Utorak, 07.03.2017.

08:11

"Da prijave sve podstanare - kao balkanski špijun"

Novi upravnici zgrada dužni su da lokalnoj samoupravi dostave spisak podstanara u zgradi i njihove ugovore o stanovnju, a to će od njih stvoriti potkazivače.

Izvor: Tanjug

"Da prijave sve podstanare - kao balkanski špijun" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

NoName

pre 7 godina

@Savo iz Kakande

To se radi u svim drzavama. Sta mislis sta se u Nemackoj radi? Isto se kupi stan na kredit, placa se porez, ali se isplacuje i rata kredita kroz izdavanje i ostane kesha. Stanova za izdavanje u Shvabiji koliko zelis. I tako mnogi zive, a Shvabiji fale lekari, inzinjeri, radna snaga...jer Nemcic voli da izdaje stanove.
Opet odvaljujes gluposti.

Pro Patria

pre 7 godina

@Miljan - Podržavam Vaš komentar u celini! Očitali ste dobru lekciju ovim gulikožama, koji bi da im država sve obezbeđuje a da zauzvrat njoj ništa ne daju. Nigde u svetu, u uređenim zemljama, nije dopušteno davati višak stambenog prostora u najam (iznajmljivati podstanarima) a da se pri tom ne dostavi nadležnim poreznim oganima kopija ugovora kpjeg ste kog notara sklopili sa podstanarom! A kakve se sve "rupe" od stanova iznajmljuju - posebna je priča: nisu krečeni decenijama, instalacije nikakve (svako malo crkava sijalica, voda curi na sve strane, kućanski aparati (iz doba Austro-Ugarske)neprestano se kvare...i sve to podstanari moraju "održavati" i popravjati, a pri tom troškovi koji idu uz stan padaju na teret podstarara (u novije vreme čak i porez!). Nadalje, bezednosni rizici usled neprijavljivanja postanara izrazito su viski, posebno danas kada terorizam sake vrste uja u celom svetu! Dakle, glasam za red i pravnu državu, koja će uvesti taj "red" ! I neka mi niko ne tvrdi da u demokratiji ne postoji "red" i "pravna država" ! Prošetajte alo po svetu i videtćete kako su, maltene posvuda, gradovi (i sela) čistiji i uredniji nego kod nas! Nigde nećete naći ovoliko švčjotia i škranotina šp fasadama (i vpzovima), ovoliko kesa po uicama i parkovima, ovoliko divljih deponija usred gradova...! Dakle, porez se mora plaćati! A onda će biti više para za uređenje okoliša, za prosvetu, zdravstvo, sport ...uz uslov da se te pare troše namenski i odgovorno!

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Lik
Prodaj stan i vrati dug. Da, novac koji dobijas za izdavanje stana jeste profit. To sto ti imas problem, ne menja cinjenicu da je to profit.
Svako moze da digne kredit, kupi stan, izdaje ga i tako finansira kredit. Tako mu, posle nekog vremena, zakupci isplate stan. Mnogo pametno, nema sta. E, ti pametni ce sada da placaju porez na to sto su mnogo pametni.

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Brica
Sada koristis tipicnu zamenu teza. Nije cudo. Srbi su skloni tome, samo da bi bili upravu. Poistovecujes uvodjenje jedne grane ekonomije u legalne tokove sa kriminalom i fantomkama. Ni meni nije drago ko i kako raspolaze porezom koji placam, ali porez se mora placati.

Juca i kuca

pre 7 godina

Bračni par penzionera, sa njima u stanu živi sin sa ženom i maloletnim detetom, oni nezaposleni jer su im firme propale a pre toga (dok su radili) kupili su jednosoban stan na kredit da bi živeli kao normalan svet.
Sada, pošto nemaju odakle da plaćaju kredit prešli su kod roditelja a stan izdaju da bi pokrili bar pola rate kredita a za ostalo se snalaze a pomažu i roditelji od već umanjenih penzija.

Gde je tu profit?
(Lik, 7. mart 2017 10:15)

Uvek samo neki izgovori... Mladi bracni par izgubio posao. Pa nek nadju drugi posao! Cak imaju i logistiku za cuvanje deteta, baba i deda. Druga solucija, neka prodaju stan koji vise ne mogu da si priuste, tako se to radi u normalnim zemljama, nema tu emocija kada su nekretnine u pitanju.

Zoran Milosavljevic

pre 7 godina

Da li bi konačno mogli da zaboravimo glupu reć "podstanar". To je ostali iz prvih dana komunizma kada je više porodica stanovali u istom stanu.Verovatno je to prevod sa ruskog.
Inače prijava i ugovor zakupca je veoma vazna stvar. Naročito zbog bezbednosti. Naravmo potrebna je dozvola stanara da se bude zakupac, Ta dozvola moze biti i ukunuta
pod odredjenim okolnostima: buka, nered, rad na crno.

mrmlj

pre 7 godina

(Nema, 7. mart 2017 08:54)
zapravo, ne placa se uvecan porez na nekretninu u kojoj vlasnik ne zivi nego se placa umanjen porez na nekretninu u kojoj vlasnik zivi.
takodje, to je porez na imovinu, a ovo oporezivanje kirije bi bilo porez na promet (laicki receno) tako da bi se oporezivalo po dva razlicita osnova, sto je ipak drugacije.

ova drzava je ocigledno nesposobna da omoguci normalno funkcionisanje privrede i da zbog toga jedino moze da dodje do novca nametanjem poreza gradjanima a ovde su nasli priliku da zagrabe jos malo.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Nenad-EU, 7. mart 2017 09:21)

Čudno i nelogično je to što se traži od kućepazitelja da obavljaju poslove poreznika. Kućepazitelj je tu da se brine o zajedničkoj imovini u zgradi, ne da se brine o poreskoj politici države. Da, svuda u svetu se plaća i porez na imovinu, i porez na prihode ostvarene putem te imovine, al' nigde u svetu kućepazitelj nije uterivač poreza.

U iole normalnom svetu se ne troši ljudska snaga da utera poslednjih 100-200€ poreza jer ljudska snaga košta daleko više - umesto toga, naprave se zakoni tako da učine utaju poreza vrlo teškom pa se, sem onima koji se baš zainate, ljudima jednostavno ne isplati da se izlažu rizicima za male pare.

Jedan od tih načina je i najobičnija unakrsna provera imovine i prihoda, obično pri kupovini skupocenih stvari pa se lako otkriju oni koji su prijavljivali minimalne prihode godinama a kupuju sto hiljada vredne automobile, nakit, nekretnine ili uplaćuju tolike sume na bankovni račun.

E vidiš, naši vlastodršci nikako da se prisumite pa da donesu zakon o takvim proverama jer bi time pucali sami sebi u noge i našli se prvi na udaru pošto očigledno žive bolje od mnogih koji zarađuju značajno više od njih. Zato zamajavaju narod i pokušavaju da iscede i poslednju kap iz srpske suve drenovine radi očuvanja iluzije da Srbija još uvek funkcioniše kao država a ne kao srednje-neuspešni provizorijum.

Srdjan

pre 7 godina

Suludo vise. Kupis stan za 100 000e i opet pored toga drzavi placas izmisljeni porez na imovinu(pored komunalija). E sad, pored tog banalnog poreza na imovinu moras da placas jos jedan izmisljen i banalan porez. Sta je sledece? Porez na ljubimce? Porez na promaju u stanu? Porez na pustanje vode u toaletu? Ae siptajte jos koji porez nije narodu dosta... Plivaju u novcu.

mrmlj

pre 7 godina

(Oslo, 7. mart 2017 10:06)
verujem da u oslu porez ide za skolu, zdravstvo itd.
u srbiji, porez ide na slubene automobile koriscene u svrhu predizborne kampanje, na uvaljivanje sendvicara i lepilaca plakata na drzavne jasle, na plate za visestruke funkcije i clanstva u upravnim odborima, na placanje policajaca da cuvaju tominu nelegalnu vikendicu na obali save itd.
dok god je tako, patriotska duznost svakog gradjanina srbije je da nadje LEGALAN nacin da plati sto manje poreza u nadi da ce se paraziti otkaciti sa iscedjenog domacina.

dragan

pre 7 godina

vec sada placam veci porez za stan koji izdajem jer ne zivim u istom, znaci drzava je vec prikupila porez (buster, 7. mart 2017 08:46)

Pa to je suština, da vam se iscedi svaki dinar. Ako ne mozete da izdrzite namete, onda cete biti primorani da prodate stan, sto drzavi opet odgovara zbog poreza na promet.

garfild

pre 7 godina

@ee

Molim te da odredis "normalnu" cenu za izdavanje stana, koja tebi odgovara, i evo odma cemo da sazidamo jednu zgradu za vas normalne...da zivite ko ljudi

miljan

pre 7 godina

a onda se zapitajte zasto su nam onakve bolnice, zasto su liste cekanja po nekoliko godina, zasto park ispred zgrade nije uredjen i zasto je skola u koju ide vase dete lici na ruinu..cinkarenje je lose?pa da ste cinkarili ne bi bilo toliko mrtvih, ne bi se komsijino dete
predoziralo, ne bi vam park licio na
deponiju...ako placas porez i imas ugovor
bices i zasticeniji...ne vec smo lakomi za 20e a stan izdajemo za 200...a drzava zivi od para...posle nemojte da kukate kako nema ovoga ili onoga i ceka se dugo...placaj svoje obaveze...ko svuda u svetu...vi bi ste da zivite u nemackoj a da ne placate nista...pa nemacka nije tako stvorena, nije ona bila uvek mocna, ali su njeni gradjani postovali obaveze prema drzavi i tako je napravili velikom!

aRkan

pre 7 godina

(Bole, 7. mart 2017 08:56)
ne kapiram zasto mislis da ce me placeni upravnik naterati da dajem 200din mesecno nekome na lepe oci ako to ne moram po zakonu. kako ce me upravnik zgrade naterati da otvorim vrata ako sam podstanar ili da mu dam licnu kartu da me legitimise ako nije policajac sa sluzbenom znackom, kako ce me naterati da dodjem na sastanak kucnog saveta ....itd da ne nabrajam kao sto ti rece
(ceca, 7. mart 2017 09:28)

Tačno tako! Mislim nisi ukapirala!!! Upravnik će te samo obavestiti o odluci koju je doneo u tvoje ime a tebe neka i dalje ništa ne interesuje i ne otvaraj vrata slučajno!!!

Munja Ostrozubi

pre 7 godina

Savo iz Kikinde, 07. mart 2017 09:23)

Nemac, Svajcarac, Svedjanin ne moraju da skupljaju petodinarke da plate cistacicu na kraju meseca

ugovor

pre 7 godina

@rodja
Imao sam istu situaciju kao i Vi. Ustupio sam stan na koriscenje bez nadoknade. Sta smo uradili? Jednostavno sklopili (i overili) ugovor o koriscenju stana bez nadoknade. Tim ugovorom se stite i vlasnik i korisnik stana.

Brica

pre 7 godina

@Savo iz Kikinde
Recimo da je problem placen porez na imovinu.Platis uvecan porez na drugu nekretninu i jos ti traze deo od kirije a za uzvrat tu imovinu par "kompletnih idiota" u fantomkama mogu srusiti i nadlezni ih proglasiti ruglom i udzericama.

Lik

pre 7 godina

@Nema
Stan u kome ne zivis je luksuz, zato placas uvecan porez. Stan koji izdajes je kapital a pomocu njega ostvarujes profit. Na profit placas porez.
Dakle, placas porez na luksuz i porez na ostvarenu dobit. Ne vidim u cemu je problem.
(Savo iz Kikinde, 7. mart 2017 09:27)

Vidim da se razumeš u problematiku pa bih te zamolio da mi objasniš sledeću situaciju:

Bračni par penzionera, sa njima u stanu živi sin sa ženom i maloletnim detetom, oni nezaposleni jer su im firme propale a pre toga (dok su radili) kupili su jednosoban stan na kredit da bi živeli kao normalan svet.
Sada, pošto nemaju odakle da plaćaju kredit prešli su kod roditelja a stan izdaju da bi pokrili bar pola rate kredita a za ostalo se snalaze a pomažu i roditelji od već umanjenih penzija.

Gde je tu profit?

Oslo

pre 7 godina

bravo za zakon, trebalo je to odavno! ljude koji se bave tim poslom u slucaju napada tretirati kao napad na sluzbeno lice! Onaj ko izdaje stan znaci da mu je to najmanje drugi stan te imace i da placa porez! Rado bi prijavio svakog ko izdaje ilegalno, time utaja porez koji ide za skolu, zdravstvo itd. Tako da jedva cekam!:)

Predrag

pre 7 godina

A kako on može da zna koliko ljudi stanuje u nekom stanu kao podstanari? Da neće možda da mi bane u 3 noću u stan i da izvrši smotru? Samo žestoko protiv terora vlasti.

rabo

pre 7 godina

Odnos sa drzavom mora da bude robno-novcani, nikako emotivni. Na primer, zarati se i drzava mora da se brani. Treba da se rizikuje zivot za drzavu. Onoliko koliko je drzava spremna da stiti mene i moj zivot u miru (a svi znamo do koje je mere to tako, ne daj boze ozbiljne bolesti), toliko sam i ja spreman da je branim. Srbin sam slucajno, mogao sam da se rodim i kao Eskim. Isto vazi i za porez. Ne mogu da se zaposlim godinama, kako da platim, kako? Da kradem, otimam? Drzava mora da ne bude nekom majka a nekom maceha, nekom da dá sve a nekom da uzme. Ovako je postujem koliko i ona mene. To je sve.

Sto jednostavno kad moze komplikovano

pre 7 godina

1. Kad ce vise da uvedu zakonsku obavezu da se svi racuni za stan automatski prebacuju na ime podstanara?! U Srbiji je to cak nemoguce sve i da obe strane to zele da urade!

2. Sto se tice utrosene vode i grejanja. To ce se jednostavno resiti kad se uvedu vodomeri i meraci potrosnje grejanja za svaki stan ponaosob.

ee

pre 7 godina

Zadovoljna drzava zadovoljni podstanari. Rešenje: kapitalne investicije države za izgradnju stanova za izdavanje po nekim normalnim cenama na duži period.

komentator

pre 7 godina

Kad se od poreza stvarno bude odvajalo za škole i bolnice biće manje problema sa naplatom, ali dokle god više od pola budžeta završi u privatnim džepovima postojaće veliki otpor prema porezu.

Racun do 2 je tezak za Srbe

pre 7 godina

@Oslo

"Onaj ko izdaje stan znaci da mu je to najmanje drugi stan te imace i da placa porez! "

Bravo genije, kako ste dosli do tog zakljucka ? Ako zivim kao podstanar ili kod mame i tate a kupio sam stan, koliko imam stanova ?

pop

pre 7 godina

kad bude drzava zastitila vlasnike stanova koje izdaju da mogu da izbace zakupce koji ne placaju racune i rente mesecima, onda bi prijave poreza zbog izdavanja stanova imale smisla. koliko samo ima raznoraznih lopova i prevaranata koji sa sve ugovorom iznajme stan i posle mesec dva sve prestanu da placaju. zakonski ih mozes izbaciti iz stana tek nakon sudske odluke, policajci pre toga ne smeju da reaguju. a svi vrlo dobro znamo brzinu sudskih procesa u Srbiji. za tih par godina se vlasnicima samo nagomilavaju dugovi a ovima super jer ne placaju nista, zive i trose tudje i tako sve do nove zrtve... tuga Srbijo!

milos

pre 7 godina

nije ovaj čovek izgleda upućen u to kako su razvijene zemlje sveta to postale... upravo potkazivanjem ili onim što naš narod pogrdno zove tuzakanjem. pa u nemačkoj, recimo, svi sve znaju pa ih niko ne zove balkanskim špijunima. ljudi su naprosto svesni da se mora biti društveno odgovoran i plaćati porez, a takođe i toga da nije moguće da sve pregledaju inspekcije, već je i dužnost građana da se uključe. mi smo naopak narod i još uvek smatramo da smo pod turcima i da nekim tamo turcima plaćamo harač. porez je najnormalnija i najobaveznija stvar svuda u svetu. jedan kaže već mi odredili da plaćam veći porez na stan u kome ne živim a sad i da im plaćam porez na izdavanje. pa normalno! budi srećan i presrećan što imaš priliku da imaš stan viška

ceca

pre 7 godina

(Bole, 7. mart 2017 08:56)
ne kapiram zasto mislis da ce me placeni upravnik naterati da dajem 200din mesecno nekome na lepe oci ako to ne moram po zakonu. kako ce me upravnik zgrade naterati da otvorim vrata ako sam podstanar ili da mu dam licnu kartu da me legitimise ako nije policajac sa sluzbenom znackom, kako ce me naterati da dodjem na sastanak kucnog saveta ....itd da ne nabrajam kao sto ti rece

bubuljica

pre 7 godina

u zgradi u kojoj zivim postoji 9 stanova,2 se izdaju.pr.skupstine stanara je predao pecat i ostavku na to mesto kako ne zeli vise da obavlja opstini a nemamo drugog izabranog,tj niko nece.tako da cekamo da nam dodje nametnuti ali taj i ne zna koji ga pakao ceka. da mi placaju 300eura mesecno,ne bih bio upravnik zgrade,jbg batine,ili lupanje auta ti ne gine ,zivi bili pa videli

Kul?

pre 7 godina

Posto se na baksis estradnim umetnicima ne placa porez i posto ga ne placaju SPC i ostale verske zajednice, ja svoj stan izdajem za dzabe, a stanarima jednom mesecno otpevam pesmu i ocitam ocenas. Oni me za to caste, a za stan mi, rekoh, nista ne placaju.

rodja

pre 7 godina

Ja sam dao sestri (koja je do skoro bila podstanar) da stanuje u mom stanu, naravno bez kirije-jer svog stana nema, samo da placa tekuce troskove, dok sam ja odsutan na nekoliko godina zbog obaveza u inostranstvu, a i dobro je da je neko u stanu-zbog mogucih provalnika. Sestra je diplomirani inzenjer,prilicno strucna u svom poslu, i vec je u godinama, radi kod privatnika koji joj duguje nekoliko plata, prethodni poslodavac ostao joj duzan 20ak plata-cela firma ga tuzila i dobila na sudu, ali dzaba, opet nema plata, uz to jos morali platiti i sudske troskove (jer ta bitanga "nema odakle da plati"). I sta sad,nakon ove tuzne price,i moje dobre volje da joj pomognem (da skuplja pare koje bi davala za kiriju, da pokusa nekako da skucka za neku svoju garsonjeru)-kako ce se tretirati ovakvi slucajevi. Jel treba da se prijavi-kao podstanar, pa da od svoje bede placa jos i taj neki porez-ili ce ovakvi slucajevi biti tolerisani, jer verujem da ovoga ima mnogo (ne izdaju bas svi stanove). Molim da objavite komentar.

apigaacigoti

pre 7 godina

podstanari na ulice- ne dajmo.drzavi.koja nam.nije obezbedila.uslov da zaradimo.za svoj.krov nad glavom da nas ostavi na ulici sa decom a da oni zive kao bogovi!!!

Светозар Марковић

pre 7 godina

Докле се год рачуни за стан (струја, комунално, телефон) не пребаце на подстанара од овога нема ништа. Ако вам је подстанар направио силне рачуне ви на суду то не можете да наплатите чак и да имате Уговор о закупу. Друго, станодавац може да подигне цену стана како се њему ћефне. Треће, отказни рок ...

neko tamo

pre 7 godina

posle ovoga i one skupštine stanara koje su kako tako funkcionisale biće rasformirane, jer zbog čega bi se ljudi sa komšijama preganjale? zbog vlasti? zbog obaveze koju treba da utvrdi nadležni organ? niko normalan to neće prihvatiti...čeka nas još veći haos.

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Nece se svaliti sve na podstanare. Zakon ponude i traznje. Ako svi budu placali porez (sto sumnjam), onda ce veci deo na stanodavce zbog slabe platezne moci podstanara. U Srbiji puna usta Evrope, u Evropi se place porez (uglavnom kod nas je iznad prosecno visok, valjalo bi ga smanjiti na 10%-15%). Veliki investitori samo idu i gomilaju nekretnije, jer se najvise isplate. U normalnim zemljama se kupuju akcije, obveznice ulaze se u biznis pokrece se ekonomija. Advokati, estrada, politicari, privatnici su se bogatili, a da su sebi prijavljivali smesne zarade, po ceni ostatka drzave

Dragoljub

pre 7 godina

Kakvo društvo postajemo... čovek u komentaru napiše da će se fizički obračunati sa upraviteljem koji uradi ono što mu država nameće kao obavezu i za to dobije gomilu preporuka.
Stanodavci, ako zakon nije dobar, nije vam za to kriv ni upravnik zgrade, ni komšije, ni neki ćata u opštini. Borite se da se loš zakon promeni. Ima 260.000 stanova koji se izdaju, znači da ima bar 150-200 hiljada stanodavaca. Kada bi svi izašli na ulicu i tražili izmenu, možda bi nešto i uradili.
Kada bi se svi zajedno borili za svoja prava umesto da se delimo i svađamo, vlast ne bi mogla da nas jaše kako hoće!

Kraj

pre 7 godina

Samo neka oni dozvole tajkunima da otvaraju firme na nekakvim ostrvima i ne placaju porez na dobit svojoj zemlji koji se meri stotinama miliona, a neka jure podstanare.
Nemam sta da izdam, ali da imam nikad im ne bih dao ni dinar. Uvedite red u drzavi i novac od poreza ne delite strancima i ja cu platiti zadnji dinar poreza.
Ovako od bilo kakve dazbine moje dete nece imati nikakvu korist, zato evo Vam 0 dinara.

Milos

pre 7 godina

Porez treba da se placa. To ne utice na visinu kirije na dugi rok (godina, dve ) dok se trziste stabilizuje i cene vrate na nivo pre poreza. Ovo samo umanjuje zaradu stanodavca i posledicno smanjuje cene nekretnina. Inace meni je moj stanodavac vec rekao da ne brinem i da ce on da placa taj porez :)

Prle

pre 7 godina

"Svuda u svetu se pored poreza na imovinu, plaća i porez na prihode od kirije. Ne znam šta je tu čudno i nelogično.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad-EU, 7. mart 2017 09:21) # Link komentara"

E, ako je svuda u svetu onda dobro. Ali prvo proveri npr. da li se u Hrvatskoj plaća porez na nepokretnosti. Da pomognem: NE.
Što se tiče "svuda u svetu", svuda u NORMALNOM svetu policija izlazi na mesto događaja u najkraćem roku, ako neko ruši tuđu imovinu (Savamala).

NoName

pre 7 godina

Samo ime kaze, upravitelj zgrade. Njegova duznost je da upravlja zgradom, a ne stanovima. Sto obuhvata zajednicke prostorije, kao i spoljasnji deo. Naravno, debili ce negde ufurati i ovo u Zakon (jer mogu da ufuraju i da narod po Zakonu mora da jede fekalije), a u suprotnosti je sa mnogim Zakonima. Njega ili samog predsednika kucnog saveta, ne moze niti sme da zanima privatna prostorija, jer opet, u suprotnosti je sa mnogim Zakonima, niti moze biti ovlasceno lice da dira i da gleda ugovor o iznajmljivanju.

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Nema
Stan u kome ne zivis je luksuz, zato placas uvecan porez. Stan koji izdajes je kapital a pomocu njega ostvarujes profit. Na profit placas porez.
Dakle, placas porez na luksuz i porez na ostvarenu dobit. Ne vidim u cemu je problem.

Prle

pre 7 godina

"...dužni su u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora o zakupu da Poreskoj upravi prijave početak ostvarivanja prihoda od izdavanja nepokretnosti."

"Zakon kaže da se ugovor o zakupu stana zaključuje u pisanoj formi između vlasnika stana..."

Ako nema ugovora onda nema ni izdavanja - tako kaže zakon.
Ako nema ugovora, šta stanodavac da da Poreskoj upravi.
Ako nema šta da da Poreskj upravi, onda nema ni poreskog rešenja.
Ako nema Poreskog rešenja, onda nema ni poreza, svejedno šta će neko da popiše, zinkari ili vidi kroz špijunku.

Da znaju da urede državu i to bi se uredilo, ali, eto, ne znaju.

Inače, za vikend se Vučićevi svedoci skupljaju oko pijaca, sa nekim belim štandovima i slikom voljenog vođe na njima. Oko njih (blok 45) biva na desetine ljudi koji sa krpica na asfaltu prodaju sve i svašta. Tu je i nekoliko automobila sa otvorenim vratima, a u njima su izloženi kačkavalj, kobasice,... - nisam hteo da slikam, jer mi se gadi da u telefonu imam sliku sa AV svedocima, ali to je tačno ono što je SNS - odlična ilustracija akcije "Uzmo račun i...".

paca

pre 7 godina

Ovo je klasicno izmisljanje poslove.Upravnik zgrade?! A ovo isto tako pokazuje koliko je drzava i drzavni bdzet u katastrofslnim stanju kad drzava gleda da uzme novac gde god moze. Ja uredno izmirujem sve obaveze prema drzavi:infostan struja itd. Kad sam kupila stan platila sam porez na dobit. Placam porez za stan...od nasih plata idu porezi i doprinosi da bi dzabalebaroshi u opstinama i ministarstvima dobijali platu...I sad drzavi smeta sto od 180 evra koje dobijam.od podstanara deo ne ide njima?!Pa sta vise vi hocete ?!

NoName

pre 7 godina

@Dragan

Vlasnik stana, iznajmljivao ili ne, je duzan da daje pare za odrzavanje zgrade. I treba staviti da je obaveza da se otvori namenski racun, sa kojeg se nece uzimati PDV i slicno (po odrzavanju zgrade se vec placa PDV, kupovinom sijalica, krecenjem, popravkama, zamenom raznih stvari). Jer to bi bilo duplo oporezivanje, sto je Zakonom zabranjeno. Niko ne sme da dira taj racun, osim u slucaju odrzavanja, a i da stanari mogu imati uvid u racun, sve uplate i troskove, da ne bi doslo do kradje, kao i da imaju kopije stavki i racuna (izvestaj) sta je radjeno pri odrzavanju.
Vidis, kada se nesto radi, mora postojati logika i odredjen sled. A ne kao nasi zakonopisci ili ko vec ko mesa prste u Zakone, gde napisu nesto i prave idiotizam od toga i nebuloze. Svakim danom se susrecemo sa raznim nebulozama, gde se jedno kosi sa drugim, a rupa koliko hoces.

Santiago Arnavisca

pre 7 godina

Kao sto je neko od prethodnih komentatora spomenuo, porez na imovinu vlasnika je uvecan upravo zbog toga sto ne stanuje u tom stanu. Dalje, kako utvrditi da li neko placa zakup ili ne? Npr, rodjak, prijatelj ili sl, ko nam moze zabraniti da dopustimo nekom da stanuje u nasem stanu besplatno? Sa druge strane, ko moze dokazati da je to besplatno?
Ovo je cista samovolja i sasvim sigurno nece proci...
A ovi sto ne mogu da se dogovore oko krecenja i prikupljanja sredstava, nece im pomoci ni upravitelj, ljudi su cudo...

Да, да

pre 7 godina

Послодавци су дужни да држави пријаве целокупну зараду запослених, да поштују радно време и закон о раду у свим деловима. Деценијама се то не поштује, држава је благонаклона према прекршиоцима, а сад ће да има показну вежбу на издавању станова.

dr

pre 7 godina

"... a zakupodavac je džan da obavešti upravnika stambene zajednice o izdatoj nekretnini."
NIKADA! Duzan sam samo da to prijavim poreskom i NIKOM VISE. Ne postoji niti jedan upravnik stambene jedinice kome cu ja podnositi izvestaj svog materijalnog stanja. Dosta je bilo balkanskih spijuna i kojekakvih komesara i zbirova.

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

U mojoj zgradi, sa pedeset stanova, svakoga dana vidjam nekog novog. Moje prve komsije su se doselile pre nekoliko meseci, a ni imena im ne znam. Komsije preko puta, njih troje (takodje podstanari), tvrde da samo jedan od njih tu zivi, da ne bi placali vodu za troje, nego za jednog. Da ne pominjem skolarce, koje su roditelji poslali u grad da se skoluju, a oni divljaju do tri-cetiri ujutru. Sto se mene tice, jedva cekam da zakon stupi na snagu! A sto se potkazivanja tice i "Balkanskog spijuna", to je nakaradan nacin da se sve iskrivljeno predstavi u ovoj zemlji. Ljudi, na vase oci se vrsi utaja poreza! Vasa je duznost da to prijavite! Nemac, Svedjanin, Svajcarac... uradili bi to bez premisljanja. Samo Srbi "nisu cinkarosi", pa tolerisu nekoga ko krsi zakon.

Dule

pre 7 godina

@Nenad-EU, svuda u svetu kirija nije 100-150 evra, nego 500-1000 i vise, zatim ako podstanar nece da izadje ekspresno ga izbace, a svi racuni ne idu na gazdu i ne ostaje dug. Drugo, svuda u svetu je mnogo jednostavnije platiti taj porez nego u Srbiji: onaj ko i pokusa da plati ovo kako spada, njega setaju od saltera do saltera, stalno menjaju formulare i procedure. Je l' ti sada jasno to sto si pitao?

ideja

pre 7 godina

Dogovorim se lepo sa poznatim i pouzdanim podstanarom, ako neko pita, on čuva stan i stanuje besplatno. Porez 20% od 0 dinara je 0 dinara. Možemo i da sastavimo ugovor u kome stoji da on deo stana koristi besplatno, a da i ja stanujem u tom stanu (u drugom delu), te prema tome i porez na imovinu plaćam sa umanjenjem. Eto rešenja.

Laki laki

pre 7 godina

Da porez na zakup plate zakupodavci i stvar rešena ali u Srbiji od toga nema nista! Porez ce plaćati uvek iste budale a ostali nastavljaju lov u mutnom, i tako....

Dragan

pre 7 godina

Jedva cekam da zakon stupi na snagu zbog komsija koje izbegavaju da placaju svoj deo za odrzavanje i opravke u zgradi uz pisani prigovor sa obrazlozenjem opstini: "Mene to ne interesuje, ja taj stan izdajem ..." Neko drugi ce da proveri da li je podneo poresku prijavu.

pera

pre 7 godina

sa ovim s podstanarima se slazem. Vise se ne zna ko iznajmljuje stanove a kad treba da se skupe pare za neke radove u zgradi prave se blesavi jer kao nije njihov stan. Srbima treba sve na silu nametati da bi onda ostali kulturni ziveli koliko toliko normalno

Nema

pre 7 godina

Građani već plaćaju taj porez kroz uvećan porez na imovinu, za stan u kojem ne stanuju, ne može se po istom osnovu dva puta oporezovati, osim naravno Srbiji.

buster

pre 7 godina

vec sada placam veci porez za stan koji izdajem jer ne zivim u istom, znaci drzava je vec prikupila porez. onaj upravnik koji me bude cinkario stradace auto ili noge. dokle vise harac na harac?

Klint

pre 7 godina

Bitno je onemoguciti penzionerima funkciju upravnika... Mnogi se zanesu, a ima i mnogo nacetih usled dobrog zivota u minulih 30 godina...

Bole

pre 7 godina

Pre neki dan smo u zgradi u kojoj stanujem odlučili da nam taj upravnik vodi poslove iako imamo skupštinu stanara i predsednika. Razloga je više. Na sastanke od 20 stanova dođe 5-6 stanara, imamo 4 stana sa podstanarima i nemamo pojma ko tu stanuje. U sva 4 stana za potrošnju vode je prijavljeno samo jedno lice a stanuje ih po 3 ili 4. Imali smo fond od koga smo hteli da okrečimo ulaz i skupljalo se 200 dinara mesečno samo 8 stanova je davalo pare, ostale ne interesuje. Ima toga još da vas sad ne gušem. Na žalost imamo ljude koji bi da se angažuju oko svega pomenutog ali nemamo mehanizme pa smo odlučili da to prepustimo upravitelju. Mada sumnjam da ćete mi objaviti komentar...

Petar

pre 7 godina

Znači doterali smo cara do duvara kada su udarili i u ovo. Srbija je finansijska rupa bez dna, gde se otima od Naroda porezima i taksama kao i zaduzivanjem a preliva u privatne djepove ovih na vlasti koji lagano iznose lovu napolje. Jer oni stvarno misle da ce trajati doveka.

Nema

pre 7 godina

Građani već plaćaju taj porez kroz uvećan porez na imovinu, za stan u kojem ne stanuju, ne može se po istom osnovu dva puta oporezovati, osim naravno Srbiji.

buster

pre 7 godina

vec sada placam veci porez za stan koji izdajem jer ne zivim u istom, znaci drzava je vec prikupila porez. onaj upravnik koji me bude cinkario stradace auto ili noge. dokle vise harac na harac?

Kul?

pre 7 godina

Posto se na baksis estradnim umetnicima ne placa porez i posto ga ne placaju SPC i ostale verske zajednice, ja svoj stan izdajem za dzabe, a stanarima jednom mesecno otpevam pesmu i ocitam ocenas. Oni me za to caste, a za stan mi, rekoh, nista ne placaju.

apigaacigoti

pre 7 godina

podstanari na ulice- ne dajmo.drzavi.koja nam.nije obezbedila.uslov da zaradimo.za svoj.krov nad glavom da nas ostavi na ulici sa decom a da oni zive kao bogovi!!!

rodja

pre 7 godina

Ja sam dao sestri (koja je do skoro bila podstanar) da stanuje u mom stanu, naravno bez kirije-jer svog stana nema, samo da placa tekuce troskove, dok sam ja odsutan na nekoliko godina zbog obaveza u inostranstvu, a i dobro je da je neko u stanu-zbog mogucih provalnika. Sestra je diplomirani inzenjer,prilicno strucna u svom poslu, i vec je u godinama, radi kod privatnika koji joj duguje nekoliko plata, prethodni poslodavac ostao joj duzan 20ak plata-cela firma ga tuzila i dobila na sudu, ali dzaba, opet nema plata, uz to jos morali platiti i sudske troskove (jer ta bitanga "nema odakle da plati"). I sta sad,nakon ove tuzne price,i moje dobre volje da joj pomognem (da skuplja pare koje bi davala za kiriju, da pokusa nekako da skucka za neku svoju garsonjeru)-kako ce se tretirati ovakvi slucajevi. Jel treba da se prijavi-kao podstanar, pa da od svoje bede placa jos i taj neki porez-ili ce ovakvi slucajevi biti tolerisani, jer verujem da ovoga ima mnogo (ne izdaju bas svi stanove). Molim da objavite komentar.

Petar

pre 7 godina

Znači doterali smo cara do duvara kada su udarili i u ovo. Srbija je finansijska rupa bez dna, gde se otima od Naroda porezima i taksama kao i zaduzivanjem a preliva u privatne djepove ovih na vlasti koji lagano iznose lovu napolje. Jer oni stvarno misle da ce trajati doveka.

ceca

pre 7 godina

(Bole, 7. mart 2017 08:56)
ne kapiram zasto mislis da ce me placeni upravnik naterati da dajem 200din mesecno nekome na lepe oci ako to ne moram po zakonu. kako ce me upravnik zgrade naterati da otvorim vrata ako sam podstanar ili da mu dam licnu kartu da me legitimise ako nije policajac sa sluzbenom znackom, kako ce me naterati da dodjem na sastanak kucnog saveta ....itd da ne nabrajam kao sto ti rece

Lik

pre 7 godina

@Nema
Stan u kome ne zivis je luksuz, zato placas uvecan porez. Stan koji izdajes je kapital a pomocu njega ostvarujes profit. Na profit placas porez.
Dakle, placas porez na luksuz i porez na ostvarenu dobit. Ne vidim u cemu je problem.
(Savo iz Kikinde, 7. mart 2017 09:27)

Vidim da se razumeš u problematiku pa bih te zamolio da mi objasniš sledeću situaciju:

Bračni par penzionera, sa njima u stanu živi sin sa ženom i maloletnim detetom, oni nezaposleni jer su im firme propale a pre toga (dok su radili) kupili su jednosoban stan na kredit da bi živeli kao normalan svet.
Sada, pošto nemaju odakle da plaćaju kredit prešli su kod roditelja a stan izdaju da bi pokrili bar pola rate kredita a za ostalo se snalaze a pomažu i roditelji od već umanjenih penzija.

Gde je tu profit?

dr

pre 7 godina

"... a zakupodavac je džan da obavešti upravnika stambene zajednice o izdatoj nekretnini."
NIKADA! Duzan sam samo da to prijavim poreskom i NIKOM VISE. Ne postoji niti jedan upravnik stambene jedinice kome cu ja podnositi izvestaj svog materijalnog stanja. Dosta je bilo balkanskih spijuna i kojekakvih komesara i zbirova.

rabo

pre 7 godina

Odnos sa drzavom mora da bude robno-novcani, nikako emotivni. Na primer, zarati se i drzava mora da se brani. Treba da se rizikuje zivot za drzavu. Onoliko koliko je drzava spremna da stiti mene i moj zivot u miru (a svi znamo do koje je mere to tako, ne daj boze ozbiljne bolesti), toliko sam i ja spreman da je branim. Srbin sam slucajno, mogao sam da se rodim i kao Eskim. Isto vazi i za porez. Ne mogu da se zaposlim godinama, kako da platim, kako? Da kradem, otimam? Drzava mora da ne bude nekom majka a nekom maceha, nekom da dá sve a nekom da uzme. Ovako je postujem koliko i ona mene. To je sve.

Klint

pre 7 godina

Bitno je onemoguciti penzionerima funkciju upravnika... Mnogi se zanesu, a ima i mnogo nacetih usled dobrog zivota u minulih 30 godina...

Predrag

pre 7 godina

A kako on može da zna koliko ljudi stanuje u nekom stanu kao podstanari? Da neće možda da mi bane u 3 noću u stan i da izvrši smotru? Samo žestoko protiv terora vlasti.

Prle

pre 7 godina

"...dužni su u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora o zakupu da Poreskoj upravi prijave početak ostvarivanja prihoda od izdavanja nepokretnosti."

"Zakon kaže da se ugovor o zakupu stana zaključuje u pisanoj formi između vlasnika stana..."

Ako nema ugovora onda nema ni izdavanja - tako kaže zakon.
Ako nema ugovora, šta stanodavac da da Poreskoj upravi.
Ako nema šta da da Poreskj upravi, onda nema ni poreskog rešenja.
Ako nema Poreskog rešenja, onda nema ni poreza, svejedno šta će neko da popiše, zinkari ili vidi kroz špijunku.

Da znaju da urede državu i to bi se uredilo, ali, eto, ne znaju.

Inače, za vikend se Vučićevi svedoci skupljaju oko pijaca, sa nekim belim štandovima i slikom voljenog vođe na njima. Oko njih (blok 45) biva na desetine ljudi koji sa krpica na asfaltu prodaju sve i svašta. Tu je i nekoliko automobila sa otvorenim vratima, a u njima su izloženi kačkavalj, kobasice,... - nisam hteo da slikam, jer mi se gadi da u telefonu imam sliku sa AV svedocima, ali to je tačno ono što je SNS - odlična ilustracija akcije "Uzmo račun i...".

Prle

pre 7 godina

"Svuda u svetu se pored poreza na imovinu, plaća i porez na prihode od kirije. Ne znam šta je tu čudno i nelogično.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad-EU, 7. mart 2017 09:21) # Link komentara"

E, ako je svuda u svetu onda dobro. Ali prvo proveri npr. da li se u Hrvatskoj plaća porez na nepokretnosti. Da pomognem: NE.
Što se tiče "svuda u svetu", svuda u NORMALNOM svetu policija izlazi na mesto događaja u najkraćem roku, ako neko ruši tuđu imovinu (Savamala).

Да, да

pre 7 godina

Послодавци су дужни да држави пријаве целокупну зараду запослених, да поштују радно време и закон о раду у свим деловима. Деценијама се то не поштује, држава је благонаклона према прекршиоцима, а сад ће да има показну вежбу на издавању станова.

bubuljica

pre 7 godina

u zgradi u kojoj zivim postoji 9 stanova,2 se izdaju.pr.skupstine stanara je predao pecat i ostavku na to mesto kako ne zeli vise da obavlja opstini a nemamo drugog izabranog,tj niko nece.tako da cekamo da nam dodje nametnuti ali taj i ne zna koji ga pakao ceka. da mi placaju 300eura mesecno,ne bih bio upravnik zgrade,jbg batine,ili lupanje auta ti ne gine ,zivi bili pa videli

Kraj

pre 7 godina

Samo neka oni dozvole tajkunima da otvaraju firme na nekakvim ostrvima i ne placaju porez na dobit svojoj zemlji koji se meri stotinama miliona, a neka jure podstanare.
Nemam sta da izdam, ali da imam nikad im ne bih dao ni dinar. Uvedite red u drzavi i novac od poreza ne delite strancima i ja cu platiti zadnji dinar poreza.
Ovako od bilo kakve dazbine moje dete nece imati nikakvu korist, zato evo Vam 0 dinara.

Светозар Марковић

pre 7 godina

Докле се год рачуни за стан (струја, комунално, телефон) не пребаце на подстанара од овога нема ништа. Ако вам је подстанар направио силне рачуне ви на суду то не можете да наплатите чак и да имате Уговор о закупу. Друго, станодавац може да подигне цену стана како се њему ћефне. Треће, отказни рок ...

paca

pre 7 godina

Ovo je klasicno izmisljanje poslove.Upravnik zgrade?! A ovo isto tako pokazuje koliko je drzava i drzavni bdzet u katastrofslnim stanju kad drzava gleda da uzme novac gde god moze. Ja uredno izmirujem sve obaveze prema drzavi:infostan struja itd. Kad sam kupila stan platila sam porez na dobit. Placam porez za stan...od nasih plata idu porezi i doprinosi da bi dzabalebaroshi u opstinama i ministarstvima dobijali platu...I sad drzavi smeta sto od 180 evra koje dobijam.od podstanara deo ne ide njima?!Pa sta vise vi hocete ?!

ideja

pre 7 godina

Dogovorim se lepo sa poznatim i pouzdanim podstanarom, ako neko pita, on čuva stan i stanuje besplatno. Porez 20% od 0 dinara je 0 dinara. Možemo i da sastavimo ugovor u kome stoji da on deo stana koristi besplatno, a da i ja stanujem u tom stanu (u drugom delu), te prema tome i porez na imovinu plaćam sa umanjenjem. Eto rešenja.

Sto jednostavno kad moze komplikovano

pre 7 godina

1. Kad ce vise da uvedu zakonsku obavezu da se svi racuni za stan automatski prebacuju na ime podstanara?! U Srbiji je to cak nemoguce sve i da obe strane to zele da urade!

2. Sto se tice utrosene vode i grejanja. To ce se jednostavno resiti kad se uvedu vodomeri i meraci potrosnje grejanja za svaki stan ponaosob.

Dule

pre 7 godina

@Nenad-EU, svuda u svetu kirija nije 100-150 evra, nego 500-1000 i vise, zatim ako podstanar nece da izadje ekspresno ga izbace, a svi racuni ne idu na gazdu i ne ostaje dug. Drugo, svuda u svetu je mnogo jednostavnije platiti taj porez nego u Srbiji: onaj ko i pokusa da plati ovo kako spada, njega setaju od saltera do saltera, stalno menjaju formulare i procedure. Je l' ti sada jasno to sto si pitao?

ugovor

pre 7 godina

@rodja
Imao sam istu situaciju kao i Vi. Ustupio sam stan na koriscenje bez nadoknade. Sta smo uradili? Jednostavno sklopili (i overili) ugovor o koriscenju stana bez nadoknade. Tim ugovorom se stite i vlasnik i korisnik stana.

NoName

pre 7 godina

Samo ime kaze, upravitelj zgrade. Njegova duznost je da upravlja zgradom, a ne stanovima. Sto obuhvata zajednicke prostorije, kao i spoljasnji deo. Naravno, debili ce negde ufurati i ovo u Zakon (jer mogu da ufuraju i da narod po Zakonu mora da jede fekalije), a u suprotnosti je sa mnogim Zakonima. Njega ili samog predsednika kucnog saveta, ne moze niti sme da zanima privatna prostorija, jer opet, u suprotnosti je sa mnogim Zakonima, niti moze biti ovlasceno lice da dira i da gleda ugovor o iznajmljivanju.

pop

pre 7 godina

kad bude drzava zastitila vlasnike stanova koje izdaju da mogu da izbace zakupce koji ne placaju racune i rente mesecima, onda bi prijave poreza zbog izdavanja stanova imale smisla. koliko samo ima raznoraznih lopova i prevaranata koji sa sve ugovorom iznajme stan i posle mesec dva sve prestanu da placaju. zakonski ih mozes izbaciti iz stana tek nakon sudske odluke, policajci pre toga ne smeju da reaguju. a svi vrlo dobro znamo brzinu sudskih procesa u Srbiji. za tih par godina se vlasnicima samo nagomilavaju dugovi a ovima super jer ne placaju nista, zive i trose tudje i tako sve do nove zrtve... tuga Srbijo!

komentator

pre 7 godina

Kad se od poreza stvarno bude odvajalo za škole i bolnice biće manje problema sa naplatom, ali dokle god više od pola budžeta završi u privatnim džepovima postojaće veliki otpor prema porezu.

Brica

pre 7 godina

@Savo iz Kikinde
Recimo da je problem placen porez na imovinu.Platis uvecan porez na drugu nekretninu i jos ti traze deo od kirije a za uzvrat tu imovinu par "kompletnih idiota" u fantomkama mogu srusiti i nadlezni ih proglasiti ruglom i udzericama.

Bole

pre 7 godina

Pre neki dan smo u zgradi u kojoj stanujem odlučili da nam taj upravnik vodi poslove iako imamo skupštinu stanara i predsednika. Razloga je više. Na sastanke od 20 stanova dođe 5-6 stanara, imamo 4 stana sa podstanarima i nemamo pojma ko tu stanuje. U sva 4 stana za potrošnju vode je prijavljeno samo jedno lice a stanuje ih po 3 ili 4. Imali smo fond od koga smo hteli da okrečimo ulaz i skupljalo se 200 dinara mesečno samo 8 stanova je davalo pare, ostale ne interesuje. Ima toga još da vas sad ne gušem. Na žalost imamo ljude koji bi da se angažuju oko svega pomenutog ali nemamo mehanizme pa smo odlučili da to prepustimo upravitelju. Mada sumnjam da ćete mi objaviti komentar...

Dragoljub

pre 7 godina

Kakvo društvo postajemo... čovek u komentaru napiše da će se fizički obračunati sa upraviteljem koji uradi ono što mu država nameće kao obavezu i za to dobije gomilu preporuka.
Stanodavci, ako zakon nije dobar, nije vam za to kriv ni upravnik zgrade, ni komšije, ni neki ćata u opštini. Borite se da se loš zakon promeni. Ima 260.000 stanova koji se izdaju, znači da ima bar 150-200 hiljada stanodavaca. Kada bi svi izašli na ulicu i tražili izmenu, možda bi nešto i uradili.
Kada bi se svi zajedno borili za svoja prava umesto da se delimo i svađamo, vlast ne bi mogla da nas jaše kako hoće!

Santiago Arnavisca

pre 7 godina

Kao sto je neko od prethodnih komentatora spomenuo, porez na imovinu vlasnika je uvecan upravo zbog toga sto ne stanuje u tom stanu. Dalje, kako utvrditi da li neko placa zakup ili ne? Npr, rodjak, prijatelj ili sl, ko nam moze zabraniti da dopustimo nekom da stanuje u nasem stanu besplatno? Sa druge strane, ko moze dokazati da je to besplatno?
Ovo je cista samovolja i sasvim sigurno nece proci...
A ovi sto ne mogu da se dogovore oko krecenja i prikupljanja sredstava, nece im pomoci ni upravitelj, ljudi su cudo...

Racun do 2 je tezak za Srbe

pre 7 godina

@Oslo

"Onaj ko izdaje stan znaci da mu je to najmanje drugi stan te imace i da placa porez! "

Bravo genije, kako ste dosli do tog zakljucka ? Ako zivim kao podstanar ili kod mame i tate a kupio sam stan, koliko imam stanova ?

NoName

pre 7 godina

@Dragan

Vlasnik stana, iznajmljivao ili ne, je duzan da daje pare za odrzavanje zgrade. I treba staviti da je obaveza da se otvori namenski racun, sa kojeg se nece uzimati PDV i slicno (po odrzavanju zgrade se vec placa PDV, kupovinom sijalica, krecenjem, popravkama, zamenom raznih stvari). Jer to bi bilo duplo oporezivanje, sto je Zakonom zabranjeno. Niko ne sme da dira taj racun, osim u slucaju odrzavanja, a i da stanari mogu imati uvid u racun, sve uplate i troskove, da ne bi doslo do kradje, kao i da imaju kopije stavki i racuna (izvestaj) sta je radjeno pri odrzavanju.
Vidis, kada se nesto radi, mora postojati logika i odredjen sled. A ne kao nasi zakonopisci ili ko vec ko mesa prste u Zakone, gde napisu nesto i prave idiotizam od toga i nebuloze. Svakim danom se susrecemo sa raznim nebulozama, gde se jedno kosi sa drugim, a rupa koliko hoces.

Munja Ostrozubi

pre 7 godina

Savo iz Kikinde, 07. mart 2017 09:23)

Nemac, Svajcarac, Svedjanin ne moraju da skupljaju petodinarke da plate cistacicu na kraju meseca

dragan

pre 7 godina

vec sada placam veci porez za stan koji izdajem jer ne zivim u istom, znaci drzava je vec prikupila porez (buster, 7. mart 2017 08:46)

Pa to je suština, da vam se iscedi svaki dinar. Ako ne mozete da izdrzite namete, onda cete biti primorani da prodate stan, sto drzavi opet odgovara zbog poreza na promet.

neko tamo

pre 7 godina

posle ovoga i one skupštine stanara koje su kako tako funkcionisale biće rasformirane, jer zbog čega bi se ljudi sa komšijama preganjale? zbog vlasti? zbog obaveze koju treba da utvrdi nadležni organ? niko normalan to neće prihvatiti...čeka nas još veći haos.

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

U mojoj zgradi, sa pedeset stanova, svakoga dana vidjam nekog novog. Moje prve komsije su se doselile pre nekoliko meseci, a ni imena im ne znam. Komsije preko puta, njih troje (takodje podstanari), tvrde da samo jedan od njih tu zivi, da ne bi placali vodu za troje, nego za jednog. Da ne pominjem skolarce, koje su roditelji poslali u grad da se skoluju, a oni divljaju do tri-cetiri ujutru. Sto se mene tice, jedva cekam da zakon stupi na snagu! A sto se potkazivanja tice i "Balkanskog spijuna", to je nakaradan nacin da se sve iskrivljeno predstavi u ovoj zemlji. Ljudi, na vase oci se vrsi utaja poreza! Vasa je duznost da to prijavite! Nemac, Svedjanin, Svajcarac... uradili bi to bez premisljanja. Samo Srbi "nisu cinkarosi", pa tolerisu nekoga ko krsi zakon.

Dragan

pre 7 godina

Jedva cekam da zakon stupi na snagu zbog komsija koje izbegavaju da placaju svoj deo za odrzavanje i opravke u zgradi uz pisani prigovor sa obrazlozenjem opstini: "Mene to ne interesuje, ja taj stan izdajem ..." Neko drugi ce da proveri da li je podneo poresku prijavu.

pera

pre 7 godina

sa ovim s podstanarima se slazem. Vise se ne zna ko iznajmljuje stanove a kad treba da se skupe pare za neke radove u zgradi prave se blesavi jer kao nije njihov stan. Srbima treba sve na silu nametati da bi onda ostali kulturni ziveli koliko toliko normalno

Aleksandar

pre 7 godina

@(Nenad-EU, 7. mart 2017 09:21)

Čudno i nelogično je to što se traži od kućepazitelja da obavljaju poslove poreznika. Kućepazitelj je tu da se brine o zajedničkoj imovini u zgradi, ne da se brine o poreskoj politici države. Da, svuda u svetu se plaća i porez na imovinu, i porez na prihode ostvarene putem te imovine, al' nigde u svetu kućepazitelj nije uterivač poreza.

U iole normalnom svetu se ne troši ljudska snaga da utera poslednjih 100-200€ poreza jer ljudska snaga košta daleko više - umesto toga, naprave se zakoni tako da učine utaju poreza vrlo teškom pa se, sem onima koji se baš zainate, ljudima jednostavno ne isplati da se izlažu rizicima za male pare.

Jedan od tih načina je i najobičnija unakrsna provera imovine i prihoda, obično pri kupovini skupocenih stvari pa se lako otkriju oni koji su prijavljivali minimalne prihode godinama a kupuju sto hiljada vredne automobile, nakit, nekretnine ili uplaćuju tolike sume na bankovni račun.

E vidiš, naši vlastodršci nikako da se prisumite pa da donesu zakon o takvim proverama jer bi time pucali sami sebi u noge i našli se prvi na udaru pošto očigledno žive bolje od mnogih koji zarađuju značajno više od njih. Zato zamajavaju narod i pokušavaju da iscede i poslednju kap iz srpske suve drenovine radi očuvanja iluzije da Srbija još uvek funkcioniše kao država a ne kao srednje-neuspešni provizorijum.

aRkan

pre 7 godina

(Bole, 7. mart 2017 08:56)
ne kapiram zasto mislis da ce me placeni upravnik naterati da dajem 200din mesecno nekome na lepe oci ako to ne moram po zakonu. kako ce me upravnik zgrade naterati da otvorim vrata ako sam podstanar ili da mu dam licnu kartu da me legitimise ako nije policajac sa sluzbenom znackom, kako ce me naterati da dodjem na sastanak kucnog saveta ....itd da ne nabrajam kao sto ti rece
(ceca, 7. mart 2017 09:28)

Tačno tako! Mislim nisi ukapirala!!! Upravnik će te samo obavestiti o odluci koju je doneo u tvoje ime a tebe neka i dalje ništa ne interesuje i ne otvaraj vrata slučajno!!!

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Nema
Stan u kome ne zivis je luksuz, zato placas uvecan porez. Stan koji izdajes je kapital a pomocu njega ostvarujes profit. Na profit placas porez.
Dakle, placas porez na luksuz i porez na ostvarenu dobit. Ne vidim u cemu je problem.

mrmlj

pre 7 godina

(Oslo, 7. mart 2017 10:06)
verujem da u oslu porez ide za skolu, zdravstvo itd.
u srbiji, porez ide na slubene automobile koriscene u svrhu predizborne kampanje, na uvaljivanje sendvicara i lepilaca plakata na drzavne jasle, na plate za visestruke funkcije i clanstva u upravnim odborima, na placanje policajaca da cuvaju tominu nelegalnu vikendicu na obali save itd.
dok god je tako, patriotska duznost svakog gradjanina srbije je da nadje LEGALAN nacin da plati sto manje poreza u nadi da ce se paraziti otkaciti sa iscedjenog domacina.

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Nece se svaliti sve na podstanare. Zakon ponude i traznje. Ako svi budu placali porez (sto sumnjam), onda ce veci deo na stanodavce zbog slabe platezne moci podstanara. U Srbiji puna usta Evrope, u Evropi se place porez (uglavnom kod nas je iznad prosecno visok, valjalo bi ga smanjiti na 10%-15%). Veliki investitori samo idu i gomilaju nekretnije, jer se najvise isplate. U normalnim zemljama se kupuju akcije, obveznice ulaze se u biznis pokrece se ekonomija. Advokati, estrada, politicari, privatnici su se bogatili, a da su sebi prijavljivali smesne zarade, po ceni ostatka drzave

Srdjan

pre 7 godina

Suludo vise. Kupis stan za 100 000e i opet pored toga drzavi placas izmisljeni porez na imovinu(pored komunalija). E sad, pored tog banalnog poreza na imovinu moras da placas jos jedan izmisljen i banalan porez. Sta je sledece? Porez na ljubimce? Porez na promaju u stanu? Porez na pustanje vode u toaletu? Ae siptajte jos koji porez nije narodu dosta... Plivaju u novcu.

Oslo

pre 7 godina

bravo za zakon, trebalo je to odavno! ljude koji se bave tim poslom u slucaju napada tretirati kao napad na sluzbeno lice! Onaj ko izdaje stan znaci da mu je to najmanje drugi stan te imace i da placa porez! Rado bi prijavio svakog ko izdaje ilegalno, time utaja porez koji ide za skolu, zdravstvo itd. Tako da jedva cekam!:)

Laki laki

pre 7 godina

Da porez na zakup plate zakupodavci i stvar rešena ali u Srbiji od toga nema nista! Porez ce plaćati uvek iste budale a ostali nastavljaju lov u mutnom, i tako....

miljan

pre 7 godina

a onda se zapitajte zasto su nam onakve bolnice, zasto su liste cekanja po nekoliko godina, zasto park ispred zgrade nije uredjen i zasto je skola u koju ide vase dete lici na ruinu..cinkarenje je lose?pa da ste cinkarili ne bi bilo toliko mrtvih, ne bi se komsijino dete
predoziralo, ne bi vam park licio na
deponiju...ako placas porez i imas ugovor
bices i zasticeniji...ne vec smo lakomi za 20e a stan izdajemo za 200...a drzava zivi od para...posle nemojte da kukate kako nema ovoga ili onoga i ceka se dugo...placaj svoje obaveze...ko svuda u svetu...vi bi ste da zivite u nemackoj a da ne placate nista...pa nemacka nije tako stvorena, nije ona bila uvek mocna, ali su njeni gradjani postovali obaveze prema drzavi i tako je napravili velikom!

mrmlj

pre 7 godina

(Nema, 7. mart 2017 08:54)
zapravo, ne placa se uvecan porez na nekretninu u kojoj vlasnik ne zivi nego se placa umanjen porez na nekretninu u kojoj vlasnik zivi.
takodje, to je porez na imovinu, a ovo oporezivanje kirije bi bilo porez na promet (laicki receno) tako da bi se oporezivalo po dva razlicita osnova, sto je ipak drugacije.

ova drzava je ocigledno nesposobna da omoguci normalno funkcionisanje privrede i da zbog toga jedino moze da dodje do novca nametanjem poreza gradjanima a ovde su nasli priliku da zagrabe jos malo.

milos

pre 7 godina

nije ovaj čovek izgleda upućen u to kako su razvijene zemlje sveta to postale... upravo potkazivanjem ili onim što naš narod pogrdno zove tuzakanjem. pa u nemačkoj, recimo, svi sve znaju pa ih niko ne zove balkanskim špijunima. ljudi su naprosto svesni da se mora biti društveno odgovoran i plaćati porez, a takođe i toga da nije moguće da sve pregledaju inspekcije, već je i dužnost građana da se uključe. mi smo naopak narod i još uvek smatramo da smo pod turcima i da nekim tamo turcima plaćamo harač. porez je najnormalnija i najobaveznija stvar svuda u svetu. jedan kaže već mi odredili da plaćam veći porez na stan u kome ne živim a sad i da im plaćam porez na izdavanje. pa normalno! budi srećan i presrećan što imaš priliku da imaš stan viška

garfild

pre 7 godina

@ee

Molim te da odredis "normalnu" cenu za izdavanje stana, koja tebi odgovara, i evo odma cemo da sazidamo jednu zgradu za vas normalne...da zivite ko ljudi

ee

pre 7 godina

Zadovoljna drzava zadovoljni podstanari. Rešenje: kapitalne investicije države za izgradnju stanova za izdavanje po nekim normalnim cenama na duži period.

Milos

pre 7 godina

Porez treba da se placa. To ne utice na visinu kirije na dugi rok (godina, dve ) dok se trziste stabilizuje i cene vrate na nivo pre poreza. Ovo samo umanjuje zaradu stanodavca i posledicno smanjuje cene nekretnina. Inace meni je moj stanodavac vec rekao da ne brinem i da ce on da placa taj porez :)

Juca i kuca

pre 7 godina

Bračni par penzionera, sa njima u stanu živi sin sa ženom i maloletnim detetom, oni nezaposleni jer su im firme propale a pre toga (dok su radili) kupili su jednosoban stan na kredit da bi živeli kao normalan svet.
Sada, pošto nemaju odakle da plaćaju kredit prešli su kod roditelja a stan izdaju da bi pokrili bar pola rate kredita a za ostalo se snalaze a pomažu i roditelji od već umanjenih penzija.

Gde je tu profit?
(Lik, 7. mart 2017 10:15)

Uvek samo neki izgovori... Mladi bracni par izgubio posao. Pa nek nadju drugi posao! Cak imaju i logistiku za cuvanje deteta, baba i deda. Druga solucija, neka prodaju stan koji vise ne mogu da si priuste, tako se to radi u normalnim zemljama, nema tu emocija kada su nekretnine u pitanju.

Zoran Milosavljevic

pre 7 godina

Da li bi konačno mogli da zaboravimo glupu reć "podstanar". To je ostali iz prvih dana komunizma kada je više porodica stanovali u istom stanu.Verovatno je to prevod sa ruskog.
Inače prijava i ugovor zakupca je veoma vazna stvar. Naročito zbog bezbednosti. Naravmo potrebna je dozvola stanara da se bude zakupac, Ta dozvola moze biti i ukunuta
pod odredjenim okolnostima: buka, nered, rad na crno.

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Lik
Prodaj stan i vrati dug. Da, novac koji dobijas za izdavanje stana jeste profit. To sto ti imas problem, ne menja cinjenicu da je to profit.
Svako moze da digne kredit, kupi stan, izdaje ga i tako finansira kredit. Tako mu, posle nekog vremena, zakupci isplate stan. Mnogo pametno, nema sta. E, ti pametni ce sada da placaju porez na to sto su mnogo pametni.

Pro Patria

pre 7 godina

@Miljan - Podržavam Vaš komentar u celini! Očitali ste dobru lekciju ovim gulikožama, koji bi da im država sve obezbeđuje a da zauzvrat njoj ništa ne daju. Nigde u svetu, u uređenim zemljama, nije dopušteno davati višak stambenog prostora u najam (iznajmljivati podstanarima) a da se pri tom ne dostavi nadležnim poreznim oganima kopija ugovora kpjeg ste kog notara sklopili sa podstanarom! A kakve se sve "rupe" od stanova iznajmljuju - posebna je priča: nisu krečeni decenijama, instalacije nikakve (svako malo crkava sijalica, voda curi na sve strane, kućanski aparati (iz doba Austro-Ugarske)neprestano se kvare...i sve to podstanari moraju "održavati" i popravjati, a pri tom troškovi koji idu uz stan padaju na teret podstarara (u novije vreme čak i porez!). Nadalje, bezednosni rizici usled neprijavljivanja postanara izrazito su viski, posebno danas kada terorizam sake vrste uja u celom svetu! Dakle, glasam za red i pravnu državu, koja će uvesti taj "red" ! I neka mi niko ne tvrdi da u demokratiji ne postoji "red" i "pravna država" ! Prošetajte alo po svetu i videtćete kako su, maltene posvuda, gradovi (i sela) čistiji i uredniji nego kod nas! Nigde nećete naći ovoliko švčjotia i škranotina šp fasadama (i vpzovima), ovoliko kesa po uicama i parkovima, ovoliko divljih deponija usred gradova...! Dakle, porez se mora plaćati! A onda će biti više para za uređenje okoliša, za prosvetu, zdravstvo, sport ...uz uslov da se te pare troše namenski i odgovorno!

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Brica
Sada koristis tipicnu zamenu teza. Nije cudo. Srbi su skloni tome, samo da bi bili upravu. Poistovecujes uvodjenje jedne grane ekonomije u legalne tokove sa kriminalom i fantomkama. Ni meni nije drago ko i kako raspolaze porezom koji placam, ali porez se mora placati.

NoName

pre 7 godina

@Savo iz Kakande

To se radi u svim drzavama. Sta mislis sta se u Nemackoj radi? Isto se kupi stan na kredit, placa se porez, ali se isplacuje i rata kredita kroz izdavanje i ostane kesha. Stanova za izdavanje u Shvabiji koliko zelis. I tako mnogi zive, a Shvabiji fale lekari, inzinjeri, radna snaga...jer Nemcic voli da izdaje stanove.
Opet odvaljujes gluposti.

Oslo

pre 7 godina

bravo za zakon, trebalo je to odavno! ljude koji se bave tim poslom u slucaju napada tretirati kao napad na sluzbeno lice! Onaj ko izdaje stan znaci da mu je to najmanje drugi stan te imace i da placa porez! Rado bi prijavio svakog ko izdaje ilegalno, time utaja porez koji ide za skolu, zdravstvo itd. Tako da jedva cekam!:)

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

U mojoj zgradi, sa pedeset stanova, svakoga dana vidjam nekog novog. Moje prve komsije su se doselile pre nekoliko meseci, a ni imena im ne znam. Komsije preko puta, njih troje (takodje podstanari), tvrde da samo jedan od njih tu zivi, da ne bi placali vodu za troje, nego za jednog. Da ne pominjem skolarce, koje su roditelji poslali u grad da se skoluju, a oni divljaju do tri-cetiri ujutru. Sto se mene tice, jedva cekam da zakon stupi na snagu! A sto se potkazivanja tice i "Balkanskog spijuna", to je nakaradan nacin da se sve iskrivljeno predstavi u ovoj zemlji. Ljudi, na vase oci se vrsi utaja poreza! Vasa je duznost da to prijavite! Nemac, Svedjanin, Svajcarac... uradili bi to bez premisljanja. Samo Srbi "nisu cinkarosi", pa tolerisu nekoga ko krsi zakon.

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Nema
Stan u kome ne zivis je luksuz, zato placas uvecan porez. Stan koji izdajes je kapital a pomocu njega ostvarujes profit. Na profit placas porez.
Dakle, placas porez na luksuz i porez na ostvarenu dobit. Ne vidim u cemu je problem.

miljan

pre 7 godina

a onda se zapitajte zasto su nam onakve bolnice, zasto su liste cekanja po nekoliko godina, zasto park ispred zgrade nije uredjen i zasto je skola u koju ide vase dete lici na ruinu..cinkarenje je lose?pa da ste cinkarili ne bi bilo toliko mrtvih, ne bi se komsijino dete
predoziralo, ne bi vam park licio na
deponiju...ako placas porez i imas ugovor
bices i zasticeniji...ne vec smo lakomi za 20e a stan izdajemo za 200...a drzava zivi od para...posle nemojte da kukate kako nema ovoga ili onoga i ceka se dugo...placaj svoje obaveze...ko svuda u svetu...vi bi ste da zivite u nemackoj a da ne placate nista...pa nemacka nije tako stvorena, nije ona bila uvek mocna, ali su njeni gradjani postovali obaveze prema drzavi i tako je napravili velikom!

pera

pre 7 godina

sa ovim s podstanarima se slazem. Vise se ne zna ko iznajmljuje stanove a kad treba da se skupe pare za neke radove u zgradi prave se blesavi jer kao nije njihov stan. Srbima treba sve na silu nametati da bi onda ostali kulturni ziveli koliko toliko normalno

Dragan

pre 7 godina

Jedva cekam da zakon stupi na snagu zbog komsija koje izbegavaju da placaju svoj deo za odrzavanje i opravke u zgradi uz pisani prigovor sa obrazlozenjem opstini: "Mene to ne interesuje, ja taj stan izdajem ..." Neko drugi ce da proveri da li je podneo poresku prijavu.

milos

pre 7 godina

nije ovaj čovek izgleda upućen u to kako su razvijene zemlje sveta to postale... upravo potkazivanjem ili onim što naš narod pogrdno zove tuzakanjem. pa u nemačkoj, recimo, svi sve znaju pa ih niko ne zove balkanskim špijunima. ljudi su naprosto svesni da se mora biti društveno odgovoran i plaćati porez, a takođe i toga da nije moguće da sve pregledaju inspekcije, već je i dužnost građana da se uključe. mi smo naopak narod i još uvek smatramo da smo pod turcima i da nekim tamo turcima plaćamo harač. porez je najnormalnija i najobaveznija stvar svuda u svetu. jedan kaže već mi odredili da plaćam veći porez na stan u kome ne živim a sad i da im plaćam porez na izdavanje. pa normalno! budi srećan i presrećan što imaš priliku da imaš stan viška

Milos

pre 7 godina

Porez treba da se placa. To ne utice na visinu kirije na dugi rok (godina, dve ) dok se trziste stabilizuje i cene vrate na nivo pre poreza. Ovo samo umanjuje zaradu stanodavca i posledicno smanjuje cene nekretnina. Inace meni je moj stanodavac vec rekao da ne brinem i da ce on da placa taj porez :)

Juca i kuca

pre 7 godina

Bračni par penzionera, sa njima u stanu živi sin sa ženom i maloletnim detetom, oni nezaposleni jer su im firme propale a pre toga (dok su radili) kupili su jednosoban stan na kredit da bi živeli kao normalan svet.
Sada, pošto nemaju odakle da plaćaju kredit prešli su kod roditelja a stan izdaju da bi pokrili bar pola rate kredita a za ostalo se snalaze a pomažu i roditelji od već umanjenih penzija.

Gde je tu profit?
(Lik, 7. mart 2017 10:15)

Uvek samo neki izgovori... Mladi bracni par izgubio posao. Pa nek nadju drugi posao! Cak imaju i logistiku za cuvanje deteta, baba i deda. Druga solucija, neka prodaju stan koji vise ne mogu da si priuste, tako se to radi u normalnim zemljama, nema tu emocija kada su nekretnine u pitanju.

Bole

pre 7 godina

Pre neki dan smo u zgradi u kojoj stanujem odlučili da nam taj upravnik vodi poslove iako imamo skupštinu stanara i predsednika. Razloga je više. Na sastanke od 20 stanova dođe 5-6 stanara, imamo 4 stana sa podstanarima i nemamo pojma ko tu stanuje. U sva 4 stana za potrošnju vode je prijavljeno samo jedno lice a stanuje ih po 3 ili 4. Imali smo fond od koga smo hteli da okrečimo ulaz i skupljalo se 200 dinara mesečno samo 8 stanova je davalo pare, ostale ne interesuje. Ima toga još da vas sad ne gušem. Na žalost imamo ljude koji bi da se angažuju oko svega pomenutog ali nemamo mehanizme pa smo odlučili da to prepustimo upravitelju. Mada sumnjam da ćete mi objaviti komentar...

buster

pre 7 godina

vec sada placam veci porez za stan koji izdajem jer ne zivim u istom, znaci drzava je vec prikupila porez. onaj upravnik koji me bude cinkario stradace auto ili noge. dokle vise harac na harac?

ee

pre 7 godina

Zadovoljna drzava zadovoljni podstanari. Rešenje: kapitalne investicije države za izgradnju stanova za izdavanje po nekim normalnim cenama na duži period.

Nema

pre 7 godina

Građani već plaćaju taj porez kroz uvećan porez na imovinu, za stan u kojem ne stanuju, ne može se po istom osnovu dva puta oporezovati, osim naravno Srbiji.

apigaacigoti

pre 7 godina

podstanari na ulice- ne dajmo.drzavi.koja nam.nije obezbedila.uslov da zaradimo.za svoj.krov nad glavom da nas ostavi na ulici sa decom a da oni zive kao bogovi!!!

ceca

pre 7 godina

(Bole, 7. mart 2017 08:56)
ne kapiram zasto mislis da ce me placeni upravnik naterati da dajem 200din mesecno nekome na lepe oci ako to ne moram po zakonu. kako ce me upravnik zgrade naterati da otvorim vrata ako sam podstanar ili da mu dam licnu kartu da me legitimise ako nije policajac sa sluzbenom znackom, kako ce me naterati da dodjem na sastanak kucnog saveta ....itd da ne nabrajam kao sto ti rece

ideja

pre 7 godina

Dogovorim se lepo sa poznatim i pouzdanim podstanarom, ako neko pita, on čuva stan i stanuje besplatno. Porez 20% od 0 dinara je 0 dinara. Možemo i da sastavimo ugovor u kome stoji da on deo stana koristi besplatno, a da i ja stanujem u tom stanu (u drugom delu), te prema tome i porez na imovinu plaćam sa umanjenjem. Eto rešenja.

Lik

pre 7 godina

@Nema
Stan u kome ne zivis je luksuz, zato placas uvecan porez. Stan koji izdajes je kapital a pomocu njega ostvarujes profit. Na profit placas porez.
Dakle, placas porez na luksuz i porez na ostvarenu dobit. Ne vidim u cemu je problem.
(Savo iz Kikinde, 7. mart 2017 09:27)

Vidim da se razumeš u problematiku pa bih te zamolio da mi objasniš sledeću situaciju:

Bračni par penzionera, sa njima u stanu živi sin sa ženom i maloletnim detetom, oni nezaposleni jer su im firme propale a pre toga (dok su radili) kupili su jednosoban stan na kredit da bi živeli kao normalan svet.
Sada, pošto nemaju odakle da plaćaju kredit prešli su kod roditelja a stan izdaju da bi pokrili bar pola rate kredita a za ostalo se snalaze a pomažu i roditelji od već umanjenih penzija.

Gde je tu profit?

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Lik
Prodaj stan i vrati dug. Da, novac koji dobijas za izdavanje stana jeste profit. To sto ti imas problem, ne menja cinjenicu da je to profit.
Svako moze da digne kredit, kupi stan, izdaje ga i tako finansira kredit. Tako mu, posle nekog vremena, zakupci isplate stan. Mnogo pametno, nema sta. E, ti pametni ce sada da placaju porez na to sto su mnogo pametni.

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Nece se svaliti sve na podstanare. Zakon ponude i traznje. Ako svi budu placali porez (sto sumnjam), onda ce veci deo na stanodavce zbog slabe platezne moci podstanara. U Srbiji puna usta Evrope, u Evropi se place porez (uglavnom kod nas je iznad prosecno visok, valjalo bi ga smanjiti na 10%-15%). Veliki investitori samo idu i gomilaju nekretnije, jer se najvise isplate. U normalnim zemljama se kupuju akcije, obveznice ulaze se u biznis pokrece se ekonomija. Advokati, estrada, politicari, privatnici su se bogatili, a da su sebi prijavljivali smesne zarade, po ceni ostatka drzave

Dragoljub

pre 7 godina

Kakvo društvo postajemo... čovek u komentaru napiše da će se fizički obračunati sa upraviteljem koji uradi ono što mu država nameće kao obavezu i za to dobije gomilu preporuka.
Stanodavci, ako zakon nije dobar, nije vam za to kriv ni upravnik zgrade, ni komšije, ni neki ćata u opštini. Borite se da se loš zakon promeni. Ima 260.000 stanova koji se izdaju, znači da ima bar 150-200 hiljada stanodavaca. Kada bi svi izašli na ulicu i tražili izmenu, možda bi nešto i uradili.
Kada bi se svi zajedno borili za svoja prava umesto da se delimo i svađamo, vlast ne bi mogla da nas jaše kako hoće!

Petar

pre 7 godina

Znači doterali smo cara do duvara kada su udarili i u ovo. Srbija je finansijska rupa bez dna, gde se otima od Naroda porezima i taksama kao i zaduzivanjem a preliva u privatne djepove ovih na vlasti koji lagano iznose lovu napolje. Jer oni stvarno misle da ce trajati doveka.

Predrag

pre 7 godina

A kako on može da zna koliko ljudi stanuje u nekom stanu kao podstanari? Da neće možda da mi bane u 3 noću u stan i da izvrši smotru? Samo žestoko protiv terora vlasti.

aRkan

pre 7 godina

(Bole, 7. mart 2017 08:56)
ne kapiram zasto mislis da ce me placeni upravnik naterati da dajem 200din mesecno nekome na lepe oci ako to ne moram po zakonu. kako ce me upravnik zgrade naterati da otvorim vrata ako sam podstanar ili da mu dam licnu kartu da me legitimise ako nije policajac sa sluzbenom znackom, kako ce me naterati da dodjem na sastanak kucnog saveta ....itd da ne nabrajam kao sto ti rece
(ceca, 7. mart 2017 09:28)

Tačno tako! Mislim nisi ukapirala!!! Upravnik će te samo obavestiti o odluci koju je doneo u tvoje ime a tebe neka i dalje ništa ne interesuje i ne otvaraj vrata slučajno!!!

Kul?

pre 7 godina

Posto se na baksis estradnim umetnicima ne placa porez i posto ga ne placaju SPC i ostale verske zajednice, ja svoj stan izdajem za dzabe, a stanarima jednom mesecno otpevam pesmu i ocitam ocenas. Oni me za to caste, a za stan mi, rekoh, nista ne placaju.

Racun do 2 je tezak za Srbe

pre 7 godina

@Oslo

"Onaj ko izdaje stan znaci da mu je to najmanje drugi stan te imace i da placa porez! "

Bravo genije, kako ste dosli do tog zakljucka ? Ako zivim kao podstanar ili kod mame i tate a kupio sam stan, koliko imam stanova ?

bubuljica

pre 7 godina

u zgradi u kojoj zivim postoji 9 stanova,2 se izdaju.pr.skupstine stanara je predao pecat i ostavku na to mesto kako ne zeli vise da obavlja opstini a nemamo drugog izabranog,tj niko nece.tako da cekamo da nam dodje nametnuti ali taj i ne zna koji ga pakao ceka. da mi placaju 300eura mesecno,ne bih bio upravnik zgrade,jbg batine,ili lupanje auta ti ne gine ,zivi bili pa videli

Prle

pre 7 godina

"Svuda u svetu se pored poreza na imovinu, plaća i porez na prihode od kirije. Ne znam šta je tu čudno i nelogično.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad-EU, 7. mart 2017 09:21) # Link komentara"

E, ako je svuda u svetu onda dobro. Ali prvo proveri npr. da li se u Hrvatskoj plaća porez na nepokretnosti. Da pomognem: NE.
Što se tiče "svuda u svetu", svuda u NORMALNOM svetu policija izlazi na mesto događaja u najkraćem roku, ako neko ruši tuđu imovinu (Savamala).

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

@Brica
Sada koristis tipicnu zamenu teza. Nije cudo. Srbi su skloni tome, samo da bi bili upravu. Poistovecujes uvodjenje jedne grane ekonomije u legalne tokove sa kriminalom i fantomkama. Ni meni nije drago ko i kako raspolaze porezom koji placam, ali porez se mora placati.

dr

pre 7 godina

"... a zakupodavac je džan da obavešti upravnika stambene zajednice o izdatoj nekretnini."
NIKADA! Duzan sam samo da to prijavim poreskom i NIKOM VISE. Ne postoji niti jedan upravnik stambene jedinice kome cu ja podnositi izvestaj svog materijalnog stanja. Dosta je bilo balkanskih spijuna i kojekakvih komesara i zbirova.

Zoran Milosavljevic

pre 7 godina

Da li bi konačno mogli da zaboravimo glupu reć "podstanar". To je ostali iz prvih dana komunizma kada je više porodica stanovali u istom stanu.Verovatno je to prevod sa ruskog.
Inače prijava i ugovor zakupca je veoma vazna stvar. Naročito zbog bezbednosti. Naravmo potrebna je dozvola stanara da se bude zakupac, Ta dozvola moze biti i ukunuta
pod odredjenim okolnostima: buka, nered, rad na crno.

rabo

pre 7 godina

Odnos sa drzavom mora da bude robno-novcani, nikako emotivni. Na primer, zarati se i drzava mora da se brani. Treba da se rizikuje zivot za drzavu. Onoliko koliko je drzava spremna da stiti mene i moj zivot u miru (a svi znamo do koje je mere to tako, ne daj boze ozbiljne bolesti), toliko sam i ja spreman da je branim. Srbin sam slucajno, mogao sam da se rodim i kao Eskim. Isto vazi i za porez. Ne mogu da se zaposlim godinama, kako da platim, kako? Da kradem, otimam? Drzava mora da ne bude nekom majka a nekom maceha, nekom da dá sve a nekom da uzme. Ovako je postujem koliko i ona mene. To je sve.

Pro Patria

pre 7 godina

@Miljan - Podržavam Vaš komentar u celini! Očitali ste dobru lekciju ovim gulikožama, koji bi da im država sve obezbeđuje a da zauzvrat njoj ništa ne daju. Nigde u svetu, u uređenim zemljama, nije dopušteno davati višak stambenog prostora u najam (iznajmljivati podstanarima) a da se pri tom ne dostavi nadležnim poreznim oganima kopija ugovora kpjeg ste kog notara sklopili sa podstanarom! A kakve se sve "rupe" od stanova iznajmljuju - posebna je priča: nisu krečeni decenijama, instalacije nikakve (svako malo crkava sijalica, voda curi na sve strane, kućanski aparati (iz doba Austro-Ugarske)neprestano se kvare...i sve to podstanari moraju "održavati" i popravjati, a pri tom troškovi koji idu uz stan padaju na teret podstarara (u novije vreme čak i porez!). Nadalje, bezednosni rizici usled neprijavljivanja postanara izrazito su viski, posebno danas kada terorizam sake vrste uja u celom svetu! Dakle, glasam za red i pravnu državu, koja će uvesti taj "red" ! I neka mi niko ne tvrdi da u demokratiji ne postoji "red" i "pravna država" ! Prošetajte alo po svetu i videtćete kako su, maltene posvuda, gradovi (i sela) čistiji i uredniji nego kod nas! Nigde nećete naći ovoliko švčjotia i škranotina šp fasadama (i vpzovima), ovoliko kesa po uicama i parkovima, ovoliko divljih deponija usred gradova...! Dakle, porez se mora plaćati! A onda će biti više para za uređenje okoliša, za prosvetu, zdravstvo, sport ...uz uslov da se te pare troše namenski i odgovorno!

Dule

pre 7 godina

@Nenad-EU, svuda u svetu kirija nije 100-150 evra, nego 500-1000 i vise, zatim ako podstanar nece da izadje ekspresno ga izbace, a svi racuni ne idu na gazdu i ne ostaje dug. Drugo, svuda u svetu je mnogo jednostavnije platiti taj porez nego u Srbiji: onaj ko i pokusa da plati ovo kako spada, njega setaju od saltera do saltera, stalno menjaju formulare i procedure. Je l' ti sada jasno to sto si pitao?

paca

pre 7 godina

Ovo je klasicno izmisljanje poslove.Upravnik zgrade?! A ovo isto tako pokazuje koliko je drzava i drzavni bdzet u katastrofslnim stanju kad drzava gleda da uzme novac gde god moze. Ja uredno izmirujem sve obaveze prema drzavi:infostan struja itd. Kad sam kupila stan platila sam porez na dobit. Placam porez za stan...od nasih plata idu porezi i doprinosi da bi dzabalebaroshi u opstinama i ministarstvima dobijali platu...I sad drzavi smeta sto od 180 evra koje dobijam.od podstanara deo ne ide njima?!Pa sta vise vi hocete ?!

Sto jednostavno kad moze komplikovano

pre 7 godina

1. Kad ce vise da uvedu zakonsku obavezu da se svi racuni za stan automatski prebacuju na ime podstanara?! U Srbiji je to cak nemoguce sve i da obe strane to zele da urade!

2. Sto se tice utrosene vode i grejanja. To ce se jednostavno resiti kad se uvedu vodomeri i meraci potrosnje grejanja za svaki stan ponaosob.

Klint

pre 7 godina

Bitno je onemoguciti penzionerima funkciju upravnika... Mnogi se zanesu, a ima i mnogo nacetih usled dobrog zivota u minulih 30 godina...

Prle

pre 7 godina

"...dužni su u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora o zakupu da Poreskoj upravi prijave početak ostvarivanja prihoda od izdavanja nepokretnosti."

"Zakon kaže da se ugovor o zakupu stana zaključuje u pisanoj formi između vlasnika stana..."

Ako nema ugovora onda nema ni izdavanja - tako kaže zakon.
Ako nema ugovora, šta stanodavac da da Poreskoj upravi.
Ako nema šta da da Poreskj upravi, onda nema ni poreskog rešenja.
Ako nema Poreskog rešenja, onda nema ni poreza, svejedno šta će neko da popiše, zinkari ili vidi kroz špijunku.

Da znaju da urede državu i to bi se uredilo, ali, eto, ne znaju.

Inače, za vikend se Vučićevi svedoci skupljaju oko pijaca, sa nekim belim štandovima i slikom voljenog vođe na njima. Oko njih (blok 45) biva na desetine ljudi koji sa krpica na asfaltu prodaju sve i svašta. Tu je i nekoliko automobila sa otvorenim vratima, a u njima su izloženi kačkavalj, kobasice,... - nisam hteo da slikam, jer mi se gadi da u telefonu imam sliku sa AV svedocima, ali to je tačno ono što je SNS - odlična ilustracija akcije "Uzmo račun i...".

rodja

pre 7 godina

Ja sam dao sestri (koja je do skoro bila podstanar) da stanuje u mom stanu, naravno bez kirije-jer svog stana nema, samo da placa tekuce troskove, dok sam ja odsutan na nekoliko godina zbog obaveza u inostranstvu, a i dobro je da je neko u stanu-zbog mogucih provalnika. Sestra je diplomirani inzenjer,prilicno strucna u svom poslu, i vec je u godinama, radi kod privatnika koji joj duguje nekoliko plata, prethodni poslodavac ostao joj duzan 20ak plata-cela firma ga tuzila i dobila na sudu, ali dzaba, opet nema plata, uz to jos morali platiti i sudske troskove (jer ta bitanga "nema odakle da plati"). I sta sad,nakon ove tuzne price,i moje dobre volje da joj pomognem (da skuplja pare koje bi davala za kiriju, da pokusa nekako da skucka za neku svoju garsonjeru)-kako ce se tretirati ovakvi slucajevi. Jel treba da se prijavi-kao podstanar, pa da od svoje bede placa jos i taj neki porez-ili ce ovakvi slucajevi biti tolerisani, jer verujem da ovoga ima mnogo (ne izdaju bas svi stanove). Molim da objavite komentar.

Brica

pre 7 godina

@Savo iz Kikinde
Recimo da je problem placen porez na imovinu.Platis uvecan porez na drugu nekretninu i jos ti traze deo od kirije a za uzvrat tu imovinu par "kompletnih idiota" u fantomkama mogu srusiti i nadlezni ih proglasiti ruglom i udzericama.

dragan

pre 7 godina

vec sada placam veci porez za stan koji izdajem jer ne zivim u istom, znaci drzava je vec prikupila porez (buster, 7. mart 2017 08:46)

Pa to je suština, da vam se iscedi svaki dinar. Ako ne mozete da izdrzite namete, onda cete biti primorani da prodate stan, sto drzavi opet odgovara zbog poreza na promet.

Srdjan

pre 7 godina

Suludo vise. Kupis stan za 100 000e i opet pored toga drzavi placas izmisljeni porez na imovinu(pored komunalija). E sad, pored tog banalnog poreza na imovinu moras da placas jos jedan izmisljen i banalan porez. Sta je sledece? Porez na ljubimce? Porez na promaju u stanu? Porez na pustanje vode u toaletu? Ae siptajte jos koji porez nije narodu dosta... Plivaju u novcu.

NoName

pre 7 godina

Samo ime kaze, upravitelj zgrade. Njegova duznost je da upravlja zgradom, a ne stanovima. Sto obuhvata zajednicke prostorije, kao i spoljasnji deo. Naravno, debili ce negde ufurati i ovo u Zakon (jer mogu da ufuraju i da narod po Zakonu mora da jede fekalije), a u suprotnosti je sa mnogim Zakonima. Njega ili samog predsednika kucnog saveta, ne moze niti sme da zanima privatna prostorija, jer opet, u suprotnosti je sa mnogim Zakonima, niti moze biti ovlasceno lice da dira i da gleda ugovor o iznajmljivanju.

Laki laki

pre 7 godina

Da porez na zakup plate zakupodavci i stvar rešena ali u Srbiji od toga nema nista! Porez ce plaćati uvek iste budale a ostali nastavljaju lov u mutnom, i tako....

Kraj

pre 7 godina

Samo neka oni dozvole tajkunima da otvaraju firme na nekakvim ostrvima i ne placaju porez na dobit svojoj zemlji koji se meri stotinama miliona, a neka jure podstanare.
Nemam sta da izdam, ali da imam nikad im ne bih dao ni dinar. Uvedite red u drzavi i novac od poreza ne delite strancima i ja cu platiti zadnji dinar poreza.
Ovako od bilo kakve dazbine moje dete nece imati nikakvu korist, zato evo Vam 0 dinara.

Светозар Марковић

pre 7 godina

Докле се год рачуни за стан (струја, комунално, телефон) не пребаце на подстанара од овога нема ништа. Ако вам је подстанар направио силне рачуне ви на суду то не можете да наплатите чак и да имате Уговор о закупу. Друго, станодавац може да подигне цену стана како се њему ћефне. Треће, отказни рок ...

neko tamo

pre 7 godina

posle ovoga i one skupštine stanara koje su kako tako funkcionisale biće rasformirane, jer zbog čega bi se ljudi sa komšijama preganjale? zbog vlasti? zbog obaveze koju treba da utvrdi nadležni organ? niko normalan to neće prihvatiti...čeka nas još veći haos.

Santiago Arnavisca

pre 7 godina

Kao sto je neko od prethodnih komentatora spomenuo, porez na imovinu vlasnika je uvecan upravo zbog toga sto ne stanuje u tom stanu. Dalje, kako utvrditi da li neko placa zakup ili ne? Npr, rodjak, prijatelj ili sl, ko nam moze zabraniti da dopustimo nekom da stanuje u nasem stanu besplatno? Sa druge strane, ko moze dokazati da je to besplatno?
Ovo je cista samovolja i sasvim sigurno nece proci...
A ovi sto ne mogu da se dogovore oko krecenja i prikupljanja sredstava, nece im pomoci ni upravitelj, ljudi su cudo...

Munja Ostrozubi

pre 7 godina

Savo iz Kikinde, 07. mart 2017 09:23)

Nemac, Svajcarac, Svedjanin ne moraju da skupljaju petodinarke da plate cistacicu na kraju meseca

Да, да

pre 7 godina

Послодавци су дужни да држави пријаве целокупну зараду запослених, да поштују радно време и закон о раду у свим деловима. Деценијама се то не поштује, држава је благонаклона према прекршиоцима, а сад ће да има показну вежбу на издавању станова.

garfild

pre 7 godina

@ee

Molim te da odredis "normalnu" cenu za izdavanje stana, koja tebi odgovara, i evo odma cemo da sazidamo jednu zgradu za vas normalne...da zivite ko ljudi

mrmlj

pre 7 godina

(Nema, 7. mart 2017 08:54)
zapravo, ne placa se uvecan porez na nekretninu u kojoj vlasnik ne zivi nego se placa umanjen porez na nekretninu u kojoj vlasnik zivi.
takodje, to je porez na imovinu, a ovo oporezivanje kirije bi bilo porez na promet (laicki receno) tako da bi se oporezivalo po dva razlicita osnova, sto je ipak drugacije.

ova drzava je ocigledno nesposobna da omoguci normalno funkcionisanje privrede i da zbog toga jedino moze da dodje do novca nametanjem poreza gradjanima a ovde su nasli priliku da zagrabe jos malo.

NoName

pre 7 godina

@Dragan

Vlasnik stana, iznajmljivao ili ne, je duzan da daje pare za odrzavanje zgrade. I treba staviti da je obaveza da se otvori namenski racun, sa kojeg se nece uzimati PDV i slicno (po odrzavanju zgrade se vec placa PDV, kupovinom sijalica, krecenjem, popravkama, zamenom raznih stvari). Jer to bi bilo duplo oporezivanje, sto je Zakonom zabranjeno. Niko ne sme da dira taj racun, osim u slucaju odrzavanja, a i da stanari mogu imati uvid u racun, sve uplate i troskove, da ne bi doslo do kradje, kao i da imaju kopije stavki i racuna (izvestaj) sta je radjeno pri odrzavanju.
Vidis, kada se nesto radi, mora postojati logika i odredjen sled. A ne kao nasi zakonopisci ili ko vec ko mesa prste u Zakone, gde napisu nesto i prave idiotizam od toga i nebuloze. Svakim danom se susrecemo sa raznim nebulozama, gde se jedno kosi sa drugim, a rupa koliko hoces.

pop

pre 7 godina

kad bude drzava zastitila vlasnike stanova koje izdaju da mogu da izbace zakupce koji ne placaju racune i rente mesecima, onda bi prijave poreza zbog izdavanja stanova imale smisla. koliko samo ima raznoraznih lopova i prevaranata koji sa sve ugovorom iznajme stan i posle mesec dva sve prestanu da placaju. zakonski ih mozes izbaciti iz stana tek nakon sudske odluke, policajci pre toga ne smeju da reaguju. a svi vrlo dobro znamo brzinu sudskih procesa u Srbiji. za tih par godina se vlasnicima samo nagomilavaju dugovi a ovima super jer ne placaju nista, zive i trose tudje i tako sve do nove zrtve... tuga Srbijo!

komentator

pre 7 godina

Kad se od poreza stvarno bude odvajalo za škole i bolnice biće manje problema sa naplatom, ali dokle god više od pola budžeta završi u privatnim džepovima postojaće veliki otpor prema porezu.

mrmlj

pre 7 godina

(Oslo, 7. mart 2017 10:06)
verujem da u oslu porez ide za skolu, zdravstvo itd.
u srbiji, porez ide na slubene automobile koriscene u svrhu predizborne kampanje, na uvaljivanje sendvicara i lepilaca plakata na drzavne jasle, na plate za visestruke funkcije i clanstva u upravnim odborima, na placanje policajaca da cuvaju tominu nelegalnu vikendicu na obali save itd.
dok god je tako, patriotska duznost svakog gradjanina srbije je da nadje LEGALAN nacin da plati sto manje poreza u nadi da ce se paraziti otkaciti sa iscedjenog domacina.

ugovor

pre 7 godina

@rodja
Imao sam istu situaciju kao i Vi. Ustupio sam stan na koriscenje bez nadoknade. Sta smo uradili? Jednostavno sklopili (i overili) ugovor o koriscenju stana bez nadoknade. Tim ugovorom se stite i vlasnik i korisnik stana.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Nenad-EU, 7. mart 2017 09:21)

Čudno i nelogično je to što se traži od kućepazitelja da obavljaju poslove poreznika. Kućepazitelj je tu da se brine o zajedničkoj imovini u zgradi, ne da se brine o poreskoj politici države. Da, svuda u svetu se plaća i porez na imovinu, i porez na prihode ostvarene putem te imovine, al' nigde u svetu kućepazitelj nije uterivač poreza.

U iole normalnom svetu se ne troši ljudska snaga da utera poslednjih 100-200€ poreza jer ljudska snaga košta daleko više - umesto toga, naprave se zakoni tako da učine utaju poreza vrlo teškom pa se, sem onima koji se baš zainate, ljudima jednostavno ne isplati da se izlažu rizicima za male pare.

Jedan od tih načina je i najobičnija unakrsna provera imovine i prihoda, obično pri kupovini skupocenih stvari pa se lako otkriju oni koji su prijavljivali minimalne prihode godinama a kupuju sto hiljada vredne automobile, nakit, nekretnine ili uplaćuju tolike sume na bankovni račun.

E vidiš, naši vlastodršci nikako da se prisumite pa da donesu zakon o takvim proverama jer bi time pucali sami sebi u noge i našli se prvi na udaru pošto očigledno žive bolje od mnogih koji zarađuju značajno više od njih. Zato zamajavaju narod i pokušavaju da iscede i poslednju kap iz srpske suve drenovine radi očuvanja iluzije da Srbija još uvek funkcioniše kao država a ne kao srednje-neuspešni provizorijum.

NoName

pre 7 godina

@Savo iz Kakande

To se radi u svim drzavama. Sta mislis sta se u Nemackoj radi? Isto se kupi stan na kredit, placa se porez, ali se isplacuje i rata kredita kroz izdavanje i ostane kesha. Stanova za izdavanje u Shvabiji koliko zelis. I tako mnogi zive, a Shvabiji fale lekari, inzinjeri, radna snaga...jer Nemcic voli da izdaje stanove.
Opet odvaljujes gluposti.