Utorak, 14.11.2017.

09:21

Nemci očajni u potrazi: 1.000 EUR ko nađe radnika

U Nemačkoj još ima oko milion slobodnih radnih mesta. Poslodavci kažu da – nema dovoljno kandidata za posao.

Izvor: Deutsche Welle

Nemci oèajni u potrazi: 1.000 EUR ko naðe radnika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

MecVez

pre 6 godina

Hahahahahah cuj ove jedan 5 godina ne moze da nadje posao u Nemackoj a drugi kaze sestra u selu od Minhena ne moze da se zaposli . Kukala vam majka. Podsetilo me na lika sto je dosao ovde u London i rekao da nema posla kad se vratio kuci . Lepo ogledalo u ruke i da vidis kako se lako skonta u kome je problem. Hahahahahahahahaha

bionick

pre 6 godina

@Milos

Pflegeri tj. pflegehelferi u Nemackoj zaradjuju oko 2000 evra, ali bruto, sto izadje oko 1200-1400 neto. Diplome srednje medicinske iz Srbije su priznate u rangu pflegehelfera. Istina pflegekraftovi zaradjuju preko 2000 evra neto ali za to je potrebno doskolavanje u trajanju od min. 2 godine i odlicno znanje jezika. Velika vecina stranaca rade kao helferi

Plav čovek

pre 6 godina

Ukratko -- svako ko nadje posao i dobije vizu ostaje onoliko koliko traje dozvola boravka.
(Nikola, 14. novembar 2017 12:51)

Dozvolu boravka možeš da produžiš, ako i dalje imaš važeći ugovor. Ako pak ostaneš bez ugovora, i dozvola boravka se poništava. Međutim, tada možeš da tražiš drugačiju dozvolu boravka "za traženje posla", tako da će ti nemci dati još nekoliko meseci fore da nađeš novi posao, čak ćeš primati i nadoknadu za nezaposlene. U Francuskoj to nema, tamo samo kažu arevuar.

Plav čovek

pre 6 godina

(dado, 14. novembar 2017 19:12)

To ograničenje više ne postoji. Poslodavac više ne mora da dokazuje da nije pronašao radnika na lokalnom tržištu rada. Jednostavno zaposli koga hoće, a radnik (ako nije iz EU) potpisani radni ugovor odnese u landratsamt (ili nemački konzulat u svojoj zemlji) i traži boravišnu dozvolu. Caka je u tome što taj proces traje i do dva meseca, dok Hrvati (kao građani EU) dozvolu imaju automatski i mogu već sutra na posao. Iako izjednačeni u pravima, poslodavci se više opredeljuju za radnike iz EU baš zbog tog čekanja.

dado

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!
(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Mogu ti reci da ima neka fora. Firma u kojoj radim u Frankfurtu jednostavno nema dovoljno ljudi niti ih moze naci.Na arbajtsamtu konstantno oglasavaju,na tiskovinama ali jednostavno nema. Ja sam se kao hrvat zaposlio bez problema,s malim znanjem njemackog ali ono sto trebam znati a to su nacrti u metalskoj industriji hvala bogu univerzalni su. Prosli tjedan dosao je neki covjek iz Bosne,musliman s Bosanskim pasosem,javio se na oglas,bio na razgovoru kod gazde.Eto danas prvi dan radi-svajser.Ima neka fora ako ti se nitko ne javi iz Njemacke na oglas mozes uzeti izvana covjeka.Firma je tom covjeku izvadila radnu dozvolu na godinu dana i ta dozvola vrijedi samo u toj firmi,znaci ne moze mijenjati,barem ne prvu godinu valjda. Vjerujem da to tako u svakoj bransi funkcionira,da ukoliko na njem. trzistu ne mogu naci ljude da mogu nekako izvana EU.

Line boss

pre 6 godina

Uobicajena praksa u Americi i to ne za poslove pod minimalnom satnicom. Nekv. radne snage ima u izobilju. Ne znam za vrhunska zanimanja, verovatno i tamo, ali znam za poslove neke jace srednje klase gde je pored jedne ili vise profesionalnih licenci neophodno i iskustvo, tipa gradjevine, transport, proizvodnja nafte i gasa. Cesto vam poslodavci nude bonus ako dovedete kvalifikovanog masinistu. U zavisnosti od trzista, ta cifra je negde izmedju jedne i 3000 dolara, cak se desavalo i do 5. Svakako, uslov je da ta osoba ostane odredjeni vremenski period i ispuni ocekivanja poslodavca

kopaski

pre 6 godina

Tolika nestasica a na 1000 radnih mesta se prijavilo njih 3000???
(hm..., 14. novembar 2017 12:26)

...nestasica u smislu nedostatka nove radne snage. Od ovih 3000 minimum 2000 je vec zaposleno pa zeli da promeni posao, tako i da ako ga prime opet ostaje upraznjeno njegovo radno mesto...

Sasa

pre 6 godina

Nije to ništa neobično, ovde u Kanadi puno firmi daju premiju po nekoliko hiljada dolara za preporuku i ako ta osoba prodje prodje probno period najčešće 3 ili 6 meseci. To je razlicito od headhuntersa zato sto zaposleni u firmi preporucuje nekoga koga zna da bi dobro radio.

Mile

pre 6 godina

Je l ima za mene tamo neki posao da se sedi u nekoj kancelariji, da sam neki šefčič i da su slobodni vikendi. Nije na odmet službeni auto. Pozdrav

Plav čovek

pre 6 godina

(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Nemci su odavno promenili taj zakon. Više ne postoji razlika da li si Nemac, Francuz ili Pakistanac, ako firma hoće da te zaposli država će ti dati radnu dozvolu. To da smeš da radiš samo 3 meseca, to nije bilo nikad. Ako si tako radio, onda je to bilo ilegalno. Kao turista (beli šengen) smeš da boraviš u EU najviše 3 meseca u periodu od 6 meseci, ali NE SMEŠ da radiš (zarađuješ).

Vlada

pre 6 godina

Ziveo sam 15 godina u Nemackoj I tacno je da im fale radnici.to je zato sto u odnosu na okolne zemlje,Austriju,Svajcarsku,Holandiju....itd slabo placaju I zato nemci odlaze I rade u susedne zemlje pa je drzava primorana da se snalazi.

EU...

pre 6 godina

@srebrni da mozda i jeste Headhunter fee u Irskoj 2000, ali ovo o cemu se ovdje pise nema veze sa Headhunterom, jer ti ako radis u nekoj firmi koja ti nudi novac ako dovedes nekoga dobroga koji zeli da radi u istoj firmi kao i ti.

Headhunteri u Njemackoj uzimaju 10 do 20 % od brutto godisnje zarade tog zaposljenog kao proviziju.
A ako neki IT strucnjak zaradi jedno 50.000 ili 60.000€ godisnje, ti sam izracunaj kolika im je visoka provizija u Njemackoj.

Milos

pre 6 godina

To su poslovi koje neće ni Bugari da rade. Menjanje pelena starim Nemcima za 1200 evra tj. neto 300-400 kad se plate računi

(Nenad-EU, 14. novembar 2017 13:22)

Ovakvih komentara ima uvek kada se spomene rad u inostranstvu. Evo da ti kazem iz prve ruke koliko zaradjuju Pflegeri u Nemackoj, bar u ovoj bolnici u kojoj ja radim kao lekar. Mesecno imaju izmedju 2 i 2.2 hiljade evra neto, ako zive u nekom gradu kao sto je npr Kragujevac ili Nis kod nas, mogu da priuste sebi vrhunski stan za npr. 600 e sa troskovima, tako da imas svakog meseca oko 1500 e cisto, od toga ti treba 200-300 e da se hranis bez ikakvih ogranicenja, ostatak imas za najbolji mobilni telefon, markiranu garderobu, letovanja...
Da ne pricamo o penzinom, socijalnom, trinaestoj plati i deugim povlasticama.
Nesto sto bi u Srbiji mogli da sanjaju sa platom od 30 hiljada dinara. Ali nije sve ni u parama, sam osecaj da si postovan od strane svojih kolega, gde ti i lekari i pacijenti persiraju nema cenu. Pozdrav iz Nemacke.

Sascha

pre 6 godina

Kada se uzme u obzir da ista ta firma koja daje 1.000€ ko dovede radnika tog istog novog radnika placa minimalcem od 9.50€ po satu sto na mesecnom nivou od 160h izadje 1000€ neto a prosecna plata iznosi neto 1800€ uzmite u obzir sto je velika potraznja a interesovanje malo.Prosecan stan kosta 400-600€...;)

Loki

pre 6 godina

A kod nas samo pogledajte koliko ima izlepljenih plakata na izlozima sa "potreban radnik/ca". Porasla deca ,opametila se. Zapalila preko. Ko je lud da rmba za 180e???! Samo onaj kome gori pod nogama. Krajnje je vreme bilo.

јоој

pre 6 godina

код мене у фирми дају 1500е ако нови радник остане у фирми 3 месеца. Аустрија Беч ИТ

Nikola

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!
(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Malo Vas susame ne razumem. Svako ko radi u Nemackoj bi morao da ima radnu i boravisnu dozvolu, bio lekar, pekar ili pravnik. Tri meseca je Sengenski prozor u kojem se u Nemackoj moze boraviti bez vize, ali ne i raditi (barem ne legalno).
Ukratko -- svako ko nadje posao i dobije vizu ostaje onoliko koliko traje dozvola boravka. Meni kao lekaru traje 4 godine kao i ugovor od poslodavca. Ima doduse ugovora o detasmanu po principu 9 meseci radis i 3 meseca si u Srbiji ali da na svaka tri menjas lokaciju tamo vamo ne znam. Mozda neko ima vise podataka.

kkk

pre 6 godina

Očito se radi o teškim i slaboplaćenim poslovima sa radom preko vikenda i preko praznika. Radiš za malu platu, ne vidis porodicu, platis troškove i na kraju nemaš ništa. Zato i “nema” radnika iako ima milioni nezaposlenih. Ovi iz trećih zemalja, azilanti ili Turci i oni to ne žele jer više im se isplati socijala i dečji dodatak nego taj posao, a stalno slobodni.

sasa

pre 6 godina

Ima posla u Nemackoj cak i za ne kvalif. radnike, a pitanje zarade je reseno i tacno se zna satnica za svaku struku. Mozete pokusati i preko drugih zemalja EU da dodjete do Nemacke, kao sto sam ja preko SLovenacke firme. Trenutno radim 6 meseci kao inzenjer el.teh. na projektu u mercedesu. Posao nasao tako sto sam pravio naloge na portalima za zaposljavanje, pa probajte i Vi. Radna dozvola se ceka oko 2 meseca i onda mozete legalno raditi i biti na teritoriji EU. Plata dobra za pocetak kao i uslovi, 2500 € + placen stan + placen prevoz. Nemacki jezik je jako bitan u smislu nalazenja boljeg posla i boljih uslova za zaradu, ali ako im trebate pricace poslodavci i na engleskom.

Dule

pre 6 godina

Da istina je i radi se o visokokvalifikovanoj radnoj snazi i ekstremno nekvalifikovanim radnicima.
Za sljalerske poslove koje ni rumun ni poljak nece da radi nece ni nasi ljudi, a za ove druge njima je generalno svugde dobro jedino da li im je cimanje za papire i da li je kalkulacija dobra , tipa idemo nas dvoje i dva deteta na jednu platu bez stana itd...
Ali cinjenica je da ima puno posla za vredne i pametne.

EU...

pre 6 godina

Nista novo. Takodje i kod mene ovdje u firmi, a radim kao consultant se nudi 1000€ (brutto) za onoga tko nadje kandidata i taj kandidat ostane. Ali to nista nije novo vec je standart u svim IT kompanijama u kojem sam radio.

Gille

pre 6 godina

Poslodavci,
dodjite u Srbiju i pomozite nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje,
jer i ona ima isti problem kao vi.
Vi ne mozete da nadjete radnike, ona ne moze da im nadje posao.

lala

pre 6 godina

ovakv claci stvaraju pogresnu sliku kod nasih ljudi. tacno je da fali radnika ali poslodavci jos uvek NE UZIMAJU SVAKOG ko se prijavi. postoje kriterijumi koji se moraju ispuniti. znam slucaj gde bracni par sa decom dosao u nemacku pod uticajem ovakvih vesti misleci da ce ih oberucke prihvatiti jer oni su medicinari. bili su jako razocani kads su spoznali da to nije bas tako.

Алија

pre 6 godina

Да ли неко стварно верује у ово? Економски крах прети целој ЕУ, као и водећој Немачкој.

susam

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!

Gille

pre 6 godina

Poslodavci,
dodjite u Srbiju i pomozite nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje,
jer i ona ima isti problem kao vi.
Vi ne mozete da nadjete radnike, ona ne moze da im nadje posao.

Milos

pre 6 godina

To su poslovi koje neće ni Bugari da rade. Menjanje pelena starim Nemcima za 1200 evra tj. neto 300-400 kad se plate računi

(Nenad-EU, 14. novembar 2017 13:22)

Ovakvih komentara ima uvek kada se spomene rad u inostranstvu. Evo da ti kazem iz prve ruke koliko zaradjuju Pflegeri u Nemackoj, bar u ovoj bolnici u kojoj ja radim kao lekar. Mesecno imaju izmedju 2 i 2.2 hiljade evra neto, ako zive u nekom gradu kao sto je npr Kragujevac ili Nis kod nas, mogu da priuste sebi vrhunski stan za npr. 600 e sa troskovima, tako da imas svakog meseca oko 1500 e cisto, od toga ti treba 200-300 e da se hranis bez ikakvih ogranicenja, ostatak imas za najbolji mobilni telefon, markiranu garderobu, letovanja...
Da ne pricamo o penzinom, socijalnom, trinaestoj plati i deugim povlasticama.
Nesto sto bi u Srbiji mogli da sanjaju sa platom od 30 hiljada dinara. Ali nije sve ni u parama, sam osecaj da si postovan od strane svojih kolega, gde ti i lekari i pacijenti persiraju nema cenu. Pozdrav iz Nemacke.

lala

pre 6 godina

ovakv claci stvaraju pogresnu sliku kod nasih ljudi. tacno je da fali radnika ali poslodavci jos uvek NE UZIMAJU SVAKOG ko se prijavi. postoje kriterijumi koji se moraju ispuniti. znam slucaj gde bracni par sa decom dosao u nemacku pod uticajem ovakvih vesti misleci da ce ih oberucke prihvatiti jer oni su medicinari. bili su jako razocani kads su spoznali da to nije bas tako.

susam

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!

EU...

pre 6 godina

Nista novo. Takodje i kod mene ovdje u firmi, a radim kao consultant se nudi 1000€ (brutto) za onoga tko nadje kandidata i taj kandidat ostane. Ali to nista nije novo vec je standart u svim IT kompanijama u kojem sam radio.

Dule

pre 6 godina

Da istina je i radi se o visokokvalifikovanoj radnoj snazi i ekstremno nekvalifikovanim radnicima.
Za sljalerske poslove koje ni rumun ni poljak nece da radi nece ni nasi ljudi, a za ove druge njima je generalno svugde dobro jedino da li im je cimanje za papire i da li je kalkulacija dobra , tipa idemo nas dvoje i dva deteta na jednu platu bez stana itd...
Ali cinjenica je da ima puno posla za vredne i pametne.

Loki

pre 6 godina

A kod nas samo pogledajte koliko ima izlepljenih plakata na izlozima sa "potreban radnik/ca". Porasla deca ,opametila se. Zapalila preko. Ko je lud da rmba za 180e???! Samo onaj kome gori pod nogama. Krajnje je vreme bilo.

sasa

pre 6 godina

Ima posla u Nemackoj cak i za ne kvalif. radnike, a pitanje zarade je reseno i tacno se zna satnica za svaku struku. Mozete pokusati i preko drugih zemalja EU da dodjete do Nemacke, kao sto sam ja preko SLovenacke firme. Trenutno radim 6 meseci kao inzenjer el.teh. na projektu u mercedesu. Posao nasao tako sto sam pravio naloge na portalima za zaposljavanje, pa probajte i Vi. Radna dozvola se ceka oko 2 meseca i onda mozete legalno raditi i biti na teritoriji EU. Plata dobra za pocetak kao i uslovi, 2500 € + placen stan + placen prevoz. Nemacki jezik je jako bitan u smislu nalazenja boljeg posla i boljih uslova za zaradu, ali ako im trebate pricace poslodavci i na engleskom.

Vlada

pre 6 godina

Ziveo sam 15 godina u Nemackoj I tacno je da im fale radnici.to je zato sto u odnosu na okolne zemlje,Austriju,Svajcarsku,Holandiju....itd slabo placaju I zato nemci odlaze I rade u susedne zemlje pa je drzava primorana da se snalazi.

Алија

pre 6 godina

Да ли неко стварно верује у ово? Економски крах прети целој ЕУ, као и водећој Немачкој.

Mile

pre 6 godina

Je l ima za mene tamo neki posao da se sedi u nekoj kancelariji, da sam neki šefčič i da su slobodni vikendi. Nije na odmet službeni auto. Pozdrav

Plav čovek

pre 6 godina

(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Nemci su odavno promenili taj zakon. Više ne postoji razlika da li si Nemac, Francuz ili Pakistanac, ako firma hoće da te zaposli država će ti dati radnu dozvolu. To da smeš da radiš samo 3 meseca, to nije bilo nikad. Ako si tako radio, onda je to bilo ilegalno. Kao turista (beli šengen) smeš da boraviš u EU najviše 3 meseca u periodu od 6 meseci, ali NE SMEŠ da radiš (zarađuješ).

kkk

pre 6 godina

Očito se radi o teškim i slaboplaćenim poslovima sa radom preko vikenda i preko praznika. Radiš za malu platu, ne vidis porodicu, platis troškove i na kraju nemaš ništa. Zato i “nema” radnika iako ima milioni nezaposlenih. Ovi iz trećih zemalja, azilanti ili Turci i oni to ne žele jer više im se isplati socijala i dečji dodatak nego taj posao, a stalno slobodni.

Sasa

pre 6 godina

Nije to ništa neobično, ovde u Kanadi puno firmi daju premiju po nekoliko hiljada dolara za preporuku i ako ta osoba prodje prodje probno period najčešće 3 ili 6 meseci. To je razlicito od headhuntersa zato sto zaposleni u firmi preporucuje nekoga koga zna da bi dobro radio.

јоој

pre 6 godina

код мене у фирми дају 1500е ако нови радник остане у фирми 3 месеца. Аустрија Беч ИТ

Nikola

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!
(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Malo Vas susame ne razumem. Svako ko radi u Nemackoj bi morao da ima radnu i boravisnu dozvolu, bio lekar, pekar ili pravnik. Tri meseca je Sengenski prozor u kojem se u Nemackoj moze boraviti bez vize, ali ne i raditi (barem ne legalno).
Ukratko -- svako ko nadje posao i dobije vizu ostaje onoliko koliko traje dozvola boravka. Meni kao lekaru traje 4 godine kao i ugovor od poslodavca. Ima doduse ugovora o detasmanu po principu 9 meseci radis i 3 meseca si u Srbiji ali da na svaka tri menjas lokaciju tamo vamo ne znam. Mozda neko ima vise podataka.

dado

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!
(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Mogu ti reci da ima neka fora. Firma u kojoj radim u Frankfurtu jednostavno nema dovoljno ljudi niti ih moze naci.Na arbajtsamtu konstantno oglasavaju,na tiskovinama ali jednostavno nema. Ja sam se kao hrvat zaposlio bez problema,s malim znanjem njemackog ali ono sto trebam znati a to su nacrti u metalskoj industriji hvala bogu univerzalni su. Prosli tjedan dosao je neki covjek iz Bosne,musliman s Bosanskim pasosem,javio se na oglas,bio na razgovoru kod gazde.Eto danas prvi dan radi-svajser.Ima neka fora ako ti se nitko ne javi iz Njemacke na oglas mozes uzeti izvana covjeka.Firma je tom covjeku izvadila radnu dozvolu na godinu dana i ta dozvola vrijedi samo u toj firmi,znaci ne moze mijenjati,barem ne prvu godinu valjda. Vjerujem da to tako u svakoj bransi funkcionira,da ukoliko na njem. trzistu ne mogu naci ljude da mogu nekako izvana EU.

EU...

pre 6 godina

@srebrni da mozda i jeste Headhunter fee u Irskoj 2000, ali ovo o cemu se ovdje pise nema veze sa Headhunterom, jer ti ako radis u nekoj firmi koja ti nudi novac ako dovedes nekoga dobroga koji zeli da radi u istoj firmi kao i ti.

Headhunteri u Njemackoj uzimaju 10 do 20 % od brutto godisnje zarade tog zaposljenog kao proviziju.
A ako neki IT strucnjak zaradi jedno 50.000 ili 60.000€ godisnje, ti sam izracunaj kolika im je visoka provizija u Njemackoj.

kopaski

pre 6 godina

Tolika nestasica a na 1000 radnih mesta se prijavilo njih 3000???
(hm..., 14. novembar 2017 12:26)

...nestasica u smislu nedostatka nove radne snage. Od ovih 3000 minimum 2000 je vec zaposleno pa zeli da promeni posao, tako i da ako ga prime opet ostaje upraznjeno njegovo radno mesto...

Sascha

pre 6 godina

Kada se uzme u obzir da ista ta firma koja daje 1.000€ ko dovede radnika tog istog novog radnika placa minimalcem od 9.50€ po satu sto na mesecnom nivou od 160h izadje 1000€ neto a prosecna plata iznosi neto 1800€ uzmite u obzir sto je velika potraznja a interesovanje malo.Prosecan stan kosta 400-600€...;)

Plav čovek

pre 6 godina

Ukratko -- svako ko nadje posao i dobije vizu ostaje onoliko koliko traje dozvola boravka.
(Nikola, 14. novembar 2017 12:51)

Dozvolu boravka možeš da produžiš, ako i dalje imaš važeći ugovor. Ako pak ostaneš bez ugovora, i dozvola boravka se poništava. Međutim, tada možeš da tražiš drugačiju dozvolu boravka "za traženje posla", tako da će ti nemci dati još nekoliko meseci fore da nađeš novi posao, čak ćeš primati i nadoknadu za nezaposlene. U Francuskoj to nema, tamo samo kažu arevuar.

Line boss

pre 6 godina

Uobicajena praksa u Americi i to ne za poslove pod minimalnom satnicom. Nekv. radne snage ima u izobilju. Ne znam za vrhunska zanimanja, verovatno i tamo, ali znam za poslove neke jace srednje klase gde je pored jedne ili vise profesionalnih licenci neophodno i iskustvo, tipa gradjevine, transport, proizvodnja nafte i gasa. Cesto vam poslodavci nude bonus ako dovedete kvalifikovanog masinistu. U zavisnosti od trzista, ta cifra je negde izmedju jedne i 3000 dolara, cak se desavalo i do 5. Svakako, uslov je da ta osoba ostane odredjeni vremenski period i ispuni ocekivanja poslodavca

Plav čovek

pre 6 godina

(dado, 14. novembar 2017 19:12)

To ograničenje više ne postoji. Poslodavac više ne mora da dokazuje da nije pronašao radnika na lokalnom tržištu rada. Jednostavno zaposli koga hoće, a radnik (ako nije iz EU) potpisani radni ugovor odnese u landratsamt (ili nemački konzulat u svojoj zemlji) i traži boravišnu dozvolu. Caka je u tome što taj proces traje i do dva meseca, dok Hrvati (kao građani EU) dozvolu imaju automatski i mogu već sutra na posao. Iako izjednačeni u pravima, poslodavci se više opredeljuju za radnike iz EU baš zbog tog čekanja.

bionick

pre 6 godina

@Milos

Pflegeri tj. pflegehelferi u Nemackoj zaradjuju oko 2000 evra, ali bruto, sto izadje oko 1200-1400 neto. Diplome srednje medicinske iz Srbije su priznate u rangu pflegehelfera. Istina pflegekraftovi zaradjuju preko 2000 evra neto ali za to je potrebno doskolavanje u trajanju od min. 2 godine i odlicno znanje jezika. Velika vecina stranaca rade kao helferi

MecVez

pre 6 godina

Hahahahahah cuj ove jedan 5 godina ne moze da nadje posao u Nemackoj a drugi kaze sestra u selu od Minhena ne moze da se zaposli . Kukala vam majka. Podsetilo me na lika sto je dosao ovde u London i rekao da nema posla kad se vratio kuci . Lepo ogledalo u ruke i da vidis kako se lako skonta u kome je problem. Hahahahahahahahaha

Алија

pre 6 godina

Да ли неко стварно верује у ово? Економски крах прети целој ЕУ, као и водећој Немачкој.

Sascha

pre 6 godina

Kada se uzme u obzir da ista ta firma koja daje 1.000€ ko dovede radnika tog istog novog radnika placa minimalcem od 9.50€ po satu sto na mesecnom nivou od 160h izadje 1000€ neto a prosecna plata iznosi neto 1800€ uzmite u obzir sto je velika potraznja a interesovanje malo.Prosecan stan kosta 400-600€...;)

susam

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!

Milos

pre 6 godina

To su poslovi koje neće ni Bugari da rade. Menjanje pelena starim Nemcima za 1200 evra tj. neto 300-400 kad se plate računi

(Nenad-EU, 14. novembar 2017 13:22)

Ovakvih komentara ima uvek kada se spomene rad u inostranstvu. Evo da ti kazem iz prve ruke koliko zaradjuju Pflegeri u Nemackoj, bar u ovoj bolnici u kojoj ja radim kao lekar. Mesecno imaju izmedju 2 i 2.2 hiljade evra neto, ako zive u nekom gradu kao sto je npr Kragujevac ili Nis kod nas, mogu da priuste sebi vrhunski stan za npr. 600 e sa troskovima, tako da imas svakog meseca oko 1500 e cisto, od toga ti treba 200-300 e da se hranis bez ikakvih ogranicenja, ostatak imas za najbolji mobilni telefon, markiranu garderobu, letovanja...
Da ne pricamo o penzinom, socijalnom, trinaestoj plati i deugim povlasticama.
Nesto sto bi u Srbiji mogli da sanjaju sa platom od 30 hiljada dinara. Ali nije sve ni u parama, sam osecaj da si postovan od strane svojih kolega, gde ti i lekari i pacijenti persiraju nema cenu. Pozdrav iz Nemacke.

kkk

pre 6 godina

Očito se radi o teškim i slaboplaćenim poslovima sa radom preko vikenda i preko praznika. Radiš za malu platu, ne vidis porodicu, platis troškove i na kraju nemaš ništa. Zato i “nema” radnika iako ima milioni nezaposlenih. Ovi iz trećih zemalja, azilanti ili Turci i oni to ne žele jer više im se isplati socijala i dečji dodatak nego taj posao, a stalno slobodni.

Mile

pre 6 godina

Je l ima za mene tamo neki posao da se sedi u nekoj kancelariji, da sam neki šefčič i da su slobodni vikendi. Nije na odmet službeni auto. Pozdrav

lala

pre 6 godina

ovakv claci stvaraju pogresnu sliku kod nasih ljudi. tacno je da fali radnika ali poslodavci jos uvek NE UZIMAJU SVAKOG ko se prijavi. postoje kriterijumi koji se moraju ispuniti. znam slucaj gde bracni par sa decom dosao u nemacku pod uticajem ovakvih vesti misleci da ce ih oberucke prihvatiti jer oni su medicinari. bili su jako razocani kads su spoznali da to nije bas tako.

kopaski

pre 6 godina

Tolika nestasica a na 1000 radnih mesta se prijavilo njih 3000???
(hm..., 14. novembar 2017 12:26)

...nestasica u smislu nedostatka nove radne snage. Od ovih 3000 minimum 2000 je vec zaposleno pa zeli da promeni posao, tako i da ako ga prime opet ostaje upraznjeno njegovo radno mesto...

Dule

pre 6 godina

Da istina je i radi se o visokokvalifikovanoj radnoj snazi i ekstremno nekvalifikovanim radnicima.
Za sljalerske poslove koje ni rumun ni poljak nece da radi nece ni nasi ljudi, a za ove druge njima je generalno svugde dobro jedino da li im je cimanje za papire i da li je kalkulacija dobra , tipa idemo nas dvoje i dva deteta na jednu platu bez stana itd...
Ali cinjenica je da ima puno posla za vredne i pametne.

EU...

pre 6 godina

Nista novo. Takodje i kod mene ovdje u firmi, a radim kao consultant se nudi 1000€ (brutto) za onoga tko nadje kandidata i taj kandidat ostane. Ali to nista nije novo vec je standart u svim IT kompanijama u kojem sam radio.

sasa

pre 6 godina

Ima posla u Nemackoj cak i za ne kvalif. radnike, a pitanje zarade je reseno i tacno se zna satnica za svaku struku. Mozete pokusati i preko drugih zemalja EU da dodjete do Nemacke, kao sto sam ja preko SLovenacke firme. Trenutno radim 6 meseci kao inzenjer el.teh. na projektu u mercedesu. Posao nasao tako sto sam pravio naloge na portalima za zaposljavanje, pa probajte i Vi. Radna dozvola se ceka oko 2 meseca i onda mozete legalno raditi i biti na teritoriji EU. Plata dobra za pocetak kao i uslovi, 2500 € + placen stan + placen prevoz. Nemacki jezik je jako bitan u smislu nalazenja boljeg posla i boljih uslova za zaradu, ali ako im trebate pricace poslodavci i na engleskom.

Gille

pre 6 godina

Poslodavci,
dodjite u Srbiju i pomozite nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje,
jer i ona ima isti problem kao vi.
Vi ne mozete da nadjete radnike, ona ne moze da im nadje posao.

Loki

pre 6 godina

A kod nas samo pogledajte koliko ima izlepljenih plakata na izlozima sa "potreban radnik/ca". Porasla deca ,opametila se. Zapalila preko. Ko je lud da rmba za 180e???! Samo onaj kome gori pod nogama. Krajnje je vreme bilo.

Vlada

pre 6 godina

Ziveo sam 15 godina u Nemackoj I tacno je da im fale radnici.to je zato sto u odnosu na okolne zemlje,Austriju,Svajcarsku,Holandiju....itd slabo placaju I zato nemci odlaze I rade u susedne zemlje pa je drzava primorana da se snalazi.

EU...

pre 6 godina

@srebrni da mozda i jeste Headhunter fee u Irskoj 2000, ali ovo o cemu se ovdje pise nema veze sa Headhunterom, jer ti ako radis u nekoj firmi koja ti nudi novac ako dovedes nekoga dobroga koji zeli da radi u istoj firmi kao i ti.

Headhunteri u Njemackoj uzimaju 10 do 20 % od brutto godisnje zarade tog zaposljenog kao proviziju.
A ako neki IT strucnjak zaradi jedno 50.000 ili 60.000€ godisnje, ti sam izracunaj kolika im je visoka provizija u Njemackoj.

Sasa

pre 6 godina

Nije to ništa neobično, ovde u Kanadi puno firmi daju premiju po nekoliko hiljada dolara za preporuku i ako ta osoba prodje prodje probno period najčešće 3 ili 6 meseci. To je razlicito od headhuntersa zato sto zaposleni u firmi preporucuje nekoga koga zna da bi dobro radio.

јоој

pre 6 godina

код мене у фирми дају 1500е ако нови радник остане у фирми 3 месеца. Аустрија Беч ИТ

Nikola

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!
(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Malo Vas susame ne razumem. Svako ko radi u Nemackoj bi morao da ima radnu i boravisnu dozvolu, bio lekar, pekar ili pravnik. Tri meseca je Sengenski prozor u kojem se u Nemackoj moze boraviti bez vize, ali ne i raditi (barem ne legalno).
Ukratko -- svako ko nadje posao i dobije vizu ostaje onoliko koliko traje dozvola boravka. Meni kao lekaru traje 4 godine kao i ugovor od poslodavca. Ima doduse ugovora o detasmanu po principu 9 meseci radis i 3 meseca si u Srbiji ali da na svaka tri menjas lokaciju tamo vamo ne znam. Mozda neko ima vise podataka.

Plav čovek

pre 6 godina

(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Nemci su odavno promenili taj zakon. Više ne postoji razlika da li si Nemac, Francuz ili Pakistanac, ako firma hoće da te zaposli država će ti dati radnu dozvolu. To da smeš da radiš samo 3 meseca, to nije bilo nikad. Ako si tako radio, onda je to bilo ilegalno. Kao turista (beli šengen) smeš da boraviš u EU najviše 3 meseca u periodu od 6 meseci, ali NE SMEŠ da radiš (zarađuješ).

Line boss

pre 6 godina

Uobicajena praksa u Americi i to ne za poslove pod minimalnom satnicom. Nekv. radne snage ima u izobilju. Ne znam za vrhunska zanimanja, verovatno i tamo, ali znam za poslove neke jace srednje klase gde je pored jedne ili vise profesionalnih licenci neophodno i iskustvo, tipa gradjevine, transport, proizvodnja nafte i gasa. Cesto vam poslodavci nude bonus ako dovedete kvalifikovanog masinistu. U zavisnosti od trzista, ta cifra je negde izmedju jedne i 3000 dolara, cak se desavalo i do 5. Svakako, uslov je da ta osoba ostane odredjeni vremenski period i ispuni ocekivanja poslodavca

MecVez

pre 6 godina

Hahahahahah cuj ove jedan 5 godina ne moze da nadje posao u Nemackoj a drugi kaze sestra u selu od Minhena ne moze da se zaposli . Kukala vam majka. Podsetilo me na lika sto je dosao ovde u London i rekao da nema posla kad se vratio kuci . Lepo ogledalo u ruke i da vidis kako se lako skonta u kome je problem. Hahahahahahahahaha

dado

pre 6 godina

Čuo sam da Nemci od nove godine menjaju zakon o radu.Kažu daće biti olakšano zapošljavanje za ljude koji nisu u EU to važi i za nas.Neće više morati da se radi po 3 meseca tamo pa da se vraćate za Srbiju nego jednostavno moći će da se ostaje dokle god ste zaposleni u Nemačkoj (menja se radna dozvola). Ne znam koliko je to tačno ali voleo bih da jeste. MOlim vas da napiše neko nešto u komentarima ako zna o tome nešto više. Unapred hvala!
(susam, 14. novembar 2017 10:55)

Mogu ti reci da ima neka fora. Firma u kojoj radim u Frankfurtu jednostavno nema dovoljno ljudi niti ih moze naci.Na arbajtsamtu konstantno oglasavaju,na tiskovinama ali jednostavno nema. Ja sam se kao hrvat zaposlio bez problema,s malim znanjem njemackog ali ono sto trebam znati a to su nacrti u metalskoj industriji hvala bogu univerzalni su. Prosli tjedan dosao je neki covjek iz Bosne,musliman s Bosanskim pasosem,javio se na oglas,bio na razgovoru kod gazde.Eto danas prvi dan radi-svajser.Ima neka fora ako ti se nitko ne javi iz Njemacke na oglas mozes uzeti izvana covjeka.Firma je tom covjeku izvadila radnu dozvolu na godinu dana i ta dozvola vrijedi samo u toj firmi,znaci ne moze mijenjati,barem ne prvu godinu valjda. Vjerujem da to tako u svakoj bransi funkcionira,da ukoliko na njem. trzistu ne mogu naci ljude da mogu nekako izvana EU.

Plav čovek

pre 6 godina

(dado, 14. novembar 2017 19:12)

To ograničenje više ne postoji. Poslodavac više ne mora da dokazuje da nije pronašao radnika na lokalnom tržištu rada. Jednostavno zaposli koga hoće, a radnik (ako nije iz EU) potpisani radni ugovor odnese u landratsamt (ili nemački konzulat u svojoj zemlji) i traži boravišnu dozvolu. Caka je u tome što taj proces traje i do dva meseca, dok Hrvati (kao građani EU) dozvolu imaju automatski i mogu već sutra na posao. Iako izjednačeni u pravima, poslodavci se više opredeljuju za radnike iz EU baš zbog tog čekanja.

Plav čovek

pre 6 godina

Ukratko -- svako ko nadje posao i dobije vizu ostaje onoliko koliko traje dozvola boravka.
(Nikola, 14. novembar 2017 12:51)

Dozvolu boravka možeš da produžiš, ako i dalje imaš važeći ugovor. Ako pak ostaneš bez ugovora, i dozvola boravka se poništava. Međutim, tada možeš da tražiš drugačiju dozvolu boravka "za traženje posla", tako da će ti nemci dati još nekoliko meseci fore da nađeš novi posao, čak ćeš primati i nadoknadu za nezaposlene. U Francuskoj to nema, tamo samo kažu arevuar.

bionick

pre 6 godina

@Milos

Pflegeri tj. pflegehelferi u Nemackoj zaradjuju oko 2000 evra, ali bruto, sto izadje oko 1200-1400 neto. Diplome srednje medicinske iz Srbije su priznate u rangu pflegehelfera. Istina pflegekraftovi zaradjuju preko 2000 evra neto ali za to je potrebno doskolavanje u trajanju od min. 2 godine i odlicno znanje jezika. Velika vecina stranaca rade kao helferi