Sreda, 01.03.2017.

08:56

Biće i to: BG-Čačak za manje od 1h

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da izgradnja deonice auto-puta od Surčina do Obrenovca košta 208 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Biæe i to: BG-Èaèak za manje od 1h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

sveznalica

pre 7 godina

I onda ce na takvom modernom putu.za koji se hvale vlastoddrsci stizati za veoma kratko vreme,neka B U D A L A ,staviti zabranu voznje na 50 km na cas,kao sto je preko mosta Pupin do Borce.Stace nam onda takvi moderni putevi gde je dozvoljeno,da voze samo P U Z E V I.

Zlobni cinik

pre 7 godina

A koji je "stručnjak" onako genijalno postavio naplatne rampe na novootvorenoj deonici kod Preljine ?
Za svaki smer po dve rampe; jedna za plaćanje gotovinom, druga za elektronsku naplatu. Šta će se dešavati u špicevima, koliko će se dugo čekati na prolazak kroz rampu ??
Pa još i mesto gde je postavljena, između isključenja sa autoputa i kružnog toka po jedna traka za svaki smer. Već su počela da se dešavaju zagušenja na kružnom toku na staroj trasi ibarske da niti mogu vozila na autoput niti mogu da prođu starim putem od Milanovca ka Čačku i obrnuto, čak i onaj ko elektronski plaća ne može da se probije do rampe dok ne dođe do same rampe !
Koji je stručnjak takopostavio naplatne rampe, šta je falilo da se rampe postave lepo na sred punog profila autoputa, po 2-3 rampe za plaćanje novcem i jedna za elektronsku naplatu ?!
Na kraju da zaključim da koridori ili ko već nije sposoban da izvede jedno taku prostu stvar, a kad se dođe do većih problema mogu misliti šta će nas još dočekati !

.орг

pre 7 godina

колико видим на мапи, разлог је стварање саоб. прстена. то је део обилазнице око београда.

Stanovnik

pre 7 godina

Realno svaki dan cekam 15-20 min na ukljucenje ili isklhjucenje sa auto puta Preljina-Dici(do Ljiga ima jos 8km). Ustedeo sam 5 min...

neutralni bot

pre 7 godina

Mnogi se zale na dugo cekanje na naplatim rampama, pa gospodo svratitite do AMSS uzmite aparat za elektronsku naplatu putarine i nema cekanja, zar je to toliko tesko ????

gologuzov

pre 7 godina

A šta je sa međunarodnom železničkom prugom prema Mađarskoj? Ne. Ne mislim na izvikanu brzu prugu između Beograda i Budimpešte. Radi se o pruzi između Subotice i Segedina. Ova pruga je nekada spajala Tisu sa Dunavom od Segedina do Baje preko Subotice.
Samo je trebalo obnoviti nekih desetak kilometara (da pešaci ne bi prestigli voz) blizu granice. Umesto toga saobraćaj je obustavljen, na stanicama i prelazima skinute su rampe i signalizacija i sve je prepušten potpunom propadanju.
A znamo da putevi, naravno i železnički povezuju i približavaju narode i kulture i samim tim i privrede suseda.

Zoran

pre 7 godina

Kao što vi imate za investicije da gradite put tako i većina naroda ima za investiciju kupovine goriva i plaćanja putarine do Čačka!

Alo bre, majstori! Nema bre za šta kuče da nas ujede više. Barem 70% gulije ovde koja radi za 200 Evra i ako ima kola sipa za 500 Dindži čorbe da ode do Kuma na B. Brdo na dečiji rođendan...

vagar

pre 7 godina

Jos jedno obecanje"bice.."Pa zar nisi obecala da ce cela ova deonica zajedno sa E 10 biti zavrsena do 31.03.2017,pa posle produzila do 31.12.2017,pa bice ovo bice ono i racunate na kratko pamcenje "gospodjo Bice",ajde bar jedno ispunjeno obecanje osim elekronskoh dozvola,koju pomonjete 3 puta dnvno,ali nista drugo.

Branko

pre 7 godina

Na žalost, deonica preko Ostružnice i Umke zapravo je daleko skuplja, iako je kraća, zbog stabilizacije klizišta. Inače, nije moguće stići u Čačak za manje od sat, a da se ne krše propisi. Jedino da podignu ograničenje na 150 km/h ili da se put računa od ivice teritorije Grada Beograda, negde 25 km južno od Obrenovca.

gozd

pre 7 godina

Znači, ipak se gradi duža, skuplja i nepraktična trasa. Umesto da se nastavi Obrenovački put, sa autoputskim spojem u Ostružnici (postojeća obilaznica), gradiće se paralelni autoput sa novim mostom? Kako neko napisa, svi sa šumadijske strane Beograda moraće da voze do aerodroma, pa na obilaznicu, pa na ovaj put - samo do Obrenovca će putovati 40 minuta, kakav bre Čačak za sat vremena!? Druga opcija im je da se klackaju postojećim magistralama do Obrenovca ili Lajkovca. Opet 40-45 minuta. Bravo za Zoranu!

nesh

pre 7 godina

Ne razumem ove sto kukaju kako ce sa Banjice ili Altine ili Borce ili odakle god ici na auto-put. Pa nije Beograd selo, ogroman je grad, vi zivite na jednom kraju a auto-put je na drugom, sta da se radi. Ne moze auto put da prodje kroz svaku opstinu, a posebno kroz centralne opstine.

Miki In

pre 7 godina

Srbiji jesu hitno potrebne moderni autoputevi, brze pruge i.t.d. ali ne ide mi u glavu da se silni milioni troše na nove projekte a da pri tom postojeci autoput sve više lići na kaldrmu,mislim na deonice Subotica-Bg i Sid-Bg , zbog čega se kod nas uvek naopako radi?

Pametnjakovic

pre 7 godina

Redovno vozim na relaciji BG - CA. Do sada mi je bilo potrebno 2 h i 15 min (koliko mi treba kad idem ibarskom) od kuce do kuce, nesto manje od 2 h od izlaza iz BG-a do ulaza u CA. Sa novim auto putem od Ljiga do Preljine skracujem vreme putovanja za max 15 min. Cena putarine je 140 RSD sto dovodi do racunice da je cena ustede vremena po minutu oko 10 dindzi. Po ovoj racunici cena putarine u autoputem od BG do CA (60 min x 10 RSD) ce biti 600 RSD ili skuplja ako uzmemo u obzir da ce se vreme putovanja smanjiti sa 2 h na 1 h. Realno mi se ne isplati da zurim. Laganica preko Rudnika za dzabaka. Prokleti kapitalizam! Bojkot skupih putarina!

Cacanin

pre 7 godina

Ne mogu da kazem da me ovo ne raduje ali pitam se iskreno da li ce biti nekih iskljucenja ka centru beograda ili cu morati da se vracam sa Surcina u centar gde mi treba bar jos pola sata ili spici gde mi treba jos jedan sat kao od Cacka do Beograda.. Ako se ne napravi neka petlja kod orlovace i ako se ne uradi obilaznica sa Orlovace do bubanj potoka dzabe autoput...Ta obilaznica stoji vec dugi niz godina...

goran

pre 7 godina

Cena je recimo OK, jer tu ide i most preko Save, ali 17,5km će biti završeno sredinom (ili krajem) 2019. g. Ovo se ne vidi iz ove vesti (ima na agencijskim sajtovima). Dve i po godine, najmanje, za 17,5km!

Zašto autoput (sa mosto preko Save) od Jakova do Obrenovca?

pre 7 godina

Gledam mapu koridora 11 (zvanican sajt Koridora Srbije) i nije mi jasno uopste zbog cega je potrebno raditi autoput od Jakova do Obrenovca sa sve 6 nadvožnjaka i novim mostom preko Save??? Jel nekom jasno ovo? (dobro osim stare mantre da se neko ugradjuje i tome slično).

Ok po meni da urade nastavak Vojvodjanske ulice na NBG i da spoje sa obilaznicom kako bi i ljudi sa NBG mogli brzo do obilaznice a potom posle već postojećeg ostružničkog mosta lepo se isključiš desno (kod Ostružnice) na autoput ka Obrenovcu. Za te pare što hoće da potroše na taj autoput od Jakova do Obrenovca bolje da završe obilaznicu do Avale više a da ne govorimo o rupama po centru Beograda..

zar je bitno

pre 7 godina

Dakle,
kaze gospodja ministarka ''sve na vreme, sve provereno...''

Zasto su Lokacijski uslovi za deonicu koja obuhvata most preko Save i Kolubare izdavani prosle nedelje (a oni su osnov da bi se projekat radio. U konkretnom slucaju, projektna dokumentacija je postojala a LU su naknadno izdavani....o usaglasenosti ili neusaglasenoti ne bi ovom prilikom), dokumentacija nivoa PGDa (projekat za gradjevinsku dozvolu) poslata na tehnicku kontrolu krajem prosle nedelje, Gradjevinska dozvola izdata danas? Pri tome, u inicijalnim LU je bilo gresaka pa su izdavani novi LU....

Zato sto je sa CCCC potpisan ugovor, tece im rok od 32 meseca za izgradnju, obecano je zapocinjanje radova 01.03.2017.god. I onda se preseklo da to mora biti danas....

Nema veze sa predizbornom kampanjom koja traje godinama.... ima veze sa silovanjem inteligencije....

Jos vise zabrinjavava eventualna cinjenica da to tako mora kod nas, inace se stvari nece pomerati, zbog mentaliteta i birokratije...

Da se ide odavde....

T

pre 7 godina

Trasa je "odlična". Krene neko sa Banjice za Čačak. Prvo krene na severozapad do Surčina, pa onda na jug za Čačak. U praksi, ići će Ibarskom magistralom kao do sada ili postojećim putem do Obrenovca na kojem su već nemoguće gužve.

Цане

pre 7 godina

Пошто нису сви кратке памети.
Зар нису обећали март ове године?????
И зашто је рок померен до новембра, кад се све ради како треба????
Xоће ли ико дати одговор, пошто да нико неће одговарати.
поздрав

Beca

pre 7 godina

Beograd - Čačak vazdušnom linijom oko 100 km. Pa računajte da li je to moguće (uz poštovanje saobraćajnih propisa tj. ograničenja od 120 km/h).

pajero

pre 7 godina

Da li je iko pitao ministarku zašto nije izabrana trasa Ostružnica-Obrenovac? Dobro, pitanje je da li se ona razume u tematiku uopšte, ali ovo je čista politika i arčenje novca. Ako se pogleda na mapu, logičnije je da se autoput povezao na postojeću obilaznicu kod Ostružnice i desnom obalom Save, preko Umke, ka Obrenovcu. Ta trasa je kraća, jednostavnija, logičnija, i jeftinija! Taj put bi se povezao direktno na postojeći Obrenovački put. Ne bi morao da se gradi potpuno nov most, kao ni autoput koji je faktički paralelan sa obilaznicom. Ne bi morala da se urniša sremska strana izuzimanjem zemljišta i presecanjem njiva. Jedina mana je klizište kod Umke, ali urađene su studije koje potvrđuju da je sanacija em moguća em krajnje korisna (i za ljude koji tamo žive i za zaštitu korita Save). I tako je jeftinije bar 60 miliona evra. Ovo pitanje se postavlja još uz vremena Velje ministra i vlasti samo ignorišu ljude iz struke i privrede, kao i građane. To je ta naša država...

Djole

pre 7 godina

Samo da lepo zvuci a sto je suplja prica nema veze. Kako za manje od sat vremena? 140 km a ogranicenje 120 km/h. Ispred tunela i 80 na dobrom delu autoputa 110 a dok izadjes iz grada i udjes u cacak 50. Ali mnogo lepo zvuci za manje od sat vremena... Kao sto su stavili ogranicenje 50 km/h na celu deonicu od Pupinovog mosta pa sve do Pancevackog puta. A po tri trake u oba pravca. I naravno radar.

ja

pre 7 godina

niste vi...to je dogovoreno i poceto da se radi jos dok.je cvetkovic bio premijer...to.sto.vi mislite da mi svi imamo pamcenje zlatne ribice, vise govori o vama nego o nama....

Pera

pre 7 godina

Autoput Beograd-Cacak ce imati oko 135 kilometara. Maksimalna dozvoljena brzina je 120km/sat, a na mnogim mestima na trenutom delu autoputa od Ljiga do Cacka stoji ogranicenje od 80km/sat. Kako je moguce da neko predje to rastojanje za manje od sat vremena ako i priblizno postuje ogranicenje brzine? Ili je to Ministarka zaboravila za maksimalnu dozvoljenu brzinu, posto za nju ne postoje zakoni ni ogranicenja!

Doktor

pre 7 godina

Neka prica ko sta hoce,meni ce dosta da znaci svaki METAR novog puta koji bilo koja vlast sagradi. Ko gradi,ima glas od mene. Lopovi ovi,lopovi oni,pa sto od 2001god do 2012 nije izgradjeno barem 100km ovog auto puta?

Pera

pre 7 godina

Autoput Beograd-Cacak ce imati oko 135 kilometara. Maksimalna dozvoljena brzina je 120km/sat, a na mnogim mestima na trenutom delu autoputa od Ljiga do Cacka stoji ogranicenje od 80km/sat. Kako je moguce da neko predje to rastojanje za manje od sat vremena ako i priblizno postuje ogranicenje brzine? Ili je to Ministarka zaboravila za maksimalnu dozvoljenu brzinu, posto za nju ne postoje zakoni ni ogranicenja!

Цане

pre 7 godina

Пошто нису сви кратке памети.
Зар нису обећали март ове године?????
И зашто је рок померен до новембра, кад се све ради како треба????
Xоће ли ико дати одговор, пошто да нико неће одговарати.
поздрав

Djole

pre 7 godina

Samo da lepo zvuci a sto je suplja prica nema veze. Kako za manje od sat vremena? 140 km a ogranicenje 120 km/h. Ispred tunela i 80 na dobrom delu autoputa 110 a dok izadjes iz grada i udjes u cacak 50. Ali mnogo lepo zvuci za manje od sat vremena... Kao sto su stavili ogranicenje 50 km/h na celu deonicu od Pupinovog mosta pa sve do Pancevackog puta. A po tri trake u oba pravca. I naravno radar.

T

pre 7 godina

Trasa je "odlična". Krene neko sa Banjice za Čačak. Prvo krene na severozapad do Surčina, pa onda na jug za Čačak. U praksi, ići će Ibarskom magistralom kao do sada ili postojećim putem do Obrenovca na kojem su već nemoguće gužve.

Pametnjakovic

pre 7 godina

Redovno vozim na relaciji BG - CA. Do sada mi je bilo potrebno 2 h i 15 min (koliko mi treba kad idem ibarskom) od kuce do kuce, nesto manje od 2 h od izlaza iz BG-a do ulaza u CA. Sa novim auto putem od Ljiga do Preljine skracujem vreme putovanja za max 15 min. Cena putarine je 140 RSD sto dovodi do racunice da je cena ustede vremena po minutu oko 10 dindzi. Po ovoj racunici cena putarine u autoputem od BG do CA (60 min x 10 RSD) ce biti 600 RSD ili skuplja ako uzmemo u obzir da ce se vreme putovanja smanjiti sa 2 h na 1 h. Realno mi se ne isplati da zurim. Laganica preko Rudnika za dzabaka. Prokleti kapitalizam! Bojkot skupih putarina!

Cacanin

pre 7 godina

Ne mogu da kazem da me ovo ne raduje ali pitam se iskreno da li ce biti nekih iskljucenja ka centru beograda ili cu morati da se vracam sa Surcina u centar gde mi treba bar jos pola sata ili spici gde mi treba jos jedan sat kao od Cacka do Beograda.. Ako se ne napravi neka petlja kod orlovace i ako se ne uradi obilaznica sa Orlovace do bubanj potoka dzabe autoput...Ta obilaznica stoji vec dugi niz godina...

Zoran

pre 7 godina

Kao što vi imate za investicije da gradite put tako i većina naroda ima za investiciju kupovine goriva i plaćanja putarine do Čačka!

Alo bre, majstori! Nema bre za šta kuče da nas ujede više. Barem 70% gulije ovde koja radi za 200 Evra i ako ima kola sipa za 500 Dindži čorbe da ode do Kuma na B. Brdo na dečiji rođendan...

gozd

pre 7 godina

Znači, ipak se gradi duža, skuplja i nepraktična trasa. Umesto da se nastavi Obrenovački put, sa autoputskim spojem u Ostružnici (postojeća obilaznica), gradiće se paralelni autoput sa novim mostom? Kako neko napisa, svi sa šumadijske strane Beograda moraće da voze do aerodroma, pa na obilaznicu, pa na ovaj put - samo do Obrenovca će putovati 40 minuta, kakav bre Čačak za sat vremena!? Druga opcija im je da se klackaju postojećim magistralama do Obrenovca ili Lajkovca. Opet 40-45 minuta. Bravo za Zoranu!

Beca

pre 7 godina

Beograd - Čačak vazdušnom linijom oko 100 km. Pa računajte da li je to moguće (uz poštovanje saobraćajnih propisa tj. ograničenja od 120 km/h).

Branko

pre 7 godina

Na žalost, deonica preko Ostružnice i Umke zapravo je daleko skuplja, iako je kraća, zbog stabilizacije klizišta. Inače, nije moguće stići u Čačak za manje od sat, a da se ne krše propisi. Jedino da podignu ograničenje na 150 km/h ili da se put računa od ivice teritorije Grada Beograda, negde 25 km južno od Obrenovca.

pajero

pre 7 godina

Da li je iko pitao ministarku zašto nije izabrana trasa Ostružnica-Obrenovac? Dobro, pitanje je da li se ona razume u tematiku uopšte, ali ovo je čista politika i arčenje novca. Ako se pogleda na mapu, logičnije je da se autoput povezao na postojeću obilaznicu kod Ostružnice i desnom obalom Save, preko Umke, ka Obrenovcu. Ta trasa je kraća, jednostavnija, logičnija, i jeftinija! Taj put bi se povezao direktno na postojeći Obrenovački put. Ne bi morao da se gradi potpuno nov most, kao ni autoput koji je faktički paralelan sa obilaznicom. Ne bi morala da se urniša sremska strana izuzimanjem zemljišta i presecanjem njiva. Jedina mana je klizište kod Umke, ali urađene su studije koje potvrđuju da je sanacija em moguća em krajnje korisna (i za ljude koji tamo žive i za zaštitu korita Save). I tako je jeftinije bar 60 miliona evra. Ovo pitanje se postavlja još uz vremena Velje ministra i vlasti samo ignorišu ljude iz struke i privrede, kao i građane. To je ta naša država...

ja

pre 7 godina

niste vi...to je dogovoreno i poceto da se radi jos dok.je cvetkovic bio premijer...to.sto.vi mislite da mi svi imamo pamcenje zlatne ribice, vise govori o vama nego o nama....

Zašto autoput (sa mosto preko Save) od Jakova do Obrenovca?

pre 7 godina

Gledam mapu koridora 11 (zvanican sajt Koridora Srbije) i nije mi jasno uopste zbog cega je potrebno raditi autoput od Jakova do Obrenovca sa sve 6 nadvožnjaka i novim mostom preko Save??? Jel nekom jasno ovo? (dobro osim stare mantre da se neko ugradjuje i tome slično).

Ok po meni da urade nastavak Vojvodjanske ulice na NBG i da spoje sa obilaznicom kako bi i ljudi sa NBG mogli brzo do obilaznice a potom posle već postojećeg ostružničkog mosta lepo se isključiš desno (kod Ostružnice) na autoput ka Obrenovcu. Za te pare što hoće da potroše na taj autoput od Jakova do Obrenovca bolje da završe obilaznicu do Avale više a da ne govorimo o rupama po centru Beograda..

goran

pre 7 godina

Cena je recimo OK, jer tu ide i most preko Save, ali 17,5km će biti završeno sredinom (ili krajem) 2019. g. Ovo se ne vidi iz ove vesti (ima na agencijskim sajtovima). Dve i po godine, najmanje, za 17,5km!

Miki In

pre 7 godina

Srbiji jesu hitno potrebne moderni autoputevi, brze pruge i.t.d. ali ne ide mi u glavu da se silni milioni troše na nove projekte a da pri tom postojeci autoput sve više lići na kaldrmu,mislim na deonice Subotica-Bg i Sid-Bg , zbog čega se kod nas uvek naopako radi?

zar je bitno

pre 7 godina

Dakle,
kaze gospodja ministarka ''sve na vreme, sve provereno...''

Zasto su Lokacijski uslovi za deonicu koja obuhvata most preko Save i Kolubare izdavani prosle nedelje (a oni su osnov da bi se projekat radio. U konkretnom slucaju, projektna dokumentacija je postojala a LU su naknadno izdavani....o usaglasenosti ili neusaglasenoti ne bi ovom prilikom), dokumentacija nivoa PGDa (projekat za gradjevinsku dozvolu) poslata na tehnicku kontrolu krajem prosle nedelje, Gradjevinska dozvola izdata danas? Pri tome, u inicijalnim LU je bilo gresaka pa su izdavani novi LU....

Zato sto je sa CCCC potpisan ugovor, tece im rok od 32 meseca za izgradnju, obecano je zapocinjanje radova 01.03.2017.god. I onda se preseklo da to mora biti danas....

Nema veze sa predizbornom kampanjom koja traje godinama.... ima veze sa silovanjem inteligencije....

Jos vise zabrinjavava eventualna cinjenica da to tako mora kod nas, inace se stvari nece pomerati, zbog mentaliteta i birokratije...

Da se ide odavde....

vagar

pre 7 godina

Jos jedno obecanje"bice.."Pa zar nisi obecala da ce cela ova deonica zajedno sa E 10 biti zavrsena do 31.03.2017,pa posle produzila do 31.12.2017,pa bice ovo bice ono i racunate na kratko pamcenje "gospodjo Bice",ajde bar jedno ispunjeno obecanje osim elekronskoh dozvola,koju pomonjete 3 puta dnvno,ali nista drugo.

Zlobni cinik

pre 7 godina

A koji je "stručnjak" onako genijalno postavio naplatne rampe na novootvorenoj deonici kod Preljine ?
Za svaki smer po dve rampe; jedna za plaćanje gotovinom, druga za elektronsku naplatu. Šta će se dešavati u špicevima, koliko će se dugo čekati na prolazak kroz rampu ??
Pa još i mesto gde je postavljena, između isključenja sa autoputa i kružnog toka po jedna traka za svaki smer. Već su počela da se dešavaju zagušenja na kružnom toku na staroj trasi ibarske da niti mogu vozila na autoput niti mogu da prođu starim putem od Milanovca ka Čačku i obrnuto, čak i onaj ko elektronski plaća ne može da se probije do rampe dok ne dođe do same rampe !
Koji je stručnjak takopostavio naplatne rampe, šta je falilo da se rampe postave lepo na sred punog profila autoputa, po 2-3 rampe za plaćanje novcem i jedna za elektronsku naplatu ?!
Na kraju da zaključim da koridori ili ko već nije sposoban da izvede jedno taku prostu stvar, a kad se dođe do većih problema mogu misliti šta će nas još dočekati !

Stanovnik

pre 7 godina

Realno svaki dan cekam 15-20 min na ukljucenje ili isklhjucenje sa auto puta Preljina-Dici(do Ljiga ima jos 8km). Ustedeo sam 5 min...

nesh

pre 7 godina

Ne razumem ove sto kukaju kako ce sa Banjice ili Altine ili Borce ili odakle god ici na auto-put. Pa nije Beograd selo, ogroman je grad, vi zivite na jednom kraju a auto-put je na drugom, sta da se radi. Ne moze auto put da prodje kroz svaku opstinu, a posebno kroz centralne opstine.

gologuzov

pre 7 godina

A šta je sa međunarodnom železničkom prugom prema Mađarskoj? Ne. Ne mislim na izvikanu brzu prugu između Beograda i Budimpešte. Radi se o pruzi između Subotice i Segedina. Ova pruga je nekada spajala Tisu sa Dunavom od Segedina do Baje preko Subotice.
Samo je trebalo obnoviti nekih desetak kilometara (da pešaci ne bi prestigli voz) blizu granice. Umesto toga saobraćaj je obustavljen, na stanicama i prelazima skinute su rampe i signalizacija i sve je prepušten potpunom propadanju.
A znamo da putevi, naravno i železnički povezuju i približavaju narode i kulture i samim tim i privrede suseda.

Doktor

pre 7 godina

Neka prica ko sta hoce,meni ce dosta da znaci svaki METAR novog puta koji bilo koja vlast sagradi. Ko gradi,ima glas od mene. Lopovi ovi,lopovi oni,pa sto od 2001god do 2012 nije izgradjeno barem 100km ovog auto puta?

.орг

pre 7 godina

колико видим на мапи, разлог је стварање саоб. прстена. то је део обилазнице око београда.

neutralni bot

pre 7 godina

Mnogi se zale na dugo cekanje na naplatim rampama, pa gospodo svratitite do AMSS uzmite aparat za elektronsku naplatu putarine i nema cekanja, zar je to toliko tesko ????

sveznalica

pre 7 godina

I onda ce na takvom modernom putu.za koji se hvale vlastoddrsci stizati za veoma kratko vreme,neka B U D A L A ,staviti zabranu voznje na 50 km na cas,kao sto je preko mosta Pupin do Borce.Stace nam onda takvi moderni putevi gde je dozvoljeno,da voze samo P U Z E V I.

Doktor

pre 7 godina

Neka prica ko sta hoce,meni ce dosta da znaci svaki METAR novog puta koji bilo koja vlast sagradi. Ko gradi,ima glas od mene. Lopovi ovi,lopovi oni,pa sto od 2001god do 2012 nije izgradjeno barem 100km ovog auto puta?

neutralni bot

pre 7 godina

Mnogi se zale na dugo cekanje na naplatim rampama, pa gospodo svratitite do AMSS uzmite aparat za elektronsku naplatu putarine i nema cekanja, zar je to toliko tesko ????

nesh

pre 7 godina

Ne razumem ove sto kukaju kako ce sa Banjice ili Altine ili Borce ili odakle god ici na auto-put. Pa nije Beograd selo, ogroman je grad, vi zivite na jednom kraju a auto-put je na drugom, sta da se radi. Ne moze auto put da prodje kroz svaku opstinu, a posebno kroz centralne opstine.

Pametnjakovic

pre 7 godina

Redovno vozim na relaciji BG - CA. Do sada mi je bilo potrebno 2 h i 15 min (koliko mi treba kad idem ibarskom) od kuce do kuce, nesto manje od 2 h od izlaza iz BG-a do ulaza u CA. Sa novim auto putem od Ljiga do Preljine skracujem vreme putovanja za max 15 min. Cena putarine je 140 RSD sto dovodi do racunice da je cena ustede vremena po minutu oko 10 dindzi. Po ovoj racunici cena putarine u autoputem od BG do CA (60 min x 10 RSD) ce biti 600 RSD ili skuplja ako uzmemo u obzir da ce se vreme putovanja smanjiti sa 2 h na 1 h. Realno mi se ne isplati da zurim. Laganica preko Rudnika za dzabaka. Prokleti kapitalizam! Bojkot skupih putarina!

Cacanin

pre 7 godina

Ne mogu da kazem da me ovo ne raduje ali pitam se iskreno da li ce biti nekih iskljucenja ka centru beograda ili cu morati da se vracam sa Surcina u centar gde mi treba bar jos pola sata ili spici gde mi treba jos jedan sat kao od Cacka do Beograda.. Ako se ne napravi neka petlja kod orlovace i ako se ne uradi obilaznica sa Orlovace do bubanj potoka dzabe autoput...Ta obilaznica stoji vec dugi niz godina...

Djole

pre 7 godina

Samo da lepo zvuci a sto je suplja prica nema veze. Kako za manje od sat vremena? 140 km a ogranicenje 120 km/h. Ispred tunela i 80 na dobrom delu autoputa 110 a dok izadjes iz grada i udjes u cacak 50. Ali mnogo lepo zvuci za manje od sat vremena... Kao sto su stavili ogranicenje 50 km/h na celu deonicu od Pupinovog mosta pa sve do Pancevackog puta. A po tri trake u oba pravca. I naravno radar.

Pera

pre 7 godina

Autoput Beograd-Cacak ce imati oko 135 kilometara. Maksimalna dozvoljena brzina je 120km/sat, a na mnogim mestima na trenutom delu autoputa od Ljiga do Cacka stoji ogranicenje od 80km/sat. Kako je moguce da neko predje to rastojanje za manje od sat vremena ako i priblizno postuje ogranicenje brzine? Ili je to Ministarka zaboravila za maksimalnu dozvoljenu brzinu, posto za nju ne postoje zakoni ni ogranicenja!

ja

pre 7 godina

niste vi...to je dogovoreno i poceto da se radi jos dok.je cvetkovic bio premijer...to.sto.vi mislite da mi svi imamo pamcenje zlatne ribice, vise govori o vama nego o nama....

T

pre 7 godina

Trasa je "odlična". Krene neko sa Banjice za Čačak. Prvo krene na severozapad do Surčina, pa onda na jug za Čačak. U praksi, ići će Ibarskom magistralom kao do sada ili postojećim putem do Obrenovca na kojem su već nemoguće gužve.

pajero

pre 7 godina

Da li je iko pitao ministarku zašto nije izabrana trasa Ostružnica-Obrenovac? Dobro, pitanje je da li se ona razume u tematiku uopšte, ali ovo je čista politika i arčenje novca. Ako se pogleda na mapu, logičnije je da se autoput povezao na postojeću obilaznicu kod Ostružnice i desnom obalom Save, preko Umke, ka Obrenovcu. Ta trasa je kraća, jednostavnija, logičnija, i jeftinija! Taj put bi se povezao direktno na postojeći Obrenovački put. Ne bi morao da se gradi potpuno nov most, kao ni autoput koji je faktički paralelan sa obilaznicom. Ne bi morala da se urniša sremska strana izuzimanjem zemljišta i presecanjem njiva. Jedina mana je klizište kod Umke, ali urađene su studije koje potvrđuju da je sanacija em moguća em krajnje korisna (i za ljude koji tamo žive i za zaštitu korita Save). I tako je jeftinije bar 60 miliona evra. Ovo pitanje se postavlja još uz vremena Velje ministra i vlasti samo ignorišu ljude iz struke i privrede, kao i građane. To je ta naša država...

gozd

pre 7 godina

Znači, ipak se gradi duža, skuplja i nepraktična trasa. Umesto da se nastavi Obrenovački put, sa autoputskim spojem u Ostružnici (postojeća obilaznica), gradiće se paralelni autoput sa novim mostom? Kako neko napisa, svi sa šumadijske strane Beograda moraće da voze do aerodroma, pa na obilaznicu, pa na ovaj put - samo do Obrenovca će putovati 40 minuta, kakav bre Čačak za sat vremena!? Druga opcija im je da se klackaju postojećim magistralama do Obrenovca ili Lajkovca. Opet 40-45 minuta. Bravo za Zoranu!

Zašto autoput (sa mosto preko Save) od Jakova do Obrenovca?

pre 7 godina

Gledam mapu koridora 11 (zvanican sajt Koridora Srbije) i nije mi jasno uopste zbog cega je potrebno raditi autoput od Jakova do Obrenovca sa sve 6 nadvožnjaka i novim mostom preko Save??? Jel nekom jasno ovo? (dobro osim stare mantre da se neko ugradjuje i tome slično).

Ok po meni da urade nastavak Vojvodjanske ulice na NBG i da spoje sa obilaznicom kako bi i ljudi sa NBG mogli brzo do obilaznice a potom posle već postojećeg ostružničkog mosta lepo se isključiš desno (kod Ostružnice) na autoput ka Obrenovcu. Za te pare što hoće da potroše na taj autoput od Jakova do Obrenovca bolje da završe obilaznicu do Avale više a da ne govorimo o rupama po centru Beograda..

vagar

pre 7 godina

Jos jedno obecanje"bice.."Pa zar nisi obecala da ce cela ova deonica zajedno sa E 10 biti zavrsena do 31.03.2017,pa posle produzila do 31.12.2017,pa bice ovo bice ono i racunate na kratko pamcenje "gospodjo Bice",ajde bar jedno ispunjeno obecanje osim elekronskoh dozvola,koju pomonjete 3 puta dnvno,ali nista drugo.

Beca

pre 7 godina

Beograd - Čačak vazdušnom linijom oko 100 km. Pa računajte da li je to moguće (uz poštovanje saobraćajnih propisa tj. ograničenja od 120 km/h).

Miki In

pre 7 godina

Srbiji jesu hitno potrebne moderni autoputevi, brze pruge i.t.d. ali ne ide mi u glavu da se silni milioni troše na nove projekte a da pri tom postojeci autoput sve više lići na kaldrmu,mislim na deonice Subotica-Bg i Sid-Bg , zbog čega se kod nas uvek naopako radi?

Branko

pre 7 godina

Na žalost, deonica preko Ostružnice i Umke zapravo je daleko skuplja, iako je kraća, zbog stabilizacije klizišta. Inače, nije moguće stići u Čačak za manje od sat, a da se ne krše propisi. Jedino da podignu ograničenje na 150 km/h ili da se put računa od ivice teritorije Grada Beograda, negde 25 km južno od Obrenovca.

Stanovnik

pre 7 godina

Realno svaki dan cekam 15-20 min na ukljucenje ili isklhjucenje sa auto puta Preljina-Dici(do Ljiga ima jos 8km). Ustedeo sam 5 min...

goran

pre 7 godina

Cena je recimo OK, jer tu ide i most preko Save, ali 17,5km će biti završeno sredinom (ili krajem) 2019. g. Ovo se ne vidi iz ove vesti (ima na agencijskim sajtovima). Dve i po godine, najmanje, za 17,5km!

Цане

pre 7 godina

Пошто нису сви кратке памети.
Зар нису обећали март ове године?????
И зашто је рок померен до новембра, кад се све ради како треба????
Xоће ли ико дати одговор, пошто да нико неће одговарати.
поздрав

zar je bitno

pre 7 godina

Dakle,
kaze gospodja ministarka ''sve na vreme, sve provereno...''

Zasto su Lokacijski uslovi za deonicu koja obuhvata most preko Save i Kolubare izdavani prosle nedelje (a oni su osnov da bi se projekat radio. U konkretnom slucaju, projektna dokumentacija je postojala a LU su naknadno izdavani....o usaglasenosti ili neusaglasenoti ne bi ovom prilikom), dokumentacija nivoa PGDa (projekat za gradjevinsku dozvolu) poslata na tehnicku kontrolu krajem prosle nedelje, Gradjevinska dozvola izdata danas? Pri tome, u inicijalnim LU je bilo gresaka pa su izdavani novi LU....

Zato sto je sa CCCC potpisan ugovor, tece im rok od 32 meseca za izgradnju, obecano je zapocinjanje radova 01.03.2017.god. I onda se preseklo da to mora biti danas....

Nema veze sa predizbornom kampanjom koja traje godinama.... ima veze sa silovanjem inteligencije....

Jos vise zabrinjavava eventualna cinjenica da to tako mora kod nas, inace se stvari nece pomerati, zbog mentaliteta i birokratije...

Da se ide odavde....

Zoran

pre 7 godina

Kao što vi imate za investicije da gradite put tako i većina naroda ima za investiciju kupovine goriva i plaćanja putarine do Čačka!

Alo bre, majstori! Nema bre za šta kuče da nas ujede više. Barem 70% gulije ovde koja radi za 200 Evra i ako ima kola sipa za 500 Dindži čorbe da ode do Kuma na B. Brdo na dečiji rođendan...

.орг

pre 7 godina

колико видим на мапи, разлог је стварање саоб. прстена. то је део обилазнице око београда.

gologuzov

pre 7 godina

A šta je sa međunarodnom železničkom prugom prema Mađarskoj? Ne. Ne mislim na izvikanu brzu prugu između Beograda i Budimpešte. Radi se o pruzi između Subotice i Segedina. Ova pruga je nekada spajala Tisu sa Dunavom od Segedina do Baje preko Subotice.
Samo je trebalo obnoviti nekih desetak kilometara (da pešaci ne bi prestigli voz) blizu granice. Umesto toga saobraćaj je obustavljen, na stanicama i prelazima skinute su rampe i signalizacija i sve je prepušten potpunom propadanju.
A znamo da putevi, naravno i železnički povezuju i približavaju narode i kulture i samim tim i privrede suseda.

Zlobni cinik

pre 7 godina

A koji je "stručnjak" onako genijalno postavio naplatne rampe na novootvorenoj deonici kod Preljine ?
Za svaki smer po dve rampe; jedna za plaćanje gotovinom, druga za elektronsku naplatu. Šta će se dešavati u špicevima, koliko će se dugo čekati na prolazak kroz rampu ??
Pa još i mesto gde je postavljena, između isključenja sa autoputa i kružnog toka po jedna traka za svaki smer. Već su počela da se dešavaju zagušenja na kružnom toku na staroj trasi ibarske da niti mogu vozila na autoput niti mogu da prođu starim putem od Milanovca ka Čačku i obrnuto, čak i onaj ko elektronski plaća ne može da se probije do rampe dok ne dođe do same rampe !
Koji je stručnjak takopostavio naplatne rampe, šta je falilo da se rampe postave lepo na sred punog profila autoputa, po 2-3 rampe za plaćanje novcem i jedna za elektronsku naplatu ?!
Na kraju da zaključim da koridori ili ko već nije sposoban da izvede jedno taku prostu stvar, a kad se dođe do većih problema mogu misliti šta će nas još dočekati !

sveznalica

pre 7 godina

I onda ce na takvom modernom putu.za koji se hvale vlastoddrsci stizati za veoma kratko vreme,neka B U D A L A ,staviti zabranu voznje na 50 km na cas,kao sto je preko mosta Pupin do Borce.Stace nam onda takvi moderni putevi gde je dozvoljeno,da voze samo P U Z E V I.