Sreda, 22.11.2017.

19:03

Kako je kurs pojeo javni dug Srbije

Od kraja 2015. do sada, odnosno kraja septembra ove godine, udeo javnog duga u BDP-u je smanjen za 10 procentnih poena.

Izvor: Danas

Kako je kurs pojeo javni dug Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Programerka

pre 6 godina

Dinar jeste ojačao u odnosu na evro, ali nije ojačao u odnosu na dolar 14.8%, nego se dolar sunovratio u odnosu na sve druge valute...

zox037

pre 6 godina

kad su krediti bili u evrima dinar je slabio.. a sada kad svi uzimaju u dinarima kredite dinar jača... razmislite kome odgovara i ko veštački to drži.. pa banke...onih 50setak koliko ih ima...vole nas mnogo

pero

pre 6 godina

mozda mi se cini kao laiku, da tekst koji je napisan, potreban samo onome ko je hteo da ispadne pametan... bolje za nas laike bi bilo samo napisati koliko to dolara smo jos duzni danas u odnosu na juce...

Hm

pre 6 godina

Na konto neke priče da vam je rata manja ni to nije tačno jer u dinarima rate su fiksne u većini banaka pa tako sad ispada da je jednima ok jel mu je pala rata u eurima a ovima drugima kojih ima mnogo više je porasla.
(janko, 23. novembar 2017 04:19)

Nista te ne razumem. Meni se rata za kredit smanjila za 2000 dinara, plata mi je u dinarima, kako sad nije tacno da mi se rata smanjila?!

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Svaka cast za tekst! Lepo ste oborili sve sto je vodja juce rekao. Bilo bi lepo kada bi svi procitali koliko je zapravo dug i koliko je bio pre njegove vladavine.

janko

pre 6 godina

radi se veštački bez realnih osnova dugorocno ovaj kurs samo odgovara uvozničkom lobiju , za izvoz je katastrofa.Da je kurs realan pojeftinile bi namernice u marketima što nije slucaj i gorivo i energenti.Na konto neke priče da vam je rata manja ni to nije tačno jer u dinarima rate su fiksne u većini banaka pa tako sad ispada da je jednima ok jel mu je pala rata u eurima a ovima drugima kojih ima mnogo više je porasla.Banke na konto toga kupuju više deviza smanjuju nam devizne rezerve i tako u krug.A dugoročan efekat je još veći kolaps u javnoj kasi i nagli skok kursa cela ova priča bit će aktuelna do aprila a nakon toga kom opanci kom obojci pa će ovi koji imaju u eurima kredit da kukaju i to će biti onda tek udar na dzepove , jer plate i penzije će tada biti manje nego ikada pre.Jer nemože da se peglanjem kursa jača privreda jer je izvoz taj koji pokreće sve a kada je jak dinar to je uvek u padu i u americi a kamaoli da nije kod nas

moje ime

pre 6 godina

Ne verujem da ce kurs mnogo skociti u 2018. Mozda do predjasnjih 125. Pitanje je i sta ce biti sa dolarom. Tek u 2019. ocekujem vece kamate ECBa i slabljenje dinara. Koliko? Ne znaju ni Jelen, ni Dragi. Ali mogu da kazem da ce javni dug Srbije 2019. biti sigurno veci nego danas.

neko ko zna

pre 6 godina

Zato su se za odrzavanje ovog kursa istopile devizne rezerve u Centralnoj banci.
(Smanjenje duga kursom ludom radovanje, 22. novembar 2017 23:24)

Kako? NBS je kupila milijardu eur vise nego sto je prodala ...

Predragg

pre 6 godina

Treba li ponoviti,da nas je nesposobni i samozaljubljeni Tadic,,u jeku svetske ekonomske krize zaduzio 5 milijardi $ u 5 godina,a prepodobni i prepametni te posebno stedljivi Vucic u poslednjih 5 godina vise od 11 milijardi $.Zakljucak ?

Pitajte

pre 6 godina

Branka Dragasa i Miodraga Zeca sta misle o ovome,pa vam se mozda oci otvore. Nego,kod naseg naroda prolaze ove fore da je 2 + 2 = 5 i tako te price.. Svakim danom se sve vise zaduzujemo,a nama se dug smanjuje,pa to nema ni u crtanom filmu.

realno

pre 6 godina

@ sima
"Mi smo takođe neto uvoznik tako da je bolja jača valuta i što se trgovinske razmene tice".
Pa jesu li cene u dinarima pale na uvezenu robu? Nisu. Ko je onda gubitnik a ko se omastio?

Баци поглед на табелу

pre 6 godina

(andreas kisser, 22. novembar 2017 23:40)

Гледате ли икада последње две колоне у оваквим табелама. По њима, ми стојимо боље од Енглеске и Француске!?!? Наравно, ми рачунамо на балкански начин док они по књизи.

NIKOLA

pre 6 godina

Ovo je dobra vest.Nego kako neki ne razumeju proste stvari, veće zaduženje od dolaska Vučića je nesporno.Medjutim zaduživanje je bilo neophodno i potrebno.Prvo da se servisiraju dugovi odnosno rate sa kamatama što su prethodni uzeli i spucali u potrošnju a pristigli na naplatu a drugo da se plasiraju u infrastrukturu i investicije.E sad ono negativno kako nas km auto puta košta ko da ga pravimo na Mesecu,što se uzima od plata i penzija a gubitaši se ne rešavaju,kako su Zvezda i Partizan jači od države,zašto nismo rešili Kosovo,zašto petljamo sa svima a u praksi smo nestabilno područije pa moramo da dajemo sve i svašta stranim firmama ne bi li došli i zaposlili domaćeg radnika za 200 evra i kako bre neko uleti u širem centru glavnog grada u blizni važnih državnih organa sa bagerima poruši objekte i nikom ništa a da je neko slučajno polomio kantu za đubre bio bi u čengelama ekspresno.

alek

pre 6 godina

Prase botovi ko besni. Toliko nam je jak dinar, i toliko nam dobro ide, da cemo za samo godinu-dve doci u situaciju da mmf i svetska banka duguju nama 24.000.000.000 evra.
Inace kada se car ustolicio taj dug je bio oko 16mlrd €
Znaci da je armija pojela 8mlrd sendvica, ako uzmemo 1sendvic=1€

andreas kisser

pre 6 godina

(Dzonikg, 22. novembar 2017 21:22)

iznalupetao si se za medalju, a hvalis se da si ekonomista! osoba kojoj si replicirao je u pravu, i to zna svako ko se iole ozbiljno makar i iz hobija zanima za ekonomiju. evo malog podatka za zainteresovane: 2011, otp. po zavrsetku SEK-e, britanija je na medjunarodnim trzistima novca pozajmljivala pare po kamati od 2.5-3%. francuska je za iste kredite placala kamatu od otp. 7%, a spanija cak 15%!!! zbog cega? zbog toga sto je UK dobar i odgovoran duznik, koji svoje dugove (tj, kamate dok se ne otplati ceo dug), uplacuje precizno i na vreme. dakle poverenje kreditora se nagradjuje niskom kamatom na pozajmicu. a znamo kakve su francuske finansije, te gde se u odnosu na njih nalazi spanija. e vi se sad zapitajte pod kojim uslovima se onda tek ovi nasi zaduzuju. a ova lupetanja kako niko ne vraca svoje dugove tek ne vredi komentarisati. dovoljno je reci da je najcuveniji dug u 20. veku, land-lease, koji su SAD dale britaniji 1941, london uredno vracao u narednih 70 godina - poslednja rata je otplacena 2009! pa vi razmisljajte kako je moguce da se britanci tako olako zaduzuju. plus sto imaju jaku ekonomiju koja garantuje da ce se dug vratiti. eto par lekcija od "obicnog" istoricara za ekonomistu iz kg.

vezano za vest, daleko od toga da branim ovu vlast, ali ovo je radio i hjalmar saht pocev od 1933; namerno drzao marku jakom da bi smanjio vrednost nemackog duga kreditorima. uticaj takve politike na novcanik gradjana je druga prica.

Posmatrač

pre 6 godina

Sve se svodi na igru sa deviznim kursom dinara (na koji mi možemo da utičemo) i kretanjem kursa evra i dolara (na koji mi ne možemo da utičemo). Ovo je nerealni kurs dinara. On pogađa izvoznike, a pogoduje uvoznicima. Pošto mi već imamo veći uvoz od izvoza, jak dinar ovaj deficit povećava i smanjuje devizne rezerve. Zato ovo ne može dugo trajati. Zato sve ovo predstavlja samo jedan trik vlasti koji ne može dugo trajati, možda do nekih eventualnih izbora.

sima

pre 6 godina

2012 dug bio 14 milijardi.2017 dug 25 milijardi.Kakvu vezu ima fingirani kurs dinara kada je dug u dolaru i evru.Manite se suplje price.
(Pedi Grk, 22. novembar 2017 20:06)

@pedi Grk
pajseru, prihodi su u dinarima I sa njima se otplacuje dug u dolarima I evrima. Ako ti dinar ojaca 15% u odnosu na dolar onda imaš manje dolara da platiš što je super. Pošto je dolar 30% duga onda je taj deo duga smanjen za 15%x 30=4.5% isto to uradi za evre i dobićeš pomenutu razliku. Dobro je što je sada dinar jači dok su kamate u pocetku veće. Mi smo takođe neto uvoznik tako da je bolja jača valuta i što se trgovinske razmene tice. Pustite ove pametnjakovice sa ekonomskog, oni su profesori zato što nista drugo nisu mogli da budu!

Marko

pre 6 godina

Mnogo su zanimljiva ta dugovanja i pre svega kome. Drzave tj poreski obaveznici su duzni privatnim licima i njihovim fondovima i to ogromne sume novca. Ko je to dozvolio? Samo jedno jutro neko ce reci dosta vise ne vredi nista taj dug koji se stalno pumpa da se nikad ne otplati dok sve to placa narod.

samo kazem...

pre 6 godina

2012 dug bio 14 milijardi.2017 dug 25 milijardi.Kakvu vezu ima fingirani kurs dinara kada je dug u dolaru i evru.Manite se suplje price.
(Pedi Grk, 22. novembar 2017 20:06)

Nisam pristalica vlasti, tako da me ne etiketiraj bzv. Javni dug Srbije je 2012. iznosio oko 22 milijarde evra a BDP oko 32 milijarde. 2017. smo povecali BDP za 5 i po milijardi, a dohodak najveceg dela gradjana koji i proizvodi taj BDP je ostao isti. Realno, smanjena je nezaposlenost, ali smo postali zemlja u kojoj nije potrebna visoko-kvalifikovana radna snaga odnosno u srazmeri u kojoj proivodimo te kadrove. Sa stanovista BDP-a dug nije smanjen u tolikoj meri u kojoj to vlast konstantno forsira kroz medije. Sve svetske agencije, kao i institucije mere dug u procentima BDP-a, tako da dug je zapravo na istom nivou na kojem je i bio, stim da su nova zaduzenja verovatno imala bolje uslove otplate nego krediti pre 2012. zbog stabilizacije svetske ekonomije. Za to nije zasluzna nasa vlast, vec je jednostavno takav svetski trend. I posle 5 godina ove vlasti, i pored svih povoljnih globalnih desavanja u ekonomiji, ova vlast jos uvek nije uspela da dostigne standard gradjana sa kraja 2007. godine i danas omrazene Kostunicine vlade. Cak i kada dostignu te proseke plata sa kraja 2007. to nece biti isti standard jer se mora uzeti u obzir i inflacija u minulih 10 godina. E to je srz koji vam niko nece reci, cak ni opozicija jer su potpuno izgubili kompas.

Dzonikg

pre 6 godina

Nije bitan dug vec sposobnost da se dug vraca. Pa i SAD imaju dug koji se meri trilionima. Nemacka duguje 2000 milijardi. UK oko 300 milijardi. Bitna je sposobnost otplate.
(qwerty, 22. novembar 2017 20:06)

NIJE TACNO..kad su u pitanju drzavu nije bitna sposobnost odplate vec KAMATA..Amerika svoj dug ne moze da isplati NIKAD..mogla bi da stampa dolare ali onda bi haos nastao i nestali bi pre nego sto bi dug otplatili.
Ali Amerika je ekonomski kolonizator koji ima svetsku valutu pa njena kamata skoro 0 ..tako da ih dugovanje ne kosta nista..niti imaju ikad nameru da taj dug vrate ..on ce da se povecava do beskonacnosti...Nemacka je glavna u evropi i ima besplatno trziste na kojem niko moze da joj konkurise a carinama i drugim merama je zasticena od glavnih konkurenata Kine,Japana,Juzne Koreje...pa kao glavna moze da odredjuje kamatu koju je volja pa ona nekad bude i negativna tj zaradjuju na dugu ..tj drzave banane kao Srbija svoje devizne rezerve drze tamo cak i po negativnoj kamati tj kupuju Nemacki dug a te iste pare onda Nemci pozajme Srbiji ali po debelim kamatama tipa 5-6-7% i jos budu neki politicki uslovi ili da rade Nemacke firme tako da oni trostruko zarade..na 24 miliona eura duga Srbija samo na kamate daje 1.5 milijardi eura godisnje ..tj da dug ostane isti ..to je vise nego plate za godinu dana svim na drzavnim jaslama.

Iskander

pre 6 godina

A sto su spustili kurs evra i drugih valuta u odnosu prema dinaru? Cisto da bi malo ove iz dijaspore ojadili, jer se zna da su oni najveci investitori u Srbiji!

Lican

pre 6 godina

Na bavimo se javnim dugom, nego svojim novcanikom. Da li ste kupili dolare u maju? Evre u oktobru? Vazniji je licni novcanik od drzavnih kalkulacija. Pamet u glavu. Ako drzava moze da kalkulise, moze svako od nas uz malo ucenja o finansijama. Odakle pare? Ne morate da kupite svaku glupost, krpicu, proizvod sa reklame, plus ne morate da sedite u kaficima i kladionicama ili da pusite ili vozite auto svaki dan. Odatle pare.

Dejan

pre 6 godina

Mislim ukoliko dinar nastavlja da raste ovim tempom, uskoro bi smo mogli da prešišamo i Švajcarski franak. Pitam se samo, kad je tako jak što ga još uvek nema ni na jednoj kursnoj listi van Srbije.
Ipak mi se čini da kurs uvek ojača kad se naši ljudi iz belog sveta sjate na godišnje odmore da se što bolje opelješe, taktika sa kojom se počelo još u doba Miloševića i još uvek se prakticira.

qwerty

pre 6 godina

Nije bitan dug vec sposobnost da se dug vraca. Pa i SAD imaju dug koji se meri trilionima. Nemacka duguje 2000 milijardi. UK oko 300 milijardi. Bitna je sposobnost otplate. Recimo, neko uzme kredit od 5000 evra i kupi auto dok drugi uzme kredit od 50000 evra i pokrene neki biznis. Prvi covek duguje 10 puta manje ali je cinjenica da je drugi u 100x boljoj situaciji dugorocno. Nije problem i zaduziti se ako ce se ti krediti iskoristiti za pokretanje privrede i infrastrukturu. Problem je kad se pozajmice koriste za plate i penzije, za subvencije stranaca (cime im se pare vrate a dug nama ostaje), za skupe kampanje i partijsku masineriju itd...

Misha

pre 6 godina

Dajte ljudi, pa jednostavno je.

Maj 2017, dolar = 113 dinara
Novembar 2017, dolar = 101 dinar

12 dinara razlike za 6 meseci.

Juce je Srbija otplatila 770 miliona dolara duga (Vucic danas izjavio). Dakle, samo na umanjenom kursu, racunajte...770miliona puta 12 dinara razlike. cca 90m dolara ustede samo na kursnoj razlici.

A vi trubite o "sezonskom padu evra", gastosima i slicnim glupostima.

Drzava je svesno pustila kurs niz vodu kako bi lakse otplatila dugove.

Da li je neko usput zaradio na kursnoj razlici, to valjda sa ovom vlascu ne treba da bude pitanje.

Sada sledi povratak dinara na realnih 125 za evro.

ikac klisa

pre 6 godina

Pusti kursnu razliku, kurs varira danas si duzan manje sutra vise. Ono sto je bitno jeste da se od preuzimanja vlasti SNS-a kad je dug bio manji od 14 milijardi dug uvecao na neverovatnih 24,5 milijardi evra.

Dott

pre 6 godina

Nemamo nista od toga sto je smanjen, imali bi ako bi ga isplatili sad u celosti. Medjutim kako necemo, kako je sad pao, tako naredne ili one tamo godine moze se povecati za duplo veci procenat, zavisno od kretanja kursa dinara.

QuickFire

pre 6 godina

U prevodu, Vučić, kao i obično, spinuje i izvrće činjenice. Isto kao kao i kada kaže "Mi imamo najveći privredni ras u regionu koji iznosi 2%", a samo Rumunija ima rast od 7% (3 puta više od Srbije)...

Država će doterivati kurs da bi nekako navukla Vučićevo obećanje od prosečnoj plati od 400 evra, ali čak je i to besmisleno imajući u vidu enorman rast cena na malo. Tako dolazimo u apsurdnu situaciju da sa "Vučićevih" 400 evra prosečne plate možemo da kupimo manje nego za 360 evra prave (nefingirane) prosečne plate. Drugim rečima, životni standard je zapravo PAO u odnosu na 2012. kada se dočepao vlasti.

p.s.

Botovi, lupajte minuse, ali molim vas da nas poštedite plitkoumnih komentara sa potpisima "jeca", "daca", "mila", "tanja", "sanja".....

QuickFire

pre 6 godina

U prevodu, Vučić, kao i obično, spinuje i izvrće činjenice. Isto kao kao i kada kaže "Mi imamo najveći privredni ras u regionu koji iznosi 2%", a samo Rumunija ima rast od 7% (3 puta više od Srbije)...

Država će doterivati kurs da bi nekako navukla Vučićevo obećanje od prosečnoj plati od 400 evra, ali čak je i to besmisleno imajući u vidu enorman rast cena na malo. Tako dolazimo u apsurdnu situaciju da sa "Vučićevih" 400 evra prosečne plate možemo da kupimo manje nego za 360 evra prave (nefingirane) prosečne plate. Drugim rečima, životni standard je zapravo PAO u odnosu na 2012. kada se dočepao vlasti.

p.s.

Botovi, lupajte minuse, ali molim vas da nas poštedite plitkoumnih komentara sa potpisima "jeca", "daca", "mila", "tanja", "sanja".....

ikac klisa

pre 6 godina

Pusti kursnu razliku, kurs varira danas si duzan manje sutra vise. Ono sto je bitno jeste da se od preuzimanja vlasti SNS-a kad je dug bio manji od 14 milijardi dug uvecao na neverovatnih 24,5 milijardi evra.

Misha

pre 6 godina

Dajte ljudi, pa jednostavno je.

Maj 2017, dolar = 113 dinara
Novembar 2017, dolar = 101 dinar

12 dinara razlike za 6 meseci.

Juce je Srbija otplatila 770 miliona dolara duga (Vucic danas izjavio). Dakle, samo na umanjenom kursu, racunajte...770miliona puta 12 dinara razlike. cca 90m dolara ustede samo na kursnoj razlici.

A vi trubite o "sezonskom padu evra", gastosima i slicnim glupostima.

Drzava je svesno pustila kurs niz vodu kako bi lakse otplatila dugove.

Da li je neko usput zaradio na kursnoj razlici, to valjda sa ovom vlascu ne treba da bude pitanje.

Sada sledi povratak dinara na realnih 125 za evro.

sima

pre 6 godina

2012 dug bio 14 milijardi.2017 dug 25 milijardi.Kakvu vezu ima fingirani kurs dinara kada je dug u dolaru i evru.Manite se suplje price.
(Pedi Grk, 22. novembar 2017 20:06)

@pedi Grk
pajseru, prihodi su u dinarima I sa njima se otplacuje dug u dolarima I evrima. Ako ti dinar ojaca 15% u odnosu na dolar onda imaš manje dolara da platiš što je super. Pošto je dolar 30% duga onda je taj deo duga smanjen za 15%x 30=4.5% isto to uradi za evre i dobićeš pomenutu razliku. Dobro je što je sada dinar jači dok su kamate u pocetku veće. Mi smo takođe neto uvoznik tako da je bolja jača valuta i što se trgovinske razmene tice. Pustite ove pametnjakovice sa ekonomskog, oni su profesori zato što nista drugo nisu mogli da budu!

qwerty

pre 6 godina

Nije bitan dug vec sposobnost da se dug vraca. Pa i SAD imaju dug koji se meri trilionima. Nemacka duguje 2000 milijardi. UK oko 300 milijardi. Bitna je sposobnost otplate. Recimo, neko uzme kredit od 5000 evra i kupi auto dok drugi uzme kredit od 50000 evra i pokrene neki biznis. Prvi covek duguje 10 puta manje ali je cinjenica da je drugi u 100x boljoj situaciji dugorocno. Nije problem i zaduziti se ako ce se ti krediti iskoristiti za pokretanje privrede i infrastrukturu. Problem je kad se pozajmice koriste za plate i penzije, za subvencije stranaca (cime im se pare vrate a dug nama ostaje), za skupe kampanje i partijsku masineriju itd...

alek

pre 6 godina

Prase botovi ko besni. Toliko nam je jak dinar, i toliko nam dobro ide, da cemo za samo godinu-dve doci u situaciju da mmf i svetska banka duguju nama 24.000.000.000 evra.
Inace kada se car ustolicio taj dug je bio oko 16mlrd €
Znaci da je armija pojela 8mlrd sendvica, ako uzmemo 1sendvic=1€

Dott

pre 6 godina

Nemamo nista od toga sto je smanjen, imali bi ako bi ga isplatili sad u celosti. Medjutim kako necemo, kako je sad pao, tako naredne ili one tamo godine moze se povecati za duplo veci procenat, zavisno od kretanja kursa dinara.

samo kazem...

pre 6 godina

2012 dug bio 14 milijardi.2017 dug 25 milijardi.Kakvu vezu ima fingirani kurs dinara kada je dug u dolaru i evru.Manite se suplje price.
(Pedi Grk, 22. novembar 2017 20:06)

Nisam pristalica vlasti, tako da me ne etiketiraj bzv. Javni dug Srbije je 2012. iznosio oko 22 milijarde evra a BDP oko 32 milijarde. 2017. smo povecali BDP za 5 i po milijardi, a dohodak najveceg dela gradjana koji i proizvodi taj BDP je ostao isti. Realno, smanjena je nezaposlenost, ali smo postali zemlja u kojoj nije potrebna visoko-kvalifikovana radna snaga odnosno u srazmeri u kojoj proivodimo te kadrove. Sa stanovista BDP-a dug nije smanjen u tolikoj meri u kojoj to vlast konstantno forsira kroz medije. Sve svetske agencije, kao i institucije mere dug u procentima BDP-a, tako da dug je zapravo na istom nivou na kojem je i bio, stim da su nova zaduzenja verovatno imala bolje uslove otplate nego krediti pre 2012. zbog stabilizacije svetske ekonomije. Za to nije zasluzna nasa vlast, vec je jednostavno takav svetski trend. I posle 5 godina ove vlasti, i pored svih povoljnih globalnih desavanja u ekonomiji, ova vlast jos uvek nije uspela da dostigne standard gradjana sa kraja 2007. godine i danas omrazene Kostunicine vlade. Cak i kada dostignu te proseke plata sa kraja 2007. to nece biti isti standard jer se mora uzeti u obzir i inflacija u minulih 10 godina. E to je srz koji vam niko nece reci, cak ni opozicija jer su potpuno izgubili kompas.

NIKOLA

pre 6 godina

Ovo je dobra vest.Nego kako neki ne razumeju proste stvari, veće zaduženje od dolaska Vučića je nesporno.Medjutim zaduživanje je bilo neophodno i potrebno.Prvo da se servisiraju dugovi odnosno rate sa kamatama što su prethodni uzeli i spucali u potrošnju a pristigli na naplatu a drugo da se plasiraju u infrastrukturu i investicije.E sad ono negativno kako nas km auto puta košta ko da ga pravimo na Mesecu,što se uzima od plata i penzija a gubitaši se ne rešavaju,kako su Zvezda i Partizan jači od države,zašto nismo rešili Kosovo,zašto petljamo sa svima a u praksi smo nestabilno područije pa moramo da dajemo sve i svašta stranim firmama ne bi li došli i zaposlili domaćeg radnika za 200 evra i kako bre neko uleti u širem centru glavnog grada u blizni važnih državnih organa sa bagerima poruši objekte i nikom ništa a da je neko slučajno polomio kantu za đubre bio bi u čengelama ekspresno.

Dejan

pre 6 godina

Mislim ukoliko dinar nastavlja da raste ovim tempom, uskoro bi smo mogli da prešišamo i Švajcarski franak. Pitam se samo, kad je tako jak što ga još uvek nema ni na jednoj kursnoj listi van Srbije.
Ipak mi se čini da kurs uvek ojača kad se naši ljudi iz belog sveta sjate na godišnje odmore da se što bolje opelješe, taktika sa kojom se počelo još u doba Miloševića i još uvek se prakticira.

Posmatrač

pre 6 godina

Sve se svodi na igru sa deviznim kursom dinara (na koji mi možemo da utičemo) i kretanjem kursa evra i dolara (na koji mi ne možemo da utičemo). Ovo je nerealni kurs dinara. On pogađa izvoznike, a pogoduje uvoznicima. Pošto mi već imamo veći uvoz od izvoza, jak dinar ovaj deficit povećava i smanjuje devizne rezerve. Zato ovo ne može dugo trajati. Zato sve ovo predstavlja samo jedan trik vlasti koji ne može dugo trajati, možda do nekih eventualnih izbora.

Iskander

pre 6 godina

A sto su spustili kurs evra i drugih valuta u odnosu prema dinaru? Cisto da bi malo ove iz dijaspore ojadili, jer se zna da su oni najveci investitori u Srbiji!

Dzonikg

pre 6 godina

Nije bitan dug vec sposobnost da se dug vraca. Pa i SAD imaju dug koji se meri trilionima. Nemacka duguje 2000 milijardi. UK oko 300 milijardi. Bitna je sposobnost otplate.
(qwerty, 22. novembar 2017 20:06)

NIJE TACNO..kad su u pitanju drzavu nije bitna sposobnost odplate vec KAMATA..Amerika svoj dug ne moze da isplati NIKAD..mogla bi da stampa dolare ali onda bi haos nastao i nestali bi pre nego sto bi dug otplatili.
Ali Amerika je ekonomski kolonizator koji ima svetsku valutu pa njena kamata skoro 0 ..tako da ih dugovanje ne kosta nista..niti imaju ikad nameru da taj dug vrate ..on ce da se povecava do beskonacnosti...Nemacka je glavna u evropi i ima besplatno trziste na kojem niko moze da joj konkurise a carinama i drugim merama je zasticena od glavnih konkurenata Kine,Japana,Juzne Koreje...pa kao glavna moze da odredjuje kamatu koju je volja pa ona nekad bude i negativna tj zaradjuju na dugu ..tj drzave banane kao Srbija svoje devizne rezerve drze tamo cak i po negativnoj kamati tj kupuju Nemacki dug a te iste pare onda Nemci pozajme Srbiji ali po debelim kamatama tipa 5-6-7% i jos budu neki politicki uslovi ili da rade Nemacke firme tako da oni trostruko zarade..na 24 miliona eura duga Srbija samo na kamate daje 1.5 milijardi eura godisnje ..tj da dug ostane isti ..to je vise nego plate za godinu dana svim na drzavnim jaslama.

Lican

pre 6 godina

Na bavimo se javnim dugom, nego svojim novcanikom. Da li ste kupili dolare u maju? Evre u oktobru? Vazniji je licni novcanik od drzavnih kalkulacija. Pamet u glavu. Ako drzava moze da kalkulise, moze svako od nas uz malo ucenja o finansijama. Odakle pare? Ne morate da kupite svaku glupost, krpicu, proizvod sa reklame, plus ne morate da sedite u kaficima i kladionicama ili da pusite ili vozite auto svaki dan. Odatle pare.

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Svaka cast za tekst! Lepo ste oborili sve sto je vodja juce rekao. Bilo bi lepo kada bi svi procitali koliko je zapravo dug i koliko je bio pre njegove vladavine.

andreas kisser

pre 6 godina

(Dzonikg, 22. novembar 2017 21:22)

iznalupetao si se za medalju, a hvalis se da si ekonomista! osoba kojoj si replicirao je u pravu, i to zna svako ko se iole ozbiljno makar i iz hobija zanima za ekonomiju. evo malog podatka za zainteresovane: 2011, otp. po zavrsetku SEK-e, britanija je na medjunarodnim trzistima novca pozajmljivala pare po kamati od 2.5-3%. francuska je za iste kredite placala kamatu od otp. 7%, a spanija cak 15%!!! zbog cega? zbog toga sto je UK dobar i odgovoran duznik, koji svoje dugove (tj, kamate dok se ne otplati ceo dug), uplacuje precizno i na vreme. dakle poverenje kreditora se nagradjuje niskom kamatom na pozajmicu. a znamo kakve su francuske finansije, te gde se u odnosu na njih nalazi spanija. e vi se sad zapitajte pod kojim uslovima se onda tek ovi nasi zaduzuju. a ova lupetanja kako niko ne vraca svoje dugove tek ne vredi komentarisati. dovoljno je reci da je najcuveniji dug u 20. veku, land-lease, koji su SAD dale britaniji 1941, london uredno vracao u narednih 70 godina - poslednja rata je otplacena 2009! pa vi razmisljajte kako je moguce da se britanci tako olako zaduzuju. plus sto imaju jaku ekonomiju koja garantuje da ce se dug vratiti. eto par lekcija od "obicnog" istoricara za ekonomistu iz kg.

vezano za vest, daleko od toga da branim ovu vlast, ali ovo je radio i hjalmar saht pocev od 1933; namerno drzao marku jakom da bi smanjio vrednost nemackog duga kreditorima. uticaj takve politike na novcanik gradjana je druga prica.

Predragg

pre 6 godina

Treba li ponoviti,da nas je nesposobni i samozaljubljeni Tadic,,u jeku svetske ekonomske krize zaduzio 5 milijardi $ u 5 godina,a prepodobni i prepametni te posebno stedljivi Vucic u poslednjih 5 godina vise od 11 milijardi $.Zakljucak ?

Marko

pre 6 godina

Mnogo su zanimljiva ta dugovanja i pre svega kome. Drzave tj poreski obaveznici su duzni privatnim licima i njihovim fondovima i to ogromne sume novca. Ko je to dozvolio? Samo jedno jutro neko ce reci dosta vise ne vredi nista taj dug koji se stalno pumpa da se nikad ne otplati dok sve to placa narod.

Pitajte

pre 6 godina

Branka Dragasa i Miodraga Zeca sta misle o ovome,pa vam se mozda oci otvore. Nego,kod naseg naroda prolaze ove fore da je 2 + 2 = 5 i tako te price.. Svakim danom se sve vise zaduzujemo,a nama se dug smanjuje,pa to nema ni u crtanom filmu.

janko

pre 6 godina

radi se veštački bez realnih osnova dugorocno ovaj kurs samo odgovara uvozničkom lobiju , za izvoz je katastrofa.Da je kurs realan pojeftinile bi namernice u marketima što nije slucaj i gorivo i energenti.Na konto neke priče da vam je rata manja ni to nije tačno jer u dinarima rate su fiksne u većini banaka pa tako sad ispada da je jednima ok jel mu je pala rata u eurima a ovima drugima kojih ima mnogo više je porasla.Banke na konto toga kupuju više deviza smanjuju nam devizne rezerve i tako u krug.A dugoročan efekat je još veći kolaps u javnoj kasi i nagli skok kursa cela ova priča bit će aktuelna do aprila a nakon toga kom opanci kom obojci pa će ovi koji imaju u eurima kredit da kukaju i to će biti onda tek udar na dzepove , jer plate i penzije će tada biti manje nego ikada pre.Jer nemože da se peglanjem kursa jača privreda jer je izvoz taj koji pokreće sve a kada je jak dinar to je uvek u padu i u americi a kamaoli da nije kod nas

Баци поглед на табелу

pre 6 godina

(andreas kisser, 22. novembar 2017 23:40)

Гледате ли икада последње две колоне у оваквим табелама. По њима, ми стојимо боље од Енглеске и Француске!?!? Наравно, ми рачунамо на балкански начин док они по књизи.

realno

pre 6 godina

@ sima
"Mi smo takođe neto uvoznik tako da je bolja jača valuta i što se trgovinske razmene tice".
Pa jesu li cene u dinarima pale na uvezenu robu? Nisu. Ko je onda gubitnik a ko se omastio?

neko ko zna

pre 6 godina

Zato su se za odrzavanje ovog kursa istopile devizne rezerve u Centralnoj banci.
(Smanjenje duga kursom ludom radovanje, 22. novembar 2017 23:24)

Kako? NBS je kupila milijardu eur vise nego sto je prodala ...

pero

pre 6 godina

mozda mi se cini kao laiku, da tekst koji je napisan, potreban samo onome ko je hteo da ispadne pametan... bolje za nas laike bi bilo samo napisati koliko to dolara smo jos duzni danas u odnosu na juce...

moje ime

pre 6 godina

Ne verujem da ce kurs mnogo skociti u 2018. Mozda do predjasnjih 125. Pitanje je i sta ce biti sa dolarom. Tek u 2019. ocekujem vece kamate ECBa i slabljenje dinara. Koliko? Ne znaju ni Jelen, ni Dragi. Ali mogu da kazem da ce javni dug Srbije 2019. biti sigurno veci nego danas.

zox037

pre 6 godina

kad su krediti bili u evrima dinar je slabio.. a sada kad svi uzimaju u dinarima kredite dinar jača... razmislite kome odgovara i ko veštački to drži.. pa banke...onih 50setak koliko ih ima...vole nas mnogo

Hm

pre 6 godina

Na konto neke priče da vam je rata manja ni to nije tačno jer u dinarima rate su fiksne u većini banaka pa tako sad ispada da je jednima ok jel mu je pala rata u eurima a ovima drugima kojih ima mnogo više je porasla.
(janko, 23. novembar 2017 04:19)

Nista te ne razumem. Meni se rata za kredit smanjila za 2000 dinara, plata mi je u dinarima, kako sad nije tacno da mi se rata smanjila?!

Programerka

pre 6 godina

Dinar jeste ojačao u odnosu na evro, ali nije ojačao u odnosu na dolar 14.8%, nego se dolar sunovratio u odnosu na sve druge valute...

QuickFire

pre 6 godina

U prevodu, Vučić, kao i obično, spinuje i izvrće činjenice. Isto kao kao i kada kaže "Mi imamo najveći privredni ras u regionu koji iznosi 2%", a samo Rumunija ima rast od 7% (3 puta više od Srbije)...

Država će doterivati kurs da bi nekako navukla Vučićevo obećanje od prosečnoj plati od 400 evra, ali čak je i to besmisleno imajući u vidu enorman rast cena na malo. Tako dolazimo u apsurdnu situaciju da sa "Vučićevih" 400 evra prosečne plate možemo da kupimo manje nego za 360 evra prave (nefingirane) prosečne plate. Drugim rečima, životni standard je zapravo PAO u odnosu na 2012. kada se dočepao vlasti.

p.s.

Botovi, lupajte minuse, ali molim vas da nas poštedite plitkoumnih komentara sa potpisima "jeca", "daca", "mila", "tanja", "sanja".....

ikac klisa

pre 6 godina

Pusti kursnu razliku, kurs varira danas si duzan manje sutra vise. Ono sto je bitno jeste da se od preuzimanja vlasti SNS-a kad je dug bio manji od 14 milijardi dug uvecao na neverovatnih 24,5 milijardi evra.

Dott

pre 6 godina

Nemamo nista od toga sto je smanjen, imali bi ako bi ga isplatili sad u celosti. Medjutim kako necemo, kako je sad pao, tako naredne ili one tamo godine moze se povecati za duplo veci procenat, zavisno od kretanja kursa dinara.

Misha

pre 6 godina

Dajte ljudi, pa jednostavno je.

Maj 2017, dolar = 113 dinara
Novembar 2017, dolar = 101 dinar

12 dinara razlike za 6 meseci.

Juce je Srbija otplatila 770 miliona dolara duga (Vucic danas izjavio). Dakle, samo na umanjenom kursu, racunajte...770miliona puta 12 dinara razlike. cca 90m dolara ustede samo na kursnoj razlici.

A vi trubite o "sezonskom padu evra", gastosima i slicnim glupostima.

Drzava je svesno pustila kurs niz vodu kako bi lakse otplatila dugove.

Da li je neko usput zaradio na kursnoj razlici, to valjda sa ovom vlascu ne treba da bude pitanje.

Sada sledi povratak dinara na realnih 125 za evro.

qwerty

pre 6 godina

Nije bitan dug vec sposobnost da se dug vraca. Pa i SAD imaju dug koji se meri trilionima. Nemacka duguje 2000 milijardi. UK oko 300 milijardi. Bitna je sposobnost otplate. Recimo, neko uzme kredit od 5000 evra i kupi auto dok drugi uzme kredit od 50000 evra i pokrene neki biznis. Prvi covek duguje 10 puta manje ali je cinjenica da je drugi u 100x boljoj situaciji dugorocno. Nije problem i zaduziti se ako ce se ti krediti iskoristiti za pokretanje privrede i infrastrukturu. Problem je kad se pozajmice koriste za plate i penzije, za subvencije stranaca (cime im se pare vrate a dug nama ostaje), za skupe kampanje i partijsku masineriju itd...

Dejan

pre 6 godina

Mislim ukoliko dinar nastavlja da raste ovim tempom, uskoro bi smo mogli da prešišamo i Švajcarski franak. Pitam se samo, kad je tako jak što ga još uvek nema ni na jednoj kursnoj listi van Srbije.
Ipak mi se čini da kurs uvek ojača kad se naši ljudi iz belog sveta sjate na godišnje odmore da se što bolje opelješe, taktika sa kojom se počelo još u doba Miloševića i još uvek se prakticira.

Marko

pre 6 godina

Mnogo su zanimljiva ta dugovanja i pre svega kome. Drzave tj poreski obaveznici su duzni privatnim licima i njihovim fondovima i to ogromne sume novca. Ko je to dozvolio? Samo jedno jutro neko ce reci dosta vise ne vredi nista taj dug koji se stalno pumpa da se nikad ne otplati dok sve to placa narod.

Iskander

pre 6 godina

A sto su spustili kurs evra i drugih valuta u odnosu prema dinaru? Cisto da bi malo ove iz dijaspore ojadili, jer se zna da su oni najveci investitori u Srbiji!

Lican

pre 6 godina

Na bavimo se javnim dugom, nego svojim novcanikom. Da li ste kupili dolare u maju? Evre u oktobru? Vazniji je licni novcanik od drzavnih kalkulacija. Pamet u glavu. Ako drzava moze da kalkulise, moze svako od nas uz malo ucenja o finansijama. Odakle pare? Ne morate da kupite svaku glupost, krpicu, proizvod sa reklame, plus ne morate da sedite u kaficima i kladionicama ili da pusite ili vozite auto svaki dan. Odatle pare.

samo kazem...

pre 6 godina

2012 dug bio 14 milijardi.2017 dug 25 milijardi.Kakvu vezu ima fingirani kurs dinara kada je dug u dolaru i evru.Manite se suplje price.
(Pedi Grk, 22. novembar 2017 20:06)

Nisam pristalica vlasti, tako da me ne etiketiraj bzv. Javni dug Srbije je 2012. iznosio oko 22 milijarde evra a BDP oko 32 milijarde. 2017. smo povecali BDP za 5 i po milijardi, a dohodak najveceg dela gradjana koji i proizvodi taj BDP je ostao isti. Realno, smanjena je nezaposlenost, ali smo postali zemlja u kojoj nije potrebna visoko-kvalifikovana radna snaga odnosno u srazmeri u kojoj proivodimo te kadrove. Sa stanovista BDP-a dug nije smanjen u tolikoj meri u kojoj to vlast konstantno forsira kroz medije. Sve svetske agencije, kao i institucije mere dug u procentima BDP-a, tako da dug je zapravo na istom nivou na kojem je i bio, stim da su nova zaduzenja verovatno imala bolje uslove otplate nego krediti pre 2012. zbog stabilizacije svetske ekonomije. Za to nije zasluzna nasa vlast, vec je jednostavno takav svetski trend. I posle 5 godina ove vlasti, i pored svih povoljnih globalnih desavanja u ekonomiji, ova vlast jos uvek nije uspela da dostigne standard gradjana sa kraja 2007. godine i danas omrazene Kostunicine vlade. Cak i kada dostignu te proseke plata sa kraja 2007. to nece biti isti standard jer se mora uzeti u obzir i inflacija u minulih 10 godina. E to je srz koji vam niko nece reci, cak ni opozicija jer su potpuno izgubili kompas.

Dzonikg

pre 6 godina

Nije bitan dug vec sposobnost da se dug vraca. Pa i SAD imaju dug koji se meri trilionima. Nemacka duguje 2000 milijardi. UK oko 300 milijardi. Bitna je sposobnost otplate.
(qwerty, 22. novembar 2017 20:06)

NIJE TACNO..kad su u pitanju drzavu nije bitna sposobnost odplate vec KAMATA..Amerika svoj dug ne moze da isplati NIKAD..mogla bi da stampa dolare ali onda bi haos nastao i nestali bi pre nego sto bi dug otplatili.
Ali Amerika je ekonomski kolonizator koji ima svetsku valutu pa njena kamata skoro 0 ..tako da ih dugovanje ne kosta nista..niti imaju ikad nameru da taj dug vrate ..on ce da se povecava do beskonacnosti...Nemacka je glavna u evropi i ima besplatno trziste na kojem niko moze da joj konkurise a carinama i drugim merama je zasticena od glavnih konkurenata Kine,Japana,Juzne Koreje...pa kao glavna moze da odredjuje kamatu koju je volja pa ona nekad bude i negativna tj zaradjuju na dugu ..tj drzave banane kao Srbija svoje devizne rezerve drze tamo cak i po negativnoj kamati tj kupuju Nemacki dug a te iste pare onda Nemci pozajme Srbiji ali po debelim kamatama tipa 5-6-7% i jos budu neki politicki uslovi ili da rade Nemacke firme tako da oni trostruko zarade..na 24 miliona eura duga Srbija samo na kamate daje 1.5 milijardi eura godisnje ..tj da dug ostane isti ..to je vise nego plate za godinu dana svim na drzavnim jaslama.

sima

pre 6 godina

2012 dug bio 14 milijardi.2017 dug 25 milijardi.Kakvu vezu ima fingirani kurs dinara kada je dug u dolaru i evru.Manite se suplje price.
(Pedi Grk, 22. novembar 2017 20:06)

@pedi Grk
pajseru, prihodi su u dinarima I sa njima se otplacuje dug u dolarima I evrima. Ako ti dinar ojaca 15% u odnosu na dolar onda imaš manje dolara da platiš što je super. Pošto je dolar 30% duga onda je taj deo duga smanjen za 15%x 30=4.5% isto to uradi za evre i dobićeš pomenutu razliku. Dobro je što je sada dinar jači dok su kamate u pocetku veće. Mi smo takođe neto uvoznik tako da je bolja jača valuta i što se trgovinske razmene tice. Pustite ove pametnjakovice sa ekonomskog, oni su profesori zato što nista drugo nisu mogli da budu!

NIKOLA

pre 6 godina

Ovo je dobra vest.Nego kako neki ne razumeju proste stvari, veće zaduženje od dolaska Vučića je nesporno.Medjutim zaduživanje je bilo neophodno i potrebno.Prvo da se servisiraju dugovi odnosno rate sa kamatama što su prethodni uzeli i spucali u potrošnju a pristigli na naplatu a drugo da se plasiraju u infrastrukturu i investicije.E sad ono negativno kako nas km auto puta košta ko da ga pravimo na Mesecu,što se uzima od plata i penzija a gubitaši se ne rešavaju,kako su Zvezda i Partizan jači od države,zašto nismo rešili Kosovo,zašto petljamo sa svima a u praksi smo nestabilno područije pa moramo da dajemo sve i svašta stranim firmama ne bi li došli i zaposlili domaćeg radnika za 200 evra i kako bre neko uleti u širem centru glavnog grada u blizni važnih državnih organa sa bagerima poruši objekte i nikom ništa a da je neko slučajno polomio kantu za đubre bio bi u čengelama ekspresno.

alek

pre 6 godina

Prase botovi ko besni. Toliko nam je jak dinar, i toliko nam dobro ide, da cemo za samo godinu-dve doci u situaciju da mmf i svetska banka duguju nama 24.000.000.000 evra.
Inace kada se car ustolicio taj dug je bio oko 16mlrd €
Znaci da je armija pojela 8mlrd sendvica, ako uzmemo 1sendvic=1€

andreas kisser

pre 6 godina

(Dzonikg, 22. novembar 2017 21:22)

iznalupetao si se za medalju, a hvalis se da si ekonomista! osoba kojoj si replicirao je u pravu, i to zna svako ko se iole ozbiljno makar i iz hobija zanima za ekonomiju. evo malog podatka za zainteresovane: 2011, otp. po zavrsetku SEK-e, britanija je na medjunarodnim trzistima novca pozajmljivala pare po kamati od 2.5-3%. francuska je za iste kredite placala kamatu od otp. 7%, a spanija cak 15%!!! zbog cega? zbog toga sto je UK dobar i odgovoran duznik, koji svoje dugove (tj, kamate dok se ne otplati ceo dug), uplacuje precizno i na vreme. dakle poverenje kreditora se nagradjuje niskom kamatom na pozajmicu. a znamo kakve su francuske finansije, te gde se u odnosu na njih nalazi spanija. e vi se sad zapitajte pod kojim uslovima se onda tek ovi nasi zaduzuju. a ova lupetanja kako niko ne vraca svoje dugove tek ne vredi komentarisati. dovoljno je reci da je najcuveniji dug u 20. veku, land-lease, koji su SAD dale britaniji 1941, london uredno vracao u narednih 70 godina - poslednja rata je otplacena 2009! pa vi razmisljajte kako je moguce da se britanci tako olako zaduzuju. plus sto imaju jaku ekonomiju koja garantuje da ce se dug vratiti. eto par lekcija od "obicnog" istoricara za ekonomistu iz kg.

vezano za vest, daleko od toga da branim ovu vlast, ali ovo je radio i hjalmar saht pocev od 1933; namerno drzao marku jakom da bi smanjio vrednost nemackog duga kreditorima. uticaj takve politike na novcanik gradjana je druga prica.

Posmatrač

pre 6 godina

Sve se svodi na igru sa deviznim kursom dinara (na koji mi možemo da utičemo) i kretanjem kursa evra i dolara (na koji mi ne možemo da utičemo). Ovo je nerealni kurs dinara. On pogađa izvoznike, a pogoduje uvoznicima. Pošto mi već imamo veći uvoz od izvoza, jak dinar ovaj deficit povećava i smanjuje devizne rezerve. Zato ovo ne može dugo trajati. Zato sve ovo predstavlja samo jedan trik vlasti koji ne može dugo trajati, možda do nekih eventualnih izbora.

Hm

pre 6 godina

Na konto neke priče da vam je rata manja ni to nije tačno jer u dinarima rate su fiksne u većini banaka pa tako sad ispada da je jednima ok jel mu je pala rata u eurima a ovima drugima kojih ima mnogo više je porasla.
(janko, 23. novembar 2017 04:19)

Nista te ne razumem. Meni se rata za kredit smanjila za 2000 dinara, plata mi je u dinarima, kako sad nije tacno da mi se rata smanjila?!

Predragg

pre 6 godina

Treba li ponoviti,da nas je nesposobni i samozaljubljeni Tadic,,u jeku svetske ekonomske krize zaduzio 5 milijardi $ u 5 godina,a prepodobni i prepametni te posebno stedljivi Vucic u poslednjih 5 godina vise od 11 milijardi $.Zakljucak ?

janko

pre 6 godina

radi se veštački bez realnih osnova dugorocno ovaj kurs samo odgovara uvozničkom lobiju , za izvoz je katastrofa.Da je kurs realan pojeftinile bi namernice u marketima što nije slucaj i gorivo i energenti.Na konto neke priče da vam je rata manja ni to nije tačno jer u dinarima rate su fiksne u većini banaka pa tako sad ispada da je jednima ok jel mu je pala rata u eurima a ovima drugima kojih ima mnogo više je porasla.Banke na konto toga kupuju više deviza smanjuju nam devizne rezerve i tako u krug.A dugoročan efekat je još veći kolaps u javnoj kasi i nagli skok kursa cela ova priča bit će aktuelna do aprila a nakon toga kom opanci kom obojci pa će ovi koji imaju u eurima kredit da kukaju i to će biti onda tek udar na dzepove , jer plate i penzije će tada biti manje nego ikada pre.Jer nemože da se peglanjem kursa jača privreda jer je izvoz taj koji pokreće sve a kada je jak dinar to je uvek u padu i u americi a kamaoli da nije kod nas

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Svaka cast za tekst! Lepo ste oborili sve sto je vodja juce rekao. Bilo bi lepo kada bi svi procitali koliko je zapravo dug i koliko je bio pre njegove vladavine.

Баци поглед на табелу

pre 6 godina

(andreas kisser, 22. novembar 2017 23:40)

Гледате ли икада последње две колоне у оваквим табелама. По њима, ми стојимо боље од Енглеске и Француске!?!? Наравно, ми рачунамо на балкански начин док они по књизи.

Pitajte

pre 6 godina

Branka Dragasa i Miodraga Zeca sta misle o ovome,pa vam se mozda oci otvore. Nego,kod naseg naroda prolaze ove fore da je 2 + 2 = 5 i tako te price.. Svakim danom se sve vise zaduzujemo,a nama se dug smanjuje,pa to nema ni u crtanom filmu.

pero

pre 6 godina

mozda mi se cini kao laiku, da tekst koji je napisan, potreban samo onome ko je hteo da ispadne pametan... bolje za nas laike bi bilo samo napisati koliko to dolara smo jos duzni danas u odnosu na juce...

neko ko zna

pre 6 godina

Zato su se za odrzavanje ovog kursa istopile devizne rezerve u Centralnoj banci.
(Smanjenje duga kursom ludom radovanje, 22. novembar 2017 23:24)

Kako? NBS je kupila milijardu eur vise nego sto je prodala ...

zox037

pre 6 godina

kad su krediti bili u evrima dinar je slabio.. a sada kad svi uzimaju u dinarima kredite dinar jača... razmislite kome odgovara i ko veštački to drži.. pa banke...onih 50setak koliko ih ima...vole nas mnogo

moje ime

pre 6 godina

Ne verujem da ce kurs mnogo skociti u 2018. Mozda do predjasnjih 125. Pitanje je i sta ce biti sa dolarom. Tek u 2019. ocekujem vece kamate ECBa i slabljenje dinara. Koliko? Ne znaju ni Jelen, ni Dragi. Ali mogu da kazem da ce javni dug Srbije 2019. biti sigurno veci nego danas.

realno

pre 6 godina

@ sima
"Mi smo takođe neto uvoznik tako da je bolja jača valuta i što se trgovinske razmene tice".
Pa jesu li cene u dinarima pale na uvezenu robu? Nisu. Ko je onda gubitnik a ko se omastio?

Programerka

pre 6 godina

Dinar jeste ojačao u odnosu na evro, ali nije ojačao u odnosu na dolar 14.8%, nego se dolar sunovratio u odnosu na sve druge valute...