Subota, 18.03.2017.

16:26

"Za kredit i račun za telefon? Jako glupo"

Poverenik za informacije od javnog značaja podseća da obrada podataka o ličnosti u Kreditnom birou nije regulisana zakonom.

Izvor: B92

"Za kredit i raèun za telefon? Jako glupo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Korvin

pre 7 godina

Ovi koji pominju da je i na zapadu tako, mešaju babe i žabe.
Slažem se da redovno plaćanje računa treba da ulazi u kreditni rejting ali u Srbiji je to nemoguće.
Radiš u jednoj firmi, sve lepo, i onda odjednom plata kasni dva, tri meseca. Naravno onda i ti kasniš sa plaćanjem računa. Ako ti je ostalo nešto para platićeš prvo struju i vodu jer bez toga ne možeš da živiš.
Nađeš drugi posao sa redovnom platom i možda većom, posle godinu dana zatreba ti kredit i cvrc. Ne može, nisi platio dva računa za mobilni na vreme.
E, tu je razlika. Na zapadu ako ti poslodavac kasni par dana sa isplatom zarade, popije takvu kaznu da ga glava boli. Kod nas, ništa. Ne mora par godina da te plaća i boli ga dupe.
Kad se to reši, e onda može kreditni rejting.

darker

pre 7 godina

Nije vam valjao socijalizam, hteli ste kapitalizam, e pa uzivajte onda! Ista stvar postoji i u Holandiji, zove se BKR (Bureau Krediet Registratie). Bilo sta da dugujes najpre ti posalju racun, pa prvo upozorenje, pa drugo uz pretnju prinudnom naplatom. Ako se oglusis na to prijavljuju te u BKR i salju ti uterivace na kucnu adresu. Medjutim, u BKR ti ostaje trag da ti je dug naplacen prinudno i vise ne mozes da dobijes nikakav kredit ili veresiju, bukvalno vise ne mozes da kupis ni usisivac na rate ili odlozeno! Brisanje BKR registracije traje ponekad godinama i ta procedura je prava nocna mora!

Veliki brat

pre 7 godina

Ma lako je za telefone, nego šta ćemo za ove što duguju po 400.000 dinara za grejanje?

A šta ćemo što nas za to grejanje svake godine pljačkaju, što ne znamo koliko ćemo ga platiti (mada je za svaku zgradu gde ne postoje individualni merači toplotne energije jasno koliki će biti račun za koju prosečnu temperaturu u toku meseca), a šta ćemo što ovih dana kad je temperatura preko 12C toplane i dalje guraju nenormalno toplotne energije da bi naplatili veći račun, a građani moraju da otvaraju prozore?
A šta ćemo sa tim da me toplana ucenjuje da 70% stanara u CELOJ ZGRADI (a ne samo ulazu u kome sam ja) potpišu ugovor za kalorimetre (koji koštaju 50€ po radijatoru), tj. ne mogu samo ja da tražim da meni postave kalorimetre tako da mogu da zavrne radijatore kado po ovom sunčanom danu ludački greju?

Time se država ne bavi, ali se bavi računima za mobilne telefone?
Tu je stvar laka, ne platiš 2 računa, isključe ti uslugu i doviđenja. A kako onda ne isključe i grejanje onima koji ne plate 4-5 meseci?

A kako Simpo nisu blokirali na vreme pa je dostigao 6 milijardi dinara duga za doprinose? A kako one po Dedinju nisu na vreme isključivali za neplaćenu el. energiju, pa duguju preko milion dinara, dok druge isključuju za 10.000 dinara duga?


I onda neko pominje SAD... Pa tamo možeš biti predsednik države, isključiće ti struju u privatnoj kući ako nisi platio na vreme - jednostavno, zakoni važe za SVE!

Uros

pre 7 godina

Postpaid je kredit. Svidelo se to nekom ili ne, a sve informacije o kreditima se slivaju u Kreditni biro. Sve žašta dobijemo račun na kraju meseca može da se podvede pod kredit i u trenutne zakone. Pre godinu, dve u Holandiji ili Belgiji centralna banka je naložija operaterima da tretiraju iPhone uz paket kao pravi kredit, jer je vrednost bila preko 350 evra, ispod toga procedura je jednostavnija.

milos

pre 7 godina

Totalna glupost, usluge telefonije su identicne uslugama kablovskih provajdera, elektrodistribucije... Po toj logici svi bi oni trebalo kreditno da opterecuju gradjane.

poznavalac

pre 7 godina

Sve ove priče pokreću mobilni operateri. Naime, očajnički se koprcaju već par godina da ne šalju podatke o dugu Kreditnom Birou. Sve bi to bilo ok, da oni sami ne koriste usluge Kreditnog Biroa već 10 godina. U prevodu, kad potpisujete prepaid ugovor, mobilni operater povlači vaše podatke iz kredit biroa koje su prikupile banke. Dakle, gospodo iz mobilnih operatera ne budite licemeri!!! Ako ne želite da šaljete svoje podatke, nemojte da koristite ni tudje!!! Ali onda neka se i krajnji korisnici zapitaju da li će dobijati mobilne telefone uz ugovor!!!

buki

pre 7 godina

E, bas me zabole kako je u Americi ! Jedino znam da to u mome ugovoru sa operaterom nema, pa ne dozvoljavam ni ja krsenje toga ugovora, niti njegovo proizvoljno tumacenje.

Igor

pre 7 godina

E2
Banka ne pozajmljuju novac vec naplacuje uslugu davanja novca ...Kao i svi ostali privridni subjekti koji prodaju robu ili uslugu...
Apsolutno sam protiv ovoga ne zato sto banke ne trebaju imati uvid u stanje klijebata,vec zato sto Srbija mora funkcionisati po svojim zakonima a ne po zahtevima centara moci...
Donesite zakon o tome pa ubacite i to KB...Ovako samo potvrdjujemo da smo Bana drzava...

Moca

pre 7 godina

Mozda nije po zakonu, ali ima logike. Ako nisi u stanju da mesecno placas 1-2 hiljade racun za telefon, kako ces ratu kredita od 5 ili vise? Mog komsiju jure dve banke + vip za neplacene racune a on se odjavio sa adrese, Bog otac ne moze da ga nadje, ali zato njegove svako malo deranziraju i zaplenom imovine. Za Srbe nijedna provera nije dovoljna, nama je prevara u genima.

Јабучило

pre 7 godina

Звучи глупо, али заправо није. Неко се уговором обавеже да ће наредне две године сваког месеца плаћати износ од, рецимо, 1500 - 2000 динара и чак ни то не може редовно да плаћа. Јасно је да је његова кредитна способност под знаком питања, поготово за веће износе. Кашњење до месец дана не би требало узимати у обзир, али све преко тога би.
Такође, таква обавеза, док траје, смањује кредитну способност неке особе. Не пресудно, поготово ако износ није велики, али смањује.
На крају, банке нису социјална установа. Раде за новац и не желе губитке. А наши људи се олако задужују и имају врло лабав однос према враћању дугова.

Uvek sa zakasnjenjem

pre 7 godina

Zivim u Svedskoj, ovde postoji sistem koji za minut pokaze dali ste nekom duzni. Bez obzira dali ste duzni privatniku ili drzavi, bez obzira za sta ste duzni.
Cak i ako ste svoj dug platili 3 god stojite u registru i ne mozete bas nigde i nista da uzmete na odplatu, Pogotovo ne kredit.

Čisto da se zna

pre 7 godina

Jasno je zbog čega ovo ne odgovara pojedinima. Međutim, potpuno je logično i uobičajeno u razvijenim ekonomijama. Sa jedne strane, pokazuje kolike su postojeće mesečne obaveze i pomaže da se utvrdi koliku mesečnu ratu za kredit neko moze da "istrpi" (koliko mu para ostane kad plati sve obaveze). Sa druge strane, pokazuje dali je klijent redovan platiša (ako neko ne plaća telefon na vreme ili uopšte, verovatno neće da plaća ni ratu za kredit na vreme ili uopšte).

Emigrant

pre 7 godina

Ti si glup,operater ti da takoreci na " kredit " koristenje njegove usluge koje obracuna na kraju mjeseca i ispostavi racun koji ako ne platis u ugovorenom roku se smatra da neispunjavas dogovorene kreditno ugovorne odnose,ako imas neki problem s tim uzmes prepaid karticu i zdravo..Pola Njemacke je u Schufi zbog toga a mi tek sad odkrivamo toplu vodu,onaj ko nije u stanju obican telefonski racun redovno da izmiruje nama sta da trazi u banci

C i n i k

pre 7 godina

Kad uzimate telefon u paketu, operater proverava u kreditnom birou da li ima neki problem. Sada ce samo biti obrnuto,banka ce pre odobrenja da proveri da li placate racune. Jeste glupo i mozda je bolje da banka samo pribavi izvestaj od operatera o urednosti klijenta.

Ljuba

pre 7 godina

Jedino sto treba je da zaduzenost ne bude veca od 20% od plate. Povecali prag max zaduzenosti da bi pomogli bankama da bi imali kome da daju kredite i pretvorili narod u robove. Krediti jesu uzimani na dobrovoljnoj bazi, niko ih puskom nije terao ali su trebali da predpostave da ce se narod prezaduziti...

USA Today

pre 7 godina

Zivim u inostranstvu I to je sasvim normalna praksa ovde. Placanje racuna za struju, telefon, internet, sitne popravke tipa racuni od vodoinstalatera, elektricara... sve ulazi u kreditni rejting. Ja radim za telekomunikacionu kompaniju I mi ne prihvatamo klijente sa losim kreditnim rejtingom.
(Ana, 18. mart 2017 20:38)
Zato ja nemam nikakve racune, i telefon mi je prepaid. Sto je najgore proveravaju ti kreditni rejting i obore ti kredit zbog nekog mobilnog telefona. Samo ti stave inquiries na kredit i cekas dve godine da se skine za racun od 50$. U Americi je svaki moguci racun ide na kredit: takse na zaradu, porez na imovinu, osiguranja, medical racuni, telefon, internet, struja, gas, rata za auto, kirija ili mortgage i naravno racuni za sve moguce usluge. Katastofa. Ne daj boze da prksa ikada zazivi u Srbiji.

Miki

pre 7 godina

Neradi se samo o neplćanju,kredit rejting opada i kad ste prezaduženi bez obzira sto placate sve na vreme,naprimer ako ste istrošili neku kreditnu karticu blizu 80-90% bez obzira sto placate rejting ide dole,da bi išao gore treba da bude ne više od 25-35%

rob_sinji

pre 7 godina

Problem sa ovim predlogom je taj što bilo koji spor sa operaterima (koji su kod nas ne baš savesni davaoci usluge udruženi u kartel o kome niko ni da pisne) završava lošom ocenom u kreditnom birou. Ko ne veruje sa kime ima posla neka uporedi cene ovde i u Nemačkoj.
Realno dajete drumskim razbojnicima pravo da utiču na ocenu kreditne sposobnosti žrtve. Ja sam pre za to da seljak od koga sam kupio prase za božić može da utiče na moj kreditni rejting nego operateri.

Samo jako, a polako

pre 7 godina

Izgleda da će strani operate(o)ri postati jači i od same države u kojoj posluju..
Kreditni biro će čeprkati po podacima da li plaćamo rn za mobilne ako hoćemo kredit; SBB postavlja svoju TV na poz.1, bez pardona istiskujući nacionalnu TV sa te pozicije..
Sledeće: kartica ne prolazi za hleb, mleko – nisi platio mobilni; TV dnevnik na engleskom u kome su zabranjene vesti iz zemlje u kojoj se emituje program...
A sledeće?

Ognjen

pre 7 godina

Vidim ja da svakoj državi treba što više podataka o građanima - više podataka - više kontrole nad našim životima. A to što je to normalno u nekim državama na zapadu ne znači da je i u redu.

ksenija

pre 7 godina

To je dobro. Jer onda mozete da odete u Kreditni biro i dobijete pismenu potvrdu da niste nikome duzni, bankama ni operaterima. Mislim da je to dragocena potvrda, znate da se nece odjednom odnekud pojaviti neki dug za koji niste ni znali - a kamate narasle.

е2

pre 7 godina

А што је глупо, када би ви позајмљивали паре да ли бисте пре дали неком ко редовно плаћа месечне рачуне или неком ко касни. (не радим у банци).

Ana

pre 7 godina

Zivim u inostranstvu I to je sasvim normalna praksa ovde. Placanje racuna za struju, telefon, internet, sitne popravke tipa racuni od vodoinstalatera, elektricara... sve ulazi u kreditni rejting. Ja radim za telekomunikacionu kompaniju I mi ne prihvatamo klijente sa losim kreditnim rejtingom.

Педро

pre 7 godina

Наравно да нема, али у земљи Србији се све може. Поготово када је на штету грађана. Нека ми неко одговори када је донета нека одлука а да је за добро народа, невезано за ову вест. Хвала

Zoran

pre 7 godina

Ok,tužiću mog mobilnog operatera ako bez moje saglasnosti prosledi moje podatke drugom.Verujem da lako dobijam na sudu.Posle toga svi operateri će u ugovor staviti da se obavezujem da moji podatci idu kreditnom birou.Ionako niko ne čita šta potpisuje!

Zoran

pre 7 godina

Ok,tužiću mog mobilnog operatera ako bez moje saglasnosti prosledi moje podatke drugom.Verujem da lako dobijam na sudu.Posle toga svi operateri će u ugovor staviti da se obavezujem da moji podatci idu kreditnom birou.Ionako niko ne čita šta potpisuje!

Педро

pre 7 godina

Наравно да нема, али у земљи Србији се све може. Поготово када је на штету грађана. Нека ми неко одговори када је донета нека одлука а да је за добро народа, невезано за ову вест. Хвала

е2

pre 7 godina

А што је глупо, када би ви позајмљивали паре да ли бисте пре дали неком ко редовно плаћа месечне рачуне или неком ко касни. (не радим у банци).

Ana

pre 7 godina

Zivim u inostranstvu I to je sasvim normalna praksa ovde. Placanje racuna za struju, telefon, internet, sitne popravke tipa racuni od vodoinstalatera, elektricara... sve ulazi u kreditni rejting. Ja radim za telekomunikacionu kompaniju I mi ne prihvatamo klijente sa losim kreditnim rejtingom.

buki

pre 7 godina

E, bas me zabole kako je u Americi ! Jedino znam da to u mome ugovoru sa operaterom nema, pa ne dozvoljavam ni ja krsenje toga ugovora, niti njegovo proizvoljno tumacenje.

ksenija

pre 7 godina

To je dobro. Jer onda mozete da odete u Kreditni biro i dobijete pismenu potvrdu da niste nikome duzni, bankama ni operaterima. Mislim da je to dragocena potvrda, znate da se nece odjednom odnekud pojaviti neki dug za koji niste ni znali - a kamate narasle.

Igor

pre 7 godina

E2
Banka ne pozajmljuju novac vec naplacuje uslugu davanja novca ...Kao i svi ostali privridni subjekti koji prodaju robu ili uslugu...
Apsolutno sam protiv ovoga ne zato sto banke ne trebaju imati uvid u stanje klijebata,vec zato sto Srbija mora funkcionisati po svojim zakonima a ne po zahtevima centara moci...
Donesite zakon o tome pa ubacite i to KB...Ovako samo potvrdjujemo da smo Bana drzava...

Ognjen

pre 7 godina

Vidim ja da svakoj državi treba što više podataka o građanima - više podataka - više kontrole nad našim životima. A to što je to normalno u nekim državama na zapadu ne znači da je i u redu.

Uvek sa zakasnjenjem

pre 7 godina

Zivim u Svedskoj, ovde postoji sistem koji za minut pokaze dali ste nekom duzni. Bez obzira dali ste duzni privatniku ili drzavi, bez obzira za sta ste duzni.
Cak i ako ste svoj dug platili 3 god stojite u registru i ne mozete bas nigde i nista da uzmete na odplatu, Pogotovo ne kredit.

Moca

pre 7 godina

Mozda nije po zakonu, ali ima logike. Ako nisi u stanju da mesecno placas 1-2 hiljade racun za telefon, kako ces ratu kredita od 5 ili vise? Mog komsiju jure dve banke + vip za neplacene racune a on se odjavio sa adrese, Bog otac ne moze da ga nadje, ali zato njegove svako malo deranziraju i zaplenom imovine. Za Srbe nijedna provera nije dovoljna, nama je prevara u genima.

Veliki brat

pre 7 godina

Ma lako je za telefone, nego šta ćemo za ove što duguju po 400.000 dinara za grejanje?

A šta ćemo što nas za to grejanje svake godine pljačkaju, što ne znamo koliko ćemo ga platiti (mada je za svaku zgradu gde ne postoje individualni merači toplotne energije jasno koliki će biti račun za koju prosečnu temperaturu u toku meseca), a šta ćemo što ovih dana kad je temperatura preko 12C toplane i dalje guraju nenormalno toplotne energije da bi naplatili veći račun, a građani moraju da otvaraju prozore?
A šta ćemo sa tim da me toplana ucenjuje da 70% stanara u CELOJ ZGRADI (a ne samo ulazu u kome sam ja) potpišu ugovor za kalorimetre (koji koštaju 50€ po radijatoru), tj. ne mogu samo ja da tražim da meni postave kalorimetre tako da mogu da zavrne radijatore kado po ovom sunčanom danu ludački greju?

Time se država ne bavi, ali se bavi računima za mobilne telefone?
Tu je stvar laka, ne platiš 2 računa, isključe ti uslugu i doviđenja. A kako onda ne isključe i grejanje onima koji ne plate 4-5 meseci?

A kako Simpo nisu blokirali na vreme pa je dostigao 6 milijardi dinara duga za doprinose? A kako one po Dedinju nisu na vreme isključivali za neplaćenu el. energiju, pa duguju preko milion dinara, dok druge isključuju za 10.000 dinara duga?


I onda neko pominje SAD... Pa tamo možeš biti predsednik države, isključiće ti struju u privatnoj kući ako nisi platio na vreme - jednostavno, zakoni važe za SVE!

rob_sinji

pre 7 godina

Problem sa ovim predlogom je taj što bilo koji spor sa operaterima (koji su kod nas ne baš savesni davaoci usluge udruženi u kartel o kome niko ni da pisne) završava lošom ocenom u kreditnom birou. Ko ne veruje sa kime ima posla neka uporedi cene ovde i u Nemačkoj.
Realno dajete drumskim razbojnicima pravo da utiču na ocenu kreditne sposobnosti žrtve. Ja sam pre za to da seljak od koga sam kupio prase za božić može da utiče na moj kreditni rejting nego operateri.

Emigrant

pre 7 godina

Ti si glup,operater ti da takoreci na " kredit " koristenje njegove usluge koje obracuna na kraju mjeseca i ispostavi racun koji ako ne platis u ugovorenom roku se smatra da neispunjavas dogovorene kreditno ugovorne odnose,ako imas neki problem s tim uzmes prepaid karticu i zdravo..Pola Njemacke je u Schufi zbog toga a mi tek sad odkrivamo toplu vodu,onaj ko nije u stanju obican telefonski racun redovno da izmiruje nama sta da trazi u banci

Samo jako, a polako

pre 7 godina

Izgleda da će strani operate(o)ri postati jači i od same države u kojoj posluju..
Kreditni biro će čeprkati po podacima da li plaćamo rn za mobilne ako hoćemo kredit; SBB postavlja svoju TV na poz.1, bez pardona istiskujući nacionalnu TV sa te pozicije..
Sledeće: kartica ne prolazi za hleb, mleko – nisi platio mobilni; TV dnevnik na engleskom u kome su zabranjene vesti iz zemlje u kojoj se emituje program...
A sledeće?

USA Today

pre 7 godina

Zivim u inostranstvu I to je sasvim normalna praksa ovde. Placanje racuna za struju, telefon, internet, sitne popravke tipa racuni od vodoinstalatera, elektricara... sve ulazi u kreditni rejting. Ja radim za telekomunikacionu kompaniju I mi ne prihvatamo klijente sa losim kreditnim rejtingom.
(Ana, 18. mart 2017 20:38)
Zato ja nemam nikakve racune, i telefon mi je prepaid. Sto je najgore proveravaju ti kreditni rejting i obore ti kredit zbog nekog mobilnog telefona. Samo ti stave inquiries na kredit i cekas dve godine da se skine za racun od 50$. U Americi je svaki moguci racun ide na kredit: takse na zaradu, porez na imovinu, osiguranja, medical racuni, telefon, internet, struja, gas, rata za auto, kirija ili mortgage i naravno racuni za sve moguce usluge. Katastofa. Ne daj boze da prksa ikada zazivi u Srbiji.

Јабучило

pre 7 godina

Звучи глупо, али заправо није. Неко се уговором обавеже да ће наредне две године сваког месеца плаћати износ од, рецимо, 1500 - 2000 динара и чак ни то не може редовно да плаћа. Јасно је да је његова кредитна способност под знаком питања, поготово за веће износе. Кашњење до месец дана не би требало узимати у обзир, али све преко тога би.
Такође, таква обавеза, док траје, смањује кредитну способност неке особе. Не пресудно, поготово ако износ није велики, али смањује.
На крају, банке нису социјална установа. Раде за новац и не желе губитке. А наши људи се олако задужују и имају врло лабав однос према враћању дугова.

poznavalac

pre 7 godina

Sve ove priče pokreću mobilni operateri. Naime, očajnički se koprcaju već par godina da ne šalju podatke o dugu Kreditnom Birou. Sve bi to bilo ok, da oni sami ne koriste usluge Kreditnog Biroa već 10 godina. U prevodu, kad potpisujete prepaid ugovor, mobilni operater povlači vaše podatke iz kredit biroa koje su prikupile banke. Dakle, gospodo iz mobilnih operatera ne budite licemeri!!! Ako ne želite da šaljete svoje podatke, nemojte da koristite ni tudje!!! Ali onda neka se i krajnji korisnici zapitaju da li će dobijati mobilne telefone uz ugovor!!!

milos

pre 7 godina

Totalna glupost, usluge telefonije su identicne uslugama kablovskih provajdera, elektrodistribucije... Po toj logici svi bi oni trebalo kreditno da opterecuju gradjane.

Čisto da se zna

pre 7 godina

Jasno je zbog čega ovo ne odgovara pojedinima. Međutim, potpuno je logično i uobičajeno u razvijenim ekonomijama. Sa jedne strane, pokazuje kolike su postojeće mesečne obaveze i pomaže da se utvrdi koliku mesečnu ratu za kredit neko moze da "istrpi" (koliko mu para ostane kad plati sve obaveze). Sa druge strane, pokazuje dali je klijent redovan platiša (ako neko ne plaća telefon na vreme ili uopšte, verovatno neće da plaća ni ratu za kredit na vreme ili uopšte).

Ljuba

pre 7 godina

Jedino sto treba je da zaduzenost ne bude veca od 20% od plate. Povecali prag max zaduzenosti da bi pomogli bankama da bi imali kome da daju kredite i pretvorili narod u robove. Krediti jesu uzimani na dobrovoljnoj bazi, niko ih puskom nije terao ali su trebali da predpostave da ce se narod prezaduziti...

Korvin

pre 7 godina

Ovi koji pominju da je i na zapadu tako, mešaju babe i žabe.
Slažem se da redovno plaćanje računa treba da ulazi u kreditni rejting ali u Srbiji je to nemoguće.
Radiš u jednoj firmi, sve lepo, i onda odjednom plata kasni dva, tri meseca. Naravno onda i ti kasniš sa plaćanjem računa. Ako ti je ostalo nešto para platićeš prvo struju i vodu jer bez toga ne možeš da živiš.
Nađeš drugi posao sa redovnom platom i možda većom, posle godinu dana zatreba ti kredit i cvrc. Ne može, nisi platio dva računa za mobilni na vreme.
E, tu je razlika. Na zapadu ako ti poslodavac kasni par dana sa isplatom zarade, popije takvu kaznu da ga glava boli. Kod nas, ništa. Ne mora par godina da te plaća i boli ga dupe.
Kad se to reši, e onda može kreditni rejting.

Miki

pre 7 godina

Neradi se samo o neplćanju,kredit rejting opada i kad ste prezaduženi bez obzira sto placate sve na vreme,naprimer ako ste istrošili neku kreditnu karticu blizu 80-90% bez obzira sto placate rejting ide dole,da bi išao gore treba da bude ne više od 25-35%

C i n i k

pre 7 godina

Kad uzimate telefon u paketu, operater proverava u kreditnom birou da li ima neki problem. Sada ce samo biti obrnuto,banka ce pre odobrenja da proveri da li placate racune. Jeste glupo i mozda je bolje da banka samo pribavi izvestaj od operatera o urednosti klijenta.

darker

pre 7 godina

Nije vam valjao socijalizam, hteli ste kapitalizam, e pa uzivajte onda! Ista stvar postoji i u Holandiji, zove se BKR (Bureau Krediet Registratie). Bilo sta da dugujes najpre ti posalju racun, pa prvo upozorenje, pa drugo uz pretnju prinudnom naplatom. Ako se oglusis na to prijavljuju te u BKR i salju ti uterivace na kucnu adresu. Medjutim, u BKR ti ostaje trag da ti je dug naplacen prinudno i vise ne mozes da dobijes nikakav kredit ili veresiju, bukvalno vise ne mozes da kupis ni usisivac na rate ili odlozeno! Brisanje BKR registracije traje ponekad godinama i ta procedura je prava nocna mora!

Uros

pre 7 godina

Postpaid je kredit. Svidelo se to nekom ili ne, a sve informacije o kreditima se slivaju u Kreditni biro. Sve žašta dobijemo račun na kraju meseca može da se podvede pod kredit i u trenutne zakone. Pre godinu, dve u Holandiji ili Belgiji centralna banka je naložija operaterima da tretiraju iPhone uz paket kao pravi kredit, jer je vrednost bila preko 350 evra, ispod toga procedura je jednostavnija.

Ana

pre 7 godina

Zivim u inostranstvu I to je sasvim normalna praksa ovde. Placanje racuna za struju, telefon, internet, sitne popravke tipa racuni od vodoinstalatera, elektricara... sve ulazi u kreditni rejting. Ja radim za telekomunikacionu kompaniju I mi ne prihvatamo klijente sa losim kreditnim rejtingom.

е2

pre 7 godina

А што је глупо, када би ви позајмљивали паре да ли бисте пре дали неком ко редовно плаћа месечне рачуне или неком ко касни. (не радим у банци).

ksenija

pre 7 godina

To je dobro. Jer onda mozete da odete u Kreditni biro i dobijete pismenu potvrdu da niste nikome duzni, bankama ni operaterima. Mislim da je to dragocena potvrda, znate da se nece odjednom odnekud pojaviti neki dug za koji niste ni znali - a kamate narasle.

Јабучило

pre 7 godina

Звучи глупо, али заправо није. Неко се уговором обавеже да ће наредне две године сваког месеца плаћати износ од, рецимо, 1500 - 2000 динара и чак ни то не може редовно да плаћа. Јасно је да је његова кредитна способност под знаком питања, поготово за веће износе. Кашњење до месец дана не би требало узимати у обзир, али све преко тога би.
Такође, таква обавеза, док траје, смањује кредитну способност неке особе. Не пресудно, поготово ако износ није велики, али смањује.
На крају, банке нису социјална установа. Раде за новац и не желе губитке. А наши људи се олако задужују и имају врло лабав однос према враћању дугова.

Педро

pre 7 godina

Наравно да нема, али у земљи Србији се све може. Поготово када је на штету грађана. Нека ми неко одговори када је донета нека одлука а да је за добро народа, невезано за ову вест. Хвала

Zoran

pre 7 godina

Ok,tužiću mog mobilnog operatera ako bez moje saglasnosti prosledi moje podatke drugom.Verujem da lako dobijam na sudu.Posle toga svi operateri će u ugovor staviti da se obavezujem da moji podatci idu kreditnom birou.Ionako niko ne čita šta potpisuje!

Moca

pre 7 godina

Mozda nije po zakonu, ali ima logike. Ako nisi u stanju da mesecno placas 1-2 hiljade racun za telefon, kako ces ratu kredita od 5 ili vise? Mog komsiju jure dve banke + vip za neplacene racune a on se odjavio sa adrese, Bog otac ne moze da ga nadje, ali zato njegove svako malo deranziraju i zaplenom imovine. Za Srbe nijedna provera nije dovoljna, nama je prevara u genima.

Emigrant

pre 7 godina

Ti si glup,operater ti da takoreci na " kredit " koristenje njegove usluge koje obracuna na kraju mjeseca i ispostavi racun koji ako ne platis u ugovorenom roku se smatra da neispunjavas dogovorene kreditno ugovorne odnose,ako imas neki problem s tim uzmes prepaid karticu i zdravo..Pola Njemacke je u Schufi zbog toga a mi tek sad odkrivamo toplu vodu,onaj ko nije u stanju obican telefonski racun redovno da izmiruje nama sta da trazi u banci

C i n i k

pre 7 godina

Kad uzimate telefon u paketu, operater proverava u kreditnom birou da li ima neki problem. Sada ce samo biti obrnuto,banka ce pre odobrenja da proveri da li placate racune. Jeste glupo i mozda je bolje da banka samo pribavi izvestaj od operatera o urednosti klijenta.

Samo jako, a polako

pre 7 godina

Izgleda da će strani operate(o)ri postati jači i od same države u kojoj posluju..
Kreditni biro će čeprkati po podacima da li plaćamo rn za mobilne ako hoćemo kredit; SBB postavlja svoju TV na poz.1, bez pardona istiskujući nacionalnu TV sa te pozicije..
Sledeće: kartica ne prolazi za hleb, mleko – nisi platio mobilni; TV dnevnik na engleskom u kome su zabranjene vesti iz zemlje u kojoj se emituje program...
A sledeće?

Čisto da se zna

pre 7 godina

Jasno je zbog čega ovo ne odgovara pojedinima. Međutim, potpuno je logično i uobičajeno u razvijenim ekonomijama. Sa jedne strane, pokazuje kolike su postojeće mesečne obaveze i pomaže da se utvrdi koliku mesečnu ratu za kredit neko moze da "istrpi" (koliko mu para ostane kad plati sve obaveze). Sa druge strane, pokazuje dali je klijent redovan platiša (ako neko ne plaća telefon na vreme ili uopšte, verovatno neće da plaća ni ratu za kredit na vreme ili uopšte).

Uvek sa zakasnjenjem

pre 7 godina

Zivim u Svedskoj, ovde postoji sistem koji za minut pokaze dali ste nekom duzni. Bez obzira dali ste duzni privatniku ili drzavi, bez obzira za sta ste duzni.
Cak i ako ste svoj dug platili 3 god stojite u registru i ne mozete bas nigde i nista da uzmete na odplatu, Pogotovo ne kredit.

Uros

pre 7 godina

Postpaid je kredit. Svidelo se to nekom ili ne, a sve informacije o kreditima se slivaju u Kreditni biro. Sve žašta dobijemo račun na kraju meseca može da se podvede pod kredit i u trenutne zakone. Pre godinu, dve u Holandiji ili Belgiji centralna banka je naložija operaterima da tretiraju iPhone uz paket kao pravi kredit, jer je vrednost bila preko 350 evra, ispod toga procedura je jednostavnija.

USA Today

pre 7 godina

Zivim u inostranstvu I to je sasvim normalna praksa ovde. Placanje racuna za struju, telefon, internet, sitne popravke tipa racuni od vodoinstalatera, elektricara... sve ulazi u kreditni rejting. Ja radim za telekomunikacionu kompaniju I mi ne prihvatamo klijente sa losim kreditnim rejtingom.
(Ana, 18. mart 2017 20:38)
Zato ja nemam nikakve racune, i telefon mi je prepaid. Sto je najgore proveravaju ti kreditni rejting i obore ti kredit zbog nekog mobilnog telefona. Samo ti stave inquiries na kredit i cekas dve godine da se skine za racun od 50$. U Americi je svaki moguci racun ide na kredit: takse na zaradu, porez na imovinu, osiguranja, medical racuni, telefon, internet, struja, gas, rata za auto, kirija ili mortgage i naravno racuni za sve moguce usluge. Katastofa. Ne daj boze da prksa ikada zazivi u Srbiji.

Ljuba

pre 7 godina

Jedino sto treba je da zaduzenost ne bude veca od 20% od plate. Povecali prag max zaduzenosti da bi pomogli bankama da bi imali kome da daju kredite i pretvorili narod u robove. Krediti jesu uzimani na dobrovoljnoj bazi, niko ih puskom nije terao ali su trebali da predpostave da ce se narod prezaduziti...

Korvin

pre 7 godina

Ovi koji pominju da je i na zapadu tako, mešaju babe i žabe.
Slažem se da redovno plaćanje računa treba da ulazi u kreditni rejting ali u Srbiji je to nemoguće.
Radiš u jednoj firmi, sve lepo, i onda odjednom plata kasni dva, tri meseca. Naravno onda i ti kasniš sa plaćanjem računa. Ako ti je ostalo nešto para platićeš prvo struju i vodu jer bez toga ne možeš da živiš.
Nađeš drugi posao sa redovnom platom i možda većom, posle godinu dana zatreba ti kredit i cvrc. Ne može, nisi platio dva računa za mobilni na vreme.
E, tu je razlika. Na zapadu ako ti poslodavac kasni par dana sa isplatom zarade, popije takvu kaznu da ga glava boli. Kod nas, ništa. Ne mora par godina da te plaća i boli ga dupe.
Kad se to reši, e onda može kreditni rejting.

rob_sinji

pre 7 godina

Problem sa ovim predlogom je taj što bilo koji spor sa operaterima (koji su kod nas ne baš savesni davaoci usluge udruženi u kartel o kome niko ni da pisne) završava lošom ocenom u kreditnom birou. Ko ne veruje sa kime ima posla neka uporedi cene ovde i u Nemačkoj.
Realno dajete drumskim razbojnicima pravo da utiču na ocenu kreditne sposobnosti žrtve. Ja sam pre za to da seljak od koga sam kupio prase za božić može da utiče na moj kreditni rejting nego operateri.

buki

pre 7 godina

E, bas me zabole kako je u Americi ! Jedino znam da to u mome ugovoru sa operaterom nema, pa ne dozvoljavam ni ja krsenje toga ugovora, niti njegovo proizvoljno tumacenje.

Ognjen

pre 7 godina

Vidim ja da svakoj državi treba što više podataka o građanima - više podataka - više kontrole nad našim životima. A to što je to normalno u nekim državama na zapadu ne znači da je i u redu.

milos

pre 7 godina

Totalna glupost, usluge telefonije su identicne uslugama kablovskih provajdera, elektrodistribucije... Po toj logici svi bi oni trebalo kreditno da opterecuju gradjane.

darker

pre 7 godina

Nije vam valjao socijalizam, hteli ste kapitalizam, e pa uzivajte onda! Ista stvar postoji i u Holandiji, zove se BKR (Bureau Krediet Registratie). Bilo sta da dugujes najpre ti posalju racun, pa prvo upozorenje, pa drugo uz pretnju prinudnom naplatom. Ako se oglusis na to prijavljuju te u BKR i salju ti uterivace na kucnu adresu. Medjutim, u BKR ti ostaje trag da ti je dug naplacen prinudno i vise ne mozes da dobijes nikakav kredit ili veresiju, bukvalno vise ne mozes da kupis ni usisivac na rate ili odlozeno! Brisanje BKR registracije traje ponekad godinama i ta procedura je prava nocna mora!

Miki

pre 7 godina

Neradi se samo o neplćanju,kredit rejting opada i kad ste prezaduženi bez obzira sto placate sve na vreme,naprimer ako ste istrošili neku kreditnu karticu blizu 80-90% bez obzira sto placate rejting ide dole,da bi išao gore treba da bude ne više od 25-35%

Igor

pre 7 godina

E2
Banka ne pozajmljuju novac vec naplacuje uslugu davanja novca ...Kao i svi ostali privridni subjekti koji prodaju robu ili uslugu...
Apsolutno sam protiv ovoga ne zato sto banke ne trebaju imati uvid u stanje klijebata,vec zato sto Srbija mora funkcionisati po svojim zakonima a ne po zahtevima centara moci...
Donesite zakon o tome pa ubacite i to KB...Ovako samo potvrdjujemo da smo Bana drzava...

poznavalac

pre 7 godina

Sve ove priče pokreću mobilni operateri. Naime, očajnički se koprcaju već par godina da ne šalju podatke o dugu Kreditnom Birou. Sve bi to bilo ok, da oni sami ne koriste usluge Kreditnog Biroa već 10 godina. U prevodu, kad potpisujete prepaid ugovor, mobilni operater povlači vaše podatke iz kredit biroa koje su prikupile banke. Dakle, gospodo iz mobilnih operatera ne budite licemeri!!! Ako ne želite da šaljete svoje podatke, nemojte da koristite ni tudje!!! Ali onda neka se i krajnji korisnici zapitaju da li će dobijati mobilne telefone uz ugovor!!!

Veliki brat

pre 7 godina

Ma lako je za telefone, nego šta ćemo za ove što duguju po 400.000 dinara za grejanje?

A šta ćemo što nas za to grejanje svake godine pljačkaju, što ne znamo koliko ćemo ga platiti (mada je za svaku zgradu gde ne postoje individualni merači toplotne energije jasno koliki će biti račun za koju prosečnu temperaturu u toku meseca), a šta ćemo što ovih dana kad je temperatura preko 12C toplane i dalje guraju nenormalno toplotne energije da bi naplatili veći račun, a građani moraju da otvaraju prozore?
A šta ćemo sa tim da me toplana ucenjuje da 70% stanara u CELOJ ZGRADI (a ne samo ulazu u kome sam ja) potpišu ugovor za kalorimetre (koji koštaju 50€ po radijatoru), tj. ne mogu samo ja da tražim da meni postave kalorimetre tako da mogu da zavrne radijatore kado po ovom sunčanom danu ludački greju?

Time se država ne bavi, ali se bavi računima za mobilne telefone?
Tu je stvar laka, ne platiš 2 računa, isključe ti uslugu i doviđenja. A kako onda ne isključe i grejanje onima koji ne plate 4-5 meseci?

A kako Simpo nisu blokirali na vreme pa je dostigao 6 milijardi dinara duga za doprinose? A kako one po Dedinju nisu na vreme isključivali za neplaćenu el. energiju, pa duguju preko milion dinara, dok druge isključuju za 10.000 dinara duga?


I onda neko pominje SAD... Pa tamo možeš biti predsednik države, isključiće ti struju u privatnoj kući ako nisi platio na vreme - jednostavno, zakoni važe za SVE!