Četvrtak, 15.06.2017.

12:30

BG: Ovo je novi most, stari u istoriju FOTO

Beograd će dobiti novi most na mestu Starog savskog mosta koji će biti srušen. Gradska vlast predstavila arhitektonsko rešenje.

Izvor: B92

BG: Ovo je novi most, stari u istoriju FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Swarog

pre 6 godina

Bilo bi lepo ostaviti ga za pesake i bicikliste. Nesto kao mali High Line u Nujorku. Da se na njemu sedi i bleji iznad reke. Moze neki park da se napravi. Naravno pitanje je da li je pored njega moguce sagraditi pristupne saobracajnice za taj novi most, ja se sad tu bas ne razumem, mozda to tehnicki nije izvodljivo...

Dobro

pre 6 godina

Ceo centralni deo Amsterdama je izgradjen na drvenim sipovima i nije nebezbedan. Napredno lupetanje.
(Bugarski grafolog, 15. jun 2017 17:50)

Savrsen komentar.
Bas htedoh, citajuci ove baljezgarije od kometara, da nesto napisem, kad procitah ovo.
Svaka cast.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

mostadžija

pre 6 godina

Kao građevinac i konstruktor mostova (u inostranstvu) protiv sam rušenja mosta. Mostovi se ruše samo ako su toliko dotrajali da je njihova popravka nemoguća ili preskupa, ili ako se zatvaraju pristupne ulice do tog mosta, pa on postaje suvišan (a počesto se i tada ostavi). U ovom slučaju ne radi se ni o jednom ni o drugom. Rušiti nešto samo zato što je staro 75 godina nema smisla, postoje slični duplo stariji mostovi. Bolje je napraviti taj novi most negde pored postojećeg (ne odmah pored već 50-100 m dalje), nego ga nepotrebno rušiti. Male su šanse da se išta od toga efikasno upotrebi, tako da nakon rušenja od materijala tog mosta neće biti velike vajde. Neko reče da je glupo praviti novi most blizu ovoga. U Parizu, na Seni ima skoro 40 mostova, praktično svaka druga ulica izlazi na most, i to nikom ne smeta, naprotiv. Mi imamo 4-5 mostova na Savi i odmah hoćemo da jedan srušimo. Kažu da je ružan (to je diskutabilno), a novi će biti kao lep? Pa pogledajte da se sastoji od dva luka, koji su NEPOTREBNO različiti. Nemaju istu visinu, odnosno dubinu (strelu) luka! To se u građevini ne radi. To je silovanje okoline. Kad most počne bizarnim konstruktivnim rešenjima da privlači pažnju na sebe, a ne da se efikasno uklapa u ambijent, to je pogrešna estetska odluka.
Kad inženjer ili arhitekta počne da dodaje nepotrebne elemente samo da bi privlačio pažnju na sebe, tu nema ni dobrog rešenja, a ni dobrog dizajnera. Uostalom, autor ne razlikuje izgled od poprečnog preseka. Žalosno...

Velimir

pre 6 godina

Samo da ga prvo muzicki ne rese! Stari most je predvidjen za kaldrmu,ne asfalt. A guzve ce tek da budu posle dve godine kada ga naprave! Niko ne zna za pojam,, moc privlacnost mesta". Kao i kada prave JAVNE garaze u centru.

z

pre 6 godina

Objavite ime firme i nesto o toj firmi( PMC mislim da joj je ime) koja je gradila ovu rugobu od kicerajske fontane.) Na Albabi (sajtu koji prodaje fontane, muzicke i svetlece) veoma slicna fontana se prodaje za dvesta hiljada evra. Deluje sasvim moguce da je milion i sesto hiljada evrica zavrsilo u nekim privatnim dzepovima. Ali i tu se ne zaustavljaju nego hoce joooooooooooooos . Sada hoce most da ruse. E NE MOZE.. Niste to doneli iz Cacka od svoga dede , Vesicu ili ti Mali , odakle god da ti je deda dosao.

Milos

pre 6 godina

Drago mi je da se ovo menja, znao sam jednog decka koji je poginuo na motoru jer mu je motor proklizao zbog tramvajskih sina na tom mostu (bio mesec dana u komi). Tako da je ovo resenje izmestanja tramvaja u posebnu traku najbolje resenje.

z

pre 6 godina

Svi poduhvati ove vlasti su obican lopovluk. U alavosti su sampioni i nikada im nije dosta. BgH20 je toliko nakaradan da reci nemam. Ove dve zgradurine se apsolutno ne uklapaju vizuelno u okolinu . Ako su hteli da kradu, mogli su to cudo da naprave prema predlozima strucnjaka na lokacijama koje su oni predlozili( ima na you tube).Ova fontana, je sve vise verujem kostala dvesta hilada evra a resto su stavili u svoj dzep , inace ruzna, kiceraj nad kicerajima ( LV varijanta) . Evo sada opet ovo sa mostom. Pa dosta vise, da li ce ostati ista da vi ne upropastite, nesrece ...

NoName

pre 6 godina

@Miroslav

I Golden gate je startovao sa raxom 1937 godine. Pa i dan danas stoji i odrzava se. Fazon je u odrzavanju, kvalitetnom odrzavanju, a ne fuserisanju, kao za sve sto fusare. Pa cak i novo kad urade.

Palilulac

pre 6 godina

Velika je sramota srusiti stari most. To je jedini most na istocnom frontu koji Nemci u povlacenju nisu uspeli da sruse. I to zahvaljujuci hrabrom ucitelju Miladinu Zaricu. Da su nacisti uspeli srusiti taj most, sva teska artljerija bi bila locirana oko Zemuna, a onda bi odatle konstantno bombardovali i ubijali Beograd. Da li znate koliko je neduznih zivota spaseno hrabroscu M Zarica? Da li "danasnji rusitelji" znaju kakvo razaranje se spremalo Beogradu da je taj most srusen tog Oktobra 1944-te? A posto hitlerovci nisu upeli da dignu most u vazduh, onda su se dali u bezaniju. I bezali su jos kako... Odmah za petama nacistickih ubica, upravo tim mostom su jurnule trupe Jugoslovenske Vojske i Crvene Armije. Nisu im dali ni minut predaha. I hitlerovci su tek u zapadnom sremu uspeli da koliko-toliko konsoliduju svoje linije odbrane; i tu je nastao Sremski Front. Dakle, spasavanje starog savskog mosta je spasilo Beogard i beogradjane od razaranja i smrti, a uveliko i doprinelo konacnom porazu Hitlerove Nemacke. Ostavite taj most da stoji. Pretvorite ga u pesacko-biciklisticki most, zasadite cvece, napravite garden bridge. I konacno, nazovimo taj most po imenu Ucitelja Miladina Zarica. Taj veliki i hrabri covek je to zasluzio. Budite ljudi. Budite razumni.

Srbo

pre 6 godina

Stari savski most je katastrofa totalna! preuzak za saobracaj, prepun rupa, svakog leta se zbog velikih vrucina i celika asfalt zguzva, bukvalno bi ga trebalo presvlaciti afaltom posle svakog leta...

Ko je jednom prosao preko kolima/busom zna o cemu pricam... Tako da je (skoro)svako resenje bolje od trenutnog stanja, sramota je samo da se sve to do sad nije resilo (a onda se setim pancevca pa mi sve jasno...)

bgd

pre 6 godina

Ako stvarno to urade, čemu taj tunel? Zar nije lakše ukositi malo most da bude prirodni nastavak nemanjine, kad je već planirano izmeštanje Gl. žel. stanice?

Vlada

pre 6 godina

Stari most ima veliku junačku priču iza sebe. Čovek ga je neviđenom hrabrošću spasao. Preko njega je prešla oslobodilačka vojska i prvi put kročila preko Save. I za vreme bombardovanja ljudi su ga čuvali svojim telima. Ja bih ga ostavio za tramvaje i pešake a ovaj novi neka bude pored. Nismo mi Dubai da nemamo ništa staro mi smo grad star preko dve hiljade godina.

bljak

pre 6 godina

Ovaj most se planira iz tri razloga: a) zato sto se bolje uklapa u izgled BG@H2O, b) da bi nadmasio "Djilasov" most i c) zato sto svaka megalomanska susa hoce da pravi "simbole Beograda" a ne ume ni ulicu da sredi. Osim toga "simbol" ukazuje na trajanje i tradiciju, ovo mi lici na skorojevicke firme koje u naziva stavljaju "since 1988".
Gomilom staklobetonskih nakaza Beograd se odseca od svoje reke, ovo nije spustanje grada na obalu nego urbanisticki tumor.
I zasto je ova maketa ovako pljosnata, kakav grad je prikazan u pozadini ove neoplazme? Na par stotina metara od obale krece lepi brezuljak prema Klinickom centru i dalje, prema Hramu. A ovi betonski monstrumi ce sve to zakloniti, kao da je stari Beograd neki zaostali rodjak koji se sakriva od gostiju. Na maketi toga nema. Samo se neke cudne zgrade pruzaju u... pustinju.

Da li ova slika:

http://www.b92.net/news/pics/2017/06/15/170208734559428b350fa08357678092_w640.jpg

znaci da oni zele da Beograd izgleda ovako:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0166/3882/products/Beno_Saradzic_Abu_Dhabi_Skyline_OF4_0.7kse_Q9_grande.jpg?v=1458121347

Ja ne zelim da Beograd lici na Dubai ili Dohu. Beograd je stari evropski grad kome nalet pohlepnih skorojevica zeli da zabije ekser u kovceg.

Novobeogradjanin

pre 6 godina

Na Starom sajmištu, pro ovog mosta se nalazi saobraćajno klupko i usko grlo za koje je i ovaj postojeći most previše dobar. Prvo o tome razmislite stručnjaci.

Dex

pre 6 godina

"Gradonačelnik je ukazao da će prema projekciji novi most koštati oko 30 miliona evra i podsetio da je to višestruka ušteda, budući da je Most na Adi, sličnog kapaciteta, koštao oko 160 miliona evra, bez pristupnih saobraćajnica."

U opoziciji ste pricali da je kostao 400 miliona! Sta sad bi?

simagusar

pre 6 godina

Ne znam da li je neko primetio ali na ručak renderima se vidi da će se one dve zgrade u beogradu na H20 i dalje graditi kad bude gotov ovaj nesretni most. Koji hit.

Miroslav

pre 6 godina

nikadaa nama nistaa nece valjati...ne kapiram,i nikad necu razumeti ljude koji hejtuju novo..lepse...kako mozee da ona rdja od mosta gde jedva auto prolazi budee bolja prica od nekog lepseg i funkcionalnijeg?? da se razumemo,daleko sam ja od toga da podrzavam ovu vlast,ali opet radi se,nesto se desavaa

vostani carice

pre 6 godina

Most se rusi SAMO iz razloga sto je napravljen od zatvorenih gvozdenih kutija, pa kad prolazi tramvaj odjekuje kilometar. A svi znamo da ce nasim tajkunima na 100m od mosta trebati miran san u novoizgradjenim zgradama Beograda na vodi.
Ko se seti da je pre 3 godine Arapin iz Eagle Hillsa imao jednu jedinu zamerku zamerku (na buku tramvaja) sve ce mu biti jasno.

kennedy kipruto maiyo

pre 6 godina

На овом мосту са слике већ пешаци иду по бициклистичкој стази. Онда ће бициклисти да крену по путу како не би газили људе, па ће онда возачи да се нервирају и газе бициклисте. Толико.

Уместо да саграде овај поред овог, а оставе стари трамвајски за трамвај и бициклисте, а нови нека буде за кола да ослободи и убрза саобраћај.

А највећа вредност је историјска. Еее, неко ризикује живот, не успеју Немци да га сруше, и дође власт и замени га новим. Па где то има? Други градови у Европи се такмиче по броју старих мостова, реновирају их, а ми рушимо. Ми смо јад и беда, а ботови што коментаришу треба бар мало да се зацрвене, па нек примају и 1000 евра за коментаре, част и кнедла у грлу су већи него "обављен посао".

nina-twins

pre 6 godina

Pitanje za gradsku vlast:
Da li je broj mostova ogranicen? Ako nije, zasto ovaj treba rusiti ili koristiti deo njegove konstrukcije? Neka sagrade jedan svoj.....a ovaj neka nam ostave...
.
(Ili nemaju petlju da nesto sasvim sami naprave?!?!?)

Profesor BG

pre 6 godina

Sta je sa Pancevackim mostom? On je takođe građen kada i Savski i bezbednosno je u losem stanju. Krajnje je vreme izgraditi novi most.

Bogdan

pre 6 godina

Citam komentare i stvarno su smesni. Prvo ovaj put se potpuno slazem sa zeljom bilo koga da se srusi i napravi potpuno nov, bolji i lepsi most.
Englazi su srusili Wembly i napravili 5 puta lepsi a on stvarno ima neku istojisku vrednost. Ja ovom mostu ne vidim neku posebnu istroijsku vrednost, sem sto je napravljan u drugom svetskom ratu. Veoma jer ruzan i bruka za nas grad. Pominjati Prag i Budimpestu...alo pa oni imaju prelepe mostove a ovo je ruglo grada. Oni koji pricaju da se uradi i sagradi novi, da li razmisljate o pristupnicama, oni zele samo most da zamene, ako mi se sve pravilo za drugi sigurno bi mnogo vise i kostalo.
Sta god se uradi sto ulepsava grada, ja sam za. Nisam za unistavljanje istorije ali, dajte molim vas, pa ovaj most je i nefunkcionalan i jako ruzan. U savremenom svetu o kojem cesto pricate i mastate, ovo se i ne dovodi u pitanje, vec vlast ima viziju i ulepsava grad. Po tom principu i kartonska naselja nelegalna imaju neku istorjisku vrednost.

protivna

pre 6 godina

Имају комплексе од Ђиласа. По сваку цену морају имати мост, и то на истом месту. Викаће 10 година ,,већи а јефтинији". Можда ће тај мост ујединити и неколико братских нација, ко зна, а засигурно ће створити 2 милиона радних места.

b.

pre 6 godina

A zasto bi most ostajao?! Pa najbolje da na svakih 20m imamo most... Lepo razmontirati ga i pokloniti nekom gradu kome je potreban. Daj boze da od ovoga bude nesto i da nije samo predizborna prica jer ovo treba Beogradu vise nego onaj most na adi.

Mihailo

pre 6 godina

Da treba nesto uraditi sa mostom, treba. Rusiti, praviti most pored ovog, sta god. Fascinantna mi je samo potreba da se poredi cena sa novim mostom na Savi, koji je skoro dva i po puta duzi i deset metara siri a "slicnog kapaciteta". Dr Sinisa se cini mi se malo zabrojao...

Aleksandar

pre 6 godina

Hvala Vam sto ostavili link vesti iz 2008. Beoradjani sada kukaju za Djilasom, a vidite kako su ga pljuvali, a na kraju i smenili zbog platana.

Gaga68

pre 6 godina

Svaka čast, ni na ovoj slici nema-(čitaj nevidi se) most koji je pravljen u vreme Đilasa i koji postoji isto kao ni na bilbordu ispred železničke stanice. Da se razumemo nisam za tog Tadićevog iznoguda ali nismo mi počeli da postijimo i gradimo od kad je sns na vlasti.

mm

pre 6 godina

Verovatno im je ružan. Ne uklapa se u sterilnu, rigidnu viziju tzv. Beograda na vodi. Pa bi da ga sruše. Ajde... rušite samo! Nemojte nista da čuvate. Šta ce to vama...

Srba

pre 6 godina

Hahaha.... izbrisali su most na Adi na prezentacijama.... Ubi ih to sto je Đilas nesto i napravio a ovi samo ređaju makete i panoe. 5 godina je Vucic na vlasti a od obecanih 3 milijarde € napravili su dve zgrade i dve rupe pored....

dovla_do

pre 6 godina

nisam za ovu vlast...daleko od toga..ali resenje nije lose ako vec ima dve trake i biciklisticku stazu plus taj sredisnji deo za famozni metro..ne izgleda lose..lici na savski most samo je lepsi i uklapa se u savremenu arhitekturu koja nazalost nice uz samu reku.

zing

pre 6 godina

Дајте мост неком мањем граду.....да буде и даље од користи
(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 15. jun 2017 14:22)

Misliš vratite most...

"Posle rušenja, kad su Nemci potom ušli u Beograd hitno im je bio neophodan most za prebacivanje trupa i opreme iz srednje u jugoistočnu Evropu, kao i sirovina, ali i ranjenika u obrnutom smeru.
Kako je opravka postojećeg mosta bila krupniji zalogaj rešenje je pronađeno u Žablju, gde je neposredno pre toga, s ciljem da premosti Tisu, iz Nemačke u delovima dopremljen novi most. Pošto je most u Beogradu bio neophodniji to je nesuđeni žabaljski hitno prebačen u Beograd, montiran, i tokom 1942. godine pušten u saobraćaj "

student

pre 6 godina

Ako neki most treba da ode u istoriju, to je Pančevački most. Treba izgraditi paralelno do postojećeg novi most, sa po tri trake za svaki smer, a postojeći Pančevački most srušiti nakon izgradnje novog.

Beogradjanin - Bijelo Polje

pre 6 godina

Ja sam gradjevinac po struci. O građenju i rušenju znam puno. Ja razumijem da se neka udzerica i raspala taraba mora srušiti. I u našem Beogradu toga ima puno. Ali ovaj most je nešto drugo. Kako gradsku vlast nije sramota predložiti ovako nešto?? Pa to je ne samo glupo, već i kriminalno! Rušenje takodjer košta. I to košta puno više nego da se taj most obnovi i uredi za pješački i biciklistički saobraćaj. Mogli bi recimo postaviti zardinjere (neke duboke, neke plitke i široke) od lakog materijala (spolja drvo, iznutra aluminijum), pa postaviti duž mosta, staviti klupe, zasaditi travu (malo zemlje vam za to treba), biciklistička staza sredinom... I eto vam Garden Bridge! Lako je to, a nije ni skupo. Mi beograđani bi vam bili na tome zahvalni. Stari most kao garden bridge. Mjesto za šetnju i uživanje. Prava ljepota! A vi novi most možete izgradite do ovoga. Mjesta ima. To što je stari most u tako lošem stanju je isključivo zbog nemara beogradskih vlasti. I bivših i sadašnjih. A inače taj most je solidno građen. I eto već skoro 75 godina služi. Ako je napravljen za transport tenkova, trupa, kamiona i željezničkih kompozicija, onda može podnijeti i ponijeti i pješake, ponegdje biciklistu i nešto cvijeća. A o historijskom značaju da ne govorimo. Znate li vi koje M Zaric? Knjige u šake! Most ima da stoji tu gdje je i bio. Nikakvo rušenje!

Aleksandar

pre 6 godina

Meni se ljudi place od ove ideje....

Uzasnut sam idejom da se porusi most koji je jedva spasen za vreme II svetskog rata. Ne smemo da dozvolimo da se unisti istorijski spomenik koji je pri tom u najnormalnijoj funkciji!

Hoce li ista ostati od Beograda u kome sam se rodio i koji volim?

Molim vas ne dirajte stari most!

Petar

pre 6 godina

Ovo nije novi most, nego slika, a od slike do makete prođe nekoliko godina.Koliko prođe od makete do završetka gradnje još uvek se ne zna.

adio pameti

pre 6 godina

Kada su Nemci bimbardovali Beograd 1941 god. uništivši Narodnu biblioteku, bio sam ubeđen, sve do sada, da je to najgori počinjen kulturni genocid. E ovo sa rušenjem mosta, koji iza sebe ima ogromnu istorijsku priču, prevazilazi gore pomenuti genocid, jer ovaj sprovodimo sami. Jadnoooo.....

sale finale

pre 6 godina

Lopurde prepisuju recepte svojih najboljih kadrova!
Ovako je kriminalac Saša Mirković u Zaječaru proglasio korektan most kritičnim pa nije uspeo 3 meseca da ga sruši koliko je bio "kritičan"!
Zar je moguće da ste došli na vlast na kritici Đilasovog mosta a sada hoćete da.na vlasti ostanete rušenjem postojećeg???

DD

pre 6 godina

Preuredjivanje i rekonstrukcija starog mosta bi bila preskupa da bi se to radilo samo da bi po koji covek pesice prelazio preko njega. Da stari most lepo izgleda, odnosno, da ima neku istorijsku vaznost, bio bih da se cuvaju. Ovako, mislim da nema poente.

chemistry

pre 6 godina

Ajde da cujemo gradjane Srbije u komentarima, sta tacno ne valja kod ovog mosta, zasto je stari bolji, gde bismo mogli da potrosimo pare pre mosta?

Moo

pre 6 godina

Zasto ljudi imaju toliku odbojnost prema novom. Most je ruglo. Ni po jednom standardu ne zasluzuje da bude kulturno dobro. Obican najgluplji premost za nacisticku vojsku. Ako imate energije borite se za vracanje kula i kablova na Brankov most, da izgleda kako je i projektovan predratno.

U ljudima uglavnom vidim da imaju problem sa tim ko to radi a ne sta radi. I ja imam, al ne toliko da mi je draza ratna nemacka konstrukcija od neke buduce nase.

Ja

pre 6 godina

Ali besmisao recenice da 'cuvanjem mosta ne mozemo cuvati sliku grada' je neverovatan......
Kazite lepo, da svi razumemo sta mislite, da se ne slaze sa modernim izgledom BGDH2O i da vam to bode oci. Nemojte ovako providno

Boban

pre 6 godina

Primer iz Čačka se može primeniti na ovom mostu. Naime, oko starog železničkog mosta su napravljena dva u oba pravca sa po dve trake. A stari železnički preuređen za pešake i bicikliste.

Dragan

pre 6 godina

Most je za vreme Drugog svetskog rata dopremljen iz nacističke Nemačke i prvobitno je trebalo da posluži za premošćavanje Tise, ali je nakon rušenja mosta Kralja Aleksandra od strane Vojske Kraljevine Jugoslavije (da bi se sprečio prodor nacista) prebačen i montiran u Beogradu na trenutnoj lokaciji. Tačno je da, čak i nakon proširenja (izvedenog 2008. godine), nema estetsku, pa čak ni istorijsku vrednost, a i upotrebna vrednost u obimu saobraćaja koji opslužava je upitna, ali je svakako bolje imati dva mosta umesto jednog. Kako je most osposobljen za tramvajski, drumski i pešački saobraćaj, uz eventualnu izgradnju novog mosta na drugom mestu može zadržati tramvajski i pešački saobraćaj, čime bi novi most bio oslobođen tramvajskih šina i eventualno opslužio veći obim drumskog saobraćaja.

abe sapien

pre 6 godina

pa kad vec mislite da ulozite pare za novi most zar ne bi bilo bolje da kad se posao zavrsi imamo jedan most vise nego danas, nemoguce je da bas sve moraju da uprskaju, mora da samnom nesto nije u redu.

Miloš

pre 6 godina

Užas, srušiti most koji nosi toliko istorije u sebi je pandan spaljivanju starih knjiga jer su im korice pohabane. Što je najgore stari će se srušiti a novi se neće sagraditi...

Jox

pre 6 godina

Slazem se da na tom mostu ne moze da se odvija saobracaj a pogotovu ne tramvajski. Setam pre neki dan Savamalom i kad prodje tramvaj pa ljudi kao da grmi, zivot u novim zgradama bi bio nepodnosljiv.
Steta je srusiti ga, bilo bi lepo da se preuredi i bude most samo za pesake, a pored njega nek grade za saobracaj.

Zlatko

pre 6 godina

Da li bi se ovakav most rušio u budimpešti, beču ili Pragu? Ne pitam politikante već struku - arhitekte. Molim objavite i ujedno otvorite ovu temu, ovi će sve da poruše!

drmatoriks

pre 6 godina

Najbolje rešenje je srušiti i izgraditi novi - da, ali za koga je to najbolje? Za ekipu koja će dodatno zadužiti Beograd i Beograđane, uzeti svoju proviziju i kraduckati. Znao sam da nešto muljaju čim su uklonili tablu učitelju MIladinu Zariću, koji je spasao most od nemačkih mina 1944. Nažalost, sada nema učitelja koji bi mogao da spase most od ovih štetočina. Ne uklapa im se stari most sa novim Beogradom na vodi, pa ga zato ruše.

Novi

pre 6 godina

Ruši more! Obična gvožđurija sklepana za tenkove, bez ikakve estetske vrednosti. Kulturno-istorijska vrednost premala da bi se svi mučili zbog njega u narednim decenijama.

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Ako vec morate da pravite novi most...pa pomerite ga onda malo u stranu, napravite ga pored starog mosta, a stari most malo doterajte, ofarbajte i prenamenite u pesacko-biciklisticki most. Ako je do sada izdrzavao saobracaj i tramvaje, pa moci ce valjda sutra da izdrzi pesake i bicikliste.

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Ako vec morate da pravite novi most...pa pomerite ga onda malo u stranu, napravite ga pored starog mosta, a stari most malo doterajte, ofarbajte i prenamenite u pesacko-biciklisticki most. Ako je do sada izdrzavao saobracaj i tramvaje, pa moci ce valjda sutra da izdrzi pesake i bicikliste.

drmatoriks

pre 6 godina

Najbolje rešenje je srušiti i izgraditi novi - da, ali za koga je to najbolje? Za ekipu koja će dodatno zadužiti Beograd i Beograđane, uzeti svoju proviziju i kraduckati. Znao sam da nešto muljaju čim su uklonili tablu učitelju MIladinu Zariću, koji je spasao most od nemačkih mina 1944. Nažalost, sada nema učitelja koji bi mogao da spase most od ovih štetočina. Ne uklapa im se stari most sa novim Beogradom na vodi, pa ga zato ruše.

Zlatko

pre 6 godina

Da li bi se ovakav most rušio u budimpešti, beču ili Pragu? Ne pitam politikante već struku - arhitekte. Molim objavite i ujedno otvorite ovu temu, ovi će sve da poruše!

Dragan

pre 6 godina

Most je za vreme Drugog svetskog rata dopremljen iz nacističke Nemačke i prvobitno je trebalo da posluži za premošćavanje Tise, ali je nakon rušenja mosta Kralja Aleksandra od strane Vojske Kraljevine Jugoslavije (da bi se sprečio prodor nacista) prebačen i montiran u Beogradu na trenutnoj lokaciji. Tačno je da, čak i nakon proširenja (izvedenog 2008. godine), nema estetsku, pa čak ni istorijsku vrednost, a i upotrebna vrednost u obimu saobraćaja koji opslužava je upitna, ali je svakako bolje imati dva mosta umesto jednog. Kako je most osposobljen za tramvajski, drumski i pešački saobraćaj, uz eventualnu izgradnju novog mosta na drugom mestu može zadržati tramvajski i pešački saobraćaj, čime bi novi most bio oslobođen tramvajskih šina i eventualno opslužio veći obim drumskog saobraćaja.

Miloš

pre 6 godina

Užas, srušiti most koji nosi toliko istorije u sebi je pandan spaljivanju starih knjiga jer su im korice pohabane. Što je najgore stari će se srušiti a novi se neće sagraditi...

abe sapien

pre 6 godina

pa kad vec mislite da ulozite pare za novi most zar ne bi bilo bolje da kad se posao zavrsi imamo jedan most vise nego danas, nemoguce je da bas sve moraju da uprskaju, mora da samnom nesto nije u redu.

Palilulac

pre 6 godina

Velika je sramota srusiti stari most. To je jedini most na istocnom frontu koji Nemci u povlacenju nisu uspeli da sruse. I to zahvaljujuci hrabrom ucitelju Miladinu Zaricu. Da su nacisti uspeli srusiti taj most, sva teska artljerija bi bila locirana oko Zemuna, a onda bi odatle konstantno bombardovali i ubijali Beograd. Da li znate koliko je neduznih zivota spaseno hrabroscu M Zarica? Da li "danasnji rusitelji" znaju kakvo razaranje se spremalo Beogradu da je taj most srusen tog Oktobra 1944-te? A posto hitlerovci nisu upeli da dignu most u vazduh, onda su se dali u bezaniju. I bezali su jos kako... Odmah za petama nacistickih ubica, upravo tim mostom su jurnule trupe Jugoslovenske Vojske i Crvene Armije. Nisu im dali ni minut predaha. I hitlerovci su tek u zapadnom sremu uspeli da koliko-toliko konsoliduju svoje linije odbrane; i tu je nastao Sremski Front. Dakle, spasavanje starog savskog mosta je spasilo Beogard i beogradjane od razaranja i smrti, a uveliko i doprinelo konacnom porazu Hitlerove Nemacke. Ostavite taj most da stoji. Pretvorite ga u pesacko-biciklisticki most, zasadite cvece, napravite garden bridge. I konacno, nazovimo taj most po imenu Ucitelja Miladina Zarica. Taj veliki i hrabri covek je to zasluzio. Budite ljudi. Budite razumni.

Beogradjanin - Bijelo Polje

pre 6 godina

Ja sam gradjevinac po struci. O građenju i rušenju znam puno. Ja razumijem da se neka udzerica i raspala taraba mora srušiti. I u našem Beogradu toga ima puno. Ali ovaj most je nešto drugo. Kako gradsku vlast nije sramota predložiti ovako nešto?? Pa to je ne samo glupo, već i kriminalno! Rušenje takodjer košta. I to košta puno više nego da se taj most obnovi i uredi za pješački i biciklistički saobraćaj. Mogli bi recimo postaviti zardinjere (neke duboke, neke plitke i široke) od lakog materijala (spolja drvo, iznutra aluminijum), pa postaviti duž mosta, staviti klupe, zasaditi travu (malo zemlje vam za to treba), biciklistička staza sredinom... I eto vam Garden Bridge! Lako je to, a nije ni skupo. Mi beograđani bi vam bili na tome zahvalni. Stari most kao garden bridge. Mjesto za šetnju i uživanje. Prava ljepota! A vi novi most možete izgradite do ovoga. Mjesta ima. To što je stari most u tako lošem stanju je isključivo zbog nemara beogradskih vlasti. I bivših i sadašnjih. A inače taj most je solidno građen. I eto već skoro 75 godina služi. Ako je napravljen za transport tenkova, trupa, kamiona i željezničkih kompozicija, onda može podnijeti i ponijeti i pješake, ponegdje biciklistu i nešto cvijeća. A o historijskom značaju da ne govorimo. Znate li vi koje M Zaric? Knjige u šake! Most ima da stoji tu gdje je i bio. Nikakvo rušenje!

Jox

pre 6 godina

Slazem se da na tom mostu ne moze da se odvija saobracaj a pogotovu ne tramvajski. Setam pre neki dan Savamalom i kad prodje tramvaj pa ljudi kao da grmi, zivot u novim zgradama bi bio nepodnosljiv.
Steta je srusiti ga, bilo bi lepo da se preuredi i bude most samo za pesake, a pored njega nek grade za saobracaj.

Srba

pre 6 godina

Hahaha.... izbrisali su most na Adi na prezentacijama.... Ubi ih to sto je Đilas nesto i napravio a ovi samo ređaju makete i panoe. 5 godina je Vucic na vlasti a od obecanih 3 milijarde € napravili su dve zgrade i dve rupe pored....

protivna

pre 6 godina

Имају комплексе од Ђиласа. По сваку цену морају имати мост, и то на истом месту. Викаће 10 година ,,већи а јефтинији". Можда ће тај мост ујединити и неколико братских нација, ко зна, а засигурно ће створити 2 милиона радних места.

nina-twins

pre 6 godina

Pitanje za gradsku vlast:
Da li je broj mostova ogranicen? Ako nije, zasto ovaj treba rusiti ili koristiti deo njegove konstrukcije? Neka sagrade jedan svoj.....a ovaj neka nam ostave...
.
(Ili nemaju petlju da nesto sasvim sami naprave?!?!?)

Vlada

pre 6 godina

Stari most ima veliku junačku priču iza sebe. Čovek ga je neviđenom hrabrošću spasao. Preko njega je prešla oslobodilačka vojska i prvi put kročila preko Save. I za vreme bombardovanja ljudi su ga čuvali svojim telima. Ja bih ga ostavio za tramvaje i pešake a ovaj novi neka bude pored. Nismo mi Dubai da nemamo ništa staro mi smo grad star preko dve hiljade godina.

bljak

pre 6 godina

Ovaj most se planira iz tri razloga: a) zato sto se bolje uklapa u izgled BG@H2O, b) da bi nadmasio "Djilasov" most i c) zato sto svaka megalomanska susa hoce da pravi "simbole Beograda" a ne ume ni ulicu da sredi. Osim toga "simbol" ukazuje na trajanje i tradiciju, ovo mi lici na skorojevicke firme koje u naziva stavljaju "since 1988".
Gomilom staklobetonskih nakaza Beograd se odseca od svoje reke, ovo nije spustanje grada na obalu nego urbanisticki tumor.
I zasto je ova maketa ovako pljosnata, kakav grad je prikazan u pozadini ove neoplazme? Na par stotina metara od obale krece lepi brezuljak prema Klinickom centru i dalje, prema Hramu. A ovi betonski monstrumi ce sve to zakloniti, kao da je stari Beograd neki zaostali rodjak koji se sakriva od gostiju. Na maketi toga nema. Samo se neke cudne zgrade pruzaju u... pustinju.

Da li ova slika:

http://www.b92.net/news/pics/2017/06/15/170208734559428b350fa08357678092_w640.jpg

znaci da oni zele da Beograd izgleda ovako:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0166/3882/products/Beno_Saradzic_Abu_Dhabi_Skyline_OF4_0.7kse_Q9_grande.jpg?v=1458121347

Ja ne zelim da Beograd lici na Dubai ili Dohu. Beograd je stari evropski grad kome nalet pohlepnih skorojevica zeli da zabije ekser u kovceg.

Dex

pre 6 godina

"Gradonačelnik je ukazao da će prema projekciji novi most koštati oko 30 miliona evra i podsetio da je to višestruka ušteda, budući da je Most na Adi, sličnog kapaciteta, koštao oko 160 miliona evra, bez pristupnih saobraćajnica."

U opoziciji ste pricali da je kostao 400 miliona! Sta sad bi?

Novi

pre 6 godina

Ruši more! Obična gvožđurija sklepana za tenkove, bez ikakve estetske vrednosti. Kulturno-istorijska vrednost premala da bi se svi mučili zbog njega u narednim decenijama.

vostani carice

pre 6 godina

Most se rusi SAMO iz razloga sto je napravljen od zatvorenih gvozdenih kutija, pa kad prolazi tramvaj odjekuje kilometar. A svi znamo da ce nasim tajkunima na 100m od mosta trebati miran san u novoizgradjenim zgradama Beograda na vodi.
Ko se seti da je pre 3 godine Arapin iz Eagle Hillsa imao jednu jedinu zamerku zamerku (na buku tramvaja) sve ce mu biti jasno.

Mihailo

pre 6 godina

Da treba nesto uraditi sa mostom, treba. Rusiti, praviti most pored ovog, sta god. Fascinantna mi je samo potreba da se poredi cena sa novim mostom na Savi, koji je skoro dva i po puta duzi i deset metara siri a "slicnog kapaciteta". Dr Sinisa se cini mi se malo zabrojao...

Gaga68

pre 6 godina

Svaka čast, ni na ovoj slici nema-(čitaj nevidi se) most koji je pravljen u vreme Đilasa i koji postoji isto kao ni na bilbordu ispred železničke stanice. Da se razumemo nisam za tog Tadićevog iznoguda ali nismo mi počeli da postijimo i gradimo od kad je sns na vlasti.

kennedy kipruto maiyo

pre 6 godina

На овом мосту са слике већ пешаци иду по бициклистичкој стази. Онда ће бициклисти да крену по путу како не би газили људе, па ће онда возачи да се нервирају и газе бициклисте. Толико.

Уместо да саграде овај поред овог, а оставе стари трамвајски за трамвај и бициклисте, а нови нека буде за кола да ослободи и убрза саобраћај.

А највећа вредност је историјска. Еее, неко ризикује живот, не успеју Немци да га сруше, и дође власт и замени га новим. Па где то има? Други градови у Европи се такмиче по броју старих мостова, реновирају их, а ми рушимо. Ми смо јад и беда, а ботови што коментаришу треба бар мало да се зацрвене, па нек примају и 1000 евра за коментаре, част и кнедла у грлу су већи него "обављен посао".

Boban

pre 6 godina

Primer iz Čačka se može primeniti na ovom mostu. Naime, oko starog železničkog mosta su napravljena dva u oba pravca sa po dve trake. A stari železnički preuređen za pešake i bicikliste.

mm

pre 6 godina

Verovatno im je ružan. Ne uklapa se u sterilnu, rigidnu viziju tzv. Beograda na vodi. Pa bi da ga sruše. Ajde... rušite samo! Nemojte nista da čuvate. Šta ce to vama...

Aleksandar

pre 6 godina

Meni se ljudi place od ove ideje....

Uzasnut sam idejom da se porusi most koji je jedva spasen za vreme II svetskog rata. Ne smemo da dozvolimo da se unisti istorijski spomenik koji je pri tom u najnormalnijoj funkciji!

Hoce li ista ostati od Beograda u kome sam se rodio i koji volim?

Molim vas ne dirajte stari most!

adio pameti

pre 6 godina

Kada su Nemci bimbardovali Beograd 1941 god. uništivši Narodnu biblioteku, bio sam ubeđen, sve do sada, da je to najgori počinjen kulturni genocid. E ovo sa rušenjem mosta, koji iza sebe ima ogromnu istorijsku priču, prevazilazi gore pomenuti genocid, jer ovaj sprovodimo sami. Jadnoooo.....

Ja

pre 6 godina

Ali besmisao recenice da 'cuvanjem mosta ne mozemo cuvati sliku grada' je neverovatan......
Kazite lepo, da svi razumemo sta mislite, da se ne slaze sa modernim izgledom BGDH2O i da vam to bode oci. Nemojte ovako providno

Petar

pre 6 godina

Ovo nije novi most, nego slika, a od slike do makete prođe nekoliko godina.Koliko prođe od makete do završetka gradnje još uvek se ne zna.

sale finale

pre 6 godina

Lopurde prepisuju recepte svojih najboljih kadrova!
Ovako je kriminalac Saša Mirković u Zaječaru proglasio korektan most kritičnim pa nije uspeo 3 meseca da ga sruši koliko je bio "kritičan"!
Zar je moguće da ste došli na vlast na kritici Đilasovog mosta a sada hoćete da.na vlasti ostanete rušenjem postojećeg???

student

pre 6 godina

Ako neki most treba da ode u istoriju, to je Pančevački most. Treba izgraditi paralelno do postojećeg novi most, sa po tri trake za svaki smer, a postojeći Pančevački most srušiti nakon izgradnje novog.

simagusar

pre 6 godina

Ne znam da li je neko primetio ali na ručak renderima se vidi da će se one dve zgrade u beogradu na H20 i dalje graditi kad bude gotov ovaj nesretni most. Koji hit.

Profesor BG

pre 6 godina

Sta je sa Pancevackim mostom? On je takođe građen kada i Savski i bezbednosno je u losem stanju. Krajnje je vreme izgraditi novi most.

Novobeogradjanin

pre 6 godina

Na Starom sajmištu, pro ovog mosta se nalazi saobraćajno klupko i usko grlo za koje je i ovaj postojeći most previše dobar. Prvo o tome razmislite stručnjaci.

Aleksandar

pre 6 godina

Hvala Vam sto ostavili link vesti iz 2008. Beoradjani sada kukaju za Djilasom, a vidite kako su ga pljuvali, a na kraju i smenili zbog platana.

mostadžija

pre 6 godina

Kao građevinac i konstruktor mostova (u inostranstvu) protiv sam rušenja mosta. Mostovi se ruše samo ako su toliko dotrajali da je njihova popravka nemoguća ili preskupa, ili ako se zatvaraju pristupne ulice do tog mosta, pa on postaje suvišan (a počesto se i tada ostavi). U ovom slučaju ne radi se ni o jednom ni o drugom. Rušiti nešto samo zato što je staro 75 godina nema smisla, postoje slični duplo stariji mostovi. Bolje je napraviti taj novi most negde pored postojećeg (ne odmah pored već 50-100 m dalje), nego ga nepotrebno rušiti. Male su šanse da se išta od toga efikasno upotrebi, tako da nakon rušenja od materijala tog mosta neće biti velike vajde. Neko reče da je glupo praviti novi most blizu ovoga. U Parizu, na Seni ima skoro 40 mostova, praktično svaka druga ulica izlazi na most, i to nikom ne smeta, naprotiv. Mi imamo 4-5 mostova na Savi i odmah hoćemo da jedan srušimo. Kažu da je ružan (to je diskutabilno), a novi će biti kao lep? Pa pogledajte da se sastoji od dva luka, koji su NEPOTREBNO različiti. Nemaju istu visinu, odnosno dubinu (strelu) luka! To se u građevini ne radi. To je silovanje okoline. Kad most počne bizarnim konstruktivnim rešenjima da privlači pažnju na sebe, a ne da se efikasno uklapa u ambijent, to je pogrešna estetska odluka.
Kad inženjer ili arhitekta počne da dodaje nepotrebne elemente samo da bi privlačio pažnju na sebe, tu nema ni dobrog rešenja, a ni dobrog dizajnera. Uostalom, autor ne razlikuje izgled od poprečnog preseka. Žalosno...

Srbo

pre 6 godina

Stari savski most je katastrofa totalna! preuzak za saobracaj, prepun rupa, svakog leta se zbog velikih vrucina i celika asfalt zguzva, bukvalno bi ga trebalo presvlaciti afaltom posle svakog leta...

Ko je jednom prosao preko kolima/busom zna o cemu pricam... Tako da je (skoro)svako resenje bolje od trenutnog stanja, sramota je samo da se sve to do sad nije resilo (a onda se setim pancevca pa mi sve jasno...)

Bogdan

pre 6 godina

Citam komentare i stvarno su smesni. Prvo ovaj put se potpuno slazem sa zeljom bilo koga da se srusi i napravi potpuno nov, bolji i lepsi most.
Englazi su srusili Wembly i napravili 5 puta lepsi a on stvarno ima neku istojisku vrednost. Ja ovom mostu ne vidim neku posebnu istroijsku vrednost, sem sto je napravljan u drugom svetskom ratu. Veoma jer ruzan i bruka za nas grad. Pominjati Prag i Budimpestu...alo pa oni imaju prelepe mostove a ovo je ruglo grada. Oni koji pricaju da se uradi i sagradi novi, da li razmisljate o pristupnicama, oni zele samo most da zamene, ako mi se sve pravilo za drugi sigurno bi mnogo vise i kostalo.
Sta god se uradi sto ulepsava grada, ja sam za. Nisam za unistavljanje istorije ali, dajte molim vas, pa ovaj most je i nefunkcionalan i jako ruzan. U savremenom svetu o kojem cesto pricate i mastate, ovo se i ne dovodi u pitanje, vec vlast ima viziju i ulepsava grad. Po tom principu i kartonska naselja nelegalna imaju neku istorjisku vrednost.

zing

pre 6 godina

Дајте мост неком мањем граду.....да буде и даље од користи
(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 15. jun 2017 14:22)

Misliš vratite most...

"Posle rušenja, kad su Nemci potom ušli u Beograd hitno im je bio neophodan most za prebacivanje trupa i opreme iz srednje u jugoistočnu Evropu, kao i sirovina, ali i ranjenika u obrnutom smeru.
Kako je opravka postojećeg mosta bila krupniji zalogaj rešenje je pronađeno u Žablju, gde je neposredno pre toga, s ciljem da premosti Tisu, iz Nemačke u delovima dopremljen novi most. Pošto je most u Beogradu bio neophodniji to je nesuđeni žabaljski hitno prebačen u Beograd, montiran, i tokom 1942. godine pušten u saobraćaj "

bgd

pre 6 godina

Ako stvarno to urade, čemu taj tunel? Zar nije lakše ukositi malo most da bude prirodni nastavak nemanjine, kad je već planirano izmeštanje Gl. žel. stanice?

z

pre 6 godina

Svi poduhvati ove vlasti su obican lopovluk. U alavosti su sampioni i nikada im nije dosta. BgH20 je toliko nakaradan da reci nemam. Ove dve zgradurine se apsolutno ne uklapaju vizuelno u okolinu . Ako su hteli da kradu, mogli su to cudo da naprave prema predlozima strucnjaka na lokacijama koje su oni predlozili( ima na you tube).Ova fontana, je sve vise verujem kostala dvesta hilada evra a resto su stavili u svoj dzep , inace ruzna, kiceraj nad kicerajima ( LV varijanta) . Evo sada opet ovo sa mostom. Pa dosta vise, da li ce ostati ista da vi ne upropastite, nesrece ...

z

pre 6 godina

Objavite ime firme i nesto o toj firmi( PMC mislim da joj je ime) koja je gradila ovu rugobu od kicerajske fontane.) Na Albabi (sajtu koji prodaje fontane, muzicke i svetlece) veoma slicna fontana se prodaje za dvesta hiljada evra. Deluje sasvim moguce da je milion i sesto hiljada evrica zavrsilo u nekim privatnim dzepovima. Ali i tu se ne zaustavljaju nego hoce joooooooooooooos . Sada hoce most da ruse. E NE MOZE.. Niste to doneli iz Cacka od svoga dede , Vesicu ili ti Mali , odakle god da ti je deda dosao.

Dobro

pre 6 godina

Ceo centralni deo Amsterdama je izgradjen na drvenim sipovima i nije nebezbedan. Napredno lupetanje.
(Bugarski grafolog, 15. jun 2017 17:50)

Savrsen komentar.
Bas htedoh, citajuci ove baljezgarije od kometara, da nesto napisem, kad procitah ovo.
Svaka cast.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

NoName

pre 6 godina

@Miroslav

I Golden gate je startovao sa raxom 1937 godine. Pa i dan danas stoji i odrzava se. Fazon je u odrzavanju, kvalitetnom odrzavanju, a ne fuserisanju, kao za sve sto fusare. Pa cak i novo kad urade.

b.

pre 6 godina

A zasto bi most ostajao?! Pa najbolje da na svakih 20m imamo most... Lepo razmontirati ga i pokloniti nekom gradu kome je potreban. Daj boze da od ovoga bude nesto i da nije samo predizborna prica jer ovo treba Beogradu vise nego onaj most na adi.

chemistry

pre 6 godina

Ajde da cujemo gradjane Srbije u komentarima, sta tacno ne valja kod ovog mosta, zasto je stari bolji, gde bismo mogli da potrosimo pare pre mosta?

Moo

pre 6 godina

Zasto ljudi imaju toliku odbojnost prema novom. Most je ruglo. Ni po jednom standardu ne zasluzuje da bude kulturno dobro. Obican najgluplji premost za nacisticku vojsku. Ako imate energije borite se za vracanje kula i kablova na Brankov most, da izgleda kako je i projektovan predratno.

U ljudima uglavnom vidim da imaju problem sa tim ko to radi a ne sta radi. I ja imam, al ne toliko da mi je draza ratna nemacka konstrukcija od neke buduce nase.

Miroslav

pre 6 godina

nikadaa nama nistaa nece valjati...ne kapiram,i nikad necu razumeti ljude koji hejtuju novo..lepse...kako mozee da ona rdja od mosta gde jedva auto prolazi budee bolja prica od nekog lepseg i funkcionalnijeg?? da se razumemo,daleko sam ja od toga da podrzavam ovu vlast,ali opet radi se,nesto se desavaa

Velimir

pre 6 godina

Samo da ga prvo muzicki ne rese! Stari most je predvidjen za kaldrmu,ne asfalt. A guzve ce tek da budu posle dve godine kada ga naprave! Niko ne zna za pojam,, moc privlacnost mesta". Kao i kada prave JAVNE garaze u centru.

Milos

pre 6 godina

Drago mi je da se ovo menja, znao sam jednog decka koji je poginuo na motoru jer mu je motor proklizao zbog tramvajskih sina na tom mostu (bio mesec dana u komi). Tako da je ovo resenje izmestanja tramvaja u posebnu traku najbolje resenje.

dovla_do

pre 6 godina

nisam za ovu vlast...daleko od toga..ali resenje nije lose ako vec ima dve trake i biciklisticku stazu plus taj sredisnji deo za famozni metro..ne izgleda lose..lici na savski most samo je lepsi i uklapa se u savremenu arhitekturu koja nazalost nice uz samu reku.

DD

pre 6 godina

Preuredjivanje i rekonstrukcija starog mosta bi bila preskupa da bi se to radilo samo da bi po koji covek pesice prelazio preko njega. Da stari most lepo izgleda, odnosno, da ima neku istorijsku vaznost, bio bih da se cuvaju. Ovako, mislim da nema poente.

Swarog

pre 6 godina

Bilo bi lepo ostaviti ga za pesake i bicikliste. Nesto kao mali High Line u Nujorku. Da se na njemu sedi i bleji iznad reke. Moze neki park da se napravi. Naravno pitanje je da li je pored njega moguce sagraditi pristupne saobracajnice za taj novi most, ja se sad tu bas ne razumem, mozda to tehnicki nije izvodljivo...

Novi

pre 6 godina

Ruši more! Obična gvožđurija sklepana za tenkove, bez ikakve estetske vrednosti. Kulturno-istorijska vrednost premala da bi se svi mučili zbog njega u narednim decenijama.

b.

pre 6 godina

A zasto bi most ostajao?! Pa najbolje da na svakih 20m imamo most... Lepo razmontirati ga i pokloniti nekom gradu kome je potreban. Daj boze da od ovoga bude nesto i da nije samo predizborna prica jer ovo treba Beogradu vise nego onaj most na adi.

Bogdan

pre 6 godina

Citam komentare i stvarno su smesni. Prvo ovaj put se potpuno slazem sa zeljom bilo koga da se srusi i napravi potpuno nov, bolji i lepsi most.
Englazi su srusili Wembly i napravili 5 puta lepsi a on stvarno ima neku istojisku vrednost. Ja ovom mostu ne vidim neku posebnu istroijsku vrednost, sem sto je napravljan u drugom svetskom ratu. Veoma jer ruzan i bruka za nas grad. Pominjati Prag i Budimpestu...alo pa oni imaju prelepe mostove a ovo je ruglo grada. Oni koji pricaju da se uradi i sagradi novi, da li razmisljate o pristupnicama, oni zele samo most da zamene, ako mi se sve pravilo za drugi sigurno bi mnogo vise i kostalo.
Sta god se uradi sto ulepsava grada, ja sam za. Nisam za unistavljanje istorije ali, dajte molim vas, pa ovaj most je i nefunkcionalan i jako ruzan. U savremenom svetu o kojem cesto pricate i mastate, ovo se i ne dovodi u pitanje, vec vlast ima viziju i ulepsava grad. Po tom principu i kartonska naselja nelegalna imaju neku istorjisku vrednost.

Miroslav

pre 6 godina

nikadaa nama nistaa nece valjati...ne kapiram,i nikad necu razumeti ljude koji hejtuju novo..lepse...kako mozee da ona rdja od mosta gde jedva auto prolazi budee bolja prica od nekog lepseg i funkcionalnijeg?? da se razumemo,daleko sam ja od toga da podrzavam ovu vlast,ali opet radi se,nesto se desavaa

drmatoriks

pre 6 godina

Najbolje rešenje je srušiti i izgraditi novi - da, ali za koga je to najbolje? Za ekipu koja će dodatno zadužiti Beograd i Beograđane, uzeti svoju proviziju i kraduckati. Znao sam da nešto muljaju čim su uklonili tablu učitelju MIladinu Zariću, koji je spasao most od nemačkih mina 1944. Nažalost, sada nema učitelja koji bi mogao da spase most od ovih štetočina. Ne uklapa im se stari most sa novim Beogradom na vodi, pa ga zato ruše.

Moo

pre 6 godina

Zasto ljudi imaju toliku odbojnost prema novom. Most je ruglo. Ni po jednom standardu ne zasluzuje da bude kulturno dobro. Obican najgluplji premost za nacisticku vojsku. Ako imate energije borite se za vracanje kula i kablova na Brankov most, da izgleda kako je i projektovan predratno.

U ljudima uglavnom vidim da imaju problem sa tim ko to radi a ne sta radi. I ja imam, al ne toliko da mi je draza ratna nemacka konstrukcija od neke buduce nase.

DD

pre 6 godina

Preuredjivanje i rekonstrukcija starog mosta bi bila preskupa da bi se to radilo samo da bi po koji covek pesice prelazio preko njega. Da stari most lepo izgleda, odnosno, da ima neku istorijsku vaznost, bio bih da se cuvaju. Ovako, mislim da nema poente.

Miloš

pre 6 godina

Užas, srušiti most koji nosi toliko istorije u sebi je pandan spaljivanju starih knjiga jer su im korice pohabane. Što je najgore stari će se srušiti a novi se neće sagraditi...

dovla_do

pre 6 godina

nisam za ovu vlast...daleko od toga..ali resenje nije lose ako vec ima dve trake i biciklisticku stazu plus taj sredisnji deo za famozni metro..ne izgleda lose..lici na savski most samo je lepsi i uklapa se u savremenu arhitekturu koja nazalost nice uz samu reku.

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Ako vec morate da pravite novi most...pa pomerite ga onda malo u stranu, napravite ga pored starog mosta, a stari most malo doterajte, ofarbajte i prenamenite u pesacko-biciklisticki most. Ako je do sada izdrzavao saobracaj i tramvaje, pa moci ce valjda sutra da izdrzi pesake i bicikliste.

Zlatko

pre 6 godina

Da li bi se ovakav most rušio u budimpešti, beču ili Pragu? Ne pitam politikante već struku - arhitekte. Molim objavite i ujedno otvorite ovu temu, ovi će sve da poruše!

chemistry

pre 6 godina

Ajde da cujemo gradjane Srbije u komentarima, sta tacno ne valja kod ovog mosta, zasto je stari bolji, gde bismo mogli da potrosimo pare pre mosta?

Srbo

pre 6 godina

Stari savski most je katastrofa totalna! preuzak za saobracaj, prepun rupa, svakog leta se zbog velikih vrucina i celika asfalt zguzva, bukvalno bi ga trebalo presvlaciti afaltom posle svakog leta...

Ko je jednom prosao preko kolima/busom zna o cemu pricam... Tako da je (skoro)svako resenje bolje od trenutnog stanja, sramota je samo da se sve to do sad nije resilo (a onda se setim pancevca pa mi sve jasno...)

adio pameti

pre 6 godina

Kada su Nemci bimbardovali Beograd 1941 god. uništivši Narodnu biblioteku, bio sam ubeđen, sve do sada, da je to najgori počinjen kulturni genocid. E ovo sa rušenjem mosta, koji iza sebe ima ogromnu istorijsku priču, prevazilazi gore pomenuti genocid, jer ovaj sprovodimo sami. Jadnoooo.....

Jox

pre 6 godina

Slazem se da na tom mostu ne moze da se odvija saobracaj a pogotovu ne tramvajski. Setam pre neki dan Savamalom i kad prodje tramvaj pa ljudi kao da grmi, zivot u novim zgradama bi bio nepodnosljiv.
Steta je srusiti ga, bilo bi lepo da se preuredi i bude most samo za pesake, a pored njega nek grade za saobracaj.

Aleksandar

pre 6 godina

Meni se ljudi place od ove ideje....

Uzasnut sam idejom da se porusi most koji je jedva spasen za vreme II svetskog rata. Ne smemo da dozvolimo da se unisti istorijski spomenik koji je pri tom u najnormalnijoj funkciji!

Hoce li ista ostati od Beograda u kome sam se rodio i koji volim?

Molim vas ne dirajte stari most!

Palilulac

pre 6 godina

Velika je sramota srusiti stari most. To je jedini most na istocnom frontu koji Nemci u povlacenju nisu uspeli da sruse. I to zahvaljujuci hrabrom ucitelju Miladinu Zaricu. Da su nacisti uspeli srusiti taj most, sva teska artljerija bi bila locirana oko Zemuna, a onda bi odatle konstantno bombardovali i ubijali Beograd. Da li znate koliko je neduznih zivota spaseno hrabroscu M Zarica? Da li "danasnji rusitelji" znaju kakvo razaranje se spremalo Beogradu da je taj most srusen tog Oktobra 1944-te? A posto hitlerovci nisu upeli da dignu most u vazduh, onda su se dali u bezaniju. I bezali su jos kako... Odmah za petama nacistickih ubica, upravo tim mostom su jurnule trupe Jugoslovenske Vojske i Crvene Armije. Nisu im dali ni minut predaha. I hitlerovci su tek u zapadnom sremu uspeli da koliko-toliko konsoliduju svoje linije odbrane; i tu je nastao Sremski Front. Dakle, spasavanje starog savskog mosta je spasilo Beogard i beogradjane od razaranja i smrti, a uveliko i doprinelo konacnom porazu Hitlerove Nemacke. Ostavite taj most da stoji. Pretvorite ga u pesacko-biciklisticki most, zasadite cvece, napravite garden bridge. I konacno, nazovimo taj most po imenu Ucitelja Miladina Zarica. Taj veliki i hrabri covek je to zasluzio. Budite ljudi. Budite razumni.

abe sapien

pre 6 godina

pa kad vec mislite da ulozite pare za novi most zar ne bi bilo bolje da kad se posao zavrsi imamo jedan most vise nego danas, nemoguce je da bas sve moraju da uprskaju, mora da samnom nesto nije u redu.

Srba

pre 6 godina

Hahaha.... izbrisali su most na Adi na prezentacijama.... Ubi ih to sto je Đilas nesto i napravio a ovi samo ređaju makete i panoe. 5 godina je Vucic na vlasti a od obecanih 3 milijarde € napravili su dve zgrade i dve rupe pored....

bgd

pre 6 godina

Ako stvarno to urade, čemu taj tunel? Zar nije lakše ukositi malo most da bude prirodni nastavak nemanjine, kad je već planirano izmeštanje Gl. žel. stanice?

mostadžija

pre 6 godina

Kao građevinac i konstruktor mostova (u inostranstvu) protiv sam rušenja mosta. Mostovi se ruše samo ako su toliko dotrajali da je njihova popravka nemoguća ili preskupa, ili ako se zatvaraju pristupne ulice do tog mosta, pa on postaje suvišan (a počesto se i tada ostavi). U ovom slučaju ne radi se ni o jednom ni o drugom. Rušiti nešto samo zato što je staro 75 godina nema smisla, postoje slični duplo stariji mostovi. Bolje je napraviti taj novi most negde pored postojećeg (ne odmah pored već 50-100 m dalje), nego ga nepotrebno rušiti. Male su šanse da se išta od toga efikasno upotrebi, tako da nakon rušenja od materijala tog mosta neće biti velike vajde. Neko reče da je glupo praviti novi most blizu ovoga. U Parizu, na Seni ima skoro 40 mostova, praktično svaka druga ulica izlazi na most, i to nikom ne smeta, naprotiv. Mi imamo 4-5 mostova na Savi i odmah hoćemo da jedan srušimo. Kažu da je ružan (to je diskutabilno), a novi će biti kao lep? Pa pogledajte da se sastoji od dva luka, koji su NEPOTREBNO različiti. Nemaju istu visinu, odnosno dubinu (strelu) luka! To se u građevini ne radi. To je silovanje okoline. Kad most počne bizarnim konstruktivnim rešenjima da privlači pažnju na sebe, a ne da se efikasno uklapa u ambijent, to je pogrešna estetska odluka.
Kad inženjer ili arhitekta počne da dodaje nepotrebne elemente samo da bi privlačio pažnju na sebe, tu nema ni dobrog rešenja, a ni dobrog dizajnera. Uostalom, autor ne razlikuje izgled od poprečnog preseka. Žalosno...

Beogradjanin - Bijelo Polje

pre 6 godina

Ja sam gradjevinac po struci. O građenju i rušenju znam puno. Ja razumijem da se neka udzerica i raspala taraba mora srušiti. I u našem Beogradu toga ima puno. Ali ovaj most je nešto drugo. Kako gradsku vlast nije sramota predložiti ovako nešto?? Pa to je ne samo glupo, već i kriminalno! Rušenje takodjer košta. I to košta puno više nego da se taj most obnovi i uredi za pješački i biciklistički saobraćaj. Mogli bi recimo postaviti zardinjere (neke duboke, neke plitke i široke) od lakog materijala (spolja drvo, iznutra aluminijum), pa postaviti duž mosta, staviti klupe, zasaditi travu (malo zemlje vam za to treba), biciklistička staza sredinom... I eto vam Garden Bridge! Lako je to, a nije ni skupo. Mi beograđani bi vam bili na tome zahvalni. Stari most kao garden bridge. Mjesto za šetnju i uživanje. Prava ljepota! A vi novi most možete izgradite do ovoga. Mjesta ima. To što je stari most u tako lošem stanju je isključivo zbog nemara beogradskih vlasti. I bivših i sadašnjih. A inače taj most je solidno građen. I eto već skoro 75 godina služi. Ako je napravljen za transport tenkova, trupa, kamiona i željezničkih kompozicija, onda može podnijeti i ponijeti i pješake, ponegdje biciklistu i nešto cvijeća. A o historijskom značaju da ne govorimo. Znate li vi koje M Zaric? Knjige u šake! Most ima da stoji tu gdje je i bio. Nikakvo rušenje!

protivna

pre 6 godina

Имају комплексе од Ђиласа. По сваку цену морају имати мост, и то на истом месту. Викаће 10 година ,,већи а јефтинији". Можда ће тај мост ујединити и неколико братских нација, ко зна, а засигурно ће створити 2 милиона радних места.

Gaga68

pre 6 godina

Svaka čast, ni na ovoj slici nema-(čitaj nevidi se) most koji je pravljen u vreme Đilasa i koji postoji isto kao ni na bilbordu ispred železničke stanice. Da se razumemo nisam za tog Tadićevog iznoguda ali nismo mi počeli da postijimo i gradimo od kad je sns na vlasti.

Dragan

pre 6 godina

Most je za vreme Drugog svetskog rata dopremljen iz nacističke Nemačke i prvobitno je trebalo da posluži za premošćavanje Tise, ali je nakon rušenja mosta Kralja Aleksandra od strane Vojske Kraljevine Jugoslavije (da bi se sprečio prodor nacista) prebačen i montiran u Beogradu na trenutnoj lokaciji. Tačno je da, čak i nakon proširenja (izvedenog 2008. godine), nema estetsku, pa čak ni istorijsku vrednost, a i upotrebna vrednost u obimu saobraćaja koji opslužava je upitna, ali je svakako bolje imati dva mosta umesto jednog. Kako je most osposobljen za tramvajski, drumski i pešački saobraćaj, uz eventualnu izgradnju novog mosta na drugom mestu može zadržati tramvajski i pešački saobraćaj, čime bi novi most bio oslobođen tramvajskih šina i eventualno opslužio veći obim drumskog saobraćaja.

bljak

pre 6 godina

Ovaj most se planira iz tri razloga: a) zato sto se bolje uklapa u izgled BG@H2O, b) da bi nadmasio "Djilasov" most i c) zato sto svaka megalomanska susa hoce da pravi "simbole Beograda" a ne ume ni ulicu da sredi. Osim toga "simbol" ukazuje na trajanje i tradiciju, ovo mi lici na skorojevicke firme koje u naziva stavljaju "since 1988".
Gomilom staklobetonskih nakaza Beograd se odseca od svoje reke, ovo nije spustanje grada na obalu nego urbanisticki tumor.
I zasto je ova maketa ovako pljosnata, kakav grad je prikazan u pozadini ove neoplazme? Na par stotina metara od obale krece lepi brezuljak prema Klinickom centru i dalje, prema Hramu. A ovi betonski monstrumi ce sve to zakloniti, kao da je stari Beograd neki zaostali rodjak koji se sakriva od gostiju. Na maketi toga nema. Samo se neke cudne zgrade pruzaju u... pustinju.

Da li ova slika:

http://www.b92.net/news/pics/2017/06/15/170208734559428b350fa08357678092_w640.jpg

znaci da oni zele da Beograd izgleda ovako:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0166/3882/products/Beno_Saradzic_Abu_Dhabi_Skyline_OF4_0.7kse_Q9_grande.jpg?v=1458121347

Ja ne zelim da Beograd lici na Dubai ili Dohu. Beograd je stari evropski grad kome nalet pohlepnih skorojevica zeli da zabije ekser u kovceg.

mm

pre 6 godina

Verovatno im je ružan. Ne uklapa se u sterilnu, rigidnu viziju tzv. Beograda na vodi. Pa bi da ga sruše. Ajde... rušite samo! Nemojte nista da čuvate. Šta ce to vama...

nina-twins

pre 6 godina

Pitanje za gradsku vlast:
Da li je broj mostova ogranicen? Ako nije, zasto ovaj treba rusiti ili koristiti deo njegove konstrukcije? Neka sagrade jedan svoj.....a ovaj neka nam ostave...
.
(Ili nemaju petlju da nesto sasvim sami naprave?!?!?)

z

pre 6 godina

Objavite ime firme i nesto o toj firmi( PMC mislim da joj je ime) koja je gradila ovu rugobu od kicerajske fontane.) Na Albabi (sajtu koji prodaje fontane, muzicke i svetlece) veoma slicna fontana se prodaje za dvesta hiljada evra. Deluje sasvim moguce da je milion i sesto hiljada evrica zavrsilo u nekim privatnim dzepovima. Ali i tu se ne zaustavljaju nego hoce joooooooooooooos . Sada hoce most da ruse. E NE MOZE.. Niste to doneli iz Cacka od svoga dede , Vesicu ili ti Mali , odakle god da ti je deda dosao.

kennedy kipruto maiyo

pre 6 godina

На овом мосту са слике већ пешаци иду по бициклистичкој стази. Онда ће бициклисти да крену по путу како не би газили људе, па ће онда возачи да се нервирају и газе бициклисте. Толико.

Уместо да саграде овај поред овог, а оставе стари трамвајски за трамвај и бициклисте, а нови нека буде за кола да ослободи и убрза саобраћај.

А највећа вредност је историјска. Еее, неко ризикује живот, не успеју Немци да га сруше, и дође власт и замени га новим. Па где то има? Други градови у Европи се такмиче по броју старих мостова, реновирају их, а ми рушимо. Ми смо јад и беда, а ботови што коментаришу треба бар мало да се зацрвене, па нек примају и 1000 евра за коментаре, част и кнедла у грлу су већи него "обављен посао".

Aleksandar

pre 6 godina

Hvala Vam sto ostavili link vesti iz 2008. Beoradjani sada kukaju za Djilasom, a vidite kako su ga pljuvali, a na kraju i smenili zbog platana.

Dobro

pre 6 godina

Ceo centralni deo Amsterdama je izgradjen na drvenim sipovima i nije nebezbedan. Napredno lupetanje.
(Bugarski grafolog, 15. jun 2017 17:50)

Savrsen komentar.
Bas htedoh, citajuci ove baljezgarije od kometara, da nesto napisem, kad procitah ovo.
Svaka cast.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Ja

pre 6 godina

Ali besmisao recenice da 'cuvanjem mosta ne mozemo cuvati sliku grada' je neverovatan......
Kazite lepo, da svi razumemo sta mislite, da se ne slaze sa modernim izgledom BGDH2O i da vam to bode oci. Nemojte ovako providno

Petar

pre 6 godina

Ovo nije novi most, nego slika, a od slike do makete prođe nekoliko godina.Koliko prođe od makete do završetka gradnje još uvek se ne zna.

Dex

pre 6 godina

"Gradonačelnik je ukazao da će prema projekciji novi most koštati oko 30 miliona evra i podsetio da je to višestruka ušteda, budući da je Most na Adi, sličnog kapaciteta, koštao oko 160 miliona evra, bez pristupnih saobraćajnica."

U opoziciji ste pricali da je kostao 400 miliona! Sta sad bi?

sale finale

pre 6 godina

Lopurde prepisuju recepte svojih najboljih kadrova!
Ovako je kriminalac Saša Mirković u Zaječaru proglasio korektan most kritičnim pa nije uspeo 3 meseca da ga sruši koliko je bio "kritičan"!
Zar je moguće da ste došli na vlast na kritici Đilasovog mosta a sada hoćete da.na vlasti ostanete rušenjem postojećeg???

simagusar

pre 6 godina

Ne znam da li je neko primetio ali na ručak renderima se vidi da će se one dve zgrade u beogradu na H20 i dalje graditi kad bude gotov ovaj nesretni most. Koji hit.

vostani carice

pre 6 godina

Most se rusi SAMO iz razloga sto je napravljen od zatvorenih gvozdenih kutija, pa kad prolazi tramvaj odjekuje kilometar. A svi znamo da ce nasim tajkunima na 100m od mosta trebati miran san u novoizgradjenim zgradama Beograda na vodi.
Ko se seti da je pre 3 godine Arapin iz Eagle Hillsa imao jednu jedinu zamerku zamerku (na buku tramvaja) sve ce mu biti jasno.

Vlada

pre 6 godina

Stari most ima veliku junačku priču iza sebe. Čovek ga je neviđenom hrabrošću spasao. Preko njega je prešla oslobodilačka vojska i prvi put kročila preko Save. I za vreme bombardovanja ljudi su ga čuvali svojim telima. Ja bih ga ostavio za tramvaje i pešake a ovaj novi neka bude pored. Nismo mi Dubai da nemamo ništa staro mi smo grad star preko dve hiljade godina.

Novobeogradjanin

pre 6 godina

Na Starom sajmištu, pro ovog mosta se nalazi saobraćajno klupko i usko grlo za koje je i ovaj postojeći most previše dobar. Prvo o tome razmislite stručnjaci.

Milos

pre 6 godina

Drago mi je da se ovo menja, znao sam jednog decka koji je poginuo na motoru jer mu je motor proklizao zbog tramvajskih sina na tom mostu (bio mesec dana u komi). Tako da je ovo resenje izmestanja tramvaja u posebnu traku najbolje resenje.

z

pre 6 godina

Svi poduhvati ove vlasti su obican lopovluk. U alavosti su sampioni i nikada im nije dosta. BgH20 je toliko nakaradan da reci nemam. Ove dve zgradurine se apsolutno ne uklapaju vizuelno u okolinu . Ako su hteli da kradu, mogli su to cudo da naprave prema predlozima strucnjaka na lokacijama koje su oni predlozili( ima na you tube).Ova fontana, je sve vise verujem kostala dvesta hilada evra a resto su stavili u svoj dzep , inace ruzna, kiceraj nad kicerajima ( LV varijanta) . Evo sada opet ovo sa mostom. Pa dosta vise, da li ce ostati ista da vi ne upropastite, nesrece ...

Swarog

pre 6 godina

Bilo bi lepo ostaviti ga za pesake i bicikliste. Nesto kao mali High Line u Nujorku. Da se na njemu sedi i bleji iznad reke. Moze neki park da se napravi. Naravno pitanje je da li je pored njega moguce sagraditi pristupne saobracajnice za taj novi most, ja se sad tu bas ne razumem, mozda to tehnicki nije izvodljivo...

Profesor BG

pre 6 godina

Sta je sa Pancevackim mostom? On je takođe građen kada i Savski i bezbednosno je u losem stanju. Krajnje je vreme izgraditi novi most.

Mihailo

pre 6 godina

Da treba nesto uraditi sa mostom, treba. Rusiti, praviti most pored ovog, sta god. Fascinantna mi je samo potreba da se poredi cena sa novim mostom na Savi, koji je skoro dva i po puta duzi i deset metara siri a "slicnog kapaciteta". Dr Sinisa se cini mi se malo zabrojao...

student

pre 6 godina

Ako neki most treba da ode u istoriju, to je Pančevački most. Treba izgraditi paralelno do postojećeg novi most, sa po tri trake za svaki smer, a postojeći Pančevački most srušiti nakon izgradnje novog.

Boban

pre 6 godina

Primer iz Čačka se može primeniti na ovom mostu. Naime, oko starog železničkog mosta su napravljena dva u oba pravca sa po dve trake. A stari železnički preuređen za pešake i bicikliste.

NoName

pre 6 godina

@Miroslav

I Golden gate je startovao sa raxom 1937 godine. Pa i dan danas stoji i odrzava se. Fazon je u odrzavanju, kvalitetnom odrzavanju, a ne fuserisanju, kao za sve sto fusare. Pa cak i novo kad urade.

Velimir

pre 6 godina

Samo da ga prvo muzicki ne rese! Stari most je predvidjen za kaldrmu,ne asfalt. A guzve ce tek da budu posle dve godine kada ga naprave! Niko ne zna za pojam,, moc privlacnost mesta". Kao i kada prave JAVNE garaze u centru.

zing

pre 6 godina

Дајте мост неком мањем граду.....да буде и даље од користи
(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 15. jun 2017 14:22)

Misliš vratite most...

"Posle rušenja, kad su Nemci potom ušli u Beograd hitno im je bio neophodan most za prebacivanje trupa i opreme iz srednje u jugoistočnu Evropu, kao i sirovina, ali i ranjenika u obrnutom smeru.
Kako je opravka postojećeg mosta bila krupniji zalogaj rešenje je pronađeno u Žablju, gde je neposredno pre toga, s ciljem da premosti Tisu, iz Nemačke u delovima dopremljen novi most. Pošto je most u Beogradu bio neophodniji to je nesuđeni žabaljski hitno prebačen u Beograd, montiran, i tokom 1942. godine pušten u saobraćaj "