Ponedeljak, 20.11.2017.

14:26

Rumunija uliva strah: Ni nakon 10 god u EU...

Po stopama privrednog rasta Rumunija je drugi put u deset godina prestigla Kinu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Rumunija uliva strah: Ni nakon 10 god u EU... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Laszlo

pre 6 godina

Prosečna plata za Zagreb za prethodni mesec 980 evra! Ovo niko od naših medija da napiše! Hrvati grabe i skoro će da stignu Slovence! Prosek plata im je veći i od Mađara i Grka da ostalu boraniju ni ne spominjem! Gledati i učiti od naših komšija!

Petar

pre 6 godina

"Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom."

Rumunija se ne granici sa Rusijom. Cela Ukrajina je izmedju Rumunije i Rusije, a to je druga najveca zemlja u Evropi.
(T, 20. novembar 2017 23:16)

Samo si nekako prevideo, celokupni izlaz na crno more

T

pre 6 godina

"Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom."

Rumunija se ne granici sa Rusijom. Cela Ukrajina je izmedju Rumunije i Rusije, a to je druga najveca zemlja u Evropi.

svasta

pre 6 godina

Kako, pa zar vise od lidera u regionu, tigra sa celicnim nogama koji vec, dve, dveipo godine grabi i srljau bolju buducnost! Bolje ispravite ovaj tekst dok vam ne dodje onAj koji sVe vidi i sve zna i pocupa te kvake sa vrata!

Ii

pre 6 godina

(sale novosadjanin, 20. novembar 2017 16:52)

Nema prosjaka u Rumuniji, kazes? Preselili su se u Skandinaviju, ne moze da se prodje ulicama gradova od njih. U Rumuniji su to bogatasi sa dvorcima koji konkurisu skotskim i najluksuznijim automobilima. Bar po dokumentarnom filmu NRK1, norveskog TV kanala kojeg su ugostili u svojim dvorcima u Rumuniji.
Inace, nemam nista protiv napredka u Rumuniji, jedino mala informacija sa "terena."

horezu

pre 6 godina

Tri godine boravim u Bukureštu i mogu reći da je ova godina najgora do sada. Poslednjih par meseci cene goriva idu gore, što povlači rast cena ostalih proizvoda.
Još uvek je sve osim cugareta jeftinije nego jod nas, i ja sa svojih 1500 eura plate za pola radnog vremena mogu sebi da priuštim šta god želim.

cibe

pre 6 godina

Objavite koliko je bio javni dug Rumunije pre ulaska u EU, a koliki je sada.
Koliko se razvila sopstvena rumunska privreda. Koliko je kolonijalna ( strana) privreda. Onda će se videti šta je stvarno, ili je Rumunija samo tržište za zapadnu robu i zapadnu proizvodnju. Uzimaš on Zapada kredite, kupujem njihovu robu i radiš u njihovim fabrikama za najamninu. Već viđeno.

Dan

pre 6 godina

Rumuni su nekad bili pojam mršavosti, a danas kad odete u neki njihov tržni centar videćete u šopingu gomilu porodičnih 45-godišnjaka koji su 90% sa velikim stomačinama, što od žderanja što od sedenja u udobnim kolima.

Vuk

pre 6 godina

Malo duze pratim forum B92, pa uporedjujem komentare nekih vesti slicnim ovoj. Kao ovce smo. Neko nesto napise i svi poveruju i lupaju lajkove. Lako je nama manipulisati.
A sto se ove vesti tice, proslazim Rumuniju od juga do severa svake godine po dve puta Krajova, Bukurest, Pliesti, Brasov, Trgu Mures, Bistrita, Cluz Napoka, Arad, Temisvar radeci sa t kompanijama autoindustrije. Rumuni su postali robovlasnicka zemlja. Medijana plate im je 400e, cisto poredjenja radi i tako stoji, a usluga katastrofalna (ima izuzetaka) kada je u pitanju ugostiteljstvo. I IMA PROSJAKA I TO VEOMA, cisto za ove koji su samo boravili u Bukurestu. Voze kao idioti po magistralnim putevima (3x gore nego po Ibarskoj magistrali), a autoputeve skoro da nemaju tako da je infrastruktura ocajna. Istina je da poboljsavaju te magistralne puteve i to mi se dopada, ali je to toliko sporo jer im se drugi puteve radpadaju i tako u krug. Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom. Isto vazi i za Bugare, koji su gorem stanju od Rumunije. Samo nemojte sa njima da se poredimo, bolje da se poredimo sa jednom Ceskom ili Slovackom pa da lagano napredujemo ako uopste i mozemo i imamo zelje. Istu ovakvu pricu cete cuti i od velikog broja Rumuna.

smejem se, a plakao bih

pre 6 godina

"...kaže za Blumberg Ionut Dumitru, glavni ekonomista rumunske filijale Rajfajzen banke i predsednik Fiskalnog veća, nezavisnog tela koje savjetuje vladu o monetarnoj politici. "

Apsurd,
za Branislava Nušića.

Cvele

pre 6 godina

Da li je neko uopste bio u Rumuniji. Sela su unistena, na ivici izumiranja. Korupcije svuda. Deru strance na svaki korak. Prosecna plata je 280€. Cene su kao kod nas....

Oliver Nedeljkovic

pre 6 godina

Bukurestanac

izadji iz Bukuresta i viseces jad i bedu koji se ne vide iz aviona i od silnih pretcauseskuovih zdanja! To sto je bolje nego u Srbiji ne pokazuje da je Rumunija dobra, vec koliko smo mi jadni. Jbg, istina boli.

mr čović i dr terzić

pre 6 godina

Oni su svoj problem rešili krajem prošlog veka. Srbi nisu i to je to. Zato oni rastu i imaju EU pasoše, a mi gledamo u vučiće, dačiće, vuline i njima slične.

jovan

pre 6 godina

1989 u sremskim selima profesor iz srednje škole iz Rumunije je kopao kanale za 20DM dnevno to mi je taj čovek tada pričao kakva je beda bila u Rumuniji a mi bili sila za njih, koliko smo propali samo u odnosu na tu 1989.

Dejan

pre 6 godina

Otidjite do Temisvara, nije daleko, narocito za one koji su iz BG-a ili severnije. Najbolje je uporediti Temišvar sa Novim Sadom, imali su relativno sličnu sudbinu u istoriji, a i po veličini su uopredivi. Zelenila na svakom ćošku, ulice čiste, lep centralni trg sa fontanama i očuvani istorijski objekti. Cene povoljnije nego kod nas. Novi Sad - najprostije reći sve suprotno od navedenog.

moje ime

pre 6 godina

Daleko je Rumunija od nove Grcke.

Ne postoje dodirne tacke.
E sad, druga je stvar sto ovako dinamican rast uvek stvara i neke balone, pa to moze u nekom trenutku izazvati recesiju.

Cak i sa tom eventualnom recesijom, Rumunija ce od nas odskociti (vec jeste) toliko da necemo nikada moci da je stignemo.

Tako da je glupo da uopste neko o njima ovde pise u negativnom kontekstu.
Bugarska takodje napreduje, samo manje dinamicno (rast izmedju 3 i 4%).

U svakom slucaju, ono sto je bilo karakteristicno za ove zemlje i sve zemlje centralne Evrope, ali i za Balticke zemlje je da su forsirale nisku javnu potrosnju, nizak deficit, niske poreze i nastavljaju sa tom politikom.

To i nizak javni dug, dali su vetar u ledja ekonomijama u ovoj regiji. Poljska, Ceska, Slovacka, Estonija, Litvanija, Letonija, Madjarska, Rumunija, Bugarska sve do jedne imaju dinamican rast. Neke vise, neke manje, ali sve ovo je definitivno deo EU koji ce u narednim godinama najvise doprinositi rastu GDP-a.

Turista

pre 6 godina

Jednostavni opis Stvarnosti: U Severnoj Grckoj(Alexandropulos,Kavala,Tasos,Halkidiki,Solun,Volos),glavni Turisti nisu vise SRBI,nego RUMUNI,BUGARI,TURCI pa tek onda Mozda SRBI.

Jao bre

pre 6 godina

Cuj njih "rast je posledica visokih plata". Pa ljudi su se razbezali po evropi i sada salju svojima kuci pare. Ako ikada udjemo u EU i nas ceka takav scenario i taj pasos ce biti jedina korist od evropske unije ali i to ce biti dovoljno.

dijasporac

pre 6 godina

Za one koji se odusvljavaju rumunskim privrednim rastom, spoljnotrgovinski deficit Rumunije je oko 7.8% GDP-a. Pri tome im je ukupni godisnji "rast" 8.5% sto znaci da su 0.7% rasta napravili na svojoj proizvodnji a sve ostalo na uvozu i povecanoj javnoj potrosnji. Tim tempom mozes nekoliko godina a onda sve to kao kod brace Grka dodje na naplatu. Po surovoj matematici, koja je uzgred vecini komentatora izgleda strana kategorija, ispada da su oni daleko ispod proseka evropskog rasta sto iz poznanstva sa Rumunima koje sam upoznao ovde u UK znam. Uostalom nikad Rumunija ne bi bila u EU da svojevremeno nije dala teritoriji NATO-u za Milosrdnog andjela i instalaciju raketnog stita protiv Rusije, to ime je politicka nagrada.

Miki kontiki

pre 6 godina

У чланку је на стручан начин објашњено да се Румунија приближава колапсу уколико настави са оваквим начином вођења економије, а највећи број наших људи закључује да су они сада далеко испред нас, те да су закључци у чланку уствари потпуно супротни ономе што можете да видите лично. Пре бих веровао некоме ко разуме економију и може на основу тога да предвиђа.

Bukureštanac

pre 6 godina

Prvi utisci iz Rumunije: sređena taksi služba na aerodromu bez lopova (vaučere izdaju automati a vi birate prevoznika), ekspresni voz od grada do aerodroma, radi Uber, radi metro, obnavljaju se prelepa zdanja iz vremena pre Čaušeska, mnoštvo internacionalnih kompanija, razvijena domaća industrija/proizvodnja automobila, mala nezaposlenost i plate bolje nego u Srbiji. Vojni budžet impresivnih 3,6 milijardi evra (kao sedam naših). Neguju jezik, pravoslavlje i identitet i većina itekako podržava postojeće članstvo u EU i NATO. To su oni danas a gde smo mi? Inače u Delezu ovde ima i srpskih proizvoda :)

Pecky

pre 6 godina

Razlog zasto se ovo desava rumunima (napredak) je potpuno drugaciji mentalitet nego Srba. Oni nisu Servilni i kada naslute korupciju, izadje pola zemlje na ulicu. To je drugo stanje svesti i zato napreduju. Balkanci ostaju balkanci i tu nema pomoci,osim bezanja

banger

pre 6 godina

A vi od Juge koja je bila zapad za Rumuniju napraviste novu Albaniju.
Bravo genijalcine! Jako ste pametni.
Sreca pa ste takvi kakvi ste za ove nove politicare, lako vas vodati.

Burnout

pre 6 godina

Jadni Causesku, mora da se prevrce u grobu. A SFRJ bila 'Amerika' za tadasnju Rumuniju. Kolo srece se okrece, a kad ce (sreca)
ponovo kod nas ne zna se...

Kimi

pre 6 godina

Ovi kao i Grci, naduvavaju bdp na osnovu javne potrosnje.
Najlakse je dici plate u nebesa bez pokrica i eto rasta, eto blagostanja, a kad pukne, bice kuku lele.

White Power

pre 6 godina

Nemojte se tesiti, svetlosnim godinama su Rumuni u Rumuniji ispred "lidera u regionu".
Ona drzava od pre 10 godina i ova danas su dve razlicite zemlje.
Najzad su se otresli ruske cizme i prigrlili esencijalne evropske vrednosti.
Zabrazliku od krezubog "lidera u regionu".

Dule

pre 6 godina

"Rumunija - deset godina nakon pristupanja i dalje druga najsiromašnija članica EU". A njihovi lekari opšte prakse imaju plate daleko iznad 2000€.

sale novosadjanin

pre 6 godina

u rumuniji sam dve godine...osvetljeni gradovi,pune radnje,nema prosjaka po ulicama,putevi nicu svaki dan,sva sela osvetljena,ograde duz puta,SVE OSIM CIGARA I ALKOHOLA JE JEFTINIJE NEGO OVDE A O KVALITETU DA NE PRICAMO...SAMO KRAJOVA IMA TRI FABRIKE AUTOMOBILA...a onda prelazis djerdap i ulazis u srbiju..jad i beda..

Dex

pre 6 godina

izvoz 5,6 ml uvoz 6,6ml...sve je to mršavo
(Baba na samrti, 20. novembar 2017 16:36)

Mesecno bako, mesecno, tj. u septembru ove godine. Uporedi to s nasom ekonomijom. Propala je Rumunija otkako je usla u EU... Mi odosmo u savez s Turkmenistanom, Jermenijom, Kazahstanom, Rusijom i Belorusijom.

Moo

pre 6 godina

Bolje da imas rast 0.5 nego bilo kakav rast koji je posledica javne potrosnje. To je smrt. To je kao kad bi tata koji zaradjuje 300e jedan dan dosao kuci i rekao evo imam 1000e i svi srecni. A tata upoznao zelenasa! I kao eto sad nam ide. Pa ne ide nam. Pare iz rada, proizvodnje...stvorene nove vrednosti da! Pare iz naduvane i nicim izazvane potrosnje ne! Rumunija je sledeca Grcka.

T

pre 6 godina

Cestitke! Uspeli ste vest gde jedna zemlja EU ima fenomenalan rezultat (privredni rast od 6 posto godisnje) da predstavite kao losu vest! Cestitke, jos jednom.

door

pre 6 godina

prosle godine rast bdp rumunije 5%, ove ce biti 6,5%, a sledece 4-5%. 2019 prestice hrvatsku po nominalnom bdp po stanovniku, jer rast bdp rumunije je prosecno trostruko veci od hrvatskog u zadnjih 7 godina, a broj stanovnika opada u obe drzave istom stopom. jedino ce plate u rumuniji biti nize nego u hr, ali su zato i cene i nezaposlenost mnogo nizi, a o dugu i porezima da ne pricam. rumunske plate poticu na realnoj osnovi za razliku od hrvatskih. rumunija je na putu da postane razvijena drzava poput slovenije, i to ce postici za 10tak godina.

grofDrakula

pre 6 godina

Zasto naslov vesti sugerise nesto negativno?

Rumunska ekonomija je rasla ogromnom brzinom i taj trend se nastavlja. Sad je skocio evro u odnosu na ron i verovatno ce jos malo ojacati, pritom drzavu opterecuje par unutrasnje-politickih pitanja, ali to sve nije nesto sto ce zaustaviti dalji razvoj i uskoro ce sve biti stabilno. Plate u Rumuniji nisu tako velike ukoliko gledate po "proseku", medjutim u realnosti, pogotovo u Bukurestu, plate cesto prelaze 1000e, dok zivot kosta slicno, ili jeftinije zbog veceg izbora u svemu, nego kod nas. Takodje, moze kostati neuporedivo vise, jer prosto sve vise ljudi ima sve vise novca i ponuda svega je sve veca. Otud i toliki uvoz, izmedju ostalog.

Da se razumemo, Rumunija treba stosta jos da uradi i da se kao drzava jos mnogo obogati da bi mogla da razvije sve svoje krajeve i smanji kontrast u kvalitetu zivota koji je veliki narocito izmedju Bukuresta, i uopste vecih gradova, i drugih krajeva zemlje, pogotovu sela. Ali Rumunija je na dobrom putu i vec godinama ispred nekih drugih drzava regiona. Ne samo u ekonomskom, vec u svakom smislu.

deda Panta

pre 6 godina

Pravi rast je kad uz porast plata imaš izvoz veći od uvoza. Samo to znači bogatije društvo u celini i poras proizvodnje. Svaka druga kombinacija je balon koji puca pre ili kasnije (osim ako nemaš vojsku koja će da "ispravlja" greške po svetu).

T

pre 6 godina

Cestitke! Uspeli ste vest gde jedna zemlja EU ima fenomenalan rezultat (privredni rast od 6 posto godisnje) da predstavite kao losu vest! Cestitke, jos jednom.

door

pre 6 godina

prosle godine rast bdp rumunije 5%, ove ce biti 6,5%, a sledece 4-5%. 2019 prestice hrvatsku po nominalnom bdp po stanovniku, jer rast bdp rumunije je prosecno trostruko veci od hrvatskog u zadnjih 7 godina, a broj stanovnika opada u obe drzave istom stopom. jedino ce plate u rumuniji biti nize nego u hr, ali su zato i cene i nezaposlenost mnogo nizi, a o dugu i porezima da ne pricam. rumunske plate poticu na realnoj osnovi za razliku od hrvatskih. rumunija je na putu da postane razvijena drzava poput slovenije, i to ce postici za 10tak godina.

Dule

pre 6 godina

"Rumunija - deset godina nakon pristupanja i dalje druga najsiromašnija članica EU". A njihovi lekari opšte prakse imaju plate daleko iznad 2000€.

sale novosadjanin

pre 6 godina

u rumuniji sam dve godine...osvetljeni gradovi,pune radnje,nema prosjaka po ulicama,putevi nicu svaki dan,sva sela osvetljena,ograde duz puta,SVE OSIM CIGARA I ALKOHOLA JE JEFTINIJE NEGO OVDE A O KVALITETU DA NE PRICAMO...SAMO KRAJOVA IMA TRI FABRIKE AUTOMOBILA...a onda prelazis djerdap i ulazis u srbiju..jad i beda..

grofDrakula

pre 6 godina

Zasto naslov vesti sugerise nesto negativno?

Rumunska ekonomija je rasla ogromnom brzinom i taj trend se nastavlja. Sad je skocio evro u odnosu na ron i verovatno ce jos malo ojacati, pritom drzavu opterecuje par unutrasnje-politickih pitanja, ali to sve nije nesto sto ce zaustaviti dalji razvoj i uskoro ce sve biti stabilno. Plate u Rumuniji nisu tako velike ukoliko gledate po "proseku", medjutim u realnosti, pogotovo u Bukurestu, plate cesto prelaze 1000e, dok zivot kosta slicno, ili jeftinije zbog veceg izbora u svemu, nego kod nas. Takodje, moze kostati neuporedivo vise, jer prosto sve vise ljudi ima sve vise novca i ponuda svega je sve veca. Otud i toliki uvoz, izmedju ostalog.

Da se razumemo, Rumunija treba stosta jos da uradi i da se kao drzava jos mnogo obogati da bi mogla da razvije sve svoje krajeve i smanji kontrast u kvalitetu zivota koji je veliki narocito izmedju Bukuresta, i uopste vecih gradova, i drugih krajeva zemlje, pogotovu sela. Ali Rumunija je na dobrom putu i vec godinama ispred nekih drugih drzava regiona. Ne samo u ekonomskom, vec u svakom smislu.

banger

pre 6 godina

A vi od Juge koja je bila zapad za Rumuniju napraviste novu Albaniju.
Bravo genijalcine! Jako ste pametni.
Sreca pa ste takvi kakvi ste za ove nove politicare, lako vas vodati.

Bukureštanac

pre 6 godina

Prvi utisci iz Rumunije: sređena taksi služba na aerodromu bez lopova (vaučere izdaju automati a vi birate prevoznika), ekspresni voz od grada do aerodroma, radi Uber, radi metro, obnavljaju se prelepa zdanja iz vremena pre Čaušeska, mnoštvo internacionalnih kompanija, razvijena domaća industrija/proizvodnja automobila, mala nezaposlenost i plate bolje nego u Srbiji. Vojni budžet impresivnih 3,6 milijardi evra (kao sedam naših). Neguju jezik, pravoslavlje i identitet i većina itekako podržava postojeće članstvo u EU i NATO. To su oni danas a gde smo mi? Inače u Delezu ovde ima i srpskih proizvoda :)

deda Panta

pre 6 godina

Pravi rast je kad uz porast plata imaš izvoz veći od uvoza. Samo to znači bogatije društvo u celini i poras proizvodnje. Svaka druga kombinacija je balon koji puca pre ili kasnije (osim ako nemaš vojsku koja će da "ispravlja" greške po svetu).

White Power

pre 6 godina

Nemojte se tesiti, svetlosnim godinama su Rumuni u Rumuniji ispred "lidera u regionu".
Ona drzava od pre 10 godina i ova danas su dve razlicite zemlje.
Najzad su se otresli ruske cizme i prigrlili esencijalne evropske vrednosti.
Zabrazliku od krezubog "lidera u regionu".

Dex

pre 6 godina

izvoz 5,6 ml uvoz 6,6ml...sve je to mršavo
(Baba na samrti, 20. novembar 2017 16:36)

Mesecno bako, mesecno, tj. u septembru ove godine. Uporedi to s nasom ekonomijom. Propala je Rumunija otkako je usla u EU... Mi odosmo u savez s Turkmenistanom, Jermenijom, Kazahstanom, Rusijom i Belorusijom.

Burnout

pre 6 godina

Jadni Causesku, mora da se prevrce u grobu. A SFRJ bila 'Amerika' za tadasnju Rumuniju. Kolo srece se okrece, a kad ce (sreca)
ponovo kod nas ne zna se...

Pecky

pre 6 godina

Razlog zasto se ovo desava rumunima (napredak) je potpuno drugaciji mentalitet nego Srba. Oni nisu Servilni i kada naslute korupciju, izadje pola zemlje na ulicu. To je drugo stanje svesti i zato napreduju. Balkanci ostaju balkanci i tu nema pomoci,osim bezanja

jovan

pre 6 godina

1989 u sremskim selima profesor iz srednje škole iz Rumunije je kopao kanale za 20DM dnevno to mi je taj čovek tada pričao kakva je beda bila u Rumuniji a mi bili sila za njih, koliko smo propali samo u odnosu na tu 1989.

Oliver Nedeljkovic

pre 6 godina

Bukurestanac

izadji iz Bukuresta i viseces jad i bedu koji se ne vide iz aviona i od silnih pretcauseskuovih zdanja! To sto je bolje nego u Srbiji ne pokazuje da je Rumunija dobra, vec koliko smo mi jadni. Jbg, istina boli.

svasta

pre 6 godina

Kako, pa zar vise od lidera u regionu, tigra sa celicnim nogama koji vec, dve, dveipo godine grabi i srljau bolju buducnost! Bolje ispravite ovaj tekst dok vam ne dodje onAj koji sVe vidi i sve zna i pocupa te kvake sa vrata!

mr čović i dr terzić

pre 6 godina

Oni su svoj problem rešili krajem prošlog veka. Srbi nisu i to je to. Zato oni rastu i imaju EU pasoše, a mi gledamo u vučiće, dačiće, vuline i njima slične.

Moo

pre 6 godina

Bolje da imas rast 0.5 nego bilo kakav rast koji je posledica javne potrosnje. To je smrt. To je kao kad bi tata koji zaradjuje 300e jedan dan dosao kuci i rekao evo imam 1000e i svi srecni. A tata upoznao zelenasa! I kao eto sad nam ide. Pa ne ide nam. Pare iz rada, proizvodnje...stvorene nove vrednosti da! Pare iz naduvane i nicim izazvane potrosnje ne! Rumunija je sledeca Grcka.

Vuk

pre 6 godina

Malo duze pratim forum B92, pa uporedjujem komentare nekih vesti slicnim ovoj. Kao ovce smo. Neko nesto napise i svi poveruju i lupaju lajkove. Lako je nama manipulisati.
A sto se ove vesti tice, proslazim Rumuniju od juga do severa svake godine po dve puta Krajova, Bukurest, Pliesti, Brasov, Trgu Mures, Bistrita, Cluz Napoka, Arad, Temisvar radeci sa t kompanijama autoindustrije. Rumuni su postali robovlasnicka zemlja. Medijana plate im je 400e, cisto poredjenja radi i tako stoji, a usluga katastrofalna (ima izuzetaka) kada je u pitanju ugostiteljstvo. I IMA PROSJAKA I TO VEOMA, cisto za ove koji su samo boravili u Bukurestu. Voze kao idioti po magistralnim putevima (3x gore nego po Ibarskoj magistrali), a autoputeve skoro da nemaju tako da je infrastruktura ocajna. Istina je da poboljsavaju te magistralne puteve i to mi se dopada, ali je to toliko sporo jer im se drugi puteve radpadaju i tako u krug. Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom. Isto vazi i za Bugare, koji su gorem stanju od Rumunije. Samo nemojte sa njima da se poredimo, bolje da se poredimo sa jednom Ceskom ili Slovackom pa da lagano napredujemo ako uopste i mozemo i imamo zelje. Istu ovakvu pricu cete cuti i od velikog broja Rumuna.

horezu

pre 6 godina

Tri godine boravim u Bukureštu i mogu reći da je ova godina najgora do sada. Poslednjih par meseci cene goriva idu gore, što povlači rast cena ostalih proizvoda.
Još uvek je sve osim cugareta jeftinije nego jod nas, i ja sa svojih 1500 eura plate za pola radnog vremena mogu sebi da priuštim šta god želim.

Ii

pre 6 godina

(sale novosadjanin, 20. novembar 2017 16:52)

Nema prosjaka u Rumuniji, kazes? Preselili su se u Skandinaviju, ne moze da se prodje ulicama gradova od njih. U Rumuniji su to bogatasi sa dvorcima koji konkurisu skotskim i najluksuznijim automobilima. Bar po dokumentarnom filmu NRK1, norveskog TV kanala kojeg su ugostili u svojim dvorcima u Rumuniji.
Inace, nemam nista protiv napredka u Rumuniji, jedino mala informacija sa "terena."

Dejan

pre 6 godina

Otidjite do Temisvara, nije daleko, narocito za one koji su iz BG-a ili severnije. Najbolje je uporediti Temišvar sa Novim Sadom, imali su relativno sličnu sudbinu u istoriji, a i po veličini su uopredivi. Zelenila na svakom ćošku, ulice čiste, lep centralni trg sa fontanama i očuvani istorijski objekti. Cene povoljnije nego kod nas. Novi Sad - najprostije reći sve suprotno od navedenog.

Dan

pre 6 godina

Rumuni su nekad bili pojam mršavosti, a danas kad odete u neki njihov tržni centar videćete u šopingu gomilu porodičnih 45-godišnjaka koji su 90% sa velikim stomačinama, što od žderanja što od sedenja u udobnim kolima.

smejem se, a plakao bih

pre 6 godina

"...kaže za Blumberg Ionut Dumitru, glavni ekonomista rumunske filijale Rajfajzen banke i predsednik Fiskalnog veća, nezavisnog tela koje savjetuje vladu o monetarnoj politici. "

Apsurd,
za Branislava Nušića.

cibe

pre 6 godina

Objavite koliko je bio javni dug Rumunije pre ulaska u EU, a koliki je sada.
Koliko se razvila sopstvena rumunska privreda. Koliko je kolonijalna ( strana) privreda. Onda će se videti šta je stvarno, ili je Rumunija samo tržište za zapadnu robu i zapadnu proizvodnju. Uzimaš on Zapada kredite, kupujem njihovu robu i radiš u njihovim fabrikama za najamninu. Već viđeno.

Petar

pre 6 godina

"Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom."

Rumunija se ne granici sa Rusijom. Cela Ukrajina je izmedju Rumunije i Rusije, a to je druga najveca zemlja u Evropi.
(T, 20. novembar 2017 23:16)

Samo si nekako prevideo, celokupni izlaz na crno more

Jao bre

pre 6 godina

Cuj njih "rast je posledica visokih plata". Pa ljudi su se razbezali po evropi i sada salju svojima kuci pare. Ako ikada udjemo u EU i nas ceka takav scenario i taj pasos ce biti jedina korist od evropske unije ali i to ce biti dovoljno.

T

pre 6 godina

"Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom."

Rumunija se ne granici sa Rusijom. Cela Ukrajina je izmedju Rumunije i Rusije, a to je druga najveca zemlja u Evropi.

Turista

pre 6 godina

Jednostavni opis Stvarnosti: U Severnoj Grckoj(Alexandropulos,Kavala,Tasos,Halkidiki,Solun,Volos),glavni Turisti nisu vise SRBI,nego RUMUNI,BUGARI,TURCI pa tek onda Mozda SRBI.

Cvele

pre 6 godina

Da li je neko uopste bio u Rumuniji. Sela su unistena, na ivici izumiranja. Korupcije svuda. Deru strance na svaki korak. Prosecna plata je 280€. Cene su kao kod nas....

dijasporac

pre 6 godina

Za one koji se odusvljavaju rumunskim privrednim rastom, spoljnotrgovinski deficit Rumunije je oko 7.8% GDP-a. Pri tome im je ukupni godisnji "rast" 8.5% sto znaci da su 0.7% rasta napravili na svojoj proizvodnji a sve ostalo na uvozu i povecanoj javnoj potrosnji. Tim tempom mozes nekoliko godina a onda sve to kao kod brace Grka dodje na naplatu. Po surovoj matematici, koja je uzgred vecini komentatora izgleda strana kategorija, ispada da su oni daleko ispod proseka evropskog rasta sto iz poznanstva sa Rumunima koje sam upoznao ovde u UK znam. Uostalom nikad Rumunija ne bi bila u EU da svojevremeno nije dala teritoriji NATO-u za Milosrdnog andjela i instalaciju raketnog stita protiv Rusije, to ime je politicka nagrada.

Kimi

pre 6 godina

Ovi kao i Grci, naduvavaju bdp na osnovu javne potrosnje.
Najlakse je dici plate u nebesa bez pokrica i eto rasta, eto blagostanja, a kad pukne, bice kuku lele.

Miki kontiki

pre 6 godina

У чланку је на стручан начин објашњено да се Румунија приближава колапсу уколико настави са оваквим начином вођења економије, а највећи број наших људи закључује да су они сада далеко испред нас, те да су закључци у чланку уствари потпуно супротни ономе што можете да видите лично. Пре бих веровао некоме ко разуме економију и може на основу тога да предвиђа.

moje ime

pre 6 godina

Daleko je Rumunija od nove Grcke.

Ne postoje dodirne tacke.
E sad, druga je stvar sto ovako dinamican rast uvek stvara i neke balone, pa to moze u nekom trenutku izazvati recesiju.

Cak i sa tom eventualnom recesijom, Rumunija ce od nas odskociti (vec jeste) toliko da necemo nikada moci da je stignemo.

Tako da je glupo da uopste neko o njima ovde pise u negativnom kontekstu.
Bugarska takodje napreduje, samo manje dinamicno (rast izmedju 3 i 4%).

U svakom slucaju, ono sto je bilo karakteristicno za ove zemlje i sve zemlje centralne Evrope, ali i za Balticke zemlje je da su forsirale nisku javnu potrosnju, nizak deficit, niske poreze i nastavljaju sa tom politikom.

To i nizak javni dug, dali su vetar u ledja ekonomijama u ovoj regiji. Poljska, Ceska, Slovacka, Estonija, Litvanija, Letonija, Madjarska, Rumunija, Bugarska sve do jedne imaju dinamican rast. Neke vise, neke manje, ali sve ovo je definitivno deo EU koji ce u narednim godinama najvise doprinositi rastu GDP-a.

Laszlo

pre 6 godina

Prosečna plata za Zagreb za prethodni mesec 980 evra! Ovo niko od naših medija da napiše! Hrvati grabe i skoro će da stignu Slovence! Prosek plata im je veći i od Mađara i Grka da ostalu boraniju ni ne spominjem! Gledati i učiti od naših komšija!

Moo

pre 6 godina

Bolje da imas rast 0.5 nego bilo kakav rast koji je posledica javne potrosnje. To je smrt. To je kao kad bi tata koji zaradjuje 300e jedan dan dosao kuci i rekao evo imam 1000e i svi srecni. A tata upoznao zelenasa! I kao eto sad nam ide. Pa ne ide nam. Pare iz rada, proizvodnje...stvorene nove vrednosti da! Pare iz naduvane i nicim izazvane potrosnje ne! Rumunija je sledeca Grcka.

Kimi

pre 6 godina

Ovi kao i Grci, naduvavaju bdp na osnovu javne potrosnje.
Najlakse je dici plate u nebesa bez pokrica i eto rasta, eto blagostanja, a kad pukne, bice kuku lele.

deda Panta

pre 6 godina

Pravi rast je kad uz porast plata imaš izvoz veći od uvoza. Samo to znači bogatije društvo u celini i poras proizvodnje. Svaka druga kombinacija je balon koji puca pre ili kasnije (osim ako nemaš vojsku koja će da "ispravlja" greške po svetu).

Vuk

pre 6 godina

Malo duze pratim forum B92, pa uporedjujem komentare nekih vesti slicnim ovoj. Kao ovce smo. Neko nesto napise i svi poveruju i lupaju lajkove. Lako je nama manipulisati.
A sto se ove vesti tice, proslazim Rumuniju od juga do severa svake godine po dve puta Krajova, Bukurest, Pliesti, Brasov, Trgu Mures, Bistrita, Cluz Napoka, Arad, Temisvar radeci sa t kompanijama autoindustrije. Rumuni su postali robovlasnicka zemlja. Medijana plate im je 400e, cisto poredjenja radi i tako stoji, a usluga katastrofalna (ima izuzetaka) kada je u pitanju ugostiteljstvo. I IMA PROSJAKA I TO VEOMA, cisto za ove koji su samo boravili u Bukurestu. Voze kao idioti po magistralnim putevima (3x gore nego po Ibarskoj magistrali), a autoputeve skoro da nemaju tako da je infrastruktura ocajna. Istina je da poboljsavaju te magistralne puteve i to mi se dopada, ali je to toliko sporo jer im se drugi puteve radpadaju i tako u krug. Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom. Isto vazi i za Bugare, koji su gorem stanju od Rumunije. Samo nemojte sa njima da se poredimo, bolje da se poredimo sa jednom Ceskom ili Slovackom pa da lagano napredujemo ako uopste i mozemo i imamo zelje. Istu ovakvu pricu cete cuti i od velikog broja Rumuna.

Cvele

pre 6 godina

Da li je neko uopste bio u Rumuniji. Sela su unistena, na ivici izumiranja. Korupcije svuda. Deru strance na svaki korak. Prosecna plata je 280€. Cene su kao kod nas....

T

pre 6 godina

"Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom."

Rumunija se ne granici sa Rusijom. Cela Ukrajina je izmedju Rumunije i Rusije, a to je druga najveca zemlja u Evropi.

dijasporac

pre 6 godina

Za one koji se odusvljavaju rumunskim privrednim rastom, spoljnotrgovinski deficit Rumunije je oko 7.8% GDP-a. Pri tome im je ukupni godisnji "rast" 8.5% sto znaci da su 0.7% rasta napravili na svojoj proizvodnji a sve ostalo na uvozu i povecanoj javnoj potrosnji. Tim tempom mozes nekoliko godina a onda sve to kao kod brace Grka dodje na naplatu. Po surovoj matematici, koja je uzgred vecini komentatora izgleda strana kategorija, ispada da su oni daleko ispod proseka evropskog rasta sto iz poznanstva sa Rumunima koje sam upoznao ovde u UK znam. Uostalom nikad Rumunija ne bi bila u EU da svojevremeno nije dala teritoriji NATO-u za Milosrdnog andjela i instalaciju raketnog stita protiv Rusije, to ime je politicka nagrada.

cibe

pre 6 godina

Objavite koliko je bio javni dug Rumunije pre ulaska u EU, a koliki je sada.
Koliko se razvila sopstvena rumunska privreda. Koliko je kolonijalna ( strana) privreda. Onda će se videti šta je stvarno, ili je Rumunija samo tržište za zapadnu robu i zapadnu proizvodnju. Uzimaš on Zapada kredite, kupujem njihovu robu i radiš u njihovim fabrikama za najamninu. Već viđeno.

White Power

pre 6 godina

Nemojte se tesiti, svetlosnim godinama su Rumuni u Rumuniji ispred "lidera u regionu".
Ona drzava od pre 10 godina i ova danas su dve razlicite zemlje.
Najzad su se otresli ruske cizme i prigrlili esencijalne evropske vrednosti.
Zabrazliku od krezubog "lidera u regionu".

door

pre 6 godina

prosle godine rast bdp rumunije 5%, ove ce biti 6,5%, a sledece 4-5%. 2019 prestice hrvatsku po nominalnom bdp po stanovniku, jer rast bdp rumunije je prosecno trostruko veci od hrvatskog u zadnjih 7 godina, a broj stanovnika opada u obe drzave istom stopom. jedino ce plate u rumuniji biti nize nego u hr, ali su zato i cene i nezaposlenost mnogo nizi, a o dugu i porezima da ne pricam. rumunske plate poticu na realnoj osnovi za razliku od hrvatskih. rumunija je na putu da postane razvijena drzava poput slovenije, i to ce postici za 10tak godina.

T

pre 6 godina

Cestitke! Uspeli ste vest gde jedna zemlja EU ima fenomenalan rezultat (privredni rast od 6 posto godisnje) da predstavite kao losu vest! Cestitke, jos jednom.

Dule

pre 6 godina

"Rumunija - deset godina nakon pristupanja i dalje druga najsiromašnija članica EU". A njihovi lekari opšte prakse imaju plate daleko iznad 2000€.

Petar

pre 6 godina

"Jedini ralog njihovog postojanja u EU je granica sa Rusijom."

Rumunija se ne granici sa Rusijom. Cela Ukrajina je izmedju Rumunije i Rusije, a to je druga najveca zemlja u Evropi.
(T, 20. novembar 2017 23:16)

Samo si nekako prevideo, celokupni izlaz na crno more

sale novosadjanin

pre 6 godina

u rumuniji sam dve godine...osvetljeni gradovi,pune radnje,nema prosjaka po ulicama,putevi nicu svaki dan,sva sela osvetljena,ograde duz puta,SVE OSIM CIGARA I ALKOHOLA JE JEFTINIJE NEGO OVDE A O KVALITETU DA NE PRICAMO...SAMO KRAJOVA IMA TRI FABRIKE AUTOMOBILA...a onda prelazis djerdap i ulazis u srbiju..jad i beda..

Miki kontiki

pre 6 godina

У чланку је на стручан начин објашњено да се Румунија приближава колапсу уколико настави са оваквим начином вођења економије, а највећи број наших људи закључује да су они сада далеко испред нас, те да су закључци у чланку уствари потпуно супротни ономе што можете да видите лично. Пре бих веровао некоме ко разуме економију и може на основу тога да предвиђа.

Dan

pre 6 godina

Rumuni su nekad bili pojam mršavosti, a danas kad odete u neki njihov tržni centar videćete u šopingu gomilu porodičnih 45-godišnjaka koji su 90% sa velikim stomačinama, što od žderanja što od sedenja u udobnim kolima.

Dex

pre 6 godina

izvoz 5,6 ml uvoz 6,6ml...sve je to mršavo
(Baba na samrti, 20. novembar 2017 16:36)

Mesecno bako, mesecno, tj. u septembru ove godine. Uporedi to s nasom ekonomijom. Propala je Rumunija otkako je usla u EU... Mi odosmo u savez s Turkmenistanom, Jermenijom, Kazahstanom, Rusijom i Belorusijom.

Pecky

pre 6 godina

Razlog zasto se ovo desava rumunima (napredak) je potpuno drugaciji mentalitet nego Srba. Oni nisu Servilni i kada naslute korupciju, izadje pola zemlje na ulicu. To je drugo stanje svesti i zato napreduju. Balkanci ostaju balkanci i tu nema pomoci,osim bezanja

Bukureštanac

pre 6 godina

Prvi utisci iz Rumunije: sređena taksi služba na aerodromu bez lopova (vaučere izdaju automati a vi birate prevoznika), ekspresni voz od grada do aerodroma, radi Uber, radi metro, obnavljaju se prelepa zdanja iz vremena pre Čaušeska, mnoštvo internacionalnih kompanija, razvijena domaća industrija/proizvodnja automobila, mala nezaposlenost i plate bolje nego u Srbiji. Vojni budžet impresivnih 3,6 milijardi evra (kao sedam naših). Neguju jezik, pravoslavlje i identitet i većina itekako podržava postojeće članstvo u EU i NATO. To su oni danas a gde smo mi? Inače u Delezu ovde ima i srpskih proizvoda :)

banger

pre 6 godina

A vi od Juge koja je bila zapad za Rumuniju napraviste novu Albaniju.
Bravo genijalcine! Jako ste pametni.
Sreca pa ste takvi kakvi ste za ove nove politicare, lako vas vodati.

mr čović i dr terzić

pre 6 godina

Oni su svoj problem rešili krajem prošlog veka. Srbi nisu i to je to. Zato oni rastu i imaju EU pasoše, a mi gledamo u vučiće, dačiće, vuline i njima slične.

horezu

pre 6 godina

Tri godine boravim u Bukureštu i mogu reći da je ova godina najgora do sada. Poslednjih par meseci cene goriva idu gore, što povlači rast cena ostalih proizvoda.
Još uvek je sve osim cugareta jeftinije nego jod nas, i ja sa svojih 1500 eura plate za pola radnog vremena mogu sebi da priuštim šta god želim.

Dejan

pre 6 godina

Otidjite do Temisvara, nije daleko, narocito za one koji su iz BG-a ili severnije. Najbolje je uporediti Temišvar sa Novim Sadom, imali su relativno sličnu sudbinu u istoriji, a i po veličini su uopredivi. Zelenila na svakom ćošku, ulice čiste, lep centralni trg sa fontanama i očuvani istorijski objekti. Cene povoljnije nego kod nas. Novi Sad - najprostije reći sve suprotno od navedenog.

jovan

pre 6 godina

1989 u sremskim selima profesor iz srednje škole iz Rumunije je kopao kanale za 20DM dnevno to mi je taj čovek tada pričao kakva je beda bila u Rumuniji a mi bili sila za njih, koliko smo propali samo u odnosu na tu 1989.

Ii

pre 6 godina

(sale novosadjanin, 20. novembar 2017 16:52)

Nema prosjaka u Rumuniji, kazes? Preselili su se u Skandinaviju, ne moze da se prodje ulicama gradova od njih. U Rumuniji su to bogatasi sa dvorcima koji konkurisu skotskim i najluksuznijim automobilima. Bar po dokumentarnom filmu NRK1, norveskog TV kanala kojeg su ugostili u svojim dvorcima u Rumuniji.
Inace, nemam nista protiv napredka u Rumuniji, jedino mala informacija sa "terena."

grofDrakula

pre 6 godina

Zasto naslov vesti sugerise nesto negativno?

Rumunska ekonomija je rasla ogromnom brzinom i taj trend se nastavlja. Sad je skocio evro u odnosu na ron i verovatno ce jos malo ojacati, pritom drzavu opterecuje par unutrasnje-politickih pitanja, ali to sve nije nesto sto ce zaustaviti dalji razvoj i uskoro ce sve biti stabilno. Plate u Rumuniji nisu tako velike ukoliko gledate po "proseku", medjutim u realnosti, pogotovo u Bukurestu, plate cesto prelaze 1000e, dok zivot kosta slicno, ili jeftinije zbog veceg izbora u svemu, nego kod nas. Takodje, moze kostati neuporedivo vise, jer prosto sve vise ljudi ima sve vise novca i ponuda svega je sve veca. Otud i toliki uvoz, izmedju ostalog.

Da se razumemo, Rumunija treba stosta jos da uradi i da se kao drzava jos mnogo obogati da bi mogla da razvije sve svoje krajeve i smanji kontrast u kvalitetu zivota koji je veliki narocito izmedju Bukuresta, i uopste vecih gradova, i drugih krajeva zemlje, pogotovu sela. Ali Rumunija je na dobrom putu i vec godinama ispred nekih drugih drzava regiona. Ne samo u ekonomskom, vec u svakom smislu.

Burnout

pre 6 godina

Jadni Causesku, mora da se prevrce u grobu. A SFRJ bila 'Amerika' za tadasnju Rumuniju. Kolo srece se okrece, a kad ce (sreca)
ponovo kod nas ne zna se...

moje ime

pre 6 godina

Daleko je Rumunija od nove Grcke.

Ne postoje dodirne tacke.
E sad, druga je stvar sto ovako dinamican rast uvek stvara i neke balone, pa to moze u nekom trenutku izazvati recesiju.

Cak i sa tom eventualnom recesijom, Rumunija ce od nas odskociti (vec jeste) toliko da necemo nikada moci da je stignemo.

Tako da je glupo da uopste neko o njima ovde pise u negativnom kontekstu.
Bugarska takodje napreduje, samo manje dinamicno (rast izmedju 3 i 4%).

U svakom slucaju, ono sto je bilo karakteristicno za ove zemlje i sve zemlje centralne Evrope, ali i za Balticke zemlje je da su forsirale nisku javnu potrosnju, nizak deficit, niske poreze i nastavljaju sa tom politikom.

To i nizak javni dug, dali su vetar u ledja ekonomijama u ovoj regiji. Poljska, Ceska, Slovacka, Estonija, Litvanija, Letonija, Madjarska, Rumunija, Bugarska sve do jedne imaju dinamican rast. Neke vise, neke manje, ali sve ovo je definitivno deo EU koji ce u narednim godinama najvise doprinositi rastu GDP-a.

Oliver Nedeljkovic

pre 6 godina

Bukurestanac

izadji iz Bukuresta i viseces jad i bedu koji se ne vide iz aviona i od silnih pretcauseskuovih zdanja! To sto je bolje nego u Srbiji ne pokazuje da je Rumunija dobra, vec koliko smo mi jadni. Jbg, istina boli.

Jao bre

pre 6 godina

Cuj njih "rast je posledica visokih plata". Pa ljudi su se razbezali po evropi i sada salju svojima kuci pare. Ako ikada udjemo u EU i nas ceka takav scenario i taj pasos ce biti jedina korist od evropske unije ali i to ce biti dovoljno.

smejem se, a plakao bih

pre 6 godina

"...kaže za Blumberg Ionut Dumitru, glavni ekonomista rumunske filijale Rajfajzen banke i predsednik Fiskalnog veća, nezavisnog tela koje savjetuje vladu o monetarnoj politici. "

Apsurd,
za Branislava Nušića.

svasta

pre 6 godina

Kako, pa zar vise od lidera u regionu, tigra sa celicnim nogama koji vec, dve, dveipo godine grabi i srljau bolju buducnost! Bolje ispravite ovaj tekst dok vam ne dodje onAj koji sVe vidi i sve zna i pocupa te kvake sa vrata!

Turista

pre 6 godina

Jednostavni opis Stvarnosti: U Severnoj Grckoj(Alexandropulos,Kavala,Tasos,Halkidiki,Solun,Volos),glavni Turisti nisu vise SRBI,nego RUMUNI,BUGARI,TURCI pa tek onda Mozda SRBI.

Laszlo

pre 6 godina

Prosečna plata za Zagreb za prethodni mesec 980 evra! Ovo niko od naših medija da napiše! Hrvati grabe i skoro će da stignu Slovence! Prosek plata im je veći i od Mađara i Grka da ostalu boraniju ni ne spominjem! Gledati i učiti od naših komšija!