Petak, 06.10.2017.

09:25

VW besni, sprema osvetu "jeftinoj Škodi"

Sukob na liniji Folksvagen - Škoda, zbog tržišnog uspeha češkog proizvođača automobila, naterao je i češkog premijera na hitnu reakciju.

Izvor: Poslovni dnevnik

VW besni, sprema osvetu "jeftinoj Škodi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

kapitalisticke kaste

pre 6 godina

Fascinantno kako se sve opcije istražuju i pare presipaju odavde i odande, samo niko (ni menadžmenti, ni nemački sidikati) ne pominje da bi ta češka "jeftina radna snaga" mogla da dobije neki evro povišice (kad već pravi dobra kola i ostvaruje toliki profit)...

sasa

pre 6 godina

wv je profit samo 3%,a recimo tojoti 16%,sto znac da bi wv trebalo da proda 5 puta vise kola da bi stigao tojotu,skoda je solidan auto,ali izrazito neudoban i jako tanak lim,mora negde da se ustedi.

London

pre 6 godina

>> A Skoda vozila sluze za experimentisanje nove tehnologije ped ugradnje u Vagene i Audije. Zato su i uspeli da ostvare uspeh , samo kvalitetom a ne pokusajima necega sto mozda nece da radi?
(dr.kadzija, 6. oktobar 2017 15:00)

Škoda oduvek služi da se produži vek trajanja zastarele tehnologije koja se izbacuje iz Audija i Volkswagena... motori koju su u današnjim Škodama su u Audiju bili 2006 a u VW 2010. Komandne table, entertainment/infotainment, itd su iz VW iz 2011, itd... tako cela VW grupacija štedi na razvoju jer se troškovi razvoja i dizajna dele na mnogo više godina i više napravljenih jedinica.

Inače, ovaj senzacionalistički tekst naravno nema nikakvog smisla jer niko tu ne ratuje protiv nekog, već se radi o jednoj firmi koja će u sledećem periodu da redefiniše strategiju svojih brendova kako bi optimizovala profit i kako bi sprečila da jeftiniji brendovi oduzimaju market share skupljim. To verovatno znači još stariji motori u Škodama i još ružnije komandne table. Touch screen na kojem mogu samo da se biraju radio stanice će da ugrađuju još 10 godina u Superb.

Dragan

pre 6 godina

Dragan,
Ma tek ce da bude ludnica sa sindikatima kada pocne serijska proizvodnja elektricnih automobila. Ko je sklapao menjac - ostaje bez posla. I anaser, i diferencijal i jos tolko toga. Proizvodjaci su se vukli sa tom odlukom, ali ih Tesla i Nissan sada teraju da se pridruze. General Motors je pre neki dan objavio zaokret i 3 modela za 2018 a jos 19 do 2023. KOmpletna linija modela na elektriku, neki sa baterijama , neki na vodonik.

Riki Lugonjic

pre 6 godina

Pratim "razmišljanja" Nemčake poslednjih par godina, najviše jer želim sebi da dokažem kako sam upravu – to su mali Amerikanci iz Evrope. Za njih opšta pravila ne važe, oni su uvek izuzeti u ovakvim situacijama. Prvo su imali presedan sa ruskim gasom i zabranom južnog toga, insistiranjem na uvođenju sankcija, pa pravljenja gasovoda od Rusije samo za njih, ultraprofita u spoljnoj trgovini sa Rusijom pod takoznavnim sankcijama... ovo je samo pokazatelj celog apsurda i u samoj EU i u samoj ekonomiji zdravog razuma, kako siledžije ne pregovaraju, nego rade ono što samo njima odgovara. To će dovesti kad-tad do onog što će dovesti, jer se državama sa srednjom ekonomijom tipa Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, ne dozvoljava ekonomski rast jer to ugrožava Nemačku (i UK, iako ona nije tema priče). Ovo u vezi sindikata, to je čista politička inicijativa, mislim da je to jasno i pticama na grani. Faktički, glavonjama se isto piše, ispaštaće radnici u Češkoj, a sprečiće se nezadovoljstvo u matičnim fabrikama u Nemačkoj, a to će platiti Česi. Pa vi sad razmišljajte gde smo tu tek mi i jedine nudle.

dr.kadzija

pre 6 godina

Skoda je od uvek radila menjace, ask i za Porsche. A Skoda vozila sluze za experimentisanje nove tehnologije ped ugradnje u Vagene i Audije. Zato su i uspeli da ostvare uspeh , samo kvalitetom a ne pokusajima necega sto mozda nece da radi?

jowa

pre 6 godina

Imam 5 fabrika iz kojih mi stize profit da li je bitno iz koje stize dok god stize profit, Škoda je čista kopija WV ali to je WV uradio proračunato da im neko drugi ne ottme tržište dali škodi da pravi passata za manje para sa znakom škode naravno oni su i vlasnici škode.

zzz

pre 6 godina

Prosto ne mogu da verujem koliko je politika kompanija usmerena samo u povecanje profita i apsolutno nista drugo nije bitno. Nikada nece biti dosta novca i nikada nece biti zadovoljni ni menadzment ni sindikati kojima je samo bogatstvo cilj a sredstva se ne biraju to svedocimo svi pocev od dieselgate skandala. Zedj za sto vecim profitom samo ce unistiti kompaniju iznutra
(Ivan, 06. oktobar 2017 10:08)

Uopste nisi shvatio poentu teksta. A izgleda ni svi ovi koji su ti dali pluseve. Ovde se bas radi o dijametralno suprotnoj stvari od onoga sto ti komentarises. Skoda najbolje zaradjuje, ali oni hoce da je sprece u tome zbog radnih mesta u VW u Nemackoj. Dakle uopste ih nije briga za profit vec za to da Nemci ne ostanu bez radnih mesta. Smanjice profit samo da ne dodje do odpustanja Nemaca.

Leksa

pre 6 godina

Ovde se stalno komentarise kako su ceski radnici ti koji dobro rade u Skodi, kako 3 puta manje zaradjuju od Nemaca(Ceh na to danas nikad ne bi pristao, jer on smatra da su Cesi ustvari nemacka elita, da su samo prefinjeniji Nemci). I kako ce ceski radnici ostati bez posla ako presele proizvodnju. Pa nece Cesi nego stranci (Ukrajinci, Vijetnamci, u poslednje vreme sve vise i Srbi),jer Cesi odavno vise nece da rade tako prljave poslove (oni stariji su ostali samo na visim rukovodecim mestima, par nejvisih drze Nemci). U ceskim fabrikama je najmanje ceskih radnika. Kao sto na ulicama Praga necete videti ceske piljarnice, pekare ili restorane brze hrane. Jedino jos poneki konobar je ceski student koji time povecava svoju stipendiju. Stranci rade prljave poslove, a Cesi samo ubiru plodove u vidu profita i poreza.

veterinarBG

pre 6 godina

Ko prati auto-industriju, zna da je poslednjih 7-8 godina Skoda 10 mesta ispred Wagena po pouzdanosti.Tu listu objavljuje TUW, a prenosi Auto Bild svake godine. Zato je svima jasno zasto se Skoda, i bolja i jeftinija, dobro prodaje.

nemanja s.

pre 6 godina

VW i nije primer svetske korporacije, kad je u pitanju upravljanje. Jednostavno, u upravi su razne političke ličnosti i sindikati koji su jaki u Nemačkoj. Volkswagen je poludržavna priča. Udele u vlasništvu ima država Gornja Saksonija, gde se nalazi centrala. Gde ima politike, tu profit nije u prvom planu.

Lemi

pre 6 godina

Sto neko ispod lepo napisa - Skoda je ono sto je VW originalno i bio, masovan, narodni auto, cenovno pristupacan, a dovoljno dobrog kvaliteta.

Mozda bi sindikati trebali da se zapitaju o njihovom uticaju na celu situaciju? Napumpanom satnicom od skoro 40 EUR tesko da se danas mogu praviti pristupacna kola i nefer je ocekivati od menadzmenta da takav proizvod lako prodaje. Kada bi spustilu cenu svog rada za npr. 10ak EUR imali bi ustedu u nivou ukupnih troskova celokupne proizvodne radne snage Skode, a to bi se automatski manifestvalo na proizvodnu cenu, samim tim i na prodajnu, a onda bi mogli da razmisljaju o skoku prodaje i porastu obima posla, tj. ne bi se razmisljalo o otkazima u Nemackim fabrikama. Ali, avaj ... proletarijat bi da bude najskuplji radnik na proizvodnoj liniji na svetu, a onda se cudi zasto ne prodaju dovoljno na kraju tog uzrocno-posledicnog lanca :)

Joca

pre 6 godina

Nemačka namera da naškodi Škodi ...
... u VW-u kipte od besa ...

Ne znam ko je ovo prevodio, ali nije bas u vinklu :)
Prvo, ne pita se menadzment, vec shareholder-i, a njih prilicno briga odakle dolazi profit sve dok dolaz. Verovatnoca da oni odobre mendzmentu plan da ukinu 2,000 radnih mesta po 10 EUR/h da bi uposlili drugih 2,000 radnih mesta po 38 EUR/h ce biti odobren ... pa, nikada otprilike :)

Ovde je rec 'samo' o excel prebacivanju profita se jednog na drugo od dva vezana pravna lica promenom kooperantskih cena.

I da, trebali bi napraviti vecu brend razliku jer ovako kako se prica razvila - zasto bi iko placao cca. 30% vise za nesto sto je vrlo upitno da li je i ako jesto koliko kvalitetnije. Klasican strategic portfolio management.

anbeast

pre 6 godina

Kada je jedino merilo svega, profit - imamo problem! Sto neko rece, dajte Cesima vece plate pa ce biti manje profitabilni I problem - resen :) Ne'am pojma, kapitalizam sve vise I vise lici na onaj iz 19. veka, bojim se da se opet jagma za profitom I preraspodela ne obave nekim svetskim ratom... Dok je postojao crveni bauk na istoku, zapadni radnici I niza srednja klasa su uzivali u blagostanju, raspon zarada izmedju top menadzmenta I radnika je bio manji nego danas. Nakon pada crvene pretnje, kapitalizam je podivljao I vratio se korenima... Bojim se, mnogo se bojim buducnosti....

Lola

pre 6 godina

Kako je Reno rešio taj "problem" sa Dačijom? Da su Dačije malo lepše niko ne bi kupovao Reno. To ti je kao Nutela ili Persil za zapadnu i istočnu Evropu.

drvobradi

pre 6 godina

Skoda je ono sto je VW originalno i bio. VW su pozicionirali kao brend iznad Skode a Audi iznad VW, a najvece razlike su u materijalima i kvalitetu unutrasnjosti automobila, mehanika i motor su 99% isti. Npr. te razlike se najlakse vide izmedju Golfa, Oktavije i A3. Ono sto je glavni problem je sto kupci koji zele tu razliku u kvalitetu uzmu A3, oni kojima to ne smeta ili ne vide, kupuju Oktavije (pored mnogih drugih prednosti kao velicina i gepek). Te razlike pogotovo ne smetaju firmama, koje cesto odabiraju Skode za flotna vozila.

Zoran LFC

pre 6 godina

Eh da je bilo srece Zastava bi bila kao danas Skoda,ali džabe mi smo u to vreme vise bili zainteresovani za rat i rasturanje Jugoslavije,pa zato danas sklapamo Fiat za dvesta evra.

Danilo

pre 6 godina

Paradox Nemačke poslovne filozofije... VW je držao slovo SEAT-u kako ne prodaje dovoljno, kako je neprofitabilan, ali im nije palo na pamet da deo SEAT proizvodnje izmeste u Nemačku i pokažu kako se to radi. Ali sada kada je u pitanju bolja prodaja u Škodi, umesto pohvala stižu kritike!? Niko nije rekao da VW prodaje više zbog lošeg rada SEAT-a, ali sada VW manje prodaje zbog dobrog rada Škode!?
Zanimljivo je da svi dele platforme i motore preuzete od VW-a.
Nemci teško priznaju da je neko bolji od njih, iako je to činjenica.

Kratak spoj

pre 6 godina

A da VW pocne malo da ulaze u R&D umesto samo da muze kravu? Nek lepo smisle novi Golf, ali da stvarno bude revolucionaran. Bilo hibrid, bilo elektricni, ali pravi, a ne neku smejuriju od auta. Neka potpuno ukinu proizvodju dizel agregata. Bolece, da, ali sto pre to urade, to bolje...

bu!

pre 6 godina

Mislim da sam u poslednjih 5 godina probao skoro sve modele VWa i Škode.Što se tiče enterijera razlike postoje samo u nekim delovima,kvalitet je veoma sličan ako ne računamo najopremljenije modele VW (R design,npr).Motori su 95% isti a značajne razlike postoje u prenosu gde su menjači u VWu agilniji (DSG) i precizniji (manuelni),takođe upravljanje je malo preciznije kod VW ali to je razlika u podešavanju serva,izgleda da ne žele isto podešavanje.E sad,šta to govori prosečnom kupcu koji ode u salon,automobili na prvi pogled isti samo su Škode jeftinije po 5000€ (skuplji modeli),nije napravljena dovoljna razlika u kvalitetu komponenti koje čovek odmah vidi na automobilu.I onda se dešava da neće ljudi da kupuju golfa nego kupuju oktaviju,uopšte nisam iznenađen.Rešenje je da još podignu kvalitet VWa ali onda ulaze u prostor Audija i dalje nema izlaza.Napravivši kvalitetnu Škodu grupacija je sama sebi napravila "problem".Drugi proizvođači prave sebi probleme od modela do modela ali VW je izgleda ipak šampion sopstvenih gluposti.

novosadjanin

pre 6 godina

Kolika je realna razlika u kvalitetu motora i delova na jednom Polu i Fabiji? Koliko moze biti vise vanrednih izdataka za popravku nove Skode, do recimo 150.000 km (10 godina upotrebe)?

boris

pre 6 godina

Do sada sam Škodu izbegavao u širokom luku baš zbog vagenovih motora koji se kvare i papreno skupo koštaju bilo kakve opravke. VW totalno izvikana marka pa nije ni čudo što im prodaja opada. Jedino novi Superb vredi tog rizika stvarno je fenomenalan auto. Ostalo ništa ni VW ni Škoda!
(miki, 06. oktobar 2017 10:26)
@miki
Miki Superb i Oktavia imaju indentične motore i menjače samo platforma drugačija (duža). Sve u svemu Škoda je vrh a problem za Volksvagen je što kupci koji su i kupovali golfa ili passata sad kupuju oktaviju i superb za 20-30% manje para a to im donosi ukupno manje profita, to je problem i ništa drugo.

T

pre 6 godina

@Promasena planeta Spoljni dizajn im je toliko inventivan da Dacija Sandero izgleda kao da je 10 godina novija od Pola, a Reno Klio otprilike 25 godina.

n6

pre 6 godina

pa sto da kupim skupljeg pasata kad mogu to isto da dobijem ako kupim oktaviju samo naravno jeftinije da prodjem. zasto polo kad mogu mnogo bolju fabiju. rade česi svaka im čast!

Микица

pre 6 godina

Да додам - сад сви инжењери који развијају Волксваген који нису Немци треба да се врате у своје земље да развијају сопствене марке!! Ваљда ће ово да отвори очи и онима који не виде широм отворених очију!!

kraja

pre 6 godina

...ja ovu pricu gledam u sasvim drugom svetlu...
...stvari krecu nagore i u nemcima se budi stara oholost, bahatost i osecaj superiornosti nad drugim narodima...
...kako to neko moze da bude bolji, vredniji, da bolje zaradjuje od nas nemaca, kad smo mi naj, naj, naj...
...pa ko malo vise prati istorijat automobilizma, zna da je nekad skoda bila pojam za vw, da su nemacki oficiri na pocetku rata ostavljali svoje bube i tukli se za tatre, zna se i koje je patente pokrao porse od ceskih konstruktora...
...u tom smislu, mi se reakcija celnika vw-a nimalo ne dopada, jer u njihovom nastupu cujem zvuk ratnih dobosa u daljini...

milann

pre 6 godina

Pa i Slovenci so Gorenje izmestilu u Sbiju i druge zemlje. Radi se o obrazovnoj strukturi koju brzo mozes da obucis za tad u proizvodnji. Cesi i mi smo dibri radnici.

cobo

pre 6 godina

VW je sto postotni vlasnik skode ali ce opet pre zrtvovati ceska radna mesta nego nemacka .
Spremni su da zrtvuju Skodu iako imaju jeftiniju radnu snagu.

Promasena planeta

pre 6 godina

Nije mi jasno kako se VW ne zapita zasto su dozvolili Skodi da pravi moderne i raznovrsne automobile, a misle da ce Polo, Golf i Pasat, koji se prakticno nisu promenili poslednjih 20g, stalno donosti nove kupce prastarim dizajnom i satro "poznatim kvalitetom". Da budem potpuno iskren, postojao je Passat pre nekih 5-6 godina koji je izgledao fantasticno (ne znam te verzije posto me nikad nisu zanimali VW automobili), ali je vec prvi sledeci bio jednako odvratan kao i svi pre njega! Polo je igracka koja ni ovde vise nikog ne zanima jer previse kosta, a ne nudi nista u odnosu na konkurente. Golf se nije promenio od "cetvorke" sto se dizajna tice ni 10% , a ta generacija koja je volela "cetvorku" vise ne vozi Golfove, tako da nije cudo sto Octavia i Superb imaju veliki broj obozavalaca - kostaju manje, a izgledaju cak i bolje od svoje VW brace. Jasno je sve k'o dan, ali ocigledno ne i celnicima VW!
Pocinje Nemcima kao bumerang da se vraca ta njihova "ja najbolje znam" nadmenost (mislili ljudi da niko nikad nece posumnjati u njihovo "diesel postenje").
I da rezimiram, vecina nemackih automobila kosta mnogo vise nego sto danas stvarno vredi, a sve pod nekom maskom "premium brendova". Ovde prvenstveno mislim na Mercedes, BMW i VW, ciji je kvalitet dramaticno opao u poslednjih 10-15g (ili im je nivo "osnovne opreme" na nivou 20. veka), a cene su sve vise u svim segmentima!

Lik

pre 6 godina

Meni ovde nije nista jasno,Skoda kao deo VW zaradjuje velike pare koje idu njima ali VW-u to iz nekog razloga ne odgovara,zbunjen sam!???
(Dacha, 6. oktobar 2017 09:56)

Možda nisi pažljivije pročitao članak, ovde je presudio sindikat koji je u Nemačkoj vrlo moćan, u WV sedi u upravnom odboru. Satnica radnika u Češkoj je 3,5X manja nego u Nemačkoj i to jeste da znači veći profit ali znači i nesigurna radna mesta i satnicu u Nemačkoj. Niža cena Škode znači i veći promet ali automatski manji za fabriku u Nemačkoj a onda će se klimati radna mesta i satnica, sindikat hoće da eliminiše takvu mogućnost.

dača

pre 6 godina

Dodjite u Srbiju. Ovde će satnica biti 2-3eur. I još ćete dobiti subvencije i biti oslobodjeni od poreza na dobit. Kako je lepo biti rob i još plaćati robovlasniku za to. Robovi mirni k'o bubice i još sretni što gledaju bajke na TV-u. I dalje će glasati za robovlasništvo... Milina!

Ivan

pre 6 godina

Prosto ne mogu da verujem koliko je politika kompanija usmerena samo u povecanje profita i apsolutno nista drugo nije bitno. Nikada nece biti dosta novca i nikada nece biti zadovoljni ni menadzment ni sindikati kojima je samo bogatstvo cilj a sredstva se ne biraju to svedocimo svi pocev od dieselgate skandala. Zedj za sto vecim profitom samo ce unistiti kompaniju iznutra

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Ako je ovo tačno onda za VW nema nade, propašće kao Nokia. Umesto da naprave još jeftiniji brend od Škode i konkurišu Dačiji oni žele da je unište da bi svoje u najboljem slučaju osrednje automobile prodavali po paprenim cenama.

C i n i k

pre 6 godina

Realno, pre cu da platim Skodu Oktaviju koja jeste Golf, nego da preplatim Golfa. Ali ipak ne verujem ni i kakve sukobe jer Skoda i jeste zamisljena da za manje pare dobijete isti kvalitet.

ја Бакир-бееег

pre 6 godina

Интересантно ... Нај битније компоненте Шкоде су управо из WV ... !?!

miki

pre 6 godina

Do sada sam Škodu izbegavao u širokom luku baš zbog vagenovih motora koji se kvare i papreno skupo koštaju bilo kakve opravke. VW totalno izvikana marka pa nije ni čudo što im prodaja opada. Jedino novi Superb vredi tog rizika stvarno je fenomenalan auto. Ostalo ništa ni VW ni Škoda!

brat 89-o

pre 6 godina

samo sam cekao kad ce ovo da se desi! svaka cast Skodi, ljudi stvarno rade vrhunski i svako iole inteligentan je znao da ce Nemci uskoro morati da im povuku rucnu kako ne bi otisli previse i ugrozili i sam vlasnicki brend.

razlog je jasan, sto bih placao dosta vise za isti auto samo sa VW znakom kad mogu da vozim Skodu?! pogotovo firme su se, naravno, okrenule Skodi i u samoj Nemackoj ogroman broj firmi ima flotu Skodinih vozila.

mrk

pre 6 godina

skoda je je u vlasnistvu vw i sve ide njemu. poenta je u tome da ce pre ljudi da kupe skodine modele sa nikakim enterijerom i nemackom tehnologijom nego audija ili golfa gde vw ima vecu dobit.

aleks

pre 6 godina

Mogli bi da povecaju Cesima platu, i eto resen problem za jedne i druge. Smanjuje se EBITDA u skodi i niko nema vise priblema i svi zadovoljni. Ovako seces sa desnom rukom svoju levu ruku, kolko je to pametno....

Atreides

pre 6 godina

Pa realno kupujes isti auto samo drugo pakovanje. E sad za Skodino pakovanje placas manje a nema svrhe davati vise para za VW kad time ne dobijas nista. Nije VW neka lux marka pa da dobijas prestiz vec je najobicniji seljoberija brend

Mile

pre 6 godina

Vidiš li Vučiću da Nemci ne razmišljaju da smanje plate svojim radnicima, već traže drugo rešenje? E to je demokratija, ali radnička, ne politička kao kod nas

Bane

pre 6 godina

Skoda i VW su razliciti dzepovi istih pantalona. Medjutim, dok Skoda radi punim kapacitetom uz vrlo visoku stopu profitabilnosti VW puca...to znaci da bi VW u skladu sa svojom profitabilnosti morao da smanjuje broj zaposlenih ili ukida neke benefite. Tu na scenu stupaju predstavnici sindikata VW koji su toliko jaki da sede u upravnim odborima i ciji glas se direktno cuje i koji ucestvuju u donosenju odluka. E oni hoce da profit Skode preusmere u profit VW zbog sebe i svojih radnih mesta i radnih mesta radnika koje predstavljaju. Akcionarima je sve jedno kada se to skupi na gomilu ali menadzmentu nije a tu je menadzment VW koji je vlasnik Skode u boljem polozaju od menadzmenta Skode. Tako da kada dignu cenu motora, menjaca i platformi oni ce profit Skode pretvotiti u svoj profit pri cemu bi cena Skode trebala da ostane ista. Medjutim to bi resilo probleme odeljenja koje isporucuju te delove, sami radnici u proizvodnji ne bi imali koristi od toga. Preseljenje proizvodnje po meni ne bi imalo efekta jer bi ubili profit na globalnom nivou, jer ne moze Nemacki radnik da sklapa Skodu po ceni od 40 evra na sat i da se ta Skoda prodaje po istoj ceni kao kada je sklapao Ceh za 10 evra po satu. Tako da akcionari to nece dozvoliti.

MarcoPolo

pre 6 godina

10,10 evra satnica?! znači dnevnica dođe oko 90 evra, mesečna plata izađe oko 2000?!
pa imam predlog za vw...nek otvori fabrike u srbiji,sa platom od 1500 evra,imaće jeftiniju snagu od ovih iz češke,a nama takva plata je vrh...zar nije profitabilno? nekada me fascinira koliko su nemci u stvari glupi.

laki

pre 6 godina

skoda je u vlasnistvu vw 100%.znaci sav novac koji skoda zaradi ide vw.Ovo je cista glupost.Jedino ima smisla da ako su resili da podignu cene,pa da ooravdaju taj potez na ovaj nacin.To je isto kada bi vlasnik dve fabrike bio besan sto druga bolje radi od prve...

nick

pre 6 godina

VW je sa Skodom napravio i previse dobar posao, pa sada iako odlicno zaradjuju od Skode matica je u problemu da zadrzi primat Golfa i Passata kao premijum u toj klasi.Meni je vrlo drago sto je MUP izabrao Skodu a ne Fijat, dobar posao.Kada bih imao za novo isao bih na Skodu na prvom mestu VW je naracionalno skup.

Yeti

pre 6 godina

@Mare - Poenta je sto to smeta sindikatima u Nemackoj, pitanje je radnih mesta svakog pojedinacnog brenda koja direktno zavise od prodaje. Onome ko skuplja kajmak negde na vrhu je svejedno ali onima u VW fabrici nije.

Siniša brejnstormer!

pre 6 godina

Jednostavno rešenje za VW. Preselite proizvodnj u Srbiju, nema jeftinije radne snage. Ionako se kablovi ovde već prave.

OX

pre 6 godina

Česi su oduvek imali bolju industriju čelika od Nemačke a posebno pre 2 Sv rata. Posle toga je otišlo sve u jendek ali se sada vraćaju na velika vrata. Još samo da naprave svoju sopstvenu platformu za vozila i ko šiša Švabe.

dača

pre 6 godina

Dodjite u Srbiju. Ovde će satnica biti 2-3eur. I još ćete dobiti subvencije i biti oslobodjeni od poreza na dobit. Kako je lepo biti rob i još plaćati robovlasniku za to. Robovi mirni k'o bubice i još sretni što gledaju bajke na TV-u. I dalje će glasati za robovlasništvo... Milina!

laki

pre 6 godina

skoda je u vlasnistvu vw 100%.znaci sav novac koji skoda zaradi ide vw.Ovo je cista glupost.Jedino ima smisla da ako su resili da podignu cene,pa da ooravdaju taj potez na ovaj nacin.To je isto kada bi vlasnik dve fabrike bio besan sto druga bolje radi od prve...

Yeti

pre 6 godina

@Mare - Poenta je sto to smeta sindikatima u Nemackoj, pitanje je radnih mesta svakog pojedinacnog brenda koja direktno zavise od prodaje. Onome ko skuplja kajmak negde na vrhu je svejedno ali onima u VW fabrici nije.

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Ako je ovo tačno onda za VW nema nade, propašće kao Nokia. Umesto da naprave još jeftiniji brend od Škode i konkurišu Dačiji oni žele da je unište da bi svoje u najboljem slučaju osrednje automobile prodavali po paprenim cenama.

Promasena planeta

pre 6 godina

Nije mi jasno kako se VW ne zapita zasto su dozvolili Skodi da pravi moderne i raznovrsne automobile, a misle da ce Polo, Golf i Pasat, koji se prakticno nisu promenili poslednjih 20g, stalno donosti nove kupce prastarim dizajnom i satro "poznatim kvalitetom". Da budem potpuno iskren, postojao je Passat pre nekih 5-6 godina koji je izgledao fantasticno (ne znam te verzije posto me nikad nisu zanimali VW automobili), ali je vec prvi sledeci bio jednako odvratan kao i svi pre njega! Polo je igracka koja ni ovde vise nikog ne zanima jer previse kosta, a ne nudi nista u odnosu na konkurente. Golf se nije promenio od "cetvorke" sto se dizajna tice ni 10% , a ta generacija koja je volela "cetvorku" vise ne vozi Golfove, tako da nije cudo sto Octavia i Superb imaju veliki broj obozavalaca - kostaju manje, a izgledaju cak i bolje od svoje VW brace. Jasno je sve k'o dan, ali ocigledno ne i celnicima VW!
Pocinje Nemcima kao bumerang da se vraca ta njihova "ja najbolje znam" nadmenost (mislili ljudi da niko nikad nece posumnjati u njihovo "diesel postenje").
I da rezimiram, vecina nemackih automobila kosta mnogo vise nego sto danas stvarno vredi, a sve pod nekom maskom "premium brendova". Ovde prvenstveno mislim na Mercedes, BMW i VW, ciji je kvalitet dramaticno opao u poslednjih 10-15g (ili im je nivo "osnovne opreme" na nivou 20. veka), a cene su sve vise u svim segmentima!

kraja

pre 6 godina

...ja ovu pricu gledam u sasvim drugom svetlu...
...stvari krecu nagore i u nemcima se budi stara oholost, bahatost i osecaj superiornosti nad drugim narodima...
...kako to neko moze da bude bolji, vredniji, da bolje zaradjuje od nas nemaca, kad smo mi naj, naj, naj...
...pa ko malo vise prati istorijat automobilizma, zna da je nekad skoda bila pojam za vw, da su nemacki oficiri na pocetku rata ostavljali svoje bube i tukli se za tatre, zna se i koje je patente pokrao porse od ceskih konstruktora...
...u tom smislu, mi se reakcija celnika vw-a nimalo ne dopada, jer u njihovom nastupu cujem zvuk ratnih dobosa u daljini...

Mile

pre 6 godina

Vidiš li Vučiću da Nemci ne razmišljaju da smanje plate svojim radnicima, već traže drugo rešenje? E to je demokratija, ali radnička, ne politička kao kod nas

Atreides

pre 6 godina

Pa realno kupujes isti auto samo drugo pakovanje. E sad za Skodino pakovanje placas manje a nema svrhe davati vise para za VW kad time ne dobijas nista. Nije VW neka lux marka pa da dobijas prestiz vec je najobicniji seljoberija brend

brat 89-o

pre 6 godina

samo sam cekao kad ce ovo da se desi! svaka cast Skodi, ljudi stvarno rade vrhunski i svako iole inteligentan je znao da ce Nemci uskoro morati da im povuku rucnu kako ne bi otisli previse i ugrozili i sam vlasnicki brend.

razlog je jasan, sto bih placao dosta vise za isti auto samo sa VW znakom kad mogu da vozim Skodu?! pogotovo firme su se, naravno, okrenule Skodi i u samoj Nemackoj ogroman broj firmi ima flotu Skodinih vozila.

Lik

pre 6 godina

Meni ovde nije nista jasno,Skoda kao deo VW zaradjuje velike pare koje idu njima ali VW-u to iz nekog razloga ne odgovara,zbunjen sam!???
(Dacha, 6. oktobar 2017 09:56)

Možda nisi pažljivije pročitao članak, ovde je presudio sindikat koji je u Nemačkoj vrlo moćan, u WV sedi u upravnom odboru. Satnica radnika u Češkoj je 3,5X manja nego u Nemačkoj i to jeste da znači veći profit ali znači i nesigurna radna mesta i satnicu u Nemačkoj. Niža cena Škode znači i veći promet ali automatski manji za fabriku u Nemačkoj a onda će se klimati radna mesta i satnica, sindikat hoće da eliminiše takvu mogućnost.

aleks

pre 6 godina

Mogli bi da povecaju Cesima platu, i eto resen problem za jedne i druge. Smanjuje se EBITDA u skodi i niko nema vise priblema i svi zadovoljni. Ovako seces sa desnom rukom svoju levu ruku, kolko je to pametno....

Ivan

pre 6 godina

Prosto ne mogu da verujem koliko je politika kompanija usmerena samo u povecanje profita i apsolutno nista drugo nije bitno. Nikada nece biti dosta novca i nikada nece biti zadovoljni ni menadzment ni sindikati kojima je samo bogatstvo cilj a sredstva se ne biraju to svedocimo svi pocev od dieselgate skandala. Zedj za sto vecim profitom samo ce unistiti kompaniju iznutra

OX

pre 6 godina

Česi su oduvek imali bolju industriju čelika od Nemačke a posebno pre 2 Sv rata. Posle toga je otišlo sve u jendek ali se sada vraćaju na velika vrata. Još samo da naprave svoju sopstvenu platformu za vozila i ko šiša Švabe.

Bane

pre 6 godina

Skoda i VW su razliciti dzepovi istih pantalona. Medjutim, dok Skoda radi punim kapacitetom uz vrlo visoku stopu profitabilnosti VW puca...to znaci da bi VW u skladu sa svojom profitabilnosti morao da smanjuje broj zaposlenih ili ukida neke benefite. Tu na scenu stupaju predstavnici sindikata VW koji su toliko jaki da sede u upravnim odborima i ciji glas se direktno cuje i koji ucestvuju u donosenju odluka. E oni hoce da profit Skode preusmere u profit VW zbog sebe i svojih radnih mesta i radnih mesta radnika koje predstavljaju. Akcionarima je sve jedno kada se to skupi na gomilu ali menadzmentu nije a tu je menadzment VW koji je vlasnik Skode u boljem polozaju od menadzmenta Skode. Tako da kada dignu cenu motora, menjaca i platformi oni ce profit Skode pretvotiti u svoj profit pri cemu bi cena Skode trebala da ostane ista. Medjutim to bi resilo probleme odeljenja koje isporucuju te delove, sami radnici u proizvodnji ne bi imali koristi od toga. Preseljenje proizvodnje po meni ne bi imalo efekta jer bi ubili profit na globalnom nivou, jer ne moze Nemacki radnik da sklapa Skodu po ceni od 40 evra na sat i da se ta Skoda prodaje po istoj ceni kao kada je sklapao Ceh za 10 evra po satu. Tako da akcionari to nece dozvoliti.

T

pre 6 godina

@Promasena planeta Spoljni dizajn im je toliko inventivan da Dacija Sandero izgleda kao da je 10 godina novija od Pola, a Reno Klio otprilike 25 godina.

C i n i k

pre 6 godina

Realno, pre cu da platim Skodu Oktaviju koja jeste Golf, nego da preplatim Golfa. Ali ipak ne verujem ni i kakve sukobe jer Skoda i jeste zamisljena da za manje pare dobijete isti kvalitet.

Siniša brejnstormer!

pre 6 godina

Jednostavno rešenje za VW. Preselite proizvodnj u Srbiju, nema jeftinije radne snage. Ionako se kablovi ovde već prave.

nick

pre 6 godina

VW je sa Skodom napravio i previse dobar posao, pa sada iako odlicno zaradjuju od Skode matica je u problemu da zadrzi primat Golfa i Passata kao premijum u toj klasi.Meni je vrlo drago sto je MUP izabrao Skodu a ne Fijat, dobar posao.Kada bih imao za novo isao bih na Skodu na prvom mestu VW je naracionalno skup.

miki

pre 6 godina

Do sada sam Škodu izbegavao u širokom luku baš zbog vagenovih motora koji se kvare i papreno skupo koštaju bilo kakve opravke. VW totalno izvikana marka pa nije ni čudo što im prodaja opada. Jedino novi Superb vredi tog rizika stvarno je fenomenalan auto. Ostalo ništa ni VW ni Škoda!

MarcoPolo

pre 6 godina

10,10 evra satnica?! znači dnevnica dođe oko 90 evra, mesečna plata izađe oko 2000?!
pa imam predlog za vw...nek otvori fabrike u srbiji,sa platom od 1500 evra,imaće jeftiniju snagu od ovih iz češke,a nama takva plata je vrh...zar nije profitabilno? nekada me fascinira koliko su nemci u stvari glupi.

Riki Lugonjic

pre 6 godina

Pratim "razmišljanja" Nemčake poslednjih par godina, najviše jer želim sebi da dokažem kako sam upravu – to su mali Amerikanci iz Evrope. Za njih opšta pravila ne važe, oni su uvek izuzeti u ovakvim situacijama. Prvo su imali presedan sa ruskim gasom i zabranom južnog toga, insistiranjem na uvođenju sankcija, pa pravljenja gasovoda od Rusije samo za njih, ultraprofita u spoljnoj trgovini sa Rusijom pod takoznavnim sankcijama... ovo je samo pokazatelj celog apsurda i u samoj EU i u samoj ekonomiji zdravog razuma, kako siledžije ne pregovaraju, nego rade ono što samo njima odgovara. To će dovesti kad-tad do onog što će dovesti, jer se državama sa srednjom ekonomijom tipa Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, ne dozvoljava ekonomski rast jer to ugrožava Nemačku (i UK, iako ona nije tema priče). Ovo u vezi sindikata, to je čista politička inicijativa, mislim da je to jasno i pticama na grani. Faktički, glavonjama se isto piše, ispaštaće radnici u Češkoj, a sprečiće se nezadovoljstvo u matičnim fabrikama u Nemačkoj, a to će platiti Česi. Pa vi sad razmišljajte gde smo tu tek mi i jedine nudle.

mrk

pre 6 godina

skoda je je u vlasnistvu vw i sve ide njemu. poenta je u tome da ce pre ljudi da kupe skodine modele sa nikakim enterijerom i nemackom tehnologijom nego audija ili golfa gde vw ima vecu dobit.

ја Бакир-бееег

pre 6 godina

Интересантно ... Нај битније компоненте Шкоде су управо из WV ... !?!

Zoran LFC

pre 6 godina

Eh da je bilo srece Zastava bi bila kao danas Skoda,ali džabe mi smo u to vreme vise bili zainteresovani za rat i rasturanje Jugoslavije,pa zato danas sklapamo Fiat za dvesta evra.

Lola

pre 6 godina

Kako je Reno rešio taj "problem" sa Dačijom? Da su Dačije malo lepše niko ne bi kupovao Reno. To ti je kao Nutela ili Persil za zapadnu i istočnu Evropu.

Joca

pre 6 godina

Nemačka namera da naškodi Škodi ...
... u VW-u kipte od besa ...

Ne znam ko je ovo prevodio, ali nije bas u vinklu :)
Prvo, ne pita se menadzment, vec shareholder-i, a njih prilicno briga odakle dolazi profit sve dok dolaz. Verovatnoca da oni odobre mendzmentu plan da ukinu 2,000 radnih mesta po 10 EUR/h da bi uposlili drugih 2,000 radnih mesta po 38 EUR/h ce biti odobren ... pa, nikada otprilike :)

Ovde je rec 'samo' o excel prebacivanju profita se jednog na drugo od dva vezana pravna lica promenom kooperantskih cena.

I da, trebali bi napraviti vecu brend razliku jer ovako kako se prica razvila - zasto bi iko placao cca. 30% vise za nesto sto je vrlo upitno da li je i ako jesto koliko kvalitetnije. Klasican strategic portfolio management.

anbeast

pre 6 godina

Kada je jedino merilo svega, profit - imamo problem! Sto neko rece, dajte Cesima vece plate pa ce biti manje profitabilni I problem - resen :) Ne'am pojma, kapitalizam sve vise I vise lici na onaj iz 19. veka, bojim se da se opet jagma za profitom I preraspodela ne obave nekim svetskim ratom... Dok je postojao crveni bauk na istoku, zapadni radnici I niza srednja klasa su uzivali u blagostanju, raspon zarada izmedju top menadzmenta I radnika je bio manji nego danas. Nakon pada crvene pretnje, kapitalizam je podivljao I vratio se korenima... Bojim se, mnogo se bojim buducnosti....

nemanja s.

pre 6 godina

VW i nije primer svetske korporacije, kad je u pitanju upravljanje. Jednostavno, u upravi su razne političke ličnosti i sindikati koji su jaki u Nemačkoj. Volkswagen je poludržavna priča. Udele u vlasništvu ima država Gornja Saksonija, gde se nalazi centrala. Gde ima politike, tu profit nije u prvom planu.

boris

pre 6 godina

Do sada sam Škodu izbegavao u širokom luku baš zbog vagenovih motora koji se kvare i papreno skupo koštaju bilo kakve opravke. VW totalno izvikana marka pa nije ni čudo što im prodaja opada. Jedino novi Superb vredi tog rizika stvarno je fenomenalan auto. Ostalo ništa ni VW ni Škoda!
(miki, 06. oktobar 2017 10:26)
@miki
Miki Superb i Oktavia imaju indentične motore i menjače samo platforma drugačija (duža). Sve u svemu Škoda je vrh a problem za Volksvagen je što kupci koji su i kupovali golfa ili passata sad kupuju oktaviju i superb za 20-30% manje para a to im donosi ukupno manje profita, to je problem i ništa drugo.

zzz

pre 6 godina

Prosto ne mogu da verujem koliko je politika kompanija usmerena samo u povecanje profita i apsolutno nista drugo nije bitno. Nikada nece biti dosta novca i nikada nece biti zadovoljni ni menadzment ni sindikati kojima je samo bogatstvo cilj a sredstva se ne biraju to svedocimo svi pocev od dieselgate skandala. Zedj za sto vecim profitom samo ce unistiti kompaniju iznutra
(Ivan, 06. oktobar 2017 10:08)

Uopste nisi shvatio poentu teksta. A izgleda ni svi ovi koji su ti dali pluseve. Ovde se bas radi o dijametralno suprotnoj stvari od onoga sto ti komentarises. Skoda najbolje zaradjuje, ali oni hoce da je sprece u tome zbog radnih mesta u VW u Nemackoj. Dakle uopste ih nije briga za profit vec za to da Nemci ne ostanu bez radnih mesta. Smanjice profit samo da ne dodje do odpustanja Nemaca.

drvobradi

pre 6 godina

Skoda je ono sto je VW originalno i bio. VW su pozicionirali kao brend iznad Skode a Audi iznad VW, a najvece razlike su u materijalima i kvalitetu unutrasnjosti automobila, mehanika i motor su 99% isti. Npr. te razlike se najlakse vide izmedju Golfa, Oktavije i A3. Ono sto je glavni problem je sto kupci koji zele tu razliku u kvalitetu uzmu A3, oni kojima to ne smeta ili ne vide, kupuju Oktavije (pored mnogih drugih prednosti kao velicina i gepek). Te razlike pogotovo ne smetaju firmama, koje cesto odabiraju Skode za flotna vozila.

Danilo

pre 6 godina

Paradox Nemačke poslovne filozofije... VW je držao slovo SEAT-u kako ne prodaje dovoljno, kako je neprofitabilan, ali im nije palo na pamet da deo SEAT proizvodnje izmeste u Nemačku i pokažu kako se to radi. Ali sada kada je u pitanju bolja prodaja u Škodi, umesto pohvala stižu kritike!? Niko nije rekao da VW prodaje više zbog lošeg rada SEAT-a, ali sada VW manje prodaje zbog dobrog rada Škode!?
Zanimljivo je da svi dele platforme i motore preuzete od VW-a.
Nemci teško priznaju da je neko bolji od njih, iako je to činjenica.

bu!

pre 6 godina

Mislim da sam u poslednjih 5 godina probao skoro sve modele VWa i Škode.Što se tiče enterijera razlike postoje samo u nekim delovima,kvalitet je veoma sličan ako ne računamo najopremljenije modele VW (R design,npr).Motori su 95% isti a značajne razlike postoje u prenosu gde su menjači u VWu agilniji (DSG) i precizniji (manuelni),takođe upravljanje je malo preciznije kod VW ali to je razlika u podešavanju serva,izgleda da ne žele isto podešavanje.E sad,šta to govori prosečnom kupcu koji ode u salon,automobili na prvi pogled isti samo su Škode jeftinije po 5000€ (skuplji modeli),nije napravljena dovoljna razlika u kvalitetu komponenti koje čovek odmah vidi na automobilu.I onda se dešava da neće ljudi da kupuju golfa nego kupuju oktaviju,uopšte nisam iznenađen.Rešenje je da još podignu kvalitet VWa ali onda ulaze u prostor Audija i dalje nema izlaza.Napravivši kvalitetnu Škodu grupacija je sama sebi napravila "problem".Drugi proizvođači prave sebi probleme od modela do modela ali VW je izgleda ipak šampion sopstvenih gluposti.

Leksa

pre 6 godina

Ovde se stalno komentarise kako su ceski radnici ti koji dobro rade u Skodi, kako 3 puta manje zaradjuju od Nemaca(Ceh na to danas nikad ne bi pristao, jer on smatra da su Cesi ustvari nemacka elita, da su samo prefinjeniji Nemci). I kako ce ceski radnici ostati bez posla ako presele proizvodnju. Pa nece Cesi nego stranci (Ukrajinci, Vijetnamci, u poslednje vreme sve vise i Srbi),jer Cesi odavno vise nece da rade tako prljave poslove (oni stariji su ostali samo na visim rukovodecim mestima, par nejvisih drze Nemci). U ceskim fabrikama je najmanje ceskih radnika. Kao sto na ulicama Praga necete videti ceske piljarnice, pekare ili restorane brze hrane. Jedino jos poneki konobar je ceski student koji time povecava svoju stipendiju. Stranci rade prljave poslove, a Cesi samo ubiru plodove u vidu profita i poreza.

veterinarBG

pre 6 godina

Ko prati auto-industriju, zna da je poslednjih 7-8 godina Skoda 10 mesta ispred Wagena po pouzdanosti.Tu listu objavljuje TUW, a prenosi Auto Bild svake godine. Zato je svima jasno zasto se Skoda, i bolja i jeftinija, dobro prodaje.

jowa

pre 6 godina

Imam 5 fabrika iz kojih mi stize profit da li je bitno iz koje stize dok god stize profit, Škoda je čista kopija WV ali to je WV uradio proračunato da im neko drugi ne ottme tržište dali škodi da pravi passata za manje para sa znakom škode naravno oni su i vlasnici škode.

kapitalisticke kaste

pre 6 godina

Fascinantno kako se sve opcije istražuju i pare presipaju odavde i odande, samo niko (ni menadžmenti, ni nemački sidikati) ne pominje da bi ta češka "jeftina radna snaga" mogla da dobije neki evro povišice (kad već pravi dobra kola i ostvaruje toliki profit)...

Lemi

pre 6 godina

Sto neko ispod lepo napisa - Skoda je ono sto je VW originalno i bio, masovan, narodni auto, cenovno pristupacan, a dovoljno dobrog kvaliteta.

Mozda bi sindikati trebali da se zapitaju o njihovom uticaju na celu situaciju? Napumpanom satnicom od skoro 40 EUR tesko da se danas mogu praviti pristupacna kola i nefer je ocekivati od menadzmenta da takav proizvod lako prodaje. Kada bi spustilu cenu svog rada za npr. 10ak EUR imali bi ustedu u nivou ukupnih troskova celokupne proizvodne radne snage Skode, a to bi se automatski manifestvalo na proizvodnu cenu, samim tim i na prodajnu, a onda bi mogli da razmisljaju o skoku prodaje i porastu obima posla, tj. ne bi se razmisljalo o otkazima u Nemackim fabrikama. Ali, avaj ... proletarijat bi da bude najskuplji radnik na proizvodnoj liniji na svetu, a onda se cudi zasto ne prodaju dovoljno na kraju tog uzrocno-posledicnog lanca :)

cobo

pre 6 godina

VW je sto postotni vlasnik skode ali ce opet pre zrtvovati ceska radna mesta nego nemacka .
Spremni su da zrtvuju Skodu iako imaju jeftiniju radnu snagu.

n6

pre 6 godina

pa sto da kupim skupljeg pasata kad mogu to isto da dobijem ako kupim oktaviju samo naravno jeftinije da prodjem. zasto polo kad mogu mnogo bolju fabiju. rade česi svaka im čast!

Микица

pre 6 godina

Да додам - сад сви инжењери који развијају Волксваген који нису Немци треба да се врате у своје земље да развијају сопствене марке!! Ваљда ће ово да отвори очи и онима који не виде широм отворених очију!!

London

pre 6 godina

>> A Skoda vozila sluze za experimentisanje nove tehnologije ped ugradnje u Vagene i Audije. Zato su i uspeli da ostvare uspeh , samo kvalitetom a ne pokusajima necega sto mozda nece da radi?
(dr.kadzija, 6. oktobar 2017 15:00)

Škoda oduvek služi da se produži vek trajanja zastarele tehnologije koja se izbacuje iz Audija i Volkswagena... motori koju su u današnjim Škodama su u Audiju bili 2006 a u VW 2010. Komandne table, entertainment/infotainment, itd su iz VW iz 2011, itd... tako cela VW grupacija štedi na razvoju jer se troškovi razvoja i dizajna dele na mnogo više godina i više napravljenih jedinica.

Inače, ovaj senzacionalistički tekst naravno nema nikakvog smisla jer niko tu ne ratuje protiv nekog, već se radi o jednoj firmi koja će u sledećem periodu da redefiniše strategiju svojih brendova kako bi optimizovala profit i kako bi sprečila da jeftiniji brendovi oduzimaju market share skupljim. To verovatno znači još stariji motori u Škodama i još ružnije komandne table. Touch screen na kojem mogu samo da se biraju radio stanice će da ugrađuju još 10 godina u Superb.

milann

pre 6 godina

Pa i Slovenci so Gorenje izmestilu u Sbiju i druge zemlje. Radi se o obrazovnoj strukturi koju brzo mozes da obucis za tad u proizvodnji. Cesi i mi smo dibri radnici.

Kratak spoj

pre 6 godina

A da VW pocne malo da ulaze u R&D umesto samo da muze kravu? Nek lepo smisle novi Golf, ali da stvarno bude revolucionaran. Bilo hibrid, bilo elektricni, ali pravi, a ne neku smejuriju od auta. Neka potpuno ukinu proizvodju dizel agregata. Bolece, da, ali sto pre to urade, to bolje...

Dragan

pre 6 godina

Dragan,
Ma tek ce da bude ludnica sa sindikatima kada pocne serijska proizvodnja elektricnih automobila. Ko je sklapao menjac - ostaje bez posla. I anaser, i diferencijal i jos tolko toga. Proizvodjaci su se vukli sa tom odlukom, ali ih Tesla i Nissan sada teraju da se pridruze. General Motors je pre neki dan objavio zaokret i 3 modela za 2018 a jos 19 do 2023. KOmpletna linija modela na elektriku, neki sa baterijama , neki na vodonik.

novosadjanin

pre 6 godina

Kolika je realna razlika u kvalitetu motora i delova na jednom Polu i Fabiji? Koliko moze biti vise vanrednih izdataka za popravku nove Skode, do recimo 150.000 km (10 godina upotrebe)?

dr.kadzija

pre 6 godina

Skoda je od uvek radila menjace, ask i za Porsche. A Skoda vozila sluze za experimentisanje nove tehnologije ped ugradnje u Vagene i Audije. Zato su i uspeli da ostvare uspeh , samo kvalitetom a ne pokusajima necega sto mozda nece da radi?

sasa

pre 6 godina

wv je profit samo 3%,a recimo tojoti 16%,sto znac da bi wv trebalo da proda 5 puta vise kola da bi stigao tojotu,skoda je solidan auto,ali izrazito neudoban i jako tanak lim,mora negde da se ustedi.

miki

pre 6 godina

Do sada sam Škodu izbegavao u širokom luku baš zbog vagenovih motora koji se kvare i papreno skupo koštaju bilo kakve opravke. VW totalno izvikana marka pa nije ni čudo što im prodaja opada. Jedino novi Superb vredi tog rizika stvarno je fenomenalan auto. Ostalo ništa ni VW ni Škoda!

MarcoPolo

pre 6 godina

10,10 evra satnica?! znači dnevnica dođe oko 90 evra, mesečna plata izađe oko 2000?!
pa imam predlog za vw...nek otvori fabrike u srbiji,sa platom od 1500 evra,imaće jeftiniju snagu od ovih iz češke,a nama takva plata je vrh...zar nije profitabilno? nekada me fascinira koliko su nemci u stvari glupi.

OX

pre 6 godina

Česi su oduvek imali bolju industriju čelika od Nemačke a posebno pre 2 Sv rata. Posle toga je otišlo sve u jendek ali se sada vraćaju na velika vrata. Još samo da naprave svoju sopstvenu platformu za vozila i ko šiša Švabe.

T

pre 6 godina

@Promasena planeta Spoljni dizajn im je toliko inventivan da Dacija Sandero izgleda kao da je 10 godina novija od Pola, a Reno Klio otprilike 25 godina.

kraja

pre 6 godina

...ja ovu pricu gledam u sasvim drugom svetlu...
...stvari krecu nagore i u nemcima se budi stara oholost, bahatost i osecaj superiornosti nad drugim narodima...
...kako to neko moze da bude bolji, vredniji, da bolje zaradjuje od nas nemaca, kad smo mi naj, naj, naj...
...pa ko malo vise prati istorijat automobilizma, zna da je nekad skoda bila pojam za vw, da su nemacki oficiri na pocetku rata ostavljali svoje bube i tukli se za tatre, zna se i koje je patente pokrao porse od ceskih konstruktora...
...u tom smislu, mi se reakcija celnika vw-a nimalo ne dopada, jer u njihovom nastupu cujem zvuk ratnih dobosa u daljini...

laki

pre 6 godina

skoda je u vlasnistvu vw 100%.znaci sav novac koji skoda zaradi ide vw.Ovo je cista glupost.Jedino ima smisla da ako su resili da podignu cene,pa da ooravdaju taj potez na ovaj nacin.To je isto kada bi vlasnik dve fabrike bio besan sto druga bolje radi od prve...

nick

pre 6 godina

VW je sa Skodom napravio i previse dobar posao, pa sada iako odlicno zaradjuju od Skode matica je u problemu da zadrzi primat Golfa i Passata kao premijum u toj klasi.Meni je vrlo drago sto je MUP izabrao Skodu a ne Fijat, dobar posao.Kada bih imao za novo isao bih na Skodu na prvom mestu VW je naracionalno skup.

Ivan

pre 6 godina

Prosto ne mogu da verujem koliko je politika kompanija usmerena samo u povecanje profita i apsolutno nista drugo nije bitno. Nikada nece biti dosta novca i nikada nece biti zadovoljni ni menadzment ni sindikati kojima je samo bogatstvo cilj a sredstva se ne biraju to svedocimo svi pocev od dieselgate skandala. Zedj za sto vecim profitom samo ce unistiti kompaniju iznutra

Sale sa Bagdale

pre 6 godina

Ako je ovo tačno onda za VW nema nade, propašće kao Nokia. Umesto da naprave još jeftiniji brend od Škode i konkurišu Dačiji oni žele da je unište da bi svoje u najboljem slučaju osrednje automobile prodavali po paprenim cenama.

Promasena planeta

pre 6 godina

Nije mi jasno kako se VW ne zapita zasto su dozvolili Skodi da pravi moderne i raznovrsne automobile, a misle da ce Polo, Golf i Pasat, koji se prakticno nisu promenili poslednjih 20g, stalno donosti nove kupce prastarim dizajnom i satro "poznatim kvalitetom". Da budem potpuno iskren, postojao je Passat pre nekih 5-6 godina koji je izgledao fantasticno (ne znam te verzije posto me nikad nisu zanimali VW automobili), ali je vec prvi sledeci bio jednako odvratan kao i svi pre njega! Polo je igracka koja ni ovde vise nikog ne zanima jer previse kosta, a ne nudi nista u odnosu na konkurente. Golf se nije promenio od "cetvorke" sto se dizajna tice ni 10% , a ta generacija koja je volela "cetvorku" vise ne vozi Golfove, tako da nije cudo sto Octavia i Superb imaju veliki broj obozavalaca - kostaju manje, a izgledaju cak i bolje od svoje VW brace. Jasno je sve k'o dan, ali ocigledno ne i celnicima VW!
Pocinje Nemcima kao bumerang da se vraca ta njihova "ja najbolje znam" nadmenost (mislili ljudi da niko nikad nece posumnjati u njihovo "diesel postenje").
I da rezimiram, vecina nemackih automobila kosta mnogo vise nego sto danas stvarno vredi, a sve pod nekom maskom "premium brendova". Ovde prvenstveno mislim na Mercedes, BMW i VW, ciji je kvalitet dramaticno opao u poslednjih 10-15g (ili im je nivo "osnovne opreme" na nivou 20. veka), a cene su sve vise u svim segmentima!

Atreides

pre 6 godina

Pa realno kupujes isti auto samo drugo pakovanje. E sad za Skodino pakovanje placas manje a nema svrhe davati vise para za VW kad time ne dobijas nista. Nije VW neka lux marka pa da dobijas prestiz vec je najobicniji seljoberija brend

dr.kadzija

pre 6 godina

Skoda je od uvek radila menjace, ask i za Porsche. A Skoda vozila sluze za experimentisanje nove tehnologije ped ugradnje u Vagene i Audije. Zato su i uspeli da ostvare uspeh , samo kvalitetom a ne pokusajima necega sto mozda nece da radi?

Leksa

pre 6 godina

Ovde se stalno komentarise kako su ceski radnici ti koji dobro rade u Skodi, kako 3 puta manje zaradjuju od Nemaca(Ceh na to danas nikad ne bi pristao, jer on smatra da su Cesi ustvari nemacka elita, da su samo prefinjeniji Nemci). I kako ce ceski radnici ostati bez posla ako presele proizvodnju. Pa nece Cesi nego stranci (Ukrajinci, Vijetnamci, u poslednje vreme sve vise i Srbi),jer Cesi odavno vise nece da rade tako prljave poslove (oni stariji su ostali samo na visim rukovodecim mestima, par nejvisih drze Nemci). U ceskim fabrikama je najmanje ceskih radnika. Kao sto na ulicama Praga necete videti ceske piljarnice, pekare ili restorane brze hrane. Jedino jos poneki konobar je ceski student koji time povecava svoju stipendiju. Stranci rade prljave poslove, a Cesi samo ubiru plodove u vidu profita i poreza.

London

pre 6 godina

>> A Skoda vozila sluze za experimentisanje nove tehnologije ped ugradnje u Vagene i Audije. Zato su i uspeli da ostvare uspeh , samo kvalitetom a ne pokusajima necega sto mozda nece da radi?
(dr.kadzija, 6. oktobar 2017 15:00)

Škoda oduvek služi da se produži vek trajanja zastarele tehnologije koja se izbacuje iz Audija i Volkswagena... motori koju su u današnjim Škodama su u Audiju bili 2006 a u VW 2010. Komandne table, entertainment/infotainment, itd su iz VW iz 2011, itd... tako cela VW grupacija štedi na razvoju jer se troškovi razvoja i dizajna dele na mnogo više godina i više napravljenih jedinica.

Inače, ovaj senzacionalistički tekst naravno nema nikakvog smisla jer niko tu ne ratuje protiv nekog, već se radi o jednoj firmi koja će u sledećem periodu da redefiniše strategiju svojih brendova kako bi optimizovala profit i kako bi sprečila da jeftiniji brendovi oduzimaju market share skupljim. To verovatno znači još stariji motori u Škodama i još ružnije komandne table. Touch screen na kojem mogu samo da se biraju radio stanice će da ugrađuju još 10 godina u Superb.

sasa

pre 6 godina

wv je profit samo 3%,a recimo tojoti 16%,sto znac da bi wv trebalo da proda 5 puta vise kola da bi stigao tojotu,skoda je solidan auto,ali izrazito neudoban i jako tanak lim,mora negde da se ustedi.

C i n i k

pre 6 godina

Realno, pre cu da platim Skodu Oktaviju koja jeste Golf, nego da preplatim Golfa. Ali ipak ne verujem ni i kakve sukobe jer Skoda i jeste zamisljena da za manje pare dobijete isti kvalitet.

ја Бакир-бееег

pre 6 godina

Интересантно ... Нај битније компоненте Шкоде су управо из WV ... !?!

aleks

pre 6 godina

Mogli bi da povecaju Cesima platu, i eto resen problem za jedne i druge. Smanjuje se EBITDA u skodi i niko nema vise priblema i svi zadovoljni. Ovako seces sa desnom rukom svoju levu ruku, kolko je to pametno....

dača

pre 6 godina

Dodjite u Srbiju. Ovde će satnica biti 2-3eur. I još ćete dobiti subvencije i biti oslobodjeni od poreza na dobit. Kako je lepo biti rob i još plaćati robovlasniku za to. Robovi mirni k'o bubice i još sretni što gledaju bajke na TV-u. I dalje će glasati za robovlasništvo... Milina!

Микица

pre 6 godina

Да додам - сад сви инжењери који развијају Волксваген који нису Немци треба да се врате у своје земље да развијају сопствене марке!! Ваљда ће ово да отвори очи и онима који не виде широм отворених очију!!

Zoran LFC

pre 6 godina

Eh da je bilo srece Zastava bi bila kao danas Skoda,ali džabe mi smo u to vreme vise bili zainteresovani za rat i rasturanje Jugoslavije,pa zato danas sklapamo Fiat za dvesta evra.

Lemi

pre 6 godina

Sto neko ispod lepo napisa - Skoda je ono sto je VW originalno i bio, masovan, narodni auto, cenovno pristupacan, a dovoljno dobrog kvaliteta.

Mozda bi sindikati trebali da se zapitaju o njihovom uticaju na celu situaciju? Napumpanom satnicom od skoro 40 EUR tesko da se danas mogu praviti pristupacna kola i nefer je ocekivati od menadzmenta da takav proizvod lako prodaje. Kada bi spustilu cenu svog rada za npr. 10ak EUR imali bi ustedu u nivou ukupnih troskova celokupne proizvodne radne snage Skode, a to bi se automatski manifestvalo na proizvodnu cenu, samim tim i na prodajnu, a onda bi mogli da razmisljaju o skoku prodaje i porastu obima posla, tj. ne bi se razmisljalo o otkazima u Nemackim fabrikama. Ali, avaj ... proletarijat bi da bude najskuplji radnik na proizvodnoj liniji na svetu, a onda se cudi zasto ne prodaju dovoljno na kraju tog uzrocno-posledicnog lanca :)

Joca

pre 6 godina

Nemačka namera da naškodi Škodi ...
... u VW-u kipte od besa ...

Ne znam ko je ovo prevodio, ali nije bas u vinklu :)
Prvo, ne pita se menadzment, vec shareholder-i, a njih prilicno briga odakle dolazi profit sve dok dolaz. Verovatnoca da oni odobre mendzmentu plan da ukinu 2,000 radnih mesta po 10 EUR/h da bi uposlili drugih 2,000 radnih mesta po 38 EUR/h ce biti odobren ... pa, nikada otprilike :)

Ovde je rec 'samo' o excel prebacivanju profita se jednog na drugo od dva vezana pravna lica promenom kooperantskih cena.

I da, trebali bi napraviti vecu brend razliku jer ovako kako se prica razvila - zasto bi iko placao cca. 30% vise za nesto sto je vrlo upitno da li je i ako jesto koliko kvalitetnije. Klasican strategic portfolio management.

jowa

pre 6 godina

Imam 5 fabrika iz kojih mi stize profit da li je bitno iz koje stize dok god stize profit, Škoda je čista kopija WV ali to je WV uradio proračunato da im neko drugi ne ottme tržište dali škodi da pravi passata za manje para sa znakom škode naravno oni su i vlasnici škode.

Kratak spoj

pre 6 godina

A da VW pocne malo da ulaze u R&D umesto samo da muze kravu? Nek lepo smisle novi Golf, ali da stvarno bude revolucionaran. Bilo hibrid, bilo elektricni, ali pravi, a ne neku smejuriju od auta. Neka potpuno ukinu proizvodju dizel agregata. Bolece, da, ali sto pre to urade, to bolje...

veterinarBG

pre 6 godina

Ko prati auto-industriju, zna da je poslednjih 7-8 godina Skoda 10 mesta ispred Wagena po pouzdanosti.Tu listu objavljuje TUW, a prenosi Auto Bild svake godine. Zato je svima jasno zasto se Skoda, i bolja i jeftinija, dobro prodaje.

mrk

pre 6 godina

skoda je je u vlasnistvu vw i sve ide njemu. poenta je u tome da ce pre ljudi da kupe skodine modele sa nikakim enterijerom i nemackom tehnologijom nego audija ili golfa gde vw ima vecu dobit.

Mile

pre 6 godina

Vidiš li Vučiću da Nemci ne razmišljaju da smanje plate svojim radnicima, već traže drugo rešenje? E to je demokratija, ali radnička, ne politička kao kod nas

Yeti

pre 6 godina

@Mare - Poenta je sto to smeta sindikatima u Nemackoj, pitanje je radnih mesta svakog pojedinacnog brenda koja direktno zavise od prodaje. Onome ko skuplja kajmak negde na vrhu je svejedno ali onima u VW fabrici nije.

Siniša brejnstormer!

pre 6 godina

Jednostavno rešenje za VW. Preselite proizvodnj u Srbiju, nema jeftinije radne snage. Ionako se kablovi ovde već prave.

milann

pre 6 godina

Pa i Slovenci so Gorenje izmestilu u Sbiju i druge zemlje. Radi se o obrazovnoj strukturi koju brzo mozes da obucis za tad u proizvodnji. Cesi i mi smo dibri radnici.

n6

pre 6 godina

pa sto da kupim skupljeg pasata kad mogu to isto da dobijem ako kupim oktaviju samo naravno jeftinije da prodjem. zasto polo kad mogu mnogo bolju fabiju. rade česi svaka im čast!

nemanja s.

pre 6 godina

VW i nije primer svetske korporacije, kad je u pitanju upravljanje. Jednostavno, u upravi su razne političke ličnosti i sindikati koji su jaki u Nemačkoj. Volkswagen je poludržavna priča. Udele u vlasništvu ima država Gornja Saksonija, gde se nalazi centrala. Gde ima politike, tu profit nije u prvom planu.

Bane

pre 6 godina

Skoda i VW su razliciti dzepovi istih pantalona. Medjutim, dok Skoda radi punim kapacitetom uz vrlo visoku stopu profitabilnosti VW puca...to znaci da bi VW u skladu sa svojom profitabilnosti morao da smanjuje broj zaposlenih ili ukida neke benefite. Tu na scenu stupaju predstavnici sindikata VW koji su toliko jaki da sede u upravnim odborima i ciji glas se direktno cuje i koji ucestvuju u donosenju odluka. E oni hoce da profit Skode preusmere u profit VW zbog sebe i svojih radnih mesta i radnih mesta radnika koje predstavljaju. Akcionarima je sve jedno kada se to skupi na gomilu ali menadzmentu nije a tu je menadzment VW koji je vlasnik Skode u boljem polozaju od menadzmenta Skode. Tako da kada dignu cenu motora, menjaca i platformi oni ce profit Skode pretvotiti u svoj profit pri cemu bi cena Skode trebala da ostane ista. Medjutim to bi resilo probleme odeljenja koje isporucuju te delove, sami radnici u proizvodnji ne bi imali koristi od toga. Preseljenje proizvodnje po meni ne bi imalo efekta jer bi ubili profit na globalnom nivou, jer ne moze Nemacki radnik da sklapa Skodu po ceni od 40 evra na sat i da se ta Skoda prodaje po istoj ceni kao kada je sklapao Ceh za 10 evra po satu. Tako da akcionari to nece dozvoliti.

brat 89-o

pre 6 godina

samo sam cekao kad ce ovo da se desi! svaka cast Skodi, ljudi stvarno rade vrhunski i svako iole inteligentan je znao da ce Nemci uskoro morati da im povuku rucnu kako ne bi otisli previse i ugrozili i sam vlasnicki brend.

razlog je jasan, sto bih placao dosta vise za isti auto samo sa VW znakom kad mogu da vozim Skodu?! pogotovo firme su se, naravno, okrenule Skodi i u samoj Nemackoj ogroman broj firmi ima flotu Skodinih vozila.

Danilo

pre 6 godina

Paradox Nemačke poslovne filozofije... VW je držao slovo SEAT-u kako ne prodaje dovoljno, kako je neprofitabilan, ali im nije palo na pamet da deo SEAT proizvodnje izmeste u Nemačku i pokažu kako se to radi. Ali sada kada je u pitanju bolja prodaja u Škodi, umesto pohvala stižu kritike!? Niko nije rekao da VW prodaje više zbog lošeg rada SEAT-a, ali sada VW manje prodaje zbog dobrog rada Škode!?
Zanimljivo je da svi dele platforme i motore preuzete od VW-a.
Nemci teško priznaju da je neko bolji od njih, iako je to činjenica.

Lola

pre 6 godina

Kako je Reno rešio taj "problem" sa Dačijom? Da su Dačije malo lepše niko ne bi kupovao Reno. To ti je kao Nutela ili Persil za zapadnu i istočnu Evropu.

bu!

pre 6 godina

Mislim da sam u poslednjih 5 godina probao skoro sve modele VWa i Škode.Što se tiče enterijera razlike postoje samo u nekim delovima,kvalitet je veoma sličan ako ne računamo najopremljenije modele VW (R design,npr).Motori su 95% isti a značajne razlike postoje u prenosu gde su menjači u VWu agilniji (DSG) i precizniji (manuelni),takođe upravljanje je malo preciznije kod VW ali to je razlika u podešavanju serva,izgleda da ne žele isto podešavanje.E sad,šta to govori prosečnom kupcu koji ode u salon,automobili na prvi pogled isti samo su Škode jeftinije po 5000€ (skuplji modeli),nije napravljena dovoljna razlika u kvalitetu komponenti koje čovek odmah vidi na automobilu.I onda se dešava da neće ljudi da kupuju golfa nego kupuju oktaviju,uopšte nisam iznenađen.Rešenje je da još podignu kvalitet VWa ali onda ulaze u prostor Audija i dalje nema izlaza.Napravivši kvalitetnu Škodu grupacija je sama sebi napravila "problem".Drugi proizvođači prave sebi probleme od modela do modela ali VW je izgleda ipak šampion sopstvenih gluposti.

zzz

pre 6 godina

Prosto ne mogu da verujem koliko je politika kompanija usmerena samo u povecanje profita i apsolutno nista drugo nije bitno. Nikada nece biti dosta novca i nikada nece biti zadovoljni ni menadzment ni sindikati kojima je samo bogatstvo cilj a sredstva se ne biraju to svedocimo svi pocev od dieselgate skandala. Zedj za sto vecim profitom samo ce unistiti kompaniju iznutra
(Ivan, 06. oktobar 2017 10:08)

Uopste nisi shvatio poentu teksta. A izgleda ni svi ovi koji su ti dali pluseve. Ovde se bas radi o dijametralno suprotnoj stvari od onoga sto ti komentarises. Skoda najbolje zaradjuje, ali oni hoce da je sprece u tome zbog radnih mesta u VW u Nemackoj. Dakle uopste ih nije briga za profit vec za to da Nemci ne ostanu bez radnih mesta. Smanjice profit samo da ne dodje do odpustanja Nemaca.

Dragan

pre 6 godina

Dragan,
Ma tek ce da bude ludnica sa sindikatima kada pocne serijska proizvodnja elektricnih automobila. Ko je sklapao menjac - ostaje bez posla. I anaser, i diferencijal i jos tolko toga. Proizvodjaci su se vukli sa tom odlukom, ali ih Tesla i Nissan sada teraju da se pridruze. General Motors je pre neki dan objavio zaokret i 3 modela za 2018 a jos 19 do 2023. KOmpletna linija modela na elektriku, neki sa baterijama , neki na vodonik.

Lik

pre 6 godina

Meni ovde nije nista jasno,Skoda kao deo VW zaradjuje velike pare koje idu njima ali VW-u to iz nekog razloga ne odgovara,zbunjen sam!???
(Dacha, 6. oktobar 2017 09:56)

Možda nisi pažljivije pročitao članak, ovde je presudio sindikat koji je u Nemačkoj vrlo moćan, u WV sedi u upravnom odboru. Satnica radnika u Češkoj je 3,5X manja nego u Nemačkoj i to jeste da znači veći profit ali znači i nesigurna radna mesta i satnicu u Nemačkoj. Niža cena Škode znači i veći promet ali automatski manji za fabriku u Nemačkoj a onda će se klimati radna mesta i satnica, sindikat hoće da eliminiše takvu mogućnost.

drvobradi

pre 6 godina

Skoda je ono sto je VW originalno i bio. VW su pozicionirali kao brend iznad Skode a Audi iznad VW, a najvece razlike su u materijalima i kvalitetu unutrasnjosti automobila, mehanika i motor su 99% isti. Npr. te razlike se najlakse vide izmedju Golfa, Oktavije i A3. Ono sto je glavni problem je sto kupci koji zele tu razliku u kvalitetu uzmu A3, oni kojima to ne smeta ili ne vide, kupuju Oktavije (pored mnogih drugih prednosti kao velicina i gepek). Te razlike pogotovo ne smetaju firmama, koje cesto odabiraju Skode za flotna vozila.

anbeast

pre 6 godina

Kada je jedino merilo svega, profit - imamo problem! Sto neko rece, dajte Cesima vece plate pa ce biti manje profitabilni I problem - resen :) Ne'am pojma, kapitalizam sve vise I vise lici na onaj iz 19. veka, bojim se da se opet jagma za profitom I preraspodela ne obave nekim svetskim ratom... Dok je postojao crveni bauk na istoku, zapadni radnici I niza srednja klasa su uzivali u blagostanju, raspon zarada izmedju top menadzmenta I radnika je bio manji nego danas. Nakon pada crvene pretnje, kapitalizam je podivljao I vratio se korenima... Bojim se, mnogo se bojim buducnosti....

Riki Lugonjic

pre 6 godina

Pratim "razmišljanja" Nemčake poslednjih par godina, najviše jer želim sebi da dokažem kako sam upravu – to su mali Amerikanci iz Evrope. Za njih opšta pravila ne važe, oni su uvek izuzeti u ovakvim situacijama. Prvo su imali presedan sa ruskim gasom i zabranom južnog toga, insistiranjem na uvođenju sankcija, pa pravljenja gasovoda od Rusije samo za njih, ultraprofita u spoljnoj trgovini sa Rusijom pod takoznavnim sankcijama... ovo je samo pokazatelj celog apsurda i u samoj EU i u samoj ekonomiji zdravog razuma, kako siledžije ne pregovaraju, nego rade ono što samo njima odgovara. To će dovesti kad-tad do onog što će dovesti, jer se državama sa srednjom ekonomijom tipa Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, ne dozvoljava ekonomski rast jer to ugrožava Nemačku (i UK, iako ona nije tema priče). Ovo u vezi sindikata, to je čista politička inicijativa, mislim da je to jasno i pticama na grani. Faktički, glavonjama se isto piše, ispaštaće radnici u Češkoj, a sprečiće se nezadovoljstvo u matičnim fabrikama u Nemačkoj, a to će platiti Česi. Pa vi sad razmišljajte gde smo tu tek mi i jedine nudle.

kapitalisticke kaste

pre 6 godina

Fascinantno kako se sve opcije istražuju i pare presipaju odavde i odande, samo niko (ni menadžmenti, ni nemački sidikati) ne pominje da bi ta češka "jeftina radna snaga" mogla da dobije neki evro povišice (kad već pravi dobra kola i ostvaruje toliki profit)...

cobo

pre 6 godina

VW je sto postotni vlasnik skode ali ce opet pre zrtvovati ceska radna mesta nego nemacka .
Spremni su da zrtvuju Skodu iako imaju jeftiniju radnu snagu.

novosadjanin

pre 6 godina

Kolika je realna razlika u kvalitetu motora i delova na jednom Polu i Fabiji? Koliko moze biti vise vanrednih izdataka za popravku nove Skode, do recimo 150.000 km (10 godina upotrebe)?

boris

pre 6 godina

Do sada sam Škodu izbegavao u širokom luku baš zbog vagenovih motora koji se kvare i papreno skupo koštaju bilo kakve opravke. VW totalno izvikana marka pa nije ni čudo što im prodaja opada. Jedino novi Superb vredi tog rizika stvarno je fenomenalan auto. Ostalo ništa ni VW ni Škoda!
(miki, 06. oktobar 2017 10:26)
@miki
Miki Superb i Oktavia imaju indentične motore i menjače samo platforma drugačija (duža). Sve u svemu Škoda je vrh a problem za Volksvagen je što kupci koji su i kupovali golfa ili passata sad kupuju oktaviju i superb za 20-30% manje para a to im donosi ukupno manje profita, to je problem i ništa drugo.