Utorak, 22.08.2017.

09:04

Pazite se, ovako vas marketi prevare čim uđete

U tržnim centrima nema satova ni prozora; muzika, podovi, osvetljenje su detaljno planirani da utiču na podsvest kupaca.

Izvor: Sputnik

Pazite se, ovako vas marketi prevare èim uðete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

hmh

pre 6 godina

Niko nas ne tera da kupujemo sto nam ne treba!Na pijaci isto tako ima prodavaca sacuvaj Boze.Stoji covek pored brda gajbica sa breskvama i ogromna cena na sredini 50 din,pridjem da kupim,zena pre mene bira iz jedne gajbe,ja da se ne guram krenem da uzimam,kad covek kaze,e te su 100 din,ja kazem kako 100 din,pa kaze gospodjo kad uzimate iz gajbe iz koje nisam ja rekao da mozete uzeti te su skuplje,ja lepo ostavim kesu i necu da kupim,a on kaze da je to osetljiva roba,a ja kazem onda covece uzmes i prodajes krompir!

Kupac je uvek u pravu

pre 6 godina

@ "Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!"
(Branko Potezica, 22. avgust 2017 09:56)

Sve ove "prevare" i prevare koje su opisane u clanku su vrlo, vrlo diskutabilne. Neke, cak, spadaju u legalnu strategiju poslovanja.

Medjutim!

Ovo sa cenama (da nisu stavljene, promenjene itd.) je CISTA PREVARA i to mora da bude kaznjivo. Ali provodjenje zakona na Balkanu je sportaska disciplina kao ona u atletici: trcanje preko prepona.

Tamo gde je poslovanje (prodaja u marketima) pravo poslovanje, izvod iz zakona o poslovanju i politici cena stoji na kasi jasno vidljiv i citljiv. Ukoliko dodje do nesaglasja u ceni (oglasena i ona na kasi) placa se niza cena. Kupac ne sme i ne moze da bude ostacen. Nikad i ni u kom slucaju.

PS Desilo mi se, npr. da je kasirka pogresila u kucanju cene (valjda nije dobro skenirala). Sama je primetila gresku (ja nisam), pa mi je dala to sto sam kupio badava i jos u kusuru dodala cenu toga. Vratila mi prakticno vise novca. Uz izvinjenje sto je pogresila, pokazala mi je na Izvod iz politike cena koji stoji kraj kase.

Kole

pre 6 godina

U Maxiju redovno vocni jogurt na akciji sa nalepnicom od 30% zbog isteka roka trajanja 160 dinara pa izadje 112 dinara. U isto vreme pored njega Isti jogurt na akciji redovnoj 124 dinara. Malo trula fora.

PsychoTheRapist

pre 6 godina

Uvek se artikli koji se slabo prodaju, postavljaju desno od ulaza, jer većina ljudi, kada uđe u prodajni objekat, ide prvo na desno. Često, iz tog razloga žutom trakom na podu, ili na neki drugi način, utiče na podsvest kupaca, da, ako bi možda i krenuli levo, uvek skrenu desno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Smuleco, 22. avgust 2017 10:37)
Griješiš. Muškarac kad ulazi u prodavnicu mahinalno okreće glavu u desnu stranu a žene u lijevu (dokazana veza sa polovinama mozga koej su jače razvijene) i pametni prodavci na desnu stranu postavljaju asortiman za muškarce a lieva ne mora biti nužno ženska.
Ovaj članak je inače pretenciozan i dikutabilan. Nije vam palo na pamet da cijene nedostaju jer ih radnici nisu stigli zamjeniti i da se ne bunite kada je roba jeftinija od deklarisane cijene, da su "rupe" na rafi sokova jer roblje koje tu radi nije stiglo da napuni odjel? I mali podsjetnik, kasirka ne služi za istresanje vaših frustracija. Ne smijete kući, ne smijete na poslu, ne smijete na ulici, ali smijete sve njoj u lice jer ona mora da se smješka za svoju platu. Jeli i to prevara?

1€ satnica srpskog shljakera

pre 6 godina

Kupujte online. Tako nikada nećete kupiti nešto za šta niste sigurni da li će vam zatrebati. Naravno, sveže voće i povrće kupujte po potrebi u maloj radnji iz komšiluka jer je sigurno jeftinije nego u megamarketima sa megapopustima.

Victor Jugo

pre 6 godina

Ovi izgleda nisu bilu u Walmartu ili Target. Nema polica pored kase, nema problema, ugurace kupci npr sampon medju zvake. Prazna mesta koliko hoces, jer ih popunjavaju jedanput mesecno, skupe desetine radnika i oni pune taj dan i ko zna kad opet. Prozora nema jer ko bi to naprao, a i da ima ne vidis nista od prenatrpanih polica. Ovo sa menjanje rasporeda stoji, tako da ni zaposleni ne znaju sta gde stoji...

Ono, kupim nesto od tebe, a ti mi zavidis sto mogu da platim

pre 6 godina

Kod nas su prodavci u marketima tako loše plaćeni da se to vidi po njihovim licima i nemaju volje za mnoge stvari koje ste tu naveli.
(ChampioN, 22. avgust 2017 10:52)

Pa ne placam ih ja, kupac?! Zasto su prema meni neljubazni? Treba da budu zahvalni da je neko dosao nesto da kupi, to im radno mesto cini sigurnijim. Kad god dodjem u Srbiju smuce mi se face onih zena na kasi kad vide da si pazario za hiljadu, dve, tri hiljade dinara. Prave facu kao da one moraju da plate racun. Kusur ti bacaju kao da ti nesto poklanjaju. Uzas, koliko nema normalne svesti u Srbiji, na svim poljima.

CJ

pre 6 godina

20 kasa, rade dve, gužve velike a narod nervozan dok čeka "aj da uzmem ovaj orbit, aj sinkers, može i gumene bombonice"...
Proverena strategija.

Misa

pre 6 godina

Niko ne piše kako su se pakovanja od jedmog kilograma spustila na 900 gr a cena ostala ista.Kiselo mleko i ostali mlečni proizvodi isto drasticna smanjena kolicina a cena povećana. Skidaju kožu sa ledja.Sami smo krivi što se ne bunimo i ne bojkotujemo.

Djemo B

pre 6 godina

Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!
(Branko Potezica, 22. avgust 2017 09:56)
179
U Kanadi je to bas dobro jer ako se to desi dobijate stvar besplatno a ako uzmete dvije iste stvari po pogrešnoj cijeni jedna je besplatna a druga po cijeni koja piše na stalku.

Logika

pre 6 godina

Ja najvise mrzim onaj kad stave proizvod na ,,akciju'' pa pise cena ali ne stoji koliko je kostao proizvod pre ,,akcije'' i onda covek kupi a da i ne razmisli da li je snizenje za 1 dinar.Kad to vidim namerno prodjem dalje.

Миле

pre 6 godina

Одете фино на пијацу, па бирате све фино. Па кад пробате парадајз са пијаце, више у маркетима нећете ни помишљати да купите поврће. Воће уме да буде добро у маркетима... На пијаци има широк избор сланине, меса, нема толико прерађевина, поврћа, млечних производа и то високе класе, ситне технике, јефтиније је доста и лепо се подружите са осталим купцима. Чак фино на крају купите и лепо цвеће за вашу драгу и изненадите је :-)

misko

pre 6 godina

naj naj najvažnija stvar
NIKADA ne ići gladan u kupovinu
isprobao puno puta
kad ideš gladan , napuniš puna kolica , a na kraju ne kupiš ništa za večeru

NikolaC

pre 6 godina

Najveća prevara ja rač AKCIJA!
1. Cilj je da dođeš i kupiš nešto što nije na akciji. Bitno je samo da uđeš.
2. Ako je cena tad tolika, onda znači da uvek može da bude tolika.
3. Ako malo bolje razmisliš, vidiš da u skoro svaku prodavnicu ima neko "sezonsko/praznično" sniženje.
Kad bolje sagledaš ispada da je uvek neka AKCIJA ili SNIŽENJE tokom cele godine, naročito za odeću i obuću, jer su izmišljene cene.

Zato ne nasedajte i kupite ono što Van zaista treba.

Bojan

pre 6 godina

Ne razumem zašto je napisano okvalifikovano kao prevara ? Onda je svako ubeđivanje prevara, svaka komunikacija prevara, onda je svaka boja, štampa, reč, sve je prevara. Ispada da treba u marketima da na svim proizvodima samo piše naziv i to sve istom veličinom i vrstom slova verovatno i isti broj slova (znakova), možda i da se sve isto zovu, sve da bude dostupno na istoj visini i na istoj udaljenosti od vrata, u istoj ambalaži, uvek ista količina svega itd. Senzacionalizam će dokusuriti ljude, neće ratovi i raskalašnost.

aleksa

pre 6 godina

"I sta je od toga prevara?"
Sve što stvara pogrešnu sliku i obmanjuje potrošača jeste prevara. Jadan je onaj ko mora da se služi ovako bednim trikovima da bi prodao svoju robu.

aleksa

pre 6 godina

relativno skoro na pijaci
ekstra kajsija, boja neverovatna nestvarna, ruzicasta/crvenkasta
i ako nisam planirao resih da uzmem 1 gajbicu
izmeri prodavac, naplati u trenutku kada sam preuzimao kajsija iznenada promeni boju posta normalna da se tako izrazim, zastah na sekund staje ovo, gledam ostale kajsije boja i dalje ekstra
bacim pogled iznad glave, tenda crvena i baca crvenu nijansu na kajsije....

Aleksandar

pre 6 godina

A kako odoleti svim tim trikovima? Ponesite spisak za kupovinu i odgovarajuću količinu keša, ništa kartice. I nemojte gladni u kupovinu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzigi, 22. avgust 2017 09:45)

da, nemoj gladan u kupovinu, to je jedino rešenje.

mich

pre 6 godina

panta i branko potezica

MORAJU ali ponavljam MORAJU vam racunati cenu koja se nalazi na polici ispod artikla, slobodno se pozalite kod sefa i videcete, to je tako svuda u svetu, to sto nisu zamenili cenu je njihova greska i njihov problem...

Duca

pre 6 godina

1. U super marketima hleb je uvek na najdaljoj mogucoj udaljenosti od kase, pa ako ste dosli samo po hleb trgovci se nadaju da cete uzeti jos nesto usput...
2. Proizvodi namenjeni deci (na pr kinder jaje) su uvek na nizim policama kako bi bili u njihovoj visini...
Ima jos mnogo toga ali ove dve strategije se primenjuju svuda

да да

pre 6 godina

Жуте цене, тј. истекле акције које су важиле до јуче, а данас је већ нова цена, без цене, цене за неки други артикал, ...

Zvezda

pre 6 godina

Hleb je uvek na kraju, kinder jaja i cokoladice su uvek na kasi da bi vas deca smarala da im kupite, proizvodi koji se cesto reklamiraju su vam u visini ociju...

panta

pre 6 godina

dodajte još zamenu cena, tako da ispod skupog proizvoda stoji niža cena a naziv artikla skoro isti (morate proveriti bar kod) ili akcija kojoj je prošao rok ali je cena "zaboravljena" i još stoji tu. Ima još puno toga ali ovo je najučestalije.

Smuleco

pre 6 godina

Uvek se artikli koji se slabo prodaju, postavljaju desno od ulaza, jer većina ljudi, kada uđe u prodajni objekat, ide prvo na desno. Često, iz tog razloga žutom trakom na podu, ili na neki drugi način, utiče na podsvest kupaca, da, ako bi možda i krenuli levo, uvek skrenu desno.

Branko Potezica

pre 6 godina

Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!

dzigi

pre 6 godina

Kad je veća gužva u prodavnici, muzika je življa, brža. I obrnuto, kad nema gužve sporija je.
Postoji muzika za prepodnevnu i popodnevnu smenu.
A kako odoleti svim tim trikovima? Ponesite spisak za kupovinu i odgovarajuću količinu keša, ništa kartice. I nemojte gladni u kupovinu.

Duca

pre 6 godina

1. U super marketima hleb je uvek na najdaljoj mogucoj udaljenosti od kase, pa ako ste dosli samo po hleb trgovci se nadaju da cete uzeti jos nesto usput...
2. Proizvodi namenjeni deci (na pr kinder jaje) su uvek na nizim policama kako bi bili u njihovoj visini...
Ima jos mnogo toga ali ove dve strategije se primenjuju svuda

dzigi

pre 6 godina

Kad je veća gužva u prodavnici, muzika je življa, brža. I obrnuto, kad nema gužve sporija je.
Postoji muzika za prepodnevnu i popodnevnu smenu.
A kako odoleti svim tim trikovima? Ponesite spisak za kupovinu i odgovarajuću količinu keša, ništa kartice. I nemojte gladni u kupovinu.

Branko Potezica

pre 6 godina

Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!

panta

pre 6 godina

dodajte još zamenu cena, tako da ispod skupog proizvoda stoji niža cena a naziv artikla skoro isti (morate proveriti bar kod) ili akcija kojoj je prošao rok ali je cena "zaboravljena" i još stoji tu. Ima još puno toga ali ovo je najučestalije.

да да

pre 6 godina

Жуте цене, тј. истекле акције које су важиле до јуче, а данас је већ нова цена, без цене, цене за неки други артикал, ...

Smuleco

pre 6 godina

Uvek se artikli koji se slabo prodaju, postavljaju desno od ulaza, jer većina ljudi, kada uđe u prodajni objekat, ide prvo na desno. Često, iz tog razloga žutom trakom na podu, ili na neki drugi način, utiče na podsvest kupaca, da, ako bi možda i krenuli levo, uvek skrenu desno.

aleksa

pre 6 godina

relativno skoro na pijaci
ekstra kajsija, boja neverovatna nestvarna, ruzicasta/crvenkasta
i ako nisam planirao resih da uzmem 1 gajbicu
izmeri prodavac, naplati u trenutku kada sam preuzimao kajsija iznenada promeni boju posta normalna da se tako izrazim, zastah na sekund staje ovo, gledam ostale kajsije boja i dalje ekstra
bacim pogled iznad glave, tenda crvena i baca crvenu nijansu na kajsije....

misko

pre 6 godina

naj naj najvažnija stvar
NIKADA ne ići gladan u kupovinu
isprobao puno puta
kad ideš gladan , napuniš puna kolica , a na kraju ne kupiš ništa za večeru

Misa

pre 6 godina

Niko ne piše kako su se pakovanja od jedmog kilograma spustila na 900 gr a cena ostala ista.Kiselo mleko i ostali mlečni proizvodi isto drasticna smanjena kolicina a cena povećana. Skidaju kožu sa ledja.Sami smo krivi što se ne bunimo i ne bojkotujemo.

CJ

pre 6 godina

20 kasa, rade dve, gužve velike a narod nervozan dok čeka "aj da uzmem ovaj orbit, aj sinkers, može i gumene bombonice"...
Proverena strategija.

Djemo B

pre 6 godina

Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!
(Branko Potezica, 22. avgust 2017 09:56)
179
U Kanadi je to bas dobro jer ako se to desi dobijate stvar besplatno a ako uzmete dvije iste stvari po pogrešnoj cijeni jedna je besplatna a druga po cijeni koja piše na stalku.

Logika

pre 6 godina

Ja najvise mrzim onaj kad stave proizvod na ,,akciju'' pa pise cena ali ne stoji koliko je kostao proizvod pre ,,akcije'' i onda covek kupi a da i ne razmisli da li je snizenje za 1 dinar.Kad to vidim namerno prodjem dalje.

Ono, kupim nesto od tebe, a ti mi zavidis sto mogu da platim

pre 6 godina

Kod nas su prodavci u marketima tako loše plaćeni da se to vidi po njihovim licima i nemaju volje za mnoge stvari koje ste tu naveli.
(ChampioN, 22. avgust 2017 10:52)

Pa ne placam ih ja, kupac?! Zasto su prema meni neljubazni? Treba da budu zahvalni da je neko dosao nesto da kupi, to im radno mesto cini sigurnijim. Kad god dodjem u Srbiju smuce mi se face onih zena na kasi kad vide da si pazario za hiljadu, dve, tri hiljade dinara. Prave facu kao da one moraju da plate racun. Kusur ti bacaju kao da ti nesto poklanjaju. Uzas, koliko nema normalne svesti u Srbiji, na svim poljima.

NikolaC

pre 6 godina

Najveća prevara ja rač AKCIJA!
1. Cilj je da dođeš i kupiš nešto što nije na akciji. Bitno je samo da uđeš.
2. Ako je cena tad tolika, onda znači da uvek može da bude tolika.
3. Ako malo bolje razmisliš, vidiš da u skoro svaku prodavnicu ima neko "sezonsko/praznično" sniženje.
Kad bolje sagledaš ispada da je uvek neka AKCIJA ili SNIŽENJE tokom cele godine, naročito za odeću i obuću, jer su izmišljene cene.

Zato ne nasedajte i kupite ono što Van zaista treba.

Zvezda

pre 6 godina

Hleb je uvek na kraju, kinder jaja i cokoladice su uvek na kasi da bi vas deca smarala da im kupite, proizvodi koji se cesto reklamiraju su vam u visini ociju...

mich

pre 6 godina

panta i branko potezica

MORAJU ali ponavljam MORAJU vam racunati cenu koja se nalazi na polici ispod artikla, slobodno se pozalite kod sefa i videcete, to je tako svuda u svetu, to sto nisu zamenili cenu je njihova greska i njihov problem...

Миле

pre 6 godina

Одете фино на пијацу, па бирате све фино. Па кад пробате парадајз са пијаце, више у маркетима нећете ни помишљати да купите поврће. Воће уме да буде добро у маркетима... На пијаци има широк избор сланине, меса, нема толико прерађевина, поврћа, млечних производа и то високе класе, ситне технике, јефтиније је доста и лепо се подружите са осталим купцима. Чак фино на крају купите и лепо цвеће за вашу драгу и изненадите је :-)

PsychoTheRapist

pre 6 godina

Uvek se artikli koji se slabo prodaju, postavljaju desno od ulaza, jer većina ljudi, kada uđe u prodajni objekat, ide prvo na desno. Često, iz tog razloga žutom trakom na podu, ili na neki drugi način, utiče na podsvest kupaca, da, ako bi možda i krenuli levo, uvek skrenu desno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Smuleco, 22. avgust 2017 10:37)
Griješiš. Muškarac kad ulazi u prodavnicu mahinalno okreće glavu u desnu stranu a žene u lijevu (dokazana veza sa polovinama mozga koej su jače razvijene) i pametni prodavci na desnu stranu postavljaju asortiman za muškarce a lieva ne mora biti nužno ženska.
Ovaj članak je inače pretenciozan i dikutabilan. Nije vam palo na pamet da cijene nedostaju jer ih radnici nisu stigli zamjeniti i da se ne bunite kada je roba jeftinija od deklarisane cijene, da su "rupe" na rafi sokova jer roblje koje tu radi nije stiglo da napuni odjel? I mali podsjetnik, kasirka ne služi za istresanje vaših frustracija. Ne smijete kući, ne smijete na poslu, ne smijete na ulici, ali smijete sve njoj u lice jer ona mora da se smješka za svoju platu. Jeli i to prevara?

Victor Jugo

pre 6 godina

Ovi izgleda nisu bilu u Walmartu ili Target. Nema polica pored kase, nema problema, ugurace kupci npr sampon medju zvake. Prazna mesta koliko hoces, jer ih popunjavaju jedanput mesecno, skupe desetine radnika i oni pune taj dan i ko zna kad opet. Prozora nema jer ko bi to naprao, a i da ima ne vidis nista od prenatrpanih polica. Ovo sa menjanje rasporeda stoji, tako da ni zaposleni ne znaju sta gde stoji...

Aleksandar

pre 6 godina

A kako odoleti svim tim trikovima? Ponesite spisak za kupovinu i odgovarajuću količinu keša, ništa kartice. I nemojte gladni u kupovinu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzigi, 22. avgust 2017 09:45)

da, nemoj gladan u kupovinu, to je jedino rešenje.

Bojan

pre 6 godina

Ne razumem zašto je napisano okvalifikovano kao prevara ? Onda je svako ubeđivanje prevara, svaka komunikacija prevara, onda je svaka boja, štampa, reč, sve je prevara. Ispada da treba u marketima da na svim proizvodima samo piše naziv i to sve istom veličinom i vrstom slova verovatno i isti broj slova (znakova), možda i da se sve isto zovu, sve da bude dostupno na istoj visini i na istoj udaljenosti od vrata, u istoj ambalaži, uvek ista količina svega itd. Senzacionalizam će dokusuriti ljude, neće ratovi i raskalašnost.

aleksa

pre 6 godina

"I sta je od toga prevara?"
Sve što stvara pogrešnu sliku i obmanjuje potrošača jeste prevara. Jadan je onaj ko mora da se služi ovako bednim trikovima da bi prodao svoju robu.

1€ satnica srpskog shljakera

pre 6 godina

Kupujte online. Tako nikada nećete kupiti nešto za šta niste sigurni da li će vam zatrebati. Naravno, sveže voće i povrće kupujte po potrebi u maloj radnji iz komšiluka jer je sigurno jeftinije nego u megamarketima sa megapopustima.

Kole

pre 6 godina

U Maxiju redovno vocni jogurt na akciji sa nalepnicom od 30% zbog isteka roka trajanja 160 dinara pa izadje 112 dinara. U isto vreme pored njega Isti jogurt na akciji redovnoj 124 dinara. Malo trula fora.

Kupac je uvek u pravu

pre 6 godina

@ "Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!"
(Branko Potezica, 22. avgust 2017 09:56)

Sve ove "prevare" i prevare koje su opisane u clanku su vrlo, vrlo diskutabilne. Neke, cak, spadaju u legalnu strategiju poslovanja.

Medjutim!

Ovo sa cenama (da nisu stavljene, promenjene itd.) je CISTA PREVARA i to mora da bude kaznjivo. Ali provodjenje zakona na Balkanu je sportaska disciplina kao ona u atletici: trcanje preko prepona.

Tamo gde je poslovanje (prodaja u marketima) pravo poslovanje, izvod iz zakona o poslovanju i politici cena stoji na kasi jasno vidljiv i citljiv. Ukoliko dodje do nesaglasja u ceni (oglasena i ona na kasi) placa se niza cena. Kupac ne sme i ne moze da bude ostacen. Nikad i ni u kom slucaju.

PS Desilo mi se, npr. da je kasirka pogresila u kucanju cene (valjda nije dobro skenirala). Sama je primetila gresku (ja nisam), pa mi je dala to sto sam kupio badava i jos u kusuru dodala cenu toga. Vratila mi prakticno vise novca. Uz izvinjenje sto je pogresila, pokazala mi je na Izvod iz politike cena koji stoji kraj kase.

hmh

pre 6 godina

Niko nas ne tera da kupujemo sto nam ne treba!Na pijaci isto tako ima prodavaca sacuvaj Boze.Stoji covek pored brda gajbica sa breskvama i ogromna cena na sredini 50 din,pridjem da kupim,zena pre mene bira iz jedne gajbe,ja da se ne guram krenem da uzimam,kad covek kaze,e te su 100 din,ja kazem kako 100 din,pa kaze gospodjo kad uzimate iz gajbe iz koje nisam ja rekao da mozete uzeti te su skuplje,ja lepo ostavim kesu i necu da kupim,a on kaze da je to osetljiva roba,a ja kazem onda covece uzmes i prodajes krompir!

Ono, kupim nesto od tebe, a ti mi zavidis sto mogu da platim

pre 6 godina

Kod nas su prodavci u marketima tako loše plaćeni da se to vidi po njihovim licima i nemaju volje za mnoge stvari koje ste tu naveli.
(ChampioN, 22. avgust 2017 10:52)

Pa ne placam ih ja, kupac?! Zasto su prema meni neljubazni? Treba da budu zahvalni da je neko dosao nesto da kupi, to im radno mesto cini sigurnijim. Kad god dodjem u Srbiju smuce mi se face onih zena na kasi kad vide da si pazario za hiljadu, dve, tri hiljade dinara. Prave facu kao da one moraju da plate racun. Kusur ti bacaju kao da ti nesto poklanjaju. Uzas, koliko nema normalne svesti u Srbiji, na svim poljima.

1€ satnica srpskog shljakera

pre 6 godina

Kupujte online. Tako nikada nećete kupiti nešto za šta niste sigurni da li će vam zatrebati. Naravno, sveže voće i povrće kupujte po potrebi u maloj radnji iz komšiluka jer je sigurno jeftinije nego u megamarketima sa megapopustima.

Branko Potezica

pre 6 godina

Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!

Миле

pre 6 godina

Одете фино на пијацу, па бирате све фино. Па кад пробате парадајз са пијаце, више у маркетима нећете ни помишљати да купите поврће. Воће уме да буде добро у маркетима... На пијаци има широк избор сланине, меса, нема толико прерађевина, поврћа, млечних производа и то високе класе, ситне технике, јефтиније је доста и лепо се подружите са осталим купцима. Чак фино на крају купите и лепо цвеће за вашу драгу и изненадите је :-)

Bojan

pre 6 godina

Ne razumem zašto je napisano okvalifikovano kao prevara ? Onda je svako ubeđivanje prevara, svaka komunikacija prevara, onda je svaka boja, štampa, reč, sve je prevara. Ispada da treba u marketima da na svim proizvodima samo piše naziv i to sve istom veličinom i vrstom slova verovatno i isti broj slova (znakova), možda i da se sve isto zovu, sve da bude dostupno na istoj visini i na istoj udaljenosti od vrata, u istoj ambalaži, uvek ista količina svega itd. Senzacionalizam će dokusuriti ljude, neće ratovi i raskalašnost.

aleksa

pre 6 godina

"I sta je od toga prevara?"
Sve što stvara pogrešnu sliku i obmanjuje potrošača jeste prevara. Jadan je onaj ko mora da se služi ovako bednim trikovima da bi prodao svoju robu.

PsychoTheRapist

pre 6 godina

Uvek se artikli koji se slabo prodaju, postavljaju desno od ulaza, jer većina ljudi, kada uđe u prodajni objekat, ide prvo na desno. Često, iz tog razloga žutom trakom na podu, ili na neki drugi način, utiče na podsvest kupaca, da, ako bi možda i krenuli levo, uvek skrenu desno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Smuleco, 22. avgust 2017 10:37)
Griješiš. Muškarac kad ulazi u prodavnicu mahinalno okreće glavu u desnu stranu a žene u lijevu (dokazana veza sa polovinama mozga koej su jače razvijene) i pametni prodavci na desnu stranu postavljaju asortiman za muškarce a lieva ne mora biti nužno ženska.
Ovaj članak je inače pretenciozan i dikutabilan. Nije vam palo na pamet da cijene nedostaju jer ih radnici nisu stigli zamjeniti i da se ne bunite kada je roba jeftinija od deklarisane cijene, da su "rupe" na rafi sokova jer roblje koje tu radi nije stiglo da napuni odjel? I mali podsjetnik, kasirka ne služi za istresanje vaših frustracija. Ne smijete kući, ne smijete na poslu, ne smijete na ulici, ali smijete sve njoj u lice jer ona mora da se smješka za svoju platu. Jeli i to prevara?

да да

pre 6 godina

Жуте цене, тј. истекле акције које су важиле до јуче, а данас је већ нова цена, без цене, цене за неки други артикал, ...

panta

pre 6 godina

dodajte još zamenu cena, tako da ispod skupog proizvoda stoji niža cena a naziv artikla skoro isti (morate proveriti bar kod) ili akcija kojoj je prošao rok ali je cena "zaboravljena" i još stoji tu. Ima još puno toga ali ovo je najučestalije.

Smuleco

pre 6 godina

Uvek se artikli koji se slabo prodaju, postavljaju desno od ulaza, jer većina ljudi, kada uđe u prodajni objekat, ide prvo na desno. Često, iz tog razloga žutom trakom na podu, ili na neki drugi način, utiče na podsvest kupaca, da, ako bi možda i krenuli levo, uvek skrenu desno.

Djemo B

pre 6 godina

Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!
(Branko Potezica, 22. avgust 2017 09:56)
179
U Kanadi je to bas dobro jer ako se to desi dobijate stvar besplatno a ako uzmete dvije iste stvari po pogrešnoj cijeni jedna je besplatna a druga po cijeni koja piše na stalku.

dzigi

pre 6 godina

Kad je veća gužva u prodavnici, muzika je življa, brža. I obrnuto, kad nema gužve sporija je.
Postoji muzika za prepodnevnu i popodnevnu smenu.
A kako odoleti svim tim trikovima? Ponesite spisak za kupovinu i odgovarajuću količinu keša, ništa kartice. I nemojte gladni u kupovinu.

Duca

pre 6 godina

1. U super marketima hleb je uvek na najdaljoj mogucoj udaljenosti od kase, pa ako ste dosli samo po hleb trgovci se nadaju da cete uzeti jos nesto usput...
2. Proizvodi namenjeni deci (na pr kinder jaje) su uvek na nizim policama kako bi bili u njihovoj visini...
Ima jos mnogo toga ali ove dve strategije se primenjuju svuda

NikolaC

pre 6 godina

Najveća prevara ja rač AKCIJA!
1. Cilj je da dođeš i kupiš nešto što nije na akciji. Bitno je samo da uđeš.
2. Ako je cena tad tolika, onda znači da uvek može da bude tolika.
3. Ako malo bolje razmisliš, vidiš da u skoro svaku prodavnicu ima neko "sezonsko/praznično" sniženje.
Kad bolje sagledaš ispada da je uvek neka AKCIJA ili SNIŽENJE tokom cele godine, naročito za odeću i obuću, jer su izmišljene cene.

Zato ne nasedajte i kupite ono što Van zaista treba.

Logika

pre 6 godina

Ja najvise mrzim onaj kad stave proizvod na ,,akciju'' pa pise cena ali ne stoji koliko je kostao proizvod pre ,,akcije'' i onda covek kupi a da i ne razmisli da li je snizenje za 1 dinar.Kad to vidim namerno prodjem dalje.

Misa

pre 6 godina

Niko ne piše kako su se pakovanja od jedmog kilograma spustila na 900 gr a cena ostala ista.Kiselo mleko i ostali mlečni proizvodi isto drasticna smanjena kolicina a cena povećana. Skidaju kožu sa ledja.Sami smo krivi što se ne bunimo i ne bojkotujemo.

CJ

pre 6 godina

20 kasa, rade dve, gužve velike a narod nervozan dok čeka "aj da uzmem ovaj orbit, aj sinkers, može i gumene bombonice"...
Proverena strategija.

aleksa

pre 6 godina

relativno skoro na pijaci
ekstra kajsija, boja neverovatna nestvarna, ruzicasta/crvenkasta
i ako nisam planirao resih da uzmem 1 gajbicu
izmeri prodavac, naplati u trenutku kada sam preuzimao kajsija iznenada promeni boju posta normalna da se tako izrazim, zastah na sekund staje ovo, gledam ostale kajsije boja i dalje ekstra
bacim pogled iznad glave, tenda crvena i baca crvenu nijansu na kajsije....

Victor Jugo

pre 6 godina

Ovi izgleda nisu bilu u Walmartu ili Target. Nema polica pored kase, nema problema, ugurace kupci npr sampon medju zvake. Prazna mesta koliko hoces, jer ih popunjavaju jedanput mesecno, skupe desetine radnika i oni pune taj dan i ko zna kad opet. Prozora nema jer ko bi to naprao, a i da ima ne vidis nista od prenatrpanih polica. Ovo sa menjanje rasporeda stoji, tako da ni zaposleni ne znaju sta gde stoji...

mich

pre 6 godina

panta i branko potezica

MORAJU ali ponavljam MORAJU vam racunati cenu koja se nalazi na polici ispod artikla, slobodno se pozalite kod sefa i videcete, to je tako svuda u svetu, to sto nisu zamenili cenu je njihova greska i njihov problem...

Zvezda

pre 6 godina

Hleb je uvek na kraju, kinder jaja i cokoladice su uvek na kasi da bi vas deca smarala da im kupite, proizvodi koji se cesto reklamiraju su vam u visini ociju...

Aleksandar

pre 6 godina

A kako odoleti svim tim trikovima? Ponesite spisak za kupovinu i odgovarajuću količinu keša, ništa kartice. I nemojte gladni u kupovinu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzigi, 22. avgust 2017 09:45)

da, nemoj gladan u kupovinu, to je jedino rešenje.

misko

pre 6 godina

naj naj najvažnija stvar
NIKADA ne ići gladan u kupovinu
isprobao puno puta
kad ideš gladan , napuniš puna kolica , a na kraju ne kupiš ništa za večeru

Kupac je uvek u pravu

pre 6 godina

@ "Ja bih dodao i "manipulaciju cenama artikla", tipa ono uzmete artikl po jednoj ceni na kasi ispadne skuplje pod izgovorom nisu jos stigli da promenjene cene na polici. More lopovi ko vas ne zna skupo bi vam platio!"
(Branko Potezica, 22. avgust 2017 09:56)

Sve ove "prevare" i prevare koje su opisane u clanku su vrlo, vrlo diskutabilne. Neke, cak, spadaju u legalnu strategiju poslovanja.

Medjutim!

Ovo sa cenama (da nisu stavljene, promenjene itd.) je CISTA PREVARA i to mora da bude kaznjivo. Ali provodjenje zakona na Balkanu je sportaska disciplina kao ona u atletici: trcanje preko prepona.

Tamo gde je poslovanje (prodaja u marketima) pravo poslovanje, izvod iz zakona o poslovanju i politici cena stoji na kasi jasno vidljiv i citljiv. Ukoliko dodje do nesaglasja u ceni (oglasena i ona na kasi) placa se niza cena. Kupac ne sme i ne moze da bude ostacen. Nikad i ni u kom slucaju.

PS Desilo mi se, npr. da je kasirka pogresila u kucanju cene (valjda nije dobro skenirala). Sama je primetila gresku (ja nisam), pa mi je dala to sto sam kupio badava i jos u kusuru dodala cenu toga. Vratila mi prakticno vise novca. Uz izvinjenje sto je pogresila, pokazala mi je na Izvod iz politike cena koji stoji kraj kase.

Kole

pre 6 godina

U Maxiju redovno vocni jogurt na akciji sa nalepnicom od 30% zbog isteka roka trajanja 160 dinara pa izadje 112 dinara. U isto vreme pored njega Isti jogurt na akciji redovnoj 124 dinara. Malo trula fora.

hmh

pre 6 godina

Niko nas ne tera da kupujemo sto nam ne treba!Na pijaci isto tako ima prodavaca sacuvaj Boze.Stoji covek pored brda gajbica sa breskvama i ogromna cena na sredini 50 din,pridjem da kupim,zena pre mene bira iz jedne gajbe,ja da se ne guram krenem da uzimam,kad covek kaze,e te su 100 din,ja kazem kako 100 din,pa kaze gospodjo kad uzimate iz gajbe iz koje nisam ja rekao da mozete uzeti te su skuplje,ja lepo ostavim kesu i necu da kupim,a on kaze da je to osetljiva roba,a ja kazem onda covece uzmes i prodajes krompir!