo bolje od njih.Sta ce biti sledece za koju godinu,jel ce pominjati i porediti nas sa Burkinom Faso i Gvinejom Bisao?

IronMan

pre 5 godina

Bugarska je 2008 imala i vise nego duplo manju platu od nas, danas ima vecu platu nego Srbija. Mi 10 godina stagniramo, oni se razvijaju.
(Alex, 22. jul 2018 15:15)

Stagniramo? Mi stagniramo? Shvatam da si to rekao u negativnom kontekstu koji podrzavam ali mi druze imamo BDP 3x (TRI PUTA) manji nego Jugoslavija 1989..... Evro koji je od uvodjenja skocio za 2x (DVA PUTA), gorivo, namirnice, i sve u globalu sto prati kurs evra, a dinarske plate ostale na nivou vremena kad se evro uvodio. E sad, ako cemo duplo nizi standard iz 2002. nazvati stagniranjem 15 godina kasnije, onda da odmah kazem zeni da se rasporedimo u glasanju npr ja za zute ona za ove, i da im se tako oduzimo...

Mozaik

pre 5 godina

da je ovaj normalan poredjuje 2002 i 2018 godinu...pa bar kad poredi neka kaze koliko su poskupele namirnice za taj period u Hrvatskoj a koliko u Srbiji

gojko12

pre 5 godina

Auuuuuuuu! Ovo je za " ne komentirati" sto bi rekli Hrvati. Decko, Moldavija pa mi. Znaci, zadnji smo u Evropi pored Moldavije.
(Elektronac Leskovac, 22. jul 2018 16:28)

Ovo nije tačno !!!

Ukrajina je siromašnija i od Moldavije i id nas.
Redosled po siromaštvu,odnos plate troškovi živita je sledeći:
Ukrajina,Moldavija,Srbija.

Dakle treći smo od pozadi.

Laza

pre 5 godina

Promene se osete, i zivot u Srbiji postaje bolji, i ceka nas bolja buducnost sa jos vecim povecanjem plata i penzija, sto je veoma vazno za srpski narod.

Zeleni zmaj

pre 5 godina

Raspodela slučajne promenjive zvane "plata" je log-normalna, te je daleko realniji pokazatelj opšteg stanja njena geometrijska, a ne aritmetička sredina. Dakle uzmete i pomnožite 'n' plata pa izvadite 'n-ti' koren. Umesto da saberete 'n' plata pa podelite sa 'n'. Ajde da vidim ko sme da objavi geometrijsku sredinu. (za ove što znaju matematiku, kod log-normalne raspodele 'midian' je jednak sa 'geometric mean'.)

Njofra

pre 5 godina

200€ placa!? E to je tuga i jad. A ja mislio da je kod nas katastrofa u hrvatskoj, pobogu tih 200€ dobih regres za ljetni godisnji, a radim kao cnc operater..

Anonimus

pre 5 godina

Auuuu... znači moja majka i moja devojka imaju platu ispod proseka. Jedna radi u državnoj upravi a druga za belgijsku kompaniju a ja plaćam mesečni paušal više nego njine plate.

az426

pre 5 godina

evo ja u HR na bausteli kad preracunam u vase dinare imam malo jace od 75000,kolike su kod vas onda place u dinarima za takve poslove?nije ni kod nas nista bolje,pogotovo u Slavoniji gdje vecina radi za 2700

Roker

pre 5 godina

Prosečna plata u Hrvatskoj 2002 godine nije bila 700 evra nego manje od 500. Manipulacijom podacima pokušavaju se umanjiti vlastiti promašaji.

gojko12

pre 5 godina

da je ovaj normalan poredjuje 2002 i 2018 godinu...pa bar kad poredi neka kaze koliko su poskupele namirnice za taj period u Hrvatskoj a koliko u Srbiji
(Mozaik, 22. jul 2018 22:53)

Čovek poredi period od pre skoro 20 godina....dva takva poređenja i prođe vam život..

tz

pre 5 godina

prosecna plata je ILUZIJA,statisticki podatak koji nije realan i obicno bude naduvan,moze se reci da je prosecna plata i 1000evra ili 450e, u oba slucaja radnik koji dirinci 8h u nekoj stranoj firmi nikada ne moze da vidi na racunu taj prosek,NI PRIBLIZNO!!

zato kazem mozes da kazes koju god hoces cifru,ali realnu cifru drzava ti nikada nece reci...na primer taj realni radnicki prosek koji je oko 250-300e,zato se dodaju plate direktora i raznih pratecih drugova,kao sto je recimo Bajatovic koji cepa 20.000evra platu,i koliko takvih ima?

i onda ti drzava kaze CIFRU,prosek...koji nikada neces videti na racunu kada dizes platu,mislim zna se ko moze da vidi taj prosek i oseti,a neki ga vide i X puta veci.....

zato kazem prosek je iluzija za obicnog gradjanina,a realnost za one koji taj prosek dizu i osete u novcaniku!!!

Lu Salome

pre 5 godina

Samo ekonomski snažna država može da odgovara izazovima savremenog doba. Srbija ima ozboljnu tendenciju da parira razvijenim zemljama, za par godina, naše buduće generacije, ne mi, imaće bolji "prostor" za život.

Ivan

pre 5 godina

az426, 22. jul 2018 22:22)

Ovde su i vise. Dobar majstor uzme i do 1000 evra a po nekad i preko, zavisno od posla. Problem je sto se zarade isplacuju na crno zbog visokih doprinosa dok se na papiru obracunava minimalac.