Petak, 11.08.2017.

10:57

"Treba li i Lidl da zabranimo jer je jeftin?"

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da razume strahovanja domaćih proizvođača nameštaja zbog dolaska Ikee.

Izvor: N1

"Treba li i Lidl da zabranimo jer je jeftin?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Svedok vremena

pre 6 godina

Srbija je ,,Ikeu" prepozna kao ,,krovnog snabdevača" jeftinim nameštajem. Ona bi trebala da objedini i ,,usisa" domaći proizvodni sektor, u dosta haotičnom stanju u kome se nalazi. Haotično stanje je pogodovalo i proizvođačima kao nužnost snalaženja, a najviše uvozničko-izvozničkoj državnoj regulativi, koja je samo zato što je izvozni filter i zvanični monopolista, najviše profitirala. Da je to tako, govore mnogi primeri iz zemalja u okruženju i šire. Naime, kada tamo želite da kupite na primer, kvalitetnu stolicu, ponudiće vam slovenački proizvod, na kome negde u prikrajku pronađete znak ,,Proizvedeno u Srbiji"??? Ili, posetite ,,Merkator" u Zagrebu, Sarajevu ili slično i naprimer pronađete Srbski ,,kačkavalj", maslac, i sl., duplo jeftiniji nego u samoj Srbiji..?! Sve ovo navodi da od ,,nameta na vilajet" zavisi i plasman i cena! Stara narodna kaže: ,, Neprijatelja ako ne možeš pobediti, pridruži mu se!" Ako je izlaz za naše proizvođače da svoj proizvod plasiraju preko Slovenačkih, Švedskih ili drugih privilegovanih svetskih distributera i da usput otvore mogućnost za vlastite razvojne i distributivne benefite, zašto da ne! Jer, ,,ko ume, njemu dve..!" Oni naši ,,firmirani" proizvođačib,,ekskluzive" imaju svoje šanse o onima koji deluju sistemom: ,,Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari". (Mada ,,Ikea" ,,posreduje" i u prodaji ,,ekskluzive" - (pod svojim imenom, a domaćim proizvodom). Ikea dakle, donosi red, jefin proizvod i poslovnost Srbiji, jer ,,Ko ume njemu dve"!

Nemanja

pre 6 godina

Ikea uopšte nije jeftina. Video sam sve, naši proizvođači po meni oupšte nisu ugroženi. Štaviše...kada uporedim Formu Ideale sa Ikeom, čini mi se da je Forma za korak isped Ikee. Jedino što je interesantno u Ikei su sitnice...u svakom slučaju, kada se za mesec dva stiša navala ljudi koji žele da vide šta to Ikea ima da ponudi, većina će se vratiti bližim lokacijama za kupovinu...

Драган

pre 6 godina

Држава мора да омогући народу да има избор при избору роба и услуга тако што неће спречавати заинтересоване трговце да у Србији нуде своју робу. На народу је да се определи од кога ће да купује и да ли ће да купује. Неко ће да одабере на основу продајне цене, неко на основу квалитета, неко на основу дизајна а неко на основу неког другог разлога. Најважније је да порези и цене струје и комуналија буду исте у свим продавницама и да нико не буде фаворизован од стране државе. Онај ко буде имао бољу понуду просперираће. Онај ко буде имао лошију понуду банкротираће. Тако је свуда у нормалном свету. Зло би било да је обрнуто.

Nikola

pre 6 godina

Pa neka vide sta je zdrava konkurencija,navikli na monopol pa sada strahuju,ako se IKEI isplati da kod nas pravi jeftini namestaj,zasto ne bi i nasim domacim firmama.

Zoran

pre 6 godina

Lidl je najeftiniji u Nemackoj,u svakoj drugoj Eu zemlji je skuplji,u Srbiji ce biti prilagodjen cenama velikih supermarketa koji rade kod nas.

Stručnjaci

pre 6 godina

Sad ste se setili da pomognete domaće proizvođače. Jos od dolaska FIAT-a domći proizvodjaci traze benificije koje se daju stranim ulagacima. Ali morali su da zaposle po bar 50 radnika. Da ste davali svakome, cak i onome ko zaposli jednog radnik po 8-10 hiljada evra danas bi u Srbiji svi bili zaposleni. Ali ne, za domace to nije vazilo jer mora neko i porez da placa, ne mogu svi da budu oslobodjeni.

Stručnjaci

pre 6 godina

Lidl je jeftin negde tamo, u belome svetu. Tu jeftinoću tek treba da vidimo ovde. A da će biti jeftiniji 20-30% od drugih ... e to kod nas nema šanse

lovac botova

pre 6 godina

treba da ljudima objasnite koliko vam je dato novca da promovisete privatne kuće !!!
a onda, na osnovu tih izjava i dokaza da vam se sudi..., kolektivno !!!

ludi milojko od sumadije

pre 6 godina

ma nema govora kako rece
kvalitet na prvom mestu
jes. za jednokratnu upotrebu.
ormar od mog dede jos me sluzi.
a ikein ormar kad se raspadne nemo's ni da se ogrejes od njega jer ostane samo piljevina.

Pera

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je jeftiniji, a ko skuplji. Radi se o tome, da sve strane firme subvencionise vlada, novcem gradjana Srbije i da one ne placaju porez, dok u isto vreme, domaci proizvodjacima piju krv i lupaju im nove namete

DPolitika

pre 6 godina

@Nek smanje domaci proizvodjaci cena pa nece imati zbog cega da se boje.

Neka domaci proizvodjaci placaju porez u iznosu kao i Ikea pa ce biti manje cene...Moze i ova logika...

Znate li koliko poreza godisnje u odnosu na prihode placa Ikea cije je sediste registrovano u Holandiji?

Znate li vi sa takvim smesnim komentarima, koliko je subvencijama domacim ali i stranim, bescarinskim uvozom svega i svacega, ponovnim guranjem da budemo otvoreno trziste za Sloveniju i Hrvatsku a ne i obrnuto, kao i mnogim drugim glupostima ugrozena i unistena domaca proizvodnja?

A hocete plate kao u Nemackoj, pa onda prvo naucite da se ponasate kao Nemacka i da podrzavate domace proizvodjace, da ih stitite na svakom koraku, da pretite kao Nemacka pre par dana SAD trgovinskim ratom zbog sankcija koje kako su bile prvobitno napisane i formulisane bi pogodile Nemacke firme...

Hoces dobru platu, hoces da budes bogata i ekonomski jaka drzava a neces da cinis sve sto treba da to i budes.

Ako ce nas Ikea ili Lidl obogatiti i sve probleme restiti samo napred...

Nemam nista protiv njih ali hvalisanje dovodjenjem stranih trgovina kao velikog uspeha a zarad boljeg zivota i tome slicno je NOTORNA GLUPOST.

Ja sam prvi za to da imamo lepu i raznovrsnu pondudu na trzistu za potrosace, kao i jeftine proizvode a pristojnog kvaliteta.

Medjutim nacini na koji se sve kod nas radi vode samo ka tome da nikada necemo biti bogata zemlja.

Jovica

pre 6 godina

Ma nista ne treba zabranjivati niti vestački odrzavati u zivotu kao vas politicare nego treba da poradite na standardu naroda da plata bude bar 1000€ prosečna, i za sve ce biti i posla i para.

pa se vi radujte

pre 6 godina

nije uopste zdrava konkurenciha kad nam dolaze jeftiniji strani proizvodi jer ih njihove bogate drzave subvencionisu upravo da bi ubile ono malo domacih proizvodjaca koji ne mogu da opstanu ako snize cene jer njih niko ne subvencionise. onda kad sve domace pozatvaraju tad ce da dignu cene.

Deki NS

pre 6 godina

Čitam izjavu Ljajića sa nevericom...
“Hajde da država pomogne domaće proizvođače da budu konkurentni. To je jedna šansa."!?#$%"
Pa to ceo svet radi već decenijama, to je nešto sasvim normalno, kako bi drugačije stolica napravljena u Švedskoj ili Nemačkoj, gde je radnik plaćen kao 10 radnika u Srbiji, bila jeftinija od Srpske?
Ljajić po pravilu samo priča, u prazno, a na terenu vidimo šta rade sa zakonima, porezima, pa ni proizvodnju malina ne mogu da pospeše, uprkos kvalitetu a kamoli složeniju proizvodnju.

nije nego

pre 6 godina

A Kinezi mogu da uvezu šta hoće? Ko kontroliše njihovu robu, produžne kablove, vodovodni materijal...? Ikea je takva kakva je. Ima i boljih i lošijih stvari. Samo mi nije jasno da je jeftinija fotelja Pello na oglasima za 500 din od Ikee, a to je njihov proizvod.

Maro

pre 6 godina

Treba zabraniti svu prehrambenu robu iz EU, jer salju losiji kvalitet u istocni deo EU, a mozete da zamislite sta salju u zemlje treceg sveta gde ubrajaju Srbiju. Ta roba nije ni za djubre!

Dario

pre 6 godina

Mislim da su domaci porizvodjaci vise nego bezobrazni. Navikli su da budu zasticeni ko beli medvedi, a da nam prodaju robu niskog kvaliteta po znatno visim cenama nego u EU.

monopol

pre 6 godina

Nece Lidl kod nas da bude 30% jeftiniji. Veliki trgovci
kod nas se nezakonito ponašaju jer im se može.
Kada jedan poveća cenu, onda ga svi prate i nema konkurenicije.
Ovih dana je Maxi povećao cene bez ikakvih rezona, pada evro, nema inflacije. Primer: Kisela pavlaka (Imlek) je poskupela sa 39 na 54 din. Sad će svi ostali da ga prate.

Comi

pre 6 godina

Domaci proizvodjaci mogu u svakom trenutku konkurisati Ikei smanjenjem cena.
(Milos, 11. avgust 2017 13:27)

Oni su navikli da budu skupi i da dobro naplate svoj proizvod ali ce sada morati da se prilagode

Masinska

pre 6 godina

Mislim da je dolazak IKEA-e i ostalih velikih igraca u Srbiju dobra stvar za nas gradjane.
(Sinisa, 11. avgust 2017 13:27)

Kako nije. Gradjani imaju veci izbor i mogucnost da do kvalitetne robe dodju po povoljnijim cenama

Krle

pre 6 godina

Ne znam cemu panika, Ikeine cene su vise ili u najbolju ruku iste sa domacim cenama. Da li ste pogledali Ikeine cene za Srbiju?
(miki, 11. avgust 2017 12:05)

Ocigledno da nisu nego su puni predrasuda i cim neki brend dodje u Srbiju oni su potivnici po automatizmu

Dejan

pre 6 godina

Samo neka dodje LIDL vec jednom. Cekamo ga vec dvadeset godina.
(Luka, 11. avgust 2017 13:26)

Neke druge ljude trebamo da pitamo zbog cega se toliko ceka dolazak LIDL-a

Lucijaa007

pre 6 godina

Mislim da LIDL treba sto pre da se pojai u Srbiji. Ako nista bar da bude zaposljavanja vise, sto je korist za drzavu pre svega za gradjane..

Memento

pre 6 godina

I treba da se boje kolko su skupi meni se isplati kupiti u Nemackoj i poslai dole nego da kupim u Srbiji i jos bolji kvalitet
(sremac, 11. avgust 2017 12:19)

Ima istine u ovome. Nasi proizvodjaci nisu imali konkurenciju i mogli su sami da odredjuju cene po sopstvenom nahodjenju, a sada ce morati da se prilagode trzistu

Jugoschwabo

pre 6 godina

a ne da se šetaju firmom kod Mengels kroz logor.
(karadjordje, 11. avgust 2017 11:26)

Djordje, crni Djordje, da si pazio u botovskoj skoli znao bi da je Mengele a ne Mengels.

teol

pre 6 godina

Niko nema ništa protiv IKEA. Problem su subvencije koje se isplaćuju Šveđanima. Te subvencije su zaradili naši domaći proizvođači namještaja a sada tim novcima država finansira njima nelojalnu konkurenciju. Radi im o glavi. I nisu subvencije samo u novcu... u pitanju je širok spektar aktivnosti kojima se IKEA favorizuje u odnosu na domaće proizvođače. Subvencionisati što manje i samo izvoznike.

brufen

pre 6 godina

Treba,jer će 50 šlepera dnevno svaki dan strane robe da ulazi u našu zemlju,a Ljajiću bi dao ideju da otori DIS u Beču I da tamo prodaje našim ljudima domaću robu...

stevan

pre 6 godina

pa dajte sansu i domacim proizvodjacima i sve beneficije kao strancima,a ne da ako se zove jovan ili lazar, za tebe nema, jer si lenj i neozbiljan, jer tvoja familija ide dva puta godisnje na odmor, i vi domaci preduzetnici,znamo mi,necete platiti radnika, porez drzavi i sve pare cete prebaciti u of-sor zemlje,necete nista doprineti ovoj drzavi.zato ce ingmar, herbert, dzon,hasan i ostali strani biznismeni da postuju radnika, da daju dobru platu, da donesu najnoviju tehnologiju. pa boze moj, dali smo im podsticaje,pare,hale izgradili, i zemljiste uz minimalnu naknadu dali.,znamo mi, oni su vredni, posteni i vole iznad svega zemlju Srbiju i to do zadnje kapi snage,do poslednjeg dinara iz podsticaja i zadnjeg minimalnog poreskog obracuna.

Festina lente

pre 6 godina

Ovo je kritika radi kritike. Podrzavam dolazak Ikee, ako ni zbog cega drugog, a onda zbog 400 radnih mesta. Zdrava konkurencija je osnova svake trzisne utakmice.

Natalija

pre 6 godina

Dolazak Ikee je nešto dobro, dolazak Lidla bi takođe bio dobar, još novih radnih mesta, raznovrsnost. Što veća zaposlenost veća i potrošnja i potražnja.

Kele

pre 6 godina

Srbija je otvorena zemlja i tu ne treba posebno polemisati. Ikea donosi nova rdana mesta ali i drugačiju poslovnu filozofiju. Ko to pre shvati bolje po njega.

K.G.

pre 6 godina

Ja bih zabranio da neko bude profesionalni ministar. Zabranio bih da neko bude ministar u 2 ili 3 ili 5 razlicitih ministarstava. Zabranio bih da ministri koji su svojim radom naneli štetu građanima i državi da se ikad više zaposle na bilo kojem rukovodecem mestu a kamoli da opet budu ministri ili premijeri.

Ivana

pre 6 godina

Narodu je bitno da kupi kvalitetan proizvod, ali i po pristupacnim cenama. Ikea je pravo mesto za to. Da li to ugrozava domace proizvodjace, verovatno da, ali su imali vremena da se spreme na to, uostalom, uvek mogu da konkurisu cenama, popustima, akcijama na odredjenje artikle i verovatno im prodaja nece toliko biti ugrozena.

jagodinac

pre 6 godina

Niko vam ne trazi da bilo sta zabranite vec da prestanete da rasipate nas novac na belosvetsku ba..u! Zasto iste subvencije ne dajete i domacim privrednicima!

karadjordje

pre 6 godina

Pa naravno da se boje, posto će sad morati pare od profita da uloue u opremu, a ne u jahte i skupe automobile, pošto će sada i deca morati da doprinesu firmi svojim radom, a ne da se šetaju firmom kod Mengels kroz logor.

Danka

pre 6 godina

Veliki je problem niska konkurentnost u Srbiji i zato treba što više kompanija da dolaze kako bi poboljšali tržišnu utakmicu i cene snizili.

K.G.

pre 6 godina

Ja bih zabranio da neko bude profesionalni ministar. Zabranio bih da neko bude ministar u 2 ili 3 ili 5 razlicitih ministarstava. Zabranio bih da ministri koji su svojim radom naneli štetu građanima i državi da se ikad više zaposle na bilo kojem rukovodecem mestu a kamoli da opet budu ministri ili premijeri.

karadjordje

pre 6 godina

Pa naravno da se boje, posto će sad morati pare od profita da uloue u opremu, a ne u jahte i skupe automobile, pošto će sada i deca morati da doprinesu firmi svojim radom, a ne da se šetaju firmom kod Mengels kroz logor.

Jugoschwabo

pre 6 godina

a ne da se šetaju firmom kod Mengels kroz logor.
(karadjordje, 11. avgust 2017 11:26)

Djordje, crni Djordje, da si pazio u botovskoj skoli znao bi da je Mengele a ne Mengels.

Kele

pre 6 godina

Srbija je otvorena zemlja i tu ne treba posebno polemisati. Ikea donosi nova rdana mesta ali i drugačiju poslovnu filozofiju. Ko to pre shvati bolje po njega.

Pera

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je jeftiniji, a ko skuplji. Radi se o tome, da sve strane firme subvencionise vlada, novcem gradjana Srbije i da one ne placaju porez, dok u isto vreme, domaci proizvodjacima piju krv i lupaju im nove namete

Festina lente

pre 6 godina

Ovo je kritika radi kritike. Podrzavam dolazak Ikee, ako ni zbog cega drugog, a onda zbog 400 radnih mesta. Zdrava konkurencija je osnova svake trzisne utakmice.

monopol

pre 6 godina

Nece Lidl kod nas da bude 30% jeftiniji. Veliki trgovci
kod nas se nezakonito ponašaju jer im se može.
Kada jedan poveća cenu, onda ga svi prate i nema konkurenicije.
Ovih dana je Maxi povećao cene bez ikakvih rezona, pada evro, nema inflacije. Primer: Kisela pavlaka (Imlek) je poskupela sa 39 na 54 din. Sad će svi ostali da ga prate.

Zoran

pre 6 godina

Lidl je najeftiniji u Nemackoj,u svakoj drugoj Eu zemlji je skuplji,u Srbiji ce biti prilagodjen cenama velikih supermarketa koji rade kod nas.

Danka

pre 6 godina

Veliki je problem niska konkurentnost u Srbiji i zato treba što više kompanija da dolaze kako bi poboljšali tržišnu utakmicu i cene snizili.

Lucijaa007

pre 6 godina

Mislim da LIDL treba sto pre da se pojai u Srbiji. Ako nista bar da bude zaposljavanja vise, sto je korist za drzavu pre svega za gradjane..

DPolitika

pre 6 godina

@Nek smanje domaci proizvodjaci cena pa nece imati zbog cega da se boje.

Neka domaci proizvodjaci placaju porez u iznosu kao i Ikea pa ce biti manje cene...Moze i ova logika...

Znate li koliko poreza godisnje u odnosu na prihode placa Ikea cije je sediste registrovano u Holandiji?

Znate li vi sa takvim smesnim komentarima, koliko je subvencijama domacim ali i stranim, bescarinskim uvozom svega i svacega, ponovnim guranjem da budemo otvoreno trziste za Sloveniju i Hrvatsku a ne i obrnuto, kao i mnogim drugim glupostima ugrozena i unistena domaca proizvodnja?

A hocete plate kao u Nemackoj, pa onda prvo naucite da se ponasate kao Nemacka i da podrzavate domace proizvodjace, da ih stitite na svakom koraku, da pretite kao Nemacka pre par dana SAD trgovinskim ratom zbog sankcija koje kako su bile prvobitno napisane i formulisane bi pogodile Nemacke firme...

Hoces dobru platu, hoces da budes bogata i ekonomski jaka drzava a neces da cinis sve sto treba da to i budes.

Ako ce nas Ikea ili Lidl obogatiti i sve probleme restiti samo napred...

Nemam nista protiv njih ali hvalisanje dovodjenjem stranih trgovina kao velikog uspeha a zarad boljeg zivota i tome slicno je NOTORNA GLUPOST.

Ja sam prvi za to da imamo lepu i raznovrsnu pondudu na trzistu za potrosace, kao i jeftine proizvode a pristojnog kvaliteta.

Medjutim nacini na koji se sve kod nas radi vode samo ka tome da nikada necemo biti bogata zemlja.

lovac botova

pre 6 godina

treba da ljudima objasnite koliko vam je dato novca da promovisete privatne kuće !!!
a onda, na osnovu tih izjava i dokaza da vam se sudi..., kolektivno !!!

Deki NS

pre 6 godina

Čitam izjavu Ljajića sa nevericom...
“Hajde da država pomogne domaće proizvođače da budu konkurentni. To je jedna šansa."!?#$%"
Pa to ceo svet radi već decenijama, to je nešto sasvim normalno, kako bi drugačije stolica napravljena u Švedskoj ili Nemačkoj, gde je radnik plaćen kao 10 radnika u Srbiji, bila jeftinija od Srpske?
Ljajić po pravilu samo priča, u prazno, a na terenu vidimo šta rade sa zakonima, porezima, pa ni proizvodnju malina ne mogu da pospeše, uprkos kvalitetu a kamoli složeniju proizvodnju.

Stručnjaci

pre 6 godina

Lidl je jeftin negde tamo, u belome svetu. Tu jeftinoću tek treba da vidimo ovde. A da će biti jeftiniji 20-30% od drugih ... e to kod nas nema šanse

Dario

pre 6 godina

Mislim da su domaci porizvodjaci vise nego bezobrazni. Navikli su da budu zasticeni ko beli medvedi, a da nam prodaju robu niskog kvaliteta po znatno visim cenama nego u EU.

Stručnjaci

pre 6 godina

Sad ste se setili da pomognete domaće proizvođače. Jos od dolaska FIAT-a domći proizvodjaci traze benificije koje se daju stranim ulagacima. Ali morali su da zaposle po bar 50 radnika. Da ste davali svakome, cak i onome ko zaposli jednog radnik po 8-10 hiljada evra danas bi u Srbiji svi bili zaposleni. Ali ne, za domace to nije vazilo jer mora neko i porez da placa, ne mogu svi da budu oslobodjeni.

Natalija

pre 6 godina

Dolazak Ikee je nešto dobro, dolazak Lidla bi takođe bio dobar, još novih radnih mesta, raznovrsnost. Što veća zaposlenost veća i potrošnja i potražnja.

Jovica

pre 6 godina

Ma nista ne treba zabranjivati niti vestački odrzavati u zivotu kao vas politicare nego treba da poradite na standardu naroda da plata bude bar 1000€ prosečna, i za sve ce biti i posla i para.

brufen

pre 6 godina

Treba,jer će 50 šlepera dnevno svaki dan strane robe da ulazi u našu zemlju,a Ljajiću bi dao ideju da otori DIS u Beču I da tamo prodaje našim ljudima domaću robu...

teol

pre 6 godina

Niko nema ništa protiv IKEA. Problem su subvencije koje se isplaćuju Šveđanima. Te subvencije su zaradili naši domaći proizvođači namještaja a sada tim novcima država finansira njima nelojalnu konkurenciju. Radi im o glavi. I nisu subvencije samo u novcu... u pitanju je širok spektar aktivnosti kojima se IKEA favorizuje u odnosu na domaće proizvođače. Subvencionisati što manje i samo izvoznike.

jagodinac

pre 6 godina

Niko vam ne trazi da bilo sta zabranite vec da prestanete da rasipate nas novac na belosvetsku ba..u! Zasto iste subvencije ne dajete i domacim privrednicima!

Krle

pre 6 godina

Ne znam cemu panika, Ikeine cene su vise ili u najbolju ruku iste sa domacim cenama. Da li ste pogledali Ikeine cene za Srbiju?
(miki, 11. avgust 2017 12:05)

Ocigledno da nisu nego su puni predrasuda i cim neki brend dodje u Srbiju oni su potivnici po automatizmu

Masinska

pre 6 godina

Mislim da je dolazak IKEA-e i ostalih velikih igraca u Srbiju dobra stvar za nas gradjane.
(Sinisa, 11. avgust 2017 13:27)

Kako nije. Gradjani imaju veci izbor i mogucnost da do kvalitetne robe dodju po povoljnijim cenama

ludi milojko od sumadije

pre 6 godina

ma nema govora kako rece
kvalitet na prvom mestu
jes. za jednokratnu upotrebu.
ormar od mog dede jos me sluzi.
a ikein ormar kad se raspadne nemo's ni da se ogrejes od njega jer ostane samo piljevina.

Comi

pre 6 godina

Domaci proizvodjaci mogu u svakom trenutku konkurisati Ikei smanjenjem cena.
(Milos, 11. avgust 2017 13:27)

Oni su navikli da budu skupi i da dobro naplate svoj proizvod ali ce sada morati da se prilagode

stevan

pre 6 godina

pa dajte sansu i domacim proizvodjacima i sve beneficije kao strancima,a ne da ako se zove jovan ili lazar, za tebe nema, jer si lenj i neozbiljan, jer tvoja familija ide dva puta godisnje na odmor, i vi domaci preduzetnici,znamo mi,necete platiti radnika, porez drzavi i sve pare cete prebaciti u of-sor zemlje,necete nista doprineti ovoj drzavi.zato ce ingmar, herbert, dzon,hasan i ostali strani biznismeni da postuju radnika, da daju dobru platu, da donesu najnoviju tehnologiju. pa boze moj, dali smo im podsticaje,pare,hale izgradili, i zemljiste uz minimalnu naknadu dali.,znamo mi, oni su vredni, posteni i vole iznad svega zemlju Srbiju i to do zadnje kapi snage,do poslednjeg dinara iz podsticaja i zadnjeg minimalnog poreskog obracuna.

Maro

pre 6 godina

Treba zabraniti svu prehrambenu robu iz EU, jer salju losiji kvalitet u istocni deo EU, a mozete da zamislite sta salju u zemlje treceg sveta gde ubrajaju Srbiju. Ta roba nije ni za djubre!

Dejan

pre 6 godina

Samo neka dodje LIDL vec jednom. Cekamo ga vec dvadeset godina.
(Luka, 11. avgust 2017 13:26)

Neke druge ljude trebamo da pitamo zbog cega se toliko ceka dolazak LIDL-a

Memento

pre 6 godina

I treba da se boje kolko su skupi meni se isplati kupiti u Nemackoj i poslai dole nego da kupim u Srbiji i jos bolji kvalitet
(sremac, 11. avgust 2017 12:19)

Ima istine u ovome. Nasi proizvodjaci nisu imali konkurenciju i mogli su sami da odredjuju cene po sopstvenom nahodjenju, a sada ce morati da se prilagode trzistu

Ivana

pre 6 godina

Narodu je bitno da kupi kvalitetan proizvod, ali i po pristupacnim cenama. Ikea je pravo mesto za to. Da li to ugrozava domace proizvodjace, verovatno da, ali su imali vremena da se spreme na to, uostalom, uvek mogu da konkurisu cenama, popustima, akcijama na odredjenje artikle i verovatno im prodaja nece toliko biti ugrozena.

pa se vi radujte

pre 6 godina

nije uopste zdrava konkurenciha kad nam dolaze jeftiniji strani proizvodi jer ih njihove bogate drzave subvencionisu upravo da bi ubile ono malo domacih proizvodjaca koji ne mogu da opstanu ako snize cene jer njih niko ne subvencionise. onda kad sve domace pozatvaraju tad ce da dignu cene.

nije nego

pre 6 godina

A Kinezi mogu da uvezu šta hoće? Ko kontroliše njihovu robu, produžne kablove, vodovodni materijal...? Ikea je takva kakva je. Ima i boljih i lošijih stvari. Samo mi nije jasno da je jeftinija fotelja Pello na oglasima za 500 din od Ikee, a to je njihov proizvod.

Nemanja

pre 6 godina

Ikea uopšte nije jeftina. Video sam sve, naši proizvođači po meni oupšte nisu ugroženi. Štaviše...kada uporedim Formu Ideale sa Ikeom, čini mi se da je Forma za korak isped Ikee. Jedino što je interesantno u Ikei su sitnice...u svakom slučaju, kada se za mesec dva stiša navala ljudi koji žele da vide šta to Ikea ima da ponudi, većina će se vratiti bližim lokacijama za kupovinu...

Драган

pre 6 godina

Држава мора да омогући народу да има избор при избору роба и услуга тако што неће спречавати заинтересоване трговце да у Србији нуде своју робу. На народу је да се определи од кога ће да купује и да ли ће да купује. Неко ће да одабере на основу продајне цене, неко на основу квалитета, неко на основу дизајна а неко на основу неког другог разлога. Најважније је да порези и цене струје и комуналија буду исте у свим продавницама и да нико не буде фаворизован од стране државе. Онај ко буде имао бољу понуду просперираће. Онај ко буде имао лошију понуду банкротираће. Тако је свуда у нормалном свету. Зло би било да је обрнуто.

Nikola

pre 6 godina

Pa neka vide sta je zdrava konkurencija,navikli na monopol pa sada strahuju,ako se IKEI isplati da kod nas pravi jeftini namestaj,zasto ne bi i nasim domacim firmama.

Svedok vremena

pre 6 godina

Srbija je ,,Ikeu" prepozna kao ,,krovnog snabdevača" jeftinim nameštajem. Ona bi trebala da objedini i ,,usisa" domaći proizvodni sektor, u dosta haotičnom stanju u kome se nalazi. Haotično stanje je pogodovalo i proizvođačima kao nužnost snalaženja, a najviše uvozničko-izvozničkoj državnoj regulativi, koja je samo zato što je izvozni filter i zvanični monopolista, najviše profitirala. Da je to tako, govore mnogi primeri iz zemalja u okruženju i šire. Naime, kada tamo želite da kupite na primer, kvalitetnu stolicu, ponudiće vam slovenački proizvod, na kome negde u prikrajku pronađete znak ,,Proizvedeno u Srbiji"??? Ili, posetite ,,Merkator" u Zagrebu, Sarajevu ili slično i naprimer pronađete Srbski ,,kačkavalj", maslac, i sl., duplo jeftiniji nego u samoj Srbiji..?! Sve ovo navodi da od ,,nameta na vilajet" zavisi i plasman i cena! Stara narodna kaže: ,, Neprijatelja ako ne možeš pobediti, pridruži mu se!" Ako je izlaz za naše proizvođače da svoj proizvod plasiraju preko Slovenačkih, Švedskih ili drugih privilegovanih svetskih distributera i da usput otvore mogućnost za vlastite razvojne i distributivne benefite, zašto da ne! Jer, ,,ko ume, njemu dve..!" Oni naši ,,firmirani" proizvođačib,,ekskluzive" imaju svoje šanse o onima koji deluju sistemom: ,,Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari". (Mada ,,Ikea" ,,posreduje" i u prodaji ,,ekskluzive" - (pod svojim imenom, a domaćim proizvodom). Ikea dakle, donosi red, jefin proizvod i poslovnost Srbiji, jer ,,Ko ume njemu dve"!

K.G.

pre 6 godina

Ja bih zabranio da neko bude profesionalni ministar. Zabranio bih da neko bude ministar u 2 ili 3 ili 5 razlicitih ministarstava. Zabranio bih da ministri koji su svojim radom naneli štetu građanima i državi da se ikad više zaposle na bilo kojem rukovodecem mestu a kamoli da opet budu ministri ili premijeri.

Jugoschwabo

pre 6 godina

a ne da se šetaju firmom kod Mengels kroz logor.
(karadjordje, 11. avgust 2017 11:26)

Djordje, crni Djordje, da si pazio u botovskoj skoli znao bi da je Mengele a ne Mengels.

Pera

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je jeftiniji, a ko skuplji. Radi se o tome, da sve strane firme subvencionise vlada, novcem gradjana Srbije i da one ne placaju porez, dok u isto vreme, domaci proizvodjacima piju krv i lupaju im nove namete

teol

pre 6 godina

Niko nema ništa protiv IKEA. Problem su subvencije koje se isplaćuju Šveđanima. Te subvencije su zaradili naši domaći proizvođači namještaja a sada tim novcima država finansira njima nelojalnu konkurenciju. Radi im o glavi. I nisu subvencije samo u novcu... u pitanju je širok spektar aktivnosti kojima se IKEA favorizuje u odnosu na domaće proizvođače. Subvencionisati što manje i samo izvoznike.

stevan

pre 6 godina

pa dajte sansu i domacim proizvodjacima i sve beneficije kao strancima,a ne da ako se zove jovan ili lazar, za tebe nema, jer si lenj i neozbiljan, jer tvoja familija ide dva puta godisnje na odmor, i vi domaci preduzetnici,znamo mi,necete platiti radnika, porez drzavi i sve pare cete prebaciti u of-sor zemlje,necete nista doprineti ovoj drzavi.zato ce ingmar, herbert, dzon,hasan i ostali strani biznismeni da postuju radnika, da daju dobru platu, da donesu najnoviju tehnologiju. pa boze moj, dali smo im podsticaje,pare,hale izgradili, i zemljiste uz minimalnu naknadu dali.,znamo mi, oni su vredni, posteni i vole iznad svega zemlju Srbiju i to do zadnje kapi snage,do poslednjeg dinara iz podsticaja i zadnjeg minimalnog poreskog obracuna.

jagodinac

pre 6 godina

Niko vam ne trazi da bilo sta zabranite vec da prestanete da rasipate nas novac na belosvetsku ba..u! Zasto iste subvencije ne dajete i domacim privrednicima!

Deki NS

pre 6 godina

Čitam izjavu Ljajića sa nevericom...
“Hajde da država pomogne domaće proizvođače da budu konkurentni. To je jedna šansa."!?#$%"
Pa to ceo svet radi već decenijama, to je nešto sasvim normalno, kako bi drugačije stolica napravljena u Švedskoj ili Nemačkoj, gde je radnik plaćen kao 10 radnika u Srbiji, bila jeftinija od Srpske?
Ljajić po pravilu samo priča, u prazno, a na terenu vidimo šta rade sa zakonima, porezima, pa ni proizvodnju malina ne mogu da pospeše, uprkos kvalitetu a kamoli složeniju proizvodnju.

DPolitika

pre 6 godina

@Nek smanje domaci proizvodjaci cena pa nece imati zbog cega da se boje.

Neka domaci proizvodjaci placaju porez u iznosu kao i Ikea pa ce biti manje cene...Moze i ova logika...

Znate li koliko poreza godisnje u odnosu na prihode placa Ikea cije je sediste registrovano u Holandiji?

Znate li vi sa takvim smesnim komentarima, koliko je subvencijama domacim ali i stranim, bescarinskim uvozom svega i svacega, ponovnim guranjem da budemo otvoreno trziste za Sloveniju i Hrvatsku a ne i obrnuto, kao i mnogim drugim glupostima ugrozena i unistena domaca proizvodnja?

A hocete plate kao u Nemackoj, pa onda prvo naucite da se ponasate kao Nemacka i da podrzavate domace proizvodjace, da ih stitite na svakom koraku, da pretite kao Nemacka pre par dana SAD trgovinskim ratom zbog sankcija koje kako su bile prvobitno napisane i formulisane bi pogodile Nemacke firme...

Hoces dobru platu, hoces da budes bogata i ekonomski jaka drzava a neces da cinis sve sto treba da to i budes.

Ako ce nas Ikea ili Lidl obogatiti i sve probleme restiti samo napred...

Nemam nista protiv njih ali hvalisanje dovodjenjem stranih trgovina kao velikog uspeha a zarad boljeg zivota i tome slicno je NOTORNA GLUPOST.

Ja sam prvi za to da imamo lepu i raznovrsnu pondudu na trzistu za potrosace, kao i jeftine proizvode a pristojnog kvaliteta.

Medjutim nacini na koji se sve kod nas radi vode samo ka tome da nikada necemo biti bogata zemlja.

lovac botova

pre 6 godina

treba da ljudima objasnite koliko vam je dato novca da promovisete privatne kuće !!!
a onda, na osnovu tih izjava i dokaza da vam se sudi..., kolektivno !!!

Jovica

pre 6 godina

Ma nista ne treba zabranjivati niti vestački odrzavati u zivotu kao vas politicare nego treba da poradite na standardu naroda da plata bude bar 1000€ prosečna, i za sve ce biti i posla i para.

ludi milojko od sumadije

pre 6 godina

ma nema govora kako rece
kvalitet na prvom mestu
jes. za jednokratnu upotrebu.
ormar od mog dede jos me sluzi.
a ikein ormar kad se raspadne nemo's ni da se ogrejes od njega jer ostane samo piljevina.

Maro

pre 6 godina

Treba zabraniti svu prehrambenu robu iz EU, jer salju losiji kvalitet u istocni deo EU, a mozete da zamislite sta salju u zemlje treceg sveta gde ubrajaju Srbiju. Ta roba nije ni za djubre!

pa se vi radujte

pre 6 godina

nije uopste zdrava konkurenciha kad nam dolaze jeftiniji strani proizvodi jer ih njihove bogate drzave subvencionisu upravo da bi ubile ono malo domacih proizvodjaca koji ne mogu da opstanu ako snize cene jer njih niko ne subvencionise. onda kad sve domace pozatvaraju tad ce da dignu cene.

Stručnjaci

pre 6 godina

Sad ste se setili da pomognete domaće proizvođače. Jos od dolaska FIAT-a domći proizvodjaci traze benificije koje se daju stranim ulagacima. Ali morali su da zaposle po bar 50 radnika. Da ste davali svakome, cak i onome ko zaposli jednog radnik po 8-10 hiljada evra danas bi u Srbiji svi bili zaposleni. Ali ne, za domace to nije vazilo jer mora neko i porez da placa, ne mogu svi da budu oslobodjeni.

Kele

pre 6 godina

Srbija je otvorena zemlja i tu ne treba posebno polemisati. Ikea donosi nova rdana mesta ali i drugačiju poslovnu filozofiju. Ko to pre shvati bolje po njega.

Stručnjaci

pre 6 godina

Lidl je jeftin negde tamo, u belome svetu. Tu jeftinoću tek treba da vidimo ovde. A da će biti jeftiniji 20-30% od drugih ... e to kod nas nema šanse

Festina lente

pre 6 godina

Ovo je kritika radi kritike. Podrzavam dolazak Ikee, ako ni zbog cega drugog, a onda zbog 400 radnih mesta. Zdrava konkurencija je osnova svake trzisne utakmice.

nije nego

pre 6 godina

A Kinezi mogu da uvezu šta hoće? Ko kontroliše njihovu robu, produžne kablove, vodovodni materijal...? Ikea je takva kakva je. Ima i boljih i lošijih stvari. Samo mi nije jasno da je jeftinija fotelja Pello na oglasima za 500 din od Ikee, a to je njihov proizvod.

karadjordje

pre 6 godina

Pa naravno da se boje, posto će sad morati pare od profita da uloue u opremu, a ne u jahte i skupe automobile, pošto će sada i deca morati da doprinesu firmi svojim radom, a ne da se šetaju firmom kod Mengels kroz logor.

Masinska

pre 6 godina

Mislim da je dolazak IKEA-e i ostalih velikih igraca u Srbiju dobra stvar za nas gradjane.
(Sinisa, 11. avgust 2017 13:27)

Kako nije. Gradjani imaju veci izbor i mogucnost da do kvalitetne robe dodju po povoljnijim cenama

Lucijaa007

pre 6 godina

Mislim da LIDL treba sto pre da se pojai u Srbiji. Ako nista bar da bude zaposljavanja vise, sto je korist za drzavu pre svega za gradjane..

Natalija

pre 6 godina

Dolazak Ikee je nešto dobro, dolazak Lidla bi takođe bio dobar, još novih radnih mesta, raznovrsnost. Što veća zaposlenost veća i potrošnja i potražnja.

Dario

pre 6 godina

Mislim da su domaci porizvodjaci vise nego bezobrazni. Navikli su da budu zasticeni ko beli medvedi, a da nam prodaju robu niskog kvaliteta po znatno visim cenama nego u EU.

Danka

pre 6 godina

Veliki je problem niska konkurentnost u Srbiji i zato treba što više kompanija da dolaze kako bi poboljšali tržišnu utakmicu i cene snizili.

Zoran

pre 6 godina

Lidl je najeftiniji u Nemackoj,u svakoj drugoj Eu zemlji je skuplji,u Srbiji ce biti prilagodjen cenama velikih supermarketa koji rade kod nas.

Comi

pre 6 godina

Domaci proizvodjaci mogu u svakom trenutku konkurisati Ikei smanjenjem cena.
(Milos, 11. avgust 2017 13:27)

Oni su navikli da budu skupi i da dobro naplate svoj proizvod ali ce sada morati da se prilagode

Ivana

pre 6 godina

Narodu je bitno da kupi kvalitetan proizvod, ali i po pristupacnim cenama. Ikea je pravo mesto za to. Da li to ugrozava domace proizvodjace, verovatno da, ali su imali vremena da se spreme na to, uostalom, uvek mogu da konkurisu cenama, popustima, akcijama na odredjenje artikle i verovatno im prodaja nece toliko biti ugrozena.

Krle

pre 6 godina

Ne znam cemu panika, Ikeine cene su vise ili u najbolju ruku iste sa domacim cenama. Da li ste pogledali Ikeine cene za Srbiju?
(miki, 11. avgust 2017 12:05)

Ocigledno da nisu nego su puni predrasuda i cim neki brend dodje u Srbiju oni su potivnici po automatizmu

Memento

pre 6 godina

I treba da se boje kolko su skupi meni se isplati kupiti u Nemackoj i poslai dole nego da kupim u Srbiji i jos bolji kvalitet
(sremac, 11. avgust 2017 12:19)

Ima istine u ovome. Nasi proizvodjaci nisu imali konkurenciju i mogli su sami da odredjuju cene po sopstvenom nahodjenju, a sada ce morati da se prilagode trzistu

Dejan

pre 6 godina

Samo neka dodje LIDL vec jednom. Cekamo ga vec dvadeset godina.
(Luka, 11. avgust 2017 13:26)

Neke druge ljude trebamo da pitamo zbog cega se toliko ceka dolazak LIDL-a

monopol

pre 6 godina

Nece Lidl kod nas da bude 30% jeftiniji. Veliki trgovci
kod nas se nezakonito ponašaju jer im se može.
Kada jedan poveća cenu, onda ga svi prate i nema konkurenicije.
Ovih dana je Maxi povećao cene bez ikakvih rezona, pada evro, nema inflacije. Primer: Kisela pavlaka (Imlek) je poskupela sa 39 na 54 din. Sad će svi ostali da ga prate.

brufen

pre 6 godina

Treba,jer će 50 šlepera dnevno svaki dan strane robe da ulazi u našu zemlju,a Ljajiću bi dao ideju da otori DIS u Beču I da tamo prodaje našim ljudima domaću robu...

Nemanja

pre 6 godina

Ikea uopšte nije jeftina. Video sam sve, naši proizvođači po meni oupšte nisu ugroženi. Štaviše...kada uporedim Formu Ideale sa Ikeom, čini mi se da je Forma za korak isped Ikee. Jedino što je interesantno u Ikei su sitnice...u svakom slučaju, kada se za mesec dva stiša navala ljudi koji žele da vide šta to Ikea ima da ponudi, većina će se vratiti bližim lokacijama za kupovinu...

Nikola

pre 6 godina

Pa neka vide sta je zdrava konkurencija,navikli na monopol pa sada strahuju,ako se IKEI isplati da kod nas pravi jeftini namestaj,zasto ne bi i nasim domacim firmama.

Svedok vremena

pre 6 godina

Srbija je ,,Ikeu" prepozna kao ,,krovnog snabdevača" jeftinim nameštajem. Ona bi trebala da objedini i ,,usisa" domaći proizvodni sektor, u dosta haotičnom stanju u kome se nalazi. Haotično stanje je pogodovalo i proizvođačima kao nužnost snalaženja, a najviše uvozničko-izvozničkoj državnoj regulativi, koja je samo zato što je izvozni filter i zvanični monopolista, najviše profitirala. Da je to tako, govore mnogi primeri iz zemalja u okruženju i šire. Naime, kada tamo želite da kupite na primer, kvalitetnu stolicu, ponudiće vam slovenački proizvod, na kome negde u prikrajku pronađete znak ,,Proizvedeno u Srbiji"??? Ili, posetite ,,Merkator" u Zagrebu, Sarajevu ili slično i naprimer pronađete Srbski ,,kačkavalj", maslac, i sl., duplo jeftiniji nego u samoj Srbiji..?! Sve ovo navodi da od ,,nameta na vilajet" zavisi i plasman i cena! Stara narodna kaže: ,, Neprijatelja ako ne možeš pobediti, pridruži mu se!" Ako je izlaz za naše proizvođače da svoj proizvod plasiraju preko Slovenačkih, Švedskih ili drugih privilegovanih svetskih distributera i da usput otvore mogućnost za vlastite razvojne i distributivne benefite, zašto da ne! Jer, ,,ko ume, njemu dve..!" Oni naši ,,firmirani" proizvođačib,,ekskluzive" imaju svoje šanse o onima koji deluju sistemom: ,,Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari". (Mada ,,Ikea" ,,posreduje" i u prodaji ,,ekskluzive" - (pod svojim imenom, a domaćim proizvodom). Ikea dakle, donosi red, jefin proizvod i poslovnost Srbiji, jer ,,Ko ume njemu dve"!

Драган

pre 6 godina

Држава мора да омогући народу да има избор при избору роба и услуга тако што неће спречавати заинтересоване трговце да у Србији нуде своју робу. На народу је да се определи од кога ће да купује и да ли ће да купује. Неко ће да одабере на основу продајне цене, неко на основу квалитета, неко на основу дизајна а неко на основу неког другог разлога. Најважније је да порези и цене струје и комуналија буду исте у свим продавницама и да нико не буде фаворизован од стране државе. Онај ко буде имао бољу понуду просперираће. Онај ко буде имао лошију понуду банкротираће. Тако је свуда у нормалном свету. Зло би било да је обрнуто.