Utorak, 24.01.2017.

19:13

Potpuna zabrana za vozila starija od 2000.

Gradske vlasti Pariza su u sklopu borbe protiv zagađenja zabranile vožnju automobilima registrovanim pre 2000. godine.

Izvor: klix.ba

Potpuna zabrana za vozila starija od 2000. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 7 godina

Radio sam za francusku firmu i doveli nas u Pariz da se pohvale. Ja sam iz RH, ali kada sam vidio njihov vozni park ostao sam u čudu. Renaulta 5 pun Pariz! Proizvodio se u Sloveniji zadnji do 1991.! A ja bio u Parizu 2009-te. Dakle onda su imali svi više od 18 godina! Nije čudno vidjeto ni Renault 4, Spaček, Bubu, Peougeot 406... Na 10 starih auta (starijih od 10-15 godina) dolaze 3 novija, a od toga je 1 luksuzan. Prosjek starosti tih godina je bio u RH sigurno manji barem za 2 godine. U ZG i 5.
U Parizu nitko od mladih ne može nastaviti živjeti ako mu roditelji nisu bogatiji i daju mu movce za dobar dio stana. Cijene u centru su 10.000€, bližoj periferiji 5.000€, a daljoj (znači 40 km od centra 3.000€ za kvadrat!!!
Čistačica ima 1.200€, ali plaća stan od 50 m2 1.000€! Iznajmljivanje stana košta kao rata kredita, ali za kredit moraš imati 10% učešća u gotovini. A to nitko ne može skupiti.
Piva je 5-8€, čaša vina (1 dcl) 4-6€. Pa ti uštedi.
Pariz je samo za turiste. Na žalost.

necer

pre 7 godina

Ma kakvo zagadjenje!? Treba narod naterati da kupi novi auto koji manje zagadjuje...oooops...koji na tehnickom pokazuje da manje zagadjuje...SOFTVER-AUTO...Kapitalisticka lopovska fora..ili stara definicija trgovine,prodati nekome nesto sto mu i ne treba a za velike pare...

lepi mića

pre 7 godina

Nasoj drzavi je ocigledno bas naprotiv u iteresu da se vazduh sto vise zagadi. Obzirom da uvode sve vece troskove vozacima na TNG koji ne zagadjuju.

VUK

pre 7 godina

zabrana je samo za GRAD! Putevima ne možeš zabraniti vožnju starijih vozila ako su tehnički ispravna. U Americi, a i u Nemačkoj, postoje firme koje prerade stare motore da budu u standardu kao novi. Modeli iz 53,59, 68,74, 87,92.. sve to u oglasima košta prava bogatstva. Ovo je samo smanjenje gužve u gradu.

de_javu

pre 7 godina

Ovo me podseca na bivsu drzavu: uveli par-nepar za privatne automobile da bi stedeli gorivo a ukupna potrosnja privatnog sektora u bivsoj drzavi cinila 4% ukupne potrosnje energenata ...Tako i ovde: spornih 6% od ukupno 32 miliona vozila u Francuskoj - oni resavaju problem okomivsi se na 2 miliona automobila dok ostalih 30 ocito ne igra nikakvu ulogu.
ps. a sta je sa industrijom ... bar kod njih radi.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Dakle, jedan od francuskih simbola, legendarni Citroën 2CV - Spaček, više neće moći da se vidi na ulicama Pariza.
(Siniša, 24. januar 2017 22:47)

Hoće! On nije dizelaš..

Mile

pre 7 godina

Ovo je za rubriku vjerovali ili ne.Moj zet u Bosni jos vozi golfa 2 proizveden 1984!!!!!!
(Cika Gile, 24. januar 2017 21:03)

Verujem, jer i ja vozim u Srbiji golf 2 iz 1984, 1.6 na plin, i garantujem da je bolji bar od polovine ovih novijih i skupljih vozila na našim ulicama. Zaboravio sam kad sam poslednji put sipao benzin, mehanika je besprekorna, redovno je servisiran, a limarija je kao da je juče proizveden. Svake godine idem na more sa njim, a kod majstora samo za redovan servis.
O prodaji ne razmišljam, pogotovo što skoro svi iz mog okruženja voze "moderne" limuzine, a više vremena provode u servisu nego na putu

Bato

pre 7 godina

Prvo nas sve nateraju da vozimo dizel,naravno sa cenom benzina.
E sad kad smo se vec navikli na cak,cak zvuk oni su podigli cenu benzina pa te teraju da kupis i novi dizel automobil koji je dosta skuplji od benzinca al jebi ga benzinac trosi vise a gorivo skupo a dizel pravi probleme svima.
Najbolje bi bilo da na nivou evorpe zabrane proizvodnju dizela da mi vise ne razmisljamo sta nam je jeftinije i nek stavr litar goriva na dva evra opet ce isto da se prodaje...

Marko

pre 7 godina

mama kupila zastavu 750. dvadeset i tri godine je čuvala u garaži ne zna šta je sneg led rizla i sol. vozila samo po lepom vremenu i dalje na njoj fabričke gume. zar ja treba da se tako lako odreknem porodičnog bogatstva?

pariz

pre 7 godina

Da bi se iznajmio stan od 50-60 kvadrata, na perigeriji Pariza, treba oko 1.000 evra, dakle ne ostaje para ni da se jede a kamoli da se kupi automobil. A sta ce mo sa preko 5 miliona nezaposlenih bez prihoda?
(Perica Rajkovic, 24. januar 2017 23:27)

Francuska je peta ekonomska sila na svetu . O kakvom siromastvu vi pricate ? Imate li neki link kojim bi potkrepili vas komentar ?

Asteroid

pre 7 godina

pa kada bi ovi sto proizvode nove automobile manje lagali o stetnim gasovima koje oslobadjaju mozda bi se naslo neko drugacije resenje ali...

dragan

pre 7 godina

@kisa: Hteo sam sličan komentar da napišem. Nije ovo nikakav cilj kome treba da težimo. Teraju nas da sve češće menjamo automobile, jer su moderniji, ekološkoji, efikasniji. Da sve više i više kilometara prelazimo. Svaki od tih novih automobila treba da se napravi. Uz sve posledice. Uz izgovor zaštite životne sredine ista se sve brže uništava, preko naših leđa i novčanika, a u interesu očuvanja neodrživog rasta i velikih igrača.

Neko ko 40 i više godina vozi i održava svog keca, letuje u banji i uglavnom ide svuda peške i gradskim prevozom, je šampion u zaštiti životne sredine, ideal održivosti, dok je baja koji vozi Teslu, stanuje u pametnoj (!?!?) kući, menja mobilni na 6 meseci i 10-20 puta godišnje se ukraca na avion štetočina koja će doći glave ovoj našoj planeti.

Muka mi je od "zelene" propagande. Uništiće poslednju travčicu na planeti.

Сретен Јевтић

pre 7 godina

Ако погледате сајтове за продају аутомобила,где се нуде углавном половна кола из увоза и то скоро искључиво дизелаши.Зашто?Зато што их Европа полако избацује због екологије.Када ће народ да узме оловку у руке и израчуна трошкове потрошње горива и одржавања половних дизелаша са много пређених км?Мој ауто од 1587ссм3(Peugeot 307)-не рекламирам марку, потроши од Београда до Чачка просечно 5,3-5,5 литара бензина на 100км.Наравно уз поштовање свих прописа и ограничења брзине.Не навијам за бензинце,само кажем обратите пажњу на понуду возила.

Докон поп

pre 7 godina

Ma nem ukinu i privilegiju na zivot posle propisanih godina. Sto da ne, ja sad gazim petu banku, placam poreze na zaradu u SAD, na imovinu u Srbiji, nek me ukinu, Ajde ovi sto drzavne prihode podrzavaju malo svoj doprinos da plate, posto, je li, moj im auto smeta, nije Tesla. Pola ih ni BusPlus ne placa, al ajde. Ja ne dam moj 98e Subaru, ne sto ne mogu, vec sto necu. Drag mi je koliko kuce il macka, vozam ga u Njujorku od kuce do posla i debelo placam tu privilegiju. Nek me isteraju slobodno, meni lako, a od koga ce prihode da ubiraju? Od americkih studenata i ljubitelja prirode, il od njihovih kolega iz Srbije, ajde i to da vidimo. Ja sam dovoljno odradio da od sad i bez posla mogu, a ovi sto podrzavaju da mi se auto oduzme, slobodno mogu da pocnu da privredjuju i dazbine da placaju, bas bi voleo videti kako bi ovako nesto pozdravljali kad njih pocne to da pogadja

vlada

pre 7 godina

@Miroslav
Skidanje katalizatora prolazi na zalost samo u Srbiji i slično razvijenim državama. Tehnički pregled vozila Je na daleko razvijenim nivou nego u Srbiji.
Posle se pitamo otkud toliko raznih bolesti kod nas,porast kancerogenih oboljenja itd. Sve Je to od zagadjenja zivotne sredine. A vi i dalje čupajte katalizatore,partikel filtere itd

Perica Rajkovic

pre 7 godina

Dizelima proizvedenim izmedu 1997 i 2000, kao i svim vozilimima pre 1997, nije zabranjen ulazak samo u Pariz vec i u okolnih 69 opstina, koje cine "malu krunu" oko prestonice. Ova zabrana stupila je na snagu danas, nakon sto je objavljeno da je nivo zagadenosti dostigao kritican nivo. Da,samo tako je bilo i za vikend,kada je cirkulacija deset puta slabija nego li radnim danom! Vazduh je zagaden zbog odredenih klimatskih okolnosti, sto nema mnogo zajednickih tacaka sa automobilima. Naravno da treba eliminisati dizel kante stare par decenija, kamione i autobuse, ali logika kojom se povode vlast ne pije vodu. Lako je gradonacelnici Pariza da donosi takve odluke, zivi u centru grada, ustupljen joj je sluzbeni elektricni automobil, ima metro, tramvaj i gradski autobus. A sta cemo sa jos desetak miliona gradana iz predgrada (Pariz sa okolinom ima oko 13 miliona stanovnika, a sam Pariz nekih 2,5 miliona), koji nemaju ni blizu toliko dobro organizovan transport. Stajkovi javnog prevoza su u Francuskoj svakodnevni, Parizani, ako bas moraju, mogu da uzjasu bicikli ili peske (sam Pariz je veoma koncentrisan i jedva da ima 10 km u precniku), dok su predgrada i do 60-70 km izvan. Inace prosecna plata u Francuskoj je nekih 1.800 evra, a minimalac 1.200 evra. Da bi se iznajmio stan od 50-60 kvadrata, na perigeriji Pariza, treba oko 1.000 evra, dakle ne ostaje para ni da se jede a kamoli da se kupi automobil. A sta ce mo sa preko 5 miliona nezaposlenih bez prihoda?

Нишлија

pre 7 godina

Лепо Бога ми. Увале ти ауто, ал ти не кажу да је рок употребе 16 година. Ок, нека преполове цену нових, нек ти кажу да ћеш моћи да их возиш у граду 16 година а после можда у селу(дизелаши су и доста скупљи од бензинаца) . Ово већ задире у основна људска права.

kisa

pre 7 godina

Koja glupost. Prosudite sami. Kola starija od 2000 koja se voze 3-5 000 godisnje ili nova kola koja se voze 10-12 000 godisnje. Ko vise zagadjuje? Uzgred receno, izrada novih kola kreira emisiju gasova tokom proizvodnje jednog automobila ekvivalentnu onoj koju to vozilo napravi za prvih 30 - 50 000 km.

goranh

pre 7 godina

Oni imaju pet puta vise registrovanih automobila nego mi stanovnika
(Yes how no, 24. januar 2017 21:18)

Pa imaju i skoro 10 puta više stanovnika od nas.

Ja

pre 7 godina

Ja bih kod nas uvela dva puta godišnje registraciju vozila starijih od 10 godina. Strašno je koliko se poluispravnih krševa vozi po našim putevima a onda se čudimo što najviše ginemo u saobraćaju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mina, 24. januar 2017 20:40)
Vidi moj cale vozi skoro ceo zivot keca 1978 godiste..on jednostavno voli taj auto ,ne treba mu bolji,nikad za ovih 39 godina nije ga ni ogrebao a isao je svud redom sa njim..ja u crnoj hronico vidim vise ovih novih auta koji nagaze klinci jel misle da mogu da prkose zakonima fizike.

2010

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000. (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

Ne brini druze, sad ce rusofili da nam objasne da Francuska propada kao i EU sa njom i da vozila mladje od 2010 mogu da kupe smo 2% ljudi, bla-bla.

biciklista

pre 7 godina

@kraja

Plin možda ne zagađuje toliko vazduh ali motorno ulje koje ti krševi pljuckaju po ulicama zagađuje vodu i tlo. Jedan litar motornog ulja zagadi 1000000 litara vode.

matori

pre 7 godina

@A šta će da rade ovih 32 miliona mučenika što nisu sposobni da kupe mlađe od 2010. godišta? Valjda su i uživaju blagodeti "francuskog standarda"?
(Žan Žak Ruso, 24. januar 2017 20:10)

ala si ga lose procitao....6% od 32 miliona je starije od 2000. godista...

kraja

pre 7 godina

...neobicno je da se plin ne pominje uopste...
...kao da se neko napravio malo blesav...
...vise mi lici na kampanju za kupovinu novih kola nego na brigu za cist vazduh...
...plin minimnalno zagadjuje i u motorima iz 1980-te godine...

dusanmal

pre 7 godina

@Mina - Povampirena preterana regulacija. Evo vam svetski primer razvijene drzave: SAD. Moze se registrovati bilo koji automobil koji je inicijalno bio dozvoljen u SAD. Ukljucujuci i 1915 ili 1997 model. Cak sta vise - sve dok zadovoljavaju izduvne gasove i sigurnosne opcije koje su postojale u vreme proizvodnje (pa bilo to 1920 ili 1957) - mogu da se voze kolko im dusa voli i da se registruju i ispitivaju jednako sa svima. Dal' to dovodi do "krseva" i lose bezbednosti? Ne. To dovodi do pritiska polovnih cena na cene novih automobila i prosecan gradjanin ima bolju sansu da kupi i vozi bolji, cistiji i sigurniji automobil. Takodje oni koji moraju ili im se voli-mogu i predratne da voze ko' normala. Sloboda i razum.
A sto se EU i Pariza tice-nisu naucili nauk od VW debakla: kada se birokratija povampiri i poludi u ideologiji te namece zakone i regulacije koje nauka i tehnologija nikako ne mogu zadovoljiti po ceni po kojoj je kupac spreman da kupi... e onda "varanje" i skandali.

Parizanin

pre 7 godina

Rekao je jos da kupe nove automobile napravljene u Francuskoj.
(zocko, 24. januar 2017 19:59)

REKLA je. Anne Hidalgo je zena;-) Uzgred nije to ni pomenula.

fr

pre 7 godina

A Sta cu ja Sa svojom korvetom 1990
(drugtito, 24. januar 2017 20:28)

Vozices je vikendom. A za sada se ova zabrana odnosi samo za vreme izuzetne zagadjenosti. Znaci da jos nije vreme za paniku.

Perica

pre 7 godina

ma koje more citanje izduvnih gasova,resite vi ove fabrike sto nas zagadjuju pa onda ovo.Aj zdravo
S Y L A, 24. januar 2017 20:20)

Pre svega nisu zabranjeni u Francuskoj već u gradu Parizu koji je prepun smoga zbog izduvnih gasova. U Beogradu nemaš nijednu fabriku pa u centru ne možeš da sušiš gaće na terasi - sve je od saobraćaja. Kod mene u rodnom gradu sve fabrika do fabrike pa je vazduh čist spram beogradskog. Ja bih u Beogradu zabranio sve dizelaše uključujući i GSP, čisto da vidimo razliku.

Veroljub

pre 7 godina

@Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
(Boogy, 24. januar 2017 19:41)

To je zato sto verujete da tamo na drvecu rastu pecene seve. Mnogo je bolje nego u Srbiji, ali ima mnogo ljudi koji ne mogu da si priuste auto koji je mladji, ne od 2010, vec mladji od 2000.

dr

pre 7 godina

@Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.(Boogy, 24. januar 2017 19:41)To je zato sto verujete da tamo na drvecu rastu pecene seve. Mnogo je bolje nego u Srbiji, ali ima mnogo ljudi koji ne mogu da si priuste auto koji je mladji, ne od 2010, vec mladji od 2000.
(Veroljub, 24. januar 2017 20:17)

U odnosu na Srbiju rastu pecene seve, sta god da ti je to. i prosek automobila starijih od 2000. godista nije ni 5%. Kod nas je 85%. Ali ljudi u Srbiji ne shvataju jednu stvat kada je zapad u pitanju a to je da tamo imate preko 50% visokoobrazovanih ljudi a kod nas sa sve ovim divljim fakultetima nema ni 8%. i to je ogromna razlika zasto je na zapadu prosecna plata 2000 evra a u Srbiji 300. Bankar ovde prima 500-600 a tamo 5000-6000. Ucite i usavrsavajte se, radite na sebi pa cete cak i u ovoj budjavoj zemlji moci da priustite nov auto. A nemojte samo kukati. I da, ko moze, naravno nek bezi odavde sto pre.

Joca Mehanicar

pre 7 godina

U Srbiji bi trebalo uvesti zakon kojim se zabranjuju sva vozila koja su strija od 15 godina - to znaci da se vozila ne mogu registrovati ako su starija od 15 godina. Tako ce se zastititi ne samo covekova zivotna sredina, nego i povecala sigurnost na putevima, jer nam svakog dana ginu citave porodice koje se voze u starim i dotrajalim vozilima. Tako ce Zeljezara u Smederevu dobiti vise posla.

Žan Žak Ruso

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

A šta će da rade ovih 32 miliona mučenika što nisu sposobni da kupe mlađe od 2010. godišta? Valjda su i uživaju blagodeti "francuskog standarda"?

bbb

pre 7 godina

Ovo je trebalo prvo uraditi u velikim gradovima Beogradu, Novo Sadu , Nisu, Kragujevcu. Mada zbog biraca to gradske vlast ne smeju da urade, i uz to da onima koji imaju mogucnost da se prikljuce na toplanu a greju se na ugalj iil drva primora zakonm da to urade ili da placaju ekolosku taksu zato sto zagadjuju vazduh i guse stanara koji se greju preko toplana, na struju.

dejan

pre 7 godina

Ovo bi i mi trebali, i to pre Pariza. DA se zabrane sva vozila na gas i dizel ispod 2002ge naprimer, da se voze po Beogradu, a drugi gradovi da imaju ko Pariz, do 2000te. Kakva bi to milina bila. Smanjile bi se guzve, bilo bi kao nekad, manje guzvi, manje stresa.

Rasha

pre 7 godina

Kod nas bi bilo dobro da granica bude 90-ta, mozda cak i 80-ta ... Samo da bude neka granica, a ne da se vozi kao i do sada, sve i svasta ! !

Ljuba

pre 7 godina

"uraaa sad ce dizelasi is francuske biti najjeftiniji, jedva cekam.
(golf je zakon, 24. januar 2017 19:40)"
-----
I Vlada Srbije jedva ceka da poveca akzice na dizel,TNG gas I benzin.NE radujes se samo ti.Raduje se jos neko u ovoj truloj drzavi.

Mislite da ce ova drzava dozvoliti da nesto uvezete jeftino a da se dobro ne "ogrebe" cak i ako su pitanju krsevi za EU standard?

Shirobon

pre 7 godina

Totalni amaterizam, dodjite u sorabiju da vam odrzimo par lekcija iz ekologije. Gde sam juce cuo od dva prilicno rualnog izgleda lika u kaficu. Kako se jedan hvali drugom da je nabavio bure trafo ulja za svoju dizel ford sieru. Kaze jeste dimi slabije vuce ali ide, kada ga zamesa sa jos necim.

Mina

pre 7 godina

Ja bih kod nas uvela dva puta godišnje registraciju vozila starijih od 10 godina. Strašno je koliko se poluispravnih krševa vozi po našim putevima a onda se čudimo što najviše ginemo u saobraćaju.

Владимир

pre 7 godina

Какво из...авање на народу. И сад замишљам да на улицама Париза, ни на скупу неће моћи више да се појави на пример CV2, DS, Facel Vega, 504 Cabrio, Citroen Maserati, тркачке Матре, цела палета Renault Alpine-a... и још гомила бисера њихове ауто индустрије. Какво јадно место за живот постаје ова планета, са све "Европом" на челу. Живите по команди, једите вештачко, возите јефтину пластику.

dzoni

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)
A sto ti mislis da znas mnogo o franuskom standardu..u zadnjih 10 godina u Francuskoj je porasla prosecna starost auta sa 8 godina na 10 godina.
SKoro 1000 auta je zapaljeno u Francuskoj za NOvu Godinu sad ..sta mislis sto toliko ljudi pale tudje aute..jer ne mogu da kupe svoj pa iz njih izbija toliki bes..auto nije samo da kupis vec i da odrzavas ,placas gorivo osugiranje itd

Petar

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

Ono sto prosecna balkanac ne moze da shvati je da postoje ljudi koji vole svoja starija vozila ili imaju neki hobi sa njima. Srecom, pristup internetu moze otkriti te "neverovatne" podatke,pa tako nekada autmobili koji su dosta ispod ovog godista (a nisu jos oldtajmeri) mogu imati mnogo vecu cenu ako su u dobrom stanju.Zasto? Prost zakon trzista, necega sto ima manje vise vredi pa se tako delovi i utroseno vreme vrednuju. Naravno, potpun stran koncept vecini balkanaca.

Ljuba

pre 7 godina

"uraaa sad ce dizelasi is francuske biti najjeftiniji, jedva cekam.
(golf je zakon, 24. januar 2017 19:40)"
-----
I Vlada Srbije jedva ceka da poveca akzice na dizel,TNG gas I benzin.NE radujes se samo ti.Raduje se jos neko u ovoj truloj drzavi.

Mislite da ce ova drzava dozvoliti da nesto uvezete jeftino a da se dobro ne "ogrebe" cak i ako su pitanju krsevi za EU standard?

Ja

pre 7 godina

Ja bih kod nas uvela dva puta godišnje registraciju vozila starijih od 10 godina. Strašno je koliko se poluispravnih krševa vozi po našim putevima a onda se čudimo što najviše ginemo u saobraćaju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mina, 24. januar 2017 20:40)
Vidi moj cale vozi skoro ceo zivot keca 1978 godiste..on jednostavno voli taj auto ,ne treba mu bolji,nikad za ovih 39 godina nije ga ni ogrebao a isao je svud redom sa njim..ja u crnoj hronico vidim vise ovih novih auta koji nagaze klinci jel misle da mogu da prkose zakonima fizike.

Shirobon

pre 7 godina

Totalni amaterizam, dodjite u sorabiju da vam odrzimo par lekcija iz ekologije. Gde sam juce cuo od dva prilicno rualnog izgleda lika u kaficu. Kako se jedan hvali drugom da je nabavio bure trafo ulja za svoju dizel ford sieru. Kaze jeste dimi slabije vuce ali ide, kada ga zamesa sa jos necim.

Petar

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

Ono sto prosecna balkanac ne moze da shvati je da postoje ljudi koji vole svoja starija vozila ili imaju neki hobi sa njima. Srecom, pristup internetu moze otkriti te "neverovatne" podatke,pa tako nekada autmobili koji su dosta ispod ovog godista (a nisu jos oldtajmeri) mogu imati mnogo vecu cenu ako su u dobrom stanju.Zasto? Prost zakon trzista, necega sto ima manje vise vredi pa se tako delovi i utroseno vreme vrednuju. Naravno, potpun stran koncept vecini balkanaca.

Владимир

pre 7 godina

Какво из...авање на народу. И сад замишљам да на улицама Париза, ни на скупу неће моћи више да се појави на пример CV2, DS, Facel Vega, 504 Cabrio, Citroen Maserati, тркачке Матре, цела палета Renault Alpine-a... и још гомила бисера њихове ауто индустрије. Какво јадно место за живот постаје ова планета, са све "Европом" на челу. Живите по команди, једите вештачко, возите јефтину пластику.

dusanmal

pre 7 godina

@Mina - Povampirena preterana regulacija. Evo vam svetski primer razvijene drzave: SAD. Moze se registrovati bilo koji automobil koji je inicijalno bio dozvoljen u SAD. Ukljucujuci i 1915 ili 1997 model. Cak sta vise - sve dok zadovoljavaju izduvne gasove i sigurnosne opcije koje su postojale u vreme proizvodnje (pa bilo to 1920 ili 1957) - mogu da se voze kolko im dusa voli i da se registruju i ispitivaju jednako sa svima. Dal' to dovodi do "krseva" i lose bezbednosti? Ne. To dovodi do pritiska polovnih cena na cene novih automobila i prosecan gradjanin ima bolju sansu da kupi i vozi bolji, cistiji i sigurniji automobil. Takodje oni koji moraju ili im se voli-mogu i predratne da voze ko' normala. Sloboda i razum.
A sto se EU i Pariza tice-nisu naucili nauk od VW debakla: kada se birokratija povampiri i poludi u ideologiji te namece zakone i regulacije koje nauka i tehnologija nikako ne mogu zadovoljiti po ceni po kojoj je kupac spreman da kupi... e onda "varanje" i skandali.

Veroljub

pre 7 godina

@Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
(Boogy, 24. januar 2017 19:41)

To je zato sto verujete da tamo na drvecu rastu pecene seve. Mnogo je bolje nego u Srbiji, ali ima mnogo ljudi koji ne mogu da si priuste auto koji je mladji, ne od 2010, vec mladji od 2000.

matori

pre 7 godina

@A šta će da rade ovih 32 miliona mučenika što nisu sposobni da kupe mlađe od 2010. godišta? Valjda su i uživaju blagodeti "francuskog standarda"?
(Žan Žak Ruso, 24. januar 2017 20:10)

ala si ga lose procitao....6% od 32 miliona je starije od 2000. godista...

Perica Rajkovic

pre 7 godina

Dizelima proizvedenim izmedu 1997 i 2000, kao i svim vozilimima pre 1997, nije zabranjen ulazak samo u Pariz vec i u okolnih 69 opstina, koje cine "malu krunu" oko prestonice. Ova zabrana stupila je na snagu danas, nakon sto je objavljeno da je nivo zagadenosti dostigao kritican nivo. Da,samo tako je bilo i za vikend,kada je cirkulacija deset puta slabija nego li radnim danom! Vazduh je zagaden zbog odredenih klimatskih okolnosti, sto nema mnogo zajednickih tacaka sa automobilima. Naravno da treba eliminisati dizel kante stare par decenija, kamione i autobuse, ali logika kojom se povode vlast ne pije vodu. Lako je gradonacelnici Pariza da donosi takve odluke, zivi u centru grada, ustupljen joj je sluzbeni elektricni automobil, ima metro, tramvaj i gradski autobus. A sta cemo sa jos desetak miliona gradana iz predgrada (Pariz sa okolinom ima oko 13 miliona stanovnika, a sam Pariz nekih 2,5 miliona), koji nemaju ni blizu toliko dobro organizovan transport. Stajkovi javnog prevoza su u Francuskoj svakodnevni, Parizani, ako bas moraju, mogu da uzjasu bicikli ili peske (sam Pariz je veoma koncentrisan i jedva da ima 10 km u precniku), dok su predgrada i do 60-70 km izvan. Inace prosecna plata u Francuskoj je nekih 1.800 evra, a minimalac 1.200 evra. Da bi se iznajmio stan od 50-60 kvadrata, na perigeriji Pariza, treba oko 1.000 evra, dakle ne ostaje para ni da se jede a kamoli da se kupi automobil. A sta ce mo sa preko 5 miliona nezaposlenih bez prihoda?

kraja

pre 7 godina

...neobicno je da se plin ne pominje uopste...
...kao da se neko napravio malo blesav...
...vise mi lici na kampanju za kupovinu novih kola nego na brigu za cist vazduh...
...plin minimnalno zagadjuje i u motorima iz 1980-te godine...

Нишлија

pre 7 godina

Лепо Бога ми. Увале ти ауто, ал ти не кажу да је рок употребе 16 година. Ок, нека преполове цену нових, нек ти кажу да ћеш моћи да их возиш у граду 16 година а после можда у селу(дизелаши су и доста скупљи од бензинаца) . Ово већ задире у основна људска права.

dr

pre 7 godina

@Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.(Boogy, 24. januar 2017 19:41)To je zato sto verujete da tamo na drvecu rastu pecene seve. Mnogo je bolje nego u Srbiji, ali ima mnogo ljudi koji ne mogu da si priuste auto koji je mladji, ne od 2010, vec mladji od 2000.
(Veroljub, 24. januar 2017 20:17)

U odnosu na Srbiju rastu pecene seve, sta god da ti je to. i prosek automobila starijih od 2000. godista nije ni 5%. Kod nas je 85%. Ali ljudi u Srbiji ne shvataju jednu stvat kada je zapad u pitanju a to je da tamo imate preko 50% visokoobrazovanih ljudi a kod nas sa sve ovim divljim fakultetima nema ni 8%. i to je ogromna razlika zasto je na zapadu prosecna plata 2000 evra a u Srbiji 300. Bankar ovde prima 500-600 a tamo 5000-6000. Ucite i usavrsavajte se, radite na sebi pa cete cak i u ovoj budjavoj zemlji moci da priustite nov auto. A nemojte samo kukati. I da, ko moze, naravno nek bezi odavde sto pre.

kisa

pre 7 godina

Koja glupost. Prosudite sami. Kola starija od 2000 koja se voze 3-5 000 godisnje ili nova kola koja se voze 10-12 000 godisnje. Ko vise zagadjuje? Uzgred receno, izrada novih kola kreira emisiju gasova tokom proizvodnje jednog automobila ekvivalentnu onoj koju to vozilo napravi za prvih 30 - 50 000 km.

Perica

pre 7 godina

ma koje more citanje izduvnih gasova,resite vi ove fabrike sto nas zagadjuju pa onda ovo.Aj zdravo
S Y L A, 24. januar 2017 20:20)

Pre svega nisu zabranjeni u Francuskoj već u gradu Parizu koji je prepun smoga zbog izduvnih gasova. U Beogradu nemaš nijednu fabriku pa u centru ne možeš da sušiš gaće na terasi - sve je od saobraćaja. Kod mene u rodnom gradu sve fabrika do fabrike pa je vazduh čist spram beogradskog. Ja bih u Beogradu zabranio sve dizelaše uključujući i GSP, čisto da vidimo razliku.

goranh

pre 7 godina

Oni imaju pet puta vise registrovanih automobila nego mi stanovnika
(Yes how no, 24. januar 2017 21:18)

Pa imaju i skoro 10 puta više stanovnika od nas.

vlada

pre 7 godina

@Miroslav
Skidanje katalizatora prolazi na zalost samo u Srbiji i slično razvijenim državama. Tehnički pregled vozila Je na daleko razvijenim nivou nego u Srbiji.
Posle se pitamo otkud toliko raznih bolesti kod nas,porast kancerogenih oboljenja itd. Sve Je to od zagadjenja zivotne sredine. A vi i dalje čupajte katalizatore,partikel filtere itd

Rasha

pre 7 godina

Kod nas bi bilo dobro da granica bude 90-ta, mozda cak i 80-ta ... Samo da bude neka granica, a ne da se vozi kao i do sada, sve i svasta ! !

2010

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000. (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

Ne brini druze, sad ce rusofili da nam objasne da Francuska propada kao i EU sa njom i da vozila mladje od 2010 mogu da kupe smo 2% ljudi, bla-bla.

fr

pre 7 godina

A Sta cu ja Sa svojom korvetom 1990
(drugtito, 24. januar 2017 20:28)

Vozices je vikendom. A za sada se ova zabrana odnosi samo za vreme izuzetne zagadjenosti. Znaci da jos nije vreme za paniku.

dejan

pre 7 godina

Ovo bi i mi trebali, i to pre Pariza. DA se zabrane sva vozila na gas i dizel ispod 2002ge naprimer, da se voze po Beogradu, a drugi gradovi da imaju ko Pariz, do 2000te. Kakva bi to milina bila. Smanjile bi se guzve, bilo bi kao nekad, manje guzvi, manje stresa.

Žan Žak Ruso

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

A šta će da rade ovih 32 miliona mučenika što nisu sposobni da kupe mlađe od 2010. godišta? Valjda su i uživaju blagodeti "francuskog standarda"?

Parizanin

pre 7 godina

Rekao je jos da kupe nove automobile napravljene u Francuskoj.
(zocko, 24. januar 2017 19:59)

REKLA je. Anne Hidalgo je zena;-) Uzgred nije to ni pomenula.

dzoni

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)
A sto ti mislis da znas mnogo o franuskom standardu..u zadnjih 10 godina u Francuskoj je porasla prosecna starost auta sa 8 godina na 10 godina.
SKoro 1000 auta je zapaljeno u Francuskoj za NOvu Godinu sad ..sta mislis sto toliko ljudi pale tudje aute..jer ne mogu da kupe svoj pa iz njih izbija toliki bes..auto nije samo da kupis vec i da odrzavas ,placas gorivo osugiranje itd

Joca Mehanicar

pre 7 godina

U Srbiji bi trebalo uvesti zakon kojim se zabranjuju sva vozila koja su strija od 15 godina - to znaci da se vozila ne mogu registrovati ako su starija od 15 godina. Tako ce se zastititi ne samo covekova zivotna sredina, nego i povecala sigurnost na putevima, jer nam svakog dana ginu citave porodice koje se voze u starim i dotrajalim vozilima. Tako ce Zeljezara u Smederevu dobiti vise posla.

biciklista

pre 7 godina

@kraja

Plin možda ne zagađuje toliko vazduh ali motorno ulje koje ti krševi pljuckaju po ulicama zagađuje vodu i tlo. Jedan litar motornog ulja zagadi 1000000 litara vode.

Mina

pre 7 godina

Ja bih kod nas uvela dva puta godišnje registraciju vozila starijih od 10 godina. Strašno je koliko se poluispravnih krševa vozi po našim putevima a onda se čudimo što najviše ginemo u saobraćaju.

pariz

pre 7 godina

Da bi se iznajmio stan od 50-60 kvadrata, na perigeriji Pariza, treba oko 1.000 evra, dakle ne ostaje para ni da se jede a kamoli da se kupi automobil. A sta ce mo sa preko 5 miliona nezaposlenih bez prihoda?
(Perica Rajkovic, 24. januar 2017 23:27)

Francuska je peta ekonomska sila na svetu . O kakvom siromastvu vi pricate ? Imate li neki link kojim bi potkrepili vas komentar ?

bbb

pre 7 godina

Ovo je trebalo prvo uraditi u velikim gradovima Beogradu, Novo Sadu , Nisu, Kragujevcu. Mada zbog biraca to gradske vlast ne smeju da urade, i uz to da onima koji imaju mogucnost da se prikljuce na toplanu a greju se na ugalj iil drva primora zakonm da to urade ili da placaju ekolosku taksu zato sto zagadjuju vazduh i guse stanara koji se greju preko toplana, na struju.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Dakle, jedan od francuskih simbola, legendarni Citroën 2CV - Spaček, više neće moći da se vidi na ulicama Pariza.
(Siniša, 24. januar 2017 22:47)

Hoće! On nije dizelaš..

dragan

pre 7 godina

@kisa: Hteo sam sličan komentar da napišem. Nije ovo nikakav cilj kome treba da težimo. Teraju nas da sve češće menjamo automobile, jer su moderniji, ekološkoji, efikasniji. Da sve više i više kilometara prelazimo. Svaki od tih novih automobila treba da se napravi. Uz sve posledice. Uz izgovor zaštite životne sredine ista se sve brže uništava, preko naših leđa i novčanika, a u interesu očuvanja neodrživog rasta i velikih igrača.

Neko ko 40 i više godina vozi i održava svog keca, letuje u banji i uglavnom ide svuda peške i gradskim prevozom, je šampion u zaštiti životne sredine, ideal održivosti, dok je baja koji vozi Teslu, stanuje u pametnoj (!?!?) kući, menja mobilni na 6 meseci i 10-20 puta godišnje se ukraca na avion štetočina koja će doći glave ovoj našoj planeti.

Muka mi je od "zelene" propagande. Uništiće poslednju travčicu na planeti.

Marko

pre 7 godina

mama kupila zastavu 750. dvadeset i tri godine je čuvala u garaži ne zna šta je sneg led rizla i sol. vozila samo po lepom vremenu i dalje na njoj fabričke gume. zar ja treba da se tako lako odreknem porodičnog bogatstva?

Mile

pre 7 godina

Ovo je za rubriku vjerovali ili ne.Moj zet u Bosni jos vozi golfa 2 proizveden 1984!!!!!!
(Cika Gile, 24. januar 2017 21:03)

Verujem, jer i ja vozim u Srbiji golf 2 iz 1984, 1.6 na plin, i garantujem da je bolji bar od polovine ovih novijih i skupljih vozila na našim ulicama. Zaboravio sam kad sam poslednji put sipao benzin, mehanika je besprekorna, redovno je servisiran, a limarija je kao da je juče proizveden. Svake godine idem na more sa njim, a kod majstora samo za redovan servis.
O prodaji ne razmišljam, pogotovo što skoro svi iz mog okruženja voze "moderne" limuzine, a više vremena provode u servisu nego na putu

de_javu

pre 7 godina

Ovo me podseca na bivsu drzavu: uveli par-nepar za privatne automobile da bi stedeli gorivo a ukupna potrosnja privatnog sektora u bivsoj drzavi cinila 4% ukupne potrosnje energenata ...Tako i ovde: spornih 6% od ukupno 32 miliona vozila u Francuskoj - oni resavaju problem okomivsi se na 2 miliona automobila dok ostalih 30 ocito ne igra nikakvu ulogu.
ps. a sta je sa industrijom ... bar kod njih radi.

Asteroid

pre 7 godina

pa kada bi ovi sto proizvode nove automobile manje lagali o stetnim gasovima koje oslobadjaju mozda bi se naslo neko drugacije resenje ali...

Сретен Јевтић

pre 7 godina

Ако погледате сајтове за продају аутомобила,где се нуде углавном половна кола из увоза и то скоро искључиво дизелаши.Зашто?Зато што их Европа полако избацује због екологије.Када ће народ да узме оловку у руке и израчуна трошкове потрошње горива и одржавања половних дизелаша са много пређених км?Мој ауто од 1587ссм3(Peugeot 307)-не рекламирам марку, потроши од Београда до Чачка просечно 5,3-5,5 литара бензина на 100км.Наравно уз поштовање свих прописа и ограничења брзине.Не навијам за бензинце,само кажем обратите пажњу на понуду возила.

Bato

pre 7 godina

Prvo nas sve nateraju da vozimo dizel,naravno sa cenom benzina.
E sad kad smo se vec navikli na cak,cak zvuk oni su podigli cenu benzina pa te teraju da kupis i novi dizel automobil koji je dosta skuplji od benzinca al jebi ga benzinac trosi vise a gorivo skupo a dizel pravi probleme svima.
Najbolje bi bilo da na nivou evorpe zabrane proizvodnju dizela da mi vise ne razmisljamo sta nam je jeftinije i nek stavr litar goriva na dva evra opet ce isto da se prodaje...

VUK

pre 7 godina

zabrana je samo za GRAD! Putevima ne možeš zabraniti vožnju starijih vozila ako su tehnički ispravna. U Americi, a i u Nemačkoj, postoje firme koje prerade stare motore da budu u standardu kao novi. Modeli iz 53,59, 68,74, 87,92.. sve to u oglasima košta prava bogatstva. Ovo je samo smanjenje gužve u gradu.

lepi mića

pre 7 godina

Nasoj drzavi je ocigledno bas naprotiv u iteresu da se vazduh sto vise zagadi. Obzirom da uvode sve vece troskove vozacima na TNG koji ne zagadjuju.

Докон поп

pre 7 godina

Ma nem ukinu i privilegiju na zivot posle propisanih godina. Sto da ne, ja sad gazim petu banku, placam poreze na zaradu u SAD, na imovinu u Srbiji, nek me ukinu, Ajde ovi sto drzavne prihode podrzavaju malo svoj doprinos da plate, posto, je li, moj im auto smeta, nije Tesla. Pola ih ni BusPlus ne placa, al ajde. Ja ne dam moj 98e Subaru, ne sto ne mogu, vec sto necu. Drag mi je koliko kuce il macka, vozam ga u Njujorku od kuce do posla i debelo placam tu privilegiju. Nek me isteraju slobodno, meni lako, a od koga ce prihode da ubiraju? Od americkih studenata i ljubitelja prirode, il od njihovih kolega iz Srbije, ajde i to da vidimo. Ja sam dovoljno odradio da od sad i bez posla mogu, a ovi sto podrzavaju da mi se auto oduzme, slobodno mogu da pocnu da privredjuju i dazbine da placaju, bas bi voleo videti kako bi ovako nesto pozdravljali kad njih pocne to da pogadja

necer

pre 7 godina

Ma kakvo zagadjenje!? Treba narod naterati da kupi novi auto koji manje zagadjuje...oooops...koji na tehnickom pokazuje da manje zagadjuje...SOFTVER-AUTO...Kapitalisticka lopovska fora..ili stara definicija trgovine,prodati nekome nesto sto mu i ne treba a za velike pare...

Ivan

pre 7 godina

Radio sam za francusku firmu i doveli nas u Pariz da se pohvale. Ja sam iz RH, ali kada sam vidio njihov vozni park ostao sam u čudu. Renaulta 5 pun Pariz! Proizvodio se u Sloveniji zadnji do 1991.! A ja bio u Parizu 2009-te. Dakle onda su imali svi više od 18 godina! Nije čudno vidjeto ni Renault 4, Spaček, Bubu, Peougeot 406... Na 10 starih auta (starijih od 10-15 godina) dolaze 3 novija, a od toga je 1 luksuzan. Prosjek starosti tih godina je bio u RH sigurno manji barem za 2 godine. U ZG i 5.
U Parizu nitko od mladih ne može nastaviti živjeti ako mu roditelji nisu bogatiji i daju mu movce za dobar dio stana. Cijene u centru su 10.000€, bližoj periferiji 5.000€, a daljoj (znači 40 km od centra 3.000€ za kvadrat!!!
Čistačica ima 1.200€, ali plaća stan od 50 m2 1.000€! Iznajmljivanje stana košta kao rata kredita, ali za kredit moraš imati 10% učešća u gotovini. A to nitko ne može skupiti.
Piva je 5-8€, čaša vina (1 dcl) 4-6€. Pa ti uštedi.
Pariz je samo za turiste. Na žalost.

Joca Mehanicar

pre 7 godina

U Srbiji bi trebalo uvesti zakon kojim se zabranjuju sva vozila koja su strija od 15 godina - to znaci da se vozila ne mogu registrovati ako su starija od 15 godina. Tako ce se zastititi ne samo covekova zivotna sredina, nego i povecala sigurnost na putevima, jer nam svakog dana ginu citave porodice koje se voze u starim i dotrajalim vozilima. Tako ce Zeljezara u Smederevu dobiti vise posla.

Mina

pre 7 godina

Ja bih kod nas uvela dva puta godišnje registraciju vozila starijih od 10 godina. Strašno je koliko se poluispravnih krševa vozi po našim putevima a onda se čudimo što najviše ginemo u saobraćaju.

dejan

pre 7 godina

Ovo bi i mi trebali, i to pre Pariza. DA se zabrane sva vozila na gas i dizel ispod 2002ge naprimer, da se voze po Beogradu, a drugi gradovi da imaju ko Pariz, do 2000te. Kakva bi to milina bila. Smanjile bi se guzve, bilo bi kao nekad, manje guzvi, manje stresa.

Владимир

pre 7 godina

Какво из...авање на народу. И сад замишљам да на улицама Париза, ни на скупу неће моћи више да се појави на пример CV2, DS, Facel Vega, 504 Cabrio, Citroen Maserati, тркачке Матре, цела палета Renault Alpine-a... и још гомила бисера њихове ауто индустрије. Какво јадно место за живот постаје ова планета, са све "Европом" на челу. Живите по команди, једите вештачко, возите јефтину пластику.

2010

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000. (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

Ne brini druze, sad ce rusofili da nam objasne da Francuska propada kao i EU sa njom i da vozila mladje od 2010 mogu da kupe smo 2% ljudi, bla-bla.

Žan Žak Ruso

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

A šta će da rade ovih 32 miliona mučenika što nisu sposobni da kupe mlađe od 2010. godišta? Valjda su i uživaju blagodeti "francuskog standarda"?

dr

pre 7 godina

@Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.(Boogy, 24. januar 2017 19:41)To je zato sto verujete da tamo na drvecu rastu pecene seve. Mnogo je bolje nego u Srbiji, ali ima mnogo ljudi koji ne mogu da si priuste auto koji je mladji, ne od 2010, vec mladji od 2000.
(Veroljub, 24. januar 2017 20:17)

U odnosu na Srbiju rastu pecene seve, sta god da ti je to. i prosek automobila starijih od 2000. godista nije ni 5%. Kod nas je 85%. Ali ljudi u Srbiji ne shvataju jednu stvat kada je zapad u pitanju a to je da tamo imate preko 50% visokoobrazovanih ljudi a kod nas sa sve ovim divljim fakultetima nema ni 8%. i to je ogromna razlika zasto je na zapadu prosecna plata 2000 evra a u Srbiji 300. Bankar ovde prima 500-600 a tamo 5000-6000. Ucite i usavrsavajte se, radite na sebi pa cete cak i u ovoj budjavoj zemlji moci da priustite nov auto. A nemojte samo kukati. I da, ko moze, naravno nek bezi odavde sto pre.

bbb

pre 7 godina

Ovo je trebalo prvo uraditi u velikim gradovima Beogradu, Novo Sadu , Nisu, Kragujevcu. Mada zbog biraca to gradske vlast ne smeju da urade, i uz to da onima koji imaju mogucnost da se prikljuce na toplanu a greju se na ugalj iil drva primora zakonm da to urade ili da placaju ekolosku taksu zato sto zagadjuju vazduh i guse stanara koji se greju preko toplana, na struju.

Нишлија

pre 7 godina

Лепо Бога ми. Увале ти ауто, ал ти не кажу да је рок употребе 16 година. Ок, нека преполове цену нових, нек ти кажу да ћеш моћи да их возиш у граду 16 година а после можда у селу(дизелаши су и доста скупљи од бензинаца) . Ово већ задире у основна људска права.

Petar

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)

Ono sto prosecna balkanac ne moze da shvati je da postoje ljudi koji vole svoja starija vozila ili imaju neki hobi sa njima. Srecom, pristup internetu moze otkriti te "neverovatne" podatke,pa tako nekada autmobili koji su dosta ispod ovog godista (a nisu jos oldtajmeri) mogu imati mnogo vecu cenu ako su u dobrom stanju.Zasto? Prost zakon trzista, necega sto ima manje vise vredi pa se tako delovi i utroseno vreme vrednuju. Naravno, potpun stran koncept vecini balkanaca.

Rasha

pre 7 godina

Kod nas bi bilo dobro da granica bude 90-ta, mozda cak i 80-ta ... Samo da bude neka granica, a ne da se vozi kao i do sada, sve i svasta ! !

biciklista

pre 7 godina

@kraja

Plin možda ne zagađuje toliko vazduh ali motorno ulje koje ti krševi pljuckaju po ulicama zagađuje vodu i tlo. Jedan litar motornog ulja zagadi 1000000 litara vode.

Veroljub

pre 7 godina

@Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
(Boogy, 24. januar 2017 19:41)

To je zato sto verujete da tamo na drvecu rastu pecene seve. Mnogo je bolje nego u Srbiji, ali ima mnogo ljudi koji ne mogu da si priuste auto koji je mladji, ne od 2010, vec mladji od 2000.

Ja

pre 7 godina

Ja bih kod nas uvela dva puta godišnje registraciju vozila starijih od 10 godina. Strašno je koliko se poluispravnih krševa vozi po našim putevima a onda se čudimo što najviše ginemo u saobraćaju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mina, 24. januar 2017 20:40)
Vidi moj cale vozi skoro ceo zivot keca 1978 godiste..on jednostavno voli taj auto ,ne treba mu bolji,nikad za ovih 39 godina nije ga ni ogrebao a isao je svud redom sa njim..ja u crnoj hronico vidim vise ovih novih auta koji nagaze klinci jel misle da mogu da prkose zakonima fizike.

Mile

pre 7 godina

Ovo je za rubriku vjerovali ili ne.Moj zet u Bosni jos vozi golfa 2 proizveden 1984!!!!!!
(Cika Gile, 24. januar 2017 21:03)

Verujem, jer i ja vozim u Srbiji golf 2 iz 1984, 1.6 na plin, i garantujem da je bolji bar od polovine ovih novijih i skupljih vozila na našim ulicama. Zaboravio sam kad sam poslednji put sipao benzin, mehanika je besprekorna, redovno je servisiran, a limarija je kao da je juče proizveden. Svake godine idem na more sa njim, a kod majstora samo za redovan servis.
O prodaji ne razmišljam, pogotovo što skoro svi iz mog okruženja voze "moderne" limuzine, a više vremena provode u servisu nego na putu

kraja

pre 7 godina

...neobicno je da se plin ne pominje uopste...
...kao da se neko napravio malo blesav...
...vise mi lici na kampanju za kupovinu novih kola nego na brigu za cist vazduh...
...plin minimnalno zagadjuje i u motorima iz 1980-te godine...

kisa

pre 7 godina

Koja glupost. Prosudite sami. Kola starija od 2000 koja se voze 3-5 000 godisnje ili nova kola koja se voze 10-12 000 godisnje. Ko vise zagadjuje? Uzgred receno, izrada novih kola kreira emisiju gasova tokom proizvodnje jednog automobila ekvivalentnu onoj koju to vozilo napravi za prvih 30 - 50 000 km.

dzoni

pre 7 godina

Da imam francuski standard, nikada ne bih vozio auto stariji od 2010, a ne 2000.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boogy, 24. januar 2017 19:41)
A sto ti mislis da znas mnogo o franuskom standardu..u zadnjih 10 godina u Francuskoj je porasla prosecna starost auta sa 8 godina na 10 godina.
SKoro 1000 auta je zapaljeno u Francuskoj za NOvu Godinu sad ..sta mislis sto toliko ljudi pale tudje aute..jer ne mogu da kupe svoj pa iz njih izbija toliki bes..auto nije samo da kupis vec i da odrzavas ,placas gorivo osugiranje itd

Perica Rajkovic

pre 7 godina

Dizelima proizvedenim izmedu 1997 i 2000, kao i svim vozilimima pre 1997, nije zabranjen ulazak samo u Pariz vec i u okolnih 69 opstina, koje cine "malu krunu" oko prestonice. Ova zabrana stupila je na snagu danas, nakon sto je objavljeno da je nivo zagadenosti dostigao kritican nivo. Da,samo tako je bilo i za vikend,kada je cirkulacija deset puta slabija nego li radnim danom! Vazduh je zagaden zbog odredenih klimatskih okolnosti, sto nema mnogo zajednickih tacaka sa automobilima. Naravno da treba eliminisati dizel kante stare par decenija, kamione i autobuse, ali logika kojom se povode vlast ne pije vodu. Lako je gradonacelnici Pariza da donosi takve odluke, zivi u centru grada, ustupljen joj je sluzbeni elektricni automobil, ima metro, tramvaj i gradski autobus. A sta cemo sa jos desetak miliona gradana iz predgrada (Pariz sa okolinom ima oko 13 miliona stanovnika, a sam Pariz nekih 2,5 miliona), koji nemaju ni blizu toliko dobro organizovan transport. Stajkovi javnog prevoza su u Francuskoj svakodnevni, Parizani, ako bas moraju, mogu da uzjasu bicikli ili peske (sam Pariz je veoma koncentrisan i jedva da ima 10 km u precniku), dok su predgrada i do 60-70 km izvan. Inace prosecna plata u Francuskoj je nekih 1.800 evra, a minimalac 1.200 evra. Da bi se iznajmio stan od 50-60 kvadrata, na perigeriji Pariza, treba oko 1.000 evra, dakle ne ostaje para ni da se jede a kamoli da se kupi automobil. A sta ce mo sa preko 5 miliona nezaposlenih bez prihoda?

dusanmal

pre 7 godina

@Mina - Povampirena preterana regulacija. Evo vam svetski primer razvijene drzave: SAD. Moze se registrovati bilo koji automobil koji je inicijalno bio dozvoljen u SAD. Ukljucujuci i 1915 ili 1997 model. Cak sta vise - sve dok zadovoljavaju izduvne gasove i sigurnosne opcije koje su postojale u vreme proizvodnje (pa bilo to 1920 ili 1957) - mogu da se voze kolko im dusa voli i da se registruju i ispitivaju jednako sa svima. Dal' to dovodi do "krseva" i lose bezbednosti? Ne. To dovodi do pritiska polovnih cena na cene novih automobila i prosecan gradjanin ima bolju sansu da kupi i vozi bolji, cistiji i sigurniji automobil. Takodje oni koji moraju ili im se voli-mogu i predratne da voze ko' normala. Sloboda i razum.
A sto se EU i Pariza tice-nisu naucili nauk od VW debakla: kada se birokratija povampiri i poludi u ideologiji te namece zakone i regulacije koje nauka i tehnologija nikako ne mogu zadovoljiti po ceni po kojoj je kupac spreman da kupi... e onda "varanje" i skandali.

vlada

pre 7 godina

@Miroslav
Skidanje katalizatora prolazi na zalost samo u Srbiji i slično razvijenim državama. Tehnički pregled vozila Je na daleko razvijenim nivou nego u Srbiji.
Posle se pitamo otkud toliko raznih bolesti kod nas,porast kancerogenih oboljenja itd. Sve Je to od zagadjenja zivotne sredine. A vi i dalje čupajte katalizatore,partikel filtere itd

Perica

pre 7 godina

ma koje more citanje izduvnih gasova,resite vi ove fabrike sto nas zagadjuju pa onda ovo.Aj zdravo
S Y L A, 24. januar 2017 20:20)

Pre svega nisu zabranjeni u Francuskoj već u gradu Parizu koji je prepun smoga zbog izduvnih gasova. U Beogradu nemaš nijednu fabriku pa u centru ne možeš da sušiš gaće na terasi - sve je od saobraćaja. Kod mene u rodnom gradu sve fabrika do fabrike pa je vazduh čist spram beogradskog. Ja bih u Beogradu zabranio sve dizelaše uključujući i GSP, čisto da vidimo razliku.

Marko

pre 7 godina

mama kupila zastavu 750. dvadeset i tri godine je čuvala u garaži ne zna šta je sneg led rizla i sol. vozila samo po lepom vremenu i dalje na njoj fabričke gume. zar ja treba da se tako lako odreknem porodičnog bogatstva?

Ljuba

pre 7 godina

"uraaa sad ce dizelasi is francuske biti najjeftiniji, jedva cekam.
(golf je zakon, 24. januar 2017 19:40)"
-----
I Vlada Srbije jedva ceka da poveca akzice na dizel,TNG gas I benzin.NE radujes se samo ti.Raduje se jos neko u ovoj truloj drzavi.

Mislite da ce ova drzava dozvoliti da nesto uvezete jeftino a da se dobro ne "ogrebe" cak i ako su pitanju krsevi za EU standard?

Shirobon

pre 7 godina

Totalni amaterizam, dodjite u sorabiju da vam odrzimo par lekcija iz ekologije. Gde sam juce cuo od dva prilicno rualnog izgleda lika u kaficu. Kako se jedan hvali drugom da je nabavio bure trafo ulja za svoju dizel ford sieru. Kaze jeste dimi slabije vuce ali ide, kada ga zamesa sa jos necim.

de_javu

pre 7 godina

Ovo me podseca na bivsu drzavu: uveli par-nepar za privatne automobile da bi stedeli gorivo a ukupna potrosnja privatnog sektora u bivsoj drzavi cinila 4% ukupne potrosnje energenata ...Tako i ovde: spornih 6% od ukupno 32 miliona vozila u Francuskoj - oni resavaju problem okomivsi se na 2 miliona automobila dok ostalih 30 ocito ne igra nikakvu ulogu.
ps. a sta je sa industrijom ... bar kod njih radi.

Докон поп

pre 7 godina

Ma nem ukinu i privilegiju na zivot posle propisanih godina. Sto da ne, ja sad gazim petu banku, placam poreze na zaradu u SAD, na imovinu u Srbiji, nek me ukinu, Ajde ovi sto drzavne prihode podrzavaju malo svoj doprinos da plate, posto, je li, moj im auto smeta, nije Tesla. Pola ih ni BusPlus ne placa, al ajde. Ja ne dam moj 98e Subaru, ne sto ne mogu, vec sto necu. Drag mi je koliko kuce il macka, vozam ga u Njujorku od kuce do posla i debelo placam tu privilegiju. Nek me isteraju slobodno, meni lako, a od koga ce prihode da ubiraju? Od americkih studenata i ljubitelja prirode, il od njihovih kolega iz Srbije, ajde i to da vidimo. Ja sam dovoljno odradio da od sad i bez posla mogu, a ovi sto podrzavaju da mi se auto oduzme, slobodno mogu da pocnu da privredjuju i dazbine da placaju, bas bi voleo videti kako bi ovako nesto pozdravljali kad njih pocne to da pogadja

dragan

pre 7 godina

@kisa: Hteo sam sličan komentar da napišem. Nije ovo nikakav cilj kome treba da težimo. Teraju nas da sve češće menjamo automobile, jer su moderniji, ekološkoji, efikasniji. Da sve više i više kilometara prelazimo. Svaki od tih novih automobila treba da se napravi. Uz sve posledice. Uz izgovor zaštite životne sredine ista se sve brže uništava, preko naših leđa i novčanika, a u interesu očuvanja neodrživog rasta i velikih igrača.

Neko ko 40 i više godina vozi i održava svog keca, letuje u banji i uglavnom ide svuda peške i gradskim prevozom, je šampion u zaštiti životne sredine, ideal održivosti, dok je baja koji vozi Teslu, stanuje u pametnoj (!?!?) kući, menja mobilni na 6 meseci i 10-20 puta godišnje se ukraca na avion štetočina koja će doći glave ovoj našoj planeti.

Muka mi je od "zelene" propagande. Uništiće poslednju travčicu na planeti.

pariz

pre 7 godina

Da bi se iznajmio stan od 50-60 kvadrata, na perigeriji Pariza, treba oko 1.000 evra, dakle ne ostaje para ni da se jede a kamoli da se kupi automobil. A sta ce mo sa preko 5 miliona nezaposlenih bez prihoda?
(Perica Rajkovic, 24. januar 2017 23:27)

Francuska je peta ekonomska sila na svetu . O kakvom siromastvu vi pricate ? Imate li neki link kojim bi potkrepili vas komentar ?

matori

pre 7 godina

@A šta će da rade ovih 32 miliona mučenika što nisu sposobni da kupe mlađe od 2010. godišta? Valjda su i uživaju blagodeti "francuskog standarda"?
(Žan Žak Ruso, 24. januar 2017 20:10)

ala si ga lose procitao....6% od 32 miliona je starije od 2000. godista...

VUK

pre 7 godina

zabrana je samo za GRAD! Putevima ne možeš zabraniti vožnju starijih vozila ako su tehnički ispravna. U Americi, a i u Nemačkoj, postoje firme koje prerade stare motore da budu u standardu kao novi. Modeli iz 53,59, 68,74, 87,92.. sve to u oglasima košta prava bogatstva. Ovo je samo smanjenje gužve u gradu.

Parizanin

pre 7 godina

Rekao je jos da kupe nove automobile napravljene u Francuskoj.
(zocko, 24. januar 2017 19:59)

REKLA je. Anne Hidalgo je zena;-) Uzgred nije to ni pomenula.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Dakle, jedan od francuskih simbola, legendarni Citroën 2CV - Spaček, više neće moći da se vidi na ulicama Pariza.
(Siniša, 24. januar 2017 22:47)

Hoće! On nije dizelaš..

Bato

pre 7 godina

Prvo nas sve nateraju da vozimo dizel,naravno sa cenom benzina.
E sad kad smo se vec navikli na cak,cak zvuk oni su podigli cenu benzina pa te teraju da kupis i novi dizel automobil koji je dosta skuplji od benzinca al jebi ga benzinac trosi vise a gorivo skupo a dizel pravi probleme svima.
Najbolje bi bilo da na nivou evorpe zabrane proizvodnju dizela da mi vise ne razmisljamo sta nam je jeftinije i nek stavr litar goriva na dva evra opet ce isto da se prodaje...

fr

pre 7 godina

A Sta cu ja Sa svojom korvetom 1990
(drugtito, 24. januar 2017 20:28)

Vozices je vikendom. A za sada se ova zabrana odnosi samo za vreme izuzetne zagadjenosti. Znaci da jos nije vreme za paniku.

Сретен Јевтић

pre 7 godina

Ако погледате сајтове за продају аутомобила,где се нуде углавном половна кола из увоза и то скоро искључиво дизелаши.Зашто?Зато што их Европа полако избацује због екологије.Када ће народ да узме оловку у руке и израчуна трошкове потрошње горива и одржавања половних дизелаша са много пређених км?Мој ауто од 1587ссм3(Peugeot 307)-не рекламирам марку, потроши од Београда до Чачка просечно 5,3-5,5 литара бензина на 100км.Наравно уз поштовање свих прописа и ограничења брзине.Не навијам за бензинце,само кажем обратите пажњу на понуду возила.

necer

pre 7 godina

Ma kakvo zagadjenje!? Treba narod naterati da kupi novi auto koji manje zagadjuje...oooops...koji na tehnickom pokazuje da manje zagadjuje...SOFTVER-AUTO...Kapitalisticka lopovska fora..ili stara definicija trgovine,prodati nekome nesto sto mu i ne treba a za velike pare...

goranh

pre 7 godina

Oni imaju pet puta vise registrovanih automobila nego mi stanovnika
(Yes how no, 24. januar 2017 21:18)

Pa imaju i skoro 10 puta više stanovnika od nas.

Asteroid

pre 7 godina

pa kada bi ovi sto proizvode nove automobile manje lagali o stetnim gasovima koje oslobadjaju mozda bi se naslo neko drugacije resenje ali...

Ivan

pre 7 godina

Radio sam za francusku firmu i doveli nas u Pariz da se pohvale. Ja sam iz RH, ali kada sam vidio njihov vozni park ostao sam u čudu. Renaulta 5 pun Pariz! Proizvodio se u Sloveniji zadnji do 1991.! A ja bio u Parizu 2009-te. Dakle onda su imali svi više od 18 godina! Nije čudno vidjeto ni Renault 4, Spaček, Bubu, Peougeot 406... Na 10 starih auta (starijih od 10-15 godina) dolaze 3 novija, a od toga je 1 luksuzan. Prosjek starosti tih godina je bio u RH sigurno manji barem za 2 godine. U ZG i 5.
U Parizu nitko od mladih ne može nastaviti živjeti ako mu roditelji nisu bogatiji i daju mu movce za dobar dio stana. Cijene u centru su 10.000€, bližoj periferiji 5.000€, a daljoj (znači 40 km od centra 3.000€ za kvadrat!!!
Čistačica ima 1.200€, ali plaća stan od 50 m2 1.000€! Iznajmljivanje stana košta kao rata kredita, ali za kredit moraš imati 10% učešća u gotovini. A to nitko ne može skupiti.
Piva je 5-8€, čaša vina (1 dcl) 4-6€. Pa ti uštedi.
Pariz je samo za turiste. Na žalost.

lepi mića

pre 7 godina

Nasoj drzavi je ocigledno bas naprotiv u iteresu da se vazduh sto vise zagadi. Obzirom da uvode sve vece troskove vozacima na TNG koji ne zagadjuju.