Subota, 21.10.2017.

10:26

Šreder ljut brani Ruse: SAD hoće rat, e pa ne može

Ekonomski rat Vašingtona protiv ruske isporuke gasa Evropi je neprihvatljiv, rekao je Gerhard Šreder koji je sada član Nadzornog odbora Rosnjefta.

Izvor: B92

Šreder ljut brani Ruse: SAD hoæe rat, e pa ne može IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

boris

pre 6 godina

Stvar je vrlo jednostavna, USA ima veliki trgovinski deficit sa Nemačkom i sad žele da ga ispeglaju izvozom svog gasa. Ukoliko Nemci ne pristanu, mogu da očekuju rampu za svoje proizvode u americi i gubitak svoje glavne izvozne destinacije, a samim tim i strahovit pad ekonomije.

Milan

pre 6 godina

Obezbedite nabavke gasa iz Rusije i Amerike, pa ce te se vi pitatai i o stabilnosti isporuke, a konkurencija ce sama reci svoju cenu...ko god dobije ovaj posao isporuke kontrolise jedan deo EU i uvek ce ga uslovljati, sto cenom sto kolicinama...obezbedite oba ulaza i vasa karta igra na stolu, ali,...

Johny

pre 6 godina

Smesna je americka propaganda i pritisak na Evropu, da ne sme EU dozvoliti da zavisi od Ruskog gasa! Pa sta treba da radi; da zavisi od americkog? Tri puta skupljeg! Sustina globalnog problema izmedju Rusije i USA, je borba za energetska trzista! Americki gas nije samo problem zbog velike cene, nego sto proces proizvodnje gasa iz Skriljca, strahovito zagadjuje covekovu okolinu! Ogromne kolicine pijace vode se koriste za njegovu proizvodnju! I to je glavni razlog sto je USA, nedavno napustila sporazum o globalnom zagadjivanju zemlje!

veljko

pre 6 godina

Svidelo se to vama ili ne jeftinijeg gasa od Ruskog nema a vi pišite i trabunjajte šta hoćete...Nemačka je tu ključna, ako gasovod stigne do nje Rusija je pobedila

simon

pre 6 godina

ovaj gospodin je vec vodio jedan rat protiv USA. I taj rat je izgubio!!! Pobedili su Ameri i postavili Angelu Merkel koju i dan danas sa uspehom drze. prema tome - on nije relevantan za bilo kakvu analizu.

POPE

pre 6 godina

Meni ovde neki nisu jasni.Ako EU uzme jeftiniji Ruski gas to je monopol ??? Ako EU ne uzme Ruski gas uzece Americki i to duplo skuplji e to nije monopol ???

reality check

pre 6 godina

Teško licemerje bivših političara koji su za vreme svog "vakta" kao pudlice trčkarali oko nogu velikog gazde iz Vašingtona, a sada pričaju o problemu evropske vazalnosti prema SAD ... Stvarna ekonomska i politička samostalnost EU je nemoguća misija, zato što su SAD 70 godina razvijale i jačale različite mehanizme kontrolisanja Zapadne Evrope, a posebno Nemačke. I to je konstanta koja se neće menjati - sigurno ne u ovom veku, a vrlo verovatno i mnogo duže. Kao deo globalne igre moći sa Rusijom i njenim potencijalnim saveznicima, kontrola nad EU je bazični geostrateški cilj SAD i bilo bi vrlo naivno misliti da bi centri moći u Vašingtonu dozvolili da im to bude dovedeno u pitanje, čak i u naznakama. Zastrašujuća vojna sila je samo jedan segment te kontrole - jer, sedam decenija su Amerikanci razvijali vrlo složene finansijske, političke, obaveštajne i ekonomsko-socijalne mehanizme zahvaljujući kojima su sve države EU, a posebno Nemačka, zadržane u suštinski vazalnoj poziciji. To je jedna ogromna "paukova mreža" uticaja i pritisaka koja ide od moćnih finansijskih institucija, preko NATO-a, korumpiranih birokratskih krugova u Briselu, favorizovanja "poželjnih" političkih opcija i konkretnih političkih ličnosti, sve do NVO i svih institucija tzv."civilnog društva". Pred takvim gigantskim mehanizmom moći i kontrole, sve priče o samostalnosti EU su naprosto komične.

Baki

pre 6 godina

Šreder ima sopstveni ekonomski interesu tom Severnom toku 2. (Ethan Hunt, 21. oktobar 2017 11:03)

Rosnjeft nema nikakve veze sa severnim tokom 2!

артиљерац

pre 6 godina

Амерички гас је тренутно скупљи од руског 45%,на утовару,у лукама
САД.Кад се томе дода цена транспорта(танкери за ТНГ су јако скупи),
цена претварања из течног у гасовито стање(један терминал кошта око
3 милијарде$ и троши ЕНЕРГИЈУ)гасоводи КОЈИ НЕ ПОСТОЈЕ,које треба изградити,амерички гас је најмање 2-2,5 пута скупљи.Шредер је ЈАВНО у Управном одбору Гаспрома,а ови што лобирају за САД ТНГ ТАЈНО примају паре.И,оно што је пре 2 године рекао СЕО Ruhrgas-a:Ако ЕУ
пређе на амерички ТНГ,за 2-3 године цена ће отићи у небо.Зашто би
ЕУ секла грану на којој седи?

BeKo

pre 6 godina

Severni tok 2 treba sprečiti jer se ne može nagrađivati monopolom na snadbevanje gasom najbogatijeg tržišta država koja otima teritorije susednih zemalja a za neke je potpisala sporazume o poštovanju teritorijalnog integriteta.
Rusija je u političkom neslaganju sa Ukrainom kažnjavala zatvaranjem gasa i velike delove istočne evrope,sada će moći da ucenjuju celu.
"Okupacione"zone se ne puštaju tek tako kao što je to uradio SSSR a Rusija kao naslednik ih hoće nazad.
Može ali...

Milos Zeman

pre 6 godina

Malo je naslov ove vesti nelogican,posto ne brani ruse,vec brani Nemacku i njene interese,lepo je reko da hoce da placaju jeftiniji plin,isto tako i sigurniji.
americki em ce biti skuplji,em nije siguran.
tako da ,izjava je skroz na mesto
dok Nemacka i druge zemlje moraju da uvode raznorazne sankcije Rusiji na zahtev Amerike,ista ta Amerika sa Rusijom razmenjuje resurse.

JoWa

pre 6 godina

Ko tu šta pita Nemačku...
Ameri su ih posle Drugog Svetskog definitivno uzeli pod svoje, kao uostalom i Japan.
Upumpali su ogroman novac za obnovu i sve će to naplatiti, polako i sa kamatom.
i na kraju će biti onako kako gazda kaže.
Imam osećaj, a mislim da me ne vara, da su sve vlade i partije u ove dve zemlje poslednjih sedamdeset godina čisto pozorište i predstava za narod.
A što se Šredera tiče...
Jadan pokušaj ipak realno slabe Rusije, ma koliko da mi je draga, nisu oni igrač tog formata.
Mislim da se Ameri jedino plaše, i to sa razlogom, Kine.
Čini mi se da ne znaju kako da se postave prema njima a šta će na kraju biti pokazaće vreme.

hehe

pre 6 godina

Da, Sredera placa Rusija pa zato tako prica i on je izdajnik. Inace je skroz ok da Nemacka placa duplo skuplji gas iz amerike i to je potpuno patriotski i tu amerikanci uopste ne lobiraju i ne placaju nikoga. Pa jel treba neko nekog da placa da bi on ukljucio mozak i video sta mu se vise isplati. Jedino ne znam je'l su neki od komentatora priglupi ili mozd ai oni dobijaju ... sendvic mozda , za svoje komentare.

Think

pre 6 godina

botko@
a cije ti interese ti branis,ekonomske ne,a to je njegov posao,za to je i placen i to dobro jer se to tako placa.On je tu pametno izabran,Nemac,odnos Rusija-Nemacka najvazniji u Evropi,Nemcima treba gas,Rusija ga dovoljno ima i u cemu je problem? Nece valjda Nemci Amerikancima trostuko skuplji placati? Osim toga Rusi su pouzdani,a Amerikanci ne,ocas mogu cenu da dignu.

AntiQwerty

pre 6 godina

Koliko je komentatora ostrasceno mrznjom prema SAD-u ili Rusiji, to je zapanjujuce. Kako amebama objasniti o cemu se tu radi?
Tu se radi o tome da Rusija ima znatno bolju ponudu za EU drzave, od kojih ce najvise profitirati Nemacka, uz Rusiju, jer ce kontrolisati tranzit gasa sa svoje zemlje u druge, a potpuno zadovoljiti svoje buduce potrebe za gasom. Cena gasa ce se menjati iskljucivo po trzisnim principima. Ameri nude barem tri puta skuplje resenje na duze staze, iako u pocetku cena moze biti prihvatljiva i uz to ne mogu da garantuju da ce isporukama podmiriti trenutne potrebe trzista, a kamo li buduce potrebe. U toj soluciji ce profitirati iskljucivo Amerika, na ustrb svih zemalja EU jer ce placati skuplji gas. Da amebama objasnim kako to utice na celu privredu: skuplji gas=skuplji proizvod, skuplji proizvod=gubitak trzista ili ti tezi plasman na trziste. Sa strane trzisne ekonomske situacije, znatno bolji dil nude Rusi, ali tu nastaje politicki problem, jer kada dodje do realizacije ST2, Nemacka i Rusija ce postati neraskidivi partneri i cela EU zona ce se po inerciji potpasti ruskom uticaju, jer taj dil ce neverovatno ubrzati saradnju na svim poljima, sto ce potencijalno, nesumnjivo voditi do sveobuhvatnog strateskog partnerstva izmedju Rusije i EU(Nemacke). To udaljava SAD od EU, znatno vise nego izlazak VB iz EU. To nesumnjivo moze dovesti do novog svetskog poretka koji ce uzdrmati globalisticku mrezu koju je SAD gradila zadnjih 70 godina. Da li ce SAD to dozvoliti? Nece. Borice se uvek protiv takve ideje. I ne sumnjam da ce i ratom pokusati da to sprece.. Rusija ratuje vec deset godina sa SAD-om neprestano. Iako amebe to ne primecuju.. Molim administratore da mi objave komentar, da nisam dzabe baljezgao. :) Hvala.

LJB

pre 6 godina

Kaže čovek onako kako jeste,kako stoje stvari,zar je nešto rekao što nije istina,on to kaže za dobrobit Nemačke a ne iz čistog svoga interesa,kao da on nema dovoljno para ,Nemci se ne prodaju kao mi.

Marktwirschaft

pre 6 godina

Amerikanci postuju zakon trzisni samo kada i kako njima odgovara,nema tu Fair-play.Zbog toga i ovaj sukob,vide da ne mogu Rusima posteno konkurisati
pa sve politickim ucenama! E,pa nece moci,ima pravo Schröder.

Алексије

pre 6 godina

@leptirica
Naprotiv,veoma je jednostavno - Nemačka uzima ruski gas a ostalima je onemogućeno.Najuticajnija je zemlja EU i to koristi da sebi pribavi jeftine energente a da drugima onemogući.
Pri tom fingira prozapadni stav oštrom reterikom prema Rusima.Kada je bilo reči o sporazumu Srbije i Rusije bili su jko glasni kako smo mi u prednosti (a za 'leba nemamo) u odnosu na zemlje EU.
Ukinuti i postojeći Severni tok - nek se dokažu u borbi protiv "mrskih Rusa".
Ne može na dve stolice da se sedi - tako beše?
(Komša, 21. oktobar 2017 13:35)

Било би једноставно да ја како ти пишеш. Али није. Северни ток је идентичан Јужном току - намењен је тржишту Европе. Разлика је у томе шта ко финансира. Северни ток до Немачке границе финансира Русија а Јужни ток је до кроз Бугарску, Србију и до Бугарске, такође требала да финансира само Русија.

Nikola

pre 6 godina

Da, ovoga placaju da prica ovo sto prica. A zar ne placaju druge ?! Sta god procitate znajte da se iza te izjave krije sklad licnog interesa te osobe sa tom izjavom, a cesto se interes manifestuje u novcu. Jel' nam Hojt Ji solio pamet na Balkanu par mjeseci zato sto je on dobrotvor i zato sto misli da to tako treba ili zato sto je placen ?? Da li visoki predstavnik u BiH terorise Srbe i radi samo za Bosnjake zato sto misli da je to humano i da to tako treba, ili zato sto je placen ? Dao sam dva nepovezana primjera, i nevezana za ovu temu ali sne budite djeca. Svi primaju platu za ono sto rade/pricaju! A ovde svaki drugi komentar kako on radi u Rosnjeftu... :S

Milan

pre 6 godina

nemojte bit deca! Nemci ma neodgovara gas iz vise razloga da kupuje iz SAD-a broj jedan: taj gas se netranspotrtuje kroz pajplan kroz cevi vec brodovima! br dva:gas se iz gasnog stanja mora transformirati u tecni znaci mislim na -150 C a taj proces mu jos mnogo dize cenu uvis br3 SAD nemoze sa tim kapacitetima kojim rapolaze da zadovolji Nemacke potrebe do kraja mislim dabi sa sadasnjem proracunu oko 40% nedostajalo a kako u buducnosti se nezna a Nemackoj koja celokupna industrija zavisi od gasa je jako nesigurna cak za taj gas treba terminal za brodove suvise komplikovan skup i tesko izvodljiv posao naspram ovog pred nosom i povoljnog iz Rusije!

Botko

pre 6 godina

On brani isključivo lični interes jer je on postavljen od strane rusa da predsedava kompanijom koja izvozi ruski gas u Evropu. Ako bi ta slavina bila zavrnuta, on bi ostao bez posla. Nema tu nikakve odbrane slobode ili koječega, barem kada je ovaj lik u pitanju.

Komša

pre 6 godina

@leptirica
Naprotiv,veoma je jednostavno - Nemačka uzima ruski gas a ostalima je onemogućeno.Najuticajnija je zemlja EU i to koristi da sebi pribavi jeftine energente a da drugima onemogući.
Pri tom fingira prozapadni stav oštrom reterikom prema Rusima.Kada je bilo reči o sporazumu Srbije i Rusije bili su jko glasni kako smo mi u prednosti (a za 'leba nemamo) u odnosu na zemlje EU.
Ukinuti i postojeći Severni tok - nek se dokažu u borbi protiv "mrskih Rusa".
Ne može na dve stolice da se sedi - tako beše?

Raca

pre 6 godina

"Šreder ljut brani Ruse"

Ja bi pre rekao da brani interese svoje domovine Nemačke,interese cele EU, njihovu slobodu izbora,nezavisnost i pravo na samostalno donošenje ekonomskih odluka.

Komša

pre 6 godina

@Dejan
Sa druge strane i Nemačka ne dozvoljava bilo kakvo približavanje ostalih evropskih zemalja Rusiji kada je gas u pitanju.
Nemačka je u privilegovsnom položaju u odnosu na ostale evropske zemlje (višegradsku grupu i balkan , čije direktno snabdevanje je sabotirano itmedju oszalog i delovanjem/uticajem Nemačke).

leptirica

pre 6 godina

Severni tok može ali južni ne može - zar i to nije ekonomski rat kamarad Šreder?
(Moze i ovako, 21. oktobar 2017 10:53)

Iako nije jednostavno za objasniti razlika je zapravo velika. Kod južnog toka problem je bio da bi Rusi bili vlasnik plinovoda kroz više država EU, sjeverni ide direktno na postojeću Njemačku mrežu koja nebi bila u Ruskom vlasništvu. EU je puna raznih pravila i propisa, tako npr avioni kompanija van EU nemaju pravo letjeti liniju između 2 grada EU....

Langus

pre 6 godina

Nije u direktnoj vezi sa ovom Srederovom izjavom ali nikako ne mogu da shvatim kako je to ruska isporuka nepouzdana, uprkos tome sto je UVEK isporucivala gas Evropi, i u vreme najgoreg hladnog rata. Ko garantuje da ce americka isporuka biti pouzdana i jeftinija, sve sa ciljem boljih uslova za EU ekonomiju? Razumeo bih, da Amerika nudi paralelno gas, cisto kao konkurencija, pa kome sta vise odgovara neka kupuje, ali oni namecu iskljucivo opciju da se Rusi obavezno odbace pa ce onda Amerikanci .....

ljubomir

pre 6 godina

Severni tok 2 znači 55mlrd m3 gasa, čime se praktično ostatak Evrope , snabdeva preko Nemačke! Gasprom uz zapadne kompanije iz zajedničkog konzorcijuma postaje globalna mega kompanija! Šta bi to predstavljalo u političkom odmeravanju snaga, možemo samo da naslućujemo!!?

seljadin

pre 6 godina

nedavno sam se sreo sa jednim nemackim partnerom u poslu, on takodje kaze da se ne sme dozvoliti da se svadjaju Rusija i Nemacka, da je takva svadja u proslosti vodila do katastrofe, a harmonicni odnosu u razvoj.
Verujte Nemac nije zainteresovan za gas 2 puta skuplji samo zato sto je to kompanija od McCain-a ili od Trampa.

ljubomir

pre 6 godina

Severni tok 2 znači 55mlrd m3 gasa, čime se praktično ostatak Evrope , snabdeva preko Nemačke! Gasprom uz zapadne kompanije iz zajedničkog konzorcijuma postaje globalna mega kompanija! Šta bi to predstavljalo u političkom odmeravanju snaga, možemo samo da naslućujemo!!?

seljadin

pre 6 godina

nedavno sam se sreo sa jednim nemackim partnerom u poslu, on takodje kaze da se ne sme dozvoliti da se svadjaju Rusija i Nemacka, da je takva svadja u proslosti vodila do katastrofe, a harmonicni odnosu u razvoj.
Verujte Nemac nije zainteresovan za gas 2 puta skuplji samo zato sto je to kompanija od McCain-a ili od Trampa.

Komša

pre 6 godina

@Dejan
Sa druge strane i Nemačka ne dozvoljava bilo kakvo približavanje ostalih evropskih zemalja Rusiji kada je gas u pitanju.
Nemačka je u privilegovsnom položaju u odnosu na ostale evropske zemlje (višegradsku grupu i balkan , čije direktno snabdevanje je sabotirano itmedju oszalog i delovanjem/uticajem Nemačke).

Langus

pre 6 godina

Nije u direktnoj vezi sa ovom Srederovom izjavom ali nikako ne mogu da shvatim kako je to ruska isporuka nepouzdana, uprkos tome sto je UVEK isporucivala gas Evropi, i u vreme najgoreg hladnog rata. Ko garantuje da ce americka isporuka biti pouzdana i jeftinija, sve sa ciljem boljih uslova za EU ekonomiju? Razumeo bih, da Amerika nudi paralelno gas, cisto kao konkurencija, pa kome sta vise odgovara neka kupuje, ali oni namecu iskljucivo opciju da se Rusi obavezno odbace pa ce onda Amerikanci .....

AntiQwerty

pre 6 godina

Koliko je komentatora ostrasceno mrznjom prema SAD-u ili Rusiji, to je zapanjujuce. Kako amebama objasniti o cemu se tu radi?
Tu se radi o tome da Rusija ima znatno bolju ponudu za EU drzave, od kojih ce najvise profitirati Nemacka, uz Rusiju, jer ce kontrolisati tranzit gasa sa svoje zemlje u druge, a potpuno zadovoljiti svoje buduce potrebe za gasom. Cena gasa ce se menjati iskljucivo po trzisnim principima. Ameri nude barem tri puta skuplje resenje na duze staze, iako u pocetku cena moze biti prihvatljiva i uz to ne mogu da garantuju da ce isporukama podmiriti trenutne potrebe trzista, a kamo li buduce potrebe. U toj soluciji ce profitirati iskljucivo Amerika, na ustrb svih zemalja EU jer ce placati skuplji gas. Da amebama objasnim kako to utice na celu privredu: skuplji gas=skuplji proizvod, skuplji proizvod=gubitak trzista ili ti tezi plasman na trziste. Sa strane trzisne ekonomske situacije, znatno bolji dil nude Rusi, ali tu nastaje politicki problem, jer kada dodje do realizacije ST2, Nemacka i Rusija ce postati neraskidivi partneri i cela EU zona ce se po inerciji potpasti ruskom uticaju, jer taj dil ce neverovatno ubrzati saradnju na svim poljima, sto ce potencijalno, nesumnjivo voditi do sveobuhvatnog strateskog partnerstva izmedju Rusije i EU(Nemacke). To udaljava SAD od EU, znatno vise nego izlazak VB iz EU. To nesumnjivo moze dovesti do novog svetskog poretka koji ce uzdrmati globalisticku mrezu koju je SAD gradila zadnjih 70 godina. Da li ce SAD to dozvoliti? Nece. Borice se uvek protiv takve ideje. I ne sumnjam da ce i ratom pokusati da to sprece.. Rusija ratuje vec deset godina sa SAD-om neprestano. Iako amebe to ne primecuju.. Molim administratore da mi objave komentar, da nisam dzabe baljezgao. :) Hvala.

hehe

pre 6 godina

Da, Sredera placa Rusija pa zato tako prica i on je izdajnik. Inace je skroz ok da Nemacka placa duplo skuplji gas iz amerike i to je potpuno patriotski i tu amerikanci uopste ne lobiraju i ne placaju nikoga. Pa jel treba neko nekog da placa da bi on ukljucio mozak i video sta mu se vise isplati. Jedino ne znam je'l su neki od komentatora priglupi ili mozd ai oni dobijaju ... sendvic mozda , za svoje komentare.

Milos Zeman

pre 6 godina

Malo je naslov ove vesti nelogican,posto ne brani ruse,vec brani Nemacku i njene interese,lepo je reko da hoce da placaju jeftiniji plin,isto tako i sigurniji.
americki em ce biti skuplji,em nije siguran.
tako da ,izjava je skroz na mesto
dok Nemacka i druge zemlje moraju da uvode raznorazne sankcije Rusiji na zahtev Amerike,ista ta Amerika sa Rusijom razmenjuje resurse.

reality check

pre 6 godina

Teško licemerje bivših političara koji su za vreme svog "vakta" kao pudlice trčkarali oko nogu velikog gazde iz Vašingtona, a sada pričaju o problemu evropske vazalnosti prema SAD ... Stvarna ekonomska i politička samostalnost EU je nemoguća misija, zato što su SAD 70 godina razvijale i jačale različite mehanizme kontrolisanja Zapadne Evrope, a posebno Nemačke. I to je konstanta koja se neće menjati - sigurno ne u ovom veku, a vrlo verovatno i mnogo duže. Kao deo globalne igre moći sa Rusijom i njenim potencijalnim saveznicima, kontrola nad EU je bazični geostrateški cilj SAD i bilo bi vrlo naivno misliti da bi centri moći u Vašingtonu dozvolili da im to bude dovedeno u pitanje, čak i u naznakama. Zastrašujuća vojna sila je samo jedan segment te kontrole - jer, sedam decenija su Amerikanci razvijali vrlo složene finansijske, političke, obaveštajne i ekonomsko-socijalne mehanizme zahvaljujući kojima su sve države EU, a posebno Nemačka, zadržane u suštinski vazalnoj poziciji. To je jedna ogromna "paukova mreža" uticaja i pritisaka koja ide od moćnih finansijskih institucija, preko NATO-a, korumpiranih birokratskih krugova u Briselu, favorizovanja "poželjnih" političkih opcija i konkretnih političkih ličnosti, sve do NVO i svih institucija tzv."civilnog društva". Pred takvim gigantskim mehanizmom moći i kontrole, sve priče o samostalnosti EU su naprosto komične.

Komša

pre 6 godina

@leptirica
Naprotiv,veoma je jednostavno - Nemačka uzima ruski gas a ostalima je onemogućeno.Najuticajnija je zemlja EU i to koristi da sebi pribavi jeftine energente a da drugima onemogući.
Pri tom fingira prozapadni stav oštrom reterikom prema Rusima.Kada je bilo reči o sporazumu Srbije i Rusije bili su jko glasni kako smo mi u prednosti (a za 'leba nemamo) u odnosu na zemlje EU.
Ukinuti i postojeći Severni tok - nek se dokažu u borbi protiv "mrskih Rusa".
Ne može na dve stolice da se sedi - tako beše?

Raca

pre 6 godina

"Šreder ljut brani Ruse"

Ja bi pre rekao da brani interese svoje domovine Nemačke,interese cele EU, njihovu slobodu izbora,nezavisnost i pravo na samostalno donošenje ekonomskih odluka.

артиљерац

pre 6 godina

Амерички гас је тренутно скупљи од руског 45%,на утовару,у лукама
САД.Кад се томе дода цена транспорта(танкери за ТНГ су јако скупи),
цена претварања из течног у гасовито стање(један терминал кошта око
3 милијарде$ и троши ЕНЕРГИЈУ)гасоводи КОЈИ НЕ ПОСТОЈЕ,које треба изградити,амерички гас је најмање 2-2,5 пута скупљи.Шредер је ЈАВНО у Управном одбору Гаспрома,а ови што лобирају за САД ТНГ ТАЈНО примају паре.И,оно што је пре 2 године рекао СЕО Ruhrgas-a:Ако ЕУ
пређе на амерички ТНГ,за 2-3 године цена ће отићи у небо.Зашто би
ЕУ секла грану на којој седи?

Marktwirschaft

pre 6 godina

Amerikanci postuju zakon trzisni samo kada i kako njima odgovara,nema tu Fair-play.Zbog toga i ovaj sukob,vide da ne mogu Rusima posteno konkurisati
pa sve politickim ucenama! E,pa nece moci,ima pravo Schröder.

Milan

pre 6 godina

nemojte bit deca! Nemci ma neodgovara gas iz vise razloga da kupuje iz SAD-a broj jedan: taj gas se netranspotrtuje kroz pajplan kroz cevi vec brodovima! br dva:gas se iz gasnog stanja mora transformirati u tecni znaci mislim na -150 C a taj proces mu jos mnogo dize cenu uvis br3 SAD nemoze sa tim kapacitetima kojim rapolaze da zadovolji Nemacke potrebe do kraja mislim dabi sa sadasnjem proracunu oko 40% nedostajalo a kako u buducnosti se nezna a Nemackoj koja celokupna industrija zavisi od gasa je jako nesigurna cak za taj gas treba terminal za brodove suvise komplikovan skup i tesko izvodljiv posao naspram ovog pred nosom i povoljnog iz Rusije!

leptirica

pre 6 godina

Severni tok može ali južni ne može - zar i to nije ekonomski rat kamarad Šreder?
(Moze i ovako, 21. oktobar 2017 10:53)

Iako nije jednostavno za objasniti razlika je zapravo velika. Kod južnog toka problem je bio da bi Rusi bili vlasnik plinovoda kroz više država EU, sjeverni ide direktno na postojeću Njemačku mrežu koja nebi bila u Ruskom vlasništvu. EU je puna raznih pravila i propisa, tako npr avioni kompanija van EU nemaju pravo letjeti liniju između 2 grada EU....

LJB

pre 6 godina

Kaže čovek onako kako jeste,kako stoje stvari,zar je nešto rekao što nije istina,on to kaže za dobrobit Nemačke a ne iz čistog svoga interesa,kao da on nema dovoljno para ,Nemci se ne prodaju kao mi.

Nikola

pre 6 godina

Da, ovoga placaju da prica ovo sto prica. A zar ne placaju druge ?! Sta god procitate znajte da se iza te izjave krije sklad licnog interesa te osobe sa tom izjavom, a cesto se interes manifestuje u novcu. Jel' nam Hojt Ji solio pamet na Balkanu par mjeseci zato sto je on dobrotvor i zato sto misli da to tako treba ili zato sto je placen ?? Da li visoki predstavnik u BiH terorise Srbe i radi samo za Bosnjake zato sto misli da je to humano i da to tako treba, ili zato sto je placen ? Dao sam dva nepovezana primjera, i nevezana za ovu temu ali sne budite djeca. Svi primaju platu za ono sto rade/pricaju! A ovde svaki drugi komentar kako on radi u Rosnjeftu... :S

Baki

pre 6 godina

Šreder ima sopstveni ekonomski interesu tom Severnom toku 2. (Ethan Hunt, 21. oktobar 2017 11:03)

Rosnjeft nema nikakve veze sa severnim tokom 2!

Think

pre 6 godina

botko@
a cije ti interese ti branis,ekonomske ne,a to je njegov posao,za to je i placen i to dobro jer se to tako placa.On je tu pametno izabran,Nemac,odnos Rusija-Nemacka najvazniji u Evropi,Nemcima treba gas,Rusija ga dovoljno ima i u cemu je problem? Nece valjda Nemci Amerikancima trostuko skuplji placati? Osim toga Rusi su pouzdani,a Amerikanci ne,ocas mogu cenu da dignu.

JoWa

pre 6 godina

Ko tu šta pita Nemačku...
Ameri su ih posle Drugog Svetskog definitivno uzeli pod svoje, kao uostalom i Japan.
Upumpali su ogroman novac za obnovu i sve će to naplatiti, polako i sa kamatom.
i na kraju će biti onako kako gazda kaže.
Imam osećaj, a mislim da me ne vara, da su sve vlade i partije u ove dve zemlje poslednjih sedamdeset godina čisto pozorište i predstava za narod.
A što se Šredera tiče...
Jadan pokušaj ipak realno slabe Rusije, ma koliko da mi je draga, nisu oni igrač tog formata.
Mislim da se Ameri jedino plaše, i to sa razlogom, Kine.
Čini mi se da ne znaju kako da se postave prema njima a šta će na kraju biti pokazaće vreme.

POPE

pre 6 godina

Meni ovde neki nisu jasni.Ako EU uzme jeftiniji Ruski gas to je monopol ??? Ako EU ne uzme Ruski gas uzece Americki i to duplo skuplji e to nije monopol ???

Johny

pre 6 godina

Smesna je americka propaganda i pritisak na Evropu, da ne sme EU dozvoliti da zavisi od Ruskog gasa! Pa sta treba da radi; da zavisi od americkog? Tri puta skupljeg! Sustina globalnog problema izmedju Rusije i USA, je borba za energetska trzista! Americki gas nije samo problem zbog velike cene, nego sto proces proizvodnje gasa iz Skriljca, strahovito zagadjuje covekovu okolinu! Ogromne kolicine pijace vode se koriste za njegovu proizvodnju! I to je glavni razlog sto je USA, nedavno napustila sporazum o globalnom zagadjivanju zemlje!

Botko

pre 6 godina

On brani isključivo lični interes jer je on postavljen od strane rusa da predsedava kompanijom koja izvozi ruski gas u Evropu. Ako bi ta slavina bila zavrnuta, on bi ostao bez posla. Nema tu nikakve odbrane slobode ili koječega, barem kada je ovaj lik u pitanju.

veljko

pre 6 godina

Svidelo se to vama ili ne jeftinijeg gasa od Ruskog nema a vi pišite i trabunjajte šta hoćete...Nemačka je tu ključna, ako gasovod stigne do nje Rusija je pobedila

Алексије

pre 6 godina

@leptirica
Naprotiv,veoma je jednostavno - Nemačka uzima ruski gas a ostalima je onemogućeno.Najuticajnija je zemlja EU i to koristi da sebi pribavi jeftine energente a da drugima onemogući.
Pri tom fingira prozapadni stav oštrom reterikom prema Rusima.Kada je bilo reči o sporazumu Srbije i Rusije bili su jko glasni kako smo mi u prednosti (a za 'leba nemamo) u odnosu na zemlje EU.
Ukinuti i postojeći Severni tok - nek se dokažu u borbi protiv "mrskih Rusa".
Ne može na dve stolice da se sedi - tako beše?
(Komša, 21. oktobar 2017 13:35)

Било би једноставно да ја како ти пишеш. Али није. Северни ток је идентичан Јужном току - намењен је тржишту Европе. Разлика је у томе шта ко финансира. Северни ток до Немачке границе финансира Русија а Јужни ток је до кроз Бугарску, Србију и до Бугарске, такође требала да финансира само Русија.

BeKo

pre 6 godina

Severni tok 2 treba sprečiti jer se ne može nagrađivati monopolom na snadbevanje gasom najbogatijeg tržišta država koja otima teritorije susednih zemalja a za neke je potpisala sporazume o poštovanju teritorijalnog integriteta.
Rusija je u političkom neslaganju sa Ukrainom kažnjavala zatvaranjem gasa i velike delove istočne evrope,sada će moći da ucenjuju celu.
"Okupacione"zone se ne puštaju tek tako kao što je to uradio SSSR a Rusija kao naslednik ih hoće nazad.
Može ali...

simon

pre 6 godina

ovaj gospodin je vec vodio jedan rat protiv USA. I taj rat je izgubio!!! Pobedili su Ameri i postavili Angelu Merkel koju i dan danas sa uspehom drze. prema tome - on nije relevantan za bilo kakvu analizu.

Milan

pre 6 godina

Obezbedite nabavke gasa iz Rusije i Amerike, pa ce te se vi pitatai i o stabilnosti isporuke, a konkurencija ce sama reci svoju cenu...ko god dobije ovaj posao isporuke kontrolise jedan deo EU i uvek ce ga uslovljati, sto cenom sto kolicinama...obezbedite oba ulaza i vasa karta igra na stolu, ali,...

boris

pre 6 godina

Stvar je vrlo jednostavna, USA ima veliki trgovinski deficit sa Nemačkom i sad žele da ga ispeglaju izvozom svog gasa. Ukoliko Nemci ne pristanu, mogu da očekuju rampu za svoje proizvode u americi i gubitak svoje glavne izvozne destinacije, a samim tim i strahovit pad ekonomije.

BeKo

pre 6 godina

Severni tok 2 treba sprečiti jer se ne može nagrađivati monopolom na snadbevanje gasom najbogatijeg tržišta država koja otima teritorije susednih zemalja a za neke je potpisala sporazume o poštovanju teritorijalnog integriteta.
Rusija je u političkom neslaganju sa Ukrainom kažnjavala zatvaranjem gasa i velike delove istočne evrope,sada će moći da ucenjuju celu.
"Okupacione"zone se ne puštaju tek tako kao što je to uradio SSSR a Rusija kao naslednik ih hoće nazad.
Može ali...

Botko

pre 6 godina

On brani isključivo lični interes jer je on postavljen od strane rusa da predsedava kompanijom koja izvozi ruski gas u Evropu. Ako bi ta slavina bila zavrnuta, on bi ostao bez posla. Nema tu nikakve odbrane slobode ili koječega, barem kada je ovaj lik u pitanju.

JoWa

pre 6 godina

Ko tu šta pita Nemačku...
Ameri su ih posle Drugog Svetskog definitivno uzeli pod svoje, kao uostalom i Japan.
Upumpali su ogroman novac za obnovu i sve će to naplatiti, polako i sa kamatom.
i na kraju će biti onako kako gazda kaže.
Imam osećaj, a mislim da me ne vara, da su sve vlade i partije u ove dve zemlje poslednjih sedamdeset godina čisto pozorište i predstava za narod.
A što se Šredera tiče...
Jadan pokušaj ipak realno slabe Rusije, ma koliko da mi je draga, nisu oni igrač tog formata.
Mislim da se Ameri jedino plaše, i to sa razlogom, Kine.
Čini mi se da ne znaju kako da se postave prema njima a šta će na kraju biti pokazaće vreme.

leptirica

pre 6 godina

Severni tok može ali južni ne može - zar i to nije ekonomski rat kamarad Šreder?
(Moze i ovako, 21. oktobar 2017 10:53)

Iako nije jednostavno za objasniti razlika je zapravo velika. Kod južnog toka problem je bio da bi Rusi bili vlasnik plinovoda kroz više država EU, sjeverni ide direktno na postojeću Njemačku mrežu koja nebi bila u Ruskom vlasništvu. EU je puna raznih pravila i propisa, tako npr avioni kompanija van EU nemaju pravo letjeti liniju između 2 grada EU....

simon

pre 6 godina

ovaj gospodin je vec vodio jedan rat protiv USA. I taj rat je izgubio!!! Pobedili su Ameri i postavili Angelu Merkel koju i dan danas sa uspehom drze. prema tome - on nije relevantan za bilo kakvu analizu.

Алексије

pre 6 godina

@leptirica
Naprotiv,veoma je jednostavno - Nemačka uzima ruski gas a ostalima je onemogućeno.Najuticajnija je zemlja EU i to koristi da sebi pribavi jeftine energente a da drugima onemogući.
Pri tom fingira prozapadni stav oštrom reterikom prema Rusima.Kada je bilo reči o sporazumu Srbije i Rusije bili su jko glasni kako smo mi u prednosti (a za 'leba nemamo) u odnosu na zemlje EU.
Ukinuti i postojeći Severni tok - nek se dokažu u borbi protiv "mrskih Rusa".
Ne može na dve stolice da se sedi - tako beše?
(Komša, 21. oktobar 2017 13:35)

Било би једноставно да ја како ти пишеш. Али није. Северни ток је идентичан Јужном току - намењен је тржишту Европе. Разлика је у томе шта ко финансира. Северни ток до Немачке границе финансира Русија а Јужни ток је до кроз Бугарску, Србију и до Бугарске, такође требала да финансира само Русија.

Raca

pre 6 godina

"Šreder ljut brani Ruse"

Ja bi pre rekao da brani interese svoje domovine Nemačke,interese cele EU, njihovu slobodu izbora,nezavisnost i pravo na samostalno donošenje ekonomskih odluka.

ljubomir

pre 6 godina

Severni tok 2 znači 55mlrd m3 gasa, čime se praktično ostatak Evrope , snabdeva preko Nemačke! Gasprom uz zapadne kompanije iz zajedničkog konzorcijuma postaje globalna mega kompanija! Šta bi to predstavljalo u političkom odmeravanju snaga, možemo samo da naslućujemo!!?

LJB

pre 6 godina

Kaže čovek onako kako jeste,kako stoje stvari,zar je nešto rekao što nije istina,on to kaže za dobrobit Nemačke a ne iz čistog svoga interesa,kao da on nema dovoljno para ,Nemci se ne prodaju kao mi.

seljadin

pre 6 godina

nedavno sam se sreo sa jednim nemackim partnerom u poslu, on takodje kaze da se ne sme dozvoliti da se svadjaju Rusija i Nemacka, da je takva svadja u proslosti vodila do katastrofe, a harmonicni odnosu u razvoj.
Verujte Nemac nije zainteresovan za gas 2 puta skuplji samo zato sto je to kompanija od McCain-a ili od Trampa.

Think

pre 6 godina

botko@
a cije ti interese ti branis,ekonomske ne,a to je njegov posao,za to je i placen i to dobro jer se to tako placa.On je tu pametno izabran,Nemac,odnos Rusija-Nemacka najvazniji u Evropi,Nemcima treba gas,Rusija ga dovoljno ima i u cemu je problem? Nece valjda Nemci Amerikancima trostuko skuplji placati? Osim toga Rusi su pouzdani,a Amerikanci ne,ocas mogu cenu da dignu.

Langus

pre 6 godina

Nije u direktnoj vezi sa ovom Srederovom izjavom ali nikako ne mogu da shvatim kako je to ruska isporuka nepouzdana, uprkos tome sto je UVEK isporucivala gas Evropi, i u vreme najgoreg hladnog rata. Ko garantuje da ce americka isporuka biti pouzdana i jeftinija, sve sa ciljem boljih uslova za EU ekonomiju? Razumeo bih, da Amerika nudi paralelno gas, cisto kao konkurencija, pa kome sta vise odgovara neka kupuje, ali oni namecu iskljucivo opciju da se Rusi obavezno odbace pa ce onda Amerikanci .....

AntiQwerty

pre 6 godina

Koliko je komentatora ostrasceno mrznjom prema SAD-u ili Rusiji, to je zapanjujuce. Kako amebama objasniti o cemu se tu radi?
Tu se radi o tome da Rusija ima znatno bolju ponudu za EU drzave, od kojih ce najvise profitirati Nemacka, uz Rusiju, jer ce kontrolisati tranzit gasa sa svoje zemlje u druge, a potpuno zadovoljiti svoje buduce potrebe za gasom. Cena gasa ce se menjati iskljucivo po trzisnim principima. Ameri nude barem tri puta skuplje resenje na duze staze, iako u pocetku cena moze biti prihvatljiva i uz to ne mogu da garantuju da ce isporukama podmiriti trenutne potrebe trzista, a kamo li buduce potrebe. U toj soluciji ce profitirati iskljucivo Amerika, na ustrb svih zemalja EU jer ce placati skuplji gas. Da amebama objasnim kako to utice na celu privredu: skuplji gas=skuplji proizvod, skuplji proizvod=gubitak trzista ili ti tezi plasman na trziste. Sa strane trzisne ekonomske situacije, znatno bolji dil nude Rusi, ali tu nastaje politicki problem, jer kada dodje do realizacije ST2, Nemacka i Rusija ce postati neraskidivi partneri i cela EU zona ce se po inerciji potpasti ruskom uticaju, jer taj dil ce neverovatno ubrzati saradnju na svim poljima, sto ce potencijalno, nesumnjivo voditi do sveobuhvatnog strateskog partnerstva izmedju Rusije i EU(Nemacke). To udaljava SAD od EU, znatno vise nego izlazak VB iz EU. To nesumnjivo moze dovesti do novog svetskog poretka koji ce uzdrmati globalisticku mrezu koju je SAD gradila zadnjih 70 godina. Da li ce SAD to dozvoliti? Nece. Borice se uvek protiv takve ideje. I ne sumnjam da ce i ratom pokusati da to sprece.. Rusija ratuje vec deset godina sa SAD-om neprestano. Iako amebe to ne primecuju.. Molim administratore da mi objave komentar, da nisam dzabe baljezgao. :) Hvala.

hehe

pre 6 godina

Da, Sredera placa Rusija pa zato tako prica i on je izdajnik. Inace je skroz ok da Nemacka placa duplo skuplji gas iz amerike i to je potpuno patriotski i tu amerikanci uopste ne lobiraju i ne placaju nikoga. Pa jel treba neko nekog da placa da bi on ukljucio mozak i video sta mu se vise isplati. Jedino ne znam je'l su neki od komentatora priglupi ili mozd ai oni dobijaju ... sendvic mozda , za svoje komentare.

Komša

pre 6 godina

@leptirica
Naprotiv,veoma je jednostavno - Nemačka uzima ruski gas a ostalima je onemogućeno.Najuticajnija je zemlja EU i to koristi da sebi pribavi jeftine energente a da drugima onemogući.
Pri tom fingira prozapadni stav oštrom reterikom prema Rusima.Kada je bilo reči o sporazumu Srbije i Rusije bili su jko glasni kako smo mi u prednosti (a za 'leba nemamo) u odnosu na zemlje EU.
Ukinuti i postojeći Severni tok - nek se dokažu u borbi protiv "mrskih Rusa".
Ne može na dve stolice da se sedi - tako beše?

Milos Zeman

pre 6 godina

Malo je naslov ove vesti nelogican,posto ne brani ruse,vec brani Nemacku i njene interese,lepo je reko da hoce da placaju jeftiniji plin,isto tako i sigurniji.
americki em ce biti skuplji,em nije siguran.
tako da ,izjava je skroz na mesto
dok Nemacka i druge zemlje moraju da uvode raznorazne sankcije Rusiji na zahtev Amerike,ista ta Amerika sa Rusijom razmenjuje resurse.

Marktwirschaft

pre 6 godina

Amerikanci postuju zakon trzisni samo kada i kako njima odgovara,nema tu Fair-play.Zbog toga i ovaj sukob,vide da ne mogu Rusima posteno konkurisati
pa sve politickim ucenama! E,pa nece moci,ima pravo Schröder.

артиљерац

pre 6 godina

Амерички гас је тренутно скупљи од руског 45%,на утовару,у лукама
САД.Кад се томе дода цена транспорта(танкери за ТНГ су јако скупи),
цена претварања из течног у гасовито стање(један терминал кошта око
3 милијарде$ и троши ЕНЕРГИЈУ)гасоводи КОЈИ НЕ ПОСТОЈЕ,које треба изградити,амерички гас је најмање 2-2,5 пута скупљи.Шредер је ЈАВНО у Управном одбору Гаспрома,а ови што лобирају за САД ТНГ ТАЈНО примају паре.И,оно што је пре 2 године рекао СЕО Ruhrgas-a:Ако ЕУ
пређе на амерички ТНГ,за 2-3 године цена ће отићи у небо.Зашто би
ЕУ секла грану на којој седи?

reality check

pre 6 godina

Teško licemerje bivših političara koji su za vreme svog "vakta" kao pudlice trčkarali oko nogu velikog gazde iz Vašingtona, a sada pričaju o problemu evropske vazalnosti prema SAD ... Stvarna ekonomska i politička samostalnost EU je nemoguća misija, zato što su SAD 70 godina razvijale i jačale različite mehanizme kontrolisanja Zapadne Evrope, a posebno Nemačke. I to je konstanta koja se neće menjati - sigurno ne u ovom veku, a vrlo verovatno i mnogo duže. Kao deo globalne igre moći sa Rusijom i njenim potencijalnim saveznicima, kontrola nad EU je bazični geostrateški cilj SAD i bilo bi vrlo naivno misliti da bi centri moći u Vašingtonu dozvolili da im to bude dovedeno u pitanje, čak i u naznakama. Zastrašujuća vojna sila je samo jedan segment te kontrole - jer, sedam decenija su Amerikanci razvijali vrlo složene finansijske, političke, obaveštajne i ekonomsko-socijalne mehanizme zahvaljujući kojima su sve države EU, a posebno Nemačka, zadržane u suštinski vazalnoj poziciji. To je jedna ogromna "paukova mreža" uticaja i pritisaka koja ide od moćnih finansijskih institucija, preko NATO-a, korumpiranih birokratskih krugova u Briselu, favorizovanja "poželjnih" političkih opcija i konkretnih političkih ličnosti, sve do NVO i svih institucija tzv."civilnog društva". Pred takvim gigantskim mehanizmom moći i kontrole, sve priče o samostalnosti EU su naprosto komične.

Milan

pre 6 godina

nemojte bit deca! Nemci ma neodgovara gas iz vise razloga da kupuje iz SAD-a broj jedan: taj gas se netranspotrtuje kroz pajplan kroz cevi vec brodovima! br dva:gas se iz gasnog stanja mora transformirati u tecni znaci mislim na -150 C a taj proces mu jos mnogo dize cenu uvis br3 SAD nemoze sa tim kapacitetima kojim rapolaze da zadovolji Nemacke potrebe do kraja mislim dabi sa sadasnjem proracunu oko 40% nedostajalo a kako u buducnosti se nezna a Nemackoj koja celokupna industrija zavisi od gasa je jako nesigurna cak za taj gas treba terminal za brodove suvise komplikovan skup i tesko izvodljiv posao naspram ovog pred nosom i povoljnog iz Rusije!

Baki

pre 6 godina

Šreder ima sopstveni ekonomski interesu tom Severnom toku 2. (Ethan Hunt, 21. oktobar 2017 11:03)

Rosnjeft nema nikakve veze sa severnim tokom 2!

Komša

pre 6 godina

@Dejan
Sa druge strane i Nemačka ne dozvoljava bilo kakvo približavanje ostalih evropskih zemalja Rusiji kada je gas u pitanju.
Nemačka je u privilegovsnom položaju u odnosu na ostale evropske zemlje (višegradsku grupu i balkan , čije direktno snabdevanje je sabotirano itmedju oszalog i delovanjem/uticajem Nemačke).

Nikola

pre 6 godina

Da, ovoga placaju da prica ovo sto prica. A zar ne placaju druge ?! Sta god procitate znajte da se iza te izjave krije sklad licnog interesa te osobe sa tom izjavom, a cesto se interes manifestuje u novcu. Jel' nam Hojt Ji solio pamet na Balkanu par mjeseci zato sto je on dobrotvor i zato sto misli da to tako treba ili zato sto je placen ?? Da li visoki predstavnik u BiH terorise Srbe i radi samo za Bosnjake zato sto misli da je to humano i da to tako treba, ili zato sto je placen ? Dao sam dva nepovezana primjera, i nevezana za ovu temu ali sne budite djeca. Svi primaju platu za ono sto rade/pricaju! A ovde svaki drugi komentar kako on radi u Rosnjeftu... :S

POPE

pre 6 godina

Meni ovde neki nisu jasni.Ako EU uzme jeftiniji Ruski gas to je monopol ??? Ako EU ne uzme Ruski gas uzece Americki i to duplo skuplji e to nije monopol ???

Johny

pre 6 godina

Smesna je americka propaganda i pritisak na Evropu, da ne sme EU dozvoliti da zavisi od Ruskog gasa! Pa sta treba da radi; da zavisi od americkog? Tri puta skupljeg! Sustina globalnog problema izmedju Rusije i USA, je borba za energetska trzista! Americki gas nije samo problem zbog velike cene, nego sto proces proizvodnje gasa iz Skriljca, strahovito zagadjuje covekovu okolinu! Ogromne kolicine pijace vode se koriste za njegovu proizvodnju! I to je glavni razlog sto je USA, nedavno napustila sporazum o globalnom zagadjivanju zemlje!

veljko

pre 6 godina

Svidelo se to vama ili ne jeftinijeg gasa od Ruskog nema a vi pišite i trabunjajte šta hoćete...Nemačka je tu ključna, ako gasovod stigne do nje Rusija je pobedila

boris

pre 6 godina

Stvar je vrlo jednostavna, USA ima veliki trgovinski deficit sa Nemačkom i sad žele da ga ispeglaju izvozom svog gasa. Ukoliko Nemci ne pristanu, mogu da očekuju rampu za svoje proizvode u americi i gubitak svoje glavne izvozne destinacije, a samim tim i strahovit pad ekonomije.

Milan

pre 6 godina

Obezbedite nabavke gasa iz Rusije i Amerike, pa ce te se vi pitatai i o stabilnosti isporuke, a konkurencija ce sama reci svoju cenu...ko god dobije ovaj posao isporuke kontrolise jedan deo EU i uvek ce ga uslovljati, sto cenom sto kolicinama...obezbedite oba ulaza i vasa karta igra na stolu, ali,...