Utorak, 21.02.2017.

17:15

"Tačno u evro": Koliko će nas koštati MiG-ovi

Ministar obrane Zoran Đorđević rekao je da remont i modernizacija deset lovačkih aviona "MiG 29" Srbiju neće koštati ni više ni manje od 185 miliona evra.

Izvor: Beta

"Taèno u evro": Koliko æe nas koštati MiG-ovi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

qwerty

pre 7 godina

Znas li koliko kosta samo JEDNA RAKETA R70? (Neko iz mase, 21. februar 2017 19:18)

Koliko kosta? Nwmoj mi pricati da kosta 20 Miliona. I na koga cemo da je ispalimo?

Aleksandar KND

pre 7 godina

@Kiza
Zašto ne preavimo naše avione? Galeb i Super Galeb mogu trenutno da služe za parade. Možda sa dobrim PVO sistemom i posluže za neko bombardovanje neprijateljskih položaja.
Zato ne u slučaju da treba da "isprate" neki veći avion (putnički na primer) mogu samo da mu mašu 6km niže i možda piloti dvogledom da ih indentifikuju, pošto ne mogu da se popnu na visinu leta običnog putničkog aviona. trenutno ni jedan naš vazduhoplov ne može da priđe ni jednom avionu koji preleće našu zemlju, ne može ni da mu pročita oznake na repu sa svoje maksimalne visine!
Za tu svrhu su nam dotični migovi najisplatljiviji, kakvi god da su. Mogu da uoče radarom spornu letelicu, mogu da dolete do nje (da je stignu) na kojij god da visini leti i da odreaguju agresivno u koliko ima potrebe za tim.
Protiv armade koja nas je napadala 99-te, nije nam dosta ni 10 celokupnih godišnjih budžeta za aktivnu odbranu bez gubitaka.

sasa jokic

pre 7 godina

Novi mig29? Ti se avioni vec godinama ne lroizvode, tako da novi ne postoje.
Ovde nije rec o jacanju odbranbene moci, nego o podilazenju Rusima zarad dobijanja politicke naklonosti.
Kome trebaju krsevi koji su vise za rashod, nego za remont?
Kupite zemljaci S300 i to je odbrana, ali znate kada ce nama Rusi to da prodaju? Nikada, nikome ne treba sigurna Srbija.
Ovu eskadrilu mig 29 mogu da "obrisu" u par minuta.

Arhivator

pre 7 godina

Ma šta se više komentariše ovde?! Trebalo je samo da odrade ko što je Tile odradio. Samo su novi migovi 21 osvanuli jedno jutro 63-će godine na batajničkom aerodromu. Nije se sigurno komentarisalo po čaršiji, pa šta će nam to, to je skupo, te bolje sa su ovo ili ono. Nije smeo niko ni da pita odakle ovi avioni, ako ih je i prepoznao u preletu, a sumnjam da jeste.

dvokrilac

pre 7 godina

@Dusan
Sine Dušane jesi li čuo za bombarder B52. Prvi let 1952 godine. Uveden u upotrebu 1955 godine. B52H (koji je u tekućoj upotrebi) proizveden 1962. Uredno obnavljan i modernizovan sa konstruktivnom zamenom delova tako da sada nemaju baš mnogo veze sa prvobitnom konstrukcijom. Ostaju u upotrebi bar do 2040 kada će, de fakto, imati 78 godina.

RX

pre 7 godina

Da razjasnim neke nedoumice. Ne postoji cena za MIG-29, jer se vise NE PROIZVODE, oni se ne proizvode vec oko 25 godina, tako da gresi svako koji pricaju o "ceni" novih, ali jos vise grese ovi koji brane ovu nebuloznu investiciju. Ministar laze kada prica o 14 godina resursa. Resurs na MIG-29 je u idelanim okolnostima 700 sati ili 10 godina, sto ga stavlja na dno lestvice aviona po broju sati u toku jednog resursnog ciklusa. Ovim avionima je preostao jos samo jedan remont, jer je sam proizvodjac propisao da im je vek upotrebe 25 godina, a taj vek upotrebe su svih 10 aviona PREKORACILI uz usmeno odobrenje proizvodjaca. Dakle, avionima je preostao jos jedan remontni ciklus i zavisno od godine proizvodnje krenuce da ispadaju 2027-29 iz stroja, jer ce tada da imaju po 40 godina, sto im je apsolutni kraj! Pri tome ce se za tih 10 godina moci leteti po 70 sati na svakom od aparata sto je apsolutno nedovoljno za bilo koju obucenost pilota, jer ce svaki pilot u proseku leteti 35 sati. Dalje se laze za rezerve delove, delovi samo za jedan MIG-29 za jednu godinu da ga drzite u letnom stanju kostaju oko 2 miliona, 10 aviona je oko 20 miliona. Dakle, mi imamo delove za eventualno 1-2 godine. Rusi ne daju nikakve garancije ni na sta, to su gluposti, pa Alziru su UVALILI polovnu opremu iako je u ugovoru stajalo da ce biti nova i onda su im Alzirci vratili sve MIG-29 SMT. Iskreno sumnjam da ce se ceo posao zavrsiti, mislim da cemo odustati od modernizacije, iako je i ona zastarela.

sibke

pre 7 godina

Nov MIG29B kosta 11 miliona dolara, oko 10 miliona evra. Zasto nas remontovani avioni kostaju 18,5 miliona evra po komadu

zato sto je to cena samo aviona bez opreme(radara,raketa,rezervnih delova i bez obuke)

Kiza

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto mi ne napravimo borbeni avion. Ako su Nemci mogli 30-ih godina proslog veka da naprave avion od sper-ploce "HORTEN" sto ne bi mogli i mi. A pravili smo "ORLOVE" dok smo bili u Jugoslaviji.

Dusan

pre 7 godina

Cisto bacanje para.Remontuju se raspali krsevi koji ce posle da kostaju najmanje duplo vise po satu leta u odnosu na SMT verziju.I nije to posle nov avion nego i dalje krntija,jel cuo neko za zamor materijala.

Svedok s'lica mesta

pre 7 godina

koga briga za MiGove...daj bre spineri, koliko će vas koštati Vojska koja će vas tužiti za prekovremeni rad i nesplaćene praznike ?, pa skoro ko MiGovi...mašala

Neko iz mase

pre 7 godina

@Balansero

Uvek ima dezurnih kriticara kojima nista ne valja i ne odgovara ali bar nekad treba biti realan.
Prvo - nije tacno da nov M29 kosta samo 11 mil. USD nego oko 20-22 mil. u zavisnosti od opreme i radara a to je "go" avion bez raketa i troskova eksploatacije.
Drugo - sve i da je cena "tu negde" u tekstu lepo pise da u ukupnu cenu ulazi i naoruzanje i odrzavanje tih aviona za narednih 14 godina. Znas li koliko kosta samo JEDNA RAKETA R70? Inace avion i 25 godina star kad se remontuje kako treba to je skoro nov avion (ostaje stara kontrukcija aviona a elektronika, domet radara i stanje motora je ono sto je bitno).
Inace, da ne bude zabune, u remont i modernizaciju ovih deset 29-ki ulaze sest ruskih i cetiri nase. Od nasih trenutro tri lete (dva jednoseda i jedan dvosed) dok je cetvrti "donor" za rezervne delove.

haha

pre 7 godina

Nije objasnio kakva je njihova upotreba....
Jel treba da služe kao glineni golubovi NATO lovcima?
Bolje da smo NATO paktu dali te pare da nas ne diraju... ccccccc

Vojno obdanište

pre 7 godina

@ Nov MIG29B kosta 11 miliona dolara, oko 10 miliona evra. Zasto nas remontovani avioni kostaju 18,5 miliona evra po komadu?
(Balansero, 21. februar 2017 17:51)


Toliko ne kostaju ni klipni COIN avini, ne lupaj.
Uopšte me ne zanimaju izbori, SNS, opozicia... Srbiji su ovi avioni neophodni i u toj priči je vlast najmanje bitna.
Skuplje je plaćati zaštitu neba nego je sam vrsiti, naučite jednom za svagda. Novac za škole, bolesnu decu itd. treba tražiti na drugoj strani, onoj koja troši i rasipa na budalaštine i nepotrebne stvari, a ne kod vojske koja ništa ne dobija decenijama.

Zika

pre 7 godina

@balansero

Druze nauci da koristis taj gugl, novi mig 2013 proizvodnja kosta 22miliona, 11 milona kosta serija do 1999 godine, u ovu cenu ulaze resursi za 14 godina, sto znaci za sve sto ti treba za tih 14 godina ti avioni su pokriveni, realno treba nam makar tih 10 aviona da ova deca sto se skoluju za vojne pilote imaju na cemu da lete, a i za dezurnu paru da se ne brukamo da nam drugi stite vazdusni prostor! Bas me briga jel si DS, SNS, SPS,DJB i sta ti ja znam kolko ih jos ima, ali mi je drago da neka vlast makar ulaze u vojsku, ti ako hoces leba idi zaradi, ni jedna vlast te nece hraniti na kasiku koja god da dodje, to nije njihov posao kapiras? Koju fabriku sa tim parama da otvore, sta da proizvoid ta fabrika, kom trzistu da konkurise, da je tako lako svi bi otvarali fabrike...

Simke

pre 7 godina

Super galeb je odličan školsko-borbeni avion i potrebna mu je modernezacija.Ali sumnjam da mi imamo resurse i novce za tu avanturu.
(glava, 21. februar 2017 17:38)

Poslednji G-4 je proizveden pre više od četvrt veka. Uz svu modernizaciju i produžavanje resursa, teško da mogu da budu upotrebljivi duže od narednih do deset godina.

donkihot

pre 7 godina

Hehe,kaze u euro ! Ja poverovah...kad ono-u milion! Koliko vidim,ovde je bilo zaokruzivanje,sta je to za ovako bogatu drzavu,koja je motor razvoja Evrope,pritom i sa najvecim rastom BDP-a u Evropi !

Srboljub

pre 7 godina

Iskustvo proteklih decenija nalaže da je jedini siguran, od naroda bespogovorno prihvaćen i omiljen način prikupljana sredstava poštanska marka, odnosno doplatna. Samo da se dogovirite sa popovima oko prioriteta, prosto ne znam kome je potrebnije. (Postoji i sms način, ali tako se već lečimo, zar ne?)

Marko

pre 7 godina

Ekspert za avijaciju?? Imamo li mi skolovanih penzionisanih oficira sa ratnim iskustvom koji bi preuzeli najodgovornije funkcije u sistemu odbrane? Kao sto rade i u SAD i Rusiji, a oni valjda o tome dosta znaju...

bomberos

pre 7 godina

Dobro. EU ce da daje donacije u razne Projekte u Srbiji da bi Srbija tolike pare utucala u polovne ruske avione? Nece to moci vise tako. Neka se vladari Srbije opredele na koju ce stranu. Bilo bi posteno i prema EU i prema Rusiji.

мики

pre 7 godina

Ау какви ли су доктори наука у влади кад је бивши шофер овако поткован. Све блиста све се сјаји али порез на имовину грађана и ове године већи. Цена станова по порезницима све већа а устварности јад и чемер. Какав скуп лажова.

milan

pre 7 godina

Napredno,a narod nema za hleb,najgora vlada u istoriji i kao takva vreme je da na proleće ode....nikada gore se nije živelo i to ne vide samo botovi sa pola mozga

milan

pre 7 godina

Napredno,a narod nema za hleb,najgora vlada u istoriji i kao takva vreme je da na proleće ode....nikada gore se nije živelo i to ne vide samo botovi sa pola mozga

мики

pre 7 godina

Ау какви ли су доктори наука у влади кад је бивши шофер овако поткован. Све блиста све се сјаји али порез на имовину грађана и ове године већи. Цена станова по порезницима све већа а устварности јад и чемер. Какав скуп лажова.

Marko

pre 7 godina

Ekspert za avijaciju?? Imamo li mi skolovanih penzionisanih oficira sa ratnim iskustvom koji bi preuzeli najodgovornije funkcije u sistemu odbrane? Kao sto rade i u SAD i Rusiji, a oni valjda o tome dosta znaju...

Vojno obdanište

pre 7 godina

@ Nov MIG29B kosta 11 miliona dolara, oko 10 miliona evra. Zasto nas remontovani avioni kostaju 18,5 miliona evra po komadu?
(Balansero, 21. februar 2017 17:51)


Toliko ne kostaju ni klipni COIN avini, ne lupaj.
Uopšte me ne zanimaju izbori, SNS, opozicia... Srbiji su ovi avioni neophodni i u toj priči je vlast najmanje bitna.
Skuplje je plaćati zaštitu neba nego je sam vrsiti, naučite jednom za svagda. Novac za škole, bolesnu decu itd. treba tražiti na drugoj strani, onoj koja troši i rasipa na budalaštine i nepotrebne stvari, a ne kod vojske koja ništa ne dobija decenijama.

Svedok s'lica mesta

pre 7 godina

koga briga za MiGove...daj bre spineri, koliko će vas koštati Vojska koja će vas tužiti za prekovremeni rad i nesplaćene praznike ?, pa skoro ko MiGovi...mašala

donkihot

pre 7 godina

Hehe,kaze u euro ! Ja poverovah...kad ono-u milion! Koliko vidim,ovde je bilo zaokruzivanje,sta je to za ovako bogatu drzavu,koja je motor razvoja Evrope,pritom i sa najvecim rastom BDP-a u Evropi !

Neko iz mase

pre 7 godina

@Balansero

Uvek ima dezurnih kriticara kojima nista ne valja i ne odgovara ali bar nekad treba biti realan.
Prvo - nije tacno da nov M29 kosta samo 11 mil. USD nego oko 20-22 mil. u zavisnosti od opreme i radara a to je "go" avion bez raketa i troskova eksploatacije.
Drugo - sve i da je cena "tu negde" u tekstu lepo pise da u ukupnu cenu ulazi i naoruzanje i odrzavanje tih aviona za narednih 14 godina. Znas li koliko kosta samo JEDNA RAKETA R70? Inace avion i 25 godina star kad se remontuje kako treba to je skoro nov avion (ostaje stara kontrukcija aviona a elektronika, domet radara i stanje motora je ono sto je bitno).
Inace, da ne bude zabune, u remont i modernizaciju ovih deset 29-ki ulaze sest ruskih i cetiri nase. Od nasih trenutro tri lete (dva jednoseda i jedan dvosed) dok je cetvrti "donor" za rezervne delove.

Zika

pre 7 godina

@balansero

Druze nauci da koristis taj gugl, novi mig 2013 proizvodnja kosta 22miliona, 11 milona kosta serija do 1999 godine, u ovu cenu ulaze resursi za 14 godina, sto znaci za sve sto ti treba za tih 14 godina ti avioni su pokriveni, realno treba nam makar tih 10 aviona da ova deca sto se skoluju za vojne pilote imaju na cemu da lete, a i za dezurnu paru da se ne brukamo da nam drugi stite vazdusni prostor! Bas me briga jel si DS, SNS, SPS,DJB i sta ti ja znam kolko ih jos ima, ali mi je drago da neka vlast makar ulaze u vojsku, ti ako hoces leba idi zaradi, ni jedna vlast te nece hraniti na kasiku koja god da dodje, to nije njihov posao kapiras? Koju fabriku sa tim parama da otvore, sta da proizvoid ta fabrika, kom trzistu da konkurise, da je tako lako svi bi otvarali fabrike...

bomberos

pre 7 godina

Dobro. EU ce da daje donacije u razne Projekte u Srbiji da bi Srbija tolike pare utucala u polovne ruske avione? Nece to moci vise tako. Neka se vladari Srbije opredele na koju ce stranu. Bilo bi posteno i prema EU i prema Rusiji.

haha

pre 7 godina

Nije objasnio kakva je njihova upotreba....
Jel treba da služe kao glineni golubovi NATO lovcima?
Bolje da smo NATO paktu dali te pare da nas ne diraju... ccccccc

RX

pre 7 godina

Da razjasnim neke nedoumice. Ne postoji cena za MIG-29, jer se vise NE PROIZVODE, oni se ne proizvode vec oko 25 godina, tako da gresi svako koji pricaju o "ceni" novih, ali jos vise grese ovi koji brane ovu nebuloznu investiciju. Ministar laze kada prica o 14 godina resursa. Resurs na MIG-29 je u idelanim okolnostima 700 sati ili 10 godina, sto ga stavlja na dno lestvice aviona po broju sati u toku jednog resursnog ciklusa. Ovim avionima je preostao jos samo jedan remont, jer je sam proizvodjac propisao da im je vek upotrebe 25 godina, a taj vek upotrebe su svih 10 aviona PREKORACILI uz usmeno odobrenje proizvodjaca. Dakle, avionima je preostao jos jedan remontni ciklus i zavisno od godine proizvodnje krenuce da ispadaju 2027-29 iz stroja, jer ce tada da imaju po 40 godina, sto im je apsolutni kraj! Pri tome ce se za tih 10 godina moci leteti po 70 sati na svakom od aparata sto je apsolutno nedovoljno za bilo koju obucenost pilota, jer ce svaki pilot u proseku leteti 35 sati. Dalje se laze za rezerve delove, delovi samo za jedan MIG-29 za jednu godinu da ga drzite u letnom stanju kostaju oko 2 miliona, 10 aviona je oko 20 miliona. Dakle, mi imamo delove za eventualno 1-2 godine. Rusi ne daju nikakve garancije ni na sta, to su gluposti, pa Alziru su UVALILI polovnu opremu iako je u ugovoru stajalo da ce biti nova i onda su im Alzirci vratili sve MIG-29 SMT. Iskreno sumnjam da ce se ceo posao zavrsiti, mislim da cemo odustati od modernizacije, iako je i ona zastarela.

Dusan

pre 7 godina

Cisto bacanje para.Remontuju se raspali krsevi koji ce posle da kostaju najmanje duplo vise po satu leta u odnosu na SMT verziju.I nije to posle nov avion nego i dalje krntija,jel cuo neko za zamor materijala.

Arhivator

pre 7 godina

Ma šta se više komentariše ovde?! Trebalo je samo da odrade ko što je Tile odradio. Samo su novi migovi 21 osvanuli jedno jutro 63-će godine na batajničkom aerodromu. Nije se sigurno komentarisalo po čaršiji, pa šta će nam to, to je skupo, te bolje sa su ovo ili ono. Nije smeo niko ni da pita odakle ovi avioni, ako ih je i prepoznao u preletu, a sumnjam da jeste.

Srboljub

pre 7 godina

Iskustvo proteklih decenija nalaže da je jedini siguran, od naroda bespogovorno prihvaćen i omiljen način prikupljana sredstava poštanska marka, odnosno doplatna. Samo da se dogovirite sa popovima oko prioriteta, prosto ne znam kome je potrebnije. (Postoji i sms način, ali tako se već lečimo, zar ne?)

sibke

pre 7 godina

Nov MIG29B kosta 11 miliona dolara, oko 10 miliona evra. Zasto nas remontovani avioni kostaju 18,5 miliona evra po komadu

zato sto je to cena samo aviona bez opreme(radara,raketa,rezervnih delova i bez obuke)

dvokrilac

pre 7 godina

@Dusan
Sine Dušane jesi li čuo za bombarder B52. Prvi let 1952 godine. Uveden u upotrebu 1955 godine. B52H (koji je u tekućoj upotrebi) proizveden 1962. Uredno obnavljan i modernizovan sa konstruktivnom zamenom delova tako da sada nemaju baš mnogo veze sa prvobitnom konstrukcijom. Ostaju u upotrebi bar do 2040 kada će, de fakto, imati 78 godina.

Simke

pre 7 godina

Super galeb je odličan školsko-borbeni avion i potrebna mu je modernezacija.Ali sumnjam da mi imamo resurse i novce za tu avanturu.
(glava, 21. februar 2017 17:38)

Poslednji G-4 je proizveden pre više od četvrt veka. Uz svu modernizaciju i produžavanje resursa, teško da mogu da budu upotrebljivi duže od narednih do deset godina.

Kiza

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto mi ne napravimo borbeni avion. Ako su Nemci mogli 30-ih godina proslog veka da naprave avion od sper-ploce "HORTEN" sto ne bi mogli i mi. A pravili smo "ORLOVE" dok smo bili u Jugoslaviji.

sasa jokic

pre 7 godina

Novi mig29? Ti se avioni vec godinama ne lroizvode, tako da novi ne postoje.
Ovde nije rec o jacanju odbranbene moci, nego o podilazenju Rusima zarad dobijanja politicke naklonosti.
Kome trebaju krsevi koji su vise za rashod, nego za remont?
Kupite zemljaci S300 i to je odbrana, ali znate kada ce nama Rusi to da prodaju? Nikada, nikome ne treba sigurna Srbija.
Ovu eskadrilu mig 29 mogu da "obrisu" u par minuta.

Aleksandar KND

pre 7 godina

@Kiza
Zašto ne preavimo naše avione? Galeb i Super Galeb mogu trenutno da služe za parade. Možda sa dobrim PVO sistemom i posluže za neko bombardovanje neprijateljskih položaja.
Zato ne u slučaju da treba da "isprate" neki veći avion (putnički na primer) mogu samo da mu mašu 6km niže i možda piloti dvogledom da ih indentifikuju, pošto ne mogu da se popnu na visinu leta običnog putničkog aviona. trenutno ni jedan naš vazduhoplov ne može da priđe ni jednom avionu koji preleće našu zemlju, ne može ni da mu pročita oznake na repu sa svoje maksimalne visine!
Za tu svrhu su nam dotični migovi najisplatljiviji, kakvi god da su. Mogu da uoče radarom spornu letelicu, mogu da dolete do nje (da je stignu) na kojij god da visini leti i da odreaguju agresivno u koliko ima potrebe za tim.
Protiv armade koja nas je napadala 99-te, nije nam dosta ni 10 celokupnih godišnjih budžeta za aktivnu odbranu bez gubitaka.

qwerty

pre 7 godina

Znas li koliko kosta samo JEDNA RAKETA R70? (Neko iz mase, 21. februar 2017 19:18)

Koliko kosta? Nwmoj mi pricati da kosta 20 Miliona. I na koga cemo da je ispalimo?

haha

pre 7 godina

Nije objasnio kakva je njihova upotreba....
Jel treba da služe kao glineni golubovi NATO lovcima?
Bolje da smo NATO paktu dali te pare da nas ne diraju... ccccccc

Kiza

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto mi ne napravimo borbeni avion. Ako su Nemci mogli 30-ih godina proslog veka da naprave avion od sper-ploce "HORTEN" sto ne bi mogli i mi. A pravili smo "ORLOVE" dok smo bili u Jugoslaviji.

bomberos

pre 7 godina

Dobro. EU ce da daje donacije u razne Projekte u Srbiji da bi Srbija tolike pare utucala u polovne ruske avione? Nece to moci vise tako. Neka se vladari Srbije opredele na koju ce stranu. Bilo bi posteno i prema EU i prema Rusiji.

Neko iz mase

pre 7 godina

@Balansero

Uvek ima dezurnih kriticara kojima nista ne valja i ne odgovara ali bar nekad treba biti realan.
Prvo - nije tacno da nov M29 kosta samo 11 mil. USD nego oko 20-22 mil. u zavisnosti od opreme i radara a to je "go" avion bez raketa i troskova eksploatacije.
Drugo - sve i da je cena "tu negde" u tekstu lepo pise da u ukupnu cenu ulazi i naoruzanje i odrzavanje tih aviona za narednih 14 godina. Znas li koliko kosta samo JEDNA RAKETA R70? Inace avion i 25 godina star kad se remontuje kako treba to je skoro nov avion (ostaje stara kontrukcija aviona a elektronika, domet radara i stanje motora je ono sto je bitno).
Inace, da ne bude zabune, u remont i modernizaciju ovih deset 29-ki ulaze sest ruskih i cetiri nase. Od nasih trenutro tri lete (dva jednoseda i jedan dvosed) dok je cetvrti "donor" za rezervne delove.

Vojno obdanište

pre 7 godina

@ Nov MIG29B kosta 11 miliona dolara, oko 10 miliona evra. Zasto nas remontovani avioni kostaju 18,5 miliona evra po komadu?
(Balansero, 21. februar 2017 17:51)


Toliko ne kostaju ni klipni COIN avini, ne lupaj.
Uopšte me ne zanimaju izbori, SNS, opozicia... Srbiji su ovi avioni neophodni i u toj priči je vlast najmanje bitna.
Skuplje je plaćati zaštitu neba nego je sam vrsiti, naučite jednom za svagda. Novac za škole, bolesnu decu itd. treba tražiti na drugoj strani, onoj koja troši i rasipa na budalaštine i nepotrebne stvari, a ne kod vojske koja ništa ne dobija decenijama.

Dusan

pre 7 godina

Cisto bacanje para.Remontuju se raspali krsevi koji ce posle da kostaju najmanje duplo vise po satu leta u odnosu na SMT verziju.I nije to posle nov avion nego i dalje krntija,jel cuo neko za zamor materijala.

milan

pre 7 godina

Napredno,a narod nema za hleb,najgora vlada u istoriji i kao takva vreme je da na proleće ode....nikada gore se nije živelo i to ne vide samo botovi sa pola mozga

Zika

pre 7 godina

@balansero

Druze nauci da koristis taj gugl, novi mig 2013 proizvodnja kosta 22miliona, 11 milona kosta serija do 1999 godine, u ovu cenu ulaze resursi za 14 godina, sto znaci za sve sto ti treba za tih 14 godina ti avioni su pokriveni, realno treba nam makar tih 10 aviona da ova deca sto se skoluju za vojne pilote imaju na cemu da lete, a i za dezurnu paru da se ne brukamo da nam drugi stite vazdusni prostor! Bas me briga jel si DS, SNS, SPS,DJB i sta ti ja znam kolko ih jos ima, ali mi je drago da neka vlast makar ulaze u vojsku, ti ako hoces leba idi zaradi, ni jedna vlast te nece hraniti na kasiku koja god da dodje, to nije njihov posao kapiras? Koju fabriku sa tim parama da otvore, sta da proizvoid ta fabrika, kom trzistu da konkurise, da je tako lako svi bi otvarali fabrike...

Svedok s'lica mesta

pre 7 godina

koga briga za MiGove...daj bre spineri, koliko će vas koštati Vojska koja će vas tužiti za prekovremeni rad i nesplaćene praznike ?, pa skoro ko MiGovi...mašala

sibke

pre 7 godina

Nov MIG29B kosta 11 miliona dolara, oko 10 miliona evra. Zasto nas remontovani avioni kostaju 18,5 miliona evra po komadu

zato sto je to cena samo aviona bez opreme(radara,raketa,rezervnih delova i bez obuke)

RX

pre 7 godina

Da razjasnim neke nedoumice. Ne postoji cena za MIG-29, jer se vise NE PROIZVODE, oni se ne proizvode vec oko 25 godina, tako da gresi svako koji pricaju o "ceni" novih, ali jos vise grese ovi koji brane ovu nebuloznu investiciju. Ministar laze kada prica o 14 godina resursa. Resurs na MIG-29 je u idelanim okolnostima 700 sati ili 10 godina, sto ga stavlja na dno lestvice aviona po broju sati u toku jednog resursnog ciklusa. Ovim avionima je preostao jos samo jedan remont, jer je sam proizvodjac propisao da im je vek upotrebe 25 godina, a taj vek upotrebe su svih 10 aviona PREKORACILI uz usmeno odobrenje proizvodjaca. Dakle, avionima je preostao jos jedan remontni ciklus i zavisno od godine proizvodnje krenuce da ispadaju 2027-29 iz stroja, jer ce tada da imaju po 40 godina, sto im je apsolutni kraj! Pri tome ce se za tih 10 godina moci leteti po 70 sati na svakom od aparata sto je apsolutno nedovoljno za bilo koju obucenost pilota, jer ce svaki pilot u proseku leteti 35 sati. Dalje se laze za rezerve delove, delovi samo za jedan MIG-29 za jednu godinu da ga drzite u letnom stanju kostaju oko 2 miliona, 10 aviona je oko 20 miliona. Dakle, mi imamo delove za eventualno 1-2 godine. Rusi ne daju nikakve garancije ni na sta, to su gluposti, pa Alziru su UVALILI polovnu opremu iako je u ugovoru stajalo da ce biti nova i onda su im Alzirci vratili sve MIG-29 SMT. Iskreno sumnjam da ce se ceo posao zavrsiti, mislim da cemo odustati od modernizacije, iako je i ona zastarela.

мики

pre 7 godina

Ау какви ли су доктори наука у влади кад је бивши шофер овако поткован. Све блиста све се сјаји али порез на имовину грађана и ове године већи. Цена станова по порезницима све већа а устварности јад и чемер. Какав скуп лажова.

Arhivator

pre 7 godina

Ma šta se više komentariše ovde?! Trebalo je samo da odrade ko što je Tile odradio. Samo su novi migovi 21 osvanuli jedno jutro 63-će godine na batajničkom aerodromu. Nije se sigurno komentarisalo po čaršiji, pa šta će nam to, to je skupo, te bolje sa su ovo ili ono. Nije smeo niko ni da pita odakle ovi avioni, ako ih je i prepoznao u preletu, a sumnjam da jeste.

donkihot

pre 7 godina

Hehe,kaze u euro ! Ja poverovah...kad ono-u milion! Koliko vidim,ovde je bilo zaokruzivanje,sta je to za ovako bogatu drzavu,koja je motor razvoja Evrope,pritom i sa najvecim rastom BDP-a u Evropi !

Srboljub

pre 7 godina

Iskustvo proteklih decenija nalaže da je jedini siguran, od naroda bespogovorno prihvaćen i omiljen način prikupljana sredstava poštanska marka, odnosno doplatna. Samo da se dogovirite sa popovima oko prioriteta, prosto ne znam kome je potrebnije. (Postoji i sms način, ali tako se već lečimo, zar ne?)

Simke

pre 7 godina

Super galeb je odličan školsko-borbeni avion i potrebna mu je modernezacija.Ali sumnjam da mi imamo resurse i novce za tu avanturu.
(glava, 21. februar 2017 17:38)

Poslednji G-4 je proizveden pre više od četvrt veka. Uz svu modernizaciju i produžavanje resursa, teško da mogu da budu upotrebljivi duže od narednih do deset godina.

Marko

pre 7 godina

Ekspert za avijaciju?? Imamo li mi skolovanih penzionisanih oficira sa ratnim iskustvom koji bi preuzeli najodgovornije funkcije u sistemu odbrane? Kao sto rade i u SAD i Rusiji, a oni valjda o tome dosta znaju...

dvokrilac

pre 7 godina

@Dusan
Sine Dušane jesi li čuo za bombarder B52. Prvi let 1952 godine. Uveden u upotrebu 1955 godine. B52H (koji je u tekućoj upotrebi) proizveden 1962. Uredno obnavljan i modernizovan sa konstruktivnom zamenom delova tako da sada nemaju baš mnogo veze sa prvobitnom konstrukcijom. Ostaju u upotrebi bar do 2040 kada će, de fakto, imati 78 godina.

sasa jokic

pre 7 godina

Novi mig29? Ti se avioni vec godinama ne lroizvode, tako da novi ne postoje.
Ovde nije rec o jacanju odbranbene moci, nego o podilazenju Rusima zarad dobijanja politicke naklonosti.
Kome trebaju krsevi koji su vise za rashod, nego za remont?
Kupite zemljaci S300 i to je odbrana, ali znate kada ce nama Rusi to da prodaju? Nikada, nikome ne treba sigurna Srbija.
Ovu eskadrilu mig 29 mogu da "obrisu" u par minuta.

Aleksandar KND

pre 7 godina

@Kiza
Zašto ne preavimo naše avione? Galeb i Super Galeb mogu trenutno da služe za parade. Možda sa dobrim PVO sistemom i posluže za neko bombardovanje neprijateljskih položaja.
Zato ne u slučaju da treba da "isprate" neki veći avion (putnički na primer) mogu samo da mu mašu 6km niže i možda piloti dvogledom da ih indentifikuju, pošto ne mogu da se popnu na visinu leta običnog putničkog aviona. trenutno ni jedan naš vazduhoplov ne može da priđe ni jednom avionu koji preleće našu zemlju, ne može ni da mu pročita oznake na repu sa svoje maksimalne visine!
Za tu svrhu su nam dotični migovi najisplatljiviji, kakvi god da su. Mogu da uoče radarom spornu letelicu, mogu da dolete do nje (da je stignu) na kojij god da visini leti i da odreaguju agresivno u koliko ima potrebe za tim.
Protiv armade koja nas je napadala 99-te, nije nam dosta ni 10 celokupnih godišnjih budžeta za aktivnu odbranu bez gubitaka.

qwerty

pre 7 godina

Znas li koliko kosta samo JEDNA RAKETA R70? (Neko iz mase, 21. februar 2017 19:18)

Koliko kosta? Nwmoj mi pricati da kosta 20 Miliona. I na koga cemo da je ispalimo?