Utorak, 20.02.2018.

09:25

Putinova opasna igračka

Gasprom je pre četvrt veka postao deoničarsko društvo. Delovalo je da će biti simbol zbližavanja Evrope i Rusije, ali Putin je imao drugi plan.

Izvor: Deutsche Welle

Putinova opasna igraèka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 6 godina

Gospodin ekonomski analitičar bi trebao da dohvati ekonomije, a ne da bistri politiku. Da li je vrednost kompanije porasla za prethodnih 15 godina i za koliko? Kakav je bio taj rast u odnosu na prosek u industriji? Umesto toga, uhvatio se Ukrajine. Od raspada SSSR, Ukrajina je ta koja krade gas tokom tranzita. Možemo da imamo razumevanja za situaciju u kojoj se našla, ali to je činjanica. Ako je postojala jedna konstanta u ukrajinskoj politici od raspada SSSR do danas - to je da su svi (i proruski i antiruski orjentisani) krali gas tokom tranzita i natezali se sa Rusima oko toga. Šta Rusi tu mogu da urade, nego da potraže bezbedniju i ekonomičniju liniju snabdevanja svojih potrošača. I umesto da podrže takav trezven stav - evropski političari zameraju jer će Ukrajina ostati bez prihoda za tranzit. Pa ako se toliko brinu, neka doniraju Ukrajini to koliko bi zaradila na tranzitu. Turski tok je najpoštenija ponuda: eto vam ventil na granici, ako vam gas treba vi se sami dogovorite kuda ćete i na koji način transportovati gas. Da se razumemo, apsolutno nisam rusofil, ali mi je muka od ovakve "ekonomije".

pobednik

pre 6 godina

Pa junačina čovek, i ruska ekonomija je procvetala.
Ja ne razumem zašto Rusija ne pomaže propalom zapadu i zaostalim državicama preko bare.

bane

pre 6 godina

Na srecu pa su zapadne kompanije transparentne i nezavisne od politike.
Ove sankcije koje su uvele Rusiji po nalogu svojih politicara nisu politicki motivisane. To je pravi primer zapadne demokratije.
Sreca sto je Putin isuvise popustljiv ja bi im zavrnuo gas prvog novembra i rekao da ce gas biti pusten kad i sankcije budu ukinute.

vlado

pre 6 godina

"Tog je sudbonosnog dana Gazprom prvi put prekinuo dotok gasa ka Ukrajini što se odrazilo i na tranzit ka ostatku Evrope. Tako je uspešno komercijalno preduzeće preko noći promenilo svoj smer i ubrzano postajalo politički i propagandni instrument u rukama ruskog predsednika koji je namerio da se osveti Ukrajini za "narandžastu revoluciju.“ i tu prestajem da citam clanak... Majstore, pa Ukrajina je u tom trenutku bila duzna Gaspromu za gas ogromnu svotu para, i jos je ucenjivala i remetila tranzit gasa ka ostalim zemljama Evroe. Izvini molim te ali osnovno pravilo "trzisnog poslovanja" je da neko nekom drugom proda neku robu odnosno usluge za neku vrednost koja je ugovorena - u ovom slucaju PARE, DOLARE, SUSKE, ZELEMBACE... kakva propaganda od clanka... fuj

Nenad

pre 6 godina

Svaka čast čovek je u pravu. A pritom svi ovde zaboravljaju jednu činjenicu: Ukrajina je pravoslavna zemlja i ukrajinci su nam genetski bliski za razliku od rusa sa kojima smo rod kao deveto koleno po babine linije, sa ukrajincima smo već braća od deda-stričeva.
A Gasprom, gledajte šta rade po Srbiji, oteli NiS, sad uzimaju za đabe Petrohemiju. Azotaru naši ne smeju da zatvore jer mora da troši ruski gas i da Azotara iz subvencija plaćamo rusima gas. Na žalost ovaj narod nema pameti....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlada, 20. februar 2018 12:42)

Ako ces tako, Hrvati i Bosnjaci su nam braca rodjena a Grci samo komsije, a ja bih nekako ipak sa komsijom nego sa rodbinom

netko

pre 6 godina

znam da vecina srba obozava ruse, i da bi najradije prodali sve srpsko da budu rusi al nazalost smisao teksta je istinit.

jeste vecina teksta politika i sve to sta stim ide, al je prica o gubitku poverenja istinita.

rusi bi najradije da ucenjuju sve i svakog zbog gasa i one cuvene recenice : ukinucemo vam pa se smrzavajte.

bas su sa time sebi uboli noz u ledja.

niko ozbiljan ne voli da ga ucenjuju, i ako ima pameti (sto u eu nesumnjivo ima) nacice alternative pa cak i placace vise ako time dodje u poziciju da ga niko ne ucenjuje.

tako su rusi prosli i sa motorima za svemirske rakete i letovima do svemirske stanice, pametovali amerima pa im je dosadilo i dobili smo tesline i blue originove rakete.

ali to je taj mentalitet i ovde kod nas prisutan, radije cemo se praviti pametni i umesto saradnje i zarade biracemo mitove i guranje prsta svima u oci.

ilija

pre 6 godina

Naljbolje bi bilo da Ukrajna odredjuje uslove i da Rusija bude zavisna od Ukrajne i Amerike. Svaki drzavnik bi
postupio isto i svoj gas može ne ometano da prodaje sa vise ruta i marsuta. To se naravno ne svidja Americi i V. Britaniji jer to ojacava Rusiji.

buzzz

pre 6 godina

Ako je Putin zavrnuo gas Ukrajini zbog obojene revolucije i dolaska prozapadnih političara(2005),zašto nije promenio politiku kada je 2010-e godine na vlast došao njegov čovek,Janukovič?Za vreme Janukoviča je završen Severni tok i uveliko građen Južni tok.Pitanje za ekonomiste je da li je Gasprom uspešnija kompanija i da li vredi više danas ili pre 10 ili pre 20 godine.Prosto je neverovatno da ekonomski stručnjak piše da je Gasprom bolje funkcionisao 90-ih.Možda zato što su stranci skupljali kajmak i bogatili se esploatacijom ruskih resursa,a danas to više ne mogu.Interes svake ozbiljne države da velike kompanije,od nacionalnog i državnog interesa,bez obzira da li su u privatnom ili državnim vlasništvu budu uspešne.Priliko Vučićeve molbe za uvoz fijatovih automobila u Rusiji Putin je odgovorio:"Rusija ne trguje prijateljstvom".To je današnja ruska politika,u Evropi,Bliskom Istoku,istočnoj Aziji...

Kole konobar

pre 6 godina

Ja ne verujem šta čitam, pa gde ima da nešto tuđe uzimaš da trošiš ili da koristiš za sebe, pa da to onda ne platiš i koji su to bolesni mizgovi smislili? Gospodo, koja god da ste i odakle god da ste jedno pravilo mora da se poštuje pre negoli bilo šta drugo, a to je: RAČUNI MORA DA SE PLATE!!!

Kako da ne

pre 6 godina

Ja bi, ako može, dao samo jedan mali komentar: da li je Ukrajina platila Rusiji gas ili nije? Ovo povodom toga da Rusija hoće da smoždi Ukrajinu ili kako već. Eto prilike evropskim partnerima da se pokažu na delu! Platite Ukrajinin dug!

mikin

pre 6 godina

"Nije teško naći komentatore koji će Gazprom nazvati političkim instrumentom Kremlja i "gasnim oružjem“ predsednika Putina. Nažalost u pravu su."
Tacno. Pun je svet takvih politickih piskarala danas, koje mozes kupiti na pijaci. A velike Zapadne korporacije nisu uopste "politicki instrument" Zapada? Izgleda da bi svet bio vise zadovoljan kada bi Gasprom vodio pro Zapadnu politiku. Rusi su samo rpihvatili "zapadnu filosofiju" da sve ima svoju cenu i da sve mora da se plati. Sto veca potraznja, cena visa. Zar na tome ne pociva sveukupni Zapad u poslednjih 150 godina?

Šilja

pre 6 godina

Ne ulazeći u razloge prestanka dotoka gasa, pretpostaviću da je iz političkih razloga. Dakle, sankcije su uvedene Rusije, dabome, iz političkih razloga. i u njima učestvuje i Evropa. One, naravno, podrazumevaju zabrane raznih vrsta ali najviše onih ekonomskih koje bi trebalo da pogode Rusiju tamo gde boli, tako da im npr. neće prodati tehniku koju pravi samo Zapad. Ali ako dobro shvatam, kad bi Rusija uradila isto to, dakle ne da gas (jer ga Evropa nema), to nije fer i poslovno a kad Zapad ne da Rusiji ono što nemaju (npr. Mistrali) to je demokratski fer i poslovno. I dalje - kad SAD usvoje zakon o stranim agentima to je demokratski kada Rusija prepiše i usvoji isti takav Zakon, to je zabrinjavajuće. Na koju god stranu da se čovek svrstava, ovo vređa zdrav razum.

vlajko

pre 6 godina

@Камичак
Druze, sve je tacno osim sto su mi pre par dana u Himkiju skinuli tablice sa auta, vratili za 3.000 rubalja, posto su polomili okvire stavio sam tablice pod sofersajbnu, krenem do grada i kod Beloruske stanice zaustavi me policija, zasto tablice nisu propisno montirane? Ah da, ukrali su vam, posavetuje me gde mogu da napravim rezervne (srpske, sto sam i uradio za 2200 rub da sledeci put ne moram da kopam po snegu da ih nadjem), i uzme mi 50 EUR da ne pravi protokol posto nisam imao dovoljno rubalja pri sebi. Tako da, jeste, mnogo je veca sigurnost ali starih navika pogotovu GIBDD se tesko odrice

brrrmw

pre 6 godina

Zavrnite gas Nemcima, da ih naučite pameti, čitava ekonomija i industrija bi im stala a zemlja se raspala bez energenta. Posebno sad kad imate ogromne prihode od Kineza i "Snage Sibira". Pa da vidite da li će vam onda pisati ovako uvredljive članke.

Vlada

pre 6 godina

Svaka čast čovek je u pravu. A pritom svi ovde zaboravljaju jednu činjenicu: Ukrajina je pravoslavna zemlja i ukrajinci su nam genetski bliski za razliku od rusa sa kojima smo rod kao deveto koleno po babine linije, sa ukrajincima smo već braća od deda-stričeva.
A Gasprom, gledajte šta rade po Srbiji, oteli NiS, sad uzimaju za đabe Petrohemiju. Azotaru naši ne smeju da zatvore jer mora da troši ruski gas i da Azotara iz subvencija plaćamo rusima gas. Na žalost ovaj narod nema pameti....

Razlog

pre 6 godina

Razlog zasto EU ne zeli gasovod preko bugarske i srbije...je taj sto srbija i bugarska sede na 2 stolice. Zapadnoj i ruskoj. EU zeli tranzit preko sredjenih i ozbiljnih zemalja.
Ako je razlog za severni i juzni tok bio neplacanje ukrajinaca...kako to da su svi saveznici rusije imali nizu cenu gasa? Itekako je Putin ucenjivao svoje saveznike. Europa ne moze to da dozvoli. Razumete? Sve sto pise je istina. To je ona druga strana kovanice koju vi ne zelite da vidite. Ukrajina je bila duzna i pre revolucije. I tada to nije bio problem. A onda je odjednom postao problem.
Europa je napravila plan kojo ce da sprovede, jer nitko pametan se ne oslanja na jednog dobavljaca. To niti je sigurno niti je to disperzija rizika, niti snizava cenu u buducnosti zbog vise dobavljaca

Radoznao

pre 6 godina

Cek cek, ne shvatam poentu teksta. Zamislimo situaciju da sam ja proizvodjac jednog proizvoda i da taj isti proizvod, prilikom isporuke kupcima, moram transportovati preko komsijinog dvorista, a komsija ima mogucnost i da me ucenjuje i potkrada, i sta cu ja da uradim? Da dopustim da isporuka mog proizvoda zavisi od dobre volje komsije ili cu se obezbedeiti da mogu direktno, bez posrednika, isporuciti proizvod kupcima? U prevodu, Rusija je trebala da trpi dobru volju, nervozu, dnevno politicke zavrzle u Ukrajini i da gleda u nebo hoce li blokirati gasovod kako im se hoce ili je postupila racionalno i napravila direktnu liniju do svog najveceg kupca Nemacke. A i nisam primetio da su Nemci nesto gadljivi ni na Severni tok a ni Severni tok 2, a da oni su pragmaticni, kada se radi o njihovom interesu. Ali interes sitne boranije u vidu Juznog toka je doveden u pitanje...

kome se mi divimo?

pre 6 godina

Dok su cene nafte parale nebo, venecuelanski diktator i populista Ugo Cavez je glumio finansijskog genija koji je usput izdrzavao Kubu i delio besplatnu humanitarnu pomoc Amerikancima!?

Ni Putinova nije gorela do zore, sav ekonomski uzlet se oslanjao na ceni nafte a stvarnu ekonomiju nije razvijao, cak se vracao nazad na prevazidjene drzavnokomandne koncepte. A sto se tice gasne politike, pokazao se slican nasem Milosevicu - genijalan takticar, katastrofalan strateg. Ucenjivao, pokazivao misice, i sada dospeo do situaciju da kupci (EU) ucenjuju njega, pa cak drze pod sankcijama. Sam ih je naterao da postanu energetski nezavisni, inace nikada sami ne bi trazili alternativne puteve snabdevanja i na ruski gas bi gledali kao na najlogicniji i najjeftiniji izbor, a ne opasnog monopolistu sa opasnim namerama.

Candyman

pre 6 godina

Samo malo, koci brate. Isporuke su ukinute zbog ogromnog duga Ukrajine prema Gazpromu i ne placenih rata. Posle obustave su se ukrajinci sabrali i platili. A sto se tice ovog mosta prijateljstva, pa dragi moji ni Lokhid(americka firma za proizvodnju vojne tehnike) nije na licitaciji. Zna se u ozbiljnim zemljama sta se privatizuje a sta ne. Jasno je da bi stranci to kupili momentalno i nametnuli svoju rec.

Milan P

pre 6 godina

Koje izvrtanje istine. Prvo... sve je politika. Blokiranje Juznog toka... Blokiranje severnog toka...da ne nabrajam vise... Al' kakve veze ima iskljucivanje gasa, zbog kradje Ukrainaca, iz tranzitnog gasovoda, sa politikom? Politicko resenje bi bilo, npr, da je Putin naredio Gazpromu da trpi stetu u milijardama dolara tolerisuci kradju Ukrainaca. Zavrtanje ventila je ono sto bi uradila bilo koja zapadna kompanija, i to mnogo ranije.Severni tok 2 i juzni tok su trebali da daju sigurnost Evropi, posto bi se izbegla Ukrajna, koja koristeci se time sto sedi na tranzitnom gasovodu kad god je u ocajnoj situaciji krade gas. Blokiranje severnog toka 2 i juznog toka je tipican primer kriscenja politke kao oruzja. Samo sto smo najgore prosli MI, Bugari i ostala boranija koja ce, umesto da sedi na juznom toku, uvoziti gas preko severnog toka,placajuci dodatni tranzit Nemackoj, Slovackoj, Madjarskoj...

Камичак

pre 6 godina

Nazalost Rusija je bila mnogo naprednija i prosperitetnija drzava pre dvadesetak godina.
Sada je ogrezla u korupciji i dozivotnoj diktaturi jednog coveka kome se mnogo dopada da bude apsolutni gospodar Rusije.
(T Rex, 20. februar 2018 10:00)

О чему ти пишеш??? Пре двадесет година су плате биле буквално 10 пута мање. Криминал је био толико распрострањен да су људима разбојници упадали у станове и односили све што је могло да стане у камион. Ако се неко случајно затекао у стану могао је да добије метак у чело. Рекетирање је била уобичајена појава, а продавнице бедно снабдевене. Плаћало се доларима, а фалсификованих је било колико и правих. Људи су блиндирали зграде, станове да се колико сачувају. Корупција тадашње милиције је била уобичајена. Био сам и видео.
Данас се може живети пристојно од плате, поготову ако имаш високо образовање. Милиција је преименована у полицију и очишћена од криминалаца. Не можеш да потплатиш полицајца ни за то што ниси пропустио пешака на пешачком прелазу. Градоначелници градова и гувернери завршавају у затвору за своје преваре. Људи су далеко сигурнији, школство и здравство је веома напредовало.
Једино што им американци не бирају председника, као што је био случај са Јељцином.

analiza radi sinteze

pre 6 godina

U ovo ne veruje ni sam novinar (ukrajinskog porekla). Slobodna trgovina, liberalna ekonomija, pravni sistem u svetu, nezavisno Kosovo, amerikanci na Mesecu

miros

pre 6 godina

umh.. prekinulo dostavu robe zbog nagomilanih dugova ulancanog kupca. iznos vise desetina milijardi dolara.
kupac ni posle 6 godina nije izmirio dug za vec isporucenu robu.
cista ekonomija, dzabe krokodilske suze nemca.

rook

pre 6 godina

Kakav tendeciozan clanak i "analiza". Putin zavrnuo gas ukrajini zbog narandzaste revolucije a ne zato sto su duzni milijarde i u tom trenutku takodje nisu placali gas, jos su i isisavali gas namenjen evropi kad je gasprom ukinuo isporuke ukrajini. Severni tok 1 i 2 i turski tok sluze upravo da se spreci da se to ikada vise dogodi, a ukrajina da nauci da ne zivi kao parazit. Gasprom je uvek izazivao podozrenje jer to je ruski gigant ogrezao u korupciji i kriminalu i kontrolise cene na celom kontintentu, a ne zbog obustave isporuke gasa preko ukrajine sto je jedini logican i moguc potez da se ukrajincima dokaze da ne mogu ucenjivati. Ali zapad danas izbegava da kritikuje ukrajinu naustrb rusije u svakoj sferi, od ljudskih do imovinskih prava.

T Rex

pre 6 godina

Nazalost Rusija je bila mnogo naprednija i prosperitetnija drzava pre dvadesetak godina.
Sada je ogrezla u korupciji i dozivotnoj diktaturi jednog coveka kome se mnogo dopada da bude apsolutni gospodar Rusije.

EuRik

pre 6 godina

Pa sto saveznici ukrajine nisu dali novac za gas kako su obecali! Nego su pod uticajem amerike pustili ukrajince pod led. A samo da bi napravili od gasproma crnu macku, kako bi oni mogli da ponude svoj tecni gas!

Marko

pre 6 godina

Pa najbolje da je ostao Yukos da možete da izvlačite milijarde i pljačkate rusiju preko Hurdokovskog i ekipe.To je bio ključni potez Putina koji je stabilizovao rusiju i danas je ona respektabilna sila.

Sami

pre 6 godina

Zaključak je valjda da je Rusija trebala da usvoji "evropske vrednosti" i da rasproda vitalne resurse. I pošto to nisu dozvolili to je diktatura, a kada Džek Ma (Alibaba) hoće u USA da kupi telekomunikacionu kompaniju i ameri mu to ne dozvole zbog "bezbednosti", to onda nije diktatura, to je demokratska tekovina liberalnog tržišta? Počeo sam da povraćam negde kod trećeg pasusa a na kraju sam i dijareju dobio.

Gasovi

pre 6 godina

Preostaje jos jedna duboka i nepristrasna analiza od strane autora i odgovor na pitanje:Sta bi bilo sa Gaspromom i Rusijom,danas,posle par godina sankcija,da nije bas ovako kako jeste?

EuRik

pre 6 godina

Pa sto saveznici ukrajine nisu dali novac za gas kako su obecali! Nego su pod uticajem amerike pustili ukrajince pod led. A samo da bi napravili od gasproma crnu macku, kako bi oni mogli da ponude svoj tecni gas!

Sami

pre 6 godina

Zaključak je valjda da je Rusija trebala da usvoji "evropske vrednosti" i da rasproda vitalne resurse. I pošto to nisu dozvolili to je diktatura, a kada Džek Ma (Alibaba) hoće u USA da kupi telekomunikacionu kompaniju i ameri mu to ne dozvole zbog "bezbednosti", to onda nije diktatura, to je demokratska tekovina liberalnog tržišta? Počeo sam da povraćam negde kod trećeg pasusa a na kraju sam i dijareju dobio.

Milan P

pre 6 godina

Koje izvrtanje istine. Prvo... sve je politika. Blokiranje Juznog toka... Blokiranje severnog toka...da ne nabrajam vise... Al' kakve veze ima iskljucivanje gasa, zbog kradje Ukrainaca, iz tranzitnog gasovoda, sa politikom? Politicko resenje bi bilo, npr, da je Putin naredio Gazpromu da trpi stetu u milijardama dolara tolerisuci kradju Ukrainaca. Zavrtanje ventila je ono sto bi uradila bilo koja zapadna kompanija, i to mnogo ranije.Severni tok 2 i juzni tok su trebali da daju sigurnost Evropi, posto bi se izbegla Ukrajna, koja koristeci se time sto sedi na tranzitnom gasovodu kad god je u ocajnoj situaciji krade gas. Blokiranje severnog toka 2 i juznog toka je tipican primer kriscenja politke kao oruzja. Samo sto smo najgore prosli MI, Bugari i ostala boranija koja ce, umesto da sedi na juznom toku, uvoziti gas preko severnog toka,placajuci dodatni tranzit Nemackoj, Slovackoj, Madjarskoj...

Камичак

pre 6 godina

Nazalost Rusija je bila mnogo naprednija i prosperitetnija drzava pre dvadesetak godina.
Sada je ogrezla u korupciji i dozivotnoj diktaturi jednog coveka kome se mnogo dopada da bude apsolutni gospodar Rusije.
(T Rex, 20. februar 2018 10:00)

О чему ти пишеш??? Пре двадесет година су плате биле буквално 10 пута мање. Криминал је био толико распрострањен да су људима разбојници упадали у станове и односили све што је могло да стане у камион. Ако се неко случајно затекао у стану могао је да добије метак у чело. Рекетирање је била уобичајена појава, а продавнице бедно снабдевене. Плаћало се доларима, а фалсификованих је било колико и правих. Људи су блиндирали зграде, станове да се колико сачувају. Корупција тадашње милиције је била уобичајена. Био сам и видео.
Данас се може живети пристојно од плате, поготову ако имаш високо образовање. Милиција је преименована у полицију и очишћена од криминалаца. Не можеш да потплатиш полицајца ни за то што ниси пропустио пешака на пешачком прелазу. Градоначелници градова и гувернери завршавају у затвору за своје преваре. Људи су далеко сигурнији, школство и здравство је веома напредовало.
Једино што им американци не бирају председника, као што је био случај са Јељцином.

Radoznao

pre 6 godina

Cek cek, ne shvatam poentu teksta. Zamislimo situaciju da sam ja proizvodjac jednog proizvoda i da taj isti proizvod, prilikom isporuke kupcima, moram transportovati preko komsijinog dvorista, a komsija ima mogucnost i da me ucenjuje i potkrada, i sta cu ja da uradim? Da dopustim da isporuka mog proizvoda zavisi od dobre volje komsije ili cu se obezbedeiti da mogu direktno, bez posrednika, isporuciti proizvod kupcima? U prevodu, Rusija je trebala da trpi dobru volju, nervozu, dnevno politicke zavrzle u Ukrajini i da gleda u nebo hoce li blokirati gasovod kako im se hoce ili je postupila racionalno i napravila direktnu liniju do svog najveceg kupca Nemacke. A i nisam primetio da su Nemci nesto gadljivi ni na Severni tok a ni Severni tok 2, a da oni su pragmaticni, kada se radi o njihovom interesu. Ali interes sitne boranije u vidu Juznog toka je doveden u pitanje...

analiza radi sinteze

pre 6 godina

U ovo ne veruje ni sam novinar (ukrajinskog porekla). Slobodna trgovina, liberalna ekonomija, pravni sistem u svetu, nezavisno Kosovo, amerikanci na Mesecu

Marko

pre 6 godina

Pa najbolje da je ostao Yukos da možete da izvlačite milijarde i pljačkate rusiju preko Hurdokovskog i ekipe.To je bio ključni potez Putina koji je stabilizovao rusiju i danas je ona respektabilna sila.

Candyman

pre 6 godina

Samo malo, koci brate. Isporuke su ukinute zbog ogromnog duga Ukrajine prema Gazpromu i ne placenih rata. Posle obustave su se ukrajinci sabrali i platili. A sto se tice ovog mosta prijateljstva, pa dragi moji ni Lokhid(americka firma za proizvodnju vojne tehnike) nije na licitaciji. Zna se u ozbiljnim zemljama sta se privatizuje a sta ne. Jasno je da bi stranci to kupili momentalno i nametnuli svoju rec.

miros

pre 6 godina

umh.. prekinulo dostavu robe zbog nagomilanih dugova ulancanog kupca. iznos vise desetina milijardi dolara.
kupac ni posle 6 godina nije izmirio dug za vec isporucenu robu.
cista ekonomija, dzabe krokodilske suze nemca.

rook

pre 6 godina

Kakav tendeciozan clanak i "analiza". Putin zavrnuo gas ukrajini zbog narandzaste revolucije a ne zato sto su duzni milijarde i u tom trenutku takodje nisu placali gas, jos su i isisavali gas namenjen evropi kad je gasprom ukinuo isporuke ukrajini. Severni tok 1 i 2 i turski tok sluze upravo da se spreci da se to ikada vise dogodi, a ukrajina da nauci da ne zivi kao parazit. Gasprom je uvek izazivao podozrenje jer to je ruski gigant ogrezao u korupciji i kriminalu i kontrolise cene na celom kontintentu, a ne zbog obustave isporuke gasa preko ukrajine sto je jedini logican i moguc potez da se ukrajincima dokaze da ne mogu ucenjivati. Ali zapad danas izbegava da kritikuje ukrajinu naustrb rusije u svakoj sferi, od ljudskih do imovinskih prava.

Šilja

pre 6 godina

Ne ulazeći u razloge prestanka dotoka gasa, pretpostaviću da je iz političkih razloga. Dakle, sankcije su uvedene Rusije, dabome, iz političkih razloga. i u njima učestvuje i Evropa. One, naravno, podrazumevaju zabrane raznih vrsta ali najviše onih ekonomskih koje bi trebalo da pogode Rusiju tamo gde boli, tako da im npr. neće prodati tehniku koju pravi samo Zapad. Ali ako dobro shvatam, kad bi Rusija uradila isto to, dakle ne da gas (jer ga Evropa nema), to nije fer i poslovno a kad Zapad ne da Rusiji ono što nemaju (npr. Mistrali) to je demokratski fer i poslovno. I dalje - kad SAD usvoje zakon o stranim agentima to je demokratski kada Rusija prepiše i usvoji isti takav Zakon, to je zabrinjavajuće. Na koju god stranu da se čovek svrstava, ovo vređa zdrav razum.

Kako da ne

pre 6 godina

Ja bi, ako može, dao samo jedan mali komentar: da li je Ukrajina platila Rusiji gas ili nije? Ovo povodom toga da Rusija hoće da smoždi Ukrajinu ili kako već. Eto prilike evropskim partnerima da se pokažu na delu! Platite Ukrajinin dug!

Gasovi

pre 6 godina

Preostaje jos jedna duboka i nepristrasna analiza od strane autora i odgovor na pitanje:Sta bi bilo sa Gaspromom i Rusijom,danas,posle par godina sankcija,da nije bas ovako kako jeste?

bane

pre 6 godina

Na srecu pa su zapadne kompanije transparentne i nezavisne od politike.
Ove sankcije koje su uvele Rusiji po nalogu svojih politicara nisu politicki motivisane. To je pravi primer zapadne demokratije.
Sreca sto je Putin isuvise popustljiv ja bi im zavrnuo gas prvog novembra i rekao da ce gas biti pusten kad i sankcije budu ukinute.

vlado

pre 6 godina

"Tog je sudbonosnog dana Gazprom prvi put prekinuo dotok gasa ka Ukrajini što se odrazilo i na tranzit ka ostatku Evrope. Tako je uspešno komercijalno preduzeće preko noći promenilo svoj smer i ubrzano postajalo politički i propagandni instrument u rukama ruskog predsednika koji je namerio da se osveti Ukrajini za "narandžastu revoluciju.“ i tu prestajem da citam clanak... Majstore, pa Ukrajina je u tom trenutku bila duzna Gaspromu za gas ogromnu svotu para, i jos je ucenjivala i remetila tranzit gasa ka ostalim zemljama Evroe. Izvini molim te ali osnovno pravilo "trzisnog poslovanja" je da neko nekom drugom proda neku robu odnosno usluge za neku vrednost koja je ugovorena - u ovom slucaju PARE, DOLARE, SUSKE, ZELEMBACE... kakva propaganda od clanka... fuj

brrrmw

pre 6 godina

Zavrnite gas Nemcima, da ih naučite pameti, čitava ekonomija i industrija bi im stala a zemlja se raspala bez energenta. Posebno sad kad imate ogromne prihode od Kineza i "Snage Sibira". Pa da vidite da li će vam onda pisati ovako uvredljive članke.

Nenad

pre 6 godina

Svaka čast čovek je u pravu. A pritom svi ovde zaboravljaju jednu činjenicu: Ukrajina je pravoslavna zemlja i ukrajinci su nam genetski bliski za razliku od rusa sa kojima smo rod kao deveto koleno po babine linije, sa ukrajincima smo već braća od deda-stričeva.
A Gasprom, gledajte šta rade po Srbiji, oteli NiS, sad uzimaju za đabe Petrohemiju. Azotaru naši ne smeju da zatvore jer mora da troši ruski gas i da Azotara iz subvencija plaćamo rusima gas. Na žalost ovaj narod nema pameti....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlada, 20. februar 2018 12:42)

Ako ces tako, Hrvati i Bosnjaci su nam braca rodjena a Grci samo komsije, a ja bih nekako ipak sa komsijom nego sa rodbinom

ilija

pre 6 godina

Naljbolje bi bilo da Ukrajna odredjuje uslove i da Rusija bude zavisna od Ukrajne i Amerike. Svaki drzavnik bi
postupio isto i svoj gas može ne ometano da prodaje sa vise ruta i marsuta. To se naravno ne svidja Americi i V. Britaniji jer to ojacava Rusiji.

T Rex

pre 6 godina

Nazalost Rusija je bila mnogo naprednija i prosperitetnija drzava pre dvadesetak godina.
Sada je ogrezla u korupciji i dozivotnoj diktaturi jednog coveka kome se mnogo dopada da bude apsolutni gospodar Rusije.

Kole konobar

pre 6 godina

Ja ne verujem šta čitam, pa gde ima da nešto tuđe uzimaš da trošiš ili da koristiš za sebe, pa da to onda ne platiš i koji su to bolesni mizgovi smislili? Gospodo, koja god da ste i odakle god da ste jedno pravilo mora da se poštuje pre negoli bilo šta drugo, a to je: RAČUNI MORA DA SE PLATE!!!

mikin

pre 6 godina

"Nije teško naći komentatore koji će Gazprom nazvati političkim instrumentom Kremlja i "gasnim oružjem“ predsednika Putina. Nažalost u pravu su."
Tacno. Pun je svet takvih politickih piskarala danas, koje mozes kupiti na pijaci. A velike Zapadne korporacije nisu uopste "politicki instrument" Zapada? Izgleda da bi svet bio vise zadovoljan kada bi Gasprom vodio pro Zapadnu politiku. Rusi su samo rpihvatili "zapadnu filosofiju" da sve ima svoju cenu i da sve mora da se plati. Sto veca potraznja, cena visa. Zar na tome ne pociva sveukupni Zapad u poslednjih 150 godina?

buzzz

pre 6 godina

Ako je Putin zavrnuo gas Ukrajini zbog obojene revolucije i dolaska prozapadnih političara(2005),zašto nije promenio politiku kada je 2010-e godine na vlast došao njegov čovek,Janukovič?Za vreme Janukoviča je završen Severni tok i uveliko građen Južni tok.Pitanje za ekonomiste je da li je Gasprom uspešnija kompanija i da li vredi više danas ili pre 10 ili pre 20 godine.Prosto je neverovatno da ekonomski stručnjak piše da je Gasprom bolje funkcionisao 90-ih.Možda zato što su stranci skupljali kajmak i bogatili se esploatacijom ruskih resursa,a danas to više ne mogu.Interes svake ozbiljne države da velike kompanije,od nacionalnog i državnog interesa,bez obzira da li su u privatnom ili državnim vlasništvu budu uspešne.Priliko Vučićeve molbe za uvoz fijatovih automobila u Rusiji Putin je odgovorio:"Rusija ne trguje prijateljstvom".To je današnja ruska politika,u Evropi,Bliskom Istoku,istočnoj Aziji...

kome se mi divimo?

pre 6 godina

Dok su cene nafte parale nebo, venecuelanski diktator i populista Ugo Cavez je glumio finansijskog genija koji je usput izdrzavao Kubu i delio besplatnu humanitarnu pomoc Amerikancima!?

Ni Putinova nije gorela do zore, sav ekonomski uzlet se oslanjao na ceni nafte a stvarnu ekonomiju nije razvijao, cak se vracao nazad na prevazidjene drzavnokomandne koncepte. A sto se tice gasne politike, pokazao se slican nasem Milosevicu - genijalan takticar, katastrofalan strateg. Ucenjivao, pokazivao misice, i sada dospeo do situaciju da kupci (EU) ucenjuju njega, pa cak drze pod sankcijama. Sam ih je naterao da postanu energetski nezavisni, inace nikada sami ne bi trazili alternativne puteve snabdevanja i na ruski gas bi gledali kao na najlogicniji i najjeftiniji izbor, a ne opasnog monopolistu sa opasnim namerama.

netko

pre 6 godina

znam da vecina srba obozava ruse, i da bi najradije prodali sve srpsko da budu rusi al nazalost smisao teksta je istinit.

jeste vecina teksta politika i sve to sta stim ide, al je prica o gubitku poverenja istinita.

rusi bi najradije da ucenjuju sve i svakog zbog gasa i one cuvene recenice : ukinucemo vam pa se smrzavajte.

bas su sa time sebi uboli noz u ledja.

niko ozbiljan ne voli da ga ucenjuju, i ako ima pameti (sto u eu nesumnjivo ima) nacice alternative pa cak i placace vise ako time dodje u poziciju da ga niko ne ucenjuje.

tako su rusi prosli i sa motorima za svemirske rakete i letovima do svemirske stanice, pametovali amerima pa im je dosadilo i dobili smo tesline i blue originove rakete.

ali to je taj mentalitet i ovde kod nas prisutan, radije cemo se praviti pametni i umesto saradnje i zarade biracemo mitove i guranje prsta svima u oci.

Vlada

pre 6 godina

Svaka čast čovek je u pravu. A pritom svi ovde zaboravljaju jednu činjenicu: Ukrajina je pravoslavna zemlja i ukrajinci su nam genetski bliski za razliku od rusa sa kojima smo rod kao deveto koleno po babine linije, sa ukrajincima smo već braća od deda-stričeva.
A Gasprom, gledajte šta rade po Srbiji, oteli NiS, sad uzimaju za đabe Petrohemiju. Azotaru naši ne smeju da zatvore jer mora da troši ruski gas i da Azotara iz subvencija plaćamo rusima gas. Na žalost ovaj narod nema pameti....

vlajko

pre 6 godina

@Камичак
Druze, sve je tacno osim sto su mi pre par dana u Himkiju skinuli tablice sa auta, vratili za 3.000 rubalja, posto su polomili okvire stavio sam tablice pod sofersajbnu, krenem do grada i kod Beloruske stanice zaustavi me policija, zasto tablice nisu propisno montirane? Ah da, ukrali su vam, posavetuje me gde mogu da napravim rezervne (srpske, sto sam i uradio za 2200 rub da sledeci put ne moram da kopam po snegu da ih nadjem), i uzme mi 50 EUR da ne pravi protokol posto nisam imao dovoljno rubalja pri sebi. Tako da, jeste, mnogo je veca sigurnost ali starih navika pogotovu GIBDD se tesko odrice

Razlog

pre 6 godina

Razlog zasto EU ne zeli gasovod preko bugarske i srbije...je taj sto srbija i bugarska sede na 2 stolice. Zapadnoj i ruskoj. EU zeli tranzit preko sredjenih i ozbiljnih zemalja.
Ako je razlog za severni i juzni tok bio neplacanje ukrajinaca...kako to da su svi saveznici rusije imali nizu cenu gasa? Itekako je Putin ucenjivao svoje saveznike. Europa ne moze to da dozvoli. Razumete? Sve sto pise je istina. To je ona druga strana kovanice koju vi ne zelite da vidite. Ukrajina je bila duzna i pre revolucije. I tada to nije bio problem. A onda je odjednom postao problem.
Europa je napravila plan kojo ce da sprovede, jer nitko pametan se ne oslanja na jednog dobavljaca. To niti je sigurno niti je to disperzija rizika, niti snizava cenu u buducnosti zbog vise dobavljaca

pobednik

pre 6 godina

Pa junačina čovek, i ruska ekonomija je procvetala.
Ja ne razumem zašto Rusija ne pomaže propalom zapadu i zaostalim državicama preko bare.

Zoki

pre 6 godina

Gospodin ekonomski analitičar bi trebao da dohvati ekonomije, a ne da bistri politiku. Da li je vrednost kompanije porasla za prethodnih 15 godina i za koliko? Kakav je bio taj rast u odnosu na prosek u industriji? Umesto toga, uhvatio se Ukrajine. Od raspada SSSR, Ukrajina je ta koja krade gas tokom tranzita. Možemo da imamo razumevanja za situaciju u kojoj se našla, ali to je činjanica. Ako je postojala jedna konstanta u ukrajinskoj politici od raspada SSSR do danas - to je da su svi (i proruski i antiruski orjentisani) krali gas tokom tranzita i natezali se sa Rusima oko toga. Šta Rusi tu mogu da urade, nego da potraže bezbedniju i ekonomičniju liniju snabdevanja svojih potrošača. I umesto da podrže takav trezven stav - evropski političari zameraju jer će Ukrajina ostati bez prihoda za tranzit. Pa ako se toliko brinu, neka doniraju Ukrajini to koliko bi zaradila na tranzitu. Turski tok je najpoštenija ponuda: eto vam ventil na granici, ako vam gas treba vi se sami dogovorite kuda ćete i na koji način transportovati gas. Da se razumemo, apsolutno nisam rusofil, ali mi je muka od ovakve "ekonomije".

T Rex

pre 6 godina

Nazalost Rusija je bila mnogo naprednija i prosperitetnija drzava pre dvadesetak godina.
Sada je ogrezla u korupciji i dozivotnoj diktaturi jednog coveka kome se mnogo dopada da bude apsolutni gospodar Rusije.

kome se mi divimo?

pre 6 godina

Dok su cene nafte parale nebo, venecuelanski diktator i populista Ugo Cavez je glumio finansijskog genija koji je usput izdrzavao Kubu i delio besplatnu humanitarnu pomoc Amerikancima!?

Ni Putinova nije gorela do zore, sav ekonomski uzlet se oslanjao na ceni nafte a stvarnu ekonomiju nije razvijao, cak se vracao nazad na prevazidjene drzavnokomandne koncepte. A sto se tice gasne politike, pokazao se slican nasem Milosevicu - genijalan takticar, katastrofalan strateg. Ucenjivao, pokazivao misice, i sada dospeo do situaciju da kupci (EU) ucenjuju njega, pa cak drze pod sankcijama. Sam ih je naterao da postanu energetski nezavisni, inace nikada sami ne bi trazili alternativne puteve snabdevanja i na ruski gas bi gledali kao na najlogicniji i najjeftiniji izbor, a ne opasnog monopolistu sa opasnim namerama.

Vlada

pre 6 godina

Svaka čast čovek je u pravu. A pritom svi ovde zaboravljaju jednu činjenicu: Ukrajina je pravoslavna zemlja i ukrajinci su nam genetski bliski za razliku od rusa sa kojima smo rod kao deveto koleno po babine linije, sa ukrajincima smo već braća od deda-stričeva.
A Gasprom, gledajte šta rade po Srbiji, oteli NiS, sad uzimaju za đabe Petrohemiju. Azotaru naši ne smeju da zatvore jer mora da troši ruski gas i da Azotara iz subvencija plaćamo rusima gas. Na žalost ovaj narod nema pameti....

Razlog

pre 6 godina

Razlog zasto EU ne zeli gasovod preko bugarske i srbije...je taj sto srbija i bugarska sede na 2 stolice. Zapadnoj i ruskoj. EU zeli tranzit preko sredjenih i ozbiljnih zemalja.
Ako je razlog za severni i juzni tok bio neplacanje ukrajinaca...kako to da su svi saveznici rusije imali nizu cenu gasa? Itekako je Putin ucenjivao svoje saveznike. Europa ne moze to da dozvoli. Razumete? Sve sto pise je istina. To je ona druga strana kovanice koju vi ne zelite da vidite. Ukrajina je bila duzna i pre revolucije. I tada to nije bio problem. A onda je odjednom postao problem.
Europa je napravila plan kojo ce da sprovede, jer nitko pametan se ne oslanja na jednog dobavljaca. To niti je sigurno niti je to disperzija rizika, niti snizava cenu u buducnosti zbog vise dobavljaca

netko

pre 6 godina

znam da vecina srba obozava ruse, i da bi najradije prodali sve srpsko da budu rusi al nazalost smisao teksta je istinit.

jeste vecina teksta politika i sve to sta stim ide, al je prica o gubitku poverenja istinita.

rusi bi najradije da ucenjuju sve i svakog zbog gasa i one cuvene recenice : ukinucemo vam pa se smrzavajte.

bas su sa time sebi uboli noz u ledja.

niko ozbiljan ne voli da ga ucenjuju, i ako ima pameti (sto u eu nesumnjivo ima) nacice alternative pa cak i placace vise ako time dodje u poziciju da ga niko ne ucenjuje.

tako su rusi prosli i sa motorima za svemirske rakete i letovima do svemirske stanice, pametovali amerima pa im je dosadilo i dobili smo tesline i blue originove rakete.

ali to je taj mentalitet i ovde kod nas prisutan, radije cemo se praviti pametni i umesto saradnje i zarade biracemo mitove i guranje prsta svima u oci.

EuRik

pre 6 godina

Pa sto saveznici ukrajine nisu dali novac za gas kako su obecali! Nego su pod uticajem amerike pustili ukrajince pod led. A samo da bi napravili od gasproma crnu macku, kako bi oni mogli da ponude svoj tecni gas!

Sami

pre 6 godina

Zaključak je valjda da je Rusija trebala da usvoji "evropske vrednosti" i da rasproda vitalne resurse. I pošto to nisu dozvolili to je diktatura, a kada Džek Ma (Alibaba) hoće u USA da kupi telekomunikacionu kompaniju i ameri mu to ne dozvole zbog "bezbednosti", to onda nije diktatura, to je demokratska tekovina liberalnog tržišta? Počeo sam da povraćam negde kod trećeg pasusa a na kraju sam i dijareju dobio.

analiza radi sinteze

pre 6 godina

U ovo ne veruje ni sam novinar (ukrajinskog porekla). Slobodna trgovina, liberalna ekonomija, pravni sistem u svetu, nezavisno Kosovo, amerikanci na Mesecu

Камичак

pre 6 godina

Nazalost Rusija je bila mnogo naprednija i prosperitetnija drzava pre dvadesetak godina.
Sada je ogrezla u korupciji i dozivotnoj diktaturi jednog coveka kome se mnogo dopada da bude apsolutni gospodar Rusije.
(T Rex, 20. februar 2018 10:00)

О чему ти пишеш??? Пре двадесет година су плате биле буквално 10 пута мање. Криминал је био толико распрострањен да су људима разбојници упадали у станове и односили све што је могло да стане у камион. Ако се неко случајно затекао у стану могао је да добије метак у чело. Рекетирање је била уобичајена појава, а продавнице бедно снабдевене. Плаћало се доларима, а фалсификованих је било колико и правих. Људи су блиндирали зграде, станове да се колико сачувају. Корупција тадашње милиције је била уобичајена. Био сам и видео.
Данас се може живети пристојно од плате, поготову ако имаш високо образовање. Милиција је преименована у полицију и очишћена од криминалаца. Не можеш да потплатиш полицајца ни за то што ниси пропустио пешака на пешачком прелазу. Градоначелници градова и гувернери завршавају у затвору за своје преваре. Људи су далеко сигурнији, школство и здравство је веома напредовало.
Једино што им американци не бирају председника, као што је био случај са Јељцином.

Nenad

pre 6 godina

Svaka čast čovek je u pravu. A pritom svi ovde zaboravljaju jednu činjenicu: Ukrajina je pravoslavna zemlja i ukrajinci su nam genetski bliski za razliku od rusa sa kojima smo rod kao deveto koleno po babine linije, sa ukrajincima smo već braća od deda-stričeva.
A Gasprom, gledajte šta rade po Srbiji, oteli NiS, sad uzimaju za đabe Petrohemiju. Azotaru naši ne smeju da zatvore jer mora da troši ruski gas i da Azotara iz subvencija plaćamo rusima gas. Na žalost ovaj narod nema pameti....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlada, 20. februar 2018 12:42)

Ako ces tako, Hrvati i Bosnjaci su nam braca rodjena a Grci samo komsije, a ja bih nekako ipak sa komsijom nego sa rodbinom

brrrmw

pre 6 godina

Zavrnite gas Nemcima, da ih naučite pameti, čitava ekonomija i industrija bi im stala a zemlja se raspala bez energenta. Posebno sad kad imate ogromne prihode od Kineza i "Snage Sibira". Pa da vidite da li će vam onda pisati ovako uvredljive članke.

Marko

pre 6 godina

Pa najbolje da je ostao Yukos da možete da izvlačite milijarde i pljačkate rusiju preko Hurdokovskog i ekipe.To je bio ključni potez Putina koji je stabilizovao rusiju i danas je ona respektabilna sila.

Milan P

pre 6 godina

Koje izvrtanje istine. Prvo... sve je politika. Blokiranje Juznog toka... Blokiranje severnog toka...da ne nabrajam vise... Al' kakve veze ima iskljucivanje gasa, zbog kradje Ukrainaca, iz tranzitnog gasovoda, sa politikom? Politicko resenje bi bilo, npr, da je Putin naredio Gazpromu da trpi stetu u milijardama dolara tolerisuci kradju Ukrainaca. Zavrtanje ventila je ono sto bi uradila bilo koja zapadna kompanija, i to mnogo ranije.Severni tok 2 i juzni tok su trebali da daju sigurnost Evropi, posto bi se izbegla Ukrajna, koja koristeci se time sto sedi na tranzitnom gasovodu kad god je u ocajnoj situaciji krade gas. Blokiranje severnog toka 2 i juznog toka je tipican primer kriscenja politke kao oruzja. Samo sto smo najgore prosli MI, Bugari i ostala boranija koja ce, umesto da sedi na juznom toku, uvoziti gas preko severnog toka,placajuci dodatni tranzit Nemackoj, Slovackoj, Madjarskoj...

rook

pre 6 godina

Kakav tendeciozan clanak i "analiza". Putin zavrnuo gas ukrajini zbog narandzaste revolucije a ne zato sto su duzni milijarde i u tom trenutku takodje nisu placali gas, jos su i isisavali gas namenjen evropi kad je gasprom ukinuo isporuke ukrajini. Severni tok 1 i 2 i turski tok sluze upravo da se spreci da se to ikada vise dogodi, a ukrajina da nauci da ne zivi kao parazit. Gasprom je uvek izazivao podozrenje jer to je ruski gigant ogrezao u korupciji i kriminalu i kontrolise cene na celom kontintentu, a ne zbog obustave isporuke gasa preko ukrajine sto je jedini logican i moguc potez da se ukrajincima dokaze da ne mogu ucenjivati. Ali zapad danas izbegava da kritikuje ukrajinu naustrb rusije u svakoj sferi, od ljudskih do imovinskih prava.

miros

pre 6 godina

umh.. prekinulo dostavu robe zbog nagomilanih dugova ulancanog kupca. iznos vise desetina milijardi dolara.
kupac ni posle 6 godina nije izmirio dug za vec isporucenu robu.
cista ekonomija, dzabe krokodilske suze nemca.

Radoznao

pre 6 godina

Cek cek, ne shvatam poentu teksta. Zamislimo situaciju da sam ja proizvodjac jednog proizvoda i da taj isti proizvod, prilikom isporuke kupcima, moram transportovati preko komsijinog dvorista, a komsija ima mogucnost i da me ucenjuje i potkrada, i sta cu ja da uradim? Da dopustim da isporuka mog proizvoda zavisi od dobre volje komsije ili cu se obezbedeiti da mogu direktno, bez posrednika, isporuciti proizvod kupcima? U prevodu, Rusija je trebala da trpi dobru volju, nervozu, dnevno politicke zavrzle u Ukrajini i da gleda u nebo hoce li blokirati gasovod kako im se hoce ili je postupila racionalno i napravila direktnu liniju do svog najveceg kupca Nemacke. A i nisam primetio da su Nemci nesto gadljivi ni na Severni tok a ni Severni tok 2, a da oni su pragmaticni, kada se radi o njihovom interesu. Ali interes sitne boranije u vidu Juznog toka je doveden u pitanje...

vlajko

pre 6 godina

@Камичак
Druze, sve je tacno osim sto su mi pre par dana u Himkiju skinuli tablice sa auta, vratili za 3.000 rubalja, posto su polomili okvire stavio sam tablice pod sofersajbnu, krenem do grada i kod Beloruske stanice zaustavi me policija, zasto tablice nisu propisno montirane? Ah da, ukrali su vam, posavetuje me gde mogu da napravim rezervne (srpske, sto sam i uradio za 2200 rub da sledeci put ne moram da kopam po snegu da ih nadjem), i uzme mi 50 EUR da ne pravi protokol posto nisam imao dovoljno rubalja pri sebi. Tako da, jeste, mnogo je veca sigurnost ali starih navika pogotovu GIBDD se tesko odrice

Candyman

pre 6 godina

Samo malo, koci brate. Isporuke su ukinute zbog ogromnog duga Ukrajine prema Gazpromu i ne placenih rata. Posle obustave su se ukrajinci sabrali i platili. A sto se tice ovog mosta prijateljstva, pa dragi moji ni Lokhid(americka firma za proizvodnju vojne tehnike) nije na licitaciji. Zna se u ozbiljnim zemljama sta se privatizuje a sta ne. Jasno je da bi stranci to kupili momentalno i nametnuli svoju rec.

bane

pre 6 godina

Na srecu pa su zapadne kompanije transparentne i nezavisne od politike.
Ove sankcije koje su uvele Rusiji po nalogu svojih politicara nisu politicki motivisane. To je pravi primer zapadne demokratije.
Sreca sto je Putin isuvise popustljiv ja bi im zavrnuo gas prvog novembra i rekao da ce gas biti pusten kad i sankcije budu ukinute.

Gasovi

pre 6 godina

Preostaje jos jedna duboka i nepristrasna analiza od strane autora i odgovor na pitanje:Sta bi bilo sa Gaspromom i Rusijom,danas,posle par godina sankcija,da nije bas ovako kako jeste?

Kako da ne

pre 6 godina

Ja bi, ako može, dao samo jedan mali komentar: da li je Ukrajina platila Rusiji gas ili nije? Ovo povodom toga da Rusija hoće da smoždi Ukrajinu ili kako već. Eto prilike evropskim partnerima da se pokažu na delu! Platite Ukrajinin dug!

Šilja

pre 6 godina

Ne ulazeći u razloge prestanka dotoka gasa, pretpostaviću da je iz političkih razloga. Dakle, sankcije su uvedene Rusije, dabome, iz političkih razloga. i u njima učestvuje i Evropa. One, naravno, podrazumevaju zabrane raznih vrsta ali najviše onih ekonomskih koje bi trebalo da pogode Rusiju tamo gde boli, tako da im npr. neće prodati tehniku koju pravi samo Zapad. Ali ako dobro shvatam, kad bi Rusija uradila isto to, dakle ne da gas (jer ga Evropa nema), to nije fer i poslovno a kad Zapad ne da Rusiji ono što nemaju (npr. Mistrali) to je demokratski fer i poslovno. I dalje - kad SAD usvoje zakon o stranim agentima to je demokratski kada Rusija prepiše i usvoji isti takav Zakon, to je zabrinjavajuće. Na koju god stranu da se čovek svrstava, ovo vređa zdrav razum.

buzzz

pre 6 godina

Ako je Putin zavrnuo gas Ukrajini zbog obojene revolucije i dolaska prozapadnih političara(2005),zašto nije promenio politiku kada je 2010-e godine na vlast došao njegov čovek,Janukovič?Za vreme Janukoviča je završen Severni tok i uveliko građen Južni tok.Pitanje za ekonomiste je da li je Gasprom uspešnija kompanija i da li vredi više danas ili pre 10 ili pre 20 godine.Prosto je neverovatno da ekonomski stručnjak piše da je Gasprom bolje funkcionisao 90-ih.Možda zato što su stranci skupljali kajmak i bogatili se esploatacijom ruskih resursa,a danas to više ne mogu.Interes svake ozbiljne države da velike kompanije,od nacionalnog i državnog interesa,bez obzira da li su u privatnom ili državnim vlasništvu budu uspešne.Priliko Vučićeve molbe za uvoz fijatovih automobila u Rusiji Putin je odgovorio:"Rusija ne trguje prijateljstvom".To je današnja ruska politika,u Evropi,Bliskom Istoku,istočnoj Aziji...

mikin

pre 6 godina

"Nije teško naći komentatore koji će Gazprom nazvati političkim instrumentom Kremlja i "gasnim oružjem“ predsednika Putina. Nažalost u pravu su."
Tacno. Pun je svet takvih politickih piskarala danas, koje mozes kupiti na pijaci. A velike Zapadne korporacije nisu uopste "politicki instrument" Zapada? Izgleda da bi svet bio vise zadovoljan kada bi Gasprom vodio pro Zapadnu politiku. Rusi su samo rpihvatili "zapadnu filosofiju" da sve ima svoju cenu i da sve mora da se plati. Sto veca potraznja, cena visa. Zar na tome ne pociva sveukupni Zapad u poslednjih 150 godina?

Kole konobar

pre 6 godina

Ja ne verujem šta čitam, pa gde ima da nešto tuđe uzimaš da trošiš ili da koristiš za sebe, pa da to onda ne platiš i koji su to bolesni mizgovi smislili? Gospodo, koja god da ste i odakle god da ste jedno pravilo mora da se poštuje pre negoli bilo šta drugo, a to je: RAČUNI MORA DA SE PLATE!!!

vlado

pre 6 godina

"Tog je sudbonosnog dana Gazprom prvi put prekinuo dotok gasa ka Ukrajini što se odrazilo i na tranzit ka ostatku Evrope. Tako je uspešno komercijalno preduzeće preko noći promenilo svoj smer i ubrzano postajalo politički i propagandni instrument u rukama ruskog predsednika koji je namerio da se osveti Ukrajini za "narandžastu revoluciju.“ i tu prestajem da citam clanak... Majstore, pa Ukrajina je u tom trenutku bila duzna Gaspromu za gas ogromnu svotu para, i jos je ucenjivala i remetila tranzit gasa ka ostalim zemljama Evroe. Izvini molim te ali osnovno pravilo "trzisnog poslovanja" je da neko nekom drugom proda neku robu odnosno usluge za neku vrednost koja je ugovorena - u ovom slucaju PARE, DOLARE, SUSKE, ZELEMBACE... kakva propaganda od clanka... fuj

ilija

pre 6 godina

Naljbolje bi bilo da Ukrajna odredjuje uslove i da Rusija bude zavisna od Ukrajne i Amerike. Svaki drzavnik bi
postupio isto i svoj gas može ne ometano da prodaje sa vise ruta i marsuta. To se naravno ne svidja Americi i V. Britaniji jer to ojacava Rusiji.

pobednik

pre 6 godina

Pa junačina čovek, i ruska ekonomija je procvetala.
Ja ne razumem zašto Rusija ne pomaže propalom zapadu i zaostalim državicama preko bare.

Zoki

pre 6 godina

Gospodin ekonomski analitičar bi trebao da dohvati ekonomije, a ne da bistri politiku. Da li je vrednost kompanije porasla za prethodnih 15 godina i za koliko? Kakav je bio taj rast u odnosu na prosek u industriji? Umesto toga, uhvatio se Ukrajine. Od raspada SSSR, Ukrajina je ta koja krade gas tokom tranzita. Možemo da imamo razumevanja za situaciju u kojoj se našla, ali to je činjanica. Ako je postojala jedna konstanta u ukrajinskoj politici od raspada SSSR do danas - to je da su svi (i proruski i antiruski orjentisani) krali gas tokom tranzita i natezali se sa Rusima oko toga. Šta Rusi tu mogu da urade, nego da potraže bezbedniju i ekonomičniju liniju snabdevanja svojih potrošača. I umesto da podrže takav trezven stav - evropski političari zameraju jer će Ukrajina ostati bez prihoda za tranzit. Pa ako se toliko brinu, neka doniraju Ukrajini to koliko bi zaradila na tranzitu. Turski tok je najpoštenija ponuda: eto vam ventil na granici, ako vam gas treba vi se sami dogovorite kuda ćete i na koji način transportovati gas. Da se razumemo, apsolutno nisam rusofil, ali mi je muka od ovakve "ekonomije".