Petak, 26.05.2017.

16:25

NBS jednim klikom poslala 175.000 € - prevarantu

Narodna banka Srbije je žrtva sajberkriminala - 175 hiljada evra završilo je na računu sa lažnog mejla.

Izvor: B92

NBS jednim klikom poslala 175.000 €  - prevarantu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

kole

pre 6 godina

u zemlji gde se otvaraju firme i uzimaju milionski krediti sa samo licnom kartom,naravno da je moguce i poslati 200k eura jednim slucajnim klikom.pa eno onaj amerikanac brus vejn iz gotama,izgubio bilione dolara jer mu neko ukrao otisak prsta...

Davor

pre 6 godina

Prica za malu decu,... Naravno i ovaj put nema odgovornosti i ostaje samo prica koja se za 3 dana zaboravi,... 175 000 hiljada eura, milioni u dinarima,...naplatiti od sluzbenika i sefova iz NBS

iVar

pre 6 godina

i onda je mrmot zavio cokoladu...

Ili neko zeli da "pokrije" manjak od 175.000 € ili su napredni strucnjaci zaista toliki nesposobnjakovici? Iskreno ne znam sta je gore.

Pa gde je ugovor sa ino-dobavljacem za nabavku hologramske folije? Zar se podaci o uplati unose sa mail-a "od nigerijskog princa" ili sa ugovora?

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

@Mirko Pantić
... ma , da nisi ti Cicin ljubimac ? Kako si ovo lepo napisao ... niko nije kriv ... Bože moj , dešava se . Pa , nećemo valjda sad još nekog i da kažnjavamo zbog toga ? 175 kila € ... ma , nakupićemo od raje ...!!!

Milica

pre 6 godina

Ovde nesto opasno ne stima!
1. Ne verujem da se tako ozbiljne stvari i u tolikom iznosu narucuju online preko sajta proizvodjaca/pruzaoca usluge
Nek neko proveri prvo da li je i do sad placano na isti nacin!
2. Amatere otpustiti i traziti da svi zaposleni solidarno nadoknade stetu drzavi/svima nama.

John

pre 6 godina

(Sve sami strucnjaci, 26. maj 2017 22:55)

Tom logikom je sajber-kriminal i ako nekog mlatneš tastaturom po glavi jer si, zaboga, iskoristio "visoku tehnologiju".

mama mila

pre 6 godina

Za koga ova prica? 
Koja se to transakcija zavrsava jednim klikom?
(Barsta, 26. maj 2017 22:15)

za "nadlezne i narod" da se legalno pokrije nestanak novca. inace prica je besmislena :)

Cone

pre 6 godina

Ko nama garantuje da to nisu radili medju sobom ili dogovorom sa nekim. Postoje i zaposleni koji znaju sa racunarima procedurama pa videli rupu tj sansu noje mali novac. Ako ne bude odgovornih a rupu pokrije drzava tj budzet uskoro cemo imati jos jednu ovakvu "prevaru". Dakle novac mora da nadoknadi odgovorno lice pa i da se ispita krivicna odgovornost i kod koga je novac zavrsio.

Sve sami strucnjaci

pre 6 godina

"sajberkriminala"
Ovo nije sajber kriminal. Nisu im hakovali servere niti išta slično, već su samo ispali magarci. Jedino što ona ide po Srbiji, a ovi idu po internetu, pa ko se upeca upecao se.
(John, 26. maj 2017 18:05)

Prevara je izvrsena preko interneta, znaci da je u pitanju sajberkriminal. U krajnjoj liniji i kada ti neko hakuje server ti si "samo ispao magarac" jer ga nisi bolje zastitio.

sage

pre 6 godina

"Blokčein tehnologija na kojoj je zasnovan Bitkoin, za 8 godina niko nije uspeo ni jedan cent da ukrade sa njega, iako je svakodnevno meta napada hakera, vlada, CIE... (ne kažem kada hakeri ukradu koine sa ličnih računara nego kada su koini na mreži)"

Sto rekose u tekstu ovo je phishing ili ti pecanje neopreznih, isto to moze da se dogodi i korisnicima bitkoina, da uplate na pogresnu adresu a onda imas 0% sanse da zaustavis transakciju, dok kod klasicnog transfera novca je ipak moguce u nekim situacijama zaustaviti stetnu transakciju.

Blokcejn bi po meni najbolju primenu imao u uvodjenju elektronskog glasanja, ne bi vise bilo problema oko kradje listica, da l' je neko glasao u tvoje ime itd, a i odziv bi bio veci

Ivan

pre 6 godina

Novinare molim da istraze do kraja na cijem racunu su zavrsile pare i ko zaista stoji iza toga.

Imam utisak da ce biti veoma interesantno kada se otkriju stvarni akteri ove prevare.

filip k.

pre 6 godina

- Meni ovo ne deluje kao "phishing" nego kao "scamm" odn. prevara.
- Koliko znam, prozvođača hologramskih niti i nalepnica za izradu papirnih novčanica u svetu nema mnogo.
- Ne isključujem mogućnost da je od tog proizvođača na neki način (DataLoss/Leakage ili MiTM odn. ManInTheMiddle) izvučen spisak naručilaca sa svim njihovim detaljima. Taj ko je izvukao spisak naručilaca je napravio "nagaznu minu" odn. veb-sajt sa identičnim izgledom ali sa drugim domenom i svim naručiocima poslao isti mejl.
- Onaj (naručilac) ko je "nagazio", ostao je bez novca.
- Ovu "nagaznu minu" je mogla da napravi i konkurencija a ne samo hakeri/skameri.
- Nije teško utvrditi gde je i kada registrovan taj lažni domen. Problem može da bude ako je taj lažni domen "živeo" samo nekoliko sati ili par dana (kao kratkoživeći spam-domeni).
- Trebalo bi nekako proveriti da li je još neki naručilac "nagazio" na tu minu ili je NBS bila jedina?

Sasa

pre 6 godina

Hoce li se reci ime i prezime odgovornog i da li ce platiti nacinjenu stetu Srbiji i njenim gradjanima?

Ili cete mu galantno orpostiti a nama smanjiti dodatno plate ?

kraja

pre 6 godina

@ (Mirko Pantic, 26. maj 2017 17:25)

...znas ko snosi stetu na benzinskoj pumpi kad nestane box cigareta ili flasa pica ili bilo sta drugo...???

Helios

pre 6 godina

Dragi moji ovde niko nije postavio prava pitanja.
Još je ponajmanje reč o izgubljenih 175 K - mada je i to solidna šteta. I o izgubljenom ugledu državne premijerne institucije, a i države cele. Još je bitnije koliko je cela ta stvar i inače nemoguća - jer se nabavka ključnih stvari više puta proverava pre samog odigravanja (ako tamo nisu sve sam idioti...)
I to ulazimo u centar stvari. Postoji clearing proces - da li preko ClearStream za banke i velike novce, da li SWIFT za manje iznose i preko poslovnih banaka. I stvari se znaju odmah. Poslao sam te - jesi, vidim, cleared - primio - zdravo. Ovo da se to ne vidi danima znači da je em izbegavan normalan mehanizam em standardni javašluk nebrige osnovne banke o sopstvenim osnovnim transakcija - i samo tako se ovo da shvatiti.
Ali i to nije naj, najgore. U stvari ovako je i bolje - jer se razotkrilo. Naime samo inicijalna muvačina omogućava ovu sada odigranu - sekundarnu. Dal je to umetnuti lopov ili unutrašnji posao manje je bitno.
Ključno pitanje niko ne pita - kakvih bre i zašto čak 175 000 i za šta i po kojoj šemi dodeljeno?!? To je pravo pitanje jer da je sve prošlo kao OK i legalno - e to bi bio uspešan kriminal - preciznije ko zna koliko puta ponovljen ko zna koliki ukupni kriminal!!! Ko zna kako ide ove šema i koliko je miliona tu iscurelo, pa je to neko primetio, kao i šemu muvačine, pa se maltene logično i opravdano odlučio da se i on priključi! To je prava tema - a lopovu onda možda još i zahvalimo...

Ljubisa

pre 6 godina

Normalno je da svi zaposleni u NBS solidarno nadoknade stetu, srazmerno visini zarada; od guvernerke. viceguvernera, savetnika " strucnjaka " ' analiticara', direktora Kovnice novca i operatera transakcije, ako nije ispostovao pisanu Proceduru, tacnije Uputsvo ( koje definise 'kako se nesto radi') ako sistem kvaliteta postoji u NBS i njenim institucijama. I svi na obuku - ' osvezavanje znanja' iz IT procesa, aktivnosti, zadataka. Sve radi preventive.

inzenjer

pre 6 godina

@dragan
Nema zastite od phishinga jer phishing nije hakovanje nego socialni inzenjering. To u kombinaciji sa iole ozbiljnim znanjem nasuprot "ma daj njemu posao on se razume u kompjutere" je ubitacna kombinacija.
Bitcoin sa druge strane je ozbiljna organizacija i njega prave strucnjaci. Znas li nekog IT strucnjaka (pa cak i priucenog) koji bi pristao da radi za 50k dinara? :)

kartmen

pre 6 godina

Nije stvar ni u mejlu ni u linku ni u kliku - stvar je u broju računa na koji se vrši uplata. Ne može osoba zadužena za plaćanje da ne zna unapred broj računa na koji plaća - taj broj je morao prethodno da se navede u nekom ugovoru, valjda. Ne nasedajte na prevare nego gledajte da znate poslovne podatke firmi sa kojima sarađujete!

Hell

pre 6 godina

@ (Mirko Pantic, 26. maj 2017 17:25)

Vi botovi ste neverovatni. Pa za sendvic bi sve opravdali. Cuj,greska je normalna i niko ne treba da odgovara?! Alo,za sta primaju platu ti sluzbenici nego da pazljivo i odgovorno obavljaju svoj poso?? Nije velika suma? Kako da ne,da je dinar u pitanju ne sme to da im se desi a kamo li toliki euri. Kad kasirki u radnji ukradu cokolade gazda od nje naplati manjak a ti opravdavas nekog ko je tek tako procerdao 175000 evra?! Ma kakvi ste i ovo je mnogo kako zivimo

John

pre 6 godina

"sajberkriminala"
Ovo nije sajber kriminal. Nisu im hakovali servere niti išta slično, već su samo ispali magarci. Isto kao što ima ona serijska prevarantkinja (što je opet uhapsiše neki dan) što ide po Srbiji, predstavlja se kao žena/sestra/saradnica/savetnica nekog od "budža" i levati narod za pare, tako i ovo. Jedino što ona ide po Srbiji, a ovi idu po internetu, pa ko se upeca upecao se.

Nago kako se ono kaže? Nemoralno je dozvoliti glupim ljudima da zadrže svoj novac. Je l' tako? Tako je.
E, ali pošto ovo u NBS nije novac NBS, a pogotovo ne lično zaposlenih, već je to novac države Srbije i njenih građana, sad lepo razrezati odgovornima i sve to da se nadoknadi

"jednim klikom "

Znači, NBS može jednim klikom da prebacuje tolike pare? Lepo...

Inače, garantujem da ne bi uopšte pravalili da se nisu javili pravi Poljaci sa pitanjem što im pare ne stižu...
Mogu da zamislim scenu:
- Niste platili...
- Kako, bre, nismo? Još pre X dana
- Niste
- Proverite vi to bolje, mi smo pare poslali i nemamo više ništa s tim
- Kome ste poslali? Nama niste.
- Kako nismo, pa jeste li tražili? I još poslali fakturu neki dan?
- Kakvu sad fakturu?
- Pa vašu fakturu sa brojem računa...
- Kakvim računom?
- Pa je l' vaš račun broj XXX?
- Nije, već YYY.
- ... /auuu, pa nas to neko zaj...o/

sham69

pre 6 godina

U svakoj krstenoj firmi ovo je nemoguce da se desi. Ne vrsi se placanje roba i usluga preko maila vec preko neke vrste ERP-a, odnosno sistema u kom unapred stoje imena i svi podaci dobavljaca, ukljucujuci broj ugovora i racuna na koji se uplacuje.

Mirko Pantic

pre 6 godina

To ne bi bio problem da je na ovo nasjela moja majka od 66 godina koja se inače sjajno snalazi na kompjuteru i ja sam joj opširno objasnio otkud sve vrebaju opasnosti na internetu i na šta treba paziti.
Ali da na tu foru nasjedne glavna banka u državi koja ima neki IT sektor u kojem rade valjda neki stručnjaci to je opaki skandal zbog kojeg bi trebale pljuštati ostavke, od Jorgovanke na dole, pa čak i ministar financija!
(Meister Jakob, 26. maj 2017 16:51)

Nisi u pravu iz vise razloga:
1.175 000 je relativno mala cifra,a takvih transakcija dnevno ima veoma puno
2.Osobi koja dnevno izvrsava mnogo placanja prema razliitim klijentima,lako se moze desiti ovakav previd.To je jednostavno ljudski i predstavlja samo koriscenje rupa u zastiti.
3.Savrsena zastita nije moguca,osim ako racunare ne skinemo potpuno sa mreze,a tada s gubi svaki smisao.
4.Sav novac je osiguran.tako da NBS ili bilo koja druga banka ne trpe stetu ili je ona minimalna.
5.Ovakvih slucajeva ima po svetu koliko zelis,jer je nemoguce odbraniti se od osoba koje poseduju ogromno znanje i zele da ga upotrebe u cilju kradje novca.Stotine hiljada ljudi nocu leze sa mislju kako ce sutra nekoga da prevari i protiv toga je uzasno tesko i skupo boriti se.Od svih tih prevaranata ,dovoljno je da samo 1% uspe u svojim namerama....

Klodovik

pre 6 godina

Ja na svom privatnom e-bankingu, gde raspolažem sumama od nekoliko hiljada dinara (ili 200 evra plafon) ne mogu da platim dok ne popunim sve potrebne podatke u uplatnici ili ne upotrebim postojeći šablon za uplatu, a nemoguće je da uplata prođe ako se ne slažu podaci - naziv primaoca, račun, poziv na broj i slično. I pored toga moram da koristim pin koji dobijem mejlom ili u drugoj banci karticu koju moram da ubacim u čitač. Kako je onda moguće da neko uplati nekom ogroman novac (a kažu da je to stari partner) a da ne postoji snimljen broj računa u aplikaciji, da se ne unosi nikakav pin i da nijedan rukovodilac ne vrši proveru? Takve greške su naprosto nemoguće, to može da bude jedino namera. Molim vas objavite komentar.

neutralni felsh

pre 6 godina

Smem da se kladim da niko nije odgovoran za taj jedan klik.
(Rade, 26. maj 2017 16:59)


kao i uvek, zasluge su licne a odgovornost kolektivna. isto vazi i za taj jedan, kolektivni klik ;)

Predrag

pre 6 godina

Ovde nesto smrdi. Ako banka dobija mail od navodnog njenog starog dobavljaca i ako je na adresi mail-a promenjeno samo jedno slovo, taj mail je potpuno nov za banku i kao takav je odmah summjiv. Drugo, ako je u mail-u napisan broj racuna za uplatu para, taj racun je takodje nov za banku i kao takav je takodje sumnjiv. Uplatiti tolike pare bez ikakve provere za sve navedene podatke izgleda toliko naivno da je prosto neverovatno.

pera detlic

pre 6 godina

pare nemogu da nestanu, sve moze da se prati, koja ip adresa, koji provajder, ko koristi taj internet, isto tako banke tacno znaju gde idu pare koja zemlja koja banka, ko tamo ima racun, jel neko usao da otvori taj racun, ima kamera, ima podataka. nemojmo biti naivni. ovo je unutrasnji posao.

samo vi zovite nije problem

pre 6 godina

A u Britaniji je lik koji je trazio i dobio kredit od banke, u polje za kontakt telefon upisao je broj telefona koji se debelo placa po minutu razgovora a koji on otvorio na svoje ime. Lik je naravno vrlo brzo poceo da kasni sa isplatom kredita a banka je zvala po par puta dnevno. Hehe, cak mislim da je lik u roku od par meseci uspeo da toj banci uzme vise novca nego sto je bio iznos kredita :)

dragan

pre 6 godina

Pazi ovo: NBS je blagovremeno obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima DOŠLO DO POKUŠAJA da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu...
Oni se prave da nisu pokradeni, a ne zna se gde pare završile. Nije došlo do pokušaja, nego je izvršeno krivično delo.

Inače nije tačno da nema zaštite. Blokčein tehnologija na kojoj je zasnovan Bitkoin, za 8 godina niko nije uspeo ni jedan cent da ukrade sa njega, iako je svakodnevno meta napada hakera, vlada, CIE... (ne kažem kada hakeri ukradu koine sa ličnih računara nego kada su koini na mreži)

Zile

pre 6 godina

....NBS je blagovremeno obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima došlo do pokušaja da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru koji posluje u sklopu Narodne banke Srbije, a povodom plaćanja po osnovu faktura inodobavljaču", saopštili su iz NBS.
Prevareni za 175000e a iz NBS trvde da je doslo do pokusaja? Oni ce ukapirati da su pokradeni tek kada vide na vestima ili?

Meister Jakob

pre 6 godina

To ne bi bio problem da je na ovo nasjela moja majka od 66 godina koja se inače sjajno snalazi na kompjuteru i ja sam joj opširno objasnio otkud sve vrebaju opasnosti na internetu i na šta treba paziti.
Ali da na tu foru nasjedne glavna banka u državi koja ima neki IT sektor u kojem rade valjda neki stručnjaci to je opaki skandal zbog kojeg bi trebale pljuštati ostavke, od Jorgovanke na dole, pa čak i ministar financija!

Ilke

pre 6 godina

Naravno da nema odgovornih... A za sta je neko iz vlade odgovarao. A da je 175.000 sitno... Pa vratite nam plate i penzije i smanjite namete na sirotinju ako je tako...!!!!!!

Goran

pre 6 godina

Jedna osoba sa jedne ili sa druge strane emaila je bila zarazena, a "kriminalac" je imao uvid i dijalog emailova.
Vrebao je trenutak kada krene da se prica o placanju.
Otvorio email koji je naizgled isti originalu emaila, stim sto se ubaci samo jedno slovo vise, ili crtica, tacka...nesto neprimetno na brzi prebacaj oka.

Banka je dobila email, i izvrsila uplatu.
Bankarka nije proverila da li je email tacan, i da li je poslat sa prave email adrese i novac je nestao.

To ne znaci da covek sa originalnim emailom nije zarazen.
Jer neko mora biti, sa jedne ili sa druge strane komunikacije.

Zato ovo znam ?!
Pa presreli smi isti nacin pokusaja prevare u nasoj firmi.

Powerslave

pre 6 godina

I? Hoće li iko završiti na sudu zbog ovoga, hoće li neko da vrati ove pare ili da, ako ništa drugo, makar dobije otkaz? Odgovor se naslućuje...

Meister Jakob

pre 6 godina

To ne bi bio problem da je na ovo nasjela moja majka od 66 godina koja se inače sjajno snalazi na kompjuteru i ja sam joj opširno objasnio otkud sve vrebaju opasnosti na internetu i na šta treba paziti.
Ali da na tu foru nasjedne glavna banka u državi koja ima neki IT sektor u kojem rade valjda neki stručnjaci to je opaki skandal zbog kojeg bi trebale pljuštati ostavke, od Jorgovanke na dole, pa čak i ministar financija!

Ilke

pre 6 godina

Naravno da nema odgovornih... A za sta je neko iz vlade odgovarao. A da je 175.000 sitno... Pa vratite nam plate i penzije i smanjite namete na sirotinju ako je tako...!!!!!!

John

pre 6 godina

"sajberkriminala"
Ovo nije sajber kriminal. Nisu im hakovali servere niti išta slično, već su samo ispali magarci. Isto kao što ima ona serijska prevarantkinja (što je opet uhapsiše neki dan) što ide po Srbiji, predstavlja se kao žena/sestra/saradnica/savetnica nekog od "budža" i levati narod za pare, tako i ovo. Jedino što ona ide po Srbiji, a ovi idu po internetu, pa ko se upeca upecao se.

Nago kako se ono kaže? Nemoralno je dozvoliti glupim ljudima da zadrže svoj novac. Je l' tako? Tako je.
E, ali pošto ovo u NBS nije novac NBS, a pogotovo ne lično zaposlenih, već je to novac države Srbije i njenih građana, sad lepo razrezati odgovornima i sve to da se nadoknadi

"jednim klikom "

Znači, NBS može jednim klikom da prebacuje tolike pare? Lepo...

Inače, garantujem da ne bi uopšte pravalili da se nisu javili pravi Poljaci sa pitanjem što im pare ne stižu...
Mogu da zamislim scenu:
- Niste platili...
- Kako, bre, nismo? Još pre X dana
- Niste
- Proverite vi to bolje, mi smo pare poslali i nemamo više ništa s tim
- Kome ste poslali? Nama niste.
- Kako nismo, pa jeste li tražili? I još poslali fakturu neki dan?
- Kakvu sad fakturu?
- Pa vašu fakturu sa brojem računa...
- Kakvim računom?
- Pa je l' vaš račun broj XXX?
- Nije, već YYY.
- ... /auuu, pa nas to neko zaj...o/

Hell

pre 6 godina

@ (Mirko Pantic, 26. maj 2017 17:25)

Vi botovi ste neverovatni. Pa za sendvic bi sve opravdali. Cuj,greska je normalna i niko ne treba da odgovara?! Alo,za sta primaju platu ti sluzbenici nego da pazljivo i odgovorno obavljaju svoj poso?? Nije velika suma? Kako da ne,da je dinar u pitanju ne sme to da im se desi a kamo li toliki euri. Kad kasirki u radnji ukradu cokolade gazda od nje naplati manjak a ti opravdavas nekog ko je tek tako procerdao 175000 evra?! Ma kakvi ste i ovo je mnogo kako zivimo

Goran

pre 6 godina

Jedna osoba sa jedne ili sa druge strane emaila je bila zarazena, a "kriminalac" je imao uvid i dijalog emailova.
Vrebao je trenutak kada krene da se prica o placanju.
Otvorio email koji je naizgled isti originalu emaila, stim sto se ubaci samo jedno slovo vise, ili crtica, tacka...nesto neprimetno na brzi prebacaj oka.

Banka je dobila email, i izvrsila uplatu.
Bankarka nije proverila da li je email tacan, i da li je poslat sa prave email adrese i novac je nestao.

To ne znaci da covek sa originalnim emailom nije zarazen.
Jer neko mora biti, sa jedne ili sa druge strane komunikacije.

Zato ovo znam ?!
Pa presreli smi isti nacin pokusaja prevare u nasoj firmi.

Powerslave

pre 6 godina

I? Hoće li iko završiti na sudu zbog ovoga, hoće li neko da vrati ove pare ili da, ako ništa drugo, makar dobije otkaz? Odgovor se naslućuje...

Klodovik

pre 6 godina

Ja na svom privatnom e-bankingu, gde raspolažem sumama od nekoliko hiljada dinara (ili 200 evra plafon) ne mogu da platim dok ne popunim sve potrebne podatke u uplatnici ili ne upotrebim postojeći šablon za uplatu, a nemoguće je da uplata prođe ako se ne slažu podaci - naziv primaoca, račun, poziv na broj i slično. I pored toga moram da koristim pin koji dobijem mejlom ili u drugoj banci karticu koju moram da ubacim u čitač. Kako je onda moguće da neko uplati nekom ogroman novac (a kažu da je to stari partner) a da ne postoji snimljen broj računa u aplikaciji, da se ne unosi nikakav pin i da nijedan rukovodilac ne vrši proveru? Takve greške su naprosto nemoguće, to može da bude jedino namera. Molim vas objavite komentar.

samo vi zovite nije problem

pre 6 godina

A u Britaniji je lik koji je trazio i dobio kredit od banke, u polje za kontakt telefon upisao je broj telefona koji se debelo placa po minutu razgovora a koji on otvorio na svoje ime. Lik je naravno vrlo brzo poceo da kasni sa isplatom kredita a banka je zvala po par puta dnevno. Hehe, cak mislim da je lik u roku od par meseci uspeo da toj banci uzme vise novca nego sto je bio iznos kredita :)

Predrag

pre 6 godina

Ovde nesto smrdi. Ako banka dobija mail od navodnog njenog starog dobavljaca i ako je na adresi mail-a promenjeno samo jedno slovo, taj mail je potpuno nov za banku i kao takav je odmah summjiv. Drugo, ako je u mail-u napisan broj racuna za uplatu para, taj racun je takodje nov za banku i kao takav je takodje sumnjiv. Uplatiti tolike pare bez ikakve provere za sve navedene podatke izgleda toliko naivno da je prosto neverovatno.

neutralni felsh

pre 6 godina

Smem da se kladim da niko nije odgovoran za taj jedan klik.
(Rade, 26. maj 2017 16:59)


kao i uvek, zasluge su licne a odgovornost kolektivna. isto vazi i za taj jedan, kolektivni klik ;)

kartmen

pre 6 godina

Nije stvar ni u mejlu ni u linku ni u kliku - stvar je u broju računa na koji se vrši uplata. Ne može osoba zadužena za plaćanje da ne zna unapred broj računa na koji plaća - taj broj je morao prethodno da se navede u nekom ugovoru, valjda. Ne nasedajte na prevare nego gledajte da znate poslovne podatke firmi sa kojima sarađujete!

Zile

pre 6 godina

....NBS je blagovremeno obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima došlo do pokušaja da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru koji posluje u sklopu Narodne banke Srbije, a povodom plaćanja po osnovu faktura inodobavljaču", saopštili su iz NBS.
Prevareni za 175000e a iz NBS trvde da je doslo do pokusaja? Oni ce ukapirati da su pokradeni tek kada vide na vestima ili?

sham69

pre 6 godina

U svakoj krstenoj firmi ovo je nemoguce da se desi. Ne vrsi se placanje roba i usluga preko maila vec preko neke vrste ERP-a, odnosno sistema u kom unapred stoje imena i svi podaci dobavljaca, ukljucujuci broj ugovora i racuna na koji se uplacuje.

pera detlic

pre 6 godina

pare nemogu da nestanu, sve moze da se prati, koja ip adresa, koji provajder, ko koristi taj internet, isto tako banke tacno znaju gde idu pare koja zemlja koja banka, ko tamo ima racun, jel neko usao da otvori taj racun, ima kamera, ima podataka. nemojmo biti naivni. ovo je unutrasnji posao.

Ljubisa

pre 6 godina

Normalno je da svi zaposleni u NBS solidarno nadoknade stetu, srazmerno visini zarada; od guvernerke. viceguvernera, savetnika " strucnjaka " ' analiticara', direktora Kovnice novca i operatera transakcije, ako nije ispostovao pisanu Proceduru, tacnije Uputsvo ( koje definise 'kako se nesto radi') ako sistem kvaliteta postoji u NBS i njenim institucijama. I svi na obuku - ' osvezavanje znanja' iz IT procesa, aktivnosti, zadataka. Sve radi preventive.

Helios

pre 6 godina

Dragi moji ovde niko nije postavio prava pitanja.
Još je ponajmanje reč o izgubljenih 175 K - mada je i to solidna šteta. I o izgubljenom ugledu državne premijerne institucije, a i države cele. Još je bitnije koliko je cela ta stvar i inače nemoguća - jer se nabavka ključnih stvari više puta proverava pre samog odigravanja (ako tamo nisu sve sam idioti...)
I to ulazimo u centar stvari. Postoji clearing proces - da li preko ClearStream za banke i velike novce, da li SWIFT za manje iznose i preko poslovnih banaka. I stvari se znaju odmah. Poslao sam te - jesi, vidim, cleared - primio - zdravo. Ovo da se to ne vidi danima znači da je em izbegavan normalan mehanizam em standardni javašluk nebrige osnovne banke o sopstvenim osnovnim transakcija - i samo tako se ovo da shvatiti.
Ali i to nije naj, najgore. U stvari ovako je i bolje - jer se razotkrilo. Naime samo inicijalna muvačina omogućava ovu sada odigranu - sekundarnu. Dal je to umetnuti lopov ili unutrašnji posao manje je bitno.
Ključno pitanje niko ne pita - kakvih bre i zašto čak 175 000 i za šta i po kojoj šemi dodeljeno?!? To je pravo pitanje jer da je sve prošlo kao OK i legalno - e to bi bio uspešan kriminal - preciznije ko zna koliko puta ponovljen ko zna koliki ukupni kriminal!!! Ko zna kako ide ove šema i koliko je miliona tu iscurelo, pa je to neko primetio, kao i šemu muvačine, pa se maltene logično i opravdano odlučio da se i on priključi! To je prava tema - a lopovu onda možda još i zahvalimo...

mama mila

pre 6 godina

Za koga ova prica? 
Koja se to transakcija zavrsava jednim klikom?
(Barsta, 26. maj 2017 22:15)

za "nadlezne i narod" da se legalno pokrije nestanak novca. inace prica je besmislena :)

Cone

pre 6 godina

Ko nama garantuje da to nisu radili medju sobom ili dogovorom sa nekim. Postoje i zaposleni koji znaju sa racunarima procedurama pa videli rupu tj sansu noje mali novac. Ako ne bude odgovornih a rupu pokrije drzava tj budzet uskoro cemo imati jos jednu ovakvu "prevaru". Dakle novac mora da nadoknadi odgovorno lice pa i da se ispita krivicna odgovornost i kod koga je novac zavrsio.

inzenjer

pre 6 godina

@dragan
Nema zastite od phishinga jer phishing nije hakovanje nego socialni inzenjering. To u kombinaciji sa iole ozbiljnim znanjem nasuprot "ma daj njemu posao on se razume u kompjutere" je ubitacna kombinacija.
Bitcoin sa druge strane je ozbiljna organizacija i njega prave strucnjaci. Znas li nekog IT strucnjaka (pa cak i priucenog) koji bi pristao da radi za 50k dinara? :)

dragan

pre 6 godina

Pazi ovo: NBS je blagovremeno obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima DOŠLO DO POKUŠAJA da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu...
Oni se prave da nisu pokradeni, a ne zna se gde pare završile. Nije došlo do pokušaja, nego je izvršeno krivično delo.

Inače nije tačno da nema zaštite. Blokčein tehnologija na kojoj je zasnovan Bitkoin, za 8 godina niko nije uspeo ni jedan cent da ukrade sa njega, iako je svakodnevno meta napada hakera, vlada, CIE... (ne kažem kada hakeri ukradu koine sa ličnih računara nego kada su koini na mreži)

Sasa

pre 6 godina

Hoce li se reci ime i prezime odgovornog i da li ce platiti nacinjenu stetu Srbiji i njenim gradjanima?

Ili cete mu galantno orpostiti a nama smanjiti dodatno plate ?

Ivan

pre 6 godina

Novinare molim da istraze do kraja na cijem racunu su zavrsile pare i ko zaista stoji iza toga.

Imam utisak da ce biti veoma interesantno kada se otkriju stvarni akteri ove prevare.

kraja

pre 6 godina

@ (Mirko Pantic, 26. maj 2017 17:25)

...znas ko snosi stetu na benzinskoj pumpi kad nestane box cigareta ili flasa pica ili bilo sta drugo...???

sage

pre 6 godina

"Blokčein tehnologija na kojoj je zasnovan Bitkoin, za 8 godina niko nije uspeo ni jedan cent da ukrade sa njega, iako je svakodnevno meta napada hakera, vlada, CIE... (ne kažem kada hakeri ukradu koine sa ličnih računara nego kada su koini na mreži)"

Sto rekose u tekstu ovo je phishing ili ti pecanje neopreznih, isto to moze da se dogodi i korisnicima bitkoina, da uplate na pogresnu adresu a onda imas 0% sanse da zaustavis transakciju, dok kod klasicnog transfera novca je ipak moguce u nekim situacijama zaustaviti stetnu transakciju.

Blokcejn bi po meni najbolju primenu imao u uvodjenju elektronskog glasanja, ne bi vise bilo problema oko kradje listica, da l' je neko glasao u tvoje ime itd, a i odziv bi bio veci

filip k.

pre 6 godina

- Meni ovo ne deluje kao "phishing" nego kao "scamm" odn. prevara.
- Koliko znam, prozvođača hologramskih niti i nalepnica za izradu papirnih novčanica u svetu nema mnogo.
- Ne isključujem mogućnost da je od tog proizvođača na neki način (DataLoss/Leakage ili MiTM odn. ManInTheMiddle) izvučen spisak naručilaca sa svim njihovim detaljima. Taj ko je izvukao spisak naručilaca je napravio "nagaznu minu" odn. veb-sajt sa identičnim izgledom ali sa drugim domenom i svim naručiocima poslao isti mejl.
- Onaj (naručilac) ko je "nagazio", ostao je bez novca.
- Ovu "nagaznu minu" je mogla da napravi i konkurencija a ne samo hakeri/skameri.
- Nije teško utvrditi gde je i kada registrovan taj lažni domen. Problem može da bude ako je taj lažni domen "živeo" samo nekoliko sati ili par dana (kao kratkoživeći spam-domeni).
- Trebalo bi nekako proveriti da li je još neki naručilac "nagazio" na tu minu ili je NBS bila jedina?

Sve sami strucnjaci

pre 6 godina

"sajberkriminala"
Ovo nije sajber kriminal. Nisu im hakovali servere niti išta slično, već su samo ispali magarci. Jedino što ona ide po Srbiji, a ovi idu po internetu, pa ko se upeca upecao se.
(John, 26. maj 2017 18:05)

Prevara je izvrsena preko interneta, znaci da je u pitanju sajberkriminal. U krajnjoj liniji i kada ti neko hakuje server ti si "samo ispao magarac" jer ga nisi bolje zastitio.

iVar

pre 6 godina

i onda je mrmot zavio cokoladu...

Ili neko zeli da "pokrije" manjak od 175.000 € ili su napredni strucnjaci zaista toliki nesposobnjakovici? Iskreno ne znam sta je gore.

Pa gde je ugovor sa ino-dobavljacem za nabavku hologramske folije? Zar se podaci o uplati unose sa mail-a "od nigerijskog princa" ili sa ugovora?

Davor

pre 6 godina

Prica za malu decu,... Naravno i ovaj put nema odgovornosti i ostaje samo prica koja se za 3 dana zaboravi,... 175 000 hiljada eura, milioni u dinarima,...naplatiti od sluzbenika i sefova iz NBS

Mirko Pantic

pre 6 godina

To ne bi bio problem da je na ovo nasjela moja majka od 66 godina koja se inače sjajno snalazi na kompjuteru i ja sam joj opširno objasnio otkud sve vrebaju opasnosti na internetu i na šta treba paziti.
Ali da na tu foru nasjedne glavna banka u državi koja ima neki IT sektor u kojem rade valjda neki stručnjaci to je opaki skandal zbog kojeg bi trebale pljuštati ostavke, od Jorgovanke na dole, pa čak i ministar financija!
(Meister Jakob, 26. maj 2017 16:51)

Nisi u pravu iz vise razloga:
1.175 000 je relativno mala cifra,a takvih transakcija dnevno ima veoma puno
2.Osobi koja dnevno izvrsava mnogo placanja prema razliitim klijentima,lako se moze desiti ovakav previd.To je jednostavno ljudski i predstavlja samo koriscenje rupa u zastiti.
3.Savrsena zastita nije moguca,osim ako racunare ne skinemo potpuno sa mreze,a tada s gubi svaki smisao.
4.Sav novac je osiguran.tako da NBS ili bilo koja druga banka ne trpe stetu ili je ona minimalna.
5.Ovakvih slucajeva ima po svetu koliko zelis,jer je nemoguce odbraniti se od osoba koje poseduju ogromno znanje i zele da ga upotrebe u cilju kradje novca.Stotine hiljada ljudi nocu leze sa mislju kako ce sutra nekoga da prevari i protiv toga je uzasno tesko i skupo boriti se.Od svih tih prevaranata ,dovoljno je da samo 1% uspe u svojim namerama....

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

@Mirko Pantić
... ma , da nisi ti Cicin ljubimac ? Kako si ovo lepo napisao ... niko nije kriv ... Bože moj , dešava se . Pa , nećemo valjda sad još nekog i da kažnjavamo zbog toga ? 175 kila € ... ma , nakupićemo od raje ...!!!

John

pre 6 godina

(Sve sami strucnjaci, 26. maj 2017 22:55)

Tom logikom je sajber-kriminal i ako nekog mlatneš tastaturom po glavi jer si, zaboga, iskoristio "visoku tehnologiju".

Milica

pre 6 godina

Ovde nesto opasno ne stima!
1. Ne verujem da se tako ozbiljne stvari i u tolikom iznosu narucuju online preko sajta proizvodjaca/pruzaoca usluge
Nek neko proveri prvo da li je i do sad placano na isti nacin!
2. Amatere otpustiti i traziti da svi zaposleni solidarno nadoknade stetu drzavi/svima nama.

kole

pre 6 godina

u zemlji gde se otvaraju firme i uzimaju milionski krediti sa samo licnom kartom,naravno da je moguce i poslati 200k eura jednim slucajnim klikom.pa eno onaj amerikanac brus vejn iz gotama,izgubio bilione dolara jer mu neko ukrao otisak prsta...

Mirko Pantic

pre 6 godina

To ne bi bio problem da je na ovo nasjela moja majka od 66 godina koja se inače sjajno snalazi na kompjuteru i ja sam joj opširno objasnio otkud sve vrebaju opasnosti na internetu i na šta treba paziti.
Ali da na tu foru nasjedne glavna banka u državi koja ima neki IT sektor u kojem rade valjda neki stručnjaci to je opaki skandal zbog kojeg bi trebale pljuštati ostavke, od Jorgovanke na dole, pa čak i ministar financija!
(Meister Jakob, 26. maj 2017 16:51)

Nisi u pravu iz vise razloga:
1.175 000 je relativno mala cifra,a takvih transakcija dnevno ima veoma puno
2.Osobi koja dnevno izvrsava mnogo placanja prema razliitim klijentima,lako se moze desiti ovakav previd.To je jednostavno ljudski i predstavlja samo koriscenje rupa u zastiti.
3.Savrsena zastita nije moguca,osim ako racunare ne skinemo potpuno sa mreze,a tada s gubi svaki smisao.
4.Sav novac je osiguran.tako da NBS ili bilo koja druga banka ne trpe stetu ili je ona minimalna.
5.Ovakvih slucajeva ima po svetu koliko zelis,jer je nemoguce odbraniti se od osoba koje poseduju ogromno znanje i zele da ga upotrebe u cilju kradje novca.Stotine hiljada ljudi nocu leze sa mislju kako ce sutra nekoga da prevari i protiv toga je uzasno tesko i skupo boriti se.Od svih tih prevaranata ,dovoljno je da samo 1% uspe u svojim namerama....

Sve sami strucnjaci

pre 6 godina

"sajberkriminala"
Ovo nije sajber kriminal. Nisu im hakovali servere niti išta slično, već su samo ispali magarci. Jedino što ona ide po Srbiji, a ovi idu po internetu, pa ko se upeca upecao se.
(John, 26. maj 2017 18:05)

Prevara je izvrsena preko interneta, znaci da je u pitanju sajberkriminal. U krajnjoj liniji i kada ti neko hakuje server ti si "samo ispao magarac" jer ga nisi bolje zastitio.

Meister Jakob

pre 6 godina

To ne bi bio problem da je na ovo nasjela moja majka od 66 godina koja se inače sjajno snalazi na kompjuteru i ja sam joj opširno objasnio otkud sve vrebaju opasnosti na internetu i na šta treba paziti.
Ali da na tu foru nasjedne glavna banka u državi koja ima neki IT sektor u kojem rade valjda neki stručnjaci to je opaki skandal zbog kojeg bi trebale pljuštati ostavke, od Jorgovanke na dole, pa čak i ministar financija!

Goran

pre 6 godina

Jedna osoba sa jedne ili sa druge strane emaila je bila zarazena, a "kriminalac" je imao uvid i dijalog emailova.
Vrebao je trenutak kada krene da se prica o placanju.
Otvorio email koji je naizgled isti originalu emaila, stim sto se ubaci samo jedno slovo vise, ili crtica, tacka...nesto neprimetno na brzi prebacaj oka.

Banka je dobila email, i izvrsila uplatu.
Bankarka nije proverila da li je email tacan, i da li je poslat sa prave email adrese i novac je nestao.

To ne znaci da covek sa originalnim emailom nije zarazen.
Jer neko mora biti, sa jedne ili sa druge strane komunikacije.

Zato ovo znam ?!
Pa presreli smi isti nacin pokusaja prevare u nasoj firmi.

pera detlic

pre 6 godina

pare nemogu da nestanu, sve moze da se prati, koja ip adresa, koji provajder, ko koristi taj internet, isto tako banke tacno znaju gde idu pare koja zemlja koja banka, ko tamo ima racun, jel neko usao da otvori taj racun, ima kamera, ima podataka. nemojmo biti naivni. ovo je unutrasnji posao.

Hell

pre 6 godina

@ (Mirko Pantic, 26. maj 2017 17:25)

Vi botovi ste neverovatni. Pa za sendvic bi sve opravdali. Cuj,greska je normalna i niko ne treba da odgovara?! Alo,za sta primaju platu ti sluzbenici nego da pazljivo i odgovorno obavljaju svoj poso?? Nije velika suma? Kako da ne,da je dinar u pitanju ne sme to da im se desi a kamo li toliki euri. Kad kasirki u radnji ukradu cokolade gazda od nje naplati manjak a ti opravdavas nekog ko je tek tako procerdao 175000 evra?! Ma kakvi ste i ovo je mnogo kako zivimo

samo vi zovite nije problem

pre 6 godina

A u Britaniji je lik koji je trazio i dobio kredit od banke, u polje za kontakt telefon upisao je broj telefona koji se debelo placa po minutu razgovora a koji on otvorio na svoje ime. Lik je naravno vrlo brzo poceo da kasni sa isplatom kredita a banka je zvala po par puta dnevno. Hehe, cak mislim da je lik u roku od par meseci uspeo da toj banci uzme vise novca nego sto je bio iznos kredita :)

Ilke

pre 6 godina

Naravno da nema odgovornih... A za sta je neko iz vlade odgovarao. A da je 175.000 sitno... Pa vratite nam plate i penzije i smanjite namete na sirotinju ako je tako...!!!!!!

Predrag

pre 6 godina

Ovde nesto smrdi. Ako banka dobija mail od navodnog njenog starog dobavljaca i ako je na adresi mail-a promenjeno samo jedno slovo, taj mail je potpuno nov za banku i kao takav je odmah summjiv. Drugo, ako je u mail-u napisan broj racuna za uplatu para, taj racun je takodje nov za banku i kao takav je takodje sumnjiv. Uplatiti tolike pare bez ikakve provere za sve navedene podatke izgleda toliko naivno da je prosto neverovatno.

Powerslave

pre 6 godina

I? Hoće li iko završiti na sudu zbog ovoga, hoće li neko da vrati ove pare ili da, ako ništa drugo, makar dobije otkaz? Odgovor se naslućuje...

dragan

pre 6 godina

Pazi ovo: NBS je blagovremeno obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima DOŠLO DO POKUŠAJA da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu...
Oni se prave da nisu pokradeni, a ne zna se gde pare završile. Nije došlo do pokušaja, nego je izvršeno krivično delo.

Inače nije tačno da nema zaštite. Blokčein tehnologija na kojoj je zasnovan Bitkoin, za 8 godina niko nije uspeo ni jedan cent da ukrade sa njega, iako je svakodnevno meta napada hakera, vlada, CIE... (ne kažem kada hakeri ukradu koine sa ličnih računara nego kada su koini na mreži)

Klodovik

pre 6 godina

Ja na svom privatnom e-bankingu, gde raspolažem sumama od nekoliko hiljada dinara (ili 200 evra plafon) ne mogu da platim dok ne popunim sve potrebne podatke u uplatnici ili ne upotrebim postojeći šablon za uplatu, a nemoguće je da uplata prođe ako se ne slažu podaci - naziv primaoca, račun, poziv na broj i slično. I pored toga moram da koristim pin koji dobijem mejlom ili u drugoj banci karticu koju moram da ubacim u čitač. Kako je onda moguće da neko uplati nekom ogroman novac (a kažu da je to stari partner) a da ne postoji snimljen broj računa u aplikaciji, da se ne unosi nikakav pin i da nijedan rukovodilac ne vrši proveru? Takve greške su naprosto nemoguće, to može da bude jedino namera. Molim vas objavite komentar.

Ljubisa

pre 6 godina

Normalno je da svi zaposleni u NBS solidarno nadoknade stetu, srazmerno visini zarada; od guvernerke. viceguvernera, savetnika " strucnjaka " ' analiticara', direktora Kovnice novca i operatera transakcije, ako nije ispostovao pisanu Proceduru, tacnije Uputsvo ( koje definise 'kako se nesto radi') ako sistem kvaliteta postoji u NBS i njenim institucijama. I svi na obuku - ' osvezavanje znanja' iz IT procesa, aktivnosti, zadataka. Sve radi preventive.

John

pre 6 godina

"sajberkriminala"
Ovo nije sajber kriminal. Nisu im hakovali servere niti išta slično, već su samo ispali magarci. Isto kao što ima ona serijska prevarantkinja (što je opet uhapsiše neki dan) što ide po Srbiji, predstavlja se kao žena/sestra/saradnica/savetnica nekog od "budža" i levati narod za pare, tako i ovo. Jedino što ona ide po Srbiji, a ovi idu po internetu, pa ko se upeca upecao se.

Nago kako se ono kaže? Nemoralno je dozvoliti glupim ljudima da zadrže svoj novac. Je l' tako? Tako je.
E, ali pošto ovo u NBS nije novac NBS, a pogotovo ne lično zaposlenih, već je to novac države Srbije i njenih građana, sad lepo razrezati odgovornima i sve to da se nadoknadi

"jednim klikom "

Znači, NBS može jednim klikom da prebacuje tolike pare? Lepo...

Inače, garantujem da ne bi uopšte pravalili da se nisu javili pravi Poljaci sa pitanjem što im pare ne stižu...
Mogu da zamislim scenu:
- Niste platili...
- Kako, bre, nismo? Još pre X dana
- Niste
- Proverite vi to bolje, mi smo pare poslali i nemamo više ništa s tim
- Kome ste poslali? Nama niste.
- Kako nismo, pa jeste li tražili? I još poslali fakturu neki dan?
- Kakvu sad fakturu?
- Pa vašu fakturu sa brojem računa...
- Kakvim računom?
- Pa je l' vaš račun broj XXX?
- Nije, već YYY.
- ... /auuu, pa nas to neko zaj...o/

Ivan

pre 6 godina

Novinare molim da istraze do kraja na cijem racunu su zavrsile pare i ko zaista stoji iza toga.

Imam utisak da ce biti veoma interesantno kada se otkriju stvarni akteri ove prevare.

inzenjer

pre 6 godina

@dragan
Nema zastite od phishinga jer phishing nije hakovanje nego socialni inzenjering. To u kombinaciji sa iole ozbiljnim znanjem nasuprot "ma daj njemu posao on se razume u kompjutere" je ubitacna kombinacija.
Bitcoin sa druge strane je ozbiljna organizacija i njega prave strucnjaci. Znas li nekog IT strucnjaka (pa cak i priucenog) koji bi pristao da radi za 50k dinara? :)

filip k.

pre 6 godina

- Meni ovo ne deluje kao "phishing" nego kao "scamm" odn. prevara.
- Koliko znam, prozvođača hologramskih niti i nalepnica za izradu papirnih novčanica u svetu nema mnogo.
- Ne isključujem mogućnost da je od tog proizvođača na neki način (DataLoss/Leakage ili MiTM odn. ManInTheMiddle) izvučen spisak naručilaca sa svim njihovim detaljima. Taj ko je izvukao spisak naručilaca je napravio "nagaznu minu" odn. veb-sajt sa identičnim izgledom ali sa drugim domenom i svim naručiocima poslao isti mejl.
- Onaj (naručilac) ko je "nagazio", ostao je bez novca.
- Ovu "nagaznu minu" je mogla da napravi i konkurencija a ne samo hakeri/skameri.
- Nije teško utvrditi gde je i kada registrovan taj lažni domen. Problem može da bude ako je taj lažni domen "živeo" samo nekoliko sati ili par dana (kao kratkoživeći spam-domeni).
- Trebalo bi nekako proveriti da li je još neki naručilac "nagazio" na tu minu ili je NBS bila jedina?

Cone

pre 6 godina

Ko nama garantuje da to nisu radili medju sobom ili dogovorom sa nekim. Postoje i zaposleni koji znaju sa racunarima procedurama pa videli rupu tj sansu noje mali novac. Ako ne bude odgovornih a rupu pokrije drzava tj budzet uskoro cemo imati jos jednu ovakvu "prevaru". Dakle novac mora da nadoknadi odgovorno lice pa i da se ispita krivicna odgovornost i kod koga je novac zavrsio.

kartmen

pre 6 godina

Nije stvar ni u mejlu ni u linku ni u kliku - stvar je u broju računa na koji se vrši uplata. Ne može osoba zadužena za plaćanje da ne zna unapred broj računa na koji plaća - taj broj je morao prethodno da se navede u nekom ugovoru, valjda. Ne nasedajte na prevare nego gledajte da znate poslovne podatke firmi sa kojima sarađujete!

mama mila

pre 6 godina

Za koga ova prica? 
Koja se to transakcija zavrsava jednim klikom?
(Barsta, 26. maj 2017 22:15)

za "nadlezne i narod" da se legalno pokrije nestanak novca. inace prica je besmislena :)

Sasa

pre 6 godina

Hoce li se reci ime i prezime odgovornog i da li ce platiti nacinjenu stetu Srbiji i njenim gradjanima?

Ili cete mu galantno orpostiti a nama smanjiti dodatno plate ?

sage

pre 6 godina

"Blokčein tehnologija na kojoj je zasnovan Bitkoin, za 8 godina niko nije uspeo ni jedan cent da ukrade sa njega, iako je svakodnevno meta napada hakera, vlada, CIE... (ne kažem kada hakeri ukradu koine sa ličnih računara nego kada su koini na mreži)"

Sto rekose u tekstu ovo je phishing ili ti pecanje neopreznih, isto to moze da se dogodi i korisnicima bitkoina, da uplate na pogresnu adresu a onda imas 0% sanse da zaustavis transakciju, dok kod klasicnog transfera novca je ipak moguce u nekim situacijama zaustaviti stetnu transakciju.

Blokcejn bi po meni najbolju primenu imao u uvodjenju elektronskog glasanja, ne bi vise bilo problema oko kradje listica, da l' je neko glasao u tvoje ime itd, a i odziv bi bio veci

Zile

pre 6 godina

....NBS je blagovremeno obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima došlo do pokušaja da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru koji posluje u sklopu Narodne banke Srbije, a povodom plaćanja po osnovu faktura inodobavljaču", saopštili su iz NBS.
Prevareni za 175000e a iz NBS trvde da je doslo do pokusaja? Oni ce ukapirati da su pokradeni tek kada vide na vestima ili?

Helios

pre 6 godina

Dragi moji ovde niko nije postavio prava pitanja.
Još je ponajmanje reč o izgubljenih 175 K - mada je i to solidna šteta. I o izgubljenom ugledu državne premijerne institucije, a i države cele. Još je bitnije koliko je cela ta stvar i inače nemoguća - jer se nabavka ključnih stvari više puta proverava pre samog odigravanja (ako tamo nisu sve sam idioti...)
I to ulazimo u centar stvari. Postoji clearing proces - da li preko ClearStream za banke i velike novce, da li SWIFT za manje iznose i preko poslovnih banaka. I stvari se znaju odmah. Poslao sam te - jesi, vidim, cleared - primio - zdravo. Ovo da se to ne vidi danima znači da je em izbegavan normalan mehanizam em standardni javašluk nebrige osnovne banke o sopstvenim osnovnim transakcija - i samo tako se ovo da shvatiti.
Ali i to nije naj, najgore. U stvari ovako je i bolje - jer se razotkrilo. Naime samo inicijalna muvačina omogućava ovu sada odigranu - sekundarnu. Dal je to umetnuti lopov ili unutrašnji posao manje je bitno.
Ključno pitanje niko ne pita - kakvih bre i zašto čak 175 000 i za šta i po kojoj šemi dodeljeno?!? To je pravo pitanje jer da je sve prošlo kao OK i legalno - e to bi bio uspešan kriminal - preciznije ko zna koliko puta ponovljen ko zna koliki ukupni kriminal!!! Ko zna kako ide ove šema i koliko je miliona tu iscurelo, pa je to neko primetio, kao i šemu muvačine, pa se maltene logično i opravdano odlučio da se i on priključi! To je prava tema - a lopovu onda možda još i zahvalimo...

sham69

pre 6 godina

U svakoj krstenoj firmi ovo je nemoguce da se desi. Ne vrsi se placanje roba i usluga preko maila vec preko neke vrste ERP-a, odnosno sistema u kom unapred stoje imena i svi podaci dobavljaca, ukljucujuci broj ugovora i racuna na koji se uplacuje.

neutralni felsh

pre 6 godina

Smem da se kladim da niko nije odgovoran za taj jedan klik.
(Rade, 26. maj 2017 16:59)


kao i uvek, zasluge su licne a odgovornost kolektivna. isto vazi i za taj jedan, kolektivni klik ;)

Milica

pre 6 godina

Ovde nesto opasno ne stima!
1. Ne verujem da se tako ozbiljne stvari i u tolikom iznosu narucuju online preko sajta proizvodjaca/pruzaoca usluge
Nek neko proveri prvo da li je i do sad placano na isti nacin!
2. Amatere otpustiti i traziti da svi zaposleni solidarno nadoknade stetu drzavi/svima nama.

iVar

pre 6 godina

i onda je mrmot zavio cokoladu...

Ili neko zeli da "pokrije" manjak od 175.000 € ili su napredni strucnjaci zaista toliki nesposobnjakovici? Iskreno ne znam sta je gore.

Pa gde je ugovor sa ino-dobavljacem za nabavku hologramske folije? Zar se podaci o uplati unose sa mail-a "od nigerijskog princa" ili sa ugovora?

John

pre 6 godina

(Sve sami strucnjaci, 26. maj 2017 22:55)

Tom logikom je sajber-kriminal i ako nekog mlatneš tastaturom po glavi jer si, zaboga, iskoristio "visoku tehnologiju".

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

@Mirko Pantić
... ma , da nisi ti Cicin ljubimac ? Kako si ovo lepo napisao ... niko nije kriv ... Bože moj , dešava se . Pa , nećemo valjda sad još nekog i da kažnjavamo zbog toga ? 175 kila € ... ma , nakupićemo od raje ...!!!

Davor

pre 6 godina

Prica za malu decu,... Naravno i ovaj put nema odgovornosti i ostaje samo prica koja se za 3 dana zaboravi,... 175 000 hiljada eura, milioni u dinarima,...naplatiti od sluzbenika i sefova iz NBS

kraja

pre 6 godina

@ (Mirko Pantic, 26. maj 2017 17:25)

...znas ko snosi stetu na benzinskoj pumpi kad nestane box cigareta ili flasa pica ili bilo sta drugo...???

kole

pre 6 godina

u zemlji gde se otvaraju firme i uzimaju milionski krediti sa samo licnom kartom,naravno da je moguce i poslati 200k eura jednim slucajnim klikom.pa eno onaj amerikanac brus vejn iz gotama,izgubio bilione dolara jer mu neko ukrao otisak prsta...