Sreda, 23.05.2018.

17:25

Beograđani, gde ćete preseliti Savski most?

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali naveo je da će se do septembra sledeće godine krenuti u premeštanje Savskog mosta na novu lokaciju.

Izvor: Tanjug

Beograðani, gde æete preseliti Savski most? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Jova

pre 5 godina

Most mora da se seli jer je strahovito bučan, a to će vređati osetljive uši elitnih kupaca stanova Bg na vodi. Inače ne postoji nijedan jedini razlog da se most seli. Može se podići most na drugom mestu da se rastereti saobraćaj preko postojećih, ali za to su neophodne prisupne saobraćajnice, što prevazilazi kreativnost gradskih urbanista.
One zgrade već predstavljaju ruglo, kao džinovska puslica iz Isterivača duhova, kada ih bude više biće još veće ruglo, na podvodnom tlu (pumpe i sada stalno moraju da rade da bi podzemne vode išle u Savu)ali who cares, lova ide u džepove odabranih.
E, dragi Beograđani, sami ste to tražili!

Dejan

pre 5 godina

Kao što se svoje vreme davno napravio još jedan most pa se Brankov most "duplirao" Tako treba i duplirati stari most izvesti 4 trake na ulicu V Popovića, a nju opet sa 4 trake spojiti na raskrsnicu bulevara M. Pupina i N. Tesle. Stari železnički most koji gubi svoju primarnu funkciju (stanica izmeštena na Prokop) skinuti, a na tom mestu podići još jedan most koji bi se spojio sa raskrsnicom ulica V Popovića i bulevara M. Milankovića sa novobeogradske strane, sa sa druge strane sa novim bulevarom na Beogradu na Vodi koga dečko Vučko hoće da krsti bulevar Vudroa Vilsona. Tako bi svi mostovi koji spajaju NBGD i stari deo grada "prodisali" Karađorđevu i bulevar Vojvode Bojovića u 4 trake do spajanja sa Dunavskom. Samo tako ima smisla da protok sabraćaja kako tako krene posle naseljavanja Beograda na Vodi, inače totalni kolaps.

Luka

pre 5 godina

A šta bi sa najvećim TC na Balkanu kod Metroa na Ibarskoj ,gotov 2019?Ogradili ledinu , slikali se i godinu dana -ništa .Mogu most da presele tamo.

Zoran

pre 5 godina

A da se vi svi iz vlasti od 1990g-2018g preselite negde da vas vise ne gledamo i ne cujemo.
Baba vam ostavila most i sve sto je u ovoj drzavi narod izgradio-platio pa ce te vi da rusite i prodajete (citaj poklanjate).
Bagro !!!

Nikola

pre 5 godina

Novi most vec projektuje CIP, a gradjani tek treba da odluce gde ce biti novi most?

Ovo je tako nebulozno. Most ne lebdi u vazduhu pa da se pomera po potrebi gde se kome cefne.

болесници

pre 5 godina

Шта вам смета мост? Нека то буде трамвајски, пешачки и боциклистички мост! Офарбате га у бело и биће ок! И све зграде убг око реке треба да буду беле јер ми смо Београд!

Igor

pre 5 godina

Za pocetak bih molio da se most zatvori za saobracaj, jer je neuslovan ovako izrovaren.
Sram bilo onoga ko je nadlezan da se stara da bude u funkciji.

Don Kihot

pre 5 godina

"Sinisa Mali,nece jos DUGO biti gradonacelnik Beograda..."
Da li se samo meni cini,da NJIHOVA percepcija termina DUGO i nasa,nas obicnih podanika,je u veeelikoj kontradikciji?!
Al' neka...nek' nas "jasu" i treba da "jasu",kad smo marva, koja poslusno saginje glavu i trpi...

stanislav

pre 5 godina

Najbolja veza NBGD - Centar grada su tramvaji.
Bilo bi najbolje rešwnje da stari most ostane u funkciji dok se ne izgradi novi (razumeo sam da stari stubovi nisu sigurni jer leže na drvenim šipovima kako reče Mali. To znači za novi most se grade novi stubovi?)
Ako se prvo ukloni stari most - napraviće se haos koji će se teško kontrolisati. Utoliko pre što i autobuska stanica ide na NBGD.
Dobro razmislite pre ove akcije.

Sasa

pre 5 godina

Čuj ‘povezali grad sa rekama!’, a oni napravili solitere izmedju starog Beograda i Save kao neki zid da se Beograd sa reka vise ni ne vidi. Sa kojim pravom nam unistavaju grad?!

ma sprdnja

pre 5 godina

Kakvi građani? Čemu služe urbanisti, saobraćajni inženjeri? Šta je sa Generalnim planom grada Beograda? Most se postavlja tamo gde postoji potreba, gde on može da se premesti za što manji trošak, gde saobraćaj moze da se preusmeri... što niste pitali građane gde da gradite Beograd na vodi? Što nas ne pitate da li smo za to da se most uopšte pomera? Što nas pravite sve većim budalama?

Sergio Bonelli

pre 5 godina

Joooj, hiljadu mi dabrova, jedva čekam Belgrade Waterfront! A tek kad Malac skloni most, to će biti štogod, sruši ga noću ili nešto...

zoran

pre 5 godina

Boze, jos jedan trzni centar!? Izgleda je u Srbiji glavna grana privrede u trznim centrima. Nema poslova za mlade, nema visoko placenih radnih mesta i nema proizvodnje, ali zato trzni centri nicu kao pecurke posle kise. Mislim da ce Beograd imati vise Zari i H&M-ova nego London ili Pariz.

Drea

pre 5 godina

@I TAKOOO a zasto bi se dodeljivali stanovi pripadnicima vojske, policije i BIA-e? Zasto se ne bi dodeljivali medicinskim sestrama koje rade na intenzivnoj nezi urgentnog centra, hirurzima, zdr radnicima zaposlenim na prijemu urgentnog, onima koji nesto cine za ovaj narod? Sta vojska, policija i BIA rade u interesu srpskog naroda danas? Cime su nas te sluzbe zaduzile? Od koga nas cuvaju i za ciji interes rade?

negativac

pre 5 godina

Živa je muka što mi tokom decenija nijednom nismo imali vlast koja bi imala kapaciteta da saobraćajne probleme reši u korenu, onako kako bi to rešavale gradske vlasti jednog Minhena, Pariza, Hamburga ili Londona...

Imali smo bolje i lošije gradske strukture, ali generalno nijedna od njih (uključujući tu i Tita i njegove) nije dorasla stvarno kapitalnim projektima, koji su potrebni ovom gradu.

Da je pameti (kao što je nije), neko bi se setio i u nivou ovog mosta prokopao 2-4 nezavisne cevi tunela ispod reke i one bi bile razgranate tako da idu prema Slaviji, Prokopu i Pančevcu, dok bi stari most ostao tu gde jeste, bio bi renoviran, asfalt bio skinut, a umesto njega urađena kvalitetna kadrma, po uzoru na slične starine u svetu. Kao takav, postao bi pešačko-biciklistički most, sa klupama i cvećem, kao praktično savršeni pogled na reku i ušće. Izuzetno, most bi imao rampe na obe strane, kako bi malobrojni vozači mogli u nekim situacijama da (uz naknadu) pređu baš tuda.

Međutim, ovo je samo maštarija, jer ovde nema kapaciteta za razmišljanje i o praktičnosti i o estetici, a kamoli o racionalnosti.

Najskuplja i najgluplja varijanta je rušenje i izmeštanje. To verovatno od starta ne postoji kao opcija - ta priča je tu samo da zamaže oči onima koji su protiv rušenja, jer će se u nekom trenutku javiti "neočekivani i veliki problemi sa podlogom, terenom, vlasništvom i ko zna čime, što će celu akciju učiniti neizvodljivom, ali eto - nadoknadiće nam to novim mostom".

Goran

pre 5 godina

Svaki grad gleda da sacuva nesto sto se zove istorijsko nasledje. Prebacivati most koji je zastitni znak tog dela grada samo zato sto nije moderan i ne uklapa se u novi izgled grada je lose. Moze se pored tog mosta napraviti neki moderniji a ovaj most ostaviti kao pesacki ali da se potpuno izmesta to znaci nasilje nad kulturnom tradicijom. Neko je dao zivot za taj most a oni ga sada sklanjaju.

zemunski kej

pre 5 godina

A i ovi sto ne daju da se preseli? Sentimentalno vezani za nemacki most ,podseca ih na srecne dane okupacije,Prebacite ka u Becej da spoje sa Novim Becejom i dobijamo grad od 60 000 stanovnika,velikog potencijala.

Goran

pre 5 godina

Stari most je deo istorije Beograda i nasih srca. Nemci ga tokom II svetskog rata nisu srusili, a vi hocete! Evropski narodi neguju svoje znamenitosti, pa i stare mostove. Dalje ruke od starog mosta!

marija

pre 5 godina

Које је саобраћајно и архитектонско образложење за померање моста?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 23. maj 2018 20:20)

Tog obrazloženja nema.
Problem je što pravi buku budućim elitnim stanarima.
Grmi i klopara kad prodje tramvaj, kvari pogled s terase na Ušće "estetama" iz BGH2O što doživljavaju kao ličnu uvredu.

I nemojte, dakle, misliti da ga neće srušiti.

Mi smo odavno bacili moral i stručnost kao sredstvo samoregulacije. Nema više sramote. Ma nije to ni Zapadni model, šta smo mi u stanju da smislimo.
Reče neko,
-pa nije Švaba kulturan nego je sprečen pravno i institucionalno da pravi sr.nja.

nesha

pre 5 godina

Već su jednom dali da glasaju Beograđani. Valjda preko beokom aplikacije, nisam baš siguran. Pa je Vesić objavio da su odlučili da to bude Blok45 - Ada, i to samo pešački i biciklistički i obećao da će tako i biti do kraja godine. Mada ruku na srce to je rekao neposredno pre bg izbora, a predizborna obećanja se kao što znamo ne računaju. Ali sada vidimo da im ne odgovara ta lokacija jer oni odavno šteluju da to bude blok70, na mestu na kome čamdžije prevoze putnike do Ade

DWL

pre 5 godina

Extra lokacija za most , spojiti staro sajmiste sa autobuskom stanicom.i ako mogu preko tog mosta i tramvaji da prolaze to bi bio pun pogodak.....

Tata Mata

pre 5 godina

Stari most ne treba dirati, sačuvati ga kao istorijski spomenik. Izmestiti saobraćaj sa njega, samo pešaci i biciklisti, i napraviti male lokale na njemu, suvenirnice, stare zanate i slično, Novi pravite gde god hoćete.

I ja

pre 5 godina

Slazem se sa komentatorom koji je rekao da uklanjanje ove skalamerije i izgradnja novog mosta uopste nije sporna, problem je sto hoce da ga natakare negde drugde u gradu, umesto da ga odnesu negde gde bi bio potrebniji, ili u staro gvozdje...

marija

pre 5 godina

Beton hala je u velikom delu neuredjena.
Šetalište treba nastaviti.

Jedinstveni, fascinantni projekat povezivanja prostora Beton hale i Kalemengana dao je čuveni japanski arhitekta Sou Fujimoto svojim "belim oblakom", medjunarodni konkurs (delio prvu nagradu).
Japanski predlog nudi belu rampu, a la gnezdo, kojom se penje do Kalemegdana. Ovo je, po oceni žirija, hrabro rešenje koje “predlaže javni prostor koji Beograd nema, a trebalo bi da ima”, a omogućava i pristup reci.

Iskreno se nadam da će taj projekat japanskog arhitekte biti realizovan.

myseparatereality

pre 5 godina

Hajde ovako, posto se stalno prebacuje da beogradjani zive na racun ostalih gradjana Srbije, da se taj most prebaci u naki grad u unutrasnjosti gde je potrebniji nego da bude kraca trasa do ade.
Barem kad krenu opet da zvocaju imacemo konkretan argument da su i oni nesto dobili.

Mostobranitelj

pre 5 godina

Nećemo da "selimo" Stari savski most. Kategorički sam protiv uklanjanja postojećeg Starog mosta, sagrađenog 1941. godine. To je apsolutno neracionalno, pre svega zbog saobraćajne infrastrukture, odnosno pretećeg višegodišnjeg kolapsa dok se ne sagradi zamenski, novi most. Osim toga, ovaj most je istorijski spomenik, to je klasičan viseći most, čvrst, trajan i kvalitetan, taj most je deo vizuelnog identiteta Beograda i niko nema pravo da ga ruši. Ukoliko je potreban još jedan most, na primer nizvodno od Starog savskog mosta, neka urbanisti, arhitekte i građevinci osmisle novi, dodatni most i saobraćajnice vćeg kapaciteta koje bi se slivale u najavljeni tunel od Sava Male do Botaničke bašte, ali neka prvo Grad izgradi taj tunel, jer to može da potraje i više od decenije.

Generalova radnja

pre 5 godina

Nisam gradjevinac, al' nisam ni budala. Ko je igde ikad preselio most? Sanse da se na toku Save kroz Beograd pronadje mesto u koritu reke sa istim ili slicnim tlom i razmakom povoljnim za postavljanje nosecih stubova, pa jos i da na tom mestu na obalama postoje i ulice koje bi mogle da se povezu sa mostom su, prema mojoj laickoj proceni, ravne nuli.

Prica o preseljenju je magla koja se servira dok se most ne ukloni i ne pocne da se kupi kajmak iz tala za novi most.

Bankar

pre 5 godina

Na slici se lepo vidi kome ovaj most smeta. Inače most je na fantastičnoj lokaciji i ne bi trebao da se pomera nigde. Nije mi samo jasno kako oni mogu da donose takve odluke, pa to je most svih građana ovog grada. Toliko su mi se ogadili da sutra krenu da skupljaju pare za bebe bio bih sumnjičav.

Tihomir

pre 5 godina

"Gradimo novi Savski most koji će povezivati levi i desnu obalu Save...", izjavio je Mali?!

Ma, da li je moguće? Most da povezuje "levu i desnu obalu" - to ne biva. I to "Savski most" koji nije preko Dunava?!

(Kakav je genijA ovaj Mali!)

šetač

pre 5 godina

Taman kad pomislim da sam od ovog malog sve čuo, svakakvu glupost video on me razuveri. I to mrtva trka sa nesrećnim Vesićem. Još kad izaberu onu Irenu za gradonačelnicu, kakav će to trio fantastikus da bude.

V

pre 5 godina

nije lose podsetiti da mega trzni centri po svetu "umiru" jer se sve polako prebacuje na internet kupovinu...izgleda da mi imamo drugacije planove.

Dex

pre 5 godina

A Srbija kada ce se graditi ,ne samo Beograd.Pametnom dosta
(Daki, 23. maj 2018 17:40)

Hah hoces reci da je dobro ovo sto se radi u Beogradu, pa hoces i ti isto to? Ne znam odakle si, ali ovo ti svakako ne zelim.

Partizan 1916

pre 5 godina

Produžetak Nehruove (između blokova 44 i 70) ili Gandijeve (između blokova 44 i 45) pa do Ade Ciganlije.Tako će svi blokovi imati kraći put do Ade+B.Kosa.
Ako presele i šine tramvajem na Adu.

Frere Jacques

pre 5 godina

Koji je ekonomsko-strateški značaj tog famoznog Beograda na vodi da se toliko o tome piše, evo danas već dva članka istaknuto na vrhu jednog od najposjećenijih regionalnih portala, čak je i predsjednik države maksimalno tu angažiran, u čemu je fora?!

T

pre 5 godina

Rekli su da most mora da se seli jer ima mali razmak izmedju stubova pa smeta recnom saobracaju. Kako onda moze da se seli, kada ce i dalje imati isti razmak?

blok

pre 5 godina

A Srbija kada ce se graditi ,ne samo Beograd.Pametnom dosta
(Daki, 23. maj 2018 17:40)
Da se ogromna većina Beograđana pita, ponesite BGH20 i sve što se "gradi" gde god, što dalje od Beograda. Grad je betoniran, pretrpan, neuslovan, jednom rečju - urnisan.

Pera

pre 5 godina

Beograđani ga neće preseliti nigde. Dobro mu je tu gde jeste.
Ali naprednjaci će ga preseliti tamo gde sračunaju da će od selidbe uzeti sebi najveći deo tala...
Uostalom kad je gradski menadžer uradio bilo šta onako kako su Beograđani tražili?

Pera

pre 5 godina

Beograđani ga neće preseliti nigde. Dobro mu je tu gde jeste.
Ali naprednjaci će ga preseliti tamo gde sračunaju da će od selidbe uzeti sebi najveći deo tala...
Uostalom kad je gradski menadžer uradio bilo šta onako kako su Beograđani tražili?

blok

pre 5 godina

A Srbija kada ce se graditi ,ne samo Beograd.Pametnom dosta
(Daki, 23. maj 2018 17:40)
Da se ogromna većina Beograđana pita, ponesite BGH20 i sve što se "gradi" gde god, što dalje od Beograda. Grad je betoniran, pretrpan, neuslovan, jednom rečju - urnisan.

V

pre 5 godina

nije lose podsetiti da mega trzni centri po svetu "umiru" jer se sve polako prebacuje na internet kupovinu...izgleda da mi imamo drugacije planove.

šetač

pre 5 godina

Taman kad pomislim da sam od ovog malog sve čuo, svakakvu glupost video on me razuveri. I to mrtva trka sa nesrećnim Vesićem. Još kad izaberu onu Irenu za gradonačelnicu, kakav će to trio fantastikus da bude.

T

pre 5 godina

Rekli su da most mora da se seli jer ima mali razmak izmedju stubova pa smeta recnom saobracaju. Kako onda moze da se seli, kada ce i dalje imati isti razmak?

Tata Mata

pre 5 godina

Stari most ne treba dirati, sačuvati ga kao istorijski spomenik. Izmestiti saobraćaj sa njega, samo pešaci i biciklisti, i napraviti male lokale na njemu, suvenirnice, stare zanate i slično, Novi pravite gde god hoćete.

Frere Jacques

pre 5 godina

Koji je ekonomsko-strateški značaj tog famoznog Beograda na vodi da se toliko o tome piše, evo danas već dva članka istaknuto na vrhu jednog od najposjećenijih regionalnih portala, čak je i predsjednik države maksimalno tu angažiran, u čemu je fora?!

Tihomir

pre 5 godina

"Gradimo novi Savski most koji će povezivati levi i desnu obalu Save...", izjavio je Mali?!

Ma, da li je moguće? Most da povezuje "levu i desnu obalu" - to ne biva. I to "Savski most" koji nije preko Dunava?!

(Kakav je genijA ovaj Mali!)

Generalova radnja

pre 5 godina

Nisam gradjevinac, al' nisam ni budala. Ko je igde ikad preselio most? Sanse da se na toku Save kroz Beograd pronadje mesto u koritu reke sa istim ili slicnim tlom i razmakom povoljnim za postavljanje nosecih stubova, pa jos i da na tom mestu na obalama postoje i ulice koje bi mogle da se povezu sa mostom su, prema mojoj laickoj proceni, ravne nuli.

Prica o preseljenju je magla koja se servira dok se most ne ukloni i ne pocne da se kupi kajmak iz tala za novi most.

marija

pre 5 godina

Које је саобраћајно и архитектонско образложење за померање моста?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 23. maj 2018 20:20)

Tog obrazloženja nema.
Problem je što pravi buku budućim elitnim stanarima.
Grmi i klopara kad prodje tramvaj, kvari pogled s terase na Ušće "estetama" iz BGH2O što doživljavaju kao ličnu uvredu.

I nemojte, dakle, misliti da ga neće srušiti.

Mi smo odavno bacili moral i stručnost kao sredstvo samoregulacije. Nema više sramote. Ma nije to ni Zapadni model, šta smo mi u stanju da smislimo.
Reče neko,
-pa nije Švaba kulturan nego je sprečen pravno i institucionalno da pravi sr.nja.

Dex

pre 5 godina

A Srbija kada ce se graditi ,ne samo Beograd.Pametnom dosta
(Daki, 23. maj 2018 17:40)

Hah hoces reci da je dobro ovo sto se radi u Beogradu, pa hoces i ti isto to? Ne znam odakle si, ali ovo ti svakako ne zelim.

Mostobranitelj

pre 5 godina

Nećemo da "selimo" Stari savski most. Kategorički sam protiv uklanjanja postojećeg Starog mosta, sagrađenog 1941. godine. To je apsolutno neracionalno, pre svega zbog saobraćajne infrastrukture, odnosno pretećeg višegodišnjeg kolapsa dok se ne sagradi zamenski, novi most. Osim toga, ovaj most je istorijski spomenik, to je klasičan viseći most, čvrst, trajan i kvalitetan, taj most je deo vizuelnog identiteta Beograda i niko nema pravo da ga ruši. Ukoliko je potreban još jedan most, na primer nizvodno od Starog savskog mosta, neka urbanisti, arhitekte i građevinci osmisle novi, dodatni most i saobraćajnice vćeg kapaciteta koje bi se slivale u najavljeni tunel od Sava Male do Botaničke bašte, ali neka prvo Grad izgradi taj tunel, jer to može da potraje i više od decenije.

Bankar

pre 5 godina

Na slici se lepo vidi kome ovaj most smeta. Inače most je na fantastičnoj lokaciji i ne bi trebao da se pomera nigde. Nije mi samo jasno kako oni mogu da donose takve odluke, pa to je most svih građana ovog grada. Toliko su mi se ogadili da sutra krenu da skupljaju pare za bebe bio bih sumnjičav.

Goran

pre 5 godina

Stari most je deo istorije Beograda i nasih srca. Nemci ga tokom II svetskog rata nisu srusili, a vi hocete! Evropski narodi neguju svoje znamenitosti, pa i stare mostove. Dalje ruke od starog mosta!

nesha

pre 5 godina

Već su jednom dali da glasaju Beograđani. Valjda preko beokom aplikacije, nisam baš siguran. Pa je Vesić objavio da su odlučili da to bude Blok45 - Ada, i to samo pešački i biciklistički i obećao da će tako i biti do kraja godine. Mada ruku na srce to je rekao neposredno pre bg izbora, a predizborna obećanja se kao što znamo ne računaju. Ali sada vidimo da im ne odgovara ta lokacija jer oni odavno šteluju da to bude blok70, na mestu na kome čamdžije prevoze putnike do Ade

myseparatereality

pre 5 godina

Hajde ovako, posto se stalno prebacuje da beogradjani zive na racun ostalih gradjana Srbije, da se taj most prebaci u naki grad u unutrasnjosti gde je potrebniji nego da bude kraca trasa do ade.
Barem kad krenu opet da zvocaju imacemo konkretan argument da su i oni nesto dobili.

DWL

pre 5 godina

Extra lokacija za most , spojiti staro sajmiste sa autobuskom stanicom.i ako mogu preko tog mosta i tramvaji da prolaze to bi bio pun pogodak.....

Partizan 1916

pre 5 godina

Produžetak Nehruove (između blokova 44 i 70) ili Gandijeve (između blokova 44 i 45) pa do Ade Ciganlije.Tako će svi blokovi imati kraći put do Ade+B.Kosa.
Ako presele i šine tramvajem na Adu.

Sasa

pre 5 godina

Čuj ‘povezali grad sa rekama!’, a oni napravili solitere izmedju starog Beograda i Save kao neki zid da se Beograd sa reka vise ni ne vidi. Sa kojim pravom nam unistavaju grad?!

zemunski kej

pre 5 godina

A i ovi sto ne daju da se preseli? Sentimentalno vezani za nemacki most ,podseca ih na srecne dane okupacije,Prebacite ka u Becej da spoje sa Novim Becejom i dobijamo grad od 60 000 stanovnika,velikog potencijala.

Zoran

pre 5 godina

A da se vi svi iz vlasti od 1990g-2018g preselite negde da vas vise ne gledamo i ne cujemo.
Baba vam ostavila most i sve sto je u ovoj drzavi narod izgradio-platio pa ce te vi da rusite i prodajete (citaj poklanjate).
Bagro !!!

ma sprdnja

pre 5 godina

Kakvi građani? Čemu služe urbanisti, saobraćajni inženjeri? Šta je sa Generalnim planom grada Beograda? Most se postavlja tamo gde postoji potreba, gde on može da se premesti za što manji trošak, gde saobraćaj moze da se preusmeri... što niste pitali građane gde da gradite Beograd na vodi? Što nas ne pitate da li smo za to da se most uopšte pomera? Što nas pravite sve većim budalama?

zoran

pre 5 godina

Boze, jos jedan trzni centar!? Izgleda je u Srbiji glavna grana privrede u trznim centrima. Nema poslova za mlade, nema visoko placenih radnih mesta i nema proizvodnje, ali zato trzni centri nicu kao pecurke posle kise. Mislim da ce Beograd imati vise Zari i H&M-ova nego London ili Pariz.

Drea

pre 5 godina

@I TAKOOO a zasto bi se dodeljivali stanovi pripadnicima vojske, policije i BIA-e? Zasto se ne bi dodeljivali medicinskim sestrama koje rade na intenzivnoj nezi urgentnog centra, hirurzima, zdr radnicima zaposlenim na prijemu urgentnog, onima koji nesto cine za ovaj narod? Sta vojska, policija i BIA rade u interesu srpskog naroda danas? Cime su nas te sluzbe zaduzile? Od koga nas cuvaju i za ciji interes rade?

negativac

pre 5 godina

Živa je muka što mi tokom decenija nijednom nismo imali vlast koja bi imala kapaciteta da saobraćajne probleme reši u korenu, onako kako bi to rešavale gradske vlasti jednog Minhena, Pariza, Hamburga ili Londona...

Imali smo bolje i lošije gradske strukture, ali generalno nijedna od njih (uključujući tu i Tita i njegove) nije dorasla stvarno kapitalnim projektima, koji su potrebni ovom gradu.

Da je pameti (kao što je nije), neko bi se setio i u nivou ovog mosta prokopao 2-4 nezavisne cevi tunela ispod reke i one bi bile razgranate tako da idu prema Slaviji, Prokopu i Pančevcu, dok bi stari most ostao tu gde jeste, bio bi renoviran, asfalt bio skinut, a umesto njega urađena kvalitetna kadrma, po uzoru na slične starine u svetu. Kao takav, postao bi pešačko-biciklistički most, sa klupama i cvećem, kao praktično savršeni pogled na reku i ušće. Izuzetno, most bi imao rampe na obe strane, kako bi malobrojni vozači mogli u nekim situacijama da (uz naknadu) pređu baš tuda.

Međutim, ovo je samo maštarija, jer ovde nema kapaciteta za razmišljanje i o praktičnosti i o estetici, a kamoli o racionalnosti.

Najskuplja i najgluplja varijanta je rušenje i izmeštanje. To verovatno od starta ne postoji kao opcija - ta priča je tu samo da zamaže oči onima koji su protiv rušenja, jer će se u nekom trenutku javiti "neočekivani i veliki problemi sa podlogom, terenom, vlasništvom i ko zna čime, što će celu akciju učiniti neizvodljivom, ali eto - nadoknadiće nam to novim mostom".

Don Kihot

pre 5 godina

"Sinisa Mali,nece jos DUGO biti gradonacelnik Beograda..."
Da li se samo meni cini,da NJIHOVA percepcija termina DUGO i nasa,nas obicnih podanika,je u veeelikoj kontradikciji?!
Al' neka...nek' nas "jasu" i treba da "jasu",kad smo marva, koja poslusno saginje glavu i trpi...

Goran

pre 5 godina

Svaki grad gleda da sacuva nesto sto se zove istorijsko nasledje. Prebacivati most koji je zastitni znak tog dela grada samo zato sto nije moderan i ne uklapa se u novi izgled grada je lose. Moze se pored tog mosta napraviti neki moderniji a ovaj most ostaviti kao pesacki ali da se potpuno izmesta to znaci nasilje nad kulturnom tradicijom. Neko je dao zivot za taj most a oni ga sada sklanjaju.

болесници

pre 5 godina

Шта вам смета мост? Нека то буде трамвајски, пешачки и боциклистички мост! Офарбате га у бело и биће ок! И све зграде убг око реке треба да буду беле јер ми смо Београд!

marija

pre 5 godina

Beton hala je u velikom delu neuredjena.
Šetalište treba nastaviti.

Jedinstveni, fascinantni projekat povezivanja prostora Beton hale i Kalemengana dao je čuveni japanski arhitekta Sou Fujimoto svojim "belim oblakom", medjunarodni konkurs (delio prvu nagradu).
Japanski predlog nudi belu rampu, a la gnezdo, kojom se penje do Kalemegdana. Ovo je, po oceni žirija, hrabro rešenje koje “predlaže javni prostor koji Beograd nema, a trebalo bi da ima”, a omogućava i pristup reci.

Iskreno se nadam da će taj projekat japanskog arhitekte biti realizovan.

Jova

pre 5 godina

Most mora da se seli jer je strahovito bučan, a to će vređati osetljive uši elitnih kupaca stanova Bg na vodi. Inače ne postoji nijedan jedini razlog da se most seli. Može se podići most na drugom mestu da se rastereti saobraćaj preko postojećih, ali za to su neophodne prisupne saobraćajnice, što prevazilazi kreativnost gradskih urbanista.
One zgrade već predstavljaju ruglo, kao džinovska puslica iz Isterivača duhova, kada ih bude više biće još veće ruglo, na podvodnom tlu (pumpe i sada stalno moraju da rade da bi podzemne vode išle u Savu)ali who cares, lova ide u džepove odabranih.
E, dragi Beograđani, sami ste to tražili!

Sergio Bonelli

pre 5 godina

Joooj, hiljadu mi dabrova, jedva čekam Belgrade Waterfront! A tek kad Malac skloni most, to će biti štogod, sruši ga noću ili nešto...

Luka

pre 5 godina

A šta bi sa najvećim TC na Balkanu kod Metroa na Ibarskoj ,gotov 2019?Ogradili ledinu , slikali se i godinu dana -ništa .Mogu most da presele tamo.

stanislav

pre 5 godina

Najbolja veza NBGD - Centar grada su tramvaji.
Bilo bi najbolje rešwnje da stari most ostane u funkciji dok se ne izgradi novi (razumeo sam da stari stubovi nisu sigurni jer leže na drvenim šipovima kako reče Mali. To znači za novi most se grade novi stubovi?)
Ako se prvo ukloni stari most - napraviće se haos koji će se teško kontrolisati. Utoliko pre što i autobuska stanica ide na NBGD.
Dobro razmislite pre ove akcije.

Nikola

pre 5 godina

Novi most vec projektuje CIP, a gradjani tek treba da odluce gde ce biti novi most?

Ovo je tako nebulozno. Most ne lebdi u vazduhu pa da se pomera po potrebi gde se kome cefne.

I ja

pre 5 godina

Slazem se sa komentatorom koji je rekao da uklanjanje ove skalamerije i izgradnja novog mosta uopste nije sporna, problem je sto hoce da ga natakare negde drugde u gradu, umesto da ga odnesu negde gde bi bio potrebniji, ili u staro gvozdje...

Igor

pre 5 godina

Za pocetak bih molio da se most zatvori za saobracaj, jer je neuslovan ovako izrovaren.
Sram bilo onoga ko je nadlezan da se stara da bude u funkciji.

Dejan

pre 5 godina

Kao što se svoje vreme davno napravio još jedan most pa se Brankov most "duplirao" Tako treba i duplirati stari most izvesti 4 trake na ulicu V Popovića, a nju opet sa 4 trake spojiti na raskrsnicu bulevara M. Pupina i N. Tesle. Stari železnički most koji gubi svoju primarnu funkciju (stanica izmeštena na Prokop) skinuti, a na tom mestu podići još jedan most koji bi se spojio sa raskrsnicom ulica V Popovića i bulevara M. Milankovića sa novobeogradske strane, sa sa druge strane sa novim bulevarom na Beogradu na Vodi koga dečko Vučko hoće da krsti bulevar Vudroa Vilsona. Tako bi svi mostovi koji spajaju NBGD i stari deo grada "prodisali" Karađorđevu i bulevar Vojvode Bojovića u 4 trake do spajanja sa Dunavskom. Samo tako ima smisla da protok sabraćaja kako tako krene posle naseljavanja Beograda na Vodi, inače totalni kolaps.

I ja

pre 5 godina

Slazem se sa komentatorom koji je rekao da uklanjanje ove skalamerije i izgradnja novog mosta uopste nije sporna, problem je sto hoce da ga natakare negde drugde u gradu, umesto da ga odnesu negde gde bi bio potrebniji, ili u staro gvozdje...

zemunski kej

pre 5 godina

A i ovi sto ne daju da se preseli? Sentimentalno vezani za nemacki most ,podseca ih na srecne dane okupacije,Prebacite ka u Becej da spoje sa Novim Becejom i dobijamo grad od 60 000 stanovnika,velikog potencijala.

myseparatereality

pre 5 godina

Hajde ovako, posto se stalno prebacuje da beogradjani zive na racun ostalih gradjana Srbije, da se taj most prebaci u naki grad u unutrasnjosti gde je potrebniji nego da bude kraca trasa do ade.
Barem kad krenu opet da zvocaju imacemo konkretan argument da su i oni nesto dobili.

Partizan 1916

pre 5 godina

Produžetak Nehruove (između blokova 44 i 70) ili Gandijeve (između blokova 44 i 45) pa do Ade Ciganlije.Tako će svi blokovi imati kraći put do Ade+B.Kosa.
Ako presele i šine tramvajem na Adu.

marija

pre 5 godina

Beton hala je u velikom delu neuredjena.
Šetalište treba nastaviti.

Jedinstveni, fascinantni projekat povezivanja prostora Beton hale i Kalemengana dao je čuveni japanski arhitekta Sou Fujimoto svojim "belim oblakom", medjunarodni konkurs (delio prvu nagradu).
Japanski predlog nudi belu rampu, a la gnezdo, kojom se penje do Kalemegdana. Ovo je, po oceni žirija, hrabro rešenje koje “predlaže javni prostor koji Beograd nema, a trebalo bi da ima”, a omogućava i pristup reci.

Iskreno se nadam da će taj projekat japanskog arhitekte biti realizovan.

DWL

pre 5 godina

Extra lokacija za most , spojiti staro sajmiste sa autobuskom stanicom.i ako mogu preko tog mosta i tramvaji da prolaze to bi bio pun pogodak.....

Goran

pre 5 godina

Stari most je deo istorije Beograda i nasih srca. Nemci ga tokom II svetskog rata nisu srusili, a vi hocete! Evropski narodi neguju svoje znamenitosti, pa i stare mostove. Dalje ruke od starog mosta!

blok

pre 5 godina

A Srbija kada ce se graditi ,ne samo Beograd.Pametnom dosta
(Daki, 23. maj 2018 17:40)
Da se ogromna većina Beograđana pita, ponesite BGH20 i sve što se "gradi" gde god, što dalje od Beograda. Grad je betoniran, pretrpan, neuslovan, jednom rečju - urnisan.

Pera

pre 5 godina

Beograđani ga neće preseliti nigde. Dobro mu je tu gde jeste.
Ali naprednjaci će ga preseliti tamo gde sračunaju da će od selidbe uzeti sebi najveći deo tala...
Uostalom kad je gradski menadžer uradio bilo šta onako kako su Beograđani tražili?

V

pre 5 godina

nije lose podsetiti da mega trzni centri po svetu "umiru" jer se sve polako prebacuje na internet kupovinu...izgleda da mi imamo drugacije planove.

Dex

pre 5 godina

A Srbija kada ce se graditi ,ne samo Beograd.Pametnom dosta
(Daki, 23. maj 2018 17:40)

Hah hoces reci da je dobro ovo sto se radi u Beogradu, pa hoces i ti isto to? Ne znam odakle si, ali ovo ti svakako ne zelim.

Mostobranitelj

pre 5 godina

Nećemo da "selimo" Stari savski most. Kategorički sam protiv uklanjanja postojećeg Starog mosta, sagrađenog 1941. godine. To je apsolutno neracionalno, pre svega zbog saobraćajne infrastrukture, odnosno pretećeg višegodišnjeg kolapsa dok se ne sagradi zamenski, novi most. Osim toga, ovaj most je istorijski spomenik, to je klasičan viseći most, čvrst, trajan i kvalitetan, taj most je deo vizuelnog identiteta Beograda i niko nema pravo da ga ruši. Ukoliko je potreban još jedan most, na primer nizvodno od Starog savskog mosta, neka urbanisti, arhitekte i građevinci osmisle novi, dodatni most i saobraćajnice vćeg kapaciteta koje bi se slivale u najavljeni tunel od Sava Male do Botaničke bašte, ali neka prvo Grad izgradi taj tunel, jer to može da potraje i više od decenije.

šetač

pre 5 godina

Taman kad pomislim da sam od ovog malog sve čuo, svakakvu glupost video on me razuveri. I to mrtva trka sa nesrećnim Vesićem. Još kad izaberu onu Irenu za gradonačelnicu, kakav će to trio fantastikus da bude.

Tata Mata

pre 5 godina

Stari most ne treba dirati, sačuvati ga kao istorijski spomenik. Izmestiti saobraćaj sa njega, samo pešaci i biciklisti, i napraviti male lokale na njemu, suvenirnice, stare zanate i slično, Novi pravite gde god hoćete.

marija

pre 5 godina

Које је саобраћајно и архитектонско образложење за померање моста?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 23. maj 2018 20:20)

Tog obrazloženja nema.
Problem je što pravi buku budućim elitnim stanarima.
Grmi i klopara kad prodje tramvaj, kvari pogled s terase na Ušće "estetama" iz BGH2O što doživljavaju kao ličnu uvredu.

I nemojte, dakle, misliti da ga neće srušiti.

Mi smo odavno bacili moral i stručnost kao sredstvo samoregulacije. Nema više sramote. Ma nije to ni Zapadni model, šta smo mi u stanju da smislimo.
Reče neko,
-pa nije Švaba kulturan nego je sprečen pravno i institucionalno da pravi sr.nja.

T

pre 5 godina

Rekli su da most mora da se seli jer ima mali razmak izmedju stubova pa smeta recnom saobracaju. Kako onda moze da se seli, kada ce i dalje imati isti razmak?

Bankar

pre 5 godina

Na slici se lepo vidi kome ovaj most smeta. Inače most je na fantastičnoj lokaciji i ne bi trebao da se pomera nigde. Nije mi samo jasno kako oni mogu da donose takve odluke, pa to je most svih građana ovog grada. Toliko su mi se ogadili da sutra krenu da skupljaju pare za bebe bio bih sumnjičav.

Generalova radnja

pre 5 godina

Nisam gradjevinac, al' nisam ni budala. Ko je igde ikad preselio most? Sanse da se na toku Save kroz Beograd pronadje mesto u koritu reke sa istim ili slicnim tlom i razmakom povoljnim za postavljanje nosecih stubova, pa jos i da na tom mestu na obalama postoje i ulice koje bi mogle da se povezu sa mostom su, prema mojoj laickoj proceni, ravne nuli.

Prica o preseljenju je magla koja se servira dok se most ne ukloni i ne pocne da se kupi kajmak iz tala za novi most.

Tihomir

pre 5 godina

"Gradimo novi Savski most koji će povezivati levi i desnu obalu Save...", izjavio je Mali?!

Ma, da li je moguće? Most da povezuje "levu i desnu obalu" - to ne biva. I to "Savski most" koji nije preko Dunava?!

(Kakav je genijA ovaj Mali!)

Frere Jacques

pre 5 godina

Koji je ekonomsko-strateški značaj tog famoznog Beograda na vodi da se toliko o tome piše, evo danas već dva članka istaknuto na vrhu jednog od najposjećenijih regionalnih portala, čak je i predsjednik države maksimalno tu angažiran, u čemu je fora?!

nesha

pre 5 godina

Već su jednom dali da glasaju Beograđani. Valjda preko beokom aplikacije, nisam baš siguran. Pa je Vesić objavio da su odlučili da to bude Blok45 - Ada, i to samo pešački i biciklistički i obećao da će tako i biti do kraja godine. Mada ruku na srce to je rekao neposredno pre bg izbora, a predizborna obećanja se kao što znamo ne računaju. Ali sada vidimo da im ne odgovara ta lokacija jer oni odavno šteluju da to bude blok70, na mestu na kome čamdžije prevoze putnike do Ade

Igor

pre 5 godina

Za pocetak bih molio da se most zatvori za saobracaj, jer je neuslovan ovako izrovaren.
Sram bilo onoga ko je nadlezan da se stara da bude u funkciji.

Drea

pre 5 godina

@I TAKOOO a zasto bi se dodeljivali stanovi pripadnicima vojske, policije i BIA-e? Zasto se ne bi dodeljivali medicinskim sestrama koje rade na intenzivnoj nezi urgentnog centra, hirurzima, zdr radnicima zaposlenim na prijemu urgentnog, onima koji nesto cine za ovaj narod? Sta vojska, policija i BIA rade u interesu srpskog naroda danas? Cime su nas te sluzbe zaduzile? Od koga nas cuvaju i za ciji interes rade?

Sasa

pre 5 godina

Čuj ‘povezali grad sa rekama!’, a oni napravili solitere izmedju starog Beograda i Save kao neki zid da se Beograd sa reka vise ni ne vidi. Sa kojim pravom nam unistavaju grad?!

Dejan

pre 5 godina

Kao što se svoje vreme davno napravio još jedan most pa se Brankov most "duplirao" Tako treba i duplirati stari most izvesti 4 trake na ulicu V Popovića, a nju opet sa 4 trake spojiti na raskrsnicu bulevara M. Pupina i N. Tesle. Stari železnički most koji gubi svoju primarnu funkciju (stanica izmeštena na Prokop) skinuti, a na tom mestu podići još jedan most koji bi se spojio sa raskrsnicom ulica V Popovića i bulevara M. Milankovića sa novobeogradske strane, sa sa druge strane sa novim bulevarom na Beogradu na Vodi koga dečko Vučko hoće da krsti bulevar Vudroa Vilsona. Tako bi svi mostovi koji spajaju NBGD i stari deo grada "prodisali" Karađorđevu i bulevar Vojvode Bojovića u 4 trake do spajanja sa Dunavskom. Samo tako ima smisla da protok sabraćaja kako tako krene posle naseljavanja Beograda na Vodi, inače totalni kolaps.

Goran

pre 5 godina

Svaki grad gleda da sacuva nesto sto se zove istorijsko nasledje. Prebacivati most koji je zastitni znak tog dela grada samo zato sto nije moderan i ne uklapa se u novi izgled grada je lose. Moze se pored tog mosta napraviti neki moderniji a ovaj most ostaviti kao pesacki ali da se potpuno izmesta to znaci nasilje nad kulturnom tradicijom. Neko je dao zivot za taj most a oni ga sada sklanjaju.

negativac

pre 5 godina

Živa je muka što mi tokom decenija nijednom nismo imali vlast koja bi imala kapaciteta da saobraćajne probleme reši u korenu, onako kako bi to rešavale gradske vlasti jednog Minhena, Pariza, Hamburga ili Londona...

Imali smo bolje i lošije gradske strukture, ali generalno nijedna od njih (uključujući tu i Tita i njegove) nije dorasla stvarno kapitalnim projektima, koji su potrebni ovom gradu.

Da je pameti (kao što je nije), neko bi se setio i u nivou ovog mosta prokopao 2-4 nezavisne cevi tunela ispod reke i one bi bile razgranate tako da idu prema Slaviji, Prokopu i Pančevcu, dok bi stari most ostao tu gde jeste, bio bi renoviran, asfalt bio skinut, a umesto njega urađena kvalitetna kadrma, po uzoru na slične starine u svetu. Kao takav, postao bi pešačko-biciklistički most, sa klupama i cvećem, kao praktično savršeni pogled na reku i ušće. Izuzetno, most bi imao rampe na obe strane, kako bi malobrojni vozači mogli u nekim situacijama da (uz naknadu) pređu baš tuda.

Međutim, ovo je samo maštarija, jer ovde nema kapaciteta za razmišljanje i o praktičnosti i o estetici, a kamoli o racionalnosti.

Najskuplja i najgluplja varijanta je rušenje i izmeštanje. To verovatno od starta ne postoji kao opcija - ta priča je tu samo da zamaže oči onima koji su protiv rušenja, jer će se u nekom trenutku javiti "neočekivani i veliki problemi sa podlogom, terenom, vlasništvom i ko zna čime, što će celu akciju učiniti neizvodljivom, ali eto - nadoknadiće nam to novim mostom".

болесници

pre 5 godina

Шта вам смета мост? Нека то буде трамвајски, пешачки и боциклистички мост! Офарбате га у бело и биће ок! И све зграде убг око реке треба да буду беле јер ми смо Београд!

stanislav

pre 5 godina

Najbolja veza NBGD - Centar grada su tramvaji.
Bilo bi najbolje rešwnje da stari most ostane u funkciji dok se ne izgradi novi (razumeo sam da stari stubovi nisu sigurni jer leže na drvenim šipovima kako reče Mali. To znači za novi most se grade novi stubovi?)
Ako se prvo ukloni stari most - napraviće se haos koji će se teško kontrolisati. Utoliko pre što i autobuska stanica ide na NBGD.
Dobro razmislite pre ove akcije.

Zoran

pre 5 godina

A da se vi svi iz vlasti od 1990g-2018g preselite negde da vas vise ne gledamo i ne cujemo.
Baba vam ostavila most i sve sto je u ovoj drzavi narod izgradio-platio pa ce te vi da rusite i prodajete (citaj poklanjate).
Bagro !!!

Luka

pre 5 godina

A šta bi sa najvećim TC na Balkanu kod Metroa na Ibarskoj ,gotov 2019?Ogradili ledinu , slikali se i godinu dana -ništa .Mogu most da presele tamo.

Jova

pre 5 godina

Most mora da se seli jer je strahovito bučan, a to će vređati osetljive uši elitnih kupaca stanova Bg na vodi. Inače ne postoji nijedan jedini razlog da se most seli. Može se podići most na drugom mestu da se rastereti saobraćaj preko postojećih, ali za to su neophodne prisupne saobraćajnice, što prevazilazi kreativnost gradskih urbanista.
One zgrade već predstavljaju ruglo, kao džinovska puslica iz Isterivača duhova, kada ih bude više biće još veće ruglo, na podvodnom tlu (pumpe i sada stalno moraju da rade da bi podzemne vode išle u Savu)ali who cares, lova ide u džepove odabranih.
E, dragi Beograđani, sami ste to tražili!

ma sprdnja

pre 5 godina

Kakvi građani? Čemu služe urbanisti, saobraćajni inženjeri? Šta je sa Generalnim planom grada Beograda? Most se postavlja tamo gde postoji potreba, gde on može da se premesti za što manji trošak, gde saobraćaj moze da se preusmeri... što niste pitali građane gde da gradite Beograd na vodi? Što nas ne pitate da li smo za to da se most uopšte pomera? Što nas pravite sve većim budalama?

Nikola

pre 5 godina

Novi most vec projektuje CIP, a gradjani tek treba da odluce gde ce biti novi most?

Ovo je tako nebulozno. Most ne lebdi u vazduhu pa da se pomera po potrebi gde se kome cefne.

zoran

pre 5 godina

Boze, jos jedan trzni centar!? Izgleda je u Srbiji glavna grana privrede u trznim centrima. Nema poslova za mlade, nema visoko placenih radnih mesta i nema proizvodnje, ali zato trzni centri nicu kao pecurke posle kise. Mislim da ce Beograd imati vise Zari i H&M-ova nego London ili Pariz.

Sergio Bonelli

pre 5 godina

Joooj, hiljadu mi dabrova, jedva čekam Belgrade Waterfront! A tek kad Malac skloni most, to će biti štogod, sruši ga noću ili nešto...

Don Kihot

pre 5 godina

"Sinisa Mali,nece jos DUGO biti gradonacelnik Beograda..."
Da li se samo meni cini,da NJIHOVA percepcija termina DUGO i nasa,nas obicnih podanika,je u veeelikoj kontradikciji?!
Al' neka...nek' nas "jasu" i treba da "jasu",kad smo marva, koja poslusno saginje glavu i trpi...