Utorak, 26.09.2017.

19:13

Rusija i Kina mašu iz oblaka: Ćao erbas, ćao boing

Putnički avion, koji će zajedničkim snagama lansirati na tržište Moskva i Peking mogao bi da realizuje svoj prvi let 2.025 godine.

Izvor: B92

Rusija i Kina mašu iz oblaka: Æao erbas, æao boing IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

bibi

pre 6 godina

Oni mogu cao boeing i airbus za jedno 100 godina kada isteknu resursi skoro kompletnoj civilnoj avijaciji kine i rusije koja se trenutno sastoji od boeinga i airbusa, a to je hiljade aviona kojima su potrebni rezervni delovi i obavezno servisiranje. Zato ih i Boeing i Erbas drze za onu stvar

pera

pre 6 godina

Koliko smesnih komentara, za vas postoje samo USA i EU. Samo zemlje BRIKSa (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Juzna Afrika) su vec danas ekonomski mocnije, da ne pricamo o stanovnistvu i time potrosaca od 3,1 milijardu (a gde su ostale azijske, juznoamericke i africke zemlje), tih 5 drzava imaju prosecni ekonomski rast od 6 % prema prosecnom rastu USA i EU od ispod 2 %. Prognose predvidjaju da ce sama Kina do 2050 imati vecu BDP (bruto domacu proizvodnju) nego USA i EU zajedno! Podsmevati se vec sada vodecim silama u svetu da ne moze da naprave sirokotrupni komercijalni avion (kojih Rusija pravi vec 60 godina, uglavnom transportnih koji su najbolji na svetu) samo pokazuje koliko smo zatrovani zapadnom propagandom. Samoj Kini je do 2032 potrebno 4330 novih komercijalnih aviona, a gde su tu jos Indija sa 1500, Brazil sa 1300, Rusija sa preko 800 i ostali, to je ogromno trziste koje ce se ubuduce uglavnom snabdevati sopstvenim proizvodima.

HanSolo

pre 6 godina

Rusi imaju dugu i uspesnu tradiciju proizvodnje kako vojnih tako i civilnih aviona.Oni su imali cak 4 kompanije za proizvodnju civilnih aviona: Tupoljev,Iljusin,Jakovljev i Antonov. O Suhoju i MIG je suvisno i pricati.Vecina nosi nazive po prezimenima ruskih konstruktora i dizajnera kao sto kalasnjikov nosi naziv po genijalnom Kalasnjikovu.Rusi su imali tokom Hladnog rata pandan bilo kom zapadnom avionu.Cak su imali pandan cuvenom konkordu.Bio je to Tupoljev 144,zvani "konkordski".Cak je jedno vreme i leteo u ruskom unutrasnjem saobracaju.O ruskim svemirskim letelicama tipa Sojuza dovoljno je reci da je to trenutno jedina svemirska letelica na planeti za prevoz ljudske posade na Medjunarodnu svemirsku stanicu.Amerikanci vise nemaju svemirsku letelicu otkako su prizemljili spejs satlove.Americki astronauti lete Sojuzima,a prethodno se pripremaju u ruskom svemirskom centru na Krimu,gde im sa slascu lupe ruski pecat u pasos.Onaj ko izrazava sumnju u ruske konstruktorske i dizajnerske sposobnosti pokazuje tesko neznanje i malicioznost.
(Oliver, 26. septembar 2017 21:50)

Ja mislim da si ti taj koji pokazuješ "teško neznanje i malicioznost" prema znanju internacionelne tehničke sposobnosti država..

Tu144 je kopija konkorda.. Rusi ukrali bluprintove.. Ali nisu mogli da izkopijiraju konstrukciju krila pa su morali da stave ona ružna mala krila na prednji deo tela.. Jednostavno nije sletao stabilno bez njih.. Konkord se sleće sa mnogo manjom brzinom.. Stavili su vojne motore na njemu.. Buka je bila toliko velika da nije bilo moguće nositi ljude nego je na kraju samo leteo sa poštom.. A i posle pada na eksibiciji u Parizu sve jedno ga niko nije ni pogledao.. Rusi stavili vojnog pilota koji ga je upravljao kao da je lovac, i avion se jednostavno razlomio.. Toliko o "Konkordskija".. Ukraden!

A za Sojuzima.. Ameri gledaju samo ekonomski na to.. Oni imaju tehnologiju da naprave svoje rakete..
Ne brini..

mali debeli

pre 6 godina

Neverovatno koliko lupetanja u komentarima oko 2025 kada se ocekuje prvi let!
Da li iko od ovih "strucnjaka" ima pojma sta znaci dizajnirati i proizvesti wide body A/C koji ima domet od 12000km za SAMO 7-8 godina!!
BTW Kina proizvodi skoro 70-80% vrhunskih USA proizvoda.
Bolje pogledajte Americke kanale Nat Geo,Discovery itd koji prikazuju sta se na MEGA poslovima radi u Kini.
O Ruskim avionima i njihovom iskustvu na tom polju, glupo je gubiti vreme objasnjavati "strucnjacima".

Eleftherios

pre 6 godina

Za ove što pišu da amerikanci ne mogu da naprave motor za rakete, čisto onako neka proguglaju kompaniju SpaceX, pa će da vide da kod njih privatne kompanije prave rakete, a ovamo Rusija i Kina prave širokotrupni avion koji će poleteti ej za osam godina i odmah će Boing i Erbas da propadnu. Baš bih voleo da vidim taj avion pored Erbasa A380.

Miki

pre 6 godina

Ja sam se smejao Samsung televizoru nekad jer smo u isto vreme kupili EI Nis i Samsung..EI Niš za dnevnu a Samsung za moju..EI Niš imao 100 kanala ,teletext ,daljinski sa displejom i sve što postojalo u to vreme dok Samsung bio neki jeftiniji koreanac čisto da posluži ..tad je bio najbolji TV Sony i Philips ,EI Nis u sredini a Samsung ono kad nemaš para za ove druge..
Gde je sad Samsung a gde EI Niš..koliko proda sad Samsung televizora a koliko Sony I Philips..

Western film na eastern way.

pre 6 godina

Fuel economy ni jednima ni drugima nikada nije bio jača strana. Ako budu rusi pravili motore srkaće bar 50% više goriva.

bibi

pre 6 godina

Ovo izgleda pisse jedan dezurni bot dok mljacka sendvice iz ruske akademije nauka, one suvarke ... samo oko jednog stereotipa o ruskim raketnim motorima: ameri ih koriste samo zato sto su neisplativi u proizvodnji u malim serijama, a ne zato sto ne mogu da proizvedu svoje.

goran

pre 6 godina

U Kini se proizvode: iPhone, Samsung Galaxy, LG i Sony televizore.
Rusi rentaju Sojuz amerima kako bi ovi dostavili hranu na Space station.
Ako se pametno udruze- mogu stici na Mars, a ne proizvesti avion..

requiem

pre 6 godina

izgleda je cijeli svijet postao dipolan. znate, navijacki, zvezda ili partizan. demokrate ili republikanci. USA i Rusija. Za rusofile, ne pominjite TU-144, jer su Rusi krali nacrte, i napravili očajan avion, koji je imao užasno mnogo problema, i gotovo se nije koristio. I ne pominjite svemir, odnosno raketne motore, jer raketni motori se ne koriste na avionima, i nabitni su u ovoj prici. Za antirusofile, Rusi odavno proizvode avione, i tu su sigurno u vrhu, uključujući i pouzdanost. Nisu kada je u pitanju stedljivost, a daleko zaostaju kada je dizajn enterijera u pitanju, sto je postao takodje bitan faktor (uz izuzerak SU-100, gdje su to radili Italijani). Ogromno iskustvo Rusa, uz Kineze koji su fantasticni u kopiranju stvari, i imaju i "kiniske" stvari koje su nikakve, a imaju i izuzetno kvalitetne proizvode kada je to potrebno cini ovaj avion ozbiljnom prijetnjom, ali za sada samo prijetnjom. Sta ce biti za 10 godina, vrijeme ce pokazati

primer iz istorije...

pre 6 godina

Tridesetih godina proslog veka američki vojni stručnjaci i generali su bili ubedjeni da Japanci ne mogu voditi rat složenijim oruzijem od katane, a kamoli napraviti avion ili nosac aviona... Rezultat takvog razmisljanja je bilo potpuno unistenje američke flote u Perl Harboru... Tako i u ovom slučaju, Kinezi kada nesto odluce, to i zavrse, bez obzira kolika je cena, dok su sa druge strane Rusi pokazali da poseduju i znanje i smisao za konstruisanje letilica...

dr.kadzija

pre 6 godina

Bas lepo malo zdrave konkurencije, ali A350 i B787 se ne mogu porediti. kompletno drugacija koncepcija, ovi A350 koje imam u kompaniji trose 1t goriva na sat vise od B787, ne mogu da lete na visinama na kojima smo sa 787....

neutralni felsh

pre 6 godina

samaljot 2025... dosta vise sa planovima, braco rusi, dajte da vidimo realizaciju... letece sanke, roboti oktopodi, terminatori, avioni, podmornice, pokazu skicu i vise ni muk mukajet. jos zvacu tehniku iz sssr-a.

Бинср

pre 6 godina

Који наивни коментари. Па Русија има најсавршенију војну и свемирску технологију, а Кина производи буквално све и поседује све могуће цивилне технологије. Биће ово добар производ који ће сигурно наћи купца унутар БРИКС асоцијације, где живи безмало пола светске популације.

Pele

pre 6 godina

Nasim zapadofilima - nisu ni Airbus ni Boeing bas savrsenstva tehnologije, da se ne zavaravamo. Uz trud, nivo tog njihovog unutrasnjeg dizajna nije bas tesko postici. Sad hoce li to ovaj projekat da proba - morao bi, i da nadmasi, ako hoce da prodaje po istoj ceni.
A korupcije, koja na kraju pojede i jednima i drugima kvalitet - ostaje da se vidi mogu li Rusi i Kinezi da budu bolje organizovani stvarno od Evropljana ili Amerikanaca.
(Takmice se kao mala deca ciji tata ima veci falicni simbol, ali u takvom svetu na zalost zivimo)

ja

pre 6 godina

Ovo prepucavanje oko toga ko je bolji u avijaciji mi je isto kao kad bi rekli da je naš hokej bolji od češkog, kosarka u feancuskoj bolja od usa... Boing i erbas imaju primat zato sto su u uslovima tržišne ekonomije postavili sebi parametre tako da tu il i ostali ne mogu da im priđu, prosto ni jedna zapadna zemlja nece uzeti ni jedan istočni avion pa neka je 3 puta bolji,ne zato sto ih ne vole, nego zato sto vlada te zemlje nece to dozvoliti.

EU Citizen

pre 6 godina

To može da prođe, ali samo ako bude koštalo duplo manje od konkurencije, pošto ruski proizvod nema šanse da ne bude debelo tehnički inferioran u odnosu na Boing i Erbas, takvo je realno stanje ruske tehnologije. U suprotnom, kupovaće ga samo ruske i kineske kompanije po političkom nalogu i pritislu i poneki satelit.

Ruski konkord

pre 6 godina

Momak, a da li ti znas kako je nastao ruski konkord i zasto jako lici na francuski? Zato sto su ukrali nacrte. Cudno da to ne znate, kad to i rusi priznaju :)

JA

pre 6 godina

Prave Rusi i Ladu, pa ih nigde nema, ne vidim zasto bi bilo drukcije sa avionima??!! Sto se tice letova u svemir, Amerikanci su izracunali da im je mnogo jeftinije da ih rusi taksiraju, samo toliko

petar

pre 6 godina

Ovde su ljudi uglavno paušalno komentarisali, ispada da Rusi nikada nisu napravili ni jedan avion, do sada, samo bicikle i trotinete. Sad kad počnu da prave avione, prvo će ih samo oni koristiti jer Boing i Erbas su glavni na pijaci. Rusi prave fantastične avione, najbolje na svetu, isto tako i brodove i podmornice. Zato vi koji ne volite ništa što počinje sa slovom R nemojte lupati gluposti. I treba da naprave kooperaciju i da pojedu amere sve zajedno sa boingom i erbasom. Nije važno kada, desiće se jer su to dve velike države, veliki kapaciteti, novac im takođe nije problem, kao što neki ovde lupaju, ako budu imali para pa će i Rusi kupiti neki. Gluplji komentar nisam pročitao. Mnogo je ovde coca cola komentatora.

nikola

pre 6 godina

Dizajnirano u Rusiji i napravljeno u Kini i ja u tome da letim!? Neka hvala!
(rusofiličar, 26. septembar 2017 19:53)
Pa vidi Rusija i Kina su jedini koji šalju ljude u svemir.. I ameri plaćaju Rusima debele pare da lete jer ne umeju da naprave svoj a da je bezbedan.
A rusi su odavno pravili sirokotrupne avione.. Npr IL 96..i nikad nije problem bio bezbednost već su Rusi uglavnom pravili za sebe pa nisu mnogi mislili o potrošnji jer imaju goriva koliko hoćeš za smešne pare.
Mislim samo se ti smej.. Znas ono ko se zadnji smeje itd.. Rusi imaju znanje a Kinezi kad krenu da stancaju više ovima na zapadu necw biti smesno.. Smejala si i Nokia tako pa sad je vlasnik nokie neka anonimna kineska firma.

Miloš

pre 6 godina

Ovaj avion je namenjen pre svega Kinezima, Kina ce trebati mnogo aviona te klase u narednoj deceniji i ne zele vise da trose svoje pare na tudje avione.

Nikola

pre 6 godina

Kako god da bude a bice dobro bar se nadam posto rusi nista ne prepustaju slucaju, ima da ga testiraju ako treba 5 godina ali bice potpuno isproban u svim varijantama i uslovima letenja dok dobije certifikat da moze u serisku proizvodnju.

Ludi Milojko

pre 6 godina

Ha,ha,ha kakvi su Srbi, u sve se razumeju!!Kina 1,3 mld stanovnika duplo više nego EU i USA zajedno! Azija polovina svetskog stanovništva. I Rusija sa svojim resursima i zajednička tehnologija sa neograničenom radnom snagom nemogu napraviti avion bolji od Boinga i Airbus-a?!! Stvarno ste smešni! Dva usko-trupna aviona su već spremna. Jednom kada potisnu sa tržišta Azije Boing i EB, pa,pa...

Maksa

pre 6 godina

@zz

Da li si prespavao poslednjih 50 godina? Uzmi proguglaj malo i vidi kakave avione prave Rusi. Dizajn nikakav, ali funcionalnost i pouzdanost maksimalna. Da ne kazem da im za motore nema ravnih (Ameri su sve svoje svemirske misije slali sa ruskim motorima i po svoj prilici bar jos 35 godina nece moci da naprave svoj na koji bi smeli da stave ljudsku posadu).

hahaha

pre 6 godina

Ovaj artiljerac vec deset godina prica o Sukhoi-100 avionu, jos malo k'o Prokop. Baska to sto nijedan americka firma nije porucila SU-100 niti MC-21.

putnik namernik

pre 6 godina

ne treba kuditi avione pre nego sto polete. Videcemo. Predsrasude i stereoptipi mogu da budu losi.
Leteo sam par puta u Tupoljevu, po SSSR-u i Rusiji. Secam se samo da je jednom sleteo na pistu a da nisam ni osetio da je sleteo, pa sma se iznenadio kad sam video da pocinje vec da koci. To nikad nisam doziveo ni u jednom boingu ili erbasu.
Verovatno je do ruje pilota, a mozda i do aviona, ali to dobro pamtim.

nikad pod kgb cizmom

pre 6 godina

ruje nek se ne kite kineskom moci, finansijama i uspehom. kinezi ce ih ionako uzeti pod svoje, vec im ceo istocni sibir drze u saci. a avione ce ruje kupovati od onoga ko najvise podmiti njihove vlastodrsce, kao i uvek.

pilot

pre 6 godina

Tužna stvar je što se ljudi samo bezveze lože. Čak i ovi novi ssj100, MC21 I C919 iako ih Rusi I Kinezi prave prosto vrište od zapadne tehnologije. CFM, Alenia, Snecma, Honeywell, BF Goodrich, pa čak i Boing i Erbas su učestvovali u projektovanju, razvoju i proizvodnji tih aviona.

Marko

pre 6 godina

Pa bre ljudi, imate li vi predstavu šta su Antonov,Mikojan ili Suhoj?? I vi smatrate da Rusi nisu sposobni da naprave avion, e moji Srbi, nisu malo morgen. Rusi imaju ogromno iskustvo, znanje i tehnologiju ne da naprave, nego kad naprave, da to i leti. Druga je stvar što je kod nas pobedio NSP i što smo mi programirani i da je za nas sve što je sa zapada neupitno najbolje, a da je sve ostalo, što nije sa zapada, u stvari teško sr. Morate se probuditi, jer to najbolje zapadno polako ali sigurno propada, a istok dolazi, pa ćete umesto danke dojčland uskoro pevati viva la China. Američka deca uče Kineski odavno, oni su svesni da kad Polete Kineski avioni oni neče više biti monopolisti i veoma brzo će da se suoče sa padom proizvodnje i Boinga i Erbasa, a onda se može očekivati da potraže nekog strateškog partnera i gle čuda kupuju ih Kinezi. Inače, Kinezi su već kupili Singentu,Imagination technologies Lotus, Volvo, Motorolu, IBM,Hamer, Smitfild,Filips,Hitro, Londonski taksi, Sautempton, Prestolite, uskoro kupuju i FIAT, itd...

Bolero

pre 6 godina

katastrofu i gubitak zivota,za to treba veliko iskustvo...oni ce za pocetak prvih 10-tak godina leteti samo u kini i rusiji dok se ne pokazu,ali pretiti ozbiljnim kompanijama kao sto su boing i erbas,veoma je neozbiljno!
(zz, 26. septembar 2017 20:55)

Sa jednim se slažem, mnogo će vremena proći da ovo bude prava konkurencija.
Ostatak ne stoji, jer čime ameri lete u svemir i zbog čega?
A kinezi šta sve prave...ne brini, nema druge klase za ovu industriju

Oliver

pre 6 godina

Rusi imaju dugu i uspesnu tradiciju proizvodnje kako vojnih tako i civilnih aviona.Oni su imali cak 4 kompanije za proizvodnju civilnih aviona: Tupoljev,Iljusin,Jakovljev i Antonov. O Suhoju i MIG je suvisno i pricati.Vecina nosi nazive po prezimenima ruskih konstruktora i dizajnera kao sto kalasnjikov nosi naziv po genijalnom Kalasnjikovu.Rusi su imali tokom Hladnog rata pandan bilo kom zapadnom avionu.Cak su imali pandan cuvenom konkordu.Bio je to Tupoljev 144,zvani "konkordski".Cak je jedno vreme i leteo u ruskom unutrasnjem saobracaju.O ruskim svemirskim letelicama tipa Sojuza dovoljno je reci da je to trenutno jedina svemirska letelica na planeti za prevoz ljudske posade na Medjunarodnu svemirsku stanicu.Amerikanci vise nemaju svemirsku letelicu otkako su prizemljili spejs satlove.Americki astronauti lete Sojuzima,a prethodno se pripremaju u ruskom svemirskom centru na Krimu,gde im sa slascu lupe ruski pecat u pasos.Onaj ko izrazava sumnju u ruske konstruktorske i dizajnerske sposobnosti pokazuje tesko neznanje i malicioznost.

dzericak

pre 6 godina

Kao da je juce bilo: Kad se reklama prvi put Samsunga pojavila na snimcima sa londonskog Pikadili Cirkusa (neke reportaze ili film Riba Zvana Vanda) tamo negde 1989 u Beogradu se govorilo 'pazi ove pacenike iz Koreje, pa sta oni misle da ljudi iz Evrope ne znaju sta je japanska tehnika' i 'ko ce to da kupi?'...

M

pre 6 godina

Super!
Biće to dobar avion,
ubeđen sam!

Mislim da kvalitetom
neće odmah biti u rangu Boinga i Erbas-a ,ali sigurno će biti dovoljno dobar da ih oslobodi kupovine aviona od
Boinga u Erbas-a!

To je uostalom i cilj!
Zašto bi plaćali Američke i Evropske radnike,
kad mogu svoje!!

zoran

pre 6 godina

Zemlja koja ima raktne motore daleko najbolje...zemlja koja obezbedjuje energetski blok za Medjunardonu Svemirsku Stanicu, zemlja koja ima Suhoj (i zapad kaze da je to NLO za ostale avione)...zemlja koja ima najbolje atomske podmornice, izaziva podsmeh kod Srba koji zive u zemlji gde se jedva charape proizvode, uvijaju kablovi, prave oklagije i nakovnji. Sta dalje reci, a ne zaplakati..???

Mare

pre 6 godina

@et, koji napisa:"Smijete se kinezima a pisete sa proizvoda Made in China."

Tacno tako. USA dizajniran i projektovan proizvod,kome Kinez zavrce srafove. A kada je na pauzi to radi robot.
I nije Kinez jad i beda da se razumemo, siroma radi kao sto mi "motamo kablove".

M

pre 6 godina

Super!
Biće to dobar avion,
ubeđen sam!

Mislim da kvalitetom
neće odmah biti u rangu Boinga i Erbas-a ,ali sigurno će biti dovoljno dobar da ih oslobodi kupovine aviona od
Boinga u Erbas-a!

To je uostalom i cilj!
Zašto bi plaćali Američke i Evropske radnike,
kad mogu svoje!!

артиљерац

pre 6 godina

За оне који пљују по будућем руско-кинеском авиону:Не куди коња ког
ниси јахао.И још ово,Су-100 Super jet и MS 21 су наручиле и америчке
компаније,тек да знате.А то што ви тиме не би летели,па има ко хоће.
Не стоји војска због малог Мујице.

Vlada

pre 6 godina

Bezbednost aviona je vise stvar obuke i odrzavanja, svaki moze da padne... Inace sirokotrupni Il-86 i Il-96 za vise od 30 godina letenja u komercijalnom
saobracaju bez nezgoda sa smrtnim ishodima. Statisticki najbezbedniji avioni, samo toliko...

Brzi Gonzales

pre 6 godina

Rusi su imali sedamdesetih godina svoju verziju Concorda(supersonicnog putnickog aviona).Bio je to TU-144. Pogledajte malo o njemu na YouTube pre nego sto se narugate njihovoj avio industriji.

zz

pre 6 godina

tesko se ubaciti kao 3-ci igrac gde caruju giganti kao sto su boing i erbas sa visedecenijskim iskustvom u pravljenu aviona svih velicina...ja razumem potrebu za konkurencijom jer konkurencija obara cenu,necu da sumnjam ni u strucnost tih ljudi,ali brate dizajnira ga rus a sklapa kinez,nisu to mobilni telefoni gde su greske dozvoljene,to je ozbiljno prevozno sredstvo sa najsavremenijom tehnologijom koju covek poseduje,gde najmanja greskica vodi u katastrofu i gubitak zivota,za to treba veliko iskustvo...oni ce za pocetak prvih 10-tak godina leteti samo u kini i rusiji dok se ne pokazu,ali pretiti ozbiljnim kompanijama kao sto su boing i erbas,veoma je neozbiljno!

NN

pre 6 godina

Ovaj avon ce kupovati samo Kinezi i donekle Rusi ako imaju novca. Ostali ce ipak za iste pare pre kupovati Boeing ili Airbus. Da je avion jedno 2o do 30 % jefitni pa bi mozda cak i neko sa strane narucio takav avion.

Marko

pre 6 godina

Dizajnirano u Rusiji i napravljeno u Kini i ja u tome da letim!? Neka hvala!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rusofiličar, 26. septembar 2017 19:53)
@Ti neces ali rusi, kinezi , dobar deo azije , afrike i juzne amerike hoce.Kinezima treba 7000 aviona u narednih 15 godina kad naprave svoj i pocnu da stanciju zapad tu nema sta da trazi.To nece biti jeftin avion, problem je sto ti imas predasude a mozda je sve Soros propaganda.

int

pre 6 godina

Pa ako znaju Brazilci da naprave avion da valja da li bi znali i Rusi? A?
(Avijon, 26. septembar 2017 20:16)
Videcemo kad naprave. Da ne bude samo kao razlika izmedju vojnih i civilnih pilota...

brm

pre 6 godina

Airbas i Boing imaju toliko narudžbina, da sa njihovim ogromnim kapacitetima na avion mora da se čeka nekoliko godina. I nije isto kada imate avion koji je u upotrebi decenijama i sve vreme je unaređivan i modifikovan, kada ga proizvode kompanije koje imaju višedecenijsko iskustvo koje je utkano u svaki novi model...i sa druge strane kada ga proizvode zemlje koje nemaju baš mnogo iskustva na tom polju (ruski civilni avioni nisu baš poznati po pouzdanosti).

I pogrešno je reći da neka kompanija jedinom modelom "napda" Boing ili Airbas. Jer oni proizvode skoro sve tipove aviona civilnog saobraćaja...od Džambo džeta do manjih aviona za regionalna putovanja.

Dobro je što ćemo imati konkurenciju, ali taj avion neće biti u širokoj upotrebi još najmanje 15-20 godina, ako sve bude išlo kako je predviđeno. U avioindustriji zbog same kompleksnosti stvari se ne menjaju tako brzo.

Avijon

pre 6 godina

Ruski avion. Možeš da misliš.
To bi bilo kao kad bi Brazilci pravili avion.
Pa i prave ga. Embraer.
I ima ih čak i Lufthansa.
Pa ako znaju Brazilci da naprave avion da valja da li bi znali i Rusi? A?

AlexM

pre 6 godina

dobro sad se svi smejemo toj suludoj ideji ali smejali smo se i Kineskim mobilnim telefonima pa su pojeli vecinu evropske konkurencije, smejali smo se Ruskim nesavrsenim tenkovima u odnosu na Tigrove , pa ipak su oni usli u Berlin, vremena se menjaju, tehnologija takodje a Nokia je Kineska

артиљерац

pre 6 godina

@ benny hill Твоја контатација да руски авиони често падају је врло
паушална.Постоји статистика на нету,упореди,и видећеш да не падају
ништа више од западних авиона.А нешто сасвим друго је оркестрирана
медијска кампања против руских комерцијалних авиона,на Западу.Кад се
средином 90-их појавио Ту-204,на изложби у Паризу(Ле Бурже)немачки
часопис Шпигл или Штерн(нисам сигуран)објави како је склон падовима.
Пазите,за авион који још није ушао у комерцијалну употребу.Руси их туже,добију их на суду(10 милиона $ одшете)али је штета учињена
угледу Тупољева била немерљиво већа.Како је написао један енглески
новинар:"Боинг и Ербас су то ладно платили,јефтиније им од било које
рекламе".Јер,на крају Ту-204 није купио чак ни Аерофлот,јер путници
нису хтели да лете "авионом који је склон падовима".Ја сам инжењер
ваздухопловства,тема ми је јако блиска и позната.Могао би да напишем
повећи чланак о томе.А као илустрацију ево ти податка:На Западу
постоји бар 10 клубова фанова Ту-154.Један мој колега из Квантаса
скупља слободне дане и онда лети у Русију да би летео у Ту-154,јер
су их Руси задржали у унутрашњем саобраћају.

bole

pre 6 godina

Ne znamo mi nista ni o Rusiji ni o Kini jer nam 50 godina blokiraju informacije, zato toliko i ima negativnih komentara koji se obrazuju s onim što čuju a ne sa onim što pročitaju ili vide svojim očima

AlexM

pre 6 godina

dobro sad se svi smejemo toj suludoj ideji ali smejali smo se i Kineskim mobilnim telefonima pa su pojeli vecinu evropske konkurencije, smejali smo se Ruskim nesavrsenim tenkovima u odnosu na Tigrove , pa ipak su oni usli u Berlin, vremena se menjaju, tehnologija takodje a Nokia je Kineska

артиљерац

pre 6 godina

@ benny hill Твоја контатација да руски авиони често падају је врло
паушална.Постоји статистика на нету,упореди,и видећеш да не падају
ништа више од западних авиона.А нешто сасвим друго је оркестрирана
медијска кампања против руских комерцијалних авиона,на Западу.Кад се
средином 90-их појавио Ту-204,на изложби у Паризу(Ле Бурже)немачки
часопис Шпигл или Штерн(нисам сигуран)објави како је склон падовима.
Пазите,за авион који још није ушао у комерцијалну употребу.Руси их туже,добију их на суду(10 милиона $ одшете)али је штета учињена
угледу Тупољева била немерљиво већа.Како је написао један енглески
новинар:"Боинг и Ербас су то ладно платили,јефтиније им од било које
рекламе".Јер,на крају Ту-204 није купио чак ни Аерофлот,јер путници
нису хтели да лете "авионом који је склон падовима".Ја сам инжењер
ваздухопловства,тема ми је јако блиска и позната.Могао би да напишем
повећи чланак о томе.А као илустрацију ево ти податка:На Западу
постоји бар 10 клубова фанова Ту-154.Један мој колега из Квантаса
скупља слободне дане и онда лети у Русију да би летео у Ту-154,јер
су их Руси задржали у унутрашњем саобраћају.

Avijon

pre 6 godina

Ruski avion. Možeš da misliš.
To bi bilo kao kad bi Brazilci pravili avion.
Pa i prave ga. Embraer.
I ima ih čak i Lufthansa.
Pa ako znaju Brazilci da naprave avion da valja da li bi znali i Rusi? A?

Marko

pre 6 godina

Dizajnirano u Rusiji i napravljeno u Kini i ja u tome da letim!? Neka hvala!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rusofiličar, 26. septembar 2017 19:53)
@Ti neces ali rusi, kinezi , dobar deo azije , afrike i juzne amerike hoce.Kinezima treba 7000 aviona u narednih 15 godina kad naprave svoj i pocnu da stanciju zapad tu nema sta da trazi.To nece biti jeftin avion, problem je sto ti imas predasude a mozda je sve Soros propaganda.

zoran

pre 6 godina

Zemlja koja ima raktne motore daleko najbolje...zemlja koja obezbedjuje energetski blok za Medjunardonu Svemirsku Stanicu, zemlja koja ima Suhoj (i zapad kaze da je to NLO za ostale avione)...zemlja koja ima najbolje atomske podmornice, izaziva podsmeh kod Srba koji zive u zemlji gde se jedva charape proizvode, uvijaju kablovi, prave oklagije i nakovnji. Sta dalje reci, a ne zaplakati..???

brm

pre 6 godina

Airbas i Boing imaju toliko narudžbina, da sa njihovim ogromnim kapacitetima na avion mora da se čeka nekoliko godina. I nije isto kada imate avion koji je u upotrebi decenijama i sve vreme je unaređivan i modifikovan, kada ga proizvode kompanije koje imaju višedecenijsko iskustvo koje je utkano u svaki novi model...i sa druge strane kada ga proizvode zemlje koje nemaju baš mnogo iskustva na tom polju (ruski civilni avioni nisu baš poznati po pouzdanosti).

I pogrešno je reći da neka kompanija jedinom modelom "napda" Boing ili Airbas. Jer oni proizvode skoro sve tipove aviona civilnog saobraćaja...od Džambo džeta do manjih aviona za regionalna putovanja.

Dobro je što ćemo imati konkurenciju, ali taj avion neće biti u širokoj upotrebi još najmanje 15-20 godina, ako sve bude išlo kako je predviđeno. U avioindustriji zbog same kompleksnosti stvari se ne menjaju tako brzo.

bole

pre 6 godina

Ne znamo mi nista ni o Rusiji ni o Kini jer nam 50 godina blokiraju informacije, zato toliko i ima negativnih komentara koji se obrazuju s onim što čuju a ne sa onim što pročitaju ili vide svojim očima

артиљерац

pre 6 godina

За оне који пљују по будућем руско-кинеском авиону:Не куди коња ког
ниси јахао.И још ово,Су-100 Super jet и MS 21 су наручиле и америчке
компаније,тек да знате.А то што ви тиме не би летели,па има ко хоће.
Не стоји војска због малог Мујице.

petar

pre 6 godina

Ovde su ljudi uglavno paušalno komentarisali, ispada da Rusi nikada nisu napravili ni jedan avion, do sada, samo bicikle i trotinete. Sad kad počnu da prave avione, prvo će ih samo oni koristiti jer Boing i Erbas su glavni na pijaci. Rusi prave fantastične avione, najbolje na svetu, isto tako i brodove i podmornice. Zato vi koji ne volite ništa što počinje sa slovom R nemojte lupati gluposti. I treba da naprave kooperaciju i da pojedu amere sve zajedno sa boingom i erbasom. Nije važno kada, desiće se jer su to dve velike države, veliki kapaciteti, novac im takođe nije problem, kao što neki ovde lupaju, ako budu imali para pa će i Rusi kupiti neki. Gluplji komentar nisam pročitao. Mnogo je ovde coca cola komentatora.

Oliver

pre 6 godina

Rusi imaju dugu i uspesnu tradiciju proizvodnje kako vojnih tako i civilnih aviona.Oni su imali cak 4 kompanije za proizvodnju civilnih aviona: Tupoljev,Iljusin,Jakovljev i Antonov. O Suhoju i MIG je suvisno i pricati.Vecina nosi nazive po prezimenima ruskih konstruktora i dizajnera kao sto kalasnjikov nosi naziv po genijalnom Kalasnjikovu.Rusi su imali tokom Hladnog rata pandan bilo kom zapadnom avionu.Cak su imali pandan cuvenom konkordu.Bio je to Tupoljev 144,zvani "konkordski".Cak je jedno vreme i leteo u ruskom unutrasnjem saobracaju.O ruskim svemirskim letelicama tipa Sojuza dovoljno je reci da je to trenutno jedina svemirska letelica na planeti za prevoz ljudske posade na Medjunarodnu svemirsku stanicu.Amerikanci vise nemaju svemirsku letelicu otkako su prizemljili spejs satlove.Americki astronauti lete Sojuzima,a prethodno se pripremaju u ruskom svemirskom centru na Krimu,gde im sa slascu lupe ruski pecat u pasos.Onaj ko izrazava sumnju u ruske konstruktorske i dizajnerske sposobnosti pokazuje tesko neznanje i malicioznost.

M

pre 6 godina

Super!
Biće to dobar avion,
ubeđen sam!

Mislim da kvalitetom
neće odmah biti u rangu Boinga i Erbas-a ,ali sigurno će biti dovoljno dobar da ih oslobodi kupovine aviona od
Boinga u Erbas-a!

To je uostalom i cilj!
Zašto bi plaćali Američke i Evropske radnike,
kad mogu svoje!!

nikola

pre 6 godina

Dizajnirano u Rusiji i napravljeno u Kini i ja u tome da letim!? Neka hvala!
(rusofiličar, 26. septembar 2017 19:53)
Pa vidi Rusija i Kina su jedini koji šalju ljude u svemir.. I ameri plaćaju Rusima debele pare da lete jer ne umeju da naprave svoj a da je bezbedan.
A rusi su odavno pravili sirokotrupne avione.. Npr IL 96..i nikad nije problem bio bezbednost već su Rusi uglavnom pravili za sebe pa nisu mnogi mislili o potrošnji jer imaju goriva koliko hoćeš za smešne pare.
Mislim samo se ti smej.. Znas ono ko se zadnji smeje itd.. Rusi imaju znanje a Kinezi kad krenu da stancaju više ovima na zapadu necw biti smesno.. Smejala si i Nokia tako pa sad je vlasnik nokie neka anonimna kineska firma.

Ludi Milojko

pre 6 godina

Ha,ha,ha kakvi su Srbi, u sve se razumeju!!Kina 1,3 mld stanovnika duplo više nego EU i USA zajedno! Azija polovina svetskog stanovništva. I Rusija sa svojim resursima i zajednička tehnologija sa neograničenom radnom snagom nemogu napraviti avion bolji od Boinga i Airbus-a?!! Stvarno ste smešni! Dva usko-trupna aviona su već spremna. Jednom kada potisnu sa tržišta Azije Boing i EB, pa,pa...

Miloš

pre 6 godina

Ovaj avion je namenjen pre svega Kinezima, Kina ce trebati mnogo aviona te klase u narednoj deceniji i ne zele vise da trose svoje pare na tudje avione.

Bolero

pre 6 godina

katastrofu i gubitak zivota,za to treba veliko iskustvo...oni ce za pocetak prvih 10-tak godina leteti samo u kini i rusiji dok se ne pokazu,ali pretiti ozbiljnim kompanijama kao sto su boing i erbas,veoma je neozbiljno!
(zz, 26. septembar 2017 20:55)

Sa jednim se slažem, mnogo će vremena proći da ovo bude prava konkurencija.
Ostatak ne stoji, jer čime ameri lete u svemir i zbog čega?
A kinezi šta sve prave...ne brini, nema druge klase za ovu industriju

putnik namernik

pre 6 godina

ne treba kuditi avione pre nego sto polete. Videcemo. Predsrasude i stereoptipi mogu da budu losi.
Leteo sam par puta u Tupoljevu, po SSSR-u i Rusiji. Secam se samo da je jednom sleteo na pistu a da nisam ni osetio da je sleteo, pa sma se iznenadio kad sam video da pocinje vec da koci. To nikad nisam doziveo ni u jednom boingu ili erbasu.
Verovatno je do ruje pilota, a mozda i do aviona, ali to dobro pamtim.

dzericak

pre 6 godina

Kao da je juce bilo: Kad se reklama prvi put Samsunga pojavila na snimcima sa londonskog Pikadili Cirkusa (neke reportaze ili film Riba Zvana Vanda) tamo negde 1989 u Beogradu se govorilo 'pazi ove pacenike iz Koreje, pa sta oni misle da ljudi iz Evrope ne znaju sta je japanska tehnika' i 'ko ce to da kupi?'...

Mare

pre 6 godina

@et, koji napisa:"Smijete se kinezima a pisete sa proizvoda Made in China."

Tacno tako. USA dizajniran i projektovan proizvod,kome Kinez zavrce srafove. A kada je na pauzi to radi robot.
I nije Kinez jad i beda da se razumemo, siroma radi kao sto mi "motamo kablove".

EU Citizen

pre 6 godina

To može da prođe, ali samo ako bude koštalo duplo manje od konkurencije, pošto ruski proizvod nema šanse da ne bude debelo tehnički inferioran u odnosu na Boing i Erbas, takvo je realno stanje ruske tehnologije. U suprotnom, kupovaće ga samo ruske i kineske kompanije po političkom nalogu i pritislu i poneki satelit.

Marko

pre 6 godina

Pa bre ljudi, imate li vi predstavu šta su Antonov,Mikojan ili Suhoj?? I vi smatrate da Rusi nisu sposobni da naprave avion, e moji Srbi, nisu malo morgen. Rusi imaju ogromno iskustvo, znanje i tehnologiju ne da naprave, nego kad naprave, da to i leti. Druga je stvar što je kod nas pobedio NSP i što smo mi programirani i da je za nas sve što je sa zapada neupitno najbolje, a da je sve ostalo, što nije sa zapada, u stvari teško sr. Morate se probuditi, jer to najbolje zapadno polako ali sigurno propada, a istok dolazi, pa ćete umesto danke dojčland uskoro pevati viva la China. Američka deca uče Kineski odavno, oni su svesni da kad Polete Kineski avioni oni neče više biti monopolisti i veoma brzo će da se suoče sa padom proizvodnje i Boinga i Erbasa, a onda se može očekivati da potraže nekog strateškog partnera i gle čuda kupuju ih Kinezi. Inače, Kinezi su već kupili Singentu,Imagination technologies Lotus, Volvo, Motorolu, IBM,Hamer, Smitfild,Filips,Hitro, Londonski taksi, Sautempton, Prestolite, uskoro kupuju i FIAT, itd...

Ruski konkord

pre 6 godina

Momak, a da li ti znas kako je nastao ruski konkord i zasto jako lici na francuski? Zato sto su ukrali nacrte. Cudno da to ne znate, kad to i rusi priznaju :)

zz

pre 6 godina

tesko se ubaciti kao 3-ci igrac gde caruju giganti kao sto su boing i erbas sa visedecenijskim iskustvom u pravljenu aviona svih velicina...ja razumem potrebu za konkurencijom jer konkurencija obara cenu,necu da sumnjam ni u strucnost tih ljudi,ali brate dizajnira ga rus a sklapa kinez,nisu to mobilni telefoni gde su greske dozvoljene,to je ozbiljno prevozno sredstvo sa najsavremenijom tehnologijom koju covek poseduje,gde najmanja greskica vodi u katastrofu i gubitak zivota,za to treba veliko iskustvo...oni ce za pocetak prvih 10-tak godina leteti samo u kini i rusiji dok se ne pokazu,ali pretiti ozbiljnim kompanijama kao sto su boing i erbas,veoma je neozbiljno!

JA

pre 6 godina

Prave Rusi i Ladu, pa ih nigde nema, ne vidim zasto bi bilo drukcije sa avionima??!! Sto se tice letova u svemir, Amerikanci su izracunali da im je mnogo jeftinije da ih rusi taksiraju, samo toliko

Maksa

pre 6 godina

@zz

Da li si prespavao poslednjih 50 godina? Uzmi proguglaj malo i vidi kakave avione prave Rusi. Dizajn nikakav, ali funcionalnost i pouzdanost maksimalna. Da ne kazem da im za motore nema ravnih (Ameri su sve svoje svemirske misije slali sa ruskim motorima i po svoj prilici bar jos 35 godina nece moci da naprave svoj na koji bi smeli da stave ljudsku posadu).

Nikola

pre 6 godina

Kako god da bude a bice dobro bar se nadam posto rusi nista ne prepustaju slucaju, ima da ga testiraju ako treba 5 godina ali bice potpuno isproban u svim varijantama i uslovima letenja dok dobije certifikat da moze u serisku proizvodnju.

Vlada

pre 6 godina

Bezbednost aviona je vise stvar obuke i odrzavanja, svaki moze da padne... Inace sirokotrupni Il-86 i Il-96 za vise od 30 godina letenja u komercijalnom
saobracaju bez nezgoda sa smrtnim ishodima. Statisticki najbezbedniji avioni, samo toliko...

hahaha

pre 6 godina

Ovaj artiljerac vec deset godina prica o Sukhoi-100 avionu, jos malo k'o Prokop. Baska to sto nijedan americka firma nije porucila SU-100 niti MC-21.

NN

pre 6 godina

Ovaj avon ce kupovati samo Kinezi i donekle Rusi ako imaju novca. Ostali ce ipak za iste pare pre kupovati Boeing ili Airbus. Da je avion jedno 2o do 30 % jefitni pa bi mozda cak i neko sa strane narucio takav avion.

Brzi Gonzales

pre 6 godina

Rusi su imali sedamdesetih godina svoju verziju Concorda(supersonicnog putnickog aviona).Bio je to TU-144. Pogledajte malo o njemu na YouTube pre nego sto se narugate njihovoj avio industriji.

int

pre 6 godina

Pa ako znaju Brazilci da naprave avion da valja da li bi znali i Rusi? A?
(Avijon, 26. septembar 2017 20:16)
Videcemo kad naprave. Da ne bude samo kao razlika izmedju vojnih i civilnih pilota...

pilot

pre 6 godina

Tužna stvar je što se ljudi samo bezveze lože. Čak i ovi novi ssj100, MC21 I C919 iako ih Rusi I Kinezi prave prosto vrište od zapadne tehnologije. CFM, Alenia, Snecma, Honeywell, BF Goodrich, pa čak i Boing i Erbas su učestvovali u projektovanju, razvoju i proizvodnji tih aviona.

M

pre 6 godina

Super!
Biće to dobar avion,
ubeđen sam!

Mislim da kvalitetom
neće odmah biti u rangu Boinga i Erbas-a ,ali sigurno će biti dovoljno dobar da ih oslobodi kupovine aviona od
Boinga u Erbas-a!

To je uostalom i cilj!
Zašto bi plaćali Američke i Evropske radnike,
kad mogu svoje!!

nikad pod kgb cizmom

pre 6 godina

ruje nek se ne kite kineskom moci, finansijama i uspehom. kinezi ce ih ionako uzeti pod svoje, vec im ceo istocni sibir drze u saci. a avione ce ruje kupovati od onoga ko najvise podmiti njihove vlastodrsce, kao i uvek.

requiem

pre 6 godina

izgleda je cijeli svijet postao dipolan. znate, navijacki, zvezda ili partizan. demokrate ili republikanci. USA i Rusija. Za rusofile, ne pominjite TU-144, jer su Rusi krali nacrte, i napravili očajan avion, koji je imao užasno mnogo problema, i gotovo se nije koristio. I ne pominjite svemir, odnosno raketne motore, jer raketni motori se ne koriste na avionima, i nabitni su u ovoj prici. Za antirusofile, Rusi odavno proizvode avione, i tu su sigurno u vrhu, uključujući i pouzdanost. Nisu kada je u pitanju stedljivost, a daleko zaostaju kada je dizajn enterijera u pitanju, sto je postao takodje bitan faktor (uz izuzerak SU-100, gdje su to radili Italijani). Ogromno iskustvo Rusa, uz Kineze koji su fantasticni u kopiranju stvari, i imaju i "kiniske" stvari koje su nikakve, a imaju i izuzetno kvalitetne proizvode kada je to potrebno cini ovaj avion ozbiljnom prijetnjom, ali za sada samo prijetnjom. Sta ce biti za 10 godina, vrijeme ce pokazati

goran

pre 6 godina

U Kini se proizvode: iPhone, Samsung Galaxy, LG i Sony televizore.
Rusi rentaju Sojuz amerima kako bi ovi dostavili hranu na Space station.
Ako se pametno udruze- mogu stici na Mars, a ne proizvesti avion..

mali debeli

pre 6 godina

Neverovatno koliko lupetanja u komentarima oko 2025 kada se ocekuje prvi let!
Da li iko od ovih "strucnjaka" ima pojma sta znaci dizajnirati i proizvesti wide body A/C koji ima domet od 12000km za SAMO 7-8 godina!!
BTW Kina proizvodi skoro 70-80% vrhunskih USA proizvoda.
Bolje pogledajte Americke kanale Nat Geo,Discovery itd koji prikazuju sta se na MEGA poslovima radi u Kini.
O Ruskim avionima i njihovom iskustvu na tom polju, glupo je gubiti vreme objasnjavati "strucnjacima".

primer iz istorije...

pre 6 godina

Tridesetih godina proslog veka američki vojni stručnjaci i generali su bili ubedjeni da Japanci ne mogu voditi rat složenijim oruzijem od katane, a kamoli napraviti avion ili nosac aviona... Rezultat takvog razmisljanja je bilo potpuno unistenje američke flote u Perl Harboru... Tako i u ovom slučaju, Kinezi kada nesto odluce, to i zavrse, bez obzira kolika je cena, dok su sa druge strane Rusi pokazali da poseduju i znanje i smisao za konstruisanje letilica...

bibi

pre 6 godina

Ovo izgleda pisse jedan dezurni bot dok mljacka sendvice iz ruske akademije nauka, one suvarke ... samo oko jednog stereotipa o ruskim raketnim motorima: ameri ih koriste samo zato sto su neisplativi u proizvodnji u malim serijama, a ne zato sto ne mogu da proizvedu svoje.

Miki

pre 6 godina

Ja sam se smejao Samsung televizoru nekad jer smo u isto vreme kupili EI Nis i Samsung..EI Niš za dnevnu a Samsung za moju..EI Niš imao 100 kanala ,teletext ,daljinski sa displejom i sve što postojalo u to vreme dok Samsung bio neki jeftiniji koreanac čisto da posluži ..tad je bio najbolji TV Sony i Philips ,EI Nis u sredini a Samsung ono kad nemaš para za ove druge..
Gde je sad Samsung a gde EI Niš..koliko proda sad Samsung televizora a koliko Sony I Philips..

Бинср

pre 6 godina

Који наивни коментари. Па Русија има најсавршенију војну и свемирску технологију, а Кина производи буквално све и поседује све могуће цивилне технологије. Биће ово добар производ који ће сигурно наћи купца унутар БРИКС асоцијације, где живи безмало пола светске популације.

pera

pre 6 godina

Koliko smesnih komentara, za vas postoje samo USA i EU. Samo zemlje BRIKSa (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Juzna Afrika) su vec danas ekonomski mocnije, da ne pricamo o stanovnistvu i time potrosaca od 3,1 milijardu (a gde su ostale azijske, juznoamericke i africke zemlje), tih 5 drzava imaju prosecni ekonomski rast od 6 % prema prosecnom rastu USA i EU od ispod 2 %. Prognose predvidjaju da ce sama Kina do 2050 imati vecu BDP (bruto domacu proizvodnju) nego USA i EU zajedno! Podsmevati se vec sada vodecim silama u svetu da ne moze da naprave sirokotrupni komercijalni avion (kojih Rusija pravi vec 60 godina, uglavnom transportnih koji su najbolji na svetu) samo pokazuje koliko smo zatrovani zapadnom propagandom. Samoj Kini je do 2032 potrebno 4330 novih komercijalnih aviona, a gde su tu jos Indija sa 1500, Brazil sa 1300, Rusija sa preko 800 i ostali, to je ogromno trziste koje ce se ubuduce uglavnom snabdevati sopstvenim proizvodima.

neutralni felsh

pre 6 godina

samaljot 2025... dosta vise sa planovima, braco rusi, dajte da vidimo realizaciju... letece sanke, roboti oktopodi, terminatori, avioni, podmornice, pokazu skicu i vise ni muk mukajet. jos zvacu tehniku iz sssr-a.

Eleftherios

pre 6 godina

Za ove što pišu da amerikanci ne mogu da naprave motor za rakete, čisto onako neka proguglaju kompaniju SpaceX, pa će da vide da kod njih privatne kompanije prave rakete, a ovamo Rusija i Kina prave širokotrupni avion koji će poleteti ej za osam godina i odmah će Boing i Erbas da propadnu. Baš bih voleo da vidim taj avion pored Erbasa A380.

HanSolo

pre 6 godina

Rusi imaju dugu i uspesnu tradiciju proizvodnje kako vojnih tako i civilnih aviona.Oni su imali cak 4 kompanije za proizvodnju civilnih aviona: Tupoljev,Iljusin,Jakovljev i Antonov. O Suhoju i MIG je suvisno i pricati.Vecina nosi nazive po prezimenima ruskih konstruktora i dizajnera kao sto kalasnjikov nosi naziv po genijalnom Kalasnjikovu.Rusi su imali tokom Hladnog rata pandan bilo kom zapadnom avionu.Cak su imali pandan cuvenom konkordu.Bio je to Tupoljev 144,zvani "konkordski".Cak je jedno vreme i leteo u ruskom unutrasnjem saobracaju.O ruskim svemirskim letelicama tipa Sojuza dovoljno je reci da je to trenutno jedina svemirska letelica na planeti za prevoz ljudske posade na Medjunarodnu svemirsku stanicu.Amerikanci vise nemaju svemirsku letelicu otkako su prizemljili spejs satlove.Americki astronauti lete Sojuzima,a prethodno se pripremaju u ruskom svemirskom centru na Krimu,gde im sa slascu lupe ruski pecat u pasos.Onaj ko izrazava sumnju u ruske konstruktorske i dizajnerske sposobnosti pokazuje tesko neznanje i malicioznost.
(Oliver, 26. septembar 2017 21:50)

Ja mislim da si ti taj koji pokazuješ "teško neznanje i malicioznost" prema znanju internacionelne tehničke sposobnosti država..

Tu144 je kopija konkorda.. Rusi ukrali bluprintove.. Ali nisu mogli da izkopijiraju konstrukciju krila pa su morali da stave ona ružna mala krila na prednji deo tela.. Jednostavno nije sletao stabilno bez njih.. Konkord se sleće sa mnogo manjom brzinom.. Stavili su vojne motore na njemu.. Buka je bila toliko velika da nije bilo moguće nositi ljude nego je na kraju samo leteo sa poštom.. A i posle pada na eksibiciji u Parizu sve jedno ga niko nije ni pogledao.. Rusi stavili vojnog pilota koji ga je upravljao kao da je lovac, i avion se jednostavno razlomio.. Toliko o "Konkordskija".. Ukraden!

A za Sojuzima.. Ameri gledaju samo ekonomski na to.. Oni imaju tehnologiju da naprave svoje rakete..
Ne brini..

Western film na eastern way.

pre 6 godina

Fuel economy ni jednima ni drugima nikada nije bio jača strana. Ako budu rusi pravili motore srkaće bar 50% više goriva.

Pele

pre 6 godina

Nasim zapadofilima - nisu ni Airbus ni Boeing bas savrsenstva tehnologije, da se ne zavaravamo. Uz trud, nivo tog njihovog unutrasnjeg dizajna nije bas tesko postici. Sad hoce li to ovaj projekat da proba - morao bi, i da nadmasi, ako hoce da prodaje po istoj ceni.
A korupcije, koja na kraju pojede i jednima i drugima kvalitet - ostaje da se vidi mogu li Rusi i Kinezi da budu bolje organizovani stvarno od Evropljana ili Amerikanaca.
(Takmice se kao mala deca ciji tata ima veci falicni simbol, ali u takvom svetu na zalost zivimo)

dr.kadzija

pre 6 godina

Bas lepo malo zdrave konkurencije, ali A350 i B787 se ne mogu porediti. kompletno drugacija koncepcija, ovi A350 koje imam u kompaniji trose 1t goriva na sat vise od B787, ne mogu da lete na visinama na kojima smo sa 787....

bibi

pre 6 godina

Oni mogu cao boeing i airbus za jedno 100 godina kada isteknu resursi skoro kompletnoj civilnoj avijaciji kine i rusije koja se trenutno sastoji od boeinga i airbusa, a to je hiljade aviona kojima su potrebni rezervni delovi i obavezno servisiranje. Zato ih i Boeing i Erbas drze za onu stvar

ja

pre 6 godina

Ovo prepucavanje oko toga ko je bolji u avijaciji mi je isto kao kad bi rekli da je naš hokej bolji od češkog, kosarka u feancuskoj bolja od usa... Boing i erbas imaju primat zato sto su u uslovima tržišne ekonomije postavili sebi parametre tako da tu il i ostali ne mogu da im priđu, prosto ni jedna zapadna zemlja nece uzeti ni jedan istočni avion pa neka je 3 puta bolji,ne zato sto ih ne vole, nego zato sto vlada te zemlje nece to dozvoliti.

EU Citizen

pre 6 godina

To može da prođe, ali samo ako bude koštalo duplo manje od konkurencije, pošto ruski proizvod nema šanse da ne bude debelo tehnički inferioran u odnosu na Boing i Erbas, takvo je realno stanje ruske tehnologije. U suprotnom, kupovaće ga samo ruske i kineske kompanije po političkom nalogu i pritislu i poneki satelit.

zz

pre 6 godina

tesko se ubaciti kao 3-ci igrac gde caruju giganti kao sto su boing i erbas sa visedecenijskim iskustvom u pravljenu aviona svih velicina...ja razumem potrebu za konkurencijom jer konkurencija obara cenu,necu da sumnjam ni u strucnost tih ljudi,ali brate dizajnira ga rus a sklapa kinez,nisu to mobilni telefoni gde su greske dozvoljene,to je ozbiljno prevozno sredstvo sa najsavremenijom tehnologijom koju covek poseduje,gde najmanja greskica vodi u katastrofu i gubitak zivota,za to treba veliko iskustvo...oni ce za pocetak prvih 10-tak godina leteti samo u kini i rusiji dok se ne pokazu,ali pretiti ozbiljnim kompanijama kao sto su boing i erbas,veoma je neozbiljno!

AlexM

pre 6 godina

dobro sad se svi smejemo toj suludoj ideji ali smejali smo se i Kineskim mobilnim telefonima pa su pojeli vecinu evropske konkurencije, smejali smo se Ruskim nesavrsenim tenkovima u odnosu na Tigrove , pa ipak su oni usli u Berlin, vremena se menjaju, tehnologija takodje a Nokia je Kineska

JA

pre 6 godina

Prave Rusi i Ladu, pa ih nigde nema, ne vidim zasto bi bilo drukcije sa avionima??!! Sto se tice letova u svemir, Amerikanci su izracunali da im je mnogo jeftinije da ih rusi taksiraju, samo toliko

Ludi Milojko

pre 6 godina

Ha,ha,ha kakvi su Srbi, u sve se razumeju!!Kina 1,3 mld stanovnika duplo više nego EU i USA zajedno! Azija polovina svetskog stanovništva. I Rusija sa svojim resursima i zajednička tehnologija sa neograničenom radnom snagom nemogu napraviti avion bolji od Boinga i Airbus-a?!! Stvarno ste smešni! Dva usko-trupna aviona su već spremna. Jednom kada potisnu sa tržišta Azije Boing i EB, pa,pa...

Avijon

pre 6 godina

Ruski avion. Možeš da misliš.
To bi bilo kao kad bi Brazilci pravili avion.
Pa i prave ga. Embraer.
I ima ih čak i Lufthansa.
Pa ako znaju Brazilci da naprave avion da valja da li bi znali i Rusi? A?

petar

pre 6 godina

Ovde su ljudi uglavno paušalno komentarisali, ispada da Rusi nikada nisu napravili ni jedan avion, do sada, samo bicikle i trotinete. Sad kad počnu da prave avione, prvo će ih samo oni koristiti jer Boing i Erbas su glavni na pijaci. Rusi prave fantastične avione, najbolje na svetu, isto tako i brodove i podmornice. Zato vi koji ne volite ništa što počinje sa slovom R nemojte lupati gluposti. I treba da naprave kooperaciju i da pojedu amere sve zajedno sa boingom i erbasom. Nije važno kada, desiće se jer su to dve velike države, veliki kapaciteti, novac im takođe nije problem, kao što neki ovde lupaju, ako budu imali para pa će i Rusi kupiti neki. Gluplji komentar nisam pročitao. Mnogo je ovde coca cola komentatora.

Nikola

pre 6 godina

Kako god da bude a bice dobro bar se nadam posto rusi nista ne prepustaju slucaju, ima da ga testiraju ako treba 5 godina ali bice potpuno isproban u svim varijantama i uslovima letenja dok dobije certifikat da moze u serisku proizvodnju.

bole

pre 6 godina

Ne znamo mi nista ni o Rusiji ni o Kini jer nam 50 godina blokiraju informacije, zato toliko i ima negativnih komentara koji se obrazuju s onim što čuju a ne sa onim što pročitaju ili vide svojim očima

NN

pre 6 godina

Ovaj avon ce kupovati samo Kinezi i donekle Rusi ako imaju novca. Ostali ce ipak za iste pare pre kupovati Boeing ili Airbus. Da je avion jedno 2o do 30 % jefitni pa bi mozda cak i neko sa strane narucio takav avion.

hahaha

pre 6 godina

Ovaj artiljerac vec deset godina prica o Sukhoi-100 avionu, jos malo k'o Prokop. Baska to sto nijedan americka firma nije porucila SU-100 niti MC-21.

Marko

pre 6 godina

Dizajnirano u Rusiji i napravljeno u Kini i ja u tome da letim!? Neka hvala!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rusofiličar, 26. septembar 2017 19:53)
@Ti neces ali rusi, kinezi , dobar deo azije , afrike i juzne amerike hoce.Kinezima treba 7000 aviona u narednih 15 godina kad naprave svoj i pocnu da stanciju zapad tu nema sta da trazi.To nece biti jeftin avion, problem je sto ti imas predasude a mozda je sve Soros propaganda.

артиљерац

pre 6 godina

@ benny hill Твоја контатација да руски авиони често падају је врло
паушална.Постоји статистика на нету,упореди,и видећеш да не падају
ништа више од западних авиона.А нешто сасвим друго је оркестрирана
медијска кампања против руских комерцијалних авиона,на Западу.Кад се
средином 90-их појавио Ту-204,на изложби у Паризу(Ле Бурже)немачки
часопис Шпигл или Штерн(нисам сигуран)објави како је склон падовима.
Пазите,за авион који још није ушао у комерцијалну употребу.Руси их туже,добију их на суду(10 милиона $ одшете)али је штета учињена
угледу Тупољева била немерљиво већа.Како је написао један енглески
новинар:"Боинг и Ербас су то ладно платили,јефтиније им од било које
рекламе".Јер,на крају Ту-204 није купио чак ни Аерофлот,јер путници
нису хтели да лете "авионом који је склон падовима".Ја сам инжењер
ваздухопловства,тема ми је јако блиска и позната.Могао би да напишем
повећи чланак о томе.А као илустрацију ево ти податка:На Западу
постоји бар 10 клубова фанова Ту-154.Један мој колега из Квантаса
скупља слободне дане и онда лети у Русију да би летео у Ту-154,јер
су их Руси задржали у унутрашњем саобраћају.

nikad pod kgb cizmom

pre 6 godina

ruje nek se ne kite kineskom moci, finansijama i uspehom. kinezi ce ih ionako uzeti pod svoje, vec im ceo istocni sibir drze u saci. a avione ce ruje kupovati od onoga ko najvise podmiti njihove vlastodrsce, kao i uvek.

Ruski konkord

pre 6 godina

Momak, a da li ti znas kako je nastao ruski konkord i zasto jako lici na francuski? Zato sto su ukrali nacrte. Cudno da to ne znate, kad to i rusi priznaju :)

Maksa

pre 6 godina

@zz

Da li si prespavao poslednjih 50 godina? Uzmi proguglaj malo i vidi kakave avione prave Rusi. Dizajn nikakav, ali funcionalnost i pouzdanost maksimalna. Da ne kazem da im za motore nema ravnih (Ameri su sve svoje svemirske misije slali sa ruskim motorima i po svoj prilici bar jos 35 godina nece moci da naprave svoj na koji bi smeli da stave ljudsku posadu).

артиљерац

pre 6 godina

За оне који пљују по будућем руско-кинеском авиону:Не куди коња ког
ниси јахао.И још ово,Су-100 Super jet и MS 21 су наручиле и америчке
компаније,тек да знате.А то што ви тиме не би летели,па има ко хоће.
Не стоји војска због малог Мујице.

nikola

pre 6 godina

Dizajnirano u Rusiji i napravljeno u Kini i ja u tome da letim!? Neka hvala!
(rusofiličar, 26. septembar 2017 19:53)
Pa vidi Rusija i Kina su jedini koji šalju ljude u svemir.. I ameri plaćaju Rusima debele pare da lete jer ne umeju da naprave svoj a da je bezbedan.
A rusi su odavno pravili sirokotrupne avione.. Npr IL 96..i nikad nije problem bio bezbednost već su Rusi uglavnom pravili za sebe pa nisu mnogi mislili o potrošnji jer imaju goriva koliko hoćeš za smešne pare.
Mislim samo se ti smej.. Znas ono ko se zadnji smeje itd.. Rusi imaju znanje a Kinezi kad krenu da stancaju više ovima na zapadu necw biti smesno.. Smejala si i Nokia tako pa sad je vlasnik nokie neka anonimna kineska firma.

Mare

pre 6 godina

@et, koji napisa:"Smijete se kinezima a pisete sa proizvoda Made in China."

Tacno tako. USA dizajniran i projektovan proizvod,kome Kinez zavrce srafove. A kada je na pauzi to radi robot.
I nije Kinez jad i beda da se razumemo, siroma radi kao sto mi "motamo kablove".

bibi

pre 6 godina

Ovo izgleda pisse jedan dezurni bot dok mljacka sendvice iz ruske akademije nauka, one suvarke ... samo oko jednog stereotipa o ruskim raketnim motorima: ameri ih koriste samo zato sto su neisplativi u proizvodnji u malim serijama, a ne zato sto ne mogu da proizvedu svoje.

Oliver

pre 6 godina

Rusi imaju dugu i uspesnu tradiciju proizvodnje kako vojnih tako i civilnih aviona.Oni su imali cak 4 kompanije za proizvodnju civilnih aviona: Tupoljev,Iljusin,Jakovljev i Antonov. O Suhoju i MIG je suvisno i pricati.Vecina nosi nazive po prezimenima ruskih konstruktora i dizajnera kao sto kalasnjikov nosi naziv po genijalnom Kalasnjikovu.Rusi su imali tokom Hladnog rata pandan bilo kom zapadnom avionu.Cak su imali pandan cuvenom konkordu.Bio je to Tupoljev 144,zvani "konkordski".Cak je jedno vreme i leteo u ruskom unutrasnjem saobracaju.O ruskim svemirskim letelicama tipa Sojuza dovoljno je reci da je to trenutno jedina svemirska letelica na planeti za prevoz ljudske posade na Medjunarodnu svemirsku stanicu.Amerikanci vise nemaju svemirsku letelicu otkako su prizemljili spejs satlove.Americki astronauti lete Sojuzima,a prethodno se pripremaju u ruskom svemirskom centru na Krimu,gde im sa slascu lupe ruski pecat u pasos.Onaj ko izrazava sumnju u ruske konstruktorske i dizajnerske sposobnosti pokazuje tesko neznanje i malicioznost.

brm

pre 6 godina

Airbas i Boing imaju toliko narudžbina, da sa njihovim ogromnim kapacitetima na avion mora da se čeka nekoliko godina. I nije isto kada imate avion koji je u upotrebi decenijama i sve vreme je unaređivan i modifikovan, kada ga proizvode kompanije koje imaju višedecenijsko iskustvo koje je utkano u svaki novi model...i sa druge strane kada ga proizvode zemlje koje nemaju baš mnogo iskustva na tom polju (ruski civilni avioni nisu baš poznati po pouzdanosti).

I pogrešno je reći da neka kompanija jedinom modelom "napda" Boing ili Airbas. Jer oni proizvode skoro sve tipove aviona civilnog saobraćaja...od Džambo džeta do manjih aviona za regionalna putovanja.

Dobro je što ćemo imati konkurenciju, ali taj avion neće biti u širokoj upotrebi još najmanje 15-20 godina, ako sve bude išlo kako je predviđeno. U avioindustriji zbog same kompleksnosti stvari se ne menjaju tako brzo.

Marko

pre 6 godina

Pa bre ljudi, imate li vi predstavu šta su Antonov,Mikojan ili Suhoj?? I vi smatrate da Rusi nisu sposobni da naprave avion, e moji Srbi, nisu malo morgen. Rusi imaju ogromno iskustvo, znanje i tehnologiju ne da naprave, nego kad naprave, da to i leti. Druga je stvar što je kod nas pobedio NSP i što smo mi programirani i da je za nas sve što je sa zapada neupitno najbolje, a da je sve ostalo, što nije sa zapada, u stvari teško sr. Morate se probuditi, jer to najbolje zapadno polako ali sigurno propada, a istok dolazi, pa ćete umesto danke dojčland uskoro pevati viva la China. Američka deca uče Kineski odavno, oni su svesni da kad Polete Kineski avioni oni neče više biti monopolisti i veoma brzo će da se suoče sa padom proizvodnje i Boinga i Erbasa, a onda se može očekivati da potraže nekog strateškog partnera i gle čuda kupuju ih Kinezi. Inače, Kinezi su već kupili Singentu,Imagination technologies Lotus, Volvo, Motorolu, IBM,Hamer, Smitfild,Filips,Hitro, Londonski taksi, Sautempton, Prestolite, uskoro kupuju i FIAT, itd...

zoran

pre 6 godina

Zemlja koja ima raktne motore daleko najbolje...zemlja koja obezbedjuje energetski blok za Medjunardonu Svemirsku Stanicu, zemlja koja ima Suhoj (i zapad kaze da je to NLO za ostale avione)...zemlja koja ima najbolje atomske podmornice, izaziva podsmeh kod Srba koji zive u zemlji gde se jedva charape proizvode, uvijaju kablovi, prave oklagije i nakovnji. Sta dalje reci, a ne zaplakati..???

M

pre 6 godina

Super!
Biće to dobar avion,
ubeđen sam!

Mislim da kvalitetom
neće odmah biti u rangu Boinga i Erbas-a ,ali sigurno će biti dovoljno dobar da ih oslobodi kupovine aviona od
Boinga u Erbas-a!

To je uostalom i cilj!
Zašto bi plaćali Američke i Evropske radnike,
kad mogu svoje!!

int

pre 6 godina

Pa ako znaju Brazilci da naprave avion da valja da li bi znali i Rusi? A?
(Avijon, 26. septembar 2017 20:16)
Videcemo kad naprave. Da ne bude samo kao razlika izmedju vojnih i civilnih pilota...

putnik namernik

pre 6 godina

ne treba kuditi avione pre nego sto polete. Videcemo. Predsrasude i stereoptipi mogu da budu losi.
Leteo sam par puta u Tupoljevu, po SSSR-u i Rusiji. Secam se samo da je jednom sleteo na pistu a da nisam ni osetio da je sleteo, pa sma se iznenadio kad sam video da pocinje vec da koci. To nikad nisam doziveo ni u jednom boingu ili erbasu.
Verovatno je do ruje pilota, a mozda i do aviona, ali to dobro pamtim.

Bolero

pre 6 godina

katastrofu i gubitak zivota,za to treba veliko iskustvo...oni ce za pocetak prvih 10-tak godina leteti samo u kini i rusiji dok se ne pokazu,ali pretiti ozbiljnim kompanijama kao sto su boing i erbas,veoma je neozbiljno!
(zz, 26. septembar 2017 20:55)

Sa jednim se slažem, mnogo će vremena proći da ovo bude prava konkurencija.
Ostatak ne stoji, jer čime ameri lete u svemir i zbog čega?
A kinezi šta sve prave...ne brini, nema druge klase za ovu industriju

Brzi Gonzales

pre 6 godina

Rusi su imali sedamdesetih godina svoju verziju Concorda(supersonicnog putnickog aviona).Bio je to TU-144. Pogledajte malo o njemu na YouTube pre nego sto se narugate njihovoj avio industriji.

HanSolo

pre 6 godina

Rusi imaju dugu i uspesnu tradiciju proizvodnje kako vojnih tako i civilnih aviona.Oni su imali cak 4 kompanije za proizvodnju civilnih aviona: Tupoljev,Iljusin,Jakovljev i Antonov. O Suhoju i MIG je suvisno i pricati.Vecina nosi nazive po prezimenima ruskih konstruktora i dizajnera kao sto kalasnjikov nosi naziv po genijalnom Kalasnjikovu.Rusi su imali tokom Hladnog rata pandan bilo kom zapadnom avionu.Cak su imali pandan cuvenom konkordu.Bio je to Tupoljev 144,zvani "konkordski".Cak je jedno vreme i leteo u ruskom unutrasnjem saobracaju.O ruskim svemirskim letelicama tipa Sojuza dovoljno je reci da je to trenutno jedina svemirska letelica na planeti za prevoz ljudske posade na Medjunarodnu svemirsku stanicu.Amerikanci vise nemaju svemirsku letelicu otkako su prizemljili spejs satlove.Americki astronauti lete Sojuzima,a prethodno se pripremaju u ruskom svemirskom centru na Krimu,gde im sa slascu lupe ruski pecat u pasos.Onaj ko izrazava sumnju u ruske konstruktorske i dizajnerske sposobnosti pokazuje tesko neznanje i malicioznost.
(Oliver, 26. septembar 2017 21:50)

Ja mislim da si ti taj koji pokazuješ "teško neznanje i malicioznost" prema znanju internacionelne tehničke sposobnosti država..

Tu144 je kopija konkorda.. Rusi ukrali bluprintove.. Ali nisu mogli da izkopijiraju konstrukciju krila pa su morali da stave ona ružna mala krila na prednji deo tela.. Jednostavno nije sletao stabilno bez njih.. Konkord se sleće sa mnogo manjom brzinom.. Stavili su vojne motore na njemu.. Buka je bila toliko velika da nije bilo moguće nositi ljude nego je na kraju samo leteo sa poštom.. A i posle pada na eksibiciji u Parizu sve jedno ga niko nije ni pogledao.. Rusi stavili vojnog pilota koji ga je upravljao kao da je lovac, i avion se jednostavno razlomio.. Toliko o "Konkordskija".. Ukraden!

A za Sojuzima.. Ameri gledaju samo ekonomski na to.. Oni imaju tehnologiju da naprave svoje rakete..
Ne brini..

M

pre 6 godina

Super!
Biće to dobar avion,
ubeđen sam!

Mislim da kvalitetom
neće odmah biti u rangu Boinga i Erbas-a ,ali sigurno će biti dovoljno dobar da ih oslobodi kupovine aviona od
Boinga u Erbas-a!

To je uostalom i cilj!
Zašto bi plaćali Američke i Evropske radnike,
kad mogu svoje!!

Vlada

pre 6 godina

Bezbednost aviona je vise stvar obuke i odrzavanja, svaki moze da padne... Inace sirokotrupni Il-86 i Il-96 za vise od 30 godina letenja u komercijalnom
saobracaju bez nezgoda sa smrtnim ishodima. Statisticki najbezbedniji avioni, samo toliko...

neutralni felsh

pre 6 godina

samaljot 2025... dosta vise sa planovima, braco rusi, dajte da vidimo realizaciju... letece sanke, roboti oktopodi, terminatori, avioni, podmornice, pokazu skicu i vise ni muk mukajet. jos zvacu tehniku iz sssr-a.

pera

pre 6 godina

Koliko smesnih komentara, za vas postoje samo USA i EU. Samo zemlje BRIKSa (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Juzna Afrika) su vec danas ekonomski mocnije, da ne pricamo o stanovnistvu i time potrosaca od 3,1 milijardu (a gde su ostale azijske, juznoamericke i africke zemlje), tih 5 drzava imaju prosecni ekonomski rast od 6 % prema prosecnom rastu USA i EU od ispod 2 %. Prognose predvidjaju da ce sama Kina do 2050 imati vecu BDP (bruto domacu proizvodnju) nego USA i EU zajedno! Podsmevati se vec sada vodecim silama u svetu da ne moze da naprave sirokotrupni komercijalni avion (kojih Rusija pravi vec 60 godina, uglavnom transportnih koji su najbolji na svetu) samo pokazuje koliko smo zatrovani zapadnom propagandom. Samoj Kini je do 2032 potrebno 4330 novih komercijalnih aviona, a gde su tu jos Indija sa 1500, Brazil sa 1300, Rusija sa preko 800 i ostali, to je ogromno trziste koje ce se ubuduce uglavnom snabdevati sopstvenim proizvodima.

pilot

pre 6 godina

Tužna stvar je što se ljudi samo bezveze lože. Čak i ovi novi ssj100, MC21 I C919 iako ih Rusi I Kinezi prave prosto vrište od zapadne tehnologije. CFM, Alenia, Snecma, Honeywell, BF Goodrich, pa čak i Boing i Erbas su učestvovali u projektovanju, razvoju i proizvodnji tih aviona.

Бинср

pre 6 godina

Који наивни коментари. Па Русија има најсавршенију војну и свемирску технологију, а Кина производи буквално све и поседује све могуће цивилне технологије. Биће ово добар производ који ће сигурно наћи купца унутар БРИКС асоцијације, где живи безмало пола светске популације.

Eleftherios

pre 6 godina

Za ove što pišu da amerikanci ne mogu da naprave motor za rakete, čisto onako neka proguglaju kompaniju SpaceX, pa će da vide da kod njih privatne kompanije prave rakete, a ovamo Rusija i Kina prave širokotrupni avion koji će poleteti ej za osam godina i odmah će Boing i Erbas da propadnu. Baš bih voleo da vidim taj avion pored Erbasa A380.

primer iz istorije...

pre 6 godina

Tridesetih godina proslog veka američki vojni stručnjaci i generali su bili ubedjeni da Japanci ne mogu voditi rat složenijim oruzijem od katane, a kamoli napraviti avion ili nosac aviona... Rezultat takvog razmisljanja je bilo potpuno unistenje američke flote u Perl Harboru... Tako i u ovom slučaju, Kinezi kada nesto odluce, to i zavrse, bez obzira kolika je cena, dok su sa druge strane Rusi pokazali da poseduju i znanje i smisao za konstruisanje letilica...

mali debeli

pre 6 godina

Neverovatno koliko lupetanja u komentarima oko 2025 kada se ocekuje prvi let!
Da li iko od ovih "strucnjaka" ima pojma sta znaci dizajnirati i proizvesti wide body A/C koji ima domet od 12000km za SAMO 7-8 godina!!
BTW Kina proizvodi skoro 70-80% vrhunskih USA proizvoda.
Bolje pogledajte Americke kanale Nat Geo,Discovery itd koji prikazuju sta se na MEGA poslovima radi u Kini.
O Ruskim avionima i njihovom iskustvu na tom polju, glupo je gubiti vreme objasnjavati "strucnjacima".

ja

pre 6 godina

Ovo prepucavanje oko toga ko je bolji u avijaciji mi je isto kao kad bi rekli da je naš hokej bolji od češkog, kosarka u feancuskoj bolja od usa... Boing i erbas imaju primat zato sto su u uslovima tržišne ekonomije postavili sebi parametre tako da tu il i ostali ne mogu da im priđu, prosto ni jedna zapadna zemlja nece uzeti ni jedan istočni avion pa neka je 3 puta bolji,ne zato sto ih ne vole, nego zato sto vlada te zemlje nece to dozvoliti.

goran

pre 6 godina

U Kini se proizvode: iPhone, Samsung Galaxy, LG i Sony televizore.
Rusi rentaju Sojuz amerima kako bi ovi dostavili hranu na Space station.
Ako se pametno udruze- mogu stici na Mars, a ne proizvesti avion..

Western film na eastern way.

pre 6 godina

Fuel economy ni jednima ni drugima nikada nije bio jača strana. Ako budu rusi pravili motore srkaće bar 50% više goriva.

dzericak

pre 6 godina

Kao da je juce bilo: Kad se reklama prvi put Samsunga pojavila na snimcima sa londonskog Pikadili Cirkusa (neke reportaze ili film Riba Zvana Vanda) tamo negde 1989 u Beogradu se govorilo 'pazi ove pacenike iz Koreje, pa sta oni misle da ljudi iz Evrope ne znaju sta je japanska tehnika' i 'ko ce to da kupi?'...

Miloš

pre 6 godina

Ovaj avion je namenjen pre svega Kinezima, Kina ce trebati mnogo aviona te klase u narednoj deceniji i ne zele vise da trose svoje pare na tudje avione.

Pele

pre 6 godina

Nasim zapadofilima - nisu ni Airbus ni Boeing bas savrsenstva tehnologije, da se ne zavaravamo. Uz trud, nivo tog njihovog unutrasnjeg dizajna nije bas tesko postici. Sad hoce li to ovaj projekat da proba - morao bi, i da nadmasi, ako hoce da prodaje po istoj ceni.
A korupcije, koja na kraju pojede i jednima i drugima kvalitet - ostaje da se vidi mogu li Rusi i Kinezi da budu bolje organizovani stvarno od Evropljana ili Amerikanaca.
(Takmice se kao mala deca ciji tata ima veci falicni simbol, ali u takvom svetu na zalost zivimo)

dr.kadzija

pre 6 godina

Bas lepo malo zdrave konkurencije, ali A350 i B787 se ne mogu porediti. kompletno drugacija koncepcija, ovi A350 koje imam u kompaniji trose 1t goriva na sat vise od B787, ne mogu da lete na visinama na kojima smo sa 787....

requiem

pre 6 godina

izgleda je cijeli svijet postao dipolan. znate, navijacki, zvezda ili partizan. demokrate ili republikanci. USA i Rusija. Za rusofile, ne pominjite TU-144, jer su Rusi krali nacrte, i napravili očajan avion, koji je imao užasno mnogo problema, i gotovo se nije koristio. I ne pominjite svemir, odnosno raketne motore, jer raketni motori se ne koriste na avionima, i nabitni su u ovoj prici. Za antirusofile, Rusi odavno proizvode avione, i tu su sigurno u vrhu, uključujući i pouzdanost. Nisu kada je u pitanju stedljivost, a daleko zaostaju kada je dizajn enterijera u pitanju, sto je postao takodje bitan faktor (uz izuzerak SU-100, gdje su to radili Italijani). Ogromno iskustvo Rusa, uz Kineze koji su fantasticni u kopiranju stvari, i imaju i "kiniske" stvari koje su nikakve, a imaju i izuzetno kvalitetne proizvode kada je to potrebno cini ovaj avion ozbiljnom prijetnjom, ali za sada samo prijetnjom. Sta ce biti za 10 godina, vrijeme ce pokazati

Miki

pre 6 godina

Ja sam se smejao Samsung televizoru nekad jer smo u isto vreme kupili EI Nis i Samsung..EI Niš za dnevnu a Samsung za moju..EI Niš imao 100 kanala ,teletext ,daljinski sa displejom i sve što postojalo u to vreme dok Samsung bio neki jeftiniji koreanac čisto da posluži ..tad je bio najbolji TV Sony i Philips ,EI Nis u sredini a Samsung ono kad nemaš para za ove druge..
Gde je sad Samsung a gde EI Niš..koliko proda sad Samsung televizora a koliko Sony I Philips..

bibi

pre 6 godina

Oni mogu cao boeing i airbus za jedno 100 godina kada isteknu resursi skoro kompletnoj civilnoj avijaciji kine i rusije koja se trenutno sastoji od boeinga i airbusa, a to je hiljade aviona kojima su potrebni rezervni delovi i obavezno servisiranje. Zato ih i Boeing i Erbas drze za onu stvar